Page 1

4.400

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Α Υ Ρ Ι Ο

&

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 | 1,30 ΕΥΡΩ

ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ 2018

Ασφαλιστικό: δουλειά ώς τα 68

50.000 αιτήσεις για 2.987 θέσεις στα νοσοκοµεία Φτάνει στο 20% η ανεργία στους κλάδους των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε υγεία και περίθαλψη σελ. 13

Και ο Μπράουν µας στέλνει στο ∆ΝΤ

Σεισμός έρχεται στο ασφαλιστικό το επόμενο διάστημα. Τα κρίσιμα σημεία δεν αποτελούν μόνο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και οι συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξεις, αφού ο τρόπος αλλάζει εκ βάθρων. Η μεγαλύτερη ανατροπή πάντως φαίνεται να αφορά τους συντελεστές για τον υπολογισμό της σύνταξης. Πέραν της βασικής σύντα-

ξης, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν αναλογική - ανταποδοτική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης και στις καταβληθείσες εισφορές. Ο υπολογισμός της επιπλέον σύνταξης θα γίνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου του εργαζομένου, δηλαδή θα υπολογίζονται οι αμοιβές που ασφάλιζε από την πρώτη μέρα της εργασίας του.

OΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟ 7% ΩΣ 20% Α. ΛΟΒΕΡ∆ΟΣ: ∆ιασφαλίζουµε, απολύτως, όσους έχουν θεµελιωµένα ή ώριµα ασφαλιστικά δικαιώµατα, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν µε το ισχύον σήµερα καθεστώς

σελ. 28

Συνάντηση στο Λονδίνο του Γιώργου Παπανδρέου με το Βρετανό ομόλογό του

20 02

ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ «ΑΥΤΟΨΙΑ» Ο ΟΛΙ ΡΕΝ

σελ. 3, 29, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

Κανονική τροφοδοσία

Η Κυριακή των ντέρµπι

Η Βόρεια Ελλάδα ανεφοδιάζεται με καύσιμα. Πού και σε ποιες τιμές θα βρείτε βενζίνη

ΠΑΟΚ - ΠΑΟ, ΑΕΚ - Αρης αύριο λύνουν το σταυρόλεξο της κορυφής

σελ. 11

σελ.17, 20 - 21

Κόλπο γκρόσο στο «Πόρτο Καρράς» Δύο άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους αλλά και με χειρουργικά γάντια στα χέρια εισέβαλαν στο καζίνο του «Πόρτο ∆εν έχει αποκλειστεί το Καρράς» χτες τα ξη- ενδεχόµενο οι ληστές μερώματα και κατάνα χρησιµοποίησαν φεραν να πάρουν σκάφος για να φύγουν 580.000 ευρώ, σε μια από το ξενοδοχείο κινηματογραφική ληστεία που διήρκεσε όλο κι όλο τρία λεπτά. Οι δράστες γνώριζαν άριστα τους χώρους και το σχέδιό τους ήταν τέλεια οργανωμένο και εκτελεσμένο. σελ. 10

Νέο δηµαρχείο µόνο για... δεξιώσεις και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις Μπορεί να μη χρησιμοποιείται από το δήμο για τη στέγαση υπηρεσιών, αλλά χωρίς πρόβλημα δίνεται για κοινωνικές, ιδιωτικές εκδηλώσεις

σελ. 15


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 7.09 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 18.09 ΣΕΛΗΝΗ 7 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας

✝ Θαύµα κολλύβων Αγ. Θεοδώρου Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης θέλοντας να μολύνει τους χριστιανούς, την πρώτη εβδομάδα της νηστείας για τη Σαρακοστή, ράντισε κρυφά με αίμα από θυσίες όλες τις τροφές της αγοράς. Ο μάρτυρας Θεόδωρος, όμως, αποκάλυψε την απάτη σε όνειρο του αρχιεπισκόπου Ευδοξίου, ο οποίος ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν τίποτε από την αγορά για μια μέρα, διαφυλάττοντας έτσι την καθαρότητά τους.

Μπούµερανγκ διαχρονικά

Το μπούμερανγκ (όπλο των ιθαγενών της Αυστραλίας που ρίχνεται εναντίον στόχου και αν αποτύχει επιστρέφει σ’ αυτόν που το έριξε) είναι «εκηβόλον και όχι αγχέμαχον όπλον», κατά την κλασική διδασκαλία που γινόταν στα ΚΕΝ (Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων), προ αμνημονεύτων χρόνων, από επιλοχίες του δημοτικού προς φιλολόγους που υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία εξ αναβολής. Οι τελευταίοι εξηγούσαν ότι το εκηβόλον βάλλει μακράν και τα αγχέμαχα όπλα είναι κατάλληλα για τις συμπλοκές εξ επαφής. Οθεν, το μπούμερανγκ, ως ριπτόμενο μακράν και αυτεπιστρεφόμενο βλήμα είναι εκηβόλο. Υπήρξε όμως και μια περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε σε μάχη εκ του συστάδην, χωρίς να χάσει την κύρια ιδιότητα της «επιστροφής» και μάλιστα προκαλώντας οδυνηρά τραύματα στους χρήστες του. Στην εν λόγω περίπτωση το μπούμερανγκ ήταν η αδιαπραγμάτευτη απαίτηση όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, περιλαμβανομένου και του ΕΑΜ (που αντιπροσώπευε τότε ένα μεγάλο ποσοστό του λαού, ίσως μια εντυπωσιακή πλειοψηφία), να προηγηθούν οι εκλογές (οι πρώτες μετά τη δικτατορία Μεταξά και την Κατοχή) και το δημοψήφισμα για την επιστροφή ή όχι του βασιλιά Γεωργίου Β’ να ακολουθήσει. Καταπατήθηκε σχετικός όρος της Συμφωνίας της Βάρκιζας, που προέβλεπε «πρώτα δημοψήφισμα», με τη βεβαιότητα ότι κάνοντας πρώτα εκλογές με πολλά κόμματα θα σκορπούσαν οι φιλοβασιλικές ψήφοι, οπότε θα υπήρχαν δυνατότητες να γίνει το δημοψήφισμα «ντέρμπι» και να κερδίσουν οι αντιμοναρχικές δυνάμεις. Εγιναν πρώτα εκλογές (31 Μαρτίου 1946, με αποχή του ΚΚΕ) και το δημοψήφισμα κατέστη περίπου περιττό ή τυπικό. (1η Σεπτεμβρίου 1946). Τα φιλοβασιλικά κόμματα, με δεξιά τρομοκρατία και μνήμες αριστερού τρόμου, κέρδισαν συντριπτική πλειοψηφία. Αν είχε πρηγηθεί το δημοψήφισμα, θα επιβίωνε ίσως το συμπαγές αντιμοναρχικό μέτωπο. Αλλά αυτό προτίμησε το μπούμερανγκ. Και έβαλε το αυτογκόλ.

Συναυλία Το γνωστό μέταλ γκρουπ «Gamma ray» εμφανίζεται απόψε στο «Block33» (26ης Οκτωβρίου 33, τηλ. 2310/ 533.533). Πρεμιέρα «Ενα σκεπτόνιο που το έλεγαν Μαξ» είναι το νέο έργο που παρουσιάζεται από απόψε, στις 21.30, στο studio «Νέμεση» (Δελφών 136, τηλ. 2310/326.230). Σκηνοθεσία - κείμενο: Τίνα Στεφανοπούλου. Μουσική Η Sadahzinia τραγουδά στο «Club» του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 895.938).

Χορός Το Χοροθέατρο «Παρουσίες» της Μπέτυς Βυτινάρου παρουσιάζει την παράσταση «DNA… έτερον ήμισυ» σήμερα και αύριο, στις 21.30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310/ 458.591). Γιόγκα Ανοιχτή συνάντηση κάνει η Σούμι Σιβαμούρτι, διεθνώς αναγνωρισμένη δασκάλα της γιόγκα στην Ελλάδα, στις 17.00, στο κέντρο γιόγκα «Σατυανάντα» (Πρ. Κορομηλά 1, τηλ. 2310/ 283.109). Είσοδος ελεύθερη.

Ο «Λαϊκός Χειμώνας», ένα παραδοσιακό πολυθέαμα με 350 οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές, πραγματοποιείται στις 20.30, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, με σποραδικές βροχές το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 4 15

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Κυριακή, προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 0 7

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 8 18

ΚΟΖΑΝΗ 3 17

ΛΑΡΙΣΑ 12 21

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 11 20

ΚΑΒΑΛΑ 9 17

È 2 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 10 19

ΑΘΗΝΑ 12 21

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ó 4

ΛΑΡΙΣΑ 7 17

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 11 17

ΤΡΙΠΟΛΗ 6 16

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 13 19

Ë 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 8 14

ΚΑΒΑΛΑ 9 14

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1 12

ΚΟΖΑΝΗ 0 9

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 7 16

ΤΡΙΠΟΛΗ 10 19

È 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 11 17

ΑΘΗΝΑ 10 18

È 4

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 14 20

Ë 5 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 12 21

HΡΑΚΛΕΙΟ 11 20

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ .... -16 – -6 ΛΟΝΔΙΝΟ ...... -2 - 4 ΡΩΜΗ .............. 6 - 12 ΚΡΑΚΟΒΙΑ .............................-3 - 1 ΟΣΛΟ ........ -14 – -3 ΠΑΡΙΣΙ ............. -1 - 7 ΒΕΡΟΛΙΝΟ .......-2 - 2 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ............................0 - 11 ΚΙΕΒΟ ............. -2 - 1 ΜΑΔΡΙΤΗ .........1 - 9 ΜΟΝΑΧΟ .........-3 - 0 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .....12 - 18

σαν σήμερα 1822

1827

1931

1960

1970

Nαυµαχία

Ι. Καποδίστριας

Τύπος

Β. Λογοθετίδης

Χρ. Νέζερ

H ναυμαχία των Πατρών. Ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, στον οποίο μετέχουν 27 υδραίικα, 20 σπετσιώτικα και 16 ψαριανά πλοία, καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο υπό τον Καραπεπέ Αλή.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκλέγεται κυβερνήτης της Ελλάδας από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας.

Εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα νέα μέτρα κατά του Τύπου που περιλαμβάνουν περιορισμό των σελίδων και απαγόρευση κάθε παροχής δώρων ή βιβλίων.

Πεθαίνει ο σπουδαίος θεατρικός και κινηματογραφικός ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης, διάσημος για τους ρόλους του στα φιλμ «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Σάντα Τσικίτα» και «Δεσποινίς ετών 39».

Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ, αξεπέραστος ερμηνευτής μολιερικών ρόλων.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ολα ανοιχτά για µέτρα

Κλειστά τα χαρτιά της κυβέρνησης για το 14ο µισθό

Ενώ ο Γκ. Μπράουν µας στέλνει στο ∆ΝΤ, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει νέα µέτρα ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

Ενώ και ο Γκόρντον Μπράουν μας στέλνει στο ΔΝΤ, ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με την Κομισιόν, η οποία θα επαναξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των ήδη ληφθέντων μέτρων.

Σ

υγχρόνως όµως ο Γ. Παπανδρέου ζητάει από την ΕΕ να επιτρέψει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει το ευρώ και τα επιτόκιά του. Για να πετύχει δε το στόχο του, αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόµενο να προσφύγει στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Ο Γ. Παπανδρέου από το Λονδίνο ζήτησε χτες ευθέως από τους εταίρους στην ΕΕ να πάψουν να εµποδίζουν τη χώρα µας να δανείζεται µε επιτόκια ευρώ. Μιλώντας σε συνδιάσκεψη για την κρίση, ζήτησε την πολιτική στήριξη της Ενωσης για να εφαρµόσει η Ελλάδα το πρόγραµµά της, κυρίως όµως για να δανείζεται «µε τα επιτόκια των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ».

Κοινή δράση Ο κ. Παπανδρέου αφήνει όλα τα ενδεχόµενα ανοιχτά, τόσο για τη λήψη πρόσθετων µέτρων όσο και για αναζήτηση χρηµάτων από τη διεθνή αγορά εκτός ευρωζώνης. Επίσης ο Γ. Παπανδρέου, µιλώντας στη συνδιάσκεψη για µια προοδευτική διακυβέρνηση, που πραγµατοποιήθηκε χτες µε θέµα «Στρατηγικές ανάπτυξης µετά την κρίση», µαζί µε τους Γκ. Μπράουν, Χ. Θαπατέρο και το Νορβηγό οµόλογό τους, Γ. Στόλτεµπεργκ, πρότεινε κοινή δράση µε άλλους πολιτικούς ηγέτες, προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ και συγκεκριµένων κρατών - µελών.

Στήριξη Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό πρόβληµα τονίζοντας: Η Ελλάδα ζητάει πολιτική στήριξη από τους Ευρωπαίους για να περιοριστούν και να αντιµετωπιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της χώρας µας. Δε ζητούµε πρόγραµµα διάσωσης από άλλες χώρες, ούτε χρήµατα. Είναι δική µας πολιτική ευθύνη να βγάλουµε τη χώρα από την κρίση. Εχουµε πρόγραµµα και θα κάνουµε ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχουµε το στόχο µας.

1

2

3

Θέλουµε όπως αποφασίσαµε (στο Εκτακτο Συµβούλιο Κορυφής) πολιτική στήριξη από την ΕΕ για να εφαρµόσουµε το πρόγραµµά µας. Να µπορεί η Ελλάδα να δανείζεται µε τα επιτόκια των άλλων χωρών.

4

∆εν είναι στο DNA µας Ο κ. Παπανδρέου υπογράµµισε ότι δεν είναι στο DNA του Ελληνα να είναι µοιρολάτρης και επιτέθηκε στην προηγούµενη κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι µε τη διαφθορά και την αδιαφάνεια διεύρυνε τις ανισότητες. Πρόσθεσε ακόµη ότι θα πρέπει να αντιµετωπίσουµε τους κερδοσκόπους και να υπάρξει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστηµα. Επίσης ανέφερε ότι η αγορά για µας είναι εργαλείο να υπηρετήσουµε καλύτερα τον πολίτη και να στήσουµε καλύτερη οικονοµία.

Γεύµα Ο κ. Παπανδρέου παρακάθησε χτες σε γεύµα που παρέθεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ως οικοδεσπότης, στους οµολόγους του που µετείχαν στη διάσκεψη, δηλ. τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, κ. Θαπατέρο, και της Νορβηγίας, κ. Στόλτεµπεργκ. Στο γεύµα παρακάθησε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Ντέιβιν Μίλιµπαντ, καθώς και ο υπουργός Επιχειρήσεων, κ. Μάντελσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκ. Μπράουν, πρότεινε και αυτός στον Γ. Παπανδρέου να προσφύγει στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Ο κ. Παπανδρέου σε κοινό βηµατισµό µε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Θαπατέρο, ζήτησαν από τον οµοϊδεάτη τους κ. Μπράουν πολιτική στήριξη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των χωρών.

Στο BBC Σήµερα ο κ. Παπανδρέου δίνει συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο BBC, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση εργασίας µε τους επιτελείς του Economist. Στόχος του κ. Παπανδρέου είναι να παρουσιάσει όσο πιο πειστικά γίνεται το Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να προσπαθήσει να πείσει ότι η χώρα έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στo περιθώριο της Διάσκεψης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και µε τον υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, κ. Μίλιµπαντ, και συζήτησαν θέµατα όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό, αλλά και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ο κ. Πεταλωτής διέψευσε επίσης ότι η ΕΥΠ αναζητά σχέδια κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας, κάτι που κάνει η µυστική υπηρεσία της Ισπανίας µε απόφαση του πρωθυπουργού κ. Θαπατέρο.

Απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την τύχη του 14ου μισθού, αφήνοντας έτσι όλα τα σενάρια ανοικτά για τις επικείμενες κυβερνητικές αποφάσεις. Στο μεταξύ, πρόλαβε να ανταλλάξει διαξιφισμούς με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ζητούσε από τον κορυφαίο υπουργό να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για το ζήτημα. «Νομίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από το να σκαρφίζεται νέα μέτρα, με τα οποία θα επιτίθεται, υποτίθεται, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους; Αυτό νομίζετε ότι κάνουμε;», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τα ελλείμματα, «ώστε η χώρα να μην πέσει στον τοίχο», είπε.

Υπό εξέταση; Οι δηλώσεις του ερμηνεύτηκαν από τον κ. Τσίπρα ως καθαρή ένδειξη ότι το θέμα είναι υπό εξέ-

ταση. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι στα συρτάρια σας έχετε και Σχέδιο Γ’», απάντησε, ζητώντας ταυτόχρονα ευθείες απαντήσεις, διότι όπως σημείωσε «εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπεια και όχι για στατιστικές». Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι και η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία που προκρίνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπόλοιπες που είναι σε εξέλιξη, θα ναυαγήσουν και ότι «κανείς δεν πρόκειται να πάει φυλακή, διότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εμπλοκή». «Βγείτε μια φορά από το αυτάρεσκο καβούκι σας. Δείτε τι γίνεται. Μιλήστε με τον κόσμο και όχι στο στενό περιβάλλον του κομματικού σας σωλήνα βγάζοντας δεκάρικους», απάντησε με έντονο ύφος ο κ. Παπακωσταντίνου. Στο μεταξύ, χτες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας των τελωνειακών τα οποία αναμένεται να εκδικαστούν σήμερα. Γ.Χ.

Νέες διοικήσεις σε Εγνατία, Αττικό Μετρό και ΣΑΣΘ Τις νέες διοικήσεις των εποπτευόμενων οργανισμών «Εγνατία Οδός», «Αττικό Μετρό» και Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στην «Εγνατία Οδό» πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο πολιτικός μηχανικός Αναστάσιος

Μουρατίδης, στην «Αττικό Μετρό» πρόεδρος τοποθετήθηκε ο μηχανολόγος μηχανικός Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ΕΡΓΟΣΕ, και στο ΣΑΣΘ πρόεδρος ορίστηκε ο συγκοινωνιολόγος, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

η άποψή μας

Το κρυφτούλι µε το ∆ΝΤ Μετά τον Μεντβέντεφ και ο Γκόρντον Μπράουν µας στέλνει στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Με απλά λόγια είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Εκεί θα βρεις πιο φτηνό χρήµα». Βεβαίως, αυτό που δεν ειπώθηκε είναι ότι η συνταγή του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου είναι πολύ πιο σκληρή από τη συνταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως τη γνωρίσαµε, µε τις συστάσεις για περαιτέρω µέτρα, πέραν όσων προβλέπει το Σύµφωνο Σταθερότητας. Μια ποιοτική διαφορά του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου είναι ότι, για παράδειγµα, µπορεί να ζητήσει να κλείσουν ή να περιορίσουν σηµαντικά τις δραστηριότητές τους δεκάδες οργανισµοί και εταιρίες του δηµόσιου τοµέα (π.χ. ΟΣΕ, Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης κ.λπ.), που δε διοικούνται ορθολογικά και επιβαρύνουν µε τεράστιο κόστος τον προϋπολογισµό του κράτους. Από την άλλη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφήνει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόµενο προσφυγής στο ΔΝΤ, παίζοντας ένα παιχνίδι ισορροπιών µε τους αρµόδιους της Κοµισιόν, που στέλνουν τις επόµενες ηµέρες τον Ολι Ρεν αυτοπροσώπως στην Αθήνα για έλεγχο των κακών και σπάταλων παιδιών... Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονοµίας φέρνει ακόµη πιο κοντά και τα πρόσθετα µέτρα και την ανάγκη µηχανισµών εφαρµογής τους. Δεν αρκεί η έκκληση στον πατριωτισµό των Ελλήνων. Αυτός αποδείχθηκε σε άλλες εποχές ότι µπορεί να συνεγερθεί, αν αφορά ζητήµατα δηµοκρατίας και κοινωνικής ανάπτυξης ή δικαιοσύνης. Δεν έχει ποτέ όµως λειτουργήσει, όταν αφορά ζητήµατα... τσέπης. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν µπορείς να επαφίεσαι στον πατριωτισµό των Ελλήνων αλλά στους µηχανισµούς ελέγχου, που πρέπει να λειτουργούν, να είναι δοκιµασµένοι και να παράγουν αποτελεσµατικό έργο. Το διάστηµα της µεγάλης Σαρακοστής θα είναι ιδιαίτερα κρίσιµο για τη χώρα. Σ’ αυτό θα κριθεί η ποιότητα και το βάθος των επικουρικών στο Πρόγραµµα Σταθερότητας µέτρων, τα πλήρη σηµεία φορολογικού και ασφαλιστικού και ακόµη µια πρώτη εικόνα για το πώς πάνε τα οικονοµικά της χώρας στο πρώτο τρίµηνο, σε ένα ικανό δηλαδή χρονικά τµήµα εφαρµογής του προϋπολογισµού που ψήφισε η νέα κυβέρνηση. Ολα αυτά, ενώ µένουν πάρα πολλά ακόµη να γίνουν. Σχεδόν δεν έχει γίνει τίποτα στον τοµέα της αναθέρµανσης της αγοράς. Κι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιµο µέτρο. Οι δουλειές, αντί να κλείνουν, πρέπει να ξανανοίξουν. Η κίνηση να αναζωογονηθεί. Μόνον έτσι µπορεί να υπάρξει ελπίδα για «ανάσταση».

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

επωνύμως

Η έννοια της ηγεµονίας στον Α. Γκράµσι Η έννοια της ηγεμονίας του Αντόνιο Γκράμσι κατέστη ανθεκτική στο χρόνο γιατί είχε, αναμφίβολα, στρατηγικό χαρακτήρα. Η αντιπαράθεση με τον οικονομικό ντετερμινισμό και το δογματικό μαρξισμό έθεσε στο δημόσιο χώρο νέες αναζητήσεις για την ιδεολογία, το κράτος, την κοινωνία των πολιτών, το ρόλο των κομμάτων και των διανοουμένων, την κουλτούρα, εν τέλει δηλαδή, τη σχέση κοινωνίας και εξουσίας. Ο Γκράμσι αντιμαχόμενος το σοβιετικό «μαρξισμό» απομακρύνεται από το θεμελιώδες της οικονομίας και από το σχήμα «βάση-εποικοδόμημα» αναπτύσσει νέα θεωρητικά εργαλεία πολιτικής ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΧΙΟΥ* ανάλυσης ως προς τη νοhiou. d@dsthe.gr μιμοποίηση της εξουσίας. Σύμφωνα με την έννοια της ηγεμονίας, η εξουσία [ως επιβολή] δεν είναι πια καταναγκασμός και βία, αλλά ένας δημιουργικός συνδυασμός εξουσίας και συναίνεσης, κυριαρχίας και πολιτισμού. Δημιουργεί νέες σημαντικές ανάλυσης που επεκτείνονται στην πολιτισμική κυριαρχία, στις ιδέες και τη συναίνεση, στην ιδεολογία, στους μηχανισμούς της διάνοιας και της ανθρώπινης συνείδησης. Η έννοια της ηγεμονίας θεμελιώνεται στις παρακάτω παραδοχές: -στο πολιτιστικό εποικοδόμημα που θεωρείται αυτόνομο πεδίο, δηλαδή ικανό να συμπυκνώσει το πολιτικό πρόβλημα χωρίς την υποχρεωτική αναγωγή στον «πρωταρχικό ρόλο της οικονομικής

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 14ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.036 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

δομής», -στους σύνθετους μηχανισμούς κυριαρχίας, πνευματικής και ηθικής διεύθυνσης, ιδεολογικού ελέγχου των κυρίαρχων τάξεων στον καπιταλισμό, -στο ρόλο των οργανικών διανοουμένων που είναι πλέον διακριτός ο ρόλος τους από την αστική παράδοση των πνευματικών ανθρώπων, -στη δυνατότητα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης της κοινωνίας αντί της επαναστατικής βίας, -στο σοσιαλισμό με δημοκρατία. Επάνω σε αυτό το πλέγμα οικοδομήθηκαν πολιτικές που σήμαιναν σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές στη μεταπολεμική πολιτική Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου. Οι θεωρητικές αναζητήσεις εντάθηκαν στη δεκαετία του ‘60 με πρωταγωνιστές το New Left Review, τον Λ. Αλτουσέρ, τον Ν. Πουλαντζά κ.ά. Η ηγεμονία περιέγραφε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο η κυριαρχία μιας τάξης επιτυγχανόταν μέσα από ένα συνδυασμό πολιτικών και ιδεολογικών μέσων. Αναδεικνυόταν στο πολιτικό πεδίο, ο ρόλος της ιδεολογίας έναντι του εξαναγκασμού, ο ρόλος της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της μεταρρύθμισης έναντι της ρήξης και της επανάστασης. Ολα αυτά διαμόρφωσαν το πλαίσιο της πάλης για ένα ιδιαίτερο είδος εξουσίας -της πολιτισμικής εξουσίας: της εξουσίας να ορίζεις, να δίνεις νόημα στα πράγματα. *Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΙΟΥ είναι δικηγόρος

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Πυρά Σαµαρά κατά Παπανδρέου εν όψει της Εξεταστικής Χρεώνει στην κυβέρνηση την επιλογή να «διασπάσει το εσωτερικό µέτωπο»

Το ΚΚΕ διέκοψε συνέδριο του ΝΑΤΟ Τις εργασίες συνεδρίου του ΝΑΤΟ, με θέμα «τον επαναπροσδιορισμό του στρατηγικού του ρόλου», διέκοψαν χτες το πρωί για λίγη ώρα μέλη του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, όταν μπήκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Grand Hotel», όπου θα διεξαγόταν το συνέδριο, φωνάζοντας αντινατοϊκά συνθήματα και κρατώντας ακόμη και φωτογραφίες από τον πόλεμο στη Γιουκοσλαβία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το ξενοδοχείο στην οδό Μοναστηρίου και στη συνέχεια, αφού άνοιξαν ένα πανό με το σύνθημα «Το ΝΑΤΟ δολοφονεί λαούς, να διαλυθεί τώρα», κατευθύνθηκαν στο φουαγέ του ξενοδοχείου, όπου και παρέμειναν για λίγη ώρα, και λίγο αργότερα εισέβαλαν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν το συνέδριο, στο οποίο το βράδυ μίλησε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Βενιζέλος. Σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε προκλητικό για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της πόλης και όλης της χώρας «να πραγματοποιείται ένα τέτοιο συνέδριο για το πώς το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να δολοφονεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη». Θέμα του συνεδρίου ήταν ο επαναπροσδιορισμός του στρατηγικού ρόλου του ΝΑΤΟ για μια νέα επιχειρησιακή, οικονομική, νομικο-πολιτική λειτουργία του, ώστε να διασφαλιστεί ο ηγετικός του ρόλος για τον 21ο αιώνα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. ΒΑΣΩ ΝΤΟΥΝΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Επίσκεψη στην Κορώνεια Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΝ Β’ Θεσσαλονίκης με θέμα «Λίμνη Κορώνειας: έργο οικολογικής προτεραιότητας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο παλιό κοινοτικό κατάστημα του Αγίου Βασιλείου του δήμου Κορώνειας. Σήμερα, εξάλλου, θα ξεκινήσει στην Αθήνα διήμερη πανελλαδική σύσκεψη του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ, όπου θα συζητηθούν οι απόψεις του κόμματος για τον «Καλλικράτη» και η πορεία προς τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση με απροσδιόριστες απώλειες για τη χώρα προαναγγέλλει ο Αντώνης Σαμαράς εν όψει της συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» και της χρέωσε την επιλογή να «διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο».

όταν επανήλθε στην κυβέρνηση δηµιούργησε… πέντε Εξεταστικές Επιτροπές και τώρα πάει για έκτη. Τώρα δεν υπάρχει ζήτηµα "ποινικοποίησης" της πολιτικής;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι θέλει να έρθουν όλα στο φως, αλλά η έρευνα να αρχίσει από το 1981.

Σενάριο προσφυγής στο ∆ΝΤ

οµιλία του ενώπιον των βουλευτών της ΝΔ περιστράφηκε γύρω από το θέµα της Εξεταστικής για την οικονοµία δείχνοντας έτσι σαφώς πως αυτή η κίνηση της κυβέρνησης σηµατοδοτεί και τη λήξη της συναίνεσης. Ο κ. Σαµαράς είχε την ευκαιρία να υποβάλει τους βουλευτές του κόµµατός του, που στην πλειονότητά τους στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη, σε άσκηση πειθαρχίας, µε αφορµή την εκλογή του νέου γ.γ. της ΚΟ. Τελικά, ο Κώστας Τασούλας εξελέγη µε 82 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 5 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο Αντώνης Σαµαράς µετά τη συνάντησή του µε τον Γιώργο Παπανδρέου την Τετάρτη εµφανίζεται να έχει διαγνώσει το ενδεχόµενο η κυβέρνηση να προσφύγει στο ΔΝΤ, εάν η ΕΕ δεν παράσχει στην Ελλάδα ικανοποιητική στήριξη. Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιτίθεται κατηγορηµατικά σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, επισηµαίνοντας ότι θα πλήξει τη χώρα και την ΕΕ. «Οχι µέσα από τον ολισθηρό δρόµο της Εξεταστικής για την Οικονοµία να συρθούµε σε άλλες λύσεις, εξω-ευρωπαϊκές. Γιατί, µη γελιέστε. Ολα αυτά µας ωθούν στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Κι αυτό δεν είναι µόνο επικίνδυνο για την Ελλάδα. Είναι και επιζήµιο για την Ευρώπη. Θα ήταν οµολογία ήττας της ευρωζώνης, µια χώρα-µέλος της να καταλήξει στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο… Μην κάνετε λάθος. Αυτό δεν είναι απλώς εξω-ευρωπαϊκή λύση. Είναι πλήγµα κατά της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Εξεταστική για την οικονοµία

Στίγµα αντιπολίτευσης

«Ηταν το ΠΑΣΟΚ που για κάθε σκάνδαλο της δικής του διακυβέρνησης αρνιόταν επίµονα οποιαδήποτε Εξεταστική Επιτροπή, καταγγέλλοντας "ποινικοποίηση της πολιτικής". Κι

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε ριζοσπαστική αλλά όχι καταστροφική αντιπολίτευση διευκρινίζοντας πως δε θα συναινέσει µε µέτρα που περιορίζουν περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά,

Η

ενώ επισήµανε τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης. «Αλλο συναίνεση ευθύνης, άλλο συµπόρευση στο σφάλµα. Αλλο υπευθυνότητα πολιτικής κι άλλο συνυπευθυνότητα στη λάθος πορεία. Κάνουµε ό,τι είναι καλό για την πατρίδα µας. Αλλά δε συγκυβερνούµε. Ούτε πρόκειται να συγκυβερνήσουµε», διευκρίνισε.

Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη με 82 ψήφους γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Εκλογή γ. γ. µε κάλπη Ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας εξελέγη νέος γραµµατέας της ΚΟ της ΝΔ µε ψηφοφορία που προκάλεσε ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης. Ο Βύρων Πολύδωρας πρότεινε ο γραµµατέας να εκλεγεί διά βοής, επειδή υπήρχε µόνον ένας υποψήφιος. Ο Αντώνης Σαµαράς είπε ότι θα έκανε δεκτή αυτήν την πρόταση µόνον εάν δεν υπήρχε καµία αντίρρηση. Η διαφωνία διατυπώθηκε από τον Κώστα Κιλτίδη που είπε στον Αντώνη Σαµαρά πως όρισε τοµεάρχες «καταπατώντας τον κανονισµό που προβλέπει εκλογή τους» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το να ποδηγετείται η ΚΟ δεν τιµά την ιστορία της παράταξης». Κάλπες είχε συστήσει στον Κώστα Τασούλα και κατ’ ιδίαν η Ντόρα Μπακογιάννη: «Θα σε ψηφίσουµε αλλά πρέπει να γίνουν διαδικασίες», του είπε χαρακτηριστικά.

5


6

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Ακραία φαινόµενα… Η πιο σηµαντική εκδήλωση της κλιµατικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου είναι η συχνότερη εµφάνιση ακραίων φαινοµένων. Περίοδοι ξηρασίας εναλλάσσονται συχνότερα µε υγρές περιόδους κατακρηµνισµάτων µεγάλης έντασης τα τελευταία χρόνια, µε αποτέλεσµα η καλοκαιρινή λειψυδρία να διαδέχεται φαινόµενα πληµµυρικών καταστροφών το χειµώνα. Φέτος, για πρώτη φορά στην πρόσφατη τουλάχιστον Ιστορία, πληµµύρισε η λίµνη της Καστοριάς. Μια λίµνη που τη συνηθίσαµε να δίνει τον αγώνα της επιβίωσης, αντιµετωπίζοντας συχνά πρόβληµα εξάντλησης των υδατικών της αποθεµάτων, σήµερα δεν αντέχει το νερό που έχει συγκεντρωθεί από τα χιόνια και τις καταιγίδες στη λεκάνη απορροής της και υπερχειλίζει, κατακλύζοντας τις παραλίµνιες περιοχές. Ο σχεδιασµός των έργων αντιπληµΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ* µυρικής προστασίας mylop@civil. auth.gr της, επειδή ακριβώς στηρίχθηκε σε πληµµυρικά επεισόδια του παρελθόντος, δεν µπορούσε να λάβει υπόψη του τα ασυνήθιστα αυξηµένα ύψη του νερού που για πρώτη φορά σηµειώνονται στην περιοχή. Είναι προφανές ότι η ανάγκη προσαρµογής στις νέες κλιµατικές συνθήκες επιβάλλει τον επανασχεδιασµό των αντιπληµµυρικών έργων παντού. Αν η πληµµύρα είναι ασυνήθιστη στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, στο βορειοανατολικό δε συµβαίνει το ίδιο. Οι καταστροφικές πληµµύρες κατά µήκος του ποταµού Εβρου είναι αναµενόµενες, καθώς επαναλαµβάνονται σε τακτά διαστήµατα κατά την υγρή περίοδο τελευταία. Κι αυτό πριν ακόµη εµφανιστούν οι εκδηλώσεις του φαινοµένου της κλιµατικής αλλαγής. Εδώ περισσότερο έχουµε να κάνουµε µε ακραίες συµπεριφορές του ελληνικού κράτους, το οποίο αν και γνωρίζει το χρόνιο πρόβληµα, αντί να προβλέπει επεµβαίνοντας εκ των προτέρων, προτιµά να αποκαθιστά εκ των υστέρων. Καταβάλλοντας τεράστιες αποζηµιώσεις στους ανά διετία συνήθως πληττόµενους κατοίκους της περιοχής. Η ριζική αντιµετώπιση του προβλήµατος του Εβρου προβλέπει την ενεργοποίηση αυτού που σήµερα διεθνώς είναι γνωστό ως υδροδιπλωµατία. Στις περιπτώσεις δηλαδή των διακρατικών ποταµών, όπου η συγκράτηση των υδάτων και η ανάσχεση της πληµµυρικής απορροής πρέπει να γίνει εκτός της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας που πλήττεται, αναλαµβάνονται διπλωµατικές πρωτοβουλίες συνεννόησης και συνεργασίας µε τις γειτονικές χώρες. Η κρατική ευθύνη στην περίπτωσή µας αυξάνει κατακόρυφα, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι απλώς προβλέπει, αλλά στην οδηγία - πλαίσιο για το νερό, που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2003, επιβάλλει τέτοιες διαδικασίες διακρατικής συνεργασίας. Ακραία φαινόµενα λοιπόν πλήττουν τη χώρα παντού. Μόνο που η ευθύνη µιας οργανωµένης Πολιτείας δεν είναι απλώς να τα παρακολουθεί αλλά να επεµβαίνει, ενσωµατώνοντας τις νέες συνθήκες στους σχεδιασµούς της. *Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι καθηγητής Πολυτεχνικής ΑΠΘ

Ενηµέρωση

ραιτηθείς και ήταν χτες ο πα . ΟιΜαζί επί ώρες ριάς. Για τον Χρ ο μα λα Κα ος ρχ ο νέος δήμα υ παρουσία στ η τελευταία το η ήταν η κονομίδη ήταν ν κ. Μπακογλίδ το α γι ι κα ο εί ς για την δημαρχ ς προετοιμασία κή τι ασ σι ου ς ντων. Οι δυο αρχή τη ων του καθηκό νέ ν τω η ηψ ανάλ γραφείο, άνοιτο πρωινό στο ο όλ ν να ει έμ τους ς ενημέρωνε ο και ο μεν πρώτο ις. α πι τά κι ... τα ν ξα ιώσε ατούσε... σημε Α.Σ. δε δεύτερος κρ

-Τι βλέπω Γιώργο, φλερτάρεις µε υπουργική καρέκλα;

∆εκατριάρι

λαμαριά για ανοίξει στην Κα ει έχ η σ τη ζή Συ είχτηκε ο κ. τις οποίες αναδ με ς ου για ήφ ψ 13 τις δημάρχου και στη θέση του το ης ν ίδ γλ ου κο έρ φ πα υ Μ το ατυχία που θα τη οσ υπ ς ιο την τύχη ή την ίδ άντως ο Π . μα τη ν άσ τα δι επόμενο γούρικο. Ο κατριάρι είναι ρίζει ότι το δε κετ στον Απόλλωνα, είχε τη άσ τότε από έπαιζε -λέει- μπ ερο 13 και ήταν ύμ νο το με α φανέλ ! Α.Σ. τους τυχερούς

Σύνθεση

Πίτα

οιμάζεται ρο της πόλης ετ ντ κέ ο στ ρο η νεολαία Σε χάι κλας χώ μενο Σάββατο χό ερ το ς τη τα αραλία έχει να κόψει την πί . Στην Παλιά Π κη νί λο σα εσ Θ η ος το παρόν του ΠΑΣΟΚ στ ρίσταση και πρ πε ν τη α γι αρ υπουργών. Το κλείσει καφέ μπ ή μεταξύ των ητ ιλ ομ ο ιμ έσ το βράδυ. Λίγη αναζητά διαθ τά τις οκτώμισι με ι να εί ς ω ντ ραντεβού πά κανέναν. Α.Σ. τέ δεν έβλαψε διασκέδαση πο

Κορώνεια

κατάλογο συνθέτουν τον Παλιοί και νέοι ων στους τομείς κομμααμματέ των 27 νέων γρ ς νέους ξεχωυ ΠΑΣΟΚ. Στου το ς νη θύ ευ ς κή τι κρός σε ηλικία Τόλκας, ο πιο μι ρίζει ο Αγγελος ν Ημαθία, που ανέλαβε τον τη εκπρόβουλευτής από αναπληρώτρια Η . ης ύν οσ αι ικ πήρε τον τομέα Δ Καρακλιούμη ία αρ Μ υ πο Τύ ές αξίες, ο Νίσωπος Από τις σταθερ Ε. Μ Μ ν τω α τοποιήσεις, τομέ πειρος στις κινη έμ ς, λή εμ αδ Μ ον τομέα πεκος α καθήκοντα στ ογ άλ αν ε αβ έλ αν γάνωσης. Α.Σ. ριφερειακής ορ

ικολόγων στο ράταξης των Ο πα ς τη ς ίε ρ κυ κου και ΕλεοΟι δύο Δήμητρα Γωγά ο, λι ού μβ ρχη Πασυ χτες στο νομά νομαρχιακό ι» ντ γά το αν έταξ για την νώρα Ζώτου, «π σχετικά με τις δηλώσεις του άδη μιλήσει για ναγιώτη Ψωμι ι παρέλειψε να ότ ύν ρο γο τη κα ότι έγινε μεν Κορώνεια. Τον ησυχίες, όπως αν ν ού αλ οκ πρ ν εργασίες εκζητήματα που ν προηγήθηκα δε λά αλ ς, ρο διοίκησής του. η ενωτική τάφ τις ευθύνες της ι ζε ρί ω γν ί ατ βάθυνσης, γι Α.Σ. α οι κυρίες... Σκληρά καρύδι

είπαν...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ Πρώην βουλευτής του ΣΥΝ «Η τραγωδία που ζούμε είναι ότι τα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης θα επιδεινώσουν την κρίση». Εχετε καλύτερες προτάσεις;

ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Ευρωβουλευτής της ΝΔ «Πρέπει πρώτα να κοιτάμε τις δικές μας και μετά τις ευθύνες των άλλων».

Στην πολιτική άλλα ισχύουν...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Πρόεδρος του ΛΑΟΣ «Το ΔΝΤ είναι σαν το γιατρό που δεν είναι βέβαια ευχάριστος, αλλά λέει την αλήθεια».

Και συνήθως ενοχλεί...


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

7

ΣΦΗΝΕΣ

Πρόσκληση άνευ περιεχοµένου υπουργείο Εξωτερικών καταγράφουν με προσοχή το μπαράζ δηλώσεων από τη σκοπιανή πλευρά τα τελευταία 24ωρα, μέσα από τις οποίες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εργαστεί για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Ο Γκρούεφσκι «μυρίστηκε» ότι η Αθήνα βρίσκεται σε δυσχερή θέση και εν μέρει απομονωμένη λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευθεί. Συμπέρασμα: προϋποθέσεις για θετικές εξελίξεις δεν συντρέχουν και, εκτός απροόπτου, ο Νίμιτς θα φύγει με άδεια χέρια από τα Σκόπια... Α.Φ.

μποξέρ

Προσπάθεια εντυπωσιασμού -και μάλιστα πρόχειρη- εν όψει της επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς «βλέπουν» αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες πίσω από την κινητικότητα που αναπτύσσει τα τελευταία 24ωρα ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Και τονίζουν ότι η ψυχρή απάντηση που έλαβε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρόσκληση που του απηύθυνε αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα: για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια συνάντηση, με αντικείμενο το θέμα του ονόματος, πρέπει να έχουν αλλάξει τα δεδομένα και να διαφοροποιηθεί προηγουμένως η στάση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Στο μεταξύ, στο ελληνικό

επωνύμως Ευχές Τρέξιμο και πολλές ομιλίες περιελάμβανε τις τελευταίες ημέρες το πρόγραμμα του Θόδωρου Καράογλου. Την Τρίτη μίλησε σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με θέμα τη φορολογική διαβούλευση, την Πέμπτη σε ημερίδα του ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα τα ΣΔΙΤ, ενώ χτες ήταν ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σήμερα πάντως θα έρθει η χαλάρωση, καθώς από το πρωί θα δεχτεί στο πολιτικό γραφείο ευχές με αφορμή την ονομαστική του εορτή. Ν.Ο.

Εξπρές Εξπρές θα είναι η σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον Αγιο Βασίλειο για την ημερίδα της Κορώνειας που διοργανώνει η Νομαρχιακή της Β’ του ΣΥΝ. Θα έρθει περίπου στις 11, θα μιλήσει στην εκδήλωση και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα για να μιλήσει μαζί με το Γερμανό πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκιν σε ημερίδα για την αυτοδιοίκηση. Αν προλάβει να φάει κάτι, θα είναι στα όρθια. Πιθανώς κρεατικά... Ν.Ο.

Ελεγχος Υπέρ του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του επιτηρητή της Ελλάδας τάχθηκε χτες ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης. «Χρειάζεται ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης και είναι ο πιο κατάλληλος», είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο». Κατά τα λοιπά χαρακτήρισε σωστά τα μέτρα για τις περικοπές στα επιδόματα, ενώ σημείωσε με νόημα για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών: «Καλή είναι η εμπιστοσύνη, αλλά καλύτερος ο έλεγχος». Ν.Ο.

Ετήσιο µνηµόσυνο

Η εκλογή του Κ. Τασιούλα (σκίτσο) στη θέση του γραμματέα της ΝΔ, με τον τρόπο που έγινε έδειξε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαφωνίες, γκρίνιες και ατομικές στρατηγικές στη ΝΔ. Αν και μοναδικός υποψήφιος, στήθηκε κάλπη για την εκλογή του νέου γραμματέα, κατόπιν αιτήματος ορισμένων βουλευτών που δεν συμπαθούν και τόσο τον Α. Σαμαρά. Οι 82 ψήφοι που πήρε ο κ. Τασιούλας με τα λευκά και άκυρα να μην ξεπερνούν τα 10, δείχνει ότι όσοι ή όσες θέλουν να βλέπουν τριγμούς στη ΝΔ μάλλον κάνουν λάθος υπολογισμούς. Η συγκυρία, η κρίση, τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, οι διαθέσεις του κόσμου της ΝΔ δεν αφήνουν περιθώρια στους βουλευτές να «παίζουν». Οι 800 χιλιάδες ψηφοφόροι της ΝΔ που πήγαν να εκλέξουν αρχηγό του κόμματος μόλις πριν από 3 μήνες έδειξαν ότι οι εποχές άλλαξαν και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι τώρα το καταλαβαίνουν και οι βουλευτές της.

MANTEIO

Λάθος υπολογισµοί

Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του Γιώργου Τριανταφυλλίδη, του αείμνηστου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και μαχητή της ανανεωτικής Αριστεράς για την αυτοδιοίκηση και τη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά του, Ρούλα και Μιχάλης, οι συγγενείς και οι φίλοι του, οργανώνουν το ετήσιο μνημόσυνο στην Οσία Ξένη, στη Χαριλάου, στις 11 το πρωί. Εκεί, όπου πέρασε όλη του τη ζωή από τότε που ήρθε πρόσφυγας με τους γονείς του από την Πόλη. Ν.Ο.

Και μετά την αύξηση του ΦΠΑ; - Σίγουρα θα έρθουν κι άλλες ΦΑΠΕΣ!

