Revista TARE! nr.4

Page 1

tare! NUMĂRUL 4, DECEMBRIE 2012

REVISTA IUBITORILOR GIMNASTICII ROMÂNEŞTI

Fluturașii iașului Candoare și zambete de copii

Clubul sportiv școlar de la focșani Speranțe de viitor

gym lugoj Gimnaștii care ne învață ce este succesul

„Irina Deleanu”

românia altfel Diversitate și originalitate în gimnastica artistică feminină românească

special

Interviuri cu piticii din gimnastica românească


tare! NUMĂRUL 4, DECEMBRIE 2012

Cluburi gimnastica ritmica CSS Anghel Sagliny CSS Brasov

6 46

Articole si opinii Pregatirea artistica: componenta a pregatirii în gimnastica

88

România altfel! Diversitate 90 si originalitate în gimnastica artistica feminina româneasca Cluburi gimnastica artistica CSS Bârlad SCM Bacau CSS Brasovia CSS Buzau

106 134 162 180


AUTORI: Amalia Enea, Roxana Augustin, Ana Maria Iordache, Anna, MihaiP, Mona, Alina, antrenori ai cluburilor de gimnastica

POZE: Dan Mares, Mona, Amalia Enea, Roxana Augustin, Mona, Stefan Wurzer, antrenori ai cluburilor de gimnastica SURSE ONLINE: romgym.ro, FIG, OLS forum, examiner. com

CSS Constanta

196

Farul Constanta

207

CSSG Focsani

216

CSS Lugoj

250

CSS Sibiu

276

Cluburi gimnastica aerobica Farul Constanta

300

În loc de “La multi ani!” 311

Multumim tuturor celor care au facut posibila aparitia acestei reviste! COORDONATORI: Amalia Enea si Alina Popa DESIGNER GRAFIC: Irina Aldoescu - www.irulan.ro Alina PopaCluburi de gimnastica ritmica CSS Anghel Salighy CSS Brasov


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Fluturasii Iasului - CSS Anghel Saligny Clubul sportiv școlar de gimnastică ritmică “Anghel Saligny” – Iași – locul unde se antrenează multe micuțe gimnaste talentate, cu frumoase rezultate la nivel național. Cine dintre cei care urmăresc gimnastica ritmică din România nu a auzit despre micuțele gimnaste de la Iași? Eram studentă încă, aproape de finalul facultății, când o prietenă mi-a spus despre un concurs de gimnastică ritmică la Iași – Cupa Ginetta Stoenescu. Când am aflat, primul gând ce mi-a venit în minte a fost: „De ce nu am știut mai devreme?” Așa că, imediat, mi-am dorit să știu mai multe despre gimnastica ritmică de la Iași și chiar să le fac cunoștința celor ce știu că iubesc gimnastica în țara asta, cu micuțele de la Iași. Nu știam pe vremea aceea ca va fi un articol într-o revistă despre aceste gimnaste, însă mi-am dorit să le cunosc.

6

Așa ca am fost prezentă în sală în acel an la concurs și am fost tare bucuroasă de entuziasmul ce l-am găsit acolo. Pe vremea aceea, fetițele care acum sunt la categoria III erau ‘’fluturașii” care ajutau la prezentarea notelor. Acum acei ‘’fluturași’’ au crescut și sunt campioanele noastre, campioanele Moldovei la gimnastică ritmică. A trecut ceva timp de la acel concurs până când „am prins” curaj să îl sun pe domnul profesor Radu și să îl rog să mă primească în sală, la un antrenament, pentru a le cunoaște mai bine. Acum, după câțiva ani, o parte din sufletul meu a rămas legat de sala de gimnastică de la Iași și de prințesele de acolo. Sunt mândră că în următoarele câteva pagini o să vă prezint „moldovencele mele minunat”. Mai întâi, să facem cunoștință repede-repede cu toate fetele legitimate și apoi, le vom cunoaște mai bine pe câteva dintre ele, iar în final vă voi lăsa să vedeți mai multe fotografii de arhivă, dar și fotografii din afara sălii de antrenament sau de concurs.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

A. Gimnastele ce fac parte din categoria Mica gimnastă, Ansamblu: Laura Aniței 15.03.2004 Mara Răucescu - 2004 Maria Tărăboanță - 2004 Gabriela Curcudel - 2004 Claudia Postu 09.12.2005 Briana Florea - 2004 Iustina Coșarcă - 2004 Denisa Isac - 2004

senioarele: Georgiana Gavriluț - 1995 Alice Tocu - 1994 Roxana Solcan - 1993

B. La categoria IV, avem doar două gimnaste: Roxana Brighente - 2003 Georgiana Dănilă 22.09.2002 C. “Fluturașii” de alta-dată, gimnastele de categoria III de azi: Daria Moisa - 2000 Andreea Verdeș 18.10.2000 Ștefana Popa 21.12.2000 Andra Ungureanu - 2000 D. La categoria a II-a, câteva gimnaste mai experimentate, care se luptă să țina sus ștafeta: Diana Pavel 1998 Mădălina Sufaru - 1998 Mădălina Scorțanu - 1998 Antonia Coșarcă - 2000 E. Cele mai experimentate colege ale lor,

7


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Mara Răucescu

Laura Aniței

Maria Tărăboanță 8

Gabriela Curcudel


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Claudia Postu

Briana Florea

Denisa Isac

Iustina Coșarcă

9


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Andreea Verdeș

Roxana Brighenti

Georgiana Bianca Dănila 10


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Andra Ungureanu

Ștefana Popa

Daria Moisa 11


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Diana Pavel

Mădălina Scortanu Mădășina Şufaru 12


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Antonia Coșarcă

Georgiana Gavriluț

13


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Alice Tocu

Roxana Solcan

14


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

15


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Acasa la Clubul Scolar Sportiv Anghel Saligny

16


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Într-o seară mohorâtă de iarnă, am pătruns în lumea minunată a gimnasticii ritmice, alături de domnii antrenori Catalina Radu şi Constantin Radu, care au avut bunăvoinţa să îşi rupă din timpul lor preţios şi să ne acorde câteva minute. Alături de ei am descoperit fetiţe zglobii care desluşeau tainele obiectelor, cu luminiţe în loc de ochi, atente la orice mişcare în sală. La început, timiditatea fetiţelor le-a împiedicat să fie mai dezinvolte, dar pe măsură ce întrebările curgeau, am ramas surprinse de maturitatea şi bunul șimţ al acestor gimnaste minunate.

17


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Dar să începem cu începutul. Fetiţele care au vorbit cel mai mult cu noi se numesc Ştefana Popa (11 ani, categoria a III-a), Georgiana Dănilă (9 ani, categoria a IV-a) şi Andreea Cristina Verdeş (11 ani, categoria a III-a). Ca o mică paranteză, toate fac gimnastică ritmică de la 5 ani, iar Ştefana şi Andreea sunt vecine de stradă, colege de bancă şi, normal, şi cele mai bune prietene. Ştefana a câştigat 12 medalii până acum, Georgiana 9, iar Andreea 11.

Trei fluturași de la Iași: Ştefana Popa (11 ani, categoria a III-a), Georgiana Dănilă (9 ani, categoria a IV-a) şi Andreea Cristina Verdeş (11 ani, categoria a III-a).

18


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Reporter: Mă bucur să vă revăd aici, în sala de antrenament. Pe Ștefana și Andreea le cunosc, dar prezentati-vă, să vă cunoască și cititorii noștri. Ștefana: Eu mă numesc Ștefana Popa, m-am născut la 21.12.2000 și vin la sala de gimnastică pentru că este ceea ce-mi doresc: să ajung o campioană! Georgiana: Mă numesc Georgiana Bianca Dănilă, m-am născut la 22.09.2002 și muncesc în fiecare zi în sala de antrenament, pentru a-mi realiza visul. Andreea: Mă numesc Andreea Cristina Verdeș și sunt cu puțin mai mare decât Ştef, m-am născut la 18.10.2000 Reporter: Noi o să vă reținem puțin din timpul de antrenament ca să vă punem câteva întrebări și să vă cunoaștem mai bine. Ce ziceți? Fetele, puțin timide, dar bucuroase că nu vor fi stresate de vreo cameră de filmat, fac un semn afirmativ. Reporter: Care sunt gimnastele voastre favorite?

Reporter: Ați fost la ea în vizită, nu? Fetele: Da, am fost acolo odată! Reporter: Alte gimnaste favorite? Fetele: Alina Kabaeva sau Alina Maksimenko. Reporter: Cine v-a adus la antrenamente prima oară? Ştefana: Părinţii au văzut că nu am ce face şi îmi irosesc timpul prin casă, aşa că au decis să mă aducă la gimnastică ritmică. Reporter: Erați mobile, agile? Georgiana: Eu făceam sfoara prin casă la 4 ani. Andreea: Pe mine m-a adus bunica, îl cunoştea pe domnul antrenor. Reporter: Care a fost primul vostru concurs? Toate: Ginetta Stoenescu. Reporter.: Și ce medalii ați cucerit atunci? Ştefana: Eu am luat locul II la fără obiect în 2006. Georgiana: Eu locul III la fără obiect în 2009. Andreea: Locul III la fără obiect în 2006.

Toate într-un glas: Anna Bessonova

19


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

“Un efort depus cu scop” Reporter: Care este obiectul vostru favorit? Ştefana: Cercul. Georgiana: Cercul. Andreea: Mingea. Reporter: Dar cel mai puţin preferat? Ştefana: Panglica. Georgiana: Panglica. Andreea: Mingea. Reporter: Pai, mingea e preferatul și tot mingea cel mai greu? Andreea: Dacă o scapi, nu o mai poţi prinde şi mai iese şi de pe covor. Reporter: Cum vă descurcaţi la şcoală? Ştefana: La unele da, la unele nu… Georgiana: Toate materiile îmi plac! Andreea: Dacă suntem atente în clasă, nu avem cum să nu înţelegem. Reporter: Nu aţi oboșit? Cum vă motivaţi? Voi ați fost dimineața la școală? Ştefana: Este un efort depus cu scop. Georgiana: Eu fac 4-5 ore de antrenament, vin numai după-amiază, dupa școală. Reporter: Și mai poți? Georgiana: Da, îmi place și tot vreau să vin!

20

Ștefana: Noi venim la sală dimineața, 2 ore, apoi mergem la școală și revenim încă 2 ore după-amiază. Suntem colege de cartier, de școală, de bancă. Reporter: Și cele mai bune prietene, cred! Andreea: Da, asta era culmea să nu! Reporter: Am văzut că și pe podium sunteți nedespărțite! Ștefana: Da, păi, ne înțelegem ce medalii să luăm! (glumesc fetele) Reporter: Ce zic colegii de clasă de performanţele voastre? Georgiana: Mă mai întreabă ce mai fac… Andreea: Unii ne laudă, alţii nu zic nimic. Doamna antrenoare intervine în discuţie: Implicaţia în ultimii 20 de ani a scăzut, deci nici interesul copiilor nu mai e acelaşi ca în trecut. De aceea copiii care au niște rezultate în sport nu sunt apreciați cum erau altădată.

“Spunem ca suntem la antrenament si scapam de emotii” Reporter: Mi-ați spus care a fost primul concurs. Care este concursul cu cele mai frumoase amintiri?


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Ştefana: Concursul din Bulgaria, când eram mai mică. Nu mai fusesem niciodată acolo şi a fost ca o aventură.

Reporter: Dar altceva în afară de gimnastică, nu? Evident, Georgiana nu vrea să spună nimic!

Reporter: Ai fost și tu, Andreea? Andreea: Da, şi pentru mine cel mai frumos concurs e cel din Bulgaria. Georgiana: Cupa României de anul trecut, unde am câştigat locul I şi cupa.

Georgiana: Tot la elemente, o mai ajut pe mama… Andreea: Mai venim uneori la sală, ne mai jucăm bowling cu măciuci alături de domnul profesor.

Reporter: Ce ţări aţi vizitat până acum prin intermediul concursurilor ? Ştefana şi Andreea: Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. Georgiana: Nu am vizitat nici o ţară până acum.

Ștefana: Ieri am fost aici, la sala, și ne-am jucat. Georgiana: Ieri? Andreea: Da, am venit și ieri! Vara ne stropim cu apă cu dnul profesor!

Reporter: Dacă ar fi să primiţi un premiu în obiecte la concursuri, care ar fi acelea? Toate trei: Un costum. Andreea adaugă încet: Eu aş vrea şi un obiect de gimnastică.

Reporter: Cum vă mobilizaţi? Care e secretul vostru atunci când vă e greu? Ştefana: Dacă într-o zi nu ne reuşeşte un element şi ne supărăm, a doua zi ne vine cheful. Tot ce facem, facem pentru binele nostru.

Reporter: Deci tot ceva pentru gimnastică. Georgiana, tu ești asa tăcută… Tu nu m-ai mai văzut, nu? Cu fetele am mai stat odată de vorbă, dar cu o camera de filmat și nu erau așa vorbarețe! Ștefana: Pai, da, e mai bine fără camera de filmat! Reporter: Cum vă petreceţi timpul liber? Ştefana: Nu am preferinţe, mai deschid uneori calculatorul să văd elemente noi.

Andreea: Data viitoare nu mai răspundem până nu zice Georgiana! Georgiana: Când ne șimţim mai rău, strângem din dinţi şi îndurăm. Reporter: Și la ce te gândesti când e cel mai greu? Georgiana: Mă gândesc că trebuie să urc pe podium şi să câştig multe medalii. Andreea: Domnul profesor ne sprijină tot timpul.

21


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Reporter: La ce concurs aţi vrea să ajungeţi? ( Această întrebare a produs un zâmbet maaaaare pe fața fetelor!) Ştefana: La Mondiale. Georgiana: La Mondiale sau în Franţa, fiindcă nu am fost niciodată. Rep: Și eu aș vrea în Franța! Andreea: Olimpiadă. Reporter: Cum vă stăpâniţi emoţiile înainte de concurs? Dacă cineva evoluează foarte bine înaintea voastră, cum faceți fața emoțiilor?

Ştefana: Odată intrată, nu mai ieşim până nu terminăm şi îmi dispar emoţiile. Georgiana: . Înainte de concurs, mă gândesc că trebuie să fac exerciţiile cât mai bine. Spunem că suntem la antrenament şi dispar emoţiile. Andreea: Câteodată, avem emoţii pentru că nu suntem stăpâni pe obiect, aşa că trebuie să exersăm cât mai mult. Când am intrat pe covor, nu ne mai putem întoarce să exersăm… așa că alungăm emoțiile.

Și pe podium suntem nedespartite 22


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

“Nu pot sa dau cu piciorul la munca mea” Reporter: Vi s-a întâmplat să aveți o ratare? Cum treceți peste? Andreea: Trebuie să ne concentrăm cât mai bine la următoarele probe, ca să recuperăm punctajul pierdut. Reporter: Care e ultimul element pe care l-aţi învăţat? Andreea: Acum suntem în perioada de consolidare, să executăm cât mai bine elementele. Reporter: Iar muzica o alegeţi voi? Andreea: Antrenorii noştri ştiu mai bine ce ni se potriveşte nouă, cu ce ne stă mai bine… Reporter: Dacă ar fi să alegeţi alt sport, ce sport ați alege? Ştefana: Eu nu pot să mă gândesc la alte sporturi decât la gimnastică ritmică. Asta e munca mea şi trebuie să arăt ce am de făcut. Georgiana: Nu mă lasă inima să renunţ la gimnastică şi la munca mea. Chiar dacă e greu, a doua zi iar vreau să vin la sala. Când știu că vine concursul, mă gândesc că trebuie să fac cât mai bine, să urc pe podium.

Grația unui fluturaș

Andreea: Mă gândesc că am ajuns până aici, am devenit cât de cât cunoscută… Și imi zic: “Pentru ce ai muncit până acum?” Nu pot să dau cu piciorul la munca mea. 23


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Reporter: Ce vreți să deveniți când veți fi mari? Fetele: Antrenoare, arbitre! Reporter: Dacă aţi avea fetiţe, le-aţi da la gimnastică ritmică? Toate, dar mai ales Georgiana, căreia îi sclipesc ochii: Daaaa. Reporter: Cum vă susţin părinţii? Ştefana: Ne zic să ne concentrăm la antrenamente, să fie mulţumiţi de noi antrenorii și bucuroși de rezultatele noastre. Reporter: Mâncaţi orice? Care e secretul să vă păstrați greutatea? Aveți un regim special? Ştefana: Nu, eu pun în farfurie şi mănânc numai un sfert. Reporter: E o regula sau… Stef: Nuuuu, așa vreau eu. Georgiana: Nu pâine şi nu multe dulciuri. Andreea: Orice, dar mai puţină pâine. Oricum, noi consumăm foarte multe calorii prin antrenamente. Reporter: Cum vi se pare ideea unei reviste numai despre gimnastică? Georgiana: O revistă de gimnastică, doar?

Reporter: Da, doar despre gimnastică! Andreea: Foarte bună, poate aşa vor auzi şi alţi părinţi care îşi vor da copiii la gimnastică şi poate copiii lor vor ajunge mari gimnaste. Ștefana: Să știe lumea de noi!

Gimnastica este o evadare… Reporter: Câte fetiţe antrenaţi la aici, la club? Domnisoara antrenoare: În total, 130. Reporter: Cum reuşiţi să faceţi faţă? Domnisoara antrenoare: Jale. De dimineaţă până seară lucrez. Uneori, ne vin fetiţele dimineaţa, alteori vin dupăamiază, în funcție de orarul lor de la scoală, iar noi suntem puţini. Reporter: Aveţi fetiţe cu vârstă de concurs? Domnisoara antrenoare: Fetiţele care participă la concursul “Mica gimnastă” au vârste cuprinse între 6 şi 8 ani. La 6 ani, trebuie să o scoţi, să o prezinţi în concurs, altfel la 8 ani ar fi mai dificil să fie primul ei concurs. Dar am scos copii şi la 5 ani în concurs. Claudia Teofana Postu s-a prezentat la primul ei concurs anul trecut, nu avea 5 ani împliniți. Reporter: Claudia, câți anișori ai tu? Claudia: 6 ani.

24


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Reporter: Când ai împlinit 6 ani? Cum era afară? Cald? Frig? Claudia: Era frig. Reporter: Dar de ce ești așa speriată? Antrenorii: Așa e ea, mai timidă.

Domnisoara antrenoare: A luat diplomă… ce diplomă? Laura: Diploma de excelență, printre primii 10 sportivi din tot județul.

Reporter: Dar tu știi să zâmbești? Antrenoarea: A participat la primul ei concurs când nu împlinise 5 ani.

N. R. La începutul lunii aprilie, Laura și-a îndeplinit promisiunea pe care ne-a făcut-o, că se întoarce la aur, astfel la Campionatele Naționale pentru Copii, de la Ploiești, a cucerit medalia de aur.

Reporter: Cum a fost la concurs? Claudia: Eram cea mai mică! A fost bine.

Reporter: Cum alegeți costumele fetelor? Antrenorii: În funcție de obiect, muzică….

Antrenoarea: Am luat-o pentru viitor. Diferența între ea și celelalte e de 2 ani. E talentată, dar mai lipsește, se cam îmbolnavește des, e puțin mincinoasă!

Reporter: Cum faceţi cu promovarea? Cum aduceţi fetiţe noi la club? Antrenorii: Organizăm selecţii. Mergem în grădiniţe, vedem în parc, pe stradă, ce fetiţe sunt mai înăltuţe, mai voioase. Uneori, mai mergem în grădiniţe de două ori, pentru că mai pot lipsi (cazul Andreei Ştefănescu).

Reporter: Dar de ce ești mincinoasă? De ce lipsești la antrenamente? Claudia: Tata e vinovat, nu mă aduce… Antrenoarea: O altă fetiţă cu care ne mândrim e Laura Aniţei, de 8 ani. La primul ei concurs, a luat locul 1, la școlare, a ieșit pe locul 5 la individual. Laura: Și m-am calificat la Cupa României, unde am luat aur! Domnisoara antrenoare: Dar ni s-a urcat la cap și la următorul concurs a luat, ce loc? Laura: Locul 3, dar mă întorc la aur!

Trebuie să mergi după ele şi să îţi formezi un nucleu. Mai greu e cu copiii care au bani pentru că nu vor să muncească. Şi pentru părinţi este foarte greu. Nu mai primim bani pentru concursuri, costume… Mai plâng fetiţele pe la bunici, mai strâng din alocaţii, mai găsim sponsori. Dar părinţii ne ajută cât pot. De exemplu, tatăl Laurei a cusut toate paietele pentru costumele cu care

25


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

am mers la Școlare. Un costum costă 400 de euro. Şcoala dă 75 de lei pentru costum. Din fericire, mai sunt părinţi care mai cred că prin sport mai poţi ajunge cineva. Reporter: Cum le stimulaţi pe fetițe? Antrenorii: În afară de sfaturi, încurajări, le mai stimulăm și cu câte o portocală, un dulce, ceva… Și ele se bucură! Reporter: Cum se descurcă fetiţele la şcoală? Antrenorii: Toate sunt premiante. Cel care nu merge la şcoală e puturos. Ori nu poţi face gimnastică ritmică, dacă eşti puturos. De exemplu, Mirela Minea, un ajutor de nădejde în sală, a fost singura care a luat examenul de bacalaureat din toată promoţia 2011 a liceului Anghel Saligny. Acum am reușit să facem rost de o jumătate de normă și, pe lângă facultate, ne ajută la antrenamente! Majoritatea gimnastelor au fost şefe de promoţie. Reporter: Dar totuși, când au timp? Antrenorii: Când ai ceva în cap, îți organizezi timpul altfel. Dacă știe că are de mers la sala, își organizează timpul și își face temele, apoi vine la sală. Dacă nu, la ora 8 seara, încă mai are câteva pagini de scris.

26

Avem aici o șituație, două surori, care se cresc una pe alta, tatăl plecat, iar cea mare se îngrijește de frățiorii mai mici, îi duce la școală, îi ia de la școală, le dă să mănânce, apoi vin la sală amândouă. Într-o zi, cea mică era tăiată la deget. Se tăiase la bucătărie… Sunt copii care o duc greu, iar pentru ei gimnastica este o evadare… Reporter: Vă mulțumim frumos pentru timpul acordat și vă dorim mult mult success în continuare cu fetițele! Și.. ținem legătura, deșigur, să aflăm noutăți


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

GALERIE FOTO GIMNASTICA RITMICA

27


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Fluturasii Iasului -

28


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

- CSS Anghel Saligny

29


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Fluturasii Iasului -

Candoarea unui copil

30


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

CSS Anghel Saligny

Zâmbet de campioană

31


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Fluturasii Iasului - CSS Anghel Saligny

32


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S A N G H E L S A L I G N Y 33


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Fluturasii Iasului -

CSS Anghel Saligny

34


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

- CSS Anghel Saligny

CSS Anghel Saligny

35


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

CSS Anghel Saligny

36


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

CSS Anghel Saligny

37


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

38


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

39


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Campioana Iasului 40


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

- Andreea Stefanescu 41


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S A N G H E L S A L I G N Y 42


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S A N G H E L S A L I G N Y 43


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

44


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Articol: Amalia, Roxana Augustin/serbetel Poze: Dan Mareş, http:// clubul-de-gimnastica. blogspot.ro

45


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul de gimnastica ritmica din Brasov Un sport mai puţin cunoscut în România, un sport deosebit de frumos şi graţios a pătruns tot mai adânc la poalele Tâmpei, aducând, în ultimii ani, succese deosebite. Mă șimt onorată să vă prezint astăzi micuţele gimnaste ce se antrenează la CSU Brasov, antrenate de domnişoara Alina State (fostă gimnastă, până anul trecut) şi doamna Simona Banciu. Micuţele ce fac parte din categoria Mica gimnastă, şi au făcut parte de curând, la Campionatele Naţionale pentru copii, din ansamblul CSU Brasov, medaliat cu argint, sunt :

Rebeca Anton - cea care a cucerit şi medalia de argint în acest an, la individual, după ce anul trecut cucerise titlul la individual

46


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Miruna Urdea clasată pe locul 5 la individual compus

B R A S O V

47


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Mara David

48

Mădălina Marinaş


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Ana Maria Todică

B R A S O V 49


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

La categoria IV, se antrenează trei gimnaste : Daria Balmuj, Ana Frîncu şi Alexandra Hlipcă.

Daria Balmuj

50


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Alexandra Hlipcă 51


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Ana Frîncu

B R A S O V

52


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Toate aceste fetite se antrenează alaturi de mai experimentatele lor colege : Carla Stoica, Roxana Tincea şi Xenia Jelachi, cea din urmă având dublă legitimare, la CSU Brasov, dar şi la Chişinău, şi se antrenează alături de doamna Elena Comendant.

Carla Stoica

53


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

54

Roxana Tincea


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Anton Rebeca NĂSCUTĂ: 15.01.2004, BRAŞOV Practică gimnastica ritmică de performanţă de 2 ani, însă în aceşti doi ani a obţinut numeroase rezultate: Anul 2010 – cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărţişorului, Bistriţa – locul II ( Ansamblu) • Cupa Primăverii, Ploieşti, concurs internaţional – locul II ( Ansamblu) • Cupa Triumf – locul I (Ansamblu) • Campionatul naţional de copii şi juniori mici ~ Zona Vest ~ Ploieşti – locul III, medalie de bronz cu ansamblu • Turneul international “Ciocârlia” , Chişinau – locul I (individual) Anul 2011 – cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărţişorului, Bistriţa – Locul I (individual) • Cupa Prietenia , Baia Mare – Locul II (Ansamblu); locul I ( individual) • Cupa CSM Arad, concurs internaţional – locul II (individual) • Cup Spring, Ploieşti, concurs internaţional – loc I (individual)

• Campionatul naţional de copii şi juniori mici, Ploieşti – locul III, medalie de bronz cu ansamblu; locul I CAMPIOANĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI la exerciţiu fără obiect. • Cupa României, Bucureşti – locul II (Ansamblu); locul II (individual) • Turneul Internaţional “Gineta Stoenescu”, Iaşi – Locul II (Ansamblu); Locul I (individual) • Cupa Transilvania, Braşov, concurs internaţional – locul I (individual) Anul 2012 – cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărţişorului, Bistriţa – locul I (individual); locul I (ansamblu); locul III (participare la cat.a-IV-a, cu coardă şi cerc) • Campionatul naţional de copii şi juniori mici, Ploieşti – VICECAMPIOANĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI la exerciţiu fără obiect; VICECAMPIOANĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI cu ansamblu fără obiect; participare la categoria a-IV-a , unde a obţinut frumosul loc 9 la exerciţiu cu cerc, aproape să intre în finală. • Cupa CSM Arad, concurs internaţional – locul I (individual compus); locul I – cerc; locul I - FO

55


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Rebeca, la ce vârsta ai intrat tu în sala de gimnastică? Am început gimnastica ritmică la vârsta de 6 ani. Îți mai amintești cu cine ai venit la sală prima dată? La sală m-au adus părinții. Ai un obiect preferat? Obiectul meu preferat este coarda. Care obiect ți se pare cel mai greu? Cel mai greu obiect mi se pare panglica deoarece se poate înnoda. Cum arată costumul tău preferat sau costumul ideal de gimnastică? Roz și cât mai multe pietre Swarovski. Îți mai amintești cum a fost la primul tău concurs? Primul meu concurs la individual a fost la Chișinău, un concurs internațional în 2010, unde am obținut locul I. Pentru mine a însemnat foarte mult, deoarece mi-a dat încredere. Care e concursul de la care au cele mai frumoase amintiri? Dar concursul cel mai greu?

