Page 1

3/15

TEMA KARRIÄR

1


Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen. Samhällsvetarhuset Box 7652, 907 13 Umeå Telefon: +46 (0)90 786 7678 www.hhus.se

HHUS

2

HHUSMEDIA

HHUSMEDIA


NR 3/15 4

CHEFREDAKTÖRENS LEDARE

5

ORDFÖRANDE

6

REDAKTIONEN

7

REKTORNS KRÖNIKA

8-9

FINSITTNINGEN 2015

10-11

SNYGG, SINGEL OCH STUDERANDE

12-13

LÄR KÄNNA UMEÅ

18-19

EKBLADETS HISTORIA

21

S. 8-9

KARRIÄRCENTER

22-23

VAD HÄNDE SEN?

24-25

STUDENT MED EGET FÖRETAG

26-27

SÅ NÅR DU DRÖMJOBBET

29

MUSIKKOLLEKTIV

30-31

GUIDE TILL UTLANDSSTUDIER

32-33

VOLONTÄRPROJEKT I KENYA

36-41

HHUS UTSKOTT

47-49

MUSIKHÖRNAN

S. 44-45

S. 30-31 S. 24-25

S. 32-33

CHEFREDAKTÖR Josefine Edvardson, ekbladet@hhus.se ANSVARIG UTGIVARE Hanna Lundin, marknad@hhus.se REDAKTIONSCHEF Sandra Jansson, redaktion@hhus.se FRAMSIDA Josefine Edvardson REDAKTION Joel Sandberg, Lukas Norlund Sivermark, Sandra Jansson, Hanna Nygren, Anna Neglén, Josefine Edvardson, Malin Steigert, Rebecka Skoog, Amanda Arestav, Jonas Engström, Matilda Näsman, Tobias Ögren, Marcus Eberhardsson

S. 18-19

S. 40-41

ANNONSÖRER EY, KPMG, Nordea, Deloitte ANNONSFRÅGOR Maila: sales@hhus.se TRYCKERI Tryckeri City DESIGN Sandra Jansson, Josefine Edvardson, Joel Sandberg, Hanna Nygren FOTO Josefine Edvardson, Sandra Jansson, Hanna Nygren, Joel Sandberg, Fnan Zeremichael, Isabelle Sundqvist, Sara Fredriksson, Mattias Pettersson, HHUS

GRUNDAD

1983

TRYCKEXEMPLAR

1400

PERIODICITET

Fyra nummer per år

DISTRIBUTION

Posten Sverige

AVSÄNDARE ADRESS

Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen HHUS/Samhällsvetarhuset, 901 87 Umeå

TELEFON

090 - 786 76 78

HEMSIDA

www.hhus.se

3


Chefredaktörens ledare Välkomna tillbaka! Jag hoppas att alla har haft en underbar sommar. Nu är vi tillbaka i vardagen igen. En vardag med tidiga mornar i skolan, tråkiga matlådor och grupparbeten som går en på nerverna. Tentaveckorna tycks alltid komma alldeles för snabbt och man förundras hur man till slut ändå lyckas lära sig allt i tid. Så känns det i alla fall för mig. Trots att hösten kan kännas tung med mycket plugg och tråkigt väder så finns det så mycket i vardagen vi borde uppskatta mer. För visst är det ändå himla mysigt att sitta i Lindell en regnig eftermiddag med dina vänner. Ni kanske inte har pluggat så mycket som ni borde, men ni har ju faktiskt fullt upp med att planera helgens festligheter!

Fortsätt bläddra och läs mer om hur det är att vara egen företagare på sidan av sina studier eller ta del av IBP-studenten Gustav Sjöholms resa efter examen. Hur gjorde han för att nå den position i arbetslivet han har idag? Jag hoppas att ni kommer tycka om det här numret lika mycket som vi gör. Trevlig läsning!

Under hösten är det även väldigt många aktiviteter inom HHUS. Nu är insparken och alla dess fester över, men jag lovar att det kommer fler. Inom kort kommer ”sensation white” där du bara får klä dig i vitt. Det är heller inte långt kvar tills den årliga Luciasittningen äger rum. Klä ut dig till en julgran, en pepparkaka eller en julkula och ät god julmat med dina vänner. Så vad säger ni, hösten är väl ändå rätt bra? Rensa ogräs, gå ut med hundar eller städa på mammas jobb. Vi har alla haft vårt första arbete. Arbetsuppgifterna var tråkiga och du fick alldeles för lite betalt. Men alla jobb vi har haft är ett steg i vår karriär. Du kanske inte vill bli bäst i världen på att rensa ogräs, men medan du satt där och drog upp maskrosor kanske du insåg att du vill ha ett arbete där du får vara ute i naturen. Det här numret av Ekbladet har tema karriär och tanken är att inspirera er och få er att börja tänka på vart ni ser er själva efter examen.

4

Josefine Edvardson Chefredaktör HHUS 2015/2016


Ordförande Vad är det värsta som kan hända om du säger ja? När jag var ny på skolan hoppade jag på alla möjliga uppdrag inom HHUS på grund av min nyfikenhet. Jag var svensklärare till internationella studenter, studeranderepresentant och var med och planerade en luciasittning. När jag fick en förfrågan om jag skulle söka ordförande för Utbildning i HHUS styrelse så sa min magkänsla: Ja, såklart att jag ska göra det! De problem som uppstod under året löste vi som styrelse och jag märkte att min magkänsla hade varit rätt. Efter ett år som ordförande för Utbildningsutskottet sökte jag till ordförande för föreningen. Det innebar självklart ett mycket större ansvar men eftersom att HHUS var min familj och den roligaste biten i mitt studentliv, övervägde min magkänsla oron inför att ta på mig det stora ansvaret. Idag är det ynka två månader kvar tills jag, den 31 december, går av min älskade post som ordförande för HHUS. Två månader kvar i tryggheten med föreningen som jag kan utan och innantill och föreningen där mina närmsta kompisar finns.

När du har din box med de saker som du inte vill jobba med blir det lätt. Då kan du bara säga ja till allt annat som ger dig en bra magkänsla. Och om det är så att du tvekar och måste tänka till innan du säger ja… Fundera då över: Vad är det värsta som kan hända om du säger ja? Är du beredd att förlora det? Kommer du att överleva förlusten? Om det är så att du förlorar något värdefullt genom att säga ja så ska du nog inte göra det. Men om du känner att det värsta som kan hända är att misslyckas och att få göra om och göra rätt… Då kan du överleva förlusten. … Och då är det bara att köra.

Den 1 januari ska jag ut i arbetslivet i sex månader innan mitt fjärde och sista år på Handelshögskolan. Vad är mitt drömyrke? Var vill jag jobba någonstans efter min examen? Svaret är: - Jag vet inte, jag har ingen aning! Jag är en person som bara kör utan att tänka så länge jag har en bra magkänsla. Möjligheterna bli därför många och svårigheten blir att rikta in mig på ett framtida karriärsval. Problemet är att de många möjligheterna gör mig osäker och stressad, jag vet inte exakt vart jag vill. Helst av allt hade jag nog velat ha en plan- ”dit ska jag!”och sedan jobba mig framåt och checka av delmålen.

Anna Neglén, Ordförande HHUS 2015/2016 Med styrelse, ledning och medlemmar

Jag pratade med en väldigt klok kvinna som har haft en cool karriär enligt mig. Hon gav mig ett nytt perspektiv på hur man kan tänka inför karriärsvalen. Jag vill dela med mig av det till er: Fokusera på vad du absolut inte vill jobba med och samla det i en fiktiv box. Till exempel: tråkiga kollegor, oändligt med pappersarbete och en fruktansvärd chef.

5


Redaktionen

Josefine Edvardson

Hanna Lundin

Chefredaktör

Lukas N. Sivermark Skribent

Ansvarig utgivare

Redaktionschef

Hanna Nygren

Jonas Engström

Skribent

Skribent

Rebecka Skoog Skribent

Malin Steigert

Matilda Näsman

Joel Sandberg

Amanda Arestav

Skribent

Skribent

Skribent

Skribent

Marcus Eberhardsson

6

Sandra Jansson

Skribent

Anna Neglén Skribent

Tobias Ögren Skribent


Rektorns krönika Är karriärfokus bra för karriären? Handelshögskolans styrelse har utsett ny rektor, som är docent i nationalekonomi med en forskningsinriktning mot marknader där privata och offentliga aktörer möts. Jag heter Sofia Lundberg och har fått förtroendet att under den kommande treårsperioden leda Handelshögskolan. Handelshögskolan utbildar civilekonomer för den nationella och internationella arbetsmarknaden och vi förbereder våra studenter inför framtiden (karriären) med ämnesspecifika kunskaper, näringslivskontakter, analytisk förmåga, kritiskt tänkande och ansvarstagande gällande hållbar utveckling. Det finns goda förutsättningar att krydda detta med internationell erfarenhet. Tittar vi oss i spegeln kan vi konstatera att vi gör det framgångsrikt. Studenter från Handelshögskolan är attraktiva på arbetsmarknaden, har under sin studieperiod i hög grad varit utomlands och vi gläds över alla internationella studenter som väljer USBE! Det som beskrivits ovan kan ses om en bas till en verktygslåda som ni själva ska fortsätta bygga efter examen. En pusselbit till, en input i eller en början på en karriär. Karriär? Det är ett ganska starkt ord. Laddat. Enligt svenska akademin är karriär att stiga i graderna eller vinna snabb befordran. Här kommer ett par personliga reflektioner kring begreppet karriär och frågan om karriärfokus är bra för karriären eller inte. Karriär har aldrig varit ett självändamål för mig. Det kan säkert te sig märkligt med tanke på det ämbete jag innehar idag. Men, jag har sett de uppdrag, positioner jag haft och min akademiska utveckling som ett utfall av den värdegrund jag står på, val jag gjort, språng jag vågat, organisationer och människor jag samarbetat med och insatser som levererats längs vägen. Intressanta insikter och värdefullt erfarenhetsutbyte har kommit till mig genom de nätverk som jag verkar inom. Det ena uppdraget har lett till det andra.

en karriär – fast jag tänker inte så. Det är spännande uppdrag som ska genomföras. Givande, utmanande och utvecklande. Många gånger svåra, men också väldigt roliga. Prestationen, leveransen, blir i regel bättre när uppdraget är lustfyllt och bjuder på samarbete med andra. Samarbeten som mår bra av gemensam värdegrund, komplementära kompetenser och tillåtande klimat. Min personliga reflektion är att det är prestationen som leder till karriären. Vice versa gäller nödvändigtvis inte här. Att fokusera på titlar eller positioner i sig kan nog i många fall vara kontraproduktivt. Samtidigt ska vi självklart unna oss att ha visioner och drömmar. De är ju själva drivkraften. Inom idrotten är det här självklarheter och jag menar att framgångsrik(a) studier, undervisning, forskning och yrkesutövande bygger på samma grund. Slalomåkaren som redan i starten har gått i mål, har nog högre utkörningsfrekvens än den konkurrent som tar port för port. Samma sak gäller inom golfen, en annan sport som ligger mig varmt om hjärtat. Slag för slag, hål för hål arbetar den lyckosamme golfaren sig fram till en bra helhetsprestation (score) och för vissa blir det en hel karriär. För andra blir det en givande fritidssysselsättning parallellt med ett rektorsuppdrag. Jag ser verkligen fram emot att i egenskap av rektor få följa Handelshögskolans studenter på väg mot det som kommer att bli era spännande karriärer. Sofia Lundberg Rektor

Foto: Mattias Pettersson

Forskning och undervisning har kombinerats med samverkan med externa aktörer och styrelse- och ledningsuppdrag. Komponenter som tillsammans kan sägas utgöra

7


FINSITTNINGEN 2015

Foto: HHUS

FINSITTNINGEN 2015

8


ÅRETS FADDRAR:

Namn: Rebecka Sundberg Ålder: 22 år Klass: HLP Faddergrupp: Pirater

Namn: Andreas Vikström Ålder: 22 år Klass: CEP Faddergrupp: Cowboys

ÅRETS ROOKIES:

Namn: Tove Wahlén Ålder: 23 år Klass: SM Faddergrupp: Nasa

Namn: Simon Nilsson Ålder: 21 år Klass: CEP Faddergrupp: Templars

9


SNYGG, SINGEL OCH STUDERANDE Text, foto & illustration: Hanna Nygren

Vad är ditt bästa minne från insparken? Allt! Mina förväntningar blev verkligen överträffade varje gång! Jag blev amazed av heltheten och att allt var så bra uppstyrt! Vad är det knäppaste du gjort under insparken? Jag har säkert tagit en liten nap på toan någon gång, men det är väl standard eller…? Vad förväntar du dig av resten av terminen? Att få lära känna ännu fler människor, roliga temafester och att alla och knäppheter inte slutar bara för att insparken är slut. Vad får dig på fall? Man får jättegärna fuldansa med mig. Var öppen, skön och rolig så krävs det inte så mycket mer.

