Dormy Magasin / nr 3 / 2022

Page 1

dormy MAGASIN

N R 3 / 20 22

TÄVLING Vinn en lyxig golfresa!

Maxa dina resultat i sommar SÅ ENKELT FIXAR DU RÄTT ANPASSADE KLUBBOR I BAGEN

UTVALT: SKÖNA SKOR OCH REJÄLA REGNSTÄLL • INTERVJU: MÖT SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA TRÄNARE • RESA: NATURSKÖN GOLF PÅ TENERIFFA GREENFEEGÄSTEN: ERIK ”JERKA” JOHANSSON • LANDSLAGSTIPS: SÅ SLÅR DU LÄNGRE


©2022 Acushnet Company


BÄST NÄR

DET GÄLLER.

TITLEIST PRO V1 OCH PRO V1x, GOLFBOLLAR FÖR ALLA.

Ditt viktigaste slag är det som du är på väg att slå. Pro V1 ® och Pro V1x ® levererar den totala prestanda du behöver för att ta fram ditt bästa spel.
NYHET

MICROMAX™ GROOVES

Fler skåror, mer kontroll.

©2022 PING


NÄR LÄNGD MÖTER

KÄNSLA OCH PRECISION EN KRAFTFULL KÄNSLA Vi introducerar nya i525, ett längdinriktat järn med en kompakt design och ökad kontroll. Högre bollhastighet innebär längre och högre slag som landar mjukare och närmre hål. Det ökade antalet skåror ger mer konsekventa resultat igenom hela setet och i slutändan kan du njuta ännu mer av din golf.

TRÄFFYTA I FORGED MARAGING STEEL Mer fart, mer längd.

BOKA DIN UTPROVNING IDAG
Innehåll

24 22 48

40

Nr 3 2022 14

HAN LEVER SIN DRÖM 1995 började Golf Digest ranka Sveriges 50 bästa golfbanor. Totalt har 107 stycken varit med på listan – och Börje Laurinsson har spelat alla. Plus ett antal till. Möt mannen som samlar på golfbanor.

18

VINN EN FANTASTISK GOLFRESA! Lyxliv på en skön och komplett resort vid havet. Med en underbar golfbana skapad av Gary Player utanför dörren. Låter inte så dumt, eller hur? Nu kan den upplevelsen bli din. I det här numret av Dormy Magasin tävlar vi ut en resa till Mazagan i Marocko med Golf Plaisir.

20

SKO DIG INFÖR HÖSTEN Underbara sensommardagar blandas med sämre väder. Se till att ha rätt grejer på fötterna så du står stadigt i alla lägen. Här är några vassa skotips.

22

SLÅ LÄNGRE MED LANDSLAGET Edit Hertzman är 19 år och har en svinghastighet som är högre än genomsnittet på PGA-touren. Nu delar hon med sig av sina tips om hur du också skulle kunna hitta lite mer längd i utslagen.

24

PROVA UT KLUBBORNA – OCH SPELA BÄTTRE Det blir allt vanligare att göra en utprovning inför sitt köp av klubbor. Positivt – eftersom vi då får en möjlighet att anpassa dem efter dina förutsättningar och din sving. Lär dig mer om hur en custom fitting går till.

30

DET HAR SUPERSVENSKAN I BAGEN Linn Grant chockade alla på Volvo Car Scandinavian Mixed när hon krossade hela startfältet. Vi har tagit en titt i svenskans bag.

34

PIONJÄREN SOM BRÖT NY MARK Idag finns det gott om kvinnliga golftränare på svenska golfbanor. Det ska vi delvis tacka Louice Krabbe Wingårdh för. Hon var nämligen kvinnan som sprängde barriären genom att ta en tränarroll på 1970-talet.

40

GOLF I VULKANENS SKUGGA Klimatet är perfekt, naturen vacker och vulkanen Teide skänker sin speciella prägel till landskapet. Dessutom finns gott om häftiga banor att svinga loss på. Följ med till golfens Teneriffa – och öns mest spektakulära 18-hålare.

48

GREEENFEEGÄSTEN: ERIK ”JERKA” JOHANSSON Det är alltid kul att ta en rövare på banan. Men skrattet – eller leran – fastnar lätt i halsen när det inte går som planerat. Om detta berättar skådespelaren ”Jerka” Johansson i månadens krönika.

DORMY MAGASIN Utges av Dormy Golf, info@dormy.se, Salamandervägen 29, 702 36 Örebro. ANSVARIG UTGIVARE Anders Wall, vd, anders@dormy.se. ANNONS Mats Hedlund, mats@dormy.se. PRODUKTION Tobias Bergman, tobias.bergman@dormy.se. FORM Michael Blixt micke@dormy.se. TRYCK Quad/Graphics Europe. www.quad.com. Quad Graphics arbetar med modern teknologi för att minska miljöpåverkan och är ett av de första tryckerierna i Europa att använda 100% förnyelsebar energi. Dormy klimatkompsenserar tillsammans med Quad Graphics för denna produkt och bidrar till ClimatePartner som arbetar med klimatstödjande åtgärder.


LÄNGD MED FINESS SERIEN UTÖKAS MED D9 FORGED

NYHET D9 FORGED

SPELA SOM DU VILL MED WILSON Premiumklubbor med hög prestanda för alla typer av spelare. Välj mellan enastående kontroll med Staff Model, kraftfulla D9 eller lättspelade Launch Pad.

D9

Järnklubbor, Driver, Fairway

LAUNCH PAD

Hel- och halvblad

STAFF MODEL

Järnklubbor, Driver, Fairway


F Ö R S T U T / L E DA R E N

Framgångar som sår frön för framtiden

D

et är ett typiskt svenskt försommarväder med lite kyla i luften, sol och en och annan rejäl regnskur när vi vandrar runt på Halmstad Norra i absolut perfekt skick. Sista person att slå ut för dagen är Linn Grant och i bollen innan går en jagande Henrik Stenson. Konceptet med att män och kvinnor spelar mot varandra på högsta golfnivå, på en av de vackraste platserna i Sverige, är som ett välregisserat manus. Det vi inte kände till på första tee var att vi under kommande timmar skulle få se en uppvisning som saknar motstycke. Hur den 23-åriga Ryaspelaren Grant med ett iskallt lugn spelade golf denna dag och när sista bollen rullat i hål på 18:e green står det –24 på leaderboarden. Cirkeln är sluten då legendariska Annika Sörenstam, som en av värdarna för tävlingen tillsammans med Henrik Stenson, bevittnar denna historiska händelse. Det är en ynnest att tillsammans med övrig publik smyga runt i höggräset bland de vindpinade tallarna och se birdie efter birdie trilla i. TIMINGEN KUNDE inte heller varit bättre, det är precis vad vi i Golfsverige behöver. Vi har under några år längtat efter en ny stjärna och nu ser det riktigt ljust ut på damsidan. Spelare som Linn Grant, Maja Stark, Frida Kinhult och amatören Ingrid Lindblad kompletterar mer rutinerade Madelene Sagström och Anna Nordqvist, för att nämna några som visar att Sverige är att räkna med på den internationella arenan. Kanske är det någon form av Annika-effekt vi nu skördar frukterna av? När nuvarande framgångsrika tjejer var små knattar radade den forna världsettan upp segrar. Framgångar-

12

/ HÖST 2022

na i svensk golf är viktiga för kommande generationer golfare. NÄR VI NU (förhoppningsvis) summerar den omtumlande pandemin och blickar framåt kan vi konstatera att tillströmningen av juniorer varit positiv under de senaste två säsongerna. Vi gläds åt statistiken där alla golfdistrikt i landet ökat antalet juniorer mellan åren 2019 och 2021. Totalt är det över 22 000 barn och ungdomar som har välkomnats in i golfen – vilket är fantastiskt. I en tid där det pratas mycket om att vi rör oss för lite och ungdomsidrotten minskar är det extra glädjande. Att golfen på ett socialt och fysiskt sätt kan bidra till ett sundare liv. Golfbanan är en utmärkt plats att växa upp på. Låt oss nu ta hand om dessa juniorer, välkomna dem in i gemenskapen på deras villkor och ge dem möjligheten att utvecklas i den takt var och en känner motivation och glädje med. SOM ETT STEG i att motivera nuvarande talanger och inspirera kommande generationer ser vi fram emot Dormy Open på Österåkers Golfklubb den 18-21 augusti. Första upplagan av tävlingen genomfördes under pandemin och gav av naturliga skäl inte samma möjlighet för publiken att komma ut på banan och se spelet på nära håll. I år är situationen bättre och vi hoppas att många barn och ungdomar tar med sig sina föräldrar besöker Dormy Open och inspireras av blivande världsstjärnor.

Vi ses på Österåker!

ANDERS WALL Verkställande direktör, Dormy


THINK SPEED GO ROGUE

OUR LONGEST IRON EVER We’re breaking new ground through a high strength 450 A.I. Face Cup that’s never been seen before in the golf industry. We’ve also pushed innovation through our patented Urethane Microspheres and massively increased our precision tungsten weighting. Rogue delivers incredible speed, forgiveness, and all-around performance.

Official Partner ©2022 Callaway Golf Company. Callaway and the Chevron device are trademarks and/or registered trademarks of Callaway Golf Company.


