Revista15

Page 1

flCZC~~tJ ~[i(Wtif'Zl,sY~

o

~~~(}j'rJ

~

~

..

"p.~ ~t-~AClM ..

LM~ b'''~

~.J..Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

EDITORIAL

"L’educació ambiental és un procés permanent en el qual els individus i les comunitats prenen consciència del seu medi i aprenen els coneixements, els valors, les destreses, l’experiència i, també, la determinació que els capaciten per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes

ambientals

presents

i

futurs.”

(Congrés

Internacional

d'Educació i Formació sobre Medi Ambient). D’acord amb aquesta definició des de l’escola ens proposem incorporar de manera més sistemàtica, els valors de l’educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida del centre (currículum, gestió, relacions amb l’entorn, etc) així com promoure la participació i la implicació activa de tota la comunitat educativa en la millora del nostre entorn. Ja haureu observat com al llarg del curs estem treballant aspectes com la reutilització dels envasos, l’ús de carmanyoles o altres alternatives que generin menys residus, recollida selectiva de piles, aprofitament del paper, entre altres. També volem fer ús d’aquesta nova edició de la nostra revista per mostrarvos algunes de les activitats que estem treballant per tal d’anar incorporant en els hàbits quotidians dels nostres alumnes, actituds més sostenibles i responsables que afavoreixin la conservació i la bona salut del nostre planeta. Esperem que gaudiu d’aquesta mostra i que a tots i totes ens ajudi a ser el màxim de respectuosos

amb el nostre entorn i a millorar les nostres

actituds envers la sostenibilitat i el reciclatge.

Bona diada de Sant Jordi!!!

1


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

RECUPEREM LLAVORS ANTIGUES Els nens i nenes de P-3 van recuperar llavors d’un tipus poc conegut de carbassa. Es tracta de la carbassa de fregall que té una forma allargada. Quan el fruit és tendre es pot menjar com a hortalissa. Si la carbassa es deixa madurar, una vegada seca, les fibres de l‘interior es tornen dures i pot ser utilitzat com a esponja de bany i com a fregall.

2


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

1.Vam treure les llavors.

2. Plantem les llavors.

3.Reguem, les deixem al sol i esperem...

4. I.... ja comencen a sortir!!!!

P3

3


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

RECICLEM TUBS DE PAPER 1.- PINTEM AMB PINTURA DE TÈMPERA

2.- UN COP SECA LA PINTURA ENVERNISSEM

3.- POSEM CEL·LOFANA VERDA I CINTA AÏLLANT

4


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

4.- POSEM SILICONA I ENGANXEM ELS DOS TUBS

5.- AMB EL PUNXÓ FORADEM EL TUB PER DESPRÉS…

6.- POSAR-HI LA GOMA I…

7.- JA TENIM ELS BINOCLES

P4 5


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

P5 6


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

'"

7


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

Learn to recycle ! Click on the containers. Have fun!

8


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

LA NATURA MUSICAL Una cançó que, a més dels seus arguments per ser més respectuosos amb el medi ambient, també ens proposa una melodia d’aquelles que se’t fiquen al cap i que després, gairebé sense adonar-te’n, vas cantant i ballant tot el dia.

D’estil swing, que consisteix en el desplaçament de l’accentuació musical sobre els temps febles, però en aquesta ocasió també hem de destacar el particular acompanyament de la guitarra, que ho fa amb una intenció pròxima al shuffle, que consisteix en una interpretació del ritme de blues d’una manera especial; amb acords de dues notes i dividint cada pulsació en dos.

Una manera molt divertida d’aprendre quines coses podem fer per cuidar el nostre planeta és cantant aquesta cançó! Els alumnes de tercer de l’Escola Jaume Balmes de Cervera hi donen un toc swing molt encertat!!

j

o¡ Na - ru - ra.

Na - tu - ra.

