Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 409

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΗΜΙYΠΑΙΘΡΙΟΙ

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ


περιεχόµενα

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

14 Επιχειρηματικότητα: 100%

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Εγχειρίδιο: Καλοκαιρινή κάλυψη 20 Υλικός κόσμος; Έπιπλα κήπου 24 Διακόσμηση: Rustic is back… 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια

πληρότητα στα εμπορικά κέντρα της LAMDA Development 16 Εκδηλώσεις

30 Συμβουλή του ειδικού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ασφαλίσεις κατοικιών

06 Ειδήσεις 08 Αριθμοδείκτες 10 To θέμα: Ημιυπαίθριοι: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η τακτοποίησή τους

TEYΧΟΣ 409 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ασπα Πάσσιου || ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ελένη Κιουμή ||ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Φένια Κοροζίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Καρολίνα Παππού, Γιάννης Σεϊτανίδης ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Στέλλα Κοτταρίδου || ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


real estate news

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

Τέλος μεταγραφής στις κληρονομιές Έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις μεταξύ των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αλλά και των εργολάβων δημιούργησε το γεγονός ότι για πρώτη φορά επιβάλλονται τέλη μεταγραφής στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, το ύψος των οποίων φτάνει στο 0,775 τοις χιλίοις, όσο δηλαδή ισχύει σήμερα και για τις δωρεές. Με επιστολή της στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η Ομοσπονδία ζητεί την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία, όπως υποστηρίζει, προωθήθηκε εν κρυπτώ, πριν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση. Όπως υποστηρίζει στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ, η επιβολή του εν λόγω τέλους είναι ενέργεια απαράδεκτη, διότι από τη μία πλευρά πρόκειται περί μεταγραφής απλής πράξης με πάγιο τέλος και όχι περί σύμβασης και από την άλλη νομιμοποιείται αναδρομικά η έως τώρα νομικά ακάλυπτη πρακτική της επιβολής αναλογικών τελών μεταγραφής και στα συμβόλαια γονικής παροχής και δωρεάς αιτία θανάτου, ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει την επιβολή αναλογικού τέλους μεταγραφής μόνο για τις συμβάσεις δωρεάς. Αντίθετοι με την επιβολή του αναλογικού τέλους 0,775 τοις χιλίοις στο φόρο κληρονομιάς εμφανίζονται και οι κατασκευαστές ακινήτων. Μάλιστα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) χαρακτηρίζει το εν λόγω τέλος ως απαράδεκτο χαράτσι.

«Τακτοποίηση» 700.000 αυθαιρέτων... Ενα βήμα πριν από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οπως όλα δείχνουν, θα επιλεγεί ένα νέο είδος περαίωσης και ταυτόχρονα θα μπει «κόκκινη γραμμή» στην αυθαίρετη δόμηση, ώστε να εμποδιστεί η δημιουργία νέας γενιάς αυθαίρετων κτισμάτων. Καμία επιείκεια δε θα υπάρξει για τους αυθαιρετούντες που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, δηλαδή γι’ αυτούς που έχουν χτίσει σε ρέματα, δάση και παραλίες, αφού στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ είναι η κατεδάφιση των εν λόγω κτισμάτων. Εκτιμάται ότι περίπου 700.000 αυθαίρετα κτίσματα θα ευνοηθούν από τη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες των οποίων μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα κληθούν να καταβάλουν στο κράτος πρόστιμα «με τρόπο κοινωνικά δίκαιο». Μετά την «τακτοποίηση» τα πλέον νόμιμα ακίνητα θα μπορούν να μεταβιβαστούν. Η «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, διότι πολύ μεγάλος αριθμός των πολύ υψηλών σήμερα προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου δε φτάνουν στα ταμεία του κράτους, αφού οι πολίτες αδυνατούν να τα πληρώσουν.

6


... και αντίδραση των ιδιοκτητών Με πρόσφατη επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προτείνει μία ρύθμιση που θα περιλαμβάνει μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης και κατάργηση του προστίμου διατήρησης, αμοιβή μηχανικών ανάλογη με τους ημιυπαίθριους και υπολογισμό του προστίμου ανέγερσης, με ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλιμακώσεις. Η ρύθμιση που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ περιλαμβάνει ακόμη 18 διμηνιαίες δόσεις και έκπτωση 20% στην εφάπαξ πληρωμή για τον τρόπο καταβολής των προστίμων, καθώς και μη επιβολή αναδρομικών φόρων μεταβίβασης και κληρονομιάς, αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών, δημοτικών τελών ή άλλων επιβαρύνσεων. Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε στον αρμόδιο υπουργό να «πολεμήσει» τους λόγους που εξωθούν τους πολίτες στην αυθαίρετη δόμηση, με την ταχεία επέκταση σχεδίων πόλης και με λογικούς κανόνες δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Δ + ένα μέτρα Δύο ««ανάσα» για την κτηματαγορά Σε δύο συν ένα μέτρα, τα οποία θα δώσουν «ανάσα» στην κτηματαγορά, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων φορέων του χώρου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στην κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κι άλλων κατηγοριών ακινήτων (π.χ. δεύτερη και εξοχική κατοικία) εκτός από την πρώτη κατοικία και στο «πάγωμα» της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους -οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δε θα αναπροσαρμοστούν ούτε μέσα στο 2012- έρχεται να προστεθεί η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην πώληση νεόδμητων ακινήτων. Οπως ανέφερε πρόσφατα στην «κατοικία» ο πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος (ΕΦΟΒΕ), Γιάννης Τύρης, το μέτρο θα προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το 23% που βρίσκεται σήμερα θα πέσει στο 20%. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα προκαλέσει ταυτόχρονα πτώση στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων, η οποία θα φτάσει μέχρι και το 5%. Σε ό,τι αφορά το «πόθεν έσχες», υπενθυμίζεται ότι σήμερα εξαιρούνται από αυτό μόνον οι κύριες κατοικίες με εμβαδόν μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και αξία έως 200.000 ευρώ.

