Page 1

Nummer 2/2008

34-35 Välkommen till Umeå!

INSPARKEN 2008

10. Vad vill du bli när du blir stor? 22. Vimmelbilder från Diplomeringsbalen 2008 34. Välkommen till umeå! 38. Insparken 2008

STUDENTTIDNINGEN FÖR EKONOMER VID HANDELSHÖGSKOLAN I UMEÅ


2009 serverar vi en smakstart på karriären Öhrlings PricewaterhouseCoopers har genom Advisory Trainee Program skapat en unik tjänst inom finansiell rådgivning och Corporate Finance. Vi har tagit fram ett program som ger dig förutsättningarna att bli en framgångsrik specialist inom vår bransch och en framtida ledare i vårt företag. Det är inte en räkmacka eller genväg som serveras, tvärtom, vi ger dig förutsättningarna att lyckas, men det är upp till dig att förvalta möjligheten. Vi litar på att du klarar det. För mer information; besök www.pwc.com/se/student


INNEHÅLL

5.Ledare

02

Ekbladets nya chefredaktör Anna Pohjanen har ordet. Lär känna henne på sidan 5.

8. Praktikkurs

2008

Är du sugen på att testa om det du har lärt dig i teorin verkligen fungerar i praktiken? Läs då reportaget om praktikkurs under studietiden. En kurs som öppnar dörrar. Läs mer om detta på sidan 8.

22.Vimmelbilder från Diplomeringsbalen 2008 Vimmelbilder från vårens mest glamourösa tillställning. Se bilderna på sidan 22-23.

24. Hamiltons hörna Har du någon gång funderat på vad du egentligen ska äta direkt efter ett träningspass? Ekbladets nya hälsoskribent, Anna Hamilton, har svaren på dina frågor, på sidorna 24-25.

29. Studentspecial: ekbladet hälsar välkommen Livet som nybliven student i Umeå kan vara både lite läskigt och omtumlande, eller alldeles underbart. Bostad ska ordnas och fritidsaktiviteter planeras. Men var ska man bo, och vad kan man göra i Umeå? Ekbladet reder ut begreppen med start på sidan 33.

38. insparken 2008 Insparkskommitén informerar om höstens inspark. Tips om hur man grejar billig kurslitteratur, gratis skjuts och mycket annat kan du läsa om på sidorna 38-39.

42. Utskottstest Gör Ekbladets utskottstest och ta reda på vilket utskott du bör söka till i höst!

REDAKTÖR

Anna Pohjanen, ekbladet@hhus.se Simon Westerlund, informationsutskottets ordförande, HHUS Susanne Laitinen

FRAMSIDA

Fia Eriksson, Ordförande HHUS

CHEFREDAKTÖR ANSVARIG UTGIVARE

REDAKTIONEN

STORT TACK TILL FOTOGRAFER

FOTO FRAMSIDA

Samuel Bengtson

ILLUSTRATIONER

DeviantArt, Stockexchange.

ANNONSÖRER

Mikael Hellquist, Lena Wallin, Anna Krook, Henrik Sparreus, Freja Andersson, Karoline Holmbom, Fia Eriksson, Aleksei Troshchy, , Erika Hed, Markus Brasch, Ida Juntti, Marie Stomberg, Lily Li, Anna Hamilton, Fanny Brodin & Fåret Mats. Alla eldsjälar (ingen nämnd ingen glömd) och alla läsare! Aleksei Troshchy, Anna Krook, Freja Andersson, Anna Hamilton, Insparkskommitén 2008

ANNONSfrågor

GRUNDAD

1983

UPPLAGA

1300

Öhrlings, Folksam, Nordea, KPMG PERIODICITET Ernst & Young, Deloitte, ICA Ålidhem, Umeå Kommun, Länsförsäkringar, DISTRIBUTION Länstrafiken,Unga Aktiesparare, Renthall, Kulturgeografiska institutionen, Psykologiska AVSÄNDARE institutionen, Institutionen för kultur-medie vetenskaper, Statistiska institutionen, InstiADRESS tutionen för ekonomisk historia & Juridiska Institutionen TELEFON Maila: ekbladet@hhus.se

TRYCKERI Tryckericity

INTERNET KÄLLOR

Fyra nummer per år Posten Sverige Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen HHUS/Samhällsvetarhuset, 901 87 Umeå 090 - 78 67 67 8 www.hhus.se Intresseklubben har hämtat fakta från “Blablabla” från NICOTEXT.

3


Deloitte your career. Vill du nå långt, fort? Du kommer bli överraskad. Hos Deloitte får du snabbt ta eget ansvar. Vi stöttar dig till ständig utveckling. Vi tror nämligen på våra medarbetare. I mer än 140 länder. www.deloitte.com/se/ledigajobb

Deloitte erbjuder tjänster inom revision, redovisning, skatt, riskhantering, finansiell rådgivning, business consulting och outsourcing av ekonomifunktioner. Vi är en del av det globala nätverket Deloitte Touche Tohmatsu med 150 000 medarbetare i 140 länder. Med förstklassig kompetens och lokal expertis samverkar vi inom nätverket för att skapa och skydda värden för våra klienter, oavsett var i världen de bedriver sin verksamhet. I Sverige är vi 1 100 medarbetare vid ett trettiotal kontor som arbetar för att nå nätverkets gemensamma vision – To be the standard of excellence. Med Deloitte avses Deloitte AB och dess dotterbolag. Deloitte är det svenska bolaget inom Deloitte Touche Tohmatsu. Deloitte Touche Tohmatsu är en schweizisk juridisk person och varje nationellt bolag är en separat och oberoende juridisk person inom respektive jurisdiktion.

4


ledare Kära läsare, I och med detta nummer av Ekbladet, som också är mitt första som chefredaktör, har jag lärt mig hur livet som student egentligen ska levas. En vanlig dag spenderar man ca tio timmar på Handelshögskolan, från tidig morgon till sen eftermiddag, ibland till och med kvällar. Under dagens lopp hinner jag i och för sig med en hel del, oftast i alla fall. Föreläsningar, fixa och trixa med Ekbladet, hinna förbi IKSU en sväng och umgås med alla andra härliga studenter. Ibland blir det så att jag äter både lunch och middag på skolan, men det är rätt mysig, då man sällan är ensam. Nu låter det som att mitt liv som student är rätt jobbigt, men där trodde du fel! Det är väldigt roligt och det händer något nytt varje dag. Ja, för nytt är det bästa ordet för att beskriva mitt liv sen jag tog över posten som chefredaktör för Ekbladet. Under mina första veckor som chefredaktör har jag lärt mig otroligt många nya saker, lärt känna massor av nya människor samt lärt mig att prioritera på ett nytt sätt. I och med det här numret av Ekbladet har vi även infört en hel del nya inslag i tidningen, bland annat har vi fått tillskott av en hälsoskribent, Anna Hamilton, som ska peppa oss ekonomstudenter att äta nyttig och leva sundare, som omväxling till nudlarna och potatisbullarna. Vi på Handelshögskolan ska även ges tillfälle att bli mer kulturella, då vår nya kulturskribent Fanny ska ge oss tips på allt från böcker, konserter till vernissager, m.m. För dig som kommer som ny student till oss på Handelshögskolan denna höst finns det massor att läsa i detta nummer (givetvis för våra gamla läsare också). Funderar du på vad Umeå egentligen är för ställe, dyk då ner i solstolen eller hängmattan och läs vårt reportage ””Välkommen till Umeå”.” Eller är du egentligen bara nyfiken på vad som händer under Insparken, då finns det massor att läsa! Jag hoppas att du som läsare ska få ut lika stor glädje av den här tidningen, som vi på redaktionen hade när vi skapade detta nummer. Trevlig sommar och hjärtligt välkommen till (tillbaka till) Umeå i höst!

USBE

Anna Pohjanen, Chefredaktör Ekbladet

Succé för samverkan mellan studenter, företag och Handelshögskolan

Handelshögskolan vid Umeå Universitet (USBE) kan genom åren uppvisa en rad goda exempel på samarbeten med företag och omgivande samhälle. Senaste i raden av goda exempel är succén med vår nya satsning på praktikplatser på mastersprogrammen och möjligheten att söka till doktorandstudier finansierade via företag, Företagsforskarskolan och Handelshögskolan. Under våren 2008 sjösattes kursen utbildningspraktik som ger studenter möjlighet att under tio veckor göra praktik ute i ett företag. Den första kullen är precis klara med sin praktik och det har varit en stor framgång där studenter och företag är mycket nöjda. Resultatet är att flertalet av studenterna nu fått erbjudande om fortsatt jobb ute i företagen. Praktiken ger dig som student en unik möjlighet att förbereda dig för ditt framtida yrkesliv och knyta kontakter med näringslivet. Handelshögskolan kommer att fortsätta satsningen på praktik som del i utbildningen och öppnar upp för att göra sommarpraktik samt jobbar för att öka antalet praktikplatser till kommande år.  Ta chansen! Under våren kommer mer information om praktikplatserna där vi också lägger ut citat från studenter och företag som redan medverkat i programmet. Praktiken på mastersprogrammen har helt enkelt blivit en succé för både studenter, företag och Handelshögskolan. Jag vill också redan nu flagga för en möjlighet som kommer under våren att för studenter, för första gången, kunna söka till företagsforskarutbildningen. Det är forskarutbildning men med stark koppling till ett eller flera företag. Det är ett samarbete mellan Företagsforskarskolan vid Umeå universitet, medverkande företag och Handelshögskolan som möjliggör detta. Det är ett unikt tillfälle att ta några ytterligare steg i den akademiska världen men ändå försäkra sig om en gedigen och nära koppling till näringslivet. Ta chansen! För tillfället arbetar ett fyrtiotal doktorander, från åtta länder, vid Handelshögskolan. Lägg därtill forskare och gästforskare från andra länder samt möjligheterna att delta i konferenser, kurser mm i andra länder så förstår man att Handelshögskolan kan erbjuda en riktigt internationell miljö att utvecklas och arbeta i. Mer information om detta kommer under våren på bland annat Handelshögskolans hemsida för forskarutbildning (http://www.usbe.umu.se/forskning/forskarutbildning/).   Utbildningspraktik och företagsforskarstudier utgör endast två aktuella exempel bland många andra intressanta projekt och då vill jag gärna framhålla de studentdrivna projekten såsom China Tour, Europe Tour, Japan Tour, Styrelsetrainee och SIFE projekten.  Alla mycket väl organiserade och intressanta projekt. Rektor, Lars LindBergh Lars.Lindbergh@usbe.umu.se

HHUS Huvudsamarbetspartners 5


R

REDAKTIONEN

Redaktionen 2008 Anna Pohjanen, CHEFREDAKTÖR Sundsvalltjej som ursprungligen kommer från Gällivare. Känd för att prata på in- och utandning. Bestämd men snäll!

Lily Li, LAYOUT Enligt mina vänner: Lyckosyrsa och mångkulturell Enligt mig själv: En “norrlänning-wannabe” och pedant!

Anna Krook, MODESKRIBENT, Glad, äckligt morgonpigg, tankspridd, sjukt envis, kreativ.

Marie Stomberg, MENTOR, Glad, 23-årig göteborgsk ordpolis som lever studentliv medan hon acklimatiserar sig till de norrländska skogarna.

Anna Hamilton, HÄLSOSKRIBENT, Dietiststudent som bara äter morötter och aldrig dricker sprit... Sjunger och spelar för tillfället mycket i min nya minihemmastudio- gitarrist sökes!

Aleksei Troshchy, FOTOGRAF, ...jagar den bästa bilden... gaffatejpsskulptör, dunkadunkainspirerad.

Fia Eriksson, , ORDFÖRANDE HHUS, Ambitiös, glad och aningen förvirrad pedant med höga klackar, stort hjärta och sjuk humor. Anser att kunskap är makt, och att tentaångest botas med fest.

Erika Hed, SKRIBENT, Älskar att resa. Sugen på palt mest hela tiden. Saknar att spela innebandy men dämpar det med ett spinningpass på IKSU då och då. Mitt motto är TLC - tender, love and care!

6

Susanne Laitinen, REDAKTÖR Ålder: 21. Personlighetsdrag: Tidsoptimist. Aktuell: Aspirerar på titeln som korridorens nya Martha Stewart. Personlig sak: Korridormamman.

Lena Wallin, MUSIKSkribent, Längtar tillbaka till heldagar på stranden och varma sommarkvällar på uteserveringar. Fortfarande singel. Ring mig!

Freja Andersson, MODESKRIBENT, Modegalen besserwisser som hatar att ha fel.

Ida Juntti, ANDLIG VÄGLEDARE Helhet: Livsnjutare från topp till tå! Åkomma: Galen. Anser att: Tentaplugg skall göras med ett leende, eller inte alls. Älskar: Livet! Är: Optimist(!). Vänner: Fåret Mats.

Henrik Sparreus, SKRIBENT, Kontakta mig så berättar jag allt ni vill veta!

Fanny Brodin, KULTURSKRIBENT Gillar: Myror, nagellack och människor med bra karaktär. Gillar inte: Att realism så ofta slår idealism

Karoline Holmbom, SKRIBENT Glad, sprallig och klantig Pitebo som enligt andra inte kan säga ”köra”, ”göra” och ”dör”. Älskar solen och blir enormt rastlös när jag är ensam.

Mikael Hellquist, Skribent, Född i Thailand men uppvuxen i Skåne. Civilekonom och blivande revisor. Gillar mat och att titta på sport. Glad och ganska snäll.


REDAKTIONEN

Redaktionen 2008 Mats, FÅR, Redaktionens svarta får, stryktålig, mobbad, frontfigur, badboy. Någon att hålla i när det blåser, kort sagt.

Markus Brasch, ANNONSSÄLJARE, 23 år, gillar livet by night, ogillar falskhet, tror på framtiden, vill synas.?

Jonathan Beck, ANNONSCoach En hjälpsam, hänsynsfull, social, utåtriktad, kontaktskapande brobyggare, oblyg, spontan, impusliv, temperamentsfull, envis, otåligt tålmodig, optimist med sund verklighetsförankrad bitterhet och cyniskhet, från Stockholm.”

SKRIBENT/LAYOUT/KORREKTUR/FOTO/ANNONS

Vill du bli en av våra nya redaktionsmedlemmar?

Redaktionen avslöjar - vad ska du göra sommaren 2008?

Erika Hed

Henrik Sparreus

Äta palt, smör & lingonsylt

Göra roliga saker med: - Peter Molander - Fredrik Nordling - Simon Nordström

Anna Pohjanen

Vara ledig hela tre veckor, mysa i solen och Gatufesten i Sundsvall 2008.

Marie Stomberg

Fia Eriksson

Upptäcka Stockholm, jobba back-office på SEB och unna mig en solsemester.

Dricka mängder av rosévin, förmodligen vara ledig första gången på sju år och läsa sköna pocketböcker istället för kurslitteratur.

Fanny Brodin

Lily Li

Jobba på Bostaden, se Lars Winnerbäck för första gången och naturligtvis GLASSA!

Susanne Laitinen

Jobba, sola och ladda med kolhydrater inför en mycket prestigefylld revansch i minigolf.

Ida Juntti

Fira skol-muck, köra truck och käka lakritspuck

Hitta på en massa bus, raodtrip med tjejerna och jobba/bo i Stockholm i sommar. Jobba i Magaluf.

Anna Hamilton

Simon Westerlund

Plantera Köpa kostymer i Bangkok Jobba på Swedbank i Sorsele

Jobba med två vänner på en fiskrestaurang i Stockholms skärgård, låsa in mig i en studio på en öde ö med en kär vän och spela in massa låtar, hänga i östeuropa och tuffa tåg

Mikael Hellquist

Plugga sustainable business & business ethics, hälsa på föräldrarna i Småland och grilla.

TITTA HIT!

Just nu söker Ekbladet Nya Skribenter, Annonssäljare, layout och korrektur Om du är intresserad, maila oss på ekbladet@hhus.se det kommer bli ett kanonår!

7


Praktik under studietiden Kursen som öppnar dörrar ...

USBE är ett av de första lärosätena i Sverige som erbjuder praktik som del av ekonomutbildningen. Praktiken ska ge dig som student en möjlighet att få kontakt med näringslivet. Du ska få en möjlighet att omsätta tidigare kunskaper och erfarenheter i tillämpat företagsekonomiskt arbete, skaffa dig praktisk kunskap och kontakter inför ditt framtida jobbsökande. Nedan följer en intervju med ett av företagen som tog emot en student från USBE. Företaget Begriplig PR - ”Vi skapar framgång med kommunikation” Begriplig PR är PR-byrå med kontor i Åre, Östersund och Göteborg. Huvudkontoret är lokaliserat på Stortorget i Östersund. Affärsidén är att hjälpa företag och organisationer till framgång genom att bli bättre på att kommunicera, i första hand genom icke kommersiella kanaler. Totalt arbetar nio konsulter plus VD i företaget.

Namn och ålder: Martin Landgren - 27 år ung Vilken utbildning läser du: 1-åriga masterprogrammet i Management, har tidigare läst Service Management 3 år Varför valde du praktikkursen: För att få en chans att komma ut och testa mina kunskaper i arbetslivet, för att få ett kvitto hur utbildningen står sig, att dessutom kunna kombinera mitt intresse för skidåkning (och förkärlek till Jämtland) med en utbildning i Umeå var ett stort skäl. Vilket företag var du hos: Begriplig PR i Östersund Beskriv kortfattat vad kursen har gett dig som student: Den har gett mig insikt om hur det är att komma ut i arbetslivet, gett mig en tjuvstart och visat att de kunskaper jag samlat på mig under utbildningen verkligen har ett värde. Dessutom har min oro för att söka jobb och komma ut i arbetslivet bytts ut till att jag tycker det skall bli roligt och spännande. Det har även gett mig en insikt om hur arbetsmarknaden och företagsklimatet ser ut i Jämtland, vilket är intressant då jag hela tiden har haft ambitionen att bosätta mig där efter studierna är avklarade

Begriplig PR arbetar främst med lokala kunder i Jämtlands län men även med nationella kunder, många med bas i Stockholm.