Namn: Lovisa Kjerstensson Ålder: 21 fyller 22 den 22 december Ursprung: Sollentuna Vad civilstatus i dagsläget: Supersingel Program: IBP år 1

Vad har du i matlådan idag? Avokadomackor, ett äpple OCH CHOKLADBOLLAR SÅKLART! Vad är den största omställningen när man blir student? För att klara studentbudgeten och leva längre så har jag börjat fasta ett dygn i veckan, studier visar att man lever 60% längre då (källa: Lovisas korridorsgranne). Vilken var den bästa temafesten och vad hade du på dig den kvällen? Rosa Festen, helt klart! Då hade jag på mig, ett par rosa träningsshorts från HMs damavdelning, stort linne som missmatchade shortsen, ett skitful rosa gardin som jag hade som mantel för att få lite mer pondus! Vad har du i matlådan idag? Idag käkade jag på Corona, jag har inte riktigt kommit in i matlåderutinen ÄN. Jag blir impad av folk som har koll på läget och har matlådor och sådant. En gång ville jag låtsas vara sådär strukturerad som alla andra så då köpte jag en burk ravioli och la i en matlåda. (Detta är faktiskt sant!) Hett tips, snabbt och jävligt lättlagat! Vad är ditt bästa raggningstips? Jag snackar oftast med personen om oklara grejer. Oklart är själva temat för mina raggningsessions, jag är ingen som drar klychor! Jag är mer direkt på med konstiga ämnen, man får veta så mycket mer då.

Namn: Fredrik Berggren Ålder: 21år fyller 22, den 18 december (väldigt vikitgt!) Ursprung: Stockholm Civilstatus i dagsläget: Mästerlig singel, nä låter detta desperat som fan? Program: Fristående år 1

1 80

Vad får dig på fall? Jag är väldigt passiv så det är nog bara att komma fram och snacka och jag älskar ögonkontakt! FLÖRTA ÖVERTYDLIGT! Jag blir lite dum när jag är full.


Vad är ditt bästa minne från insparken? När Rebecka Sundberg blev årets kvinnliga superfadder! Vilken var den bästa temafesten och vad hade du på dig den kvällen? Mellanstadiediscot! Hade på mig en ful t-shirt med en cykel på! Vad är ditt bästa raggningstips? Säg bara ”Varför krångla när vi kan hångla?” Vad är den största omställningen när man blir student? Att inse att ost helt plötsligt är en lyxvara hemma! Hur får man dig på fall? Kom fram och bara att langa en go göteborgsvits så är du hemma.

Namn: Simon Hantelius Ålder: 23år Ursprung: Sveriges framsida, Göteborg! Civilstatus i dagsläget: Tvärsingel Program: HLP år 1

Vad förväntar du dig av resten av terminen? Att lära känna ännu fler sköna jävlar här i Umeå! Vad har du i matlådan idag? Kyckling och så lite ris!

Vad är ditt bästa minne från insparken? Faddrarna var så himla öppna och hade en sådan fin grupp som släppte in alla så bra! Vilken var den bästa temafesten och vad hade du på dig den kvällen? Rosa festen! Då hade man lärt känna alla och det var en grym gårdsfest där man kunde mingla runt. Jag hade på mig vita höga shorts för jag hade redan förstört mina rosa shorts i dammen på dagen och en rosa t-shirt till. Hur skulle du beskriva en typisk ekonomstudent? Öppna och väldigt drickglada! SMs måtto som jag har lärt mig är det finns omtentor men det finns inga omfester. Hur skulle du beskriva en typisk utekväll på e-puben? Åker dit och hänger i kön i typ en timme innan de öppnar sen går man in och rockar loss på dansgolvet tills stad i ljus spelas och då vet man att det är dags att gå hem! Namn: Tove Wahlén Ålder: 23 Ursprung: Gotland Civilstatus i dagsläget: Singel (och kanske lite sökande) Program: SM år 1

KARRIÄR

11 9


LÄR KÄNNA UMEÅ - WINTER EDITION Text & foto: Amanda Arestav

Fellow UÅare, nu har ni förhoppningsvis avancerat från fadderns hårda soffa till ett något mer permanent boende samt hunnit bränna av några pass på IKSU-sport. Ni har skrivit er första tenta (även om ni måste skriva den igen) och, som dem säger, Winter is coming. Därför kära vänner följer mina bästa tips på hur man kan omvandla även de mörkaste vintermånader till några av de ljusaste minnena! UTOMHUSAKTIVITETER Skidbackar Det bästa med vintern är enligt mig utan tvekan att åka snowboard. Eller skidor, beroende på hur många brädor man vill stå på, samt att gå på after-skii. Inte alltid nödvändigtvis i den rangordningen. För er ekonomer som inte ska hänga med till Åre, finns ett antal backar i Umeå med omnejd: • Bräntbergsbacken Umeås enda backe och ligger vid Mariehemsängarna. Inte mer än ett par svängar på brädan lång men fyller sitt syfte och dämpar åkabstinensen. • Angäsbacken Närliggande vintersportanläggning några mil utanför Umeå. • Hemavan/Tärnaby Umebornas vintermekka. Hit söker sig skidåkare, snowboardåkare samt after-skiiare för att känna på puder och smaken av en välförtjänad kall efter en dag i backen. Hemavan är extra populärt under nyårshelgen och under Student Ski som infaller 4 feb – 7 feb.

12

Nydalasjön Att åka skridskor utomhus gör du, enligt mig, bäst på Nydalasjön. Haffa några vänner, åk lite griller, tänd en brasa och drick varm choklad. Är man ännu mer friluftsmänniska så är detta ett bra ställe för att pimpla och norrskensspana. INOMHUSAKTIVITETER Hockeysäsongen Eftersom jag som spädbarn vaggades till sömns med sånger vars budskap väldigt uttryckligen löd ”heja Björklöven” och ”hata Skellefteå”, anser jag att hockeyallsvenskan är ett roligt tidsfördriv! Även om man inte är ett Löven-fan så kan jag rekommendera att ta en öl i anslutande sportbar och skrika sig lite hes tillsammans med klacken! Föredrar man istället att själv åka griller är det fritt fram att göra det i Nolias inomhushall måndag – torsdag mellan 15.00 och 16.00.


När det är kallt och mörkt ute finns det bara en sak att göra inne: mysa! Detta kan självklart göras på många olika vis. För mig inkluderar det ofta tofflor, kaffe, värmeljus och A History of Economic Globalization (läs Harry Potter-rulle). Men det finns även flera mysiga krypin i Umeå stad där man kan hänga i goda vänners sällskap. Jag har valt att ta hjälp utav Sveriges mysfarbror, Ernst Kirchsteiger, för att demonstrera detta med vad jag kallar ”Ernst’s mysfaktorskala”. • Runt Hörnet Runt Hörnet är ett nytt tillskott i Umeås restaurangvärld och ligger lämpligt nog alldeles runt hörnet (om man bor mitt i stan). Vad gäller maten ska man veta att de satsar på kvalitet före kvantitet, så som student kan man överväga att ha en Donken-pommes gömd i handväskan. Alternativt att sippa på något gott ifrån baren för detta ställe måste besökas. Mysfaktor 4 av 5 Ernst!

• Gotthards Krog Gotthards Krog är en restaurang och bar ansluten till Stora Hotellet. Gotthards Krog är utan tvekan Umeås mest unika restaurangkoncept med temat lyxigt sjömanshus på 1800-talet. Nu inte bara listad bland ”10 of the world’s coolest restaurant interiors” i brittiska tidningen The Guardian utan även full pott på Ernst mysfaktorskala. Stort!

Skyltsöndag & Gammlia julmarknad Eftersom både jag och Ernst är stora fan av julen (ja, det händer att jag lyssnar på Jingle bells i augusti), hade det varit nästintill orimligt att inte nämna skyltsöndag och Gammlia julmarknad. Skyltsöndag infaller inte helt oväntat på första advent och Gammlia julmarknad 5-6 dec. Solklart 4 av 5 jul-Ernst.

Övriga tips v Megazone: Biljard, paintball, lazerdome. v O’learys: Bowling, shuffelboard, pingis. v SF-bio: Studentbio 60kr måndag – torsdag på utvalda filmer. v Väven: kulturmässiga events hela vintern.

13


VILL DU ENGAGERA DIG? HHUS söker ständigt nya människor som på något sätt vill engagera sig. Varje år sker ett ledningsval där du har chansen att söka till ledningsposter som bland annat utskottsordförande, kommunikatör eller redaktionschef för Ekbladet. Att vara engagerad behöver inte betyda att man sitter på en ledningspost, utan en annan möjlighet är att hjälpa till på enskilda event som eldsjäl, delta i projektgrupper eller något av våra mästerier. -Det finns något för alla!

Hur gör jag för att engagera mig?

Vilken nivå av engagemang du än söker kan du alltid gå förbi HHUS kontor som ligger mittemot studentexpeditionen på våning 2 i Tornet. Andra alternativ är att prata med någon som redan är engagerad, kolla hemsidan eller mejla Karin Eliasson, rekryteringsansvarig, på rekrytering@hhus.se.

14

Ledningen 2015-16


Redaktionen 2015

VILL DU VARA EN DEL AV

?

Vi söker ständigt nya skribenter som vill hjälpa oss att utveckla och skapa Ekbladet. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet inom skrivandet, utan huvudsaken är att du har intresset! Vid intresse eller frågor mejla: ekbladet@hhus.se

15 15


You invest your talent – we grow together. Start your career by joining the Nordea Graduate programme. Recruitment ads will be published 18/1 – 14/2 2016. For information and application visit www.nordea.com/career

16 Making it possible 16


TÄVLING Var med och tävla om fina priser. Allt du behöver göra för att vara med i tävlingen är att hitta Ekbladet-loggor i tidningen:

Skriv ner vilka sidor du hittat en logga och maila in ditt svar till ekbladet@hhus.se senast 22 november. Var vänlig skriv namn och telefonnummer. 1:a pris- HEMLIGT 2:a pris- 2 biobiljetter 3:e pris- Värdecheck på 200 kr på ICA

VILL DU OCH DITT FÖRETAG SYNAS I EKBLADET? KONTAKTA: Sponsring@hHUS.SE 17


HHUS FÖR 30 ÅR SEDAN

Text: Hanna Nygren Foto: Umecon

Mellan år 1985 och 1989 läste Fredrik Holmgren Civilekonomprogrammet med marknadsföringsinriktning här i Umeå. Han började sitt engagemang i Umecon (numera HHUS) tidigt med engagemang i både E-puben och Ekbladet och även ordförande för föreningen mellan år -87 och -88. Fredrik och hans studievänner tyckte inte att engagemanget i Umecon var nog och startade en egen förening på sidan om som håller ihop än idag. I den här intervjun berättar han om svartpuben i källaren på fysikgränd och hur tejp och tipex låg bakom Ekbladet och om kompisarna som i somras har haft sin 29e sommarträff. Hur såg Umecons verksamhet ut under din tid? Föreningen hade en styrelse och ett utbildningsutskott som såg till att vi skulle få så bra utbildning som möjligt. Ett festutskott där även den lilla pubverksamheten låg under, festutskottet ordnade sittningar och andra roligheter. Idrott var en ganska central del av verksamheten och vi hade ett idrottsutskott som anordnade sportevent och tävlingar av olika slag och storlek. För att synas så sände föreningen även radio och gjorde Ekbladet. Varför ville just du bli ordförande för föreningen? Jag hade varit med och producerat Ekbladet i några terminer men kände väl att det var lite för lite och ville ha mer inflytande. Jag vet inte riktigt om jag direkt sökte posten, det var nog mer så att jag fick en förfrågan och tyckte att det kändes roligt och spännande. Hur såg Ekbladet ut under din tid? Innan jag kom dit så var det väl kanske lite mer en sidogrej men jag och några andra tyckte det var dags att rusta upp den. Vi fick den att börja gå med vinst och inte bara vara en kostnad för föreningen. Vi hittade ett tryckeri som började tryckta den i färg och det bidrog till att den blev mer attraktiv.

