Page 1

maskerader

Nummer 22

Inspirasjon for skapende hender fra Du Store Alpakka

Sommerlig strikk og interiør

Alternativ shopping Se London på nytt

24

Quinoa – supermat fra Peru

51

Utrendy blomster Finn din egen stil

42


ANNONSE

Karbonpinner Nå kan du få de sterkeste strikkepinnene våre til det sarteste strikketøyet ditt. Våre karbonstrikkepinner finnes helt ned i 1,5 mm og er nesten umulige å knekke. Prøv dem sammen med garn fra Dreamline-serien.


Design: Kari Hestnes, Gro Sandvik og Randi Ballangrud. Foto og styling: Kari Hestnes. Layout: Kaja Marie Lereng Kvernbakken. Tekst: Kari Hestnes og Kaja Marie Lereng Kvernbakken. Modeller: Cathrine, Martine og Aakanshya. Trykk: Granitt Grafisk. Vi takker Gate 8 og Traktøren på Gran, for lån av tilbehør.

Sart og sommerlig

Fargerik og fager

Delikat og lekker

Blomstrende overflod Vi har bikket nyttår, og dét betyr at vi er på vei mot vår og varmere tider. Denne gangen har vi latt oss inspirere av blomstenes fantastiske og grenseløse verden, og laget 15 design som spenner fra det helt sarte, både i farger og teknikker, til plagg i sterke og klare farger som ville gjort selv det frodigste blomsterbed misunnelig. Alt selvfølgelig strikket og heklet i myk og vakker alpakka. Til dette nummeret har vi også besøkt tidligere verdensmester i blomsterdekor, Stein Are Hansen, for å finne frem litt ekstra blomsterinspirasjon til deg, og la oss allerede avsløre at han ikke har nådd toppen ved å gjøre som alle andre. Les mer på side 42. Området rundt Brick Lane i London, er heller ikke berømt fordi det er som alle andre. Området er en smeltedigel av forskjellige kulturer, og evner stadig å skape noe nytt og spennende, bli med oss på shopping i London på side 24. Og til sist inviterer vi deg på quinoaknekkebrød, dette Sør-Amerikanske frøet er supermat som passer både for barna på Mirasolskolen og for deg. Side 51. Varme strikkehilsener fra Du Store Alpakka.

3


01

01 Heklet sjal med pulsvarmere – side 14

4


01

5


02

6


02

02 genser med hullmønster – side 16

7


03

8


03

03 jakke med blomsterapplikasjoner – side 18

9


04

04 Vest med blomsterapplikasjoner – side 20

10


04

11


05 12

05 vest med nedslippsmasker – side 22


ANNONSE

Mini Maskerader 7 Denne vinteren kan du strikke flotte og praktiske basisplagg til hele familien, inspirert av norske mønstertradisjoner og farger. Mini Maskerader nr. 7 har 10 nye strikkemønstre i myk, varm og slitesterk alpakka. Du finner det hos din nÌrmeste garnforhandler.


24


Artikkel

Fra slum til inspirasjon Tekst og foto: Kari Hestnes

Fra langt tilbake har området rundt Brick Lane blitt forbundet med slum, innvandrere, og ikke minst Jack the Rippers mange drap. I dag er det en sydende smeltedigel fylt av nyskapende kunst og krydder fra alle verdenshjørner. Et multibryggeri Først snek duften av pakistansk mat seg nedover gatene, sammen med små grossistbutikker som solgte alt fra frukt og grønt og skinnjakker til skinnende juggel og brodert metervare. Så for noen år siden begynte alternative kunstnere, artister og andre kreative sjeler å åpne små butikker og atelier med sine egne design. Etter hvert ble også det gamle bryggeriet, The Old Truman Brewery, tatt i bruk som marked. Her kan du spise mat fra hele verden, kjøpe hånddekorerte T-shirts, vintageklær, sko og smykker. I tillegg ligger det et flott galleri i 2. etasje, som huser forskjellige utstillinger. Da vi var der, fikk vi gleden av å se Edge of Arabia London, en multimediautstilling med ledende arabiske kunstnere. Initiativet til utstillingen ble tatt av den norsk-britiske kunstneren Stephen Stapleton. Da vi møtte ham, snakket han varmt om hvor viktig det er å spre kunnskap på tvers av kulturer og religion. – Ofte klarer ikke politikerne å kommunisere, men kunst kan være en enklere måte å formidle det man ønsker, sier han.

Restegarnsprosjekt? The situation room av Muzamil Choudhry er laget av et utall halvkuler av garn.

Container-shopping i London.

