Dormy Magasin / nr 1 / 20223

Page 1

dormy MAGASIN NR 1 / 2023 INTERVJU: MIGUEL ÁNGEL JIMÉNEZ • RESA: STOCKHOLMS SKÖNHETER • REPORTAGE: HÄR ÄR TIGER WOODS ALLA DRIVERS GREENFEEGÄSTEN: PER-ULRIK JOHANSSON • BERGMAN: EN OSANNOLIK HISTORIA Vinn en årsförbrukning av nya Titleist PRO V1
VI GER DIG ALLT DU BEHÖVER VETA INFÖR DITT KÖP
Årets bästa drivers & järnklubbor!

NYA PRO V1 ® & PRO V1 x ®

Det är inte hur bra du är som avgör vilken boll du ska spela. Det är hur bra du vill bli.

Med nya Pro V1 och Pro V1x som ger mer längd, mer konsekvent bollflykt och maximal kontroll har du möjlighet att spela din bästa golf. Så varför kompromissa.

©2023 Acushnet Company
FINNS I ALLA DORMYBUTIKER OCH PÅ DORMY.SE FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: COBRAGOLFNORDIC

FASTER BY DESIGN

COBRA AEROJET ÄR DRIVERN DU HAR DRÖMT OM

Med aerodynamik hämtad från flygplansvingar får du högre klubbhastighet

PWR-BRIDGE är en vikt placerad så att sulan och träffytan kan flexa obehindrat för högre bollhastighet

PWRSHELL H.O.T FACE har optimerats på 15 zoner för att leverera högre bollhastighet över hela träffytan. De tre modellerna – AEROJET LS, AEROJET och AEROJET MAX – är designade olika så att du med hjälp av olika skaft ska hitta precis rätt driver för just dig

Läs mer på cobragolf.com/sv-eu

ALL NEW

BUILT FOR THOSE WHO LOVE THE GRIND

Vi presenterar de helt nya P•770 och P•790. Med en perfekt kombination av längd, förlåtelse och känsla.Vi byggde dem för varje golfare som älskar spelet lika mycket som vi gör.

© 2023 TaylorMade Golf Limited.

En ny design av träffytan leder till mer flex för högre bollhastighet och ökad precision från tee i de tre modellerna G430 MAX, SFT och LST.

Lägre tyngdpunkt, starkare loft och en tunnare träffyta resulterar i ökad bollhastighet i vårt längsta järn någonsin.

©PING2022

VI INTRODUCERAR

Genom att förlita sig på nya innovationer och välbeprövade teknologier är G430-serien längre än någonsin och lika förlåtande som alltid. Den förbättrade akustiken är som musik för ditt scorekort så att du kan skjuta lägre scorer och njuta mer på golfbanan.

TM

LST-drivern, samtliga fairway woods och hybrider har en topp i lättviktskomposit för att spara och omplacera vikt och uppnå en lägre tyngdpunkt.

Resultatet är ökad bollhastighet, högre MOI och ett tilltalande ljud.

Innehåll Nr 1 2023

16 GÖR DIG REDO FÖR SÄSONGEN

Ett nytt golfår närmar sig och golfsuget tilltar. Det är dags att både göra dig och bagen redo för nya stordåd. Vi ger dig fem goda tips om hur du ser till att ha utrustningen i ordning.

22 VINN EN ÅRSFÖRBRUKNING AV BOLLAR

Tomt i bollfacket inför säsongen? Här finns första hjälpen. I vår tävling kan du vinna en årsförbrukning av marknadens hetaste golfboll.

26 DIN DRIVERGUIDE 2023

Bestämt dig för att köpa ny driver eller bara sugen att spana in vad som är nytt inför säsongen? Här är de mest spännande modellerna att testa 2023.

36 WOODS DRIVERS UNDER 25 ÅR

Det har inte alltid gått rakt. Men långt – och det är från tee Tiger Woods har lagt grunden för många av sina framgångar. Kolla in alla drivers som han har använt sig av genom karriären.

40 EN SPANSK MATADOR!

Vi har bländats av hans järnspel och många fina fram gångar. Men det är hans tillbakalutade profil som har gjort honom folkkär. Möt Miguel Ángel Jiménez.

44 FULL FART PÅ DORMY HIO TEAM

Att göra hole in one är alla golfares dröm. Nu lanserar vi klubben för alla som lyckas pricka rätt.

49 ÅRETS BÄSTA JÄRNKLUBBOR

Att köpa nya järnklubbor är roligt, men utbudet är stort och det kan vara svårt att välja. Därför rekommenderar vi att du noggrant kollar igenom det stora utbudet i vår guide. Sedan är det bara att boka tid i testcentret.

60 STOCKHOLMS SKÖNHETER

Du behöver inte åka utomlands för att spela banor av högsta klass. Följ med till Stockholms västra sida, där vi peggar upp på Bro Hof och några andra huvudstadspärlor.

74 SKÖNA RONDER PÅ SOLKUSTEN

En del kallar den för Costa del Sol. Andra väjer hellre Costa del Golf. Båda epitet passar alldeles utmärkt – och berättar också varför det här är den perfekta platsen för golfsemestern.

96 GREENFEEGÄSTEN: PER-ULRIK JOHANSSON

Han har spelat Ryder Cup två gånger och har flera titlar på DP World Tour. Men numera jobbar Per-Ulrik Johansson som kommentator och bjuder nu på de bästa tipsen på vad du kan lära av proffsen när du sitter hemma i tv-soffan.

12 / VÅR 2023
60
40
DORMY MAGASIN Utges av Dormy Golf, info@dormy.se, Salamandervägen 29, 702 36 Örebro. ANSVARIG UTGIVARE Anders Wall, vd, anders@dormy.se. ANNONS Mats Hedlund, mats@dormy.se. PRODUKTION Tobias Bergman, tobias.bergman@dormy.se. FORM Michael Blixt micke@dormy.se. TRYCK Quad/Graphics Europe. www.quad.com. Quad Graphics arbetar med modern teknologi för att minska miljöpåverkan och är ett av de första tryckerierna i Europa att använda 100% förnyelsebar energi. Dormy klimatkompsenserar tillsammans med Quad Graphics för denna produkt och bidrar till ClimatePartner som arbetar med klimatstödjande åtgärder.
26

Låt 2023 bli året då vi glömmer rädslan på banan

Jag sitter i bilen på den slingriga grusvägen och lyssnar på Charlotte Kallas sommarprat på väg till golfklubben och hör hur hon berättar om rädsla. Rädslan för att tävla. Rädslan för vad andra ska tycka. Rädslan för att inte träna på rätt sätt. Skiddrottningen som har det hårdaste av pannben när vi sett henne i längdspåren genom åren. Att ta in att hon varit rädd för att palla trycket är kanske lika självklart som oförståeligt – hon har ju tillhört världseliten under så lång tid?

Liknelsen med stundande sällskapsrunda på hemmabanan kan såklart vara något överilad. Att jämföra en avkopplande promenad i kvällssolen i goda vänners samvaro med att slåss om segern i Tour de Ski och skejta upp för en svart skidbacke är minst sagt långsökt. Men visst känns ibland den mentala spärren närmast oövervinnerlig? Att ”våga gå för det”; att ta beslutet att satsa över vattenhindret i stället för spela fram kort om det men ändå inte riktigt våga genomföra slaget så du träffar bollen lite tunt och inte når över hindret.

Eller varför inte ta utslaget från första tee på min hemmabana. Du behöver en bollflykt på maximalt 75 meter för att med god marginal landa tryggt på andra sidan vattenhindret, men ändå finns de gula pinnarna där i ögonvrån. Att utmaningen ens finns med i sinnebilden som ett regelrätt hinder, som ska inverka på slaget, kan ju få de flesta att dra lite på smilbanden. Men inte sällan hörs ett fräsande ljud när bollar slingrar sig ner mellan vasstråna och försvinner ner och stannar bland hundratals, ja kanske tusentals andra splitternya bollar. Det blir en oundviklig walk of shame till bagen för att hämta en ny boll. Att pegga upp på nytt, och med

ännu lite högre puls ge sig i kast med att nå över det första vattenhindret på hål nummer ett. Dessutom väl medveten om att alla på övningsgreenen precis intill hör det så bekant fräsande boll-mot vasstrå-ljudet kort efter att bollen lämnat klubbhuvudet.

DET ÄR I DESSA ögonblick jag ser upp till, och blir lite avundsjuk på, Torbjörn Svenssons öppna sinne och positiva inställning till golfen. Jag hade förmånen att spela en runda med Torbjörn som är dövblind när han besökte Askersund på sin resa genom Sverige på Deaf Blind Challenge. (Läs mer i artikeln senare i Dormy Magasin). Torbjörn får sin omgivning mycket utförligt beskriven av sina tolkar. Han vet precis vilka hinder som ligger framför honom på golfbanan, men ändå väljer han att bara se möjligheter. Han har en attackerande spelstil som att hindren inte existerar, som att han bokstavligt talat inte ser dem. I Torbjörns fall blir det hans styrka och efter att ha sett honom spela sig runt Askersunds GK på ett föredömligt sätt blir jag imponerad. Inte bara av att han lärt sig och spelar golf som blind utan just avhans spelstil. Jag, som spelat banan oräkneliga varv, får mentala begränsningar och försökte vid några tillfällen i all välmening hejda honom från några taktiska beslut. Men Torbjörn bara log och klappade iväg bollen. Och jag måste erkänna – i de allra flesta fall höll hans plan och han lyckades. Det är en befriande och bekymmerslös golf som utspelar sig och man blir glad av den positiva inställningen. Så målet för 2023 är att sluta var rädd och börja blunda för hindren. Har jag en gång lyckats flyga en järnfyra 180 meter, då räknar jag med att det funkar varje gång – oavsett vilka hinder jag ska över.

14 / VÅR 2023
ANDERS WALL Verkställande direktör, Dormy
FÖRST UT / LEDAREN

THE NEW IN PERFORMANCE

©2023 Topgolf Callaway Brands Corp. Callaway and the Chevron Device are trademarks and/or registered trademarks of Topgolf Callaway Brands Corp.

Dags att göra bagen redo för premiären!

Den efterlängtade, första vårrundan närmar sig och det finns ett par saker som ivriga golfare kan börja kika på redan nu. Hur mår egentligen dina golfskor, saknas det något i bagen eller finns det loftglapp att fylla? Josefine Håkansson från Dormy Västerås delar med sig av lite att tänka på inför säsongen.

SPINNER WEDGARNA INTE LIKA BRA LÄNGRE?

Om det är något man absolut kommer märka skillnad av så är det att uppdatera sina wedgar. Wedgarnas skåror slits snabbare än man tror, vilket resulterar i mindre kontroll och högre bollflykt. Med fräscha wedgar blir det lättare att limma pinnen.

BÖRJA SÄSONGEN MED EN FRÄSCH HANDSKE

Förmodligen gjorde du som många andra och la ner din slitna handske i bagen det sista du gjorde i höstas. När du nu plockar fram den igen kan den vara lite skrynklig och trött. Unna dig en fräsch handske till säsongsstart. Tänk på att inte köpa en för stor handske. Den ska sitta tight över hela handen. Detta eftersom handsken kommer töjas lite med tiden.

SE ÖVER KLUBBORNA – HITTA

DINA LOFTGLAPP

TAR DU HAND OM DINA SKOR?

Nya golfskor är alltid bra. Både för fötterna och för golfens skull. Men du kan även förlänga livstiden på de skor du redan har, bara du ger dem lite kärlek – tvätta av skorna, lägg på fett och byt till nya spikes. Glöm heller inte bort att använda skoblock under säsongens gång. Skoblocken är gjorda av cederträ och absorberar fukt, håller lädret torrt och mjukt, håller skon fräsch och fri från dålig lukt. Spelar du mycket golf skulle jag rekommendera att ha två par skor att varva mellan. På så sätt hinner skorna torka och vila mellan ronderna och slits inte lika snabbt.

BÖRJAR GREPPEN BLI SLITNA?

Nu när säsongen snart drar igång är det ett perfekt läge att byta grepp på klubborna – när tid finns och det ofta är lite lugnare i våra varuhus. Vi har drop-in för greppbyte i samtliga butiker.

Inför säsongen är det ett perfekt läge att gå igenom dina klubbor och se om du har några loftglapp. Alltså att du på något avstånd kanske behöver slå ett halvslag eller ta i för mycket, i brist på rätt klubba. Det kan vara riktigt svårt. Du vet väl att vi erbjuder bag fitting på Dormy? Då går vi igenom din bag tillsammans och kommer fram till vad som skulle kunna fylla dina behov. Ibland har kunden till och med två klubbor med precis samma funktion, och det behövs ju inte heller. Ett bra tips är också att se över loftskillnaderna på dina wedgar, vi rekommenderar 4-6 grader mellan klubborna.

16 / VÅR 2023
FÖRST UT / SÄSONGSSTART
Josefine Håkansson Dormy Västerås

BRA • BÄTTRE • BÄST

På Dormy får du hjälp att prova ut de regnplagg som passar just dig och din aktivitetsnivå.

LINKS

Ett bra regnställ, som håller dig torr på och utanför banan.

BOUNCE

Ett bättre val för dig med extra höga krav på funktionalitet och följsamhet.

PITCH

Ditt bästa val, tål extremt hög belastning så att du ska kunna prestera på topp oavsett fysisk aktivitet.

Provsvinga abacus® regnplagg hos Dormy och upplev skillnaden!

PITCH 50.000 20.000 102% VATTENPELARE ANDNINGSFÖRMÅGA STRETCH BOUNCE 15.000 15.000 100% VATTENPELARE ANDNINGSFÖRMÅGA STRETCH
10.000 10.000 17% VATTENPELARE ANDNINGSFÖRMÅGA STRETCH
LINKS
Svenska golfkläder sedan 1991

FÖRST UT / BOLLNYTT

Fem bollnyheter att testa under 2023!

Har du tänkt på att bollen är den enda del av din utrustning som du använder vid varje slag? Så det kan ju vara värt att fundera lite extra över vilken du egentligen ska välja att spela med. Här är fem favoriter att testa 2023.

Wilson själva benämner sin Duo Soft som världens mjukaste golfboll. Nu har Duo Soft fått en nyutvecklad kärna för att ge högre bollhastighet och mer längd men med samma bekväma träffkänsla. Den optimerade aerodynamiken minskar spinntalet från tee så att du kan slå rakare och flyga bollen längre.

Pris: 299 kr

TAYLORMADE

TOUR RESPONSE STRIPE

Tour Response i sig är en utmärkt 3-delsboll från TaylorMade med låg kompression och skön känsla vid bollträffen. Det unika med Stripe-varianten är att den har ett 360-mönster över hela bollen för att du lättare ska kunna linjera upp bollen rätt och sen se hur den rullar. Väldigt smart och användbart när du tränar eller står inför en viktig putt.

Pris: 449 kr

TITLEIST PRO V1

Den omåttligt populära Pro V1-bollen har nu uppdaterats och blivit ännu bättre. Den stora skillnaden är att kärnan har behandlats med ny teknik som gör den fastare och sedan gradvis mjukare in mot centrum, vilket leder till mindre spinn i det långa spelet och därmed mer längd. Titleist lanserar även en ny Pro V1X-modell, för spelare som föredrar en något högre bollflykt och mer spinn med järnklubborna.

Pris: 599 kr

SRIXON Z-STAR

Z-Star har varit en gigant på bollmarknaden i många år och även om den hållit hög klass tidigare så har den nu förfinats ytterligare. Det är en 3-delsboll för skickliga spelare med en Spin Skin-beläggning på skalet som genererar ännu mer spinn vid green utan att påverka den mjuka känslan. Den nya kärnan har ett centrum där skillnaden mellan mjukt och hårt material är mer påtaglig, detta för ökad bollhastighet.

Pris: 579 kr

SRIXON SOFT FEEL

Soft Feel placeras i kategorin som vi på Dormy kallar för ”Distansbollar” – en kategori där bollarna har låg kompression och mjuk spelkänsla för att passa spelare med en måttlig svinghastighet. Bollen har en 2-delad konstruktion där den stora mittenkärnan ger maximal bollhastighet och längd till dina slag. Medan det slitstarka ytterskalet är tunt och dämpande för att ge kontroll och spinn.

Pris: 299 kr

18 / VÅR 2023
WILSON DUO SOFT TEXT: JOHAN BLOM

MER KOLFIBER. MER

INTRODUCERAR DEN HELT NYA -STEALTH 2 CARBONWOOD .MED MER KOLFIBER,
RAKA DRIVAR,
DU
© 2023 TAYLOR MADE GOLF LIMITED. *Anspråk baserat på distans och moi jämfört med Stealth Drivers
FÖR LÅNGA
ÄVEN NÄR
MISSAR SWEET SPOT. DETTA ÄR FARGIVENESS.

Så tänker profilerna om det nya golfåret

VILKEN KLUBBA I DIN GAMLA BAG LIGGER MEST PYRT TILL INFÖR 2023?

VILKEN SPÄNNANDE NYHET SER DU FRAM EMOT ATT TESTA I ÅR – OCH SOM INTE KOMMER FRÅN DITT EGET FÖRETAG?

”Drivern, Vi tar ett extremt stort steg framåt på woods till kommande säsong. Det är garanterat en ny Dynapower Carbon driver i bagen när våren kommer.”

”Det är alltid roligt att testa längsta klubban i bagen så det är att slå igenom alla drivers som släpps på marknaden 2023. Det är i denna kategori som man känner störst skillnad mellan olika klubbor också.”

”Min spoon samt rescue-klubban ligger illa till. Min vagn har 25 år på nacken så den skall nog också ses över…”

”Jag har inte riktigt funderat på det ännu… brukar få mina cravings efter man har inspirerats på PGA-mässan i Orlando Florida.”

”Det är dags att njuta av nya skåror och uppdatera mina wedgar till Vokey SM9.”

”Har förlagt min kikare så det måste in en ny sådan. Utan rätt avstånd blir det svårare att komma nära pinnen.”

ÄRLIGT NU – BOKAR DU AV RONDEN OM DU SER ATT DET ÄR REGN ATT VÄNTA?

GOLFKLOCKA ELLER KIKARE?

VILKEN SVENSK GOLFBANA SKULLE DU TA MED EN UTLÄNDSK GÄST TILL OCH VARFÖR?

”Tyvärr så är jag en solskenslirare så är det 4 timmar regn så går jag inte ut på golfbanan, inte hemmabanan i alla fall. Är jag på typ St Andrews, vilket inte är så ofta, så lär jag spela.”

”Kikare alla dagar i veckan. Jag gillar att ha det exakta avståndet även om mina klubbor inte alltid går dit.”

”Visby GK, både för att se den underbara miljön på Gotland och för att den alltid håller högsta klass.”

”Ärligt, absolut INTE. Har man rätt utrustning så tänker man inte på vilket väder man utsätts för...”

”Klocka alla dagar i veckan. För mig så är kikare lite för bökigt, enklare med klocka.”

”Växjö GK. Banan håller hög standard och omgivningen ger en bra bild av Sverige när det är som vackrast på sommaren. Från skog till sjö.

”Nej, jag spelar alltid bättre i regn.”

”Helt klart kikare för min del.”

”Måste ändå slå ett slag för Bokskogen som är min hemmabana. Med dess parkkaraktär och med skogen och sjön närvarande på många av hålen, blir det alltid en unik spel-och naturupplevelse.”

20 / VÅR 2023
MAGNUS NILSSON Försäljningschef Wilson Golf NICHOLAI STEIN Vd Galvin Green ANNA NORRLÉN Marknadskoordinator Acushnet
FÖRST UT / ENKÄTEN
”Har man rätt utrustning så tänker man inte på vilket väder man utsätts för...”

PING i230 ger dig full kontroll och flagg-sökande precision, kombinerat med den solida känsla som tourspelare föredrar och de förlåtande egenskaper som golfare på alla nivåer behöver för att nå lägre scorer. Ett förlåtande järn med tourprestanda som passar både dig och några av världens bästa golfare.

