Page 1

WWW.DNEVNE.ME

Dnevne novine i na internetu ● 2-3

PETAK, 15. 6. 2012. BROJ 245 / GODINA I

NE ZNAM ČIME SAM OVO ZASLUŽIO RAJKO KULJAČA DEMANTUJE DA JE ZLOUPOTRIJEBIO POLOŽAJ IZNAJMLJIVANJEM APARTMANA POLICIJI

● 10-11

Gorjelo bivše rusko poslanstvo

● 12

Đukanoviću do šest miliona eura?

● 8-9

PRIHODI

Medojević tri puta bolji od Mandića ● 4-5 AZILANTI

Opasnost od crne šengen liste ● 2-3

zavadila ekologe i investitore EKSKLUZIVNO

CETINJE

SPORT

HRONIKA

Crna Gora: Hidrocentrala u Bijelom Polju

ODŠTETA

Lovćen igra kvalifikacije za Ligu šampiona ● 40

● 16 - 17


Pratite nas na twitteru

2

@dnovine

Tema dana

E D I T O R I A L

PETAK, 15. 6. 2012.

Raskrinkavanje i brojanje BORIS DARMANOVIĆ direktor i osnivač Dnevnih novina

Ovih dana u toku je raskrinkavanje tiraža Dnevnih novina. Konkurenti su se okomili na nas, pa je nastalo prebrojavanje Novina po trafikama i bilježenje vremena njihovog dolaska. Kako nam je više izvora saopštilo, u toku je “velika istraga” kako su Dnevne novine lažirale tiraž i kako ne dijele 12.000 primjeraka dnevno. Ekipa broj jedan broji naš tiraž na svim prodajnim mjestima. Ekipa broj dva je zadužena za plasiranje priče kako se naše novine bacaju (možda postoji i neka koja ih krade), a treća ekipa najavljuje nekim prijateljima iz diplomatskog miljea kako će ubrzo sve to rasvijetliti. U akciji je i specijalna jedinica koja slika tridesetak primjeraka Novina u smeću, koje su oni prethodno tamo bacili. Tragamo i za imenom režisera/producenta. Zanima me kako će se raskrinkavanje završiti. Postoje dva realna ishoda. Jedan je da ćute, a drugi da neko malo slaže, pa kaže da mi lažemo i sve i svakog, od oglašivača do građana. Problem nastaje u dokazima. Ne može ih biti. Bilo kako bilo, kampanja se nastavlja nelegalnom blokadom distribucije na dijelu trafika i širenjem lažnih informacija kako se radi o nelojalnoj konkurenciji, jer su zaboga samo oni lojalni konkurenti. Jer su oni iz svog džepa i kredita stvorili sve te medije u onim “tržišnim” vremenima. Kako bismo im uštedjeli posao, a naročito uveli novi trend (čitaj red), distributeru smo omogućili da svakom koga interesuje, bez našeg prethodnog odobrenja odgovori koliki je naš tiraž. I to ne štampani, već onaj koji je došao u ruke čitalaca. Ovo smo, kao i mnogo toga, napravili prvi u Crnoj Gori. Da se ne lažemo! I odakle ta nervoza, odakle taj bijes? Odakle toliko laži i toliko zlobe? Misle li oni da je ovdje sve njihovo i da samo oni imaju pravo na tržište? Velikani, koji nam stalno drže lekcije o moralu, prvi su ga prekršili kad im je počelo gorjeti pod nogama. Što se nas tiče, neka im je prosto, ali neka niko ne laže vas, poštovani čitaoci. I zato slijedite dobre stare izreke: preispituj sve, vjeruj u ono što je tačno i ne vjeruj onome ko laže.

ALARMANTNO

Opasnost od šengen liste Sve više građana Crne Gore traži azil u nekoj od članica EU Miraš Dušević

C

rna Gora dugo je čekala odluku o ukidanju viza, sve do kraja 2009. godine, ali ono što je obradovalo sve građane može biti ugroženo sve većim brojem zahtjeva za azil u zemljama članicama EU. Samo u prva tri mjeseca ove godine azil u pet zemalja Unije zatražila su 203 crnogorska građanina.

Meteo 05:04 20:23

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More malo talasasto. Vjetar uglavnom slab do umjeren, tokom noći i ujutru sjeveroistočni a tokom dana zapadnih smjerova. Temperatura vode na otvorenom moru oko 24 stepena.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Sunčano i toplo. Krajem dana i tokom noći u centralnim i primorskim oblastima pojačan sjeveroistočni vjetar.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

18 17 18 18 17 13 9 10 9 9

21 22 23 20 19 15 10 11 10 11

33 29 28 29 30 28 27 23 27 29

SJUTRA

35 32 30 32 33 32 29 26 31 33

Sunčano i još toplije. U većini mjesta temperatura vazduha će poprimiti tropski karakter.