56


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Concursul de la care am cele mai frumoase amintiri este concursul “Spring Cup” Ploiesti 2012, unde am avut ocazia sa fac poze cu Alexandra Piscupescu, Anna Bessonova și Alina Maximenko. Cel mai greu concurs mi s-au părut Naționalele de anul acesta. Dacă ar trebui să alegi ce premiu să câștigi la un concurs, ce-ai alege? Mi-ar plăcea sa primesc un echipament de gimnastică. Cum îți petreci timpul liber? Timpul liber? Gimnastică și lectii. Care e gimnasta preferată, ca un model? Evghenia Kanaeva Cu cine te înțelegi tu mai bine, dintre colegele tale? Mă înțeleg foarte bine cu toate colegele. Care e felul tău preferat de mâncare? Dacă te-aș întreba acum ce ai vrea să pregătesc de mâncare, ce ai spune? Ciorbă de burtă, ciorbă de salată și paste.

57


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Urdea Miruna

• Participare la Cupa Transilvania, Brașov, concurs internațional

NĂSCUTĂ: 16 IULIE 2004, BRAȘOV A început gimnastica ritmică la vârsta de 5 ani. De atunci și până acum a obținut următoarele rezultate: Anul 2010– cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărtișorului, Bistrița – locul II ( Ansamblu) • Cupa Triumf – locul I (Ansamblu) • Campionatul național de copii și juniori mici ~ Zona Vest~ Ploiești – locul III, medalie de bronz cu ansamblu • “Cupa 15 Noiembrie” – locul I

Anul 2011– cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărtișorului, Bistrița – Locul VI (individual) • Cupa Prietenia , Baia Mare – Locul II (Ansamblu) • Cupa CSM Arad, concurs internațional – locul VII • Campionatul național de copii și juniori mici, Ploiești – locul III, medalie de bronz cu ansamblu • Cupa României, București – locul II (Ansamblu) • Turneul Internațional “Gineta Stoenescu”, Iași – Locul III (Ansamblu): Locul IV (individual) 58

Anul 2012– cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărtișorului, Bistrița – locul I (Ansamblu) • Campionatul național de copii și juniori mici, Ploiești – locul V ( individual); VICECAMPIOANĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI cu ansamblu fără obiect • Cupa CSM Arad, concurs internațional – locul I - FO


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Miruna, la ce vârsta ai intrat tu în sala de gimnastică prima dată? Eu mă numesc Ana Miruna Urdea. Am început sa fac gimnastică de la 5 ani. Prima dată m-au adus la sală, părinții.

Cum arată sau ar arăta costumul tău preferat de gimnastică? Costumul meu preferat ar trebui sa fie cu mai multe nuanțe de roz și terminația fustei să fie cu pene negre și roz.

Ai un obiect preferat? Obiectul meu preferat sunt măciucile.

Iți mai amintești primul tău concurs? Cum a fost? Primul concurs la care am participat a fost la Chișinău. Am avut puține emoții, dar totuși n-a fost atât de greu.

Dar care e obiectul cel mai greu pentru tine? Cel mai greu obiect mi se pare mingea pentru că, dacă o scapi, se rostogolește în toate părțile.

De la ce concurs ai cele mai frumoase amintiri? Concursul de la care am plecat cu cele mai frumoase amintiri este Campionatul National 2012 de la Ploiești, unde am obținut locul V la individual și locul II cu ansamblu, acesta este și cel mai greu concurs al meu. Pe lângă medalii, ce ți-ai dori să câștigi la un concurs, drept premiu? Premiul meu preferat ar fi o minge Pastorelli portocalie cu sclipici. Cum îți petreci tu timpul liber? In timpul liber ies la joacă cu copiii sau plec cu părinții și sora mea în drumeție.

59


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Ai o gimnastă model? Modelul meu în gimnastică este Evgenia Kanaeva. Dintre colegele tale, cu cine te înțelegi cel mai bine? Dintre colegele de la gimnastică, cel mai bine mă înțeleg cu Mara. Imi poți spune mâncarea ta preferată? Cel mai mult îmi place să mănânc friptură de pui la tava cu piure și salată de varză. Acum aș mânca o salată de fructe.

David Mara NĂSCUTĂ: 30 IANUARIE 2004, BRAŞOV A început gimnastica ritmică din anul 2009. Anul 2011 – cat. Mica Gimnastă • Cupa Mărțișorului, Bistrița – Locul IV (individual) • Cupa Prietenia , Baia Mare – Locul II (Ansamblu) • Cupa CSM Arad, concurs internațional – locul V (Individual) • Campionatul național de copii și juniori mici, Ploiești – locul III, medalie de bronz cu ansamblu

60

• Turneul Internațional “Gineta Stoenescu”, Iași – Locul IV (individual): locul III (ansamblu) • Participare la Cupa Transilvania, Brașov, concurs internațional


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Anul 2012– cat. Mica Gimnastă • Cupa Mărțișorului, Bistrița – locul I (Ansamblu); locul VIII (individual) • Campionatul național de copii și juniori mici, Ploiești – VICECAMPIOANA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI cu ansamblu fără obiect Mara, aș vrea să îmi spui și tu, la ce vârsta ai început gimnastica? Am început gimnastica ritmică la vârsta de 6 ani, iar după numai câteva luni am fost selectată în grupa de performanța. Mama a fost cea care m-a înscris la gimnastică ritmică. Ai un obiect preferat? Daca da, care e? Dar cel mai greu, care ti se pare? Obiectul meu preferat este panglica, iar cercul mi se pare cel mai greu deoarece îți trebuie multa forță la aruncări. Cum arată costumul tău preferat de gimnastică, Mara? Poate îți plac toate, dar trebuie sa fie unul mai “de suflet”. Costumul meu preferat de gimnastică este cel pe care ni l-a creat domnișoara Alina și este compus din culorile mov și galben fosforescent și multe pietre. Acest costum îl avem toate fetele din ansamblu.

Iți mai amintești cum a fost primul tău concurs? Primul meu concurs a fost în martie 2011, Cupa Mărțișorului, la Bistrița, unde am luat locul patru spre surprinderea antrenoarelor, care m-au lăudat. De la toate concursurile am numai amintiri frumoase, deoarece ne înțelegem foarte bine între noi și am venit întotdeauna cu rezultate foarte bune. Dar un concurs mai greu? Cel mai greu, dar și cel mai important a fost Campionatul Național de Gimnastică Ritmică pentru Copii, care anul acesta s-a desfășurat la Ploiești și unde cu ansamblul Mica Gimnastă am ieșit Vicecampioanele României. Ce premiu ți-ai dori să primești la un concurs? Drept premiu, pe lângă medalii și diplome, mi-ar plăcea să primesc ceva folositor pentru gimnastică: obiecte, accesorii pentru păr, etc. Cum îți petreci timpul liber? In timpul liber îmi place să mă joc cu sora mea. Ai o gimnastă favorită? Gimnasta mea preferată este Alina Maksimenko, pentru că face niște elemente și prinderi foarte frumoase, dar în același timp foarte grele. 61


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Cu cine te ințelegi cel mai bine, dintre toate colegele tale? Eu și colegele mele ne înțelegem toate foarte bine, suntem foarte unite. Care e felul tău preferat de mâncare? Mâncarea mea preferată este pizza, dar mănânc cu plăcere mămăliga cu brânză.

Todica Ana-Maria Anul 2011– cat. Mica Gimnastă • Cupa Prietenia , Baia Mare – Locul II (Ansamblu) • Campionatul național de copii și juniori mici, Ploiești – locul III, medalie de bronz cu ansamblu • Cupa României, București – locul II (Ansamblu) • Turneul Internațional“Gineta Stoenescu”, Iași – Locul III (Ansamblu): Locul V (individual) • Participare la Cupa Transilvania, Brașov, concurs internațional Anul 2012– cat. Mica Gimnastă • Cupa Mărțișorului, Bistrița – locul I (Ansamblu) • Campionatul național de copii și juniori mici, Ploiești – Locul II, VICECAMPIOANĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI cu ansamblu fără obiect 62

Ana, tu ce poți sa ne spui despre începutul tău la gimnastică? Mă numesc Todică Ana Maria și am 8 ani. Am început gimnastica la vârsta de 5 ani. In prima zi am venit însoțită de mama mea. Am învățat multe lucruri și îmi plăceau mult. A urmat prima mea demonstrație care am făcut-o alături de colega mea Mara.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

A fost prima dată cand am dansat în fața spectatorilor. După mai multe luni de antrenamente am trecut la performanță și apoi în ansamblu alături de colegele mele Mara, Miruna, Rebeca și Daria. Foarte frumos! Dar despre primul tău concurs ce îți mai amintești? A venit și primul meu concurs la care am participat, cel de la Baia Mare cu ansamblu unde am luat locul 2. Atunci am văzut cat este de frumos la concursuri, dar ca să câștigi o medalie și să urci pe podium trebuie să muncești foarte mult. Cel mai greu concurs mi s-a părut mie cel de la Campionatul Național de la Ploiești unde cu toate că am muncit foarte mult nu am luat decât locul 2. Ce ți-ai dori tu să câștigi ca premiu la un concurs? Mi-aș dori la un concurs pe lângă diplomă și medalie să primesc o cupă. Dar când voi participa la concurs la individuale cu obiecte sper să primesc o cupă. Ai un obiect preferat? Dintre toate obiectele cel mai mult îmi place panglica și cel mai greu obiect mi se pare coarda pentru că nu prea reușesc să o prind. Ce modele ai printre gimnastele mai experimentate?

Mi-a plăcut foarte mult de Evghenia Kanaeva pe care am văzut-o la televizor la Jocurile Olimpice. Dintre colegele tale, de cine te simți mai apropiata? Cea mai bună colegă a mea este Mara. O cunosc de cand eram mică. Am crescut împreună. Ce poți să-mi spui despre timpul tău liber? Când nu sunt la școală sau la antrenamente îmi place să mă uit la desene, să desenez și să merg cu rolele in parc. Cât despre costumul la care visez vreau să aibă culoarea roșie cu argintiu. Mâncarea preferată? Mâncarea mea preferată este pizza și supă, dar aș vrea să-mi pregătești o dată spaghete.

Marinas Madalina NĂSCUTĂ: 3 iulie 2004,Brașov A început gimnastica ritmică de performanță in anul 2011. A participat prima oara la un concurs internațional “Gineta Stoenescu”, Iași, în noiembrie 2011.

63


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

In decembrie 2011 a concurat la alt concurs internaţional “Cupa Transilvania”, care a avut loc in Brașov. Incepând cu ianuarie 2012, a intrat în ansamblul la categoria Mica Gimnastă, care a și câștigat locul 1 la primul concurs din 2012 “Cupa Mărţișorului”, la Bistriţa. La același concurs a obţinut locul VI concurând la individual. In data de 5-7 Aprilie, la Ploiești a avut loc “Campionatul naţional de copii și juniori mici”, unde a concurat cu ansamblu la cat. Mica Gimnastă și a obţinut titlul de VICECAMPIOANĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI cu ansamblu fără obiect. Mădălina, am și pentru tine câteva întrebări rapide. La ce vârstă ai început gimnastica și cu cine ai venit prima dată la sală? Am început la 6 ani și la sala de gimnastică m-a adus mama. Care e obiectul tău preferat? Dar cel mai greu, care ţi se pare? Obiectul meu preferat este panglica și cel mai greu pentru mine este cercul, pentru că este mai greu de mânuit. Cum arată costumul tău preferat? Costumul meu preferat e mov, plin de pietricele

64

Iţi mai amintești primul tău concurs? Da. Primul meu concurs a fost la Iași. Am avut multe emoţii, dar mi-a placut și am fost mândră de mine că am participat și totodată puţin dezamagită că nu am ocupat un loc mai bun.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Dar cu siguranţă ai mult timp înainte și vei reuși să câștigi chiar și medalii la concursurile următoare, nu-i așa? Care e concursul de la care ai cele mai frumoase amintiri? Concursul cu cele mai frumoase amintiri a fost cel de la Baia Mare, unde am obţinut locul 1 cu echipa și locul 2 la individual. Cel mai greu a fost la Ploiești (naţionalele). Ce premiu ţi-ai dori să câștigi la un concurs? Ca premiu, aș dori să primesc un costum de gimnastică pentru concurs. Cum îţi ocupi timpul liber? In timpul liber, citesc și mă joc. Ai o gimnastă – model? Gimnasta care imi place cel mai mult este Evgenia Kanaeva. Cu cine te înţelegi tu cel mai bine, dintre colege? Colega cu care mă inţeleg cel mai bine și la care ţin cel mai mult este Mara David. Ce feluri de mancare preferi? Mâncarea mea preferată este supa și mămăliga cu branză, dar acum aș vrea macaroane cu branză.

Balmuj Daria NĂSCUTĂ: 07.11.2003, BRAŞOV Practică gimnastica ritmică de la vârsta de 5 ani. Anul 2010– cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărţişorului, Bistriţa – locul II ( Ansamblu) • Cupa Primăverii, Ploiești, concurs internaţional – locul II ( Ansamblu) • Cupa Triumf – locul I (Ansamblu) • Campionatul naţional de copii și juniori mici ~ Zona Vest~ Ploiești – locul medalie de bronz cu ansamblu Anul 2011– cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărţisorului, Bistriţa – Locul III (individual) • Cupa Prietenia , Baia Mare – Locul II (Ansamblu); locul II ( individual) • Cupa CSM Arad, concurs international – locul I (individual) • Cup Spring, Ploiești, concurs internaţional – loc III (individual) • Campionatul naţional de copii și juniori mici, Ploiești – locul III medalie de bronz cu ansamblu; locul III medalie de bronz cu exercitiu fără obiect. • Cupa României, București – locul II (Ansamblu); locul III (idividual)

65


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

• Turneul Internaţional “Gineta Stoenescu”, Iași – Locul II (Ansamblu): Locul II (individual) • Cupa Transilvania, Brașov, concurs internaţional – locul IV (idividual)

Anul 2012– cat. A-IV-a ( coarda, cerc și panglica) Participare la următoarele concursuri cu următoarele obiecte: panglică, cerc și coardă • Cupa Mărtișorului, Bistriţa • Participare la Campionatul naţional de copii și juniori mici, Ploiești • Cupa CSM Arad, concurs internaţional – locul II – coardă; locul 5 – panglică; Daria, ce ne poti spune despre tine? Numele meu este Daria Gabriela Balmuj, am vârsta de 8 ani și 10 luni și locuiesc în orașul de la poalele Tâmpei, Brașov. Eu am început să practic gimnastica ritmică de la vârsta de 4 ani. Cine te-a adus la sala de gimnastică? Am fost îndrumată către acest sport de părinţi pentru că eram un copil energic și plin de viaţă. Și cred ca au făcut o alegere bună, nu-i asa? Ai un obiect preferat? Dar cel mai greu?

66

Obiectul meu preferat este cercul pentru ca este spectaculos și îl stăpânesc mai bine decât celelalte obiecte, iar cel mai greu obiect este panglica deoarece, chiar dacă este deosebit de graţios, este dificil mânuit.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Cum arată costumul tău preferat de gimnastică? Costumul meu de gimnastică preferat are culorile: portocaliu cu imprimeuri de paiete negre. Iţi mai amintești primul tău concurs? Primul meu concurs a fost “Cupa Mărtișorului 2010” la care am participat la categoria Mica gimnastă - ansamblu, iar in 2011 tot la aceeași competitie am debutat la categoria Mica gimnastă - individual. Dar ai un concurs de la care ai niște amintiri deosebite? Dar unul care ţi s-a părut mai greu? Concursul de la care am cele mai frumoase amintiri este ”Cupa C.S.M.-Arad 2011 și 2012”, iar cel mai greu a fost “Campionatul naţional 2012”. Ce ţi-ai dori tu să câștigi ca premiu la un concurs? Mi-aș dori să primesc la fiecare concurs cupe și medalii, bijuterii și bani, obiecte pentru antrenament, echipamente sportive etc. Cum îţi petreci timpul liber? Sau nu prea ai? In timpul liber imi place să citesc, să mă joc prin parc cu prietenii și să repet elemente noi de gimnastică.

Ai vreo gimnastă - model? Modelul meu in gimnastica ritmică este dubla campioana mondială și olimpică Evgenia Kanaeva, dar și Alina Maximenco pe care am cunoscut-o personal anul acesta la ”Cupa Primăverii Ploiești 2012”. Care-ţi sunt colegele cele mai apropiate? Mă înţeleg bine cu toate colegele mele dar mai apropiate îmi sunt Ana Frîncu, Rebeca Anton, dar și Roxana Tincea. Atunci când vine vorba de mâncare, ce preferi? Nu sunt pretenţioasă la mâncare, dar prefer pulpiţele de pui gătite sub orice formă, mămăliguţă cu smântână și sarmale făcute de bunicii mei, dar să nu văd deloc fasolea. Dacă ar fi să-mi pregătiţi ceva bun de mancare, aș dori pui cu smântână și mămăliguţă.

Frîncu Ana NĂSCUTĂ: 17.10.2002, Bucureşti A început gimnastica ritmică de la vârsta de 5 ani.

67


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Anul 2009 – cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Participare la Campionatul Naţional de copii şi juniori mici, Bucureşti • Turneul internaţional “Ciocârlia”, Chişinau – locul II Anul 2010 - cat. Mica Gimnastă, fără obiect • Cupa Mărţişorului, Bistriţa – locul II ( Ansamblu) • Cupa Primăverii, Ploieşti – locul II (ansamblu) • Cupa Triumf – locul I (Ansamblu) • Campionatul naţional de copii şi juniori mici ~ Zona Vest~ Ploieşti – locul III, medalie de bronz cu ansamblu • Turneul internaţional “Ciocârlia”, Chişinău – locul III Anul 2011 – cat. A-IV-a • Cupa Mărtişorului, Bistriţa – Locul 7 exerciţiu cu coarda şi locul 6 ex. cu panglica • Cupa Prietenia, Baia Mare – locul 11 (individual compus) • Cupa CSM Arad, concurs internaţional – locul 6 (individual compus) • Participare la “ Cup Spring” Ploieşti, concurs internaţional • Participare la Campionatul naţional de copii şi juniori mici, Ploieşti

68

• Participare la Turneul Internaţional “Gineta Stoenescu”, Iaşi • Participare la Cupa Transilvania, Braşov, concurs internaţional


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Anul 2012 – cat. A-IV-a • Cupa Mărţişorului, Bistriţa- locul VII • Participare la Campionatul naţional de copii şi juniori mici, Ploieşti • Cupa CSM Arad, concurs internaţional – locul 7 (individual compus); locul 4 – panglică; locul 6 - coardă Ana, tu la ce vârstă ai venit prima dată în sala de gimnastică? Şi cu cine? Am început gimnastica la vârsta de 5 ani, şi am venit prima oară la gimnastică cu mama mea. Ai un obiect preferat? Sau unul care ţi se pare mai dificil? Obiectul meu preferat este mingea, iar cel mai greu este să lucrez cu măciucile deoarece mi se pot întâmpla accidente. Care este costumul tău preferat? Costumul meu preferat este cu mov, cu alb şi cu multe pietre. Îţi mai aminteşti primul tău concurs? Primul meu concurs a fost la Bucureşti, în anul 2009 la Campionatele Naţionale, dar concursul de la care am cele mai frumoase amintiri a fost la Chişinău, în Moldova, în anul 2009 unde am luat locul 2, iar concursul cel mai greu a fost la Spring Cup, la Ploieşti, în anul 2012.

Ce ţi-ai dori să primeşti ca premiu la un concurs? Eu mi-aş dori să primesc la un concurs o păpuşă Bratz, ciocolată, un cantonament în Grecia cu toată echipa şi un poster. Ce faci în timpul liber? În timpul liber eu fac gimnastică, mă joc cu iepurele meu Fluffy, mă joc pe laptop şi mă uit la televizor. Care sunt gimnastele pe care le admiri în mod deosebit, ca un model? Gimnastele mele preferate sunt Alina Maximenko şi Daria Kondakova. Ai o colegă de care te șimţi mai apropiată? Da, eu mă înţeleg cel mai bine cu Miruna Ce feluri de mâncare îţi plac mai mult? Mâncarea mea preferată este: şnitel, cu piure de cartofi şi salată de varză.

Hlipca Alexandra NĂSCUTĂ: 19.12.2003, BRAŞOV Practică gimnastica ritmică de performanţă de un an de zile.

69


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

A participat prima oară în 2011 la Turneul Internaţional”Gineta Stoenescu”, Iaşi, la categoria Mica gimnastă, fără obiect, unde a obţinut locul V. A urmat apoi participarea la Cupa Tranșilvania, concurs internaţional, după care în anul 2012 a participat la Bistriţa, la Cupa Mărţişorului, la categoria a-IV-a, concurând cu coardă şi cerc. Alexandra, tu eşti una dintre cele mai noi fetiţe aici, la club. Când ai început gimnastica? Am început să fac gimnastică acum 2 ani adică în anul 2010, pe când aveam 6 ani şi 9 luni. Prima dată la gimnastică am mers cu mama mea şi mi-a plăcut foarte mult. Am început să merg pentru că o colega de şcoală făcea şi am fost curioasă să văd dacă mă descurc şi eu. Ai un obiect preferat? Obiectul meu preferat este panglica pentru că este foarte graţios. Toate obiectele sunt grele şi frumoase în acelaşi timp, însă coarda pentru mine este mai dificilă pentru că mă împiedic în ea.

70

Cum arată costumul tău preferat de gimnastică? Costumul meu preferat este roz cu paiete, iar modelul paietelor să fie în forme de fluturi.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Îţi mai aminteşti primul concurs? Primul concurs la care am participat a fost Concursul internaţional “ Gineta Stoenescu’ de la Iaşi la care am şi luat locul V. A fost un concurs plin de emoţii şi o experienţă frumoasă în acelaşi timp. Concursul de la care am cele mai frumoase amintiri este cel de la Iaşi deoarece pe lângă faptul că am câştigat am avut ocazia să întâlnesc gimnaste şi din alte orase. Nu pot spune care a fost cel mai greu deoarece pentru fiecare concurs în parte trebuie să muncim. Cum îţi petreci tu timpul liber? Timpul liber mi-l petrec uneori jucândumă, mă plimb cu bicicleta şi cu rolele. Uneori citesc şi acum mai am o nouă pașiune şi anume handbalul. Ai o gimnastă-model? Sau o gimnastă pe care o admiri în mod deosebit? Dar dintre colegele tale? Gimnasta mea preferată este Alexandra Piscupescu şi mi-ar place să ajung ca şi ea. În general mă înţeleg bine cu toate fetele. Ce preferi să mănânci? Felul meu preferat de mâncare este supa cu găluşte, friptură la grătar cu legume mexicane şi multe altele, dar nu trebuie să facem exces ca să ne menţinem în formă.

Stoica Carla 1999 – A început gimnastica ritmică 2000 – Concurs Baia Mare – locul II coardă categ.IV, locul III – fără obiect 2001- Cupa Braşov – locul IV – individual compus; Campionatele naţionale 2001– participare în afara concursului 2002 – Camp. Naţionale Bucureşti – Locul IV – categ IV-a 2003 – Camp. Naţionale -locul IV 2004 – Camp. Naţionale – locul V 2005 – Camp. Naţionale – participare în afara concursului 2005 - Turneul Internaţional Irina Deleanu – particip. în afara concursului 2005 – Boston – Locul II – Indiv. compus, Locul II – cerc, coardă, Fără obiect 2006 – Boston – Locul IV – coardă 2007 – Turneul Internaţional Gineta Stoenescu – locul III – coarda, III cerc, V individual compus 2008 – Memorialul Vașile Mare – locul II coardă, III- cerc, IV – individual compus Naţionale 2009 2009 – Turneul Internaţional Ciocârlia Chişinău – locul IV – individual compus Naţionale 2010

71


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

2010 – Cupa Mureşul – locul II – coardă –senioare, III – cerc, IV – panglică, IV – minge Cupa Primăverii Ploieşti – locul IV – panglică, locul V – individual compus - senioare 2011 – Campionale Naţionale – locul IVsenioare Carla, tu la ce vârsta ai început gimnastica? Am început gimnastica la vârsta de 4 ani. Prima oară m-au adus la sală părinţii, aveam multa energie și o mare dorinta de a face sport. Ai un obiect preferat? Dar unul care ţi se pare mai greu? Obiectul preferat este cercul. Cel mai greu obiect mi se pare panglica deoarece neceșită o mânuire continuă, iar lungimea ei (6 m) face destul de dificil acest lucru. În atâţia ani de gimnastică, ai îmbrăcat cu șiguranţă destul de multe costume. Care e costumul care ţi-e cel mai drag? Toate costumele mi-au fost dragi. Le-am procurat cu greu, multe dintre ele de la sportive din alte ţări. Bineînteles cele cu pietre stralucitoare m-au încantat, ele dând pe covor o eleganţă aparte.

72

Îţi mai aminteşti primul tău concurs? Primul meu concurs a fost la vârsta de 6 ani la Baia Mare. Am concurat la fără obiect şi coardă şi am obtinut un rezultat bun.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Aici am întâlnit gimnaste şi de la alte cluburi din ţară, am văzut ce înseamnă competiţia, spiritul de echipă şi dorinţa de a fi invingator. În echipa Braşovului eram multe sportive, îndrumate cu o mare dragoste şi dăruire de către o antrenoare care îmi va rămâne întotdeauna în suflet Dar un concurs de suflet, ca să zicem aşa? Concursul cel mai frumos şi cel mai greu în același timp a fost cel din anul 2005 din Boston (SUA). A fost foarte greu pentru că eram foarte departe de casă, acomodarea în foarte scurt timp cu fusul orar, mâncarea diferită faţă de cea cu care eram obișnuită, dar și faptul ca am fost o singură sportivă care a facut deplasarea. In același timp a fost un concurs foarte frumos, deoarece organizarea a fost exemplară, programul de dinainte și de după concurs a cuprins vizite ale orasului, întâlniri cu familii ale sportivelor din oraşul respectiv, am legat prietenii şi mai mult de atât am caștigat medalii cu care m-am întors foarte mândră la gât. Ce crezi tu că ar fi bine să primiţi la concursuri drept premii? Mi-aş dori ca la concurs să primim ceea ce ne este de folos în acest sport.

Întotdeauna am dus lipsă de obiecte, echipament şi accesorii. Cu greu am făcut rost de bandă adezivă colorată pentru a ne îmbrăca obiectele, cu greu am găsit cipici pentru concurs, de multe ori fiind nevoite sa le croşetăm noi sau mamele noastre. Cum vă petreceti voi, gimnastele, timpul liber? Mai ales voi, care sunteţi mai mari? În timpul liber practic dans modern şi contemporan, antrenez o grupa de iniţiere din cadrul unei asociaţii de gimnastică ritmică, ascult muzică, ies în oraş cu prietenii Ai o gimnastă preferată? Gimnasta preferată este Evgenia Kanaeva. Îţi mai aminteşti de primii tăi ani de gimnastică? După cum spuneam mai sus, am plecat la drum într-o echipă de peste 15 sportive. Acum, dupa 14 ani am ramas două. Ce feluri de mâncare preferi? Nu am un fel preferat de mâncare, de când mă ştiu am un regim alimentar destul de strict, organismul obişnuinduse în acest mod.

