Page 1

1/16

BANKWEEK

Bjud på frukost med stil

Mingel från hhus Åre Skiweek

Vad är egentligen en casetävling?

ANONYMA STUDENTER BERÄTTAR 1


Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen. Samhällsvetarhuset Box 7652, 907 13 Umeå Telefon: +46 (0)90 786 7678 www.hhus.se

HHUS

2

HHUSMEDIA

HHUSMEDIA


NR 1/16

CHEFREDAKTÖRENS LEDARE

4

ORDFÖRANDES KRÖNIKA

5

REDAKTIONEN

6-7

S. 42

REKTORNS KRÖNIKA 8 FINANSMÄSTERIET 10 -11 BANKWEEK 12 - 13 VILL DU STANNA PÅ FRUKOST?

14 - 15

ANONYMA STUDENTER

17

RICKARDS HÖRNA 19 JOELS KRÖNIKA 20 DRIVHUSET 21 - 23 PRAKTIK 24 - 25 MINGELBILDER

26 - 27

GUSTAV FILOSOFERAR

28 - 29

VAD HÄNDE SEN?

32 - 33

COMPACT LIVING

34 - 35

S. 14 S. 12

GUILTY PLEASURES 36 MUSIKHÖRNAN

37 - 39

UNBREAKABLE

42 - 43

TÄVLING 44 CASETÄVLINGAR

46 - 47

FILMTIPS MED CF

48 - 49

S. 46

S. 10 CHEFREDAKTÖR Jenny Uneby, ekbladet@hhus.se ANSVARIG UTGIVARE Isabelle Sundqvist, marknad@hhus.se REDAKTIONSCHEF Rebecka Aveling, redaktion@hhus.se FRAMSIDA Linnea Axling REDAKTION Moa Grundström, Joel Sandberg, Amanda Arestav, Louise Brygt, Carl Fredrik Somp, Gustav Olsson, Hanne Bassøe Rehnström, Johan Palmquist, Lina Heimdahl, Lukas Norlund Silvermark, Philippa Horwitz, Andrea Felth, Simon Fjellner, Stina Grahn, Tatjana Akopov

ANNONSÖRER EY, KPMG, Nordea, Deloitte ANNONSFRÅGOR Maila: sales@hhus.se TRYCKERI Tryckeri City DESIGN Jenny Uneby, Rebecka Aveling, Joel Sandberg & Lukas Norlund Sivermark Josefine Edvardson, Sandra Jansson, FOTO

GRUNDAD

1983

TRYCKEXEMPLAR

1400

PERIODICITET

Fyra nummer per år

DISTRIBUTION

Posten Sverige

AVSÄNDARE

Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen

ADRESS HHUS/Samhällsvetarhuset, 901 87 Umeå TELEFON 090 - 786 76 78 HEMSIDA www.hhus.se

3


CHEFREDAKTÖRENS LEDARE Okej, så att... ...det här känns nästan lite nervöst, precis som allt man inte gjort tidigare. Att presentera sig för klassen under insparken, träffa sina svärföräldrar för första gången eller att försöka navigera sig på Ålidhem är även detta situationer som får mig att känna ungefär likadant. Trots att det var ett tag sen nyår hade jag tänkt inleda min tid som chefredaktör med att lämna några löften åt er läsare. Jag vill att varje nummer av Ekbladet ska vara något du längtar efter, och framför allt något du kan vara stolt över. För denna tidning är trots allt till för oss studenter på Handelshögskolan!

Det ska dock erkännas att det inte enbart är vid cykelstrapatser som jag anat att slutet varit nära senaste tiden. Bakom detta nummer av Ekbladet ligger det nämligen mängder av blod, svett och tårar. Men vet ni, det löste sig ju tillslut! Jag är riktigt stolt över mig själv, Rebecka som är en riktig klippa till redaktionschef, och såklart alla våra duktiga skribenter. Nu återstår bara det slutgiltiga testet, vad ni läsare tycker: här på redaktionen håller vi spänt tummar och tår!

När jag sitter och skriver denna text har flera av oss ekonomer precis kommit hem från några dagar i Åre, något som för min del resulterade i fyra dagars sängliggande, komplett med feber och allehanda krämpor. Det kostar att ligga på topp! Bläddrar du framåt i tidningen hittar du även lite bilder från resan, kanske ser du dig själv eller något annat bekant ansikte där! När detta nummer når er läsare i mars har vi nog dock hunnit ledsna på diverse vinteraktiviteter, och vem kan klandra oss när vårsolen börjar titta fram? Trots att det fortfarande är relativt kallt här uppe i Umeå kan vi helt enkelt inte låta bli att längta till grillkvällar, Brännbollsyran och kubbspel. Framför allt ser i alla fall jag framemot att kunna cykla utan att riskera livet på kuppen! Ärligt, vem har inte sett livet passera revy när cykeln sladdat till på en isfläck denna vinter?

4

Jenny Uneby Chefredaktör HHUS 2016


ORDFÖRANDES KRÖNIKA Varför? ”Låter fett mannen, men varför?” Det välbekanta ansiktet som jag sett så många gånger under min ungdom kollar undrande på mig över bardisken. Jag är hemma i Norrköping, staden jag skämtsamt brukar säga stal min ungdom. Jag har tidigare under dagen tagit mig igenom den 11 timmar långa tågresan för att ta mig hem och nu står jag framför en av mina bästa vänner med endast en bardisk som skiljer oss åt. Trots att det är fredag är det lugnt i baren. Vi står i skydd av barens dunkel och har precis uppdaterat oss om vad som hänt under de senaste månaderna vi varit ifrån varandra. Jag har berättat om mitt nuvarande engagemang, som ordförande för ekonomernas studentförening i Umeå och fått frågan ”varför”.

Det är svaret på varför jag valt att engagera mig och göra det jag gör idag. Då menar jag inte för att det ligger långt från att göra matlådor. Det är inte det lättaste eller mest självklara att lägga sin tid på. Men så länge jag har ett svar på frågan varför så tror jag att jag är på rätt väg. Det är tips jag skulle ge till alla. Ställ, om än inte alltför konsekvent, frågan varför. Om svaret är att det ger er energi eller något annat värdefullt så är du på rätt väg!

En fråga som är så grundläggande men fortfarande så viktig - varför. Varför lägger jag ner ett ofantligt antal timmar och så mycket av min energi på något som på andra sidan baren helt korrekt noterats göra ”utan pröjs”. Tanken väcks - varför? Inte vad jag gör, inte hur jag gör det, utan varför? Jag behöver inte fundera länge innan svaret kommer. Jag gör det för att det är något jag brinner för. Jag kommer till insikten att det jag lägger så många timmar på inte tar energi, det fyller mig med det istället. Det som skulle kunna ha klassats som en nödvändighet, i likhet med att deklarera, tvätta eller göra matlådor – hamnar inte alls i samma kategori.

Albin Kristiansson Ordförande HHUS 2016 Med styrelse, ledning och medlemmar

5


REDAKTIONEN

Jenny Uneby

Isabelle Sundqvist

Rebecka Aveling

Moa Grundstrรถm

Joel Sandberg

Amanda Arestav

Louise Brygt

Carl Fredrik Somp

Gustav Olsson

Chefredaktรถr

Skribent

Skribent

6

Ansvarig utgivare

Skribent

Skribent

Redaktionschef

Skribent

Skribent


Lukas Norlund Sivermark

Philippa Horwitz

Hanne Bassøe RehnstrÜm

Stina Grahn

Tatjana Akopov

Johan Palmquist

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

Simon Fjellner Skribent

7


REKTORSKRÖNIKA

”A business education should empower students to engage the world’s possibilities; it shouldn’t just prepare them to get jobs.” (Jerry Trapnell och W. Randy Boxx, BizEd Juli/Aug, 2011) Vårterminen har tagit sin början och för några av er den sista vid Handelshögskolan i Umeå. Den 3:e juni är det dags för diplomeringshögtid. Det är vår ambition, att ni som tar examen, gör det väl förberedda för de möjligheter och utmaningar som väntar. Får vi önska, så ser vi er snart igen och det som alumner. Under snart 30 år har Handelshögskolan byggt ett alumnnätverk för våra utexaminerade studenter. Med tiden har alumnverksamheten i Umeå kompletterats med alumni Club Stockholm. Nätverksträffarna sker här i Umeå och en gång per termin i Stockholm. Nu senast genom vårt deltagande på Västerbottensdagarna på Grand Hôtel. Handelshögskolan samlade Alumni Club Stockholm för att under rubriken ” Avkastning med ansvar - är det bara pengar som gäller?” lyssna på Sasja Beslik, chef ansvarfulla investeringar, Nordea och Lars Hassel, professor och tidigare rektor vid Handelshögskolan i Umeå. Är det möjligt att göra lönsamma affärer och samtidigt ta ett socialt och miljömässigt ansvar? Hur säkerställer investerare att tänkta investeringsobjekts utlovade ansvarstagande också efterlevs? Handlar det om långsiktig lönsamhet eller är det en effekt av att vara först med hållbar profilering? Under Sasja Besliks presentation betonades vikten av att universitet och högskolor, i sina utbildningar, ger er studenter de kompetenser arbetsmarknaden efterfrågar. Han menar att företag och organisationer som tar ett socialt, hälso- och miljömässigt ansvar efterfrågar en medvetenhet om de globala utmaningarna inom dessa områden. Seminariet lockade alumner från Stockholmsområdet och examensåren fördelade sig från tidigt 1970tal till 2015. Tänk vilken utveckling Umeå universitet och Handelshögskolan haft sedan dess! Under våra äldsta alumners studietid tillkom Humanisthuset och dagens 32 000 studenter var 8 000. Det var verkligen intressant att lyssna till erfarenhetsutbytet mellan olika generationers alumner.

8

Alumnverksamheten är av stort värde för Handelshögskolan och vi vill också tro att det ömsesidigt. Det växande intresset för våra aktiviteter tyder på det. Via samverkan med våra alumner kan vi gemensamt öka medvetenheten och kunskapen om hållbar utveckling. Via vår samverkan med alumnerna kan vi erbjuda er studenter goda nätverksmöjligheter, erfarenhetsutbyten och spännande och relevanta gästföreläsningar. En annan plattform för möten mellan studenter och arbetslivet är aktiviteter i HHUS regi. Handelshögskolans ledningsgrupp har, när det här skrivs, haft nöjet att träffa HHUS nya styrelse. Det var en inspirerande presentation av er verksamhet och vi imponeras över ert ideella engagemang. Relationen mellan Handelshögskolan och HHUS är, precis som i fallet med alumnerna, ömsesidigt värdefull. Vi ser fram emot att få samarbeta med er!

