Studiekatalog 2024

Page 1

DTU's ingeniøruddannelser

Studiekatalog 2024På DTU udvikler vi teknologi for mennesker Verden står over for en række store udfordringer, som er skabt af mennesker, og som skal løses af mennesker. På DTU arbejder vi sammen på tværs af fagligheder og kulturer for at skabe bæredygtig forandring i samfundet. Det mener vi, gør os til Europas bedste ingeniøruddannelse. Vælger du at læse til ingeniør på DTU, kan du være med. Du kan blive ingeniør inden for mange forskellige fagområder – lige fra sundhed, produktdesign, byggeri, rumforskning og elektroteknologi til kemi, miljø, IT og transport. Uanset hvad du vælger, opbygger du en stærk grundviden i matematik og en række naturvidenskabelige fag og kompetencer inden for bæredygtighed, innovation, samarbejde og digitalisering. Sådan bliver du klar til at udvikle nye teknologiske løsninger til gavn for mennesker og samfund. Her i studiekataloget giver vi dig det fulde overblik over dine uddannelsesmuligheder på DTU.

Anders Bjarklev Rektor

3


STUDIEKATALOG 2024

Indhold 6

Studieliv på DTU

68

Softwareteknologi

10

Hvad kan jeg blive på DTU?

70

Sundhedsteknologi

12

DTU i hele Danmark

14

Bæredygtig teknologi for mennesker

73

Civilingeniøruddannelsen

18

Få inspiration til dit studievalg 75

Bacheloruddannelsen

24

Diplomingeniøruddannelsen

78

Bioteknologi

29

Arktisk Byggeri og Infrastruktur

81

Byggeteknologi

30

Byggeri og Infrastruktur

82

Bygningsdesign

33

Bygningsdesign

85

Bæredygtigt Energidesign

35

Elektrisk Energiteknologi

87

Computer Engineering

36

Elektroteknologi

88

Cyberteknologi

39

Fiskeriteknologi

90

Data Science og Management

43

Fødevaresikkerhed og -kvalitet

93

Design og Innovation

44

Global Business og Teknologi

94

Elektroteknologi

47

IT-elektronik

97

Fysik og Ingeniørvidenskab

48

IT og Økonomi

101

General Engineering

50

Kemi- og Bioteknik

102

Geofysik og Rumteknologi

53

Kemiteknik og International Business

105

Kemi og Teknologi

55

Maritim Teknik

106

Kunstig Intelligens og Data

57

Maskinteknik

111

Matematik og Teknologi

58

Maskinteknik – digital uddannelse

112

Medicin og Teknologi

60

Mobilitet, Transport og Logistik

115

Miljøteknologi

63

Proces og Innovation

116

Produktion og Konstruktion

67

Produktion

119

Softwareteknologi

4


121

Teknisk Biomedicin

138

Food Technology

123

Teknologi – digital uddannelse

138

Human-Centered Artificial Intelligence

125

Fødevarer og Ernæring – samarbejde med KU

139

Industrial Engineering and Management

139

Materials and Manufacturing Engineering

130

Kandidatuddannelsen

139

Mathematical Modelling and Computation

132

Applied Chemistry

140

Mechanical Engineering

132

Architectural Engineering

140

Ocean Engineering

132

Autonomous Systems

140

Pharmaceutical Design and Engineering

133

Bioinformatics and Systems Biology

141

Sustainable Energy Systems

133 Biomaterial Engineering for Medicine

141

Sustainable Energy Technologies

133

Biomedical Engineering

141 Sustainable Fisheries and Aquaculture

134

Biotechnology

142

Technology Entrepreneurship

134

Business Analytics

142

Wind Energy

134

Chemical and Biochemical Engineering

143 Business Administration and Bioentrepreneurship

135

Civil Engineering

135

Communication Technologies and System Design

135

Computer Science and Engineering

143

Sundhed og Informatik – samarbejde med KU

136

Design and Innovation

144

Internationale kandidatretninger

136

Earth and Space Physics and Engineering

– samarbejde med CBS og KU 143 Quantum Information Science – samarbejde med KU

136

Electrical Engineering

147

Praktisk information

137

Engineering Acoustics

148

Adgangskrav

137

Engineering Light

150

Sådan bliver du optaget på DTU

137

Engineering Physics

153

DTU Adgangskursus

138

Environmental Engineering 5


STUDIEKATALOG 2024

Studieliv på DTU

En verden af muligheder

Det gode studieliv

Hands-onundervisning

DTU er Danmarks største ingeniøruddannelsessted. Det betyder, at vi har et stort udvalg af uddannelsesretninger og kurser, som du kan vælge imellem. Uanset hvad du vælger, giver en ingeniøruddannelse fra DTU dig en stærk grundforståelse inden for naturvidenskab, teknologi og ingeniørfaget. Derfor får du en uddannelse, der gør dig eftertragtet på arbejdsmarkedet.

Den seneste studiemiljøundersøgelse fra 2021 viste en stor generel tilfredshed med studiemiljøet på DTU. Ifølge undersøgelsen var der især stor tilfredshed med undervisernes tilgængelighed, de medstuderendes engagement, udbyttet og kvaliteten af undervisningen, den uddannelsesrelaterede hjælp og vejledning samt generel komfort, æstetik og sikkerhed på campus. 91 % af de studerende vurderede, at kvaliteten af deres uddannelse var høj, og oplevede et stærkt fagligt miljø på DTU.

Som studerende på DTU får du adgang til et utal af undervisnings- og forsknings­ faciliteter, lige fra laboratorier, værksteder og forsøgshaller til vindtunneller, lyddøde rum og et havundersøgelsesskib. På DTU går vi ind for hands-on. Det vil sige, at du selv kommer til at bruge faciliteterne til at teste og skabe løsninger, der virker i virkeligheden.

6


Innovation og entreprenørskab

For alle, der kan og vil

Har du en iværksætter i maven? Eller er du bare fuld af gode idéer? Så er DTU det rette sted for dig! I DTU’s innovationshub, DTU Skylab, kan du få hjælp til at føre dine forretningsidéer ud i livet, arbejde med innovationsprojekter leveret af erhvervslivet eller få sparring på udvikling af prototyper i forbindelse med kurser. Du kan også følge kurser om innovation og entreprenørskab.

DTU er et globalt anerkendt teknisk eliteuniversitet med et højt fagligt niveau. Det betyder ikke, at du skal være ekspert i det hele på forhånd. Tværtimod samarbejder du meget med dine medstuderende, når I fra start opbygger jeres faglige fundament. Gruppearbejde og en stærk ingeniørfaglig grundforståelse er nemlig to af de ting, der gør DTU til et eliteuniversitet.

7


STUDIEKATALOG 2024

Studieliv på DTU

Globalt udsyn

Klatring, klaver eller keramik

En hjælpende hånd

Når du læser på DTU, bliver du en del af et internationalt studiemiljø. Du får udenlandske studiekammerater, og flere undervisere har en international baggrund. Det klæder dig godt på til at blive en del af det globale arbejdsmarked efter dit studie. Du har også gode muligheder for selv at rejse ud og uddanne dig i udlandet. DTU har udvekslingsaftaler med nogle af de bedste universiteter i verden, og vores internationale studievejledning hjælper dig med at planlægge dit ophold.

Næsten uanset hvad du interesserer dig for, er der en klub eller forening for dig på DTU. Du kan f.eks. melde dig ind i musik-, keramik- eller pokerklubben. Vil du have mere sved på panden, kan du benytte dig af DTU’s mange indendørs og udendørs idrætsfaciliteter. Du kan f.eks. danse, klatre eller vægttræne – eller spille fodbold, badminton eller beachvolley.

På DTU lægger vi vægt på, at vores studerende har det godt. I din første tid på studiet bliver du taget godt imod af nuværende studerende, som har til opgave at give dig en god studiestart. Vi har også en studie- og karrierevejledning, som du kan benytte, både før du starter, og mens du læser på DTU. Og så har vi en åben-dørkultur, som betyder, at du let kan komme i kontakt med dine undervisere, når du har faglige spørgsmål.

8


Livet på DTU Hvis du vil, kan du leve det meste af dit liv på DTU’s campusser. Mange studerende bor på kollegie på eller tæt ved DTU. I bog­handlen kan du købe studiebøger, og på biblioteket er der plads til både fordybelse og idéudvikling i bl.a. i grupperum og ved computerarbejdspladser. Har du brug for en pause, kan du få alt fra varm mad til kaffe i kantinen, og trænger du til en fredagsøl, kan du besøge vores caféer og barer.

Vil du vide mere? Se vores 360-graders-videoer, hvor en studerende viser dig rundt på vores campusser i Lyngby og Ballerup, på dtu.dk/studieliv

9


STUDIEKATALOG 2024

Hvad kan jeg blive på DTU? På DTU kan du blive diplomingeniør, civilingeniør og ph.d. Her i studiekataloget kan du læse om de forskellige uddannelsesretninger og studielivet på DTU. Vi håber, det kan inspirere dig og hjælpe dig til at træffe det endelige valg – og ikke mindst til at finde ud af, om drømmestudiet er en anvendelses­ orienteret og erhvervsrettet diplomingeniøruddannelse eller en bachelor­uddannelse med et stærkt teknisk og naturvidenskabeligt fundament, der giver dig mulig­heden for at læse videre til civilingeniør.

De forskellige uddannelsesveje Diplomingeniør (3½ år) Diplomingeniøruddannelsen på DTU er en af verdens bedste. Du læser på et universitet, hvor du har adgang til engagerede under­ visere og unikke faciliteter. Dit studie er baseret på det såkaldte CDIO-koncept, som afspejler virkelighedens verden og erhvervs­ livets behov. Det er derfor, du kan gå lige ud i job, når du er færdig med din uddannelse. > Side 24

Civilingeniør (3 + 2 år) Uddannelsen til civilingeniør (cand.polyt.) er en forskningsbaseret teknisk og natur­ videnskabelig uddannelse med en stor fag­ lighed, fleksibilitet og valgfrihed. For at blive civilingeniør skal du først gennemføre en tre­årig bacheloruddannelse og derefter en to­årig kandidatuddannelse. Undervejs får du mulighed for at fordybe dig i et område, som du er særligt interesseret i. Undervisningen er sammensat som en kombination af forelæsninger, gruppearbejde, projekter og øvelser.

Ph.d. (3 år) Når du er uddannet civilingeniør, kan du fortsætte på ph.d.-studiet, som på DTU er en forskeruddannelse i international topklasse. Som ph.d.-studerende bliver du en del af en forskergruppe. Samtidig skal du gennemføre et selvstændigt viden­ skabeligt projekt, der munder ud i en skriftlig afhandling og et offentligt forsvar af dit ph.d.-projekt. > dtu.dk/phd

> Bacheloruddannelsen, side 75 > Kandidatuddannelsen, side 130

Ph.d. Bachelor Professionsbachelor

10

Kandidat

Civilingeniør Diplomingeniør

Forsker


Uddannelsesretninger Diplomingeniør – 3½ år Arktisk Byggeri og Infrastruktur (4 år) Byggeri og Infrastruktur Bygningsdesign Elektrisk Energiteknologi Elektroteknologi Fiskeriteknologi (4 år) Fødevaresikkerhed og -kvalitet

Global Business og Teknologi (4½ år) IT-elektronik IT og Økonomi Kemi- og Bioteknik Kemiteknik og International Business Maritim Teknik

Bachelor – 3 år Bioteknologi Byggeteknologi Bygningsdesign Bæredygtigt Energidesign Computer Engineering Cyberteknologi Data Science og Management Design og Innovation Elektroteknologi

Fysik og Ingeniørvidenskab General Engineering Geofysik og Rumteknologi Kemi og Teknologi Kunstig Intelligens og Data Matematik og Teknologi Medicin og Teknologi Miljøteknologi Produktion og Konstruktion

Kandidat – 2 år (undervisning på engelsk) Applied Chemistry Architectural Engineering Autonomous Systems Bioinformatics and Systems Biology Biomaterial Engineering for Medicine Biomedical Engineering Biotechnology Business Analytics Chemical and Biochemical Engineering Civil Engineering Communication Technologies and System Design Computer Science and Engineering Design and Innovation Earth and Space Physics and Engineering Electrical Engineering

Engineering Acoustics Engineering Light Engineering Physics Environmental Engineering Food Technology Human-Centered Artificial Intelligence Industrial Engineering and Management Materials and Manufacturing Engineering Mathematical Modelling and Computation Mechanical Engineering Ocean Engineering Pharmaceutical Design and Engineering Sustainable Energy Systems Sustainable Energy Technologies Sustainable Fisheries and Aquaculture Technology Entrepreneurship

Maskinteknik Maskinteknik – digital uddannelse Mobilitet, Transport og Logistik Proces og Innovation Produktion Softwareteknologi Sundhedsteknologi

Softwareteknologi Teknisk Biomedicin Teknologi – digital uddannelse

Udbydes med optag på Københavns Universitet: Fødevarer og Ernæring

Wind Energy Udbydes med optag på CBS: Business Administration and Bioentrepreneurship Udbydes med optag på Københavns Universitet: Quantum Information Science Sundhed og Informatik DTU udbyder endvidere en række internationale kandidatretninger. > Side 144

11


STUDIEKATALOG 2024

DTU i hele Danmark DTU er et universitet, der findes flere steder. De fleste af vores uddannelser hører til på vores campusser i Lyngby og Ballerup, men vi har også undervisnings- og forskningsaktiviteter i Hirtshals, Kalundborg, Risø og Sisimiut, og fremover skal vi mere ud i landet. Det skal vi, fordi vi tror på, at alle skal have muligheden for at få en ingeniør­uddannelse af høj kvalitet og tæt på virkelighedens udfordringer – uanset hvor i Danmark, de bor. Derfor tilbyder vi også digitale uddannelser. Jylland

Campusser Forskningsfaciliteter Testfaciliteter Residential colleges og andre lokationer

Kalundborg

Digitale uddannelser Campusser Vil du være ingeniør, men uden at studere i Storkøbenhavn? Så er DTU’s digitale uddanForskningsfaciliteter nelser måske noget for dig. Testfaciliteter DTU tilbyder nemlig digitale uddannelser for dig, der vil flytte dig fagligt uden at flytte Residential dig fysisk. Vi udbyder to uddannelser digitalt: colleges og andre Maskinteknik (side 58) og Teknologi (side lokationer 123), og snart tilføjer vi endnu flere.

Med en digital uddannelse fra DTU bliver du ingeniør på samme niveau som de studerende, der har deres studieliv på campus. Du får en fleksibel hverdag med varieret underCampusser visning hjemmefra og korte perioder på campus, og lige så snart du er færdig­uddannet, Forskningsfaciliteter er du eftertragtet på arbejdsmarkedet. Testfaciliteter Residential colleges og andre lokationer

12

Sjælland

Fyn

Bornholm Femern (Rødby)

Jylland

Kalundborg

Fyn

Sjælland

Bornholm Femern (Rødby)


Grønland Sisimiut

Danmark

Lyngby Campus

Hirtshals Campus

På Lyngby Campus får du undervisningsrammer og forskningsmuligheder i verdensklasse. Her rummer lokalerne adskillige nye faciliteter – fra topmoderne laboratorier, supercomputere, store forsøgshaller og testcentre for vindmøller til oceangående fartøjer og lyddøde rum. Lyngby Campus huser studerende fra alle DTU’s bachelor- og kandidatretninger samt fra flere af DTU’s diplomingeniørretninger.

På Hirtshals Campus er du helt tæt på havet og helt tæt på det danske fiskerierhverv. DTU i Hirtshals er førende inden for forskning i fangstteknologi og akvakultur, og som studerende har du en ideel mulighed for at holde dig opdateret på den nyeste forskning og samtidig udføre spændende feltarbejde. Hirtshals Campus huser studerende fra diplomingeniørretningen i Fiskeriteknologi samt fra kandidatretningen i Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur.

Ballerup Campus På Ballerup Campus finder du moderne undervisningslokaler, auditorier, laboratorier og forsøgshaller, der giver dig mulighed for selv – eller i samarbejde med andre – at arbejde med både maskiner, forsøgsopstillinger og apparatur. Her er alt fra robot- og højspændingslaboratorier til en værkstedshal og et prototypeværksted, hvor du døgnet rundt har adgang til bl.a. 3D-printere og laserskærere. Ballerup Campus huser studerende fra flere af DTU’s diplomingeniørretninger.

Sisimiut Campus På Sisimiut Campus i Grønland er der fokus på arktisk ingeniørvidenskab, og her kan vores ingeniører og studerende drage fordel af de omkringliggende omgivelser og den viden og erfaring, som arbejde i Arktis kan bringe. Sisimiut Campus huser studerende fra diplomingeniørretningerne Arktisk Byggeri og Infrastruktur samt Fiskeriteknologi.

Risø Campus Risø Campus er stedet for meget af DTU’s banebrydende forskning i vindenergiteknologier og energisystemer. En række af DTU’s tre-ugers kurser og enkelte 13-ugers kurser foregår helt eller delvist på Risø, ligesom du også kan skrive din bacheloropgave eller dit speciale med en vejleder tilknyttet Risø.

Kalundborg DTU udbyder en ny erhvervskandidatuddannelse i Biomanufacturing. Uddannelsen er en studielinje på kandidatuddannelsen i Chemical and Biochemical Engineering men udbydes fra Kalundborg, hvor du som studerende er tæt på industrien. Uddannelsen er et deltidsstudie, hvor de 120 ECTS-point strækkes over fire år og det er en forudsætning, at du arbejder mindst 25 timer ugentligt i en virksomhed, der er relevant for dine studier. Udover erhvervskandidatuddannelsen har du som kandidatstuderende mulighed for at ansøge om et fellowship i Helix Lab i Kalundborg, hvor du arbejder på din kandidatafhandling sammen med en virksomhed.

Residential colleges DTU-studerende bliver uddannet til at løse fremtidens samfundsudfordringer i tæt samarbejde med erhvervslivet og i tilknytning til store infrastrukturprojekter. Visionen er at være til stede i hele Danmark og at etablere tætte partnerskaber med private og offentlige virksomheder. DTU har derfor etableret såkaldte Residential Colleges flere steder rundt omkring i Danmark – og i fremtiden skal vi have endnu flere. De første ligger i Rønne, Rødbyhavn og Skive og er oprettet i tæt fællesskab med lokale aktører.

13


STUDIEKATALOG 2024

Bæredygtig teknologi for mennesker Med klimaforandringerne står verden over for en omfattende og kompliceret udfordring. På DTU tror vi på, at den udfordring kræver innovative og indsigtsfulde løsninger. Hos os er bæredygtighed en central del af alle vores uddannelser, og som DTU-studerende arbejder du med bæredygtighed fra et økonomisk, socialt og miljømæssigt perspektiv. Men den grønne omstilling er ikke et soloprojekt. Derfor spiller gruppearbejde og tværfaglige projekter en vigtig rolle på DTU. Når du er færdiguddannet, kan du skabe en karriere inden for bæredygtighed og arbejde med teknologier, der gør en forskel for mennesker, for samfundet og for planeten.

14


Byg, bryg, og bliv nr. 1 Som DTU-studerende kan du deltage i et af de tværfaglige studenterprojekter, DTU Blue Dot Projects, og omsætte din teoretiske viden til praksis. Du kan bl.a. arbejde med en økobil, der kører over 500 km på literen, et bæredygtigt bryghus, en årlig konkurrence med robotter eller syntetisk biologi som løsning på udfordringer inden for energi, miljø, fødevarer og medicin.

Tænk stort, nyt og grønt På DTU sætter vi hvert år fokus på bæredygtighed, miljø og klimateknologi på alle DTU's uddannelsesretninger med initiativet Grøn Dyst. Årets højdepunkt er studenterkonferencen, hvor både studerende, undervisere, erhvervsfolk og politikere deltager. Her har du som studerende en enestående chance for at præsentere et grønt projekt, som du har udviklet i undervisningen, og dyste om at vinde store præmier.

Roskilde Festival – powered by DTU students En gang om året er Roskilde Festival Danmarks fjerdestørste by. Med 85.000 gæster og 30.000 frivillige er festivalen det perfekte sted at teste tekniske løsninger på overbefolkningens udfordringer. Ved at deltage med et projekt får du ikke bare adgang og ECTS-point – du får også muligheden for at se dine idéer blive virkelige – og spiller din løsning for alvor, kan den blive en fast del af festivalen.

Uddannelser, der forandrer verden På DTU tror vi på, at handling skaber forandring. Derfor har vi skabt DTU Charter, der skal sikre, at bæredygtighed er – og bliver ved med at være – en urokkelig del af alle vores uddannelser og kurser. Charteret er vores løfte til både nutidens og fremtidens studerende – det sikrer, at du opnår en dyb forståelse for bæredygtighed og udviklingen af bæredygtige løsninger i løbet af din tid på DTU. Derudover lover vi, at din uddannelse giver dig den viden, der skal til, for at du kan arbejde forsvarligt med teknologi og stræbe efter at skabe positiv forandring i verden.

15


Fra tang til handling Tang bliver mere og mere udbredt – både som fødevare og som foder. I dag er potentialet begrænset af, at det er vanskeligt at dyrke og høste tangen på en måde, så det samtidig er en god forretning. Den udfordring har tre DTU-studerende fra Proces og Innovation taget op, og derfor er de i gang med at udvikle en ”tangens mejetærsker”. Teknologi for mennesker.STUDIEKATALOG 2024

Få inspiration til dit studievalg Se vores uddannelsesfilm Vil du være klogere på, hvordan det er at studere på DTU? Så er filmene om DTU’s uddannelsesretninger et rigtig godt sted at starte. På DTU’s YouTube-kanal kan du se film om alle DTU’s diplomingeniør-, bachelor- og kandidatretninger. I filmene møder du studerende fra forskellige retninger og ser deres studieliv. Du hører dem fortælle om, hvad de synes om studiet, og hvad de arbejder med – og du er med, når de arbejder med forsøg i laboratoriet eller i kæmpe forsøgshaller, og når de tegner og beregner foran computeren. Du møder også færdiguddannede ingeniører, der fortæller om, hvad de arbejder med i dag. Se alle filmene på > youtube.com/dtubroadcast

SCAN FOR AT SE FILMENE PÅ YOUTUBE

18


Prøv vores studievælger

Følg os

På DTU kan du vælge mellem ca. 40 forskellige uddannelses­ retninger inden for næsten alle områder. Fra sundhed til celle­fabrikker, fra rumfart til nanomaterialer – og meget mere. Hvis du er i tvivl om, hvad der passer bedst til dig, kan du prøve DTU’s studievælger.

Få et indblik i livet på DTU – følg os på vores sociale medier.

FØLG OS

Studievælgeren er en digital studievejleder. Ud fra en række spørgsmål giver studievælgeren dig et overblik over mulig­hederne på DTU og foreslår de uddannelsesretninger, der passer til dig. Vi håber, det giver dig inspiration til dit studievalg! Prøv studievælgeren på > studievalg.dtu.dk FIND STUDIEVÆLGEREN

19


STUDIEKATALOG 2024

20


Få inspiration til dit studievalg Vil du lære mere om dine muligheder? Vil du have svar på konkrete spørgsmål? Eller vil du opleve, hvordan undervisningen foregår? Du har flere muligheder for at møde DTU, før du søger ind. Kom til Åbent Hus Hvert år i februar/marts holder vi Åbent Hus på DTU. Her møder du studerende og undervisere og får mulighed for at blive klogere på de enkelte uddannelsesretninger. Hold dig opdateret her: > aabenthus.dtu.dk Kom i studiepraktik Hvert år i uge 43 tilbyder DTU studiepraktik, hvor du kan blive klogere på uddannelsesretningerne på DTU, hvis du overvejer en fremtid som ingeniør. Du møder undervisere og studerende, oplever undervisning og besøger auditorier, laboratorier, kantine osv. Du bliver også klogere på, hvad de studerende laver, når det er tid til andet end at studere. > studiepraktik.dk Bliv DTU-studerende for en dag Besøg DTU på egen hånd, og bliv studerende for en dag. Du vælger selv, hvilken uddannelsesretning du vil besøge, og følges med en studerende fra den valgte retning til undervisning, opgaveregning, laboratorieøvelser og frokost i kantinen. > dtu.dk/studerendeforendag Lav SRP- og SOP-øvelser på DTU DTU tilbyder en række øvelser, som du kan bruge i dit SRP- eller SOPprojekt. På DTU har du mulighed for at gennemføre øvelser, som du ikke kan udføre på gymnasiet eller derhjemme, og du får adgang til eksperter inden for området. Øvelserne afspejler forskningsområderne på DTU og er derfor mest oplagt til matematik og de naturvidenskabelige fag. > dtu.dk/SRP Mød DTU Er du interesseret i at opleve endnu mere af DTU, laver vi løbende en række forskellige events, camps, foredrag, øvelser og meget andet. Hold dig opdateret her: > dtu.dk/besoeg-dtu

I Studievejledningen kan du få svar på alle dine spørgsmål om DTU’s uddannelsesretninger og studielivet på DTU. Studievejledning DTU Lyngby Campus Anker Engelunds Vej 101 2800 Kgs. Lyngby 45 25 11 99 studvejl@adm.dtu.dk Find åbningstider på > dtu.dk/studievejledning Studievejledning DTU Ballerup Campus Lokale D 1.01 Lautrupvang 15 2750 Ballerup 45 25 11 99 studvejl@adm.dtu.dk Find åbningstider på > dtu.dk/studievejledning Har du spørgsmål om SU, kan du kontakte SU-kontoret. SU-kontoret 45 25 72 46 su@adm.dtu.dk > su.dk Bolig Som studerende på DTU har du gode muligheder for at bo tæt på dit studie. Få overblik over mulighederne på > dtu.dk/studieliv

21


STUDIEKATALOG 2024

22


Diplomingeniøruddannelsen 24

Introduktion til diplomingeniøruddannelsen

29

Arktisk Byggeri og Infrastruktur

30

Byggeri og Infrastruktur

33

Bygningsdesign

35

Elektrisk Energiteknologi

36

Elektroteknologi

39

Fiskeriteknologi

43

Fødevaresikkerhed og -kvalitet

44

Global Business og Teknologi

47

IT-elektronik

48

IT og Økonomi

50

Kemi- og Bioteknik

53

Kemiteknik og International Business

55

Maritim Teknik

57

Maskinteknik

58

Maskinteknik – digital uddannelse

60

Mobilitet, Transport og Logistik

63

Proces og Innovation

67

Produktion

68

Softwareteknologi

70

Sundhedsteknologi

23


STUDIEKATALOG 2024

Introduktion til diplomingeniøruddannelsen Diplomingeniøruddannelsen tager 3½ år og indeholder et halvt års praktik i en dansk eller udenlandsk virksomhed. Undtagelserne er Arktisk Byggeri og Infrastruktur samt Fiskeriteknologi, der begge varer 4 år, og Global Business og Teknologi, der varer 4½ år. Undervisningen foregår som hovedregel på dansk.

En erhvervsrettet uddannelse Diplomingeniøruddannelsen på DTU er en erhvervsrettet, praktiskorienteret og tvær­faglig uddannelse. På de fleste diplom­ ingeniør­retninger er de første tre-fire semestre skema­lagt på forhånd, og det er her, du lærer at arbejde med alle faser af, hvordan du løser et problem – lige fra at få idéen til et produkt, en proces eller et system, og til løsningen er klar til brug. Derefter kan du gå i dybden med det eller de fagområder, som særligt interesserer dig. Du kan vælge dine tilvalgskurser blandt en på forhånd godkendt liste af fagligt relevante kurser på DTU og få lige netop den faglige vinkel, som du ønsker. Du kommer også

C

ud i et halvt års praktik i en virksomhed inden for dit fagområde, hvor du arbejder med et konkret projekt. CDIO For bl.a. at kunne opfylde erhvervslivets kompetencebehov er DTU's diplomingeniør­ uddannelse tilrettelagt efter det internationale koncept for ingeniøruddannelser: CDIO. CDIO tager udgangspunkt i den professionelle ingeniørs virkelighed, og bogstaverne C-D-I-O står for de faser, som ingeniørens problemløsning typisk går igennem: Conceive – Design – Implement – Operate. Det giver et studieforløb, som afspejler den virkelige verden,

hvor ægte udfordringer hele tiden ind­drages i undervisningen, og hvor de enkelte kurser kædes sammen af flerfaglige projekter, så teori og praksis hænger godt sammen. Design-build På 1. og 4. semester skal du lave et designbuild-projekt. Det er et praksisorienteret gruppeprojekt, hvor I arbejder med forskellige faser i CDIO. Formålet er, at du udvikler evnen til at anvende din teknisk-teoretiske viden i praksis, når du skal udvikle en proces, et produkt eller et system. Det kan eksempelvis være en kemisk proces, noget software, en strømforsyning eller en bygningskonstruktion.

D

I

O

Conceive = erkendelse

Design = design

Implement = implementering

Operate = drift

Det er den første fase, hvor nye idéer opstår, og overordnede perspektiver og problemer afdækkes.

Herefter følger designfasen, hvor man udtænker en løsning på problemet.

Det er her, produktet bygges, eller processen/systemet bliver skabt, så løsningen realiseres.

Det er slutfasen, hvor problemets løsning bliver anvendt i praksis.

