Page 1

BENJAMINDOUBLEDEE PORTFOLIO OF EXPERIENCE

u n i v e r s i t y o f p e n n s y l v a n i a | s c h o o l o f d es i g n


Table of Contents

wellness center

the merc

1 kayak club

7 toone p wiggins

3

10

horse sense

Agriculture Buildings 1=EXCELENT 2=GOOD 3=FAIR 4=UNDESIRABLE 5=BAD 6=VERY BAD 0

90

180 Meters

360

¯

5 Benjamin Doubledee: PORTFOLIO OF EXPERIENCE

©2013 by Benjamin Doubledee. All rights reserved. douben@design.upenn.edu


Studio

wellness center

cincinnati, oh | spring 2009 As a study of interpenetrating volumes, the spaces allow connections both visually and physically into each other. Each space is set at a level in section according to its program whether the space needs privacy or is important in its program. . . . UNIVERSITY OF CINCINNATI

Adolf Loos - raumplan | programing plan | volumetric plan | Adolf Loos -simultaneous plan/ section for Villa M端ller


86 0

85 5

860

855

S

840

12B

12B

02A 07

08

09

. . . These spaces are set at a higher level than the spaces that are public or contain programs that contain water. These volumes are wrapped by a skin that disguises the activity of the interior spaces. For spaces of importance the volumes are pulled out both vertically and horizontally out of the main block only partially to also show them interpenetrating the volume of the building. This is followed through to the landscape.

85

0

845

S

GARDEN

ENTRANCE

FOUNTAIN

855

GARDEN

OUTDOOR MEDITATION 860

GROVE

SAND GARDEN

S

ENTRANCE

865

OUTDOOR MEDITATION

WALKWAY/ DRIVEWAY

EXIT

WALKWAY/ DRIVEWAY WALKWAY/ DRIVEWAY

S

04A

06

09A

07

08

09

09A

20B

11

855

03A

S

12C 26C

26B

26A

01B

04B

860

10B 02B

29

03B

13

01A 28

14B

27B

12A

27B

05A

10A

30

85

5

30

S

14A 21 24A

31B

25C

23

25B

31A

25C

5

24B

85

05B

22B

20A

2

22A

31C

Plan B1 SECOND LOWER LEVEL

Plan B2 FIRST LOWER LEVEL

27A 25A

FIRST LEVEL

870

Plan 1

Plan 2 SECOND LEVEL

870


kayak club

copenhagen, denmark | summer 2009 To design a new building along the canals, my strategy to look at the forms of the surrounding area and synthesize them into a design spoke the same language as its surroundings, but with a modern approach. On a small corner lot surrounded by paving stones and asphalt, this building opens its arms to the canals. This gesture does not set a cold shoulder to its neighbors, however, because its main entrance door is in the back of the building, or away from the water, where most of the people will be approaching the building. People are then led through the building to the water’s edge. DANISH INSTITUTE FOR STUDY ABROAD

photo shot from nearby church steeple with projected sketchup-model at site

|

site plan


model of kayak club 4


ArcGIS

horse sense

philadelphia, pa | spring 2013 This exercise is located in Tuscany, Italy. Using ArcGIS to map the area, the software finds the best area for a horse based on the location of agricultural buildings, streams, ponds, and forests. While the horse does not want to be in any of these areas, just on the borders, the equine wants to be in a pasture near to these. This map is generated using ArcMap’s model generating features. UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA

Agriculture Buildings 1=EXCELENT 2=GOOD 3=FAIR 4=UNDESIRABLE 5=BAD 6=VERY BAD 0

90

180 Meters

360

¯ ArcMap of suitability study


ArcScene of suitability study 6


Professional

the merc

dayton, oh | spring 2008 The project is an old, early 20th century, electrical steam plant that still contains a good measure of its original mechanical and generating equipment. Because the building is composed of additions over a span of fifty years there are a couple of floor levels a few feet from each other, and other oddities inherent to such a building which provides opportunity for creative input. JEFF WRAY ARCHITECTS, INC

My part in the project of redeveloping this building is to draw out schematic plans for different concepts of what the building could be. Though I drew the ideas of the project manager, they also gave me the ability to liberally apply my own ideas to the Merc. It is located on the edge of an urban area that is postindustrial with a mixed-use community of small retail shops and condos. The idea for this edifice is to designate the large electrical generating areas for use as banquet halls that a catering company could use or rent out for receptions. A new, glass silo shaped entrance tower that houses the elevator gave a modern appointment to the industrial building’s demanding brick presence. Through this circulation device the various floor levels of the different additions are mediated. Also part of the project, attached warehouse buildings with great ceiling heights along the same street are used for condos arranged as townhouses.

Turbine Room

original section drawing of mechanical room and turbine room 7


glass entrance tower

turbine room

turbine room

|

top - basement

|

middle - ground floor

|

bottom - top floor 8


condo space 9


toone p wiggins

piqua, oh | spring 2009 Built in 1891, as an 160 room hotel, the building was nearly condemned after varied uses followed by an extended period of vacancy. In 2003, JWA received the building as an adaptive re-use project to provide the municipal library a new home. In addition to the library on the first two floors and basement, a ballroom and some banquet rooms were restored on the third floor available for reservations. On the first floor, a coffee shop and a fine restaurant occupied the opposite, front corners. JEFF WRAY ARCHITECTS, INC

This became an opportunity to work on Construction Documents for a restaurant, Toone P. Wiggins. This project entails constructing drawings of details of interior finishes and woodwork to meet Federal and Ohio Historic Preservation Tax Credit Program’s requirements. They gave me extensive leeway in the design of these details. Besides the modification of the coffered ceiling’s plaster moldings, floor tile patterns, and booth design, JWA extends to me the opportunity to design the wood molding for the cabinets and around the doorways. This last item is a bit challenging due to a doorway between the bar and dining room. Each of them contains a chair rail but at different heights. The one had to be incorporated into the head of the door while the other is incorporated into the top of the transom and bottom of the cabinets. Because of the details of the project and the holistic issues of integrating this design into the fabric of an operating building, I am able to work on the project from various angles.

historic photo of fort piqua hotel 10


9/A2.1

3/A2.1

5/A3.2

8/A1.2

restaurant floor plan | top & top right - elevation and section of dining room door | bottom - section of ceiling coffer 11


interior of restaurant - photography by Ken Schory 12

Benjamin Doubledee: PORTFOLIO OF EXPERIENCE  

Studio projects and professional experiences

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you