Page 1

1.100

ΑΠΟ ΤΟ ∆ΗΜΟ ΣΟΧΟΥ: H πρώτη προσφυγή κατά του «Καλλικράτη»

MIKΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

σελ. 3

ΤΡΙΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 | 1,30 ΕΥΡΩ

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΑΒ: SOS

Στο µικροσκόπιο του υπουργείου Οικονοµικών ο δήµος Θεσσαλονίκης Διατάχθηκε διαχειριστικός έλεγχος που αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοτικές επιχειρήσεις. Διερευνώνται καταγγελίες για χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, καθώς και μια σειρά αυθαιρεσιών και παρανομιών σε πολλούς φορείς και υπηρεσίες σελ. 8

για ζωές ασθενών Μοιραίες μπορεί να αποβούν οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας πως εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούνται κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νέα υποθαλάσσια και αναβάθµιση της περιφερειακής οδού

03 08

Πύρινος εφιάλτης στη Σάµο

Οι «κυανόλευκοι» απέκτησαν χτες και τον Ουρουγουανό αμυντικό Πάμπλο Λίμα

Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά μέσα σε δύο εβδομάδες. Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία

σελ. 18

σελ. 14

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ δεν κυκλοφορούν περισσότερα από 18 ασθενοφόρα την ημέρα παρόλο που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 5 ασθενοφόρα

ΡΟ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤ οσωπικού εξαιτίας της έλλειψης πρ αμμές! δε λειτουργούν όλες οι γρ

ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ δεν υπάρχει κανένα ασθενοφόρο ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΣΕ: Bέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή!

σελ. 11, ΑΠΟΨΗ σελ. 4

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ 160 ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ

σελ. 15

Από τον ΠΑΟΚ στον Ηρακλή ο Αραµπατζής

ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, που «μετρά» περίπου 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό λόγω τουριστικής περιόδου, υπάρχουν μόλις πέντε ασθενοφόρα, ενώ απαιτούνται άλλα δέκα

Στραπάτσο στον τουρισµό λόγω βενζίνης ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ Σε απόγνωση 30.000 οικογένειες ροδακινοπαραγωγών σελ. 16, 25

σελ. 10


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΠΟΥ

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.30 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 20.32 ΣΕΛΗΝΗ ΤΕΛ. ΤΕΤ.

η ατζέντα της ημέρας Εκθεση Η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο «Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897» παρουσιάζεται μέχρι και τον Οκτώβριο και οργανώνεται από το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Πολιτισμός». Η έκθεση παρουσιάζει τις πολλαπλές πλευρές του άτυχου για τους Ελληνες πολέμου, που ωστόσο αποτέλεσε την αφετηρία για τη ριζική αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους και του ελληνικού Στρατού.

∆αλµατίου, Ισαακίου, Φαύστου οσ. Ο Δαλμάτιος ήταν στρατιώτης, γρήγορα όμως τη θεοσεβή ψυχή του κυρίευσε η επιθυμία να αφοσιωθεί στον Κύριο και Δημιουργό του. Ξεκίνησε, λοιπόν, μαζί με το γιο του Φαύστο να συναντήσει το μοναχό Ισαάκιο, η φήμη του οποίου είχε φέρει κοντά του πολλούς άνδρες. Ο Δαλμάτιος διακρίθηκε ανάμεσα στους υπόλοιπους μοναχούς για την αρετή του τόσο ώστε εξελέγη ηγούμενος μετά το θάνατο του ευσεβούς Ισαακίου.

Η έκθεση «Πάρνηθα» του Εκτορα Δημησιάνου φιλοξενείται ώς τις 30 Αυγούστου στην Πινακοθήκη δήμου Κερκυραίων-Αίθουσα Τέχνης (Κήπος Παλαιών Ανακτόρων, Κέρκυρα). Η έκθεση είναι ενταγμένη στη «PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση» -με κεντρικό θέμα τον «Τόπο»

Αποτελέσµατα διαγωνισµού του «Α» και του «Close Up» Β.Π. διαχρονικά

Τον καιρό που η BP (British Petroleum) οδηγεί σ’ ένα νέο «επεισόδιο του τσαγιού της Βοστώνης» μεταξύ ΗΠΑ – Αγγλίας (λόγω υψηλών απαιτήσεων αποζημίωσης που προβάλλει η Ουάσιγκτον για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τη διαρροή πετρελαίου της ΒΠ), ίσως είναι επίκαιρο (διαχρονικά για τις θητείες του) να θυμηθούμε τον δικό μας Β.Π., το δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Πριν τον κατηγορήσουν για διάφορα άλλα, δήλοι (=φανεροί, άδολοι) αντίπαλοι και δείλαιοι (=μίζεροι) φίλοι, μονίμως του καταλόγιζαν αλαζονική ακαμψία στην εμφάνιση και ηγεμονικό «L’ etat c’ est moi-δισμό» στην άσκηση της εξουσίας. Αλλά γι’ αυτό η στήλη νομίζει ότι ισχύει ο κανόνας «τα φαινόμενα απατούν». Εχοντας στήσιμο αθλητικό από τη φύση του και από τον τρόπο της ζωής του, μάλλον δε εσωστρεφής από χαρακτήρα παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, διαμόρφωσε ένα σύστημα αμύνης με επιθετικό στιλ εμφάνισης και διοίκησης. «Ου προς θάνατον», τέτοιες εγγραφές κι ούτε θα μείνουν, όταν υπάρχουν (και θα μείνουν) έργα σαν την παραλιακή λεωφόρο και το Δημαρχιακό Μέγαρο, που μετά από εκατό χρόνια θα λεν οι Θεσσαλονικείς «τα έκανε ο Παπαγεωργόπουλος». Αλλες εγγραφές δεν ωφελούν, που τις είπε ο Ισοκράτης στο Δημόνικο: «Εις αρχήν κατασταθείς, μηδενί χρω πονηρώ προς τας διοικήσεις. Ων γαρ εκείνος αμάρτη, σοι τας αιτίας αναθήσουσι». (Τα μνημόνευσε η στήλη για Σημίτη και Καραμανλή, αλλά ισχύουν και για δημάρχους...). Κι αφού ο λόγος για κάποια έργα, ας πούμε ότι καιρός να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης προς το πάρκο της ΧΑΝΘ. Δεν είναι όπως είχε καταντήσει. Είναι περιποιημένο και ωραίο. Προφανώς δε και ασφαλές. Εγινε όαση πρασίνου και δροσιάς που δικαιολογεί συγχαρητήρια στον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΜΟΛΙΝΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΟΞΙΔΟΥ ΛΕΝΑ, ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΝΑ, ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΙΝΓΚΑ, ΧΙΝΤΖΙΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΚΡΑΣΤΑΝΑ ΓΩΓΩ, ΣΑΒΒΟΥΛΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΛΕΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΤΑΜΠΟΥΔΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΓΟΥΣΙΟΥ

Κατά την κλήρωση του διαγωνισμού του «Αγγελιοφόρου» και του «Close Up» που αφορά δωρεάν εξέταση ελέγχου αλλεργικής ευαισθησίας και έκπτωση 50% στα RASTTests, αναδείχτηκαν οι παρακάτω τυχεροί: ΚΑΪΒΕΤΖΗ ΜΑΡΙΑ, ΙΚΚΟΥ ΑΝΝΕΤΑ, ΞΕΣΦΙΓΓΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΟΥΡΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, ΡΕΪΖΗ ΦΑΝΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΟΥΞΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΛΥΡΟΥ

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

ΦΛΩΡΙΝΑ 18 34

ΦΛΩΡΙΝΑ 19 32

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 35

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 22 34

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Τετάρτη, προβλέπονται στα βόρεια τοπικές νεφώσεις, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα, Τρίτη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΟΖΑΝΗ 21 35

ΣΟΦΙΑ, ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΛΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΡΕΠΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑ, ΓΑΛΕΤΟΥ ΒΟΥΛΑ, ΠΑΣΑΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΠΑΝΤΣΗΣ ΘΩΜΑΣ. Οι παραπάνω τυχεροί μπορούν να επικοινωνήσουν με το τμήμα Mάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (Δαναΐδων 4, 4ος όροφος) μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου, από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. στα τηλέφωνα 2130/779.339. 779.253.

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 24 36

ΚΑΒΑΛΑ 25 34

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 21 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 25 36

ΤΡΙΠΟΛΗ 19 34 ΑΘΗΝΑ 26 37

Î 3

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 36

ΚΟΖΑΝΗ 22 35

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 23 38

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 25 37

ΤΡΙΠΟΛΗ 18 35

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 25 32

È 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 24 36

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 23 38

ΑΘΗΝΑ 26 36

Í 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΒΑΛΑ 25 34

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 26 34

Í 4 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 24 31

HΡΑΚΛΕΙΟ 24 32

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ....... 17-27 ΛΟΝΔΙΝΟ ... 12-24 ΡΩΜΗ ............19-33 ΚΡΑΚΟΒΙΑ .........................18- 29 ΟΣΛΟ ..........13- 19 ΠΑΡΙΣΙ ......... 11- 25 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ...14- 21 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ..........................15-35 ΚΙΕΒΟ .......... 19-38 ΜΑΔΡΙΤΗ .... 18-34 ΜΟΝΑΧΟ ..... 13- 20 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ....24-35

σαν σήμερα 1843

1953

1973

1977

1994

Σύνταγµα

Ν. Πλουµπίδης

Ηλ. Βενέζης

Μακάριος Γ΄

Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας

Στην Αθήνα, οι επαναστάτες με επικεφαλής το συνταγματάρχη Καλλέργη υποχρεώνουν τον Oθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

Ο κομμουνιστής Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται δύο φορές σε θάνατο για κατασκοπία και οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Πεθαίνει ο Ηλίας Βενέζης, συγγραφέας και ακαδημαϊκός.

Πεθαίνει ο Μακάριος Γ΄, αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Κύπρου.

Πεθαίνει ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ερχεται θερµό φθινόπωρο...

Ο δήµος Σοχού προσέφυγε κατά του «Καλλικράτη»

«Καυτά» µέτωπα: κλειστά επαγγέλµατα, ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες και ∆ΕΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑ∆ΟΥ

Θερμότερο ακόμη και από το... καλοκαίρι αναμένεται για την κυβέρνηση το φθινόπωρο, δεδομένων των αποφάσεών της να προχωρήσει σε άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου και να συνεχίσει στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μ

ετά τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών δηµόσιας χρήσης, οι αντιδράσεις φαρµακοποιών, συµβολαιογράφων, δικηγόρων, αρχιτεκτόνων, µηχανικών, ορκωτών λογιστών και άλλων που θα συµπεριλαµβάνονται στο νόµο - πλαίσιο για άνοιγµα των επαγγελµάτων τους το φθινόπωρο, αναµένονται επίσης έντονες. Συγχρόνως, αντιδράσεις αναµένονται από τους εργαζοµένους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ υπό τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι θα περάσουν τις διακοπές τους τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς στα δηµοσιεύµατα περί απαίτησης της «τρόικας» για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών µονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, η απάντηση της ΓΕΝΟΠ είναι ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα να ξεπουλήσει την επιχείρηση του ελληνικού λαού. «Εµείς δεν πουλάµε και δεν πουλιόµαστε. Για ό,τι συµβεί, την ευθύνη δε θα τη φέρουµε εµείς», προειδοποιεί µε ανακοίνωσή της, ενώ από χτες στα κινητά τηλέφωνα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί και ένα µήνυµα του «πράσινου» συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου, σύµφωνα µε το οποίο οι εργαζόµενοι στη ΔΕΗ «θα φτάσουν στα άκρα» και «θα µατώσουν». Την ίδια στιγµή, η κυβέρνηση διαµηνύει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά της να µην κάνει ούτε

βήµα πίσω στην «επανάσταση του αυτονόητου» που έχει διακηρύξει, όπου «αυτονόητο» θεωρείται -και διά στόµατος πρωθυπουργού- πως «όταν από το 1971 δεν έχει δοθεί νέα άδεια σε φορτηγατζήδες, θα κοστίζουν πολύ οι µεταφορές και τα προϊόντα µας ακόµη περισσότερο».

Για τον ΟΣΕ Ως εκ τούτου, τα κλειστά επαγγέλµατα θα ανοίξουν όχι επειδή το επιβάλλει η «τρόικα», αλλά επειδή είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως ξεκαθαρίζουν µε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί παράγοντες, µε το γ.γ. του υπουργείου Υποδοµών, Χάρη Τσιόκα, να προαναγγέλλει ήδη από χτες το άνοιγµα του διαλόγου για τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες. «Στη βράση κολλάει το σίδερο», σηµειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εξηγώντας πως η αναβολή των αποφάσεων για το µέλλον, δε θα σήµαινε µικρότερη ένταση, αφού, για παράδειγµα, στο θέµα των βυτιοφόρων, µπορεί τώρα να επλήγη ο τουρισµός, αλλά το φθινόπωρο οι πολίτες δε θα είχαν πετρέλαιο θέρµανσης, ενώ πολλοί θα επιχειρούσαν να αξι-

οποιήσουν τη συγκυρία πολιτικά, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεµβρίου. Την ίδια στιγµή, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιµετωπίσει το θέµα των ελλειµµάτων στα νοσοκοµεία και του εξορθολογισµού στους φοροεισπρακτικούς µηχανισµούς, µε τον αναπληρωτή υπουργό Αµυνας, Π. Μπεγλίτη, πάντως να προειδοποιεί ότι ο ελληνικός λαός δε θα µπορέσει να αντέξει ένα δεύτερο πακέτο εισπρακτικών µέτρων.

Ο ανασχηµατισµός Το κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, επεξεργάζεται ήδη ένα «κοινωνικό πακέτο» που θα ανακοινωθεί την 3η Σεπτέµβρη ως αντιστάθµισµα στα σκληρά µέτρα που προηγήθηκαν, καθώς και τις επόµενες κινήσεις του στον τοµέα της ανάπτυξης. Παράλληλα, επανέρχεται το θέµα του ανασχηµατισµού της κυβέρνησης, πριν από αυτήν -παρότι εισηγήσεις υπήρχαν και για αναβολή του ως την επαύριο των αυτοδιοικητικών εκλογών-, µε το γραµµατέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Παπουτσή, πάντως χτες να υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι ανασχηµατισµός «δε χρειάζεται».

Παραµένουν «παγωµένοι» λογαριασµοί του Βατοπεδίου Απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αίτημα της μονής Βατοπεδίου και της εταιρίας «Rassadel» για άρση της δέσμευσης τριών τραπεζικών τους λογαριασμών, οι οποίοι παραμένουν «παγωμένοι» μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν την άρση και την απόδοση στους ιδίους του δεσμευθέντος χρηματικού ποσού, τη

μερική αποδέσμευση κινητών αξιών, που αφορούν κυρίως μετοχές, καθώς και να επιτραπεί η πώλησή τους. Ωστόσο, οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών απέρριψαν το αίτημα, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι της μονής, ηγούμενος Εφραίμ και μοναχός Αρσένιος, δεν έχουν ακόμη κληθεί να λογοδοτήσουν για τις «ιερές ανταλλαγές» στην υπό εξέλιξη ανακριτική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο

επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Στέλιος Γκρόζος, λίγο μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, το 2008, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας είχε προχωρήσει στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της μονής Βατοπεδίου μέχρι του ποσού των 67 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούσε στο τίμη-

μα από την πώληση ακινήτων τα οποία περιήλθαν στην κυριότητά της με τη μέθοδο των «ιερών ανταλλαγών». Συγκεκριμένα, τα χρήματα αφορούν τα ποσά των 41.000.000 ευρώ από την πώληση του Ολυμπιακού Ακινήτου, των 17.000.000 ευρώ από την πώληση ακινήτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ποσό 9.000.000 ευρώ, που προέρχεται από δωρεά προς τη μονή Βατοπεδίου.

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο Ν. 3852/2010, με τον οποίο προωθείται το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη συνένωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητούν ο δήμος Σοχού και 18 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η πρώτη προσφυγή για το θέμα στρέφεται κατά του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος που καταργεί το δήμο Σοχού και τον ενσωματώνει στο (νέο) δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο «Καλλικράτης» είναι α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ι κό ς , αντίθετος στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα, διατυπώνουν συνταγματικές ενστάσεις γιατί -όπως ισχυρίζονται- οι ενσωματώσεις και οι καταργήσεις των δήμων έγιναν με τον ίδιο νόμο (3852/2010), χωρίς να προβλέπεται η έκδοση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων οργάνων της Πολιτείας. Με

τον τρόπο αυτόν όμως, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του δήμου και οι κάτοικοι του Σοχού, δεν έχουν τη δυνατότητα οι θιγόμενοι δήμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο Ν. 3852/2010 δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά μόνον αποφάσεις (υπουργικές, νομαρχιακές, κ.λπ.) που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του εν λόγω νόμου. Επιπλέον, προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο νόμος προσκρούει στο άρθρο 102 του Συντάγματος σχετικά με τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των ΟΤΑ, καθώς «καταργεί τη διάκριση μεταξύ των κατοχυρωμένων βαθμών αυτοδιοίκησης, αλλά οδηγεί παράλληλα στην υποβάθμιση της ικανότητας του νέου δήμου Λαγκαδά να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με επάρκεια τις τοπικές υποθέσεις». Στην προσφυγή υποστηρίζεται, επίσης, ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν είναι συμβατό ούτε με το περιεχόμενο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τροποποιήθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προστατεύει την εδαφική συνοχή και διασφαλίζει την αρμονική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, όπως είναι ο δήμος Σοχού Θεσσαλονίκης.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

η άποψή μας

Οµηροι του ΕΣΥ Δέσµιοι µιας απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαµορφωθεί στο χώρο της υγείας και της νοσοκοµειακής περίθαλψης είναι οι ασθενείς, αλλά και οι εργαζόµενοι, γιατροί και νοσηλευτές. Οι ελλείψεις σε εξοπλισµό, οχήµατα και ανθρώπινο δυναµικό έχουν δηµιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες αφού πλέον, όπως οµολογούν οι ίδιοι οι εργαζόµενοι, κινδυνεύουν ζωές ασθενών... Τα στοιχεία που έδωσαν χτες οι εργαζόµενοι του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα είναι συγκλονιστικά. Στους περισσότερους νοµούς υπάρχει όλο κι όλο ένα ασθενοφόρο, ενώ στη Χαλκιδική µε το 1-1,5 εκατοµµύριο τουρίστες και παραθεριστές υπάρχουν όλο κι όλο 5 ασθενοφόρα. Τηλεφωνικό κέντρο δεν υπάρχει παντού κι όπου είναι εγκατεστηµένο δε λειτουργούν όλες οι γραµµές. Στο νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα µεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης, οι καρκινοπαθείς ανεβαίνουν το δικό τους «γολγοθά», αφού πλέον δεν µπορούν να κάνουν χηµειοθεραπείες, µιας και ο µοναδικός ειδικός γιατρός επιστρέφει στην οργανική του θέση στο νοσοκοµείο Θεαγένειο. Η υπουργός Υγείας σωστά, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, τα βάζει µε τα «πιράνχας» που κατατρώνε τις σάρκες του συστήµατος υγείας και βάζουν στο χέρι τεράστια ποσά από την υπερκοστολόγηση φαρµάκων, µηχανηµάτων και υπηρεσιών. Ο αγώνας της είναι αγώνας επιβίωσης του συστήµατος. Στις προτεραιότητες, όµως, πρέπει να είναι και η αναβάθµιση της ποιότητας των παρεχόµενων υπηρεσιών. Και µάλιστα άµεσα. Τα περιστατικά και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας προκαλούν θλίψη για την κατάντια ενός συστήµατος που δηµιουργήθηκε για να υπηρετεί τον πολίτη. Σήµερα το σύστηµα σε πολλές περιπτώσεις όχι µόνο δεν τον εξυπηρετεί, αλλά δηµιουργεί και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία του. Σ’ αυτήν την κατρακύλα το υπουργείο Υγείας πρέπει να βάλει τέλος. Με όποιο τρόπο µπορεί. Επιταχύνοντας τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, επενδύοντας στην περίθαλψη και στον εκσυγχρονισµό των νοσοκοµείων. Ετσι θα αποκατασταθεί και το αίσθηµα ασφάλειας των πολιτών που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε δηµόσιο νοσοκοµείο, αλλά και το κύρος των γιατρών και των νοσηλευτών. Οι τελευταίοι, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις τους, σε πολλές περιπτώσεις συνθλίβονται ανάµεσα στις ελλείψεις, στα κενά και στα εκατοντάδες περιστατικά µε τα οποία πρέπει να ασχοληθούν σε κάθε εφηµερία, συχνά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες...

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Το δικό µου λεξοτανίλ Δεύτερο πρόγραμμα στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Χαρούμενα ελαφρολαϊκά και βαρύτερα λαϊκά, του τύπου «Είν’ όλα μαύρα», με τον εκφωνητή να προσπαθεί να δώσει κουράγιο στους αδειούχους του Αυγούστου που είναι στημένοι στις ουρές για βενζίνη. Παρασκευή, εννιά το βράδυ στο δρόμο για το αεροδρόμιο, στημένη κι εγώ σε μια ουρά που δε βλέπω την άκρη της. Η ώρα περνάει, η υπομονή μου εξαντλείται -κι είναι και μερικοί χαιρέκακοι στο απέναντι ρεύμα που λένε «τσάμπα περιμένετε, θα τελειώσει». Μία ώρα και είκοσι λεπτά αργότερα αποδεικνύεται ότι έχουν δίκαιο. Βενζίνη τέλος, η ουρά διαλύεται, παραδόξως… ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ ησύχως. Προφανώς, κανείς finance@ekdotiki.gr μας δεν έχει κουράγιο ούτε να βρίσει. Δύο χιλιόμετρα πιο πέρα, μια δεύτερη ουρά μικρότερη και περισσότερα υποσχόμενη. «Τι χάνεις;», λέω μέσα μου, «το πολύ πολύ άλλη μια ώρα από τη ζωή σου», και στήνομαι. Ω, του θαύματος, σαράντα λεπτά αργότερα, έχω ένα γεμάτο ρεζερβουάρ, αλλά και τα... νεύρα μου. Εχει πάει έντεκα κι έχω τουλάχιστον δυο ώρες ταξίδι μπροστά μου μέχρι την έσχατη γωνιά της Σιθωνίας. Μπορεί να απολαμβάνω την οδήγηση στην άδεια εθνική μέχρι τα Μουδανιά, αλλά οι στροφές

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 14ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.144 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

της Σιθωνίας νυχτιάτικα με κουράζουν, ειδικά στα διαστήματα εκείνα που βγαίνουν οι Νίκι Λάουντα του καλοκαιριού, έχοντας πιει και δυο ποτά παραπάνω. Πτώμα στην κούραση και με μεγάλη ένταση φτάνω κάποια στιγμή στο κάμπινγκ, αφού έχουν κλείσει οι πόρτες. Παρκάρω μακριά και περπατώντας μέσα στα σκοτάδια, βλέπω να επιβεβαιώνεται άλλη μια λαϊκή σοφία: όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες -τουλάχιστον- πατεί. Με τα μπατζάκια μέσα στη λάσπη μπαίνω στο κάμπινγκ και με το στομάχι να γουργουρίζει πλησιάζω στο σνακ μπαρ. «Δεν μπορεί», συνεχίζω να μονολογώ, «κάτι θα έχει μείνει για φαΐ». Αλλά φτάνω ακριβώς την ώρα που κατεβάζουν τα κεπέγκια. Τώρα πια επιβεβαιώνεται και ο νόμος του Μέρφι: ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει. Πέντε λεπτά περπάτημα ακόμη κι έχω φτάσει στη σκηνή. Ησυχία, φεγγαράδα και ο ήχος από τα κύματα, η καλύτερη μουσική του πλανήτη. Παρατάω τσάντες και λασπωμένα ρούχα και βουτάω στη φεγγαρόλουστη θάλασσα, που λαμπυρίζει σε κάθε μου κίνηση. Με την πρώτη απλωτή φεύγει η ένταση της οδήγησης, με τη δεύτερη η ένταση της δίωρης αναμονής, με την τρίτη ακόμη κι η τσατίλα για τους φορτηγατζήδες. Μετά την τέταρτη απλωτή ήμουν λουλούδι, τύφλα να ‘χουν τα... λεξοτανίλ. Τελικά, κάτι τέτοιες βουτιές μας σώζουν.

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

5

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Οι πρώτες αντιδράσεις στα «ανοίγµατα» Σαµαρά Ο Γ. Μανώλης επιθυµεί πολιτικό χαρακτήρα στις δηµοτικές εκλογές ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Τη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να στηρίξει την «καθαρά αυτοδιοικητική» υποψηφιότητα του νομάρχη Μεσσηνίας και προέδρου της ΕΝΑΕ, Δημήτρη Δράκου, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέφρασε χτες ο Γιάννης Μανώλης.

Η

Ρηγίλλης δεν αντέδρασε, ωστόσο η κίνηση του πρώην βουλευτή Αργολίδας ερµηνεύεται σε πρώτο χρόνο ως ένδειξη δυσφορίας, καθώς πληροφορίες ήθελαν τον ίδιο να ενδιαφέρεται ζωηρά για το συγκεκριµένο αξίωµα. Ο Γ. Μανώλης υποστήριξε ότι η επιλογή του Δ. Δράκου δεν έγινε µε πολιτικά κριτήρια, ενώ οι επιφυλάξεις του δεν περιορίζονται στη συγκεκριµένη περιφέρεια: «Επειδή βλέπω τις αποφάσεις και για όλες τις άλλες περιφέρειες, νοµίζω ότι η επιλογή είναι "αυτοδιοικητικά" πρόσωπα

και η µάχη να είναι περισσότερο αυτοδιοικητική και λιγότερο πολιτική. Μπορεί εγώ να διαφωνώ µε όσα γίνονται γύρω µας και µε ένα ΠΑΣΟΚ που παίρνει τέτοια µέτρα και η κοινωνία αντιδρά -ο κόσµος εκείνη την περίοδο θα είναι στους δρόµους-, νοµίζω ότι η µάχη θα έπρεπε να είναι πολιτική και όχι αυτοδιοικητική καθαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Ωστόσο, η «παραφωνία» του Γ. Μανώλη ουδόλως µεταβάλλει την ειληµµένη απόφαση του αρχηγού της ΝΔ να στηρίξει πρόσωπα που έχουν κερδίσει την εµπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών -ακόµη περισσότερο εάν η απήχησή τους υπερβαίνει τα όρια της «γαλάζιας» κοµµατικής βάσης. Η συγκεκριµένη κίνηση του Α. Σαµαρά αποτελεί µέρος του ευρύτερου σχεδιασµού της Ρηγίλλης για παρουσίαση ενός νέου προσώπου της ΝΔ από τις αρχές του φθινοπώρου, µε στόχο να διευρύνει το ακροατήριό του. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, όπως εκτιµούν βουλευτές και στελέχη

που συνοµιλούν τακτικά µε τον πρόεδρο του κόµµατος, η ολοένα και πιο σαφής προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί ο Α. Σαµαράς από φθαρµένα πρόσωπα -τα «βαρίδια» όπως ο ίδιος τα έχει χαρακτηρίσει.

Για τον Καραµανλή Η διάθεση του αρχηγού της ΝΔ να στηρίξει τον Κώστα Καραµανλή µοιάζει να εξαντλείται όσο περνά ο καιρός, χωρίς να δίνει απαντήσεις ο πρώην πρωθυπουργός στα ανοιχτά ερωτήµατα που διατυπώνονται για τα πεπραγµένα του. Πρόσωπα που συνοµίλησαν µε τον Αντώνη Σαµαρά κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη το περασµένο Σαββατοκύριακο προβλέπουν ότι ο ίδιος θα αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον Κ. Καραµανλή στη ΔΕΘ, εάν µέχρι τότε δεν κινηθεί ο πρώην πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, σε σύσκεψη στο Ρέθυµνο ο αρχηγός της ΝΔ γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Αµυνας, Γιάννη Πλακιωτάκη, για την Περιφέρεια Κρήτης.

Συµφωνία για την εγκατάσταση του Frontex «Τα ελληνικά σύνορα είναι η ξεκάθαρη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση». Αυτό τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Εξωτερικών Συνόρων, Ιλκα Λάιτινεν, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας για την εγκατάσταση του πρώτου γραφείου Frontex που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Το γραφείο έχει έδρα τον Πειραιά, θα υπηρετούν σε αυτό δεκατρία άτομα, όλοι στελέχη άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα έχει αρμοδιότητα την εποπτεία των νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρώπης στα οποία βρίσκονται η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο κ. Λάιτινεν είπε ότι στην Ελλάδα γίνεται εξαιρετική δουλειά στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και ο οργανισμός θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τα

κράτη-μέλη, και να συμμετέχουν στην επιχείρηση αλλά και να είναι πιο αποφασιστικά ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα. Το γραφείο Frontex στον Πειραιά θα λειτουργεί πιλοτικά για τα επόμενα δύο χρόνια και από τα αποτελέσματά του θα εξαρτηθεί το μέλλον των επιχειρησιακών γραφείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα επίσημα εγκαίνια του επιχειρησιακού γραφείου θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2010.

Μ. Χρυσοχοΐδης Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι η Ελλάδα με τη δημιουργία του γραφείου αναβαθμίζει σημαντικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και

απέναντι στις παράνομες μεταναστευτικές ροές. «Η δημιουργία του γραφείου στον Πειραιά είναι μια πραγματική τομή για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής προσπάθειας να γίνουν ασφαλέστερα τα σύνορα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Η δημιουργία του επιχειρησιακού γραφείου Frontex στον Πειραιά είχε αποφασιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μαδρίτη όπου εξετάστηκε ο φάκελος υποψηφιότητας που είχε υποβάλει η Ελλάδα. Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, και εκπρόσωποι του Frontex και των ελληνικών αρχών.

Αντιδράσεις από δυτικά για τις εξαγγελίες Μπιρµπίλη Συνεχίστηκε και χτες ο χορός των αντιδράσεων για τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, από τη Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη φορά τις ενστάσεις τους εκφράζουν οι δήμαρχοι, Λάζαρος Κυρίζογλου και Γιώργος Ακτσελής, από τους Αμπελοκήπους και τη Μενεμένη αντίστοιχα, που συνενώνονται σε ένα δήμο. Η βασική τους αντίρρηση, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, είναι ότι στο πλάνο των εξαγγελιών της υπουργού δεν περιλαμβάνεται η δυτική Θεσσαλονίκη, παρά μόνο το κέντρο της πόλης και οι ανατολικές της περιοχές. «Πολλά απ’ όσα ακούσαμε τα ξανακούσαμε και στο παρελθόν. Γι’ αυτό κρατάμε μικρό καλάθι. Ευχόμαστε ωστόσο να γίνουν. Ομως, δεν μπορούμε να παρα-

βλέψουμε το γεγονός ότι οι δήμοι μας είναι εκτός των γενικόλογων εξαγγελιών αλλά και του προγράμματος συγκεκριμένων εκτεταμένων παρεμβάσεων που θα γίνουν», σημειώνουν. Και συνεχίζουν: «Ούτε κληθήκαμε ούτε ερωτηθήκαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Ζητάμε να έχουμε λόγο στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την υλοποίηση των όποιων έργων. Ζητάμε ισότιμη, δίκαιη και επιτέλους έντιμη αντιμετώπιση της δυτικής Θεσσαλονίκης σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη. Θεσσαλονίκη είμαστε κι εμείς!». Επιπλέον, καταγγέλλουν επιλεκτική αναφορά της υπουργού σε έργα που αφορούν μόνο δύο δυτικούς δήμους και την κατηγορούν ότι αγνοεί το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου με τα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Η διαφθορά στην Ελλάδα Ο γενικός επιθεωρητής Δηµόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιτζής, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον οποίο τίµησε η Πολιτεία, µε την ανάθεση της υψηλής ελεγκτικής αρµοδιότητας του Κράτους, σε πρόσφατη ακρόασή του, στη Βουλή µίλησε για τη διαφθορά στη δηµόσια διοίκηση και κυρίως για τις ατέλειωτες καθυστερήσεις στην απονοµή της δικαιοσύνης, γεγονός που οδηγεί στη διαιώνιση της παρανοµίας και στην ατιµωρησία. Τόνισε χαρακτηριστικά πως αυτός ως αξιωµατούχος παρέπεµψε περίπου 450 υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών ή δηµόσιων υπαλλήλων στη δικαιοσύνη και αναρωτήθηκε ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΗ* ότι δε γνωρίζει πού βρίσκονται αυτές οι υποθέσεις, αν δικάστηκε καµία, ποιο ήταν το αποτέλεσµα και γενικά εξέφρασε την αµφιβολία και τον προβληµατισµό του για την αποτελεσµατικότητα της δικαιοσύνης. Ξαφνικά την εποµένη ξεσηκώθηκαν οι εφηµερίδες, τα κανάλια και από κοντά και οι δικαστικές ενώσεις και εξέφρασαν όλοι την απορία τους για το πώς είναι δυνατό να συµβαίνει αυτό! Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθούν τα αναφερθέντα από τον κ. Ρακιτζή, ο οποίος θα έπρεπε να κληθεί να αποδείξει τους ισχυρισµούς του! Τελικά, σε αυτήν τη χώρα φαίνεται πως κατοικούµε πολλοί λωτοφάγοι που ξεχνούµε τι συµβαίνει και ξαφνικά µόλις υπάρξει µία πετριά στην ακινησία της λίµνης, όλοι αναρωτιόµαστε πώς είναι δυνατό να συµβαίνει αυτό και να ανακαλύπτουµε την πυρίτιδα. Μα καλά, δε γνωρίζουµε τι συµβαίνει στην ελληνική δικαιοσύνη, σχετικά µε τις χρονοβόρες διαδικασίες απονοµής και γενικότερα µε τις υποδοµές και τις ελλείψεις που έχει; Δε γνωρίζουµε πόσα χρόνια κάνει µια υπόθεση διαφθοράς από την ηµέρα που ξεκινά η έρευνα µέχρι να υπάρξει δίκη; Δε γνωρίζουµε πώς λειτουργούν τα πειθαρχικά και τι δικαιοσύνη απονέµουν στο όνοµα της συναδελφικής αλληλεγγύης; Χρειάζεται να συζητούµε τα αυτονόητα τόσο πολύ και µετά την µπόρα της δηµοσιότητας να τα βάζουµε κάτω από το χαλί; Πότε θα συζητήσουµε σοβαρά όλα αυτά τα θέµατα και θα µπορούµε να ελπίζουµε πως σε εύλογο χρόνο από την ανακάλυψή της µια υπόθεση διαφθοράς θα πρέπει να οδηγείται στο ακροατήριο και να υπάρχει πραγµατική τιµωρία; Ας ελπίσουµε κάτι να αλλάξει σε αυτήν τη χώρα! *Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ είναι δικηγόρος

οκράτοπλυέοςν στους στην Ιπςπμπ ∆ιακοηπέΙπςποκ αίνει ράτου μήνα

Και κατεξοχήν υγούστου, του ρυθμούς του Α ς. Είναι χαραλη α τους Ελ νε γι ν ώ οπ ακ δι μματιστεί μία των ες είχε προγρα χτ ι υ ότ κό τι ισ κτηρ α γραφεία το συνεδρίαση στ κή μα δι ευ να όγ μο απ ι κα ρίς το κόμματος. Νω κυβερνώντος «πράσινοι» εκ υν σο ιά δρ νε συ να μό επρόκειτο στον Οργανισ εργαζομένων ν έβαλαν πρόσωποι των ιών Ελλάδος. Α ομ δρ πο Ιπ ς γή η της χώρας Διεξαγω α την κατάστασ γι ι κα μα χη οί και στ αι... βριο, εξετάζετ Α.Σ. από το Σεπτέμ

Εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτω ση νέας απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων!

ρο ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάΣτην Κρύαππο υ και ργός

Την ώ ο υφυπου ές στην Πάρο, οπ ακ δι α γι ι ζετα ς, βρέθηκε την άρκος Μπόλαρη βαια για τον Μ ς, ία ομ ον ικ Ο βέ Κύπρο. Το κακό ωση είναι ότι Κυριακή στην πτ ρί πε ν τη αυτήν την κυβέρκ. Μπόλαρη σε Εκπροσώπησε . λή το οσ απ υ αρχιεήταν σε Μνημόσυνο το θηκε ιο ήσ Ετ ο 33 ο τοποιή νηση στ υ, που πραγμα ίο αρ ακ Μ ου στη και στο πισκόπ κκου, ενώ παρέ Κύ νή μο ρά ιε στην ρχη στο όρος τάφο του Εθνά ον στ ιο άγ ισ τρ Α.Σ. Τρόοδος.

ς Βάρδιεςθήκαναι βκαοι υτητινέεπιτροπή ανάδειξηα-ς

Στην Α έρονται οι δι μάρχων μεταφ Ξυνίδης υποψήφιων δη ε ο Σωκράτης αν έκ υ πο ις η Θεσσαλοβουλεύσε Παρασκευή στ η εν ύμ γο οη επιστρέψει την πρ πιθανότητα θα σα πά τά Κα στου, οπότε νίκη. στις 20 Αυγού ρω γύ , λη πό στην μπορέσουν να οί της πόλης θα ο τελευταίο ικ ατ μμ κο οι ι κα στ ιές τους. Ειδικά κάνουν τις βουτ ματέας της Περιφερειακής αμ του ταξίδι, ο γρ κης, έκανε εικοσιτετράωρη ρά Γε Γ. ς, Επιτροπή Ηρακλείου. Α.Σ. βάρδια στη Β.

η ζει τις διακοπές στην Κρήτη με ΣΥΝ-έχίνζετειυναξσυ νδυά ίπρας. Επειτα

Συνε Αλέξης Τσ αστηριότητα ο δρ κή τι ην προφεστιλι πο ν τη ς η ομιλία του στ α Χανιά και ω όπ ς, ίε υλ βο από πρωτο ς του ΣΥΝ στ ση της Νεολαία ματα όπως το βαλική εκδήλω ρους με προβλή χώ σε υ το ς ει ψ ς ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οι επισκέ ο επικεφαλής τη μέσα από συρα με σή ι, ήσ Ελαφον ρέμβαση ρη πολιτική πα με τις θα κάνει ευρύτε ς ΝΕΤ. Αναμένου τη νο ω όφ δι ρα ο νέντευξή του στ Ι.Τ. θέσεις του...

Μίνι µνρηότµατόνηιοεπίθεση στα σχέδια τηονςίοκυυ βέεξρναπη-έ-

Σφοδ νι μνημ φή του νέου μί είου σης για υπογρα διά του στελέχους του γραφ α γι Ν γο ΣΥ λό ο ι νε κά λυσε χτες υ. Ο τελευταίος κο άι ης Στ ερ υ ύθ το λε ήσ «ε ς γία τη Τύπου Χρ ρατεί η ιδεολο ικ τη επ κα ι ου κα όπ ν ω ιο ντ μνημόν των πά ης ισ θμ ρύ ιορ ιδ απ ς ς ει το δρόμο τη αγοράς» και τη ηση πως επιλέγ ρν βέ ν αγαθών κυ ν τη ί γορε ν και κοινωνικώ κώ σι βα ν τω ς ει στο «σφυωτικοποίηση ος για να βγάλ αφ έδ το ς τα ον ς σημασίας. προετοιμάζ ούς στρατηγική σμ νι γα Ι.Τ. ορ ς ου ρί» δημόσι

είπαν...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ «Η συγκυρία απαιτεί ρεαλισμό, υπευθυνότητα και διαρκή προσπάθεια για τη συνοχή της κοινωνίας». Μήνυμα προς τα πάνω;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Πρόεδρος ΝΔ «Είναι καιρός να προχωρήσετε μπροστά και να μην έχετε ενοχές για τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ». Κι εγώ θα δω τι θα κάνω...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Βουλευτής του ΚΚΕ «Το κουπόνι είναι η συνεισφορά του απλού κόσμου, δεν έχει να κάνει με τις συναλλαγές των επιχειρηματιών προς πολιτικούς και κόμματα». Οταν είναι πολλά;


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

7

ΣΦΗΝΕΣ

Μεταφορές στις ράγες μιακό φορολογικό τους καθεστώς, εκτός του ότι τους κατηγορούν για «συστηματική ανοχή στις μαζικές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και στους κινδύνους που συνεπάγονταν οι πρακτικές αυτές για την οδική ασφάλεια». Πού το πάνε λοιπόν οι Οικολόγοι; Στη μεταφορά του μεγαλύτερου όγκου των εμπορευμάτων στις ράγες του σιδηρόδρομου, θεωρώντας ότι απαιτεί λιγότερα καύσιμα, την ώρα που δημιουργεί και περισσότερες θέσεις εργασίας. Ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές είναι 76%, στην Ελλάδα είναι ένα 97,3%, υπογραμμίζουν. Αν θέλουμε να μιλούμε για ελληνικά λάθη. Α.Σ.

μποξέρ

Η απεργία των φορτηγών και η επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση αποτέλεσε λάθος μάχη σε λάθος χρόνο με δραματικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Είναι η θέση των Οικολόγων Πράσινων που στην κυβέρνηση αποδίδουν ότι κατάφερε να προκαλέσει «τις μέγιστες αρνητικές συνέπειες», ενώ με τη συμφωνία της στην αλλαγή του καθεστώτος των αδειών αιφνιδίασε «τους πάντες σε περίοδο διακοπών και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου». Από την άλλη επισημαίνουν συνθήκες αδιαφανούς πρόσβασης των μεταφορέων στα δύο κόμματα εξουσίας και στις αποφάσεις για την πολιτική μεταφορών, προνο-

επωνύμως Περιοδείες Καθημερινές είναι οι επισκέψεις και περιοδείες του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, και των στελεχών της Λαϊκής Συσπείρωσης σε εργασιακούς και άλλους χώρους. Χτες το στέλεχος του ΚΚΕ μετέβη στα συνεργεία της ΕΥΑΘ στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου και σήμερα θα συναντηθεί με εργαζομένους στο εργοτάξιο Καθαριότητας του δήμου, στην οδό Ολυμπιάδος, ενώ θα μεταβεί και στα κεντρκά της ΕΥΑΘ. Αύριο είναι προγραμματισμένη επίσκεψή του στη ΔΕΗ (οδός Παπαναστασίου). Ι.Τ.

Συζητήσεις Σε καλό επίπεδο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ αυτοδιοικητικών κινήσεων από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτής του «Οικολογικού Ανέμου», που εκφράζει τους Οικολόγους Πράσινους, για πιθανή εκλογική συνεργασία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η εν λόγω κινητικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκ των πρωταγωνιστών του «Οικολογικού Ανέμου» είναι ο Νίκος Χρυσόγελος, γύρω από τον οποίο συσπειρώνεται μία από τις βασικές εσωκομματικές τάσεις των Οικολόγων, που «κοντράρει» αυτήν του Μιχάλη Τρεμόπουλου... Ι.Τ.