Nyskapende næring Når du vandrer i Brick Lane er det lurt å holde øynene åpne. Her finner du kunst på vegger og dører, små sjapper med unika plagg, kule sko og vesker, og ikke minst krydder fra alle verdenshjørner. Her finner du næring for hele deg. Mange turister har etter hvert funnet veien hit, men ønsker du et fredeligere område med nye, trendy butikker, barer og spisesteder, spaserer du vestover når du når toppen av Brick Lane. Her er det et ungt, men bevisst klientell. Det økologiske, håndlagde og unike står i sentrum. Gjerne med inspirasjon fra historien. Klassiske håndverk gjenoppstår, men justeres til nåtid. Shopping på boks I 2–4 Bethnal Green Road, finner du noe helt nytt: et pop up-senter, Boxpark, som er det eneste i verden. Senteret er bygget av svartmalte containere, satt sammen med grovt treverk, slik at kostnadene holdes på et minimum. Senteret skal stå i en femårsperiode, og her finner du kule cafeer, revolusjonære butikker og gallerier som besøkes av de mest bevisste i London. Hver butikk består av en eller to containere.

Inspirerende og unike butikker.

25


26 06 Topp i tre farger – Side 33 07 Vid hullstrikket jakke – side 34

07

06


06

07

27


08

28


29

08 Heklet jakke – side 36


30 09 genser med nedslippsmasker – side 38


09

31


10

10 Vid genser med hullmønster – Side 40

32


42


Artikkel

Utrendy trendsetter Tekst: Kaja Marie Lereng Kvernbakken foto: Siv Dolmen

Det er like før jul, og fotograf Siv Dolmen og jeg, tråkler oss gjennom de utallige byggearbeidene i et grått og regnvått Oslo: Vi skal finne ut av hva som er vårens store blomstertrender. Målet vårt er en liten blomsterbutikk på St. Hanshaugen hvor tidligere verdensmester i blomsterdekorasjon, Stein Are Hansen, har laget sin egen guttedrøm av en butikk. Mørketid året rundt – Jeg har ikke tid til mer enn ti minutter, sier Stein Are Hansen og trekker oss med ned i kjelleren, nesten før vi har stukket hodene inn døren. Nede i verkstedet går han i gang med å snitte røde kvister og grener med orkideer i et rasende tempo. – Jeg fikk et hasteoppdrag i dag morges, og sånt går det ikke an å planlegge, kundene er viktigst, så vi får snakke mens jeg jobber, bare sett igang og spør, sier han. Lettere forfjamset roter fotografen og jeg frem utstyret vårt, og jeg får klemt frem det viktigste spørsmålet: – Hva er vårens store trender? – Jeg er egentlig ikke så opptatt av trend, svarer Stein Are. – Jeg tror faktisk at det er kulere hvis du vet hvem du er og hva du står for, og gjør dét. Butikken hans er et godt eksempel på den holdningen. Den lille boksen som han har fylt med blomster og pokaler helt opp til stukkaturen i taket, er fullstendig sort. – Det har egentlig vært planen fra jeg begynte med blomster, at hvis jeg skulle lage en butikk en gang, så skulle den være svart. Og for 20 år siden, når jeg fortalte folk det, så syntes de at jeg var litt gæern. Men jeg er opprinnelig fra Longyearbyen på Svalbard. Jeg er født der oppe og barndommen min er veldig preget av arktis, av snø og is og ikke minst av mørke, så jeg har ikke akkurat en veldig blomstrende bakgrunn. Hva er egentlig trendy? Nå er det sorte blitt mer akseptert, og på de seks årene han har holdt til på St. Hanshaugen er det langt færre som reagerer. – Jeg har fortsatt kunder som stusser på at jeg har en helsvart butikk, men vi nordmenn er litt snodige da, for vi tenker at å være trendy er å gjøre det som alle andre gjør. For å ta et kjempemorsomt eksempel så er det sånn at alle som skal style en leilighet for salg, de skal ha 20 hvite tulipaner og tre märthaliljer stående i en vase et sted, uansett om blomstene er i sesong eller ikke. Hvis du ser i en boligkatalog ser det ut som om alle i Norge er sånne zombier som ikke kan tenke selv, for alle har det helt klin likt hjemme. Det er jo selvfølgelig ikke helt sant, men til en viss grad så er nordmenn litt sånn som må gjøre det samme som naboen gjør, og tulipaner det er trygt og godt, så selv om kvaliteten er trist så insisterer vi fortsatt på at det er det vi skal ha. Jeg rødmer lett der jeg står i siste skrik fra nærmeste kjedebutikk, og

Blomst af Hansen ble startet 2006. butikken har i dag tre ansatte og én boston terrier.