FÖRST UT / GOLFNYTT

Han har spelat alla de bästa banorna

Från Isaberg GK i Småland till Golf de Morfontaine i Frankrike. Börje Laurinsson har spelat närmare 700 banor och betat av inte bara alla Sveriges utan även Kontinentaleuropas bästa banor. TEXT: FANNY PERSDOTTER

En solig junieftermiddag på Scandinavian Mixed i Halmstad dyker plötsligt en 68-åring vid namn Börje Laurinsson upp intill Dormytältet. Han är på plats tillsammans med sin fru Gunnel och njuter av toppspel från bland annat Linn Grant och Henrik Stenson. Men det blir snabbt tydligt att det är långt ifrån första gången som makarna Laurinsson befinner sig på en golfbana. Inte nog med att de varit på plats för att se Masters på Augusta, Ryder Cup i Paris och ett antal The Open så är parets egen golfstatistik något som kan få vem som helst att häpna. Börje har spelat över 340 banor i Sverige och tillsammans med Gunnel lika många utanför landsgränsen. Något han dokumenterat i en bok som han stolt visar upp. – Jag har alltid varit nyfiken på att se hur det ser ut på andra sidan krönet och vi gillar att upptäcka nya platser. Men egentligen handlar det inte om mängden, utan att man vill spela de banor som är bäst. Det började med banorna med två mils radie från hemmabanan Isaberg GK. För att sedan gå vidare till alla banor i södra Sverige. Intresset för ranking kom när Golf Digest utgav sin första lista år 1993 med Sveriges 50 bästa banor. Och att då ta steget över till de 107 banorna som någon gång varit med på listan var inte långt. 2020 fick han äntligen slutföra det projektet med en exklusiv inbjudan till Svartinge Golf. Men det har funnits fler rankinglistor på Laurinssons

14

/ HÖST 2022

agenda. Nämligen Golf World Magazines lista över de 100 bästa på Europakontinenten (utanför de brittiska öarna). – När vi reser har vi alltid klubborna med oss. Från början fanns ingen tanke att jag skulle spela alla 100 banor. Det såg ju lite övermäktigt ut. Men det blev fler och fler och när jag började närma mig 90 banor på 2017 års lista kom idén att jag ville spela alla. Vi lyckades beta av de tre sista år 2021, Morfontaine i Frankrike i september och Verdura på Sicilien och Sperone på Korsika i november. Det är mötet med det nya som lockat. Att få spela fantastiska banor världen över, att se nya platser och att möta främmande människor. – När man kommer till ett nytt land och en ny bana och får spela med medlemmar får man ta del av så mycket av kulturen som man inte får som enbart turist. Jag tycker det är spännande. Om du fick rekommendera en bana i Sverige och en i Europa, vilka skulle det vara? – Falsterbo. Jag är förtjust i att spela linksbanor och det är ju en riktig klassiker. Det är intressant med de gamla banorna som är 100 år och äldre. I Europa skulle det vara Morfontaine, nummer ett på listan. Men den är svår att rekommendera eftersom man måste få en inbjudan, så jag säger Nederländerna, ett dolt golfland som har många fina linksbanor längs kusten.

NAMN: Börje Laurinsson. ÅLDER: 68 år. YRKE: Fd. egenföretagare i elbranschen men nu pensionär. HANDICAP: 11. FAVORITRESEMÅL: Alperna, specifikt Österrike. Både för att åka skidor, vandra och spela golf.


SVENSKA GOLFKLÄDER SEDAN 1991

HÖSTENS

FÄRGER

från abacus® är här.

Nu lanserar vi Elgin jacket i olivgrönt tillsammans med en hel kollektion i härliga höstfärger för både för män och kvinnor. Kläderna kombinerar en varm snygg design med funktion som andas. Kläderna ger dig möjligheten att lägga allt ditt fokus där det hör hemma - på ditt spel. Välkommen in i butiken för att se hela vårt nya varma och sköna höstsortiment.


F Ö R S T U T / S U P E R S V E N S K A N S B AG

Klubborna som hjälpte Linn Grant till segern Hon vann Volvo Scandinavian Mixed med nio slag – och imponerade på en hel golfvärld. Nu tror många att Linn Grant blir vår nya superstjärna. Vi tog en titt i supersvenskans bag. Uppvisningen på Halmstad Norra var magnifik och 23-åriga Linn Grant hyllades rejält under söndagens triumfmarsch i Volvo Scandinavian Mixed. Många trodde att svenskan skulle få svårt att hantera trycket i söndagens ledarboll, men Ryaspelaren tystade alla och tryckte plattan i mattan direkt. Hon gjorde birdies på fem av de sex första hålen, kom till slut in på 64 slag och vann till sist tävlingen med nio slag före Henrik Stenson och Marc Warren. Till sin hjälp hade hon en bag full med Pingklubbor, av olika generationer. – När det gäller själva modellerna så är det inte ovanligt att det blandas en del i proffsens bagar. Det handlar om preferenser och att man kanske har hittat något som man trivs väldigt bra med och inte vill ersätta, säger Alexander Sundkvist, custom fitting-expert på Dormy. Så vad tycker du sticker ut mest i Linn Grants bag? – Skaftvalen säger en hel del om vilken power hon har. De är så pass krävande att det krävs bra fart i svingen för att maximera prestandan. Något annat du reflekterar över? – Trenden går mot att spelarna på touren har en lite mer flat lie på wedgarna. Syftet är oftast att det handlar om slag som man sällan slår fullt och inte laddar skaftet på samma sätt, genom en flat lie optimeras bollträff och man tar bort vänstersidan, säger Alexander Sundkvist. Driver: Ping G400, 9 grader. Skaft: Fujikura Speeder TR 757. Stiff, 44.75 tum. Metalwood: Ping G425 Max, 14,5 grader. Skaft: Ping Tour 65. Stiff, 43 tum. Hybrid: Ping G400, 19 grader. Skaft: Tour AD DI 75. Stiff, 40,25 tum. Järnklubbor: Ping i210 4-9+PW, samtliga med en grad svagare loft än standard och 1 grad flat lie. Skaft: DG XP 95 S300. Stiff, ¼ tum kortare än standardlängd.

16

/ HÖST 2022

DORMYS BONUSSYSTEM • Poäng istället för kronor (en kronas köp motsvarar en poäng). • 2 000 poäng = 50 kronor i återbetalning och när 10 000 poäng/år har uppnåtts så dubblas poängen. • Lägsta check som betalas ut är 50 kronor och dessa utbetalas i jämna 50-kronorsintervaller. • Utbetalningsintervallerna är en gång per månad – ingen fysisk check eller eget mail. • Giltighetstiden på bonuscheckarna är alltid sex månader. • Poängsaldot nollställs vid årsskiftet varje kalenderår.

GRÖN MEDLEMSNIVÅ

för den som handlar för mellan 0 och 9 999 kronor under ett år • Kostnadsfritt och kortlöst medlemskap. • Personliga erbjudanden. • Digitalt sparade kvitton. • Sparade Custom fitting-protokoll. • Medlemspriser på utvalda produkter. • Inbjudningar till event. • 30 dagars nöjd kund-garanti på golfset. • 20% på greenfee på Askersund GK. • Alltid 3 för 2 på handskar.

SVART MEDLEMSNIVÅ för den som handlar för över 10 000 under ett år

Wedgar: Ping Glide 4.0 50/ SS, 54/SS, 60/ SS. 50, 54 2 grader flat lite, 60 3 grader flat lie. Skaft: DG XP 95 S300, Step 1. Stiff, ¼ tum kortare än standardlängd. Putter: Ping PLD Prime Tyne, 2 graders loft och standard-lie. 33,75 tum och med PP62-grepp. Grepp: På alla klubbor utom puttern, Ping GP TV Aqua 360.

• Allt som ingår på grön nivå. • Dubbla poäng på alla inköp. • Varje nummer av Dormy Magasin hemskickat i brevlådan. • En gratis bag-fitting/år, utan köptvång. • Alltid fri frakt på webborders. • VIP-telefonnummer till kundservice. • Gratis arbetskostnad på omgreppning, mellan oktober och februari. • Exklusivt utvalda rabatter och erbjudanden, bara för dig på svart nivå. • VIP-förtur på utvalda reor.


BRING THE COURSE TO YOU

Copyright © 2021 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag.

APPROACH R10 ®

PORTABEL LAUNCH MONITOR1 OCH GOLFSIMULATOR2 MED 42 000 FÖRINSTALLERADE GOLFBANOR 1

Enheten kräver en hopparad smartphone med appen Garmin Golf™ nedladdad. 2 Prenumeration krävs.


F Ö R S T U T / TÄV L I N G

Vinn en drömgolfresa!

Tävling

Än finns det många sköna ronder kvar i den svenska säsongen. Men när senhösten kommer flyr vi hellre någon annanstans. Nu har du chansen att vinna en fantastisk golfresa till underbara Mazagan i Marocko, med vår partner Golf Plaisir. Den svenska golfhösten är härlig. Det är då banorna är i bäst skick, vanligtvis finns det gott om starttider och luften är frisk och klar. Men bara några månader bort väntar en annan verklighet, men kyla, frost och stängda greener. Det är då det är som härligast att ha en golfresa att längta till.

18

/ HÖST 2022

Och precis en sådan har du chansen att vinna i vår tävling. Tillsammans med Golf Plaisir tävlar vi ut en resa till fantastiska golfresorten Mazagan i Marocko, där det väntar en fullmatad vecka med fint boende, goda middagar och massor av golf på den Gary Player-designade banan. Låter det inte underbart?

VAD SKA DU GÖRA FÖR ATT VINNA? • Gå in och prenumerera på Dormys Youtube-kanal. www.youtube.com/dormygolfeurope • Titta på filmen ”Vinn en drömresa till Mazagan”. • Svara på frågan i kommentarsfältet.