3. semester

4. semester

Uddannelsens opbygning 1. semester

2. semester

Indeholder design-build-projekt

Indeholder design-build-projekt Primært obligatoriske kurser opbygget efter CDIO-konceptet

24


DIPLOMINGENIØRUDDANNELSEN

5. semester

6. semester

7. semester

Diplomingeniør

Ingeniørpraktik Ingeniørpraktik (5. eller 6. semester). Tilvalgskurser, Innovation Pilot og obligatoriske kurser. Diplomingeniørprojekt

25


STUDIEKATALOG 2024

Et afvekslende studie En stor del af undervisningen er holdundervisning, og både den og de praktiske øvelser foregår i et studiemiljø, hvor alle kender hinanden. I løbet af en typisk dag på studiet har du om formiddagen teori­undervisning med dit hold eller er til forelæsning. Senere på dagen går I måske sammen i mindre grupper og har opgave­regning, projektarbejde eller øvelser i laboratoriet eller i databaren. Undervejs er du hele tiden i tæt kontakt med dine undervisere. Ingeniørpraktik I den sidste del af studiet skal du i praktik i et halvt år i en dansk eller udenlandsk virk­somhed. Gennem praktikken får du værdifuld indsigt i, hvad din rolle bliver, når du som færdiguddannet ingeniør kommer ud på arbejdsmarkedet. Efter praktikforløbet slutter du af med specialiseringskurser og et diplomingeniør­ projekt, som ofte har afsæt i din ingeniørpraktik. Innovation Pilot I slutningen af studiet skal du arbejde sammen med studerende fra andre diplomingeniør­retninger om at løse en konkret ingeniør­udfordring for en virksomhed. Du får viden om og skal selv arbejde med innovative løsninger på virksomhedens udfordring. Læs i udlandet Som en del af din uddannelse på DTU skal du have et semester i udlandet. DTU har udvekslingsaftaler med en lang række uddannelsesinstitutioner i hele verden og du kan nemt gøre udlandsopholdet til en del af dit studieforløb, som både supplerer din faglighed og giver dig værdifulde erfaringer og netværk. Er et udlandsophold ikke det rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU eller et andet dansk universitet.

26

Direkte i job Som færdiguddannet diplomingeniør kan du gå direkte ud og arbejde som ingeniør. Hvis du i stedet får lyst til at fortsætte dine studier, er det muligt at læse videre på en kandidatuddannelse og blive civilingeniør (cand.polyt.). Det kræver dog, at du opfylder de faglige forudsætninger, der er nødvendige for at blive optaget på den kandidatretning, du gerne vil læse. Nogle af disse kurser kan være nødvendige at tage gennem supplering, efter du har afsluttet din diplomingeniøruddannelse. Du kan læse mere om de specifikke adgangskrav til kandidatuddannelsen på > dtu.dk/optag Vinteroptag på Maskinteknik – digital uddannelse DTU har vinteroptag på en enkelt uddannelses­ retning: Maskinteknik – digital uddannelse. Alle andre uddannelsesretninger har sommeroptag. Optagelse og ansøgningsfrist > Læs mere om optagelse og ansøgningsfrister på side 150.


DIPLOMINGENIØRUDDANNELSEN

Uddannelsessted Uddannelsen til diplomingeniør foregår på både Lyngby Campus, Ballerup Campus, Hirtshals Campus og Sisimiut Campus i Grønland. Hvor du har undervisning – og om det foregår på et eller flere af DTU’s campusser og uddannelsessteder – afhænger af den uddannelsesretning, du vælger. For alle retninger gælder det, at du har mulighed for at tage kurser på både Ballerup Campus og Lyngby Campus. Det betyder også, at du kan bruge faciliteterne og deltage i aktiviteterne begge steder. Du kan læse mere om DTU's campusser på > dtu.dk/studieliv

27


STUDIEKATALOG 2024

28


DIPLOMINGENIØR – 4 ÅR

Arktisk Byggeri og Infrastruktur Arktisk Byggeri og Infrastruktur er en diplomingeniørretning for dig, der vil arbejde som ingeniør under ekstreme klimatiske forhold. Grønland og det arktiske område er i rivende udvikling. Der skal bygges boliger og veje, der skal skaffes vand og energi, der skal fjernes spildevand og affald, og der skal sikres et økonomisk grundlag for samfundet ved at udnytte naturens enorme ressourcer. Hvad lærer du? På Arktisk Byggeri og Infrastruktur lærer du at håndtere de særlige klima-, natur- og kulturforhold, som det er nødvendigt at være fortrolig med for at kunne arbejde i de arktiske områder. Derudover giver uddannelsen dig generelle ingeniørkompetencer inden for byggeri, anlæg, energi, indeklima, miljøteknik og planlægning, så du kan arbejde med områder som f.eks. byggeri tilpasset arktiske forhold, infrastrukturudbygning i egne med isolerede samfund, miljøsikring i en sårbar natur, anlæg til vandkraft og råstofudvinding. Du lærer at foretage undersøgelser i et arktisk miljø, analysere de særlige problemstillinger og finde frem til en forsvarlig teknologisk og bæredygtig løsning. Studiets opbygning De første tre semestre studerer du på DTU's campus i Grønlands næststørste by, Sisimiut, 50 km nord for polarcirklen. Her bliver du undervist af lokale eksperter og forskere

fra DTU med inddragelse af lokale arktiske eksempler, feltarbejde og tværfaglige projektorienterede kurser. På 4. og 5. semester studerer du primært på DTU’s campus i Ballerup, hvor du følger kurser sammen med studerende fra uddannelsesretningen Byggeri og Infrastruktur. På 6. semester er du i praktik i f.eks. en rådgivende ingeniør­ virksomhed, et bygge- eller entreprenør­firma, et råstofselskab eller en offentlig forvaltning i Grønland eller en anden arktisk lokalitet. På 7. semester har du tilvalgskurser på DTU eller et universitet i udlandet. Du skal også have et kursus i innovation, som kører på tværs af alle diplomingeniørretninger på DTU. Uddannelsen afsluttes på 8. semester med et diplomingeniørprojekt med relevans for det arktiske område og den specialisering, du har valgt. Hvad kan du blive? Som færdiguddannet har du gode jobmuligheder i Grønland og andre arktiske egne som f.eks. Nordnorge, Island, Canada og Alaska. Der er også mulighed for at arbejde for firmaer i Danmark eller internationalt, som udfører arbejde i og for arktiske egne. Du kan f.eks. få job som rådgivende ingeniør, i entreprenør- og byggefirmaer eller i ministerier. Du kan også arbejde som bygningsingeniør i Danmark.

Semesterstart ca. 24. august 2024* *Bemærk: Den præcise dato for semesterstart fastlægges i løbet af foråret 2024. Læs mere på > dtu.dk/arktisk Uddannelsessted Sisimiut Campus og Ballerup Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Byggeri Energi og indeklima Anlæg Miljø Planlægning og infrastruktur Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Uddannelsen tager fire år. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Arktisk Byggeri og Infrastruktur, på > dtu.dk/arktisk

1. SEM.

Forundersøgelser 12,5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Bolig & bygning 2 15 ECTS-point

Ingeniør i Grønland 5 ECTS-point

Mat. i fysikken 2,5 ECTSpoint

Bolig & bygning 1 10 ECTS-point

Matematik i fysikken 7,5 ECTS-point

Forsyning & miljøteknik 7,5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 29


STUDIEKATALOG 2024

Byggeri og Infrastruktur Som ingeniør i Byggeri og Infrastruktur er du med til at bestemme, hvordan Danmark skal se ud i fremtiden – ja, hvordan hele verden skal se ud, for du får hele verden som mulig arbejdsplads. Hvad lærer du? På uddannelsen kan du lære, hvordan man bygger høje huse, skæve huse, runde huse, grønne huse og måske huse under jorden. Du lærer, hvordan man planlægger, projekterer, tegner og beregner f.eks. bygge- og anlægsprojekter. Den viden kan du bruge til at anlægge havne og kunstige øer med vindmøller eller til at anlægge motorveje med udfletninger og højhastighedsjernbaner med broer og tunneller. Du kan komme til at designe intelligente lyskryds eller klimatilpasning med kanaler, rør og bassiner. På Byggeri og Infrastruktur lærer du at identificere, analysere og løse komplicerede byggetekniske problemstillinger på en bæredygtig måde, for både mennesker, økonomi, ressourcer og miljøet. Studiets opbygning Uddannelsen i Byggeri og Infrastruktur dækker et bredt fagområde. For at lære området at kende vil du på 1. og 2. semester have et gennemgående tema inden for enten byggeri eller infrastruktur.

Undervejs arbejder du på projekter og får undervisning, som giver dig de kompetencer, der er nødvendige for at gennemføre projek­ tet. Du lærer derfor fra første dag at arbejde sammen med andre i grupper om at løse virkelige ingeniør­opgaver. På 3. og 4. semester kan du vælge mellem to forskellige fagpakker, som giver dig mulighed for at gå i dybden med de fagområder, du har beskæftiget dig med på første år. Fagpakkerne er 'Bygning' og 'Infrastruktur'. På 5. semester skal du i praktik i en virksomhed, og på 6. og 7. semester spe­cialiserer du dig yderligere gennem tilvalgs­kurser. Uddannelsen afsluttes med dit diplomingeniørprojekt, som ofte udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Dit arbejdsområde kan spænde over alt fra idégenerering over byggeledelse, drift og renovering til nedrivning. Du kan f.eks. arbejde med bygningskonstruktioner, energiløsninger og indeklima, trafikløsninger, vejbygning og havne eller vandforsyning, forurenings­ oprydning og klimatilpasning. Du kan også få arbejde hos rådgivende ingeniører, der tegner og beregner, hos entreprenører, der bygger, eller hos kommuner, der fører tilsyn.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Bygningsinstallationer og energi Bygningskonstruktioner Anlægskonstruktioner Byer og trafik Miljø og forsyning Bygge- og anlægsledelse Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Byggeri og Infrastruktur, på > dtu.dk/byggeri

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Husbygning 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Materialelære 5 ECTS-point

GIS for diplomingeniører 5 ECTS-point

Husbygningsprojekt 5 ECTS-point

Vand og jords egenskaber 5 ECTS-point

Byers vand og veje 10 ECTS-point

Grundlæggende indeklima-, installationsog energidesign 5 ECTS-point

Grundlæggende statik 5 ECTS-point

Vand- og vejprojekt 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 30


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

31


STUDIEKATALOG 2024

32


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

Bygningsdesign På Bygningsdesign får du ingeniørteknisk viden, samtidig med at du lærer om den arkitektoniske helhed, et projekt indgår i. Som ingeniør i Bygningsdesign kan du derfor bidrage til, at ingeniører og arkitekter får bedre forståelse for hinandens arbejde – noget, der sparer både tid og penge og skåner miljøet. Hvad lærer du? På Bygningsdesign lærer du at designe tek­ niske løsninger til udformning af bygninger og byer. Hvis du og arkitekten skal tale samme sprog, er det vigtigt, at din ingeniør­faglige viden bliver kombineret med den kreative metode og gode kommunikationsevner. Derfor lærer du allerede fra første dag, hvordan du idé­udvikler og kommunikerer grafisk med 3D-modeller. For at kunne integrere tekniskvidenskabelig viden i arkitekturprojekter skal du også have stærke kompetencer inden for de byggetekniske fag som konstruktion, materialelære og indeklima-, installations- og energidesign. Der skal lys og rummelighed til, hvis dine kreative tanker skal have luft under vingerne. Derfor bliver du undervist af arki­tek­ ter og ingeniører i højloftede atelierer, hvor du kommer til at lave alt fra at løse matematik­ opgaver til at konstruere broer, beregne lys­ indfald og bygge arkitekturmodeller.

Studiets opbygning De første to studieår har du primært obliga­toriske kurser inden for bl.a. matematik, mekanik, materialelære, konstruktion og bygningsdesign. 5. semester er dit udlandssemester, og på 6. semester kommer du i praktik – typisk i et rådgivende ingeniørfirma, på en arkitekttegnestue eller i et entreprenørfirma – hvor du får indblik i den vekselvirkning mellem teori og praksis, som er en essentiel del af Bygningsdesign. Uddannelsen afsluttes med dit diplomingeniørprojekt, som ofte udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Diplomingeniører fra Bygningsdesign bliver typisk ansat i rådgivende ingeniørfirmaer, i arkitekt- og entreprenørfirmaer eller inden for bygherrerådgivning, hvor du med din tekniske viden, dit helhedssyn og din designforståelse vil være en værdifuld samarbejdspartner. Du kan f.eks. arbejde med de indledende design af avancerede konstruktioner og lavenergibygninger, eller som BIM-ansvarlig, hvilket betyder, at du styrer de 3D-modeller, som større byggerier bygges efter.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplomingeniør­ projekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der inter­ esserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Bygningsdesign, på > dtu.dk/bygd

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Grundlæggende Byggeteknik og indeklima-, installatiarkitektur ons- og energidesign 5 ECTS-point 5 ECTS-point

Bygningsdesign projekt 1, intro 5 ECTS-point

Introduktion til bygningsinformationsmodellering 5 ECTS-point

Konstruktionselementer og deres virkemåde 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Linær algebra og modellering 5 ECTS-point

Materialelære, materialefysik 5 ECTS-point

Digitale designværktøjer 5 ECTS-point

Indeklimadesign 5 ECTS-point

Bygningsdesign projekt 2, indeklimadesign 5 ECTS-point

Ventilation og indeklima 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 33


STUDIEKATALOG 2024

34


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

Elektrisk Energiteknologi Lige nu er et af de allervigtigste spørgsmål: Hvordan designer og bygger vi de elektriske energisystemer, som er forudsætningen for, at vi kan være sikre på, at der altid er elektrisk energi i kontakterne, og at den elektriske energi leveres fra bæredygtige teknologier som vindmøller og solcelleanlæg? Vælger du diplomingeniøruddannelsen Elektrisk Energiteknologi, kan du sammen med andre eksperter være med til at finde de bæredygtige energiløsninger, der er grundlaget for vores velfærdssamfund – nu og i fremtiden. Hvad lærer du? Skal man træffe rigtige, sikre og bæredygtige beslutninger, har man brug for en omfattende faglig viden og hands-on-erfaring. Vælger du at læse diplomingeniøruddannelsen Elektrisk Energiteknologi, får du begge dele. Med den viden og erfaring kan du senere under uddannelsen f.eks. specialisere dig i at planlægge og konstruere elinstallationer og elektriske anlæg, eller specialisere dig i vedvarende energi og lagringsteknologier.

Studiets opbygning De første tre semestre har du primært obligatoriske kurser inden for matematik, fysik, programmering, reguleringsteknik og en lang række elektrotekniske kurser. Cirka halvvejs på studiet kan du vælge at følge en af de to specialiseringer: 'stærkstrøm' eller 'elektriske energisystemer', eller du kan sammensætte din egen profil inden for det elektrotekniske område. Du finpudser din profil med tilvalgskurser, som du vælger ud fra din interesse. I slutningen af dit studie kommer du i et halvt års ingeniørpraktik i en virksomhed, og du laver afgangsprojekt i samarbejde med din praktikvirksomhed eller en anden virksomhed.

Semesterstart 2. september 2024

Hvad kan du blive? Med en diplomingeniøruddannelse i Elektrisk Energiteknologi er du efterspurgt på arbejdsmarkedet og klar til at arbejde med el og energi i en lang række virksomheder. Du kan f.eks. designe elektriske bygningsinstallationer i en rådgivningsvirksomhed, du kan arbejde med eltransmission og distribution i et netselskab, eller du kan arbejde med grønne teknologier i energiselskaber eller i vindmølleindustrien.

Specialiseringer Stærkstrøm Elektriske energisystemer

Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B

Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Elektrisk Energiteknologi, på > dtu.dk/eet

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Elektroteknik 1 5 ECTS-point

Elektrofysik 1 5 ECTS-point

Elektrisk energiteknik 5 ECTS-point

Digital elektronik + PLC 5 ECTS-point

Mekanik 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Elektroteknik 2 5 ECTS-point

Elektrofysik 2 5 ECTS-point

Indledende programmering for diplom-E 5 ECTS-point

Videregående matematik for elektroteknologi 5 ECTS-point

Anvendt kredsløbsteknik 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 35


STUDIEKATALOG 2024

Elektroteknologi Verden er fyldt med elektroniske styringer og systemer. På diplomingeniøruddannelsen Elektroteknologi bliver du klædt på til at designe elektronik og udvikle den tilhørende software, der gennemsyrer vores liv og kan rykke vores verden. Fra små, men betydningsfulde, hverdagsdetaljer til store samfundsændringer. I det enorme spænd skaber elektroingeniører løsninger, der gør en forskel for mennesker – og for planeten. De udvikler høreapparater. De bygger hjælpsomme robotter. De designer filtre, der kan gøre beskidt vand rent, og de bygger styringer, der optimerer vindmøller og andre grønne teknologier. Hver dag bruger elektroingeniører teknologi til at skabe konkrete svar på alverdens spørgsmål. Læser du Elektroteknologi, kan det blive dig, der beskytter andre mod utilsigtet overvågning, optimerer den grønne energi eller flytter livsvigtig behandling ud til borgerne. Hvad lærer du? Vælger du at læse Elektroteknologi, får du en praksisorienteret uddannelse, hvor du bliver specialist inden for elektronik og software. Undervejs får du en helhedsforståelse af feltet, imens du opbygger din ekspertviden om elektroniske styringer, sensorer og systemer. Du lærer at skabe elektroniske produkter fra bunden, og du får en dyb forståelse for alle de trin, man møder undervejs. Det betyder, at du lærer om alt fra design af brugerinterface og softwareudvikling til, hvordan du kan bygge fysiske produkter. Via forskellige kurser klæder underviserne dig på til at skabe løsninger fra idé til færdigt resultat. Du får en grundlæggende forståelse for matematik, elektronik og programmerbare systemer, og hele vejen igennem arbejder du hands-on med teknologien.

Studiets opbygning Undervisningen på Elektroteknologi er sammensat af forskellige undervisningsformer. Ved siden af forelæsninger og holdundervisning har du masser af gruppearbejde. Her lærer du hurtigt dine medstuderende at kende, imens du bliver klædt på til at arbejde med projektstyring og teamarbejde, ligesom på arbejdsmarkedet. Hver uge afprøver du din viden, når du får hænderne i teknologien. Du arbejder med alt fra lodning til måleapparater i laboratoriet, og du kan altid gå på opdagelse i komponentshoppen, hvor du finder massevis af komponenter, som du kan bruge til at bygge både i undervisningen og i fritiden. På diplomingeniøruddannelsen i elektroteknologi får du nemlig værktøjerne til at skabe konkrete løsninger med hjælp fra elektronikken. Hvad kan du blive? Elektroingeniører arbejder med de elektroniske styringer, sensorer og softwaresystemer, der findes overalt omkring os. Med en bred uddannelse i elektroteknologi er du klar til at træde direkte ind på et arbejdsmarked, der mangler dygtige ingeniører, og hvor du kan bruge dine tekniske færdigheder til at drive forandring. Hvordan din fremtid kommer til at se ud, er i høj grad op til dig og dine faglige interesser. Færdiguddannede ingeniører i elektroteknologi laver nemlig alt fra udvikling til salg og ledelse – og de gør det i mange forskellige brancher. Derfor kan du som færdiguddannet elektroingeniør få arbejde inden for en lang række af områder – fra vind til AI, medicin eller robotter.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus og Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplomingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Elektroteknologi, på > dtu.dk/elektro

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Indledende programmering for diplom-E 5 ECTS-point

Elektroteknik 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Digitalteknik 5 ECTS-point

Elektriske kredsløb 2 5 ECTS-point

Valgfrit kursus 5 ECTS-point

Datateknik og programmering 5 ECTS-point

Projektarbejde i elektroteknik 5 ECTS-point

Videregående matematik for elektroteknologi 5 ECTS-point

Projektarbejde i digitaldesign 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 36


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

37


STUDIEKATALOG 2024

38


DIPLOMINGENIØR – 4 ÅR

Fiskeriteknologi Fiskeriteknologi er en diplomingeniøruddannelse rettet mod arbejdet som fiskeriingeniør. Her er fokus på hele værdikæden – fra livet i havet over fiskeri og fangst til fødevareproduktion og -teknologi samt bæredygtig forvaltning af fisk og skaldyr. Hvad lærer du? På Fiskeriteknologi får du viden om alle elementer i værdikæden inden for fiskeri og fødevareproduktion af fisk og skaldyr. Dvs. hele kæden fra livet i havet og fiskeri/fangst til fødevarer og forvaltning. Ud over en grundlæggende introduktion til havmiljø, marinbiologi og oceanografi samt ingeniørfaglige grundfag (matematik mv.) har uddannelsen tre faglige fokusområder: ‘fangstteknologi’, ‘fiskeriforvaltning’ og ‘forarbejdning af fisk og skaldyr’. Hele vejen igennem har uddannelsen et tværgående fokus på bæredygtighed, innovation og entreprenørskab, så udviklingen af erhvervet også er i fokus. Studiets opbygning De første tre semestre studerer du i Grønland på DTU’s campus i Grønlands næststørste by, Sisimiut, 50 km nord for polarcirklen.

Her bliver du undervist i ingeniørfaglige grundfag og med inddragelse af lokale grønlandske eksempler og erhverv, feltarbejde samt tværfaglige kurser, der fokuserer på hele værdi­kæden inden for fiskeriet. På 4. og 5. semester studerer du på DTU's campus i Hirtshals. På 6. semester er du i praktik i f.eks. en fiskeri­virksomhed eller en forvaltningsmyndighed enten i Danmark, i Grønland, på Færøerne eller i udlandet. På 7. semester har du tilvalgskurser enten på DTU i Danmark eller på et universitet i udlandet. Uddannelsen afslut­tes på 8. semester med et diplomingeniør­projekt, som ligeledes kan finde sted i Danmark, i Grønland, på Færøerne eller i udlandet. Hvad kan du blive? Som færdiguddannet har du gode jobmulig­ heder inden for fiskerierhvervet i både Grønland, Danmark, på Færøerne og udlandet. Du kan f.eks. få job i rådgivende firmaer eller inden for fiskeriforvaltning og -forskning. Uddannelsen tager fire år.

Semesterstart ca. 24. august 2024* *Bemærk: Den præcise dato for semesterstart fastlægges i løbet af foråret 2024. Læs mere på > dtu.dk/fiskeri Uddannelsessted Sisimiut Campus og Hirtshals Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplomingeniør­projekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Fiskeriteknologi, på > dtu.dk/fiskeri

1. SEM.

Intro til søsikkerhed og feltarbejde 2,5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Fiskeriingeniør 2: Sammenligning af udnyttelse og forvaltning af forskellige fiske- og skaldyrsarter 15 ECTS-point

Fiskeriingeniør 1: Beskrivelse af udnyttelse og forvaltning af fisk 20 ECTS-point

Matematik i fysikken (del 2) 7,5 ECTS-point

Matematik i fysikken (del 1) 2,5 ECTS-point

Ingeniør i Grønland 5 ECTS-point

Elementære modeller og statistik i R** 2,5 ECTS-point

Forberedende kemi og fysik 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse ** Kurset fortsætter på 3. semester og er på i alt 5 ECTS-point

39


Højteknologisk måleudstyr til sport

På kun 48 timer designede en tidligere DTU-studerende fra Elektroteknologi et radarinstrument, der kan tracke golfspilleres slag. Det blev startskuddet til den inter­nationale forretningssucces TrackMan. I tæt samarbejde med studerende fra DTU udvikler firmaet måleudstyr, der hjælper atleter med at forbedre deres præstationer. Teknologi for mennesker.STUDIEKATALOG 2024

42


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

Fødevaresikkerhed og -kvalitet Menneskers madvaner ændrer sig konstant. Samtidig bliver vi flere og flere indbyggere på Jorden, imens temperaturerne stiger, og biodiversiteten falder. Det stiller krav til, hvad vi spiser. Derfor har samfundet brug for dygtige fødevareingeniører, der kan risikovurdere og kvalitetssikre vores mad. Der er brug for dig, der vil være ekspert i risikoanalyse og fødevaresikkerhed, og for dig, der vil skabe det næste klimavenlige alternativ til oksekød. Med en uddannelse i Fødevaresikkerhed og -kvalitet kan du være med til at sikre, at vi i fremtiden kan spise os sundere uden at efterlade regningen til klimaet. Hvad lærer du? I løbet af studiet opbygger du en stærk forståelse for fødevareområdet, og din undervisning er altid hands-on, så den afspejler den fødevareindustri, der venter dig efter uddannelsen. Fra start får du en naturvidenskabelig værktøjskasse, når du lærer om kemi, mikrobiologi og toksikologi. Din grundlæggende naturfaglige viden giver dig det bedste udgangspunkt for at foretage kemiske og mikrobiologiske risikoanalyser og vurdere potentielle sundhedsrisici. Du lærer, hvordan man styrer og kontrollerer kvaliteten i alt fra store fødevareproduktioner til farmaceutiske virksomheder, og du bliver ekspert i hele produktionskæden fra råvare til færdigt produkt. Kort fortalt får du en række færdigheder, så du kan bruge teknologien til at sundhedssikre vores fødevarer og ændre vores madvaner.

Studiets opbygning Læser du Fødevaresikkerhed og -kvalitet, er din hverdag fyldt med varieret og praksisorienteret undervisning, der klæder dig på til et arbejdsliv i fødevareindustrien. Du bruger tid i laboratoriet, hvor du tester din viden via øvelser og prøver kræfter med blandt andet ølbrygning, moderne fødevareudstyr og kemisk- og mikrobiologisk analyse. Undervisningen er fyldt med gruppe- og projektarbejde, både inden for og uden for laboratoriet, så du lærer hurtigt dine medstuderende at kende og bliver klogere på projektstyring og teamarbejde. I kombination med forelæsninger, holdundervisning og individuelle afleveringer får du en studietid, der aldrig bliver ensformig, og som gør dig klar til det arbejdsliv, der venter. Hvad kan du blive? Med en diplomingeniøruddannelse i Fødevaresikkerhed og -kvalitet er du klar til at træde ind på arbejdsmarkedet efter tre et halvt år og bidrage med din specialiserede viden om fødevarer. Uddannelsesretningen giver dig en bred forståelse for området, og derfor kan du få job i en lang række forskellige funktioner og i forskellige brancher. Mange fødevareingeniører får job i alverdens fødevarevirksomheder. Her kan du lave alt fra at sikre kvaliteten af mejeriprodukter hos Arla, til at udvikle fremtidens innovative fødevarer i en startupvirksomhed eller brygge øl på et mikrobryggeri. Der er desuden mange fødevareingeniører, der får arbejde i biotek- og medicinalindustrien.

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Grundkursus i fødevareanalyse 12,5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Biologisk kemi 7,5 ECTS-point

Introduktion til fødevarer 5 ECTS-point

Kemisk analyse 1 5 ECTS-point

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus og Københavns Universitet (KU) Niveaukrav Matematik A Kemi B eller bioteknologi A Fysik B eller geovidenskab A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplomingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Fødevaresikkerhed og -kvalitet, på > dtu.dk/fodevare

Almen kemi 5 ECTS-point

Organisk kemi 7,5 ECTS-point

Laboratoriekursus** 2,5 ECTSpoint

Fysisk kemi 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse ** Laboratoriekursus for fødevaresikkerhed og -kvalitet

43


STUDIEKATALOG 2024

Global Business og Teknologi Interesserer du dig for forretning og teknologi? Er du nysgerrig på andre kulturer? Og vil du oversætte udfordringer til løsninger? Så skal du overveje at læse diplomingeniøruddannelsen Global Business og Teknologi. I dag handler, rejser og kommunikerer vi på tværs af lande som aldrig før. Med det følger en verden af muligheder og spørgsmål. Vælger du at læse Global Business og Teknologi, kan du være med til at udforske mulighederne og finde svar på spørgsmålene. Studiet giver dig en stærk faglig profil i krydsfeltet mellem forretning, kultur og teknologi, så du bliver klar til at arbejde i virksomheder med globale ambitioner. Hvad lærer du? Det er langtfra ligetil at arbejde med teknologi i en kompleks og globaliseret verden. Derfor får du som studerende på Global Business og Teknologi den helhedsforståelse, der skal til for at arbejde i internationale virksomheder. Uddannelsesretningen klæder dig på inden for tre fagområder: • Naturvidenskab og ingeniørfaglighed • Økonomi og marketing • Kultur og global forretningskommunikation Inden for det naturvidenskabelige og ingeniørfaglige område har du en bred vifte af kurser inden for blandt andet matematik, softwareudvikling, programmering, digitalisering, innovation, produktionsplanlægning og -udvikling. Du bliver klogere på økonomi og marketing, når du har kurser om både national og international økonomi, markedsanalyse, finansiering, projektledelse, strategi og forretningsudvikling.

På kurserne inden for fagområdet ’kultur og global forretningskommunikation’ lærer du om kommunikation, kulturforståelse og kulturforskelle, og så styrker du dine engelskkundskaber, så du uden problemer kan begå dig på det globale arbejdsmarked.

Semesterstart 2. september 2024

Studiets opbygning På Global Business og Teknologi får du hænderne i teorien. Spændende kurser klæder dig fagligt på, mens de mange projekter giver dig muligheden for at afprøve din viden i praksis. I løbet af studiet spænder din undervisning fra forelæsninger til holdundervisning, øvelser i prototypeværkstedet og massevis af projektarbejde. Det betyder, at din studietid bliver fuld af afvekslende undervisning, og at du undervejs opbygger en helhedsforståelse for dit felt. Hvert semester afsluttes med et projekt, hvor du omsætter idéer til løsninger. Projekterne er din mulighed for at teste dine færdigheder inden for kommunikation, projektledelse og tværfaglighed. Her får du en forsmag på det arbejdsliv, der venter.

Uddannelsessted Ballerup Campus

Hvad kan du blive? Med en diplomingeniøruddannelse i Global Business og Teknologi kan du få verden som din arbejdsplads. Mange ingeniører i Global Business og Teknologi håndterer vigtige projekter i alverdens virksomheder. Som projektleder kan du lave alt fra forretningskoncepter i Novo Nordisk til eksportstrategier i Mærsk. Interesserer du dig for andre kulturer, kan du udvikle gode relationer til potentielle kunder og samarbejdspartnere, og vil du se idéer blive til virkelighed, kan du fordre innovationen og arbejde med produktudvikling.

Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om for­ skellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart.