73


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Dacă ar fi să ai un concurs în străinătate, unde ţi-ai dori să mergi? În cadrul unui concurs de gimnastică miar plăcea sa vizitez Spania, ţară în care acest sport este foarte dezvoltat. Ce oraşe din ţară ai vizitat în timpul concursurilor? La noi în ţară am avut concursuri în multe orase printre care: Bucureşti, Iaşi, Oradea, Constanţa, Targu Mureş, Baia Mare, Arad etc. De obicei la concurs programul este destul de strict, sală-hotel, ceea ce nu ne-a permis sa vizităm foarte mult… Ai o medalie de suflet? Sau un rezultat de suflet? În toată perioada asta am acumulat zeci de medalii, una dintre cele mai importante şi dragi mie fiind cea de argint de la Boston, dar şi cele câştigate acasă, la concursurile organizate în Brașov. Mereu m-am întrebat cum reuşiţi voi să faceţi faţă atâtor responsabilităţi: şcoala, gimnastică, concursuri… Cum de mai ai şi timp liber? Cei mulţi ani pe care i-am petrecut în sala de gimnastică ne-au disciplinat, astfel încat am ştiut să ne organizăm timpul în aşa fel încât să ne îndeplinim toate obligaţiile, pe toate planurile. Şcoala este foarte importantă pentru mine, îi acord

74

atenţia cuvenită, chiar dacă de foarte multe ori oboseala pune stăpânire pe minte şi corp. Buna organizare a timpului de care vorbeam îmi permite să frecventez şi cursurile de dans modern şi contemporan.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Ce poţi sa-mi spui mie, dar şi colegelor tale mai mici, din experienţa ta, despre cum să faci faţă emoţiilor la concurs? Mobilizarea la concursuri este foarte importantă, tocmai de aceea o participare cât mai bogată la tot felul de competiţii îţi întăreşte psihicul, te obişnuieşte cu emoţia concursului şi te învaţă să-ţi stăpâneşti tracul. Înainte de concurs ne încurajează antrenoarea dar şi noi între noi. Emoţiile cum le înving? De cele mai multe ori nu prea reuşesc… cel puţin, în poza de început tremur din toate încheieturile. Încet, încet trec peste, şi încerc să îmi fac cât mai bine treaba. Îmi spuneai mai devreme despre un regim alimentar strict. Nu ţi-a fost greu, mai ales cand erai micuţă? Nu, regimul alimentar s-a creat în timp. Este un regim destul de redus cantitativ, dar îndeajuns pentru nevoile organismului meu. Din când în când consum şi dulciuri, dar cu moderaţie. Ce crezi despre “popularitatea” gimnasticii şi a gimnasticii ritmice în ţara noastră? După părerea mea gimnastica ritmică din Romania nu este la un stadiu avansat. Ca sport în sine nu este foarte cunoscut, nu

este mediatizat cu toate că este extraordinar de frumos şi bine de practicat de orice fetiţă. Ar trebui să existe mult mai multe cluburi cu astfel de secţii, ar trebui să existe săli pentru a practica acest sport deoarece necesita condiţii speciale. Ar trebui promovat nu numai la nivel de performanţă cât şi în grădiniţe, şcoli şi asociaţii sportive. Ce părere ai despre o revistă romanească, dedicată doar gimnasticii? Da, normal că mi-ar plăcea să fie şi să apar într-o revistă dedicată gimnasticii, dar nu cred ca va exista vreodată în România. O întrebare legată de şcoală: materia preferată? Materia mea preferată este limba română, la polul opus situându-se matematica. Carla, tu nu oboseşti niciodată? Mai ales că acum ai o vârstă… Am oboșit de multe ori, mai ales în primii ani de gimnastică. Vârsta îşi spunea cuvântul, antrenamentele erau dureroase, grele. Veneam acasă, spuneam ca nu mai merg, dar a doua zi, privindu-mi obiectele, regretul de a abandona îşi spunea cuvantul. Totul devenise o pasiune, un microb care îţi intră în suflet și în creier şi care te face să mergi mai departe. 75


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Tincea Roxana Data naşterii: 03.06.1995 Concursuri: Boston Cup 2006: - locul 1 minge - locul 5 coarda - locul 7 cerc - locul 5 fara obiect - locul 4 individual compus New Jersey 2006: - locul 2 minge - locul 2 fara obiect - locul 3 cerc - locul 3 minge - locul 3 individual compus Campionatul Naţional 2007 – Bucureşti: locul 5 echipe Campionatul Naţional 2008 – Bucureşti: locul 5 echipe Turneul Internaţional “Gineta Stoenescu” 2008 – Iaşi: - locul 9 individual Campionatul Naţional 2009 – Bucureşti: locul 4 echipe Chişinau 2009: - locul 9 individual compus Campionatul Naţional Zona de V 2010 – Braşov: - locul 11 individual Cupa Primăverii 2010 – Ploieşti: - locul 11 individual compus - locul 12 minge - locul 9 cerc

76

Cupa “15 Noiembrie” 2010 – Braşov: locul 1 individual compus Cupa Mureş 2010 – Tg. Mureş: - locul 3 individual compus - locul 3 cerc - locul 3 minge Campionatul Naţional 2011 – Arad: locul 4 echipe


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Roxana, tu faci parte, alături de Carla din generaţia mai experimentată. La ce vârstă ai inceput gimnastica? Am început să practic gimnastica ritmică în jurul vârstei de 5 ani jumătate. Cea care m-a îndrumat spre acest sport este bunica mea, care auzise de o preselecţie care avea loc la o şcoală din cartierul meu şi a crezut că acest sport mi s-ar portrivi. A avut dreptate! Ce-mi poţi spune de obiectul preferat? Dar despre cel mai greu? Cel mai mult îmi plac măciucile! (chiar dacă am mai avut şi mici “accidente” în exercitiile de la aceste obiecte ). Cred că cel mai greu obiect este panglica, deoarece trebuie menţinută în permanentă în mişcare! Unii oameni (din-afara acestui sport ) au impreșia ca e “floare la ureche”, dar nu e chiar uşor sa “desenezi” cu 6m de panglica timp de 1 min 30 sec. (deşi rezultatul este spectaculos ! ) Şi tu ai purtat, cu siguranţă, o multime de costume de-a lungul anilor. Ai unul de suflet? Costumul meu preferat de gimnastică este albastru cu plasă argintie! Îmi place atât de mult pentru că a fost făcut de mama mea și am concurat prima oară cu el în primul meu an de seniorat! Are o valoare sentimentală destul de mare pentru mine!

Ce-ţi aminteşti despre primul tău concurs? Poate părea ciudat, dar primul meu concurs nici măcar nu a avut loc în România... sau în Europa! A fost în Boston. Pentru o fetiţă de 8-9 ani, o astfel de experienţă, pot spune că a fost extraordinară! Doar faptul că am plecat de acasă, numai cu antrenoarea mea şi celelalte colege, şi că am zburat atâţia Km mi se părea ireal! Concursul a fost unul de neuitat... M-am simţit bine printre celelalte gimnaste şi mi-a plăcut energia care plutea în sală!! Pe covor totul a devenit serios... emoţiile şi-au facut simţite prezenţa, dar m-am întors acasă cu locul 1 la minge, 5 la coardă şi locul 2 – individual compus. Am fost foarte mulţumită de prima mea prestaţie! Acesta a fost şi concursul de la care ai cele mai frumoase amintiri? Concursul care mi-a plăcut cel mai mult este Cupa “Lady Luck” care a avut loc în New Jersey. Mi-a rămas în suflet, pentru că aici am fost singura reprezentantă a României şi am reușit să aduc acasă câte o medalie pentru fiecare obiect! Iar cel mai greu îl consider pe cel care a avut loc aici, la Braşov, - “Campionatul Naţional Zona de Vest 2010” ! (Cred că mi-a fost greu din punct de vedere emoţional, pentru că toţi prietenii şi rudele erau în tribună şi mă vedeau concurând). 77


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Ce crezi tu că ar fi bine sa primiţi ca premii la concursuri, pe lângă medalii şi diplome? La concursuri mi-ar plăcea să primim ceva care să ne ajute la antrenamente; orice ţine de echipament – genunchiere, jambiere, etc. sau obiecte ! Mai ai timp liber? Timpul care îmi rămane liber îl petrec acasă – învăţând, când sunt în timpul anului Școlar, sau ajutând-o pe mama – dar nu-mi neglijez nici prietenii! Imi place sămi petrec timpul cu ei. Apreciezi o gimnastă în mod deosebit? Gimnasta mea preferată e Daria Dimitrieva! Imi place foarte mult cum se mişcă şi uşurinţa cu care execută exerciţiile. Dar dintre colege, cu cine te înţelegi cel mai bine? Unele din cele mici, te-au nominalizat. Asta înseamnă ca e o atmosfera frumoasa la voi! Aşa este. Cel mai bine mă înţeleg cu Carla! De altfel, noi suntem singurele senioare care am mai ramas... Tu ai un fel preferat de mâncare? Nu ştiu dacă am un fel preferat de mâncare, dar îmi place foarte mult carnea de pui.

78

Mi-ai spus unde ai concurat, dar... ai vrea să vizitezi o ţara anume în cadrul unui concurs de gimnastică? Aş vrea foarte mult să vizitez Rusia ! (până la urmă...aici e ţara unde se nasc cele mai bune gimnaste, nu? Poate e din cauza aerului... aşa că, vreau să “gust” şi eu puţin din el! ) Cam câte medalii ai strâns până acum? Sunt unele mai “preţioase” pentru tine?


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Până acum am strâns 17 medalii. Cel mai mult îmi plac 3 medalii de bronz de la un concurs care a avut loc la Tg. Mureş. (Au un model interesant gravat pe ele), iar medalia de suflet, cred că este cea de la Boston Cup – pentru că a fost prima! Cum reuşeşti să împaci şi şcoala şi gimnastica? Rezultatele de la scoală sunt la fel de frumoase ca şi cele de la gimnastică? La şcoală mă descurc foarte bine; mă încadrez în primii 3 din clasă! Nu e uşor să împaci şi gimnastica şi şcoala, dar nu pot renunţa la nici una. M-am obişnuit să am un ritm alert încă de mică, aşa că am timp să fac de toate! Uneori îmi rămâne şi puţin timp să mă plictisesc. Ce materie îţi place cel mai mult? Materia mea preferata este anatomia! Corpul uman ascunde atâtea secrete.. mi se pare amuzant că, într-un fel, noi nu ştim nimic despre... noi! Iar materia care mi se pare oarecum grea este Fizica!!! Nu ştiu cum să zic, dar nu îmi place absolut nimic din ce învăţăm la această oră. Cunosc sentimentul! Şi eu aveam uneori “coşmaruri” legate de această materie în timpul liceului. Cum faci faţă emoţiilor de concurs?

La concursuri mă gândesc că trebuie să dau tot ce e mai bun din mine! Îmi trec prin minte gânduri, cum ar fi faptul că prietenii şi părinţii îmi sunt alături şi au încredere în mine, iar eu nu vreau să-i dezamăgesc! Antrenoarele ne dau sfaturi până în ultima clipă, când trebuie să păşim pe covor. Sunt alături de noi trup şi suflet, atât pe covorul de încălzire, cât şi pe cel de concurs! Emoţiile nu ştiu dacă le înving pe deplin. De obicei îmi imaginez că sunt la antrenament şi nu mă priveşte nimeni; mă ajută şi faptul că una dintre antrenoare este arbitra şi o văd în timp ce prestez. Cred că emoţiile se estompează pe parcursul concursului... odată ce aud muzica... nimic nu mai contează.. decât eu! Revenind la alimentaţie. Cum te “disciplinezi” în domeniul asta? Nu pot spune ca am un regim alimentar, dar m-am învăţat de mică să am grijă ce mănânc. Nu fac abuz de mâncare la nicio masă, iar cu dulciurile... ei bine, mă descurc şi fără ele. Mănânc şi eu cateodată bineînţeles, doar nu pot să mă uit cum toţi copiii din jurul meu mănâncă şi eu nu, dar nici nu pot să fiu ca ei: mereu pregătită, cu o ciocolată în ghiozadan! Ce notă ai acorda popularităţii gimnasticii ritmice în Romania? Crezi că ar trebui să existe nişte schimbări? Ce părere ai de existenţa unei reviste dedicate exclușiv 79


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

gimnasticii din România? Gimnastica Ritmică nu cred că este foarte populară în Romania şi este păcat, pentru că este un sport foarte frumos şi oferă multe, multe beneficii! In afară de faptul că avem o viaţă sănătoasă, ne modelam corpul, creştem frumos, învăţăm ce e disciplina şi apreciem mai mult munca ! O revistă dedicată acestui sport ar fi numai bună ! Lumea ar afla mai multe despre acest sport şi ar descoperi câţi copii talentaţi avem în ţară! Mi-ar plăcea sa apar într-o astfel de revistă... în care prietenii şi cunoscuţii, să-mi afle povestea. Te intreb şi pe tine ce am întrebat-o pe Carla: nu oboseşti niciodată? Nu ai zis niciodată: “Gata, nu mai pot!”? Mi s-a întamplat să spun de câteva ori ca “am obosit! Nu mai vreau!”, dar aceste cuvinte mi-au răsunat în cap pentru scurt timp. Pur şi șimplu eu nu pot să stau acasă şi să fac..nimic ! Gimnastica, cu tot ce reprezintă ea – orele care le stăm în sala, zâmbetele, lacrimile, accidentele, satisfacţiile, eşecurile.. – este o parte importantă din viaţa mea! Iar eu nu pot sa-mi imaginez viaţa fără aceasta parte ! Am suferit mai multe “accidente”, dar nimic nu m-a putut opri să practic acest sport. E o parte importantă din viaţa mea şi sunt de părere ca a meritat tot efortul pe care l-am depus până acum.

80


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

BRASOV

BRASOV Articol: Amalia Poze: poze personale ale gimnastelor, Dan Mares 81


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

B R A S O V

82


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

B R A S O V

83


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

B R A S O V

84


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

B R A S O V

85


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

86


Articole

GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Pregatirea artistica: componenta a pregatirii în gimnastica România altfel! Diversitate si originalitate în gimnastica artistica feminina româneasca

87


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Pregatirea artistica: componenta a pregatirii în gimnastica Pregătirea artistică reprezintă o importantă componentă a antrenamentului sportiv în gimnastică, datorită faptului că exerciţiile în concurs sunt apreciate atât din punct de vedere tehnic cât şi din punct de vedere al prezentării artistice. Ponderea acesteia în antrenamentul contemporan devine din ce în mai mare datorită modificărilor codului de punctaj internaţional, prin care se acordă un procent de 40% din nota de dificultate execuţiei artistice (sărituri artistice, serii gimnice, legări mixte, expreșivitate şi acurateţe). Alcătuirea coregrafiei exerciţiilor integrale de concurs se realizează în concordanţă cu temperamentul şi particularităţile individuale ale sportivelor, astfel încât să fie scoase în evidenţă calităţile specifice ale acestora. Pregătirea artistică constă în utilizarea mijloacelor coregrafice, muzicale şi tehnice în scopul formării, educării şi dezvoltării expreșivităţii, creativităţii, ţinutei corecte, mobilităţii pașive şi active, șimţului estetic şi al ritmului. Mijloacele utilizate sporesc gradul de coordonare fină a mişcărilor, dezvoltă ca-

88

pacitatea de orientare spaţio-temporală, cresc precizia şi corectitudinea mişcărilor, ajută la însuşirea execuţiei artistice a tehnicii corporale, contribuind implicit la dezvoltarea motricităţii, a calităţilor motrice specifice (mobilitate, viteză de execuţie, detentă, forţă statică) şi pșihice (gândire creatoare, spirit de observaţie, perseverenţă). Pregătirea artistică se concretizează în exersarea continuă a deprinderilor tehnice, a căror execuţie trebuie realizată cu un grad înalt de expreșivitate, capabilă să transmită anumite mesaje arbitrelor şi publicului. Ea este de multe ori integrată în pregătirea tehnică (datorită lipsei cadrelor specializate în acest domeniu), fapt care estompează rolul acesteia în cadrul conţinut complex al antrenamentului sportiv şi totodată creează deficienţe în pregătirea sportivelor. Dintre mijloacele de realizare a pregătirii artistice enumerăm: Învăţarea, consolidarea şi perfecţionarea întregii game de exerciţii cu caracter coregrafic executate la bara de perete şi pe sol, exersata în grup şi individual pe fond muzical ritmat şi variat;


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

vizionarea unor materiale audio-vizuale având conţinut coregrafic; întocmirea unui program special, artistic, care va fi executat de două, trei ori pe săptămână pe fond muzical adecvat conţinând exerciţii din baletul clașic, de dans modern, de mobilitate, combinaţii de paşi şi braţe, precum şi elemente tehnice (sărituri artistice, răsturnări lente, piruete, valuri de braţe şi de trunchi); învăţarea şi consolidarea săriturilor gimnice şi a seriilor gimnice şi mixte din exerciţiile integrale de la sol şi bârnă. Pregătirea artistică se va realiza în mod diferit în funcţie de perioada de pregătire în care sportivele se află, astfel: În perioada pregătitoare va fi executat un program coregrafic la bara de pereteS, de 2-3 ori pe săptămână, care va fi completat cu elemente de mobilitate şi sărituri artistice executate zilnic pe sol. Dozarea exerciţilor este în strânsă corelaţie cu nevoile sportivelor şi cu celelalte componente ale antrenamentului din perioada respectivă.

În perioada competiţională pregătirea artistică constă în perfecţionarea exerciţiilor integrale la sol şi bârnă şi prin executarea individuală a seriilor gimnice. Complexitatea programului de pregătire artistică trebui realizat în concordanţă cu vârsta, poșibilităţile şi nivelul de pregătire al sportivelor, astfel încât aceasta să contribuie eficient la dezvoltarea calităţilor motrice şi pșihice specifice gimnasticii artistice (precum mobilitate, echilibru, coordonare, curaj), dar şi a expreșivităţii, șiguranţei şi preciziei execuţiilor.

Autor: Profesor Iordache Ana-Maria

În perioada precompetiţională pregătirea artistică se va realiza prin executarea programului coregrafic 1-2 ori pe săptămână, în învăţare şi consolidarea mişcărilor artistice şi a seriilor gimnice care vor alcătui exerciţii integrale de concurs la bârnă şi sol. 89


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

România altfel! Diversitate si originalitate în g Gimnastică românească, recunoscută în lume prin nenumăratele ei succese, a adunat de-a lungul timpului multă admiraţie, mult respect, multă dragoste dar şi multă invidie şi critică.

Desprinderea continuă să fie element de mare dificultate (E), foarte puţine gimnaste de-a lungul timpului încumetându-se s-o execute, printre ele nicio altă românca.

Secretele succesului, constanța şi precizia, duse la extrem, au fost adeseori confundate cu pragmatismul exagerat şi teama de risc. Româncele au fost acuzate de execuţii comune, anoste şi precaute.

Bârna, aparatul nostru, aparatul la care am câştigat atâtea competiţii, cheia constanței noastre, este, neaşteptat poate, şi aparatul la care fetele noastre şiau asumat în timp cele mai multe riscuri. Iată câteva exemple:

Am adunat exemplele ce urmează pentru a demonstra că gimnastică românească şi-a câştigat succesul nu doar prin constanță şi precizie, dar şi prin spectacol, risc, diversitate, originalitate şi noutate. Comăneci, Grigoraş, Silivaş, Amânar, Stroescu, Bulimar sunt gimnaste pe care codul la recunoaşte ca inovatoare. Pe lângă ele mai sunt încă multe alte nume asociate cu elemente şi combinaţii inedite, dificile, impreșionante. Gimnastica modernă a început cu Nadia. De atunci România e altfel, România e gimnastică! Codul de punctaj păstrează şi astăzi desprinderea şi coborârea Comăneci.

90

• Cel mai plăcut risc pentru ale noastre fete a fost de-a lungul timpului saltul grupat cu întoarcere 360, element de mare dificultate (F) executat întotdeauna în combinaţie, aşa cum este mai greu de controlat. Chiar dacă elementul poarta din 1985 numele Shishova, după numele celei care l-a executat prima dată la CM, premiera absolută pare să fi fost a româncei Kati Szabo, care l-a prezentat la o competiţie de juniori în 1982 (din roată laterală) . Au urmat Camelia Voinea (din ronda), Gina Gogean (un 360 echer), Alexandra Marinescu, Andreea Răducan, Maria Olaru, Carmen Ionescu, Sabina Cojocar (în combinaţie cu 2 flicuri), Oana Ban (în combinaţie cu 2 flicuri), Monica Roşu,


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

gimnastica artistica feminina româneasca Floarea Leonida (din roată laterală), Steliana Nistor, Diana Chelaru, Larisa Iordache, Raluca Haidu, Amelia Racea, Ştefania Stănilă. Oana Ban şi Gina Gogean sunt singurele care au încercat şi varianta în poziţie întins. Seria Oanei din 2003 (flic, flic, salt întins 360) continuă să fie una dintre cele mai reuşite combinaţii cu salt întins 360 realizate vreodată. • Un alt element acrobatic dificil, abordat uneori de fetele noastre, este saltul întins. Printre autoare: Daniela Silivaş, Andreea Cacovean, Claudia Presecan, Oana Ban, Aluissa Lăcusteanu, Floarea Leonida, Alina Stănculescu, Andreea Acatrinei, Ana Porgras, Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Larisa Iordache, Bianca Ciobanu, Andra Stoica. • Nu cotat cu dificultate foarte mare, dar rar întâlnit în repertoriul României este flicul Onodi. L-am regășit doar în exerciţiile Nicoletei Onel, Șilviei Stroescu, Cătălinei Ponor, Anei Tămârjan şi Andei Butuc . Varianta cu 360 grade întoarcere (Kochetkova) se pare că a fost realizată doar de către Cătălina Ponor. • Un alt element rar întâlnit este flicul călare cu 360 întoarcere (Rulfova). Curajoasele au fost Corina Ungureanu, Melina Druţa şi Alexandra Eremia. 91


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

• Coborârea Tsukahara, cotata cu dificultate maximă în codul de punctaj, nu a fost nici ea ocolită de gimnastele noastre. Gina Gogean, Ana Maria Bican, Alexandra Marinescu, precum şi Cătălina Ponor şiau înscris numele în clubul select al gimnastelor care au executat acest element. • O altă coborâre dificilă preferată de fetele noastre este saltul înapoi cu 3 suruburi. Lista le include pe Daniela Silivaș (din ronda +flic), Angela Ghimpu (din ronda), Alexandra Marinescu (din ronda), Sabina Cojocar (din 2 flicuri), Carmen Ionescu (din ronda), Andreea Munteanu (din ronda), Monica Roşu (din 2 flicuri), Daniela Sofronie (din 2 flicuri), Alexandra Eremia (din 2 flicuri), Floarea Leonida (din 2 flicuri), Steliana Nistor (din 2 flicuri), Alina Stănculescu (din 2 flicuri), Sandra Izbaşa (din ronda), Larisa Iordache (din ronda+flic). • Camelia Voinea, una dintre gimnastele foarte curajoase, întotdeauna gata să îşi asume riscuri a executat o coborare extrem de dificilă, un salt inapoi de pe braţe (element ce este astăzi interzis din motive de siguranţă) • Chiar dacă nu este elementul româncelor a existat şi o tentativă de apel pe barnă prin Cătălina Prăjescu.

92


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

• Fetele noastre nu s-au dat înapoi nici de la a încerca piruete riscante pe cei 10 cm lăţime ai barnei. Cătălina Ponor, Gabriela Drăgoi, Ana Maria Baicu, Larisa Iordache şi Ana-Maria Paşa au executat cu succes pirueta dublă şi se pare că şi Nadia o stăpânea în anii 70; Gabriela Drăgoi a reuşit o piruetă 540 cu piciorul la 90 grade, Mădălina Blendea şi Andreea Iridon au încercat piruetă 540 cu piciorul la 180 grade, iar Alina Stănculescu și Dora Vulcan au încercat să execute illusion. • Au fost şi fete care şi-au asumat riscuri cu sărituri artistice: Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Ana Tămârjan, Ana Porgras şi Mădălina Neagu au ales cea mai dificilă săritură, cloche-ul la cap, Andreea Cacovean, Ana Porgras, Raluca Haidu şi Cerasela Pătraşcu au încercat incredibila săritura Yang Bo şi un număr crescând de fete au învăţat şi învaţă “cuibul”- cele mai reuşite execuţii aparţinând Irinei Păun, Mădălinei Neagu, Georgianei Gheorghe, lui Miriam Aribăşoiu, Anei Porgras. Aşa cum fetelor le-a plăcut să îşi asume riscuri, le-a plăcut să fie şi originale, de multe ori riscul şi ineditul fiind complementare:

93


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

• Cristina Grigoraş a executat în anii 80 în premieră la bârna 2 elemente extreme de dificile: saltul Grigoraş, un salt înainte cu 180 grade întoarcere (F) şi coborârea dublu grupat înainte (F). Ambele elemente continuă să fie rarităţi în gimnastică mondială, iar în cea românescă rămân unicate până în ziua de astăzi. • Daniela Silivaş a lăsat gimnasticii o frumoasă urcare din stând pe umeri. • Eugenia Golea a câştigat argintul european la bârna in 1987 asumându-şi riscul de a coborî cu o combinaţie de flic, flic, salt cu deschidere, salt înapoi 720 • Aurelia Dobre a realizat pentru prima dată seria Danilova laterală, flic, salt cu deschidere. Vanda Hădărean, Alexandra Marinescu şi Olimpia Popa (variaţie cu salt echer) sunt printre puţinele gimnaste care au mai executat această frumoasă combinaţie. Alina Stănculescu a schimbat ordinea creând o alta serie deosebită: flic pe 1 mână, salt cu deschidere, Danilova laterală. • Amelia Racea a câştigat titlul European în 2010 cu o combinaţie mai rar întâlnită, Danilova laterală + salt grupat înapoi la 10 ani după ce Elena Velicu executase combinaţia în varianta echer.

94

• La începutul anilor 90 Lavinia Miloşovici a arătat o urcare nouă prin ronda salt grupat aterizat călare – urcare recunoscută încă drept elementul Miloşovici în ciuda faptului că nu se mai regăseşte în codul de punctaj actual. În acelaşi timp Izabela Lăcătuş şi Simona Mocanu impresionau cu o urcare prin salt înainte în depărtat aterizat călare, element de asemenea absent din cod. • Într-o perioadă în care combinaţiile mixte în gimnastica mondială au tins aproape exclusiv către cloche + salt grupat fetele noastre au schimbat direcţia: cloche+ Danilova laterală (Aluissa Lăcusteanu, Mălina Săvoaia, Loredana Săbău, Irina Păun, Gabriela Drăgoi) sau cloche + salt lateral (Andreea Taclit, Cerasela Pătraşcu, Claudia Voicu, Amelia Racea, Daniela Andrei, Ştefania Stănilă, Paula Tudorache).


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Solul, aparat al eleganţei şi expreșivităţii dar şi al puterii şi dinamismului. Iată cum ne-am impus de-a lungul timpului pe covorul-scenă al solului: • Daniela Silivaș este prima gimnastă care a realizat într-o competiţie de nivel mondial celebra Tsukahara dublă. A costat-o poate titlul olimpic la individual compus (zecimea pierdută la aterizarea joasă pe solul mai puţin elastic al anilor 80 i-ar fi fost de ajuns să o depăşească pe marea rivala, Shushunova), dar numele ei va fi mereu asociat cu unul dintre puţinele elemente de maximă dificultate (H). Aveau să treacă peste 20 ani până când o altă româncă să execute în competiţie dificilul element Silivaș, Larisa Iordache câştigând titlul european în primul ei an de seniorat perfecţionând pe un sol mai săltăreţ elementul pe care predecesoarea sa l-a învăţat alături de acelaşi antrenor, Octavian Bellu. • Celălalt element acrobatic introdus de România în codul de punctaj, saltul înainte cu 900 grade întoarcere (E) poartă numele Stroescu, cu toate că cea care l-a realizat pentru întâia oară a fost Sabina Cojocar. Sabina rămâne singura noastră reprezentanta şi printre puţinele gimnaste din lume care au prezentat acest element.