Sofia Lundberg


HHUSMEDIA 412 inlägg HHUS Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen Facebook: HHUS Snapchat: HHUSmedia Contact: marknad@hhus.se

643 följare

333 följer

√ FÖLJER

9


FINANSMÄSTERIET I dagens samhälle blir det allt svårare att bygga en större buffert endast genom hårt arbete. Definitionen på “rik” varierar, men för mig är det självklart. Frihet att kunna välja vad man vill göra med sin tid är att vara rik och det kan i många fall uppnås genom strategiskt sparande. Jag heter Jonas Engström och sitter med i ledningen 2016 som finansmästare. Efter att ha varit ledamot i finansmästeriet under några roliga och lärorika månader kändes det som en bra utmaning att ta mig an rollen som finansmästare. Hur vet man egentligen sin styrka om man inte sätter den på prov? Jag är glad att de andra i gruppen peppade mig att anta utmaningen, jag stormtrivs och är motiverad till att skapa ett minnesvärt år. Finansmästeriet kickstartar våren med den årliga aktietävlingen som kommer äga rum under två månader med start i början av mars. Inom några veckor ser vi också framemot att kunna presentera vårt andra stora evenemang för våren. Det planeras för fullt just nu så håll utkik för mer information framöver. Förutom dessa två arrangemang

10

kommer vi bjuda in till EPP. Vi har precis avslutat en rekryteringsperiod där två nya medlemmar valdes in. Söktrycket var högt, vilket är otroligt glädjande. Detta ledde dock till en svår process att behöva tacka nej till flertalet goda kandidater, som förhoppningsvis söker igen vid nästa rekryteringstillfälle. Nytillskotten kommer utgöra ett bra komplement till gruppen med bred kunskap och vilja att ständigt utvecklas. Vi har i och med detta en stark grund inför våren med sex drivna medlemmar som vill skapa finansfeber inom föreningen. Att bestämma sig för att ta tag i sitt sparande tidigt i livet kan vara beslutet som ger det ekonomiska utrymmet till att senare i livet testa något nytt, resa jorden runt eller göra något helt annat. Funderar du kring hur du kan ta tag i din ekonomiska framtid eller har idéer på tänkbara aktiviteter för finansmästeriet, tveka inte, kontakta oss på finans@hhus.se. Vi delar gärna med oss av våra tips, tankar och är alltid öppna för förslag. Text: Jonas Engström


Vinden har vänt Den 27 april 2015 toppade det svenska indexet OmxS30 ut efter en uppgång som höll i sig i 6år. Den investerade börintresserade har under dessa år fått en fin resa och förhoppningsvis även en gedigen avkastning i sin portfölj. Att få pengarna att växa i en uppåtgående marknad är något som de flesta klarar av, det är att veta vad man ska göra när börsen går ner som är den stora utmaningen. I Finansmästeriet förespråkar vi långsiktighet och vill därför lyfta vikten av att månadsspara i aktier och fonder istället för att köpa allt på en gång och hoppas på det bästa. Genom att månadsspara och vara långsiktig så behöver du inte tänka så mycket på om börsen går ner eller upp för stunden, då du hela tiden får en ny inköpssnittkurs varje månad i dina värdepapper. Låt oss med ett exempel visa på vikten av att månadsspara. Tänk dig för enkelhetens skull att du har 25år till pensionen, månadssparar 1000kr i månaden och får en årlig avkastning på 10 %. Vid 65 års ålder skull du då ha satt in totalt 481 000kr och dina pengar skulle vara värda 5 639 866 kr, de har alltså ökat i värde med 5 158 866kr tack vare att du sparade i värdepapper istället för att låta pengarna ligga på bankkontot. I ett nedåtgående börsklimat är det psykiskt påfrestande att fortsätta månadsspara, att se sina pengar som man sätter in minska är inte kul, men det är just i den nedåtgående marknaden som månadssparande fyller sin funktion som allra bäst.

Vid en nedåtgående börs så kan det förutom sitt månadssparande vara bra att lyfta blicken och kolla efter andra tillgångsslag än bara aktier och fonder. Under finanskrisen 2007- 2009 tappade börsen ca 57 % i värde. Genom att lyfta blicken och investera i andra tillgångsslag som inte nödvändigtvis korrelerar med börsen så skapas möjligheten att hedga upp sin portfölj i det nedåtgående börsklimatet. Till exempel genom att investera i guld, under samma period som börsen gick ner 57 % så ökade guldet med 36.8% i värde. Har ni önskemål om vad ni vill att vi i Finansmästeriet ska skriva om till nästa upplaga av Ekbladet? Maila; Finans@hhus.se Text: Marcel Netzén Örn

11


Nu har det äntligen blivit dags för Bank Week 2016! Bank Week ger dig med intresse för finansvärlden en unik möjlighet att besöka några av Sveriges främsta bankers huvudkontor, få en inblick i deras verksamhet och skapa värdefulla kontakter för framtiden. Projektet riktar sig till studenter som ska påbörja sin arbetskarriär men även för de som nyligen påbörjat sina studier och är nyfikna på bankverksamheten. I år kommer vi den 4-5e April att åka till Stockholm med en glad och ambitiös grupp studenter från HHUS för att besöka fyra olika bankers huvudkontor under två dagar. Vi kommer bo på hotell, äta god mat och lära känna många nya trevliga människor. Följ med! Text: Sara Fredriksson och Tatjana Akopov

12

Projektgruppen består av Julia Ohlin, Christian Esselin, Tatjana Akopov och Sara Fredriksson

Anmälan gör du via HHUS hemsida: HHUS.se


TIDIGARE DELTAGARE BERÄTTAR Varför valde du att delta i Bank Week 2015? Jag är intresserad av att jobba inom banksektorn och såg Bank Week som en chans att se mer av inom vilka områden man kan arbeta och hur man tar sig dit. Jag hade dock ingen aning om att det skulle vara så pass bra och varierat som det faktiskt var när jag sökte! Vad var den bästa upplevelsen från din Bank Week resa? Jag skulle nog säga att den bästa upplevelsen var Bank Week i sin helhet. Man får verkligen en unik chans att träffa de personer som har det yrke som man själv kan tänkas ha i framtiden och dessutom marknadsföra sig själv. Och som pricken över i-et har man himla kul med gänget som åker!

Linnea Dahlberg 22 år, studerar International Business Program

Skulle du rekommendera andra studenter att söka till Bank Week? Om du skulle det varför då isåfall? Absolut! Om man är nyfiken på bank och finansbranschen får man möjligheten att lyssna på och prata med personer i olika arbetsroller i olika delar av bankerna, som kanske inte alltid är självklara när man föreställer sig jobb på en bank. Sedan är det ju en stor bonus att man har väldigt kul med ett skönt gäng även efter bankbesöken.

Varför valde du att delta i Bank Week 2015? På grund av att jag är intresserad av att arbeta inom bank och finans. Jag såg detta som en möjlighet att få en inblick i hur bland annat förvaltare arbetar och samtidigt kunna ställa frågor som annars kan vara svårt att få svar på. Vad var den bästa upplevelsen från din Bank Week resa? Att se Johan Moberg och Johanna Witting spendera utekvällen iklädda sombreros. Skämt åsido, jag tyckte det var väldigt spännande att få lyssna på Elena Lovén som förvaltar Swedbank Robur Rysslandsfond. Att få ta del av hennes marknadssyn och placeringsstrategi gav uppslag till intressant frågeställningar som jag kunnat använda mig av senare, bland annat till att glänsa i intervjusammanhang. Även Carl Armfelt och Erik Sprinchorn som sitter på Roburs Nordenfond var givande att lyssna på. Skulle du rekommendera andra studenter att söka till Bank Week? Om du skulle det varför då isåfall? Definitivt. Är du intresserad av bank och finans eller inte riktigt vet vad det innebär så ta möjligheten att sticka iväg. Se dock till att förbereda Viktor Fredlund 24 år, studerar Master i Accountde frågor och funderingar du har i förväg så att du får ut något av ing, Auditing, Analysis dagarna. Vill även tipsa om Nordeas nyckelringar, riktigt fina!

13


“Vill du stanna på frukost ?” Text: Moa Grundström, Philippa Horwitz, Hanne Bossøe Rehnström

Du vaknar upp efter en glittrande kväll på E-puben och upptäcker något alldeles fantastiskt, din crush som du haft under ett års tid ligger där i sin skönhetssömn alldeles bredvid dig. Det är nu upp till dig och dina matkunskaper att få hen på fall. Förhoppningsvis har du gjort din stalkning av personen väl och nedan finner du guiden hur du ska välja rätt frukost efter person. Steg 1: Vilken personlighetstyp är din crush? Fitspofreaket spenderar större del av sin tid på gymmet och skryter gärna om sina proteinrika frukostar i mikrokön. Trots överhängande huvudvärk, önskar hen äta proteinrika bananpannkakor tillsammans med en vitaminrik smoothie. Bakismonstret är personen som attendar alla event och sjunger högst till stad i ljus på vår älskade pub. För att bota den överhängande huvudvärken samt stilla suget efter flott och fett, önskar hen frossa i knäckepizza samt en hink Resorb. Bohembejben är en aningen filosofisk och spirituell själ som gärna yogar en fredagkväll i sällskap med en kopp kamomillte. Till frukost önskar denne att avnjuta nybakade morotsscones med en kopp te. OBS OBS! Risken är stor att denna bejb har en speciell kosthållning och rynkar på näsan åt allt som innehåller gluten, mjölk eller kött. Välj denna frukost för att undvika eventuell stel stämning då du råkar servera en skinkmacka till en vegan.. Börshajen är en extremt viktig individ iklädd skjorta och nyputsade vagabondskor som ofta talar om hur aktiemarknaden ser ut. Ett stilrent upplägg är A och O och hen önskar att äta hemmagjord granola tillsammans med en stark kopp svart kaffe. Steg 2: Var trevlig, ett leende på läpparna kommer du långt med! Känn av stämningen lite grann, mår personen inte alls bra bör du inte bjuda på värsta brakfrukosten. Steg 3: Följ recepten, improvisera och imponera!

14

Knäckepizza Sätt ugnen på 250 grader Ingredienser 1 runt knäckebröd 3 msk Tomatpuré 1 tsk salt 1 tsk oregano Valfri topping, ta tillfället i akt att rensa kylskåpet Förslag på topping: Svamp Paprika Tomat Oliver Ruccola To Do Grädda i ugnen i 10 minuter och servera gärna med ruccola.


Kakaobananpannkakor med en vitaminboostsmoothie

Morots Scones Sätt ugnen på 250 grader

Pannkakor Ingredienser 2 bananer 2 ägg 1 tsk salt 2 tsk raw kako nibs

Ingredienser 2,5 dl rågmjöl 2 dl mjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk salt 2 tsk kanel 50 g smör/margarin 2 dl mjölk 2 morötter

To do Mosa banenerna i en bunke och tillsätt äggen, saltet och kako nibsen. Stek på medelvärme. Smoothie Ingredienser ½ banan 1 dl hallon 1 dl blåbär ½ dl valfri juice, exempelvis apelsinjuice, tranbärsjuice, äppeljuice 1 tsk honung 1 tsk riven färsk ingefära ½ dl yoghurt To do Mixa alla ingredienser och toppa med valfria nyttigheter, exempelvis linfrön eller mandlar.

To do Blanda de torra ingredienserna i en bunke, finfördela smöret/ margarinet, tillsätt mjölken och tillsätt sedan rivna morötter. Forma sconesen och gaffla slutligen ringla lite honung över. Grädda i ugnen 30-40 minuter.

Hemmagjord Granola Sätt ugnen på 175 grader Ingredienser 3 dl havregryn 2 dl råg flingor 1 dl linfrön 1 dl hackade nötter 1 dl pumpafrön 2 msk kanel 2 msk kardemumma 1 tsk salt 2 msk honung 3 msk rapsolja 1 msk vatten 2 dl smaksättning Förslag: Torkade blåbär, russin, torkad aprikos, kokosflingor To do Blanda de torra ingredienserna i en bunke; tillsätt honung, rapsolja och vatten. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med höga kanter och fördela blandningen över plåten. Torka i ungen i 50 minuter, rör om i blandningen var 10:nde minut för att få en gyllene jämn färg. Ta ut granolan och låt svalna innan du tillsätter smaksättningen.

