Dorin Nistor - O administrație performantă

Page 1

La Sebeș, faptele bune nu se uită! SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

Comandat de Partidul Național Liberal, tipar realizat de SC Tipo-Rex Service SRL, grafică realizată de SC ARTON MEDIA SRL, cod unic mandatar financiar coordonator 21200012, tiraj 7000 buc.

2016 2020

O ADMINISTRAȚIE PERFORMANTĂ#CUPRINS I. Introducere II. Datoria orașului: adevărul! pag. 5 III. Investiții și realizări în sănătate pag. 6 IV. Investiții și realizări în domeniul educației pag. 12 V. Modernizare străzi pag. 16 VI. Parcul Tineretului: un simbol al Sebeșului redat oamenilor pag. 18 VII. Sistem de supraveghere video pentru siguranța cetățenilor pag. 22 VIII. Utilaje și dotări pentru gospodărirea orașului pag. 22 IX. Mediu pag. 23 X. Platforme subterane pentru colectarea deșeurilor pag. 25 XI. Sistemul automat pentru măsurarea și monitorizarea calității aerului pag. 26 XII. Finanțările nerambursabile câștigate: un plus de 114 milioane lei pag. 28 XIII. Proiecte depuse spre evaluare: încă 110 milioane lei pag. 33 XIV. Soluții și proiecte pentru dezvoltarea Sebeșului în perioada viitoare pag. 34 XV. Terminalul intermodal de la Sebeș pag. 37 XVI. Locuințe de serviciu și locuințe sociale pag. 38 XVII. Locuri de joacă: Sebeșul în culorile copilăriei pag. 39 XVIII. Iluminat public pag. 40 XIX. Un oraș curat și bine organizat: detalii care fac diferența pag. 42 XX. Proiecte culturale pag. 44 XXI. Alte proiecte și lucrări realizate: Sebeș, Petrești, Lancrăm, Răhău pag. 46 XXII. Partidul Național Liberal Sebeș - echipa noastră de consilieri pag. 48


VOTEZ DORIN NISTOR

#INTRODUCERE Sebeșul de astăzi este orașul în care oricine vrea să rămână. La noi șomajul nu există, dezvoltarea economică este o realitate, iar poziționarea geografică și infrastructura stârnesc invidia multora. Sebeșul nu a stat niciodată cu mâna întinsă, are un buget solid și un portofoliu de investiții prin care viitorul se scrie frumos. Cea mai mare bogăție a Sebeșului sunt oamenii. Calitatea vieții, cultul muncii sunt valori cotidiene. Sebeșenii au dorit o administrație performantă și atentă la aspirațiile comunității. Am primit încrederea Sebeșului, iar aceasta mă onorează. Am pornit pe un drum cu multe proiecte, am demonstrat că finanțările nerambursabile sunt soluții eficiente. Investim în sănătate și în educație. Am învățat de la bunii gospodari curățenia, am înlocuit praful și buruiana cu iarbă și flori, am plantat copaci care să prindă rădăcini. Am demonstrat împreună că se poate. Avem forța și resursele pentru a merge mai departe. Știu că faptele bune nu se uită!

Primarul Dumneavoastră,


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

#DATORIA ORAȘULUI: ADEVĂRUL! În anul 2016, când Dorin Nistor a preluat mandatul de primar al Sebeșului, datoria orașului era de 16,4 milioane de lei. În anul 2020 datoria Sebeșului este de 6 milioane de lei. Așadar, pe lângă investiții importante în spital, străzi, școli, Parcul Tineretului sau dezvoltarea serviciilor municipale, a fost plătită o foarte mare parte a acestei datorii, în condițiile în care constatăm un număr impresionant de realizări. Mai mult, patrimoniul Sebeșului s-a îmbogățit prin cumpărarea a două clădiri simbol ale orașului: clădirea muzeului - Casa Zapolya și clădirea fostului CEC - Casa Weber. Acestea vor fi reabilitate și puse la dispoziția cetățenilor cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Nu a fost împrumutat niciun leu, au fost plătite datorii de 10 milioane de lei și a fost sporită averea Sebeșului cu două clădiri importante, cu utilaje pentru gospodărirea orașului și cu modernizarea unor importante obiective!

14,1 milioane lei

6 milioane lei 11,8 milioane lei

2016

2017

2018

2019

16,4 milioane lei

9,5 milioane lei

pag. 5

2020


VOTEZ DORIN NISTOR

#INVESTIȚII ȘI REALIZĂRI ÎN SĂNĂTATE 1.SPITALUL MUNICIPAL SEBEȘ La Sebeș, sumele alocate pentru susținerea sănătății au rezultate concrete. Spitalul Municipal a achiziționat aparatură medicală și a realizat investiții în valoare de 7.250.000 lei. În plus, 745.000 lei au fost utilizați pentru reparații și amenajări, fie că este vorba de renovarea, modernizarea și dotarea secției de Pediatrie, fie că este vorba de secția de Obstetrică - Ginecologie, ale cărei servicii sunt tot mai apreciate de tinerele familii. De asemenea, au fost renovate saloanele spitalului, laboratorul de analize medicale, precum și farmacia. Rampa din zona de primiri urgențe a fost amenajată pentru a facilita accesul ambulanțelor și pentru a răspunde nevoilor pacienților. În ultimii patru ani, echipamente performante au intrat în dotarea Spitalului Municipal Sebeș: un computer tomograf, în valoare de 1.674.000 lei, un aparat Roentgen digital cu două posturi scopie și grafie, model Apollo DRF, în valoare de 1.092.999,59 lei, care este utilizat în Laboratorul de

7.250.000 lei investiții și dotări

pag. 6

radiologie și imagistica medicală și un aparat Roentgen digital cu două posturi scopie și grafie, model Opera, în valoare de 1.019.996,60 lei, care se regăsește la Dispensarul TBC, un aparat de terapie laser staționar pentru dotarea compartimentului de recuperare medicină fizică și balneologie (Fizioterapie), în valoare de 16.000 lei. Municipiul Sebeș beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 1.512.217 lei, prin programul POR 2014-2020, pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Contagioase din cadrul Spitalului Municipal Sebeș”, lucrarea urmând a fi finalizată în anul 2020. Cel mai important proiect inițiat până în prezent pentru sănătatea sebeșenilor este cel de extindere a Spitalului Municipal, în valoare de 90.584.942,28 lei, aflat în evaluare la Compania Națională de Investiții, prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul “Unităţi sanitare din mediul urban”.