95


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

• Chiar dacă nu îi poartă numele, Carmen Ionescu se poate mândri că a fost printre primele gimnaste, dacă nu chiar prima, care au realizat un salt înapoi cu 1260 grade întoarcere. • Cristina Bontaş a fost printre primele şi puţinele care au realizat o Tsukahara întins la sol. Elementul rămâne o raritate în gimnastica mondială. Dintre românce doar Cătălina Ponor a mai fost văzută încercând elementul, dar nu în cadrul unui exerciţiu de concurs. • Cristina Bontaş este şi autoarea unei linii acrobatice mai rar întâlnite: legare indirectă de Caciov 360 şi dublu grupat înapoi. • Româncele nu sunt recunoscute pentru acrobatica spre înainte, de aceea trebuie menţionate excepţiile care s-au încumetat către astfel de elemente: Angela Ghimpu, Oana Ban şi Monica Roşu – dublu apel înainte şi Ana Porgras – dublu grupat înainte. • Grupul româncelor care au concurat cu dublu întins la sol, element de valoare F este unul foarte numeros. Le amintesc pe: Camelia Voinea, Cristina Bontaş, Maria Neculiţa, Lavinia Miloşovici, Șimona Amânar, Gina Gogean, Claudia Presecan, Alexandra Dobrescu, Alina Lăutaru, Clau

96


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

dia Presecan, Alexandra Dobrescu, Alina Lăutaru, Claudia Rusan, Andreea Răducan, Andreea Ulmeanu, Șilvia Stroescu, Oana Ban, Steliana Nistor, Andreea Acatrinei, Ana Tămârjan, Ana Porgras, Diana Chelaru, Diana Bulimar, Cătălina Ponor. Execuţia cea mai spectaculoasă rămâne a Cameliei Voinea ea reuşind să realizeze dificilul element în combinaţie directă cu un salt grupat înainte.

combinaţie, realizată recent şi de junioara Ştefănia Stănilă, salt înapoi 900 + salt înainte 360 întins.

• Tsukahara, acest “must have” al gimnasticii feminine româneşti, a fost ridicată la un alt nivel de către Lavinia Miloşovici şi Camelia Voinea care au realizat-o în combinaţie directă cu salt înainte (seria Laviniei a inclus şi o legare indirectă cu Caciov), de către Loredana Boboc care a realizat-o în combinaţie directă cu Caciov şi de către Cătălina Ponor care a realizat-o într-o serie complexă cu 2 salturi Caciov şi legare directă de salt echer înapoi. Diana Chelaru, Sandra Izbaşa şi Larisa Iordache au încercat toate să o realizeze în legare directă cu salt înapoi. • La capitolul combinaţii dificile şi originale am beneficiat în ultimele cicluri olimpice de aportul neobosit al Sandrei Izbaşa prin legarea salt înapoi 540+ salt înainte 720, incredibila serie salt înapoi 900 + salt înainte 540 sau dificilă

97


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Nu am fost cei mai conservatori nici la partea artistică. • Celestina Popa, Gina Gogean şi Diana Bulimar au îmbogăţit repertoriul mondial la sol cu sărituri artistice originale. Saritura Kadet cu 360 întoarcere, element artistic de valoare D (maxim de dificultate pentru o săritură artistică la sol), este recunoscut în lumea gimnasticii drept săritura Gogean, deşi codul de punctaj nu mai păstrează numele celei care l-a realizat pentru prima oară - Gina prezentând elementul pentru prima dată în 1998 la o etapă de cupă mondială şi nu la un campionat mondial. Săritura Gogean este încercată astăzi de tot mai multe gimnaste în goana de a aduna zecimi importante la nota D, dar puţine sunt cele care reuşesc să o execute corect. Cel mai nou element românesc, săritura Bulimar a primit recunoaşterea la CM 2011, deşi Diana o realizase şi la Jocurile Olimpice de tineret din 2010. Până acum nimeni nu a mai încercat această dificilă săritură (D). • Larisa Iordache şi Cătălina Ponor sunt printre puţinele gimnaste din lume care au reuşit pe covorul de la sol piruete cvadruple (dificultate E).

98

Ana Porgras a deschis calea româncelor către o piruetă extrem de frumoasă, pirueta Memmel. Au urmat-o Georgiana Gheorghe, Andreea Iridon, Alexandra Mihai, Teea Milea şi încă alte multe micuţe încearcă să o perfecţioneze. Cătălina Ponor a debutat la CE 2006 o piruetă scorpion cu 720 grade întoarcere – dar, câtă vreme nu o va prezenta şi la competiţiile mondiale, aceasta piruetă nu îi va purta numele. Săriturile, aparat de asemenea cu multe succese româneşti ne dau şi satisfacţia de a fi promovat cea mai râvnită săritură a ultimilor ani, săritura Amânar. • Săritura ce şi-a căpătat numele în urma realizării de către Simona Amânar în finală pe aparat a JO 2000 a avut o evoluţie interesantă. La început a fost abordată doar de săritoare, de specialiste ale aparatului care vizau medalii individuale, pentru ca treptat să devină un element absolut necesar gimnastele cu pretenţii la titlul individual compus, dar şi o armă de importantă crucială în competiţia pe echipe. Pe lângă meritul de a fi dat gimnasticii mondiale acest element, România se mândreşte şi cu o execuţie de excepţie,


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Monica Roşu realizând unele dintre cele mai corecte sărituri Amânar. Până astăzi Simona şi Monica rămân singurele românce care au prezentat în concurs aceasta săritură, deşi filmările de la antrenamente au dezvăluit şi alte încercări reuşite ale Dianei Chelaru şi Larisei Iordache. Deşi este singura săritură cu nume românesc în codul de punctaj, România se mândreşte şi cu alte sărituri curajoase: • Una dintre primele săriturii Yurchencko 720 (DTY) realizate în gimnastică feminină a aparţinut Eugeniei Golea. • Andreea Răducan a fost în primul val de fete care au încercat săritura Cuervo întins. • Monica Roşu se regăseşte într-un grup restrâns de gimnaste care au concurat cu Tsukahara 720. • Sandra Izbaşa este printre foarte puţinele gimnaste din lume care au realizat o săritură ronda flic 180 salt înainte întins cu 360. Ea a antrenat şi săritura Cheng, reuşind-o chiar şi la antrenamentul pe podium al JO 2012, dar încă nu a prezentat-o în concurs.

99


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Pentru un apărat la care originalitatea e greu de atins, poate chiar imposibil, majoritatea sportivelor alegând din suma de posibilităţi variaţii de Yurchenko, România a arătat destulă diversitate încât să câştige 3 din ultimele 5 titluri olimpice la acest aparat. Paralelele, un aparat despre care se spune că nu este al nostru, deşi a fost cândva, demult, au arătat de multe ori altfel decât s-ar fi aşteptat lumea. Să ne amintim că România a intrat în istoria gimnasticii cu un prim 10 la paralele. Nadia a uimit lumea cu elemente noi dintre care 2 îi poartă şi astăzi numele. Paralelul a continuat să fie aparatul nostru pentru câteva cicluri olimpice după care l-am pierdut. Lupta continuă de a încerca iniţial sa il păstram și apoi să îl recâştigăm a fost presărată de cateva momente tehnice deosebite: • Celestina Popa a inventat o urcare originală prin rulare peste bara mică (elementul nu mai este astăzi in codul de punctaj). Tot ea a prezentat și o variaţie de Tkatchev cu 180.

100


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

• La CM 1989 s-a realizat pentru prima dată coborarea dublu grupat inainte. Autoarele, două la numar: britanica Sarah Mercer şi românca Lăcrămioara Filip • Kati Szabo a inclus in exerciţiile sale o spectaculoasă piruetă 540 tip Burda pe bara mică (elementul nu mai este astăzi in codul de punctaj). • Daniela Silivaș, demnă urmașă a Nadiei la acest aparat a executat de-a lungul carierei o desprindere mai rar intalnită in gimnastica ultimilor ani, Deltchev. • Gina Gogean şi Nadia Haţegan sunt printre foarte puţinele gimnaste din lume care au reuşit să realizeze desprinderea counter Kim. • Steliana Nistor, Andreea Munteanu şi Oana Petrovschi au realizat o coborâre extrem de dificilă, Tsukahara dublă (Fabrichnova). • Ana Porgras şi Raluca Haidu sunt singurele românce care au executat variaţii de stalder apropiat (simplu sau cu 360 întoarcere). • Ana Porgras a prezentat ca premieră pentru România o piruetă Bi (intoarcere 360 din priză cubitală).

101


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

• Mirela Ţugurlan este un exemplu rar de gimnastă din România care a realizat o gigantică Chusovitina. • Cristina Grigoraş, Celestina Popa, Lavinia Miloşovici , Diana Bulimar, Steliana Nistor, Cerasela Pătraşcu şi Larisa Iordache au demonstrat că şi româncele pot să zboare, executând tranziţii tip Shaposhnikova. (Ultimele 3 au preferat variaţia Maloney) • Daniela Sofronie a reuşit să fie altfel trecând de pe bară înaltă pe cea joasă cu un element spectaculos, tranziţia Ejova. Aceasta a fost o privire tehnică în gimnastică feminină românească, născută din convingerea că în spatele medaliilor şi renumelui câştigat odată cu ele se afla mai mult decât constanță şi siguranţă. Am descoperit originalitate, diversitate, dificultate, curaj. Putem astfel afirma cu tărie că şcoala românească de gimnastică a participat activ la progresul şi evoluţia acestui sport. Numele unor gimnaste precum Comăneci, Silivaş sau Amânar vor fi rostite mulţi ani de acum înainte, iar asta nu doar datorită performanţelor remarcabile pe care ele le-au avut, ci şi prin prisma elementelor asupra cărora şi-au lăsat amprenta. Noi suntem gimnastică!

102

Autor: Anna Surse poze: internet


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

We are gymnastics! 103


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

104


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Cluburi gimnastica artistica

CSS Bârlad SCM Bacau CSS Brasovia CSS Buzau CSS Constanta Farul Constanta CSSG Focsani CSS Lugoj CSS Sibiu 105


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar din Bârlad Secţia de gimnastică de la C.S.S. Bârlad – locul în care acum 23 ani, a intrat în sala de gimnastică, însoţită de tatăl ei, o micuța energică, o viitoare stea a gimnasticii românești, Andreea Răducan. Astăzi, după atâţia ani, vă invit să le cunoaşteţi pe fetiţele ce vor să-i calce pe urme, dar şi pe antrenorii care le îndrumă, unii dintre ei, foşti antrenori ai Andreei, alţii din generaţia ei, toţi fiind uniţi de aceeaşi dorinţă: să pregătească noi campioane.

106


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S B Â R L A D

Grupa antrenorilor Ionita Chirila si Paula Bicu

107


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Mădălina Neagu Categ. II, Nivel 5 Data nașterii: 15.07.1998 2011: CN Școlar – locul 5 individual compus, locul 1 sărituri, locul 4 paralele, locul 5 sol (categoria II); CN Individual Junioare – locul 7 individual compus, locul 5 sărituri, locul 6 bârna, locul 8 sol (categoria II) 2012: CN Școlar – locul 3 sărituri (categoria II); CN Echipe Junioare – al 13 lea punctaj individual (categoria I)

Irina Buturca Categ. II, nivel 5 Data nașterii: 01.02.2000 2011: CN Echipe Junioare – al 18-lea punctaj individual (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 22 individual compus (categoria III, nivel 3) 2012: CN Echipe Junioare – al 16-lea punctaj individual (categoria III, nivel 4)

108


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Nicoleta Stratulat Categ. II, Nivel 5 Data nașterii: 15.11.1999 2011: CN Școlar – locul 15 individual compus (categoria III, nivel 4); CN Individual Junioare – locu 14 individual compus, locul 4 bârna (categoria III, nivel 4) 2012: CN Școlar – locul 17 individual compus, locul 7 sărituri, locul 8 bârna (categoria II); CN Echipe Junioare - al 17-lea punctaj individual (categoria II); CN Individual Junioare – locul 11 individual compus (categoria II)

Delia Şolc Categ. III, Nivel 3 Data nașterii: 7.04.2001 2011: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSS Bârlad II; CN Mica Gimnasta – locul 22 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN Individual Junioare – locul 25 individual compus (categoria III, nivel 3) 2012: CN Echipe Junioare – al 36lea punctaj individual (categoria III, nivel 3)

109


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Alexandra Pelin Categ. IV, nivel 2 Data nașterii: 22.03.2002 2011: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSS Bârlad II, locul 13 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 6 cu echipa CSS Bârlad I 2012: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSS Bârlad II, locul 19 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN

Laura Iacob Categ. IV, nivel 2 Data nașterii: 09.04.2002 2012: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSS Bârlad II, locul 7 individual compus, locul 2 sărituri, locul 7 paralele (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 6 cu echipa CSS Bârlad I, locul 9 individual compus, locul 4 sărituri (categoria IV, nivel 2); CN Echipe Junioare – al 37-lea punctaj individual (categoria III, nivel 3) 110


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Anya Palc Categ. IV, nivel 2 Data nașterii: 23.03.2002 2012: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSS Bârlad II, locul 15 individual compus, locul 8 sărituri (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSS Bârlad II, locul 26 individual compus (categoria IV, nivel 2)

Miruna Marinescu Categ. IV, nivel 2 Data nașterii: 21.01.2002 2011: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSS Bârlad II, locul 21 individual compus (categoria I, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 6 cu echipa CSS Bârlad I, 2012: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSS Bârlad II, locul 20 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSS Bârlad II, locul 32 individual compus (categoria IV, nivel 2) 111


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Grupa antrenorilor Alice Gheorghiu si Sebastian Panaite

112


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Mihaela Tudose Categ. IV, nivel 2 Data nașterii: 26.02.2002

Savinescu Ioana Categ. IV, nivel 2 Data nașterii: 31.03.2002 2011: CN Școlar – locul 5 cu echipa CSS Bârlad I, locul 14 individual compus, locul 8 sol (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 8 cu echipa CSS Bârlad II, 2012: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSS Bârlad II, locul 18 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSS Bârlad II, locul 31 individual compus (categoria IV, nivel 2) 113


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Ioana Rusu Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 07.01.2003 2012: CN Școlar – locul 30 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 53 individual compus (categoria IV, nivel 1)

Delia Buganu Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 17.08.2003 2012: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSS Bârlad II, locul 37 individual compus, locul 3 sărituri (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSS Bârlad II, locul 55 individual compus (3 aparate) (categoria IV, nivel 1) 114


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Paulina Mocanu Categ. IV, nivel 1

Ștefania Aruștei Categ. IV, nivel 1

Ioana Turcu Categ. IV, nivel 1

115


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Grupa antrenorilor Ana -­ Maria si Liviu Iordache

116


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Butnaru Andreea Categ. IV, nivel 2 Data nașterii: 19.10.2002 2011: CN Școlar – locul 5 cu echipa CSS Bârlad I, locul 20 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 8 cu echipa CSS Bârlad II, locul 30 individual compus, locul 1 bârna (categoria IV, nivel 1) 2012: CN Școlar – locul 21 (3 aparate) individual compus (categoria IV, nivel 2)

Stefania Vîrlan Categ. IV, nivel 2 Data nașterii: 28.07.2002 2012: CN Școlar – locul 1 cu echipa CSS Brald I, locul 9 individual compus, locul 3 sol, locul 5 bârna (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 6 cu echipa CSS Bârlad I, locul 21 individual compus, locul 2 sărituri, locul 8 sol (categoria IV, nivel 2)

117


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Tomșa Amalia Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 12.06.2003 2012: CN Școlar – locul 1 cu echipa CSS Bârlad I, locul 5 individual compus, locul 4 paralele, locul 7 bârna (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 6 cu echipa CSS Bârlad I, locul 25 individual compus

Grigore Teodora Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 12.02.2003 2012: CN Școlar – locul 1 cu echipa CSS Bârlad, locul 3 individual compus, locul 3 bârna, locul 6 sărituri, locul 7 paralele (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 6 cu echipa CSS Bârlad I, locul 23 individual compus (categoria IV, nivel 1) 118


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Teodora Manolache Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 25.06.2003 2012: CN Școlar – locul 1 cu echipa CSS Bârlad I, locul 19 individual compus, locul 6 paralele, locul 7 bârna (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 6 cu echipa CSS Bârlad I, locul 26 individual compus (categoria IV, nivel 1)

Maria Lupu Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 05.03.2003 2012: CN Școlar – locul 1 cu echipa CSS Bârlad I, locul 11 individual compus, locul 6 paralele, locul 7 bârna (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 6 cu echipa CSS Bârlad I, locul 26 individual compus (categoria IV, nivel 1) 119


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Bianca Păduraru Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 23.05.2003 2012: CN Școlar – locul 1 cu echipa CSS Bârlad I, locul 15 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSS Bârlad II, locul 36 individual compus (categoria IV, nivel 1)

Cristina Ursache Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 18.04.2003 2012: CN Școlar – locul 26 individual compus (categoria IV, nivel 1)

120


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Iulia Alexandru Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 11.02.2004 2012: CN Școlar – participare HC – al 25-lea punctaj individual (categoria IV, nivel 1)

Daniela Trica Categ. IV, nivel 1 Data nașterii: 21.05.2004 2012: CN Școlar – participare HC – al 42-lea punctaj individual (categoria IV, nivel 1) 121


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Interviu Bârlad Pe lângă aceste sportive legitimate, mai există aproximativ 4 grupe de copii începători, cu aproximativ 50 de copii în total, care se pregătesc împreună cu antrenorii de la secția de gimnastică. În continuare, fetele ne vor spune câte ceva despre ele. Mărturisesc că acest interviu s-a petrecut într-o perioadă aglomerată pentru ele, deoarece se apropia Campionatul Cluburilor Școlare de la Buzău, iar fetițele și antrenorii se pregăteau intens pentru acest concurs.

Nicoleta (n.r. Nicoleta Stratulat), tu ești a doua ca vârstă dintre fete. De câti ani te antrenezi ? La ce vârstă ai început ? Nicoleta : Am venit prima dată la sala la 4 ani şi acum am 13 ani, deci practic gimnastica de 9 ani. Irina (n.r. Irina Buturcă), tu o urmezi pe colega ta, fiind cu un an mai micuță. Tu de la ce vârstă ai început gimnastica? Irina : Eu am început gimnastica la 4 ani şi mă antrenez de 8 ani. Mădălina, anul trecut, ai cucerit o medalie de aur la sărituri, la un concurs important. Cum te-ai simțit acolo sus, pe podium ? Cum e să știi că ai fost cea mai bună?

Una dintre grupele de gimnaste, care se antrenează la Bârlad, este pregătită de domnul antrenor Ioniță Chirilă și doamna Paula Bicu. Fetele antrenate de dumnealor sunt și cele mai mari, cu mai multă experiență. Haideți să le cunoaștem :

Mădălina : Da, am câştigat medalia de aur la sărituri şi am fost foarte fericită, mai ales că a fost prima mea medalie la un concurs naţional. M-am simţit foarte bine acolo pe podium. Mi-am împlinit un vis !

Mădălina (n.r. Mădălina Neagu), tu ești cea mai mare dintre fetele de la Bârlad. De câți ani te antrenezi ? La ce vârstă ai început ? Mădălina : Am început gimnastica la 4 ani și anul acesta fac 10 ani de antrenamente.

Alexandra, Laura, Anya și Miruna, voi sunteti cele mai mici din grupa. Cum vi se par vouă antrenamentele și cum vă ințelegeți cu colegele voastre mai mari ? Voi de la ce vârstă ați început gimnastica ? Alexandra : La 4 ani am început gimnastica şi mă înţeleg foarte bine cu colegele

122


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

mele mai mari. Laura : Și eu am început gimnastica tot la 4 ani, am fost ultima care a intrat în această grupă, dar m-am adaptat foarte bine. Anya : Eu practic gimnastica de la 3 ani şi îmi place foarte mult, fetele mari mă susţin şi mă încurajează foarte mult. Miruna : Și eu tot la 3 ani am început gimnastica, mai mult în joacă, mai apoi a devenit un lucru serios. Cu felele mari mă înţeleg bine pentru că tot timpul ne încurajează. Am vrea să vă cunoaştem mai bine. Cred că fiecare are o anumită metodă de a trece peste greutăti și de a merge mai departe. Voi cum reușiți să treceți peste o zi mai proastă la antrenamente sau poate chiar peste un concurs în care nu a fost asa cum v-ați dorit ? Ce vă mobilizează cel mai bine ? Mădălina : Cred că sala de gimnastică a devenit pentru mine a doua casă, pentru că acolo suntem ca o familie mai mare. Cu bune şi rele mergem mereu înainte. Plăcerea de a face gimnastică este cea care mă motivează să merg înainte. Nicoleta, tu parcă ești puțin mai timidă așa ? Nicoleta : Eu sunt foarte ataşată de ant-

renorii mei şi îmi place să fac gimnastică, gândindu-mă că la concursurile viitoare voi urca iarăşi pe podium. Irina : Eu m-am obişnuit să merg zilnic la antrenamente şi sunt ataşată de colegele şi antrenorii mei. Alexandra, gândul la medalii te motivează ? Alexandra : Da, îmi place să câștig medalii şi pentru asta mă antrenez. Laura, cum reușești să treci peste zilele mai grele ? Laura : Îmi doresc să urc cât mai des pe podium şi-mi mai doresc să ajung la lot, iar zilele mai proaste de antrenament le uit cât mai repede. Anya, te gândești deja la alte medalii ? Anya : Eu încerc să trec repede peste zilele proaste de antrenament pentru că mă gândesc că în orice activitate nu se poate să ai numai realizări şi îmi doresc să mai iau şi alte medalii în afară de cea de anul trecut. Miruna : Mie de mică mi-a plăcut să fac mişcare. Zilele proaste de antrenament nu le bag în seamă pentru că ştiu că trebuie să merg mai departe. Cum faceți față și cerințelor de la școală, și celor de la sală ? Cum arată programul

123


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

vostru zilnic ? Fetele : Ne descurcăm bine pentru că neam obişnuit de mici: dimineaţa avem antrenament, apoi ore la şcoală şi pe urmă acasă la teme. Laura, am văzut că tu anul trecut, în afară de medalia aceea frumoasă de la echipe pe care ați cucerit-o împreună, ai avut și câteva rezultate individuale frumoase. Am observat că săriturile reprezintă cumva aparatul forte. E și aparatul preferat ? Dacă da, de ce ? Dacă nu, care e preferatul și de ce ? Laura : Da, îmi plac săriturile. Este un

124

aparat la care competiţia se termină cel mai repede, dar preferatul meu este solul pentru că îmi place să execut exerciţiul pe muzică. Care sunt aparetele voastre favorite și care vi se par cele mai grele ? De ce ? Puteți să-mi spuneti câteva cuvinte despre aparatul favorit, poate un element favorit, unul care vi se pare mai greu sau ultimul element învățat? Mădălina, tu care aparat îl preferi ? Mădălina : Îmi plac săriturile, pentru că


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

mă descurc cel mai bine, mai ales că anul acesta am învăţat săritura prin rondă-flicsalt. Foarte frumos, cred că aștepți concursul să arăți ce ai învățat. Tu, Irina ? Irina : Mie îmi place solul, mai ales acrobatica pentru că îmi ies cel mai bine elementele. Da, și atunci când ceva iese bine, reușești să îndrăgești mai mult acea activitate. Delia, mi-a șopit cineva că ție îți place un aparat care pentru romance e mai greuț… Delia : Da, mie îmi place paralelul. Aici am și progresat cel mai mult. Îmi place să execut multe gigantici legate. Mă bucur să aud asta, sperăm să devii o paralelistă bună și pe viitor să reprezinți România cu succes la concursuri. Alexandra, ție îți place adrenalina. Alexandra : Da, mie îmi place bârna. Mă simt sigură pe mine la toate elementele şi ştiu că este un aparat mai dificil și vreau să mă autodepășesc ! Puntea suspinelor nu e întotdeauna un dușman. Laura, tu ce ne spui despre aparatele preferate ? Laura : Mie îmi plac săriturile şi solul şi sper că voi câştiga şi anul acesta medalii, măcar la unul din cel două aparate.

Noi sperăm la amândouă ! Anya ? Tu ai niște planuri frumoase ! Anya : O, da! Mie îmi plac săriturile şi abia aştept să învăţ tzukahara ! Miruna, ție la care aparat ți se pare că te descurci cel mai bine? Miruna : Mie îmi place solul, pentru că am un exerciţiu frumos. Dacă ar fi să dăm timpul inainte și să zicem că acum ați face parte din echipa României la un concurs mare, ce premiu v-ați dori să câștigați, pe lângă medalii ? Mădălina : Eu mi-as dori un echipament frumos de gimnastică. Tot la gimnastica te gândești, Mădălina, nu-i așa ? Irina, tu ? Irina : Eu… un rucsac cu multe premii ! Aha, și aici ai inclus totul! Delia ? Delia : Și eu, ca și Mădă, mi-aș dori un costum frumos de gimnastică. Alexandra : Și multe clame de păr ! Laura : Eu mi-aș dori pe lângă un costum de gimnastică şi un trening frumos. Anya : Eu aș vrea un urs mare de pluş şi un costum de gimnastică. Miruna :Pe lângă medalii ? Poate o excursie? Da, o excursie la Paris !

125


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Deși le-am dat mai multa atenție micuțelor, nu vrem să neglijăm importanța celor care le pregătesc pe aceste gimnaste. Domnule antrenor, dumneavoastră ați fost cel care, în 1977 ați pus bazele secției de gimnastică de la Bârlad. Probabil că e greu de făcut un istoric al gimnasticii de la Bârlad în câteva cuvinte. E vorba de mulți ani de zile, timp în care, prin mâna dumneavoastră au trecut multe fetițe. Însă, puteți să amintiți câteva nume de gimnaste pe care le-ați pregătit și care au avut rezultate frumoase ? Dl. Chirila: Da, aşa este. Sunt la sfârşit de carieră şi mă mândresc cu realizările mele. Bicu Paula, cu care astăzi lucrez, mi-a fost elevă şi încă una foarte bună. Alina Pascariu a avut rezultate deosebite şi a fost şi componentă a lotului naţional. Tagarcea Andreea, Dodan Corina, Gândac Florina de asemeni au avut un palmares bogat şi au fost componente ale lotului de junioare la Oneşti. Cum reușiți să găsiți resursele ca, după atâția ani, să vă găsim tot în sala de antrenamente și să o luați de la capăt cu fiecare generație ? Dl Chirila : Acest sport m-a fascinat încă din studenţie şi mi-am dorit foarte mult

126

să antrenez. Îmi place meseria pe care o practic şi dacă ar trebui să mai aleg o dată, tot spre gimnastică m-aș îndrepta. Doamna Paula, faceți echipă cu dl Chirilă și în anii trecuți v-am văzut alături de fetițe în sală, la concursuri. Mărturisesc că v-am „urmărit” cum le sfătuiați și cum le mobilizați în concurs. Cum vă înțelegeți cu gimnastele pe care le antrenați și cum reușiti să le motivați să vină zi de zi la sală ? Dna Paula : Sun foarte apropiată de ele, deşi cu unele lucrez de doi ani. Le cunosc foarte bine şi comunicăm excelent, pentru că eu cred că aceasta e cheia succesului: comunicarea. Aș vrea ca, spre final, să îmi spuneți câteva cuvinte despre cele 7 fetițe pe care le antrenați, din perspectiva antrenorilor. Antrenori : Toate sunt fete muncitoare şi serioase. Unele au mai mult talent, altele sunt mai perseverente, unele mai fricoase, dar în general toate reuşesc să-şi depăşească inhibiţiile şi să execute elementele impuse de programă. Următoarea grupă este cea antrenată de dna Alice Gheorghiu și dl Sebastian Panaite. Majoritatea acestor fetițe sunt de nivelul 1, urmând ca în acest an să intre în concursuri. Haideți să le cunoaștem


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

puțin. La ce vârstă ați început voi gimnastica și cine v-a adus la sală? Mihaela : Eu am început la 4 ani și m-a adus tata prima dată. Ioana R.: Și eu, tot la 4 ani, tot tata m-a adus ! Diana : Pe mine m-a adus mama când aveam 4 ani. Ioana S. Și la mine s-a întâmplat la fel! Delia: Eu fac parte din categoria celor pe care le-a adus tata, tot la 4 ani. Paulina: Când aveam 4 ani, am venit cu bunica prima dată ! Ioana T. Eu și Ștefania am venit la 4 ani, cu mamele noastre.

ce faci pe sol. Cel mai greu mi se pare paralelul pentru că nu pot să execut prea bine elementele. Ioana S. Eu la sol am o melodie frumoasa. Îmi ies bine elementele, deci îmi place solul. Cel mai greu mi se pare bârna pentru că îmi este teamă să nu mă lovesc, dar până la urmă tot îmi iese, chiar dacă la început îmi este frică.

