Page 1

#3/08

Ekbladet 25 år

34-35 Välkommen till Umeå!

INSPARKEN 2008

12. Universitystyle 28. Återblick: insparken 2008 36. Nya e-puben

Ekbladet trycks av:

STUDENTTIDNINGEN FÖR EKONOMER VID HANDELSHÖGSKOLAN I UMEÅ


INNEHÅLL

03

00. RUBRIK Brödtext

2008

16. affärs-systrar

20. 25-årskalas Brödtext

25. stadsguiden Brödtext

27. Insparken i bilder Höstens mest händelserika veckor sammanfattade i ord och bild för dig som vill minnas (eller behöver lite hjälp att minnas)! Bjärvar, björkar och mycket mingel!

CHEFREDAKTÖR ANSVARIG UTGIVARE

Anna Pohjanen, ekbladet@hhus.se

FOTO FRAMSIDA

Simon Westerlund, informationsutskottets ordförande, HHUS

ILLUSTRATIONER

REDAKTÖR

Susanne Laitinen

FRAMSIDA

Stockexchange

STORT TACK TILL

Alla eldsjälar (ingen nämnd ingen glömd) och alla läsare! Samt Samuel Bengtson

FOTOGRAFER

Yuna Lee, Samuel Bengtson, Insparkskommitén 2008. och Jonas Berggren

ANNONSÖRER

Stockexchange DeviantArt, Stockexchange.

GRUNDAD

1983

UPPLAGA

1400

PERIODICITET Öhrlings, Nordea, Folksam, KPMG ,Deloitte, ICA Ålidhem,Unga Aktiesparare, Renthall, Psykologiska institutionen, Ernst DISTRIBUTION & Young AVSÄNDARE ADRESS

ANNONSfrågor TRYCKERI

Maila: ekbladet@hhus.se Tryckericity

TELEFON INTERNET

Fyra nummer per år Posten Sverige Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen HHUS/Samhällsvetarhuset, 901 87 Umeå 090 - 78 67 67 8 www.hhus.se

3


4

4


ledare Kära läsare, Helt plötsligt ligger alla löven på backen, termometern visar endast några ynka grader och terminens första tenta är avklarad. Det innebär med andra ord att hösten är här. Terminens första månad har gått av bara farten och jag kan tänka mig att jag inte är ensam om att känna så. Insparken 2008 är ett minne blott och det som finns kvar är flera tusen bilder, nya bekantskaper, ca 300 rookiesar, några minnesluckor samt massor att skratta och rodna åt. För dig som vill minnas eller helt enkelt har lite svårt att minnas har vi i det här numret samlat go’bitarna på ett helt uppslag. Titta, skratta och sug lite extra på karamellen. Det gjorde jag! I och med att hösten är här har vi hunnit samla på oss några nya inslag i tidningen samt med glädje välkomnat några nya ansikten till redaktionen. Dessa kan ni titta närmare på i redaktionspresentationen. Vi har även kört igång med något som vi har valt att kalla ”Universitystyle”, släng ett öga på sidan, inspireras, så kanske det är du och din snabbstrukna ekonomskjorta som hamnar bland bilderna nästa gång. Förutom att det här numret är fyllt till bredden av olika reportage och artiklar så är det lite extra speciellt. Ekbladet fyller nämligen 25 år i höst, något vi har valt att uppmärksamma genom ett uppslag med tillbakablickar från åren som gått. Att stanna upp och titta tillbaka på åren som gått kan många gånger vara nyttigt, dels för att minnas det som har varit bra samt att på så sätt kunna undvika att göra om gamla misstag och tabbar. I och med vårt grävande i Ekbladets arkiv har vi hittat både intressant layout samt några idéer som är värda att spinna vidare på. Därför kommer Du som läsare under hösten och våren att märka att det kommer ske små stegvisa förändringar lite här och där i tidningen. Just för att vi har tagit lärdom av de 25 år som gått, det som vi har lämnat bakom oss och det som är värt att köra i repris. Har du några speciella minnen av Ekbladet? Hur ska vi då fira? Till att börja med kan vi försöka sätta guldkant på lite fler vardagar! Förslagsvis genom att spendera ännu fler timmar dansandes, skålandes och minglandes på vår nyrenoverade Epub. Det kommer jag att göra!

Så med andra ord, om ni ser mig skålandes på Epuben är det ett tecken på att jag har satt guldkant på min vardag. För ibland måste man låta livet vara en fest! APROPÅ lära sig av misstag - tipsa om Business sisters mentorsprogram? KALENDERN! (Idén funnits hos oss länge, hittade ett gammalt ex att isnpireras av - nyttigt se bakåt) Anna Pohjanen, Chefredaktör Ekbladet

HHUS Huvudsamarbetspartners Ekbladet trycks av:

5


REDAKTIONEN

Redaktionen 2008 Susanne Laitinen, REDAKTÖR Ålder: 21. Personlighetsdrag: Tidsoptimist. Aktuell: Aspirerar på titeln som korridorens nya Martha Stewart. Personlig sak: Korridormamman.

Anna Pohjanen, CHEFREDAKTÖR Sundsvalltjej som ursprungligen kommer från Gällivare. Känd för att prata på in- och utandning. Bestämd men snäll!

Fanny Brodin, KULTURSKRIBENT Gillar: Myror, nagellack och människor med bra karaktär. Gillar inte: Att realism så ofta slår idealism

Lily Li, LAYOUT Enligt mina vänner: Lyckosyrsa och mångkulturell Enligt mig själv: En “norrlänning-wannabe” och pedant!

Karoline Holmbom, SKRIBENT Glad, sprallig och klantig Pitebo som enligt andra inte kan säga ”köra”, ”göra” och ”dör”. Älskar solen och blir enormt rastlös när jag är ensam.

Anna Hamilton, HÄLSOSKRIBENT, Dietiststudent. Spelar snart på en pub nära dig.

Katrin Sundkvist, SKRIBENT, Glad och envis tävlingsmänniska som uppskattar humor och spontanitet. Föddes uppenbarligen utan lokalsinne - led mig till rätta

Yuna Lee, FOTOGRAF, UNIVERSITYSTYLE, RECENSENT, Peppar på snygga människor, härlig humor, skön musik och sovmornar. Deppar över pessimister, tråkväder, bad hair days och dyr öl. Fia Eriksson, , ORDFÖRANDE HHUS, Ambitiös, glad och aningen förvirrad pedant med höga klackar, stort hjärta och sjuk humor. Anser att kunskap är makt, och att tentaångest botas med fest.

Marcus Palm, TESTPANELEN, Ogillar: För mycket vardagslunk Gillar: Bob Dylan. Tycker att alla någon gång ska läsa On the Road av Jack Kerouac.

om jag ser vilsen ut!

Maria Algers, SKRIBENT 25årig ekonom som har uselt sinne för budgetar. Förhoppningsvis ordnar det sig efter studietiden... Hooked på Corona-kaffet!

Johan Leymann, SKRIBENT Gillar att diskutera, argumentera och engagera mig i samhälle och politik. Håller igång med klättring, friluftsliv och är för mycket på Iksu. 

Anna Nejati, TESTPANELEN Ambitiös, envis och sprallig kulturcoktail. Besatt av lakrits, hatar tidsbrist.

Catrin Friman, SKRIBENT, Glad, lite små klantig och en aning naiv.

6

Simon Westerlund, ORDFÖRANDE INFORMATIONSUTSKOTTET, Blattnicksele. Ja, det finns ett ställe som heter så. Jag kommer därifrån.

Jonathan Beck, ANNONSCoach En hjälpsam, hänsynsfull, social, utåtriktad, kontaktskapande brobyggare, oblyg, spontan, impusliv, temperamentsfull, envis, otåligt tålmodig, optimist med sund verklighetsförankrad bitterhet och cyniskhet, från Stockholm.”


REDAKTIONEN

Redaktionen 2008

? ?

Mats, FÅR, Redaktionens svarta får, stryktålig, mobbad, frontfigur, badboy. Någon att hålla i när det blåser, kort sagt. 

?

ILLUSTRATÖR

Vill du bli en av våra nya redaktionsmedlemmar?

ANNONSSÄLJARE

Vill du bli en av våra nya redaktionsmedlemmar?

LAYOUT

Vill du bli en av våra nya redaktionsmedlemmar?

Redaktionen avslöjar - Om du fyllde 25 år, vad skulle du helst vilja ha?

Anna Pohjanen

Simon Westerlund

- En spontan weekend till Barcelona

Rakapparat (Finns fortfarande en chans att min skäggväxt tar fart).

Susanne Laitinen

Yuna Lee Evig Ungdom

Anna Hamilton En fest som filmas av alla som är där. Långfilm i olika perspektiv. Katrin Sundkvist Fanny Brodin

En surfingresa till Bali, tack!

Självinsikt och karaktär

Marcus Palm Något som får mig att tänka: 25, det är en grymt bra ålder.

Johan Leymann Maria Algers - En stor, härlig, gråblå soffa med mycket rum för kärlek!

- En plan för livet

Catrin Friman En shoppingresa till New York

Anna Nejati Framgång och så klart mitt barnasinne kvar :)

7


AKTUELLT Likheten mellan oss studenter på Handelshögskolan och en stor, glad och härlig familj är faktiskt slående. Visst kivas vi ibland, men innerst inne så vet vi ju alla att vi tycker om varandra. Vi står vid varandras sida i ur och skur, skramlar gemensamt ihop småmynt för att ha råd med kaffe från Café Tornet när det är lite för mycket månad kvar i slutet av pengarna, låter (oftast) bli att skratta åt varandras bleka och hålögda uppenbarelse då vi lägger en sista hand vid PM:et eller tentapluggandet och engagerar oss i HHUS för att vi alla ska få en så bra studenttid som möjligt. Det finns helt enkelt ingen hejd på de varma känslor vi hyser för varandra. Men även under den mest perfekta familjefasaden döljer sig mörka hemligheter, ni som någon gång i er barndom smygläste er storasysters dagbok vet vad jag talar om, och handen på hjärtat... har ni inte länge gått och funderat på vad den där fasligt snygga brunetten i HLP eller besserwissern i SM har för skelett i garderoben? Det är klart ni har, därför är det dags att vi lär känna varandra lite bättre – därför spinner vi vidare på det grymma konceptet ”Hej ekonom!”.

Inför detta nummer har redaktionen •

Upptäckt en helt ny variant av Delicatoboll.

