Page 1

#2/09

12. KHAldons Krönika 27. Insparken 2009 30. Vimmelbilder HHUS HERRMIDDAG Ekbladet trycks av:

STUDENTTIDNINGEN FÖR EKONOMER VID HANDELSHÖGSKOLAN I UMEÅ


INNEHÅLL

02

14. FINANSKRISEN

2009

Vägen går sakta upp för börsen, samtidigt som HHUS Stockcompetition rusar upp! De elva veckor som tävlingen pågick slog HHUS Stockcompetiton börsens index med 10%.

20. karriär Folksam Gör karriär på Folksam, jobba med bla. marknads- och kommunikationsfrågor eller revision. Inom Folksam kan du som inriktar dig mot finasiering få möjlighet att förvalta ett större kapital genom olika konjukturer.

26. HHUS Ordförande Välkomnar Myggor stora som fåglar, frukt för 500% av marknadsvärdet samt god utbildning är lite av kontentan i Luddes sommarkrönika.

32. Utskottspresentation Ett utmärkt tillskott på CV:t under utbildningen är att engagera sig i något av HHUS olika utskott. Läs om vad du kan göra i varje utskotts presentation, det kan vara allt från IT-ansvarig till bartender.

CHEFREDAKTÖR ANSVARIG UTGIVARE REDAKTÖR

Sven Norén, ekbladet@hhus.se Anna Holmström, Ordförande Informationsutskottet, HHUS

ILLUSTRATIONER ANNONSÖRER

Stockexchange.

GRUNDAD

1983

UPPLAGA Öhrlings, Nordea, Folksam, KPMG, Deloitte, ICA Ålidhem, Psykologiska instituPERIODICITET tionen & Ernst & Young

1400

DISTRIBUTION FRAMSIDA

FOTOGRAFER

Posten Sverige

Stockexchange AVSÄNDARE

STORT TACK TILL

Fyra nummer per år

Liv Burman, redaktion@hhus.se

Alla eldsjälar (ingen nämnd ingen glömd) och alla läsare! William Ekholm, Elin Fritz

ANNONSfrågor TRYCKERI

Maila: ekbladet@hhus.se Tryckericity

ADRESS TELEFON INTERNET

Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen HHUS/Samhällsvetarhuset, 901 87 Umeå 090 - 78 67 67 8 www.hhus.se

3


4

4


ledare Ny ledning, ny profil & ny kultur Först vill jag och min redaktör Liv hälsa alla läsare välkommen till ett nytt år med Ekbladet, vi tog över efter Anna och Susanne i slutet av april. Att ta över en så etablerad och respekterad studenttidning som Ekbladet kräver vissa funderingar, och när anmälan till ledningsposterna skulle vara inne hade varken Liv eller jag någon tanke på att axla något så stort som Ekbladet inom HHUS. Jag var mer inställd på att arbeta inom ekonomiutskottet och Liv hade ingen aning om vad hon skulle engagera sig i. Att ansöka till Ekbladet, blev mer och mer intressant för mig efter intervjun till ekonomiutskottet där jag började förstå att en förstaårselev inte kan konkurrera ut en tvåa eller trea till ett utskott som sysslar med det vi utbildar oss till. Därmed började tanken komma och när Ludwig ringde och berättade att jag inte skulle få posten jag först ansökt till kändes det självklart att ansöka till Ekbladet direkt. Sedan någon dag efter då jag och två damer (varav Liv var en av dem) var hemma hos en tredje dam för att äta sushi kom ämnet på tal och det krävdes inte mycket övertalning för att få med Liv på tåget. Vi snackade vidare under middagen och lade upp en plan med en rad förändringar och mål som vi ville åstadkomma under vårt år med Ekbladet. Profilen inom HHUS har under året ändrats, först ut var hemsidan, sedan E-puben & HHUS i stort och nu till sist är det Ekbladets tur. Att rött blir svart, är en vardag inom HHUS olika verksamhetsområden då HHUS nya grafiska profil börjar synas över campus. Den nya profilen är mer modern och tidsenlig än de röda logotyperna HHUS använt sig av i nästan ett decennium. Så var det de här med kulturen, ja att få tag på en kulturskribent på en handelshögskola är inte det lättaste. Däremot hade vi en frivillig musikskribent, och för oss ekonomer som inte är så kultur och musikintresserade går ju musik och kultur hand i hand. Det gjorde att vi dumpade kulturen på musikskribenten också, därmed var kulturen ordnad. Tiden gick och material från alla håll kom in även musikkrönikan, kulturen lyste dock med sin frånvaro. Samma dag som materialdeadline fick redaktionen ett ultimatum: ”antingen ingen kultur i tid eller en sportkrönika i tid, för sport är kultur” Så kultur blev sport, rött blev svart och den nya redaktionsledningen blev till slut komplett, en ivrig östgöte och en lugn skånska.

// Sven Norén, Chefredaktör Ekbladet

HHUS Huvudsamarbetspartners Ekbladet trycks av:

5


REDAKTIONEN

R

Redaktionen 2009 Sven Norén, CHEFREDAKTÖR

Liv Burman, REDAKTÖRRobert Persson, MATSKRIBENT

Madelene Hansson, INSPARKSGENERAL

William Ekholm, FOTOGRAF

Cecilia Nyström, SKRIBENT

Daniel Brink, MUSIK & SPORTSKRIBENT

Khaldon Hindi, SKRIBENT

Ludwig Sikström, Ordförande HHUS

Anna Holmström, ORDFÖRANDE INFORMATIONSUTSKOTTET

Elin Fritz, FOTOGRAF

Per Abrahamsson, SÄLJkoordinator

Anders Höglund, FINANSSKRIBENT

ANNONSsäljare

Är du en av våra nya annonssäljare?

6


REDAKTIONEN

Redaktionen 2009 Redaktionen avslöjar - Vilket är ditt smultronställe i sommar?

Ludwig Sikström

Sven Norén

Just termen Smultronställe finns dessvärre inte i mitt bittra vokabulär

Glassrestaurangen smultronstället i Söderköping Liv Burman Under vatten, där jag trivs som bäst!

Khaldon Hindi Mitt smultronställe ligger utanför Ludvika i dalarna och är en klippa på 4m där man har en fantastask utsikt över sjön. Tänk sound of music då har ni det!

Robert Persson En klippa, en varm sommardag!

Daniel Brink Äspet, som sitter ihop med Åhus, vilket även är Freddie Meadows (Sveriges bästa surfares) favorit spot!

Elin Fritz Café Mezzos uteservering i Helsingborg tillsammans med vänner!

Anders Höglund Madelene Hansson

Cecilia Nyström

Vid en sjö (vilken som helst), på en brygga (bara den flyter) med en bok (allt utom kurslitteratur!)

Volleybollplanerna på Smitingen, Sveriges finaste strand!

Nydalabadet tillsammans med lagboken!

Har du inte fått Ekbladet? Uppdatera din adress på adressandring@umeastudentkar.se

7


AKTUELLT Likheten mellan oss studenter på Handelshögskolan och en stor, glad och härlig familj är faktiskt slående. Visst kivas vi ibland, men innerst inne så vet vi ju alla att vi tycker om varandra. Vi står vid varandras sida i ur och skur, skramlar gemensamt ihop småmynt för att ha råd med kaffe från Café Tornet när det är lite för mycket månad kvar i slutet av pengarna, låter (oftast) bli att skratta åt varandras bleka och hålögda uppenbarelse då vi lägger en sista hand vid PM:et eller tentapluggandet och engagerar oss i HHUS för att vi alla ska få en så bra studenttid som möjligt. Det finns helt enkelt ingen hejd på de varma känslor vi hyser för varandra. Men även under den mest perfekta familjefasaden döljer sig mörka hemligheter, ni som någon gång i er barndom smygläste er storasysters dagbok vet vad vi talar om, och handen på hjärtat... har ni inte länge gått och funderat på vad den där fasligt snygga brunetten i HLP eller besserwissern i SM har för skelett i garderoben? Det är klart ni har, därför är det dags att vi lär känna varandra lite bättre – därför spinner vi vidare på det grymma konceptet ”Hej ekonom!”.

InfÖr detta nummer har redaktionen •

Njutit av vårens första grillfester!

