Page 1

nummer 1/2008

STUDENTTIDNINGEN FÖR EKONOMER VID HANDELSHÖGSKOLAN I UMEÅ


2009 serverar vi en smakstart på karriären Öhrlings PricewaterhouseCoopers har genom Advisory Trainee Program skapat en unik tjänst inom finansiell rådgivning och Corporate Finance. Vi har tagit fram ett program som ger dig förutsättningarna att bli en framgångsrik specialist inom vår bransch och en framtida ledare i vårt företag. Det är inte en räkmacka eller genväg som serveras, tvärtom, vi ger dig förutsättningarna att lyckas, men det är upp till dig att förvalta möjligheten. Vi litar på att du klarar det. För mer information; besök www.pwc.com/se/student


INNEHÅLL

8. UTBYTESSTUDENT 2008?

02

Är du en av dem som funderat på ett utbyte under din utbildning? Verkar det krångligt? I så fall har Ekbladet artikeln som underlättar sökandet för just dig!

10. NO WORRIES MATE

2008

Sugen på att satsa internationellt efter examen? Vi var nyfikna på hur det är att arbeta utomlands och frågade Fredrik Norrman som genom sitt arbete med studentkontakter för Ernst & Young är ett välkänt ansikte här på Handelshögskolan i Umeå.

12. THE JOY OF STANDING IN LINE

The most frequent question that international students get asked here in Sweden is how come that we have chosen this country, says Vanja Barc, Slovenia. On page 12 you can read more about how Vanja experience her time as a student in Umeå.

20. STUDENTLIVETS BAKSIDa Kylskåpet ekar tomt, böckerna ligger på köksbordet och skriker efter uppmärksamhet och du skäms ögonen ur dig varje gång du äntrar hörsalen pga din dåliga karaktär i fredags. Det är nu du inser att ditt liv är fullt av problem vars existens du inte hade någon aning om innan du blev student. Välkommen till studentlivets baksida!

28. MY STEP Läs Ekbladets artikel om karriärsportalen My Step, som grundats av två killar från Umeå universitet.

32. JULSITTNING 2007 Missade du höstterminens stora höjdpunkt - julsittningen 2007? Ingen fara - Ekbladets fotograf var där. Resultatet? Ett helt uppslag med vimmelbilder från den oförglömliga decemberkvällen!

CHEFREDAKTÖR ANSVARIG UTGIVARE REDAKTÖRER FRAMSIDA REDAKTIONEN

Marie Stomberg, ekbladet@hhus.se Petter Agestam, ordförande HHUS

FOTOGRAFER

1983 1600

Ida Juntti och Fia Eriksson. Fredrik Norrman Mikael Hellquist, Lena Wallin, Anna Krook, Henrik Sparreus, Petter Agestam, Peter Molander, Freja Andersson, Anna Pohjanen, Malin Holmström, Frida Sjödin, Aleksei Troshchy, Philip Roth, Erika Hed, Markus Brasch, Tobias Magnussen, Simon Westerlund, Fåret Mats.

ILLUSTRATIONER

Mats och alla läsare!

DeviantArt, Stockexchange. PERIODICITET

ANNONSÖRER

ANNONSfrågor TRYCKERI

STORT TACK TILL

Aleksei Troshchy, Peter Molander, Simon Wes- GRUNDAD terlund, Tobias Magnussen. UPPLAGA

REPRO

Öhrlings, Folksam, Nordea, KPMG Ernst & Young, Deloitte, Corona, Unga Aktiesparare, Renthall.

DISTRIBUTION

Fyra nummer per år Posten Sverige

AVSÄNDARE

Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen

Maila: ekbladet@hhus.se Tryckericity

ADRESS

HHUS/Samhällsvetarhuset, 901 87 Umeå

Centraltryckeriet

TELEFON INTERNET

090 - 78 67 67 8 www.hhus.se

3


Deloitte Talent 2008 Talanger utöver det vanliga

Den 7-9 maj får du chansen att möta Deloitte från insidan. Då välkomnar vi 30 talangfulla studenter till vårt kontor i Stockholm. Drivkraft, personlig utveckling, teamwork och ledarskap är områden som vi tycker är viktiga i vårt arbete. Deloittes företagsledning, rekryteringsteam, medarbetare och inbjudna föreläsare delar med sig av sina erfarenheter. Missa inte chansen till möten som inspirerar och ger dig möjlighet att skapa värdefulla kontakter inför framtiden. Kostnader för resor och uppehälle står Deloitte för.

Ansök senast den 1 april För att ansöka till Deloitte Talent ska du ha studerat minst två år. Skriv ett personligt brev med motivering varför du vill delta och varför Deloitte ska utse just dig. Bifoga cv och betygskopior. Mer information och hur du ansöker hittar du på www.deloitte.com/se/student.

4


ledare

Nytt år. Nya tag. Det är lustigt hur vi år efter år tycks drabbas av kollektiv panik som går ut en enda sak – make-over, återfödelse, reinkarnation. Kalla det vad ni vill. Ut med det gamla, in med det nya, börja träna, sluta snusa, droppa laster, odla vanor. Det där som jag trodde handlade om medelålderskris och övrigt panikartat beteende kan, har jag insett, drabba även den bästa och tydligen också mig. Man behöver visst inte vara medelålders för att känna ett behov av att vända upp och ner på precis allt i sin tillvaro som någon slags själslig uppvärmning inför nyårsafton. För min del var 2007 det år då jag fick lära mig vad det innebär att prioritera. Jag fick också lära mig ett och annat om att förvalta min tid. Att trolla fram tid jag inte hade visade sig dock vara omöjligt – 2007 blev därför också året då jag fick lära mig konsten att inse mina begränsningar. Hösten som gått har med andra ord varit otroligt lärorik och trots att den pendlat mellan perioder av rent och skärt slit till perioder av genuin lycka har det varit värt det. Förutom att jag själv bestämt mig för att bli en ´bättre människa´ genom att investera i ett fyramånaderskort på IKSU kommer det att hända mycket under 2008. Ekbladet – vårt alldeles eget skötebarn, fyller exempelvis 25 år, vilket kommer firas i nästa nummer. För mer rolig läsning om det kommande året, samt om året som gått, läs Ekbladets egen resumé och framåtblick på sida 24-25. För en del av oss kommer hösten -08 bli första studieperioden utomlands. För mer information om hur du går tillväga för att bli utbytesstudent läs sida 8. På sida 10 fortsätter utlandstemat i Mikael Enokssons intervju med Fredrik Norrman som berättar om livet i Sydney, Australien, där han arbetar för Ernest & Young. Vidare fortsätter vår utrikeskorrespondent Peter Molander sin berättelse om studentlivet i Los Angeles på sida 19. Självklart har vi en hel del läsning även för dig som känner att varken utomlandsstudier eller utomlandsjobb är din grej. På sida 30 kan du läsa om det nya betygssystemet ECTS, och på sida 28 hittar ni en intervju med företaget My Step – en karriärportal grundad av två studenter vid Umeå Universitet. Hoppas nu att ni tänker ta lika väl hand om det nya året som jag! Trevlig läsning, Marie Stomberg Chefredaktör

HHUS Huvudsamarbetspartners 5


R

REDAKTIONEN

Redaktionen 2008 Marie Stomberg, CHEFREdaktör, Glad, 23-årig göteborgsk ordpolis som lever studentliv medan hon acklimatiserar sig till de norrländska skogarna.

Fia Eriksson, REDAKTÖR, Ambitiös, glad och aningen förvirrad pedant med höga klackar, stort hjärta och sjuk humor. Anser att kunskap är makt, och att tentaångest botas med fest. Anna Krook, MODESKRIBENT, Glad, äckligt morgonpigg, tankspridd, sjukt envis, kreativ.

Lena Wallin, MUSIKSkribent, Längtar tillbaka till heldagar på stranden och varma sommarkvällar på uteserveringar. Fortfarande singel. Ring mig!

Freja Andersson, MODESKRIBENT, Modegalen besserwisser som hatar att ha fel.

Anna Pohjanen, skribent, Sundsvalltjej som ursprungligen kommer från Gällivare. Känd för att prata på in- och utandning. Bestämd men snäll!

Malin Holmström, Skribent, En smått förvirrad civilekonomstudent i 20-någonting åldern från Sundsvall. Musik, djur och konstiga dokumentärfilmer förgyller min vardag.

Frida Sjödin, ORAKEL, Född trött och med ett leende på läpparna. Anser att tentaångest botas med isolering.

Henrik Sparreus, SKRIBENT, Kontakta mig så berättar jag allt ni vill veta!

Aleksei Troshchy, FOTOGRAF, ...jagar den bästa bilden... gaffatejpsskulptör, dunkadunkainspirerad.

Petter Agestam, SKRIBENT, ”Fantastiskt!”

Erika Hed, SKRIBENT, Älskar att resa. Sugen på palt mest hela tiden. Saknar att spela innebandy men dämpar det med ett spinningpass på IKSU då och då. Mitt motto är TLC - tender, love and care!

6

Ida Juntti,REDAKTÖR, Helhet: Livsnjutare från topp till tå! Åkomma: Galen. Anser att: Tentaplugg skall göras med ett leende, eller inte alls. Älskar: Livet! Är: Optimist(!). Vänner: Fåret Mats.

Philip Roth, skribent, Handbollsspelande och musikälskande skosamlare, som aldrig missar en etapp av Tour de France.

Peter Molander, SKRIBENT, Res dig upp så ser du bättre och skymmer den som är bakom :)

Mikael Hellquist, Skribent, Född i Thailand men uppvuxen i Skåne. Civilekonom och blivande revisor. Gillar mat och att titta på sport. Glad och ganska snäll.


REDAKTIONEN

Redaktionen 2008 Tobias Magnussen, SKRIBENT, positiv, levnadsglad, ung till sinnet, nyfiken, självständig kille som just nu i livet bor i Umeå. Obs! Endast svar med foto, utseendet betyder inte allt, men säger en hel del.

Markus Brasch, ANNONSCHEF, 23 år, gillar livet by night, ogillar falskhet, tror på framtiden, vill synas.

Simon Westerlund, SKRIBENT, Levnadsglad pojke med en fot på jorden. Gillar långa skogspromenader och mysiga hemmakvällar. Helst med tända ljus!

Mats, FÅR, Redaktionens svarta får, stryktålig, mobbad, frontfigur, badboy. Någon att hålla i när det blåser, kort sagt.

Redaktionen avslöjar - det bästa som hände under 2007

Marie Stomberg En underbar Sardinienresa, insparken med ett gäng härliga rookies, chefredaktörskapet samt IFK Göteborgs 18:e SM guld!

Philip Roth

Anna Pohjanen

Fia Eriksson

Markus Brasch

Backpacking i Sydostadien, sommar i fjällen och en galen inspark

Insparken, sommarjobbet på GE, nattbad i Gällivare, och det faktum att jag lyckades flirta så hejdlöst i UB att jag fick en date.

Freja Andersson

Ida Juntti

Insparken och alla gulliga Bullmarks-rookies

5 veckors sommarledighet för första gången på 4 år. Underbart!!

Anna Krook - ”Kusinreunion” - Tysklandsresan - Sommaren

Frida Sjödin Bra sommarjobb som ekonomiassistent. En erfaranhet rikare. Det tackar vi för. Malin Holmström

Tobias Magnussen

Sommarlov efter en termin med Nationalekonomi!

Min USA resa i påsk, att ha gjort klart första året, att ha fått åka skoter för första gången i mitt liv och självklart insparken!

Aleksei Troshchy Start av projektet ´aleksei.se´

Henrik Sparreus Vägrade sommarjobba!

Första golfrundan på Par och ”dubbeln” (Dmoch serieseger med handbollen)

Entra Umeå, Sverige till EM och David Duchovny i Califonication

Simon Westerlund

Lena Wallin

Klarade första året på Umeå Universitet, fick lära mig den hårda vägen att det verkligen är hårda bud i Mellerud och köpte Ericssonaktier för 26kr/st

1. Sommarhäng 2. Tidningsjobb 3. Ny klass

Mikael Hellquist När Helsingborgs IF slog Galatasaray

Petter Agestam Att susa nedför Mörkholla i Narvik med solen i ryggen och pudersnö swishande runt knäna

Erika Hed - Insparken och allt vad det ledde till - NEK:en avklarad - Ett år till av erfarenhet

TITTA HIT! Alla ni som tävlade i att gissa godis på uniaden (i hhus-montern) rätt svar 301 godisar. Vinnaren presenteras på hemsidan

7


Medelsvensson lägger ut ca 4000 kr/år på godis/choklad och läsk.

UTBYTESSTUDENT 2008

SISTA ANSÖKNINGSDAG 1/3 -08

SKRIBENT: Erika Hed LAYOUT: Marie Stomberg

Är du en av dem som funderat på ett utbyte under din utbildning? Vart drömmer du om att åka någonstans? Kina? Kanada? Vasa? Zürich? Sao Paolo? Cleveland? Eller kanske Murmansk? Att söka en utbytesplats kräver en hel del av dig som student, speciellt när det gäller informationssökning. Framförallt krävs det en hel del planering innan det är dags att åka, men vart ska man börja? Den här artikeln kan vara en bra start för att underlätta sökandet. För er som vill åka iväg höstterminen 2008 fanns det tre olika avtal som ni hade möjlighet att söka, men det tyvärr är för sent att söka de centrala avtalen och de fakultets övergripande avtalen[1]. Däremot finns USBE:s utbytesplatser fortfarande kvar att söka. Den sista ansökningsdagen för dessa utbytesplatser är den första mars. Vad skiljer USBEs avtal från de andra? Det som generellt gäller när du söker utbyte via universitetsavtal är att man inte behöver betala en terminskostnad, vilket är gratis i Sverige, men kostar i många andra länder. Ett fjärde alternativ är att åka som freemover. Det innebär en större arbetsinsats då man får arrangera det mesta själv, och man måste dessutom betala terminsavgiften själv. Att åka som freemover kan vara aktuellt för er som vill åka men inte fick önskad plats eller vill åka till ett annat universitet än vad som erbjuds av universitetet. Ett exempel på vad det skulle kosta om du vill åka som freemover till t. ex. Cleveland (CSU) är en terminsavgift på 45 000 SEK, vilket du slipper betala om du åker dit via de bilaterala avtalen. Handelshögskolans utbytesavtal kan alla som läser ekonomi inom program eller fristående kurs söka.[2] USBE har i dagsläget utbytesavtal med närmare 70 universitet. För dig som sökande till något av USBE’s avtal, spelar det ingen roll vilken typ av avtal det rör sig om (Erasmus, Nordplus, övriga bilaterala avtal). Den enda skillnaden för dig är att du har möjlighet att erhålla olika slags stipendium beroende på vilket avtal du väljer att söka. Eftersom vissa utbytesplatser är mer eftertraktade än andra kan vissa platser vara svårare att få. Självklart väger betyg och meriter in när man tillsätter platser, och många kan vara lite undrande över vad som krävs för att få den platsen man vill ha. Varje sökande måste skriva en ansökan som kan skilja sig lite åt beroende på vilket avtal man söker, om du är nyfiken på hur mallarna ser ut gå in på international office hemsida. Mallarna ska sedan kompletteras med lite annan övrig information; * Studiemeritförteckning (Ladokutdrag) * CV och övriga meriter, t ex mentorskap, engagemang i studentföreningar. * Planerade studier

* Personligt brev där du motiverar varför du söker utbytesplats (max en A4) Tänk på att det inte enbart är betyg och meriter som väger in, ett bra skrivet personligt brev kan vara lika övertygande. Att olika avtal har olika ansökningar kan röra till det, men gå in på international office hemsida den är riktigt bra, de förklarar enkelt hur man ska göra. Nu till de olika avtalen. Här nedan har vi försökt skriva en kort sammanfattning om olika slags avtal och vad var och ett av dem innebär. Vad är det för skillnader/likheter? Vilket avtal ska jag ansöka om beroende på vart jag vill åka? Ser ansökan olika ut? Och även mycket intressant information om vilka slags stipendier man kan få! Erasmus; Erasmus är avtal mellan olika högskolor och universitet i Europa Stipendiemöjlighet; Erasmus ca 7000- 10 000 SEK Nordplus (även kallad för Norek när det gäller ekonomstudenter); Nordplus är ett utbytesprogram för studerande vid nordiska universitet (Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island), så detta avtal ska du söka om du vill göra ett utbyte inom Norden. Stipendiemöjlighet; ca 180 euro/månad Övriga bilaterala avtal; Några institutioner vid Umeå universitet har utbytesavtal med utländska universitet som inte ingår i något av utbytesprogrammen. Länder som USBE har bilaterala avtal med är bl a; Brasilien, Costa Rica, Kanada, Kina, USA. Stipendiemöjlighet; till dessa avtal finns i regel inget stipendium kopplat. Befrielsen från betalning av terminsavgifter ses som ett mycket förmånligt ”stipendium” i sig. Vi hoppas att bilden över hur utbytesavtalen fungerar har blivit lite klarare. För att skriva den här artikeln kollade vi igenom många sidor med information på internet och det kan vara en aning förvirrande. De flesta sidor är ganska enkla att hitta, och som vi skrivit tidigare i artikeln ta er till international office hemsida, där står allt, läsande delen lämnar vi till er. För er som inte bestämt om ni vill åka iväg eller vart så vill vi ge er en liten karamell att suga på, en lista over USBE:s partneruniversitet; (http://www.usbe.umu.se/utland/valj_universitylist.php)

Lycka till!