745.000 lei

reparații și amenajări

1.674.000 lei computer tomograf


în cifre

SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

1.500.000 lei

fonduri europene

reabilitare contagioase

90.000.000 lei

proiect

corp de spital nou

5.312.377 lei

proiect

modernizare maternitate

78.863 lei

151.699 lei

farmacia spitalului

pag. 7

#DRAG DE SEBEȘ

laborator analize medicale


VOTEZ DORIN NISTOR


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

2.REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA DISPENSARULUI DIN CARTIERUL M. KOGĂLNICEANU

În anul 2020, vor fi finalizate lucrările de modernizare a dispensarului din cartierul Mihail Kogălniceanu. Proiectul, în valoare de 2,7 milioane de lei, se derulează prin intermediul Serviciului Public Administrarea Patrimoniului din Sebeș. Amplasamentul a fost predat firmei executante la sfârșitul lunii noiembrie 2019, iar obiectivul lucrărilor a fost acela de a crește numărul de cabinete medicale și implicit calitatea actului medical de care să beneficieze cetățenii municipiului Sebeș. În urma intervențiilor de modernizare, învelitoarea clădirii a fost complet schimbată, iar spațiile au fost optimizate prin creșterea numărului de cabinete medicale: anterior, existau 7 cabinete, în curând vor fi funcționale 9 cabinete.

pag. 9

La parter, au fost amenajate patru cabinete medicale, fiecare cu sală de tratament și grup sanitar, au fost îmbunătățite spațiile comune, au fost amenajate toaletele, inclusiv pentru persoane cu dizabilități. La etaj, vor fi funcționale cinci âcabinete medicale cu sală de tratament, un grup sanitar și spații de deservire care să răspundă nevoilor medicilor de familie. Accesul la etaj se va realiza printr-un sistem adaptat persoanelor cu dizabilități. Investiția este asigurată din fonduri bugetare. În calitate de primar, susțin necesitatea efectuării de lucrări de modernizare și la dispensarul situat în centrul municipiului Sebeș, pe strada Mihai Viteazul.


VOTEZ DORIN NISTOR

3.CABINETUL STOMATOLOGIC CU SERVICII GRATUITE PENTRU TOȚI COPIII SEBEȘULUI Printr-un proiect pe care l-am inițiat în calitate de primar, a fost înființat primul cabinet stomatologic finanțat de la bugetul local, destinat exclusiv copiilor din Sebeș și din localitățile aparținătoare – Petrești, Lancrăm, Răhău, care oferă servicii gratuite și care este funcțional începând cu data de 13 martie 2019. Cabinetul a fost amenajat pe parcursul anului 2018, conform prevederilor legale în vigoare, la cele mai noi standarde în domeniu, valoarea totală a investiției ridicându-se la suma de 108.278 lei. Serviciile medicale gratuite oferite cuprind: consultații stomatologice curente și urgente, diagnosticarea și efectuarea tratamentului cariilor dentare, extracții dentare, tratamente de detartraj etc. În anul 2019, cabinetul a avut 356 de pacienți, fiind efectuate un număr de 863 de intervenții, iar până la jumătatea anului 2020, au fost înregistrați 270 de pacienți (în condițiile în care pandemia cu noul coronavirus și-a făcut simțită prezența). Cabinetului stomatologic este situat în municipiul Sebeș, bulevardul Lucian Blaga, numărul 45A. Consultațiile sunt oferite în baza unor programări efectuate la numărul de telefon: 0258/735139.

108.278 lei

valoarea investiției

pag. 10

1000+

intervenții

500+ pacienți


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

SERVICII GRATUITE PENTRU COPIII SEBEȘULUI

#DRAG DE SEBEȘ

pag. 11


VOTEZ DORIN NISTOR

#INVESTIȚII ȘI REALIZĂRI ÎN DOMENIUL EDUCAȚIEI Învățământul de calitate a fost întotdeauna o mândrie a orașului nostru. Povestea Sebeșului se scrie frumos, prin EDUCAȚIE. 1.PROIECTUL PENTRU CONSTRUIREA UNUI NOU LICEU TEHNOLOGIC VA PRINDE CONTUR ÎN PERIOADA URMĂTOARE, CÂND VOR ÎNCEPE LUCRĂRILE nou

Una din cele mai importante finanțări nerambursabile atrase de echipa pe care o coordonez în calitate de primar este cea destinată construirii unui nou Liceu Tehnologic, la Sebeș: 27.308.048,99 lei, prin Programul POR 20142020. Prin proiect se propune construirea unei clădiri noi și moderne pentru Liceul Tehnologic, care să cuprindă: 34 de săli de clasă, 3 laboratoare de informatică, un laborator de fizică, un laborator de mecanică, un laborator de chimie, o sală profesorală, o sală de festivități, o sală de sport, realizarea sistemului de încălzire centralizat, amenajarea curții și a terenului

pag. 12

vechi

aferent liceului, amenajarea terenului de sport în curtea liceului, branșamentele la rețelele de utilități. De noua clădire vor beneficia cei 777 de actuali elevi, urmând ca unitatea școlară să crească până la numărul de 900 de elevi. Primăria Municipiului Sebeș, alături de reprezentanții liceului, au propus construirea unui corp de clădire nou, în care să se deruleze activitatea de învățământ pentru liceu și școala profesională, actuala clădire urmând să preia funcțiunile pentru atelierele școlare. În felul acesta,

orele s-ar derula într-un singur schimb și într-un singur loc. De asemenea, noua infrastructură va asigura toate funcțiunile necesare derulării activității școlare la normele și standardele prevăzute de legislația actuală. Proiectul Municipiului Sebeș pentru noul Liceu Tehnologic a fost premiat în cadrul Galei Administratie.ro ediția a XIV-a, care a avut loc la Poiana Brașov, în data de 25 octombrie 2018, în urma analizei efectuate de un juriu alcătuit din personalități reprezentative din cadrul instituțiilor administrației publice, asociațiilor profesionale din administrația publică și mediul universitar.


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

2.MODERNIZAREA ȘCOLII GIMNAZIALE ȘI A GRĂDINIȚEI DIN RĂHĂU, UN ALT PROIECT CU FONDURI NERAMBURSABILE nou

Municipiul Sebeş a depus, în toamna anului 2016, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, proiectul ”Reabilitare Şcoală Gimnazială Răhău”, care a fost selectat pentru o finanţare nerambursabilă de 2.354.517 lei (prin programul PNDL 2016-2019). Bugetul total necesar pentru realizarea lucrărilor este

vechi

de 3.276.820 lei, diferența fiind susținută din bugetul local. Proiectul prin care se va moderniza şcoala şi grădiniţa din Răhău prevede: amenajarea a 9 săli de clasă pentru desfăşurarea învăţământului din ciclul primar şi gimnazial pentru un număr de 150 de elevi, crearea spaţiului necesar învăţământului preşcolar pentru un

număr de 25 de copii, modernizarea spaţiilor necesare desfăşurării tuturor activităţilor din procesul de învăţământ în bune condiţii, amenajarea grupurilor sanitare, realizarea sistemului de încălzire centralizat, amenajarea curţii şi terenului aferent şcolii, precum şi realizarea unei săli de sport. Lucrările vor fi finalizate în anul 2020.

pag. 13


VOTEZ DORIN NISTOR

3.CREȘĂ ȘI GRĂDINIȚĂ ÎN CARTIERUL VALEA FRUMOASEI: LUCRĂRILE VOR ÎNCEPE ÎN PERIOADA URMĂTOARE ȘI BENEFICIAZĂ DE O FINANȚARE NERAMBURSABILĂ

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul „Transformare clădiri, centrală termică și depozit cărbune, în Creșă și Grădiniță Valea Frumoasei, Municipiul Sebeș” prevede un buget de realizare de circa 8 milioane de lei, din care 2.548.984,76 lei reprezintă finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Detaliile proiectului: - Suprafaţă construită: 468 mp; - Suprafaţă desfăşurată: 936 mp; Creşa, situată la parterul clădirii, poate primi un număr de 21 copii, respectiv 3 grupe de copii, fiind compusă din următoarele spaţii: 3 dormitoare, hol multifuncţional – spaţiu de joacă şi servire masă, spaţiu asistenţă

pag. 14

medicală, spaţiu deservire utilizatori, spaţiu activităţi gospodăreşti, filtru coridoare cu 4 accese distincte, spaţii tehnicogospodăreşti, spaţii administrative și pentru personalul didactic. Grădiniţa cu program prelungit va fi situată la etajul clădirii și va primi un număr de 45 copii, respectiv 3 grupe de copii, fiind compusă din următoarele spaţii: 3 săli de clasă, sală multifuncţională (pentru joacă şi servirea mesei), oficiu, spaţii tehnico-gospodăreşti, spaţiu asistenţă medicală, spaţii administrative și pentru personalul didactic. În incintă se vor realiza parcări și spaţii de joacă.