Tränat inför den årliga brännbollsyran... i dubbel bemärkelse!

fyra glassiga glassar

8

Namn: David ”fiskarn” Carlsson Tydligaste karaktärsdrag: Genuint Snäll Största fåfänga: Måste alltid vara bäst Jag blir lycklig av att: Klaran omtentan Jag skäms när: Jag inte klarar omtentan Senaste gnolade låt: Collision Cruise - I will stay Så botar jag tentaångest: 2 ipren och ett glas rött Drömyrke: Programledare för Jakt & Fiske Äter helst: Skäggbiff Senast upptäckt i Umeå: Bingohallen på skolgatan Dansar helst till: 80-tals dängor Dålig vana: Tränar för mycket Dold talang: Kan sänka en bärs på 3 sekunder Senaste fyndet: Karro Favoritlukt: eau de David Favoritbutik: Blixtsport I min mp3-spelare: GES Senast lästa bok: Fjodor Dostojevskij Bröderna karamazov Förebild: Tomas Brolin Klär mig helst i: Kallingar Det här gör jag när ingen ser: Pratar med Molgan Dricker helst: Pirre gemonnet fleuron brut Detta irriterar människor hos sig på mig: Att jag alltid vinner


Aktuellt TEXT: Lars Lindbergh FOTO: Mattias Pettersson LAYOUT: Liv Burman

Rektorns krönika: Vårterminen närmar sig sitt slut Vårterminens slut närmar sig med stormsteg och för många av er innebär det slutet på studierna vid Handelshögskolan. Enligt traditionen avslutas vårterminen med några riktiga höjdpunkter, Brännbollsyran, Handelshögskolans Family on Campus och som en grand finale Handelshögskolans Diplomeringsceremoni och Diplomeringsbal på självaste nationaldagen. Det är också riktigt roligt att notera att rekordmånga har anmält sig till alla dessa tillställningar. När man sammanfattar denna termin så är det helt klart positivt. Vår Handelshögskola har gått från klarhet till klarhet. Som exempel kan nämnas när en forskargrupp vid Handelshögskolan beviljas det största forskningsanslaget Handelshögskolan någon gång beviljats eller när en grupp studenter, Anna Andersdotter, Mauritz Börjeson och Andreas Pettersson vinner SM i ekonomi med Handelshögskolan i Göteborg och Handelshögskolan i Stockholm på andra respektive tredje plats. Grattis Anna, Mauritz och Andreas! SM i ekonomi är ett exempel på alla aktiviteter som ni studenter så förtjänstfullt deltar i. Andra exempel är alla olika projekt som HHUS arrangerar.

Det är aktiviteter som till en början kan upplevas ta mycket tid men ser man tillbaka i backspegeln så vågar jag nog påstå att i de allra flesta fall är det helt klart värt ”besväret”. Man får nya vänner, möjlighet att utveckla andra sidor hos sig och uppleva sådant som normalt sett inte står på schemat. Ett problem som vi, Handelshögskolan, tillsammans med flera olika studentgrupper insett är att vi måste försöka underlätta för fler att delta och utveckla sådana möjligheter. Sagt och gjort, vi träffades, bildade en ny grupp med representanter från olika studentgrupper och Handelshögskolan och började dra upp riktlinjer för detta. Ett första steg var att börja marknadsföra våra olika aktiviteter i en gemensam kalender som vi inom kort ska göra tillgänglig för en betydligt bredare grupp. Tanken är att vi tillsammans ska kunna erbjuda ett mer genomtänkt och större utbud av aktiviteter där vi samarbetar i olika konstellationer för att som sagt få ut så mycket som möjligt av alla redan planerade och tänkta aktiviteter. Detta koncept går givetvis att utveckla vidare och det är mycket som talar för att vi gör det när den nya terminen börjar i höst. Avslutningsvis skulle jag vilja önska Er en fantastisk sommar oavsett om ni ska ta ett välförtjänt ”sommarlov”, sommarjobba, gå tillbaka till tidigare arbete eller gå direkt från studier till ett första arbete. I detta sammanhang vill jag också gärna slå ett slag för möjligheten att registrera sig i Handelshögskolans alumnidatabas och därmed ta del vårt AlumnNät. Gör det annars genom att logga in eller skapa en ny användare, se http://www.usbe.umu.se/alumni. Rektor Lars Lindbergh E-mail: Lars.Lindbergh@usbe.umu.seS

10


Sugen p책 campus godaste & billigaste Kaffe?

kom till hhus lounge Endast 5 kr


Khaldons krönika Text: khaldon Hindi med hjälp av Andreas Bokerud LAYOUT: Liv Burman

Fyra omtentor för både USBE och Studenter

Alla studenter har en åsikt om den utbildning som erbjuds på skolan på både gott och ont, men många av de förslag på ändringar och åsikter angående utbildningen som jag fick ta del av under förra året var under all kritik. Majoriteten av åsikterna var ogenomtänkta och väldigt kortsiktiga i sitt anförande, sällan kom det in konstruktiva förslag på hur vi förbättrar vår utbildning och gör den slagkraftig på längre sikt och framförallt globalt. Därför vill jag dela med mig av de åsikter som jag hade förra året som delvis personliga åsikter men ändå värda att ha i åtanke. Det finns fyra förändringar som jag tror skulle ge en stor inverkan på utbildningen men som ändå är genomförbara utan större kostnader eller omställningar. 1. Ta bort tentamensarkivet - det enda tentamensarkivet bidrar med är att studenterna börjar chansa på vilka frågor som ställs vid nästa examination. Att ta bort det skulle höja incitamenten för att studera in alla aspekterna av kursen och få bort gissningsleken. Med tanke på att vi studenter bör studera 40 timmar i veckan så är det egentligen ingen ökad arbetsbelastning på något sätt. 2. Duggor – Genom att ha duggor i ett tidigt stadium(2-3 veckan) på varje kurs skulle studenterna bli tvingade att börja plugga redan från dag ett på kursen och framförallt på grundnivå skulle detta kunna utformas som begreppsoch nyckeltalsduggor. Detta skulle leda till att andra halvan av kursen kan rikta in sig på en mer analytisk inriktning. 3. Kursutvärderingssystemet – Kursutvärderingar i dagens format är mer utav ett begrepp än en process för öka utbildningsnivå. Problematiken i det hela ligger i att studenterna inte anser att de får ut något av att fylla i en kursutvärdering i form av återkoppling och gehör från lärarnas sida. Lärarna anser att det är alldeles för få studenter som fyller i kursutvärderingar för att de ska kunna generalisera resultatet. En enkel åtgärd

12

som skulle kunna öka incitamenten för studenterna att fylla i en utvärdering är om lärarna återkopplar föregående kursutvärdering vid en ny kursstart samt vid återkopplingen har en åtgärdsplan och motivering för varför en förändring sker eller varför de inte väljer att ändra om i upplägget. Detta är något som båda sidorna bör ta åt sig skulden för, förutom vid enstaka fall och om ni undrar om ni är någon utav dem så kan ni höra av er till mig så kan jag tala om för er om ni är någon av undantagsfallen. 4. Amanues – En student på högre nivå som undervisar studenter på lägre nivå. Anledningen till att jag lägger fram det här förslaget är att det är önskvärt med fler lärare på institutionen. En lättare åtgärd som skulle hjälpa till under tiden som ledningen ökar rekryteringen av helst lektorat är att anställa amanuenser för att öka ”lärartätheten” på institutionen och därmed underlätta för både studenter och lärare under kursen. Men då ska det även tilläggas att amanuenserna inte på något sätt får examinera andra studenter på något sätt eller rätta tentor etc. Detta är en kortsiktig lösning för ledningen att ta beaktning under tiden fortsätter arbetet, på längre sikt ska lärarna vara disputerade eller ha motsvarande meriter. Dessa åtgärder skulle i min åsikt höja kvalitén på utbildningen både på kort och lång sikt. Samtidigt bör man ta i sin beaktning att det finns andra aspekter som bör åtgärdas som uppsatserna(C/D-nivå) samt göra andra aspekter av utbildningen mer genomtänkta såsom grupparbeten. Om ni vill ifrågasätta mina åsikter kan ni höra av er till ekbladet@hhus. se, jag tar gärna emot era frågor och diskuterar gärna dessa med er. .


kockens middagstips Text: robert Persson LAYOUT: Sven Norén & Liv Burman

Pestomarinerad fläskfilé & potatis i foliepaket med hemgjord bearnaísesås Pestomarinerad Fläskfilé 1,2 kg Fläskfile 100 gr Grön Pesto 4 dl Olja Lägg köttet i en tjock plastpåse. Blanda ihop oljan och peston, häll ner i påsen och förslut. Låt marinera över natten. Grilla eller stek tills köttet känns som nästippen när man trycker på det. Potatis i foliepaket 1,6 kg Fast Potatis (Typ King Edward) 1 dl Grönsaksfond 3 Timjankvistar Koka potatisen i buljongen (kan göras dagen innan). Placera två rejäla ark aluminiumfolie på varandra, arken ska kunna täcka potatisen väl. På folien läggs potatisen och timjan, salta lite och peppra, försegla paketet ordentligt. Värm upp på grillen.