Σ Συνέδριο και α αιτήματα εργολάβων Το πρόβλημα της απασχόλησης περισσότερων από ένα εκατομμύριο εργαζομένων, που σχετίζονται επαγγελματικά άμεσα ή έμμεσα με το χώρο της οικοδομής, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Προκειμένου να βελτιωθεί το αρνητικό σήμερα κλίμα στο χώρο, η Ομοσπονδία προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής: να εξαιρεθεί κάθε είδους ακίνητο από το «πόθεν έσχες», καθώς και τα απούλητα ακίνητα (το εμπόρευμα) των κατασκευαστικών επιχειρήσεων από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας -η ΟΜΚΟΕΕ αποφάσισε να προσφύγει στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το ζήτημα-, να μην αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες και να μην πληρώνει φόρο κανένας ιδιοκτήτης το ακίνητο του οποίου δεν είναι μισθωμένο.

7


αριθµοδείκτες

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Του Φώτη Νικολαΐδη

> > > > > > > Πλαφόν

625.500 δολάρια από 729.950

θα μπει από τον Οκτώβριο στις χρηματοδοτήσεις για την αγορά κατοικιών στην πολιτεία της Καλιφόρνια και από τον περιορισμό αυτό θα θιγεί το 14% των ακινήτων στο Σαν Φραγκίσκο που υπερβαίνει το ποσό.

>

>

Το 54%

100 εκατ. δολάρια έδωσε ο Ρώσος

των ενήλικων Αµερικανών δεν πιστεύει στην ανάκαµψη της κτηµαταγοράς πριν από το 2014.

μεγιστάνας Γιούρι Μίλνερ για μια εξοχική κατοικία στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια. Η βίλα έχει εμβαδόν 2.322 τ.μ. και περιλαμβάνει 5 υπνοδωμάτια, 9 μπάνια, αίθουσα χορού, αίθουσα κινηματογράφου, κελάρι με κρασιά, σπα, γυμναστήριο, γήπεδο τένις, πισίνα και πλυντήριο αυτοκινήτων.

> 16,9 εκατ. δολάρια ζητά ο ηθοποιός Ντένις Κουέιντ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΔΥΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΣΜΑ ΜΕ 8 ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΥΙΤΑ ΜΕ ΤΖΑΚΙ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ, ΚΕΛΑΡΙ, ΣΤΑΒΛΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ.

βγαίνει η έπαυλη «Λε Ριβ» στην Τζόρτζια, που µέχρι πρότινος πωλούνταν προς 50 εκατ. δολάρια. Το τριώροφο επιβλητικό κτίσµα συνολικού εµβαδού 4.366 τ.µ. βρίσκεται σε οικόπεδο 284 στρεµµάτων και περιλαµβάνει 82 δωµάτια, 2 ανελκυστήρες, 62 τηλεοράσεις, θερµαινόµενη εσωτερική πισίνα, γήπεδο τένις και στάβλους.

8

>

> Στο σφυρί και για 16.750.000 δολάρια

42 εκατ. δολάρια ζητά η ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον για έπαυλή της στο Μπέβερλι Χιλς.


το θέµα

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η τακτοποίησή τους 10


Σε τρίτη κατά σειρά παράταση της προθεσμίας για τη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και των άλλων χώρων που άλλαξαν παράνομα χρήση, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Πλέον η σχετική προθεσμία για την κατάθεση των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2011, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μπροστά τους τέσσερις ακόμη μήνες για να κινήσουν τη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, νέο επεισόδιο στο σίριαλ της τακτοποίησης των παράνομα στεγασμένων ημιυπαίθριων χώρων προστέθηκε τις προηγούμενες μέρες. Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

11


το θέµα

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Περισσότεροι από 600.000 σε σύνολο 2,5 εκατοµµυρίων ήταν αυτοί που κίνησαν τη διαδικασία

τ

ο Συμβούλιο της Επικρατείας θα είναι τελικά εκείνο που θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων μετά από προσφυγή που κατέθεσαν τρεις κάτοικοι της Χαλκιδικής. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στη νέα παράταση της προθεσμίας, πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη έληγε πριν από δέκα μέρες — στις 30 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι στις 31 Μαΐου 2010 για πρώτη φορά ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε ισχύ, επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη, ενώ η προθεσμία για τις δηλώσεις είχε αποφασιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε από τη μεταφορά των πολεοδομικών γραφείων στους δήμους —με τις μετατάξεις υπαλλήλων και την αναδιοργάνωση των τμημάτων επικρατούσε απίστευτο χάος — δόθηκε δίμηνη παράταση στην υποβολή των δηλώσεων. Στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, βλέποντας ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που προχώρησαν στη διαδικασία νομιμοποίησης είναι αρκετά μικρός, αλλά και κατόπιν πιέσεων των φορέων αποφάσισε να δοθεί νέα παράταση στο μέτρο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011. Πλέον δίνεται μία ακόμη παράταση έως το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου.