• Blivit några redaktionsmedlemmar rikare. • Druckit många koppar kaffe från HHUS egen kaffeautomat (5 kr i loungen) • Lyssnat sönder ”DJ Hoffes” kvarglömda blandskiva. En ny önskas till nästa deadline.

Fyra Små Matlådor

Bulgur: ’Ibland är det brist på protein’

Köttbullar och makaroner: ’Vem har vunnit på lotto?’ 8

Blodpudding: ’När lingonsylten gör hela skillnaden’

Gröt: ’Den 24:e?!’

Namn: Björn Wedin Tydligaste karaktärsdrag: Laid back Största fåfänga: Hatar att bli skitig under naglarna Jag blir lycklig av att: Livet rullar på Jag skäms när: Jag gör något dumt Senaste gnolade låt: U2 – Yaweh Så botar jag tentaångest: Vet inte, har inte haft någon än. Yoga kanske ;) Drömyrke: Svår fråga, VD över Norma/Normark kanske Äter helst: Ngt enkelt Senast upptäckt i Umeå: Att det bor många studenter här Dansar helst till: Något med fart i Dålig vana: Väntar ofta för länge med att diska Dold talang: Kan bädda sängen på 8.9sekunder! Senaste fyndet: Fynd och fynd, men en penna Favoritlukt: Krut Favoritbutik: Har ingen speciell I min mp3-spelare: Blandat – Rock, RnB och sånt Senast lästa bok: OJ, hmmm. När mamma läste för mig, gills det? Förebild: Donald Trump Klär mig helst i: Mysbyxor och t-shirt Det här gör jag när ingen ser: Sover liggandes! Dricker helst: Beror på, vatten lr någon annan dryck Detta irriterar människor hos sig på mig: Vet inte, men det är nog många saker


AKTUELLT Rektorns krönika: Vilka är våra ansikten utåt? TEXT: Lars Lindbergh LAYOUT: Anna Pohjanen

Handelshögskolan vid Umeå universitet fortsätter att stärka sin position regionalt, nationellt och internationellt samtidigt som vi fortsätter att investera i aktiviteter för framtida framgångar. Handelshögskolans position stärks när vi kan berätta om framgångar som t.ex; - Att Handelshögskolans studentlag i SIFE (Students in Free Enterprise) åter igen vann Sverige-tävlingen och representerade Sverige i Världscuptävlingen i Singapore - Att en forskargrupp vid Handelshögskolan tilldelades The Globe Award för ”för enastående och gripbar forskning inom Corporate Social Responsibility/hållbarhets-området”. Priset delades ut i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan Victoria. - Att Stiftelsen för miljöstrategisk forskning beslutade om fortsatt finansiering om 40 miljoner kronor för en fyraårsperiod till en forskargrupp vid Handelshögskolan. - Att Handelshögskolan fick forskningsfinansiering från Handelsbanken för att i första hand inrätta en professur med inriktning mot finansiellt beslutsfattande. Men den mest omfattande kommunikationen och kanske den mest avgörande sker var dag när vi alla som är kopplade till Handelshögskolan möter andra oavsett om det är ansikte mot ansikte eller via nätet.

Det är när vi alla och kanske speciellt ni studenter vid Handelshögskolan möter andra studenter, kommande studenter, tidigare studenter vid Handelshögskolan (alumner), potentiella arbetsgivare och andra personer i intresseorganisationer, förvaltningar och privata företag som vi har goda möjligheter att skapa och utveckla den positiva känslan för vår Handelshögskola. Det är givetvis lättare sagt än gjort. Det är alla de små sakerna som sägs, på vilket sätt det sägs och i vilket forum det sägs som bidrar till hur vi alla uppfattas. Nästa år firar vi Handelshögskolans 20 årsjubileum och då har vi alla en extra möjlighet att berätta om det positiva vi gör, vad vi står för och vad vi vill. Vi har redan nu börjat planera för två speciella tillfällen. Det första tillfället är i samband Family on Campus samt Diplomeringsceremonin och Diplomeringsbalen den 5-6 juni. Detta tillfälle riktar sig framför allt till studenter, anhöriga till studenter, lärare, administratörer och forskare vid Handelshögskolan samt personer i förvaltning och näringsliv som vi ofta samarbetar med. Det andra tillfället är i samband med grundutbildningskonferensen, ”European Foundation for Management Development’s Undergraduate Conference”, som vi fått förtroendet att stå som värd för den 16-18 september. Denna konferens riktar sig framför allt till representanter från ett 100-tal lärosäten runt om i världen. Mycket kommer att hända nästa år. Vi är alla delaktiga. Rektor Lars Lindbergh, E-mail: lars.lindberg@usbe.umu.se

UTÖKAT SAMARBETE MELLAN HANDELSBANKEN OCH USBE TEXT: Johan Leymann foto: Samuel Bengtson Handelsbankens vd Per Boman tillkännagav under en föreläsning för nyantagna civilekonomer vid Handelshögskolan i Umeå att Handelsbanken kommer att finansiera en professur i finansiering med inriktning mot beslutsteori och modellbyggande. Ett forskningsområde som Handelshögskolan hoppas utveckla inom ramen för professuren är en nyutvecklad modell som kallas ”agent-based computational economics (ACE)”. Forskningen går ut på att skapa datorbaserade modeller av ekonomier i förändring. Traditionella modeller inom finansiering bygger oftast på idéer om rationellt beteende hos agenter och om effektiva marknader. Dessa modeller är eleganta till sin form men har inte visat sig vara kapabla att förklara många väsentliga problem som berör finansiella marknader. Med hjälp av ACE-modellen har bedömningar med liknande resultat som från det faktiska utfallet redovisats. Studierna har gjorts på bland prissättning på aktier, omsättning av aktierna på marknaden och avkastningen på dessa aktier. På sikt kommer forskningen att bidra till ökat kunnande om hur finansiella marknader fungerar. Handelshögskolan saknar idag en professur med denna inriktning och bidraget från Handelsbanken är om totalt fem miljoner kronor. USBE har sedan tidigare ett samarbete med Handelsbanken med bland annat särskilda praktikplatser för USBE-studenter. 10


Sugen på Ekbladet? Vi är sugen på Dig! Just nu söker vi nya medlemmar till vår redaktion. För mer information kontakta oss på ekbladet@hhus.se. Tveka inte, det kommer bli ett kanonår!

Vi levererar pvc-hallar inom tre affärsområden; Lagerhallar, Väderskydd och Event. Med över 30 års branscherfarenhet känner vi oss trygga i det vi levererar. Vi finns för att lyssna på era behov och sen paketera och leverera den kvalitetsprodukt ni letar efter! Kontakt: info@renthall.se Tel: 090-142560 Fax: 090-142561 Besök gärna vår hemsida för mer information! www.renthall.se


Hamiltons Hörna Välkommen till Ekbladets ”Hamiltons hörna”, helt fri från budgetkalkyler och balansräkningar. Lite av en outsider är jag genom att jag pluggar till dietist och aldrig ens läst en fristående kurs inom ert ämne. Annars är vi kanske ganska lika- pluggar, hänger med vänner, spelar munspel och musik och dansar till afrobeatsen på IKSU. I det här numret får ni svar på två av era inskickade frågor. Har Du också någon fundering kring kost och hälsa så maila Din fråga till hamiltonshorna@hhus.se. TEXT: Anna Hamilton FOTO: Yuna Lee LAYOUT: Anna Pohjanen

Varför blir jag Sjuk efter tentan? Sena nätter, mycket kaffe och stressiga dagar innan tentan. Så äntligen är tentan avklarad och Du lämnar östra paviljongen med lätta steg. Du ser fram emot en skön EPP och en hel helg med ledighet. Men snart känner Du att något inte riktigt är som det ska och några timmar senare börjar näsan rinna och febern sänker dig totalt. För en del kanske det har blivit till en vana att bli lite halvkrasslig efter tentan eller första dagarna under loven. Varför blir det så och kan Du göra något åt det? Vår kropp består av olika nervsystem. Det parasympatiska - och det sympatiska nervsystemet är två av dessa. I vila är vårt parasympatiska nervsystem aktivt och vid olika typer av stress, såsom när vi aktiverar oss eller behöver förbereda oss på någon fara, är det sympatiska nervsystemet aktivt. De olika nervsystemen aktiverar olika hormoner och när det ena systemet är aktivt vilar det andra. När det sympatiska nervsystemet är aktivt utsöndras bland annat stresshormonerna adrenalin och kortisol. Dessa hormoner gör att vår kropp kan fokusera bättre på det vi måste göra, att fly från fienden. Är det så att vi befinner oss under stress under en längre tid betyder det också att dessa hormoner kommer att utsöndras under denna tid. Om man har höga kortisolnivåer under en längre tid så kommer det att sänka immunförsvarets aktivitet. Det här gör att kroppen inte reagerar på olika virus och bakterier lika lätt, vilket gör att vi inte får de symtom som är utmärkande för när vårt immunförsvar arbetar; till exempel snuva, feber och ont i halsen. Om vi under tentapluggandet utsätter oss för mycket arbete och stress under en längre tid kommer vi ha en så hög halt av stresshormonerna 12

ÄR QUINOA ELLER FULLKORN BÄST ATT ÄTA? att vårt immunförsvar hämmas och vi inte blir sjuka. De bakterier och virus vi har i kroppen får alltså tillfälle att föröka sig eftersom kroppens försvar inte reagerar då stresshormonerna är ”i vägen”. När vi sedan stressar ner sjunker nivåerna av kortisol och vårt immunförsvar börjar arbeta igen. Eftersom bakterier har hunnit föröka sig under den tid då vårt immunförsvar har hämmats reagerar vår kropp nu ännu starkare eftersom det finns fler fiender i vår kropp. Vi får alltså en ännu kraftigare förkylning med ännu mer snuva, feber och ont i halsen. Det är alltså genom att vi först stressar under en längre tid och sedan stressar ner som gör att förkylningen bryter ut. Men vad kan vi göra åt det här? Det teoretiskt lätta men kanske praktiskt svåra är just att stressa mindre. Det är bra att tänka på vad du äter och dricker under tentapluggandet. Byt ut några av kaffekopparna mot ett vattenglas och en smoothie. Tänk på att stressa ner varje dag med promenader och avslappning. Om du avslutar tentakvällen med några öl så tänk på att alkohol är vätskeutdrivande och driver således ut de vattenlösliga vitaminerna och mineralerna vi har i vår kropp. Tänk därför på att verkligen få i dig vitaminrik mat dagen efter. En härlig smoothie med bananer, svarta vinbär och blåbär kan boosta ordenligt. Under tentaplugget- unna dig en hemmagjord fruktjuice eller smoothie för att verkligen få i dig de ämnen din kropp behöver.