Bearnaísesås 1 Gullök 2 dl Rödvinsvinäger 20 st Vitpepparkorn 6 st Äggulor 500 gr skirat* smör 2 msk Finhackad Persilja 2 krm Dragon Salt Peppar Cayennepeppar Finhacka löken. Krossa vitpepparkornen. Lägg lök, pepparkorn, vinäger och dragon i en kastrull. (Det går bra att använda både torkad och inlagd dragon.) Låt koka in tills en tredjedel återstår. Ta kastrullen från värmen. Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder. Smaksätt med salt, peppar, persilja, finhackad dragon och ev cayennepeppar. *Skirat smör När man skirar smör smälter man det i en kastrull och låter sedan klart smält smör och restprodukter skilja sig åt. Använd det klara smöret.

Ålidhems centrum 090-190500

10:- rabatt på fläskfilé

Giltig from 1 juni- 15 SEPTEMBER 2009

SKRIBENT: Mikael Hellquist LAYOUT: Lily Li


Finanskris TEXT: Anders Höglund LAYOUT: Sven Norén & Liv Burman

F

inanskrisen, är det någon som inte hört det ordet det senaste året? Vad har man kunnat läsa om i tidningarna varje dag? Finanskrisen. Varför har min favoritaffär gått i konkurs? Finanskrisen. Varför har jag inget sommarjobb? Jo, på grund av FINANSKRISEN! Det som började med en bolånekris i USA slutade med en global finanskris som späddes på med en konjunkturnedgång. Krisens historia är lång och komplex men kan mycket kort förklaras med följande ord. Det hela började med att Bill Clinton tillsammans med sina vapendragare kom på den briljanta idén att alla amerikaner skulle få ta lån för att köpa en egen fastighet. Vad som var mindre briljant i sammanhanget var att de även menade amerikaner utan någon inkomst. I ett senare skede då räntorna gick upp i rask takt kunde många amerikaner inte betala låneräntorna vilket resulterade i att många var tvungna att lämna sina bostäder som i sin tur ledde till ett kraftigt prisras på bostäder. Lånen packades ihop med andra lån i en form av komplexa värdepapper hopsatta av rymdfysiker(!) som lyckades väl med att skapa något som knappt någon förstod sig på. De komplexa värdepapperna spreds sen globalt, till och med svenska kommuner investerade i dessa. När det sen kom marknaden tillkänna att det fanns en stor osäkerhet huruvida de ens hade något värde eller inte (genom att amerikanerna inte kunde betala sina lån),

frös de finansiella systemen och ingen vågade låna ut pengar till någon. Krisen har avspeglats tydligt i aktiekurserna under de senaste två åren och Stockholmsbörsen har som mest varit ned 60 % från toppnoteringarna 2007. Mitt i rådande kris när börshumöret var lågt kom dock en ljuspunkt – HHUS Stock Competition. Innan tävlingen drog igång kunde man föreställa sig en dyster tillställning med fallande kurser och kora en vinnare som nätt och jämt hållit sig på plus. Men faktum är att tävlingsstarten blev vändpunkten på börsen.. Hursomhelst har Stockholmsbörsen avancerat hela 27,6 % under tävlingens gång. Detta har bidragit till att tävlingen blev en tämligen trevlig tillställning där de mest framgångsrika lyckats med att mer än fördubbla (vinnaren: + 135,8 %) sitt portföljvärde under elva veckor, imponerande. Kanske än mer imponerande är att genomsnittsutvecklingen för samtliga tävlandes portföljer slagit Stockholmsbörsens index med en klar marginal (37,8 % mot 27,6 %). Det är något som många professionella fondförvaltare inte kunnat mäkta med. Om börsen på allvar vänt upp eller om det bara är ett bear market-rally (kortsiktigt rally i lång nedåtgående trend) kan bara tiden utvisa. De makroekonomiska faktorerna börjar i alla fall se bättre ut och man kan skönja en inbromsning av konjunkturnedgången så bättre tider kan vara att vänta.


musik TEXT: Daniel Brink FOTO: www.needled.com LAYOUT: Liv Burman

en hyllning till chi cheng, basist i deftones

Det är alltså jag som under året kommat att vara Ekbladets musikskribent. För att göra läsningen lite roligare kommer jag försöka att få med så mycket okänd och alternativ musik som möjligt. I detta nummer kommer jag att tillägna utrymmet åt Chi Cheng, basisten i Deftones. För att få lite bakgrund till vem Chi egentligen är tänkte jag börja med en kort genomgång av Deftones historia. Bandet grundades 1988 i Sacramento CA. och bestod då utav sångaren Chino Moerno, gitarristen Stephen Carpenter och trummisen Abe Cunningham. Den sista att bli en fast medlem i gruppen var basisten Chi Cheng. Bandet blev i början av 90-talet signat av Madonnas bolag Maverick där de 1994 släppte sin första fullängdare Andrenaline. Deftones följde efter mycket turnerande 1997 upp med sin andra fullängdare Around the Fur som även blev deras stora genombrott. 2000 släppte bandet sen sitt tredje album White Pony, ett album som alla bör lyssna igenom. Sedan dess har Deftones släppt två fullängdare det självbetitlade albumet Deftones och Saturday

Night Wrist som släpptes 2003 respektive 2006. Bandet är just nu i studion och färdigställer sin sjätte fullängdare Eros. Men i förberedelserna innan man skulle gå in i studion hände det som inte fick hända. Basisten Chi hade varit med om en bilolycka och låg i koma, datumet var den tredje november 2008. Chi hade varit med om en olycka i sin sportbil och körde utan bälte. Läkarna tror att han klarat sig betydligt bättre om han bara haft bältet på sig, det är lite sjukt när man tänker på hur stor skillnad den där lilla remsan med tyg gör egentligen. Chi har under hela sin karriär varit väldigt engagerad i olika välgörenhetsprogram i Sacramento och genom PETA. I mars 2009 startade Deftones fans insamlingen One Love For Chi för att hjälpa familjen att täcka de höga sjukhuskostnader som familjen nu brottas med. Pengarna från insamlingen har lett till att familjen kunnat skaffa en måttbeställd syrgaskammare

där Chi kan få en experimentell behandling som visat sig hjälpa andra komapatienter. I slutet av april meddelade även PETA att 20 % av intäkterna från försäljningen av ”Happy Families, Not Happy Mels” -tröjorna kommer att gå till One Love For Chi. En välgörenhetskampanj där Chi varit med och designat trycket på ett antal tröjor. I skrivande stund går Chi fortfarande ut och in ur koma. Det enda jag, alla fans, vänner och familj kan göra just nu är att hålla tummarna för att det ska gå bra för Chi.


sportkrönika Text: Daniel Brink FOTO: www.cyclingweekly.co.uk LAYOUT: Liv Burman

giro d’italia

Alla ni som älskar kultur kommer nu att surna till på redaktionen över det beslut som fattats. Från och med detta nummer kommer kultursidan att handla om sport. I den första krönikan ska vi grattulera en 100 årig cykeltävling, nämligen Giro d’Italia. Girot får nästan ses som en lillebror till Tour de France trots att det endast skiljer 5 år emellan dem, men sett till massmediala uppmärksamhet är skillnaderna stora. Girot startades av den italienska tidningen La Gazzeta dello Sport för att försöka öka försäljningen av tidningen. Tävlingens maglia rosa har även fått sin rosa färg av Gazzetan, för att den ges ut på rosa papper. Girot kördes för första gången 1909, då som ett åtta etapper långt lopp som sträckte sig över 2 448 kilometer landsväg. Den första etappen startade i Milano, den stad som så många gånger efteråt stått som värd för målgången. Den första att få stå på podiet efter Girot med Maglia Rosa på sig var Italienaren Luigi Ganna. Maglia Rosa är kanske inte lika

känd för allmänheten som Maillot Jaune från touren men i cykel- kretsar innehar de båda en status som inte liknar något annat. Utöver Maglia Rosa finns det ytterligare tre ledartröjor att tävla om i Girot. De är: maglia verde, bergströjan, maglia ciclamino, poängtröjan, och maglia bianca, den vita ungdomströjan. Den största svenska framgången någonsin i Girot kom när Gösta ”Fåglum” Pettersson 1971 tog över maglia rosa på den 18 etappen och höll den enda in i mål. Gösta slog tvåan Herman van Springel med hela 2’42. En annan stor svensk i Girot är Tommy Prim som på sin meritlista har en andra plats i Girot som ledde till att han vann maglia bianca 1981. I skrivande stund pågår fortfarande den hundrade upplagan av Girot och detta år får vi sätta vårt hopp till Thomas ”Gotland” Lövkvist som ligger på andra plats tretton sekunder efter Danilo Di Luca. Gotland har hård konkurrens om att vinna maglia rosa men hans chanser att vinna maglia bianca är väldigt stora då han redan leder med 2’44. Så snart kanske vi har en ny

svensk cykelstjärna. Skulle Gotland lyckas med att vinna maglia rosa och maglia bianca skulle det tillsammans med Fåglums framfart 1971. Till alla er som är tveksamma till sporten cykling ber jag er att ge den en chans. Titta på en riktig bergsetapp från antingen Girot eller Tour de France. Då kommer ni att se storheten i denna vackra sport. För att hedra denna hundraåring föreslår jag att alla ni läsare och vi på redaktionen tar i från tårna och sjunger jag må hon leva följt av ett fyrfaldigt hurra!