Sve veći broj građana Crne Gore koji traže azil u nekoj od država EU povećava rizik od ukidanja bezviznog režima. Situacija je alarmantna, jer su za prva tri mjeseca ove godine, 203 građanina Crne Gore zatražila azil u Belgiji, Švajcarskoj, Luksemburgu, Švedskoj ili Njemačkoj. “Iako nije riječ o velikom broju građana, procentualni porast u odnosu na isti period lani, ogroman je što se mora zaustaviti”, kaže za DN izvjestilac Evropskog parlamenta za

viznu liberalizaciju za zemlje Zapadnog Balkana Tanja Fajon. Poručuje da vlasti Crne Gore treba da razmjenjuju informacije i sarađuju sa Briselom kako bi se ova situacija što hitnije riješila. “To ne znači da će Crna Gora dobiti suspenziju bezviznog režima, već samo da morate biti obazrivi. Vidjeće se kakva je situacija, a država u saradnji sa Briselom može da utiče na ova dešavanja”. Fajon kaže da se moraju poštovati pravila slobode kreta-

nja, jer je neophodna kontrola situacije. Ukoliko dođe do suspenzije bezviznog režima, zemlje članice EU imaju pravo da ga suspenduju na pola godine, zatim na devet mjeseci, a tek nakon toga bi se zemlja vjerovatno vratila na crnu šengen listu. Suspenziju bezviznog režima donose zemlje članice EU, nakon što EK provjeri situaciju, gdje su brojevi lažnih azilanata alarmantni. To je postupak koji će biti duži i kompleksan je. “O predlogu Evropske komisije o uspostavljanju mehanizma za privremenu suspenziju bezviznog režima još razgovaramo”. Fajon je, međutim, rekla da je s druge strane, dobro imati takav mehanizam da bi se ubijedile države članice da, u slučaju znatnog povećanja tražilaca azila i ilegalnih imigranata, one imaju odre-

Sloboda kretanja za građane Kosova Vlastima na Kosovu juče je zvanično uručena Mapa puta za liberalizaciju viznog režima. “Ovo je veliki dan za Kosovo. Ubijeđena sam da će vizna liberalizacija biti vjetar u jedra Kosovu, te da će brže napredovati ka Evropskoj uniji. To je jasan znak da je zemlja na pravom

putu, ali ovo je samo prvi korak na dugom putu. Evropski parlament će vas pažljivo pratiti i dati vam svu neophodnu podršku da ovaj proces zaključi. Želim da što prije vidim posljednji pad “viznog zida’’ u zemljama Zapadnog Balkana”, istakla je Fajon.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Tema dana

PETAK, 15. 6. 2012.

čitajte nas na internetu

Dnevne i u onlajn izdanju

crne

Dnevne novine su od prije nekoliko dana postale dostupne i za one čitaoce koji uz jutarnju kafu vole da “prelistaju” internet. Naime, DN se na adresi dnevne.me mogu vidjeti i u elektronskom izdanju koje se postavlja poslije ponoći. Kompletan sadržaj novina je u formatu i dizajnu kao što je i na papiru. “Pokušavamo da na što više načina budemo dostupni našim čitaocima. Ljudi koji koriste internet i koji vole da čitaju dnevnu štampu na taj način moći da čitaju i naše Novine”, kazao je direktor DN Boris Darmanović. On je istakao da sajt ima oko 1.000 posjeta dnevno, ali da je to tek početak i da će se broj posjeta sigurno povećavati. Pored sajta, Novine se od ponedjeljka mogu pronaći i na tafikama “Tabacco

shop”, koje su u vlasništvu Bar koda. Ta firma pristala je da pod jednakim komercijalnim uslovima kao što je ranije činio “Es pres”, distribuira novine na svoje trafike i kod malih prodavaca. Darmanović ističe da je to što su DN opet na trafikama dobra poslovna ideja koja je realizovana zahvaljujući novom distributeru - Bar kodu. On tvrdi da se tako ne narušava konkurencija ostalim štampanim medijima, jer su Dnevne “list koji je odlučio da mu cijena bude nula i da se finansira od marketinga”. DN su povučene sa distributivnih mjesta, jer su Vijesti i Dan upozorili distributere da će povući svoja izdanja ukoliko Dnevne budu dijeljene na istim punktovima. B.P.

đeno oruđe u svojim rukama kojim će spriječiti zloupotrebe i koji će omogućiti dalji nastavak davanja viznih olakšica ili liberalizacije novim trećim državama”. Zbog novog talasa azilanata u zemlje Evropske unije, i to pretežno pripadnika romske populacije, i Srbija bi mogla biti vraćena na crnu šengensku listu. Zato vlasti u Beogradu treba da učine sve što mogu da spriječe ilegalne prelaske granice, poruka je iz Brisela i Strazbura. Mehanizam koji zemljama članicama EU omogućava da ukinu bezvizni režim biće najvjerovatnije donijet do kraja ovog mjeseca.

kratke vijesti Nema više obilaska “stubova sistema” Organizatori građanskih protesta prekinuli su praksu obilaženja “stubova sistema”. Prvi put, nakon pet sedmica, juče nijesu prošetali pored Javnog servisa, Pobjede, ANB-a i državnih institucija, do konačnog odredišta, zgrade Vlade, gdje se tražila ostavka svih ministara. Kako je objasnio jedan od organizatora Demir Hodžić protesti nijesu prestali, već su nastavljeni popisivanjem peticije protiv naplate taksi za SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju. “I potpisivanje peticije je dio protesta”, rekao je Hodžić za DN. On je rekao da će uskoro objaviti dalju strategiju borbe protiv vlasti i u kom će obliku nastaviti proteste. MANS nastavlja performanse ispred zgrade Centralne banke. Aktivisti sa maskama Mila Đukanovića i njegove sestre, advokatice Ane Kolarević, koji su u kolicima vozili lutku sa likom poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića prošetali su do zgrade Prve banke i državnog tužilaštva. Osim starog zahtjeva da Vlada ode, MANS traži od “poštenih poslanika” da napuste Skupštinu i pridruže im se u borbi protiv mafije i organizovanog kriminala. M.Ž.