Snabbfakta: Namn: Fredrik Holmgren Bor i: Örnsköldsvik Roll i Umecon: Ordförande -87/-88 Läste: Civilekonomprogrammet inriktning på marknadsföring i Umeå ht -85 till vt -89 Jobbar idag som: VD för media partner i norr AB Syftet med Ekbladet var att göra det så underhållande som möjligt och att spegla vår vardag. Därför kan man se bilder på halvnakna människor i gamla nummer av Ekbladet, vi rapporterade ju bara från den traditionsenliga underklädesvisningen! Det som nog var mest uppskattat var våra skvallersidor, vissa kunde bli lite uthängda ibland, men det var ju del av det roliga. En stor drivkraft till att vissa hjälpte till med Ekbladet, var för att kunna vara med och påverka vad som hamnade (och kanske inte hamnade) på dessa sidor.

På den tiden så skrevs texterna på skrivmaskin. Jag hade tur att få en skrivmaskin av min mamma när jag började plugga och en annan kille hade också en, så totalt så hade redaktionen två skrivmaskiner att tillgå. Det var ett lite besvärligt sätt att jobba på då det var tipex som gällde om något behövde korrigeras. När det kom till att få ihop bild och text så var det att klippa, klistra och tejpa tills man fick sidorna som man ville. Sedan skickades tidningen till Stockholm för tryck. Sax, tejp och tipex var Ekbaldets ledord på 80-talet

18


GK årsmöte 2015 Du säger att pubverksamheten var väldigt liten, hur såg den ut? Det var en svartpub i en källare på fysikgränd där vi som engagerande oss i puben turades om olika kvällar att sälja öl. Från början var det inte alls en särskilt seriös verksamhet utan var väldigt primitiv. När puben flyttade till Universum började den sin förvandling mot en mer seriös verksamhet och blev mer som det företag som det är idag.

I stadgarna skrev vi lite om hur vi skulle umgås. Vi skulle ha ett årsmöte varje vår och då skulle en ny ordförande väljas och sedan skulle vi ha en sommarkonferens varje år tillsammans med våra respektive. Många av våra respektive har tyckt att detta påhitt var jättetöntigt så det har ibland varit lite svårt att få med alla, men vi killar har lyckats hålla ihop. I sommar har vi haft vår 29e sommarkonferens som består av att ordföranden bjuder oss alla till sin hemstad och styr upp aktiviteter och roligheter. I början var dessa konferenser väldigt enkla och vanligtvis sov vi på liggunderlag och drack öl mest. Med åren har nivån blivit lite finare och det har blivit mer god mat och bättre levnadstandard, men fokus har alltid varit att hålla ihop gänget. Under de senaste åren har respektive utökats till familjer, så numera på sommarkonferenserna finns det alltid en vuxen- och en barnnivå på den traditionella utskjutningen bland annat.

E-puben på fysikgränd

GK –Kompisgänget som ses årligen än idag! Hur kom det sig att du och dina vänner bestämde sig för att starta en egen förening? Vi var ett gäng grabbar som hängde på puben nästan varje dag och tillslut så började vi kalla oss för Pink Pondus. -86 bestämde vi oss för att göra en förening av det och skrev lite stadgar och började kalla oss för GK, som stod för Goda Kamrater.

Slutligen, vad är det du minns bäst från din tid i Umeå? Jag måste självklart säga killgänget, de rosa overallerna och alla roliga fester. Allt som har med att vara student egentligen. Jag minns också mycket hur vi deltog i massa idrottstävlingar som stafetter och brännbollsyran såklart!

19 19


KARRIÄR

20


KARRIÄR

KARRIÄRCENTER Chance favours the prepared mind Jag börjar med att bjuda på ett citat som en av mina f.d. chefer använde sig av och som myntades av Louis Pasteur på 1850-talet. Det finns lite att fånga upp i det rent allmänt och även kopplat till de rader jag skriver här. Jag tänkte använda mitt inlägg i Ekbladet denna gång till att prata framtid på olika vis i termer av Handelshögskolans framtid (inom karriärbiten), arbetsmarknadens framtid och kanske lite om din framtid. Om vi börjar på Handelshögskolefronten så har vi (jag) från och med i höst fått lös lite mera tid för att arbeta med karriär och alumnbitarna. Vad vill då vi åstadkomma med detta? Jo, målsättningen är förstås att börja jobba mer aktivt mot programmen och dig som student. En hörnsten i hela arbetet, som jag ser det, är att tidigt väcka insikten att utbildningen i sig bara är ett av verktygen du behöver för att vara relevant för arbetsmarknaden. Processen att komma fram till vad du vill och vad du ska göra för att komma dit är högst individuell (och kanske t.o.m. lite jobbig) så ta stöd i form av bollplank i din omgivning eller gärna via mig och Handelshögskolan. Inget blir bättre av att bara skjuta det i framtiden. Något som vi kommer att införa från Handelshögskolans sida är att sätta upp workshops under vårterminen på första året för alla Civilekonomprogram för att få en startpunkt att utgå ifrån. Arbetsmarknaden tänkte jag också ge lite visionärt input på. Jag kommer, högst subjektivt, att reflektera lite från höstens alumnträff i Stockholm (över 50st tidigare studenter kom till träffen). En av föreläsarna på plats var Sara Öhrvall, alumn från oss, tidigare chef inom innovation på Bonnier och numera på flera tunga styrelseposter (Investor, Bonnier, Expressen m.fl.). Sara driver även eget konsultbolag och är återkommande krönikör i DI. Temat vi satte för alumnträffen var ledarskap och Sara talade utifrån sin nisch som är innovation. Fokus hamnade på disruptiva förändringar, d.v.s. då förutsättningarna ofta ändras i grunden för hur vi agerar/konsumerar/ organiserar/leder (Vad hände med Kodak t.ex.). Tittar vi framåt har vi förändringar inom digitalisering/robotisering (se t.ex. nyteknik.se-robotisering eller senaste numret av civilekonomen) men även hållbarhetsutmaningar som kan förändra förutsättningarna helt för hur vi arbetar. I

Saras spåkula handlar framtiden om hur vi arbetar med robotar och hur vi inom ledarskapet behöver utveckla hur vi arbetar med mer oberoende individer då entreprenörer/intraprenörer förväntas få en större roll i näringslivet. Saras syn på saken var att input från dagens entreprenörer sannolikt är en bättre vägvisare mot framtiden än erkända management-gurus. Om Sara nu skulle ha rätt kan individuell drivkraft som egenskap komma att bli viktigare. Här finns det en del att fundera kring hur man utvecklas inom det och sannolikt behövs lite kompletterande verktyg till det som ges inom ramen för studierna. När vi ändå är inne på arbetsmarknad och alumnträffen så är ju nätverk en sedan länge rådande trend på gott och ont. Jag pratade med två av våra alumner som idag arbetar på Nasdaq. Där anställs det en del nyutexaminerade men vägen in är nästan alltid via de som praktiserat, extrajobbat eller sommarjobbat. Det innebär förstås att den som har siktet inställt åt rätt håll i arbetslivet lite tidigare har större möjlighet skapa sig viktiga förutsättningar. I skrivande stund närmar sig Hållbarhetsdagen. Vi som Handelshögskola vill vara nationellt relevanta och då vill vi förstås också försöka skapa förutsättningar för nationell samverkan. Om ni som studenter möter upp har vi mycket bättre förutsättningar att utvecklas vidare, engagemang föder engagemang. Denna gång var faktiskt gäster från näringslivet mer på tå än er, vilket är lite kul på ett sätt men också lite förvånande. Kom gärna förbi mig om du har idéer om framtida aktiviteter. Så, tillbaka till rubriken, “Chance favours the prepared mind”. Hur förberedd är du på att ta tillvara på möjligheter som dyker upp i framtiden?

Rickard Lindberg, Karriärcenter Handelshögskolan

21


KARRIÄR

VAD HÄNDE SEN?

Gustav Sjöholm

Text: Josefine Edvardson Foto: Gustav Sjöholm

I förra numret fick vi följa civilekonomen Oskar Brattfeldts resa efter examen. I det här numret av Ekbladet ska vi istället få följa en student med avklarad examen i International Business Program här på Umeå Universitet. Gustav Sjöholm, 26 år från Växjö tog sin examen från Umeå Universitet 2013. Idag är han trainee på SEB i Stockholm.

International Business Program

Gustav är mer än nöjd med sitt val av program och de möjligheter skolan och programmet erbjuder. Han menar att möjligheten till praktik och studier utomlands är en av styrkorna med Umeås International Business Program. Själv praktiserade Gustav på dåvarande Exportrådet, Business Sweden, i Australien under 6 månader. Hans arbetsuppgifter var att hjälpa svenska företag att öka sin export i Australien. Detta genom att kontrollera att det praktiska och byråkratiska arbetet för de svenska företagen fungerade som det skulle. De mest värdefulla kunskaperna Gustav tagit med sig från Universitetet ut i arbetslivet är tillvägagångssättet att lär sig nya saker samt att ha ett helhetstänkande.

Första tiden efter examen

Det första Gustav gjorde efter avklarad examen var att ta ett välförtjänt sommarlov innan han började på sitt arbete som revisorsmedarbetare på Deloitte. Arbetet fick han genom att han under sin studietid skapat ett stort kontaktnät.

Dagens arbete

Gustav har precis påbörjat sin Trainee-period hos SEB i Stockholm, vilket han ser mycket fram emot. Han arbetade tidigare på Business Sweden i Oslo där man arbetar på liknande sätt som Business Sweden i Australien.

22

Hans arbetsuppgifter fokuserade därför mycket på att underlätta för svenska företag i deras export till norska regioner. Gustav menar dock att i Norge blev frågorna, till skillnad från Australien, mer hands-on. Nu hjälpte han främst mindre företag. Att han fick arbete på Business Sweden var då genom sin praktik i Australien. Han skapade under den tiden viktiga kontakter som sedan hjälpt honom senare i arbetslivet.

Resan fram tills idag

Gustavs resa efter examen blev inte som planerad. Han gillar att testa på olika arbeten och olika branscher för att erhålla så mycket erfarenhet som möjligt. Han menar att det idag finns en högre tolerans med kortare arbetsinsatser i ett CV än vad det gjorde förr. Detta underlättar därför möjligheten att testa på nya arbeten och hitta det man brinner för. Detta anser Gustav är väldigt motiverande till att testa nya arbeten!

Nästa mål

Gustavs nästa mål i arbetslivet är att göra ett bra jobb som Trainee på SEB. Detta är en nytt steg i hans karriär och ytterligare ett tillfälle att skapa nya erfarenheter.

Tips till oss studenter

Under studietiden har Gustav lyckats knyta många kontakter på olika företag. Detta har medfört att han haft många att vända sig till i sökandet efter nytt arbete. Han råder oss studenter därför att nätverka och se till att träffa många nya människor under studietiden. Man vet aldrig vem som är nyckeln till ditt framtida drömjobb...