Stein are Hansen ble verdensmester i blomsterdekor i 2010.

43


Artikkel

sannsynligvis ser kliss lik ut alle andre «trendy» kvinner fra Oslo øst i begynnelsen av 30-årene. – De aller fleste av oss har noen hjertebarn som faller oss helt naturlig. Noen liker å dille og dalle og pynte, og noen er svorne minimalister. Det ligger litt naturlig i oss. Så jeg tror kanskje at sann trend det er å tørre å være seg selv. Da er du skikkelig trendy. Sesonger og gode minner På tross av at han ikke er opptatt av trender, har han likevel noen gode råd til de som vil pynte opp med blomster. – Jeg er veldig veldig opptatt av at blomster i utgangspunktet er noe som er perfekt og vakkert, så for meg handler det på en måte om å jobbe med blomstene på blomstenes premisser. Det å drive blomsterbutikk kan du egentlig sammenligne med å drive restaurant. Det handler om ferske råvarer som skal bearbeides og lages til. Og på lik linje med at det er en sesong for blåskjell og andre råvarer, så har vi også sesonger i vår bransje, forklarer Stein Are. Derfor mener han at det beste du kan gjøre å velge blomster som er i sesong. Da varer de lengst og er på sitt vakreste. Men å kun velge blomster ut fra holdbarhet er heller ikke en god løsning. – Si at noen gir deg en bukett med standard chrysantemum for 500 kroner, og så tar du den med deg hjem og er såre fornøyd med det, så du setter den på salongbordet, og så etter noen dager blir du litt lei av den og flytter den over på spisebordet, og så flytter den inn på kjøkkenet, og så ut i gangen, og enda så er den ikke død, så du snitter dem en gang til og bytter vann enda en gang, og etter tre og en halv uke så går de omsider i søppelboksen, og så er du egentlig litt ferdig med den. Så går det noen uker, og da er det noen som gir deg samme pengeverdi i erteblomster, og i det øyeblikket du åpner pakka så tenker du bare …! Det bare slår i mot deg. Blomstene varer i to dager, men du husker dem resten av livet. Men våren da? – For meg handler vår om nytt liv og kanskje først og fremst spirende grener og gåsunger og bjørkeløv. Helt sånne basic ting som jeg er helt sikker på at du også forbinder med vår. Jeg kunne sikkert ha svart at det er den og den spesialblomsten som er importert fra dét og dét absurde hjørnet av verden, men det er egentlig ikke verre enn at jeg setter pris på å hente litt av naturen inn og nyte det faktum at vi får lengre dager. Stein Are fester en siste knappenål i oppsatsen, kaster på seg jakke og sixpence og hiver seg i en drosje for å rekke et kundeoppdrag, mens vi blir stående igjen sammen med hans travle kollegaer og kunder. Jeg trekker pusten dypt. Først nå går det opp for meg hvor fantastisk det lukter her, og at fargene på blomstene formelig dirrer mot alt det sorte.

44


ANNONSE

Cubics

– de firkantede pinnene Strikketøyet blir nok ikke firkantet av disse, men pinnene sitter bedre i hånden. Flere og flere har oppdaget hvor godt det er å strikke med firkantede pinner, de gir et bedre grep som mange med vonde fingre og leddplager setter ekstra stor pris på. Etter suksessen med de firkantede strømpepinnene har vi nå også rundpinner i Cubics. De leveres i hovedsak som utskiftbare pinner og suppleres med faste rundpinner i de minste størrelsene. Pinnene er laget av lakkert bjørk og har farge av rosentre. Spør etter Cubics-pinnene hos din lokale garnforhandler.


11

46


11

11 To puter og en løper – Side 52

47


12

12 Tallerkenbrikker, glassbrikker og serviettringer – Side 54

12

48


12

49


13

13 Brødkurv og glassmansjett – Side 56

50


Quinoaknekkebrød med avocado (kommer fra Peru), tomater og rødløk. Litt lime er presset over og deretter litt salt og pepper. Nydelig og sunt for kroppen.

Karis quinoaknekkebrød Da vi åpnet Mirasolskolen, ønsket vi å lære barna å benytte seg av den lokale mattradisjonen, og å spise sunt og balansert. Når man lever på over 4000 moh. er det ikke mye som vokser og gror, men heldigvis for etterkommerne etter inkaene vokser det quinoa under disse forholdene. Quinoa er et frø full av nyttige, fullverdige proteiner som holder deg mett over lang tid, og det er noe av det smarteste både du og Mirasolbarna kan spise. Fremgangsmåte 1 kopp rå quinoa – bløtlegges i 10–15 min, før det kokes på samme måte som ris (10–15 min). Kok gjerne litt ekstra, så har du til salaten eller som middagstilbehør. 1 dl linfrø 1 dl sesamfrø 1 dl solsikkekjerner 2 dl havregryn Kjør dette i foodprosessor til et grovt mel. Tilsett: 2 dl havregryn 1 dl solsikkekjerner 8 dl vann Tilsett så bokhvetemel til deigen/røra ligner en blanding mellom vaffelrøre og brøddeig: den skal være lett å smøre utover. La deigen svelle, gjerne et par timer, så tar kroppen lettere opp næringsstoffene.

