Dorcas Aid Romania 2018

Page 1

De 25 de ani în România

20181


Dorcas Aid Romania, de 25 de ani în România

M

isiunea organizației Dorcas are la bază versetele din Matei 25:1-46 ce au prins viață în inima unui om, Dirk Jan Groot, care a ales să „sufere” alături de cei ce sufereau și erau persecutați în România de regimul comunist înainte de ’89. Am fost convinși că aceste versete biblice înseamnă că sarcina fiecărui creștin este să-l observe pe cel ce suferă (flămând, însetat, întemnițat, bolnav sau străin) și să-i fie alături, ajutându-L astfel, defapt, pe Domnul Isus. Interesant este că în acest capitol din biblie nici unii, nici alții, nu știau că au făcut sau nu ceea ce trebuia defapt să facă. Deci întrebarea rămâne: oare, ajutând în mod conștient pe cel ce suferă, împlinim sau nu voia lui Dumnezeu? Ceea ce pentru mine personal a fost și rămâne un lucru fantastic este că organizația Dorcas nu a stat niciodată prea mult pe gânduri să răspundă la această întrebare ci a încercat să-i ajute pe cei persecutați, săraci, nevoiași, sau marginalizați de societate. Nu am reușit să facem acest lucru întotdeauna cu cea mai bună strategie, cu cele mai bune metode sau cu rezultate sustenabile și,

totuși, faptul că Dumnezeu ne-a îngăduit și ne-a dăruit resurse să continuăm lucrarea Dorcas peste 25 de ani înseamnă că nu lucrăm în zadar. Ne-am schimbat mult în cei 25 de ani: am pornit de la o organizație care luptă prin campanii de conștientizare pentru drepturile celor persecutați, am trecut printr-o fază de organizație de ajutorare și, mai târziu, dezvoltare, iar în viitorul apropiat dorim să facilităm o implicare locală și mai accentuată în problemele sociale. Vom pune un accent foarte mare pe colaborarea locală – organizații, autorități, persoane interesate, pe contribuția locală – financiară, materială și intelectuală, și pe responsabilitatea locală în ceea ce privește susținerea tuturor persoanelor marginalizate. Dumnezeu știe și va decide dacă noile noastre planuri sunt pe placul Lui sau nu. Noi, așa cum am făcut până acum, mergem înainte cu convingerea că viața creștină este una dinamică, întotdeauna în acțiune, împuternicită, prin rugăciune, de Duhul Sfânt!

Attila Daray Director Dorcas Aid Romania

2


Proiectele Dorcas Aid Romania Dorcas Aid Romania derulează, împreună cu partenerii săi, 3 tipuri de proiecte în România, în diferite zone ale țării, prin care: * peste 950 de vârstnici din județele Cluj, Bihor, Sălaj, Mureș, Botoșani, Vaslui sunt ajutați prin proiectul „Ajutor pentru bătrâni”; aceștia sunt sprijiniți lunar material și spiritual. Pe lângă acest ajutor, vârstnicii sunt încurajați să socializeze prin participarea la diferite programe desfășurate acasă la cei care nu se pot deplasa, sau în alte locații. * 72 de copii, împreună cu părinții lor, din satul Tărian, jud. Bihor, sunt implicați în proiectul pentru incluziune a Romilor și dezvoltare comunitară; copiii participă la programul After School prin care recuperează lacunele educaționale, primesc zilnic o masă caldă și sunt sprijiniți material. Programul pentru copii și părinți este unul complex, copiii fiind ajutați material și emoțional pentru dezvoltarea personală și profesională iar părinții sunt consiliați și motivați să-și încurajeze copiii pentru a-și finaliza studiile; * 321 de deținuți iau parte la activitățile din proiectul care se derulează în închisori, „Prison Care”.