12

Περισσότεροι από 600.000 Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως υποστηρίζουν πολεοδόμοι αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην τρίτη παράταση βλέποντας ότι παραμένει σχετικά χαμηλό το ενδιαφέρον των πολιτών να προχωρήσουν στη νομιμοποίηση των παράνομα στεγασμένων ημιυπαίθριων για σαράντα χρόνια έναντι χρηματικού τιμήματος. Αρκεί να σημειωθεί ότι προχώρησε τη διαδικασία μόλις το 25% των ιδιοκτητών ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, αν και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα και σε σύνολο περίπου 2.500.000 στεγασμένων ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που άλλαξαν παράνομα χρήση σε ολόκληρη τη χώρα, λιγότεροι από 650.000 ήταν μέχρι το τέλος Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κίνησαν τη σχετική διαδικασία τακτοποίησης. Στα δε ταμεία του κράτους εισέρρευσαν μόνο από τα παράβολα περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων του κεντρικού δήμου υπέβαλαν δήλωση τακτοποίησης περίπου 27.000 πολίτες μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου. Αναμφισβήτητα, ο αριθμός είναι αρκετά μικρός για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης και σίγουρα πολύ μικρότερος σε σχέση


με αυτόν που περίμεναν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με δήλωση του ίδιου του κ. Κουράκη, τουλάχιστον 40.000 πολίτες αναμένονταν να κινήσουν τη διαδικασία. Μάλιστα, ενώ αναμενόταν να κορυφώνεται το ενδιαφέρον, όσο περνούσαν οι μέρες και πηγαίναμε προς τη λήξη της προθεσμίας, συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο με τον Ιούνιο να έχει χαρακτηριστεί ως μήνας με αρκετά χαμηλή προσέλευση. Για το σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον του κόσμου ως προς την τακτοποίηση των παράνομα στεγασμένων ημιυπαίθριων υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις. Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η οικονομική κρίση, αφού πολλοί είναι εκείνοι που αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και τα αρκετά προσιτά πρόστιμα. Σίγουρα μια μερίδα ιδιοκτητών απλώς αδιαφόρησε για τη διαδικασία, ενώ μια άλλη σημαντική μερίδα ιδιοκτητών που δεν κίνησε τη διαδικασία, σίγουρα θα το έκανε, αν είχε καλύτερη ενημέρωση για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τη συνέχιση της πολεοδομικής παρανομίας, αλλά και για το γεγονός ότι πλέον θα γίνονται ευκολότερα αντιληπτοί με τα νέα μέτρα που προωθούνται ή ήδη ισχύουν στα ακίνητα. Για παράδειγμα, σε οποιαδήποτε περίπτωση πώλησης ή ενοικίασης ενός ακινήτου, θα πρέπει να ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος πολύ εύκολα θα αντιληφθεί ότι υπάρχει σε αυτό παράνομα στεγασμένος ημιυπαίθριος χώρος. Τότε είναι πολύ πιθανό

οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ υψηλά πρόστιμα, πολλές φορές υψηλότερα σε σχέση με τα χρήματα που απαιτούνται για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Ο νόµος στο ΣτΕ Την κατάργηση του νόμου που «τακτοποιεί» τους παράνομα στεγασμένους ημιυπαίθριους χώρους με την καταβολή ειδικού προστίμου ζητούν με προσφυγή τους από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τρεις κάτοικοι της Χαλκιδικής, η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αφορά την άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του δήμου Σιθωνίας, καθώς σύμφωνα με τους κατοίκους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών, δηλαδή κλείστηκαν ημιυπαίθριοι, έγινε αλλαγή χρήσης των χώρων στάθμευσης και κατασκευάστηκαν πατάρια που δεν προβλέπονται στις οικοδομικές άδειες. Η πολεοδομία θεωρεί ότι οι οικοδομικές άδειες είναι νόμιμες από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής των πολεοδομικών παραβάσεων στο νόμο για τους ημιυπαίθριους και για το λόγο αυτό δεν επιβάλλει κυρώσεις. Μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ, αναστέλλεται η εκδίκαση από τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας όλων των εκκρεμών υποθέσεων που τίθενται για το κ● ίδιο ζήτημα.

Από το Συµβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγµατικότητα του νόµου 13


επιχειρηµατικότητα

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

100% πληρότητα στα εµπορικά κέντρα της LAMDA Development Μείωση κατά 5% παρουσίασαν τα ενοποιημένα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά αποτελέσματα ποτελέσματα του Ομίλου της LAMDA L A Development το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας και της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας των τριών εμπορικών κέντρων, παρά τη βαθιά ύφεση που επικρατεί στο χώρο του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς και στα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα λόγω της Eurobank Properties. Του Γιάννη Σεϊτανίδη

ο

ι έμποροι λιανικής συνεχίζουν και έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου ενοικίου συγκριτικά με τις κεντρικές οδούς, μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας, καθώς και εξασφαλισμένη μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία. Η επιτυχημένη αυτή πορεία αντανακλάται στην 100% πληρότητα των κέντρων καθώς και στη διατήρηση των συμβατικών ενοικίων χωρίς περικοπές», τονίζεται σε ανακοίνωσή της εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα, πολύ ικανοποιητική κρίνεται η απόδοση του εμπορικού κέντρου «Golden Hall», δεδομένου ότι η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία παρέμεινε αμετάβλητη και ο τζίρος των καταστημάτων κινήθηκε στα περσινά

«

14

επίπεδα κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο «The Mall Athens» για την ίδια περίοδο κινήθηκε πτωτικά κατά 12%, πολύ λιγότερο συγκριτικά με το σύνολο της λιανικής παρεμφερών προϊόντων (πτώση μεταξύ 25% και 30%), ενώ στο «Mediterranean Cosmos», στη Θεσσαλονίκη, η πτώση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων περιορίστηκε στο 11%. Σημειωτέον ότι μετά την ανάληψη του 100% της διαχείρισης του «Mediterranean Cosmos» από το Δεκέμβριο του 2010, προωθούνται αυτήν τη περίοδο αλλαγές και βελτιώσεις, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και περαιτέρω ενδυνάμωση του προϊοντικού μείγματος με επιπλέον ισχυρά εμπορικά σήματα, σύμφωνα με την εταιρία. κ●


15


εκδηλώσεις

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

1

MACEF - AUTONNO AUTO PRIMAVERA 20 2011 8 - 11 Σ επ τ ε μβ μ β ρ ί ου 2 011

α

πό τη Fiera Milano International, Internat ανοιχτή έκθεση που διοργανώνεται δύο φορές το χρόνο με είδη οικιακής χρήσης και διακόσμησης, είδη κουζίνας, ασημικά και αξεσουάρ για το σπίτι.