Care este aparatul vostru favorit? De ce? Dar cel mai putin plăcut ? Mihaela : Solul îmi place cel mai mult, că îmi iese cel mai bine şi cel mai puţin îmi place la paralele.

Învingi frica și mergi mai departe, nu ? Foarte frumos ! Delia ? Delia: Solul îmi place cel mai mult pentru că este aparatul la care execut cel mai bine, iar cel mai puţin îmi place paraleleul pentru că nu reuşesc prea bine exerciţiul. Paulina: Mie imi plac toate aparatele Ioana T. Și mie la fel, nu am unul care să nu-mi placă ! Ștefania: Mie îmi plac săriturile pentru că mi se par simple, iar cel mai puţin îmi place paralelul pentru că uneori mă ustură palmele.

Solul e în general un aparat favorit la românce. Tu, Ioana, ce zici ? Ioana R.: Săriturile îmi plac cel mai mult. Sunt uşoare. Cel mai putin… tot paralelul. Mi se pare greu. Sunt foarte multe elemente de învăţat şi sunt dificile.

Cum faceți voi față programului destul de aglomerat ? Nu vi se întâmplă uneori să fiți oboșite și să nu mai vreți să veniți la sală ? Cine vă convinge să nu renuntați ? Cum arată programul vostru într-o zi normală ?

Diana : Mie îmi place la bârnă. Acolo trebuie doar să te concentrezi să faci cea

Mihaela: Eu, când mă simt obosită, dorm un pic şi-mi trece. Mama mă susţine

127


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

foarte mult. Toate avem dimineața ore la şcoală, apoi antrenament şi apoi acasă ne facem temele. Am înțeles. Tu, Ioana? Ce poți spune despre susținerea pe care o primești? Ioana R.: Pe mine bunica mă încurajează să merg la antrenamente, atunci când îmi e mai greu. Bunica? Ce frumos! Și eu am avut o bunică ce întotdeauna m-a susținut și încurajat! Diana, tu ce faci când ești obosită ? Diana : Mama îmi face masaj, dacă mă simt obosită, iar programul este același ca al colegelor mele. Ioana S. Și pe mine mama mă încurajează tot timpul şi d-na Alice. Programul zilnic este la fel ca cel al colegelor mele pentru că suntem şi colege de clasă. Aha, am înțeles un amanunt important: voi sunteți și colege de clasă, nu numai colege la sală. Delia, tu cum faci față oboselii ? Delia : De mine tata se ocupă și mă aduce la sală, iar dacă sunt obosită, mă odihnesc şi îmi trece. Și esti pregatită să o iei de la capăt. Paulina, tu ce voiai să spui ? Paulina : Eu nu mă simt obosită decăt

128

foarte rar şi atunci dorm şi îmi trece. Ioana T. Și mie îmi place la gimnastică şi nu simt oboseala. Ștefania : Nici eu nu mă simt obosită pentru că nu mi se pare greu la gimnastică . Dacă ați avea posibilitatea să alegeți să mergeți la un concurs, oriunde în lume, unde v-ați dori să concurați ? În ce oraș sau în ce țară ați vrea să concurați și, desigur, în felul acesta să o și vizitați ? Mihaela : Eu visez să vizitez Franța și să concurez acolo! Ioana R.: Eu vreau să merg la un concurs în America ! Atunci cand vei mai creşte, vei avea, poate, ocazia, să mergi în America, există unele concursuri unde Romania are traditie în a participa! Unul din ele este concursul organizat chiar de Nadia Comaneci ! Diana : Eu aş vrea să concurez în Spania ! Ioana S. In Franţa aş merge, daca aş avea de ales! Și în Franța există concursuri de tradiție pentru noi ! Delia : Eu în Italia! În Italia ? Știi că junioarele noastre chiar în această perioadă participă la un concurs în Italia ? Paulina ? Paulina: În Belgia pentru că acolo am un


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

unchi! Pe tine aștept să te văd la tradiționalul concurs TopGym de la Charleroi! Acolo este o tânără fostă gimnastă, care iubește mult gimnastica de la noi și de fiecare dată e foarte atentă să le cunoască! Ioana T. Eu aș vrea în Bulgaria pentru că este aproape de noi. Tu, Ștefania ? Ștefania : În Italia ! Vă mulțumesc, fetelor, pentru timpul acordat. Acum aş avea câteva întrebări și pentru antrenori. Cum reușiti să le mobilizați de fiecare dată când ceva nu merge foarte bine?

Cum e să vă ocupați de cele mai micuțe fetițe din sală ? Cum privesc ele spre colegele lor mai mari ? Sunt motivate în felul acesta să fie conștiincioase la antrenamente ? Antrenori : Cu admiraţie, pentru că cele mari le susţin şi le încurajează mereu. Motivaţia cea mai mare pentru a se antrena o constituie obţinerea medaliilor şi învăţarea de noi elemente. Colegele lor mai mari le servesc ca şi model, dar nu întru totul.

Antrenori : Cu mult tact şi răbdare, chiar dacă uneori mai apar mici conflicte. Dar le rezolvăm rapid ca să nu ia amploare. Ați putea să descrieți fetele în câteva cuvinte ? Antrenori : De regulă fetele sunt ascultătoare şi lucrează fără probleme. Sunt fete talentate. Mihaela şi Ioana sunt mai vorbăreţe, iar Delia este opusul lor. Mezinele secției de gimnastică de la Bârlad se antrenează împreună cu familia de antrenori Ana Maria și Liviu Iordache.

129


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Aș vrea să le cunosc, desigur, și pe mezinele Bârladului. Andreea și Ștefania, voi sunteți puțin mai mari. De la câți ani vă antrenați și cine v-a adus la sala de gimnastică ? De ce ? Ați vrut voi? Au simtit parinții că aveți un talent deosebit ? Andreea : Mă antrenez de la 4 ani şi m-a adus mama pentru că am văzut la televizor gimnastică şi mi-a plăcut. Ștefania : Eu mă antrenez de la 5 ani şi m-a adus mama pentru că eram bonlăvicioasă şi doctorul i-a spus să trebuie să fac mişcare. Voi ? Amalia : Pe mine m-a adus mama la 5 ani

130

pentru că şi ea a făcut gimnastică. Teodora G.: M-a adus mama la 5 ani pentru că m-au selecţionat d-na Ana şi d-ul Liviu. Teodora M. : Eu fac gimnastică de la 5 ani şi m-au adus d-na Ana şi d-l Liviu de la cămin. Maria : Pe mine m-a adus mama la 5 ani pentru că am primit bileţel de selectie. Bianca : Eu fac gimnastică de la 6 ani și m-a adus tata pentru că am primit bileţel de selecţie. Cristina : Eu am venit la 6 ani la sală adusă de mama pentru că am fost selecţionată la grădiniţă. Iulia : Eu fac gimnastică de la 4 ani şi


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

m-a adus mama pentru că am fost selecţionată la grădiniţă Daniela : Eu fac de le 5 ani gimnastică şi m-a adus mama că am fost selecţionată la cămin. Ați vrea să-mi spuneți și voi câte ceva despre aparatele preferate și cele care vi se par puțin mai grele ? Niște elemente noi pe care le-ați învatat sau elemente mai grele… Andreea : Bârna este preferata mea pentru că am câștigat medalia de aur anul trecut. Paralelele mi se par grele pentru că nu îmi ies foarte bine. Dar nu renunți, nu ? Sunt șigură că vei reuși, până la urmă ! Tu, Ștefania ? La ce ai luat medalie anul trecut ? Că văd că pe asta se bazează preferințele… Ștefania : Eu am luat medalie la sol anul trecut și îmi place solul, dar nu doar pentru medalie, ci îmi place și să lucrez pe muzică. Cel mai greu mi se părea îndreptarea cu stând pe mâini pe paralele. Amalia : Preferatul meu este solul şi cel mai mult îmi place să execut salt înainte. Teodora G.: Mie cel mai mult îmi place paralelul şi bârna şi cel mai greu mi se pare ronda-flic salt la sol. Teodora M. : Paralelul este și favoritul meu şi cele mai grele mi se par săriturile

pentru că nu-mi ies foarte bine că sunt mică de statură. O, iată deci și două fetițe cărora le place paralelul. Dar, Teo, o să crești tu mare și va merge bine și la sărituri, nu ? Tu, Măriuca ? Maria : Și mie îmi place foarte mult paralelul şi mi se pare greu ronda-flic salt la sol, deşi îmi place foarte mult să execut exerciţiul pe muzică. Bianca : La paralelele mi se pare cel mai uşor şi cel mai greu mi se pare ronda-flic salt la sol. Poate că e un element mai nou și de aceea vi se pare mai greu, nu-i așa ? Sunt sigură că după mai multe repetări, îl veți stăpâni. Cristina ? Cristina : Mie îmi plac toate aparatele. Nu am unul preferat. Iulia : Solul îmi place cel mai mult pentru că îmi iese totul bine. Iar cel mai greu mi se pare gigantica la paralele. Daniela : Mie săriturile îmi plac cel mai mult şi cel mai greu mi se pare să execut îndreptarea pe bara de sus. As fi curioasă cum ar arăta costumul vostru ideal de gimnastică. Dacă acum ar fi să primiți cadou un costum de gimnastica, cum v-ați dori să arate ?

131


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Andreea : Roz cu sclipici. Ștefania : Bleu cu mânecă scurtă. Amalia : Multicolor cu mânecă lungă. Teodora G.:Albastru cu mânecă lungă. Teodora M. : Alb cu mânecă lungă. Maria : Alb cu sclipici şi mânecile verzi. Bianca : Roz sclipicios, fără mânecă. Cristina : Lila, fără mânecă, din catifea. Iulia : Negru cu o stea pe piept. Daniela : Roşu cu sclipici alb, cu mânecă lungă. Am cunoscut niște micuțe scumpe foc și vorbărețe, observ. Aș fi curioasă să știu și părerea antrenorilor despre ele. Vă rog să descrieți micuțele pe care le antrenați, în câteva cuvinte, pe fiecare dintre ele. Andreea este o sportivă atletică cu multe calităţi, însă un pic cam mofturoasă. Este o ambiţioasă atunci când vrea. Asta i-a adus medalia de aur la bârnă la naţionalele de anul trecut. Ștefania este o gimnastă cu o bună mobilitate, serioasă şi foarte muncitoate. Este emotivă şi are un temperament sangvin, fiind un copil inteligent, cu care se lucrează foarte bine. Amalia este o sportivă cu foarte multe calităţi, cea mai pregnantă fiind mobili-

132

tatea. Are un temperament coleric, de aceea lucrează în «salturi», însă îi place foarte mult gimnastica şi este o bună concurentă. Teodora G.este o gimnastă deosebită din punct de vedere al calităţilor motrice. Munceşte foarte mult. Nu trebuie împinsă de la spate să lucreze. Ea a revenit în sala de gimnastică în urma unei accidentări grave, dublă fractură la antebraţ, şi a reuşit să recupereze pregătirea, fiind azi o componentă de bază a echipei reprezentative de junioare IV. Teodora M. este un copil tăcut, foarte rezistent fizic şi psihic la efort, cu o bună detentă. Este atentă şi îşi dă silinţa la fiecare antrenement. Maria este o gimnastă foarte inteligentă, atentă şi muncitoare, cu o mobilitate redusă, dar care compenseză prin ambiţie şi seriozitate. De asemenea este o bună concurentă, având un temperament sangvin. Bianca este o fetiţă puternică fizic, cu o musculatură bine dezvoltată., cu o bună detentă şi viteză de execuţie. Este ascultătoare şi atentă la explicaţiile care i se dau.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Cristina este un copil plăpând, un temperament melancolic. Are o bună mobilitate şi forţă, dar este înceată în execuţii. Iulia este o gimnastă extrem de ascultătoare, cu un temperament melancolic, însă dacă ştii cum să o îndrumi, ai mari succese cu ea. Are o foarte bună detentă şi viteză de execuţie, dar datorită vârste este uneori netentă. Daniela este o fetiţă un pic cam zăpăcită şi impulsivă, însa cu multe calităţi deosebite şi cu o inteligenţă motrică foarte bună, ceea ce i-a permis să progreseze foarte mult în acest an.

Autor: Amalia Poze: Dan Mares, poze personale ale gimnastelor

133


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Municipal Bacau Bacău. De ce Bacău? De ce să vă mai prezint și Bacăul? Ei bine, pentru că Bacăul înseamnă pentru mine ceva mai mult decât un club. Și nu doar pentru că la Bacău se află cea mai apropiată sală de gimnastică, ci și pentru că la Bacău a început gimnastica și campioana noastră, Monica Roșu. E singura ‘’moldoveancă’’ din aceeași generaţie cu mine, medaliată cu aur olimpic la gimnastică. Mai mult, de Monica mă leagă și alte amintiri frumoase. Sunt legată sufletește de ceea ce înseamnă gimnastică de la Bacău, însă până nu cu mult timp in urmă, nu le cunoșteam mai deloc pe micutele de la Bacau. Mi-am luat însă inima in dinţi și am programat o vizită la sală. In dimineata aceea, am ajuns la sală înaintea tuturor. Prima dată, am avut ocazia să îi cunosc pe cei care se ocupă de gimnaste, apoi, rând pe rând, micuţele și-au făcut apariţia in sală. Deși pe unele din ele le cunoșteam puţin din concursul de la Onești, am fost tare, tare bucuroasă să le cunosc pe toate.

134

Le-am observat la încălzire, apoi am stat puţin de vorbă cu ele in prima parte a antrenamentului, când le-am pândit pe lângă aparate. Urmărindu-le cum se antrenează, am mai și schimbat câteva vorbe cu ele, asta ca să ne obișnuim unii cu alţii. Din experienţa altor vizite la sală, aveam ceva emoţii pentru emoţiile fetelor, atunci când va veni momentul să le pun câteva întrebări. Insă am fost uimită cu adevarat de ele. Ne-am împrietenit atât de repede! Fetelor li s-a terminat imediat rezervorul de emoţii, așa că ne-am înţeles tare, tare bine! Au fost atât de dezinvolte, zâmbăreţe și extrem de fericite de faptul că cineva se interesează de ele. Pe câteva dintre ele, fetiţele mai mari, care deja au concurat la câteva concursuri, am reușit să le sustrag puţin de la antrenament și să stăm de vorbă! Sunt adorabile! Nu mă credeţi? Ei bine, o să vă convingeţi citind!


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U

135


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Aș vrea mai întâi să vă prezentaţi fiecare. Mă numesc Florea Ionela Mă numesc Filip Andreea Mă numesc Teodora Teodoru Mă cheama Tătaru Coleen Mă numesc Busuioc Andreea Mă numesc Mandache Ana Maria La ce concursuri aţi participat? Coleen: Eu am participat la Cupa CSM Onești, la Cupa… Teodora: Cupa Andreea Răducan de la Bârlad, la Campionatele Naţionale Mica Gimnastă… Coleen: La Buzău! Cam ce rezultate aţi avut voi? Teo: La Cupa CSM Onești, am luat locul 2 la individual compus, la Cupa Andreea Răducan am luat locul 1 și la Mica Gimnastă locul 1 Și la aparate? Teo: Pai, la Cupa Andreea Răducan am câștigat 3 medalii de aur, una de argint și una de bronz. Felicitări!Altcineva? Da, Coleen! Coleen: La Cupa SCM Onești… Teo: Cupa CSM Coleen: Da, la Cupa CSM Onești am luat

136

locul 2 la paralele, 8 la individual compus, 7 la sol. La Cupa Andreea Răducan, am luat locul 2 la paralel și 3 la individual compus. Ana: Eu am participat la Constanţa și m-am calificat pentru finalele din toamna. A, mult success! Ana: Mulţumesc! Cine v-a adus pe voi la sala de gimnastică? Dar vreau să răspundeţi toate! Teo: Mama! Coleen: Pe mine tot mama m-a adus, că tot săream pe pat și am stricat patul și m-a adus la sala de gimnastică. Andreea Filip: Pe mine profesoara mea de dansuri m-a intrebat dacă vreau să merg la gimnastică și eu am spus că da! Ana Maria: Pe mine m-a selectat dna Vasilica, la gradiniţă. Andreea Busuioc: Și eu la fel! Teo, tu nu mi-ai spus!?! Teo: Păi, tot așa, la o selecţie, au vrut sa vedem dacă avem mobilitate. O aveai și pe surioara ta mai mare, nu? Teo: Da, și ea m-a influenţat!


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Ionela, tu nu vrei sa-mi spui? Și eu am fost selectată la gradiniţă! Care e aparatul vostru preferat? Coleen (cea mai vorbareaţă): Paralel, sol, bârna, sărituri! Ei, nu așa, trebuie sa fie unul preferat. Coleen: Paraleluuuuul (a spus-o cu atâta drag…!) Ionela: Eu săriturile! Andreea: Sărituri! Ana: Sărituri! Vom avea de-a sărituri aici, la Bacău! Fetele: Da, păi, învăţăm de la Monica Roșu! Care e aparatul care vi se pare cel mai greu? Aproape toate fetele: Bârna, bârna… Păi, de ce? Teo: E așa îngustăăăă! Coleen: Păi, dacă greșim, o luăm între picioare! Ionela: Tot bârna! Aveti emoţii la bârnă? Fetele: Da, multe emoţii! Andreea B: Paralelul.

137


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Paralelul? De ce paralelul? Andreea: Pentru că dor palmele! Dacă ar trebui să vă alegeţi voi costumul pentru un concurs, cum aţi vrea să arate acesta? Coleen: Cu spatele gol și în faţă să scrie: LOCUL I Ionela: Aș vrea să fie albastru, e culoarea mea preferată! Și să scrie SCM Bacău! Neapărat? Ionela: Da, neapărat! Și să fie de catifea. Frumos! Andreea? Andreea F.: Aș vrea un costum roz, pe faţă să fie o cupă, Locul I și de catifea!

138

Coleen: Dar toate vor de catifea? Păi, dacă așa le place lor, ce-ai tu împotriva? Teo! Teodora: Costumul meu preferat e cu negru cu alb… Coleen: Cum are Andrada! A, costumul ăla îmi place și mie! Coleen: Păi, așa are Teo! Teo: Și să scrie… SCM Bacău Andreea B: Tot roșu, de catifea, cu sclipici! Ana: Cu albastru, să scrie SCM Bacău și cu sclipici! Tot de catifea? Ana: Nu, nu neapărat de catifea!


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Fetele se cam plictisiseră, deja nu prea mai aveau stare. Aveau mai mult chef de mișcare decât de întrebările mele, așa ca am decis să înviorez un pic discuţia, întrebându-le în ce ţară și-ar dori să aibă un concurs. Aha! Le-am prins! Coleen: In Chinaaaa! E bunica mea acolo! Și? Ai fost să o vizitezi? Coleen: Nu, într-o altă vacanţă, probabil! Andreea F: In Italia, pentru că nana mea e în Italia! Ce premiu v-aţi dori să câștigaţi la un concurs, pe lângă medalii și diplome? (Ochii începeau să le strălucească)

Coleen: Bani! Și altceva? Andreea F: Niște cupe frumoase! Avem deja câștigate cu echipa! Vezi cupa aia? Da, ce-i cu ea? Andreea F.: Am câștigat-o noi anul asta la Bârlad! Ionela: Am câștigat și ceva bani. Andreea B: Da, 35 de lei. Teo: Da, și la locul I, 50 de lei! Aţi avut parte de sponsori care să vă dea și bănuţi pe lângă medalii! Coleen: Da, așa e, și le mulţumim! Și ce urși mari! Teo: Un urs imeeeens!

139


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

La ce aparat v-aţi dori voi să câștigaţi o medalie importantă? Teo: Sol! Coleen: Paralel! Ionela: La sol! Andreea F: La bârnă! Asta e cel mai greu și acolo vrei și medalie? Da, dar și la sărituri cred ! Nu vă e greu la paralel? Andreea: E uneori! Coleen (văzându-se din nou că-i sclipesc ochii când vorbește de paralel): Nuuuu, mie îmi place! Mai ales când ne ajută dna Vasilica, Doamneeee, ce frumos e! Andreea F: Tot la sol. Ana: Și eu. Cum vă împărţiţi voi timpul între gimnastică și școală? Cum arată programul vostru zilnic? Coleen: Păi… Hai pe rând, că numai tu vorbești, Coleen! Ana: Imi place matematica la școală. Mai obosesc uneori, dar … Coleen: Vreau eu sa zic! (Andreea îi pune mâna la gură, dar ea tot scapă și tot reușeste să spună!) Haide, spune, că văd că ești nerăbdătoare!

140


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Mă trezesc dimineaţa la 7, am ore de la 8, merg la școală, termin la 12, dar depinde, că mai am și vioară și vin cu ea la gimnastică. Am antrenament până la ora 4, dar câteodată rămân până la 5. Dorm până la 7 și de la 7 până la 10 îmi fac temele. Apoi mănânc și înapoi la somn! Ana: Eu când mă trezesc dimineaţa îmi fac temele intâi, că învăţ după-amiază, apoi merg la școală și de la 4 incep antrenamentul. Ajung acasă pe la 7 și mănânc și adorm! Andreea F: Mă trezesc la 7, am ore până la 12 sau 1, uneori. Apoi gimnastică până la 4. Când ajung acasă, mă apuc de teme. Dar nu ești obosită? Andreea F.: Sunt, dar dacă sunt foarte obosită, mă odihnesc puţin și îmi revin. Bineeee, Teo? Teo: Mă trezesc la 6 jumate, până la 12 sau 13 sunt la ore, am antrenament până la 4, merg acasa, îmi fac temele, mănânc și adorm. Și mai poţi? A doua zi? Teo: A doua zi, de la capăt! Andreea B.: Mă trezesc la 6… Dar de ce așa devreme? Nu ai somn? Andreea B.: Cam da… Până la 12 am ore, apoi merg acasă, mănânc 141


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U

142


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Teo: Vii la sală… Andreea B.: Da, vin la sală și am antrenament până la 4, apoi merg acasă și mănânc și apoi îmi fac temele. Teo: Și apoi te culci!

Andreea F: Atunci vin rezultatele! Oricum va fi din ce în ce mai greu! Teo: Diana îmi spune mereu să mă ambiţionez, să muncesc mai mult! Ana: Părinţii mă ajută cel mai mult!

Și cred că ești obosită… Andreea B.: Da, imediat adorm! Teo: Eu mă arunc în paaaaat… Odată am dat cu capul și am făcut semn!

Teo: Și antrenorii… Coleen: Zic: “Hai, haide că poţi!” Andreea B.: Imi spune: “Hai, Andreea, că poţi și mai frumos!” Ana: Ei spun mereu că putem și mai bine!

Andreea F.: Dar uneori, când ne dă doamna teme mai multe, mă culc până la 12… Ionela: Eu mă trezesc la 7, la 7 jumate plec spre scoală și stau până la 12. La 12 merg acasă, mănânc repede și vin la sală, până la 4. Apoi merg acasă, îmi fac temele până pe la ora 7, mănanc și apoi mă odihnesc. Celelalte fete erau cu totul prinse într-o altă activitate. In spatele lor, câteva foste gimnaste ale clubului, venite în vizită la sală, încercau să-și reamintească unele elemente, iar micuţele erau fascinate de ceea ce se întâmpla în spatele lor. Cine vă susţine pe voi și vă încurajează când vă e cel mai greu? Coleen: Mama. Teo: Mama și tata. Și Diana! Ce îţi spune Diana, Teo? Coleen: Atunci cand e foarte greu, atunci trebuie să muncim mai mult!

Dar știţi și voi asta, nu? Da, știiiim! Andreea: Eu dacă am o problema, tata mă ajută mai mult, pentru că tata e cu gimnastica și mama cu școala… și se completează așa. Știţi care e următorul concurs la care trebuie să mergeţi? Fetele: Păi, la primăvară, la Cupa CSM Onești! Ana, doar tu mai ai concurs anul acesta! Ai emoţii? Ana: Da, am emoţii destule, dar sper sa le depășesc! Care e gimnasta model pentru voi? Teo: Monica Roșu! Și în afară de Monica? E normal ca pentru voi Monica să fie un model, dar altcineva? Teo: Nadia Comăneci. 143


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Coleen: Nadia Comăneci și Cătălina Ponor. Chiar dacă s-a retras, e una din cele mai mari gimnaste! Păi, de unde știi ca s-a retras? Coleen: Așa am auzit… Dar poate se întoarce în sală! Coleen: Daaaa, poate că da! Ana: Dar a zis că se face antrenoare! Andreea Busuioc: Eu o admir pe Sandra Izbașa, pentru că a luat medalia de aur la olimpiadă de două ori și a reușit să revină după accidentare! Teo: Da, și putea să ia și la sol, dar a căzut… Apropo de asta, voi cum treceţi peste o ratare? Teo, cu o alură de învingătoare: STIU CA POT! Coleen: Mama îmi spune să îmi fac cruce! Ana: Mă încurajează antrenorii! Andreea F: Dacă am greșit la ceva, trebuie să fac mai bine după aceea! Ionela: Da, să fac totul cât mai bine, să recuperez! Andreea F: Și îmi spun că pot să fac, chiar dacă mi-e frică, așa cum am reușit la Onești. Teo: Imi propun să iau note cât mai mari. La următorul concurs trebuie să iau notă și mai mare!

144


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Andreea B: Teo are mai multe medalii decât Diana! Da? Felicitări, Teo! Ana, tu nu îmi spui gimnasta care e un model pentru tine? Ana: Cătălina Ponor! Cătălina Ponor? De ce? Coleen: Cum ai spus la interviul pentru emisiune: Nu știu, dar știu că-i bună! Ionela: Cătălina Ponor, Andreea Răducan și… De Andreea Răducan nu v-am auzit. De ce o apreciezi pe Andreea? Coleen: Nu ai auzit de Andreea Răducan?

Nu vreau să vă mai reţin prea mult, că trebuie să vă și antrenaţi: Coleen: Eu rămân până la 1, deci putem să mai stăm de vorbă! Da, însă timpul de antrenament e preţios, așa că… înapoi la treabă și eu mai stau pe lângă voi, să mai facem niște fotografii, da? Fetele, foarte entuziasmate de ideea fotografiilor: Da, da! Acum îţi spunem noi cum să ne faci pozele! A trebuit să mă conformez și să ascult de ‘’micii regizori de fotografie”.