Det som bestämmer vad som är bäst är självklart beroende på vilken aspekt Du personligen känner väger tyngst. Är det den ekonomiska, näringsmässiga, den med kortast tillagningstid eller det som gör dig mätt längst tid, som är viktigast för dig? Eftersom det finns så många olika fullkornsprodukter ute på marknaden jämför jag quinoa med fullkornsris och -pasta. Quinoa är en ört besläktad med rödbeta och spenat. Quinoa finns i färgerna vit, röd, svart och även i blått. Näring - Fullkornspasta och quinoa innehåller ungefär lika mycket protein, ca 13 g /100g. Proteiner som kommer från växtriket (gäller inte sojaprotein) är inte fullvärdigt vilket betyder att du inte kan ta tillvara på allt protein, till skillnad från animaliskt protein. Om du däremot äter det vegetariska proteinet tillsammans med en mejeriprodukt kan din kropp ta upp proteinet mycket bättre. Gällande proteinet i quinoa så finns det studier som visar att det proteinet är bättre än protein från andra sädesslag och att det kan jämföras med andra högkvalitativa matprotein. Ur proteinsynpunkt är alltså quinoa att föredra. Fullkornsris och råris har inte lika högt proteininnehåll. Vad gäller kostfiber så innehåller quinoa ibland fyra gånger mer än vad fullkornsris och pasta gör. Quinoa innehåller även mer vitaminer och mineraler än fullkornsprodukter. Det är särskilt mineralerna järn, zink och kalcium som finns i betydligt högre mängder i quinoa.


Allergi - Är du själv glutenintolerant vet du säkert att quinoa är en av dina vänner då det är fritt från gluten. Bra att ha hemma om man ska bjuda på middag, det passar alla. Pris - Det är lättare att hitta extrapriser på exempelvis fullkornspasta än quinoa. Ett kilogram fullkornspasta kostar ca 24 kronor, fullkornsris ca 30 kr och quinoa ca 50 kronor. Däremot är quinoaportionen mindre vilket sänker portionskostnaden något. Mättnad - Det finns många som anser att de känner längre mättnad av quinoa än av fullkornspasta. Det kan förklaras av att quinoa innehåller mer kostfiber vilket är mättande.

Sammanfattning av jämförelsen mellan quinoa och fullkornspasta och -ris-.

Produkt

Quinoa

vs Fullkorn

(v= Vinnare, F= Förlorare) Näring

V

Allergi

V

F

T idsåtgång

V

V

Pris

F

V

För er som ännu inte har hunnit bekanta er med det lilla fröet kan det användas istället för pasta, potatis och ris. Det är väldigt gott att ha i sallader. Ett enkelt tips för att få mer smak är att fräsa vitlök och olja i en kastrull och sedan koka quinoa tillsammans med kryddor. Tillagad quinoa håller sig även bra i kylskåp några dagar.

F

Så vinnaren är quinoan, med 3-2.

Tillagning - Tillagningstiden är ungefär den samma. Fullkornspasta och quinoa brukar ha en koktid på en kvart. Råris är den stora förloraren med sina 45 minuter.

10 :- rabatt vid köp av ICAs frysta hallon eller blåbär 250g.

Giltig under 25 oktober- 30 november 2008

SKRIBENT: Mikael Hellquist LAYOUT: Lily Li

Ålidhems centrum 090-190500


Ekbladet U n i v e r s i t y s t y l e TEXT & FOTO: Yuna Lee LAYOUT: Anna Pohjanen

Längts upp t.v: David Nordblom, 23 år, Pluggar: Personalvetare. Mössa: Flott Tröja: H&M T-shirt: Cheap Monday Byxor: Monki Jacka: Vailent Skor: Din sko Handskar: Wedins Väska: H&M. Längts upp t.h: Karolina Lindkvist, 24 år, Pluggar: Samhällsvetarprogrammet. Top: Carlings Kofta: Gina Tricot Byxor: H&M Skor: Wedins Glasögon: Efva Attling Jacka: H&M Väska: Weekday. Längst ned t.v: Sara Andersson, 26 år Pluggar: Psykolog Scarf: Second hand Kappa: H&M Klänning: Second hand Strumpbyxor: Åhlens Skor: Loppis i Riga Väska: Urban Outfitters Klocka: Second hand. Längst ned t.h: Johannes Sundelin, 22 år Pluggar: Media- och kommunikationsvetenskap. Scarf: Team Manwhore Tröja: Wood wood Jacka: Acne Byxor: Dr Denim Skor: Acne Tretorn Väska: Frisco Torgvantar: Hittegods.


handbok i hur man gör karriär För några år sedan läste civilekonomen Anna Levin och IBP-studenten Frida Bergström på USBE, då de bestämde sig för att starta Business Sisters, en mentorskapsförening för kvinnliga studenter. I höst är de aktuella med Karriärhandboken, boken som de skrev för att de själva hade velat läsa den när de började plugga. Ekbladet bad Fia Eriksson och Frida Sjödin, två av projektledarna bakom Business Sisters, att berätta om projektet. text & layout: Susanne Laitinen FOTO: Samuel Bengtson


Det var när Anna Levin och Frida Bergström pluggade på internationella civilekonomprogrammet respektive det som idag heter IBP, som idén om en mentorskapsförening för tjejer föddes. Idén lades på is under en period på grund av tidsbrist men återupptogs våren 2007, då med förstärkning av Fia Eriksson och Frida Sjödin. Resultatet blev Siz, som senare fick namnet Business Sisters. Tanken är att Business Sisters ska fungera som en karriärplattform för kvinnliga studenter och erbjuda mentorskapsprogram i samarbete med alumner från Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Projektet vänder sig till kvinnliga ekonomer som studerar, eller har studerat, i Umeå. Det var när föreningen börjat ta form som tjejerna funderade på hur de skulle kunna ge medlemmarna i föreningen något mer handfast utöver de aktiviteter som den ordinarie verksamheten erbjuder och det var så idén till Karriärhandboken kom till. ”Vi ville helt enkelt göra den bok som vi själva hade velat läsa när vi började plugga, för att få kunskap om allt ifrån hur man maxar sin studietid till hur man gör karriär”, minns Fia. Fia berättar att de i början av sin studietid saknade någon att fråga om råd och som kunde svara på de där frågorna som alla studenter har, men som det inte finns några klara svar på. För hur ska man kunna veta vad man ska lägga krutet på när skola och fritid hopar sig, och när ska man välja vad? Samtidigt som de ville dela med sig och låta andra inspireras av alla alumners öden, ville de också att projektet skulle hindra nya studenter från att begå klassiska misstag som andra redan begått. Att lyfta fram Umeå-alumner var både ett sätt att uppmärksamma lärosätet som fått en speciell plats i deras hjärtan, samtidigt som det är inspirerande att höra om hur tidigare studenter lyckats efter avslutad utbildning. Och som Fia säger: ”De som man vet har befunnit sig i samma situation är oftast också de som man lättast kan känna förtroende för och finna stöd hos.” Hon menar att frågorna till mentorerna inte alltid behöver röra sig om frågor som har med utbildningen att göra, utan kan handla om allt från stress till vad man ska fokusera på. Frida påpekar att även om man som student har stora visioner och mål så riskerar bilden av arbetslivet att bli ganska abstrakt. Många som valt att läsa en ekonomutbildning har säkert någon gång slagits av tanken ”men vad gör en ekonom, egentligen?” Hon tror att alumnernas

historier kan bidra till att skapa inblick i vilka möjligheter arbetsmarknaden erbjuder och på så sätt fungera som en hjälp för studenterna att konkretisera sina mål; ”Det blir lättare att se sig själv genom alumnerna, vilket blir en väldig morot”.

kunna bläddra i den och plocka de delar som känns aktuella för just dem själva. Innehållet bygger till stor del på egna erfarenheter och de ämnen som behandlas handlar om sådant som tjejerna själva har funderat på. Detta har också bidragit till att boken fått en väldigt personlig prägel, och deras förhoppning är att boken ska fungera ungefär som ”en liten kompis att bära med sig i handväskan, att ta fram och titta i när det passar och behövs.”

Frida berättar vidare att en av anledningarna till att de valde att rikta sig till Umeåbor var för att ge tillbaka något till Handelshögskolan och för att uppmärksamma alla – som hon uttrycker det – ”häftiga Vi såg en möjlighet att skriva en alumner” som gått här. De vill uppmuntra andra studenter till handbok, riktad till tuffa och driftiga att utnyttja sin studenttid och de möjligheter att skapa nätverk tjejer som vill och vågar studera till som den medför. Just vikten av att civilekonomer i en av Sveriges bästa nätverka är något som både Fia och Frida återkommer till flera gånger. studentstäder. Alla fyra projektledarna har varit engagerade i någon form av ideell verksamhet vid sidan av skolan och Business Sisters om Karriärhandboken upplevt hur givande det kan vara. Det här är också en av de saker som de hoppas kunna förmedla till andra genom Business Sisters. Tjejerna vill också uppmana studenter till att våga ta för sig Men har det inte varit svårt att göra en bok mer, exempelvis när det handlar om att söka vid sidan av skolarbetet och andra åtaganden, sommarjobb. De menar att det är lätt hänt att speciellt när projektledarna är bosatta på olika man som student åker hem över sommaren orter? ”Arbetet har gått förvånansvärt lätt” och går tillbaka till sitt gamla sommarjobb, berättar Frida. ”Man sitter på mycket mer men vad Business Sisters vill förmedla är att information än man tror. När man väl satte det inte behöver vara så svårt som man tror att sig ned med boken fanns det typ 70 idéer att fixa det där drömjobbet. Deras uppmaning är bara försöka skriva ner så fort som möjligt”. att söka på en gång och inte vänta, i värsta fall Eftersom innehållet i boken både handlar om har man i alla fall testat och lärt sig vad man livet under studietiden och efteråt, föll det sig inte är intresserad av. Frida medger att visst naturligt att Anna och Frida B tog sig an de kan väl alla, inklusive hon själv, ibland göra sig delarna som handlar om arbetslivet medan Fia skyldig till att inte alltid se möjligheterna, men och Frida S som fortfarande studerar, ansvarade hon hoppas att karriärhandboken ska kunna för material som rörde studentlivet. Arbetet fungera som lite av en ’shortcut’ för studenter med boken har möjliggjorts med hjälp av som ännu inte fått upp ögonen för vilka regelbundna telefonmöten där de kunnat hålla olika vägar och möjligheter som studentlivet varandra uppdaterade och kunnat gå igenom medför. vad som behövt göras. Projektet har fått positiv respons och tjejerna har frågat sig fram på Boken är uppdelad i tre sektioner där handfasta bland annat studentexpen och på USBE i jakten råd och tips för olika tänkbara situationer på spännande alumner att intervjua. Tanken är varvas med intervjuer med kvinnliga alumner att Karriärhandboken ska bli tillgänglig för både från Umeå universitet. Det är tänkt att boken gamla och nya studenter någon gång efter jul, ska utgöra en inspirationskälla och fungera och deras förhoppning är att föreningen ska som ett stöd från det att man börjar plugga, kunna fortsätta med sin verksamhet även genom hela studietiden fram till det första efter det att Fia och Frida S fortsätter ut i jobbet efter examen. Det är första gången arbetslivet. Deras hoppas att deras arbete ska som någon av tjejerna bakom Business Sisters få tjejer att våga jaga sina drömmar och - som skriver en bok och de är också noga med att Business Sisters skriver på sitt bokomslag - bli poängtera att boken inte bygger på någon intervjumaterial till framtida karriärhandböcker exakt vetenskap. Tanken är att studenter ska med framgångsberättelser.