©2022 PING
BOKA DIN UTPROVNING IDAG NYA

Vinn en årsförbrukning av Titleist Pro V1

Framgångssagan fortsätter – och nu lanseras den uppdaterade versionen av Titleist Pro V1. Det bästa av allt? Du har chansen att vinna en hel årsförbrukning av marknadens hetaste boll.

Den introducerades för drygt 20 år sedan och golfarna tog den nya bollen till sig direkt. Sedan dess är Titleist Pro V1 den mest spelade bollen på världens tourer och dessutom flitigt använd bland medelgolfarna.

Bollen har löpande uppdaterats med nya och förfinade modeller och lagom till 2023 kommer ännu en version. Just den har du chansen att vinna.

Vi tävlar ut en årsförbrukning (sex dussin) Titleist Pro V1 eller Pro V1X till en lycklig vinnare. Allt du behöver göra är att besöka vårt Youtube-konto, prenumerera på kanalen, titta på filmen ”Vinn en årsförbrukning av Titleist Pro V1” och svara i kommentarsfältet.

GÖR SÅ HÄR:

1) GÅ IN OCH PRENUMERERA på Dormys Youtube-kanal. https://www.youtube.com/ dormygolfeurope

2) TITTA PÅ FILMEN ”Vinn en årsförbrukning av Titleist Pro V1” och svara i kommentarsfältet.

22 / VÅR 2023
FÖRST UT / TÄVLING

Det ingår alltid en golfvärd i våra golfresor. Carina Gustavson kan du t.ex. ha mött på Costa Navarino, Villaitana eller Mazagan.

Tjejen som du inte visste att du behövde

Golfsemestern kan faktiskt vara årets viktigaste vecka, eller hur?

Det är nu som inget får gå fel. Det är där vår golfvärd Carina kommer in. Hon möter upp på flygplatsen och står på första tee. Arrangerar tävlingar, fixar utflykter och ser till att du kan koncentrera dig på att bara njuta och träffa nya golfvänner. Det ingår alltid en golfvärd när du bokar en golfresa med Golf Plaisir.

SPANIEN

Villaitana, Alicante

Fr. 12.995 KR

En av våra mest kompletta anläggningar med 36 hål av Jack Nicklaus och boende direkt på golfbanan. Närhet till strandpromenaden i Benidorm och bara 30 minuter från flygplatsen.

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

GREKLAND

Costa Navarino, Kalamata

Fr. 18.995 KR

Costa Navarino är nog det bästa och populäraste golfresmålet vi har! Längst ut på Peloponnesos, där det är som vackrast, ligger denna resort med sina fyra sanslöst fina golfbanor.

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 st 27-hålsgreenfee och golfvärd.

Se hela vårt breda utbud och boka din resa på golfplaisir.se eller ring 08-519 303 00.
Spela toppbanorfyrapå Navarino!

ECCO GOLF BIOM ® C4

BIOM ® NATURAL MOTION ® Technology delivers low-to-theground anatomical support, encouraging natural motion and offering stability and motion control.

EXHAUST GRID and GORE-TEX SURROUND ® are combined for 360-degree breathability and 100% waterproofing.

ECCO MTN GRIP has three different sections providing traction, stability and rotational support throughout the swing.

TPU element wraps around the foot from the outsole to the midsole, providing stability while elevating the modern, premium design.

BOA® performance fit system.

NNIF S B ÅDEPÅ WEBBEN S KITUBITMA ·

ECCO M GOLF BIOM C4 BOA ECCO M GOLF S-THREE ECCO W GOLF S-THREE BOA ECCO M GOLF S-THREE ECCO W GOLF BIOM H4
HOLDING THE POSE COOL FROM EVERY ANGLE

Hitta din bästa driver 2023

Den totala guiden inför ditt köp

Dags för ny driver?

Härligt! Årets utbud ser spännande ut, med många heta nyheter. Här är guiden med allt du behöver veta innan du slår till.

TEXT: JOHAN BLOM

CALLAWAY PARADYM

Vi säger hej då till Callaways Epic-modeller och hälsar istället Paradym välkommen. Utseendet är modernt med ett karbon-chassi och den mörkblå färgsättningen särskiljer sig från mängden. Callaway jobbar vidare med sin Jailbreak-teknologi som stabiliserar klubbhuvudet och nu tillåter träffytan att flexa ytterligare. Det bidrar till högre bollhastighet på dina slag. I serien ser vi också Paradym X som vänder sig till dig som behöver en extra förlåtande driver med högre MOI-värde.

Loft: 8, 9, 10.5 grader

Herr/dam: Herr

Höger/vänster: Höger och vänster

För vem: Spelare som vill ha en stadig driver med neutral bollflykt att lita på i alla lägen Pris: 6 999 kr

CALLAWAY PARADYM TRIPLE DIAMOND

Triple Diamond delar många tekniker med den vanliga Paradym-driven men lämpar sig bäst för spelare med en samlad bollträff och som aktivt vill jobba med bollen och dess bana. Huvudstorleken krymper till 450 cc, dels för att tilltala bättre spelare, dels för att sänka bollflykten och spinntalet. Istället för en viktskena på baksidan som Paradym har för att kunna justera draw/fade-viktning, så erbjuder Triple Diamond två vikter som du kan byta plats på för att kunna kalibrera höjden efter ditt önskemål.

Loft: 9, 10.5 grader

Herr/dam: Herr

Höger/vänster: Höger

För vem: Dig som gillar formen på en klassisk driver men vill ta del av modern teknologi som hjälper dig att vinna distans med en låg bollbana

Pris: 6 999 kr

UTVALT / DRIVERS 2023
Callaway jobbar vidare med sin Jailbreak-teknologi

TITLEIST TSR2

TSR är den tredje generationen av Titleist Speed-drivers. Tillverkade i högkvalitativ titan. Det, tillsammans med en förfinad form på klubbhuvudet, genererar en hög utgångsvinkel och lite spinn på dina slag. Träffytan är

AFT-byggd i flera lager i variabel tjocklek vilket leder till att du kan få god hastighet vid träffar både i centrum och utanför. Titleist TSR2 passar såväl proffs som amatörgolfare på olika nivåer, den kombinerar hastighet och stabilitet för att generera slaglängd och pricksäkerhet av högsta klass.

Loft: 9, 10, 11 grader

Herr/dam: Herr och dam

Fattning: Höger och vänster

För vem: Alla golfare som gillar en klassisk design och vill ha ökad höjd och trygghet

från tee

Pris: 6 499 kr

TITLEIST TSR3

TSR3 har många likheter med sin syskonmodell TSR2 men vänder sig främst till golfare med hög svinghastighet som behöver en driver som genererar mindre spinn och en något lägre bollflykt än TSR2-drivern.

Titleist TSR3 har även utrustats med en flyttbar vikt på baksidan i ett SureFit-spår så att du kan finjustera tyngdpunkten och optimera din bollflykt. Utseendet är elegant och formen tidlös, TSR3 är en riktig raket för dig som kan hantera den.

Loft: 8, 9, 10 grader

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger

För vem: En stabil driver för spelaren som jagar maximal distans och vill hålla ned spinntalet

Pris: 6 499 kr

av Titleist

Speed-drivers

Den tredje generationen
UTVALT / DRIVERS 2023

COBRA AEROJET

Aerojet mixar avancerad aerodynamik med förlåtande egenskaper och den passar dig som prioriterar längd från tee, men som också vill ha en driver som hjälper dig att träffa fler fairways. Träffytan med Pwrshell H.O.T-Face är smidd för att skapa bättre fart vid låga träffar, där medelgolfaren ofta träffar. Drivern finns i tre versioner – Aerojet LS, Aerojet och Aerojet Max. Alla tre delar många egenskaper, men är utformade för att passa olika spelartyper.

Loft: 9, 10.5, 12 grader

Herr/dam: Herr och dam

Höger/vänster: Höger och vänster

För vem: Kraftfull driver för dig som letar några extra meter och samtidigt vill hålla dig på det kortklippta gräset

Pris: 5 799 kr

COBRA AIR-X

Lättviktsdriver där klubbans alla komponenter - skaft, grepp och klubbhuvud - är sammansatta för att skapa en så lätt totalvikt som möjligt. Låg vikt på klubban gör det lättare att svinga klubban snabbt och högre klubbhastighet ger längre golfslag. Längd får du också om du slår dina golfslag lite högre och därför har Cobra Air-X extra låg tyngdpunkt samt högre loft på klubborna. Denna kombination gör underverk med bollflykten och dina längder.

Loft: 10, 11.5, 15 grader

Herr/dam: Herr och dam

Höger/vänster: Höger och vänster

För vem: Spelare med lägre svinghastighet och som vill ta död på sliceproblem och slå både högre och längre

Pris: 3 999 kr

Träffytan

är smidd

för att skapa bättre

fart vid låga träffar

UTVALT / DRIVERS 2023

PING G430 MAX

Stabilitet är nyckelordet för nya G430. Drivern är otrolig vridstyv i sidled med ett högt MOI-värde, det gör den skonsam att slå med och dina mindre lyckade träffar kommer inte att segla iväg åt höger och vänster. En 25-gramsvikt i tungsten är placerad längst bak på klubbhuvudet och går att ställa i draw-, neutral- eller fade-läge. Mellan varje inställning kan bollbanan justeras upp till 10 meter i sidled. G430 är ett smart val för dig som vill starta bollen rakare – och hålla den linjen.

Loft: 9, 10.5, 12 grader

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

För vem: Dig som vill kunna justera bollflykten i sidled och ha en stabil utslagsklubba

Pris: 6 399 kr

PING G Le2

Le står för ladys edition och är Pings senaste tillskott bland renodlade damdrivers. Klubbhuvudet är tillverkat i en multimaterialkonstruktion med ett gjutet huvud i titan och en tunn, smidd träffyta. Fokus hos G Le2-drivern ligger på att utöka slaglängd och de förlåtande egenskaperna genom ett större motstånd mot vridning, en hetare träffyta och en lättare totalvikt. Kort och gott, ett spännande val för damer som söker ett lättspelat alternativ.

Loft: 11.5 grader

Herr/dam: Dam

Fattning: Höger

För vem: Damer som vill ha en lättspelad driver med låg totalvikt att sätta bollen i spel med

Pris: 4 699 kr

G430 är ett smart val för dig som vill starta bollen rakare
UTVALT / DRIVERS 2023

TAYLORMADE STEALTH 2

Den första Stealth-drivern var en positiv överraskning när den lanserades i början av 2022. Den röda träffytan av kolfiber stack verkligen ut och vi såg flertalet världsspelare vinna med den, bland annat Rory Mcllroy. Den uppdaterade versionen har fått namnet Stealth 2 och TaylorMade har gjort träffytan både lättare och starkare. Det ökar skonsamheten och bibehåller bollhastighet vid träffar utanför centrum. Kommer även i en High Draw-version, för dig som behöver hjälp att stänga klubbhuvudet i träffen.

Loft: 9, 10.5, 12 grader

Herr/dam: Herr och dam

Höger/vänster: Höger och vänster

För vem: Den som vill ha en allrounddriver som är pålitlig att hitta fairway med

Pris: 6 999 kr

TAYLORMADE STEALTH 2+

En modern driver som klassas som något tuffare än den vanliga Stealth-drivern. Och lämpar sig bäst för duktiga golfare som svingar snabbt och vill hålla spinntalet och bollflykten lite lägre. Träffytan av 60 lagers kolfiber levererar hög energiöverföring till bollen när du slår. Träffytan är även utrustad med den patenterade Twist Face-teknologin som hjälper dig att starta bollen rakare. En flyttbar vikt gör det möjligt att finkalibrera bollflykten i sidled.

Loft: 8, 9, 10.5 grader

Herr/dam: Herr

Höger/vänster: Höger och vänster För vem: Dig som söker en penetrerande bollflykt och vill ha möjlighet att förflytta vikten Pris: 7 299 kr

UTVALT / DRIVERS 2023
TaylorMade har gjort träffytan både lättare och starkare

#1 SHOE & GLOVE IN GOLF

NYA PREMIERE SERIES WILCOX NYA STASOF DEN MEST SPELADE HANDSKEN PÅ TOUREN SEDAN 1983

MIZUNO ST-Z 230

Här hittar vi ett kraftpaket från Mizuno med flertalet tekniska lösningar för att öka både spelbarhet och distans – och vem vill inte slå långa drives mitt i banan? Träffytan har en variabel tjocklek och är lite tunnare längst ned, för att dina låga träffar inte ska tappa längd. Vid adressering ligger klubbhuvudet en aning öppet, något som efterfrågats av Mizunos kontrakterade tourspelare. En helt ny kammare på sulan optimerar spinnen så att du kan slå längre, och ger ett skönt ljud vid träffen.

Loft: 9.5, 10,5, 12 grader

Herr/dam: Herr och dam

Höger/vänster: Höger och vänster

För vem: Dig som letar efter en driver som presterar konsekvent spinn och längd

Pris: 6 199 kr

SRIXON ZX5

Nya Srixon ZX5-drivern fokuserar på längd. Bottenplattan är större än på tidigare modeller, designen lite lägre och en åttagramsvikt har placerats lågt och långt bak. Detta gör ZX5 till en mycket förlåtande driver som går rakt, högt och långt. Och har ett utseende som tilltalar alla golfare, från touren till medelgolfaren. En nyutvecklad ram har två individuella flexzoner som överför energi till golfbollen – vilket i sin tur leder till längre slag.

Loft: 9.5, 10,5 grader

Herr/dam: Herr

Höger/vänster: Höger och vänster

För vem: Den som behöver en explosiv driver att slå rakt med

Pris: 5 999 kr

WILSON DYNAPOWER TITANIUM

Justerbar driver, särskilt utvecklad för spelare som är ute efter maximal längd kombinerat med en rakare bollflykt. En 16-gramsvikt placerad långt bak och långt ned ökar motståndet mot vridning och ger stabilitet. Resultatet blir en högre utgångsvinkel på slagen. Dynapower kommer även i en lågspinnande karbonvariant för dig som har bra fart i klubban. Jämfört med sina konkurrenter lägger sig Wilson i ett smart prisläge, Dynapower är mycket driver för pengarna.

Loft: 9, 10.5, 13, 14 (dam) grader

Herr/dam: Herr och dam

Höger/vänster: Höger och vänster

För vem: Spelaren som vill ha ett förlåtande alternativ från tee och mer fart, utan att det kostar skjortan

Pris: 4 299 kr

UTVALT / DRIVERS 2023

Här är Woods alla drivers genom åren

Med sina 15 majortitlar och 82 PGA Tour-segrar är Tiger Woods en av tidernas absolut största golfspelare. Och han har hunnit igenom en hel del klubbor genom åren. Låt oss ta en titt på alla hans drivers, från 1997 till 2022.

1997

King Cobra Deep Face, 9˚

Skaft: True Temper Dynamic Gold X100

Tiger Woods inledde sin professionella karriär 1996 med en Titleistdriver i bagen. Men det var den här Cobradrivern som verkligen satte Tiger Woods på kartan. Med den vann han Masters 1997 och slog då i genomsnitt 25 yards (drygt 22 meter) längre än den som slog näst längst samma vecka. Det fanns grafitskaft på den här tiden men många proffs, Woods inräknat, föredrog fortfarande stålskaft och i synnerhet de stenhårda X100.

1998-2002

Titleist 975D, 7.5˚

Skaft: True Temper Dynamic Gold X100

Den här ikoniska Titleistdrivern var en nyckelspelare i mängder av segrar, bland annat ”Tiger slam”, där han vann alla fyra majors i följd, om än inte vunna samma år. Tidigt 2000-tal började klubborna designas med större huvuden och nya skaftteknologier vilket resulterade i mer lättspelade klubbor och längre drives. Trots att Woods höll fast vid ett driverhuvud på relativt lilla 260 kubikcentimeter och ett stålskaft förblev han en av de längst slående på touren.

2002-2003

Nike Forged Ti, 9.5˚

Skaft: True Temper Dynamic Gold X 100

Vid det här laget hade han redan burit Nike-kläder i ett par år, men bytte år 2002 helt över till Nike-utrustning. Numera är Tiger Woods nästan synonym med den symboliska swosh-loggan. Trots att många andra hade gått över till de mer utvecklade grafitskaften stannade Woods kvar med stålskaftet ytterligare några år. Något som hjälpte honom vinna ännu en grön kavaj och en US Open-pokal.

2004

Nike Ignite 340cc & Nike Ignite 410cc, 9.5˚ Skaft: True Temper Dynamic Gold X 100)  Det blev ingen majortitel för någon av dessa Ignite-drivers från Nike. Vijay Singh tog över förstaplatsen på den officiella världsrankingen och den dalande framgångskurvan ledde till byte av både driver och coacher.

2005-2006

Nike Ignite 460cc, 8.5˚ Skaft: Diamana Blue Board 73 X Två betydande förändringar skedde till 2005. Äntligen nådde grafitskaftens genomslagskraft hela vägen fram till Tiger Woods. Dessutom gick han över till ett klubbhuvud på 460 kubikcentimeter, alltså storleken vi har idag, och han blev än en gång en av de längst slående på touren.

2006-2008

Nike SasQuatch Tour 460, 7.5˚

Skaft: Diamana Blue 83 TX

Under de här åren var det rygg, häl och knä som behövde mer omsorg än drivern. SasQuatch, en av Nikes mest minnesvärda drivers, agerade både klubba och krycka när Woods tog hem segern i US Open 2008 på Torrey Pines. Den fjortonde majorsegern i ordningen.

2009

Nike SQ Dymo Proto, 8.5˚

Skaft: Diamana White Board 83TX

Med den här i näven blev det sex PGA Tour-segrar, om än ingen major. Här ser vi hur lojal han var mot Nike och deras produkter. En fyrkantig driver som lät som en plåtburk – och ändå var han Nike trogen.

2010-2011

Nike Victory Red Tour, 8.5˚

Skaft: Diamana White Board 83TX

En av få drivers han aldrig lyckades vinna något med. Han tävlade visserligen endast i 21 PGA-tävlingar totalt under 2010 och 2011, men Nikes huvudkontor hade nog hoppats att den nya tekniken med ”kompressionskanal” skulle få ett större Tigerbetonat genombrott.

36 / VÅR 2023
1997 1998 2002 2004 2005 2006 2009 2010 REPORTAGE / WOODS DRIVERS

2012

Nike VR Tour 420cc, 8.5˚

Skaft: Graphite Design DI 6X

2012 återgick han till det mindre klubbhuvudet i ett försök att ta sig tillbaka till toppen av världseliten. Den här drivern tog honom en bit på vägen men…

2013

Nike VRS Covert Tour Prototype, 9.5˚

Skaft: Diamana White Board 73 X … det var först 2013 han var tillbaka i en ”Tiger-era”. Med VRS Covert vann han fem titlar, bland annat Players Championship och två World Golf Championships.

2014-2015

Nike VRS Covert 2.0 Tour & Vapor Speed Prototype, 9˚

Skaft: Diamana S+ 70 TX Prototype

2014 var första gången på 20 år som Tiger Woods stod över Masters Tournament. Detta på grund av en ryggoperation. Skadebekymmer har kantat hela den lysande karriären men här såg det ut som att den var på väg att ta slut. Det blev inte många rundor med VRS Covert 2.0.

2016-2017

TaylorMade M2, 9.5˚

Skaft: Rayon Tensei CK Pro White 70TX Konungens återkomst skedde på Hero World Challenge i december 2016. Under hans frånvaro hade Nike slutat tillverka golfklubbor och Woods behövde hitta en ersättare till att göra jobbet från tee. Valet föll på TaylorMade M2 och han hade för första gången en justerbar hosel där skaften skruvas fast, istället för att limmas. I början av 2017 skrev han ett långsiktigt sponsorkontrakt med TaylorMade.