Niveaukrav Engelsk A Matematik B Fremmedsprog C er fjernet som adgangskrav fra optagelsen 2024 Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgs­ kurser, din ingeniørpraktik og dit diplom­ ingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Global Business og Teknologi, på > dtu.dk/gbt

1. SEM.

Grundlæggende matematik 1 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Grundlæggende matematik 2 5 ECTS-point

Bæredygtig og ansvarlig produktion 10 ECTS-point

Marketing concepts and strategies 5 ECTS-point

Grundlæggende naturvidenskab 5 ECTS-point

Engelsk 1 20 ECTS-point

Miljøvurdering af produkter (projekt 1) 5 ECTS-point

Erhvervsøkonomi 1 5 ECTS-point

Engelsk 2 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 44


DIPLOMINGENIØR – 4½ ÅR

45


STUDIEKATALOG 2024

46


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

IT-elektronik På IT-elektronik lærer du at designe, udvikle og implementere intelligente funktioner i alle typer apparater og systemer. Vi er omgivet af intelligent teknologi med funktioner, der gør vores hverdag lettere, sjovere og mere sikker – uden at vi tænker over det. Intelligente teknologier vinder frem overalt – i legetøj, vaskemaskiner, biler, sikkerhed, personlig medicin og meget andet. Som IT-elektronikingeniør kan du være med til at bringe de nyeste teknologier i brug til gavn for både mennesker og samfund. Hvad lærer du? IT-elektronik befinder sig i krydsfeltet mellem IT og elektronik. I løbet af studiet bliver du fortrolig med både software og hardware. Du lærer at bruge de gængse programmeringssprog og udviklingsværktøjer, og du får kendskab til forskellige hardwareplatforme og -komponenter samt til alle former for datakommunikation. Det gør dig i stand til at vurdere, hvordan hardware og software bedst spiller sammen, og til at udvikle de nødvendige softwaresystemer. Du lærer at styre hele processen fra idé og kravspecifikation over analyse af muligheder til design, programmering, afprøvning, implementering og drift. Kort sagt lærer du at udvikle fremtidens intelligente apparater og systemer.

Studiets opbygning Uddannelsens første to år består af obligatoriske kurser, der giver dig solide grund­ kompetencer inden for både hardwareplatforme og programmering. IT-elektronik er rettet mod intelligente funktioner i systemer med vægt på hardwaren. Du bliver undervist i datalogi og softwareudvikling samtidig med digital elektronik og indlejrede systemer. Fra 5. semester kan du gennem tilvalgskurser specialisere dig inden for det område, der interesserer dig mest. På 6. semester skal du i ingeniørpraktik i en virksomhed, og på dit 7. semester laver du dit diplomingeniør­ projekt, som ofte udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Som IT-elektronikingeniør bliver du typisk ansat i en virksomhed, der udvikler intelligente produkter inden for elektronik, eller i en medie- og softwarevirksomhed. Du kan også blive ansat i en virksomhed, der udvikler intelligente produkter. Din jobtitel kan f.eks. være systemudvikler, teknisk konsulent eller IT-konsulent.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus og Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgs­ kurser, din ingeniørpraktik og dit diplom­ingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om IT-elektronik, på > dtu.dk/ite

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Diskret matematik 5 ECTS-point

Indledende programmering 5 ECTS-point

Programmering af indlejrede systemer 5 ECTS-point

Udviklingsmetoder til IT-systemer 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Algoritmer og datastrukturer 5 ECTS-point

Datateknik og programmering 5 ECTS-point

Data­kommunikation 5 ECTS-point

Digitale systemer 10 ECTS-point

Versionsstyring og testmetoder 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 47


STUDIEKATALOG 2024

IT og Økonomi IT og Økonomi er en uddannelsesretning, som DTU udbyder i samarbejde med Copenhagen Business School (CBS). Uddannelsen giver dig en 360-graders forståelse for såvel IT som de kommercielle aspekter af en virksomhed. Med en uddannelse inden for IT og økonomi bliver du i stand til at skabe IT-løsninger, der gør menneskers hverdag bedre og nemmere – både i og uden for virksomheder. Hvad lærer du? IT og Økonomi er et tværfagligt studie, som giver dig en bred viden om IT, samtidig med at du lærer om virksomheders økonomi, organisation og ledelse. På DTU lærer du om udviklingsmetoder til IT-systemer og objekt­ orienteret programmering til både computere og smartphones. Du får også mulighed for at arbejde med design af brugergrænseflader og funktionalitet inden for interaktive multi­ medieapplikationer – herunder de nyeste frontend-webteknologier. Derudover lærer du om softwareteknologi og arbejder med hele udviklingsstakken i både stand-alone-miljøer og distribuerede miljøer. De tekniske kurser bliver suppleret med kurser fra HA-studiet på CBS, så du også dækker det merkantile aspekt. Du lærer om virksomhedsøkonomi, økonomistyring og erhvervsret, og du får et grundigt indblik i de vilkår, som erhvervslivet

og industrien arbejder under. På den måde opnår du stor forståelse for, hvordan udvikling, produktion, salg og marketing er tæt forbundne i en teknologisk virksomhed. Studiets opbygning På dine første to semestre har du undervisning på både DTU og på CBS, hvorefter den resterende undervisning primært foregår på DTU. På 5. semester kan du gennem tilvalgskurser specialisere dig inden for det område, der interesserer dig mest. Du får lov til at prøve kræfter med dine tværfaglige kompetencer, når du på dit 6. semester skal i ingeniørpraktik i en virksomhed, når du laver projektarbejde, og når du afslutter studiet med dit diplomingeniør­projekt på 7. semester. Hvad kan du blive? Uddannelsen kvalificerer dig til ansættelse inden for en bred vifte af virksomheder, der beskæftiger sig med IT. Viden om IT kombineret med forretningsforståelse er en kompetence, der er meget efterspurgt i erhvervslivet. Eksempler på arbejds­områder er: design og udvikling af IT-systemer, design og udvikling af web­applikationer, herunder udvikling af apps, samt IT-projektledelse.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus, Lyngby Campus og Copenhagen Business School (CBS) Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgs­kurser, din ingeniørpraktik og dit diplom­ ingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om IT og Økonomi, på > dtu.dk/ito

1. SEM.

Versionsstyring og testmetoder 5 ECTS-point

Udviklingsmetoder til IT-systemer 5 ECTS-point

Indledende programmering 5 ECTS-point

Managerial economics (CBS) 7,5 ECTS-point

Virksomhedens økonomistyring (CBS) 7,5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Indledende databaser og databaseprogrammering 5 ECTS-point

Projekt i softwareudvikling 5 ECTS-point

Managerial economics (CBS) 7,5 ECTS-point

Erhvervsret (CBS) 7,5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 48


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

49


STUDIEKATALOG 2024

Kemi- og Bioteknik Vil du føre an, når kemien skal bringes fra laboratoriet til produktionen? Som kemi­ ingeniør bliver det din opgave at finde ud af, hvordan et nyt produkt – f.eks. et nyt lægemiddel – kan masseproduceres på en miljømæssigt og økonomisk forsvarlig måde. Virksomheder verden over fokuserer i stigende grad på effektiv produktion, optimal energiudnyttelse, høj produktkvalitet og miljøhensyn. Det er her, du som kemiingeniør kan gøre en forskel. Hvad lærer du? På Kemi- og Bioteknik lærer du at anvende grundlæggende teoretisk viden inden for kemi og biokemi til at løse tværfaglige og tekniske problemstillinger. Du lærer at udvælge hensigtsmæssige analysemetoder til at forstå et problem, og du lærer at anvende systematiske og statistiske metoder til at behandle analyseresultaterne. Du lærer også at kunne bruge din kemiske og biotekniske viden til at udvikle en bæredygtig teknisk løsning. Under studiet lærer du at omsætte din viden fra teori til praksis, og på hvert semester er der temabaserede projekter, der ofte gennemføres i samarbejde med danske og udenlandske virksomheder. Studiets opbygning Som studerende på Kemi- og Bioteknik oplever du en undervisningsform, hvor

projektarbejde er en integreret del af de teoretiske kurser om kemi, bioteknik og teknisk kemi, og hvor semestrenes forskellige fagområder og projekter hænger sammen. På 1. og 2. semester introduceres du til kemiingeniørens arbejdsfelt gennem projektarbejde, og du arbejder med konkrete projekter fra virksomheder. På 3. og 4. semester er de tekniske kurser i fokus. Du lærer de grundlæggende principper i procesdesign og kommer til at arbejde med biokemi og bioteknologi. På 5. semester skal du i praktik i en virksomhed, og på 6. og 7. semester sætter du tonen for din faglige profil gennem tilvalgskurser. Uddannelsen afsluttes med dit diplom­ingeniørprojekt, som ofte udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Som kemiingeniør har du hele verden som arbejdsplads og et arbejdsfelt, der spænder bredt – fra drift og udvikling af processer til produktudvikling, rådgivning, tilsyn og ledelse. Samtidig kan du arbejde i projektgrupper, og du er i stand til at kommunikere dine resultater videre – både skriftligt og mundtligt. De fleste kemiingeniører bliver ansat i kemiske og biotekniske eksportvirksomheder eller i lægemiddelindustrien, og nogle starter på sigt egen virksomhed, f.eks. som konsulent.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi B eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgs­kurser, din ingeniørpraktik og dit diplom­ ingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Kemi- og Bioteknik, på > dtu.dk/kembio

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Uorganisk kvalitativ analyse 2,5 ECTSpoint

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Biologisk kemi 7,5 ECTS-point

Kemisk og bioteknologisk produktion 7,5 ECTS-point

Almen kemi 5 ECTS-point

Fysisk kemi 5 ECTS-point

Fysik 1 5 ECTS-point

Anv. af analytisk kemi i uorganisk og fysisk kemi 5 ECTS-point

Uorganisk kemi 5 ECTS-point

Organisk kemi 7,5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 50


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

51


STUDIEKATALOG 2024

52


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

Kemiteknik og International Business Erhvervslivet efterspørger i højere grad kompetencer inden for økonomi, organisation og ledelse og evnen til at arbejde på tværs af forskellige fagområder. Kemiteknik og International Business er en tværfaglig uddannelsesretning, som giver dig en bred viden om et teknisk-fagligt område, samtidig med at du lærer om de økonomiske og ledelsesmæssige vilkår, som virksomheder opererer under. Hvad lærer du? Du lærer at lægge en plan for, hvordan et nyt produkt – f.eks. et nyt lægemiddel – kan masseproduceres, så det er miljømæssigt og økonomisk forsvarligt. Dit arbejdsfelt spænder bredt – fra drift og udvikling af processer, produktudvikling og rådgivning til tilsyn og ledelse. Du lærer om effektiv energiudnyttelse, produktkvalitet og miljø og om, hvordan du fremstiller produkter i kemiske og bioteknologiske anlæg. Du har også merkantile kurser, hvor du får en forståelse for de vilkår, industrien arbejder under, og hvordan udvikling, produktion, salg og marketing er tæt forbundne i en teknologisk virksomhed, som agerer i en international kontekst. Studiets opbygning På de første fire semestre har du primært obligatoriske kurser inden for bl.a. kemi, erhvervsøkonomi, forretningsudvikling og

matematik. Du bliver introduceret til kemiingeniørens arbejdsfelt gennem projektarbejde og virksomhedsbesøg. Du lærer om stoffers fysiske egenskaber og samspillet mellem fysik og kemi. Samtidig har du relevante businesskurser, som knytter sig til kemitekniske cases og problemstillinger. Du får dermed en forståelse for virksomhedens beslutnings­ situationer og projektstyring og et erhvervsøkonomisk begrebsapparat. Derudover har du kurser, der handler om det apparatur, der benyttes til produktion af kemiske og bio­ kemiske produkter, og matematiske modeller for forskellige fysiske og kemiske systemer. På 5. semester skal du i praktik i en virksomhed i Danmark eller udlandet, og på 6. og 7. semester lærer du mere om de kemitekniske fag, og derudover har du mulighed for at tone din profil gennem tilvalgskurser. Uddannelsen afsluttes med dit diplomingeniørprojekt, som ofte udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Som færdiguddannet diplomingeniør fra Kemiteknik og International Business kan du f.eks. arbejde som et bindeled mellem en økonomi- og en produktionsafdeling i en virksomhed. Du kan også samarbejde og forhandle med underleverandører og kunder om projektstyring, produktudvikling og værdikædeoptimering på tværs af landegrænser.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi B eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplomingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Kemiteknik og International Business, på > dtu.dk/kembus

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Almen kemi 5 ECTS-point

Uorganisk kemi 5 ECTS-point

Uorganisk kvalitativ analyse 2,5 ECTSpoint

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Fysisk kemi 5 ECTS-point

Anv. af analytisk kemi i uorganisk og fysisk kemi 5 ECTS-point

Introduktion til statistik 5 ECTS-point

Kemisk og bioteknologisk produktion 7,5 ECTS-point

Materialelære 5 ECTS-point

Marketing concepts and strategies 5 ECTS-point

Erhvervsøkonomi 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 53


STUDIEKATALOG 2024

54


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

Maritim Teknik Hvad gør store skibe søstærke? Hvordan høster vi energi fra havets bølger? Og hvordan bliver shippingbranchen grøn? Vælger du at læse diplomingeniøruddannelsen Maritim Teknik på DTU, kan du finde svarene. Uddannelsesretningen kombinerer færdigheder fra maskinteknik med specialiseret viden om det maritime. Derfor er du som færdig­ uddannet klar til at arbejde med produkter og produktion relateret til havet. Havet har nemlig sine helt egne regler som bølger og havmiljø, og derfor kræver det særlige færdigheder at udvikle havvenlige løsninger. Læser du Maritim Teknik, kan du dykke ned i havets muligheder og være med til at løse vigtige udfordringer. Hvad lærer du? På Maritim Teknik får du en grundlæggende forståelse for det maskintekniske felt og dybdegående viden om det maritime. Det betyder, at du opnår viden om alt fra matematik, mekanik, dynamik og materialelære til produktions­ teknologi og konstruktion. Samtidig lærer du at kombinere det med ekspertviden om havet. Sådan lærer du at designe og dimensionere stabile skibe, udnytte havets energi og forstå, hvordan havtrafikken kan forbedres med henblik på bæredygtighed og miljøbevidsthed. Studiets opbygning Fra start har du obligatoriske kurser, der klæder dig på inden for blandt andet mekanik,

produktudvikling og konstruktion, og så begynder du selvfølgelig også at lære om havets præmisser. På fjerde semester er de fleste obligatoriske kurser overstået, og du kan for alvor dyrke den del af det maritime, som interesser dig mest – uanset om det er materialer til skibsbyggeri eller design af bølgeenergianlæg. På femte semester er du i praktik i en virksomhed, hvor du bliver klogere på arbejdslivet som ingeniør. Du afslutter uddannelsen med et diplomingeniørprojekt – gerne i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Som maskiningeniør på det maritime område er du klar til en fremtid med mange muligheder og alsidige arbejdsopgaver. Vil du hjælpe andre med at blive klogere på deres maritime projekter, kan du blive rådgivende ingeniør i en konsulentvirksomhed som COWI. Er du mere til at optimere shippingbranchen, kan du for eksempel designe nye sejlruter for Mærsk. Vil du hellere planlægge fremtidens havvindmølleparker, kan du få job hos Ørsted, og vil du udvikle det udstyr, der gør store skibe søstærke, står hele udstyrsindustrien klar og venter på dygtige ingeniører. Uanset om du er mest til bølgeenergi, design af rør eller skibsdrift, er du med diplomingeniøruddannelsen i Maritim Teknik klar til at gøre en forskel for verdens – og havets – fremtid.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus og Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplomingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Maritim Teknik, på > dtu.dk/maritim

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Materialelære 5 ECTS-point

Produktions­ teknologi (del 1) 5 ECTS-point

Produkters dokumentation 5 ECTS-point

Mekanisk produktanalyse 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Dimensionering og styrke 1 5 ECTS-point

Produktions­ teknologi (del 2) 5 ECTS-point

Modellering og programmering 5 ECTS-point

Termodynamik og energiteknik 10 ECTS-point

Mekanik 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 55


STUDIEKATALOG 2024

56


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

Maskinteknik Vil du designe og fremstille fremtidens produkter? Og vil du implementere bæredygtige og nye digitale løsninger i produktionen? På Maskinteknik lærer du at udvikle innovative produkter og finde løsninger, som kan sikre fremtidens bæredygtige udvikling med mennesket i centrum. Du kan f.eks. arbejde med CO2-neutrale transportløsninger, genbrugsteknologier eller energi. Uanset hvad du vælger, bevæger du dig i krydsfeltet mellem mennesker, miljø, produktion og økonomi. Vælger du Maskinteknik, kan du være med til at forme fremtiden til gavn for mennesker. Hvad lærer du? På studiet kommer du omkring det ingeniørtekniske område med produktionsteknologi og konstruktion, og du lærer også om robotter og automatisering. Du får undervisning i teknisk-naturvidenskabelige områder som matematik, mekanik, dynamik og materiale­ lære. Du lærer at konstruere, designe og fremstille industrielle produkter, og du lærer det med fokus på miljøbevidsthed og bæredygtighed. Du lærer at håndtere den grønne omstilling, hvad angår produktion og produkter. Studiets opbygning På dine første tre semestre har du obligatoriske kurser inden for bl.a. mekanik, energiteknik, automatisering, produktudvikling og konstruktion. Fra 4. semester skal du

specialisere dig inden for det fagområde, du synes, er særligt interessant. Du kan f.eks. vælge mellem konstruktion/design, energi, mekatronik eller materialer og fremstilling. På 5. semester kommer du i praktik i en virksomhed. Her får du et værdifuldt indblik i maskiningeniørens rolle og arbejde i det virkelige liv. Uddannelsen afsluttes med dit diplomingeniørprojekt, som typisk udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Som maskiningeniør kan du få job i mange forskellige brancher. Du kan arbejde inden for f.eks. vindmølleindustrien, medicinal­ industrien, offshoreindustrien, plastvirksom­ heder, kraftværker, køleindustrien, fødevare­ produktion, elektronikfremstilling, og råd­givnings- eller transportsektoren. Generelt er arbejdsopgaverne præget af samspillet mellem mennesker, og opgavernes art afhænger typisk af virksomhedens størrelse. I mindre virksomheder får du lov til at spænde over mange forskellige tekniske områder og opgaver, og du bliver omdrejningspunkt for vigtige beslutninger i produktionen. I større virksomheder kan du bl.a. starte som konstruktør i udviklingsafdelingen og derfra udvikle dig til specialist, projektleder, afdelingsleder eller topchef – alt efter evner og interesser. Der er også mange maskiningeniører, der vælger at blive selvstændige.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus og Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Konstruktion og design Energianlæg Materialer og fremstilling Mekatronik og robotteknik Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Maskinteknik på > dtu.dk/maskin

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Materialelære 5 ECTS-point

Produktions­ teknologi (del 1) 5 ECTS-point

Produkters dokumentation 5 ECTS-point

Mekanisk produktanalyse 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Dimensionering og styrke 1 5 ECTS-point

Produktions­ teknologi (del 2) 5 ECTS-point

Modellering og programmering 5 ECTS-point

Termodynamik og energiteknik 10 ECTS-point

Mekanik 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 57


STUDIEKATALOG 2024

Maskinteknik Digital uddannelse

Vil du designe fremtidens produkter? Vil du sørge for, at de bliver fremstillet bæredygtigt og ved hjælp af den nyeste teknologi? Og kan du se muligheder i at uddanne dig hjemmefra? Så tag en digital uddannelse, og bliv diplom­ ingeniør i Maskinteknik. Hvad lærer du? Når du tager en diplomingeniøruddannelse i Maskinteknik som digital uddannelse, opnår du de samme kompetencer som en studerende, der uddanner sig på DTU’s fysiske campus. På studiet bliver du undervist i det ingeniørtekniske område med produktions­ teknologi og konstruktion, og du lærer også om robotter og automatisering. Du får undervisning i teknisk-naturvidenskabelige fag som matematik, mekanik, dynamik og mate­ rialelære. Du lærer at konstruere, designe og fremstille industrielle produkter, og du lærer det med fokus på miljøbevidsthed og bæredygtighed. Studiets opbygning Studiet er bygget op, så du veksler imellem længere perioder med virtuel undervisning og samarbejde og kortere perioder med fysisk fremmøde på campus. Hjemmefra er der holdundervisning, gruppearbejde, selv­studie og vejledning, og under det fysiske fremmøde tester I jeres viden i værkstedet. De første fire semestre har hvert deres tema. På den måde får du i løbet af din studietid

en bred viden inden for det maskintekniske område, mens du arbejder praktisk og konkret med et tema, der giver indblik i, hvad en maskiningeniør laver, og hvordan teknologien gør en grøn forskel. De fire temaer er: – – – –

Vindmølleteknologi Bæredygtig produktudvikling Fremtidens energiteknologier Mekatronik og robotteknologi

Senere på studiet får du mulighed for at specialisere dig inden for det fagområde, du synes, er særligt interessant. Hvad kan du blive? Verden har brug for dygtige ingeniører, der har lysten og evnen til at gøre en forskel. Med en diplomingeniøruddannelse i Maskinteknik kan du drive forandring i en lang række brancher. Du kan arbejde for et grønnere og sundere samfund i medicinal- eller vindmølleindustrien, skabe en karriere ved skibsværfter eller gå forrest i udviklingen og produktionen af computere eller høreapparater. Mange maskiningeniører får job som projektledere eller produktudviklere, mens andre vælger livet som selvstændig. Med en bred uddannelse i Maskinteknik får du nemlig et bredt udvalg af karrieremuligheder – og så er det op til dig, om du vil lave produktudvikling i energi­virksomheder eller arbejde med design af insulinpenne i farmaindustrien.

Semesterstart 3. februar 2025 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Online. Kortere perioder med fysisk fremmøde på Ballerup Campus og Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller Geovidenskab A Kemi C eller Bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Energianlæg Konstruktion og design Mekatronik og robotteknik Materialer og fremstilling Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Læs mere om den digitale uddannelse Maskinteknik, på > dtu.dk/dmt

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Produktionsteknologi 1 7,5 ECTS-point

Mekanisk design 1 7,5 ECTS-point

Semesterprojekt 1: vindmølleteknologi 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Produktionsteknologi 2 7,5 ECTS-point

Mekanisk design 2 7,5 ECTS-point

Semesterprojekt 2: bæredygtig produktudvikling 10 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 58


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

59


STUDIEKATALOG 2024

Mobilitet, Transport og Logistik En ny og nemmere vej gennem byen, en sommerferie sydpå eller lynhurtig levering af varer. Hvordan vi bevæger os, kan ændre vores hverdag og forhøje vores livskvalitet. Men kan vi skabe effektiv transport uden at overlade regningen til klimaet? Kan vi mindske trængsel og forurening, mens trafikken glider? Svarene skal findes af fremtidens ingeniører i Mobilitet, Transport og Logistik. Med global opvarmning står verden over for en kæmpe udfordring, og transportsektoren er den helt store CO2-synder. Uanset hvordan du bruger din uddannelse, har du som diplomingeniør i Mobilitet, Transport og Logistik, evnerne til at ændre vores hverdag og forme vores fremtid – til lands, til vands og i luften. Hvad lærer du? Som studerende på Mobilitet, Transport og Logistik får du praktisk erfaring med trafik- og transportområdet, mens du opbygger analytiske, matematiske, samfundsfaglige og økonomiske færdigheder. Når du er færdiguddannet, er du klar til at arbejde med både privat og kollektiv trafik. Du kan løse planlægningsproblemer i arbejdet med nye byer, bebyggelser og infrastruktur. Du kan gennemskue behovet for ændringer af trafik og transport – og forstå deres konsekvenser. Du kan forklare de økonomiske problemstillinger i forbindelse med store transportprojekter og evaluere dem i et samfundsperspektiv. Du kan skabe nye køreplaner og ruter for kollektiv transport. Oveni er du ekspert i alt fra mobilitet, logistik og intelligente transportsystemer til vejtrafik, beslutningsstøttemodeller, trafiksikkerhed, godstransport og jernbanetrafik.

Studiets opbygning I løbet af de første to år har du kurser inden for de fem temaer: • Mobilitet, byer og samfund • Infrastruktur • Transportsystemer til passagerer • Logistik og transport af gods • Almene ingeniørkompetencer Studiet er opbygget, så du får en blanding af holdundervisning og problemorienterede projekter. Undervejs får du større valgfrihed og færre bundne opgaver. Det betyder, at du kan dykke længere ned i de emner, du har en forkærlighed for, og teste, hvad du vil efter studiet. Fordi uddannelsesretningen har flere projektorienterede forløb, arbejder du ofte tæt sammen med andre om at løse en konkret trafik- eller transportudfordring. I kan f.eks. få stillet til opgave at gøre en kommune 100% bilfri. Så er det op til jer, hvordan I vil føre bæredygtigheden ud i livet. Hvad kan du blive? Din uddannelse giver dig muligheden for at varetage en lang række stillinger i brancher, der alle efterspørger flere kvalificerede ingeniører. Du kan vælge en karriere som rådgivende ingeniør i et konsulentfirma, designe bæredygtige transportsystemer i en kommune eller være projektleder i en international transportvirksomhed, og din kommende arbejdsplads kan f.eks. hedde Mærsk, Lufthansa, Rambøll, Transportministeriet eller Københavns Kommune.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus og Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Engelsk B – samt et af følgende fag: Fysik B, naturgeografi B, samfundsfag A eller geovidenskab A Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplomingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Mobilitet, Transport og Logistik, på > dtu.dk/mtl

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Grundlæggende operations management 5 ECTS-point

Vejprojektering og trafiksikkerhed 5 ECTS-point

Erhvervsøkonomi 5 ECTS-point

Bæredygtighed, mobilitet og samfund 5 ECTS-point

Informationsteknologi i produktionen 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

GIS for diplomingeniører 5 ECTS-point

Godstransport og logistik 5 ECTS-point

Projektledelse værktøjer og praktisk ledelse 5 ECTS-point

Grundkursus i byplanlægning 5 ECTS-point

Statistisk analyse og data­ visualisering 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 60


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

61


STUDIEKATALOG 2024

62


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

Proces og Innovation Proces og Innovation er en uddannelse for dig, der vil udvikle nye produkter og koncepter, finde nye måder at gøre tingene på og opdyrke nye forretningsområder. Virksomheder har brug for innovative medarbejdere, hvis de fortsat skal være konkurrencedygtige. For at følge med borgernes og kundernes ønsker og behov er det nødvendigt hele tiden at tænke nyt. Som innovationsingeniør kan du omsætte nye idéer til konkrete og brugbare løsninger. Hvad lærer du? På Proces og Innovation lærer du at arbejde professionelt med innovation og implementering af nye koncepter, produkter og processer ud fra et ingeniørfagligt perspektiv. Du får den naturvidenskabelige og teknologiske indsigt, som gør dig i stand til at udvikle og gennemføre forandringer, og du lærer at arbejde målrettet med kreativitet, konceptudvikling samt bruger- og kundebehov i innovationsprocessen. Du får også kendskab til forretningsmæssige strategier, så du bliver i stand til at omsætte dine idéer til reelle forretningspotentialer. Du lærer at arbejde med 3D-modellering, rapid prototyping, design thinking og projektledelse. Derudover lærer du også om områder som bæredygtighed, dataanalyse og materialelære.

Studiets opbygning På uddannelsens første fire semestre har du primært obligatoriske kurser inden for bl.a. entreprenørskab, produktudvikling, projektledelse og matematik. Uddannelsesretningen er et praksisorienteret studie, der tager udgangspunkt i aktuelle problemstillinger. Hvert semester indeholder derfor et projekt, hvor du får mulighed for at arbejde med din teoretiske viden i praksis – ofte med inspiration fra eller i samarbejde med virksomheder. På 5. semester skal du i praktik i en virksomhed, og på 6. og 7. semester toner du din profil gennem tilvalgskurser. Uddannelsen afsluttes med dit diplomingeniørprojekt, som ofte udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Som diplomingeniør i Proces og Innovation kan du f.eks. arbejde som designingeniør, UX-designer (user experience-designer), product manager, proceskonsulent, projektleder eller som medarbejder i en udviklingsafdeling eller leder af innovationsprocesser i en teknologisk virksomhed. Du får også de forudsætninger, der skal til for at blive iværksætter og etablere egen virksomhed.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer I uddannelsens sidste del er der god mulighed for at fordybe sig inden for bl.a. digital og fysisk produktudvikling, bæredygtighed, entreprenørskab og proces- og projektledelse. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Proces og Innovation, på > dtu.dk/proces

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Fysik 1 5 ECTS-point

Materialelære 5 ECTS-point

Innovation, design og procesfacilitering 15 ECTS-point

Produktudviklingens faser og forløb 5 ECTS-point

Grønt entreprenørskab 5 ECTS-point

Interaktionsdesign 5 ECTS-point

Teknologi og markedsføring 5 ECTS-point

PI-projekt 2: Prototypeudvikling 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 63Gør plast

genanvendelig I 2017 fik to studiekammerater fra Design og Innovation på DTU, Thomas Trebbien og Andreas Leth Bockhoff, en god idé. De ville bruge væske til at sortere forskellige typer af plast. I dag står de med virksomheden Trebo og en patenteret teknologi, der kan gøre hele plastik­ industrien mere bæredygtig. Teknologi for mennesker.