17


ARBETSPLATSINTERVJU: DELOITTE

Namn: Malin Hedlund Ålder: 25 år Yrke: Revisorsassistent på Deloitte. Vilken utbildning har du? Civilekonomprogrammet vid Handelshögskolan i Umeå med inriktning mot redovisning, 4 år. Hur gick det till när du blev anställd på Deloitte? Innan jag blev erbjuden en anställning på Deloitte flög jag ner till Stockholm på två intervjuer. Under min första intervju träffade jag en medarbetare från avdelningen Human Resources och vid det andra tillfället fick jag träffa två medarbetare från Audit i Stockholm, den avdelning som jag sökt till och numera arbetar på. Båda samtalen gav mig ett gott intryck av Deloitte och jag fick möjlighet att presentera mig själv, ställa frågor samt få information om företaget. Jag fick även lösa ett case under den första intervjun. Detta kändes lite nervöst till en början men samtidigt är det bra att praktiskt få visa att man kan prestera under tidspress. Efter den andra intervjun fick jag även möjlighet att gå en rundvandring på Stockholmskontoret med en medarbetare från Audit. Detta var något som jag uppskattade eftersom det gav mig ännu en möjlighet att, över en kopp kaffe, ställa andra mer praktiska frågor samt se den arbetsplats där jag nu arbetar. Vad har du för arbetsuppgifter? Som revisorsassistent är man en del av det ”operativa” teamet och utför en stor del av den faktiska granskningen, det vill säga samlar in material från klienter och granskar det. Arbetsuppgifterna innebär att jag ofta är ute hos olika företag och träffar våra klienter. Känner du att ditt arbete har mycket anknytning till din utbildning? Ja, jag studerade mot redovisning och revision vilket är vad jag arbetar med idag. Jag tycker även att jag till viss del har användning av många av de kurser som jag läst då de har gett mig goda grundläggande kunskaper. Varför tycker du att vi som studenter ska söka oss till Deloitte? Deloitte är ett företag som har mycket att erbjuda sina medarbetare. Du får ständigt vidareutveckla dig själv och möta nya utmaningar samtidigt som du själv till viss del har möjlighet att styra över i vilken takt som du vill att detta ska ske. Arbetsklimatet är öppet och trevligt och om du har någon fundering är det inga problem att fråga en kollega om hjälp eller råd. Är du som student intresserad av revision tycker jag att ytterligare en anledning att söka till Deloitte är den breda klientbasen som vi får jobba med. Det kan vara allt från stora börsnoterade företag till det lilla aktiebolaget i närområdet. Denna bredd av klienter är något som jag tycker är både spännande och utvecklande.

18


MAXA DIN AKTIEPORTFÖLJ! Vinnaren av Aktietävlingen 2008 GER SINA Bästa TIPS TEXT & lAYOUT: Anna Pohjanen Hej Fredrik Nordling, vinnare av aktietävlingen 2008! Hur kom det sig att du anmälde dig till tävlingen? - Jag stötte på några killar i tornet som lockade med aktietävling och fina vinster, självklart anmälde jag mig!

De gick ok, finns fortfarande kvar i min portfölj och ser bra ut på sikt. Risk och avkastning står i relation till varandra. Jag valde en portfölj med hög risk och fick den här gången en hög avkastning. En så spetsad portfölj är inget jag rekommenderar som huvudsaklig investering men det är ett bra innehav för att krydda den privata portföljen.

Har du alltid varit intresserad av aktier? När föddes ditt intresse och varför?

Sist men inte minst - några tips till oss som funderar på att delta i nästa års aktietävling?

- Intresset för pengar och investeringar väcktes tidigt. Som 5-åring länsade jag min spargris och räknade slantarna flera gånger per dag trots att inga transaktioner gjorts. Några år senare började jag investera i fonder och ringde mer än gärna telefonbanken och lyssnade vad som hänt med sparkapitalet och förde genast in dagens resultat i en tabell. Under högstadiet gjorde jag mina första aktieköp vilket i ett gynnsamt börsklimat ökade mitt redan stora intresse och varje dag efter skolan checkades sidorna 202 och framåt för den senaste informationen. Toppnoteringen var en intjänat kapital på 10 000 kr, stor summa på den tiden och ett livslångt intresse var ett faktum!

- Inför nästa års tävling så rekommenderar jag deltagarna att spetsa sig och våga chansa. Leta efter en uppköpskandidat och en het bransch. I den privata portföljen rekommenderar jag bredd och gärna stora bolag som nu ser väldigt billiga ut och krydda portföljen med aktier likt de i tävlingen.

Vad hade du för taktik under tävlingens gång? - Taktiken i tävlingen var att satsa allt på ett bräde, alla ägg i en korg och så vidare! Ska man vinna en kortsiktig tävling gäller det att våga satsa och jag valde oljan som min väg, hade sedan tidigare en del Taganyika Oil i min privata portfölj och i en orolig oljeslukande värld plus uppköpsrykten gjorde mitt val enkelt. Tävlingsreglerna tillät dock inte en allt-på-ett-brädesatsning utan jag kompletterade med 90 % i Taganyika Oil och resterande 10 % i vardera lika stor del i Lundin Petroleum respektive Pearl. Hur placerade du vinstpengarna? - Som stolt vinnare av aktietävlingen väntade ett penningpris som jag mottog med glädje och investerade den i matfettstillverkaren AarhusKarlshamn som inför rapporten såg feta(!) ut… Kursen steg på en positiv rapport och jag steg av. Nästa mål var läkemedelsföretaget BioPhausia som såg lovande ut med nyligen inköpta 16 stycken vinstgivande receptläkemedel av storebror AstraZeneca som rensade i sitt innehav.

För att hålla mig uppdaterad läser jag DI.se, Avanzas hemsida där jag läser av kurserna, nyheter om bolagen, insiderhandel och forum till de olika företagen. Även tidningarna Affärsvärlden och Unga Aktiesparare håller mig uppdaterad. I mitt personliga nätverk diskuteras och tipsas det om bolag, vilket inte sällan leder till en investering efter vidare studier av bolaget. Några saker att tänka på vid handel av aktier: Läs på noga innan du börjar. Livets ekonomiska besparingar är inget att leka med. Om man ändå vill börja rudis så börja med små affärer och använd en nätmäklare som inte tar ut så mycket i courtage, speciellt för affärer under 5000 kr. Sprid risker mellan länder, branscher och företag. Att ha en plan när man ska sälja redan innan köpet, t ex. sälj om en aktie går ned 7 procent, upp 30 procent eller efter en delårsrapport. Räkna med att placera pengarna några år, långsiktighet. Vid en nedgång så se över det aktuella företaget och våga sälj om det inte är bra, trots en förlust. Skatteplanera: kvitta vinster mot förluster vid slutet av året så att man inte betalar skatt på sina vinster i onödan. Jag kan även rekommendera kapitalförsäkring vid större köp där man inte skattar på sin vinst, utan bara ca 1% på det investerade beloppet. Det är dock ofta dyrare couratage ca 100 kr, vilket gör det svårt att motivera vid små köp. Kan ju avslutningsvis tillägga att pengarna kom väl till pass när Franska rivieran och Stockholmsveckan på Gotland avnjöts med både en och två champagnekvällar. Lycka till!!


ekbladet 25 år I 25 år har Ekbladet troget underhållit och informerat sina läsare. Inför tentaperioden har vi peppat och tipsat, under tentafesten har vi funnits där för att föreviga alla pinsamma händelser. har vi Nu när det har gått 25 år vill vi inte vara sämre, utan här bjuder vi på en kort tillbakablick samt en kort historielektion. TEXT & LAYOUT: Susanne Laitinen & Anna Pohjanen

1983

1988

1993

Början av 80-talet förde med sig en rad stora händelser. Det var året då HHUS motvsarighet UMEKON startade Ekbladet, som då gick under namnet Umekonomen. Mellanmjölk och Coca Cola Light introduceras som det senaste på butikshyllor runtom i Sverige, benstommar stärktes och tioåringars tänder vittrade sakta sönder. Fluortanterna gjorde uppror medan Björn Borg meddelade att han skulle dra sig tillbaka från sin tenniskarriär.Den 6:e juni utnämns officiellt till Sveriges nationaldag. Scarface och ET går på biograferna. Lagstadgad revisionsplikt införs i Sverige. Alla yrken blir öppna för kvinnor, även inom försvaret. Carola tävlar med ”Främling” i Eurovisionsschlagerfestivalen och kommer på tredje plats. 1983 firade boken 500 år i Sverige och svenskarna läste (vid sidan av Ekbladet, förstås) helst självbiografier och kriminallitteratur. Ballongdansen sändes i TV:s Nöjesmagasinet. Momsen höjs från 21,51 procent till 23,46 procent. Börsen i Stockholm når en ny rekordnivå, ett fel i dataanläggningen på VPC gör dock att Stockholms fondbörs tvingas hålla stängt första veckan i maj.

