Page 1

Term茅kkatal贸gus

Kiadja a DXN Europe Kft. 1


A kávé

(Coffea arabica) A kávé felfedezésének történetéről több legenda is szól: Az egyik Káldi, és a táncoló kecskék legendája. A kávé élénkítő hatását Káldi, az abesszíniai kecskepásztor fedezte fel, miközben kecskéit legeltette. Napközben az állatok előszeretettel rágcsálták egy ismeretlen cserje levelét és piros színű bogyóit és ettől egész este élénken viselkedtek, holott korábban éjszaka nyugodtak voltak. Káldi másnap maga is megkóstolta az ismeretlen piros bogyókat és így ő is megtapasztalta a kávészemek élénkítő hatását. Mivel attól félt, hogy ez a frissesség az Ördögtől való, amint hazatért a falujába, megkérdezte egy szent ember véleményét, aki a tűzre vetette az Ördögtől való bogyókat. Meglepetésükre isteni illat szállt fel a tűzből, azóta pörkölik a kávét. A másik mítosz szerint a kávét Gábriel arkangyal adta a beteg Mohamed prófétának, aki a forró, fekete ital hatására olyan erőre kapott, hogy negyven férfit ki tudott ütni a nyeregből és negyven nőt tett boldoggá. Egy újabb mítosz szerint a XIII. században kávészemek mentették meg az éhhaláltól Omar, a Sádhilíja szúfi rend alapítója (Abu al-Hasan al-Shadhili sejk)

2

tanítványának életét, aki eltévedt a sivatagban. Omar sejk arról volt híres, hogy az ima erejével gyógyított. E csodás szabadulás után visszatért Mokhába, ahol később szentként tisztelték. Arra vonatkozóan nincsenek pontos feljegyzések, hogy mikor kezdtek a kávéból frissítő hatású italokat készíteni, mikor és hogyan jöttek rá a pörkölés, darálás és főzés különféle fogásaira. Azt viszont tudjuk, hogy az arábiai kávét a VI. század óta termesztik Arábiában, és azt, hogy Dzsabir Geber (Abu Musa Jābir ibn Hayyān) arab természettudós (721–815) gyógynövényként is említést tesz e növényről. A perzsa Rhazes (Muhammad ibn Zakariyā Rāzī) a IX. században műveiben beszámolt a kávé (quawa növény) jótékony hatásáról. A XI. században élt Avicenna (Abū ʿAlī al-Ḥusayn ibn ʿAbd Allāh ibn Sīnā) a Gyógyászat Kánona (Al-Qanun fi’ltibb) c. művében egyenesen gyógyhatásúnak írta le. A kávébab főbb hatóanyagai: koffein (0,3–2,5%), fenolkarbonsavak (3–5% klorogénsav, kávésav), aromás anyagok, antioxidáns hatású polifenolok, valamint zsíros olaj.


A pörkölés során képződő, a kávé aromájáért felelős anyagok száma meghaladja a százat. A kávé főbb hatásai: A kávé (a benne található koffein miatt) – mérsékelt fogyasztás mellett – serkenti a központi idegrendszer és a szív működését, értágító, emellett vérnyomást emelő hatású, fokozza a fájdalomcsillapítók hatását, továbbá gyomornedvelválasztást fokozó, légzőközpont izgató. A kávéban található klorogénsav epe- és vizelethajtó. Az utóbbi években végzett klinikai vizsgálatok eredményei azt a feltevést erősítik meg, hogy a kávé fogyasztása korántsem olyan káros, mint azt sokan gondolják. Egy nemrégiben végzett epidemiológiai vizsgálat eredménye szerint ugyanis a kávé hatóanyagai csökkenthetik az epehólyag-bántalom kialakulásának esélyét, antioxidáns hatású polifenoljai révén pedig legalább olyan figyelmet érdemel, mint a tea vagy a fokhagyma!

Tudta Ön, hogy: • VIII. Kelemen pápa azt mondta: „A kávét meg kell keresztelni, mert igazi keresztény ital!”? Ettől kezdve a kávé tisztelete azon kevés dolog egyike lett, melyben a világ keresztény és muszlim része egyetért. • J.S. Bach egy korabeli német mozgalom, mely szerint a kávé meddővé teszi a nőket, kigúnyolására írta meg híres Kávékantátáját? • kortárs beszámolók szerint Balzac életében kb. 50.000 csésze kávét ivott meg, hisz egész éjszaka dolgozott művein, valamint Voltaire is napi 50-70 csészényit fogyasztott kedvenc italából? • minden 30 másodpercben 120.000 csésze kávét isznak meg naponta, csak Európában? • a kávéban számos bizonyítottan jótékony hatású vegyület, mint fenolsavak (pl. a klorogénsav), antioxidáns hatású polifenolok (pl. a különböző izoflavonok, katechinek, flavononok, stb.) találhatók? • hogy egy csésze kávéban akár 2–3x annyi antioxidáns hatású vegyület található, mint ugyanakkora mennyiségű zöld teában? • a DXN kávékeverékei immár az egyedi design-nal ellátott DXN kávéautomatákban is elérhetők? • a DXN Europe Kft. 2011-ben kiadott egy új marketing segédeszközt Gondolatok a kávéról címmel?

3


Lingzhi Black Coffee A Lingzhi Black Coffee egy különleges recept alapján készült kávékeverék, mely a legjobb minőségű instant kávéport és Ganoderma-kivonatot tartalmaz. Cukormentes, így azok számára is kiváló megoldás lehet, akik csökkenteni kívánják a szervezetükbe vitt cukor mennyiségét. Összetevők: instant kávé, Ganoderma-kivonat Tápanyagtartalom 100 g-ban

4,5 g-ban

340 kcal

15 kcal

Szénhidrát

54,6 g

2,5 g

Fehérje

22,9 g

1,0 g

Zsír

3,3 g

0,1 g

Energia

Nettó súly: 20 tasak x 4,5 g

4

Tudta Ön, hogy: • egy tasak Lingzhi Black Coffee-ban több mint 4 g prémium minőségű instant kávé található? Tartósítószert, mesterséges színezéket, hozzáadott íz- és aromaanyagokat, adalékanyagokat, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz. Lingzhi Black Coffee, ha egy erős feketére vágyik!

Termékkód: FB054


Lingzhi Coffee 3in1 A DXN Lingzhi Coffee 3 az 1-ben a legjobb minőségű instant kávéból, tiszta Ganoderma-kivonatból és növényi eredetű kávékrémporból készül különleges eljárással. Összetevők: cukor, növényi eredetű tejszín, instant kávépor, Ganoderma-kivonat Tápanyagtartalom 100 g-ban

21 g-ban

452,0 kcal

95,0 kcal

Szénhidrát

76,4 g

16,0 g

Fehérje

5,4 g

1,1 g

Zsír

13,9 g

2,9 g

Energia

Tudta Ön, hogy: • egy tasak Lingzhi Coffee 3in1-ban 4,2 g, prémium minőségű instant kávé található? • manapság egyre több ember szenved laktóz intoleranciában? A DXN mérnökei ezért csak a legszükségesebb esetben használnak tejszármazékokat. • a DXN italporokban (instant kávékeverékek, Nutrizhi) használt növényi eredetű tejszín nádcukorból készült glükóz-szirupot, pálmavajat, kazein savat, foszfátokat (E 340, E 451), emulgeálószereket (E 471, E 472e) és természetes színezéket, riboflavint (E 101) tartalmaz?

Nettó súly: 20 tasak x 21 g Cukrot tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket. Termékkód: FB002

5


DXN Cream Coffee Kimondottan az európai piac igényei alapján készült. Kiváló minőségű instant kávépor, Ganoderma-kivonat és kávékrémpor keveréke. Ha egy krémes kávéra vágyik, de csökkenteni szeretné a napi cukorbevitelét, a DXN Cream Coffee egy tökéletes választás! Összetevők: növényi eredetű tejszín, instant kávépor, Ganoderma-kivonat Tápanyagtartalom 100 g-ban

14 g-ban

465 kcal

65,0 kcal

Szénhidrát

59,3 g

8,3 g

Fehérje

10,9 g

1,5 g

Zsír

20,5 g

2,9 g

Energia

Nettó súly: 20 tasak x 14 g

Termékkód: FB068

6

Tudta Ön, hogy: • a DXN Cream Coffee tasakonként csak 4,4 g cukrot tartalmaz? • a DXN kávéi közül a DXN Cream Coffee tartalmazza a legtöbb kávéport, közel 5 g-ot?

Cukrot tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket.


A kakaó

(Theobroma cacao) Közép- és Dél-Amerikában őshonos, több trópusi országban, pl. Nyugat-Afrikában és Brazíliában termesztett fa. A természetben előforduló egyedek átlagos magassága 8–10 m, de az ültetvényeken telepített fák max. 3 m magasak. A kakaót a közép-amerikai indiánok (maják, aztékok, olmékok, stb.) szentként, a belőle készült italt pedig az istenek italaként tartották számon. Egy maja mítosz szerint a kakaót a Tollaskígyó (Quetzalcoatl) isten adta az embereknek, miután az anyaistennő kukoricából megteremtette őket.A maják a kakaó istenének tiszteletére minden áprilisban kakaócsíkokkal festett kutyát áldoztak, az italáldozat pedig kakaó volt.

könyvben [Theobrominum, Ph. Hg. VIII. 2389, 4422, 7522] A kakaót elsősorban fűszerként használják. A wellness-iparban a csokoládémasszázs is igen elterjedt, a magas kakaóvaj tartalmú csokoládéban található hatóanyagok bőrtisztító, -ápoló és méregtelenítő hatása miatt. A kakaóvaj teobromin tartalmánál fogva külsőleg segíti a zsírégető folyamatokat. A flavonoidok gátolják a bőr öregedéséért felelős szabadgyökök képződését.

Tudta Ön, hogy:

• 100 g kakaópor átlagos energiatartalma 313 kcal, fehérjetartalma 18,5 g, zsírtartalma 21,7 g, szénhidrát tartalma 10,5 g, vízben nem oldható rost tartalma 36,8 g és vízben oldható rosttartalma 2,7 g? • a kakaó készítéshez használt cserépA kakaó mag és a belőle készült edényeket már az i. e. 1900–900 közti por főbb hatóanyagai: időből is találtak Közép-Amerikában? fermentált magban 1–2% teobromin, • a kakaóban és a belőle készült cso0,2–0,3% koffein, nyomokban teofillin, koládéban több flavonoid vegyület is kb. 5% katechin-cserzőanyag, polimer található? Az ezek egyike, a katechin procianidin, 50–60% zsíros olaj. jól felszívódik és a daganatos betegA kakaó fő hatóanyaga, a teobromin, ségek kiegészítő kezelésében is eredmegtalálható a VIII. Magyar Gyógyszer- ménnyel használható?

Felhasznált részei: mag (Cacao semen), a magból készült por (Cacao pulvis), a magból nyert kakaóvaj (Theobromae/Cacao butyrum)

7


Zhi Mocha A DXN Zhi Mocha azoknak készült, akik már megszerették a Ganodermakivonatot tartalmazó kávét, de nem mondanának le a csokoládé ízéről sem. A gazdag aromájú DXN Zhi Mocha válogatott kávészemekből készült instant kávépor, Ganoderma-kivonat és kakaópor keveréke.

Tudta Ön, hogy: • egy tasak Zhi Mochában alig több, mint 1,5 g instant kávépor van? • egy tasak Zhi Mochában több mint 0,5 g kiváló minőségű kakaópor van?