2018

TaylorMade M3, 9.5˚

Skaft: Diamana D+ White Board 73TX

Det tog sin lilla tid innan TaylorMade fick en Tiger Woods-seger i protokollet men i 2018 Tour Championship plockade han hem segern med sin M3-driver.

2019

TaylorMade M5, 9˚

Skaft: Diamana D+ White 60 TX

Woods hade nu vant sig vid både TaylorMades nymodigheter och att vara tillbaka i toppen. Han vann The Masters på Augusta National och tog i och med det sin första majortitel på elva år.

2020

TaylorMade SIM, 9˚

Skaft: Diamana D+ Limited 60 TX

Under 2019 och 2020 gjorde ryggen sig åter igen påmind och han blev borta från spelet.

2021

TaylorMade Stealth Plus, 9˚ @ 8.25˚

Skaft: Diamana D+ Limited 60 TX

Han hann heller inte stoppa TaylorMade SIM2 i bagen, för i slutet av februari 2021, precis innan han skulle börja tävla igen, var han med om bilkraschen. Men när han i december återvände till de stora arenorna gjorde han det med stil. Första tävlingen var PNC Championship där han tävlade med sin son Charlie Woods. Nyhetskällor över hela världen uppmärksammade det identiska rörelsemönstret far och son emellan. Och i Tigers händer satt sprillans nya TaylorMade Stealth, med den omtalade röda träffytan i kolfiber.

2022

TaylorMade Stealth Plus, 9˚

Skaft: Fujikura Ventus Black 6 X Stealth stannar kvar i bagen men han går ifrån Diamana-skaftet som suttit stadigt i hans drivers från och till sedan 2006.

KÄLLA: BUNKERED.CO.UK

37 VÅR 2023 /
2016 2018 2019 2020
2022 REPORTAGE / WOODS DRIVERS
2012 2013 2014
2021
Copyright © 2022 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag.
BRING THE COURSE TO YOU

APPROACH® R10

FÖRBÄTTRA DITT SPEL HEMMA, INOMHUS, UTOMHUS ELLER PÅ DRIVINGRANGEN MED EN PORTABEL LAUNCH MONITOR

1. Registrera nyckeldata som hjälper dig att bättre förstå din sving och ditt spel, inklusive klubbhuvudets hastighet, bollens hastighet, spin, launch angle, launch direction, smash factor, club path, club face angle samt beräknad distans och riktning1

2. Förstå dina styrkor inom golfen och områden som kan förbättras genom att använda träningsläget som registrerar statistik för varje enskild klubba och visar en bollspridningskarta baserad på estimerad bollflykt1

3. Se och analysera din egen sving med videoklipp som spelats in med automatik och inkluderar data om din sving1

4. Använd golfsimulatorn (Home Tee Hero) i appen Garmin Golf för att spela virtuella rundor på fler än 42 000 banor runt om i världen, delta i virtuella turneringar på veckobasis och ta del av molnlagring av dina videos som spelats in under träning för endast 99 kronor per månad eller 995 kronor per år2

5. Använd golfdata från Approach R10 på golfsimulatorer från tredje part, såsom E6 Connect3

6. Appen Garmin Golf™ ger dig den information du behöver för att se statistik och score i ditt spel och hjälpa dig att mäta

42 000+ FÖRINSTALLERADE

1Denna enhet kräver att det finns en hopparad kompatibel smartphone med appen Garmin Golf nedladdad.• 2Abonnemang krävs • 3Abonnemang hos tredje part kan krävas.

GOLFBANOR

Mannen, myten, Miguel

Han har gjort 34 säsonger på touren och vunnit mer än de flesta. Men det är håret, pilotbrillorna, dansstegen och den bolmande cigarren som gjort att åskådarna har tagit honom till sina hjärtan. Möt Miguel Ángel Jiménez – stjärnan som förstår värdet av att vara en showman.

FAKTA

NAMN

Miguel Ángel Jiménez

ÅLDER:

59 år

BOR:

Dominikanska Republiken och Costa del Sol, Spanien

BLEV PROFFS:

1982

ANTAL SEGRAR:

21 på European Tour/ DP World Tour, 13 på Champions Tour

ÖVRIGA MERITER:

Spelat Ryder Cup fyra gånger, 2:a i US Open, 3:a i The Open Championship, 4:a i Masters Tournament. Den spelare som har gjort flest hole in one på DP World Tour med 10 stycken.

En liten bit av den spanska blodkorven smiter undan i den matiga linssoppans dunkla färgtoner. Miguel Ángel Jiménez gör ett nytt försök att fånga in den, innan han lutar sig bakåt i den vita plaststolen och funderar över frågan han har fått så många gånger att han rimligtvis bör vara ganska trött på den.

Kanske är den paus han tar därför bara av konstnärlig art, innan han formulerar sig?

– Hemligheten bakom att jag har lyckats hålla mig i toppen så länge? Det finns ingen hemlighet. Bra mat, bra vin, bra cigarrer och en del träning.

Svaret överraskar inte.

Han brukar nämligen säga exakt så och samtalet följer således den förväntade mallen.

Men är det verkligen sant?

För 20 år sedan odlades en märklig myt om att det svenska bollgeniet Jan-Ove Waldners exempellösa bordtennisframgångar under drygt två decennier byggde på en behaglig blandning av ren talang som kombinerades med mer okonventionella träningsläger på Café Opera. Eftersom många av oss är svaga för den typen av berättelser kring bollbohemer så fick den fäste och hur mycket Waldner än betonade att han tränade var det som att ingen riktigt ville tro på det, utan föredrog storyn om svenskens tillbakalutade genväg till toppen.

Kanske är det likadant med Jiménez.

Men eftersom spanjoren idag, mer än 30 år sedan

han debuterade på touren, är en av de mest populära profilerna inom golfvärlden med fans över hela världen så ligger det knappast i hans intresse att förändra bilden av honom själv, utan han bidrar snarare själv till att förstärka den.

Möt Mannen, Myten, Miguel.

DET FINNS MÅNGA saker som avslöjar ett proffs på ett övningsfält. Ljudet från bollträffen är förstås uppenbart. Att det emellanåt smäller till i en rangeskylt när en boll möter sitt mål är en annan sak eller att torvgroparna i gräset bildar en prydlig linje efter varandra i slagriktningen istället för att tafatt spridas ut i horisontell riktning.

Men det mest påtagliga är att allt runtomkring liksom stannar upp.

Folk pekar, viskar, sneglar, tar selfies med spelaren i bakgrunden och en allmän ivrighet kring det celebra besöket uppstår.

Men på Miguel Ángel Jiménez Golf Academy, strax utanför Malaga, är det annorlunda.

Att en av Spaniens mest meriterade golfare genom tiderna står och nöter sina kliniska mellanjärn den här torsdagsförmiddagen är uppenbarligen inte mycket att bry sig om när det finns världsproblem att lösa över espressokopparna på uteserveringen, eller då den egna puttningen ska vässas på övningsgreenen. Det mest dramatiska som händer är att en man i halmhatt hälsar artigt på Jiménez och de byter några ord innan >

41 VÅR 2023 /
TEXT: TOBIAS BERGMAN
INTERVJU / MIGUEL ÁNGEL JIMÉNEZ

Jiménez går över och pratar med hustrun Susanna Styblo som pysslar i en rabatt strax intill klubbhuset.

Att beskriva stämningen som familjär vore en underdrift, men det är ändå det ord som ligger närmast till hands.

Här finns en driving range, ett par övningsgreener, en korthålsbana och ett klubbhus med restaurang. Det är enkelt, centralt, funktionellt – men framför allt är det resultatet av en dröm

– Jag har fått så mycket av golfen, så därför vill jag ge tillbaka och göra golf tillgängligt. Men det är ingen billig sport, så därför har jag investerat i den här anläggningen för att ge vanliga människor en chans att spela, inte minst ungdomar, säger Jiménez.

Blev det som du hade tänkt dig?

- Ja, precis som jag hade tänkt mig. Nu har vi snart funnits i tio år och jag är mycket stolt över det. Det är en bra känsla att göra något för någon annan.

HAN HAR SPELAT över 700 tävlingar på DP World Tour eller Europatouren och vunnit 21 av dem. Han har tagit 13 segrar på Champions Tour i USA och 2018 lyckades han vinna två av seniorernas majors. Därtill kan vi addera fyra framträdanden i Europas Ryder Cup-lag och nio topp tio-placeringar i majorsammanhang.

Men det är sannolikt inte bara spelet som har gjort att publiken har tagit Miguel Ángel Jiménez till sina hjärtan.

Utan hans sätt att vara.

Pilotbrillorna, solskärmen, hårpiskan, den bolmande cigarren, riojavinerna, skratten, de spontana dansstegen efter ett lyckat slag och den märkliga uppvärmningsritualen på rangen inför ronderna har tillsammans bidragit till att teckna en bild av en golfare som inte är som andra.

Att han dessutom har presterat på topp i så många år, och därmed varit relevant för flera generationer, är givetvis också en faktor av betydelse.

– Min popularitet har nog att göra med att jag inte döljer något. Jag döljer inte att jag röker, jag döljer inte att jag dricker, jag döljer inte att jag gör gymnastiska övningar. Idag är det inte så vanligt att folk är så öppna.

Känns det inte orättvist att det är mer fokus på allt runtomkring och ditt livsnjutande än dina prestationer och det hårda jobbet på banan?

– Ibland känns det så, men folk har inte hela bilden. För att vara här vid 59 års ålder måste du arbeta hårt för att hänga med. Det är liksom inget som trillar ned från himlen och du behöver göra uppoffringar för att ta dig till den här nivån.

Du spelar ju mestadels på Champions Tour nu-

mera, men gör varje år några tävlingar på DP World Tour. Min fråga är om du känner dig ung eller gammal när du gör det?

– Jag känner mig inte gammal. Jag är visserligen 59 och min kropp är inte ung, men jag är i bra form och det måste du vara om du fortfarande vill prestera på den här nivån. Häromveckan spelade jag Swiss Open med Rasmus Höjgaard från Danmark och han är 21 år gammal. Det är fantastiskt att fortfarande kunna spela med de unga pojkarna. Det motiverar mig att försöka hänga med dem så länge jag kan, det är ett av skälen till att jag håller på.

Efter så många år – blir du fortfarande nervös när du spelar?

– Inte nervös, men spänd. Det här är vad jag vill göra, så när jag kommer till första tee försöker jag att njuta av det.

h Gammal man gör så gott han kan – och i Jiménez fall räcker det långt. I höstas tävlade han i samma boll som den 38 år yngre Rasmus Höjgaard.

42 / VÅR 2023
INTERVJU / MIGUEL ÁNGEL JIMÉNEZ

LINSSOPPAN MED diverse oklara köttinslag är uppäten. Den friterade bläckfisken likaså och glaset med alkoholfri öl har tömts. Det är därmed dags att slå hål på myten om långa vinluncher innan tee off på tävlingar.

– Jag skulle aldrig kunna dricka alkohol innan jag tränade eller spelade golf. Då skulle jag inte träffa bollen. Jag tar gärna ett glas Rioja eller en öl, men då får det bli efteråt, säger Jiménez.

Vi går över till rangen, eftersom han vill slå bollar.

den där bilen i några år innan jag skaffade en annan.

Idag är Volvon utbytt mot en röd Ferrari, som han gärna kör när han befinner sig i hemmet på Costa del Sol. Men eftersom spanjoren spelar mesta delen av sin golf i USA och på veteranernas tour har han också investerat i ett hus i Dominikanska Republiken, där han tillbringar mycket av sin tid och lever ett behagligt liv.

Men han brinner fortfarande för utvecklingen av spelet och oroas över vad som är på väg att hända på de stora tourerna, där han inte längre är ett regelbundet inslag.

– Sedan LIV Golf kom har det varit mycket konflikt och förvirring och det är inte bra. De behöver sätta sig ned nu och prata om hur vi kan ta oss framåt och så måste vi börja fokusera på golfen som idrott. För mig är historien viktig; att spelare som Seve, Nicklaus och Tiger blir historiska och legendariska tack vare vad de har uppnått i majors och det måste fortsätta så.

Det närmar sig sen eftermiddag, men den spanska solen bränner fortfarande i skinnet.

Jag är ledsen, men du måste först visa mig den här märkliga uppvärmningsritualen och dina stretchingövningar. Vad handlar de om egentligen?

– Så här är det. Jag värmer alltid upp ordentligt i gymmet innan ronden och kör ett pass för att få i gång kroppen. Men så började jag en gång med att göra stretchingövningar för att mjuka upp mig lite och eftersom folk tyckte om att se det så har det blivit kvar. Man får aldrig glömma att vi är i underhållningsbranschen.

Idag har klippen med den stretchande spanjoren, som blandar knäövningar med att puffa på sin cigarr, hundratusentals visningar på Youtube (bara att googla) och möts alltid av uppskattande skratt och kommentarer. Liksom filmerna när 59-åringen har sänkt ett slag eller gjort ett hole in one, vilket alltid åtföljs av de sköna dansstegen och ett stort leende. Jiménez är den spelare som har prickat rätt flest gånger genom tiderna på DP World Tour. Tio gånger har det hänt och ytterligare två på Champions Tour och ett på PGA Tour.

– Att jag har det rekordet är kopplat till att mina mellanjärn är den starkaste delen av mitt spel. Jag är oftast nära flaggan med de slagen. Hur många hole in one jag har gjort totalt vet jag inte. Jag har tappat räkningen.

Har jag läst rätt kom ett av dem i Sverige?

– Det stämmer! Det var faktiskt mitt första i tävlingssammanhang och jag gjorde det på SEO på Drottningholm 1990. Jag vann en Volvobil!

Wow – körde du den hem till Spanien då?

– Nej, jag fick den skickad hit. Men jag körde faktiskt

I BAGEN

DRIVER: Ping G430 Max, 9 grader

METALWOODS: Ping G425 Max, 14.5, 17.5 och 20.5 grader

JÄRNKLUBBOR: Ping Blueprint, 4-PW

WEDGAR: Ping Glide 4.0 52 och 60 grader

PUTTER: Ping DS72 C

Men på rangen fäller en energifylld 59-åring ned pilotbrillorna för ögonen och börjar på nytt att slå mellanjärn mot 150-skylten där borta till vänster. Vid bagen pyr resterna av en kubansk cigarr.

Miguel Ángel Jiménez har precis inlett sin 35:e säsong som golfproffs.

Låt oss hoppas att det blir många till, för profiler som han görs inte längre. n

43 VÅR 2023 /
INTERVJU / MIGUEL ÁNGEL JIMÉNEZ
”Folk tycker om att se när jag stretchar, så jag fortsätter. Man får inte glömma att vi är i underhållningsbranschen.”

Nu startar vi klubben alla golfare vill vara med i!

Sannolikheten att göra ett hole in one för en amatör är 1 på 12 500. Men trots oddsen att lyckas så händer det fantastiskt nog då och då. Nu vill Dormy hjälpa till att fira den häftiga prestationen och startar därför Dormy HiO Team.

De flesta golfspelare drömmer om att någon gång lyckas göra ett hole in one.

Om och när man lyckas så är känslan närmast obeskrivlig. Det tycker vi på Dormy att man ska fira extra mycket. Därför har vi skapat en klubb för dig som har lyckats pricka rätt – och välkomnar dig till Dormy HiO Team. Här får du dela med dig av din berättelse med bilder i våra olika kanaler och alla kan läsa om just din bedrift. Dessutom bjuder vi på en unik Hio-baghandduk som inte går att köpa, utan bara kan erhållas genom att göra hole in one – och du får också en unik överraskning som du kan dela med vänner och bekanta.

Så därmed återstår bara en liten detalj.

f Sedan lanseringen i höstas har hundratals golfare redan hittat rätt – och passat på att registrera sig på dormy.se

Att göra ett Hio. När den “enklaste” saken är ur vägen så är det bara att gå in och registrera dig på dormy.se där du får skriva storyn om hur du fick i din lilla golfboll i det inte så mycket större golfhålet. Glöm bara inte att registrera dig inom tre månader för efter det har den passerat utgångsdatumet.

– Många golfare som har gjort hole in one är förstås stolta över sin prestation och vill gärna dela med sig av sin story. Dessutom tycker vi att de förtjänar att uppmärksammas lite extra och det är egentligen hela bakgrunden till att vi nu har skapat Dormy HiO Team, säger Anders Wall, vd på Dormy.

45 VÅR 2023 /
>
NYHET / DORMY HIO TEAM

Möt några av de nya medlemmarna i Dormy HiO Team

En mulen söndag i slutet på juli står Olle Hartwig på hål tio på Hofors GK med sambon Kerstin.

Hålet mäter 134 meter från tee och flaggan sitter på den övre greenplatån, vilket skymmer sikten för hålet. En halvtoppad järnsjua susar iväg mot green och Olle muttrar ett ”vilket jävla skitslag” till Kerstin. Men när paret kommer fram till green finns ingen boll. Den har gått i. Och efter 46 golfande år har Olle gjort sitt första hole in one.

Parets regelbundna spelkamrater kommer över på kvällen för att gratulera. Men de uttrycker en viss liten besvikelse över att de inte fått vara med på dagens bravader.

Men de ska få en ny chans. Dagen därpå är vännerna med i bollen, när de återigen spelar på vackra Hofors. När de kommer till hål tio stegar Olle upp på tee och tanken slår honom, vad är sannolikheten att man gör ett Hio till på samma hål, bara tjugofyra timmar efter det första?

Flaggan står kvar på den övre platån. Och den här gången levererar järnsjuan ett riktigt bra slag. För framme på green ligger tre bollar. Och den fjärde, Olles boll, den har parkerat i koppen.

– Våra vänner såg mest ut som fågelholkar. Men sen blev det uppståndelse och så bjöd pron på bubbel när vi kom in till klubbhuset. Jag vet inte om jag har smält det än. Jag har spelat golf så länge men jag är nog inne i något flow nu, säger han och skrattar.

46 / VÅR 2023
NYHET / DORMY HIO TEAM
”Han träffade rätt två gånger på samma hål – inom 24 timmar”

En höstlördag befinner sig 16 glada Strängnäsgrabbar på Lanna Lodge utanför Örebro för en bästboll.

Joachim Anderlund och hans lagkamrat Fredrik Bjarnestad går en stenhård kamp mot motståndarna och när de når sista hålet står det lika. Joachim har gjort fem birdies under varvet och nivån är på topp.

Par fyra. Kikaren säger 257 meter till flaggan.

– 18:e hålet på Lanna bjuder in till att chansa lite, så vi sa att nu går vi för segern. Min spelkamrat började och slog en jättebra drive som stannade cirka 20 meter bakom flaggan. När det sen var min tur sa han till mig att gå för det, hans är safe redan, säger Joachim.

Han bestämmer sig för att gå ner på en spoon och försöka slå en hög fade in mot pinnen. Bollträffen är 100%.

– Bollen startade 7-8 meter vänster om pinnen med en mysig fade. Direkt när jag slagit bollen så säger jag högt ”be the one”, för jag känner att den kommer vara bra.

Bollen landar 1,5 meter kort om pinnen och bara försvinner.

– Vi blir alla helt galna och förstår knappt vad som hänt. Vi hör även skrik nere vid restaurangen och det försäkrar att bollen faktiskt är i hål. Glädjeruset och adrenalinet bara sprudlar. Alla blev helt tokiga. Även motståndarlaget som efter någon minut insåg att de just förlorat matchen.

Han har gjort sig känd som hela Sveriges Hiokung – och prickat rätt två dussin gånger. Nu är det dags att revidera den siffran igen. 30 augusti var Walle Danewid ute på hemmabanan Viken (Helsingborgs GK) tillsammans med några goda vänner.