Nu, nu v-am auzit pe voi să spuneţi despre ea! Teo: Aaaaa, credeam că nu ai auzit de Andreea Răducan (Fetele voiau acum să mă taxeze!) Ana: Imi mai place de Larisa! Coleen: Daaa, și mie îmi place, păcat de accidentarea ei! Dar dintre gimnastele din alte ţări? Coleen: Mie-mi place de Maroney! Andreea B: Da, dar a ratat! Teo: Putea să fie pe primul loc la sărituri și a ratat! De asta-ţi place de ea? Teo: Păi, bine că a făcut Sandra bine! 145


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Echipa de antrenori: Corneliu Agop, Vasilica Agop, Mihaela Bucur, Alexandra Tala Diana Teodoru Data nasterii: 26 Noiembrie 1998 Rezultate competitii 2007: CN Mica Gimnasta – locul 7 cu echipa CSM Bacau, locul 21 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2008: CN Mica Gimnasta – locul 3 cu echipa CSM Bacau, locul 20 individual compus (categoria IV, nivel 2) 2009: CN Echipe Junioare – locul 4 cu echipa CSM Bacau, locul 36 individual compus (categoria III), 2010: CN Echipe Junioare – al 11-lea punctaj individual (categoria III, nivel 4); CN Individual Junioare – locul 9 individual compus, locul 3 sărituri, locul 6 sol (categoria III, nivel 4) 2011: CN Echipe Junioare – al 5-lea punctaj individual (categoria II); CN Sperante – locul 3 cu echipa CSM Onesti, locul 8 individual compus, locul 7 paralele și sol; CN Individual Junioare – locul 2 paralele (categoria II) 146


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

2012: Bilateral Franta- Romania, Cholet al 12-lea punctaj individual (3 aparate); CN Echipe Junioare – al 2-lea punctaj individual (categoria I); CN Individual Junioare – locul 2 individual compus, locul 1 sol, locul 2 sărituri, locul 3 paralele, locul 4 bârna (categoria I); CN Sperante – locul 2 cu echipa ASJ Bacau, al 15-lea punctaj individual compus, locul 6 paralele; Top Gym, Charleroi – locul 5 cu echipa mixta ROU-UKR, locul 12 individual compus, locul 3 paralele, locul 8 sol

2012: CN Echipe Junioare – al 27-lea punctaj individual (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 24 individual compus, locul 4 sărituri (categoria III, nivel 3)

Ana Maria Mandache Anul nasterii: 2001 Rezultate competitii 2010: CN Mica Gimnasta – locul 39 individual compus, locul 5 bârna (categoria IV, nivel 1) 2011: CN Mica Gimnasta – locul 9 cu echipa SCM Bacau, locul 31 individual compus (categoria IV, nivel 2)

147


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Andreea Busuioc Anul nasterii: 30.11.2002 Rezultate competitii 2011: CN Mica Gimnasta – locul 9 cu echipa SCM Bacau, locul 46 individual compus (categoria IV, nivel 1)

Andreea Filip Anul nasterii: 21.11.2003 Rezultate competitii 2012: CN Mica Gimnasta – locul 7 cu echipa SCM Bacau, locul 34 individual compus (categoria IV, nivel 1)

148


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Ionela Florea Anul nasterii: 8.08.2003 Rezultate competitii 2012: CN Mica Gimnasta – locul 7 cu echipa SCM Bacau, locul 28 individual compus (categoria IV, nivel 1)

Coleen Tataru Anul nasterii: 3 Iulie 2003 Rezultate competitii 2012: CN Mica Gimnasta – locul 7 cu echipa SCM Bacau, locul 19 individual compus, locul 5 sol (categoria IV, nivel 1)

149


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Teodora Teodoru Anul nasterii: 2003 Rezultate competitii 2012: CN Mica Gimnasta – locul 7 cu echipa SCM Bacau, locul 2 individual compus, locul 1 sărituri, locul 5 paralele, locul 8 sărituri (categoria IV, nivel 1)

Gimnaste perspectiva: Andrada Grigoras, Romina Iacob, Ana Maria Bordeianu, Amalia Boca, Elena Mandache, Lorena Pintilescu, Daria Frincu

Boca Amalia

150


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

S C M

Bordeianu Ana Maria Frincu Daria

B A C A U

151


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U

152

Grigoras Andrada Iacob Romina


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

S C M Elena Mandache Pintilescu Lorena

B A C A U

153


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U

154


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U

155


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U

156


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U

157


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

158


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

159


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U

160


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

S C M B A C A U Autor: Amalia Poze: Dan Mares, Amalia

161


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul de gimnastica CSS Brasovia Bună ziua și mulțumim că ați acceptat invitația noastră de a vorbi puțin despre activitatea clubului de gimnastică din Brașov. Propun să ne întoarcem puțin în timp. Care sunt originile gimnasticii artistice brașovene? Gimnastică din Braşov a avut mai multe forme de organizare, iar Braşovul a fost unul dintre oraşele din România unde s-au pus primele baze ale gimnasticii. Din punct de vedere istoric putem aminti şi de prima medalie olimpică la gimnastică, care a fost obţinută de o gimnastă plecată din Braşov – Elena Leuşteanu - care la Olimpiada de la Melbourne a luat o medalie de bronz la sol. Până acum vreo 30 - 40 de ani erau mai multe secţii de gimnastică: clubul sportiv Dinamo (secţie de gimnastică pentru băieţi şi fete), la liceul cu program sportiv şi la şcoală sportivă. În jurul anului 1974 toată gimnastica braşoveană a fost concentrată la clubul sportiv şcolar Braşovia şi s-au mai înfiinţat clase cu profil de gimnastică şi la şcoala generală numărul 10.

162

Perioada anilor 80 - 90 a fost o perioadă foarte bună din punct de vedere al performanţei. Practic, de aici din sală au plecat gimnaşti care au luat medalii la Europene, la Jocurile Balcanice şi inclusiv sportivi olimpici. Aşa, ca să vă dau câteva exemple: • În 1985, la Campionatele Europene de juniori, un gimnast braşovean – Brezeanu Cristian – a luat medalie de argint la sol; • În 1986, la Campionatele Europene de seniori, doi gimnaşti de la Braşovia: Nicuşor Pascu a luat medalie de argint la bară, iar Cristian Brezeanu a luat medalie de argint la sol; • Mulţi alţi gimnaşti de aici au devenit componenţi ai loturilor naţionale ale României, cel mai reprezentativ fiind Rareş Orzaţă, care a făcut parte din echipa României la Jocurile Olimpice de la Sydney. S-a clasat pe locul 6 cu echipa şi cred că pe locul 11 la individual compus. A fost un gimnast deosebit de valoros. La fel a mai fost şi fratele lui – Bogdan Orzaţă. • Alţi gimnaşti: Popa Florin, Trandaburu Ionuţ, care au mers pe la Europene. De asemenea am mai avut şi un gimnast olimpic, dar care a ales să concureze pentru Ungaria la Jocurile de la Seul.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Şi aţi avut numai gimnastică masculină? Da, am fost profilaţi pe gimnastică masculină. Până în 1976 am avut şi secţie pentru fete, dar s-a desfiinţat pentru că nu au avut nici tehnicieni şi nici sala. În această sală nu se putea face şi gimnastică masculină şi feminină. Pe lângă cele şase aparate ale băieţilor mai trebuia şi bârnă, iar doar pentru bârnă erau necesari aproximativ 8 metri ca să ai şi spaţiu de aterizare, plus paralelul lor cu ancoraţii. De asemenea fetele au nevoie să lucreze şi la sol. Noi facem sol doar pe o linie acrobatică dus-întors,

ceea ce nu e specific pentru o pregătire de înaltă calitate. Dar noi ne descurcăm. În momentul de faţă noi avem doi sportivi în lotul de juniori. Fraţii Paraschivu, nu? Da, fraţii Paraschivu, care se pregătesc în centrul de la Bistriţa. Iar acum avem generaţia acestor copii (8 -10 ani), care sunt gimnaşti buni cu calităţi deosebite. Ei au obţinut în ultimii ani vreo trei medalii pe echipe la Campionatele Naţionale, într-o competiţie puternică cu echipe de la Dinamo sau Bistriţa, care au condiţii mai bune. Dar copii noştri s-au comportat bine.

163


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Cel puţin anul acesta (până în martie), sportivii noştri au obţinut 18 medalii, printre care trei de aur, vreo şase de argint şi nouă de bronz. Deci copii sunt talentaţi, pasionaţi şi muncesc din greu. Toţi copii sunt din Braşov? Da, toţi sunt din Braşov şi culmea că toţi

164

sunt şcolarizaţi aici la Scoana Generală numărul 2. Şi asta deoarece în gimnastică îţi trebuie foarte mult timp de pregătire şi nu îţi permiţi să faci o navetă. Astfel de la şcoală vin direct aici la şcoală (sala fiind în aceeaşi curte cu şcoala nr. 2). Eventual, cei care locuiesc în apropiere mai merg acasă să mănânce şi apoi vin


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

la antrenament. Practic, aceşti copii fac pe săptămână cam 18 ore de antrenament (cam 3 ore în fiecare zi). Un mare avantaj este acela că avem sprijinul şcolii şi speram să reapară clasa specială de gimnastică. Chiar asta voiam să vă întreb deoarece am citit că vor să reînfiinţeze clasa de gimnastică. Da, pentru gimnastică de performanţă ar fi un mare ajutor pentru că atunci şcolarizezi copii în aceeaşi clasă şi astfel activitatea se poate desfăşura mult mai uşor.

Încep cu cel mai tânăr, Ermil Popescu, apoi cu Ioana Blaj, care întâmplător este fiica mea şi care s-a specializat în gimnastică şi ne ajută foarte mult la selecţie. Mai este şi domnul profesor Popa Florin, care a fost la rândul lui un gimnast de valoare ridicată cu participări la Europene . Din păcate o accidentare suferită înaintea Jocurilor Olimpice de la Sydney, o entorsă la umăr, i-a oprit carieră. Din catedra noastră de tehnicieni face parte şi Ermil Popescu senior, care este acum la Bistriţa şi face parte din colectivul care se ocupă de juniori.

Ce ne puteţi spune de echipa de antrenori care activează aici? Chiar cu asta voiam să încep, dar am intrat în subiect cu istoria clubului. Noi lucrăm aici în echipă, de fapt şi în gimnastică nu se pot obţine mari performanţe decât în echipă. Şi asta pentru că antrenamentele sunt foarte grele. Ca să vă dau un exemplu, pentru a învăţa un element simplu, copilul trebuie luat la mână, ajutat şi atunci un antrenor sta la paralele, altul la sărituri şi aşa mai departe. În echipa noastră de tehnicieni la CSS Braşovia sunt patru profesori.

165


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S B R A S O V I A

166


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Iar la şcoala generală numărul 10 o avem pe colega noastră Mihaela Horvat, care în principal se ocupă tot de selecţia copiilor. Copii aceştia pe care îi avem sunt toţi şcolarizaţi la şcoala generală numărul 10, iar dacă se vor crea clasele acestea, ea va fi profesoară de clasă, pentru cele două ore cât au ei, iar în rest îi preluăm noi aici pentru înalta performanţă. Există interes? Vin copii la selecţie? Să ştiţi că din punctul acesta de vedere nu avem greutăţi deosebite. Copii aceştia vin cu mare plăcere şi muncesc cu multă dăruire. Important e că ei să aibă o pregătire bună, să înceapă să aibă succes chiar din primele lor competiţii. Iar după ce se văd cu o medalie la gât îşi doresc să obţină din ce în ce mai mult şi se dedica trup şi suflet. Şi acesta este singurul club de gimnastică din Braşov? Da, este singurul loc unde se poate practica gimnastică artistică masculină, pentru că aceasta este terminologia. Toată activitatea aici e concentrată. Primiţi vreun ajutor sau sprijin? Cine va susţine? Noi suntem un club sportiv şcolar de sine stătător şi suntem finanţaţi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării .

Practic noi îi pregătim pe copii ca pe nişte elevi-sportivi pentru că în sistemul nostru educaţional există acest învăţământ sportiv. Instruirea lor este gratuită, iar participările la competiţii sunt plătite de către clubul sportiv prin intermediul finanţărilor de la Minister. În cazul în care primim bani mai mulţi, pe lângă cei pentru calendarul competiţional, atunci le mai organizam şi un cantonament pentru 5 – 10 zile. În ceea ce priveşte sală, doar în aceasta vă desfăşuraţi activitatea? Da, asta este tot ceea ce avem. Aparatele ajutătoare le-am făcut chiar noi astfel încât să încapă tot ceea ce avem noi nevoie. Este extraordinar cum într-o sală atât de mică vă puteţi desfăşura activitatea zilnică... Da, şi cu toate astea de aici au plecat câteva nume importante, aşa cum vă spuneam la început. De asemenea au mai fost sportivi care s-au lansat şi în alte domenii. Dacă aţi văzut la televizor cei doi foşti gimnaşti care au participat la Romanii au talent – trupa Balance. Primii paşi i-au făcut chiar în această sală.

167


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

În plus la Cirque du Soleil au fost câţiva gimnaşti braşoveni, care s-au reprofilat. Şi nu în ultimul rând avem şi antrenori care au plecat de aici în SUA sau Anglia. Text: MihaiP Poze: Mona

168


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Clubul de gimnastica CSS Brasovia

169


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Echipa de antrenori: Gheorghe Blaj; Ermil Popescu jr.; Florin Popa; Ioana Blaj;

De la stanga la dreapta: Gavrila Eduard, Fron Vicentiu, Iosub Bogdan, Alexandroae Marian, Iosub Alin, Cristea Alexandru, Junjan Ionut, Cristea Vlad. Antrenori: Ermil Popescu jr (stanga) și Gheorghe Blaj (dreapta) 170


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Componenţa lotului de gimnaşti

GAVRILA EDUARD • Varsta: 12 ani; • Porecla: Edy; • Categorie: Juniori III, nivel 3; • Aparate favorite: paralelul și bara; Rezultate recente: locul 2 la paralele (Campionatele Nationale 2011, juniori IV – nivel 2);

171


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul de gimnast

FRON DUMITRU VICENTIU • • • 3; •

Varsta: 12 ani; Porecla: Viki; Categorie: Juniori III, nivel Aparate favorite: sol;

Clubul de gimnasti 172


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

tica CSS Brasovia

JUNJAN IONUT • • • 3; •

Varsta: 12 ani; Porecla: Junji; Categorie: Juniori III, nivel Aparare favorite: paralele;

Rezultate recente: locul 2 la paralele (Campionatele Nationale 2011, juniori IV, nivel 1);

ica CSS Brasovia 173


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul de gimnast

ALEXANDROAE MARIAN • Varsta: 11 ani; • Porecla: Marinica; • Categorie: Juniori IV, nivel 2; • Aparate favorite: sol și bara; Rezultate recente: locul 2 la bara fixa (Campionatele Nationale 2011, juniori IV, nivel 1);

Clubul de gimnasti 174


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

tica CSS Brasovia

CRISTEA ALEXANDRU • Varsta: 12 ani; • Porecla: Gaza; • Categorie: Juniori III, nivel 3; • Aparate favorite: cal cu manere; Rezultate recente: locul 1 la cal cu manere, locul 2 la bara fixa și locul 3 la paralele și sărituri (Campionatele Nationale 2011 – juniori IV, nivel 2);

ica CSS Brasovia 175


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul de gimnasti

IOSUB ALIN • • • 1; •

Varsta: 8 ani; Porecla: Martianu; Categorie: Juniori IV, nivel Aparate favorite: bara fixa;

Clubul de gimnast 176


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

ica CSS Brasovia

IOSUB BOGDAN • Varsta: 13 ani; • Porecla: Bogdy; • Categorie: Juniori III, nivel 3; • Aparate favorite: calul cu manere; Rezultate recente: locul 1 la cal, locul 2 la individual compus și inele, locul 3 la bara fixa (Campionatul National 2011 juniori IV, nivel 2);

tica CSS Brasovia 177


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul de gimnasti

CRISTEA VLAD • Varsta: 13 ani; • Porecla: Schneider; • Categorie: Juniori III, nivel 4; • Aparate favorite: solul, calul cu manere și bara fixa; Rezultate recente: locul 3 la sol, cal cu manere și bara fixa (Campionatul National 2011 – juniori III, nivel 3);

Autor: Mona, MihaiP Poze: Mona

178

Clubul de gimnastic


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

ica CSS Brasovia

Date de contact: • gimnastica@cssbrasovia.ro • www.cssbrasovia.ro/gimnastica • telefon: 0726.349.648 (domnul profesor Gheorghe Blaj) • locatie: sala de gimnastica din cadrul Scolii Generale nr. 2 Brasov (B-dul Stefan Cel Mare și Sfant, nr.15, cartier Astra);

ca CSS Brasovia

179


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

180


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Buzau Buzău… un oraş despre care în ultimii ani, toţi iubitorii gimnasticii din România au auzit. De ce? Pe lângă unele competiţii naţionale pentru juniori sau seniori, aici, s-au desfăşurat în ultimii ani Campionatele Naţionale ale Cluburilor Sportive Şcolare. Chiar eu pot sa spun că mă leagă amintiri plăcute de acest oraş şi aceste concursuri, deoarece am avut bucuria în ultimii ani, să văd concursuri în acea sală micuţă de sport, amenajată pentru un concurs de gimnastică.

şi-au făcut bine treaba şi bucuria cuceririi unei medalii. Dar să revenim la ceea ce ne intereseaza astăzi. Astăzi nu voi vorbi despre Campionatele Școlare, ci vreau să vă prezint micuţele gimnaste care se antrenează la Buzău.

Atunci când am intrat prima dată în sală, cineva îmi spunea: o sa fii dezamagită. Nu e tocmai o sală de concurs de gimnastică, aşa cum te aştepţi. însă mărturisesc că nu am fost deloc dezamagită. Chiar dacă sala e micuţă, am fost impreșionată de faptul că puteam sta aşa de aproape de aparatele de concurs şi de micuţele gimnaste, pline de emoţii. Şi trebuie sa ştiţi! Nimic nu se compară cu emoţiile pe care micuţele, aflate probabil la unul dintre primele lor concursuri, le trăiesc, nimic nu se compară cu încurajările pe care numai cele mici stiu să le transmită colegelor lor aflate în concurs şi nu în ultimul rând, bucuria că

181


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Sorina Cătălin

Alina Nicolae

Antrenori prof. Constanţa Pătruţ şi Florinel Dogaru Andreea Dumitru, Nicoleta Calbălan

182


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

O a doua grupă de micuţe gimnaste, care anul trecut au făcut parte din aceeaşi echipă, a Buzăului, împreuna cu cele mai sus amintite, sunt: Larisa Neicu – categoria III, nivel 3, cea mai mare din aceasta grupă, născută în anul 2000, Georgiana Boteanu – categoria III, nivel 3, născută in anul 2001 şi Cătălina Răducan, mezina grupei, născută în anul 2002, în categoria IV, nivel 2. Antrenorii care se ocupă de aceste fetiţe sunt: Gabriela Robu şi Carmen Mihaela Enia. Georgiana Boteanu Cătălina Răducan

Larisa Neicu

183


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Aceeaşi antrenori, se ocupă de asemeni şi de o grupă de fetiţe de nivel 1, ce abia anul acesta îşi vor face debutul în competiţii: Ana Fedeleş (2003), Ingrid Nicolae (2004), Andreea Bica (2004), Ana-Maria Nancu (2004) şi Miruna David (2004).

Antrenorii Gabriela Robu şi Carmen Mihaela Enia 184


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

O altă grupă de gimnaste micuţe, debutante anul acesta în concursuri, incluse la nivelul 1, lucrează sub îndrumarea profesorilor: Camelia Mihai şi Constantin Clinciu: Melania Tudose, Nicola Pahontu, Mădălina Moldoveanu, Adelina Solca, Stefania Leonte.

Antrenorii Constantin Clinciu şi Camelia Mihai 185


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S B U Z A U

186


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S B U Z A U

187


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

188


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

189


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S B U Z A U

190


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S B U Z A U

191


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

O categorie specială de gimnaste legitimate la clubul de la Buzau sunt gimnastele aflate la lotul olimpic al Romaniei, în plină pregătire pentru Jocurile Olimpice de la Londra: Gabriela Drăgoi ( 28.08.1992 ) şi Daniela Andrei (29.10.1993) Gabriela Drăgoi este o gimnastă care a facut totul pentru a-şi îndeplini visul, să participe la Olimpiada. A pornit de jos şi a ajuns sus, a trecut peste obstacole şi a muncit pentru a deveni mai bună. Medaliată cu aur la europene de senioare din 2008 a participat şi la Olimpiada de la Beijing unde a ocupat locul 3 tot cu echipa şi locul 5 in finala de la bârnă, avea doar 16 ani şi o privire de copil în spatele căreia se aflau multe sacrificii, ore de antrenament, lacrimi. Deşi multe gimnaste se retrag după ce participa la olimpiadă, ea nu s-a oprit aici, iar în 2009 a luat medalie individuală de bronz la europene la aparatul ei preferat bârna. A fost pe podium alături de cea mai bună prietenă a ei Anamaria Tămîrjan care a terminat pe locul 2.

192


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Şi-a continuat pregătirea pentru campionatul mondial de la Londra, un prim pas spre Olimpiadă, unde din păcate nu a reușit să ia nici o medalie, aceasta fiind şi șingura care îi lipseşte din palmares.

Anul 2010 a început cu operaţie, repaus însă nici de data aceasta nu s-a lăsat bătută. A luptat în continuare, a revenit şi a prins echipa pentru mondialele din 2010 unde s-a clasat pe locul 4. A luptat în continuare pentru visul ei, a sacrificat în continuare totul pentru un singur vis, Londra 2012 şi chiar dacă nu va ajunge acolo este demnă de admirat pentru că a rezistat două cicluri olimpice, a ignorat durerile şi a muncit în continuare şi chiar dacă a avut momente în care a zis “numai pot, vreau să mă las” a revenit asupra deciziei pentru că a muncit mult prea mult pentru visul ei.

O fire veselă care îi ajută pe cei din jur, o prietenă pentru fetele din lot, dar şi pentru fostele colege, chiar dacă sufera, mereu găseşte puterea să zâmbească, să fie alături de cei dragi să îi susţină cu o vorbă, cu un sfat. Chiar dacă nu a avut o copilarie ca noi ceilalţi a realizat ceva ce unii doar visează, se poate mandri cu o experienţă pe care doar puţine persoane o trăiesc. Merită respectul tuturor din jur pentru tot ce a facut şi va mai face în viitor pentru ca gimnastica nu e un sport uşor, gimnastica este un sport care îşi pune amprenta pe corpul tau pe viaţă care îţi provoacă dureri de spate insuportabile şi nu numai dar atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat treci peste orice. Dacă ar fi să o descriu într-un cuvânt pe Gabi ar fi “PUTERNICĂ”!

Învingător nu e doar cel care primeşte o medalie la o întrecere sportivă. Învingător e cel care reuşeşte să-şi învingă temerile şi îndoielile, ridicându-se de fiecare dată când cade, cu mult curaj şi voinţă de a merge mai departe! Gabriela Drăgoi este o învingătoare pentru felul în care a luptat.

193


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Mai micuţa ei colegă, Daniela Andrei, Dănuţa, cum îmi place mie să-i spun, s-a născut la 29.10.1993 şi a început gimnastica în acelaşi loc, în sala de gimnastica de la Buzău. Un copil bun, de asemeni, şi foarte apreciat de primii antrenori, reuşeşte să îşi folosească foarte frumos talentul nativ, şi munceşte mult, pentru a-şi atinge visul de a ajunge o mare campioană. Urmează pasul spre lotul de junioare de la Oneşti, ulterior, fiind convocată la lotul naţional, mai întâi sub bagheta domnului Nicolae Forminte, ulterior, schimbând antrenorii principali, devenind extrem de motivată şi ‘’gata de treabă’’. Face progrese impreșionante şi intră în vizorul iubitorilor gimnasticii din toata lumea. Elegantă, cu o alură specială pe aparate, atrage atenţia tuturor. Anul trecut, a făcut parte din echipa ce a făcut deplasarea la Campionatele Mondiale de la Tokyo, amintindu-ne de o alta « Danuţa » ce într-un alt ciclu olimpic, la mondialele de dinaintea olimpiadei a fost rezervă, iar apoi ne-a bucurat pe toţi prin prezenţa pe podiumul olimpic.

194


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

E ceea ce ne dorim şi pentru Danuţa, ca visul ei să devină realitate cât mai curând, ca sănătatea să-i permită să muncească pe cât de mult îşi doreşte, şi să ajungă pe podium în marile concursuri. Are timp, nu-i aşa ? Din păcate fără o prezenţă prea însemnată la concursuri internaţionale, pare copilul care ‘’tace şi face’’, ceea ce ne dă speranţe mari pentru ea, nu doar în acest an, ci şi pentru viitor. Are tot ce-i trebuie pentru a ajunge undeşi doreşte: talent, dorinţa de a munci, o ambiţie extraordinară, optimismul şi curajul de a merge mai departe, orice s-ar întampla. Multe ar mai fi de spus despre Dănuţa, însă vă voi lăsa să o cunoaşteţi mai bine prin câteva fotografii. Şi, spre final, o micuţă încurajare pentru Dana : « Tare, Dănuţa, noi toţi te susţinem şi ne dorim să devii un om de bază al echipei pe viitor. Şi ştim că poţi! » Semnat – o prietena

Poze: poze personale ale gimnastelor, Amalia, Dan Mares 195


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

CSS 1 Constanta Antrenori: Harbu Madalina, Bechir Sorin, Szemerjai Mirela, Catalin Meran, Petruta Musat, Coregraf : Daniela Sofronie Gimnastele legitimate la CSS1 Constanta, și cateva informatii despre acestea:

Ioana Coman – Data nasterii: 10.05.1999 – componenta a lotului de junioare de la Deva Rezultate: 2008 Categoria IV, nivel 1: medalie de bronz la individual compus, și medalie de aur cu echipa, la Campionatele Nationale Categoria IV, nivel 1: medalie de bronz cu echipa la Campionatele Nationale Școlare. 2009 Categoria IV nivel 2 – medalie de argint la sol și medalie de bronz cu echipa la Campionatele Nationale 2010 Medalie de aur la bârna la Campionatele Nationale Școlare 2011 Medalie de bronz cu echipa și medalii de bronz la bârna și sărituri la Campionatele Nationale

196


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Raluca Brutaru - 1999 Rezultate: 2008 CN Școlar – locul 34 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta - locul 34 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2009 CN Școlar – locul 4 cu echipa CSS1 Constanta I(categoria IV), locul 4 individual compus, locul 2 paralele, locul 3 bârna, locul 6 sol (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnsta – locul 3 cu echipa CSS1 Constanta I, locul 4 individual compus, locul 4 sol, locul 7 paralele și bârna (categoria IV, nivel1) 2010 CN Școlar – locul 4 cu echipa CSS1 Constanta, locul 19 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta locul 27 individual compus (categoria IV, nivel 2) 2011 CN Școlar – locul 3 cu echipa CSS1 Constanta, locul 11 individual compus (categoria III, nivel 4); CN Echipe Junioare – locul 4 (al 13 lea punctaj individual) cu echipa CSS1 Constanta (categoria III, nivel 4); CN Individual Junioare – locul 7 individual compus, locul 3 sărituri, locul 6 bârna, locul 7 paralele (categoria III, nivel 4)

2012 CN Școlar – locul 2 cu echipa CSS1 Constanta, locul 5 individual compus, (categoria II); CN Echipe Junioare – locul 2 (al 5 lea punctaj individual) cu echipa CSS1 Constanta (categoria II)

197


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Milea Malina Elena - 14.07.1999 Rezultate: 2009 medalie de bronz cu echipa – categoria IV, nivel 2 2010 medalie de bronz cu echipa – Categoria III, nivel 3 2012 CN Școlar – locul 2 cu echipa CSS1 Constanta, locul 8 individual compus, locul 5 sărituri, locul 6 sol (categoria II); CN Echipe Junioare – locul 2 cu echipa CSS1 Constanta (categoria II)

Milea Iuliana - 14.07.1999 Rezultate: 2009 locul 6 la individual compus, medalie de bronz cu echipa la Campionatele Nationale Școlare – Categoria IV, nivel 2 2010 medalie de bronz cu echipa, și locul 5 la individual compus, la Campionatele Nationale Școlare – Categoria III, nivel 3 2012 CN Școlar – locul 2 cu echipa CSS1 Constanta, locul 4 individual compus, locul 3 bârna, locul 4 sol, locul 5 paralele (categoria II); CN Echipe Junioare – locul 2 ( al 3 lea punctaj individual) cu echipa CSS1 Constanta (categoria II) 198


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Aida Budac - 29.07.1999 Rezultate: 2008 medalie de bronz cu echipa la Campionatele Nationale Școlare – categoria IV, nivel 1, Buzau; medalie de argint cu echipa la Cupa Primaverii, Constanta 2009 locul 6 la individual compus, Buzau; medalie de bronz la sărituri, Buzau 2012 CN Școlar – locul 2 cu echipa CSS1 Constanta, locul 12 individual compus (categoria II); CN Echipe Junioare – locul 2 (al 16 lea punctaj individual)cu echipa CSS1 Constanta (categoria II)

Maria Larisa Holbura - 16.09.2000 Rezultate: 2008 medalie de bronz cu echipa, medalie de bronz la paralele și medalie de argint la sol, la Campionatele Nationale Școlare, categoria IV, nivel 1 2012 CN Școlar – locul 4 individual compus, locul 3 sol, locul 4 paralele, locul 8 bârna (categoria III, nivel 4) ; CN Echipe Junioare – al 7 lea punctaj individual (categoria III, nivel 4)

199


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Tofan Laura - 19.11.2000 Rezultate 2010 Medalie de aur la paralele, medalie de bronz cu echipa, Focsani – categoria IV, nivel 1 2011 Medalie de bronz la bârna, sărituri și paralele, la categoria III, nivel 3, Buzau 2012 CN Școlar – locul 5 individual compus, locul 3 sol și sărituri, locul 4 bârna (categoria III, nivel 4); CN Echipe Junioare – al 10 lea punctaj individual

Tofin Stefania Ioana - 04.01.2001 Rezultate: 2010 Categoria IV, nivel 1: medalie de bronz la bârna și paralele, Buzau 2011 Categoria IV, nivel 2: medalie de bronz la paralele, medalie de argint la bârna, medalie de bronz la sol și individual compus, Buzau 2012 CN Școlar – locul 5 individual compus, locul 3 paralele, locul 4 sol (categoria III, nivel 3)

200


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Matei Bianca Andreea - 21.11.2002 Rezultate: 2011: medalie de bronz la sol la Campionatele Nationale Școlare și medalie de aur la sol la Campionatele Nationale, Buzau 2012: CN Școlar – locul 7 individual compus, locul 2 bârna,locul 5 sărituri (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 13 individual compus, locul 5 sol, locul 8 sărituri (categoria Iv, nivel 2); CN Echipe Junioare – al 34-lea punctaj individual (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 28 individual compus (categoria III, nivel 3)

Gimnaste micute, ce abia is fac debutul in competitii: Avram Ana Maria, Anul Nasterii: 2003 Harabagiu Diana, Anul Nasterii: 2003 Militaru Yasmina, Anul Nasterii: 2003 Munteanu Emilia, Anul Nasterii: 2003 Patriche Alexandra, Anul Nasterii: 2003 Alexandru Andreea, Anul Nasterii: 2004 Gimnaste incepatoare, ce abia anii urmatori vor aparea in competitii : Rebeca Paraschiv, Sonia Bontescu, Aleșia Andrei, Amalia Caplan, Gabriela Toader, Briana Calin.