[1] Vi har här bortsett från double degree avtalet som man kan åka via om man vill avsluta sin examen utomlands, vilket leder till en utländsk examen. [2] Det finns vissa andra övriga krav som måste uppfyllas t ex. Du ska ha genomfört minst ett års heltidsstudier med godkänt resultat.

8


.OĂĽWORRIESĂĽMATE

-EDüENüEKONOMEXAMENüIüRYGGENüGšRü&REDRIKü.ORRMANüINTERNATIONELLüKARRIÛRüIü!USTRALIEN

Sugen pü att arbeta internationellt efter examen? Vi var nyfikna pü hur det är att arbeta utomlands och frügade Fredrik Norrman som genom sitt arbete med studentkontakter fÜr Ernst & Young är ett välkänt ansikte här pü HandelshÜgskolan i Umeü. Vi nüdde honom fÜr en telefonintervju i hans lägenhet 25 meter frün stranden i ett 28-gradigt Sydney. (EJü&REDRIK üVADüGšRüDUüIü!USTRALIEN Jag jobbar pü Ernst & Young i Sydney sedan augusti 2007 med revision av stÜrre bolag med inriktning mot teknologi, kommunikation och underhüllning. Jag trivs otroligt bra med büde arbete och fritid, det är fantastiskt trevligt här nere. (URüHAMNADEüDUüIü!USTRALIEN Efter examen i ekonomi frün Lunds universitet har jag arbetat pü Ernst & Youngs kontor i MalmÜ med revision fÜr stÜrre noterade fÜretag och sü kallat �referred work� (rapportering till utländska moderbolag frün deras verksamheter i Sverige). Jag arbetade även till 25 % med rekrytering pü nationell nivü och besÜkte bland annat Umeü där jag mÜtte münga studenter med intresse fÜr internationella karriärmÜjligheter. Jag har hela tiden varit intresserad av att arbeta utomlands och kommunicerat detta till min gruppchef. Ernst & Young har internationella program fÜr utlandstjänstgÜring som ger olika mÜjligheter. Med nügra münaders erfarenhet frün kontoret i Sydney inser jag att mÜjligheterna till en karriar utomlands är stÜrre än nügonsin. (ARüDUüFËTTüNËGONüHJÛLPüAVüDINüARBETSGIVAREüKRINGüALLTüDETü PRAKTISKA Ja, jag har verkligen fütt hjälp med allt man kan begära. I Sverige fick jag bland annat hjälp med flytten och kontakter med FÜrsäkringskassan, Skatteverket med flera och i Australien fick jag bland annat hjälp med visum och tillfälligt boende. (URüÛRüDETüATTüARBETAüIüENüINTERNATIONELLüMILJš Nügot som är väldigt pütagligt är att jag här verkligen für uppleva hur det är att arbeta i en global organisation. Det rüder en extrem hÜgkonjunktur i Australien just nu vilket gÜr det svürt att hitta medarbetare inom landet. Cirka 10 % av medarbetarna pü kontoret i Sydney rekryteras frün andra länder vilket ger en stor inblick i olika kulturer. Det finns en stark entreprenÜriell anda här som kännetecknas av en stor lyhÜrdhet fÜr den enskilde medarbetarens Ünskemül. Münga frün Sydneykontoret üker till London och New York, själv kom jag hit med tre andra svenskar varav en är i Nya Zeeland, en i Melbourne och en här i Sydney. (URüÛRüDETüATTüARBETAüIü!USTRALIENüJÛMFšRTüMEDü3VERIGE üVILKAü SKILLNADERüSERüDU Här är det kritstrecksrandig kostym som gäller. Hierarkierna är tydligare, man kanske kan säga att det är en mer kontinental syn pü organisation här. Men därmed inte sagt att det är nügot negativt, tvärtom. Jag upplever att det är lätt att komma fram, hierarkierna fungerar mer som en morot än ett hinder. Varje ür befordras münga och man gratuleras ordentligt när man nür en ny nivü. En annan sak som skiljer sig är att vi har fler formella mÜten här än i Sverige. Man gür ogärna bara fram till varandras platser om man vill diskutera nügot utan bokar hellre mÜten. Samtidigt är det som sagt väldigt socialt här med münga träffar och evenemang, imorgon ska jag gü pü en julfest med temat �cops and robbers�. En kul grej just nu är att alla pü kontoret lüter sina mustascher växa fÜr att sprida medvetenhet om ett välgÜrenhetsprojekt.

10

Artikel_umeĂĽ.indd 2-3

(URüUPPLEVERüDUüLIVETüIü3YDNEYüIüšVRIGT UtanfÜr jobbet är livet väldigt avslappnat, ett vanligt uttryck här är �no worries mate�. Oavsett var man är i Sydney har man nära till vattnet vilket skapar en positiv känsla. Jag bor vid en vik i en trea 25 meter frün stranden och när jag promenerar i stan kan jag plÜtsligt stÜta pü ett gäng som dansar salsa i en gränd, jag kan upptäcka en tillfällig utomhusbio i en park och vid stranden kan jag fü ett erbjudande om att segla med ett gäng proffs. Överallt skjuts det av fyrverkerier. Och sü har vi klimatet fÜrstüs. Idag är det den fÜrsta mulna dagen pü tre veckor, annars ligger temperaturen kring 28 grader. Det känns som att jag har semester varje helg‌ 3YDNEYüBRUKARüKALLASüFšRüVÛRLDENSüRESTAURANGHUVUDSTAD üSTÛMMERü DET Ja, det kan jag verkligen skriva under pü. Jag äter ute nästan varje kväll, maten pü restaurangerna är väldigt god, billig och variationen ar oändlig. Det finns Üverhuvudtaget mycket att gÜra i trakterna kring Sydney. Man kan besÜka vingürdar, dyka i barriärreven, besÜka bergen Blue Mountains med mera. (URüSERüFRAMTIDENüUTüEFTERü!USTRALIEN Jag kommer att vara här i 18 münader. Sen vill jag antingen arbeta fÜr Ernst & Young i London eller sü üker jag tillbaka till min tjänst i MalmÜ. 3KULLEüDUüREKOMMENDERAüANDRAüATTüPROVAüPËüUTLANDSTJÛNSTGšRING Absolut! Det här är det roligaste jag gjort. Det är oerhÜrt stimulerande att arbeta tillsammans med människor frün andra kulturer och lära sig av varandras olika sätt att lÜsa problem pü. Inom Ernst & Young finns det stora mÜjligheter fÜr den som vill arbeta utomlands men det handlar om ens egna ambitioner och att vara tydlig med att berätta vad man vill gÜra.


%RNST책책9OUNG 책3YDNEY

2008-01-10 14:33:08


Name: Vanja Bajc Age: 23 From: Ljubljana, Slovenia Studies: Back home she is enroled into a Sociology program and this is her final year. Studies in Sweden: Different courses from the field of social sciences. She might even stay in Sweden to write her diploma. Describes herself as: ”Moose and outdoor activities loving, clumsy, cheerful Slovenian kid.”

THE JOY OF STANDING IN LINE Vanja Bajc, Slovenia

The most frequent question that international students get asked here in Sweden is how come that we have chosen this country. Well it is actually even more common getting that question back home in Slovenia, where most of people still do not really understand how can it be fun and interesting to study in dark, cold Umeå; so far up north, just a few kilometers south from the North Pole. First I have to say that even I don’t know why Sweden. It was just a random choice, a sixth sense, a feeling that it might be fun to come here. And I must say I was not wrong at all. There was not even one single moment that I would regret my choice of coming here. My first weeks in Umea have been exciting all the time. It was

“There was not even one single moment that I would regret my choice of coming here” thrilling every day and especially the first ones when I could just walk around and observe. I was and still am amazed about the flat nature and all the water surrounding the city, the feeling that everyone is really happy added made this country seem perfect. I also got the “queuing” phenomena quite fast and even though I was warned about it before I still was surprised. Of course I could not resist my “Balkan” nature and tried to violate it once, you can imagine that it was my first and last time. I am still amazed at Swedes queuing. That is something that really illustrates the Swedish calmness and organization, while I still get very upset every once in a while, asking myself how come that no one is complaining standing in a huge line during lunch time. But at the same time this is something that I love about Sweden. The whole order and organization thing makes me much more calm and peaceful. Sometimes it seems like it puts my southern temperament and occasional confusion into order. Due to

that, one could assume relationships in school are also very formal and based on loads of rules that everyone stick to. Differing to very strict and authoritative professor - student relationship in Slovenia, the situation here was at first a bit of a shock and later on a very pleasant change. Even tough the amount of gained knowledge depends very much upon me personally, the options you have and the help you can get, the conditions that you work in are so much different, even better. In that way studying here for me is not just more fun, but also more awarding. As for everyday life, like I already mentioned it has been an adventure since the first day on. I really had fun the first month, when even food shopping meant a thrilling adventure. I have bought and tried so many things that I have never heard about before. Some of them are still my favorites, while I am kind of proud of myself that I managed to avoid trying “the smelly fish” and had meat balls only two times during a four months stay here. I completely adopted the Fika ritual, though. Could not avoid the planned pre- and after-partying starting at 5pm also, that I still did not quite adopt. Even though I have to admit that I had some moments when I got so irritated that I would just love to kick a Swedish persons ass to wake him or her up, trying to get some excitement out of them. Over time you get used to it, but still not completely, I am not giving up. I could say that I have similar feelings towards Swedes as towards the Swedish language; at first it is just a confusing nondefinable singing burbling, but the longer you stay here and the more you learn the more you like it, so finally you end up loving it. I still hardly believe that I will be fluent in Swedish one day and if by any chance Sweden becomes my home for a longer period of time I think I could be a proper rebel Swede.

Do you want to write for Ekbladet? Contact us at ekbladet@hhus.se 12


TÄVLING - hitta Mats mats är less på att känna sig som det svarta fåret här på redaktionen och efter förra numret fick han nog och rymde.

Det sägs att han numera hänger ihop med E-puben. Mats är dock sjukt dålig på att gömma sig och har lämnat spår efter sig i tidningen. illern

Göran

som ju, som bekant, rymt från

Ekbladet utlyser härmed en tävling i samarbete med Kontorsbutiken som går ut på Mats. Han har gömt sig på ett flertal ställen i tidningen och Din uppgift är att ta reda på hur många. att hitta

Vi vill ha in ert svar via mail till ekbladet@hhus.se senast den 20 februari. 4 vinnare kommer därefter att utses och belönas med en present som Kontorsbutiken bidragit med. Till höger ser ni en bild på den efterlyste, denna ska Du dock inte räkna med. (Obs. Bilden på Mats i redaktionspresentationen skall ni inte heller räkna med!)

Vi levererar pvc-hallar inom tre affärsområden; Lagerhallar, Väderskydd och Event. Med över 30 års branscherfarenhet känner vi oss trygga i det vi levererar. Vi finns för att lyssna på era behov och sen paketera och leverera den kvalitetsprodukt ni letar efter! Kontakt: info@renthall.se Tel: 090-142560 Fax: 090-142561 Besök gärna vår hemsida för mer information! www.renthall.se


HHUS

VAL

2008

SKRIBENT: Joakim Lindström

HHUS, Handelshögskolan i Umeå studentförening, är en ideell förening för alla studenter vid Handelshögskolan i Umeå. En förening oberoende av religiösa, fackliga så väl som partipolitiska inslag. HHUS funktion är att stödja och finnas till för sina medlemmar som en naturlig länk mellan medlemmarna, universitetet och näringslivet. Föreningens tre huvudsakliga verksamhetsområden är således utbildningsfrågor, sociala aktiviteter och näringslivskontakter. Den 5-7:e mars är det nyval av HHUS styrelse, ny styrelse skall väljas av medlemmarna och en ny ledning skall väljas av den nya styrelsen. Är du intresserad av någon av de närmare 30 ledningsposterna eller 9 styrelseposterna? Vill du arbeta på E-puben, skriva i Ekbladet eller komma i kontakt med intressanta företag från Umeås närområde? På

HHUS hemsida, www.hhus.se, finns det mer information för dig som är intresserad. Men oavsett intresse för ett djupare engagemang i föreningen eller inte, glöm inte bort att rösta i valet, glöm inte bort att stödja och ta del av andras engagemang. Alla bör vi rösta och ta ställning till vår tid på universitetet, det är allas vår rätt och vårt ansvar. Vi behöver inte berätta om hur vi röstar eller vad vi gillar, vad som är viktigt är att vi utövar vår rätt, vår rätt att sätta krav på utbildning, vår rätt att umgås, att dricka billig öl och dansa taktlöst på E-puben. Så kom och rösta i valet, värna om vår utbildning och vår handelshögskolas anseende i stort. Det viktiga är inte vilken ställning man tar, vad som är viktigt är att man tar ställning. Åter igen, www.hhus.se eller rekrytering@hhus. se vid intresse eller funderingar.

LAYOUT: Marie Stomberg

Har du råd med dina drömmar? Vill du få en bättre privatekonomi, göra bra investeringar och lära dig mer om näringslivet? Unga Aktiesparare finns till för att ge medlemmarna de bästa förutsättningarna att lyckas med sitt sparande och investerande. Så att de får råd att förverkliga sina drömmar.

