Page 1

núm. 1

primavera 2012

Gemma Pasqual Jesús Huguet Almudena Francés Jovi Lozano-Seser Antònia Martínez...
LLEGIR I ESCRIURE: UNA PROPOSTA

EDITORIAL Teniu a les mans el primer número del nostre butlletí, 96 milmotsmés, que naix amb l’objectiu de convertir-se en un espai complementari de motivació lectora, de proximitat amb els autors i les autores, i de suggeriments per acostar-vos al món de la literatura. El butlletí comparteix nom amb el bloc que posàrem en marxa ara fa poc més de tres mesos: http:// 96milmotsmes.wordpress.com/

Jordi Oviedo i Seguer Professor de Magisteri a la UCV jordi.oviedo@ucv.es

Q

ui no ha intentat mai escriure un diari? En alguns moments de la vida, escriure esdevé un refugi en el qual poder reflexionar sobre què som a partir de múltiples vivències. L’imaginat Robinson Crusoe, Anna Frank, alguna que altra jove maniàtica, un home manuscrit, dietaristes o blocaires s’han agafat a aquesta taula de salvació.

Ací trobareu seccions fixes a través de les quals alguns dels nostres col·laboradors, com ara Almudena Francés, compartiran anècdotes i consells; i també entrevistes i articles amb els quals pretenem acostar-vos l’interessant món dels llibres.

Qui no ha experimentat sensacions úniques i irrepetibles mentre llegia un llibre qualsevol que es converteix en únic? Un diari de lectura combina lectura i escriptura, dos elements bàsics que poden resultar ben satisfactoris. Consisteix a seleccionar un llibre, o bé oferir-ne alguns de possibles, perquè qui llig escriga –en una llibreta que acompanya el llibre–, tot el que aquest li puga suggerir: sensacions, relacions amb la pròpia vida, amb altres llibres, etc. La llibertat d’estil i de format desenvolupen la creativitat i incideixen en aspectes que sovint queden en segon pla, com la fluïdesa en l’expressió escrita. A més, la lectura busca el diàleg continu amb un mateix. No tots els llibres tenen, però, aquest caràcter provocador. Aquells en què existisca un conflicte a partir del qual ens hi haguem de posicionar seran més productius quant a incitació per a escriure.

Encara que aquests seran els continguts principals, al butlletí també trobareu algunes de les nostres propostes d’activitats de promoció i informació sobre les novetats publicades o en preparació, que confiem que us agraden tant com a nosaltres. En nom propi, i en el de les persones que formem l’equip d’Edicions 96, us done la benvinguda i us convide a fer un tast, des d’aquestes pàgines, del nostre treball editorial, que sense vosaltres no tindria cap sentit. Dolors Pedrós Gestora editorial dolorspedros@edicions96.com

Una reflexió final sobre el producte resultant així com del procés experimentat complementen un treball que converteix el lector en escriptor i a la inversa, en un procés obert que tracta de donar sentit, negre sobre blanc, a la lectura, a l’escriptura i, com no, a la vida. p u c e ta

Personalitzat

Personalitzat

Personalitzat Personalitzat

Personalitzat

Ja estan ací les vostres agendes!

Personalitzat

INFORMACIÓ I COMANDES:

96 246 11 04 692 22 10 04www.edicions96.com

edicions96@edicions96.com


Sempre intente aprofitar les oportunitats que es presenten en la vida per afavorir les situacions que potencien l’afectivitat acompanyada de la comunicació. El conte és una d’aquestes oportunitats. A l’escola cal cercar estratègies que faciliten l’ús de la llengua i que afavorisquen l’aprenentatge de forma significativa i molt propera. A través del conte podem establir, tant en l’àmbit familiar com en l’escolar, vincles afectius i comunicatius que ens permetran aconseguir interaccions enriquidores entre nen-nen, nen-adult, nen-grup... Dins d’un context literari i lúdic podem treballar la identificació (o no) amb els personatges; la consciència ecològica; el respecte a les diferències, l’amistat, l’enveja... És per això que un bon dia els contes es convertiren, per a mi, en un vehicle motivador per a treballar a l’aula el medi i enriquir la comunicació oral i escrita amb un esperit crític del meu alumnat. La col·lecció «Bressol» és una magnífica oportunitat per a endinsar-nos en les seues inquietuds, curiositats, pors, raonaments... Un bon exemple en són «Els contes de Marc», que plens de poesia i espontaneïtat reflecteixen la quotidianitat d’un infant entre els 3 i 5 anys. També El ratolí Valentí, que sap trobar la part positiva d’una situació aparentment no gens tranquil· litzadora. O El conte del Pardalet que ens presenta un personatge que a més de valencià parla anglès. Podria parlar d’altres títols però potser és millor que els descobriu vosaltres.