Παρεµπιπτόντως «Ευτυχώς που υπάρχουν εκλογές και κάποιοι θυμήθηκαν ότι υπάρχει και ο Αγιος Σίλας στην Ευαγγελίστρια». Με αυτήν τη φράση ανοίγει ο νυν δήμαρχος Αγίου Παύλου, Νίκος Βαρσάμης, τη μιάμισης σελίδας ανοιχτή επιστολή που έστειλε χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία. Και καταλήγοντας ξεχωρίζει τον Σίμο Δανιηλίδη που συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις καθόλη την τετραετία. Στο ψηφοδέλτιο του οποίου και θα ενταχθεί. Παρεμπιπτόντως, στην επιστολή του δεν το αναφέρει. Α.Σ.

Ευλογία

Τα νούμερα που αφορούν τα προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους έχουν προκαλέσει κλίμα πανικού και απόγνωσης στις τάξεις των εφοριακών. Ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει από την άνοιξη σκληρό φοροκυνηγητό, διαπιστώνουν ότι τα σχέδια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου απαιτούν ακόμη πιο σκληρούς ελέγχους. Ο υπουργός Οικονομικών δρομολογεί νέα μέτρα που θα αποδώσουν το 2011 πρόσθετους άμεσους και έμμεσους φόρους της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ, από το 8% που θα κλείσει φέτος. Ωστόσο, διάχυτος είναι ο φόβος στο υπουργείο ότι στο επόμενο έτος ίσως απαιτηθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην προσεγγιστούν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού. Οπως φαίνεται, οι εφοριακοί θα κληθούν το 2011 να κυνηγήσουν και να εισπράξουν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Και μόνο που το σκέφτονται, τους πιάνει απελπισία…

MANTEIO

Εφοριακοί σε απελπισία...

Και νέα επιστολή χτες του νομάρχη και υποψήφιου περιφερειάρχη της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία, Παναγιώτη Ψωμιάδη, στον πρωθυπουργό προκειμένου να δηλώσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της νομαρχίας με το υπουργείο Μεταφορών στην επιστράτευση των βυτιοφορέων. «Αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών της νομαρχίας μας είναι ότι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου είχε εφοδιαστεί το 60% - 70% των πρατηρίων της Θεσσαλονίκης», του γράφει. Οχι πως ευλογεί τα γένια του... Α.Σ.

Γιατί άρχισε και πάλι να σκάβει ο μετροπόντικας; -Επειδή βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα από τα εγκαίνια της ΔΕΘ!

Ο «µετροπόντικας» της µνήµης Η κατάδυση του «µετροπόντικα» στα σπλάχνα της Θεσσαλονίκης, που µετρά ζωή 23 αιώνων, φέρνει καθηµερινά στην επιφάνεια τα ανεξίτηλα ίχνη από το πολυπολιτισµικό παλίµψηστό της. Αυτό το παλίµψηστο, που αποσιωπήθηκε από τις κυρίαρχες εξουσίες, οφείλουµε να το αναστοχαστούµε, να το εκθέσουµε σε κοινή θέα, σε δηµόσια γνώση, ώστε να κάνουµε «τη σωστή ανατοµία του ζωντανού οργανισµού που βρίσκεται στην επιφάνεια». Αυτό επιχειρούν και προτείνουν οι πανεπιστηµιακοί Κώστας Θεολόγου και Μαρία Κωνσταντινίδη µε το εξαιρετικό βιβλίο τους «Το µετρό µετρά τη Θεσσαλονίκη-Η Ιστορία και τα µνηµονικά ίχνη του πολιτισµού στα τεχνικά ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΗΤΑΦΙ∆Η* έργα» (εκδ. University Studio Press). Για τους συγγραφείς, η κατασκευή του µετρό προσφέρει την ευκαιρία για να αποκατασταθούν οι παλιές ρωγµές στην ιστορική γνώση της πόλης και να συµφιλιωθεί µε το πολυεθνωτικό/πολυπολιτισµικό παρελθόν της -ένα από τα επίδικα ζητήµατα του σύγχρονου πολεοδοµικού σχεδιασµού που δεν πρέπει να υποκύπτει στους εθνικιστικούς και τοπικιστικούς λαϊκισµούς, όπως κατά κανόνα συµβαίνει στην πόλη µας. Τα υπαρξιακά προβλήµατα που τη βασανίζουν µπορούν να αντιµετωπιστούν µόνον αν απαντηθούν τα ερωτήµατα γύρω από την «ταυτότητά» της, που είναι άρρηκτα δεµένη µε την «ετερότητά» της. Τη σχέση της, δηλαδή, µε τους «άλλους» και των «άλλων» µε αυτήν, όπως σωστά επισηµαίνουν οι συγγραφείς του βιβλίου. Καθώς οι «µετροπόντικες» ξεθάβουν τα κρυµµένα ιστορικά µυστικά, που αφορούν τη σχέση µας µε τους «άλλους», µπορούµε να ατενίσουµε το µέλλον της πόλης χωρίς τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του περελθόντος. Η αφύπνιση της πολυπολιτισµικής συνείδησης της πόλης δεν είναι ούτε ζήτηµα φολκλόρ ούτε ένας ροµαντικός κοσµοπολιτισµός που αναπολεί «περασµένα µεγαλεία». Είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς οι οικονοµικοί µετανάστες και οι πρόσφυγες που συνέρρευσαν στην πόλη και ενσαρκώνουν τη νέα πολυπολιτισµικότητα, την «ευλογία» του διαφορετικού, αντιµετωπίζονται από το «µπαγιάτικο» εθνικιστικό της κατεστηµένο ως απειλή για τα «κεκτηµένα» του. Γι’ αυτό η προσεχής αυτοδιοικητική µάχη θα πάρει αναπόφευκτα και χαρακτήρα ιδεολογικής αναµέτρησης για τη φυσιογνωµία της Θεσσαλονίκης: από τη µία, µια πόλη φοβική, συµπλεγµατική, παγιδευµένη στις εθνικιστικές ιδεοληψίες, τη θεοκρατία και τη διαφθορά. Από την άλλη, µια πόλη πολυπολιτισµική, δηµοκρατική, «ανοικτό παράθυρο» στον κόσµο. *Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ είναι δηµοτικός σύµβουλος της «Θεσσαλονίκης των Πολιτών & της Οικολογίας» και συµµετέχει στην «Επιτροπή Διαλόγου για τη Ριζική Αλλαγή στο Δήµο και την Πόλη»


8

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Προς συνάντηση Κ. Γκιουλέκα - Β. Παπαγεωργόπουλου Στη συνάντηση του Κ. Γκιουλέκα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλο, που κατά τον υποψήφιο δήμαρχο θα είναι η επόμενη στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει ξεκινήσει με εκπροσώπους φορέων της πόλης, επικεντρώνεται τώρα το ενδιαφέρον, καθώς το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών έχουν εμφανιστεί αρκετές τριβές, κυρίως λόγω της πρόθεσης Γκιουλέκα να αποφύγει την ένταξη στο συνδυασμό του δημοτικών συμβούλων του κ. Παπαγεωργόπουλου με πολλά χρόνια θητείας στα δημοτικά έδρανα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τη διάθεση του κ. Γκιουλέκα, δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης, εξέλιξη που χωρά πολλές ερμηνείες, αν και επισήμως αναφέρεται ότι ο κύριος λόγος είναι η μετακόμιση των δημοτικών υπηρεσιών στο νέο δημαρχιακό μέγαρο. Στο μεταξύ, χτες, ο κ. Γκιουλέκας επισκέφθηκε στο γραφείο του το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που σε δηλώσεις του μάλιστα στο τέλος της συνάντησης τον χαρακτήρισε καλό φίλο με τον οποίο τον συνδέουν πολλά. Το κλίμα στη μεταξύ τους συζήτηση ήταν πολύ θετικό και, όπως λένε έγκυρες πηγές, ο υποψήφιος δήμαρχος επισήμανε ότι στις προθέσεις του είναι να αξιοποιήσει νέους ανθρώπους και να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του με πρόσωπα εγνωσμένων ικανοτήτων από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Και μπορεί ο κ. Γκιουλέκας να μην έχει παραιτηθεί ακόμη από τη θέση του βουλευτή της ΝΔ, αλλά ο κ. Ψωμιάδης στις δηλώσεις που έκανε στήριξε την προσπάθειά του, λέγοντας ότι είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως ένας νέος άνθρωπος εγκαταλείπει την κεντρική πολιτική σκηνή για ένα ξεκίνημα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Νωρίτερα ο κ. Γκιουλέκας συναντήθηκε με την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη. Α.Σ.

∆ιευκρινίσεις Μπεγλίτη για τα Αµυντικά Συστήµατα Ισχύουν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης των παραγγελιών και κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αναφορικά με την ανησυχία των συμβασιούχων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ. Οπως αναφέρει, η ανανέωση των συμβάσεων αυτών ήταν αδύνατο να στοιχειοθετηθεί από νομικής απόψεως την παρούσα χρονική στιγμή, εν όψει του γεγονότος ότι τον Αύγουστο τα εργοστάσια κλείνουν. Κατά συνέπεια, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν «με την επαναλειτουργία των εργοστασίων το Σεπτέμβριο».

Ερευνα για διαφθορά στο δήµο Θεσσαλονίκης ∆ιαχειριστικό έλεγχο σε επιχειρήσεις του διέταξε το υπουργείο Οικονοµικών ΤΩΝ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Ιχνη διαφθοράς σε δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και σε εφοριακούς της Βόρειας Ελλάδας, που «εξυπηρετούσαν» λαθρεμπόριο προϊόντων από την Κίνα και διευκόλυναν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, έδωσε εντολή να διερευνηθούν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η

επιχείρηση-«σκούπα» κατά της διαφθοράς περιλαµβάνει τον έλεγχο υποθέσεων που αφορούν 25 υπαλλήλους υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών και 10 δηµόσιων φορέων, µεταξύ των οποίων είναι και ο δήµος Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονοµικών διέταξε 10 διαχειριστικούς ελέγχους σε ΤΕΙ, νοσοκοµεία, δηµοτικές και άλλες επιχειρήσεις, µεταξύ αυτών και του δήµου Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικών καταγγελιών πολιτών. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του δήµου Θεσσαλονίκης, πηγές του υπουργείου Οικονοµικών εξηγούσαν ότι ελέγχονται οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας, αλλά και κάποιες πιο συγκεκριµένες, που έγιναν από πολίτες στην υπηρεσία «1517». Αρνήθηκαν να µπουν σε λεπτοµέρειες για να µη δυσχεράνουν την έρευνα. Ο δήµος Θεσσαλονίκης που ταλανίζεται ήδη από τα σκάνδαλα της «παγίας» και της υπεξαίρεσης βρίσκεται τώρα στο µικροσκόπιο του υπουργείου Οικονοµικών. Οι δηµοτικές επιχειρήσεις στις οποίες θα διενεργηθεί ο διαχειριστικός

έλεγχος δεν έγιναν γνωστές, καθώς οι επικεφαλής των οικονοµικών υπηρεσιών του δήµου δεν ενηµερώθηκαν επισήµως από το υπουργείο, το οποίο εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση. Ο δήµος έχει πέντε δηµοτικές επιχειρήσεις: 1. Δηµοτικό Ωδείο, 2. Δηµοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάµατος και Επικοινωνιών (ΔΕΠΘΕ): περιλαµβάνει TV100, FM100, FM101, 3. Δηµοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τεχνών και Αθλησης Δήµου Θεσσαλονίκης (ΚΕΤΑ), 4. Δηµοτική Επιχείρηση Επαγγελµατικής Κατάρτισης και Μελετών, 5. Δηµοτική Επιχείρηση Ιµατισµού. Με τη διαταγή για το συγκεκριµένο διαχειριστικό έλεγχο, η διοίκηση του δήµου δεν πρόλαβε να... χαρεί την απόφαση άρσης της δέσµευσης των τραπεζικών λογαριασµών που της έστειλε χτες το υπουργείο Οικονοµικών. Ο δήµος παίρνει «ανάσα», αφού µε την άρση της δέσµευσης µπορεί πια να διεκπεραιώσει όλες τις συναλλαγές του. Αυτό µεταφράζεται σε δυνατότητα πληρωµής

πλέον των προµηθευτών, αλλά και των εργαζοµένων στις δηµοτικές επιχειρήσεις, που για να πληρωθούν πρέπει να γίνει µεταφορά χρηµάτων από τους λογαριασµούς του κεντρικού δήµου στους λογαριασµούς των δηµοτικών επιχειρήσεων.

«Στο σκαµνί» 25 υπάλληλοι Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονοµικών, διατάχθηκαν 25 έρευνες - ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονοµικών υπηρεσιών, της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων το υπουργείο Οικονοµικών προχωρά και στη διερεύνηση κι άλλων προσώπων, τα οποία ενδέχεται να εµπλέκονται σε κύκλωµα παράνοµης επιστροφής ΦΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, δίδεται και η εντολή ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης και των υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εµπλεκόµενοι στην υπόθεση Siemens.

Πιο κοντά Μπουτάρης και ∆ηµοκρατική Αριστερά Ενα βήμα πιο κοντά στη συνεργασία βρίσκονται από χτες Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ) και «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», μετά τη συνάντηση που είχε ο Γιάννης Μπουτάρης με στελέχη του κόμματος (Παπαθανασίου, Ζορκάδης, Μήλιας). Η ΔΑ θα πάρει την τελική της απόφαση για το τι θα πράξει στο δήμο σε συνέλευση των μελών της το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ήδη όμως οι πληροφορίες μιλούν για προχωρημένες συζητήσεις με την «Πρωτοβουλία» και συναντίληψη σε πολλά θέματα. Τα τρία στελέχη της ΔΑ τόνισαν στη συνάντηση σε σχέση με το υπό διαμόρφωση «προοδευτικό ρεύμα αλλαγής στο δήμο Θεσσαλονίκης» ότι:

- Πρέπει να διαθέτει δήλωση υποψηφιότητας ή και υποψηφιοτήτων που να αντιπαρατίθενται νικηφόρα απέναντι στον «υποψήφιο του συντηρητικού κατεστημένου», κατά τη διατύπωσή τους. «Ετσι, θεωρούμε φυσιολογική εξέλιξη και χρήσιμη πρόταση την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη», όπως σημείωσαν. - Στην περίπτωση που δεν προκύψει κοινός υποψήφιος απαιτείται «να κρατηθεί το κεκτημένο και να αναζητηθεί η άμιλλα αντί του ανταγωνισμού στον α’ γύρο και η αλληλεγγύη αντί της αδιαφορίας για το τελικό αποτέλεσμα στο β’ γύρο». - Η «Πρωτοβουλία» και ο κ. Μπουτάρης πρέπει να δεσμευτούν ότι μετά την αποσα-

φήνιση του τοπίου, θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για κοινή υποψηφιότητα ή αλληλεγγύη τη δεύτερη Κυριακή, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοδιοικητικής επανεκκίνησης-επανίδρυσης με ισότιμη συμμετοχή όλων των δημοτικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών που μπορούν να προχωρήσουν μαζί, θα ενσωματώσουν στις δεσμεύσεις τους όσα κατακτήθηκαν στη διαδικασία διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων, θα θέσουν την αντιμετώπιση της κρίσης ως βασικό άξονα του προγράμματος και θα εργαστούν για την έμπρακτη υπέρβαση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. ΙΩΝ ΤΣΩΧΟΣ


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Μπαράζ ληστειών στη Θεσσαλονίκη Στα χέρια των διωκτικών αρχών «έπεσαν» νεαροί λίγη ώρα μετά τις δύο ληστείες που διέπραξαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλη μία ληστεία σημειώθηκε και στο κέντρο της πόλης, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν οι δράστες. Οπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν στις Συκιές δύο 19χρονοι ομογενείς και ένας 18χρονος αλλοδαπός για ληστεία, την οποία διέπραξαν λίγο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, οι δράστες ακινητοποίησαν ένα 18χρονο, ο οποίος επέβαινε σε δίκυκλη μοτοσικλέτα και με την απειλή σωματικής βίας αφαίρεσαν το κινητό του τηλέφωνο και χρυσαφικά. Μάλιστα, στη συνέχεια είχαν το θράσος να απαιτήσουν να τους μεταφέρει με το δίκυκλο σε άλλο σημείο της περιοχής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδρομής εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς, που περιπολούσαν στην περιοχή και είχαν αντιληφθεί το περιστατικό. Επίσης, χτες τα ξημερώματα συνελήφθησαν ένας 23χρονος και ένας 19χρονος ομογενής, οι οποίοι, νωρίτερα, στο κέντρο της πόλης ακινητοποίησαν με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου δύο 20χρονους και αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο. Σε βάρος όλων των δραστών σχηματίστηκαν δικογραφίες και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Στο μεταξύ, θύμα ληστείας έπεσε και ένας 30χρονος άντρας στην οδό Δημητρίου Γούναρη, επίσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οπως έγινε γνωστό, πέντε άγνωστοι με χρήση σωματικής βίας απέσπασαν από 30χρονο ένα τσαντάκι με δύο κινητά τηλέφωνα και διάφορα προσωπικά του έγγραφα. Το θύμα τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

«Ξεχασµένη» νάρκη σε παραλία Μία νάρκη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου εντοπίστηκε πριν από μέρες στην παραλία Ορφανού, δυτικά του νομού Καβάλας. Η νάρκη, που εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν στρογγυλού σχήματος και βρισκόταν σε οριζόντια θέση, σε βάθος ενάμισι μέτρου και απόσταση τριάντα μέτρων από την ακτή, ενώ έφερε ίχνη σκουριάς και ήταν καλυμμένη από φύκια.

9

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Το «καλάθι της νοικοκυράς» γίνεται ακόµη πιο βαρύ Οι τιµές σε είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί κατά 100 ευρώ σε ένα χρόνο ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Ασήκωτο» έχει γίνει το οικογενειακό «καλάθι» ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, καθώς οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης αλλά και σε υπηρεσίες έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 100 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό κατά 5%.

Σ

ύµφωνα µε έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), µε βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει ότι µια τετραµελής οικογένεια χρειάστηκε να ξοδέψει πολύ περισσότερα (περίπου 100 ευρώ παραπάνω), σε σχέση µε πέρσι, για είδη πρώτης ανάγκης. Ετσι, ενώ τον Ιούνιο του 2009 µια τετραµελής ελληνική οικογένεια χρειαζόταν 2.010 ευρώ για είδη πρώτης ανάγκης, τον Ιούνιο του 2010 χρειάστηκε

Κατά 5% αυξήθηκε το οικογενειακό καλάθι

να πληρώσει 2.115 ευρώ. «Οι σηµαντικές αυξήσεις που σηµειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στις τιµές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», δήλωσε ο Βασίλης Λύγκας, πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ. Την πρωτιά στις αυξήσεις κατέχουν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, τα οποία ακρίβυναν κατά 19%. Η αύξηση

αποδίδεται σε ανατιµήσεις που σηµειώθηκαν στις τιµές των αλκοολούχων και µη σερβιρισµένων ποτών, καθώς και τις τιµές των τσιγάρων. Κατά 18% ακρίβυναν οι µεταφορές, λόγω αύξησης των τιµών στα εξής είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας - διόδια, βενζίνη, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου - µοτοσικλέτας, υπηρεσίες µεταφορών. Αυξήσεις κατά 8% «πέρασαν» στην οµάδα «στέγαση», λόγω

ανατιµήσεων, κυρίως του πετρελαίου θέρµανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης και αποχέτευσης, του ηλεκτρισµού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων. Κατά 5% ακρίβυνε και η οµάδα «άλλα αγαθά και υπηρεσίες» που περιλαµβάνεται στην έρευνα, λόγω αύξησης των τιµών, κυρίως των κουρείων - κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των κοσµηµάτων - ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων - δικύκλων και των τιµών των άλλων υπηρεσιών. Από την ίδια έρευνα προκύπτει µείωση κατά 1% στην οµάδα «διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω υποχώρησης των τιµών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, νωπά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, µέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα είδη: δηµητριακά και παρασκευάσµατα, µοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, νωπά ψάρια,

179 προσλήψεις εποχικών σε 26 φορείς ενέκρινε το ΑΣΕΠ Την πρόσληψη 179 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε 26 φορείς ενέκρινε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Οι συγκεκριμένες θέσεις εγκρίθηκαν στο διάστημα από 27 έως 29 Ιουλίου. Ειδικότερα, η κατανομή των θέσεων έχει ως εξής: - Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Θεσσαλονίκης (πρώην ιατρικοί): οκτώ θέσεις βρεφονηπιοκόμων ΤΕ, τέσσερις βοηθών βρεφονηπιοκόμων ΔΕ, τρεις διοικητικού ΔΕ και μία μάγειρα ΔΕ. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι οκτώ μήνες. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 6 Αυγούστου. Η προκήρυξη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www. thessaloniki.gr. - Δήμος Πυλαίας: δύο θέσεις διοικητικών γραμματέων ΔΕ διάρκειας οκτώ μηνών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. - Δασαρχείο Σταυρού: μία θέση δασολόγου ΠΕ, μία δασοπόνου ΤΕ, δύο δασεργατών ΥΕ και δύο δασεργατών για χρήση αλυσοπρίονου ΥΕ. - Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Τρίγλιας: μία θέση τεχνολογίας γεωπονίας ζωικής παραγωγής. - Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση Σέλερου Ξάνθης: μία θέση νοσηλευτή. - Δασαρχείο Αιγίου: μία θέση δασοπόνου

ΤΕ και τρεις εργατών ΤΕ. - Δασαρχείο Σπερχειάδας: τρεις θέσεις εργατών ΥΕ και μία δασεργάτη ΥΕ. - Δήμος Μαρκόπουλου: οκτώ θέσεις οδηγών απορριμματοφόρων ΔΕ και 27 εργατών γενικών καθηκόντων ΥΕ. - Δήμος Ταμισίου (Καρδίτσας): μία θέση εργάτη ύδρευσης ΥΕ. - Δήμος Τρικολώνων (Αρκαδίας): δύο θέσεις οδηγών καθαριότητας ΥΕ. - Ηλειακή Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ: μία θέση κοινωνικού λειτουργού. - Δημοτικό Γηροκομείο Βαθέος Σάμου, Ιδρυμα Νταέλ: δύο θέσεις βοηθών νοσηλευτών ΔΕ, μία βοηθού μάγειρα ΔΕ και καθαριστή ΥΕ. - ΔΕΥΑ Βορείου Αξονα Χανίων: μία θέση τεχνίτη μηχανολογικών εγκαταστάσεων ΔΕ και δύο εργατών ύδρευσης ΥΕ. - ΔΕΥΑ Καθαριότητας Σέλινου Χανίων: δύο θέσεις οδηγών απορριμματοφόρων ΔΕ, μία γενικών καθηκόντων ΥΕ, δύο εργατών αποκομιδής απορριμμάτων ΥΕ, δύο οδοκαθαριστών ΥΕ και μία φύλακα ΧΥΤΑ. - Διεύθυνση Δασών Χανίων: μία θέση διοικητικού γραμματέα και τρεις εργατών ΥΕ. - Κοινωφελής Επιχείρηση Παξών: μία κοινωνικού λειτουργού και μία νοσηλευτή. - Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου, Κεφαλό-

βρυσου, Βελεστίνου: μία θέση βιολόγου ΠΕ, μία δασολόγου ΠΕ, μία πολιτικού μηχανικού ΠΕ, μία διοικητικού - λογιστικού ΤΕ, μία ιχθυολόγου ΤΕ και τέσσερις φυλάκων ΔΕ. - Φορέας Διαχείρισης Βόρειας Ενότητας Ευβοίας: τρεις θέσεις οδηγών απορριμματοφόρων ΔΕ και τέσσερις εργατών καθαριότητας ΥΕ. - Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Θήρας: μία θέση βρεφονηπιοκόμου ΤΕ, μία βοηθού βρεφονηπιοκόμου ΔΕ και μία προσωπικού καθαριότητας. - Δασαρχείο Ολυμπίας: μία θέση δασοπόνου ΤΕ και τέσσερις εργατών ΥΕ. - Δήμος Βουφράδος: μία θέση εργάτη ΥΕ. - Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Νέας Αγχιάλου: μία βιβλιοθηκονόμου ΤΕ. - Αθλητικός Οργανισμός Λιβαδειάς: δύο θέσεις εργατών γενικών καθηκόντων ΥΕ και μία προσωπικού καθαριότητας ΥΕ. - Βρεφικός Παιδικός Σταθμός Περιστερίου «Γ. Παπαδάκης»: πέντε θέσεις βρεφονηπιοκόμων ΤΕ, τέσσερις βοηθών βρεφονηπιοκόμων ΔΕ, μία διοικητικού γραμματέα ΔΕ, μία μάγειρα ΔΕ και δύο προσωπικού καθαριότητας ΥΕ. - Παιδικός Σταθμός Καλπακίου: μία θέση νηπιαγωγού ΠΕ. Επίσης, η ΔΕΗ - ΑΗΣ Λινοπεραμάτων Ηρακλείου θα καλύψει 42 θέσεις με οκτάμηνες συμβάσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΙΤΣΙΔΗΣ


10

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ελεγχοι του Λιµενικού σε παραλίες

«Γολγοθάς» για τους 160 καρκινοπαθείς στο ΑΧΕΠΑ Αντιμέτωποι με την ταλαιπωρία βρίσκονται από χτες περίπου 160 ογκολογικοί ασθενείς που παρακολουθούνταν στο ΑΧΕΠΑ. Οι καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούνται στο εξής για τις εξετάσεις αλλά και τις χημειοθεραπείες τους στο Θεαγένειο, καθώς ο θεράπων γιατρός τους, που ήταν αποσπασμένος στο ΑΧΕΠΑ, επέστρεψε στη θέση του στο Θεαγένειο.

θούνται εκεί. Η διαδικασία µεταφοράς των ιατρικών φακέλων στο Θεαγένειο ξεκίνησε άµεσα και υπάρχει συνεργασία µεταξύ των υπηρεσιών των δυο νοσοκοµείων, π.χ. των φαρµακείων, για τη χορήγηση των θεραπευτικών σχηµάτων στους ασθενείς και γενικότερα για την υποστήριξή τους, ώστε η ταλαιπωρία να είναι όσο το δυνατόν µικρότερη», ανέφερε στον «Α» η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκοµείου ΑΧΕΠΑ, Μαρία Καρατάσου.

Οι δυσκολίες

Α

ποτέλεσµα, οι ογκολογικοί Οι ασθενείς φοβούνται ότι οι συνθήκες ασθενείς να µείνουν χωρίς… νοσηλείας τους θα χειροτερέψουν και οι ειδικό γιατρό! Το γεγονός έχει ίδιοι θα αντιµετωπίσουν πρακτικές δυσκοπροκαλέσει λίες στη θεραπεία τους, µεγάλη αναστάτωση δεδοµένου ότι το ΘεαγέΑποχώρησε στους αρρώστους και νειο είναι επιφορτισµένο τους συγγενείς τους. µε την παρακολούθηση ο αποσπασμένος Οι καρκινοπαθείς είχαν καρκινοπαθών από όλη ογκολόγος και τους ιατρικούς φακέτη Βόρεια Ελλάδα. λους τους στο ΑΧΕΠΑ, Σύµφωνα µε την κ. οι ασθενείς έκαναν τις εξετάσεις που Καρατάσου, η διοίκηση παραπέμπονται χρειάζονταν εκεί, ενώ του ΑΧΕΠΑ έχει ζητήσει τους παρακολουθούσε ο από τον περασµένο Νοστο Θεαγένειο παθολόγος - ογκολόγος έµβριο να προκηρυχτεί που είχε αποσπαστεί από θέση ογκολόγου αλλά το Θεαγένειο στην Α’ Παθολογική Κλινική οι διαδικασίες της προκήρυξης έχουν κατου ΑΧΕΠΑ, όπου και υποβάλλονταν σε θυστερήσει και δε φαίνεται φως στο τούχηµειοθεραπείες. νελ. Πάντως, όπως τόνισε η ίδια, «αν µας «Οι άρρωστοι ακολουθούσαν τα θερα- στείλουν και αύριο ακόµη ογκολόγο µε πευτικά σχήµατα στο νοσοκοµείο µας και απόσπαση, θα µπορέσουν οι ασθενείς να είχαν µπει σε ένα ρυθµό. Με την επιστροφή γυρίσουν πίσω και θα είµαστε έτοιµοι να του αποσπασµένου γιατρού στη θέση του τους δεχτούµε. Εχουµε κάνει σχετικές ενέρστο Θεαγένειο, οι ασθενείς θα ταλαιπωρη- γειες προς την αρµόδια ΥΠΕ (Υγειονοµική θούν, διότι θα πρέπει να επισκέπτονται το Περιφέρεια) αλλά ακόµη δεν έχουµε λάβει Θεαγένειο και να προστεθούν στο µεγάλο απάντηση». αριθµό των αρρώστων που ήδη παρακολουΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Αυστηρούς ελέγχους πραγματοποιούν κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα συνολικά 2.533 έλεγχοι σε θαλάσσια μέσα αναψυχής, ταχύπλοα σκάφη και λουτρικές εγκαταστάσεις και βεβαιώθηκαν 220 παραβάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν ελλείψεις σε σωστικά και πυροσβεστικά μέσα σκαφών, εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, μη τήρηση ωραρίου εκμισθούμενων μέσων, εκτέλεση επικίνδυνων ελιγμών από σκάφη σε μικρή απόσταση από την ακτή και παρενόχληση λουομένων, απουσία ναυαγοσώστη από παραλία που έχει χαρακτηριστεί πολυσύχναστη, αλλά και ελλείψεις στα προβλεπόμενα εφόδια ναυαγοσωστών. Επίσης, διενεργήθηκαν 203 αλκοολομετρήσεις σε χειριστές και κυβερνήτες σκαφών και βεβαιώθηκε μία παράβαση για υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Επιπλέον, το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 149 αγορανομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις, η πρώτη για λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια και η δεύτερη για μη ανάρτηση, σε εμφανές σημείο, τιμοκαταλόγου διατιθέμενων ειδών στην ελληνική γλώσσα.

Ληστεία σε πάρκινγκ πολυκαταστήµατος Ενοπλη ληστεία σε πάρκινγκ πολυκαταστήματος σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης έγινε χτες το απόγευμα. Δύο άγνωστοι, ακινητοποιώντας με απειλή μαχαιριού πελάτη του καταστήματος, ο οποίος μόλις είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του, του ζήτησαν χρήματα κι αφού άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό, τράπηκαν σε φυγή. Αμέσως μετά την καταγγελία του θύματος, αστυνομικοί έσπευσαν στην περιοχή και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών οι οποίες παρέμεναν άκαρπες μέχρι αργά το βράδυ.

Ερευνα για εισαγωγή ναρκωτικών στις Φυλακές ∆ιαβατών Ενα «δίκτυο» μεταφοράς ναρκωτικών από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε κρατουμένους τοξικομανείς «ξεσκέπασε», σύμφωνα με πληροφορίες, η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι μετά από καταγγελίες που έγιναν από συγγενείς κρατουμένων, οι οποίοι μάλιστα ήταν οι ίδιοι που μετέφεραν τα ναρκωτικά στις φυλακές προκειμένου να φτάσουν στα χέρια των τοξικομανών. Ηδη έχουν ασκηθεί διώξεις κατά παντός υπευθύνου για εγκληματική οργάνωση, προμήθεια, κατοχή και διάθεση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση και εισαγωγή ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα κατ’ εξακολούθηση, ενώ η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της έρευνας οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσαν ότι η μεταφορά των ναρκωτικών γινόταν πιθανότατα από τέσσερις σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οπως έγινε γνωστό, οι καταγγελίες στις διωκτικές αρχές έγιναν στα τέλη του 2006. Σύμφωνα με αυτές, κρατούμενοι φέρεται να πλήρωναν σωφρονιστικούς υπαλλήλους, προκειμένου αυτοί να αναλαμβάνουν τη μεταφορά ναρκωτικών. Από πληροφορίες προκύπτει ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φέρεται να έπαιρναν τις ναρκωτικές ουσίες από άτομα που έφταναν στις Φυλακές Διαβατών προκειμένου να επισκεφτούν κρατούμενους συγγενείς τους, με σκοπό οι ίδιοι να τις παραδώσουν αργότερα. Με τον τρόπο αυτόν τα ναρκωτικά έφταναν σίγουρα στους... παραλήπτες τους, καθώς κάθε αντικείμενο που προορίζεται για κρατούμενο ελέγχεται αυστηρά. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταγγελίες έγιναν από τους ίδιους τους συγγενείς των κρατουμένων, οι οποίοι ήταν αυτοί που έφερναν τα ναρκωτικά στις φυλακές των Διαβατών και τα παρέδιδαν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι από τους κρατουμένους που φέρεται να παραλάμβαναν ναρκωτικά αρνήθηκαν την τυχόν συμμετοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ληστεία σε ΕΛΤΑ στη ∆ράµα Σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Κύργια Δράμας εισέβαλαν νωρίς χτες το πρωί δύο ληστές, οι οποίοι άρπαξαν περίπου 1.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Ωστόσο, φαίνεται πως οι δράστες ήταν μάλλον ερασιτέχνες, αφού ο ένας από αυτούς... έσπασε το όπλο του προσπαθώντας να εκφοβίσει τους υπαλλήλους. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 8 χτες το πρωί. Οι δράστες μπήκαν στο υποκατάστημα κρατώντας όπλα κρότου και με αυτά ακινητοποίησαν τους τρεις υπαλλήλους και τους δύο πελάτες που βρίσκονταν στο χώρο. Ο ένας από αυτούς πλησίασε τα γκισέ των ταμείων και ζήτησε τα χρήματα, ενώ για να εκφοβίσει τους υπαλλήλους χτύπησε με τη λαβή του όπλου του την τζαμαρία μπροστά από τα γραφεία τους. Το αποτέλεσμα ήταν να θρυμματιστεί το τζάμι, αλλά και να σπάσει στα δύο το όπλο του δράστη, ο οποίος τελικά άρπαξε περίπου 1.000 ευρώ κι εξαφανίστηκε μαζί με το συνεργό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο των ΕΛΤΑ οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα τμήμα από το σπασμένο όπλο των δραστών. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως την ώρα της διαφυγής έπεσαν μερικά χαρτονομίσματα από τους δράστες, οι οποίοι όμως δεν είχαν το χρόνο να γυρίσουν για να τα μαζέψουν κι έτσι, αφού επιβιβάστηκαν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, εξαφανίστηκαν.

Πνιγµός 53χρονου στην Τρίγλια Νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή της Τρίγλιας στη Χαλκιδική ανασύρθηκε χτες το πρωί ένας 53χρονος άντρας. Οπως έγινε γνωστό, ο 53χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ν. Μουδανιών.

SOS εκπέµπει το ΕΚΑΒ Οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Θανατηφόρες» έχουν γίνει οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους διασώστες, οι οποίοι ομολογούν ότι χωρίς προσωπικό και ασθενοφόρα δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, με συνέπεια να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Σ

τη Χαλκιδική, που µετρά περίπου 1,5 εκατοµµύριο πληθυσµό λόγω τουριστικής περιόδου, υπάρχουν µόλις πέντε ασθενοφόρα και η πρόσβαση στις πιο αποµακρυσµένες περιοχές γίνεται µε µεγάλες καθυστερήσεις. «Στόχος του ΕΚΑΒ είναι να φτάνει γρήγορα στο περιστατικό, δηλαδή το αργότερο µέσα σε δέκα λεπτά. Οµως, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και ασθενοφόρα, χάνουµε το λεγόµενο ‘‘χρυσό δεκάλεπτο’’ και όχι µόνο δεν είµαστε χρήσιµοι αλλά άθελά µας γινόµαστε συµµέτοχοι σε άσχηµες καταστάσεις. Στο νοµό Χαλκιδικής δεν επαρκούν τα 5 ασθενοφόρα εν µέσω καλοκαιριού. Ξέρουµε ότι, αν κάποιος για παράδειγµα πάθει έµφραγµα στην Τορώνη ή σε άλλο αποµακρυσµένο σηµείο, είναι καταδικασµένος να πεθάνει. Το ΕΚΑΒ χρειάζεται περίπου 45 λεπτά για να φτάσει εκεί και να προσφέρει βοήθεια. Αυτό είναι δολοφονία...», επισήµανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων στο ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαµουρίδης. Σε ένδειξη διαµαρτυρίας, χτες διασώστες του ΕΚΑΒ συγκεντρώθηκαν µπροστά στη Γενική Γραµµατεία Μακεδονίας - Θράκης, όπου σήκωσαν µαύρες σηµαίες και παρέταξαν ασθενοφόρα.

Θεσσαλονίκη Τραγική χαρακτηρίζουν την εικόνα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα οι διασώστες. Οπως καταγγέλλουν, κατά το τελευταίο κύµα προσλήψεων, τον περασµένο Φεβρουάριο, οι 232 αφορούσαν διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, όχι όµως και τη Θεσσαλονίκη. «Η

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη

δύναµή µας δεν ξεπερνά τους 209 διασώστες. Δεν µπορούµε να βγάλουµε περισσότερα από 18 ασθενοφόρα την ηµέρα, παρόλο που υπάρχουν ανάγκες. Με αυτά προσπαθούµε να καλύψουµε µια µεγάλη περιοχή, από τα Κουφάλια µέχρι την Ηράκλεια Χαλκιδικής», τόνισε ο πρόεδρος του Σωµατείου Εργαζοµένων ΕΚΑΒ 2 Θεσσαλονίκης, Αντώνης Αντωνόπουλος. Οι εργαζόµενοι εκτιµούν ότι η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον άλλα 5 ασθενοφόρα για να προλαβαί-

Δεκάδες νομοί διαθέτουν από ένα μόλις ασθενοφόρο νουν οι διασώστες να εξυπηρετούν τα περιστατικά. Εξάλλου, µέχρι πρόσφατα στο νοµό βρίσκονταν σε κίνηση καθηµερινά 24 ασθενοφόρα. Την ίδια ώρα, καταγράφεται έλλειψη γιατρών, κρατώντας καθηλωµένη τη µία από τις δύο κινητές µονάδες (λειτουργούν εκ περιτροπής), ενώ και το τηλεφωνικό κέντρο είναι

αποδεκατισµένο, αφού οι εργαζόµενοι δεν επαρκούν για να λειτουργούν όλες οι γραµµές..

Οι ανάγκες Οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα έχουν γονατίσει το ΕΚΑΒ, λένε οι εργαζόµενοι, µε συνέπεια σε αρκετές πόλεις να µην µπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Οπως εκτιµούν, χρειάζεται ενίσχυση του ΕΚΑΒ µε 800 διασώστες πανελλαδικά και 300 στη Βόρεια Ελλάδα. Σύµφωνα µε τον κ. Γιαµουρίδη, δεκάδες νοµοί διαθέτουν µόλις από ένα ασθενοφόρο, ενώ στην Πτολεµαΐδα δεν υπάρχει κανένα! Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, στις πόλεις Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Δράµα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κοµοτηνή υπάρχει µόνον από ένα ασθενοφόρο. Καλύτερη είναι η κατάσταση σε Σέρρες και Κατερίνη, όπου κινούνται 2-3 ασθενοφόρα, ενώ στη Χαλκιδική οι ανάγκες θα µπορούσαν να καλυφθούν µε περίπου 15 ασθενοφόρα. «Ειδικά στη Χαλκιδική δεν έχει καν αναπτυχθεί τοµέας του ΕΚΑΒ. Αυτό σηµαίνει ότι δε λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο και ο

πολίτης που καλεί το ‘‘166’’ για βοήθεια δεν µπορεί να βρει κάποιον ειδικό για να πάρει οδηγίες. Το τηλέφωνο χτυπάει στο νοσοκοµείο Πολυγύρου και δίνεται στον ασθενή κινητό τηλέφωνο από τα πληρώµατα του ΕΚΑΒ! Αυτό το σύστηµα είναι κοροϊδία, διότι δε βοηθά τον ασθενή όταν παθαίνει κάτι και µας χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Γιαµουρίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διασώστες του ΕΚΑΒ αναγκάζονται να µεταφέρουν τις τελευταίες ηµέρες τους καρδιοπαθείς του νοµού Κοζάνης στα νοσοκοµεία Πτολεµαΐδας και Γρεβενών, επειδή η καρδιολογική κλινική του νοσοκοµείου Κοζάνης έκλεισε. Ωστόσο, τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν. Συχνά, τα πληρώµατα εκτελούν δευτερογενείς διακοµιδές -π.χ. εξιτήρια νοσοκοµείων, µεταφορά νεφροπαθών, µεταφορές προς ιδιωτικές κλινικές- µε αποτέλεσµα να καθυστερούν να φτάσουν σε κάποιο έκτακτο περιστατικό. Πρόσφατα, όπως κατήγγειλαν, πλήρωµα κλήθηκε να προσφέρει βοήθεια σε επείγον περιστατικό στην Επανοµή, αλλά έκανε µεταφορά νεφροπαθή κι έφτασε στο σηµείο του συµβάντος µε καθυστέρηση.

11


8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ CLOSE UP

MAZI ME TON ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ

€2

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ LIFESTYLE ΜΑΖΙ!

€4

Διατροφή και Υγεία Προλαβαίνετε ακόµη κι αν ξεκινήσετε σήµερα. Η Δίαιτα των 5 παραγόντων υπόσχεται πολλά.

Sanus Per Aqua! Αποδράστε στον ονειρικό κόσµο των καλύτερων Spa του κόσµου, γνωρίστε περίεργες θεραπείες και εξοπλίστε το µπουντουάρ σας µε τα καλύτερα προϊόντα.

Μόδα Τα ωραιότερα φορέµατα της νέας σεζόν και σε preview όλες οι τάσεις της νέας σεζόν.

Το Νο1 γυναικείο περιοδικό της Θεσσαλονίκης κυκλοφορεί κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα (εκτός αυτού του μήνα που κυκλοφορεί νωρίτερα) μαζί με τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια, αυτόνομα όπως πάντα, στα περίπτερα.


Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆ιακοπή νερού στο δήµο Αµπελοκήπων Διακοπή στην υδροδότηση θα υπάρξει σήμερα από τις 7.30 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα σε περιοχές του δήμου Αμπελοκήπων λόγω έργων της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση της διαρροής στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλή Σοφούλη και 28ης Οκτω-

βρίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ελευθερίας, 28ης Οκτωβρίου, Φιλιππουπόλεως, καθώς και σε όλες τις παράπλευρες σε αυτές οδούς. Σε ορισμένα σημεία η αποκατάσταση της υδροδότησης ενδέχεται να αργήσει περισσότερο λόγω ιδιορρυθμίας του δικτύου.