För 225 kronor om året får du: • • • • •

Våra tidningar Stock Magazine och Aktiespararen Utbildningar och medlemsträffar Rabatter på aktiehandel hos flera nätmäklare Rabatter på Sveriges bästa affärstidningar ...och mycket mer

Bli medlem på www.ungaaktiesparare.se Lokala träffar på www.ungaaktiesparare.se/umea


MUSIKRECENSIONER

16

Ett av de nya ord som Språkrådet presenterade inför 2008 var ’foppatoffel’. Namnet kommer efter Peter ”Foppa” Forsberg som lanserade skon i Skandinavien 2005

Britney Spears Blackout uvwxn

Alicia Keys As I am uvwmn

Vi ser henne oftast i genomskinliga, leopardmönstrade, minimala kreationer, trasiga nätstrumpor och med skabbiga extensions. Hon gjorde ett förvirrat framträdande på MTV VMA’s med singeln ”Gimme more”, där hon kritiserades för att varken vara i form eller särskilt närvarande. På fritiden festar hon, visar muttan, knarkar bort sina barn och bryter mot trafikregler. Britney verkar uppenbarligen inte ha alla tomtar på loftet. Just därför kommer det som en stor förvåning att hennes nya skiva är så bra! Det är fascinerande att en så till synes ofräsch person kan producera ett sånt fräscht sound. Förmodligen är ´Det är fascinerande det hennes producenter som räddat henne, att en så till synes även om Britney hävofräsch person kan dar att hon själv proproducera ett sånt ducerat skivan. Britney är tillbaks med fräscht sound!´ en ny attityd som lyder ”it’s Britney, bitch!” och ”I’m Ms American dream since I was seventeen.” Hon har varit så otroligt framgångsrik att hon nu ser sig som en legend och skiter i vad folk tycker. Hennes förmåga att förändra sig och förvåna påminner mycket om Madonna. Blackout innehåller partylåtar med houseinfluenser som gör att man blir glad och vill festa, man kan knappt stå stilla! Förvridna spökröster och spejsiga dataspelsljud gör skivan skönt twisted. Britney viskar och stönar med sin lite barnsliga röst, och låtarna handlar uteslutande om sex. Förutom låtarna ”Gimme more” och ”Piece of me” kommer nästa singel ”Radar” som säkert kan bli en hit. Bäst på skivan är tralliga ”Hot as ice” och ”Get naked (I got a plan)”. I princip alla låtar på skivan är bra. Men jag är i chock, jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men Britneys nya skiva är skitbra!

Alicia Keys är tillbaks med sitt tredje studioalbum och singeln ”No one” spelas flitigt på sveriges alla radiostationer. Med sin nya skiva gör hon ett självständigt och självsäkert intryck, hon kör sitt eget race. Hon verkar vara en stark och professionell kvinna som har kontroll över sin musik och karriär. Hon påverkas inte så mycket av de trender som dyker upp i musikindustrin, utan kör på ett klassiskt R&B och soul-sound. Skivan är välproducerad och håller hög kvalitet, men känns lite tråkig. ´Vissa låtar svänger or- Piano med dentligt, men tyvärr ver- hip hop-beats känns till exkar Alicia föredra sömniga empel inte så fräscht längre, kärleksballader, gäsp.´ utan låter som nåt från hennes debutskiva ”Songs in A minor” som kom för sex år sedan. Alicia Keys är en otroligt bra sångerska, med en stark och härligt hes röst. Kommande singeln ”Superwoman” kommer säkert att bli en hit, det är en feelgood-anthem till alla kvinnor som kämpar och är starka. Sånt brukar ju gå hem, men låten är egentligen inte så speciell. Man tappar inte hakan direkt, och det gäller för hela skivan. Alicia Keys gör vuxen soul, som är tidlös på både gott och ont. Musiken är jättebra, men inte särskilt nyskapande, och skulle lika gärna kunna varit producerad för flera år sedan. Vissa låtar är funky och svänger ordentligt, det är upbeat-låtarna hon gör bäst! Till exempel ”No one”, ”Wreckless love” och ”Go ahead”. Tyvärr verkar Alicia dock föredra sömniga kärleksballader, gäsp. Skivans sista låt är riktigt dålig och det är dessa lågvattenmärken som drar ner hela betyget. Det låter som något Ricky Martin kunnat remixat 1993.

SKRIBENT Lena Wallin


A 2318 07 10 Foto: Erik Lindvall

Lite saker. Mycket framtid. Folksams Studentförsäkring Folksam har en försäkring speciellt för dig som är ung och studerar vid universitet och högskola. En försäkring för dig som inte vill lägga mycket tid eller pengar på försäkringar och har få saker men mycket, mycket framtid. Vi kallar den Folksams Studentförsäkring. Studentförsäkringen är skräddarsydd för studentliv. Billig nog att rymmas i en liten budget. Enkel och snabb att teckna.

Den ger ett bra skydd för dina saker men framför allt ett basskydd för dig som person så att du, oavsett flyt eller oflyt, lycka eller olycka, kan leva ett bra liv. Du som ska studera utomlands väljer vår försäkring för utlandsstudier. Gå in på folksam.se/student eller ring 0771-950 950 så berättar vi mer om hur du kan skydda lite saker och mycket framtid.

folksam.se/student


Bloggen tjuvlyssnat.se är i dagsläget Sveriges mest lästa blogg, med ca 15 600 unika besökare per dag.

AKTUELLT LAYOUT: Fia Eriksson

Likheten mellan oss studenter på Handelshögskolan och en stor, glad och härlig familj är faktiskt slående. Visst kivas vi ibland, men innerst inne så vet vi ju alla att vi tycker om varandra. Vi står vid varandras sida i ur och skur, skramlar gemensamt ihop småmynt för att ha råd med kaffe från Café Tornet när det är lite för mycket månad kvar i slutet av pengarna, låter (oftast) bli att skratta åt varandras bleka och hålögda uppenbarelse då vi lägger en sista hand vid PM:et eller tentapluggandet och engagerar oss i HHUS för att vi alla ska få en så bra studenttid som möjligt. Det finns helt enkelt ingen hejd på de varma känslor vi hyser för varandra. Men även under den mest perfekta familjefasaden döljer sig mörka hemligheter, ni som någon gång i er barndom smygläste er storasysters dagbok vet vad jag talar om, och handen på hjärtat... har ni inte länge gått och funderat på vad den där fasligt snygga brunetten i RSCM eller besserwissern i SM har för skelett i garderoben? Det är klart ni har, därför är det dags att vi lär känna varandra lite bättre – därför spinner vi vidare på det grymma konceptet ”Hej ekonom!”.

Inför detta nummer har redaktionen.. •

Smygfirat att Ekbladet fyller 25 år i år, mer om detta i nästa nummer

Fått en ny dator och två (!) skärmar

Hängt i Café Lindell, det kändes cleant. Där dricker vi gärna vårt kaffe i fortsättningen.

Åkt till Åre. Vi som stannade hemma surade ihop och önskade att Årefolket skulle drabbas av oväder och dåligt skidföre.

Varit på Uniaden och spanat på framtida arbetsgivare.

på väg UPP

PÅ väg ner

+ Apple - visserligen har aktien rasat, men efter lanseringen av MacBook Air kan det väl inte gå annat än uppåt?

- Facebook - det räcker nu!

+ Solen - nu är det snart vår! Lycka! + Medvetenhet om HIV - det börjar äntligen gå upp för människor att vi inte är odödliga. Senast ut i raden av företag som slår ett slag för bekämpningen av HIV är H&M, som nu lanserar kollektionen ”Fashion against AIDS” där 25% av vinsten går till att förebygga spridning av sjukdomen. 18

- Den svenska konjunkturen - KI spår en avmattning av ekonomin till följd av turbulensen på de finansiella marknaderna och de höga energi- och livsmedelspriserna. - Redaktionens humor. Sjukt låg, sjukt dålig.

Namn: Frida Bergström Tydligaste karaktärsdrag: Glad Största fåfänga: Ögonfransarna, petar med nål när jag målar dem. Jag blir lycklig av att: umgås med dem jag tycker om, och att kramas. Jag skäms när: jag sårat någon. Senast gnolade låt: Brett Dennen - The one who loves you most. Så botar jag tentaångest: Försöker plugga bort den, annars hjälper choklad. Drömyrke: Marknadschef på något stort företag. Äter helst: Kyckling. Senaste upptäckt i Umeå: att man får hår som tillbehör på pizzorna på Berghem. Dansar helst till: allt utom techno. Dålig vana: Vägrar inse att cykellåset fryser på vintern och får därför springa till skolan jämt. Dold talang: Målar lite. Senaste fyndet: I-pod strumpor, jättebilliga för att den lila var borta ur kartongen. Favoritlukt: Nytvättade sängkläder. Favoritbutik: Svårt, jag shoppar lite här och där. I min mp3-spelare: Dålig på att rensa, mest sådant som är uttjatat nu. Senast lästa bok: Kommunikation och konflikthantering. Förebild: Mina bröder. Klär mig helst i: svart. Det här gör jag när ingen ser: Äter allt med sked när jag är själv, jättepraktiskt. Dricker helst: Beror på när, men rött vin eller juice. Detta irriterar människor sig på hos mig: Kanske att jag är lite för envis ibland.


Utrikeskorrespondent Peter Molander om:

California State University

LOS ANGELES

Kort termin Nu har skolterminen på California State University i Los Angeles avslutats, en skoltermin som var mitt livs kortaste, drygt 2 månader. That´s it. Vi började 25 september och slutade 28 november. Till skillnad från Sverige är läsåret i USA uppdelat i fyra terminer, vår, sommar, höst och vinter. Men läser man fyra kurser under en termin, vilket de flesta gör, översätts det i Sverige till en svensk hel termin (4 månader). Var det då ett sjukt tufft tempo? Nej knappast, tvärtom. Den som söker ett lugnt tempo där man samtidigt kan få toppbetyg bör enligt min ringa mening studera i USA. Simpla tentor Det skiljer sig säkert mellan olika skolor men att få högsta betyg i Umeå är mycket svårare än att få högsta betyg på California State University i Los Angeles. I USA har man dessutom en 5-gradig betygsskala A-F. Jag minns de tuffa tentaperioderna i Umeå då jag härbärgerade medicinska biblioteket under en vecka. Här i USA är tentorna utformade så att det har räckt med att plugga dagen innan och ändå få ett bra resultat. På min skola kör man till största delen med multiple-choice tentor. Där man får en fråga och sedan får man välja mellan fem olika alternativa svar. Ofta är frågan ställd på ett sätt att det är helt uppenbart vilket alternativ som är korrekt. I en av kurserna var halva tentan multiple-choice och resten var uppsats. Det roliga var att svaren till uppsatsfrågorna fanns tydligt formulerade i multiple-choice delen. Så det var bara att tacka och ta emot. Föreläsarna är mycket entusiastiska och duktiga på att göra ämnena intressanta. De har ofta varit ute och jobbat på företag i verkligheten och är skickliga på att koppla teorierna till verkliga exempel. Mycket projektarbeten Innan jag började plugga på Umeå universitet fick jag höra att det är känt för att vara ”VM i PM” och visst har det varit en hel del projektarbeten. På California State University har det också varit tidskrävande projektarbeten. Men det har varit riktigt kul! I kursen Marketing management fick vi jobba parvis med att hitta ett lokalt företag, intervjua dem vid sju tillfällen och sedan göra en omfattande 70-sidig marknadsplan åt dom. Vår klient var en Teriyaki restaurang. Till en annan kurs, Consumer behavior, var vi fem killar som analyserade beteendet hos ungdomar som använder webbmötesplatsen Myspace. Vårt uppdrag gick ut på att gräva på djupet och försöka förstå varför de använder Myspace och fånga upp en bild av kulturen. Projektet presenterades i form av en videofilm! Inbördes konkurrens Bland mina amerikanska klasskamrater har det varit en stor press på att få bra betyg. Vid nyanställningar går företagen i USA mycket på betygen. En annan skillnad från att plugga här jämfört med i Sverige är en inbördes konkurrens mellan studenterna. I slutet av ett grupparbete får man skriva en utförlig redogörelse om de andras insatser. Vid betygssättningen är det här ett viktigt underlag. Här brukar det tydligen vara vanligt med olympiska spelen i smutskastning. Vetenskaplig förankring saknas En stor differens mellan studierna i USA jämfört med Sverige är den vetenskapliga förankringen. Efter den där rysarkursen i Umeå i våras, ”Vetenskaplig metod”, finns det bara en sak som är heligt när man skriver ett akademiskt arbete, att koppla vetenskaplig teori mot empiri och att genomgående kunna hänvisa till källan. Men mina lärare här i USA skrattar åt denna Europeiska stelbenthet. De menar att ett arbete bara hämmas om det hela tiden måste baseras på vetenskapliga teorier. Med i grund och botten så känns det ändå bra att komma från den ”hårda svenska skolan”.

SKRIBENT/FOTO: Peter Molande LAYOUT: Marie Stomberg

19


Studentlivets baksida

- problemen du inte visste fanns. Innan du började studera, det vill säga.

Även om det låter ofattbart så fanns det faktiskt en tid då du inte brände 4000 kr i månaden på 25 trånga kvadratmetrar, då ”tentastress” var ett okänt begrepp och bokstaven U faktiskt enbart var en bokstav och inte ett ångest- och magsårframkallande omdöme som din lärare skrivit med röd penna i din statistiktenta. På den tiden hade du någonting som kallades fritid, och med lite tur kanske du till och med sysselsatte dig med någonting som kallas för hobby. Du kunde även, utan problem, bränna 700 kr på en skön tröja utan att behöva leva på nudlar resten av månaden. Så en vacker dag satt du där med en ansökan i din hand, med ett flin på läpparna fyllde du i den och skickade in den. Här skulle det levas loppan, det ljuva livet även känt som ”studentlivet” – fullständig dekadens, överflöd av kärlek och fest. Och så kanske lite studier också. De första veckorna gick bra, de första månaderna likaså. Sedan inträffar något alldeles ofattbart; du finner dig själv liggandes i sängen en tisdagnatt, oförmögen att kunna somna. Kylskåpet ekar tomt, bankomaten har skrattat åt dina tappra försök att ta ut pengar de senaste veckorna, böckerna ligger på köksbordet och skriker efter uppmärksamhet och du skäms ögonen ur dig varje gång du äntrar hörsalen pga din dåliga karaktär i fredags. Det är här, just i denna stund, du inser att ditt liv är fullt av problem vars existens du inte hade någon aning om innan du blev student. Välkommen till studentlivets baksida! Grann(o)sämjan Grannar är trevliga människor som har sin tomt minst 10 meter ifrån din, hälsar glatt när de hämtar posten på morgonen och som utan problem klipper din gräsmatta när du är på semester. På sin höjd kanske de köper någon ny High Tech-pryl som din pappa blir avundsjuk på, men mycket värre än så brukar det inte vara. Det är i alla fall den illusionen man lever i när man alltid bott i villa med sina föräldrar. Som student får man dock möjligheten att träffa på ”grannarna från helvetet” ett antal gånger under sin tid i studentkorridor. I vanliga fall är grannar något man får betrakta på håll, som student har du dem bokstavligt talat i ditt kök. Lirarna du bor med verkar ha gjort det till en sport att sno tvättider och lämna mest disk framme under längst tid. För att inte riskera att stöta dig med de nya djurarterna som odlas i det gemensamma kylskåpet har du blivit en fena på att ducka varje gång du öppnar kylskåpsdörren, när du sedan väl vågar titta in upptäcker du att någon har snott din mjölk. Härliga tider! Det finns ju dock studenter som talar gott om gemenskapen i en korridor, de grymma korrefesterna och lyckan med att ha så härliga människor runt omkring sig dag som natt. Att det är ord från en tvättidssnattare är väl ganska självklart? Luspank och 3 veckor kvar till nästa csn-utbetalning

Varje månad kommer det som ett brev på posten; storhetsvansinnet. Att 7500 små lusar på kontot kan skapa en sådan eufori och känsla av att man äger hela världen, är ett fenomen av sällan skådat slag. Helt plötsligt förvandlas man till kung i baren, ”pojken med guldbyxorna” och Pippi Långstrump på en och samma gång. VISA-kortet dras så många gånger genom butikernas kortläsare att man vaknar upp med träningsvärk i handleden dagen efter och upplever något som närmast skulle kunna beskrivas som ”shoppingbakfylla”. Och så står man där igen, fattig som en lus. Än en gång får man torrt konstatera att det är lite för mycket månad kvar i slutet av pengarna, vilket leder oss in på nästa problem..