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

#ALTE LUCRĂRI, AMENAJĂRI ȘI PROIECTE DESTINATE INSTITUȚIILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN SEBEȘ Școala Gimnazială Nr. 2: amenajarea curții, reparații acoperiș; Școala Gimnazială Nr. 3: amenajarea curții; Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș: reparații corp B, amenajări grupuri sociale – finanțare europeană în evaluare; Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu”- finanțare europeană în evaluare; Extindere Grădiniță Petrești - finanțare europeană în evaluare; Construire sală de sport Petrești - finanțare europeană în evaluare; Construire creșă cartier Aleea Parc - finanțare europeană în evaluare (a fost aprobat devizul general actualizat pentru obiectivul de investiții “Transformare imobil fosta centrală termică Aleea Parc - Municipiul Sebeș, în creșă”, valoarea totală a investiției fiind de 4.075.950 lei); Reparații și amenajări Grădinița Nr. 3, Grădinița Nr. 4 și Grădinița Nr. 6; Servicii de grădiniță cu program prelungit în cartierul M. Kogălniceanu; Programe after-school – fonduri europene nerambursabile; Anual, au fost acordate burse de merit sau burse sociale elevilor din școlile șebeșene, iar excelența în educație a fost premiată, cu prioritate, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, când toți elevii și cadrele didactice cu rezultate meritorii la activitățile și competițiile școlare și extrașcolare au fost premiați.

pag. 15


VOTEZ DORIN NISTOR

MODERNIZARE STRĂZI *în perioada 2016 - 2020

Buget: 13.940.084 lei

La Sebeș, faptele bune nu se uită! pag. 16


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Str. Ion Creangă: 1.641.121 lei (finalizată) Str. Abatorului: 1.545.585 lei (finalizată) Str. Spicului: 499.686 lei (finalizată) Str. Unirii: 1.286.036 lei (finalizată) Str. Grădinilor: 1.134.742 lei (finalizată) Str. Crișan: 1.643.278 lei (realizată 85%) Str. Mihai Eminescu: 2.466.461 lei (realizată 48%) Ulița de Sus: 684.031 lei (realizată 70%) Ulița de Mijloc: 905.458 lei (realizată 20%) Str. Câmpului: 2.133.686 lei (realizată 45%)

*În perioada 2016-2020, au fost realizate reparații la drumuri asfaltice în valoare de 4,5 milioane de lei: îmbrăcăminte cu covor asfaltic pe o suprafață de 192.041 mp, plombe 90.509 mp, ridicare cămine la cote 154 bucăți.

#DRAG DE SEBEȘ

pag. 17


PARCUL TINERETULUI A PRINS DIN NOU VIAȚĂ Un simbol al Sebeșului redat oamenilor!

în cifre

Parcul Tineretului a prins din nou viață și a devenit un spațiu de promenadă și de petrecere a timpului liber pentru locuitorii Sebeșului. Proiectul de investiție a fost finalizat în timp record, iar toamna târzie a anului 2019, cu temperaturi blânde, ne-a permis să ne bucurăm din nou de acest loc cu un farmec unic.

6.760.593 lei buget

1.100 plante + 88 arbori semper vivum multicolor

608 m piste biciclete

8234 mp gazon și irigații automatizate

5878 mp suprafața lacului

261 corpuri de iluminat cu led (consum 4 Kw/oră)

*5 lei/oră cost mediu pentru tot iluminatul parcului

*Consumul pentru tot iluminatul parcului este de 4,683 Kw/oră. **Prețul mediu pentru un kilowat (în anul 2019) a fost cuprins între 0.63 lei și 0.72 lei, rezultând un cost mediu de 5 lei/oră pentru tot iluminatul parcului!

Wi-Fi GratuitVOTEZ DORIN NISTOR

pag. 20


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

pag. 21


VOTEZ DORIN NISTOR

#SIGURANȚA UNUI ORAȘ EUROPEAN SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO PENTRU SIGURANȚA TUTUROR LOCUITORILOR ORAȘULUI Începând cu data de 25 decembrie 2018, în Municipiul Sebeș a intrat în funcțiune sistemul de supraveghere video, pentru siguranța tuturor locuitorilor orașului nostru. Sistemul are în componență 55 de camere fixe și 6 echipamente de supraveghere portabile și este operat și monitorizat prin intermediul Poliției Locale. Valoarea totală a investiției este de 820.000 lei. Sunt în lucru documentațiile tehnice pentru extinderea actualului sistem cu încă 40 de camere fixe și 5 echipamente mobile, pentru a extinde raza de supraveghere pe teritoriul unității administrative.

PARCUL AUTO AL SERVICIULUI PUBLIC DE ADMINISTRAREA PATRIMONIULUI A FOST DOTAT CU UTILAJE NOI ȘI UTILE Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului a achiziționat, începând cu anul 2017, o serie de utilaje care oferă independență Municipiului Sebeș în efectuarea unor lucrări, optimizarea costurilor și nu în ultimul rând, promptitudine în intervenții. Buldoexcavator: 1 bucată (690.000 lei); Aspirator urban: 5 bucăți (2 electrice și 3 alimentate cu benzină; cost: 349.946 lei);

pag. 22

Autogreder: 1 bucată (1.575.560 lei); Automăturătoare stradală: 1 bucată (899.640 lei); Autoutilitară 3 tone: 1 bucată (137.626 lei); Cilindru compactor: 1 bucată (535.494 lei); Ministație carburanți: 1 bucată (33.741 lei); Echipamente și utilaje (remorcă, cisternă, transpalet stivuitor manual, cupă excavator, cupă taluzare, motofierăstrău, generator curent electric, pikamer, în valoare de 103.644 lei).