MIRASOL

Tilsett til slutt: Litt salt 2 ss olivenolje Fordel røren på 3 bakeplater, bruk bakepapir og en slikkepott, og dekk hele platen med røren. Sett ovnen på 150 grader, varmluft og stek i 25 min. Ta knekkebrødene ut av ovnen og skjær ruter i passe størrelse. Sett dem så inn i ovnen igjen og stek i ytterligere 25 minutter, bytt gjerne plass på bakeplatene i ovnen, og pass på at det ikke brenner seg. Avslutt med å steke i 15 min med ovnsdøra på gløtt. Da blir knekkebrødene gode og sprøe. Sjekk at de ikke er fuktige på baksiden. Avkjøles på rist, og husk å nyte et par lunkne med godt smør og brunost. Kan oppbevares på kjøkkenbenken i tett boks i 1–2 uker.

51


Endelig!

– karbonpinner Vårens store nyhet er de supertynne og megasterke karbonpinnene. Pinnene får du helt ned i størrelse 1,5 mm, og de passer perfekt sammen med de tynne garnene i Dreamline-serien.

Visste du at … – quinoa er et godt tilbehør i salater, eller kan kokes og spises i stedet for ris?

Reiseeffekter

Snart er det ferie, og hva er vel bedre enn å planlegge og glede seg over alle de vakre strikketøyene du kan gå fatt på når dagene endelig er dine egne. Pass på å gi utstyret ditt en fin ferie også, og pakk det inn i våre nydelige brokadeetuier når du skal ut og reise.

58


Magisk sommergarn Alpakka er et helt utrolig fiber, det varmer inntil tre ganger så godt som saueull og har blitt en kjær vinterfavoritt for mange. Det som er mindre kjent er at alpakka også er nydelig til bruk om sommeren. De glatte, hule fibrene puster og holder deg sval gjennom dagen, og når kvelden kommer med en kjølig bris, holder de deg varm og god, så du kan nyte samtalene og lyset til de tidlige morgentimer.

Visste du at …

– quinoa inneholder alle essensielle aminosyrer, og derfor er en like god proteinkilde som kjøtt og fisk?

NR 14

MASKERADER

Du Store Alpakka har massevis av design som passer ypperlig når det er varmt i været. Ta en kikk på våre nettsider, eller stikk innom en av våre forhandlere for å finne litt ekstra sommerinspirasjon. Inspirasjon for skapende hender fra

Du Store Alpakka

Design nr. 1 a

Sommerstrikk

Lekker sommertopp i bølgemønster, med striper og knapper. Strikket i BabySilk.

Vakre design for vår og sommer – Ungt og tidsriktig – Tidløst og elegant – Friskt og fargerikt

59


15

60


15 To Hårbøyler, og blomster på strikk – side 64

15

61


14 17

62


Våre garnkvaliteter De fleste av våre garn er av alpakkahår eller alpakkablandinger. Alpakka er noe av det deiligste du kan kle deg selv eller andre i. Det oppleves langt mykere mot huden enn saueull, og plaggene nupper ikke. Og fordi alpakkaen lever under ekstreme værforhold, 4–6000 meter over havet, med brennende sol om dagen og mange minusgrader om natten, beskytter hårene godt mot både solvarme og kulde. Det er nok derfor plagg av dette håret var forbeholdt Inka-kongene i det gamle Peru. La deg inspirere av kvaliteten og det store fargeutvalget, og lag noen vakre plagg til deg og dine.

Dreamline

Dreamline er en serie med garn som gir deg muligheten til å lage dine egne drømmegarn. Hvert enkelt garn er mykt, lekkert og supertynt. Settes de sammen to og to eller flere, vil du få helt nye garn med hver sin personlighet. Lek deg fram til ditt drømmegarn. Air 78% suri alpakka 22% nylon. Air er superlett og luftig, samtidig som det har nok volum til å strikkes på tykke pinner. Garnet er børstet slik at det gir verdens mykeste og deiligste plagg som veier nesten ingen ting. Soul 68% babyalpakka 32% nylon. Soul er et garn med en helt ny struktur som ligner på fingerstrikking. Dette gir et volumiøst garn som strikkes på tykke pinner i forhold til garnets tykkelse. Plaggene blir utrolig lette og luftige samtidig som overflatestrukturen er helt ny. Sky 70% babyalpakka 30% silke. Sky er har vakker silkeglans og mykhet som kommer fra en nydelig blanding av fineste silke og babyalpakka. Garnet er tynt og delikat og bør strikkes på tynne pinner når det strikkes alene. Kombineres det med en av de andre kvalitetene i Dreamline kan det derimot strikkes på mye tykkere pinner og gir da en nydelig glans til de andre garnene.