17


universitystyle TEXT & BILD: Elin Fritz LAYOUT: Sven Norén Madelene Hansson, 21 år

Amanda Johnsson, 27 år Program: Psykolog

Program: CivilekonomHandel & Logistik

Halsband - H&M Kavaj - Lindex Kofta - NoaNoa T-shirt - Monki Jeans - Dr denim Väska - Granit Skor - converse

Skjorta - H&M Klänning - Sisters Tricoter - Gina Tricot Skor - din sko Halsband - Glitter

Martin Edman, 20 år Program: Socionom Skor - Converse Byxor - Cheap monday Skärp - Vintage Tröja - H&M Jacka - ”Made in England” - Inget märke! Väska - Photo Hatt - Carlings

18

Fredrik Björkman, 24 år Program: Polmag – Miljöinriktning Skor - Okänt Byxor - Diesel Skjorta - Ralph Lauren Tröja (över) – Gant


Karriär

I Nordea gör Marcus Larsson det möjligt Multisportaren Marcus Larsson är sedan september 2008 Graduate (trainee) i Nordea Graduate Programme, med placering i Luleå. Han är civilekonom med inriktning redovisning och finansiering och tog våren 2007 sin examen från Handelshögskolan i Umeå. Här delger Marcus sina tips kring fördelarna med att börja karriären via ett traineeprogram. TEXT: Jennie Keyser & Marcus Larsson FOTO: Nordea Press/Privat LAYOUT: Anna Pohjanen & Susanne Laitinen


Karriär Folksam FAKTARUTA ANNIE KAIDUSSIS Arbetar med: internkonsult, Strategisk rekrytering på Folksam Utbildning: ekonom Karriär: har jobbat i Folksam i snart 12 år. Min resa började som säljare på privatmarknaden inom personförsäkring, för att sedan gå vidare till Mäklarenheten. Nästa utmaning blev företagsförsäkring, som är en helt annan gren inom försäkringsvärlden. Idag jobbar jag med kompetensförsörjningfrågor för Folksamgruppen.

Hur många nyutexaminerade ekonomstudenter kommer ni att anställa inom de närmaste åren? Inom vår säljorganisation rekryterar vi kontinuerligt och där ser vi gärna personer med ekonomisk utbildningsbakgrund. Folksam är ett av flera bolag i Folksamgruppen, vilket innebär fler möjligheter både för nyrekrytering och för den interna rörligheten. Vad finns det för olika karriärmöjligheter på Folksam för ekonomer? En vanlig väg in i Folksamgruppen för en nyutexaminerad ekonom är säljjobb alternativt sakskadereglering. Eftersom alla lediga tjänster alltid annonseras internt så har du goda möjligheter att utvecklas inom organisationen. Karriärvägarna för ekonomer varierar beroende på vilken inriktning du har. Du kan jobba med marknads- och kommunikationsfrågor, jobba som redovisnings-ekonom, controller eller säljare på olika nivåer, eller inom finansområdet. Att göra karriär hos oss kan innebära att du klättrar i den klassiska karriärtrappan eller gör karriär genom att arbeta på olika positioner. Det är absolut en fördel för en chef om hon/

20

han har erfarenhet från olika verksamhetsdelar och positioner i organisationen. Ju högre upp du är, desto mer helhetsperspektiv måste du ha. En bred erfarenhet gör det lättare att förstå organisationen. Folksam har under flera år haft ett nära samarbete med Umeå Universitet. Det har varit naturligt för oss att rekrytera studenter som sommarvikarier inom bland annat sakskadereglering, vilket också är ett utmärkt sätt att lära sig hur försäkringsbranschen fungerar. Det är också viktigt för oss att de studenter som rekryteras för sommarjobb går en utbildning som kan leda till yrkesroller inom Folksamgruppen. Vi vill skapa en relation med potentiella framtida medarbetare. Vad har anställda på Folksam i regel för utbildning? Medarbetare hos oss som har en akademisk utbildning är vanligen ekonomer, jurister eller systemvetare.

Hur har försäkringsbranschen påverkats utav lågkonjunkturen? Vår företagskultur präglas både av att vi arbetar konsekvent med CSR-frågor och att vi är kundägda. Det innebär att vi inte behöver jaga siffror till kvartalsrapporterna och vi kan ta fler strategiska och affärsmässiga beslut, vilket i sin tur gör att vi inte har påverkats i så stor utsträckning av lågkonjunkturen. Anser du att försäkringsbranschen är konjukturberoende? Försäkringsbolag förvaltar ett mycket stort kapital, så visst är försäkringsbranschen konjunkturberoende. Men toppar och dalar kan vara olika mellan försäkringsbolagen beroende på deras placeringsinriktning. Återbäringen på våra kunders pensionssparande varierar också beroende på vilken form av sparande som kunden valt, fondanknutet eller traditionellt sparande. När börsen varierar så kraftigt som nu, krävs det ett mer engagemang från fondkundens sida. Vill du veta mer om hur Folksam jobbar mot studenter? Läs på folksam.se/jobba


PRAktik på Tyska

Karriär

- Rapport från Svenska Handelskammaren Sedan januari i år befinner jag mig i Tyskland för att praktisera på Svenska Handelskammaren i Düsseldorf. Livet som praktikant har varit minst sagt omväxlade. Jag har exempelvis arbetat med marknadsföring, den interna databanken o c h m e d f ö r b e re d e l s e r i n f ö r o l i k a evenemang. Att få omsätta mina teoretiska kunskaper i praktiken och samtidigt få en inblick i hur saker och ting faktiskt fungerar i verkligheten har varit väldigt lärorika erfarenheter. Som student på det internationella ekonomprogrammet, med en hel del statsvetenskap och en utbytestermin i Tyskland i bakgrunden passar Svenska Handelskammaren i Düsseldorf mig som handen i handsken. Svenska Handelskammaren är en intresseorganisation för företag och privatpersoner med intresse för det svensk-tyska näringslivet. Målsättningen är att stödja företag som vill etablera sig i Tyskland samt att bistå de verksamheter som redan är aktiva i landet. Min huvuduppgift som praktikant är att lansera vår nya jobbportal på den svenska marknaden. För att uppnå detta har jag varit i kontakt med andra handelskammare och journalister

i Sverige, samt skrivit pressmeddelanden och artiklar. Just nu tittar jag på vilka möjliga marknadsföringskanaler, för att nå en specifik målgrupp, som det kan finnas via Internet. Detta inför ett framtida utskick av information. Naturligtvis tar jag som praktikant även del av det vardagliga arbetet på kontoret. Detta innefattar en hel del telefonsvarande och författande av emails, men även förberedelser inför de många evenemang som Handelskammaren organiserar spelar en viktig roll. Denna vecka har jag exempelvis översatt texter från tyska till svenska (det mesta ska vara tvåspråkigt), sammanställt företagslistor samt skickat ut inbjudningar. För tillfället ser jag fram emot att åka till Berlin i början av juni för att vara med på en tillställning som jag själv har varit med och förberett, något som känns väldigt spännande! Att som student ta steget ut i den riktiga världen och prova sina vingar uppfattas många gånger som lite skrämmande. Möjligheten att få göra det som praktikant är lite grann som en mjukstart och utmaning på samma gång. Å ena sidan får man som praktikant förmånen att snabbt få inblick i de olika sysslor som finns på en arbetsplats och kan på så sätt upptäcka

vad man själv tycker är roligt. Å andra sidan rör det sig om otroligt många nya intryck, ofta på väldigt kort tid, och om allt dessutom sker på ett främmande språk kan alltihop ibland kännas aningen överväldigande. Samtidigt är de erfarenheter man får som praktikant mycket värda och det finns dessutom möjligheter att knyta kontakter inför framtiden. Detta är något som kan vara mycket värdefullt, särskilt i en tid av finanskris. Om det är någon som redan nu känner nyfikenhet inför arbete eller praktik i Tyskland och har intresse av det svensk-tyska näringslivet, passar jag naturligtvis på att ta tillfället i akt och tipsa om vår jobbportal: www.schwedenkammer. de/jobbportal Där kan både företag och privatpersoner, kostnadsfritt registrera sina annonser och ansökningar. Elin Lindberg, Investor praktikant på Svenska Handelskammaren i Tyskland inom ramen för kursen ”Tyska i praktiken”