Η Σονάτα της Βιοποικιλότητας Γνωρίζουµε και αν δεν το γνωρίζουµε τότε σίγουρα το διαισθανόµαστε, πως το φαινόµενο της ζωής διαθέτει µια τεράστια γκάµα εκφάνσεων. Για την κατανόηση της πολυπλοκότητας των εκφάνσεων της ζωής κρίνεται απαραίτητη η κατηγοριοποίηση των επιπέδων οργάνωσης στα κυρίαρχα συστατικά. Η συγκρότηση των κυρίαρχων συστατικών από τη µια µεριά δείχνει την αυτονοµία τους, από την άλλη όµως δείχνει και την αλληλεξάρτησή τους. Μια αλληλεξάρτηση που συντελείται εδώ και 3,5 δισ. χρόνια. Εξάλλου, κάτι τέτοιο θα µπορούσε να πει κάποιος πως επιβάλλεται υπό το πρίσµα µιας αναγωγιστικής αντίληψης, δηλαδή της αντίληψης εκείνης που λέει πως η γνώση ενός συστήµατος γίνεται κατανοητή µόνον όταν γνωρίζουµε τα µέρη που το συγκροτούν. Μολαταύτα, φαίνεται πως δεν είµαστε ακόµα σε θέση ΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ* να κατανοήσουµε www.chintiroglou.gr πώς λειτουργεί το όλο σύστηµα. Ετσι οι προβληµατισµοί δεν περιορίζονται µόνο στο πώς µπορούµε να κατανοήσουµε τη δοµή και λειτουργία του όλου συστήµατος, αλλά πρωτίστως στον προσδιορισµό της βάσης εκείνης που προσδιορίζει µια µονάδα µέτρησης ή µονάδων µέτρησης, προκειµένου να καθίσταται δυνατή η µέτρηση της λειτουργικότητας του όλου συστήµατος. Με άλλα λόγια πώς θα µπορεί κάποιος να µετρήσει τη λειτουργικότητα του συστήµατος, του πλανήτη µας δηλαδή, ώστε να ξέρει αν οι λειτουργίες του βαίνουν καλώς ή κακώς. Κάτι σαν να λέµε, αν η χοληστερίνη µας βρίσκεται στα επιτρεπτά ή όχι όρια. Παροµοιάζοντας τη βιοποικιλότητα σαν µια σονάτα µε τρία µέρη, τρία συστατικά (γενετική, ταξινοµική και οικολογική ποικιλότητα), µπορούµε να αντιληφθούµε πως δεν πρόκειται για κάτι απλό κλασικό, αλλά για κάτι του οποίου η πολυπλοκότητα µόνο µε τα αξεπέραστα όρια της φαντασίας µπορεί να προσεγγιστεί. Μπορεί από ερευνητική άποψη τα συστατικά της βιοποικιλότητας να διατηρούν την αυτοτέλειά τους, ωστόσο µεταξύ τους υπάρχουν πολλά σηµεία σύγκλισης. Ενα από αυτά είναι το επίπεδο του πληθυσµού. Ο σύνδεσµος αυτός εµπεριέχει µια σειρά αλληλεπιδράσεων του όλου συστήµατος, χωροχρονικά, ενοποιώντας στην ουσία όλα τα επιµέρους επίπεδα οργάνωσης. Μια ενοποίηση που θα µας απασχολήσει προσεχώς, καθώς κάθε συστατικό της βιοποικιλότητας φέρει ένα φορτίο, µια αποθήκη πληροφόρησης βιολογικής υπόστασης, που αλληλοεπηρεαζόµενα εξασφαλίζουν τη συνοχή του ΟΛΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Οι µορφές των αλληλοεπιδράσεων είναι άπειρες, καθώς η διάκρισή τους σε διαστάσεις µικρής, µεσαίας και µεγάλης χωροχρονικής κλίµακας µεγιστοποιούν την πολυπλοκότητα της εξελικτικής πορείας της ζωής στον πλανήτη. Μπορεί η συνειδητοποίηση της πολυπλοκότητας στα µάτια του µη ειδικού να αποκαλύπτεται ως δύσκολη υπόθεση, ωστόσο µε ορισµένα παραδείγµατα και λίγη προσπάθεια η κατανόηση του όλο ζητήµατος µπορεί να φτάσει σε θεαµατικά επίπεδα. *Ο ΧΑΡΙΤΩΝ ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ είναι καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ


8

Χαλλλαρά...

Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

9

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε αναβολή της εκλογής µητροπολιτών για την Αττική Την αναβολή των εκλογών -θα γίνουν «εν ευθέτω χρόνω»- για την ανάδειξη νέων μητροπολιτών και τη σύγκληση του Δευτεροβάθμιου δι’ Αρχιερείς Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάσει την υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), μετά την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ζήτησε να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπουν οι ιεροί κανόνες. Τρεις, και εκ διαμέτρου αντίθετες, ήταν οι τάσεις που εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση της ΔΙΣ, τελικά όμως ομοφώνησαν λόγω «της ανάγκης διατήρησης του κλίματος εμπιστοσύνης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, της κρισιμότητας των ημερών που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, της περιόδου της Σαρακοστής, της επικράτησης πνεύματος ενότητας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της ελπίδας της διευθετήσεως των ανακυψάντων προβλημάτων», όπως αναφέρεται στο κείμενο. Το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο θα συνέλθει –πιθανόν- μετά τη Σαρακοστή και δε θα μετέχει σ’ αυτό ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που ζήτησε να εξαιρεθεί. Ο κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει δημοσίως την αντίθεσή του για την πρωτόδικη «αθώωση» του κ. Παντελεήμονα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξαιρεθούν από τη

σύνθεση του δικαστηρίου –καθορίζεται βάσει των πρεσβείων χειροτονίας- και όσοι αναμείχθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, θεωρείται βέβαιο ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την πλήρωση των δύο νέων μητροπόλεων, που προέκυψαν από τη διάσπαση της Αττικής, καθώς και της μητρόπολης Λαγκαδά, θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα χρειαστεί το Φανάρι για να εκδώσει απόφαση στην προσφυγή που κατέθεσε ο κ. Παντελεήμων. Η ΔΙΣ στις 12 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέων μητροπολιτών και δε θα ακολουθούσε την εκκλησιαστική διαδικασία που ορίζει το έκκλητο (προσφυγή του ιεράρχη στο Φανάρι), διότι «το άρθρο 160 του Νόμου 5383/1932 Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων δεν προβλέπει την δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από το Δευτεροβάθμιο δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο». Την περασμένη Τετάρτη το Φανάρι εξέφρασε την απογοήτευσή του, γιατί η ΔΙΣ αποφάσισε να παρακάμψει και να ακυρώσει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ

Στους δρόµους 12.000 αστυνοµικοί

Στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής

Περίπου 12.000 αστυνομικοί θα διατεθούν από τις αρχές Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, το Λεκανοπέδιο και στις πρωτεύουσες κάθε νομού, ανακοίνωσε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο σχεδίου για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Με τη φράση «όλοι στο δρόμο για να πολεμήσουμε το έγκλημα», ο υπουργός έδωσε τον τόνο μιας προσπάθειας, που όπως υπογράμμισε έχει «πανεθνικά χαρακτηριστικά», ενώ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα βγάλει στους δρόμους μάχιμους αστυνομικούς, δεδομένου ότι «η μάχη κρίνεται από προσωπικό με υψηλό ηθικό και κυρίως προσωπικό εκπαιδευμένο καλά και διαρκώς». Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε ότι συγκροτούνται προσεχώς τμήματα δίωξης εγκληματικότητας ανά δήμο, ενώ σύντομα κατά τον ίδιο θα ιδρυθεί Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, που θα απασχολεί 100 αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων, ώστε να κερδηθεί και αυτή η μάχη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΡΕΟΥΖΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Α.Φ.Μ. 090067055 Τηλ.2310-440314, Fax.2310-440518

Κληροδότηµα ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΚΡΕΟΥΖΗ ΝΠΙ∆ ΑΝ 2039/39 ΦΕΚ 197β/1987 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 11/02/2010

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009 (από 01/01/2009 - 31/12/2009) ΕΣΟ∆Α ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΡΕΟΥΖΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ Μακροχωρίου 48, Τ.Κ. 55132, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 11/02/2010 Α.Φ.Μ.090067055 Τηλ.2310-440314 Fax.2310-440518 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΡΕΟΥΖΙΟΥ ΟΙΚΟΥ ΕΥΓΗΡΙΑΣ 2009

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

ΠΑΘΗΤΙΚΟ

Α.ΠΑΓΙΟ Α.ΑΚΙΝΗΤΑ

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ οροφ

Μέτρα

Αντ. Αξία

1.429.008,44 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ Υπόλοιπο προηγούµενης χρήσης

32.014,36

30,00

∆ιαφορά εσόδων - εξόδων

36.322,35

40,00

434.509,94-398.187,59=36.322,35

ΕΞΟ∆Α ΠΟΣΟ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ

32.014,36

ΕΞΟ∆Α ΓΡΑΦΕΙΟΥ

835,49

ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 01/01-31/12/2009

55.359,34

CATERING

52.572,25

ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

112,05

ΕΞΟ∆Α ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

22.528,21

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

30.500,00

ΦΟΡΟΙ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΟΣ

3.705,20

ΠΟΡΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

296.073,03

ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (Ε.Τ.Α.Κ.)

1.082,50

∆ΩΡΕΑΙ

13.431,16

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ

26,00

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ∆ΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

7.020,00

Ο.Τ.Ε.ΚΤΗΡΙΟΥ

2.154,32

ΣΥΝΟΛΟ

434.509,94

ΕΞΟ∆Α ΚΤΗΡΙΟΥ-ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ

13.098,72

1

Αλ.Σβώλου 42, διαµέρισµα

3

90,00

2

Αλ.Σβώλου 42, διαµέρισµα

3

70,00

3

Αλ.Σβώλου 42, διαµέρισµα

3

4

Μαγαζί ισόγειο

5

Φιλικής Εταιρείας 35

3

33,85

6

Φιλικής Εταιρείας 35

3

77,6

7

Φιλικής Εταιρείας 35

3

8

Φιλικής Εταιρείας 35

3

9

Φιλικής Εταιρείας 35

3

46,65

Ε.Υ.Α.Θ.ΚΤΗΡΙΟΥ

10

Φιλικής Εταιρείας 35

4

33,85

∆ΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

11

Φιλικής Εταιρείας 35

4

75,65

12

Φιλικής Εταιρείας 35

4

46,65

13

Φιλικής Εταιρείας 35

4

77,65

14

Φιλικής Εταιρείας 35

4

51,85

15

Ν.Πλαστήρα 73 διαµέρισµα

3

47,00

16

Μακροχωρίου 48, οίκος ευγηρίας

1,088,00

ΕΣΟ∆Α ΧΡΗΣΗΣ 2009

ΣΥΝΟΛΟ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

1.429.008,44

ΥΠΟΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

32.014,36

ΣΥΝΟΛΟΝ ΕΣΟ∆ΩΝ

434.509,94

ΜΕΙΟΝ ΕΞΟ∆Α

398.187,59

ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ Της 31-12-2009

36.322,35

Β.∆ΙΑΘΕΣΙΜΑ

ΜΙΣΘΟΙ

169.953,10

Ι.Κ.Α.

98.053,65

ΕΚΤΑΚΤΑ

11.180,34

77,6

∆.Ε.Η.ΚΤΗΡΙΟΥ

5.818,00

51,85

Τ.Σ.Α.Υ

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ & ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ κ.κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

291,54

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

10.989,04

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ

2.359,31

ΣΥΝΟΛΟ

Προηγ. Χρήση 32.014,36 36.322,35 1.461.022,80

319,92 3.220,00

398.187,59

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2009

Αρ.λογ.219/29600878 ΕΤΕ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΠΟΣΟ

1.461.022,80 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

402.495,58

O ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ κ.κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Πετρόπουλος Μιχάλης


10

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Κόλπο γκρόσο στο Πόρτο Καρράς Με κινηµατογραφικό τρόπο δύο ληστές άρπαξαν 580.000 ευρώ από το καζίνο ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Ενα άριστα οργανωμένο και εκτελεσμένο σχέδιο, αλλά και η πολύ καλή γνώση των χώρων όπου κινούνταν εξασφάλισαν την επιτυχία στους δύο ληστές, οι οποίοι εισέβαλαν χτες τα ξημερώματα στο καζίνο του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική και έφυγαν «φορτωμένοι» με 580.000 ευρώ.

Παραδεχόμενοι ότι είναι οι ληστές με τις βαριοπούλες, οι δύο Αλβανοί κατηγορούμενοι για το μακελειό του Βύρωνα, μίλησαν για τις ληστείες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για 13 από τις 19. «Εγώ ήμουν αυτός που έσπαγα την τζαμαρία με τη βαριοπούλα», παραδέχτηκε ο ένας εξ αυτών, «όταν δεν έκανα τον πελάτη». Οπως είπαν, στην ομάδα τους συμμετείχαν ακόμη δύο άτομα, για τα οποία ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία, ενώ υποστήριξαν ότι τα όπλα που είχαν μαζί τους τα είχαν φέρει από την Αλβανία. Οταν ρωτήθηκαν από την ανακρίτρια για ποιο λόγο είχαν μαζί τους πάντα χειροβομβίδες, υποστήριξαν ότι τα εν λόγω όπλα αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος του εξοπλισμού τους, λόγω προηγούμενης βεντέτας με άλλη συμμορία ομοεθνών τους.

Τρία λεπτά κράτησε η κινηματογραφική ληστεία στο καζίνο του «Πόρτο Καρράς»

Ο

ι ένοπλοι δράστες δεν έµειναν στο χώρο περισσότερο από τρία λεπτά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πήγαν κατευθείαν στο ειδικό δωµάτιο όπου βρίσκεται το χρηµατοκιβώτιο, το οποίο την ώρα εκείνη ήταν ανοιχτό. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι ληστές δεν µπήκαν στο συγκρότηµα από την κεντρική πύλη και αξιωµατικοί εξετάζουν το ενδεχόµενο να διέφυγαν από κάποιο άνοιγµα στην περίφραξη, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόµενο να χρησιµοποίησαν κάποιο σκάφος κάνοντας ακόµη πιο... θεαµατική τη διαφυγή τους. Παράλληλα, οι αστυνοµικοί επισηµαίνουν ότι ίσως οι δράστες «πετούσαν» σκόρπιες φράσεις στα σέρβικα όταν απευθύνονταν ο ένας στον άλλον µε σκοπό να παραπλανήσουν τις διωκτικές αρχές.

Στο φούρνο

Ακινητοποίησαν τη φρουρό Οπως έγινε γνωστό, οι ληστές έφτασαν στην είσοδο του καζίνου στις 3.20 χτες τα ξηµερώµατα φορώντας κουκούλες που κάλυπταν ολόκληρα τα πρόσωπά τους και χειρουργικά γάντια. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι τελευταίοι πελάτες είχαν φύγει στις 2.30 τα ξηµερώµατα και αµέσως µετά ξεκίνησε η καταµέτρηση των χρηµάτων. Την παρουσία των δύο κουκουλοφόρων αντιλήφθηκε µία υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, η οποία πρόλαβε να ειδοποιήσει από τον ασύρµατο τον προϊστάµενό της, αλλά αµέσως µετά δέχτηκε επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριµένη υπάλληλος ήταν η µοναδική φρουρός στον εξωτερικό χώρο, τη στιγµή µάλιστα που στο εσωτερικό του καζίνου γινόταν καταµέτρηση τεράστιων χρηµατικών ποσών από τις εισπράξεις. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, οι δράστες την ακινητοποίησαν µε την απειλή πιστολιών και αφού τη φίµωσαν και τη χτύπησαν, την έσυραν για αρκετά µέτρα µέχρι τη ρεσεψιόν του καζίνου. Μπαίνοντας στο εσωτερικό, ακινητοποίησαν και τον ταµία, τον οποίο έριξαν στο έδαφος µαζί µε την υπάλληλο της εταιρίας σεκιούριτι.

«Εµείς είµαστε οι ληστές µε τις βαριοπούλες»

Αξιωµατικοί επισηµαίνουν ότι ο ένας από τους ληστές έµεινε να φυλάει τους δύο υπαλλήλους, ενώ ο συνεργός του πήδηξε πίσω από το ταµείο και µπήκε στο δωµατιάκι όπου βρίσκεται το χρηµατοκιβώτιο. Οπως τονίζουν αστυνοµικοί, οι ληστές φαίνεται πως γνώριζαν πολύ καλά το χώρο και πήγαν κατευθείαν στο ση-

Οι δράστες, που φορούσαν κουκούλες, γνώριζαν άριστα το χώρο µείο όπου συγκεντρώνονται τα χρήµατα χωρίς να λοξοδροµήσουν ούτε κατά ένα µέτρο. Το χρηµατοκιβώτιο την ώρα εκείνη ήταν εντελώς εκτεθειµένο, µε τα κλειδιά να βρίσκονται επάνω, ενώ είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και ο συναγερµός, καθώς νωρίτερα ο ταµίας παραλάµβανε χρήµατα και τα τοποθετούσε στο εσωτερικό του. Ο ληστής διάλεξε τους σάκους που περιείχαν δε-

σµίδες µε χαρτονοµίσµατα αφήνοντας αυτούς µε τα κέρµατα και αµέσως µετά εξαφανίστηκε µαζί µε το συνεργό του. Από πληροφορίες προκύπτει ότι έφυγαν τρέχοντας προς ένα ποταµάκι της περιοχής και οι αστυνοµικοί εξετάζουν δύο σενάρια, είτε να βγήκαν από κάποιο άνοιγµα της περίφραξης είτε να έφυγαν µε κάποιο σκάφος που τους περίµενε στην παραλία.

Αναλύουν το βίντεο Αξιωµατικοί αναφέρουν ότι και οι δύο ληστές ήταν εύσωµοι µε ύψος που ξεπερνούσε τα 1,80 µ., ενώ µιλούσαν ελληνικά στους υπαλλήλους, ωστόσο µεταξύ τους χρησιµοποιούσαν σέρβικες φράσεις. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, άλλοι δύο υπάλληλοι και ένας σεκιουριτάς που βρίσκονταν σε άλλο σηµείο του καζίνου δεν αντιλήφθηκαν τη ληστεία παρά µόνο την ώρα που έφευγαν οι δράστες. Οι αστυνοµικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει την προανάκριση εξετάζουν καρέ καρέ το βίντεο από το κλειστό κύκλωµα παρακολούθησης που είναι εγκατεστηµένο στο καζίνο, προκειµένου να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Οι συλληφθέντες αναφέρθηκαν και στο μακελειό του Βύρωνα (για το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός της δικογραφίας) λέγοντας ότι σταμάτησαν στο φούρνο (φωτογραφία) για να αγοράσουν κάτι φαγώσιμο και τότε ήταν που οι αστυνομικοί χωρίς να τους ειδοποιήσουν άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. «Κλείστηκα μέσα στο φούρνο και πυροβόλησα εναντίον των αστυνομικών, ενώ τους έριξα και 5 χειροβομβίδες. Ο νεαρός όμως δεν σκοτώθηκε από το δικό μου όπλο, γιατί τον είδα να πέφτει μπροστά στα πόδια μου», είπε ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας που έδειξαν ότι ο 25χρονος άτυχος νέος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικού οργάνου. Αμέσως μετά τις απολογίες τους στη δεύτερη τακτική ανακρίτρια, οι δύο Αλβανοί κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ θα κληθούν εκ νέου να δώσουν εξηγήσεις όταν σχηματιστεί η δικογραφία για το μακελειό στο Βύρωνα.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μύρισε... βενζίνη η αγορά Ο εκτελωνισµός καυσίµων έφερε ανακούφιση σε πολλούς ιδιοκτήτες βενζινάδικων ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙ∆Η ΜΑΤΙΟΥ

Οι ενδεικτικές τιµές στη Βόρεια Ελλάδα

Βαθιά ανάσα πήραν χτες πρατηριούχοι και καταναλωτές, λόγω της διάσπασης του απεργιακού μετώπου των τελωνειακών υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας. Ο εκτελωνισμός καυσίμων έφερε ανακούφιση σε πολλούς ιδιοκτήτες βενζινάδικων, ενώ στη Θεσσαλονίκη κατέφτασαν και πολλά βυτιοφόρα από τη νότια Ελλάδα και κυρίως από την Αττική.

Α

πό χτες το πρωί, οι πρατηριούχοι περίµεναν µε αγωνία το βυτιοφόρο, προκειµένου να ξαναρχίσουν να λειτουργούν. «Εχω ξεµείνει από βενζίνη από το µεσηµέρι της Τετάρτης. Μόλις µε ειδοποίησαν πως σήµερα θα έχουµε απόθεµα, ενθουσιάστηκα», δήλωσε στον «Α» ο Αριστείδης Ελευθεριάδης, τη στιγµή που αφαιρούσε την ταµπέλα «Απλή βενζίνη τέλος» από το πρατήριό του. Ιδια ήταν η κατάσταση σε πολλά βενζινάδικα της Θεσσαλονίκης, όπου υπολογίζεται πως το βράδυ της Πέµπτης 6 στα 10 πρατήρια δεν είχαν... σταγόνα αµόλυβδης βενζίνης. Τα πρατήρια µε χαµηλές τιµές είδαν τις δεξαµενές τους να αδειάζουν από το βράδυ της Τρίτης! Πάντως, όπως έγινε γνωστό, προκειµένου να µη µείνει κανείς... παραπονεµένος, οι εταιρίες αποφάσισαν σε πρώτη φάση να µη γεµίσουν τις δεξαµενές των βενζινοπωλών, αλλά να τους προµηθεύουν µε συγκεκριµένες ποσότητες καυσίµων.

Εσπασε το µέτωπο των τελωνειακών Από το πρωί, πραγµατοποιήθηκαν εκτελωνισµοί καυσίµων στο Στ’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, στα Τελωνεία Νίκης στο νοµό Φλώρινας, Ευζώνων στο νοµό Κιλκίς και στο Τελωνείο του Προµαχώνα. Τε-

Εβρος: Ροδόπη: Ξάνθη: Δράμα: Σέρρες: Κιλκίς: Χαλκιδική: Πέλλα: Ημαθία: Πιερία: Κοζάνη: Φλώρινα: Καστοριά:

Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.24-1.34 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.25-1.34 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.23-1.33 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.25-1.32 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.24-1.32 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.22-1.33 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.24-1.33 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.22-1.30 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.22-1.31 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.23-1.30 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.24-1.31 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.23-1.30 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. απλής αμόλυβδης στα 1.24-1.31 ευρώ το λίτρο

λωνειακή υπάλληλος στο Τελωνείο Νίκης ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Α»: «Από το πρωί πνιγόµαστε. Δεν προλαβαίνουµε να πάρουµε ούτε ανάσα». Στο µεταξύ, κανονικά λειτούργησε και ο σταθµός φορτοεκφόρτωσης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, λόγω της αναστολής της απεργίας των βυτιοφορέων, η οποία ήταν προγραµµατισµένη για χτες. Η λειτουργία κάποιων τελωνείων προκάλεσε αλυσιδω-

Ι∆ΡΥΜΑ-ΠΑΙ∆ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΑΡΓΩ»

ΣΥΝΟΛΟ Η ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΙ∆ΟΥ

ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΑΠΟΛ/ΣΜΟΣ ΕΞΟ∆Α 17.000,00 17.198,42 Αµοιβές προσωπικού 200.000,00 233.583,10 Απόδοση κρατήσεων 35.000,00 40.342,00 ΙΚΑ 36.000,00 34.681,80 ΦΜΥ 85.000,00 69.879,51 Φορ. Εισοδ/τος 4.000,00 2.048,03 Εξοπλισµός 51.000,00 59.552,93 Υλικά 30.000,00

458.000,00

76.837,07

534.122,86

Τα πρατήρια με χαμηλές τιμές είδαν τις δεξαμενές τους να αδειάζουν από το βράδυ της Τρίτης!

Το βράδυ της Πέμπτης, 6 στα 10 πρατήρια της Θεσσαλονίκης δεν είχαν... σταγόνα αμόλυβδης βενζίνης

Μέριµνας Ποντίων Κυριών – Απολογισµός 31-12-2009 ΕΣΟ∆Α 1. Υπόλοιπο χρήσης 2008 2. Εσοδα από φύλακτρα 3. Εσοδα από µεταφορικά 4. Εσοδα από ενοίκια 5. Κρατική επιχορήγηση 6. Λοιπά έσοδα 7. Κρατήσεις υπέρ τρίτων 8. Συµµετοχή Μέριµνας Ποντίων Κυριών

Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.56-0.59 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.56-0.60 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.56-0.60 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.56-0.60 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.56-0.60 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.55-0.60 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.56-0.61 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.55-0.59 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.55-0.59 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.55-0.60 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.55-0.60 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.55-0.60 ευρώ το λίτρο Μ.Τ. πετρελαίου θέρμανσης 0.56-0.60 ευρώ το λίτρο

ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ ΑΠΟΛ/ΣΜΟΣ 200.000,00 246.862,72 51.000,00 57.060,19 100.000,00 127.053,30 11.000,00 11.896,14 2.000,00 2.521,59 5.000,00 45,43 7.000,00 3.885,71

τές αντιδράσεις, οι οποίες αναµένεται να συνεχιστούν και σήµερα. Ηδη, χτες εκτελωνίστηκαν κανονικά καύσιµα και στην Κρήτη, εξέλιξη η οποία προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου της Οµοσπονδίας Τελωνειακών Κρήτης.

«Στέγνωσε» από καύσιµα η Κοζάνη «Αντιµετωπίζουµε οξύτατο πρόβληµα από την Τετάρτη. Εχουν αποµείνει ελάχιστα καύσιµα στο νοµό και περιµένουµε µε

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑ ΤΑΕΚWΟN-DO ΕΛΛΑ∆ΟΣ - ATHLETIC TAEKWON - DO FEDERΑTION OF HELLAS ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΤΟΥΣ 2009 ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑΣ ΤΑΕΚWON-DO ΕΛΛΑ∆ΟΣ I.T.F. ΧΡΕΩΣΗ ΚΑ

∆ΑΠΑΝΕΣ

ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΥΝΟΛΟ

ΚΑ

ΕΣΟ∆Α

102

ΕΣΟ∆Α ΑΠΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΟ

∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ

20.379,60

103

ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΓΑ

65.000,00

230

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ

42.051,89

110

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

22.000,00

240

ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ

105

ΕΣΟ∆Α ΑΠΟ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

89.774,48

250

ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑ∆ΩΝ

136.694,88

108

ΣΥΝ∆ΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ

103.857,00

45.431,09

109

ΕΣΟ∆Α ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ Ν.2725/99

114

ΛΟΙΠΑ ΕΣΟ∆Α ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΗ

30.000,00

24.277,68

270

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συντήρηση κτιρίου Πρόβλεψηγιασυνταξιοδότηση Στεγανοποίηση ταράτσας Υπόλοιπο ταµείου 2009

5.000,00 25.000,00 20.000,00 2.000,00

7.014,85 25.168,54 0,00 28.336,71

281Β

∆ΑΠΑΝΕΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ

458.000,00

534.122,86

Η ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΣΟ

210

Γενικά έξοδα λειτουργίας

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΛΕΙΩ ΑΛΤΗ

αγωνία αποθέµατα από τη Θεσσαλονίκη», υπογράµµισε στον «Α» ο νοµάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής. Η κατάσταση ήταν καλύτερη στους υπόλοιπους νοµούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου µόνο µερικά πρατήρια «στέγνωσαν» από βενζίνη. «Μόλις ένα πρατήριο ξέµεινε από καύσιµα σε όλο το νοµό. Αν κάτι παρόµοιο συνέβαινε το καλοκαίρι, το πρόβληµα θα ήταν τεράστιο», επισήµανε ο νοµάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος.

--------------------------

Α) ∆ΑΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

-------------------------ΣΥΝΟΛΟ

21.566,02

Β) ΤΑΜΕΙΑΚΗ ∆ΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ 244.557,46

ΣΥΝΟΛΟ

302.197,50

Θεσσαλονίκη 16-02-2010 Ο Πρόεδρος Α. Βαλασιάδης

Ο Γενικός Γραµµατέας Λ. Παπαδόπουλος

Ο Ταµίας Χ. Αναστασιάδης


ΕΛΛΑΔΑ

12

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Δει δη χρημάτων για τις αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό

«Παγώνουν» οι ανασκαφές του µετρό «Βάλτωσαν» οι αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό, λόγω έλλειψης χρημάτων! Σήμερα, όχι μόνο δεν μπορεί να μπει δεύτερη βάρδια αρχαιολόγων, προκειμένου να επιταχυνθεί το ανασκαφικό έργο, αλλά ούτε καν στέγαστρα στα σκάμματα! Σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», το κονδύλι για τις ανασκαφές έχει εξαντληθεί. Στο πρόβλημα υπάρχει λύση, καθώς μπορούν να μετακινηθούν χρήματα από τα απρόβλεπτα (πρόκειται για ένα ποσό το οποίο προϋπολογίζεται σε κάθε έργο, ώστε να καλύπτονται οι απρόβλεπτες δαπάνες που εμφανίζονται κατά την πορεία του). Η Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης φέρεται να ζήτησε τη μετακίνηση 10 εκατ.

ευρώ από τα απρόβλεπτα στο κονδύλι των αρχαιολογικών ερευνών, αλλά η διοίκηση της «Αττικό Μετρό» στην Αθήνα ενέκρινε μόνο τα μισά. Ως αποτέλεσμα, έχει ξεσπάσει νέα κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η μεν Θεσσαλονίκη φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα 5 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες και να επιταχυνθούν οι εργασίες, που είναι το ζητούμενο. Η δε Αθήνα φέρεται να λέει ότι τα χρήματα μπορούν, σε πρώτη φάση, να ξεκολλήσουν τις διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι μέχρι και σήμερα να μην έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη, την 1η Φε-

βρουαρίου. Τότε η κ. Μενδώνη είχε δεσμευτεί για επιτάχυνση των ανασκαφών, υπήρξε όμως δέσμευση και από τη Διεύθυνση Μετρό της Θεσσαλονίκης για την τοποθέτηση δεύτερης βάρδιας αρχαιολόγων, αλλά και για πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η τοποθέτηση τέντας στα σκάμματα. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Γαλούσης, εκφράζει στον «Α» την αγανάκτησή του για «την αδιαφορία, τη ραθυμία και την ολιγωρία της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, με αποτέλεσμα το μετρό της Θεσσαλονίκης να βαλτώνει». Ντ. Κ.

Επιχείρηση – χρυσωρυχείο το ταξί Τεράστια ποσά αλλάζουν χέρια καθηµερινά, χωρίς αποδείξεις, τιµολόγια ή άλλα παραστατικά ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Χορός... μαύρου χρήματος έχει στηθεί γύρω από τον κλάδο των ταξί, με τα ποσά τα οποία αλλάζουν χέρια καθημερινά, χωρίς οποιουδήποτε είδους παραστατικά, να είναι δυσθεώρητα.

Α

ρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένας οδηγός ταξί, ο οποίος νοικιάζει το αυτοκίνητο για τη µία από τις δύο 12ωρες βάρδιες της ηµέρας, πληρώνει στον ιδιοκτήτη του 50 ευρώ. Οι δύο βάρδιες, δηλαδή, αποφέρουν 100 ευρώ την ηµέρα και το χρόνο 36.500 ευρώ. Το ποσό αυτό το απολαµβάνει ο ιδιοκτήτης ταξί χωρίς να εργάζεται ο ίδιος, ως ενοίκιο. Διότι αν δουλεύει τη µία από τις δύο βάρδιες, τότε τα έσοδά του εκτοξεύονται. Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 2.000 ταξί, τα οποία ανήκουν σε 3.000 ιδιοκτήτες. Ωστόσο, µε το ισχύον φορολογικό σύστηµα, αν κάποιος έχει ένα ταξί σε ποσοστό 100%, η εφορία θεωρεί ότι έχει εισόδηµα 16.000 ευρώ ετησίως και τον φορολογεί µε 1.250 ευρώ (τα ποσά αφορούν τους ταξιτζήδες Θεσσαλονίκης και Αθήνας). Αν κατέχει το 50% του ταξί, τότε η εφορία θεωρεί ότι έχει ετήσιο εισόδηµα 13.000 ευρώ και τον φορολογεί µε 250 ευρώ.

«Στον αέρα» Σήµερα, όπως καταγγέλ-

λει ο πρόεδρος του Σωµατείου Οδηγών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δηµήτριος», Γιώργος Παπασαρρής, «700 έως 1.000 οικογένειες οδηγών ταξί στη Θεσσαλονίκη και 20.000 πανελλαδικά βρίσκονται “στον αέρα”, λόγω των προθέσεων των ιδιοκτητών ταξί να τους µετακυλίσουν το οικονοµικό βάρος που ενδεχοµένως θα προκύψει από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους». Ο ίδιος θεωρεί ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι άτοπες και τονίζει ότι το βάρος των εξόδων που έχει ένα ταξί πέφτει στις πλάτες των οδηγών. «Εκτός από το ενοίκιο των 50 ευρώ, καταβάλλουµε, καθηµερινά, 15 ευρώ στον ιδιοκτήτη του ταξί, προκειµένου να µας κολλήσει ένσηµα στο ΙΚΑ. Επιπλέον πληρώνουµε, κατά µέσο όρο, 20 ευρώ ηµερησίως για καύσιµα. Ετσι, µε το που βγαίνουµε για δουλειά, καλούµαστε να πληρώσουµε 85 ευρώ και µετά πάµε να βγάλουµε και µεροκάµατο», σηµειώνει ο κ. Παπασαρρής. Σχετικά µε τις ταµειακές µηχανές και τη χρήση τους, λέει ότι έχουν τοποθετηθεί στα ταξί από το 2003. «Απλά σήµερα η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των ιδιοκτητών ταξί. Μέληµα του Σωµατείου Οδηγών είναι ωστόσο να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».

Της... φορολόγησης Οπως καταγγέλλει ο κ. Παπασαρρής, γύρω από τον κλά-

Οδηγοί πληρώνουν κάθε μέρα ενοίκιο 50 ευρώ (αφορολόγητα) στους ιδιοκτήτες των ταξί για να μπορούν να τα δουλεύουν, ενώ πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και τα ένσημά τους (15 ευρώ τη μέρα)

δο των ταξί, εκτός από τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς, υπάρχει σειρά επαγγελµατιών που φοροδιαφεύγουν συστηµατικά. «Τα συνεργεία δεν κόβουν ούτε αποδείξεις, ούτε τιµολόγια. Με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης που προωθείται, θα αναγκαστούν όλοι να κόβουν αποδείξεις. Εµείς είµαστε υπέρ της χρήσης των ταµειακών µηχανών. Ωστόσο η φορολόγηση των ιδιοκτητών θα πρέπει να γίνεται µε το µικρότερο δυνατό συντελεστή, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν και οι δικές µας θέσεις εργασίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να δεχθούµε αλλαγή του ασφαλιστικού µας φορέα», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωµατείου Οδηγών Ταξί Θεσσαλονίκης.

«Ερχονται» νέες απεργίες Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί για να αποφασίσει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και τρόπους αντίδρασης εναντίον των φορολογικών ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Χτες οι ταξιτζήδες ανά την επικράτεια είχαν απεργία και συνεδρίασε το πανελλαδικό κλαδικό συμβούλιό τους στην Αθήνα. Στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και αποχώρησαν λαμβάνοντας την υπόσχεση ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθούν με στελέχη του υπουργείου για να συζητήσουν. Βάσει των ανακοινώσεων που έγιναν από το υπουργείο

Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ταξί θα ενταχθούν σε λογιστικό προσδιορισμό, τηρώντας βιβλία και στοιχεία εσόδων και εξόδων και θα καταργηθεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησής τους που ισχύει σήμερα, κάτι το οποίο τους βρίσκει κάθετα αντίθετους. Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση εκπροσώπων των οδηγών ταξί με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το πώς μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των οδηγών ταυτόχρονα με την προώθηση των φορολογικών ρυθμίσεων στους ιδιοκτήτες.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

50.000 αιτήσεις για 2.987 θέσεις Περίπου 17 υποψήφιοι διεκδικούν την καθεµιά από τις προκηρυσσόµενες θέσεις σε νοσοκοµεία επισήµανε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκοµεία από το 2005 έως το 2009 µειώθηκε κατά 8.000 θέσεις και πρόσθεσε: «Θέλουµε να πιστεύουµε ότι η δέσµευση του πρωθυπουργού για επιπλέον 3.000 θέσεις πέραν αυτών που προκηρύχτηκαν θα υλοποιηθεί».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΙΤΣΙ∆ΗΣ

Τις 50.000 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι αιτήσεις που υπέβαλαν οι υποψήφιοι για την προκήρυξη 7Κ/2009 (ΦΕΚ 457/29-12-2009) του ΑΣΕΠ που αφορά την πλήρωση 2.987 θέσεων σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Στο 20% εκτιμάται η ανεργία του προσωπικού που απασχολείται σε νοσοκομεία πλην του ιατρικού

«Ελάχιστες...»

Μ

έχρι την περασµένη Τετάρτη καταµετρήθηκαν 47.800 αιτήσεις, ενώ, όπως ανέφεραν στελέχη του Ανώτατου Συµβουλίου Επιλογής Προσωπικού, εξακολουθούν να φτάνουν ταχυδροµικοί σάκοι µε φακέλους υποψηφιότητας, γεγονός που οδηγεί στην εκτίµηση ότι θα φτάσουν και ενδεχοµένως θα ξεπεράσουν τις 50.000. Στην περίπτωση αυτήν η αναλογία µεταξύ θέσεων - υποψηφίων θα διαµορφωθεί περίπου στο 1- 17.

Στα ύψη η ανεργία Ο µεγάλος αριθµός των αιτήσεων είναι ενδεικτικός της γενικευµένης εργασιακής ανασφάλειας που επικρατεί, αλλά

και της κρίσης που πλήττει τους κλάδους που σχετίζονται µε την υγεία. Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων Δηµοσίων Νοσοκοµείων, Πέτρο Κετηκίδη, η ανεργία στο σύνολο των ειδικοτήτων του προσωπικού που απασχολείται σε νοσηλευτικά ιδρύµατα -πλην του ιατρικού- αγ-

γίζει το 20%. «Σοβαρό πρόβληµα υπάρχει στον κλάδο του νοσηλευτικού προσωπικού της κατηγορίας ΔΕ, καθώς υπάρχουν πολλές σχολές -δηµόσιες και ιδιωτικές- από όπου κάθε χρόνο βγαίνουν πάρα πολλοί νέοι νοσηλευτές, χωρίς να µπορούν να απορροφηθούν. Ωστόσο, αν δεν αναπροσαρµο-

στούν οι οργανισµοί των νοσοκοµείων, θα έχουµε αντίστοιχα προβλήµατα και µε τους πτυχιούχους της πανεπιστηµιακής και ενδεχοµένως και της τεχνολογικής εκπαίδευσης, καθώς σε κάθε ίδρυµα προβλέπονται ελάχιστες θέσεις των συγκεκριµένων κλάδων», ανέφερε ο κ. Κετηκίδης. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρόεδρος του 3ου Περιφερειακού Τµήµατος Μακεδονίας της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, Γιώργος Μπαλιόζογλου, χαρακτήρισε τις 2.987 θέσεις της προκήρυξης 7Κ/2009 ως ελάχιστες. «Δε θα µπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς ούτε σταγόνα στον ωκεανό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει εντός του έτους να βγει άλλη µία προκήρυξη για θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς, όπως είπε, αυτήν τη στιγµή υπάρχει πολύ µεγάλος αριθµός εργαζοµένων που σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν λόγω της επερχόµενης αλλαγής στο ασφαλιστικό. Από την άλλη, υπάρχουν περίπου 6.000 άνεργοι πτυχιούχοι των κατηγοριών πανεπιστηµιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης που αναζητούν απεγνωσµένα εργασία.

∆ιαταραχή σωµατοποίησης ΤΟΥ ΘΕΟ∆ΩΡΟΥ ΜΠΑΛΛΗ νευρολόγου - ψυχιάτρου, επ. καθηγητή ΑΠΘ

Οι διαταραχές της σωματοποίησης, παρά τη σημαντική συχνότητά τους, δε διαγιγνώσκονται εύκολα και είναι δύσκολες και επίμονες στη θεραπεία τους. Οι άντρες συγγενείς πρώτου βαθμού γυναικών με την πάθηση αυτή, έχουν πιθανότητες 10% έως 20% να νοσήσουν από τη διαταραχή. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στην εφηβεία. Η διαταραχή είναι γενικά χρόνια. Οδηγεί τους αρρώστους σε διάφορες θεραπείες και επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητά τους στο σχολείο, στην εργασία, την κοινωνικότητα κ. α. Οι άρρωστοι με τη διαταραχή της σωματοποίησης τείνουν να μη δίνουν σαφείς και ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τα ενοχλήματά τους και συνήθως ζητούν ταυτόχρονα βοήθεια από πολλούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Στο αναμνηστικό τους αναφέρεται σωρεία φαρμακολογικών θεραπειών, παρακλινικών εξετάσεων ή και νοσηλειών, που επιβεβαιώνουν την ποικιλία και συχνότητα των σωματικών τους ενοχλημάτων. Επιπλέον οι άρρωστοι μπορεί να παρου-

σιάζουν διαταραχές της προσωπικότητας, όπως παρανοειδή, αγχώδη, καταναγκαστική ή εξαρτητική. Ακόμα διαταραχές πανικού και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ο πόνος εμφανίζεται σε διάφορες θέσεις ή σε σχέση με διάφορες σωματικές λειτουργίες. Οπως συνήθως λέγεται, είναι «περιπατητικός» πόνος. Τα συχνά ενοχλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα περιλαμβάνουν ναυτία, μετεωρισμό, δυσφαγία και οδηγούν σε διάφορες εξετάσεις ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά. Τα νευρολογικά ενοχλήματα περιλαμβάνουν αταξία, αίσθημα έλλειψης συντονισμού των κινήσεων, παραλύσεις

ή παρέσεις, αφωνία, κατακράτηση ούρων, ψευδαισθήσεις, αναισθησία ή δυσαισθησίας διπλωπία, αμαύρωση της όρασης, κώφωση, αμνησία, συγκοπικό επεισόδιο ή μεταβολές του επιπέδου συνείδησης. Η προκαλούμενη αναπηρία είναι υπέρμετρη σε σχέση με ό,τι θα αναμενόταν με βάση το αναμνηστικό, την αντικειμενική κλινική εξέταση ή τα εργαστηριακά ευρήματα. Τα συμπτώματα δεν παράγονται ή προβάλλονται σκόπιμα, ούτε ο ασθενής υποκρίνεται (όπως αυτό συμβαίνει στην πλασματική διαταραχή ή την υπόκριση). Η διαφορική διάγνωση από διάφορες παθήσεις όπως ερυθηματώδη λύκο, πολλαπλή σκλήρυνση, ενδοκρινολογικές διαταραχές ή χρήση διαφόρων ουσιών, απαιτεί ένα λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αυτός τελικά δεν έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει κανένα από τα συμπτώματα. Οι εξετάσεις θα πρέπει να περιορίζονται στις απόλυτα αναγκαίες και να μην επαναλαμβάνονται συχνά, ώστε να μειώνεται η πρόκληση ιατρογενούς νόσησης. Οι θεραπευτικές προσπάθειες για τη διαταραχή σωματοποίησης περιλαμβάνουν ψυχοθεραπευτικές και φαρμακευτικές μεθόδους, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.


14

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σύµφωνο συµβίωσης αλά... ελληνικά Ασφαλιστικές και κοινωνικές ανισότητες για όσους υπέγραψαν σύµφωνο ελεύθερης συµβίωσης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙ∆ΟΥ

Σχολικό συγκρότηµα στη θέση ετοιµόρροπων κτιρίων

Ακυρώνονται στην πράξη τα ευεργετήματα του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, καθώς τα ζευγάρια που προχώρησαν στη σύναψή του βρίσκονται καθημερινά μπροστά σε καταστάσεις άνισης μεταχείρισης.

Ζ

ητήµατα εγείρονται και για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για τους αλλοδαπούς που ενώθηκαν µε σύµφωνο συµβίωσης µε Ελληνες υπηκόους, καθώς στο νοµοσχέδιο που προωθείται δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Στο ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης, από τη δηµοσίευση του νέου νόµου έως σήµερα, έχουν δηλωθεί 14 συµβολαιογραφικές πράξεις που αντιστοιχούν σε ισάριθµα σύµφωνα συµβίωσης, αριθµός πολύ µικρότερος σε σχέση µε τον αριθµό εκείνων που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον. Πανελλαδικά, δε, εκτιµάται ότι αυτός ο αριθµός δεν ξεπερνά τις 120 πράξεις.

«Ατόνησε...» «Το ενδιαφέρον έπεσε κατακόρυφα», τονίζει η ληξίαρχος Θεσσαλονίκης, Ευφροσύνη Φόρου. Ωστόσο, όπως αναφέρει, όσοι προχώρησαν στη σύναψη του συµφώνου -στην πλειονότητά τους νέοι κάτω των 40 ετών και µε υψηλό µορφωτικό επίπεδο- δηλώνουν ικανοποιηµένοι, γιατί στην ουσία βρίσκονται σε καθεστώς γάµου, χωρίς να έχουν τελέσει το θρησκευτικό ή το πολιτικό τελετουργικό. Η πράξη είναι, όµως, διαφορετική, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου δηµόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισµοί και ιδιώτες αρνούνται να αναγνωρίσουν στα ζευγάρια από σύµφωνο ελεύθερης συµβίωσης τα προνόµια που απολαµβάνουν εκείνα που τέλεσαν πολιτικό ή θρησκευτικό γάµο. Ο νοµικός Γιάννης Μπούτσελης, ο οποίος προχώρησε στη σύναψη συµφώνου ελεύθερης συµβίωσης µε τη σύντροφό του, επισηµαίνει τελικά ότι το σύµφωνο συµβίωσης έχει διαφορετικές συνέπειες για ένα ζευγάρι.

∆εν προβλέπεται πλήρης εξοµοίωση «Ο νόµος και η εγκύκλιος που τον ερµηνεύει δεν προβλέπουν την πλήρη εξοµοίωση των συνεπειών του γάµου από τη µία πλευρά και του συµφώνου συµβίωσης από την άλλη. Για παράδειγµα, ο ένας συµβαλλόµενος δεν µπορεί να καλύψει ασφαλιστικά τον άλλον. Επιπλέον, το σύµφωνο ελεύθερης συµβίωσης προβλέπει διαφορετική κληρονοµική µερίδα

Περίπου 120 ζευγάρια σε όλη τη χώρα έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

Στη Θεσσαλονίκη 14 ζευγάρια έχουν υπογράψει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης µεταξύ των συµβαλλοµένων, ενώ σε πολλές υπηρεσίες του Δηµοσίου δε δίδονται άδειες και επιδόµατα γάµου για τα µέλη αυτών των οικογενειών. Και αν αυτά τα προβλήµατα εντοπίζονται στο Δηµόσιο,

φανταστείτε τι γίνεται στον ιδιωτικό τοµέα», σηµειώνει. Για τον ίδιο τα προβλήµατα δε θα λυθούν ούτε µε νέα ερµηνευτική εγκύκλιο. «Η λύση είναι στην τροποποίηση του νόµου σε πολλά επίπεδα, µεταξύ των οποίων -µε βάση το διεθνές δίκαιο- και η πρόβλεψη ώστε να καλύπτει και τα οµόφυλα ζευγάρια. Ο νόµος σε επίπεδο κάλυψης δικαιωµάτων Ελλήνων πολιτών έχει βασικά ελαττώµατα», προσθέτει.

Προβλήµατα σχετικά µε την απόκτηση ιθαγένειας Το γεγονός ότι κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Σουηδία, καλύπτουν τους αλλοδαπούς που είναι δεσμευμένοι με σύμφωνο συμβίωσης με τους πολίτες τους, δίνοντάς τους την ιθαγένεια, εγείρει και άλλα ζητήματα στην Ελλάδα, με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Στην περίπτωση των μεικτών οικογενειών που προκύπτουν ή προέκυψαν μέσα από σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ανακύπτουν προβλήματα απόκτησης της ιθαγένειας, όπως αναφέρει και ο επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,

Δημήτρης Χριστόπουλος. «Σε ό,τι αφορά στις οικογένειες με ένα αλλοδαπό μέλος, υπάρχει πρόβλημα στο νομοσχέδιο, καθώς προβλέπεται η απόκτησή της, εφόσον υπάρχει παιδί, στα τρία χρόνια και, αν δεν υπάρχει, στα επτά χρόνια. Δεν ορίζεται τι πρέπει να γίνει στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης και τι γίνεται αν κάποιος είτε δεν μπορεί να τεκνοποιήσει ή από επιλογή του δε θέλει να κάνει παιδί. Δεν μπορούμε να τους καταδικάζουμε άδικα όλους αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχει ένα κενό στο νομοσχέδιο που πρέπει να καλυφθεί», επισημαίνει.