Varför tycker du att andra studenter ska läsa kursen: För att det är grymt kul. Det betyder även att man inte kommer ut helt grön i arbetslivet efter utbildningen samt att  möjligheter att  knyta kontakter skapas, inte bara i företaget man praktiserar på utan även genom kund eller leverantörskontakter under perioden.

Varför valde ni att ta emot en praktikant från USBE? Martin hade en bra kontakt med en av våra medarbetare Christer Hillörn som gav honom goda vitsord. Christer är USBE alumn och läste till civilekonom i Umeå.

En annan student tycker till om kursen ... Namn och ålder: Johanna Wahlberg, 23 år

Sedan är det alltid positivt att få nya infallsvinklar och kritiska ögon från en student.

Vilken utbildning läser du: Service Managementprogrammet ursprungligen, nu företagsekonomi på D-nivå, med inriktning mot marknadsföring

Det är uteslutande positivt att Martin sökte sin praktikplats på egen hand. Vår bransch utgår mycket från kontaktskapande och relationsbyggande. Det personliga mötet är avgörande för att skapa en känsla kring hur en eventuell praktik kommer att fungera. Vi hade inte ställt upp med en praktikplats utan att studenten själv tagit den första kontakten. Vilka fördelar finner ni med att ta emot en ekonomstudent som praktikant? Det är alltid positivt med nya infallsvinklar och en extra hand när det behövs. Fördelen är att det går att starta på en högre nivå från dag ett. Studenten har de grundläggande kunskaper som krävs för att snabbt sätta sig in i arbetet och får på så sätt konkreta och stimulerande uppgifter att arbeta med. – En win-win situation helt enkelt. Vad tycker ni om att USBE som en av de första ekonomutbildningarna infört praktik som en del av utbildningen? Med den konkurrens som råder idag på arbetsmarknaden är det av yttersta vikt att universiteten närmar sig näringslivet. Praktik är något som alla utbildningar bör ha. Praktikperioden blir ett ypperligt tillfälle för studenten att dels skapa värdefulla kontakter men även en god referens inför framtiden.

SKRIBENT: Marlene Johansson LAYOUT: Anna Pohjanen

8

Varför valde du praktikkursen: Jag kände att efter 3,5 års kurser, PM och tentor så skulle jag lära mig mer av att få arbeta praktiskt med marknadsföring i ett företag, istället för att läsa ännu en kurs. På vilket företag gjorde du din praktik: Länsförsäkringar Västerbotten Beskriv kortfattat vad kursen har gett dig som student: För det första har jag lärt mig mycket om de två områden som mina projekt har berört, de vill säga sponsring och kundnöjdhet. Det handlar dels om faktamässiga kunskaper som jag har läst in under praktiken och dels om praktiska kunskaper från att se och pröva på hur områdena hanteras i ett företag. Kursen har också inneburit att jag har insett att de kunskaper och förmågor som jag fått genom studierna på USBE faktiskt kan vara till nytta i ett företag. Det har man ju tvivlat på ibland. Dessutom innebär det en stor tillfredsställelse, och ett lyft för självförtroendet, att jag har fått utföra konkreta projekt som kommer att användas i Länsförsäkringars vardagliga marknadsföringsarbete. Varför tycker du att andra studenter ska läsa kursen: Därför att, på den här nivån i utbildningen, kommer de att lära sig så mycket mer av en praktisk arbetslivserfarenhet än av att läsa en till kurs på Universitetet. De kommer att få ett bra smakprov på hur det är att vara på en arbetsplats och jobba med det område de har valt som inriktning. De får dessutom en bra merit och förhoppningsvis en bra referens inför jobbsökandet. Erfarenheten från Länsförsäkringar har redan varit användbar i mitt jobbsökande, både som referens och som ämne i intervjuer.

2008 Ernst & Young AB. All rights reserved.

Under våren 2008 sjösattes kursen utbildningspraktik som ger studenter som är i slutet av sin ekonomutbildning möjlighet att under 10 veckor göra praktik ute i ett företag. Den första kullen är nu klara med sin praktik och det har varit en stor framgång där studenter och företag är mycket nöjda. Några studenter har också erbjudits fortsatt arbete.


Första dagen är bara början

2008 Ernst & Young AB. All rights reserved.

Första dagen. Det är då du börjar få utdelning för allt hårt arbete du lagt ned. När du sätter dina mål, infriar dina ambitioner och skördar framgångarna. Framtiden ser ljus ut och det bästa ligger framför dig. När du börjar hos oss är vår främsta målsättning att hjälpa dig uppnå din fulla potential. Så oavsett om dina karriärdrömmar handlar om revision, redovisning, skatt, transaktioner eller management consulting, borde inte din första dag vara hos oss?

Vad är nästa steg i din framtid? www.ey.com/se/student


Vad vill du bl i när du blir stor? En ganska lätt fråga att svara på när man var liten, de flesta hade i alla fall ett svar. Det var allt från det populära brandmansyrket till prinsessa, veterinär eller kanske sångerska. Svaren varierade men i och med att man blivit äldre så har de flesta helt ändrat inriktning från vad de från början bestämt sig för att bli. Genom att vi alla på Handelshögskolan nu valt att specialisera oss inom ämnet ekonomi så är svaren bland ens vänner i skolan inte lika varierande längre. Genom vår civilekonomutbildning får vi från många håll se och höra om olika slags ekonomyrken, vad yrket innebär och kanske specifikt vilka kurser som krävs under utbildningen för att bli kvalificerad. Man kan ofta läsa om framgångsrika ekonomer i tidningar på skolan, eller träffa representanter från stora, väletablerade företag som sysslar med ekonomi. Revisor, redovisningsekonom, marknadsförare, inköpschef, logistiker, många yrken känner man till och man har en aning om vad det innebär. Men jag tänkte nu istället ge några nya infallsvinklar! Jag ska skriva om några lite mer ovanliga ekonomtyper, som man kanske inte förknippar med ekonomyrket, men en sak har de alla gemensamt, de är alla ekonomer. Utbildningarna till dessa yrken ges på olika universitet och högskolor runt om i Sverige men en av utbildningarna erbjuds här på Umeå universitet, det är kostekonom programmet.

är att analysera och beräknar hur olika insatser inom sjukvården har för ekonomiska effekter. Det kan t.ex. handla om val av läkemedelsbehandling då man måste göra en avvägning mellan ekonomi och människovärdet. Andra arbetsuppgifter en hälsoekonom kan ha är bl.a. att räkna ut hur mycket sjukskrivingar kostar ett företag eller vad olycksfall kostar samhället. De flesta hälsoekonomer arbetar för statliga myndigheter eller inom landsstinget. Men många försäkringsbolag och läkemedelsföretag använder sig även av hälsoekonomer. Studierna för att bli en hälsoekonom inkluderar FEK A, FEK B, FEK C och health-management kurser.

Miljöekonom En miljöekonom är expert på att tillämpa ekonomi på miljö- och naturresursfrågor. De försöker att förbättra miljön med ekonomiska styrmedel. Ett exempel vad de kan ha för arbetsuppgifter är att beräkna hur produktionen i ett företag inverkar på miljön. De kan också arbeta med att undersöka kostnader för olika miljöförbättrande åtgärder och även hur sådana åtgärder och projekt kan genomföras. Yrket har på senare tid blivit allt mer populärt, detta tros vara för det ökade intresset runt koldioxid utsläpp och försök med att sätta ett pris på miljön. Många miljöekonomer arbetar inom statlig och kommunal förvaltning, men det finns även många arbetsuppgifter inom industri, media, konsultföretag och organisationer. Det här är en utbildning för dig som vill bli företagseller nationalekonom och dessutom ha särskild kompetens i naturresurs- och kostekonomerna miljöfrågor eller om den skogsindustriella Tobias karlsson & Emma persson förädlingskedjan.

Kostekonom Kostekonomer kan ha många olika arbetsuppgifter. I huvudsak handlar arbetet om utveckling och produktion av mat och måltider, ofta som chef och arbetsledare inom storhushåll och restaurang. Kostekonomen planerar och leder arbetet samt planering av matsedel. I arbetet ingår också att se till att maten som serveras är god och näringsriktig och att måltidsmiljön är trevlig. Många kostekonomer arbetar för livsmedelsföretag där yrkena skiljer sig från marknadsförare, inköpare, produktutvecklare kanske även fungera som testpanel. Utbildningen består av bl.a. FEK A, FEK B, livsmedelskemi, fysiologi, näringslära och mikrobiologi.

Eftersom utbildningen finns här i Umeå så har vi passat på att fråga om lite hjälp från studenter från just kostekonomprogrammet. Emma Persson och Tobias Karlsson har båda ställt upp på att hjälpa oss i vårt informationssökande och vi tyckte att det var ett gyllene tillfälle för dem att promota deras utbildning lite. De berättade att om man är intresserad av både mat och ekonomi så är deras program det rätta. Ett stort plus är de små klasserna, bara ett tiotal studenter, så man får nära kontakt med sina lärare. De passade även på att säga hur engagerade deras lärare är, man får alltid bra handledning. Eftersom det är så pass få studenter som examineras varje år samtidigt som de flesta kostekonomer på arbetsmarknaden är äldre och kommer gå i pension snart så ser framtiden ljus ut för studenterna.

Ekonomagronom Utbildningen till ekonomagronom ska ge den kompetens som krävs för att identifiera, analysera och lösa ekonomiska problem med anknytning till jordbruk, livsmedelsproduktion, naturresurser och små företag. Utbildningen till ekonomagronom innehåller grundkurser i företags- och nationalekonomi, matematik samt juridik men har en profilering mot jordbrukssektorn och livsmedelsindustrin. Fastighetsekonom Yrket bygger på ekonomi, juridik och byggteknik. Yrkesutbildningen riktas mot fastighetsbranschen och ger en tydlig profilering för arbete inom den branschen. Vanliga yrken för en fastighetsekonom är bl.a. fastighetsförvaltare, fastighetsmäklare, värderare eller rådgivare inom bank etc. Förvaltningsekonom En förvaltningsekonom ska självständigt kunna arbeta med ekonomisk styrning, ledning och planering. De flesta arbetar inom statlig förvaltning, men även för landsting, kommuner och den privata sektorn. Ett typiskt arbete för en förvaltningsekonom är controller. Utbildningen till förvaltningsekonom inkluderar förutom ekonomikurser även statsvetenskap och förvaltningsrätt.

Hälsoekonom Hälsoekonomer är specialister på att tillämpa ekonomiska metoder och teorier inom hälso- och sjukvårdsområdet. Deras arbetsuppgifter

10

SKRIBENT & FOTO: Erika Hed LAYOUT: Susanne Laitinen


Sugen på Ekbladet? Vi är sugen på Dig! Just nu söker vi nya medlemmar till vår redaktion. För mer information kontakta oss på ekbladet@hhus.se. Tveka inte, det kommer bli ett kanonår!

EKONOMISK HISTORIA Varför koloniserades stora delar av världen av Västeuropa och inte av någon annan kultur? Hur har de nordiska länderna kombinerat social trygghet med ekonomisk tillväxt? Varför uppstod det moderna storföretaget i USA? Hur har det ekonomiska tänkandet och den ekonomiska politiken förändrats?

www.ekhist.umu.se


Foto: Terje Lindblom

Spetsa din utbildning med humaniora Välkommen till institutionen för kultur- och medievetenskaper, en samling ämnen med ett brett kulturbegrepp. Hos oss kan du läsa kurser som lär dig att se, vara kreativ och tänka kritiskt. Läs fristående kurser på hel-, halv- eller kvartsfart och lär känna humanisten i dig!

Institutionen för kultur- och medievetenskaper 12

Vi ger fristående kurser i följande huvudområden: Drama-Teater-Film Etnologi Konstvetenskap Litteraturvetenskap Medier och kommunikation Museologi Mer information på www.umu.se/humfak/kultmed


Lysande utsikter Faktaruta: Fackförbundet Civilekonomerna spår en lysande framtid för ekonomstudenter, i synnerhet för de som vill jobba inom redovisning och revision. När tidningen Balans gjorde en sammanställning över rekryteringen hos de olika revisionsbyråerna visade det sig att Ernst & Young planerar anställa 360 personer i år. Lindebergs och Deloitte tänker anställa 250 respektive 200 ny medarbetare och KPMG samt Öhrlings PricewaterhouseCoopers avser anställa 350 personer vardera. Enligt facket ligger ingångslönen på drygt 20.000 och man ska absolut inte gå på med en lön under 20. 000.

När det att dags att söka jobb gäller det att ha fixat ett ordentligt CV och ett väl formulerat personligt brev. Fackförbunden erbjuder hjälp med att få dessa i ordning och i var och varannan tidning finns det artiklar om hur man bör skriva. Det är bara att följa alla dessa råd, men vad händer sen, efter det att ansökan är ivägskickad? Ekbladet frågade Sofia Johansson som går sjätte terminen på Civilekonomprogrammet. Sofia hade tänkt läsa ytterligare en termin och ta en magisterexamen men hon avslutar sina studier i förtid för att börja jobba hos Ernst & Young i Helsingborg. Grattis till jobbet, Sofia! - Tack så mycket! Kan du berätta lite om hur det gick till när du fick jobb? - Allt gick otroligt fort! Sista ansökningsdag var på en söndag. Då mailade jag in mina ansökningshandlingar. Redan dagen efter, på måndagen, ringde de och ville att jag skulle komma på intervju direkt. Eftersom jag hade en tenta på fredagen den veckan frågade jag om jag fick komma veckan därpå istället, och det gick bra.

- Ja, det var lite stressigt eftersom man hade så väldigt ont om tid. Det andra provet, hur var det? - Det andra provet var ett verbalt test som i huvudsak handlade om läsförståelse. Varje fråga bestod av en kort text som följdes av ett påstående. Sen skulle man svara ifall påståendet var sant, falskt eller om det inte framgick ifall det var sant eller falskt. Ok, så när det är dags för intervju ska man alltså vara beredd på att det förmodligen kommer någon typ av skriftligt prov också? - Det är nog ganska vanligt med skriftliga prov men det är inte säkert de kommer samma dag som intervjun. Eftersom jag hade rest ända ifrån Umeå fick jag gå igenom hela anställningsprocessen på en dag. Jag fick dessutom gå på en andra intervju senare, samma dag.

”Före intervjun var jag fruktansvärt nervös! Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv men allt släppte när intervjun väl började.”

Hade du några särskilda meriter, eftersom de verkade vara så angelägna? - Nej. Just nu jobbar jag extra på skoaffären nilson. Tidigare har jag jobbat i en skoaffär i Bern och när jag bodde i Schweiz jobbade jag även som bartender. Jag har också jobbat två år på JC. En kort period provade jag på att rensa fisk i Norge. Det var mycket bra betalt men jag tänker inte åka dit igen…

Det kan jag förstå. Kan du berätta om hur intervjun gick till? - Jag hade sökt tre olika tjänster. Två i Ängelholm och en i Helsingborg men båda dessa kontor är bara filialer till huvudkontoret i Malmö. Intervjun hölls på huvudkontoret och där jag fick träffa en person från HR-avdelningen. Före intervjun var jag fruktansvärt nervös! Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv men allt släppte när intervjun väl började. Atmosfären var mycket lugn och avspänd. Vad frågade de för något? - Jag fick berätta om min familj och min uppväxt. De frågade hur jag arbetar i grupp och hur stresstålig jag är. Ifall jag till exempel skulle upptäcka att jag inte hann med alla mina uppgifter undrade de hur jag skulle hantera en sådan situation. Efter intervjun fick jag skriva två prov. Vad var det för prov? - Det första var ett numeriskt test. Ett exempel kunde vara att man fick se en balans- och resultaträkning för ett företag, uttryck i utländsk valuta. Frågan var hur vinstmarginalen påverkades av förändringar i valutakursen. Oj, det låter svårt!

Vad frågade de på den andra intervjun? - Det var inte samma person vid den andra intervjun utan jag fick träffa två nya personer. Den ena var Ernst & Youngs HR-chef och den andra var chef för den publika avdelningen. De berättade om företaget och jag fick berätta om mig själv igen. Jag fick dessutom möjlighet att ställa frågor. Eftersom jag hade sökt flera tjänster undrade de vad jag helst ville jobba med. Antingen var det som redovisningskonsult

eller som revisionsmedarbetare. Vilket valde du? - När de frågade visste jag faktiskt inte riktigt vad jag skulle svara… Nu blev det revision och den tjänsten är på publika avdelningen i Helsingborg. När fick du besked om att jobbet var ditt? - Jag hann knappt komma hem innan de ringde och erbjöd mig tjänsten som revisionsmedarbetare. Det var väldigt kul och jag längtar redan ner till Skåne. Dessutom passade det otroligt bra eftersom min pojkvän samtidigt fick besked om att han också fick jobb där nere. När ska du börja? - Jag börjar 18 augusti men först ska alla Ernst & Youngs nyanställda träffas i Stockholm i två veckor. Det blir som en kick-off. Det låter jättespännande, tack Sofia för att vi fick intervjua dig och lycka till! - Tack själva!