Den modemedvetna ekonomen klär sig i midjekort kavaj, samtidigt som cykelbyxan och halmhatten(!) utgör självklara inslag i var mans garderob. Skidspåren var fulla av kvinnor som tränade inför den första etappen av Tjejvasan som skulle gå av stapeln. 1988 stod en av Sveriges mest kända byggnader, Globen, färdigställd. Norrländska älgjägare avbryter jakten i protest på grund av att köttet är oätligt på grund av höga cesiumhalter.

Bill Clinton efterträder George Bush Sr. som USA:s president. Banverket börjar borra tunneln genom Hallandsåsen. Aldrig har svenskarna luktat godare än 1993, då parfymen utsågs till årets julklapp. Nelson Mandela tog emot Nobels fredspris och glassen som säljer bäst är Magnum mandel. Arvingarna ”Eloise” blev en radioplåga och Haddaways ”What is love” går varm på lågstadiediscon runtom i landet. EU-kommissionen beslutar att Sverige får behålla Systembolaget och väcker starka känslor bland Sveriges befolkning. HIV-viruset upptäcks. Fartyget Freja kryssar vidare efter att det första avsnittet av ”Rederiet” sänts i SVT året innan.

20

I slutet av 80-talet fick trafikfrågorna stort utrymme då larmrapporter visade på att trafikdödligheten ökat med 50 procent. Bilbälten infördes även i bilarnas baksäten och svenskarna lade ner sammanlagt hundra miljoner på att köra bilar med skyltar som ”Hot mama” efter att Vägverket gjort det möjligt att köpa personliga registreringskyltar. 1988 var också året då svenskarna hade många bullar i ugnen. Bakmaskinen var årets julklapp och barnafödandet i Sverige nådde nya rekordnivåer.

En norrmann blir den förste att ensam nå Sydpolen på 50 dygn. Ett jordskalv med epicentrum vid Åsele i Västerbotten uppmäts till 4,2 på Richterskalan. TV2 inleder sina morgonsändningar. I Kambodja genomförs landets första demokratiska parlamentsval någonsin. Cykelbyxan hade uppgraderats till ett par färgglada tights och ”Robin Hood: Karlar i trikåer” går upp på vita duken.


1998

2003

2008

Titanic får svenskarna att gråta i biografer runtom i landet och ”My heart will go on” blir obligatorisk som sista låt på varje dansgolv. Ekonomin står i fokus - det råder orolighet på världens börser och EU beslutar sig för att införa euron som gemensam valuta. Tobakskatten sänks efter att föregående års höjning lett till en lavinartad smuggling.

2003 var ett år då både vinnare och förlorare stod i fokus. Gudrun Schyman avgår efter att hennes skattefiffel avslöjats. Den svenska adelns privilegier upphör att gälla.

År 2008 är fortfarande ett oskrivet blad i Ekbladets historia. Kanske är det redaktionen om fem år som kommer titta tillbaka på det här numret samt numrena innan för att finna inspriratin och ”big no no’s”.

Spicegirls är aktuella med filmen ”Spiceworld” som sågas totalt av kritikerkåren. Daily News skriver ”Den här filmen kapar tio enheter på ert barns IQ”. Frank Sinatra avlider. I augusti darbbar en extrem värmebölja Medelhavsområdet med temperaturer på uppemot 40-43 grader. Stockholm är årets kulturhuvudstad. Daimstrut är den populäraste glassen. Varannan såld cykel var en mountainbike. I Umeå fiskade studenterna gladeligen upp cyklar ur dammen.

Kameramobil, finansfobi, sars är nya ord som är aktuella under året. Drygt 2,9 miljoner TVtittare bänkar sig framför TV-apparaterna för att se finalen i ”Expedition: Robinson”. Bandet Kent är aktuella med albumet ”Vapen och ammunition”och sopar mattan på Grammisgalan och kammar hem sju Grammisar. Bono från U2 är nominerad till Nobels fredspris, Per Elofsson vinner skiathlon i VM och Michael Nyqvist får en Guldbagge för sin huvudroll i filmen ”Grabben i graven bredvid”. Ekbladet skriver om resor och äventyr och rapporterar om allt från Vännäs till Prag. Svenskarna röstar nej i EMU-folkomrösningen och även Ekbladet uppmärksammar ämnet.

Vid millenieskiftet var dokusåporna högaktuella och Ekbladet var inte sena på att haka på trenden. Här pryds Ekbaldets omslag av dokusåpa-profilen Nalle. Under åren som gått har profiler som Kristin Kaspersen mfl figurerat i tidningen.

Ekbladet har alltid gjort sitt yttersta för läsarna, och under årens lopp har redaktionerna hunnit testa allt från kondomer till glögg.

21


MUSIK

TEXT: Yuna Lee LAYOUT: Anna Pohjanen FOTO: www.theverveonline.com & www.kingsofleon.com

Forth - The Verve Sent 90-tal. Brittpopen regerade och enligt mig var det The Verve som satt på tronen med kronan på huvudet. 1997 släpptes Urban Hymns, innehållande hitsinglarna Bittersweet symphony, The drugs don’t work och Lucky man. Detta kom att bli bandets mest hyllade album, och det har även röstats fram som ett av de 20 bästa albumen genom tiderna. Två år därpå upplöstes bandet efter en tids konflikter mellan frontmannen Richard Ashcroft och gitarristen Nick McCabe. Jag var förkrossad. Jag ville ju höra mer! Så sker det. 11 år efter Urban Hymns återförenas The Verve, mot alla odds, och släpper sitt fjärde studioalbum med den fantasifulla titeln Forth. Dessvärre är jag tveksam redan från de första sekunderna av det första spåret, Sit and wonder. Jag sitter bokstavligen och undrar: varför måste band göra comebacks? Varför kan de inte bara sluta, särskilt som i The Verves fall – med flaggan i topp, och nöja sig med det? Jag fortsätter lyssna igenom albumet, men de tio låtarna känns intetsägande och ointressanta. Endast ett spår klockar in under 5 minuter (Valium skies, förövrigt en av albumets bättre låtar), och trots att de har så lång tid som 6, 7 och t.o.m. 8 minuter på sig, så känns de händelsefattiga och ganska överdimensionerade. Jag blir besviken, jag vill att The Verve ska låta som de alltid gjort (flashbacks får jag dock till Rather be), fast samtidigt är jag kluven, för jag inser ju att det hade varit hur tråkigt som helst om plattan som släppts över ett decennium efter förgående skulle låta precis som det gjorde på 90-talet…

Kings of Leon - Only by the night Först kom Youth and young manhood, sedan kom Aha shake heartbreak, sedan Because of the times och nu äntligen är Kings of Leons nya platta Only by the night här. Bandet består av de tre bröderna Caleb, Nathan och Jared Followill och deras kusin Matthew Followill, och dessa amerikanska sydstatsrockare har genom sina fyra album klättrat från att vara fantastiska till att bli helt fenomenala. Only by the night är i sig är inte helt fenomenalt, men man måste se till allt som Kings of Leon har gjort. Det är ett band under ständig utveckling. Debutalbumet var energiskt, svängigt och ungdomligt. Sedan dess har Followills och deras musik blivit äldre, tightare och mognare. Gnistan och rivet som fanns från början har sakta försvunnit, men har å andra sidan ersatts med något annat. Det från början lite skräniga (men oh så grymma) soundet är borta, och nu hörs fräschare toner och bandet har fört deras musik uppåt och framåt. Det sydstadsrockiga har växt till att på deras fjärde fullängdare bli stort arenarockigt, och det är nu ordentligt välarbetade låtar vi får höra. Crawl, Notion och Use somebody är goda exempel på sådana. Kings of Leons yngre och raffigare sound kan man återfinna i Sex on fire som för mig bevisar att de trots deras mognad ändå är samma gamla sköna snubbar.

Forth är allt som allt inte ett helkasst album, men för att vara The Verve är det heller inte bra. Hade inte albumet innehållit de fina bitarna I see houses och Appalachian springs hade det känts rent onödigt.

Betyg: 22

Betyg:


KULTUR

TEXT: Fanny Brodin: LAYOUT: Anna Pohjanen FOTO: Yuna Lee

Plugga, träna, festa. Ibland är det skönt att göra något som breddar perspektiven lite. Jag vill i detta nummer tipsa om två kulturella upplevelser som finns i stan – och som dessutom nästan inte kostar någonting alls.

Café Pilgatan På adressen Pilgatan 14 trängs kultur i många former. Här ligger Mingus bok- och skivbutik vars bokutbud är brett och vars sköna musikutbud främst består av blues och jazz. I anslutning till butiken finns bokcafét Pilgatan. Förutom att fika i en mysig miljö kan man även här köpa böcker. Utbudet är mindre än hos Mingus och nischat eftersom bokcafét är en kooperativ bokhandel med som man själv uttrycker det ”norrländsk blick, kvinnlig utsikt och barnperspektiv”. Sedan har vi kulturföreningen Pilgatan. De arrangerar en massa saker i cafét, på programmet finns bland annat författarbesök, ordcaféer, debatter, utställningar och musikcaféer. Är man småbarnsförälder kan man ta med sig ungen till cafét och sjunga ramsor tillsammans med andra föräldrar och barn. Till vissa av aktiviteterna är det inträde, men det brukar bara ligga på 20 kr eller 40 kr. En kul grej som man kan tänka på om man bara är där för en kopp kaffe, är att stolarna i caféet har namn ingraverade i ryggen. De tillhör alla svenska författare som har köpt stolarna. Bland de mest kända författarna som har en alldeles egen stol på Pilgatan finns Gunilla Bergström, Lennart Hellsing, Barbro Lindgren och Henning Mankell. Caféet har öppet onsdagar 12 - 18, torsdagar 12 - 21, fredagar 12 - 18, lördagar 12 – 16 och söndagar 12 - 16. Ett tips är att ladda hem hela höstens program som finns på deras hemsida; www.pilgatan.se.