Så vill du få din drömpartner på fall, använd dessa recept och innan årets slut kommer ni vandra hand i hand genom Lindell. Håll även utkik i nästa nummer av Ekbladet för att se hur du ska ta din nyfunna bekantskap till nästa nivå!

15


16 16


ANONYMA STUDENTER

Vi tog tempen på den populära studentappen där anonyma skribenter delar med sig av sina tankar, upplevelser och funderingar. vad vi insåg? troligtvis är du inte ensam med att ha hopplösa förälskelser, misslyckade krogragg och drömmar om att en gång äga en alldeles egen iller.

Vill höja gårdagens epuben till skyarna, kön var förvånandsvärt smidig och riktigt bra drag där inne! Kul med lite smällare också #tentafest

Tycker du att instagram ger en falsk bild av människors liv har du aldrig använt Linkedin

Insåg precis att oavsett hur jobbigt det än är att bli nekad av en crush så är det fan så mycket bättre än att bli nekad av en betalterminal

Vilket instrument är det du på Tviste försöker lära dig? Jag försöker lära mig allt inför min tenta på fredag och det går väl ungefär lika bra för mig som för dig. Skitdåligt.

Hur många gånger är det okej att starta om tinder innan det blir pinsamt? Frågar åt en kompis

Jag tjatar om att skaffa barn. Han tjatar om att skaffa en iller.

Efter den här morgonen kan jag konstatera att jag inte behöver alkohol för att fatta dåliga beslut

Att SVT översatt “Throw ya hands in the air and wave them like you don’t care” till “upp med kardan, skit i vardan” är ju livets grej

Att en kille nyss sa “vi har ju samma snus, då kan vi lika gärna hångla” #raggningsrepliker på krogen (det funkade...)

Alla ni som typ springer av bussen: Det är ingen tävling. För jag är så jävla överlägsen, see ya losers

Det känns som att vi inte riktigt drar åt samma håll i livet.

17


Nyfiken på en karriär inom revision? Välj rätt väg. KPMG Audit Academy är ett praktikprogram där du parallellt med dina studier får en inblick i revisorsyrkets alla delar. Du får ingå i ett revisionsteam och redan från start delta på våra kunduppdrag hos internationella och stora nationella företag. Som en del av programmet får du även ta del av seminarier inom revision samt vässa din presentationsteknik och inspireras av KPMG:s delägare. Missa inte möjligheten till unik branschkunskap och yrkeserfarenhet samt ett nätverk som kan påverka hela din karriär. Välkommen till KPMG och all framtid i världen. Läs mer och ansök senast 31 mars på kpmg.se/auditacademy

KPMG söker talanger!

Till våren kommer vi på KPMG att rekrytera nyutexaminerade drivna studenter som är intresserade av en utmanande karriär inom något av våra verksamhetsområden; Advisory, Audit eller Tax. För att läsa mer om vad en karriär på KPMG kan innebära och prenumerera på nyheter vad gäller våra kommande rekryteringsprocesser besök gärna vår karriärsida: www.kpmg.se/ledigatjanster eller gilla oss på Facebook – KPMG Karriär.

18

© 2016 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

© 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved.

Audit Academy


RICKARDS HÖRNA Varför våga och testa något nytt? Hur bygger man som individ upp en förmåga att våga testa nya saker och hur stödjer man det som organisation? Varför finns det en poäng med att sträva efter det? ”Rädslan för att misslyckas kan hämma karriären och påverka en arbetsplats negativt”. Det anser arbetslivsforskaren Sandra Jönsson och ledarskapscoachen Britta Sjöström. De tror även att misstagen kan vara nyckeln till framgång. (finns att läsa på DN.se). Enligt mina egna erfarenheter från AstraZeneca och Roche där jag jobbat inom sälj och marknad gavs ofta beröm till de som vågade gå utanför ramarna. Utfallet kanske inte alltid blev jättelyckat men just att de i alla fall vågade innebar ofta positiv feedback. Två exempel på att våga, det ena en enkel handling, men som visar på att enkla saker också kan få genomslag. Vår nya VD, från England, deltog på sin första konferens med marknadsbolaget i Sverige i augusti 2006. En av kvällarna var vi ett gäng som badade i sjön vid konferensanläggningen och roade oss med bomben. Helt plötsligt dök vår nya VD upp, tog sats och kastade sig ut från bryggan och gjorde bomben. Helt klart oväntat men också en riktig isbrytare där han visade att han gärna ”klev ner” till vår nivå och var en i mängden. För många VD:ar skulle det nog ha känts rätt opassande att gå ner till säljstyrkan och göra bomben men att våga kan ha sina fördelar när det gäller att skapa en kultur. Det andra exemplet var när hela ledningsgruppen klev upp på scenen på en konferens och öppet berättade om sina personliga svagheter och hur de ville jobba för att komma till rätta med dessa. Öppet, vågat och något som bidrar till en öppnare och mer tillåtande kultur på arbetsplatsen. Ulf Mazur, en av vårens gästföreläsare, berättade vid sitt förra besök om Falcons varumärkesresa. En sak han belyste då handlade just hur företaget byggt upp en tillåtande arbetsmiljö för att våga. ”Alla nyanställda fick en ”ryggsäck” med tabbar med rådet att avlasta på sin chef ”. Signalen var tydlig att det var okej att göra misstag och att vara öppen med det (men givetvis skulle man även lära sig av dom).

Text: Rickard Lindberg På tal om att testa nytt och våga så har jag precis avslutat ett nytt upplägg kopplat till karriärfrågan för er som läser första året på våra civilekonomprogram. Att utmana er under första året i frågor gällande personlig utveckling och arbetsmarknadsfrågor hade jag räknat med skulle bli något att bita i men jag ser det som en viktig del för er att börja reflektera kring och agera utifrån så tidigt som möjligt. Uppslutningen har onekligen varierat men med hjälp av utvärderingar från er som deltagit hoppas jag kunna vässa detta till kommande år och göra det ännu mera attraktivt. Min förhoppning är att ni ska vara vinnarna i detta, och blir ni det så tjänar vi på det som Handelshögskola i förlängningen också. I samband med detta har flera av gästerna berört just vikten av att våga och enligt mig så är studietiden en bra period att våga misslyckas då kostnaden för det som regel inte är så stor. Att vi sedan kan känna lite rädsla och nervositet inför det är fullt normalt. Fråga bara IKEA:s VD som besökte oss. Det var hans första föreläsning om ledarskap utanför IKEA och han sa öppet och ärligt att han var nervös inför detta, att möta er, men han vågade och gjorde det på ett väldigt personligt sätt. Med lite självinsikt så är jag säker på att du kan identifiera dina egna områden där du kan våga och testa något nytt och därigenom utvecklas och samla på dig nya erfarenheter. Det kommer att gynna dig i framtiden. Som alltid är du välkommen att höra av dig om du vill diskutera kring din utveckling och framtida arbetsmarknad!

19


VAD ÄR ÖL?

- En krönika om marknadsföring av Joel Sandberg

En öl definieras som ’en alkoholhaltig dryck som vanligen bryggs på malt, humle, jäst och vatten.’ Men detta visste ni redan. Det finns i en rad olika tappningar i vårt egna vattenhål E-Puben och det är något vi alla, även om vi är öldrickare eller inte, kommer i kontakt med nästan dagligen. Hemma i kylskåpet, när vi ser ärkealkisen på torget klämma i sig dagens fjärde Åbro 7,2% eller i reklamer mellan periodpauserna i hockey. Under årets Super Bowl presenterade öljätten Budweiser sin nya kampanj ”#NotBackingDown” som en gliring mot den kraftigt ökande mikrobryggeritrenden i USA. I reklamen definierade sig Budweiser som ”Not a hobby, not small, not sipped, not soft, not imported, not a fruit cup, not following, not for everyone - Not backing down.” tillsammans med videomontage på amerikansk fotboll, framryckande kavallerier och stegrande hästar.

För om vi ska vara helt krassa så måste man vara en Super-Saiyan för att i ett blindtest kunna särskilja en Pripps Blå från en Falcon, en Norrlands Guld från en Mariestad eller en Budweiser från en Miller’s. Faktum är att SVT för några år sedan körde en dokumentärserie som hette ”Den Stora Ölresan” där Jonas Magnusson utmanade bryggmästarna på Stella Artois och Beck’s på ett blindtest mellan deras mest sålda ljusa lager. Båda tackade nej. Så om öl, en sådan produkt som är så starkt förknippad med njutning, inte kan skiljas från sina konkurrenter i smak - vad är då öl? Budweiser stoltserade med att man inte är något som sippas, något som inte är en hobby och något som inte viker ned sig. Det ser vi även i Sverige där våra ljusa lageröl ofta inte stoltserar med sin smak eller själva produkten i sig, utan vad produkten avspeglar. Mer komplex och finare så kallad ”hantverksöl” jobbar med marknadsföring på helt andra sätt, de jobbar istället mer med fysisk marknadsföring. Provningar, promotions och deltagande i mässor och spelar på sin smak och sprider sin produkt genom word of mouth, refereringar och tävlingar.

För att förstå varför Budweiser känner att de har ett behov av att definiera sig själva trots en närvaro på marknaden sedan 1876 måste vi kolla på en av 2015s största företagshändelser. I slutet av förra året tog världens största öltillverkare AB InBev över världens näst största; SABMiller för 850 miljarder kronor1. Med märken som Budweiser, Corona, Stella Artois, Grolsch, Miller och Peroni så står de nu tillsammans för 30% av all ölproduktion i världen2. Detta är en affär som kommer kort efter att ”Craft Beer revolutionen” började i världen och framförallt USA.

Varför köper vi viss öl? Är det snygg förpackning eller ekologiskt odlat? Varför väljer jag att köpa en platta Norrlands Guld istället för Pripps Blå då jag själv inte, om ens i de allra mest perfekta förhållandena, skulle kunna urskilja dem från varandra i ett blindtest. Bryggmästarna och företagen kommer alltid att hävda att styrkan sitter i smaken och kanske är det så, men det är något som ger den sista pushen till köp. Bryr vi oss om vilken öl som identifierar oss? Kanske köper jag Norrlands Guld eller Zeunerts när jag ska på fest på grund av mitt norrländska arv.

Är du intresserad av marknadsföring så är ölindustrin ett av de mest typiska exemplen där företagen jobbar rigoröst med image och branding (I resten av texten så när jag säger ”öl” så menar jag en traditionell ljus, makroproducerad lager).

Vad är ljus, makroproducerad lageröl? Det är en dryck som vanligen bryggs på malt, humle, tio miljoner kronor i marknadsföring, jäst och vatten.

1 2

20

Dagens Industri: Stor blir inte större, 2015 NY Times: Anheuser Busch InBev SABmiller Deal, 2015


Artikelserie Del 1

Foto: Johan Näsström Foto, Text & Design: Lukas N Sivermark

NYTT FÖRETAG, GAMMALT MATERIAL

I samarbete med

I detta nummer av Ekbladet får ni läsa den första delen i artikelserien om start-up företaget RustySpecs. Vi följer tre studenter som startat ett företag och inkubatorn Drivhuset som hjälper dem på vägen. De ger oss insikt i vad det faktiskt innebär att starta ett eget företag med bara CSNbidrag och vilja som grund. Vilka verktyg och vilken hjälp som finns där ute för att få drömmen till verklighet? Vi träffas en solig torsdags-eftermiddag i ett mötesrum på Drivhusets lokaler vid Uminova Science Park på väg mot IKSU. Hit brukar killarna Johan, Simonoch Oscar i RustySpecs komma och ha rådgivn-

ingsmöten med Andreas Bergéli, VD på Drivhuset i Umeå. Vi börjar med att killarna i RustySpecs och Andreas går igenom vad som ska göras härnäst och vad som har hänt sedan sist. Det pratas om prototyper, olika lödlegeringar och leveranser från Italien, något som får mig att rygga tillbaka. Jag inser nämligen att det inte bara är massa tomt snack som dessa killar håller på med. Detta är inget skolprojekt, det är på riktigt och det märks på deras passion och stolthet. Killarna jagar verkligen sin dröm. Men det känns som min skyldighet att börja från början, så ni bättre förstår er på RustySpecs och så ni ska förstå vilken resa som kan krävas för att man ska våga börja jaga sin dröm, och starta något eget.

