Page 1

l'hiperbòlic89/gener2011

*

ES PE CIAL

La candidatura de Barcelona Pirineu als Jocs d’Hivern de 2022 també representa una gran oportunitat per al Pirineu català i per a Catalunya de consolidar-se definitivament en una posició de privilegi dintre el mapa del món de l’esquí de competició i projectar internacionalment la seva imatge com un destí turístic i d’oci de primer ordre. En aquest número us presentem un article especial de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern que fa un resum de la candidatura. Enguany, els campionats del món d’Snowboard 2011 de La Molina seran el millor test per demostrar al COI la capacitat organitzativa de les estacions catalanes i del Pirineu en general.

Catalunya,

país de neu


12

REPORTATGE L’HIPERBÒLIC/89 GENER 2011 _____________________________________________________________________________________________________

La FCEH amb la candidatura als

JJOO

BarcelonaPirineu 2022 Des que l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va anunciar l’interès de presentar la candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern 2022 el 13 de gener de 2010, s’ha constituït l’Oficina Tècnica, dirigida per Òscar Grau, i s’ha presentat el Pla Director del projecte. La FCEH està totalment implicada en el projecte olímpic i aporta informació sobre les infraestructures necessàries i els plans de millora dels esportistes d’hivern. Ramón Carreras, president de la FCEH, va assistir a la presentació del Pla Director de la candidatura Barcelona-Pirineu 2022 que va tenir lloc el passat 19 d’octubre i on va remarcar la implicació amb l’Oficina Tècnica JJOO d’hivern 2022 així com també la importància de les aportacions de noves propostes de persones vinculades a la neu. Aquest és el cas dels exolímpics Mònica Bosch, Jordi Ribó i Eric Villalon, i també de la representant dels esports per a discapacitats, Sylvana Mestre, que han entrat a la comissió directiva com a nous membres. Així mateix, Carreras va fer èmfasi en l’aportació d’informació tècnica des de la FCEH sobre els esports de neu i gel i del treball per identificar les instal•lacions esportives necessàries. A més, la FCEH proposa un pla estratègic per a la millora del rendiment dels esportistes d’hivern.

www.twitter.com/fceh www.facebook.com/fceh.cat

www.fceh.cat

La FCEH implicada en l’Oficina Tècnica de la candidatura i en l’elaboració del Pla Director El 10 de novembre l’equip que forma l’Oficina Tècnica de Barcelona-Pirineu 2022 va celebrar la segona sessió del Consell Territorial de la candidatura, presidida per Jordi Hereu, per iniciar el treball de recerca sobre el territori per definir el projecte tècnic. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va destacar que el consens expressat pels representants del territori de l’àmbit del Pirineu català a l’entorn del Pla Director de la candidatura dels Jocs d’Hivern BarcelonaPirineu 2022 demostra que «aquest és un projecte de país que necessita tot el suport del Pirineu». I és que en aquest Consell hi són presents una cinquantena de representants locals del Pirineu català, dels consells comarcals del Berguedà, de l’Alta Ribagorça, de la Cerdanya i de l’Alt Urgell, de les diputacions de Lleida, Barcelona i Girona, i de la Generalitat. Durant aquesta reunió, el comissionat de la candidatura Barcelona-Pirineu 2022, Enric Truñó, va exposar el contingut del Pla Director de la candidatura. Aquest document estableix les pautes de treball de l’Oficina Tècnica de la candidatura per definir el projecte tècnic, que es farà públic el juliol de 2011 i que haurà de sotmetre’s a la valoració del Comitè Olímpic


L’HIPERBÒLIC/89 REPORTATGE

13

www.barcelonapirineu2022.org

Jocs olímpics Bob

Cúrling

Espanyol al gener de 2013, data en què està previst que es pronunciï sobre la candidata espanyola a competir en l’àmbit internacional per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern de 2022. Ramon Carreras també va participar en la reunió celebrada el 18 de novembre entre l’Oficina Tècnica de la candidatura Barcelona-Pirineu 2022 i l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí (ACEM). Durant la reunió es va acordar treballar conjuntament en aquells aspectes tècnics que seran fonamentals per elaborar el projecte tècnic de la candidatura, així com el manteniment d’un diàleg fluid entre les estacions i l’Oficina Tècnica del projecte olímpic.