THE MIRASOL COLLECTION

en internasjonal garnkolleksjon hvor 9% av innkjøpsprisen går til barneskolen vår i Peru. Sulka 60% merinoull 20% alpakka 20% silke. Et entrådet garn, med fantastisk glans og slite­styrke. Strikkes på p 6–8. Miski 100% babyllama. Et totrådet, supermykt garn av babyllama. Egner seg både til plagg og tilbehør. Strikkes på p 5–8.

66

Tynn Alpakka Vår mest solgte garnkvalitet. Gar100% fineste net finnes i over 50 farger og vi har alpakka oppskrifter med både enkelt og dobbelt garn. Strikkes på p 2½–5. Fin 50% fineste babyalpakka 50% silke

Dette er luksusgarnet vårt. Fin er laget i en deilig blanding av alpakka og silke og har den samme strikkefastheten som klassikeren vår Tynn Alpakka. Finn dine gamle favorittplagg og strikk dem opp på nytt i dette eksklusive garnet. Strikkes på p 2½–5.

Hverdags Hverdags er komponert slik at det 40% peruansk ull passer perfekt til plagg som brukes 60% fineste alpakka daglig. Det har Alpakkaens mykhet og slitestyrke men fordi den er blandet med ull blir prisen mer hverdagslig. Tykkelsen tilsvarer Tynn Alpakka og Fin slik at disse kan brukes om hverandre. Misti Et totrådet, tykt alpakkagarn som er 100% fineste alpakka flott til grove, slitesterke plagg, og tilbehør. Strikkes på p 5–8. BabySilk Blandingen av den myke babyalpak20% silke kaen og silke gjør garnet glansfullt og 80% fineste mykt. Garnet egner seg godt også til babyalpakka baby. Strikkes på p 3–4. Faerytale 100% fineste alpakka Håndmalt Faerytale: 100% fineste suri alpakka

Et tynt, luftig, børstet garn. Plagg av denne kvaliteten gir utrolig lette plagg som du kan strikke raskt på p 4½–10. Det håndmalte garnet i denne kvaliteten er laget av 100% surialpakka og er, om mulig, enda mykere.

Mirasol En tykkere variant av Tynn Alpakka. 100% fineste Garnet er 4-trådet og egner seg godt alpakka til bruksplagg til både barn og voksne. Når du kjøper et nøste Mirasol bidrar du med kr 3,- til barneskolen vår i Andesfjellene i Peru. Vi takker for ditt bidrag. Strikkes på p 3½–4. STERK 40% merinoull 40% fineste alpakka 20% nylon

Dette er et mykt bruksgarn i alpakka og merinoull, forsterket med nylon, og det kan derfor fint brukes til sokker, så vel som votter, gensere og jakker. Garnet har samme strikkefasthet som MIRASOL. Strikkes på p 3½–4.

HEXA Et tykt helspunnet garn som strikkes 100% Alpakka på tykke pinner. Hexa er et supermykt, 100% strikkeglede tykt og samtidig lett og luftig garn. Det er nesten som trolldom, men moderne teknologi har gjort dette mulig. Garnet er kabelspunnet av fineste alpakka og strikkes på p 6-8.


Enkel hekleskole Fastmasker (fm)

Luftmasker (lm)

All hekling starter med at du legger opp lm. 1) Lag 1 m på nålen. 2) Hold heklenålen i høyre hånd og arb i venstre med garnet over venstre pekefinger. Hekle nå fra venstre og inn under garnet på venstre pekefinger og trekk inn gjennom m på heklenålens krok. Knuten på enden av raden og m på hekle­nålen telles ikke når du teller antall m du har lagt opp.

Kjedemasker (kjm)

Kjedemasker (kjm) Stikk heklenålen inn i m, trekk garnet fra venstre pekefinger gjennom begge m på heklenålen i en bevegelse.