SKRIBENT: Mikael Hellquist LAYOUT: Lily Li


MUSIKRECENSIONER

Mattafix Rythms and hymns uvlmn

Erykah Badu New Amerykah (Part one, 4th worldwar) uvwxy

Mattafix är två unga killar från Västindien och Indien. De släppte sin debutskiva 2005 med singlarna ”Big city life” och ”To and fro”. Musiken är en annorlunda blandning av reggae, hip hop, house, pop, jazz och blues. Det är internationell, lättsam och glad musik. Texterna är desto djupare och handlar om känslor, politik, miljö och samhälle. Deras första singel från skivan heter ”Living Darfur” och handlar inte helt oväntat om situationen i Darfur. Mattafix har använt sig av afrikanska rytmer och en afrikansk kör, med ett lyckat resultat. Han låter ibland som en Musikvideon har jättevit brittisk kille som en dokumentär försöker låta jamaicansk känsla. Alla deras brukar och cool, men inte är det. musikvideor vara hämtade ur den riktiga verkligheten, alltså inga uppsminkade modeller eller coola fasader. Man skulle lätt kunna avfärda Mattafix som lite töntiga och pretentiösa. Sången gränsar ibland till spoken word-poesi, vilket lätt blir pretentiöst eftersom texterna handlar om djupa ämnen. Deras hip hop och undergroundinfluenser är lättviktiga, och sångarens röst är späd och feminin. Han låter ibland som en jättevit brittisk kille som försöker låta jamaicansk och cool, men inte är det.

Den coola tjejen med de enorma head-wrapsen är tillbaka. Erykah Badu släppte sin debutskiva ”Baduizm” 1997 och bidrog starkt till utvecklingen av neosoulen. Hon blandar hip hop, soul, funk, R&B och jazz på ett helt underbart sätt. Singlar hon släppt tidigare är bland annat ”On & on”, ”Baglady” och samarbetet ”You got me” med The Roots. Känner du inte till den här tjejen så måste du omedelbart kolla upp henne. Hon är en levande legend i mina ögon. Hon är coolast av de coola, har en rå talang och viktiga budskap. Texterna är lite kryptiska, samhällskritiska och handlar om politik, ghetton, droger och revolution. Sedan hennes debutskiva har Erykahs musik blivit allt mindre mainstream, och allt mer flummig, dimmig, psykedelisk och experimentell. Den här skivan är sjukt bra. Redan i introt får man lust att sjunga Den här skivan är sjukt bra. med, gunga, Redan i introt får man lust att digga och sjunga med, gunga, digga och klappa händerna som klappa händerna som Jackie Jackie Brown på nån funky Brown på nån funky club. club. Man dras direkt in i soundtracket till en polisjaktsfilm från 70-talet. Det är helt underbart!

Vissa låtar är bra, men Mattafix känns ändå medelmåttiga och harmlösa på något sätt. De har ärliga, tänkvärda och viktiga budskap om vart världen är på väg. Men är samtidigt lite för mesiga för att hamna på topplistorna.

Det här är ingen musik du kommer att höra på något dansgolv, men däremot perfekt att sitta hemma och digga till på förfesten. Den kommande singeln heter ”Honey”. Vad mer kan man säga..? Spring och köp skivan direkt!

SKRIBENT: Lena Wallin


EKBLADETS KULTURSKRIBENT FANNY RECENSERAR:

Människor som äter popcorn på bio löper 3 ggr så stor risk att börja gråta under filmen än de som inte äter popcorn.

Gun-Britt Sundström Maken – en relationsroman Martina älskar Gustav men står inte ut med honom. Hon står absolut inte ut utan honom. Gustav älskar Martina och vill gifta sig med henne. Det vill inte hon. När maken utgavs 1976 var den kontroversiell. Trots den anda av frirörelse som rådde, utgjorde Gun-Britt Sundström en frisk fläkt när hon genom ”Maken” inspirerade människor i parförhållanden till att reflektera över deras situation. Sundström förkastar inte tvåsamheten, hon problematiserar den. Frågar sig om och om igen varför tvåsamhet nödvändigtvis måste vara samhällets fundament. Martina är den intelligenta, analyserande, ärliga på gränsen till besvärliga studenten i Stockholm. När hon träffar Gustav sker att så naturligt; han älskar henne och honälskar väl honom. Allt hon vill är att förhållandet ska fortsätta så där naturligt. Men så kommer oenigheter och krav. Krav inte bara från Gustav utan från familj och vänner. Att deras förväntningar ska påverka hennes liv är något hon vägrar acceptera. Det är svårt att riktigt tycka om Martina; hon är lite för besvärlig för det. Men man förstår henne. Sundström ger inga svar på Marinas problem, och om man vill ha en avkopplande pocket till helgen så är det här inget alternativ. Men om man vill fördjupa sin syn på kärlek och tvåsamhet samtidigt som man njuter av ett lysande språk är det här helt rätt bok att läsa. Och lika intressant som skrämmande är faktumet att ”Maken” är lika aktuell idag som när den skrevs för över trettio år sedan.

Jonas Gardell Jenny Gardells huvudperson från böckerna ”En komikers uppväxt” och ”Ett UFO gör entre”, Juha har blivit medelålders. I ett brev berättar hans barndomsvän Jenny om att hon blev utsatt för en gruppvåldtäkt en vecka innan Juha för gott lämnade den stad där de växte upp. Han bestämmer sig för att söka upp förövarna (sina gamla klasskamrater) för att få reda på sanningen. Som vanligt ställer sig Gardell på de utstöttas sida – de som inte räknas. De som inte får vara med. Gardell blandar sanningssökandet med berättelsen från kvällen då våldtäkten hände, tankar om utanförskap, religiösa liknelser, små svarta lustigheter och andra tankar som han känner att han vill få uttryck för. Ambitionsnivån känns tyvärr mycket låg. Gardell orkar inte nå fram till läsaren, jag undrar om han överhuvud taget bryr sig om någon verkligen lyssnar. Språket är urvattnat och fullt med upprepningar. För någon som läst Gardell innan bidrar inte boken med något nytt. Visst är historien hemsk, gripande och aktuell – recensioner som ”Ingen borde få gå ut nian utan att ha läsa Jenny” (Länstidningen Östersund) speglar behovet av att fenomen som mobbing och grupptryck ständigt behöver diskuteras. Men faktumet att boken handlar om en hemsk sak gör den inte intressant. Besviken konstaterar jag att det var bättre förr. Visserligen tar boken bara någon timme att läsa – men jag rekommenderar att man lägger den tiden på något roligare. Varför inte läsa Gardells ”Fru Björks öden och äventyr” istället? (Det var mycket bättre förr). SKRIBENT: Fanny Brodin LAYOUT: Lily Li BILDKÄLLOR: Albert Bonniers förlag & Norsteds förlagsgrupp


ÌÌÊ̈«ÃÊvÀF˜ >ˆ˜Ê>…˜]ÊvŸÀÃBŽÀˆ˜}ÃÀF`}ˆÛ>Ài ä™ä‡£äʙ£Êää

Bekymra dig inte om försäkringar Kontakta oss så fixar vi allt för dig Ungdomar över 18 år ska vara folkbokförda på den ort där de bor vilket innebär att de inte längre omfattas av föräldrarnas hemförsäkring. Ring så berättar vi om vår prisvärda ungdomsförsäkring.

1“iF]Ê-ŽiivÌiF]ÊÞVŽÃii Länsförsäkringar &««iÌÊÛ>À`>}>ÀÊnq£Ç Västerbotten ÜÜÜ°>˜ÃvœÀÃ>ŽÀˆ˜}>À°ÃiÉÛ>ÃÌiÀLœÌÌi˜

Ta bussen. Nu!

Vilse i stan? Kolla umea.se På www.tabussen.nu hittar du allt om bussar, linjer, priser till, från och i hela Västerbotten. Samt allt om stadsbussarna i Umeå. Välkommen ombord!

Kartor, evenemangstips, aktuella kommunala nyheter, samhällsinformation – och mycket, mycket mer. Umea.se hjälper dig att hitta rätt. Check it out!


Vi levererar pvc-hallar inom tre affärsområden; Lagerhallar, Väderskydd och Event. Med över 30 års branscherfarenhet känner vi oss trygga i det vi levererar. Vi finns för att lyssna på era behov och sen paketera och leverera den kvalitetsprodukt ni letar efter! Kontakt: info@renthall.se Tel: 090-142560 Fax: 090-142561 Besök gärna vår hemsida för mer information! www.renthall.se

Har du råd med dina drömmar? Vill du få en bättre privatekonomi, göra bra investeringar och lära dig mer om näringslivet? Unga Aktiesparare finns till för att ge medlemmarna de bästa förutsättningarna att lyckas med sitt sparande och investerande. Så att de får råd att förverkliga sina drömmar.

För 225 kronor om året får du: • • • • •

Våra tidningar Stock Magazine och Aktiespararen Utbildningar och medlemsträffar Rabatter på aktiehandel hos flera nätmäklare Rabatter på Sveriges bästa affärstidningar ...och mycket mer

Bli medlem på www.ungaaktiesparare.se Lokala träffar på www.ungaaktiesparare.se/umea

17


http://www.utbildningar.umu.se/pluto/portal/ SelmaPortlet/_rp_SelmaPortlet_row1_col1_p1_ topic/1_RVA/_pid/SelmaPortlet_row1_col1_p1/_ rp_SelmaPortlet_row1_col1_p1_action/1_topic

Vad är detta?

Svar: Den exakta adressen till hemsidan med information om fristående kurser som ges av Juridiska institutionen.

Alla ekonomer behöver kunskaper i juridik. Därför ingår grundläggande kurser i juridik i alla civilekonomprogram, anpassade till varje inriktning. Utöver de obligatoriska kurserna finns ett brett utbud av fristående kurser som kanske passar Dina intressen. Information om våra kurser hittar Du på Umeå universitets hemsida, www.umu.se Klicka Dig vidare via länken Kurser och program.

Juridiska institutionen

18


A 2318 07 10 Foto: Erik Lindvall

Lite saker. Mycket framtid. Folksams Studentförsäkring Folksam har en försäkring speciellt för dig som är ung och studerar vid universitet och högskola. En försäkring för dig som inte vill lägga mycket tid eller pengar på försäkringar och har få saker men mycket, mycket framtid. Vi kallar den Folksams Studentförsäkring. Studentförsäkringen är skräddarsydd för studentliv. Billig nog att rymmas i en liten budget. Enkel och snabb att teckna.

Den ger ett bra skydd för dina saker men framför allt ett basskydd för dig som person så att du, oavsett flyt eller oflyt, lycka eller olycka, kan leva ett bra liv. Du som ska studera utomlands väljer vår försäkring för utlandsstudier. Gå in på folksam.se/student eller ring 0771-950 950 så berättar vi mer om hur du kan skydda lite saker och mycket framtid.

folksam.se/student


En katt kan känna igen sin ägares fotspår på 35 meters håll.

AKTUELLT LAYOUT: Fia Eriksson

Likheten mellan oss studenter på Handelshögskolan och en stor, glad och härlig familj är faktiskt slående. Visst kivas vi ibland, men innerst inne så vet vi ju alla att vi tycker om varandra. Vi står vid varandras sida i ur och skur, skramlar gemensamt ihop småmynt för att ha råd med kaffe från Café Tornet när det är lite för mycket månad kvar i slutet av pengarna, låter (oftast) bli att skratta åt varandras bleka och hålögda uppenbarelse då vi lägger en sista hand vid PM:et eller tentapluggandet och engagerar oss i HHUS för att vi alla ska få en så bra studenttid som möjligt. Det finns helt enkelt ingen hejd på de varma känslor vi hyser för varandra. Men även under den mest perfekta familjefasaden döljer sig mörka hemligheter, ni som någon gång i er barndom smygläste er storasysters dagbok vet vad jag talar om, och handen på hjärtat... har ni inte länge gått och funderat på vad den där fasligt snygga brunetten i HLP eller besserwissern i SM har för skelett i garderoben? Det är klart ni har, därför är det dags att vi lär känna varandra lite bättre – därför spinner vi vidare på det grymma konceptet ”Hej ekonom!”.

Inför detta nummer har redaktionen.. •

”Raggat” annonser

Njutit av några varma veckor i maj

Frusit i Hörsal A, B, C & D

Redan börjat längta tills öppningen av E-puben i augusti

Haft en härlig överlämning med gamla Ekbladet crew

• Anmält sig som fadder inför Insparken 2008

20

Namn: Malin Aurora Larsdotter ”Larsa” Tydligaste karaktärsdrag: Extrovert Största fåfänga: Rummet – smått pedantisk. På mig?.. Beror på vilken dag det är! Jag blir lycklig av att: Solen skiner Jag skäms när: Jag glömmer bort födelsedagar Senast gnolade låt: Jazon Mraz – I´m yours Så botar jag tentaångest: Går ej att bota, bara att härda ut Drömyrke: Jobba med delfiner på Sea World – true! Annars skulle jag gärna jobba med marknadsföring på något internationellt företag. Äter helst: Tzatziki och ananas Senaste upptäckt i Umeå: Genväg till jobbet Dansar helst till: Pink –U and your hand Dålig vana: Att jag måste köpa alla färger av en sak när jag hittar något jag gillar Dold talang: Vända på ögonlocken och sätta fötterna bakom huvudet Senaste fyndet: Silverörhängen till brorsdottern Olivia Favoritlukt: Nybakta bullar Favoritbutik: Barnens hus I min mp3-spelare: Sedated;) Senast lästa bok: Räknas kurslitteratur?.. Inte? Okej isåfall Karin Alvtegen - Svek Förebild: Min farmor Klär mig helst i: Ett par baggyjeans och sköna skor Det här gör jag när ingen ser: Spelar musik på hög volym och skuttar omkring som en besatt Dricker helst: Nummer ett: ananasjuice. Nummer två: resorbdrink med en nypa C-vitamin;) Detta irriterar människor sig på hos mig: Envis som en åsna.


UNCLE SAM’S CABINE Den amerikanska ekonomin står verkligen och väger, på ena sidan väntar en kortare inbromsning innan tillväxten åter tar fart, på andra sidan en recession. En recession är ett läge i ekonomin där två efterföljande kvartal visar negativ tillväxt i BNP. Vad är skillnaden mellan en recession och en depression? I en recession förlorar din granne jobbet, i en depression förlorar du jobbet. Det senaste kvartalet visade dock på en måttlig men ändå positiv och bättre tillväxt än väntat på 0,6 %. Kanske är det värsta över, kanske har alla nedskrivningar gjorts, kanske får alla som tack vare noll koll tagit dyra lån få hjälp av Hillary eller Barack. Vad som skulle behövas för många amerikaner är inte hjälp i form av pengar utan i form av utbildning. Har man tagit ett dåligt lån ska inte övriga samhället tvingas betala, var och en är ansvarig för sina egna pengar. I Ohio var andelen husägare som inte kunde betala sina lån nästan 4 % i mars. Men att enbart skylla på dumma konsumenter är inte hela sanningen, utbildade tjänstemän på banker och investmentavdelningar världen över investerade i dessa instrument med bas i skakiga huslån. Girighet får även utbildade människor att göra dumma saker. På senare tid har nyhetsprogram i brist på primärval handlat mycket om ekonomin. Just nu blåser det positiva vindar på Wall Street, ”experter” uttalar sig om att det värsta är över och att det är köpläge. Att sedan Bernanke sänker räntan med rejäla kliv är historiskt sett positivt för aktiemarknaden. Att det sedan blivit så pass mycket tyder på att de insatta i FED ser något som många på Wall Street inte ser och det är inget positivt. Rapporterna i USA har varit ungefär som i Sverige, några överraskar positivt medan några inte riktigt når upp till förväntningarna. Absolut ingen kris sett till företagens vinster. En svag dollar ger ett bra exportklimat för de amerikanska företagen. För att boosta företagens vinster och förhoppningsvis få igång hjulet igen har Bush som ett sista dödsryck ordnat skatteåterbäring deluxe i hopp om att pengarna ska användas till konsumtion. Om jag vore en genomsnittsamerikan skulle jag betala av på mina enorma kreditskulder men det verkar ingen ha i åtanke. Om det kommer att fungera som Bushadministrationen hoppas kan bara framtiden utvisa men det känns lite som att ge hjärtmassage till en patient som egentligen behöver ett nytt hjärta. Moln som The bald American eagle måste ta sig igenom närmaste tiden är ganska många och tjocka men som vi alla vet så skiner alltid solen ovan molnen så vi ska inte tappa hoppet. Irak Kriget i Irak kostar otroligt mycket pengar. Det kostar också opinion för GOP – Grand Old Party, Republikanerna. Enda chansen för McCain att vinna i november är om Hillary och Barack fortsätter att slåss vilket de kommer att göra. Smutskastningen ökar och McCain och hans ”Straight talk express” är ute och skakar händer och jublar i smyg. Al Gore får troligen ingen ärlig hand shake, GOP erkänner inte att det finns någon global uppvärmning annat än naturliga avvikelser. Ett annat skämt var då Påven för en tid sedan besökte USA och förespråkade .att religionens betydelse inom politiken skulle ökas…? Jag tycker att som prio ett ska han fila på ett åtgärdsprogram att få sina präster att

I Knoxwille, Tennessee är det förbjudet att fånga fisk med lasso.

hålla fingrarna i styr från korggossarna (Endast en egen åsikt och viss överdrift, Ekbladet är inte inblandad). Mindre religion i politiken, punkt slut. Skuldsättning Skuldberget är gigantiskt för både USA som land och många av dess invånare. Betalningsbalansen ett stort rött tal och Kina fortsätter att vägra släppa sin valuta fri vilket retar många på Wall Street, folket på Main Street förstår inte. Att Kina sedan FDI stort USA kan ju vara en indikation på att världsekonomins centra på sikt kommer att skifta. Alla större imperier har ju fallit och historien finns ju till för att vi ska lära oss av den. Det gör vi aldrig. Oljepriset Alla vet att oljepriset stiger och har nu passerat 100 $ per barrel. Det blir dyrt att tanka sin Escalade som suger i sig säkert 1,5-2 liter per mil. En gallon, 3,8 liter, kostar nu drygt 3,5 $ vilket enligt svenska mått mätt är ett kap men är dyrt för genomsnittsamerikanen. Oljebolagen tjänar otroliga summor och borde väl se att oljan är en resurs som kommer att ta slut och se sig om efter förnyelsebara bränslen och metoder. Oljejätten Exxonmobile investerade hela 0 % av 2007 års vinst i för nyelsebara bränslen… I dessa tider av oljeterror känns det skönt att veta att US Army, Airforce och Navy är ute i världen och sprider ”democracy”, eller jag menar samlar oljefält, eller? Vem vet?