201


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

CSS 1 Constanta

202


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

203


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S 1 C O N S T A N T A

204


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

205


GimnasticA ROMĂ‚NEASCÄ‚

C S S 1 C O N S T A N T A

206

Autor: Amalia Poze: poze personale ale gimnastelor, Dan Mares


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

CLUB SPORTIV “FARUL” CONSTANTA Antrenori: Garabet Clemența / Nicolai Daniela / Nicolai Remus Coregraf – Georgeta Rădvan

GLAVAN CARMEN Performanta- Jun III 28 ian. 2001 207


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Antrenori: Garabet Clementa / Nicolai Coregraf – Georgeta R

RADU IOANA Performanta- Jun III 20 aug. 2001

208

GAIANU CORINA Performanta- Jun III 17 ian.2001


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Daniela / Nicolai Remus Rădvan

PASA ANAMARIA Performanta- Jun III 19 iul. 2001

209


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

COMAN KATHLEN Performanta- Jun III 4 oct. 2001

ENACHE MADALINA Performanta- Jun III 26 ian. 2001

210


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

MILEA TEEA Performanta - Jun II 18 dec. 2000

CENUSA ADELINA Performanta - Jun II 5 ian. 2000

OLTEANU ALINA Performanta - Jun IV-niv.2 10 iul. 2002

F A R U L C O N S T A N T A

211


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Antrenori: Garabet Clementa / Nicolai Daniela / Nicolai Remus Coregraf – Georgeta Rădvan

STANCIU DAFNE Performanta - Jun IV-niv.2 7 aug. 2002

STANCIU ARIADNA Performanta - Jun IV-niv.2 7 aug. 2002

Alături de acestea se antrenează şi: COMAN NICOLE Performanta - Jun IV-niv.1 , 19 nov. 2003 STANCIULESCU IOANA Avansate 18 feb. 2004 SFIRINGU ȘiLVIA Avansate 1 sept. 2004 212


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Rezultate obtinute : Echipa nr.1 - loc. I Campionat National Jun IV- Focsani 2011 – echipa formata din: Glavan Carmen / Gaianu Corina / Pasa Anamaria / Coman Kathlen / Juravle Georgiana / Aionesei Crina ( ultimele 2 sportive apartin antrenorilor Voinea Camelia/ Popa Olimpia/ Uzum Florin); Echipa nr. 2 – loc II Campionat National Jun IV- Focsani 2011 – echipa formata din: Radu Ioana / Stanciu Ariadna / Stanciu Dafne / Olteanu Alina / Avramiuc Alina / Carauleanu Stefania ( ultimele 2 sportive apartin antrenorilor Voinea Camelia/ Popa Olimpia/ Uzum Florin);

213


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

In ceea ce priveste competitia individuala fetele au mai obtinut : GLAVAN CARMEN – loc.V indiv compus – CN jun IV-( nivel 2 )- Buzau 2011 - loc. I sărituri; loc. III paralele; loc II sol; ( aceeași competitie) GAIANU CORINA -Finalista și clasari in primele 8 la sărituri / bârna / sol – CN Jun.IV- ( nivel 2 )–Buzau 2011 COMAN KATHLEN / RADU IOANA / PASA ANAMARIA - sportive de valoare, de perspectiva, care au ajutat foarte mult la obtinerea titlurilor de la echipe STANCIU DAFNE / STANCIU ARIADNA / OLTEANU ALINA -toate trei sportivele au avut clasari in primele 8 la individual compus și pe aparate – CN JUN.IV-nivel 1 - Buzau 2011; MILEA TEEA / CENUSA ADELINA - sportive de Jun III – au avut și ele un concurs bun, Milea Teea reușind sa se claseze in primele 8 la individual compus, și deasemenea clasari in primele 8 in finalele pe aparate – bârna / sol; Cenusa Adelina – clasari in primele 8 sportive la sărituri / paralele / sol;

214

Sportivele au mai participat și la alte competitii , cum ar fi Cupa Onesti 2011, unde au obtinut deasemenea rezultate remarcabile, clasandu-se pe podium - cu echipa : loc. 1 (Glavan Carmen / Gaianu Corina / Pasa Anamaria / Coman Kathlen / Juravle Georgiana / Aionesei Crina ( ultimele 2 sportive apartin antrenorilor Voinea Camelia/ Popa Olimpia/ Uzum Florin); - cu echipa : loc 2 (Radu Ioana / Stanciu Ariadna / Stanciu Dafne / Olteanu Alina / Avramiuc Alina / Carauleanu Stefania ( ultimele 2 sportive apartin antrenorilor Voinea Camelia/ Popa Olimpia/ Uzum Florin); Deși sunt sportive de 10 ani ( Jun.IV -nivel 2 ), am participat și la CN JUN. III ( 11 ani) , la Deva 2011; am obtinut și aici un rezultat neasteptat- loc. III cu echipa.

Autor: Amalia Poze: poze personale ale gimnastelor, Dan Mares


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

F A R U L C O N S T A N T A 215


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

CSS Gimnastica Focsani CSS Gimnastica Focșani s-a înființat în 1979 și a avut încă din primii ani rezultate foarte bune: Ștefania Marin, Corina Manu, Irina Gheorghiu, Mariana Tudor – au fost primele sportive de valoare care au punctat pentru clubul focșănean. A fost dificil pentru că fetele se antrenau pe aparate vechi, improvizate, fără căldură, cu mari economii la curentul electric. Asta nu a împiedicat însă ca să se nască noi gimnaste de valoare: Gina Gogean, Diana Bostan, Mirela Țugurlan. Punctul culminant a fost între 1992-1997, ani ce au adus clubului cele mai înalte distincții: Gina Gogean – la Jocurile Olimpice din 1992, la Barcelona, alte distincții la Campionatele Mondiale și Europene în anii ce au urmat, iar la Jocurile Olimpice din 1996, în echipa au intrat două focșănence: Gina și Mirela. Ulterior, s-au remarcat alte tinere sportive: Angela Ghimpu, Grațiela Lazăr, Aurelia Gheba (C.E. 1995), Daniela Trandafir (vicecampioană europeană în 1998), Dana Blănaru, etc. Inițial, existau clase de gimnastică prin dăruirea profesorilor Mircea Vărzaru, Marcel Ungureanu, soții Miliadis, Elena Arginteanu, ca apoi, din 1979 să se

216

înceapă practice performanță, prin profesorul Sergiu Popa, cel care a luptat să avem o sală de gimnastică și astfel a început campania de selecție în Focșani. Antrenorii de la început: Sergiu și Tatiana Popa, Elena Arginteanu, Rodica și Aurel Lazar, Maria Drăgan, Adriana Lescovar, apoi soții Mihail și Jenica Stănculescu, corepetitorul Antoaneta Ciobanu au completat staff-ul antrenorilor. S-au perindat mulți antrenori tineri, au plecat mulți în afara granițelor, pentru mai mulți bani. Acum antrenează 10 profesori, iar clubul cuprinde 180 de sportive. Baza de selecție este reprezentată de județul Vrancea, ponderea cea mai mare având-o Focșani-ul. Avem un cămin cu 12 locuri și o sală impresionantă, dacă ținem cont că neam schimbat aparatura de câțiva ani, aproape integral. Sportivele noastre vin zilnic la antrenament. Au un regim de viața foarte strict, dar ordonat (școală, antrenament sală, apoi cămin – pentru cele interne), cantonamente în perioadele de după competiții. Avem o strânsă colaborare cu școlile unde învață, cu ISJ, Primaria.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

În general vrem ca sportivele noastre să aibă și situații bune la școală, condiții de trai bune acasă, pentru a avea un suport moral ridicat în competiții – familia, școala, clubul de gimnastică – trebuie să fie un tot unitar. Maria Răuță și Diana Damian sunt gimnastele ce vor să continue ce au început Gina, Mirela și colegele lor. Se află acum la lotul de junioare de la Deva. La club, însă, mai avem fetițe talentate, un exemplu fiind Georgiana Ciobotaru, un exemplu de dăruire, cu probleme financiare precare, dar care a obținut la ultimul concurs două medalii: bronz și argint. Denisa Năstase, Mădălina Racos, fetițe talentate, de care suntem mândri. O altă fetița de care suntem mândri este Andreea Rotaru, o sportivă foarte bună, talentată, dar care nu a putut face față regimului de la lot din cauza problemelor de la ochi (dioptrii mari și necesitatea lentilelor de contact permanent schimbate din cauza prafului de magneziu), și care, la sfârșitul anului trecut, a renunțat la activitate, cu toată tristețea, și a noastră, dar și a ei.

217


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Antrenorii clubului în acest moment, toți profesori de gradul I, cu experiență în performanță sunt: Maria Drăgan, Jenica Cherciu, Carmen Smeu, Daniela (Trandafir) Marinescu, Nicoleta Răducan, Diana (Bostan) Liușnea, Florin Roșioru, Cezar Stoica, Dan Vulcan, corep. Pianist Antoaneta Ciobanu și cea care coordonează acest club, Adriana Lescovar. Dintre cele 180 de gimnaste, le voi enumera pe cele care se află la grupele de performanță, cele legitimate și cu vârste de concurs în 2012:

218


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Maria Răuță Data nașterii: 17 Iulie 1997 Rezultate competiții: 2006: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSSG Focsani, locul 40 individual compus (categoria IV), CN Mica Gimnasta – locul 8 cu echipa CSSG Focsani, locul 42 individual compus (categoria IV) 2007: CN Mica Gimnasta – locul 6 individual compus, locul 3 sărituri și sol, locul 7 bârna (categoria IV, nivel 2) 2008: CN Individual Junioare – in afara concursului al 24-lea punctaj individual compus (categoria III) 2009: CN Școlar - locul 4 individual compus, locul 1 bârna, locul 3 sărituri (categoria III); CN Echipe Junioare - al 7-lea punctaj individual (categoria III); CN Individual Junioare – locul 1 la individual compus, bârna și sol (categoria III) 2010: CN Echipe Junioare – locul 2 (al 4-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria II); CN Sperante – locul 10 individual compus, locul 7 sărituri, locul 8 paralele;

CN Individual Junioare – locul 3 individual compus, locul 2 la paralele și bârna, locul 3 la sărituri, locul 4 la sol (categoria II); Elite Gym Masșilia – locul 7 cu echipa Romaniei, locul 20 individual compus; Bumbo Cup, South Africa – locul 9 individual compus 2011: Bilateral Marea Britanie, Lileshall – locul 1 cu echipa Romanaiei; CN Individual Junioare –locul 5 individual compus, locul 1 bârna, locul 3 paralele, locul 4 sărituri, locul 5 sol(categoria I); CN Sperante – locul 1 individual compus, locul 2 paralele, locul 4 sărituri, locul 5 sol, locul 7 bârna 2012: “Nadia Comăneci International Invitational” Oklahoma City - locul 3 individual compus, locul 2 la sărituri, locul 3 la bârna și sol; City of Jesolo Trophy – locul 4 cu echipa Romaniei, locul 19 individual compus; CN Echipe Junioare – locul 2 (al 2-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria I); CN Sperante – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, al 6-lea punctaj individual compus, locul 4 bârna

219


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Georgiana Ceobotaru Data nașterii: 5 Martie 1997 Rezultate competiții: 2007: CN Mica Gimnasta – locul 6 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2008: CN Școlar – locul 28 individual compus (categoria III); CN Echipe Junioare - al 34-lea punctaj individual (categoria III); CN Individual Junioare – locul 29 individual compus (categoria III) 2010: CN Școlar - locul 10 individual compus, locul 2 sărituri (categoria II); CN Echipe Junioare – locul 2 (al 15-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria II); CN Individual Junioare – locul 7 individual compus, locul 5 la sărituri, locul 7 la paralele, bârna, sol (categoria II) 2011: CN Școlar -locul 4 individual compus, locul 2 sărituri, paralele și sol, locul 4 bârna (categoria II); CN Echipe Junioare – al 13-lea punctaj individual (categoria II); CN Sperante – locul 4 cu echipa CSSG Focsani; CN Individual Junioare – locul 2 individual compus, locul 3 sărituri, locul 4 bârna, locul 5 paralele, locul 7 sol (categoria II) 220

2012: CN Școlar - locul 2 individual compus, locul 2 sărituri, paralele, sol, locul 3 bârna (categoria I); CN Echipe Junioare – locul 2 (al 11-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria I); CN Individual Junioare – locul 6 individual compus, locul 5 sărituri, locul 7 paralele, locul 8 bârna și sol (categoria I)


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Denisa Nastase Data nașterii: 29 Noiembrie 1998 Rezultate competiții: 2007: CN Mica Gimnasta – locul 6 individ2008: CN Școlar – locul 7 cu echipa CSSG Focsani II, locul 25 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 7 cu echipa CSSG Focsani, locul18 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2009: CN Școlar – locul 24 individual compus (categoria III); CN Echipe Junioare – al 38-lea punctaj individual (categoria III)

CN Sperante - locul 4 cu echipa CSSG Focsani, locul 10 individual compus, locul 8 sărituri; CN Individual Junioare – locul 3 individual compus, locul 1 sărituri, locul 2 bârna, locul 3 paralele și sol (categoria II) 2012: CN Școlar – locul 4 individual compus, locul 3 paralele și sol, locul 4 bârna, locul 5 sărituri (categoria I); CN Echipe Junioare – locul 2 (al 7-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria I); CN Individual Junioare – locul 5 individual compus, locul 5 paralele și bârna, locul 7 sărituri și sol (categoria I); CN Sperante – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, al 29-lea punctaj individual (3 aparate)

2010: CN Școlar – locul 4 cu echipa CSSG Focsani, locul 5 individual compus, locul 1 sărituri,locul 5 bârna și sol (categoria III, nivel 4); CN Echipe junioare – locul 2 (al 7-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria III, nivel 4); CN Individual Junioare – locul 5 individual compus, locul 1 sol, locul 3 bârna, locul 5 sărituri, locul 7 paralele (categoria III, nivel 4) 2011: CN Echipe Junioare - al 4-lea punctaj individual (categoria II);

221


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Aida Orheanu Data nașterii: 28 Ianuarie 1999 Rezultate competiții: 2008: CN Școlar – locul 7 cu echipa CSSG Focsani II, locul 30 individual compus (categorian IV, nivel 1) 2009: CN Școlar – locul 1 cu echipa CSSG Focsani, locul 13 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 1 cu echipa CSSG Focsani, locul 17 individual compus, locul 9 sărituri (categoria IV, nivel 2) 2010: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 3 individual compus, locul 1 sol, locul 2 sărituri, locul 6 paralele (categoria III, nivel 3); CN Echipe Junioare – locul 2 (al 10-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani; CN Individual Junioare – locul 6 individual compus, locul 3 sol, locul 4 sărituri și bârna (categoria III, nivel 3) 2011: CN Școlar – locul 2 cu echipa CSSG Focsani, locul 17 individual compus, locul 3 sol, locul 5 bârna (categoria III, nivel 4); CN Echipe Junioare – locul 2 (al 9-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria III, nivel 4);

222

CN Individual Junioare – locul 9 individual compus, locul 6 bârna și sol (categoria III, nivel 4) 2012: CN Echipe Junioare – locul 2 (al 10lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria I)


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Diana Damian Data nașterii: 6 Iunie 2000 Rezultate competiții: 2009: CN Școlar – locul 1 cu echipa CSSG Focsani, locul 3 individual compus, locul 2 bârna și sol (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 1 cu echipa CSSG Focsani, locul 2 individual compus, locul 1 sol, locul 2 paralele, locul 7 sărituri, locul 9 bârna (categoria IV, nivel 2)

CN Echipe Junioare – locul 3 (al 6-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria III, nivel 4); CN Individual Junioare – locul 2 individual compus, locul 1 bârna, locul 2 sol, locul 5 paralele (categoria III, nivel 4); CN Sperante – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, al 9-lea punctaj individual compus, locul 2 sol, locul 7 bârna

2010: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 1 individual compus, locul 1 sărituri și sol, locul 2 paralele, locul 3 bârna (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 3 individual compus, locul 2 bârna și sol, locul 5 sărituri, locul 6 paralele; CN Echipe Junioare – locul 2 (al 5-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 7 individual compus, locul 6 sărituri și sol, locul 8 paralele 2012: CN Școlar – locul 2 cu echipa CSSG Focsani, locul 3 individual compus, locul 1 sol,locul 3 sărituri, locul 7 bârna, locul 8 paralele (categoria III, nivel 4);

223


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Mădălina Racoș Data nașterii: 22 Mai 2000 Rezultate competiții: 2009: CN Școlar – locul 9 cu echipa CSSG Focsani II, locul 55 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 9 cu echipa CSSG Focsani II, locul 13 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2010: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 11 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 3 cu echipa CSSG Focsani , locul 12 individual compus (categoria IV, nivel 2) 2011: CN Școlar – locul 2 cu echipa CSSG Focsani, locul 7 individual compus, locul 3 sărituri, locul 4 bârna (categoria III, nivel 3); CN Echipe Junioare – locul 2 (al 10-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 16 individual compus, locul 2 sol, locul 7 sărituri (categoria III, nivel 3) 2012: CN Școlar – locul 2 cu echipa CSSG Focsani, locul 6 individual compus, locul 3 sol, locul 7 sărituri și paralele (categoria III, nivel 4); 224

CN Echipe Junioare – locul 3 (al 11-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani; CN Individual Junioare – locul 10 individual compus, locul 8 sărituri (categoria III, nivel 4); CN Sperante – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, al 17-lea punctaj individual


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Ana Maria Chiper Data nașterii: 25 Iulie 2001 Rezultate competiții: 2010: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 17 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 16 individual compus, locul 6 bârna (categoria IV, nivel 1) 2011: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSSG Focsani, locul 8 individual compus, locul 3 sărituri, locul 8 bârna și sol (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSSG Focsani, locul 29 individual compus (categoria IV, nivel 2) 2012: CN Școlar – locul 2 cu echipa CSSG Focsani, locul 14 individual compus, locul 5 sărituri (categoria III, nivel 3); CN Echipe junioare – locul 3 (al 28-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 26 individual compus (categoria III, nivel 3)

225


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Simona Niscoveanu Data nașterii: 14 Mai 2001 Rezultate competiții: 2010: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 25 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 44 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2011: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSSG Focsani, locul 19 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSSG Focsani, locul 37 individual compus (categoria IV, nivel 2) 2012: CN Școlar – locul 16 individual compus (categoria III, nivel 3)

Anisoara Pascaru Data nasterii: 15 Iulie 2001 2010: CN Școlar – locul 33 (2 aparate) individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 58 (2 aparate) individual compus (categoria IV, nivel 1)

226

2011: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSSG Focsani, locul 20 individual compus (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSSG Focsani, locul 36 individual compus 2012: CN Școlar – locul 19 (2 aparate) individual compus (categoria III, nivel 3)

Ioana Brezan Data nașterii: 28.05.2001 2011: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSSG Focsani,


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

CSS Gimnastica Focsani 227


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Andra Rusu Data nașterii: 2001 Rezultate competiții: 2010: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 23 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta - locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 33 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2011: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSSG Focsani, locul 9 individual compus, locul 7 paralele (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSSG Focsani, locul 34 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2012: CN Școlar – locul 2 cu echipa CSSG Focsani, locul 10 individual compus, lcoul 5 sol, locul 7 paralele (categoria III, nivel 3); CN Echipe Junioare – locul 3 (al 23-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 29 individual compus (categoria III, nivel 3)

228


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Teodora Saulea Data nașterii: 22 Aprile 2001 Rezultate competiții: 2010: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 20 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 3 cu echipa CSSG Focsani, locul 14 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2011: CN Școlar – locul 6 cu echipa CSSG Focsani, locul 11 individual compus, locul 7 sărituri (categoria IV, nivel 2); CN Mica Gimnasta – locul 10 cu echipa CSSG Focsani, locul 26 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2012: CN Școlar – locul 2 cu echipa CSSG Focsani, locul 11 individual compus, lcoul 3 sărituri (categoria III, nivel 3); CN Echipe Junioare – locul 3 (al 17-lea punctaj individual) cu echipa CSSG Focsani (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 18 individaul compus (categoria III, nivel 3)

229


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Adelina Andreea Ciubotaru Data nașterii: 1 Decembrie 2002 2012: CN Școlar – locul 6 individual compus, locul 1 sărituri (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 10 individual compus, locul 1 bârna, locul 5 sol, locul 6 sărituri (categoria IV, nivel 1)

Diana Maria Valesareanu Data nașterii: 24 Decembrie 2002 2012: CN Școlar – locul 21 individual compus, locul 7 sărituri (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 21 individual compus, locul 8 bârna (categoria IV, nivel 1) 230


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Elena Iuliana Smadi Data nașterii: 4 Martie 2003 2012: CN Școlar – locul 13 individual compus, locul 3 sărituri, locul 7 sol și bârna (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 12 individual compus (categoria IV, nivel 1)

Ana Maria Puiu Data nașterii: 14 Octombrie 2003 2012: CN Școlar – locul 12 individual compus, locul 1 sol și paralele (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 10 individual compus, locul 5 paralele, locul 7 sol (categoria IV, nivel 1) 231


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

232

Andreea Popescu

Andreea Tănase

Data nașterii: 31.05.2004

Data nașterii: 26.03.2003


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

O grupă specială de fetițe este antrenată la Focșani de Nicoleta Răducan și Florin Roșioru, o grupă de începători, formată din 13 fetițe talentate, cu vârste cuprinse între 6-7 ani, care își doresc, la fel ca și profesorii lor, să atingă performanța în acest sport. Ele au început cu 3 ore de antrenament zilnic, de luni până vineri. În continuare, vă voi face cunostință cu acestea:

Teodora Pătrașcu

Roxana și Miruna Vrabie

Data nașterii: 19.01.2003

233


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S G

Oana Culicovschi Lidia Lețu-Dragomir

234

F O C S A N I


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S G F O C S A N I

Iohana Pasere Denisa Manole

235


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S G F O C S A N I

236

Cristina Puiu Jaime Baldovin


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S G Ana-Maria Ilie

Rut Damian

F O C S A N I

237


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S G F O C S A N I

Bianca Pascal 238

Georgiana Hanu


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

CSS Gimnastica Focsani

Georgiana Onceoiu

239


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

CSS Gimnas

CSS Gimnas 240


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

stica Focsani

stica Focsani 241


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Începe antrenamentul Aşa începe totul....

Primele elemente la bârna

242


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Zâmbete la nivelul bârnei

În curand primul nostru concurs

243


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Nicoleta Raducan, Maria Dragan, Florin Roșioru, Adriana Lescovar, Carmen Smeu, Dana Marinescu, Cezar Stoica cu fetele. Impreuna suntem o echipa.

CSS Gimnastica Focsani Dna Dana și Andreea Rotaru și Ioana Brezan - sus, Anisoara Pascaru, Ana Maria Chiper, Teodora Saulea, Andra Rusu, Simona Miscoveanu

244


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Antrenori - Florin Roșioru, Maria Dragan, Dana Marinescu, Carmen Smeu, Adriana Lescovar, Nicoleta Raducan, Diana Bostan Liusnea, Jenica Cherciu, Cezar Stoica, Dan Vulcan

CSS Gimnastica Focsani Nicoleta Raducan și una dintre eleve

245


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S G Ne mai și relaxam

246

F O C S A N I


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S G

Stim sa stam și la poza

F O C S A N I

247


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Micutele gimnaste de la nivelul 1

C S S G F O C S A N I Reprezentantele Focsaniului la Campionatele Nationale Școlare 2012

248

CSS Gimna


astica Focsani

GimnastiCA ROMĂ‚NEASCÄ‚

Sa inceapa antrenamentul!

C S S G F O C S A N I Gata de concurs! Autor: Amalia Poze: poze personale ale gimnastelor, Dan Mares, Stefan Wurzer 249


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul de gimnastica masculina din Lugoj Clubul de gimnastică masculină din Lugoj este unul de renume și printre puținele care au o prezență online extrem de puternică și bine organizată. În următoarele pagini vă oferim câteva informații și interviuri cu gimnaștii și antrenorul lor, Meleancă Adrian. Vă rugăm să prezentați, domnule antrenor. Meleancă Adrian, profesor in cadrul CSS Lugoj, secția de gimnastică. Mă ocup de grupa de performanță și o grupă de începători. Când ați inceput să antrenați gimnastică masculină? Am început să antrenez la vârsta de 17 ani, in anul 1997. Câti copii vin la sală? La sala noastră din Lugoj avem o grupă de avansați, o grupă de performanță și 5 grupe de începători. Grupa de avansați este formată din 10 sportivi, cea de performanță din 8 sportivi, iar grupele de incepători din 12 sportivi fiecare. Colaborăm foarte bine cu grădinițele din oras, in ceea ce privește selecția micilor gimnasti și debutul antrenamentelor de gimnastică în locațiile grădinițelor.