20

Nudelätande equals näringsbrist Finns det, i ärlighetens namn, någon som talar sanning när mamma frågar vad man ätit till middag? När sanningen är att man slängt i sig två ostmackor, ett glas blandsaft och ett päron till middag så är det ju faktiskt lättare att ljuga. Det här problemet går egentligen att härleda från en otrolig mängd olika faktorer, allt för att själv slippa ta ansvar för sina kostvanor. Ta t.ex. det faktum att man har korridorskompisar som snor allt ätbart som kommer i deras väg, är pank och har en tenta att plugga till – vem har tid eller råd att laga mat som innehåller något från kostcirkelns alla delar då? Och nudlar som är så billigt!


På medicinskt språk kallas kurrande i magen för borborygmi. När en hungrig människa ser eller luktar på mat ökar muskelsammandragningarna i magen och kurrandet uppstår.

Bortamatch med klasskompis Ni har visserligen tittat på varandra rätt mycket i skolan, att ha någon att vila ögonen på under en tråkig föreläsning borde vara en allmän rättighet. Eller så har ni knappt sett varandra, än mindre märkt att ni faktiskt går i samma klass. En annan möjlighet är att ni båda är aktiva inom HHUS, det skulle du veta om du hade deltagit på ledningsmötena. En kväll på E-puben så händer det helt plötsligt, ni connectar till 100% och upplever något som din tjejpolare lyriskt skulle förklara som ”personkemi”. Säga vad man vill om naturvetarna, men det här är kemi av en helt annan sort än de fixar med i sina labbsalar. Det är kärlek, i dess renaste form – sen att den känns fruktansvärt smutsig dagen efter, det är ju en helt annan femma. Är det någon gång man kommer på sig själv med att säga ”jomensåatteeehh..” så är det nu. Vad finns det möjligtvis att prata om annat än vädret, tentan eller föreläsaren på förra momentet i företagsekonomi? För att undvika att få en freakstämpel så hindrar du dig själv från att lägga benen på ryggen och springa hem som om det gällde liv och död, och artighetspratar istället ett tag. Sedan är det dags för den traditionella ”Walk of Shame” med talesättet ”man har inte varit en äkta student förrän man vaknat upp i en främmande människas studentrum på Ålidhem” ringande i huvudet. Jomensåatteehh..

Tentaångest Har du tagit en ordentlig titt på dina närmaste vänner, eller dig själv, några dagar innan en tenta? En blekare, mer håg- och livlös varelse får man leta efter. Tentaångesten är slug; ena dagen mår man bra, för att nästa dag falla ned i en avgrundsdjup svacka av tentarelaterad ångest. Exakt vad som händer med kroppen är en gåta, man vet bara att det händer något. Symptomen är oräkneliga; vissa tappar aptiten medan andras kroppar kommer ur fas så till den milda grad att åkomman ”stressmage” numera går under namnet ”tentamage”. Andra får sömnsvårigheter och lackar ur vid minsta motgång. Humöret åker berg- och dalbana och man vrålar till varje gång man ser sig i spegeln; inte kan det väl vara så att den där oduschade och bleka människan med stripigt hår är jag? Hur är det möjligt?

Bristen på N.Ö.F En vis man sa en gång att tiden är den mest rättvist fördelade resursen, alla har vi 24 timmar per dygn till vårt förfogande – och det må väl vara sant. Tobias Magnussen förklarade en gång för mig att man rent krasst kan se det som att dessa 24 timmar vanligtvis delas in i tre delar; 8 h sömn, 8 h arbete/pluggande och 8 h NÖF. Vad är NÖF, kanske den oinvigde undrar - NÖF är en förkortning för de tre viktigaste faktorerna som skapar ett välmående hos en människa, nämligen närhet, ömhet och fritid. Visst låter det vackert? Problemet är bara att det inte riktigt fungerar så när man är student – särskilt inte om man spenderar majoriteten av sin fritid på att göra HHUS-relaterat jobb, som man dessutom frivilligt tagit på sig. Såvitt du vet är den misslyckade bortamatchen förra helgen det närmaste närhet du kommit, ömhet är något kassörskan på Ica Ålidhem får i blicken när ditt kortköp nekas och fritid.. ja, vad är det egentligen?

SKRIBENT: Fia Eriksson ILLUSTRAtion: Deviantart layout: Fia Eriksson

21


Hur agerar man när börsen faller?

Skribent: henrik Sparreus Layout: Ida Juntti

Hålla huvudet kallt och lugnt sitta kvar i båten? Sälja sina innehav för att begränsa sina förluster? Köpa på sig fler aktier på ”rean”? Aktieklyschorna om hur man ska agera i nedgångar är lika många som de ”kärleks” line:s som yttras mellan främlingar 02:05 en lördagkväll i rökrutan utanför Corona, lika många som de goda råden maximal muskelutveckling i gymmen världen över, lika många som de samtal jag var tvungen att ringa innan jag lyckades sälja något när jag jobbade med telemarketing… alltså oändliga! När börsen faller kan det kännas tungt. Att tvingas se sina tillgångar som man jobbat ihop under sommarmånaderna tappa i värde är inte ok, speciellt när man istället hade kunnat relaxat på beachen under de magiska juni, juli, augusti! Den psykologiska effekten slår till och säger sälj, sälj, sälj! Sälja och glömma allt som rör aktiemarknaden och lägga de slantar som återstår (om några…) i en skokartong bredvid de där gamla ”plånboksbilderna” med gamla klasskamrater från 3:an.. Jag kommer nu berätta hur jag agerar i börsnedgångar. Alla är vi olika och mina metoder passar inte alla men jag hoppas att det kan ge några uppslag och tips på hur man kan agera när börsen faller. Som alla säkert vet avslutade börsen tungt 2007. Inledningen 2008 har varit om än tyngre. Vad gör man? Som jag tidigare berättat har jag alltid en likvid reserv på ca 30 % av totala aktieinnehavet. Denna reserv är väl tilltagen och många anser att jag tappar mycket hävstång då dessa pengar knappt arbetar men det är en metod som passar min placeringsfilosofi. Denna reserv ligger på ett vanligt räntekonto eller en ”kort” räntefond och avkastar ca 3-6 % per år. När, inte om, börsen faller för det gör den utan tvekan förr eller senare utnyttjar jag reserven och köper fler aktier i de bolag som efter fallet värderas lägre och ser ”billiga” ut. Viktigt i en sådan situation är att sprida ut köptillfällena för att djupet och vidden av denna börsnedgång initialt är omöjlig att förutse och genom att sprida på köpen har man i alla fall större chans att pricka botten av nedgången. Att köpa slut hela reserven när börsen kanske fallit 10 % och sedan se ytterligare nedgångar på 50 % är inte optimalt så sprid dina köptillfällen. En bra metod kan vara att agera efter förutbestämt mönster, att köpa t.ex. för x kr varje månad eller kvartal vilket underlättar nattsömnen för de flesta istället för att ligga och fundera när det är läge att köpa. Jag går efter en semi-rörlig variant där jag oavsett börsklimat investerar x % varje år. När börsen faller köper jag när det känns som ett bra köpläge, en tumregel kan vara att när ett stort stabilt bolag t.ex. Sandvik tappat 30 % eller mer av sitt börsvärde utan egentlig orsak är det köpläge. Som nu…eller? Börsen rör sig i cykler där uppgångar och nedgångar byter av varandra, historiskt sett. Finns det någon anledning att detta mönster ska brytas nu? Sannolikt inte. Vi har fyra goda börsår bakom oss, 2003-2006, vilket ökar nervositeten för en period av nedgång. Vi vet alla att stora nationer såsom Kina, Indien, Brasilien m. fl. imponerar med stark tillväxt vilka troligen kommer att ta över stafettpinnen från USA som världsekonomins motor. Är detta en garant för att börsen vänder upp? Tyvärr inte men med en sådan underliggande faktor ter sig våra svenska bolag nu efter (i början? Mitt i? ) den senaste tidens börsnedgång vara billiga och köpvärda. Orosmolnen hopar sig och skymmer de goda utsikterna med höjt oljepris, pågående krig, bolånekrisen i USA m.m.

Vad gör jag i dessa oroliga tider? Värt att notera är att jag kan vara helt fel ute men ett gammalt ordspråk säger att aldrig ta investeringsråd från en som inte investerar själv. Jag köper! Jag har under hösten 2007 köpt aktier i mina kärninnehav av svenska favoriter. Jag har mina största innehav i H & M, Sandvik, SKF, SSAB, Investor och Nordea. H&M är en vinstmaskin. De expanderar och öppnar nya butiker runt om i världen. Att inga träd växer till himlen är välkänt och som min partner in crime Simon säger: There´s no such thing as a money machine…Inget varar således för evigt men på några års sikt ser det mycket ljust ut för modekedjan. Till denna goda tillväxt erbjuds god utdelning. Sandviks koncept med gruv- och övrig tung industri, verktyg och konsulttjänster på dessa områden ligger helt rätt i tiden. Tillväxtnationerna behöver metaller och hjälp att bryta dessa. SKF:s kullager är inte sexiga för fem öre. Otroligt tråkiga men mycket eftertraktade ute i världen för sin goda kvalité. Inte minst tack vare den allt större vindkraftsparken som alla behöver ett kullager modell större. Det ryktas dessutom om stor extra utdelning i vår. Investor är tråkiga men bra. Det ev. köpet av Vin & sprit kan dock göra portföljen lite roligare. Kärninnehaven har fått mycket stryk med Ericsson och Astra Z i spetsen så det kan bara gå bättre för Wallenbergarna. Nordea tjänar otroligt mycket pengar, nästan oförskämt mycket. Att inte vara aktieägare i sin bank är som att slänga sina pengar i sjön. Lågt värderad due to bolånekrisen med bra direktavkastning. Jag fortsätter att med jämna mellanrum köpa i dessa med fler och dessutom utöka min portfölj. Nu närmast tänker jag köpa fastighetsbolaget Hufvudstaden som med ett p/e –tal på 5(!) ser otroligt attraktivt ut. Hufvudstaden äger mestadels kontorsfastigheter i storstäderna. Ska man gå in på börsen och starta från scratch skulle jag rekommendera en bred portfölj med tyngden för den orolige i stora bolag med låga betavärden och hög direktavkastning. I dåliga tider får man ju (nästan) alltid utdelning på ca 2-5 % vilket i goda tider ökas på med kursuppgångar. Mitt råd är alltså att köpa! Jag sprider mina köp och köper just nu bra och stora bolag till historisk sett låga priser. Jag vet som sagt inga hemligheter och kan ju förlora allt jag satsar men tror att börsen mår bra av lite nedgångar och jag mår precis lika bra när jag köper billiga aktier som när jag köper billig julskinka i utförsäljningen efter jul tillsammans med Peter M- alltså riktigt bra! Lycka till!


Tillbakablick - 2007 Mitt i anammandet av det nya året och brytandet av -07:s nyårslöften vill vi blicka tillbaka på det gågna året och minnas... Vad hände egentligen 2007?

USBE var ett av 6 lärosäten i Sverige som fick rätten att utfärda Civilekonomexamen. USBE blev EQUIS acrediterad okt 06. -07 blev året då ryktet spreds! Kort sagt ett bra år för Handelshögskolan i Umeå!

NÖJE: Det har varit ett tufft år för Reinfeldt och moderaterna då media synat den nya regeringen i sömmarna och hängt ut var och varannan ur den moderata ledningen för allehanda icke önskvärda handlingar. Många mediakritiker menade dock att detta övergick i en häxjakt och som vanligt när folket inte vill läsa om det, så slutar tidningarna skriva om det. Mona Sahlin blev ny partiordförande för Socialdemokraterna efter Göran Persson.

Det japanska teknikföretaget Sony släppte deras tredje utgåva av spelkonsollen Playstation (PS3). (kom till Europa i början på 2007) . Facebook – är det någon som har missat det?

Al Gore gjorde film om klimathotet. Årets E-puben resa gick till Tärendö. Skiiit kul!! Alex Schulman slutade blogga! Alla inbitna bloggläsare fällde en tår. Marie Picasso vann Idol 2007!

Insparken 2007 var en härlig blandning av Hawaii och Vilda Västerbotten. Bloggandet – Alla hade en och de som inte hade, skaffade sig en.

Årets julklapp - GPS! Paris Hilton åkte in i fängelse! - stannade bara några dagar. Oväntat att pengar kan hjälpa en i de mest makabra situationer.

Nyheter: Hår:

Miljöbilen blev ett mer attraktivt alternativ.

Kläder:

Povel Ramel gick ur tiden (6 juni), 85 år gammal avled en av Sveriges mest folkkära artister.

Långt med en mycket lyxig känsla och lugg, lugg lugg! Lackdetaljer syntes allt mer, väskor för kvinnor och skor för män. Ingen kan ha missat hängsel trenden, på kjolar, shorts och långbyxor. Snyggt och praktiskt. Ray Ban Wayfarers började återigen synas på både män och kvinnor. -07 var utan tvekan ett bra år för blivande mammor. Butikerna fylldes till bredden med tunikor med empirskärning (”mamma tröjor”). Stövlar var mer än bara ett par gröna eller svarta ”gummisar” man hade på sig i skogen.  Utbudet av ekologiska kläder hos både designers och stora kedjor ökade. Tummen upp! Pumpsen var ett måste - Från början platta och andra halvan av året med platåsula! Ursnyggt! Midjorna vandrade uppåt såpass att gränsen mellan kjol och klänning suddades ut en aning. Paljetter kom mer och mer under hösten (speciellt då nyårsfrossan var som värst).

Smink:

Utan tvekan så var det den svarta eyelinern och de röda läpparna som var den ledande trenden inom smink iallafall under års -07:s senare del.

24

Köttfärskatastrofen på många stora matkedjor - slutade alla äta köttfärs? Klimatfrågan var om möjligt än mer omdiskuterad. USA anslöt sig äntligen till kampen mot klimathotet och deltog i Balimötet -trots att de mer eller mindre fick släpas med.

10 år! Balticgruppen gav en gigantdonation på 100 miljoner kronor till Umeå Universitet – det tackar vi för! Airbus A380 -

är ett fyrmotorigt högkapacitetsflygplan för långdistansflygning Flygplanet är det första jetdrivna passagerarplanet med två kompletta passagerardäck plus ett underliggande godsdäck som någonsin byggts. Häftigt!

SIFE - Studenterna från Umeå universitet tog sig till final och väl där fick de bästa placeringen ett svenskt lag någonsin lyckats få.