Si aconseguim que un conte siga un inseparable company de capçalera, una porta oberta a l’afectivitat i una nau espacial que ens transporta en el temps, anirem pel bon camí. No ho dubteu.

Antònia Martínez i Martínez Mestra d’Educació Infantil ainamart2@gmail.com

EL CONTE DEL PARDALET, BILINGÜE Conscients de la necessitat d’editar materials que ajuden a la convivència en igualtat de l’anglès i el valencià, a Edicions 96 posem a l’abast del públic «Bressol bilingüe», per a lectors de primària. Sense perdre de vista la creativitat. Autora: Neus Carañana Il·lustracions: Toni Segarra
E

l 13 de gener de 2000, un eriçat dia d’hivern, Enric Valor va emprendre el seu darrer viatge a Penàguila i es va abraçar a un ginebre monumental, on misteriosament parlen els animals, les plantes i les aigües. Damunt la seua taula va deixar aquest escrit: «No es pot ser realment patriota si no s’estima la pròpia llengua, i no se la pot estimar realment si no la pensem, si no la parlem, si la fem, així, realment nostra.»

Gemma Pasqual i Escrivà Escriptora gemmapasqual@mesvilaweb.cat L’Homenot del barret Gemma Pasqual i Escrivà Il·lustracions: Jesús Huguet Què fa l’Enric Valor el 13 de gener de 2000, a Penàguila, abraçat a un ginebre monumental que té més de tres segles, on parlen els animals, les plantes i les aigües? No està sol, l’acompanyen els personatges de les seues rondalles.

ISBN: 978-84-92763-74-0 104 pàgines Color

Enquadernació rústica 130x194 mm Preu: 8 euros

No va oblidar el barret per no refredar-se. Uns personatges molt especials van venir a visitar-lo: Rosella, Toneta, la rabosa, el llop o en Nabet, entre d’altres, i arrecerats sota el ginebre van rememorar les seues famoses rondalles. Tots els pobles del món tenen un tresor de contes populars, fabulosos especialment, que els vells han contat a la vora de la llar a les nits d’hivern als països temperats, o a les nits serenes dels tròpics. I ell, cap als anys cinquanta, va buscar aquest tresor al nostre país. El resultat el constitueixen 36 rondalles la intenció de les quals, com explica el seu propi autor, «va ser fer una obra que, tot distraent –i si era possible divertint–, procuràs alhora una mica d’ensenyament del nostre català. També, no cal dir, fer paleses moltes peculiaritats psicològiques i costumistes de la nostra estimada gent de la muntanya i del pla». Els vells de la contrada afirmen que Enric Valor encara és sota el ginebre; d’altres expliquen que es va anar fent menudet fins que va desaparèixer abraçat a l’arbre. Siga com siga... si en voleu saber més, ho descobrireu a L’Homenot del barret.
UNA BARCA AL BOSC

AVUI LA VENTAFOCS PORTARIA TATUATGE Jesús Huguet Il·lustrador jesushuguet@hotmail.com

P

er damunt de tot, a l’hora de plantejarme les imatges que il·lustren L’Homenot del Barret, allò que més m’interessava era donar una imatge ben allunyada de la concepció tradicional dels éssers fabulosos que apareixen a les rondalles. Quin sentit té tornar a dibuixar un drac igual que tots els altres, o un Nabet vestit amb robes del segle disset? Així, el meu Nabet porta caputxa i bandolera, com qualsevol xiquet dels que podem veure pel carrer... El monstruós xiquet dels queixalets és el més modern de l’escoleta i una de les meues tres velletes porta una bossa, i un barret, a l’última moda. No es tracta de menysprear (en cap cas) les imatges tradicionals, sinó de recordar que, en moltes ocasions, les rondalles tractaven, amb una mirada màgica, personatges i fets contemporanis (que és, precisament, el que ha fet la Gemma amb el seu preciós text)... I, qui pot dubtar que, si haguera nascut avui en dia, la Ventafocs portaria algun tatuatge?