Parteneri Dorcas Aid Romania Asociația de Dezvoltare Comunitară „Fileo”, Botoșani Asociația de Dezvoltare Comunitară „Taina Milei”, Negrești Asociația Oastea Domnului, Gherla Asociația Pro Christo et Ecclesia, Mureș Asociația Pro Christo et Ecclesia, Oradea Asociația Pro Christo et Ecclesia, Zalău Centrul Creștin Betania, Oradea Fundația Creștină Diakonia, Cluj-Napoca

3


Proiectul „Ajutor pentru bătrâni” Dorcas Aid România împreună cu partenerii săi ajută peste 950 de vârstnici din județele Cluj, Bihor, Sălaj, Mureș, Vaslui și Botoșani. Prin acest proiect ei beneficiază de ajutor material, spiritual și moral primind astfel, lunar, un primesc alimentar. Cu scopul de a socializa, de a se implica în acțiuni sociale și de a avea părtășie se organizează diferite activități precum „Clubul pentru vârstnici”, întâlniri cu caracter spiritual pe anumite teme creștine sau evenimente ocazionale de Paște, de Crăciun. Pentru cei care pot să călătorească se organizează excursii de o zi iar pentru cei care nu se pot deplasa, din cauza stării de sănătate sau imobilizării la pat, activitățile de socializare au loc în timpul „Clubului Mobil”, vârstnicii fiind vizitați acasă. În Cluj-Napoca și în satele dimprejur (Mera, Cojocna, Bonțida, Săvădisla) Dorcas România colaborează cu Fundația Creștină Diakonia ajutând un număr de 160 de vârstnici.

În Gherla și în satele dimprejur acest proiect se implementează cu ajutorul partenerului nostru, Oastea Domnului Gherla fiind ajutați un număr de 177 de vârstnici.

Vârstnicii participând la o întâlnire cu tematică creștină

În vizită la vârstnicii din proiect

4


Toate activitățile acestui proiect se implementează cu succes cu ajutorul și implicarea bisericilor locale, voluntarilor și cu sprijinul primăriei. De asemenea, ocazional, vâstnicii din proiect primesc scrisori, felicitări și mici pachete de la sponsorii lor din Olanda. Pentru aceștia este foarte important faptul că există oameni care se gândesc și se roagă pentru ei în mod constant.

Întâlnire de socializare, în jud. Sălaj

Implicarea vârstnicilor în activități de socializare

În județele Bihor, Sălaj și Mureș acest proiect este implementat de către Asociația Pro Christo et Ecclesia. 140 de vârstnici din Bihor, 139 din Sălaj și 138 din Mureș sunt ajutați lunar și implicați în diverse activități. Întâlnirile de socializare și părtășie reprezintă o ocazie deosebită pentru ca aceștia să se bucure împreună cu alți vârstnici și să simtă că își petrec timpul cu un scop. Întâlnire acasă la un vârstnic din proiect

5


În zona Moldovei, în județul Vaslui, avem ca partener Asociația de Dezvoltare Comunitară „Taina Milei” iar în județul Botoșani, Asociația de Dezvoltare Comunitară „Fileo”. Prin implicarea lor în acest proiect sunt ajutați lunar 200 de vârstnici.

6


Proiectul în penitenciare „Prison Care”

A

cest proiect este implementat împreună cu Oastea Domnului Gherla în închisorile din Gherla, Baia Mare, Galați, Botoșani, Satu-Mare, Bistrița, Cluj-Napoca și în Spitalul Penitenciar Dej, având ca și scop principal pregătirea deținuților pentru reintegrarea în societate, după eliberarea din închisoare. Proiectul este conceput strategic astfel încât să contribuie la îmbunătățirea bunăstării și integrării deținuților și la construirea unor comunități înfloritoare prin oferirea asistenței spirituale și sprijinului moral, social și educațional.