21


gästkrönika Strävsam myra vs. Livsnjutande syrsa Ibland poppar de upp, de små försöken att få oss att shoppa mer, dyrare och oftare. Läste en krönika häromdagen som fick mig att sätta kaffet i halsen. Krönikans titel var: Forskare slår fast: Du mår bra av att slösa. Stopp och belägg, backa bandet, gör om och gör rätt, säger jag. Krönikan var ett av de senaste försöken att få oss att förstå att konsumtion är så mycket bättre än sparande. Forskningsrapporten påstod att ”de som kostar på sig en och annan onödig lyxprodukt mår bättre i det långa loppet än de som bara förnuftigt sparar till framtiden”. Forskarna menade också att den allmänna uppfattningen är att det är bättre att vara en strävsam myra istället för att vara en livsnjutande syrsa, vilket enligt dem är fel då syrsan inte går miste om det roliga i livet. Jag frågar mig: Hur mår de personer som sitter upp till hakan med kreditkortskulder efter att just ha unnat sig ännu en ny, liten, onödig lyxpryl. ”Alltför långsiktiga planer kan hämma förmågan att njuta av nuet och av livet ”, gick också att läsa i rapporten. Håller med att det visst kan vara så, men när på vägen bestämde vi att tjusningen med att drömma och längta efter en pryl inte är något att ha? Själv så sparar jag för att i framtiden kunna spendera. Jag betalar mina prylar med egna pengar, slipper krediträntor, avbetalningsplaner och andra orosmoln som med större sannolikhet förmörkar många människors vardag idag. Kanske gör det mig till en strävsam myra. Inte mig emot eftersom mina aktier och fonders avkastning och utdelning ger mig en ny TV, nya skor och semesterresor på köpet. Frågan är då hur man lyckas med balansen att först vara den som sparar för att sedan kunna nå sina drömmar vad gäller konsumtion. Jag vill med en dåres envishet hävda att det krävs ytterst lite för att bygga upp ett framgångsrikt sparande som gör dig rikare än idag. Det du måste offra är lite tid och lite pengar. Börja med att lära dig mer om aktier och fonder, surfa runt på nätet, gå på kurs eller fråga en vän som kan. Sedan är det bara att hoppa, det vill säga börja spara. Bara du har en hundring eller två per månad kan du komma igång med ett sparande i aktier och, eller fonder. Du som följt med under det senaste årets turbulens på aktiemarknaden kanske förvånas över att jag uppmuntrar dig att spara pengarna på aktiemarknaden, men det är nu det är intressant att gå in på aktiemarknaden med sina pengar. Visst kan börsen komma att kränga både upp och ned framöver, men på lång sikt stiger börsen. Börjar du spara nu ger du dig själv ett guldläge för att få pengarna att växa. Kom ihåg: att låta dina pengar tjäna mer pengar är den ultimata affärsidén. Tipset är allstå att hålla syrsan stången ett tag till. Länge leve myran! / Therese Lundstedt VD Unga Aktiesparare

22

Vill du följa Thereses betraktelser mellan Ekbladets utgivning kan du läsa hennes blogg på www.ungaaktiesparare.se/vd-bloggen. Vill du lära dig mer om aktier och fonder på plats i Umeå hittar du Unga Aktiesparares lokalavdelning i Umeå på adressen www.ungaaktiesparare. se/umea.


23


e-pubens årliga resa TEXT: Cecilia Nyström FOTO: Michael Wallén LAYOUT: Liv Burman & Sven Norén Den årliga pubresan gick i år till Boda Borg i Torpshammar utanför Sundsvall. Det började med att 32 studenter samlades på E-puben med kuddar, oömma kläder och en massa förtäring. Som förra året blev vi upphämtade av Peder på KålaBoda buss. Och när alla blivit uppropade for vi iväg. ”Taxi Robban” hade fixat en skiva där alla i ledningen hade fått önska sig var sin låt och den sattes på högsta volym i högtalarna och festen startade. Succén från förra året med vinprovning återupplevdes med stor lycka och till det serverades prinsesstårta och kladdkaka, då ”kocken” hade turen att få dubbelfira resan med sin födelsedag. Sedan var det dags för ett quiz som skapade många härliga skratt. Quizet vanns av Sport- teamet vilket inte förvånade efter deras 4 år på E-puben, medan de lite nyare förmågorna skrapade ihop några få poäng (jag kan nästan lova att det kommer gå bättre för er nästa är då ni är äldre och visare). Efter ett flertal utspillda drinkar på grund av de krokiga vägarna var vi framme vid vandrarhemmet, ett före detta mentalsjukhus mitt ute i ingenstans, och det var tid att installera sig i rummen och avnjuta en middag i matsalen. Mätta och nöjda sattes bastun på och musiken och drycken flödade in på småtimmarna. Några timmars sömn senare startades nästa dag med äventyret på Bodaborg. Vi delades upp i lag, värmde upp hjärnor och muskler sen var det bara att köra hårt. En del körde lite för hårt då en åkte iväg till akuten efter att ha slått upp hakan vilket resulterade i några stygn


e-pubens årliga resa medan andra bara slog dörrar i ansiktet och fick ett sår och blåmärke på näsan. Men vilka förmågor vi hade i gruppen. Super Banan är den svåraste på hela Boda borg och det är tydligen mycket få som klarar av den eftersom den är så pass krävande så vi bockar och bugar bra gjort! Eftersom det under denna andra dag kom en familj som skulle bo på vandrarhemmet fick fyra tjejer byta rum för att vi inte skulle störa deras nattsömn alltför mycket. Och vad som hade hänt i det rummet innan förblir en gåta då det hittades sexleksaker under sängen som blev maskot för kvällen. Lite förfriskade och nyduschade satte sig ett gäng framför tv:n för att kolla på melodifestivalen, medan andra samlades i bastun. Efter allt äventyrade under dagen blev några inspirerade och gick på uppstäcksfärd. De hittade en dörr upp till vinden där det var riktigt läskigt då det fanns en orgel som spelades vilt på, sjukhussängar och skattkistor. Några få valde att ta det ett steg längre och satte även fart ner till källaren och gick en runda där nere. Rum nr 2 blev sedan samlingspunkt och kvällen fortsatte i samma anda med musik, dans på bord och sängar och mycket glada miner. Frukost och städning sen var det dags att ge sig av hem. 32 trötta men lyckliga studenter somnade på bussen hem till Umeå och längtar redan till nästa år. Nästa år bär det av mot nya äventyr men jag tror att flera av traditionerna som skapats kommer att återkomma och det kommer bli lika lyckat om inte bättre.

25


ordförande har ordet TEXT: Ludwig Sikström, HHUS ordförande BILD: William Ekholm LAYOUT: Liv Burman

Fyll på, så ses vi till hösten!

”Oekonomisk icke statistiker som kör traktor, dricker lådvin och gräver gropar. Gör allt i absolut sista stund, hatar katter, älskar afterski” Inledningsvis är jag tvungen att revidera mitt uttalande ur Ekbladets majnummer från i fjol, att göra allt i sista stund fungerar inte längre! Ordförandeskapet har medbringat en avsevärt mycket bättre framförhållning och därtill även investering i en kalender. Vidare vill jag dock klarlägga att jag fortfarande hatar katter, och genom HHUS traditionsenliga resa till Åre mer än någonsin älskar afterski. Ytterligare två terminer är nu till ända, ytterligare 60 högskolepoäng avklarade och ytterligare en sommar nalkas. Även om jag trivs till fullo med livet som student vill jag påstå att sommarens intågande är ytterst välkommet. Men för den skara som kan titulera sig som riktiga norrlänningar kommer sommaren ändå vara jävligt kall, myggorna vara stora som fåglar och fullständig lycka är när ett sliskigt gubbrockargäng (läs: Whitesnake) spelar playback på kajen, men ändå. Egentligen är det väl lika bra att vi slipper solen och värmen, sommar skall ju ändå spenderas på ett varmt kontor, på ett lager utan fönster eller i en budbil utan klimatanläggning. Men vad gör väl då de månader av förslavning, när du till hösten återkommer med en plånbok fylld av glädje? Sprid då denna glädje vitt och brett omkring dig, dricksa E-pubens fantastiska barpersonal och le när du med kort i Lindell får betala en tia för en frukt... som kostar fem kronor, men är värd bara två. Vi kommer att leva som kungar i åtminstone tre veckor! Lätt värt besväret då det under denna tid finns oanade kostnadsställen, jag talar naturligtvis om insparken! Insparken är välkomnandet av dig som ny student. En oförglömlig tid som inte sällan beskrivs som den bästa under dina år som student. Vidare orientering kring detta hissnande event följer på kommande sidor!