DETTA INGÅR I DRÖMRESAN: 7 nätter i dubbelrum 7 frukostar och 5 middagar 5 heldagsgreenfee Flyg, flygskatt och flygplatstransfer Service av golfvärd från Golf Plaisir Flygfodral från Dormy Transport av golfbag ingår dock ej


Mizuno Pro has always been our most forward-thinking series – cutting edge engineering concealed within precise playing profiles preferred by the game’s elite players. A timeline of innovations - ultimately proven by their final chapter. The Mizuno Pro 221, 223, 225 and Fli-Hi continue that endless pursuit.


U T VA LT / S KÖ NA S KO R

Sätt in slutspurten i nya skor

Värme, blåst och rejäla regnskurar. Sensommarens golfväder är inte alltid så förutsägbart – och det är klokt att ha bra golfskor som klarar alla omständigheter. Här är sju sköna modeller inför säsongsavslutningen. TEXT: MAGNUS MYHR

Adidas S2G Mid Dam En stabil golfsko som är anpassad för lite blötare dagar på golfbanan. 1 499 kronor

20

/ HÖST 2022


U T VA LT / S KÖ NA S KO R

FootJoy Fuel Dam När FootJoy tar fram nya skomodeller är det alltid värt att spetsa öron och ögon lite extra. FootJoy Fuel är fulladdad med allt som behövs för en golfsko av högsta klass. Väluppbyggd, vattentät och stilren – ja, det här är en sko som kommer att falla många golfare i smaken. 1 699 kronor

Puma Proadapt Alphacat Dam I Pumas omtyckta Proadapt Alphacat hittar vi en golfsko som främst riktar sig till golfare som söker komfort i ett något sportigare format. Vi slår ett extra litet slag för den förstärkta stoppningen runt vristen som gör det mjukt och bekvämt under hela rundan. 1 699 kronor

Nike React Ace Tour Dam Nike arbetar som alltid progressivt och utmanande för att ta fram så bra golfskor som möjligt. React Ace Tour är noggrant utformad och innehåller Nikes patenterade React-teknik, som ger en mjuk och studsig känsla i steget. Ett nytt, innovativt snörningssystem gör det smidigt och enkelt att ta av och på skon. 1 449 kronor

FootJoy Premiere The Packard Herr I FootJoys The Packard blandas det traditionella med det moderna. Här ser vi ett mer klassiskt utseende samtidigt som den innovativa skoteknologin gör skon både lätt och bekväm att ha på sig. Kvalitetsskinn från Pittards, specialanpassad innersula och samtidigt helt vattentät – det är som upplagt för att vara en succégolfsko. 2 499 kronor

Adidas Codechaos 22 Herr När Adidas släppte den första versionen av Codechaos blev det genast en favorit hos både amatörer och proffs. Codechaos 22 heter vidareutvecklingen och den är utrustad med en hel del uppdateringar. Nytt spännande utseende, förbättrad häldesign och konstruerad av återvunnet material. 1 799 kronor

Nike Air Zoom Infinity Tour Nxt Herr Infinity-serien spinner nu vidare i ett uppgraderat och snyggare format. Skons sammanlagda volym har utökats för att ge foten mer utrymme, samtidigt som dämpningen för framfoten har förstärkts och blivit mer uppbyggd. Bra har blivit ännu bättre helt enkelt! 2 249 kronor

HÖST 2022 /

21


GOLFTIPS / SLÅ LÄNGRE

Gå in på Dormys Youtube-kanal för att se Edits sving och höra hennes och landslagstränare Jonnie Erikssons bästa drivertips.

22

/ HÖST 2022


GOLFTIPS / SLÅ LÄNGRE

Slå längre drives!

Slå rakt är roligt. Slå långt är roligare. Edit Hertzman, född 2003, har en svinghastighet högre än snittet bland herrarna på PGA-touren och vet hur man får i väg bollen. Här är hennes bästa tips för längre drives! TEXT: FANNY PERSDOTTER

U

FOTO: ULF BERGLUND

nder de senaste åren har trenden gått mer och mer mot att slå så långt som möjligt. Spelare som Bryson DeChambeau tänjer på golfens tidigare längdnormer och klubbtillverkare maxar klubbornas egenskaper. Även på golfklubbarna runt om i Sverige har golfen blivit lite av en längdtävling. Edit Hertzman är 19 år och har precis tagit studenten från riksidrottsgymnasiumet på Celciusskolan i Uppsala. I höst blir det fortsatt golfsatsning på Louisiana State University i USA. Hon slår längst av alla tjejer i landslaget och driver även ut många av killarna. Har längden kommit naturligt för dig eller har du tränat dig till att slå långt? 

 – En liten blandning, tror jag. Jag har väl alltid naturligt slagit långt, så har jag tyckt att det har varit kul och då har jag tränat på det mer vilket har gjort att jag har slagit ännu längre. Jag är ju väldigt lång, så det hjälper väl också till lite.

Vad tänker du på när du tränar med drivern? – Rent tekniskt är det viktigt för mig att jag har ett bra tempo i min sving. Det är det som avgör hur bra min bollträff blir så det tänker jag mycket på. Jag försöker också simulera så spellika slag som möjligt när jag tränar. Alltså bestämma mig för hur jag ska slå bollen (draw eller fade) och sen verkligen försöka få bollen dit jag ska slå den. Sen analyserar jag spridningsmönstret i Trackman så att jag kan anpassa min spelplan efter det när jag kommer ut på banan. Landslaget jobbar mycket med statistik. Och om du har en launch monitor tillgänglig på din hemmaklubb eller i en studio i närheten är det helt klart en toppenidé att testa, möjligen tillsammans med en tränare. På så vis får du koll på din svinghastighet, attackvinkel, spinn och andra användbara mätvärden så du vet vad du ska träna på. Men enligt Edit finns det lättare sätt att börja för att träna upp längden.

Edits tre bästa tips DET BÖRJAR I GYMMET med att bygga lite muskler. Det är viktigt både för att kunna generera kraft och bli tillräckligt explosiv för att slå långt, men också för att inte skada sig när man ska ta i. 

 LÄR DIG ANVÄNDA KROPPEN RÄTT. Mycket av kraft kommer från benen, stansen, höften och bålen. Man vill ju få ut energin i bollen, från rotationen i kroppen ut genom klubban. Använder man inte hela kroppen så kan man ju ta i hur mycket som helst utan att få ut någon fart eller längd alls. Här kan det vara bra att ta hjälp av en tränare för att hitta rätt teknik.

 VÅGA TA I, även om det går snett till en början. Tränar man på det mycket så kommer man successivt att kunna öka sin längd. Om man kan öka sin maxhastighet i svingen, med en sämre bollträff, då kommer de lite lugnare och mer kontrollerade slagen med bra bollträff fortfarande vara med högre hastighet än innan och då kommer du slå längre sen. Det är balansen mellan hastighet och kontroll som man vill hitta.

HÖST 2022 /

23


R E P O RTAG E / C U S T O M F I T T I N G

Så gör du en custom fitting Många har spelat mycket golf i sommar – och har fått bra ordning på sving och teknik. Därmed är det ett perfekt läge för att testa ut nya klubbor. ”Fler golfare borde boka tid för custom fitting under hösten. Det ökar möjligheterna att hitta helt rätt”, säger experten Axel Bladh. TEXT: MAGNUS MYHR FOTO: MICKAEL TANNUS

24

/ HÖST 2022


R E P O RTAG E / C U S T O M F I T T I N G

HÖST 2022 /

25


R E P O RTAG E / C U S T O M F I T T I N G

”Det är roligast att göra custom fitting på medelgolfare, eftersom det brukar gå att få ganska snabba resultat.”


R E P O RTAG E / C U S T O M F I T T I N G

F

ler och fler golfare har fått upp ögonen för custom fitting eller skräddarsydd utprovning – och det är hårt tryck på Dormys testcenter. Det är bra, eftersom det är ett viktigt område för den som vill utveckla sin golf. Oavsett spelstandard. Har du någon gång påstått att du ”inte är tillräckligt bra för en custom fitting” eller har du kanske någon kompis som brukar säga så? I så fall vill vi gärna svara med en motfråga. Vem tror du har bäst möjligheter att anpassa sig efter en utrustning som inte passar perfekt – du eller proffsspelaren? Svaret är med högsta sannolikhet proffset som klarar av att forma sitt spel och sin sving efter den klubba som finns i handen den aktuella dagen, även om precision och längdkontroll kan bli lite lidande. De flesta vanliga golfare behöver däremot all hjälp som går att få för att spela bättre. I våra testcenter tycker också personalen ofta att

det är roligast att göra custom fitting på medelgolfare, eftersom det brukar gå att få ganska snabba resultat. Somliga tror att en custom fitting endast handlar om att hitta rätt specifikationer för sina golfklubbor. Det är givetvis en viktig del av processen, men långt ifrån hela. Det handlar också om att ta reda på vilken typ av klubba som passar för just dig (och varför), vilken uppsättning av klubbor som gör sig bäst i din bag och vilka eventuella längdglapp som skulle behöva täppas till. För att din utprovning ska bli så exakt som möjligt har vi valt att samarbeta med Trackman som är marknadens bästa bollflyktsradar och som kan berätta allt om de slag du precis har slagit. Dessutom slår du alltid på fräscha toppbollar som vi byter ut regelbundet och på så sätt håller högsta kvalitet. Bollarna som används, Pro V1x RCT, är utvecklade i samarbete med Trackman och är specialanpassade för inomhusgolf. Vilket gör det möjligt att få ut mer exakt data.

HÖST 2022 /

27


R E P O RTAG E / C U S T O M F I T T I N G

En custom fitting i sex olika steg TA MED DINA EGNA KLUBBOR För att kunna göra relevanta jämförelser vill vi att du har med dig dina egna klubbor, så vi kan se hur de klubbor du provar ut presterar jämfört med dina gamla. Ibland händer det att du redan har en utrustning som passar dig perfekt och då byter vi inte ut något.