– Hål två på Viken är ett speciellt hål. Jag har slagit allt från wedge till driver där. Det är 181 meter till mitten och 204 till out bakom. Och två bråkiga bunkrar framför. Det ligger nere vid vattnet och när det är motvind där, då är det verkligen motvind. Jag tog en träfemma. Det var ett riktigt bra golfslag och när den var i luften sa Sverker som jag spelade med; den är rakt på flaggan.

Tröttnar man någonsin på att göra hole in one?

– Nä, det är alltid trevligt att spela bra golf. Men när jag var ute med landslaget eller jobbade med många tävlingar kunde jag ofta få höra Men Walle, har du gjort något Hio då?! Det kan jag tröttna på. Men man tröttnar ju aldrig på att slå bra golfslag. Det är lika roligt varje gång. Gubben är stabil än, jag gick på par idag, säger han.

Efter ett golffyllt arbetsliv är Walle nu pensionär och spelar om möjligt ännu mer golf än tidigare. Upp emot 250-300 rundor om året.

– Ja, nu får man ju vara glad, jag har faktiskt i år blivit friskskriven från cancern. Så det är en större seger än att göra ett hole in one. Men nu ska vi se om vi inte kan ta och pilla i en till, säger han och skrattar.

I maj spelar Anna Werther Evaldsson tävling i fyrboll/bästboll på hemmaklubben Malmö Burlöv GK, tillsammans med sin vän Anette. De spelar bra och Anna har bara några hål tidigare glänst till med en birdie.

När hål 13 kommer slår hon ut sist.

– Det är en inte helt enkel par-trea, med vatten och en bunker precis framför green. Jag får en jättefin träff, men den går mot bunkern. Så jag säger bara; Klara nu bunkern! Klara nu bunkern! Och de andra fyller i; Den klarar bunkern! Den går i! Vi blev helt galna alla fyra i bollen.

Tvärt emot hur de flesta brukar spela efter ett hole in one gör hon birdie på hålet därpå.

Tre månader senare är det dags för KM –och då slår Anna till igen.

– Jag spelade inte bra golf den dagen. Men så kom vi till hål 6. Jag slog ut först och träffade hyfsat bra med min järnsjua. Bollen landar bredvid bunkern och sen liksom glider den upp mot hålet och när vi kommer fram ligger den i koppen. Det är ju helt sjukt att göra en till så tätt inpå den första.

Anna är en flitig golfare som går på utomhusträningar året om och snittar runt 80 rundor per sommar. 2022 var målet handicap 12 som hon fixade utan problem och under 2023 siktar hon på singelhandicap.

Och kanske ett tredje hole in one?

47 VÅR 2023 /
”Danewids 25:e äss tog honom till Dormy HiO Team”
”Avslutade med hole in one – på ett par 4-hål”
NYHET / DORMY HIO TEAM
”Hon gjorde två hole in one på tävling under samma sommar”

Din guide till nya järnklubbor 2023

Är du på jakt efter något stort, snällt och lättspelat? Eller en klubba som är snygg, smäcker och som du kan kontrollera bollbanan med? Oavsett vad du söker så början jakten på nya järnklubbor här. Kolla in Dormys järnguide för 2023!

TEXT:
JOHAN BLOM

TAYLORMADE STEALTH

Här snackar vi stabilitet och bollhastighet. Stealth-setet innefattar många av TaylorMades beprövade teknologier som Speed Pocket och dämpningssystem, men vi ser även flera innovativa inslag som den heta och flexibla träffytan som ger en katapulteffekt till bollen. Stealth var en storsäljare under 2022 och kommer garanterat att vara det under 2023 också.

Klubbor: 5-PW (herr) 6-SW (dam)

Herr/dam: Herr och dam

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål och grafit

Pris: 10 899 kr (stål)

12 199 kr (grafit)

DISTANSJÄRN

MIZUNO JPX923 HM

Mizunos succéserie Hot Metal har till denna säsong utformats för att erbjuda god längd, höga slag och trygghet till majoriteten av alla golfare. Med hög utgångsvinkel på slagen så får du även den stoppförmåga och kontroll vid inspelen som behövs för att komma nära flaggan. Träffytan är 35% starkare än på klubbans föregångare, vilket ökar bollhastigheten. Dessutom är klubborna underbart vackra att titta ned på med sin borstade white satin-finish. Hot Metal är helt enkelt ett bra val för väldigt många.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr Fattning: Höger och vänster Stål/grafit: Stål och grafit Pris: 10 999 kr

CLEVELAND LAUNCHER XL

Här har Cleveland verkligen

tänkt till. Klubbhuvud i XL-storlek för mer konsekvent bollträff, V-formad sula så att klubban skär igenom gräset fint, loft-specifika skåror på varje klubba för optimal spinn samt en ihålig klubbkonstruktion för ökad flexibilitet och längre slag. Launcher XL ligger dessutom i ett mycket intressant prisläge för den som inte vill göra hål i plånboken.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

COBRA AEROJET

Vill du slå längre än dina kompisar? Toppen, då kan Cobra Aerojet vara receptet. Träffytan är smidd och kallas för PWR-Shell. Det unika med PWR-Shell är att träffytan inte är helt platt, den är istället L-formad och går hela vägen in till sulan. Det gör att en större del av träffytan kan flexa vilket ger jämnare längder även när du träffar lite tunt. Distans, höjd och förlåtande egenskaper – vi sätter check på samtliga punkter.

Klubbor: 5-PW (herr), senior)

Herr och dam Höger och vänster grafit

50 / VÅR 2023
UTVALT / JÄRNKLUBBOR 2023

PING G430

En färsk efterföljare till G425 där det har hänt en hel del. Lägre tyngdpunkt, kortare hosel, tunnare träffyta och starkare loft ger tillsammans ett järnset med den stabilitet och de förlåtande egenskaper som Ping gjort sig kända för. Dessutom uppger Ping att G430 går 6-9 meter längre än sin föregångare, det tackar man väl knappast nej till?

Klubbor: 6-GW

Herr/dam: Herr och dam

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål och grafit

Pris: 11 199 kr (stål)

11 999 kr (grafit)

DISTANSJÄRN

TITLEIST T300

Titleist släpper nya järn vartannat år vilket innebär att T300 är identisk med föregående säsong då modellen lanserades. Med 40 procent mer tungsten än föregående T300-modell och avancerad Max Impact Technology kan T300 ge bättre utgångsvinkel, mer längd och större kontroll samtidigt som du får maximalt med förlåtande egenskaper. Allt detta i ett premiumhuvud med kromfinish samt en storlek och form som ger dig det självförtroende du behöver för att spela din bästa golf.

Klubbor: 5-PW (dam 6-SW)

Herr/dam: Herr och dam

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit:

Pris: 8 999 kr (stål)

9 499 kr (grafit)

CALLAWAY PARADYM X

Paradym X bygger på samma grundpelare som den vanliga Paradym-modellen men med en smidd träffyta framtagen med AI-teknik och hela 67 gram tungstensvikter som är placerade för att motverka felträffar.

X-varianten har en större profil på klubbhuvudet med längre blad och mer offset, allt för att göra klubborna så skonsamma och spelbara som möjligt. Det här är ett utmärkt val om du vill ha både längd och känsla, men inte träffar i centrum precis varje gång.

Klubbor: 5-PW (herr) 6-Sw (dam)

Herr/dam: Herr och dam

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål och grafit

WILSON DYNAPOWER

1956 lanserade Wilson den första Dynapower-modellen, nästan 70 år senare är det dags igen! Klubborna har en konstruktion med stort vridmotstånd, vilket ger stabilitet vid orena träffar. En lågt placerad tyngdpunkt ger högre utgångsvinkel och bättre stopp på bollen. Har du en handicap över 10 och letar efter nya järnklubbor som ger stabilitet och distans så kan du med fördel kika närmare på Dynapower. Du lär inte bli besviken.

Klubbor: 5-PW (herr), 7-PW+SW (dam)

Herr/dam: Herr och dam

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål och grafit 499 kr (stål) (grafit)

51 VÅR 2023 /
UTVALT / JÄRNKLUBBOR 2023

CALLAWAY PARADYM

Paradym-järnklubborna är designade och framtagna för golfspelare som är på jakt efter längden från ett distansjärn men premiumkänslan från en smidd klubba. Träffytan i Paradym, framtagen med AI-teknik, är Callaways mest avancerade och stryktåliga träffyta hittills. AI-tekniken i kombination med ett slitstarkt 455-stål i en smidd träffyta optimerar hastigheten, ger högre launch och ökad spinnkontroll. Sammantaget ser vi ett järnset med mjuk känsla och förträffligt ljud.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster Stål/grafit: Stål

Pris: 13 999 kr

KOMPAKTA DISTANSJÄRN

COBRA FORGED TEC

Den ihåliga konstruktionen ger dig en mer förlåtande klubba eftersom mer vikt kan placeras i tå, häl och långt ned i sulan. Många ihåliga klubbor ger också extrem längd, men här har Cobra bromsat prestandan för att du ska få snarlika längder som hos en bladklubba. Kommer även i en större X-modell om du känner att du vill ha något ännu mer skonsamt att slå med.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål Pris: 10 999 kr

WILSON D9 FORGED

Wilson rullar vidare med sin D9 Forged-modell, vilket inte är konstigt alls – varför byta ut något som redan är bra? Tyngdpunkten är placerad långt ned för att göra utgångsvinkeln och bollflykten högre samt landningsvinkeln brantare. Det innebär längre carry och att bollen stannar snabbare när den landar på greenen. Wilson gör bra järnklubbor med en vettig prislapp, vilket kan vara värt att ha med i sin kalkyl när man funderar på nya klubbor.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål och grafit

Pris: 9 299 kr (stål) 10 499 kr (grafit)

MIZUNO JPX923 HM PRO Bladlängden är något kortare och offseten minde än på den vanliga Hot Metal-modellen, allt för att tilltala skickliga golfare. Loften är av den moderna sorten, alltså starkare, och gör det här setet till ett utmärkt alternativ för dig som vill vinna tillbaka distans ute på banan. Med Mizunos vibrationskontrollerande V-Chassi kommer felträffar fortfarande leverera önskvärd höjd och längd.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål Pris: 11 399 kr

52 / VÅR 2023
UTVALT / JÄRNKLUBBOR 2023

PING i59

Smäckra klubbor med tunn topplinje och avskalad offset, med i59 i bagen är du en vinnare redan innan ronden startat. En unik aluminiumsats invävd i klubbhuvudet har gjort det möjligt att förflytta vikten mot klubbans tå- och häl-parti för att minska vridningsmomentet när du slår. Den smidda träffytan säkerställer en bekväm spelkänsla och total kontroll. Klubborna har en ”Hydropearl 2.0”-finish som stöter bort vätska så att klubborna kan prestera konsekvent i alla väder.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger

Stål/grafit: Stål

Pris: från 17 399 kr

KOMPAKTA DISTANSJÄRN

TITLEIST T200

Under huven på den här skönheten döljer sig mängder av tekniska lösningar som ger dig fart och höjd på slagen för att prestera på topp. Så som Max Impact-teknologin som bättrar på bollhastigheten vid träffar utanför centrum och en specialtillverkad muscle-platta för bättre akustik och renare känsla. T200 flyter även ihop perfekt med sina syskonmodeller T100 och T100S om du är på jakt efter ett stiligt combo-set.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål

Pris: 11 999 kr

TAYLORMADE P770

P770 har varit en favorit för många sedan den först lanserades 2018. Nu är den tredje generationen här för att förgylla vår tillvaro. Setet har en progressiv viktning med tungsten som gör de långa järnen mer förlåtande och lättare att få upp bollen i luften med, medan de högre loftade klubborna ger en bollbana och spinn som är anpassad för kontroll. P770 har försetts med SpeedFoam Air som vi först såg i syskonmodellen P790, det ger enastående ljud och känsla.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål

Pris: 13 699 kr

SRIXON ZX5

Skönhet, förlåtande egenskaper och längd på en och samma gång – ZX5 erbjuder allt som behövs för att ta din golf till nästa nivå. Utsvarvade fördjupningar på baksidan av träffytan maximerar trampolineffekten för högre bollkastighet och ökad distans på varje slag. Skårorna i J8-PW är skarpare, djupare och sitter tätare för mer spinn och kontroll. De längre järnen ska ge mer konsekvent spinn. Även ZX5 är ett ypperligt val om du vill göra ett combo-set med övriga ZX-modeller.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål och grafit

Pris: 11 999 kr (stål) 12 999 kr (grafit)

53 VÅR 2023 /
UTVALT / JÄRNKLUBBOR 2023

WILSON LAUNCH PAD 2

Lättspelat järnset för dig med lite lägre svinghastighet och som vill ha högre bollflykt och mer längd tillsammans med förlåtande egenskaper. Sulan som heter precis som klubban, Launch Pad, är tillverkad för att glida över marken och ge höjd i slagen. Den ihåliga konstruktionen tillsammans med den tunna träffytan levererar en hög bollhastighet och god längd.

Klubbor: 5-PW (herr) 6-SW (dam)

Herr/dam: Herr och dam

Fattning: Höger

Stål/grafit: Grafit

Pris: 8 499 kr

SPELFÖRBÄTTRANDE JÄRN

COBRA

T-RAIL

Populära T-Rail är nu inne på sin tredje generation. Fortsatt handlar det om ihåliga hybridjärn som är otroligt enkla att spela med, men detaljer har förfinats. Den AI-utvecklade träffytan är av samma sort som i Cobras premiumjärn och genererar hög bollhastighet över hela ytan så att även sämre träffar går långt. Split Rails på undersidan gör att sulan glider friktionslöst genom gräset och behåller hastigheten genom träffen för längre slag.

Klubbor: 5-PW (herr) 6-SW (dam)

Herr/dam: Herr och dam

Fattning: Höger

Stål/grafit: Grafit

Pris: 9 499 kr

SRIXON ZX4

Visst kan vi enas om att Srixons uppdaterade ZX4-klubbor är en fröjd för ögat? Multimaterialkonstruktion, V-formad sula och tajt placerade skåror på de korta järnen – vi känner igen teknologierna från övriga ZX-järn. ZX4 har en större profil, mer offset och lägre tyngdpunkt än sina syskonmodeller för att göra den mer spelvänlig, utan att för den delen bli klumpig. Är du på jakt efter snygga och snälla järnklubbor borde ZX4 stå högt upp på önskelistan.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger

Stål/grafit: Stål och grafit

Pris: 11 999 kr (stål) 12 999 kr (grafit)

TAYLORMADE STEALTH HD

Pinfärsk modell från TaylorMade där fokus ligger på att hjälpa dig att få fart och höjd på slagen. HD står för high draw och hintar om att du som kanske har slice som din vanligaste miss lättare ska kunna stänga bladet och räta ut bollbanan. Det, tillsammans med höjden som klubborna genererar, ska öka totallängden på dina slag. Med mängder av tekniker för att göra klubborna förlåtande så blir Stealth HD ett smart val för många golfare.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger

Stål/grafit: Stål och grafit

Pris: 10 799 kr (stål) 12 099 kr (grafit)

54 / VÅR 2023
UTVALT / JÄRNKLUBBOR
2023

MIZUNO JPX923 FORGED

Ett mellanstort cavityjärn som kan spelas av både eliten och golfare runt singelhandicap. Mizunos toppjärn levererar alltid känsla och kontroll på hög nivå. JPX923

Forged erbjuder även god distans, tack vare den starka loftsättningen. Den extremt tunna träffytan på endast 2,2 mm skapar maximal kraftöverföring. De korta järnen (J8-PW) har en mindre profil för att ge dig precision när det är dags att limma flaggan.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål

Pris: 13 799 kr

TOPPJÄRN

TITLEIST T100

Som vanligt håller Titleist det avskalat och stilfullt när det kommer till design men innanför skalet har T100 allt som förväntas av ett modernt toppjärn. Klubbhuvudet har balanserats upp med noggrant placerade tungstensvikter i både tå och hål. Bladliknande spelkänsla men ändå skonsam vid dina mindre lyckade träffar. Det är inte utan anledning som T100 är PGAtourens populäraste järnklubba.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål

Pris: 11 999 kr

TAYLORMADE P7MC

Tourinspirerade P7MC har ett utseende som tilltalar finsmakare. Det här är en järnklubba i klassisk form med minimal offset och perimeterviktning för fantastisk kontroll och precision. En smal sula och snäv framkant ger konsekvent kontakt med marken. Den frästa träffytan säkerställer precision och kvalitet med TaylorMades mest aggressiva grovegeometri. En perfekt bollträff med ett P7MC ger en svårslagen känsla av lycka.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger

Stål/grafit: Stål

Pris: 13 699 kr

PING i230

Efterföljaren till de populära i210-klubborna som bland annat Viktor Hovland firat stora framgångar med. Den jämna bollhastigheten och minskade spridningen ger grym längdkontroll och konsekventa resultat. En mer rundad framkant på bladet säkerställer en optimal markkontakt för rena och kraftfulla bollträffar. Tillverkade i rostfritt stål med en elastomer-träffyta som sänker tyngdpunkten och ökar spelbarheten.

Klubbor: 5-PW

Herr/dam: Herr

Fattning: Höger och vänster

Stål/grafit: Stål

Pris: 12 999 kr

55 VÅR 2023 /
UTVALT / JÄRNKLUBBOR 2023
56 / VÅR 2023 UTVALT / JÄRNKLUBBOR 2023

Här är skillnaderna mellan de olika kategorierna

SPELFÖRBÄTTRANDE JÄRN – HCP 25–54

Kategorin för dig som behöver extra hjälp med järnspelet. Spelförbättrande järn är konstruerade för att höja bollbanan på slagen, något som annars kan vara ett bekymmer för spelare som inte svingar klubban så snabbt eller inte träffar i mitten varje gång. Höjden, i sin tur, bidrar till ökad slaglängd. Klubborna har också utrustats med en ordentlig offset, alltså att klubbhuvudet hamnar

DISTANSJÄRN – HCP 15–30

Här har vi den kategori av järnklubbor som passar för majoriteten av landets golfare. Distansjärn har ett stort och förtroendeingivande klubbhuvud. Därtill en bred sula och en viss offset. Tack vare storleken på klubbhuvudet behöver du inte träffa exakt i mitten varje gång, klubborna är förlåtande och ger fina resultat ändå. Bakom en flexibel träffyta så döljer sig ett hålrum för att öka trampolineffekten (den

lite bakom skaftet. Det sänker tyngdpunkten och ger klubborna den hjälpsamhet som behövs för spelare med högre handicap. Offset är också ett verktyg för att räta ut bollbanan för spelare som brottas med sliceproblem. Vill du göra golf så enkelt som möjligt är det här kategorin för dig.

sviktade effekt på träffytan som genererar fart till bollen) på klubborna och ge distans på slagen. På distansjärn brukar vi se någon form av vibrationsdämpning som finns på plats för att tunna träffar fortfarande ska kännas sköna och ha den explosivitet som krävs för att inte tappa slaglängd. Klassar du dig själv som medelgolfare så ska du kika extra på klubbor av den här sorten.

KOMPAKTA DISTANSJÄRN – HCP 5–15

Gillar du utseendet av ett toppjärn men behöver stöttningen av ett distansjärn är det här kategorin för dig – kompakta distansjärn har plockat det bästa från två världar. Jämfört med distansjärn är bladet kortare och sulan lite smalare. Klubborna är oftast av den smidda karaktären, istället för gjutna som spelförbättrande och distansjärn är. Smidda blad ger en mjuk och skön känsla vid träffögonblicket. Storleken på klubbhuvudet är fortfarande tillräckligt stor för att rymma olika teknologier

TOPPJÄRN – HCP 0–7

Järn som passar skickliga golfare med en bra och konsekvent bollträff och som söker klubbor de själva kan kontrollera och bestämma bollflykt med. Är du en spelare som klarar av att välja hur du ska skruva bollen kommer det vara enklare att göra det med ett tunnare blad, precis som toppjärn har. Det finns inte lika många tekniker och förlåtande egenskaper i ett toppjärn som i andra järnklubbor utan man håller det ganska avskalat och modeller-

och specifik viktplacering, som gör klubborna moderna och relativt förlåtande. Med ett ihåligt klubbhuvud kan vikt även läggas bakom träffytans centrum, för att främja hög bollhastighet – som vidare leder till långa slag. Kompakta distansjärn vänder sig till många typer av golfare. Såväl duktiga golfspelare som vill ha ytterligare trygghet i järnspelet eller medelgolfare som utvecklas och jobbar för att sänka sin handicap.

na känns igen från år till år. Oftast ser vi tungstensvikter i klubbhuvudets tå och häl som gör toppjärnen stabila och mer skonsamma att slå med än rena bladklubbor. Toppjärn lämpar sig bra för dig som redan slår långt och värdesätter stoppkontroll, precision och känsla före extra distans. Med ett toppjärn i händerna får du direkt feedback på dina slag, både de bra och de dåliga.