KARRIÄR

23


KARRIÄR

STUDENT MED EGET FÖRETAG

Text: Jonas Engström Foto: Jonas Engström & Sandra Eriksson

Namn: Sandra Eriksson Ålder: 24 Studerar: Civilekonom Service Management termin 3 Sandra Eriksson driver sedan mars 2015 företaget Lashesofumeå som specialiserar sig på ögonfransförlängning. Efterfrågan på tjänsten är hög och Sandra har byggt en bas av återkommande nöjda kunder. -Jag minns den häftiga känslan som uppstod första gången jag läste ett mail från en ny kund. Det hela började med att Sandra under hösten 2014 testade på att göra ögonfransförlängning på en salong, något hon direkt fastnade för och ville göra om. Problemet med att göra behandlingen på en salong för en vanlig, dödlig student är att kostnaderna snabbt drar iväg då man vanligtvis fyller på fransar minst en gång per månad. Sandra bestämde sig då för att testa göra ögonfransförlängning hemma tillsammans med en kompis som också intresserat sig för detta. De beställde nödvändig utrustning och genomförde ett försök som lyckades. Detta blev startskottet för vad som skulle komma att bli en perfekt verksamhet vid sidan av studierna. in kunder på kvällen, något som fungerade jättebra. Men nu när skolan började om kände jag att det blev för myEfter att Sandra testat att göra sina ögonfransar hemma cket, därför har jag bestämt mig för att bara ta kunder berättade hon om det för vänner och bekanta, som på helgerna, eftersom skolan är första prioritet. I början omedelbart visade intresse för att få en behandling. Här bokade jag in kunder när de hörde av sig, nu försöker började tankarna på ett företag att växa, men hon kände jag istället att vid varje avslutad behandling boka in en samtidigt att det behövdes utbildning för att kunna starta ny tid åt kunden, det underlättar både för mig och för igång. I februari gick hon tillsammans med sin kompis kunderna. en utbildning och därefter startade de ett handelsbolag. Senare under våren valde de dock att gå skilda vägar kring I dagsläget är Sandra nöjd med hur verksamheten ser företaget och Sandra fortsatte på egen hand. ut, behandlingarna genomförs i hemmet och hon har hittat en bra nivå för att kunna kombinera företaget med Med studier, företag och en hundvalp krävs det god plan- studierna. ering av Sandra. – Jag känner att jag har ungefär så många kunder jag vill – Allt är ganska nytt egentligen, det känns som att det var ha, behöver och klarar av. Hade jag inte studerat skulle i somras jag började expandera på riktigt. Då jobbade jag jag nog velat öppna en salong, men det skulle samtidigt 85 % på ett äldreboende vilket gjorde att jag kunde boka öka kostnaderna för mig och därmed även priset för

24


KARRIÄR

kunden. I dagsläget blir det ungefär 10-15 timmar behandlingstid varje vecka. Sedan utöver det sitter jag även med bokföring då det känns som att jag har tid. Att starta igång en verksamhet och attrahera kunder är en sida av företagande, en annan obligatorisk sida är administration och redovisning. Det är även en av stora drivkrafterna till att Sandra ville starta företag. – Att jobba med fransförlängning och träffa människor är någonting jag tycker är jättekul, men den främsta anledningen till varför jag startade företag var för att få praktiska erfarenheter av det jag studerar. Redovisning och marknadsföring får man göra i praktiken med någonting man brinner för. Nu gör jag redovisning varje månad, vilket jag kanske hade glömt bort lite om jag inte hade uppehållit det. Sedan när man ska söka jobb tror jag att företaget kommer vara en väldigt bra erfarenhet att ha på CV: et, vilket är en stor drivkraft för mig. När man startar ett företag kan det uppstå svårigheter man inte såg komma på förhand, för Sandra var det inte bara att starta företaget och låta kunderna strömma in.

Sandra har på drygt ett halvår lyckats utforma en verksamhet som ger henne en bra extrainkomst, erfarenhet och kunskap som garanterat kommer att hjälpa henne i sin framtida karriär, oavsett vad hon väljer att göra. Slutligen fick Sandra lista tre tips till dig som funderar på att starta eget.

Sandras tre tips till dig som vill starta eget: • Våga – ta steget att starta eget och fundera inte allt för mycket. • Ta hjälp – av personer i din omgivning med olika kompetenser och erfarenheter. • Verksamt.se – en websida med information för dig som vill starta eget, svaren på de vanligaste frågorna och gratiskurser.

– I början när vi var två personer i företaget var vi alltid tvungna att båda skriva under olika saker. Jag upplever att det är enklare då jag driver enskild firma, då allt går på mitt personnummer numera. Andra viktiga saker man ska ha koll på är försäkringar, F-skattsedel och bokföringsprogram, vilket jag inte riktigt hade då jag startade företag. Det har jag verkligen lärt mig mycket av och nu flyter det mesta bara på. Med nystartat företag kan det vara bra att ha någon att bolla idéer med och ställa frågor till. För Sandra är denna person hennes pappa. – Min pappa är civilekonom och han har hjälpt mig en del. Det är skönt att känna att man kan ta hjälp av någon som vet vad man pratar om och någon man vågar ställa dumma frågor till. Han har vart bra att ha som stöd. Jag har även fått olika inbjudningar av Skatteverket till föreläsningar om moms och annat inom företagande. De visar verkligen att de vill erbjuda nyföretagare hjälp, vilket känns jättebra. Sen upplever jag även att jag hittat mycket information på internet och främst verksamt.se, där finns det bra grundinformation om företagande.

25


KARRIÄR

SÅ NÅR DU DRÖMJOBBET Text: Malin Steigert Foto: Länsförsäkringar

I tider av val av praktik, utlandsstudier och valbara kurser hinner valmöjligheterna bli till en stress för många. Vad vill jag egentligen och vilken väg ska jag gå? För att försöka lugna mina nerver har jag valt att diskutera ämnet karriär med en person som i mina ögon lyckats hitta helt rätt i sin, en person som älskar sitt jobb. För det är väl ändå det de flesta av oss drömmer om? Ett jobb där vi får utnyttja vår kompetens och där vi trivs med våra kollegor, ett jobb som är roligt och givande på samma gång. Men hur hittar man då rätt? Åsa Sjödin är 49 år, gift, har två barn på 25 respektive 29 år och jobbar som HRspecialist på Länsförsäkringar Västerbotten i Umeå. På fritiden föredrar hon att träna så att svetten sprutar och hon spenderar gärna mycket tid i sommarstugan vid havet. Träningen är något som hon anser vara en viktig pusselbit i livet då det ger henne möjlighet att rensa hjärnan. Det ger både endorfinkickar och därefter ett behagligt lugn. En del av jobbet som HR-specialist innebär att hon ansvarar för personalens friskvård vilket gör att träningen följer med automatiskt. När hon beskriver sig själv som person säger hon: “Jag är supersocial”, och en typisk “personalare”. Hon skiner upp och säger: “Jag vill att alla ska må bra, ha det bra och komma överens”. När jag ber henne berätta om sin roll som HR-specialist skrattar hon till och berättar att hon anser sig jobba lite för mycket, men att det endast beror på att hon tycker det är så otroligt roligt. Hon ser sitt jobb som utvecklande och trots att hon har haft samma chef, jobbat på samma kontor och med samma saker under 13 år så trivs hon idag precis lika bra som hon gjorde i början. Det är olikt henne menar hon, att stanna kvar så länge på ett och samma ställe då hon är en sådan som vill vidare så fort hon lärt sig nå-

28 26

got för att kunna lära sig nya saker. Hon trycker därför på att hon lyckats hitta en organisation som passar just henne. “Det händer så pass mycket att det fyller mina behov, vilka i sig inte är jättesmå.” På jobbet så får hon göra: “allt som är roligt”. Hon berättar att hon har en jättebra chef som hon jobbar nära och de har ganska flytande gränser vilket fungerar väldigt bra. På arbetsplatsen jobbar cirka 180 personer och ingen dag är därmed den andra lik. Åsa får jobba med i princip allt, vissa saker går mer på rutin som till exempel rekrytering vilket planeras i förväg, men i övrigt är det väldigt många olika arbetsuppgifter. Att beskriva en vanlig dag på kontoret är för henne näst intill omöjligt. Åsa försöker skriva listor på vad som ska göras men det är sällan som hon kan hålla sig till dem. Hon får samtal eller besök på kontoret av personal som behöver stöd eller hjälp inom olika frågor. Ibland kan det inträffa något allvarligt eller att någon mår väldigt dåligt vilket helt kan kasta om hennes dag. “Man vet helt enkelt aldrig vad som väntar.” Åsas karriär började inom en stor restauarangrörelse där hon jobbade med personalfrågor. Hon fick barn tidigt och började plugga till Personalvetare vid 27 års ålder med målet att bli personalchef inom en stor organisation. Under studietiden var hon engagerad i Umeås studentkår och jobbade bland annat som personalansvarig. Hon berättar med ett stort leende och med en tillbakadrömmande blick om att studentkåren då hade då sin “storhetstid” med 15 anställda och 70 visstidsanställda. Alla kårer bildade tillsammans studentkåren och de drev då bland annat Corona. Åsa lärde sig otroligt mycket under sin tid i studentkåren och hade framför allt väldigt roligt. Efter studierna fick Åsa jobb som personaladministratör på GE Healthcare, vilket enligt henne var ett bra kliv in i HR-arbetet. Där trivdes hon väldigt bra och jobbade kvar tills den dagen hon blev uppringd och erbjuden en HR-tjänst i Holmsund på en fabrik vars organisations huvudkontor låg i Tyskland. Åsa hoppade på jobbet och fick nu sin drömtitel, hon blev personalchef på ett stort internationellt företag. Något som Åsa inte var beredd på var att företaget inte lyckats förena kulturerna. Kollegorna var underbara men allt blev fel. inte lyckats förena kulturerna. Tillslut blev det helt enkelt för svårt att utföra uppdragen de tyska cheferna krävde och samtidigt se sig själv i spegeln och känna


KARRIÄR att hon kunde stå för sitt arbete. Denna tid var spännande men också väldigt jobbig för henne, men hon säger att det är något hon absolut inte velat vara utan, då hon lärde sig så pass mycket. Hon tror att mycket av den arbetsglädje hon känner idag beror på att hon fick jobba på en arbetsplats som inte passade henne.

tar med att påminna mig om att njuta av studentlivet, det är något av det roligaste som vi kommer vara med om, men att jag ska komma ihåg att stanna av och zooma ut ibland, så man får distans till sina val och vad man vill få ut av sina studier.

När jag frågar henne om hon har några tips på hur man som student ska tänka kring sina karriärsval, för att komma närmare vad man faktiskt vill göra i framtiden så svarar hon med följande citat: “Vet man vad man vill eller vill man det man får?” Hon menar att alla tänker lite olika men att man som student ställs inför väldigt många val och att man måste komma ihåg att stanna av och tänka efter. Åsa har under årens gång förstått vad hon egentligen vill. De olika jobben och erfarenheterna har fått henne att inse att ett jobb kan skilja jättemycket från en organisation till en annan. Det är inte titeln i sig som är viktig, utan vad jobbet faktiskt innebär och hur man trivs med sina kollegor och organisationen i sig. Hon trycker på hur viktigt det är med bra villkor, rättvis lön och att man måste kunna stå för det man ska göra, “annars far man illa”. Hon tror att många blir så förblindade när de väl får ett jobb att de glömmer bort att tänka på vad jobbet kommer att innebära. Hon förvånas ständigt av att folk ställer så få motfrågor under intervjuer. Företaget ska inte bara välja personen, utan personen måste också veta varför man väljer företaget.

Åsa tipsar

Det är viktigt att ta vara på de möjligheter som studentlivet ger. Det viktigaste är att man fokuserar på sina studier men lyckas man kombinera detta med ett jobb eller något annat meriterande vid sidan om studierna är det jättebra. Det visar på driv att både kunna plugga och jobba samtidigt, var man faktiskt jobbar är mindre viktigt. Man måste också förstå och acceptera att det inte alltid blir som man tänkt sig, de kan ju faktiskt bli ännu bättre. Hon menar att vi påbörjar en resa som är helt fantastisk, nämligen arbetslivet. “Stressa inte upp dig, det löser sig alltid!” säger hon och ler. Hon avslu-

Vårda ditt personliga varumärke.

Självklart ska man få ha kul och leva studentlivet, men glöm inte att du är ditt eget varumärke och att det du gör idag, som hur du uttrycker dig i sociala medier, de signaler du sänder ut och med vilken ton du svarar i telefon är sådant som kan påverka ditt varumärke under en lång tid framöver.

Skapa din egen tur, välj ditt nätverkande.