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

#AVEM GRIJĂ DE MEDIU ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITĂȚII MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR PE RAZA ADMINISTRATIVTERITORIALĂ A MUNICIPIULUI SEBEȘ Municipiul Sebeș are un portofoliu de circa 1.150 de agenți economici activi. Poziționarea geografică favorabilă dezvoltării economice și racordarea la rețelele naționale de infrastructură fac ca Sebeșul nostru să fie tranzitat zilnic de un număr mediu de 40.000 de mijloace de transport. Laboratorul mobil pentru măsurarea calității aerului a fost achiziționat și funcționează, iar rezultatele măsurătorilor sunt afișate în timp real pe un panou amplasat într-o zonă de maximă vizibilitate din oraș, precum și pe site-ul oficial al instituției, date la care toți cetățenii au acces. Municipiul Sebeș – demersuri pentru îmbunătățirea calității mediului înconjurător: pentru componenta sol: precizăm investiția în realizarea a 22 de platforme subterane de colectare a deșeurilor structurate pe patru fracții și dispuse în principale cartiere ale orașului; desființarea depozitelor neautorizate de moloz; ecologizarea permanentă a zonelor sensibile de la periferia urbană; pentru componenta apă: reabilitarea permanentă a infrastructurii de apă-canal; ecologizarea malurilor râurilor; testarea periodică a izvoarelor de apă potabilă; pentru componenta aer: achiziția sistemului automat de măsurare și monitorizare a calității aerului; achiziția de aspiratoare urbane (aspirarea și stropirea principalelor artere de circulație, aspirarea trotuarelor); montarea a circa 13.500 mp de gazon și realizarea unor sisteme de irigații dispuse în diverse zone ale orașului; plantarea a cca 863 arbori, 420 de arbuști și plante ornamentale (în perioada 2016-2020); campanii sociale prilejuite de Ziua Pământului; campanii de colectare DEEE-uri; educație ecologică în școli, colectare selectivă etc. pag. 23


VOTEZ DORIN NISTOR

Am solicitat Ministerului Mediului: armonizarea legislației de mediu cu cea europeană, campanii de realizare a unor spații/colțuri verzi în instituțiile de învățământ din orașul nostru, sprijin în vederea implementării unor măsuri de oxigenare a aerului în spațiile educaționale pentru protejarea populației juvenile de efectele nedorite ale degradării mediului înconjurător, inițierea unor campanii de împădurire/ plantări la care noi ne vom alătura voluntar, impunerea unor perdele generoase de vegetație în zonele industriale și separatoare/panouri în zona de autostradă.

De asemenea, am subliniat prioritatea amplasării unei stații de monitorizare a traficului (având în vedere nodul rutier din zona noastră și rezultatele studiilor de dispersie efectuate de diferiți agenți economici care subliniază aportul importat al traficului la degradarea mediului). Am solicitat suportul autorităților de mediu pentru valorificarea oportună a informațiilor rezultate din măsurătorile efectuate prin intermediul sistemului automat de măsurare și monitorizare a calității aerului achiziționat de municipalitatea Sebeș.

Începând cu luna septembrie a anului 2016, la Sebeș, au devenit o obișnuință campaniile de ecologizare, în care am implicat companiile private, instituțiile și cetățenii care s-au oferit voluntar, precum și școlile, în special pentru a dezvolta importanța educației în menținerea unui oraș curat.

pag. 24


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

#PĂSTRĂM ORAȘUL CURAT 22 DE PLATFORME SUBTERANE PENTRU COLECTAREA DEȘEURILOR MENAJERE

Începând cu luna mai a anului 2017, cetățenii care locuiesc în cartierele de blocuri ale Sebeșului beneficiază de avantajele sistemelor subterane de colectare a deșeurilor menajere. În prima etapă au fost realizate 8 platforme subterane, iar în anul 2019, au fost realizate alte 14 platforme. Locațiile sunt: cartierele Mihail Kogălniceanu, Valea Frumoasei, Aleea Parc, Lucian Blaga, Mircea cel Mare şi Piaţa Dacia. pag. 25

Bugetul cheltuit pentru realizarea celor 22 de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere este de 1,8 milioane lei. În perioada 2016-2020, costurile municipalității pentru colectarea și transportul gunoiului au fost de 4,5 milioane de lei.


VOTEZ DORIN NISTOR

SISTEMUL AUTOMAT DE MĂSURARE ȘI MONITORIZARE A CALITĂȚII AERULUI Achiziționat în luna decembrie a anului 2019. Valoarea totală a achiziției: 1.615.000 lei. Sistemul este format din cabina de monitorizare, care are în componență următoarele analizoare automate: 1) analizor de monoxid de carbon, 2) analizor de oxizi de azot, 3) analizor de dioxid de sulf, 4) analizor de ozon, 5) analizor de benzen, 6) analizor de pulberi în suspensie, 7) analizor de formaldehidă, 8) stație meteo cu senzori meteo independenți. Analizoarele sunt însoțite de certificate de etalonare eliberate de organismele internaționale din domeniu. Principiile de funcționare a analizoarelor sunt conforme cu prevederile legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, iar pentru cele în care metoda de determinare standardizată este doar metoda de laborator, s-a ales varianta automată a acestora. La toate aceste analizoare se adaugă un calibrator, un generator de aer fără impurități (aer zero), un set de gaze de etalonare, gaze ce vor fi livrate în recipienți speciali de tip cilindru, pentru verificarea corectitudinii funcționării analizoarelor. Datele rezultate sunt colectate și stocate prin intermediul unui data logger, amplasat în interiorul cabinei. În același timp, rezultatele sunt

pag. 26

transmise spre un server central. Începând cu data de 30 ianuarie 2020, pe site-ul primăriei, www.primariasebes.ro, sunt afișate rapoartele zilnice cuprinzând datele generate de sistemul automat de măsurare și monitorizare a calității aerului, aflat în proprietatea Sebeșului. În lunile de când a fost pus în funcțiune, aparatul a fost amplasat în autogară, în cartierul Mihail Kogălniceanu (în curtea grădiniței), la Lancrăm (în curtea școlii), precum și în Sebeș, pe strada Viilor (în curtea Liceului Tehnologic). Echipamentele cu care este dotat autolaboratorul de la Sebeș sunt recunoscute la nivel internațional ca fiind de foarte bună calitate. PALAS, producătorul analizorului de pulberi în suspensie, model FIDAS 200, are filiale la nivel mondial, sediul central fiind în Germania, la Karlsruhe, Greschbachstraße 3 b. În Europa, echipamentele PALAS se regăsesc atât în țările UE, cât și în afara ei: în Germania, Austria, Spania, Cehia, Italia, Olanda etc, în orașe precum: München, Frankfurt, Düsseldorf, Berlin, Paris, Praga, Amsterdam, Viena, Madrid, Lisabona, Roma, Grenoble etc.


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE Echipamentele Gasera sunt prezente la nivel mondial, în țări precum: Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Elveția, UK, Canada. Analizoarele Gasera sunt prezente din Singapore, până în Canada și SUA. Compania are sediul central în Finlanda, la Turku, str. Lemminkäisenkatu 59. Unul dintre principalii beneficiari ai analizorului de formaldehidă de la Gasera este Aeroportul din Toronto - Canada. Nicio autoritate publică din România nu mai deține un asemenea echipament.

pag. 27


VOTEZ DORIN NISTOR

FONDURI NERAMBURSABILE *Total finanțări câștigate de Municipiul Sebeș în perioada iulie 2016 - august 2020

114.540.911,00 lei

La Sebeș, faptele bune nu se uită! pag. 28


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

FINANȚĂRILE NERAMBURSABILE OBȚINUTE PRIN PROIECTE SUSȚINUTE DE PROGRAMELE UNIUNII EUROPENE SAU PRIN CELE NAȚIONALE AU OFERIT O GURĂ DE OXIGEN PENTRU PROIECTELE SEBEȘULUI Așa cum probabil știți, până în anul 2016, Sebeșul era cunoscut pentru faptul că nu atrăgea fonduri nerambursabile și nici nu a investit bani europeni în infrastructură, sănătate, educație. În timp ce orașe mai mici sau mai mari din jurul Sebeșului accesau finanțări pentru a se dezvolta, în orașul nostru s-a cheltuit doar din bugetul local. Am pornit acest demers de la zero: fără documente de proprietate, documentații tehnico-economice, planuri și strategii de dezvoltare.

pag. 29

#DRAG DE SEBEȘ

MULȚUMESC ECHIPEI MELE DE P ROIECTE CARE A ARĂTAT CĂ ȘI LA SEBEȘ SE POATE!