ΣΤΟ ΜΠΑΡΙ

FIERA DEL LEVANTE Από τη Fiera Del Levante, Levante ετήσια διεθνής γενική έκθεση, όπου μεταξύ μετ άλλων εκτίθενται έπιπλα ντιζάιν για ττο γραφείο και το σπίτι, είδη διακόσμησης, φ φωτιστικά και είδη οικιακής χρήσης.

ΣΤΟ ΜΠΑΡΙ

SALONE DELL DELL’ ARREDAMENTO 2011 ARREDAMENT 11 - 19 Σεπτεμβρίου 2011

Από τη Fiera Del Levante, εετήσια ανοιχτή έκθεση με έπιπλα και μικροέπιπλα κατοικίας και γραφ γραφείου, είδη διακόσμησης και φωτιστικά.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

16

INTERIORS ST ST. PETERSBURG 2011 12-14 Σεπτεμβρίου 2011

Από την Primexpo - ITE G Group - GIMA, ετήσια έπιπλα, είδη διακόσμησης διεθνής έκθεση με έπιπλ χαλιά, κουρτίκαι εσωτερικής διαρρύθμισης, διαρρύθ σκίασης, σόμπες, ταπενες, φωτιστικά, μέσα σκ τσαρίες.

UPCOMING!

2 3 4

10 - 18 Σεπτεμβρίου 2011


> παρουσίαση

Γ. Β. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ο

Γεώργιος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από οικογένεια με παράδοση στις κατασκευές κτιρίων από το 1950. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, με αντικείμενο την κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων. Αποφοίτησε με τον τίτλο MSCE του West Virginia University. Αντικείμενο εργασιών Ανέγερση πολυώροφων οικοδομών: 1) Σε ιδιόκτητα οικόπεδα, 2) Με τη μέθοδο της αντιπαροχής. α) Ανέγερση κτιρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα. β) Υψηλή ποιότητα κατασκευής που συνεχώς βελτιώνεται με τη χρήση των νεότερων υλικών των οποίων η επιλογή γίνεται από μηχανικούς και διακοσμητές της εταιρίας μας. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες τους προσφέρονται και στους αγοραστές ή οικοπεδούχους μας χωρίς δική τους οικονομική επιβάρυνση, σε θέματα που αφορούν στην επιλογή υλικών για τους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους διαμερισμάτων τους. γ) Οι εργασίες κατασκευής στηρίζονται σε εξειδικευμένα συνεργεία διάφορων ειδικοτήτων, τα οποία συνεργάζονται μόνιμα με την

εταιρία μας. Μ’ αυτό επιτυγχάνεται η παροχή σταθερής και υψηλής ποιότητας κατασκευής, καθώς επίσης και η καλή συνεργασία μεταξύ διαφορετικών συνεργειών, γιατί έχουν μάθει να συνεργάζονται. δ) Παρακολούθηση του κτιρίου και μετά την αποπεράτωσή του μέσω της διαχείρισής του από υπαλλήλους της εταιρίας, οι οποίοι φροντίζουν εκτός από την έκδοση των κοινοχρήστων και την καθαριότητα, τη συντήρηση οποιασδήποτε φθοράς του, έχοντας πρόσβαση και χρησιμοποιώντας τα συνεργεία κατασκευής του κτιρίου. ε) Εξειδίκευση σε κτίρια που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και αποτελούνται από μικρά διαμερίσματα και πωλούνται ή ενοικιάζονται σε φοιτητές. Σ’ αυτά τα κτίρια παρέχονται επιπλέον και υπηρεσίες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία τους καθημερινά από διαχειριστές της εταιρίας. στ) Υποστήριξη με υπηρεσίες φροντίδας και ενοικιάσεις ακινήτων, μικρών διαμερισμάτων, τα οποία έχουν αγοραστεί από πελάτες μας, προκειμένου να ενοικιαστούν. Αναφερόμαστε κυρίως σε γκαρσονιέρες κοντά στα πανεπιστήμια, όπου υπάλληλοι της εταιρίας φροντίζουν την ενοικίασή τους σε αξιόπιστους ενοικιαστές.

I N F O Γ. Β. Ιωαννίδης, Οικοδοµικές Επιχειρήσεις, Λεωφόρος Στρατού 26, Τηλ. - Fax: 2310 866458, Κιν. 6944 524600, Ε-mail: GBIoannidis@gmail.com

17


εγχειρίδιο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Καλοκαιρινή κάλυψη Φτιάξτε ένα κιόσκι στον κήπο σας και προστατευτείτε από τη βροχή και τον ήλιο. Αν αυτό δεν σας καλύπτει, μπορείτε εναλλακτικά να το κλείσετε με αποσπώμενα παράθυρα και έτσι να δημιουργήσετε ένα παβιγιόν που θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και το χειμώνα. Του Φώτη Νικολαΐδη

Τι είναι το κιόσκι Η λέξη κιόσκι αποτελεί παραφθορά της περσικής λέξης «κοσκ», η οποία περιγράφει κάθε ανοικτή, πολύγωνη ή τετράγωνη κατασκευή στον κήπο ή στο δρόμο, που στην αντίστοιχη ελληνική ορολογία αποδίδεται με τη λέξη περίπτερο ή περιστύλιο. Οι κατασκευές αυτού του είδους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Περσία και στην Ινδία και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν

18

από τους Οθωμανούς και τους Ευρωπαίους ευγενείς, που έκτιζαν μαρμάρινα σκέπαστρα στους απέραντους κήπους των παλατιών τους. Κάτι ανάλογο υπήρχε όμως και στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, τα περίφημα περιστύλια που εξυπηρετούσαν τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Στην αρχική τους μορφή αποτελούνται από μία εξέδρα, από 4 - 6 κολόνες και μία κωνική στέγη, που προσφέρει προστασία από τον ήλιο και τη


βροχή. Τα κιόσκια μπορούν να είναι λυόμενα ή κτιστά και να έχουν προσωρινή ή μόνιμη μορφή, ανάλογα με τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής τους.