STUDIEKATALOG 2024

66


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

Produktion I dag handler produktion ikke bare om fysiske produkter, men i høj grad også om serviceydelser. Samtidig betyder globaliseringen, at et enkelt produkt – f.eks. din smartphone eller dit køleskab – består af komponenter, der kan være produceret vidt forskellige steder i verden. Derfor er der brug for ingeniører til at styre og udvikle virksomheders produktions­ kæder – fra valget af internationale leverandører til introduktionen af nye, digitale produktionsformer. Som produktionsingeniør kan du f.eks. være med til at skabe en mere konkurrencedygtig, ansvarlig og bæredygtig produktion ved at udvikle og optimere virksomheders processer og arbejdsgange. Hvad lærer du? Produktion er en tværfaglig uddannelse, der giver dig teknologi- og forretningsforståelse samt gode kommunikations- og samarbejds­ evner. Du lærer at udvikle og optimere virk­somheders forretningsgange, og du får indsigt i alt det, der får en virksomhed til at fungere. Du lærer om selve produktionen og om planlægning, projektstyring og løsning af tekniske og logistiske problemstillinger i produktionsprocessen. Det kan f.eks. handle om, hvordan informationer håndteres, eller om at indføre nye arbejdsgange og metoder. Du lærer også om, hvordan man får medarbejderne til at fungere bedre sammen, f.eks. gennem organisations- og kompetenceudvikling.

Studiets opbygning Uddannelsen har fire faglige fokusområder: management, teknologi, økonomi og informationsteknologi. På 1.-4. semester har du kurser, der fokuserer på de vigtigste emner inden for de fire områder og på tværfaglige projekter. Du har f.eks. kurser inden for organisation og ledelse, teknologi, LEAN, materialelære, statistik og styrkelære samt driftsøkonomi. Du løser løbende konkrete opgaver baseret på de teorier og modeller, du lærer om i undervisningen. På 5. semester skal du i praktik i en virksomhed, og på 6. og 7. semester toner du din uddannelsesprofil gennem tilvalgskurser. Uddannelsen afsluttes med dit diplomingeniørprojekt, som ofte udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Som produktionsingeniør arbejder du typisk med analyser af arbejdsgange, planlægning og måske indførelse af ny teknologi. Du kan f.eks. blive projektleder, produktionschef, logistikchef, kvalitetschef eller konsulent. En produktionsingeniør er typisk ansat i medicinal-, maskin- eller fødevareindustrien, i handels- og servicevirksomheder, i offent­lige organisationer eller i konsulent­branchen.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplom­ ingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Produktion, på > dtu.dk/prod

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Erhvervsøkonomi 1 5 ECTS-point

Grundlæggende produktion 5 ECTS-point

Grundlæggende operations management 5 ECTS-point

Grundlæggende teknologi 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Erhvervsøkonomi 2 5 ECTS-point

Statistisk analyse og datavisualisering 5 ECTS-point

Informationsteknologi i produktionen 5 ECTS-point

Projektledelse værktøjer og praktisk ledelse 5 ECTS-point

Innovation, produktion og økonomi 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 67


STUDIEKATALOG 2024

Softwareteknologi Softwareteknologi er et felt, der altid er i udvikling. Den teknologi, der var banebrydende for 10 år siden, virker gammeldags i dag. Samtidig er softwaresystemerne blevet mere komplekse, og de spiller en mere og mere fundamental rolle i samfundet. Derfor har vi brug for dygtige ingeniører, der kan udvikle de systemer, som får vores verden til at hænge sammen. Softwareingeniører står bag de intelligente apparater, vi bruger hver dag. De udvikler de næste store teknologiske nybrud inden for kunstig intelligens og moderne søgemaskiner, og de bruger nye softwareløsninger til at bane vejen for den grønne omstilling.

Studiets opbygning Når du læser til diplomingeniør i Softwareteknologi, er din studietid fyldt med alsidig undervisning. Du går til forelæsninger i auditoriet, og du samarbejder næsten dagligt med dine medstuderende om gruppeprojekter og øvelser. Fordi så meget af din undervisning er bygget op omkring samarbejde, bliver du hurtigt god til at styre og overskue store projekter. Gruppearbejdet øver samtidig dine evner til at kommunikere med andre og indgå i et team, hvor I sammen skal finde løsninger på komplekse problemer. Sådan spejler din tid på Softwareteknologi det arbejdsliv, der venter dig efter uddannelsen.

Hvad lærer du? På diplomingeniøruddannelsen i Softwareteknologi bliver du ekspert i softwareudvikling. Det betyder, at du opbygger en stærk forståelse for hele processen omkring udviklingen af en ny softwareløsning – fra idé, kravspecifikation, analyse, design og programmering til afprøvning, implementering og drift af det færdige produkt. Undervejs lærer du at anvende de tekniske værktøjer, du skal bruge til at bygge et stærkt, sikkert og effektivt softwaresystem. Du lærer at programmere, drive designprocesser og samarbejde med andre om komplekse projekter, hvor I sammen finder svar på store udfordringer fra virkelighedens verden.

Hvad kan du blive? Med en diplomingeniøruddannelse i Softwareteknologi kan du arbejde med den software, der findes overalt i samfundet – og derfor kan du få jobs i adskillige brancher. Mange softwareingeniører får job i konsulenthuse. Her kan du hjælpe de forskellige virksomheder og kunder med at udvikle løsninger, der tilfredsstiller deres softwarebehov. Andre færdiguddannede udvikler apps eller bygger hjemmesider for alverdens firmaer, mens nogle bruger deres færdigheder til at skabe software, der udgør vigtige samfundsfunktioner på blandt andet hospitaler og plejehjem.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus og Ballerup Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Engelsk B Specialiseringer Du kan specialisere dig i sidste del af studiet gennem dit valg af tilvalgskurser, din ingeniørpraktik og dit diplomingeniørprojekt. På den måde kan du skabe din egen profil ud fra de områder, der interesserer dig mest. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Softwareteknologi, på > dtu.dk/swt

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Diskret matematik 5 ECTS-point

Udviklingsmetoder til IT-systemer 5 ECTS-point

Versionsstyring og testmetoder 5 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Indledende databaser og databaseprogrammering 5 ECTS-point

Algoritmer og datastrukturer 5 ECTS-point

Datakommunikation 5 ECTS-point

Maskinnær programmering 5 ECTS-point

Videregående programmering 10 ECTS-point

Indledende programmeringsprojekt 5 ECST-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 68


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

69


STUDIEKATALOG 2024

Sundhedsteknologi Der er et stort behov for nytænkning i hele sundhedsvæsenet. Vi lever længere, og verdens befolkning vokser. Det skaber behov for nye metoder, der kan forebygge og helbrede. Med en uddannelse i sundhedsteknologi kan du gøre en forskel og finde løsninger, der styrker og udvikler sundhedsvæsenet. Uddannelsesretningen Sundhedsteknologi udbydes i et samarbejde mellem DTU og Københavns Professionshøjskole. Hvad lærer du? Uddannelsen er et tværfagligt studie og ligger i krydsfeltet mellem teknologi og sundhedsvidenskab. Du får en grundlæggende viden om menneskets anatomi og fysiologi og om de kulturelle, samfundsmæssige og psykologiske faktorer, der har indflydelse på menneskers livsvilkår. Gennem undervisning i bl.a. matematik og IT opnår du ingeniørfaglige kompetencer, der gør dig i stand til at designe og udvikle nye teknologiske løsninger, som kan forbedre rammerne for både ansatte og patienter i sundhedssektoren. Du lærer om emner som telemedicin og samspillet mellem teknologi og mennesker og om sundhedssektorens organisering og arbejdsmetoder, så du får de bedste forudsætninger for at gøre en forskel på din fremtidige arbejdsplads.

Studiets opbygning På de første fire semestre følger du obligatoriske kurser inden for bl.a. matematik, informationsteknologi, sundhedsvidenskab og teknologi i samspil med mennesker. Undervisningen foregår primært på DTU, men du skal også have kurser på Københavns Professionshøjskole. På 5. semester skal du ved hjælp af tilvalgskurser specialisere dig inden for fagområder, der interesserer dig. Du kan f.eks. vælge kurser inden for telemedicin, IT, softwareudvikling, data science, ledelse, projektledelse og organisation m.m. På 6. semester skal du i ingeniørpraktik i en virksomhed. På 7. semester afslutter du uddannelsen med dit diplomingeniørprojekt, som ofte udføres i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Som diplomingeniør i Sundhedsteknologi kan du blive ansat i f.eks. medikotekniske virksomheder, i regioner, på hospitalernes medikotekniske afdelinger, på sundhedscentre og i IT-virksomheder. Du kan arbejde med f.eks. udvikling af sundheds- og hjælpemiddelteknologier, eller du kan arbejde med anskaffelse, planlægning, implementering og drift af sundhedsteknologiske systemer eller markedsføring af sundhedsteknologiske produkter. Du kan også blive ansat som f.eks. projektleder eller konsulent i regioner eller kommuner.

Semesterstart 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Ballerup Campus og Københavns Professionshøjskole Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Engelsk B Specialiseringer IT og softwareudvikling Data science Ledelse, organisation og økonomi Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Sundhedsteknologi, på > dtu.dk/sund

1. SEM.

Matematisk analyse og modellering 5 ECTS-point

Informations­teknologi 1 7,5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Lineær algebra og modellering 5 ECTS-point

Informationsteknologi 2 5 ECTS-point

Medicoteknik 1 5 ECTS-point

Medicoteknik 2 5 ECTS-point

Semesterprojekt 1 5 ECTS-point

Semesterprojekt 2 5 ECTS-point

Sundhedsvidenskab 1 7,5 ECTS-point

Sundhedsvidenskab 2 10 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse 70


DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR

71


STUDIEKATALOG 2024

72


Civilingeniøruddannelsen Civilingeniøruddannelsen (cand.polyt.) på DTU består af to sammenhængende uddannelser. Efter de første tre år bliver du bachelor, og herefter kan du læse en kandidatuddannelse, og færdiguddanne dig som civilingeniør.

Uanset hvilken civilingeniøruddannelse du vælger på DTU, får du et væld af kompetencer og værktøjer, der gør dig i stand til at skabe teknologi for mennesker. Alle uddannelsesretninger giver dig et solidt fagligt grundlag inden for naturvidenskab og teknologi, som er kompetencer, der er eftertragtede på arbejdsmarkedet – både i Danmark og i resten af verden. Du bliver i stand til at løse mange forskellige problemstillinger, fordi du træner det via samarbejde og projekter. Du bliver god til at udtænke nye kreative løsninger, fordi du lærer om innovation. Og du øver dig på at løse virkelighedens udfordringer på det moderne

arbejdsmarked, blandt andet via digitalisering og bæredygtighedskompetencer. Uddannelsen til cand.polyt. på DTU er en forskningsbaseret, teknisk og naturvidenskabelig uddannelse på et højt fagligt niveau med stor valgfrihed og fleksibilitet. I løbet af uddannelsen lærer du at arbejde med forskning og udvikling inden for ingeniørvidenskab. Du lærer at løse komplicerede tekniske opgaver og at analysere tekniske problemer ud fra et samfundsmæssigt perspektiv. Du kommer helt tæt på den nyeste teknologi, det nyeste udstyr og den nyeste viden inden for dit felt, og du har undervisere, der selv forsker på et højt internationalt niveau.

Indhold og opbygning Civilingeniøruddannelsen består af en treårig bacheloruddannelse og en toårig kandidatuddannelse. Undervisningsformen er en afvekslende kombination af forelæsninger, gruppearbejde, projekter og laboratorieøvelser. Den treårige bacheloruddannelse er en teknisk-naturvidenskabelig uddannelse, som giver dig en grundlæggende viden om teknologi og naturvidenskab og først og fremmest kvalificerer dig til at blive optaget

Bachelor

på kandidatuddannelsen. Den toårige kandidatuddannelse tager fat dér, hvor bacheloruddannelsen slap. Gennem studiet får du en dyb indsigt i dit valgte fagområde. Samtidig lærer du at samarbejde, så du er forberedt på den arbejdsform, du ofte vil møde i dit arbejdsliv, men du arbejder også selvstændigt med det afsluttende kandidatspeciale inden for et emne, du selv har valgt.

Kandidat

73


STUDIEKATALOG 2024

74


Bacheloruddannelsen 75

Introduktion til bacheloruddannelsen

78

Bioteknologi

81

Byggeteknologi

82

Bygningsdesign

85

Bæredygtigt Energidesign

87

Computer Engineering

88

Cyberteknologi

90

Data Science og Management

93

Design og Innovation

94

Elektroteknologi

97

Fysik og Ingeniørvidenskab

101

General Engineering

102

Geofysik og Rumteknologi

105

Kemi og Teknologi

106

Kunstig Intelligens og Data

111

Matematik og Teknologi

112

Medicin og Teknologi

115

Miljøteknologi

116

Produktion og Konstruktion

119

Softwareteknologi

121

Teknisk Biomedicin

123

Teknologi – digital uddannelse

125

Fødevarer og Ernæring – samarbejde med KU

75


STUDIEKATALOG 2024

Introduktion til bacheloruddannelsen Bacheloruddannelsen er sammensat af fire forskellige elementer, som på DTU kaldes fagblokke. I løbet af din uddannelse skal du bestå kurser inden for hver af de fire fagblokke svarende til i alt 180 ECTS-point. ECTS-point er den fælles europæiske enhed, som bruges til at angive en uddannelses arbejdsbelastning. For dig betyder brugen af ECTS-point blandt andet, at du med dit eksamensbevis i hånden kan dokumentere dine kvalifikationer på en måde, der er forståelig for andre universiteter og arbejdsgivere i både Danmark og udlandet.

Det polytekniske grundlag En stærk grundviden er forudsætningen for, at civilingeniører kan finde grundige svar på komplekse spørgsmål. Derfor skal alle bachelorstuderende på DTU have det samme polytekniske grundlag – herunder matematik og en række naturvidenskabelige grundfag: fysik, biologi og kemi. Ud over dine naturvidenskabelige grundfag, har du også et obligatorisk programmeringskursus, hvor du lærer, hvordan programmeringssproget Python kan hjælpe dig med at løse teknologiske udfordringer. Retningsspecifikke kurser På alle bachelorretninger er der en række kurser, som er specifikke for den pågældende

retning. Retningsspecifikke kurser er med til at sikre, at du får et præcist billede af, hvad netop din uddannelsesretning handler om, og hvordan det kan bruges i samfundet. Vælger du f.eks. Miljøteknologi vil det være kurser som 'vand og miljømanagement', 'miljø og bæredygtighed' samt 'økologi'. Vælger du f.eks. Byggeteknologi, vil dine retningsspecifikke kurser bl.a. være ‘byggeteknik’, ‘termisk bygningsfysik’ samt 'betonkonstruktion'. Valgfrie kurser Du har rig mulighed for at dyrke dine favoritemner som bachelorstuderende på DTU. I din blok af valgfrie kurser kan du vælge mellem flere hundrede forskellige kurser inden for det

natur- og tekniskvidenskabelige område fra DTU’s kursusudbud, eller du kan tage kurser på et andet universitet – i Danmark eller i udlandet. Du kan styre din bacheloruddannelse i lige netop den retning, du ønsker, og dermed målrette dine muligheder for valg af kandidatuddannelse. Projekter I løbet af bacheloruddannelsen skal du lave to større projekter. Projekterne er din mulighed for at samle op på det du har lært, fordybe dig i dit favoritområde og teste teorien af på konkrete cases. Det første projekt, fagprojektet, ligger halvvejs inde i uddannelsen. Ud over at du beskæftiger dig med et fagrelevant

Bachelor i Teknisk Videnskab 180 ECTS Bachelor i teknisk videnskab (180 ECTS)

Retningsspecifikke kurser

Projekter 55 ECTS

25 ECTS

55 ECTS

45 ECTS

Det polytekniske grundlag

76

Valgfrie kurser


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

emne, så er projektet i sig selv en øvelse i at planlægge og eksekvere et projekt og indgå i teamwork. Uddannelsen afsluttes med et bachelorprojekt, hvor du arbejder kvalificeret med en problemstilling inden for din retning og bruger en masse af, det du har lært i løbet af din uddannelse, til at skabe resultater og ny viden. Skræddersy din uddannelse DTU’s bacheloruddannelse er sammensat sådan, at du har stor valgfrihed undervejs. Som det fremgår af figuren til venstre,

bestemmer du selv indholdet af en fjerdedel af din uddannelse. Du kan på den måde designe din uddannelse, så den passer til lige netop dig. På alle bachelorretninger er der udarbejdet forskellige forslag til studieforløb, som kan give dig inspiration til dit kursusvalg og være med til at sætte retningen for din uddannelse. Læs mere om opbygningen af de enkelte bachelorretninger på > dtu.dk/bachelor

Som bachelorstuderende på DTU er mulighederne mange. Når du har opnået en bachelorgrad i teknisk videnskab, har du kvalificeret dig til at begynde på kandidatuddannelsen til civilingeniør på DTU. Bachelorgraden giver dig også mulighed for at søge ind på en kandidatuddannelse på et andet universitet. Læs mere om optagelse og ansøgningsfrister på > side 150

77


STUDIEKATALOG 2024

Bioteknologi Biologien bærer svarene på mange af verdens store spørgsmål. Bioteknologi er en uddannelsesretning for dig, der vil bruge biologien til at gøre livet bedre, sundere eller mere bæredygtigt for mennesker. Den er for dig, der vil arbejde med levende organismer og deres potentiale – fra enzymer, der kan omdanne CO2, til alternative fødevarer og moderne lægemiddelproduktion. Uddannelsen kombinerer forståelsen for biologi med teknologiske færdigheder. Kombinationen gør dig klar til at løse samfundets udfordringer inden for sygdom, velvære, fødevarer og grøn omstilling – nu og i fremtiden. Verden har brug for ingeniører, der forstår enzymer, biologiske data eller cellefabrikker ned i den mindste molekylære detalje. Derfor lærer du som studerende på Bioteknologi om mekanismerne bag alt liv, og du forstår, hvordan man kan bruge molekyler til at skabe produkter, der forandrer menneskers liv. Hvad lærer du? I løbet af studiet møder du de teknologier, der bruges til at arbejde med levende systemer. Du opnår en bred viden om det biovidenskabelige felt, og du forstår, hvordan du kan arbejde med bæredygtige og digitale løsninger. Undervejs på studiet har du valgfrie kurser, hvor du selv kan vælge, hvilket emne du vil dykke ned i. Som studerende på Bioteknologi kan du for eksempel vælge at blive proteinekspert eller specialist inden for cellefabrikker. Her lærer du blandt andet om brugen af enzymer i bæredygtige industrier, og om, hvordan en cellefabrik som gær kan producere både øl og insulin.

Studiets opbygning På dit første år på studiet er dine kurser fastlagt. Her skal du nemlig have grundlæggende kurser, der danner et fagligt fundament for resten af din uddannelse. Du undervises i matematik, kemi, fysik, biokemi, biovidenskab og bioteknologisk problemløsning, og du lærer at udføre laboratorieøvelser og programmere i Python. Fra starten af dit andet år oplever du den valgfrihed, som kun stiger i løbet af studiet. Det andet år byder også på kurser i molekylærbiologi, bioinformatik og fermenteringsteknologi. Hvordan den sidste del af din bacheloruddannelse ser ud, afhænger af, hvilke valgfrie kurser du vælger. Hvad kan du blive? Med en uddannelse i bioteknologi kommer dine karrieremuligheder an på, hvilke interesser du vælger at forfølge efter din bachelor. Uddannelsen giver direkte adgang til tre af DTU’s kandidatretninger, men justerer du dit kursusvalg, kan du få adgang til flere. Bioteknologi er en uddannelse med masser af valgmuligheder, men uanset hvad du vælger, er der stor sandsynlighed for, at du efter studiet finder job i biotek-, fødevare- eller lægemiddelindustrien. Her kan du arbejde med alt fra bæredygtig produktion af alternative fødevarer, lægemidler og biomaterialer til udvikling af nye biobaserede løsninger til den grønne omstilling. Har du lyst, kan du også blive rådgivende ingeniør i en konsulentvirksomhed, gå forskervejen eller vælge livet som selvstændig.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi B eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Cellefabrikker Proteiner Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Bioteknologi på > dtu.dk/biotek

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Kemi 5 ECTS-point

Life science 5 ECTS-point

Bioteknologisk problemløsning 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre*

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Organisk kemi 5 ECTS-point

Biokemi 5 ECTS-point

Eksperimentel biokemi 5 ECTS-point

*OBS: Semesteroversigten her på siden er foreløbig. Kurserne opdateres i løbet af foråret 2024. Hold dig opdateret på dtu.dk/uddannelse

78


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

79


STUDIEKATALOG 2024

80


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Byggeteknologi I en tid, hvor verden har brug for en mere bæredygtig byggepraksis, spiller bygningsingeniører en afgørende rolle i at forme fremtiden for byggeri, byer og lokalsamfund. Gennem uddannelsen i Byggeteknologi får du mulig­ heden for at være en del af denne forandring. Uddannelsen er designet til at udruste dig med de nødvendige færdigheder og den nødvendige viden til at tackle de udfordringer og muligheder, der præsenteres i den hastigt skiftende verden inden for byggeteknologi. Hvad lærer du? På uddannelsen opnår du en omfattende viden, der giver dig evnen til at træffe velinformerede beslutninger i byggeprojekter. Gennem studiet vil du lære at beregne, simulere og eksperimentere i forskellige faser af byggeri. Byggeteknologi er en bredt funderet ingeniøruddannelse, der kombinerer matematik med ekspertise inden for bygningsdesign, konstruktion, materialer, energi, miljø og meget mere. Du vil også have mulighed for at specialisere dig inden for områder som energieffektivitet, klimatilpasning, logistik og transport.

Studiets opbygning Din hverdag er fyldt med alsidig undervisning og masser af gruppe- og projektarbejde i kombination med en struktureret netværks­ opbygning. Til forelæsninger lærer du teorien, og gennem øvelserne afprøver du forskellige værktøjer, der hjælper dig med at identificere og forstå de gode løsninger. Sådan øver du dig – både individuelt og sammen med dine medstuderende – på teori og eksperimentelt arbejder. Fra starten af din uddannelse laver du forsøg og sammenligner med dine egne vurderinger og får du smag for det, kan du senere lave endnu mere eksperimentelt arbejde. Undervejs på studiet arbejder du også på projekter, hvor du arbejder hands-on med løsningerne og kan se dine idéer blive til virkelighed. Hvad kan du blive? Som færdiguddannet byggeingeniør har du en bred vifte af karrieremuligheder. Du kan arbejde som rådgivende ingeniør eller entreprenør eller specialisere dig i udviklingen af banebrydende materialer, avancerede konstruktioner eller energieffektive byggerier. Du spiller en nøglerolle i at designe bygninger, der harmonerer med vedvarende energiproduktion og i udviklingen af store infrastrukturprojekter. Som en dygtig problemløser har du mulighed for at tilpasse din karriere i overensstemmelse med dine interesser og branchens behov, hvilket giver dig en spændende og dynamisk fremtid inden for bygningsingeniørarbejde.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Bygningskonstruktioner og -materialer Anlægskonstruktioner Bygningsenergi Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Byggeteknologi på > dtu.dk/bygtek

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Introduktion til Byggeteknologi 10 ECTS-point

Introduktion til bygningsinformationsmodellering 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Materialefysik 5 ECTS-point

Byggematerialer - anvendelse og forsøg 5 ECTS-point

Bygningsmekanik 5 ECTS-point

81


STUDIEKATALOG 2024

Bygningsdesign I dag bruges der mange ressourcer på opførelse og drift af bygninger, men der er en målsætning om, at alle fremtidens bygninger skal være bæredygtige og tæt på nul­energi­ bygninger. For at imødekomme den mål­ sæt­ning er der brug for ingeniører, der kan indgå i sam­arbejde med arkitekter og andre faggrupper om design af bygninger, byggekomponenter og byggesystemer. Det er her, at du som ingeniør i Bygningsdesign kan gøre en forskel ved at anvende dine æstetiske og tekniske evner i kombination – så du kan være med til at skabe bæredygtige og funktionelle bygninger, der passer ind i omgivelserne. Hvad lærer du? På Bygningsdesign lærer du om byggeri med fokus på energi, konstruktion og bæredygtighed. Du lærer om, hvordan bygninger skal udformes, så de er energieffektive, har et godt indeklima og medvirker til en bæredygtig udvikling. Du får derfor stærke kompetencer i de byggetekniske discipliner, som er centrale for at kunne lave miljørigtige bygninger. Undervejs i studiet understøttes de tekniske ingeniørkurser af designprojekter og øvelser. Her lærer du, hvordan du kan integrere den tekniske viden i den tidlige designproces. Sådan får du en solid viden om designmetoder, så du i et samarbejde med andre faggrupper kan skabe bygninger med mindst muligt energi- og ressourceforbrug.

Studiets opbygning I starten af din uddannelse fylder det polytekniske grundlag og de retningsspecifikke kurser mest. Det polytekniske grundlag giver dig grundlæggende færdigheder i matematik, fysik og geometri, mens de retningsspecifikke kurser har fokus på bygningers bærende konstruktioner, bygningsfysik, indeklima, energi­ behov og bæredygtighed. Som studerende har du meget stor frihed til at vælge, hvilke kurser du ønsker at tage – så de matcher dine interesser. Til at guide dig i valget af kurser findes der to anbefalede studie­forløb: energidesign og konstruktionsdesign. Energi­design er for dig, der er interesseret i at udforme bygninger med særligt fokus på energibehov og indeklima, mens konstruktionsdesign er til dig, som vil skabe bygninger med særligt fokus på udformningen af bygningens bærende konstruktioner. Hvad kan du blive? Efter endt bachelor kan du læse videre til civil­ingeniør i Bygningsdesign og få en uddannelse, der er særligt målrettet de tidlige faser i designprocessen, hvor bygningers overordnede funktion og udformning besluttes. Som civilingeniør i Bygningsdesign kan du få arbejde hos f.eks. rådgivende ingeniør­firmaer og i byggeindustrien, men også på arkitekttegnestuer, hos større bygherrer og i den offentlige forvaltning.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Energidesign Konstruktionsdesign Du kan også tage et forløb uden valg­frie kurser og dermed frigøre 5. semester til et studieophold i udlandet. Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Bygningsdesign på > dtu.dk/bdesign

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 10 ECTS-point

82

Introduktion til bygningsinformationsmodellering 5 ECTS-point

Bygningsdesign 10 ECTS-point

Bærende konstruktioner 1 5 ECTS-point

Energi og indeklima 5 ECTS-point


DIPLOMINGENIØR – 3 ÅR

83


STUDIEKATALOG 2024

84


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Bæredygtigt Energidesign Den igangværende omstilling i energisyste­ merne fra fossil til vedvarende energi er blevet mere aktuel end nogensinde. Det er en enorm teknologisk udfordring, som kræver kreative ingeniører. Der skal udvikles løsninger, som er både økonomisk, miljø- og samfundsmæssigt hensigtsmæssige. Bæredygtigt Energidesign er for dig, der vil bidrage til nye, langtidsholdbare energiløsninger. Hvad lærer du? På uddannelsen lærer du at designe innovative løsninger til energisystemer og deres mange elementer, som f.eks. vindmøller, solceller, el­biler og energilagring. Der er også fokus på forbrugernes nye rolle som aktiv medspiller i energisystemet, hvor intelligente og disruptive løsninger trænger sig på. Du får en solid natur­videnskabelig baggrund suppleret med fag­specifikke fag inden for energi, hvor den elektriske infrastruktur er elementet, som binder det hele sammen. Under dit studie tilbringer du en del tid i et nyt læringsmiljø med state of the art-laboratorier tæt på de igangværende forskningsaktiviteter. Studiets opbygning Sammen med dine medstuderende på Bæredygtigt Energidesign følger du i de første to semestre tre projektorienterede kurser,

hvor du bliver introduceret til mange aspekter, udfordringer og teknologier inden for energiområdet. Ellers er det første studieår præget af naturvidenskabelige grundfag samt termodynamik og indledende programmering. Herefter kommer der mere fokus på, hvordan du kan styre energi både hos forbrugeren og på systemniveau. Energianalyser, økonomi, reguleringsprincipper og digitale løsninger behandles midt i studiet. På 4.-6. semester er der plads til valgfrie kurser, som du vælger efter dine interesser. Projektarbejde fylder en væsentlig del af din uddannelse, især på sidste del af studiet, hvor der er mulighed for spændende, virkelighedsnære projekter i samarbejde med virksomheder. Studiet afsluttes med et bachelorprojekt. Hvad kan du blive? I kombination med en relevant kandidatuddannelse er du kvalificeret til stillinger inden for energiplanlægning, design af integrerede energiløsninger, udvikling af nye teknologier eller rådgivning. Du kan også få arbejde i et af de mange nystartede firmaer, som leverer energiløsninger til det voksende verdensmarked, eller starte din egen virksomhed. Endelig er der globalt en voksende efterspørgsel på forskere og udviklere.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Moderne teknologier, f.eks. elbiler, solceller og vindmøller Intelligente, digitale energiløsninger med big data Energiressourcer og -systemer Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Bæredygtigt Energidesign på > dtu.dk/benergi

1. SEM.

Matematik 1a 5 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Grundlæggende kemi 5 ECTS-point

Digitale energisamfund 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Anvendt termodynamik 5 ECTS-point

Designprojekt: Energikonvertering og lagring 5 ECTS-point

Introduktion til bæredygtige energiteknologier 5 ECTS-point

85


STUDIEKATALOG 2024

86


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Computer Engineering Samfundet har brug for ingeniører med dyb forståelse for den computervidenskab, der danner udgangspunktet for mange af fremtidens bærende teknologier. Læser du en bachelor i Computer Engineering, bliver du klædt på til at forstå konstruktionen af digitale computersystemer, og du får friheden til at specialisere dig inden for det emne, som du finder særligt interessant. På den måde bliver du klar til et arbejdsliv som eftertragtet computeringeniør, der kan drive den digitale udvikling og skabe smartere og mere bæredygtige løsninger. Hvad lærer du? Vælger du at læse Computer Engineering, opbygger du en dyb computerforståelse gennem en blanding af digital teori og hands-on-programmering. I løbet af studiet bliver du klogere på opbygningen af digitale computersystemer, og du lærer at analysere og designe deres software- og hardwarestrukturer. Du opnår en grundlæggende ingeniørfaglig viden inden for det tekniske og naturvidenskabelige felt, og så går du i dybden med elektronik, programmering og computerarkitektur. Du lærer at designe softwaresystemer og digitale kredsløb, og sam­tidig forstår du principperne bag alt fra analoge kredsløb til de nyeste chipteknologier.

