Astro Cat si Aventura Atomica - fragment

Page 1

profesorul astro cat și

aventura

atomică o călătorie prin fizică

autori: dr. dominic walliman și ben newman ilustrată de ben newman traducere din engleză de virginia costeschi și petru aron costeschi

PM_ProfessorAstroCatAtomicAdventure_inside_RO_F2.indd 1

mie., 05/10/2016 10:51:00


De ce este cerul albastru?

De unde vine electricitatea?

PROF ASTRO SE ÎNTOARCE

Cum plutește o barcă?

Cum vedem culorile?

De ce nu pot să sar cât casa? Cum se mișcă o mașină?

2

PM_ProfessorAstroCatAtomicAdventure_inside_RO_F2.indd 2

mie., 05/10/2016 10:51:07


Cum plutesc avioanele în aer?

Cum deosebesc păsările nordul de sud?

Bine v‑am găsit, prieteni! Știați că fizica este o parte foarte importantă a vieții noastre de zi cu zi? Ieșiți doar la plimbare și vă veți convinge singuri. De la vântul care foșnește printre copaci și ne dă energie să ne jucăm, fizica este peste tot în jurul nostru, tot timpul! Însoțiți‑mă în cercetarea legilor Universului, acele reguli fundamentale care descriu natura lumii noastre și mai mult decât atât. Întoarceți pagina și veniți cu mine, Profesorul Astro Cat, în

AVENTURA ATOMICĂ! Putem simți vântul, dar de ce nu‑l vedem? Casă, dulce casă!

3

PM_ProfessorAstroCatAtomicAdventure_inside_RO_F2.indd 3

mie., 05/10/2016 10:51:13


gravitația

Pe Pământ este o regulă simplă: ce arunci în sus trebuie să se întoarcă la sol. Dacă sar sau arunc o minge foarte sus, știu că și eu, și mingea ne vom întoarce de fiecare dată pe pământ. Asta se întâmplă datorită gravitației, forța invizibilă care ne atrage la sol.

Gravitația face întotdeauna ca lucrurile să se apropie unele de altele, dar niciodată nu le îndepărtează unele de altele. Dacă n‑ar fi existat gravitație pe Pământ, am fi plutit cu toții pe aici, ceea ce ar fi făcut mâncatul și băutul cam dificile, ca să nu mai zic de întâlnirile cu prietenii.

GRAVITAȚIA NE ȚINE PE PĂMÂNT

TOTUL E LA LOCUL POTRIVIT Cu cât mai mare este un obiect, cu atât mai multă forță exercită asupra noastră. Cu toții stăm pe suprafața Pământului pentru că este cel mai mare și cel mai apropiat obiect de noi. La rândul lui, Soarele este atât de mare deoarece exercită o forță uriașă datorită gravitației.

4

PM_ProfessorAstroCatAtomicAdventure_inside_RO_F2.indd 4

Această atracție gravitațională ține laolaltă planetele, pentru ca ele să nu zboare aiurea prin spațiu, și de aceea ele stau pe orbită.

mie., 05/10/2016 10:51:20


ȚINE LUNA PE CER Luna noastră stă pe orbita terestră datorită gravitației Pământului. Luna încearcă tot timpul să se îndepărteze, dar gravitația terestră o ține zburând în jurul nostru.

IUHUUU!

PE LUNĂ

SĂRIND PE LUNĂ Gravitația este mai mică pe Lună, deoarece ea este mai mică decât Terra. Asta înseamnă că poți să sari mult mai sus acolo. Dar tot te vei întoarce la sol, însă mult mai lent decât ai face‑o pe Pământ.

PE PĂMÂNT

CINE A DESCOPERIT GRAVITAȚIA? Știm despre gravitație datorită unor oameni curioși, numiți cercetători, care explorează, experimentează și se gândesc cum funcționează totul în jurul nostru. Isaac Newton a fost un om de știință care a descoperit cum funcționează gravitația – el și‑a dat seama că gravitația acționa asupra tuturor, de la un măr care cade din copac la planetele care se rotesc în jurul Soarelui. Deci, înainte să începem aventura noastră, să înțelegem ce face un om de știință.

DE DRAGUL GRAVITAȚIEI Gravitația este cea care a dus la crearea Pământului și a Soarelui din nori de praf și gaze care pluteau în spațiu. Gravitația a început să le atragă laolaltă până ce s‑au prăbușit în ele însele și, pe măsură ce făceau asta, deveneau din ce în ce mai compacte și s‑au transformat în stelele și planetele pe care le vedem astăzi.

PM_ProfessorAstroCatAtomicAdventure_inside_RO_F2.indd 5

mie., 05/10/2016 10:51:26


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.