Den Amerikanska bolånekrisen - Subprime dvs. bolån med hög risk och dålig säkerhet är det ord som allra bäst speglar 2007. Oljepriset steg till 100 dollar per fat för första gången i historien. Christer Fuglesang - Första svensken i rymden Mordet på Benazir Bhutto i Pakistan skapade debatt världen över. Ingemar Bergman, en av vår tids mest berömda regissörer avled den 30 juli 89 år gammal. Ingemar efterlämnar många stora verk.

Anja Pärsson tog 4 medaljer i alpina VM i Åre – guld i superkombination, super-g och störtlopp och brons i slalom. Det diskuterades att Gais, Häcken och Örgryte skulle slås ihop till ett lag p.g.a. ekonomiska problem. Klubbarna mötte såpass starka reaktioner från supportrarna att förslaget lades ned.

IFK Göteborg vann Allsvenskan! Plannja basket än en gång Svenska mästare!! Svenska Fotbollslandslaget gick till EM slutspel. Charlotte Kalla dök upp som ny stjärna på skidhimlen och imponerade med sina insater. Marta blev återigen utsedd till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare.


Ekbladet fyller

Framåtblick - 2008

25 år!!

E-Puben fyller

24 år!!

Tom Sjöstedt vann SM och blev Årets Kock 2008.

Så går vi in i ett nytt år med förväntingar, förhoppningar och planer. Men vad har hänt än så länge och vad kan vi vänta oss av 2008...?

HHUS Val 2008!! - Hur kommer den nya ledningen och styrelsen se ut?!

Om 2007 var året vi ägnade oss åt GI, kommer 2008 bli året vi testar Detox. Detox hadlar om att avgifta kroppen med hjälp av maten. Genom att äta grönt och dricka örtte driver den som detoxar gifter och slaggprodukter ur kroppen.

dagar Presidentval i USA. För första gången i

Herrmiddagen 9/2!! Missa inte det killar!! och tjejer, ni kommer på eftersläppet!

Demokraterna: Barack Obama, Hillary Clinton, John Edwards:

Åresittning 8/3 STORsittningen <--Ett MÅSTE!!!! Brännbollsyran

Republikanerna: Rudy Giuliani, John McCain, Mitt Romney, Mike Huckabee.

Ombyggnation:

Serier att ha koll på: * Gossip girl * californication

Hörsalsrundan = Lindellhallen - ÖPPNAD!! Snart flyttar HHUS kontoret till nya fräscha lokaler!!

...och andra sjukt roliga tillställningar med HHUS man bara inte får missa!!

UNIADEN 2008

Det bästa Uniaden hittills, iallafall om man frågar våra samarbetspartners. Lyckat!!

Nyheter: SOMMAREN 2008!!

Nytt nyårslöfte!? Titta på A-ekonomi varje morgon! Fildelning - lagligt? President valet i Ryssland - som hamnar lite i skuggan av USA:s val. Vad kommer ekonomerna göra för att Bankernas fondavgifter inte ska kosta skjortan?

Sommar OS i Kina - Peking Semster i rymden? Nu har första bilderna av den farkost som ska flyga rymdturister visats. För 1,3 miljoner kan du åka med Richard Bransons ”spaceshiptwo”.

Fotbolls EM

Vi bjuds på en extra dag, vad ska DU göra med den?

världshistoren skulle USA kunna få en färgad eller kvinnlig president.

Ett fortsatt gott rykte för Handelshögskolan i Umeå och ett bra arbete från personal, samabertspartners och studenter.

Vi ser fram emot

Skottår

Inledningen på börsåret: den sämsta i modern finansmarknadstid. Under de två första börsveckorna sjönk den svenska börsen med nästan 9% När vi trodde att vi hade sett allt, då får vi höra om älghotellet! Thorbjörn Holmlund uppe i Svansele har helt enkelt bestämt sig för att bygga ett Hotell, i form av en älg! Älgen kommer vara 45 meter hög och 47meter från nos till stuss. Detta måste ju bara följas upp!

Hår: ”Rätt och slätt”. Överge inte lockarna helt, men plocka helt klart fram plattången igen! Uppklippningarna är snart ett minne blott, nu ska det vara raka kanter. Kläder: Den höga midjan hänger kvar, och nu lämnar vi 80- tals stilen och ger oss mer in i vad som liknar en 70-tals comeback. Man kan även se inspiration 50-, och 60-talet, fodralklänningen kommer bland annat tillbaka! H&M:s samarbete med Designers against AIDS resluterade i en snygg kollektion av tshirts, linnen och huvtröjor. Platå pumps! Vårens plagg i Filippa K:s kollektion är sportiga och färgstarka. Knalliga accentfärger såsom gult och lila är helt rätt våren -08! Influenser från fjärran kulturer och mycket blommigt.

25


in the name of LOVE

vilken tripp!

Skribent: Tobias Magnussen Layout: Fia Eriksson

Vem skulle möjligtvis kunna återberätta Åreresan med sådan bravur och inlevelse som Tobias Magnussen? Förmodligen ingen - därför lät vi honom berätta om resan ur sitt perspektiv - alla namn är självklart fingerade /(Red.) Åreresan var stört bra med nice afterski, fin åkning och kalasande! Resan började med att det gick två bussar från Umeå till Åre, den ena en riktigt fräsch dubbeldäckare med ”dansbandsturnebuss känsla”(som för övrigt är ett bra hängagubbeord) och den andra såg ut att vara handplockad direkt ifrån ”Torsk på Tallin” - ni vet så där

utan större ansträngning. Denna lilla detalj gjorde att Ida vänligt men bestämt förklarade att idag åker vi endast i de backarna som hör till VM 8:an och de andra kan vi åka någon annan dag. Men vad ska man göra när smilet ändå går från öra till öra. Efter dagen var det dags att gå på afterski och med ”Sveriges näst snyggaste band” på scenen var stämmningen på topp. Sen var det marsch pannkaka tillbaks till stugan, packa upp och ladda inför kvällen. Nu var det så att det fanns två enkelsängar och en bäddsoffa och alternativen var att skeda med Simon eller att sova själv i en säng. Lottandet på detta föll sig på klunsning: Simon VS. Stina. Simon tog hem en riktig paradseger och det blev Stina och Ida som fick skeda. När vi alla duschat ikapp och ätit var det dags för utgång på Dippan som skulle vara mycket trendigt. Klädvalet var synnerligen enkelt då alla skulle ha på sig sin Åre-T-shirt som vi skulle få senare under dagen, men det blev

deluxeutrustad med ljud- och värmeanläggning, och sjävklart hamnade vi i den. Väl framme i Åre fick vi som åkte vår buss bära allas packning in i bagageförvaringen, eftersom den andra bussen hade ett lättare elfel och kom endast fram 3 timmar efter vi anlänt. Efter den bravaden var det bara att ge sig av mot VM-8:a ”när kaoset är liften. Simon höll på att som störst gör tuppa av, av exaltering då han endast sett släplift på Felix det enda bild; först och främst gick humana och tar det att sitta i, den hade sig en cigg” rullband fram till korgen och den tog 8 personer i bredd. Glad i hågen tog han fram kameran och började fota som värsta mormorn/ farmorn. Vilket gjorde att han ramlade lite lätt, men vi fick i allafall 16 snygga bilder ifrån liftkön! Inte alls illa. Sedan åkte vi på hela dagen med sol och Ida som dominant guide. Ni som varit i Åre vet säkert att det finns flera nedfarter under varje lift, men att man genom de blå backarna kan att ta sig till de andra 26

kvällen. Enkelt, vi tog på oss n å g r a vanliga Sparbanksloppet -94 tröjor och gick med raska steg på kalaset. Nu var det bara en liten grej att Åretröjor na hade tagit slut och därmed fick vi inga, men vad gör det i otrendkänsliga Åre? Vi hade hur som helst riktigt kul, Simon kastade en skumpakylare på Stina så att hennes läpp sprack, jag satte mig lite ledigt vid ett bord fullt med drinkar så att allt välte ut, Simon bad om ursäkt genom bjuda sig själv och Stina på ett dussin 6:or tequila i baren vilket resulterade i att han fick gå hem och tjejerna

blev snabbt klara med sitt festande och hela stugan sov gott innan 24:00. Nästa dag var det upp i ottan och ut och åka, denna dag fick vi lov av Ida att utforska resten av systemet och vi hittade dreamparken som tyvärr var avstängd, så vi fick krypa under ett orange staket för att komma in (vilket kändes coolt). Ida och Stina var inte så värst ”big jump-sugna” utan de fokuserade mer på att slöåka och att få bra platser på fjällgårdens afterski där ”Pink hink” skulle spela. Utgången den kvällen resulterade i ett besök på Tott som även det var trendigt, och där minglade jag och Carro in oss i ”Sveriges näst snyggaste band” som senare tog oss med på ett hejdundrande efterkalas. Kalaset slutade 04:42 och då var dags att bege sig hemåt. På vägen mot stugan gick vi rakt in i en norsk som bjöd in oss nachtspil och där blev vi kvar till klockan sju. Hem och sova ut två timmar för att sedan återigen ut backen och glida. Den här lunken höll i sig fint fram tills torsdagen då det var dags att åka hem. Annars var det väl inga större skandaler mer än Linnea som tog en cirkelpromenad på 30 minuter för att ta sig hem efter nattens bravader klockan 9 på morgonen. När hon väl är hemma, visar det sig att hon varit hos sin granne och gått morgonpromenaden helt i onödan. En annan var när Felix och Pontus knallade hem efter dippan och en tjej framför dem halkar till och slår i bakhuvudet. Allmänt kaos uppstår med SOS-ringande, hjärt- och lungräddning och fler och fler som ansluter för att hjälpa till. När kaoset är som störst gör Felix det enda humana och tar sig en cigg. Jag tror att alla hade enormt kul och hade en fin bakfylla på fredagen varvat med en jääävla ångest! Så in the name of love, se till att ni kommer med nästa år! Signerat, Tobias Magnussen


I år är det skottår, och det är ju himla roligt för alla de som är födda den 29 Februari.

VÅR

MODE

-08

Under hösten har alla stora designers presenterat sina visioner inför 2008 på modeveckor runt om i världen. Vi väntade otåligt på våra inbjudningar men tyvärr måste de ha kommit bort i posten. Istället fick vi ta del av visningarna på nätet. Bland alla galna trender hittade vi en hel del som vi tror kommer att kännas roligt i vår. Kjolar och klänningar med mycket vidd är en bekväm trend som hängt med ett bra tag. Trenden hänger kvar även till våren och sommaren och vi hoppas verkligen att den är här för att stanna, kanske håller den till och med på att konkurrera ut jeansen. Till våren kommer även volangkjolen, som var populär för några år sedan, starkt tillbaka. Klänningarna vi kommer se mycket av är hellånga etno-mönstrade, korta puffiga och romantiskt småblommiga. Två färger som vi tror kommer dominera i vår är kornblått och cerise. Senapsgult hänger kvar och beige känns väldigt rätt som bas. Förutom dessa färger kommer blommigt att vara en av de största trenderna i vår. Siden och satin såg vi mycket under hösten och de materialen kommer allt starkare nu till våren. Vi kommer även att se mycket tunna, skira och transparenta tyger. Matcha gärna det med något hårdare material, exempelvis skinn, för att inte se ut som en gräddbakelse. Sammanfattningsvis går vårens trender mycket mot 50-och 70-tal. Med andra ord, det är dags att återanvända mammas/mormors fina kjolar, klänningar och blusar som ligger och samlar damm någonstans. Botanisera även i secondhandbutiker efter riktiga retrofynd!

BildER (3 st.): Josefssons

Slutligen ett litet tips... Alla har ni säkert ett eller flera plagg i garderoben som är för stort, för litet eller som ni av någon anledning inte använder. Ordna en ”klädbytardag” tillsammans med vänner och förhoppnigsvis passar plagget/plaggen bättre åt någon annan, om inte får ni säkerligen ett gott skratt. De stackars plaggen som ingen vill ha lämnar ni i närmaste UFF-container.

Bild: Josefssons

Skribenter: Freja Andersson, Anna Krook Bilder: Josefssons, LaRedoute Layout: Ida Juntti

bild: LaRedoute


Har du funderat på att skaffa dig ett extrajobb under studietiden för att dryga ut kassan och få ovärderliga erfarenheter? Är du en av dem som söker företag att samarbeta med för ditt examensarbete, söker trainee plats, sommarjobb eller av någon annan anledning söker lediga platser på olika företag? Då är myStep en sida för dig! myStep är en internetsida som förkortar avståndet och skapar en snabb och enkel kontakt mellan studenter och företag. Istället för att surfa runt på ett flertal olika sidor kan du på ett och samma ställe ha koll på om företag som till exempel SEB, SIDA eller Ernst&Young söker extrapersonal, heltidsarbetare, sommarjobbare, trainees m.m.

De satte sig ner för att fila på några idéer på en hemsida som skulle kunna göra det lättare och i september 2007 lanserades myStep. Fredrik berättar att det var mycket att tänka på från början och om man aldrig haft ett företag tidigare är det mycket nytt att lära sig. När Johannes och Fredrik hade funderat ut hela grundidén och var redo att sätta igång tog de kontakt med Uminova. Uminova Innovation är en bra hjälp för dem som vill starta företag oavsett om man har en färdig idé eller inte. För Fredrik och Johannes som hade ett färdigt koncept har Uminova främst agerat som bollplank och kommit med tips och råd. Fredrik erkänner att det tar mycket tid men det är väldigt belönande och erfarenheten är otroligt bra. Genom att driva sitt eget företag får man en bättre förståelse för det man läser på kurserna och självklart mycket kunskaper utöver det som lärs ut i skolsalarna.

Det är smidigt och enkelt att manövrera sig på sidan och förutom tips på lediga tjänster hittar man här även karriärstatistik, tips på vanliga frågor och bra svar på en arbetsintervju, information om jobbmöjligheter för en karriär utomlands samt mycket mer. myStep har även ett nyhetsbrev, ”karriärmail”, som skickas ut en gång i månaden till alla som vill. I brevet får man aktuell information om arbetslivet, tips och råd från mySteps egna karriärcoach och erbjudanden från deras samarbetspartners. En bra sida att ha koll på som student helt enkelt!

Grunden för att lyckas med en sådan här sida är kontakter och framförallt att informera alla om att man finns för att öka antalet samarbetsparters och användare. myStep är fortfarande en relativt ny sida och har därför inte riktigt hunnit etablera sig. Allt eftersom ryktet sprids kommer dock sidan att växa i en allt snabbare takt. Redan nu samarbetar de med 15 stora företag och har många bra uppslag om lediga platser som det absolut kan löna sig att ta en titt på.

De som ligger bakom denna sida är två hårt arbetande studenter på Umeå Universitet, Fredrik Elfsberg och Johannes Ågren. Fredrik var upphovsmannen till det mycket lyckade konceptet ”frukostklubben” där klasskamraten Johannes slöt upp och de båda hjälptes åt tillsammans med ett gäng andra att arbeta med och göra konceptet till en succé. I sitt arbete med frukostklubben kom de båda i kontakt med många företag som gjorde dem uppmärksamma på hur svårt de upplevde det vara att få kontakt med studenter inför nyrekryteringar och annat.

myStep utvecklas ständigt och inom en snar framtid ska man även kunna lägga ut sitt CV här så att företag aktivt kan leta bland alla de talanger som finns ute i vårt avlånga land. Just nu är den funktionen under konstruktion men den som väntar på något gott. Med Johannes tekniska kunskaper och Fredriks sinne för företagskontakter kanske de här två killarna har vad som krävs för att nå sitt mål – att bli Sveriges ledande karriärportal för studenter. De ser iallafall ut att vara på god väg.