Πήρε µπρος ο «Κωστίκας» Ο µετροπόντικας ξεκίνησε από το φρεάτιο έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ

Περίπτερο καταστράφηκε από πυρκαγιά Στις φλόγες τυλίχτηκε περίπτερο, αργά το βράδυ της Κυριακής, στην περιοχή της Χαριλάου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κλειστό περίπτερο στην οδό Παπαναστασίου 173, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, να καούν εμπορεύματα αξίας 3.000 ευρώ και να προκληθούν ζημίες ύψους 8.000 ευρώ. Στην περιοχή έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έξι άντρες, οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, εξετάζεται το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα. Στο μεταξύ, χτες τα ξημερώματα άγνωστοι πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές των Συκεών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάστημα δυόμισι ωρών συνολικά οκτώ κάδοι τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ σε όλα τα περιστατικά κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσβησε τις φωτιές.

Ακυβέρνητο, λόγω βλάβης, ταχύπλοο σκάφος Ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, έμεινε το απόγευμα της Κυριακής ταχύπλοο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νέας Ποτίδαιας και Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, πρόκειται για το ταχύπλοο «Ευαγγελία», στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Στην περιοχή έσπευσαν ένα πλωτό περιπολικό της

13

ΕΛΛΑΔΑ

λιμενικής αρχής Νέων Μουδανιών, η λέμβος «Ελένη», καθώς και το ταχύπλοο «Ιθάκη», το οποίο ρυμούλκησε με ασφάλεια το σκάφος στο αλιευτικό καταφύγιο Νέας Φώκαιας. Οπως έγινε γνωστό, οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ από τη λιμενική αρχή Νέων Μουδανιών απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.

Τρεις βάρδιες σε 24ωρη βάση δουλεύουν στο μετροπόντικα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Δέκα μέτρα σήραγγας κατασκεύασε χτες στα έγκατα της Θεσσαλονίκης ο «Κωστίκας», ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες της πόλης, που πήρε επιτέλους ξανά μπροστά. Το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων πατάει πλέον... γκάζι και δε θα περιμένει τις εξελίξεις σχετικά με το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, αφού θα περάσει υπογείως του ιδρύματος, χωρίς να κατασκευαστεί στην περιοχή σταθμός.

Τ

ο µετρό της Θεσσαλονίκης είναι, πλέον, κοντύτερο, αφού σε αυτήν τη φάση θα κατασκευαστούν 12, αντί για 13 σταθµοί, όπως προβλεπόταν. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία µε τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» αποφάσισαν ότι δε γίνεται να κρατήσουν κι άλλο ακινητοποιηµένους τους µετροπόντικες, µέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο στο Παπάφειο, διότι στο τέλος το µετρό δε θα κατασκευαζόταν.

Ο σταθµός στο Παπάφειο Ποιο είναι το τοπίο που πρέπει να ξεκαθαριστεί σχετικά µε το Παπάφειο; Η εκδίκαση της προσφυγής που κατέθεσε στο Συµβούλιο της Επικρατείας η διοίκηση του ιδρύµατος, όπου προεδρεύει ο µητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιµος, µε την οποία ζητείται η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στον αύλειο χώρο του Παπαφείου, δηλαδή στην ουσία η µη κατασκευή του σταθµού. Η προσφυγή, αν δεν

υπάρξουν αναβολές ή άλλους είδους καθυστερήσεις, πρόκειται να εκδικαστεί στις 22 Νοεµβρίου. Εξάλλου, οι εργασίες στην περιοχή έχουν καταστεί απαγορευτικές, καθώς υπάρχει από το ΣτΕ προσωρινή απόφαση, η οποία απαγορεύει την κοπή 14 πεύκων τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του σταθµού του µετρό. Ο,τι κι αν συµβεί πλέον, οι δύο µετροπόντικες θα διέλθουν υπογείως του Παπαφείου, χωρίς προηγουµένως να κατασκευαστούν οι υποδοµές για τη δηµιουργία σταθµού. Ακόµη κι αν σήµερα το ίδρυµα απέσυρε τις προσφυγές του, ο χρόνος δεν επαρκεί. Ετσι, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει µία βασική γραµµή µετρό 9,6 χιλιοµέτρων, από το Νέο Σιδηροδροµικό Σταθµό µέχρι τη Νέα Ελβετία, η οποία θα διαθέτει όµως 12 αντί για 13 σταθµούς και η πολυπληθής περιοχή της Τούµπας θα µείνει εκτός µετρό. Υπάρχει, ωστόσο, και αισιόδοξο σενάριο, µε βάση το οποίο ο σταθµός θα κατασκευαστεί εκ των υστέρων, αφού, δηλαδή, περάσουν από την περιοχή οι δύο µετροπόντικες. Οµως το κόστος για την κατασκευή του θα εκτιναχθεί και είναι άγνωστο αν θα µπορέσουν να εξευρεθούν τα σχετικά κονδύλια... Το θετικό είναι ότι ο πρώτος µετροπόντικας, παρά το ότι ήταν παροπλισµένος από τον περασµένο Νοέµβριο, δηλαδή εδώ και εννέα µήνες, πήρε χτες, στις 7 το πρωί, και πάλι µπρος, χωρίς να έχουν δηµιουργηθεί προβλήµατα λόγω... ακινησίας. Χτες κατασκεύασε περίπου δέκα µέτρα σήραγγας, όσο προβλέπεται ότι µπορεί να κατασκευάζει, κατά µέσο όρο, σε µια µέρα. Με βάση τον προγραµµατισµό θα εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, µε τρεις βάρδιες.

«Ο µετροπόντικας ξεκίνησε από το φρεάτιο έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ όπου ήταν σταθµευµένος, κινείται κανονικά και οδεύει προς το σταθµό Πανεπιστήµιο», δηλώνει ο διευθυντής της διευθύνουσας υπηρεσίας µετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργος Κωνσταντινίδης. Οπως εξηγεί, ο δεύτερος µετροπόντικας, ο οποίος για τεχνικούς λόγους πρέπει να βρίσκεται περίπου 300 µέτρα πίσω από τον πρώτο, υπολογίζεται ότι θα πιάσει δουλειά σε περίπου τρεις µε τέσσερις εβδοµάδες.

Τα εργοτάξια Τα πράγµατα εξακολουθούν να µην είναι ρόδινα στα εργοτάξια του µετρό, τουλάχιστον αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ετσι, σε τµήµα του Νέου Σιδηροδροµικού Σταθµού, στη διακλάδωση προς Σταυρούπολη, στο Βαρδάρι, τη Βενιζέλου, την Αγίας Σοφίας και το Σιντριβάνι, δεν εκτελούνται εργασίες, αλλά αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ στο σταθµό Πανεπιστήµιο η ανασκαφή βαίνει προς ολοκλήρωση. Εντατικοποίηση των εργασιών προβλέπεται στα εργοτάξια Ευκλείδη και Φλέµινγκ, ως συνεπακόλουθο της επανεκκίνησης των µετροπόντικων. Στην Ανάληψη προχωρούν οι µετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφελείας, ενώ σύντοµα πρόκειται να υπογραφεί πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του αύλειου χώρου του Νοσοκοµείου Αφροδίσιων και Δερµατικών Νόσων Θεσσαλονίκης, προκειµένου να ξεκινήσει η κυρίως κατασκευή του σταθµού. Στο σταθµό Πατρικίου γίνονται πρόδροµες εργασίες, ενώ οι διαδικασίες καθυστερούν στους σταθµούς Βούλγαρη και Νέα Ελβετία, λόγω των απαιτούµενων απαλλοτριώσεων.


14

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στις φλόγες και πάλι η Σάµος Η τρίτη µεγάλη πυρκαγιά, σε δύο εβδοµάδες, που πλήττει το νησί • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαραθόκαµπος και Καρλόβασι τους οποίους µετέφεραν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Τρόμος, πανικός και αναστάτωση επικράτησαν χτες στη Σάμο, μετά τη νέα μεγάλη πυρκαγιά σε δασική περιοχή, την τρίτη τις δύο τελευταίες εβδομάδες που έπληξε το νησί. Εικόνες αγωνίας εκτυλίχθηκαν όταν προληπτικά εκκενώθηκαν από εκατοντάδες τουρίστες ξενοδοχεία κοντά στις φλεγόμενες περιοχές, ενώ από χτες το απόγευμα οι περιοχές του Μαραθόκαμπου και του Καρλοβασίου τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τη μάχη με τις φλόγες έδιναν πυροσβέστες από τις γύρω περιοχές με ενισχύσεις από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη, καθώς και δεκάδες εθελοντές και κάτοικοι του νησιού.

Η

Θρίλερ µε αγνοουµένους Σε θρίλερ εξελίχθηκε, εξάλλου, η πληροφορία από τοπικά µέσα ενηµέρωσης για τρεις αγνοούµενους µελισσοκόµους. Η επίσηµη εκδοχή µέχρι αργά το βράδυ ήταν ότι στη διάρκεια του πανικού των πρώτων ωρών και ενώ συγγενείς και φίλοι αναζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους διέρρευσε αυτή η πληροφορία, η οποία ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε. Αργά χτες το βράδυ, πάντως, οι άνεµοι που µέχρι εκείνην την ώρα έπνεαν µε ένταση έξι Μποφόρ κόπασαν δίνοντας ένα σηµαντικό όπλο στις προσπάθειες των δυνάµεων πυρόσβεσης για να ελέγξουν τη µεγάλη φωτιά.

Κατηγορούνται για εµπρησµό

φωτιά εκδηλώθηκε στις 14.20 χτες το µεσηµέρι, στην τοποθεσία «Κακοπέρατο», στην περιοχή του Μαραθόκαµπου. Επεκτάθηκε σύντοµα λόγω των ισχυρών ανέµων και ένα µεγάλο µέτωπο κινήθηκε δυτικά προς τα Βοτσαλάκια, όπου υπήρξε άµεση απειλή για κατοικηµένες περιοχές, ενώ το δεύτερο µέτωπο κινήθηκε προς ορεινή περιοχή. Αρχικά, στη φλεγόµενη περιοχή έσπευσαν 26 πυροσβέστες µε 13 οχήµατα της υπηρεσίας τους, 40 άτοµα που συγκρότησαν τα πεζοπόρα τµήµατα και 50 εθελοντές. Οι δήµοι του νησιού διέθεσαν 25 οχήµατα µαζί µε τους εθελοντές, ενώ µέχρι να πέσει το σκοτάδι ρίψεις νερού από αέρα έκαναν τα πληρώµατα έξι

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με επίγεια και εναέρια μέσα, μετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χτες στη Σάμο

πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων. Οι δυνάµεις πυρόσβεσης προσπάθησαν να κρατήσουν το µέτωπο της πυρκαγιάς όσο το δυνατόν πιο µακριά από κατοικηµένες περιοχές. Οι ισχυροί άνεµοι και οι πυκνοί καπνοί έκαναν την κατάσταση εφιαλτική, αφού τα πύρινα µέτωπα µαίνονταν ανεξέλεγκτα. Μέχρι το βράδυ είχαν µεταφερθεί µε στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 δεκά-

δες πυροσβέστες τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη. Οι φλόγες αργά το απόγευµα έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια του Μαραθόκαµπου, ενώ στα Βοτσαλάκια αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση ξενοδοχείων. Τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία του ΚΤΕΛ Σάµου µε τη βοήθεια αστυνοµικών και στρατιωτών έσπευσαν στην περιοχή για την παραλαβή δεκάδων τουριστών

Στο µεταξύ, νέα 48ωρη προθεσµία ζήτησαν και πήραν, προκειµένου να απολογηθούν, οι τρεις συλληφθέντες κτηνοτρόφοι που κατηγορούνται για εµπρησµό σχετικά µε τη µεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασµένη Τετάρτη στο Κοκκάρι της Σάµου. Οι κατηγορούµενοι θα απολογηθούν αύριο στον ανακριτή, ενώ υπενθυµίζεται ότι είχαν συλληφθεί την περασµένη Παρασκευή από άντρες του ανακριτικού τµήµατος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάµου. Ο ένας από τους κατηγορουµένους, µάλιστα, φέρεται να οµολόγησε τον εµπρησµό αναφέροντας ως δικαιολογία τον... αστεϊσµό λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Οι έρευνες πάντως για την υπόθεση συνεχίζονται από τις πυροσβεστικές αρχές.

Το πόρισµα για το έλλειµµα του δήµου Παγγαίου Συνολικό έλλειμμα 700.000 ευρώ στο δήμο Παγγαίου για τα έτη 2007- 2009 εντοπίζει ο έλεγχος που διενεργήθηκε από τον οικονομικό επιθεωρητή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η υπόθεση του ελλείμματος στο συγκεκριμένο δήμο υπενθυμίζεται ότι είχε συσχετισθεί με τη δολοφονία του τότε δημάρχου, Τριαντάφυλλου Κουκούδη, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2009, για την οποία έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται ως υπεύθυνοι δύο ταμίες του δήμου. Οπως δήλωσε στον «Α» ο δήμαρχος Παγγαίου, Απόστολος Τσακίρης, το πόρισμα έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες του δήμου και σύμφωνα με αυτό, το έλλειμμα καταλογίζεται στους δύο πρώην ταμίες του δήμου που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημάρχου. Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, στο πόρισμα αφήνονται υπόνοιες και για το δολοφονηθέντα δήμαρχο με βάση έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του εκλιπόντος και φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν για την παραλαβή χρηματικών ποσών. Οπως αναφέρεται στο ιστολόγιο «aftodioikisi.gr», με βάση τις δηλώσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών, το πόρισμα καταλογίζει έλλειμμα 400.000 ευρώ στους δύο πρώην ταμίες και 300.000 ευρώ με βάση τα έγγραφα στο

νήγοροι της πολιτικής αγωγής τονίζουν ότι θα τοποθετηθούν και θα ασκήσουν τις ανάλογες νομικές αξιώσεις όταν κοινοποιηθεί επίσημα το πόρισμα.

Η δολοφονία

Στιγμιότυπο από την προσαγωγή στον εισαγγελέα των δύο υπαλλήλων του δήμου Παγγαίου που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Τρ. Κουκούδη

δολοφονηθέντα δήμαρχο. Οι δύο κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης και θα επιμείνουν στους ισχυρισμούς τους ότι για τα χρήματα του ελλείμματος που τους καταλογίζονται δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Από την πλευρά τους οι συ-

Το βράδυ της 30ής Δεκεμβρίου 2009 ο τότε δήμαρχος Παγγαίου, Τρ. Κουκούδης, βρέθηκε δολοφονημένος σε ερημική παραλία στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Μία ημέρα μετά συνελήφθησαν οι δύο ταμίες του δήμου Παγγαίου, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αστυνομικές ανακοινώσεις, δολοφόνησαν με πρωτοφανή αγριότητα το θύμα που δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα στο πρόσωπο και οκτώ πυροβολισμούς στο θώρακα και στο κεφάλι. Η ηγεσία της Αστυνομίας της Καβάλας είχε ανακοινώσει ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν το οικονομικό έλλειμμα που είχε δημιουργηθεί στο ταμείο του δήμου τόσο από το δήμαρχο όσο και από τους δυο δράστες, τονίζοντας πως ο δήμαρχος πίεζε τους ταμίες να βρουν τρόπο για να καλύψουν το έλλειμμα, ενώ ο ίδιος είχε βρει τα χρήματα που του αναλογούσαν. Μάλιστα, σημείωσαν πως το ποσό που καταχράστηκαν οι δύο δράστες ήταν και το μεγαλύτερο.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Νέα υποθαλάσσια και αναβάθµιση της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης Νέα υποθαλάσσια σχεδιάζουν οι κυβερνητικοί φορείς. Μετά τη μίνι υποθαλάσσια, που θα συνοδεύσει την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης (θα βγάζει στη Γ’ Σεπτεμβρίου - Κατσιμίδη, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη), στο δεκαετές master plan για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται «διαμπερής διέλευση του Θερμαϊκού», που θα αποφασιστεί εάν θα είναι συνέχεια της μίνι υποθαλάσσιας (η μελέτη θα γίνει άμεσα) ή θα συνδέει την έκτη προβλήτα του λιμανιού με την Καλαμαριά. Τόσο το έργο της βιώσιμης και υλοποιήσιμης «διαμπερούς διέλευσης του Θερμαϊκού» όσο και τα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα έργα υποδομής για τη Θεσσαλονίκη συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, με τους επικεφαλής του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Ως το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο το στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα έργα υποδομών, περιβάλλοντος και ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης για

την επόμενη δεκαετία. Θα παρουσιαστεί στους φορείς για διαβούλευση, την οποία θα συντονίσει το ΤΕΕ/ΤΚΜ και στο τέλος του έτους θα οριστικοποιηθεί, ώστε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού να πραγματοποιήσει διεθνή διαγωνισμό για το φάκελο που θα σχηματιστεί, προκειμένου το master plan για το μέλλον της Θεσσαλονίκης να πάρει σάρκα και οστά.

Αµεσα έργα Την ώρα που θα εξελίσσεται η συζήτηση για το master plan, υπάρχει μια σειρά παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη και γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών. «Κάνουμε κάθε Δευτέρα συσκέψεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα συναινετικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Μαγκριώτης. Πέρα από το μετρό, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η δυτική εσωτερική περιφερειακή χρειάζεται βελτίωση και η ‘’Εγνατία’’ δημοπρατεί τη μελέτη για τους ανισόπεδους

κόμβους άμεσα, καθώς έχει διασφαλιστεί και η χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής, γίνεται συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων για την υιοθέτηση της βέλτιστης. Πάντως, από τρεις λωρίδες κυκλοφορίας που υπάρχουν στο τμήμα Κωνσταντινουπολίτικα - Αεροδρόμιο συμφωνούμε να πάμε σε τέσσερις, ενώ από αεροδρόμιο μέχρι Σχολάρι από δύο λωρίδες θα πάμε στις τρεις». Ο κ. Μαγκριώτης είχε συνεργασία χτες και με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκο Μπόλαρη, προκειμένου να ενταχθούν και τα έργα αρμοδιότητάς του στο γενικό σχεδιασμό και να αποφευχθούν έτσι αποσπασματικές παρεμβάσεις και «τυφλά» έργα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατασκευής του κόμβου της Λαχαναγοράς (Κ16) και της απόφασης για δημιουργία Εμπορευματικού Σταθμού στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου που πρέπει να συνδέονται. ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Σε στάση αναµονής οι µεταφορείς Ξεκινούν δεύτερο γύρο διαλόγου ζητώντας αποσαφηνίσεις για το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργούν οι νέες εταιρίες ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, που ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, με την επίταξη να είναι σε ισχύ αλλά, ουσιαστικά, ανενεργή, εφόσον ο ανεφοδιασμός της αγοράς γίνεται πλέον ομαλά, χωρίς προβλήματα.

Χ

τες, ο υπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων, Δηµήτρης Ρέππας, επικοινώνησε µε τους υπουργούς Οικονοµικών και Ανάπτυξης, προκειµένου να αποσαφηνίσει λεπτοµέρειες σχετικά µε τα αιτήµατα των επαγγελµατιών του κλάδου, για τις φοροελαφρύνσεις που ζητούν, το ασφαλιστικό τους και τον αναπτυξιακό νόµο, βάσει του οποίου θα αναπτυχθούν οι νέες εταιρίες. Στο δεύτερο γύρο του διαλόγου θα µετάσχουν και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, ενώ συντονιστής θα είναι ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου, Χάρης Τσιόκας.

Τα αιτήµατα Το υπουργείο είναι θετικό απέναντι σε χρόνια αιτήµατα που έχουν σχέση µε: ■ Την εξοµοίωση της σύνταξης που παίρνουν σήµερα, µε τη σύνταξη που έπαιρναν παλαιότερα όταν ανήκαν στο ΤΕΒΕ. Σήµερα, η

σύνταξή τους ανέρχεται γύρω στα 680 ευρώ, όταν παλαιότερα ήταν 1.080. ■ Τις φοροαπαλλαγές και τα φορολογικά κίνητρα ώστε να αποσβέσουν τη ζηµιά από τη µείωση της αξίας των αδειών τους, µέσα στην επόµενη πενταετία. ■ Την άµεση ένταξη του επαγγέλµατος στον αναπτυξιακό νόµο µε τις ρυθµίσεις που ζητούν. Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός, Δηµήτρης Ρέππας για το χρόνο µέσα στον οποίο αποφάσισε να ανακοινώσει την απελευθέρωση των εµπορευµατικών µεταφορών, προκαλώντας τις ακραίες αντιδράσεις των επαγγελµατιών του κλάδου. Σε συνέντευξη, που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθµό της Αθήνας, ο κ. Ρέππας είπε ότι η επιλογή ήταν αν η απελευθέρωση θα προχωρούσε το Σεπτέµβριο ή τώρα. «Η επιλογή µου, και το λέω ευθέως, είναι να προχωρήσουµε αµέσως για κάθε θέµα, από την ώρα που είναι ώριµο και έτοιµο», είπε ο κ. Ρέππας. Ο κ. Ρέππας συνέδεσε και το χρόνο ανακοίνωσης της απελευθέρωσης µε τις επερχόµενες δηµοτικές εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συζήτηση του νοµοσχεδίου σε µεταγενέστερο χρόνο και, µάλιστα, κοντά στις εκλογές, θα µπορούσε να αποτελέσει αντικείµενο πολιτικής εκµετάλλευσης. «Επειδή ο λαϊκισµός περισσεύει στην Ελλάδα, δεν έπρεπε να επιτρέψουµε να έχει ζωτικό χώρο σε µια συζήτηση για ένα µείζον θέµα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Στο νέο διάλογο του υπουργείου Μεταφορών με τους επαγγελματίες μεταφορείς θα μετάσχουν και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων

Οσον αφορά την πολιτική επιστράτευση, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι δεν αίρεται, στέλνοντας µήνυµα ότι «αν οι επαγγελµατίες µεταφορείς θεωρούν ότι µε την άρση της επίταξης µπορούν να κρατούν όµηρο την ελληνική κοινωνία, απειλώντας µε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειµένου να γελοιοποιήσουν το ελληνικό κράτος, γιατί θα το αναγκάσουν να πάει σε µια νέα επίταξη, κάνουν τεράστιο λάθος». Σύµφωνα µε τους επαγγελµατίες του κλάδου, η στάση αυτή δε βοηθά στην πορεία του διαλόγου, γι’ αυτό έχουν ζητήσει από τους νοµικούς τους συµβούλους να εξετάσουν κάθε δυνατότητα προσφυγής στο Συµβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του µέτρου.

«Πέταξαν» 1,3 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ Λάρισας «Φτερά έκαναν» περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοκιβώτιο του κεντρικού καταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) Λάρισας, ενώ άφαντος είναι από χτες το πρωί και ο 35χρονος ταμίας του υποκαταστήματος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο ταμίας πήγε την Παρασκευή στην υπηρεσία έχοντας ένα σακ βουαγιάζ. Οπως είπε στους συναδέλφους του, στο σάκο είχε ρούχα, αφού στη συνέχεια επρόκειτο να πάει για μπάνιο. Οπως φαίνεται όμως, ο 35χρονος φρόντισε να γεμίσει το σάκο του με τα χρήματα, ενώ άφησε τα ρούχα του μέσα στο... χρηματοκιβώτιο! Η απουσία του ταμία, αλλά προπαντός η διαπίστωση ότι στο χρηματοκιβώτιο βρέθηκαν… ρούχα αντί για χρήματα όπως θα έπρεπε, αφού χτες ήταν ημέρα πληρωμών, κινητοποίησαν την τοπική διοίκηση των ΕΛΤΑ, που με τη σειρά της ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση και παράλληλα την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας. Ο 35χρονος είχε προσληφθεί στα ΕΛΤΑ πριν από περίπου επτά χρόνια, ενώ είχε θητεύσει και στο κατάστημα των Φαρσάλων.


ΕΛΛΑΔΑ

16

Τρί 3 Αυγούσ

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Χιλιάδες ακυρώσεις από Ελληνες και αλλοδαπούς τουρίστες καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο νομό Πιερίας

Πολλοί τουρίστες από γειτονικές χώρες υποχρεώθηκαν να παρατείνουν τις διακοπές τους, καθώς δεν μπορούσαν να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους

Στραπάτσο στον τουρισμό λόγω βενζίν

Χιλιάδες κρατήσεις ακυρώθηκαν σε Χαλκιδική, Πιερία και Καβάλα • «Σανίδα σωτηρίας» από Σέρβους και Βούλγαρο ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Στραπάτσο για τον «πληγωμένο» φέτος ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Καβάλας τις χιλιάδες ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, αλλά κυρίως την επιδείνωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων επί 7 ημέρες σε όλη τη χώρα.

Η

λήξη της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων ΔΧ βρίσκει τους παράγοντες του τουρισμού (ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και αυτοκινήτων, εστιατορίων κ.ά.) να μετρούν τις... πληγές τους, αδυνατώντας ακόμη να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημίας, που ήρθε να προστεθεί σε μια αρνητική χρονιά, με απώλειες που ξεπερνούν το 10% - 15%. Οι ακυρώσεις κρατήσεων δεν περιορίστηκαν σε αλλοδαπούς, αλλά επεκτάθηκαν και σε Ελληνες τουρίστες, πολλοί από τους οποίους παρέμειναν στα σπίτια τους, φοβούμενοι την ταλαιπωρία από το «σαφάρι» αναζήτησης λίγων λίτρων καυσίμων.

«Σωσίβιο» για τον τουρισμό της Β. Ελλάδας αποτελούν φέτος χιλιάδες Σέρβοι και Βούλγαροι

Εικόνες πανικού

Οι συνέπειες «Οι απώλειες στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής ήταν της τάξης του 5%, τόσο από αλλοδαπούς όσο και από Ελληνες τουρίστες, που προγραμμάτιζαν να έρθουν από μακριά, δηλαδή την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι στο 85%, όταν πέρσι αυτήν την περίοδο βρισκόταν στο 95%. Πολύ φοβάμαι ότι οι συνέπειες από το αρνητικό κλίμα που έχει

ήθελαν να φύγουν δεν μπορού σαν», επισήμανε ο Απόστολος Αθιανάς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καβάλας. «Στα ξενοδοχεία της Πιερίας είχαμε χιλιάδες ακυρώσεις, κυρί ως από Ελληνες, από την Αθήνα την Ηπειρο και άλλες περιοχές Σε όλο το νομό υπάρχουν διαθέ σιμα δωμάτια και για την υψηλή περίοδο με τιμές που κυμαίνοντα από 30 έως 150 ευρώ τη βραδιά» τόνισε ο Γιώργος Μπούρος, πρόε δρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πι ερίας.

δημιουργηθεί θα φανούν και το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, όταν η πληρότητα πέφτει στο 40% και περιμέναμε πολλά από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», τόνισε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής. «Στην περιοχή της Καβάλας

δεν είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό ακυρώσεων κρατήσεων, όσο αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στους διαμένοντες εδώ αυτές τις ημέρες. Επικράτησε πανικός, κάποιοι που είχαν νοικιάσει αυτοκίνητα και δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν ένιωσαν πολύ άσχημα, ενώ όσοι

Ενδεικτικές του πανικού είνα οι εικόνες που περιγράφουν πρα τηριούχοι και ξενοδόχοι για του ρίστες από το εξωτερικό οι οποίο παρατούσαν τα ενοικιαζόμενα αυ τοκίνητα που έμεναν από βενζίνη άλλους που στάθμευαν επί μέρες δίπλα σε πρατήρια, ελπίζοντας να ανοίξουν για να φουλάρουν βενζί νη και Ελληνες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη Χαλκιδική με ΚΤΕΛ για να επιστρέψουν τις επό μενες ημέρες να πάρουν τα ακινη τοποιημένα αυτοκίνητά τους. «Είχαμε πολλές διαμαρτυρίες από ανθρώπους που βρίσκονταν σε μεμονωμένες οδικές εκδρομές


ΕΛΛΑΔΑ

ίτη στου 2010

«Σωσίβιο»

ους τουρίστες

ύς ς

ς ία, ς. έή αι », ει-

αι αυοι υη, ς α ίν ε όη-

ς ν ς,

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

σινά επίπεδα της κίνησης, την τελευταία εβδομάδα και ειδικά το Σαββατοκύριακο άδειασαν τα πάντα. Η Κασσάνδρα είχε κόσμο, όμως κανείς δε μετακινήθηκε για φαγητό ή διασκέδαση. Θύμιζε περισσότερο ένα Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου», τόνισε ο Κώστας Βαμβακάς, εκπρόσωπος των εστιατόρων της χερσονήσου Κασσάνδρας Χαλκιδικής. «Σταμάτησαν ακόμη και οι τηλεφωνικές κρατήσεις για το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου. Δεν είχε βενζίνη και δε χτυπούσε το τηλέφωνο. Μόνον εγώ είχα δύο ακυρώσεις και δύο μεταθέσεις ημερομηνιών», σημείωσε ο Δημήτρης Χαδαλής, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής.

νης αλλά και από όσους είχαν νοικιάσει αυτοκίνητο και δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν. Οι ακυρώσεις έφτασαν μέχρι και το 15%, ενώ η δυσαρέσκεια σε Ελληνες και ξένους τουρίστες είναι πολύ μεγάλη», επισήμανε ο Δημήτρης Μαντούσης, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης.

Αδειοι δρόμοι Η εικόνα που αντίκριζε κανείς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στους δρόμους για τη Χαλκιδική, αλλά και στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις σε πολλά θέρετρα, θύμιζε περισσότερο Σεπτέμβριο και σε καμία περίπτωση το πρώτο διήμερο της υψηλής περιόδου του Αυγούστου. Ελάχιστα αυτοκίνητα κινήθηκαν από και προς τη Χαλκιδική, ενώ πάγωσαν και οι εσωτερικές μετακινήσεις, ακόμη και για φαγητό. «Αυτό που ζήσαμε το τελευταίο Σαββατοκύριακο, αλλά και ολόκληρη την εβδομάδα ήταν ένα στραπάτσο χωρίς προηγούμενο. Τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και οι ταβέρνες ήταν άδειες. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα του Ιουλίου είχαμε φτάσει στα περ-

25

Οι Βαλκάνιοι γείτονες, και ειδικά οι Σέρβοι και Βούλγαροι τουρίστες, αποτελούν «σανίδα σωτηρίας» για χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας, στο πιο δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών. Η «κάθοδος» των Σέρβων και Βουλγάρων είναι μαζικότερη από κάθε προηγούμενη χρονιά, καλύπτοντας τις απώλειες από τις υπόλοιπες αγορές, ακόμη και αυτήν της Ρουμανίας, που φέτος δείχνει να έχει υποστεί «καθίζηση» λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της. Οι Σέρβοι επιλέγουν κατά κύριο λόγο τη Χαλκιδική, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα θέρετρα των ανατολικών ακτών της Κασσάνδρας (Καλλιθέα, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι), τη Σιθωνία (Μαρμαράς, Νικήτη κ.α.), αλλά και τις ανατολικές ακτές της Χαλκιδικής (Ιερισσός, Ουρανούπολη). Από την πλευρά τους, οι Βούλγαροι, λόγω και της μικρότερης απόστασης, «ψηφίζουν» τα παράλια της Καβάλας, του Σταυρού και της Ασπροβάλτας, αλλά και τη Χαλκιδική, κυρίως τις ανατολικές ακτές και τη Σιθωνία. Σέρβοι και Βούλγαροι αποτελούν την πλειοψηφία των αλλοδαπών τουριστών φέτος και στην Πιερία. «Ευτυχώς που φέτος έχουμε τους γείτονές μας. Καταγράφεται μεγάλη αύξηση των Βουλγάρων και Σέρβων τουριστών, παρά τη μικρή μείωση από τη Ρουμανία. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων έχει εκδώσει οδηγό με χρηστικές πληροφορίες σε 7 γλώσσες, εκτός από τα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά σε όλες τις βαλκανικές», σημείωσε ο κ. Χαδαλής.

Εμειναν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα!

Στη Χαλκιδική η τιμή της απλής αμόλυβδης άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις και το 1,70 ευρώ το λίτρο

«Φωτιά» πήρε τις τελευταίες μέρες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αφού οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, έβαλαν «καπέλο» στην αμόλυβδη, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, όπως στη Χαλκιδική και τα νησιά, όπου η τιμή έφτασε στο 1,70 ευρώ το λίτρο! Αντίστοιχα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης σε πολλούς νομούς της χώρας «σκαρφάλωσε» πάνω από το 1,50 ευρώ και πανελλαδικά κινείται στο 1,53 ευρώ το λίτρο. Και ενώ η απεργία έληξε από προχτές και άρχισε η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, όλα δείχνουν ότι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν θα «ριζώσουν», αφού οι λιανικές τιμές των καυσίμων παραμένουν στο... κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χαλκιδική η τιμή της απλής αμόλυβδης άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις και το 1,70 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά και τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα οι αντλίες «άναψαν» με τις λιανικές τιμές να διαμορφώνονται από 1,54 έως 1,70 ευρώ το λίτρο.

Θεσσαλονίκη «Στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται στο 1,48 ευρώ το λίτρο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές την αγοράζουν από 1,50 έως 1,60 ευρώ το λίτρο», επισήμανε ο Ανδρέας Χαλδέζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης. «Στο νομό μας εξαιτίας της απεργίας αρκετά πρατήρια αναγκάστηκαν να φέρουν καύσιμα από την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, καθώς δεν μπορούσαν να εφοδιαστούν από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές. Η τιμή της αμόλυβδης στο 1,70 ευρώ το λίτρο αφορά μεμονωμένη περίπτωση», ανέφερε ο Ηλίας Μιστιλίδης, πρόεδρος των βενζινοπωλών Χαλκιδικής. Στην Καβάλα η αμόλυβδη πωλείται σύμφωνα και με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων- έως 1,59 ευρώ το λίτρο, στην Πιερία έως 1,66 ευρώ το λίτρο, στη Λέσβο έως 1,65 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα και την Κέρκυρα έως 1,67 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες έως 1,69 ευρώ το λίτρο, ενώ σε περιοχές της Κρήτης -όπως το Λασίθι- η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης αγγίζει το 1,70 ευρώ το λίτρο.

Σε απόγνωση 30.000 οικογένειες ροδακινοπαραγωγών Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών είναι η φετινή για το εισόδημα των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου των νομών Πέλλας και Ημαθίας. Οι παραγωγοί δηλώνουν ότι παραδίδουν τη σοδειά τους για «ψίχουλα» στους κονσερβοποιούς, καθώς η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 14 με 15 λεπτά το κιλό και για ορισμένες ποικιλίες 18 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, μεγάλη είναι και η ζημιά που υπέστησαν λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. Η έλλειψη καυσίμων στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα να ξεμείνουν τα κονσερβοποιεία, αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες από μαζούτ, πετρέλαιο και βενζίνη, με συνέπεια να σαπίσουν στα δέντρα περίπου 50.000 τόνοι βιομηχανικών ροδάκινων σε Πέλλα και Ημαθία, καθώς ήταν αδύνατη η συγκομιδή και μεταφορά τους στις βιομηχανίες.

Σε αδιέξοδο Περίπου 30.000 αγροτικές οικογένειες στους δύο φρουτοπαραγωγικούς νομούς βρίσκονται σε απόγνωση. Η περικοπή της κρατικής ενίσχυσης που ισχύει από φέτος (4 λεπτά ανά κιλό), αλλά και οι χαμηλές τιμές που τους προσφέρουν οι βιομήχανοι οδηγούν χιλιάδες αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο. «Ελάχιστες είναι οι βιομηχανίες που δίνουν 18 λεπτά στους αγρότες, αλλά η μέση τιμή θα κυμανθεί στα 14 με 15 λεπτά το κιλό. Αν αφαιρέσουμε και τα έξοδα για τα μεταφορικά, η ‘’καθαρή’’ τιμή που θα μείνει στα χέρια μας φτάνει μόνο στα 10 λεπτά το κιλό. Είμαστε για τη φυλακή, αφού το κόστος παραγωγής για τα συμπύρηνα υπολογίζεται στα 22 με 24 λεπτά το κιλό. Ηδη οι περισσότεροι από εμάς είμαστε καταχρεωμένοι στις τράπεζες και στους γεωπόνους», είπε στον «Α» ο Τάσος Κυραλίδης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας.

Ζητούν αποζημιώσεις Σε συνάντηση που είχαν το Σάββατο εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών στην Εδεσσα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Κανελλόπουλο, ζήτησαν να δοθούν αποζημιώσεις για την απώλεια του εισοδήματός τους εξαιτίας της απεργίας. «Ενα μεγάλο μέρος της παραγωγής και του εισοδήματός μας χάθηκε εξαιτίας της απεργίας των φορτηγατζήδων. Ζητάμε από την Πολιτεία να βρει άμεσα τρόπο να μας αποζημιώσει μέσω του ΕΛΓΑ», ανέφερε ο Τάσος Χαλκίδης, αγροτοσυνδικαλιστής από την Ημαθία.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 τόνοι βιομηχανικών ροδάκινων σε Πέλλα και Ημαθία σάπισαν στα δέντρα, καθώς ήταν αδύνατη η συγκομιδή και μεταφορά τους στις βιομηχανίες


26

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ενοπλη ληστεία σε κατάστηµα ψιλικών Ενοπλη ληστεία έγινε χτες το βράδυ σε κατάστημα ψιλικών, στην περιοχή της Κηφισιάς, στη Θεσσαλονίκη. Αγνωστος νεαρός εισέβαλε στο κατάστημα και με την απειλή καραμπίνας ακινητοποίησε την υπάλληλο και ζήτησε χρήματα. Αρπαξε 100 ευρώ από το ταμείο, χτύπησε με το κοντάκι του όπλου την υπάλληλο στον ώμο και στη συνέχεια, βγαίνοντας από το κατάστημα, πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Ο δράστης επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκε στα γύρω στενά. Οπως διαπιστώθηκε, η υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση λόγω των πυροβολισμών. Αστυνομικοί που έσπευσαν άρχισαν αμέσως τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Επιτέθηκαν σε Αλβανό στο ∆ιαβατό Ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε σε Αλβανό στην περιοχή του Διαβατού Ημαθίας, λίγες ημέρες μετά το αιματηρό επεισόδιο που στοίχισε τον τραυματισμό πέντε νεαρών έπειτα από συμπλοκή με Αλβανούς στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», η ομάδα των ακροδεξιών που κινούνταν με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο εντόπισε ένα νεαρό Αλβανό την ώρα που ο τελευταίος προσπαθούσε να αναχωρήσει από το Διαβατό.Τα μέλη της ομάδας επιτέθηκαν εναντίον του και επιχείρησαν να τον ξυλοκοπήσουν, ωστόσο κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν εκεί απέτρεψαν τα χειρότερα. Ο νεαρός Αλβανός τραυματίστηκε ελαφρά και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ενώ τα μέλη της ομάδας των ακροδεξιών εξαφανίστηκαν. Σημειώνεται ότι μετά το αιματηρό επεισόδιο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έξω από το νηπιαγωγείο στο Διαβατό Ημαθίας, σχεδόν όλοι οι Αλβανοί της περιοχής έχουν εξαφανιστεί από το φόβο αντιποίνων. Τα τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ ο 17χρονος νοσηλευόταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Διαβατού, Αναστασία Βοργιατζίδου, ο 17χρονος έχει πλέον ξεφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βέροιας, ενώ και τα άλλα τρία παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.

Ασφαλτοστρώσεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη Μετ’ εµποδίων κυρίως για τους επιβάτες των αστικών λεωφορείων γινόταν χτες η κυκλοφορία στην περιοχή του Φοίνικα, καθώς από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του καταστραµµένου οδοστρώµατος. Τα έργα, που υλοποιεί η Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Εργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησαν από τον κόµβο Κ13 της περιφερειακής οδού (στο ύψος του νοσοκοµείου «Αγιος Παύλος») µε κατεύθυνση προς τη Νέα Μηχανιώνα. Μία λωρίδα κυκλοφορίας ήταν κλειστή (το ίδιο θα γίνει και σήµερα), ενώ όσοι επρόκειτο να διασχίσουν τον οικισµό του Φοίνικα προς τα ανατολικά εκτρέπονταν στις τοπικές οδούς του οικισµού και φτάνοντας στο γεφυράκι της περιφερειακής τάφρου, συνέχιζαν κανονικά στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής. Στο αντίθετο ρεύµα η κυκλοφορία γινόταν κανονικά. Οσοι πάντως µπήκαν µέσα στο Φοίνικα ταλαιπωρήθηκαν, σε αντίθεση µε όσους επέλεξαν να ακολουθήσουν την έξοδο προς Χαλκιδική και µέσω της εθνικής οδού προς Νέα Μουδανιά να προσεγγίσουν είτε στα εµπορικά κέντρα της περιοχής είτε στους οικισµούς των ανατολικών τουριστικών προαστίων. Εξάλλου, η κίνηση έχει περιοριστεί αισθητά, δεδοµένου ότι µεγάλο µέρος του κόσµου λείπει µε καλοκαιρινή άδεια. Σήµερα θα επικρατεί ανάλογη εικόνα στην περιοχή (οι µεγαλύτεροι φόρτοι διαπιστώθηκαν µετά

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ (Εκδοση: 214, Κλήρωση: 6η) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 8η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 144 και 156. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι: Αριθμός 144545 156992

Κέρδος 34.150 9.100

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 144567

156014

Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 144278 156725

144532 156979

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 144140 144164 144461 144510 144630 156077 156611 156908 156953 Ταλαιπωρία για τους οδηγούς στο Φοίνικα από τα έργα

το µεσηµέρι) και οι υπεύθυνοι συνιστούν στους οδηγούς να επιλέγουν, εφόσον µπορούν να εξυπηρετηθούν, την εθνική οδό, διότι ο Φοίνικας έχει και τοπική κυκλοφορία, οι δρόµοι είναι στενοί, ενώ από εκεί διέρχονται και τα αστικά λεωφορεία που συνδέουν την πόλη µε το σταθµό της ΙΚΕΑ. Νωρίς το πρωί ορισµένοι επιβάτες του ΟΑΣΘ περίµεναν στο δρόµο για το λεωφορείο, χωρίς να γνωρίζουν για την αλλαγή των στάσεων, όµως εργαζόµενοι στις ασφαλτοστρώσεις τούς ειδοποιούσαν για την πιο κοντινή στάση. Σήµερα τα έργα θα γίνονται στο ίδιο ρεύµα κυκλοφορίας, ενώ αύριο και µεθαύριο θα αποκαθίσταται το ρεύµα κυκλοφορίας προς τη Θεσσαλονίκη και υπολογίζεται πως η µεγαλύτερη κίνηση θα εί-

ναι νωρίς το πρωί. Η εκτροπή θα γίνεται µέσω της οδού Μαρίνου Αντύπα, αλλά και παραλλήλως της περιφερειακής τάφρου, µέσα από τον οικισµό του Φοίνικα.