Στην κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων, μεταξύ των οποίων και η παλιά, εγκαταλειμμένη ταβέρνα του Παλιού Σταθμού, κατά μήκος της δυτικής εισόδου, στο ύψος της οδού Βουτυρά, σε έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος ανέγερσης δύο νηπιαγωγείων, δύο δημοτικών σχολείων, ενός γυμνασίου κι ενός κλειστού γυμναστηρίου, προχώρησαν χτες οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Οπως εξήγησε ο δήμαρχος, Β. Παπαγεωργόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού, Β. Καρακωστάνογλου, για τα συγκεκριμένα ετοιμόρροπα κτίσματα υπήρξαν επανειλημμένες αιτήσεις των κατοίκων της περιοχής για κατεδάφισή τους, καθώς αποτελούσαν εστίες κινδύνου και ρύπανσης. «Στο σημείο αυτό θα ανεγερθεί ένα πολυδύναμο διδακτηριακό συγκρότημα που θα στεγάσει μεταξύ άλλων τα 63ο και 65ο Δημοτικά Σχολεία, τα 38ο και 42ο Νηπιαγωγεία, ένα γυμνάσιο και ένα κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ-βόλεϊ. Αναβαθμίζουμε με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς το δυτικό τομέα της πόλης, δημιουργώντας νέα σχολεία και χώρους αθλητισμού. Θα συνεχίσουμε τις κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων κατά μήκος της δυτικής εισόδου, κτισμάτων που είχαν μετατραπεί σε εστίες ρύπανσης για ολόκληρη την περιοχή», είπε ο δήμαρχος. Με την κατεδάφιση αυτήν ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του πολυδιδακτηρίου σε μια περιοχή συνολικής επιφάνειας 10.338 τ.μ., που βρίσκεται μεταξύ των οδών Στ. Βουτυρά, Σαπφούς, Καβακίων και Δυτικής Εισόδου. Για την εν λόγω έκταση έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και θα αξιοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση δύο δημοτικών (των 63ου και 65ου) και δύο νηπιαγωγείων (των 38ου και 42ου) που σήμερα λειτουργούν σε διπλοβάρδια σε κτίριο του Δημοσίου.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Στοπ» στους πλειστηριασµούς κάτω των 200.000€ µέχρι 30 Ιουνίου «Μπλόκο» στους πλειστηριασμούς για απαιτήσεις τραπεζών που αφορούν σε ποσά κάτω των 200.000 ευρώ μέχρι και τις 30 Ιουνίου έβαλε με γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργ. Παντελής. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπ’ αριθμόν 1/2010 γνωμοδότησή του: «Σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 16.9.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αυτή κυρώθηκε και τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 3 Ν. 3814/2010, αναστέλλονται έως και την 30ή Ιουνίου 2010 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίη-

ση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών». Σύμφωνα με την ίδια γνωμοδότηση, η διάταξη αυτή είναι σαφής, μη επιδεχόμενη παρερμηνείες, οι οποίες αφενός μεν την καταστρατηγούν και αφετέρου υπερακοντίζουν το σκοπό της που είναι η προστασία, εν όψει της οικονομικής κρίσης των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες για την εξόφληση των χρεών τους και των δανειοληπτών που δε δύ-

Κλειστό για το κοινό, αλλά ανοιχτό για επιδείξεις µόδας το νέο δηµαρχείο

νανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Κατόπιν αυτών, ο Γ. Παντελής αναφέρει ότι «κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα (σ.σ. έως 30 Ιουνίου 2010), δεν μπορεί να επισπευσθεί πλειστηριασμός για απαίτηση μικρότερη των 200.000 ευρώ από τράπεζες ή εταιρίες παροχής πιστώσεων, ανεξαρτήτως του αν η συνολική τους απαίτηση υπερβαίνει το ποσό αυτό». Η γνωμοδότηση του Γ. Παντελή διαβιβάστηκε στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Λαρίσης και κοινοποιήθηκε στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας και σε όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους.

Αφαίρεσαν χρηµατοκιβώτιο από βιοτεχνία στην Καβάλα Ενα χρηματοκιβώτιο άρπαξαν διαρρήκτες από βιοτεχνία που βρίσκεται στη Ν. Πέραμο Καβάλας. Οπως καταγγέλθηκε, οι άγνωστοι παραβίασαν αρχικά την εξωτερική περίφραξη της βιοτεχνίας δερμάτινων ενδυμάτων, απενεργοποίησαν την τηλεφωνική γραμμή και το σύστημα συναγερμού και στη συνέχεια, αφού διέρρηξαν την κεντρική είσοδο, αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε 46 τραπεζικές επιταγές, χρηματικό ποσό 37.123 ευρώ, καθώς και άλλα έγγραφα. Προανάκριση διενεργούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ελευθερούπολης.

∆ύο ληστείες στη Θεσσαλονίκη Οσο κι αν ακούγεται απίθανο, ο δήμος έδωσε την άδειά του για επίδειξη μόδας στο κατά τ’ άλλα κλειστό νέο δημαρχείο!

ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ

Κλειστό για το κοινό και τις υπηρεσίες του δήμου, ανοιχτό όμως προφανώς για... επιδείξεις μόδας και κοινωνικές εκδηλώσεις είναι το νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, στο πρώην στρατόπεδο Τσιρογιάννη. Οσο απίθανο κι αν ακούγεται, το φουαγέ του μεγαλοπρεπούς κτιρίου θα «φιλοξενήσει» επίδειξη μόδας οίκου υψηλής ραπτικής, που θα παρουσιάσει την καλοκαιρινή του κολεξιόν για το 2010, σε εκδήλωση που ήδη έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου και διαφημίζεται. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει μάλιστα κοκτέιλ πάρτι στο δημαρχιακό μέγαρο, τα έσοδα του οποίου -όπως διαβάζουμε στη διαφήμιση- θα διατεθούν στο Σύλλογο Φίλων Εθελοντών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Αγιος Στυλιανός». Την ώρα, λοιπόν, που η δημοτι-

κή αρχή -διά στόματος και του ίδιου του δημάρχου, Β. Παπαγεωργόπουλου- διαμαρτύρεται για τις «κλειστές θύρες» του νέου μεγάρου, που οφείλονται στο ανεξόφλητο χρέος ύψους περίπου 6,5 εκατ. προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία, δίνει εντούτοις την άδειά της για τη φιλοξενία ιδιωτικών εκδηλώσεων, όπως μια επίδειξη μόδας! Η μετακόμιση των υπηρεσιών του δήμου τείνει να γίνει για τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο σύγχρονο ανέκδοτο, αλλά και μια ακριβή υπόθεση για τους δημότες, στους οποίους, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάθε μήνας που το δημαρχείο παραμένει κλειστό κοστίζει περισσότερα από 125.000 ευρώ.

Ο δήµος «Πρόκειται για μια φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγματοποιείται για την ωφέλεια του δημοτικού βρεφοκομείου “Αγιος Στυλιανός”, αφού τα έσοδα θα διατεθούν για

το σκοπό αυτό. Δεν πρόκειται για ιδιωτική εκδήλωση», ξεκαθαρίζει ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «λόγω του ανεξόφλητου χρέους, η κατασκευάστρια κοινοπραξία εξακολουθεί να μην παραδίδει το νέο δημαρχείο, αλλά και το υπόγειο πάρκινγκ, στο δήμο. Μας έχει επιτρέψει τη χρήση μόνο δύο χώρων, του φουαγέ και της αίθουσας εκδηλώσεων, για εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη διοργανώσει στους χώρους αυτούς το γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 28 Οκτωβρίου, τη συνέλευση των δημάρχων του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων, τη συνέντευξη Τύπου για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και το πάρτι για τα 1.200 παιδιά των παιδικών σταθμών του δήμου, από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής».

Θύμα τσαντάκια έπεσε το βράδυ της Πέμπτης γυναίκα, ενώ περπατούσε στην οδό Αναξιμάνδρου, στη Θεσσαλονίκη. Οπως ανακοινώθηκε, ο δράστης αφαίρεσε την τσάντα του θύματος που περιείχε προσωπικά αντικείμενα και πιστωτικές κάρτες, ενώ η γυναίκα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Λίγη ώρα αργότερα, νεαρός έπεσε θύμα ληστών στη συμβολή των οδών Ιππ. Εμιλιανού και Γρεβενών. Τέσσερις δράστες του επιτέθηκαν και του αφαίρεσαν το ποσό των 20 ευρώ, καθώς και τα προσωπικά του αντικείμενα.


16

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μπαζώµατα στην Επανοµή Ασυδοσία χωρίς φραγµούς καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής Τόνοι μπάζων κάλυψαν φαράγγι στην περιοχή «γκρέμια» της Επανομής, με αποτέλεσμα τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, που κατηγορούν και τη δημοτική αρχή για την επίδειξη ανοχής στο μπάζωμα. Το χειρότερο είναι, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ότι τα μπάζα προέρχονται από τα γκρεμίσματα ενός παλαιού ναού.

«Η

εκκλησία γκρεµίστηκε και ορισµένοι θεώρησαν καλό να πετάξουν τα µπάζα στο µικρό φαράγγι, που οδηγεί στην ακτή. Σεβασµός προς το περιβάλλον δεν υπάρχει. Η αυθαίρετη απόρριψη έγινε στους γκρεµούς («γκρέµια» όπως την αποκαλούν εδώ) δίπλα στο κτήµα του Καραγκιόζη, στην Πάλιουρα. Ηταν τόσα πολλά τα φορτία που σχεδόν το µισό φαράγγι εξαφανίστηκε. Η περιοχή έχει καταστραφεί και µάλιστα το θέµα συζητήθηκε και στη διάρκεια συνεδρίασης του δηµοτικού συµβουλίου. Πρόκειται περί ασυδοσίας», τόνισαν καταγγέλλοντες πολίτες στον «Α».

Τα γκρεμίσματα ενός ολόκληρου ναού πετάχτηκαν στην περιοχή, καταγγέλλουν οι περίοικοι

Και στο ρέµα Ποταµού

«Αν βρέξει...» Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι εικόνες από το µπάζωµα της πε-

ριοχής. Το ζητούµενο, εκτός της αυθαίρετης απόρριψης των µπάζων, είναι και η φραγή που έχει γίνει στην είσοδο του ρέµατος από οικοδοµικά υλικά και πέτρες. Σύµφωνα µε τους περιοίκους, «αν βρέξει, τα µπάζα θα ξεπλυθούν και θα φτάσουν στην ακτή. Και όταν κάποιος διέρχεται διά θαλάσσης την περιοχή αντιλαµβάνεται πως έφτασε στην Επανοµή από το συγκεκριµένο χαρακτηριστικό σηµείο. Εχουµε επισηµάνει το θέµα στους αρµοδίους, αλλά αδιαφορούν. Και µας δηµιούργησε πολύ άσχηµη εντύπωση το γεγονός πως το σηµείο όπου πέταξαν τα µπάζα ενός ολόκληρου ναού για να προσεγγίσουν τα φορτηγά πρέπει κάποιος να τους το επιτρέψει. Υπάρχει µπάρα που αποκλείει την πρόσβαση στο σηµείο και κλειδαριά, η οποία δεν παραβιάστηκε. Κάποιος αρµόδιος τους άνοιξε για να µπουν ή ακόµη χειρότερα τους επέδειξε το σηµείο».

Η είσοδος του «φαραγγιού» έχει φράξει

Μικρές παρεκκλίσεις για τον «Καλλικράτη» Mικρές ήταν οι «παρεκκλίσεις» από το λεγόμενο «σφιχτό» σενάριο των συνενώσεων που καταγράφηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση «πράσινων» δημάρχων και επικεφαλής παρατάξεων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Ασκούνη εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τον «Καλλικράτη». Στην πλειοψηφία τους οι αιρετοί τάχθηκαν υπέρ των πέντε ή το πολύ έξι δήμων στην Α’ Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι ένθερμοι υποστηρικτές της διοικητικής μεταρρύθμισης προκρίνουν την ιδέα των τεσσάρων το πολύ δήμων. Ο δήμαρχος Νεάπολης, Νάκης Λαδόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε λίγο πιο ανοικτά από τους υπόλοιπους, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σκόπιμο να δημιουργηθούν «δήμοι - τέρατα», εφόσον δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες στους πολίτες. Ο δήμαρχος Ευκαρπίας, Μπάμπης Πανταζόγλου, κατά άλλες πηγές επέμεινε στις θέσεις των έξι δήμων που δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα, σημειώ-

νοντας ότι ή θα μείνουν οι σημερινοί ΟΤΑ, όπως έχουν ή θα δημιουργηθούν τέσσερις νέοι, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα γίνει δεκτό ο «Καλλικράτης» να εξαντληθεί σε μικρές διευθετήσεις και «συγκολλήσεις» μικρών σε γειτονικούς μεγάλους δήμους. Ρητορικό ερώτημα για το αν ο ισχυρός δήμος σημαίνει και οικονομικά αυτάρκης έθεσε ο Αντ. Καρούμπης από την παράταξη της αντιπολίτευσης στην Τριανδρία, συμπληρώνοντας κατά πληροφορίες ότι αν είναι έτσι η Τριανδρία είναι αυτάρκης οικονομικά, άρα δεν υπάρχει λόγος να συνενωθεί. Υπέρ της άποψης να μη γίνουν αλλαγές στα γεωγραφικά όρια φέρεται να μίλησε ο δήμαρχος Πολίχνης, Κ. Θεοδωρίδης, συμπληρώνοντας ότι διαφορετικά θα ήταν προτιμότερο να αποτελέσει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα ένα δήμο. Εξ απαλών ονύχων απασχόλησε τη συζήτηση η θεσμοθέτηση της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, ενώ ο κ. Ασκούνης ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει όλες τις απόψεις στην Ιπποκράτους. Α.Σ.

Διαµαρτυρίες όµως για µπαζώµατα υπάρχουν και για το ρέµα του Ποταµού, όπου εκτελούνται έργα του δήµου και οι περίοικοι κάνουν λόγο για «κατακρεούργηση του φυσικού περιβάλλοντος». Φόβος των κατοίκων είναι ότι τα εκτελούµενα έργα θα µπαζώσουν το ρέµα και η περιοχή θα διατρέξει φυσικούς κινδύνους (πληµµυρογενέσεις).

«Καµπάνα» για γαλακτοκοµικά προϊόντα «Καμπάνα» 510.000 ευρώ έριξε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην εταιρία παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων Βιογάλ Αθ. Πλεξίδας και Υιοί ΟΕ» που εδρεύει στα Τρίκαλα. Πιο αναλυτικά, με απόφαση της υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, και μετά από σχετική εισήγηση του ΕΦΕΤ επιβλήθηκε στην εν λόγω εταιρία πρόστιμο 400.000 ευρώ για νοθεία, παραπλάνηση καταναλωτή, παραγωγή και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων, πρόστιμο 40.000 ευρώ για έλλειψη άδειας λειτουργίας και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για παρασκευή και εμπορία μη γαλακτοκομικών προϊόντων σε εγκατάσταση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. «Οι παραβάτες και ιδιαίτερα εκείνοι που επιμένουν να νοθεύουν και να παραπλανούν τους πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία των καταναλωτών», τόνισε σε δηλώσεις η κ. Μπατζελή.

∆ιπλή έρευνα για την αρπαγή του βρέφους Σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για τη λειτουργία και φύλαξη του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου» έδειξε η Ενορκη Δοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από το υπουργείο Υγείας, μετά την αρπαγή νεογέννητου από θάλαμο νοσηλείας τα ξημερώματα της Πέμπτης. Το πόρισμα για τις συνθήκες εξαφάνισης του βρέφους παραδόθηκε χτες στην υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και έδειξε ενδείξεις ευθυνών που απαιτούν, σύμφωνα με το υπουργείο, περαιτέρω διερεύνηση. Ετσι, η υπουργός κ. Ξενογιαννακοπούλου έδωσε διπλή εντολή. Ο νέος διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αναστάσιος Χατζής θα διερευνήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες που προκύπτουν για τα μέλη του προσωπικού του μαιευτηρίου, ενώ ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Μιχάλης Σαμπατακάκης θα αναλάβει το συνολικό έλεγχο της λειτουργίας και φύλαξης του μαιευτηρίου.

Εµπρησµός στο παρεκκλήσι Της Του Θεού Σοφίας

Στόχος εμπρηστών έγινε χτες τα ξημερώματα το παρεκκλήσι Της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Οπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, άγνωστοι δράστες έριξαν εύφλεκτο υλικό στο σημείο και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Στο σημείο οι αστυνομικοί βρήκαν και ένα άδειο φιαλίδιο βουτανίου (γκαζάκι). Προανάκριση για να εντοπιστούν οι δράστες διεξάγουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Παράταση ισχύος αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011 παρατείνεται η διάρκεια ισχύος των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων που έληξαν ή λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παράλειψη των κατόχων κυνηγετικών όπλων για έγκαιρη ανανέωση των σχετικών αδειών συνιστά παράνομη κατοχή κυνηγετικών όπλων και, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων, επισύρονται και διοικητικές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εθνικό Λαχείο (Εκδοση: 213, Κλήρωση: 3) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 2η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 106 και 138. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι: Αριθμός

Κέρδος

106708 138227

45.100 9.100

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 106730

138249

Ωρες απολογισµού για τον Εβρο ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνεχίζεται µέχρι νεωτέρας η αναστολή των δροµολογίων από τον Σ.Σ Σουφλίου µέχρι το Σ.Σ. Δικαίων. Οι εκτεταµένες πληµµύρες είχαν συνέπειες και στην πλούσια άγρια πανίδα του ακριτικού νοµού, καθώς µία αγέλη αγριογούρουνων εγκλωβίστηκε από τις µεγάλες ποσότητες νερών που κατεβάζει ο ποταµός Εβρος στην περιοχή του Πόρου, µε συνέπεια ορισµένα να πνιγούν σε αρδευτικά κανάλια. Οι άνδρες του δασαρχείου και της θηροφυλακής οργάνωσαν επιχείρηση για τον εντοπισµό των ζώων που επέζησαν, προκειµένου να τα απελευθερώσουν στον ορεινό όγκο.

Περισσότερα από 250.000 πλημμυρισμένα στρέμματα γης και συνολικές ζημιές που ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ άφησαν στο πέρασμά τους τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες το νομό Εβρου.

Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 106441

106695

138214

138960

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 106303

106327

106624

106669

106673

106793

138143

138188

138192

138312

138822

138846

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 106024 106112

106148

106229

106464

106645

106825

106830

106963

106972

138164

138344

138349

138482

138491

138543

138631

138667

138748

138983

Από 300 ευρώ κερδίζουν: 106013 106027 106110 106139

106040 106196

106060 106199

106209

106247

106262

106269

106271

106296

106299

106308

106342

106350

106386

106401

106403

106454

106478

106487

106493

106495

106534

106542

106543

106575

106603

106607

106611

106619

106642

106670

106675

106700

106716

106736

106738

106748

106789

106833

106851

106852

106857

106861

106862 106898 106935

106869 106911 106958

106875 106927 106978

106879 106928 106982

138006

138012

138014

138053

138061

138062

138094

138122

138126 138189 138255

138130 138194 138257

138138 138219 138267

138161 138235 138308

138352

138370

138371

138376

138380 138398 138447

138381 138417 138454

138388 138430 138477

138394 138446 138497

138501 138579 138718 138788 138827

138532 138629 138728 138790 138861

138546 138658 138766 138815 138869

138559 138715 138781 138818 138905

138920

138922

138973

138997

Τέλος, από 160,00 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 106000 έως 106999 και από 138000 έως 138999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η επόμενη κλήρωση Δευτέρα 1 Μαρτίου.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

801

SUPER 3 (2η κλήρωση):

945

SUPER 3 (3η κλήρωση):

636

EXTRA 5:

25

7, 14, 15, 24, 26

Ο

πως όλα δείχνουν, οι δύσκολες ώρες που πέρασαν οι κάτοικοι των παρέβριων οικισµών, στο Πύθιο, το Πραγγί, τα Λάβαρα και τον Πόρο, έλαβαν τέλος, ωστόσο κανένας δε γνωρίζει πόσος καιρός θα χρειαστεί για να επανέλθει ο νοµός στην πρότερη κατάσταση. Οι µέχρι στιγµής απολογισµοί κάνουν λόγο για µεγάλες ζηµιές σε αγροτικές καλλιέργειες, οικοσκευές, εµπορικές - βιοτεχνικές µονάδες, στο εθνικό - επαρχιακό, δηµοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νοµού, σε αποστραγγιστικά δίκτυα, αντλιοστάσια, αγροτικές εκµεταλλεύσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και στα αναχώµατα. Εξάλλου, από χτες το πρωί, τα τεχνικά συνεργεία επεµβαίνουν στα αναχώµατα, προκειµένου να κλείσουν µικρά ρήγµατα, αφού τα προβλήµατα µε τη στάθµη των ποταµών Εβρου, Αρδα και Ερυθροποτάµου παρουσιάζουν ύφεση. Σηµειώνεται ακόµη ότι από

Καστοριά

σήµερα θα εκτελούνται κανονικά τα δροµολόγια των τρένων του ΟΣΕ από το Σιδηροδροµικό σταθµό της Αλεξανδρούπολης µέχρι το Σουφλί. Οµως, όπως ανακοινώθηκε από την

Την ίδια ώρα, η µάχη συνεχίζεται στην περιοχή της Καστοριάς, όπου συνεργεία της νοµαρχίας επιχειρούν να εκτονώσουν την κατάσταση µε παρεµβάσεις που θα αυξήσουν την εκροή του νερού της λίµνης προς τον Αλιάκµονα. Οι πρώτες παρεµβάσεις απέδωσαν αργά χτες το απόγευµα και επιβραδύνθηκε ο ρυθµός ανόδου της στάθµης της λίµνης. Από τις πληµµύρες επλήγησαν περισσότερο τα δηµοτικά διαµερίσµατα Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης του δήµου Μακεδνών. ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηµατολογίας Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από σχολεία της Μακεδονίας πραγματοποιείται αύριο στις 10.00 το πρωί στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης της Πυλαίας ο προκριματικός αγώνας για τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας. Στόχος των αγώνων, οι οποίοι πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, είναι η προώθηση και καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, οι οποίοι διαγωνίζονται μέσα σε ένα αυστηρά

∆ιάλεξη για τη δυσλεξία «Δυσλεξία – Μαθησιακές Δυσκολίες – Διάσπαση Προσοχής, Τεστ και Μέθοδος Παυλίδη» είναι το θέμα της διάλεξης του καθηγητή Γεωργίου Θ. Παυλίδη, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ., υπό την αιγίδα του δήμου Πεύκων.

καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων τους, διδάσκονται να συνεργάζονται πειθαρχημένα με τους συμπαίκτες τους, καθώς και να σέβονται, να κατανοούν και να ασκούν κριτική στις θέσεις που υποστηρίζει η αντίπαλη ομάδα. Ο τελικός αγώνας θα γίνει στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, την Κυριακή 7 Μαρτίου.

Βράβευση συνταξιοδοτηθέντων εκπαιδευτικών Πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρόκειται να τιμήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα, ο δήμος, η δημοτική επιτροπή παιδείας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση καλλιτεχνικής παιδείας και πολιτισμού Συκεών. Η βράβευση, η οποία αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών και της συνεισφοράς τους στο χώρο των γραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό θέατρο Συκεών.

Εγκαίνια βρεφονηπιακού σταθµού Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα στις 13.00 ο νέος δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός Θεσσαλονίκης (πρώην κρατικός) στην πλατεία Δώδεκα Αποστόλων 6. Ο Ε΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Θεσσαλονίκης (πρώην κρατικός) διαθέτει δύο παιδικά και δύο βρεφικά τμήματα και φιλοξενεί 50 νήπια και 20 βρέφη σ’ ένα άριστα διαμορφωμένο περιβάλλον, όπου έμπειροι παιδαγωγοί προσφέρουν φροντίδα στα παιδιά.


26

ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Στήνουν κλοιό γύρω από τους µουλάδες Η ΙΑΕΑ ξεκαθαρίζει ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙ∆Η dimitouz@yahoo.gr

Ολοι πλην ενός κατά των πραξικοπηµατιών στο Νίγηρα Η Αφρικανική Ενωση απομάκρυνε το Νίγηρα από τους κόλπους της σε αντίποινα για το πραξικόπημα που έγινε προχτές από μια ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής τον Σαλού Τζίμπο, μέλη της οποίας είχαν συμμετάσχει και στο πραξικόπημα που είχε γίνει το 1999. Οι πραξικοπηματίες επιμένουν ότι θα αποκαταστήσουν τη δημοκρατία έπειτα από την ενέργειά τους, στην οποία δηλώνουν ότι προέβησαν λόγω της προσπάθειας του προέδρου, Μαμαντού Τάντζα, να γίνει ισόβιος ηγέτης της χώρας. Η Γαλλία καταδίκασε το πραξικόπημα και κάλεσε τους στρατιωτικούς να ξεκινήσουν διάλογο με τον Τάντζα, ο οποίος φέρεται να έχει φυλακιστεί σε στρατόπεδο έξω από τη Νιαμέι (φωτογραφία). Η Κίνα και η Ρωσία καταδίκασαν το πραξικόπημα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες απέφυγαν να επικρίνουν τους στρατιωτικούς και επέρριψαν την ευθύνη στον Τάντζα. Αναλυτές εκτιμούν ότι το πραξικόπημα συνδέεται με το γεγονός ότι ο Νίγηρας είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ουρανίου και διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου, χρυσού, άνθρακα και σιδηρομεταλλευμάτων.

Νέο πλήγµα στην ηγεσία των Ταλιµπάν στο Πακιστάν Αλλη μια επιτυχία σημείωσαν χτες οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν που έχουν καταφύγει στο Πακιστάν χάρη στη συνεργασία τους με τις αρχές της χώρας. Ο αδερφός του αρχηγού της ομάδας Χακανί, η οποία ευθύνεται για δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα, σκοτώθηκε σε επίθεση με πύραυλο των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, οι πακιστανικές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 36 αντάρτες, έπειτα από τη σύλληψη του υπαρχηγού των Αφγανών Ταλιμπάν, Μπαραντάρ. Την ίδια ώρα, κομάντος της δύναμης του ΝΑΤΟ έπεσαν με αλεξίπτωτο πίσω από τις γραμμές άμυνας των Ταλιμπάν που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στο νότιο Αφγανιστάν, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να τους περικυκλώσουν.

Αντίστροφα φαίνεται να κυλάει ο χρόνος για την επιβολή του τέταρτου γύρου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν σε αντίποινα για την άρνηση του σκληροπυρηνικού καθεστώτος του να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Η

Ρωσία πλησίασε ένα βήµα πιο κοντά στις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους στην προοπτική αντιποίνων σε βάρος των µουλάδων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, άφησε να φανεί µε τις δηλώσεις του ότι η υποµονή της Ρωσίας εξαντλείται από την ανένδοτη στάση των Ιρανών. Ο Λαβρόφ δήλωσε σχετικά ότι η χώρα του είναι ιδιαίτερα θορυβηµένη από την αδιαλλαξία του Ιράν και ότι το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να συνεδριάσει άµεσα γύρω από την επιβολή τέταρτου γύρου κυρώσεων σε βάρος της χώρας. Η σκλήρυνση της στάσης της Ρωσίας ικανοποιεί τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερµανία, των οποίων οι κυβερνήσεις απείλησαν εκ νέου χτες το Ιράν µε κυρώσεις σε βάρος του, ενώ οι γερµανικές ασφαλιστικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα τερµατίσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν.

Συναγερµός από ΙΑΕΑ Η προειδοποίηση προς το Ιράν έγινε µια ηµέρα µετά τη σκλήρυνση της στάσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας (IAEA) απέναντι στη χώρα. Στην έκθεσή της, η ΙΑΕΑ για πρώτη φορά εκδηλώνει την ανησυχία ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διευκρινίζοντας ότι επιχειρεί να αναπτύξει πύραυλο µε πυρηνική γόµωση. Στην έκθεση διαψεύδεται ο ισχυρισµός των Ιρανών ότι προχώρησαν στον εµπλουτισµό του ουρανίου µε τη συγκατάθεση της ΙΑΕΑ. Σύµφωνα µε όσα αναφέρονται, οι Ιρανοί επέτρεψαν κατόπιν εορτής την είσοδο στους επιθεωρητές της υπηρεσίας στον πυρηνικό σταθµό στο Νατάνζ, όπου εµπλουτίζεται το ουρανίο, ενώ η αύξηση του εµπλου-

Εντονη αντίδραση της Κίνας για Οµπάµα-Λάµα Φραστικά έντονη ήταν η χτεσινή αντίδραση του Πεκίνου στην έστω και χαμηλού προφίλ συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε πως η συνάντηση έβλαψε σοβαρά τις σινοαμερικανικές σχέσεις και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να επανορθώσει. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο, Τζον Χάντσμαν, για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία. Σε ανακοίνωσή του, δε, αναφέρεται πως «η στάση των ΗΠΑ αποτελεί επέμβαση στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Κίνας και προσβάλλει τα εθνικά συναισθήματα των Κινέζων». Πάντως, και παρά την αυστηρή φρασεολογία, το Πεκίνο δε μίλησε για αντίποινα. Εξάλλου, κι ενώ αναμενόταν η συνάντηση, επέτρεψε τον ελλιμενισμό πέντε αμερικανικών πλοίων στο Χονγκ Κονγκ, ανατρέποντας έτσι πάγια τακτική του. Η συνάντηση, όμως, πρόσθεσε ένα ακόμη κεφάλαιο στη διαταραγμένη σχέση τους. Ζητήματα όπως η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, οι επιθέσεις κατά της Google κι άλλων εταιριών στον κυβερνοχώρο, καθώς και η νομισματική πολιτική του Πεκίνου ταλανίζουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως αυτές δε θα τις κρίνει το Θιβέτ, το οποίο η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυριαρχίας της, αλλά η στάση που θα κρατήσουν οι δυο χώρες σε θέματα όπως οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

τισµού κατά 20% από 3,5% παραβιάζει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΙΑΕΑ. Επίσης, τα αποθέµατα εµπλουτισµένου ουρανίου των Ιρανών έφτασαν τα 2.060 κιλά, τα οποία είναι αρκετά για την κατασκευή µιας ή δύο πυρηνικών βοµβών εφόσον το ουράνιο εµπλουτιστεί κατά 90%.

Βλέµµα στους Κινέζους Οι ΗΠΑ και οι σύµµαχοί τους στρέφουν το βλέµµα τους στην Κίνα, το µόνο µόνιµο κράτος-µέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

που εξακολουθεί να αντιδρά σε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και ελπίζουν ότι θα απέχει από τη σχετική ψηφοφορία εφόσον δεν καταφέρουν να την πείσουν να τις εγκρίνει. Με τις πλάτες της Κίνας, άλλωστε, οι Ιρανοί εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι της γάτας µε το ποντίκι απέναντι στη Δύση. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαµενεΐ, δήλωσε σχετικά, ενώ επιθεωρούσε ένα πολεµικό πλοίο του ιρανικού στόλου, ότι οι κατηγορίες της Δύσης είναι αβάσιµες.


ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Από τα... θρανία ξεκίνησαν οι επιθέσεις

Τελεσίγραφο Ρουντ για το κυνήγι φαλαινών Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ έστειλε χτες τελεσίγραφο στην Ιαπωνία να σταματήσει το κυνήγι φαλαινών μέχρι το Νοέμβριο του 2010, αλλιώς θα κινηθεί δικαστικά, προσφεύγοντας είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο. Ο Ρουντ ξεκαθάρισε ότι προτιμά τη διπλωματική λύση για να πείσει την Ιαπωνία, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, έσπευσε να προσθέσει, υπάρχει η δικαιοσύνη. Το κυνήγι φαλαινών αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα στις στενές σχέσεις των δυο χωρών και εμπορικών εταίρων (σχέσεις των 58 δισ. δολαρίων). Πάντως, σήμερα η Αυστραλία υποδέχεται τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών, Κατσούγια Οκάντα, και το ζήτημα του κυνηγιού φαλαινών θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών. Υπενθυμίζεται πως η Ιαπωνία κάθε χρόνο κυνηγά χιλιάδες φάλαινες στα νερά της Ανταρκτικής, λέγοντας πως ακολουθεί επιστημονικό πρόγραμμα. Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας επιτρέπει το κυνήγι για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά οι επικριτές της Ιαπωνίας εκτιμούν ότι παραβιάζει το μορατόριουμ που ισχύει από το 1986 και κυνηγά φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς.

Νέο κεφάλαιο στη διαµάχη Τιµοσένκο και Γιανουκόβιτς Σε διπλό μέτωπο δίνουν τη μάχη τους η Ουκρανή πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο, και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος πρόσφατα επικράτησε της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές. Η Τιμοσένκο κατέθεσε χτες ογκώδεις φακέλους στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για να αποδείξει, όπως είπε, τη νοθεία του αντιπάλου της στις εκλογές και ζήτησε την επανάληψη της διαδικασίας. Η πρωθυπουργός επιχειρεί, παράλληλα, να ακυρωθεί η ανακήρυξη του Γιανουκόβιτς ως νικητή των εκλογών και να μπλοκάρει την ορκωμοσία του που έχει οριστεί για τις 25 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, ο Γιανουκόβιτς προωθεί πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, προκειμένου να θέσει τέρμα στην αντιπαράθεση. Το σχέδιο της πρότασης άρχισε να κυκλοφορεί χτες χωρίς να είναι ακόμα γνωστό πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.

27

ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Οι επιθέσεις εναντίον της Google κι άλλων αμερικανικών εταιριών είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιήθηκαν από δυο κινεζικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ένα εκ των οποίων σχετίζεται και με τον κινεζικό στρατό. Αυτό αποκάλυψαν ερευνητές στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι οποίοι πρόσθεσαν πως οι επιθέσεις που στόχευαν στην υποκλοπή εμπορικών μυστικών, κωδικών πρόσβασης σε υπολογιστές ή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αντιφρονούντων, μπορεί να ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2009, δηλαδή νωρίτερα απ’ ό,τι αποκαλύφθηκε. Υπενθυμίζεται πως η Google ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου πως τόσο η ίδια όσο κι άλλες εταιρίες είχαν υποστεί επιθέσεις προερχόμενες πιθανόν από την Κίνα. Εκτοτε ειδικοί επί της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη, τα οποία μέχρι πρότινος οδηγούσαν στην Ταΐβάν. Αν τα καινούργια δεδομένα επιβεβαιωθούν κι από την έρευνα, τότε θα ανακύψουν επιπρόσθετα ζητήματα όπως το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να έγιναν μεν από την Κίνα, αλλά όχι υποχρεωτικά από την κυβέρνηση ή υπηρεσίες της. Τα ιδρύματα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι το Πανεπιστήμιο Γιαοτόνγκ της Σανγκάης και το Ιδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Λανξιάνγκ. Το πρώτο θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα της Κίνας στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το δεύτερο έχει συσταθεί με στρατιωτική βοήθεια και εκπαιδεύει επιστήμονες προγραμματιστές και για το στρατό. Επιπρόσθετα, το ηλεκτρονικό σύ-

στημα του σχολείου έχει οργανωθεί από εταιρία με στενές σχέσεις με την Baidu, δηλαδή την ανταγωνιστική στη Google κινεζική μηχανή αναζήτησης. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται προβληματισμένοι όσον αφορά τα ευρήματα της έρευνας, δηλαδή με το συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις προήλθαν από εκπαιδευτικά ιδρύματα κι όχι από την κυβέρνηση ή τις τάξεις του στρατεύματος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα σχολεία χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα πίσω από το οποίο κρύβονται κυβερνητικές υπηρεσίες, μερικοί δεν αποκλείουν την εμπλοκή άλλων χωρών, ενώ άλλοι υποψιάζονται ότι πρόκειται για εγκληματική βιομηχανική κατασκοπία με στόχο την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών εταιριών. Τα κινεζικά ιδρύματα δήλωσαν

Αναζητούν στο ρήγµα στοιχεία για νέους σεισµούς Μια ομάδα σεισμολόγων από τις ΗΠΑ δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στην Αϊτή μαζί με σωστικά συνεργεία και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Αποστολή τους είναι η συλλογή όσο το δυνατό περισσότερων στοιχείων γύρω από τα δυο μεγάλα ενεργά ρήγματα στο νησί, όπως τα χαρακτηρίζει ο επικεφαλής τους, Ερικ Καλέ. Οι σεισμολόγοι μετακινούνται από τη μια άκρη μέχρι την άλλη της Αϊτής και πραγματοποιούν μετρήσεις, ενώ ψάχνουν για τυχόν σημεία όπου το έδαφος μπορεί να κόπηκε στα... δυο. Παράλληλα, καταγράφουν μετακινήσεις εδαφών και φρέσκα υψώματα, αφού, όπως επισημαίνει ο Καλέ, μετά από έναν ισχυρό σεισμό τα εδάφη αναδιαμορφώνονται. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι ορισμένες περιοχές των παραλιακών πόλεων Λεογκάν και Πετίτ-Γκοβ είναι πολύ πιθανό να έπεσαν έως και ένα μέτρο σε σχέση με το προηγούμενο υψόμετρό τους. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς σεισμολόγους, ο σεισμός των 7 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Αϊτή και προκάλεσε το θάνατο περίπου 200.000 ανθρώπων, προκάλεσε μια αναδιάταξη στη γεωλογία του νησιού και στόχος της έρευνας είναι να εντοπιστούν στοιχεία, τα οποία μπορεί να δώσουν εξηγήσεις για ό,τι συνέβη και να δείξουν, όσο είναι δυνατό, τους κινδύνους που υπάρχουν.

Τέτοιο χειµώνα είχαν δεκαετίες να ζήσουν!

Οι Αμερικανοί δείχνουν διχασμένοι ως προς την απάντηση στα δεδομένα μέσω εκπροσώπων τους ότι αγνοούσαν πως Αμερικανοί εντόπισαν σε αυτά ίχνη από επιθέσεις εναντίον της Google. Επίσης, τόνιζαν πως αν αποδειχθεί αληθής η υπόθεση τότε το Γιαοτόνγκ θα διενεργήσει τη δική του έρευνα. Σε σχέση, όμως, με την πιθανότητα να έχουν γίνει από εκεί οι επιθέσεις, ουδείς εξεπλάγην «διότι είναι φυσιολογικό να κάνουν χάκινγκ οι φοιτητές σε ξένες σελίδες», όπως δήλωσε ένας καθηγητής του Γιαοτόνγκ. Οσο για το Λανξιάνγκ, εκεί αγνοούν τα πάντα.

Στον κλοιό του χειμώνα θα παραμείνει η Βρετανία αρκετό καιρό ακόμη. Οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν σε Ουαλία και Αγγλία και σε περίπτωση που παραταθούν οι ισχυροί άνεμοι για τις επόμενες δυο εβδομάδες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο πιο κρύος στα τελευταία 31 χρόνια. Παράλληλα, υπολογίζουν ότι η εαρινή ανθοφορία θα καθυστερήσει τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι πρόσφατες βροχές στο νησί δε δείχνουν ικανές να ανατρέψουν την κατάσταση όσον αφορά την ποσότητα του νερού που έπεσε στο έδαφος, αφού από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι η φετινή χειμερινή περίοδος θα είναι από τις πλέον ξηρές στη χώρα.


28

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Νέοι συντελεστές για τις συντάξεις Το χρονοδιάγραµµα για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό - Ποιοι δεν... γλιτώνουν - Ποιους αφορά η βασική σύνταξη Τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου κρίσιμα σημεία δεν θα αποτελούν μόνο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και οι συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξεις, αφού ο τρόπος αλλάζει εκ βάθρων. Την ερχόμενη Τρίτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συνεχίσει το διάλογο που διεξάγεται για το θέμα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των κοινωνικών εταίρων (πλην της ΓΣΕΕ που αποχώρησε), ενώ ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι το μαζικό κύμα φυγής στη σύνταξη (κυρίως στο Δημόσιο) εν όψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό.

Ο

ι µαζικές συνταξιοδοτήσεις θα επιφέρουν πρόσθετα οικονοµικά προβλήµατα στα ήδη προβληµατικά ασφαλιστικά ταµεία. Για το λόγο αυτόν τόσο ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και ο υφυπουργός, Γιώργος Κουτρουµάνης, τονίζουν σε όλους τους τόνους: «Διασφαλίζουµε, απολύτως, όσους έχουν θεµελιωµένα ή ώριµα ασφαλιστικά δικαιώµατα, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν µε το ισχύον σήµερα καθεστώς. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία, προκειµένου να αποκατασταθεί κλίµα ασφάλειας στους εργαζοµένους και να αποχωρήσουν σταδιακά για συνταξιοδότηση, χωρίς να φοβούνται αιφνιδιασµούς και ανατροπές». Χτες µάλιστα ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε έκκληση προς τους ασφαλισµένους να µην καταφεύγουν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και χαρακτήρισε τα όποια φαινόµενα µαζικής φυγής ως προϊόν προπαγάνδας και εκβιασµών.

Κρίσιµος ο Μάρτιος Το χρονοδιάγραµµα των αλλαγών στο ασφαλιστικό προβλέπει τα εξής: ■ Εως τις 28 Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόµος για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δηµόσιων υπαλλήλων σε εφαρµογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέποντας, στα βασικά του σηµεία, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών από το 2013, την αύ-

Η μεγαλύτερη ανατροπή με το νέο ασφαλιστικό πακέτο θα είναι η εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την 1.1.2018 ή το αργότερο την 1.1.2020

ξηση της ποινής για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την απασχόληση των συνταξιούχων (αναστολή σύνταξης σε όσους είναι κάτω των 55 ετών και περικοπή του 70% για το ποσό που ξεπερνά τα 730 ευρώ για τους µεγαλύτερους σε ηλικία). ■ Εως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το νέο ασφαλιστικό στον ιδιωτικό

τοµέα και πολύ πριν τον Ιούνιο θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόµος που, από το 2018, θα καταργεί την κατώτατη σύνταξη, θα καθιερώνει τη χορήγηση δύο τύπων συντάξεων και θα προβλέπει την περαιτέρω ενοποίηση των Ταµείων (µε στόχο να λειτουργούν µόνο τρία). ■ Την πλήρη εφαρµογή του νόµου Πετραλιά που προβλέπει τη σταδιακή -από το 2013- εξίσω-

ση στα όρια ηλικίας των ασφαλισµένων σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά ταµεία.

Οι νέοι συντελεστές για τη σύνταξη Πάντως, η µεγαλύτερη ανατροπή µε το νέο ασφαλιστικό πακέτο θα είναι η εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο υπολογισµού των συντάξεων από την 1.1.2018 ή το αργότερο την 1.1.2020. Αυτό

Οργιο φοροδιαφυγής ύψους 414 εκατ. ευρώ Φοροδιαφυγή ύψους 414 εκατ. ευρώ, από 2.234 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, εντόπισαν οι νέου τύπου διασταυρώσεις που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εντοπισθούν ύποπτες επιχειρήσεις, που συντάσσουν εικονικά τιμολόγια ή αποκρύπτουν φορολογούμενες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, αναζητήθηκαν επιχειρήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ ήταν υπόχρεες, για τη χρήση 2007, ενώ για την ίδια χρήση δηλώθηκαν ως προμηθεύτριες από τρίτες επιχειρήσεις, είχαν δηλαδή πραγματοποιήσει πωλήσεις ή

παρείχαν υπηρεσίες σε τρίτους. Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση προέκυψαν τα ακόλουθα: ■ 706 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν δηλώνονται από τρίτους ως πελάτες, αλλά δηλώνονται από τρίτους ως προμηθευτές για σημαντικά ποσά. Το συνολικό ποσό που δηλώθηκε από τρίτους ως προμηθευτές ξεπερνά τα 131 εκατομμύρια ευρώ. ■ 1.528 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες για τους οποίους το συνολικό ποσό που δηλώθηκε από τρίτους ως προμηθευτές ξεπερνά τα 283 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της διασταύρωσης έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για άμεση αξιοποίηση.

σηµαίνει ότι όσοι ασφαλισµένοι εξέλθουν στη σύνταξη τα επόµενα 8 - 10 έτη δεν θα επηρεαστούν από το νέο καθεστώς. Πέραν της βασικής σύνταξης, οι ασφαλισµένοι θα λαµβάνουν αναλογική - ανταποδοτική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης και στις καταβληθείσες εισφορές. Ο υπολογισµός της επιπλέον σύνταξης θα γίνεται στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου του εργαζοµένου, δηλαδή θα υπολογίζονται οι αµοιβές που ασφάλιζε από την πρώτη ηµέρα της εργασίας του. Οι επιµέρους συντελεστές βαρύτητας για τον υπολογισµό της σύνταξης δεν έχουν ακόµη προσδιοριστεί. Πάντως στο τραπέζι του διαλόγου έχει τεθεί προς συζήτηση πρόταση η βάση της οποίας λειτουργεί ως κίνητρο για την περαιτέρω παραµονή στην εργασία. Οσο µεγαλύτερη είναι η ηλικία συνταξιοδότησης τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής αύξησης του τελικού ποσού της σύνταξης. Τα χρόνια δουλειάς για τις ηλικίες 18 - 52 ετών θα υπολογίζονται µε συντελεστή 1,5% κατ’ έτος, για τις ηλικίες από 53 ώς 62 µε συντελεστή 1,9% και για τις ηλικίες από 63 ώς 68 µε συντελεστή 4,5%.

Η βασική σύνταξη Ουσιαστικά η βασική σύνταξη θα υποκαθιστά τη σηµερινή κατώτατη σύνταξη. Θα είναι ενιαία σε όλα τα Ταµεία και υπολογίζεται ότι θα φτάνει -παρότι δεν έχει ακόµη προσδιοριστεί- στο ύψος των 360 ευρώ, δηλαδή στο ύψος της σηµερινής σύνταξης του ΟΓΑ. Το ποσό αυτό θα λαµβάνουν και οι ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν ορισµένα εισοδηµατικά κριτήρια. Η χορήγησή της θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισµό, ενώ για να δοθεί θα απαιτούνται 35 χρόνια διαµονής στη χώρα. Η συγκεκριµένη δικλίδα αφορά τους οικονοµικούς µετανάστες που σήµερα λαµβάνουν την κατώτατη σύνταξη µε 15 έτη ασφάλισης στο 65ο έτος της ηλικίας. Κατά τον επιστηµονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Γιώργο Ρωµανιά, οι συντάξεις θα µειωθούν από 7% ώς 20%, κυρίως εξαιτίας της συνεκτίµησης στον υπολογισµό τους ολόκληρου του εργασιακού βίου του ασφαλισµένου αντί των πέντε τελευταίων ετών που ισχύει σήµερα.