Cukrot tartalmaz. Sovány tejport Összetevők: tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges növényi eredetű tejszín, cukor, sovány színezőanyagot és tartósítószereket. tejpor, malátakivonat, instant kávépor, kakaópor, Ganoderma-kivonat Tápanyagtartalom 100 g-ban

21 g-ban

442,0 kcal

92,82 kcal

Szénhidrát

76,2 g

16,00 g

Fehérje

5,5 g

1,16 g

Zsír

12,7 g

2,67 g

Energia

Nettó súly: 20 tasak x 21 g

Termékkód: FB034

8


Cocozhi A DXN Cocozhi a legjobb minőségű kakaóporból és Ganodermakivonatból készül. Az tasakos kiszerelés révén bárhova magával viheti. Csak öntse bele egy csésze forró vízbe és máris élvezheti. Cukrot és sovány tejport is tartalmaz. Kényeztesse ízlelőbimbóit és szervezetét egy csésze kiváló ízű forró csokoládéval! Összetevők: növényi eredetű tejszín, cukor, sovány tejpor, malátakivonat, kakaópor, Ganoderma-kivonat, vanillin Tápanyagtartalom 100 g-ban

32 g-ban

403,5 kcal

129,1 kcal

Szénhidrát

71,9 g

23,0 g

Fehérje

7,3 g

2,3 g

Zsír

8,8 g

2,8 g

Energia

Tudta Ön, hogy: • egy tasak Cocozhiban közel 3 g kiváló minőségű kakaópor van? • egy tasak Cocozhiban átlagosan 198,4 mg kálium, 156,8 mg kalcium, 105,6 mg foszfor, 48,0 mg nátrium, 1,9 mg vas található, továbbá 18,9 mg C-vitamin és 5,5 mg B3-vitamin? • a Cocozhi ital vízzel és tejjel is elkészíthető? Cukrot tartalmaz. Sovány tejport tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket.

Nettó súly: 20 tasak x 32 g Termékkód: FB025

9


A Maca vagy perui zsázsa (Lepidium meyenii)

10

A perui zsázsát kizárólag az Andok 4–5000 méter magasan fekvő területein termesztik. Egyes források szerint egynyári, míg mások kétnyárinak írják le. A növény aranyló, vöröses, lila, kék, fekete vagy zöld színű gyökere a régió különösen nagy becsben tartott élelmiszere.

főbb hatásai: első sorban kiváló élelmiszer, afro­di­ ziákum, a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében segíthet, egyes kutatások szerint fokozza a spermaszámot és a spermák életképességét egyes források adaptogén növényként tartják számon

főbb hatóanyagai: szénhidrátok (60%) fehérjék (10%) étkezési rostok (8,5%) zsír (2,2%) valamint uridin, almasav és benzoilszármazékai, glükozilonát. Ásványi anyagokban (szelén, kalcium, magnézium, vas) és zsírsavakban (linolénsav, palmitinsav, olajsav) gazdag, emellett aminosavakat és különböző poliszacharidokat tartalmaz. Két különleges hatóanyaga az (1R,3S)-1-metiltetrahidro-karbolin3-karboxilsav, amely a központi idegrendszerre hat és a p-metoxibenzil izotiocianát, melyet vágyserkentő hatásúként (afrodiziákum) tartanak számon.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Maca elsősorban élelmiszer, melyet 2000 éve fogyasztanak. Az ősi hiedelmek szerint az inka harcosok, mielőtt hadba indultak volna, mindig fogyasztottak belőle, hogy ezzel is növeljék testi erejüket. Asszonyaik pedig azért fogyasztották, hogy fenntartsák fogamzó képességüket. A leginkább bizonyíthatónak látszó állítás az az, hogy a Maca növelheti a spermaszámot és a spermák életképességét. A perui zsázsa gyökérnek nincs elfogadott napi adagja, mellékhatásai nem ismertek.


Maca Eucafe A nagysikerű Eucafe visszatért! Ez a nagyszerű ízű kávékeverék az európai piac igényeinek megfelelően növényi eredetű tejszínt, cukrot, instant kávéport és Maca (Lepidium meyenii) port tartalmaz. Összetevők: növényi eredetű tejszín, cukor, instant kávépor, Maca (Lepidium meyenii) por Tápanyagtartalom 100 g-ban

21 g-ban

449,0 kcal

94,3 kcal

Szénhidrát

78,0 g

16,4 g

Fehérje

4,1 g

0,9 g

Zsír

13,4 g

2,8 g

Energia

Tudta Ön, hogy: • a Maca gumót közel 2000 éve fogyasztják a közép-amerikai indiánok? • egy hektár termőterületről átlagosan kb. 5 tonna Maca gumó gyűjthető? • a különböző színű Maca gumóknak más és más hatást tulajdonítanak? Peruban az aranyló színű a legelterjedtebb és leginkább kedvelt, lágy és édes íze, valamint mérete miatt. A vöröses gumó, patkányokon végzett klinikai kísérletek alapján, képes csökkenteni a prosztata méretét. A kék és fekete változatoknak tulajdonítják a legerősebb energizáló hatást. • egy tasak Maca EuCaféban 3 g, kiváló minőségű instant kávépor van? Cukrot tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket.

Nettó súly: 20 tasak x 21 g

Termékkód: FB073

11


Maca Vita Cafe A nagysikerű Vita Cafe visszatért! Egy kis fazonigazítás után az európai piac igényeinek megfelelően instant kávéport, ginszeng-port, Maca (Lepidium meyenii) port és Ganoderma-kivonatot tartalmaz. Az élvezeti értékét cukor és növényi eredetű tejszín növeli. Összetevők: cukor, növényi eredetű tejszín, instant kávépor, ginszeng-por, Maca (Lepidium meyenii) por, Ganoderma-kivonat Tápanyagtartalom 100 g-ban

21 g-ban

442,0 kcal

92,82 kcal

Szénhidrát

80,9 g

16,9 g

Fehérje

3,0 g

0,6 g

Zsír

11,8 g

2,5 g

Energia

Nettó súly: 20 tasak x 21 g

Termékkód: FB072

12

Tudta Ön, hogy: • a Maca Vita Caféban kevesebb mint 3 g instant kávépor van, ennek ellenére a benne található ginszengpor és Maca-por miatt ez a DXN leginkább élénkítő hatású kávéja? • a Maca Eucafe és a Maca Vita Cafe kifejlesztésében a DXN európai munkatársai is közreműködtek? Cukrot tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket.


A (koreai) ginszeng (Panax ginseng)

lönböző stresszorokkal szemben, legyenek azok fizikai, kémiai vagy biológiai eredetűek) regulátor (normalizálja a szervezeti funkciókat: túlműködés esetén csökkenti, alulműködés esetén fokozza a szervezet funkcióit) Tonizál, javítja a fizikai teljesítőképességet, a központi idegrendszert stimulálja, a testi és szellemi megterhelés következtében előálló korai kimerülés ellen hat, javítja a memóriát, fokozza a szervezet nem specifikus ellenállóképességét, főbb hatóanyagai: 2–3% triterpénszaponin ginzenozidok fokozza a szervezetben az RNS és a fe0,05% illóolaj (limonén, citrál, stb. tar- hérje szintézist, általában az anabolitikus (felépítő) folyamatokat. talommal) poliszacharidok (pl. keményítő, pana­xá­ Hatással van a szexuális életfolyamatokra, növeli a sperma produkciót, nok, ginzenánok) poliacetilének (falcarinol, panaxinol, növeli a libidót, segíti a merevedést, de nem növeli a coitus frekvenciáját. panaxadol, panaxatriol) peptidoglükánok (panaxan A–U), stb. Ajánlott napi adagja rövid ideig történő A ginszeng gyökér a VIII. Magyar alkalmazás esetén: 0,5–2,0 g, hosszabb táGyógyszerkönyvben és a 6. Európai von történő alkalmazás esetén: 0,4–0,8 g. Gyógyszerkönyvben is megtalálható, hivatalos növényi drog, melynek elismert FONTOS: a fenti megállapítások a gyógyhatásai a következők: növényi drogra és nem a kávékeverékre vonatkoznak!!! FONTOS: a ginszeng jól tolerálhaadaptogén (nem toxikus, emeli a szervezet ellenálló képességét a kü- tó, mellékhatások ritkán fordulnak elő. A ginszeng az ázsiai kontinens legnagyobb becsben tartott gyógynövénye. Lágyszárú, évelő növény, mely a Koreai-félsziget északi és a mai Kína északkeleti részének magas hegyeiben őshonos. Az ázsiai országok közül Dél-Koreában termesztik a legnagyobb mennyiségben. A hagyományos kínai gyógyászatban a ginszeng gyökerét használják, amely az előállítás módjától függően lehet vörös vagy fehér.

13


A szója

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak

A szója a legrégebben termesztett növények közé tartozik. A ma ismert kultúrszója őse a Glycine soya, őshazája Délkelet-Ázsia és Mandzsúria.

A zsírsavak 6–30 szénatomot tartalmazó, egyenes láncú, többségében páros, jóval kisebb arányban páratlan számú szénatomot tartalmazó, telített, vagy telítetlen szerves savak.

(Glycine max)

A szójabab főbb hatóanyagai: szénhidrátok (20–25%), fehérjék (35– 40%), lipidek (15–18% zsíros olaj, főként linolsav- és olajsavészter; 2–3% lecitin) és különböző izoflavonok A szójalecitin koleszterinszintcsökkentő és más foszfolipidekkel együtt májvédő; a szója izoflavonok antioxidáns, érplakkok képződését gátló, daganatellenes és fitoösztrogén vegyületek; a zsíros olaj bőrtápláló, a bőr szárazságát csökkentő, a bőr gyulladását mérséklő; a szójatej a bőr vízvisszatartó képességét és rugalmasságát fokozó hatású, emellett az állati eredetű tejre (laktózra) érzékenyek számára ajánlható „tejpótló” szer. Ázsiában a szójából különböző élelmiszereket készítenek. Ilyen pl. a tofu és a szójatej, valamint különféle erjesztett termékek. A sportolók által kedvelt szója-fehérjeizolátum (szójaprotein) csak tiszta fehérjét tartalmaz.

14

Omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav, dokozahexaénsav és EPA) Alfa-linolénsavban gazdag olajok a kendermag-, a lenmag- és a fekete ribizlimag olaj. EPA leginkább a halolajban található. Omega-6 zsírsav (linolsav, gamma-linolénsav, arachidonsav) Linolsavban gazdag zsíros olajok pl. a lenmag-, a földimogyoró-, a szőlőmag-, a búzacsíra-, a kendermag-, a napraforgóvagy a szezámmagolaj, melyekben 40% feletti mennyiségben is előfordulhat. Gamma-linolénsavban gazdag olajok a ligetszépemag-, a kerti borágómag-, a fekete ribizkemag- vagy a kendermagolaj. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak kívánatos aránya 1:3–5, de a táplálkozás során jóval több omega-6 zsírsavat fogyasztunk. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére az omega-3zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők (pl. halolaj) fogyasztása indokolt.