21


Det hela startade med Johan som alltid har haft ett stort intresse för mode och när han var på resa i Australien. Mot slutet av sin resa så började tankarna naturligt gå mot vad han skulle göra härnäst. “Något som väckte grundtanken bakom RustySpecs var att jag, under min resa, märkte att folk ständigt går runt med solglasögon och de förbrukas snabbt. Folk köper ständigt nya, så det är en stor marknad. Så när jag sedan flyttade till Stockholm började jag springa runt på gatorna och fotografera olika platser, för att liksom samla inspiration. Efter ett tag så fastnade mitt öga för just rost. Jag insåg att rost kan vara något otroligt vackert, det finns så många olika nyanser och det sker över en så pass relativt lång tid att varje bit av rost sannerligen blir originell.” Så idén började sakt växa fram. Tidigt märkte Johan vikten av att omge sig med personer som tror och stöttar en och ens idéer. Något som visade sig saknas i Stockholm. Det stödet skulle han däremot hitta här i Umeå, redan under Insparken hos sin nya klasskamrat och numera företagskollega Simon. Förutom den rätta inställningen, så har Simon en bakgrund inom just glasögonbranschen, så intresset och kunskapen blev en naturlig tillgång. Universitetsmiljön visade sig också givande då de hade kontakt och började jobba med Oscar som studerar till systemvetare, han började mest bara hjälpa till med skapandet av det grafiska. För honom var det mest en “kul grej” till en början, själva skapandet var det roliga och viktiga. Men allteftersom han blev en större del i företagets utveckling togs även han in. Duon blev således snabbt en trio. Så, vad är det första steget går man startar företag? “Det är väl den stora frågan. Nu var det ju så

BMC kan appliceras på företag, projekt, relationer, allt!

22

att Johan var på en “Driva eget dag” i Stockholm där han träffade Drivhuset. Han berättade för mig vad det va och det lät intressant så vi testade” förklarar Simon. “I början är det svårt för man lägger ner mycket energi själv utan att man riktigt förstår hur eller när man kommer framåt och allting känns så stort. Därför är det väldigt skönt med Drivhuset som liksom sänker trösklarna.” Drivhuset för er som inte vet är en ideell organisation som bidrar med rådgivning och utbildning inom entreprenörskap. De agerar som inkubator, vilket innebär att de genom kunskap och erfarenhet hjälper företag som fortfarande är i embryostadiet att komma igång med verksamheten. Andreas, Drivhusets VD förklarar närmare: “Det vi gör är att vi tar emot personer som killarna i RustySpecs, vi hjälper dem att hitta de verktyg som behövs för att de ska kunna hitta sin egen väg. Vi låter visionen som kommer in att växa och uppmuntrar höga ambitioner. Det är inte vårt mål eller vår uppgift att lägga oss i för mycket heller, vi hjälper dem hitta “VI:et” och lägger upp planer tillsammans för olika nivåer. Vi är en neutral zon för kreativt entreprenörskap och vi jobbar utifrån entreprenörenas behov. Kan inte vi hjälpa dem hittar vi, via kontaktnät någon som kan.” Vad kan ni i RustySpecs säga att ni fått ut av att arbeta med Drivhuset? “Haha, komiskt nog ett par metaforiska glasögon för hur vi ska se på våra idéer, tankar, kunder och vår marknad. Kanske framför allt en förståelse för vikten av tidsplanering, vilket gör det möjligt att arbeta systematiskt och kryssa av saker medans vi arbetar. Det är inte bara effektivt, utan även motiverande och uppfyllande.” svarar killarna.


Drivhuset använder sig som sagt av flera olika metoder, en av dessa är en metod kallad Business Model Canvas. En relativt simpel metod som hjälper en att strukturera och mappa upp olika faktorer i ens affärsplan. Genom Business Model Canvas så kan man grafiskt se hur kundsegment, kundvärde, marknadsföring mm. sitter ihop. “Det handlar om en viss metodik för att hjälpa andra, killarna här jobbar ju självständigt och vänder sig till oss för nya eller olika metoder. Att få ner tankar och idéer på papper och få ordning på dem, det är så man börjar, babysteps. Ta Business Model Canvas som exempel; den har hjälpt killarna mycket i början och är en kunskap de kan applicera praktiskt i mycket annat. Business Model Canvas kan appliceras på företag, projekt, relationer, allt!” säger Andreas med ett exalterat skratt.

ska köra på temat med rost så måste de köra på det fullt ut. Det går inte att få dem identiska, och det är det som är tanken. Deras bågar är gjorda i 95% återvunnet material och de visionerar att varje kollektion av rost ska döpas efter städer och årtal. som Det är en del av det exklusiva i deras produkt, det ska ha en viss romantiskt känsla kring det. Vilket speglar deras smått romantiska resa som de tagit sig så här långt på. “Vi vill att dessa städer ska speglas i bågarna genom att man… ”läser det i rosten”, haha!” Hur ser processen ut vid Busines Model Canvas Killarna jobbar för nuvarande med att framtagningen av ert produktkoncept? lägga sin beställning på delar med deras “Vi vill identifiera oss med ett logga. Samt annat material så de kan sätta ihop varumärke och en produkt som upplevs ärlig, kreativ några, börja testa dem och samla in feedback. Det och genuin. Samtidigt som det ska vara en exklusiv är fortfarande några detaljer kring lödning och anprodukt, rost tar tid så vårt varumärke måste vara tidnat som är kvar. Deras leverantörer sträcker sig från slöst. En stor utmaning här är hur vi ska arbeta med Teg till Italien och än så länge finns det inget hinder designen för att få det funktionabelt. Rost är inte så det inte kunnat ta sig förbi. vanligt att arbeta med. Så vi måste försöka kombinera våra värderingar med funktion. Inom båda områden har Drivhuset varit väldigt bra att ha och göra med. Det var viktigt för oss att börja i rätt ände, inte bara kolla på en affärsplan med kostnader, intäkter etc. Utan faktiskt se efter vad det faktiskt är vi vill med detta.” “Samtidigt så påminner Andreas oss ständigt att vi inte bara kan driva vårt företag i teorin utan vi I nästa nummer av Ekbladet kommer ni få måste pröva vår produkt och inte låsa oss. Vi måste möjlighet att läsa Del 2 i denna artikelserie. Då komsamla feedback och ständigt utvecklas, det är en mer vi följa RustySpecs och Drivhuset ännu djupare iterativ process. Annars står vi där med en produkt i vad de håller på med just då och vad som är nästa som vi gillar men som inte är grundad i kunden eller steg på deras resa. ens verkligheten.” Berättar Johan och Simon. Johan avslutar denna session med att säga; Andreas lägger till; “För oss är det viktigt att “Ett tips jag kan ge till andra som vill starta eget är grunda det hela i praktik, snarare än teori då det ofta att utnyttja den hjälp som finns där ute. Att få hjälp ger en mer underbyggd affärsplan. Samt att när de har varit så mycket lättare än vi själva kunde ha trott. väl hamnar där så har de en bättre säljposition. Men Lösningar finns om man har rätt inställning och rätt det är inte likadant för alla”. inställning får man lättare genom att man förbereder sig. Framförallt genom mental och strukturell förRustySpecs har en intressant idé, de tänker att varje beredelse, det ökar ens självförtroende för vad som båge måste få vara unik, som de nämnt ska Rustyär möjligt. Med rätt metodik och verktyg känns det Specs kännas genuint. Av denna anledning övergav som att världen liksom...krymper”. de tidigt tanken att göra skalmen i plast. Om de nu

23


?

PRAKTISERA UNDER STUDIETIDEN

Redan på tidiga 1600-talet ställde sig Hamlet den existentiella frågan; att praktisera eller icke praktisera – det är frågan. (Okej nu kryddade jag kanske lite.) Men faktum är att det kan vara svårt att veta hur man bäst maximerar sin studietid. Tidigare har Ekbladet bidragit med mycket inspiration för utlandsstudier. Till detta nummer vill vi veta mer om studenters erfarenhet av praktik, samt tips på hur man kan gå tillväga för att lyckas haffa sig en praktikplats! Handelshögskolans Tove och Erika delar sina erfarenheter.

“Det är en fantastiskt bra möjlighet att få praktiskt erfarenhet samt att få en inblick i hur ens framtida arbete kan se ut. Samtidigt är det givande att knyta kontakter till personer inom branschen.”

Namn: Tove Franzén Pluggar: Civilekonom, Handel- och logistik Termin: 8 Har praktiserat på: Coop Nords huvudkontor, Umeå Var praktiserade du? Jag praktiserade på Coop Nords huvudkontor här i Umeå på Västerslätt. Där praktiserade jag på ekonomiavdelningen, och fick bland annat hjälpa till med det dagliga arbetet samt genomföra ett spännande utredningsarbete.

24

Hur fick du din praktikplats? Jag tog kontakt med ekonomichefen på Coop Nord och som tur var så ville de ha en praktikant våren 2015. Det hjälpte nog lite att jag arbetat inom Coop Forum i sju år då de tyckte det var intressant att få en praktikant med erfarenhet av att ha arbetat på “golvet”. Varför bör man välja att praktisera? Det är en fantastiskt bra möjlighet att få praktiskt erfarenhet samt att få en inblick i hur ens framtida arbete kan se ut. Samtidigt är det givande att knyta kontakter till personer nom branschen. Vad tar du med dig av erfarenheterna? Det jag tar med mig från praktiken är att det var väldigt givande då jag fick arbetslivserfarenhet. Jag lärde mig också mycket om mig själv och vad jag vill arbeta med när jag tagit examen!


“Att praktisera var verkligen en av de bättre delarna under min utbildning, det var både utmanande och inspirerande, nu är jag sugen på att få komma ut och jobba.” för dem, företaget lät spännande så jag fick kontaktuppgifter till hennes handledare. Jag skickade iväg ett mejl, samma kväll fick jag svar och vi bestämde en tid för intervju. Det kan vara lite tufft att hitta en praktikplats då många företag är långsamma på att svara. Trots att man kan behöva lägga ner mycket tid på att söka tycker jag helt klart att det är värt det.