57 VÅR 2023 /
Svårt att veta i vilken kategori du ska leta efter klubbor som passar just dig? Här guidar vi dig rätt.
UTVALT / JÄRNKLUBBOR 2023

Många tror att en skräddarsydd utprovning av klubbor bara är för proffs.

Vi tänker tvärtom – och tror att alla har något att tjäna på en custom fitting.

Boka tid i vårt testcenter och skaffa dig själv förutsättningar att spela ännu bättre.

Perfekta klubbor ger färre vattenbesök

Boka din tid i Dormys testcenter – och hitta rätt utrustning för dig

Härliga helgronder i huvudstaden

Det finns gott om högklassig golf i huvustadstrakterna. Väster om stan hittar vi både ö-greener, slott och sommaridyller. Häng med på en vacker och naturnära golfhelg i Stockholms ytterkant.

TEXT: FANNY PERSDOTTER FOTO: JACOB SJÖMAN

Spektakulära Bro Hof är en upplevelse utöver det vanliga, med Mälaren som en effektfull kuliss.

BRO HOF SLOTT GC – THE STADIUM COURSE

Greenfee: från 1900 kronor.

Kommentar: The Stadium Course är Bro Hofs kronjuvel och tävlingsbana. Breda fairways, utmanande inspel och snabba greener följer Mälarens kant och bjuder på mästerskapsgolf i sin läckraste form. Avstånd från Dormy Barkarby: 22.5 kilometer.

62 / VÅR 2023
RESA / GOLFSTAD STOCKHOLM
FOTO: LENNART HYSE FOTO: LENNART HYSE FOTO: LENNART HYSE

De spelstrategiska glasögonen är förvisso redan på när vi kliver upp på nionde tee.

Men på den här par-femman är det även modet som ska fram. Vi behöver flörta lite med vattnet längs hålets vänstersida för chansen att nå in på två. Och inspelet är dessutom lurigt. För greenen sluttar rejält från höger till vänster och blir man kort ligger där två rediga bunkrar. Med vit, finkornig toursand. Och pluggbenägenhet.

Men vi har alla förutsättningar att lyckas. Med Mälarens glittrande vidder i ögonvrån, en bra score i ryggen och den obligatoriska våfflan i magen från banans ståtliga Halfway House. Som motsägelsefullt kommer redan efter hål åtta. Och fyra. Och elva. Och fjorton.

Det är bara att gasa.

På Bro Hof Stadium Course är inget hål det andra likt och det är inte det minsta förvånande att spelare som Dustin Johnson och Bubba Watson har gett den lovord. Både design och kvalitet håller en sådan klass att det är lätt att vackla i tanken om man faktiskt är på en långweekend i Mälardalen eller på en privatägd klubb i Georgia. Fairway känns som en vältrimmad ryamatta och trots material vore det inte helt tokigt att kalla greenerna för glatta.

Men håller man tungan rätt i mun är den omtalade banan inte allt för svår. En stilla sommardag från en överkomlig tee kan vem som helst briljera. Den breda layouten och lakeside-karaktären gör dock att det en blåsig dag inte spelar någon vidare roll var vare sig tee eller tunga befinner sig.

Det går förstås att hitta utmaningar för den våghalsige oavsett väder. Från backtee kan banan nämligen sträckas till ohyggliga 7357 meter. Att jämföras med en av PGA-tourens hemmaarenor Torrey Pines på 7134 meter.

Det finns inte allt för många riktiga ö-greener i Sverige. Så det är väl genomtänkt att arkitekt Robert Trent Jones Jr har sparat hål sjutton till just hål sjutton. Den här ö-greenen kan dessutom spelas från två håll. Vid birdie, eller ännu bättre hole in one, står man som i strålkastarljus på scen framför åskådare från både tee och green på banans finalhål.

Bro Hof stoltserar inte bara med en utan två av Europas bästa banor. The Stadium Course stod klar 2007 och kompletterades 2009 av The Castle Course, en hedbana med samma höga kvalitet men en helt annan design. Även den ritad av Robert Trent Jones Jr, som designat över 300 golfbanor världen över.

– Jag tycker om båda banorna men om jag måste välja en favorit så blir det The Stadium Course. Jag älskar banans design och layout och den blir aldrig tråkig att

h Att byta om i slottet, som är Bro Hofs klubbhus, är en start som väcker förväntningar. Och de infrias under ronden.

spela. Vinden, vattnet och de tuffa greenområdena gör att det alltid är en utmaning och mitt golfspel sätts verkligen på prov. Det är en spektakulär bana, säger Maria Bengtsson, Club & Marketing Manager på Bro Hof Slott.

Klubbhuset, vars kungliga historia sträcker tillbaka till medeltiden, är precis lika ståtligt inuti som det ser ut utanpå. Gamla parkettgolv bär orientaliska mattor, i taket hänger ljuskronor och en bar med engelsk golfpubb-aura visar upp sina bästa namn och bravader på väggen. Till och med toaletterna yvas med glänsande knoppar på kranarna och påkostade tvålar i fönsterkarmen. Därtill ligger restaurangens uteservering fint i eftermiddagssolen, för den som vill ge våfflan sällskap.

Men det finns fler pampiga byggnader i närheten för den som uppskattar arkitektur. Som Villa Aske eller Hackholmssund. Vi får ett varsitt champagneglas >

63 VÅR 2023 /
RESA / GOLFSTAD STOCKHOLM
FOTO: LENNART HYSE

i handen när vi checkar in på Thoresta herrgård, som mycket lägligt erbjuder golfpaket ihop med Bro Hof. Frisyren går från sötvattenvind till saltvattensprej innan vi sätter oss till bords i herrgårdens restaurang för den fyra rätters-meny som ingår i paketet. Lågmäld lyx i lantlig miljö lyder pitchen. Något som år 2019 tog restaurangen från Bro till White Guide.

MORGONEN DÄRPÅ susar vi iväg till Annika Sörenstams hemmabana, Bro-Bålsta. Och ”susar” är precis vad vi gör. Det tar nämligen bara dryga 10 minuter att ta sig från frukostbuffén till första tee.

Banarkitekt Peter Nordwall tog inspiration från de klassiska golfbanorna på de brittiska öarna när han designade Bro-Bålsta. Den vackra och generösa hedbanans adelsmärke är de enorma greenerna. Som av förklarliga skäl är lätta att träffa, men betydligt svårare att putta på. Här stod en 12-årig Sörenstam och la grunden till vad som skulle komma att bli en fantastisk karriär. Och här står vi och gör något helt annat.

Svenska sommarhits ljuder ur bilradion när vi efter rundan åker 30 minuter norrut. Hade vi köpt vingar för pengarna hade det inte behövt ta en hel halvtimme. Men den av Mälarens förgreningar som kallas Garnsviken har lagt sig rätt över vägen.

Runt år 970 stod en man vid namn Erik Segersäll och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas. Där ligger den i stort sett bevarad. En kullerstensklädd gågata ringlar förbi små pittoreska butiker, gränder och caféer. En vacker strandpromenad följer Garnvikens kant förbi en hamn, glasskiosker och restauranger. Här möter bevarad historia sommaridyll.

Vi slår oss ned i solen för räkmacka och eftermid-

dagskaffe. Sommarfirare kilar in och ut ur de små hantverksbutikerna i sina nötta sandaler. Strosar förbi med kulglassar i ”italienska smaker”. Och köper vykort med kärleksfulla intentioner. Så där som man gör när man går på kullersten och känner sig mer romantisk än sms. Här är semestern ett faktum.

Här finns även Sigtuna golfklubb, som vi gör rum för i planeringen. En naturskön, lätt kuperad hedbana i slottsmiljö designad av Nils Sköld 1969 och ombyggd tjugo år senare av Björn Eriksson.

– Det är en riktigt trevlig, bra golfbana i karaktäristisk Upplandsmiljö. En parkbana som med lite sällskap av Garnsviken tar sig fram bland uråldriga ekar och bjuder på varierande och utmanande golf, säger Lars Kjellberg, ordförande i Sigtuna Golfklubb.

Har du fler Sigtunatips utöver golfbanan?

– Jag skulle rekommendera en stadsvandring för att se på alla fina byggnader. Speciellt en sväng förbi Sigtuna Stiftelse, en otroligt vacker, italienskt inspirerad byggnad med ett makalöst bibliotek och en väldigt trevlig restaurang.

f

BRO HOF SLOTT GC –THE CASTLE COURSE

Greenfee: från 1250 kronor.

Kommentar: The Castle Course håller hög klass men har en helt annan karaktär. En spännande hedbana med aningen smalare fairways och spelbara ”waste areas”. Avstånd från Dormy Barkarby: 22.5 kilometer.

Vackra hål 17 på The Castle Course, Bro Hof Slott GC. Just här, i morgonsolen, lever banan verkligen upp till sitt namn.

64 / VÅR 2023 h
RESA / GOLFSTAD STOCKHOLM
FOTO: JACOB SJÖMAN FOTO: JACOB SJÖMAN

SIGTUNA GK

Greenfee: från 550 kronor.

Kommentar: Givetvis har sommarstaden Sigtuna sommarsporten golf att glänsa med. En trevlig, varierande och lätt kuperad parkbana för alla typer av golfare. Mellan vackra, gamla ekar skymtar Garnsviken.

Avstånd från Dormy Barkarby: 40.6 kilometer

För den som fortfarande uppskattar arkitektur ligger det flertalet mäktiga slott runt Sigtuna. Det finns måhända inget Disneyland i Uppland, men det är inte en allt för lång sträckning att föreställa sig lite fyrverkerier över Skokloster. Därtill Rosersberg, som direkt taget ur valfri brittisk rojalitetshistoria, Carola Häggkvists Steninge och Wenngarns slott som serverar en förträfflig vedugnspizza.

Efter byggnadskonst så det räcker och blir över tar vi oss an kvällens middagsreservation på Båthuset Krog och Bars uteservering i Sigtunas hamn. Här serveras förstklassig husmanskost förfinad i svårbegripliga termer, semestrare guppar förbi i sina segelbåtar och inte allt för högljudda, mer stämningsfulla, fiskmåsar skränar i skyn.

Vi tar in för natten på Sigtuna Stadshotell, som för extra förtydligande har satt byggåret 1909 i titeln på både hotell och restaurang. Hotellet, som stått där sedan det byggdes, har fem starka stjärnor och en magisk utsikt över Mälaren. De serverar även en mycket uppskattad Afternoon Tea på lördagar.

Mina favoriter

GÖRVÄLNS SLOTTSOMRÅDE

Ett jättemysigt naturreservat med fina promenadstråk, ett badställe och fantastisk natur. Dessutom kan man äta lunch eller middag på fina Görväld Slott Boutiquehotell.

SIGTUNAS MARKNADER

Prickar man rätt datum i den fina sommarstaden Sigtuna kan man strosa runt på de mysiga marknaderna Mellan hägg och syren och Sigtuna möte. Har man vägarna förbi i december har de också en väldigt fin julmarknad fyra söndagar i rad, med start första advent. Där kan man köpa hantverksprodukter och julgodis, lyssna på livemusik och få ordentligt med julkänsla.

KVARNNIBBLE GÅRD

När söndagen anländer beger vi oss av med siktet inställt på Viksjö Golfklubb, för helgens fjärde och sista runda. Dessförinnan ett kort men ack så viktigt stopp på vägen i Barkarby handelsområde. Här finns Stockholm Quality Outlet med sina 70 butiker. Men även Dormy Barkarby. Vi kikar in hos söndagsgänget och fyller på bollförrådet innan vi 10-minuterssusar iväg till Viksjö.

Från lyx och flärd i slottsmiljö till skog och charm i Jakobsberg. Det är ganska talande att man, för att komma till Viksjö GK från Stockholms innerstad utan bil, kan ta en buss som stannar vid hållplats Bondevägen. Men icke att underskatta. Viksjös 18-hålsbana ligger inbäddad i ett lummigt, härligt skogsområde. En klassisk, kuperad hed- och skogsbana med åkerholmar, ekkullar och knepiga vattenhinder. Här finns även en fin niohålare, ritad av det etablerade designernamnet Sune Linde.

Vi rullar hemåt med en fantastisk golfhelg att lägga till minnena. Borta bra men hemma bäst, som det sägs. Även om hemma gärna hade fått vara ytterligare ett slott. Vi kan åtminstone göra våfflor som på Bro Hof. n

Tycker man om närproducerat och fina råvaror finns Kvarnnibble Gårdsbutik. De säljer bland annat egna ägg och fint kött, men är man bara i Stockholm på besök är det en perfekt presenthandel, för sånt som äppelmust, honung eller marmelad. Under sommarmånaderna har de också ett mysigt café med hembakt fika.

65 VÅR 2023 / h
MY ERIKSSON Dormy Barkarby FOTO: CARLOTTO PERSSON
RESA / GOLFSTAD STOCKHOLM

Sommedlemi MittDormyhar du20%pågreenfee förhelabollenpå AskersundsGK

Vi ger dig skönare

golfupplevelser

Det finns så mycket vi vill berätta om. Som våra 72 nybyggda tees och allt beröm vi får för banans välskötta greener och fairways.

Hur gott köttbullarna i vår prisbelönta restaurang smakar ute på terrassen efter ronden. Eller den magiska känslan att spela det 14:e hålet en ljummen sommarkväll, när solen kastar sitt varma ljus över Vätterns blanka vattenspegel.

I augusti kommer proffsen på Challenge Tour till Askersunds GK för att slåss om titeln i

Dormy Open och skriva ny historia.

Men bäst är förstås om du upplever allt själv och på så vis skapar egna minnen och berättelser.

Välkommen till nya Askersund – en ännu bättre golfupplevelse!

De fick träna som ett proffs

ÖVRE RADEN FRÅN VÄNSTER

Andreas Hagen Tønsberg, Jessica Liljestrand Hellström, Göran Lind, Christer Ring, Joachim Hennum, Nellie Filipsson, Julia Rynning

UNDRE RADEN FRÅN VÄNSTER

Markus Berggren, Alexander Olausson, Markus Lundgren

Två dagars exklusiv träning med Swedish Golf Team, spel på två av Stockholms bästa banor, en driverfitting med Callaway, inspirerande möten och spännande samtal. Av 2500 sökande var det endast tio som fick chansen. Så här såg det ut på Träna som ett proffs 2022.

68 / VÅR 2023
TEXT: FANNY PERSDOTTER

Med de bekväma tio tusen timmarna i ryggen sitter bollträffen perfekt varje gång. Solen skiner över världens vackraste banor, även när det regnar över övriga. En varmhjärtad men skärpt caddie ser till att klubborna alltid är kliniska och humöret på topp. De tvåhundrafemtio hotellnätterna om året känns mer härliga än omständliga. Och på första tee är du precis så lugn inuti som Tiger Woods verkar utanpå. Med miljonbelopp i potten.

Vilket drömliv. Kan man ju tänka.

Vore det inte för den ständiga pressen att prestera, blåsorna i händerna och den ömmande ryggen. Svettpärlorna som häckar i pannan, trägna journalister och de faktiska timmarna bakom tio tusen-sägningen. Då vore det ju rena rama semestern, proffslivet.

Men om du aldrig provat, hur kan du då vara säker?

Genom sylvassa motiveringar har åtta svenska och två norska hobbygolfare blivit utvalda till att få testa på två dagar i det åtråvärda livet som golfproffs. Tack vare ett samarbetsprojekt mellan Dormy och Swedish Golf Team, som arbetar med många av Sveriges bästa spelare. Nu är dagen kommen.

Österåkers Golfklubb i Åkersberga, norr om Stockholm, har ett fantastiskt träningsområde på andra sidan rangen från klubbhuset sett. Där ligger bollarna redo i prydliga pyramider. Tälten står ståtligt i augustisolen. På borden finns ishinkar med mineralvatten i olika smaker och stora fruktkorgar som antyder att livet på toppen kan komma att kräva både ett och två mellanmål.

Det går att ta på förväntningarna i luften.

DÄR STÅR BLAND annat Markus Berggren, 45, en entusiast som jobbar med hållbarhetsfrågor på Tetra Pak i Lund. Jessica Liljestrand Hellström, 28, en sprallig stockholmare som jobbar på bank, och som undermedvetet anammat sin sambos Göteborgsdialekt. Markus Lundgren, 32, en före detta hockeyspelande Skellefteåbo som säljer bilar till vardags och som med norrländska mått är orimligt social. Och Joachim Hennum, 28, en glad polis från Stavanger i Norge.

Alla tio, upp över öronen, förälskade i golf.

Gruppen delas på tre och snurrar under dagen mellan varsina stationer. Patrik Jonsson, landslagscoach för Swedish Golf Teams damer, pratar svingteknik på rangen i ett nära samarbete med gruppen hos fysioterapeut KG Nissén.

– Efter att ha analyserat och tittat på dem när de slagit bollar har vi försökt hitta några små nycklar hos varje spelare. Vilket då kan vara allt ifrån hur de rör höften, hur mycket de klarar av att separera överkropp och underkropp eller hur mycket de roterar i svingen. Övningarna är i stort sett desamma som vi gör med proffsen, det är bara lite lättare att avslöja amatörernas brister, säger Nissén.

Tränarna petar på knän. Håller i och visar kraftmotståndet på axlarna. Vinklar handleder. Och berättar entusiastiskt anekdoter >

Hela gänget samlat. Glada miner och fint augustiväder, precis som man vill ha det!

i Peter Östlund, mental tränare i Swedish Golf Team, coachar Nellie Filipsson och Jessica Liljestrand Hellström under chippövningen.

69 VÅR 2023 /
f
REPORTAGE / TRÄNA SOM ETT PROFFS

f

Landslagscoach Patrik Jonsson arbetar med Andreas Hagen Tønsbergs svingteknik. I den svingen finns det rejält med tryck.

trycka in tre bollar på Öster by Stenson bland Dormy Open-inspelsvarven, vilket innebär att de får möjligheten att spela intill proffsen som förbereder sig för veckans Challenge Tour-tävling.

Solen värmer, fairway liknar mer en heltäckningsmatta än gräs och sensommarljuset lägger ett gyllene filter över måndagseftermiddagen. Det är tio till lika delar exalterade som förvirrade själar som står på första tee. Att få in så här mycket kunskap i huvudet under en enda dag, det klarar nog inte ens de riktiga proffsen av.

– Det var rörigt. Jag snaphookade första slaget ut på tian. Men jag kom in i det efter ett tag. Jag känner att jag har fått ut mest i järnslagen, där var det faktiskt riktigt stor skillnad. Man får välja ut det man tycker är viktigast. Ska man försöka få med sig allt så blir det bara en fruktsallad i huvudet, säger Skellefteå-Markus.

Hur har du upplevt första dagen?

från livet på världsarenorna.

Det tredje lilla gänget står på övningsgreenen tillsammans med Jon Karlsen, den norske tränaren som skrivit en doktorsavhandling i ämnet puttning och regelbundet samarbetar med många tourproffs. De måtttar noggrant upp puttlinjer med ett illgrönt snöre. Pratar puttrörelse, sikte och tillslag.