Studiets opbygning I starten af din studietid har du obligatoriske kurser inden for matematik og fysik, men du kommer også hurtigt i gang med at fordybe dig inden for det computertekniske felt med kurser i blandt andet elektronik og programmering. På 4. semester bliver du introduceret for uddannelses tre specialiseringer, og efterfølgende vælger du den specialisering, som du vil dyrke under resten af din bacheloruddannelse. Under hele uddannelsen deltager du i forskellige design-build-projekter. Hvor du sammen med dine medstuderende skaber konkrete løsninger på virkelige problemer, og på 6. semester afslutter du din bacheloruddannelse med et bachelorprojekt – gerne i samarbejde med en virksomhed. Hvad kan du blive? Efter den treårige bacheloruddannelse tager de fleste en toårig kandidat, som færdiguddanner dem som civilingeniører. Hvordan dit arbejdsliv kommer til at se ud, afhænger derfor i høj grad af, hvilken kandidatretning du vælger. Computer Engineering giver adgang til flere kandidatretninger både på DTU og på andre universiteter. Så er det op til dig, om du vil designe chips, arbejde med halvledere eller indlejrede systemer, rådgive om informationsteknologi eller udvikle computersystemer til brug i blandt andet høreapparater, lydbehandlingsenheder og industrielt udstyr.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Indlejrede systemer Chipdesign Computersystemer Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Læs mere om Computer Engineering på > dtu.dk/comeng

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Digital elektronik 1 5 ECTS-point

Indledende programmering og softwareteknologi 10 ECTS-point

Projekt:

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Digital elektronik 2 5 ECTS-point

Projekt: digital design 5 ECTS-point

Algoritmer og datastrukturer 1 5 ECTS-point

microcontroller 5 ECTS-point

87


STUDIEKATALOG 2024

Cyberteknologi Dagens digitale samfund bygger på cyber­ teknologi. Det er nødvendigt for online møder, selvkørende biler og Internet of Things, som forvandler den måde, du lever på. Alt det stiller også store krav til internettets pålide­lighed og sikkerheden for dine data. På Cyber­teknologi lærer du om den hardware og software og de tjenester og forbindelser, der tilsammen udgør f.eks. internettet. Du får mulighed for at dykke ned i internettets motor og sikre, at der også fremover bliver skabt nye, spændende løsninger til gavn for samfundet. Hvad lærer du? Du bliver introduceret til den cyberteknologi, der blandt andet muliggør Internet of Things og nye anvendelser af internettet. Hertil får du et solidt naturvidenskabeligt fundament med matematik og fysik kombineret med avanceret software- og/eller hardwareudvikling. Du lærer, hvordan information behandles og transmitteres med pålidelighed og cybersikkerhed for øje. Du lærer at få teknologier til at fungere sammen og kommunikation til at opstå. På den måde får du opbygget det løsningsorienterede tankesæt, der kendetegner en ingeniør. DTU er førende inden for forskning i kommunikationsnetværk. Det betyder, at du i løbet af din uddannelse får en enestående mulighed for at arbejde med de nyeste og mest avancerede teknologier.

Studiets opbygning På de første semestre opbygger du den helt nødvendige grundviden med kurser i matematik og grundlæggende principper for internettet. Du programmerer fra start og anvender din viden i små projekter. I løbet af dit bachelor­studie skal du gå i dybden med et eller flere af uddannelsens centrale fag­ områder. Det kan f.eks. være, hvordan enorme datamængder kan transmitteres over store afstande, opbygning af datacentre, udvikling af avancerede apps, design af kommunikations­­udstyr og opsamling af data til de mange nye tjenester. Hvad kan du blive? Der er et stærkt stigende behov for ingeniører med baggrund i cyberteknologi. Den solide viden om pålidelig – og ikke mindst sikker – kommunikation gør cyberteknologiingeniører eftertragtede i alt fra teleselskaber over udviklingsafdelinger hos udstyrsleverandører og til firmaer og myndigheder, der har cybersikkerhed som speciale, både i Danmark og i udlandet.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Clouds og cybertjenester Elektronik og kommunikationsudstyr Højhastighedskommunikation Software Data science Fotonik og sensorer Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Cyberteknologi på > dtu.dk/cyber

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Introduktion til datanet 5 ECTS-point

Introduktion til cyberteknologi 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Algoritmer og datastrukturer 1 5 ECTS-point

Teknologier til mobilkommunikation og IoT 5 ECTS-point

88

Kodning og kommunikationssystemer/teknologier til mobilkommunikation og IoT 5 ECTS-point


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

89


STUDIEKATALOG 2024

Data Science og Management Den vestlige verden vil de næste årtier opleve store forandringer. Globale udfordringer med energi, økonomi, sikkerhed, infrastruktur, klima, sundhed og fødevarer vil få stor betydning for vores samfund – både nationalt og internationalt. Problemstillingerne er meget komplekse, og enorme mængder information og data skal analyseres for at forstå, planlægge og prioritere de mulige løsninger. Som ingeniør i Data Science og Management får du den specialviden inden for både teknologi, økonomi og ledelse, der er nødvendig for at arbejde med big data og bidrage til at finde de bedste løsninger på fremtidens komplekse problemstillinger. Hvad lærer du? Data Science og Management er primært en blanding af forskellige matematiske kurser, der gør dig i stand til at behandle store mængder data, samt kurser i beslutningsstøtte og ledelse, der gør dig klar til at sætte din viden aktivt i spil i virksomheder og organisationer. Med andre ord får du en kombination af teknisk-naturvidenskabelige, forretnings­ mæssige og samfundsmæssige kompetencer, der lærer dig at planlægge og optimere processer og produktion. Sådan giver studiet dig en unik og eftertragtet profil, så du kan bidrage til at sikre, at nye teknologiske løsninger både bliver en god forretning og er til

gavn for samfundet. Undervejs i uddannelsen arbejder du med virkelighedens udfordringer i cases fra virksomheder og organisationer. Studiets opbygning Du deltager i forelæsninger, gruppearbejde, projektarbejde og øvelser, hvor du arbejder med fagområder som f.eks. matematik, økonomi, operationsanalyse, projektledelse samt operations and supply chain management. Alt sammen begreber, som du bliver bekendt med på studiet. Du får også rig mulighed for at præge din uddannelse og at skabe en unik profil, der matcher dine interesser, i kraft af de valgfrie kurser, du vælger at følge. Vil du guides i dit valg af kurser, findes der en række anbefalede studieforløb for dig, der er i tvivl om, hvilke kombinationer der giver bedst mening. Hvad kan du blive? I kombination med en kandidatuddannelse får du gode muligheder for at arbejde i store planlægningsvirksomheder, i rådgivnings­ branchen og i strategienheder eller i offentlige myndig­heder. Du er med, hvor beslutningerne træffes, og du kommer til at arbejde med planlægning, strategi og beslutninger relateret til kundernes, samfundets og brugernes ønsker og behov.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik C eller geovidenskab A Dansk A Engelsk B Samfundsfag B, International økonomi B og virksomhedsøkonomi B er fjernet som adgangskrav fra optagelsen 2024. OBS: Ændrede niveaukrav fra og med optagelsen 2026. Læs mere på s. 149. Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Komplekse teknologiske systemer Beslutningsstøtte Data science Strategi, innovation og management Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Data Science og Management på > dtu.dk/dsm

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Intro til operations og supply chain management 5 ECTS-point

Bæredygtighed 5 ECTS-point

Ingeniørarbejde 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Databasesystemer 5 ECTS-point

Projektledelse 5 ECTS-point

Introduktion til matematisk statistik 5 ECTS-point

90


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

91


STUDIEKATALOG 2024

92


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Design og Innovation Hvad er verdens bedste idé? Er det en chatbot? En hospitalsseng? Eller en helt ny måde at bruge teknologien på? Læser du bacheloruddannelsen Design og Innovation, arbejder du med at udvikle nye idéer og føre dem ud livet. Her starter fremtidens løsninger i mødet mellem mennesker og teknologi. Som ingeniør i Design og Innovation kan du skabe kreative og effektfulde svar på virkelighedens udfordringer. Det hele handler om socioteknologi – altså mødet mellem teknologi og samfund. Derfor lærer du at designe, konstruere og udvikle teknologiske produkter og systemer, der kan hjælpe både brugere, industrien og resten af samfundet. Du går i dybden med forskellige menneskers udfordringer, og du lærer at forvandle udfordringerne til innovation. Hvad lærer du? Vil du udvikle samfundet eller hjælpe andre, må du først forstå menneskers udfordringer i dybden. På Design og Innovation arbejder du med at identificere problemer og forstå, hvordan de kan løses. Du lærer at tage højde for alle skridt på vejen mod et færdigt produkt – og igennem hele processen har du fokus på brugeren. Som studerende på Design og Innovation, bliver du ekspert i at finde løsninger. Du lærer at undersøge, observere og indgå i en dialog med brugerne, så du kan forstå deres behov og udvikle produkter og processer, der passer til dem – det, man kalder brugercentreret design. Derfor kombinerer din uddannelsesretning det teknologiske og naturvidenskabelige med det kreative, sociotekniske og innovative.

Studiets opbygning Undervisningen på Design og Innovation er baseret på aktiv læring, så du kan prøve din viden af i virkeligheden. Du arbejder ofte med projekter, hvor du anvender teorien og øver dig i at arbejde i teams – ligesom på arbejdsmarkedet. Her samarbejder du med mange af dine medstuderende, når I sammen skal skabe overblik over processen og fordele roller og ansvarsområder. Kurserne på uddannelsesretningen er en blanding af forelæsninger, holdundervisning, øvelser og gruppearbejde. Undervejs prøver du kræfter med alt fra at lave din egen lille mekaniske bil til at bygge en stor Rube Goldberg-maskine sammen med resten af din årgang.

Semesterstart: 2. september 2024

Hvad kan du blive? Som færdiguddannet kan du udvikle alt fra løsninger, der hjælper mennesker med handicap, til den næste og bedste højttaler. Du bliver ekspert i at forstå, forklare og løse komplekse problemer, og du bliver klar til at optimere og gentænke produkters funktion, værdi og æstetik. Du kan for eksempel få job som konsulent, hvor du hjælper virksomheder med at skabe nye løsninger, der passer til deres behov og kundebase. Vil du hellere arbejde med medicin og hjælpemidler, kan du få job som produktudvikler eller projektleder i virksomheder som Novo Nordisk og Oticon. Er du mere til at finde dine helt egne løsninger, kan du blive startup.

Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Smarte produkter Bæredygtige produkter Prototyper og fremstillingsprocesser

Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B

Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Design og Innovation på > dtu.dk/dein

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Brugerorienteret design 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Produktanalyse og redesign 15 ECTS-point

Introduktion til prototyping 5 ECTS-point

Visuel kommunikation 5 ECTS-point

93


STUDIEKATALOG 2024

Elektroteknologi Elektroteknologi spiller en vigtig rolle i det moderne samfund: Sundhedsvæsen, produk­ tion og miljøovervågning kan ikke fungere uden elektroniske måleinstrumenter. Kommu­ nikation og IT dominerer vores hverdag. Huse og fabrikker er afhængige af stabile elforsyningssystemer. Maskiner og transportmidler kræver elektronisk styring og regulering. Samtidig spiller elektroteknologi også en vigtig rolle i udviklingen af nye og mere miljøvenlige energiteknologier og energisystemer. Hvad lærer du? Elektronik er en fællesbetegnelse for en række komplekse elektroniske teknologier, og det kan ændre rammerne for vores sundhed, kommunikation, transport og meget andet i vores hverdag. Derfor er Elektroteknologi en bred uddannelse, der giver dig muligheden for at specialisere dig inden for dit favoritemne eller interesseområde. I løbet af uddannelsen opbygger du en ingeniørfaglig og elektroteknologisk værktøjskasse. Du får en grundlæggende ingeniørfaglig forståelse med kurser i blandt andet matematik og programmering. Du lærer at udvikle, analysere og designe elektriske og elektroniske systemer. Samtidig klæder uddannelsesretningen dig på til at forstå sammenhængen mellem hardware og software, så du kan arbejde med samspillet mellem softwaremodeller og fysiske produkter, som for eksempel elektronisk udstyr eller elektriske apparater.

Studiets opbygning Når du læser Elektroteknologi, er undervisningen varieret, og dit skema er fyldt med en blanding af forelæsninger, gruppeøvelser og projektarbejde. Derfor bliver hverdagen aldrig for ensformig på din vej mod en fremtid som elektroingeniør. Undervejs arbejder du både alene og i grupper, imens laboratorieøvelser og projekter giver dig muligheden for at afprøve alt det, du har lært. Du arbejder med cases fra industrien, bliver trænet i teamwork og får fingrene i teknologien. Derfor er Elektroteknologi-studiet for dig, der vil arbejde med både teori og praksis. Det er for dig, der vil forstå og analysere samfundets store udfordringer og være med til at skabe de konkrete løsninger. Hvad kan du blive? Som elektroingeniør kan du arbejde med alt fra kabler og kommunikation til telefoner og transportsystemer. Du kan arbejde med grøn energi hos Vestas eller Ørsted eller lave høreapparater for Oticon. Du kan styrke skibstransporten hos Mærsk, bygge computere for Apple eller optimere produktionen i Grundfos. Du har også mulighed for at skabe verdens næste hjertestarter, ultralydsscanner eller røntgenapparat. Har du lyst, kan du blive selvstændig, og vil du blive i universitetsverdenen, kan du gå forskningsvejen. Uanset hvilken retning du vælger, venter et arbejdsmarked, der mangler civilingeniører.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Energi Lyd og akustik Trådløse systemer Indlejrede systemer og programmering Elektroniske og elektromagnetiske systemer Automation og instrumentering Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Elektroteknologi på > dtu.dk/eltek

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Elektriske kredsløb 1 5 ECTS-point

Digital elektronik 1 5 ECTS-point

Programmeringsprojekt 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Elektriske kredsløb 2 5 ECTS-point

Digital elektronik 2 5 ECTS-point

Ingeniørarbejde 2 Elektroteknologi 5 ECTS-point

94


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

95


STUDIEKATALOG 2024

96


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Fysik og Ingeniørvidenskab Uddannelsesretningen Fysik og Ingeniørvidenskab er en spændende uddannelsesretning for dig, der vil mestre grundlæggende fysik og bruge moderne fysik til som fysikingeniør at finde løsninger på tidens store teknologiske udfordringer. Hvad lærer du? Som studerende på Fysik og Ingeniørvidenskab får du en bred fysikfaglighed, der åbner en verden af muligheder – fra kvanteteknologi og fremstilling af materialer på atomart niveau, over biosensorer og mikrochips, til optisk kommunikation og energiteknologi. Din hverdag bruger du på at undersøge, forstå og anvende fysikken, imens du udforsker dens potentialer. Du lærer, hvordan du kan opstille og analysere fysiske modeller af virkelighedens problemstillinger, og du bruger tid i vores moderne laboratorier. Her kommer du helt tæt på fysikken med hjælp fra røntgenudstyr, elektronmikroskoper, dataanalyse og computersimuleringer – og så bliver du klogere på, hvordan du kan bruge din fysikforståelse til at drive bæredygtig forandring. Studiets opbygning På første år har du grundlæggende kurser i matematik, fysik og ingeniørvidenskab, klassisk mekanik, programmering samt termodynamik. På andet år udvider du din

grundviden om fysik inden for elektromagnetisme, kvantemekanik, optik og fotonik, og du har dine første valgfrie kurser samt udfører dit fagprojekt i en forskningsgruppe. På tredje år fordyber du dig i faststoffysik og dine valgfrie specialiseringskurser, enten på DTU eller under et semester på et universitet i udlandet, og du slutter af med dit bachelorprojekt. Undervejs i studiet lærer du også om teamwork og samarbejde, så du bliver godt forberedt på den arbejdsform, du møder i dit kommende arbejdsliv. Til at vejlede dig i valget af kurser er der udarbejdet seks anbefalede studieforløb. Hvad kan du blive? Fysik og Ingeniørvidenskab giver adgang til en lang række kandidatretninger inden for fagområder som blandt andet teoretisk og eksperimentel fysik, bæredygtig energiteknologi, sundheds- og bioteknologi, og kommunikationsteknologi. Uanset hvilken vej du vælger, bliver du forberedt på et arbejde, hvor du som fysikingeniør kan gøre en forskel. Så er det op til dig, om du for eksempel vil rådgive om solcelleteknologi i konsulentbranchen, forske i moderne kvanteteknologi eller udvikle fremtidens materialer. Typiske ansættelsessteder er i udviklings- og forskningsafdelinger i virksomheder eller på universiteter over hele verden.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik A Kemi B eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Kvanteteknologi Fysik og bæredygtig energiteknologi Biofysik og sundhedsteknologi Kvantefysik og materialedesign Optik og fotonik Nano- og mikrofabrikationsteknologi Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Fysik og Ingeniørvidenskab på > dtu.dk/fysik

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Introduktion til fysik og ingeniørvidenskab 1 5 ECTS-point

Mekanik og fysisk modellering 1 5 ECTS-point

Laboratoriearbejde i fysik og ingeniørvidenskab 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Introduktion til fysik og ingeniørvidenskab 2 5 ECTS-point

Mekanik og fysisk modellering 2 5 ECTS-point

Termodynamik og statistisk fysik 5 ECTS-point

Kontinuumsfysik og modellering 5 ECTS-point

97Grøn farve Chromologics laver farvestoffer ved hjælp af bæredygtige gærings­ processer. Teknologien er mere miljøvenlig end traditionel produktion, hvor farven udvindes af planter eller animalske stoffer. Virksomheden er grundlagt af forskere fra bl.a. DTU, og stigende efterspørgsel giver Chromologics et stort grønt markedspotentiale. Teknologi for mennesker.


STUDIEKATALOG 2024

100


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

General Engineering DTU tilbyder en tværfaglig uddannelsesretning, som fokuserer på de brede og generelle ingeniørkompetencer. På uddannelsen får du et solidt fundament inden for matematik, fysik, kemi og life science, imens du lærer at arbejde på tværs af fagene og at bruge dem til at løse virkelige problemer. Hvad lærer du? Undervisningen på General Engineering foregår på engelsk, og uddannelsen henvender sig dermed til studerende fra både Danmark og resten af verden. Cirka halvdelen af retningens studerende og undervisere har en international baggrund. Derfor bliver du en del af et internationalt studiemiljø, som forbereder dig på en karriere på det globale arbejdsmarked. Igennem hele uddannelsen arbejder du på design-build-projekter, som er praksisorienterede, tværfaglige gruppeprojekter. Sammen med din gruppe udarbejder du en ingeniørløsning på et konkret problem fra den virkelige verden. Det gør dig fortrolig med ingeniørtilgangen til problemløsning, og det lærer dig at kommunikere og samarbejde med din gruppe om at finde de bedste løsninger i virkelige rammer. Kort sagt: Du lærer at tænke og arbejde som en ingeniør. Studiets opbygning På de første semestre følger du en række obligatoriske kurser, hvor du bliver

introduceret til matematik, fysik, kemi og life science. Du introduceres også til retningens fire studielinjer: living systems, cyber systems, advanced materials og future energy, og på de efterfølgende semestre skal du specialisere dig i en af disse studielinjer. På 5. semester har du mulighed for at tage på udvekslingsophold på et andet universitet, arbejde på et projekt i samarbejde med en virksomhed eller at specialisere dig yderligere på DTU. På 6. semester afslutter du uddannelsen med dit bachelorprojekt. Hvad kan du blive? Afhængigt af dit valg af specialisering kan du med en bachelor i General Engineering søge optagelse på en bred vifte af kandidatretninger på DTU eller på et andet universitet. Kombineret med en kandidatuddannelse giver uddannelsen dig en unik profil, som gør dig til en attraktiv kandidat til jobs i højteknologiske virksomheder eller rådgivende myndigheder, hvor din erfaring med projektarbejde og tværfaglig problemløsning i et internationalt miljø giver dig den efterspurgte generalistprofil sat i sammenhæng med det moderne samfunds teknologier. Du kan som bachelor i General Engineering medvirke til at virkeliggøre en bæredygtig fremtid inden for et bredt felt – fra sundhed og genanvendelige materialer til energi.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi B eller bioteknologi A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan vælge at specialisere dig inden for: Living systems Cyber systems Advanced materials Future energy Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om General Engineering på > dtu.dk/geneng

1. SEM.

Mathematics 1a 10 ECTS-point

Computer programming 5 ECTS-point

Valgfrit kursus* 5 ECTS-point

Fundamental chemistry 5 ECTS-point

Design-build 1: devices for measuring cell growth 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Mathematics 1b 10 ECTS-point

Physics 5 ECTS-point

Statistics 5 ECTS-point

Valgfrit kursus* 5 ECTS-point

Design-build 2: rational catalyst design 5 ECTS-point

*Vælg to kurser af introduction to advanced materials, cyber systems, living systems og future energy 101


STUDIEKATALOG 2024

Geofysik og Rumteknologi Uddannelsesretningen Geofysik og Rum­ teknologi sætter fokus på de observationer, der foretages fra satellitter, og omhandler design af satellitmissioner, opbygning af målesystemer samt analyse og fortolkning af data fra satellitter. Uddannelsen spænder bredt – fra udforskning af Jordens indre over kortlægning og overvågning af Jordens klima og miljø til udforskning af solsystemet og universets tidligste udvikling efter Big Bang. Hvad lærer du? På retningen lærer du at designe og udvikle nye metoder og systemer til modellering af Jorden og dens magnet- og tyngdefelt, overvågning af f.eks. havstrømme, havis, gletsjere, biomasse, atmosfæren, vandkredsløb, Solens påvirkning af Jorden samt udforskning af exoplaneter, universets strukturer, sorte huller og neutronstjerner. Studiets opbygning Uddannelsen kombinerer naturvidenskabelig viden med tværfaglige teknologiske kompetencer og giver på den måde en bred kompetenceprofil inden for målesystemer, data­behandling og fysisk fortolkning.

Du har på bachelor – og senere kandidat­ retningen – mulighed for at fordybe dig yderligere inden for områderne: – Udforskning af rummet – Fastjordsfysik – Jordobservation – Kortlægning og navigation – Rumfartssystemer Undervisningen veksler mellem holdundervisning, projektarbejde, forelæsninger og øvelser. Hvad kan du blive? I kombination med en kandidatuddannelse kan du få job i både Danmark og udlandet hos højteknologiske virksomheder i mange forskellige brancher. Du kan f.eks. arbejde i store rumvirksomheder, europæiske industrigiganter og internationale organisationer. Eller du kan få job i rådgivningsbranchen, geobranchen, opmålings- og kortlægningsfirmaer, hos offentlige myndigheder eller i undervisningssektoren.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik A Kemi B eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Målesystemer Databehandling Fysisk fortolkning Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Geofysik og Rumteknologi på > dtu.dk/georum

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Mekanik og fysisk modellering 5 ECTS-point

Ingeniørarbejde 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Astrofysik 5 ECTS-point

Mekanik og fysisk modellering 5 ECTS-point

Termodynamik 5 ECTS-point

102

Valgfrit kursus 5 ECTS-point


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

103


STUDIEKATALOG 2024

104


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Kemi og Teknologi Verden består i høj grad af kemiske processer og reaktioner. Kemiske produkter er vigtige for samfundet og med til at skabe et godt livsgrundlag. Netop nu står menneskeheden over for enorme udfordringer: Klimaændringer og ressourceforbrug skal under kontrol, og vi skal finde nye lægemidler til at bekæmpe de sygdomme, som vi i dag ser som uhelbredelige. Som kemiingeniør kan du være med til at løse nogle af de udfordringer. Hvad lærer du? Du lærer at forstå eller forudse, hvorfor og hvordan forskellige stoffer og materialer reagerer i en kemisk proces, så du bliver i stand til at skabe nye og forbedrede produkter og produktionsmetoder. Som studerende på uddannelsen i Kemi og Teknologi får du opbygget en fundamental viden inden for kemi, fysik og matematik gennem teoretisk undervisning kombineret med praktisk projektarbejde og laboratorieøvelser. Du bliver introduceret til både den grundlæggende og den teknologiske anvendelse af kemi. Du kommer til at arbejde med kemisk analyse og syntese, og du kommer til at studere stoffernes egenskaber og kemiske reaktioner. Du lærer principperne for kemisk og biokemisk produktudvikling og produktion, som skal gennemføres både teknisk og økonomisk bæredygtigt samt miljø- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Kemi er et fag, hvor

teori og hands-on-eksperimenter går op i en højere enhed. Du lærer at tænke kreativt og bruge din matematiske, fysiske og kemiske viden til at udvikle konkrete produkter og produktionsmetoder. Studiets opbygning På bachelorretningen Kemi og Teknologi er de første semestre fastlagt, så du får en god forståelse for kemiingeniørens arbejdsområde. Du har f.eks. kurser inden for organisk kemi, uorganisk kemi, fysisk kemi og laboratoriemetodik. Senere på studiet skal du vælge valgfrie kurser og specialisere dig. Der findes forskellige anbefalede studieforløb, som du kan følge, men du kan også vælge selv at sammensætte kurser ud fra dine interesser. Du kan f.eks. kombinere kemien med elementer fra den teknologiske verden, eller du kan fokusere på økonomi eller ledelse. Hvad kan du blive? I kombination med en kandidatuddannelse bliver du civilingeniør i kemi og kan f.eks. udvikle ny medicin for Novo Nordisk, eller du kan arbejde for et konsulenthus, hvor du rådgiver aktører i industrien. Vil du arbejde med den grønne omstilling, kan du hjælpe virksomheder som Topsoe med at fremstille grønne brændstoffer. Interesserer du dig for fødevareområdet, kan du skabe en karriere hos virksomheder som FOSS, der bruger kemien til at foretage fødevareanalyser.

1. SEM. 2. SEM.

Matematik 1b 10 ECTS-point

Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi B eller bioteknologi A Dansk A Engelsk Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Fysisk kemi Kemisk og biokemisk procesteknik Kemisk produktudvikling Organisk kemi og lægemidler Uorganisk kemi Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Kemi og Teknologi på > dtu.dk/kemtek

De første to semestre

Matematik 1a 7,5 ECTS-point

Semesterstart: 2. september 2024

Programmering 5 ECTS-point

Almen uorganisk kemi med øvelser 7,5 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Organisk kemi 5 ECTS-point

Introduktion til kemiteknik 2,5 ECTS-point

Analytisk kemi 5 ECTS-point

Introduktion til kemiteknik 5 ECTS-point

Kemisk syntese 5 ECTS-point

105


STUDIEKATALOG 2024

Kunstig Intelligens og Data Kunstig intelligens (AI) kommer fuldstændig til at ændre den måde, mennesker bruger teknologi på, og vil give os helt nye muligheder for at forandre og forbedre vores verden. Vi kan f.eks. bruge kunstig intelligens til at udvikle nye lægemidler, revolutionere transport og skabe nye former for undervisning, der giver alle mulighed for livslang læring. Kunstig intelligens bliver en central del af vores fremtid, og som ingeniør med speciale i kunstig intelligens kommer du til at designe den fremtid. Hvad lærer du? Med udgangspunkt i matematik, fysik, statistik, kognition og computer science lærer du at arbejde systematisk med data og AI-metoder, og du kommer til at beherske de mange værktøjer, som danner baggrund for moderne AI. Du får indblik i principperne bag lærende algoritmer, i hvordan computere lærer af data, tager beslutninger og kommunikerer med brugere – og du bliver i stand til at give computere evner, som er centrale for vores egen intelligens. Studiet giver dig desuden indsigt i kognitiv psykologi og sociale mekanismer som baggrund for at designe og evaluere intelligente systemer, også i forhold til etik og privatliv. Studiets opbygning På første semester lærer du at programmere, og fra start får du en komplet AI-værktøjskasse, så du gennem hele studiet

kan eksperimentere med AI-eksempler på din egen computer. Fra AI, der kan aflæse dit ansigtsudtryk og forstå, hvad du siger, til AI, der kan hjælpe med at navigere i komplekse data, f.eks. inden for medicin eller sociale medier. På uddannelsen i Kunstig Intelligens og Data kommer du til at arbejde med vigtige AI-problemstillinger, og undervisningen veksler mellem holdundervisning, øvelser og projektarbejde i grupper og inddrager både teori og konkrete cases. Særligt i forbindelse med casebaseret arbejde kommer du allerede som studerende til at arbejde tæt sammen med danske virksomheder, der anvender AI. Hvad kan du blive? I kombination med en kandidatuddannelse opnår du viden og kompetencer, der er både meget anvendelige og meget efterspurgte på arbejdsmarkedet. I takt med at alt bliver digitaliseret, bliver AI vigtig for udviklingen inden for næsten alle brancher, og som ingeniør med speciale i AI kommer du til at spille en central rolle. I dag er efterspørgslen på AI-ingeniører stor inden for mediko- og medicinalindustrien, produktion, bankverdenen og IT- og transportsektoren, og mange nye startups ansætter ingeniører med AI-viden. Der er god grund til at forvente, at du efter endt studie vil blive en ingeniør, der har mange valgmuligheder på arbejdsmarkedet.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: AI og datavidenskab AI og kognition AI-udvikler AI og business AI og sundhed AI og robotteknologi Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Kunstig Intelligens og Data på > dtu.dk/kid

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Statistik 5 ECTS-point

Introduktion til intelligente systemer 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Algoritmer og datastrukturer 1 5 ECTS-point

Introduktion til machine learning og data mining 5 ECTS-point

106

Projekt i statistisk evaluering for Kunstig Intelligens/Data 5 ECTS-point


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

107


Skrald + grill = mursten


DTU-studerende Lise Fuglsang Vestergaard fra Design og Innovation har forvandlet plastikaffald til mursten med en solgrill. Det giver både bedre miljø og stærkere boliger i et landdistrikt i Indien. Teknologi for mennesker.