FRÅGESTUNDEN Med hjälp av denna kan vi lättare få reda på vad du vill få ut av din golf och vad vi ska titta på för modeller. Fundera gärna över följande inför din utprovning: • Vad vill du få ut av dina nya klubbor? • Vad hoppas du ska vara den största skillnaden med de nya klubborna mot dem du har? • Vad har du för ambitioner med din golf? • Hur mycket tränar du eller är beredd att träna framåt? • Har du några skador som vi bör känna till? • Vilken är din vanligaste miss? När vi har skapat oss en bild av dina behov så tar vi fram modeller som vi tror skulle passa, vanligtvis 3-4 stycken. Ibland har kunden redan valt vilket märke som han/hon vill ha och då utgår vi ifrån den klubban. Om det skulle visa sig att vi vill ta fram en klubba som vi tror skulle passa bättre så brukar inte kunden ha något emot det, snarare tvärtom.

DAGS ATT TESTA UT MODELLER När vi gör det så får vi en bra bild över om modellerna vi hämtat passar och även vilket skaft som skulle kunna fungera. Ibland kan det vara svårt att känna vilken modell som går bäst, men vi ser oftast vilken klubba det är som sticker ut. Vi taggar de olika modellerna i Trackman så att vi lätt kan se kan se snittet med de olika klubborna. Vanligtvis ser vi att bollhastigheten är högre med en viss modell eller att en viss klubba ger rakare slag än de andra. Det kan även vara så att någon klubba ger en mer optimal bollflykt som gör att valet blir lätt.

28

/ HÖST 2022

1 2 3


R E P O RTAG E / C U S T O M F I T T I N G

30 dagars nöjd kund-garanti på järnset För att du ska känna dig trygg med de klubbor vi har kommit fram till så får du även provspela dem i 30 dagar. Är du inte nöjd får du lämna tillbaka klubborna och så hjälper vi dig hitta något nytt, eller så får du pengarna tillbaka.

4 5 6

VAL AV SKAFT När vi testar ut skaftet så mäter vi tempot, svinghastigheten, releasen och hur du laddar skaftet. Alla de faktorerna spelar in. Vi tittar mycket på bollflykten för att se att skaftet även där uppfyller det vi har kommit fram till. Det finns ett stort utbud av skaft idag vilket gör det extra viktigt att göra en fitting för att hitta det rätta skaftet för just dig. Även om två golfare har samma klubbhastighet så betyder inte det att de ska ha samma skaft. Det ska vara skönt att svinga, skön balans och vikt, ge bra värden och kicken i skaftet ska passa spelarens release.

RÄTT LÄNGD OCH LIE Då börjar vi med att göra en statisk mätning. För utprovning av järnklubbor så används din längd och måttet från handleden ner till golvet. Därefter gör vi en dynamisk mätning av längd och lie. Då använder vi lie- och träfftejp. Det hjälper oss att förstå hur din uppställning och sving påverkar klubbhuvudets position i träffögonblicket. Det viktigaste steget under utprovningen är att hitta den optimala bollflykten för just dig. Under det här steget använder vi oss av olika specifikationer för att komma fram till den perfekta kombinationen av klubbhuvud, skaft, skaftlängd och lie. Vi vill bygga klubbor som fungerar så länge som möjligt för dig. Om det visar sig att det dynamiska testet skiljer sig från den statiska mätningen så föredrar vi att bygga klubborna mer mot den statiska mätningen, för att många också jobbar med att utveckla sitt spel och sin bollträff. Men om du har spelat golf ett bra tag och är bekväm med din sving och inte har några planer på att ändra den, så bygger vi självklart klubborna efter den dynamiska mätningen.

VILKET GREPP TRIVS DU MED? Nu är vi nästan klara. Det som återstår är att välja vilket typ av grepp som passar. I dag finns mycket att välja mellan, oavsett om du vill ha ett mjukt och klibbigt grepp eller om du önskar ett lite hårdare. Och allt däremellan så klart. Vi hjälper dig också att hitta rätt grepptjocklek för just dina händer. Tjockleken på greppet handlar mycket om personlig känsla men det finns en rad fördelar och nackdelar som vår personal går igenom med dig under utprovningen.

HÖST 2022 /

29


DORMYNYTT / HIO TEAM ÄR HÄR

SVERIGES HIO-KUNG: Tidigare förbundskaptenen Walle Danewid har prickat rätt 24 gånger. Flest av alla.

30

/ HÖST 2022


DORMYNYTT / HIO TEAM ÄR HÄR

Nu startar vi Dormy HiO Team! Har du lyckats med vad alla golfare drömmer om under sommaren och gjort ett hole in one? Grattis! Då är du välkommen till Dormy HiO Team – klubben för de skickliga och tursamma. TEXT: TOBIAS BERGMAN

FOTO: MICKAEL TANNUS

HIO-fakta

VÄRLDENS ÄLDSTA HIO-MAKARE: Gus Andreone, 103 år. FLEST PÅ EN DAG: Ali Gibb som gjorde tre på en dag under en 36-hålstävling på hennes hemmabana Croham Hurst Golf Club. Två kom på samma hål, det femte, skriver Expressen.se EUROPATOURENS HIO-KUNG: Spanjoren Miguel Ángel Jiménez har gjort tio stycken under sin karriär på European Tour, flest någonsin. Oftast har de efterföljts av några charmiga och medryckande danssteg. SANNOLIKHETEN FÖR ETT HOLE IN ONE: För amatörer är chansen 1:12 500 och för proffs 1:2 500 enligt amerikanska Hole in One Insurance. FLEST ANTAL HIO:S: Flera källor uppger att världens HIO-kung är amerikanen Mancil Davis med 51 verifierade äss. PGA-pron ska också ha gjort tio albatrosser.

N

är Gus Andreone peggade upp på Palm Aire Country Club en decemberdag 2014 visste han inte att han en stund senare skulle bli historisk. På det 14:e hålet skickade han i väg bollen med sin driver mot flaggan som stod placerad 105 meter längre bort. – Jag slog den bra och sedan landade bollen 25 meter kort om greenen. Den rullade, rullade och rullade i hål. Mirakel inträffar då och då, sa han efteråt. En sak till bara. Gus Andreone var 103 år gammal – och den äldste som någonsin har gjort ett hole in one, eftersom han petade ned 102-åriga Elsie McLean från tronen. Det var också hans åttonde hole in one och det inträffade exakt 75 år efter hans första. Det finns mängder av hole in one-berättelser som förtjänar att uppmärksammas, även om de inte är lika spektakulära eller unika som Gus Andreones. Därför startar vi nu Dormy HiO Team, klubben där endast den som har lyckats med den häftiga bedriften kan bli medlem. – Många golfare som har gjort hole in one är förstås stolta över sin prestation och vill gärna dela med sig av sin story. Dessutom tycker vi att de förtjänar att uppmärksammas lite extra och det är egentligen hela bakgrunden till att vi nu har skapat Dormy HiO Team, säger Anders Wall, vd på Dormy. Så hur kommer man med? – En bra början är förstås att göra ett hole in one. Sedan går du in och registrerar det på dormy.se där får du uppge en del fakta kring händelsen och också bifoga en bild och skriva din HIO-story. Man kan registrera

sitt hole in one upp till tre månader efter händelsen, så det går tyvärr inte att gräva fram det du gjorde år 2007 eller liknande. Du måste också vara medlem i Mitt Dormy, men är du inte redan det så går det också att bli det vid registrering. Och vad händer då? – Vi kommer att publicera HIO-storyn med namn och bild på sajten och sedan bjuder vi på ett par överraskningar för att fira den som har lyckats. Vi kommer också att sprida materialet i våra olika kanaler för att uppmärksamma händelsen ytterligare, säger Anders Wall. Till sist. Har du själv gjort något hole in one? – Trots 30 år som golfare så väntar jag fortfarande! Men nu har jag ju ännu fler anledningar till att fortsätta försöka. Det känns lite dumt att ha varit med om att skapa en klubb som jag själv inte får vara medlem i.

Läs mer på: dormy.com/sv/dormy-hio-team

HÖST 2022 /

31


Många tror att en skräddarsydd utprovning av klubbor bara är för proffs. Vi tänker tvärtom – och tror att alla har något att tjäna på en custom fitting. Boka tid i vårt testcenter och skaffa dig själv förutsättningar att spela ännu bättre.


Perfekta klubbor ger färre vattenbesök Boka din tid i Dormys testcenter – och hitta rätt utrustning för dig


I N T E RV J U / H O N B RÖ T N Y M A R K

34

/ HÖST 2022


I N T E RV J U / H O N B RÖ T N Y M A R K

Hon var Sveriges första kvinnliga golftränare Idag finns det gott om kvinnliga golftränare i Sverige. Här är kvinnan som vi till stor del kan tacka för det. Möt Louice Krabbe Wingårdh – som bröt barriären under 1970-talet. TEXT: FANNY PERSDOTTER

I f En unik tränarkarriär tog sin början i Perstorp under slutet av 1970talet. Och Louice Krabbe Wingårdh visade därmed vägen för många kvinnor som följt i hennes fotspår.