Namn: Erika Herbert Pluggar: Civilekonom, Service Management Termin: 8 Har praktiserat på: Esam AB, Umeå Var praktiserade du? Jag praktiserade på ett företag som heter Esam. Det är ett paraplyföretag med 21 hållbarhetskonsulter som arbetar med allt från utbildning, redovisning och företagsutveckling med koppling till hållbarhet och kvalitet. Hur fick du din praktikplats? Jag ville genomföra min praktik på ett företag som arbetar med hållbarhet med syfte att få en större förståelse för hur hållbarhetsarbete kan se ut i praktiken. Det var egentligen en slump att jag hamnade just där jag hamnade. Jag fick höra om Esam genom en vän som skrev sitt examensarbete

Varför bör man välja att praktisera? Att få göra något annat, komma ut ur studentbubblan och träffa spännande människor tyckte jag var riktigt kul sen är det en bonus att jag kan skriva in det på mitt CV! Praktiken är en grym chans för att skapa kontakter, prova på om det du lärt dig från böckerna fungerar i verkligheten och om det du tror att du vill jobba med senare verkligen är det du tänkt dig. Vad tar du med dig av erfarenheterna? Jag har fått inblick i hur hållbarhetsarbete kan se ut och hur en konsult arbetar från upphandling till genomförande av uppdrag inom olika områden. Att praktisera var verkligen en av de bättre delarna under min utbildning, det var både utmanande och inspirerande, nu är jag sugen på att få komma ut Text: Amanda Arestav Foto: Tove Franzén & Erika Herbert

PRAKTIK PÅ HANDELSHÖGSKOLAN Handelshögskolan vid Umeå universitet är en av få handelshögskolor i landet där studenter kan du välja att göra praktik under sin studietid. Alla studenter som läser något av våra civilekonomprogram eller masterprogram har möjlighet att göra praktik under sin utbildning. Den möjligheten finns bara vid några få handelshögskolor i landet. Praktiken ger studenterna en bra möjlighet att omsätta teoretiska kunskaper och erfarenheter i företagsekonomiskt arbete.

25


VIMMELBILDER

26

Den gamla ledningen dansade ut och den nya ledningen tog över stafettpinnen på den årliga överlämningsmiddagen.


VIMMELBILDER

Ekonomerna intog Sveriges skidhuvudstad, komplett med krascher och lite för sena nätter på Bygget!

HHUS I ÅRE 2016

27


GUSTAV FILOSOFERAR

Hej, Här är min filosofiska hörna där jag försöker använda väldigt logiska koncept och idéer om dig, mig och vår vardag för att få dig att se på ditt liv på ett nytt sätt. Vi har nu kommit in en bit på det nya året då vi förhoppningsvis börjat resan till att förbättra oss själva från föregående år. Vad passar då inte bättre än några tankar kring förändring och förbättring. Bara du kan göra saker för dig själv och bara du kan göra sakerna själv –

Detta låter troligtvis väldigt själviskt och orimligt men det här faktiskt den första och viktigaste idén till att lyckas ta sig dit man vill. Allt du gör ska alltid ha meningen att du stärker dig och får dig att bli den människa du vill bli. Du måste förstå att det är du som har makten och med det menas att det är enbart du som kan använda den makten ingen annan. Det är du som är ansvarig inför ditt eget liv först och främst. Det är bara du som kan lära dig själv. Du kan bara göra dina egna misstag och du kan bara nå dina

28

egna framgångar. Med det menar jag inte att du ska bli helt självisk och inte tänka på andra, men tänk på varför du gör saker för andra. Vilken sida i dig själv är det du vill stärka när du gör saker för andra? Vem vill du visa att du är. VEM VILL DU VARA? Döda dig själv idag och bli född på nytt imorgon – Vet du vem du vill vara eller snarare att du kanske inte är helt hundra nöjd med vem du är idag? Känner du att du tar på dig för mycket saker, lever i stress, inte tränar tillräckligt, slackar efter i studierna på grund av för mycket festande eller att du lägger ner för mycket tid på studierna och festar inte nog? Du är fast i de befintliga hjulspåren och livet kör med full fart framåt men egentligen vill du byta fil och köra i en bättre riktning. Lugn det finns en lösning. Döda dig själv idag och den sida som du identifierar dig med idag och bli född på nytt imorgon. Ja vet det låter ganska dramatiskt men det är faktiskt ett


GÖR. VAR. BLI. DEN DU VILL. väldigt bra sätt att lyckas bryta ett dåligt mönster. Du måste identifiera dig som den du vill vara inte som den du är. Annars kommer du aldrig komma någonstans. Ett bra sätt att sluta identifiera sig som den man är att, döda den delen av sig själv genom att säga att den inte längre finns. Testa själv. Jag tror du kan komma riktigt långt.

dig av det, desto starkare blir du. Du kommer troligtvis lyckas bättre om tränar varje dag men suggestivt ökar påfrestningen än att du tränar stenhårt 2 gånger i månaden och äter chips resterande dagar eller vad vet jag?

Det finns inga stora saker det finns bara saker med många upprepningar –

Om det är det lilla som räknas men att det sker med större frekvens och med fler upprepningar då blir den enskilda dagen väldigt viktig för hela ditt år. För att det är de rutiner, de saker du gör på den enskilda dagen som tillslut kommer ge effekt på hela ditt år. De saker du gör kommer få en multiplicerande effekt på vad du gör varje månad, och varje år. Därför tycker jag att du ska ställa dig frågan hur vill du att ditt år ska vara? Titta då på vad du gör varje dag, där har du svaret.

Bara för att man är född på nytt och man känner sig starkare så har man fortfarande en lång väg kvar, för trots att du faktiskt sagt att den sidan av dig är död så kan den lika fort komma till liv igen. Här finns det bara en metod. Disciplin. Det handlar inte om att gå från att vara en sönderstressad sömnlös människa till att känna sig full av energi och glädje och kärlek på en dag. Det finns inga stora saker som sker i livet. Det finns bara saker som har många upprepningar, och desto fler gånger du gör något och lär

Den enskilda dagen bestämmer ditt år –

Text: Gustav Olsson

29


Vill du ENGAGERA DIG? Vilken nivå av engagemang du än söker kan du alltid gå förbi HHUS kontor som ligger mittemot studentexpeditionen på våning två i Tornet. Andra alternativ är att prata med någon som redan är engagerad, kolla hemsidan eller mejla till REKRYTERING@HHUS.SE

> WE WANT YOU < 30

Ledningen 2015-16


Deloitte Talent 2016 Har du förmågor utöver det vanliga? 11-13 maj i Stockholm Deloitte Talent är ett tredagars-evenemang där vi bjuder in 30 studenter till vårt huvudkontor i Stockholm för att delta i workshops, lyssna till föreläsare och nätverka. Vi lägger fokus på dina unika talanger och behandlar teman som ledarskap, samarbete och kreativitet. Under dagarna får du träffa Deloittes företagsledning, medarbetare från våra olika avdelningar och några av våra rekryterare. Evenemanget är ett exklusivt tillfälle att inspireras, knyta nya kontakter och lära känna Deloitte som företag.

Ansök senast 10 april Vi söker dig som läser till civilekonom, civilingenjör, systemvetare eller skattejurist och tar din examen under 2017 eller 2018. Urval sker efter sista ansökningsdatum. Deloitte står för kostnader för resor och logi. Mer information och hur du ansöker hittar du på www.deloitte.se/talent.

www.deloitte.se/talent

31


? n e s e d Vad hän Johan Jonsson, 26 år från Älvsbyn tog sin examen från Umeå universitet 2015. Knappt ett år efter sin examen berättar Johan, bosatt i Göteborg, hur han som delägare på Medialight har sitt drömjobb. Ett företag verksamt inom digital marknadsföring och sökoptimering.

Intresset för människor som ledde till en kandidatexamen När Johan skulle börja söka utbildning och studieort hade han hört gott om Umeå universitet. Han hade en bekant som sa sig tro att Johan skulle ha svårigheter med att klara en ekonomiutbildning och Johan beslutade sig då för att motbevisa hen. Sommaren 2015 hade Johan en kandidatexamen i ekonomi med inriktning Management vid Umeå universitet. Han berättar hur han alltid har varit intresserad av människor, om varför vi agerar och tänker som vi gör. Med intresset för människor kombinerat med en önskan om att bli bättre på ekonomi så kändes valet av utbildning klockren. Att starta och driva eget företag under studietiden För att utnyttja studietiden på bästa sätt tipsar Johan om att våga bli vän med likasinnade människor, som är intresserade av samma saker som du själv. Johan själv tog ett sabbatsår när han träffade sin flickvän och flyttade till henne i Göteborg. De flyttade sedan upp till Umeå igen så att Johan kunde ta sin kandidatexamen. I samma veva som flytten tillbaka till Umeå när Johan la ner sin satsning på fotbollen och hans vän la ner sin satsning på tennisen, så blev de tillfrågade att starta upp Best Event här i Umeå, vilket de även gjorde, med den enkla anledning att det kändes för kul för att inte testa.

32

Att starta eget och få arbetslivserfarenhet Av att jobba med Best Event på sidan av studierna lärde sig Johan massor om företagande i praktiken. Han tipsar verkligen om möjligheten till att göra praktik eller att på annat sätt, exempelvis genom att testa starta ett eget företag, få arbetslivserfarenhet innan man som student lämnar skolbänken för arbetslivet. Dagens arbete Johan flyttade ner till Göteborg igen efter sin examen och beskriver hur han drivs av att göra skillnad och hur han just nu arbetar hårt för att nå deras första säljmål på Medialight. I det nystartade företaget som Johan är delägare i arbetar han med försäljningsbiten. Han arbetar med och undersöker hur de kan effektivisera säljprocessen och hur de kan skapa de bästa möjliga kundrelationerna. Johan uppskattar att han idag har möjligheten till att få arbeta med olika spännande projekt i företagsform och nämner även att han just nu arbetar med ett hemligt projekt som han hoppas att de ska kunna lansera under våren. Den enda begränsningen Johan ser är att dygnet endast har 24 timmar och att han måste bli bättre på att hantera Text: tiden.Stina Grahn


Fem Snabba med Johan Göteborska eller Norrländska Palt eller Skaldjur Göra det nu eller Göra det sen Café Göteborg eller Ett café i Göteborg Brännbollsyran eller Way Out West

33


COMPACT LIVING Så får du ut det mesta från ditt studentboende

Studentrum, lägenhet eller inneboende, hur vi än bor så letar de flesta av oss efter fler lösningar för att maximera ytan där vi ska rymma hela vår liv. Vi har kontaktat Carin som verkar ha knäckt koden till smarta lösningar på liten yta (till ett lågt pris dessutom!). Läs och inspireras av en tjej som bor i en av Uppsalas finaste och minsta lägenheter. Förhoppningsvis hittar du tipsen som gör att ditt boende helt plötsligt blev några kvadratmeter större. Hej Carin! Var bor du och hur stort bor du? -I en lägenhet i centrala Uppsala, där jag studerar. Lägenheten är 19,7 kvadratmeter stor och på den ytan får kök/kokvrå, badrum, hall och rum plats. Hur har du tänkt med möbleringen på den ytan? - I och med att lägenheten är så liten och det redan fanns en platsbyggd köksö med sittplats och förvaring så fanns det inte så många alternativ för möblering och inredning. När jag flyttade in fanns det en loftsäng, som jag sedan tog bort för att jag kände att jag ville jobba med höjden på ett annat sätt. Lägenheten har en takhöjd på 2,70m och jag ville inte slösa all den rymden på att få lite mer golvyta. Istället har jag försökt jobba med att utnyttja väggarna och takhöjden för förvaring och konst. Som följd till det får jag inte plats med någon soffa, men har fått till en bra lösning med ett tjockt överkast och stora kuddar på sängen som substitut. Vilka kombinationer har du gjort i din möblering för att ”få ut det mesta” av ytan? Det första många lägger märke till är att jag har matchat alla färger i min lägenhet. Vilket är ett fullt medvetet drag. Tanken bakom det är att en liten yta lätt blir överbelamrad om det finns för många intryck. Därför har jag kört genomgående på vitt, svart och grått i all inredning och möblering. Till exempel har jag valt vita konsolhyllor för att få dem att smälta in i väggarna. Det är tacksamt att använda sig av basfärger eftersom det är lätt att matcha och skapar en enhetlig känsla.