Activitățile care contribuie la îndeplinirea acestor obiective sunt diverse: * în fiecare duminică dimineața, deținuții care sunt parte din proiect, participă la un program religios; * în timpul săptămânii se organizează diferite activități de socializare și instruiri - în 2017 pentru cei din închisorile din Bistrița, Satu-Mare și Cluj s-a organizat cursul „Cum să părăsești închisoarea fericit?” iar pentru femeile din Centrul Terapeutic pentru femei - Lotus, din închisoarea din Gherla, cursul de „Abilități parentale”; * facilitarea găsirii unui loc de muncă pentru deținuți - în 2017, 150 de deținuți au avut un loc de muncă printr-un program special în parteneriat cu o companie; * medierea dintre familii și deținuți - anul trecut, 54 de familii ale deținuților au fost vizitate și au primit sprijin material;

7


Proiectul „Integrarea comunitară a romilor din Tărian”

A

cest proiect se desfășoară cu implicarea partenerului Centrul Creștin Betania din Oradea, cu sprijinul școlii locale și al primăriei din Tărian. Scopul acestuia este integrarea socială a romilor și reducerea sărăciei în această comunitate. 72 de copii, împreună cu părinții lor, participă la activitățile proiectului: programul „After School”; servirea zilnică a unui prânz cald; întâlniri pentru femei și bărbați, băieți și fete; evenimente în comunitate; participarea la instruiri pe tematici precum igiena și educația sanitară; consiliere și asistență pentru generarea de venituri și îmbunătățirea condițiilor de trai.

Program „After School”

În vizită prin comunitatea din Tărian

Copiii în tabăra de vară

Săptămânal copiii participă la întâlnirile „Deprinderi pentru viață” în care discută diferite teme, din perspectiva creștină, legate de problemele și provocările fiecărei vârste specifice. Cu ocazia evenimentelor specifice (Ziua Mamei, 1 Iunie, Crăciun, Paște, Săptămâna Altfel, evenimente în comunitate) ei se pregătesc pentru serbări, creează lucruri hand-made și participă la activități de socializare. O parte importantă în dezvoltarea comunitară este reprezentată de colaborarea cu părinții romi. Un asistent social și un consilier vizitează săptămânal comunitatea pentru a discuta cu părinții copiilor din proiect pe diferite teme și probleme întâmpinate. Ei sunt încurajați și susținuți pentru a trimite copiii la școală și pentru a dori o schimbare pozitivă în viețile lor.

8


Campanii, evenimente și alte proiecte Pe lângă proiectele Dorcas Aid Romania, organizația noastră desfășoară diferite acțiuni și campanii cu scopul strângerii de fonduri și informare. Vă prezentăm câteva dintre aceste campanii: Oaspeți din America

Masă caldă pentru nevoiași

Internship la Dorcas Aid Romania

Î

D

in dorința de a petrece câteva clipe alături de persoanele care sunt sărace, înainte de sărbătoarea Paștelui, împreună cu Asociația Christiana din Cluj Napoca, am organizat un prânz cu mâncare gătită la Cantina Socială „Sf. Arhidiacon Ștefan” unde aproximativ 150 de persoane au luat masa împreună. A fost un timp binecuvântat prin care am avut ocazia să slujim celor care sunt în nevoi.

Î

Acasă la un vârstnic din proiect

Pregătiri pentru masa caldă la cantina socială

Stagiar, Mireya de Hoogh

n februarie am avut ca invitați colegii din bordul Dorcas Aid America, și directorul Dorcas din Olanda, Michel Gendi. Împreună am fost să vizităm proiectele care se implementează în România, am vizitat câțiva vârstnici care s-au bucurat foarte mult să ne primească și să împărtășească cu noi povestea lor de viață. De semenea am discutat despre noi idei, soluții și oportunități cu diferiți actori din comunitățile unde se derulează proiectele Dorcas Aid România.

n perioada mai – iulie am avut un ajutor plin de energie. Mireya de Hoogh, studentă în Olanda, a efectuat un internship timp de 2 luni, în cadrul organizației. Ea a avut ocazia să se familarizeze cu proiectele și practicile românești și să pună în practică abilitățile și cunoștințele dobândite în decursul studiilor. Mireya a vizitat fiecare proiect și a contribuit la desfășurarea activităților planificate și speră că se va reîntoarce într-o bună zi în România.