Jag vill ta chansen att gratulera dig som sökt till en av Sveriges bästa ekonomutbildningar! Handelshögskolan i Umeå är ett av få svenska lärosäten som har rätten att utfärda den nya civilekonomexamen. Alla skolans fyra civilekonomprogram kantas av produktiva studenter och tillsammans bildar vi studentföreningen HHUS. Varje utskottsordförande har till dig som ny student gett en kort presentation av föreningen längre bak i tidningen. Måhända kan jag ses som jävig i frågan angående fördelarna med ett aktivt medlemskap i HHUS. Jag är dock tämligen övertygad om att få av er nya studenter behöver övertalas efter att ni har välkomnats av oss genom en obeskrivlig inspark. Men jag vill ändå slå ett slag för de tidigare nämnda fördelarna. Du har nu sommaren på dig att bli nervös, förväntansfull, lycklig och nervös igen. Alla de frågor som kommer väckas under dessa månader, finns vi för att besvara när vi möts den 26 augusti. Avslutningsvis vill jag önska er som redan är studenter på Handelshögskolan en synnerligen glad sommar. Jag, och gissningsvis fler med mig, kommer att sakna kurskamrater, kaffehäng och E-pubens glamourlösa dragningskraft. Men vad gör det när sommaren kommer att gå precis lika fort som vanligt, elva veckor känns som två... Unna er fler uteserveringar än förra sommaren! Lev och må mina vänner!

Ludwig Sikström Ordförande i din studentförening, HHUS

26


Insparken 2009 Nu är den äntligen här! Hösten 2009, den vi alla har väntat på! Efter en sommar fylld av arbete, och förhoppningsvis en massa sol, drar nu det underbara studentlivet igång med allt vad det innebär. Det är konstigt vad ett år går fort. Det känns som att det var i förra veckan som vi stod där utanför hörsal A och undrade vad vi egentligen gett oss in i. ”Ta en titt på personen till höger om er, det kan vara din blivande bästa vän de närmsta åren”, sa programansvarige och man sneglade lite tveksamt åt sidan. Förvirringen var total och lektionssalarna var många. För att inte tala om frustrationen över att inte hitta till mikrovågsugnarna och känslan av ”hur dum är jag!?” när man dagen efter inser att de var 50 meter till höger hela tiden, om jag bara vridit på huvudet. Men hav förtröstan! En vecka in i studierna kommer du att hitta både till den oändliga mikrokön (den syns på håll) och diverse fika och matställen på campus (de billigaste givetvis!). Trots nervositet, klädproblem, pinsamma tystnader och allt man går igenom den där första dagen på campus, så visade det sig bli det bästa året någonsin. För att inte tala om den näst intill hysteriska (men ljuvliga) insparken! Det är där vi kommer in i bilden, vi är den strålande, helt fantastiska Insparkskommittén 2009! Under en intensiv men väldigt lärorik och rolig period har vi lagt ner lite blod, mycket svett och faktiskt en del tårar för att göra er första tid vid Handelshögskolan till ett fantastiskt minne för livet!

Insparken är den roligaste, mest sömnlösa, blötaste, helt galna första månaden under en ekonomstudents tid vid universitetet! Den är givetvis helt frivillig och det är ni ”rookiesar”, som ni kommer att kallas under hela insparken, som själva bestämmer vad ni vill vara med på. Vi kan dock av erfarenhet säga att de som tidigare år prioriterar sängen eller dylikt har ångrat sig i efterhand. Sömn är något som INTE finns på schemat under insparken! Det är helt klart en tid som man absolut inte vill missa, den är gjord för er skull och för att ni ska få en så bra start på studentlivet som möjligt. Det är vi i insparkskommittén som lagt schemat för månaden men för att kunna genomföra det har vi tagit hjälp av föregående års rookiesar, era blivande faddrar. Det är dem som ni kommer att ringa när ni behöver köpa billig kurslitteratur, inte hittar hem efter en kväll på e-puben (ekonomernas egen pub!), gått in i fel hörsal och behöver höra att du inte är den första eller få tag i den där beryktade sammanfattningen för att slippa läsa den 600 sidor tjocka kursboken på engelska den här gången också. Utnyttja detta i absolut största möjligaste mån! Inga frågor är för dumma för att ställas, de är alltid någon som varit värre och den ”någon” är troligtvis din fadder själv, i det flesta fall kan detta intygas av oss i kommittén. Nu är det bara för er att tagga till tusen och sov så mycket ni bara kan, ett laddat sömnkonto kommer att behövas! Låt oss tillsammans göra insparken 2009 till den bästa hittills. Ses snart!

SAKER ATT TÄNKA PÅ OCH TA TILL SIG INFÖR INSPARKEN 2009 • • • • • • • • •

När insparkskommittén talar så lyssnar man om inte annat uppmanas. Glöm INTE cykeln hemma, då kommer du kallas för ”ganska sist” genom dina år vid Handelshögskolan! Hemresor betalas av er själva, utom i undantagsfall, då vederbörande får åka på statens bekostnad. Se strafflagen 10 kap 11 §. Undvik att vakna upp på sjukhuset och fråga sköterskan vad som hände igår. Sms som skickas efter 00.00 gills inte! Intagen dryck återtages ej. Ha alltid med dig kameran för att minnas gårdagen, i vissa sammanhang löper stor risk för minnesluckor. Drömmen om att mikrokön ska vara kortare idag är det bara att glömma, det händer inte. Spontana dammbad, galna impulser och upptåg uppmuntras och belönas!

Glöm inte att packa ner långkalsonger för svala sommarkvällar, en korvring att bjuda din snygga klasskamrat på vi lägerelden, myggmedel och sist men inte minst; en drös med kärlek att sprida vitt omkring dig och vi lovar, du får minst lika mycket tillbaka!


Insparken 2009 ”Konstiga ideér och plötsliga infall är Paulas specialitet. Kanske inte den mest seriösa människan som har vandrat på denna jord... men desto roligare blir det!”

Glad påg med glimten i ögat och en stor skopa humor. Jag ställer höga krav på mina prestationer, men tar ändå vardagen med en klackspark.

Paula Westin, Civilekonomprogrammet r och läde VM k n r ö bj nit tar i Har vun olan s e f , ter tar. lshögsk r sko skrat e m kö sar och a Hand o s ka es gg r s ä t l d s r n , ö lä ar att f norr Spex misk lsdopp. nskan om e d a l k ö letta e kvä r en är ba huttrand och ha k n r r ad Ba år i r katta upps kritik tre v i själ n. e o B i d

”Don’t worry, be happy” Daniel Blide, Service Managementprogrammet

”Men sådär ja!” Madelene Hansson, Handel och logistikprogrammet

29


HHUS Herrmiddag 2009 FOTO: William Ekholm

30


hhus ÖVERLÄMNINGSMIDDAG 2009 FOTO: William Ekholm


HHUS-TRÄDET hhus är DIN studentförening. En studentförening med så många verksamhetsgrenar att det passar de flesta. Nästan alla som läser vid Handelshögskolan i Umeå är eller har varit engagerade i någon del inom HHUS. HHUS-Trädet visar de nio personer i HHUS Styrelse. Valet genomförs i april och alla som läser ekonomi kan ställa upp i valet. Det mörkgröna området är ledningen som leder hela föreningens verksamhet. Här finns allt från Klubbmästare till Utbildningsbevakare. Det ljusgröna området består av alla eldsjälar som står för den verkliga verksamheten, det är eldsjälarna som gör HHUS till den fantastiska föreningen som den är.

utbildningsutskottet

näringslivsutskottet

sociala utskottet

pubutskottet

ekonomiutskottet

Informationsutskottet

Utbildningsutskottet bevakar din utbildning genom att ha kontakt med de ansvariga inom institutioner och övriga delar av universitetet. Din klassrepresentant är den du kommer att kunna rapportera dina åsikter till.

Pubutskottet leder och bedriver verksamheten på E-puben, där det är många som börjar sin karriär inom HHUS eftersom det är så trevlig stämning där.