Skulpturparken i Umedalen Skulpturparken i Umeådalen är ett lysande exempel hur bra business och kultur kan gå ihop. Området Umedalen var förr i tiden ett mentalsjukhus, men när det stänges på 1970-talet köptes det av fastighetsbolaget Balticgruppen som hade helt andra planer än att vårda mentalpatienter. De rustade upp hela området och skapade en enorm företagspark. Idag trängs till exempel kontor, apotek, skolor och konstnärsateljéer på området. Balticgruppen har en uttalad filosofi att kultur bland leder till högre livskvalitet och därmed förbättrar förutsättningarna för koncernbolagets verksamheter. Skulpturparken är uppförd i samarbete med Galleri Andersson Sandström. Sedan 1994 driver man projektet Umedalen skulptur där skulpturer från hela världen ställs ut på galleriet. Men runtom hela parken finns en massa skulpturer, nu är 26 av dem permanenta. Det är inget inträde till parken, och man kan ströva omkring så länge man vill. Ett tips kan vara att ladda hem en katalog över skulpturerna från hemsidan eftersom de små skultarna som sitter i marken vid varje skulptur inte säger så särskilt mycket. Jag är absolut ingen skulpturexpert, jag tycker det fina med skulpturer är att höra historierna om dem, då liksom växer de. Det är visserligen skönt att helt förutsättningslöst betrakta skulpturerna, tolka dem så som man själv vill utan att veta för mycket om konstnärernas liv, vad de vill med skulpturerna och så vidare, men hör man som jag till den nyfikna (lata?) sorten, så rekommenderar jag att beställa en guidat tur. Man gör det via galleri Andersson Sandström. Tyvärr kostar det en slant (1500 kr för en timma) men går man ihop några stycken, prickar in en solig höstdag och tar med kameran så lovar jag att det är värt det! Kolla galleri Andersson Sandströms hemsida och klicka er fram till skulpturparken, katalog och telefonnummer med mera; www.gsa.se. 23


gästKrönika

Totalt finanskaos, eller rea på börsen? Många talar om att dagens finanskris är något som troligtvis bara inträffar en gång vart hundrade år. Frågan är om det finns anledning till oro för oss svenska sparare, eller inte?   Vad händer med våra pengar? Att värdet på våra pengar, sparade i börsrelaterade sparformer och produkter, har minskat är ett faktum. Detta är ett problem om du är kortsiktig i ditt sparande, alltså behöver pengarna snart. Vi behöver nu vänta ut krisen och se om våra investeringar repar sig under de kommande månaderna och kanske också året eller åren. Finanskrisen påverkar dig mindre om du sparar enligt regelboken och ser långsiktigt på dina placeringar i aktier eller aktiefonder. Det har hänt förr. För dig som är ny som aktie- eller fondsparare kan denna kris kännas som ett svart hål, något som kommer att förgöra allt. Det är då bra att komma ihåg att detta inte är första gången som världen och Sverige hanterar en finanskris. Än en gång har vi nu fått svart på vitt om att vi alltid måste vara beredda på att börsen går både upp och ned. Det har den alltid gjort, och kommer förmodligen alltid också att göra. Under tidigare kriser har börsen alltid återhämtat sig och spararna överlevt, även om plånboken blir lite tunnare ett tag. Rea på börsen? Hur ska vi då hantera dagens kris? Det finns all anledning till att se den som en möjlighet. Ta dig en titt på ditt sparande, frammana långsiktighet och en rejäl isbit i magen. Har du funderat på att komma igång med ett sparande men inte hunnit eller har du spanat in aktier och fonder som du är intresserad av att köpa? Då kan detta vara rätt tillfälle för dig att skrida till verket. Klyschan är gammal som gatan, men sann – allt är billigare då det är rea. Det blir dock din uppgift att fundera på vilka aktier och fonder som kommer att ta sig igenom dagens kaos och ge dig ett rejält klirr i kassan i framtiden. Med is i magen och nya investeringar på gång, Therese Lundstedt VD, Unga Aktiesparare

Besök oss på: Unga Aktiesparare - www.ungaaktiesparare.se Unga Aktiesparare i Umeå - www.ungaaktiesparare.se/umea


New York

Stadsguiden

New York

Välkommen till Ekbladets nya reseguide! I varje nummer tipsar vi om hur man får stora reseupplevelser för en liten peng. Först ut är Ekbladets egen Anna Hamilton som varit i New York. Unna dig en höstweekend till staden som har något för alla smaker och plånböcker. Att leva i New York just nu är billigt och det går till och med att tjäna på att åka dit om du köper rätt saker. Här är några av guldkornen du inte får missa! text: Anna Hamilton Layout: Susanne Laitinen & Anna Pohjanen

FLYG T/r Stockholm-New York från 4000 kronor. Billigare alternativ till Pennsylvania och därifrån tåg och buss, kostar 200kr extra och tar två timmar. Boende: Centralt, billigt och fräscht hostel ”Portland Square Hotel” (132 W 47th St). Rum från 300kr/natt. Handfat på rummen, städning och nya handdukar varje dag ingår. Kika på nätet efter privatpersoner som hyr ut under udda tider till bra priser - värt att leta boende först och sedan beställa flyg. Tips- Svenska kyrkan NYC. Äta: Superbillig och urgod modern thaimat finns på Sea ( 114 North 6th Street, Williamsburg, Brooklyn) Underbar restaurang i trendiga Williamsburg. Var beredd på att få vänta minst en halvtimme för att få ett bord. På Whole Foods (59th St Columbus Circle) kan du göra din egen ekologiska lunchlåda. Provsmakningar i hela butiken fredagar - ett lättare lunchalternativ - och gratis. Urgod mat och charmig service finns på Cafeteria (119 7th av) - stället där tjejerna i Sex and the city intog många av sina luncher. Goda och annorlunda drinkar finns på SushiSamba (87 7th Ave S), en hipp bar och restaurant som serverar experimentell sushi med annorlunda smakkombinationer. Den bästa pizzaslicen hittar du på Artishoke Basille (328 East 14th Street) för 2.5$/slice (kom ihåg kontanter!) Nattetid ringlar kön lång utanför. Säkrast att gå hit sen eftermiddag/kväll då de har öppet efter devisen open when it´s not closed. Café Grounded (28 Jane Street, West Village) Ekologiskt café för bästa frukosthänget med bagels av alla sorter. Lånedator med Internet finns. Frukostdeal- bagel med cream cheese och kaffe för 3$. Värt är att lägga några extra slantar för deras bagel med lax, avokado och cream cheese. Bar The Back Room, The lower East Side Toy Company (102 Norfolk Street , East Village) Cool bar med coolt folk inredd i 1920-tals stil då alkohol inte fick serveras på de amerikanska pubarna. Avskräcks inte av ingången - en liten grå trappa följt av en becksvart gränd. Tillman´s ( 165 W. 26th St. 6th Av, Chelsea) Mörk jazz/soulbar med skön atmosfär. Se & göra: Museum Studio Museum Harlem (144 West 125th St) Annorlunda modern konst och utställningar av Harlembor. Ofta happenings på helger utanför studion. Diskutera gärna konsten med de entusiastiska museévakterna. Fri entré söndagar. Metropolitan Museum of Art (1000 5th Av) Gigantiskt museum som har något för varje smak. Fri entré sena fredagseftermiddagar. Besök baren och utställningen på taket- underbar utsikt över Manhattan. Passa på och använd ditt studentkort om du köper biljetter till någon Broadwayföreställning. Upp till 75% rabatt. För shopping besök Macy´s (151 W 34th St). Gigantisk affär, öppet 10-21.30. Här hittar du de flesta kända och okända märken på ett och samma ställe. Kika på roliga märken såsom Lucky Brand, Kensie girl och Apple Buttons. Märken som är mycket billigare i New York är bland annat Levis, DKNY och Clinique. Missa heller inte Victoria Secrets och Urban Outfitters. Red Ken- och Tigischampo för ¼ av svenska priset på apotek och vanliga små livsmedelsbutiker. 21st Century (Cortlandt Street) Hemsk outletbutik med sjukt mycket folk. Orkar du med trängseln och den smått panikartade känslan kan du fynda fina designerplagg upp till 75 % av priset. J&R( Broadway/Park Row) har allt inom elektronik. Samma märken som i Sverige men upp till halva priset. Missa inte Staten Island Ferry som avgår 24-timmar om dygnet. Tar dig fram och tillbaka från södra Manhattan till Staten Island. Turen tar en timme och ger dig en magnifik utsikt över södra Manhattan och frihetsgudinnan. Gratis. Besök också Brooklyn Botanic Garden för en avslappnande promenad i en gigantisk trädgård med bland annat en japansk avdelning. Har ibland livespelningar. Längst ner en restaurang stans bästa utsikt som ofta har liveband. Vill man inte slösa pengar kan man sitta på bänkarna utanför och titta ut över havet till fina jazztoner. De serverar därför vin och drinkar i tekoppar och öl i papperspåsar.

25


sife i singapore TEXT: Stefan Ovrell FOTO: Sife LAYOUT: Anna Pohjanen Vi inspirerar, Vi engagerar, Vi gör skillnad Det var Jacobs ord som avslutade Sife Umeås presentation i SIFE World cup i Singapore. Under tävlingen har 14 studenter från USBE representerat Sverige genom att presentera de projekt som över 100 studenter varit med och drivit under året. Dessa 100 studenter har sammanlagt lagt ner över 10.000 timmar på sina projekt. Men vad är det som driver dem? Är det bara CV-godis de vill åt eller är det något mer? SIFE, Students In Free Enterprise, är en ideell organisation som engagerar över 35.000 studenter i över 50 länder. Organisationen startades i USA och styrs av viljan att förbättra människors ekonomiska förutsättningar, genom allt ifrån att hjälpa nystartade företag i Umeå till att röja minfält i Kambodja. Denna breda grundtanke möjliggör att studenter från olika studieinriktningar och intresseområden kan hitta områden att driva projekt inom, som ligger dem varmt om hjärtat. Exempelvis finns det teknologer som skapar komposteringsanläggningar och jurister som bistår med expertis till företag. Så som SIFE har utvecklats i Umeå, är det flest ekonomistudenter i teamet. Detta präglar naturligtvis de projekt som teamet genomför. Vi är stolta över den tvärvetenskapliga bredd vi har idag – medlemmarna representerar fem olika studieinriktningar där såväl poliser som statsvetare är engagerade. Ett av projekten som drivits under året är Entreprenomserien, en workshopserie där deltagarna lär sig grunderna i att skriva affärsplaner. Entreprenom bedrivs både på gymnaieskolor och vid universitetet. Många spännande affärsideér har kläckts här. Syftet med serien är att väcka deltagarnas nyfikenhet kring företagande. Pelle Engblom, en av eleverna på Östra Gymnasiet och en av skaparna bakom företagsidén Taste Me – en piercing med smak säger; ”Det är roligt när undervisningen blir praktisk. Vi har under våren lärt oss saker som jag kommer ha nytta av i framtiden. En av de roligaste lektionerna var när en kille från 26

universitetet kom som inte kunde svenska. Det var lite jobbigt när han höll som föreläsning om budgetering på engelska, särskilt när jag skulle berätta om vår idé – på engelska!” En del av SIFE-året som är väldigt motiverande för medlemmarna är när vi får möjlighet att representera Umeå och Umeås universitet i en tävling mot andra svenska lärosäten. Denna tävling hålls årligen i Stockholm och Umeås team kan stoltsera med att av de tre år som vi deltagit i tävlingen kommit tvåa, etta och etta. Därför Umeå universitet och USBE funnits representerat i Paris, New York och Singapore under world cup. Detta leder till att statusen på vårt lärosäte höjs och där genom att Din anställningsbarhet ökar. I Singapore den 1 – 3 oktober i år lyckades vi inte nå semi-finalen men blev mycket motiverade att fortsätta arbetet för att Umeås unga team ska stärka medlemmarnas antal och engagemang.