28

SKribent: Ida Juntti Layout: Ida Juntti


VILKET BETYG VILL DU HA? FEM FAKTA OM:

SKRIBENT: Peter Gedin, Emma Åvall BILD: www.skolvarlden.se

Just nu är frågan om betygssystem aktuell. Det diskuteras huruvida vi ska införa ECTS systemet även här. Det här med betygssystem kan verka rörigt och många inser inte att de berörs av frågan. Men faktum är att det är något som är viktigt för oss alla. Man måste börja med att fråga sig varför vi egentligen har betyg? Är det för att mäta kunskaper, rangordna individer, som ett bevis på kunskaper och färdigheter eller som en morot för den flitige studenten? Behövs egentligen fler steg än godkänd och icke godkänd? Frågan om betygsskalor är en hett omdebatterad politisk fråga som är viktig att ta till sig. Högskoleförordningen förordar en tregradig skala: VG, G och U. Skulle vi välja att införa ECTS, som har fler steg, går vi alltså emot detta. Viktigt att belysa är även den internationella aspekten. Har du tänkt studera eller söka jobb utomlands? I så fall måste kanske dina svenska universitetsbetyg översättas till ECTS enligt en översättningsnyckel. I dagsläget översätts ett VG till ett A och ett G till ett C. Vissa menar att det skulle vara enklare att redan från början tillämpa ECTS. Man måste dock komma ihåg att det förutom ECTS existerar många andra betygssystem. Vad gör ett system bättre än något annat? Varför ska vi välja just ECTS? Vilket system vill vi egentligen ha? Det är viktigt att inse att detta om något berör oss alla. Fundera över hur du vill ha det och var med och påverka. Denna fråga kommer att vara högaktuell under våren. Peter Gerdin och Emma Åvall

“European

Credit Transfer and Accumulation System”

- ECTS är baserat på grundregeln om att 60 studiepoäng mäter arbetsprestationen hos en heltidsstudent under ett läsår. Arbetsprestationen för ett studieprogram på heltid i Europa omfattar i de flesta fall omkring 1500-1800 timmar per år och en studiepoäng står i dessa fall för omkring 25-30 arbetstimmar - Studiepoäng inom ECTS erhålls genom lyckat slutförande av det arbete som krävs, samt genom ett uppfyllande av kursmålen. Kunskapsmålen talar om vad den studerande skall ha för kunskap, förståelse eller vad denna ska kunna utföra efter inlärningsprocessen. - Studentens arbetsprestation består inom ECTS av den tid som krävs för att färdigställa alla planerade inlärningsaktiviteter såsom föreläsningar, seminarier, egna studier, förberedelser inför redovisningar samt examinationer. - S t u d i e p o ä n g e n ä r f ö rd e l a d e m e l l a n a l l a g r u n d l ä g g a n d e undervisningskomponenter inom ett program (såsom moduler, kurser, doktorsavhandlingar etc.) och återspeglar den mängd arbete som varje del kräver för att momentets mål ska uppnås i förhållande till den totala mängd arbete som krävs för att fullborda ett studieår. - En students prestation dokumenteras med hjälp av lokala/nationella betyg. Det är bra att öva på att lägga till ett ECTS betyg, särskilt vid händelse av ett betygssystembyte. ECTS betygens bedömningsskala rankar studenten på ”statistisk basis”. Statistisk data på studentens prestationer är därför nödvändig för kunna ansökan om medlemskap i ECTS. De elever som godkänns betygssätts enligt följande: A – de bästa (10%) B – följande (25%) C – följande (30%) D – följande (25%) E – följande (10%) En distinktion görs mellan de två betygen FX och F som motsvarar underkänt. FX innebär ”underkänd – ytterligare arbete krävs för godkänt”, och F innebär ”underkänd – avservärt mer arbete krävs för godkänt”. *

KÄLLA 5 FAKTA: http://ec.europa.eu./education/programmes/socrates/ects/index_ en.html#2 LAYOUT: Marie Stomberg

TISDAGAR Happy tuesdays. Ät för halva priset från kl 17. Nattklubb 21-02, fri entré ONSDAGAR Pubkväll 20-02, fri entré FREDAGAR EPP/After Work 15-19. Trubadur. Nattklubb, Club C 21-02 LÖRDAGAR Corona Xl 21-02

30 Universumhuset

090-786 90 32

Ålder 20 år

(18 år med kårleg.)


Hur hårt ni än kämpar för att försöka framstå som seriösa ekonomstudenter, så vet vi att det råder en viss sinnesförvirring bakom den välputsade fasaden. Vi skippar hyckleriet och erkänner att vi inte enbart funderar på hur ”Balanced scorecard” fungerar och hur man reviderar en budget – de frågor vi i hemlighet går runt och tänker på är vad man gör när man råkat festa upp alla csn-pengar när det är 3 veckor kvar till nästa utbetalning, vilken studielitteratur som egentligen är värd att köpa och hur man behåller sin värdighet efter en riktigt misslyckad tenta. Räddningen är Ekbladets eget orakel Frida, som svarar på allt mellan himmel och jord. Ingen fråga är för pinsam eller dum för att ställas!

Hej Frida! Jag läser första terminen på ett av Handelshögskolans ekonomprogram. Jag läste samhäll med inriktning på ekonomi på gymnasiet och tyckte ämnet var intressant och valde då att fortsätta läsa det. Och jag trivs! Men nu skäms jag lite när jag tänker på att jag vet egentligen inte riktigt vad man kan jobba med när man ”gått ut” universitetet som ekonom. Kan du ge några förslag? /ekonom Hej ekonom! Vad kul att höra att du trivs med ditt val av studier. Som utbildad ekonom har du ett stort antal arbetsområden att välja inom inför ditt framtida yrke. Med din utbildning kan man välja yrken såsom ekonomiassistent, innesäljare, utesäljare, verkställande direktör, ekonomichef, personalchef, inköpare.. jag kan fortsätta i en evighet. I Ekbladet nummer 1 2007, listar vår skribent Peter Molander 22 stycken heta ekonomjobb, där kan du läsa om de olika yrkenas arbetsuppgifter, snittlön, kvalifikationer och antal sysselsatta inom yrket. Gamla nummer av Ekbladet kan du alltid få tag på HHUS kontor eller i loungen. Om du är intresserad av ett nummer som det bara finns ett exemplar kvar av får du alltid låna tidningen och kan kopiera artikeln som intresserar dig.

Hej Frida! Jag har tentapluggat till förbannelse den senaste tiden och lyckats vända på dygnet totalt. Har du något tips på hur jag ska kunna få rätsida på problemet? /sömnlös Hej Sömnlös! Att vända på dygnet är en ond cirkel som är svår att komma ur, det finns egentligen inget lätt sätt att komma ur den cirkeln annat än att kliva upp tidigt och lägga sig tidigt. Försök att kliva upp kl 07.00 ett par dagar i rad och gå inte och lägg dig på dagen om du känner dig trött utan bestäm att du inte får sova förrän till exempel kl 22.00. Det kommer att vara tungt att kliva upp i början och du kommer säkert ha svårt att somna på kvällarna först också. Men efter ett tag kommer kroppen att vänja sig och du får förhoppningsvis en normal dygnsrytm igen. Om

problemen består och blir långvariga så ta kontakt med vårdcentralen och be om hjälp där.

Hej! Jag är sugen på att medverka i HHUS men vet inte riktigt vad jag vill engagera mig i eller vilken post jag vill ha. Vem kan jag ta kontakt med för att få information och hur blir man aktiv/söker en post i HHUS? /HHUS sugen Hej HHUS sugen! Det finns otroligt många områden inom HHUS som man kan vara aktiv inom. Hos HHUS rekryteringsansvarige Joakim Lindström kan du få reda på allt om vilka poster som finns eller vart det finns behov av ”aktiva”. Han kan även berätta vad det innebär att ha en speciell post/att vara aktiv och skapa kontakt mellan dig och den som har den positionen för närvarande så du får ta del av mer information. Eftersom du skriver ”post” antar jag att du är ute efter en styrelsepost eller ledningspost. Dessa poster tillsätts enligt tradition efter val. Då får du söka till den post som du är intresserad av och förhoppningsvis får du tillräckligt med röster för att vinna. Valet äger rum den 5 – 7 mars och sista ansökningsdag är den 17 februari.

Hej Frida! Det har varit mycket ombyggnationer på skolan på senaste och lindellhallen blev ju superfin. Nu har jag uppmärksammat att det byggs om på ytterligare ett ställe, nämligen i tornet på 3:dje våningen det står ingen skylt där om vad det är som byggs så min fråga är; vad är det för något som byggs i tornet på 3:dje våningen? /nyfiken Hej nyfiken! I tornet på tredje våningen byggs det ett nytt HHUS kontor. Förutom ett mer centralt läge och närheten till USBE kommer det nya kontoret att vara utrustat med ett börsrum, nya datorer och annat som skall underlätta arbetet inom HHUS. På sid 35 kan du läsa fler exempel på universitetets ombyggnationer och där

berättar rektorn också lite mer om motivet till varför denna förflyttning av HHUS kontor sker.

Hej! Jag är missnöjd med min lärare, personen ifråga är rent ut sagt as dålig på föreläsningarna och har vid flera tillfällen varit borta när han/hon har schemalagd handledning inför ex tenta och pm. Det känns som om att det är slöseri med tid att ens vara på föreläsningarna och jag känner att jag inte får den hjälp jag behöver. Vad ska jag göra för att få hjälp med detta? /frustrerad Hej frustrerad! Umeå universitet är noga med att vara mån om att utbildningen ska vara kvalitativ och att du ska känna att du får den hjälp du behöver samt ha givande föreläsningar. För att undvika att det uppstår sådana problem som du beskriver har de därför anordnat med något som kallas utbildningsbevakare. Varje program har en egen utbildningsbevakare som verkar för att ditt program ska uppfylla Umeå universitets standard. I din klass ska det även finnas så kallade klassrepresentanter som också ska verka mot att kursen du läser ska uppfylla dessa mål. Du kan ta kontakt med de personerna i första hand och förklara det du känner. Dessa personer kan ta upp problemen på förtroenderåden som äger rum minst en gång iunder varje kurs delmoment, på förtroenderåden medverkar kursansvariga lärare och de två representanterna. Om du inte märker någon förändring och det känns som om att dina ord inte gått fram kan antingen du eller dina klassrepresentanter ta kontakt med utbildningsbevakarna. Dessa kan föra fram ditt ämne på en högre nivå och lösa problemet där. Du har alltid rätten att vara anonym när du talar med någon om detta så var inte rädd och gör din röst hörd. Lycka till!

31


32


Julsittningen 2007 gick av stapeln den 15 december. Alla kom spända av förväntan och det var inte den supergoda trerättersmiddagen eller de roliga lekarna som vi såg fram emot som mest, nej, alla väntade vi som små barn med tindrande ögon på han som skulle komma… Kvällen inleddes med välkomstdryck och mingel, sen blev det mat. För många var det första julbordet för året och alla glufsade i sig med god aptit. Maten avlöstes med roliga lekar och sånger, som sig bör på sittningar. Humöret var på topp och E-puben osade av julstämning. Efterrätten blev en klassiskt julig ris á la malta med saftsås. Nu var det bara en aktivitet kvar…och så kom han! Han som vi alla väntat på, mannen med det stora T:et, ja ni vet vem vi menar. Tomten såklart! – och klappar hade han! Alla verkade ha varit snälla, för alla fick vi klappar. När det dukades av och borden städades undan gick festen in andra andningen. Musiken skruvades upp, dansgolvet fylldes och julklapparna kom till användning på en gång. Under kvällen lektes det friskt med pruttlera, örngott, sugrör, sprutgrädde m.m. En grymt rolig kväll helt enkelt!


Tema 2008:

pengar

Skribent: Therese Lundstedt,VD Unga Aktiesparare Layout: Fia Eriksson

Skriver du uppsatser om ämnen som din uppsatspartner valt att skriva om, engagerar dig ideellt för att hjälpa andra och hälsar på mormor för att vara snäll? Vi lägger massor av tid på saker som gynnar andra mer än vad det gynnar oss själva. Kanske är det därför inte så konstigt att så många väljer bort kontrollen över den egna ekonomin, struntar i PPM-valet, shoppar istället för att investera och så vidare. Frågan är om du är medveten om att du i och med detta självmant väljer bort möjligheten att bli rik, eller åtminstone rikare än idag.

Strunta i Beach 2008, Man 2008 eller andra påtänkta teman och nyårslöften. Det är dags att du börjar investera i dig själv - gör årets tema till: Pengar 2008. Aktier, börsen och annat obegripligt kan snabbt bli begripligt bara du vill lära dig och förstår varför. Visste du att en enda krona satsad i aktier år 1945 och sparad till och med år 2007 är värd hela 3 290 kronor. Hade du sparat samma krona på banken hade den vuxit till 44 kronor och 80 öre. Att ett aktivt fondval inom PPMsystemet kan ge dig flera miljoner mer i pension är det också få som vet. Hur gör man då? Jo, man börjar med att lära sig hur olika sparformer fungerar. Enklast av allt är att förstå att aktier är den överlägsna sparformen om man ser till hur mycket pengarna växer över tiden. Aktier är alltså inte så farligt som många tror eller som ”byt ut ett kvällstidningar skriver på löpet då börsen går besök på Facened. Dock måste man förstå sig på börsen, aktiemarknaden och vara långsiktig i sitt sparande book varje dag för att bli en framgångsrik aktiesparare, men det mot ett besök kan det vara värt.

på di.se eller

Tipset är alltså att under 2008 lära dig mer om e24.se” aktier och andra sparformer, spara lite mer och framför allt ta tag i de pengar du redan har sparade. Checklistan nedan gör att du kommer att få råd med dina drömmar, jag lovar: 1. 2. 3. 4.

Lär dig grunderna kring aktier och fonder Sätt dig in i några företag – vad gör de, vad säljer de, vilka är deras kunder, osv. Placera mindre belopp vid flera tillfällen i minst 5-12 olika aktier från bolagen ovan Följ dina placeringar och var långsiktig – ingen blir rik på en dag, eller under en månads tid

Visst är det svårt att som student spara tusenlappar varje månad, men några kronor då och då kan göra rejäl skillnad om man vet hur man sparar på bästa sätt. Dessutom har du säkert redan pengar som ligger och svalpar runt i fonder eller på räntefria bankkonton. Fråga dig själv om du har gjort ett aktivt val genom att placera pengarna där de är idag, finns det något bättre investeringsalternativ eller är du nöjd. Mycket talar för att det finns bättre alternativ om det skulle råka vara en passiv placering som du inte tittat till på flera år. Det är inte svårt att förstå din egen ekonomi, sparande och aktiemarknaden. Jag lovar att de ämnen som du tentar av varje termin förmodligen är mycket mer invecklade och svårförståliga. Oftast är vilja det enda som behövs för lära sig hur och var man ska investera. Börja exempel med att byta ut ett besök på Facebook varje dag mot ett besök på di.se eller e24.se, byt inte kanal efter sporten på TV utan sitt kvar för Ekonominyheterna och bli den smartaste av ekonomer – en ekonom som även har koll på sin egen ekonomi.

”gör årets tema till: pengar!”