Στην Αρχ. Μουσείου Στο µεταξύ, οι ασφαλτοστρώσεις που είχε προγραµµατίσει για την προηγούµενη εβδοµάδα ο δήµος Θεσσαλονίκης και αναβλήθηκαν, αρχίζουν από σήµερα. Από το πρωί θα αρχίσει ασφαλτόστρωση στις οδούς: Κοροµηλά, Μαυρογένους και Γληνού. Αύριο θα ασφαλτοστρωθούν οι οδοί Αρχ. Μουσείου, Γληνού και Πολέµη. Την Πέµπτη τα συνεργεία θα ασφαλτοστρώσουν τις οδούς Γυµν. Στεφάνου και Αστυπάλαιας. Την Παρασκευή παίρνουν σειρά οι οδοί Χαλκιδικής και Σαµοθράκης.

Οµπρέλα προστασίας η απόφαση για το δάσος Σταυρονικήτα Απόφαση - σταθμός για τη σωτηρία του παράκτιου και πολύτιμου οικολογικά δάσους Σταυρονικήτα - Σάνη Χαλκιδικής, συνολικής έκτασης 2.234 στρεμμάτων είναι η πρόσφατη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μπορεί να βγήκε έπειτα από 13 χρόνια αγώνων, αλλά ουσιαστικά βάζει τέλος στις... ορέξεις για ανοικοδόμηση της δασικής περιοχής και την προστατεύει «διά παντός». «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν αυτό που δεν κάνει το κράτος και η αυτοδιοίκηση: την προστασία των δασών και των συλλογικών αγαθών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το ζήτημα από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και την Οικολογία - Αλληλεγγύη. Η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά μόνον τις 29 οικοδομικές άδειες του συγκεκριμένου δάσους, αλλά χιλιάδες άλλες ανά την Ελλάδα, οι οποίες είναι παράνομες. Το ζητούμενο είναι εάν τα... γιαπιά ή και οι μεζονέτες που έχουν χτιστεί μέχρι την έκδοση της απόφασης υπάρχει περίπτωση να γκρεμιστούν. Οι Οικολόγοι επισημαίνουν πως αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση (σύσταση του φορέα για τις κατεδαφίσεις που έχει εξαγγείλει η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη), την οποία θα στηρίξουν, όπως τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος. «H απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δείχνει την ‘’περιορισμένη’’ νομιμότητα στην οποία

κινείται η διοίκηση όταν εκδίδει πράξεις που εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα και κέρδη και πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση στην υιοθέτηση άλλων, πιο σύγχρονων και αποτελεσματικών μορφών ελέγχου. Αν η κυβέρνηση όντως θέλει να προχωρήσει σε μία τέτοια κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε. Αλλιώς θα διαιωνιστεί η προσδοκία όλων αυτών ότι στο τέλος θα υπάρξει η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αποτελεί μία σαφή προειδοποίηση προς όλους όσους ορέγονται δημόσιο χώρο, είτε αστικό είτε δασικό: στο τέλος δε θα κερδίσετε!», υπογράμμισε ο κ. Τρεμόπουλος.

Από το 1997 Οι Οικολόγοι της Θεσσαλονίκης από το 1997 είχαν ασκήσει προσφυγές κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και εναντίον 29 οικοδομικών αδειών, που αφορούσαν το δάσος Σταυρονικήτα -Σάνη. Πρώτα το Ε’ Τμήμα και μετά η Ολομέλεια του ΣτΕ θεώρησε παράνομες τις οικοδομικές άδειες. «Τώρα, με την απόρριψη και των 21 τριτανακοπών των ιδιοκτητών από την Ολομέλεια του ΣτΕ, σταματά οριστικά η οικοπεδοποίηση του δάσους», δήλωσαν οι Οικολόγοι. Με την απόφαση του ΣτΕ το Βασιλικό Διάταγμα του 1965 κρίθηκε μη νόμιμο και συνεπώς οι οικοδομικές άδειες είναι παράνομες.

144506 156587 156957

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 144033 144036 144046 144066 144084 144099 144106 144108 144133 144136 144145 144179 144187 144223 144238 144240 144291 144301 144315 144324 144330 144332 144371 144379 144380 144412 144440 144444 144448 144456 144479 144482 144507 144512 144537 144553 144573 144575 144585 144626 144662 144667 144670 144688 144689 144694 144698 144699 144706 144712 144716 144735 144748 144764 144765 144772 144795 144800 144809 144815 144819 144850 144861 144864 144877 144897 144947 144949 144976 144985 156000 156020 156022 156032 156073 156109 156114 156117 156135 156136 156141 156145 156146 156153 156159 156163 156182 156195 156211

156212

156219

156242

156247

156256

156262

156266

156297 156344

156308 156394

156311 156396

156324 156423

156432

156480

156483

156493

156513

156531

156546

156553

156555 156626

156580 156634

156583 156670

156592 156685

156687

156738

156748

156762

156771

156777

156779

156818

156826 156891 156929

156827 156895 156954

156859 156903 156959

156887 156926 156984

Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 144000 έως 144999 και από 156000 έως 156999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η κλήρωση συνεχίζεται.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

953

SUPER 3 (2η κλήρωση):

728

SUPER 3 (3η κλήρωση):

104

EXTRA 5:

1, 2, 5, 6, 14


ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

27

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Προς αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ στο Ιράκ Παρά τη βία και την πολιτική αστάθεια, ο Οµπάµα αποσύρει τα στρατεύµατα ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Τραγωδία στο Πακιστάν από τις χειρότερες πληµµύρες των τελευταίων 80 χρόνων Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του Πακιστάν των τελευταίων 80 ετών. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται οι 1.500 που πιθανολογείται πως έχουν χάσει τη ζωή τους και πεντακόσιες χιλιάδες που έχουν εκτοπιστεί (φωτογραφία), όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Πληροφόρησης της επαρχίας Κιμπέρ Πακτουνκάβα, Μιάν Ιφτικάρ Χουσεΐν. Ο υπουργός είπε συγκεκριμένα ότι έχουν καταγράψει 774 θανάτους κι ότι αγνοούνται εκατοντάδες άλλα άτομα, ενώ τα σωστικά συνεργεία παλεύουν να πλησιάσουν περίπου 27.000 άτομα, τα οποία έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες που είναι το αποτέλεσμα των φετινών μουσώνων. Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως στις χειρότερα πληγείσες περιοχές έχουν καλυφθεί από το νερό χωριά ολόκληρα. Επίσης, ότι υπάρχουν σοβαροί φόβοι να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως χολέρα ή διάρροια, κυρίως ανάμεσα στους αστέγους. Το φαγητό είναι ελάχιστο και τα αποθέματα νερού μολυσμένα. Ο πακιστανικός στρατός είπε ότι έχει ήδη στείλει 30.000 στρατιώτες και δεκάδες ελικόπτερα στην προσπάθεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα αργή.

Συντριβή αεροπλάνου στη Σιβηρία Ενα ρωσικό επιβατηγό αεροπλάνο ΑΝ- 24 που μετέφερε 15 άτομα συνετρίβη χτες κοντά σε μια πόλη στη βόρεια Σιβηρία, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Ιρίνα Αντριάνοβα είπε ότι το «Αntonov 24» κατέπεσε ενώ προσέγγιζε την πόλη Ιγκαρκα κι ότι τελικός του προορισμός ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής Κράσνογιαρσκ. Από τους επιβαίνοντες οι 11 είναι νεκροί, ενώ 4 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος οι αρχές ανέφεραν τις κάκιστες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, αλλά θα μάθουν περισσότερα μόλις εντοπίσουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν 45 άτομα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε βετεράνους ανακοίνωσε την αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ για τη χώρα, η οποία συμβαδίζει με την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων από το ιρακινό μέτωπο.

Ο

Οµπάµα, όταν ακόµη ήταν υποψήφιος για την προεδρία, είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να δώσει ένα υπεύθυνο τέλος στον πόλεµο του Ιράκ. Χτες, µιλώντας στην Τζόρτζια, σε ένα συνέδριο Βετεράνων Αµερικανών Αναπήρων, ανακοίνωσε πως η αποχώρηση των στρατιωτών από τη χώρα θα ξεκινήσει κανονικά και σύµφωνα µε το σχέδιο. Δηλαδή µέχρι τις 31 Αυγούστου 2010 θα έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ οι µάχιµοι στρατιώτες. Θα παραµείνουν εκεί 50.000, οι οποίοι θα έχουν ως στόχο την εκπαίδευση των Ιρακινών, την κάλυψη των πολιτικών προσπαθειών των ΗΠΑ, καθώς και την παροχή στήριξης στις αντιτροµοκρατικές ενέργειες και θα αποχωρήσουν τον Αύγουστο του 2011. «Μην κάνετε λάθος: η δέσµευσή µας στο Ιράκ αλλάζει κι από µια στρατιωτική προσπάθεια καθοδηγούµενη από τους στρατιώτες γίνεται πολιτική υπό την ηγεσία των διπλωµατών», τόνισε ο Οµπάµα. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι «η δύσκολη αλήθεια είναι ότι δεν έχουµε δει ακόµη το τέλος των αµερικανικών θυσιών στο

Ιράκ». Ισως να ήθελε έτσι να υπενθυµίσει τόσο τα επεισόδια βίας, όπως το χτεσινό που σε τρία διαφορετικά επεισόδια σκοτώθηκαν οκτώ άτοµα, όσο και το ότι ο αριθµός των ανθρώπινων απωλειών από τις βόµβες κι άλλα βίαια γεγονότα διπλασιάστηκε τον Ιούλιο, αν και παραµένει πάντως από τους ανώτατους αριθµούς που είχαν σηµειωθεί τα προηγούµενα χρόνια. Η χτεσινή οµιλία του Οµπάµα σκοπό είχε να παρουσιάσει τον πρόεδρο ως τον πολιτικό που τηρεί τις δεσµεύσεις του. Ηταν µια πρώτη οµιλία µε αντίστοιχο περιεχόµενο, αφού θα ακολουθήσουν κι άλλες, ειδικά καθώς πλησιάζει ο Νοέµβριος, ο µήνας των ενδιάµεσων εκλογών για την ανανέωση του Κογκρέσου. Ο Οµπάµα είχε κερδίσει µε αντίστοιχες αντιπολεµικές δεσµεύσεις την υποστήριξη της φιλελεύθερης βάσης

του Δηµοκρατικού Κόµµατος και σε αυτούς ειδικά, όπως και στον υπόλοιπο αµερικανικό λαό, στοχεύει ξανά. Στα επιχειρήµατα του Λευκού Οίκου θα είναι και η σχετική µείωση του συνόλου των στρατιωτών στους δυο πολέµους, δηλαδή, µέχρι το τέλος του Αυγούστου οι Αµερικανοί που θα πολεµούν σε Ιράκ κι Αφγανιστάν θα έχουν µειωθεί από τους 177.000 σε 146.000. Ο Λευκός Οίκος ακόµη προσπάθησε να τονίσει πως ο αγώνας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι ταπεινός και απτός: να µη γίνει η περιοχή ασφαλής παράδεισος για τους τροµοκράτες. Ο Οµπάµα είπε χτες συγκεκριµένα: «Αντιµετωπίζουµε τεράστιες προκλήσεις στο Αφγανιστάν. Αλλά είναι σηµαντικό ο αµερικανικός λαός να γνωρίζει ότι σηµειώνουµε πρόοδο και ότι εστιάζουµε πλέον σε στόχους που είναι ξεκάθαροι και υλοποιήσιµοι».

∆ιεθνής έρευνα για το στολίσκο της Γάζας Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε χτες τη σύσταση μιας διεθνούς έρευνας για την επίθεση του Ισραήλ στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στις 31 Μαΐου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 9 Τούρκων, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ. Την έρευνα θα διεξάγει μια ομάδα με επικεφαλής τον πρώην υπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζόφρεϊ Πάλμερ και αντιπρόεδρο τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε. Οι δυο

τους θα έχουν και την ενίσχυση ενός Ισραηλινού κι ενός Τούρκου. Η τετραμελής ομάδα θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 10 Αυγούστου και θα υποβάλει το πρώτο πόρισμά της στα μέσα Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν. Η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα έγινε μετά την ολοκλήρωση από το Ισραήλ της δικής του στρατιωτικής έρευνας και την αρχή μιας δεύτερης πολιτικής. Η χώρα αυτή πάντως ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, αφού έλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι το πάνελ θα είναι δίκαιο.

Από την πλευρά της και η Τουρκία υποδέχτηκε θετικά τη διεξαγωγή της έρευνας, όπως έγινε γνωστό χτες από την Αγκυρα. Η διεξαγωγή έρευνας του ΟΗΕ «υπήρξε μία πολύ σπουδαία απόφαση για την Τουρκία», ανέφερε μία κυβερνητική πηγή, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη, καθώς «αποτελεί ένα βήμα προς την αποκατάσταση της αδικίας που η Τουρκία υπέστη, στο πλαίσιο του ανωτέρω συμβάντος», συμπλήρωσε. Παράλληλα, χαιρέτισε η Αγκυρα το γεγονός ότι θα συνεργαστούν και οι ισραηλινές αρχές.


28

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αναστέλλεται η ρήτρα καυσίµων στα τιµολόγια της ∆ΕΗ

«Παγώνουν» από την 1η Αυγούστου τα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ανεστάλη η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων. Οριακές αυξήσεις θα ισχύσουν μόνο για το διάστημα από 16 μέχρι 31 Ιουλίου και μόνο για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έχουν εκδοθεί πριν από την απόφαση για αναστολή της ρήτρας, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση κρίθηκε αναγκαία για την προστασία των καταναλωτών απέναντι στο αυξημένο κόστος διαβίωσης, μέρος του οποίου αποτελεί και το κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ενημέρωση από τη ΔΕΗ για τις επιπτώσεις στα βασικά της τιμολόγια από την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων στο τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα καυσίμων εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, από την αρχή του 2010, προκειμένου να μετακυλίονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος οι αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου υπήρξε σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση υψηλών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των μεταβολών στην ισοτιμία του ευρώ - δολαρίου, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση των αντίστοιχων χρεώσεων. Για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδόθηκαν από 20-7-2010 και για την κατανάλωση που αντιστοιχεί στην περίοδο από 16-7-2010 ισχύουν αυξήσεις που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, είναι 0,00166 ευρώ/ KWh στην Υψηλή Τάση, 0,00171 ευρώ/ ΚWh στη Μέση Τάση και 0,00180 ευρώ/ KWh στη Χαμηλή Τάση. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση για έναν τυπικό καταναλωτή με κατανάλωση 1.200KWh ανά τετράμηνο είναι 1,70%, για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης 3,89% και με παροχή Μέσης Τάσης 4,29%, ένα βιομηχανικό καταναλωτή από 1,48% μέχρι 2,58% και έναν εμπορικό καταναλωτή από 1,43% μέχρι 1,79%. Από την 1η Αυγούστου, οι αυξήσεις αυτές καταργούνται και επανέρχονται σε ισχύ τα τιμολόγια που ίσχυαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. ΧΑΡΑ ΛΕΜΟΝΗ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Οι ελλειµµατικές ∆ΕΚΟ στο στόχαστρο της «τρόικας» Συµµάζεµα στις δαπάνες νοσοκοµείων και πανεπιστηµίων ζητούν οι ελεγκτές ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Αυστηρά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού ζητεί η «τρόικα» των ελεγκτών, με το πόρισμα που θα εκδώσει εντός των ημερών, για τις διαπιστώσεις της από τον έλεγχο στην ελληνική οικονομία.

Η

δεύτερη δόση του δανείου από το µηχανισµό στήριξης, ύψους 9 δισ. ευρώ, είναι εξασφαλισµένη, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να δροµολογήσει σειρά µέτρων για το συµµάζεµα των ελλειµµάτων και παράλληλα την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Σύµφωνα µε κύκλους του υπουργείου Οικονοµικών, κρίνεται θετική η πορεία υλοποίησης των µέτρων που προβλέπει το µνηµόνιο, αλλά µε προειδοποιήσεις σχετικά µε

Ο προϋπολογισµός του 2011

Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» βρέθηκαν χτες στο υπουργείο Οικονομικών

την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, καθώς υπολείπονται των στόχων, αν και το υπουργείο Οικονοµικών θεωρεί ότι θα ανακάµψουν. Ακόµη τα στελέχη της «τρόικας» ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει µέτρα για τον περιορισµό των ελλειµµάτων σε όλο το δηµόσιο τοµέα και κυρίως στα ασφαλιστικά ταµεία, τα νοσοκοµεία, τα πανεπιστήµια και κυρίως στις ΔΕΚΟ. Για τις ΔΕΚΟ οι ελεγκτές επισηµαίνουν ότι οι εγγυήσεις που

κατά καιρούς έχουν λάβει οι δηµόσιες επιχειρήσεις αποτελούν έλλειµµα και δηµόσιο χρέος και θα επιβαρύνουν τα σχετικά µεγέθη, µε τα 25 δισ. ευρώ, που φτάνει το ύψος των εγγυηµένων από το Δηµόσιο δανείων. Επίσης ζητούν το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων µέχρι το Δεκέµβριο, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει άµεσα, εντός του Σεπτεµβρίου, τις σχετικές διαδικασίες.

Πηγές του υπουργείου Οικονοµικών ανέφεραν επίσης ότι εντός των ηµερών οι υπηρεσίες θα ξεκινήσουν την κατάρτιση του προϋπολογισµού του 2011, ο οποίος θα προβλέπει αυξηµένους φόρους κατά 4,5 δισ. ευρώ. Οι έµµεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 2,58 δισ. ευρώ, και το ύψος τους θα διαµορφωθεί σε 33,61 δισ. ευρώ, από 31,03 δισ. ευρώ, φέτος. Οι άµεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 1,93 δισ. ευρώ (10,8%) και θα διαµορφωθούν σε 19,70 δισ. ευρώ, από 17,78 δισ. ευρώ, που εκτιµάται ότι θα φτάσουν φέτος. Μεταξύ των µέτρων που θα επιβληθούν είναι η επαναφορά των τεκµηρίων φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελµατιών και των ατοµικών επιχειρήσεων, η µετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%) του 30% των αγαθών και υπηρεσιών που είναι σήµερα στο 11%, η αύξηση των αντικειµενικών αξιών των ακινήτων κατά µέσο όρο 30% εντός του 2011, ενώ θα ακολουθήσει και νέα αύξηση το 2012.

Φεύγει η Sonae Sierra από το Cosmos Η οικονομική κρίση έχει πλήξει την αγορά ακινήτων, αλλά στη Θεσσαλονίκη δύο αξίες παραμένουν σταθερές: οι εμπορικές αναπτύξεις στην ανατολική πλευρά και τα διαμερίσματα στη λεωφόρο Νίκης. Την πρώτη εκτίμηση έρχεται να επικυρώσει η μετοχική αλλαγή στην ιδιοκτησία του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos και τη δεύτερη οι σταθερά υψηλές τιμές στη Νίκης που φτάνουν και τις 15.000 ευρώ το τ.μ.! Οι Πορτογάλοι της Sonae Sierra και η ελληνική Acropole Charagionis προχώρησαν στην πώληση ποσοστού 39,9% του μεριδίου τους στην Πυλαία ΑΕ, την ιδιοκτήτρια εταιρία του Mediterranean Cosmos, προς τη Lamda Development ΑΕ, έναντι τιμήματος περίπου 38 εκατ. ευρώ. Οι Πορτογάλοι, πάντως, ομολογούν ότι τα χρήματα που θα εισπράξουν θα τα χρησιμοποιήσουν για νέες επενδύσεις σε νέες αγορές (στην Κολομβία!), και όχι στην Ελλάδα, αν και έχουν σε εκκρεμότητα δύο νέα εμπορικά κέντρα

στην Αθήνα (Star Dome και Aegean Park) και ένα ακόμη στα Ιωάννινα. Η Sonae Sierra διατηρεί παρουσία στην ελληνική αγορά με το εμπορικό κέντρο Pantheon Plaza στη Λάρισα. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το Mediterranean Cosmos Ανατολικά αναμένεται και η ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού πάρκου, στο οικόπεδο της Siemens, το οποίο αποκτήθηκε από τη Mentekidis Real Εstate Company, όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της Δανός και Συνεργάτες για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. Στους υπόλοιπους βασικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή, Εγνατία, Μητροπόλεως, Αδριανουπόλεως και δυτική είσοδος) καταγράφονται μειώσεις από 10% ώς 30% στις τιμές των εμπορικών μισθώσεων. Η οδός Τσιμισκή παραμένει ο ακριβότερος δρόμος με τις τιμές των

εμπορικών μισθώσεων να κυμαίνονται από 80 ώς 120 ευρώ το τ.μ. το μήνα. Ακολουθεί η Μητροπόλεως με εύρος 40 ώς 80 ευρώ το τ.μ. και έπονται η Εγνατία και η Αδριανούπολως με τις τιμές να φτάνουν ώς τα 40 ευρώ το τ.μ. Στη δυτική είσοδο τα εμπορικά ακίνητα μισθώνονται με τιμές χαμηλότερες των 40 ευρώ το τ.μ.

Κατοικίες Μεταχειρισμένα ακίνητα (κατασκευασμένα τη δεκαετία του ’90) αποτελούν την πρώτη επιλογή όσων αναζητούν ακίνητο για κατοικία. Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κατοικιών (και μάλιστα καινούργιων) εντοπίζεται από τη Δανός και Συνεργάτες σε Πυλαία, Αγιο Ιωάννη, Θέρμη και Εύοσμο. Η Δανός διαπιστώνει μια διόρθωση στις τιμές των αστικών ακινήτων, ενώ σε ακίνητα μεγαλύτερα των 200 τ.μ. οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο, καθώς οι κατασκευαστές αναζητούν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν νέα επενδυτικά σχέδια.


OIKONOMIA

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Τελεσίγραφο για λουκέτο στους οφειλέτες του ΙΚΑ Ποιους στόχους έθεσε ο νέος διοικητής του ιδρύµατος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Βαριά πρόστιµα από την εφορία Λίστα με 70 επιχειρήσεις στις οποίες ύστερα από ελέγχους εντοπίστηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις έχει καταρτίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στις επιχειρήσεις αυτές θα ληφθούν από το Σεπτέμβριο τα μέτρα που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία για τις περιπτώσεις της φοροδιαφυγής, όπως το κλείσιμό τους, καθώς και αυξημένα πρόστιμα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 800 ελέγχους σε επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου και εντόπισε 15.000 παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως μη έκδοση αποδείξεων.

Ερχονται οι σύµβουλοι αποκρατικοποίησης Στην τελική ευθεία για την αποτίμηση της πρότασης που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μέσα στις προσεχείς ημέρες και σίγουρα πριν από το τέλος της εβδομάδας, θα ανακοινωθούν τα ονόματα των τριών συμβούλων που θα αναλάβουν το έργο της αποτίμησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις «τυχεροί θα είναι η Morgan Stanley, η Deutsche Bank και η Credit Suisse, ενώ εκτός νυμφώνος έμεινε μάλλον την τελευταία στιγμή η HSBC.

Αυξάνει τα επιτόκια η Ελληνική Τράπεζα Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή των ακόλουθων επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων ως εξής: ■ Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων από 6,27% σε 6,40%. ■ Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών δανείων από 4,77% σε 4,90%. ■ Προνομιακό Επιτόκιο Χορηγήσεων από 5,77% σε 5,90%. ■ Βασικό Επιτόκιο Καταναλωτικών από 10,41% σε 10,54%. ■ Πιστωτική Κάρτα Hellenicard VISA (κλασική) από 14,77% σε 14,90%. ■ Πιστωτική Κάρτα Hellenicard VISA (χρυσή) από 14,27% σε 14,40%. Οι αναπροσαρμογές των παραπάνω επιτοκίων είναι αποτέλεσμα της αύξησης στο επιτόκιο Euribor τρίμηνης διάρκειας και ισχύουν από χτες.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής της νέας διοίκησης του ΙΚΑ αποτέλεσε «χρυσή» ευκαιρία για το νέο διοικητή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, να επαναλάβει το τελεσίγραφο προς τους οφειλέτες του ιδρύματος: όσοι δεν κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, που εκπνέει τον Οκτώβριο, τότε θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, ακόμη και το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. «Αλλη δυνατότητα ρύθμισης δε θα υπάρξει. Οποιος δεν εξοφλήσει θα έχει κυρώσεις», δήλωσε.

Η

κληρονοµιά που παραλαµβάνει ο νέος διοικητής είναι βαριά. Στα 8,5 δισ. ευρώ φτάνουν σήµερα µόνον οι οφειλές του ελληνικού Δηµοσίου προς το ΙΚΑ, όπως ανέφερε ο απερχόµενος διοικητής του ιδρύµατος, Θεόδωρος Αµπατζόγλου, παραδίδοντας στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Μεγάλο πρόβληµα αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού, καθώς λείπουν 4.000 διοικητικοί υπάλληλοι, 1.000 ιατροί και πάνω από 1.500 υγειονοµικοί υπάλληλοι. Στα θετικά της απελθούσας διοίκησης καταγράφεται η ίδρυση και η λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών που έφερε σηµαντικά αποτελέσµατα στον Τοµέα Φαρµακευτικών Δαπανών, µε τον Θ. Αµπατζόγλου να

Βαριά κληρονομιά παραλαμβάνει στο ΙΚΑ ο Ρ. Σπυρόπουλος

εκφράζει την εκτίµηση ότι ο στόχος εξοικονόµησης 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση θα υπερκαλυφθεί.

Εννιά στόχοι Ο νέος διοικητής έθεσε από την πλευρά του εννιά βασικούς στόχους, που θέλει να πετύχει µέσα στην προσεχή τριετία: 1. Τη µείωση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται σήµερα στο 30% µε δείγµατα ετήσιας βάσης 5%. 2. Την ολοκλήρωση και επέκταση των µηχανογραφικών υποδοµών, εποπτείας και ελέγχου όλων των λειτουργιών. 3. Τον εξορθολογισµό όλων των δαπανών. 4. Την αυστηρή εποπτεία όλων των δαπανών περίθαλψης. 5. Την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΙΚΑ.

6. Τη δηµιουργία κοινοπρακτικής δοµής ανάµεσα στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ για κοινές δράσεις προµηθειών και ελέγχου. 7. Τη µεταστέγαση όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο για µείωση των δαπανών στέγασης και αύξηση της παραγωγικότητας. 8. Τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας µε αναβάθµιση των κτιριακών υποδοµών. 9. Την έµφαση στη διαβούλευση µε στόχο την εµπέδωση αντίληψης συνεργασίας, υπευθυνότητας και συνευθύνης. Τέλος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε θετικό τον απολογισµό της διοίκησης Αµπατζόγλου, καθώς το τελευταίο εννιάµηνο επιτεύχθηκε µικρή αύξηση των εισφορών, παρά την αύξηση της ανεργίας.

ΤτΕ: Ακριβότερο το χρήµα τον Ιούνιο Ανοδική είναι η πορεία που ακολουθεί το κόστος του χρήματος στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, γεγονός το οποίο δε συνιστά και ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα για το μέσο καταναλωτή. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ανάλογα ανοδική είναι και η κίνηση των επιτοκίων καταθέσεων. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι υπάρχουν ακόμη λεφτά προς αποταμίευση. Τα στοιχεία που έδωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδος στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά. Οπως προκύπτει από την ανάλυσή τους, τον Ιούνιο, στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (είναι η κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις)

παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,37%. Αλλά και το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων, χωρίς καθορισμένη διάρκεια, σημείωσε περαιτέρω άνοδο τον Ιούνιο κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,46%. Την ανοδική αυτή τάση ακολούθησε και το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας. Εκεί σημειώθηκε περαιτέρω άνοδος (κατά 34 μ.β.), γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 5,90%. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ), το οποίο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,89%. Μοναδι-

κή εξαίρεση στον κανόνα της ανόδου αποτέλεσε το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώς και αυτό με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη τα οποία μειώθηκαν κατά 10 και 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 3,26% και 4,65% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όπως προκύπτει και πάλι από τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά αυξήθηκε οριακά τον Ιούνιο του 2010 στο 0,43%, ενώ το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος σημείωσε περαιτέρω σημαντική άνοδο 19 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,61%. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ


OIKONOMIA

30

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.800

1.692,35 (+4,13%)

1.708,38 (+1,21%) 1.688,00 (-0,26%)

1.681,98 (-1,55%)

1.746,72 (+3,85%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε (ΠΡΩΗΝ ΒΕΚΤΩΡ) (ΚΑ) ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (Κ PROTON BANK Παρνασσός Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Τ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗ Forthnet Α.Ε. (ΚΟ) UNIBIOS Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ T BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡ

1.700 1.600 1.500 1.400 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

2 AΥΓΟYΣΤΟΥ 2010

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) 68,4

Μετοχές με άνοδο

179

Xθεσινή Κεφαλαιοποίηση

Μετοχές με πτώση

30

Μετοχές που δεν άλλαξαν

76

66,0

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης Απόλυτη/Σχετική

2,40 0,4%

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ) Αριθμός τεμαχίων

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ Αναλυτή της Guardian Trust Χρηµατιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Οι φήμες για τις εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες, που πλέον διακινούνται στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο, συντήρησαν και χτες την ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η θετική εξέλιξη ήταν εν μέρει και εισαγόμενη, αφού τα καλά νέα από την Ευρώπη επηρέασαν σαφώς τη συμπεριφορά των επενδυτών. Ειδικότερα, η αγορά υποδέχθηκε με ικανοποίηση τη διαμόρφωση του δείκτη μεταποίησης της ευρωζώνης, που συνέχισε ανοδικά για 10ο συνεχή μήνα και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 56,7 μονάδες. Επίσης, κατέγραψε στα θετικά την αύξηση της κερδοφορίας στο εξάμηνο του 2010 δύο μεγάλων τραπεζών, της HSBC (100%) και της BNP Paribas (30%). Χτες, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από

9.351.389,91 136.397,61 175.804,20 499.967,74 94.918,02 437.418,53 355.199,72 111.755,18 24.833,46 137.732,60

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 106.066,95 907.978,36 11.725,00 614.141,13 10.901,73 29.830,90 6.137.562,39 116.510,88 243.369,55

133,1 30.025.292

χρηματιστήριο αθηνών

Πάρτι τον Αύγουστο

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 6,00 3,11 2,66 2,20 1,20 0,83 0,44 0,34 0,06

DIONIC Α.Ε.Β.Ε. JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡ. ΕΤ. (ΚΟ) Ζάμπα Α.Ε. (Κ) VELL GROUP Α.Ε (ΚΟ) ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. EUROBANK PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π. COCA-COLA E.E.E Α.Ε ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. (ΚΟ) FOLLI - FOLLIE Α.Β.Ε.Ε. (ΚΟ)

η εικόνα του ΧΑ

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 13,56 13,19 12,15 9,35 9,33 9,30 8,82 8,75 8,33 8,16

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

τη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου, στις 1.746,72 μονάδες, με άνοδο 3,85%. Από τις τραπεζικές μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο πέτυχαν η Eurobank (+13,56%), η Alpha Bank (+8,06%), η Εθνική (+6,34%), η Πειραιώς (+6,11%) και η Κύπρου (+5,34%). Από το σύνολο των μετοχών, 179 κινήθηκαν ανοδικά, 30 πτωτικά και 76 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 133,1 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 68,4

1.790,45 3.693,10 2.108,36 2.639,03 1.854,16 2.502,10 3.421,63 2.647,56 2.114,24 903,66 1.734,12 1.978,71 6.492,37 2.643,90 3.537,93 6.660,59 2.748,33

Τρέχουσα -1,45% +3,63% +2,13% +3,25% +2,97% +2,86% -0,69% +7,06% +1,31% +5,27% +1,12% +7,22% -0,24% +2,52% +2,16% +2,94% +4,26%

δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 3.556.189 τεμάχια, Alpha Bank με 3.151.964, MIG με 2.801.677 και Alapis με 1.734.870 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 41,875 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 19,431, Eurobank με 9,351 και Coca Cola με 6,137 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,3073

1,3178

1,2877

0,826

0,83261

0,81361

7,4507

7,5103

7,3389

9,357

9,4319

9,2166

113,27

114,18

111,57

1,366

1,3769

1,3455

7,8595

7,9224

7,7416

1,3372

1,3479

1,3171

1,4348

1,4463

1,4133

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.180, 50 18,40


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Μετοχές

31

ΜΕΤΟΧΕΣ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO)

4.00

0.00

0.00

4.80

3.99

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ)

0.76

0.03

4.11

1.30

0.52

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

3.21

-0.07

-2.13

4.30

2.29

AEGEAN AIRLINES (ΚΟ)

2.55

0.00

0.00

4.65

2.16

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

2.34

0.01

0.43

2.41

1.64

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ)

0.89

0.08

9.88

1.50

0.61

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.31

-0.01

-3.13

0.75

0.24

ALAPIS (ΚO)

2.30

0.05

2.22

7.04

1.84

MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ)

0.50

0.03

6.38

0.86

0.33

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.49

0.01

2.08

1.29

0.40

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.14

0.01

7.69

0.28

0.10

ALPHA BANK (KO)

6.30

0.47

8.06

13.01

3.99

NEWSPHONE (ΚΟ)

0.58

0.03

5.45

0.88

0.40

ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ)

0.68

0.01

1.49

1.52

0.42

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.15

0.00

0.00

0.40

0.12

COCA COLA HBC (ΚΟ)

18.02

-0.08

-0.44

21.00

13.50

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.42

0.08

3.42

4.10

2.04

ΝΗΡΕΥΣ (ΚO)

0.77

0.04

5.48

0.97

0.48

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ)

0.40

0.00

0.00

0.40

0.30

EUROBANK EFG (ΚΟ)

6.70

0.80

13.56

12.94

3.46

PASAL DEVELOPMENT

0.73

0.02

2.82

1.95

0.41

ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ)

0.47

-0.03

-6.00

0.91

0.18

ΝΙΚΑΣ (ΚO)

0.96

0.00

0.00

2.08

0.95

EUROBANK PROPERTIES

5.95

-0.05

-0.83

8.64

4.99

PROFILE (ΚΟ)

0.66

0.01

1.54

1.02

0.58

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ)

0.46

0.01

2.22

0.79

0.27

ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ)

0.21

0.00

0.00

1.08

0.21

17.89

-0.01

-0.06

19.00

12.50

REDS (Κ)

0.87

0.04

4.82

1.78

0.74

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K)

0.50

-0.05

-9.09

0.72

0.41

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ)

0.19

0.01

5.56

0.44

0.16

FORTHNET (ΚΟ)

0.87

0.07

8.75

1.89

0.60

REVOIL (ΚΟ)

0.84

0.01

1.20

1.20

0.66

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π)

0.63

0.00

0.00

0.81

0.45

ΣΑΤΟ (ΚΟ)

0.25

0.01

4.17

0.72

0.15

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

8.04

0.06

0.75

12.28

4.52

RILKEN (ΚΟ)

3.23

0.08

2.54

4.55

2.58

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.66

0.02

3.13

1.12

0.38

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.65

0.00

0.00

0.91

0.31

FRIGOGLASS (ΚΟ)

9.50

0.43

4.74

10.99

5.92

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.65

0.01

1.56

0.76

0.36

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

0.82

0.07

9.33

2.78

0.43

ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.36

0.02

5.88

0.80

0.22

J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ)

1.70

0.09

5.59

4.08

1.26

SPACE HELLAS (ΚΟ)

0.35

-1.05

-75.00

0.74

0.28

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

3.05

0.00

0.00

4.70

2.55

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO)

16.98

0.00

0.00

18.00

8.00

JUMBO (ΚΟ)

5.91

-0.19

-3.11

9.55

4.50

SPRIDER (KO)

0.56

0.05

9.80

2.08

0.41

ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ)

1.34

0.08

6.35

2.95

1.13

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ)

16.98

0.00

0.00

18.00

8.00

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ)

4.09

0.09

2.25

8.60

3.60

T BANK (ΚΟ)

0.53

0.04

8.16

1.08

0.33

ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ)

3.85

0.06

1.58

4.19

2.91

ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ)

0.24

0.00

0.00

0.62

0.13

MARFIN INVESTMENT GROUP (KO)

1.26

0.07

5.88

3.04

0.79

TRASTOR ΑΕΕΑΠ

0.91

0.07

8.33

1.76

0.69

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.62

0.01

1.64

1.02

0.44

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.30

0.02

7.14

0.76

0.24

MARFIN POPULAR BANK PUBLIC

1.91

0.10

5.52

3.49

1.35

VELL GROUP (ΚO)

0.89

-0.02

-2.20

1.22

0.33

ΣΕΛΜΑΝ (Κ)

0.39

0.01

2.63

0.92

0.31

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ)

0.21

0.03

16.67

0.61

0.14

PROTON BANK (KO)

1.17

0.10

9.35

2.34

0.74

YALCO (ΚΑ)

0.46

0.01

2.22

0.73

0.34

ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ)

0.73

0.04

5.80

0.94

0.41

S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ)

3.95

0.15

3.95

4.75

2.80

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO)

1.88

-0.02

-1.05

2.22

1.53

ΣΠΥΡΟΥ (KΟ)

0.68

0.01

1.49

0.91

0.45

ALTEC (KO)

0.14

0.01

7.69

0.28

0.09

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.24

0.02

1.64

2.47

0.96

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.70

0.02

2.94

1.00

0.50

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.72

0.06

9.09

2.08

0.50

ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ

0.06

0.00

0.00

0.06

0.00

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

4.63

0.12

2.66

5.28

2.89

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO)

0.58

0.01

1.75

1.50

0.40

ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

1.20

0.13

12.15

2.35

0.71

COMPUCON (KO)

0.12

0.00

0.00

0.16

0.07

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ)

2.97

0.10

3.48

6.35

1.78

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ)

0.86

0.06

7.50

1.42

0.57

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

0.41

0.02

5.13

0.59

0.24

FASHION BOX (ΚΟ)

1.46

0.00

0.00

2.07

1.04

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ)

4.85

0.16

3.41

7.46

3.82

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO)

0.79

0.07

9.72

1.85

0.60

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ)

0.39

-0.02

-4.88

0.57

0.27

HELLAS ON LINE (KO)

0.85

0.06

7.59

2.09

0.37

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.47

0.04

9.30

1.28

0.33

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

1.12

0.03

2.75

1.61

0.96

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

3.20

-0.08

-2.44

5.49

3.16

RIDENCO (ΚΟ)

0.17

0.00

0.00

0.50

0.13

ΔΕΗ (ΚΟ)

12.50

0.29

2.38

17.40

10.83

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

1.44

0.00

0.00

2.15

1.05

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ)

0.91

0.07

8.33

1.94

0.80

ΑΕΓΕΚ (ΚΟ)

0.44

-0.01

-2.22

2.80

0.37

ΔΟΛ (ΚΟ)

1.18

0.02

1.72

3.82

0.77

ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.46

0.03

2.01

2.59

0.95

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.48

0.03

2.07

1.86

0.68

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ)

0.23

0.02

9.52

1.35

0.12

11.90

0.71

6.34

28.25

8.80

ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ)

1.08

0.05

4.85

3.60

0.93

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ)

0.47

0.00

0.00

0.50

0.37

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ)

0.27

0.01

3.85

0.72

0.14

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.60

0.11

7.38

2.25

1.00

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ)

0.95

0.05

5.56

1.17

0.60

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.65

0.00

0.00

0.89

0.62

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ)

3.54

0.10

2.91

6.74

2.56

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.88

0.08

10.00

1.89

0.68

ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ)

7.60

0.00

0.00

8.10

6.42

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ)

0.14

0.00

0.00

0.25

0.10

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

6.23

0.21

3.49

8.98

5.35

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ)

1.35

0.00

0.00

2.28

0.87

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

1.27

0.02

1.60

2.30

1.12

ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ)

0.07

0.00

0.00

0.48

0.07

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

5.57

0.02

0.36

10.78

4.24

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ)

0.53

0.02

3.92

0.66

0.27

CPI (ΚΟ)

0.29

0.00

0.00

0.44

0.22

ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.17

0.00

0.00

0.24

0.10

ΕΥΑΘ (ΚΟ)

4.52

0.04

0.89

7.38

3.80

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.98

0.00

0.00

7.90

4.83

CROWN HELLAS CAN (Κ)

7.80

0.00

0.00

9.00

7.20

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

0.00

0.00

4.00

2.00

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ)

5.69

0.03

0.53

7.10

4.84

ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

0.66

0.01

1.54

0.82

0.54

ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA)

0.40

0.00

0.00

0.88

0.24

ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ)

0.14

0.01

7.69

0.23

0.07

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

2.38

0.11

4.85

4.65

2.04

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO)

1.65

0.10

6.45

2.10

1.12

ELMEC SPORT (Κ)

0.54

-0.06

-10.00

2.14

0.52

ΕΛΦΙΚΟ (ΚO)

0.53

-0.13

-19.70

1.99

0.43

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.89

0.04

4.71

1.76

0.64

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

1.13

0.02

1.80

1.89

0.53

INFORMER (KO)

0.46

0.00

0.00

0.60

0.36

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

0.14

0.02

16.67

0.29

0.11

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ)

0.80

0.03

3.90

1.97

0.55

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

1.27

0.08

6.72

1.50

0.75

INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO)

0.36

0.00

0.00

0.68

0.23

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.18

0.00

0.00

0.44

0.18

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

3.45

0.05

1.47

5.20

2.48

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.51

0.03

6.25

0.90

0.30

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.20

0.03

2.56

3.24

0.94

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO)

0.72

0.00

0.00

0.86

0.33

ΚΑΕ (ΚΟ)

4.83

0.01

0.21

7.20

4.29

ΕΒΖ (ΚΑ)

0.83

0.02

2.47

1.67

0.52

NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ)

0.26

0.00

0.00

0.81

0.18

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO)

0.07

0.00

0.00

0.19

0.05

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

4.34

0.22

5.34

6.24

2.93

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.49

0.00

0.00

1.33

0.35

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.83

-0.01

-1.19

2.00

0.82

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO)

0.10

0.01

11.11

0.18

0.06

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

9.71

0.62

6.82

11.77

7.93

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.84

0.04

5.00

1.12

0.57

PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.23

0.01

4.55

0.45

0.14

ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ)

0.23

0.00

0.00

0.73

0.15

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.71

0.04

5.97

2.14

0.53

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ)

0.51

0.03

6.25

0.86

0.33

PC SYSTEMS AE (ΚΟ)

0.24

0.00

0.00

0.36

0.15

ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ)

0.28

0.03

12.00

0.48

0.19

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.56

0.03

5.66

1.54

0.42

ΕΛΒΕ (ΚΟ)

1.00

0.04

4.17

1.53

0.70

QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ)

0.13

0.00

0.00

0.36

0.11

ΜΑΡΑΚ (ΚΟ)

0.24

0.02

9.09

0.60

0.22

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)

8.96

0.16

1.82

12.80

6.70

ΕΛΓΕΚΑ (ΚO)

0.89

0.03

3.49

1.38

0.53

SPIDER (ΚΟ)

0.17

0.01

6.25

0.41

0.15

ΝΕΛ (ΚΟ)

0.07

0.00

0.00

0.48

0.07

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

5.06

0.30

6.30

6.74

3.53

ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO)

1.89

0.00

0.00

2.59

1.75

UNIBIOS (ΚΟ)