Hoquei sobre gel Patinatge

Luge Biatló

Esquí

La Categoria Esquí inclou: - Esquí de Fons - Combinada Nòrdica - Freestyle - Snowboard - Salts d'Esquí

Lloc web oficial www.barcelonapirineu2022.org

Els Mundials d'snowboard FIS a La Molina

El lloc web oficial de la candidatura Barcelona-Pirineu 2022, www.barcelonapirineu2022.org, ja està en funcionament. La pàgina, en què es podrà consultar tota la informació que generi el projecte olímpic, les fites més importants del seu calendari i d’altres aspectes relacionats amb els esports d’hivern a Catalunya, estarà gestionada directament per l’Oficina Tècnica i s’anirà actualitzant permanentment amb l’aportació de notícies, imatges i vídeos.

La FCEH a més també té una cita important amb l’esport català ja que els Mundials d'snowboard FIS es portaran a terme del 14 al 22 de gener entre Barcelona i La Molina i permetran gaudir de fins a sis disciplines d’aquest esport. Està previst que hi participin més de 400 snowboarders de 40 països en l’esdeveniment d’esports d’hivern més important que mai s’hagi fet al Pirineu.

Jocs paraolímpics En aquest sentit, l’ACEM va lliurar als membres de l’Oficina Tècnica un informe sobre les característiques de totes les estacions d’esquí de Catalunya, perquè serveixi de base per a la tasca de la candidatura, que ja està treballant sobre el terreny per elaborar el projecte tècnic de Barcelona-Pirineu 2022, que es farà públic el mes de juliol de 2011.

Biatló

Cúrling

Esquí alpí

Esquí de fons

Hoquei sobre gel

A més, per a aquest esdeveniment se suma la inestimable col•laboració de l’Ajuntament de Barcelona, que ja va ser a la passada copa del món de Big Air de 2009 i que ha reforçat la seva implicació per als Campionats del Món 2011, acollint la inauguració i l’esmentada prova de freestyle. Per últim, tant Televisió de Catalunya (TVC) com Radio Televisión Española (RTVE) seran en els Mundials formant una unió com a televisions que produiran el senyal internacional. Ambues entitats tenen un llarg historial com a «host broadcasters» i garanteixen l’èxit de difusió per a tot el món.

*

Textos: Fceh Fotos: FCEH- Oriol Molas

deria.cat


ENTREVISTA L’HIPERBÒLIC/89

14

GENER 2011 _______________________________________________________________________________________________________________

Pol Carreras, esquiador professional

«Em veig lluitant a

la copa del món»

Va aprendre a caminar sobre la neu a les festes familiars de Nadal. Un 1 de gener, amb un any i uns dies, va guanyar la primera competició a La Molina, la clàssica cursa per a mini alevins. Des de llavors la progressió ha estat contínua. El sacrifici, l’esforç, la competició o les ganes de superar-se només són alguns dels molts valors que els esportistes ens transmeten. Quan aquests valors vénen d’un jove són doblement benvinguts, perquè inspiren per una banda i, per l’altra, desmunten el tòpic dels ni-ni. Com afrontes la temporada? Estic en un moment màgic, he començat un nou projecte amb un equip privat en què tinc confiança plena per la feina que estem fent i l’estructura que tenim. Hem tingut una pretemporada llarga, complerta en tots els sentits però de manera relaxada. Sé que hem treballat be. Òbviament sé que el meu 100% el trobaré a finals de gener. Quins serien els teus reptes per a aquesta temporada? Com a objectiu principal he de millorar el rànquing en les disciplines tècniques i assolir els 15 punts FIS perquè em posicionarien en una bona classificació mundial. Si aconsegueixo aquest objectiu podré participar al campionat del món absolut a Garmisch (Alemanya) que es disputa al febrer.