Lobbying Detta land styrs indirekt av intressegrupper. Intressegrupper med pengar, elitism. Vissa hävdar att intressegrupperna är jämnstarka och påverkar politikerna åt olika håll men money talks och grupper med pengar styr mycket. Det sägs att politiker lyssnar lite bättre om det är pengar inblandade. Två av de största lobbygrupperna är olje- och bilindustrin. Do the math. På detta område är Obama stark, han har insett den faran och är beredd att ta i med hårdhandskarna. Nu kan man ju tro att jag inte tycker om detta stora land i väst men det gör jag! Visserligen finns här problem, många och stora men inget land på jorden är ju perfekt, inte ens Sverige. Jag tror och hoppas att den som tar över taktpinnen kan lösa många problem och vara så radikal att han/hon talar med de ”obekväma” ledarna världen över istället för att ta till vapen. Jag tycker svenska folket ska ta lärdom av många amerikaner, trevligare och mer öppna människor får man leta efter. Att man sedan ständigt kommer från detta Switzerland istället för Sverige kan jag leva med. Jag känner mig positiv inför framtiden.

SKRIBENT: Henrik Sparreus LAYOUT: Lily Li

21


22


23 foto: Aleksei Troshchy LAYOUT: Anna Pohjanen


Hamiltons Hörna Välkommen till Ekbladets nya tillskott ”Hamiltons hörna”, helt fri från budgetkalkyler och balansräkningar. Lite av en outsider är jag genom att jag pluggar till dietist och aldrig ens läst en fristående kurs inom ert ämne. Annars är vi kanske ganska lika- jag pluggar, hänger med vänner, spelar munspel och musik och dansar till afrobeatsen på IKSU. I det här numret får ni tips på vad som är bra att äta efter träning och från och med nästa nummer får ni svar på era egna inskickade frågor kring kost och hälsa. Du undrar kanske varför du alltid blir sjuk efter tentan, vad som egentligen menas med GI och hur bra Expressens 2-veckors diet fungerar? Maila dina funderingar till hamiltonshorna@ekbladet.se så får du svar i nästa nummer. Tills dess hoppas jag sommaren blir fin med skönt häng på många uteserveringar.

SKRIBENT: Anna Hamilton LAYOUT: Anna Pohjanen

Bananer är för apor… eller? Visst har du trött och svettig efter ett pass på IKSU mötts av reklamen som påstår att bananen endast skulle vara något för vår närbesläktade vän apan? Precis vid utgången möts du av automater där återhämtningsdrycken Gainomax Recovery kan köpas för en tjuga. För att inte verka för amatörmässig och äta den halvmosade bananen du har i väskan köper du en återhämtningsdryck och dricker på vägen hem. Träffande och smart marknadsföring, helt enkelt. Men hur är det, finns det någon sanning bakom reklamen eller spelar företaget på allmänhetens okunskap? Vad är det egentligen man bör äta efter träning när musklerna fått arbeta hårt? Vår kropp är smart. Eftersom vi varken kan eller vill äta hela tiden har den kommit på olika sätt att lagra in energi i kroppen som vi sedan kan använda när vi behöver. I våra muskler finns energi lagrad i form av glykogen. För att våra muskler ska kunna röra på sig använder de sig av den energi som finns sparad. Beroende av hur hårt du tränar, din egen träningsstatus,

om du tillför energi under träning och hur länge du tränar så använder sig din kropp av olika energikällor. Alltså protein, fett och kolhydrater. Glykogenlager Vid den fysiska aktiviteten stimuleras bildandet av ämnen som lagrar in kolhydrater i musklerna. Dessa ämnen är särskilt aktiva direkt efter träning, upp till en timme. För att en optimal uppbyggnad ska kunna ske behöver man inta kolhydrater. Det bästa är alltså att inom en timme äta eller dricka något som är rikt på snabba kolhydrater för att kroppen då lätt lagrar in det som glykogen. Snabba kolhydrater kan kroppen snabbt ta upp och utnyttja. Behov Du behöver alltså inta kolhydrater för att fylla på kroppens glykogenlager men även protein som behövs till dina muskler. Efter träning behöver du få i dig 1g kolhydrater per kg kroppsvikt tillsammans med 10-20 g protein av bra kvalité (1). Det här är kanske bara tomma siffror som inte säger dig någonting men du behöver veta det här för att förstå kommande jämförelse. Gainomax recovery Hur väl stämmer vårt behov överens med innehållet i återhämtningsdrycken Gainomax Recovery? Drycken ger dig 20 g protein och 40 g kolhydrater. Den mängden kolhydrater är tillräcklig om du väger 40 kg eller mindre. Banan Och hur är det med svenskens älskade banan? En banan ger ca 1g protein och 23 g kolhydrater. Reklamen stämmer så till vida att det inte är tillräckligt att äta en banan efter träning, men å andra sidan är det inte tillräckligt med endast återhämtningsdrycken efter träning heller. Så vad kan man äta som är billigt, enkelt och går snabbt att äta efter träning? Återhämtningsdryck En återhämtningsdryck intas för att kroppen skall återhämta sig snabbt och kunna prestera på en hög nivå dagen efter. Vanliga motionärer som idrottar några gånger i veckan har vilodagar mellan träningstillfällena vilket gör att kroppen hinner återhämta sig. En återhämtningsdryck är alltså framförallt för elitidrottare som måste kunna prestera på en hög nivå varje dag.

1. 2.

Clinical Sports Nutrition , L. Burke och V. Deakin, 3rd edition 2. Livsmedelsvetenskap, L. Jonsson, I. Marklinder, M. Nydahl mfl Studentlitteratur 2007


Fördelar och nackdelar Fördelen med återhämtningsdrycken är att den är enkel att ta med och man vet precis vad man får i sig. Däremot är Gainomax Recovery dyr, från 16-20kr/portion. Eftersom en portion inte täcker kolhydratbehovet krävs något mer. Ironiskt nog skulle en Gainomax Recovery tillsammans med en banan eller två vara perfekt. Sant eller falskt… Visst finns det en liten sanning i vad reklamen säger. En banan är inte tillräckligt att äta efter ett träningspass men funkar prima med mjölk och juice. Det blir både billigt och funkar utmärkt för att fylla på med rätt energi. Bananen är alltså inte alls bara för apor utan fungerar även utmärkt för oss halvfattiga studenter.

Förslag på mellanmål som vardera ger ungefär 60 g kolhydrater och 10 g protein. Alternativ 1 1 mogen banan 3 dl apelsinjuice/ äppeljuice 2 dl lättmjölk Alternativ 2 (mjölkfritt alternativ) 1 mogen banan 1 dl apelsinjuice 3 dl sojadryck Alternativ 3 2,5 dl lättfruktyoghurt ½ dl russin alt. 1 näve torkade aprikoser

Visste du att... -Gainomax Recovery utvecklades från en energidryck för äldre. Eftersom äldre människor ofta inte får i sig tillräckligt med protein har produkten ett högt proteininnehåll. Nu marknadsförs produkten alltså som en återhämtningsdryck. - Vi äter ungefär 20 kg bananer per person och år i Sverige (2). - Det är stor skillnad på banan och banan. En gul banan eller en banan med några få bruna fläckar är bäst att äta efter träning då kroppen behöver kolhydrater som tas upp snabbt i kroppen. Mogna bananer innehåller mer snabba kolhydrater än vad gröna bananer gör.

Alternativ 4 2,8 dl Fruktkräm 1 kokt ägg/ ½ dl solrosfrön Alternativ 5 3,5 dl apelsinjuice 2 toastbröd 2 små skivor ost 17% alt. 50 g hummus Istället för förslagen kan du även, direkt efter träning, äta en komplett måltid. Då behöver du inte tänka på mängden kolhydrater och protein eftersom måltiden täcker ditt behov.

5:-

rabatt (gäller 1 kg vanliga bananer)

Kupongen gäller perioden 1/6-1/10

Ålidhems centrum 090-190500


Want to go FIKA?

The life as an exchangestudent

At home in the States, people like to refer to me as “the Swede.” Some even mistake me for a Swedish exchange student on my campus and comment on my lack of an accent when speaking English. I also tend to think of myself as Swedish, even though I was born in the US. My mother was born and raised in Östersund but has lived in the States for 35 years now. Until a certain point in my childhood (I can’t say exactly when), I didn’t think anything of the fact that my mother sometimes speaks Swedish and I have a grandmother who is called “mormor” and speaks no English. I have a vague memory, though, of at some point becoming conscious of what it means to have Swedish heritage. I made the connection through the stereotypes I encountered on TV and in movies—hot, blonde babes in bikinis and tall men skiing through beautiful landscape while enjoying the benefits of the famous welfare system. It seemed to me like a good thing to be Swedish. From that moment on, I started telling anyone and everyone that I am Swedish. In my mind, though, I knew I wasn’t really Swedish. I had spent many summers in Sweden with my mother and mormor and saw the evidence all around me—I don’t like the outdoors enough to camp for more than one night, I’m more afraid of skiing than fond of it, it took me a long time to like lax, and I probably wouldn’t eat herring voluntarily on any other day than Christmas. To become truly Swedish, then, I knew I had to live in the country for some time. I decided to study abroad in Umeå so I could try to figure out what it takes to be one of them. Being that I had spent some time in the country before, I thought I knew what things were all about. I knew at least that ICA is the place to go for groceries, and that plain filmjölk and salted licorice are the most disgusting things in the world. I was well versed in the varieties of Swedish candy (my favorite being Ahlgren’s bilar), and I knew that fika means to have coffee and sweets. I knew how to speak some Swedish, and I even knew how to open the cardboard milk boxes. When I arrived in Umeå, though, I began to think that maybe things weren’t going to be any easier for me than for anyone else. My first day was a disaster. After getting off the bus at Ålidhems Centrum, my mother and I asked at least six different people how to get to Fysikgränd. Most of them said they didn’t know, and some of them gave directions that included descriptions of trees, small trash buildings, and bike sheds. Coming from the US, I’m used to directions that include cross streets, stoplights, turns at intersections, and street names. I couldn’t believe how one could ever navigate through the unmarked, curvy roads and alleys of Ålidhem. After making it halfway down Fysikgränd by chance and asking one last person mere meters away from my door for directions, I found an empty, dirty room with torn wallpaper that was to be my home for the next six months. I was overwhelmingly disappointed. Shortly after arriving, I was happy to find that another girl from the US had moved in next door to me. Before leaving home, I promised myself I would stay away from Americans while abroad, but in the moment, it was incredibly comforting to have a partner in all these new experiences. We got completely lost walking from Origo to Ålidhem, spent half an 26

hour taking the bus from centrum in the wrong direction, and walked through ankle-deep slush to get to ICA Maxi. After skipping the first day of orientation, my friend and I decided to go to the second day for at least a little while. To our surprise, we ended up making our two first friends in Umeå over lunch. For the next few weeks, it seemed like groups of new international students could be found waiting for friends around every corner in Ålidhem. With no more than an hour and a half of class per week, I had nothing else to do but attend every mentor group activity, international pub, or corridor party and keep meeting new people. I wrote e-mails home listing all the nationalities of my new friends. My new favorite thing to do was converse with people about differences in everything from language, politics, education, culture, and music to just being a student. Eventually, though, the friend-making process started to slow down. I was happy with the circle of close friends I found, as it seems that everyone else was because the mentor group activities struggled to survive. Somewhere in between the intense friend-making process and growing closer and closer to my new best friends, I forgot about my plan to become a real Swede. Instead of trying to find a way into a group of Swedish friends to uncover the real info about what’s what in Sweden, hanging out with my new international friends brought my attention to more nuances of Swedish culture that I had never noticed before. Two of my friends still can’t fathom the fact that you have to take a number to return your books at the library, and one of them got yelled at in ICA for eating one of the free, ripe bananas—he didn’t know they were for children only. Others are appalled that almost no one wipes down the exercise machines after they are done at IKSU, and the people from the US are absolutely amazed that you can take re-tests. Everyone was angry at the Systembolaget thing at first, but now our tolerance levels have gone down, and we just drink what is available in the grocery stores. Now, a month and a half before going home, the last thing on my mind is how Swedish I have become. Contrary to what I expected, living in Sweden has made me realize that maybe it’s not possible to shed the American half of my heritage. I have never felt so much like a typical American before. At first, I felt like I was shouting whenever I was talking in public places, and I am still devastated by the lack of super-size grocery stores and variety of good, cheap restaurants (I am ashamed to admit that I had to recently pull myself out of a weeklong strike against cooking for myself). What makes this situation confusing, though, is that when I go home, people will still call me “the Swede.” This does not mean that I am going to stop them, though, because my belief that it’s a pretty good thing to be Swedish has only been strengthened. Never before have my friends and I had so much time to drink coffee together, enjoy the sunlight, and travel. What being Swedish means to me, though, will probably be a little bit different. Instead of thinking about the potential I have to become a real, fashionable, well-traveled, happy Swede, I will think about the incredible friendships I made and the unforgettable experiences we had together while living in a country that was foreign to all of us. I already know, though, that I will have to constantly stop myself before asking my American friends, “Want to go fika?”

SKRIBENT: Anna Konrad LAYOUT: Anna Pohjanen


www.stat.umu.se

F ORTSÄTTNINGSKURSER I STATISTIK Statistik för framtiden

Studierna inriktas i hög grad på förståelse av de statistiska metoder som används vid olika moment av en undersökning. Datainsamling, analys samt tolkning av undersökningens resultat är viktiga steg att behärska. Som en integrerad del av detta lär du dig också att arbeta med datorprogram som är utvecklade för att vara till hjälp vid analys av olika data. För att kunna skriva och ta till sig vetenskapliga arbeten som innehåller statistiskt bearbetade data är kunskap om olika analysmetoder grundläggande. En ökad analytisk förmåga av kvantitativ information ger också konkurrensfördelar på en allt mer dataintensiv arbetsmarknad. Med en fortsättningskurs i statistik har du möjlighet att få: • djupare metodkunskap

• ökad analytisk förmåga • bättre förtrogenhet med programvara • högre anställningsbarhet De fortsättningskurser i statistik vi har att erbjuda är: - S OMMARKURS A2 För dig som läst de första 15 högskolepoängen i statistik på grundnivå (A1) och vill komplettera med ytterligare 15 poäng. Kursen ger behörighet till B-kursen i statistik. - A NALYS AV FINANSIELLA DATA Kursen ges på engelska och är valbar för studenter som läser på masternivå. Syftet med kursen är att ge studenterna tillgång till de analysverktyg och marknadsmodeller som används vid analys av finansiella data. Behörighetskrav är 15 högskolepoäng i statistik. - M ETODKURS Hösten 2008 ges en ny metodkurs på engelska. Behöriga att söka är alla som läser på avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten. Frågor besvaras av studievägledare Göran Arnoldsson, Statistiska institutionen, på telefon 090-786 52 12, eller e-post studievagledare@stat.umu.se . Statistiska institutionens hemsida finner du på adressen www.stat.umu.se .

27


Den IDEALISKA sommarjobbaren

Vägen dit SKRIBENT & LAYOUT: Anna Pohjanen

Juni månad har precis börjat och sommaren är här, det känns i hela kroppen och det enda man egentligen vill göra är att äta glass vid dammen. Samtidigt som allt är frid och fröjd och fåglarna sjunger utanför ditt fönster, så är det ändå något som ligger och gror. Du ska på intervju för årets sommarjobb. Eller ännu värre, du har inget sommarjobb, inte ens en chans att få komma på intervju. Hur gör du då? Bara lugn kära studiekamrat, Ekbladet har talat med Åke Nylén och hans kollegor på GE för att ta reda på hur man egentligen gör för att lyckas få det där sommarjobbet alla går och suktar efter. När du och personen i fråga träffas för eran första arbetsintervju, hur ska personen agera? – Jag uppskattar om personen är seriöst intresserad av GE, med andra ord påläst om GE. Personen i fråga ska gärna vara beredd på att presentera sig själv i ett koncentrerat format, så att jag snabbt kan bilda mig en uppfattning om personen. Under intervjun får personen mer än gärna ställa frågor om jobbet, något som tyder på intresse och framförallt att man har lyssnat på vad jag har sagt. Många gånger händer det också att personen är väldigt nervös, vilket är helt okej, istället för att försöka dölja det är det bättre att berätta hur det ligger till, då kan vi lättare jobba oss igenom intervjun tillsammans. Vilka egenskaper föredrar ni på GE hos en sommarjobbare/-vikarie? – Först och främst påbörjade/avslutade studier inom ekonomi, eventuellt erfarenhet från någon typ av finansiellt arbete men erfarenhet från alla typer av arbete uppskattas. Några av de viktigaste egenskaperna är att personen i fråga har självförtroende och är lugn, stresstålig, nyfiken, noggrann, kvick i tanke och handling. Sen är det viktigt att ha genuint intresse av att göra ett bra jobb och vilja se en framtid i företaget. Är det några särskilda referenser eller meriter som ni tycker är extra viktiga? – Det är alltid bra om personen har bra betyg, rekommendationer, skriftliga referenser från tidigare arbetsgivare, även om det rör sig om sommarjobb. Typen av arbete är mindre viktigt.