Markus Berggren från Lund skriver för fullt i sitt lilla anteckningsblock.

– Den stora reflektionen från förmiddagen är puttningen, säger han. Jag har förstått idag att jag tror att jag siktar rätt på hål, men så siktar jag konsekvent en decimeter till vänster. Så många gånger jag har fått höra av kompisar att jag är så dålig på att putta. Men idag har jag fått höra av Skandinaviens puttingguru Jon Karlsen att min teknik är rätt bra, det är bara det att jag siktar helt fel.

Efter lunch får deltagarna i tur och ordning prova ut en varsin driver från Callaway. Något som bevisligen inte varit tydligt nog i kommunikationen. För när de förstår att de inte bara ska få testa drivers, utan även ta med sig en hem, blir det jubel.

– Får jag den? Allvarligt? Men så kul! Även om jag tycker att jag kommer ganska bra överens med min nuvarande driver har den några år på nacken. När man verkligen

får sätta på ett skaft som passar en bättre och med dagens teknologi gör det en väsentlig skillnad. Jag slog både betydligt längre och mindre snett, säger Skellefteå-Markus.

Ja, träna som ett proffs är ett sprillans nytt koncept för både Dormy och Swedish Golf Team och även om ambitionen från början varit hög har båda parter varit försiktiga med att lova för mycket. Men när klockan slår slut på en vanlig arbetsdag kommer nästa positiva överraskning. Österåker har lyckats

– Att få den här möjligheten att träna med de som är bäst i Sverige på vad de gör, wow. Även om jag bara är en hobbygolfare så är de väldigt duktiga på att lära ut och når ut till en väldigt enkelt. Sen är det så kul att få vara på en så här fin bana och anläggning, det är en lite annan värld än vad jag är van vid uppe i Skellefteå.

MORGONEN DÄRPÅ är det uppenbart att till och med bara en dag som golfproffs tar på

g Den berömda träningspyramiden. Det är viktigt att veta vad man ska fokusera på under varje pass, och hur man tar det vidare in i nästa moment, säger Peter Östlund och Niclas Fasth.

70 / VÅR 2023
REPORTAGE / TRÄNA SOM ETT PROFFS

krafterna. Fingrar tejpas och plåstras om, Resorb-brustabletter släpps ned i diverse vattenflaskor och under uppvärmningen varvas gubbstön med lite-yngre-personer-stön.

– Jag vaknade mitt i natten och fick dricka vatten och ta två Ipren. Det var visserligen väldigt varmt på rummet, men det är väl så med proffslivet också. Man måste upp några nivåer innan det blir riktigt flashigt, säger Lund-Markus.

– Ja, jag har till och med träningsvärk i magen. Jag visste inte ens att man kunde få det av att spela golf, men tydligen, fyller Skellefteå-Markus i.

Ömma kroppar och knoppar samlas i ring kring dagens två tränare. Peter Östlund som ska föreläsa om mental träning och Niclas Fasth som inleder dagen med närspel. Niclas Fasth avslutade sin proffskarriär 2017, då som sexfaldig Europatoursegrare, Ryder Cup-spelare och tvåa i The Open på Royal Lytham & St Annes Golf Club år 2001. Nu står han för proffsperspektivet i Swedish Golf Team, tillsammans med Peter Hanson.

När Fasth börjar avrunda sin detaljerade chippövning med tillhörande Tiger Woods-anekdot målar Östlund upp ett rutnät på sin whiteboardtavla och skriver känslornas ytterligheter i varje hörn. Glad, lugn, arg och ledsen. Han beskriver hur man förr letade efter rätt känsla innan varje slag. Den perfekta kombinationen av lugn och glad.

– Det är förstås otroligt svårt. Känslor går per automatik och det är ju jättedumt att bara spela med 25% av sig själv. Golfbanan är konstruerad för att sätta hela vårt känslospektrum i spel. Det är därför det finns outpinnar, vattenhinder och bunkrar. Det gäller att hitta ett yttre fokus och en autopilot som kan leverera ett golfslag mot sitt mål i alla lägen och känslor, säger han.

Det är en konst att lyckas skifta över fokus från sig själv till målet. Och att slå en avslappnad wedge är betydligt lättare en ljummen tisdagskväll i Mölnlycke än en finalrond en söndag på Augusta.

– Jag gillade verkligen det mentala passet. Jag tar framför allt med mig det där med att ha fokus på målet istället för på mig själv. Det blev lite mer prestigelöst att bara lita på svingen och det känns som att det inte är jag som behöver prestera, säger Jessica.

Innan gänget traskar ut på Västerled, Österåkers andrabana, som sista etapp i Träna som ett proffs får de öva på just stresspåslag. Fasth och Östlund har satt upp tio tävlingsstationer och amatörerna möts i dueller. Efter två fullmatade dagar är det dags att sätta lärdomarna på prov. Under press. Precis som för proffsen, fast i ett lite mer komprimerat format.

Så är det drömlivet, livet som golfproffs?

Det kommer varierande svar från våra tio atleter.

– Ja, alltså det är ju väldigt mysigt. Träna golf är väl inte något jag är bäst på. Men det är ju betydligt roligare än att sticka till något elljusspår och löpa eller lyfta vikter på gymmet som jag gjorde när jag spelade hockey. Att stå och mysa med en wedge eller trycka till den med drivern, det är inget jag har blivit less på än i alla fall, säger Skellefteå-Markus.

– Personligen känns det lite väl tufft för min del och jag är lite väl långt därifrån spelmässigt. Men det känns otroligt kul att ha fått testa på det, lägger Jessica till.

TRÄNA SOM ETT PROFFS lämnar Österåker efter två intensiva dagar med ny kunskap, ny inspiration och nya vänner. Och det är med glädje vi säger: i sommar kör vi igen! n

RÖSTER OM TRÄNA SOM ETT PROFFS

MARKUS BERGGREN

”Det är en elva på en tiogradig skala, alla dagar i veckan. Så väldigt, väldigt kul. Man vill nästan inte ge upp på de olika övningarna, man vill bara prata mer med tränarna, testa mer och göra mer så att det är magiskt bra. Inspirerande, engagerande och fysiskt jobbigt, haha.”

”Helt otroligt. Väldigt givande. Jag har massor bra att ta med mig hem och fortsätta träna på.”

JOACHIM HENNUM

”Inför eventet vågade jag inte ha för höga förväntningar, av rädsla för att förvänta mig för mycket och bli besviken. Men med tränarna, spelet på Öster, custom fitting och allt gick det långt över förväntan. Det var en enorm motivation bland deltagarna, tränarna och Dormy. Vilken otrolig tur jag haft som blev vald som en av de tio lyckliga.”

71 VÅR 2023 /
”Golfbanan är konstruerad för att sätta hela vårt känslospektrum i spel. Det är därför det finns outpinnar, vattenhinder och bunkrar.”
JULIA RYNNING
REPORTAGE / TRÄNA SOM ETT PROFFS

2023 kör vi igen – ansök nu!

Peppad på att ta din golf till en ny nivå? Har du det som krävs för att träna som ett proffs? Bra! Då är det bara att börja fila på din ansökan – för nu följer vi upp fjolårets succéprojekt och kör igen.

2 500 ansökningar kom in. Bara tio kunde väljas ut. Så det blev ett digert arbete för Dormys expertjury för att lyckas hitta de tio lämpligaste kandidaterna för att leva och träna som ett proffs under två fullmatade dagar.

Det blev en härlig mix av män och kvinnor i olika åldrar och från varierade delar av landet. Men alla hade en sak gemensamt: en vilja och ambition att bli bättre golfspelare.

– Det var kul att se hur inspirerade alla var och hur de verkligen tog till sig det vi pratade om. Det är ju mycket att tänka på under två dagar av den här typen, men med rätt inställning går det att få ut en hel del, säger landslagscoachen Patrik Jonsson som var en av tränarna från Swedish Golf Team.

I samband med Träna som ett proffs

avgjordes också Challenge Tour-tävlingen Dormy Open, vilket onekligen gav en speciell inramning.

Eftersom den första upplagan var så lyckad blev beslutet enkelt.

Vi kör en gång till!

20-21 augusti är det dags igen – och den här gången riktar vi blickarna mot Askersunds GK och årets spelplats för Dormy Open. Återigen kommer tränarna från Swedish Golf Team att finnas uppradade just för våra deltagare och det blir precis som i fjol en härlig mix av teori och praktik under två krävande dagar.

Så nu återstår bara att börja fila på ansökan, för att lägga beslag på en av de attraktiva platserna.

Så här ansöker du:

• Gå in på https://www.dormy.com/sv/ trana-som-ett-proffs-dormy-2023

• Fyll i dina uppgifter

• Skriv en bra motivering på maximalt 1 500 tecken där du berättar varför du borde vara med

• Ett tips är att kolla in filmen från fjolårets projekt på Österåkers GK.

Den hittar du på: https://www.dormy.com/ sv/trana-som-ett-proffs-dormy-2023

72 / VÅR 2023
REPORTAGE / TRÄNA SOM ETT PROFFS

SMALLER SPACES NEED BIGGER THINKING

Big Max - Blade IP

Sol, berg & massor med golf

Solen skiner 320 dagar om året och utbudet av golfbanor är näst intill obegränsat. Det är inte konstigt att spanska Costa del Sol behåller positionen som ett av svenskarnas favoritresmål. I höst finns ännu fler skäl att åka hit – eftersom Solheim Cup ska spelas här för första gången.

TEXT: TOBIAS BERGMAN

h  g

Terrängen sätter sin prägel på La Calas 54 hål och den som vill ha ett rejält träningspass nobbar golfbil. Pulshöjning garanteras!

Har du någonsin stått vid toppen av ”Väggen” i Hundfjället, ”Chocken” i Idre eller någon annan brant skidbacke och tänkt att det vore roligt att ha en driver i handen?

En liten knuff skulle räcka för att ta bollen över kanten innan den sedan ger sig ut på en oändlig flygtur, ivrigt påhejad av det mäktiga bergets alla höjdmeter.

Sannolikt kommer det tyvärr aldrig att hända, eftersom de logistiska utmaningarna är för många och varningsklockorna att någon skulle kunna ha något att invända mot projektet ringer allt för högt.

Därför går det ett pirr genom kroppen när

golfbilen stannar till vid 18:e tee på La Cala Europa Course, den här onsdagsförmiddagen. På teeskylten står det att avståndet från utslagsplatsen till mitten av green är 345 meter, men när ögonen går på upptäcktsfärd över det vidsträckta landskapet berättar de en helt annan historia.

För nedför bergssidan ringlar sig en orm av ljusgrönt fairwaygräs och kontrasterar vackert mot de mörkare kringytorna. Men inte bara det. Berget är brant, givetvis inte ”Väggen”-brant, men om gräset vore snötäckt skulle hålet bitvis klassas som en röd pist enligt den vedertagna alpinkategoriseringen. Det innebär i sin tur att bollen kommer att

kunna flyga fritt länge och när den väl landat kommer den inte att sluta rulla förrän den ligger långt där nere i trakterna av greenen. I alla fall i teorin.

Men tyvärr spelas golf på gräs – och inte på papper.

Så vi får vackert drömma vidare om långa drives en annan dag, medan vi tar fram ytterligare en provisorisk boll ur bagfacket.

REGIONEN KALLAS för Andalucien, men trots att den både är stor och har mycket att erbjuda brukar turisterna nöja sig med att utforska den del som har fått artistnamnet Costa del Sol eller helt enkelt Solkusten. I princip

76 / VÅR 2023
RESA / SPANSKA SOLKUSTEN

handlar det om en kuststräcka på 20 mil från Nerja i öster till Gibraltar i väster, där A7:an fungerar som pulsåder. Den breda motorvägen fraktar semesterfirare mellan orter som Torremolinos, Puerto Banus och Sotogrande med det glittrande Medelhavet och de veckade bergsmassiven som effektfulla kulisser.

Den här vackra oktoberdagen lever kustens anspråksfulla sol-epitet upp till sitt rykte, eftersom den värmer generöst från en klarblå himmel. På samma sätt som den gör ungefär 320 dagar om året, vilket förklarar den strida strömmen av jetplan på väg in för landning på flygplatsen i centralorten Malaga.

Costa del Sol kallas också för Costa del Golf och en blick på kartan över kuststräckan från Malaga ned till Gibraltar ger svaret på varför. Här finns mellan 70 och 90 golfbanor, beroende på hur generösa vi är i vår definition av området, och sett till koncentration är det därmed ett av världens mer golfbanetäta områden. Trots att landskapets topografi inte alltid är optimal för att lägga ut golfbanor på. Den bergiga terrängen gör att höjdskillnaderna ofta blir kraftiga och somliga banor är mer eller mindre omöjliga att spela utan golfbil.

Som La Cala, resorten i bergen strax utanför Mijas. Här finns 54 hål fördelade på tre banor, ett läckert hotell och ett härligt klubb-

husområde att vila upp sig på mellan varven. Anläggningen sattes på den svenska golfatlasen i samband med att Svenska Golfförbundet hade ett omfattande samarbetsavtal med La Cala under 1990-talet vilket fortfarande betyder att namnet är bekant, även om avtalet avslutades för över två decennier sedan.

– Svenskarna har börjat hitta tillbaka till La Cala, tack vare att vi numera har bra samarbeten med de största researrangörerna i Sverige. Jag tror också att den kuperade terrängen här är ganska ovanlig för er svenskar och att många därför gillar våra banor, säger Edouard Des Fontaines som är marknadschef på La Cala. >

77 VÅR 2023 /
RESA / SPANSKA SOLKUSTEN
f  h Arkitekten Cabell Robinson har ritat alla tre slingor på La Cala. Ska vi välja en rekommenderar vi America Course.

Vilken av de tre banorna – Europa, Asia, America – man väljer att spela är en smaksak. Alla är designade av Cabell B. Robinson och påminner mycket om varandra.

– America är nog ansedd som flaggskeppet på anläggningen, tack vare de imponerande utslagsplatserna och några mäktiga par 5-hål. Asia är den mest tekniska medan Europa sannolikt är den tuffaste. Så även om det finns en del likheter har alla också sin unika framtoning, säger Des Fontaines.

Vi väljer Europa den här dagen och även om terrängen skapar en hel del okonventionella delar i layouten, så lockar höjdskillnaderna också fram många dramatiska slag och läckra vyer. Och så är det egentligen på många av Solkustens golfbanor.

Det är om sådant man kan tala över aftonens tapasbord, samtidigt som tallrikarna med skinkor, bröd och skaldjur byter händer nere vid marinan i Puerto Banus. Den lilla orten har blivit ett slags epicentrum för den svenska golfturismen och många sällskap hamnar förr eller senare just här. Folklivet är myllrande och temperaturen ljum. Trots att sommarsäsongen för länge sedan har passerat radar lyxyachterna upp sig på de eftertraktade båtplatserna intill och utgör på så sätt ett konstant samtalsämne under middagen.

Här är utbudet av nöjen stort och även om platsen innehåller några brittiska barer för mycket för att kallas spanskt genuin, så har den viss charm och fungerar tack vare varia-

SOLHEIM CUP 2023

Spelplats: Finca Cortesin, utanför Estepona

Datum: 22-24 september

Svenskor i laget: Inte klart ännu, men sannolikt Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Linn Grant och Maja Stark. Kanske fler kan bli aktuella.

Biljetter & mer info: solheimcup2023.eu

78 / VÅR 2023
h
RESA / SPANSKA SOLKUSTEN

tionen väl som utgångspunkt för golfsemestern. Inte långt härifrån finns klassiker som Los Naranjos, Las Brisas och Aloha som är välbekant mark för många svenskar.

– Jag tycker att det är ett härligt område att vara i med ett brett urval av fina golfbanor. Det finns förstås några som är ännu vassare om man reser västerut, som Valderrama, Sotogrande och gamla banan i San Roque men de kostar ju också en hel del pengar att spela. I mediumsegmentet rekommenderar jag exempelvis gärna Los Naranjos, Rio Real eller La Reserva som jag tycker är spelvärda, säger tidigare storspelaren Carin Hjalmarsson (före detta Koch) som tillbringar en del tid i området.

Trots det breda utbudet är greenfeenivåerna med svenska mått mätt relativt höga. Men inte alltid – eller överallt. Därför är ett generellt tips att lägga lite tid på att hitta rabatterade paket, tillfälliga erbjudanden eller att nyttja en researrangör med greenfee inbakad i priset. Att bara åka runt och spela banor till standardgreenfee är ingen toppenidé, sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

ÅRET VAR 1997 OCH världens blickar riktades mot Costa del Sol, Valderrama och Severiano Ballesteros. För första gången sedan starten av Ryder Cup 1927 skulle den prestigefyllda matchen spelas utanför de brittiska öarna när Europa hade hemmaplan. Valet var inte oväntat. Valderrama är en av de mest klassiska banorna i Europatourens historia och har blivit ett av flaggskeppen vid sidan av Wentworth – och lika givet var det att det var Ballesteros som skulle få äran att leda matchen.

Resten är ett vackert stycke golfhistoria. Europa vann, atmosfären var elektrisk, två svenskar (Per-Ulrik Johansson och Jesper Parnevik) fanns i laget och dramatiken runt sluthålen var enorm. På så sätt blev matchen återigen en manifestation för golfen och Ryder Cup, men lika mycket för Spanien.

I höst kommer återigen Costa del Sol att vara i fokus genom en ny världshändelse. Damernas motsvarighet, Solheim Cup, kommer nämligen för första gången att spelas på spansk mark och det är Solkustens Finca Cortesin som har fått förtroendet. Det hand-

Guide till Costa del Sol

Så kommer du hit:

Flyg till Malaga går regelbundet från både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn med SAS och Norwegian.

Så tar du dig runt:

Tåg trafikerar Costa del Sol, vilket är smidigt till och från flygplatsen. Men är du ute efter att spela golf är det nog hyrbil som gäller eftersom de flesta golfbanorna ligger en bit från allfarlederna.

Bo här:

Utbudet av hotell är enormt, eftersom hela kuststräckan är en stor turistdestination. H10 och Melia är två pålitliga hotellkedjor strax över medelklassegmentet och har många olika alternativ.

lar om en relativt modern golfbana, byggd på enorma ytor och med kuperad terräng och den blir nu skådeplatsen för den här showen som Sverige har stått som värd för vid två tillfällen. Denna gång hoppas vi på minst fyra svenska representanter i Europas lag och sannolikt första gången som våra nya stjärnor Linn Grant och Maja Stark får en möjlighet att visa upp sig på den här scenen.

Matchen spelas i slutet av september och det beräknas vara täta publikled utmed banan, sett till hur många golfare som finns i området.

– Det bästa med att vara på plats på Solheim är att stämningen skiljer sig så mycket från en vanlig tävling. Här är det mycket mer liv och rörelse och publiken är heller inte lika tyst som på en slagspelstävling. Här gör matchdynamiken, där två lag möter varandra, att det blir en annan atmosfär som bara måste upplevas, säger Carin Hjalmarsson, som både har spelat i Europalaget och varit kapten.

Eget spel på morgonen – och kolla in världseliten på eftermiddagen.

Bättre blir det väl knappast? n

Spela här: Med det enorma utbud som finns är det svårt att rekommendera enskilda banor. Det finns många olika guidesidor på webben, där du hittar mer information om banorna och greenfees. Lägg lite tid på att kolla in olika sajter och vilka rabatter de kan erbjuda. Det kan löna sig, då greenfeenivåerna är differentierade och varierar väldigt mycket.

Missa inte:

Att besöka Malaga, som är områdets största stad. Här finns mycket att se och många riktigt vassa restauranger. Med linbanan Teleferico Benalmadena tar du dig upp på Monte Calamorro på 15 minuter och får därifrån en underbar utsikt som sträcker sig över till den afrikanska kusten under dagar med klar väderlek.