Nutrizhi szójás italpor A DXN Nutrizhi italpor instant szójaport, maláta kivonatot, növényi eredetű tejport, cukrot, Ganoderma micélium-port, Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat, valamint lecitint tartalmaz. Egy csésze forró vízbe keverve magas proteintartalmú ital készíthető. Összetevők: instant szójapor, maláta kivonat, növényi eredetű tejpor, cukor, Ganoderma lucidum (mycelium), Omega-3, Omega-6 zsírsavak, lecitin Tápanyagtartalom 100 g-ban

30 g-ban

432,0 kcal

129,6 kcal

Szénhidrát

69,7 g

20,91 g

Fehérje

11,5 g

3,45 g

Zsír

12,0 g

3,60 g

Energia

Tudta Ön, hogy: • a szóját már az i. e. III. évezred óta termesztik mai Kína területén? • egy tasak Nutrizhi-ben 14 g instant szójapor és közel 1 g Ganoderma lucidum (mycelium) található? • a termékben található szójapor és lecitin genetikailag nem módosított vetőmagokból származik? • a Nutrizhi állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, ezért vegetáriánusok is fogyaszthatják? Cukrot tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket. FONTOS: a fitoösztrogén hatású szója-izoflavonok – nagy dózisban történő – fogyasztása, különösen serdülő- és gyermekkorban, valamint ösztrogéndependens daganatban szenvedők esetében kockázatos lehet!

Nettó súly: 20 tasak x 30 g

Termékkód: FB044

15


A búza

(Triticum aestivum) A „közönséges” búza a legfontosabb termesztett kenyérgabona-növényünk. A Kaukázusban, Kis- és Közép-Ázsiában honos, több ősi fajból jött létre. Egyéves vagy áttelelő egyéves lágyszárú. Világszerte termesztik, főleg mérsékelt égövi országokban. Több, lisztet adó, malomés sütőipari rokonfaja ismert, pl. az egyre népszerűbb tönkölybúza (T. spelta) és a durumbúza (T. durum). főbb hatóanyaga: a szemtermésben mintegy 10% zsí­ros­ olaj, melynek fő triglicerid-össze­tevő zsírsava a linolsav (mintegy 50%), továbbiak: palmitin-, sztearin-, olaj- és linolénsav. További értékes összetevők a tokoferolok (E-vitaminok: 0,3–0,5%), tokotrienolok, valamint szterolok (pl. β-szitoszterol, kampeszterol) és ez utóbbiak észterszármazékai. maláta kivonat Maláta bármely gabona (búza, árpa, zab, stb.) csíráztatásával készülhet. A csírázás során olyan enzim (diasztáz) keletkezik, amely a gabonaszemekben levő keményítőt maltózzá és dextrinné képes lebontani. A leggyakoribb malátaforrás az árpa (Hordeum vulgare).

16

Tudta Ön, hogy: • 100 g búza (teljes mag) átlagos energiatartalma: 347 kcal, fehérjetartalma: 14,4 g, zsírtartalma: 1,8 g, szénhidrát tartalma: 66,2 g? • 100 g búzapehely átlagos energiatartalma: 339 kcal, fehérjetartalma: 12,0 g, zsírtartalma: 2,0 g, szénhidrát tartalma: 66,0 g?


Spirulina Cereal gabonapehely A Spirulina széles körben ismert, mint kiegyensúlyozott táplálék, a magas rosttartalmú gabonafélék fogyasztását pedig minden mértéktartó élelmezéstudományi szakértő javasolja. A DXN Spirulina Cereal Gabonapehely e két kiváló alapanyagból készült, ezzel egy új minőséget igyekszik meghonosítani a hazai élelmiszerpiacon. Összetevők: búza, növényi eredetű tejpor, malátakivonat, Spirulina por, vanillin

Tudta Ön, hogy: • egy tasak Spirulina Cereal közel 20 g búzát és több mint 1 g Sprirulina port tartalmaz? • egy tasak Spirulina Cereal átlagosan 8,3 g rostot, 659,6 mg nátriumot, 137,3 mg káliumot, 316,4 mg kalciumot és 2,7 mg vasat tartalmaz, ugyanakkor nem tartalmaz koleszterint? • a DXN Spirulina Cereal tejben, joghurtban, kefirben, gyümölcslében vagy egy csésze forró (70°C) vízben elkeverve is fogyasztható?

Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia

30 g-ban

399,50 kcal 119,85 kcal

Szénhidrát

80,60 g

24,18 g

Fehérje

9,69 g

2,91 g

Zsír

4,26 g

1,28 g

Búza- és maláta kivonat tartalmánál fogva glutént tartalmaz! Cukrot tartalmaz. Nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és tartósítószereket.

Nettó súly: 30 tasak x 30 g

Termékkód: HF032

17


A tea

(Camellia sinensis) A mintegy 5000 éve ismert közönséges teacserje vadon termő ősének előfordulását ez ideig Kína, ÉszakkeletIndia (Assam), Burma és Thaiföld hegyvidékeiről jelezték. A vadon növő teacserje magassága elérheti a 10 métert, de a termesztett tea csak kb. 6 méter magas, örökzöld cserje. Mint minden, eltérő éghajlati viszonyok közt élő növény esetében, a teának is különböző változatai fejlődtek ki. Az enyhén fagytűrő kínai (levelei nyúltak és keskenyebbek) és a fagyérzékeny indiai változat (levelei nagyobbak és oválisak). Jelenleg több mint 3000 teaféleség ismert! A teát különböző fermentáltsági állapotban fogyasztják. Zöld tea: a leveleket gyűjtés után nem fermentálják, hanem a leszüretelt leveleket egy tálcára terítik és száraz, forró levegővel vagy gőzzel hőkezelik. A leveleket ezután sodorják, majd enyhén pörkölik.

18

Fekete tea [vörös tea] a leszüretelt leveleket fonnyasztják, sodorják vagy aprítják, majd párás, meleg helyen füllesztik ill. fermentálják. A fermentáció befejeztével sötétre színeződött leveleket forró levegővel szárítják. Oolong tea: A levelek 10–50%-os fermentáláson esnek át. A kisebb mértékben fermentált tea neve pouchong tea. A hazánkban is kapható kínai gyógytea keverékekre inkább az oolong tea használata jellemző. Fehér tea: Főképp Fucsien és Jünnan tartományból származik. Alapanyagát a teacserje bimbója vagy a bimbó alatti első levél adja. A tea összes felhasználási formája közül ennek a legmagasabb az antioxidáns tartalma. A különböző fermentáltságú teák hatóanyag tartalma eltérő!


főbb hatóanyagai: tea polifenolok (EGCG, ECG, stb.) purin- illetve metilxantinszármazékok (pl. koffein, teofilin) flavonoid vegyületek (teaflavin, teaflavin-3-gallát, teaflavin-3’-gallát, stb.) főbb hatásai: központi idegrendszeri stimuláns, vizelethajtó, mutációk kialakulását gátló, antioxidáns, antimikrobiális, daganatok képződésének esélyét csökkentő, plakkok képződését és a fogak szuvasodását gátló.

Tudta Ön, hogy: • a zöld tea csökkenti a káros LDL és növeli az HDL koleszterin szintjét? • Kínában és Japánban több klinikai vizsgálatot is végeztek a zöld tea daganatellenes hatásának igazolására?

19


Reishi Gano tea A Reishi Gano Tea kiváló minőségű kínai zöld teát és Ganodermakivonatot tartalmaz. Nem tartalmaz tartósítószereket, mesterséges színezéket és ízesítőket. Karakteres ízét a természetes összetevők adják. Frissüljön fel egy csésze teával! Összetevők: zöld tea (Camellia sinensis), Ganoderma-kivonat Tápanyagtartalom 100 g-ban

2 g-ban

355 kcal

7,1 kcal

Szénhidrát

62,4 g

1,25 g

Fehérje

24,2 g

0,48 g

Zsír

0,9 g

0,02 g

Energia

Nettó súly: 20 tasak x 2 g Tartósítószert, mesterséges színezéket, hozzáadott íz- és aromaanyagokat, adalékanyagokat, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz. Termékkód: FB048

20

Tudta Ön, hogy: • a zöld tea több európai ország korábbi gyógyszerkönyvében (pl. Ph.Por. IV, Ph.Franç.VIII-X, BP Edition 1968, Ph.Helv. V) is hivatalos volt? • víz után teából isznak legtöbbet a világon? • a világon forgalmazott tea kb. 76-78%-a fekete tea (2,1 millió tonna), 20%-a zöld tea (0,9 millió tonna) és 2%-a oolong tea? [a FAO 2010-es statisztikái a fehér tea értékesítési adatait nem tartalmazták.] • a jelentős teafogyasztó országok (Japán, Kína) lakói közt egyes daganattípusok (pl. gyomorrák, nyelőcsőrák) gyakorisága kisebb, mint más, kevesebb teát fogyasztó országok lakói közt?


Közönséges gyíkfű

Mandarin

(Prunella vulgaris)

(Citrus reticulata)

Füves pusztákon, réteken, legelőkön, szántókon élő, a talaj felszínén kúszó növény, mely a hagyományos kínai gyógyászatban széles körben használt, ennek ellenére az európai fitoterápia számára szinte teljesen ismeretlen. Már Li Shizhen híres gyógynövénykönyvében, a Bencao gangmu-ban (1578) is szerepel.

A különféle citrus fajokat gyümölcseikért régóta termesztik. A magyar nyelvben több citrusfélét is mandarinnak hívnak (pl. Citrus reticulata, Citrus tangerine, Citrus clementina, stb.), de az Európai Gyógyszerkönyv (Ph. Eur. 5.6) a C. reticulata friss gyümölcséből alkalmas mechanikai eljárással, melegítés nélkül állítja elő a mandarin illóolajat. A mandarin Dél-Kínában és a Fülöpszigeteken őshonos, vadon is előfordul, innen terjedt el a XVIII. századtól kezdve Európa déli országaiban (Olaszország, Görögország, Spanyolország, stb.), az amerikai kontinensen és Észak-Amerika egyes országaiban, ahol nagy kiterjedésű ültetvényeken termesztik.

főbb hatóanyagai: triterpén-szaponinok, szterolok (pl. ekdizon), flavonoidok, cserzőanyag és oligoszacharidok főbb hatásai: első sorban fertőzéses megbetegedések megelőzésére, szájüregi fertőzések és gyulladások (pl. fogínygyulladás) kezelésére, daganatos megbetegedések (pl. tüdő) kiegészítő kezelésére (immunmoduláns hatása alapján), gyulladt bőr és szem körüli gyulladások kezelésére (lemosására) használják. Ajánlott napi adagja: 6–15 g

főbb hatóanyagai: a citrusok táplálkozási értéke főként a rostokban, vitaminokban (elsősorban az antioxidáns, antikarcinogén és stresszvédő hatású C-vitaminban), növényi savakban, ásványi anyagokban és flavonoidokban rejlik. A termések héjában 0,2–0,5%ban illóolaj (65,0–75,0% limonén és

21


16,0–22,0% gamma-terpinén), keserűanyagok, flavonoidok és kumarinok találhatók (ez utóbbi vegyületek a vízgőzdesztillációval előállított olajból hiányoznak, jelenlétük a hidegen préselt olajokra jellemző).

még éretlen héj neve qing-pi, a sárga, már érett termés héja pedig a chen-pi. Az előbbit inkább a máj támogatására, míg az utóbbit főként a lép támogatására és szélhajtóként használják (a Spica Teában az érett mandarin héja található). Emellett emésztésserkentő, gyulladáscsökkentő, köptető hatása ismert.

főbb hatásai (terméshéj): A hagyományos kínai gyógyászatban a termés és illóolaj helyett főként a man- Ajánlott napi adagja: darin terméshéját használják. A zöld, 3–9 g terméshéj

22


Mezei menta (Mentha arvensis)

A mezei menta hazánkban is vadon termő, Kínában, Japánban és (más változata) Kanadában honos, a mérsékelt égövön nagy mennyiségben termesztett, első sorban illóolaj illetve mentol előállításra használt gyógynövény. Átlagosan 20–40 cm (ritkábban 80 cm) magas, megjelenése a többi mentaféléhez hasonlít, virágai lilák, főként a vizes, nedves élőhelyeket kedveli. A legelső kínai említése Lei Xiao: Leigong baozhilun, azaz Lei apó elmélkedései a gyógynövények elkészítéséről c. művében történt az V. században. főbb hatóanyagai: 1–3% illóolaj (kb. 80% mentol, továbbá menton, mentilacetát főbb alkotórészekkel), valamint cserzőanyagok és flavonoidok.