U

Almudena Francés Especialista en animació lectora almufrances@hotmail.com

na barca al bosc és el llibre més emotiu i amb el títol més encertat que he llegit en els últims temps. Una barca en un bosc és un objecte ben desaprofitat, com ho és Gaspare Torrente, el protagonista d’aquesta història: un jove criat en una illa del sud d’Itàlia, nouvingut a la ciutat muntanyenca de Torí. Un adolescent autèntic, únic i brillant que tradueix Horaci, però que vesteix i viu a destemps entre estudiants preocupats per l’estètica i professors que no ensenyen, en una ciutat trista, ràpida, grisa i amb un bagatge cultural que allà no li aprofita. Aquest llibre de lectura àcida i punxant descriu amb un llenguatge molt proper l’etern dilema de ser un mateix o deixar de ser-ho perquè el grup t’accepte. Com a lectora he patit amb el protagonista les seues angoixes, m’he barallat amb ell contínuament perquè no canvie. I, com més enfadada he estat, m’he adonat que ho estava amb mi mateixa, per la quantitat de vegades que jo havia fet el mateix. Maleïts boscos que fan naufragar les barques, maleïda societat que ofega els autèntics… Feia temps que un llibre no m’emocionava i m’emprenyava tant. Regaleu-vos una lectura lenta, reflexiva, i a poder ser compartida. UNA BARCA AL BOSC. Paola Mastrocola ISBN: 978-84-92763-07-8 Enquadernació rústica 288 pàgines 138x212 mm Blanc i negre Preu: 15 euros

ALMUDENA RECOMANA:

Almudena Francés, contacontes de primera, ens dóna idees per aprofitar els llibres.

Procés d’una de les il·lustracions

Gaudiu amb calma del viatge emocional entre l’alegria i la tristesa passant per la ràbia, la desolació, la llàstima i l’enveja. Aquest és un llibre, ben escrit i excel·lentment traduït, que encetarà moltes converses en un club de lectura, però també pot ser el punt de partida per a escriure un diari de lectura que faça reviure el passat o que concilie els joves amb el present.
IDENTITAT PERSONAL A LES XARXES

E

Rosa Sanchis Pofessora d’Educació Secundària sancau@gmail.com

En els darrers anys està creixent a l’escola la utilització de blocs, wikis i recursos de la web 2.0, eines potents que ens permeten conjugar molts verbs: comunicar, crear, produir, compartir, col·laborar… Més que d’una tecnologia, es tracta d’una cultura de participació, d’una actitud que ha de convertir l’escola en agent social i formatiu significatiu, i ha d’acostar-se a una gent jove que passa gran part del temps compartint vida i opinions a les xarxes socials. Amb tot, la tecnologia no fa miracles i ha d’estar supeditada a la pedagogia (García Páez, 2011). L’any 2009 vaig crear el bloc karici.es amb diversos objectius: transversalitzar la sexualitat en les classes de Valencià, millorar la lectura i l’escriptura de l’alumnat, treballar les noves formes textuals pròpies d’una societat mediàtica i audiovisual, augmentar la competència digital, etc. Però, a més de tot això, Internet ha generat nous espais de relació i la gestió de la identitat s’ha convertit en un tema central i apassionant, en una nova i important competència que cal ensenyar a protegir i a projectar (Reig, 2011). L’ideal és poder conjugar la identitat personal i la formativa i crear una comunitat d’aprenentatge, on aprendre forme part del mateix procés de convertir-se en un membre actiu en la comunitat i d’anar creant aquesta identitat social. És el repte que l’escola no pot deixar en mans del carrer o del mercat. FERNANDO GARCÍA PÁEZ. «La web 2.0 irrumpe en la escuela». Cuadernos de Pedagogía 418, desembre 2011. DOLORS REIG HERNÁNDEZ. «Identidades digitales: límites poco claros.» Cuadernos de Pedagogía 418, desembre 2011. Karicies.com és una selecció d’entrades (posts) i de comentaris del bloc karicies.blogspot.com, agrupats en cinc temes (Educació, Prevenció, Amor, Xics i Xiques), i acompanyats d’una selecció d’activitats i d’una ampliació teòrica útil com a suport per a la formació del professorat.ISBN: 978-84-92763-77-1 240 pàgines Blanc i negre