Se också till att leta upp en genuin tapasrestaurang i det annars internationella utbudet. Ligger ofta lite mer avskilt från turiststråken, men är nästan alltid värt mödan.

Dormy levererar till Spanien:

Har du vinterboende i Spanien eller åker på long stay? Visste du att Dormy numera levererar till Spanien. Beställ dina produkter på dormy.com, så har du dem på några dagar.

79 VÅR 2023 /
h
RESA / SPANSKA SOLKUSTEN
Med linbanan Teleferico Benalmadena tar du dig upp på Monte Calamorro på 15 minuter och får därifrån en underbar utsikt.

Den osannolika golfresan

Han kan inte se eller höra. Ändå spelade

Torbjörn Svensson, 18 banor på 24 dagar – och åkte 105 mil i golfbil mellan ronderna.

Den fantastiska utmaningen har nu satt hans svåra funktionsnedsättning på agendan.

Det finns många saker som människan av natur undviker i rädslan för att misslyckas. Så banala uppgifter som biljard, snowboard eller Alfapet. Och garanterat golf. Där bekvämlighetszonens trygghet instinktivt trumfar ett potentiellt självförverkligande. Men man får sig en rejäl tankeställare när man möter någon som skånske Torbjörn Svensson, 36.

Vid 28 års ålder blev Torbjörn diagnostiserad med den mycket ovanliga syn- och hörselsjukdomen Ushers Syndrom. En dyster utveckling av sjukdomen har gjort att han nu är helt döv och endast har 5% syn på höger öga och är helt blind på det vänstra. Han kan i princip bara urskilja om det är mörkt eller ljust.

Ändå har han i sitt koncept Deafblind Challenge paddlat kajak över Öresund. Cyklat hela Sverige uppifrån och ned på tandemcykel och nu även tänjt på golfens alla gränser. I augusti i fjol spelade Torbjörn arton olika banor på tjugo dagar. Med start på Kungliga Drottningholms GK i Stockholm och final på Barsebäck Golf & Country Club i Malmö.

– När jag insåg att golf var det jag ville genomföra som nästa Deafblind Challenge så satte jag mig ned och funderade på vad jag

skulle kunna göra. För att skapa uppmärksamhet i de frågor jag driver, med rättvisa, jämställdhet och allas lika värde, så krävs det att jag gör något unikt nog för att locka intresse. Till slut landade jag i detta koncept, att göra något som ingen gjort tidigare och dessutom få skumpa omkring i en golfbil 105 mil genom landet, säger han.

DORMY MÖTER TORBJÖRN för första gången våren 2022. För att få dela hans fantastiska initiativ och berättelse, men också för att följa med på äventyret. Dormy var nämligen en av många huvudpartners till Deafblind Challenge och en av etapperna var en runda på Askersunds GK tillsammans med Dormys vd Anders Wall.

– Jag skulle kunna sammanfatta rundan i två ord, inspirerande och lärorik. Det som Torbjörn har som begränsningar, i form av att vara dövblind, kom i vissa fall fram som styrkor i sina beslut på golfbanan. Jag skulle nog kalla Torbjörns spelstrategi som offensiv, vilket var häftigt att ta del av. Sen går det inte att bortse från hans outtröttliga optimism. Han har en aura av att inget är omöjligt och att livet blir så mycket roligare och lättare om man adderar humor, säger Anders Wall.

Att se Torbjörn spela golf är en berättelse i sig. Via dövblindtolkar får han information om vilken typ av hål och vilket slag som väntar honom. De ritar på hans rygg och gör olika tecken i hans hand. Sedan hjälper de honom att ställa upp sig till bollen och vad som sedan utspelar sig är en uppvisning i känsla och motorik. Resultatmässigt ligger han mellan 25 och 35 i handicap, medan vissa slag indikerar ännu högre potential. Klippet som Dormy delade på sociala medier i somras fick ett otroligt genomslag och gav många beundrande kommentarer.

PÅ TORBJÖRN SVENSSONS hemsida står det ”författare, skribent och konstnär”. Han utbildar i dövblindhet och håller i olika typer av föreläsningar och evenemang. Som till exempel en skogsvandring där du på ett meditativt sätt får uppleva skog och natur utan syn eller hörsel. Deafblind Challenge är ytterligare en del av hans kamp för allas lika rätt till ett inkluderat liv i samhället.

Hur nöjd är du med resan?

– Jättenöjd! Spelet gick över min egen förväntan, vi har fått väldigt fint bemötande från klubbarna och deras medlemmar och på sociala medier har gensvaret också varit fantastiskt. Jag fick möta och spela med massa fantastiska människor på vägen. Bland annat golfproffset Helen Alfredsson, komikern Niklas Andersson och coola personer med olika funktionsnedsättningar. Jag har fått uppleva ett otroligt roligt äventyr med mina fantastiska caddies och dövblindtolkar.

Nästa Deafblind Challenge ligger i planeringsfasen. Men än är det många pusselbitar kvar innan han kan delge vad det gäller. Men mer golf i framtiden blir det oavsett.

– En dröm vore att få spela lite tävlingar och fortsätta utvecklas. I mitt liv så är den största utmaningen att jag inte har den hjälp och det stöd jag behöver för att få leva ett delaktigt och fritt liv. Det innebär att även om jag skulle vilja leva golfdrömmen fullt ut, så har jag mina svårigheter att ens komma utanför dörren. Men jag kämpar på, och hoppas på att min kamp en dag leder till en bättre värld, för mig och andra som vill vara en del av vårt samhälle. n

80 / VÅR 2023
TEXT: FANNY PERSDOTTER
REPORTAGE / EN UNIK PRESTATION

FAKTA

Vill ni följa Torbjörns äventyr vidare finns han på Instagram @att_leva_med_rp och på hemsidan torbjornsvensson.com

81 VÅR 2023 /
REPORTAGE / EN UNIK PRESTATION

FYLL PÅ FÖRRÅDET

För dig som är medlem i Mitt Dormy. Köp 3 valfria handskar till ordinarie pris, betala för 2. Du får den billigaste handsken på köpet.

GÖTEBORG Bäckebol / World of Golf HELSINGBORG JÖNKÖPING MALMÖ NORRKÖPING STOCKHOLM Barkarby / Kungens kurva / Arninge SUNDSVALL VÄSTERÅS ÖREBRO FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I dormy.se

Årets bästa kläder – oavsett golfväder!

Är du en solskenslirare? Eller föredrar du lite tuffare väderleksförhållanden? Oavsett vad meteorologerna säger – och på vilken plats du väljer att spela – så vet vi vad du ska ha på dig. Här är årets hetaste golfmode 2023.

83 VÅR 2023 /

+26°c MARCO SIMONE

”Efter en disig morgon spricker det upp och vi får sol hela dagen.

Temperatur mellan 22 och 26 grader och bara lätta vindar från syd.”

84 / VÅR 2023
85 VÅR 2023 /
HERR: 1. GALVIN GREEN ”Miro Ventil8” 999 kr. / 2. J.LINDEBERG ”Rui Regular Fit Polo” 899 kr. / 3. ADIDAS ”Flowr Mesh Polo” 699 kr. 4. FOOTJOY ”Tropic Golf Print” 899 kr. / 5. ADIDAS ”Tour Hat 3 Stripe” 379 kr. / 6. J.LINDEBERG ”Vent Tight Shorts” 999 kr. DAM: 7. RÖHNISCH ”Amy Regular Skort” 699 kr. / 8. J.LINDEBERG ”Leya Sleeveless Top” 799 kr. / 9. RÖHNISCH ”Josie Skort” 799 kr. 10. J.LINDEBERG ”Adina Skirt” 1199 kr. / 11. BOGEYS & BIRDIES ”Piké Tech Blade” 399 kr. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
UTVALT / VÅRENS MODE
11.

+14°c LOFOTEN

”Vinden är nordlig och under morgonen kommer ett lågtryck in från Atlanten och det kan ge lätta skurar. På eftermiddagen spricker molntäcket upp och vi får möjligen en del sol. Temperaturen blir mellan 12 och 15 grader”

86 / VÅR 2023
87 VÅR 2023 /
HERR: 1. UNDER ARMOUR ”Sweaterfleece” 899 kr. / 2. GALVIN GREEN ”Dexter Insula” 1999 kr. 3. GALVIN GREEN ”Armstrong Gore-Tex” 3799 kr. / 4. J.LINDEBERG ”Lazarus Mid Layer” 1999 kr. / 5. FOOTJOY ”Hydrolite Rain” 1699 kr. DAM: 6. ABACUS ”Dornoch Softshell Hybrid” 1299 kr. / 7. RÖHNISCH ”Storm Rain Jacket” 1999 kr. / 8. ABACUS ”Grove Hybrid” 1599 kr. 9. GALVIN GREEN ”Astro Gore-Tex” 599 kr. / 10. ABACUS ”Bounce Waterproof Hoodie” 1899 kr. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
UTVALT / VÅRENS MODE
10. 9.

+18°c FALSTERBO

”Uppklarnande, men en lätt bris under förmiddagen gör att det känns att sommaren inte riktigt har gjort sitt intåg ännu. Räkna med 16-20 grader och en vind från sydväst mellan 7 och 9 meter i sekunden.”

88 / VÅR 2023
89 VÅR 2023 /
HERR: 1. ADIDAS ”Adx Anorak” 1099 kr. / 2. ADIDAS ”Cold Ready Hoodie” 850 kr. / 3. UNDER ARMOUR ”Blocked Polo” 699 kr. 4. FOOTJOY ”Colour Block Midlayer” 1099 kr. / 5. J.LINDEBERG ”Berry Elastic Belt” 699 kr. DAM: 6. RÖHNISCH ”Chie Pants” 999 kr. / 7. RÖHNISCH ”Mae Knitted Sweater” 1099 kr. / 8. ABACUS ”Pebble Half sleeve” 699 kr. 9. J.LINDEBERG ”Tour Tech Polo” 699 kr. 1. 2. 3. 4. 5. 8.
UTVALT / VÅRENS MODE
9.
90 / VÅR 2023

Så går golfklubban från ritbord till din bag

Hur lång tid tar det att designa en golfklubba, vad är det svåraste i processen och hur långt skulle en driver egentligen kunna gå utan regelverkets begränsningar? Vi har dykt rätt ner i klubbtillverkningens epicentrum för att hitta svar på golfnördarnas främsta frågor.

Längs med väggarna i Dormys varuhus glänser driverhuvuden och järnklubbor ikapp. I testcentret ritar Trackman upp kurvor på 220 meter carry och i verkstaden experimenteras det med vikttejp och millimetrar. Utvecklingen av golfklubbor har gått i en rasande fart och även om dåtidens träklubbor med hickoryskaft var estetiska mästerverk så har de inte en chans mot de moderna klubborna när det kommer till längd, precision eller prestanda. Men hur går det egentligen till när en klubba går från idé till varuhus?

Amerikanen Tom Olsavsky vet bättre än de flesta.

Han är designchef på CobraPuma, ett märke som blivit väldigt populärt inte minst bland svenskar. Han kliver snart in på sitt tionde år på CobraPuma och har sedan starten 1990 även jobbat på TaylorMade och Titleist.

Hur börjar ni när ni ska utveckla en ny drivermodell?

– För en kommersiell produkt startar vi ungefär 18-21 månader i förväg. Det börjar bara med en massa idéer. Vi tänker på klubborna vi redan har gjort och funderar över hur vi skulle vilja göra om, lansera om eller

designa om en produkt. Våra ingenjörer skapar delar utifrån idéerna och sen handlar det egentligen bara om att testa sig fram. När vi har en grund involverar vi vårt marknadsteam som sätter ett tema på produkten, vilken story vi vill sälja den med, som till exempel aerodynamik eller viktning. Vi går igenom en namnprocess, en industriell designprocess och sedan försöker vi få ihop form och idé med olika färger som förmedlar budskapet av produkten. Där funderar vi över hur den skulle se ut på en tourbuss eller mot spelarnas bagar.

Hur fungerar testningen av produkterna?

– Vi går igenom ett antal tester. För tålighet har vi en luftkanon som skjuter 3000 bollar på träffytan. Vi testar ljud, gör spelartester och robottester. I vår process arbetar vi med en alfa- och en beta-prototyp. Vi hoppas att vi är helt nöjda när vi kommer till beta-produkten för mellan beta-fasen och produktion handlar det mer om att lösa problem och inte att försöka förbättra någonting. Vi testar vår betaprodukt i en launch monitor och räknar på ungefär 10 bra träffar. Och så låter vi både våra tourspelare och spelarna i vår testpanel säga vad de tycker.

Det är en väldigt gedigen testprocess. Vi

brukar ha ett säljmöte i augusti där vi lanserar nästa års produkt så det är en tung testperiod i juni-juli. Där får vi mycket feedback. Om det är ett januarisläpp behöver vi vara färdiga med allt i juli. Sen producerar vi i 6-9 månader.

Hur bra skulle produkterna kunna bli om ni inte var begränsade av regelverket?

– Den regel det pratas mest om är träffytans trampolineffekt, något som mäts i COR (Coefficient of Restitution). Det är ett mått på utväxlingen av energi i träffen, och hur responsivt materialet är. Med den tillgång på material som finns skulle vi kunna göra klubbor nära 0.9 COR (regeln sätter ett max på 0.822 i USA och 1.0 är total utväxling av energi) som skulle ge runt 15 meter extra för en medelspelare med stiffskaft. Men om USGA skulle ta bort alla regler skulle vi fortfarande vara begränsade av fysikens lagar.

En annan regel som skulle vara intressant för att göra klubborna mer användarvänliga är att klubbans hals (hosel) behöver vara inom 5/8 inch (1.5875 cm) från hälen på klubbhuvudet. Om man kunde tänja på den regeln och låta skaftet fästa närmare mitten av klubbhuvudet skulle det troligen göra klubban mer förlåtande och ge mindre slice >

91 VÅR 2023 /
TEXT:
FANNY PERSDOTTER
REPORTAGE / EN GOLFKLUBBA BLIR TILL

för amatörer. Proffsen skulle säkert inte gilla det eftersom de är vana att skaftet kommer in i hälen på klubbhuvudet.

Vi lägger även mycket tid på aerodynamik, så skulle vi ta bort regeln om att driverhuvudet måste rymmas inom en låda av 5 x 5 inches (12.7 x 12.7 cm) skulle vi kunna göra klubban längre så att den får mindre vridningstendens. Det är små medel men då skulle man kunna öka sin svinghastighet med 1-2%. Om du svingar 145 km/h kan du vinna några meter på det .

Hur mycket av tourspelarnas åsikter tar ni in när ni skapar en ny klubba?

– Vi pratar med dem ofta och lär oss av dem hela tiden. Det är deras levebröd så vi försöker ge dem det absolut bästa vi kan. Bryson (DeChambeau) är ju väldigt utrustningsintresserad och ringer mig ofta för att diskutera nya saker han vill testa. Rickie (Fowler) är också väldigt värdefull för oss, han har dessutom en lite bättre förståelse för marknads- och försäljningsdelen av det hela och de är båda duktiga på att ta en amatörs perspektiv.

Hur långt fram i planeringen ligger ni?

– Vad gäller kommersiell planering ligger vi ungefär 18-21 månader fram. Våra utvecklingsteam som endast ser till teknologier och ingen specifik produkt ligger lite längre fram i tiden, ungefär 3-4 år. Vi har kartor där vi har utstuderat vad vi tror att vi skulle kunna göra första, andra och tredje året med en viss teknologi. Emellanåt har vi idéer som tar längre tid än så, men eftersom marknaden är så snabb så sparar vi aldrig något. Vi försöker alltid göra det absolut bästa vi kan vid varje släpp. Väntar man kommer det någon annan som hinner göra samma sak före, så det är en liten kamp mot klockan.

Blir ni någonsin förvånade av vad konkurrenterna släpper för produkter?

– Det som oftast är fallet är att vi ser deras ritningar när de ansöker för tillstånd och när de beviljas. Men vi vet inte vilka ritningar de kommer använda eller hur de kommer designa dem. Ibland är vi lite överraskade över att de väljer att göra vissa saker men vi blir aldrig överraskade för att vi aldrig har sett det förr.

Vi ser idéerna och teknologierna på förhand men vi vet aldrig hur de ska utföra det,

hur det kommer se ut eller prestera. Det är det som är svårt, vi vet att reglerna begränsar träffytans hastighet så det är utmanande att skapa en driver som går 3-4 meter längre varje år, men det är det vi alla försöker hitta sätt att göra.

Ibland dyker det upp likartade produkter från konkurrerande företag, hur vanligt är det att ni kopierar varandra?

– Alla gör sin egen grej för ingen vill kopiera någon annan. Skulle vi kopiera någon annans teknologi så tar det ändå två år för oss att komma underfund med hur de har gjort. Så när vi sen släpper produkten släpper vi samma sak men två år för sent. Vi vill lära från varandra för det kan skapa bra idéer för framtiden men aldrig kopiera. Vi köper alltid konkurrenternas klubbor, testar dem, demonterar dem och kollar på dem i detalj, så vi försöker alltid lära men aldrig kopiera. Alla tar sitt eget utrymme och väljer sin egen väg för man vill ha ett unikt budskap, ses som innovativa och ge golfaren maximal prestanda och hoppet om att kunna spela bättre golf. Det är lite vänskaplig rivalitet med andra ord?

– Ja, golf är en bra sport på det sättet, det är väldigt socialt och vänskapligt samtidigt som det är hård konkurrens. Industrier har en tendens att bilda kluster på det sättet. Där jag växte upp, i Akron, Ohio, är världens centrum för gummiproduktion, alla bilföretag finns i Detroit och vi finns i Carlsbad, Kalifornien. Vi möter varandra hela tiden, på restauranger, i samma kyrka, många är grannar, goda vänner eller har barn i samma baseballag. Jag har jobbat på två av de andra företagen och vi är många som flyttat omkring

inom branschen. Vi håller våra produkter och vår information konfidentiell men det är en väldigt tight sammanflätad industri. Det är högst konkurrenskraftigt, men det vi alla har gemensamt är att vi gör något vi älskar.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att möta människor som älskar våra produkter och att se deras glädje. När man får ett meddelande att vi har hjälpt någon att förbättra sitt spel. Men mycket av problemlösningen är också kul, att alltid sträva efter att göra bättre golfklubbor och lista ut alla små detaljer.

Vad är svårast?

– Det är mycket som är svårt tidigt i processen. Att testa sig fram, hitta timingen med lansering, tillverkning och producering för att möta deadlines. Men det är ett fantastiskt jobb, vi gör leksaker och hjälper människor ha kul på golfbanan. n

92 / VÅR 2023
REPORTAGE / EN GOLFKLUBBA BLIR TILL
TOM OLSAVSKY Designchef på CobraPuma.

Den helt nya 2023 Compact CT8 GPS IMPOSSIBLY SMALL

Den populära och ultrakompakta

PowaKaddy CT8 med ny 3,5” Pekskärm och Simple-2-Fold™ systemet gör att den fälls ihop 20% mindre än tidigare kompakta modeller från PowaKaddy

Upplev smartare kraft med PowaKaddy CT8 GPS. Det helt integrerade

GPS-systemet med 3,5” pekskärm ger dig tillgång till över 40,000 banor runt om i världen och gör den till den minsta, mest intelligenta elvagnen i världen.

mindre PGA is a registered trademark of The Professional Golfers’ Association Limited More game-changing technology at powakaddy.com Se 2023-års kompletta utbud av PowaKaddy på pargolf.se
20%

Mitt Dormy är medlemsprogrammet som ger dig roligare golf

På Dormy älskar vi golf. Det vet vi att du – och många andra kunder – också gör. Därför finns medlemsprogrammet Mitt Dormy där vi ger dig mer golfglädje.