1~ J J i7tJ), J. j

saps mar

que hi

la ha

na tu dei - xa

-

hose no ti - res

no

la

f p I

'i

ere - mis.

doncs(') -

la si,u - na

ra

'i

tots

,1

i.en - tre

de quin

~

cui - dar. o - fec!

d O Ij

j

'i

*

de

F [J

nI La na-

__...

J J J )_j) I'hem

mI En el Per qué

vi - da ere - ma - ras. pa - pe - re ra)1i ha.

j tOtS

ja el

No I'emI • ma-

a - ju - da.a res - pi - raro un ai - gua rrans - pa - rent,

en

4-* V F' l n I frt· r és de

p Ij

que_ens

com viu - ri - en

ru-ra

r

I.Tu 2.En

r .AuJ

F

tots

Iles,

fa - eis foe, bros - sa_a ter

r

pie - gats hem po - bres pei - xos

ra

'b P F' * FJ I Jl F' bru - lis, gi - na

Na - tu - ra...

Jy

~

eui - dar.

Hd No

I'em-

1 no la

1&

12 J s'ha

~~ tJ

g gats

ere - mis,

I'hem

de

pre - ser - varo

IJ

pre - ser - varo

~~

s'ha

I

J J JJ de

per - que

Que_ens

a - ju - da.a

J [ t ~o

1~ de

cui - dar.

9

res - pi - raro

1I

Tots píe-

~

.)1 ~.

Na

tu - ra.

1I


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

RECICLEM I JUGUEM Aquest 2n trimestre del curs 2014/15, els alumnes de 1r, durant les hores de plàstica hem començat a construir les nostres joguines reciclades.

Procés: Ja des del mes de gener vàrem estar parlant que tothom es tenia que pensar quina joguina li agradaria fer a l’escola, però hi havia una consigna molt important... Era que s’havia d’utilitzar estris reciclats, és a dir, tots aquells materials que han arribat al final de la seva vida útil i ara els reutilitzem per fer la nostra joguina.

Un dels punts més importants amb el procés de construcció es imaginar-nos quins estris tenim a casa que ens poden ser útils per a realitzar aquesta activitat.

10


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

A partir d’aquí, el més important és poder portar les parts i les peces reciclades a l’escola i ficar-nos “mans a l’obra”, mitjançant l’ajuda i consells del nostre mestre/a de visual i plàstica. Després d’unes quantes sessions de dedicació i destresa personal, ja han sorgit les primeres petites obres d’art reciclades.

En conclusió, des de l’àrea de visual i plàstica, busquem que a partir del reciclatge de diversos materials i el conseqüent procés de construcció de joguines

educatives,

l’alumne

obtingui grans coneixements del que podem trobar al medi-ambient. Però també fer-nos conscients que és una excel·lent creativitat,

via

per

l’enginy

estimular i

la

l’aptitud

tecnològica dels nens. I la satisfacció que obtenen pot arribar a ser tanta o més alta que comprant una joguina nova.