Välj var du vill synas och med vilka, det har mer betydelse än man kan tro. Tids nog stöter man på varandra så det gäller att vara sig själv men att tänka efter. Rykten går fortare än man tror, så nätverka men var taktisk.

Läs vägskyltarna.

Ibland kör man på mot målet men kan då missa avtagsvägarna som kommer vara viktiga. Exempelvis det här med att bli förblindad av en titel. Det kan hända saker, så ge dig själv tid att reflektera över dem.

Flyg under radarn.

I arbetslivet måste du välja dina strider och tänka smart. Det går inte att ta strid för allting, du får ha dina principer men välj vilka som är värda att strida för.

Du kan inte vara allt, se till att du vet vad du är.

När du kommer på en intervju måste du ha tänkt efter noga. Frågorna du får ska inte komma som en överraskning, och man ska heller inte vara rädd för att framhäva sina positiva egenskaper och erfarenheter. Lite skryt är helt ok! All erfarenhet är bra erfarenhet, så i början är bör man ta de jobb man kan få och var uthållig.

29 27


Deloitte Talent 2015 Har du förmågor utöver det vanliga? 18-20 november i Stockholm Deloitte Talent är ett tredagars-evenemang där vi bjuder in 30 studenter till vårt huvudkontor i Stockholm för att delta i workshops, lyssna till föreläsare och nätverka. Vi lägger fokus på dina unika talanger och behandlar teman som ledarskap, samarbete och kreativitet. Under dagarna får du träffa Deloittes företagsledning, medarbetare från våra olika avdelningar och några av våra rekryterare. Evenemanget är ett exklusivt tillfälle att inspireras, knyta nya kontakter och lära känna Deloitte som företag.

Ansök senast 25 oktober Vi söker dig som läser till civilekonom, civilingenjör, systemvetare eller skattejurist och tar din examen under 2016 eller 2017. Urval sker efter sista ansökningsdatum. Deloitte står för kostnader för resor och logi. Mer information och hur du ansöker hittar du på www.deloitte.se/talent.

www.deloitte.se/talent

28


Musikhörnan! ^

KARRIÄR

MUSIKKOLLEKTIV & INDIE-LABELS När musiker går sin egen väg.

Hur illa, skev och grå musikbranschen är i dagens samhälle är knappast något som kan ha undgått någon efter alla diskussioner kring Tidal, Spotify och artister som pekar finger mot piratkopiering och stöld. Den allmänna konsensusen är att mycket av ansvaret ligger på de större skivbolagen som inte hängde med i den tekniska utvecklingen och försöker därmed ta ut denna ekonomiska förlust på sina artister. I 30 Seconds To Mars dokumentär “Artifact” som gjordes efter att de blev stämda på $30 miljoner av deras egna skivbolag EMI på grund av avtalsbrott, nämner Jared Leto en drös väldigt allvarsam fakta. Exempelvis hur artister i det långa loppet blir skuldsatta mot skivbolaget på grund av kreativt ondskefulla kontrakt. Skivbolagen kan exempelvis rättfärdiga ett upp till 25% stort avdrag av det totala arvodet för emballage för CD-skivor - som även gäller för digitala kopior. 2012 så bildades ett nytt skivbolag och musikkollektiv i Stockholm vid namn INGRID. Bakom projektet ligger Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson från Peter Bjorn & John, Lykke Li, Pontus Winnerberg (Miike Snow), Joakim Åhlin (Teddybears), Coco Mourier med flera. INGRID skapades som en plattform där artister kunde hjälpa varandra med allt som har med populärkultur att göra och med förhoppningen om att bli “Sveriges mäktigaste familj”. Det skapades för att musiker och andra kreatörer skulle kunna göra lite vad de kände för utan press från kontrakt eller managers. Johanna Beckman från INGRID sa i en intervju: ”Vi ville ha en plattform att leka på, att kunna göra allt det där man har lust med och att få det att gå snabbt från ax till limpa.”

projekt där musiker fick vara musiker. Fler och fler artister väljer att göra sin egen karriär genom att röra sig bort från de större skivbolagen och går istället helt indie eller startar ett själv. Jack White startade efter The White Stripes upp “Third Man Records”, Daniel Norgren är och har alltid varit signad med SuperPuma Records, Katy Perry startade eget 2014, James Murphy från LCD Soundsystem, givetvis Kanye West och Jay-Z med flera. Vad är då ett indie-label? Ett indie-label är ett skivbolag som är oberoende finansierat och saknar kopplingar med någon av de större skivbolagen (Universal, Sony, EMI & Warner). De två absolut största skillnaderna mellan ett indie-label och de större skivbolagen är resurser och kontrakten. När de större skivbolagen signar en ny artist så är det med ett betydligt större intresse för business än vad det är hos indie-labels. Kanske är det precis det som ”indie-artister” tjänar på; att du blir signad på grund av att upphovsmännen är fans av din musik. Men det är just fördelen med resurser i de större bolagen som lockar mer där. De sitter med väldigt djupa fickor och har därför förutsättningar för promotion som inte de mindre skivbolagen har.

M!

Varför jag väljer att nämna INGRID just nu, 3 år efter att de startade upp verksamheten är på grund av att Amason, vars debutskiva jag recenserar senare i tidningen, är ett projekt sprunget ur just INGRID. Bandet är en ihopsättning av fyra musiker som under skapandet av skivan “Sky City”s gång redan var fullt upptagna med sina respektive band eller huvudprojekt. Men efter en generös mängd öl så bestämde dem sig att göra musik tillsammans, genom INGRID, och det visade sig vara en hejdundrande succé. De flesta mötena skedde genom Skype och genom “molnet”, därav namnet Sky City, och födde ett lyckat

I slutändan handlar det däremot inte huruvida en artist gör det för pengarna, utan istället för vad som passar bäst för respektive artist. Precis som för dig och mig så handlar det om den miljön jag vill arbeta i och vad som passar bäst för mig. Många artister och band startar i mindre skivbolag för att senare i karriären flytta till ett större skivbolag när dessa indie-labeln helt enkelt inte har resurserna för att möta bandens behov. Coldplay startade exempelvis med Fierce Panda men flyttade senare till Parlophone när de blev populära. Det handlar därför inte heller om hur ”artister som är signerade med större skivbolag har en sämre musikaliska integritet” utan det handlar helt enkelt om att göra smarta beslut för dem själva. Musikbranschen är benhård och inte har rum för dumma beslut. Medan vår framtid som examinerade civilekonomstudenter kanske inte är lika hård som att vara musiker så tror jag även här att det i grunden bara handlar om att göra smarta val som passar just dig. Text: Joel Sandberg

29 31


KARRIÄR

GUIDE TILL UTLANDSSTUDIER Text: Matilda Näsman Foto: Matilda Näsman, Josefin Holmberg & Louise Lundgren En av de största möjligheterna som finns när man studerar vid ett Universitet är möjligheten att uppleva en annan kultur, och bo i ett annat land. Genom utlandsstudier så är det möjligt att vidga ens vyer, krydda på CV:t, och träffa människor från alla delar av världen. För många studenter så är denna värld av utlandsstudieansökningar en ren djungel, därför så skriver vi på Ekbladet här en liten guide till dig som funderar på att söka. Det finns många saker att tänka på, därför hoppas vi att denna guide hjälper er som står med dessa beslut.

Olika sätt att åka på Utbytesstudier Det finns olika möjligheter till studier i utlandet för dig som är intresserad. Du kan söka Centrala Avtal genom Universitetet. Dessa avtal är tillgängliga för alla studenter vid Umeå Universitet att söka & finns över hela världen. Du kan även söka Fakultets- eller Institutionsavtal genom till exempel USBE. Dessa avtal är endast tillgängliga för studenter som studerar vid den fakulteten eller institutionen.

Centrala Avtal -Deadline för Ansökan är 18 november. Det är vissa behörighetskrav som du som student måste uppfylla innan du kan söka till de centrala avtalen. Du ska: • vara registrerad vid Umeå Universitet när du ansöker eller registrerat studieuppehåll under det år som ansökan skickas in. • klarat minst 15hp vid Umeå Universitet när du gör din ansökan • klarat minst 60hp vid Umeå Universitet innan du åker iväg på utbyte. • Ha utbytesstudierna tillgodoräknade

• Ha dokumenterad språkkunskap i undervisningsspråket. Engelska: Lägst VG i engelska A, eller lägst G i engelska B (eller annat språktest) Franska, Spanska, etc.: Lägst G (Gymnasiekurs B) Att göra inför Ansökan: - Kolla med din studievägledare vilken termin som passar bäst för dig att åka på utbyte, samt vilka kurser som är obligatoriska under denna termin. - Kika runt på Universitet och hitta kurser som du tycker är intressanta, de kurser du anmäler i ansökan är dock inte de slutgiltiga kurserna, utan de ansöker du om senare. Ansökan ska innehålla: 1. Signerat Ansökningsformulär 2. Foto 3. Gymnasiebetyg/Resultat från språktest 4. Buddy-/gruppledarintyg för Buddy Programmet Urvalsprocessen är uträknad på max 10 poäng och är följande: 1. Avklarade högskolepoäng: Max 3p 2. Studietakt vid Umeå Universitet: Max 3p 3. Kursval för alla valda Universitet: Max 1p 4. Buddy Programme: Max 2p 5. Komplett ansökan: Max 1p PLUS obligatorisk kopia av gymnasiebetyg eller motsvarande.

30


KARRIÄR Institutions Avtal – Ansökan sker VT16

Förutom de generella behörighetskraven, de listade ovan under Centrala avtal, så har även Handelshögskolan vid Umeå Universitet ytterligare behörighetskrav. Du ska: • Vara antagen till något av Handelshögskolans utbildningsprogram eller fristående kurser vid ansökningstillfället. • Ha läst minst 60hp inom företagsekonomi (A & B-kurs) med ett godkänt resultat om du ska läsa företagsekonomi. Om du tänker studera nationalekonomi vid utbytet så ska Tips från oss till er du minst läst 30hp inom nationalekonomi (A-kurs). • Ha hittills läst dina studier i normal studietakt. Om ansökan: - “Viktigast är att fundera på vad du vill få ut av utbytestOBSERVERA! Om du blivit antagen till utbytesplats vid erminen. Första frågan du ska ställa dig är om det är ett centralt avtal eller annat fakultetsavtal så är du inte studierna & kursutbudet som är prioritet eller om det är behörig att ansöka om utbytesplats via Handelshögskolan. äventyret runt om. Sålla sedan länder & universitet efter det.” Att göra innan Ansökan: - ”Läs Studentrapporter från de som varit där tidigare, & Lägg tid på ansökan, fokusera på att lära känna Univertveka inte att kontakta studenterna som redan varit dit du siteten du vill läsa vid, hitta rolig information om staden, vill söka, de kan svara på många frågor !” Universitetet osv. Lägg fokus på vilka kurser du vill läsa. Detta kommer vara användbart när du skriver ditt person- Innan avfärd: liga brev! - ”Underskatta inte 2 timmars arbete för en stipendieanAnsökan ska innehålla: 1. Signerat Ansökningsformulär 2. CV 3. Personligt Brev 4. Övriga Meriter som kan ha en positiv betydelse för utomlandsstudier. Ex. Buddy Programme, Extrajobb, Ideellt arbete, Engagemang i Studentorganisationer.

sökan. Det kan leda till 10,000kr mer på ditt resekonto.”

När du är där: - “Åker man till en mångmiljonstad där man inte talar språket, så se till att ha din adress uppskriven på en lapp. Om mobilen dör så riskerar du att sitta i en taxi i timmar. Det misstaget gör man endast en gång! (Singapore)” - “Ifall en indier säger att det är stark mat, då är det tamigfan riktigt starkt!” Urvalsprocessen för Handelshögskolans avtal är mer - “Man ska fundera på risk/reward när man tänker köpa abstrakt än för de Centrala Avtalen. Först och främst så tas studietakten i åtanke, sedan betygen vid kurserna. Mo- den billiga sushin, speciellt om man har viktiga planer på tiveringen i det personliga brevet samt kurserna valda tas kvällen.” - “’Get out of your comfort zone!’ prova något som du sedan också i åtanke. Meriterande är sedan också övriga inte hade provat i Sverige, en aktivitet, en maträtt. Vem meriter både inom och utanför universitetets ramar. vet?! Du kanske har hittat en ny hobby!” - “Säg Ja! - till event, fester, inbjudningar, utflykter eller bara en kaffe.” - “Matlådekulturen lever inte överallt. Var beredd på att äta mackor till lunch.” - “Försök att inte enbart hänga med andra utbytesstudenter. Lätt hänt, jag vet. Men genom att lära känna lokalbefolkningen får du även känna staden & landet på ett annat sätt.”