VOTEZ DORIN NISTOR

EDUCAȚIE 41.040.340,19 lei Construire clădire Liceu Tehnologic Sebeș, finanțare câștigată: 27.308.048,99 lei, (POR 2014-2020); Reabilitare Școală Gimnazială, localitatea Răhău, Municipiul Sebeș, finanțare câștigată: 2.354.517,00 lei (PNDL 2016-2019); Transformare clădiri, centrală termică și depozit de cărbune, în Creșă și Grădiniță Valea Frumoasei, Municipiul Sebeș, finanțare câștigată: 2.548.984,76 lei (PNDL 2016-2019); Reabilitare Bază Sportivă, strada Tipografilor, Municipiul Sebeș, finanțare câștigată: 4.526.357,13 lei (POR 2014-2020, Axa 9, mecanismul DLRC) Finanțare pentru alte obiective de învățământ câștigată din POR 2014-2020, Axa 9, mecanismul DLRC: 1.137.642,84 lei; Parteneriat pentru acces egal la educație, finanțare câștigată: 3.164.789,47 lei (POCU 2014-2020).

SĂNĂTATE 1.389.536,36 lei Creșterea eficienței energetice a clădirii Contagioase din cadrul Spitalului Municipal Sebeș, finanțare câștigată: 1.389.536,36, lei (POR 2014-2020).

INFRASTRUCTURĂ 6.176.950,00 lei Modernizare străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș, finanțare câștigată : 6.176.950 lei (POR 2014-2020, Axa 9, mecanismul DLRC).

ILUMINAT PUBLIC 2.026.539,49 lei Modernizare sistem de iluminat public în cartierul Valea Frumoasei, str. Mihail Kogălniceanu, str. Mircea cel Mare, str. Sava Henția și extindere sistem de iluminat public pe str. Fântânele, din Municipiul Sebeș, finanțare câștigată: 2.026.539,49 lei (POR 2014 – 2020). pag. 30


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

LOCUINȚE 7.345.527,63 lei de serviciu și sociale

Construire locuințe de serviciu în Municipiul Sebeș, finanțare câștigată: 4.019.477,63 lei (Programul ”Construcţia de locuințe de serviciu” – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice); Construire locuințe sociale, finanțare câștigată: 3.326.050,00 lei (POR 2014-2020, Axa 9, mecanismul DLRC).

BAZE SPORTIVE 21.850.604,76 lei și recreative + săli de sport

Construire Bază sportivă TIP 1 (Pielaru), finanțare câștigată: 8.120.050,00 lei (Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul “Complexuri sportive” Compania Națională de Investiții); Construire Bază sportivă TIP 2 (Arini), finanțare câștigată: 1.910.600,00 lei (Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul “Complexuri sportive” Compania Națională de Investiții); Complex Sportiv și de Recreere Sebeș (ștrand), finanțare câștigată: 11.819.954,76 lei, (Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul “Complexuri sportive” Compania Națională de Investiții).

CENTRU MULTIFUNCȚIONAL LOCURI DE JOACĂ

6.206.050,00 lei

Amenajare Imobil str. Mihai Viteazu nr. 39, pentru Centru Comunitar Multifuncțional Sebeș, finanțare câștigată: 3.326.050,00 lei (POR 2014-2020, Axa 9, mecanismul DLRC); Reamenajare Parcuri de joacă Aleea Parc și Petrești din Municipiul Sebeș, finanțare câștigată : 1.347.852,20 lei POR 20142020, Axa 9, mecanismul DLRC); Finanțare pentru alte obiective de reabilitare a spațiilor urbane câștigată din POR 2014-2020, Axa 9, mecanismul DLRC: 1.532.147,80 lei.

pag. 31


VOTEZ DORIN NISTOR

CANALIZARE 8.096.316,00 lei Canalizare Menajeră și Stație de Epurare, Sat Răhău, Municipiul Sebeș, finanțare câștigată: 8.096.316,00 lei (PNDL 2016-2019).

ASISTENȚĂ SOCIALĂ RESURSE UMANE

13.497.896,25 lei

Sprijin și îngrijire pentru seniorii Sebeșului, finanțare câștigată: 2.723.183,75 lei (POCU 2014-2020); Finanțare pentru intervenții în domeniul dezvoltării resurselor umane câștigată din POCU 2014-2020, Axa 5, mecanismul DLRC : 10.560.000 lei; Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Sebeș, finanțare câștigată: 214.712,50 lei (POCU 2014-2020).

CAPACITATE ADMINISTRATIVĂ

6.637.875,32 lei

Administrație modernă. Creșterea calității proceselor, finanțare câștigată: 3.471.872,54 lei (POCA 2014-2020); Administrație deschisă pentru cetățenii Municipiului Sebeș, finanțare câștigată: 2.417.606,12 lei (POCA 2014-2020); Îmbunătățirea managementului calității în Municipiul Sebeș, finanțare câștigată: 406.279,51 lei (POCA 2014-2020); Sprijinirea măsurilor referitoare la prevenirea corupției la nivelul Municipiului Sebeș, finanțare câștigată: 270.117,15 lei (POCA 2014-2020); WiFi4EU, finanțare câștigată: 72.000 lei, Programul european WiFi4EU -Promovarea conectivității la internet în comunitățile locale.

pag. 32


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

PROIECTE CULTURALE

273.275,00 lei

Elaborare documentații tehnico-economice pentru restaurare, consolidare și punere în valoare Casa Zapolya – Muzeul Municipal ”Ioan Raica”, Municipiul Sebeș, finanțare câștigată: 140.000 lei - Timbrul Monumentelor Istorice, anul 2020; „La muzeu și la școală; Cursuri alternative de istorie naturală”, finanțare câștigată: 70.000 lei - Administraţia Fondului Cultural Naţional, anul 2020; „Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului”, finanțare câștigată: 34.363 lei - Administraţia Fondului Cultural Naţional, anul 2018; „Între sacru şi profan. Repertorierea şi digitizarea troiţelor şi a cimitirelor cu stâlpi funerari de pe Valea şi din Munţii Sebeşului”, finanțare câștigată: 28.912 lei - Administraţia Fondului Cultural Naţional, anul 2018.

PROIECTE ÎN EVALUARE: 110.928.929,14 lei SĂNĂTATE = 90.584.942,28 lei Extindere Spital Municipal Sebeș, Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul “Unităţi sanitare din mediul urban” Compania Națională de Investiții; ILUMINAT PUBLIC = 1.000.000 lei

Reabilitare și modernizare clădiri existente (corp A, corp B, corp C, sala de festivităţi, Sala sport, Internat) - CORP B – Colegiul Naţional Lucian Blaga; Reabilitare corp de clădire A, inclusiv reamenajări exterioare din strada Lucian Blaga, nr. 76 - Liceul cu Program Sportiv;

Modernizarea iluminatului public Transformare imobil fostă centrală în municipiul Sebeș: str. Traian, str. Dorin termică Aleea Parc - Municipiul Sebeş în Pavel (parțial) - și în localitățile Petrești, creşă; Lancrăm și Răhău, Administrația Fondului de Mediu; Extindere Grădiniţă cu program prelungit – Petrești; PROIECT INTEGRAT = 19.343.986,86 LEI POR 2014-2020, Axa 13, Investiții pentru îmbunătățirea calității vieții în Municipiul Sebeș, proiect integrat care cuprinde 6 obiective de investiții:

Construire Sală de sport, Şcoala Gimnazială Petrești - Municipiul Sebeş; Modernizare străzi: Unirii şi Grădinilor, Petreşti, Municipiul Sebeş.

pag. 33


VOTEZ DORIN NISTOR

#PLANURI CONCRETE PENTRU VIITOR! PROIECTELE SEBEȘULUI AFLATE ÎN PREGĂTIRE PENTRU A OBȚINE FINANȚĂRI NERAMBURSABILE DIN FONDURI EUROPENE

nr. crt.