A népgyógyászatban felhasználása nagyban megegyezik a borsosmentáéval, az egyes fajok elkülönítése ugyanis nem minden esetben sikerült. A mai terápiában gyári készítményekben és galenusi gyógyszerformákban (tabletták, cseppek) emésztési zavarok, irritábilis bélszindróma, epeúti bántalmak kezelésére; külsőleg légzéskönnyítő mellkasi krémek, mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak és fejfájás csillapítására kenőcsök, bedörzsölőszerek és pakolások összetevőjeként, valamint fog- és szájüregi megbetegedések kezelésére alkalmas összetételekben hasznosítják.További felhasználási lehetőségként említhető meg a meghűlések és légúti fertőzések esetén javasolt inhalálás.

főbb hatásai: antimikrobiális (mikrobaölő), görcsoldó, szélhajtó, gyulladáscsökkentő, helyi érzéstelenítő.

23


Kínai édesgyökér (Glycyrrhiza uralensis)

A kínai édesgyökér a hazánkban is ismert édesgyökér ázsiai rokona. Kínában és Japánban vadon is előfordul, Belső-Mongóliában nagy mennyiségben termesztett, évelő növény. A hagyományos kínai gyógyászatban a növény gyökértörzsét és az abból növő 20–22 cm hosszú, 1–1,5 cm vastag tarackokat használják. Fontosságát jelzi, hogy mind a 2000-ben kiadott Kínai Gyógyszerkönyvben, mind a XV. Japán Gyógyszerkönyvben megtalálható. főbb hatóanyagai: triterpénvázas szaponinok (legfontosabb az édes ízű glicirrizin, emellett likviricinsav, glabrolid, glicirretinsav származékok, uralszaponin A, B is található), flavonoidok és poliszacharidok (köztük immunmoduláns hatásúak is) főbb hatásai: gyulladáscsökkentő, fekélyek képződését gátló és a gyógyulását elősegítő, köptető, immunstimuláns antivirális (herpes simplex és herpes zooster vírusokkal szemben)

24

Ajánlott napi adagja: 5–15 g gyökértörzs és tarackok vagy 200–800 mg glicirrizin illetve ezekkel egyenértékű kivonat (WHO-monográfia). FIGYELEM: májzsugorodás, magas vérnyomás és súlyos veseelégtelenség esetén, továbbá várandósoknak ellenjavallt az alkalmazása. A glicirrizin nélküli édesgyökér-kivonat esetén mellékhatások nem tapasztalhatók. A WHO monográfia által javasolt adagban a drogok és az azokkal egyenértékű készítmények 4–6 hétnél hosszabb ideig történő fogyasztása nem ajánlott.


Spica Tea A DXN Spica Tea ősi kínai recept alapján készült, öt különböző gyógynövény: közönséges gyíkfű, egzotikus ízű mandarinhéj, frissítő mentalevél, édesgyökér és Ganoderma-kivonat keveréke. Hidegen és melegen is fogyasztható, frissítő hatású, egzotikus ízű ital.

Tudta Ön, hogy:

• a Spica Teát Ázsiában nem forrázzák, hanem lobogó vízbe téve pár percig főzik? A kínai orvosok szerint az így készült „gyógy-leves” (kínaiul: yao-tang) több hatóanyagot tartalmaz, mint a forrázat. • a kínai orvosok a (gyógy)tea fogyasztását ízesítés nélkül ajánlják? Próbálja ki a Spica teát önmagában, külön ízesítés nélkül! Összetevők: közönséges gyíkfű (Spica Prunellae),man- • kínai nyelvű források szerint a keverék darin héj (Pericarpium Citri reticulatae), fő feladata a testben felgyűlt hő elvezemezei menta (Herba Menthae), édes- tése? gyökér (Radix Glycyrrhizae), pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) Tartósítószert, mesterséges színezéket, hozzáadott íz- és aromaanyagokat, Tápanyagtartalom adalékanyagokat, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz. 100 g-ban 5 g-ban 337,0 kcal

16,85 kcal

Szénhidrát

72,46 g

3,62 g

Fehérje

1,24 g

0,06 g

Zsír

9,10 g

0,46 g

Energia

Nettó súly: 20 tasak x 5 g Termékkód: FB001

25


A Noni

(Morinda citrifolia) A Noni Délkelet-Ázsiában, a csendes-óceáni térség országaiban széles körben ismert és elismert gyümölcs, melyet táplálkozási, egészség megőrzési és gyógyászati céllal használtak. Az ősi Hawaiion a Noni kérgéből és gyökeréből sárga és vörös festéket nyertek, melyet színezékként használtak. Az éretlen gyümölcs éhínség idején táplálékforrásként szolgált. Gyógyítás céljára az éretlen Noni gyümölcsöt sóval összetörték, és a keveréket mély sebekre vagy csonttörésekre helyezték. Az érett gyümölcsöt tapaszként horzsolásokra, kelésekre és sebekre használták. A gyümölcs levét rovarirtóként, és a haj tetvektől való megtisztítására alkalmazták. Hawaii-on kívül Indiában, Malajziában, a történelmi Indokínában használták.

főbb hatásai: baktérium ölő (antibakteriális) vírusellenes (antivirális) féreg- és parazita ellenes fájdalomcsillapító immunvédekezést fokozó (immunmoduláns) gyulladáscsökkentő tumorgátló koleszterinszint csökkentő vérnyomáscsökkentő

Tudta Ön, hogy:

• Noniról magyar nyelven is igen kiváló szakirodalom olvasható? • az Európai Unió a 2003/426/EC (2003. június 5.) határozatában engedélyezte először a Noni gyümölcslé formában történő értékesítését? főbb hatóanyagai: proxeronin és xeronin (alkaloid), • csak Szamoa szigetén 3800 tonna szkopoletin, damnakantal, aszperulozid, Noni-t termesztettek (2005-ben)? különböző antrakinonok A xeronin felfedezése Dr. Ralph Heinicke nevéhez köthető, aki az ötvenes évektől kezdve dolgozott a Hawaii Ananászkutató Intézetben, ahol az ananász enzimtartalmának kivonásával és ipari felhasználásával foglalkozott.

26


Morinzhi gyümölcsital A DXN Morinzhi az egyre ismertebb Noni gyümölcsből (Morinda citrifolia) és szudáni hibiszkuszból (Hibiscus sabdariffa) készül. Szigorú felügyelet mellett kerül feldolgozásra, hogy az összes értékes összetevőjét megőrizze. Élvezze Ön és családja is a Morinzhi egzotikus ízét és értékes összetevőinek hatását! Összetevők: Morinda citrifolia lé, természetes gyümölcs ital Tápanyagtartalom 100 ml-ben 30 ml-ben 36,6 kcal

11,0 kcal

Szénhidrát

8,6 g

2,6 g

Fehérje

0,4 g

0,1 g

Zsír

0,1 g

0,0 g

Energia

Felhasználási javaslat: Adjon 2 evőkanál (30 ml) Morinzhit 200 ml hideg vagy meleg vízhez.

Tudta Ön, hogy: • 1 adag (30 ml) Noni gyümölcslé, szakirodalmi adatok alapján, átlagosan 6 mg C-vitamint tartalmaz? • pár cent Morinzhi hozzáadásával (alkoholmentes) trópusi koktéljait még egzotikusabb ízűvé teheti? • a Morinzhi-ben is megtalálható szudáni hibiszkuszt salaktalanító és roboráló hatású teák alkotórészeként a szervezet salaktalanítására és légúti megbetegedéseknél a szükséges napi folyadékbevitel (illetve vitamin és ásványi anyagok) biztosítására használják? Tartósítószert, mes­ter­séges színezéket, hozzá­adott íz- és aromaanyagokat, adalékanyagokat, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz. Nettó térfogat: 285 ml

Termékkód: FB007

27


Zhi Mint Plus cukorka Torokirritáció? Rossz lehelet? A DXN bemutatja az innovatív Zhi Mint Plus-t, mely Ganoderma-extraktumból, valamint a széles körben ismert és megbecsült borsmentaolajból készült. Csak kapjon be egyet és azonnal érezheti a hűsítő frissességet, mely megnyugvást hozhat a „torokszorongató” helyzetekben is.

Tudta Ön, hogy:

Összetevők: maltit, Ganoderma-kivonat, borsmentaolaj, magnézium-szilikát

Tartósítószert, mesterséges színezéket, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz.

Tápanyagtartalom 100 g-ban

1 g-ban

398,3 kcal

3,98 kcal

Szénhidrát

97,8 g

0,98 g

Fehérje

0,2 g

0,0 g

Zsír

0,7 g

0,0 g

Energia

Nettó súly: 12 tasak x 25 g

Termékkód: FB055

28

• a maltit egy természetes édesítőszer, melynek édesítő hatása közel azonos a cukoréval, de kalóriaértéke 40%-kal alacsonyabb annál. Rendkívül lassan szívódik fel, glikémiás indexe 20-30. Mivel hasznosítása nem igényel inzulint, cukorbetegek is fogyaszthatják.


Zhi Ca Plus cukorka A DXN Zhi Ca Plus egy dús aromájú kávéval ízesített édesség, melyet olyan fogyasztóknak fejlesztettek ki, akik korlátozni szeretnék a szervezetükbe bevitt cukor mennyiségét. Kiváló minőségű, válogatott kávészemekből és Ganoderma-kivonatból készült.

Tudta Ön, hogy:

• a Zhi Ca Plus a benne levő kávé extraktumnak köszönhetően frissítő hatású? Ha nincs ideje vagy lehetősége egy kellemes kávéra, csak kapjon be egyet! • a Zhi Ca Plus egyedülálló recept szerint készül, sajátosan ötvözi a kávé extraktum és a Ganoderma-kivonat hatását egyetlen Összetevők: cukor, növényi tejszín, kávé extraktum, egzotikus ízű cukorkában? sovány tejpor, Ganoderma-kivonat, magnézium-szilikát A termék cukrot, sovány tejport és kávé extraktumot tartalmaz! Fogyasztása cukorbetegek, laktóz intoleranciTápanyagtartalom ában szenvedők és gyerekek számára nem ajánlott! 100 g-ban 1 g-ban 431,0 kcal

4,31 kcal

Szénhidrát

82,0 g

0,82 g

Fehérje

2,9 g

0,03 g

Zsír

10,2 g

0,1 g

Energia

Tartósítószert, mesterséges színezéket és gabonát nem tartalmaz.

Nettó súly: 10 tasak x 9,5 g

Termékkód: FB060

29


A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)

A pecsétviaszgomba már a nyugati országokban is egyre ismertebb és elismertebb gyógygomba, mely Ázsiában széles körben elterjedt, de hazánkban is honos. A távol-keleti országokban, elsősorban Kínában, Japánban, Koreában már 4000 éve ismerik. Főleg a hagyományos kínai gyógyászatban (a továbbiakban: HKO) használták. Hasonló jelentőségű, mint a ginszeng. Már a Han dinasztia idején (Kr. e. 200-tól Kr. u. 200-ig) lingzhi néven említik. A dinasztia tagja, Wu császár e gombában a halhatatlanság egyik eszközét látta és ezért a palota falain belül tartotta.

azonban hiányoznak az elfogadható bizonyítékként szükséges kontroll vizsgálatok. Az utóbbi évtizedben már egyre több igényes beszámoló közlemény jelenik meg a terápiás alkalmazhatóságról.

