The great archaelogists!

Page 1

16 Νοεμβρίου 2011 και τα παιδιά της Dorothy Snot γίνονται

αρχαιολόγοι αληθινοί!

σκάβουν

και ανακαλύπτουν

μελανόμορφα

αγγεία

και ύστερα, ακόμη πιο προσεκτικά, προσπαθούν να τα

συναρμολογήσουν!

μεγάλη η

χαρά και το

ενδιαφέρον των παιδιών για κάθε στάδιο της

ανασκαφής τους!!!


Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Πώς παιδιά 4 ετών μπορούν να βιώσουν και πολύ καλά να αντιληφθούν μια επιστημονική διαδικασία όπως είναι η ανασκαφή; Το Σεπτέμβρη, όπως κάθε Σεπτέμβρη, ρώτησα τα παιδιά με τι θα ήθελαν να ασχοληθούν. Τέσσερις ήταν οι προτάσεις τους: ο ήλιος και το φεγγάρι τα μέσα μεταφοράς τα επαγγέλματα

η παλιά εποχή

Ψηφίσαμε λοιπόν, και επικράτησε, με μια ψήφο διαφορά έναντι των μέσων μεταφοράς, η παλιά εποχή. - Και με ποιον τρόπο θ’ ασχοληθούμε με την παλιά εποχή; ρώτησα - θα κάνουμε ένα μαγικό ταξίδι στα παλιά χρόνια, θα πάμε στο μουσείο της Ακρόπολης, θα δούμε τι γινόταν πιο παλιά… είπαν τα παιδιά. - Και πότε είναι το πιο παλιά; Ποια είναι η παλιά εποχή; ξαναρώτησα και πρότεινα να απαντήσουμε με ένα μαγικό μέσο μεταφοράς που θα μπορεί να μας πηγαίνει σε όποιο σημείο του παρελθόντος θέλουμε…


Έτσι ο καθένας, με διάφορα υλικά δημιούργησε ένα μοναδικό, εξαιρετικό μέσο μεταφοράς και είπε σε ποια παλιά εποχή μπορεί να μας ταξιδέψει!! …ο πύραυλος του Αλέξανδρου θα τον πάει στους 12 θεούς…

…ενώ το διαστημόπλοιο του Γιώργου πηγαίνει στην χώρα των Ιπποτών…

Οι δημιουργίες των παιδιών και ύστερα τα λεγόμενα τους, για το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια παρελθόν, καθοδήγησαν την ροή του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η εποχή που ζούσαν στον Όλυμπο οι 12 θεοί, τότε που πολέμησε ο Κολοκοτρώνης, η εποχή που ζούσαν οι δεινόσαυροι και τα μαμούθ, αυτές ήταν οι βασικές αναφορές των παιδιών για το παρελθόν.


Η επίσκεψη μας στο Πάρκο Τέχνης όπου διεξαγόταν διαδραστική έκθεση με τίτλο: «ταξίδι στο χρόνο μέσα από την τέχνη» μας έδωσε επιπλέον ερεθίσματα και αφορμές για να ερευνήσουμε την εποχή που ζούσαν στον Όλυμπο οι 12 θεοί. Η έκθεση αποτελούνταν από δημιουργίες παιδιών που αναφέρονταν στην ιστορία, από την παλαιολιθική έως τη μεσαιωνική εποχή, μέσα από την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών. Εμείς σταθήκαμε στα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία! Εκεί τα παιδιά παρατήρησαν και σχολίασαν διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των 2 τεχνοτροπιών τις οποίες και δοκίμασαν να εφαρμόσουν στο χαρτί.

Επίσης πληροφορήθηκαν ότι επάνω σε παρόμοια αγγεία οι αρχαίοι Έλληνες ζωγράφιζαν μύθους και συνήθειες της εποχής τους και πως μπορούν να δουν τέτοια αγγεία, αληθινά, στο μουσείο της Ακρόπολης!


Έτσι, η επίσκεψη στο Πάρκο Τέχνης προετοίμασε την επίσκεψή μας

στο μουσείο της Ακρόπολης.

Εκεί τα παιδιά είχαν διπλή αποστολή:

Πρώτον, να βρουν ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία και να τα παρατηρήσουν, ώστε να ανακαλύψουν επάνω σε αυτά στοιχεία από αγαπημένους μύθους και συνήθειες των ανθρώπων από τα αρχαία, τα παλιά χρόνια. Δεύτερον, να αναζητήσουν στα μάρμαρα του Παρθενώνα πληροφορίες για τα μεταφορικά Τα παιδιά μέσα που χρησιμοποιούσαν τότε οι άνθρωποι.

λειτούργησαν σαν αληθινοί ερευνητές!

Μεταξύ άλλων δράσεων, κοντά στη βιτρίνα με τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία την οποία και εντόπισαν αμέσως,

δημιούργησαν επάνω σε πήλινες γλάστρες τα δικά τους ερυθρόμορφα και μελανόμορφα σχέδια.


Επίσης στη διαδρομή για να φτάσουν στο μουσείο, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με συντηρήτρια έργων τέχνης και να πάρουν τις πληροφορίες που τους ενδιέφεραν για τη δουλειά του αρχαιολόγου και τη διαδικασία της ανασκαφής.

Ενθουσιάστηκαν!

Και η ιδέα δεν άργησε να έρθει:

Να σπάσουμε και τα δικά μας αγγεία, κάποιος μεγάλος να τα βάλει στο χώμα και ύστερα να σκάψουμε, να τα βρούμε και να τα φροντίσουμε! Ετσι κ έγινε!!! Μαρία Παυλοπούλου Υπεύθυνη Σχεδιασμού Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Dorothy Snot


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.