28

Hur ska man som anställd agera för att ha möjlighet att få komma tillbaka till er på GE? – Tillgängligheten under jobbperioden är mycket viktig liksom t ex tillgänglighet under studietiden. Med andra ord vill vi kunna använda personen under studieperioden då vi satsar en del på utbildning. Sen föredrar vi en person som är pålitlig och som har integritet Slutligen bör man visa stor drivkraft och lojalitet. Föreställ dig att du har anställt en person som under intervjun verkar vara perfekt för arbetet och sedan visar sig vara motsatsen, hur agerar ni på GE då? – Om det handlar om en sommarvikarie så vill jag säga att vi söker en alternativ lösning, tiden är ofta en kritisk faktor i detta fall. Det vill säga en kandidat ut – en ny in. Om det handlar om en fast anställning så har vi under provanställningen regelbundna avstämningar för att coacha och utbilda vederbörande. Skulle det ändå visa sig att personen inte fungerar/ passar hos oss så går vi skilda vägar. Slutligen, några viktiga tips till de studenter som i framtiden funderar på att söka sommarjobb hos er? – Besök oss på Uniaden, sök på GE Careers.com, personliga besök på kontoret kan även vara en ide, kontakta bemanningsföretag som uppger sig ha oss som kund.

Ekbladet sammanfattar några viktiga punkter 1. Var påläst om företaget, sök på företagets hemsida eller varför inte göra ett besök på närmaste kontor. 2. Om företaget är med på Uniaden, besök dem där! 3. Var aktiv arbetssökande, ställ frågor och lyssna aktivt. 4. Det är okej att vara nervös!


Sommarmode

med Anna och Freja

SKRIBENT/BILDER: Freja Andersson & Anna Krook LAYOUT: Anna Pohjanen KÄLLOR, MODEBILDER:Ellos & Lindex

Det är så underbart härligt att det är sommar igen! Solen lyser, picnic i parken, filmkvällarna har bytts ut mot härliga grillkvällar, känslorna spirar och (köp)lusten är större än nånsin! Detta kommer vi snegla lite extra efter i sommar...

Ingen har väl undgått den smått hysteriska 70-talstrenden som råder med bland annat vida byxor, blommiga blusar och flätor på allt från skor till hårband. Sommaren andas vintage och vi har därför, passande nog, gjort en guide till Umeås enligt oss bästa Second Hand butiker!

Klänningar; färgstarka, helvita, blommiga, prickiga… Till en kort skinnjacka eller jeansjacka.

Slumpen En mycket välfylld butik i en källarlokal Öst på stan. Här finns dam, herr och barnkläder och om du bara orkar leta kan riktiga fynd göras. De har även böcker, väskor, skor och husgeråd. Besöksadress: Nygatan 42, 90 330 Umeå. Myrorna En stor och mycket välsorterad butik. Förutom ett stort utbud av kläder har de mycket möbler, husgeråd, böcker, tidningar och inredning. Ta 8:ans buss mot Östra Ersboda och stig av vid Kylgränd så är du alldeles utanför butiken. Besöksadress: Gräddvägen 2 Umeå.

Ett par ljusa, utsvängda jeans tillsammans med ett par färgglada skor, gärna röda, blå eller rosa. Och så här matchar vi gärna dessa plagg

Kupan En mellanstor butik som ligger centralt mellan Rådhustorget och järnvägstationen. Här kan du fynda det mesta, men främst kläder. Besöksadress: Rådhusesplanaden 10-12, 90328 Umeå Gåvan Även här kan du fynda det mesta, men de har dock begränsade öppettider. Ligger precis som Kupan mycket centralt, så en sväng förbi här en shopppinglördag är att rekommendera. Besöksadress: Ö Rådhusgatan 2B, Umeå (nedanför Filmstaden).

Nätshopping Tyvärr är antalet klädbutiker i Umeå ganska begränsat, men utbudet av bra nätbuktiker är just nu enormt. Därför kan det kan vara svårt att hitta de rikigt bra sajterna. Om du har tröttnat på de vanligaste kedjorna eller helt enkelt bara vill handla bekvämt hemma i soffan så kika in på dessa sidor! Forever21.com En amerikansk klädbutik som även har nätsajt. Perfekt när dollarn är så låg. De har ett stort utbud och riktigt bra priser. Glitzy.se På Glitzy hittar du plagg som inspirerats av kändisarnas favoritkläder. Storlekarna är oftast små men det är å andra sidan priserna också. Asos.com Bra priser och stort utbud! French Connection, Sass & Bide och Replay är bara några av märkena som finns. Sidan är lättnavigerad och Asos är snabba att snappa upp nya trender. Store.delias.com Delias har en mix av kläder, skor och inredning. De har även många snygga bikinis. Americanapparel.se American apparel har bara en butik i Sverige och den finns i Stockholm. Gå ihop ett gäng och beställ sköna basplagg för en liten penning.


Det farligaste jobbet i Sverige är att vara renskötare.

Börsåret 2008 –

ett år att lägga på minnet? Vårens börsnyheter har översvämmats med orosmoln och diskussioner om subprime, amerikansk recession, finanskris, vinstvarningar och fondbolags jämförelsefusk. Hur ska vi som vanliga sparare göra nu - ska du som sparar och investerar fortsätta med detta och ska du som fortfarande ligger i startgroparna för att komma igång med ditt sparande sätta fart? Och ännu intressantare är frågan om vad som händer på börsen i höst. Visst har våren varit en svår period för oss aktie- och fondsparare, men att sluta spara sina pengar är inte rätt lösning på problemet. Något som många aktiesparare suckat över är att det i mångt och mycket varit psykologiska faktorer som styrt börsen och aktiekurserna mer än företagens faktiska prestationer den sista tiden. En ekvation som är svår att förstå för såväl småsparare som professionella investerare. Det enda du kan luta dig mot då det blåser snålt om sparpengarna och kurslistans siffror lyser röda är kunskap. Till skillnad från studier i ekonomi där tentan eller uppsatsen är slutmålet är målet för ditt sparande långt fram i horisonten och det som kan förändra din ekonomiska framtid radikalt. Du bestämmer själv om du vill få en riktigt bra privatekonomi eller en medioker dito full av panka stunder. Viktigt att komma ihåg är dock att efter börsnedgång har alltid börsuppgång följt, om man ser till historiken. För de som kan mest och vågar lära sig mest kan det vara möjligt att ge sparpengarna en rejäl skjuts genom kloka val inom den närmsta tiden. Förutom sunt förnuft kan jag bjuda på Unga Aktiesparares fem gyllene regler som ger dig möjlighet att just få ett framgångsrikt aktiesparande. 1. Förstå vad du köper – köp inte grisen i säcken En aktie är som bekant en ägarandel av ett företag, ändå köper förvånansvärt många aktier utan att ha den blekaste aning om vilket företaget är. Ta först reda på företagets affärsidé och produkter, på vilka marknader produkterna säljs och vem som är de främsta konkurrenterna och framförallt företagets framtidsutsikter. Tror du inte själv på företaget finns det ingen anledning att investera dina pengar i dessa aktier heller. 2. Håll dig informerad – bry dig om vad dina pengar gör och hur de mår När du väl köpt aktier i ett företag är det dags att hålla dig informerad om vad som händer inom företaget, på företagets marknad, med företagets konkurrenter och på övriga aspekter inom branschen som kan påverka företaget positivt eller negativt. Ett bra sätt är att följa med i nyhetsflödet i dagstidningar, affärstidningar, nyhetssändningar på TV, webbplatser med ekonominyheter, med flera. 30

Om du därtill tittar in på företagets hemsida för att uppdatera dig på pressmedelanden, andra nyheter, ekonomiska rapporter såsom årsredovisningar och delårsrapporter har du en så bra koll som möjligt på vad som är på gång. 3. Spara långsiktigt – ett lyckat aktiesparande handlar sällan om klipp, oftare om uthållighet. För att vara säker på att ditt sparande blir framgångsrikt bör du spara dina pengar i aktier på lång sikt. Om du måste ha dina pengar inom den närmsta tiden kan det var oklokt att placera dem i aktier och aktiefonder just eftersom börsen kan svänga och värdet på din placering plötsligt kan minska. Om du däremot kan avvara dina sparpengar i 4-7 år är aktier och aktiefonder en mycket bra idé. Då kan du avvakta att sälja tills du får en avkastning på din placering istället för att tvingas sälja till förlust eftersom du behöver pengarna vid just det specifika tillfället. 4. Spara regelbundet – vanor är till för att hållas Alla vill egentligen köpa aktier när de står lågt i kurs och sälja dem när de är står högt i kurs. Problemet är bara att veta när aktierna verkligen står högt eller lågt i kurs. Genom att investera regelbundet avlägsnar man problemet med ”rätt” tajming och utnyttjar istället börsens förmåga att stiga på sikt. Investerar man dessutom för samma belopp får man fler aktier för sina pengar vid varje investeringstillfälle så länge aktien sjunker i värde. 5. Begränsa risken Avkastning och risk är två begrepp som hänger ihop. Självklart vill alla nå höga avkastningar till så låg risk som möjligt. Viktigt är då att begränsa den risk du tar då du placerar dina pengar i aktier och aktiefonder. Begränsar risken gör du genom att köpa aktier i flera företag som verkar inom olika branscher och på olika marknader. Så tillbaka till frågan om vad som händer på börsen i höst. Precis som de flesta experter har inte heller jag ett rakt svar på den frågan. Jag är dock säker på att vi är mitt inne i ett oerhört intressant skede i världsekonomin just nu. Så oavsett om du vill göra bra investeringar eller om du vill bli en mer praktisk och insiktsfull civilekonom så bör du se till att följa med i nyhetsflödet och sätta dig in i rådande marknadsmekanismer. Börsåret 2008 kan bli något som vi minns som ett år fyllt av nedgångar, eller så blir 2008 året vi alltid kommer att minnas eftersom börsen plötsligt vände och kurserna stack rakt upp - vem vet. Kom ihåg att många framgångsrika (täta!) aktiesparare påbörjat sina aktieportföljer just i dystra börstider då aktierna står lägre i kurs än tidigare. Ditt nya spännande uppdrag blir att satsa på framtidens vinnare. Lycka till!

Therese Lundstedt Verkställande direktör Unga Aktiesparare


Läs psykologi! Vår introduktionskurs i psykologi ger… ...kunskap om människa ur ett individ- och grupperspektiv inom områden som personlighets-, social- miljö-, och kognitiv psykologi. För mer information om introduktionskursen (15 hp) www.psy.umu.se Anmälan sker via www.studera.nu anmälningskod UMU-21232 Kontakta gärna studievägledare, Anngelica Kristofersson, anngelica.kristofersson@psy.umu.se Tel: 090-786 5435

Institutionen för psykologi Telefon 090-786 50 00 www.psy.umu.se

Namn: Matts Östling Ålder: 25 Kommer ifrån: Falun Pluggar: psykologi Gillar: mina vänner Läs mer på: www.studera.umu.se


Vill Du förbättra dina utsikter?

En av huvudprofilerna vid Kulturgeografiska institutionen är ekonomisk geografi. Exempel på frågeställningar som berörs är hur det kommer sig att vissa platser har en bättre ekonomisk utveckling än andra? Vilka faktorer styr var produktion och sysselsättning utvecklas? Vid Kulturgeografiska institutionen kan Du komplettera din ekonomutbildning med att läsa våra fristående kurser med ekonomisk inriktning, både på grundnivå och avancerad nivå. Med en grundexamen i ekonomi är Du även behörig till våra masterprogram. Kurser på grundnivå Ekonomisk geografi 15 hp Ekonomisk geografi med inriktning mot handel & lokalisering 15hp GIS & rumslig analys 15 hp Samhällsplanering 15hp Introduktion till turism 15hp

Masterprogram Spatial planning & development 120hp Tourism 120hp

Välkommen med din ansökan! Läs mer på: www.umu.se/soc_econ_geography

Kulturgeografiska institutionen 32


Ekbladet hälsar välkommen

Ingen historia är den andra lik. Ibland brukar jag tänka att alla som jag möter på skolan bär på en alldeles egen berättelse om hur just de hamnade i Umeå. När jag skulle flytta hit var planen att jag skulle skaffa en etta, men ödet (och Bostaden) ville annat. Såhär i efterhand kan jag konstatera att ett rum i studentkorridor var det absolut bästa som kunde hända mig och jag är numera en stor förespråkare av studentkorridorer. Visst, tilldelningen av studentrummen är lite av ett lotteri, men på ett sätt är det också just det som är själva tjusningen med att bo i korridor. Under mitt första år i korridoren har jag lärt känna massor av människor som jag antagligen aldrig skulle träffat annars. Det slår till och med de skinande rena spisplattorna jag skulle haft om jag hade bott ensam, och då krävs det med andra ord mycket för att jag ska ändra åsikt! Det finns en rad olika föreställningar om Norrland och Umeå, säkert har du själv också en bild av hur Umebor och norrlänningar i allmänhet är och beter sig. Kanske ringer det möjligtvis en liten klocka om du hör ordet flanellskjorta? Ifall du fick titta på en svart bläckfläck, skulle du då se ett snötäckt landskap med isbjörnar utanför Umeås stadsportar? Jag vet inte, men jag är ganska säker på att oavsett dina tidigare erfarenheter har bilden av skotran, snusen och frusna män med badtunnor omöjligt kunnat gå helt obemärkt förbi. Huruvida alla de här föreställningarna har någon verklighetsförankring eller inte låter jag förbli osagt. Studentlivet i Umeå är något som helt enkelt inte kan förklaras - det måste upplevas! Under mitt första år som rookie har jag fått massor av nya intryck och erfarenheter (men vad hände med palten?!) och jag hoppas att ditt första år här på Handelshögskolan ska bli minst lika innehållsrikt. På de följande sidorna i tidningen har vi tänkt lite extra på just dig som snart kommer att bli, eller, beroende på när du läser detta, kanske redan är nybliven student på Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Jag hoppas att innehållet ska vara både till nytta och nöje för dig (men givetvis också för alla andra som kanske hunnit bli lite mer varma i ekonomskjortorna) och att du ska få ett litet smakprov av vad ett liv som student i Umeå har att erbjuda. Med förhoppning om en innehållsrik och spännande höst (och kanske också en liten bit palt?) Susanne Laitinen Redaktör

SKRIBENT & LAYOUT: Susanne Laitinen

33


Välkommen till Umeå!

På campus händer det rätt ofta att man springer på människor som man inte vet vilka de är, men som ändå känns bekanta på något sätt. I nio av tio fall brukar det bero på att man antingen känner igen dem från E-puben eller för att de går på samma spinningpass som man själv. Och det är just det som är charmen med Umeå - det är nära till både natur och nöjen vilket också många av studenterna uppskattar. Och oavsett om du hellre går på coren än kåren (det har faktiskt hänt att folk hört fel!) så finns det alltid något att göra som passar just dig. Välkommen till Umeå! Umeå är allmänt känt som björkarnas stad, men efter en tid på Umeå Universitet känns det lika mycket som cyklarnas stad. Med 29 000 studenter blir det en hel del cyklar, men vad gör det när det finns hela 18 mil cykelväg att susa fram på. Det som är så bra med Umeå är att allt ligger, om inte inom gångavstånd, så i alla fall inom cykelavstånd. Valet av transportmedel är högst individuellt, de flesta väljer dock att ta sig fram med cykel. Om du inte har någon cykel och ekonomin inte tillåter några större utsvävningar kan en modell äldre (men med desto högre 34

gemytfaktor!) vara ett nog så bra alternativ. Det går alltid att hitta någon som vill sälja sin gamla cykel, så håll utkik under insparken! Och oavsett vad du läst i glossiga broschyrer är följande ett faktum: Fulaste cykeln vinner! För den som tycker om träning och friluftsliv har Umeå mycket att erbjuda. Här finns sammanlagt hela 40 mil skidspår och 16 mil motionsspår. Runtomkring stan finns flera träningsanläggningar och i anslutning till campusområdet ligger IKSU, Europas största friskvårdsanläggning. Här finns det mesta, allt från beachvolley till pilates, endast inom en armlängds avstånd från universitetet. Vid Nydalasjöns friluftsområde finns också möjlighet att grilla och

fiska och den som vill kan hyra en bastuflotte. För dig som kanske föredrar en annan form av utgång än den till Nydalasjön finns det ett stort utbud att välja på. På campusområdet är det självklara valet ekonomernas egen E-pub. För den som är sugen på att mingla utöver programgränserna finns på campusområdet även Corona, Nationernas Hus (NH), Läkarvillan, teknikarnas Origo och jägmästarnas Skogis. Fler uteställen finns inne i centrum, men åldersgränser och priser skiljer sig från de på campus. Efter helgens aktiviteter kan den som är fikasugen bege sig till Skogis som också håller öppet på söndagarna för det sedvanliga Skogisfikat. Hög mingelfaktor och fika till studentpriser gör Skogis till det perfekta bakishaket.

Här finns sammanlagt 40 mil skidspår och 16 mil motionsspår.


På campusområdet är det självklara valet ekonomernas egen E-pub.

Det kan också vara värt att nämna att Umeå satsar på att bli Europas kulturhuvudstad år 2014. Exempel på aktiviteter är Umeå Open, landets största inomhusfestival, som av Aftonbladet kallats för ”en av landets coolaste festivaler” och projektet Kultur på campus, som två gånger i månaden gratis anordnar olika aktiviteter. Den som håller ögon och öron öppna kommer att upptäcka att det finns en mängd olika andra arrangemang under hela året med massor av olika workshops och föreläsningar. Kanske lyckas du pricka in en föreställning med lokala humorgruppen Klungan (aktuella med Mammas Nya Kille på P3) eller någon av stans andra förmågor. Tycker du om att själv stå på scen får du inte missa Kulturnatta, Umeås största återkommande kulturarrangemang. Annars kanske lite studentspex vore något? Om du vill veta mer om Umeå har universitetet samlat olika aktuella länkar på sin hemsida. På HHUS hemsida www.hhus.se kommer det också att finnas information om olika arrangemang.

S N A B B A F A K T A om umeå Visste du att... Umeå har för närvarande 111 990 invånare. Befolkningens medelålder är 37,9 år. Umeå blev utsett till Årets studentstad 2006 av Sveriges Förenade Studentkårer SFS. Årets modebutik ligger i Umeå. Medeltemperaturen är -8,5 grader under januari-februari och +14 grader under juni-augusti. Det genomsnittliga antalet soltimmar är 1 782 per år.