Novi prostor za žrtve trafikinga

Korak ka članstvu “Crna Gora je jedna od svijetlih tačaka Zapadnog Balkana, koja bi u ovoj godini mogla napraviti novi korak ka Uniji”, kaže Fajon. Ona je, ocjenjujući naš napredak ka EU, istakla kako bismo mogli biti primjer cijelom regionu kada je napredak u pitanju. Fajon kaže da smo dobar model za napredovanje prema Uniji, te da potvrdimo da je proces proširenja EU, nakon Hrvatske, još živ. Fajon je kazala da ne treba zanemariti probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom, te da na tom polju treba još puno da uradimo.

3

STRUJA

Vlada i KAP prebijaju dugove Kombinat će platiti dug EPCG od novca koji im duguje država po osnovu povraćaja PDV-a Predstavnici Vlade, Kombinata aluminijuma i Elektroprivrede Crne Gore dogovorili su se juče da se plaćanje KAP-ov duga za utrošenu električnu energiju izvrši “prebijanjem” dugova između Vlade i KAP-a. Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, plaćanje će se izvršiti tako što će Vlada, koja je KAP-u po osnovu povraćaja PDV dužna 1,3 miliona eura, taj novac direktno uplatiti na račun EPCG. “Upravo ta sredstva predstavljaju jedinu mogućnost da KAP u kratkom roku plati Elektroprivredi Crne Gore dio duga za struju”, saopštili su iz menadžmenta KAP-a. EPCG je za juče bila najavila smanje-

nje isporuke struje za 50 megavati, jer KAP nije uplatio dio duga od 1,1 eura, dok je ranije već smanjila isporuku za 20 megavati. Menadžmant KAP-a, ali i Sindikat saglasni su da bi najavljeno smanjenje struje od EPCG za ukupno 80 megavati značilo da KAP mora da ugasi polovinu ćelija u Elektrolizi koje su sada u funkciji, i da bi to za KAP bilo pogubno. Sindikat Kombinata aluminijuma juče je ponovo upozorio da neće dozvoliti smanjenje isporuke struje KAP, odnosno dalje smanjenje proizvodnje i tako dodatno ugroziti budućnost radnih mjesta. Sindikalci su pozvali Vladu da što prije riješi problem KAP-a. I.C.

Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima je obezbjedila novi prostor za potrebe Skloništa za žrtve trgovine ljudima, koji je većeg kapaciteta u odnosu na prethodni i koji ujedno pruža mogućnost odvojenog smještaja za maloljetne osobe. Šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama je juče primio predstavnice NVO “Crnogorski ženski lobi”. Oni su prilikom posjete dogovorili nastavak saradnje u pružanju pomoći žrtvama trgovine ljudima, kao i konkretne aktivnosti koje imaju za cilj obezbjeđivanje reintegracionih programa žrtvama trgovine ljudima u Crnoj Gori. M.Đ.

Brisel očekuje dijalog sa Nikolićem BRISEL - Novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boravio je juče u Briselu na svom prvom službenom putovanju otkad je inaugurisan. U EU su Nikolića primili na najvišem nivou. On se sastao sa visokom predstavnicom za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejom te predsjednikom Evropske Komisije Žoze Manuelom Barosom. Iako nijesu priželjkivali pobjedu Nikolića na izborima u Srbiji, u EU su, kažu, sada spremni da sarađuju sa njim, ali očekuju da on pokaže privrženost putu Srbije prema EU, saradnji i pomirenju sa susjedima te nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa s Kosovom. Nikolićeve izjave o tome da je “Vukovar bio srpski grad te da se Hrvati nemaju što tamo vratiti” i da u Srbrenici “nije bilo genocida” nijesu ostale nazapažene u Briselu.


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Politika

PETAK, 15. 6. 2012.

PRIHODI

Medojević tri puta bolji od Mandića

Lider PzP-a je prihodovao više od lidera SDP-a i Nove zajedno, u 2011. zaradio 50.000 eura Marina Živaljević

P

ored toga što se bave politikom i prihoduju od nje, lideri crnogorskih partija često obavljaju i druge poslove od kojih solidno zarađuju. Kada se uporede godišnje zarade lidera SDP-a Ranka Krivokapića, Nove Andrije Mandića i PzP-a Nebojše Medojevića, na prvom mjestu po zaradi je lider PzP-a.