STUDIEKATALOG 2024

110


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Matematik og Teknologi Matematik er det universelle sprog for naturvidenskab og teknisk videnskab. Verden er fyldt med matematik og dens teknologiske anvendelser. Dit dankort er krypteret ved brug af primtal og algebraiske kurver, hospitalets CT-skanner forbedres med matematisk analyse, og statistiske metoder er essentielle for at forstå nutidens store datamængder. Med en bacheloruddannelse i Matematik og Teknologi kan du være med til at udvikle, hvordan mate­matik kan gøre en forskel i fremtidens samfund. Hvad lærer du? I løbet af studiet bliver du indført i matematikkens grundlæggende områder og anvendelser. Du får indblik i algoritmer og computerbaserede løsninger af store beregningsopgaver. Du beskæftiger dig med løsning af differential­ ligninger og statistiske metoder til at beskrive og analysere informationer. Du lærer at tænke kreativt og abstrakt, så du f.eks. kan arbejde med udviklingen af kunstig intelligens i robotter og med den matematik, der ligger bag computergrafik og billedanalyse. Du kan også arbejde med udvikling af programmer til at optimere processer og produkter i industrien. Matematik er et stort område, og på studiet fokuserer du på de dele af matematikken, der er nyttige i den virkelige verden. Du lærer at analysere data, beskrive fænomener matematisk og finde løsninger på teknologiske problemer.

Studiets opbygning På Matematik og Teknologi har du kurser som matematisk analyse, numeriske beregninger, matematisk modellering af teknologi, fysik og kemi samt statistik og sandsynlighedsregning. Undervisningen veksler mellem forelæsninger, holdundervisning, øvelser og projektarbejde. Du skal løse konkrete opgaver, som er kendt fra hverdagen, mens de metoder, du bruger til at løse opgaverne, er mere teoretiske og abstrakte. Allerede tidligt i dit studie har du via valgfrie kurser mulighed for at gå i dybden med de dele af matematikken, der interesserer dig mest. Hvad kan du blive? Når du er færdig som bachelor, kan du fortsætte med en kandidatuddannelse i f.eks. Matematisk Modellering og Computing eller Menneskeorienteret Kunstig Intelligens. Kandidater med baggrund i Matematik og Teknologi er eftertragtede i erhvervslivet og bliver typisk ansat som specialister, forskere eller projektledere. Du kan f.eks. være med til at analysere forsøgsresultater i medicinalindustrien, udvikle investeringssystemer i finanssektoren eller gennemføre forskningsbaseret produktudvikling.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Matematisk analyse, modellering og beregning Dynamiske systemer og simulering Data science, statistik og machine learning Diskret matematik og operationsanalyse Geometri og computergrafik Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Matematik og Teknologi på > dtu.dk/mattek

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Diskret matematik 5 ECTS-point

Introduktion til matematik og teknologi 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Introduktion til numeriske algoritmer 5 ECTS-point

Introduktion til matematisk statistik 5 ECTS-point

Videregående lineær algebra 5 ECTS-point

111


STUDIEKATALOG 2024

Medicin og Teknologi Avanceret teknologi spiller en afgørende rolle, når læger skal diagnosticere og behandle sygdomme. Som medikoingeniør beskæftiger du dig med udviklingen af de metoder og det teknologiske udstyr, lægerne og patienterne har brug for. Hvad lærer du? Teknologibaserede løsninger på sundhedsrelaterede problemstillinger forudsætter en detaljeret viden om menneskekroppens biologi og sygdomme og involverer et bredt spektrum af ingeniørdiscipliner, f.eks. mekanik, materialer, computer-aided-design (CAD), elektronik, analog og digital instrumentering, optik, akustik, programmering og datavidenskab. Medicin og Teknologi er et tværfagligt studie, der giver dig mulighed for at speciali­ sere dig i de ingeniørdiscipliner, du synes er interessante, og anvende disse på det medicinske område. Studiets opbygning Medicin og Teknologi er et samarbejde mellem DTU og Københavns Universitet (KU). Ca. 70 % af undervisningen foregår på DTU, og ca. 30 % på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU. Fra første dag oplever du samspillet mellem medicin, naturvidenskab og teknologi. Du får en introduktion til menneskets biologi og sygdomme, imens du tilegner dig solide og alsidige ingeniørkompetencer

som udvikling af medicinsk måleudstyr og software til at analysere fysiologiske data med teknikker som machine learning og kunstig intelligens. Du anvender også matematik og fysik til at analysere og simulere bevægeapparatet og organernes funktion, og du lærer om forskellige materialetyper for at kunne udvælge de materialer, der egner sig bedst til f.eks. kunstige blodkar, hjerteklapper, pacemakere og andre implantater. I starten af uddannelsen deltager du i forelæsninger i nogle af de grundlæggende fag med efterfølgende fælles opgaveløsning. Derudover har du oversigtskurser, hvor du stifter bekendtskab med forskelligt medicoteknisk udstyr. På første del af studiet har du design-build-kurser, hvor du i et team skal sammensætte og programmere et målesystem baseret på f.eks. en Arduino. I studiets sidste to år kan du følge et af de anbefalede studieforløb og fordybe dig inden for det fagområde, der interesserer dig mest. Her vil der også være mulighed for at læse et semester i udlandet. Hvad kan du blive? Efter afsluttet bacheloruddannelse i Medicin og Teknologi er du garanteret en studieplads på den toårige kandidatretning Biomedical Engineering. Som færdiguddannet civilingeniør kan du f.eks. arbejde på et hospital, i en udviklingsafdeling i en privat virksomhed, i en offentlig myndighed eller inden for forskning.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus, Københavns Universitet (KU) og Rigshospitalet Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Digital sundhed Medicinsk optik Medicinsk billeddannelse Hearing systems Autonome systemer Biomekanik og biomaterialer Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Medicin og Teknologi på > dtu.dk/medtek

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Humanbiologi (KU) 10 ECTS-point

Rapid prototyping af analoge sensorsystemer 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Sygdomslære for ikkeklinikere 10 ECTS-point

Rapid prototyping af digitale sensorsystemer 5 ECTS-point

112


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

113


STUDIEKATALOG 2024

114


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Miljøteknologi Et godt miljø er grundlaget for en bære­dygtig udvikling i tråd med FN’s verdensmål. Vi har behov for nye metoder, der kan producere rent vand, håndtere effekter af klimaforandringer og recirkulere energi og ressourcer i samfundet. Vi skal sikre, at kemiske stoffer og mikroplast ikke skader mennesker og miljø i fremtiden. Som ingeniør i Miljøteknologi kan du være med til at løse disse udfordringer. Hvad lærer du? Bachelorretningen giver dig en attraktiv uddannelse inden for miljøområdet. Du får indsigt i vandets kredsløb, recirkulering af ressourcer, miljøvurderinger og cirkulær økonomi. I løbet af studiet får du en lang række ingeniørfaglige kompetencer, der gør dig i stand til at udvikle bæredygtige løsninger på klima- og miljøproblemer i Danmark og resten af verden. Som studerende arbejder du f.eks. med forurening og vandrensning, mikroplast, tolkning af data fra droner og satellitter og teknologier som løsning på klimaudfordringerne. Du anvender matematiske modeller til at simulere processer i rensningsanlæg, pesticider i grundvand eller effekter af klimaændringer på miljøet.

Studiets opbygning Studiet bygger videre på din viden fra gymnasiet i fagene kemi, naturgeografi, bioteknologi, matematik og fysik, hvor du dykker endnu dybere, og kombinerer det med nye miljøteknologiske fag som bl.a. miljø og bæredygtighed, klimaændringer, geologi, hydrologi, økologi og miljøtekniske processer. Undervisningsformen er meget varieret med vægt på aktiv deltagelse. Der er fokus på erhvervsrelevant projektarbejde, beregninger, programmering, laboratorieøvelser og felt­undersøgelser. Vi anbefaler, at du tager 5. semester i udlandet, da miljøområdet kræver et internationalt perspektiv. Hvad kan du blive? I kombination med en toårig kandidatuddannelse bliver du civilingeniør i Miljøteknologi, og kan få job i f.eks. ingeniørvirksomheder, større virksomheder, regioner, kommuner eller på universiteter. Dine arbejdsopgaver kan ligge både i Danmark og internationalt. Du vil være med til at løse væsentlige miljømæssige og samfundsmæssige udfordringer, så du i dit arbejde som ingeniør inden for miljø f.eks. bidrager til at udvikle nye miljø­ teknologier og designe bæredygtige byer og cirkulær økonomi.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi B eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Vand i byer, i verden og i klimatilpasning Bioressourcer og cirkulær økonomi Miljømanagement og bæredygtighed Kemiske stoffer i miljøet Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Miljøteknologi på > dtu.dk/miljo

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Kemi for life science 5 ECTS-point

Vand og miljømanagement 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Miljøteknisk feltkursus* 5 ECTS-point

Bioressourcer* 5 ECTS-point

Miljø og bæredygtighed 5 ECTS-point

*Kurserne Bioressourcer og Miljøteknisk feltkursus er teknologiske linjefag. Du har mulighed for at vælge andre fag her efter interesse. 115


STUDIEKATALOG 2024

Produktion og Konstruktion De teknologiske produkter og konstruktioner omkring os har stor betydning for, hvordan vi lever. På bacheloruddannelsen Produktion og Konstruktion lærer du at udforme og fremstille den teknologi, der skaber det gode liv – både for mennesker og for planeten. Samfundet er fyldt med løsninger, der gør dagene nemmere og bedre, som for eksempel høreapparater og benproteser, elektriske biler og genanvendelige materialer. Læser du Produktion og Konstruktion, er det dig, der kan designe det næste banebrydende produkt og udvide vores muligheder for et sundere, friere og grønnere liv. Det er nemlig ingeniører fra Produktion og Konstruktion, der skaber konkrete løsninger på store udfordringer inden for energi, sundhed, klima, transport og rumtrafik. Hvad lærer du? Med en bacheloruddannelse i produktion og konstruktion kan du udtænke de næste konstruktioner og forstå produktionsprocessen i alle led fra start til slut. Du lærer om materialer, deres bearbejdning, og hvordan de kan fremstilles smart og klimavenligt. Du lærer at producere og anvende energi effektivt, at planlægge en produktionsproces og at forstå de forskellige produktionsmetoder. Samtidig tænker du brugeren ind i processen, når du lærer om fremstilling, funktionalitet og brugervenlighed. Kort fortalt får du en bred uddannelse med et højt ingeniørfagligt niveau, dyb teknologisk viden og en unik helhedstilgang til produktfremstilling.

Studiets opbygning Uddannelsesretningen er skabt i tæt samarbejde med industrien. Det betyder, at din uddannelse altid afspejler virkelighedens behov og lærer dig at finde de ingeniørløsninger, som verden venter på. I løbet af din bacheloruddannelse arbejder du på flere projekter, hvor du sammen med dine medstuderende finder konkrete svar på spørgsmål stillet af danske virksomheder. På den måde gør studiet dig klar til at blive en del af et arbejdsmarked, der mangler ingeniører, som kan planlægge, samarbejde og tænke kreativt og i helheder. Undervisningsformerne er en blanding af forelæsninger, projekter, opgaver og værkstedsøvelser, og ligesom i industrien bruger du meget af din tid på gruppearbejde. Her arbejder du sammen med dine medstuderende på forskellige projekter, hvor du bruger alt det, du har lært i undervisningen til at finde konkrete løsninger på aktuelle problemer. Hvad kan du blive? Uanset hvilken vej du vælger, er du som ingeniør i produktion og konstruktion meget eftertragtet på arbejdsmarkedet, hvor en lang række brancher venter på dig, der kan skabe konkrete løsninger. Som færdiguddannet civilingeniør kan du løse opgaver inden for alt fra produktudvikling og produktion til kreativt design, og du kan blandt andet få titler som designingeniør, produktudvikler eller produktionsingeniør. Når du har været på arbejdsmarkedet i et par år, kan du vælge at blive projektleder, leder eller designanalytiker.

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Ingeniørarbejde 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Styrkelære 1 5 ECTS-point

116

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Konstruktion og mekanik Energi Materiale- og procesteknologi Industriel økonomi og teknologiledelse Maritim teknik Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Produktion og Konstruktion på > dtu.dk/prokon

Produktionsteknologi og -styring 5 ECTS-point Produktionsteknologi og -styring 5 ECTS-point

Valgfrit kursus 5 ECTS-point


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

117


STUDIEKATALOG 2024

118


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Softwareteknologi Hver gang et softwaresystem løser en opgave, hjælper det os med at træffe smartere beslutninger eller frigiver tid, så vi ikke bruger livet på kedelige rutiner. I dag – og særligt i fremtiden – er det software, der gør hverdagen nemmere, friere og mere sikker. Det er software, der gavner mennesker, og det findes i alt fra smartphones, chatbots og smart udstyr i hjemmet til optimeret offentlig administration. Vælger du at læse Softwareteknologi, bliver computeren dit laboratorie, hvor du kan finde svar på verdens vigtige spørgsmål. Her kan du arbejde for en grønnere fremtid ved at udvikle løsninger, der sparer energi eller effektiviserer tunge arbejdsprocesser, eller du kan anvende kunstig intelligens eller algoritmer til at optimere processer inden for produktion, trafik, administration eller sundhedsvæsenet. Hvad lærer du? Når du læser Softwareteknologi, dykker du helt ind i softwareverdenen. Al din undervisning har ét formål: at klæde dig på til at skabe skalérbare softwareløsninger af høj kvalitet. Derfor lærer du om programmering, algoritmik, softwareudvikling, computersystemer og modellering. Samtidig lærer du den matematik, der danner grundlag for det hele. Studiet giver dig en bred indgang til feltet, så du er fagligt klædt på, når du senere skal specialisere dig.

Undervejs lærer du at forstå sammenhængen mellem hardware og software og alle variationerne i størrelse, hastighed og energiforbrug, der findes ind imellem. Studiets opbygning Når du læser Softwareteknologi, er din hverdag fyldt med varieret undervisning. Du har både forelæsninger og holdundervisning, og du arbejder ofte i grupper med dine medstuderende. Her laver I alt fra grupperegning til større projekter, hvor I bruger software til at løse virkelige problemer. Undervejs lærer du alle de forskellige færdigheder, du skal bruge som softwareingeniør. Fælles for de fleste af dem er, at du arbejder med computeren som dit laboratorie. Det er nemlig her, du øver dig i at kode og udvikle nye softwareløsninger. Hvad kan du blive? Mange studerende fra Softwareteknologi ender med at arbejde i softwarevirksomheder. Hvad virksomheden producerer, og hvordan arbejdsopgaverne ser ud, er vidt forskelligt. Du kan for eksempel arbejde for en startup og skabe dens nye softwaresystem, vedligeholde software i de nyeste elbiler eller udvikle ny software til brug i høreapparater. I dag arbejder flere softwareingeniører i konsulenthuse. Her kan du hjælpe andre virksomheder med at styre deres økonomi eller udvikle den softwareløsning, der passer præcis til deres behov.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi C eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Generalitet Algoritmik Softwareudvikling Kunstig intelligens Datasikkerhed Billedanalyse Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Softwareteknologi på > dtu.dk/softtek

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Indledende programmering og softwareteknologi 10 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Algoritmer og datastrukturer 5 ECTS-point

Diskret matematik 5 ECTS-point

Indledende programmeringsprojekt 5 ECTS-point

Software engineering 5 ECTS-point

Valgfrit kursus 5 ECTS-point

119


STUDIEKATALOG 2024

120


BACHELOR I TEKNISK VIDENSKAB – 3 ÅR

Teknisk Biomedicin Hvordan kan vi bruge menneskets egen biologi til at løse vores største sundhedsudfordringer? Læser du bacheloruddannelsen Teknisk Biomedicin på DTU, lærer du at finde svarene. Det her er uddannelsen for dig, der vil arbejde helt tæt på menneskers molekyler og biokemi og bruge din viden til at løse store helbredsproblemer. Verden har brug for ingeniører, der kan opdage, designe og fremstille fremtidens lægemidler og fødevarer. Som studerende på Teknisk Biomedicin lærer du netop det. Her bliver du ekspert i menneskets komplekse biologi, imens du lærer, hvordan teknologiske løsninger som bioinformatik og AI kan hjælpe os på vejen til at udvikle nye produkter. Ingeniører i teknisk biomedicin udvikler nemlig alverdens produkter, der gør mennesker sundere – fra smertedæmpende molekyler, vacciner og bæredygtige fødevarer til genmodificerede humane celler, der kan dræbe kræftceller. Hvad lærer du? Læser du Teknisk Biomedicin, bliver du klar til at gennemskue sammenhængen mellem sygdom, de molekylære mekanismer og de lægemidler, der kan genoprette den biokemiske balance. Du lærer om blandt andet DNA, RNA, proteiner og kulhydrater og om kombinationen mellem humanbiologi og teknologi. På den måde bliver du klædt på til at skabe biokemiske aktive produkter, der kan forbedre og forandre tilværelsen for andre. Undervejs skal du vælge om du vil specialisere dig inden for fødevarer, biomedicin eller bioinformatik.

Studiets opbygning På dit første år på studiet opbygger du din faglige grundviden med kurser i blandt andet matematik, kemi, fysik, biokemi og mikrobiologi, og du lærer at udføre laboratorieøvelser og programmere i Python. Fra starten af dit andet år har du kurser om blandt andet molekylærbiologi og biofysik, og så skal vælge et studieforløb inden for enten fødevarer, biomedicin eller bioinformatik. Hvordan den sidste del af din bacheloruddannelse ser ud, afhænger af hvilket studieforløb og hvilke valgfrie kurser du vælger. Hvad kan du blive? Med en uddannelse i teknisk biomedicin kommer dine karrieremuligheder an på, hvilke interesser du vælger at forfølge efter din bachelor. Uddannelsen giver direkte adgang til fire af DTU’s kandidatretninger, men justerer du dit kursusvalg kan du få adgang til flere. Har du en interesse for medicin, kan du arbejde inden for biofarma eller lægemidler, og du kan for eksempel blive laboratorieansvarlig hos Novo Nordisk eller Leo Pharma. Er du mere til madproduktion, kan du få job som for eksempel analytiker eller kvalitetskontrolekspert i Arla Foods. Brænder du for bioinformatik, kan du blive ekspert i at analysere biologisk data og arbejde i et væld af forskellige industrier. Ingeniører i teknisk medicin bliver også rådgivende ingeniører, forskere og selvstændige – mulighederne er mange!

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Lyngby Campus Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi B eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan f.eks. vælge at specialisere dig inden for: Bioinformatik Biomedicin Fødevarer Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Se filmen, og læs mere om Teknisk Biomedicin på > dtu.dk/tekbio

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Life Science 5 ECTS-point

Kemi for Life Science 5 ECTS-point

Eksperimentiel mikrobiologi 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Organisk kemi 5 ECTS-point

Biokemi 5 ECTS-point

Eksperimentiel biokemi 5 ECTS-point

121


STUDIEKATALOG 2024

122


BACHELOR I TEKNISK DIPLOMINGENIØR VIDENSKAB –– 43 ÅR

Teknologi Digital uddannelse

Vil du være ekspert i de teknologier, der skaber kemien i fremtidens energisystemer? Og vil du have en ingeniøruddannelse, hvor du kan rykke dig fagligt uden at rykke dig fysisk? Så er DTU’s digitale uddannelse Teknologi måske noget for dig. Hvad lærer du? Uddannelsen giver dig et solidt fagligt funda­ ment inden for generelle ingeniørfag som matematik, fysik og programmering, imens du går i dybden med kemien og arbejder med Power-to-X som gennemgående tema. Power-to-X er en fællesbetegnelse for de teknologier, der skal til for helt at erstatte det fossile forbrug i den kemiske industri, den tunge vejtransport samt skibs- og luftfarten. Derfor spiller Power-to-X en afgørende rolle på vejen til at nå klimamålene. På studiet lærer du at løse ingeniørfaglige udfordringer, og du lærer, hvordan du kan implementere bæredygtige løsninger til gavn for mennesker. Løsningerne finder du i samspil med dine med­studerende, når I arbejder på virksom­ heds­samarbejder og løser problemer fra virkeligheden.

Studiets opbygning Teknologi er en online uddannelse, hvor du lærer at samarbejde, programmere, modellere, og eksperimentere – blandt andet ved hjælp af laboratorierobotter. Til hverdag veksler du mellem en lang række arbejdsformer som selvstændigt arbejde, holdundervisning og gruppe- og projekt­arbejde i tæt samarbejde med dine medstuderende og undervisere. Al undervisning foregår digitalt, og du har kun fysisk fremmøde til nogle eksamener. Hvad kan du blive? Hvordan din karriere bliver, afhænger i høj grad af, hvilken kandidatretning du vælger efter din bachelor. Med en uddannelse i Teknologi kan du nemlig komme ind på flere kandidatretninger på DTU og andre universiteter. Når du er færdiguddannet som kandidat, kan du f.eks. arbejde inden for energisektoren, den kemiske eller materialeteknologiske industri, i en offentlig forvaltning eller inden for kontrol og overvågning af kemisk produktion.

Semesterstart: 2. september 2024 Vær opmærksom på, at der er velkomstog introarrangementer i ugen op til semesterstart. Uddannelsessted Online. Fysisk fremmøde i forbindelse med nogle eksamener Niveaukrav Matematik A Fysik B eller geovidenskab A Kemi B eller bioteknologi A Dansk A Engelsk B Anbefalede studieforløb Du kan specialisere dig inden for: Power-to-X Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier. Vil du vide mere? Læs mere om Teknologi på > dtu.dk/tek

1. SEM.

Matematik 1a 10 ECTS-point

Programmering 5 ECTS-point

Almen kemi 5 ECTS-point

Introduktion til energiteknologi 5 ECTS-point

Tværfagligt projekt 1 5 ECTS-point

2. SEM.

De første to semestre

Matematik 1b 10 ECTS-point

Fysik 5 ECTS-point

Statistik 5 ECTS-point

Introduktion til Power-to-X 5 ECTS-point

Tværfagligt projekt 2 5 ECTS-point

123


STUDIEKATALOG 2024

124


BACHELOR – 3 ÅR

Fødevarer og Ernæring Når det handler om fødevareinnovation og udvikling af fremtidens fødevarer, ser meget af verden mod Danmark. Maden skal være velsmagende og give oplevelser, den skal være sikker at indtage, og den skal nedbringe risikoen for livsstilssygdomme og øge vores velbefindende. Samtidig skal maden være produceret på en skånsom måde, der udnytter ressourcerne optimalt og belaster miljøet mindst muligt. Læser du Fødevarer og Ernæring kan du være med til at sikre, at de fødevarer, vi spiser, er af høj kvalitet og ikke udgør en sundhedsrisiko.

matematik, fysik og cellebiologi, som du får brug for i resten af din uddannelse. Herefter vælger du en specialisering, f.eks. 'sundhed og ernæring’, hvor du fokuserer på, hvordan fødevarernes ernæringsmæssige sammensætning påvirker sundhed og livskvalitet, eller 'kvalitet og teknologi’, hvor du får redskaber til at løse problemer relateret til fødevarer, fødevarefremstilling og sundhed. Undervejs i studiet kan du vælge at tage et halvt år i praktik i en fødevarevirksomhed, hvor du bruger din viden i praksis og får titlen fødevareingeniør.

Hvad lærer du? Bacheloruddannelsen Fødevarer og Ernæring foregår som et samarbejde mellem to universiteter – Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet. Uddannelsen handler om fødevareproduktion og -teknologi, fødevaresikkerhed, fødevarekvalitet, sundhed og ernæring, alt efter hvilken specialisering du vælger. Det er studiet for dig, der vil have et solidt naturvidenskabeligt fundament til at udvikle fremtidens fødevarer. Uddannelsen går i dybden med, hvordan den mad, vi spiser, bliver til, hvad den består af, hvordan den forarbejdes bedst muligt i forhold til at opnå god tekstur, smag og sundhed, og hvordan den i sidste ende bliver optaget og udnyttet i kroppen.

Hvad kan du blive? De fleste, der tager en bacheloruddannelse i Fødevarer og Ernæring, vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Alt efter hvilken specialisering du vælger, kan du læse videre til f.eks. kandidat i human ernæring eller klinisk ernæring på KU eller måske specialisere dig inden for fødevareinnovation og sundhed. Du kan også tage en kandidat i Fødevarevidenskab på KU eller Fødevareteknologi på DTU. Fødevareindustrien er et af Danmarks vigtigste erhverv, og med en fødevareuddannelse har du mange muligheder. Du kan f.eks. blive produktudvikler, fødevarekonsulent eller forsker, eller du kan arbejde med kvalitetsstyring og ledelse i fødevarevirksomheder. Du kan også vejlede om sundhed og ernæring, f.eks. som sundhedskoordinator, være med til at udvikle nye fødevarer eller beskæftige dig med offentlig fødevarekontrol og forvaltning.

Studiets opbygning På uddannelsens første år har du en række naturvidenskabelige grundfag som kemi,

Semesterstart: 2. september 2024 Læs mere om optag på > studier.ku.dk/bachelor/ foedevarer-og-ernaering Uddannelsessted Københavns Universitet (KU) og Lyngby Campus Niveaukrav Dansk A Engelsk B Matematik A Samt en af følgende kombinationer: Fysik B og kemi B Fysik B og bioteknologi A Kemi B og geovidenskab A Desuden skal du have et eksamensgennemsnit på mindst 6,0 Anbefalede studieforløb Du kan vælge at specialisere dig inden for: Sundhed og ernæring Kvalitet og teknologi Fødevareingeniør (½ år ekstra) Et studieår består af to semestre. På hvert semester har du kurser om forskellige emner. Arbejdsbelastningen på et kursus beskrives ved hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point svarer til et års fuldtidsstudier.

Uddannelsessamarbejde med KU Uddannelsen er et samarbejde mellem Københavns Universitet og DTU. Du bliver optaget på Københavns Universitet, men følger kurser på begge universiteter. På optagelse.dk, hvor du søger optagelse, finder du retningen under Københavns Universitet. 125


STUDIEKATALOG 2024


God lyd For mange festival­gængere er god lyd lig med fuld styrke på for­stærkerne. Men høje lydtryk giver høreskader, og samtidig kan en bedre akustik faktisk forbedre tilhørernes oplevelse af musikken. DTU-studerendes projekter på Roskilde Festival handler bl.a. om at gøre akustikken bedre og beskytte gæster og frivillige mod ødelagte trommehinder. De studerende kommer bl.a. fra uddannelsesretningen Engineering Acoustics. roskilde.dtu.dk Teknologi for mennesker.


STUDIEKATALOG 2024

128


Kandidatuddannelsen 130

Kandidatuddannelsen

138

Environmental Engineering

132

Applied Chemistry

138

Food Technology

132

Architectural Engineering

138

Human-Centered Artificial Intelligence

132

Autonomous Systems

139

Industrial Engineering and Management

133

Bioinformatics and Systems Biology

139

Materials and Manufacturing Engineering

133 Biomaterial Engineering for Medicine

139

Mathematical Modelling and Computation

133

Biomedical Engineering

140

Mechanical Engineering

134

Biotechnology

140

Ocean Engineering

134

Business Analytics

140

Pharmaceutical Design and Engineering

134

Chemical and Biochemical Engineering

141

Sustainable Energy Systems

135

Civil Engineering

141

Sustainable Energy Technologies

135

Communication Technologies and System Design

141 Sustainable Fisheries and Aquaculture

135

Computer Science and Engineering

142

Technology Entrepreneurship

136

Design and Innovation

142

Wind Energy

136

Earth and Space Physics and Engineering

143 Business Administration and Bioentrepreneurship

136

Electrical Engineering

137

Engineering Acoustics

– samarbejde med CBS og KU

137

Engineering Light

143

Sundhed og Informatik – samarbejde med KU

137

Engineering Physics

144

Internationale kandidatretninger

143 Quantum Information Science – samarbejde med KU

129


STUDIEKATALOG 2024

Introduktion til kandidatuddannelsen (cand.polyt.)