Κόστος και εργασίες τοποθέτησης Το κόστος τους εξαρτάται από το είδος, τις διαστάσεις και την ποιότητα κατασκευής τους. Ένα προσωρινό από αλουμινένια δοκάρια και τεντόπανα κοστίζει 120 - 200 ευρώ περίπου. Ένα προκατασκευασμένο, αλλά πλήρως αποπερατωμένο κιόσκι με διαστάσεις 2Χ3 μ. και συνολικό εμβαδό 6 τ.μ. κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ και ένα αντίστοιχο 3Χ3 μ. και εμβαδό 9 τ.μ. περίπου 2.800 ευρώ. Αντίστοιχα, τα κτιστά κοστίζουν παραπάνω, κάτι που εξαρτάται από τη συμφωνία με τους κατασκευαστές. Πωλούνται συνήθως σε προκάτ κατασκευές, που συναρμολογούνται επί τόπου γεγονός που σας διευκολύνει, αν πιάνουν τα χέρια σας. Ένα κιόσκι των 2.800 ευρώ μπορεί να σας κοστίσει γύρω στα 1.000 ευρώ, αν μπορέσετε να το μοντάρετε και να το βάψετε μόνος. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, να έχετε υπόψη σας ότι η επικεράμωση και η διαμόρφωση της στέγης έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ίσως χρειαστείτε βοήθεια.

ανάλογα με τις διαστάσεις και την ποιότητα κατασκευής του.

Συντήρηση Να έχετε υπόψη σας ότι από τις βροχές, τους ανέμους, τα χιόνια και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκληθούν σοβαρές φθορές στα υλικά κατασκευής και ιδιαίτερα στα ξύλα και στα μέταλλα. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει κάθε δύο χρόνια να κάνετε εργασίες συντήρησης, που θα περιλαμβάνουν προστατευτικές βαφές και βερνικώματα. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στις μεταλλικές βάσεις που στηρίζονται στο έδαφος, οι οποίες μπορεί να διαβρωθούν από την υγρασία αλλά και στα κεραμίδια της στέγης, που μπορεί να χαλαρώσουν από τους ανέμους. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να αλλάξετε αμέσως τα φθαρμένα κεραμίδια για κ● να αποφύγετε περαιτέρω προβλήματα.

Παβιγιόν Τα παβιγιόν ή σπιτάκια αποτελούν περίκλειστες κατασκευές και ως εκ τούτου κοστίζουν παραπάνω από τα κιόσκια. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τους ανέμους, τη βροχή και το κρύο και το μειονέκτημά τους ότι κλείνουν ένα μέρος του κήπου και περιορίζουν την θέα και την αμεσότητα με τη φύση. Αυτού του είδους τα σπιτάκια συνηθίζονται στις χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν ενδείκνυνται για τη χώρα μας, όπου επικρατεί ήπιο κλίμα. Μια καλή ενδιάμεση λύση αποτελούν τα πολυγωνικά κιόσκια, συνήθως εξαγωνικά, που είναι περίκλειστα μέχρι κάποιο ύψος, εκτός από το σημείο της εισόδου. Τα συγκεκριμένα διατηρούν την «επαφή» με τη φύση και προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τα καιρικά φαινόμενα χωρίς να διαταράσσουν την αισθητική του κήπου. Η λύση αυτή είναι πιο ακριβή, επειδή πρέπει να κατασκευάσετε μία υπερυψωμένη εξέδρα, όπου θα στερεώσετε την πολυγωνική κατασκευή, που περιλαμβάνει το σκέπαστρο, τα δοκάρια και τα πλαϊνά τοιχώματα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε όποτε θελήσετε να το μετατρέψετε σε κλειστό «σπιτάκι», τοποθετώντας αποσπώμενα παράθυρα και πόρτα εισόδου. Ένα περίκλειστο κιόσκι θα σας κοστίσει μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ,

INFO > Τα κιό κιόσκια κήπου διαθέτουν σκεπές από ασφαλτικά κεραμίδια, τα οποία παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες στην τοποθέτησή τους, όμως είναι τα πλέον κατάλληλα για επικλινείς στέγες, γιατί είναι φτηνά, απόλυτα στεγανά, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, έχουν μηδέν απορροφητικότητα και είναι ανθεκτικά στις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας και στους ανέμους. > Μια πολύ καλή και πρακτική λύση είναι να τοποθετήσετε τραπεζαρία και ψησταριά κάτω από το κιόσκι, όπου θα διοργανώνετε barbeque για την οικογένεια και φίλους χωρίς να λερώνετε το σπίτι σας. > Για το κιόσκι απαιτείται οικοδομική άδεια, εκτός αν πρόκειται για προσωρινή κατασκευή από αλουμινένια δοκάρια που μπήγονται στο έδαφος και τεντόπανα.