Koliko su u prošloj godini zaradili prvi ljudi DPS-a i SNP-a, Milo Đukanović i Srđan Milić, nije poznato, jer Komisiji za sprječavanje sukoba interesa ne dostavljaju podatke o imovini, s obzirom na to da više nijesu javni funkcioneri. Đukanović je na mjesto premijera podnio ostavku krajem 2010, a Milić nije poslanik u Skupštini od marta iste godine. Medojević је u 2011. godini zaradio ukupno skoro 50.000

eura. On je u 2011. mjesečno najviše zarađivao od konsultantskih usluga, i to, kako se navodi, 2.500 eura. Za rad u Skupštini lider PzP-a mjesečno prihoduje 1.580 eura, od čega je poslanička plata 1.356 i nadoknada za rad u skupštinskim radnim tijelima 225 eura. Oko 20.000 eura manje zaradio je Krivokapić, i to 30.193 eura u prošloj godini. Plata predsjednika Skupštine iznosi 1.911 eura, a Krivokapić je do novem-

KRITIKA

bra bio član Upravnog odbora u Aerodromima Crne Gore, za šta je primao dodatnih 726 eura. Lider Nove prošle godine nije imao drugih prihoda mimo plate. Mandić je zaradio ukupno 16.160 eura, što znači da mu je poslanička plata 1.346 eura. Ipak, od tri lidera, prema podacima iz imovinskog kartona, Mandić ima najviše nepokretne imovine. On je suvlasnik naslijeđene kuće u Podgorici od 360 kvadrata i pomoćne zgrade od 73, jedan od četiri vlasnika kuće sa pomoćnim objektom u Mojkovcu od ukupno 220 kvadrata, zatim kuće i pomoćnog objekta sa zemljištem u Šavniku od 200 kvadrata i jedan od četiri vlasnika placa od 300 kvadrata u blizini Bara. Od nepokretne

imovine Krivokapić ima stan u Podgorici i Kotoru od 127 i 74 metra kvadratna, a građevinski plac u Dobroti od 500 kvadrata dobio je na poklon od majke. Medojević je vlasnik stana u Podgorici od 150 metara kvadratnih. U kartonu koji je Đukanović dostavio Komisiji krajem 2011, tačno godinu od završetka premijerske funkcije, navodi se da je vlasnik stana u Podgorici od 187 metara kvadratnih. Posljednji imovinski karton lidera SNP-a je onaj za 2010. godinu. U njemu se navodi da je Milić jedan od tri vlasnika tri porodične zgrade

u Budvi od 133, 98 i 32 metra kvadratna, pomoćne zgrade od 18 i dvorišta od 263 kvadrata. Lider SNP-a je suvlasnik porodične stambene zgrade u Virpazaru od 131 metra kvadratnog, kao šuma u vripazaru i Kolimljanima. Iz kartona se može vidjeti i da Milić vozi automobil “reno espace” star 12 godina, a Medojević je vlasnik “tojote” iz 2006. godine. Od pokretne imovine Mandić ima vespu “pjađo beverli” staru sedam godina i motorni čamac “glastron 175” godinu stariji. Đukanović i Krivokapić nemaju privatne automobile. Mr.Ž.

ODLUKA

BBC: Crna Gora Odbor protiv mafijaška država pokretanja krivičnog postupka Britanska medijska kuća BBC napravila je prilog o Crnoj Gori koji je juče postavljen na Jutjubu. U prilogu se navodi da je Crna Gora mafijaška država i država sa najvišim nivoom korupcije u Evropi. Britanci su se bavili građanskim protestima, bivšim premijerom Milom Đukanovićem, napadom na Dubrovnik devedesetih godina prošlog vijeka, kao i Prvom bankom. Novinarka BBC-ja je razgovarala sa izvršnom direktoricom Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS Vanjom Ćalović i urednicom u nedjeljniku Monitor Milkom Tadić-Mijović. Razgovarala je i sa premijerom Igorom Lukšićem koji je odbacio optužbe da je Crna Gora mafijaška država, ocjenjujući tu izjavu neosnovanom. “Kako jedna država koja treba da počne pregovore o pridruživanju sa EU može biti optužena da je mafijaška”, upitao je Lukšić.

Novinari BBC su se bavili građanskim protestima, bivšim premijerom Milom Đukanovićem, napadom na Dubrovnik devedesetih godina prošlog vijeka, kao i Prvom bankom.

Administrativni odbor predložio je Skupštini da ne odobri pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Demokratske partije socijalista, Ljubice Aranitović, po tužbi pljevaljske nevladine organizacije (NVO) Alternativa. Osnovni sud u Pljevljima podnio je Administrativnom odboru zahtjev za davanje odobrenja za vođenje krivičnog postupka protiv Aranitović zbog krivičnog djela lažno predstavljanje, za koje je Zakonom predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Predsjednik Odbora Ra-

divoje Nikčević kazao je da je Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima odbacilo krivičnu prijavu NVO Alternativa protiv Aranitović. Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović kazao je da je Odbor prvi zahtjev za davanja odobrenja dobio 26. marta, a da je 28. maja Osnovni sud urgirao da se to pitanje stavi na dnevni red i razmotri. On je rekao da je bio u prilici da ima još neke papire osim onih koje su kao poslanici dobili, koji ga, kako je naveo, obavezuju da kaže neke stvari detaljnije. Kaluđerović je kazao da

je osnov za podnošenje tužbe to što je Aranitović, i poslije smjene sa mjesta direktora pljevaljskog Biroa rada, odlukom direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZCG) Zorana Jelića od jula 2008. godine, koja je trebalo da stupi na snagu prvog avgusta iste godine, nastavila da obavlja te poslove.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

PETAK, 15. 6. 2012.