SKRIBENT & LAYOUT: Susanne Laitinen


Ekbladets guide till olika

boendefor mer

Korridor, hyresrätt, bostadsrätt? Egen lägenhet, sambo eller kollektiv? Studentlivet står runt knuten, vilket i sig är ett stort steg men som även kan innebära att du ska flytta till en helt ny stad eller för första gången bryta dig ut ur föräldrarnas näste. Nu är det alltså dags att bestämma sig och det finns mycket att ha i åtanke vid val av bostad. Det handlar om allt från hur din ekonomi ser ut till hur du bäst skulle trivas och vilka krav du har. SKRIBENT: Karolin Holmbom LAYOUT: Susanne Laitinen

Studentkorridor Det första som dyker upp när man tänker på studentlivet är givetvis att man bor i korridor. Detta kan vara bland det billigaste alternativet med en hyra på ungefär 2 300kr/månad med en betalningsperiod på 10 månader. I en korridor har man ett rum på cirka 20 m2 med eget badrum. Rummet är inrett med säng, skrivbord, bokhylla och fåtölj m.m. Man delar kök där det finns det mesta som behövs i köksväg. Städningen sker efter ett schema gällande vem som ska städa vad och när. Det kan krävas lite tålamod att ha denna bostadsform, rummen är små och att man delar kök gör att det krävs att alla tar lika stort ansvar, vilket är sällsynt. Det finns alltid någon som tror att disken försvinner av sig själv, inte ”orkar” torka bort sina brödsmulor och (värst av allt) tomatsåsen på spisen. Kontra detta har vi då ”korridorsmamman”; alla vet vem denne person är som lämnar köket skinande, vilket innebär att man gärna har städvecka efter denna person. Han/hon är den som klagar och gärna skriver lappar som kan lyda: ”Er morsa bor inte här!” och ”Vi måste ha krismöte, det ser ut som skit här!” etc. Även om ”korridorsmamman” är den så kallade bitchen så är han/hon en stor del i att saker och ting blir gjorda. Detta medför att alla trivs bättre, ingen gillar att laga mat i en svinstia eller när det luktar rutten fisk i korridoren. Många kan se nackdelar med att bo i korridor, 36

rummen är relativt små och man har kontor, sovrum och tv-rum i ett och samma rum. Sedan går det inte att laga mat naken (om detta skulle stå högt på prioriteringslistan vid val av bostad). Det kan även vara ganska lyhört på natten om grannen är eller sover med en så kallad ”jasägare”, detta ger ett gott skratt i korridoren men natt efter natt kan det bli påfrestade (speciellt under tentaperiod). Korridoren har dock sina fördelar, man lär känna människor som man aldrig annars skulle ha pratat med och inser vilka underbara människor detta är. Därför är detta att rekommendera för de som flyttar till staden ensam och vill lära känna andra människor än de i klassen. Det är även lämpat för de som flyttar långt och kanske inte är säker på om de ska bo kvar. Då slipper man dra med sig möbler och har endast en månad i uppsägningstid. Korridoren är som ett stort kollektiv där man har korridorsfester, bakdagar och filmkvällar ihop – om man ger sig den på att verkligen lära känna de man delar korridoren med. En annan stor fördel är att det alltid finns matvaror att låna om man inte orkar gå till affären. Är det så att man inte vill ha denna extrema sociala nivå så finns alltid alternativet att välja ett rum med kokvrå, vilket kan vara skönt med tanke på att man slipper se andras skit när man ska laga mat. Baksidan av detta är dock att det krävs lite mer för att få samma närhet i korridoren i jämförelse med om man delar kök. Vill man ha eget kök men samtidigt bo i korridor är

detta ett alternativ, men det är dock ett tips att ändå arbeta på relationerna med dem man bor i närheten av. De är ofta sjukt roliga människor som inte är sena på en efterfest. Hyreslägenhet eller studentlägenhet? Att ha en hyresrätt innebär att man inte äger denna själv utan betalar för att hyra den. Önskar man nya tapeter eller köksluckor har man möjlighet att påverka, man måste dock ha hyresvärden samtycke. Det ingår även service, vilket kan vara bra om kranen läcker eller elementet krånglar – alla är ju inte lika händliga som Martin Timell. Att hyra en lägenhet kan vara ett bra alternativ om du är vill bo själv, i kollektiv eller sambo. En studentlägenhet är ofta ett billigare alternativ än hyreslägenheten eftersom hyran är fördelad på tio månader samt att el ingår. Man har dock inte samma inflytande över lägenheten som man kan ha i en hyreslägenhet. Notera att man måste vara antagen till sin utbildning för att söka dessa lägenheter plus att det kan krävas fler sparade ködagar. Flyttar du ensam och känner att du vill ha ditt eget är hyresrätten/studentlägenheten ett bra alternativ. Eftersom man bor ensam innebär detta en högre grad av självständighet. Det finns ingen som säger vad du ska göra eller hur; du får själv välja vad du vill se på tv, göra dina egna personliga saker utan att någon ser och du kan äta makaroner med smält After


Delat ansvar Bor man tillsammans får man lära sig att leva med varandras (o)vanor. Tandkräm på handfatet. Till exempel. Korv i kubik En fördel med att bo i egen lägenhet jämfört med studentrum är att man inte behöver dela kyl och frys med någon annan.

vuxenpoäng Ekonomen ser genast fördelarna med att vara sambo. Ju hungrigare sambo, desto större bonuscheckar.

eight som sås (om man det önskar). Ingen kan döma dig! Detta kan verkligen tolkas som den ultimata friheten i bostadsform. Nackdelen kan vara att du är ensam och lagar mat endast åt dig själv, men se till att bjuda hem vänner på middag så ofta som möjligt för att förgylla kvällen. Det kan vara smidigt att ta en lägenhet tillsammans med sin pojkvän/flickvän, man binder inte upp sig och kan dela på allt. Här kan man dra ner på kostnader genom att man delar på det mesta. Känner man för att stanna hemma en lördagskväll när alla kompisar ska ut och festa finns alltid ursäkten ”myskväll med min sambo”. Detta är kanske inte alltid lika uppskattat av vännerna men sådant är livet. Sambolivet innebär att man måste ta hänsyn till en annan person och anpassa sig till alla de ovanor denne kan tänka sig ha. Alla måste någon gång ha önskat att man har någon som tar hand om en när man är sjuk eller att ha någon att åka och storhandla med på söndagsmorgnarna? Här har man en möjlighet att testa detta och ta ett ytterligare steg in i vuxenlivet. Man bör dock ha i åtanke att sambon kan ha sina egna ovanor som man måste lära sig att älska eller så är man den dominanta i förhållandet och ser till att flickvännen/ pojkvännen slutar med dessa. Värt att fundera över är om den ena parten studerar och den andra arbetar, hur påverkar detta era liv?

Korridoren har dock sina fördelar, man lär känna människor som man aldrig annars skulle ha pratat med och inser vilka underbara människor detta är.

Kollektiv

Bostadsrätt

Sugen på att bo tillsammans med fler människor, i ett så kallat kollektiv? Detta kan vara en nödlösning som man hittar på blocket eller så bestämmer man sig för att flytta ihop med sina vänner. Man har eget rum, gemensam städning och olika hyllor i kylen, det blir en minikorridor. Bor man i kollektiv är det ofrånkomligt att inte reta sig på sina ”roomies”, man har aldrig bott med dessa förr och det är nu man verkligen lär känna dessa personer och hur de fungerar. Det finns ofta tendenser till ”latmasken” och ”korridorsmamman” även i ett kollektiv, men här tillkommer även ekonomen – den som har hand om hyran och resterade i hushållet, allt ska delas lika. Det är en social nivå på detta liv; alltid någon hemma när man kommer hem, alltid någon att se film eller styra upp fester med. Man blir varandras komplement om det är någonting som behöver fixas och man kan alltid låna ingredienser till matlagningen. Nackdelen är att man ibland kan önska en lugn stund, till exempel när man tar sovmorgon och en rumskamrat knackar på dörren och frågar ”Ska vi träna?” eller ”Ska du med och köpa glas till köket?”. Sedan är det ofrånkomligt att alla får reda på om man lyckats få napp på krogen, men frågan är om det är mer synd om den inneboende eller den som har följt med hem?

Genom att köpa en bostadsrätt köper man rätten att nyttja en bostad. Medlemmarna i en bostadsrättsförening äger tillsammans hela fastigheten. Det kan vara en investering vilken man har chans att göra en vinst på. Eftersom man själv äger en bostadsrätt finns det stora möjligheter att göra de ändringar man önskar. Man har dock ett större ansvar för skötsel och underhåll och det krävs ofta ett banklån, vilket innebär låneränta. Detta är ett bra alternativ om du ska bo där en längre tid eftersom man inte kan säga upp lägenheten när man vill. Det kan även vara lägligt om du nyligen sålt en bostadsrätt och vill investera i en ny.

Att tänka på... Glöm inte hemförsäkringen! Det är många som tror att den följer med från föräldrarna, men detta bör du kolla upp. På www.bostaden.umea.se kan du hitta information som kan vara bra att veta innan du flyttar in.

37


INSPARKEN 2008 SKRIBENT: Insparkskommién LAYOUT: Anna Pohjanen

Redan morgon! Vad tusan ska man ta på sig då?! Tandkräm på tröjan första dagen, så jävla typiskt!! Vad gör jag här egentligen? En helt ny stad, nya människor, känner ingen.. I fjärran land, långt långt bort från tryggheten.. Helt åt skogen lost.. Vart ligger hum-huset egentligen och vad är det för något? Vad innebär inskrivning? Varför kortar alla av orden hela tiden!? Hade jag vetat vad det lilla fotografiet skulle användas till skulle jag inte använt det med polarna från Kos sommaren 04.. Tusen frågor snurrar runt i huvudet.. Shit vad mycket folk det står där. HJÄLP! Detta är ju den nervösaste första dagen någonsin!.. Värre än första dagen man mötte de stora niorna på högstadiet.. Nu vänder jag och tar första bästa flyg hem! Nej, kom igen! Nu är det bara att räta på ryggen och göra bort första dagen som student på USBE, Umeå University of Business and Economics. Oj vad seriöst det låter!.. Lika bra att kalla det för Handelshögskolan! Vi i Insparkskommittén 2008 vill hälsa er alla nya studenter på Handelshögskolan i Umeå tusenfaldigt välkomna till början på ert nya liv! Vi förstår att nervositeten är på topp. Vi minns själva den första dagen i skolan, alla fjärilar i magen, avsaknaden av trygghet och all förvirring som aldrig tycktes ha något slut. Det vi så här i efterhand dock minns starkast är alla otaliga förväntningar som fanns på skolan, staden, människorna och sist men absolut inte minst insparken! När ni kommer den första dagen har vi ägnat många ändlösa nätter för att se till att Insparken 2008 ska bli den bästa, roligaste, galnaste, absolut mest minnesvärda någonsin. Allt detta för att alla ni nya studenter ska få en så bra start som möjligt på en av de bästa perioderna i era liv. Vi vet att det går otaliga mardrömsrykten och vandringsägner om olika insparkar i Sveriges universitets historier. Vi vill härmed dementera alla dessa rykten om er kommade inspark. Det omtalade klädsträcket är ingenting ni behöver oroa er för att få uppleva. Visst, Insparken 2008 kommer att vara helt galen, men med detta menar vi dock galet rolig. Vårt mål med denna intensiva start av er första tid på universitetet är att se till att alla nya studenter, ”rookiesar” som ni kommer att kallas, får en grundkurs i hur det är att vara student och allt som kommer därtill. När vi är färdiga med er ska ni förhoppningsvis ha bättrat på ert kontaktnät i Umeå, ordet sittning ska finnas i ert vokabulär, ni ska veta hur man under en sådan tillställning beter sig och ni ska ha hyfsad koll på hur ni hittar på Universitetet. Framför allt kommer vi aktivt jobba för att ni efter denna inspark kommer ha mängder av roliga minnen att bära med er! De dåliga minnena av er första studietid får tentor och annat tjoller stå för. Vi i kommitén har organiserat hela grejen men till vår hjälp för att kunna integrera er alla på bästa möjliga sätt har vi tagit hjälp av tidigare års rookisar, det vill säga era kommande faddrar. Dessa ska ni utnyttja till fullo! De kan ge er tips om var det billigaste kaffet finns, var de snyggaste studenterna hänger (ekonomerna så klart), hur man röjer bäst på E-puben (E-puben är det enda rätta) och vilka bussar som går till stan (fast där hänger man aldrig för det är utanför campus). Det är faddrarna ni ringer när ni virrat bort er en natt under insparken och inte vet mer om er lokalisering än att ni står brevid ett rött litet cykelskjul. Kom ihåg – ingen fråga är för dum att ställa, det kommer alltid vara någon som ställt en dummare, mest troligt faddrarna själva! Om ni har tur och skapat en god relation till era faddrar kanske ni får köpa kurslitteratur av dem för en billig kosing under ”bokbytardagen”. Dock har Ludwig redan eldat upp sin statistikbok.

38

Att ni inte känner någon spelar ingen roll, situationen är densamma för de flesta. När vi är klara med er kommer ni känna er socialiserade, trygga och förväntansfulla inför universitetslivet och allt vad det innebär. Ni kommer få svar på alla era frågor och ha en massa roliga minnen att skratta åt senare! Vi vill understryka att hela Insparken är frivillig och att ni rookisar själva bestämmer vad ni vill vara med på. Erfarenheten säger dock att man ångrar sig om man istället prioriterar sängen eller dylikt. Sova gör man efter insparken! Insparken är det ni minst av allt vill missa under studietiden då den helt är gjord för er skull för att ni ska få en så bra start som möjligt! Vi i insparkskommitén och alla faddrar ser verkligen fram emot att ta emot er med öppna armar och tillsammans dra igång den största insparken i USBEs historia. Låt oss tillsammans göra den oförglömlig! Det är bara att tagga till och ladda sovkontot för nu är det inte länge kvar. Insparken 2008 drar snart igång med ett schema fullspäckat med en massa roligheter, information och tok så att ni på bästa möjliga sätt kommer in i universitetslivets alla hörn! LATER! Besök oss på www.hhus.se/inspark

Våra bästa tips inför Insparken 2008: - När insparkskommittén talar så lyssnar man om inte annat uppmanas. - Ta med en cykel till insparken annars blir du tvärt ifrånåkt! - Kön till mikrovågsugnarna är alltid längre än du tror! - Sms:a låna för att ha råd med fika i Lindellhallen. - E-puben steker, det är här drömmar möts. - Sms som skickas efter 02.00 gills inte. - Intagen dryck återtages ej. - Hemresor betalas av er själva, utom i undantagsfall, då vederbörande får åka på statens bekostnad. Se strafflagen 10 kap 11§. - Att vara aktiv i HHUS är ett steg i rätt riktning. - Ha på er antagningsbesked samt kvitto på erlagd kåravgift under hela insparken! - Kom ihåg att insparken blir vad NI gör det till. Vi är laddade till tusen och om det kommer 275 nya studenter som är lika laddade som oss kommer det bli ganska så najjs!


INSPARKEN 2008 ”Insparken 2008 bäddar för många överraskningar” Frida Rimark, Service managementprogrammet

“Old enough to know better but to young to give a damn” Malin Larsdotter, Service managementprogrammet

Norrländska ända in i själen, lekfull, blir lätt röd i ansiktet, kan vända på ögonlocken och sätta fötterna bakom huvudet, den i insparkskommittén som kortar av orden mest, hatar att förlora mot Ludde.

“Live your life as if it was your last day...”...ångesten kommer ändå inte förrän imorgon. - Caroline Stark, International businessprogram

Frusen, fnissig och frigjord, blir ännu rödare i ansiktet än Malin, kan jonglera med eld men inte vifta på öronen. Den i insparkskommittén som bryter på en okänd sydländsk dialekt.

  “Losers always whine about their best. Winners go home and fuck the promqueen” - Pär Jonsson, Handel och logistikprogrammet

Busig, norrlänning (klipper ord nästan lika bra som Malin), rödtott, singel, singoallakex-malare, hockeyfan, skrattig, inga gränser.

”Hemmarnsägare” - Ludwig Sikström, Civilekonomprogrammet

Lagom seriös grabb från norrlands huvudstad, gör allt för att inte missa någon United match, den i insparkskommittén med mest skägg, gillar rosa overaller och har ett fantastiskt skratt (enligt oss övriga).

Oekonomisk icke statistiker som kör traktor, dricker lådvin & gräver gropar. Gör allt i absolut sista stund, hatar katter, älskar afterski.