Számos preklinikai és klinikai vizsgálat számol be farmakológiailag igazolt hatásokról. A publikált adatok immunmoduláns, érelmeszesedés-gátló, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, kemopreventív, radioprotektív és antitumor aktivitásokról nyújtanak tájékoztatást, de olyan hatásokról is beszámolnak, miszerint elősegíti az alvást, csökkenti a véralvadást, vércukorszinKiterjedt és kúraszerű alkalmazása tet, a vér lipidtartalmát, továbbá májvéjavítja az immunrendszer működését, dő, gyomorfekély-ellenes, antioxidáns, segít a leromlott egészségi állapotú szabadgyökfogó, öregedést gátló, sőt betegek gyógyulásában, kiemelt jelen- antibakteriális és antivirális (ide értve tősége van a gyomor-, a vastagbél-, a HIV-ellenes hatását is). máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében és a kemoterápia mellékhatásainak kivédésében. Publikációk sora bizonyítja, hogy alternatív adjuvánsként használják leukémia, karcinóma, hepatitis és diabetes betegségek esetén. A legtöbb esetben

30


A kifejlett termőtestre jellemző vegyületek: terpenoidok (eddig több mint 140 vegyületet azonosítottak, főként különböző triterpéneket) szénhidrátok (főként immunmoduláns hatású poliszacharidok) proteinek, nukleotidok egyéb vegyületek (pl. szerolok, cerberozidok, stb.)

Tudta Ön, hogy:

• a pecsétviaszgomba legelső, orvosi szempontból értékelhető említése, Shen Nong: Bencaojing c. műve az i.e. II-I. századból maradt ránk? • az ősi kínai források a lingzhi 5 ill. 6 színváltozatát írták le? A modern tudomány idővel bebizonyította, hogy nem mind Ganoderma, de mind rendelkezik gyógyhatással. A micéliumra jellemző vegyületek: • Japánban 1977-től Krestin® néven Ganoderma-poliszacharidokat is tarterpenoidok talmazó gyógyszert hoztak forgalomba, laktonok melyet 1980 óta a daganatos betegek alkaloidok poliszacharidok és szerinek (nitrogén kiegészítő kezelésében hivatalosan használnak? mentes poliszacharidok) • a porított gomba leveskészítésre is A pecsétviaszgombával kapcsolatban alkalmas? A kínai konyha több tucat rebővebb felvilágosítást és kiterjedt iro- ceptet tartalmaz, melyekhez Ganoderma dalomjegyzéket találhat az alábbi kiad- gombát is használnak. Magyarul azonban ványokban: eddig egyedül Dr. Chen Zhen: A gyógyító kínai konyha : Válogatás ötezer év hagyomáA Pecsétviaszgomba (Ganoderma nyos gyógyító receptjeiből. c. több kiadást is lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., megélt könyvében található egy recept, Dr. Babulka Péter, Fődi Attila. Budapest amely a Ganodermagomba-leves készítését írja le. : DXN Europe Kft., 2011. 30 p. Dr. Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje : Mikoterápia az egészség szolgálatában. Ford. Dr. Lelley János. Budapest : Mezőgazda Kiadó, 1999. (Die Heilkraft der Pilze). 155 p. ISBN 963 9121 74 6

31


Reishi Gano (RG) kapszula A Reishi Gano (RG) kapszula gyártásához a vörös színű Ganoderma lucidum 90 napos gombatestét használják. Azért, hogy a gombában található összes értékes összetevőt, valamint a különösen értékes spórákat is megőrizzék, a termőtestet hideg levegővel szárítják, majd az így megszárított gombát kíméletesen porítják. Az így kapott por tartalmazza a Ganoderma spóráit is! Más összetevőt, adalék- vagy hatóanyagot, színezéket nem tartalmaz. Összetevők: 100% Ganoderma lucidum (gombatest) Adagolás: Első hét: napi 1 kapszula Következő hetekben: napi 2-3 kapszula Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Ganoderma lucidum 1db kapszulában: 270 mg 2db kapszulában: 540 mg 3db kapszulában: 810 mg Kapszula anyaga: hypromellose

32

Tudta Ön, hogy: • a kifejlett gombatest értékes biológiailag aktív összetevőket tartalmaz, mint a különböző poliszacharidok, adenozin, triterpenoidok és protein? • hogy a különböző ehető gombák fogyasztása a legtöbb vallási közösség tagjai illetve speciális diéták követői számára megengedett, kivéve az ortodox hindukat? • hogy az ehető gombák ideális megoldást jelenthetnek a testsúlyproblémákkal, magas vércukorszinttel küzdők számára, hisz magas rosttartalmuk mellett alacsony a kalóriatartalmuk, alacsony a glikémiás indexük? • hogy az 1991-ben megtalált gleccsermúmia, a jégbe fagyott, lelőhelye alapján Ötzi névre keresztelt, több mint 5300 évvel ezelőtt élt ember többek közt pecsétviaszgombát és bükkfataplót is tartott magánál? Nettó súly: 30/90/360 x 270 mg Termékkódok: HF002 (RG30), HF001 (RG90), HF034 (RG360)


Ganocelium (GL) kapszula A Ganocelium (GL) kapszula gyártásához a Ganoderma lucidum 18 napos micéliumát használják. A micélium gazdag poliszacharidokban, szerves germániumban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Más összetevőt, adalék- vagy hatóanyagot, színezéket nem tartalmaz.

Tudta Ön, hogy: • a micélium kevesebb triterpént tartalmaz, mint a kifejlett gombatest, a poliszacharid tartalma azonban többszöröse annak? • a micélium szerves germánium tartalma is többszöröse a kifejlett gombatestének

Összetevők: 100% Ganoderma lucidum (mycelium) Adagolás: Első hét: napi 1 kapszula Következő hetekben: napi 2-3 kapszula Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Ganoderma lucidum (mycelium) 1db kapszulában: 450 mg 2db kapszulában: 900 mg 3db kapszulában: 1350 mg Kapszula anyaga: hypromellose Nettó súly: 30/90/360 x 450 mg Termékkódok: HF004 (GL30), HF003 (GL90), HF035 (GL360)

33


Reishi Gano (RG) por Az RG por gyártásához a vörös színű Ganoderma lucidum 90 napos gombatestét használják. Tulajdonképpen nem más, mint az RG kapszula (csak kapszula nélkül). Összetevők: 100% Ganoderma lucidum (gombatest) Adagolás: napi 1 adagolókanál por

Tudta Ön, hogy:

• a por forma sokkal kényelmesebb adagolást tesz lehetővé? Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Ganoderma lucidum 1 adagolókanál 1g Nettó súly: 15 g Termékkód: HF007

Ganocelium (GL) por A GL por gyártásához a Ganoderma lucidum 18 napos micéliumát használják. Tulajdonképpen nem más, mint a GL kapszula (csak kapszula nélkül). Összetevők: 100% Ganoderma lucidum (mycelium) Adagolás: napi 1 adagolókanál por 2 dl vízben feloldva

34

Tudta Ön, hogy:

• a por forma sokkal kényelmesebb adagolást tesz lehetővé? Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Ganoderma lucidum (mycelium) 1 adagolókanál 3g Nettó súly: 30 g Termékkód: HF008


Reishi Mushroom por A Reishi Mushroom por előállításához RG és GL port használnak, így mindkét alapanyag előnyös tulajdonságát élvezhetjük egyetlen termékben! Összetevők: 60% Ganoderma lucidum (mycelium) 40% Ganoderma lucidum (gombatest) Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia

Tudta Ön, hogy: • a por forma sokkal kényelmesebb adagolást tesz lehetővé? Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Ganoderma lucidum (mycelium) 1,8 g Ganoderma lucidum (gombatest) 1,2 g

384,0 kcal

Szénhidrát

86,0 g

Fehérje

4,0 g

Zsír

2,7 g

Adagolás: napi 1 adagolókanál por Nettó súly: 22 g Termékkód: HF008

35


A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis)

A kínai hernyógomba a mintegy 700 tagot számláló Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja, amely Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein nő. E gomba ismerete és használata a tradicionális tibeti gyógyászatból került át a hagyományos kínai gyógyászatba. főbb hatóanyagai: kis- és nagy molekulasúlyú poli­sza­cha­ ridok és egyéb cukorszármazékok fehérjék, peptidek, poliaminok és es�szenciális aminosavak; szterolok (pl. ergoszterol, delta-3ergoszterol, kampeszterol, stb.), telített- és telítetlen zsírsavak (pl: palmitinsav, sztearinsav, linolsav, olajsav), továbbá policiklusos aromás szénhidrogének, víz- és zsíroldékony vitaminok (K- és E-, illetve B1-, B2- és B12-), ásványi anyagok (K, Na, Mg, Ca, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Al, Si, Ni, Sr, Ti, Cr, Ga, V és Zr). A különböző kísérletekben első sorban a gomba micéliumát, vizes vagy alkoholos kivonatokat, a kifejlett gomba-

36

testből készült kivonatokat használtak. Mivel a felhasznált minták kémiai összetétele igen változatos volt, így a különböző Cordyceps készítmények esetén eltérő élettani hatásokat tapasztaltak: Fontos megjegyezni, hogy az itt közölt hatások nem a DXN Cordyceps kapszulára, hanem a drogot szolgáltató gombára vonatkoznak! elősegítik a vesekiválasztó folyamatokat, kóros esetben csökkentik a vérés a fehérjevizelést, serkentik a máj működését és méregtelenítő funkcióját, csökkentik a fájdalomérzetet, fokozzák a szervezet oxigén felhasználását, felerősítik a szervezet legyengült immunválaszait, kedvezően hatnak az immunrendszer aktivitására (pl. fokozzák a természetes ölősejtek tevékenységét és a fagocitózist, növelik a makrofágok számát, fokozzák az interleukin-2 képződését és a T-sejtek működését); egyes esetekben – feltehetően kedvező immunbiológiai hatásuk következtében – lassítják, megállítják a tumorok képződését (pl. emlő- és tüdőrákos betegeknél), hozzájárulva a daganatos


betegek immunvédekezésének helyreállításához, ezáltal növelve a betegek túlélési esélyét; nagyobb dózisban alkalmazva az immunrendszer felfokozott működését gátló (immunszuppresszív) cyclosoprinnal azonos erősségű hatást eredményeznek (ennek a hatásnak a szervátültetéseknél lehet jelentősége); csökkentik a kórosan magas vérzsírértékeket, főként a koleszterin- és a triglicerid-szintet, és egyéb tulajdonságaik miatt is kedvezően hatnak a szívre (pl. gátolják a koleszterin verőérben való lerakódását, tágítják az ereket, gátolják a vérlemezkék összecsapzódását, segítik a vér átfolyását az erekben); kedvezően hatnak a szénhidrát lebontási folyamatokra, mérséklik a vércukorszintet; oldják a hörgők görcseit, segítik a letapadt kóros nyák kiürítését, könnyítik a légzést; hozzájárulnak a szervezet antioxi­ dáns kapacitásához, gátolják egyes baktériumok és gombák szaporodását, fejlődését; oldják a stresszt és a szorongást

Tudta Ön, hogy: • a klinikai vizsgálatokban általában alkalmazott napi adag 3-4,5 g droggal egyenértékű hatóanyag tartalmú készítmény (kivonat) volt? • a szervezet erőnlétének fokozására a hagyományos kínai orvosok azt javasolták, hogy betegeik Cordyceps-et is tartalmazó erőlevest fogyasszanak? Emellett (rizzsel töltött) kacsába sütve, valamint csirke és sertéshús levesbe főzve ajánlják még ma is. • az 1993-as szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon (Stuttgart) a kínai futónők mindenki megdöbbenésére 3 számban (1500 m, 3000 m és 10.000 m síkfutás) is arany érmet szereztek? A felkészülésük alatt az olimpiai csapat orvosának tanácsára az atléták rendszeresen Cordyceps-et fogyasztottak. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja, Wang Junxia a VBarany mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordyceps-nek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is.