19


υλικός κόσµος

Έπιπλα κήπου 20

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


Ένα ιδανικό σκηνικό για τον κήπο ή τη βεράντα σας μπορεί να δημιουργηθεί με διάφορα έπιπλα κήπου, όπως τραπέζια, καρέκλες, ομπρέλες, ξαπλώστρες, ψησταριές και καναπέδες. Προκειμένου να τα διατηρήσετε όμορφα ακολουθήστε τα προτεινόμενα «μυστικά» φροντίδας και υιοθετήστε το στιλ που σας ταιριάζει. Της Καρολίνας Παππού

21


υλικός κόσµος

α έπιπλα για τη βεράντα και τον κήπο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, καθώς βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο σχεδόν το μισό χρόνο. Έτσι, θα πρέπει να αντέχουν στην ταλαιπωρία του ήλιου και της βροχής. Ξύλο, πλαστικό, ψάθα, αλουμίνιο, όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές με σκοπό να καλύψουν όλα τα γούστα, τόσο από αισθητικής άποψης, όσο και ποιότητας και τιμών. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα είδη, προκειμένου να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για πολλά χρόνια, χρειάζονται φροντίδα. Όσο για το στιλ που σας ταιριάζει, αν δεν έχετε ήδη κατασταλάξει, σας παρουσιάζουμε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Για όλη την οικογένεια - Οι κήποι των σπιτιών αλλά και το μπαλκόνι μπορούν να διαμορφωθούν από όλη την οικογένεια ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες για έπιπλα κήπου. Ρωτήστε τα παιδιά σας πώς ονειρεύονται τον κήπο τους, προτείνετέ τους διάφορες λύσεις που ταιριάζουν σε όλους σας. Ένα κιόσκι ή ένα σπιτάκι κήπου μπορεί να είναι κάτι που τα παιδιά σας θα λατρέψουν.

τ

Είδη Ξύλινα. Ο κυριότερος λόγος που τα προτιμούν οι περισσότεροι είναι ότι ταιριάζουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον, είτε είναι κατασκευασμένα από τικ είτε από άλλα ανθεκτικά ξύλα, όπως το πεύκο, το σουηδικό, η οξιά, κ.λπ. Τα έπιπλα από ξύλο τικ δεν είναι ποτέ λουστραρισμένα και με την παραμονή τους έξω αποκτούν στο πέρασμα του χρόνου μια γκρι - ασημί πατίνα, η οποία βοηθάει στην προστασία του ξύλου. Η επαναφορά του αρχικού χρώματός τους γίνεται με ένα πολύ

22

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ελαφρύ τρίψιμο με γυαλόχαρτο ή με κάποιο ειδικό καθαριστικό. Επίσης, το συχνό πέρασμα των επιφανειών με λάδι για τικ τα προστατεύει, διατηρώντας ταυτόχρονα το βαθύ γλυκό χρώμα τους. Τα έπιπλα από άσπρα ή σκούρα ξύλα είναι συνήθως λουστραρισμένα. Όσο το βερνίκι τους διατηρείται σε καλή κατάσταση, αρκεί ένα ελαφρό καθάρισμα με τα ειδικά προστατευτικά και γυαλιστικά προϊόντα του εμπορίου. Σε περίπτωση που το βερνίκι σπάσει ή ξεφλουδίσει, τότε το ξύλο κινδυνεύει να σαπίσει από την υγρασία ή να καταστραφεί από μύκητες. Το λουστράρισμά τους μπορείτε να το αναθέσετε σε κάποιον ειδικό ή, αν πιάνουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά το έπιπλο με γυαλόχαρτο για να φύγει το παλιό βερνίκι, περάστε το με sealer και λουστράρετε ξανά. Αν τα έπιπλα είναι αλουστράριστα, συνίσταται συχνός καθαρισμός και πέρασμα με αντιμυκητιακό λάδι ή κερί. Πλαστικά. Είναι πολύ πιο οικονομικά και ανθεκτικά από οποιαδήποτε άλλα έπιπλα. Τα πλαστικά έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι ευαίσθητα μόνο σε γδαρσίματα και αλλοιώσεις από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα περισσότερα καθαρίζονται εύκολα αν πλυθούν με ένα διάλυμα από απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό. Ακολουθεί το ξέβγαλμα και ένα καλό σκούπισμα, ώστε να αποφευχθούν τα άσχημα σημάδια από σταγόνες. Αλουμινένια. Αν και τα έπιπλα από αλουμίνιο δε σκουριάζουν, μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις στο χρώμα τους ή να παρουσιάσουν αγριάδες στην επιφάνειά τους, που οφείλονται σε οξείδωση. Ο καλύτερος τρόπος για το καθάρισμά τους είναι το σαπουνόνερο με λίγο χυμό λεμονιού ή ξίδι. Τα καθαριστικά, γυαλιστικά και προστατευτικά των επιφανειών των αυτοκινήτων μπορεί επίσης


να φανούν πολύ χρήσιμα στην προστασία τους από τη σκληρή μεταχείριση και τις κακές καιρικές συνθήκες. Πλεκτά. Η ψάθα και το μπαμπού είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά. Πολύ όμορφα, άνετα, λειτουργικά και ανθεκτικά, έχουν εχθρούς τους τη σκόνη, την υπερβολική υγρασία και το δυνατό ήλιο. Επειδή τα περισσότερα έπιπλα είναι λουστραρισμένα ή βαμμένα, η συνηθισμένη φροντίδα τους συνίσταται στην απομάκρυνση της σκόνης με ηλεκτρική σκούπα ή με ξεσκονόπανο. Βέβαια, απολύτως απαραίτητος, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, είναι ο βαθύς καθαρισμός τους. Ένα σφουγγάρι, χλιαρό νερό, ένα σαπούνι κατά προτίμηση με φυτικά έλαια, μία μαλακή βούρτσα για την ύφανση και μία παλιά οδοντόβουρτσα, για τα δύσκολα σε πρόσβαση σημεία, αρκούν. Ξεβγάζονται εύκολα με λάστιχο και χρειάζονται πολύ καλό και γρήγορο στέγνωμα. Φερ φορζέ. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλή πλέον, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που τα προτιμούν. Τα συγκεκριμένα έπιπλα δεν πρέπει να παραμένουν για πολύ καιρό έξω, μιας και κινδυνεύουν από την υγρασία. Το παραμικρό «σπάσιμο» ή ξεφλούδισμα του χρώματος προκαλεί σκούριασμα γι’ αυτό και πρέπει, αφού τριφτεί, να βαφτεί εγκαίρως.