Näringslivsutskottet anordnar företagsluncher, företagskvällar, arbetsmarknadsdagen Uniaden, engagerar entreprenörer i projekten SIFE, anordnar casetävlingar och Sverigemästerskapen i ekonomi. Näringslivsutskottet anordnar även aktietävlingar och fondluncher.

Ekonomiutskottet. Vad vore väl en ekonomförening utan en avdelning som sköter ekonomin. Då HHUS har en omsättning på nästa tre miljoner kronor och har över 800 faktureringar och fakturor att bokföra är ekonomiutskottets verksamhet stor. En mycket bra start på din ekonomikarriär.

Sociala Utskottet anordnar sittningar, hittar på internationella arrangemang och sportarrangemang såsom Åre-resan, golfturneringen, fotbollsturneringen och beachvolleybollturneringen och mycket mer.

32

Informationsutskottet är ansvarigt för att du som student får information om allt som händer inom HHUS. De trycker upp den här tidningen, Ekbladet. De trycker affischer nästan varje vecka då HHUS har så många arrangemang.


utbildningsutskottet Vill du engagera dig i frågor som rör den främsta anledningen till varför du är här? Vill du samtidigt representera ekonomstudenterna här i Umeå? Då är utbildningsutskottet platsen för dig! Det är här vi tillsammans jobbar för att vår utbildning ska hålla en hög kvalitet. Utbildningsutskottet, UU, består av programbevakare för samtliga program, en vice utskottsordförande och en utskottsordförande. Arbetet möjliggörs till stor del via de klassrepresentanter som finns i varje klass. Inom utbildningsutskottet har du möjligheter att jobba med en rad olika uppgifter. Du kan få chansen att representera studenter på möten med lärare och institutioner, samt vara med på uppföljning av kursutvärderingar. Du kan arrangera event som är kopplade till utbildningen, bidra med idéer som kan utveckla ditt program och ta emot frågor som studenter stöter på under studietiden för att föra dessa vidare till universitetet. Som du förstår kan listan göras lång och det är bara fantasin som sätter gränser. Det finns alltid förbättringspotential, var med och arbeta för utbildningskvalité! Vill du göra studenternas röst hörd och brinner för frågor som rör vår utbildning kan även du bli en del av detta viktiga arbete. Och du… engagemang i utbildningsutskottet ger dig värdefulla erfarenheter och kontakter inför ditt kommande arbetsliv. Mitt första tips är att du googlar på ”Regelsamlingen Umeå universitet” och läser om dina rättigheter som student. När det på din första kurs ställs frågan om vilka som vill vara klassrepresentanter, räck upp din hand!

”Låt oss slå våra kloka huvuden ihop och göra utbildingen ännu bättre!”

Att påverka eller inte påverka, det är frågan som borde ha ett självklart

Malin Larsdotter, Ordförande Utbildningsutskottet

svar för alla ekonomstudenter på vår gemensamma Handelshögskola!

INFORMATIONSUTSKOTTET Kommunikation. Hela vår moderna värld bygger på kommunikation. Kommunikation – information - marknadsföring. För både företag och ideella föreningar är det väldigt viktigt att förmedla sitt budskap. Det är det som avgör vad vi tycker är intressant och vilka val vi ska göra i livet. Kommunikation, information och marknadsföring påverkar många av våra beslut: alltifrån vilken glass vi köper i sommarvärmen och vilka av alla suveräna sittningar vi väljer att gå på, till vilka aktier som vi tycker är spännande och vi överväger att köpa. Är marknadsföring någonting som intresserar dig, har du ett gyllene tillfälle att tidigt få praktiska erfarenheter. Vad kan man göra i Informationsutskottet? • Insparken – Se till att ”rookies” varje år får en underbar start på sin studietid här i Umeå. • Ekbladet – Ekonomtidningen som du håller i din hand. Var med och skriv om det som intresserar dig, då intresserar det säkert andra ekonomer! • Marknadsföring – Information ska vara lättillgänglig, väcka nyfikenhet och intresse. Du kan vara med och sprida informationen på olika sätt, samtidigt som du får stenkoll på allt som händer! • Valet – Under februari avgörs det vilka som ska leda HHUS under nästa mandatperiod. • IT – De tekniska bitarna är oerhört viktiga även i en förening med ekonomer. Berätta för oss vad du kan, vi är definitivt intresserade av dataintresserade ekonomer!

Information är makt ;) Hälsningar, Anna Holmström, Ordförande Informationsutskottet

33


Sociala UTSKOTTET nytta + nöje = SANT ?

Är du taggad på fest, galen i sport eller pepp på att träffa utbytesstudenter? Och intresserad av att arbeta med projekt? Vill du lära känna en massa härliga människor och träna upp din sociala förmåga – samtidigt som du dessutom får en bred praktisk erfarenhet av det du lär dig i din utbildning? Då ska du få något att bita i. Sociala utskottet är organiserat i olika delar, så kallade mästerier. Klubbmästeriet är hjärnan bakom de fantastiska sittningarna, gasquerna och temafesterna som äger rum här på Handelshögskolan. Här får du chans att planera och genomföra event, lära dig underbara traditioner och ge studenterna glada minnen från sin studietid! Det utskott som får oss databeroende och stillasittande ekonomer att röra på oss är Sportmästeriet. Kanske du vill vara med och organisera något? Åreresa, fjällvandring och idrottsturneringar anordnas varje år för att vi tillsammans ska få chansen att vara ute i naturen, vinna (ibland förlora) och glömma studierna för en liten stund! Sist men inte minst; International Relations Group. Här verkas det för att alla härliga utbytesstudenter ska invigas i Umeås studentliv. Tänk dig att få chansen att träffa ekonomstudenter från världens alla hörn, nätverka och testa din språkliga förmåga! Ett engagemang inom sociala utskottet ger dig nyttiga erfarenheter av projekt – från budget till utvärdering! Du får chansen att på ett kreativt sätt använda teorin i praktiken. Dessutom träffar du otroligt många härliga människor vilket utvecklar din sociala förmåga. Vill du blanda nytta med nöje och sätta guldkant på vardagen, är detta utskott helt klart något för dig. Med det sagt vill jag räta ut frågetecknet i ekvationen ovan och istället sätta dit ett stort utropstecken! Jennifer Andersson, Ordförande Sociala Utskottet PS. Kom alltid ihåg din kära sångbok! 34

SMAKPROV

LA

FRÅN SOCIA

ttninngen, de en på bästa si kt ja r rja bö - nu Jaktstart a ragget! .. och det bäst er irrar runt bästa betygen. glada ekonom h oc a inte go vi ING att Bloisi et al FJÄLLVANDR och njuter av lt tä ed m s ta på fjället, brot ckningen rtsätter och vi finns med i pa ngsbestyren fo ni tt si G IN TN INSPARKSSIT n i hand med sångboke t at gl r lemmar att ge un sj till för oss med är g da er a nn de edag. Ekonom HHUS-DAGEN renings födels fö ra kä r vå a sett! umgås och fir t bästa vi har idet bästa, de ar av höstterm är det bästa, julfesten rund ka is ar nd ge le n JULFEST - de avur! er, lekar och br ng så ed m n ne ENNIFER VÄL MÖTT /J


näringslivsutskottet Näringslivsutskottet består av fem verksamhetsgrenar: Företagssamarbeten, Finansgruppen, Säljteam, Arbetsmarknadsdagar och Projekt.

Vill du engagera dig där du på olika sätt får möjlighet att jobba med näringslivet? Tveka inte att söka till Näringslivsutskottet!

En av näringslivsutskottets uppgifter är att upprätthålla och förbättra HHUS kontakter med våra samarbetsföretag. Detta görs av en företagskoordinator, som får hjälp av företagsvärd för varje samarbetsföretag. Att vara företagsvärd är ett utmärkt sätt att skapa kontakter med ett företag som intresserar dig! Samarbetena är viktiga både för oss som studenter, eftersom vi vill komma i kontakt med dem och få en förståelse för vilka företag som kan vara våra framtida arbetsgivare, men det är givetvis även viktigt för företagen att synas som en potentiell framtida arbetsgivare.

Jonas Boman, Ordförande Näringslivsutskottet

Säljteamet är där man kan engagera sig för att jobba med rekrytering av nya företag och organisationer som samarbetspartners till vår studentförening. Kanske finns det några företag som är speciellt intressanta för det program som du läser? Var med och få dem intresserade av HHUS! För den som är intresserad av aktier och fonder har vi Finansgruppen som varje år arrangerar en aktietävling för studenter vid Umeå Universitet. Finansgruppen anordnar även föreläsningar om aktier och fonder. Om du har tankar på att läsa finansiering på C eller D-nivå är Finansgruppen ett hett tips. Tillsammans med tre andra studentföreningar arrangerar HHUS arbetsmarknadsdagen Uniaden, där ungefär hundra företag finns representerade och vill träffa dig. Den sista av de fem verksamhetsgrenarna inom Näringslivsutskottet är Projekt som bland annat driver den populära Frukostklubben.