Bachelor i Teknisk Videnskab 180 ECTS

Retningsspecifikke kurser

Projekter

55 ECTS

25 ECTS

55 ECTS

DTU kan tilbyde dig en spændende og teknologisk innovativ kandidatuddannelse med fokus på de kompetencer, du får brug for i din fremtidige karriere. Der undervises på engelsk på alle kandidatuddannelserne. 45 ECTS

Det polytekniske grundlag Kandidatuddannelsen er toårig, består af 120 ECTS-point og tager fat, hvor bachelor­ uddannelsen slap. På kandidatstudiet opnår du en dybere viden om dit fagområde. Du lærer om teamwork og samarbejde, så du bliver forberedt til den arbejdsform, du møder i dit kommende arbejdsliv. Kandidat­ uddannelsen er opdelt i faglige retninger, som alle omfatter fire fagblokke. Det polytekniske grundlag Det polytekniske grundlag på kandidat­ uddannelsen sikrer, at du lærer beregningsmodeller til at skabe bæredygtige løsninger. Desuden får du viden om innovations­processer, her­under teamwork, entreprenørskab og

forretningsforståelse – alt sammen relateret til konkret fagligt eller tværfagligt indhold i din uddannelse. Retningsspecifikke kurser De retningsspecifikke kurser sikrer, at du får forståelse for kerneelementerne i dit fag­ område og at du får den nyeste tekno­logiske viden, og de nyeste færdigheder og kompetencer inden for dit fagområde. Valgfrie kurser Du kan bruge de valgfrie kurser til at opnå yderligere spidskompetence inden for dit fagområde og til at supplere din uddannelse med videregående grundvidenskabelige

Valgfrie kurser fag eller med relevante fag fra andre retninger. Kandidatspeciale Kandidatspecialet er uddannelsens afsluttende projekt. Her får du lejlighed til at arbejde selvstændigt med et emne, som du selv har valgt, og som indeholder elementer af den nyeste forskning på området. Optagelse og adgangskrav Du skal søge om optagelse direkte på den kandidatretning, du ønsker at læse på. Ansøgningsfrist er 1. marts eller 15. oktober med studiestart i henholdsvis september eller

Kandidat i Teknisk Videnskab 120 ECTS Kandidat i ingeniørvidenskab (120 ECTS)

Retningsspecifikke kurser

Kandidatspeciale 50-55 ECTS

30 ECTS

5-10 ECTS

30 ECTS

Det polytekniske grundlag

130

Valgfrie kurser


KANDIDATUDDANNELSEN – 2 ÅR

februar. Ansøgninger modtages også senere end disse datoer, men der er ingen fast frist for vurdering af forsinkede ansøgninger, og der er ingen garanti for at få svar inden for den normale svartid. Du vil så vidt muligt få svar inden den officielle studiestart.

diplom­ingeniøruddannelse eller en bachelorgrad i naturvidenskab – dog kan der være særlige adgangskrav. Læs mere om faglige forud­sætninger og adgangskrav på > dtu.dk/optag

Ansøgning foregår via det elektro­niske ansøgningsskema på > dtu.dk/optag

For kandidatretningen Teknologisk Entreprenørskab gælder der særlige adgangskrav. > dtu.dk/optag

For at søge ind skal du have en bachelorgrad i teknisk videnskab fra DTU eller et andet universitet. Bachelorgraden må højst være ti år gammel. Du kan også søge ind på en del af kandidatretningerne, hvis du har en

Mulige indgange til kandidatuddannelsen • Diplomingeniør • Bachelor i teknisk videnskab • Bachelor i naturvidenskab

Eliteuddannelser på DTU På DTU har vi etableret Honours Programmes på alle vores kandidat­retninger. Det er elite­ uddannelser, hvor de studerende bliver tilbudt særligt udfordrende studieforløb. Læs mere på > dtu.dk/honoursprogrammes

Erhvervskandidatuddannelse DTU tilbyder erhvervskandidatuddannelser, hvor det er muligt at kombinere et studie­ relevant job med en deltidskandidatuddannelse over fire år. Læs mere på > dtu.dk/industry

131


STUDIEKATALOG 2024

Applied Chemistry

Architectural Engineering

Autonomous Systems

Anvendt Kemi Applied Chemistry har fokus på det molekylære niveau for kemiske og biologiske systemer, hvilket indbefatter videregående undervisning og projekter inden for kemiens grunddiscipliner med fokus på anvendelserne. Uddannelsen kvalificerer dig til at arbejde med forskning og udvikling inden for både akademiske og industrielle rammer. Design af nye bæredygtige processer, materialer og kemiske produkter – som f.eks. lægemidler med skræddersyede egenskaber – kræver en grundig forståelse af stoffers syntese og fysisk-kemiske egenskaber samt af sammenhængen mellem struktur og egenskaber.

Bygningsdesign Civilingeniører i Bygningsdesign arbejder med optimering af husbygningsprojekter. Ved hjælp af egen kreativitet og høj faglig viden inden for flere af disciplinerne konstruktioner, energi, klima, brand, bæredygtighed, økonomi og digitalisering skaber bygningsdesigneren morgendagens bæredygtige byggerier i samarbejde med andre rådgivere. Hvor en traditionel bygningsingeniør er kompetent til at gå i dybden med at dokumentere løsninger, andre har foreslået, kan bygningsdesigneren især bidrage ved at foreslå nye relevante designforslag på baggrund af sine ingeniørkompetencer. Ofte har bygningsdesigneren en særligt vigtig rolle i byggeriets indledende designprocesser – hvor de vigtigste beslutninger om bygningers funktion og udformning bør træffes. Som færdiguddannet bygningsdesigner bliver du en efterspurgt arbejdskraft i rådgivende ingeniørvirksomheder, arkitektfirmaer, hos bygherrer eller andre steder i byggeindustrien, hvor dyb ingeniørviden skal anvendes kreativt og interdisciplinært for at skabe bæredygtige og optimale løsninger.

Autonome Systemer Autonome systemer indtager vores arbejdspladser, bymiljøer og private boliger. Forestil dig flåder af intelligente robotter, som samarbejder på hospitaler, i produktionsanlæg, på økologiske marker og bondegårde, avancerede logistikløsninger, som f.eks. Amazons lagre, ubemandede fragtskibe eller intelligente net – for blot at nævne nogle få eksempler på det, vi kalder autonome systemer. Kandidatuddannelsen i Autonome Systemer giver dig mulighed for at deltage i og lede arbejdet med design og implementering af autonome systemer og udnytte de seneste fremskridt inden for kunstig intelligens, analyse af big data, digitalisering, detektering, optimering, informationsteknologi og systemudvikling. Uddannelsen fokuserer på systematisk problemløsning og syntese, og du opnår specialiseret viden på området. Mere specifikt får du på uddannelsen praktisk erfaring med laboratorieøvelser og anvendelse af IT-baserede værktøjer. Med en kandidatgrad i Autonome Systemer kan du gøre karriere inden for forskellige produktions- og serviceerhverv i både offentlige og private organisationer. Du kan f.eks. få arbejde som AI-udvikler, produktionschef, systemingeniør, IT-konsulent – og meget mere.

> dtu.dk/ac

> dtu.dk/aen

> dtu.dk/autosys

Retningen udbydes også som en international kandidatretning. Læs mere på side 144

132

Retningen udbydes også som erhvervskandidatuddannelse. Læs mere på side 131


KANDIDATUDDANNELSEN – 2 ÅR

Bioinformatics and Systems Biology

Biomaterial Engineering for Medicine

Biomedical Engineering

Bioinformatik og Systembiologi Bioinformatik handler om beregningsmæssig analyse af biologiske data og spiller i dag en vigtig rolle i næsten alle biovidenskabelige projekter. Systembiologi er et forskningsfelt, som fokuserer på forståelsen af hele biologiske systemer i modsætning til tidligere tiders fokus på det enkelte gen eller protein. Udviklingen af disse felter har i høj grad været drevet af nye teknolo­ gier, som har muliggjort billig og hurtig generering af store mængder biologiske data, f.eks. DNA-sekvenser, mRNAekspressionsdata og protein-proteininteraktions­data. Et vigtigt aspekt i Bioinformatik og Systembiologi er at integrere de mange forskellige slags datatyper for derved bedre at kunne angribe biologiske forskningsspørgsmål. Såvel håndtering som beregningsmæssig analyse af biologiske data er derfor vigtige kompetencer inden for feltet. Bioinformatik og Systembiologi er stærkt tværfagligt og kombinerer viden fra bl.a. molekylærbiologi, genetik, datalogi, matematik og statistik. Som færdiguddannet civilingeniør i Bioinformatik og Systembiologi kan du blive ansat i firmaer eller på hospitaler, hvor der foretages analyse af biologiske data, men du kan også vælge at forske eller undervise.

Biomaterialeteknologier til Medicin På Biomaterialeteknologier til Medicin fokuserer du på et af de fire hovedkoncepter, drug delivery, celleterapi, biomaterialedesign eller biosensing, der alle er centrale for udviklingen af lægemidler og brugen af præcisionsmedicin på sygehusene. En rød tråd gennem uddannelsen er måden, hvorpå celler, biomolekyler og andre materialer binder sig til og påvirker humane celler og væv. Eksempler på avancerede biomaterialer er biosensorer til påvisning af virus, bløde polymerer, der støtter celler, og nanopartikler, der påvirker immunsystemet omkring kræftceller. Funktionen af et biomateriale bestemmes af rationelt design af biologiske, kemiske og fysiske egenskaber. Denne tværfaglige tilgang afspejles i uddannelsens indhold. Du får en god teoretisk ballast, som du får mulighed for at afprøve i praktiske projekter med et specifikt produkt som mål. Forskningen inden for denne type avancerede materialer vokser hele tiden på DTU og i en række industrier, der udvikler og producerer produkter til f.eks. diagnostik og nye behandlingsformer. Som studerende bliver du en del af den udvikling.

Medicin og Teknologi Samspillet mellem den menneskelige organisme og teknisk udstyr er i centrum på Biomedical Engineering. Studiet er tværfagligt og udbydes i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Der fokuseres på design af fremtidens diagnose- og behandlingsmetoder på hospitalet såvel som i felten. Du vil som færdig kandidat kunne arbejde som civilingeniør i medikotekniske virksomheder, på hospitaler, på universiteter og hos myndigheder. Du får en forskningsbaseret uddannelse, hvor du kan specialisere dig inden for en række felter: billeddiagnostik, hvor man laver billeder af de menneskelige organer med f.eks. 3D-iltralyd; biosignaler, hvor målinger fra den enkelte patient kan lede til forudsigelse af f.eks. epileptiske anfald; biomekanik og biomaterialer, hvor du blandt andet kan beskæftige dig med vævets mekaniske egenskaber og med implantater; bioinstrumentering, som forbereder dig på at designe og reparere medicinsk udstyr, herunder til ulande. Hertil kommer modellering af biologiske systemer, strålingsfysik inden for diagnose og kræftbehandling samt en lang række andre medicinske og tekniske områder.

> dtu.dk/befm > dtu.dk/bme

> dtu.dk/bsb

133


STUDIEKATALOG 2024

Biotechnology

Business Analytics

Chemical and Biochemical Engineering

Bioteknologi Bioteknologi er et spændende, tvær­ disciplinært forskningsområde i rivende udvikling. Bæredygtig produktion af lægemidler, biobrændstoffer, biokemikalier, tøj, fødevarer og andre forbrugsvarer er et nødvendigt alternativ til nuværende produktionsmetoder og kræver ingeniører med viden om de seneste års forskningsresultater inden for bioteknologi. På studiet får du en fundamental viden om biokemi, mikrobiologi, molekylærbiologi og procesteknologi. Du kan vælge en generel uddannelse inden for Bioteknologi eller vælge at specialisere dig inden for en af de fire studielinjer: microbiome engineering, protein engi­neering, cell factory engineering, eller fermantation-based biomanufacturing. Du bliver trænet i at anvende denne viden på bioteknologiske problemer, der spænder fra grundforskningsmæssige spørgsmål til udvikling af nye celle­fabrikker, og hvordan disse opfører sig i bio­reaktorer. Du vil opnå kompetence inden for opsamling og analyse af mangeartede data, f.eks. ved brug af statistik, bioinformatik og matematiske modeller. Som færdiguddannet civilingeniør i bioteknologi har du mange jobmuligheder inden for den etablerede bioteknologiske industri og inden for de mange nye startup-firmaer på området.

Business Analytics Digitaliseringen vil i de kommende årtier få en enorm indvirkning på både samfundet og virksomhedernes udvikling. Med en kandidatuddannelse i Business Analytics kan du være med til at skabe det nye digitale Danmark. Der er behov for højt kvalificerede kandidater med en bred vifte af ingeniørmæssige kompetencer kombineret med en god forståelse for, hvordan data kan udnyttes til fordel for virksomheder og samfundet. Business Analytics giver dig en bred baggrund, hvor du lærer metoder som machine learning, datamining og matematisk optimering. Dermed kan du identificere digitaliseringens muligheder for en industri og implementere dem i praksis. Vores kandidater finder job i banker, i store produktions- og servicevirksomheder, i transportbranchen eller i forskningsinstitutioner.

Kemisk og Biokemisk Teknologi På Chemical and Biochemical Engineering lærer du at anvende kemi, matematik, fysik og termodynamik på teknologiske problemer – kompetencer, du skal bruge til at udvikle den tekniske side af nye kemiske og biokemiske processer og sætte dem i produktion, til at udvikle kendte processer miljørigtigt og til at producere nye og avancerede materialer. Du kan vælge at koncentrere studiet om kemiteknik eller bioprocesteknologi, herunder med specialisering i fermenteringsbaseret produktion. Dit høje faglige niveau inden for både proces- og produktviden betyder, at du kan stå i spidsen for en hel proces: fra forskning i laboratoriet over produktudvikling til industriel produktion. Som kandidat i Kemisk og Biokemisk Teknologi kan du vælge et job inden for forskning eller udvikling i kemiske og bioteknologiske virksomheder, herunder producenter af avancerede materialer eller lægemidler. Du har også store muligheder i miljøvirksomheder, i den offentlige sektor eller i rådgivende, projekterende og producerende virksomheder inden for kemi-, olieog naturgasområdet.

> dtu.dk/buan

> dtu.dk/cbe

> dtu.dk/biotech

Retningen udbydes også som en international kandidatretning. Læs mere på side 144

134

Retningen udbydes også som erhvervskandidatuddannelse. Læs mere på side 131


KANDIDATUDDANNELSEN – 2 ÅR

Civil Engineering

Communication Technologies and System Design

Computer Science and Engineering

Byggeteknologi Missionen for civilingeniørfaget er at muliggøre bæredygtig menneskelig opblomstring. Formålet med uddannelsesretningen Civil Engineering på DTU er derfor at udvikle livslange kompetencer inden for relaterede fagområder, f.eks. byggematerialer og -processer, bygningsmekanik, geoteknik, energiteknologi, sikkerhed, indeklima, akustik, hydrologi, geologi, miljøvidenskab, og projektledelse. DTU tilbyder et bredt og tilpasningsdygtigt program, der kombinerer teoretiske studier, matematisk modellering, computersimuleringer og praktiske eksperimenter i laboratoriet og i felten. Det er en unik uddannelse der lægger vægt på tæt samarbejde mellem studerende, forskere og erfarne fagfolk, samt adgang til førsteklasses eksperimentelle faciliteter. I sidste ende fremmer studieprocessen kreativ tænkning, systematisk problemløsning og en mere overordnet problemforståelse. Kandidater i byggeteknologi arbejder som uafhængige eksperter i konsulenteller entreprenørfirmaer og de arbejder også for materiale- og udstyrsproducenter, infrastrukturejere og uddannelsesog forskningsinstitutioner.

Kommunikationsteknologier og Systemdesign Forestil dig et samfund uden kommunikationssystemer – uden internettet, uden mobilkommunikation, tv og radio! Kommunikationssystemer spiller åbenlyst en nøglerolle i det moderne samfund. I fremtiden vil f.eks. førerløse biler, overvågning og krav om adgang til information overalt kun gøre behovet større. Derfor er der brug for ingeniører, der kan være med til at designe og dimensionere telekommunikationssystemer nu og i fremtiden, bygge 5G-mobilnet og -infrastruktur og enheder til Internet of Things. Det er det, denne uddannelse handler om. Som færdig kandidat er der mange og gode jobmuligheder. Du kan naturligvis blive ansat i virksomheder, der designer og udvikler hardware/software til kommunikations­systemer, opbygge de kommende datacentre eller være med til at etablere nye togsignalsystemer. Men faktisk er perspektiverne endnu større. De fleste elektroniske produkter kan nu kommunikere, så der er virkelig mange virksom­heder, der har brug for ingeniører inden for kommunikationssystemer.

Informationsteknologi Det moderne samfunds infrastruktur er baseret på informationsteknologi. IT er en naturlig del af vores hverdag, og virksomheder er afhængige af computere og kommunikationsudstyr. Uddannelsesretningen Computer Science and Engineering handler om design og brug af beregningskomponenter – både software og hardware – til effektiv og konkurrencedygtig løsning af tekniske problemer. Uddannelsen har fokus på at forstå og anvende de rette abstraktioner til den avancerede IT-løsning, hvori der typisk indgår både eksisterende og fremtidige komponenter. Som færdig kandidat vil du være i stand til at modellere, analysere, designe, implementere og validere komplekse IT-systemer baseret på teoretisk og teknologisk velfunderede metoder, værktøjer og teknikker. > dtu.dk/cse

> dtu.dk/ctsd > dtu.dk/civeng

135


STUDIEKATALOG 2024

Design and Innovation

Earth and Space Physics and Engineering

Electrical Engineering

Design og Innovation Med en kandidatgrad i Design og Innovation vil du være rustet til at deltage i og lede ingeniørdesign, produkt- og serviceudvikling og innovationsledelsesaktiviteter i industrien, servicesektoren og offentlige organisationer. At skabe innovation betyder at omdanne teknologi til løsninger for mennesker. På den måde spiller innovation en afgørende rolle i håndteringen af globale udfordringer såsom implementering af komplekse nye teknologier, opnåelse af vores bæredygtigheds- og cirkularitetsmål eller udformning af fremtidens intelligente systemer. Som designingeniør får du den nødvendige viden og de nødvendige færdigheder til at udvikle komplekse produkter, tjenester og systemer, der tager højde for både teknologien, mennesket og samfundet. Uddannelsen giver dig værktøjer og metoder til at kombinere teknisk viden med en forståelse af brugernes behov og af metoder til at udføre ingeniørarbejde med et designfokus. Uddannelsen lægger vægt på at udvikle dine kreative kompetencer og evner til at analysere samspillet mellem brugeren, produktet, systemet og samfundet. Du får indsigt i et eller flere tekniske områder og lærer at udvikle koncepter og gennemføre design- og innovationsprocesser.

Geofysik og Rumteknologi På Earth and Space Physics and Engineering får du kompetencer inden for overvågning, kortlægning og udfors­ k­ning af Jorden, andre planeter og objekter i vores galakse og universet. Du arbejder med satellit-, fly- og jord­ baserede målemetoder og instrumenter, databehandlingsmetoder samt matematiske og fysiske modeller til beskrivelse af de fysiske fænomener. Du bliver kvalificeret til et arbejdsliv inden for udvikling og anvendelse af instrumentering, observationsteknikker, modeller, metoder, overvågningssystemer, tjenester og beslutningsstøtteværktøjer. Du kan vælge specialisering inden for jord­observation, kortlægning og navigation, fastjordsfysik, udforskning af rummet eller rumfartssystemer. Når du er færdig, kan du få jobs i danske og internationale højteknologiske virksomheder, internationale rumorganisationer, rådgivende ingeniørvirksomheder, geoog rådgivningsbranchen, opmålings- og kortlægningsfirmaer, nationale og internationale organisationer samt offentlige myndigheder.

Elektroteknologi Elektroteknologi – fra strømproduktion over elektrisk udstyr og elektronik til trådløs kommunikation og robotter – har stor indflydelse på samfundets udvikling. Denne udvikling kræver højt kvalificerede ingeniører med ekspertise inden for elektroteknologiens mange discipliner. På uddannelsesretningen Electrical Engineering arbejder du på alle niveauer – fra avanceret teori, metoder og komponenter til praktiske systemer og anvendelser i f.eks. satellitter, robotter, elektronik, elbiler og vindmøller. Studiet giver dig jobmuligheder i mange forskellige produktionsvirksomheder, bl.a. i deres udviklingsafdelinger. Det kan f.eks. være inden for elektrisk energi, audiologi, elektronik, IC, robotter, droner, mobilkommunikation, radarteknologi eller satellitkommunikation. > dtu.dk/een

> dtu.dk/espe

> dtu.dk/design

Retningen udbydes også som en international kandidatretning. Læs mere på side 144

136

Retningen udbydes også som erhvervskandidatuddannelse. Læs mere på side 131


KANDIDATUDDANNELSEN – 2 ÅR

Engineering Acoustics

Engineering Light

Engineering Physics

Lyd og Akustisk Teknologi Lyd spiller en stadig større rolle i vores samfund. Vi bruger dagligt teknologi med avancerede løsninger inden for netop akustik og lyd. Med en kandidatuddannelse inden for Lyd og Akustisk Teknologi kommer du bl.a. til at arbejde med audioteknologi, hørelsen og reaktion på lyd, bygnings- og rumakustik, signalbehandling, akustisk machine learning, miljøakustik og vibrationer mv. Uddannelsen tiltrækker studerende fra hele verden. Den er blandt de førende akustikuddannelser i verden og har et aktivt, internationalt og mangfoldigt studiemiljø. Som færdig kandidat har du mange forskellige muligheder for job. I Danmark er der en meget stærk industri inden for høreapparater, audiogengivelse, kommunikation, måleudstyr, techindustri, arkitektfirmaer, rådgivende ingeniørfirmaer og sundhed. Du kan også komme til at arbejde hos de store IT- og techfirmaer, som i stigende grad arbejder med lyddata og lydteknologi.

Lys og Teknologi Uddannelsesretningen Engineering Light har et bredt afsæt i en teknologisk platform med en lang række forskellige anvendelser – fra udvikling af nye, energibesparende lyskilder til optiske lyslederkabler, som er fundamentet for vores IT- og kommunikationssamfund. Derudover spiller lys en stadig større rolle inden for biologi og medicin – f.eks. til kvalitetskontrol af fødevarer og til medicinske diagnoser. Optiske målemetoder anvendes til f.eks. kontrol af vindmøller, teknologier, der kan måle specifikke gasser og dermed til optimering af forbrændingsprocesser m.m. Du kan specialisere dig inden for et ud af tre fokusområder: ’materialer og komponenter’, ’instrumentering og anvendelser' samt 'kvantefotonik'. Som færdiguddannet civilingeniør i Lys og Teknologi kan du f.eks. blive ansat i højteknologiske virksomheder, i forskningscentre, på universiteter eller i det offentlige sundhedsvæsen.

Fysik og Teknologi Fysik og Teknologi fokuserer på fysik som grundlag for moderne teknologi. Springet fra forskning til teknologisk gennembrud bliver stadig mindre, og der er et voksende behov for ingeniører, der kan kombinere en stærk videnskabelig baggrund med solid ingeniørmæssig kunnen. Som fysikingeniør kan du f.eks. bruge din viden til at arbejde med den grønne omstilling eller til nye teknologier inden for kvantekommunikation. Du kan også arbejde med fabrikation af fremtidens mikrochips og optiske komponenter, udvikling af udstyr til medicinforskning eller til udvikling af nye materialer med specialdesignede egenskaber. På studiet lærer du at anvende avancerede teoretiske, numeriske såvel som eksperimentelle teknikker inden for moderne fysik med sigte på anvendelser til gavn for mennesker.

> dtu.dk/ena

> dtu.dk/englig

> dtu.dk/phys

137


STUDIEKATALOG 2024

Environmental Engineering

Food Technology

Human-Centered Artificial Intelligence

Miljøteknologi Vi mennesker påvirker miljøet igennem alle vores aktiviteter. Environmental Engineering er en tværfaglig uddannelsesretning, der giver dig viden og værktøjer til at finde, måle og reducere miljøpåvirkninger i jord, vand og luft. Det er uddannelsesretningen, der lærer dig at planlægge og udvikle bæredygtig teknologi til at håndtere vanskelige udfordringer med blandt andet drikkevand, spildevand, ekstremregn, affald, forurening og kemikalier. De værktøjer, du lærer, inkluderer laboratorie- og felt­ undersøgelser, bioteknologi, satellitter og droner, computermodellering og geografiske informationssystemer. Du vælger selv retningen. Som færdig­ uddannet kan du sikre rent vand og afhjælpe miljøpåvirkninger i Danmark og udlandet. Jobmulighederne inkluderer teknologivirksomheder, rådgivere inden for miljø og anlæg samt de myndigheder, der forvalter vores miljø og ressourcer.

Fødevareteknologi Kandidatuddannelsen i Fødevareteknologi har fokus på industriel fødevareproduktion. Det kræver viden fra en lang række områder at imødekomme fødevarevirksomhedernes udfordringer inden for innovativ og bæredygtig fødevareproduktion. Uddannelsen giver dig kompetencer til at designe, optimere og evaluere processer inden for fødevareindustrien, samtidig med at du sikrer, at alle relevante krav og standarder i relation til kvalitet, sikkerhed, lovgivning, økonomi og bæredygtighed overholdes. Den giver dig desuden mulighed for at udvikle modeller, teknologier, processer og systemer, der kan tackle komplekse tekniske udfordringer og udvikle innovative løsninger inden for fødevareindustrien og beslægtede sektorer. Med en kandidatgrad i Fødevareteknologi vil du være kvalificeret til at varetage stillinger inden for forskning, udvikling og kvalitetskontrol i fødevarebranchen og lignende brancher. Du vil også få mulighed for at arbejde i den offentlige sektor, f.eks. for fødevaremyndighederne. Derudover vil du kunne tage en forskeruddannelse, der fører til en ph.d.-grad.

Menneskeorienteret Kunstig Intelligens Den rivende udvikling inden for kunstig intelligens, AI, machine learning og digitale medieteknologier muliggør hele tiden nye anvendelsesområder og interaktionsmuligheder. Tænk blot på, hvordan nye bærbare enheder, apps, servicer og sociale medier – såsom smarture, fitnesstrackere, virtual reality-briller, MobilePay, Alexa, Siri og mængder af onlinetjenester – tilpasser sig vores brug og ændrer vores hverdag. For at kunne udnytte disse muligheder har vi brug for ingeniører, der kan anvende deres tekniske kompetencer i en tværfaglig sammenhæng, og som kan forstå og modellere den sammenhæng, systemet indgår i. Derfor får du i løbet af uddannelsen en dyb forståelse for både modellering af brugere og behov, prototypeudvikling af systemer og for de underliggende aspekter som f.eks. avanceret machine learning, datamining og -analyse. Det giver dig et solidt grundlag for at starte egen virksomhed, arbejde som IT-konsulent eller blive ansat som ingeniør i firmaer, der beskæftiger sig med f.eks. AI, bærbare løsninger, datadrevet UX-design, big data, design af interaktion, innovativ sundhedsteknologi, computergrafik eller animation.

> dtu.dk/enviro

> dtu.dk/foodtech

> dtu.dk/hcai

Retningen udbydes også som en international kandidatretning. Læs mere på side 144

138

Retningen udbydes også som erhvervskandidatuddannelse. Læs mere på side 131


KANDIDATUDDANNELSEN – 2 ÅR

Industrial Engineering and Management

Materials and Manufacturing Engineering

Mathematical Modelling and Computation

Industriel Økonomi og Teknologiledelse I dag har virksomheder og organisationer brug for ledere, rådgivere og analytikere, som kan kombinere deres ingeniørfaglighed med kompetencer inden for teknologi, innovation og ledelse. Det er netop kernen i uddannelsen Industrial Engineering and Management. I løbet af studiet får du stærke kvantitative og kvalitative kompetencer inden for beslutningsstøtte, bæredygtighed, digitalisering, operations- og supply chain management, projektledelse samt forretningsmodeller og entrepreneurship. Ved hjælp af disse kompetencer vil man som færdiguddannet kunne udgøre forbindelsen mellem teknologi og ledelse af mennesker i en virksomhed eller organisation. Det er centralt, når erhvervslivet skal udvikle og imødekomme behovet for tekniske løsninger i en kompleks og globaliseret verden. Netop globalisering og digitalisering stiller stadig flere krav til de metoder, man som ledelse eller analytiker skal mestre for at udnytte virksomhedens potentiale. De typiske jobfunktioner ligger inden for ledelse, rådgivning, analyse og planlægning. Som færdiguddannet kandidat er du meget efterspurgt på arbejdsmarkedet og du vil typisk få job i store danske og internationale firmaer som konsulent, analytiker, rådgiver, projektleder og lignende.

Materiale- og Procesteknologi Materials and Manufacturing Engineering er en tværfaglig disciplin, som fokuserer på optimering af materialer samt procesog produktionsteknologier inden for adskillige industriområder, f.eks. medi­cinsk udstyr, energiproduktion, automatisering, konstruktion, bil- og flyindustri og kommunikation. Nøglen til at udvikle og optimere højteknologiske produkter er viden om samspillet mellem materialernes indre struktur, fremstillings- og efterbehandlingsprocesser, egenskaber og produkternes opførsel under driftsbetingelser. I løbet af studiet lærer du om innovative teknologier, der revolu­ tionerer fremstillingssektoren, og bane­brydende materialeløsninger, så du bliver i stand til selv at analysere og udvikle nye produkter, også med fokus på Industri 4.0 og bæredygtighed. Fordi materialer og processer er afgørende for samfundets velstand og teknologiske fremdrift, er der mange jobmuligheder for dig som færdiguddannet kandidat, f.eks. inden for produktudvikling i en industrivirksomhed, teknologirådgivning i et konsulentfirma samt forskning og innovation med henblik på at optimere materialer, fremstillingsprocesser og produktionssystemer.

Matematisk Modellering og Computing Matematik er en integreret del af vores hverdag. Der er matematik i mobiltelefoner, i togenes køreplaner og i søgemaskinerne på nettet – for blot at nævne nogle få eksempler. I takt med digitalisering og større brug af løsninger baseret på kunstig intelligens bliver matematikken endnu mere udbredt. Der er en stadig stigende efterspørgsel efter matematiske modeller og metoder inden for områder som informationsteknologi, energiteknologi, finansteknologi, produktion, rådgivning, medicinudvikling, DNA-kortlægning og miljøforskning. I løbet af studiet får du en solid viden om anvendt matematik og matematisk modellering samt om effektiv udnyttelse af computere og håndtering af store datamængder. Mathematical Modelling and Computation er et meget efterspurgt studie, og færdige kandidater finder arbejde inden for praktisk taget alle grene af samfundet. > dtu.dk/mmc

> dtu.dk/mme

> dtu.dk/iem

139


STUDIEKATALOG 2024

Mechanical Engineering

Ocean Engineering

Pharmaceutical Design and Engineering

Konstruktion og Mekanik Konstruktion og Mekanik er for dig, der vil udvikle nye bæredygtige og bedre løsninger inden for produkter, mekaniske komponenter, produktionsudstyr og industrielle anlæg og maritime konstruktioner. Uddannelsesretningens fagområder dækker både systematiske konstruktionsmetoder og avancerede matematiske modeller med fokus på fysiske principper, styrkeforhold, strøm­ ninger og energi­omformning – og anvendt matematik indgår i mange praktiske sammenhænge. Som færdiguddannet civilingeniør i Konstruktion og Mekanik kan du blive ansat i udviklings- og forskningsafdelinger i større industrivirksomheder, i mindre industrivirksomheder, der fremstiller højteknologiske produkter, i rådgivende ingeniørvirksomheder eller i forskningsinstitutioner. Flere vælger også at starte egen virksomhed.