αποικιακή ατμόσφαιρα. Ανατολίτικο - Ξύλινα χαμηλά έπιπλα, μεταξωτά μαξιλάρια και πολύχρωμα φαναράκια φέρνουν στον κήπο ή τη βεράντα σας το… άρωμα της Ανατολής. Μίνιμαλ - Σκούρα έπιπλα με λιτές γραμμές, λινά υφάσματα, πάγκοι από μάρμαρο ή πέτρα, γεωμετρικές γλάστρες με μπαμπού συνθέτουν ένα μίνιμαλ σκηνικό. κ●

ΣΤΙΛ Εθνικ - Τραπέζια με ζωγραφιστά πλακάκια, κεραμικές γλάστρες με κάκτους, πέργκολες από ακατέργαστο ξύλο συνθέτουν τις έθνικ προτάσεις που συνοδεύουν τα έπιπλα κήπου. Ρομαντικό - Τα ξύλινα και σιδερένια έπιπλα, διακοσμημένα με χειροποίητα μαξιλαράκια και πορσελάνινες γλάστρες, αποτελούν μια κλασική ρομαντική πρόταση για τον κήπο σας. Αποικιακό - Έπιπλα από μπαμπού ή ρατάν, πέτρινα, μαρμάρινα ή κεραμικά κασπό δημιουργούν

ν στο , ε α έζι σουµ π α ή ι τρ οθετ τι- α ν α π κ α ες να το . τις έπιπλ ι λ κ α ς έ ε ε κ αρ ούµ πρέλ ούς inox λα. κ S από µπορ ι οµ υασµ δα µε έπιπ P T I Εκτός µας ρες κα συνδ δάπε αµπού > ήπο ώστ τους λινα ε µπ κ πλ µε µ ξύ ξα ίξτε π.χ. άκια κ α > Π έσεις πλα θ ή

ερα τ ό ν και η τ ι φ λιά ποα ν εί φυλ τικ α ο κ α εύ ιαντ ξύλο ιβές π ρ ι το ην τ ώ το ακρ λης α τ κ ιο ν ιξ ά από ιά, ε τις π µεγά ι ο α δ > Η ύλα καρυ από της του κ ξ ν ω ια τη λεί µ λόγ ητάς υνθή τε σεις τικότ ές σ λύ θεκ ιρικ αν ις κα στ ς. κε

23


διακόσµηση

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Rustic is back... Το χωριό ό είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς. Βάλτε μερικές χωριάτικες… πινελιές στο χώρο σας και voila! ΤΗΣ ΦΕΝΙΑΣ ΚΟΡΟΖΙΔΟΥ

BED & BATH: τηλ. Επικοινωνίας 210/ 97.10.000, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ι. Δραγούμη 23, τηλ.: 211.1050.162, Πυλαία: Λ. Γεωργικής Σχολής 21 - 23, τηλ.: 211.1050.163, Mediterranean Cosmos: 11ο χλμ. ε.ο. Θεσ/κης – Ν. Μουδανιών, τηλ.: 211.1050.168

24


KISKINIDIS LIVING MADE EASY: Κόμβος Γέφυρας, ε.ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, Γέφυρα Αγ. Αθανάσιος, τηλ.: 2310/ 716.040, 716.010

ALMECO: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 8ο χλμ. εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Ν. Μουδανιών, Πυλαία, Τ.Θ. 21008, τηλ.: 2310/ 888.088

SMEG: Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος, Καλαμαριά, τηλ.: 2310/ 448.272

INART: Θεσσαλονίκη: Εννέα Εκτελεσθέντων Καλοχωριτών, Καλοχώρι, τηλ.: 2310/ 755.462, Αθήνα: Ποσειδώνος 10, Μεταμόρφωση, τηλ.: 210/ 21.35.508

PANGEA: 27ο χλμ. ε.ο. Θεσσαλονίκης – Καβάλας, Άγιος Βασίλειος, Θεσσαλονίκη, τηλ: 23940 / 51.095 – 096, Έκθεση Θεσσαλονίκης: Θέρμη, τηλ: 2310/ 473.267 ARTEMIDE: Γ. Παπανδρέου 92, τηλ. 2310/ 403.934 & τηλ.: 2310/ 403.935

25


ευρετήριο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Χρήσιµος οδηγός

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

3,60%

4,50%

4,90%

5,25%

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40% ή 6,25%

από 5,30%

από 5,30% ή προσφορά 4,20%

από 6%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% ή 5,05% ή 4,75 %

από 4,90%

από 5,20%

από 5,80%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,90%

4,90%

5,10%

6,40%

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6%

από 5%

4,45% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 4,45% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

5,50%

5,75%

ΕΘΝΙΚΗ

5,45% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25% ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

CITI BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 30

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

3 - 30

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

5 - 30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

έως 40

5 - 35

850 ευρώ

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

έως 25

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

EFG EUROBANK

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 4,10% - 5,30% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 2,05% - 2,75%

από 5,10%

από 5,20%

από 5,40%

από 5,70%

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,40% 2,70% ή 4,06%

4,50%

4,70%

4,70%

4,90%

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 3,00%

από 4,95%

από 5,90%

-

5,25%

5,90%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,90%

4,25%-6,00% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15% - 6,50% (προνομιακό) ή 6,60 (βασικό)

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,60%

από 4,60%

από 4,60%

από 5,20%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

από 4%

από 4,25%

από 5%

από 5,50%

7,50%

-

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,90%

-

EURIBOR 1 μηνός από 1,80% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 1,80%

από 3,60%

από 3,95%

από 4,05%

από 5%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

T BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

έως 35

Εκτίμησις 200 ευρώ + ΦΠΑ, νομικός έλεγχος 350 ευρώ, αιτήματος: 500 - 2000 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

έως 35

Xωρίς έξοδα έγκρισης και εξέτασης αιτήματος

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών. Στα κυμαινόμενα δεν υπάρχει.

