Atlas Obscura pentru copii_fragment

Page 1

Mijloace de transport confecţionate în gospodărie Trenurile din bambus Battambang, Battambang N 13.0688 E 103.2022 După ce anii de război au șubrezit sistemul feroviar din ţara lor, cambodgienii au luat problema în propriile mâini. Mai precis, și-au construit propriile trenuri. Vehiculele improvizate („norries“) pot fi utilizate și astăzi pe ultima rută încă funcţională. Numai să nu te aștepţi la un drum prea lin. De fapt, cel mai bine ar fi să ai la tine o pernă cu care să-ţi protejezi fundul. Fabricat din piese de schimb, un norry este, practic, o placă de bambus căreia i-a fost atașat motorul unui tractor sau al unei motociclete. E prevăzut cu patru roţi care se potrivesc șinelor năpădite de vegetaţie. Urcă pe placă și s-ar putea să călătorești alături de găinile și câinii care și-au așteptat locul pentru drum. Odată pornit motorul, ai și plecat într-o excursie rapidă, sucită, care te va face chiar să ţipi. Uneori se întâmplă ca două norry venind din sens opus să se întâlnească. Abia atunci vei înţelege adevărata calitate a acestora. Pasagerii sar repede de pe platformă, scot vehiculul de pe șine și-l reasamblează după trecerea celuilalt norry.

Descoperă și mai multe metode temerare de transport privat în Guayabetal, Columbia. E aproape la antipod, termen care desemnează un loc de pe suprafaţa Pământului situat diametral opus.

55


56

Tiroliene făcute în casă

Caño Cristales

COLUMBIA LOCALIZARE:

nord-vestul Americii de Sud.

MÂNCARE: columbienii sunt mari consumatori de cafea; aici, până și copiii o consumă.

pasărea naţională, un vultur de mari dimensiuni, numit și condorul andin. STEMĂ NAŢIONALĂ:

la Volcán de Lodo El Totumo te poţi relaxa într-o baie de nămol încălzită natural în interiorul unui vulcan. DETALIU MAI PUŢIN CUNOSCUT:

Mijloace de transport confecţionate în gospodărie Tiroliene făcute în casă Guayabetal, Cundinamarca N 4.2209 W 73.8166 Generaţii la rând, copiii din această zonă a Anzilor au folosit o metodă surprinzătoare de a ajunge la școală. Pentru a trece defileurile prea largi pentru poduri, au folosit tiroliene. Copiii traversau canioanele la viteze mari, atingând uneori chiar și 97 kilometri pe oră. Era periculos, dar nici cealaltă soluţie nu era prea grozavă: mai multe ore de mers prin pădure, prin locuri abrupte. Dar nu toţi columbienii erau încântaţi de folosirea tirolienelor. La sfârșitul anilor 1990, o populară emisiune de știri a difuzat un reportaj despre un băieţel de șase ani din Guayabetal, care folosea o astfel de coardă pentru a ajunge la școală. Telespectatorii au fost indignaţi să vadă copii supuși unor mijloace de transport atât de periculoase. Ca răspuns, guvernul a eliminat toate tirolienele, mai puţin patru — construind, totodată, o școală pe partea localităţii copilului. Dar, în ciuda tărăboiului iscat, câţiva puști curajoși folosesc în continuare tirolienele în fiecare dimineaţă.


Ape în culorile curcubeului Caño Cristales La Macarena, Meta N 2.1830 W 73.7858 Acesta s-ar putea să fie cel mai frumos râu din lume. Admirând Caño Cristales — „Canalul Cristalelor“, în spaniolă — vei vedea un curcubeu ameţitor de nuanţe de roșu, galben și verde, care se contopesc într-un peisaj dominat de văgăuni și de cascade. Majoritatea culorilor provin de la o simplă plantă de râu numită Macarenia clavigera. E singurul loc din lume unde crește. Pentru o perioadă scurtă, din septembrie până în noiembrie, planta capătă nuanţe roz și roșii. Din combinaţia cu galbenul nisipului, smaraldul copacilor și albastrul apelor, rezultă o paletă de culori ce ar face gelos orice artist. Totuși, planta e delicată. Pentru a o proteja, guvernul nu permite accesul unui număr mai mare de 200 de turiști pe zi. Ai grijă pe unde înoţi — să nu care cumva să calci planta.

Un alt loc numai bun de admirat culorile naturii este Parcul Naţional Yellowstone. Dacă ai putea întinde o tiroliană care să te ducă direct acolo la viteză maximă, ţi-ar lua 61 de ore și 30 de minute.

57


WYOMING

58

Marele izvor prismatic

LOCALIZARE:

vestul Statelor Unite ale Americii, parţial în Munţii

Stâncoși.

Casa Smith

DINOZAUR OFICIAL: SPORT OFICIAL:

triceratops.

rodeo.

Lacul Isa este singurul lac natural din lume a cărui apă se scurge atât în Atlantic, cât și în Pacific. DETALIU MAI PUŢIN CUNOSCUT:

Ape în culorile curcubeului Marele izvor prismatic Yellowstone National Park N 44.5251 W 110.8382 Marele izvor prismatic din Parcul naţional Yellowstone arată ca un curcubeu care s-a ciocnit de Pământ și s-a așezat într-un crater ce mocnește. Dacă ești pasionat de culori, te vei îndrăgosti până peste urechi. Doar să nu cazi din picioare. Încălzită de magma din adâncime, apa bogată în minerale a acestui izvor iese la suprafaţă printr-o crăpătură din sol. Dacă ai pune piciorul în bazin, ţi-ar fierbe pe loc. De fapt,

izvorul fierbinte din Yellowstone face mai multe victime decât faimoșii urși grizzly ai parcului! Totuși, există anumite bacterii și microbi, numiţi termofili, care adoră tocmai condiţiile dure de viaţă de aici. Aceste organisme se depun pe pereţii bazinului, conferind apei nuanţe de curcubeu. Vizitează izvorul în anotimpuri diferite pentru a observa schimbarea culorilor pe măsură ce înfloresc și dispar diferite tipuri de bacterii.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.