Fitxa Nom i cognoms: Pol Carreras Torras Edat: 20 Data de naixement: 17/01/1990 Club: May Luengo Racing Ski Team Participacions als Campionats del món: 3 Participació a la Copa d’Europa: 1 Material d’esquí: ATOMIC – PHENIX – POC Què no falta mai a la teva bossa de viatge? El portàtil i la càmera de fotos.

«Vaig veure que portava l’esquí a la sang» També tinc com a objectiu participar i classificar-me per a la segona mànega en alguna copa d’Europa, bàsicament per agafar experiència, si això surt bé la copa d’Europa seria l’objectiu per al pròxim hivern, buscant regularitat i si pot ser estrenar la meva presència en alguna carrera de copa del món. Fes memòria: quan vas començar a esquiar? Vaig començar a esquiar amb dos anys al Pas de la Casa. Jo no me’n recordo, però segons m’han dit, quan la meva germana descansava em posava les seves botes, que m’anaven grans, i els seus esquís. Els corredors dels meus pares em portaven amunt i avall. Però no va ser fins als tres anys que vaig tenir els meus primers esquís. De fet, vaig córrer la mítica carrera de l’1 de gener a la Molina. És una cursa de nens molt petits que baixen acompanyats pels seus pares. Una cosa és esquiar per plaer i l’altra dedicar-se a la competició. Quan et vas adonar que t’hi volies dedicar? Jo sempre he gaudit esquiant. Fins als catorze o quinze anys combinava el tennis i l’esquí. Em dedicava als dos esports igualment. Però vaig veure que portava l’esquí a la sang. I encara que la competició és molt dura, per a mi ara mateix continua sent un plaer esquiar i en gaudeixo igual o més. Ets jove, però com et veus el dia de demà? Sóc jove, però no vull esperar a ser gran per fer valoracions. Em veig lluitant a la copa del món en un termini de tres o quatre anys. Crec que pel fet de ser espanyols no hem de pensar que no podem. Com diu el meu entrenador, els cracks de l’esquí també cuinen

amb aigua. És a dir, són persones normals, com nosaltres. Però també tinc una cosa molt clara: no esperaré fins als 30 per prendre una decisió, de seguida que vegi que la meva progressió esportiva no avança, em plantejaré una nova vida. N’estic segur. Ja he explicat quins són els objectius per als propers tres anys, si tot surt bé l’objectiu final és Sochi, on se celebraran els Jocs Olímpics d’Hivern, i aleshores serà el moment de fer valoracions.

«Sóc jove, però no vull esperar a ser gran per fer valoracions» I com t’ho fas amb els estudis? Des de primer de batxillerat que he estudiat a distància, vaig iniciar-me en l’estudi a distància gràcies al CAR de Sant Cugat, on em van aconsellar que fes el batxillerat amb la IOC, en aquell moment era una prova pilot i ha estat molt positiu per a mi. Ara estic estudiant Dret a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i ho faig tot per Internet, menys els exàmens. La veritat, sort que vaig tenir aquesta opció, si no, o no podria estudiar o no esquiaria. En canvi ara ho puc fer tot. Òbviament no tinc gaire temps, però de moment és suficient per anar fent algunes assignatures. I quin consell donaries als nois i noies que vulguin seguir el teu camí? Que gaudeixin cada cosa que facin relacionada amb l’esquí. Des de les esquiades amb els amics als entrenaments amb mal temps, al físic, a les esbroncades dels entrenadors. Que sempre en treguin les coses positives. Quan una persona deixa de gaudir amb allò que fa val més que pensi si realment li convé. I el més important, que s’esforcin al màxim perquè és un món molt dur però a la vegada gratificant.

*

Textos: Redacció (redaccio@edicat.cat) Fotos: ©TONI GRASES - PHOTOSET.ES

deria.cat

Suplement de Neu L'Hiperbòlic 89  

Suplement de Neu: ESPECIAL NEU: Catalunya, país de neu ESPECIAL NEU: La FCEH amb la candidatura als JJOO ENTREVISTA: Pol Carreras

Suplement de Neu L'Hiperbòlic 89  

Suplement de Neu: ESPECIAL NEU: Catalunya, país de neu ESPECIAL NEU: La FCEH amb la candidatura als JJOO ENTREVISTA: Pol Carreras

Advertisement