9


Târguri de caritate

P

entru a strânge fonduri anul trecut am organizat 2 târguri de caritate. Vizitatorii au avut ocazia să „cumpere”, la prețuri accesibile, lucruri noi și second - hand aduse din Olanda și să guste din plăcintele și prăjiturile făcute de angajații și voluntarii Dorcas. Pe standurile pregătite s-au aflat numeroase produse: haine, încălțăminte, electrocasnice, articole casnice, jucării, articole de birou, decorațiuni pentru casă, articole de grădinărit gata pentru a fi luate acasă. Aceste târguri s-au organizat cu ajutorul voluntarilor care au venit din timp pentru a sorta lucrurile, pentru a amenaja curtea și pentru a supraveghea buna desfășurare a evenimentului.

Voluntar la târgul de caritate

Vizitatorii la târgul de caritate

Echipa de voluntari împreună cu angajații Dorcas Aid Romania și Mana Impex S.R.L.

Training în Republica Moldova

P

roiectele implementate și susținute de Dorcas Aid Romania sunt gândite și concepute strategic pentru a avea un impact mai mare asupra individului, comunității și societății. În noiembrie 2017 am participat, în Chișinău, Rep. Moldova, la o instruire facilitată de colegul nostru din Olanda, Joost vd Hee. Aici am discutat despre noul model de creare al proiectelor și despre noua strategie pentru implementarea acestora care se axează pe parteneriate pe mai multe nivele în care sunt implicați actori locali și comunitari și alte organizații. Timp de 4 zile am dezbătut și creat planuri de proiecte, alături de colegii noștri de la Dorcas Aid Moldova.

10

Discuții pe tema propunerilor de proiecte


Proiectul de sponsorizare al copiilor din Kenya

D

e mai bine de 10 ani, Dorcas Aid Romania continuă să susțină proiectul de sponsorizare al copiilor din Kenya. Printr-o donație lunară de 25 de euro, un copil din Kenya beneficiază de plata taxelor școlare, rechizite, uniformă școlară, mâncare și asistență medicală. Toți copiii sprijiniți frecventează școala, sunt consultați medical în fiecare an și beneficiază de medicamente la nevoie. Asistenții sociali din cadrul proiectului îi vizitează pe acești copii la școală și acasă pentru a-i consilia. Se organizează, de asemenea, și cluburi sociale unde copiii se întâlnesc o dată pe lună pentru a cânta, a viziona filme creștine și a discuta pe diferite teme.

Comunitățile țintă sunt de asemenea implicate în programul de sponsorizare. Există întâlniri lunare unde părinții copiilor sponsorizați discută subiecte care îi afectează pe copiii lor și despre cum pot ei să-i ajute pe aceștia pentru a învăța și pentru a deveni cetățeni responsabili. Le mulțumim tuturor sponsorilor din România care, în fiecare lună, donează 25 de euro pentru a-i ajuta pe acești copii să se dezvolte, să aibă un viitor și o educație. În prezent 30 de copii sunt sponsorizați de persoane fizice și de către Dorcas Aid Romania. Magazinul și depozitul Mana Impex S.RL.

Copil din programul de sponsorizare din Kenya

D

in dorința de a genera o sursă de venit prin care să fie susținute proiectele marca Dorcas Aid Romania, în 2011 s-a înființat Magazinul Mana în Cluj-Napoca iar de anul acesta, în Bonțida, județul Cluj. Prin comercializarea mărfii second-hand și noi, din Olanda, en-detail în magazine și en-gros în depozit, Mana Impex S.R.L. reprezintă astfel o parte din sursele de venit care asigură desfășurarea activităților Dorcas Aid Romania. Pentru cei care doresc să cumpere produse puteți vizita depozitul pe strada Blajului nr. 27, în Cluj-Napoca, magazinul Mana din Cluj pe strada Fabricii de Zahăr nr. 43 sau magazinul din Bonțida, situat pe strada Belteni nr. 433. Magazinele sunt deschise de la ora 10:00 până la ora 18:00, de luni până vineri.