250

Cum reușiți să aduceți copii la club? Cum faceți selecția? Selecția sportivilor începe cu grădinițele din oras, unde mergem personal și încercăm să atragem copiii să înceapă gimnastica, atât la nivel de întreținere, cât și pentru o pregătire de performanță. Pe lângă selecția la fata locului, cu ajutorul presei locale, a televiziunii și radioului, postăm anunțuri la anumite intervale în care anunțăm că clubul nostru face selecție pentru secția de gimnastică. Ce gimnaști și ce performanțe au făcut clubul din Logoj să fie cunoscut? Clubul din Lugoj a avut de-a lungul anilor nenumărați medaliați: - Kurt Szilier – participant la Olimpiadă - Valentin Pintea obţine în anul 1985 la Campionatul European de la Oslo locul III la inele, participă cu echipa la Olimpiada de la Los Angeles, obţinând locul VI la sol - Octavian Ionaşiu, care a participat în 1978 la primele Campionatele Europene de Juniori din Italia, apoi în 1981 la Campionatele Europene de Seniori, urmate de Campionatele Mondiale din 1981 şi 1983. - Adrian Ianculescu participă la Olimpiada de la Barcelona, iar 4 ani mai târziu participă şi la Olimpiada de la Atlanta;


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

de asemenea obține medalia de bronz la sărituri la Mondialele de la Lausanne, precum şi locul VII cu echipa - Cizmadia Tiberiu obține locul III la bară la Campionatul European de Juniori - Oprea Bogdan, participat la Campionatul European de Juniori - Savu Andrei, participat la Campionatul European de Juniori

- Todor Ionuț, Pecie Lorenzo, Szabo Rafael, Bănicioiu Alexandru, Bănicioiu Victor, Toda Marian, Tomescu Octavian, Ciucu Armando, Popescu Alexandru – multipli campioni naționali Cum reușiți să popularizați rezultatele pe care le aveți? Încercăm să popularizam gimnastica lugojeană pe toate căile posibile

251


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

posibile și la care avem acces și prin care reușim să aducem gimnastica artistică masculină mai aproape de iubitorii sportului și nu numai. Astfel datorită popularității tot mai crescute a mediilor moderne de transmitere a informațiilor, cea mai rapidă și folosită metoda pe care o folosim este internetul. Aici includem pagina noastră de Facebook : Gym Lugoj http://www.facebook. com/gym.lugoj; blogul: http://gymlugoj.blogspot.ro/ și canalul de Youtube: gym lugoj, contul Twitter: Gym Lugoj și contul Google+: Gym Lugoj. In demersul nostru avem sprijinul presei și televiziunii locale. Care sunt următoarele competiții pentru care vă pregătiți? O să începem pregătirea din luna ianuarie pentru Campionatele Naționale Școlare și Cupa DKMT din Ungaria. Todor Ionut, sportivul lotului de juniori se va pregăti pentru FOTE. Cum reușiti să vă tineți la curent cu noile metode de antrenament? Participăm la cursuri de perfectionare a antrenorilor, organizate de FRG, precum și căutarea și studierea noilor metode de antrenament pe diferite bloguri și canale youtube.

252

Ați accepta ajutorul fanilor în găsirea de clipuri, cărți care v-ar putea ajuta să evoluați profesional? Bineințeles, orice ajutor, sugestie și sprijin este binevenit, mai ales că gimnastica românească are nevoie de cât mai mulți fani, ambitița multor gimnasti având la bază admirația fanilor.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Știm că a face sport în general, și gimnastica in particular, este dificil din punct de vedere financiar. Aveti sponsori care să vă ajute? Din păcate nu avem sponsori care să ne ajute, dar pe parcursul anilor am avut o colaborare foarte strânsă cu un club de gimnastică din Franța, de unde am primit câteva aparate de gimnastică. Clubul nostru reprezintă un alt punct de sprijin financiar, iar Primaria Municipiului ne ajută în premierea sportivilor și organizarea de competiții amicale.

In primul rând atâta timp cât nu avem săli de gimnastică și condiții de lucru pentru a face gimnastică de performanță, acest lucru este destul de dificil. Fiecare club din țară ar trebui să aibă măcar o sală de gimnastică, dotată cu aparatura de gimnastică performanță. Apoi Federația Română de Gimnastică ar trebui să se implice mai mult în ajutarea tinerilor speranțe prin acordarea de burse, pentru a-i putea susține pe copii cu alimentația corectă și necesară dezvoltării unui sportiv de performanță.

Din păcate, în ultimii ani se observă o hemoragie a plecării antrenorilor de gimnastică în străinatate. Credeți că se mai poate face gimnastică de performanță in România? Eu sunt de părere că în România se mai poate face gimnastică de performanță, tot timpul vom avea vârfuri in gimnastică, dar din păcate va fi din ce în ce mai greu să avem echipe de mare valoare, care să ne reprezinte pe podiumurile campionatelor mondiale și olimpice.

Răsplătirea antrenorilor este de asemenea un factor important în dezvoltarea gimnasticii românești. Taberele organizare „pe vremuri” de FRG au fost o inițiativă foarte bună, care ar putea fi reluată cu succes.

Ce s-ar putea face pentru ca gimnastica românească să revină în frunte? Baza de selecție mai mare, ajutor financiar de la Federație, răsplatirea antrenorilor?

In State, de exemplu, se bucură de un real succes galele demonstrative de gimnastică (și feminin, și masculin), cu exerciții deseori ușurate. Credeți că “ar prinde” așa ceva și la noi? V-ar interesa să participați la o asemenea gală? Aproximativ în urmă cu 12 ani, a avut loc la Timișoara o asemenea gală demonstrativă, care l-a avut în prim plan pe Marius

253


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Toba, unde și noi am participat cu sportivii cei mai buni al clubului. Această gală a avut un real succes, adunând un număr impresionant de spectatori care au urmărit spectacolul acrobatic oferit de cei mai buni gimnaști cu foarte mare interes.

unde a fost antrenor la secția de gimnastică feminină. Dl. Bulacu este antrenor emerit , fiind antrenor o vreme și la Deva, unde a antrenat-o pe Maria Neculiță, vicecampioană olimipică cu echipa Romaniei.

La sectia de gimnastică masculină mai antrenează profesorul Ioan Bulacu, care se ocupă în prezent de o grupă de începători și una de avansați. Dl. Bulacu s-a detașat la Lugoj în anul 2002 de la Timișoara,

Profesorul Muntean Aurel este seniorul clubului. A început să antreneze acum 40 de ani, a fost directorul clubului timp de 10 ani. In prezent este șeful catedrei de gimnastică, fiind încadrat cu 3 grupe de începători și grupele.

254


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

255


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Ciucu Armando, 17 ani, juniori II -fost component al lotului național de juniori in 2008-2009 -cea mai bună performanță -vicecampion național la individual - cat. juniori I, nivel 5, loc III la inele in 2011 Cand ai început să faci gimnastică? Cine te-a adus la sală? Am început gimnastica la 4 ani, mama mea m-a adus prima dată. Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercițiu ai facut? In 2005 la Buzău la Campionatul Național Micul Gimnast am luat prima medalie, la bară fixă. Am făcut exercițiu specific categoriei de mic gimnast. Care este aparatul tău favorit? Aparatul meu favorit este inelul. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? Sol : rondă-flick-salt cu întoarcere 720 grade. Cal: coborâre prin rus. Inele: dublu salt echer între inele. Sărituri: stând pe mâini, salt grupat. Paralele: schimb de sprijin. Bara: endo cu 360 in mixt.

256

Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Kohei Uchimura Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? Mă antrenez cu mai multă dăruire și concentrare decât la restul aparatelor. Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Finala Campionatului Național de Maeștri. Am luat medalie de bronz pe echipe.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

257


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Savu Andrei – 18 ani, juniori I -component Lotul Național al Juniorilor din 2008 -se află în pregătire pentru Campionatul European al Juniorilor -cea mai bună performanță - vicecampion la sol și loc III la sărituri in 2011 Când ai început să faci gimnastică? Cine te-a adus la sală? Am început să fac gimnastică la vârsta de 7 ani în anul 2001. Tatăl meu m-a adus la gimnastică. Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercițiu ai făcut? Prima mea medalie am luat-o la Concursul Național de Mic Gimnast, la indinvidual compus. Am făcut exercițiile impuse la categoria mic gimnast. Care este aparatul tău favorit? Aparatul meu favorit este solul. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? Sol: salt înainte cu 720, legat cu salt întins + salt înainte cu 360. Salt înainte cu 900. Cal: Flop 2 coroane, 2 cercuri, de valoare E. Inele: Dublu între inele – echer.

258

Sărituri: Tsukahara cu 2 suruburi. Paralele: Dublu echer pe înapoi. Bara: Desprindere. Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Kohei Uchimura Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? Mai intens. Fac mai multe linii consecutive, pentru a căpăta rezistență, să pot duce exercițiul până la capat. Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Cel mai mare concurs la care am participat a fost Campionatul European de Juniori, unde nu am obținut nici o medalie.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

259


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Tomescu Octavian, 15 ani, cat. juniori III, nivel 4

Cel mai greu element pe care îl fac este dublu echer intre inele.

-cel mai bun rezultat - locul II cu echipa la juniori II la campionatele Școlare

Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Gimnastul meu favorit este Marian Drăgulescu.

Când ai început să faci gimnastică? Cine te-a adus la sală? Eu am început gimnastica la vârsta de 6 ani, încă de la grădiniță. Nimeni nu m-a adus la sală. Dl. antrenor Ioan Bulacu a venit și a selectat mai multi copii la grădiniță. Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercitiu ai făcut? Prima mea medalie a fost la „Memorialul Cornel Balita” de la Timișoara, la individual compus, medalie de argint. Care este aparatul tău favorit? Pot spune ca aparatul meu preferat este inelul. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? Sol: salt întins cu întoarcere 360. Cal: Coroană pe mânere. Inele: Dublu echer între inele Sărituri: Tsukahara echer. Paralele: Salt sub în sprijin. Bara: Endo-schimb.

260

Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? La aparatul meu favorit antrenamentul decurge repede și cu mult efort. La acest aparat încerc să perfecționez toate elementele pe care le știu. Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Cel mai mare concurs la care am participat este Finala „Campionatului Național de Juniori”. Din păcate nu am câștigat nici o medalie.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

261


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Bănicioiu Victor - 15 ani, juniori III, nivel 4 -component al lotului național de juniori din 2011 -cel mai bun rezultat- loc 2 cu echipa în 2011, juniori II Când ai început să faci gimnastică? Cine te-a adus la sală? Am început să fac gimnastică de la 5 ani. La sală m-a adus mama. Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercițiu ai făcut? Concursul la care am luat prima medalie a fost Campionatul Național de Gimnastică - categoria Juniori IV de la Buzău din 2006. Acolo am luat prima medalie, de argint cu echipa, iar pe aparate prima a fost aur la cal, un an mai târziu. Exercițiul era compus din două cercuri pe fiecare latură a calului plus coborârea. Care este aparatul tău favorit? Aparatul meu favorit este bara. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care il faci? Sol: flick salt întins pe înainte. Cal: două cercuri pe mânere.

262

Inele: Dublu echer între inele. Sărituri: Tsukahara întins. Paralele: Moy. Bara: Coborare cu dublu salt grupat. Cel mai greu element este dublu echer între inele. Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Epke Zonderland, dar doar pentru bară. Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? Antrenamentul de încălzire începe cu o tură de încălzire, balansuri pentru încărcarea bării sau elemente mai ușoare. Apoi depinde în ce stadiu ne aflăm, pregătire pentru concurs sau învățarea unor elemente noi. Pentru concurs facem de câteva ori elementele cunoscute, apoi prezentăm unul sau mai multe exerciții. Când învățăm elemente noi, antrenorul ne asista și ne ajută sau doar ne protejează dacă ne descurcăm singuri. Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Cel mai mare concurs a fost Memorialul „Jana Gajdose”, de la Brno, 2009. Nu am luat nici o medalie.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

263


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Toda Marian, în vârsta de 15 ani, categoria juniori III, nivel 4 - locul II pe echipe la Campionatul național al Școlarilor 2011

Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Gimnastul meu favorit este Marian Drăgulescu.

Când ai început să faci gimnastică? Cine te-a adus la sală? La sală m-a adus mama în 2007, în septembrie.

Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? La aparatul meu favorit mă antrenez cu mare drag și dăruință. Antrenamentul decurge foarte bine.

Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercițiu ai facut? La Campionatul Național Individual și pe Aparate de la Bistrița, la paralele.

Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Cel mai mare concurs la care am participat a fost Campionatul Național Școlar in 2012, unde am obținut medalia de aur la sărituri.

Care este aparatul tău favorit? Aparatul meu favorit este calul cu manere Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? Sol: salt întins cu 360. Cal: Flop pe mâner de valoare D. Inele: Dublu salt- coborâre. Sărituri: Tsukahara echer. Paralele: Salt sub în echer. Cel mai greu element pe care îl fac este la cal și este flop pe mâner de valoare D.

264


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

265


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Todor Răzvan - 15 ani, juniori III, nivel 4 -component al lotului național de juniori din 2011 -cel mai bun rezultat- loc 2 cu echipa în 2011, juniori II, loc 1 la inele, loc 2 la cal Când ai început să faci gimnastica? Cine te-a adus la sală? Am început gimnastica în 2004, am fost selectat de la gradiniță și am fost adus la sală de către antrenori. Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercițiu ai făcut? Am participat la Memorialul „Cornel Balita” unde am obtinut locul 1 la individual compus, executând exercitii de categoria a patra. Care este aparatul tău favorit? Aparatul meu favorit este inelul. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? Sol: salt întins 1080. Cal: traversare Magyar de valoare D. Inele: dublu între inele. Sărituri: Tsukahara întins cu 360. Paralele: schimb de sprijin. Bara: coborâre dublu

266

Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Sportivul meu favorit este Marcel Nguyen. Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? Mă antrenez cu multa ambiție și plăcere. Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Campionatul Național al Maestrilor de la Onesti din acest an, unde am obținut locul III cu echipa la seniori și locul II la inele la categoria tinerelor speranțe.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

267


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Bănicioiu Alexandru - 13 ani, juniori III, nivel 3.

Cel mai greu element pe care îl fac este Tipelt.

Campion național individual în 2011, loc I la inele și paralele, loc II la sărituri.

Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Gimnastul meu preferat este Kohei Uchimura.

Când ai început să faci gimnastica? Cine te-a adus la sală? Eu am început gimnastica la vârsta de 5 ani. Mama m-a dus prima dată la gimnastica. Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercițiu ai făcut? Eu am luat prima medalie la Memorialul „Cornel Balita”, la individual compus unde am executat exerciții de micul gimnast. Care este aparatul tău favorit? Aparatul meu favorit este paralelul. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? Sol: flick salt cu 360. Cal: jumătate de traversare. Inele: dublu între inele. Sărituri: Tsukahara. Paralele: Tipelt. Bara: Endo in 360 cu priză mixtă.

268

Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? Fac elemente noi. Dacă este înainte de un concurs, fac exerciții, iar în rest exersez elementele. Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Memorialul ”Laza Krstic and Marica Dzelatovic” de la NoviSad, 2012 unde am obținut locul III la individual compus și sol.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

269


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Pecie Lorenzo, 13 ani , juniori III, nivel 3 -loc 3 la sol și inele la campionatele nationale 2011 Când ai început să faci gimnastică? Cine te-a adus la sală? Am început gimnastica în 2005, la sală m-a adus tata. Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercitiu ai făcut? La Campionatul Național Școlar unde am obținut locul 2 cu echipa. Am făcut exerciții de categoria a patra. Care este aparatul tău favorit? Aparatul meu favorit este inelul. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? Sol: salt întins cu întoarcere 360. Cal: surub. Inele: lansare dublu echer. Sărituri: stând pe mâini salt. Paralele: Moy. Bara: endo. Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Marian Drăgulescu.

270

Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? Decurge normal ca la celelalte aparate. Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Campionate naționale finalele pe aparate, unde am câștigat locul III la sol și inele.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

271


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Popescu Alexandru, 11 ani, categoria juniori IV, nivel 2

Cel mai greu element pe care îl fac este endo-schimb la bară.

-cel mai bun rezultat 2011- loc I inele și paralele, la juniori IV, nivel 1

Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Gimnastul meu favorit este Kohei Uchimura.

Când ai început să faci gimnastica? Cine te-a adus la sală? Am început să fac gimnastică la vârsta de 5 ani și jumatate. Am fost dus la sală de către bunica mea. Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercitiu ai făcut? Primul meu concurs adevărat la care am participat a fost la Sf. Gheorghe, la Campionatul National Juniori IV, unde am luat prima medalie de argint la paralele. Care este aparatul tău favorit? Aparatul meu favorit este paralelul. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? Sol: salt cu 180. Cal: surub. Inele: dublu între inele. Sărituri: stând pe mâini cu 180. Paralele: Moy. Bara: schimb din gigantică înainte.

272

Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? La acest aparat mă antrenez la fel ca la toate aparatele. Un antrenament decurge destul de bine. Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Cel mai mare concurs la care am participat este Campionatul Național al Juniorilor IV de la Buzău din 2012, unde am câștigat aur la bara, bronz la parelele și inele.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

273


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Szabo Rafael, 11 ani, categoria juniori III, nivel 3.

Care este gimnastul tău favorit? (român sau străin) Gimnastul meu favorit este Kohei Uchimura.

Campion național individual compus, inele, sărituri, bară - juniori IV in 2011, loc 2 sol juniori IV La juniori III tot in 2011, vicecampion național la individual, sol și loc III la cal, inele și bară.

Cum te antrenezi la aparatul tău favorit? Cum decurge un antrenament la acesta? In antrenament eu fac balansări, salturi, Moy, gigantici și Tipelt. Antrenamentul decurge bine.

Când ai început să faci gimnastică? Cine te-a adus la sală? Eu am început să fac gimnastică la vârsta de 6 ani. Pe mine m-a adus la gimnastică tatăl meu.

Care este cel mai mare concurs la care ai participat? Ai câștigat vreo medalie? Cel mai mare concurs la care am participat a fost Finala pe Aparate, unde am câștigat 4 medalii de bronz și 3 de argint.

Care este concursul unde ai luat prima ta medalie? La ce aparat? Mai ții minte ce exercitiu ai făcut? Primul meu concurs la care am luat medalie a fost Memorialul „Cornel Balita” de la Timișoara. La acest concurs am obținut medalii la toate aparatele. Care este aparatul tău favorit? Mie îmi place mult bara. Care este ultimul element pe care l-ai învățat la fiecare aparat? Care este cel mai greu element pe care îl faci? La sol am învățat 720, la cal cerc pe maner, la inele gigantică și stând pe maini salt cu 180, la paralele Tipelt și gigantică, iar la bara Adler. Cel mai greu mi se pare gigantica la paralele. 274

Autor: Alina Popa Poze: poze personale ale gimnastilor


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

275


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Sibiu La Sibiu, campioanele de ...mâine Când am intrat în sala de gimnastică de la Sibiu, am avut un sentiment de fiască și firească mirare... Stând de vorbă cu micuțele fetițe, aspirante deja la gloria gimnasticii, alături avându-mi propriul copil care stătea cățărat pe bârnă și spunea că este ca Nadia, am zâmbit peste... amintirile preafrumoase care mă leagă de gimnastică. E frumos foarte pentru că încă mai sunt copii care visează să ajungă ca Nadia. Sau ca antrenorii lor, pe care-i au ca modele. Sau ca propriii lor colegi, puțin mai mari, e adevărat, care-i impreșionează în fiecare zi cu talentul, ambiția și măiestria lor. Iată câteva frânturi de vise... VREAU SĂ FIU... Cândea Maria... ca Nadia Georgiana Neamțu... ca Sandra Izbașa Denisa Stanciu... ca Sandra Izbașa și Diana Chelaru Iuliana Dâmbean... ca Sandra Izbașa Paula Popescu... ca Nadia Alexandra Păcurar... ca Sabina Cojocar Lavinia Dâmbean... ca Nadia

276

MULT SUCCES, fetițe cu suflet de aur și vise de campioane olimpice! Ca o curiozitate, Georgiana Neamțu e născută în 24 august, la fel ca și Cătălina Ponor, Paula Popescu în 13 septembrie, la fel ca Laura Cutina.


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Antrenoare MIHAELA STĂNULEȚ, OPRIȘ UNGUREANU DORINA Grupa de Performanță, junioare II

Georgiana Neamțu Data nașterii: 23 Aprilie 1999 2010: CN Școlar – locul 4 cu echipa CSS Sibiu, locul 8 individual compus, locul 5 sărituri (categoria III, nivel 3); CN Echipe Junioare – locul 8 (al 24-lea punctaj individual) cu echipa CSS Sibiu (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 17 individual compus (categoria III, nivel 3) 2011: CN Echipe Junioare – locul 6 (al 10lea punctaj individual) cu echipa CSS Sibiu (categoria III, nivel 4); CN Individual Junioare – locul 8 individual compus, locul 4 sărituri,locul 8 sol (categoria III, nivel 4) 2012: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSS Sibiu, locul 11 individual compus, locul 2 sărituri, locul 7 sol (categoria II); CN Echipe Junioare – locul 4 (al 14-lea punctaj individual)cu echipa CSS Sibiu (categoria II)

277


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Maria Iuliana Dâmbean Data nașterii: 12 Februarie 1999 2010: CN Școlar – locul 4 cu echipa CSS Sibiu, locul 7 individual compus, locul 3 sărituri (categoria III, nivel 3); CN Echipe Junioare – locul 8 (al 36 lea punctaj individual) cu echipa CSS Sibiu (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 20 individual compus (categoria III, nivel 3) 2011: CN Școlar – locul 4 cu echipa CSS Sibiu, locul 8 individual compus, locul 2 sărituri (categoria III, nivel 4); CN Echipe Junioare – locul 6 (al 15-lea punctaj individual) cu echipa CSS Sibiu (categoria III, nivel 4); CN Individual Junioare – locul 12 individual compus, locul 6 sărituri,locul 2 bârnă (categoria III, nivel 4) 2012: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSS Sibiu, locul 9 individual compus, locul 6 sărituri, locul 7 paralele (categoria II); CN Echipe Junioare – locul 4 (al 10-lea punctaj individual)cu echipa CSS Sibiu (categoria II); CN Individual Junioare – locul 7 individual compus, locul 2 sărituri, locul 6 bârnă (categoria II); CN Speranțe – al 19-lea punctaj individual compus

278


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Denisa Stanciu Data nașterii: 23 August 2000 2010: CN Școlar – locul 7 cu echipa CSS Sibiu, locul 15 individual compus, locul 1 sărituri (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 9 cu echipa CSS Sibiu, locul 31 individual compus, locul 8 sărituri 9 categoria IV, nivel 1) 2011: CN Școlar – locul 4 cu echipa CSS Sibiu, locul 9 individual compus, locul 3 sărituri, locul 6 sol (categoria III, nivel 3); CN Echipe Junioare – locul 6 (al 14-lea punctaj individual) cu echipa CSS Sibiu (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 17 individual compus (categoria III, nivel 3) 2012: CN Școlar – locul 7 individual compus, locul 3 sărituri, locul 6 paralele, locul 7 sol (categoria III, nivel 4); CN Echipe Junioare – al 13-lea punctaj individual (categoria III,nivel 4); CN Individual Junioare – locul 9 individual compus, locul 7 paralele (categoria III, nivel 4)

279


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Antrenoare ANDREEA ENESCU, CRISTINA BOBEȘ Avansaţi Cristina Cândea Data nașterii: 24 August 1999 2009: CN Școlar – locul 5 cu echipa CSS Sibiu, locul 12 individual compus (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnastă – locul 6 cu echipa CSS Sibiu, locul 29 individual compus, locul 7 sărituri (categoria IV, nivel 1) 2010: CN Școlar – locul 4 cu echipa CSS Sibiu, locul 18 individual compus (categoria III, nivel 3); CN Echipe Junioare – locul 8 (al 16-lea punctaj individual) cu echipa CSS Sibiu (categoria III, nivel 3); CN Individual Junioare – locul 21 individual compus (categoria III, nivel 3) 2011: CN Școlar – locul 4 cu echipa CSS Sibiu, locul 18 individual compus; CN Echipe Junioare – locul 6 (al 16-lea punctaj individual) cu echipa CSS Sibiu (categoria III, nivel 4); CN Individual Junioare – locul 10 individual compus, locul 8 sărituri, bârnă (categoria III, nivel 4) 2012: CN Școlar – locul 3 cu echipa CSS Sibiu, locul 7 individual compus,locul 7 paralele, locul 8 sol (categoria II); CN Echipe Junioare – locul 4 (al 9-lea punctaj individual)cu echipa CSS Sibiu (categoria II) 280


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Paula Popescu Data naăterii: 13 Septembrie 2002 2011: CN Școlar – locul 24 individual compus, locul 3 sărituri (categoria IV, nivel 1); CN Mica Gimnasta – locul 25 individual compus (categoria IV, nivel 1) 2012: CN Școlar – locul 13 individual compus, locul 3 sol, locul 6 sărituri (categoria IV, nivel 2)

Ştefania Conţ Data nașterii: 2003 2012: CN Mica Gimnastă – locul 54 individual compus (categoria IV, nivel 1)

281


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Sibiu

Anastașia Văcaru

282

Alexia Georgescu


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Sibiu

Andreea Hila

Maria Monica Băltat

283


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

284

Roxana Cioran


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Antrenori: SABINA COJOCAR, OVIDIU NISTOR

Andrada Costea

Denisa Chiș

285


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

Maria Alexandra Cristea

286

Elena Lavinia Dâmbean


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S Isabela Pleșcă Păcurar Andra Alexandra

S I B I U

287


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

288

Parean Georgiana

Sara Șoric


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Sedinta foto la Clubul Sportiv Scolar Sibiu

Interviu pentru Fabrica de medalii

289


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

290

Vrem autografe de la o mare campioană!


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

Interviuri. Multe emoții!

291


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S Mihaela Stănulet, Dorina Ungureanu și fetele

292

S I B I U


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

Și cei mari au emoții când vine vorba de interviuri

293


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

294

Grupa antrenoarelor ANDREEA


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S ENESCU, CRISTINA BOBEȘ

S I B I U

295


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

296

Grupa antrenorilor SABINA


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

C S S S I B I U

COJOCAR, OVIDIU NISTOR

Autor: Maria Daniela Panazan Poze: Maria Daniela Panazan

297


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

298


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Cluburi gimnastica aerobica Farul Constanta

299


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Farul Constanta Seniori: peste 18 ani - se află la lotul național

Andreea Bogati, Valentin Mavrodineanu

300

Gavriloaie Marius


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Anca Surdu Corina Constantin

301


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Brinzea Mircea

Zamfir Mircea

302


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Categoria I - vârsta 15-17 ani

Ioana Crețu, Alexandra Popescu, Lorena Tincu

Alina Dima, Bianca Gorgovan

303


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Farul Constanta

Andreea Drenea

304

Andreea Scinteie


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Farul Constanta

Bianca Gorgovan

Lavinia Panaete

305


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Farul Constanta

Claudia Nita Savulescu Lucian, Enache Daciana

306


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Categoria II - vârsta 12-14 ani

Carmen Dobre Hustea Stefan

307


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Farul Constanta

Andreea Spanu

308

Iulia Ciortan


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv Scolar Farul Constanta

Jinga Lorena şi Hustea Ştefan

Lovin Valentin

309


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

Categoria III - vârsta 9-11 ani

Alexandru Scinteie, Ioana Calenici

Eduard Costache, Andreea Cotet

310


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

Clubul Sportiv SScolar Farul Constanta Catalina Straliciuc, Ştefania Nistorenco , Calenici Ioana, Scanteie Alexandru, Petcu Bianca Sofica Ioana

Robert Florea, Daria Gavrila, Bianca Petcu

Poze: Valerius http://www.valerius.ro/album/ main.php?g2_ itemId=13502 311


GimnasticA ROMÂNEASCĂ

În loc de “La multi ani!”

312


GimnastiCA ROMÂNEASCĂ

A mai trecut un an olimpic. Emoții trăite la maxim. Lacrimi și bucurii. Acum la final de an, tot ce mai putem să spunem este: Mulțumim, fetele! Mulțumim, băieții! Mulțumim tuturor antrenorilor și coregrafilor! Mulțumim, lume a gimnasticii!

313


revista.tare@gmail.com | gimnastica.net


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.