37


Cordyceps kapszula A DXN Cordyceps kapszula 100%ban Cordyceps sinensisből készül. Bőségesen tartalmaz tápanyagokat és olyan bioaktív vegyületeket, mint a kordicepsav, a kordicepin, több es�szenciális aminosav (pl. glutaminsav, L-triptofán, L-arginin, lizin), B1, B2 és B12 vitamin, stb. Összetevők: 100% Cordyceps sinensis Adagolás: 1-3 kapszula naponta Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Cordyceps sinensis 1db kapszulában: 450 mg 2db kapszulában: 900 mg 3db kapszulában: 1350 mg Kapszula anyaga: hypromellose

Nettó súly: 60 x 450 mg Termékkód: HF024

38

Tudta Ön, hogy: • a gombát több mint 1000 éve használják Tibetben és Kínában? • az első, gyógyszerészeti szempontból is értékelhető írásos említése a XII. századi Kínához köthető? • a gomba eredetileg a kínai gyökérrontó lepke hernyóján élősködik, de ipari körülmények közt a Cordyceps-kultúrákat már tisztán növényi táptalajon termesztik?


Cordypine A DXN Cordypine kiváló minőségű Cordyceps és fermentált ananászlé nagyszerű keveréke. Ez az alkoholmentes ital kiválóan ötvözi a Cordyceps hatóanyagait az ananászlé fermentálása közben képződött enzimekkel, melyek kölcsönösen erősítik egymás hatását. Összetevők: ananászlé (55%), cukor (30%), Cordyceps sinensis (10%), lime (5%) Tápanyagtartalom 100 ml-ben 20 ml-ben Energia

201,00 kcal 40,20 kcal

Szénhidrát

50,00 g

10,00 g

Fehérje

0,24 g

0,05 g

Zsír

0,10 g

0,02 g

Tudta Ön, hogy: • 20 ml Cordypine alig 8 g cukrot, 2,24 mg káliumot és 1,4 mg nátriumot tartalmaz? • a Cordypine koleszterin mentes, alacsony rost tartalmú, egzotikus ízű? Adagolás: napi 3 x 20 ml (180 ml vízben) Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Cordyceps sinensis 60 ml-ben 6 ml Hozzáadott cukrot tartalmaz! Tartósítószert, mesterséges színezéket, adalékanyagokat, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz.

Nettó térfogat: 700 ml

Termékkód: FB028 (700 ml)

39


A kínai süngomba (Hericium erinaceus)

Évszázadok óta ismert ízletes és tápláló élelmiszer, valamint megbecsült gyógygomba, melynek termesztése hazánkban is lehetséges. A gomba kínai neve: majomfej gomba, a kínai kultúrában ez a gomba fejedelmi ételnek számít. A japán neve:Yamabushi-take a gomba rejtőzködő életmódjára utal, hisz a (főleg buddhista) hegyi remetéket nevezik japánul yamabushi-nak. főbb hatóanyagai: poliszacharidok (pl. különböző β-glukánok) diterpének (pl. hericenonok (A-H) és ericeninek) adenozin oleinsav fehérjék és aminosavak (az esszenciális aminosavak közül a fenil-alanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, treonin és valin megtalálható benne!) nyomelemek és ásványi anyagok: pl. foszfor, vas, kálium, kalcium B1- és B2-vitamin

Kínai, japán, koreai és amerikai kutatók munkái alapján a süngomba az alábbi gyógyhatásokkal bír: mikoroba ellenes tumor ellenes és fékezi a tumorok növekedését (a természetes ölősejtek, T-sejtek, B-sejtek, és a makrofág-függő immunválaszok stimulálásával) immunmoduláns (aspecifikus immunstimuláns) antioxidáns hatású vérzsír- és vércukorszint csökkentő időskori elbutulás ellenes hatás, a hericenon C és H, valamint az erinacin A és I tartalma miatt a hagyományos kínai gyógyászatban elsősorban gyomor- és bélbántalmak, valamint ideggyengeség és általános kimerültségi állapot kezelésében használják

Tudta Ön, hogy:

• első nyugati említése 1794-ben történt és C.H. Persson nevéhez fűződik? A hagyományos kínai gyógyászatban • a hivatalos nevén kívül számos egyéb némáig használt gyógygomba hatásait ven ismert, pl.: oroszlánsörény gomba, petszámos modern kutatás támasztja alá. rezselyem gomba, cseppkőgomba, stb.?

40


Lion’s Mane tabletta Az oroszlánsörény gomba (Hericium erinaceus) rendkívül tápláló és értékes gyógygomba, melyet Kínában és Japánban évszázadok óta fogyasztanak. Szinte az összes fontos aminosavat tartalmazza, emellett ásványi anyagokban, poliszacharidokban, adenozinban és fehérjében gazdag. Összetevők: 60% Hericium erinaceus (mycelium), 40% laktóz

Tudta Ön, hogy: • a Lion’s Mane tabletta már 2010 óta elérhető a magyar piacon? • a termék kiváló ár-érték arányú, hisz 1 tabletta alig több mint 50 Ft? Laktózt tartalmaz! Laktózérzékenyek a termék fogyasztását kerüljék!

Adagolás: napi 6 db tabletta Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Hericium erinaceus (mycelium): 1080 mg Nettó súly: 120 x 300 mg

Termékkód: HF029

41


A Spirulina

(Spirulina platensis) A Spirulina platensis 5–7 csavarulatból álló fonalakat képez. Egyike a legismertebb termesztett tengeri algáknak. Fontosabb természetes előfordulási helyei a trópusi és szubtrópusi, magas karbonáttartalmú, viszonylag lúgos kémhatású vizekben találhatók, Afrikában, Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában. Érdemes megjegyezni, hogy a nagyobb termetű tengeri szervezeteket (zöld-, barna- és vörösmoszatokat) az emberiség több ezer éve hasznosítja trágyázásra, táplálkozásra, gyógyászati célra, ma is, továbbá jelenleg kozmetikumok előállítására is. főbb hatóanyagai: C-fikocianin (kék színanyag, ami nem tartalmaz magnéziumot), klorofill-a (zöld színanyag, ami tartalmaz magnéziumot), kb. 50% fehérje (emiatt aminosavakban, köztük esszenciális aminosavakban különösen gazdag), nagy molekulasúlyú poliszacharidok (pl. spirulán kalcium sója), szulfolipidek, γ-linolénsav (mennyisége elérheti az 1%-ot), β-karotin és más karotinoidok, valamint B-, D-, és E-vitaminok).

42

A Spirulinát betegségek következtében fellépő alultápláltság megszüntetésére és betegség utáni lábadozás elősegítésére, anyagcsere-betegségek (kórosan magas vérzsír- és vércukorszint), daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésére, gyulladással járó folyamatok kezelésére és gyulladások mérséklésére; gyógyszerek okozta káros hatások mérséklésére – máj-, szív- és vesevédelem; vírusfertőzések megelőzésére és légúti megbetegedések okozta panaszok mérséklésére használják. Érdemes hozzáfűzni, hogy gyakran kombinálják más algákkal, leginkább a gyakori és könnyen szaporítható, Chlorophyta törzsbe tartozó Chlorella vulgaris zöldalgával.

Tudta Ön, hogy: • a Spirulina az összes esszenciális aminosavat tartalmazza? Ajánlott szakirodalom: Tihanyi András, [Prof. Dr.] Tóth József, Weber-Suta Ágnes: Zöld utat az egészségnek! : Mikroalgák szerepe a modern táplálkozásban és a gyógyításban. [Budapest] : [Bereniké Szolg. és Tanácsadó Kft.], 2008. 119 p. ISBN 978 963 06 5961 1


Spirulina tabletta A spirulina egy kékalga, mely fehérjében gazdag, emellett szénhidrátokat, zsírokat, E- és B-vitaminokat, valamint béta-karotint, klorofillt, ásványi anyagokat, növényi rostot és nukleinsavakat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása segíthet az elsavasodott szervezet lúgosításában. Összetevők: Spirulina platensis (96,3%), talkum (1,7%), kalcium-karbonát (1,2%), gumiarábikum (0,8%) Adagolás: napi 6 db tabletta Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Spirulina platensis 1444,50 mg Talkum 25,50 mg Kalcium-karbonát 18,00 mg Gumiarábikum 12,00 mg

Tudta Ön, hogy: • a Spirulinát ma már javarészt nem a természetes élőhelyükről gyűjtik, hanem farmokon termesztik? A DXN Spirulina farmján 87.000 m2 alapterületű medencékben folyik a termesztés. • a Spirulina a test túlsavasodása ellen használható egyik legtökéletesebb megoldás? • mind az Amerikai (NASA), mind az Európai Űrügynökség (ESA) az űrhajósok számára ajánlott élelmiszerek közé sorolta a Spirulinát, valamint az elsők közé sorolta azon „növények” közül, melyeket egy esetleges kolonizáció során termeszteni érdemes?

Tartósítószert, mesterséges színezéket, hozzá­adott íz- és aromaanyagokat, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz. Termékkódok: HF031 (120), Nettó tömeg: 120/500 x 250 mg HF038 (500)

43


A zeller

A páfrányfenyő

A zeller kaszattermése (Apii fructus), ősidők óta használt természetes vizelethajtó.Az ókori görögök a győztes atlétáknak zellerbort adtak. A hagyományos indiai gyógyászatban a zeller termését vizelethajtónak, valamint megfázásra, influenzára, emésztési zavarok megszüntetésére, ízületi gyulladásra, továbbá a máj és lép betegségeinek kezelésére használták. főbb hatásai: vizelethajtó, simaizom­görcs­ oldó, nyugtató, antibakteriális, antifungális

A páfrányfenyő az ősi nyitvatermők egyedüli fennmaradt képviselője. Délkelet-Kínában őshonos, magassága a 30 métert is elérheti. Hazánkban főként díszfának ültetik. Levelei 3–4 cm hosszú nyéllel és 4–8 cm széles, legyezőszerű levéllemezzel rendelkeznek. A hagyományos kínai gyógyászatban aszthma, magas vérnyomás, fülzúgás, szív koszorúér elmeszesedés esetén alkalmazzák.