Staver (st)

Halv stav (hst)

Halv stav (hst) 1) Lag et kast på heklenålen og stikk nålen inn i m. Lag et nytt kast på nålen. 2) Trekk nå garnet gjennom den første m, det er nå 3 m på nålen. Lag et nytt kast og trekk det gjennom alle 3 m på nålen. Staver (st) 1) Lag et kast på nålen, stikk nålen i en m og lag et nytt kast på nålen. 2) Trekk garnet gjennom m. Det er nå 3 m på nålen. Lag et nytt kast på nålen. 3) Trekk garnet gjennom de 2 første m på nålen. Lag et nytt kast og trekk garnet igjennom.

Dobbeltstaver (dbst) 1) Lag 2 kast på nålen og stikk nålen i en m. 2) 1 kast på nålen og trekk dette gjennom den første m = 4 m på nålen. 3) 1 kast på nålen og trekk dette gjennom de 2 første m på nålen = 3 m på nålen. 4) 1 kast og trekk det i gjennom de 2 neste m = 2 m på nålen, 1 kast og trekk igjennom de siste 2 m. 3-dobbeltstav (3 kast på nålen) og 4-dobbeltstav (4 kast på nålen): Hekles som dbst, men det er flere kast på nålen. Dra også her igjennom 2 og 2 m til det er 1 m på nålen.

Fastmasker (fm) 1) Stikk heklenålen inn i m og trekk garnet fra venstre pekefinger gjennom den første m (2 m på nålen). 2) Hent igjen garnet fra venstre pekefinger og trekk gjennom begge m på nålen.

Dobbeltstaver (dbst)

Du hekler/feller 2 st sammen til 1 slik: 1 kast, stikk gjennom m, hent tråden, kast, trekk gjennom 2 m = 2 m på nålen, begynn på neste st, kast, stikk gjennom neste m, hent tråden, kast, trekk gjennom 2 m = 3 m på nålen, kast, trekk gjennom alle 3 m = 1 m. Hvordan felle fm: Du feller/hekler 2 fm sammen til 1 slik: Stikk nålen gjennom fm, kast, trekk tråden gjennom, stikk nålen gjennom neste fm, kast, trekk tråden gjennom, kast, trekk tråden gjennom alle m på nålen = 1 fm.

Felling av staver og fastmasker Du kan felle fm og st ved å hoppe over 1 m. Men det blir penest hvis du hekler 2 m sammen til 1.

67


Kjole med hullmønster Vi har tatt et dypdykk i arkivet og hentet fram denne lekre sommerkjolen. Hvem sa at alpakka kun er for kalde dager og vinterbleke kropper? STØRRELSER

Hullmønster

Liten (Middels) Stor (Ekstra stor).

Delelig med 8 + 9 m Strikkes frem og tilb. 1. omg (og alle andre vr omg): Vr Når du strikker rundt strikkes det r. 2. omg: 2 r, * 1 kast, 2 vridd r sm, 6 r *, gjenta fra * -- * til det gjenstår 5 m, strikk disse r. 4. omg: 3 r, * 1 kast, 2 vridd r sm, 3 r, 2 r sm, 1 kast, 1 r *. Gjenta fra * -- * til det gjenstår 6 m, avslutt med kast, 2 vridd r sm, 4 r. 6. omg: 4 r, * 1 kast, 2 vridd r sm, 1 r, 2 r sm, 1 kast, 3 r *. Gjenta fra * -- * til det gjenstår 5 m, avslutt med 2 vridd r sm, 3 r. 8. omg: 2 r, 2 r sm, * 1 kast, 5 r, 1 kast, løft 1 m løst av p, 2 r sm, løft den løse m over disse to *. Gjenta fra * -- * til det gjenstår 5 m. Avslutt med 1 kast, 5 r. 10. omg: 6 r, * 1 kast, 2 vridd r sm, 6 r * Gjenta fra * -- * til det gjenstår 3 m, avslutt med 1 kast, 2 vridd r sm, 1 r. 12. omg: 4 r, 2 r sm, * 1 kast, 1 r, 1 kast, 2 vridd r sm, 3 r, 2 r sm *. Gjenta fra * -- * til det gjenstår 3 m, avslutt med 1 kast 3 r. 14. omg: 3 r, * 2 r sm, 1 kast, 3 r, 1 kast, 2 vridd r sm, 1 r *. Gjenta fra * -- * til det gjenstår 6 m, avslutt med 2 r sm, 1 kast, 4 r. 16. omg: 5 r, * 1 kast, løft 1 m løst av p, 2 r sm, løft den løse m over disse to, 1 kast, 5 r *. Gjenta fra * -- * til det gjenstår 4 m, avslutt med 1 kast, 2 r sm, 2 r. Gjenta disse 16 omg for å få hullmønsteret.