Marin Ingeniørvidenskab Formålet med Ocean Engineering er at give færdige kandidater de videnskabsbaserede ingeniørmæssige færdigheder, der skal til for at udvikle den blå økonomi på en bæredygtig måde. I både Danmark og i udlandet er der et stigende behov for ekspertise inden for de maritime industrier, herunder havvind, skibsfart, fiskeri, havplanlægning og kystteknik, som alle forventes at vokse i de kommende år. Videnskabsbaserede ingeniør­løsninger til bæredygtig blå vækst kræver en forståelse af hav­miljøet – både dets fysiske og dets levende komponenter – samt viden om og færdigheder i at implementere ingeniørløsninger i et havmiljø.

Farmateknologi På Pharmaceutical Design and Engineering lærer du at designe og udvikle lægemidler, som det foregår i lægemiddelindustrien. Du får brede kompetencer inden for hele lægemiddelområdet, f.eks. inden for assay technology, nanoteknologiske behandlingsmetoder og farmaindustriel procesudvikling. Du bliver også sat ind i patentering af lægemidler og de lovgivningsmæssige forhold omkring dokumentation og godkendelse af lægemidler. I løbet af studiet laver du projektarbejde i tæt samarbejde med relevante lægemiddelvirksomheder, der leverer konkrete problemstillinger, så du kan bruge din tekniske og naturvidenskabelige viden til at løse aktuelle forsknings- og udviklingsproblemer fra lægemiddelindustrien. Sådan lærer du at løse real-life-cases, samtidig med at du på det teoretiske plan udvider og specialiserer din viden og dine kompetencer. Som færdig kandidat kan du fungere som bindeled mellem de forskellige trin i udvikling og produktion af lægemidler, og du kan indgå på flere forskellige ledelsesniveauer i lægemiddelindustrien.

> dtu.dk/ocean

> dtu.dk/mecheng

> dtu.dk/pharma

Retningen udbydes også som en international kandidatretning. Læs mere på side 144

140

Retningen udbydes også som erhvervskandidatuddannelse. Læs mere på side 131


KANDIDATUDDANNELSEN – 2 ÅR

Sustainable Energy Systems

Sustainable Energy Technologies

Sustainable Fisheries and Aquaculture

Bæredygtige Energisystemer DTU er på forkant med uddannelse og innovation inden for energisystemløsninger, den grønne omstilling og bæredygtig energi. Kandidatuddannelsen i Bæredygtige Energisystemer giver dig en solid viden om optimal interaktion mellem forskellige energiteknologier og komponenter samt optimal drift og koordinering af store integrerede energisystemer inden for bl.a. varme-, naturgas-, brint- og transportsektoren. Der er et stærkt fokus på integration af grøn energi samt system- og markedsløsninger, der kan fremme den. På uddannelsen lærer du at udarbejde og anvende innovative tværfaglige løsninger baseret på den nyeste viden inden for socioøkonomisk analyse, matematisk programmering, avanceret modellering og statistiske metoder, digitalisering og maskinlæring. Hver studielinje er specialiseret i specifikke aspekter af energisystemer, herunder digitale energisystemer, energisystemanalyse og energieffektive bygningssystemer. I løbet af studiet vil du erhverve dig omfattende ekspertise inden for forskellige energiteknologier, der har fokus på bæredygtighed. En kandidatgrad i Bæredygtige Energisystemer giver dig en bred vifte af karrieremuligheder i det private erhvervsliv, hos de offentlige myndigheder og inden for forskning.

Bæredygtige Energiteknologier DTU er førende inden for forskning i bæredygtig energi i Europa. Kandidatuddannelsen i Bæredygtige Energiteknologier giver dig kompetencer til at udvikle løsninger, der fremskynder omstillingen til en bæredygtig fremtid. Hver studielinje er specialiseret i specifikke aspekter af energiteknologi, fra biobrændstoffer og energikonvertering og -lagring til vind- og solenergi. Uddannelsen giver dig også mulighed for at specialisere dig i integration af en bred vifte af energiløsninger og udarbejde koncepter til integration af disse nye teknologier i det eksisterende energisystem. I de kommende årtier vil globale energisystemer og nye energiteknologier gennemgå store forandringer, og deres bæredygtighed vil være af enorm betydning – ud fra både et miljømæssigt, et økonomisk og et socialt perspektiv. I løbet af studiet vil du erhverve dig omfattende ekspertise inden for forskellige energiteknologier med fokus på bæredygtighed. En kandidatgrad i Bæredygtige Energiteknologier giver dig en bred vifte af karrieremuligheder i det private erhvervsliv, hos de offentlige myndigheder og inden for forskning.

Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur fokuserer på den bæredygtige udnyttelse af akvatiske ressourcer til fiskeri eller akvakulturproduktion igennem optimerede produktionsformer og forvaltning og med minimale klima- og miljøpåvirkninger. Centrale elementer i uddannelsen er innovation og teknologisk udvikling. Det er muligt at følge en studielinje i fiskeri, biodiversitet og ressourceforvaltning eller i akvakultur. Med fokus på fiskeri beskæftiger du dig med forvaltning af økosystemer og bevarelse af biodiversitet, og opnår forståelse for dynamikker, vækst, og genetik af udnyttede fiskebestande, og påvirkninger fra fiskeriet. I studielinjen for akvakultur er fokus på recirkulerede opdrætssystemer og tekniske løsninger til vandbehandling, ernæring og velfærd af opdrættede organismer på forskellige trofiske niveauer, samt næringsstoffer, slutrensning og reduktion af miljøpåvirkninger fra opdræt. > dtu.dk/sfa

> dtu.dk/sente

> dtu.dk/sensy

141


STUDIEKATALOG 2024

Technology Entrepreneurship

Wind Energy

Teknologisk Entreprenørskab Grib en unik mulighed for at udvikle dig som entreprenør, og arbejd tæt sammen med et mangfoldigt team om at skabe teknologibaserede startups til gavn for mennesker, samfund og klima. Bliv en del af fællesskabet på en campus med forskningsfaciliteter i verdensklasse, hvor du og dit team får adgang til jeres eget startuplab. På Technology Entrepreneurship kommer du både til at udvælge og validere idéer, udvikle teknologibaserede løsninger, udforske og definere din rolle i en startup og opleve et semester på udveksling på et førende entreprenant universitet. Du kan både bidrage med dine egne idéer og arbejde med teknologi og patenter fra DTU eller med koncepter fra virksomheder og organisationer. Du kommer i høj grad til at lære og dygtiggøre dig ved at teste tingene i virkeligheden. Når du afslutter din uddannelse, kan du bygge bro mellem marked og teknologi gennem løsninger med reel social og bæredygtig effekt. Du kan anvende innovationsprocesser i en hvilken som helst organisation. Og du kan skabe din egen startup eller blive entreprenør, innovation manager eller business developer.

Vindenergi Vindenergi er en hurtigt voksende branche, der bidrager betydeligt til produktionen af elektrisk strøm uden at udlede CO2, og som beskæftiger mange mennesker hos fabrikanter, underleverandører, projektudviklere, forsyningsselskaber og rådgivere. Som studerende på Wind Energy får du adgang til den nyeste viden og teknologi, idet du bliver undervist af forskere fra DTU samt af eksperter fra vindmølleindustrien. Som færdig civilingeniør i Vindenergi har du en dyb viden og færdigheder i aerodynamik, mekanik, nettilslutning og elektroteknologi. Dette kvalificerer dig til at analysere, designe, udvikle og betjene fremtidens vindenergisystemer.

> dtu.dk/techno Uddannelsen fører til titlen cand.tech. i teknologisk entreprenørskab med den engelske titel Master of Science (MSc) in Technology Entrepreneurship.

142

> dtu.dk/wind


KANDIDATUDDANNELSEN – 2 ÅR

Business Administration and Bioentrepreneurship

Quantum Information Science

Sundhed og Informatik

Samarbejde med CBS og KU Ved at kombinere kurser i avanceret biologi/bioteknologi med værktøjer og metoder fra erhvervslivet lærer du, hvad der skal til for at omsætte videnskabelig forskning og patenter til innovative produkter og levedygtige forretningsmuligheder. Undervisningen trækker på ekspertviden fra life science-branchen, akademisk viden på højeste niveau, real-life-cases og indsigt i bio ventures og giver mulighed for et tremåneders praktikophold i en af Danmarks førende life science-virksomheder. Som kandidat i Business Administration and Bioentrepreneurship lærer du ikke kun de færdigheder, der er værdifulde for at starte din egen virksomhed. Du kan også varetage en bred vifte af opgaver i life science-virksomheder, der udvikler og lancerer nye produkter og servicer. Kandidater i Business Administration and Bioentrepreneurship forbinder life science og erhvervslivet.

Samarbejde med KU Denne kandidatuddannelse, der bygger på et samarbejde mellem DTU og Københavns Universitet, har fokus på at give de studerende kompetencer inden for kvanteinformationsvidenskab, kvantecomputere og kvanteteknologi – et område i hastig udvikling. Uddannelsen vil i høj grad være tværfaglig og ligge i grænsefladen mellem datalogi, matematik og fysik. Faktisk forventes de studerende at have en baggrund inden for et eller flere af disse felter. Alle studerende vil i løbet af uddannelsen stifte bekendtskab med de forskellige aspekter af kvanteområdet, der spænder fra det rent teoretiske til det mere teknologiske og eksperimentelle. Kvanteområdet er et nyt område i udvikling – også i erhvervslivet. Uddannelsen giver karrieremuligheder inden for f.eks. kommunikation, sikkerhed og kryptografi, rådgivning, startupvirksomheder og forskning.

Samarbejde med KU Kan en app redde liv? Hvordan påvirker IT-systemer vores sundhedsvæsen? Og hvordan udvikler man dem, så de er etisk forsvarlige? På Sundhed og Informatik kombinerer du det bedste fra flere verdener med fag fra medicin, datalogi og samfunds- og ingeniørvidenskab. Du bliver i stand til at bygge bro mellem sundhedsprofessionelle, IT-udviklere og borgere, når der skal udvikles digitale sundhedsløsninger. Løsninger, der skal kunne bruges både af almindelige borgere og på højt specialiserede hospitaler. Uddannelsen spænder bredt, og du kan undervejs tilpasse indholdet efter dine interesser. Efterspørgslen på kandidater i Sundhed og Informatik er stor, og du kan f.eks. få job som projektleder, konsulent eller servicedesigner. Dine jobmuligheder er gode både på det private og på det offentlige arbejdsmarked. Du kan også gå innovationsvejen og blive selvstændig med egen virksomhed.

Uddannelsen er et samarbejde mellem CBS, Københavns Universitet og DTU. Du bliver optaget på CBS, men følger kurser på både CBS og DTU eller KU. Læs mere på > cbs.dk/uddannelse/kandidat/ msc-in-business-administration-andbioentrepreneurship

Uddannelsen er et samarbejde mellem Københavns Universitet og DTU. Du bliver optaget på Københavns Universitet, men følger kurser på begge universiteter. Læs mere på > studies.ku.dk/masters/quantuminformation-science

Uddannelsen er et samarbejde mellem Københavns Universitet og DTU. Du bliver optaget på Københavns Universitet, men følger kurser på begge universiteter. Læs mere på > studier.ku.dk/kandidat/sundhed-oginformatik

Retningen udbydes også som en international kandidatretning. Læs mere på side 144

Retningen udbydes også som erhvervskandidatuddannelse. Læs mere på side 131

143


STUDIEKATALOG 2024

Internationale kandidatretninger DTU samarbejder med en række anerkendte udenlandske eliteuniversiteter om flere forskellige internationale kandidat­retninger. På disse forløb tilbringes en del af studietiden på et af vores udvalgte partneruniversiteter, hvor du får adgang til unikke specialiseringer og opbygger en stærk international profil. Du kan vælge mellem følgende retninger:

SDC Life Science Engineering and Informatics N5T Cold Climate Engineering Environmental Engineering Innovative Sustainable Energy Engineering Maritime Engineering Polymer Technology N5T Extended Campus Programme, Batteries KAIST Computer Science and Engineering Electrical Engineering Engineering Acoustics Mechanical Engineering Offshore Wind Energy EuroTech Energy Conversion and Storage (TUM) Engineering Physics (TUM) Environmental Engineering (EPFL) Environmental Engineering (TUM) Management (TUM) Space and Geodesy (TUM) Sustainable Energy Technology (TU/e) Øvrige Arctic Mineral Ressources (LTU) Security and Cloud Computing SECCLO (Erasmus Mundus) European Wind Energy Master (EWEM) Sustainable Aquaculture (NTNU)

144


KANDIDATUDDANNELSEN

Sino-Danish Center DTU deltager i en kandidatretning under Sino-Danish Center for Education and Research (SDC). Kandidatretningen varer to år, og hele uddannelsen læses i Beijing, Kina.

Aalto (Finland), NTNU (Norge), Chalmers og KTH (Sverige) og DTU DTU er medlem af den nordiske universitetsalliance Nordic Five Tech (N5T) sammen med de fire andre førende tekniske universiteter i Norden. Sammen udbyder de fem universiteter en række fælles kandidatretninger, der leder til en dobbeltgrad. Dertil tilbyder Nordic Five Tech et udvidet etårigt udvekslingsophold med fokus på batteriteknologi.

KAIST (Sydkorea) og DTU DTU udbyder en række kandidatretninger i samarbejde med Sydkorea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), der leder til en dobbelt kandidatgrad. KAIST er det førende tekniske universitet i Sydkorea.

EPFL (Schweiz), École Polytechnique (Frankrig), TU/e (Holland), TUM (Tyskland), Technion (Israel) og DTU DTU er en del af EuroTech-alliancen sammen med fem andre førende tekniske universiteter i Europa. EuroTech-universiteterne har udviklet en række særlige kandidatretninger kaldet 1:1, hvor du læser et år på DTU og er et år på udveksling hos et af partneruniversiteterne.

> dtu.dk/internationaluddannelse

145


STUDIEKATALOG 2023

146


Praktisk information 148

Adgangskrav

150

Sådan bliver du optaget på DTU

153

DTU Adgangskursus

147


STUDIEKATALOG 2024

Adgangskrav For at blive optaget på DTU skal du have en adgangsgivende eksamen og de rette niveauer i en række fag.

Har du opnået de nødvendige kvalifikationer på anden vis, skal du sende DTU en motiveret og begrundet dispensationsansøgning.

De adgangsgivende danske eksamener er:

Niveaukrav, A – B – C Du kan læse om niveaukravene under hver enkelt uddannelsesretning og i skemaet på næste side. Alle fag med niveaukrav skal være bestået før studiestart.

studentereksamen (stx) højere teknisk eksamen (htx) højere forberedelseseksamen (hf) på den gamle reform* højere forberedelseseksamen (hf) på den nye reform* højere handelseksamen (hhx) en erhvervsuddannelse med gymnasial studiekompetence (eux) gymnasialt indslusningsforløb for flygtninge og indvandrere (GIF) eksamen fra Duborg-Skolen eksamen fra A.P. Møller Skolen udenlandsk eksamen mv., som er sammenlignelig med en dansk gymnasial eksamen jf. eksamenshåndbogen eller adgangskursus til ingeniøruddannelserne (via kvote 2).

148

Det er et krav, at ansøgere til alle uddan­nelses­­ retninger på DTU's diplom- og civilingeniør­ uddannelser inden studiestart kan dokumentere kundskaber i engelsk svarende til mindst B-niveau. Det skyldes, at en væsentlig del af kursus­litteraturen er på engelsk, og at nogle kurser kun udbydes på engelsk. Betinget optagelse Opfylder du ikke adgangskravene til den uddannelsesretning, du søger ind på, kan du blive betinget optaget på uddannelses­ retningen. Betingelsen består i, at du kun bliver optaget, hvis du når at opgradere de fag, du mangler, inden studiestart. Du kan kun blive betinget optaget, hvis du højst mangler at opgradere to fag.

Genberegning af karaktergennemsnit Supplerer du et fag for at opfylde adgangskravene til den uddannelse, du søger, indgår karakteren fra dit suppleringsfag i en genberegning af dit karaktergennemsnit. Hvis genberegningen giver et lavere gennemsnit end dit oprindelige gennemsnit, vil det være det nye, lavere gennemsnit, der bruges til optagelse på den specifikke uddannelse. Bemærk, at du ikke kan forbedre dit gennemsnit via supplering. I tilfælde af at genberegningen forhøjer dit gennemsnit, vil det være det oprindelige gennemsnit, vi bruger til optagelse. Det manglende adgangskrav skal være opfyldt inden studiestart. Du kan finde en oversigt over de seneste års adgangskvotienter på > dtu.dk/kvotienter

*Der er nye regler for hf afsluttet på den nye 2017-reform. Kontakt Studievejledningen ved spørgsmål.


NATURGEOGRAFI

SAMFUNDSFAG

ENGELSK

KEMI**

UDDANNELSESRETNING

FYSIK*

MATEMATIK

Niveaukrav – diplomingeniør

Arktisk Byggeri og Infrastruktur

A

B

C

B

-

-

Byggeri og Infrastruktur

A

B

C

B

-

-

Bygningsdesign

A

B

C

B

-

-

Elektrisk Energiteknologi

A

B

C

B

-

-

Elektroteknologi

A

B

C

B

-

-

Fiskeriteknologi

A

B

-

B

-

-

Fødevaresikkerhed og -kvalitet

A

B

B

B

-

Global Business og Teknologi***

B

-

-

A

-

-

IT-elektronik

A

B

-

B

-

-

IT og Økonomi

A

B

-

B

-

-

Kemi- og Bioteknik

A

B

B

B

-

-

Kemiteknik og International Business

A

B

B

B

-

-

Maritim Teknik

A

B

C

B

-

-

Maskinteknik

A

B

C

B

-

-

Maskinteknik – digital uddannelse

A

B

C

B

-

-

Mobilitet, Transport og Logistik (tre muligheder) – enten – eller - eller

A A A

B -

-

B B B

A -

B

Proces og Innovation

A

B

C

B

-

-

Produktion

A

B

C

B

-

-

Softwareteknologi

A

B

-

B

-

Sundhedsteknologi

A

B

C

B

-

Bioteknologi

A

B

B

A

B

Byggeteknologi

A

B

C

A

B

OBS

Bygningsdesign

A

B

C

A

B

Bæredygtigt Energidesign

A

B

C

A

B

Ændrede niveaukrav for Data Science og Management fra og med optagelsen 2026:

UDDANNELSESRETNING

DANSK

KEMI**

ENGELSK

*** Fremmedsprog C er fjernet som adgangskrav fra optagelsen 2024

FYSIK*

Niveaukrav – bachelor i teknisk videnskab

** Kemi C/B kan erstattes af bioteknologi A

MATEMATIK

* Fysik C/B kan erstattes af geovidenskab A

-

Computer Engineering

A

B

C

A

B

Cyberteknologi

A

B

C

A

B

Data Science og Management***

A

C

-

A

B

Design og Innovation

A

B

C

A

B

Elektroteknologi

A

B

C

A

B

A

B

A

B

Fysik og Ingeniørvidenskab

A

A

B

General Engineering

A

B

B

Geofysik og Rumteknologi

A

A

B

B

Kemi og Teknologi

A

B

B

A

B

Kunstig Intelligens og Data

A

B

C

A

B

Matematik og Teknologi

A

B

C

A

B

Medicin og Teknologi

A

B

C

A

B

Miljøteknologi

A

B

B

A

B

Produktion og Konstruktion

A

B

C

A

B

Softwareteknologi

A

B

C

A

B

Teknisk Biomedicin

A

B

B

A

B

Teknologi – digital uddannelse

A

B

B

A

B

* Fysik C/B kan erstattes af geovidenskab A ** Kemi C/B kan erstattes af bioteknologi A *** Samfundsfag B, International økonomi B og virksomhedsøkonomi B er fjernet som adgangskrav fra optagelsen 2024

Matematik A Fysik B eller Geovidenskab A Kemi C Dansk A Engelsk B

Der tages forbehold for fejl og ændringer. Ved uoverensstemmelser er den aktuelle adgangs­ bekendtgørelse gældende. Find den opdaterede oversigt på dtu.dk/optag. Niveaukrav for Fødevarer og Ernæring fremgår af siden om den pågældende uddannelsesretning her i kataloget.

149


STUDIEKATALOG 2024

Sådan bliver du optaget på DTU Alle uddannelsesretninger har sommeroptag (semesterstart 2. september 2024), foruden Maskinteknik - digital uddannelse, som kun har vinteroptag (semesterstart 3. februar 2025). Vær opmærksom på at der er velkomst- og introarrangementer i ugen op til semesterstart. Studiepladserne er fordelt mellem kvote 1 og kvote 2 med forskellige ansøgningsfrister. Sommeroptag Hvis du søger ind på en bachelor- eller diplomingeniør­retning, skal du bruge det elektroniske ansøgnings­skema, som du finder på >optagelse.dk Hvis du søger ind på en kandidat­retning, skal du søge via det elektroniske ansøgningsskema, som du finder på >dtu.dk/optag Vinteroptag på Maskinteknik – digital uddannelse Hvis du vil søge ind på Maskinteknik – digital uddannelse, der har studiestart om vinteren, skal du følge vejledningen på > dtu.dk/vinteroptag Kvote 1 Hvis du søger gennem kvote 1, er det dit eksamensgennemsnit, der afgør, om du bliver optaget. Du kan søge via kvote 1, hvis du har en dansk adgangs­givende eksamen eller en omregnelig eksamen fra EU/EØS. Ansøgningsfrist, kvote 1 Sommeroptag: 5. juli kl. 12 Vinteroptag (kun Maskinteknik – digital uddannelse): 1. december

150

Kvote 2 Kvote 2 er for dig, der ikke kan blive optaget gennem kvote 1, fordi dit eksamens­gennem­ snit er for lavt, du har en udenlandsk eksamen eller du skal søge om dispensation. Har du rele­vante kvalifikationer og erfaringer ud over din adgangsgivende eksamen, kan du søge optagelse gennem kvote 2. Når du søger gennem kvote 2, skal du sende en motiveret og begrundet ansøgning. Din ansøgning bliver behandlet individuelt. Hvis DTU får flere ansøgere, end der er pladser til, bliver hver enkelt ansøger i kvote 2 prioriteret ud fra en individuel helheds­vurdering. Du skal desuden søge gennem kvote 2, hvis du: a) har en udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen. Visse udenlandske eksamener er ligestillet med en dansk studentereksamen. Uanset nationalitet skal du søge gennem kvote 2, hvis du har en udenlandsk eksamen. Hvis du ikke har en dansk eller nordisk adgangsgivende eksamen, skal du desuden have bestået studieprøven i dansk eller have suppleret med og bestået dansk A. b) s øger optagelse på en diplom­ingeniør­ retning og har en relevant kort eller mellemlang videre­gående uddannelse – f.eks. som datamatiker, elinstallatør eller laborant. c) søger om dispensation – dvs. hvis du har andre kvalifikationer end en adgangs­ givende eksamen. d) h ar gennemført et adgangskursus. Ansøgningsfrist, kvote 2 Sommeroptag: 15. marts kl. 12 Vinteroptag (kun Maskinteknik – digital uddannelse): 15. oktober

Merit fra tidligere uddannelser Hvis du har beståede uddannelseselementer fra tidligere uafsluttede uddannelsesforløb, har du selv pligt til at gøre opmærksom på dette i din ansøgning om optagelse. Efter optagelse vil du blive kontaktet af DTU med henblik på at søge merit for de beståede elementer. Du ansøger om merit i DTU’s meritsystem. Det er studielederen for din uddannelsesretning, der vurderer, hvad du kan få merit for. Såfremt det vurderes, at du kan få merit for kurser i den valgfrie del af uddannelsen, kan du selv bestemme, om du vil have meritten. Såfremt det vurderes, at du kan få merit for kurser i den obligatoriske del af uddannelsen, vil du få denne merit. Hvis du har spørgsmål i forbindelse med din ansøgning om merit, kan du skrive til >merit@adm.dtu.dk Hvornår får jeg svar? Søger du til sommeroptaget, får du svar på din ansøgning den 28. juli. Søger du til vinteroptaget, får du svar lige før jul. Specialpædagogisk støtte Har du en fysisk eller psykisk funktions­ nedsættelse – herunder læse- og skrive­ vanskeligheder – kan du søge om special­ pædagogisk støtte, SPS. Du kan søge om SPS, samtidig med at du søger om optagelse på DTU. Få mere at vide Hvis du har nogen spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte DTU’s studie­ vejledning. Se kontaktinformationer på >dtu.dk/studievejledning


151


STUDIEKATALOG 2024

152


DTU Adgangskursus Hvis du ikke har forudsætningerne for at blive optaget på en ingeniør­uddannelse, kan du få dem på DTU Adgangskursus. Du kan tage en adgangsgivende eksamen eller supplere med enkelte fag. Adgangskursus – 1 eller 1½ år Er en kort og målrettet vej til ingeniørstudiet for dig, der ikke har en adgangsgivende eksamen. For at kunne starte på adgangs­kurset skal du have 9. klasse i dansk og engelsk samt 10. klasse i matematik og fysik eller naturfag. Desuden skal du have mindst to års erhvervserfaring. Undervisningen foregår som holdundervisning og omfatter matematik A, fysik B, kemi C, dansk A og engelsk B samt evt. et valgfag. Adgangskursus – på campus Kurset er skemalagt med 40 lektioner pr. uge, og undervisningen foregår på DTU Ballerup Campus eller DTU Lyngby Campus. Det tager 1 eller 1½ år, og du kan starte to gange om året: medio januar og medio august. Adgangskursus – online (aften) Er et forløb tilrettelagt for dig, der ikke har mulighed for at følge dag­undervisning. Forløbet kombinerer onlineundervisning tre aftener om ugen, fremmødeundervisning fire weekender pr. semester og selv­studie. Det er tilrettelagt over 1½ år og starter i januar.

Suppleringskursus Hvis du har en eksamen fra stx, hf, htx eller hhx, men mangler bestemte fag eller niveauer, eller hvis du skal bestå et fag, du er dumpet i til den adgangs­givende eksamen, kan du blive enkeltfagskursist. Du kan vælge at supplere på et intensivt turbokursus eller med online aftenundervisning over 16 uger. Turbokurser Ved turbokurser supplerer du med ét fag ad gangen. Turbokurserne starter løbende om foråret, efteråret og hen over sommeren. Onlinekurser Hvis du ikke har mulighed for at møde op til undervisning om dagen, udbydes enkelte fag som onlineforløb. Disse starter i januar og august.

Studievejledningen på DTU Adgangskursus studvejl@adk.dtu.dk 35 88 55 00 Studiekontor på DTU Ballerup Campus Lautrupvang 15, Sektion M 2750 Ballerup adkballerup@adk.dtu.dk 35 88 55 00 Studiekontor på DTU Lyngby Campus Akademivej, Bygning 450 2800 Kgs. Lyngby adk@adk.dtu.dk 45 25 70 62 > adgangskursus.dtu.dk

Du er altid velkommen til at kontakte en studievejleder og få lagt en studieplan, som passer netop til dig. SU Som studerende på DTU Adgangs­kursus er du SU-berettiget. Dit forbrug af SU på DTU Adgangskursus har ikke indflydelse på dine SU-muligheder på ingeniørstudiet.

Adgangskursus – hybrid Er et forløb tilrettelagt for dig, der bor langt væk fra campus. Forløbet har onlineundervisning hver dag og fremmødeundervisning på Ballerup Campus seks-syv gange hvert semester. Det er tilrettelagt over 1 år og starter i august.

153


Ansvarshavende redaktør: Marie Dinesen Redaktør: Andreas Ussingø Design og produktion: We Love People & EssenceMediacom Fotos: Mikkel Adsbøl, T. Kaare Smith, Thorkild Amdi Christensen, Jon Nordstrøm, Mikal Schlosser, Sonja Iskov, Lars Bahl, Tuala Hjarnø, Stamers Kontor, Thomas Winter, Jens Rosenfeldt, Mikkel Strange, Carsten Broder Hansen, Stig Nørhald, BVMed Picture Pool, Søren Kristensen, Thomas Hjort Jensen, Ditte Valente, Justin Hummerston, Iben Julie Schmidt, Astrid Degerbøl, Frederik Thorup, Klaus Holsting, Torben Nielsen, Simon Klein Knudsen, Ehrhorn & Hummerston, Hans Peter Christensen, Lisbeth Holten, David Johan Christensen, Vibeke Hempler, David Lykke Ivens, Julie Storm Høgsbro, Johanne Parelius, Peter Clausen, Sona Tomaskovicova, Lisbeth Holten, Mette Møller Nielsen, Dionysios Krekoukitis, Pernille Erland Jensen, Per Anton Almgren, Jesper Scheel, Peter Clausen, Nicolai Perjesi, Simon Skipper, Lasse Baylund, Line Reeh, Emil Hougaard/Ritzau Scanpix, Unsplash, Colourbox, Thinkstock, Shutterstock og DTU. Redaktionen er afsluttet januar 2024


Kvaliteten flyder En opfindelse fra DTU gør det muligt løbende at måle flydeegenskaber direkte på fabrikken ved hjælp af en såkaldt mikrofluid-chip. Det kan revolutionere fremstillingen af flydende produkter lige fra ketchup til kemiske industrivarer. Teknologi for mennesker.


Danmarks Tekniske Universitet Anker Engelunds Vej 101 2800 Kgs. Lyngby dtu@dtu.dk Tlf. 45 25 25 25 dtu.dk

VA

N E M Æ R KE

Tryksag 5041 0004

T

S

Få et indblik i DTU's studiemiljø – følg os på vores sociale medier.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.