OIKONOMIA

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αυτοψία στα δηµοσιονοµικά από τον Ολι Ρεν

Απειλή πτώχευσης πάνω από την ΕΝΚΛΩ Στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια διάσωσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ), ενώ το φάντασμα της πτώχευσης πλανάται πάνω από την εταιρία μετά το «σκάσιμο» διαταγών πληρωμής εις χείρας τρίτων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τις διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων στην εταιρία, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να χορηγήσει εγγύηση προς τις τράπεζες για να καλυφθεί χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ. Αυτό που φοβάται ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η υπουργική απόφαση που είχε υπογραφεί στις 2 Οκτωβρίου για τη χορήγηση εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου κρίθηκε αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θεωρεί ότι ένα τμήμα της εταιρίας είναι βιώσιμο, ενώ υπάρχει και σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο που προβλέπει και την ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο όσο δεν υπογράφεται η εγγύηση, οι τράπεζες δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν άλλα 16 εκατ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει η εταιρία (σήμερα όλα τα εργοστάσια είναι κλειστά και στο παρά πέντε δε διεκόπη η ηλεκτροδότηση την Τρίτη). Στο μεταξύ, οι υποχρεώσεις τρέχουν, αλλά τα ταμεία της εταιρίας είναι άδεια. Τα 220.000 ευρώ που δόθηκαν χτες για να πληρωθεί η εφορία είναι ίσως τα τελευταία. Την Τετάρτη πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ 1,7 εκατ. ευρώ. Αν δε δοθούν χάνεται η ρύθμιση και αναβιώνουν τα παλιά χρέη και τα χρήματα που θα απαιτούνται θα ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, βάζοντας οριστικά ταφόπλακα στην ΕΝΚΛΩ. Γ. Σ.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου έρχεται στην Ελλάδα ο επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Oλι Ρεν, εν όψει του πρώτου κρίσιμου τεστ της 15ης Μαρτίου για το κατά πόσο τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την οικονομία μπορούν να αποδώσουν ή θα χρειαστούν πρόσθετα. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμέλια Τόρες, ανακοίνωσε χτες και επισήμως ότι ο κ. Ρεν «αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα μέχρι τα μέσα Μαρτίου». Αν και δε διευκρίνισε το λόγο της επίσκεψης, αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση από κοντά για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμέ-

νου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 8,7% του ΑΕΠ, φέτος, από 12,7% το 2009. Πάντως, χτες το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Eurostat το ενημερωτικό σημείωμα για τα swaps επί των ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς και μετέθεσαν την αποπληρωμή του χρέους στις επόμενες δεκαετίες. Στόχος των κοινοτικών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις είναι συμβατές με τους κανονισμούς της Εurostat και αν με τις διαδικασίες αυτές αποκρύφτηκε χρέος ή έλλειμμα, όπως ισχυρίζονται ξένες εφημερίδες, που

(ξανα)ανακάλυψαν εσχάτως το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει ήδη συζητηθεί στην ελληνική Βουλή αρκετές φορές, την περίοδο της απογραφής.

∆ιάψευση των «FT» Στο μεταξύ, με επιστολή του ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, διαψεύδει άρθρα των «Financial Times», τονίζοντας ότι δεν έγινε κανένα πρόγραμμα τιτλοποίησης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «στο άρθρο γίνεται ισχυρισμός ότι συγκεντρώθηκαν 4 δισ. ευρώ από μια σειρά τιτλοποιήσεις

που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έγινε κανένα απολύτως πρόγραμμα τιτλοποίησης όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών μεταξύ Οκτωβρίου 2001 και Μαρτίου 2004. Αναλόγως, δεν πραγματοποιήθηκε κανένα currency swap το 2002, όπως αναφέρεται στις 17 Φεβρουαρίου στο άρθρο «Athenian arrangers». Ολα τα έσοδα από προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων ιδιωτικοποιήσεων στην περίοδο 1998-2000 και από τα έργα τιτλοποίησης 2000-2001 αποτυπώθηκαν πλήρως στις στατιστικές καταγραφές…». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ

Ηχηρή συµµετοχή, για να σιωπήσουν οι αγορές

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος (αριστερά), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος (μέσον), και ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙ∆Η

Ε

να µεγάλο στοίχηµα καλείται να κερδίσει το συνδικαλιστικό κίνηµα της χώρας µε την 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση της 24ης Φεβρουαρίου. Η πρόσκληση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, προς τους εργαζοµένους για µαζική συµµετοχή ξεπερνά την τυπική πρόσκληση προηγούµενων κινητοποιήσεων. «Είναι µια δύσκολη απεργία. Ο κόσµος φοβάται για το αύριο, ένα φόβο που τον καλλιεργούν, βοµβαρδίζοντας την κοινή γνώµη µε πληροφορίες. Πρέπει όµως να υπερβούµε το φόβο και για να γίνει αυτό ο εργαζόµενος χρειάζεται να ακούσει µια δυνατή φωνή. Αν οι αγορές δε δουν το αντίπαλο δέος, που είναι οι κοινωνίες που αντιδρούν, που εξεγείρονται, θα θέλουν να επιβάλουν και άλλα αντιλαϊκά µέτρα. Η µάχη θα είναι µεγάλη και µε διάρκεια», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος απευθυνόµενος στις διοικήσεις των

11 Εργατικών Κέντρων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας που φιλοξενήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παναγόπουλος σηµείωσε ότι και η ίδια η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στην επιτυχία της απεργίας, ώστε να απαλλαγεί από την πίεση των διεθνών αγορών. Επίσης έκανε ειδική

Κρίσιμη για τους εργαζομένους είναι η απεργία της 24ης Φεβρουαρίου αναφορά στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήµατος, αφήνοντας αιχµές κατά του ΠΑΜΕ για τη στάση που τηρεί, µε αποτέλεσµα σε όλες τις πόλεις να γίνουν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις. Στη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρξει ξεχωριστό πλαίσιο κινητοποιήσεων και δράσεων, καθώς από τους 100.000 ανέργους που προστέθηκαν το 2009 οι

περισσότεροι προέρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μόνο στην πόλη της Βέροιας χάθηκαν 110 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του έτοιµου ενδύµατος. Στην απεργία της προσεχούς Τετάρτης θα απεργήσει και ο ΟΑΣΘ και δε θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία.

Οι κόκκινες γραµµές Ο 14ος µισθός, η απελευθέρωση των απολύσεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι οι τρεις κόκκινες γραµµές που θέτει το συνδικαλιστικό κίνηµα. Οσον αφορά το θέµα που έχει ανοίξει µε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονοµία, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «δεν είναι η ώρα για αναζήτηση ατοµικών ευθυνών» για την κατάσταση της οικονοµίας, εκτιµώντας ότι «οτιδήποτε γίνει οφείλει να γίνει µε πολλή προσοχή και περίσκεψη και υπό την προϋπόθεση να µη ροκανίζει το κλαδί που καθόµαστε, που είναι η οικονοµική και νοµισµατική ένωση».


OIKONOMIA

30

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 2.200

Μηχανική Α.Ε. (ΚΟ) ΙΛΥΔΑ Α.Ε (ΚΟ) ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (Κ0) Μηχανική Α.Ε. (ΠΟ) CYCLON ΕΛΛΑΣ Α.Ε.(ΚΟ) ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. (ΚΟ) ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E INTRAKAT Α.Ε. (ΚΟ) PROTON BANK ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ

2.100 2.000

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 13,95 9,57 9,38 8,33 8,06 7,87 7,55 6,38 4,76 4,65

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο

1.899,42 (-2,11%)

1.866,87 (-1,71%)

1.858,49 (-0,45%)

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

1.900

1.882,10 (+1,27%)

1.927,62 (2,42%)

1.800 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (ΚΟ) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) FOURLIS Α.Ε. (ΚΟ) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε. (ΚΟ) ΥΓΕΙΑ Α.Ε. (ΚΟ) JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡ. ΕΤ. (ΚΟ) ASPIS BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ Ε ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡ. (ΚΟ) ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ.

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) Xθεσινή Κεφαλαιοποίηση

73

72

Μετοχές με πτώση

60

Μετοχές που δεν άλλαξαν

55

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) 146,38

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης Απόλυτη/Σχετική

1,45 0,2%

Αριθμός τεμαχίων

35.022.031

Μετοχές με άνοδο

114

Αριθμός πράξεων

29.325

χρηματιστήριο αθηνών

Αλλαξε πρόσηµο η αγορά Με υψηλά κέρδη και πάνω από τo όριο των 1.900 μονάδων έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με μοχλό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές. O γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 1.927,62 μονάδες, έναντι 1.882,10 μονάδων της προηγούμενης ημέρας, σημειώνοντας άνοδο 45,52 μονάδων ή σε ποσοστό 2,42%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,48%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 12,23%. Οπως σχολιάζουν αναλυτές, η αγορά παρουσιάζει μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα και η εικόνα αυτή είναι απολύτως ενδεικτική της εύθραυστης επενδυτικής ψυχολογίας, αλλά και της στάσης αναμονής που τηρεί στο μεγαλύτερο μέρος της η αγορά, έως ότου αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο από το μέτωπο της οικονομίας.

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 319.368,29 162.624,72 28.002,08 52.117,04 11.347,22 2.984.182,50 14.510.407,05 47.024,57 326.626,57 14.144,36

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 3,12 2,92 2,22 1,75 1,60 1,44 1,42 1,16 0,92 0,82

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 2.588.041,82 4.113.069,28 913.478,70 13.998,78 13.978,88 91.566,50 724.570,85 44.692,26 65.408,72 13.701,12

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Οσον αφορά τους υπόλοιπους δείκτες, ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 960,16 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 2,76%, ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.270,58 μονάδες με κέρδη σε ποσοστό 0,90%, ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 359,01 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,30%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.177,12 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 2,50%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.548,81 μονάδες, με άνοδο 2,51%. Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα

1.457,38 3.204,64 2.709,82 2.923,87 2.769,63 3.071,35 3.442,55 2.360,78 2.777,27 1.049,11 2.568,15 2.095,58 6.101,00 3.867,42 3.571,36 7.834,17 3.571,36

Τρέχουσα

+0,87% +1,91% +1,95% +1,52% +0,84% +0,83% -0,33% +2,09% +1,08% +2,33% +0,32% +3,85% +3,47% -0,31% +0,51% +1,98% +0,51%

κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+7,87%), της Eurobank (+7,55%), της Atebank (+4,40%), της Alpha Bank (+3,86%) και της Εθνικής (+3,82%). Αντιθέτως απώλειες 3,12% και 0,55% αντιστοίχως σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil και της Marfin Popular Bank. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 114 είχαν άνοδο και 60 πτώση, ενώ 55 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 146,220 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 73,698 δισ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,3519

1,3627

1,3316

0,8783

0,88533

0,86513

7,4429

7,5024

7,3313

9,846

9,9248

9,6983

124,17

125,16

122,31

1,4658

1,4775

1,4438

8,1055

8,1703

7,9839

1,4215

1,4329

1,4002

1,5171

1,5292

1,4943

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.124,30 16,44


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Μετοχές

31

ΜΕΤΟΧΕΣ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

INTERINVEST AEEX (KO)

0.74

0.00

0.00

1.37

0.70

ΚΟΡΡΕΣ (KO)

5.95

-0.06

-1.00

7.37

4.94

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ AB (KO)

38.00

0.00

0.00

38.20

21.92

AEGEAN AIRLINES (ΚΟ)

3.99

0.01

0.25

4.77

2.52

KLEEMAN HELLAS (KO)

1.80

0.03

1.69

2.89

1.48

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA)

0.68

0.00

0.00

1.25

0.64

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.22

0.00

0.00

0.48

0.23

ALAPIS (ΚO)

0.44

0.00

0.00

0.91

0.41

LAVIPHARM (ΚΟ)

0.80

0.01

1.27

1.67

0.73

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO)

5.76

0.06

1.05

9.15

3.00

ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ)

7.32

0.06

0.83

8.99

6.06

ALPHA BANK (KO)

6.72

0.25

3.86

12.92

3.37

LOGISMOS (ΚΟ)

0.43

0.00

0.00

0.84

0.36

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO)

1.29

0.05

4.03

2.10

1.21

ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ)

0.15

0.00

0.00

0.59

0.16

COCA COLA HBC (ΚΟ)

16.99

0.59

3.60

17.19

8.01

MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO)

3.07

0.00

0.00

4.15

2.20

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO)

0.58

0.02

3.57

0.91

0.50

ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.20

0.00

0.00

0.29

0.11

EUROBANK EFG (ΚΟ)

5.70

0.40

7.55

12.61

3.52

MEVACO (KO)

0.92

-0.05

-5.15

1.58

0.92

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)

1.70

-0.05

-2.86

2.22

1.39

ΕΚΔ. ΛΥΜΠΕΡΗ (ΚΟ)

0.57

0.00

0.00

1.00

0.34

EUROBANK PROPERTIES

7.20

0.10

1.41

8.64

5.58

MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO)

4.00

0.00

0.00

4.71

4.00

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ)

3.14

0.00

0.00

4.99

1.80

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

3.66

-0.11

-2.92

7.13

3.76

15.60

0.43

2.83

17.00

4.68

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

2.03

0.01

0.50

2.37

0.92

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ)

0.84

0.06

7.69

1.06

0.30

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ)

5.00

0.02

0.40

6.95

4.99

FORTHNET (ΚΟ)

0.99

0.02

2.06

2.17

0.66

MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ)

0.51

-0.01

-1.92

0.93

0.54

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.48

0.03

6.67

1.26

0.40

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ)

13.50

0.00

0.00

17.38

13.64

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

7.50

-0.17

-2.22

12.15

4.76

NEWSPHONE (ΚΟ)

0.56

0.02

3.70

0.97

0.63

ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO)

0.80

-0.05

-5.88

2.08

0.64

ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ)

75.00

-0.20

-0.27

69.50

43.00

FRIGOGLASS (ΚΟ)

7.00

0.12

1.74

9.21

2.83

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.48

0.00

0.00

4.14

2.35

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.63

0.00

0.00

0.71

0.52

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

2.96

-0.04

-1.33

7.11

3.38

J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ)

1.91

0.01

0.53

4.03

1.64

PASAL DEVELOPMENT

0.94

0.01

1.08

2.61

0.99

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.60

0.00

0.00

0.74

0.47

ΛΑΜΨΑ (ΚΟ)

19.86

-0.14

-0.70

22.00

18.42

JUMBO (ΚΟ)

6.95

-0.10

-1.42

9.50

4.40

PROFILE (ΚΟ)

0.79

0.00

0.00

1.08

0.70

ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ)

0.41

0.01

2.50

0.92

0.32

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

3.17

-0.04

-1.25

4.58

2.82

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ)

5.72

0.14

2.51

8.36

4.16

PROTON BANK (KO)

1.32

0.06

4.76

2.12

0.46

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ)

0.58

0.00

0.00

0.92

0.49

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.15

0.00

0.00

0.35

0.12

MARFIN INVESTMENT GROUP (KO)

1.82

0.05

2.82

3.63

1.65

REDS (Κ)

1.15

-0.04

-3.36

2.00

1.17

ΜΑΡΑΚ (ΚΟ)

0.37

0.00

0.00

0.58

0.35

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.19

-0.01

-5.00

0.39

0.16

MARFIN POPULAR BANK PUBLIC

1.81

-0.01

-0.55

3.41

1.15

REVOIL (ΚΟ)

0.90

0.03

3.45

1.17

0.54

ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ)

1.28

-0.02

-1.54

2.09

0.73

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ)

0.31

0.00

0.00

0.35

0.30

S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ)

4.59

-0.02

-0.43

6.25

4.23

RIDENCO (ΚΟ)

0.30

0.00

0.00

0.64

0.29

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ)

1.57

0.02

1.29

2.24

1.60

ΝΙΚΑΣ (ΚO)

1.56

0.08

5.41

2.21

0.92

SPRIDER (KO)

0.73

0.03

4.29

2.04

0.88

RILKEN (ΚΟ)

3.08

-0.01

-0.32

4.75

2.85

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.37

0.00

0.00

0.86

0.35

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ)

0.20

-0.01

-4.76

0.49

0.18

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.66

0.07

4.40

2.36

0.98

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.60

0.00

0.00

0.78

0.33

ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ (Κ)

3.24

0.06

1.89

3.46

2.92

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.84

0.00

0.00

0.87

0.40

ΑΝΕK (ΚΟ)

0.51

0.00

0.00

1.11

0.54

SPACE HELLAS (ΚΟ)

0.42

0.01

2.44

0.80

0.45

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ)

0.65

0.00

0.00

1.38

0.83

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO)

9.81

-0.69

-6.57

17.45

7.42

ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96)

1.40

0.00

0.00

1.96

1.35

TRASTOR ΑΕΕΑΠ

1.23

0.04

3.36

1.72

1.15

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ)

0.93

0.00

0.00

1.50

0.66

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ)

7.91

-0.81

-9.29

13.26

5.28

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

3.76

0.14

3.87

5.49

3.14

VELL GROUP (ΚO)

0.49

0.00

0.00

0.84

0.21

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.60

0.00

0.00

1.23

0.58

ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ)

0.25

0.00

0.00

0.69

0.18

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ)

4.05

0.02

0.50

6.40

1.64

YALCO (ΚΑ)

0.41

0.02

5.13

0.87

0.44

ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ)

1.03

0.00

0.00

1.39

0.50

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ)

0.26

0.00

0.00

0.66

0.25

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ)

5.04

0.19

3.92

7.45

2.96

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO)

1.77

-0.01

-0.56

2.02

1.38

ΝΗΡΕΥΣ (ΚO)

0.55

0.00

0.00

1.13

0.50

Σε Επιτήρηση

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.60

0.04

7.14

0.99

0.60

ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ)

0.36

0.02

5.88

0.89

0.38

ALMA - ΑΤΕΡΜΩΝ (ΚΟ)

0.12

-0.02

-14.29

0.33

0.09

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO)

0.40

0.01

2.56

0.71

0.39

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ)

0.59

0.00

0.00

1.04

0.53

ALTEC (KO)

0.15

0.00

0.00

0.28

0.11

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης

FOLLI - FOLLIE (ΚΟ)

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.64

0.02

3.23

1.40

0.57

ΔΕΗ (ΚΟ)

12.19

0.01

0.08

16.99

11.64

ΔΟΛ (ΚΟ)

1.60

0.00

0.00

3.40

1.72

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ)

0.90

0.00

0.00

1.53

0.89

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K)

0.58

0.00

0.00

0.85

0.50

ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ

0.06

0.00

0.00

0.08

0.06

14.00

0.45

3.32

27.79

8.26

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO)

1.15

0.01

0.88

1.79

1.10

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π)

0.60

0.00

0.00

1.08

0.52

COMPUCON (KO)

0.08

-0.01

-11.11

0.25

0.08

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.32

0.04

3.12

2.16

0.83

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

1.21

-0.01

-0.82

1.61

1.08

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.71

0.03

4.41

1.02

0.47

HELLAS ON LINE (KO)

0.99

0.02

2.06

2.39

1.02

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ)

4.40

0.04

0.92

6.66

3.78

ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

1.27

0.04

3.25

1.90

0.97

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

0.98

0.00

0.00

2.69

1.08

PLIAS (ΚΑ)

0.11

0.00

0.00

0.24

0.09

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

8.50

0.20

2.41

8.93

5.30

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ)

0.64

0.00

0.00

1.71

0.58

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.99

-0.06

-1.97

4.72

2.91

ΑΕΓΕΚ (ΚΟ)

0.91

-0.02

-2.15

4.07

0.23

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

6.70

0.13

1.98

10.43

3.83

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

1.68

0.00

0.00

2.42

0.91

ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ)

2.85

0.06

2.15

2.85

2.24

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ)

0.19

0.00

0.00

0.34

0.13

ΕΥΑΘ (ΚΟ)

4.00

0.02

0.50

7.62

4.11

ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.33

0.01

0.76

2.51

1.40

ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ)

3.85

0.33

9.37

4.05

2.91

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

0.00

0.00

4.00

2.00

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ)

5.50

0.10

1.85

7.40

5.10

ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ)

0.36

-0.01

-2.70

0.84

0.39

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.95

0.02

2.15

0.95

0.56

ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ)

0.11

0.00

0.00

0.32

0.10

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

3.15

-0.01

-0.32

5.15

3.20

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.82

0.03

3.80

0.89

0.48

ΣΑΤΟ (ΚΟ)

0.31

0.00

0.00

0.79

0.37

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.10

0.00

0.00

0.17

0.08

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

1.23

-0.02

-1.60

1.88

1.13

ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ)

0.51

0.01

2.00

0.94

0.59

ΣΕΛΜΑΝ (Κ)

0.66

0.00

0.00

0.89

0.13

ΕΝ. ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. (ΚO)

0.05

0.00

0.00

0.14

0.05

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ)

0.97

0.03

3.19

2.01

0.54

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ)

0.81

0.02

2.53

1.25

0.74

ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ)

0.50

0.02

4.17

1.00

0.42

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

0.14

0.01

7.69

0.36

0.14

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

3.47

0.02

0.58

5.40

2.97

ΒΙΣ (ΚΟ)

1.10

-0.02

-1.79

1.95

0.97

ΖΗΝΩΝ (ΚΟ)

1.26

0.08

6.78

1.52

0.69

1.49

1.22

3.26

2.62

2.38

7.46

8.80

-2.27

1.50

0.11

-0.03

0.09

1.36

1.29

6.09

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ)

ΣΙΔΜΑ (ΚΟ)

ΚΑΕ (ΚΟ)

0.25

1.60

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ)

0.36

-0.03

-7.69

0.69

0.38

0.45

0.50

6.12

0.90

0.00

2.44

-1.75

0.00

0.10

-0.01

0.23

4.20

0.56

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

ΣΠΥΡΟΥ (KΟ)

0.51

ΓΕΒ (ΚΑ)

0.33

0.00

0.00

0.61

0.34

0.84

0.86

5.50

2.00

0.00

11.02

0.95

0.00

0.68

0.01

0.49

0.07

1.06

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO)

10.30

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.07

0.90

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

6.50

0.00

0.00

7.70

4.58

0.31

0.21

2.28

0.80

0.00

13.95

-8.33

0.00

0.12

-0.03

0.06

0.98

0.33

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO)

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.08

0.75

ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

0.59

0.01

1.72

0.79

0.40

0.40

0.22

1.72

0.73

0.00

8.33

0.00

0.00

0.06

0.00

0.09

0.78

0.50

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO)

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ)

ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ)

0.28

0.01

3.70

0.72

0.23

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)

8.70

-0.28

-3.12

12.76

6.94

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO)

1.41

-0.01

-0.70

1.90

0.58

ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ)

0.23

0.00

0.00

0.46

0.19

ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ)

0.55

0.00

0.00

0.99

0.29

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.38

-0.01

-2.56

0.55

0.16

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

0.45

-0.05

-10.00

1.07

0.26

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΠΟ)

0.54

0.00

0.00

1.54

0.54

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.19

0.00

0.00

0.43

0.12

ΣΑΟΣ (ΚΟ)

0.78

0.00

0.00

0.80

0.55

ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO)

0.13

-0.01

-7.14

0.30

0.10

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

0.38

0.00

0.00

0.63

0.16

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ) ΟΛΘ (ΚΟ)

4.19

0.11

2.70

6.82

3.26

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

1.01

0.02

2.02

1.78

0.43

12.02

-0.07

-0.58

17.23

9.00

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

1.25

0.00

0.00

1.49

0.57

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.45

0.00

0.00

0.96

0.30

ΕΒΖ (ΚΑ)

0.88

0.00

0.00

1.73

0.97

9.84

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.59

0.01

1.72

1.33

0.61

13.30

3.23

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.78

0.01

1.30

1.11

0.54

-0.40

5.58

4.48

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ)

0.45

0.02

4.65

0.97

0.50

0.00

0.00

5.43

2.45

ΕΛΒΕ (ΚΟ)

0.77

0.02

2.67

1.67

0.83

3.30

0.00

0.00

6.58

2.60

ΕΛΓΕΚΑ (ΚO)

0.71

0.01

1.43

1.34

0.55

1.09

0.04

3.81

2.37

0.82

ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO)

2.07

-0.01

-0.48

3.19

2.13

ΟΛΠ (ΚΟ)

11.90

-0.11

-0.92

18.46

9.32

ΟΠΑΠ (ΚΟ)

15.50

0.18

1.17

24.10

14.21

ΟΤΕ (ΚΟ)

9.33

0.03

0.32

12.71

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

6.17

0.45

7.87

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ)

4.97

-0.02

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO)

3.90

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ) ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ) ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)

3.94

0.08

2.07

5.78

2.81

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.16

0.00

0.00

2.34

1.15

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

5.26

0.11

2.14

6.92

3.82

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ)

0.33

0.00

0.00

0.61

0.33

3.76

0.06

1.62

5.80

3.67

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ)

1.65

0.00

0.00

2.28

1.51

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.33

0.00

0.00

0.76

0.27

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

0.86

0.00

0.00

1.92

0.85

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ)

0.46

0.00

0.00

0.63

0.36

Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ)

7.29

0.06

0.83

7.95

6.57

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

1.64

0.03

1.86

2.90

1.64

CROWN HELLAS CAN (Κ)

7.71

0.00

0.00

9.16

7.77

ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA)

0.49

-0.02

-3.92

1.10

0.43

ELMEC SPORT (Κ)

1.08

0.00

0.00

2.29

1.09

ALPHA ETF FTSE ATHEX 20

9.68

0.30

3.20

15.59

7.42

INFORMER (KO)

0.48

0.00

0.00

0.88

0.36

NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX 19.53

0.50

2.63

29.22

19.98

INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO)

0.34

0.00

0.00

0.68

0.23

Εναλλακτική Αγορά

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.51

-0.05

-3.21

5.04

1.20

ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO)

1.02

0.00

0.00

1.36

0.93

-0.01

-0.67

2.36

1.38

BIOMEDICAL & ROBOTICS

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια

40.59

0.10

0.25

59.16

35.06

ΕΛΤΟΝ (ΚΟ)

0.56

0.00

0.00

0.74

0.42

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

1.48

1.43

ΕΛΤΡΑΚ (ΚO)

2.55

0.00

0.00

3.20

1.94

PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.21

0.00

0.00

0.42

0.13

TECHNOLOGY (KO)

2.47

0.00

0.00

3.03

1.80

0.68

ΕΛΦΙΚΟ (ΚO)

0.82

-0.08

-8.89

1.85

0.36

PC SYSTEMS AE (ΚΟ)

0.16

-0.01

-5.88

0.46

0.21

DOPPLER (KO)

2.62

0.00

0.00

2.75

2.25

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ)

0.34

0.00

0.00

0.56

0.30

QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ)

0.26

0.00

0.00

0.39

0.20

ENTERSOFT (KO)

1.40

0.00

0.00

1.81

1.29

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

18.10

0.15

0.84

26.19

12.14

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

12.50

0.00

0.00

18.50

9.30

ΥΓΕΙΑ (ΚO)

1.37

-0.02

-1.44

2.49

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

1.11

0.02

1.83

1.98

Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης

ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

A.S. COMPANY (ΚΟ)

0.72

0.02

2.86

1.14

0.60

ΕΤΕΜ (Κ)

0.57

0.00

0.00

1.12

0.56

SPIDER (ΚΟ)

0.23

0.00

0.00

0.48

0.19

ENVITEC (KO)

2.69

0.00

0.00

4.60

2.32

ALSINCO (KO)

0.87

0.00

0.00

1.39

0.74

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.52

-0.01

-1.89

1.04

0.49

UNIBIOS (ΚΟ)

0.15

0.00

0.00

0.35

0.16

EPSILON NET (KO)

2.08

0.02

0.97

2.72

2.00

ALTER CHANNEL (ΚΟ)

1.55

-0.05

-3.12

3.21

1.72

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO)

3.46

0.03

0.87

3.30

1.48

VIVARTIA ABEE (KΟ)

20.30

0.30

1.50

24.79

19.45

EUROXX (KO)

4.03

0.00

0.00

4.03

3.23

ASPIS BANK (ΚΟ)

0.85

-0.01

-1.16

1.58

0.62

ΖΑΜΠΑ (Κ)

10.80

0.00

0.00

14.46

7.06

VIVERE

0.44

0.00

0.00

1.24

0.51

FOODLINK

2.07

0.01

0.49

2.36

2.02

AUDIOVISUAL (ΚΟ)

0.80

0.01

1.27

2.32

0.61

ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

2.00

-0.01

-0.50

3.26

2.10

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.51

0.01

2.00

1.19

0.35

MEDITERRA (KO)

2.18

0.00

0.00

2.87

2.03

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.75

0.02

1.16

2.19

1.04

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO)

0.63

0.00

0.00

0.89

0.40

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ)

2.70

0.00

0.00

4.51

2.58

OPTRONICS (KO)

2.70

0.00

0.00

3.19

2.30

ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.57

0.01

1.79

1.41

0.57

ΙΛΥΔΑ (ΚΟ)

1.03

0.09

9.57

1.05

0.64

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ)

0.28

0.00

0.00

0.68

0.23

PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO) 2.52

0.00

0.00

3.16

0.66

BYTE COMPUTER (ΚΟ)

0.76

0.00

0.00

1.39

0.71

ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

0.38

0.02

5.56

1.16

0.50

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ)

0.69

0.02

2.99

1.85

0.74

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ)

0.00

0.00

1.49

1.05

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ)

0.63

0.01

1.61

1.57

0.74

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ)

0.82

0.01

1.23

1.60

0.68

CPI (ΚΟ)

0.35

0.05

16.67

0.48

0.24

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΟ)

8.26

0.00

0.00

8.26

8.26

CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.67

0.05

8.06

1.19

0.49

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ)

0.76

-0.02

-2.56

1.35

0.67

EUROBROKERS (KO)

1.56

-0.08

-4.88

1.65

0.39

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ)

0.50

0.03

6.38

1.11

0.37

EURODRIP (ΚO)

0.66

-0.02

-2.94

0.96

0.60

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

4.95

0.00

0.00

5.90

4.02

EUROLINE ΑΕΕΧ (KO)

1.18

0.00

0.00

1.45

0.90

ΚΑΝΑΚΗΣ (KO)

1.30

0.00

0.00

2.00

1.21

EUROMEDICA (KO)

4.28

0.03

0.71

6.36

4.24

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ)

0.93

-0.02

-2.11

1.37

0.72

FASHION BOX (ΚΟ)

1.30

-0.05

-3.70

2.06

1.08

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ)

1.17

0.02

1.74

1.79

0.78

F.G. EUROPE (ΚΟ)

1.02

-0.01

-0.97

1.82

0.93

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚO)

0.31

0.00

0.00

0.86

0.35

FLEXOPACK (ΚO)

7.69

0.00

0.00

8.16

7.22

NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ)

0.36

0.00

0.00

0.94

0.37

INFO-QUEST (ΚΟ)

1.20

0.01

0.84

1.86

1.03

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ)

1.69

0.01

0.60

3.29

1.19

INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ)

1.16

0.00

0.00

2.12

1.23

ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ)

0.35

-0.01

-2.78

0.48

0.31

1.05

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΝΕΛ (ΚΟ), ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ).


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

32

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 18/2/2010 ΤΙΤΛΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΙΟΝΙΚΗ ΖΩΗΣ ΣΥΝΤ.ΠΡΟΓΡ.ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA CLICK I ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) NBG SYN GROWTH STRATEGY II /A (EUR)(2) NBG SYN GROWTH STRATEGY II / B (EUR)(2) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ΜΕΤΟΧΙΚO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. GENIKI ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ALPHA TRUST OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. INTERLIFE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS P II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

25,356,725.85 22,762,528.76 137,150,757.90 15,350,699.10 366,987,184.29 29,743,882.95 18,724,346.82 7,483,450.95 12,673,460.17 118,762,878.72 53,077,371.48 6,045,706.33 22,523,989.43 8,660,043.86 206,448,546.85 15,896,878.76 3,800,827.33 10,306,392.15 7,689,059.72 8,942,838.69 16,125,264.63 36,227,517.07 10,282,820.59 4,098,347.76

5.012 8.122 8.873 6.905 3.400 8.764 6.974 5.151 7.517 8.835 7.747 4.124 10.053 10.096 14.644 16.777 5.878 5.074 3.818 3.648 7.533 9.560 1.889 14.309

4.815 7.942 8.806 6.718 3.400 8.698 6.922 5.079 7.406 8.835 7.632 3.818 9.977 10.096 14.462 16.284 5.705 5.023 3.668 3.620 7.459 9.371 1.884 13.957

4.914 8.002 8.873 6.786 3.400 8.764 6.974 5.120 7.406 8.835 7.670 3.818 10.053 10.096 14.571 16.449 5.763 5.074 3.743 3.648 7.459 9.465 1.889 14.098

-0.23% -0.38% -0.31% -0.36% -0.58% -0.16% -0.27% -0.26% -0.40% -0.10% -0.53% -0.68% -0.60% -0.60% -0.68% -0.52% -0.27% -0.31% -0.27% -0.15% -0.21% -0.21% -0.28% -0.54%

-2.42% -3.76% -1.84% -2.66% -4.30% -2.88% -2.65% -4.58% -2.88% -0.42% -3.37% -3.87% -3.38% -3.31% -4.03% -1.92% -2.27% -3.27% -2.42% -1.41% -2.51% -4.52% -2.11% -3.61%

80,363,034.70 26,975,701.94 3,209,535.19 167,304,462.10 36,262,047.36 6,339,035.91 29,662,156.63 32,803,372.09 16,956,514.78 9,890,834.68 33,172,290.57 11,430,370.43 20,834,599.58 33,381,010.04 317,240,032.07 5,539,422.95 28,878,650.30 59,792,946.66 128,569,058.71 55,218,984.72 1,313,192.07 17,585,628.98 68,169.71 6,512,128.77 660,396.92 15,516,758.68 1,124,536.16 1,407,997.79 32,730,401.17 14,208,711.44 5,124,629.06 13,268,055.01 3,672,411.25 3,100,125.47 124,925,695.36 59,773,535.81 14,667,573.11 55,948,234.76 107,380,322.91 56,215,520.89 10,142,525.23 57,537,854.01 105,754,689.22 52,890,082.53 5,894,775.52 487,345.83 8,836,973.88 72,856,960.78 17,129,472.63 2,797,501.28 4,241,639.71 5,385,963.36

16.688 12.660 10.024 4.545 6.953 6.883 8.886 9.294 9.552 4.044 8.289 6.916 3.163 5.097 5.946 5.828 9.910 11.425 8.908 10.585 11.490 11.001 1,223.240 1,217.820 1,155.230 1,185.010 983.050 1,042.100 1,004.550 1,007.710 4.549 3.584 3.175 8.233 3.325 10.815 10.597 9.435 3.142 9.482 28.416 9.591 1.118 10.708 3.428 2.966 4.867 2.906 3.451 3.951 210.558 3.391

16.197 12.288 9.730 4.511 6.901 6.831 8.293 8.843 9.088 3.935 7.886 6.864 3.119 5.097 5.946 5.828 9.438 10.881 8.441 10.030 10.943 11.001 1,223.240 1,217.820 1,155.230 1,185.010 983.050 1,042.100 1,004.550 1,007.710 4.492 3.531 3.128 8.111 3.179 10.391 10.182 9.246 3.118 9.111 28.063 9.591 1.109 10.627 3.327 2.936 4.819 2.848 3.250 3.912 209.510 3.227

16.361 12.412 9.828 4.545 6.953 6.883 8.463 9.023 9.274 3.975 8.047 6.916 3.144 5.097 5.946 5.828 9.438 10.881 8.484 10.081 10.943 11.001 1,223.240 1,217.820 1,155.230 1,185.010 983.050 1,042.100 1,004.550 1,007.710 4.526 3.531 3.128 8.111 3.244 10.603 10.390 9.435 3.142 9.296 28.275 9.591 1.118 10.708 3.361 2.966 4.867 2.877 3.351 3.911 209.510 3.292

-0.21% -0.04% 0.67% -0.05% -0.21% 0.30% -0.01% -0.07% 0.14% 0.17% -0.20% 0.08% -0.14% 1.22% 0.13% -0.18% 0.02% -0.34% 0.22% -0.01% -0.02% -0.05% 0.03% 0.03% 0.02% 0.02% -0.05% -0.05% -0.11% -0.02% 0.00% -0.20% -0.00% -0.03% -0.07% -0.01% -0.07% 0.06% 0.96% -0.14% -0.04% -0.09% -0.32% -0.02% 0.01% -0.08% -0.21% 1.06% 0.04% -0.02%

0.55% 1.64% 6.83% 0.91% 0.65% 3.16% -0.63% -4.71% -4.76% 1.02% -1.58% 1.53% -0.39% 9.94% 4.14% 1.65% 0.01% 2.95% -2.00% 0.17% 0.64% 2.21% 0.63% 0.64% -0.31% -0.31% 0.33% 0.33% -1.73% -1.73% 1.47% 0.79% 0.04% 0.40% -0.53% -0.50% -0.76% -2.25% 0.96% -3.66% 6.70% -1.92% -0.42% -0.26% 1.93% -0.01% 1.00% 0.01% 0.81% 6.47% 0.21% 0.23%

8,271,523.68 4,570,740.52 21,830,715.37 35,783,629.33 14,297,966.88 14,955,186.94 176,320,780.22 166,175,914.36 19,078,763.27 20,358,352.07 55,993,301.43 42,715,440.09 42,976,473.82 30,129,829.00 1,207,492.19 2,219,031.76 15,928,372.48 75,031,444.65 1,987,634.70 10,892,492.12 864,546.30 70,728,698.26 154,748,172.91 25,021,782.60 5,327,819.54 182,483.08 12,923,585.87 1,371,211.20 110,374,173.95 9,755,269.40 8,599,603.82 54,323,276.00 6,614,744.29 176,635,807.93 62,026,682.57 27,916,225.39 1,327,099.69 86,408,457.74 53,334,605.06 46,271,771.22 4,571,768.50 725,983.91 2,719,218.11 12,134,326.92 2,153,706.45 19,783,093.27 10,247,347.18

2.660 8.301 4.987 17.644 3.097 7.282 11.167 11.139 7.064 11.941 9.448 36.555 13.001 5.289 5.779 6.493 1.968 5.069 1.025 1.166 6.091 1.716 8.206 1.452 19.060 943.490 944.710 3.616 16.274 2.330 6.018 9.041 2.837 22.140 5.136 0.414 0.452 8.361 8.306 8.847 1.329 10.330 10.332 3.689 2.057 2.577 1.904

2.482 7.826 4.702 16.635 2.962 6.965 10.946 10.919 6.924 11.705 9.326 35.480 12.618 5.134 5.609 6.302 1.901 5.018 1.015 1.137 5.941 1.699 8.124 1.437 19.060 943.490 944.710 3.508 15.642 2.239 5.784 8.951 2.809 21.702 5.035 0.410 0.448 8.277 8.306 8.847 1.315 10.123 10.125 3.478 1.940 2.552 1.885

2.533 7.905 4.750 16.803 2.992 7.036 11.057 11.029 6.994 11.823 9.401 35.839 12.746 5.185 5.666 6.366 1.901 5.069 1.025 1.148 6.001 1.716 8.206 1.452 19.060 943.490 944.710 3.580 15.800 2.262 5.843 9.041 2.837 21.921 5.086 0.414 0.452 8.361 8.306 8.847 1.329 10.330 10.332 3.514 1.959 2.577 1.904

1.49% 0.30% 1.55% 1.01% 0.58% 0.66% 0.70% 0.90% 1.25% 1.01% 1.57% 0.51% 0.51% 0.62% 0.73% 0.43% 0.92% 1.06% 0.54% 0.74% -0.06% 0.15% 0.80% 1.22% 1.26% -0.44% -0.44% 1.15% 1.05% -0.05% 1.00% 0.97% 0.80% 0.86% 0.01% 0.95% 0.94% -0.14% 0.03% 0.04% 0.92% 0.05% 0.05% 1.03% 0.99% 1.07% 0.42%

-13.96% -14.97% -16.80% -12.61% -12.48% -14.99% -13.43% -13.97% -14.20% -15.16% -16.89% -11.16% -10.72% -13.16% -11.36% -10.84% -13.00% -9.94% -12.03% -12.62% -11.39% -12.98% -14.87% -14.80% -14.16% -15.37% -15.37% -14.12% -12.87% -11.45% -12.48% -12.78% -15.28% -13.08% -12.20% -12.87% -15.78% -0.99% -0.43% -2.05% -9.74% -5.84% -5.84% -12.38% -15.06% -12.06% -11.84%

ΤΙΤΛΟΙ MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC TOP 20 ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛ.ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO EUROBANK EFG (LF) SP 6% EQUITY FORMULA $ USD MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. OXYGEN BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ CITI FUND ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MILLENNIUM VALUE ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘ. ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS$ USD EUROBANK EFG I(LF) MONEY MARKET INCOME PLUS $ USD EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR ΜΙΚΤΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

56,046,472.02 13,092,907.03 71,635,390.27 4,109,788.50 6,486,507.47 13,109,582.63 45,189,789.67 6,608,420.87 33,897,623.63 7,534,361.63 24,345,828.08 16,200,691.73 874,593.58 547,780.85 5,464,803.70

12.185 2.012 42.317 8.360 3.732 0.761 8.901 0.727 8.462 2.863 1.892 2.186 1.033 2.634 8.621

11.823 1.952 41.285 8.156 3.641 0.746 8.727 0.700 8.150 2.835 1.784 2.040 1.003 2.508 8.207

12.064 1.992 41.285 8.156 3.641 0.746 8.727 0.715 8.316 2.863 1.802 2.082 1.013 2.533 8.290

0.88% 0.09% 0.61% 0.98% 0.09% 0.19% 0.90% -0.06% 1.14% 0.93% 1.26% -0.07% 0.81% 1.09% 1.13%

-12.85% -12.02% -11.91% -16.71% -14.54% -14.01% -14.45% -13.70% -14.81% -12.00% -13.51% -13.17% -8.66% -11.13% -11.48%

14,836,369.32 2,931,870.94 2,941,201.90 8,351,589.04 17,446,525.05 3,290,617.82 7,654,448.50 4,075,806.56 976,078.47 21,730,974.61 32,251,814.36 647,078.69 34,632,045.80 798,574.12 43,598,162.45 41,812.00 4,548,819.14 4,268,684.67 2,004,373.13 4,076,473.67 1,637,099.18 3,609,539.82 1,377,119.25 54,800,317.47 8,291,336.28 16,401,162.37 43,333,926.58 10,331,268.44 11,974,620.20 3,090,326.23 3,405,597.03 1,317,871.93 152,098,421.99 46,006,492.54 1,633,458.25 29,605,809.92 5,910,162.47 3,398,961.64 1,200,000.00 8,696,500.89 14,313,722.38 20,961,272.80 12,891,419.29 31,891,606.94 610,740.69 3,730,887.88 1,982,268.17

12.803 7.110 4.834 10.495 12.252 5.638 5.007 2.220 7.334 3.285 3.588 1,105.410 1,123.800 1,037.210 1,038.540 950.420 951.750 3.721 4.689 1.488 2.444 2.497 2.597 1.271 13.650 13.174 10.229 0.671 0.857 9.008 9.017 8.785 8.629 7.461 3.026 10.620 2.204 2.028 3.090 1.437 2.786 4.999 2.795 2.145 15.947 275.084 5.432

12.072 6.801 4.739 10.287 12.009 5.472 4.957 2.198 7.153 3.252 3.552 1,105.410 1,123.800 1,037.210 1,038.540 950.420 951.750 3.610 4.550 1.431 2.350 2.412 2.496 1.258 13.513 12.913 10.027 0.664 0.848 8.828 8.837 8.609 8.456 7.386 2.996 10.408 2.057 1.893 2.910 1.394 2.718 4.877 2.727 2.103 15.474 269.690 5.168

12.194 6.869 4.787 10.391 12.131 5.527 5.007 2.220 7.226 3.285 3.588 1,105.410 1,123.800 1,037.210 1,038.540 950.420 951.750 3.684 4.642 1.445 2.373 2.436 2.522 1.271 13.650 13.044 10.128 0.671 0.857 9.008 9.017 8.785 8.628 7.460 3.026 10.620 2.099 1.932 3.000 1.423 2.718 4.877 2.727 2.103 15.789 269.690 5.274

1.12% 0.05% 0.40% 1.48% -0.06% -0.49% 1.51% 0.40% 1.07% 0.68% 0.57% 1.11% 1.11% 1.16% 1.16% 0.81% 0.81% 0.06% 0.60% 0.64% 0.63% 1.20% 1.87% 1.22% -0.32% 1.14% -0.30% 1.19% -0.21% 0.00% -0.05% 0.04% -0.01% -0.20% 0.63% 0.05% 0.74% 1.52% 0.00% 1.03% 1.69% 0.75% 0.82% 1.41% -0.90% 1.06% 0.98%

1.11% 5.11% 6.80% 1.70% -1.95% -0.02% 4.07% -5.16% -1.59% -4.45% -5.47% -0.84% -0.84% -5.46% -5.46% -3.84% -3.84% -8.44% -3.96% -1.94% 0.84% 2.34% 5.33% 0.93% 1.84% -0.17% 1.91% 1.01% 4.09% -0.68% -0.88% -1.60% -2.36% -2.69% -1.81% 0.46% -5.73% 3.59% 0.00% -0.18% 7.20% 0.05% -1.75% 1.83% 1.53% -3.21% -3.29%

13,359,900.73 28,897,464.39 7,522,232.39 314,483,972.16 11,728,655.03 5,430,031.24 4,559,426.51 10,318,509.37 63,873,277.29 5,684,453.42 86,376,972.21 287,605,261.79 265,749,501.49 8,250,768.17 13,040,201.99 61,875,367.99 5,915,047.69 11,381,610.60 236,811.94 100,337,161.73

6.538 12.454 5.826 11.058 6.915 3.611 6.731 5.509 7.408 5.844 3.271 3.913 1.902 4.653 5.347 5.331 3.553 8.331 3.801 2.314

6.394 12.208 5.768 11.058 6.915 3.593 6.731 5.454 7.364 5.800 3.271 3.874 1.902 4.606 5.347 5.331 3.535 8.005 3.576 2.314

6.525 12.331 5.826 11.058 6.915 3.608 6.731 5.509 7.401 5.829 3.271 3.894 1.902 4.653 5.347 5.331 3.553 8.168 3.764 2.314

0.01% -0.00% 0.01% 0.01% 0.00% -0.01% 0.00% 0.02% 0.00% -0.00% -0.00% 0.02% 0.01% 0.03% 0.00% -0.00% 0.00% 0.06% 0.04% 0.01%

0.25% 0.06% -0.35% 0.18% 0.16% -0.23% 0.15% -0.25% 0.20% 0.61% 0.07% 0.03% 0.30% 0.27% 0.15% -0.08% 0.13% 0.16% -0.18% 0.33%

83,823,122.29 37,819,427.28 58,072,776.77 5,007,603.29 179,368,125.50

11.638 11.595 1.102 1.102 1.052

11.638 11.595 1.102 1.102 1.052

11.638 11.595 1.102 1.102 1.052

0.00% 0.02% 0.06% 0.07% 0.00%

0.02% 0.17% 0.31% 0.32% 0.08%

2,156,528.42 1,925,997.78 1,151,860.81 13,997,174.71 45,120,327.14 95,286,679.19 29,795,018.37 12,458,882.75 3,865,749.09 3,109,747.76 637,046,771.32 31,538,473.50 5,580,841.32 73,008,773.55 27,500,804.45 12,755,447.47 15,150,641.13 9,310,798.85 24,351,887.96 4,256,263.32 44,095,307.99 8,216,522.96 46,321,867.44 15,794,633.97 14,911,830.85 943,331.74 1,211,452.21 13,648,121.15 1,200,000.00 3,438,854.72 954,529.41 15,755,225.47 2,255,531.26

5.788 11.662 9.757 10.759 8.099 8.495 11.024 9.939 9.603 9.340 4.432 3.448 6.245 14.087 5.222 10.102 9.811 3.183 7.108 1.951 15.080 5.394 8.798 3.141 3.022 7.940 8.130 3.330 3.090 6.847 2.128 2.263 8.944

5.457 10.995 9.470 10.291 7.636 8.327 10.805 9.670 9.343 9.133 4.432 3.413 6.091 13.946 5.170 10.001 9.811 3.151 6.832 1.807 14.782 5.086 8.647 3.094 2.962 7.782 7.969 3.296 2.910 6.515 2.109 2.258 8.944

5.512 11.106 9.566 10.395 7.713 8.411 10.914 9.768 9.438 9.225 4.432 3.448 6.153 14.087 5.222 10.102 9.811 3.183 6.901 1.807 14.931 5.138 8.647 3.094 2.992 7.861 8.050 3.330 3.000 6.648 2.117 2.263 8.944

-0.48% 0.60% 0.24% 0.34% 0.08% 0.32% 0.09% 0.70% 0.09% 0.51% 0.17% 0.33% 0.48% 0.46% 0.19% 0.18% 0.11% 0.21% 0.39% 0.28% 0.25% 0.44% 0.17% 0.12% 0.43% 0.40% 0.39% 0.46% 0.00% 0.34% 0.52% 0.26% 0.10%

-12.40% -10.53% -2.12% -9.80% -10.67% -8.00% -4.83% -8.57% -5.64% -8.46% -7.21% -5.32% -9.39% -7.56% -3.59% -3.84% -4.33% -3.99% -9.07% -9.00% -9.84% -6.08% -3.44% -9.56% -9.58% -8.06% -7.92% -7.70% 0.00% -9.15% -9.47% -4.43% -6.60%

Νέα προσφορά από το Conn-x Νέα προσφορά για Ιντερνετ και ομιλία από το Conn-x ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για τους οικιακούς πελάτες τους στην ενιαία τιμή των 43,90 ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένου του παγίου της απλής τηλεφωνικής σύνδεσης (PSTN). Ειδικότερα, η προσφορά περιλαμβάνει απεριόριστο Ιντερνετ Conn-x στα 8 Mbps, 250 λεπτά το μήνα αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ και 50 λεπτά το μήνα κλήσεις προς κινητά όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, αφού καταναλωθούν τα λεπτά ομιλίας εντός πακέτου, οι υπεραστικές κλήσεις συνεχίζουν να χρεώνονται ως αστικές (ισχύει για όλες τις υπεραστικές κλήσεις, εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ). Η προσφορά μπορεί να συνδυαστεί και με το Conn-x TV, με 15 ευρώ το μήνα. Η υπηρεσία διατίθεται τόσο σε νέους όσο και σε υφιστάμενους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να καλέσουν δωρεάν το 134 ή να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα του ομίλου ΟΤΕ (Oteshop, Cosmote, Γερμανός).