39


Med vårspring i benen och solsken i blick - eller att leva efter devisen ”det är inga konstigheter”

Text & Layout: HHUS Ordförande Fia Eriksson FOTO: Samuel Bengtson

Varje år vid ungefär samma tidpunkt infinner sig ett lyckorus utan dess like i min lilla kroppshydda. Det fnittras, skrattas och smids planer inför de kommande sommarmånaderna, samtidigt som en liten gnutta vemod kliar någonstans inne i hjärtat. Ytterligare ett år har förflutit och det dröjer nu flera månader innan man får träffa sina hjärtevänner och kurskompisar igen – det är också ungefär vid denna tidpunkt det brukar vara dags för en liten självrannsakan.

saker som från början kändes som olika grader av helvetet skapar nu ett lyckopirr i min mage, och jag börjar trivas nu – ordentligt. Efter en månads överlämningsperiod med Petter Agestam (f.d. ordförande) har talesättet ”det är inga konstigheter” fått en ny innebörd för mig – och det är väl bara att erkänna, att det faktiskt inte är det. Några konstigheter, alltså. Oron har bytts ut mot glädje och en vilja att skapa största möjliga studentnytta – och det är också det jag kommer att jobba för tillsammans med styrelsen, ledningen och alla hundratals eldsjälar under det kommande året. Jag både hoppas och tror att den entreprenörskapsanda och glöd som funnits hos USBE-studenter under åren, kommer att bli ännu starkare under det kommande året – och att vi fortsätter inspireras av studenter och alumner som genomfört fantastiska projekt och lyckats bra i arbetslivet. Akrem Abdu gick till final i Årets Ekonomistudent 2007 som arrangeras ”helt plötsligt står man där, och inser årligen av Öhrlings PWC och Caroline Glansén arbetar som marknadschef på Svenska Spel. Frida Berglund blev att man inte komerbjuden en tjänst som marknadskoordinator på Cult mer ihåg hur det Design redan innan hon avslutat sin utbildning tack vare var att vara ledig” sin blogg Husmusen, och arbetar idag på reklambyrån Valentin&Byhr som projektledare – detta är bara några i mängden av företagsamma och kreativa USBE-studenter. Nästa år kanske det är du som tar emot priset för Årets Ekonomistudent, eller får besked om att drömjobbet äntligen är ditt! Höstterminen kommer att bli intensiv och alldeles fantastiskt spännande – inte minst för alla er som sökt till en av civilekonomutbildningarna här vid Handelshögskolan i Umeå. Ni är i minst sagt gott sällskap - Högskolan du valt är både EQUIS-ackrediterad och ett av de sex lärosäten i Sverige som har rätt att utfärda Civilekonomexamen, och du kommer att märka att människorna runtomkring dig, såväl faddrar som klasskompisar, är både driftiga och fantastiskt kreativa. Tillsammans bildar vi ekonomstudenter studentföreningen HHUS som anordnar alltifrån sittningar och fotbollsturneringar till vinprovningar och världsomspännande projekt.

Varje höst, lagom till skolstarten, brukar jag nämligen skriva en lista med mina mål för det kommande året, och när vårterminen når sitt slut är det då alltså dags att ta fram listan och försiktigt läsa igenom den punkt för punkt. Ibland får jag lämna kvar punkter, revidera listan eller (och det här gillar jag allra mest) bocka av punkter jag faktiskt klarat av. En av de punkter jag med bravur kan bocka av från 2007/2008 års lista är ”jag ska söka en post i HHUS styrelse” – efter många sömnlösa nätter och flera veckors energikrävande funderingar slog jag tillslut på stort och sökte posten som Ordförande, och vann. Oförberedd och alldeles fantastiskt glad höll jag mitt första och förmodligen sämsta tacktal i HHUS historia – jag höll bokstavligt talat på att hoppa ur brallan av lycka över valsegern, och det var också det jag sa. Inför en fullsatt E-pub. Ända sedan valresultatet presenterades på den där EPP’n i mars har orden ”ny” och ”nytt” fått spela en stor roll i min vardag. ”Ny ordförande”, ”nytt ansvar”, ”nya rutiner”, ”nystart”, ”ny (tillika min första) kavaj” och ”nya saker att oroa sig för”. Och oroat mig är precis vad jag gjort; för möten, representation och ansvar. Men de 40

Men innan hösten nalkas är det dags för ett välbehövligt sommarlov – och trots att det är en rejäl överdrift att kalla det ’lov’ då majoriteten av oss spenderar de soligaste månaderna på ett kontor någonstans i Sverige, så är det ändå en sjukt skön (och märklig) känsla att inte behöva läsa högar med kurslitteratur eller ständigt ha den där gnagande pm-, seminarie- eller tentaångesten i bakhuvudet. Helt plösligt står man där, och inser att man inte kommer ihåg hur det var att vara ledig. Och ljusskygg har man blivit, för att inte tala om snål (att titta efter Euroshopperprodukter har blivit närmast en reflexmässig handling). Det är med vacklande små steg man trippar ut ur studentlägenheten, låser dörren och åker hem till mamma och pappa och försöker acklimatisera sig från studentlivet. Efter några dagar inser man att nu.. nu är jag ledig, och det är ungefär i det läget det faktiskt är helt tillåtet att hoppa ur brallan av lycka, bokstavligt talat – i alla fall för att byta till ett par schyssta shorts. Det är i alla fall vad jag kommer att göra. Det är inga konstigheter, som herr Agestam skulle ha sagt. Vi ses till hösten – bruna, sjukt snygga och redo för en ny termin! Trevlig sommar!

Fia Eriksson, Ordförande HHUS


Du är en talang på väg ut i världen Och vi ger talanger en värld av möjligheter

Vilket sammanträffande! Vi vet att vår framtida framgång handlar om att lyckas vinna de bästa talangerna. Nu söker vi dig som är nyutexaminerad ekonom och tillhör de som utmärker sig. KPMG finns i 145 länder och 700 städer och kan erbjuda dig en värld av möjligheter, internationella erfarenheter och en karriär utöver det vanliga. Våra krav är höga, i gengäld satsar vi helhjärtat på din utveckling. Professionellt och personligt, från dag ett. KPMG är ett av världens ledande företag inom revision, skatt och rådgivning. 2007 utsågs vi till Årets Revisionsbyrå och Global Firm of The Year. Det är våra kunder som driver oss att se och vända utmaningar till nya affärsmöjligheter. Att hela tiden vilja bli bättre. Välkommen till din nya framtid. Ansök på kpmg.se/student

aastroem.se / tbk.se / foto: Getty Images

© 2008 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.


SKRIBENT/LAYOUT: Marie Stomberg Ett av alla de framtidsavgörande val ni ska göra handlar såklart om vilket utskott ni ska välja att engagera er i – för visst är inte frågan om ni ska engagera er, utan snarare var eller på vad ni ska lägga ert engagemang. Trodde väl det! För er som ännu är osäkra och som tycker att HHUS verkar vara en stor och snårig djungel av spännande möjligheter kommer här räddningen. Gör Ekbladets eget utskottstest och få svar på vilket utskott som passar just dig. Ringa in det alternativ som passar bäst in på dig. 1. Som person beskrivs jag bäst som 1. En riktig nattuggla – jag älskar att kasta mig ut i helgkvällens vilda äventyr 2. Siffertokig, att inte få upprätta en budget på en vecka ger mig abstinens 3. Personen med koll, det ´happening´ som undgår mig existerar förmodligen inte 4. En klasskompis som värnar om det som allting på universitetet i grund och botten handlar om - utbildning 5. Kontaktsökande – jag känner mig som fisken i vattnet när jag får utvecklas genom möten med min framtida hemmaarena – arbetslivet! 6. Social – jag brinner för att skapa sociala mötesplatser som förgyller tillvaron för studenterna 2. De ord som bäst beskriver mig är

3. Jag skulle passa bäst som programledare för 1. Baren 2. Lyxfällan 3. Programledare? Jag står hellre för marknadsföringen i reklampauserna 4. Utbildningsradion 5. Aktuellt 6. Festfixarna 4. Om jag befann mig på en öde ö skulle jag helst vilja ta med mig 1. Sugrör och drinkparaply – har ni provat Piña Colada? 2. Min soldrivna och högst avancerade miniräknare 3. En enorm affisch med texten ”SOS”, förhoppningsvis ger det information nog åt förbipasserande. 4. Alla mina härliga klasskamrater 5. Mitt visitkort 6. En sångbok och ett glatthumör 5. När jag utför någonting så är det viktigaste för mig 1. Att jag får uppleva lite fart och fläkt samtidigt som jag har roligt 2. Att det får ta den tid det tar så länge det blir väl utfört 3. Att det jag vill förmedla har nått fram 4. Att mina medmänniskor är nöjda med standarden och kvaliteten på det utförda 5. Att jag gjort ett intryck som bygger broar mellan mig och framtiden 6. Att alla berörda har haft roligt

1. Festglad och kvällspigg 2. Ekonomisk och noggrann 3. Informativ och vägledande 4. Engagerad och idérik klasskamrat 5. Kontaktsökande och formell 6. Social och kreativ

Sociala utskottet

Informationsutskottet

(FLEST SEXOR)

(FLEST TREOR)

För någon med din förmåga att hålla sig to-date är val av utskott mycket enkelt – informationsutskottet söker efter just dig! Här får du möjligheten att se till att alla vet vad som händer runtomkring dem. Metoderna är flera och vi är övertygade av att någon av dem kan passa just dig. Tycker du om att skriva eller illustrera, är du duktig på hemsidor eller har du goda idéer för hur ett nyhetsbrev utformas på bästa sätt? Marknadsföring är nyckelordet. Gör informationsutskottet en tjänst och sök!

up-

Pubutskottet (FLEST ETTOR)

En social, glad, kreativ person som tycker att nöje och fritidsaktiviteter är lika viktiga för den personliga utvecklingen som studierna. Låter det som du? Här har du ditt kall! I sociala utskottet får du en möjlighet att främja studenters välbefinnande genom att anordna en rad möten i sociala sammanhang. Har du en idé om hur en rolig dam- eller herrmiddag ska anordnas, eller funderingar kring ett sportevenemang du skulle vilja genomföra? Anmäl dig till sociala utskottet och du kommer garanterat känna att du fått förgylla tillvaron för studenterna på Handelshögskolan.

Att få ha dig som medarbetare vore rena drömmen för E-puben. Som delaktig i E-pubens verksamhet får du chansen att bidra till studentnyttan genom att stå bakom portarna på ekonomernas hetaste uteställe då de öppnar om helg- och efterpluggpubskvällarna. Här kommer Du kommer garanterat att ha roligt, träffa nya människor och ha en otrolig koll på Näringslivsutskottet senaste nytt efter helgens bravader. Sysslorna och (FLEST FEMMOR) arbetsområdena är många och med dina egenskaper kan du garanterat bli hur duktig som helst på alla de Med ditt sinne för kontaktmöjligheter näringsliv och delar som E-puben består av. Har du alltid undrat hur Utbildningsutskottet studenter emellan är du som skräddarsydd det är att stå (FLEST FYROR) för HHUS eget näringslivsutskott. Här får p å a n d r a Ekonomiutskottet du aktivt arbeta med att främja kontakten sidan baren (FLEST TVÅOR) D u g o d e k l a s s k a m r a t . D e t ä r e n och servera mellan företagslivet och studenterna. klassrepresentant eller utbildningsbevakare dina kompisar, Ekonomiutskottet är helt rätt utskott för dig. Med Visst är det viktigt för dig att minska som dig, varje klass söker. Kom ihåg att en tveka inte att ditt sinne för siffror och noggrannhet kommer du avståndet mellan dig som student och av de viktigaste uppgifterna HHUS har på anmäla dig! garanterat att ha någonting att tillföra i föreningens det verkliga arbetslivet? Genom en plats i sitt bord är att följa upp undervisningen, ekonomiska verksamhet. Här kommer du att få din näringslivsutksottet får du en chans att jobba detta viktiga arbete kan och bör du bli en del beskärda del utav bokföring, bokslut, årsredovisningar, för att utskottet ska fungera som en bro av. Inom utbildningsutskottet har du goda skattedeklareringar och faktureringar. Plocka mellan studentlivet och framtida arbetslivet, möjligheter att jobba med flera uppgifter, fram miniräknaren och känn dig som hemma helt bland annat genom företagspresentationer, såsom att representera studenterna på viktiga arbetsmarknadsdagar, casetävlingar och enkelt. möten, jobba med kursutvärderingar, vara idébank sportaktiviteter. Har du inte bestämt dig åt dina lärare och institutioner lokalt vad gäller för vad du ska söka så har du med andra utbildningsfrågor, eller på nationell nivå (U9). ord svaret här. 42

n


HHUS-trädet hhus är DIN studentförening. En studentförening med så mycket verksamhetsgrenar att det passar de flesta. Nästan alla som läser vid Handelshögskolan i Umeå är eller har varit engagerade i någon del inom HHUS. HHUS-Trädet visar de nio personer i HHUS Styrelse. Valet genomförs i april och alla som läser ekonomi kan ställa upp i valet. Det mörkgröna området är ledningen som leder hela föreningens verksamhet. Här finns allt från Klubbmästare till Utbildningsbevakare. Det ljusgröna området består av alla eldsjälar som står för den verkliga verksamheten, det är eldsjälarna som gör HHUS till den fantastiska föreningen som den är.

utbildningsutskottet

pubutskottet

ekonomiutskottet

näringslivsutskottet

sociala utskottet

Informationsutskottet

Läs mer om de olika utskotten på nästa sida 43


NÄRINGSLIVSUTSKOTTET Vi vill inte att du ska tro att näringslivsutskottet är samma sak som en datingorganisation, för så är det inte. Hur som helst så förmedlar vi en hel del kontakt med näringslivet och vi erbjuder dig en bra start på din karriär. Du har kommit till Umeå för att plugga, men tänk steget längre, visa oss ditt engagemang. Det är värt mycket för din framtid men ger dig det dubbla tillbaka under din studietid. Vår organisation kan se ut som en djungel vid första anblicken men läs våra kontaktannonser och fundera på om du kan leva med någon av oss. Företagskontakter söker samarbete Det jag kan erbjuda dig är direkt kontakt med näringslivet. Jag ser till att alla studenter får mervärde under sin utbildning. Jag gillar lunchföreläsningar, case-tävlingar, sport och andra sociala aktiviteter. Att umgås med mina sex samarbetsföretag tar upp en del av min tid men jag ser inga hinder med att andra hänger på. Håll ögonen öppna och umgås med oss under din utbildning. Finansmästeriet söker ekonomer Pengar, pengar, pengar. Jag utbildar mig inte bara till ekonom utan det är även mitt fritidsintresse. Jag har mycket kunskap när det gäller aktier och investering, men att lära ut till andra mindre erfarna är mitt mål. När jag inte förvaltar tar jag gärna en ”börsbärs” på Epuben med mina vänner. Aktietävlingen är ett annat inslag i mitt liv där jag gärna ser dig delta, som sagt pengar är nog vår gemensamma nämnare. Projekt söker drivkraft Jag gillar att resa jorden runt, just nu är det Europa, Kina och Japan som gäller. Det jag sysslar med är fortlöpande aktivitet och jag är alltid i rörelse. Jag är övertygad om att vi kommer att ha mycket roligt ihop om du tar chansen, vågar utmana dig själv och bokar en date med mig. Jag kan ge dig erfarenheter du sent kommer att glömma och som spetsar ditt CV med det lilla extra. Visa din drivkraft om du vill leva lyckligt med mig. Sälj söker sälj I am business and together we can make business. Ingenting är gratis det vet vi sedan länge och det är jag som ser till att pengarna rullar in. Tycker du precis som jag om att söka kontakt med näringslivet så är vi gjorda för varandra. Det bästa av allt är att alla kommer gilla oss, vem vill inte det? Uniaden söker engagemang Jag är en arbetsmarknadsdag på 14 jordsnurr som gillar alla tänkbara egenskaper. Engagemang är ledordet som styr min vardag och utmaningar är ingenting jag flyr undan. I början av 2009 har du chansen att träffa mig på riktigt, men tyvärr kommer vi inte att vara ensamma. Över 100 företag och organisationer var med mig förra året och tusentals studenter tog chansen att knyta kontakt med oss. Under hela året kommer jag att synas, så tveka inte att besöka mig. Vill du ha en mer intim relation får du vänta till hösten 2009 då min nya projektgrupp utses. Mig får du inte missa. Business days söker nytänkande Ung, fräsch och helt orörd. Detta innebär att inga gränser finns än så länge. Tanken är att jag ska bli verklighet i oktober 2008, en dag vi sent kommer att glömma. Som ny arbetsmarknadsdag för enbart ekonomer kommer jag att skapa historia, jag hoppas att du är med mig då?! Gemenskap är i alla fall något som jag värderar högt.

44

Ordförande: Jonas Berggren Vice Ordförande/ Företagskoordinator: Caroline Stark Finansmästare: Mikael Lundgren Projektledare: Fanny Brodin Säljkoordinator: Jonas Boman


SOCIALA UTSKOTTET Sociala Utskottet finns för att ni studenter ska få en så rolig och händelserik studenttid som möjligt! Vi planerar och genomför sportarrangemang, mindre gasquer och större sittningar. Det är också vårt utskott som fungerar som en extra länk till och från de internationella studenterna som går på skolan. Ordförande i utskottet är jag, Aline Erixon, och med mig har jag Frida, Hoffe och Ida. De sitter på ledningsposterna för varsitt mästeri; Sport, International Student Relations och Klubb. En del events ordnas av respektive mästeri och andra är resultatet av hela eller delar av utskottets samarbete. Det kan vara allt från quiz på EPP’n eller vinprovarkvällar till Diplomeringsbalen. Här nedan beskriver mästarna vad just deras mästeri gör! International Student Relations Är du intresserad av att studera utomlands? Har du tröttnat på din mormors pitepalt och längtar efter att få dela en paella med nya vänner från Medelhavet? Tycker du att studentlivet borde bli mer mångkulturellt? Det tycker vi också! Nu har du chansen att engagera dig så att alla USBE’s utbytesstudenter ska få ett lika bra välkomnande som du själv hade velat få som utbytesstudent. Det innebär att bjuda in till svensk kultur genom att ordna spännande aktiviteter, se till att utbytesstudenterna hittar på campus och att arbeta för att de ska ta del av studentlivet på samma sätt som svenska studenter. Vi kommer i höst att se till att de internationella studenterna får en oförglömlig tid i Umeå! Är du intresserad eller vill veta mer om vad vi håller på med? Kontakta då Frida Rimark på internationella@hhus.se Sportmästeriet Vad sägs om att kunna spela golf med dina nya och gamla vänner, eller åka till Åre tillsammans med ett skönt gäng HHUS’are? Det är vi som anordnar Fjällvandringen, Beachvolleyturneringen och fotbollsturneringarna. Sportmästeriet är också vägen till att öka den sociala kontakten med andra föreningar på Universitetet. Vi i Sportmästeriet skapar en miljö där sport är vägen till nya bekantskaper och snälla fiender. Känner du att det kliar under fötterna och du behöver springa bort det söker du till Sportmästeriet. Prata då med Haidar Shaker eller skicka ett mail till sport@hhus.se Klubbmästeriet Föreningens festfixare! Det är vi som ser till att HHUS medlemmar får sitt festbehov uppfyllt! Vi skapar och förvaltar traditioner med hjälp av sångboken och Klubbmästeriets berömda klocka. En av traditionerna är att killarna anordnar Dammiddagen under hösten och tjejerna fixar Herrmiddagen under vårterminen. Dagarna är fyllda av hemlighetsmakeri, allt för att damerna eller herrarna ska få en dag att minnas. I år var båda givna succéer! Under hösten fortsätter Klubb att arrangera traditionella HHUSarrangemang. Vi har hand om en av sittningarna under insparken, vi anordnar HHUS-dagen där vi firar att HHUS fyller 11 år och sist men inte minst avslutas höstterminen med en traditionell julfest. Under vårterminen kommer bland annat Årets Sittning, som är ett samarbete med andra studentföreningar på Universitetet, att gå av stapeln. Självklart kommer en hel del nya arrangemang att äga rum som vi ska göra till stora succéer! Har du idéer eller vill vara med på ett hörn kontaktar du Ida Östman på klubb@hhus.se

Event HT 08 Sociala Utskottet Dammiddagen är ett årligen återkommande event, herrarna anordnar en dag och kväll för damerna. Att skämma bort damerna under stort hemlighetsmakeri är det som gäller! Klädsel: Kavaj HHUS-dagen är dagen då vi firar vår förenings 11-årsjubileum. Under dagen har vi olika aktiviteter och på kvällen är det sittning på Epuben. HHUS-dagen firas i början av november. Klädsel: Mörk Kostym Nobelbalen går av stapeln i början på december. Det är en glittrande tillställning, som namnet påbjuder så kommer det även att ges möjlighet till dans! Klädsel: Frack

Vi i Sociala utskottet vill alltså skapa en så rolig tid som möjligt här på USBE. Så vill du vara med, mycket eller lite spelar ingen roll, kontakta respektive mästare eller skicka ett mail till sociala@hhus.se Ett nytt läsår ligger framför oss med nya äventyr och nya fester!