Golf är det bästa vi vet! Det ska kännas i all din kontakt med oss, oavsett om du möter oss i varuhus, outlet, kundservice eller på golfbanan och vår ambition är att ge dig en bättre golfupplevelse. Som medlem i Mitt Dormy försöker vi alltid ta hand om dig lite extra.

Mitt Dormy är vårt medlemsprogram, där vi vill att det ska löna sig för alla golfare att vara med. Här får du bonus på alla dina köp, oavsett var du handlar, och den kan du använda för att skaffa fler användbara golfprylar. När du loggar in på Mitt Dormy på dormy.se kan du se aktuell medlemsnivå, samlade poäng och innestående bonus. Här kan du även hitta status på aktuella beställningar, custom fitting-protokoll, verkstadsärenden, uppdatera din profil och hantera dina samtycken kring vår kommunikation.

MEDLEMSKAPET I DORMY är kostnadsfritt, kan avslutas när du själv väljer det och du kan bestämma hur du vill att vi kommunicerar med dig. Medlemskapet är helt digitalt och vi hjälper dig att hålla ordning på värdecheckar, bonuscheckar och andra förmåner du har rätt till när du besöker våra golfvaruhus, Dormy Outlet eller dormy.se. När du samlat ihop

2 000 poäng får du 50 kronor i bonus som aktiveras vid nästa månadsskifte. Bonusen är giltig i sex månader från aktiveringstillfället och kan lösas in mot varor i våra golfvaruhus, Dormy Outlet eller på dormy.se.

Som medlem har du 20% på greenfee för hela bollen på Askersunds GK

94 / VÅR 2023
NYHETER / MITT DORMY

Du börjar på

Grön nivå

Redan där ger vi dig många mervärden som digitala kvitton, sparade custom fitting-protokoll, unika erbjudanden, exklusiva inbjudningar och då och då en liten överraskning.

Grön medlemsnivå

För den som handlar för mellan 0 och 9999 kronor under ett år

• Kostnadsfritt, kortlöst medlemskap

• Personliga erbjudanden

• Digitalt sparade kvitton

• Sparade custom fitting-protokoll

• Medlemspriser på utvalda produkter

Gillar du att handla golfgrejer? I så fall går det snabbt att avancera till vår högsta kategori i Mitt Dormy. På Svart nivå får du dubbel bonus – och mycket, mycket mer.

Somliga uppskattar dubbel bonus, så det går att handla ännu fler golfgrejer. Andra tycker det är roligt med VIP-inbjudningar till reor eller andra event. Medan somliga varje år nyttjar möjligheten till fri bagoptimering eller omgreppning.

Oavsett vilken av våra förmåner du uppskattar mest så lönar det sig alltid att vara medlem på Svart nivå i Mitt Dormy. Det är den högsta kategorin i vårt medlemsprogram och hit når den som handlar för mer än 10 000 kronor under ett år. Det betyder att du är kvar på Svart nivå under innevarande kalenderår och samlar dubbla poäng till årsskiftet. Därefter nollställs poängen, men dina förmåner på Svart nivå består också under efterföljande år.

• Inbjudningar till event

• 30 dagars nöjd kund-garanti på golfset

• 20% på greenfee på Askersunds GK

• Alltid 3 för 2 på handskar

VIP-NUMMER TILL KUNDSERVICE

Ibland är det hårt tryck på våra telefoner. Då är det perfekt att kunna ha ett alldeles eget nummer att ringa, så du får förtur med samtalet. Du får numret när du har nått Svart nivå!

FRI ARBETSKOSTNAD VID OMGREPPNING

Unna dig själv att greppa om dina klubbor oftare. På Svart nivå erbjuder vi fri omgreppning, så länge du köper greppen av oss. En nyhet för 2023 är att det gäller året runt, istället för under en begränsad period.

FRI FRAKT PÅ WEBBORDERS

Föredrar du att handla på dormy.se? På Svart nivå får du alltid fri frakt på dina webborders hos oss, oavsett hur stort eller litet ditt köp är.

FRI BAGOPTIMERING

Fyller alla klubbor i din bag en funktion? Finns det någon som borde ersättas eller helt enkelt plockas bort? Det – och mycket annat – får du veta om du nyttjar din fria bagoptimering. Boka in dig så får du tillgång till en av våra experter.

DUBBLA POÄNG=MER BONUS

Det är kul att handla golfprylar. Det är ännu roligare om det är lite billigare. På Svart nivå ger vi dig mer i bonus eftersom du tjänar dubbla poäng på alla dina köp.

Svart medlemsnivå

För den som handlar för över 10 000 kronor under ett år

• Allt som ingår på grön nivå.

• Dubbla poäng på alla inköp.

• Varje nummer av Dormy Magasin hemskickat i brevlådan.

• En gratis bagoptimering utan köptvång.

• Alltid fri frakt på webborders.

• VIP-nummer till kundservice.

• Gratis arbetskostnad på omgreppning.

• Exklusivt utvalda rabatter och erbjudanden, bara för dig på Svart nivå.

• VIP-förtur på utvalda reor.

95 VÅR 2023 / Vår bonustrappa Poäng Bonus 2 000 50 kr 4 000 100 kr 6 000 150 kr 8 000 200 kr 10 000 250 kr Poäng Bonus 12 000 (dubbla poäng) 300 kr 14 000 (dubbla poäng) 350 kr 16 000 (dubbla poäng) 400 kr 18 000 (dubbla poäng) 450 kr 20 000 (dubbla poäng) 500 kr
På Svart nivå får du extra fina förmåner
NYHETER / MITT DORMY
NYHET

GREENFEEGÄSTEN / PER-ULRIK JOHANSSON

Tio saker du kan lära dig hemma i soffan!

En del kör hårt i gymmet för att kunna öka slaglängden. Andra nöter i golfhallen, för att äntligen gnugga in den där teknikförändringen som borde ha gjorts för länge sedan. Medan några bokar tider i golfsimulatorn med kompisarna för att hålla svingen vid liv – och dessutom ha lite kul samtidigt.

Alla sätt att ha kontakt med golfen året runt är bra.

Men visste du att du faktiskt också kan lära dig en hel del hemma i soffan, framför tv-golfen? Jo, huvudfokus är förstås att följa en förtätad uppgörelse mellan Rory McIlroy och Jon Rahm eller Alex Norén om vi har tur och det finns få saker som går upp emot dramatiken som utspelar sig över de sista hålen inför massor med åskådare på en riktigt fin golfbana.

Men om du tittar lite närmare så finns det också en hel del att ta fasta på, om du bara vet vad du ska kika på. Här kommer tio tips som du kan lära dig av proffsen på tv, utan att du behöver göra en enda sving själv.

1

BESTÄM DIG!

Varför tar det så lång tid för tourproffsen, kan man fundera? Jag håller med om att de borde kunde snabba på emellanåt. Men om du tittar noga så kommer du att se att själva slaget inte tar så lång tid att utföra. Beslutsprocessen däremot. Vad du kan lära av det är dock inte att ta mer tid – men att bestämma dig innan du slår! Vad exakt vill du med det här slaget? Bestäm vilken typ av slag du vill slå, om du får välja. 2

VÄLJ NÅGOT EXAKT ATT SIKTA PÅ

Ofta hör du caddien säga saker som: ”sikta på killen i den blå kepsen” eller på bokstaven ”B” i loggan till vänster. Välj ut ett exakt mål för ditt slag, ju mer precist

desto bättre. Många medelgolfare tänker oftast bara att bollen ska ”ditåt”. 3

VILKEN SPELSTRATEGI HAR DU?

Senaste åren har vi sett att många av de långtslående spelarna är mer aggressiva och slår driver på fler hål än hur det var för 20-30 år sedan. Detta funkar på en del banor där ruffen inte är så tjock samt om greenerna är relativt mjuka. På svårare banor med smalare fairways, tjockare ruffar, hårdare greener med svåra flaggplaceringar så har spelarna full koll på hur långt de vill ha kvar på andraslaget samt vilken sida av fairway som ger bästa vinkeln in mot flaggan. De vet också hur långt det är till fairwaybunkrar eller hur långt det är till fairway slutar.

Hur kan du lära dig något av detta? Jo, veta dina styrkor och svagheter! Tycker du till exempel att 50-60-metersslag från fairway in

till greenen är svårare än 80-100 meter, försök att spela efter det. Välj då hellre en klubba mindre än driver på kortare par 4:or för att ge dig själv den distans du är mer komfortabel med.

4KOLLA IN TEKNIKEN PÅ

NÄRSPELSSLAGEN

Visst är det häftigt att se långa drives. Men det som imponerar mest på mig är ett glödande närspel. Det ligger förstås massor med träning bakom detta, men det finns faktiskt också en del grundläggande detaljer att fästa blicken vid. Kolla in detta vid chip- och pitchslag:

• Bollplaceringen är nästan alltid i mitten eller bakom mitten av stansen.

• Alltid mer vikt på den främre foten (vänster fot för en högerspelare).

96 / VÅR 2023

• Tempot i rörelsen är alltid jämnt, utan att accelerera för mycket.

• Grepptrycket är konstant genom hela svingrörelsen, många medelgolfare kramar åt för hårt i vändningen.

• Lägg märke till spelarnas klubbval vid chippar. Finns mycket green att jobba med så kör de med mindre loft, järn 7-8, är det lite green att jobba med är det sandwedge eller lobbwedge som gäller.

• Titta också på hur de slår olika slag från ruffen nära green. När flaggan står nära kanten och det bara finns lite green att jobba med så är det oftast ett lobbslag och de använder sig av bouncen/sulan på klubban, nästan som ett bunkerslag. När det är långt fram till flaggan så lägger de bollen långt bak i stansen och använder sig oftast av sand-eller lobbwedge och slår den som en rullchip genom att bollen är långt bak i stansen.

5

BLI BÄTTRE I BUNKERN

De flesta proffs är numera så vassa i bunkern att sanden inte är ett hinder. Nästan samtliga följer dessa grundprinciper, som är värda att kika på:

• Mycket vikt på den främre foten.

• Bred stans.

• Bollplacering lite framför mitten.

• Greppändan på klubban pekar mot naveln i uppställning (känslan att händerna nästan är bakom bollen) Detta för att sulan/bouncen ska kunna jobba igenom sanden i träffen.

• Träffa sanden på samma ställe varje gång, ca 5 cm innan bollen.

• Acceleration in i sanden!

• Lite känsla av att klubbhuvudet passerar händerna i träffen.

6

PEGGA RÄTT

Lägg märke till att de flesta peggar upp bollen högt när de står på tee med drivern i handen. Bollen ligger också ganska långt fram i stansen, i snitt vid vänster häl för en högerspelare. Detta för att ge sig själv bästa möjlighet att träffa bollen på uppvägen för mer längd och precision. Och när vi ändå pratar peggning. Kolla in hur lågt spelarna peggar upp bollen på par 3-hål när de slår järnklubbor. Jag har spelat med en hel del medelgolfare och höghandicappare som peggar för högt med järnen och då träffar för högt på bladet. Då tappar man längd och får inte den där rena träffen man önskar.

7

SLÅ NED PÅ BOLLEN MED JÄRNEN

Det finns bara två klubbor i bagen som du ska använda genom att slå upp på bollen – och det är drivern och puttern. Resten bör du träffa på vägen ned och det gäller inte minst de kortare järnen och wedgarna. Här har de bästa spelarna bollplaceringen nära eller i mitten av stansen. Vid wedgar minst i mitten, ibland bakom mitten. Detta för verkligen träffa bollen på vägen ned i svingen för bästa bollträff vilket ger mer längd och spinn i bollen.

8

TEMPOT PÅ PUTTNINGEN

Puttningen är den mest individuella delen av spelet och det kan till synes se väldigt olika ut, beroende på vem som puttar. Men det finns några saker där i princip alla gör samma grej:

• Tempo bak och igenom bollträffen är jämnt för att bygga upp längdkontroll, som är det viktigaste i puttning.

• Ju längre putt desto längre sving.

• Känna att det är tyngden på putterbladet som gör jobbet.

9

DRA NYTTA AV REGELBOKEN

I början av min karriär var spanjoren

Seve Ballesteros ett av de absolut hetaste namnen och han kunde slå slag som ingen annan. Men hade han ett dåligt läge i skogen, så drog han sig inte för att försöka peka på ett kaninhål eller liknande för att övertyga en domare om att han borde få fri dropp. Ibland lyckades han, för han kunde också sina golfregler. Du behöver kanske inte vara så extrem, men faktum är att det är bra att ha koll på reglerna för att veta var du kan droppa och när du kan få fri dropp eller liknande. På Youtube finns filmer som du kan lära dig mer av.

SPELA SMART… OM DU VILL GÖRA EN BRA SCORE

Är det viktigaste inte ett bra scorekort, utan att ha kul? I så fall tycker jag att du ska lägga det här med spelstrategi åt sidan och slå slag som verkar roliga istället. Leta luckor i skogen och ta fram spoon på fairway och försök gå för green.

Vill du göra bra resultat är det bara att lira som proffsen, alltså tråkig golf. Hamnar du i problem knackar du bara ut den och du tar bara risker när oddsen är på din sida. n

PER-ULRIK JOHANSSON är kommentator på Viaplay. Han har spelat Ryder Cup två gånger (vunnit båda) samt tagit sex titlar på DP World Tour.

97 VÅR 2023 /
10
GREENFEEGÄSTEN / PER-ULRIK JOHANSSON

Tidernas mest märkliga golfhistoria

Jag kastar en missmodig blick mot den väl inbunkrade greenen 170 meter bort, samtidigt som jag mentalt redan har tagit fram en sandwedge för andraslaget innan jag har slagit det första. Vinden kommer kraftigt från höger och uppgiften att försöka träffa den timglasformade greenytan känns övermäktig. Inte minst med en järnfemma i handen och när bollen strax därpå drar iväg mot en av de sex diaboliska sandfällorna är det vare sig något som överraskar eller smärtar.

På vägen av tee fångar ögonen in en liten plakett på en sten, som för att skyffla in några spadtag salt i ett vidöppet sår.

Där står (översatt): ”På det här hålet år 1974 svarade Robert Taylor från Leicestershire den unika bedriften att göra hole in one tre dagar i följd i Eastern Counties Foursomes.”

När jag senast kollade gps:en befann jag mig på Hunstanton Golf Clubs 16:e hål i grevskapet Norfolk, men nu känns det snarare som att jag har hamnat i landet för fria fantasier där en uppenbar skröna av oklara skäl har utmynnat i en ståtlig plakett. Kring detta finns dock inget utrymme att fundera just nu, eftersom det är en bana där en golfrond spelas i tvåbollar och vanligtvis ska ta absolut maximalt tre timmar så jag skyndar vidare mot bunkern med den tvärtorvade kanten och noterar lite senare ännu en bogey i scorekortet.

I solskenet på klubbhusterrassen efteråt är atmosfären varm och ölen kall. Dagens övningar på den härliga linksbanan från slutet av 1800-talet blir till sköna minnen och roliga berättelser, som om det mycket märkliga 14:e hålet som är en så blind par-trea att det bakom greenen står en sju meter hög flaggstång som ska skakas på när vi har puttat klart.

Samtalen tystnar respektfullt när någon ska driva på det intilliggande förstahålet och slagen efterföljs obevekligen av mummel och sorl, där resultatet utvärderas.

Jag frågar en medlem om Mr Taylor och det 16:e hålet och får veta att berättelsen lär stämma, men att jag bör konsultera Google

slår samma typ av slag med samma järnsexa och hans andra hole in one på två dagar är ett faktum.

Det hela leder givetvis till nytt firande i baren samma afton och en lagkompis till Taylor erbjuder honom 1:1 000 000 på att han ska kunna göra om prestationen igen inom 24 timmar. Engelsmannen skrattar och sätter 25 pence på att han kan lyckas.

Söndagen kommer och foursomematchen når återigen det 16:e hålet.

Robert Taylor, med vinden i ryggen både rent fysiskt och mentalt, peggar upp med sin järnsexa igen på 16:e tee. Slaget är perfekt, landar på ungefär samma plats som vid tidigare tillfällen och ingen tror sina ögon när den går i hål för tredje dagen i följd

Allra minst kamraten som nu är skyldig Robert Taylor 250 000 pund.

för vidare efterforskningar – och en fullständigt osannolik berättelse uppdagar sig.

Vi skruvar tillbaka klockan till maj 1974 och en tävling där Leicestershire ska möta åtta andra grevskap i Eastern Counties Foursomes, som är en återkommande händelse som avgörs under en helg men lagen kommer till Hunstanton Golf Club redan på fredagen för en träningsrond på banan. Äventyret börjar i dur, eftersom Robert Taylor slår till direkt inför sina spelkamrater. Han drar i en järnetta på det 16:e hålet, som då spelas 173 meter och mot vinden, och eftersom det bara återstår två hål behöver laget inte vänta länge på att fira prestationen i klubbhusets bar.

Morgon därpå, i dagens första foursomematch, är Taylor nära att slå till igen. Denna gång med en järnsexa eftersom vinden hade vänt, men bollen missar precis. Det gör han dock inte i eftermiddagsmatchen, då han

– Jag såg aldrig till de där pengarna dessvärre, min kamrat tyckte nog att han inte menade allvar. Jag hade dock en hole in oneförsäkring som skulle täcka mina utgifter för firandet i händelsen av ett hole in one. Och när jag skulle betala mina premier månaden därpå hade de dubblats. Försäkringsbolaget ansåg att jag var en för stor risk för dem…

98 / VÅR 2023
TOBIAS BERGMAN Marknadschef, Dormy
”Slaget är perfekt, landar på ungefär samma plats som vid tidigare tillfällen och ingen tror sina ögon när den går i hål för tredje dagen i följd.”
BERGMANS SIDA / EN OSANNOLIK BEDRIFT

CRAFTED FOR THE BEST

Klubbor för dig som söker känsla och precision. I varje slag. Välj mellan KING Tour och KING CB/MB, där Tour är den mest förlåtande med cavity back och vibrationsdämpning. CB/MB är ett flow set med förlåtande långa järn (CB 4–6) som sedan går över till klassiska MB (7–PW) för maximal precision i dina kortare slag. Alla smidda i en avancerad 5-stegsprocess för en underbart mjuk känsla.

FINNS I ALLA DORMYBUTIKER OCH PÅ DORMY.SE FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: COBRAGOLFNORDIC Läs
cobragolf.com/sv-eu
mer på
DORMY GOLF, Salamandervägen 29, 702 36 Örebro

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Tidernas mest märkliga golfhistoria

2min
page 98

Mitt Dormy är medlemsprogrammet som ger dig roligare golf

3min
pages 94-95

Så går golfklubban från ritbord till din bag

6min
pages 91-93

Den osannolika golfresan

3min
pages 80-82

Sol, berg & massor med golf

5min
pages 75-79

2023 kör vi igen – ansök nu!

1min
page 72

De fick träna som ett proffs

7min
pages 68-71

Härliga helgronder i huvudstaden

5min
pages 60-65

Här är skillnaderna mellan de olika kategorierna

2min
pages 57-58

DISTANSJÄRN

1min
pages 51-52

Din guide till nya järnklubbor 2023

0
pages 49-50

Möt några av de nya medlemmarna i Dormy HiO Team

4min
pages 46-48

Nu startar vi klubben alla golfare vill vara med i!

1min
page 45

Mannen, myten, Miguel

7min
pages 41-43

Här är Woods alla drivers genom åren

4min
pages 36-37

är smidd

1min
pages 30-31, 33

Hitta din bästa driver 2023

2min
pages 27-29

Tjejen som du inte visste att du behövde

0
page 23

Vinn en årsförbrukning av Titleist Pro V1

0
pages 22-23

Så tänker profilerna om det nya golfåret

1min
pages 20-21

Fem bollnyheter att testa under 2023!

1min
page 18

Dags att göra bagen redo för premiären!

2min
pages 16-18

Låt 2023 bli året då vi glömmer rädslan på banan

2min
page 14

Innehåll Nr 1 2023

1min
page 12
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.