USA fanns ännu inga pengar för kvinnor som ville satsa på spelet. Och när hon valde att skaffa barn försvann möjligheten helt till fortsatt proffskarriär. Så Louice Krabbe Wingårdh lämnade 11 år i landslaget bakom sig och blev istället pionjär inom en annan del av golfen. Som Sveriges första kvinnliga golftränare. 1976–1977, gick Louice tränarutbildningar och på första jobbet hade hon en bebis på ena höften och en golfbag på den andra. – Jag är mer stolt över tränarkarriären än om jag hade spelat, för där försvann man liksom som tjej. Vi var alldeles för tidiga. Det började typ 10 år senare med tjejerna och nu tjänar de ju bra med pengar. På kurserna fick Louice heta Herr Wingårdh och dela rum med män. Upplevelsen att vara ensam kvinna bland en massa män hade ju, i och med de senaste årens diskussioner, kunnat innehålla ett och annat mörker. Men icke. – De tog emot mig jättefint, i alla fall i starten. Det var fantastiskt. När de sedan började förstå att jag kunde lite mer än dem gällande pedagogiken, och hade lite andra tankar om kvinnliga golfspelare, började de se mig mer som en konkurrent. Men vi har haft väldigt trevligt tillsammans, jag och mina kollegor.

Vad hade du för andra tankar? – Det går inte att ställa en kvinna som precis börjat bredvid en manlig tränare som slår tvåhundra meter med en järnsjua, då får hon aldrig uppleva succé. Därför börjar jag alltid mina golfskolor med att slå pitchar. Du kan ha driving range-tävling men det är ju precisionen som är golf, säger hon och fortsätter: – Dessutom hade alla kvinnliga nybörjare gammal utrustning som de fått av sina män. Och en man kommer en halvtimme innan start och tränar lite medan en kvinna kommer med skorna i handen och behöver skynda sig för hon har lämnat barnen. Under rundan tänker hon på middagen hon ska laga när hon kommer hem. Vi är multikonstnärer vi kvinnor och jag har haft väldigt mycket föredrag om det ute på klubbarna, att när man är på golfbanan ska man ta åt sig möjligheten att vara där och leva i nuet. DEN FYRTIO ÅR LÅNGA tränarkarriären började på Perstorps GK, där en av direktörerna hade sett Louice på en utbildning. Hon var sedan på Ängelholms GK, startade Örkelljunga GK och hade golfskolor runt om i Sverige, i Atalaya i Spanien och på Jylland i Danmark. Hon har kategori 5 medlemskap i PGA, den högsta utbildningsnivån. >

HÖST 2022 /

35


I N T E RV J U / H O N B RÖ T N Y M A R K

– Det var helt klart den bästa tiden i mitt liv. Hela mars och hela november, i 17 år, hade jag golfskola nere i Spanien. Dit kom folk glada, positiva, skulle lära sig golf och solen sken. Vad kan du önska dig mer i ett sånt jobb? Och kan man dessutom få dem att uppleva succé, då är ju livet bara enkelt. Nu bor hon i Köpenhamn med sin man, sedan 30 år tillbaka. De träffades på en av Louices golfskolor och reste sedan runt i världen, spelade olika banor och njöt av golfen ihop. – Han hade sett backspinn på TV och ville att jag skulle hjälpa honom. Men han hade ett förfärligt grepp som jag inte fick ändra på. Jag sa att nu ändrar du greppet till klockan 9 imorgon bitti, annars kan du vara här och bada i poolen och ha trevligt men du kan inte komma på min golfskola för jag kan inte hjälpa dig. Han gick upp till 26 i handicap, men sen så blev det bra, säger hon och skattar. Men en golfsving behöver förstås inte se ut som i

boken för att vara bra, något som Louice var noga med på sina golfskolor. Att anpassa svingen efter varje person. – När man är ung följer kroppen bara med klubbhuvudet. Har man en 50- eller 60-åring som kanske spelat tennis eller badminton eller något tidigare i livet måste man applicera den befintliga rörelsen i kroppen på svingen. Det är halvmetern innan bollen och halvmetern efter det gäller. Ett bra exempel är Eamonn Darcy, han hade den mest bedrövliga svingen och gjorde någon sorts åtta. Det var en konst att han ens kunde träffa bollen. Men han blev ju miljonär på den. GOLFTRÄNARLIVET SLITER på ryggen och efter två

ryggoperationer kan Louice inte längre spela golf så som hon vill. Även om 78 år i hennes fall känns ungt. – Det har varit en stor förnöjelse och jag har haft så kul, så jag tänker på det när det gör ont. Nu sitter vi mest och tänker tillbaka på allt härligt som vi har varit n med om.

Louices 3 bästa tips 1

Träna rätt! Det är bättre att träna tio minuter disciplinerat och koncentrerat än att slita på muskler och axlar på rangen i flera timmar utan att veta vad du tränar på.

2

¨ Louice Krabbe Wingårdh debuterade som tränare i en tid när bilder togs i svartvitt, men själv var hon en ytterst färgstark personlighet.

36

/ HÖST 2022

Att kunna göra rörelsen utan resultat. På rangen kan du vara hur bra som helst, men när du sedan kommer ut på banan blir resultatet viktigare än rörelsen. När du sätter in målet i hjärnan tänker du undermedvetet ”oj, där är vatten, då måste jag göra något annat” eller ”där är out till höger” så slicear man ut den till höger. Men kan du göra rörelsen rätt varje gång, då kan du lita på att det tar bollen dit du vill ha den. Jag njuter av att se alla dessa vackra, disciplinerade svingar i golfen. Det är som musik i öronen… eller ögonen på mig.

3

Släpp längdhetsen. Ben Hogan sa alltid ”I want to be first on green”, därför låg han 10 meter bak från de andra. Det är inte alls fel tänkt. För när du ligger på green är de andra rätt pressade. Visst är golf längd, men golf är framför allt precision.


Det ingår alltid en golfvärd i våra golfresor. Carina Gustavson kan du t.ex. ha mött på Costa Navarino, Villaitana eller Mazagan.

Tjejen som du inte visste att du behövde Golfsemestern kan faktiskt vara årets viktigaste vecka, eller hur? Det är nu som inget får gå fel. Det är där vår golfvärd Carina kommer in. Hon möter upp på flygplatsen och står på första tee. Arrangerar tävlingar, fixar utflykter och ser till att du kan koncentrera dig på att bara njuta och träffa nya golfvänner. Det ingår alltid en golfvärd när du bokar en golfresa med Golf Plaisir.


R E P O RTAG E / AT T J O B B A PÅ D O R M Y

De fixade drömjobbet med golf

Många drömmer om att jobba med golf. Andra gör slag i saken – och söker precis ett sådant arbete. På Dormy blir den drömmen möjlighet. Möt fem anställda, som ger en inblick i deras vardag på Dormy. TEXT: FANNY PERSDOTTER

38

/ HÖST 2022


R E P O RTAG E / AT T J O B B A PÅ D O R M Y

ALEXANDER SUNDKVIST MY ERIKSSON

Custom fitting Barkarby Handicap: 6.6 Redan i årskurs 8 praoade My på Dormy och trivdes som fisken i vattnet. Nu hittar vi henne på heltid i Barkarbybutiken. Efter ett morgonmöte med teamet kilar hon in i testcentret och tar emot sin första custom fitting-bokning för dagen eller hjälper kunder som droppat in för att testa något. – Det roligaste är att hjälpa kunderna att förstå hur deras individuella spel, sving och fysik påverkar bygget av utrustning. Det är alltid spännande när kunderna lämnar studion med en förhoppning om förbättring inför framtida golfrundor. Jag tycker om att kunna få kunderna att känna sig trygga och medvetna i sitt spel, antingen med ny utrustning eller med en klubba de redan har i bagen. Hur skulle du beskriva dig som person? – Glad och positiv! Jag hoppas och tror att folk uppfattar mig som en genuin person med kunskap. Du är ganska ensam om att vara tjej som gör cutom fittings på Dormy, hur ser du på det? – Jag ser det bara positivt. Jag hoppas att jag kan motivera andra tjejer som har samma intresse som mig att våga ta en roll som idag är väldigt mansdominerad. Den största utmaningen är att jag ibland behöver bevisa mig själv för vissa kunder som blir skeptiska när de ser mig på min avdelning, en liten tjej liksom. Men det är en utmaning som jag tar mig an med glädje.

Inköp Huvudkontor Örebro Handicap: +1,2

Alexander sköter det administrativa arbetet bakom varje custom fitting-beställning och materialet i varuhusens studios. Han samordnar även komponenter och information från leverantörerna och utvecklar Dormys custom fitting-program tillsammans med IT-avdelningen. Vad är det bästa med ditt jobb? – Enkelt, jag får jobba med golf, även om det bara är administrativt. Arbetsdagen har statiska moment men det uppstår också många situationer som måste lösas direkt, vilket jag uppskattar. Det ger dagarna dynamik och håller mig på tårna.

betsplats. Jag får prata golf hela dagarna och atmosfären är väldigt fri, man har sitt eget ansvar och får utforska och utvecklas. Och så har jag väldigt trevligt ihop med mina kollegor, det finns inget ont att säga om det. Att vara golfnörd och jobba med golf är en drömmatchning. Men det finns ju faktiskt fler golfnördar där ute. – Det kan vara en liten utmaning när det kommer in kunder som är väldigt nördiga och kunniga själva, det sätter liksom lite press på en att man ska kunna allt om alla produkter. Men det är också väldigt kul att få prata golf med någon som är lika intresserad som en själv.

Varuhuschef Dormy World of Golf Handicap: 11

Custom fitting Örebro Handicap: 5,1

Didrik jobbar med främst med custom fitting och hårdvara i Örebrovaruhuset, med en liknande vardag som My. – Det är en väldigt rolig ar-

GRETA BODNAR

Kundservice Huvudkontor Örebro Handicap: Spelar inte golf

HANNA MUNCK AF ROSENSCHÖLD,

DIDRIK HAMRÉN

fantastiska kollegor som alla är otroligt duktiga och hjälper varandra.