Investiție

Finanțare nerambursabilă pentru realizarea documentațiilor tehnice (din exercițiul financiar european 2014-2020)

Finanțare nerambursabilă pentru punerea în practică a investiției (din exercițiul financiar european 2021-2027)

Documentație pregătită

1.

Modernizare străzi: Lucian Blaga, Mihai Viteazu, 9 Mai, Mioriței, 24 Ianuarie, Piața Primăriei, Piața Libertății, Municipiul Sebeș (Centrul Municipiului Sebeș)

POAT 2014-2020 prin OUG nr. 88/2020

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 6 - O regiune atractivă, Obiectivul Favorizarea dezvoltării integrate sociale, economice și de mediu la nivel local și a patrimoniului cultural, turismului și securității în zonele urbane;

2.

Reabilitare și revitalizare Parc Arini

POAT 2014-2020 prin OUG nr. 88/2020

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 3 - O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectivul Îmbunătățirea protecției naturii și a biodiversității, a infrastructurii verzi în special în mediul urban și reducerea poluării;

3.

Reabilitarea și amenajarea clădirii Muzeului Municipal ”Ioan Raica” Sebeș

Ministerul Culturii – Timbrul Monumentelor Istorice sau POAT 2014-2020 prin OUG nr. 88/2020

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 6 - O regiune atractivă, Obiectivul Favorizarea dezvoltării integrate sociale, economice și de mediu la nivel local și a patrimoniului cultural, turismului și securității în zonele urbane;

4.

Drumul de ocolire Petrești Vest

POIM 2014-2020 prin OUG nr. 88/2020

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 4 - O regiune accesibilă, Obiectivul Dezvoltarea unei mobilități naționale, regionale și locale durabile, reziliente în fața schimbărilor climatice, inteligente și inter-modale, inclusiv îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității transfrontaliere;

pag. 34


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE 5.

Terminal Intermodal de marfă Sebeș

POIM 2014-2020 prin OUG nr. 88/2020

Programul Operațional Transport 2021-2027 OP3 - Dezvoltarea unei reţele TEN-T sustenabile, adaptată la schimbările climatice, sigură şi intermodală, PI - Investiții în modernizarea terminalelor intermodale;

6.

Reabilitare și modernizare rețea școlară în Municipiul Sebeș

Documentații în curs de elaborare

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 5 - O regiune educată, Obiectivul Îmbunătățirea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii în educație, formare și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii;

7.

Modernizare transport public și amenajare piste de biciclete

Documentații în curs de elaborare

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 3 - O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectivul Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile;

8.

Modernizare străzi: Oituz, Doinei, Moților, Cloșca tronson cuprins între str. Horea și trecerea de nivel cu calea ferată 211 Sebeș - Petrești de la KM 1+347, Alunului

Faza: studiu de fezabilitate

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 6 - O regiune atractivă, Obiectivul Favorizarea dezvoltării integrate sociale, economice și de mediu la nivel local și a patrimoniului cultural, turismului și securității în zonele urbane;

9.

Reabilitarea și amenajarea clădirii Muzeului Municipal ”Ioan Raica” Sebeș

Faza: proiect tehnic

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 6 - O regiune atractivă, Obiectivul Favorizarea dezvoltării integrate sociale, economice și de mediu la nivel local și a patrimoniului cultural, turismului și securității în zonele urbane;

10.

Modernizare străzi: Tineretului, Arini, Zăvoi și Crângului, Municipiul Sebeș

Faza: proiect tehnic

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 6 - O regiune atractivă, Obiectivul Favorizarea dezvoltării integrate sociale, economice și de mediu la nivel local și a patrimoniului cultural, turismului și securității în zonele urbane;

11.

Modernizare străzi: Orizontului, Zori Noi, Câmpului, Macului, Izvorului, Luncii, Cloșca tronson începând cu trecerea la nivel cu calea ferată 211 Sebeș - Petrești, de la KM 1+347, pe o lungime de 425 ml, Municipiul Sebeș

Faza: studiu de fezabilitate

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 6 - O regiune atractivă, Obiectivul Favorizarea dezvoltării integrate sociale, economice și de mediu la nivel local și a patrimoniului cultural, turismului și securității în zonele urbane;

pag. 35


VOTEZ DORIN NISTOR

nr. crt.

Investiție

Finanțare nerambursabilă pentru realizarea documentațiilor tehnice (din exercițiul financiar european 2014-2020)

Finanțare nerambursabilă pentru punerea în practică a investiției (din exercițiul financiar european 2021-2027)

Documentație pregătită

12.

Creșterea eficienței energetice a clădirii SPITAL din cadrul Spitalului Municipal Sebeș

Faza: documentație de avizare a lucrărilor de intervenții

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 3 - O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectivul Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

13.

Creșterea eficienței energetice a clădirii PSIHIATRIE din cadrul Spitalului Municipal Sebeș

Faza: documentație de avizare a lucrărilor de intervenții

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 3 - O regiune cu comunități prietenoase cu mediul Obiectivul Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

14.

Iluminat public pe străzile: Dorin Pavel - tronson cuprins între str. Tipografilor și str. 1 Mai, Municipiul Sebeș; 1 Mai - tronson cuprins între str. Dorin Pavel și str. Sânzienelor - Petrești

Faza: documentație de avizare a lucrărilor de intervenții

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 3 - O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectivul Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

15.

Iluminat public pe străzile: Tipografilor, Bujorului, Zambilelor și Trandafirilor, Municipiul Sebeș

Faza: documentație de avizare a lucrărilor de intervenții

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 3 - O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectivul Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

16.

Iluminat public pe străzile: Toporașilor și Tâmplarilor, Municipiul Sebeș

Faza: documentație de avizare a lucrărilor de intervenții

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 3 - O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectivul Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

17.