5

ZATIŠJE

Milić ćuti na zahtjeve kolega

Medojević je u 2011. mjesečno najviše zarađivao od konsultantskih usluga, i to 2.500 eura. Za rad u Skupštini lider PzP-a mjesečno prihoduje 1.580 eura, od čega je poslanička plata 1.356 i nadoknada za rad u skupštinskim radnim tijelima 225 eura.

On je članovima ukazao i na pravosnažno rješenje Agencije za mirno rješavanje sporova od 24. februara prošle godine, u kojem se navodi da se “obavezuje ZZCG da obezbijedi izvršenje odluke od 9. jula 2008. godine, kojom je imenovao Ćirlija Sadika za direktora Biroa rada Pljevlja”.

Srpska lista optužila je navijače crnogorske reprezentacije za srbofobiju i fašizam. Predsjednik SL Dobrilo Dedeić navodi da su navijači u više navrata sklandirali “Ubi, zakolji, da Srbin ne postoji”, ali tvrdi da je takvo raspoloženje rasprostranjeno i među znatnim dijelom pripadnika crnogorske nacije. Dedeić je rekao da će Tužilaštvu poslati snimke sa košakaške utakmice na Cetinju. Gospodin Maurer, na kraju svog mandata, Crnu Goru tretira kao demokratsku državu, mada je imao vremena i prilike da shvati da to nije tako, ocijenio je poslanik Nove Slaven Radunović. Kada bi Crna Gora bila onakva kavom je on predstavlja i kada bi demokratski i evropski standardi bojkotom bili ugroženi, onda bih mogao da budem saglasan sa njegovom ocjenom u vezi sa bojkotom, rekao je Radunović.

Iako su pojedini članovi podgoričkog odbora Socijalističke narodne partije zatražili od te partije da se Aleksandar Damjanović izbaci iz stranke ili da demantuje optužbe Vanje Ćalović, te podnese krivičnu prijavu protiv nje, vrh najjače opozicione stranke nije želio da kaže da li će ovaj poslanik zaista to i uraditi. “Nemamo komentar na to”, kazao je DN šef medijskog centra SNP Dragan Koprivica, pošto Damjanović nije odgovarao na pozive. Isti odgovor Koprivice je uslijedio i na zahtijev da se šef stranke Srđan Milić jasno odredi prema izjavama Damjanovića, tvrdnjama MANS i dijela opozicije da taj poslanik gura stranku u koaliciju sa DPS. Milić nije odgovarao na pozive. Naime, pomenuti zahtjevi pojedinih članova podgoričkog odbora SNP izrečeni su mimo očiju javnosti, na njihovoj sjednici. Tada je Neđeljko Stanović navodno kazao da bi Damjanović trebalo do danas da demantuje Ćalović, a Zoran

Leković je istakao da poslanik SNP treba da bude isključen iz stranke. Sve je to uslijedlio zbog Damjanovićeve izjave da ima “korektnu građansku komunikaciju” sa porodicom Đukanović. Odbor zahtjeve pojedinih članova nije objelodanio u saopštenju koje je pripremio za javnost, ali čelnik ovog tijela Velizar Kaluđerović nije precizirao da li je on saglasan sa tim stavovima ili ne. Kaluđerović je rekao DN da ne želi ništa da komentariše, te da su navodi pojedinih članova dospjeli u javnost na jedan “potpuno neformalan način”. Podsjetimo, Odbor glavnog grada je istakao u saopštenju da smatra da predsjednik i rukovodstvo SNP-a treba da hitno preduzmu aktivnosti koje pripadaju SNP-u, kao najjačoj i najorganizovanijoj opozicionoj političkoj partiji u Crnoj Gori, kako bi se stvorile pretpostavke za korektnu i odgovornu komunikaciju svih relevantnih antirežimskih snaga, sa ciljem iznalaženja optimalnog modela nastupa na parlamentar-

foto: Darko Jovanović

foto: Darko Jovanović

Crna Gora je uradila dosta toga na evropskom putu što može biti dobra podloga za počinjanje pregovora, ocijenila je za radio Antena M bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović. Ona je kazala da naša država zaslužuje “zeleno svijetlo”.

Najjača crnogorska opoziciona partija bez komentara na to da Aleksandra Damjanovića treba izbaciti iz stranke

nim izborima koji će garantovati pobjedu nad režimom Mila Đukanovića”. Poručeno je da stranačko rukovodstvo preduzme hitnu političku akciju kako bi se onemogućila “namjera režima da se naredni parlamentarni izbori održe u terminu i ambijentu koji su samo po volji i mjeri režima”. N.Đ.

Komunikacija

Pojačane aktivnosti do odluke o pregovorima Glavni pregovarač najavio je da će posjetiti Finsku i Švedsku Glavni pregovarač Andrija Pejović rekao je da Crna Gora svakodnevno komunicira sa državama članicama EU i sa predstavnicima Evropske komisije i o tome da li će biti odobren početak pregovora krajem mjeseca, ali i o pregovaračkoj strukturi. Crna Gora čeka odluku Evropskog savjeta 29. juna, a do tada će se pojačati aktivnosti pregovaračkog tima. Pejović je najavio da će uskoro posjetiti Finsku i Švedsku, koja i sada, pred otvaranje pregovora, kao i kada je Crna Gora u decembru prošle godine trebalo da dobije datum za otvaranje pregovora, važila za jednu od “skeptičnih zemalja”. Pejović je rekao da to nije klasično lobiranje, već da se više radi o svakodnevnoj komunikaciji i dostavljanju dokumenata pomoću kojih Evropa može da vidi stvarni napredak Crne Gore. On kaže da je sada najbitnije procijeniti koliko se usvojeno zakonodavstvo primjenjuje. Pejović je nakon sjednice Vlade objasnio da je jedan nivo komunikacije da li će Crna Gora dobiti pregovore krajem mjeseca, a drugi o pripremi prego-