Hanna är varuhuschef på Dormy World of Golf. Hon arbetade tidigare som konsult inom offentlig upphandling men hittade en vardag på Dormy som hon trivdes betydligt bättre med. Dagarna börjar administrativt innan det är det är dags för morgonmöte. När varuhuset öppnar är det full rulle och fokus på att hjälpa kunder och stötta kollegor. Vad skulle du säga till någon som vill söka jobb på Dormy? – Sök! Vi letar inte i första hand efter golfare med plushandicap utan söker efter nyfikna, entusiastiska kollegor som gillar mötet med människor. Vi är ett härligt gäng och jag har verkligen

Greta är född i Ungern men har även hunnit med att bo i Kina i fem år innan hon tillsammans med sin golftokiga, Örebrouppvuxna pojkvän flyttade till Sverige för fyra år sedan. – Jag tänkte att det vore kul att kombinera hans intresse med mitt intresse som är kundservice. Jag jobbade på Kumla golfklubb förut så jag har lite golfbakgrund men jag har aldrig spelat själv. Dormys kundservicegäng jobbar i ett gäng olika kanaler. De hjälper kunderna via hemsidans chattfunktion, telefon, mejl och Facebook. Men en stor del är också intern kommunikation och problemlösning. De hjälper butikerna, lagret och andra avdelningar på Dormy att reda ut information, skicka produkter och stötta upp. Vad är det bästa med jobbet? – Att kunna vända en missnöjd kund till en glad kund. Och så mina kollegor, jag älskar dem. Vi hjälper varandra, kan lita på varandra och har kul både på och utanför jobbet. Man kan ju tycka att det vore en stor fördel för Greta att kunna fem språk på kundservice (ungerska, engelska, italienska, kinesiska och svenska). Men det får vänta till när Dormy expanderar vidare ut i världen, utöver de åtta länder där Dormy idag erbjuder e-handel.

HÖST 2022 /

39


R E SA / D RÖ M G O L F PÅ T E N E R I F FA

40

/ HÖST 2022


R E S A / D RÖ M G O L F PÅ T E N E R I F FA

Sköna äventyr vid havet Vädret är perfekt och stränderna många och långa. Men det är de spektakulära golfbanorna som får oss att alltid längta efter Teneriffa. Häng med på en golfresa längs med kanten av Atlanten. TEXT: TOBIAS BERGMAN FOTO: JACOB SJÖMAN

HÖST 2022 /

41


R E SA / D RÖ M G O L F PÅ T E N E R I F FA

BUENAVISTA GOLF https://buenavistagolf.es/ Greenfee: Från 59 euro Kommentar: Spektakulärt belägen mellan Tenobergen och havet, med några hål som spelas precis utmed strandlinjen. Spanske legendaren Severiano Ballesteros står för layouten.

V

ägen från La Tierra del Trego är så vilt krängande att vi nästan möter oss själva i de skarpa hårnålskurvorna. I maklig takt rullar hyrbilen utför berget; något annat vore otänkbart för att ha möjlighet att parera för traktorer, cyklister eller getter som eventuellt väntar bakom nästa krök. Kan det verkligen vara rätt väg? GPS:en vidhåller att det är hitåt vi ska, men klockan mot starttiden tickar obarmhärtigt nedåt. Ändå kan vi inte låta bli att stanna till på ännu en liten parkeringsficka för att njuta av de oemotståndliga vyerna och

42

/ HÖST 2022

låta ögonen gå på en ny upptäcktsfärd över vidderna. Sol, berg och hav. Frustande vågor som ilsket drar in över spektakulära lavastensformationer. Någonstans där ute en vitmålad fiskebåt, som effektivt parerar dyningarna i jakten på dagens fångst för norra Teneriffas middagsrestauranger. Vänder vi blicken åt andra hållet skiftar naturen karaktär och vi tittar istället in i Tenobergens mäktiga och respektingivande silhuett. Det är en underskön plats, i en avlägsen del av världen. Och numera också en plats för golf.

BUENAVISTA GOLF KALLAS för Spaniens

svar på Pebble Beach och även om det smickrar så är etiketten också lite besvärande. Att jämföras med den amerikanska golfens mest ikoniska plats på Montereyhalvön i Kalifornien väcker förväntningar som är svåra att leva upp till och det finns risk att den som förväntar sig en felfri design som gjord för de stora mästerskapen blir besviken. För Buenavista är inte Pebble Beach. Men när vi står på den 15:e greenen, så nära havet att de friska Atlantvindarna kastar upp vattendroppar i ansiktet när vi läser puttlinjen, samtidigt som en mjuk och behaglig eftermiddagssol målar landskapet i


R E S A / D RÖ M G O L F PÅ T E N E R I F FA

GOLF DEL SUR https://www.golfdelsur.es/ Greenfee: Från 58 euro Kommentar: Klubb som har stått värd för tävlingar på såväl damernas som herrarnas Europatour. Breda fairways och stora greener gör banan spelbar för de flesta typer av golfare.

varma toner räcker det gott så. Det är den spanske legendaren Severiano Ballesteros som har ritat banan. I vad som tidigare var en bananplantage har han lagt ut en underhållande layout och den omväxlande terrängen skapar en härlig dynamik och rolig rytm på ronden. Om många av Ballesteros andra banor är tuffa och relativt komplexa så är tilltalet på Buenavista vänligare och mer harmoniskt och den unika sammansättningen av sex par 3-hål, sex par 4:or och sex par 5-hål gör också upplevelsen lite annorlunda. – Jag tycker att banan är ett måste för de golfare som besöker Teneriffa. Vyerna är ju så

troligt vackra och läget tillhör ett av de finaste du kan ha. Sedan får man väl säga att det troligtvis är lite bättre golfare som kommer att uppskatta själva banan mest, speciellt på grund av de tuffa greenerna, säger golftränaren Claes Eklund som är golfvärd för Golf Plaisir på Buenavista. Det är framförallt under de sista nio hålen som banan växer som mest. Den långa och pampiga tian tar oss från klubbhuset ned till strandkanten och där blir vi mer eller mindre sedan kvar under hela resan in i mål, även om närheten till havet är mest framträdande på hål 15-17. – Det är tveklöst Seves ikoniska design

som har gjort banan till vad den är. Men det privilegierade läget mellan havet och bergsmassivet hjälper såklart också. Vi får många kommentarer om det från våra besökare, säger assisterande klubbchefen Laura Mojarro. Anläggningen är ännu inte så välbesökt som den skulle kunna vara, eftersom den ligger lite avsides i relation till turistorterna på södra delen av Teneriffa. Men det som gör sig besväret att utmana de krokiga bergsvägarna kommer få sin belöning i form av en oförglömlig golfupplevelse. VID FOTEN AV TEIDE är trängseln monumental. Eftersom dagen är vacker, luften klar >

HÖST 2022 /

43


R E SA / D RÖ M G O L F PÅ T E N E R I F FA

och sikten oändlig tycks många veckoplaner ha justerats för att klämma in det obligatoriska besöket på toppen av Spaniens högsta berg. Men många får lämna biljettluckan vid kabinbanans dalstation besvikna. Biljetterna är redan slutsålda för dagen och den som vill uppleva den omtalade utsikten är därmed hänvisad till att webboka en annan dag eller att plocka de 2 482 återstående meterna till toppstationen till fots, men till det sistnämnda tycks inte många känna sig kallade. Teide är både den bildliga och närmast bokstavliga medelpunkten på Teneriffa. Med sina 3 718 meter utgör vulkanen jordens tredje högsta och toppen syns i stort sett överallt på Teneriffa men också på grannöarna. Teide ligger i Parque Nacional de las Cañadas

44

/ HÖST 2022

del Teide, som med sina tre miljoner årliga besökare är Spaniens mest välbesökta nationalpark, och förutom kabinbanan till toppen finns mängder med mer eller mindre krävande eller spektakulära vandringsleder. För många Teneriffaresenärer är detta essensen i själva resan; att ta sig fram i den säregna naturen och upptäcka allt som har uppstått i lavaströmmarnas efterdyningar och hur landskapets flora och fauna har anpassats till de villkor som Teide dikterar. Idag betecknas vulkanen som vilande, men det bedöms inte som osannolikt att den kommer att få nya utbrott. Men vi hoppas att det väntar till en annan dag. VI LÄMNAR DET SPANSKT genuina och

småskaligt charmiga. Byter sömnig landsbygd mot pulserande samhällen som snarare

AMARILLA GOLF & COUNTRY CLUB https://www.amarillagolf.es/ Greenfee: Från 53 euro Kommentar: Välskött bana ett par mil från turiststråken på Playa de las Americas. Designad av Donald Steele och naturskönt belägen med några hål precis intill havet.