Αριστείο στη Vodafone Με το Αριστείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος τιμήθηκε η Vodafone για το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που εφαρμόζει από το 2006 και το οποίο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «αξιοποιεί τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το δίκτυο κινητής επικοινωνίας της Vodafone, στον τομέα της υγείας» και έχει στόχο «τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας». Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 17 απομακρυσμένους δήμους σε όλη την Ελλάδα με την οργάνωση και υποστήριξη της Vodafone, το συντονισμό του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, τη συμμετοχή του Ιατρικού Αθηνών ως του κεντρικού νοσοκομείου και την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση της Vidavo.


33

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο Χρήστος Θηβαίος στο «Μύλο» Ο Χρήστος Θηβαίος επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου, στις 22:00, στο «Club» του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/510.081). Ο τραγουδοποιός θα παρουσιάσει μουσικές στιγμές των τελευταίων δυο δεκαετιών, από το «Ημερολόγιο», τις «Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ευαγγελίου», το «Κόκκινο Θολό Φεγγάρι» μέχρι το «Πόσο Πολύ Σ’ Αγάπησα», τη «Μικρή Πατρίδα» και τον «Αμλετ Της Σελήνης». Μην ξαφνιαστείτε, όμως,

ακούγοντας διασκευές από «Pearl Jam» μέχρι «Three Doors Down». Στην ενορχήστρωση και στα πνευστά είναι ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, στο κοντραμπάσο και στην ακουστική κιθάρα ο Πέτρος Βαρθακούρης, στα τύμπανα ο Γιάννης Αγγελόπουλος, στα πλήκτρα, στο βιολί και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος. Την ηχοληψία επιμελείται ο Χάρης Κρεμμύδας και τους φωτισμούς ο Γιάννης Δίπλας.

Ενας κάπως αµοραλιστής ήρωας Σήμερα τα βραβεία του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΤΑΣΟΣ ΡΕΤΖΙΟΣ

Σουίνγκ και κοµµάτια από µιούζικαλ στη Βέροια Το γυναικείο φωνητικό κουαρτέτο «Τhe Performers Quartet» θα δώσει συναυλία αύριο στις 20.30, στο Χώρο Τεχνών του δήμου Βέροιας. Το θεσσαλονικιώτικο σχήμα -που απαρτίζουν οι Μελίνα Πασχαλίδου (σοπράνο), Κορτέσσα Τσιφοδήμου (σοπράνο), Δήμητρα Αθανασάτου (μέτζο σοπράνο), Αθανασία Θωμοπούλου (μέτζο σοπράνο)- θα ταξιδέψει το κοινό με σουίνγκ του Μπρόντγουεϊ μέχρι και με κομμάτια από τα πιο γνωστά μιούζικαλ του Χόλιγουντ. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα «Pink Panther», «Dream a little dream», «America», «Besame Mucho», «Lollipop», «As time goes by». To «Performers

Quartet» είναι ένα νεοσύστατο γυναικείο φωνητικό σχήμα μουσικών με ωδειακή παιδεία, τόσο στη σολιστική όσο και στη χορωδιακή πρακτική. Τα μέλη του σχήματος δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Κίνητρο για τη δημιουργία του κουαρτέτου αποτέλεσε η αγάπη των μελών του για τη μουσική που ξεφεύγει από τα στενά «ακαδημαϊκά» πλαίσια. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει γνωστές συνθέσεις τόσο a capella όσο και με μουσική συνοδεία. Το σύνολο συνοδεύει επί σκηνής στο Electone (organ) ο Παναγιώτης Κουντούρης, ο οποίος κάνει και τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών. Πληροφορίες – κρατήσεις 2331078100.

Δεν είναι, τελικά, τυχαία η φήμη που έχει η Μπερλινάλε ως το φεστιβάλ με την πιο ουσιαστική συμμετοχή κοινού. Μια σχέση αμφίδρομη που φέτος είχε πρακτική εφαρμογή σε ένα πρόγραμμα του φεστιβάλ, στο οποίο κομμάτια του προγράμματος προβάλλονταν σε διαφορετικά κάθε μέρα συνοικιακά σινεμά. Χιλιάδες Βερολινέζων συμμετείχαν κάθε μέρα στις προβολές και η γιορτή απλώθηκε με φυσιολογικό τρόπο σε όλη την πόλη. Παραδείγματα προς μίμηση...

Α

υτός που σίγουρα δεν είναι προς µίµηση είναι ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Κέισι Αφλεκ στη βίαιη ταινία του Μάικλ Γουίντερµποτοµ «Ο δολοφόνος µέσα µου». Θυµίζοντας κάπως τον Τοµ Ρίπλεϊ, το χαρακτήρα της Πατρίτσια Χάισµιθ, ο Λου είναι σερίφης σε µια µικρή πόλη στο Τέξας και σταδιακά οδηγείται σε δολοφονίες που «αναγκάζεται» να κάνει, στερούµενος σύντοµα τα άλλοθί του. Γυρισµένο σχεδόν ατµοσφαιρικά και απόλυτα πιστό στο νουάρ βιβλίο του Τζιµ Τόµσον, το φιλµ σε κάποιες στιγµές σοκάρει µε την ωµή βία µε την οποία ο Λου σκοτώνει τα θύµατά του και ειδικά τις δυο γυναίκες που υποτίθεται αγαπά. Αλλά, όπως δήλωσε ο Γουίντερµποτοµ στη συνέντευξη Τύπου (στην οποία έκανε σε όλους -συµπερλιµβανοµένου και του σκηνοθέτη- αλγεινή εντύπωση η απουσία όλων των πρωταγωνιστών: Κέισι Αφλεκ, Τζέσικα Αλµπα, Κέιτ Χάντσον), «η βία

Ο γοητευτικός Π. Μπρόσναν συμμετέχει στην ταινία «Ο συγγραφέαςφάντασμα», που είναι φαβορί για τα βραβεία

δεν υπάρχει στην ταινία για λόγους ψυχαγωγίας, αλλά για να σκεφτεί κανείς τους λόγους της ύπαρξής της. Και πιστεύω ότι η βία πρέπει να σοκάρει, να είναι ωµή. Φυσικά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ένας θετικός χαρακτήρας, αλλά το ότι είναι ένας αδύνατος χαρακτήρας αυτό είναι σίγουρο. Ο Γουίντερµποτοµ ήθελε να µείνει απόλυτα πιστός στο βιβλίο επειδή του άρεσε πολύ και «το πρώτο που κοίταξα ήταν να βρω τις κατάλληλες τοποθεσίες που περιγράφονταν στις σελίδες του και κατόπιν να κάνω απλά τα γυρίσµατα, χωρίς να έχω ιδιαίτερο άγχος να βγει ένα νουάρ ύφος». Στο «Μαµούθ» των Μπενουά Ντελεπίν, Γκουστάν Ντε Κερβέρν, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ υποδύεται έναν κάπως ηλίθιο χαρακτήρα ενός άνδρα που µόλις βγαίνει στη σύνταξη κι εξαιτίας κάποιων κενών πηγαίνει προς τα πίσω στη ζωή του για να βρει τα ένσηµα από τις δουλειές που έκανε. Αυτό που σταδιακά βρίσκει είναι

ένας άλλος, πιο ελεύθερος εαυτός κι εµείς, ως θεατές, το µόνιµο σύµπτωµα των γαλλικών ταινιών: αφόρητη φλυαρία, πλήξη και διανοουµενισµός! Α, και την Ιζαµπέλ Ατζανί µατωµένη, ως φάντασµα από το παρελθόν... Οσο για το «Μια οικογένεια» του Δανού Περνίλε Φίσερ Κρίστενσεν, τι να πούµε; Είναι στο πλαίσιο της µόνιµης φετινής θεµατικής της οικογένειας που πρόσφερε η Μπερλινάλε κι εστιάζει ακριβώς στα προβλήµατα µιας κάπως σύνθετης συνεύρεσης. Ανία και καµιά συγκίνηση... Οσο για τα βραβεία που δίνονται σήµερα, δύο είναι κατά τη γνώµη µας τα κύρια φαβορί: καταρχήν, η ταινία του Ρώσου Αλεξέι Ποπογκρέµπσκι «Πώς τέλειωσα αυτό το καλοκαίρι» κι αυτή του Ροµάν Πολάνσκι «Ο συγγραφέας - φάντασµα». Αλλά η κριτική επιτροπή, µε πρόεδρο τον Βέρνερ Χέρτζογκ, ίσως να τηρήσει τη χρόνια παράδοση της Μπερλινάλε, βραβεύοντας κάποιο απόλυτο αουτσάιντερ...


ΒΙΒΛΙΟ

34

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Καρικατούρα ζωής Ο Απ. Λυκεσάς μας ξεναγεί στα «παρασκήνια» του νέου του μυθιστορήματος Δικηγορίνες με αδυναμία στις αρχαιότητες, κλέφτες και αστυνόμοι, μοναχοί και Ιταλοί μαφιόζοι, ποιητές και γύφτοι. Ασυμβίβαστοι και ξεπουλημένοι. Υποψιασμένοι και ντεμέκ αθώοι. «Μάγοι» που ξεπερνούν τη ρουτίνα, αλλά και «άγρια ζώα» τα οποία λυμαίνονται τις πόλεις και ξεπηδούν από τις σελίδες μιας επικαιρότητας που σαμποτάρει και την πιο προικισμένη φαντασία στο βωμό της ανεξάντλητης διαφθοράς, του καιροσκοπισμού και της υποκρισίας.

«Το τσίρκο των ψύλλων» ή αλλιώς κοινωνία η ελληνική

Π

περιπέτεια, αλλά κυρίως ως παραβολή, για την πόλη και τους ανθρώπους που έφτασαν από τα χωριά τους και ξετυλίγουν µέσα από τις ιστορίες του την ιστορία 40 χρόνων. Η αναφορά στη Θεσσαλονίκη είναι σαφέστατη, αλλά και ένας Τρικαλινός µπορεί να διαβάσει την ‘’Αµεριµνησία’’ ως δική του πόλη, ενώ και ο κάθε πολίτης µπορεί να τη διαβάσει ως την Αµεριµνησία µέσα του, ως αδιαφορία για όσα συµβαίνουν».

Περιπέτειες στην Αµεριµνησία Σκιαγραφώντας το βασικό ήρωά του, υπογραµµίζει: «Είναι ένα πρόσωπο επινοηµένο, έξω απ’ όλες τις συµβάσεις, που στέκεται απέναντι στα πράγµατα, αλλά και στον εαυτό του. Η δική του προσωπικότητα δε µένει έξω από το πλάνο της κριτικής. Και µπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει από ξινό και ιδιόµορφο µέχρι θεωρητικό επαναστάτη. Σαν ένα σφουγγάρι, που ρουφάει την απελπισία, αλλά δεν µπορεί να την εκτονώσει παρά µόνο στη φαντασία του. Μόνον εκεί ανατινάζει το νέο

έκτρωµα Δηµαρχείο». Στην ερώτηση αν είµαστε τσίρκο µε την έννοια της ψυχαγωγίας ή µε την έννοια της τραγωδίας, ο ίδιος απαντά: «Παραβολικά βλέπω τους ήρωες και τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη. Ζητάµε στην πολιτική υποκριτικές εξεταστικές 30 χρόνων, ενώ ξέρουµε τι γίνεται. Δεν είναι τσίρκο αυτό; Δεν είναι παράσταση, όπου µπήκαν θριαµβευτικά οι ήρωες µέσα στο προσκήνιο και δεν απέρχονται µέσα σε γενικό γιούχα, µην πω φτύσιµο, οι άλλοι; Υπάρχει µια σκηνή από τον Σαρλό που εκπαιδεύει ψύλλους, των οποίων, όµως, αναπόφευκτα είναι περιορισµένες οι ικανότητες. Τελικά είµαστε µια καρικατούρα και ως τέτοια καταλήγουµε πάντα σε τραγωδία». Οι περιπέτειες της «Αµεριµνησίας», όµως, βρίσκονται µόλις στο πρώτο µέρος µιας τριλογίας µε το συγγραφέα να υπόσχεται πολύ πιο ενοχλητική συνέχεια: «Το δεύτερο βιβλίο αφορά στην επικαιρότητα µέσα από µια ιστορία που θα ξεκινά 1.000 χρόνια πριν διατρέχοντας τα σηµαντικότερα ιστορικά σηµεία της πόλης». ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ξεφυλλίσµατα O Γιάννης Ξανθούλης, στο καινούργιο του μυθιστόρημα, συναντά ένα φάντασμα, τη Σιλάνα Σαλιάγκου, την ποιήτρια που ο ίδιος επινόησε και της οποίας τις ποιητικές δημιουργίες απαγγέλλει κάθε Σάββατο στη ραδιοφωνική εκπομπή του. Το βιβλίο του «Η εκδίκηση της Σιλάνας» (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα») θα παρουσιαστεί την Τρίτη 2 Μαρτίου, στις 20:00, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Αριστοτέλους 7). Η Σιλάνα είναι ένα πρόσωπο, λοιπόν, που ο συγγραφέας πίστευε πως «είχε κυοφορηθεί μέσα στην ταλαίπωρη επαγγελματική του μήτρα», αίφνης αποκτά σάρκα και οστά ως «πλάσμα φορολογούμενο στη μισοσκότεινη ελληνική επικράτεια», το

Βιβλιορυθµός 1. Γιάννης Καλπούζος «Ιμαρέτ στη σκιά του ρολογιού» 2. Νίκος Δαββέτας «Η εβραία νύφη» 3. Ορχάν Παμούκ «Το μουσείο της αθωότητας» 4. Ιρέν Νεμιρόφσκι «Εξαψη» 5. Yair Lapid «Διπλό παιχνίδι» Πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Ανθρωπος σε πτώση» του Ντον Ντελίλο (εκδ. «Εστία»)

Ο Απ. Λυκεσάς

ού συµβαίνουν όλα αυτά; Μοναχά σ’ ένα «τσίρκο ψύλλων», σε µια πόλη σαν την «Αµεριµνησία», µ’ ένα Δηµαρχείο- «έκτρωµα» που «έθαψε» το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού εµπνέοντας «εκρηκτικές φαντασιώσεις» στον ήρωα. Μια πόλη στην οποία δύσκολα δε θα αναγνωρίσετε τη Θεσσαλονίκη των τελευταίων 40 χρόνων, όπως την περιγράφει ο δηµοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς στο δεύτερο µυθιστόρηµά του «Το τσίρκο των ψύλλων» («Μεταίχµιο»). Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο βιβλιοπωλείο «Π. Κυριακίδης» (Αγ. Σοφίας 40, τηλ. 2310/241.613). Ατµόσφαιρα µυστηρίου µπολιασµένη µε καυστικό χιούµορ, ειρωνεία και αυτοσαρκασµό, σε µια ευθεία αναµέτρηση µε τον αναγνώστη -κάτι που επιχειρεί, άλλωστε, 20 τόσα χρόνια και µε τους ακροατές του-, ο Απόστολος Λυκεσάς διευκρινίζει στον «Α» σχετικά µε τις αστυνοµικές πτυχές του βιβλίου: «Η αστυνοµική πλοκή χρησιµοποιείται ως όχηµα αφήγησης, µπορεί όµως κανείς να το διαβάσει και ως

βιβλιοπωλήσεις

οποίο μάλιστα ξέρει ό,τι ξέρει ο συγγραφέας, θυμώνει με όσα θυμώνει κι εκείνος, αγαπά τον τρόπο με τον οποίο αγάπησε ό,τι αγάπησε ο συγγραφέας. «Φιλολογικών βραδινών» συνέχεια τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 20:15, στο βιβλιοπωλείοπολυχώρο ΜαλλιάρηςΠαιδεία «Ανατόλια» (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα). Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «Φιλόλογος» σας προσκαλεί αυτήν τη φορά σε ομιλία του έφορου αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ που

έχει ως θέμα «Κάσσανδρος, ο ιδρυτής της Θεσσαλονίκης». Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Η Χλωμή Βασίλισσα - Το Μοιρολόι της Χλώριδος» της ποιήτριας-λογοτέχνιδος Γεωργίας Αλεξίου-«Γοργούς». Η ιστορία εξελίσσεται ανάμεσα στη Θήβα και την Πύλο, αποκαλύπτοντας σταδιακά την προσωπικότητα της ηρωίδας μέσα από την τραγικότητα και τα πάθη των συγγενικών της προσώπων -στα ανάκτορα του πατέρα της και του άνδρα της.

Μαλλιάρης 1. Λένα Μαντά «Ερωτας σαν βροχή» 2. Αλκυόνη Παπαδάκη «Αν ήταν όλα αλλιώς» 3. Stephenie Meyer «Χαραυγή» 4. Νταν Μπράουν «Το χαμένο σύμβολο» 5. Ορχάν Παμούκ «Το μουσείο της αθωότητας» Πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος» του Νοέλ Μπαξέρ (εκδ. «Μαλλιάρης - Παιδεία»)

Μπαρµπουνάκης 1. Μαρία Τζιρίτα «Αν δεν υπήρχε αύριο» 2. Χόρχε Μπουκάι «Να βλέπεις στον έρωτα» 3. Ρενέ Γκοσινί «Ο μικρός Νικόλας – Το κόκκινο μπαλόνι και άλλες ανέκδοτες ιστορίες» 4. Σώτη Τριανταφύλλου «Ο χρόνος πάλι» 5. Απόστολος Δοξιάδης «Logicomix» Πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Ιστορίες από τη μηχανή του χρόνου» του Χρήστου Βασιλόπουλου (εκδ. «Πατάκης»)

Παπασωτηρίου 1. Απόστολος Δοξιάδης «Logicomix» 2. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ «Γιατί το Βυζάντιο» 3. Στίβεν Γουέιρ «Οι χειρότερες αποφάσεις της Ιστορίας» 4. Γιάννης Καλπούζος «Ιμαρέτ στη σκιά του ρολογιού» 5. Νίκος Σιδέρης «Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν!» Πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Το μεγαλύτερο θέαμα στη Γη» του Ρίτσαρντ Ντόκινς (εκδ. «Αβγό»)

Πρωτοπορία 1. Αρκάς «Η ζωή μετά» 2. Γεώργιος Μπαμπινιώτης «Ετυμολογικό λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» 3. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ «Γιατί το Βυζάντιο» 4. Χόρχε Μπουκάι «Να βλέπεις στον έρωτα» 5. Ορχάν Παμούκ «Το μουσείο της αθωότητας» Πρόταση του βιβλιοπωλείου: «Η κόψη του ξυραφιού» του Σόμερσετ Μομ (εκδ. «Μελάνι»)


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

35

τηλεβολές

Η «Ζωή της άλλης» και τα «Μυστικά της Εδέµ» σαρώνουν καθηµερινά στην απογευµατινή ζώνη

ΕΤ1

Η απογευματινή ζώνη του Μεγάλου Καναλιού έχει «τρελάνει» τα μηχανάκια της AGB, καθώς καθηλώνει χιλιάδες τηλεθεατές μπροστά στη μικρή οθόνη. Οι δύο σειρές, η «Ζωή της άλλης» και τα «Μυστικά της Εδέμ», σαρώνουν καθημερινά και αποτελούν πολύ καλό lead in για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Για παράδειγμα, την Τετάρτη, στις 17 Φεβρουαρίου, τη «Ζωή της άλλης» παρακολούθησαν 2.049.000 τηλεθεατές, ενώ τα «Μυστικά της Εδέμ» 1.843.000 τηλεθεατές.

(210 7701911 -5)

07.00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 10.00 Γαία ελληνική 10.30 Mediterraneo 11.00 Αειναύτες, οι Ελληνες και η θάλασσα 11.30 Από πέτρα και χρόνο 12.00 Κοινοβούλιο αιχµής 13.00 Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες 2010 15.00 Η κερκίδα του Σαββάτου 18.00 Σαντορίνη

NET

Τα ποσοστά τηλεθέασης της πρώτης σειράς εκτοξεύθηκαν στο 56,5% και της δεύτερης άγγιξαν το 45,2%. Τα υψηλά ποσοστά των απογευματινών σειρών ενισχύουν και το δελτίο του Mega, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της ενημέρωσης και το οποίο βλέπουν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τηλεθεατές. Το δράμα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την αγωνία της εγκατάστασής

(210 6066000)

07.00 Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ 10.00 Παιδικό πρόγραµµα 12.00 Ειδήσεις 12.30 Ταρζάν, ο θρύλος (Ε) 13.40 Οδός Τσίου 3 Κινούµενα σχέδια 15.00 Ειδήσεις 16.00 Υγεία για όλους 17.00 Η άλλη όψη 18.00 Ειδήσεις 18.30 Μπάσκετ Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος Ολυµπιακός - Παναθηναϊκός 20.30 Post game 21.00 Ειδήσεις 22.00 Στην υγειά µας Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο 01.00 Στα άκρα (Ε)

19.00 Ηµερολόγια 20.00 Προϊστορικοί αστρονόµοι 21.00 Πορτρέτα και διαδροµές Ελλήνων αρχιτεκτόνων 21.30 Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες 2010 23.00 Ειδήσεις 24.00 Η εποχή των εικόνων (Ε)

ALPHA

(212 2124000)

08.00 Μαργαρίτα (Ε) 09.00 Φύγε εσύ, έλα εσύ (Ε) 10.00 Μες στην καλή χαρά 13.00 Ειδήσεις 13.15 Μες στην καλή χαρά (Συν.) 14.00 Chart show your countdown 17.00 Ειδήσεις 17.05 Ξένη ταινία: «Μαγικά φίλτρα» Αµερικανική ταινία µυστηρίου (1998) 19.00 Ειδήσεις 20.00 Kitchen nightmares 21.00 Αλ τσαντίρι νιουζ (Ε)

23.00 Ξένη ταινία: «Sleepers» Αµερικανική δραµατική (1996) 02.00 Τηλεαγορές

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

06.00 Ειδήσεις 07.00 Ιδέες που θα σώσουν τον πλανήτη 08.00 Ανατοµία µιας καταστροφής 09.00 Οταν ο καιρός άλλαξε την ιστορία 10.00 Παρά τρίχα (Ε) 10:45 Υπερκατασκευές: Το Φράγµα Του Χούβερ 11.00 Αρχιτεκτονικά θαύµατα 12.00 Goal χωρίς σύνορα 14.00 American chopper 15.00 Μύθος ή πραγµατικότητα 16.00 Ελληνοφρένεια Best of 16.45 Πρωταθληµα Σούπερ Λίγκα : Νέα Καβάλα - SΚODA Ξάνθη 19.00 Crash test 20.00 Τα πιο απίστευτα βίντεο του κόσµου 21.00 Ειδήσεις 22.00 Ice road truckers 23.00 Ισπανικό πρωτάθληµα ποδοσφαίρου Μαγιόρκα -Σεβίλλη 01.00 Αεροµαχίες που έγραψαν Ιστορία

ET3

(2310 299400)

08.00 Το κυνήγι στην Ευρώπη 09.00 Το ψάρεµα 10.00 ∆εύτερη ανάγνωση 12.00 Αξιον εστί 13.00 Ειδήσεις 13.30 ∆ιασπορά 15.00 Αγώνας ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής Παναιτωλικός - Αναγέννηση Καρδίτσας 17.00 Επιχείρηση περιβάλλον 18.00 Σοράγια 19.00 Η εκστρατεία που άλλαξε τον κόσµο 20.00 Αληθινά σενάρια (Ε) 21.00 Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 21.05 Ονείρου Ελλάς (Ε) 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ελληνική ταινία: «Το έξυπνο πουλί» Κωµωδία (1961) 00.30 Ξένη ταινία: «∆εσµοί αίµατος» Αµερικανικό αστυνοµικό δράµα (1993)

STAR

(210 3481000)

06.00 Παιδικό πρόγραµµα 13.00 Ειδήσεις 13.45 Dirty dancing 2 Αµερικανικό αισθηµατικό δράµα (2004) 15.45 Τα φιλαράκια 16.45 Christine 17.40 Ειδήσεις 17.45 Studio 60 18.45 Ιατρικές υποθέσεις 19.45 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού» Αµερικανική περιπέτεια φαντασίας (2001)

MEGA

(210 6994224)

06.00 Στο φως του φεγγαριού (Ε) 07.00 Mega Σαββατοκύριακο 10.00 Mommy-Το παιδί µου κι εγώ 10.15 Επτά θανάσιµες πεθερές (Ε) 12.50 Mega Star 14.00 Ειδήσεις 14.50 Traction Με τον Κώστα Στεφανή 15.20 The twenty (Ε) 16.35 Ειδήσεις 16.20 Η οικογένεια βλάπτει (Ε) 18.00 Μ+Μ (Ε) 19.00 Γλυκές αλχηµείες 20.00 Ειδήσεις 21.00 Η εκδίκηση της ξανθιάς (Ε) 22.30 Ξένη ταινία: «Επτά χρόνια στο Θιβέτ» Αµερικανική περιπέτεια (1997) 00.50 Ειδήσεις 01.05 Ξένη ταινία (Συν.) 01.30 World series of poker 02.30 Ξένη ταινία: «Ρωσικες νύχτες στο Λος Αντζελες» Περιπέτεια (2003)

BOYΛΗ

(210 3707874)

12.00 Ο Καραγκιόζης στο Βυζάντιο 12.30 Ο Καραγκιόζης στο Βυζάντιο 13.00 Ιόλη 13.30 Ντεγκόλ 15.00 Ανοιχτό πανεπιστήµιο 16.00 Πολιτιστικό ηµερολόγιο 17.00 Ιστορίες του Γκι ντε Μοπασάν 18.00 Θωρηκτό Ποτέµκιν 19.30 Αναζητώντας την κλασική µουσική 20.00 Ταξίδι στην ποπ µουσική 21.00 Ο κόσµος του ∆ιαστήµατος 22.00 Σολάρις 00.45 Ανοιχτό πανεπιστήµιο

ANT1

τους στη «νέα πατρίδα» θυμάται αύριο, στις 14.30, η «Θεσσαλονίκη της Νοσταλγίας» της ΕΤ3, ενώ στις 17.30 η επιμορφωτική σειρά της ΕΤ3 «Χώματα με ιστορία» ξεφυλλίζει τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας που ακολούθησαν την Ελληνική Επανάσταση. Ο Ηλίας Μαμαλάκης αφηγείται τον άδικο φόνο του Ιωάννη Καποδίστρια, την αναρχία, την έλευση του Οθωνα, τη σύλληψη και τη δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

06.00 Λίτσα.com (Ε) 07.00 Και οι παντρεµένοι έχουν ψυχή (Ε) 10.00 Extreme make over home edition 11.45 Θα βρεις το δάσκαλό σου (Ε) 12.50 Με αγάπη (Ε) 13.00 Ειδήσεις 13.25 Με αγάπη (Ε) 13.30 Ακρως οικογενειακόν (Ε) 14.20 Κυνηγώντας το πράσινο διαµάντι Αµερικανική περιπέτεια (1984)

ALTER

(210 5707000)

06.30 Παιδικό πρόγραµµα 12.30 Hit parade 13.00 TV weekend 16.15 Τα παρατράγουδα 18.45 Ειδήσεις 21.00 Lifestyle 22.30 Lipstick jungle 23.30 Οι πύλες του ανεξήγητου 02.00 Ξένη ταινία: «Θανάσιµη αποκάλυψη» Αµερικανικό θρίλερ (2006) 04.30 Raines

16.30 Ελληνική σειρά (Ε) 17.50 Ειδήσεις 18.00 Ελληνική ταινία: «Ο αισιόδοξος» Κωµωδία (1973) 20.00 Ειδήσεις 21.00 Wipe out 22.00 America’ s got talent 01.20 Ειδήσεις 01.30 Ξένη ταινία: «Garden state» Αµερικανική κοινωνική ταινία (2004) 03.10 Φιλί ζωής (Ε)

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

TV 100

(2310 265828)

09.00 Κορίτσια για σπίτι (E) 11.00 Χίλιες και µία νύχτες 11.30 Just shoot me (E) 12.30 Cine club (Ε) 13.00 Η αγορά σήµερα 16.30 Puzzle οµορφιάς 17.00 Η αγορά σήµερα 19.50 Χίλιες και µία νύχτες 21.20 Κώδικας υγείας και οµορφιάς 21.30 Ειδήσεις 22.00 Zero hour 24.00 Η αγορά σήµερα

07.00 Οι εφευρέτες του κόσµου 07.30 Οι εξερευνητές του κόσµου 08.00 Η πανίδα της Ιβηρικής χερσονήσου 08.30 ∆ιψασµένος πλανήτης 09.00 Κινούµενα σχέδια 09.30 Εκφραση µε νόηµα 10.00 Μονοµαχία στην κουζίνα 10.30 Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών 11.30 Χωρίς απουσιολόγιο 12.15 Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης 12.30 Ενα βιβλίο ένα ταξίδι 13.30 Cinepolis 14.00 Στο αµφιθέατρο 15.00 Το κλειδί 16.00 Με παρέα την Ελλάδα 18.00 Fatsabook 18.30 Ειδήσεις 19.15 Ο κόσµος της φύσης 19.15 Ελληνική ταινία 21.00 Εκ βαθέων 21.30 Ελληνική ταινία 23.00 Ειδήσεις 23.45 Αγώνας µπάσκετ

ακούτε

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 11.00 Γιώργος Μπιτσάκος 11.00 - 14.00 Ξανθίππη Νότη 14.00 - 17.00 Ασταµάτητη αληθινή µουσική 17.00 - 20.00 Θωµάς Αρβανίτης 20.00 - 23.00 Νίκος Τερζόγλου

00.30 Ξένη ταινία: «∆ραπέτης της κολάσεως» Αµερικανικό θρίλερ (2006) 02.30 Ξένη ταινία: «∆ηλητηριασµένες ψυχές» Αµερικανικό κοινωνικό δράµα (2003)

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 262641, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202, 101,7 ΣΙΝΔOΣ FM

2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,2 ΡΑΔΙO ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜOΣ 2310 566362, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 250131-4, 108 SUPER FM 2310 512993.

Τηλέφωνο: 2310 779352


36 Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

σινεµά και θέατρο

κινηµατογράφοι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA ΑΕΒΕ Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αµενάµπαρ Παίζουν: Ρέιτσελ Βάις, Μαξ Μινγκέλα

Η φιλόσοφος και αστρολόγος Υπατία βρίσκεται αντιµέτωπη µε το χριστιανικό φανατισµό στην αρχαία Αλεξάνδρεια...

Αgora ΕΠΟΧΗΣ

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ

θέατρα Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310/ 458.591) «DNA…έτερον ήμισυ» από το Χοροθέατρο «Παρουσίες» της Μπέτυς Βυτινάρου, σήμερα και αύριο, 21.30. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) «Η Ισαβέλλα, τρεις καραβέλες, και ένας παραμυθάς» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, Σάββατο, 18.00 και 21.00, Πέμπτη-Παρασκευή, 21.00, Τετάρτη και Κυριακή, 19.00. Θέατρο «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) «Ο θρίαμβος του έρωτα» του Μαριβό, σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, Πέμπτη - Κυριακή, 21.00. Θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/821.483) «Το έξυπνο πουλί» του Ζ. Φεντό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, Σάββατο, 21.00, Κυριακή, 19.00. «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Ερσης Βασιλικιώτη, κάθε Πέμπτη – Παρασκευή, 21.00. «Κυμβελίνος» του Ου. Σέξπιρ, σε σκηνοθεσία Κορίνας Βασιλειάδου, κάθε Τρίτη – Τετάρτη, 21.00. Θέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051) «Από μακριά» του Θοδωρή Αθερίδη, με τον ίδιο, τον Γιώργο Καπουτζίδη, τη Σμαράγδα Καρύδη κ.ά., πρεμιέρα 25 Φεβρουαρίου. Θέατρο «Εγνατία» (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) «Σουίτα στο Πλάζα» του Νιλ Σάιμον, με Αντώνη Καφετζόπουλο – Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τετάρτη – Παρασκευή, 21.15, Σάββατο – Κυριακή, 18.15 και 21.15. Εως αύριο. Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/ 288.000) «Το κορίτσι με τα μαύρα», σε διασκευή - σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, Σάββατο, 18.00 και 21.00, Πέμπτη-Παρασκευή, 21.00, Τετάρτη και Κυριακή, 19.00. Θέατρο «Κάπα» (Περαία, τηλ.23920 28.803) «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, 27-28 Φεβρουαρίου, 20.00. Θέατρο «Ρο» (Αριστοτέλους 23, τηλ. 2310/ 261.584) «Οι κληρονόμοι» του Μπεν Τζόνσον από το Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης της Σχολής Ροντίδη, παραστάσεις: κάθε Σάββατο, 21.15 και κάθε Κυριακή, 20.30. Θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Αντί διδακτορικού» standup comedy, κάθε Τετάρτη, 21.30. «Λεύτερο ζευγάρι» των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε, Παρασκευή – Κυριακή, 21.30 έως 28 Φεβρουαρίου. Καφωδείο «Ελληνικό» (Ιουστινιανού 4, τηλ. 2310/237.016) «Κάλπικη μοίρα» από

την ομάδα της «Ακτίς Αελίου», κάθε Τετάρτη, 22.30. «Πολιτεία θεάτρου» (Ολύμπου 88, αρχαία Αγορά, τηλ. 2310/272.909) «Ευτυχώς ή δυστυχώς εγώ θα ζήσω» της Μ. Μπαλτατζή και «Γύρισα σπίτι» του Ντάριο Φο, Παρασκευές, 21.00, αφιέρωμα στον Ζαν Κοκτό, Σάββατα, 21.00, αφιέρωμα στον Τένεσι Ουίλιαμς, Κυριακές, 21.00. Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»-ΚΘΒΕ (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/288.000) «Τα παιδιά της πιάτσας» διασκευή του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, Σάββατο, 18.00 και 21.00, Πέμπτη-Παρασκευή, 21.00, Τετάρτη και Κυριακή, 19.00.Μικρό Θέατρο: «Αποστολή στον πλανήτη Γη» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, Σάββατο, 18.00 και 21.00, Πέμπτη-Παρασκευή, 21.00, Τετάρτη και Κυριακή, 19.00. Φλέμινγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Stand up comedy / Meet us», σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα. Κάθε Σάββατο, 22.00. BarPartisan (Βαλαωρίτου 29, τηλ. για κρατήσεις 6981 982 591) «Η Οφηλία είναι έγκυος», Δευτέρα – Τρίτη, 21.00. StudioContACT (Δάφνης 12, περ. City Gate, τηλ. 2314/ 010.237) «Bernarda», βασισμένη στο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Λόρκα, Σάββατο – Κυριακή, 21.15. «21.15» περφόρμανς της Σμαρώς Πλατιώτη, κάθε Παρασκευή, 21.15. Studio «Κοιτώνες» (πρώην στρατόπεδο Κόδρα, τηλ. 6976 010.046) «Η περιέργεια σκότωσε τον Shakespeare» από τη θεατρική ομάδα «Εντός, εκτός και επί τα αυτά», Τετάρτη – Κυριακή, 21.00 έως 28 Φεβρουαρίου. Studio «Νέμεση» (Δελφών 136, τηλ. 2310/326.230) «Ενα σκεπτόνιο που το έλεγαν Μαξ» της Τίνας Στεφανοπούλου, πρεμιέρα: σήμερα, παραστάσεις: Σάββατο, 21.30, Κυριακή, 19.30. Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310/216.567) «Δον Ζουάν», κάθε Σάββατο και Κυριακή, 21.00. «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα» με έργα της Αγκαθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Μ. Κιτσοπούλου – Γ. Γκασνάκη, κάθε Παρασκευή, 21.00. «Φαύστα» του Μποστ, από την ομάδα «Εξ αμάξης», κάθε Τρίτη, 21.00. Χώρος Τέχνης «3ος όροφος» (Καθολικών 4, τηλ. 2310/ 535.747) «Ιστορίες πείνας» των Ιγνάσιο ντελ Μοράλ και Μάργκαρετ Σάντσεζ, από την ομάδα καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα, πρεμιέρα: 26 Φεβρουαρίου, παραστά-

σεις: Παρασκευή – Κυριακή: 21.30.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Αθήναιον (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) «Ορφέας και Ευρυδίκη» κάθε Κυριακή, 11.30. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) «Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, σε σκηνοθεσίαχορογραφία Στέλλας Μιχαηλίδου, κάθε Κυριακή, 11.00. Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» (Αγ. Δημητρίου 115, τηλ. 2310/205.452) «Η αφίλητη βασιλοπούλα και το φεγγάρι» του Γιάννη Φίλια. Κάθε Κυριακή, 11.30. Θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/821.483) «Τα σαράντα κλειδιά», σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου. Κυριακή, στις 11.30. Θέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051)«Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι» του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Κυριακή, 11.30. Θέατρο «Βακούρα» (Ι. Μιχαήλ 10, τηλ. 2310/ 233.665) «Η Χιονάτη και οι 7…νάνοι?» από την Παιδική Σκηνή Ροντίδη του Σύγχρονου Θεάτρου Θεσσαλονίκης. Κάθε Κυριακή, 11.30 και 15.00. Θέατρο «Εγνατία» (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ. 2310/225.172) «Ομήρου Ιλιάδα – Τρωικός πόλεμος» της Κάρμεν Ρουγγέρη, Κυριακή, 11.30 και 15.00. Θέατρο «Ράδιο Σίτυ» (Παρασκευοπούλου 9, τηλ. 2310/819.153) «Το Ζυμαρανθρωπάκι χαμογελά!». Κάθε Κυριακή, 11.30. Θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «Η Σολομώντεια λύση», βασισμένη στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπ. Μπρεχτ, σκηνοθεσία – διασκευή Γιάννη Καλαντζόπουλου. Κυριακή, 11.30. Θέατρο «Λαμπιόνι» (Αγάθωνος 31, Ξηροκρήνη, τηλ. 2310/749.230) «Οι περιπέτειες του Εγώ-εγώ». Κυριακή, 11.30. «Σπιρτόκουτο της Κούκλας» (Μακεδονίας 102, τηλ. 2310/ 311.666) «Πινόκιο», Σάββατα, 18.30. Μέχρι το Μάρτιο. Φλέμινγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) «Ο ζωηρούλης πίθηκος» Κουκλοθέατρο. Κυριακή, 11.30 ΧΑΝΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/241.007) «Ο Καραγκιόζης και το πιθάρι», θέατρο σκιών με τον Μιχάλη Χατζάκη, Σάββατα, 18.30. «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» κουκλοθέατρο με τις Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου, κάθε Κυριακή, στις 12.00.