PRIMER

11


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

REDUïM EL PAPER D'ALUMINI PER TAL DE POTENCIAR L´EMBOLCALL RECICLABLE

Aquest curs, la nostra escola ha dut a terme una campanya de sensibilització per reduir l'ús del paper d'alumini com a embolcall noecològic, a tota la Primària, ja que a Educació Infantil ja fa tempos que està integrat aquest hàbit. Amb aquest objectiu i a través de la difusió d'informació i l'ús d'enquestes, s'ha fomentat l'ús d'embolcalls reciclables com la carmanyola, el paper o el Boc'n Roll. S’ha anat fent un seguiment diari a cada aula de qui portava l’embolcall reciclabe i qui no,per tal de conscienciar l’alumnat de conservar el medi ambient D'aquesta manera l'escola contribueix a fer pedagogia “per a les tres erres”:

Reduir, Reutilitzar, Reciclar

SEGON

12


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

LAPBOOKS a l’aula de religió Els alumnes de Mitjà (4t) i els de C.S. han realitzat un Lapbook. Un LAPBOOK és una espècie de "llibre" desplegable (com si fos un tríptic) en el qual d'una manera visual i creativa es pot treballar sobre un tema prèviament escollit. Es fa a partir d'una base de cartolina que ens permetrà desenvolupar o exposar un tema. A l'interior anem recopilant dibuixos, fotos, objectes, activitats, esquemes, desplegables... relacionats amb el tema en qüestió i ho anem pegant. D'aquesta manera el nen/a aprèn manipulant i interactuant amb la informació. Per la realització d’aquests lapboks hem utilitzat qualsevol tipus de material que teníem a casa i a la classe. Des de paper fet manualment, papers de regals , botons de fusta, cintes de colors...tot el que hem anat trobant. Tot ens ha servit per elaborar aquests petites obres d’art.

Lletres fusta

Botons fusta

Paper fet a mà

13


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

Lletra menuda. Abril 2015

ESCOLA JAUME BALMES

-------

------

---

El groc sempre esta enfadat pero si envasos tu li has donat estará content, saltara daleqria, l' ajudarás a passar un bon dia.

El jardiner es troba un carter pel carrer és un gran i simpátic carranquer. Agafa el paper i el tira al contenidor de papero

_---

14


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

Lletra menuda. Abril 2015

ESCOLA JAUME BALMES

• •

• •

• • • •

• •

•• • ---

-

----

--

Per reciclar, el contenidor verd necessito. Qui vulgui reciclar amb mi, el felicito. Les ampolles de vi van al verd l' amic que m 'esta ajudant es diu Albert . __

---•

F

----

L'Eric i en Mic , han menjat macarrons, i han tirat les restes, als contenidors marrons .

.,faCetO . Of~a'1ica ".

'".

15


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

CLASSIFIQUEM PLANTES AROMÀTIQUES

TIMÓ O FARIGOLA: Ús gastronòmic: La farigola s'utilitza a la cuina com a condiment. És un ingredient bàsic en la cuina catalana, espanyola, francesa, grega, italiana, libanesa, persa, portuguesa, líbia, síria, turca i àrab. La farigola s'utilitza sovint per a condimentar la carn, l'estofat i per a la sopa. La mel de farigola és una de les més apreciades al mercat. Ús medicinal: Estimula la gana, afavoreix la digestió. També va bé per la bronquitis, el refredat comú, l’asma, lesions cutànies, antisèptic, expectorant, diürètic.

PELARGONIUM CITRODORUM: La planta dels mosquits és un híbrid de gerani genèticament modificat amb una característica única: repel·lir els mosquits. Viu i creix perfectament com una planta en un jardí o pati.

MELISSA O TARONGINA: Ús decoratiu: per fer bonic. Ús culinari: per amanides, salses de peix, per condimentar el pollastre i el porc. També en infusió. Ús medicinal: Va bé per les picades. En infusió va bé per la febre, el mal de cap i el refredat bronquial.

16


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

És una planta de la família Apiàcia també anomenada Umbel·lífera. En infusió serveix per: tos, refredats, bronquitis, nerviosisme, reumatisme, flatulències, edemes, còlics intestinals. Als cabells serveix per combatre els polls. En fresc serveix per: condimentar els àpats, ajuda a eliminar els gasos i té un efecte diürètic.

ROMANÍ: És un gran estimulant en els casos de cansament i d'estrès. També va bé en les digestions lentes i difícils.

SÀLVIA: És habitual prendre-la en infusió. Ús ornamental: per fer bonic. Ús medicinal: és antiinflamatòria i és rica en antioxidants. També millora la memòria. Altres propietats: estimulants, diürètica, antiespasmòdica i antisèptica. S'utilitza en el tractament de malalties de l'aparell respiratori i digestiu. En gàrgares serveix com a desinfectant bucal. Ús gastronòmic: La sàlvia s’usa com a herba aromàtica. Preferiblement s'ha d'utilitzar fresca. Es pot barrejar amb altres herbes com la farigola, l'orenga i el romaní.