0.13

0.01

8.33

0.30

0.10

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.49

0.01

2.08

0.51

0.27

ΟΛΘ (ΚΟ)

13.30

0.07

0.53

17.25

10.79

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.48

0.06

4.23

2.05

0.86

VIVARTIA ABEE (KΟ)

18.40

0.03

0.16

25.40

17.18

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.26

0.01

4.00

0.46

0.17

ΟΛΠ (ΚΟ)

15.19

0.14

0.93

18.60

11.12

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ)

0.36

0.01

2.86

0.61

0.30

VIVERE

0.54

0.09

20.00

1.04

0.30

ΣΑΟΣ (ΚΟ)

0.78

0.00

0.00

0.78

0.00

ΟΠΑΠ (ΚΟ)

11.50

0.15

1.32

19.05

9.95

ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

34.82

1.39

4.16

60.70

29.99

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.52

0.02

4.00

1.23

0.36

ΣΙΔΜΑ (ΚΟ)

1.14

0.07

6.54

2.20

0.67

ΟΤΕ (ΚΟ)

6.30

0.07

1.12

12.79

5.33

ΕΛΤΟΝ (ΚΟ)

0.52

0.01

1.96

0.73

0.43

ΑΝΕK (ΚΟ)

0.36

0.02

5.88

1.01

0.20

ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO)

0.13

0.00

0.00

0.29

0.08

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

5.38

0.31

6.11

13.45

3.26

ΕΛΤΡΑΚ (ΚO)

2.46

-0.03

-1.20

3.14

2.01

ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96)

1.45

0.00

0.00

1.80

1.02

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ)

4.93

0.00

0.00

5.53

3.70

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ)

0.39

0.02

5.41

0.58

0.27

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ)

2.65

0.11

4.33

4.53

2.07

ALPHA ETF FTSE ATHEX 20

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO)

4.26

0.07

1.67

5.49

3.54

ΕΤΕΜ (Κ)

0.55

0.04

7.84

0.95

0.35

ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ)

0.35

0.00

0.00

0.79

0.20

NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ)

3.16

0.22

7.48

6.70

1.94

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.59

-0.01

-1.67

0.91

0.45

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ)

0.59

0.01

1.72

1.56

0.45

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)

4.67

0.23

5.18

5.96

2.34

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO)

2.90

0.00

0.00

2.94

1.32

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.14

-0.42

-75.00

0.43

0.12

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

3.87

0.09

2.38

7.00

3.12

ΖΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.81

0.01

1.25

1.63

0.72

ΓΕΒ (ΚΑ)

0.30

-0.01

-3.23

0.56

0.22

1.36

-0.01

-0.73

3.40

1.20

ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ)

7.78

0.00

0.00

8.50

7.17

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

2.89

0.26

9.89

6.54

2.52

ΖΑΜΠΑ (Κ)

7.32

-0.21

-2.79

15.40

6.65

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ)

4.75

-0.10

-2.06

6.73

4.50

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης

FOLLI - FOLLIE (ΚΟ)

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

17.00

0.53

3.22

26.63

13.16

ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

11.31

0.46

4.24

18.80

9.20

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO)

0.63

0.01

1.61

0.96

0.42

0.48

0.03

6.67

1.42

0.39

ΥΓΕΙΑ (ΚO)

1.25

0.06

5.04

2.34

0.94

ΙΛΥΔΑ (ΚΟ)

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

1.03

0.12

13.19

2.09

0.58

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ)

0.78

0.03

4.00

1.20

0.64

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΟ)

8.26

0.00

0.00

8.26

8.26

Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης A.S. COMPANY (ΚΟ)

0.65

0.01

1.56

1.03

0.45

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ)

0.77

0.04

5.48

1.37

0.55

ALSINCO (KO)

0.74

0.00

0.00

1.21

0.57

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ)

0.36

-1.08

-75.00

1.17

0.23

ALTER CHANNEL (ΚΟ)

1.20

0.02

1.69

3.08

0.95

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

4.92

-0.16

-3.15

5.30

4.51

AUDIOVISUAL (ΚΟ)

0.60

0.03

5.26

2.27

0.38

ΚΑΝΑΚΗΣ (KO)

1.60

0.05

3.23

1.76

1.21

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.75

0.02

1.16

2.20

1.50

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ)

0.71

0.06

9.23

1.27

0.50

ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.47

-0.47

-50.00

1.24

0.29

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ)

1.29

0.01

0.78

1.80

1.08

BYTE COMPUTER (ΚΟ)

0.62

0.02

3.33

1.23

0.51

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ)

1.31

0.09

7.38

3.36

0.99

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ)

0.67

0.05

8.06

1.41

0.42

ΚΟΡΡΕΣ (KO)

5.00

0.25

5.26

7.79

4.50

CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.59

0.03

5.36

1.25

0.39

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA)

0.94

0.00

0.00

1.31

0.46

EUROBROKERS (KO)

0.82

0.00

0.00

1.87

0.63

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO)

4.52

0.13

2.96

9.35

3.76

EURODRIP (ΚO)

0.78

0.02

2.63

0.98

0.55

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO)

1.46

0.01

0.69

1.69

1.15

EUROLINE ΑΕΕΧ (KO)

1.25

0.00

0.00

1.54

0.96

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO)

0.60

0.03

5.26

0.91

0.52

EUROMEDICA (KO)

2.35

0.03

1.29

6.10

1.98

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)

1.79

0.06

3.47

2.05

1.14

F.G. EUROPE (ΚΟ)

0.92

0.02

2.22

1.65

0.69

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ)

2.50

0.10

4.17

5.00

2.17

FLEXOPACK (ΚO)

8.50

0.08

0.95

8.50

7.20

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ)

0.75

0.01

1.35

1.08

0.62

INFO-QUEST (ΚΟ)

1.18

0.04

3.51

1.95

0.83

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.31

-0.02

-6.06

1.20

0.21

INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ)

1.17

0.05

4.46

1.91

0.91

ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO)

0.65

0.05

8.33

1.88

0.40

INTERINVEST AEEX (KO)

0.78

0.01

1.30

1.36

0.70

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.59

0.00

0.00

0.74

0.52

KLEEMAN HELLAS (KO)

1.95

0.10

5.41

2.97

1.60

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.59

0.00

0.00

0.74

0.52

LAVIPHARM (ΚΟ)

0.81

0.05

6.58

1.68

0.45

ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ)

0.44

0.01

2.33

1.08

0.33

LOGISMOS (ΚΟ)

0.45

0.00

0.00

0.84

0.34

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ)

0.46

0.02

4.55

0.94

0.28

MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO)

2.59

0.00

0.00

4.16

2.22

ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ)

1.25

0.00

0.00

1.80

1.13

MEVACO (KO)

0.83

0.00

0.00

1.53

0.65

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ)

1.20

0.02

1.69

2.19

0.93

Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών

ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

0.40

0.01

2.56

1.01

0.17

14.00

0.00

0.00

15.80

12.63

0.22

-0.01

-4.35

0.80

0.11

ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ)

65.00

-3.90

-5.66

86.00

58.65

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

4.33

0.21

5.01

7.32

2.17

ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ)

0.29

0.00

0.00

0.46

0.27

19.27

0.00

0.00

22.88

14.27

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ) ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚO)

ΛΑΜΨΑ (ΚΟ)

Σε Επιτήρηση

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια 8.60

0.33

3.99

15.24

6.44

18.14

0.24

1.34

29.35

14.33

Εναλλακτική Αγορά ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO)

1.00

0.00

0.00

1.05

0.92

BIOMEDICAL & ROB. TECHN. (KO)

2.47

0.00

0.00

2.85

1.98

DIVERSA COMMERCIAL (KO)

2.86

0.00

0.00

2.86

2.60

DOPPLER (KO)

2.34

0.00

0.00

2.66

2.34

ENTERSOFT (KO)

1.40

0.00

0.00

1.64

1.29

ENVITEC (KO)

1.88

0.00

0.00

4.45

1.84

EPSILON NET (KO)

0.87

0.00

0.00

2.45

0.49

EUROXX (KO)

4.03

0.00

0.00

4.03

3.03

FOODLINK

2.40

0.00

0.00

2.43

2.01

MEDITERRA (KO)

2.16

0.00

0.00

2.22

1.95

OPTRONICS (KO)

2.40

0.00

0.00

3.19

2.10

PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO)

2.52

0.00

0.00

2.80

2.50

VIDAVO HEALTH TELEMATICS (KO)

3.96

0.00

0.00

3.96

3.22

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ)

1.13

0.00

0.00

1.35

1.05

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ), ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΤΕΡΜΩΝ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ .

www.eurobankequities.gr Φιλελλήνων 10 Τηλεφωνικό κέντρο: 2103720000 fax: 2103720001


32

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 30/7/2010 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΙΟΝΙΚΗ ΖΩΗΣ ΣΥΝΤ.ΠΡΟΓΡ.ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

22,553,455.78 19,294,219.51 109,877,019.54 13,032,350.48 305,894,705.98 23,167,985.43 14,776,776.32 6,390,710.75 9,827,585.09 106,693,356.82 41,890,089.77 5,182,935.25 13,806,966.05 4,814,724.00 166,258,936.21 8,973,648.78 3,523,549.55 8,854,139.42 6,922,145.54 8,315,521.93 11,111,857.08 28,109,058.92 9,821,768.52 3,421,729.22

4.558 7.096 7.436 6.027 2.834 7.582 5.880 4.470 6.742 8.102 6.693 3.475 9.062 9.122 12.944 13.043 5.449 4.638 3.362 3.456 6.917 8.114 1.805 12.731

4.380 6.938 7.343 5.864 2.834 7.526 5.836 4.408 6.643 8.102 6.594 3.217 8.994 9.122 12.783 12.659 5.289 4.591 3.230 3.430 6.832 7.953 1.801 12.417

4.469 6.991 7.399 5.923 2.834 7.582 5.880 4.443 6.643 8.102 6.627 3.217 9.062 9.122 12.880 12.787 5.342 4.638 3.296 3.456 6.832 8.034 1.805 12.543

0.03% -0.06% -0.54% 0.04% -0.20% -0.10% -0.01% -0.00% -0.09% -0.34% 0.08% -0.08% -0.01% -0.01% -0.19% -0.84% -0.03% -0.26% -0.26% -0.01% 0.01% -0.01% 0.05% 0.06%

-11.25% -15.92% -18.15% -15.04% -20.23% -15.98% -17.91% -17.19% -12.89% -8.69% -16.51% -19.00% -12.91% -12.63% -15.17% -23.75% -9.40% -11.59% -14.07% -6.59% -10.70% -18.96% -6.44% -14.24%

83,266,585.58 27,530,184.93 3,972,812.14 145,829,957.15 31,816,123.61 7,897,839.44 26,051,087.26 29,845,335.21 15,445,352.64 7,130,187.98 28,620,468.29 11,863,249.62 20,068,732.12 36,791,889.59 306,102,418.20 5,656,738.62 27,049,725.43 53,541,955.67 116,644,786.77 51,071,282.29 13,913,238.59 126,043.45 6,357,709.54 662,300.84 12,671,018.60 984,956.60 1,332,927.27 3,414,106.47 12,668,991.41 3,670,078.90 3,091,714.73 118,236,028.29 57,725,799.64 13,282,504.24 53,377,434.63 99,069,427.72 55,015,405.14 13,641,134.51 50,409,929.58 58,375,124.86 28,943,691.16 3,608,751.25 396,281.93 8,939,092.90 43,420,977.31 21,151,322.56 3,245,779.23 4,416,425.12 3,906,458.49

17.030 12.864 10.989 4.624 7.182 7.370 8.313 8.924 9.113 3.887 7.807 6.990 3.046 5.342 5.896 5.887 9.783 11.355 8.630 10.502 11.103 1,232.890 1,227.700 1,138.430 1,167.990 930.480 986.540 4.513 3.603 3.104 8.244 3.308 10.850 10.588 9.392 3.201 9.630 29.891 9.140 1.096 10.231 3.339 2.958 4.836 2.667 3.476 4.153 204.859 3.379

16.529 12.485 10.666 4.567 7.093 7.278 7.759 8.491 8.670 3.782 7.428 6.937 3.004 5.342 5.896 5.887 9.317 10.815 8.220 9.952 11.103 1,232.890 1,227.700 1,138.430 1,167.990 930.480 986.540 4.457 3.550 3.058 8.122 3.163 10.425 10.173 9.205 3.177 9.252 29.520 8.957 1.088 10.154 3.241 2.928 4.788 2.614 3.274 4.102 203.840 3.215

16.696 12.612 10.774 4.601 7.146 7.333 7.918 8.664 8.847 3.821 7.579 6.990 3.028 5.342 5.896 5.887 9.317 10.815 8.219 10.002 11.103 1,232.890 1,227.700 1,138.430 1,167.990 930.480 986.540 4.490 3.550 3.058 8.122 3.228 10.638 10.381 9.392 3.201 9.441 29.743 9.140 1.096 10.231 3.274 2.958 4.836 2.641 3.375 4.102 203.840 3.280

0.13% 0.21% 0.73% 0.15% 0.11% 0.16% -0.13% -0.13% -0.70% 0.14% -0.19% 0.11% 0.08% 0.42% 0.05% 0.25% -0.36% -0.06% -0.39% -0.02% -0.04% 0.02% 0.02% 0.04% 0.04% 0.33% 0.33% 0.22% 0.23% -0.01% 0.09% 0.09% 0.22% 0.12% 0.03% 0.20% 0.02% 0.60% 0.31% 0.05% -0.02% -0.00% -0.08% -0.01% -0.17% 0.18% 0.35% 0.04% 0.13%

2.61% 3.27% 17.11% 2.15% 3.45% 9.90% -7.03% -8.50% -9.14% -2.90% -7.31% 2.62% -4.05% 15.22% 3.27% 2.69% -1.27% 2.33% -5.05% -0.62% 3.07% 1.43% 1.45% -1.76% -1.74% -5.04% -5.02% 0.67% 1.33% -2.22% 0.53% -1.04% -0.18% -0.84% -2.68% 2.86% -2.17% 12.24% -6.53% -2.38% -4.70% -0.72% -0.27% 0.35% -8.21% 1.54% 11.65% -2.50% -0.14%

2.429 7.946 4.509 16.387 3.039 6.976 10.489 10.522 6.464 11.562 8.293 32.993 12.496 4.994 5.313 1.840 4.674 1.007 1.127 5.823 1.628 7.597 1.375 17.415 906.800 908.130 3.393 15.029 2.187 5.560 8.640 2.801 21.266 4.909 0.396 0.448 7.864 7.497 8.281 1.305 9.442 9.444 3.399 1.947 2.412 1.786 11.116 1.903 36.651 7.732 3.407 0.719 8.189 0.694 7.908

2.267 7.492 4.252 15.450 2.907 6.673 10.281 10.313 6.336 11.333 8.186 32.023 12.128 4.847 5.157 1.778 4.627 0.997 1.099 5.680 1.612 7.521 1.361 17.415 906.800 908.130 3.292 14.445 2.102 5.344 8.554 2.773 20.845 4.812 0.392 0.443 7.785 7.497 8.281 1.292 9.253 9.255 3.204 1.836 2.388 1.768 10.785 1.847 35.670 7.525 3.316 0.705 8.028 0.668 7.617

2.314 7.568 4.295 15.606 2.937 6.740 10.385 10.417 6.400 11.447 8.252 32.346 12.251 4.896 5.209 1.778 4.674 1.007 1.110 5.737 1.628 7.597 1.375 17.415 906.800 908.130 3.359 14.591 2.124 5.398 8.640 2.801 21.056 4.860 0.396 0.448 7.864 7.496 8.281 1.305 9.442 9.444 3.237 1.854 2.412 1.786 11.006 1.884 35.670 7.525 3.316 0.705 8.028 0.682 7.772

-1.47% -0.55% -2.28% -1.03% -0.52% -0.82% -1.08% -1.19% -1.54% -0.99% -2.31% -1.05% -0.42% -0.97% -1.00% -0.95% -1.20% 0.18% -0.79% 0.83% -0.57% -1.13% -1.77% -1.49% 1.00% 1.00% -1.36% -1.36% 0.28% -1.09% -0.87% -0.98% -0.82% 0.20% -0.88% -0.99% -0.01% -0.11% -0.39% -0.99% -0.68% -0.68% -0.83% -1.34% -1.09% 0.11% -0.86% 0.34% -0.62% -1.80% 0.69% 0.18% -1.40% -0.16% -1.57%

-21.41% -18.61% -24.77% -18.84% -14.10% -18.56% -18.69% -18.74% -21.48% -17.85% -24.66% -19.82% -14.19% -18.01% -18.51% -18.65% -16.95% -13.56% -15.53% -15.28% -17.44% -21.19% -19.32% -21.57% -18.66% -18.65% -19.41% -19.53% -16.86% -19.14% -16.65% -16.37% -16.51% -16.09% -16.65% -16.58% -6.88% -10.13% -8.31% -11.35% -13.94% -13.93% -19.28% -19.62% -17.70% -17.32% -20.50% -16.77% -23.89% -23.15% -22.18% -18.82% -21.30% -17.65% -20.38%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ.

ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ΜΕΤΟΧΙΚO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. GENIKI ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ALPHA TRUST OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS P II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC TOP 20 ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛ.ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ.

7,200,468.54 4,280,878.96 22,473,482.78 32,871,829.24 13,626,035.32 14,053,147.33 157,285,384.21 152,568,134.60 17,513,595.74 18,420,050.55 50,762,069.31 38,942,841.49 40,451,507.32 28,758,480.14 1,130,941.63 14,422,072.51 68,338,478.06 1,969,419.78 10,664,122.53 821,039.42 65,755,381.48 142,326,412.19 23,504,810.56 4,867,846.64 164,407.49 12,423,205.01 1,289,304.44 100,357,714.33 9,343,465.06 7,656,589.44 50,216,180.45 6,528,014.48 164,316,541.53 56,506,189.40 24,765,621.83 1,625,842.63 78,884,694.64 46,819,997.69 41,869,521.29 4,924,968.43 550,488.54 2,461,423.25 10,790,429.25 1,985,661.78 17,182,753.07 9,152,278.26 49,871,573.82 12,125,416.48 61,634,286.96 3,451,872.59 5,408,302.67 12,208,737.61 40,607,756.13 6,147,018.94 31,424,421.71

ΤΙΤΛΟΙ PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

7,103,490.47 22,812,342.47 15,056,628.90 961,921.77 402,299.68 4,749,169.88

2.763 1.749 1.958 0.978 2.380 7.890

2.736 1.649 1.827 0.949 2.265 7.511

2.763 1.666 1.865 0.959 2.288 7.587

-1.35% -1.80% -0.19% -0.78% -1.16% -0.98%

-15.07% -20.05% -22.21% -13.54% -19.72% -18.99%

15,928,432.97 3,044,559.64 6,976,923.96 10,470,137.35 16,085,787.76 3,623,607.64 7,864,824.39 4,015,703.37 1,078,695.46 18,959,883.29 28,844,892.84 1,219,758.28 608,841.98 35,310,940.58 723,370.44 42,332,183.40 40,890.49 4,449,372.53 4,020,206.57 1,984,215.60 4,226,055.81 1,856,112.92 3,780,549.55 1,684,010.17 49,775,842.68 8,014,135.18 15,030,042.84 44,361,891.75 9,404,873.26 12,635,936.85 2,932,020.84 3,490,566.18 1,243,062.62 140,165,210.36 43,587,843.47 170,213.68 1,322,187.20 22,142,438.23 6,250,423.21 5,297,879.16 2,769,232.66 1,817,871.75 9,048,669.44 17,863,899.65 18,592,817.46 12,293,717.71 30,033,796.08 677,298.34 3,463,230.00 1,795,890.42

12.888 7.483 5.189 10.102 12.871 5.802 5.010 2.219 7.739 3.293 3.475 8.913 1,126.880 1,145.830 1,031.470 1,032.990 929.480 930.950 3.544 4.711 1.528 2.675 2.609 2.677 1.299 14.901 13.454 11.105 0.687 0.904 8.577 8.662 8.698 8.330 7.283 10.051 3.066 10.491 2.136 2.093 3.852 3.049 1.450 2.743 5.287 2.882 2.122 18.411 279.704 5.401

12.151 7.157 5.087 9.902 12.616 5.631 5.049 2.197 7.548 3.260 3.440 8.824 1,126.880 1,145.830 1,031.470 1,032.990 929.480 930.950 3.439 4.572 1.468 2.571 2.519 2.573 1.286 14.752 13.187 10.885 0.680 0.895 8.405 8.489 8.524 8.163 7.210 10.051 3.036 10.282 1.994 1.953 3.595 2.871 1.407 2.669 5.146 2.805 2.081 17.733 274.220 5.138

12.274 7.230 5.138 10.002 12.744 5.688 5.010 2.219 7.625 3.293 3.475 8.913 1,126.880 1,145.830 1,031.470 1,032.990 929.480 930.950 3.509 4.665 1.483 2.597 2.545 2.599 1.299 14.901 13.321 10.995 0.687 0.904 8.577 8.662 8.698 8.330 7.283 10.051 3.066 10.491 2.034 1.993 3.668 2.960 1.435 2.669 5.146 2.805 2.081 18.095 274.220 5.243

-0.19% -0.92% -0.48% 0.03% -1.49% -0.85% 0.15% -0.20% 0.15% -0.03% -0.26% -2.05% -0.52% -0.52% -0.64% -0.64% 0.02% 0.02% -1.42% -0.73% -0.04% 0.75% 0.21% 0.37% 0.10% -0.90% 0.01% -0.90% 0.10% -0.94% 0.14% 0.22% 0.21% 0.15% -0.33% -0.41% -0.33% 0.11% -0.29% 0.22% 0.03% -0.39% 0.13% 0.45% -0.06% -0.34% -0.16% -1.05% -0.27% -0.25%

1.78% 10.62% 14.64% -2.11% 3.01% 2.89% 6.01% -5.22% 3.85% -4.21% -8.46% -10.87% 1.08% 1.11% -5.99% -5.96% -5.96% -5.94% -12.79% -3.49% 0.66% 10.35% 6.91% 8.54% 3.18% 11.17% 1.95% 10.64% 3.40% 9.87% -5.44% -4.79% -2.57% -5.74% -5.01% 0.51% -0.49% -0.76% -8.62% 6.87% -2.15% -1.34% 0.72% 5.28% 5.56% 1.07% 0.74% 16.35% -1.59% -3.84%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN EUR ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA $ USD MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ.

13,164,617.83 21,266,918.59 6,586,089.12 215,257,623.00 9,597,916.57 1,894,883.90 6,189,216.13 50,768,673.50 4,294,410.39 66,061,913.90 87,200,749.15 170,801,025.21 3,995,016.75 11,857,685.24 22,867,162.11 141,949,696.42 8,207,694.96 168,582,298.55

6.561 12.554 5.699 11.176 6.884 3.548 5.427 7.516 6.063 3.276 3.860 1.928 4.714 5.375 5.329 3.584 8.371 2.356

6.417 12.305 5.642 11.176 6.884 3.531 5.372 7.471 6.018 3.276 3.821 1.928 4.667 5.375 5.329 3.566 8.042 2.356

6.548 12.430 5.699 11.176 6.884 3.545 5.427 7.509 6.048 3.276 3.840 1.928 4.714 5.375 5.329 3.584 8.207 2.356

0.01% -0.02% 0.03% 0.00% 0.01% 0.01% 0.01% 0.02% 0.05% 0.03% -0.09% 0.01% 0.01% 0.00% -0.03% 0.01% -0.04% 0.01%

0.60% 0.86% -2.53% 1.25% -0.29% -1.96% -1.74% 1.66% 4.39% 0.23% -1.34% 1.68% 1.58% 0.68% -0.12% 1.01% 0.63% 2.13%

59,880,020.21 32,003,961.64 22,846,505.63 14,639,533.23 1,134,788.79

11.660 11.628 1.104 1.053 2.571

11.660 11.628 1.104 1.053 2.571

11.660 11.628 1.104 1.053 2.571

0.00% 0.01% 0.00% 0.06% -0.01%

0.22% 0.46% 0.46% 0.15% 4.41%

1,504,905.37 1,592,719.12 1,163,961.44 12,903,693.47 41,869,096.78 72,409,356.49 24,033,527.48 11,200,867.88 4,094,797.52 5,636,068.39 587,890,658.33 28,449,708.27 4,701,431.32 63,275,016.49 27,184,555.44 12,328,009.92 10,512,070.65 8,862,724.38 21,568,613.19 3,444,799.84 37,388,056.48 7,111,696.08 30,762,734.99 13,052,174.26 12,531,464.88 847,535.23 1,085,840.88 12,037,908.11 3,139,367.82 2,925,823.56 871,937.74 14,801,981.06 2,035,484.04

4.512 10.260 9.860 10.132 7.356 7.617 10.069 9.273 8.574 8.694 4.015 3.121 5.783 12.588 5.008 9.763 9.141 3.011 6.398 1.736 13.827 4.784 8.363 2.699 2.620 7.133 7.287 3.058 2.868 6.004 1.942 2.165 8.071

4.255 9.674 9.570 9.692 6.936 7.466 9.869 9.023 8.342 8.501 4.015 3.090 5.641 12.462 4.958 9.666 9.141 2.981 6.150 1.608 13.553 4.511 8.199 2.660 2.568 6.992 7.143 3.028 2.701 5.713 1.925 2.160 8.071

4.298 9.771 9.667 9.790 7.006 7.541 9.969 9.114 8.426 8.587 4.015 3.121 5.698 12.588 5.008 9.763 9.141 3.011 6.212 1.608 13.690 4.556 8.199 2.659 2.594 7.063 7.215 3.058 2.785 5.830 1.933 2.165 8.071

-0.96% -1.27% -0.78% -0.38% -0.42% -0.66% -1.00% -0.92% -0.81% -0.97% -0.69% -0.54% -0.73% -0.99% -0.52% -0.36% -0.27% -0.44% -0.83% -0.94% -0.57% -1.10% -0.07% -0.82% -0.80% -0.78% -0.76% -0.63% -0.56% -0.65% -1.02% -0.33% -0.58%

-31.70% -21.28% -1.09% -15.05% -18.86% -17.52% -13.07% -14.70% -15.75% -14.80% -15.94% -14.29% -16.01% -17.39% -7.54% -7.06% -10.86% -9.17% -18.14% -19.03% -17.33% -16.71% -8.44% -22.27% -21.60% -17.40% -17.47% -15.22% -7.18% -20.33% -17.37% -8.56% -15.71%

19,862,310.55 6,474,714.35 4,151,897.38 2,698,201.07 1,682,176.29 14,117,222.13 57,451,852.57 37,086,089.59 22,525,056.15 36,872,198.35 1,985,539.46 12,123,541.41

18.051 11.775 12.129 11.371 5.533 6.912 10.518 6.216 2.716 10.195 3.694 2.664

17.020 10.990 11.320 10.613 5.371 6.775 10.309 6.154 2.649 10.144 3.516 2.611

17.192 11.215 11.551 10.830 5.425 6.844 10.413 6.216 2.675 10.195 3.552 2.637

-0.11% -0.02% -0.01% -0.12% -0.04% -0.74% 0.05% 0.04% -0.26% -0.13% -0.22% -0.17%

-3.37% -1.43% -0.17% -0.57% -0.25% 6.33% 0.08% 1.28% -5.05% 1.41% 9.64% -4.11%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS$ USD EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN)

ΜΙΚΤΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ABSOLUTE RETURN ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση καρτοκινητών Την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης καρτοκινητών ανακοίνωσαν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind. Και οι τρεις εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διακοπή παροχής της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας (φραγή εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων, μηνυμάτων και δεδομένων) όλων των συνδέσεων καρτοκινητών που δεν ταυτοποιήθηκαν. Ωστόσο, οι συνδρομητές των οποίων η σύνδεση διακόπηκε το Σάββατο 31 Ιουλίου μπορούν να επανασυνδέσουν το καρτοκινητό τους χωρίς να χάσουν το νούμερο και το υπόλοιπο του χρόνου ομιλίας απλά πηγαίνοντας σε ένα από τα καταστήματα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ή σε συνεργάτες τους με την ταυτότητα και την κάρτα SIM του κινητού τους. Η δυνατότητα ενεργοποίησης ισχύει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2011.

H Cosmote Ειδικότερα, η Cosmote ανακοίνωσε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των ενεργών χρηστών καρτοκινητής της εταιρίας έχει ταυτοποιηθεί. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, η προσέλευση του κόσμου για ταυτοποίηση στα σημεία πώλησης της Cosmote παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, σε σχέση με ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα των εννέα μηνών που διήρκεσε η διαδικασία της ταυτοποίησης. Στη Vodafone ταυτοποιήθηκε περίπου το 95% των ενεργών συνδρομητών καρτοκινητής (Νέο Καρτοκινητό Vodafone, CU, Vodafone International, Καρτοκινητό Ολυμπιακός). Με ποσοστό ταυτοποίησης που άγγιξε το 95% των ενεργών χρηστών καρτοκινητής ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών F2G, Wind καρτοκινητή και Q, στο δίκτυο της Wind. Σημαντικός αριθμός συνδρομητών αναμένεται να ταυτοποιήσει τον αριθμό του και αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα καταστήματα Wind και τα σημεία ταυτοποίησης.


Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

33

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οι «Ιππής» στη Σίβηρη Την πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη «Ιππής» θα παρουσιάσει η «Θεατρική Διαδρομή» σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, την Τετάρτη 11 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο Σίβηρης. Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη, η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και πρωτα-

γωνιστούν οι Παύλος Χαϊκάλης και Γιώργος Αρμένης. Το έργο πρωτοανέβηκε το 424 π.Χ. και κέρδισε και βραβείο. Τόσα χρόνια μετά αποδεικνύεται δυστυχώς ακόμη επίκαιρο, καθώς στόχος του Αριστοφάνη ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών σε μια Πολιτεία, όπου κυριαρχεί η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση.

«Πραγµατικότητα είναι ο διπλανός µας» Ο Γ. Παρτσαλάκης επιστρέφει με τη φαρσοκωμωδία «Μαλλιά Κουβάρια» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟ ΣΑΛΑΜΕ

Τον Κώστα Κουντουπή, πρωταγωνιστή στη διάσημη κωμωδία παρεξηγήσεων του μετρ του είδους Νικόλαου Λάσκαρη, καλείται να υποδυθεί ο Γιώργος Παρτσαλάκης.

Υπό την προστασία της UNESCO Δεκαπέντε νέες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και τα κανάλια του Αμστερνταμ, προστέθηκαν στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Στις τοποθεσίες που προστέθηκαν εκ νέου στον κατάλογο είναι και οι ιστορικές αγορές του Ταμπρίζ στο Ιράν και του Ατ-Τουράιφ στη Σαουδική Αραβία, η ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ -όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αμερικανική πυρηνική δοκιμή- η ορεινή δασική περιοχή της Σρι Λάνκα, η αυτοκρατορική περιοχή Θανγκ Λονγκ στο Ανόι του Βιετνάμ, η αρχαιολογική τοποθεσία του Σαράζμ στο Τατζικιστάν και τα κάστρα

στο Αλμπί στη Γαλλία. Με τις νέες αυτές προσθήκες, οι τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για πολιτιστικούς ή περιβαλλοντολογικούς λόγους ανέρχονται πλέον στις 904, θεωρούνται μοναδικές στον κόσμο και εκτιμώνται ως τεράστιου ενδιαφέροντος για τον πλανήτη. Το να συμπεριληφθεί μια τοποθεσία στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα σημαντικό προνόμιο, κυρίως οικονομικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού σημαίνει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, αλλά και χρηματική ενίσχυση για την προφύλαξη και διατήρηση του μνημείου. Ωστόσο, αν δε γίνουν σεβαστοί οι κανόνες προστασίας που θέτει η UNESCO σε κάθε χώρα, η τοποθεσία μπορεί να διαγραφεί από τον κατάλογο.

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης και η Ελένη Καστάνη πρωταγωνιστούν στη φαρσοκωμωδία «Μαλλιά Κουβάρια», που θα φιλοξενηθεί αύριο στο Αμφιθέατρο Σίβηρης

Τ

ο έργο «Μαλλιά Κουβάρια», αν και γραµµένο το 1897, διατηρεί µία φρεσκάδα µοναδική, µε καθηµερινούς ήρωες που πέφτουν θύµατα της ίδιας της πονηριάς τους. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί αύριο 4 Αυγούστου, στο Αµφιθέατρο Σίβηρης, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Κασσάνδρας.

«Εχουµε χάσει την επαφή µε την αλήθεια» Στα «Μαλλιά Κουβάρια» όλα ξεκινούν από ένα αθώο ψέµα του κυρίου Κουντουπή, το οποίο εφευρίσκει προκειµένου να ξεφύγει από τη γυναίκα και την πεθερά του. Τα αποτελέσµατα, όµως, από αυτό το ψέµα οδηγούν τους εµπλεκοµένους στο να χάσουν σιγά σιγά την επαφή µε την πραγµατικότητα, να φτιάξει ο καθένας τη δική του υποκειµενική αλήθεια και τελικά να πληγούν οι σχέσεις τους. Ο Γιώργος Παρτσαλάκης δίνοντας επίκαιρη χροιά στο έργο αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Α»: «Οπως στο έργο έτσι και στη σύγχρονη Ελλάδα έχουµε χάσει εντελώς την επαφή µε την αλήθεια. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει βοηθήσει η ταχύτητα µε την οποία κινούνται τα πάντα γύρω µας, σε συνδυασµό µε την αγωνία µας να επιβιώσουµε αρπάζοντας και κλέβοντας. Ξεχάσαµε ότι η πραγµατικότητα είναι ο διπλανός µας. Κι αν χάσεις την επα-

φή µε το διπλανό σου, τότε αρχίζουν όλα να γίνονται… µαλλιά κουβάρια. Πρέπει απαραίτητα να βρούµε έναν τρόπο να πούµε «στοπ» σε αυτήν την κατηφόρα και να επανατοποθετήσουµε τις ζωές µας». Οσο για τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει αυτή η επανατοποθέτηση, ο διάσηµος ηθοποιός είναι κάθετος: «Στη ζωή, όπως και στην τέχνη, µόνον οι µονάδες κάνουν τη διαφορά. Οχι το σύνολο. Ελπίζω ότι θα εµφανιστεί στο προσκήνιο κάποια στιγµή µία µονάδα που θα κάνει τη διαφορά. Ενας εµπνευσµένος άνθρωπος µε πίστη, τιµή, αξιοπρέπεια και δυναµική που θα πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες».

«Ελλάδα είµαστε όλοι» Το συγκεκριµένο έργο είναι µία παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε συνεργασία µε την «Αττική Αυλαία», προσθέτοντας ένα ακόµη θεατρικό στην ήδη πλούσια λίστα των Δηµοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Μήπως, λοιπόν, ισχύει το ρητό «Ελλάδα δεν είναι µόνον η Αθήνα» στην

τέχνη; «Φυσικά και ισχύει», τονίζει µε σιγουριά ο Γιώργος Παρτσαλάκης «και όσοι δεν το πιστεύουν αυτό, µόνο να ρηµάξουν αυτόν τον τόπο προσπαθούν. Ελλάδα είµαστε όλοι. Οποιος προσπαθήσει να τα διαλύσει αυτά τα δεκαέξι ΔΗΠΕΘΕ θα διαπράξει φοβερό έγκληµα κατά της τέχνης». Ο κρητικής καταγωγής ηθοποιός, όµως, δε διστάζει να επιρρίψει ευθύνες για τη διαχείριση των ΔΗΠΕΘΕ αλλά και συνολικά των θεατρικών παραγωγών ακόµη και στο «σινάφι» του. «Δυστυχώς, αρχίζουµε κι εµείς οι ηθοποιοί να θολώνουµε το τοπίο, καθώς βγαίνουν τόσο πολλές δουλειές στην περιφέρεια που γίνεται κατάχρηση. Ισως πρέπει πλέον να γίνονται δουλειές µε µεγαλύτερη φειδώ και προσοχή, καθώς δε νοµίζω πως έχει νόηµα όποιος να ‘ναι να φτιάχνει ένα θίασο και να ξεχύνεται στην Ελλάδα. Θέλει περισσότερη περίσκεψη τόσο από τα ΔΗΠΕΘΕ όσο από τους ιδιωτικούς θιάσους, γιατί όλη αυτή η κατάχρηση έχει αποµακρύνει και το κοινό».


34 Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

τα με τίτλο υ Κωνσταντίνου Βή Το πρώτο βιβλίο το και θα είναι πιο πρωινό τον κόσμο α έν εις χίσ ασ δι α «Θ ορήσει από τις όνειρο» θα κυκλοφ όμορφα κι από ένα τής των «Στέν Οκτώβριο. Ο ιδρυ εκδόσεις «Οξύ» το υς, ανέκδοτες σ’ ένα βιβλίο στίχο ρεο Νόβα» χώρεσε και αποκλειτη δεκαετία του ‘90 φωτογραφίες από ος, αλλά και ατ ήμ ρεία του σχ πο ν τη ό απ ικό υλ ρομή. Για στικό ο» μουσική του διαδ ον κιόλ «σ ιτα πε τέ με τη από χορό, στ υ στο θέατρο, στο τις «περιπέτειές» το ά. Ο δημοφιλής τικ ασ εικ ς και στα νηματογράφο, καθώ νέο εγχείει σχετικά μ’ αυτό το καλλιτέχνης αναφέρ ιον να γράψει αυτό που ωθεί κάπο ρπατώντας ρημά του: «Τι είναι Πε ται αδιευκρίνιστο… τραγούδια… Φαίνε αν γκρεμό έν α ιά τους, συνάντησ παράλληλα στη σκ πορεία αναην Στ α. πεδιάδα δίπλ λη γά με α μι ι κα αλλά υ δε γνώριζα, ωπα, είδα άλλα πο όσ πρ ια πο κά α ισ γνώρ από κτίρια και τάσεις άυλες πίσω οσ υπ κα θη ήφ τιλ αν μένο σωστά, ν έμοιαζε τοποθετη πόλεις… Τίποτα δε να έχουν τη ι τα πάντα έμοιαζαν έγραφα. αλλά συγχρόνως κα δε ιζα, πιθανόν θα ώρ γν Αν . πε ρε έπ ένα φως θέση που α πως θα δω κάτι… ευ στ πί ως όμ ς τα Γράφον ού, ένα φως για κάθε τραγουδι …. ανάμεσα στα λό ο. Τις περισατ ύν τό και το αδ να δυ το ε τιζ φώ θα που ουμε τίποτα και θέλουμε να συντάξ δε ς ρέ φο ς ρε τε σό τέχνης, αλλά δημιουργεί φόρμες αυτή η ασυνταξία τα. Μέσα στις στην καθημερινότη και μια ανεπάρκεια αλύπτω μετά ήνει το μελάνι ανακ μουτζούρες που αφ ωση». από καιρό μια επίγν

Σεµινάριο στο ΕΚΕΒΙ

. Βήτα Το πρώτο βιβλίο του Κ

«Ορέστης» στο Φεστιβάλ Καβάλας

Με δυο ενδιαφέρουσες προτάσεις συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων- Καβάλας, που φέτος φέρει το γενικό τίτλο «Γιώργος Χειμωνάς: Ο Αμλετ της Καβάλας - Δέκα χρόνια από το θάνατό του». Αύριο θα παρουσιαστεί το κείμενο του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου «Συγκοπή πλατάνου», με αφηγητή τον Στέλιο Μάινα, με ελεύθερη είσοδο στην «Παλιά Μουσική». Ακολουθεί ο «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, το Σάββατο 7 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Πρόκειται για την τέταρτη σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά στην Επίδαυρο, αλλά για την πρώτη με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Η μετάφραση είναι του Στρατή Πασχάλη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιοχάνες Σουτς και η μουσική του Μανώλη Καλομοίρη. Παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Κουρής (Ορέστης), Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα), Ακύλλας Καραζήσης (Μενέλαος).

Ελεύθερη η Λ.Λόχαν Δεκατέσσερις ημέρες κράτησε τελικά ο εγκλεισμός της Λίντσεϊ Λόχαν στις φυλακές της κομητείας Λίνγουντ, στην Καλιφόρνια. Η 24χρονη ηθοποιός αποφυλακίστηκε λόγω καλής συμπεριφοράς, ωστόσο οι περιπέτειές της με το νόμο δεν τελείωσαν, αφού θα πρέπει να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα σε κλινική απεξάρτησης. Η Λόχαν είχε καταδικαστεί σε τρίμηνη φυλάκιση, καθώς δικαστής του Λος Αντζελες την έκρινε

ένοχη για επανειλημμένη παραβίαση των όρων της αναστολής της. Υπενθυμίζεται ότι η ηθοποιός είχε συλληφθεί επειδή οδηγούσε μεθυσμένη, ενώ έπρεπε να απέχει από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και να παρακολουθεί συμβουλευτικά μαθήματα κάθε εβδομάδα. Η κλινική απεξάρτησης την οποία θα επισκέπτεται έχει «φιλοξενήσει» στο παρελθόν και άλλους αστέρες της σόουμπιζ, όπως η Πάρις Χίλτον και η Μισέλ Ροντρίγκεζ.

Τα µουσικά µυστικά των Πρωτοψάλτη-Κορκολή Τα «Φανερά- Μυστικά» τους έρχονται να αποκαλύψουν η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής στη συναυλία που θα δώσουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στο αμφιθέατρο Σίβηρης. Συνεχίζοντας τη συνεργασία τους, παρουσιάζουν την καινούργια τους ομότιτλη δισκογραφική δουλειά από την οποία ήδη έχουν ξεχωρίσει τα «Η αγάπη πού πάει», «Κόκκινο», «Δυνατά σιωπηλά», «Μάλλον μοιάζεις», «Τελειώσαμε», «Απελπιστικά διαθέσιμη», «Η ζωή μου άνω κάτω». Οσοι βρεθείτε στη Σίβηρη θα ακούσετε ακόμα τραγούδια διαχρονικά, αγαπημένα, ενορχηστρωμένα εκ νέου από τον Στέφανο Κορκολή. Μαζί τους κρουστά και κιθάρες δίνουν ένα εντελώς διαφορετικό ακουστικό αποτέλεσμα σε ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με σκοπό όχι τον εντυπωσιασμό, αλλά προκειμένου να φέρει τη μουσική και την ψυχή σε πρώτο πλάνο.

Με περισσότερους από 2.000 αποφοίτους, 46 από αυτούς να έχουν ήδη εκδώσει βιβλία τους, τους 18 να έχουν βραβευτεί εντός και εκτός Ελλάδας για το έργο τους, ενώ δεκάδες να έχουν βρει επαγγελματικό προσανατολισμό σε εκδοτικούς οίκους και περιοδικά έντυπα, το «Εργαστήρι του Βιβλίου» που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος για έκτη χρονιά, τον Οκτώβριο. Ο νέος κύκλος σεμιναρίων θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και καταξιωμένοι συγγραφείς και επαγγελματίες, νέοι και παλιότεροι γνώστες παραγωγής του βιβλίου, από τη συγγραφή έως την επιμέλεια και την έκδοσή του, εντάσσονται στην ομάδα που συντονίζει ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς -διευθυντής του εργαστηρίου «Writing the Novel» στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο κύκλος σεμιναρίων για το φθινόπωρο 2010 περιλαμβάνει διάφορες θεματικές μεταξύ των οποίων «Εργαστήρια τέχνης του λόγου: μυθιστόρημα, ταξιδιωτική λογοτεχνία, μικρή φόρμα, διήγημα, νουβέλα, ποίηση, παιδικό βιβλίο, δοκίμιο - κριτική», «Εργαστήρια διόρθωσης και επιμέλειας», «Εργαστήρια τέχνης του βιβλίου: καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, χαρακτική», αλλά και «Εργαστήρια για παιδιά». Για όσους, μάλιστα, δεν μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα που γίνονται στο κτίριο του ΕΚΕΒΙ, το «Εργαστήρι του Βιβλίου» θα λειτουργήσει παράλληλα ένα «Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το Βιβλίο» μέσω του διαδικτύου.


Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΚΟΣΜΙΚΑ

35

ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ ΖΕΛΟΜΟΣΙ∆ΟΥ Katiazel@gmail. com

Ζωντανές «κούκλες» στη βιτρίνα Η έναρξη του ανανεωµένου καταστήµατος «DIL» πραγµατοποιήθηκε µε την παρουσίαση των επώνυµων ενδυµάτων του, από ζωντανές «κούκλες» που εµφανίστηκαν στη βιτρίνα του, σε ένα live show.

Το θεατρικό καλοκαίρι της Θεσσαλονίκης Με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, από το ΚΘΒΕ, και τη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι, στις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», διασκέδασε το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνον-, γεμίζοντας τα θέατρα, σε όλες τις παραστάσεις.

Ο Κώστας Βουτσάς με το ζεύγος Βασίλη και Ελένης Παπαγεωργοπούλου στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνής»

Ο ιδιοκτήτης, Λευτέρης Τσαβδάρογλου, με την Αννα Χαρατσάρη Ο πρόεδρος ΚΘΒΕ, Μάκης Τρικούκης, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη

Οι ζωντανές «κούκλες» στη βιτρίνα του «DIL»

Το φινάλε της «Λοκαντιέρας»

Λιάνα Καμπά, Κατερίνα Τσαβδάρογλου

Τζούλια Αλεξοπούλου, Ανθή Τσαβδάρογλου

Ορατόριο «Απ. Παύλος» Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης παρουσίασε στο κτήμα της το ορατόριο «Απόστολος Παύλος: Ο πρώτος μετά τον ΕΝΑ», σε ποίηση Δημήτρη Μπρούχου και μουσική Μίμη Πλέσσα. Συμμετείχαν η χορωδία Αντωνίου Πατρώνα και οι Φίλιππος Νικολάου, Ελένη Αντωνιάδου (φωτογραφία δεξιά).

Αντώνης Τσαβδάρογλου, Κατερίνα Ραπτοπούλου ΔήμητραΤσαβδάρογλου

Γιάννης Μάγρας, Μιχάλης Γεράνης, Θόδωρος Δαρδαβέσης (δεξιά)


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

τηλεβολές

Νέα ξένη σειρά στον ΑΝΤ1 Μια νέα ξένη σειρά θα κρατά από σήμερα το απόγευμα συντροφιά τους τηλεθεατές του ΑΝΤ1. Πρόκειται για τη σειρά «KYLE XY», που σημειώνει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Πρωταγωνιστής είναι ο 16χρονος Κάιλ (φωτογραφία), ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά σε ένα δάσος και δε θυμάται τίποτα για το παρελθόν του. Το 16χρονο αγόρι οδηγείται σε ένα ίδρυμα εφήβων, όπου τον αναλαμβάνει μία ψυχολόγος, που αποφασίζει να τον περιθάλψει

ΕΤ1 08.30 10.00 10.30 11.00 11.30 12.00

14.00 14.15 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 18.00 19.00 19.10 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 00.45

(210 7701911 -5)

Παιδικό πρόγραµµα Το καπλάνι της βιτρίνας (Ε) Το κορίτσι από το ποτάµι (Ε) Μνήµες (Ε) Η Θήρα διά µέσου των αιώνων Ελληνική ταινία: «Θ.Β. Φαλακρός πράκτωρ: Επιχείρηση γης µαδιάµ» Κωµωδία (1969) Κλέων και Νέλλη Οδός φτερών Ουράνιο τόξο Ενα σχολείο για τον αυτοκράτορα Η απίθανη Κιµ Ζακ και Κόντι εν πλω Οι µάγοι του Γουέιβερλι Ατίθασα νιάτα Η λυγερή (Ε) Κλήρωση Λαϊκού Λαχείου Ταξίδια στη µνήµη (Ε) Ο µοναχικός πλανήτης (Ε) Η ζωή είναι αλλού Νοικοκυρές σε απόγνωση Ειδήσεις Μικροφίλµ: Οι ταινίες Εγκληµα και έρευνα (Ε)

ALPHA 08.00 09.00 10.00 11.00 13.00 13.15 14.15 15.15 16.00 17.00 17.05 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00 02.00 03.00

(212 2124000)

Θα σε δω στο πλοίο (Ε) Μαργαρίτα (Ε) Ερωτας µε επιδότηση ΟΓΑ (Ε) Αν µ’ αγαπάς (Ε) Ειδήσεις Κινούµενη άµµος (Ε) Εντιµότατοι... κερατάδες (Ε) Σφηνάκια (Ε) Baywatch Ειδήσεις Baywatch Kitchen nightmares Ειδήσεις Νταντά αµέσου δράσης CSI: Las Vegas CSI: Miami Υπέροχα πλάσµατα (Ε) Νόµος και τάξη Χωρίς ίχνος Οι µονοµάχοι Κόκκινος κύκλος (Ε)

NET

(210 6066000)

07.00 10.00

Πρωινή ενηµέρωση Ενας τόπος χωρίς ανθρώπους (Ε) Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα (Ε) Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Best of Ειδήσεις Εχει γούστο (Ε) Ειδήσεις Ελληνική ταινία: «Λαός και Κολωνάκι» Κωµωδία (1959) Οι φίλοι µου (Ε) Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Οι παίκτες» Αµερικανικό κοινωνικό δράµα (1998) Η επόµενη µέρα της καταστροφής (Ε) Μουσικά πορτρέτα

11.00 12.00 13.00 15.00 16.00 18.00 18.30 20.00 21.00 22.00 24.00 01.00

ΣΚΑΪ 06.00 10.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 17.30 18.00 20.00 20.30 21.00 22.00 23.00

(210 4800000)

Πρώτη γραµµή Σκάι τώρα Νταντά πρώτων βοηθειών Ο φίλος µας ο Τσάρλι The Oprah Winfrey show Το σπίτι της καρδιάς µας Πώς να ξαναβρείτε το στιλ σας Σασούκι Ειδήσεις Sea Rescue Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου Eιδήσεις Αγρια Αυστραλία CSI, Νέα Υόρκη: Στον τόπο του εγκλήµατος

η ίδια προσωπικά και τον παίρνει στο σπίτι της για να ζήσει μαζί με την οικογένειά της. Η σειρά που αναμένεται να κερδίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων θα προβάλλεται καθημερινά στις 16:50 μ.μ. Φουντώνουν οι φήμες τις τελευταίες μέρες για το ποιος θα καλύψει το κενό στη ΝΕΤ, μετά την πρόσφατη αποχώρηση της Μαρίας Χούκλη. Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της ΕΡΤ, υψηλόβαθμα στελέχη της

ET3 07.00 08.00 08.30 09.30 10.30 11.30 12.30 13.00 14.30 15.00 16.00 16.30 17.00 17.55 18.15 18.30 19.00 19.30 20.45 21.45 22.00 23.00 24.00

STAR 07.00 08.00 13.00 13.45 15.15 16.10 17.00 17.10 18.00 18.50 19.45 21.00 23.00 00.30 01.30 02.30

(2310 299400)

Αληθινά σενάρια (Ε) Η φροντίδα του κήπου µας Οι κόρες του Μακ Λέοντ (Ε) Balkan express (E) Ανακαλύπτοντας τον κόσµο Αληθινός παράδεισος Τα µυστικά των τυριών Ειδήσεις Η ελληνική µου κουζίνα Τόλµη και γοητεία (Ε) Η χαρά της ζωγραφικής Μαγικός κόσµος Ειδήσεις Αθλητικά Εκτη αίσθηση Ο γύρος των θαλασσών Ο θαυµαστός κόσµος της φύσης Το ψάρεµα Λησµονηµένες φωνές Καιρός Ειδήσεις Αποστολή στην Αρκτική Ξένη ταινία: «Οι πράσινοι» Αµερικανική κωµωδία (1996)

(210 3481000)

Το κλειδί (Ε) Παιδικό πρόγραµµα Ειδήσεις Κορίνα, η αγριόγατα Φίλοι για πάντα Gossip girl Ειδήσεις Πράκτορας... στο τσακ Ντετέκτιβ Μονκ Numbers Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Κέιτ και Λεόπολντ» Αµερικανική κοµεντί (2001) Οµάδα NCIS Νόµος και τάξη: Ειδική οµάδα Jericho Ξένη ταινία: «Ερωτας µετ’ εµποδίων» Αµερικανική κοµεντί (1998)

MEGA

(210 6903000)

07.00 10.00 10.45 12.40 14.00 15.00 16.00 17.00 17.10 17.50 18.50 20.00 21.00

Πρωινό Mega Κάπου σε ξέρω (Ε) Τα µυστικά της Εδέµ (Ε) Η ζωή της άλλης (Ε) Ειδήσεις Μπουκιά και συχώριο (Ε) Το κόκκινο δωµάτιο (Ε) Ειδήσεις Οι αταίριαστοι (Ε) Λατρεµένοι µου γείτονες (Ε) Λάκης ο γλυκούλης (Ε) Ειδήσεις Μ+Μ (Ε)

22.00 23.15 00.15 00.30 01.30 02.30 03.30

Η οικογένεια βλάπτει (Ε) Μαύρα µεσάνυχτα (Ε) Ειδήσεις Χαρά αγνοείται (Ε) Οι µάγισσες της Σµύρνης (Ε) Απόσταση αναπνοής (Ε) Μπελάδες για δύο (Ε)

BOYΛΗ

(210 3707874)

10.00 17.30 19.00 20.00 21.00

Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελεύθερο πανεπιστήµιο Η αλήθεια για την Τροία Μαύρος χρυσός «Μεταίχµιο» Ταινία του Πάνου Καρκανεβάτου. Με τους Αρη Λεµπεσόπουλο, Χρήστο Καλαβρούζο, Τάκη Μόσχο, Σταύρο Ζαλµά, Ντίνο Καρύδη 22.30 Καλκάντζα 23.00 «Μικροκύµατα»: Θα προβληθούν οι ταινίες: «Πέρα από τις Φράουλες» του Ανέστη Χαραλαµπίδη, «Να µε Προσέχεις» του Λευτέρη Χαρίτου και «Black Amour» του Βασίλη Γιάτση 24.00 Η αλήθεια για την Τροία

ANT1 07.00 11.00 12.00 13.00 13.30 14.30 15.30 16.50 17.50 18.00 19.00 20.00 21.00 23.00 24.00 01.00 01.10 02.10 03.10

(210 6886100)

Elatte Φίλα το βάτραχό σου (Ε) Λίτσα.com (E) Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Το καφέ της Χαράς (Ε) Kyle XY Ειδήσεις Desperate housewives Εργαζόµενη γυναίκα (Ε) Ειδήσεις Χίλιες και µια νύχτες Bones ΟLΑ 10 Summer edition Ειδήσεις Shark Ιωάννα της καρδιάς (Ε) Πρόκληση (Ε)

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 10.00 11.00 12.00 14.00 14.45 15.30 18.40 19.00 19.50 21.00 22.00 23.00 24.00

κρατικής τηλεόρασης φέρονται ήδη να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ελλη Στάη. Σκηνές από τη φιλόδοξη σειρά «Το Νησί» που θα προβληθεί τη νέα τηλεοπτική σεζόν στο Mega προβλήθηκαν πρόσφατα στο BBC, το οποίο παράλληλα προέβαλε και συνέντευξη της συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ που μίλησε για το μπεστ σέλερ της και την έξοχη μεταφορά του στην τηλεοπτική οθόνη από το Μεγάλο Κανάλι. Π. Θ.

(2310 504300)

Muchachitas como tu (E) Muchachitas como tu H αγορά σήµερα Bajo las riendas del amor (E) Muchachitas como tu (E) Η αγορά σήµερα Birth stories (E) Ειδήσεις Bajo las riendas del amor American Idol Stargate Atlantis Cold blood Η αγορά σήµερα

ALTER 07.45 08.45 10.00 11.00 13.00 15.15 17.00 17.30 18.45 21.00 21.30 21.45 22.15 23.15 00.15 01.15 02.15 02.45 03.00

(210 5707000)

Lifestyle (E) That’s life (E) Στην κουζίνα Εδώ και τώρα Στην κουζίνα µε τη Βέφα (Ε) Κοιτάω µπροστά (Ε) Ειδήσεις That’s life Ειδήσεις Υδρόγειος Auto Alter 30 Rock Friday night lights Heroes Psych Eureka Hit parade (E) Auto Alter Ξένη ταινία: «Η διπλή ζωή της Τζέιν Ντο» Αµερικανική ταινία µυστηρίου 2006)

TV 100 08.00 08.30 09.00 09.30 10.00 11.00 12.00 12.45 13.00 14.00 15.30 16.30 17.00 17.30 18.30 19.30 20.00 21.30 22.00 24.00

(2310 265828)

Θαλάσσια διαβίωση Αγρια ίχνη στην Αφρική Κινούµενα σχέδια Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών Beach Volley Μουσική σκηνή Θεσσαλονίκης Σειρές οικολογίας Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ιδιαιτέρως... ιδιαίτερα Ελληνική µουσική παράδοση Ιστορίες πολιτισµού Ειδήσεις ∆ιαµάντια του βυθού Με 100 στα σπορ Ειδήσεις Οι εφευρέτες του κόσµου Thess-2310 Αγρια ίχνη στην Αφρική Ειδήσεις Ξένη ταινία

24.00 Critical rescue 01.00 Στην πρώτη γραµµή 02.00 Οι 4400

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 262641, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202, 101,7 ΣΙΝΔOΣ FM

2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,2 ΡΑΔΙO ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜOΣ 2310 566362, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 250131-4, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


37 Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Τζον Τέρτλταουµπ Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Τζέι Μπαρουσέλ, Αλφρεντ Μολίνα, Τερέζα Πάλµερ

Ο Μπαλτάζαρ Μπλέικ φρουρεί για πάνω από χίλια χρόνια τον κόσµο από τις σκοτεινές δυνάµεις, ψάχνοντας ταυτόχρονα για τον προικισµένο κληρονόµο του. Μπροστά του όµως θα βρεθεί ο αδέξιος µαθητευόµενος µάγος Ντέιβ Στάτλερ που θα απελευθερώσει άθελά του τον αδίστακτο Χόρβαθ, πυροδοτώντας ταυτόχρονα την τελική µάχη ανάµεσα στους δυο άσπονδους εχθρούς.

Υποψήφιος µάγος ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

VILLAGE CINEMAS, STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ, STER CINEMAS CITY GATE

Θέατρο «Τσούκες» Δρυμού: «Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον από το θέατρο «Ταξίδι ονείρου», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ηλιάδη, 7 Αυγούστου. Φεστιβάλ Αμφίπολης - αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης (τηλ. 23240/ 93.840-1) «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους Γιώργο Αρμένη – Παύλο Χαϊκάλη, 7 Αυγούστου.

με τον Γιώργο Παρτσαλάκη, 4 Αυγούστου, «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους Γιώργο Αρμένη – Παύλο Χαϊκάλη, 11 Αυγούστου. Φεστιβάλ Ολύμπου – Αρχαίο Θέατρο Δίου (τηλ.23510/ 76.041) «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους Γιώργος Αρμένη – Παύλο Χαϊκάλη, 6 Αυγούστου.

Φεστιβάλ Θάλασσας – αμΦεστιβάλ Φιλίππων Καβάφιθέατρο Ν. Μουδανιών (τηλ. λας – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων 23730/65.804, 65.037) « Αχαρ- (τηλ. για πληροφορίες 2510/ νής» του Αριστοφάνη από το 620.566, 321.011) ΚΘΒΕ με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Γρηγόρη Βαλτινό, Κώστα - Παλιά Μουσική : «Συγκοπή Βουτσά, σε σκηνοθεσία Σωτήρη πλατάνου»του Ηλία Χ. ΠαπαδηΧατζάκη, 7 Αυγούστου. μητρακόπολυου, με τον Στέλιο Μάινα, 4 Αυγούστου, θεατρικά αναλόγια με τη Μαρία ΠρωτόΦεστιβάλ Κασσάνδρας παπα, 11 Αυγούστου. – Αμφιθέατρο Σίβηρης (τηλ. 23740/ 23.997) «Μαλλιά κου- Α νθολόγιο κειμένων Γιβάρια» από την «Ατική Αυλαία», ώργου Χειμωνά, 9 Αυγούστου.

κινηµατογράφοι ΘΕΡΙΝΟΙ ΑΛΕΞ

∆ήµος Πολίχνης): Αόρατος συγγραφέας (21.30)

(τηλ. 2310/269.403, 2310/265.884 Αγίας Σοφίας - Ολύµπου): Ο πατέρας των παιδιών µου (21.00 - 23.10)

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ

ΑΛΣΟΣ

VILLAGE CΙΝΕΜΑS

(∆ενδροφυτεία Συκεών, τηλ. 2310/200.190) Εκλειψη (21.00)

(Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Εκλειψη (19.00 – 21.40 – 00.100) Α2. Οι µεγάλοι (18.50) The Kings of Mykonos (21.30 – 23.50) Α3. Toy story III - µεταγλωττισµένη (18.20) Υποψήφιος µάγος (20.30 – 22.50) Α4. Επικίνδυνες παρέες (17.30 – 19.40 – 22.00 – 00.20) Α5. Υποψήφιος µάγος (17.10 – 19.30 – 21.50 – 24.00) Α6. Οι µεγάλοι (18.00 – 20.10 – 22.30 – 00.40) Α7. Toy story III - µεταγλωττισµένη (17.40) 22 Σφαίρες (19.50 – 22.10 – 00.30) Α8. Επικίνδυνες παρέες (18.40 – 21.00 – 23.20) Α9. 22 Σφαίρες (22.10) Α10. Οι µεγάλοι (22.30) Α11. Οι µεγάλοι (21.20 - 23.40)

ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642 Σαρανταπόρου 4): Τζιν Κέλι: Τραγουδώντας στη βροχή (21.00 - 23.00) ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/-454.525 Πλαζ Αρετσούς, Καλαµαριά): Επικίνδυνες παρέες (21.00 - 23.00) ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304 Πλατεία ΧΑΝΘ, δίπλα στο «Ι. Βελλίδης»): Τελευταίος σταθµός (21.00 - 23.00) ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457 Μεγ. Αλεξάνδρου 3): 22 Σφαίρες (21.00 - 23.10) ΣΙΝΕ ΘΕΡΜΑΪΣ (τηλ. 2310/ 463.423, ∆ηµητρίου Καραολή και καπετάν Χάψα) Sex and the city 2 (21.30) ΣΙΝΕ ΚΑΤΙΑ (τηλ. 23750 23.580, Νικήτη) The rebound (21.00 - 23.00) ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720 1ο χλµ. οδού Πανοράµατος - Θέρµης): Επικίνδυνες παρέες (21.00 - 23.00) ΣΙΝΕ ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ (τηλ. 2310/631.700. Περιοχή Στρεµπενιώτη Νεάπολη): Μονάκριβη (21.30) ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (τηλ. 2310/600.696 Μαυροµιχάλη - Φιλίππου, Πάρκο Κρύας Βρύσης

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.):Κλειστά µέχρι 18 Αυγούστου. STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. 2012 (18.00 – 21.00) Νήσος (Τρίτη 18.50 – 21.00 – 23.30) Το λουλούδι της ερήµου (Τετάρτη 18.30 – 21.00 – 23.30). Α2. Οι µεγάλοι (19.20 – 21.30 – 23.50) Α3. Υποψήφιος µάγος (18.20 – 20.40) Επικίνδυνες παρέες (23.50) Α4. Επικίνδυνες παρέες (20.00 – 22.15) Α5. Κλειστή A6. Κλειστή Α7. Κλειστή Α8. Toy story III - µεταγλωττισµένη 3D (19.50) Υποψήφιος µάγος (22.00)

Α9. Οι µεγάλοι (18.10 – 20.20 – 22.30) Α10. 22 Σφαίρες (19.00 – 21.15 – 23.40) Α11. Κλειστή STER CINEMAS CITY GATE (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Οι µεγάλοι (18.10 – 20.20 – 22.30) Α2. Toy story III – µεταγλωττισµένη (19.20) Οι µεγάλοι (21.30 – 23.40) Α3. Υποψήφιος µάγος (19.40 – 22.00) Α4. Κλειστή Α5. Κλειστή Α6. Toy story III - µεταγλωττισµένη (18.20) Εκλειψη (20.30) Επικίνδυνες παρέες (23.00) Α7. Κλειστή Α8. Ψυχή βαθιά (Τρίτη 21.00 – 23.20) Μονάκριβη (Τετάρτη 21.00 – 23.20)


38

ΧΡΗΣΙΜΑ

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ Μ 1155 ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO 501 ΙΞΗ ΠΑΙΔ -3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10 2 & 2310 511972 50 ΔΕΗ: 928243 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου) Θέστε τα όρια στους άλλους αλλά και σε ένα χαοτικό κομμάτι του εαυτού σας που σας αποδιοργανώνει.

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου) Μην αφήνετε την ένταση να σας κυριεύσει. Δείτε τα πράγματα ψύχραιμα.

ΤΑΥΡΟΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

(21 Απριλίου – 20 Μαΐου) Οργανωθείτε περισσότερο και αλλάξτε κάποιες συνήθειες που σας πηγαίνουν πίσω σε όλους τους τομείς.

(23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου) Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να αφήσετε στην άκρη το άγχος για τα επαγγελματικά και οικονομικά σας ζητήματα.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου) Οι συναισθηματικές και επαγγελματικές εντάσεις της τελευταίας περιόδου σας έχουν κουράσει. Προσπαθήστε σήμερα να ηρεμήσετε και να ανατροφοδοτηθείτε.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου) Σήμερα μείνετε ήρεμοι και αντιμετωπίστε με στωικότητα τις προκλήσεις των άλλων.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου) Νιώθετε ότι πιέζεστε από τον σύντροφο και τους φίλους σας και αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε περίεργα ξεσπάσματα.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου) Οι εντάσεις και οι αναστατώσεις δε θα απουσιάσουν σήμερα από τον προσωπικό και οικογενειακό σας χώρο.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου) Σήμερα μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και μπερδέματα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου) Σταθεροποιήστε όλα αυτά που έχετε πετύχει μέχρι στιγμής και μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις για θεαματικές αλλαγές.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου) Πολλές σχέσεις αλλάζουν πορεία αλλάζοντας και εσάς, με στόχο να βρείτε αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου) Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας.

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό  Â Ú ›  Ù αποδράσεις! · πολλαπλές Û Ùγια

το σταυρόλεξο 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

ε στα π

13

OPIZONTIA 1. AÓ·Ù¤ÚˆÛË ÙÔ˘ ËıÈÎÔ‡. 2. K·ÙÂÚÁ·Ṳ̂ÓÔ ‰¤ÚÌ· ·fi ÌÔÛ¯¿ÚÈ – K·ÏÏ›ÁÚ·ÌÌ· (ÌÙÊ.). 3. ¶ÔÈËÙÈÎfi ›‰Ô˜ – AÚÎÂÙÒÓ Ú›¯ÙÂÚ Ù¤ÙÔÈÔÈ ÛÂÈÛÌÔ›. 4. AÁÁÏÔ˜ ÊÈÏfiÛÔÊÔ˜ – TÔ ÔÏÈÎfi ÔÛfi. 5. OÌÔÈ·

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.: Αρχαιολογικού Μουσείου 14 - Φάληρο, Φλέμιγκ 48 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Βελισσαρίου 6 - Αγία Τριάδα - Ευζώνων, Καρακάση 102 - Κ. Τούμπα (Ο), Δελφών 195 με Μερκουρίου 5 - Ντεπό, Χ. Περραιβού 14 - Πυλαία - Α. Τούμπα, Μακεδονίας 117 - 25ης Μαρτίου, Αλ. Παπαναστασίου 166 - Χαριλάου - γήπεδο Αρη (Ο), Παπάφη 24 - Κ. Τούμπα, Μ. Μπότσαρη 41, Β. Ολγας 125 - Ανάληψη, Πόντου 49 - δίπλα Αγ. Θεράποντα, Κορομηλά 8 - Ανθέων, Γρ. Λαμπράκη 89 - Α. Τούμπα - στάση Αγ. Βαρβάρα, Π. Συνδίκα 22 - Αλεξανδρείας, Διστόμου 41 τέρμα Παπάφη - Χαριλάου, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Αλ. Σβώλου 53 - Εθν. Αμύνης (Ο), Αγ. Δημητρίου 57 - Διοικητήριο (Ο), Παπαρρηγοπούλου 1 - Βαρδάρι, Ακροπόλεως 23 - Ανω Πόλη, Εγνατία 86, Τσιμισκή 75, Ε. Βενιζέλου 58 - δημαρχείο, Αρμενοπούλου 24 - Ροτόντα. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Θησέως 38 - Διγενή, Ελευθερίας 61 με Ευριπίδου 3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Ιασονίδου 19. ΕΥΟΣΜΟΣ: Κοσμά Αιτωλού 2 με Καραολή Δημητρίου 10, Μεγ. Αλεξάνδρου 71, Γρ. Λαμπράκη 18. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Χηλής 49 με Μαρμαρά 1, Σμύρνης 37 - Ν. Κρήνη, Δαβάκη 11 - Πόντου - όπισθεν ΔΕΗ (Ο), Καρατάσου 27 - ΠΙΚΠΑ - Αρετσού (Ο), Σωκράτους 22, Πασαλίδη 158, Σουμελά 30 - Κομνηνών. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αν. Παπανδρέου 90, Διδυμοτείχου 23 με Αγ. Γεωργίου 30. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Μαυρομιχάλη 53. ΠΥΛΑΙΑ: Περραιβού 14 - Α. Τούμπα. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Κατσώνη 2 - όπισθεν Κωτσόβολου - Εθνική. ΣΥΚΙΕΣ: Επταπυργίου 57 (Ο). ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Μακρυγιάννη 4 - Εμπορική Τράπεζα, έως τα μεσάνυχτα.

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Γ. Λαμπράκη 77 - Α. Τούμπα - έναντι γηπέδου ΠΑΟΚ, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγία Σοφία, Σόλωνος 36-38 - κάθετος Μ. Μπότσαρη, 25ης Μαρτίου 56 με Καρακάση 22, Γ. Αγγέλου 21 - Χαριλάου, Αγ. Τριάδος 23 - Αμαλίας - έναντι εκκλησίας, Α. Παπανδρέου 49 - Νεάπολη, Αναλήψεως 14 - εκκλησία Αναλήψεως, Αδριανουπόλεως 2 - Βιζυηνού - 40 Εκκλησιές, Ολυμπιάδος 84 - Αγ. Σοφίας, Β. Ολγας 155 - Στάση Γεωργίου, Α. Σβώλου 25 - Εσπερος - Ναυαρίνο, Εγνατία 40, Μ. Ψελλού 17 - Κηφισίας, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Λυκούδη 11 - Ν. Κρήνη πίσω από το Μαϊάμι, Πόντου 65 - Καλαμαριά, Κανάρη 30 - Μ. Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9 (δίπλα στο Β’ ΚΑΠΗ) - Ελευθέριο - Κορδελιό, Αμπελώνων 9 - Ξηροκρήνη. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: 25ης Μαρτίου 56 με Καρακάση 22, Αγ. Τριάδος 23 - Αμαλίας - έναντι εκκλησίας, Α. Παπανδρέου 49 - Νεάπολη, Αδριανουπόλεως 2 - Βιζυηνού - 40 Εκκλησιές, Εγνατία 40, Λυκούδη 11 - Ν. Κρήνη πίσω από το Μαϊάμι, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310-993111): για περιστα-

Û‡Ìʈӷ – Aڈ̷ÙÈÎfi ¿ÓıÔ˜ – ¶·ÏÈfi ÁÂÚÌ·ÓÈÎfi ÓfiÌÈÛÌ·. 6. XˆÚÈfi Ù˘ ™·ÓÙÔÚ›Ó˘ – H ‚›ÙÛ· – AÁÁÏÔ˜ Û˘Óı¤Ù˘. 7. K‡Úو̷ Ù˘ Ú¿¯Ë˜ – ¢ÈÏfi... ÂÎÊÚ¿˙ÂÈ ·ÓÙ›ıÂÛË. 8. ¶·ÏÈ¿ ÈÛ·ÓÈο ÓÔÌ›ÛÌ·Ù· – T·› ηÈ... ¿ÊˆÓÔ˜. 9.

τικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, αγγειοχειρουργικά, ψυχιατρικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά ορθοπεδικά, ουρολογικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παιδιατρικά, νεογνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, παιδοψυχιατρικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2310-854712, 2310-859202). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100) και για οδοντιατρικά περιστατικά. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων και για παιδιατρικά περιστατικά. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310-810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 20.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

εφημερεύοντες οδοντίατροι Καραγκούνης Γεώργιος, Μαντινείας 73, τηλ. 2310/302.747, Σάμου Ελένη, Σουμελά 30 - Καλαμαριά, τηλ. 2310/480.477, Μιχαηλίδης Αριστοτέλης, Λαγκαδά 237Α, τηλ. 2310/604.800, Μάρκου Ελένη, Μητροπόλεως 119, τηλ. 2310/220.282.

λαϊκές αγορές ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Ηρακλείας στην πλατεία Ελευθερίας. ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Παπαδάκη και Πανσελήνου. ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Μικράς Ασίας. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Αρκαδίου - Ζαλόγγου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου - Παπάγου - Αριστοτέλους. ΠΥΛΑΙΑΣ: Τσέλιου. Ν. ΚΡΗΝΗ: Λυκούδη (Αγ. Γεώργιος - Εργατικές Κατοικίες). ΕΥΟΣΜΟΣ: Πλάτωνος κοντά στο Δημαρχείο. 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Ορμυλίας - Κίμ. Βόγα. ΚΟΥΦΑΛΙΑ-ΛΑΓΚΑΔΑΣ-ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στη 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

̤ÓÈÔ ÙÔ ÌÂÙ¿ÏÏÈfi ÙÔ˘. 7. AÛÙ·ı›˜ – O ·ÚÈıÌfi˜ 21 Ì ÁÚ¿ÌÌ·Ù·. 8. «M·ÓÙ¿Ì...»: ÌÔ˘ÛÂ›Ô Î¤ÚÈÓˆÓ ÔÌÔÈˆÌ¿ÙˆÓ – O οÙÔÈÎÔ˜ ÌÈ·˜ ÂÚÈÔ¯‹˜ Ù˘ ¶·Ï·ÈÛÙ›Ó˘. 9. AÓÙÈÛÙÔȯ› ÛÂ... ı‡ÙË – P¿Ì·...: Ô˘ÁÁÚÈ΋ Ô‰ÔÛÊ·ÈÚÈ΋ ÔÌ¿‰· – AÚ¯Èο ÂÈÛÙÔÏÒÓ. 10. MÔÚÊ‹ – O ¢ÚÈÛÎfiÌÂÓÔ˜ ÛÙÔ ›‰ÈÔ ‡„Ô˜ Ì ÙÔ ¤‰·ÊÔ˜. 11. EÏÏËÓ·˜ ˙ˆÁÚ¿ÊÔ˜ – IÛ·Ófi˜ ÂÍÂÚ¢ÓËÙ‹˜. 12. ... P¯¿ÁÎÂÏ: ÚÔÔÓËÙ‹˜ Ô‰ÔÛÊ·›ÚÔ˘ – K·ÙËÁÔÚ›· È‰Ú˘Ì¿ÙˆÓ – M¤Û· ÛÙÔÓ... ο‰Ô. 13. ¶ÔÏ...: ÙÚ·ÁÔ˘‰ÈÛÙ‹˜ – AıÏËÙÈο ·Ú¯Èο – ¢ÈKA£ETA 1. XÙ˘‹Ì·Ù· Ì ÙË ÊÙ¤ÚÓ·. 2. Ïfi... ¯ÔÚ¢fiÙ·Ó. OÚÂÎÙÈο ÎË¢ÙÈο – °ÓˆÛÙ¿ Ù· H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. Ô¯˘Ú¿ ÙÔ˘. 3. XˆÚ›˜ ÂÏÏ›„ÂȘ ·˘Ùfi˜ – ¶·ÏÈfi ÌÔ˘ÛÈÎfi Û˘ÁÎÚfiÙËÌ· – P›¯ÓÂÙ·È Û Á˘Ó·ÈΛԢ˜ ÒÌÔ˘˜. 4. HÁ¤Ù˘ Ù˘ AÈÁ‡ÙÔ˘ (1954-70) – ¶·ÏÈ¿ °·ÏÏ›‰· ÙÚ·ÁÔ˘‰›ÛÙÚÈ· – AÚ¯·›Ô Û˘ÌÏÂÎÙÈÎfi. 5. KÂÓÙÚÈο ÛÙË... Û‹Ù· – M¤ÚÔ˜ ÙÔ˘ ·ÊÙÈÔ‡ – MÂÏfi‰Ú·Ì·. 6. MÔÓ·‰È΋ – AÛË-

æ˘¯Èο Á·Ï‹ÓÈ· – ¢ÈÂÍ¿ÁÂÙ·È Î·È Ù¤ÙÔÈ· ¤Ú¢ӷ. 10. ¢‡Ô ¿ÚıÚ· Ì·˙› – TÔ ·Ó·ÊÂÚfiÌÂÓÔ ÛÙËÓ ÂÈ‚ÔÏ‹ ÊfiÚÔ˘. 11. ZˆÈΤ˜ ÔÈ ›Ó˜ ÙÔ˘ – EÚˆÙËÌ·ÙÈ΋ ·ÓÙˆÓ˘Ì›· (ıËÏ.) – ¶·ÏÈ¿, Ë ™ÙÚ·ÙÔÓÔÌ›· (·Ú¯Èο). 12. A‡ıÌÂÓ˜ – Y‰ÚfiÊÈÏÔ ‰¤ÓÙÚÔ. 13. ™˘Ó¤‚·Ï ÛÙËÓ Î·Ù·Û΢‹ Ù˘ ‚fiÌ‚·˜ ˘‰ÚÔÁfiÓÔ˘ – §ÂÈÚ› ÛÙÔÏ›˙ÂÈ ÙÔ ÎÂÊ¿ÏÈ ÙÔ˘. 14. EÈÊÒÓËÌ· ÙÚ·Áˆ‰›·˜ – ¢ÂÛÔÙÈÎfi˜ ¿ÓıÚˆÔ˜ (ÌÙÊ.) – XˆÓ¢ÙÈÎfi ÔÙfi.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

- ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». ΣΙΓΡΙ – ΧΙΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ: Κάθε Παρασκευή στις 20.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ε.Γ.Ο. Διαγόρας». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-ΣκύδραΕδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

N E P O K O Y B A § H T E ™

Y ¶ E P O ™

X A N

T I A P A

O T

¢ E ™ M E ™

I ™ I

A

B E § O

A X

T E P A ™

H P A

™ H M A I A

P O Y ¶ A K I

¶ O T A P A K O ™

A X N A

O Y I

E N T O N A A I ™

H P A ™ I T

§ A K

K I T ™ O ™

E T I K E T E ™ K I A

A P O ™ I M A T

K A ™ A ™

O ¶ I T ™

™ I N I A ™ A

T A I P I ™ T A P

O K T A B I A

ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424491. ΑΧΑΪΑΣ – ΚΑΡΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214.900 και 2310/218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550.500. «EUROTAXI» 2310/866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310/525.000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383.414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475.740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473.354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/ 2310/233.188


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΕΛΙΚΙΔΗ ετών 78 κηδεύουμε σήμερα, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Βαλεντίνα. Τα παιδιά: Ντιάνα, Γιώργος – Ειρήνη, Εβελίνα. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνος, Σέργιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 9 π.μ. στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας». Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΑΘΗΝΑ ΛΕΜΟΝΙΔΟΥ ετών 85 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Ελευθέριος – Ούρσουλα, Μαρία – Αθανάσιος. Τα αδέλφια: Δημήτριος, Αικατερίνη. Τα εγγόνια: Χρήστος – Ιρις, Μιχάλης – Βικτόρια, Λεοντία – Γεώργιος, Αθηνά – Ισαάκ. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 9 π.μ. στα νεκροστάσια. Αναχώρηση με λεωφορείο στις 10.15 π.μ. από την ταβέρνα «Δροσιά». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, γιο, αδελφό και θείο ΜΙΧΑΗΛ ΦΑΚΙΔΗ ετών 52 κηδεύσαμε την Τρίτη 27 Ιουλίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ασημένια. Οι μητέρες: Δέ-

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429 β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314 γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-71023

σποινα, Μαρία. Τα αδέλφια: Ουρανία – Παναγιώτης, Παυλίνα, Ευανθία – Αριστείδης. Οι ανιψιές: Αγλαΐα, Δέσποινα. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Μάμαλης». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΓΟΝΙΔΗ ετών 76 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Απόστολος – Αναστασία, Ευτυχία – Νικόλαος. Τα εγγόνια: Αθανάσιος, Ανδριάννα. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Κωνσταντινίδη». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και παππού ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΥΓΙΑΡΟΓΛΟΥ ετών 82 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Παναγίας Αχειροποιήτου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ανδριανή. Τα παιδιά: Γεώργιος – Κατερίνα, Θεοδώρα – Χρήστος, Μάρω – Ανδρέας. Η αδελφή: Ουρανία. Τα εγγόνια. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Κωνσταντινίδη». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ ετών 77 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος παραλίας Τριάδος. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελισάβετ. Τα παιδιά: Εμμανουήλ – Αννα, Δημοσθένης – Μαρία. Τα αδέλφια: Βασίλειος – Ελλη. Τα εγγόνια: Ελένη, Ελισάβετ, Γιώργος, Χαράλαμπος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Αναστασιάδη». Τον αγαπημένο μας γιο, πατέρα, αδελφό, ξάδελφο και θείο ΠΑΥΛΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ετών 52 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η μητέρα: Μαρία. Τα παιδιά: Μαρία, Δαμιανός. Ο αδελφός: Χαράλαμπος. Τα ξαδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Χατζηβαρίτης». Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά και θεία ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ετών 73 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Βασίλειος. Τα παιδιά: Νικόλαος – Αικατερίνη, Στυλιανός, Μαρία. Τα εγγόνια: Βασίλειος, Αιμιλία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δέδος». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ετών 75 Εμποροτεντοβιοτέχνη κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καπνοχώρι Κοζάνης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αργυρώ. Τα παιδιά: Γεώργιος – Ειρήνη, Αθηνά – Διονύσιος, Αναστασία – Χαράλαμπος. Τα αδέλφια: Ευρύκλεια, Χαράλαμπος – Ελένη, Ευτυχία. Τα εγγόνια: Αργυρώ, Δήμητρα, Κωνσταντίνος, Βασιλι-

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

«ΤΣΕΠΑ»

κή, Γεώργιος, Αλεξάνδρα, Δημήτριος, Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΕΥΔΟΚΙΑ ΔΡΕΤΑ ετών 97 χήρα Παναγιώτου κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Στέλλα – Σταύρος, Ικαρος – Ασημούλα. Τα εγγόνια: Μιχάλης – Αναστασία, Ιωάννης – Παρασκευή, Ευδοκία – Μάριος. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΒΛΑΣΤΙΜΙΔΟΥ ετών 80

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, 5.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Νάντια, Βαρβάρα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ετών 70 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 6 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Βασιλική. Τα παιδιά: Αλκης. Τα

αδέλφια: Θωμάς – Δήμητρα, Αικατερίνη, Δημήτρης – Ιωάννα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γκέσιος». Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΑΡΙΣΤΗ ΚΟΥΚΑΝΤΖΗ-ΡΟΥΛΗ ετών 75 Συνταξιούχο ΟΤΕ κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Αθανάσιος – Ειρήνη, Φωτεινή – Ιωάννης. Η αδελφή: Μαίρη. Τα εγγόνια: Φωκίων, Γεώργιος, Νικόλαος, Αρίστη – Αννα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γκέσιος».

Αγν. Στρατιώτη 32

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Ιουλίου, 9.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αναστασία. Τα παιδιά: Γεωργία – Μόσχος. Τα αδέλφια: Σπύρος – Ιωάννα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ετών 73 κηδεύσαμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα Βότση. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αγγελίνα. Τα παιδιά: Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, Μαρία – Ηλίας, Θεοδώρα. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Χαρούλα, Δημήτρης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132 - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 21.21.70, 2000.15 - ΚΙΝ.: 6977 597464 - FAX: 2310 203 691 www.baboulas.com

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΠΕΝΘΟΣ Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΝΕΣΤΗ ΠΑΥΛΙΔΗ ετών 85 Συνταξιούχο υπάλληλο δήμου Θεσσαλονίκης κηδεύσαμε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, 5.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αλεξάνδρα. Τα παιδιά: Ευφημία – Κωνσταντίνος, Αγγελος – Αναστασία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Αικατερίνη, Αλέξανδρος, Ανέστης, Χρήστος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΜΑΡΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ετών 83 κηδεύουμε σήμερα, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Ευάγγελος. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Λι, Ασπασία – Παναγιώτης Νίκας. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 11.30 στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Δαραβίγκα». Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Δαραβίγκα», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δαραβίγκα», Β. Ολγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών), έτος ίδρ. 1928.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949 2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ κηδεύσαμε το Σάββατο 31 Ιουλίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η κόρη: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Τα εγγόνια: Πολύκαρπος, Παρασκευάς. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975.