34


Hur har du tänkt med extra förvaring? Jag har försökt jobba med att inkorporera förvaring och praktiska element i inredningen med snygga boxar och lådor. Om det inte finns plats för fler hyllor och skåp får man tänka lite annorlunda. Ovanpå garderoben har jag ställt lådor som har plats för extra kuddar och liknande. Under sängen har jag även fått in fyra stora lådor med plats för lakan, städgrejer och extra kläder jag inte använder så ofta. Har du något tips för att få ett snyggt intryck av rummet trots att man har extra lådor? Ett bra tips är att köpa en sängkjol så att man kan dölja lådorna och få ett mer cleant intryck av hela rummet. Jag försöker tänka att var sak har sin plats, för det funkar inte att ha grejer liggandes framme. Därför är det också ett bra tips att ha boxar på sina hyllor istället för att bygga i högar. Det blir också mycket lättare att hitta saker och städa. Vad har du satsat någon krona extra på? En vattenkokare och micro som passar in i inredningen eftersom det inte får plats i något skåp och måste stå framme. Hur får man en liten yta att kännas större på enklast sätt? Ljusa färger på väggarna och på stora möbler. Men även lite dovare färger på tyger och en del tavlor och mindre möbler för att få en känsla av djup i rummet. Eller genom att sätta gardinstån -gen precis under taket för att skapa en illusion av högre takhöjd. Sätt även lampor på flera ställen i rummet, ljuset från dem gör att rummet känns större. Några smarta budgettips för studenter? Var inte rädd för att pyssla och testa dig fram! Det finns massor av billiga hobbyfärger och pappersvaror som kan göra stor skillnad. Som att måla om en stol man köpt på loppis så att den matchar bordet. Slå in skokartonger och presentlådor i snygga omslagspapper istället för att köpa dyra boxar i en inredningsaffär. Det är billigt och kräver inte speciellt mycket tid, vilket enligt mig är värt den ansträngningen om man kan se sig om hemma och känna sig glad och nöjd. Sista tipset? Jag tror faktiskt att det ligger något i att trivas i sitt hem. Att ha det rent och fräscht och kunna känna sig lugn och trygg hemma. Speciellt om man pluggar och behöver kunna koncentrera sig och återhämta sig. Text: Louise Brygt

Gör din egen förvaringslåda! Det enda du behöver är: En kartong i den storlek du önskar, omslagspapper, sax och lim. Gör så här: mät ut tillräckligt stor pappersbit, klipp av och fäst på kartongen med hjälp av lim. Så kan du på ett billigt och enkelt sätt få snygga lådor som dessutom kan matcha resten av din inredning.

35


EKBLADET

ENGAGEMANG

GUILTY PLEASURES:

De nöjen vi helst håller för oss själva... Text: Johan Palmquist

Vilken musik dansar du till när ingen ser? Vilken mat proppar du i dig som om det inte fanns en morgondag när du är ensam hemma? Vilket är klädesplagget som du alltid bär men som ligger längst in i garderoben när du har besök? Här berättar fem handelsstudenter om sina ”guilty pleasures”.

Tjej, HLP årskurs 4 Musik: Kristina från Duvemåla – Du Måste Finnas Film: Mamma Mia Mat: Soya!, särskilt på bakfyllan, skulle kunna äta det med sked Kläder: En Scrunchy från åttiotalet, har den alltid hemma.

28 36

Kille, CEP årskurs 2 Musik: Cher – One By One Film: P.S. I Love You (Den är ju himla bra) Mat: Kiviks lättdryck i kopiösa mängder Kläder: En nätbrynja som ”ser ut som en tomtesäck”

Tjej, HLP årskurs 4 Musik: Lejonkungen – Hakuna Matata Film: Drömkåken Mat: Mandelmassa, favoriten sen barnsben Kläder: En riktigt utsliten och fläckig frottémorgonrock, men jävligt skön

Tjej, CEP årskurs 2 Musik: Beyonce – Irreplacable Film: Efter en del funderande, He’s Just Not That Into You Mat: Edamamebönor i mängder (Japanska, testa dom!) Kläder: Exets stulna skoltröja från gymnasiet

Kille, fristående årskurs 3 Musik: Oliver & Gänget – Man är väl infödd Film: Cable Guy med Jim Carrey Mat: Hummus, hummus i mängder Kläder: Mucktröjan från gymnasiet


Musikhörnan!

Oj! “Vad ovant”, tänker ni nu. Lugn, vi har flyttats fram så att ni kan njuta av oss tidigare. För att legitimera vårt musikintresse så står vi själva också på scen ibland. Vi brukar riva ett hål i Puben då och då genom coverbandet Lime. I detta nummer ligger Joel fortfarande kvar i det förflutna och plockar upp de sista brödsmulorna från 2015. Lukas tar sig bland annat an David Bowies avsked och fäller en tår på tagnentbordet.

TEXT: JOEL SANDBERG & LUKAS NORLUND SIVERMARK ı DESIGN: JOEL SANDBERG ı FOTO: NILS BLIXT

29 37


JOELS HÖRN

Musikhörnan!

Nathaniel Rateliff the Night Sweats

&

(SOUL/AMERICANA)

(2015)

(SJÄLVBETITLAT)

Att jag har en halvpervers förkärlek till allt som paraplygenren americana handlar om har nog knappast undgått någon vid det här laget. Sådan där folkrockig americana som får det att spritta och svänga i varenda fiber i kroppen, som man låter snurra fritt varma sommardagar, några öl under rocken och sand mellan tårna. Vill ni ha tips på sådana artister är det bara att gå tillbaka i mina gamla recensioner om Alabama Shakes, St. Paul & the Broken Bones, Daniel Norgren, Phil Cook och Lake Street Dive för att nämna några. Jag kom först i kontakt med Nathaniel Rateliff under hans solokarriär för några år sedan i Falling Faster Than You Can Run, ett aningen lågmält men vackert album som jag starkt rekommenderar. När jag sedan fick reda på att han jobbade på ett nytt album med sitt nya rock/soul-band lät det nästan för bra för att vara sant. Tanken av Nathaniel Rateliff som sjunger som en blandning av Paolo Nutini och Otis Redding assisterad av fullt komp med blås, distad gitarr och harmonier? Oj. Resultatet är ett album fullpackat med kraft och soul som drivs framåt av Rateliffs låtskrivande och känsla. Det självbetitlade albumet är ett väldigt solitt och bestående album som aldrig blir tråkigt, till och med efter 15:e genomlyssningen. Skivan är, till skillnad från många ovan nämnda artister, väldigt dynamisk i den mening att Rateliff & co inte är rädda för att vrida ned tempot. ”I’d Be Waiting” blir en helt underbar långsam kärleksförklaring som behåller samma soul och känsla trots avskalat komp. Med sånger om övervunnen alkoholism, kärlek och uppbrott ser jag framför mig dagen innan Brännbollsyran, slå upp läger någonstans på Campus, snurra Rateliff & the Night Sweats, pimpla öl ur kylbag och vänta på E-Pubens bartömning.

Coldplay

(POP)

A HEAD FULL OF DREAMS (2015) 2011 recenserade jag Mylo Xyloto och jag konstaterade då att detta var sista touchen i Coldplays transformering till fullfjädrad arenarock. Ända sedan Viva La Vida and Death and all his Friends har musiken blivit pampigare och passat större och större arenor. Sedan med en singel som ”Every Teardrop is a Waterfall” i Mylo Xyloto var förändringen fulländad. Sedan dess har Coldplay hunnit släppa två studioalbum; karriärens absoluta botten Ghost Stories och nu det senaste tecknet av liv från bandet genom A Head Full of Dreams. Senaste skivan är väldigt intressant på två sätt. Först och främst visar bandet att de aldrig varit så bra musiker som just nu med ett flertal imponerande riffs och fills. Detta visar sig framförallt i första singeln ”Adventure of a Lifetime” med Jonny Bucklands fantastiska gitarriff, den Daft Punk-liknande basgången och Will Champions trummande. Men för det andra så faller däremot Chris Martins låtskrivande ofta väldigt platt. Jag hör att det är Chris Martin som sjunger, men ändå inte. Är det verkligen samma person som skrivit låtar som ”Amsterdam”, ”Don’t Panic”, ”Violet Hill” och ”The Scientist” som skrivit ”Hymn For A Weekend”? Vad som varit mest påtagligt, för mig, under Coldplays utveckling, förutom alla elektroniska trummor, girlanger och andra utsmyckningar är själva tonen i musiken och vad de vill förmedla. A Rush of Blood to the Head, en av mina absoluta favoritskivor, är en relativt genomgående dyster skiva. Men den har dynamik; ”Politik” öppnar ganska dystert men humöret stiger i exempelvis i ”Green Eyes” och ”In My Place”. A Head Full of Dreams är istället stundvis olidligt sockersöt. Det blir svårt att ta ett album på 45 minuter seriöst när texterna är fulla av tvångsrim som /Before it’s over, before you run, Ah, didn’t we have fun?/. Det band vi kände för 16 år sedan är fortfarande här men bara i en annan utstyrsel. Medan Parachutes passade på mindre spelningar i Cambridge passar A Head Full of Dreams på Super Bowl.

38

8.5

6.0


Anderson .Paak

(RNB/HIP HOP/SOUL)

David Bowie

Musikhörnan!

LUKAS HÖRN

(RNB/HIP HOP/SOUL)

MALIBU (2016)

BLACKSTAR (2016)

Nej, det är inget stavfel. Punkten innan “Paak” är där den ska vara, det är så han stavar det. Underligt? Ja, helt klart.

/Ground control to major Tom/ Jag vaknade den 10e Januari 2016 av ett meddelande på mobilen: “Bowie är död…”. Jag vägrade tro det, precis som när jag vaknade den där festivaldagen i Borlänge 2009 och folk ropar “Micheal Jackson är död”. Det var uppenbarligen ett skämt, det var för konstigt, han hade bara för två dagar sedan gett ut en ny skiva och det ryktades om samarbete med mitt favoritband Gorillaz. Den musikaliska kamelonten, han kunde inte vara död.. Men ack, nu som då, så är det sant. /Your circuit’s dead, there’s something wrong//Can you hear me, Major Tom?/

Lite som hans nya album Malibu, så det får väl passa ganska bra. Malibu är inte bara ett underligt album utan också ett väldigt bra album, det är en funkig, trippig och soul-fylld upplevelse där allting bekymmerslöst flyter på, få låtar sticker ut men alla följer en viss stil och känsla. Albumet påminner mig väldigt mycket om Kendrick Lamar’s senaste album (och om ni läst min recension av To Pimp A Butterfly så vet ni hur mycket jag älskar det projektet). Då menar jag inte bara i hans sound utan också hur han målar upp sina omgivningar samtidigt som Anderson undviker att inte själv falla tillbaka i bakgrunden. Han är alltid i centrum och detta är en hyllning till sig själv, utan att vara särskilt skrytig. Det är en ärlig skildring om vad han gått igenom, vart han nu kommit och vem han nu är. Anderson’s egna personlighet lyser igenom och jag gillar honom skarpt. Hans produktion, som också var tydlig på delar av Dr. Dre’s senaste album Compton (anledningen till varför jag nu kollat upp honom) är väldigt omfattande och bred, den går i många olika riktningar. Han lyckas till exempel skildra hjärtesorg på tre olika sätt genom; “Without You” med sina 90-tals influenser, dansgolvssvängande “Am I Wrong” och “Put Me Thru” som påminner om en soul-låt sprungen från 60-talet. Det enda jag kan hålla emot detta album är som sagt att låtarna ibland flyter ihop lite för bra, det är väldigt snygga stilistiska övergångar men jag får aldrig riktigt den där känslan av att man når något klimax. Kanske är det för att han inte själv har nått sitt eget i karriären heller ännu? Oavsett, ett väldigt bra och sammansvetsat album där det både är lätt och njutbart att förstå vad han försöker förmedla. Det är ett album som jag tror funkar bra även för dem som inte lyssnar så mycket på Hip Hop. Detta var första soloprojektet med Anderson .Paak som jag kollat in och jag kommer definitivt återvända för mer, ett av årets bästa album skulle jag förutspå.