33 31 33


KARRIÄR KARRIÄR

UTBILDNING ÄR MAKT Anna Neglén delar berättelser om kvinnor i Kenya som kämpar för att bli självständiga och egenföretagare.

Text: Amanda Arestav Foto: Anna Neglén

som själv erfarat maktlösheten som kan drabba en kenyansk kvinna om hon blir lämnad av sin man, sin försörjare. Därför strävar organisationen efter att ge kvinnor verktygen för att kunna ta hand om sig själva, genom utbildning i många viktiga frågor. Kvinnorna får bland annat lära sig vikten av ett långsiktigt ekonomiskt tänkande, hur de kan starta upp egna verksamheter och växa sig ekonomiskt självständiga.

Anna berättar om kvinnogrupper och konceptet Table Banking för att hjälpa kvinnorna slå sig fria från svår fattigdom. Table Banking innebär att kvinnorna träffas en gång i månaden och slår ihop sina ekonomiska resurser. Till bordet, som motsvarar banken, bidrar de med frivillig Handelshögskolans Anna Neglén berättar om sin inspir- summa från sina besparingar och därefter får de även göra lån från ”banken”, mot ränta. Dessa lån går till investerinerande tid som volontär för den ideella organisationen gar som Dandelion Africa. Organisationen är verksam i Kenya och bedriver projekt med syfte att stärka kvinnorna i det kenyanska samhället. Eftersom arbetsmarknaden i Kenya är mansdominerad förblir kvinnorna ekonomiskt beroende av männen och mer eller mindre maktlösa i samhället. När Anna gav sig iväg på sin volontärresa kände hon stark för att bli en del av en organisation som satsar på långsiktighet i sina projekt, och fastnade därför för Dandelion Africa. Bakom Dandelion Africa står initiativtagaren Wendo

32


KARRIÄR

på lång sikt ger avkastning. I praktiken kan det handla om inköp av en get som producerar mjölk vilket kvinnorna kan sälja till grannarna. Efter utdelning från försäljningen av getmjölken kan lånet så småningom återbetalas med ränta och pengarna på bordet växer framför deras ögon. Med rörelse och tillväxt i den gemensamma kassan har kvinnorna därefter mer kapital att göra framtida investeringar för. Målet är att resurser från Table Banking ska kunna leda till utökad försäljning, möjlighet till att öppna egna kiosker och bli självförsörjande egenföretagare. Genom utbildning kan de ta kontroll över sina liv.

KUNSKAP OCH DRIV När vi tar våra första stapplande steg på våra egna karriärsstigar och känner oss oroliga över att vara otillräckliga på arbetsmarknaden kan man låta sig inspireras. De kenyanska kvinnorna som växer upp i ett samhälle som förminskar deras värde, förnekar dem tillträde på arbetsmarknaden och mer eller mindre sågar deras självständighet vid fotknölarna. Ändå hittar de drivkraft att vända på kronor tills de blir till värdefulla tillgångar att bygga egna verksamheter utav. Deras långsamma etablering på arbetsmarknaden är i konstant motvind och förtryck. Anna styr upp bokföringen på ett Table Banking-möte. Fortfarande finns det mycket arbete kvar men alla små framsteg är viktiga. Glöm inte bort vilka möjligheter vi Det märks väl att Anna brinner för det här projektet. Hon beskriver tiden hon spenderade i Kenya som väldigt har, som lever i Sverige och till och med får bidrag för att utbilda oss. Ta vara på det, för med kunskap och driv omtumlande. Hon har bland annat bott långt ute i den kenyanska bushen, sovit med en hönsfamilj under sängen, är vi gränslösa. varit med om mycket kulturkrockar, tårar och skratt. Men framförallt tar hon med sig en oersättlig upplevelse och starka vänskapsband.

33


34


HHUSMEDIA 371 inlägg

631 följare

319 följer

√ FÖLJER

HHUS Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen Facebook: HHUS Twitter: @HHUSmedia Contact: marknad@hhus.se hhus.se

35


HandelsHögskolan i Umeå. Studentförening (HHUS) är en ideell förening för alla studenter vid Umeås handelshögskola som betalat en kåravgift. Syftet med föreningen är att fungera som studenternas mötesplats där målet är att ta tillvara på och främja allas intresse. HHUS är en lärande förening som sätter sina medlemmar och medarbetare i centrum. Föreningen är uppbyggd av tre olika organ: styrelsen, ledningen och presidiet. Ett styrelseval hålls årligen där studenterna får möjligheten att rösta fram den kommande styrelsen. Efter avslutat val ska styrelsen tillsammans välja ut en ledning på cirka 40 personer som är fördelade på sex olika utskott. Dessa utskott är:

MARKNADSUTSKOTTET SOCIALA UTSKOTTET NÄRINGSLIVSUTSKOTTET PUBUTSKOTTET EKONOMIUTSKOTTET UTBILDNINGSUTSKOTTET

36

39


MARKNADSUTSKOTTET Finsittningen, det officiella avslutet på Insparken, gick av stapeln för tre veckor sedan och gosse vilken afton det blev. Hatten av till alla som var med och gjorde det till en kväll för historieböckerna! Insparken är, som många av er säkert vet, det största projektet som HHUS anordnar varje år. Det yttersta ansvaret ligger på Marknadsutskottet med vår SuperGeneral, men givetvis är också hela föreningen med samtliga utskott och styrelse med och planerar, anordnar och har kul! Just nu fortsätter arbetet i Marknad som vanligt. Detta innebär statusar på Facebook, bilder till Instagram, uppdateringar av hemsidan och marknadsföring av events på puben och företagsevent som Näringslivsutskottet håller i. Arbetet dag till dag består till största del av den kreativa biten. Spåna idéer, skicka beställningar på bilder, banners och posters till våra Art Directors och hålla sig uppdaterad gällande vad de andra utskotten sysslar med och planerar att göra framöver.

SOCIALA UTSKOTTET Klubbmästeriet arrangerade den 10 oktober HHUS finsittning. Det blev en succé med många fina och nöjda studenter. Klubbmästeiet tackar alla inblandade för en fanstastisk kväll med rolig underhållning och god mat. Spexmästaren valde temat “finsittning” till månadens HHUS Take It. Många studenter deltog i tävlingen och första pristagaren blev Pontus Lindahl som fick en limousineride till finsittningen. Glöm inte att HHUS Take It arrangeras i slutet av varje månad och att du som HHUS-medlem har chansen att vinna fina priser! Just nu planerar sportmästeriet för fullt inför Åresesan som kommer ske 17-21 januari. Mer information kommer snart på HHUS sociala medier. Håll ögonen öppna på hemsidan för fler kommande event i HHUS regi. Sociala utskottet, vi hatar inte att ha kul.

37


NÄRINGSLIVSUTSKOTTET Näringslivsutskottets största fokus ligger på att koppla samman föreningens medlemmar med näringslivet. Detta görs genom en mängd olika event och aktiviteter så som till exempel frukostklubbar, lunchföreläsningar eller företagsbesök där studenter får möjligheten att träffa intressanta företag och organisationer. Genom dessa aktiviteter får du möjlighet att nätverka och knyta viktiga kontakter, kanske just du kommer i kontakt med din framtida arbetsgivare. Utskottet arbetar aktivt för att dra in pengar till föreningen för vilka vi kan anordna massa roliga aktiviteter till våra medlemmar med. Håll utkik på hemsidan och eventkalendern på vad som komma skall. I näringslivsutskottet får du möjlighet att utveckla dina ledarskapsegenskaper, säljegenskaper, din kreativitet och innovation samt din förmåga att lösa problem och vara service-minded. Här utvecklas du på såväl ett professionellt som individuellt plan. Därmed finns det något i utskottet som passar alla! Är du intresserad av att sälja event, annonser till Ekbladet eller leta efter sponsringsmöjligheter, koordinera företagsvärdar som sköter all kontakt med våra partners eller arrangera projekt så som Bank Week? Då är näringslivsutskottet något för dig!

PUBUTSKOTTET I Novemeber kommer vi först och främst ha ett riktigt stort event som ni INTE vill missa! E-puben kommer kläs i vitt, utrustas med UV-ljus och en hel del andra coola specialeffekter, för att uppnå maximal stämning för E-pubens egen tappning av SENSATION WHITE. En pokerkväll är också något som kommer äga rum under denna månad så håll utkik efter våra event hemsidan. Det bästa med Pubutskottet är den sköna stämningen och att vi får skapar en mötesplats för alla våra fantastiska medlemmar. Att man får med sig enormt bra erfarenheter för framtiden vad beträffar ledarskap och gruppdynamik är självklart också ett plus!

38

HHUS


EKONOMIUTSKOTTET Det som händer inom ekonomi just nu är mestadels det vardagliga arbetet gällande föreningens ekonomi. Vi arbetar med budgetering, bokföring, uppföljning och agerar stöttepelare till de övriga utskotten. Vi har ett enstaka budgetar som ska göras för olika aktiviteter och evenemang som kommer att komma i höst och i vinter. Det större som vi har siktet inställt på nu utöver det är bokslutet för hela föreningen vilket är det största som händer inom ekonomiutskottet under en mandatperiod. Framförallt är det den praktiska erfarenheten du får. Du får lära dig hur det du lär dig i skolan fungerar i verkligheten, det bästa med det är att du inte behöver ha några förkunskaper utan du får lära dig allting med hjälp av HHUS. Utöver det får du vänner för livet och otroligt värdefulla näringslivskontakter.

UTBILDNINGSUTSKOTTET Utbildningsutskottet är en del av HHUS och vi genomför tillsammans med USBE kvalitetsarbete av de fyra civilekonomprogrammen vid Umeå Universitet. Utbildningsutskottet består av Ordförande, Vice Ordförande, fyra programbevakare där två arbetar mot internationella studenter. Programbevakarnas huvudansvar är att vara kontaktperson för studerande representanter i de olika programmen och ska säkerställa en dialog mellan studenter och lärare, något som är viktigt eftersom klasserna är stora och vi vill hinna höra alla studenternas åsikter. Ge oss gärna feedback på t.ex. kursens innehåll, kurslitteratur eller lärare så tar vi upp detta med USBE. Utskottet genomför event relaterade till utbildningen som exempelvis bokbordet på hösten där studenter kan sälja litteratur till varandra, vår facebooksida “HHUS Book Swap”, vårt anonyma forum Shout it out och vår nyhet Study Corner. För en roligare studietid, sök till utbildningsutskottet. Om ni har frågor kontakta gärna oss, vi är inte farliga.

39


UTBILDNINGSUTSKOTTET

Text & Foto: Stina Grahn, Alexandra Sjögren, Marina Björnström

Utbildningsutskottet tipsar: Inför Tentan Hej! Nu har förmodligen alla upplevt en tentavecka och känner igen den klassiska stressen, frustrationen och paniken denna medför. Därför tänkte vi i utbildningsutskottet dela med oss av våra egna smarta och underliga tips & trix som vi använder oss av inför en tentavecka. Vad ska jag tänka på? Hur ska jag plugga effektivt? Vad ska jag äta? Hinner jag sova? Vad ska jag ha för kläder? Vart ska jag plugga?

På så sätt slipper du plugga i panik sista minuten och du har tid på dig att faktiskt lära dig det du studerar. Vad gör du när hjärnan börjar strejka och vägrar lära sig mer? Det är viktigt att ta pauser för att låta hjärnan få lite andrum i lärandet. Det vi i utbildningsutskottet brukar göra är att gå ut och träna, få frisk luft, träffa kompisar på myskväll och ta en fika.