Rústica 205x205 mm Preu: 15 euros

«M’IMPORTA MOLTÍSSIM LA LLIBERTAT DEL LECTOR» Què impulsa un jove de 15 anys a escriure el seu primer conte i a presentar-lo a un premi literari? Com dic al pròleg de Sis contes, es tractava de traçar el meu propi mapa del món. En realitat en tenia 13, d’anys, quan vaig escriure «El passeig», el que passa és que el van guardonar dos anys després. El conte suposava aleshores un mitjà humil, descriptiu i gens allunyat del que podia ser una redacció escolar. Presentar-lo a un premi literari suposava un desglaç. Trencar el gel de l’anonimat, de l’afició íntima, per posar-me a prova. En un escriptor format en el camp de la comunicació audiovisual, és comprensible que les teues narracions no perden quasi mai de vista la realitat del món que ens envolta. És l’actualitat un motiu literari en si mateix, o més bé busques amb la literatura fer-te un món a la teua mesura? Bé, em decante sempre per la segona opció. Jo em cree els meus propis ecosistemes i després hi xipollege quan em ve de gust. Ben mirat, és un procés egoista, però m’agrada que l’escriptor siga lliure i que ell mane de tots els components que integren el text. Si ho penses bé, la literatura és una de les poques coses en la vida que depenen íntegrament de nosaltres, com a autors, i de vegades, ni tan sols això, ja que hi ha textos que prenen vida pròpia i ja fan la seua. Les dificultats del món actual és el tema del llibre Últimes existències amb què has guanyat el premi Constantí Llombart dels Ciutat de Valèn-


és habitual que un narrador es deixe seduir pel llenguatge poètic. El cas contrari es dóna més sovint −crec−. Què et sedueix, a tu, de la poesia? Bé, en primer lloc he de dir que la poesia, com a lector, és molt especial per a mi. És com la vessant zen i elevada de la literatura. No pertany a aquest món, ni tan sols a nosaltres. I m’encisa el fet que faça servir el mateix codi que la narrativa per a convertir-se després en una cosa totalment distinta. No sé: és com una altra dimensió del llenguatge. Màgica i sense embuts.

cia, no és així? És una teràpia conscient, haver escrit sobre això? Sí, Últimes existències és com una genealogia de la crisi econòmica. Així mateix, és un llibre molt mestís, quant a gèneres i enfocaments. Amb la dedicatòria que l’obri ja s’entén que el llibre és una teràpia, un exorcisme. El que he(m) viscut aquests últims quatre anys és el més semblant a un fangueral i per això ja hi faig referència d’entrada. Volia abocar i condensar en la ficció tota la merda que encara ara ens pertoca agranar i reciclar, ja que va per a llarg, i al final m’ha eixit aquest llibre a mig camí entre la novel·la i el recull de contes. De totes maneres, aquests últims mesos t’han reportat moltes satisfaccions literàries. És veritat que els escriptors fan les coses més interessants en els moments socials i personals més difícils? Tu ets d’aquests? T’ho dic perquè no se’t veu cara d’amargat...

Veig que tens el perfil convenient per a ser un escriptor que viu i es comunica d’acord amb el seu temps: ets un activista cultural, t’agrada fer promoció directa dels teus llibres, et mous molt per Facebook, acabes d’inaugurar un bloc... En aquest panorama, quin és el lloc que podem concedir a la reflexió pausada, a la introspecció de l’escriptor, i a la intimitat del paper? Són valors que importen a Jovi Lozano-Seser, o no tant? En certa mesura, la hiperconnexió a la xarxa i l’excés d’informació contradiu un poc el fenomen íntim de la lectura. Per exemple, tot i que tinc Twitter, no m’agrada emprar-lo, em sembla ja excessiu. Al cap i a la fi, els escriptors no som més que agències de viatges. Si al client li agrada el nostre producte, ja el gaudirà en el seu moment i, això sí, pel seu compte. M’importa moltíssim la llibertat del lector: que em diga que li ha encantat el text i que em diga també si no ha pogut passar de la cinquena plana, encara que aquesta segona possibilitat jo no l’he experimentada, de moment! midoro@msn.com Sis contes i una novel·la incerta és un recull d’històries i és alhora una reflexió sobre els processos paral·lels que acompanyen al fet literari. Jovi (Josep Vicent) Lozano-Seser (Ondara, 1979) és llicenciat en Comunicació Audiovisual i està especialitzat en l’ús de la llengua als mitjans de comunicació. La seua producció literària està centrada en el gènere de narrativa curta tal com ho demostren els nombrosos guardons rebuts.