MÅL Mål på oversiden av bysten: 72 (78) 90 (96) cm. Livlengde: 60 cm.

GARN BabySilk, 80 % babyalpakka, 20 % silke. Garnforbruk: 50 g rosa nr. 311 = farge 1. 500 g lysegul nr. 317 = farge 4. 50 g lysegrønn nr. 316= farge 5.

TILBEHØR 2 stk små firkantede knapper- 25774-24 farge 8.

PINNER Strikke-p 3, 3½ og 4. Heklenål nr. 3,5.

STRIKKEFASTHET En enkel bestemorrute med fm-kant på heklenål nr. 3,5 = 6 x 6 cm. 22 st og 14 omg på heklenål nr. 3,5 = 10 x 10 cm 25 m i hullmønster, 1 rapport på p 3, 1 på p 3½ og 1 på p 4 = 13 cm i høyden

Enkel bestemorrute: Hekle 5 lm og sett sammen til en ring med 1 kjm i 1. lm. 1. omg: 3 lm (= 1. st), 2 st rundt lm-ringen, 2 lm, * 3 st rundt lm-ringen, 2 lm * gjenta fra * -- * totalt 3 ganger, avslutt med en kjm i 1. st = 4 stgr. Klipp av tråden dersom du skal skifte farge. 2. omg: Fest den nye tråden med en kjm rundt en annen lm-bue enn der du avsluttet. Hekle 3 lm (= 1. st), 2 st rundt lm-ringen, 1 lm, * 3 st rundt neste lm-bue, 2 lm, 3 st rundt samme lm-bue, 1 lm * gjenta fra * -- * totalt 3 ganger. Hekle 3 st i den 1. lm-buen, 2 lm, avslutt med en kjm i den 1. st. Klipp av tråden dersom du skal skifte farge. 3. omg: Fest den nye tråden med en kjm rundt en annen lm-bue enn der du avsluttet. Hekle 3 lm (= 1. st), 2 st rundt lm-ringen, 1 lm, * 3 st rundt neste lm-bue, 1 lm, 3 st neste lm-bue, 2 lm, 3 st rundt samme lm-bue, 1 lm * Gjenta fra * -- * totalt 3 ganger. Hekle 3 st i neste lm-bue, 1 lm, 3 st i neste lm-bue, 2 lm, avslutt med 1 kjm i 1. st. Klipp av tråden Fm-kant: Start i et hjørne. Hekle 3 fm rundt den første lmbuen, hekle 1 fm rundt hver st, 2 fm i hver enkel lm-bue, og 3 fm i hvert hjørne. Avslutt med 1 kjm i først fm. Klipp av tråden.

KjOLE Hekle 8 (9) 10 (10) bestemorsruter i fargekombinasjon C: 1. omg: Farge 1 2. omg: Farge 4 3. omg: Farge 5 Fm-kant: Farge 5 Hekle 8 (8) 10 (10) bestemorsruter i fargekombinasjon D: 1. omg: Farge 4 2. omg: Farge 5 3. omg: Farge 1 Fm-kant: Farge 5 Hekle 8 (8) 9 (10) bestemorsruter i fargekombinasjon E: 1. omg: Farge 5 2. omg: Farge 1 3. omg: Farge 4 Fm-kant: Farge 5 Sy sammen 12 (13) 15 (16) av rutene i en remse med farge 5 ved å legge rutene med vrangen mot hverandre. Begynn i et hjørne og stikk nålen gjennom den første fm på den øverste ruten og tilsvarende fm på den nederste ruten. Stikk så nålen gjennom den neste fm på den øverste ruten og fortsett slik langs hele den ene siden. Fest tråden og fest neste rute på motsatt side. La rutene ligge tredjehver i denne rekkefølgen: C-D-E. Derretter skal du sy sammen to remser med 6 ruter i hver på samme måte. Dette er skulderstropper. Liv: Strikk opp 1 m i hver fm langs den nederste kanten av bestemorsrutene fra retten, med p 3 og farge 4. Strikk 1 p vridd vr. Snu. Nå skal du strikke 2 r og øke 1 m ut p, men pass på at det totale m-tallet går opp i 8 + 9. (Eks. 193, 201, 209, 217 osv.). Nå strikkes det 1 rapport hullmønster med p 3 (1.–16. omg) strikk frem og tilbake, deretter skifter du til p 3½, feller 1 m og strikk 2 rapport til, samtidig som du strikker rundt, deretter strikkes det hullmønster videre med p 4 til livet måler 60 cm, eller så langt du vil ha det, men pass på at du slutter med den 8. eller 16. omg av hullmønsteret. Avslutt med en omg r og fell av fra retten.