Det finns många frågetecken, men vi hoppas kunna ge er svar på dessa så fortsätt läs... Planering är något som kan vara nödvändigt inför en tentavecka och ett smart tips från oss är att förbereda matlådor. Enkelt, snabbt och effektivt. Med tanke på att det är tentavecka och eftersom magen skriker efter energi då och då så skulle vi vilja föreslå några goda matlådor som snabbt går att värma i mikron och som smakar bra fastän dem varit nedfrysta. Fyra förslag på matlådor som klarar mikro-testet är vegetarisk lasagne, tortellinigratäng, kycklingwok och klassikern köttfärssås och spaghetti. Mellan matlådorna så kan man gärna unna sig lite energigivande snacks, frukt eller om du är en gottegris så är du värd att äta godis och fika under veckan. Ta en paus och fika med dina vänner och samtala om fester, myskvällar eller tacos, det är ni som väljer samtalsämne och det kan vara skönt för hjärnan att vila från plugget och tänka på något annat. När du studerar finns det olika studietekniker som du kan ta hjälp utav. Vi tycker att vissa ämnen är lättare att studera tillsammans i, sitta i en grupp och diskutera teorier, förväntade studieresultat och kanske summera kapitlen för varandra. Vi föredrar också och vill tipsa om att göra roliga mind-maps där du gärna får anteckna med olika färger och former för att lättare stimulera inlärningen. Andra sätt kan vara att göra en to-do list där du lägger upp olika mål för olika dagar t.ex. måndag: Kunna kapitel 1 och 2. Tisdag: Summera viktigaste teorierna från kapitel 3 etc. Avsätter man specifik tid och planerar in när man ska studera finns det en chans att man lättare hittar disciplinen till att studera, vilket alltid är svårt under tentaveckorna eftersom det alltid finns massa annat roligt att göra. Det absolut enklaste som alla tjatar om är att börja i tid.

40

Här får ni ett recept på supergoda dadelbollar, som kommer göra att hjärnan får energi och pluggandet att rulla på, bjud gärna en vän eller två! Recept dadelbollar: 2,5 dl glutenfria havregryn 0,75 dl kokosolja 8-10 dadlar 2 msk kakao en nypa havssalt 2 msk kaffe kokosflingor att rulla i Mixa allt i en matberedare. Rulla bollar i kokos (kan behöva stå i kylen 10 min innan rullning). Ställ i kylen 30 min innan servering.


Quiz om utbildningsutskottets tentaritualer: -Vem gör vad? 1. Vem undviker att träna armar på gymmet dagarna innan en tenta för att säkerställa att hon orkar skriva en hel tenta? 1 Alexandra X Stina 2 Marina

?

?

?

2. Vem har ALLTID med sig riskakor, en aloe vera dryck, tre pennor och en loka till tentan? 1 Alexandra X Stina 2 Marina

3. Vem ligger i soffan med fötterna upp i luften och äter en chokladbit för att öka inlärningen? 1 Alexandra X Stina 2 Marina 1. Stina 2. Marina 3. Stina 4. Alexandra 5. Marina 6. Alexandra. Rätt svar på quiz:

4. Vem laddar inför tentan med att dansar på morgonen till hög musik? 1 Alexandra X Stina 2 Marina

5. Vem associerar makro-ekvationer med Harry Potter och den flammande bägaren? 1 Alexandra X Stina 2 Marina

6. Vem gör mind map som moln när den pluggar inför en tenta, gärna med olika färger? 1 Alexandra X Stina 2 Marina

Hoppas att tipsen hjälpte er, här nedanför testar vi ett av tipsen i en alldeles för liten soffa... Lycka till inför nästkommande tenta!

41


PIZZA - EPP

Onsdagar ojämna veckor E - Puben kl. 16:00 - 20:00 Pizzabuffé: 50 kr

42


VILKA BLIR DEN NYA STYRELSEN 2016? Utfrågning 9/11 kl. 12 - 13 Hörsal C

Albin Kristiansson Ordförande

Carl Fredrik Somp Vice Ordförande

Ida Salomonsson Vice Ordförande

Karin Eliasson Vice Ordförande

Adam Gustafsson Ordförande E-Puben

Alf Grönvall Ordförande E-puben

Utfrågning 10/11 kl. 12 - 13 Hörsal C

Klara Kvarnbäck Ordförande Sociala

Isabelle Sundqvist Ordförande Marknad

Utfrågning 11/11 kl. 12 - 13 Hörsal C

Andreas Otterfalk Ledamot

Lovisa Kjerstensson Tayla Everson Victoria Löfgren Ordförande Näringsliv Ordförande Utbildning Ordförande Ekonomi

VALVAKA 13/11 43


Finansmästaren har ordet Text: Tobias Ögren Foto: Joel Sandberg

Långsiktighet Finansmästeriet har i skrivande stund precis antagit tre nya medlemmar till mästeriet. Vi är i och med de nya tillskotten totalt åtta medlemmar, där några av de ”gamla rävarna” kommer att försvinna till vårterminen. Söktrycket har vart enormt stort och vi har fått tacka nej till många bra kandidater, som förhoppningsvis kan söka in till oss igen nästa gång det vankas rekrytering. Vi slog rekord i antal ansökningar och mig veterligen har det aldrig varit sådant högt intresse och söktryck till Finansmästeriet tidigare. Det känns givetvis kul och inspirerande inför fortsättningen! Som min vapendragare och tillika medlem i Finansmästeriet, Marcel, brukar uttrycka sig: ”Det ska vara tryck i grejerna!”. Återväxt och tillväxt är viktigt, det skriver de flesta organisationer under på. Finansmästeriet är lite speciellt i det sammanhanget då en del i vårt arbete är väldigt långsiktigt och kräver kontinuitet och långsiktighet. Att främja och utveckla finansintresset bland våra medlemmar är en sak, men att förvalta pengar med en riskjusterad avkastning, går inte att göra med kortsiktiga förvaltare eller investeringsstrategier. I princip alla fondförvaltare är långsiktiga i sina investeringar där de rekommenderar en placeringshorisont på flera år i deras fonder.

placeringshorisont på över 15 år, så är aktiefonder eller aktier ett bra sätt att få avkastning istället för det osexiga sparkontot. Istället för att räkna på koncernredovisning, som är min nuvarande kurs, räknade jag häromkvällen på vilken avkastning jag skulle erhållit om jag (läs: mina föräldrar) månadssparat under mina 18 första år i livet. Ett sparande på 500 kr i månaden i en svensk indexfond under 18 år hade gett mig 357.367 kr i avkastning, där insatt kapital är 108.000 kr (inflation är ej inräknat). 330 % upp på insatt kapital, det är helt okej avkastning om ni frågar mig, speciellt med tanke på vilken relativt låg risk den här typen av sparande har. I min beräkning så räknade jag på den svenska börsens genomsnittliga årliga avkastning under min uppväxt som varit 12 % per år. Fördelen med att månadsspara är att du köper lite varje månad och sprider risken avsevärt. Oavsett om börsen faller ett år eller två, gör det inte så mycket eftersom du köper på dig varje månad och snittar ned din inköpskurs när börsen befinner sig i en nedåtgående trend. Över tid så går börsen upp och så har det sett ut sedan 1800-talet, även om vägen inte alltid är spikrak. Därför är vikten av långsiktighet stor när du handlar med aktier och aktiefonder.

Just begreppet långsiktighet innefattar mitt absolut bästa Finansmästare, Tobias Ögren och enklaste tips när det kommer till att börja investera sina pengar. Att långsiktigt månadsspara i aktiefonder och/eller aktier, förutsatt att ni inte kommer behöva pengarna den 24:e påföljande månad, är svårslaget. Kan du avvara lite pengar till ditt framtida jag och där du har en

44


Devalvering - Kinas försök att vända konjunkturen? Text: Marcus Eberhardsson Foto: Josefine Edvardson, AP/TT Världsekonomin står och stampar och nyligen skrev Internationella valutafonden ner tillväxtprognosen för världens ekonomier. Jobbsiffror från USA och Japan har varit sämre än väntat och Federal Reserve valde att inte höja räntan i USA av rädsla att det skulle påverka världsekonomin. Kina valde att tackla problemet genom att devalvera sin valuta. Under mitten av augusti devalverade Kina sin valuta med sammanlagt 4.6 procent. Vad får detta för konsekvenser och varför agerade Kina på detta sätt? När en valuta devalveras så betyder det att den försvagas mot andra valutor, den blir helt enkelt mindre värd. Kina gör det billigare och därmed mer attraktivt för företag runt om i världen att importera varor från Kina. År 2006 stod exporten för 35.7 procent av Kinas BNP för att år 2014 sjunkit till 22.6 procent BNP. En del av denna minskning kan förklaras med att levnadsstandarden har höjts, år 2012 hade Kina en medelklass på 256 miljoner människor. När lönerna gått upp har det ökat Kinas inhemska köpkraft men indirekt minskat den utländska köpkraften. Kina har försökt under en längre tid att ställa om sin ekonomi, från exportberoende till ett större beroende av inhemsk ekonomi och privat konsumtion. Exportens andel av BNP har sjunkit succesivt från toppen 2006 men på senare år har det börja gå trögt, vilket gör att Kina fortfarande är relativt exportberoende. Under 2015 har många tillväxtländers valutor minskat i värde vilket gjort att kinesiska exportprodukter fått sämre konkurrenskraft. Den senaste tiden har omvan-

dlingen av ekonomin inte gått som planerat så Kina är fortfarande väldigt beroende av sin export. När exporten i juli i år föll med över 8 procent, den lägsta julisiffran på sex år kände sig Kinas regering tvunget att agera, devalveringen var därmed ett faktum. Beslutet som kom oväntat sände en chockvåg över världens börser och stora värden utraderades. Många bedömare tror även att Kina förbereder sig för en kommande räntehöjning i USA, vilket skulle höja värdet på dollarn. Kinas valuta är kopplad till den amerikanska dollarn vilket gör att när dollarn ökar i värde mot andra valutor gör även den kinesiska renminbin det. Frågan är nu vad Kina kommer att göra om Federal Reserve i USA beslutar att inte höja räntan pga. läget i världsekonomin. Det fjärde kvartalet kommer att följas med spänning. Källor: Affärsvärden.se, Svd.se, Ne.se, Mckinsey.com, worldbank.org

4545


Kontaktsamtal med KPMG Är du intresserad av en karriär inom revision, skatt eller rådgivning och vill veta mer om vad KPMG kan erbjuda dig? I samband med KPMG International Case Competition den 11 november ger vi dig chansen att träffa vår rekryteringsansvariga Emma Larsson för ett kontaktsamtal där du har möjligheten att få svar på dina karriärfrågor. Anmälan: Skicka CV och personligtbrev till emma.larsson@kpmg.se senast 5 november

46

© 2015 KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. Member firms of the KPMG network of independent firms are affiliated with KPMG International. KPMG International provides no client services. No member firm has any authority to obligate or bind KPMG International or any other member firm vis-à-vis third parties, nor does KPMG International have any such authority to obligate or bind any member firm. All rights reserved.


Musikhörnan! ^

“Vad är egentligen Musikhörnan? Ett DJ-koncept? Bara en del av Ekbladet? Vad är grejen med Lasers & Cowbells?” Vi vet egentligen inte själva, vi gör lite vad vi känner för och just nu känner vi för att göra lite vad som helst. Lasers & Cowbells började som ett tråkigt inside joke men har nu utvecklats till ett musikkollektiv där Musikhörnan nu är med. Ett musikkollektiv för de som älskar musik - men inte vill bli musiker. Välkommen in i värmen!