La veritat és que la mitologia de l’escriptor turmentat i encabronat està molt explotada però crec que no tots ens acostem a la literatura pels mateixos motius ni en els mateixos moments. Això sí, jo vaig tornar a escriure fa quatre anys després de passar per l’experiència més intensa i dolorosa de la meua vida, per la qual cosa puc dir que la literatura em va salvar un poc la vida. Li dec molt, és clar, i per això li faig bona cara. T’he sentit dir que alguns poemes t’han servit com a revulsiu per a començar a escriure. No

El llibre es completa amb una guia de lectura elaborada per Tomàs Llopis i que us podeu descarregar a: www.recursosdidactics.net ISBN: 978-84-92763-16-0 160 pàgines Blanc i negre

Enquadernació rústica 138x212 mm Preu: 11 euros
NOVETATS EDITORIALS POESIA, SENSE POR Vicent Camps Poeta i rapsode vicentcamps919@hotmail.com

E

l Clot de la LLuna, vol ser un poemari que POEMA 25 diverstisca i oferisca fam eines poètiques per a viure de món amb valors. Hi trobem versos vol com els del poema 25, que de cel partint de paraules monosil· nit làbiques, ens porta la imatge al ras de persones que arriben fins far a les nostres costes en pasde mar tera. Amb aquest poema, he gust volgut recordar-vos eixa situde sal ació, i donar-vos a conèixer cec les regles de construcció d’un de llum text poètic (en aquest cas cos amb paraules d’una sola síl· de fang laba). Ara cal que us animeu sud a llegir el poema, a escoltardel sud lo i a recitar-lo, comprovant cul-de-sac la musicalitat de les paraules monosil·làbiques i la seua estructuració rítmica; fins i tot podeu divertir-vos cercant algun palíndrom (versos que podem llegir igual endarrere i endavant sense perdre el sentit). També voldria que el meu text us engrescara a construir uns altres poemes jugant amb els monosíl·labs. Caldrà que trieu un tema, després busqueu paraules d’una sil·laba amb l’ajuda del diccionari i per últim construïu el poema. Estic segur que fareu textos ben divertits. EL CLOT DE LA LLUNA

GANXO I LES PUCES PUNXOSES Ganxo, el tigre de les Barraques, torna a compartir una aventura amb la seua amiga Mercé. Unes puces han començat a molestar-lo i, per molt que ho intenta, no és capaç de desfer-se’n. Però per sort, la mare de Mercé té un pla... Artur Hernàndez Il·lustracions de Neus Moran 32 pàgines a color, enquadernació rústica. Amb lletra lligada i jocs de llengua ISBN: 978-84-92763-82-5 PVP: 5 € VALENCIANS A NOVA YORK. EL CAS DE LA MARINA ALTA (1912-1920) Aquesta és la història dels emigrants arribats a Nova York des de la Marina Alta entre els anys 1912 i 1920. Quines van ser les raons de la partida, els preparatius del viatge, l’entrada pel port de l’illa d’Ellis, les feines i els sous a què accedien... Tot acompanyat d’un llistat en què es recopilen els noms, cognoms, edats, pobles, vaixells i ports d’eixida de més de 2.500 persones. Teresa Morell Moll 192 pàgines. Enquadernació en rústica ISBN: 978-84-92763-81-8

PVP: 14 €

CENDRES DE TERNILS Vicent Sanchis ha bastit amb aquesta novel·la –un poc a l’estil García Berlanga– una crònica en què s’esdevenen històries que passen a Ternils, un poble fictici de la Ribera del Xúquer, durant la dictadura franquista i la transició democràtica.

Vicent Sanchis Il·lustracions de Pau Àlvarez 256 pàgines. Enquadernació en rústica ISBN: 978-84-92763-87-0

PVP: 14 €

SEGUEIX-NOS: www.edicions96.com

També ens trobaràs al Facebook i al Twitter.

Ànim poetes!

BUSCA’NS! Aquest poemari parla de valors, mitjançant una poesia senzilla i divertida. Va acompanyat d’activitats per a aprendre a recitar en veu alta i d’un CD amb tots els poemes recitats per l’autor.ISBN: 978-84-92763-67-2 72 pàgines Blanc i negre

Enquadernació rústica 130x190 mm Preu: 8 euros

Edicions 96 SL Apt. de correus 23 - 46670 La Pobla Llarga edicions96@edicions96.com www.edicions96.com www.recursosdidactics.net Tel.: 96 246 11 04 - 692 22 10 04 Fax: 96 246 14 90

96milmotsmes  

Butlletí sobre literatura amb informació sobre les novetats editorials d'Edicions 96.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you