MONTERING

68

Fest alle tråder. Sy skulderstroppene fast på den heklede kanten, slik at det passer. I splitten på bestemorsrutene syr du nå to små knapphull med knappehullssting. La splitten øverst på det strikkede feltet stå åpen. Fest knappene så de stemmer overens med knappehullene. Damp toppen.


Dy i a pdy rk kk ive t!

69


Kjære strikker Hver sesong gjør vi vårt aller beste for å lage design du vil sette pris på. Vi forsøker å få til den rette balansen mellom trender og klassiske plagg, mellom de enkle og raske plaggene, og de litt mer krevende. Før vi sender oppskriftene ut til deg har vi gjort det vi kan for å luke bort feil, likevel hender det at de forekommer og derfor håper vi at du tar kontakt med oss om det er noe du ikke forstår, eller dersom du bare har tips og tilbakemeldinger. Bare på den måten kan vi bli bedre. Når du kjøper garn og tilbehør fra oss så vil vi du skal vite at du bidrar positivt til å utvikle de samfunnene­vi samarbeider­m ­ ed, og at du gjør livet lettere for van­skelig­stilte mennesker på så forskjellige steder som Peru og­­Nepal. Les mer eller gi oss tilbakemeldinger på nettsidene våre: www.dustorealpakka.com. Vask Alpakka inneholder naturlig svovel. Det er godt for huden og gjør at alpakkahårene er selvrensende. Derfor trenger du ikke å vaske dem så ofte, heng dem bare ut til lufting, så er de like fine etter et par timer. For å ta best mulig vare på håndstrikkede plagg bør du vaske dem for hånd, eller på et godt ullprogram dersom du har en nyere vaskemaskin. Bruk Milo eller Woollight, men pass på at vaskemiddelet ikke inneholder lanolin dersom plagget er av alpakka. Ikke bruk skyllemiddel. Plagget kan sentrifugeres lett i en vaskepose. Strikkefasthet Når du skal strikke med en kvalitet for første gang er det viktig at du sjekker strikkefastheten før du begynner. Det samme gjelder hvis du strikker med en ny teknikk. Vi strikker alle forskjellig og det er derfor viktig at du justerer pinnetykkelsen etter din strikkefasthet. Strikkefastheten bør overholdes, hvis ikke får ikke plagget de angitte mål. Hvis du strikker for løst, skift til tynnere pinner og strikker du for fast så skift til tykkere pinner. Strikk en strikkeprøve og mål deg frem. perler Før du begynner å strikke eller hekle med perler er det viktig at du trer perlene på garnet. For å gjøre dette enkelt trer du en sytråd inn på en tynn synål (perlenål) og legger sytråden dobbelt. Lag en knute i enden. Så trer du garnet gjennom denne løkken, trer perlene på nålen og skyver dem inn på garnet. KORRIGERINGER For å kunne fortsette å gi deg de samme lave prisene på oppskriftene har vi endret på våre trykkerutiner. Derfor vil alle korrigeringer på oppskrifter heretter kun ligge ute på våre nettsider. Sjekk derfor her før du går igang med et strikkeprosjekt. Forkortelser strikking M = masker, r = rett, vr = vrang, omg = omgang(er), p = pinner, arb = arbeidet. Forkortelser hekling M = masker, lm = luftmaske(r), kjm = kjedemaske(r), fm = fast­maske(r), hst = halvstav(er), st = stav(er), dbst = dobbelstav(er), 3-dbst = 3-dobbelstav(er), 4-dbst = 4-dobbeltstav(er).

70


Modell 01

Modell 02

Modell 03

Modell 04

Modell 05

Skjerf og pulsvanter side 14

Hullmønstret genser side 16

Jakke med applikasjoner side 18

Vest med applikasjoner side 20

Vest med nedslippsmasker side 22

Modell 06

Modell 07

Modell 08

Modell 09

Modell 10

Topp i 3 farger side 33

Vid jakke side 34

Heklet jakke side 36

Genser med nedslippsmasker side 38

Heklet genser side 40

Modell 11

Modell 12

Modell 13

2 puter og 1 løper side 52

Bordskånere og serviettringer side 54

Brødkurv og glassmansjett side 56

Modell 14

Modell 15 a

Modell 15 B

Skuldervarmer side 63

Hårbøyler og blomsterstrikk side 64

Hårbøyler og blomsterstrikk side 64

71


Du Store Alpakka AS Kjekstavegen 1, N-2750 Gran. Tlf +47 61 32 70 90 Faks +47 61 32 70 91 E-post: kontor@dustorealpakka.com www.dustorealpakka.comMaskerader nr. 22  

Sommerlig strikk og interiør

Advertisement