45


PUBUTSKOTTET E-puben är stället där allt händer! E-puben drivs ideellt av studenter för studenter! Vi vill att just Du ska komma och jobba med oss. Här får du chans att servera öl, mat, blanda drinkar och viktigast av allt skaffa nya bekantskaper. Vi är ett glatt gäng på cirka 80 personer allt från ekonomer till sjuksystrar, vissa har lång erfarenhet andra har ingen alls, vi som jobbar kommer från Piteå i norr till Malmö i söder det är det som är tjusningen med att vara aktiv i pubutskottet att man kan knyta kontakter över utbildningar och över hela landet. I höst kommer det att vara en helt nyrenoverad pub med nytt kök, ny utrustning, fräsch inredning alltså helt nya lokaler det kommer med all säkerhet att bli riktigt bra. Helgen på puben startar på fredag eftermiddag med en efter-plugget-pub (även kallad EPP) då du kan avrunda veckan med en öl, ett glas vin eller kanske en bit mat riktigt billigt för att det ska passa en students ekonomi. Sedan fortsätter helgen fredag och lördag kväll med club, bar, sittningar, fest med mera. Vi har även ett sportteam som visar bland annat champions-league matcher och andra intressanta sportevenemang vanligtvis tisdag- och onsdagkvällar. Inte att glömma är den årliga pubresan som är öppen för alla pubjobbare, den går av stapeln varje vår och är en otroligt minnesvärd upplevelse. Som aktiv jobbar man ca en gång i månaden antingen på EPP, fredag eller lördag kväll. Vi vill att just du som är glad, tycker om att träffa nya vänner eller bara vill ha kul ska komma till oss. Det finns inga krav på tidigare erfarenhet det enda du behöver är ett glatt humör och en vilja att lära.

Hoppas att vi ses i höst! Har du några frågor eller vill du börja jobba i ett team kontakta: Cecilia Nyström, Bokningsansvarig på pubbokning@hhus.se eller på telefon 073 069 7115 Mikael Wallén, Ordförande på epuben@hhus.se telefon 073 709 6693

UTBILDNINGSUTSKOTTET Vill du vara med och förbättra en av Europas bästa Handelshögskolor? Är du en person som ständigt ser förbättringar i ditt och andras vardagliga liv? I så fall är du välkommen till utskottet som arbetar för att din utbildning ska bli så bra som möjligt. Vi inom utbildningsutskottet jobbar aktivt för att se till att din utbildning behåller sin höga klass och att vi fortsätter att utvecklas för att stärka vår position som en av Europas bästa Handelshögskolor. Vi är med och påverkar studiernas innehåll då vi deltar vid ett antal olika möten tillsammans med de olika institutionerna. Här får vi möjlighet att föra fram studenternas åsikter och ta del av vad som beslutas angående våra utbildningar. Utbildningsutskottet består av en ordförande och en vice ordförande samt våra fem programbevakare. Programbevakarna ansvarar för ett program vardera; Civilekonom, Service Management, Handels och logistik, International Business samt Masterprogrammen och de har i sin tur kontakt med klassrepresentanterna som ska finnas i alla klasser. Det är i form av klassrepresentant som vi vill att du aktiverar dig redan i höst! Vid terminsstarten kommer varje klass att utse två personer som ska representera klassens åsikter vid momentsråd som hålls en gång per moment. Här kommer du märka att vi studenter verkligen har möjlighet att påverka vår utbildning. Dessutom är detta en grym möjlighet att krydda sitt CV med något extra! Kom ihåg att vi inom utbildningsutskottet finns till bara för din skull och att vi tillsammans bör se till att Handelshögskolan i Umeå bibehåller och dessutom höjer sin status. Ni är självklart välkomna att söka upp någon av oss inom utskottet om ni har frågor eller funderingar! 46


INFORMATIONSUTSKOTTET Informationsutskottet har den viktigaste funktionen i hela föreningen. Vi ser nämligen till att alla vet vad som händer och är på gång inom HHUS via olika former av information. Som alla vet - syns man inte så finns man inte. Det handlar inte bara om information till våra medlemmar, utan även till alla andra som kan tänkas vara intresserade, såsom andra studentföreningar och företag. Inte nog med att vi har en av de viktigaste uppgifterna, vi har den roligaste också! Marknadsföring och informationsspridning är verkligen roligt, och de kommer att ge oss viktiga erfarenheter inför vår kommande karriär. Inom utskottet finns fyra ledningsposter med olika arbetsuppgifter, där alla aktiva arbetar mot samma mål: Ingen ska gå ovetandes om vad HHUS erbjuder. För att ni ska få en bättre bild av vad vi sysslar med följer nedan en beskrivning av vad posterna inom utskottet egentligen gör. Marknadsföring Marknadsföringsansvarige sköter all HHUS marknadsföring. Det kan handla om allt ifrån en fotbollsturnering till en gratis lunch med ett företag. Marknadsföringen sker huvudsakligen genom vår plasmaskärm, hemsida, nyhetsbrev och affischering. Men det är endast fantasin som sätter gränser för hur man vill nå ut med informationen. Tycker man pappersflygplan från Tornet är ett bra sätt att underrätta folk om nästa sittning så är det bara att köra! Den dummaste idén är i regel den bästa. Det gör att det är riktigt roligt och kreativt att jobba med HHUS marknadsföring. IT-Ansvarig En vis man sa en gång att information är makt. IT-ansvarige har därmed, om man väljer att utrycka det så, mycket makt. Denne sköter nämligen tekniken för våra informationskanaler. Ser till så att hemsidan fungerar, plasmaskärmen inte krånglar och att vår HHUS-mail går att använda. Det är alltså en nyckelroll inom utskottet och skaffar erfarenheter som kommer vara till nytta livet ut. Chefredaktör Ekbladet Chefredaktören för Ekbladet gör det möjligt att tidningen du just nu håller i din hand existerar. Hon leder redaktionens arbete för att trycka HHUS viktigaste informationskanal. Ekbladet kommer ut fyra gånger per läsår, och skickas ut till alla HHUS medlemmar och firar dessutom 25 år till hösten. Ekbladet är en av Handelshögskolans äldsta traditioner och är något som vi är mycket stolta över. Rekryteringsansvarig Rekryteringsansvarige ser till att alla som vill göra något för HHUS får det. Sen sköter han även HHUS största och roligaste evenemang, Insparken. Insparken kan beskrivas, utan att överdriva, som något av det bästa ni kommer vara med om i era liv. Det är starten på era hårda år på Universitet och det brukar genomföras allt annat än lugnt. Rekryteringsansvarig har också yttersta ansvaret för att valet till HHUS styrelse genomförs. Det här är vad Informationsutskottet sysslar med i korthet. Ifall du känner att HHUS är något du vill engagera dig inom under din studietid, så ska definitivt höra av dig till oss på information@hhus.se Vi ses till hösten!

EKONOMIUTSKOTTET Ekonomiutskottet är HHUS minsta utskott. Detta fastän vi idag har dubbelt så många utskottsmedlemmar jämfört med vad vi hade för bara några år sedan. Tillsammans arbetar vi med föreningens ekonomi, ungefär som ekonomiavdelningen på ett företag gör. Vi bokför, budgeterar, fakturerar och gör en hel del annat spännande. Även om vi har olika ansvarsområden är tanken att vi alla skall kunna klara av de olika uppgifterna om så behövs. Att vara aktiv i utskottet är ett ypperligt tillfälle att få praktisera det som man har fått lära sig på föreläsningarna eller läst om i kursböckerna. Det går så klart också att få användning av sina ekonomikunskaper i andra delar av föreningen. Om du startar upp ett projekt i ett annat utskott behöver du till exempel göra en budget.

Ordförande för ekonomiutskottet: Carl Weidenstolpe Vice ordförande för ekonomiutskottet Johanna Jonsson Samt två stycken Junior Controllers Gabriella A. Doverhem & Henric Uhrbom

Under första terminen kan du inte få någon aktiv roll inom utskottet, men redan till vårterminen finns chansen att bli vald till en av ledningsposterna. Fram tills dess kan du med fördel tillbringa tiden i något annat utskott för att lära dig mer om föreningen. Detta är nämligen meriterande vid valet av ledningsmedlemmar i ekonomiutskottet.

47


E-pubens resa till Boda Borg Efter många roliga kvällar i baren, garderoben, köket och dj-båset hade vi alla jobbat tillräckligt hårt för att åka iväg på E-pubens årliga resa. Av alla som jobbat under hösten och våren var det 41 tappra själar som vågade anta utmaningen. Då de två senaste resorna gått till Tärendö var det dags att byta väderstreck och besöka Sveriges motsvarighet till Fort Boyard; Boda Borg i Torpshammar, Sundsvall. Efter en fredagsförmiddag med föreläsningar, tentor och uppsatsskrivande förberedde vi oss för avfärd och bussen fylldes med glada och förväntansfulla studenter. Klockan 13.00 hälsades vi varmt välkommna på Kåla Boda buss av den glade busschauffören Peder. Ganska snart efter avfärd var det dags för öl-, cider-, och vinansvarige Pelle att promota viner för E-pubens framtida utbud. En succé! Det var sedan dags för hustomtarna Fredrik och Vahab att överträffa vinprovningen med en väl genomtänkt quiz (för er som inte vet vad en hustomte gör så är det de som bland annat ser till att det finns toapapper och liknande). Quiz:et inleddes med en musiktävling och avslutades med ett korsord. Där testades kunskaper om allt från vad HHUS nya ordförande heter till vad som användes som stekolja en kväll på E-puben (vi kan bara informera om att det var grönsaksfond). Kommande event kan möjligtvis bli en stekutbildning i köket för studenter man kan anta använder brödrosten till att steka blodpudding i. Klockan 17.45 anlände vi till det föredetta mentalsjukhuset mitt ute i ingenstans. Efter installation i de tilldelade rummen, som var målade i alla rengbågens färger, väntade middagen i matsalen. Eftersom relaxavdelningen med bastu och lounge hade blivit dubbelbokad samlades vi i gemensamhetslokalen för karaoke med skönsjungande talanger. Här framkom busschaufförens dolda talang, att imitera Elvis. När suget efter bastun blev alltför påtagligt tog några personer mod till

SKRIBENT: Emelie Eriksson, Jenny Johansson & Cecilia Nyström LAYOUT: Anna Pohjanen

sig och frågade de fem 50-åringarna i bastun om vi fick göra de sällskap. Ryktet spred sig och snart var bastun fylld till bristningsgränsen. Efter några blöta timmar samlades alla i rum två för fortsatt teambuilding. Musiken flödade med låten ”I need a hero” på repeat och samtalen blev allt djupare då vi lärde känna varandra allt bättre. Framåt småtimmarna droppade antalet gäster från rum två av för att ladda upp inför morgondagens äventyr. Efter väckning av bokningsansvarige Cecilia klockan 08.30 väntade en välbehövlig frukost. Många trötta men äventyrslystna pubjobbare begav sig sedan till borgen. Uppladdning med massage och vätska följdes av en lagindelning. En informationspresentation hölls på ”svengelska” som lättade upp stämmningen och lokalen fylldes med högljudda skratt och fnissningar (”When the lights are blinking...”). Sedan bar det av till de olika cellerna som inte var så lätta som de verkade vara från början. Cellerna hade olika teman som krävde samarbete och kreativitet. Vi var tvungna att krypa, hoppa, balansera, kramas och klättra för att den gröna lampan till nästa rum skulle tändas. Många var vi som tog hjälp av alla de små experterna (vana 10-åringar som spenderat många lördagstimmar i cellerna). De var utrustade med ficklampor, skuvmejslar och andra användbara hjälpmedel. Efter varje avklarad bana av celler belönades man med en stämpel. Att fuska blev en sport då jakten på stämplar så småningom började bli allt mer på blodigt allvar. När dagen på borgen började leda mot sitt slut förtjänade vi alla några timmars vila. Utvilade och mätta var det givet var vi skulle samlas. Favorit i repris: samling i rum två och ”I need a hero” på repeat. Kondomballonger, kortlekar och förfriskningar inledde kvällen som sedan fortsatte i bastun. Inspirerande av dagens klurigheter, var det ord- och nummerlekar som var temat i bastun till en början. Gemenskap, allsång och mys i loungen övergick senare till fest, dans och högljudd musik pumpandes ur högtalarna framåt småtimmarna. Söndagsmorgonens tema var städning/röjning. Beroende på rumsnummer var förutsättningarna olika men runt klockan 11.00 var rummen städade och bussen full med trötta men nöjda pubjobbare. Så bar det av hem till Umeå igen efter en händelserik och minnesvärd helg som hade stärkt vänskapsband och givit många nya bekantskaper. Vi längtar redan till nästa E-pubsresa som kommer gå av stapeln våren 2009. Önskemål har redan satt bollar i rullning. I höst börjar ännu en termin med både gamla och nya studenter. Tillsammans kommer vi jobba hårt och ha riktigt kul på E-puben för att finansiera resan med destination okänd.


Nu är det dags att hänga med... Vill Du lära dig hur verksamheter verkligen fungerar och få ett välkommet avbrott i studierna? Om Du är nykomling eller inventarie här på Umeå Universitet spelar ingen roll, Vi vill se till att du trivs och att du lär känna både dem som står bakom baren och även dig själv lite bättre.. Här på E-puben knyts många nya och starka kontakter på det absolut roligaste sättet. Det är en upplevelse som kommer att förgylla din tid som student. Frågor och funderingar mottages med glädje på epuben@hhus.se Come Join the Party!

49


styrelse och ledning 2009

Orfförande

Fia Eriksson

Vice ordförande Frida Sjödin

Ordf. pubutskottet Michael Wallén

Ordf. utbildnings ledamot utskottet, Khaldon Hindi Jonathan Beck

vice ordf. utbildningsutskottet, Eva Tiselius

programbevakare, sm programbevakare, hlp programpevakare, ce Malin Larsdotter Joakim Nevalainen Mana Zakeri

vice ordf. näringslivsutskottet, Caroline Stark

Finansmästare Mikael Lundgren

UNIADENANSVARIG Christoffer Gunnarsson

Projektledare Fanny Brodin

webbansvarig Yiang Binghui

kvällschef, e-puben Vahab Bayati

ordf. ekonomiutskottet, Carl Weidenstolpe

rekryteringsansvarig Ludwig Sikström

kvällschef, e-puben Viktor Norberg


ordf. info.utskottet Simon Westerlund

ordf. sociala utskottet, Aline Erixon

chefredaktör, international student ekbladet, Anna Pohjanen relations, Frida Rimark

kvällschef, e-puben Fredrik Zeffer

ordf. näringslivsutDJ ANSVARIG, e-puben skottet, Jonas Berggren Emelie Eriksson

sportmästare Haidar Shaker

bokningsansvarig, kvällschef, e-puben E-puben, Cecilia Nyström Erik Blau

klubbmästare Ida Östman

Ekonomiansvarig, ekonomiansvarig, e-puben e-puben Jenny Johansson Karin Strååt

vice ordf. ekonomiutskottet, Johanna Jonsson

vice ordf. pubJunior controller utskottet, Per Lindblom Gabriella A. Doverhem

junior controller Henrik Uhrbom

kvällschef, e-puben Erik Båvner


Nordea Bank AB (publ)

Du har talangen – vi får den att växa Starta din karriär hos Nordea Viljan och ambitionen att utvecklas och göra

falden i vår verksamhet ger våra medarbetare

karriär är viktiga. När du växer som människa,

rika möjligheter att utvecklas och göra karriär

växer också vi. Nordea, den ledande finanskon-

– lokalt, nationellt eller internationellt.

cernen i Norden och Östersjöregionen, erbjuder

Välkommen att läsa mer om dina utvecklings-

gränslösa karriärmöjligheter. Bredden och mång-

möjligheter hos Nordea på nordea.com/student.

Gör det möjligt

www.nordea.com/student

Ekbladet 0802