Za sada ima više od 160.000 strana pravne tekovine EU, ali se taj materijal svake godine dopunjava sa tri do pet hiljada stranica, rekao je Pejović.

varačke strukture. Konsultacije traju malo duže, jer je Crna Gora prva država koja počinje pregovore sa dva najosjetljivija poglavlja 23 i 24, objasnio je Pejović. Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o izradi crnogorske verzije pravne tekovine EU, što je obaveza svih zemalja koje se žele pridružiti Uniji. Crna Gora do dana pristupa mora na crnogorski jezik imati prevedene sve pravne akte EU. Za sada je to više od 160.000 strana, a Pejović navodi da se svake godine korpus pravne tekovine dopunjava sa tri do pet hiljada novih stranica. “Informacija je dala predlog mehanizma, sistema kako da na najbolji način pripremimo sve. Čeka nas ogroman posao koji će početi uskoro i neće stati sve do samog učlanjenja u EU”, rekao je Pejović. Nedavno je ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić predala šefu crnogorske diplomatije Milanu Roćenu prevod na hrvatski jezik pravne tekovine EU od 2009. do danas. M.Ž.


Pratite nas na twitteru

6

@dnovine

Globus

PETAK, 15. 6. 2012.

AFERA

Kameron dogovore Mardoko Svjedočenje britanskog premijera zbog bliskih veza sa glavnim osumnjičenima za medijski skandal koji je potresao zemlju

L

ONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron počeo je juče svjedočenje pred Livsonovom komisijom, koju je sam osnovao, zbog bliskih veza sa glavnim osumnjičenima za skandal koji je izbio pošto su novinari tabloida “Njuz of d vorld” optuženi da su prisluškivali telefonske razgovore i govornu poštu javnih ličnosti i žrtava nasilja da bi došli do tema.

Svjedočeći o aferi prisluškivanja koja je uzdrmala Britaniju, Kameron je izjavio da političari ne treba da vode medijsku bitku 24 sata dnevno, jer rizikuju da budu “sahranjeni”, a takođe je ocijenio da su odnosi između štampe i političara postali “loši”. Britanski premijer je pred Komisijom izjavio da su veze medija i politike bile, sa

jedne strane, “isuviše bliske i nezdrave”, a da je, opet, postojalo nepovjerenje sa obje strane. Stoga je, kako je rekao, istraga koju vodi Livsonova komisija “katarzičan momenat” i šansa da se odnosi “resetuju”. Pojašnjavajući nepovjerenje, Kameron je kazao da “mnogi političari misle da mediji uvijek pogrešno kapi-

PANIKA

Grci povlače novac iz banaka i stvaraju zalihe hrane ATINA - Grci ubrzano povlače gotovinu iz banaka i stvaraju rezerve hrane, a sve zbog skorašnjih izbora koji bi, strahuju mnogi, mogli dovesti do izlaska te zemlje iz eurozone. Iz velikih banaka dnevno se povlači i do 800 miliona eura, prenosi Business.hr. Prema riječima trgovaca, dio tog novca koristi se za nagomilavanje zaliha hrane jer su glasine da bi radikalna ljevičarska partija mogla pobijediti na izborima stvorile strah od povratka drahme. EU i MMF su upozorili Grčku, koja ima dovoljno gotovine samo za nekoliko narednih nedjelja, da rizikuje presijecanje dotoka novca ako prestane da se

pridržava postavljenih uslova. Grci već posljednje dvije godine intenzivnije povlače novac iz banaka zbog straha od kolapsa i napuštanja eurozone, ali je sada priča doživjela apsolutni vrhunac. Dodatnu uzbunu izazvalo je i pisanje atinskog dnevnika Katimerini koji je objavio izvještaj da Grčka ima još samo oko dvije milijarde eura u državnim koferima. Grčka bi trebalo da ima dovoljno novca da isplati barem julske penzije, izjavio je ministar rada i socijalnih poslova Antonis Rupakiotis, nakon izvještaja medija da Atina ima dovoljno novca za plate i penzije samo do 20. jula.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

PETAK, 15. 6. 2012.

n negira e sa om

Političari moraju paziti kada su u prijateljskim odnosima s ljudima iz medija, rekao je Kameron, dodajući da se to može postići, i da je i on imao takva prijateljstva

Mardok je u februaru pokrenuo novo nedjeljno izdanje lista “San”, a pomenuti skandal je kompaniju “Njuz internešenel”, britanski ogranak “Njuz korporejšena”, već koštao 96 miliona eura. distanci”, pri čemu bi uzajamno poštovanje proisticalo od “visokih standarda sa obje strane”. U vezi sa distancom koju je spomenuo, britanski premijer je precizirao da političari moraju da se iščupaju iz 24-časovne medijske bitke i da se usredsrede na dugoročna pitanja. Podsjetimo, medijski magnat Rupert Mardok je prošlog jula zbog afere ugasio tabloid, a tokom istrage o ovom slučaju Skotland jard je uhapsio 43 lica, među kojima su i Kameronov bivši portparol Endi Kolson, kao i premijerovi bliski prijatelji - bivša urednica tabloida Rebeka Bruks i njen suprug Čarli Bruks.

