Page 1


Donează sânge şi vei salva pe cineva!


Nu vă fie frică! 

Donarea de sange este sigura si usoara. Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii. Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.


Ce trebuie sa stim despre donarea de sange Donarea de sange este un profund act umanitar fata de semeni, este un gest nobil de ajutor al omului aflat in suferinta.Oricine poate avea nevoie intr-un anumit moment al vietii sale de o tansfuzie de sange ca urmare a unor accidente sau a unor boli soldate cu pierderi masive de sange.Donarea de sange nu poate fi inlocuita de nici un fel de tratament, avand un maximum de eficienta.


Despre sânge.... Desi tot sangele uman pare la fel, atunci cand este testat folosind substante speciale, diferentele devin vizibile. Principalele grupe de celule rosii sunt AII, BIII, ABIV, si OI. Literele simbolizeaza doi antigeni (substante care pot fi atacate de catre sistemul imunitar) denumite A si B.     

Grupa de sange A, are doar antigenul A Grupa de sange B, are doar antigenul B Grupa AB ii are pe amandoi Grupa O nu are nici unul Ca regula de baza, nu poti dona sange oricui si nici nu poti primi sange de la oricine, grupele de sange trebuie sa se potrivească


Avantajele donării de sânge: 

Analize gratuite facute donatorilor: hemoglobina, grupa RH, glicemie, tensiune, analiza hepatita B, hepatita C, analize HIV, analiza HTLV virus, analize sifilis, transaminaze si analize hepatice, analize care in mod normal costa 360 de lei. Studii recente au demonstrat că donarea de sânge reduce cu 30% riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, prin scăderea tensiunii arteriale. Tocmai de aceea, specialiştii spun că donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populaţiei. un sistem imunitar mai puternic


DREPTURILE DONATORULUI 

   

1. Donatorii de sânge cu donari regulate au dreptul sa efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atesta statutul de donator de sânge cu donari regulate. 2. Donatorii de sânge cu donari regulate au dreptul sa efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistarii unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge. 3. Donatorii de sânge cu donari regulate au dreptul la tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colecta, în cazul depistarii unui deficit de fier sau unui sindrom anemic secundar donarilor repetate de sânge. 4. Donatorii de sânge pot primi insigne, diplome, obiecte inscriptionate cu mesaje de promovare a donarii de sânge de la instituţiile de profil. 5. Donatorul de sânge are dreptul sa primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele: a) 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil; b) o zi libera de la locul de munca, în ziua donarii, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecventa, în ziua donarii, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor; c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donarii între localitatea de domiciliu/resedinta înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde isi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.


Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca donatorii de sânge:   

   

vârsta cuprinsta între 18 şi 62 ani,greutate minima tensiune arteriala - peste 110/60 mmHg sa nu fi avut sau sa nu aiba urmatoarele boli: hepatita (de orice tip),TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inima sau tensiune peste 18mm Hg, boli de miopie - 6 dioptrii, sa nu fi suferit în ultimele luni interventii chirurgicale femeile sa nu fie însarcinate, în perioada de lauzie, în perioada menstruala, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 24 de ore înaintea donarii. Intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 60 zile.


Cum se desfaşoară donarea de sânge: 

Unui donator, intai i se face un control medical (tensiune, examen radiologic, hemoglobina-sa nu aiba anemie) si totodata si determinarea grupei de sange, care se aplica si pe BI/CI. Apoi, daca trece cu bine aceste teste, doneza 400 ml. de sange si se mai recolteaza 4 eprubete pentru laboratoarele unde se testeaza maladiile transmisibile prin sange ( HIV, hepatita A, B, C si sifilis). Pe punga de donare, eprubete, fisa donatorului- ce contine toate datele de identificare ale donatorului, carnetul donatorului, exista un cod unic de identificare si in cazul in care la unul din laboratoare rezulta o pozitivitate pe proba de sage, punga respectiva este distrusa. In 48 de ore, donatorului i se pot da aceste rezultate, daca doreste.


Sangele este singurul medicament din lume care nu se gaseste in farmacii. El poate fi procurat doar prin bunavointa semenilor nostri, dispusi sa doneze sange, voluntar sau contra cost. Este un gest simplu, care poate salva viata unui om.


Donează şi tu!

Donate Blood and will save someone  

A PPTpresentation about Blood Donation (in romanian)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you