17

QUART


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

Els envasos a l'hora d'esmorzar Els alumnes de 5è hem fet unes graelles relacionades amb el reciclatge. Durant tres mesos tots els nens i nenes de l'escola hem estat apuntant tots els envasos, papers i plàstics que hem anat portant a l'esmorzar. Els nens i nenes que han portat l'esmorzar en envasos de plàstic, paper d'alumini i altres materials no reciclables, ho han fet malament i llavors a la seva llista de classe els hi han marcat amb un gomet vermell. Els nens i nenes que han portat els materials correctes, «Boc'n'Roll», fiambreres, papers,...els hi han marcat un gomet verd. Passats aquests tres mesos, d'octubre a desembre, els alumnes de 5è hem recollit les llistes de totes les classes de l'escola, i hem arribat a elaborar els tres gràfics següents:

En aquest primer gràfic es representa el tant per cent d'alumnes que no han fet correctament la utilització d'envasos a l'hora d'esmorzar. Observem que hi ha hagut una disminució en la utilització d'envasos incorrectes (que tenien gomets vermells).

Gràfic d'envasos gomets vermells

Tant per cent

50 40 30

Octubre

20

Desembre

10 0

Octubre P3

P4

P5

1r

2n

3r

4t

Cursos

En aquest segon gràfic es representa el mateix que el primer però a l'inversa; els alumnes que si han portat envasos correctes durant l' octubre i el desembre i, per tant, han complert l'objectiu. I, podeu veure que ha augmentat.

18


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

Tant per cent

Gràfic d'envasos gomets verds

100 Octubre

50 0

Octubre P3

P4

P5

1r

2n

3r

4t

Desembre

Cursos

En aquest tercer i últim gràfic es representa el total de dades de l'escola. Com podem veure hi ha hagut, en tota l'escola, una millora en la utilització d'embolcalls correctes. Per tant considerem que hem complert amb l'objectiu que ens havíem proposat. Dades totals

100

Tant per cent

80 Octubre

60

Desembre

40

Desembre

20 0

Octubre Vermell

Verd Colors

Alumnes de 5è Àrea: Projecte Escola Verda

19


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

Consum d'aigua a la llar Moltes persones pensen que a la Terra hi ha molta aigua. Però la veritat és que amb les pluges no n'hi ha prou. Sacrifiquem els cursos naturals dels rius per emmagatzemar-la, tractar-la i distribuir-la a les llars, fàbriques, indústries... Alguns rius no arriben a abocar les aigües al mar i d'altres només porten aigües putrefactes. S'ha alterat el cicle natural de l'aigua i corre perill el proveïment futur. Amb una mica d'esforç, podríem reduir el consum a casa nostra a la meitat. No es pot estar sempre amb l'aixeta oberta. Un ciutadà europeu consumeix cada dia una mitjana de 3 litres d'aigua per cuinar i beure, més de 40 litres al wàter i 150 litres per a la higiene personal i de la llar (dutxes, banys, rentadores, rentaplats...). Higiene personal : 51 %

Beure i cuinar : 10 %

Higiene de la llar : 31 %

Usos exteriors : 8 %

Traduït a litres, la mitjana diària de consum d'aigua potable a casa nostra és d'entre 150 i 200 litres per persona: un total de 50.000 litres anuals. Es reparteixen de la següent manera: Beguda i cuina: 6 a 10 litres Neteja: 7 litres Wàter: 40 litres Bany: entre 90 i 20 litres

Rentar plats a mà: 7 a 9 litres Bugada: 32 a 40 litres Dutxa: 50 litres Pèrdues: entre 3 i 10 litres 6è B

20


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