(τηλ. 2310/262.051 & 2310/270.073): Valentine’s day (18.30 - 20.45 - 23.00)

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/ 233.665): Α1: Aστυνοµία, ταυτότητα (18.45 - 20.45) Η πόλη της ζωής και του θανάτου (22.45) Α2: Το ποτάµι ανάµεσα (19.00 - 21.00) Ανίκητος (22.30)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/ 499.999): Α1. Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος - µεταγλωττισµένο (∆ευτέρα & Τρίτη: 16.20 - 18.20, Σάββατο και Κυριακή και Τετάρτη: 12.20 - 14.20 - 16.20 - 18.20) Στην άκρη του νήµατος (20.20 - 22.40 - 01.00) Α2. Ο µικρός Νικόλας - µεταγλωττισµένο (15.00 - 16.50, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 - 13.00 - 15.00 - 16.50, Τετάρτη: 13.00 - 15.00 - 16.50) Valentine’s day (21.10 - 23.40) Α3. Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι: Η κλοπή της αστραπής (15.30 - 18.10 - 20.40 - 23.10, Σάββατο και Κυριακή και Τετάρτη: 13.10 - 15.30 - 18.10 - 20.40 23.10) Α4. Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος - µεταγλωττισµένο (15.50 - 17.50, Σάββατο και Κυριακή: 11.40 - 13.40 - 15.50 - 17.50) Valentine’s day (19.50 - 22.20 - 00.50) Α5. Βρέχει κεφτέδες - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή και Τετάρτη: 12.40 14.40) Avatar 3D (16.30 - 19.30 - 22.30) Α6. Βρέχει κεφτέδες - µεταγλωττισµένο (15.20 – 17.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.20 - 13.20 – 15.20 – 17.20, Τετάρτη: 13.20 – 15.20 – 17.20) Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι: Η κλοπή της αστραπής (19.10 – 21.30 – 24.00) Α7. Βρέχει κεφτέδες - µεταγλωττισµένο (16.00 - 18.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 14.00 - 16.00 - 18.00, Τετάρτη: 14.00 - 16.00 - 18.00) Valentine’s day (19.50 - 22.30 - 01.00) Α8. Πλανήτης 51: Επισκέπτης από τη Γη - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 11.50 - 13.50) I love Karditsa (15.40 - 17.40) Στην άκρη του νήµατος (19.40 - 21.50 - 00.10) Α9. Valentine’s day (19.50 - 22.20, Σάββατο και Κυριακή: 17.20 - 19.50 - 22.20) Α10. Στην άκρη του νήµατος (19.40 - 21.50, Σάββατο: 19.40 - 21.50 - 00.10, Κυριακή: 17.00 - 19.40 - 21.50 - 00.10)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/ 834.996, Βασ. Ολγας 150): Ραντεβού στον αέρα (18.00 - 19.45) Σέρλοκ Χολµς (21.45)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/ 261.727, Φιλ. Εταιρείας - ∆ηµ. Μαργαρίτη): Ραντεβού στον αέρα (18.45 - 21.00 - 23.10)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Cinema Park: Ανθρώπινη εµπειρία (Κυριακή 12.30) Βρέχει κεφτέδες - µεταγλωττισµένο 3D (16.00, Σάββατο & Κυριακή: 16.00 - 18.10) Ραντεβού στον αέρα (20.10) Avatar 3D (22.30) Α2. Valentine’s day (18.00 - 20.35 - 23.10, Κυριακή: 15.30 - 18.00 - 20.35 - 23.10) Α3. Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος - µεταγλωττισµένο (16.20, Κυριακή: 12.00 - 14.10 - 16.20) Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι: Η κλοπή της αστραπής (18.30 - 21.00 - 23.30) Α4. Ο µικρός Νικόλας (Σάββατο 16.10, Κυριακή: 13.00 - 16.10) Στην άκρη του νήµατος (18.20 - 20.50 - 23.20) Α5. Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι: Η κλοπή της αστραπής (17.00 - 19.30 - 22.00 - 00.30) Α6. Agora (17.10) Επικίνδυνες µαγειρικές (19.50 - 22.10 - 00.15) A7. Ο λυκάνθρωπος (17.45 - 20.00 - 22.20 - 00.40) Α8. I love Karditsa (16.50)

Στην άκρη του νήµατος (19.20 - 21.50 - 00.20)

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/378.404): Α. Ολύµπιον: Μονάκριβη (18.00 - 20.30 - 23.00) Β. «Παύλος Ζάννας»: Ενας άνδρας µόνος (19.00 – 21.00 - 23.00)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι: Η κλοπή της αστραπής (16.20 - 18.50 21.20 - 23.45, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 13.45 - 16.20 - 18.50 - 21.20 - 23.45) Α2. Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος - µεταγλωττισµένο (16.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 14.40 - 16.40) Στην άκρη του νήµατος (18.40 - 21.00 – 23.20) Α3. Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος - µεταγλωττισµένο (16.15 18.15, Σάββατο και Κυριακή: 12.15 - 14.15 - 16.15 - 18.15) Ραντεβού στον αέρα (20.15 - 22.30) Α4. Βρέχει κεφτέδες - µεταγλωττισµένο (17.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.45 - 13.30 - 15.15 - 17.00) Αµα δε σε θέλει (18.45 - 20.50 - 23.00) Α5. I love Karditsa (Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.00 - 15.00) Valentine’s day (17.10 - 19.30 - 21.50) Σέρλοκ Χολµς (Σάββατο: 00.10) A6. Ο µικρός Νικόλας - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.30) Μονάκριβη (17.00 - 19.20 - 21.40, Σάββατο: 17.00 - 19.20 - 21.40 - 24.00) Α7. Avatar (16.45, Σάββατο και Κυριακή: 13.40 - 16.45) Ο λυκάνθρωπος (19.50 - 22.10, Παρασκευή & Σάββατο: 19.50 - 22.10 - 00.30) Α8. Ανίκητος (17.30) Σέρλοκ Χολµς (20.10 - 22.30) Α9. Ψηλά στον ουρανό - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 11.20 - 13.20 - 15.20) Στην άκρη του νήµατος (17.20 - 19.40 - 22.00, Σάββατο: 17.20 - 19.40 - 22.00 - 00.20) Α10. Valentine’s day (16.50 - 19.10, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 14.20 - 16.50 - 19.10) Στην άκρη του νήµατος (21.30 - 23.50) Α11. Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι: Η κλοπή της αστραπής (17.15 - 19.45 - 22.20, Σάββατο 12.10 - 14.45 - 17.15 - 19.45 - 22.20 - 00.45, Κυριακή: 12.10 14.45 - 17.15 - 19.45 - 22.20)

STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι: Η κλοπή της αστραπής (16.00 - 18.30 21.00 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 13.20 - 16.00 - 18.30 - 21.00 - 23.30) Α2. Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύµπιοι: Η κλοπή της αστραπής (17.00 - 19.30 - 22.00, Σάββατο: 12.00 - 14.30 - 17.00 - 19.30 - 22.00 - 00.20, Κυριακή: 12.00 - 14.30 - 17.00 - 19.30 - 22.00) Α3. Νήσος (16.40, Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 16.40) Στην άκρη του νήµατος (19.10 - 21.30 - 23.50) Α4. Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος - µεταγλωττισµένο (17.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.30 - 15.30 - 17.40) Ο λυκάνθρωπος (19.40 - 22.10, Σάββατο: 19.40 - 22.10 00.40) Α5. Ο µικρός Νικόλας - µεταγλωττισµένο (Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.50) Avatar (16.10 - 23.15) I love Karditsa (19.15 - 21.15) Α6. Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος - µεταγλωττισµένο (16.10 - 18.10, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 - 14.10 - 16.10 - 18.10) Στην άκρη του νήµατος (20.10 22.30, Σάββατο: 20.10 - 22.30 - 00.50) Α7. Βρέχει κεφτέδες - µεταγλωττισµένο (16.15, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.20 - 16.15) Valentine’s day (18.00 - 20.30 - 23.00)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): Soul kitchen (19.00 - 21.00 - 23.00, ∆ευτέρα: 19.00) Φυγάδες του Μιζούρι (∆ευτέρα 21.00)


ΧΡΗΣΙΜΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

χρήσιμα τηλέφωνα ΑΣΗ 100 ΑΜΕΣΗ ΔΡ 10 894646 ΟΜΙΑ 23 ΣΤΡΑΤΟΝ 04-7 199 ΚΗ ΤΙ 2310 5315 ΠΥΡΟΣΒΕΣ Ο 2310-531502, ΙΚ ΕΝ ΛΙΜ 10 554871 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙ Σ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 166 ΕΣΗ 11555 ΚΕΝΤΡΟ ΑΜ ΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘΕ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑ Σ 2310 379000 9609 Σ-ΘΡΑΚΗ ΙΑ ΟΝ 6 & 2310 40 ΕΔ 15 Α ΥΠ. ΜΑΚ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΙΚΗΣ ΕΣΣΑΛΟΝ Θ 2310 996000 ΔΗΜΟΣ Θ ΑΠ 25 ΚΤΕΟ 15 243373 10 10 847833 AIDS 23 859459, 23 Α 2310 50 ΝΟΣΗΜΑΤ 1145 & 2310 5151 ΚΑ ΛΙ ΥΑ ΣΕΞΟ ΙΘΑΚΗ 566134-5 10 23 ς) ια εφήβου 555053 ΟΚΑΝΑ (γ Α 2310 ΙΑ ΘΕΜΑΤ 2310 233333 ΓΥΝΑΙΚΕ Ν ΤΩ ΑΛΩ ΙΑ ΚΑΤΑΝ ΟΙΖΩ 2310 257776 ΠΡΟΣΤΑΣ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 S 1056 SO Ν ΔΩ ΞΗ ΠΑΙ 10501 ΥΠΟΣΤΗΡΙ 511972-3 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 ΔΕΗ: ΔΥΤ. /ΝΙΚΗ 10 3 & 2310 928243 ΚΕΝ. ΘΕΣ 50 /ΝΙΚΗ 10 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ 1 ΟΤΕ: 12 10 207345 23 ΟΥ ΕΡ Ν : ΕΥΑΘ 10 300846 ό σταθερό ΥΣΗΣ 23 8 απ ΤΕ ΧΕ Ο ΑΠ 0 11 8787 ό κινητό 80 Ο ΡΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕ » 2310 520309 απ

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Μυστακίδου 20 - Χαριλάου, Λάρνακος 3 με Αρτάκης - Κ. Τούμπα, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Δ. Γουζέλη 2 - Σόλωνος, 25ης Μαρτίου 56 με Καρακάση 22 (Ο), Αγ. Τριάδος 23 - έναντι εκκλησίας, Αθηναγόρα 2 - Γρ. Λαμπράκη (Ο), Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Ξενοφώντος 10 με Δελφών 41, Αλ. Παπαναστασίου 173 γήπεδο Αρη, Λ. Καραμανλή 128 (Ν. Εγνατία), Λωτού 21 - έναντι Αγ. Μαρίνας - Α. Τούμπα, Μακεδονίας 140 - Βούλγαρη (Ο), Τραπεζούντος 8 - Ανάληψη, Β. Ολγας 178 - Σοφούλη, Βιζύης 68 - Δορυλαίου - Κ. Τούμπα, Β. Ολγας 79 - Γερμανική Σχολή, Κατσιμίδη 68 και Γ. Λαμπράκη - Παπάφειο, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφίας, Απ. Παύλου 23 με Ολυμπιάδος 135, Τσιμισκή 102 - Διαγώνιος (Ο), Αγ. Σοφίας 110 - Κουλέ Καφέ (Ο), Αγ. Σοφίας 16 - Αγ. Σοφία, Ολύμπου 103 - Ιασονίδου, Αλεξ. Σβώλου 40 (Ο), Γ. Κολωνιάρη 33 - Ξηροκρήνη, Αναγεννήσεως 36-38 - Ν. Σ. Σταθμός, Εγνατία 40. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Γ. Κολωνιάρη 33 - Ξηροκρήνη, Μ. Αλεξάνδρου 28. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου 28 - λαϊκή Αγ. Γεωργίου. ΕΥΟΣΜΟΣ: Καραολή και Δημητρίου 161, Μαιάνδρου και Ευφροσύνης 19, Κοσμά Αιτωλού 6. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Εθν. Αντίστασης 7 - Αιγαίου (Ο), Πόντου 41, Αϊδινίου 17 - παλιό τέρμα Ν. Κρήνης, Πασαλίδη 40, Α. Κοραή 30 - Αρετσού, Ν. Στρατού 36 - Φοίνικας. ΝΕΑΠΟΛΗ: Α. Παπανδρέου 177, Αν. Παπανδρέου 33 (πρώην Β. Γεωργίου). ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Ελπίδος 33. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Α. Βελουχιώτη - Α. Βλάχου 14 - Νικόπολη, Ικονίου 27. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Χ. Τρικούπη 33 - Αγ. Σπυρίδωνος, έως τα μεσάνυχτα (Ο).

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Κηφισίας 60 με Σωκράτους 4 - Καλαμαριά, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφία, Κ. Καραμανλή 71 - Ελευθέριο - Κορδελιό, Τσιμισκή 102 - Διαγώνιος, Α. Παπανδρέου 140 - Συκιές - Νεάπολη, Σόλωνος 36-38 - κάθετος Μπότσαρη, Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3 - Αμπελόκηποι, Β. Ολγας 122, Αγ. Δημητρίου 2 (πλησίον οδού Λαγκαδά), Αγγελάκη 33 - Εκθεση, Α. Παπαναστασίου 140 - πλ. Χαριλάου, Ε. Βενιζέλου 68 - κέντρο (μεταξύ Φιλίππου και Ολύμπου), Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6, Κερασούντος 11 με Τάκη Οικονομίδη 86 - Καλαμαριά, Πόντου 65 - Καλαμαριά, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Βιζύης 68 - Δορυλαίου - Κ. Τούμπα, Φλέμινγκ 37 - Γαμβέττα, Β. Ολγας 79 - Γερμανική Σχολή. Συνεχίζουν

έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφία, Σόλωνος 36-38 - κάθετος Μπότσαρη, Αγ. Δημητρίου 2 (πλησίον οδού Λαγκαδά), Α. Παπαναστασίου 140 - Πλ. Χαριλάου, Καραολή και Δημητρίου 254 - τρίγωνο Ηλιούπολη, Κερασούντος 11 με Τάκη Οικονομίδη 86 - Καλαμαριά, Βιζύης 68 - Δορυλαίου - Κ. Τούμπα.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, χειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, αγγειοχειρουργικά, ψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (τηλ. 2310-493400): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, οδοντιατρικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά ορθοπεδικά, ουρολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά νεογνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» (τηλ. 2310-898848). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507.

λαϊκές αγορές 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Πατρ. Γρηγορίου Ε’ και Μακεδονίας ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Κολωνιάρη - Καλλιθέας - Χαλκοκονδύλη ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγίου Στεφάνου ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Παυσανία (περιοχή Γηροκομείου) ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σιατίστης - Παπαφλέσσα - Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μακροχωρίου (περιοχή Ι.Ν.

το σταυρόλεξο 1

2

3

4

τουριστικό, πολιτιστικό · περιοδικό Â Ú ›  Ù Â Úαποδράσεις! · πολλαπλές Û Ùγια 5

6

7

8

9

10

11

12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 OPIZONTIA 1. M·˜ ʇÁÂÈ... fiÙ·Ó ÙÚÂÏ·ÈÓfiÌ·ÛÙ – H ™Èˆ‹ ÙÔ˘˜... ¤ÁÈÓ ٷÈÓ›·. 2. A‹ÙÙËÙÔ˜... ÛÙÚ·Ùfi˜. 3. O ÁÏ¿ÚÔ˜ ÙÔ˘... ÂÈÛÙ‹ÌÔÓ· – MÔÓfi͢ÏÔ ÏÔÈ¿ÚÈÔ. 4. E›Ó·È Û˘Ó‹ıˆ˜ Ù· ıÂÚÈÓ¿ ÊÔڤ̷ٷ –

Αγίου Νικολάου) ΕΥΟΣΜΟΣ: Ιθάκης(κοντά στην περιφερειακή) ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΘΕΡΜΗ - ΓΕΦΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Εδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΚΑΡΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ

¶ÚÒÙ˜ ‡Ï˜ ÌÈ·˜ ‚ÈÔÌ˯·Ó›·˜. 5. TÔ Ê·ÁËÙfi ÙÔ˘... Ì¿Áη – T· Ó‹Ì·Ù· ÛÙ· ÔÔ›· ‰¤ÓÔÓÙ·È Ù· ·ÁΛÛÙÚÈ· ·ÏÈ¢ÙÈÎÒÓ ÔÚÁ¿ÓˆÓ. 6. M ÎfiÌÌ·... Á›ÓÂÙ·È ·ÓÙˆÓ˘Ì›· – M›·... AÁ›· (ηı.) – M¤¯ÚÈ, ÒÛÔ˘. 7. KÔÏÏËÙfi˜... Ê›ÏÔ˜ –

– ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310-214.900 και 2310-218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310550.500. «EUROTAXI» 2310-866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310525.000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/471.372 MALEV, τηλ. 2310/475.740 VIMAVIA,τηλ. 2310/519289, 2310/473.354

εφημερεύοντες γιατροί Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι γιατροί που εφημερεύουν μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είναι: ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ Τουγκελίδης Χρήστος, Η.Πολυτεχνείου 3-Θέρμη, τηλ.2310 465.066 και κιν.6977245479, Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, Ι. Δραγούμη 49, τηλ.2310 526.526, 6972300357, Τσαβδαρίδης Ιωάννης, Νυμφαίου 40 - Εύοσμος, τηλ.2310 774.889, 6972466543, Δουλουμπάκας Ιωάννης, Κομνηνών 47 - Πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ.2310 460.730, 6977540513, Γραικός Κωνσταντίνος, Μητρ. Καλλίδου 34 - Καλαμαριά, τηλ.2310 423.301, 6947184453, Παπαδοπούλου Ευρώπη, Μ. Αλεξάνδρου 15 – Μετέωρα, τηλ. 2310 636.214, 6870085697, Παπαδοπούλου Γαλήνη, 28ης Οκτωβρίου 19 - Εύοσμος, τηλ. 2310 763.088, 6945772648.

ε στα π

37

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

KÚ˘ÊÙÔ‡ÏÈ... ÓË›Ô˘. 8. AÚ¯Èο ÂÓfi˜ ÎÒ‰Èη – ºÙËÓ¿... ÚÔ˚fiÓÙ·. 9. K‡ÂÏÏÔ ÂÓfi˜ ÌÂÁ¿ÏÔ˘ ÙÔ˘ÚÓÔ˘¿ Ì¿ÛÎÂÙ – °ÓˆÛÙ‹ fiÂÚ· ÙÔ˘ MÂÏ›ÓÈ. 10. T· ı¤ÏÂÈ Ô... ÏÂÔÓ¤¯Ù˘ – °Ú¿ÌÌ· ÙÔ˘ ·ÏÊ·‚‹ÙÔ˘ Ì·˜ – O ·ÚÈıÌfi˜ 73 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù·. 11. O˘Ú¿ÓÈ· ÛÒÌ·Ù· – ... PfiÛÈ: ·ÏÈfi˜ ÙÂÓfiÚÔ˜. 12. °¿ÏÏÔ˜ ‰Ú·Ì·ÙÔ˘ÚÁfi˜ Î·È ÔÈËÙ‹˜ (1868-1918) – AÚÚÒÛÙÈ·, ·Ûı¤ÓÂÈ·. 13. AÚfiÛ‚ÏËÙÔ ·fi ÙË ÊˆÙÈ¿ – XˆÚ›˜ Û›ÙÈ ·˘Ù¿. KA£ETA 1. ¶ÚÒÙ˜ ‡Ï˜ ·Ú·ÁˆÁ‹˜ ˙¿¯·Ú˘. 2. TÂÌ¤ÏÈÎÔ, Ú¿ı˘ÌÔ ÎÈ ·˘Ùfi – AfiÙÔÌÔ˜ Ó¢ÚÈÎfi˜ ÎÏÔÓÈÛÌfi˜. 3. MÈÎÚ¿ ÊÙ˘·Ú¿ÎÈ· ÁÈ· ÛÎÔ‡ÈÛÌ· – XÔ˘¿Ó P·ÌfiÓ...: ·ÏÈfi˜ ÚÔÔÓËÙ‹˜ Ô‰ÔÛÊ·›ÚÔ˘. 4. A‰‡Ó·Ì·, ÂÍ·ÛıÂÓË̤ӷ – XÔÚÔÁÚ·ÊÈ΋ Û‡ÓıÂÛË, ¯ÔÚfi‰Ú·Ì·. 5. O ÛÎÂÏÂÙfi˜ ÙÔ˘ ·˘ÙÔ-

ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Φαργκάνης Μιχαήλ, Τζιβαροπούλου 39-Κουφάλια, τηλ.23910 52750, 6976004332, Ιωαννίδης Δημήτριος, Καρυπίδη 23 - Πολίχνη, τηλ. 2310 657.774, 6947158121, Μαυρίδης Ευστράτιος, Μεταμορφώσεως 24 – Καλαμαριά, τηλ.2310 422301. Τοπτσή Ελενα – Δάφνη, Κ. Καραμανλή 145, 6946049378. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Αγγελόπουλος Βάιος, Π. Μελά 33, τηλ.2310 261.200, 6944557170, Πανδοκίδης Κωνσταντίνος, Δελφών 11, τηλ. 2310 815.727, 6976694637, Παπακωνσταντίνου Παντελεήμων, Αγ. Σοφίας 18, τηλ. 2310 269.709, 6944690837, Χαραλαμπόπουλος Ηλίας, Βασ. Ολγας 127, τηλ. 2310 869.546, 6947611987. ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Χριστοφοριδου Χριστίνα, Αγίας Σοφίας 32, τηλ. 2314 015121, 6947273304. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ Βασιλείου Γεώργιος,Γρ. Λαμπράκη 21Α, τηλ. 6944371367, Κόκοτα Αναστασία, Αγ. Δημητρίου 150, τηλ. 2310 212.700, 6996950950, Δαδούλης Ιωάννης, Ουρανή 2 - Ρετζίκι, τηλ.2310 348.167, 6974221681, Παυλίδης Δημήτριος, Κομνηνών 68, Καλαμαριά, τηλ. 2310 481.870, 6945728056, Σαββίδου Αβρόρα, Μεγ. Αλεξάνδρου 58 - Εύοσμος, τηλ.2310 765.455, 6974379762, Κονταλέκας Αλέξανδρος, Μεταλλείων Ταύρου 4 Εύοσμος, τηλ. 2310 558.822, 69796677988, Σουλτάτης Νικόλαος, Μαραθώνος 3 -Παπάφειο, τηλ. 2310 939.106, 6937928479, Ξεφτέρη Μαρία, Αρτάκης 34 - Κ. Τούμπα, τηλ. 2310 951755, 6944338144, Τσακνίδη Ευγενία, 25ης Μαρτίου 59 - Επανομή, τηλ. 23920 42229, 6995960589, Τραγιαννιδης Αθανάσιος, Γ. Παπανδρέου 17Α (πρώην Ανθέων), τηλ. 2310.864390, 6944944777, Αχθοφορίδης Δημήτριος, Κερασούντος 68, τηλ. 2310/412.470, 6944341180. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ Σίμηνας Σωτήριος, 28ης Οκτωβρίου 28Α, τηλ. 2310 824.849, 6945333901, Ραμματά Αικατερίνη Εθν. Αμύνης 40 τηλ. 2310 268.900, 2310 694.581, 6974123224, Μαρινόπουλος Ιωάννης, Εθνικής Αμύνης 32Α, τηλ. 2310 240.697, 6946452138, Λιασίδου Ευπραξία, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6932225444, Νικάνδρου Νίκος, Κ. Καραμανλή 158, τηλ. 2310 334.284, 6944981206. ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ Μπότσογλου Θεόδωρος, Μεγ. Αλεξάνδρου 65- Ν. Παραλία, τηλ. 2310 869.903, 6932436979. ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Κυριακίδης Παναγιώτης, Β. Ταβάκη 24Α Θέρμη, τηλ. 2310 383866, 6946096931, Κουτούλα Ολγα, Μεγ. Αλεξάνδρου 89 - Εύοσμος, 6977467557, τηλ. 2310 756.086, Παρούσης Μιλτιάδης, Παπάφη 57, τηλ. 2310 931.172, 6938004618. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Βλάχος Μάρκος, Επιδαύρου 35 Κάτω Τούμπα, τηλ. 2310 924.859, 6973759656, Βογιατζή Μαρία. Βαζελώνος 32 με Κομνηνών γωνία Πεζόδρομος - άνω-

ÎÈÓ‹ÙÔ˘ – O K¿Ùˆ KfiÛÌÔ˜. 6. ¶·Ú·fiÙ·ÌÔ˜ ÙÔ˘ ¢Ô‡Ó·‚Ë – Zˆ‡ÊÈÔ... ÁÈ· ˘ÔÎÏÔ¤˜ – §ÂÙ‹ ÎψÛÙ‹. 7. ¶·Ù¤Ú·˜ Ù˘ ¶ËÓÂÏfi˘ – AÚıÚÔ ÁÈ· ÔÏÏ¿. 8. º˘Ï‹ ÙÔ˘ KÔÓÁÎfi – T˙Ô˘ÏȤٷ...: IÙ·Ï›‰· ËıÔÔÈfi˜ – O ·ÚÈıÌfi˜ 55 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù·. 9. ¶·Ú¿ÊÔÚÔÈ ı˘ÌÔ› (·Ú¯.) – ¢ÂÈÎÙÈ΋ ·ÓÙˆÓ˘Ì›·. 10. °¿ÏÏÔ˜ ˙ˆÁÚ¿ÊÔ˜ Î·È ¯·Ú¿ÎÙ˘ – AÛÈ·ÙÈ΋ ¤ÚËÌÔ˜ – EÓ·˜... §Ô˘‰Ô‚›ÎÔ˜. 11. OÌÔÈ· ÁÚ¿ÌÌ·Ù· – ¢Èψ̷ÙÈ΋... ·¿ÓÙËÛË – ™Ù· Ì·ıËÌ·ÙÈο... ÂÚÈÙÙÔ›. 12. E‡ÊÏÂÎÙÔ˜ ̇ÎËÙ·˜ – IÛÙÔÚÈ΋ fiÏË Ù˘ IÛ·Ó›·˜. H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

1

2

3

4

5

6

K A P A B O K Y P H ¢ E ™

E ¶ O M E N A

P O ¢ A

A • O N A ™

™ H ™ A M I A

I P

A M I T A

H P E M I A ¶

O ¶ O ™ O I

A N P A

T I M I O T H T A

7 A § I M O N O ° A T A

8

9

10

11

12

A N A

N T

T I T § O ™

A K O Y ™ I O ™

M A P ™

H ™ T K O P O ™

A T A N O I A H

H K X A M

§ O T I

A K I N H ™ I A

θεν Εθνικής τράπεζας, τηλ. 2310 443318, 6937777232. ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Ναβροζίδης Τριαντάφυλλος, Δημητρίου Καραολή 96 - Εύοσμος, τηλ. 2310 707.401, 2310 700.257, 6946912207, Θάνος Βασίλειος, Ερμού 36, τηλ. 2310 250.719, 6977284620, Παπουτσόπουλος Νικόλαος, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6937637090. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ Αγγελίδης Ιορδάνης, Βασ. Ολγας 8, τηλ. 2310 825.817, 6932495498, Ουργκαντζίδης Γκαρνίκ, Π. Μελά 11 Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, τηλ.23970 22555, 6977514334, Κεσσίδης Εκτορας, Μακένζυ Κίνγκ 4 - Πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310 240.413, 6936185856, Μπογδάνης Κωνσταντίνος, Αγγελάκη 25, τηλ. 2310 268.203, 6942969190. ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ Παπαθανασίου Μιχαήλ, Εθνικής Αντιστάσεως 75 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 447.110, 6972695805, Μαυρίδης Ανδρέας, Α. Παπανδρέου 35-37 – Κορδελιό, τηλ. 2310 700.409, 6945153545, Βακαλίδης Κωνσταντίνος, Μητροπόλεως 40, τηλ. 2310 240.043, 6974992171. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ Ηλιάδης Ιωάννης, Εγνατίας 63, τηλ. 2310 276322, 6944577382. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Δραγκιώτης Ευστάθιος, Βαζελώνος 32 με Κομνηνών γωνία-Πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ. 2310 443.342 και κιν.6932893687, Σουλτανίδης Μαρίνος, Αντιγονιδών 11, τηλ. 2310 515.158, 6937146757, Καρκαμάνη Γεωργία, Κομνηνών 47 - Καλαμαριά, τηλ. 2310 444.105, 6955580433. ΩΡΛ Κανιούρας Κωνσταντίνος, Εγνατίας 96, κιν.6945166277, Βάσσος Αγγελος, Καραολή και Δημητρίου 96, τηλ. 6972845400. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ Παπαδοπούλου Ευθυμία, Επιδαύρου 35 - Κ. Τούμπα, τηλ. 6973431878, Κουρτίδου - Παπαδέλη Χρυσούλα, Εθνικής Αντιστάσεως 44, τηλ. 6974239238, Τρύφων Σταύρος, Νάτσινα 56 - Χαριλάου, τηλ. 2310 316816, 6976648686, Χατζηαποστόλου Παναγιώτης, Δημ. Γούναρη 44, τηλ. 2310 243119, 6945266126, Καραπέτσας Θωμάς, Π. Π. Γερμανού 8, τηλ. 6944437747, Καπετανγιώργης Αθανάσιος, Παπαναστασίου 22 - Θέρμη, τηλ. 2310 487.460, 6937018967, Μανωλάκογλου Νικόλαος, Μητρ. Χρυσάνθου 2-Καλαμαριά, τηλ.2310 480.809, 6944281464, Ναλμπάντης Αθανάσιος, Επανομής 29 – Καλαμαριά, τηλ.2310 416435, Τσαούσης Βασίλειος, Δημ. Γούναρη 42, τηλ. 6945499696.

εφημερεύον κτηνιατρείο Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας εφημερεύει το κτηνιατρείο του ΚΟΤΑΝΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Απ. Παύλου 30, τηλ. 2310 213.320, κιν. 6977827580.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

38

ζώδια ΚΡΙΟΣ (21 Μαρτίου – 20 Απριλίου) Προσπαθήστε να ξεκαθαρίσετε εκκρεμότητες του παρελθόντος.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου) Θετικές αλλαγές ευνοούν τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου) Μπορείτε να βάλετε ένα συνετό προγραμματισμό, προκειμένου να επιτύχετε τους στόχους σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου) Διάφορες δυσκολίες απομακρύνονται, κάτι που θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ανάσα.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου) Από σήμερα ξεκινάει μία πολύ εποικοδομητική περίοδος.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου) Ιδανική μέρα για να κάνετε σημαντικές γνωριμίες.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου) Καλή περίοδος για να διευθετήσετε τα οικονομικά σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου) Αφήστε πίσω σας το παρελθόν και προσπαθήστε να κάνετε μια νέα αρχή στα αισθηματικά σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου) Ευνοούνται οι κοινωνικές δραστηριότητες. Εχετε ανάγκη τη φιλία και την υποστήριξη των άλλων.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου) Κατάλληλη εποχή για να εκφράσετε επιθυμίες και συναισθήματα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου) Η ευρηματικότητά σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε νέα επαγγελματικά σχέδια.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) Ο έρωτας παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή σας.

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΧΡΗΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ετών 67 κηδεύουμε σήμερα, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Γιαννούλα. Τα παιδιά: Περικλής, Μαρία - Ηλίας. Τα αδέλφια. Ο εγγονός: Σαράντης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Χρ. Τσίγκρος». Τον αγαπημένο μας πατέρα, γιο, αδελφό και θείο ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΠΡΑΝΙΚΑ ετών 56 κηδεύουμε σήμερα, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Γιώργος, Στέλλα. Η μητέρα: Παρασκευή. Τα αδέλφια: Αννα - Γιάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΘΕΟΓΝΩΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ετών 65 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Νικόλαος. Τα παιδιά: Ανατολή - Καλούδης, Ελισσάβετ - Αναστάσιος. Τα αδέλφια: Γιολάντα - Νικόλαος. Τα εγγόνια: Παντελής, Νικόλαος, Νικόλαος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων Μαλακοπής. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΤΣΙΤΣΑΜΗ ετών 72 κηδεύουμε σήμερα, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Ταξιαρχών Κουλέ Καφέ. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Ιωάννης. Τα παιδιά: Δημήτριος - Αναστασία, ιερεύς Εμμανουήλ - Ευγενία. Τα αδέλφια: Κωνσταντίνος, Βενετία - Νικόλαος, Ελεονώρα - Νικόλαος, Γρηγόριος, Θωμαή. Τα εγγόνια: Ιωάννης, Δήμητρα - Αγάπη, Ιωάννης, Μαρκέλλα.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΚΗΔΕΙΑ

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΠΙΣΤΑ κηδεύουμε σήμερα, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Σάκης - Κατερίνα, Πάνος - Χαρούλα, Ρίτσα - Βαγγέλης. Τα αδέλφια: Γιώργος - Φρειδερίκη, Γιάννης - Πόπη, Ευαγγελία, Νίκος - Κίτσα. Τα εγγόνια: Γιώργος - Βέρα, Κωστής, Αγγελος, Κρυσταλλία, Ολγα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Χρυσίδη».

Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 11.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Τα παιδιά: Στέργιος, Κυριακή - Ηλίας Μασουρίδης. Τα αδέλφια: Ανατολή - Ευστράτιος, Καραγιαννίδης. Τα εγγόνια: Δημήτριος, Φαίδρα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δαραβίγκα», Β. Ολγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών), έτος ίδρ. 1928.

Τον αγαπημένο μας

Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 2.30 μ.μ. στο ναό. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ετών 76 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Ανω Τούμπας. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Ισαάκ. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος - Δουκένη, Χαράλαμπος - Γεωργία. Τα αδέλφια: Βασίλειος - Βασιλική. Τα εγγόνια: Μαρία, Ειρήνη, Αθανάσιος, Σοφία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων Μαλακοπής. Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΝΟΣΟΒΑ ετών 79 κηδεύουμε σήμερα, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Παναγίας Σουμελά Ορφανίου Καβάλας. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Εντουαρτ - Ζωή. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 11 π.μ. από την «Ποδηλατούπολη». Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΤΖΙΔΟΥ ετών 81 κηδεύουμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Οι αδελφές: Σοφούλα, Βασιλική. Τα ανίψια: Βασιλική, Αντώνιος. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 9.45 π.μ. στα νεκροστάσια.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Ιωάννου Χρυσοστόμου, ετήσιο

μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Λοχαγού ε.α. Η σύζυγος: Εύα. Η κόρη: Αναστασία-Βάια. Τα αδέλφια: Παναγιώτα Τσιαρσιώτη, Ελένη Παπαγεωργίου, Ευάγγελος Μπαλτσιόγιας, Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Αναστασία - Νικόλαος Χίου. Η εγγονή: ΑθανασίαΕύα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Βλάχος». Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΟΥΚΟΒΙΤΗ Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Μάγδα - Θεόδωρος, Βασιλεία - Ιωάννης. Τα εγγόνια: Σοφία, Αγγελος, Δημήτρης, Χρήστος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132. Τελούμε σήμερα, 11 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα, παππού και θείου ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΝΤΟΣΙΔΗ Τα παιδιά: Κωνσταντίνος - Αικατερίνη. Ο εγγονός: Λάζαρος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132. Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10.30 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καραμπουρνάκι, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ αντισυνταγματάρχη ε.α. Η σύζυγος: Σοφούλα. Τα παιδιά: Σίσσυ, Νατάσα - Κώστας. Τα εγγόνια: Σόφη, Πολυδεύκης, Δημήτρης, Ελίνα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο ζαχαροπλαστείο «Janni», Θεμ. Σοφούλη 117. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», από το 1975, Βασ. Ολγας 72. Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρου-

ΜΝΗΜOΣΥΝO Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 11.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Συνταξιούχου ιατρού καρδιολόγου Η σύζυγος: Αγγελική. Τα παιδιά: Πόπη - Γιώργος, Θάλεια - Αθανάσιος. Τα εγγόνια: Δημήτρης, Αγγελική, Θωμαή. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα Παλλάς». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», από το 1975, Βασ. Ολγας 72. αρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ χήρας Ιακώβου Τα παιδιά: Νικόλαος - Μαρία Τριανταφυλλίδη. Τα εγγόνια: Ελευθερία, Ιωάννης, Ελπίδα, Μαρία. Οι συγγενείς. Η οικογένεια εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους συμμετείχαν στο πένθος της.

Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Μακρύγιαλου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ Η σύζυγος: Χαρούλα. Τα παιδιά: Δήμητρα - Καλλιόπη, Γεωργία. Οι γονείς: Κωνσταντίνος - Δήμητρα, Κωνσταντίνος - Γεωργία. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην ψαροταβέρνα «Η κόκκινη βάρκα».

Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ Η σύζυγος: Κατίνα. Τα παιδιά: Μάρθα - Γρηγόρης, Γλυκερία - Απόστολος, Φρειδερίκη - Αθανάσιος, Πέτρος - Αλεξάνδρα. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΤΑΚΟΥΔΗ Η σύζυγος: Ευγενία. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος, Αριστοτέλης, Μάριος, Χρήστος. Τα αδέλφια: Θωμάς - Ασπασία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΗΛΙΑ ΘΩΜΑΪΔΗ Η σύζυγος: Σουλτάνα. Τα παιδιά: Ελένη - Κωνσταντίνος, Πολυχρόνης - Χριστίνα. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Λαοδηγήτριας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας ΜΑΡΙΑΣ ΓΕΔΙΚΗ Τα παιδιά: Στράτος - Φωτεινή, Χρήστος - Ανθούλα, Τριαντάφυλλος - Βάσω. Τα εγγόνια: Κώστας, Βάσω, Μαρία, Θεόφιλος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 11.15 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΟΥΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Η σύζυγος: Ελισσάβετ. Τα παιδιά: Θοδωρής - Σοφία. Τα αδέλφια: Γιάννης - Μελίνα, Νίκος - Δήμητρα. Τα εγγόνια: Μαρία, Ελισσάβετ, Ανθιμος, Διαμαντής. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων. Τελούμε σήμερα, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Φιλύρου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, γιου, θείου και φίλου ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΜΑΛΙΔΗ Η σύζυγος: Γεωργέτα. Τα παιδιά: Ιωάννης, Γεώργιος - Ανέστης. Τα αδέλφια: Χριστίνα, Μαρία - Κυριάκος, Κρυστάνα - Τούρι, Μαϊλίντα - Αθανάσιος, Εύα - Μιχαήλ, Ερνεστ.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΠΕΝΘΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ

Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10.15 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑ Ο σύζυγος: Βασίλειος. Τα παιδιά: Μαρία - Ευγένιος, Μάρθα - Βαγγέλης. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Αφροδίτη, Δημήτρης, Δανάη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», από το 1975, Βασ. Ολγας 72.

Την λατρεμένη μας σύζυγο, μητέρα, κόρη, αδελφή και θεία ΦΑΝΗ ΣΦΕΝΔΟΝΗ σύζυγο Ιωάννη το γένος Παπανικολάου υπάλληλο Ο.Α. ετών 55 κηδεύσαμε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Μητρόπολη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Γιάννης. Τα παιδιά: Αφροδίτη, Νίκος. Η μητέρα: Καλλιρρόη-Ελένη Παπανικολάου. Τα αδέλφια: Αννα - Πάρης Χατζηιωαννίδης, Δήμητρα - Αρης Μέντζος, Αννα Σφενδόνη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», από το 1975, Βασ. Ολγας 72.

Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΑΚΟΥ κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως - Γεννήσεως του Σωτήρος Μιαούλη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Βικτωρία - Ιωάννης, Ελένη - Ιωάννης. Τα εγγόνια: Ευάγγελος, Δημήτριος, Κωνσταντίνος, Βασιλική. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», από το 1975, Βασ. Ολγας 72.

Οι μητέρες: Γεωργία, Σοφία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Ανω Τούμπας, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΙΩΤΟΥ Ο σύζυγος: Κωνσταντίνος. Τα παιδιά: Θανάσης - Αννα. Τα αδέλφια. Οι εγγονές: Νικολέτα, Κωνσταντίνα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Ιωσήφ και Φωτεινής Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΛΑΜΠΑΚΗ Ο σύζυγος: Γεώργιος. Τα παιδιά: Μαγδαληνή - Νίκος, Δημήτριος Δέσποινα. Η αδελφή: Βασιλική. Τα εγγόνια. Το δισέγγονο. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

σεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΙΛΑΦΤΣΗ Η σύζυγος: Βαρβάρα. Τα παιδιά: Αλέξης - Ευτυχία, Βασίλης - Φωτεινή, Τάσος - Ολγα, Καλλιόπη - Πασχάλης, Ασκληπιός - Αναστασία. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων.

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΣΟΥΖΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ετών 72 Φιλόλογο καθηγήτρια κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Φώτης Φαίδων. Τα παιδιά: Αφροδίτη - Αλέξανδρος, Χάρης - Πόπη. Τα αδέλφια: Δημήτρης - Νέλλη, Νίνα - Σταύρος. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνα, Ηλέκτρα, Φαίδων. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τε-

ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ» ∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ετών 87 συνταξιούχο Δημοσίου κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Λιτοχωρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Μαρία, Ιωάννης - Ευαγγελία. Οι αδελφές: Μαρίκα, Φανή. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δέδος».

ρανία. Η κόρη: Μαρία. Τα αδέλφια: Ολγα - Ιωάννης, Στέλλα - Μιχάλης. Οι γονείς: Μαρία, Ιωάννης - Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΓΓΕΛΟ ΚΑΡΑΚΟΛΗ ετών 72 κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 4 μ.μ., από το νεκροστάσιο Νο 5 των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αγγελική. Τα παιδιά: Δημήτρης, Ιωάννης. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, γιο και θείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ετών 55 κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ου-

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΙΑΚΟ ετών 83 κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Στερ-

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

Τελούμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παύλου κοιμητηρίων Μαλακοπής, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύ-

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ

λετών «Δημήτριος Χρ. Τσίγκρος».

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΚΑΣΤΑΝΑ Αετοράχης 62, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-810.245, κιν. 6978-329.945 κιν. 6977-986.122

«ΤΣΕΠΑ» Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια 1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

TEΛETAI

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Ο ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ «ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ» ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΤΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΣΥΝΩΝΥΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΕΛΕΤΩΝ, Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΓΡΑΦΕΙΑ: • Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά») τηλ. 2310-869.250-1 • Σωκράτους 3 (όπισθεν Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου, Εγνατία) τηλ. 2310-274.510

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

• Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310-831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

Αγν. Στρατιώτη 32

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

Την αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΣΟΥΣΣΑΝΑ ΤΣΙΡΙΔΟΥ ετών 85 κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 3.30 μ.μ., από τον

Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΕΛΕΝΗ ΣΔΟΥΓΚΟΥ κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα αδέλφια: Ιωάννης - Ασπασία, Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132 - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 21.21.70, 2000.15 - ΚΙΝ.: 6977 597464 - FAX: 2310 203 691 www.baboulas.com

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η

γιανή. Τα παιδιά: Αστέριος - Θεοδώρα, Φώτης - Αθανασία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ

αφοι

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΛΤΣΙΔΑ ετών 90 κηδεύσαμε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 2 μ.μ., από τον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Βούλγαρη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αικατερίνη. Τα παιδιά: Ζωή - Κώστας, Αλίκη - Γιάννης. Η αδελφή: Θεοδωρή. Τα εγγόνια: Γιάννης, Αλέξανδρος, Ηρώ. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Γεώργιος - Ελένη. Ο εγγονός: Δημήτρης. Οι συγγενείς.

ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

39

• 25ης Μαρτίου 16 (Νέοι Επιβάτες, Δήμος Θερμαϊκού) τηλ. 23920-20.537-20.328

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ». ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ. Κινητό: 6944-315827 www.baboulas.gr

Mε εκτίμηση Φάνης & Βασίλης Μπαμπούλας


∆εν είναι Πρωταπριλιά!

«Κεκτηµένα» Οι διπλωµατικοί υπάλληλοι δε διανοούνται να συναινέσουν σε περικοπές των επιδοµάτων τους. Τίθεται, λένε, σε αµφισβήτηση η αξιοπρεπής εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Οι υπάλληλοι της Βουλής φτάνουν στα πρόθυρα του εγκεφαλικού, όταν ακούν ότι µπορεί να κοπούν οι δύο επιπλέον µισθοί τους, τους οποίους δεν παίρνει κανένας άλλος Ελληνας πολίτης. Αν δεν εισπράττουν δεκαέξι, αλλά µόνο δεκατέσσερις µισθούς, θα υποβαθµιστεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου - και δεν επιτρέπεται να βάζουµε τους θεσµούς σε περιπέτειες. Οι αξιωµατικοί που αποστρατεύονται «δόξη και τιµή» στα σαράντα πέντε και, γεροί να ‘ναι, εισπράττουν σαράντα χρόνια σύνταξη, που πληρώνουν οι φορολογούµενοι και οι µη προνοµιούχοι εργαζόµενοι, δε δέχονται να αντιµετωπιστούν όπως οι κοινοί θνητοί αρµοδιότητος Λοβέρδου. Οι αγρότες του Προµαχώνα ανέλαβαν αυτόκλητοι την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ηθελαν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» ή να τους επισκεφτεί ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως. TOY MAKH BOΪTΣI∆H Οι τρίτεκνες mvoitsidis@the.forthnet.gr µητέρες δε συµβιβάζονται µε τις κατ’ εξαίρεσιν αποσπάσεις, µε τη µοριοδότηση των παιδιών τους στις εξετάσεις για το Δηµόσιο, µε το ειδικό οικογενειακό επίδοµα και µε τις άλλες παροχές και επιµένουν για σύνταξη µε είκοσι χρόνια εργασίας - στην Ελλάδα οι δηµόσιες υπάλληλοι που δεν έχουν τρία παιδιά είναι δεύτερης κατηγορίας και θα πρέπει σταθερά να υπηρετούν στη µεθόριο, επειδή προηγούνται τα «κοινωνικά» και «δηµογραφικά» κριτήρια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν άδικο να επιβάλλεται ΦΜΑΠ σε περιουσίες µε αντικειµενική αξία πάνω από τις 400 χιλιάδες ευρώ (δηλαδή µε εµπορική τουλάχιστον 800 χιλιάδες). Ακόµη και οι βουλευτές αρνούνται να συναινέσουν σε µια συµβολική περικοπή των αποδοχών τους, γιατί το επάγγελµα είναι πολυδάπανο και µε λιγότερα δε βγαίνουν. Αν το χρήµα περίσσευε, δε θα είχαµε τέτοιες σκοτούρες, οπότε ας έπαιρναν οι δίτεκνοι σύνταξη µε πέντε χρόνια δουλειάς και µαζί ένα εξοχικό και φουσκωτό σκάφος για να σκοτώνουν τις ελεύθερες ώρες. Αλλά σε µια περίοδο που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η εικόνα µιας κατακερµατισµένης κοινωνίας, όπου καµιά επαγγελµατική οµάδα δε διανοείται να παραχωρήσει µια δεκάρα, όλες υπερασπίζονται «κεκτηµένα» που δεν αντέχουν στην πραγµατικότητα και οι αερολόγοι λαϊκιστές έχουν την τιµητική τους, δείχνει πόσο έχει προχωρήσει η διάβρωση και πόσος δρόµος χρειάζεται να διανυθεί ώστε να αποκατασταθεί µία στοιχειώδης µορφή εθνικής αλληλεγγύης. Μέχρι τότε, ο µόνος που θα έχει παραχωρήσει κάτι θα είναι ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας.

Φωτογραφία: Associated Press

Αποδίδουν φόρο τιµής στον Καραβάτζιο

Με αφορµή τη συµπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του Καραβάτζιο, ανοίγει σήµερα για το κοινό έκθεση µε έργα του στο ανάκτορο Σκουντερίε Ντελ Κιρινάλε στη Ρώµη. Η έκθεση θα διαρκέσει µέχρι τις 13 Ιουνίου και οι επισκέπτες θα έχουν την τύχη να δουν έργα του Λοµβαρδού ζωγράφου, όπως ο «Θριαµβευτής Ερωτας».

Τα ίδια και τα ίδια στο καναβάτσο

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Περιμένω να κατεβεί ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο για να νικήσει. Να ρίξει μια δυάρα υπέροχη, να καταφέρει να σταμαΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H τήσει τον Σισέ, την παιχτούρα, petefris@otenet.gr χωρίς να του ξεφύγει κανένας αλαφρύς από τις πτέρυγες, να κάνει τη ζημιά. Περιμένω, ως παραδοσιακό Μπαόκι, να κάνει η ομάδα αυτό που ενθουσιάζει τους οπαδούς, τους φιλάθλους, τους πωρωμένους, τους καψουρεμένους. Και αυτό περίμενα να διατρέχει όλη την εβδομάδα τον Τύπο και τις αθλητικές ενημερώσεις. Κι όμως, δεν πρόλαβε να μπει η Τρίτη και άρχισαν τα όργανα. Μας την είπαν από μπλογκ και παρασχόλια. Το μίσος κατά των «γάβρων» θα επικρατήσει. Με την Πανάθα μάς δένουν άρρηκτοι δεσμοί. Θα υπάρξει μέριμνα, θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα, ώστε ο Ολυμπιακός να χάσει τον τίτλο, που τον έχει πλησιάσει επικίνδυνα,

δηλαδή στους τρεις βαθμούς. Ημαρτον, που λέει ένας. Τα πάντα όλα, που λέει ένας άλλος. Και να πεις πως είναι ο Ογκουνσότο, ο οποίος

δεν κατέχει πολλά ελληνικά ο άνθρωπος, πάει κι έρχεται. Ενώ στις άλλες κατηγορίες, το στοίχημα και τα παρακλάδια του έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που, αν περνούσε από το χέρι μου, θα την καταργούσα αμέσως, μήπως και διασωθεί ο καημός του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η αξιοπρέπεια του φίλαθλου, στην εθνική κατηγορία είναι απλώς ανόητο να θίγεται μια πόλη ότι είναι πρόθυμη για ματσαράγκες. Για εμάς, αν χαθεί το πρωτάθλημα, δεν έχει σημασία αν θα γιορτάζει η Αθήνα ή ο Πειραιάς. Επειδή ένα πρωτάθλημα έχει χρόνια να φανεί στη Σαλονίκη κι επειδή μπορεί να άλλαξε η μπαλίτσα, αλλά όχι η έλξη που ασκεί το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, δεν έχουμε ταλέντα από γειτονιές, παρά σπανίως, επειδή οι γειτονιές έχουν άλλες δουλειές να κάνουν πια. Τα παιδιά μένουν στα σπίτια τους, αυστηρώς επιτηρούμενα. Μάλιστα, έχουμε πλήθος μισθοφόρων ή παιδιών από τρίτες χώρες, αλλά παίζουν καλή μπάλα και τους αγαπάμε γι’ αυτό. Οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Δεν είμαι βλάκας να υποστηρίξω ότι φέτος ανακαλύψαμε τις πιέσεις και τα εκτός ελέγχου μαγειρέματα στο ποδόσφαιρο, αλλά φέτος η ομάδα τα καταφέρνει, εκμεταλλεύεται σωστά τις ευκαιρίες, εκμεταλλεύεται την αστάθεια των «μεγάλων» που άγονται και φέρονται από τον επικοινωνιακό τους σύμβουλο. Περιμένω να κατεβεί ο ΠΑΟΚ και να νικήσει. Αλλά αν φέρει ισοπαλία ή χάσει, παλεύοντας χωρίς θεατρικότητα, γονατίζοντας επειδή του λείπει ο πάγκος ή επειδή ο Σισέ κερδίσει ένα από αυτά τα φαρμακερά στοιχήματα με τον εαυτό του, δεν πρόκειται να υποφέρω, επειδή καταλαβαίνω τις διαβαθμίσεις της ήττας. Αν χάσουμε στα μαρμαρένια αλώνια, θα το καταλάβουμε άπαντες. Παίξτε την μπαλίτσα που ξέρετε και όλα θα πάνε καλά.