7.8

Det går två dagar, faktumet att en av mina musikhjältar i livet har dött sjunker in och det tar mig hårt. Han timeade månlandningen med sin debut Space Oddity och han kommer alltid att få svara för hans episka verk under 70-talet. För att han begravde Ziggy Stardust, för att sedan under 80-talet och 90-talet fly ifrån det och influera allt annan musik. Jag lyssnade igenom Blackstar så fort det kom ut och tyckte direkt att det var ett fantastiskt album med hög musikalisk kvalitet. Däremot reflekterade jag inte över vad albumet och dess texter faktiskt innehöll. Hädelse, det är ändå Bowie vi snackar om, det finns alltid något mer där. Under återbesöket till denna grandiosa epos fäller jag en tår då jag inser att det endast finns en sak att ta in: döden och allt som kommer med det. /This way or no way, you know, I’ll be free//Just like that bluebird/ sjunger Bowie i vemodiga Lazarus, en av låtarna på ett album där han reflekterar över sitt förflutna. Där han låter gamla spöken återuppstå medans experimentell jazz och människors vansinnesskrik ramar in hans stjärnfall mot det oundvikliga. Blackstar är ett album olikt allt annat. Aldrig tidigare har en artist varit i så direkt kontakt med döden när hen skapat musik som i detta fall. Han bemöter det direkt och rakt på, för han vet. Han vet att det snart är dags för honom att lämna detta jordeliv och återsluta sig med Ziggy Stardust där uppe bland stjärnorna. Hans stjärna kommer aldrig slockna, precis som hans musik aldrig kommer dö. /Can you hear me, Major Tom...?!/

9.5

39


Vill du bli en del av Ekbladet? Vi söker ständigt nya skribenter, fotografer och personer som vill få utlopp för kreativitet och idéer. Hör av dig till EKBLADET@HHUS.SE så svarar vi på alla dina frågor! WE WANT >YOU<

40


You invest your talent â&#x20AC;&#x201C; we grow together. Find out about your career opportunities at Nordea: linkedin.com/company/nordea or nordea.com/career

41


Låt oss vara ärliga. Vad är det som vi studenter egentligen brinner för? Om man får beskriva studentlivet med endast tre ord skulle vi säga att det handlar om fest, nätverkande och träning. En oslagbart stökig kväll på E-pubens dansgolv, nya kontakter från Sveriges alla hörn och kanter, och svettiga träningspass på Iksu med konsekvens; träningsvärk likt aldrig förr. Det du just läste är precis vår idé. Vi vill skapa ett storslaget tävlingslopp där företagare har möjlighet att köpa hinder som tävlingsdeltagarna ska ta sig an. Under loppet kommer det bland annat bjudas på musik och mingel vid lounge-stationer längst loppet sträckning. Hindren som deltagarna ska ta sig ta sig an kommer vara allt ifrån fysiskt till psykiskt utmanande hinder. Vid start/målgången kommer deltagare och publik även erbjudas chansen att mingla med de företagsrepresentanter som är på plats. Chansen till att mingla med företagen utökas ytterligare då eventet avslutas med en magisk bankett som kommer hållas på Corona med dark lounge suit som dresscode.

42

Under banketten kommer man få chansen att mingla samtidigt som en trerättersmiddag med tillhörande underhållning kan avnjutas innan vi öppnar upp Corona för eftersläppet. Vårt mål är att detta ska bli början på en långvarig tradition och början på något helt fantastiskt som kommer sätta HHUS på kartan och blir en dag deltagarna kommer komma ihåg. Så, vem kan slå dig? Du kommer prövas längst med vägen med en mängd olika prövningar, är du starkast, är du smartast eller har du den rätta kombinationen kanske det blir just du som blir årets Unbreakable.


VILKA ÄR VI?

HUR FUNKAR DET?

Tillsammans representerar vi projektledare, Märta Streijffert och Rebecka Esseen, näringslivsutskottet samt sociala utskottet. Med oss i vår projektgrupp har vi även:

Vart springer man? Inom en radie om två kilometer från Umeå Universitet. Längd på loppet? Ungefär fem kilometer kommer loppet sträcka sig. Kan alla ställa upp? Självklart. Oavsett om man går, springer eller lunkar fram kan man vara med. Vinnarpris? Pris till vinnaren kommer utlovas, men även något till alla deltagare. Var är banketten? Corona. Varför ska man delta? Det är ett perfekt tillfälle att utnyttja alla timmar vi spenderat på gymmet, och dessutom få en genväg till en fantastisk bankett där möjligheten ges att mingla med företagarnas representanter. Målet med HHUS Unbreakable? Vårt mål är att detta ska bli början på en långvarig tradition och början på något helt fantastiskt som kommer sätta HHUS på kartan. Låter detta fett? Vi vill gärna ha dig i vårt gäng så släng iväg ett mail till unbreakable@hhus. se och få mer information om vad just du kan göra!

Viktor Staflin, som läster andra året på civilekonomiprogrammet och sitter som företagskoordinator för projektet. Stina Grahn, som läser tredje året på servicemangementprogrammet och sitter som sponsoransvarig för projektet. Sofia Bergström, som läser andra året fristående civilekonomiprogrammet och sitter som bankettansvarig för projektet. Martina Hellberg som läser första året på civilekonomiprogrammet sitter tillsammans med Oskar Andersson, som läser första året på handels- och logistikprogammet, som dagsansvariga för projektet. Och sist men inte minst, Mikaela Sjöström och Linn Ericsson som båda pluggar första året på civilekonomprogrammet och sitter som kommunikatörer för föreningen och även HHUS Unbreakable.

43


TÄVLING KONOM

N SKA

Vinnaren får ett presentkort på ICA Ålidhem till ett värde av 500 kr! Förslag att spendera pengarna på: 31 flaskor läsk 20 paket vindruvor 33 stycken TV guiden tidningar 16 paket av ICA Basics toapapper

Lös rebusen och maila in ditt svar till Ekbladet@HHUS.se, kom ihåg att ange namn och telefonnummer. Vid flera inskickade rätta svar lottar vi en vinnare.

44


TACK!

Styrelsen 2015 VI PÅ EKBLADET VILL TILLSAMMANS MED DEN NYA LEDNINGEN FÖR 2016 TACKA VÅRA FÖRETRÄDARE FÖR DET ENASTÅENDE JOBB DE GJORDE FÖRRA ÅRET. VI ÖNSKAR ER ALL LYCKA I FRAMTIDEN OCH KOM IHÅG ATT NI ALLTID KOMMER VARA EN DEL AV HHUS.

45


CASETÄVLINGAR

- VAD GER DET MIG EGENTLIGEN? Som ekonomistudenter blir vi rätt ofta påminda om olika case-tävlingar som man bör anmäla sig till, eftersom det ska ge oss ”viktiga kunskaper inför framtiden”. Men vad döljer sig bakom orden? På vilket sätt kommer det hjälpa mig i framtiden? Jag var en man med ett uppdrag! Jag skulle ta reda på ifall det som det påstods med dessa case-tävlingar verkligen stämde. Jag har flera gånger fått utstå övertalningstekniker för att skapa ett lag och delta, men jag har stadigt stått emot. Jag är väl av den läran att man skaffar sig erfarenhet genom att arbeta, inte sitta med teoretiska frågeställningar, som för mig känns ganska specifika för tävlingen. Jag insåg rätt snart att jag själv inte hade mycket att bidra till frågeställningen, och var ganska negativt inställd, men jag fick några namn tillskjutna åt mig som skulle hjälpa mig att klargöra vissa saker. Först var jag var tvungen att dechiffrera detta begrepp med case-tävlingar innan jag började intervjuerna. Vad är det egentligen? Jag känner mig

består oftast av en kort, rätt öppen, text där vissa förutsättningar beskrivs som gruppen sedan ska agera utifrån – och lösa. De verkar dock vara väldigt öppna, och när jag läser igenom några case känner jag att jag inte direkt vet hur jag skulle lösa problemet. Exempelvis Business Sweden’s uttagningsase 2013 handlade om att sätta sig in i rollen som en analytiker för Telias VD. Styrelsen för Telia vill att företaget ska satsa på att utöka sin marknadsandel inom marknaden med strömmande tjänster. Problemet framställs vara att konkurrensen inom just den marknaden har ökat rejält, och därmed kostnaden för Telia. VD:n har fått indikationer på att en konkurrent kommer begära konkurs inom en snar framtid. Produktchefen för strömmande tjänster ger bara en positiv bild av marknaden och framtiden, så nu är det ens jobb som VD:s analytiker att ge en balanserad bild av marknaden. Ska Telia satsa på strömmande tjänster, eller byta strategi?

“Man får verkligen testa sin stresstålighet och samarbetsförmåga, samtidigt som man får professionell feedback på ens egna problemlösningar.” Joel Minnema, IBP T4 tvungen att erkänna att jag inte visste vad man egentligen gör! Det generella tillvägagångsättet verkar vara att man får ett case i form av en kort text, där man ska kombinera sin teoretiska kunskapsbas med innovation och nytänkande. En viktig del är också presentationen av arbetet. Caset

Jag har inget direkt svar på den frågan… Det är väldigt öppna frågor som skall besvaras efter bästa förmåga. I detta fall får man inte tillgång till internet, eller några hjälpmedel, utan med den knappa informationen ska man försöka derivera tillräckligt mycket information för att få fram ett svar, eller en strategi på hur problemet kan lösas. Snart inser jag att det finns olika typer av tävlingar och att exempelvis EY, Deloitte och KPMG har dem som är mer inriktade mot bokföring, medan Business Sweden’s bygger mer på entreprenörskap, vilket är mer intressant för mig som inte tänker läsa mer bokföring nu! Jag valde att prata med Joel Minnema, IBP T4, Johanna Witting, SM T4, och John Erikmats, IE T4. Med denna uppställning tänkte jag att jag får lite olika klasser, samt en IE:are, som förhoppningsvis har andra perspektiv än oss. Jag ställde följande tre frågor:

46


1. Varför deltog du i en case-tävling? 2. Vad var det viktigaste du lärde dig under tävlingen? 3. Skulle du rekommendera andra att gå? Svaren jag fick var alla olika! Joel valde att delta främst för att han blev utmanad av en kompis att delta, John för att han var intresserad av den typ av ämne som skulle behandlas, och Johanna för att utmana sig själv. Den mest intressanta frågeställningen blev för mig nummer två. De verkar ha alla verkligen dragit nytta av erfarenheten att arbeta under press, och med en variation av personligheter. De nämner också att det var svårt att till en början förstå vad man skulle göra, och det handlade om att prioritera och fokusera på saker man bestämde sig för, istället för att hinna allt. Eller som John Erikmats IE T4 uttrycker det:

”Jag blev bättre på att skilja vad som faktiskt är genomförbart och rimligt och inte vad som är det absolut optimala scenariot.”

sig jobba under press, eller med en variation av personligheter. Man kommer ju säkert utmanas med detta i arbetslivet också, men detta kanske kan vara en liten primer inför ens karriär? Något som får igång tankarna och får en att öppna ögonen lite! Vad John nämner är ju också intressant! Jag tror det är en av de största utmaningarna i det dagliga jobbet. Är vi innovativa och drivna måste vi bromsa oss själva, för allt kommer inte vara genomförbart. Sikta mot rymden och landa i trädtopparna… Slutligen måste jag erkänna att jag väl till viss del är övertygad. Alla argument som Joel, Johanna och John har - nej, de är inte syskon -, konvergerar i att de lärde sig något, det var kul, och de skulle göra det igen. Johanna besvarar min frågeställning om jag bör prova på, utan att lämna några tvivel kvar: “Utan tvekan! För min del har jag inte varit i närheten av att få denna kunskap eller erfarenhet från universitetet. Det är viktigt att låta oss testa på att arbeta med verkliga scenarion.” Sedan sätter Joel spiken i kistan “Man har ju faktiskt ingenting att förlora på att delta heller.” Text: Simon Fjellner

Reality check. De verkar alla vara överrens om att de lärde sig nyttiga saker. Det är ju svårt att argumentera mot att det är en dålig erfarenhet att lära

47


Filmtips med CF

Text: Carl Fredik Somp

THE BIG SHORT (2015)

Skådespelare: Brad Pitt, Ryan Gosling, Steven Carell, Christian Bale. Genre: Drama/Biografi. Imdb betyg: 7,9/10.

Handling: The Big Short berättar historien om hur bostadsmarknaden i USA, ja, tackade för kaffet 2008. Michael Burry (Christian Bale), som är shortsbärande, barfota hedge fund manager för Scion Capital börjar gräva i ett register över huslån och inser ganska snabbt att något inte står rätt till. En dag ringer Jared Vennett (Ryan Gosling) på Deutche Bank till Mark Baum (Steven Carell) och påstår samma sak; att korthuset är på väg att rasa ihop. Filmen är fylld med mycket humor och illustrerar och förklarar komplexa ekonomiska teorier med enkla exempel som en kock på en fiskrestaurang och Selena Gomez vid ett Black Jack bord.

Varför du ska se den: Som civilekonomstudent är den vansinnigt tilltalande, och underlättar även nationalekonomistudierna. Citat: En av Michael Burry’s överordnade är inte helt övertygad av hans teori; Porter Collins: “So Mike Burry, who gets his hair cut at Supercuts and doesn’t wear shoes knows more than the federal government?” Michael Burry: “Dr. Mike Burry, yes, he does.” Trivia: Efter att ha träffat den riktiga Dr. Michael Burry (yes, det är verklig person), så ska Christian Bale ha frågat om han fick låna hans cargo shorts och T-shirt vilket han fick och senare bar i filmen. (imdb.com) Ses med: Dina klasskompisar.

MONEYBALL (2011) Handling: Filmen bygger på den sanna historien om baseballaget Oakland Athletics General Manager Billy Beane (Brad Pitt). The A’s är ett av de lag i Major League Baseball med en väldigt liten budget vilket gör deras möjligheter att köpa vassa spelare begränsade. För att bli konkurrenskraftiga mot de tätare lagen anställer Beane Peter Brand (Jonah Hill) som är mer eller mindre nyexad ekonom från Yale Business School. Brand introducerar Beane för statistisk data över hela ligans spelare där alla har ett slutvärde som beskriver hur duktig spelaren är. Med hjälp av denna information kan de hitta spelare som övriga i basebollvärlden undervärderar och därmed hitta billiga men bra spelare.

48

Varför du ska se den: Brad Pitt och Jonah Hill gör sina roller helt fantastiskt, det är en cool story och sanningsbaserade sporthistorier slår sällan slint. Citat: Peter Brand: “There is an epedemic failure within the game to understand what is really happening. And this leads people who run Major League Baseball teams to misjudge their players and mismanage their teams.” Trivia: I och med att det inte fanns tillräckligt med finansiering för att filma i alla arenor där Oakland A’s var och spelade, klädde man om Dodger Stadium att efterlikna åtta olika arenor. (imdb.com) Ses med: Farsan.

Skådespelare: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Chris Pratt. Genre: Drama/Biografi/ Sport. Imdb betyg: 7,6/10.


THE TERMINAL (2004) Handling: Victor Novarski (Tom Hanks) kommer till JFK Airport från det påhittade och politisk ostabila landet Krakhozia. I samband med att regeringen i hans hemland har kollapsat är hans papper och pass inte giltiga. Han nekas därför inträde i USA och kan inte heller flyga hem igen då krig och konflikt råder. Vad gör han då? Victor Novarski bosätter sig på flygplatsen. Hittar kreativa sätt att tjäna pengar, lär känna flygplatspersonalen och träffar dessutom en kvinna han tycker om. Varför du ska se den: Väldigt underhållande och hjärtvärmande film.

Citat: Viktor Navorski: You say you are waiting for something. And I say to you, ”yes, yes. We all wait”. Amelia Warren: “What are you waiting for?” Viktor Navorski: “You. I wait for you.” Trivia: På tavlan med avgående flyg i filmen är majoriteten (om inte alla) av alla flighter flyg med medlemmar ur Star Alliance. (imdb.com) Ses med: Någon du tycker om.

Skådespelare: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones. Genre: Komedi/Drama. Imdb betyg: 7,3/10.

COOL RUNNINGS (1993) Handling: Denna film handlar om jamaicanen Derice Bannock som i en kvaltävling till OS i 100 meter sprint misslyckas helt genom att trassla in sig i två andra löpare. För att ändå ta sig till OS bestämmer han sig tillsammans med de två andra löparna och sin barndomsvän Sanka Coffie (som för övrigt är en hejare på lådbilar) att anmäla sig till en annan gren; Bobåkning. Så vi får följa historiens första jamaicanska bobsledlags resa från varma glada Jamaica till Calgary där det är Umeåtemperatur. Varför du ska se den: Detta är en tvättäkta feel-good film. Många roliga kulturkrockar som tvingar fram breda leenden.

Citat: “Feel the rhythm! Feel the rhyme! Get on up, its bobsled time! Cool Runnings!“ Trivia: Denzel Washington tackade nej till rollen som Derice och Eddie Murphy tackade nej till rollen som Sanka, helt enkelt för att de erbjöds för lite pengar. (imbd.com) Ses med: Kompisgänget.

Skådespelare: Leon, Doug E. Doug, Rawle D. Lewis, Malik Yoba, John Candy. Genre: Äventyr/Komedi/ Sport. Imdb betyg: 6,9/10.

49


Ordförande HHUS Albin Kristiansson ordf@hhus.se

Vice Ordförande HHUS Ida Salomonsson vice_ordf@hhus.se

Ledamot HHUS Andreas Otterfalk ledamot@hhus.se

Ordförande Isabelle Sundqvist marknad@hhus.se

Vice Ordförande Josefine Edvardson vice_marknad@ hhus.se

Chefredaktör Ekbladet Jenny Uneby ekbladet@hhus.se

Redaktionschef Ekbladet Rebecka Aveling redaktion@hhus.se

Art Director Gustav Olsson AD@hhus.se

Program Monitor SM/HLP Menal Suliman utbildning_sm@ hhus.se

Program Monitor CEP Frida Nilsson utbildning_ce@ hhus.se

Program Monitor IBP/IDM/IDC Siloni Guenther utbildning_ibp@ hhus.se

MARKNAD

PRESIDIET

STYRELSE OCH LEDNING 2016

Kommunikatör Socicala Mikaela Sjöström komm.sociala@hhus.se

SOCIALA

UTBILDNING

Kommunikatör E-puben Kommunikatör Närings Maxim Murashkin Linn Ericsson komm.naringsliv@hhus.se komm.epuben@hhus.se

Ordförande Tayla Erson utbildning@hhus.se

Ordförande Klara Kvarnbäck sociala@hhus.se

50

Vice Ordförande Anna Lehtinen vice_utbildning@ hhus.se

Vice Ordförande Anton Mårtensson vice_sociala@ hhus.se

Klubbmästare Fredrik Berggren klubb@hhus.se

Huvudgeneral Hanna Lundin insparken@hhus.se

Eventkoordinator Lina Heimdahl event@hhus.se

Sportmästare Tove Wahlén sport@hhus.se

Spexmästare Linda Mokvist spex@hhus.se


EPUBEN NÄRINGSLIV

Vice Ordförande Philippa Horwitz vice.epuben@hhus. se

Ekonomiansvarig William Pettersson ekonomi.epuben@ hhus.se

Bokningsansvarig Louise Brygt bokning.epuben@ hhus.se

Inredningsansvarig Hjalmar Widengren id.epuben@hhus.se

Sport Manager Felix Gutestam sport.epuben@ hhus.se

JF Representant Gustav Lindgren juridik.epuben@ hhus.se

DJ Manager Leo El Ghoul dj.epuben@hhus.se

Event Manager Erik Vänstedt event.epuben@ hhus.se

Event Manager Frida Nilsson Viberg event.epuben@ hhus.se

Event Manager Alf Grönvall event.epuben@ hhus.se

Sport Manager Pontus Lindahl sport.epuben@ hhus.se

IE Representant Cecilia Apitzsch ie.epuben@hhus.se

IE Representant Oscar Öhman ie.epuben@hhus.se

Inköpsansvarig mat Rebecka Eliasson mat.epuben@hhus. se

Inköpsansvarig dryck Axel Holmner Härgestam alkohol.epuben@hhus.se

Ordförande Lovisa Kjerstensson naringsliv@hhus.se

Vice Ordförande Tove Näsman vice_naringsliv@ hhus.se

Projektkoordinator Moa Grundström projekt@hhus.se

Företagskoordinator Christian Esselin fthkontakter@hhus. se

Säljkoordinator Erik Scharin sales@hhus.se

Ordförande Victoria Löfgren ekonomi@hhus.se

Vice Ordförande Ellinor Sundqvist vice_ekonomi@ hhus.se

Finansmästare Jonas Engström finans@hhus.se

Junior Controller Mathilda Gammelgård jc@hhus.se

Konsult Manager Alexander Clausén konsult@hhus.se

EKONOMI

Ordförande Adam Gustafsson epuben@hhus.se

Junior Controller E-puben Julia Lundqvisst junior_controller_epuben@ hhus.se

51


POSTTIDNING

© 2015 Ernst & Young AB. All Rights Reserved.

fortare di Ju fortare din Ju karriär går, desto vik går, desto viktigare med någon s med någon som backar upp dig.backar upp d

Vi vill göra din tid på EY till den mest

52

Därför får karriär. du en egen counselor reda Vi vill göra din tid på EY till den mest värdefulla i din hos oss. Det är en person som hjälpe Därför får du en egen counselor redan första dagen du arbetar och uppnå dina mål. Vilket hjälper äv hos oss. Det är en person som hjälper dig att fortsätta utvecklas desto bättre blir och uppnå dina mål. Vilket hjälper även oss. För ju bättre duvi.blir, desto bättre blir vi. www.ey.com/careers

Ekbladet 1601  
Ekbladet 1601  
Advertisement