Issuu on Google+

University of Colorado Denver

CH

Dominic Herrera | herrera.dominic@yahoo.com | 720.331.3228

College of Architecture and Planning Graduate Portfolio


Table of Contents

class

project

pg. #

a little about myself

1

arch 6390:

special topices: green roofs -denver public library green roofs

2

arch 5140:

design studio iv: performance venue -larimer square amphitheater

4

arch 6150:

comprehensive studio: restaurant -whooping crane hibachi grill

6

arch 6170:

advanced studio: design build bluff -windcatcher house

8

arch 6390:

independent study: kit carson affordable housing -stockton house

12

arch 6170:

advanced studio: library -west colfax neighborhood branch library

14

scrap art

16


A Little About Myself Name: Email: Phone:

Dominic Herrera herrera.dominic@yahoo.com 720.331.3228

Degrees: 2011 Master of Architecture University of Colorado Denver 2011 Certificate in Design Build University of Colorado Denver

Growing up as a child I always enjoyed playing with building block toys such as legos, lincoln logs, and model cars. As I grew older I was always following the footsteps of my engineering father as he would be fixing things in the house, with the car, or in the yard. At that age I had no idea that my sense of curiosity would manifest itself into a fascination with architecture.

2007 Bachelor of Environmental Design University of Colorado Boulder

I started off undergraduate school at the University of Colorado Boulder as a pre-med major thinking that I wanted to become an orthopedic surgeon. I thought that I would be able to help people through the use of problem solving and power tools. I realized that I didn’t want to be a doctor and that I could help people through sustainable and experiential design and architecture. After two years of pre-med classes I became captivated by the architecture program and decided to switch schools. Going through undergrad, I learned that I had high craftsmanship and I really enjoyed looking at the details of projects. As I began graduate school at the University of Colorado Denver I became furthermore intrigued by the benefits of sustainable design and construction. In school I grew as an individual by being involved with non-profit organizations which helped the less fortunate while learning hands-on construction methods and techniques. By getting involved in the design-build certificate program I was able to culminate my passion for: sustainable design, high craftsmanship, detailing, and creative problem solving.

Quote: “rhythm and proportion infused in materiality and construction” -eero saarinen

1


Special Topics: Green Roofs Project name: Denver Public Library Green Roofs Project team: 5 students Semester: Fall 2009 Location: Downtown, Denver Project Information: The goal of the project for the Denver Public Library was to design and create green roofs along with a phasing strategy that could be implemented in the future. The focus was to enhance components associated with the Denver Public Library through human experiential and visual interaction with rooftop living systems. This interactive component can elevate learning through direct contact to native planting medium, create visual interest in local plant environments, and add visual stimulation for library patrons as well as Denver’s downtown skyline. The green roofs have the benefits of improving: air quality, insulation, wildlife habitats, quality of life, property value, and the longevity of the roof. The roofs also have the benefits of reducing: energy consumption, the heat island effect, and pollutants from storm water runoff. Project Features: -intensive green roof w/ -shade structure, living wall -sensory (educational) vegetation -extensive green roof w/ -solar panels, wind turbines -drought tolerant vegetation

2

N

Roof Plan Scale N/A


Denver Public Library Green Roofs Project name: Denver Public Library Green Roofs Project team: 5 students Semester: Fall 2009 Location: Downtown, Denver

Section Scale N/A

3


Design Studio IV: Performance Venue 10.

N 14 th Str ee t

Amphitheater Site Plan 8

. 9.

A

12. 7.

13.

DN

10.

11.

6. 5.

St er rim

A

B

re e

t

3.

4

Backstage Service Corridor Stage Storage/Mechanical Seating Restrooms underneath Stairs Ticket Booth Parking Structure Parking Attendant Vertical Circulation Main Entrance Entrance from Parking Lobby Fly Space

h Pat ek Cre

Project Features: -green roof w/ drought tolerant and native plants -coreten steel rib structure -operable clerestory windows -permeable pavement parking structure

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

y err Ch

Project Information: This project had the goal of developing the current site at the intersection of 14th and Larimer into a project that better utilized the potential for the site. After analyzing the surrounding building types and uses; it was determined that an amphitheater could anchor Larimer Square as well as provide a venue for local performances and shows. The concept for the amphitheater was to blend architecture and landscape by integrating a walkable green roof that was accessible from the ground. The architecture was created through a series of iterations which transformed the dome form by manipulating control points on the surface. The building engages the users through elevational changes and it incorporates sustainable elements in order to reduce energy consumption.