R E S A / D RÖ M G O L F PÅ T E N E R I F FA

aldrig sover. Playa de las Americas är helt enkelt uppbyggt på och för turister och inte ens den mest välvilligt inställda guidebok kommer att kunna kalla platsen för autentisk eller mysig. Ändå är det förr eller senare här de flesta besökare hamnar. Och för all del. De vidsträckta stränderna är inte dumma och ingen annanstans på Teneriffa skiner solen mer än på den södra delen av ön där turistorterna ligger. Dessutom är utbudet av restauranger, barer och aktiviteter av förklarliga skäl svåröverträffat. Eftersom sex av öns åtta golfbanor också ligger på den södra delen så fungerar platsen som ett bra basläger för golfresan, med närhet till det mesta – förutom stillheten. Den hittar man heller inte på Golf del Sur, en kvart österut. Efter några hål, när en Boeing från Norwegian är på ingång och vi hukar oss under dånet för dagens tjugonde flygplanslandning på Aeropuerto de Tenerife Sur, börjar vi ge upp tanken på att räkna hur många plan som passerar här varje dag. Upplevelsen är visserligen storslagen att komma planen så nära, och det stör heller inte nämnvärt, men efter ett tag tappar vi helt enkelt fascinationen och återgår till att fokusera på golfen istället. Vilket krävs eftersom Golf del Sur är ett tufft test. Banan har stått som värd för tävlingar både på herrarnas och damernas Europatour, vilket kanske inte säger så mycket om hur den sätts upp till vardags utan snarare visar på potentialen och nivån på spelytorna. Här fanns tidigare tre niohålsslingor, men i sviterna av pandemin och utebliven turism fick vi vinka ajöss till South Course och därmed finns endast slingorna Links och North kvar. Om Buenavista är en unik upplevelse så kommer den som spelat golf i Spanien tidigare känna igen sig på Golf del Sur. Den levande och stundtals ordentligt kuperade terrängen skapar många varierade lägen och slag, medan palmer, kaktusar och svart lavasand står för den exotiska inramningen. Generösa fairways och stora greener bidrar till att banan är hanterbar för de flesta typer av golfare och

Golfvärdens 5 bästa tips 1

Att besöka Teide och ta sig upp på toppen med kabinbanan är verkligen ett måste. Men glöm inte att förboka biljetter innan.

2

Orotava-dalen är väldigt naturskön och har massor med olika vandringsleder. Missa inte att besöka byn La Orotava som har fin arkitektur och botaniska trädgårdar.

h Vulkanen Teide är Teneriffas medelpunkt och har skänkt ön dess säregna prägel.

eftersom skicket oftast är näst intill felfritt så bör banan finnas med på att spela-listan över Teneriffas golfbanor. Efter ronden väntar sen lunch på El Cordero. Restaurangen ligger inbäddad i en bananplantage, alldeles intill Golf del Sur, och blir ännu en annorlunda upplevelse. Trots att besökarklientelet är uppenbart internationellt, så är menyn rustikt spansk och atmosfären likaså. Det känns exotiskt att sitta och äta inne i odlingen med möjligheter att gå runt och titta bland bananplantorna och maten som serveras håller god klass. På vägen därifrån passerar vi grannbanan Amarilla Golf, ritad av Donald Steel och med spektakulärt läge, men tiden är alltför knapp så den godbiten får vi spara till en annan gång. Aftonen tillbringas utmed strandpromenaden i Playa de las Americas, där många samlas för att följa det stillsamma skådespelet när solen slukas i havet och nattens äventyr tar vid. Om några timmar gryr det återigen över Teneriffa och nya berättelser ska skrivas på n öns golfbanor. Vi längtar redan.

3

Garachico är en av Kanarieöarnas äldsta byar, nio kilometer från Buenavista. Utöver att själva byn är fin så finns det bra möjligheter till bad och den som är intresserad kan också besöka en cigarrfabrik här.

4

Besök parken Drague Milenario där det finns trädgårdar och vackra stigar. Men framförallt finns det nästan tusenåriga Drakblodsträdet. Det är 18 meter högt och stammen har en diameter på 20 meter. Det är så tjockt så man inte fattar det.

5

Los Gigantes är en fin by som ligger i ett härligt område, med en massa höga klippor där utsikten är magisk. Här går det också fint att bada.

CLAES EKLUND Golfvärd för Golf Plaisir på Teneriffa under vintern 2021-2022.

HÖST 2022 /

45


U T VA LT / R E JÄ L A R E G N S TÄ L L

Håll dig torr under höstens ronder! Höst innebär många härliga ronder på banan – med perfekta greener och frisk luft. Men också en och annan regnskur. Här är plaggen som håller dig torr när himlen öppnar sig. TEXT: JONAS LUDVIGSSON

Galvin Green Armstrong/Arthur Herr Regnställ med Gore-tex Paclite och stretch. Mängder av funktioner som gör dig bekväm och skyddad från vädret. Byxorna har en elastisk midja för optimal passform, justeringsmöjlighet nedtill, tre funktionella fickor och finns i tre olika benlängder. Jacka: 3 699 kr / Byxor: 2 999 kr

46

/ HÖST 2022

Peak Performance Velox Dam Velox är ett stilrent regnställ i det vind- och vattentäta materialet Hipe Core+. Med täta sömmar och en hög krage med borstad trikå på insidan håller du dig torr och bekväm hela rundan. Dessutom har plaggen kardborrband i ärm- och benslut som gör de lätta att ta på och av. Jacka: 2 299 kr / Byxor: 1 799 kr


U T VA LT / R E JÄ L A R E G N S TÄ L L

-25%

-20%

Abacus Links Herr Sportig design med stretch för att passa golfsvingen. Det lätta och behagliga tyget med tejpade sömmar är både vind- och vattentätt och motstår ett vattenpelartryck på 10 000 mm. Jackan ger ett bra skydd under de blötare dagarna och fungerar utmärkt även till vardags. Jacka: 1 199 kr / Byxor: 899 kr

Röhnisch Storm Dam Vind- och vattentäta plagg fria från flourkarboner tillverkade med ett biologiskt nedbrytbart membran som andas bra och blir skonsam mot miljön. I jackan finns en dold huva och byxans långa dragkedjor vid bensluten gör att de lätt kan tas på och av. Jacka: 1 999 kr / Byxor: 1 499 kr

Abacus Pitch 37.5, Herr Tunt regnställ i ett superstretchigt material. 37,5-teknologin håller dig torr från insidan och ut. Tyget som klarar ett vattenpelartryck på 20 000 mm både skyddar och ger god andningsförmåga. Tejpade sömmar och resår vid ärmslutet håller ärmarna på plats under svingen. Jacka: 2 999 kr / Byxor: 2 499 kr

Galvin Green Aila/Alina Dam Tillverkat i ett 100% vattentätt Gore-tex Paclite-material i fullstretch. Det här stilfulla regnstället kan bäras både på och utanför banan. Byxorna är utrustade med kardborrestängning och dragkedjor vid bensluten vilket gör dem lätta att ta på och av under golfrundan. Jacka: 3 699 kr / Byxor: 2 999 kr

Peak Performance Velox Herr Framtaget i Hipe Core+, ett vind- och vattentätt material med helt täta sömmar. Det är laddat med tekniska detaljer – som bland annat en hög krage med borstad trikå på insidan, blixtlåsförsedda handfickor och kardborrband i ärm och benslut. Jacka: 2 299 kr / Byxor: 1 799 kr

Abacus Bounce Dam Designat i ett vattentätt tyg med 4-vägsstretch och god andningsförmåga. Ett membran mellan lagren håller regnet ute och gör att värme transporteras ut till ytan där den avdunstar. Bounce saknar foder och känns därmed luftigt och bekvämt när du spelar. Jacka: 2 299 kr / Byxor: 1 699 kr

HÖST 2022 /

47


G R E E N F E E GÄ S T E N / J E R K A J O H A N S S O N

Min birdielängtan blev till lera i halsen

L

åt mig börja med att vara väldigt tydlig med att jag hatar golf. Det finns ingenstans jag kan falla ner i ett så avgrundsdjupt mörker som när jag är ute på banan. En gång blev jag så arg över att jag duffade en järnnia att jag gick direkt av tee, rakt ut i skogen och BET av en gren. Min mun fylldes med näver och bark som jag spottade ut föraktfullt mot trädet som att det hade förolämpat något av mina barn. En annan gång slängde jag, efter en bedrövlig fyrputt, en putter som jag lånat av min vän Jonas i sjön. När han fortfarande, år efter, frågar när han ska få tillbaka den svarar jag, just det, ”finns i sjön”. Ingen skrattar. Jag har varit så arg på mina klubbor, en gång efter en hook på ett enkelt par 3-hål, att jag ställde mig och skällde ut min bag och hotade med att smälta ner alla järn som står så korkat och tittar upp ur sina dumma små hål till ett samurajsvärd och sakta begå harakiri framför fullsatt uteservering på Husby Golfklubb utanför Stockholm.

DET HAGLAR INTE birdieputtar över en 27-handicappare som jag, det ska gudarna veta. This is huge. Jag känner livet i mig. Kanske älskar jag golf trots allt? Jag går förväntansfullt fram till bollen och upptäcker att den tyvärr rullat hela vägen fram till vattnet (dyn) i vänsterkant. Den har inte gått i helt, utan ligger lömskt och kikar fram, precis i den leriga kanten mellan vatten och gräs. Jag KAN slå den. Jag KAN nå green, trots det lite…komplicerade läget. Det kommer krävas ett otroligt slag, men jag har det i mig känner jag. Utslaget var ju nästan magnifikt. Jag har ett inre lugn. Jag är på gång. Den här säsongen är det en ny Erik på banan. Iceman. Inga mer utbrott, inga mer kastade klubbor och könsord. Erik 2.0 hanterar både motgångar och framgångar med ett behärskat lugn, varje slag är ett nytt slag. Inget är kört och inget är vunnet förrän efter 18:e hålet. Jag stansar upp mig vid vattenbrynet. Jag kommer

EN ANNAN GÅNG, på Tyresö GK, en tidig vårdag i maj, hamnade jag precis i ett vattenbryn. Eller vatten… det var ett lerigt kärr. Man kan väl ärligt säga att Tyresö GK:s vattenhinder en tidig vårdag ser ut ungefär som att alla bakfulla festivaldeltagare i Sweden Rock tömt sig i dem. Det är grumligt, tjockt och det doftar inte persikoblomster. Jag har hur som helst slagit ett hyfsat utslag, på ett par 4-hål, dogleg höger. Jag har varit mogen och slagit ut med hybriden istället för drivern. Stolt över mig själv. Jag har chans att nå green på andra slaget. Jag gick ut lite väl långt till vänster men jag övertygar mig själv att jag bara ”öppnat upp hålet”, som man brukar säga när det bara nästan gått åt helvete på utslaget.