PREISPITIVANJE

Odbijena još jedna žalba Džulijana Asanža Britanski Vrhovni sud smatra da osnivač Vikiliksa treba da bude izručen Švedskoj gdje je optužen za silovanje LONDON - Britanski Vrhovni sud odbio je zahtjev Džulijana Asanža za preispitivanje odluke o njegovom izručenju Švedskoj gdje se tereti za seksualni napad i silovanje. Sud je naveo da Asanž treba da bude izručen Švedskoj da bi se suočio sa optužbama za seksualno nasilje i silovanje. Osnivač Vikiliksa sada ima rok od 14 dana u kojem može da se eventualno obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu prije nego što bude izručen Švedskoj. Asanžovi advokati zatražili su u utorak od Vrhovnog suda Velike Britanije da ponovo razmotri njihovu žalbu na odluku o izručenju. Vrhovni sud odobrio je 30. maja izručenje Asanža Švedskoj, ali je na opšte iznenađenje dao Asanžovoj od-

Sajt Vikiliks objavio je povjerljive izvještaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu i hiljade američkih diplomatskih depeša čime je doveo Vašington u nepriliku

KRATKE vijesti Dačić: Ne interesuje me, bre! Neka prave vladu! BEOGRAD - Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je juče da trenutno postoji “konfuzija” oko pitanja formiranja Vlade Srbije i za to optužio Demokratsku stranku i Srpsku naprednu stranku. “Zašto mene pitate zbog čega se ne formira vlada? Pa neka je formiraju bez mene, šta me briga. Zašto bih ja ušao u vladu u kojoj će neko sjutra da kaže da mora da se prihvati sve što traži EU? Ili, zašto bih ja ušao u vladu koja kaže da mi ne možemo uopšte da pregovaramo sa EU?”, rekao je Dačić novinarima u Novom Sadu. Dodao je da postoje pritisci i iz Vašingtona, i iz Brisela, i iz Moskve, kada je u pitanju formiranje Vlade Srbije. “Ja ne reagujem na pritisak. Ja nisam ni proruski, ni proevropski, ja sam prosrpski”, kazao je Dačić.

Milionsko prisluškivanje

raju stvari”, dok štampa smatra da političari “uvijek zastupaju sebe”. Kameron je rekao kako je nekoliko puta razgovorao sa urednicima medija u kojim bi rekao kako bi “volio imati veću podršku od njih i njihovih medija”, ali kako se to nije “događalo prečesto”. Istovremeno, premijer je rekao kako nikada nije kompromitovao svoje političke ciljeve u zamjenu za podršku novinara, te kako ne vjeruje u teorije koje govore o “nekoj vrsti sporazuma između medija i politike”. Recept za poboljšanje odnosa Kameron vidi u “transparetnosti, boljoj regulaciji i malo većoj

7

brani mogućnost da zatraži ponovno otvaranje predmeta iz proceduralnih razloga. Asanžova odbrana je zasnovala svoj zahtjev na činjenici da se presuda od 30. maja zasnivala na Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima, koja ranije nije pominjana na suđenju, čime je odbrani uskraćeno pravo na odgovor. Asanž koji je uhapšen 7. decembra 2010, odbacuje optužbe da je u avgustu 2010. godine dok je bio u posjeti Stokholmu, seksualno napao dvije žene zbog čega Švedska traži njegovo izručenje. Asanžove pristalice tvrde da je švedsko tužilaštvo pod uticajem SAD iz političkih razloga pokrenulo taj slučaj i da će on odmah biti poslat u SAD.

Salafisti na meti njemačke policije BERLIN - Oko 1.000 policajaca pretražilo je juče više desetina zgrada širom Njemačke, gdje žive pripadnici radikalnih salafista, u potrazi za dokazima o njihovim eventualnim protivustavnim aktivnostima. Istovremeno, njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih objavio je da je zabranio jednu od tih grupa, poznatu pod imenom “Milatu Ibrahim”. U Njemačkoj se sve više upozorava na nasilni potencijal salafista, posebno poslije serije nasilnih sukoba sa policijom. Salafisti tvrde da njihova uvjerenja predstavljaju onaj izvorni i čisti islam, koji su praktikovale prve tri generacije muslimana. Posebno ističu da oni najdoslednije slijede islamski monoteizam (tovhid).

Tinejdžer pobio porodicu zbog “nesuglasica” AMAN - Jedan 17-godišnji Jordanac ubio je pet članova svoje porodice - oca, majku, dva brata i strica, jer se s njima “nije slagao”. Portparol policije izjavio je agenciji AFP da je osumnjičeni priznao da je ubio oca, koji je radi kao nastavnik, majku, dva brata studenta i strica, penzionisanog pukovnika. Tinejdžer, koji tvrdi da je porodicu ubio jer se nije slagao s ostalim članovima i zbog nesuglasica, uhapšen je svega 24 sata nakon što je počinio zločin”, izjavio je jedan policijski zvaničnik koji nije htio otkriti svoj identitet te dodao da je policija tijela žrtava pronašla zamotana u tkaninu u porodičnoj kući. Potvrdio je i da su sve žrtve ubijene jednim hicem u čelo iz vatrenog oružja te da je istraga u toku.