(Apium graveolens)

A nyálkás útifű vagy bolhafű

(Ginkgo biloba)

A ginkgo levél főbb gyógyhatásai: Leginkább kivonatokban alkalmazzák. (Plantago psyllium) Növeli az agy oxigén hiánnyal szembeAz útifűfélék termését (magját) évszázad- ni toleranciáját ok óta használják mind az indiai gyógyászat- védi az agyszövetet a gátolt vérellátásban (āyurveda), mind a hagyományos kínai ból és hipoxiából származó hatások gyógyászatban. Főként hasmenés, aranyér, következményeitől székrekedés, vizelési problémák és az embe- gátolja az agyödéma kifejlődését ill. rek életkörülményeinek javulása során meg- gyorsítja annak visszafejlődését jelenő magas vérnyomás kezelésére ajánlják. növeli az emlékezőképességet, tanulási Az európai népi gyógyászatban a XVI. század képességet környékén jelent meg a bolhafű használata. antioxidáns hatású főbb hatásai: hasmenés esetén a magok magukba szívják a fölös folyadékmennyiséA fenti hatásokért első sorban a get, ezzel normalizálva a széklet állagát diterpének és a flavonoidok felelősek. A székrekedés esetén, bő folyadékkal be- ginkgo levélből készült kivonatokat és egyéb készítményeket a hivatalos gyógyvéve enyhe hashajtó hatású aranyér esetén enyhíti a fájdalmat, az ászatban is használják. A levél drog a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és a 6. Euróaranyeres vérzést és a viszketést is. pai Gyógyszerkönyvben is szereplel. koleszterinszint csökkentő

44


DXN MycoVeggie EU por FONTOS: a DXN MycoVeggie EU por 23,26% nyálkás útifűmagot tartalmaz. Az útifűfélékre allergiások a termék fogyasztását kerüljék! FONTOS: A zellermag használata vesegyulladásban szenvedők esetében ellenjavallt. FONTOS: A termék 8,14% GinkgoÖsszetevők: nyálkás útifű (Plantago psyllium) mag, levelet tartalmaz. Szedése során ritkán, zeller (Apium graveolens) mag, kisleve- átmeneti jelleggel enyhe gyomorpalű eperfa (Morus microphylla) levél, páf- naszok, fejfájás vagy allergiás reakciók rányfenyő (Ginkgo biloba) levél, gyömbér előfordulhatnak. Acetil-szalicilsavat és (Zingiber officinale) gyökértörzs, indiai véralvadásgátlókat rendszeresen szecitromfű (Cymbopogon citratus), shii-take dők esetében a Ginkgo-tartalmú tergomba (Lentinula edodes), csoportos ál- mékek használata megfontolandó. pereszke (Lyophyllum decastes), májusi A megfelelő hatás érdekében a melpereszke (Calocybe gambosa), kínai süngomba (Hericium erinaceus), nyári laska- lékelt adagolókanállal kimért port bő gomba (Pleurotus pulmonarius), kukorica vízzel vegye be! (Zea mays), lime (Citrus aurantifolia), narancs (Citrus sinensis), Spirulina platensis, kínai tea (Camellia sinensis) levél, mandarin héj (Pericarpium Citri reticulatae), fahéj (Cinnamomum zeylanicum) kéreg, csillagánizs (Illicium verum) termés, Nettó súly: szegfűszeg (Eugenia caryophyllus) virág. 400 g Gondosan válogatott gyógynövények, gombák, zöldségek, gyümölcsök, valamint kínai zöld tea és spirulina keveréke. Alacsony zsírtartalmú, koleszterin-mentes, vízoldható és nem vízoldható rostokban gazdag.

Hozzáadott cukrot, tartósítószert, színezéket, más adalékanyagot nem Termékkód: HF056 tartalmaz.

45


A fekete kömény (Nigella sativa)

A fekete kömény vagy kerti katicavirág a boglárkafélék (Ranunculaceae) közé tartozó, egyéves, lágyszárú, 30– 50 cm magasra növő növény. Elvékonyodó főgyökeréből kevés mellékgyökér ágazik le. A kékes árnyalatú virágok magányosan, a szár vagy az oldalágak csúcsán helyezkednek el. Őshazája valahol Délnyugat-Ázsiában lehetett, de jelenleg a Földközi-tenger környékén elterjedt. Főbb hatóanyagai: kb. 30% egyszeresen és többszörösen telített zsírsavak (magban, köztük linolsav, olajsav és ezek gliceridjei), keserűanyagok (pl. szaponin), 0,4–1,4% illóolaj, arginin, szterol Főbb hatásai: antibakteriális gombaölő gyulladáscsökkentő emésztésserkentő étvágygerjesztő olaja bőrgyógyászati problémákban is eredményesen használható

46

A fekete kömény magja az ókortól fogva kiemelt jelentőségű. Az i.e. XIV. században élt Tutankhamnon 1922-ben feltárt síremlékében is megtalálták. A Bibliában Ézsaiás könyvében is említik [Ézsa 28:25–27], Mohamed próféta pedig a beszédeit tartalmazó egyik hadísz tanúsága szerint a következőt mondta róla: „Használd a fekete magot, mely minden betegséget gyógyít, kivéve a halált.” A magból készült tea emésztésserkentő, étvágyjavító és szélhajtó hatású.

Tudta Ön, hogy: • A fekete kömény magja az arab, indiai és török konyha egyik legértékesebb fűszere? Íze enyhén a hagymáéra emlékeztet. Megtörve a fekete borséra és az oregánóéra hasonlít. A Közép-Keleten a kenyérfélék tetejére szórják. • a fekete kömény magja mind a Kínai Gyógyszerkönyvben, mind India Ayurvedikus Gyógyszerkönyvében meg­ található hivatalos drog?


DXN Black Cumin Plus kapszula Újdonság az európai termékpalettán! A DXN büszkén mutatja be az európai piacnak a DXN Black Cumin Plus-t. A termék a muszlim világ legnagyobb tiszteletnek örvendő fűszer- és gyógynövényét teszi elérhetővé egy könnyen fogyasztható formában. A termék fekete kömény magot, fekete borsot és szegfűszeget tartalmaz.

Tudta Ön, hogy: • a fekete kömény helyenként hazánkban is termesztett? • a fekete kömény a híres bengáli öt fűszer keverék egyik alkotórésze?

Tartósítószert, mesterséges színezéket, hozzáadott íz- és aromaanyagokat, adalékanyagokat, állati eredetű összeÖsszetevők: Nigella sativa 99%, Piper nigrum 0,5%, tevőket és gabonát nem tartalmaz. Eugenia caryophyllus 0,5% Adagolás: 1–3 tabletta / nap, étkezés után Hatóanyag tartalom napi adagra vetítve: Nigella sativa 1 db kapszulában: 346,50 mg 2 db kapszulában: 693,00 mg 3 db kapszulában: 1039,50 mg Nettó tömeg: 30/90 x 350 mg

Termékkódok: HF049 (30 db/doboz), HF050 (90 db/doboz)

47


Ganozhi szappan A különleges összetételű DXN Ganozhi szappant Ganoderma-kivonat és pálmaolaj gazdagítja. Gyengéden tisztítja a bőrt, miközben – bőrkímélő módon – megőrzi a benne található természetes olajokat. A pálmaolaj E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, használata revitalizálja a bőrt és késlelteti annak öregedési folyamatait.

48

Összetevők (INCI): Sodium Palmate, Ganoderm lucidum, Glycerin, Fragrance Nettó súly: 2 x 80 g

Termékkód: PC001


Ganozhi Shampoo A bőrsemleges pH értékű DXN Ganozhi sampon minden hajtípusra alkalmazható. A Ganoderma-kivonattal, B5 provitaminnal dúsított, kímélő hatású, használatától haja csillogóbb és selymesebb lesz. Összetevők (INCI): Aqua (víz), Betaine, Sodium Lauryl Ether Sulphate, Cocamide DEA, Lanolin, Glycerin, Ganoderma lucidum, Hydroxy Ethyl Cellulose, Panthenol, Fragrance Nettó térfogat: 250 ml Termékkód: PC004

49


Ganozhi Toothpaste A DXN Ganozhi fogkrém nem tartalmaz fluoridot, szacharint és színezőanyagot, csak kiváló minőségű Ganoderma-kivonatot, mentolt és borsmenta olajat. Hatékonyan tisztítja a fogakat, használata után kellemes ízt marad a szánkban. Összetevők (INCI): Dicalcium Phosphate, Aqua (víz), Sucrose, Glycerin, Sodium Alginate, Menthol, Ganoderma lucidum, Peppermint oil, Sodium Lauryl Sulphate

50

Figyelem: A fogkrém használata mentolra érzékenyek, homeopátiás gyógyszert szedőknek nem ajánlott! Nettó súly: 150 g Termékkód: PC006


Ganozhi Toiletries Travel Kit Bízunk benne, hogy Ön is szeret utazni, A csomag tartalma: mert mi nagyon szeretünk.A DXN mun1 db Ganozhi Shampoo (50 ml) katársai azért készítették el a Ganozhi 1 db Ganozhi Body Foam (50 ml) Toiletries Travel Kit nevű uticsomagot, 1 db Ganozhi Toothapste (40 g) hogy utazásai során se kelljen nélkülöznie a megszokott DXN minőséget! A csomag egy praktikus, könnyen nyitható, ellenálló műanyag tasakban kapható. Termékkód: PC016

51


Ganozhi Complete Skin Care series termékcsalád

Ganozhi Liquid Cleanser arctisztító folyadék

A Ganozhi Liquid Cleanser egy különleges összetételű termék Ganodermakivonattal, mely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, ápolja bőrét és szabályozza annak zsírosságát. Teljesen megtisztítja a bőrt, eközben összehúzza a pórusokat, bőrét lággyá és selymessé teheti, megújíthatja fényét. Minden bőrtípushoz megfelelő.

Sodium Benzoate, Sodium Chloride, Fragrance, Citric Acid, Ganoderma Extract, Panthenol, Hydrogenated Castor Oil, Polysorbate 20, Octoxynol-11

Használat: Nyomjon egy kis mennyiséget a tenyerére és vízzel habosítsa fel. Masszírozza be az arcbőrébe, majd bő vízzel öblítse le. Használja reggel és este, majd használat után alkalmazza a Ganozhi Toner-t és a Összetevők (INCI): Aqua (víz), Ammonium Lauryl Sulphate, Ganozhi Moisturizing Micro Emulsion-t. Cocoamidopropyl Betaine, Glycerin, Fagus sylvatica Extract, Yeast Extract, Nettó térfogat: 150 ml

Ganozhi Toner tonizáló folyadék

A Ganozhi Toner egy exkluzív formula, mely Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) kivonatot tartalmaz. Eltávolítja a Cleanser maradékait, ezzel is erősítve a tisztító hatást. Anélkül tisztítja és tonizálja bőrét, hogy szárítaná azt. Amennyiben minden tisztítás után alkalmazza, elősegítheti az egészséges sejtek megújulását.

Allantoin,Ganoderma Extract,Hydrogenated Castor Oil, Polysorbate 20, Octoxynol-11, Glycerin, Propolis Cera, Potassium Sorbate Használat: Miután bőrét megtisztította a Ganozhi Liquid Cleanser-rel, a Ganozhi Tonert egy vattakoronggal lágyan vigye fel az arcára. Gyengéden, körkörös mozdulatokkal masszírozza bőrébe. A szem környékét kerülje el!

Összetevők (INCI): Aqua (víz), Fagus sylvatica Extract, Yeast Extract, Sodium Benzoate, Fragrance, Nettó térfogat: 150 ml

52


Ganozhi Moisturizing Micro Emulsion hidratáló emulzió

A Ganozhi Moisturizing Micro Emulsion egész nap hidratálja bőrét, ezzel elősegítve az egészséges bőrszövetek regenerálódását. Használata megnyugtatja és felfrissíti a bőrt, kellemes érzést hagy maga után.