Sife Sveriges smarriga smörgåsbord.

Är ett engagemang i SIFE då bara CV-godis? Visst är de en bra merit att kunna arbeta i projektform, visa att man engagerar sig utanför sina studier och kan lösa alla de problem som kan uppkomma under ett projekts olika faser. Men anledningen till att jag engagerar mig i Sife är att jag får driva frågor som jag själv brinner för. Jag drivs av glädjen hos de deltagare som genom de olika projekten givits bättre förutsättningar i livet. Dessutom får jag tillgång till ett myllrande nätverk av entreprenörer, idealister och affärsmän från världens alla hörn. Jag vill härmed avsluta med samma ord som presentationen; SIFE-team Umeå University. We engage, We develop, We make a diffenence! Vill du veta mer? Kontakta projektkoordinatorn för HHUS/SIFE Fanny Brodin på projekt@hhus.se eller gå in på www.sifeumea.se


krönika

This, this is the way,

this is the way I wanna live! This, this is the way, this is the way I wanna live! För visst kan vi alla hålla med om att det är sjukt roligt att inte hinna duscha, äta eller sova utan istället bada i dammen, klä ut sig till träd och bara festa. Nu har det blivit dags för insparkskommittén att tacka för sig med en återblick och summering av den roligaste tiden i vårt liv. Det finns en hel del saker som kommer att gå till HHUS insparkshistoria. Oförglömligt är när alla rookiesar glatt snurrar runt midjehöga pinnar och snavar yra över det stora diket på Fidodalsängen. De tappra hjältarna som tveklöst slänger sig i den grumliga dammen och visar vart skåpet ska stå. Nästa års insparksgrupp har garanterat något att bita i. Vädret har inte heller visat sig vara något som stoppar våra ivriga rookiesar. Den dagen då solskenet byttes mot spöregn på nolltid var det förvånansvärt många som trotsade vädrets makter och trängdes under tältet så där mysigt som bara vi ekonomer kan. Bakom kulisserna, när ni andra har sovit har vi planerat, tokstressat och haft sjukt roligt. Det som fått oss att hålla tempot uppe är främst när vi varit på väg hem för att inta vårt första mål mat och sett er på väg till festen i full party-outfit. Det är sådana stunder som man känner att man trots allt gjort rätt i att söka till insparkskommittén. När en ny grupp bildas händer det också mycket eftersom alla ska inta sina roller (Bloisi et al., vilken jävla sida?). Ludwig den klara shapern, ”hur tänkte du nu?!”. Malin organisatören ”har vi skrivit eventspecifikationen?”. Pär den lugna, harmoniska klippan ”men det här blir tror jag, det ordnar sig”. Frida den eviga idésprutan ”jag tycker det är roligt, kan vi inte ha så?”. Caroline den som alltid ser till allas bästa ”oj…hur ska vi göra nu?”. Tillsammans har vi kompletterat varandra utomordentligt. Nu kan vi äntligen tillägga följande i vårt CV: frakta renar, poppa popcorn till 200 personer (varav 30 kom) och skriva peppande bakisskyltar i skogen. Oj, vad roligt vi har haft! Kunde vi ha spenderat vår första månad i Umeå på ett bättre sätt? Vi är eniga (för första gången) om ett klart nej i denna fråga. Ett stort tack till alla sponsorer, faddrar och rookiesar som har gett oss ett minne för livet. Ludwig, Caroline, Frida, Malin och Pär Insparksgruppen

Sagt och hört under Insparken 2008 - ”Hur är det med dig?” - ”Sjuk! ... Och jag har inte ens legat med någon under Insparken.”

- ”Hur gick det igår?” - ”Ja alltså... jag var utklädd till björk och ändå fick jag hångla! Är inte det en sjuk bedrift?”

- ”Vem f-n har tagit min kamera?!”

- ” ... men jag drack ju bara rosévin...”

Inga bilder? Lugn. Bläddra till nästa uppslag så hjälper vi dig minnas.


Mingelkv채ll p책 epuben


Skönhetsvård Eve (55 West 8th St, 212.807.8054) Vaxning i alla former och överallt. Snabbt, enkelt och billigt. Bokning eller Dropin. Manikyr och Pedikyr (West 14 St. mellan 7th och 8th Av)Endast 20$mån- ons. Enkelt, hygieniskt och proffsigt. Drop-in. Ligger ovanför ”Donut Pub” som säljer prisbelönta chocolate chip cookies. Miro Café (594 Broadway) Perfekt för en enklare lunch. Inredning ganska tråkig men beställ en av deras stora, goda och matiga sallader inkl bröd för 8$.

Första sittningen - jaktstart

29


skogsfesten

30


Uppdragsredovisningen & Fidodalen


Ordförandes krönika

lågkonjunktur? Svinga dig genom konjukturcykeln med ambitioner och lite djävlar anamma TEXT & LAYOUT: Fia Eriksson, HHUS Ordförande

När skriver dessa ord sitter jag på Landvetters flygplats med en kopp kaffe och tittar ut över den enorma massan med människor – alla är de på väg någonstans, likaså jag. Det har dessutom blivit höst, och jag har än en gång lyckats ignorera det. När jag var hemma och besökte mina föräldrar i Gällivare för några veckor sedan, sprakade skogen i höstens alla färger och vissa löv hade redan gett upp och trillat av grenarna. Jag har alltid lika svårt att acceptera att det blivit höst, det är samma visa varje år. Jag lever kvar i sommaren alldeles för länge, ända tills jag märker att det är dags att ta fram ullkappan och vantarna ur garderoben för att kylan biter sig igenom sommarens jeansjacka. Min sommar har varit lärorik på många sätt och vis - jag bestämde mig för att jobba i Stockholm, så jag hyrde en liten lägenhet på Kungsholmen. Där blev jag förvisso helt knäckt av totalt ofungerande luftkonditionering – min hyresvärd tipsade mig om att sätta en tom toarulle i brevinkastet, för att luften skulle ”det är mer givande att cirkulera bättre. Dessutom delade jag de små kvadratmetrarna med ett ta små snåriga skogsantal silverfiskar, vilket jag märkte stigar istället för auto- Xförst efter ett par veckor – vad vore bahn” livet utan överraskningar? Men trots syrebrist och de ovälkomna gästerna så växte jag några centimeter på det mentala planet under sommaren. Sommaren är alltid en period då jag funderar mycket över mina val, min framtid och min vision av ”det perfekta livet”. Jag tror dock inte jag är ensam, som student går man ju ofta och funderar över hur livet efter studierna kommer att bli. På många sätt känns det som om man lever i en glasbubbla när man studerar, och det är otroligt viktigt att ibland bryta sig ut och se sig om, för det finns så många möjligheter där ute - möjligheter ”om man bara brinner att prova på olika jobb och få lite för något, skapar man sig kött på benen innan det är dags att välja fördjupningskurser, gå på egna möjligheter” spännande rekryteringsdagar, resa och inte minst lära känna människor som kan bidra med rådgivning och berätta hur deras väg från fattig student till glassig marknadschef, revisor eller projektledare såg ut. Alla gör vi olika vägval under vårt liv, inte minst under studietiden – och jag är övertygad om att det, även om det stundtals är jobbigt, är mer givande att ta små snåriga skogsstigar istället för Autobahn. Ta små omvägar för att skaffa dig spännande erfarenheter och kunskap som du säkerligen inte fått om du bara fortsatt köra efter den säkra raksträckan. Alla ska vi bli ekonomer, men det är du som väljer vilken typ av ekonom du ska bli – och det gör du dels genom att lita på magkänslan och dels genom att gå de små omvägarna för att samla på dig erfarenheter som känns viktiga för just dig. 32

I dessa tider när nyhetssidorna fylls av rapporter om finanskriser och lågkonjunktur så är det dock lätt att bli lite orolig – under en flygresa mot Umeå satt jag och Jonas från Näringslivsutskottet och försökte förutspå raset på Stockholmsbörsen. Vi gissade på någonstans mellan 2-5%, dagen efter visade det sig att den rasat 7%. Och visst kan man skratta åt eländet, men vad händer om man inte får ett jobb när man har studerat klart? Vi pluggar ju trots allt för att bli något, även om dessa år på universitetet innehåller så mycket mer än bara studier, så vad händer om man plötsligt står där med skägget i brevlådan och blir arbetslös? Jag tror det är mycket enkelt: för ambitiösa människor finns ingen lågkonjunktur. Det må vara naivt, men jag tror att om man bara brinner för något så skapar man sig egna möjligheter och kryphål på arbetsmarknaden, även om konjunkturcykeln är på väg nedåt. Jag vill gärna se er svinga er genom konjunkturcyklerna om några år, och jag tvekar inte en sekund på att ni kommer att göra det. Skaffa bara ett schysst rep, lite djävlar anamma och kasta er ut!