”Ditt n ”Din amn” post” HHUS

Närin

gslivs

utsko

tt

EKONOMIUTSKOTTET Ekonomin i HHUS är i stort sett identisk med ekonomin i ett företag, vilket gör att ditt engagemang i ekonomiutskottet kommer att sätta dina teoretiska kunskaper på prov. Ett deltagande i HHUS Ekonomiutskott är en utmaning som visar hur mycket du verkligen har lärt dig efter alla föreläsningar och tentor. Kunskap är makt och praktisk kunskap ger dig ett försprång inför arbetslivet. Under vår studietid blir vi sakta men säkert medvetna om hur viktigt praktisk erfarenhet är för våra framtida arbetsgivare, vilket i sin tur gör det viktigt att just du särskiljer dig från den stora skaran. Vi håller just nu på att starta upp någonting som vi kallar Konsultgruppen, där studenter tidigt i sin utbildning ska få möjlighet att hjälpa andra studentföreningar med ekonomi. Lite längre in på din utbildning finns det absolut möjlighet att ta ett allt större ansvar. HHUS omsätter årligen ca 3 miljoner kronor, säg det extrajobb där du får ansvara för något så stort. Genom att engagera dig ideellt har du också chansen att bevisa att du verkligen har ett genuint intresse.

Ekonomiutskottet finns även med som ett stöd i budgetarbetet för föreningens övriga utskott och ansvarar för uppföljning, vilket finns till för att förbättra föreningens rutiner och interna kontroll. Bli delaktig i HHUS Ekonomiutskott, lär dig för framtiden och upptäck hur en ideell förenings ekonomi ser ut. Bli en del av ekonomiutskottet! Daniel Rask, Ordförande Ekonomiutskottet

Vad gör Ekonomiutskottet? Utskottet ansvarar för bland annat föreningens bokföring, bokslut, årsredovisning, skattedeklaration, internfakturering, löneutbetalningar, fakturabetalning, m.m. Kort och gott är Ekonomiutskottet som en ekonomiavdelning på ett företag.

35


pubutskottet E-puben är en nattklubb som drivs ideellt av studenter för studenter. På fredagar värmer vi upp inför helgen med en efterlängtad EPP. Efter en veckas hårt slit i skolan känner i alla fall jag mig värd en öl och hamburgare eller kanske ett alkoholfritt alternativ. Tillsammans med vänner och musik kan det knappast bli en bättre start på helgen! Fredagar och lördagar kör vi på med nattklubb och sittningar. Under insparkstider gör man klokt i att vara på plats i tid då det fort blir fullsatt! Till E-puben kommer givetvis ekonomer, eftersom detta är vår egen pub, men även många andra studenter hittar hit och alla är välkomna! Våra DJ´s har som mål att tillfredställa de som vill dansa. Ibland kör vi klubb med mer specifik musik och utöver detta brukar vi även ha liveband och trubadurer. Är du en oupptäckt stjärna? Hör av dig! Är du kanske sportintresserad? Lugn, vi har ett sportteam som sänder det mesta av intresse på vår 180” duk. Vilka jobbar på E-puben? De flesta av oss är ekonomstudenter med blandad bakgrund och erfarenheter. Vi vill gärna att du kommer och jobba hos oss i höst! Hos oss får du lära dig allt, inga förkunskaper krävs. Efter ett år på E-puben lovar jag att du kommer vara en skicklig bartender och tappa upp öl och blanda drinkar som vilket proffs som helst. De flesta studenter som arbetar för första gången, har aldrig stått i ett kök tidigare. Du få lära dig att steka hamburgare och kanske mer avancerad mat, allt är upp till dig! Trött på griniga dörrvakter? Kanske du vill testa? På puben sköter vi entré och garderob själva. Det enda krav jag har på dig är ett glatt humör och en vilja att lära! Jag ser fram emot en riktigt trevlig höst med er. Har ni några frågor eller funderingar går det alltid bra att höra av sig till mig, min mail finns i slutet av Ekbladet. Med vänliga hälsningar Per Lindblom, Ordförande Pubutskottet

36


på gång i umeå Augusti

1-9/8 MÄSSA: Stora Nolia, NOLIA HALLEN.

September

24/9 Konsert: Beatlesgala- The Mersey Beatles, ÄPPLET.

oktober

13-18/10 KONSERT: Lill-Babs, SAGATEATERN.

Inom hhus

AUGUSTI: 26/8 Inspark. 31/1 Kursstart SEPTEMBER: Jaktstart-sittning OKTOBER: 3/10 Insparkssittning


styrelse 2009/2010

ORDFÖRANDE HHUS Ludwig Sikström ordf@hhus.se

VICE ORDFÖRANDE HHUS Oliver Reinhard vice_ordf@hhus.se

LEDAMOT Carl Weidenstolpe ledamot@hhus.se

ORDF. EKONOMIUTSKOTTET Daniel Rask ekonomi@hhus.se

Ledning 2009/2010

vice ordf. utbildningsutskottet Jesper Svensson utb@hhus.se

KLUBBMÄSTARE Emma Edling klubb@hhus.se

VICE ORDF. E-PUBEN Robert Persson vice.epuben@hhus.se

PROGRAMBEVAKARE SM Daniel Blide utb_sm@hhus.se

INTENATIONAL STUDENT RELATIONS Demet Ergün international@hhus.se

EKONOMIANSVARIG E-PUBEN Elice Rödin ekonomi.epuben@hhus.se

PROGRAMBEVAKARE HLP Linnea Granqvist utb_hlp@hhus.se

PROGRAMBEVAKARE CEP Jonathan Kullman utb_cep@hhus.se

PROGRAMBEVAKARE IBP Rica Sund utb_ibp@hhus.se

FÖRETAGSKOORDINATOR Aydin Altun ftg@hhus.se

FINANSMÄSTARE Anders Höglund finans@hhus.se

SÄLJKOORDINATOR Per Abrahamsson sales@hhus.se

EKONOMIANSVARIG E-PUBEN Erik Blau ekonomi.epuben@hhus.se

REKRYTERINGSANSV. E-PUBEN Marcus Dahlberg rekrytering.epuben@hhus.se

BOKNINGSANSVARIG E-PUBEN Jenni Hagman bokning.epuben@hhus.se


styrelse 2009/2010

ORDF. UTBILDNINGSUTSKOTTET Malin Larsdotter utbildning@hhus.se

ORDF. NÄRINGSLIVSUTSKOTTET Jonas Boman naringsliv@hhus.se

ORDF. INFORMATIONSUTSKOTTET Anna Holmström information@hhus.se

ORDF. PUBUTSKOTTET Per Lindblom epuben@hhus.se

ORDF. SOCIALA UTSKOTTET Jennifer Andersson sociala@hhus.se

Ledning 2009/2010

REKRYTERINGSANSVARIG Madelene Hansson utb_cep@hhus.se

MARKNADSFÖRINGSANSVARIG Björn Wedin mf@hhus.se

CHEFREDAKTÖR EKBLADET Sven Norén ekbladet@hhus.se

REDAKTÖR EKBLADET Liv Burman redaktion@hhus.se

SPORTMÄSTARE Joakim Sjöberg sport@hhus.se

UNIADENANSVARIG Tobias Carlsson vice-projektledare@uniaden.com

VICE ORDF. EKONOMIUTSKOTTET Carolina Jonsson vice_ekonomi@hhus.se

JUNIOR CONTROLLER Jacqueline Stenberg Bonnevier junior_controller@hhus.se

JUNIOR CONTROLLER Monica Flatås junior_controller@hhus.se

JUNIOR CONTROLLER E-PUBEN Jenny Walhberg junior_controller_epuben@hhus.se

DJ-ANSVARIG E-PUBEN Emma Robert dj.epuben@hhus.se

HUSTOMTE E-PUBEN Cecilia Nyström cecilia.epuben@hhus.se

HUSTOMTE E-PUBEN Jennie Tjernström jennie.epuben@hhus.se

STÄDUPPFÖLJARE E-PUBEN Joakim Wikman joakim.epuben@hhus.se

SPORTANSVARIG E-PUBEN Daniel Brink sport.epuben@hhus.se


Posttidning

b

40

Ekbladet 0902  
Advertisement