φωνή Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΑΕΚ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΗΡΑΚΛΗΣ

Αγώνας χωρίς αύριο µε Λεβαδειακό σελ. 20-21

Νίκη για τετράδα Ο Αρης αντιµετωπίζει αύριο την ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ, µε ανεβασµένο ηθικό και στόχο να την προσπεράσει. Ρονάλντο: «Να προσέξουµε πολύ τις στηµένες φάσεις»

Με Τζιµπούρ και Μπλάνκο ME το Σάχα κάτω από τα δοκάρια της θα υποδεχτεί η ΑΕΚ στο αυριανό ντέρµπι τον Αρη. Ο Αραµπατζής, αν και επέστρεψε στις προπονήσεις θεωρήθηκε ανέτοιµος, µε συνέπεια να µείνει εκτός αποστολής. Ο Ντ. Μπάγεβιτς προκρίνει τη χρησιµοποίηση δύο επιθετικών, καθώς ο Τζιµπούρ δείχνει αναγεννηµένος, γι’ αυτό και θα πλαισιώσει τον Μπλάνκο. Η ΠΑΕ αναµένει πολύ κόσµο στο ΟΑΚΑ, έπειτα από τις τελευταίες θετικές εµφανίσεις της οµάδας, αλλά και τον «άνεµο αλλαγής» που πνέει στα διοικητικά. Χτες, ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου η γενική συνέλευση, στην οποία αναµένεται να αναλάβει την προεδρία ο Σ. Αδαµίδης. Ο κ. Μπάγεβιτς δείχνει να υπολογίζει ιδιαίτερα την επιθετική γραµµή του Αρη, γι’ αυτό και έδωσε συγκεκριµένες οδηγίες αναχαίτισης στους αµυντικούς του, αναγνωρίζοντας τον Κόκε ως τον κινητήριο µοχλό. ∆εν αποκλείεται µάλιστα, να αποφασίσει το ασφυκτικό µαρκάρισµα του Ισπανού, ώστε να µπλοκάρει τον Αρη. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ως «αγώνα – κλειδί» χαρακτηρίζουν το σηµερινό µε τον Εργοτέλη οι «ερυθρόλευκοι». Γι’ αυτό κι ο Σ. Κόκκαλης βρέθηκε χτες στου Ρέντη. Είχε συνοµιλία µε τον Μπ. Μπάντοβιτς και ζήτησε τη νίκη, ώστε να παιχτεί ο τίτλος στον αγώνα µε τον Παναθηναϊκό. Ο Μέλµπεργκ κι ο Ζαϊρί συµµετέχουν στην αποστολή, ενώ ο Ντουντού κάνει αγώνα δρόµου για να προλάβει το παιχνίδι µε την Μπορντό. Γ. ΝΑΤΟΥ

Ο Κάλβο µε αντίπαλο τον Γιάχιτς στο µατς του πρώτου γύρου Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Μ

πορεί η κατάκτηση του Κυπέλλου να είναι το µεγάλο απωθηµένο του Αρη, εντούτοις, οι «κίτρινοι» δε σκοπεύουν να βάλουν το πρωτάθληµα σε δεύτερη µοίρα. Το αυριανό παιχνίδι µε την ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ, έχει µεγάλη βαθµολογική σηµασία αφού το διακύβευµά του είναι η τέταρτη θέση της βαθµολογίας. Αν οι παίκτες του Κούπερ κερδίσουν την Ενωση θα την προσπεράσουν στην κατάταξη και θα γίνουν αυτόµατα το φαβορί. Τα πλέι οφ θα είναι ένα δεύτερο µικρό πρωτάθληµα και κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει µεγάλες ανατροπές σε σχέση µε την κανονική περίοδο, αλλά οι προϋποθέσεις µε τις οποίες θα µπει στη «µάχη» κάθε οµάδα, θα παίξουν σηµαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσµα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αρης θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό σηµείο εκκίνησης. Ο Αρης είναι... σχεδόν πλήρης. Ο µόνος παίκτης που δεν υπολογίζεται από τον Κούπερ είναι ο

τιµωρηµένος Χαβιέρ Κάµπορα που θα εκτίσει την ποινή για τις τέσσερις κίτρινες κάρτες. Ο Καµέλ Μεριέµ είναι καλά και θέλει να παίξει αλλά ο προπονητής του Αρη θα αποφασίσει µετά το τέλος της σηµερινής προπόνησης αν θα τον συµπεριλάβει στην αποστολή. Σε περίπτωση που ο Γαλλοαλγερινός κριθεί «µάχιµος» θα παίξει πιθανότατα µε προστατευτική µάσκα. Στην επίθεση των «κιτρίνων» αναµένεται να επιστρέψει ο Εντι Τζόνσον ως αντικαταστάτης του Κάµπορα και παρτενέρ του αρχηγού, Σέρχιο Κόκε. Στον άξονα της µεσαίας γραµµής πολύ πιθανή είναι η χρησιµοποίηση των Ναφτί και Φερνάντες, προκειµένου να ξεκουραστεί ο Πρίττας. Στη διάθεση του Κούπερ είναι πάντως και ο Νάτσο Γκαρσία που εξέτισε την ποινή του.

Ρονάλντο: «Μας µοιάζει η ΑΕΚ» Στην άµυνα του Αρη δεν αναµένονται αλλαγές. Ενας από τους δύο στόπερ της οµάδας στο ΟΑΚΑ θα είναι ο Ρονάλντο Γκιάρο, που µίλησε στον «Αρης FM» για την πρόκριση στα ηµιτελικά του Κυπέλλου, αλλά και για το ντέρµπι µε την

ΑΕΚ. «Στο πρώτο παιχνίδι του Κυπέλλου µε την Ξάνθη, παίξαµε σε έναν αγωνιστικό χώρο βαρύ, µε πολύ νερό. Ηταν ένα παιχνίδι µε πολλές δυσκολίες που θα µας µείνει αξέχαστο, λόγω της συγκλονιστικής εξέλιξής του. Τώρα πλέον σκεφτόµαστε το µατς µε την ΑΕΚ. Είναι πολύ δυνατή οµάδα. Μπορώ να πω µάλιστα ότι µας µοιάζει αφού έχουµε κοινά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι µας. Πρέπει να είµαστε απόλυτα προσεκτικοί και συγκεντρωµένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουµε στις στηµένες φάσεις. Σε αυτά τα µατς, αν δεχτείς γκολ από δικό σου λάθος, είναι δύσκολο να ανατρέψεις το σκορ. Θα χρειαστεί επίσης να τρέξουµε περισσότερο από την άλλη οµάδα. Να είµαστε καλύτεροι από κάθε άποψη, γιατί έτσι κερδίζονται τα ντέρµπι». Στο µεταξύ, οριστικοποιήθηκε η συµµετοχή της Λέσχης Φίλων Αρη στην εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΟΥΕΦΑ, µε σκοπό την προώθηση του µοντέλου διοίκησης που βασίζεται στην ενεργό συµµετοχή των φιλάθλων.


18

2

φωνή

WEEKEND ΣΤΑ ΓΗΠΕ∆Α

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: MAKHΣ ΤΣΙΡΑΝΙ∆ΗΣ

Β’ ΕΘΝΙΚΗ

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΛΕΒΑ∆ΕΙΑΚΟΣ

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Το σερί του Αστέρα ΟΥΤΕ στη ∆ράµα σταµάτησε το αήττητο σερί του Αγρ. Αστέρα. Οι «πράσινοι» νίκησαν 1-0 τη ∆όξα κι έφτασαν τους δέκα αγώνες χωρίς ήττα, έχοντας τέσσερις νίκες και έξι ισοπαλίες! Η οµάδα του Μάκη Χάβου υποδέχεται στην 22η αγωνιστική την Καλαµάτα και µε νέο «τρίποντο» θα παραµείνει κοντά στο στόχο της εξάδας και των πλέι οφ για την άνοδο. Ο Πιερικός κοντράρεται µε τον αδύναµο Ιωνικό κι έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη και να πλησιάσει στις πρώτες θέσεις, ενώ δύσκολη αποστολή έχει ο Πανσερραϊκός στη Ρόδο απέναντι στο ∆ιαγόρα. Η ∆όξα ∆ράµας, φιλοξενείται από τον Ολυµπιακό Βόλου που πλησίασε στους τρεις βαθµούς την πρωτοπόρο Κέρκυρα. Οι «Φαίακες» παραµένουν αήττητοι στην έδρα τους - εννιά νίκες, µία ισοπαλία - και κόντρα στο Αιγάλεω θα επιστρέψουν στις επιτυχίες... ΣΗΜΕΡΑ (15.00, ΕΤ 3): Παναιτωλικός - Αναγ. Καρδίτσας. ΑΥΡΙΟ (15.00): Ολυµπιακός Β. - ∆όξα ∆ρ., Αγρ. Αστέρας - Καλαµάτα, Πιερικός - Ιωνικός, Ηλιούπολη - Θρασύβουλος, ΟΦΗ - Ρόδος, Κέρκυρα - Αιγάλεω. ∆ΕΥΤΕΡΑ: ∆ιαγόρας Πανσερραϊκός (18.00, ΕΤ 3), Εθν. Αστέρας - Εθνικός (19.00, Conn - X).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΑΡΗΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΞΑΝΘΗ ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΛΕΒΑ∆ΕΙΑΚΟΣ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22

41-14 37-13 27-9 34-29 26-21 27-25 20-18 24-24 27-28 24-25 17-23 25-31 20-32 19-31 20-36 16-45

52 49 47 36 35 30 30 29 28 25 25 24 24 21 20 9

Σήµερα, 16.45 Novasports 1

Καυταντζόγλειο (4-5-1) Φερνάντες, Παπαζαχαρίας, Λέκι, Γιαννούλης, Μάρτος, Παπαστεργιανός, Πίτου Γκαρσία, Ηλιάδης, Μάρα, Γιάντσης, Επστάιν.

(4-5-1) Βαγέχο, Μουλόπουλος, Μασάδο, Ζησόπουλος, Ταραλίδης, Σιστόν, Μπεγκόνια, Αµπουµπακάρι, Σόλα, Γκονζάλες, Μπάρκογλου.

Κατσιαµπής, Γιάκοµπ (τιµωρηµένοι) και Μάρκες (τραυµατίας) οι απόντες του Ηρακλή. Ο τραυµατίας Ναπολεόνι θα απουσιάσει από τους φιλοξενούµενους. Παµπορίδης (Κιλκίς)

ΚΑΒΑΛΑ - ΞΑΝΘΗ

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σήµερα, 16.45 Σκάι

«Ανθή Καραγιάννη» (4-5-1) Ιτάνζ, Ντουγκλάο, Μουρ, Ντιέ, Παβίσεβιτς, Ντικρόκ, Ονουάτσι, Μεντί, Ορούµα, Ρινκόν, Σµολάρεκ.

Σήµερα, 19.00 Novasports 1

Παγκρήτιο

(4-5-1) Γκσπούρνινγκ, Τζιωρτζιόπουλος, Κωστούλας, Παπαδηµητρίου, Φλίσκας, Τζάγκι, Φαµπιανέζι, Πόι, Στρµπα, Κιντάνα, Ελινγκτο.

(4-5-1) Πόζα, Κορδονούρης, Χίµπλινγκερ, Γελαδάρης, Ζούνιορ, Ορφανός, Τζούνιορ, Σασιασβίλι, Ροµάνο, Βερπακόφσκις, Λεάλ.

Χωρίς αγωνιστικά προβλήµατα θα παραταχτεί η Καβάλα. Αλφα (τραυµατίας) και Βάλλας (τιµωρηµένος) θα µείνουν στην Ξάνθη.

(4-3-3) Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος, Μέλµπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Λεονάρντο, Τοροσίδης, Λεντέσµα, Στολτίδης, Ντάτολο, Λούα Λούα, Ντάρµπισιρ.

Φραγκουλάκης και Τσεσνάουσκις (τραυµατίες) οι απουσίες του Εργοτέλη. Ντουντού, Γκαλέτι (τραυµατίες), Μαρέσκα και Ραούλ Μπράβο (τιµωρηµένοι) οι απόντες του Ολυµπιακού.

Αµπάρκιολης (Μακεδονίας)

Σπάθας (Πειραιά)

ΠΑΟΚ 4-3-3

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-3-3 1

91 ΚΡΕΣΙΤΣ 3 ΜΟΥΝ 11 ΜΟΥΣΛΙΜΟΒΙΤΣ 14 ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ 18 ΦΩΤΑΚΗΣ 19 ΚΟΥΤΣΙΑΝΙΚΟΥΛΗΣ 22 ΒΕΡΟΝ

ΧΑΛΚΙΑΣ

30 ΤΖΟΡΒΑΣ

27 ΣΝΑΟΥΤΣΝΕΡ 13 ΜΑΛΕΖΑΣ

16 ΛΙΝΟ

15 ΚΟΝΤΡΕΡΑΣ

24 ΒΥΝΤΡΑ

3 ΣΑΡΙΕΓΚΙ

8 ΚΑΝΤΕ

10 ΣΟΡΛΕΝ

26 ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

5 ΓΚΑΡΣΙΑ

1 ΓΚΑΛΙΝΟΒΙΤΣ 7 ΝΙΝΗΣ 18 ΜΠΙΕΡΣΜΙΡ 21 ∆ΑΡΛΑΣ 22 ΜΑΡΙΝΟΣ 28 ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 38 ΚΛΕΪΤΟΝ

31 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

29 ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ

23 ΣΙΜΑΟ 21

ΙΒΙΤΣ 14 ΣΑΛΠΙΓΓΙ∆ΗΣ

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β. ΟΦΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑΣ ∆ΙΑΓΟΡΑΣ ΑΓΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ∆ΟΞΑ ∆Ρ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΡΟ∆ΟΣ ΑΝΑΓ. ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΙΓΑΛΕΩ

21 21 21 21 21 21 21 21 21 21 21 21 21 21 21 21 21 21

34-15 37-23 26-22 25-18 29-24 28-26 19-16 26-25 26-29 28-25 22-23 18-22 21-28 27-28 16-20 18-25 22-22 13-34

20

45 42 36 32 31 29 28 28 28 27 26 25 25 24 24 23 20 13

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: (23η, 15.00, αύριο): Βισαλτιακός Εθν. Φιλιππιάδας, Μακεδονικός - Αναγ. Επανοµής, ∆όξα Κρανούλας - Βέροια, Νίκη Β. - Θερµαϊκός, Φωκικός - Πυρσός Γρ., Εορδαϊκός - Τρίκαλα, Αναγ. Σερρών - Αναγ. Γιαννιτσών. ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: (23η, 15.00, αύριο): Παναχαϊκή - Κόρινθος, Βύζας - Ατσαλένιος, Παναιγιάλειος - Ολυµπ. Χερσονήσου, Αίας Σαλαµίνας - Αγ. Παρασκευή, Καλλιθέα - ΠΑΟ Ρουφ, Χαϊδάρι - Ασπρόπυργος, Ζάκυνθος - Πλατανιάς Χ., Κεραυνός Κερ. - Παναργειακός.

ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

11

80 ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ

ΛΕΤΟ

9

ΣΙΣΕ

9 ΕΝΤΙΝΙΟ

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΝΙΟΠΛΙΑΣ

ΤΟΥΜΠΑΣ 28.701 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ Περιστερίου (4-3-3) Μιχαηλίδης, Νάστος, Μπαζίνσκι, Μελισσάς, Νεµπεγλέρας, Ολιβέιρα, Σαρµιέντο, Φαβάλι, Μπρίτο, Περόνε, Αναστασάκος.

Αύριο, 14.30 (4-3-3) Αναστασόπουλος, Αργυρόπουλος, Φυτανίδης, Μαρσελάο, Ουριµπάρι, Μπαστία, Καρντόσο, Εντερ, Καρέρα, Ουντότζι, Τσέζαρεκ.

Χωρίς αγωνιστικά προβλήµατα θα παραταχτεί ο Ατρόµητος. Βίλτσες (τιµωρηµένος) θα απουσιάσει από τον Αστέρα. Κύρκος (Ηπείρου)

∆ΑΛΟΥΚΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ Αλκαζάρ

Αύριο, 14.30 Novasports 2

(4-4-2) Βιέρα, Βελάσκο, Βενετίδης, Κατσιαρός, Νταµπίζας, Μελίσσης, Μετίν, Ραντοσάβλιεβιτς, Σκάτσελ, Φλάβιο, Πούρι.

(4-3-3) Ρόκα, Σακελλαρίου, Ματενζίδης, Ιασωνίδης, Λόπεζ, Παπουλής, Αλβες, Φαγιάρδο, Μπερτράντ, Καζάκης, Μπέλεκ.

Ο τιµωρηµένος Ινγκλέσιας θα απουσιάσει από την ΑΕΛ. Τζόκιτς, Κάσαρ (τραυµατίες) οι απόντες του Πανθρακικού. Παππάς (Αθήνας)

ΑΥΡΙΟ 19.00 NOVASPORTS 1

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Ιωαννίνων (4-5-1) Ελευθερόπουλος, Ντάσιος, Κούσας, Κώτσιος, Μιχαλόπουλος, Μενδρινός, Σαϊτιώτης, Μαΐστόροβιτς, Ντιµπαλά, Σκαρντουέλι, Σίσιτς.

Αύριο, 14.30 Novasports 1 (4-5-1) Ανδριόλας, Γιόνσον, Κοντοές, Οµο, Μανιάτης, Τζαβέλλας, Νικολάου, Σκούφαλης, Γουνδουλάκης, Κουµορτζί, Ριέρα.

Χωρίς αγωνιστικά προβλήµατα ο ΠΑΣ. Λάτκα (τιµωρηµένος), Καστελιόνε και Εστογιανόφ (τραυµατίες) οι απουσίες του Πανιωνίου. Σταθόπουλος (Αχαΐας)

ΑΕΚ - ΑΡΗΣ ΟΑΚΑ (4-4-2) Αραµπατζής, Αραούχο, Καράµπελας, Μαϊστόροβιτς, Ζεράλντο, Γιάχιτς, Καφές, Μαντούκα, Σκόκο, Τζιµπούρ, Μπλάνκο.

Αύριο, 16.45 Novasports 1 (4-4-2) Σηφάκης, Νέτο, Ρονάλντο, Νασούτι, Αράνο, Φερνάντες, Ναφτί, Κάλβο, Αντού, Κόκε, Τζόνσον.

Λαγός, Νέµεθ και Γκερέιρο (τραυµατίες) οι απουσίες της ΑΕΚ. Ο τιµωρηµένος Κάµπορα θα απουσιάσει από τον Αρη. Τσινιάρης (Αθήνας)


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ντέρµπι τετράδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη Λίβερπουλ και τα προβλήµατα περισσεύουν στις δύο οµάδες. ∆οκιµασία της Γιουνάιτεντ µε την Εβερτον Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Μ

έχρι τώρα οι αγώνες της Λίβερπουλ µε την Μάντσεστερ Σίτι θεωρούνταν το πιο «κλασικό» ντέρµπι στην Πρέµιερ Λιγκ. Από φέτος, όµως η Λίβερπουλ απέκτησε έναν ακόµη ισότιµο ανταγωνιστή στο Μάντσεστερ και το αυριανό εκτός έδρας παιχνίδι µε την Σίτι (17.00 Novasports 2) είναι ίσως το πιο σοβαρό της χρονιάς για τους «κόκκινους», αφού θα παίξει πολύ µεγάλο ρόλο στην κατάκτηση της τέταρτης θέσης που οδηγεί στο Τσάµπιονς Λιγκ. Δώδεκα αγωνιστικές πριν από το τέλος, η Σίτι βρίσκεται µόνη στην τέταρτη θέση, ένα βαθµό µπροστά από την οµάδα του Μέρσεϊ και έχοντας έναν αγώνα λιγότερο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τη βολεύει και η ισοπαλία, ωστόσο η οµάδα του Μαντσίνι παρουσιάζει κάµψη τον τελευταίο καιρό και οι απουσίες έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η Σίτι θα παραταχθεί αύριο χωρίς τον Τέβες, που βρίσκεται στην Αργεντινή λόγω της πρόωρης γέννησης της κόρης του, τον τιµωρηµένο Βιεϊρά, τους

Προβλήµατα για τον Μαντσίνι τραυµατίες Κοµπανί και Πετρόφ, ενώ αµφίβολος είναι ο Μπέλαµι. Ο Ουαλός, πέρα από το πρόβληµα στο γόνατό του, είχε µια αντιδικία µε τον Μαντσίνι, ωστόσο ο τελευταίος διέψευσε χτες πως τον έδιωξε και τόνισε πως, αν είναι καλά, θα αγωνιστεί. Στην Λίβερπουλ, αντίθετα, έχουν αρχίσει οι επιστροφές και τελευταία είναι αυτή του Μπεναγιούν,

που µπορεί να επανεµφανιστεί αύριο. Οι άλλες δύο διεκδικήτριες της τετράδας παίζουν επίσης αύριο, η Αστον Βίλα µε την Μπάρνλεϊ (16.00 Novasports 3) και η Τότεναµ στο Γουίγκαν (18.15 Novasports 3). Οσον αφορά την κορυφή, η Γιουνάιτεντ έχει το πιο δύσκολο έργο, αφού δοκιµάζεται σήµερα στο «Γκούντισον Παρκ» µε την Εβερτον

(14.45 Novasports 1) και ο Γουέιν Ρούνεϊ αναµένεται να τύχει της... γνωστής «υποδοχής» από τους οπαδούς της πρώην οµάδας του. Απόντες θα είναι ο τιµωρηµένος Νάνι και, πιθανότατα, ο Βίντιτς. Η πρωτοπόρος Τσέλσι παίζει στο «Μολινό» µε την Γουλβς και θα έχει τον Τέρι στην ενδεκάδα, ενώ η αποδεκατισµένη από τραυµατισµούς Αρσεναλ φιλοξενεί την Σάντερλαντ. Στη Γαλλία η Μπορντό έχει ρεπό, για να προετοιµαστεί εν όψει Ολυµπιακού και η Μονπελιέ έχει την ευκαιρία να περάσει στην πρώτη θέση, αν κερδίσει απόψε στο Σεντ Ετιέν (22.00 Novasports 2). Την ευκαιρία να επωφεληθούν έχουν επίσης η Λιλ, που έχει ντέρµπι µε την Ρεν και η Λιόν, που παίζει εκτός έδρας µε την Σοσό. Στην Σκοτία η Ρέιντζερς παίζει σήµερα το µεσηµέρι µε την Σεντ Τζόνστον (14.45 Σπορ+) και η Σέλτικ αµέσως µετά µε την Νταντί Γιουνάιτεντ (17.00 Σπορ+). Στο µεταξύ, µετά τα αποτελέσµατα αυτής της εβδοµάδας, η Σκοτία έχασε µία από τις δύο θέσεις της στο Τσάµπιονς Λιγκ, από την περίοδο 2010 - 2011.

∆οκιµασία στη Βρέµη ΣΤΗ Βρέµη δοκιµάζεται αύριο η Λεβερκούζεν και µάλιστα χωρίς τον Χίπια (φωτό), καθώς η µάχη του τίτλου έχει αρχίσει να «φουντώνει» στην Μπουντεσλίγκα και η οµάδα του Χάινγκες έχει µαζί της στην κορυφή την Μπάγερν. Οι Βαυαροί, που προέρχονται από συνεχείς νίκες αλλά δεν ήταν καλοί την Τετάρτη, παίζουν στη γειτονική Νιρεµβέργη, ενώ και η Σάλκε έχει δύσκολο έργο στο Βόλφσµπουργκ. Το Αµβούργο, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση, υποδέχεται την Αϊντραχτ και η Ντόρτµουντ, που ακολουθεί, φιλοξενεί το Ανόβερο. ΤΗΝ Σανταντέρ υποδέχεται απόψε η Μπαρτσελόνα, αλλά αυτό που απασχολεί τον Γκουαρδιόλα είναι οι πολλοί τραυµατισµοί, καθώς ακολουθεί και η αναµέτρηση του Τσάµπιονς Λιγκ µε την Στουτγάρδη. Αυτήν τη φορά απών θα είναι και ο Τσάβι, αλλά τουλάχιστον επανέρχονται οι Πικέ και Μάρκες. Η Ρεάλ παίζει αύριο µε την Βιγιαρεάλ, αλλά το δικό της πρόβληµα είναι περισσότερο ψυχολογικό, µετά την ήττα από την Λιόν. Απών θα είναι πιθανότατα ο Γκούτι. Πιο κάτω, ξεχωρίζει το αποψινό ντέρµπι των διεκδικητών της τετράδας ανάµεσα στη Μαγιόρκα και την Σεβίλη (23.00 ΣΚΑΪ), ενώ η Βαλένθια παίζει την ∆ευτέρα µε την Χετάφε. ΣΤΟ Τσάµπιονς Λιγκ και την Τσέλσι θα έχει το µυαλό της και η Ιντερ, που υποδέχεται απόψε την Σαµπντόρια (21.45 Novasports 2), ωστόσο έχει διαφορά ασφαλείας από την Ρόµα, που φιλοξενεί αύριο την Κατάνια (16.00 Novasports 7) και προέρχεται από την ήττα στο ΟΑΚΑ. Η Μίλαν έχει δύσκολο έργο αύριο στο Μπάρι και η Γιουβέντους, ανεβασµένη από τη νίκη στο Αµστερνταµ, πηγαίνει στην Μπολόνια. ΣΟΒΑΡΑ επεισόδια ακολούθησαν τον αγώνα της Πέµπτης ανάµεσα στην Μπιλµπάο και την Αντερλεχτ, όταν οπαδοί των δύο οµάδων µπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του «Σαν Μαµές» και έπαιξαν το... τρίτο ηµίχρονο, αφού οι παίκτες είχαν αποχωρήσει. Τις δύο οµάδες αναµένει τώρα τιµωρία από την ΟΥΕΦΑ, ενώ ο πρόεδρος της Μπιλµπάο κατηγόρησε τους «µεθυσµένους Βέλγους» για τα επεισόδια.


20

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΤΩΝ Σ

ΧΩΡΙΣ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σύνθημα νίκης (και) με ΠΑΟΚ ΧΩΡΙΣ τον Ζιλμπέρτο Σίλβα θα παραταχθεί αύριο στο ντέρμπι της Τούμπας ο Παναθηναϊκός. Ο Βραζιλιάνος δεν πήρε το «πράσινο φως» από το ιατρικό επιτελείο για ν’ αγωνιστεί, καθώς οι πόνοι στον αστράγαλό του μειώθηκαν αλλά δεν εξαφανίστηκαν, και πλέον το βάρος στη μεσαία γραμμή πέφτει στο Σιμάο. Ο Μοζαμβικανός ήταν ο κορυφαίος στη νίκη επί της Ρόμα, ένα αποτέλεσμα που έχει δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στις τάξεις των «πρασίνων». Ερωτηματικό δεν αποτελεί πλέον, η συμμετοχή του Σαλπιγγίδη στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, μιας και ο Θεσσαλονικέας επιθετικός, ο οποίος είχε καταλυτική παρουσία στον αγώνα εναντίον της Ρόμα, ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στη διάθεση του Ν. Νιόπλια. «Ακολουθεί ένα κρίσιμο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και το πρωτάθλημα παραμέ-

νει βασικός μας στόχος. Πρέπει να γυρίσουμε με τους τρεις βαθμούς από τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να είμαστε το ίδιο καλοί και στην επόμενη αποστολή μας», ανέφερε ο Ελληνας προπονητής χτες στους παίκτες του. «Αυτή η νίκη επί της Ρόμα μάς χαλυβδώνει για τη συνέχεια. Αποδείξαμε ότι έχουμε ψυχικά αποθέματα, ότι είμαστε μια πολύ καλή ομάδα, ότι αδικήσαμε τους εαυτούς μας πρώτα απ’ όλα την περασμένη Κυριακή και πιστεύω ότι, αν είμαστε αυτοί που πρέπει στη συνέχεια, δε θα έχουμε πρόβλημα», ανέφερε ο Σ. Νίνης, που διεκδικεί θέση βασικού. Ο κ. Νιόπλιας προσανατολίζεται να παρατάξει τους παίκτες του με σύστημα 4-2-3-1, το οποίο θα μετατρέπεται σε 4-33 όταν επιτίθεται ο Παναθηναϊκός. Εξάλλου, η ΠΑΕ τιμωρήθηκε χτες με πρόστιμο 5.000 ευρώ για τη συμπεριφορά των οπαδών της στον αγώνα με την Καβάλα. Γ. ΝΑΤΟΥ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ»

Με κόσμο στο πλευρό του ο Αστέρας ΤΟ αήττητο σερί που ξεκίνησε με την έλευση του Μ. Χάβου και η προώθηση της ομάδας στις υψηλές θέσεις, έχουν ανεβάσει το δείκτη αισιοδοξίας στον Εύοσμο και στον αυριανό αγώνα με την Καλαμάτα ο Αγρ. Αστέρας - περισσότερο παρά ποτέ φέτος - θα έχει τη συμπαράσταση των φιλάθλων του, προκειμένου να φτάσει σε μια ακόμη νίκη και να διεισδύσει στην πρώτη εξάδα. Ο κ. Χάβος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών και οι μοναδικές απουσίες εστιάζονται στους τιμωρημένους Χασιώτη και Στεφανίδη.

Ονειρα για τα πλέι οφ κάνει και ο Πιερικός και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γ. Γκοτζαμανίδης, με δηλώσεις εξέφρασε την πίστη του ότι η ομάδα θα καταφέρει τον αντικειμενικό της στόχο. «Στόχος του Πιερικού δεν είναι η παραμονή, αλλά η είσοδος στα πλέι οφ. Εχουμε τις δυνατότητες και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Ο Πιερικός είναι το πιο αναγνωρίσιμο σήμα στο κομμάτι της Πιερίας», συμπλήρωσε ο κ. Γκοτζαμανίδης. Στο μεταξύ, το στίγμα του για τις εξελίξεις στη Δράμα έδωσε με δηλώσεις του στα ερτζιανά,

ο άμεσος συνεργάτης του μεγαλομετόχου, Αντ. Κασδοβασίλης. «Μέχρι το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε μια εικόνα για το 80% της οικονομικής κατάστασης. Δεν είμαστε προβληματισμένοι, αντίθετα έχουμε όρεξη και διάθεση να λύσουμε τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη του κόσμου για να τα καταφέρουμε», τόνισε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πίστη του ότι η ομάδα θα διεκδικήσει στο τέλος την άνοδό της μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

Πάει... Καλαμάτα

Πλήρωσε η Νίκη

ΤΟ σενάριο που θέλει τους ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης, κ.κ. Μπάκο, Καϋμενάκη, να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακόμισης της έδρας στην Καλαμάτα (κάτι ανάλογο με τη Χαλκηδόνα στο Περιστέρι), δε διαψεύδεται από κανένα, ενώ χτες ήρθε η πρώτη επιβεβαίωση από τον πρόεδρο της μεσσηνιακής ομάδας, Γ. Γρηγορόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε «ευχής έργον τη συνεργασία». Ο κ. Γρηγορόπουλος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους δύο μεγαλομετόχους των Αρκάδων, ενώ έχει συνάψει και επαγγελματική σχέση με έναν εκ των δύο. «Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για να μιλήσουμε πάνω σ’ ένα πλάνο συνεργασίας και επ’ αυτού διαβλέπω μια θετική προοπτική. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά και αποδεικνύεται η δυναμικής της Καλαμάτας ως ποδοσφαιρικής οντότητας. Δεν το κρύβω ότι ολόκληρη η πόλη περιμένει με αγωνία την ευόδωση της συνεργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Γρηγορόπουλος.

Η ΝΙΚΗ Βόλου προσπαθεί να αποφύγει τον υποβιβασμό στη Δ΄ Εθνική λόγω χρεών. Χτες οι διοικούντες πλήρωσαν 45.000 ευρώ για τελεσίδικες αποφάσεις (οφειλές σε παλιούς παίκτες) και πλέον πρέπει να πληρωθούν και οι Αναστασιάδης, Ρουμελιώτης και Πιττάκας. ΑΡΓΑ χτες το βράδυ αναμενόταν να ολοκληρωθεί η συνάντηση των προέδρων του Βορείου Ομίλου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουν κοινή γραμμή στην άτυπη γενική συνέλευση που θα γίνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, με θέμα τη βιωσιμότητα των ομάδων της κατηγορίας. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: ο προπονητής Δημήτρης Τομπάζης, αντιμετωπίζει πολλές απουσίες (τιμωρημένοι οι Ραπτόπουλος, Καλαφάτης και Νίκος Ιορδανίδης και τραυματίες οι Γεωργίου και Κελπέκης) εν όψει του αγώνα με τον Οδυσσέα Αναγέννησης. Ομως θα έχουν τη στήριξη 300 φιλάθλων, που θα ακολουθήσουν την ομάδα στις Σέρρες. ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΣΧΟΥΛΑΣ

«Πάθος, όχι ν

Ο Φερνάντο Σάντος έδωσε τη... συνταγή της νίκης για σημαντικός αγώνας μ’ όλους τους άλλους», είπε. Τι είπ Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚ

Ο

Σάντος φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και παράλληλα έστειλε τα μηνύματά του για το ντέρμπι. «Για μένα δεν υπάρχουν αγώνες πιο σημαντικοί από κάποιους άλλους. Ολοι είναι δύσκολοι. Οπως σ’ όλα τα ματς θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε την ίδια νοοτροπία. Δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αγωνιζόμαστε. Από εκεί και πέρα σίγουρα παίζουμε μ’ έναν αντίπαλο δυνατό που το έδειξε και με τη Ρόμα και συγχαρητήρια για τη νίκη που είναι σημαντική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την Κυριακή βέβαια θέλουμε την τύχη με το μέρος μας. Δε βλέπω ότι πρέπει ν’ αλλάξουμε κάτι. Οι στόχοι μας είναι συγκεκριμένοι και τους γράφω στον πίνακα των αποδυτηρίων στους παίκτες μου. Το πρώτο που γράφω είναι η λέξη «νίκη». Είναι το μοναδικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Από εκεί και πέρα γράφω τι πρέπει να κάνουμε για τη νίκη. Να είμαστε συγκεντρωμένοι, να ελέγχουμε την μπάλα, να έχουμε σωστή αμυντική λειτουργία. Να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη για να έχουμε περισσότερες ελπίδες νίκης. Επίσης να δείξουμε πάθος και δύναμη στις διεκδικήσεις. Να έχουμε προσωπικότητα και να παίζουμε χωρίς νεύρα. Αυτή είναι η συνταγή της νίκης με οποιονδήποτε αντίπαλο», τόνισε ο Πορτογάλος. «Αν κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια μέχρι τέλους, τότε έχουμε πιθανότητες για τον τίτλο. Δεν έχουμε όμως κάποιον επιπλέον στόχο σε σχέση μ’ αυτόν που ξεκινήσαμε στην αρχή της σεζόν. Δεν έχουμε άγχος», πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε καλά τον Παναθηναϊκό. Εμάς όμως μας απασχολεί μόνον ο ΠΑΟΚ. Εχουμε συγκεκριμένο πλάνο. Η προετοιμασία που κάνουμε είναι η ίδια που κάναμε και για τα άλλα παιχνίδια. Εχω πει στους παίκτες μου τι πρέπει να προσέξουν και δεν περίμενα το ματς με τη Ρόμα για να δω πού είναι επικίνδυνος ο αντίπαλος. Ξέρουμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του. Εχω δει 20 αγώνες του, όπως έκανα και με τα Γιάννινα. Δουλεύω 10 ώρες τη μέρα. Δε θα παίξουμε μαν του μαν όλους τους παίκτες του», είπε ο Σάντος για το «τριφύλλι». Για τον Γκαρσία σχολίασε ότι «είναι λυπημένος, έδειξε όμως μεγάλη διάθεση να επιστρέψει κοντά στην ομάδα, είναι 100% έτοιμος», ενώ για τον Σαλπιγγίδη και τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ τόνισε: «Είναι παίκτης του Παναθηναϊκού, θα προσπαθήσει το καλύτερο για την ομάδα του κι εμείς το καλύτερο για την ομάδα μας. Το μοναδικό μήνυμα που θέλω να στείλω στον κόσμο είναι να μας στηρίξουν όσο περισσότερο μπορούν σ’ όλες τις στιγμές του παιχνιδιού, ακόμη κι αν δεν πάνε καλά τα πράγματα. Θέλουμε να μας συμπαρασταθούν όπως κάνουν ώς τώρα».

«Μούσ

Ο ΜΟΥΣΛΙΜ χτες, λόγω ενοχλή θηκαν οι πιθανότη στην επίθεση. «Αν βιτς, θ’ αγωνιστεί στους τελευταίους σε 2-3 ματς. Αν μ καλύτερα. Αλλιώς σχολίασε ο Σάντο δοκιμάσει να προ συμπεριληφθεί στ ναι ο Παπάζογλου αντίθετα δεν υπο

ΠΑΟΚ-ΠΑΟ

Τα ντέρμπι που έγραψ

ΠΟΛΛΑ τα ματς μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού π ναν αξέχαστα. Τη χρονιά του Γουέμπλεϊ (1971), ο Παναθ προηγήθηκε με δύο γκολ του Αντωνιάδη και ο Ασλανίδη Σταυρίδη (2) έγραψαν το τελικό 3-2. Το Μάρτιο του ‘80 ο ακυρώνει γκολ του Αποστολίδη, αργότερα κατακυρών (άουτ) του Μπουμπλή. Φροντίζει και για το 0-2. Η Τούμπ «φωτιά». Θέλοντας να τη... σβήσει ο ρέφερι δίνει ανύπαρ ναλτι στον ΠΑΟΚ. Ο Κωστίκος με εντολή των φιλάθλων την μπάλα άουτ. Ο Λίτσας (το τελευταίο του παιχνίδι) σφ λήξη οκτώ λεπτά νωρίτερα. Το Μάρτιο του ‘87, ο Χρήστο πουλος επέστρεψε στην Τούμπα ως παίκτης των «πρασ έκανε χατ τρικ. Το πρώτο γκολ δεν το πανηγύρισε. Στα άλ δεν κρατήθηκε και αποδοκιμάστηκε. Ο ΠΑΟΚ μείωσε με Σ


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

5

21

ΣΠΟΡ

νεύρα»

ΜΑΤΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΗ

τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι. «Το ίδιο πε για Γκαρσία, Σαλπιγγίδη

ΚΑ

σλι» out, Εντίνιο in

ΜΟΒΙΤΣ δεν προπονήθηκε ήσεων στο γόνατο κι αυξήητες ν’ αγωνιστεί ο Εντίνιο ν δεν μπορεί ο Μουσλίμοκάποιος άλλος. Αλλωστε ς τρεις μήνες έχει αγωνιστεί μπορέσει να παίξει, θα είναι ς υπάρχουν οι υπόλοιποι», ος. Πάντως ο Βόσνιος θα οπονηθεί σήμερα και ίσως την αποστολή. Ετοιμος είυ που ξεπέρασε την ίωση, ολογίζονται ο τραυματίας

Σαβίνι κι οι τιμωρημένοι Βιτόλο, Αραμπατζής. Στην ενδεκάδα επιστρέφει ο Κοντρέρας (εξέτισε την ποινή του). Εισιτήρια για το ντέρμπι δεν υπάρχουν από την περασμένη Τετάρτη. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση: «Οι πόρτες του γηπέδου Τούμπας θ’ ανοίξουν στις 16.30. Παρακαλούνται οι φίλαθλοι για την όσο τον δυνατόν πιο έγκαιρη προσέλευση, προκειμένου ν’ αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Επίσης παρακαλούνται οι γονείς ν’ αποφύγουν να φέρουν στο γήπεδο παιδιά μικρής ηλικίας χωρίς εισιτήριο».

ψαν Ιστορία...

που έμειθηναϊκός ης με τον ο Λίτσας νει γκολ πα πήρε ρκτο πέν στέλνει φύριξε τη ος Δημόσίνων» κι λλα δύο Σκαρτά-

δο, Αλεξανδρίδη. Το Νοέμβριο του 2000 είχαμε νέα επιστροφή. Αυτήν του Αγγελου Αναστασιάδη ως προπονητή του Παναθηναϊκού (πρώτη φορά αντίπαλος του ΠΑΟΚ). Ο «Δικέφαλος» προηγήθηκε (με Ναλιτζή, Καραδήμο) αλλά ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε (2-2). Ο ΠΑΟΚ στέρησε το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό το Μάιο του ‘05. Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να κερδίσουν στην Τούμπα (1-1). Και φτάνουμε στο Γενάρη του ‘08 όπου ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον ΠΑΟΚ με γκολ του Σαλπιγγίδη. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία των αγώνων των δύο ομάδων που σκόραρε στην Τούμπα εναντίον και των δύο (!) Αποδοκιμάστηκε και στα αποδυτήρια δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυά του. ΑΠ. ΑΒΔΕΛΑΣ

Κερδίζει και... ξενοιάζει ΕΙΝΑΙ το ματς μιας χρονιάς που ξεκίνησε με άλλα όνειρα αλλά κατέληξε στον ίδιο παρονομαστή (του «ζειν επικινδύνως») με τα προηγούμενα τρία. Εστω κι έτσι, ο Ηρακλής καλείται να κερδίσει σήμερα το απόγευμα το Λεβαδειακό για να ξεμπλέξει μια ώρα νωρίτερα με τα σενάρια στην «ουρά». Εάν δεν το κάνει, θα παραμείνει εγκλωβισμένος και θα τροφοδοτήσει το μέλλον του με περισσότερη ανησυχία. Για τον Γ. Μπουμπένκο και τους παίκτες του η σημερινή αποστολή είναι ξεκάθαρη. Το ίδιο προφανώς (πρέπει να) ισχύει και για τον κόσμο (φωτό): ν’ αφήσει πίσω του πικρίες και να προσέλθει περισσότερο μαζικά από κάθε άλλη φορά φέτος στο γήπεδο. Την ατμόσφαιρα του (καλώς ή κακώς) ντέρμπι πυροδότησαν οι αξιώσεις των Βοιωτών για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κι αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί. Οι αντιδράσεις των φιλάθλων δεν πρέπει να ξεφύγουν από τα ευδιάκριτα όρια της στήριξης στην ομάδα, μέχρι του σημείου που δε θα υπομονομεύουν την προσπάθεια των παικτών στον αγωνιστικό χώρο. Ο κ. Μπουμπένκο θα παρατάξει 11άδα που θα θυμίζει Ν. Σμύρνη και θα έχει δύο αναμενόμενες αλλαγές: τον Λέκι που επιστρέφει στη θέση του Σαρακατσάνου και τον Γιάντση αντί του τιμωρημένου Γιάκομπ στην κορυφή της επίθεσης. Απόντες ακόμη θα είναι ο τιμωρημένος Κατσαμπής, ο Βέρα του οποί-

ου το δελτίο εκδόθηκε χτες αλλά κρίνεται ανέτοιμος, ο τραυματίας Μάρκες και ο Καρλίνιος, ο οποίος «περισσεύει» λόγω της παρουσίας αρκετών αμυντικών μέσων. Εκτός αποστολής έμεινε και ο νεαρός Βέλλιος, καθώς ο Γ. Μπουμπένκο προτιμά να «χτυπήσει το παιχνίδι με περιφερειακούς επιθετικούς. Τη 18άδα αποτελούν οι Φερνάντες, Μπαντής, Παπαζαχαρίας, Γιαννούλης, Σαρακατσάνος, Ιωαννίδης, Λέκι, Mάρτος, Eπστάιν, Ριμόλντι, Γκαρσία, Mάρα, Koμπαγιάσι, Mιλάνo, Ηλιάδης, Παπαστεριανός, Κονέ, Γιάντσης. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ του κ. Παμπορίδη έφερε «παγωμάρα» στις τάξεις του Ηρακλή και η «κυανόλευκη» ΠΑΕ εξέδωσε (καθυστερημένη πάντως) ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το συγκεκριμένο διαιτητή. «Θεωρούμε ότι (αυτήν τη φορά) ο κ. Παμπορίδης και οι βοηθοί του θα σεβαστούν την Ιστορία και το κύρος του Ηρακλή, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το όργανο που τους όρισε και, τέλος, τον εαυτό τους, διαψεύδοντας παράλληλα ψιθύρους και υπανιγμούς, που έχουν να κάνουν με το αμαρτωλό παρελθόν του ποδοσφαίρου, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή, για την οποία ετάχθησαν, αποδίδοντας δικαιοσύνη αμφιπλεύρως», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Γ. ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ

ΚΑΒΑΛΑ

ΞΑΝΘΗ

ΛΑΡΙΣΑ

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην... πραγματικότητα για τον προπονητή και τους παίκτες της Καβάλας. Ο Ααντ Ντε Μος ζήτησε από τους παίκτες του να ξεχάσουν τις τελευταίες επιτυχίες και να επικεντρωθούν στο σημερινό εντός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη (16:45). Παιχνίδι το οποίο οι «Αργοναύτες» θα πρέπει να κερδίσουν καθώς ακόμα βρίσκονται σε επαφή με την επικίνδυνη ζωνη. Και πάλι ο κ. Ντε Μος δε θα έχει στη διάθεσή του τον Ντενίλσον. Ο Βραζιλιάνος άσος δε βρίσκεται ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας και ο Ολλανδός τεχνικός δε θέλει να το ρισκάρει με τη συμμετοχή του. Πιθανότατα θα τον χρησιμοποιήσει σταδιακά στα επόμενα παιχνίδια.

ΑΝ και η απογοήτευση είναι εκδηλη στις τάξεις της ομάδας μετά τα δύο αρνητικά αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, όλοι στρέφουν κατ’ ανάγκην το ενδιαφέρον τους στο σημερινό παιχνίδι στο οποίο θα ζητήσουν τη νίκη. Το τρίποντο είναι αναγκαίο προκειμένου να βελτιώσει η Ξάνθη τη βαθμολογική της θέση, καθώς μάλιστα το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το ευχάριστο για τον Γιάννη Ματζουράκη είναι ότι τέθηκαν στη διάθεσή του οι Ελιγκτον και Κιντάνα, οι οποίοι αντιμετώπιζαν μικροπροβλήματα και τους υπολογίζει για το σημερινό κρίσιμο παιχνίδι με τη Καβάλα. Αντίθετα, θα απουσιάσουν ο τραυματίας Αλ Σαΐφι και ο τιμωρημένος Βάλλας.

ΤΟ 2Χ2 θα επιδιώξει να πετύχει στο αυριανό παιχνίδι του Αλκαζάρ η Λάρισα με αντίπαλο τον Πανθραικό ώστε να ξεφύγει απο τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Και χτες ο Μαρίνος Ουζουνίδης επισήμανε στους παίκτες του τους κινδύνους που κρύβει η συγκεκριμένη αναμέτρηση, καθώς, όπως τόνισε, η ομάδα της Κομοτηνής έχει καλό υλικό και οι παίκτες της πλέον αγωνίζονται ελεύθερα. Ο προπονητής των «βυσσινί» προτίθεται να παρατάξει την ΑΕΛ με επιθετικούς προσανατολισμούς, με δεδομένο ότι θα επιδιώξει ένα γρήγορο γκολ. Προβληματίζεται μόνο για μία θέση στα αμυντικά χαφ, την οποία διεκδικούν ένας οι Ραντοσάβλιεβιτς, Κυριακίδης.

Ο ΡΟΜΠΕΡ μπήκε κανονικά στο πρόγραμμα των προπονήσεων χωρίς να αισθανθεί ενοχλήσεις και ο Παύλος Δερμιτζάκης τον υπολογίζει για το αυριανό παιχνίδι με τη Λάρισα στο Αλκαζάρ. Αντίθετα, ο Αρσενίεβιιτς θα δοκιμάσει και σήμερα, και αν βγάλει το πρόγραμμα θα μετέχει κανονικά στην αποστολή. Ο κ. Δερμιτζάκης ζήτησε από τους παίκτες του να διατηρήσουν την εικόνα των τελευταίων αγώνων ώστε να πάρουν βαθμό ή βαθμούς και να βρεθούν πιο κοντά στο στόχο τους που είναι να τερματίσουν έχοντας όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στο ενεργητικό τους. Πρόσθεσε δε ότι η Λάρισα θα κάνει τα πάντα για τη νίκη ώστε να «μετρήσει» το τρίποντο που πήρε στην Ξάνθη.