Iluminat public pe strada Augustin Bena și strada Fântânele - tronson cuprins între strada Augustin Bena și strada Ion Creangă, Municipiul Sebeș

Faza: documentație de avizare a lucrărilor de intervenții

POR Centru 2021-2027 Axa prioritară 3 - O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectivul Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

pag. 36


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

#DEZVOLTĂM SEBEȘUL PLANUL PENTRU TERMINALUL INTERMODAL SEBEȘ

În cursul lunii iunie 2020, în calitate de primar al Municipiului Sebeș, am solicitat o serie de întâlniri de lucru la Guvernul României, pentru a obține sprijin în realizarea celor mai importante proiecte de investiții pe care Sebeșul are toate premisele să le demareze. Printre acestea, construirea terminalului intermodal, la Sebeș. Demersul este susținut de partenerii noștri de la ADR Centru și de toți agenții economici care desfășoară activități industriale în zona noastră și care au condus la prestigiul economic al orașului nostru. Intermodalul de la Sebeș va avea o capacitate de cca 2.750.000 tone/an și un ritm de creștere a gradului de utilizare de cca 4,5-5% anual. Municipiul Sebeș va formula o cerere pentru elaborarea studiului de fezabilitate aferent proiectului, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), parcurgând apoi toți pașii concreți pentru ca acest amplu concept să prindă viață, la Sebeș. pag. 37


VOTEZ DORIN NISTOR

#LOCUINȚE SOCIALE ȘI DE SERVICIU DESTINATE SPECIALIȘTILOR CARE ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA ÎN MUNICIPIUL SEBEȘ

Am inițiat proiectul edilitar de construire a primelor locuințe de serviciu, finanțat prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), ai cărui beneficiari direcți vor fi specialiștii din sistemul de sănătate publică, învățământ și administrație, care își desfășoară activitatea în Sebeș și care nu dețin o locuință. În cartierul Mircea cel Mare, au început lucrările de construire a viitoarelor locuințe de serviciu, o investiție de peste 4 milioane de lei (fără TVA), al cărei termen de execuție este sfârșitul anului 2021. Complexul de locuințe va avea o structură formată din parter, trei etaje și mansardă, prevăzută cu lift, cu 22 de apartamente, dintre care 12 cu două camere și 10 cu o cameră.

pag. 38


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

#DEZVOLTĂM SEBEȘUL AMENAJARE ȘI ÎNTREȚINERE LOCURI DE JOACĂ Un nou loc de joacă a fost amenajat în cartierul M. Kogălniceanu în locul unui teren neîngrijit, iar locul de joacă din cartierul Aleea Lac și-a schimbat înfățișarea. Reparațiile permanente, întreținerea, împrejmuirea, pavarea cu covor protector au fost în atenția noastră, bugetul cheltuit la acest capitol, în patru ani, fiind de aprox. 1 milion de lei (din această sumă 471.000 reprezintă investiții, restul întreținere, echipamente de joacă, împrejmuiri etc).

pag. 39


VOTEZ DORIN NISTOR

#ILUMINAT PUBLIC

În perioada 2016-2020, costul iluminatului public a fost de 3,2 milioane de lei.

Iluminatul public și rețele electrice au fost înlocuite pe străzile: Fântâna de Aur, 8 Martie, Sticlarilor, Aurel Vlaicu Drumul Sibiului, Plopilor, Viilor, Răstoacă și Simion Bărnuțiu. În luna august a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă europeană (de cca 2 milioane de lei) pentru proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public în Cartierul Valea Frumoasei, str. Mihail Kogalniceanu, str. Mircea Cel Mare, str. Sava Henția și extinderea sistemului de iluminat public pe str. Fântânele. De asemenea, alte 55 de străzi din Sebeș, Petrești, Lancrăm și Răhău vor beneficia de un iluminat public modern. Străzile din Sebeș: strada Traian și strada Dorin Pavel-parțial. Străzile din Petrești: 24 Ianuarie, 8 Martie, 1 Mai, Alunei, Arțarului, Aleea Zorilor, Barajului, Beiwerg,

pag. 40

Bradului, Bisericii, Crișan, Cireșului, Câmpului, Digului, Dobrogeanu Gherea, Dumbrava, Decebal, Energiei, Gladiolelor, Grădinilor, Gheorghe Șincai, Industriilor, Liviu Rebreanu, Mihai Viteazu, Mesteacănului, Mihai Eminescu, Molidului, Oituz, Octavian Goga, Paltinului, Progresului, Păcii, Rozelor, Simion Bărnuțiu, Scurtă, Săsească, Șurianu, Unirii, Zorilor, Zăvoi, Valea Sebeșului. Străzile din Lancrăm: Bisericii, Dealului, Nouă, Scurtă, Ulița de Jos, Ulița de Mijloc, Ulița de Sus, Veche. Străzile din Răhău: Bisericii, Deasupra, Principală, Școlii. Bugetul estimat pentru realizarea obiectivului de investiții este de peste 1 milion de lei și va face obiectul unei cereri de finanțare a cheltuielilor prin Programul privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

pag. 41


VOTEZ DORIN NISTOR

#SEBEȘUL DE ASTĂZI

DETALIILE CARE FAC DIFERENȚA Spații verzi, arbori și flori

De la momentul în care am preluat mandatul de primar, am considerat că aspectul îngrijit al orașului este important, fiind cel care oferă o primă impresie despre noi, oamenii acestor locuri. În perioada 2016-2020, au fost plantați 863 de arbori și 420 de arbuști, bugetul cheltuit fiind de 757.724 lei. S-a montat gazon pe o suprafață de 13.500 mp (care a costat 460.000 lei), din care 11.161 mp cu sistem de irigații (buget 490.000 lei). Lunar, un sebeșan a contribuit cu suma de 0,65 lei pentru florile din zonele publice.

stații de autobuz

parcări

pag. 42

semaforizare


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE sensuri giratorii

suporți biciclete

iluminat treceri de pieton

marcaje rutiere

plăcuțe denumiri

coșuri de gunoi

afișaj stradal

pag. 43


VOTEZ DORIN NISTOR

#PROIECTE CULTURALE În luna decembrie 2019, patrimoniul Municipiului Sebeș s-a îmbogățit prin achiziționarea celei mai importante clădiri laice din Sebeș: Casa Zapolya, monument istoric de interes național, care găzduiește Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Proiecte culturale pentru copii: școala de muzică și instrumente, cursuri de folclor, de teatru și limba engleză, biblioteca de vacanță; Cele mai importante evenimente ale orașului: Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș (început în anul 1981, evenimentul a marcat în anul 2020 cea de-a XL-a ediție neîntreruptă), Festivalul Național de Folclor „Felician Fărcașiu” (aflat în top 10 festivaluri de folclor ale României, televizat și radiodifuzat), Zilele Sebeșului, 1 Iunie (cu premii generoase pentru toți copiii orașului); Festivalul de Teatru pentru Liceeni „Radu Stanca”, Zilele Muzicale „Carl Filtsch”, Târgul de Crăciun; Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș are cca 4.400 utilizatori; Muzeul Municipal „Ioan Raica” - sala care găzduiește colecția de pictură Sava Henția (cel mai important artist plastic al zonei noastre) a fost renovată în anul 2018, iar tablourile restaurate; până

pag. 44

la finele anului 2020, colecția de științele naturii a muzeului va fi repusă în valoare într-o expoziție găzduită de anexa muzeului, care la rândui ei va fi integral reamenajată pentru a fi cât mai atractivă pentru elevi; Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm este vizitată de peste 6.000 de turiști anual; sala de conferințe și biblioteca găzduite de fosta șură a casei țărănești au fost renovate în anul 2018, poarta din lemn a fost înlocuită în anul 2019, iar colecțiile îmbogățite în permanență; Casa de cultură își întâmpină oaspeții cu un foaier complet reamenajat (tavanul luminos și un întreg perete expun poezii de Lucian Blaga), sala Gheorghe Maniu a devenit (în anul 2019) o sală de conferințe și evenimente dotată cu un ecran de mari dimensiuni și un proiector de ultimă generație, iar decorul unicat al sălii este o lucrare de artă care vorbește de opera și creația lui Lucian Blaga; acoperișul clădirii casei de cultură a beneficiat parțial de schimbarea învelitorii pentru a elimina infiltrațiile de apă.