UP

Scale N/A

La

Larimer Square Amphitheater individual Fall 2009 14th and Larimer, Denver

B

Project name: Project team: Semester: Location:


Larimer Square Amphitheater Project name: Project team: Semester: Location:

10.

Larimer Square Amphitheater individual Fall 2009 14th and Larimer, Denver

10. 8.

Glass Curtain Wall: *Triple-paned Low-e Glass Roof Layer 6: *Translucent Fabric

Roof Layer 5: *Green Roof and Eco-pavers

Roof Layer 4: *Hydrotech 80-mil TPO Waterproof Membrane

Green Roof Layers: *Sedums and succulents *Perlite & crushed Shale *GardNet *Filter Fabric *Drainage Mat *HydroflexRB

Roof Layer 3: *Extruded Polystyrene Insulation Mechanically Fastened (4” Thick) Roof Layer 2: *Lightweight reinforced Insulating Concrete (7” deep)

9.

12. 5. 1.

2.

13.

6.

3.

Roof Layer 1: *Steel Plates (2’ x 4’ x 1/2”)

7.

Copyright Hydrotech USA

Level 4 Parking: *Corten Tube Steel Columns & Beams (6” x 2’ x 1/2”) *Reinforced Concrete with Fly ash Level 3 Parking: *Corten Tube Steel Columns & Beams (6” x 2’ x 1/2”) *Reinforced Concrete with Fly ash

4.

Level 2 Parking: *Corten Tube Steel Columns & Beams (6” x 2’ x 1/2”) *Reinforced Concrete with Fly ash

Primary Structure: *Corten Tube Steel (2” x 2’ x 1/2”) Level 1 Parking: *Corten Tube Steel Columns (6” x 2’ x 1/2”) Parking Attendant Station *Corten Tube Steel & Reinforced Concrete Fly Space: *Beetle Kill Pine Parking and Main Entrance: *Reinforced Concrete with Fly ash Ticket Booth *Reinforced Concrete with Fly Ash Amphitheater Seating: *Reinforced Concrete with Fly ash Restrooms: *Reinforced Concrete with Fly Ash Ground Level: *Reinforced Concrete with Fly ash Foundation: *Reinforced Concrete with Fly ash

10.

8.

9. 5. 2.

2.

5


Comprehensive Studio: Restaurant Project name: Project team: Semester: Location:

Whooping Crane Hibachi Grill 3 students Spring 2010 Highlands, Denver

MECHANICAL ENTRANCE

BAR

STORAGE

LINENS

WASTE

PREP

RECEIVING

DINING DISHES BATHROOMS

Project Information: The concept for this urban infill project was to design a contemporary restaurant in the highlands district of downtown denver. The theme of the restaurant was to see and be seen. The concept model resembles a forest and the vertical bamboo elements are represented through the hood vents and columns throughout the building. The restaurant featured passive systems for daylighting and ventilation. Operable clerestory windows, west facing ceiling to roof glazing, and lightwells that enclose the vents from the grill hood’s provide the extensive daylighting for the restaurant. The operable clerestory windows and the sliding glass panels also aid in passive cooling in the summer. Further efficiencies are brought about by creating modular units and separating the served and service sides in the restaurant. Project Features: -lightwell hibachi grill hoods -recessed floor seating -precast concrete wall panels -translucent floor highlighting circulation -operable clerestory windows -sliding glass panel entry facade and rootop patio

6

DOWN

DOWN

N

Floor Plans Scale N/A


Whooping Crane Hibachi Grill Project name: Project team: Semester: Location:

Whooping Crane Hibachi Grill 3 students Spring 2010 Highlands, Denver

Wall Section Scale N/A

7


Advanced Studio: Design Build Bluff Project name: Project team:

Semester: Location:

Windcatcher House 22 students 2 interns 1 contractor Fall 2010 Bluff, Utah

Project Information: Design Build Bluff is a non-profit organization that has graduate students design and build homes for families on the reservation. We chose a single mother and her son as our clients and we used reclaimed/salvaged, recycled, local, and donated material as our material palette. The windcatcher is the central hearth of the house and it provides heating and cooling from a wood burning stove and a downdraft cooling tower. The house provides a sense of protection while remaining open to the family compound to the north. Project Features: -rammed earth walls -compressed earth block -operable clerestory windows -east facing pivoting door -cement board rain screen -carport -scrap wood wall -concrete countertops -built-in-shelves