22

6

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

∆εν... εµφανίστηκε Αγνώριστος ο Αρης, έχασε µε «κάτω τα χέρια» στην Πάτρα. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σήµερα τον κακό του «δαίµονα» Φοίνικα Σύρου µε στόχο την έκτη θέση

Ε

νας τελείως διαφορετικός Αρης, από εκείνον που έπαιξε µε τον Παναθηναϊκό, εµφανίστηκε χτες στην Πάτρα και ηττήθηκε από την ΕΑΠ µε 3-0 (25-17, 25-20, 25-23) µέσα σε 70 λεπτά (φωτό). Οι «κίτρινοι» ουσιαστικά δεν... συµµετείχαν στο παιχνίδι και, εκτός της µέτριας υποδοχής (13% άριστες), είχαν σε κακή µέρα τους Κοβάτσεβιτς (7/16) και Ρουµελιώτη (9/24). Βοήθεια δεν υπήρχε ούτε από το µπλοκ, από το οποίο ο Αρης πήρε µόλις 4 πόντους, έναντι 10 της ΕΑΠ. Ακόµη και στο τρίτο σετ, όπου έφτασαν µεχρι το 23-23, τα λάθη δεν επέτρεψαν στους φιλοξενούµενους να ξαναµπούν στο µατς. Από την άλλη πλευρά, η ΕΑΠ «κάλυψε» το πρόβληµα του Ζέκοφ και ήταν

πολύ αποτελεσµατική στο µπλοκ και στην επίθεση. «Η πρώτη θέση στην κανονική περίοδο δεν είναι τόσο σηµαντική, αυτό που προέχει είναι να είµαστε πλήρεις», σχολίασε ο κορυφαίος (και χτες)

Μπόµπι Γιορντάνοφ. Σήµερα ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τον Αρη και να ανεβεί στην έκτη θέση, κερδίζοντας τον καταδικασµένο Φοίνικα στο «παλατάκι» (19.00),

ενώ o πρωτοπόρος Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Κηφισιά και ο Ολυµπιακός δοκιµάζεται στη Λαµία. Το πρόγραµµα του διηµέρου συµπληρώνει η αναµέτρηση της ΑΕΚ µε τον Πανελλήνιο, δύο οµάδων που βρίσκονται πλέον στην επικίνδυνη ζώνη. Το τοπικό ντέρµπι Απόλλωνα - Ηρακλή θα γίνει την Δευτέρα. Στην Α1 Γυναικών ξεχωρίζει η σηµερινή συνάντηση του Ανατόλια µε τον Ηρακλή Κηφισιάς (16.00), που έχει µεγάλη βαθµολογική σηµασία στη µάχη της ουράς. Αύριο διεξάγεται στα Βασιλικά το τοπικό ντέρµπι του Αρη µε τον Ηρακλή (20.00). Στο µεταξύ, ο αθλητικός δικαστής τιµώρησε µε πρόστιµο 500 ευρώ τον Ηρακλή, για τον αγώνα πρωταθλήµατος µε την ΕΑ Πατρών.

ΠΟΛΟ - ΠΑΟΚ

Τσάµπα ήττα ΑΝΟΙΞΕ χτες η αυλαία της 15ης αγωνιστικής στην Α1 κατηγορία πόλο των Ανδρών και ο ΠΑΟΚ «αυτοκτόνησε» στη Ν. Σµύρνη, αφού µε παιδαριώδη λάθη έχασε από τον Πανιώνιο µε 74). Στο άλλο παιχνίδι ο Ολυµπιακός κέρδισε τη Βουλιαγµένη (10-6). Το σηµερινό πρόγραµµα της 15ης αγωνιστικής: 16.00, Χανιά - Παναθηναϊκός, 16.00, Λάρισα - ΝΕΠ, 17.00, ΝΟΠ - Π. Φάληρο, 17.00, Χίος - ΚΟΠΙ. Επίσης ολοκληρώνεται σήµερα η 9η αγωνιστική στην Α1 Γυναικών (14.30, Ηρακλής - Πανιώνιος). ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ο ΠΑΟΚ αντιµετωπίζει σήµερα το Φίλιππο Βέροιας για τους «8» του Κυπέλλου Ανδρών (18.00). Τα υπόλοιπα παιχνίδια: 17.00, Κύδων Χ. - ΑΕΚ, 19.00, Πανελλήνιος - ∆ούκας. ΑΥΡΙΟ: 17.00, Φοίβος Σ. - Βριλήσσια. Ακόµα για την 15η αγωνιστική στην Α1 κατηγορία των Γυναικών, το αυριανό πρόγραµµα είναι το εξής: 16.00, Ελπίδες ∆ράµας - Αρης, 16.00, Μ. Αλεξ. Γιαννιτσών - Αρίων Πτολεµαΐδας,16.00, Αναγέννηση Αρτας - Ν. Ιωνία,16.00, 17.00, Ποσειδών Λ. - Αναγέννηση Β.. Το µατς ΑΣΕ Ορµή Εθνικός Κοζάνης αναβλήθηκε. Ακόµα η ανδρική οµάδα του Θερµαϊκού υποδέχεται (Τσάλεντς Καπ) την πορτογαλική Σπόρτινγκ, από την οποία έχασε στο πρώτο µατς µε 39-24. Σ. Μ.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς Η ΩΡΑ του... καθιερωµένου τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας έφτασε! Ολυµπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται σήµερα (18:30, ΕΤ1) στο Ελληνικό µε φόντο την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στη σεζόν. Βέβαια, το... φόντο στις κερκίδες δε θα είναι και το πλέον ευχάριστο, καθώς οι «αιώνιοι» θα τύχουν υποστήριξης 750 οπαδών έκαστος που θα είναι ακροβολισµένοι στα δύο πέταλα του γηπέδου. Σε µία βδοµάδα, µάλιστα, που όλη η Ευρώπη παίζει «φάιναλ έιτ» σε γεµάτα και δίχως αστυνοµική περιφρούρηση γήπεδα... Για τους λάτρες της παράδοσης ο Ολυµπιακός καλείται να σπάσει την «κατάρα» των δύο προηγούµενων τελικών Κυπέλλου, που ήταν επίσης τυπικά γηπεδούχος κι έχασε την κούπα από τον Παναθηναϊκό. Αγωνιστικά, ο Ζέλιµιρ Οµπράντοβιτς για χάρη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σπατάλησε τη µία από τις δύο αλλαγές που δικαιούται στην Ελλάδα επαναφέροντας τον «Σάρας» στη θέση του Γκιόργκι Σερµαντίνι. «Κάθε µατς που δίνει ένα τρόπαιο είναι πάντα σηµαντικό. Ο Παναθηναϊκός θέλει να κατακτήσει και φέτος όλους τους τίτλους», ήταν το µήνυµα του Μιλένκο Τέπιτς.

Από την άλλη, το µεγάλο ερωτηµατικό για τον Παναγιώτη Γιαννάκη είναι ο Γιάννης Μπουρούσης που είναι καταβεβληµένος από «γρίπη των χοίρων» και η συµµετοχή του θα κριθεί την τελευταία στιγµή. «Η θέληση, η αποφασιστικότητα και η ψυχή παίζουν πολύ µεγάλο ρόλο σ’ έναν τελικό, όµως θα πρέπει να διοχετευτούν µέσα από το οµαδικό παιχνίδι και όχι να βγουν σε βεβιασµένες ατοµικές ενέργειες», σχολίασε ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Εξάλλου, λίγο πριν από το τζάµπολ, στις 17:15, θα πραγµατοποιηθεί η κλήρωση ανάµεσα στους Βορεάδη, Γκόντα, Χριστοδούλου, Μουζάκη, Τανατζή αναφορικά µε το διαιτητικό τρίο της αναµέτρησης. Από τη λίστα αποκλείστηκε ο Χρυσόστοµος Σχινάς και προκλήθηκε µεγάλη συζήτηση καθώς ο Ολυµπιακός φέρεται να ζήτησε την εξαίρεσή του. Ο ρέφερι εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία αναφέρει: «Ο µέγας Γερµανός δραµατικός συγγραφέας και ποιητής Φρίντριχ Σίλερ κάποτε είπε: «Την ηλιθιότητα ακόµη και η Θεοί µάταια τη µάχονται, πόσο µάλλον εγώ». Σοφά λόγια προς κάθε αποδέκτη.

Ξεκαθαρίζει

ΝΒΑ

Θρίαµβος Ντένβερ

Του ΜΙΛΤΟΥ ΨΩΜΑΔΑΚΗ ... Μεγάλη Δευτέρα του Ουόλς! Μεθαύριο αναµένεται να λάβει τέλος µία µεγάλη αγωνία του Ντέιβιντ Μπλατ, που επιθυµεί διακαώς να τελειώσει άµεσα η µετακίνηση του Ματ Ουόλς από την Ολίµπια Λιουµπλιάνας στον Αρη, καθώς η Δευτέρα είναι η καταληκτική προθεσµία για τις οµάδες του EuroCup να δηλώσουν αλλαγές για το υπόλοιπο του θεσµού. Οι ιθύνοντες του Αρη κινήθηκαν δυναµικά χτες κι όπως όλα δείχνουν η επιθυµία του Μπλατ θα υλοποιηθεί. Πιο συγκεκριµένα, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Δαµιανίδης, είχε καθοριστικές απευθείας επαφές και χτες µε τους ιθύνοντες της Ολίµπια και διευθέτησε το ζήτηµα. Κόντρα στην αρχική επιδίωξη των... θυµοµένων µε τον Ουόλς Σλοβένων, µετά από σχετική διαπραγµάτευση είπαν το «ΟΚ» αναφορικά µε την αποστολή του «letter of clearence» του Αµερικανού σκόρερ. Δεδοµένου ότι δεν έφτασε χτες το µεσηµέρι στα γραφεία της ΕΟΚ, το πολυπόθητο έγγραφο θα σταλεί µεθαύριο από την σλοβένικη Οµοσπονδία. Αµεσα, ο παίκτης θα υπογράψει, θα ανακοινωθεί η µεταγραφή του κι ακολούθως θα δηλωθεί στο EuroCup προκειµένου να αποκτήσει δικαίωµα συµµετοχής στο επόµενο παιχνίδι µε την Αλµπα την ερχόµενη Τρίτη. Στο µεταξύ, στον Αρη παρατείνεται η ανησυχία αναφορικά µε την κατάσταση του Ααρον Μάιλς, για την οποία δεν υπάρχει ακόµη ξεκάθαρη εικόνα. Σαφής εκτίµηση για τις ενοχλήσεις που τον ταλαιπωρούν στο δεξί γόνατο θα σχηµατιστεί µετά το παιχνίδι µε την Αλµπα, στο οποίο θα παίξει κανονικά. Ο Μπλατ δε θέλει ούτε να σκέφτεται να χρειαστεί χειρουργική επέµβαση για την αποκατάσταση του τραυµατισµού του. Κάτι τέτοιο θα τον αφήσει εκτός µάχης για τουλάχιστον ένα µήνα, ενώ αν προκύψει θέµα αντικατάστασης ο Αρης δε θα µπορεί να δηλώσει τον διάδοχο στην Ευρώπη. Στα αγωνιστικά, χτες το απόγευµα ξεκίνησε η προετοιµασία για το παιχνίδι µε την Αλµπα παρόντος του Μπλατ, ο οποίος επέστρεψε το µεσηµέρι από το Ισραήλ, όπου είχε πάει για προσωπικές του υποθέσεις. Σήµερα επιστρέφει και ο Ιβάν Πάουνιτς από το Βελιγράδι καθώς είχε ειδική άδεια, ενώ άδεια πήρε και ο... χαζοµπαµπάς Νίκος Μπάρλος καθώς χτες η γυναίκα του έφερε στον κόσµο ένα υγιέσατο αγοράκι.

ACTION IMAGES

Τη ∆ευτέρα αναµένεται να τελειώσει θετικά για τον Αρη το θέµα του Ματ Ουόλς µετά τις χτεσινές διεργασίες. Οι σκέψεις και στον Μάιλς

Η

ΣΤΟ Κλίβελαντ οι Ντένβερ Νάγκετς χρειάστηκαν το εξτρά πεντάλεπτο της παράτασης (κ.α. 106-106) για να «σπάσουν» το νικηφόρο σερί των αγώνων των Καβς, που σταµάτησε στους 13 αγώνες (116-118). Για να συµβεί αυτό χρειάστηκε ο Καρµέλο Αντονι να φτάσει τους 40 πόντους, προκειµένου ν’ αντιπαρέλθει µια εξωπραγµατική βραδιά του «κολλητού» του ΛεΜπρόν Τζέιµς µε 43π., 13ρ., 15ασ., 2κλ., 4 κοψ! «Αφιερώνω τη νίκη στον Τζορτζ Καρλ (σ.σ. πρώτος αγώνας µετά την ανακοίνωσή του πως πάσχει από καρκίνο στον φάρυγγα)», είπε ο «Μέλο». Στον άλλο αγώνα της βραδιάς, οι Μπόστον Σέλτικς άλωσαν το Λ.Α., 86-87 (Π. Γκασόλ 22π. – Αλεν 24π.) υποχρεώνοντας τους Λέικερς στην πρώτη τους φετινή ήττα όταν αγωνίζονται δίχως τον Κόµπι Μπράιαντ. Στην αυλαία της µεταγραφικής περιόδου οι Νιου Γιορκ Νικς έστειλαν το Νέιτ Ρόµπινσον στη Βοστόνη για τους Εντι Χάουζ, Μπιλ Ουόκερ, Τζέι Αρ Γκίντενς. Η Σάρλοτ πήρε τους Τάιρους Τόµας (από Σικάγο αντί του Φλιπ Μάρεϊ), Τίο Ράτλιφ.

ΠΑΟΚ

Πολλά προβλήµατα

Τελειώνει το «σίριαλ» Ουόλς

ΗΡΑΚΛΗΣ

Ντέρµπι κορυφής ΣΤΗΝ έδρα του Ικαρου/Εσπερου, µε τον οποίο συγκατοικεί στην κορυφή της βαθµολογίας, δοκιµάζεται σήµερα (15:00) ο Ηρακλής που µε διπλό επί της ουσίας «καθαρίζει» µε την επιστροφή του στην Α1. Οι «κυανόλευκοι» ταξίδεψαν, πάντως, µε αρκετά προβλήµατα καθώς εκτός µάχης παραµένει ο Τσαµάτος, ενώ αµφίβολη είναι η συµµετοχή του Λάππα. Τα υπόλοιπα µατς (17:30): Αιγάλεω - ΚΑΟ∆, Ξάνθη - Αρκαδικός, ΑΓΟΡ - ΟΦΗ, Ολυµπιάδα Πατρών - ∆άφνη, Ερµής Περάµατος - Ικαροι Σερρών, Ερµής Λαγκαδά - Νήαρ Ηστ. Η 18η αγωνιστική στην Α2 ξεκίνησε χτες µε τη νίκη του Παγκρατίου επί του Αµύντα µε 93-86.

ΟΠΩΣ είναι φυσιολογικό λόγω και της διακοπής του πρωταθλήµατος για το σηµερινό τελικό του Κυπέλλου, οι ρυθµοί πέφτουν και στον ΠΑΟΚ µε διάθεση µικρής χαλάρωσης κι αποφόρτισης µεν αλλά και συγκέντρωσης πάνω σε αγωνιστικά θέµατα που απασχολούν την οµάδα δε. Το µοναδικό αρνητικό για τον Σούλη Μαρκόπουλο αφορά το ιατρικό δελτίο. Σοβαρότερη περίπτωση είναι αυτή του Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς. Ο Σέρβος πόιντ γκαρντ αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον δικέφαλο, εξετάστηκε από τον γιατρό, Κώστα Σαµαρά κι αποφασίστηκε να παρακολουθήσει συντηρητικό πρόγραµµα µέχρι και την προσεχή ∆ευτέρα, όταν έχοντας και το ρεπό της Κυριακής, η περίπτωσή του θα επανεξεταστεί. Από κοντά και ο Κρις Μονρό, Ουέιντ Χέλιγουελ που ένιωσαν µικροενοχλήσεις και προληπτικά κρίθηκε φρόνιµο ν’ ακολουθήσουν ατοµικό πρόγραµµα. Απών ήταν και ο Πρέντραγκ Ντρόµπνιακ, µε τον Μαυροβούνιο φόργουορντ να έχει εξασφαλίσει άδεια από την οµάδα για να βρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αυτή είναι η εικόνα µετά από µια σειρά σηµαντικών και διαδοχικών αγώνων µε λογική συνέπεια την κόπωση από την υπερπροσπάθεια, όµως από τις αρχές της εβδοµάδας τα δεδοµένα αλλάζουν δραστικά καθώς σε οκτώ µέρες περιµένει ένα εξίσου µε τα προηγούµενα δυνατό παιχνίδι απέναντι στην υπολογίσιµη Καβάλα που µετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ και σε συνδυασµό µε τη δυσχερή βαθµολογική της θέση χρειάζεται απεγνωσµένα θετικά αποτελέσµατα. Κ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ


24

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΡΟΜΑΡΙΟ έχει κερδίσει τα πάντα από το ποδόσφαιρο αλλά, όπως φαίνεται, δε σκοπεύει να συνεχίσει στο χώρο ως προπονητής ή παράγοντας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο 43άχρονος πλέον βετεράνος άσος, έχει αποφασίσει να ασχοληθεί µε την πολιτική. Μολονότι, µάλιστα, είναι ένας από τους πλουσιότερους κατοίκους της Βραζιλίας, ανήκει ιδεολογικά στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και θα πολιτευθεί ως στέλεχος του σοσιαλιστικού κόµµατος. Β. Μ. «ΦΡΕΝΟ» σε όσους ενδιαφέρονταν για την προσωπική της ζωή έβαλε η πανέµορφη ολυµπιονίκης του σνόουµπορντ, Τόρα Μπράιτ. Η 23χρονη Aυστραλέζα, που κέρδισε το χρυσό στο Βανκούβερ, τόνισε στην «Ντέιλι Μέιλ» ότι «δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν πίνω ούτε τσάι ούτε καφέ και δεν έχω σεξουαλικές σχέσεις πριν από το γάµο»! Και συµπλήρωσε: «∆ε θεωρώ τον εαυτό µου σύµβολο του σεξ και θα αρνηθώ οποιαδήποτε πρόταση µου γίνει για να φωτογραφηθώ γυµνή». Η Μπράιτ ανήκει στην αίρεση των Μορµόνων. Ζ. Ν.

Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία Από τoν Σταύρο Πετρακόπουλο

Το «ζην επικινδύνως» του Ηρακλή ΣΤΟ Καυταντζόγλειο ο Ηρακλής υποδέχεται σήµερα το απόγευµα το Λεβαδειακό και µε νίκη οριστικοποιεί σε µεγάλο βαθµό την παραµονή του στην κατηγορία. Η φετινή είναι η τέταρτη χρονιά που οι «κυανόλευκοι» µάχονται για το µικρότερο δυνατό στόχο και η πρώτη χρονιά, την περίοδο 2006-07, ήταν η δυσκολότερη. Με προπονητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο Ηρακλής χρειάστηκε νίκη (1-2) την τελευταία αγωνιστική στην Ξάνθη και παράλληλα απώλεια βαθµών της Κέρκυρας από τον Παναθηναϊκό (22) στο ουδέτερο στάδιο της Λιβαδειάς, για να προσπεράσει, κυριολεκτικά στο τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής, τη γραµµή κινδύνου. ΤΗΝ επόµενη περίοδο 2007-08 η παραµονή οριστικοποιήθηκε την προτελευταία (29η) αγωνιστική. Οι «κυανόλευκοι» επκράτησαν 5-2 του Απόλλωνα Καλαµαριάς, αν και το σκορ δεν είναι αντιπροσωπευτικό της δυσκολίας µε την οποία κατακτήθηκε η νίκη, καθώς το αρχικό 2-0 έγινε 2-2 και ακολούθησαν τρία γκολ στο

TVεπιλογές 14.00 14.45 14.45 15.00 15.00 15.25 16.30 16.30 16.45 16.45 17.00 18.30

ΣΗΜΕΡΑ Μόναχο 1860 - Ααχεν (ποδόσφαιρο, Ζ) Εβερτον – Μάντσεστερ Γ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Σεντ Τζόνστον – Ρέιντζερς (ποδόσφαιρο, Ζ) Παναιτωλικός – Καρδίτσα (ποδόσφαιρο, Ζ) Η κερκίδα του Σαββάτου ∆ιεθνές µίτινγκ στίβου (Μπέρµιγχαµ, Ζ) Νιρεµβέργη - Μπάγερν (ποδόσφαιρο, Ζ) Αµβούργο - Φρανκφούρτη (ποδόσφαιρο, Ζ) Ηρακλής - Λεβαδειακός (ποδόσφαιρο, Ζ) Καβάλα – Ξάνθη (ποδόσφαιρο, Ζ) Σέλτικ –Νταντί (ποδόσφαιρο, Ζ) Ολυµπιακός – ΠΑΟ (µπάσκετ, Ζ)

φαλτσαριστά Ας αφήσουµε τις υπερβολές ότι ο Νιόπλιας πήρε την ταυτότητα του Ρανιέρι. Είπαµε ότι έχει κουσούρια, αλλά όχι κι έτσι. Εχετε δίκιο, και τι δεν είχε ακούσει ο Νιόπλιας όλον αυτόν τον καιρό. Μόνο Τεν Κάτε δεν τον είχαν πει. Εδώ που τα λέµε, κανείς δεν περίµενε ότι ο Νιόπλιας θα νικούσε το Ρανιέρι κατά κράτος. Το πολύ κατά λάθος. Οπως είπε ο Νιόπλιας αυτή η οµάδα είναι ικανή για µεγαλύτερα πράγµατα. Ακόµη και να νικήσει την Καβάλα.

ΓΕΛΩΝΤΑΣ σχολίασε ο Φερνάντο Σάντος την πρόσφατη δήλωση του Ζλάταν Μουσλίµοβιτς ότι το αυριανό ντέρµπι µε τον Παναθηναϊκό «είναι για τον ΠΑΟΚ το πιο σηµαντικό των τελευταίων 30 χρόνων». «Και πού το ξέρει; Πριν από 30 χρόνια δεν είχε καν γεννηθεί, αφού είναι 29 ετών», είπε για το Βόσνιο επιθετικό. Μάλλον δεν είναι τυχαία η οδηγία που δόθηκε στους παίκτες του «∆ικεφάλου» µετά απ’ τη δήλωση του «Μούσλι» να µην κάνουν άλλες δηλώσεις! Γ. Β.

Conn – X 2 Novasports 1 Sport plus ΕΤ-3 ΕΤ-1 Novasports 4 Conn – X 1 Conn – X 2 Novasports 1 Skai TV Sport plus ΝΕΤ

19.00 19.00 19.00 19.30 20.00 20.00 21.00 21.00 21.45 22.00 23.00 23.30 02.15

ΑΡΚΕΤΕΣ φορές στο ελληνικό ποδόσφαιρο διοικήσεις οµάδων προσπάθησαν µε διάφορους τρόπους να συγκεντρώσουν χρήµατα σε δύσκολες περιόδους, για να βγουν από το αδιέξοδο. Πρόσφατα στην Ιταλία, η διοίκηση της Ιντερ, οι ποδοσφαιριστές και οι χορηγοί της οµάδας συγκέντρωσαν σ’ ένα βράδυ 200.000 ευρώ σε εκδήλωση που έγινε στην µπουτίκ της οµάδας για το καµπ της Ιντερ στη Ρουµανία, όπου φιλοξενούνται ορφανά παιδιά. Τόσο απλά... Π. Γκ. τελευταίο τέταρτο της αναµέτρησης. Προπονητής ήταν ο Ανχελ Πεντράθα. Πέρσι η παραµονή εξασφαλίστηκε µια αγωνιστική νωρίτερα (28η), µετά το ισόπαλο 1-1 στη Φυλή µε αντίπαλο το Θρασύβουλο (το 0-1 ο Γιάντσης στο 76’ - φωτό). Στον πάγκο, στο προπονητικό του ντεµπούτο, ήταν ο Χρήστος Ζήφκας. ΟΙ αναµετρήσεις µε το Λεβαδειακό στρογγυλοποιούνται σήµερα στις δέκα και στις εννέα προ-

Εργοτέλης - Ολυµπιακός (ποδόσφαιρο, Ζ) Τζένοα - Ουντινέζε (ποδόσφαιρο, Ζ) Λα Κορούνια - Χέρεθ (ποδόσφαιρο, Ζ) Πόρτσµουθ - Στόουκ (ποδόσφαιρο, Ζ) Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες (Ζ) Σεντ Ετιέν - Μονπελιέ (ποδόσφαιρο, Ζ) Μπαρτσελόνα - Σανταντέρ (ποδόσφαιρο, Ζ) Γάνδη – Σιντ Τρούιντεν (ποδόσφαιρο, Ζ) Ιντερ - Σαµπντόρια (ποδόσφαιρο, Ζ) Παρί - Τουλούζ (ποδόσφαιρο, Ζ) Μαγιόρκα – Σεβίλη (ποδόσφαιρο, Ζ) Κορίνθιανς – Ρίο Μπράνκο (ποδόσφαιρο, Ζ) Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες (Ζ)

Novasports 1 Novasports 3 Conn – X 1 Novasports 2 Sport plus Novasports 7 Conn – X 1 Conn – X 2 Novasports 2 Novasports 7 Skai TV Novasports 1 ΕΤ-1

ηγούµενες ο Ηρακλής έχει οχτώ (συνεχόµενες) νίκες. Η µια και µοναδική ισοπαλία καταγράφηκε στην πρώτη αναµέτρηση των δύο οµάδων (27/9/1987: 1-1). Το σκορ διαµορφώθηκε µε ισάριθµα πέναλτι, του Λεµονή στο 45’ και του Μαλουµίδη στο 64’. ∆ιαιτητής ήταν ο Β. Γιαννουδάκης και στους πάγκους δύο προπονητικά δίδυµα, των Κ. Αϊδινίου - Γ. Κούδα και Κ. Πολυχρονίου - Χρ. Ζαντέρογλου.

03.30

Ντάλας - Μαϊάµι (ΝΒΑ, Ζ)

Novasports 1

14.30 14.30 14.30 15.30 16.00 16.00 16.00 16.00 16.30 16.45 17.00

ΑΥΡΙΟ ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος (ποδόσφαιρο, Ζ) Λάρισα - Πανθρακικός (ποδόσφαιρο, Ζ) Οµπερχάουζεν – Γκρόιτερ Φιρτ (ποδόσφαιρο, Ζ) Αϊντχόφεν – Σπάρτα Ρ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Αστον Βίλα - Μπέρνλι (ποδόσφαιρο, Ζ) Ρόµα - Κατάνια (ποδόσφαιρο, Ζ) Σιένα - Νάπολι (ποδόσφαιρο, Ζ) Παλέρµο - Λάτσιο (ποδόσφαιρο, Ζ) Φράιµπουργκ - Χέρτα (ποδόσφαιρο, Ζ) ΑΕΚ - Αρης (ποδόσφαιρο, Ζ) Μάντσεστερ Σ. - Λίβερπουλ (ποδόσφαιρο, Ζ)

Novasports 1 Novasports 2 Conn – X 2 Sport plus Novasports 3 Novasports 7 Conn – X 1 Conn – X 3 Conn – X 2 Novasports 1 Novasports 2

ΕΣΤΩ και δίχως να έχει ανακοινωθεί επίσηµα η µεταγραφή του, ο Ματ Ουόλς από τη στιγµή που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόµιο «Μακεδονία» φέρεται ως παίκτης του Αρη... Προχτές, σε µέρα που είχε ρεπό η οµάδα, προπονήθηκε στο Αλεξάνδρειο µαζί µε τους µικρούς κι έκανε τα πρώτα σουτάκια για να µάθει τα καλάθια. Παράλληλα, πέρασε αρκετή ώρα µαζί µε τον Ντέιβιντ Μπλατ, που προσπαθεί γρήγορα να τον βάλει στο κλίµα και να του εξηγήσει τι ακριβώς ζητά απ’ αυτόν. Μ. Ψ.

17.30 18.00 18.15 18.30 19.00 19.30 20.00 21.00 21.45 22.00 22.00 22.00 22.15

Περούτζια - Φορλί (βόλεϊ, Ζ) Μπιλµπάο - Τενερίφη (ποδόσφαιρο, Ζ) Γουίγκαν - Τότεναµ (ποδόσφαιρο, Ζ) Μάιντζ - Λεβερκούζεν (ποδόσφαιρο, Ζ) ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (ποδόσφαιρο, Ζ) Χειµερινοί Ολυµπιακοί αγώνες (Ζ) Αλµερία - Ατλέτικο (ποδόσφαιρο, Ζ) Παλµέιρας – Σάο Πάολο (ποδόσφαιρο, Ζ) Μπάρι - Μίλαν (ποδόσφαιρο, Ζ) Ρεν - Λιλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Ρίβερ - Αρσεναλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Ρεάλ - Βιγιαρεάλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Αθλητική Κυριακή

Sport plus Conn – X 1 Novasports 3 Conn – X 2 Novasports 1 Sport plus Conn – X 1 Novasports 3 Conn – X 3 Novasports 2 Novasports 7 Conn – X 1 ΝΕΤ

µπρος πίσω «ΣΑΡΑΝΤΑ λεπτά είναι». Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όµως σε έναν αγώνα σαν το σηµερινό τελικό Κυπέλλου ανάµεσα στον Ολυµπιακό και τον Παναθηναϊκό, ισχύει. Βέβαια, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυτός που κερδίζει µονίµως αυτό το... 40άλεπτο είναι ο ΠΑΟ, µόνο τυχαίο δεν είναι. Και σήµερα οι «πράσιΑπό Απότον τη νοι» έχουν τον πρώτο λόγο Αντώνη Βίκυ για τη νίκη για µία αιτία και Τσότσου Γκάτζιο µόνο: είναι πιο «δεµένη», πιο συµπαγής οµάδα και έχει ίσως την καλύτερη άµυνα της Ευρώπης. ΕΚΕΙ καλά γενική οµολογία θα

Τα «κλειδιά» του τελικού

κριθεί και η σηµερινή µεγάλη µάχη: στην άµυνα του ΠΑΟ και την επίθεση του Ολυµπιακού. Η οµάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη µπορεί να κάνει «µαγικά» αν τρέξει, µπορεί όµως να χάσει και από κατώτερες οµάδες αν περιοριστεί σε «σετ» παιχνίδι. Αυτή θα είναι και η επιδίωξη των «πρασίνων», να πάνε το µατς σε αργό τέµπο ώστε να επιβάλουν το δικό τους ρυθµό. Αν γίνει αυτό, θα είναι το απόλυτο φαβορί για το τρόπαιο. ΤΙ πρέπει να κάνει ο Ολυµπιακός για να σπάσει το ρόδι και να πάρει τον πρώτο τίτλο του µετά το 2002; Πέρα από το θέµα της ταχύτητας, να µείνει συγκεντρωµένος για 40 λεπτά, γιατί η Ιστορία έχει

δείξει ότι σε τέτοια µατς έχει πληρώσει πολλάκις τα «νεκρά» διαστήµατά του. Ο Σκούνι Πεν και ο Θοδωρής Παπαλουκάς θα είναι παίκτες «κλειδιά» όσον αφορά το ρυθµό που θα επιβάλουν, όπως «κλειδί» θα είναι και το πόσο θα αντέξει στο παρκέ ο Σχορτσανίτης µε αντίπαλο τον Πέκοβιτς. Η φθορά των δύο σέντερ θα είναι καθοριστική. Το ίδιο η απόδοση του Κλέιζα, όπως και το πόσο θα µπορέσει να βοηθήσει ο επανακάµψας Γιασικεβίτσιους µετά την απουσία του. ΟΣΟ για τα υπόλοιπα; Ας ελπίσουµε να µη χρειαστεί να ασχοληθούµε µε τεκταινόµενα εκτός παρκέ. Ο Θεός να βάλει το χέρι του...


Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

BMW 5 Στόχος η πρωτοκαθεδρία

LOTUS ELISE

Ο

Λ

ΧΙΛΙΑ∆ΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

PORSCHE 911 TURBO S

Α

Τ

Α

Ν

Ε

Α

Τ

Η

Σ

Α

Γ

Ο

Ρ

Α

Σ


2

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

2 ΣΠΟΡ ΜΟΝΤΕΛΑ Το AUTO A παρουσιάζει την ολοκαίνουργια LOTUS ELISE και την PORSCHE 911 TURBO S των 530 ίππων

LOTUS ELISE

PORSCHE 911 TURBO S

Στο χλιδάτο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης, η Lotus θα παρουσιάσει την ολοκαίνουργια – όπως καυχιέται η βρετανική φίρμα – Elise. Πρόκειται για ένα μοντέλο με 15χρονη ιστορία που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό που στόχο έχει μόνο τις επιδόσεις και την αίσθηση καρτ που αποκομίζει όποιος βρεθεί πίσω από το τιμόνι. Στην εξωτερική εμφάνιση το νέο μοντέλο απέκτησε νέους προφυλακτήρες, μάσκα ενώ συνολικά η σχεδίαση δεν ξεφεύγει από την γραμμή του προγενέστερου μοντέλου. Θα έχει όμως βελτιωμένη αεροδυναμική κατά 4% κάτι που συνεπάγεται μείωση των θορύβων αλλά και βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου. Το σπορ, διθέσιο μοντέλο θα κινείται από δύο μοτέρ. Ενα καινούργιο 1.6 λίτρων που αποδίδει 136 ίππους και θα έχει κατανάλωση καυσίμου 6,1λτ/100χλμ. Η πιο μεγάλη σε κυβικά έκδοση θα χρησιμοποιεί το γνώριμο μοτέρ της Toyota, 1800 κ.εκ το οποίο στην υπερτροφοδοτούμενη έκδοση θα αποδίδει 220 ίππους. Τα νέα μοτέρ θα συνδυάζονται και με ένα εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο με κοντές σχέσεις, ενώ στο πακέτο Touring θα υπάρχει ακόμη και cruise control. Σε επιδόσεις η επιτάχυνση από τα 0 - 100χλμ./ώρα έρχεται σε 6,7 δλ. και η τελική ταχύτητα είναι 200 χλμ./ώρα.

Η Porsche θα προσελκύσει τα βλέμματα των επισκεπτών στο σαλόνι της Γενεύης – τον επόμενο μήνα – με την νέα 911 Turbo S . Το ζουμί για το νέο μοντέλο κρύβεται κάτω από το καπό όπου θα υπάρχει ένας θηριώδης εξακύλινδρος κινητήρας μπόξερ με δύο υπερσυμπιεστές που για την περίσταση θα προσφέρουν απλόχερα 530 ίππους, δηλαδή 30 ίππους περισσότερους σε σχέση με την 911 Turbo. Η μέγιστη ροπή έχει την άκρως εντυπωσιακή τιμή των 700 Nm. Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει τα πάντα και είναι χαρακτηριστικό ότι η Turbo S θα φέρει στάνταρ όλο τον προαιρετικό εξοπλισμό που έχει η απλή 911 Turbo. Σε επιδόσεις, η νέα 911 Turbo S επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,3 δευτερόλεπτα, ενώ για τα 200 χλμ./ώρα δεν χρειάζονται περισσότερα από 10,8 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα είναι 315 χλμ./ώρα.Η κατανάλωση καυσίμου είναι σε χαμηλά επίπεδα – σύμφωνα με την γερμανική φίρμα – και δεν ξεπερνά τα 11,4 λίτρα/100 χλμ.


6

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Επιμέλεια: Νίκος Λιβανός

AUDI S5

Alfa Romeo MiTo 170 Η πιο γρήγορη εκδοχή της MiTo θα φέρει μοτέρ Multiair και θα προσφέρει απλόχερα 170 ίππους. Η τιμή του δεν έχει καθοριστεί ακόμη αλλά αναμένεται στην ελληνική αγορά στα μέσα του Μαρτίου.

Audi A3 1,2 TSi Το Α3 αποκτά ακόμη μια ενδιαφέρουσα έκδοση. Το σημείο ατού του μοντέλου θα είναι το μοτέρ TSi στα 1.200 κ.εκ. που με την αρωγή του τούρμπο θα καταφέρνουν οι 105 ίπποι να προσφέρουν καλές επιδόσεις.

Citroen C3 Νέα εμφάνιση, πιο ποιοτικά υλικά στο εσωτερικό, νεανικό ντιζάιν, πλουσιότερο εξοπλισμό και μεγαλύτερους χώρους θα προσφέρει η νέα γενιά του μικρού γαλλικού μοντέλου, του C3, που αναμένεται στην ελληνική αγορά τον Μάρτιο. Θα προσφέρεται με μοτέρ 1,4 με 90 ίππους, 1,6 με 120 ίππους και αργότερα θα έρθει και μοτέρ 1,1 λιτ.

SKODA SUPERB COMBI

CITROEN C3

Fiat Dolbo Εκτός από την επαγγελματική εκδοχή στην ελληνική αγορά αναμένεται να κυκλοφορήσει και η επιβατική έκδοση, η οποία θα προσφέρει πολυμορφικούς χώρους ενώ τα μοτέρ είναι αρκετά οικονομικά. Θα έχει προσιτή τιμή.

Audi S5 Sportback Αλλη μια σπορ πρόταση που θα έχει μοτέρ 3 λίτρων και 333 ίππους! Στην ελληνική αγορά αναμένεται τον Μάρτιο.

Hyundai ix35 ALFA ROMEO MITO 170 FIAT DOLBO

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται στην ελληνική αγορά ο αντικαταστάτης του Tucson. Εκτός από την σύγχρονη εμφάνιση η ix35 θα προσφέρεται με μοτέρ 2 λίτ., ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και ένα πιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα μοτέρ 1,6 λίτ. με 140 ίππους.

Skoda Superb Combi H νέα Skoda Superb Combi έχει μοντέρνα εμφάνιση, το μήκος είναι στα 4,83 μέτρα ενώ και πάλι το μεγάλο του ατού είναι οι τεράστιοι χώροι. Μοτέρ1,4 TSI με 125 ίππους, 1,8 TSI με 160 ίππους και για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει και μεγαλύτερη έκδοση 3,6 FSi που αποδίδει 260 ίππους. Υπάρχουν και τετρακίνητες εκδόσεις.


7

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Επιμέλεια: Νίκος Λιβανός

KIA VENGA

Από 14.550 € Η ελληνική αντιπροσωπεία της Kia προσφέρει και στην ελληνική αγορά το νέο, μικρό πολυχρηστικό μοντέλο της το Venga. Οι τιμές ξεκινούν από τα 14.550 ευρώ για την έκδοση των 1.4 λίτρων και φθάνουν έως και την πλουσιότερη εξοπλιστικά και με το μοτέρ των 1.6 λτ. στα 18.450 ευρώ. Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κινητήρες (1.4 και 1.6, με 90 και 125 ίππους αντίστοιχα).

Μοντέλο

Τιμή (€)

1.4 Inspire 1.4 Panorama 1.4 Escape 1.4 Panorama Plus 1.6 Inspire 1.6 Panorama 1.6 Panorama Plus

14.550 15.550 15.650 17.050 16.050 17.050 18.450

AUDI A8

Από 120.000 € Η ναυαρχίδα της Audi, το Α8, ανανεώθηκε σε εμφάνιση και πλέον προσφέρεται και στην ελληνική αγορά με τιμή από 120.000 ευρώ. Το μεγάλο μοντέλο κινείται από ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ 4.2 λίτρων το οποίο αποδίδει 372 ίππους και πολύ μεγάλα αποθέματα ροπή. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνει τα πάντα σε ηλεκτρονικές υποβοηθήσεις. Επίσης, προσφέρεται και με σύστημα τετρακίνησης αλλά και με αυτόματο κιβώτιο Tiptronic 8 σχέσεων.

SUBARU

Με έκπτωση 2.000 ευρώ Έχεις κάρτα ανεργίας;

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Subaru προσφέρει το Forester, με έκπτωση έως και 2.000 ευρώ στην περίπτωση αγοράς τοις μετρητοίς. Εναλλακτικά, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να αποκτήσουν το τετρακίνητο μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας και με άτοκα χρηματοδοτικά τα οποία προβλέπουν: 50% προκαταβολή και εξόφληση σε 30 άτοκες δόσεις (στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ισχύει και έκπτωση 1.500 ευρώ αλλά και 50% προκαταβολή), 0% ετήσιο επιτόκιο και εξόλφηση σε 60 μήνες χωρίς όμως να ισχύει με το τελευταίο πρόγραμμα κάποια επιπλέον έκπτωση.

H Ford Bροχίδης-Χατζής είναι δίπλα σου!

Ειδικές τιµές στα ανταλλακτικά και επιπλέον

Τιμή (€) 18.950 21.450 20.350 22.150 21.750 23.150 32.150 33.950

επιστροφή µετρητών

VΟLVO C30

Ηρθε το ανανεωµένο Ξεκίνησε την εμπορική του καριέρα και στην ελληνική αγορά το ανανεωμένο Volvo C30. Το μικρότερο μοντέλο στην γκάμα της σουηδικής φίρμας έχει ανανεωμένη εμφάνιση που παραπέμπει σε πιο σπορ μοντελάκι. Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μοτέρ 1.6 λτ και 100 ίππους,τον δίλιτρο -επίσης ατμοσφαιρικό που αποδίδει 145 ίππους και τον υπερτροφοδοτούμενο Τ5 χωρητικότητας 2,5 λίτρων που αποδίδει 230 ίππους. Η βασική έκδοση περιλαμβάνει στάνταρ στην έκδοση Kinetic 6 αερόσακους, σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις, ηλεκτρικά παράθυρα, υπολογιστή ταξιδιού και ηχοσύστημα με ραδιοcd, MP3 και υποδοχή για iPod.

στην επόµενη επίσκεψη, µε το πρόγραµµα FordNext

ADVERTISING

Μοντέλο 1.6 Kinetic 1.6 Kinetic R-Design 1.6 Momentum 1.6 Summum 2.0 Kinetic 2.0 Momentum T5 Momentum T5 Summum

χωρίς ραντεβού Καθηµερινά 8 π.µ. - 7 µ.µ. Σάββατο 9 π.µ. - 2 µ.µ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Γεωργικής Σχολής 29 Τηλ 2311 476200

Για µας η κοινωνική ευθύνη είναι... ζήτηµα τιµής! Επειδή κάποιες υποχρεώσεις δεν µπορούν να περιµένουν, η Ford Βροχίδης - Χατζής είναι κοντά σας και στα δύσκολα, στηρίζοντας όσους έχουν πραγµατικά ανάγκη. Ελάτε τώρα µε την κάρτα ανεργίας και την άδεια του αυτοκίνητου σας σε ένα από τα συνεργεία µας και κερδίστε διπλά!

Βροχίδης-Χατζής α.ε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Βασ. Όλγας 48 Τηλ 2310813182

ΚΑΛΟΧΩΡΙ Σταδίου 4 Τηλ 2311 476100


8

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

BMW 5 Δοκιμή: Νίκος Λιβανός Στη νέα BMW 5 η βαυαρική φίρμα δίνει μεγάλη έμφαση στην σπορτίβ αίσθηση που θα αποκομίζει ο οδηγός στο δρόμο ενώ αποκτά ένα πλουσιότατο επίπεδο εξοπλισμού με άφθονα ηλεκτρονικά καλούδια, που αφήνουν τον ανταγωνισμό σχεδόν στα κρύα του λουτρού! Η πρώτη οδηγική μας εμπειρία πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, οδηγώντας μάλιστα μια από τις κορυφαίες εκδόσεις, την 535i, που «τρομάζει» από την αρχή τον οδηγό της με τις εκπληκτικές επιδόσεις της. Επίσης, το τεχνολογικό υπόβαθρο του μοντέλου βρίσκεται υπ’ ατμόν με στόχο να ξεκουράσει τον οδηγό από πολλές έννοιες. Οπως για παράδειγμα, το σύστημα τετραδιεύθυνσης, που θωρακίζει ακόμη περισσότερο την ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου ή πιο απλά κάνει τη νέα 5άρα να κινείται σαν μαγικό χαλί ακόμη και στους πιο ιδιότροπους δρόμους. Το σύστημα τετραδιεύθυνσης φροντίζει ώστε να στρίβουν ελάχιστες μοίρες και οι πίσω τροχοί. Με ταχύτητες έως και 60χλμ./ώρα οι πίσω τροχοί στρίβουν προς τα μέσα και σε αντίθετη φορά με τους εμπρός τροχούς ενώ άνω των 60 χλμ./ώρα οι πίσω τροχοί κινούνται παράλληλα με τους εμπρός. Στο εσωτερικό ο οδηγός έχει να γνω-

ρίσει πολλά νέα συστήματα – που μέχρι σήμερα μπορεί να μην είχε συναντήσει στην προηγούμενη 5άρα. Είναι το σύστημα Adaptive Cruise Control που προβάλλει πολλές λειτουργίες του αυτοκινήτου – όπως το σύστημα πλοήγησης – στο παρμπρίζ και ακριβώς στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Βελτιωμένο είναι και το γνώριμο – σε όλες τις BMW- σύστημα iDrive που μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη μπορεί να διαχειριστεί τις περισσότερες ηλεκτρονικές λειτουργίες του οχήματος. Ακόμη, πιο χρήσιμο φαίνεται στη πράξη και το σύστημα μέσω του οποίου μπορεί τα προγράμματα Comfort, Sport και Sport + που αλλάζουν την χαρτογράφηση του κινητήρα αλλά και την αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός από το τιμόνι. Ετσι, για παράδειγμα στην λειτουργία Sport+ το γκάζι αποκτά ακόμη πιο ακαριαία απόκριση στις εντολές του οδηγού ενώ το τιμόνι θυμίζει ένα GT. Στη νέα πεντάρα υπάρχει και το καινούργιο 8άρι αυτόματο κιβώτιο.Κάτω από το καπό και ιδίως για την ελληνική αγορά η έκδοση 523i θα κάνει θραύση αλλά μην ξεγελιέστε: η συγκεκριμένη έκδοση έχει 3λιτρο μοτέρ που αποδίδει 204 ίππους. Αμέσως επόμενη έκδοση θα είναι η 528i με 258 ίππους ενώ η 535 θα αποδίδει 306 ίππους. Θα υπάρχουν και τρία ντίζελ μοτέρ 520d, 525d και 530d. Στην

H Mercedes E-Class και ο υπόλοιπος σκληροπυρηνικός ανταγωνισµός των Ευρωπαίων κατασκευαστών στη µεσαία πολυτελή κατηγορία θα αποκτήσει έναν άκρως φιλόδοξο ανταγωνιστή. Τη νέα BMW 5 που αναµένεται στην αγορά στα µέσα της άνοιξης

εξωτερική εμφάνιση, το νέο μοντέλο φαίνεται να μιμείται περισσότερο την σχεδιαστική «νοοτροπία» της καινούργιας 7άρας. Αλλωστε η νέα 5άρα θυμίζει σε πολλά σημεία ( στον εξοπλισμό, το εσωτερικό και την

οδική συμπεριφορά) την ναυαρχίδα της BMW. Το μήκος είναι στα 4,9 μέτρα και το εσωτερικό κρίνεται αρκετά ευρύχωρο. Το νέο μοντέλο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά τον Απρίλιο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

523i Κυβισμός: Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): Ροπή (Nm/σ.α.λ): Επιτάχυνση (0-100 χλμ/ώρα): Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα): Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.): Εκπομπές CO2:

2.996 κ.εκ, 204/6.100, 270/1.500, 7,9’’ 238 7,6 177γρ/χλμ.


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 20/2/2010  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 20/2/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4036

Advertisement