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

pag. 45


VOTEZ DORIN NISTOR

#ALTE PROIECTE ȘI LUCRĂRI REALIZATE SEBEȘ Lucrări pentru modernizarea clădirii Primăriei (clădirea este monument istoric și un simbol important al orașului); Reparații și amenajări clădire Taxe și Impozite (primărie); Rețele gaz metan: străzile Câmpului, Cloșca, Crișan, Tineretului, Arini, Crângului, Spicului, Creangă, Abatorului;

Marcaje rutiere; 94 de străzi intabulate (față de 3 străzi intabulate între anii 1990-2016);

LANCRĂM Asfaltări străzi: Ulița Veche, Ulița de Sus – finalizate; Ulița de Mijloc - în lucru; Rețele gaz metan: Ulița de Sus, Ulița de Mijloc;

Reparații și modernizări Piața Dacia;

Iluminat public modernizat - artera principală;

Reparații acoperiș sala de sport “Florin Fleșeriu”;

Iluminat treceri de pietoni;

Lucrări de modernizare și amenajări Căminul pentru persoane vârstnice;

Înlocuire capace de canale pe strada Nouă;

Proiecte pentru seniorii Sebeșului - servicii de îngrijire la domiciliu și centru de zi pentru vârstnici – fonduri europene nerambursabile; Amenajare și întreținere spații verzi (Sebeșul are o suprafață totală de zone verzi publice care măsoară 69 hectare = 696.960m2; Locuri de joacă; Curățenia orașului îmbunătățită, străzi igienizate și spălate; Reparații drumuri împietruite: 55.828 mp;

pag. 46

Reparații la acoperișul căminului cultural; Realizare rețele electrice în cartierul nou construit; Punerea în valoare a Casei Memoriale „Lucian Blaga” (este vizitată anual de 6000 de turiști); Alocări financiare pentru biserică;


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE PETREȘTI Finalizarea asfaltării străzilor Uniri și Grădinilor; Asfaltarea străzii Mihai Eminescu - în lucru; Realizare iluminat modern pe strada 1 Mai; Rețele de gaz metan pe străzile Grădinilor, Unirii, Eminescu; Iluminat treceri de pietoni; Plantat copaci strada Zorilor; Realizare documentație pentru sala de sport și grădinița cu program prelungit;

Montat bănci și coșuri de gunoi; Realizare post de transformare curent electric;

RĂHĂU Reabilitare și extindere Școala Gimnazială Răhău (buget total 3.276.820 lei – fonduri nerambursabile), amenajare grădiniță; suntem în fază avansată cu documentațiile pentru amenajarea unui loc de joacă; Reparații căminul cultural (lucrări interioare și exterioare); Reparații clădirea “făgădăului”;

Lucrări curtea școlii;

Rețeaua de apă potabilă;

7 străzi pietruite;

Sistemul de canalizare – finanțare nerambursabilă obținută prin PNDL;

Pietruire pe străzile de câmp; Extinderea sistemului de alimentare cu energie electrică Sebeș – Petrești; Sprijin pentru biserici; Susținere financiară pentru activitatea Fanfarei din Petrești;

Drumul Petreștiului

Realizarea documentațiilor tehnice pentru canalizare; Reparații drumuri; Alocări fonduri pentru biserică; Campanii de curățenie și ecologizare; Sprijin pentru obiceiuri și tradiții: Butea din Răhău;

Plantări arbori;

pag. 47


VOTEZ DORIN NISTOR

Vo

tat

La Sebeș, faptele bune nu se uită!

pag. 48


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

ECHIPA NOASTRĂ DE CONSILIERI 1. NISTOR DORIN-GHEORGHE - ocupația: primar, profesia: economist; 2. BOGDAN ADRIAN - ocupația: viceprimar, profesia: jurist; 3. FULEA DUMITRU - ocupația: vicepreședinte C.J. Alba, profesia: inginer zootehnist; 4. LORINTZ LILIANA - ocupația: profesor matematică, profesia: profesor; 5. BOGDAN-GĂINAR VIOREL - ocupația: manager logistică, profesia: economist; 6. ALISIE ELENA-CRINA - ocupația: director general, profesia: proiectant; 7. RADU ALEXANDRU - ocupația: consilier Primăria S ebeș, profesia: inginer; 8. STOICA PETRU - ocupația: agent vânzări, profesia: tehnician; 9. POPA DUMITRU-EMIL - ocupația: pensionar, profesia: inginer; 10. LUPU OVIDIU-CĂTĂLIN - ocupația: inginer, profesia: inginer; 11. ȘERBĂNESCU RADU-CĂLIN - ocupația: șef sucursală, profesia: inginer; 12. SĂLIȘTEAN RADU-STEFAN - ocupația: inginer, profesia: inginer;

13. ALBU DORIN - ocupația: director economic, profesia: economist; 14. MARCU ALEXANDRU-DAN - ocupația: medic stomatolog, profesia: medic; 15. RODEAN IOAN - ocupația: inginer, profesia: inginer; 16. POPIUC MIRCEA-GHEORGHE - ocupația: mașinist turbine hidro, profesia: mecanic; 17. POLOȘAN IOAN - ocupația: pensionar, profesia: inginer; 18. IFTIME-PAULESCU MARIANA-IULIA ocupația: profesor, profesia: profesor; 19. OANCEA IOAN-DORU - ocupația: director adjunct școală, profesia: profesor; 20. MIHĂLȚAN ALEXANDRU - ocupația: medic veterinar, profesia: medic veterinar; 21. BUCEA VALENTIN-CONSTANTIN - ocupația: medic veterinar, profesia: medic veterinar; 22. BODEA MIHAI - ocupația: director, profesia: inginer; 23. VARGA RADU-MARIAN - ocupația: manager, profesia: economist; 24. SĂDEAN GHEORGHE-IULIAN - ocupația: administrator, profesia: măcelar-vânzător.


VOTEZ DORIN NISTOR

Vo

1.

tat

Dorin Nistor

O administrație

#performantă

e c o n o m i st

2.

3.

Dumitru Fulea

Adrian Bogdan ju r i st

4.

5.

i n g in er

6.

7.

Liliana Lorintz Viorel Bogdan Crina Alisie p rofe s o r

8.

9.

Petru Stoica te hn i c i a n

pag. 50

pro iecta nt

e c o n o m i st

10.

Dumitru Popa inginer

Alexandru Radu i n g in er

11.

Ovidiu Lupu Radu Șerbănescu in g i n er

in g i n er


SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

12.

13.

i n g i ne r

m edi c

e c o n o m i st

17.

18.

Mircea Popiuc Ioan Poloșan m e c a ni c

20.

19. profes o r

22.

Alexandru Mihălțan Valentin Bucea medic

Mihai Bodea in g i n er

Gheorghe Sădean măcelar

profes o r

23.

24.

pag. 51

i n g in er

Iulia Iftimie Ioan Oancea

inginer

21. medic

15.

Dorin Albu Alexandru Marcu Ioan Rodean

Radu Săliștean

16.

14.

Radu Varga eco n o m ist


În anul 2016, am primit încrederea Dumneavoastră, a oamenilor locului, iar aceasta mă onorează. Împreună avem forța și resursele pentru a continua proiectele orașului nostru.

La Sebeș, faptele bune nu se uită!

SEBEȘUL ÎN CARE #SEPOATE

Vă mulțumesc!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.