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

39

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310-831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

TEΛETAI

αφοι

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


Η «τρόικα» πότε θα πάει διακοπές;

Ηγέτης σε βίο αβίωτο Οταν σε περιµένω και δεν έρχεσαι / ο νους µου πάει στους τσαλακωµένους/ σ’ αυτούς που ώρες στέκονται σε µία ουρά / έξω από µία πόρτα ή µπροστά σ’ έναν υπάλληλο / κι εκλιπαρούν µε µία αίτηση στο χέρι / για µία υπογραφή, για µία ψευτοσύνταξη. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος περιγράφει την απόγνωση του ανεκπλήρωτου έρωτα χρησιµοποιώντας το παράδειγµα της… αναµονής σε µια ουρά. Ο ποιητής αναγνωρίζει τη συντριβή του ανθρώπου που αδύναµος µπροστά στο πάθος απλώς περιµένει. Και περιµένει, και περιµένει… Τη διαδικασία, δηλαδή, κατά την οποία ο άνθρωπος συνθλίβεται από µια αναµονή χωρίς τέλος. Στην καθηµερινότητα οι ατέρµονες αναµονές είναι ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ αποτέλεσµα της gmitrakis@ekdotiki.gr γραφειοκρατικής αντίληψης των πραγµάτων και της ανοργανωσιάς. Τυπικό σύµπτωµα της «δικτατορίας των ανευθυνοϋπεύθυνων» που συναντούµε σχεδόν παντού. Ο Ελληνας φηµίζεται για τον αναρχικό (sic) χαρακτήρα του, αφού -ως γνωστόν- «ο τράχηλός του ζυγόν δεν υποµένει». Σε κάθε ουρά που αναγκάζεται να στηθεί κάνει φασαρία, διότι αυτοί που πρόκειται να τον εξυπηρετήσουν δεν κάνουν σωστά ή γρήγορα τη δουλειά τους. Αντιδρά -τις περισσότερες φορές δίκαια- στις ταλαιπωρίες στις οποίες τον υποβάλλει ένα σύστηµα που κινείται µε τους ρυθµούς που έχουν επιλέξει εκείνοι που του δίνουν «σάρκα και οστά» και όχι αυτοί που το πληρώνουν και το συντηρούν. Κι όµως, αυτός ο ίδιος ανυπόµονος νεοέλληνας στέκεται αγόγγυστα στην ουρά του βενζινάδικου τις ηµέρες της απεργίας των βυτιοφόρων. Εκεί αισθάνεται µέχρι και τυχερός που θα χρειαστεί να περάσουν δύο ώρες για να βάλει βενζίνη, την οποία θα πληρώσει µε καπέλο. Η πρόσφατη απεργία των βυτιοφορέων απέδειξε για µία ακόµη φορά ότι για πολλούς ανάµεσά µας το αυτοκίνητο δεν είναι απλώς ένα µέσο µεταφοράς κι εξυπηρέτησης, αλλά τρόπος ζωής και… έκφρασης. Κάτι πολύτιµο, που -ανεξαρτήτως κυβικών ή τρόπου αγοράς- προσδίδει µια κάποια αξία στη µίζερη πραγµατικότητα. Μια αίσθηση αυτονοµίας και ελευθερίας σ’ ένα βίο αβίωτο από τις υποχρεώσεις και τη σύµβαση. Ενα πολύτιµο αξεσουάρ, που όταν το χρησιµοποιούν αισθάνονται ηγέτες, αφού είναι ίσως το µόνο πράγµα που κατευθύνουν οι ίδιοι στη ζωή τους.

Φωτογραφία Associated Press

Ο κύκλος της βίας

Για έναν κύκλο βίας που δε λέει να κλείσει στην περιοχή του έκανε λόγο ο Οµάρ Αµπντουλάχ, ο πρώτος τη τάξει υπουργός του ινδικού κρατιδίου Τζαµού και Κασµίρ. Προφανώς έχει δίκιο, αφού αυτός ο κύκλος της βίας, όπως και κάθε άλλος σε οποιοδήποτε µέρος του κόσµου, δε θα κλείσει όσο οι πιτσιρικάδες κάνουν ποδήλατο παρέα µε συρµατοπλέγµατα, όπλα, απαγόρευση κυκλοφορίας, µάχες και κυρίως µε ένα αναιτιολόγητο µίσος.

Ερµηνεία µιας έκρηξης στο καναβάτσο

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Οι αναγνώστες μου γνωρίζουν ότι κατέχω μέρος της ρητορικής δικολαβίας και σπάνια επιχειρώ προσωπικές επιθέσεις. ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H Υποσχέθηκα μια εξήγηση, γιατί petefris@otenet.gr «φόρτωσα» από τις ανακοινώσεις Μπιρμπίλη για τη Σαλονίκη, και το πράττω σήμερα. Η κυβέρνηση, εκτός από τρόικες και διάφορα συναρπαστικά, προσπαθεί να οργανώσει περιφερειακά τη χώρα. Και φέτος έχουμε περιφερειακές εκλογές. Μητροπολιτικός χαρακτήρας και περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από τους νέους δήμους του «Καλλικράτη» φαίνεται ένα ζόρικο αλλά σημαντικό βήμα, που απαγορεύεται να καταντήσει καποδιστριακή φρεναπάτη. Και η περιφερειακή ανάπτυξη σημαίνει ότι τα υπουργεία πρέπει, όπου

διατηρηθούν, να έχουν ένα διαφορετικό ρόλο. Να ξεχάσουν το σχεδιασμό και να περιοριστούν στις καλές προδιαγραφές. Ακουγα το δήμαρχο Θέρμης και είδα ότι εκτέλεσε πλήθος έργων, άκουγα τον Σίμο στις Συκιές και έχει πλεόνασμα. Σχεδόν από κάθε δήμο του συγκροτήματος ξέρω τις δημαρχιακές προσπάθειες, που τις κάνουν κυριολεκτικά πεντάρφανοι. Διότι τώρα οι δήμαρχοι δεν έχουν «τεμόν και τεσόν». Είναι τμήμα μιας μητροπολιτικής περιφέρειας. Οι νέοι δήμοι, συχνά, είναι πολύ μεγάλες πόλεις. Πρέπει να αποφασίσουν το αστικό τους βαρύκεντρο, να δημιουργήσουν πλούτο,

εμπορική κίνηση, προστασία του πολίτη, αστικές αναπλάσεις, να υπάρξουν πλατείες, κέντρα πόλεων, συνεργασία σε μητροπολιτικό επίπεδο. Και μητροπολιτικές δράσεις απαραίτητες, είτε υπάρχει μητρόπολη είτε όχι, που θα εμπνεύσει και θα οργανώσει ο αιρετός περιφερειάρχης. Του περιφερειάρχη και των δημάρχων πρόβλημα είναι αν θα πεζοδρομηθεί μέρος της Σαλονίκης, αν θα γίνουν αναπλάσεις στις γειτονιές ή αν θα γίνουν πτωχοκομεία, λαϊκές αγορές και τζάμπα παραλίες. Αν θα γίνει υποθαλάσσια ή αν θα την ξεχάσουμε. Η μητρόπολη θα έχει αιρετούς άρχοντες. Από αυτούς θα ζητάμε λογαριασμό. Αν θα γίνει ΔΕΘ εδώ ή εκεί είναι ζήτημα περιφέρειας και όχι δημάρχων. Και σίγουρα δεν είναι ζήτημα υπουργείων. Η Πολίχνη, για να φέρω ένα παράδειγμα, έφτιαξε με εικοσαετείς κόπους το ωραίο μυλοτόπι, που μπορεί να δέσει ποδηλατικά και πεζοπορικά όλην την περίμετρο του συγκροτήματος, όχι μέσα από τάφρους, αλλά μέσα από αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό περίπατο. Η πυκνοδομημένη Σταυρούπολη χρειάζεται κέντρο πόλης, κέντρο αναφοράς, δίπλα στον Πολιτισμό των Λαζαριστών και στο μέλλον του άλσους «Παύλου Μελά». Η αρχαιολογία πρέπει να περιοριστεί σε ανασκαφικό έργο και να προτείνει στους αιρετούς την επαρκή προστασία των μνημείων της, αλλά όχι να αφήνεται η πλατεία Αρχαίας Αγοράς εκτός αστικού ιστού, αφού δεν έχει στο 80% αρχαιότητες. Δεν μπορεί το ένστικτο του Ψωμιάδη να είναι ασφαλέστερο, όταν διαλέγει το βαθύπεδο του Λαγκαδά για θέση ΕΧPΟ και οι «ειδικοί» να χώνονται σε ακυρωμένα βαλτόνερα της δήθεν ανάπτυξης βάσει αστικού στρατωνισμού. Η κυβέρνηση πλάθει τον «Καλλικράτη», και δεν ανέχομαι καμία υπουργική πρωτοβουλία να μοιάζει με ενός παλαιού τύπου δημαρχιλίκι. Οι υπουργοί να κυβερνούν σωστά τις περιφέρειες με τους δήμους που θα μελετούν, θα υλοποιούν και θα ελέγχονται συνεχώς. Τελεία.


φωνή Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΑΓΙΑΞ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

Στόχος η εταιρία λαϊκής βάσης σελ. 22

Κοντρέρας: «Παρών» Επιστρέφει ο Χιλιανός στην άµυνα µε παρτενέρ τον Τσιρίλο. ΟΥΕΦΑ: «Αβέβαιο απόγευµα Αγιαξ». Ανακοίνωση της ΠΑΕ για τους φιλάθλους. ∆ήλωση «Σάλπι»

Ερχεται χωρίς Ενό ΜΕ 19 παίκτες και επικεφαλής τον πρόεδρο Γιούρι Κορονέλ έρχεται το µεσηµέρι στη Θεσσαλονίκη η αποστολή του Αγιαξ για τη ρεβάνς µε τον ΠΑΟΚ. Μεταξύ αυτών είναι και ο Λίντγκρεν, η συµµετοχή του οποίου παραµένει αµφίβολη, λόγω τραυµατισµού. Ο Μάρτιν Γιολ συµπεριέλαβε στην αποστολή τους Στεκέλενµπουργκ, Φερµέερ, Φαν ντερ Βιλ, Βερτόνγκεν, Αλντεβάιρελντ, Ολεγκέρ, Ανίτα, Μπλιντ, Λίντγκρεν, Ντε Ζέου, Μπονεβάτσια, Αϊσάτι, Ερικσεν, Σουάρεζ, Εµανιουέλσον, Σουλεϊµάνι, Ντε Γιονγκ, Σουκ, Ζέγκελααρ. Απόντες είναι ο Ενό (φωτό, θλάση στον οπίσθιο µηριαίο, θα τον αντικαταστήσει στην εντεκάδα ο Ντε Ζέου) και ο Σάρπονγκ (θέλει να φύγει απ’ την οµάδα). Ο νεοµεταγραφείς Ελ Χαµνταουΐ δεν έχει δικαίωµα συµµετοχής. Οι παίκτες του «Αίαντα» θα προπονηθούν στις 7 το απόγευµα στην Τούµπα, ενώ λίγο νωρίτερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο Γιολ. «Είναι το µεγαλύτερο παιχνίδι της χρονιάς για µας και γνωρίζουµε τις δυσκολίες. Είναι θετικό το ότι είµαστε µία οµάδα που αποτελείται από νεαρούς και διψασµένους ποδοσφαιριστές και θέλουµε να δώσουµε τα πάντα», δήλωσε ο αµυντικός της οµάδας Γιαν Βερτόνγκεν. «Θα είναι δύσκολα, αλλά πρέπει νικήσουµε», είπε ο Στεκέλενµπουργκ. Κοντά στον Αγιαξ δε θα βρεθούν περισσότεροι από 150 φίλαθλοι. Θα φιλοξενηθούν στη Θύρα 8 της Τούµπας, στην οποία περίπου 3.000 θέσεις θα παραµείνουν κενές για λόγους ασφαλείας.

Ο Κοντρέρας επανέρχεται στην ενδεκάδα στη θέση του Μαλεζά Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Π

ριν απ’ την αναµέτρηση του Αµστερνταµ ο ΠΑΟΚ ήταν φοβισµένος και µε σοβαρά αγωνιστικά προβλήµατα. Τα δεδοµένα έχουν διαφοροποιηθεί θεαµατικά πριν απ’ την αυριανή µεγάλη ρεβάνς. Ο «Δικέφαλος» δεν είναι πλέον αουτσάιντερ. Στην επίσηµη ιστοσελίδα της η ΟΥΕΦΑ µε τίτλο «µεγάλα ονόµατα αντιµετωπίζουν αβέβαια απογεύµατα» αναφέρεται στις δυσκολίες του Αγιαξ στη Θεσσαλονίκη. «Η ελληνική οµάδα είναι πολύ κοντά στην πρόκριση. Την Τετάρτη όλοι ελπίζουν να πανηγυρίσουν µια ιστορική νίκη», επισηµαίνει. «Τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Στη γεµάτη έδρα µας θα δώσουµε ό,τι καλύτερο µπορούµε για να προκριθούµε και να δώσουµε στους οπαδούς αφορµή για να πανηγυρίσουν», δήλωσε στο ίδιο δηµοσίευµα ο Σαλπιγγίδης. Κανείς στην Τούµπα δεν εφησυχάζει, ωστόσο αυξήθηκε κατακόρυφα η πίστη για την πρόκριση. Στην αλλαγή κλίµατος δε συντελεί µόνο το 1-1, αλλά και η ελαχιστοποίηση των απουσιών (Χαλ-

κιάς, Λίνο). Οπως έδειξε και η χτεσινή προπόνηση στη Σουρωτή, ο Κοντρέρας είναι «ετοιµοπόλεµος» και η παρουσία του θα δώσει σιγουριά στην «ασπρόµαυρη» άµυνα. Ο Χιλιανός πιθανότατα θ’ αντικαταστήσει τον Μαλεζά ως παρτενέρ του Τσιρίλο. Οι υπόλοιποι 9 θα είναι οι Κρέσιτς, Μπουσαΐντι, Σνάουτσνερ, Βιτόλο, Γκαρσία, Σορλέν, Βιεϊρίνια, Ιβιτς, Σαλπιγγίδης. Στη διάθεση του Δερµιτζάκη βρίσκεται και ο Μουσλίµοβιτς, ο οποίος θ’ αποτελέσει εναλλακτική λύση στην επίθεση. Ατοµικό πρόγραµµα ακολούθησε χτες ο Ζουέλα. Παρών στην Τούµπα θα είναι και ο Σάντος. Οµοσπονδιακός προπονητής πλέον, ο Πορτογάλος οδήγησε το «Δικέφαλο» στα προκριµατικά του Τσάµπιονς Λιγκ και σίγουρα θα χειροκροτηθεί απ’ τους φιλάθλους. Στο µεταξύ, ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρεται για τον Σακελλαρίου, 23χρονο αριστερό µπακ που θήτευσε πέρσι στον Πανθρακικό µε προπονητή τον Δερµιτζάκη. Εξάλλου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας απ’ τους φιλάθλους να είναι προσεκτικοί. Σ’ αυτήν αναφέρει: «Σύµφωνα µε τους κανονισµούς της ΟΥΕΦΑ, απαγορεύεται η χρήση

πυρσών, καπνογόνων, φωτοβολίδων και λέιζερ κατά τη διάρκεια όλων των αναµετρήσεων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γι’ αυτό παρακαλούµε θερµά τους φιλάθλους ν’ αποφύγουν τη χρήση πυρσών, καπνογόνων, φωτοβολίδων και λέιζερ, που θα επιφέρουν µεγάλες ποινές. Υπενθυµίζουµε ότι η ΠΑΕ είναι υπότροπη από τον εκτός έδρας αγώνα µε τη Χέρενφεν και την καταγραφή των λίγων µεµονωµένων περιστατικών από τον παρατηρητή της αναµέτρησης µε τον Αγιαξ. Σύµφωνα µε τις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ, πρέπει να υπάρχουν κενά διαζώµατα στους διαδρόµους, κάτι που ο παρατηρητής θεωρεί απαραίτητο. Παρακαλούνται όσοι φίλαθλοι δεν έχουν εξασφαλισµένη είσοδο στο γήπεδο να µην βρεθούν στον περιβάλλοντα χώρο της Τούµπας, καθώς δεν υπάρχουν εισιτήρια προς πώληση και πιθανός συνωστισµός να επιφέρει επιπλέον προβλήµατα. Οι θύρες θ’ ανοίξουν στις 19.15, ενώ απαγορεύεται η δωρεάν είσοδος σε παιδιά κάθε ηλικίας. Σεβαστείτε τη φιλοξενούµενη οµάδα και τους φιλάθλους της. Συµπαρασταθείτε στην οµάδα µας µε τον τρόπο που µόνοι εσείς µπορείτε».


18

2

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

«Ανοιχτή» η επιστροφή

∆ιπλό «χτύπηµα» Στα «κυανόλευκα» Αραµπατζής, Λίµα, κλείνει και ο Ελευθερόπουλος. Προχωρά µε Μουνούα, Χοσέµι, εναλλακτική λύση ο Κασίγια Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Ο

Νίκος Αραµπατζής και ο Πάµπλο Λίµα είναι παίκτες του Ηρακλή για την επόµενη διετία. Οι περιπτώσεις τους που είχαν προαγγελθεί από τα τέλη της περασµένης βδοµάδας, επισηµοποιήθηκαν χτες µε την υπογραφή συµβολαίων. Στο κατόπι τους έρχεται ο Ελευθερόπουλος, µεγάλος στόχος για το Νο1 ήταν και παραµένει ο Ουρουγουανός Μουνούα, ως εναλλακτική λύση προβάλλει ο Ισπανός Κασίγια (το τελικό «ς»... αποτρέπει τη συνωνυµία µε το διάσηµο συµπατριώτη του), ενώ προχωρά το ενδιαφέρον µε τον -έτερο Ισπανό- αµυντικό Χοσέµι. Αραµπατζής και Λίµα έρχονται για να δώσουν λύσεις στο χώρο της άµυνας και µάλιστα στην καλύτερη φάση της καριέρας τους (26 και 29 χρόνων, αντίστοιχα). «Ανοίγει µια νέα σελίδα στην καριέρα µου», δήλωσε ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. «Παρακολούθησα µε προσοχή τη νέα προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι του Ηρακλή, έχω πολύ καλές εντυπώσεις και θέλω να λάβω µέρος σ’ αυτήν την προσπάθεια. Πιστεύω ότι θα τους

Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ του προχτεσινού φιλικού µε την Αλ Νασρ και η άρνηση του Γ. Μπουµπένκο (φωτό) να καλυφθεί το αγωνιστικό κενό µε µια εκ των «Ιταλών επιλέκτων» ή των Μπρέσια, Λάρισα (σε 45λεπτο τουρνουά), προκάλεσαν εκνευρισµό στις τάξεις του Ηρακλή και µάλιστα σε βαθµό που να τίθεται ως ανοιχτό το ενδεχόµενο πρόωρης επιστροφής στην Ελλάδα, την ερχόµενη Κυριακή. Αυτό θα συµβεί εάν δε βρεθεί αντίπαλος για τη µεταπροσεχή Τετάρτη και φυσικά εάν θα βρεθούν αεροπορικά εισιτήρια επιστροφής. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι «κυανόλευκοι» θα επισπεύσουν κατά τέσσερις µέρες την άφιξή τους, έχοντας στο µεταξύ παίξει µε τους Ιταλούς επίλεκτους (αύριο) και την Πάντοβα (Σάββατο). Η αναταραχή που προκλήθηκε γεννά πάντως ερωτήµατα, πρώτον για το συνολικό σχεδιασµό της προετοιµασίας και δεύτερον για το µέλλον του κ. Μπουµπένκο στον πάγκο της οµάδας. Επισήµως το θέµα που δηµιουργήθηκε θεωρείται λήξαν, ωστόσο τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στη Θεσσαλονίκη. Ο προπονητής φέρεται έντονα ενοχληµένος από την αποµάκρυνση του συνεργάτη του και εξ αυτού του λόγου (εκτιµάται ότι) αρνήθηκε τη διεξαγωγή φιλικού την Κυριακή. ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ µέσω «παράλληλων µονόλογων» είχαν χτες στα ερτζιανά ο Γ. Καπαγιαννίδης και ο Γ. Τάκης, µε αφορµή την αποµάκρυνση του πρώτου από τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο κ. Καπαγιαννίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής για «υπέρµετρη φιλοδοξία» και ότι «τον καπέλωνε», υποστήριξε ότι «όλες οι µεταγραφές έγιναν χωρίς την έγκριση του προπονητή», τον οποίο «δεν αφήνουν να δουλέψει απερίσπαστος». Απαντώντας ο κ. Τάκης, καταλόγισε στον πρώην τεχνικό διευθυντή ότι ενεργεί έχοντας «προσωπικές πικρίες» και ξεκαθάρισε ότι ο Ηρακλής είναι εκείνος που βάζει τους όρους. «∆εν περιστρέφεται ο Ηρακλής γύρω από τον Καπαγιαννίδη, αλλά άπαντες γύρω από τον Ηρακλή».

δικαιώσω», συµπλήρωσε. Από την πλευρά του ο Ουρουγουανός Λίµα, ο οποίος διακρίνεται για την ικανότητά του στις εκτελέσεις φάουλ, δήλωσε σίγουρος τόσο για την επιλογή του όσο και για τον εαυτό του. «Ανυποµονώ να παίξω µε τη φανέλα του Ηρακλή και τους φανατκούς οπαδούς του, που πληροφορήθηκα ότι έχει. Στον κόσµο µας υπόσχοµαι να δώσω το απόλυτο». Ο Ελευθερόπουλος πέρασε µε επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και θα υπογράψει για ένα χρόνο. Από τη δεύτερη προσθήκη στο Νο1 θα εξαρτηθεί εάν θα είναι βασικός ή θα παλέψει για τη φανέλα του βασικού. Οι «κυανόλευκοι» δίνουν µάχη για τον Ουρουγουανό Μουνούα (έχουν κατεθέσει συγκεκριµένη πρόταση και περιµένουν απάντηση έως αύριο), ενώ σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται η περίπτωση του Κίκο Κασίγια, που ανήκει στην Εσπανιόλ και τα τελευταία δύο χρόνια αγωνιζόταν ως δανεικός στην Κάντιθ. Με το Χοσέµι φέρεται ότι υπάρχει προφορική συµφωνία και ο παίκτης αναµένεται τα επόµενα 24ωρα στη Θεσσαλονίκη. Τέλος απορρίφθηκαν οι δύο Ιταλοί που δοκιµάζονταν, Καπάρτσο και Κουάντρι.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Αµανατίδης: «Η δουλειά που κάναµε θα φανεί» ΣΤΗ βάση της βρίσκεται από χτες η αποστολή του Αγροτικού Αστέρα, έπειτα από δεκαήµερη παραµονή στο προπονητικό κέντρο της Νάουσας. Με δηλώσεις του στην επίσηµη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ο προπονητής της οµάδας του Ευόσµου, Π. Αµανατίδης (φωτό), τόνισε αφενός την ικανοποίησή του, αφετέρου την αισιοδοξία του για τη συνέχεια. «Είµαι πολύ ικανοποιηµένος από τη δουλειά που κάναµε στη Νάουσα. Τα παιδιά δούλεψαν σκληρά και νοµίζω, ότι µε την ολοκλήρωση της προετοιµασίας αυτό θα φανεί. Εχουµε ένα ιδιαίτερα δυνατό τιµ και αυτό µε κάνει αισιόδοξο για το ποδόσφαιρο που µπορούµε να παίξουµε, το οποίο θα είναι επιθετικό», συµπλήρωσε ο κ. Αµανατίδης. Τα πρώτα δείγµατα γραφής θα δοθούν στο µεθαυριανό φιλικό, µε αντίπαλο την Αναγέννηση, στα Γιαννιτσά.

Στο µεταξύ, πολύ κοντά στην απόκτηση του Σ. Κωνσταντινίδη βρίσκεται ο Εθνικός Αστέρας. Ο 33χρονος επιθετικός, που έµεινε πρόσφατα ελεύθερος από τον Πανσερραϊκό, θεωρείται ιδανικός για να πλαισιώσει τη γραµµή κρούσης. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρηµένο στάδιο επαφών για συµβόλαιο ενός χρόνου. Εξάλλου, στο Ελατοχώρι και τα 3-5 Πηγάδια Νάουσας αντίστοιχα, βρίσκονται από χτες ο ∆ιαγόρας και ο Εθνικός, για το βασικό στάδιο της προετοιµασίας. Αύριο οι Ροδίτες θα αντιµετωπίσουν σε φιλικό αγώνα τους Πόντιους Κατερίνης, ενώ στον Εθνικό θα τεθεί υπό καθεστώς δοκιµασίας ο Βλ. Βουκαΐλοβιτς. Ο 27χρονος Σέρβος αγωνίζεται στο χώρο του κέντρου και έχει πλούσιο βιιογραφικό (σε Βοϊβοντίνα, Παρτιζάν, Μπέογκραντ και Ζένιτσα). Αντίθετα, δεν έπεισε και απορρίφθηκε ο Γερµανός επιθετικός Βίλεµσεν.


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΑΓΓΛΙΑ

Κινέζος θέλει τη Λίβερπουλ ΕΝΑΣ επιχειρηµατίας από το Χονγκ Κονγκ, ο Κένι Χουάνγκ, βρίσκεται σε προχωρηµένες διαπραγµατεύσεις για την αγορά της Λίβερπουλ, σύµφωνα µε τον αγγλικό Τύπο και µάλιστα πιέζει για να ολοκληρωθεί άµεσα η συµφωνία µε τους Τζίλετ και Χικς. Ο Χουάνγκ συζητά µε την Royal Bank of Scotland την αγορά του χρέους των «κόκκινων» (περίπου 380 εκατοµµύρια) και την επένδυση ενός ποσού για µεταγραφές (το οποίο στη συνέχεια θα µετοχοποιηθεί, ώστε να µπορεί να πιέσει τους Αµερικανούς ιδιοκτήτες της οµάδας). Ο Κινέζος χρηµατιστής, όµως, θέλει οποιαδήποτε συµφωνία να ολοκληρωθεί µέσα σε δύο εβδοµάδες, ώστε ο Χότζον να έχει χρόνο να πάρει τους παίκτες που χρειάζεται. Εκπρόσωποι της

πλευράς του, αλλά και ανώνυµες πηγές της τράπεζας, επιβεβαίωσαν τις επαφές µε τον επικεφαλής της εταιρίας επενδύσεων QSL Sports, που είναι επίσης µέτοχος των Κλίβελαντ Καβαλίερς, εµπορικός συνεργάτης των Νιου Γιορκ Γιάνκις και πρόεδρος στις κινεζικές λίγκες του µπάσκετ και του µπέιζµπολ. Στο µεταξύ, γεµάτος αγωνία περιµένει το επίσηµο ντεµπούτο του, στον µεθαυριανό αγώνα µε την Ραµποτνίτσκι, ο Τζο Κόουλ (φωτό). «Περιµένω να ζήσω για πρώτη φορά την ατµόσφαιρα του Ανφιλντ ως παίκτης της Λίβερπουλ. Πιστεύω πως σύντοµα θα µπορέσουν οι οπαδοί µας να µε δουν στην καλύτερή µου κατάσταση», δήλωσε ο διεθνής µέσος. Χτες επέστρεψαν στις προπο-

νήσεις οι διεθνείς Τόρες, Ρέινα και Κάουτ και ο Κόουλ έσπευσε να «καλωσορίσει» τον Τόρες: «Ενας από τους λόγους που ήλθα ήταν για να παίξω µε τον Φερνάντο. Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει, τον έχω µελετήσει πολύ και είµαι έτοιµος να του δώσω τις πάσες που θέλει». Στο µεταξύ, µε τρεις αγώνες αρχίζει απόψε η ευρωπαϊκή εβδοµάδα. Για το Τσάµπιονς Λιγκ η Αντερλεχτ υποδέχεται την ουαλική TNS (πρώτο µατς 3-1) και η Χάποελ την Ακτόµπε από το Καζακστάν (0-1), ενώ για το Γιουρόπα Λιγκ η Ραπίντ Βιέννης φιλοξενεί την βουλγαρική Μπερόε (1-1). Τέλος, ο Κάρλες Πουγιόλ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει για άλλα δύο χρόνια στην εθνική Ισπανίας (µέχρι το Euro 2012).

Ραουλ... µάνια Ο θρυλικός Ισπανός κέρδισε τις καρδιές οπαδών και συµπαικτών στη Σάλκε, µε τα δύο γκολ σε βάρος της Μπάγερν. Ο Μαρτσένα στη Βιγιαρεάλ Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Δ

ύο γκολ στην δεύτερη, µόλις, συµµετοχή του µε τη φανέλα της Σάλκε, ήταν αρκετά για να βάλουν τον Ραούλ στις καρδιές των οπαδών της οµάδας. Ο βετεράνος Ισπανός σκόραρε δύο φορές σε βάρος της Μπάγερν, στον τελικό του Λιγκ Καπ (3-1) και το δεύτερο γκολ, µε εντυπωσιακό σκαφτό σουτ από τη γραµµή της περιοχής, έκανε το γύρο του κόσµου. «Δεν σκόπευα να τον χρησιµοποιήσω, αλλά ήθελε οπωσδήποτε να παίξει και ο κόσµος µαζεύτηκε για να τον δει», σχολίασε ο Φέλιξ Μάγκατ. «Εχω πετύχει αρκετά γκολ σαν αυτό. Το αφιερώνω στον κόσµο, που µε υποδέχτηκε µε απίστευτο τρόπο, από τη µέρα που έφτασα στο Γκελζενκίρχεν. Επίσης, οι συµπαίκτες µου µε βοήθησαν πολύ να εγκλιµατιστώ στο νέο µου περιβάλλον και στην οµάδα», δήλωσε ο Ραούλ. Ακόµη πιο εντυπωσιασµένοι ήταν οι συµπαίκτες του. «Σαν νέος ονειρευόµουν πάντα να παίξω µε έναν τέτοιο συµπαίκτη και τώρα που έγινε δεν µπορώ να το πιστέψω. Μέχρι τώρα τον ήξερα µόνο από την τηλεόραση», είπε ο Αλεξάντερ Μπαουµγιόχαν, ενώ ο Κροάτης Ιβάν Ράκιτιτς συµπλήρωσε: «Οταν του δίνεις

την µπάλα, είναι σαν να... βάζεις τα χρήµατά σου σε ελβετική τράπεζα». Στο µεταξύ, ο Ραούλ θα έχει σύντοµα και παρέα στο Γκελζενκίρχεν αφού ο Μάγκατ ετοιµάζεται να φέρει το νεαρό συµπατριώτη του Σέρχιο Εσκουδέρο από την Μούρθια. Στην Ισπανία, η κυριότερη µεταγραφή ήταν αυτή του Κάρλος Μαρτσένα. Ο 31χρονος αµυντικός της Βαλένθια µετακόµισε στη γειτονική Βιγιαρεάλ, όπου υπέγραψε τριετές συµβόλαιο και δήλωσε: «Ελπίζω να βοηθήσω στη λύση των οικονοµικών προβληµάτων της Βαλένθια και να βάλω ένα λιθαράκι στην κατασκευή του καινούργιου γηπέδου». Ακόµη, η νεοφώτιστη Σαραγόσα απέκτησε τον Ραούλ Ταµούδο από την Εσπανιόλ. Στην Τσέλσι, ο Κάρλο Αντσελότι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κινηθεί για την απόκτηση του Κακά και επανέλαβε ότι ο Ασλεϊ Κόουλ δεν πρόκειται να πουληθεί. Κατά τα άλλα, αυτή την εβδοµάδα αναµένονται εξελίξεις στις υποθέσεις των Μαϊκόν και Μπαλοτέλι, η Λάτσιο βρίσκεται κοντά στην απόκτηση του Βραζιλιάνου Ερνάνες, ο Ιβάν Κλάσνιτς έµεινε ελεύθερος από τη Ναντ και ο Ιρλανδός Αϊντεν Μακ Γκίντι πηγαίνει σήµερα στη Μόσχα για να συζητήσει µε την Σπαρτάκ Μόσχας.

Αποθέωση για τον Ραούλ

ΑΝΤΕΡΣΟΝ

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

Είχε... άγιο

Συγγνώµη από τον «Σούµι»

ΑΠΟ θαύµα γλίτωσε τη ζαωή του, τα ξηµερώµατα της Κυριακής, ο Αντερσον (φωτό) της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βραζιλιάνος, που βρίσκεται σε περίοδο αποθεραπείας, έκανε διακοπές στην Μπράγκα της Πορτογαλίας και ξενύχτησε σε κλαµπ της περιοχής. Οδηγώντας πιθανότατα µεθυσµένος, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και χτύπησε σε τοίχο, πριν καταλήξει σε γειτονικό ...χωράφι. Ο 22χρονος και οι δύο συνεπιβάτες του (ένας φίλος του και µια κοπέλα) ανασύρθηκαν αναίσθητοι και λίγο αργότερα το αυτοκίνητο έπιασε φωτιά, προκαλώντας τρόµο σε όσους σταµάτησαν για να βοηθήσουν. Κανείς από τους τραυµατίες δεν είχε κάτι σοβαρό και µετά τις πρώτες βοήθειες έφυγαν από το νοσοκοµείο.

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ζήτησε χτες ο Μίκαελ Σουµάχερ από τον Ρούµπενς Μπαρικέλο για το παρ’ ολίγον ατύχηµα στην πίστα της Βουδαπέστης, κατά το κυριακάτικο γκραν πρι, όταν ο Βραζιλιάνος προσπάθησε (και τα κατάφερε) να τον προσπεράσει. «Ξανάδα στο βίντεο και οφείλω να πω ότι ο ελιγµός µου ήταν επικίνδυνος και ότι δίκαια µε τιµώρησαν. Ηθελα να εµποδίσω τον Μπαρικέλο, αλλά δεν είχα σκοπό να τον θέσω σε κίνδυνο. Αν έχει αυτή την εντύπωση, του ζητάω συγγνώµη», δήλωσε ο βετεράνος Γερµανός, που θα χάσει δέκα θέσεις στη σειρά εκκίνησης του επόµενου γκραν πρι (στις 29 του µήνα στο Βέλγιο). Ο Μπαρικέλο ήταν ιδιαίτερα εκνευρισµένος µετά τον αγώνα, όταν δήλωσε: «Αν ο Μίκαελ θέλει να πάει στον Παράδεισο, εφόσον πρόκειται να πάει στον Παράδεισο, είναι δικό του θέµα. Εγώ, όµως, δεν θέλω να πάω πριν από αυτόν...».

ΤΟΝ αποκλεισµό των Ριµπερί και Μπενζεµά από την Εθνική Γαλλίας, µέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση µε την ανήλικη πόρνη, ζήτησε µε δηλώσεις της η υπουργός Αθλητισµού Ροσελίν Μπασελό, αν και συµπλήρωσε πως θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Λοράν Μπλαν. Στην Ακτή Ελεφαντοστού έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο Ερικσον, αφού ο Σουηδός δεν συµφώνησε να συνεχίσει στον πάγκο της αφρικανικής οµάδας, ενώ στην Αυστραλία υπηρεσιακός εκλέκτορας ανέλαβε ο Ολλανδός τεχνικός διευθυντής Χαν Μπέργκερ. Τέλος, οµάδα Αµερικανών επιχειρηµατιών αγόρασε το όνοµα του «Κόσµος» της Νέας Υόρκης και ονόµασε τον Πελέ επίτιµο πρόεδρό της. Ο Βραζιλιάνος θρύλος, µαζί µε τον Μπεκενµπάουερ και τον Κάρλος Αλµπέρτο, είχαν φορέσει τη φανέλα της στο παρελθόν, αλλά ο «Κόσµος» διαλύθηκε το 1985.


20

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΤΩΝ Σ

Το «πουλέν» τ

Ο Κολομβιανός Τόχα έχει εντυπωσιάσει τον Αργεντιν σε πολλές θέσεις της μεσαίας γραμμής. Ο Σάντος στο Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

O Ο Φερνάντο Σάντος έκανε τις πρώτες κλήσεις

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ

«Νέο αίμα» στην Εθνική ΑΡΚΕΤΕΣ εκπλήξεις στις πρώτες του κλήσεις επιφύλασσε ο Φερνάντο Σάντος εν όψει της φιλικής αναμέτρησης της Εθνικής μας με τη Σερβία την Τετάρτη (11/8, 21:30) στο Βελιγράδι. Ο Ομοσπονδιακός μας προπονητής κάλεσε για πρώτη φορά τους Μαρίνο, Γκέντσογλου και Γιάννη Παπαδόπουλο, ενώ επανέφερε στο Εθνικό μας συγκρότημα μετά από περίπου 2,5 χρόνια τον Παντελή Καφέ, ο οποίος είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο τον Φεβρουάριο του 2008, σε τουρνουά στην Κύπρο. Ακόμη, ο κ. Σάντος κάλεσε τον Μανιάτη, ο οποίος είχε κληθεί τον περασμένο Μάρτιο για το φιλικό με τη Σενεγάλη, αλλά δεν αγωνίστηκε, τον Μήτρογλου ο οποίος αγωνίστηκε με την εθνική ως αλλαγή, στον πρώτο αγώνα μπαράζ με την Ουκρανία. Ο Πορτογάλος σε σχέση με την αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέκλεισε τους Χαριστέα, Μόρα, Πατσατζόγλου, Πρίττα και Τζιόλη, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν μπει σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων με τις ομάδες τους. Ωστόσο προτίμησε τους πέντε Ελληνες (Παπασταθόπουλο, Κυργιάκο, Σαμαρά, Γκέκα και Τζαβέλλα), που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Ο τελευταίος είχε αποκλειστεί την τελευταία στιγμή από την αποστολή της Εθνικής στο Παγκόσμιο κύπελλο. Η αποστολή, που θα συγκεντρωθεί το βράδυ της Κυριακής (8/8) αποτελείται ακόμη από τους Σηφάκη, Τζόρβα, Μαλεζά, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Σπυρόπουλο, Βύντρα, Κατσουράνη, Καραγκούνη,

Νίνη, Τοροσίδη, και Σαλπιγγίδη. ΕΛΠΙΔΕΣ: Νέα πρόσωπα στην Εθνική Ελπίδων είναι ο Αστέριος Γιακουμής του Αγροτικού Αστέρα και ο Γιάννης Φετφατζίδης του Ολυμπιακού για τη φιλική αναμέτρηση με την Ελβετία (11/8, 20:30). «Θέλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τον σημαντικό αγώνα με την ΠΓΔΜ στις 4/11, τον τελευταίο για μας για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Βρισκόμαστε στην πρώτη θέση του ομίλου και θέλουμε να παραμείνουμε σ’ αυτήν έως το τέλος. Θέλω να τονίσω ότι πέντε παίκτες που συμμετείχαν στον εκτός έδρας αγώνα με την Αγγλία μετέχουν στην αποστολή της Εθνικής Ανδρών για το φιλικό με τη Σερβία. Ενα θετικό γεγονός για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που μας γεμίζει όλους με ικανοποίηση», υπογράμμισε, ο Γιώργος Γεωργιάδης, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ. Αναλυτικά ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός κάλεσε τους εξής: Παπαδόπουλος (Σάλκε), Ανάκογλου, Παπάζογλου (Πανσερραϊκός), Φετφατζίδης Κατσικογιάννης (Ολυμπιακός), Μανωλάς (ΑΕΚ), Αποστολόπουλος, Σκόνδρας (Ατρόμητος), Παπάζογλου, Αθανασιάδης Κουτσιανικούλης (ΠΑΟΚ), Δημούτσος, Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός), Γιάντσης (Κέρκυρα), Αργυρόπουλος (Αστέρας Τρίπολης), Σιόβας (Πανιώνιος), Στρατηλάτης (Λεβαδειακός), Γιακουμής Στέργιος (Αγροτικός Αστέρας). ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΒΔΕΛΑΣ

Χουάν Κάρλος Τόχα υπέγραψε πριν από λίγες μέρες το συμβόλαιό του με τον Αρη αλλά έχει ήδη προλάβει να γίνει το... πουλέν του Εκτορ Κούπερ. Ο Κολομβιανός μέσος έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο στον αγώνα με τη Γιαγκιελόνια, κέρδισε αμέσως θέση στην εντεκάδα των «κιτρίνων» και, όπως όλα δείχνουν, θα παίξει ηγετικό ρόλο στον ανανεωμένο Αρη. Ο Τόχα τα πήγε περίφημα ως αμυντικός χαφ δίπλα στον Ναφτί αλλά μπορεί να παίξει ακόμη ως αριστερός χαφ (είναι η φυσική του θέση) και ως επιτελικός μέσος, πίσω από τους δύο φορ. Το σίγουρο είναι ότι ο Κούπερ περιμένει πολλά από τον 25χρονο άσο και στον δημιουργικό τομέα. Αν ο Τόχα παίξει πάλι στον άξονα, δεν αναμένονται αλλαγές στην εντεκάδα. Αν όμως αγωνιστεί ως αριστερός χαφ και ο Πρίττας πάρει θέση δίπλα στον Ναφτί, ο Κάλβο θα μετατεθεί στη δεξιά πτέρυγα, αφήνοντας τον Χαβίτο εκτός εντεκάδας. Το πιθανότερο είναι πάντως να διατηρηθεί το σχήμα της Πολωνίας που, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται επιτυχημένο. Παρών στον αγώνα της Πέμπτης με τη Γιαγκιελόνια Μπιάλιστοκ θα είναι ο νέος ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός θα έχει μάλιστα, κατόπιν δικού του αιτήματος προς την ΠΑΕ Αρης, συνάντηση με τον Εκτορ Κούπερ. Ενας από τους παίκτες που κλήθηκαν από τον Φερνάντο Σάντος για τον φιλικό αγώνα της Εθνικής με τη Σερβία στο Βελιγράδι (11/8) είναι ο τερματοφύλακας των «κιτρίνων» Μιχάλης Σηφάκης που θα ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας την προηγούμενη του αγώνα.

Ο Τόχα εξελίσσεται σε «πολυεργαλείο» στα χέρια τ

ΞΑΝΘΗ

ΛΑΡΙΣΑ

«Ανεβαίνει επίπεδο»

«Κυνηγάει» Ιλάν

ΤΟ εγκώμιο των Μπόατενγκ και Στιούαρτ «έπλεξε» ο Νέιθαν Ελλινγκτον (φωτό). «Ο Τζορτζ Μπόατενγκ έχει κάνει μεγάλη καριέρα στα αγγλικά γήπεδα. Φυσικά και η εμπειρία του με τις συμμετοχές του στην Εθνική Ολλανδίας είναι κάτι ιδιαίτερο. Με την απόκτησή του η ομάδα ανεβαίνει επίπεδο. Με τον Τζόρνταν Στιούαρτ είμαστε μαζί στην ίδια ομάδα για 4η φορά (Μπρίστολ, Γουότφορντ, Ντέρμπι, Ξάνθη). Του αρέσει να ανακόπτει τους γρήγορους χαφ των αντιπάλων αλλά και να προωθείται», είπε ο Αγγλος φορ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Ανακοινώθηκε χτες η απόκτηση του Μπόγιαν Βρούτσινα. Ο Κροάτης φορ δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που ήρθα σε μια ομάδα με πολλές φιλοδοξίες και ποιότητα. Ο προπονητής και το τιμ δουλεύουν σ’ επαγγελματικά πρότυπα και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε τους στόχους της ομάδας. Υπόσχομαι ότι θα δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου». Επόμενος παίκτης που θα υπογράψει θα είναι ο Ντιόγο, ο οποίος αναχώρησε για την Ισλανδία για να φέρει τα πράγματα του. Ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς ζήτησε συνολικά τέσσερις μεταγραφές ακόμα.