5 - 40

950 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

έως 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

έως 35

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Κατά την περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου καμία αποζημίωση. Δεν επιβάλλεται ποινή

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συµβουλή του ειδικού*

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

σ

την εποχή της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που διανύουμε, η επιθυμία να προστατέψουμε και να διασφαλίσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία είναι έντονη. Άλλωστε, για τα περισσότερα νοικοκυριά το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο είναι το σπίτι τους. Του Φώτη Νικολαΐδη - fotis.nikolaidis@yahoo.com

το κόστος ασφάλισης, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα γιατί περιλαμβάνει τον κλονισμό, αλλά και τα επακόλουθά του, που μπορεί να είναι π.χ. μία πυρκαγιά. Αν δεν υπάρχει η κάλυψη του σεισμού που > Τα μέτρα που μπορεί να είναι το γενεσιουργό αίτιο πάρει κάποιος για να προστατης πυρκαγιάς, η ζημιά αυτή τέψει την κατοικία του από διδε θα καλυφθεί παρόλο που άφορους κινδύνους μπορεί στο πακέτο υπάρχει η κάλυνα είναι αποτρεπτικού χαραψη της φωτιάς. κτήρα (θωρακισμένη πόρτα, ΡΩΤΑ > Όταν συνάπτει κάποιος συστήματα ασφαλείας κ.λπ.), ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ μια ασφάλιση κατοικίας μπορεί όμως μέσω των ασφαμπορεί να ασφαλίσει κτίριο λίσεων κατοικίας να είναι και και περιεχόμενο, μπορεί όαπολογιστικού χαρακτήρα. μω μως και να επιλέξει ένα από Στην περίπτωση δηλαδή που, τα δύο. Με τον όρο «περιεπαρά τα όποια μέτρα ασφαχό χόμενο» εννοείται η συνήθης λείας έχουμε λάβει για την οι οικοσκευή ενός νοικοκυριού αποτροπή ή τον περιορισμό (η (ηλεκτρικές συσκευές, έπιενός ζημιογόνου γεγονότος, πλ πλα, ιματισμός κ.λπ.), εξαιαυτό τελικά συμβεί, η ασφαρ ρούνται όμως χρήματα, λιστική εταιρία με την οποία κο κοσμήματα, χρεόγραφα και έχουμε συνάψει ασφάλεια άλ άλλα αντικείμενα αξίας, τα κατοικίας αναλαμβάνει την ο οποία αναγράφονται στους υποχρέωση καταβολής χρηό όρους του ασφαλιστηρίου ματικής αποζημίωσης τέτοιας, κα και καλό θα είναι ο ασφαλιπου να αποκαθιστά την υλική σμ σμένος να τα γνωρίζει εκ των ζημιά που έχουμε υποστεί. πρ προτέρων. > Οι ασφαλιστικές εταιρίες > Όσον αφορά στην ασφάπαρέχουν διάφορα «πακέλιση το κτιρίου, αυτή θα τα» καλύψεων για μια σειρά πρέπει να γίνεται στην αξία από ζημιογόνα γεγονότα, όκατασκευής και όχι στην επως η φωτιά και οι συνέπειές μπορική ή την αντικειμενική της, η διάρρηξη, η κλοπή και αξία της κατοικίας, αφού αυάλλες κακόβουλες πράξεις, τό που μας ενδιαφέρει στην τα ακραία καιρικά φαινόμεπερίπτωση μιας ζημίας είναι να, η διάρρηξη σωληνώσεων να την αποκαταστήσουμε με κ.λπ. Καλύπτονται επίσης και βάση το τρέχον κατασκευαζημιές που θα προκληθούν Κάθε εβδομάδα στικό κόστος. σε τρίτους από ευθύνη του ένας ειδικός αναλαμβάνει > Παρά την αναγκαιότητά ασφαλιζομένου. Τα πακέτα να λύσει τις απορίες σας. τους, οι ασφαλίσεις κατοιαυτά είναι εκπτωτικά και, πακίας στην Ελλάδα δεν είναι ρόλο που κάποιες καλύψεις ιδιαίτερα διαδεδομένες. Σ’ αυτό ίσως να συντελεί μία που περιλαμβάνουν μπορεί να μη φαντάζουν απασυνήθης παρανόηση που έχει να κάνει με το κόστος ραίτητες σε κάποιους ασφαλισμένους, σε γενικές τους σε σχέση με την ασφάλεια αυτοκινήτου. Αντίθετα γραμμές συμφέρουν από την επιλογή μεμονωμένων με ό,τι πιστεύεται, το κόστος των ασφαλίσεων κατοικίκαλύψεων. ας είναι σημαντικά χαμηλότερο, τη στιγμή μάλιστα που > Βέβαια, όλοι οι κίνδυνοι δε συμπεριλαμβάνονται στις κατοικίες δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης σε αξία στα πακέτα και υπάρχει μία σειρά από προαιρετικές καινούργιου, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό της αποκαλύψεις που μπορεί να συμπεριλάβει κανείς στο ζημίωσης δεν υπολογίζεται με βάση την παλαιότητα, ασφαλιστήριό του. Σημαντικότερη απ’ αυτές είναι η κ● όπως συμβαίνει στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων. κάλυψη του σεισμού, που, αν και αυξάνει σημαντικά Ο Βασίλειος Πανίδης είναι ασφαλιστικός πράκτορας.

>

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ασφαλίσεις κατοικιών.

*

30


Εκδοτική Βορείου Ελλάδος A.E. το µεγαλύτερο media GROUP της Β. Ελλάδας

Η µεγαλύτερη εκτυπωτική µονάδα της Βόρειας Ελλάδας


katoikia 10/7/2011  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 409

katoikia 10/7/2011  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 409

Advertisement