Ganoderma Extract, Tocopheryl Acetate, Hydrogenated Castor Oil, Polysorbate 20, Octoxynol-11

Használat: A Ganozhi Liquid Cleanser és a Ganozhi Toner használata után a bőre Összetevők (INCI):Aqua (víz), PEG-8 igényének megfelelő mennyiségben Caprylic, Polyglyceryl-3 Diisostearate, használja a hidratáló mikro emulziót. Isostearyl Isostearate, Ethoxydiglycol, Lágyan masszírozza bőrébe, míg teljeCyclomethicone, Ginseng Extract, sen felszívódik. Arnica Extract, Fagus sylcatica Extract, Sodium Benzoate, Fragrance, Nettó térfogat: 50 ml Termékkódok: SC009 Ganozhi Toner SC010 Ganozhi Moisturizing Micro Emulsion SC011 Ganozhi Liquid Cleanser SC013 Ganozhi Complete Skin Care Kit

53


DXN Aloe V. series termékcsalád

Cleansing Gel

Szappanmentes bőrtisztító gél Kíméletesen de alaposan távolítja el a sminket és a szennyeződéseket, anélkül hogy a bőr elveszítené természetes nedvességtartalmát.

Aloe barbadensis (Aloe Vera) Extract, Fragrance, Methylisothiazolinone

Használat: Nyomjon kellő mennyiséget a tenyerébe, Összetevők (INCI): keverje össze egy kis vízzel, habosítsa fel, Aqua (víz), Glycerine, Cocamidopropyl majd vigye fel az arcára. Lágyan masszíBetaine, Sodium Cocoyl Alaninate, rozza be az arcbőrébe, majd bő vízzel Propylene Glycol, Acrylates/C10- öblítse le és gyengéden törölje meg. 30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Aminomethyl Propanol, Phenoxyethanol, Nettó térfogat: 100 ml

Hydrating Toner hidratáló tonik

Egy hidratáló formula, mely Aloe Vera és csodamogyoró-kivonatot, valamint aminosavakat tartalmaz, melyek különleges bőrápolóként működnek. Eltávolítja az arctisztító maradványait, a make up-ot, szennyeződéseket, port és a bőr elhalt sejtjeit, ezzel egy kiváló második tisztítást biztosít. Összehúzza a bőr pórusait, ezzel segít megőrizni annak természetes nedvességtartalmát, gyengéden tisztítja bőrét, ami élénké és bársonyosan puhává válik. Összetevők (INCI): Aqua (víz), Methyl Gluceth-20, 1,3-

54

Butylene Glycol, Aloe barbadensis (Aloe Vera) Extract, Hamamelis virginiana (Witch Hazel) Extract, Phenoxyethanol, Betaine, Sodium PCA, Sorbitol, Serine, Glycine, Methylisothiazolinone, Glutamic Acid, Lysine, Alanine, Arginine, Threonine, Proline Használat: A bőr megfelelő tisztítása után tegyen egy keveset egy vattakorongra, lágy, körkörös mozdulatokkal masszírozza be a bőrébe. A szem környékén ne használja! Nettó térfogat: 100 ml


Aqua Gel

hidratáló és bőrápoló gél Egy könnyen felszívódó, hidratáló és bőrápoló gél, mely Aloe Vera-kivonatot, különleges bőrápoló és nedvesítő anyagokat tartalmaz. Segít a megfelelő bőrstruktúra fenntartásában, valamint a fiatalos kinézet megőrzésében. Használata után bőre nyugodt, lágy és sima lesz.

Aminomethyl Propanol, Phenoxyethanol, Betaine, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Polysorbate 20, Sodium PCA, Fragrance, Octoxynol-12, Sorbitol, Serine, Glycine, Sodium-Copper-Chlorophyllin, Methylisothiazolinone, Glutamic Acid, Lysine, Alanine, Arginine, Threonine, Proline

Összetevők (INCI): Aqua (víz), 1,3-Butylene Glycol, Methyl Gluceth-20,Aloe barbadensis (Aloe Vera) Extract, Acrylates/ C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Epilobium angustifolium (Canadian Willowherb) Extract,

Használat: Egyenletesen vigye fel az arcára és a nyakára a tökéletes hidratálás érdekében. Nappal használja! Nettó térfogat: 50 ml Termékkódok: SC020 Aloe V. Cleansing Gel SC021 Aloe V. Hydrating Toner SC022 Aloe V. Aqua Gel SC023 Aloe V. Nutricare Cream SC024 Aloe V. Hand&Body Lotion

55


DXN Aloe V series termékcsalád

Nutricare Cream bőrtápláló éjszakai krém

Aloe Vera-kivonatot és több hatásos növényi kivonatot tartalmaz, mely egy védőréteget képez, hogy megakadályozza a bőr nedvességvesztését. Ápolja, kényezteti és megnyugtatja bőrét, mialatt Ön alszik, ezzel segítve, hogy helyreállítsa a természetes védekező rendszerét és hidratáltságát. Összetevők (INCI): Aqua (víz), Aloe barbadensis (Aloe Vera) Extract, 1,3-Butylene Glycol, Methyl Gluceth20, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Yeast Extract, Epilobium angustifolium (Canadian Willowherb) Extract, Olive Oil

PEG-7 Esters, Phenoxyethanol, Propylene Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Aminomethyl Propanol, Cetyl Palmitate, Sorbitan Palmitate, Fragrance, Methylisothiazolinone, Aesculus hipposcastanum (Horse Chestnut) Extract, Hypericum perforatum (St.John’s Worth) Extract, Commiphora myrrha (Myrrh) Extract Használat: Egyenletesen vigye fel az arcára és a nyakára a tökéletes hidratálás érdekében. Nettó térfogat: 30 ml

Hand & Body Lotion kéz- és testápoló krém

Egy nem zsíros testápoló krém Aloe Vera-kivonattal. Megnyugtatja a száraz és berepedezett bőrt. Egy vékony védő réteget képez, mely táplálja és megvédi a bőrt a kiszáradástól, ettől bőre bársonyosan puhává és nyugodttá válik.

Phenoxyethanol,Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Aminomethyl Propanol, Aloe barbadensis (Aloe Vera) Extract, Fragrance, Retinyl Palmitate, Methylisothiazolinone Használat: Fürdés után lágyan masszírozza be a bőrébe. Amely területek különleges gondoskodást igényelnek, használja bővebben!

Összetevők (INCI): Aqua (víz), Macadamia ternifolia Seed Oil, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Glycerin, Propylene Glycol, Nettó térfogat: 250 ml

56


Ganozhi E series termékcsalád

Deep Cleansing Cream

Mélytisztító krém gyümölcskivonatokkal és E-vitaminnal Összetétel (INCI): Aqua (víz), Glycerin, Sodium Cococyl Glycinate, Propylene Glycol, Cetyl/Stearyl Alcohol, Ganoderma lucidum Extract, Glycol Distearate, Olive Oil PEG-7 Esters, Tocopherol Acetate (Vitamin E),Vaccinium myrtillus (Bilberry) Extract, Saccharum officinarum (Sugar Cane) Extract, Acer saccharum (Sugar maple) Extract, Citrus aurantium dulcis (Orange) Fruit Extract, Citrus medica limonum (Lemon) Extract, Sodium PCA, Betaine, Sorbitol, Alanine,

Proline, Serine, Threonine, Arginine, Lysine, Glutamic Acid, Phenoxyethanol, Fragrance, Methylisothiazolinone Használat: Nedvesítse be a kezeit, az arcát és a nyakát. Nyomjon egy kevés krémet a kezére és habosítsa fel. A habot gyengéden masszírozza be a bőrébe, majd bő vízzel öblítse le. Nettó tömeg: 120 g

Hydrasoft Toner

hidratáló tonik gyümölcskivonatokkal és E-vitaminnal Összetétel (INCI): Aqua (víz), Hamamelis virginiana (Witch Hazel) Extract, Vaccinium myrtillus (Bilberry) Extract, Saccharum officinarum (Sugar Cane) Extract, Acer saccharum (Sugar maple) Extract, Citrus aurantium dulcis (Orange) Fruit Extract, Citrus medica limonum (Lemon) Extract, Ganoderma lucidum Extract,1,3-Butylene Glycol, Cetearyl Isononaoate, Ceteareth20, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Glycerin Ceteareth-12, Cetyl Palmitate, Sodium PCA, Betaine, Sorbitol, Alanine,

Proline, Serine, Threonine, Arginine, Lysine, Glutamic Acid, Tocopherol Acetate (Vitamin E), Phenoxyethanol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Polysorbate 20, Octoxynol-11, Xanthan Gum, Fragrance, Methylisothiazolinone Használat: Az arc megtisztítása után helyezzen egy kevés tonikot egy vattakorongra. Tonizálja és élénkíti arcbőrét. Nettó tömeg: 120 g

57


Ganozhi E series termékcsalád

UV Defense Day Cream Nappali krém UV védelemmel

Összetétel (INCI): Aqua (víz), Caprylyl Methicone, Titanium Dioxide, Cyclopentasiloxane, C12-15 Alkyl Benzoate,Alumina,PolyhydroxystearicAcid, Methicone, PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-75 Stearate, Ceteth20, Steareth-20, 1,3-Butylene Glycol, Ethoxydiglycol, Fagus sylvatica Extract, Ganoderma lucidum Extract,Yeast Extract, Epilobium angustifolium (Canadian Willowherb) Extract, Sodium PCA, Betaine, Sorbitol, Alanine, Proline, Serine, Threonine, Arginine, Lysine, Glutamic Acid, Polyamide-5, Tocopherol Acetate (Vitamin E), Helianthus annuus Seed Oil,

Triticum vulgare Germ Extract, Helianthus annuus Seed Extract, Equisetum arvense Extract, Commiphora myrrh Extract, Phenoxyethanol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolimer, Aminomethyl Propanol, Fragrance, Dipotassium Glycyrrhizate, Methylisothiazolinone Használat: Tisztítás és tonizálás után használja arcán és nyakán. Ha a Nap sugarai várhatóan sokáig érik bőrét, a folyamatos védelem érdekében alkalmazza újra! Nettó tömeg: 50 g

Nourishing Night Cream Bőrtápláló éjszakai krém

Összetétel (INCI): Aqua (víz), 1,3-Butylene Glycol, Fagus sylvatica Extract,Yeast Extract, C12-15 Alkyl Benzoate, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-75 Stearate, Ceteth-20, Steareth-20, Ethoxydiglycol, Sodium PCA, Betaine, Sorbitol, Alanine, Proline, Serine, Threonine, Arginine, Lysine, Glutamic Acid, Cyclomethicone, Butyrospermum parkii (Shea) Butter, Ganoderma lucidum

58

Extract,Epilobium angustifolium (Canadian Willowherb) Extract,Tocopherol Acetate (Vitamin E), Helianthus annuus Seed Oil, Triticum vulgare Germ Extract, Helianthus annuus Seed Extract, Equisetum arvense Extract, Commiphora myrrh Extract, Phenoxyethanol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolimer, Aminomethyl Propanol, Fragrance, Dipotassium Glycyrrhizate, Methylisothiazolinone


Használat: Az esti tisztítás és tonizálás után használja az arc és a nyak teljes felületén, felfelé irányuló mozdulatokkal. Nettó tömeg: 50 g

Termékkódok: SC026 Ganozhi E Deep Cleansing Cream SC027 Ganozhi E Hydrasoft Toner SC028 Ganozhi E UV Defense Day Cream SC029 Ganozhi E Nourishing Night Cream

59


Jogvédett tartalom! © DXN Europe Kft., 2012.

60

DXN Termékkatalógus  
DXN Termékkatalógus  

A DXN a világ legnagyobb ganoderma kávét gyártó vállalata.Termékeit 100 országban, több mint 5 millió törzsvásárló és környezete fogyasztja...

Advertisement