Ο ΙΛΑΝ Αραούζο νταλ Ινια (φωτό) είναι ο παίκτης που θέλει η Λάρ πλευρό του Μακίνουα στην επίθεση. Η ΑΕΛ κατέθεσε πρόταση στον 29χρ χρι πρότινος παίκτη της Γουέστ Χαμ από την οποία έμεινε ελεύθερος. Οι «β του προσφέρουν τριετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 380.000 ευρώ Βραζιλιάνο να ζητάει αρχικά 500.000 ευρώ. Υπάρχει διαφορά, όμως κα πλευρές θέλουν να βρεθεί η χρυσή τομή. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σ ξη και πιθανόν σήμερα να γίνει γνωστό αν Λατινοαμερικανός με ιταλικό δια θα έρθει στην ΑΕΛ. ΚΑΒΑΛΑ: Ικανοποιημένος είναι ο Ντράγκαν Οκούκα από την απόδ ομάδας του στο φιλικό με τον Πανσεραϊκό και ως πριμ έδωσε ρεπό στους του. Ο Σέρβος απέρριψε τον Σκοτσέζο Αλαν Γκόου, ο οποίος δοκιμαζό την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ, ο Ονουάτσι συνεχίζει το ατομικό πρ μα και σύντομα θα ενταχθεί κανονικά στις προπονήσεις. Την Πέμπτη (18: «Πηγάδια» της Ξάνθης οι «Αργοναύτες» θα αντιμετωπίσουν σε φιλικό αγώ ΑΠΕ Κύπρου.


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

5

21

ΣΠΟΡ

του Κούπερ

νό τεχνικό, αφού μπορεί να αγωνιστεί με άνεση ο «Βικελίδης», αύριοι έρχονται οι Πολωνοί

του Κούπερ

ρισα στο ρονο μέβυσσινί» ώ με τον αι οι δύο σε εξέλιαβατήριο

δοση της ς παίκτες όταν από ρόγμαμ:30) στα ώνα την

Οι «κίτρινοι» προπονούνται στη Ν. Ραιδεστό, αφού τα έργα στο Ν. Ρύσιο δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μετά την αυριανή προπόνηση ο Εκτορ Κούπερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (13:00) για το παιχνίδι με την Γιαγκιελόνια, η αποστολή της οποίας αναμένεται σήμερα (15:20) στη Θεσσαλονίκη. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ρουμάνος Αλεξάντρου Ντεακόνου και βοηθοί του οι συμπατριώτες του Μίκλος Ιστβαν Νάγκι και Στέφαν Ράντου Γκινγκουλέατς. Ως τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο επίσης Ρουμάνος Σεμπαστιάν Κορτέσκου.

«Φεύγουν» τα εισιτήρια Ο κόσμος του Αρη δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον αγώνα με τη Γιαγκιελόνια και μολονότι το σκορ του πρώτου ματς καθιστά σχεδόν βέβαιη την πρόκριση στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, σπεύδει να αγοράσει εισιτήρια. Φαίνεται λοιπόν ότι την Πέμπτη, το «Κλεάνθης Βικελίδης» θα είναι γεμάτο. Στις κερκίδες θα βρίσκονται λογικά και οπαδοί της πολωνικής ομάδας που παρέλαβε 500 εισιτήρια για τη Θύρα 4 και 100 για τη Θύρα VIP. Σε ό,τι αφορά τα μεταγραφικά, ο Αρης αναμένεται να αποκτήσει τουλάχιστον δύο ακόμη παίκτες. Για τη μεσαία γραμμή φαβορί είναι ο Αργεντινός Πρεντιχέρ που ανήκει στην Πόρτο. Ο Κούπερ έχει ζητήσει επίσης έναν ακόμη φορ (εξετάζονται ήδη κάποιες προτάσεις), ενώ σε περίπτωση πώλησης του Κάλβο ενδέχεται να προκύψει και θέμα τρίτης μεταγραφής. Επίσης, λέγεται πως ο τεχνικός του Αρη εκτιμά ότι η ομάδα δεν είναι πλήρης και στη θέση του αριστερού μπακ, αφού ο Βραζιλιάνος Μισέλ έχει κατεξοχήν επιθετικογενή χαρακτηριστικά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ

Πρώτη νίκη με Αλ Σαντ ΤΗΝ πρώτη του φιλική νίκη με σκορ 2-0 επί της Αλ Σαντ από το Κατάρ πέτυχε ο Ολυμπιακός Βόλου χάρισε σε δύο γκολ των Πλιάγκα (45΄φωτό) και Μητρόπουλου (48΄). Ωστόσο ο προπονητής της ομάδας Σάκης Τσώλης υποστηρίζει ότι η ομάδα του χρειάζεται έναν επιθετικό. «Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο δεν έχουμε σέντερ φορ. Θέλαμε και στόπερ αλλά προς έκπληξή μας καλυφθήκαμε με τον Βαγγέλη Γκότοβο που πήραμε από την Αναγέννηση Σερρών. Η θέση που μας "καίει" περισσότερο είναι του επιθετικού. Ευχόμαστε όταν επιστρέψουμε στο Βόλο να τον έχουμε μαζί μας», είπε. ΤΡΙΠΟΛΗ: Σε φιλικό παιχνίδι που έδωσε στο Αίγιο ο Αστέρας κέρδισε τον τοπικό Παναγιάλειο με 1-3 ( 1΄Μπουλούμπασης 1-0, 24΄ Αράς 1-1, 44΄ Ροτζέριο, 1-2, 72΄ Μπακασέτα, 1-3). ΚΕΡΚΥΡΑ: Ο Ντένις Επστάιν συμφώνησε για να αγωνιστεί στους «Φαίακες» ως δανεικός από τον Ολυμπιακό και σήμερα αναμένεται να υπογράψει το συμβόλαιο του.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Με το μυαλό στο Ισραήλ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το ρόστερ του, οι μεταγραφές, όμως, θα πρέπει να περιμένουν, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ τη Μακάμπι, στον επαναληπτικό του 2-1 στο Καραϊσκάκη. Ο Ε. Λίνεν ζήτησε από τους παίκτες του να παρουσιαστούν ιδιαίτερα σοβαροί, αφενός διότι το σκορ δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ομάδα του, αφετέρου διότι οι Ισραηλινοί μεταμορφώνονται προς το καλύτερο στην έδρα τους. Στον Ολυμπιακό δεν θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο αποκλεισμού κι αυτό γιατί, εκτός από οικονομικό κόστος, μια ενδεχόμενη αποτυχία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πρεστίζ της ομάδας. Σε ό,τι αφορά την 11άδα, μολονότι τα πάντα είναι (ακόμη) ρευστά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι Ιμπαγάσα και Ριέρα θα πάρουν χρόνο συμμετοχής. Στο μεταξύ, η βία στα γήπεδα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Β. Μαρινάκη με το Γ. Νικητιάδη. Στη συνάντηση που είχε ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού με τον υφυπουργό Πολιτισμού υπήρξε ταύτιση απόψεων επί του θέματος. Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση» ενώ «την απόλυτη στήριξη της Πολιτείας στην προσπάθεια καταπολέμησης της βίας», εγγυήθηκε από την πλευρά του ο κ. Νικητιάδης. ΑΚΑΡΠΗ απέβη και η χτεσινή συνάντηση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του

αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου.Σε αυτήν συμμετείχαν μεταξύ άλλων η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ν. Κωνσταντόπουλος.Οι «πράσινοι» ζήτησαν γραπτές εγγυήσεις σχετικά με την υλοποίηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί προφορικά και, άνευ αυτών, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω συζητήσεις. Ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε τον Παναθηναϊκό ότι οδήγησε τη συνάντηση σε αδιέξοδο, ενώ η απάντηση της ΠΑΕ ήταν ότι «θέλουμε γήπεδο και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια». ΤΗ σιγουριά πως η ΑΕΚ θα είναι καλύτερη σε σχέση με την περσινή σεζόν εξέφρασε ο Ντ. Μαϊστόροβιτς κατά την άφιξη της αποστολής της ομάδας από την Αυστραλία. «Κάναμε ένα ακόμα καλό βήμα και είναι σίγουρο ότι είμαστε καλύτεροι από την περσινή σεζόν. Ομως, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας», τόνισε ο Σουηδός αμυντικός. Στο μεταξύ, οι καλές εμφανίσεις του Μπερνς στα φιλικά προετοιμασίας, θα τον «κρατήσουν» στο ρόστερ της ερχόμενης σεζόν, ενώ την ίδια στιγμή ξένα δημοσιεύματα φέρουν την Κολόν Σάντα Φε να ενδιαφέρεται να πάρει πίσω τον Μπλάνκο, τρία χρόνια μετά την πώλησή του στην ΑΕΚ. Μάλιστα η «Ole» επικαλείται την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι με ένα ποσό κοντά στα 2 εκατ. ευρώ η ΑΕΚ θα συναινούσε στην παραχώρησή του.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

Περιμένει Νατσούρα ΤΗΝ απάντηση του Αντ. Νατσούρα (φωτό) περιμένουν οι διοικούντες τον Πανθρακικό, καθώς ο 30χρονος αμυντικός έχει δεσμευτεί να απαντήσει μέχρι σήμερα στην πρόταση της ομάδας για μονοετή συνεργασία. Η ομάδα της Κομοτηνής οριστικοποίησε άλλα δύο φιλικά, αύριο με αντίπαλο τον ΑΟ Χανίων και το Σάββατο κόντρα στον Ατρόμητο Γερασκή. Στο μεταξύ, μετά από απουσία ενός χρόνου ο Δ. Σαμαράς επιστρέφει στη Βέροια. Ο έμπειρος αμυντικός, ο οποίος αγωνίστηκιε πέρσι με τη φανέλα της Δόξας, ήρθε σε προφορική συμφωνία με τους επιτελείς της ΠΑΕ, ενώ πέρασε και από εργομετρικές εξετάσεις. Εξάλλου, αρνητική απάντηση εισέπραξε ο Ιωνικός στην πρόταση συνεργασίας, που απηύθυνε στο Γ. Ζησόπουλο. Στη Ρόδο παρελθόν αποτελούν οι Αντωνούρης, Τσακμακίδης, ενώ η Κοζάνη απέκτησε τους αμυντικούς, Χρ. Τλούπα και Γ. Παπαδόπουλο. Τέλος, σε χτεσινά φιλικά παιχνίδια, ο ΠΑΣ κέρδισε 4-0 τη Δόξα Κρανούλας (4’ Σκούφαλης, 34’ Κώτσιος, 47’, 51’ Μπακαγιόκο), ενώ ΟΦΗ και Εθνικός Αστέρας ήρθαν ισόπαλοι 1-1 στο Καρπενήσι (45’- πέναλτι Βερόν - 65’ Παλάσκας).


22

6

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Εσείς το αφεντικό Ερασιτέχνης και ΤΑΚ Ηρακλής κάλεσαν τον κόσµο της οµάδας να γίνει ο µεγαλοµέτοχος της υπό σύσταση «κυανόλευκης» ΚΑΕ Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Μ

ε το σύνθηµα «ο Ηρακλής στα χέρια του κόσµου του» οι ιθύνοντες της οµάδας παρέθεσαν χτες συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας τους τρόπους µε τους οποίους ο κόσµος µπορεί να αποκτήσει µετοχές της υπό σύσταση ΚΑΕ. Ερασιτέχνης και επιτροπή µπάσκετ έστειλαν το µήνυµα στους φιλάθλους, προκειµένου να καλύψουν το µετοχικό κεφάλαιο των 240.000 ευρώ. Ο επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής, Φώτης Θέος, αποκάλυψε το πλάνο. «Ξεκινάµε ώστε ο κόσµος να πάρει την οµάδα στα χέρια του. Για τη νέα εταιρία «ΚΑΕ Ηρακλής 2010» µε µετοχικό κεφάλαιο 240.000 ευρώ, έχουν εκδοθεί 8.000 µετοχές των 30 ευρώ και θα πωλούνται στον Γ.Σ. καθηµερινά (σ.σ. στο Κατσάνειο 09:00-17:00 και στο Ιβανώφειο 17:0021:00). Ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να παρέχει πλήρως ονοµατεπώνυµο, επάγγελµα, διεύθυνση, ΔΟΥ, ταυτότητα, τηλέφωνα επικοινωνίας και ΑΦΜ. Το πλάνο είναι 2.400 Ηρακλειδείς να δώσουν από 100 ευρώ. Πέρα από τις µετοχές, θα λαµβάνουν δωρεάν διαρκείας, έκπτωση 15% στην µπουτίκ και δωρεάν εγγραφή στον Ερασιτέχνη», τόνισε ο κ.

ΣΤΙΒΟΣ

Μέτρια παρουσία ΜΕΤΡΙΑ χαρακτηρίζεται η παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στη Βαρκελώνη της Εθνικής µας οµάδας η οποία επέστρεψε χτες στην Αθήνα (φωτό). Τα µετάλλια έλειψαν ενώ η καλύτερη θέση προήλθε από τον Περικλή Ιακωβάκη στα 400µ. µε εµπόδια (5ος). Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο 20χρονος Λυκούργος Τσάκωνας, ο οποίος στα 200µ. Ανδρών όχι µόνο πέρασε στον τελικό, αλλά κατέλαβε την 7η θέση. Η Γεωργία Κοκλώνη πήρε µέρος επίσης σε τελικό, στα 100µ., καταλαµβάνοντας επίσης την έβδοµη θέση. Στο τριπλούν των γυναικών η Αθανασία Πέρρα ταξίδεψε στη Βαρκελώνη µε την 4η καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη αλλά στον τελικό περιορίστηκε στη δέκατη θέση. Στο αντίστοιχο αγώνισµα των Ανδρών ο ∆ηµήτρης Τσιάµης πήρε τη 13η θέση. Στο ύψος των Ανδρών, ο Κώστας Μπανιώτης κατέλαβε την 8η θέση. Την ίδια θέση πήρε στο αντίστοιχο αγώνισµα των Γυναικών η Τόνια Στεργίου, η οποία ισοφάρισε την καλύτερη φετινή της επίδοση µε 1.92µ. Οι ελπίδες για µετάλλιο εναποτέθηκαν στον Λούη Τσάτουµα. Ο Ελληνας πρωταθλητής του µήκους χρειάστηκε µόνο ένα άλµα για να προκριθεί στον τελικό, αλλά κι εκεί έκανε την εµφάνισή της η «κατάρα» των άκυρων αλµάτων. Εκανε µόλις δύο έγκυρα και το ένα, στα 8.09µ., του χάρισε την 6η θέση.

Αγορά µετοχών της ΚΑΕ από τον κόσµο περιµένουν οι ιθύνοντες του Ηρακλή Θέος και συνέχισε: «Ο Ερασιτέχνης έχει το 10% και εµείς θα είµαστε µια οµάδα διαχείρισης. Οποιος θέλει µπορεί να καταβάλει ολόκληρο το ποσό και να πάρει µια οµάδα καθαρή, µε πηγές εσόδων χωρίς να τα έχει εκχωρήσει». Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Κωνσταντίνος Γωγάκος, έστειλε το δικό του µήνυµα. «Είναι στοίχηµα για µας να είναι ο κόσµος ο ιδιοκτήτης της οµάδας. Θέλουµε τη συµπαράσταση όλων. Κάνουµε έκκληση σε όλους όσους αγαπούν το τµήµα να έρθουν να βοηθήσουν όχι µόνο να καλύψουµε το µετοχικό κεφάλαιο αλλά

και να το υπερκαλύψουµε», είπε ο επικεφαλής του Γ.Σ. και συνέχισε: «Στόχος είναι να γίνει µέσα στον Αύγουστο η σύσταση. Βασικό είναι ότι τα µέλη του Γ.Σ., αν πάρουν µετοχές θα είναι µέτοχοι για µια τριετία. Αν δεν καλυφθεί το µετοχικό κεφάλαιο τότε θα γίνει νέο κάλεσµα, ανοικτό αυτή τη φορά». Το µέλος της επιτροπής µπάσκετ, Νίκος Αγγέλου, επισήµανε: «Εµείς που ίσως διαχειριστούµε την οµάδα, θα προσπαθήσουµε να έχουµε τον Ηρακλή µια τακτοποιηµένη οικογένεια και η πορεία µας να είναι θετική. Η οµάδα

µας αποτελεί το πιο θετικό κοµµάτι της Α1». Oι αριθµοί λογαριασµών για την αγορά µετοχών της ΚΑΕ Ηρακλής: Αγροτική 0690101603387, ΙΒΑΝ GR 7704323160000690101603 387, Eurobank 0026 0139 35 0101194286, ΙΒΑΝ GR 5002 601390000350101194286. Στο µεταξύ, οι ιθύνοντες του Ηρακλή συµφώνησαν µε τους Καραποστόλου, Τσαµάτο, Δέσπο για τα περσινά χρήµατα, ενώ οι Κώστας Πιλαφίδης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Χοσέ Λουίς Γκαλιλέα είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Λευτέρη Κακιούση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

«Τίποτα δε φοβίζει την Εθνική» Η ΕΘΝΙΚΗ Ανδρών συνεχίζει την προετοιµασία της για το Μουντοµπάσκετ της Τουρκίας και ο Γιάννης Μπουρούσης έστειλε το µήνυµα: «∆ε µας φοβίζει τίποτα». Ο διεθνής σέντερ µίλησε για τη φετινή προσπάθεια διάκρισης και επισήµανε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να µας φοβίζει. Ελπίζουµε να κάνουµε χαρούµενους τους Ελληνες και να πάρουµε ένα µετάλλιο». Και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν διαφορές σε σχέση µε πέρυσι γιατί πλέον γνωρίζουµε τον προπονητή. Πέρυσι ήταν καινούργια η οµάδα µε νέους παίκτες και προπονητή. Φέτος µε την προσθήκη των ∆ιαµαντίδη και Τσαρτσαρή η οµάδα έχει αποκτήσει και εµπειρία, πέρα από το ταλέντο. Είναι ποιοτικές οι διαφορές σε σχέση µε πέρυσι».

Αναφορικά µε τα στοιχεία στο παιχνίδι της Εθνικής ο άσος του Ολυµπιακού επισήµανε ότι «στον προπονητή αρέσει το γρήγορο παιχνίδι. Θα πρέπει να δούµε, αν µπορούµε να το βγάλουµε στα φιλικά, ώστε να βγει και στα επίσηµα». Η αποστολή της Εθνικής αναχωρεί σήµερα για την Κύπρο, όπου θα πάρει µέρος σε διεθνές τουρνουά. Αναλυτικά το πρόγραµµα του τουρνουά: Παρασκευή, 21:00 Ελλάδα - Γερµανία (Λευκωσία, Κ.Γ. «Τάσσος Παπαδόπουλος»). Σάββατο, 21:00 Ελλάδα - Ρωσία (Λεµεσός, Κ.Γ. «Σπύρος Κυπριανού»). Κυριακή, 21:00 Ελλάδα - Κροατία (Λευκωσία, K.Γ. «Τάσσος Παπαδόπουλος»).

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Ελπίδες για διακρίσεις ΓΙΑ την Βουδαπέστη αναχώρησε (φωτό) η Εθνική Υγρού Στίβου, όπου θα πάρει µέρος στο 30ό Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα το οποίο ξεκινά αύριο, έχοντας ελπίδες για διακρίσεις. Την αποστολή απαρτίζουν οι: ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Σολωµού, Πλατανιώτη, Κουτίδη, Παπάζογλου, Παπανδρέου, Τζώρτσου, Γιαλίδη, Μπαχτσεβανίδου, Αλζιγκούζη-Κοµινέα, Μαλεκάκη, Κοστράκη, Τσίτου. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Γιαννιώτης, Φωκαΐδης, Λυµπερτά, Αραούζου, ∆ράκου, Ευσταθίου, Γρηγοριάδης, Εξάρχου, ∆ρυµωνάκος, ∆ηµητριάδης, Καλάργαρης, Χαλκίδη, Τσαγκαράκης, Ζήσιµος. ΚΑΤΑ∆ΥΣΕΙΣ: Μάνος, Παπαρούνας, Τζίφας. ΒΟΛΕΪ: χωρίς το Νίκο Ρουµελιώτη ξεκίνησε χτες η προετοιµασία της εθνικής Ανδρών, για τους δύο αγώνες µπαράζ µε την Τουρκία, τον επόµενο µήνα. Ο αρχηγός της Εθνικής (και του Αρη) αποφάσισε, για οικογενειακούς λόγους, να µην πάρει µέρος στους αγώνες που δίνουν το εισιτήριο για το Ευρωβόλεϊ και έτσι ο Τζούριτς θα µετακοµίσει οριστικά στη θέση του διαγώνιου. Στο µεταξύ, αναχωρεί σήµερα για τη Νέα ∆οϊράνη της ΠΓ∆Μ η εθνική εφήβων, όπου θα συµµετάσχει στο Βαλκανικό πρωτάθληµα. Πρώτη της αντίπαλος θα είναι αύριο η Βουλγαρία. ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: συνεχίζεται το Ιστιοπλοϊκό Κύπελλο Βορείου Ελλάδας. Το BAXIMUS µε το Θανάση Μπαξεβάνη στο τιµόνι ξεχώρισε ενώ το πλήρωµα του ΟΞΥΓΟΝΟΥ µε τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας Λάζαρο Τσαλίκη στο τιµόνι τερµάτισε δεύτερο και τρίτο τελείωσε το ELLINIX X. Στα ORCi το ΒΕΛΟΝΗ του Αλέξανδρου ∆ηµητρακόπουλου κέρδισε την πρωτιά και σε συνδυασµό µε τη δεύτερη χτεσινή του θέση φιγουράρει στην κορυφή του στόλου των συγκεκριµένων σκαφών. Το ΠΑΡΑΛΟΣ έµεινε δεύτερο, ενώ σε απόσταση βολής για τη 2η θέση βρίσκεται το ΑΙΟΛΟΣ.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Περιµένει Ταπούτο Ραντεβού του Σταυρόπουλου µε το Θεσσαλονικιό φόργουορντ. Νέα επαφή για την παραµονή του Γκετσέφσσκι. Στη λίστα και ο Ουίλι Σόλοµον! Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙ∆Η ΟΛΑ δείχνουν ότι πολύ σύντοµα η ΚΑΕ ΠΑΟΚ θ’ ανακοινώσει τις πρώτες συµφωνίες µε παίκτες για τη νέα σεζόν. Αλλωστε, τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν πλέον να στενεύουν, αφού ο «∆ικέφαλος» ψάχνει δέκα παίκτες και η προετοιµασία της οµάδας ξεκινά µόλις σε δύο εβδοµάδες. Σήµερα υπάρχει ένα προγραµµατισµένο ραντεβού του τεχνικού διευθυντή Νίκου Σταυρόπουλου µε τον Χρήστο Ταπούτο (φωτό). Το έδαφος είναι πρόσφορο για να οριστικοποιηθεί η παραµονή του 28χρονου φόργουορντ στο «παλατάκι». Ο παίκτης ικανοποίησε µε τις εµφανίσεις και την εν γένει παρουσία του. Ο ΠΑΟΚ έχει επικεντρώσει το

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Χάθηκε ο Μπέβερλι Ο ΝΤΟΥΣΑΝ Ιβκοβιτς ήθελε στον Ολυµπιακό τον Πάτρικ Μπέβερλι. Οµως ο Αµερικανός γκαρντ υπέγραψε για δύο χρόνια στους Μαϊάµι Χιτ των Τζέιµς, Ουέιντ και Μπος και οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν αλλού για πόιντ γκαρντ. Στο µεταξύ, δύο πρώην παίκτες της οµάδας του Πειραιά µάχονται για µία θέση στη Μακάµπι Τελ Αβίβ. Ο λόγος για τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη και τον Νίκολα Βούιτσιτς, έναν εκ των οποίων θα επιλέξει ο Ντέιβιντ Μπλατ. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ο Ζέλιµιρ Οµπράντοβιτς... το ξέκοψε ότι δε θέλει άλλον παίκτη στο ρόστερ του ΠΑΟ κι έτσι τα «σενάρια» για απόκτηση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ή για παραµονή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έλαβαν τέλος. ΚΑΒΑΛΑ: κοντά στην παραµονή του στην Καβάλα είναι ο Χριστόφορος Στεφανίδης ενώ οι «Αργοναύτες» περιµένουν το «ναι» του Μίροσλαβ Ραΐτσεβιτς. Στην Καλλιθέα, ο νεοφώτιστος Ικαρος έκανε µία ακόµη ηχηρή κίνηση µετά την απόκτηση του Γιάννη Καλαµπόκη, αφού ανακοίνωσε την απόκτηση του 22χρονου Αµερικανού φόργουορντ - σέντερ Ντιόν Τόµπσον ο οποίος έκανε σπουδαία καριέρα στους Τάρχιλς του Νορθ Καρολάινα (πέρυσι πρώτος σκόρερ µε 13.7 πόντους και δεύτερος ριµπάουντερ µε 6.7)!

ενδιαφέρον του στην περίπτωση του Θεσσαλονικιού, ενώ προτεραιότητα δίνει και στον Τοντόρ Γκετσέφσκι. Με τον ατζέντη του Σκοπιανού πραγµατοποιήθηκε χτες νέα επαφή προς την κατεύθυνση της καταβολής δεδουλευµένων και της παραµονής του παίκτη στην οµάδα. Ο Γκετσέφσκι αγωνιζόταν χτες στην Ουκρανία µε την Εθνική οµάδα της χώρας του. Με την επιστροφή του σήµερα είναι πιθανό να προχωρήσουν οι συζητήσεις, ώστε να συνεχίσει να φορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Αρκετές είναι οι οικονοµικές εκκρεµότητες µε παίκτες του περσινού ρόστερ, οι οποίοι δεν πρόκειται να παραµείνουν. Προτάσεις διακανονισµού έγιναν πρόσφατα στον Καυκή και τον Ντελινινκάιτις. Στο µεταξύ, καθώς ο «∆ι-

κέφαλος» αναζητά Αµερικανό πόιντ γκαρντ, ένας εκ των προταθέντων είναι και ο Ουίλι Σόλοµον. Ο παλιός παίκτης του Αρη έχει αρκετά υψηλό κασέ, ωστόσο η περίπτωσή του κάθε άλλο παρά αδιάφορα αντιµετωπίζεται απ’ τους υπεύθυνους του ΠΑΟΚ. Ακόµη, προτάθηκε ο αξιόλογος Σλοβένος πάουερ φόργουορντ, Ούρος Σλόκαρ. Τέλος, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε «την επέκταση της απόλυτα επιτυχηµένης συνεργασίας της µε το «Ιατρικό ∆ιαβαλκανικό Θεσσαλονίκης». Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το «∆ιαβαλκανικό» προσφέρει µία σειρά σηµαντικών παροχών σ’ όλους τους κατόχους των εισιτηρίων διαρκείας της ΚΑΕ ΠΑΟΚ της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011».

Ξεκαθάρισµα Κλείνουν τα µέτωπα Χατζηβρέττα, Ντικούδη, Κλαρκ κι ανοίγει νέος κύκλος στον Αρη. Χαραλαµπίδης, Ταπούτος στο προσκήνιο Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Μ

έσα στην εβδοµάδα που ξεκίνησε χτες θα ξεκαθαρίσει οριστικά τι µέλλει γενέσθαι µε τα «µεγάλα» συµβόλαια του Αρη για την ερχόµενη σεζόν. Ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο Δήµος Ντικούδης και ο Κίκι Κλαρκ ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγο- ρ ί α και µε τη διευθέτηση αυτών των υποθέσεων, ανοίγει και ο δεύτερος κύκλος της µεταγραφικής ενίσχυσης. Αναφορικά µε το θέµα του Χατζηβρέττα, οι συζητήσεις ανάµεσα στον αρχηγό και τη διοίκηση του Αρη συνεχίζονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει µία διαφορά 50.000 ευρώ για το τροποποιηµένο συµβόλαιο της νέας σεζόν. Ο 33χρονος γκαρντ επρόκειτο να πάρει 250.000 ευρώ, δέχτηκε να πέσει στα 150.000 και οι «κίτρινοι» του δίνουν 100.000. Με δεδοµένο όµως ότι και η οµάδα θέλει να τον κρατήσει και ο ίδιος να µείνει, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τοµή». Αλλωστε και ο ίδιος ο Χατζηβρέττας είχε δηλώσει ότι το οικονοµικό δε θα παίξει τον πρώτο ρόλο στην περίπτωσή του. Την ίδια ώρα, σήµερα αναµένεται να γίνει τελικά η συνάντηση του προέδρου της ΚΑΕ, Γιάννη Δαµιανίδη, µε τον εκπρόσωπο των Κλαρκ, Ντικούδη. Ο πρώτος θα λύσει το συµβόλαιό του και µε τον δεύτερο θα γίνει συζήτηση επίσης για λύση της συνεργασίας. Δύο ακόµη παί-

κτες που δεσµεύονται µε συµβόλαια είναι ο Γάιος Σκορδίλης και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης. Είναι όµως αµφίβολο αν θα βρίσκονται στο ρόστερ της νέας χρονιάς. Τον πρώτο ενδιαφέρεται σφόδρα να τον αποκτήσει ως δανεικό η Καβάλα, ενώ ο δεύτερος έχει υψηλό συµβόλαιο (140.000 ευρώ) για τα δεδοµένα του και όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχά. Παράλληλα, ο Σαρόν Ντρούκερ και οι διοικούντες την ΚΑΕ έχουν στραµµένη την προσοχή τους και στη µεταγραφική ενίσχυση. Μέσα στην εβδοµάδα πιθανώς να λύσει το συµβόλαιό του µε τον Πανελλήνιο ο Κώστας Χαραλαµπίδης και εφόσον συµβεί αυτό θα υπογράψει στον Αρη. Οι «κίτρινοι» θα έχουν ανοιχτές τις... κεραίες τους και στο σηµερινό ραντεβού του Χρήστου Ταπούτου µε τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, αφού ενδιαφέρονται έντονα για την απόκτηση του 28χρονου φόργουορντ. Στον Αρη είναι αισιόδοξοι ότι θα ντύσουν τον Ταπούτο στα κίτρινα, αν όµως αυτός παραµείνει στον «Δικέφαλο», η εναλλακτική λύση ακούει στο όνοµα Μίροσλαβ Ραΐτσεβιτς... Ο Ντρούκερ είχε ζητήσει από τη διοίκηση να ολοκληρωθεί το ρόστερ µέχρι τις 10 Αυγούστου, ώστε να είναι άπαντες παρόντες στην «πρώτη» της οµάδας, οπότε άµεσα αναµένονται εξελίξεις και µε τον Αµερικανό και τους κοινοτικούς που αποµένει να αποκτηθούν. Η περίπτωση του Σαµ Βαν Ρόσοµ συναντά δυσκολίες, αφού η Σαρλερουά «µπήκε σφήνα» για το δανεισµό του από την Αρµάνι Τζινς Μιλάνο, προσφέροντας µεγαλύτερο ποσό από τον Αρη για την κάλυψη του συµβολαίου του.

∆ΙΑΙΤΗΣΙΑ

Τέλος εποχής ΤΕΛΟΣ εποχής για τρεις διαιτητές στο πρωτάθληµα της Α1. Ο λόγος για τον Λάζαρο Βορεάδη, τον Νίκο Παπαδηµητρίου και τον Κώστα Μουζάκη, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τους πίνακες αξιολόγησης από την Ο∆ΚΕ. Αντίθετα, για έναν ακόµη χρόνο θα συνεχίσει να «σφυρίζει» ο Λεωνίδας Σπυρίδωνος που συµπληρώνει το 50ό έτος τον Οκτώβριο και µπορεί να βρίσκεται στους πίνακες για άλλη µια σεζόν. ΝΕΑΝΙ∆ΕΣ: την πρώτη θέση στον Α Οµιλο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος (Β΄Κατηγορίας) που διεξάγεται στην πόλη Τιµισοάρα της Ρουµανίας κατέκτησε η Εθνική Νεανίδων, η οποία εξασφάλισε παράλληλα και το εισιτήριο για τα προηµιτελικά. Το αντιπροσωπευτικό µας συγκρότηµα, πραγµατοποιώντας πολύ καλή εµφάνιση, επικράτησε µε 63-52 της οικοδέσποινας Ρουµανίας. ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ: µε µεγάλο πρωταγωνιστή τον σταρ των Σικάγο Μπουλς, Λούολ Ντενγκ (32π.) και τον Ποπς Μενσά Μπονσού να µετρά 14 πόντους και 18 ριµπάουντ, η Αγγλία ξεκίνησε µε διπλό 82-92 στην Ουγγαρία την προσπάθειά της για πρόκριση στο Ευρωµπάσκετ του 2011. Στον άλλον αγώνα της πρεµιέρας ο Πέρο Αντιτς µε 26 πόντους οδήγησε τα Σκόπια στην εκτός έδρας νίκη επί της Ουκρανίας µε 58-71.


24

φωνή

08

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΤΟ θέµα των αποδεσµεύσεων αναδεικνύεται σε µείζον πρόβληµα για τη διοίκηση του Αρη. Οι παίκτες που δεν έχουν θέση στα πλάνα του Εκτορ Κούπερ δεν έχουν συναινέσει, έως τώρα, στη λύση των συµβολαίων τους επιβαρύνοντας οικονοµικά την ΠΑΕ και προκαλώντας «συµφόρηση» στο ρόστερ. Το... επιµύθιο της ιστορίας είναι ότι στο εξής η διοίκηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλή όσον αφορά τη σύναψη πολυετών συµβολαίων. Β. Μ.

click

ΕΝΑΣ απ’ τους φίλους του ΠΑΟΚ που θα ταξιδέψουν αρκετές ώρες για να παρακολουθήσουν τη µεγάλη αυριανή αναµέτρηση είναι ο Αντώνης Μαυρέας. «Τι είναι 1.700 χιλιόµετρα για να δεις την αγαπηµένη σου οµάδα;», λέει ο βετεράνος µπακ του «∆ικεφάλου», που ταξιδεύει σήµερα απ’ την Καλαµάτα στη Θεσσαλονίκη. «Ο ΠΑΟΚ είναι τεράστια οµάδα. Τα 850 χιλιόµετρα της επιστροφής θα είναι εύκολη υπόθεση µετά την πρόκριση», προσθέτει. Γ. Β.

ΜΕΤΑ από 14 ολόκληρα χρόνια ο Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας είπε «αντίο» στους Κλίβελαντ Καβαλίερς προκειµένου να διεκδικήσει ένα πρωτάθληµα δίπλα στο φίλο του, ΛεΜπρόν Τζέιµς, στους Μαϊάµι Χιτ. Και για να αποχαιρετήσει τους φίλους της πρώην οµάδας του διάλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο: τους έγραψε γράµµα το οποίο δηµοσίευση η «Plain Dealer. «Μου µάθατε τη σηµασία των φίλων και της οικογένειας. Ελπίζω ότι µε καταλαβαίνετε. Το Κλίβελαντ θα είναι για πάντα το σπίτι µου», είπε. Α. Γκ.

ΜΕ φανέλες της... Μονακό και συγκεκριµένα τη δεύτερη εµφάνιση της οµάδας του Πριγκιπάτου (σκούρα φανέλα, κόκκινο σορτσάκι) αγωνίστηκε ο Ολυµπιακός Βόλου στο φιλικό παιχνίδι που έδωσε µε τη γαλλική οµάδα στο «Λουί Ντε». Αιτία ήταν το µικρής χωρητικότητας τσάρτερ που µετέφερε την αποστολή από τη Βερόνα, µε συνέπεια οι εµφανίσεις της οµάδας του Βόλου να µείνουν στην Ιταλία. Γ. Π.

φαλτσαριστά Και σε µας προκάλεσαν έκπληξη οι επιλογές Σάντος στην Εθνική. Γι’ αυτό, Ρεχάγκελ και πάλι Ρεχάγκελ. Μεταξύ αυτών που κλήθηκαν ήταν και ο Παντελής Καφές. Ενώ οι υπόλοιποι απλώς τον ήπιαν. Με το δίκιο του ο Γκέντσογλου χαρακτήρισε την εθνική οµάδα όνειρο ζωής. Ο Σάντος, όµως, τι όνειρο είδε; Εθνική χωρίς Χαριστέα, Τζιόλη και Σεϊταρίδη; Παραχάραξη της Ιστορίας, για να µην πούµε τίποτα χειρότερο.

Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ που επικρατεί στον Ηρακλή µεταφέρθηκε και στα φιλικά της Ιταλίας, εκεί που υποτίθεται ότι πήγε για να µονταριστεί µε αντιπάλους (στοιχειωδώς) δυνατές οµάδες. Αυτό δεν έγινε και µπορεί να µη γίνει ποτέ. Οι «κυανόλευκοι» έπαιξαν όλο κι όλο... µισό µατς µε την Κατάνια και, µε ανοιχτό το ενδεχόµενο πρόωρης επιστροφής στη Θεσσαλονίκη, η οµάδα κινδυνεύει να πάει στο πρωτάθληµα έχοντας κάνει µια από τις πιο ελλιπείς προετοιµασίες. Γ. Π.

Η επάνοδος του Μέσι ΤΥΧΕΡΟΙ οι Κορεάτες φίλαθλοι, αφού θα είναι οι πρώτοι που θα δουν φέτος τον Λιονέλ Μέσι. Η Μπαρτσελόνα έφτασε χτες στη Σεούλ για να δώσει φιλικούς αγώνες και ο Αργεντινός, που ενσωµατώθηκε στην αποστολή, ήταν αυτός που συγκέντρωσε τα φώτα της δηµοσιότητας στο αεροδρόµιο.

TVεπιλογές

11.00 12.30 14.00 15.40 17.00 17.55 19.00 21.30 22.00 22.00 22.30 00.00

Fina Mare Nostrum (κολύµβηση, Ε) Αυστραλία - Αγγλία (ράγκµπι, Ε) Πρωτάθληµα Freestyle Motocross (Ε) Ελληνικές Ιπποδροµίες (Μαρκόπουλο, Ζ) Ιντερνασιονάλ - Σάο Πάουλο (ποδόσφαιρο, Ε) Αθλητικές Ειδήσεις (εκποµπή, Ζ) Σπαρτάκ Μ. - ΤΣΣΚΑ Μ. (ποδόσφαιρο, Ε) Αγώνες Αυτοκινήτων Nascar (Μ) Παλµέιρας - Κορίνθιανς (ποδόσφαιρο, Ε) Αργεντινή - Σκοτία (ράγκµπι, Ε) Παγκόσµιο Superleague Formula (Ε) Ολυµπιακός - Μακάµπι (ποδόσφαιρο, Ε)

Novasports 1 Novasports 3 Novasports 1 Novasports 7 Novasports 1 ΕΤ-3 Novasports 1 Novasports 1 Novasports 2 Novasports 3 Novasports 1 Novasports 1

ΤΟ πρόσφατο Ευρωπαϊκό Στίβου επαναπροσδιόρισε στη σωστή του βάση τον ελληνικό κλασικό αθλητισµό. Κάποια πλασαρίσµατα σε τελικούς και ίσως ένα - δύο µετάλλια που στο τέλος δεν ήρθαν. Μέχρι εκεί... ∆ΕΝ ξέρουµε τι έχει στο µυαλό του ο κ. Θεοδωρίδης, αλλά ο Πανσερραϊκός έχει µείνει πίσω σε µεταγραφές και ο χρόνος πιέζει πολύ. Και φυσικά η χρονιά που έρχεται θα ’ναι πολύ δύσκολη.

Ο ∆ΗΜΗΤΡΗΣ Βεργίνης βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών οµάδων, µεταξύ των οποίων και οι τρεις της Θεσσαλονίκης, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και ο Ηρακλής! Και σίγουρα επρόκειτο για µία καλή λύση ανεξάρτητα από τον παραγκωνισµό του στον Παναθηναϊκό. Οµως οι «πράσινοι»... έκοψαν την όρεξη των ενδιαφεροµένων. Τόνισαν ότι δε θα αποκτηθεί άλλος πλέι µέικερ, οπότε ο νεαρός γκαρντ θα αναβαθµιστεί σε τρίτο «άσο» της οµάδας πίσω από τους ∆ιαµαντίδη, Καλάθη. Οπότε... δανεισµός «γιοκ». Α. Γκ.

ΠENTE ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας κόσµου Ισπανίας ξέδωσαν για τα καλά σε πάρτι στο κορυφαίο νάιτ κλαµπ της Ιµπιζα, το «Πάσα». Ο Σέρχιο Ράµος, ο Νταβίντ Βίγια, ο Φερνάντο Γιορέντε, ο Τσάβι Ερνάντεζ και ο Πέπε Ρέινα ήταν καλεσµένοι του DJ Νταβίντ Γκουέτα και γλέντησαν µέχρι πρωίας. Ποιο ήταν το όνοµα του πάρτι; «F**k Me, I’m Famous». Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Πάντως οι Ισπανοί διεθνείς εξαργυρώνουν την επιτυχία του Μουντιάλ! Π. Γκ.

µπρος πίσω ΟΙ ιθύνοντες του Ηρακλή ανακοίνωσαν χτες ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο για την υπό σύσταση ΚΑΕ, µε στόχο ουσιαστικά να αναλάβει την οµάδα ο κόσµος της. Ενα πλάνο, το οποίο σε επίπεδο εφαρµογής, δεν έχει προηγούµενο στην Ελλάδα. Και αν εφαρµοστεί, έστω σε ένα βαθµό, µπορεί να αλλάξει τα Από Απότον τη δεδοµένα όσον αφορά στο Αντώνη Βίκυ ιδιοκτησιακό κοµµάτι των Τσότσου Γκάτζιο οµάδων, τουλάχιστον στο µπάσκετ. ΤΟ ατού της συγκεκριµένης σκέψης των ανθρώπων του «Γηραιού»

Το δύσκολο εγχείρηµα του Ηρακλή

είναι ότι µαζί µε µετοχές αξίας 100 ευρώ, ο αγοραστής θα παίρνει δωρεάν ένα εισιτήριο διαρκείας, ενώ θα έχει κι άλλα προνόµια. Ετσι, θα αισθάνεται περισσότερο φίλαθλος παρά αφεντικό κι αυτό είναι πολύ σηµαντικό, αφού γίνεται κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν 2.400 άνθρωποι να έχουν άποψη για τη διοίκηση µιας οµάδας. Η αλήθεια είναι ότι ήρθε η ώρα ο κόσµος να «µπει µπροστά» για την οµάδα µπάσκετ, η οποία στο παρελθόν τόσο αδικήθηκε προς όφελος άλλων αθληµάτων του συλλόγου, και έφτασε να παίζει για 4 χρόνια στην Α2... ΒΕΒΑΙΑ, όπως γίνεται κατανοητό,

το να µοιραστούν 2.400 Ηρακλειδείς τις 8.000 µετοχές της νέας ΚΑΕ είναι δύσκολη υπόθεση. Εχουν γίνει παρόµοια εγχειρήµατα στο παρελθόν, από άλλες οµάδες, χωρίς επιτυχία. Ακόµα κι αν η ανταπόκριση του κόσµου ξεπεράσει τις προσδοκίες και καλυφθεί το µετοχικό κεφάλαιο, πρέπει να βρεθεί µία φόρµουλα διοίκησης της οµάδας. Οπως και να ’χει, µέχρι να φανεί πόσο µπορεί να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια, όλος ο Ηρακλής πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό πλάνο, αφού κανείς δεν µπορεί να είναι 100% σίγουρος για την επιτυχία του εν λόγω σχεδίου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 03/08/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4144