8

N

Floor Plan Scale 1/16” = 1’ - 0’


Windcatcher House Project name: Project team:

Semester: Location:

Windcatcher House 22 students 2 interns 1 contractor Fall 2010 Bluff, Utah

9


Advanced Studio: Design Build Bluff Project name: Project team:

Semester: Location:

Windcatcher House 22 students 2 interns 1 contractor Fall 2010 Bluff, Utah

Personal Contributions: Fenestration Leader -handcrafted: -ten operable clerestory windows -one exterior pivoting door -reclaimed: -eleven casement windows -two exterior doors Foundation Co-Foreman -detailed frost protected shallow slab -led framing crew -led the survey for site placement Carport -detailed flitch plate fnd-column connection -footing framing

Clerestory Window Section

Electrical/Lighting -designer

Window & Door Sketches

10

Pivoting Door Section


Windcatcher House Project name: Project team:

Semester: Location:

Windcatcher House 22 students 2 interns 1 contractor Fall 2010 Bluff, Utah

11


Independent Study: Kit Carson Affordable Housing 2 A300 43' - 0"

5' - 11"

8' - 8"

13' - 0"

13' - 9"

10' - 6"

3' - 7"

9' - 4"

6

7

7

Bathroom 7 54 SF

20

4' - 8"

8

2

17 Closet 6 24 SF

2

6

16

19

2

15' - 2"

Project Information: The Kit Carson affordable housing project was a design-bid-build project which had the goal of revitalizing the “Main Street” of the Town of Kit Carson. The team consisted of the Kit Carson Rural Development, CU Denver graduate architecture students, and contractors whom collaborated throughout the process in order to deliver five affordable houses under the Hope VI HUD grant. My partner and I received the Stockton house which was one of two houses that were originally intended to be remodeled. After the discovery of some structural problems, mold, and other issues we decided to advise and recommend a new build in the event that they have the money within the budget. The remodel had added curb appeal with the addition of a front wrapping porch, a new kitchen layout, and a new bathroom. Project Remodel Elements: -new kitchen layout -new bathroom configuration -new wrapping front porch

15' - 5"

9 Living Room 2 187 SF

Closet 5 32 SF

Bedroom 2 4 122 SF

Bedroom 1 3 113 SF

18

3

14

A300

38' - 2"

15 3

2

1

10

12 13

1

7' - 8"

Mud Room 8 28 SF

5

18' - 4"

14' - 2"

3

21' - 6"

Kitchen and Dining Room 1 232 SF

2

3 2

4

3

4' - 2"

4' - 8"

11

5' - 1"

Semester: Location:

Stockton House 2 students 1 contractor Spring 2011 Kit Carson, CO

7' - 4"

Project name: Project team:

8' - 0"

5' - 11"

16' - 11"

19' - 9"

N

Remodel Floor Plan Scale: 1/16” = 1’-0”

Kitchen

1/2” Dia. Galvanized Nut

1/2” Dia. Galvanized Washer

1/2” Dia. All Thread

2x8 Wood Rafter

2x6 Wood Spacer

2x6 Wood Column

2x6 Core Ten Tube Steel

12x12 Concrete Footing w/ 3/4” chamfered corners

12


Stockton House Project name: Project team: 42' - 11 3/4"

10' - 1 1/2"

2' - 3"

6' - 1"

2' - 3"

0' - 9 1/2"

5' - 8"

10' - 1 3/4" 10' - 0"

2' - 6"

1' - 0"

2' - 0" 3' - 3 1/2"

3' - 11"

3' - 3"

7' - 0" 1

Entry 8 37 SF

7' - 7"

4

5' - 0 1/4" 2

2

3' - 7"

2' - 5 3/4"

8 Dining Room 2 135 SF

2

Living Room 1 151 SF

1

1

3' - 0"

Kitchen 3 191 SF

N

2' - 5 3/4"

6' - 11 3/4"

2

1' - 0"

10' - 4"

1' - 0"

1

3' - 0"

3' - 0"

8

0' - 8"

6 2

6 7' - 6 1/2"

Project Information: The new build features an open living-dining-kitchen area which is separated from the bedrooms with a storage wall.