”Det haglar inte birdieputtar över en 27-handicappare som jag, det ska gudarna veta. This is huge. Jag känner livet i mig.”

48

/ HÖST 2022

behöva ha min högerfot halvt dränkt i dyn, jag måste därmed kompensera med klubban med tanke på att min högerfot står lägre. Allt detta känner jag att jag klarar. Mina vänner står förväntansfullt och tittar, redo att se en man personifiera orden ”momentum” och ”flow”.


G R E E N F E E GÄ S T E N / J E R K A J O H A N S S O N

Redo att se en man överkomma sina gamla tvivel på sitt spel. Jag gör några lätta provbaksvingar, min alltmer sjunkande högerfot tillåter inte fulla provsvingar. Jag känner att detta, detta kommer gå. Jag ska fånga en pippifågel. Chirp chirp säger den lilla fågeln i mitt öra. Den vill inget ont den lilla fågeln. Birdie nam nam. Jag känner nu väta i min högersko, en väta som inte ska vara där. Jag har stått för länge i dyn. Slaget måste komma nu, och det fort innan jag både bokstavligen och bildligt sugs ner i mörkret. Jag svingar. I de korta 2–3 sekunder som är en sving brukar man ju säga att man ska vara ren och klar i huvudet. Mitt mantra sedan många år tillbaka är ”det är ingen kraftsport”. När jag fortfarande bara spelade en pay and play-bana på södra Gotland på somrarna brukade bonden och före detta professionella golfspelaren som drev banan titta på oss på när vi stod och smiskade ut bollar i skogen från första tee, skaka på huvudet och muttra just ”det är ingen kraftsport” på grovt och förtroendeingivande Gutamål. Det har jag tagit med mig genom åren. Tog jag med mig det nu? TILLBAKA PÅ Tyresö GK. Det sista jag tänker när jag gör min baksving blev nu inte ”det är ingen kraftsport”. Det blev JAG SKA TAMEJFAN NÅ. DEN JÄVLA GRENEN. Jag tar i. Jag tar i något så fruktansvärt. Jag svingar klubban bakåt med full kraft, och i samma sekund som jag gör det tappar min redan dyngsura högerfot fästet helt, och för att kompensera det så lutar jag mig framåt mitt i svingen och träffar bollen långt underifrån. I chocken över att tappa balansen skriker jag till med öppen mun just i träffen. Lera och vatten skjuts från klubbladet som en projektil rakt in i min dumma gapande mun. Jag hinner givetvis inte stänga munnen och leran har fri lejd att åka in genom munnen och ner i min strupe utan att passera gå. Jag slänger mig framåt för att inte ramla i, jag har tjock lera i halsen, jag har panik. Får flashbacks till när jag utredde mitt magsår för två år sedan och gjorde gastroskopi. Halsen är full. Jag sjunker ihop i vattenkanten, klökandes, med en blöt fot och en god liter ankbajs-smoothie i magen. Vad hände just?

Jag harvar mig igenom de 18 hålen med dubbelbogeys, trippelbogeys, kanske hade jag en parputt på något kort Kalle Anka-hål som jag inte satte. Årets första runda blev ingen vändning, det blev liksom så många andra rundor en Golgatavandring av skam. Minns ni scenen i Game of Thrones när Cersei tvingas gå naken längst gatorna medan folket kastar grönsaker på henne och ropar ”SHAME, SHAME, SHAAAAME”? Så kändes rundan. Så känns tyvärr de flesta av mina rundor. Ändå sitter jag där i bilen efteråt, med en blöt högerfot och smak av Sweden Rock i munnen och tänker: När kan jag gå ut igen?

ERIK ”JERKA” JOHANSSON är skådespelare, manusförfattare och ständigt på jakt efter bollträffen. Till vardags hittar du honom på Husby GK söder om Stockholm.

PIPPIFÅGELN flög iväg. Bollen flög däremot inte iväg. Den ligger hånfullt och stirrar på mig, en meter upp från vattnet. Den är lerig, förnedrad, som jag. Jag gör ingen birdie den dagen.

HÖST 2022 /

49


B E RG M A N S S I DA / TA N K A R O M G O L F H Å L E T

Ursäkta, men är inte golfhålet för litet?

P

utten från sex meter är utmärkt slagen och följer den noggrant uträknade linjen mot hålet. Men en decimeter innan bollen ska sjunka under jorden så tycks det som att magiska krafter tar över. Den gör en retfull liten sväng till vänster, hugger i hålkanten och följer koppens väl utskurna kanter innan bollen lägger sig till rätta ganska exakt 360 grader från där den började sin resa runt hålet. Igen! Att Klockaregårdens Midsommargolf på Leksands Golfklubb kommer se en annan segrare än lag Bergman/Brisell det här året också kan jag acceptera, eftersom det ligger någorlunda i linje med förväntningarna. Att perfekt riktade puttar inte rullar i hål är däremot svårare att smälta. Golf är genialiskt – det är vi nog ganska många som är överens om. Det är motion, prestation, umgänge, gubb- och gumdagis, naturupplevelse, elitidrott, hjärngympa och underhållning i ett enda stort paket. Men frågan är om vi inte gjorde det lite onödigt svårt? Alltså så svårt att inte ens det vi gör bra belönas utan endast ger frustration och uppgivenhet som resultat. Jag tror helt enkelt att hålet är för litet. Koppens diameter är 4.25 tum, eller 10,8 centimeter, och precis som så mycket annat är anledningen en ren tillfällighet eller sinkadus. Under golfens starka tillväxt i 1800-talets England och Skottland fanns inga greenkeepers som vi känner dem i dag utan ”hole cutters”. Deras primära uppgift var att skära ut nya golfhål på greenytorna och fylla igen de gamla och några standardiserade verktyg för detta fanns inte. Därför varierade hålstorleken ordentligt, beroende på var man spela-

50

/ HÖST 2022

de. En brittisk tidningsartikel från 1858 refererar exempelvis till ett golfhål som mätte 6 tum i diameter och andra lokala variationer förekom också. Men 1891 beslutade det styrande organet The Royal & Ancient Golf Club of St Andrews i sitt nya regelverk att hålet skulle vara just 4,25 tum och inget annat. Varför vet ingen. Men vi

”Golf är genialiskt. Motion, prestation, umgänge, gubboch gumdagis, naturupplevelse och elitidrott i ett stort paket. Men gjorde vi det inte lite onödigt svårt?” kan gissa eller rentav anta att verktyget som Old Tom Morris använde vid den tidpunkten när han hanterade hålen i St Andrews hade just det måttet. Hur hade det istället sett ut om hålen hade varit dubbelt så stora eller kanske större än så? Frågan har förts till ytan genom åren. Redan på 1930-talet förespråkade storspelaren Gene Sarazen upprepade gånger att ett hål med den dubbla storleken borde användas, trots att han själv vann sju majors och fick golf att se enkelt ut. Tidernas störste golfspelare, Jack Nicklaus, har också experimenterat med den dubbla storleken under uppvisningar på Muirfield Village och förespråkat idén. Och 2014 genomfördes ett experiment där spelare fick använda ett hål som hade 15 tum i diameter, vilket är ungefär som en basketboll.

Resultaten visade att en del medelgolfare förbättrade sina resultat med upp till tio slag per rond och dessutom gick de genomsnittliga rondtiderna ner med 45 minuter. Det är på saker som dessa man kan fundera, när man står över ännu en medellång putt en vacker midsommardag på en lätt undulerad vitgröegreen i Dalarna. Hade det varit roligare för mig att slå den om jag siktat på ett hål som väsentligt hade ökat chanserna att bollen skulle gå i? Knappast för mig, som sysslat med det här spelet i 35 år, eftersom jag skulle känna att det inte var golf på riktigt. Men för någon som precis har börjat och fått större hålkoppar som standard är jag ganska övertygad om att spelet kunna skänka ytterligare glädje och upplevas som än mer belönande. Hur vi ska få ihop denna ekvation i en och samma golfbana har jag däremot ingen aning om. För även om det är en lockande tanke att få se två flaggor på samma green där den ena signalerar för en stor kopp och den andra för en liten så tror jag inte att golfen är redo för det. Så jag antar att vi vackert får fortsätta sucka över våra koppsnurrar ett tag till.

TOBIAS BERGMAN Marknadschef, Dormy


fastfold-golf.com

Compact 3 wheel trolley Extremely small packing size: 80 x 26 x 30 Cm Functional scorecard holder compartment with Cell phone holder - Umbrella holder base Tee holder - Ball marker - Ball holder Storage net - 3 hooks to hang in further accessories like range finder bag or bottle/drink holder - Robust rubber handle

fastfold-golf.com


DORMY GOLF, Salamandervägen 29, 702 36 Örebro

TYCKER DU DET ÄR SVÅRT ATT SPELA I REGNJACKA?

TESTA FOOTJOY HYDROSERIES.

✔ Regnkläder gjorda för golf. Stretchiga, mjuka, hög andningsförmåga och formade för svingen. ✔ Funkar för alla golfare - från PGA-touren till träningsvarvet en regnig tisdag. ✔ 30 år av kunskap och utveckling inom golfkläder.

©2022 Acushnet Company.

GÖR VAR JE DAG SPELBAR.

FootJoy Sverige

footjoy_sverige

www.footjoy.se