HHUS-trädet hhus är DIN studentförening. En studentförening med så många verksamhetsgrenar att det passar de flesta. Nästan alla som läser vid Handelshögskolan i Umeå är eller har varit engagerade i någon del inom HHUS. HHUS-Trädet visar de nio personer i HHUS Styrelse. Valet genomförs i april och alla som läser ekonomi kan ställa upp i valet. Det mörkgröna området är ledningen som leder hela föreningens verksamhet. Här finns allt från Klubbmästare till Utbildningsbevakare. Det ljusgröna området består av alla eldsjälar som står för den verkliga verksamheten, det är eldsjälarna som gör HHUS till den fantastiska föreningen som den är.

utbildningsutskottet

näringslivsutskottet

sociala utskottet

pubutskottet

ekonomiutskottet

Informationsutskottet

Utbildningsutskottet bevakar din utbildning genom att ha kontakt med de ansvariga inom institutioner och övriga delar av universitetet. Din klassrepresentant är den du kommer att kunna rapportera dina åsikter till.

Pubutskottet leder och bedriver verksamheten på E-puben, där det är många som börjar sin karriär inom HHUS eftersom det är så trevlig stämning där.

Näringslivsutskottet anordnar företagsluncher, företagskvällar, arbetsmarknadsdagen Uniaden, engagerar entreprenörer i projekten SIFE, anordnar casetävlingar och Sverigemästerskapen i ekonomi. Näringslivsutskottet anordnar även aktietävlingar och fondluncher.

Ekonomiutskottet. Vad vore väl en ekonomförening utan en avdelning som sköter ekonomin. Då HHUS har en omsättning på nästa tre miljoner kronor och har över 800 faktureringar och fakturor att bokföra är ekonomiutskottets verksamhet stor. En mycket bra start på din ekonomikarriär.

Sociala Utskottet anordnar sittningar, hittar på internationella arrangemang och sportarrangemang såsom Åre-resan, golfturneringen, fotbollsturneringen och beachvolleybollturneringen och mycket mer.

Informationsutskottet är ansvarigt för att du som student får information om allt som händer inom HHUS. De trycker upp den här tidningen, Ekbladet. De trycker affischer nästan varje vecka då HHUS har så många arrangemang. 33


E-PUBENS INVIGNING

Nu i höst stod nya E-puben färdig redo att intas av ölsugna studenter.Ryktet som finns är att E-puben startade som en svartpub på Ålidhem… Ja, vi kan vara glada att de inte blev påkomna annars vet jag inte om den underbara sagan om E-puben hade fortsatt.

TEXT: Cecilia Nyström & Michael Wallén FOTO: Yuna Lee lAYOUT: Anna Pohjanen 34


E-puben hittade en lokal som var helt perfekt. Det var en av IKSU sportcenters gamla lokaler. När rivningen startade i maj kunde man under golvet se en läktare och minnas vilken historia som döljer sig på allas vår underbara E-puben. Historien kan bli lång men jag tänkte börja med att berätta om de personer som har gjort renoveringen av E-puben möjlig. Efter att det under en längre tid, av eftersatt underhåll och mycket frustrationer av E-pubens kök, valde Fredrik Bergström, Henrik Kock Larsen och Petter Agestam (Ordförande HHUS 07/08) att göra en utredning. Efter utredningen startades en dialog mellan Ulrika Persson, Emma Granström (ordförande respektive vice ordförande pubutskottet 07/08) och Akademiska Hus. Denna diskussion som handlade om köket mynnade snart ut i renovering av hela lokalen. Lokalen hade vid denna tidpunkt fått ett mindre ansiktslyft 2005 annars hade ingenting hänt sedan 80-talet. Förhandlingarna och byggplaneringen sköttes efter december 2007 av Michael Wallén

(ordförande pubutskottet 08/09) och Petter Agestam fram till valet 2008. I maj 2008 startade rivningen och pubutskottets ledning roade sig och gick lös med släggan inne i lokalen. Under sommaren distansbevakades bygget från Norge av en lagerarbetande pubmästare. Det resulterade i en saftig men välbehövlig telefonräkning för att hantverkare, elektriker och montörer som behövde svar på alla möjliga frågor. Esbjörn Kinberg kontaktades och använde sin otroliga talang till att smycka ut den vägg och dj-bås som nu täcks av hans underbara illustrationer. Den har fått sin beskärda del av uppmärksamheten kring den nya lokalen bland både gästerna och i media. Tanken bakom utformningen av den nya lokalen var intimitet som i mångt och mycket förverkligades genom de materialval som gjordes tillsammans med inredningsteknik. Vi ville inte bygga in några begränsningar i lokalen eller för den delen tvingas göra nödlösningar som i vissa avseendenkaraktäriserade den gamla lokalen. Det är också meningen att lokalen skall passa lika

bra som föreläsningssal för företagsluncher samt för nattklubb eller sittning. Lokalen är nu helt handikappsanpassad och det har kunnat utökas från 80 sittande gäster till hela 120 stycken. För att anpassa utbudet till den nya fräscha lokalen var det tid för en ny leverantör som ville och kunde lägga ner mer tid tillsammans med oss. Ett hittills mycket givande samarbete med Bibendum inleddes, och dagarna med ful-öl var räknade. Det har visats sig att priset inte behöver lida även om man väljer att förbättra kvaliteten. Att kunna erbjuda Umeås studenter en sådan produktportfölj till ett riktigt bra pris är något som vi på E-puben verkligen är mycket stolta över. För mig har imagen förändrats från att vara ett supa-, festaställe till att bli en mysig lokal där man vill umgås och lära sig om nya viner och öl. Om jag ska beskriva nya E-puben med tre nyckelord skulle de bli mötesplats, kvalitet och känsla! Jag kan bara hoppas att alla njuter av nya E-puben lika mycket som vi som jobbar där gör. 35


Utskottsinformation NÄRINGSLIVSUTSKOTTET informerar:

SOCIALAUTSKOTTET informerar:

INFORMATIONSUTSKOTTET informerar:

Våra fem samarbetspartners: Öhrlings price waterhouse coopers, Nordea, Deloitte, KPMG och Folksam håller i aktiviteter under hela läsåret. Passa på att få kontakt med företagen och skapa föredelar för framtiden. Håll ögonen öppna och anmäl er. En kontakt idag kan leda till ditt framtida jobb!

21november - HHUS-dagen i Lindellhallen. En dag full att spännande aktiviteter i Lindellhallen som avslutas med en fin sittning på E-puben. Insparks DVD! Vill du se alla bilder från Insparken -08? Håll utkick på www.hhus.se för mer information om den kommande DVD: n.

Styrelsen på Epubens invigning F.v: Khaldon Hindi (Utbildningsutskottet), Simon Westerlund (Informationsutskottet), Frida Sjödin (Vice Ordförande), Fia Eriksson (Ordförande), Michael Wallén (Pubotskottet), Aline Erixon (Socialautskottet), jonathan Beck (ledamot)(Jonas Berggren, näringslivsutskottet, saknas)

36


PÅ GÅNG I uMEÅ

Julkonsert

känn ingen sorg

För 19:e året i rad bjuder Julkonserten 2008 på julstämning. Årets ensemble består av Triple&Touch, Pernilla Wahlgren, Linda Lampenius och Hannah Holgersson. Den 29 november tar de med sig kören och kommer till Idunteatern.

Nu har det blivit dags att plocka fram sjömanskostymen igen! Tisdagen den 11 november gästar Håkan Hellström Umeå och Umeå Folkets Hus.

oktober

12/10 VERNISSAGE: Utställning ”The map - navigating the present”. Visas på Bildmuseet under tiden 12/10-8/2. 22-26/10 MUSIK: Umeå jazzfestival. 26/10 TEATER: Improvisationsteater med Skuggteatern. Fri entré.

november

1/11 Festival: Popup endagsfestival. 8/11 MUSIKAL: Abba A tribute. 11/11 KONSERT: Håkan Hellström. 12-26/11: Umeå Höstljus ljusfestival. 20/11 SPEX: Medicinarspexet. 21-22/11 MUSIK: Destruction song. 27/11 MUSIK: Veronica Maggio, Aula Nordica. 29/11 KONSERT: Julkonserten 2008. 30/11 TEATER: Improvisationsteater med Skuggteatern. Fri entré.

december

6/12 MUSIK: Christian Kjellvander & Lars Demian. 6/12 KONSERT: Peter Jöback. 6-7/12 JULMARKNAD: Gammlia. 9/12 KULTUR: Scen Saga Öppen scen. Fri entré.

Inom hhus

21/11 HHUS-dagen: Lindellhallen. Kvällen avslutas med sittning på E-puben. 29/11 EVENT: Dammiddag på E-puben. 13/12 JUL: HHUS egen julfest. Plats: E-puben. Fler aktiviteter är på gång! Sportaktiviteter och kanske ett och annat litet födelsedagskalas... Håll utkik på hemsidan!


styrelse och ledning 2009

Ordförande Fia Eriksson

VICE Ordförande Frida Sjödin

Ordf. pubutskottet Michael Wallén

Ordf. utbildnings ledamot utskottet, Khaldon Hindi Jonathan Beck

vice ordf. utbildningsutskottet, Eva Tiselius

programbevakare, sm programbevakare, hlp programpevakare, ce Malin Larsdotter Joakim Nevalainen Mana Zakeri

vice ordf. näringslivsutskottet, Caroline Stark

Finansmästare Mikael Lundgren

UNIADENANSVARIG Christoffer Gunnarsson

Projektledare Fanny Brodin

webbansvarig Yiang Binghui

kvällschef, e-puben Vahab Bayati

ordf. ekonomiutskottet, Carl Weidenstolpe

rekryteringsansvarig Ludwig Sikström

kvällschef, e-puben Viktor Norberg


ordf. info.utskottet Simon Westerlund

ordf. sociala utskottet, Aline Erixon

chefredaktör, international student ekbladet, Anna Pohjanen relations, Frida Rimark

kvällschef, e-puben Fredrik Zeffer

ordf. näringslivsutDJ ANSVARIG, e-puben skottet, Jonas Berggren Emelie Eriksson

sportmästare Haidar Shaker

bokningsansvarig, kvällschef, e-puben E-puben, Cecilia Nyström Erik Blau

klubbmästare Ida Östman

Ekonomiansvarig, ekonomiansvarig, e-puben e-puben Jenny Johansson Karin Strååt

vice ordf. ekonomiutskottet, Johanna Jonsson

vice ordf. pubJunior controller utskottet, Per Lindblom Gabriella A. Doverhem

junior controller Henrik Uhrbom

kvällschef, e-puben Erik Båvner


Posttidning B

40

Ekbladet 0803  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you