Sätten och knepen för att lyckas är många, det gäller bara att hoppa på i farten, ta tag i dina pengar och göra 2008 till året då du entrade börsen och blev en riktig ekonom, även privat…

34


viktigt vetande eller ”kunskap väger ingenting”

Koalabjörnen äter enbart eucalyptusblad, som är både näringsfattiga och giftiga. Detta innebär att i princip alla koalor lider av näringsbrist och lever på svältgränsen. Koalan sover under den största delen av dygnet, just pga näringsbristen.

SKRIBENT: Fia Eriksson LAYOUT: Fia Eriksson

35 700 kr

Extrajobb under studietiden - spångbräda in i karriären

var genomsnittsmånadslönen i reklambranschen under 2007 enligt tidningen Resumé. Det är en ökning med 2,3 procent jämfört med 2006, vilket är lägre än nuvarande inflationstakt.

Ett extrajobb under studietiden utgör ofta den avgörande pusselbiten som gör att inträdet på arbetsmarknaden efter studierna går lätt och smidigt. Ett extrajobb är inte bara ett sätt att dryga ut studiemedlet med utan framförallt ett sätt att skaffa sig ovärderlig erfarenhet, även om man inte lyckas hitta ett extrajobb som exakt matchar de krav och önskemål man har.

EU-kommissionen ger den svenska ekonomin mer än godkänt i sitt utlåtande över Sveriges konvergensprogram för åren 2007 till 2010. Konvergensprogrammet ska ge en bild av hur ett land lever upp till de budgetkrav som ställs på dem som en dag skulle kunna tänkas gå med i valutaunionen, EMU. Kommissionen konstaterar att Sverige har ett budgetöverskott på 3 procent för 2007, betydligt över det medelfristiga målet på en procent. De skattereformer som görs sker i ett läge där Sverige också satsar på att få fler människor ut på arbetsmarknaden, vilket kan öka tillväxten. Kommissionen konstaterar även att statsskulden sjunker och att de offentliga finanserna ser stabila ut. Källa: dn.se

AVMATTNING AV SVENSK EKONOMI Svensk ekonomi avmattas, det skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste barometer. KI konstaterar att tillväxten har försvagats till följd av bl.a. turbulensen på de finansiella marknaderna och de höga energi- och livsmedelspriserna.

Siten karriärguiden.se skriver att den som studerar på högskola eller universitet bör söka ett extrajobb åtminstone ett år innan examen - det ger arbetslivserfarenhet, något som ofta saknas när man när man som nyexaminerad student söker sig ut på arbetsmarknaden.

Inflationen trycks i år upp av höga löneökningar och högre livsmedels- och energipriser och hamnar över Riksbankens mål, enligt prognosen. Ki hävdar att Riksbanken därför fortsätter att höja reporäntan i ytterligare två steg under 2008. Konjunkturavmattningen kommer dock inte att medföra någon påtaglig försvagning av de offentliga finanserna.

Modet faller

”Konjunkturinstitutet bedömer att det finns ett utrymme för expansiv finanspolitik 2009 på cirka 20 miljarder kronor utöver det som följer av redan föreslagna och aviserade åtgärder”, skriver KI. Avmattningen i den svenska ekonomin blir ändå allt tydligare och tillbakagången kommer att synas inom alla sektorer.

Modeaktierna på Stockholmsbörsen har fallit med 24 procent sedan årsskiftet. Värst har det gått för Retail and Brands (RNB) som sedan årsskiftet tappat 55 procent av sitt börsvärde. Även Björn Borg föll kraftigt, aktien tappade 34 procent under årets tre första veckor. Förklaringen tros vara den kraftiga inbromsningen av handeln i USA och Storbritannien, vilket har smittat av sig på de svenska detaljhandelsbolagen och deras aktiekurs.

Vidare räknar man med att BNP kommer att växa med 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009. Inflationen, mätt som KPI, beräknas bli 3,7 procent i år. Arbetslösheten kommer enligt prognosen att ligga på 5,6 procent både 2008 och 2009. Reporäntan väntas ligga på 4,5 procent i slutet av året och på samma nivå i slutet av 2009. Källa: e24.se

Källa: ekonominyheterna.se

USBE BYGGER VIDARE Handelshögskolan vid Umeå universitet (USBE) bygger vidare, just nu faktiskt i dubbel bemärkelse dels fysiskt dels organisatoriskt. Vad gäller den fysiska delen så torde det inte undgått någon som rört sig i Handelshögskolans lokaler att relativt stora ombyggnationer och omflyttningar håller på att ske. I stora drag handlar det om att kollegor som forskar och undervisar inom likartade ämnesområden ska komma varandra närmare. Studentexpeditionen kommer att vara kvar där den är idag men studievägledarna kommer att flytta till lokaler på samma våning som tidigare d.v.s. tredje våningen men i korridoren närmast hörsalsrundan. En rad rum kommer också att byggas om för andra ändamål som t.ex. att HHUS får nya lokaler i direkt anslutning till Handelshögskolan. I en situation med brist på lokaler och förskjutningar i tid vad gäller tillgång till lokaler är en sådan rockad minst sagt en övning som är lättare att uttrycka än att genomföra. Vad gäller den organisatoriska byggnationen så fortsätter vi implementera de förändringar som diskuterades och beslutades ifjol. Det innebär att förutom ny styrelseordförande och prefekt som jag skrev om i föregående rektorsspalt så har

vi från årsskiftet också tillsatt en ny ansvarig, Helena Renström, för vår enhet för näringsliv och samhälle eller som vi också brukar kalla den för CCR-enheten (Corporate and Community Relations). Vidare har vi också utnämnt fyra nya sektionschefer; Per Nilsson, Tomas Blomquist, Agneta Marell och Stefan Sundgren för våra fyra respektive sektioner; entreprenörskap, management, markandsföring samt redovisning och finansiering. Under våren planerar vi också för att öka antalet personer i våra två rådgivande näringslivsråd, International Advisory Board och Business Advisory Board. De är två näringslivsråd som visat sig mycket betydelsefulla för Handelshögskolans utveckling. Samarbetet med HHUS fortsätter också att utvecklas på ett mycket konstruktivt sätt. Bland annat har vi nu minskat antalet möten med HHUS datagrupp sedan vi nu har nått några av de mål vi ställde i fjol såsom t.ex. att uppdatera datorparken och servicegraden av densamma. Givetvis återstår det ett antal mål på dataområdet men också på andra håll. Det är mål som vi nu siktar på att nå gemensamt. Rektor Lars Lindbergh 35


ÄR DU

2008 ÅRS SVENSKA MÄSTARE I EKONOMI?

Det är dags! SM i Ekonomi 2008 börjar närma sig. Har du vad som krävs? Att vinna SM i Ekonomi är ett av de mest prestigefyllda priserna en ekonomstudent kan vinna! Som om detta inte skulle räcka så är förstapriset på 25 000 kronor! SM i Ekonomi 2008 som anordnas i Örebro den 8-11 maj, är en helg fylld av föreläsningar, erfarenhetsutbyte, tävlingsanda, kontakt med näringslivet, nätverksbyggande och sist men absolut inte minst så får du som deltagare vid detta evenemang, uppleva något som kan liknas vid ekonomstudenternas egna nobelfest. Vad är SM i Ekonomi? SM i Ekonomi är en nationell lagtävling för Sveriges alla ekonomstudenter och en konferens om framtid och karriär. Arrangemanget är instiftat av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (SERO). Varje år arrangeras SM i Ekonomi av olika lärosäten som undervisar i ekonomi, i år är det Sesam vid Örebro universitets tur att välkomna Sveriges studentelit. SM i Ekonomi 2008 Varje års arrangemang har ett eget tema. Temat för SM i Ekonomi 2008 är Karriär genom egna initiativ, vilket syftar till att inspirera deltagarna vid konferensen ta mer initiativ som entreprenör eller som anställd och på det viset lyckas bättre i sin karriär! Detta genom bland annat föreläsningar och utskottsträffar. Sesam och SERO kommer tillsammans med huvudsponsorerna Deloitte, SEB, Adecco och Civilekonomerna arrangera en lagtävling och konferens som utan tvekan kommer att bli något utöver det vanliga. Tävlingen och konferens När lagen väl anmält dig till SM i Ekonomi, är första steget den lokala uttagningen som sker vid ditt lärosäte. Ett lag får sedan representera sitt lärosäte vid finalen i Örebro i maj. Lagen skall bestå av dig och två lagkamrater som läser ekonomi. Tillsammans kommer ni att svara på frågor som mäter kunskapsnivån inom ekonomiämnets alla delar. Frågorna har därför en spännvidd över företagsekonomi, nationalekonomi, statistik, handelsrätt, börskunskap, ekonomisk historia och ekonomisk geografi samt aktuella händelser relaterade till ekonomi. Lagen tävlar om det prestigefyllda och anrika priset, att vinna SM i Ekonomi 2008.

FOTO: Amibal Jimenez, Efternamn och CO Reklambyrå AB

Som konferensdeltagare börjar arrangemanget med utskottsträffar där erfarenhetsutbyte angående föreningsarbete utbyts deltagare emellan. Resterande dagar av konferensen följs av en rad intressanta föreläsningar och workshops som följer den röda tråden, temat, Karriär genom egna initiativ. Oavsett om du är tävlings- eller konferensdeltagare, avslutas helgen med pompa och ståt på en stor bankett. Banketten kan liknas vid ekonomernas alldeles egna nobelfest med allt vad det innebär! Under denna spektakulära tillställning kommer deltagarna att insupa en lång rad av upplevelser som går i exklusivitetens tecken, något som sent kommer att glömmas. Tag chansen! Självklart ska du ta chansen! Se dig om efter två lagkamrater, anmäl ditt lag till din förening och var med och tävla om att bli svenska mästare i ekonomi! Mer information finns på www.smiekonomi.se.

Layout: Marie Stomberg

36


HHUS + HHBS = SANT SKRIBENT: Mikael Hellquist, Allis Mamonova

Ända sedan unionsupplösningen med Norge (1905) har det funnits en slags varav cirka 1 000 läser på Handelshøgskolen som etablerades 1985. Deras hatkärlek mellan oss svenskar och våra bröder och systrar i Norge. Alla har väl utbildningsprogram liknar det som finns på Handelshögkolan i Umeå. HHB har hört en Norgehistoria och norrmännen har givetvis likadana historier om oss. fem bachelorutbildningar och tre masterutbildningar men de kan även erbjuda Vinter-OS i Lillehammer 1994 var inte en rolig historia, för oss svenskar. Norge en MBA. De har även en mässa som liknar Uniaden som de kallar Karrieredagen. vann poängmässigt den totala medaljstriden med tio guld, elva silver och fem Hittills har denna arrangerats av hela Høgskolen men eftersom de flesta företagen brons. Sverige fick åka hem med endast två guld och ett silver vilket gav en föga har anknytning till Handelshøgskolen kommer de troligen att hålla en mässa i hedrande trettondeplats i medaljligan. De flesta egen regi i framtiden. kunde nog ändå acceptera att Norge var bra när det Fakta gällde vintersport men när de tio år senare, i sommarFrån början var det tänkt att Tomas och Kristian skulle OS i Aten 2004, tog fler guld än oss (Norge tog fem Den sista december 2007 var Sveriges statsskuld uppe i gå på ett seminarium med Frukostklubben med guld, Sverige fyra), kände åtminstone undertecknad ofantliga 1 167 997 882 759 kronor. Norge har, enkelt tyvärr blev det inställt. De fick dock en rundvandring att måttet var rågat. Var det ens värt att åka dit? I förklarat, ingen statsskuld. De har istället ett överskott på universitet och de var med på 10 årsdagens samma OS lyckades för övrigt Michael Phelps att som de sätter in i något de kallar statens pensjonsfond. lunchmingel. Efter det hade de ett möte med 30 november 2007 var värdet på statens pensjonsfond simma hem sex guld och två brons åt USA… AIESEC. De var mycket intresserade av vad AIESEC motsvarande 2 543 460 000 000 svenska kronor! var och om arrangemanget Mentordagen som är Roligare är det istället att tänka på 9 november ett nytt arrangemang som kommer att genomföras Omräknat i kronor per capita har varje svensk en skuld förra året (2007) då HHUS fyllde 10 år. Dagen årligen framöver. De hann även med att se lite av till ära hade HHUS bjudit in två representanter på ungefär 128 000 kronor. Varje norsk medborgare har centrum i Umeå innan det var dags för kvällen stora däremot en tillgång på drygt 530 000 kronor! från Handelshøgskolen i Bodø (HHB). Samarbetet händelse, banketten. initierades av Allis Mamonova, som var den som hade idén om samarbetet, samt höll första kontakten Dagen efter var Tomas och Kristian med och spelade med föreningen i Bode. Det har aldrig funnits ett sådant samarbete mellan en beachvolley på IKSU och sedan diskuterades hur ett framtida samarbete mellan svensk och en norsk förening tidigare, varken på HHUS eller på HHBS. HHUS och HHBS skulle kunna se ut. Exakt hur samarbetet kommer att utformas är det idag ingen som vet eftersom det är upp till den kommande styrelsen att Det är intressant och kul att se andra föreningars verksamhet och om de fortsätta förhandla med nya styrelsen från HHBS. Kvällen avslutades med en olika aktiviteter, arrangemang samt projekt som föreningarna har. Våra båda trevlig middag och HHBS inbjöds till att vara med på Uniaden den 29 januari. Vi handelshögskolor ligger i norr och det är därför extra kul att samarbeta just med en hoppas givetvis att vi får se dem snart igen. skola som mer eller mindre har samma geografiska förutsättningar, säger Allis. Styrelsen i HHBS är, när detta skrivs, utbytt. Då hette ordföranden i HHBS Kristian och Tomas var marknadsansvarig. Høgskolen i Bodø har ungefär 5 000 studenter,

Norsk-svensk ordlista

Fjordknallert Motorbåt Klapperslange* Skallerorm Chips Potetgull* Grodyngel Rompetroll* Trikå-Thomas Fantomen Batman Lynvingen* Metallgutten Stålmannen Djungel-Ola* Tarzan Ole Brumm* Nalle Puh Alkoläsk Rusbrus* Lommedisko* Mp3-spelare Morot Gullerot* Bläckfisk Blekksprut* Tvättbjörn Vaskenalle Hybelkanin* Dammråtta Hårtork Fjuneflås * Riktiga norska ord

Layout: Marie Stomberg

37


ordförande Petter Agestam om:

förberedelser inför framtiden SKRIBENT: Petter Agestam LAYOUT: Fia Eriksson

Sedan några år tillbaka har det varit hett att arbeta i projektform. Många företag delar upp hela sin verksamhet i mindre projekt med projektledare överallt. Vi har fått se trender sedan början av 90-talet att omaka kollegor paras ihop för att utföra en speciell uppgift inom eller mellan företag. På Handelshögskolan i Umeå sker mycket av forskningen kring temporära organisationer såsom projektgrupper. Under hösten har en mängd nya projekt initierats. Lina och Sara har bestämt sig för att ta ett gäng studenter ut i Europa och hälsa på gamla studenter och potentiella arbetsgivare genom European Tour. Emelie vill att USBE ska samarbeta med universitet i Japan och har startat Japan Tour. Andreas, Jang och Jonas vill hjälpa dig som student att knyta kontakter i Kina och vill dra med dig dit genom China Tour. Rickard vill att du ska bli styrelseproffs redan nu istället för om 20 – 30 år genom Styrelsetraineeprojektet. Stefan vill att du ska utveckla dina pedagogiska och säljande egenskaper genom Entreprenom. Alla dessa projekt är bara ett axplock av de projekt som är på gång inom HHUS.