11


Campanii

12


Campania „Găleata Albastră”

A

nul 2017 s-a încheiat cu o campanie de caritate pentru a aduce o bucurie celor mai săraci oameni din România, Campania „Găleata Albastră”, desfășurată în perioada 15 noiembrie -15 decembrie. Peste 1 600 de găleți albastre au fost umplute cu alimente neperisabile și apoi distribuite către familiile, bătrânii, adulții și copiii săraci din județele Cluj, Mureș, Sălaj, Bihor, Botoșani,Vaslui și Suceava, înainte de sărbătorile de iarnă. Această campanie a reprezentat o mobilizare a bisericilor, organizațiilor, grădinițelor, școlilor și persoanelor care au dorit să dea o mână de ajutor. De asemenea, această acțiune a reprezentat și o lecție practică de dărnicie pentru copii și elevi. Cu bucurie, aceștia, împreună cu părinții lor, au donat alimentele pentru o cauză nobilă. În Cluj-

Napoca peste 400 de găleți au fost umplute de către copiii de la grădinițele „Trenul Veseliei”, „Samariteanul” și „Floare de Iris”, și de la școlile „Șc. gimnazială nr. 1 Cluj”, „Șc. Someș Odorhei” și liceele din Cluj, „Liceul Teologic Baptist „Emanuel,” și „Liceul Reformat”. Cu efort comun din partea Magazinului Mana din Cluj - Napoca, Bisericii Evanghelice Română din Herning - Danemarca, Oastei Domnului din Cluj, Florești, Gherla și Chechiș, Asociației Pro Christo et Ecclesia din Târgu Mureș și Oradea, Bisericii Reformate nr. 10 din Cluj, Bisericii Baptiste Iris din Cluj-Napoca, Parohiei Luterane Cluj-Napoca Parohiei Reformate din Chesău - Cluj, Parohiei Reformate din Pănet - Mureș am reușit împreună să strângem astfel alimentele pentru a umple gălețile.

13


RAPORT FINANCIAR - 2017

În anul 2017, Dorcas Aid Romania a contribuit la dezvoltarea și ajutorarea a peste 900 de bătrâni, 72 de copii împreună cu părinții lor, 321 de deținuți din închisori și 54 de familii ale deținuților și a câtorva sute de persoane care au beneficiat de ajutor material. Acest lucru a fost posibil prin finanțarea directă a proiectelor de către Dorcas Olanda, contribuția partenerilor Dorcas, prin organizarea de campanii de strângere de fonduri și prin donațiile primite de la persoane fizice.

Venituri totale

Lei

Euro

2, 193, 576

472, 204

Din activități fără scop patrimonial

13, 979

3, 009

Din vânzări

57, 675

12, 416

2, 265, 230

487, 629

Anul 2017 Din donații

Total

14


Cheltuieli totale

Lei

Euro

Bunuri distribuite gratuit

57, 395

12, 355

Servicii

99, 297

21, 375

Personal

404, 173

87, 005

1, 448, 970

311, 915

Alte cheltuieli (taxe, amortizări, etc.)

7, 090

1, 526

Cheltuieli cu marfa vândută

6, 592

1, 419

2, 023, 517

435, 596

Anul 2017

Contribuție la proiectele implementate

Total

Distribuire de pachete alimentare în proiectul „Ajutor pentru bătrâni”

15


Dorcas Aid Romania 16

Adresă: Str. Blajului nr. 27, Cluj- Napoca, jud. Cluj Telefon: 0264 416 336

Email: office@romania.dorcas.org Website: www.dorcascampanii.ro


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.