Com estalviar aigua a la llar Després de comprovar el consum real que fem cal que proposem unes mesures per tal d'estalviar i reduir el consum tan elevat d'aigua que fem a les nostres cases: - Tancar l'aixeta mentre ens ensabonem i ens rentem les dents. - Recollir l'aigua de la dutxa i aprofitar-la per netejar la llar. - Aprofitar quan plou i deixar les plantes al carrer perquè es reguin amb l'aigua que cau del cel. - Recollir l'aigua de la pluja. - Utilitzar reductors de cabal a la dutxa, a les aixetes i a les cisternes. - Utilitza la rentadora i el rentaplats només quan estiguin plens i podràs estalviar fins a 3.700 litres al mes. - Recollir l'aigua dels aparells d'aire condicionat i utilitzar-la per regar les plantes o fregar el terra. - Si us agrada l'aigua freda, deixeu una ampolla d'aigua a la nevera enlloc de deixar rajar l'aixeta fins que surti freda. - No utilitzar el vàter com a paperera. - Utilitzar l'aigua de la rentadora i la de l'aixeta per la cisterna de el vàter. - Qui practica esport es pot dutxar al pavelló, segur que tarda menys que a casa, per tant consumeix menys aigua. - Si canvies l'aigua als teus animals domèstics aprofita-la per regar les plantes.

Si seguim aquests consells i tenim una mica de cura amb el consum d'aigua es beneficiarà tot el planeta!! 6è A

21


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

L’AMPA Algunes de les tasques de l’AMPA a l’escola són les següents: - Representar les families al Consell Escolar. - Organitzar activitats extraescolars. - Reutilització de llibres de text. - Contribueix econòmicament en alguna sortida. - Organitza la festa de fi de curs. Les activitats extraescolars comencen a l’octubre i finalitzen al maig, menys l’acollida matinal, que dura del primer a l’últim dia d’escola. Les activitats que enguany presenta l’AMPA són les següents: - Acollida matinal: es realitza de dilluns a divendres de les 7’50h a 9’00h., i és una activitat oberta a totes les edats, per aquelles famílies que necessitin aquest servei. Els nens en aquesta hora esmorzen, fan deures, juguen, pinten, etc.

- Aerodance: es realitza els dimecres de 12’30h a 13’30h pels nens de 1er., 2on., 3er., 4rt. , i els dijous de 12’30h a 13’30h pels nens de 5è. i 6è. Treballem la confiança personal i la cohesió de grup tot aprenent coreografíes adaptades a les seves edats.

- Patinatge: es realitza tots els dilluns de 12’30h a 13’30h pels nens de 1er., 2on. i 3er. i els dilluns de 14 h. a 15 h. pels nens de 5 è i 6è. Iniciació en el món del patinatge.

22


Lletra menuda.Abril2015

ESCOLA JAUME BALMES

- Escacs: es realitza tots els dimarts de 12’30h a 13’30h per tots els nens de 5è i 6è. i de 14h a 15h pels nens de 1er., 2ón., 3er. i 4rt. , estimula el sentit de la responsabilitat, la iniciativa, autocontrol, etc. Enguany ens em endinsat en un projecte anomenat Yes2Chess i Torneig Internacional escolar d’escacs online, amb el suport de l’escola.

- Gegant i Percussió: es realitza tots els divendres de 12’30h a 13’30h per tots els nens de 1er a 6è.. L’objectiu principal és la coordinació del ritme i el treball en equip perquè això soni bé, i la realització del gegant de l’escola.

- Tallers infantils: es realitza tots els dimecres, dijous i divendres de 14h a 15h. L’activitat va dirigida als nens d’educació infantil. En aquesta activitat fem una pinzellada de totes les activitats que realitzen els nens de primària, seguint un fil conductor.

Us animem a participar i col.laborar en les activitats que realitza l’AMPA, també ens podeu seguir a través del blog de l’escola Jaume Balmes. Gràcies per la vostra confiança.

23


Dipòsit Legal

L494-2012


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.