38

Alla projekt är förberedelser för dig som student vid USBE att förbereda dig inför de utmaningar du har framför dig i arbetslivet. Du kan antingen ta chansen här och nu eller vänta och ”en portfölj av komma helt grön till ditt första arbete. När din nya chef frågar dig om du kan leda ett projektarbete, projekt som tänker du tillbaka på att den enda erfarenhet av skapar direkta projekt du har är grupparbetena i skolan. Inom HHUS har du chansen att skaffa den erfarenhet fördelar för du behöver för att både vara nyutbildad men även USBE’s studen- ha erfarenheterna som krävs på din kommande arbetsplats.

ter”

HHUS vill framstå som en seriös och professionell förening och med projekt med denna magnitud kan HHUS uppnå detta. En portfölj av projekt som skapar direkta fördelar för USBEs studenter går helt i linje med vad HHUS aktiva och passiva medlemmar vill ha. För vad ska du göra när du är en av de 6 500 andra ekonomer som examineras varje år?


© 2007 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.

Svenska företag intar både Manhattan och Berlin.

Och du tar snart examen.

Vilket sammanträffande!

Varje år startas över 30 000 företag i Sverige. Alla blir inte multinationella framgångssagor, men genom åren har flera faktiskt blivit det och hör i dag till världens mest framgångsrika i sina branscher. Bland de 100 största svenska företagen är KPMG ledande på revisions- och rådgivningstjänster. Är du ekonom med stark lust att stödja den svenska företagarandan är det ett lovande sammanträffande. Vi söker precis sådana som du. kpmg.se

39


UTBILDNINGSUTSKOTTET Har Du blivit orättvist bedömd? Tycker Du att Din tenta har blivit felaktigt rättad? Hör av dig till oss. Utbildningsutskottet är en del av HHUS och har till syfte att förbättra utbildningarna vid samhällsvetenskapliga fakulteten. Detta gör vi genom ett aktivt arbete med studentrepresentanter som utbildningsbevakare och klassrepresentanter. Tillsammans kan vi alla vara med och påverka. Som ni kanske redan har hört har rektor för Umeå universitet i dagarna tagit beslut om att kodade salstentor ska införas på alla institutioner från den 15/3. Detta är något vi på utbildningsutskottet och HHUS är positiva till. Anonyma tentor blir en trygghet för både dig som student och din lärare. HHUS deltar i U9, ett nätverk där nio ekonomföreningar ingår; däribland Handelshögskolan i Stockholm och Handelshögskolan i Göteborg. Vi träffas ett par gånger varje termin och diskuterar utbildningsfrågor och utbyter erfarenheter. Genom samarbetet vill vi bland annat öka förståelsen för vikten av högkvalitativ högskoleutbildning. En dialog förs gällande saker som examenstitlar och anställningsbarhet. Varför ska man fylla i kursutvärderingar? Det kan ju kännas jobbigt och onödigt, men faktum är att kursutvärderingar är en rättighet du har som student. Det

handlar om studentinflytande och att kvalitén på kursen upprätthålls. Alla kurser ska ha en sammanställning, kursutvärdering, lättillgänglig på USBEs hemsida. Efter varje avslutad kurs ska lärare och studentrepresentant skriva på kursutvärderingen. Det ska framkomma vad som har varit bra med kursen och mindre bra, vad som kommer att ändras och vad som inte kommer att ändras. Under denna termin kommer pedagogiska priset 2008 att delas ut till en lärare på USBE. Personen i fråga kommer att utses med hjälp av en nomineringsprocess där bästa motiveringen vinner. Vem vill du ska vinna? Under våren kommer du att få ta ställning till detta.

Utbildningsutskottet När det skitit sig! Peter Gerdin Ordförande Utbildningsutskottet 2007/2008

SOCIALA UTSKOTTET Höstterminen kunde knappast avslutas mycket bättre än med den traditionella julfesten på Epuben. 85 studenter hade lyckats få tag på de högt eftertraktade biljetterna som sålde slut på endast en timme! För er som missade denna tillställning, bjöds det på julbord, julklappsutdelning av Tomtefar och Tomtemor, samt underhållning av toastmasterparet Ida Östman och Tobias Magnussen. Det var det året, detta år ser vi naturligtvis fram emot nya tillställningar. Vi börjar med en exklusiv kväll för herrarna. I höstas bjöds vi damer in till dammiddag, en kväll som innehöll ett varmt mottagande av ett gäng killar i brandmanskläder, god mat och trevlig underhållning med diverse gräddätartävlingar och homepartyförsäljning. Efter det, har ett femtontal tjejer varit taggade att bjuda igen herrarna på heldag fylld med uppassning och överraskningar! Datumet för årets herrmiddag är 9 februari, en kväll ni inte bör missa killar! Under våren kommer vi även att hålla i roliga sportsaktiviteter. Vårterminens största och efterlängtade aktivitet,

Åreresan, som redan har fullbordats, blev en succé även i år, då två fyllda bussar med totalt 100 studenter, åkte iväg för fem fartfyllda dagar i backen. Det åktes, det dansades och skidgänget kommer med all säkerhet ha ett minne för livet! När sedan gräset börjar tina fram i vår, kommer en självklar repris från fjolårets populära attraktion, utomhus fotbollsturneringen! Håll utkik för fler sportarrangemang på hemsidan, plasman samt anslagstavlor. Den 8 mars är det dags för Årets sittning på Universum. HHUS sociala utskott arrangerar tillsammans med juridiska föreningen, nordpol, umsys och sosum, en trevlig fest där vi får möjligheten att bekanta oss med studenter från andra program som också läser i Samhällsvetarhuset! Innan terminens slut, hålls den årliga Diplomeringbalen för Handelshögskolans C och D studenter. Under eftermiddagen den 17 maj kommer de studenter som ska avlägga sin examen, få diplom och avtackas vid Aula Nordica. Efter det följer en gnistande tillställning på Universum med underbara matupplevelser och underhållning fram till småtimmarna! Hälsningar Eva Eriksson, Sofia Sahlin, Andreas Berglund och Rami Qamhawi.

HHUS COLLAGETRÖJA 2007 Nu finns HHUS nya collegetröja till försäljning! Tröjan finns i färgerna marinblå och klarröd i storlekarna XSXXL och är framtagen för att skapa tradition och gemenskap för Handelshögskolans studenter. Tröjan har ett runt emblem på bröstet, som visar en del ur Västerbottens landskapsvapen med ett renhuvud och tre stycken sexuddiga stjärnor. En tröja framtagen av Samuel Nystedt och Erik Blau.

40


PUBUTSKOTTET

MARS

FEBRUARI 3 feb 6 feb 8 feb 9 feb 16 feb 19 feb 20 feb 22 feb

- SuperBowl (fr. kl 24.00) - Fotboll: Sverige - Turkiet - Börs Bärs - Herrmiddagen - Tentamiddag (fr. kl 18.00) - Champions league - Champions league - Aktivafest

1 mars - Återsparken 4 mars - Champions leauge 5 mars - Champins league 7 mars - HHUS-valet Valvaka 8 mars - Vinprovning 12 mars - Ölprovning 15 mars - Ölprovning

NÄRINGSLIVSUTSKOTTET SIFE - en naturlig del av dina studier Ja, det har varit en hel del prat om SIFE. Vad är nu SIFE? Nu skall jag försöka att berätta sagan om SIFE för dig som ännu inte riktigt förstått. Det enkla svaret är; en projekttävling där universitetets alla projektarrangörer samlas ihop och tävlar mot övriga lärosäten i Sverige. Projektportföljen bedöms utefter fem kriterier; marknadsekonomi, affärsetik, finansiell kunskap, entrepenörskap samt personlig utveckling. Visst är det solklart vad vi gör? Kanske inte riktigt, det var även för mig en djungel innan jag blev helt införstådd. Vi tar allt ifrån början. SIFE står för ´Students in free enterprise´ eller som jag ser det på svenska ”Studenter i samverkan”. Vilka är nu dessa studenter? Är inte alla studenter i samverkan på något sätt, ja det är förmodligen så att alla någon gång under sin studietid gör ett projekt som skulle kunna vara just ett SIFE-projekt. Det kan röra sig om allt ifrån att vara mentor för utbytesstudenter till att arrangera insparken. Som ni kanske nu förstår är det inte svårt att vara med och göra något, de flesta gör det redan utan att veta om det. SIFE är en relativt ny företeelse i Sverige. Det var först 2004 som det för första gången blev introducerat på svenska univeristet av Electrolux och Svenskt Näringsliv som har sett hur SIFE har varit med och skapat framtidens företagsledare, varför de ville introducera detta även i vårt avlånga land. Som mycket annat så kommer SIFE från landet på andra sidan Atlanten. Tur att det kommer något bra därifrån någon gång. Ja, vi skall inte göra detta till en politisk debatt, huruvida Bush administrationen gör ett bra eller dåligt jobb, jag återgår nu till SIFE. Att det har dröjt såpass länge innan det introducerades i Sverige kan delvis bero på den starka kultur av studentföreningar och nationer som sedan länge varit rotad i svensk universitetsvärld. Men bättre sent än aldrig, som räven sa. Varför vill man att ens projekt skall vara med i SIFE? För att besvara den frågan skulle jag kunna hålla på i timmar och bara mala på, nu skall jag försöka att vara ganska kort och precis. Jag har väl bara er uppmärksamhet i ett par sekunder till. Det är framförallt ett sätt för dig som student att visa vad du faktiskt har gjort utanför skolans ”måsten”. Ditt projekt visar du nu inte för vem som helst utan för den samlade eliten från Svenskt Näringsliv, vilket är en fantastisk möjlighet! Det är ett flertal som har fått anställning via just dessa kontakter. Du visar upp universitetet

och den fakultet som du representerar vilket höjer statusen på både universitetet och i mitt fall även USBE samt HHUS. Det vill säga om det är något bra som man gör, men jag säger som mitt gamla befäl från armén: ”Uracklåtenheten att handla ligger en befälhavare mer till last än fråga om val av medel”. Förutom detta så finns det en enorm glädje i att vara med och skapa möjligheter för andra, jag ser mig själv ibland som en trädgårdsmästare som går runt och påtar i rabatten och hjälper alla plantor att växa, vissa behöver mer näring, andra behöver beskäras för att inte förstöra hela rabatten. Jag tror att jag själv var en sådan som blev beskärd… Så nu hoppas jag att ni har förstått varför ni skall vara med. Året med SIFE är ett härligt år med nyår någon gång i oktober då världscupen går av stapeln och tillika avslutar det gångna SIFE året. Redan har det nya året börjat och det finns projekt som redan pågår för att ställa upp i nästa års tävling. Hösten och vårvintern går i stort ut på att man skall starta upp nya projekt samt att följa upp de gamla, som man förhoppningsvis redan driver ute i vekligheten. Det sker en nationell kick-off där alla team samlas och pratar igenom sina strategier och kända företagsledare kommer förbi för att ta en kaffe med dig. Våren avslutas med att man sammanställer alla de projekt som man har genofört under de två terminerna och förbereder sig för att tävla. Själva tävlingen är ett jippo där det florerar alltifrån tidningsreportrar till mammor från norrland, givetvis blandat med många studenter och företagsledare. Det som man försöker att övertyga juryn om är att man med sin projektportfölj har matchat de tidigare nämnda kriterierna bäst. Men som alla vet så handlar det också mycket hur man kan lägga fram det, det blir därför ganska mycket retorik i framträdandet som varar i 24 minuter. Jag vill nu att det skall finnas fler bra projekt som kan vara med och representera dig och ditt universitet till våren. Visa att vi här uppe har det bästa studieklimatet, de bästa studenterna och de bästa projekten, vi skall fortsätta att vara bättre än Stockholm, Göteborg och Lund. Ta nu chansen att vara med och skapa din och andras framtid! Stefan Ovrell SIFE Koordinator Sife@hhus.se

41


styrelse och ledning 2008

PRESIDIET

EKONOMIUTSKOTTET

Petter Agestam - Ordförande HHUS Philip Roth - Vice Ordförande HHUS Jonathan Beck - Ledamot

Markus Sundberg - Ordförande Carl Weidenstolpe - Vice Ordförande Johan Pettersson - Vice Ordförande Johanna Kemppainen - Vice Ordförande

UTBILDNINGSUTSKOTTET NÄRINGSLIVSUTSKOTTET Peter Gerdin - Ordförande Yasmine Abou Elnasr - Vice Ordförande Jessica Ljung - Utbildningsbevakare IBP Lenitha Hansson - Utbildningsbevakare Masters Malin Hising - Utbildningsbevakare SM Martin Adestam - Utbildningsbevakare CE Mette Sandgren - Utbildningsbevakare RSCM

John Eriksson - Ordförande Tobias Magnussen - Företagskontakter Felix von Bahr - Finansmästare Allis Mamonova - Arbetsmarknadsdagsansvarig Sheila Golrang - Projektledare Stefan Ovrell - SIFE-koordinator

INFORMATIONSUTSKOTTET E-PUBEN Irene Andersson - Ordförande Carl Weidenstolpe - IT-ansvarig Daniel Löfgren - Marknadsföringsansvarig Marie Stomberg - Chefredaktör Ekbladet Fia Eriksson - Redaktör Ekbladet Ida Juntti - Redaktör Ekbladet SOCIALA UTSKOTTET Eva Eriksson - Ordförande Rami Quamhawi - Sportmästare Sofia Sahlin - Klubbmästare

42

Michael Wallén - Ordförande Emma Granström - Vice Ordförande Emeli Eriksson - DJ-ansvarig Erik Blau - Kvällsansvarig Fredrik Zeffer - Kvällsansvarig Jenny Johansson - Kvällsansvarig Per Lindblom - Kvällsansvarig Robert Nilsson - Kvällsansvarig Robert Persson - Kvällsansvarig Robert Sandgren - Kvällsansvarig Oskar Törnmarck - Bokningsansvarig


I HHUS arbetar vi med allt ifrån att kontrollera att din utbildning håller hög klass till att se till att du får gå på roliga sittningar, läsa en intressant studenttidning och få chansen att delta i världsomspännande projekt. Utöver styrelsen och ledningen finns ett hundratal eldsjälar - och tillsammans jobbar vi för att du ska få en så bra och rolig studietid som möjligt. Dessutom innebär ett aktivt medlemskap i HHUS att du får träffa hundratals roliga och intressanta personer, och skapa ett nätverk för livet. Har du några frågor eller vill du bli aktiv? Tveka inte att kontakta någon av oss - vi har vårt kontor i Samhällsvetarhuset, sal 415 och har du inte vägarna förbi så kan du alltid nå oss på telefonnr 090 - 786 76 78

43


Nordea Bank AB (publ)

Du har talangen – vi får den att växa Starta din karriär hos Nordea Viljan och ambitionen att utvecklas och göra

falden i vår verksamhet ger våra medarbetare

karriär är viktiga. När du växer som människa,

rika möjligheter att utvecklas och göra karriär

växer också vi. Nordea, den ledande finanskon-

– lokalt, nationellt eller internationellt.

cernen i Norden och Östersjöregionen, erbjuder

Välkommen att läsa mer om dina utvecklings-

gränslösa karriärmöjligheter. Bredden och mång-

möjligheter hos Nordea på nordea.com/student.

Gör det möjligt

www.nordea.com/student

Ekbladet 0801  
Ekbladet 0801  
Advertisement