TEXT: JOEL SANDBERG & LUKAS NORLUND SIVERMARK ı DESIGN; JOEL SANDBERG ı FOTO: LINNÈA FORSSELL

47


JOELS HÖRN

Daniel Norgren

AMERICANA/BLUES/FOLK

THE GREEN STONE (2015)

Vid tillfrågan varför han släppt två studioalbum inom loppet av sex månader svarade Norgren att “jag hade flyt” och likt Alabursy så är mycket inspelat hemma hos Daniel Norgren. Det här med att varva en skiva med spår som enbart utgör naturljud eller helt abstrakta läten är inget nytt, det har vi sett ända sedan “Buck” och “Black Vultures”. I “Alabursy” var naturljuden inte något spår som kilades in i mitten av skivan utan istället en väldigt central del i alla låtar. Här hördes det alltid ett sus i bakgrunden, lite knakande stolar eller andra naturliga ljud som utgjorde en stor del av ljudkulissen. Det skapade verkligen den känsla jag tror Norgren letade efter, vilket var just hemmagjort och personligt. The Green Stone är istället en mer raffinerad uppföljare till Alabursy. Skivan öppnar med en storm och susen, knaket och den visslande värmländska naturen varvas här istället avskalat och sparsamt med gamla orglar och mjuka gitarrslingor. Medan jag gillade Alabursy så kände jag efter ett tag att det något jag saknade. Det var inte nödvändigtvis Norgrens gamla americana/bluesriff utan mer den känslan av att Norgren fullkomligt griper tag i dig och inte släpper taget förens sista spåret är slut. Därför måste jag erkänna att jag gillade tanken av Alabursy mer än vad jag gillade själva skivan. I The Green Stone så kommer jag istället på mig själv att jag lyssnar och beundrar texterna mer, tar till mig själva musiken och stundvis bara ler för mig själv. Everlasting Friend, My Rock Is Crumblin och Your Love berör på djupet medan skivan i sin helhet får mig att fundera om inte denna jävla karl är bland det finaste vi har i detta land. Precis som jag skrev i förra numret så slutar aldrig Daniel Norgren att överraska mig och så kommer nog vara fallet till den dagen någon av oss lämnar detta jordliga liv.

48

9.0

Amason

INDIE POP/JAZZ/FOLK

SKY CITY (2015) Amason är ett superband bestående av Amanda Bergman, Pontus Winnberg (Miike Snow), Petter Winnberg, Nils Törnqvist och Dungen’s Gustav Ejstes. Amason är ett experiment sprunget ur, som de själva uttalade det, en jävla massa öl genom skivbolaget och musikkollektivet INGRID. Skivbolaget grundades med syftet att vara “Sveriges mäktigaste familj” där musiker hjälper musiker att åstadkomma något tillsammans. Amason är det tydligaste beviset på detta hittills. Superband är knepiga, det är en hit-or-miss i de flesta fallen. Banden försöker oftast för mycket och kan lätt bli monstruöst rörigt, ungefär SuperHeavy; Mick Jaggers superband där karln bland annat försökte sig på att rappa. Ibland blir det istället bara helt rätt, ungefär Them Crooked Vultures där talangerna istället blandas perfekt. I superband så är oftast musikerna långt inne i sina karriärer och vill testa något nytt utanför deras befintliga band. Ett bra superband låter respektive musiker ta den plats den behöver utan att det blir rörigt och där respektive musikstil gifter sig med varandra. Amason är ett sådant exempel. Det blir en fantastisk blandning av jazz, indiepop, electropop och folk där Amanda Bergmans röst alldeles fantastiskt, ibland hypnotiserande, skiner allra tydligast. I bakgrunden hörs tydligast influenser från producenten Pontus Winnerbergs keyboard och Gustav Ejstes multiinstrumentala input på gitarr, stråk, piano och sång. Amason låter som en fantastisk mash-up mellan Fleetwood Mac och Haim, något jag hör tydligt i exempelvis Kelly. Tyvärr så börjar skivan oerhört starkt men håller inte samma drag ända in i slutet där jag efter N.F.B sitter och önskar att något ska komma och blåsa mig av stolen. Bäst på skivan är Went To War, Kelly och N.F.B.

7.5


LUKAS HÖRN

Björk

AMBIENT POP

VULNICURA (2015) Björk är en isländsk sångerska, producent, låtskrivare och allmän superartist som hållit på sedan hon var 12 år! Genom hennes långa och intressanta karriär har hon gjort många olika stilistiska byten; från den homogena, elektroniskt spetsiga och house-inspirerande Homogenic, till den intima och mer avskalade debuten Björk. Trots hennes mångsidiga stilar har hon lyckats hålla fast vid ett otroligt distinkt och självsäkert sound i sin sång och den isländska dialekten tillför mycket, till den grad att när jag var med på ett musikquiz i somras så gissade jag rätt genom: ”Hon låter isländsk, det måste vara Björk”. Töntiga anekdoter åsido så är Björk en fenomenal artist som ofta tar med en på musikaliska upplevelser som man aldrig varit med om förut. Så även i hennes nya album; Vulnicura. Detta album blir ännu en stilistisk svängning för Björk. Hon är här återigen väldigt intim, hon delar med sig av kärleksrelationers upptakt och slut, genom små månadsbaserade teaterpjäser som viker ut hela hennes känsloliv. Hon vill och försöker hindra det ostoppbara men tillslut kommer verkligheten ikapp, när småsaker byggs upp till berg och tillslut slår allting i tusen bitar. Albumet håller en ganska lågmäld paketering. Den har inslag av ambient och klassisk musik, med mycket stråkar och synthar som ger en väldig rumsfyllande stämning, klockrent när man t.ex. läser en bok eller lagar mat. Albumet känns inte heller så sorgligt som det låter. Den är snarare sensuell och erotisk istället - /Everysingle touch, eversingle fuck is so wonderous/ - det går inte att lämna denna skiva med ledsna läppar, trots allt vemod.

7.3

Everything Everything

INDIE - ALLT!

GET TO HEAVEN (2015)

Hen som har som jobb att välja musiken till FIFAspelen måste ha ett fabulöst kul jobb! Och de band vars låtar hen väljer måste veta att deras karriär kommer skjuta i höjden. Så har det varit för artister som Caribou, Moby och Peter Bjorn and John för att nämna några få. Nu förutspår jag att det är Everything Everythings tur efter att deras låt Distant Past inkluderats på spellistan. Under min upptäcksfärd i Australien 2012 upptäckte jag Everything Everythings falsettprydda och varierande musik som har influenser från så många stilar att de blir omöjliga att placera i fack – de spelar allt! Med massa olika taktbyten, röster och insugande skiften så är nya skivan Get To Heaven är deras bästa hittills och ett av år 2015 bästa. ‘To The Blade’ kickar igång skivan som ett ambivalent, psykadeliskt rivjärn som byggs upp och i det ambivalenta stilskiftet exploderar. I bakgrunden surrar fantastiska slingor som man knappt hör, bara för att huggas av kvickt utav rivande gitarrer. ‘Spring / Summer / Winter / Dread’ kan vara årets bästa låt. Jag vet inte ens hur jag ska beskriva den. Lite underliga primala beats, med stråkar och diverse mekaniska effekter. Det är just dessa småsaker som gör denna skivan, som hur de lägger på underliga effekter på vissa gitarrslag, eller en insugande effekt som man knappt märker innan refrängen kommer igång. Eller de vassa gitarrerna i bakgrunden som fyller ut hela bilden. Precis som albumomslaget så finns det ingen rimlighet till detta album. Jag känner mig som en grottmänniska som ställs inför en naturkraft. Jag förstår inte varför eller hur det händer och jag kan inte stoppa det, bara ryckas med. Ett karriärskjut i höjden!

8.5

49


P R E S I D I E T

M A R K N A D

STYRELSE & LEDNING 2015/2016

ORDFÖRANDE HHUS

VICE ORDFÖRANDE HHUS

LEDAMOT HHUS

Anna neglen

Daniel Saadat

Lukas Norlund Sivermark

ordf@hhus.se

vice_ordf@hhus.se

ledamot@hhus.se

VICE ORDFÖRANDE

REKRYTERINGSANSVARIG

CHEFREDAKTÖR EKBLADET

REDAKTIONSCHEF EKBLADET

ORDFÖRANDE

Carl Fredrik Somp

Karin Eliasson

Josefine Edvardson

Sandra Jansson

Hanna Lundin

vice_marknad@hhus.se

rekrytering@hhus.se

ekbladet@hhus.se

redaktion@hhus.se

KOMMUNIKATÖR NÄRINGSLIV Isabelle Sundqvist komm.naringsliv@hhus.se

KOMMUNIKATÖR SOCIALA

ART DIRECTOR

Fnan Zeremichael

Jim Forsgren/ Sarah Larsson

komm.sociala@hhus.se

AD@hhus.se

marknad@hhus.se

KOMMUNIKATÖR E-PUBEN Sara Fredriksson komm.epuben@hhus.se

U T B I L D N I N G

N Ä R I N G S L I 50 V

ORDFÖRANDE Adam Dahrén

VICE ORDFÖRANDE Alexandra Sjögren vice_utbildning@hhus.se

INTL´ DEVELOPMENT MANAGER INTL´DEVELOPMENT COORDINATOR Sumayia Hafsa Rahel Jonsson Brajim utbildning_idc@hhus.se utbildning_idm@hhus.se

PROGRAMBEVAKARE SM

PROGRAMBEVAKARE HLP

PROGRAMBEVAKARE IBP

PROGRAMBEVAKARE CEP

Stina Grahn

Erik Enström

Marina Björnström

Hilda Carlsson

utbildning_sm@hhus.se

utbildning_hlp@hhus.se

utbildning_ibp@hhus.se

utbildning_ce@hhus.se

utbildning@hhus.se

VICE ORDFÖRANDE

SÄLJKOORDINATOR

PROJEKTKOORDINATOR

FÖRETAGSKOORDINATOR

ORDFÖRANDE

Ida Salomonsson

Katharina Revesz

Märta Streijffert

Linnea Dahlberg

Johanna Witting

vice_naringslive@hhus.se

sales@hhus.se

projekt@hhus.se

ftgkontakter@hhus.se

naringsliv@hhus.se


E

ORDFÖRANDE Simon Fjellner

VICE ORDFÖRANDE

EKONOMIANSVARIG

BOKNINGSANSVARIG

EVENTANSVARIG

epuben@hhus.se

Annelie Pull

Moa Kvarnström

Sara Månsson

Alexander Andersson

vice.epuben@hhus.se

ekonomi.epuben@hhus.se

bokning.epuben@hhus.se

event.epuben@hhus.se

P U B E N INKÖPSANSVARIG DRYCK

JURIST

INKÖPSANSVARIG MAT

EKONOMIANSVARIG

IE-REPRESENTANT

Joel Minnema

JF-REPRESENTANT

Theodor Eriksson

Erik Hägvide

John Erikmats

alkohol.epuben@hhus.se

Isak Vallgren

mat.epuben@hhus.se

ekonomi.epuben@hhus.se

ie.epuben@hhus.se

INREDNINGSANSVARIG Simon Blomberg id.epuben@hhus.se

S O C I A L A

SPORTANSVARIG Pierre Iversene sport.epuben@hhus.se

SPORTANSVARIG Mattias Norberg sport.epuben@hhus.se

VICE ORDFÖRANDE

EVENTKOORDINATOR

SPORTMÄSTARE

KLUBBMÄSTARE

ORDFÖRANDE

Albin Kristiansson

Rebecka Esseen

Fredrik Byström

Klara Kvarnbäck

John Gunell

vice_sociala@hhus.se

event@hhus.se

sport@hhus.se

klubb@hhus.se

sociala@hhus.se

SPEXMÄSTARE Mattias Kjellstedt spex@hhus.se

E K O N O M I

ORDFÖRANDE Sara Lundqvist ekonomi@hhus.se

VICE ORDFÖRANDE Andreas Otterfalk vice_ekonomi@hhus.se

JUNIOR CONTROLLER

JUNIOR CONTROLLER

FINANSMÄSTARE

KONSULTKOORDINATOR

Victoria Löfgren

Niklas Svegeboe Lindholm

Tobias Ögren

Andreas Dahlström

junior_controller@hhus.se

junior_controller_epuben@hhus.sefinans@hhus.se

konsult@hhus.se

51


Tänk dig en personlig tränare. Fast för din karriär. Redan första dagen du arbetar på EY får du en egen counselor – en erfaren medarbetare som hjälper dig att uppnå dina mål. Givetvis har vi en baktanke. Vi vill att du utvecklas hela tiden du arbetar hos oss. Kanske är det därför vi utsetts till en av Sveriges populäraste arbetsgivare fem år i rad av Universum Student Survey. www.ey.com/careers

52

© 2015 Ernst & Young AB. All Rights Reserved.

POSTTIDNING

Ekbladet 1503  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you