5' - 6"

4

3' - 0"

2' - 0" 0' - 1 1/2"

28' - 11 1/2"

4

3

7

Bedroom 1 4 115 SF

5

1' - 0"

7' - 5"

15' - 6"

3

3

13' - 5 1/2"

Mechanical Room 7 24 SF

Bathroom 5 40 SF

8' - 10"

3

Bedroom 2 6 142 SF

3

Semester: Location:

3

1

A300

9' - 0"

2

2

WH

A300

0' - 7 1/2"

5' - 11 1/4"

Stockton House 2 students 1 contractor Spring 2011 Kit Carson, CO

2

5' - 0"

6' - 5"

2' - 3"

8' - 11 3/4"

2 A300

1

1

3' - 0"

3' - 0"

14' - 4"

Redesign Floor Plan Scale: 1/16” = 1’-0”

Project New Build Elements: -2 bed, 1 bath, 1040 sf -icf foundation -sip walls w/ stucco finish -open floor plan -reused countertops -covered front & back patio -reclaimed cabinets

13


Advanced Studio: Library Project name: Project team: Semester: Location:

West Colfax Neighborhood Branch Library individual Spring 2011 West Colfax, Denver

Project Site Information: The West Colfax Neighborhood Branch Library project consisted of master planning the town center as well as designing the library. The goal for the urban strategy was to create a sustainable and walkable town center. Influenced by European city design, narrow buildings with interior courtyards, buildings with zero setbacks, and narrow streets allow for a safer pedestrian atmosphere. Mixed-use live/work space and activating the ground floor with restaurants and retail provide a sense of community and pedestrian comfort is increased. Pedestrian pathways allow for circulation within the site, and on-street parking reduces the amount of space dedicated to parking. Also, the courtyards, filter storm water pollutants, and allows for maximum daylight penetration into the buildings. Project Site Features: -narrow buildings w/ south facing interior courtyards -buildings w/ zero setbacks -narrow streets w/ on-street parking

14

t ut

N

Town Center Site Plan Scale N/A


West Colfax Neighborhood Branch Library Project name: Project team: Semester: Location:

N AA 16 17

9 N

Courtyard Level Scale: n/a

Library Program 1

Entry

2

Lobby

3

Staff/Sorting

4

Checkout

5

Stacks

6

Day care

7

Computer Bar

8

Reference Desk

9

Reading Room/Lecture Hall

10

Covered Courtyard

11

Private Study

12

Audio/Visual

13

Group Computers

14

Exterior Terrace

15

Community Pavilion/Gallery

16

Mechanical

17

Storage

18

Outdoor Lecture room

19

Roof Garden

20

Cafe/Restaurant

10

AA

15

Colfax Ave

AA 7 1

5

9

2

5

West Colfax Neighborhood Branch Library individual Spring 2011 West Colfax, Denver

Project Library Information: The concept for the Library strategy is to create a hard urban edge with green space through folding floor plates. The folding of the floor plates allows for different sectional qualities experienced by the users throughout the building. Integrating sustainable elements within the design of the building will allow for educational components that can be experienced by the user. These components allow for an experiential architecture through the use of green roofs, pv panels, a wind turbine, geothermal heating and cooling, integrated daylighting, and operable glazing.

N 1 3

8

Open To Below

Main Level Scale: n/a 4

10 5 AA 6

AA 12 5

14

11 N

Open To Below

13

Second Level

4

Scale: n/a

Open To Below

AA 14

19

Project Library Features: -ground source heat pump -heating and cooling -green roofs and terraces w/ -pv panels and drought tolerant plants -fsc certified ceder siding rain screen -daylighting through courtyard sails

AA

20

14

N

Roof Garden & Restaurant

19

Scale: n/a 18 AA

15


Scrap Art A DH|wood depth material|bass wood planks after the laser cutting process

B DH|wood layers material|mdf wood scraps A

B

B

C DH|wood rack material|mdf wood scraps

D DH|rusty rack material|rusted scrap sheet metal, scrap tube steel, scrap grate steel

E DH|rusty lamp

D

material|rusted scrap metal angle, metal hardware, and 4x6 scrap wood C

E

F DH|silhouette lamp material|weathered cedar log

G DH|foamcore layers material|scrap foamcore

G F

16

F


Dominic Herrera's Architecture Graduate School Portfolio