Kraj “Vjesnika” ZAGREB - Hrvatski dnevnik Vjesnik je prestao da ažurira svoj Internet portal nekoliko mjeseci pošto je štampano izdanje prestalo da izlazi, objavljeno je na sajtu Vjesnik. hr, uz pismo direktora Roberta Mekinića, koji se zahvaljuje svim “čitateljima, nečitateljima i političarima koji su list stvorili i ugasili u ilegali”. “Zahvaljujemo Vam se što ste pratili život ovog 72-godišnjeg starca”, piše Mekinić u dijelu pisma čitaocima Vjesnika, dok se “nečitateljima” zahvaljuje jer “su svojim specifičnim pogledima i te kako doprinijeli postojanju lista koji im nije bio ni važan, ni interesantan”. Vjesnik su osnovali 1940. godine komunisti u Zagrebu i on je tokom rata bio glasnik partizanskog pokreta. Štampano izdanje zagrebačkog dnevnika je prestalo da izlazi u aprilu ove godine zbog finansijskih problema.


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

Ekonomija

PETAK, 15. 6. 2012.

kratke vijesti Struja skuplja od 1. avgusta ? Regulatorna agencija za energetiku (RAE) napravila je predlog trogodišnjeg dozvoljenog prihoda za Elektroprivredu (EPCG) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), koji je niži od zahtijevanog, što će ipak, prema procjenama agencije Mina-biznis, značiti povećanje cijena struje od 1. avgusta. RAE je, nakon detaljne analize dokumentacije po zahtjevu EPCG i CGES-a, načinila izvještaj sa predlogom regulatorno dozvoljenog prihoda za trogodišnji period, odnosno od 1. avgusta ove do 31. jula 2015. godine. Na izvještaj regulatora primjedbe i sugestije se mogu dostavljati do srijede, nakon čega slijedi analiza i eventualna korekcija odobrenih prihoda, ukoliko se ta mišljenja prihvate. Prema onome što je RAE u izvještaju odobrila kompanijama, dozvoljeni prihodi su niži od onih koje su EPCG i CGES tražili u zahtjevima koje su krajem marta poslale regulatoru. To ipak ne znači da se cijene struje neće mijenjati, već bi trebalo da porastu. Koliko će struja poskupiti zavisiće i od toga koliko će regulator uvažiti sugestija i primjedbi.

U ponedjeljak zaključci o Vektri Jakić Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije trebalo bi na sjednici u ponedjeljak da usvoji zaključke u vezi sa pljevaljskom kompanijom Vektra Jakić. Do sada je održano nekoliko sjednica u vezi sa kontrolom postupka privatizacije Vektre Jakić, biznismena Dragana Brkovića, na kojima su raspravu uglavnom vodili članovi Komisije, jer se predstavnici pljevaljske kompanije nijesu odazvali pozivima da prisustvuju. Komisija je, na sjednici održanoj 4. maja, odlučila da ponovo pozove predstavnike menadžmenta i sindikata Vektre Jakić da učestvuju u radu tog tijela. Predsjednik Komisije i poslanik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, tada je saopštio da je Brković poslao pismo u kojem navodi da to skupštinsko tijelo nema nadležnost da ispituje privatizaciju kompanije, koju je kupio dok je bila u stečaju.

Energetski sistem pod skute države Socijaldemokratska partije Crne Gore uputila je u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o zaštiti državnih interesa u Elektroprivredi Crne Gore, kojim se štiti većinsko državno vlasništvo na najmanje 55 odsto vlasništva i sprečava cijepanje EPCG na hidro i termo izvore. Iz SDP-a podsjećaju da je upravo zahvaljujući njihovom inicijalnom političkom zalaganju Crna Gora obezbijedila održavanje većinskog državnog vlasništva u EPCG, koje je u svijetlu novih okolnosti potrebno i zakonski zaštititi na minimumu vlasničke strukture koja garantuje osnovne potrebe građana.

Domaćim proizvođačima otvoren put na rusko tržište Domaći proizvođači mesa, mlijeka, voća, povrća i vina imaju šanse da plasiraju svoje proizvode na rusko tržište čiji sektor prehrambene industrije bilježi veliki trgovinski deficit, a velika potrošnja predstavlja izazov, ocijenili su predstavnici Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća (DRMPS). Direktor Direkcije Marija Iličković kazala je da se crnogorski uvoz na rusko tržište povećava iz godine u godinu i dodala da šest crnogorskih kompanija iz oblasti mesne industrije već ima dozvolu za izvoz u Rusiju. “Za Crnu Goru će se na području carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana uskoro otvoriti novi prostori potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini, prije svega za proizvođače mlijeka, mliječnih proizvioda, voća, povrća i mesa”, kazala je Iličković na Info danu o mogućnostima izvoza crnogorskih proizvoda na tržište Ruske Federacije. Podaci govore da je iz Rusije je u prošloj godini u Crnu Goru uvezena roba vrijedna oko osam miliona eura, dok je Crna Gora je u prošloj godini izvezla u Rusiju oko 2,9 miliona eura.

Nacionalna turistička organizacija predstavila je domaću ponudu Međunarodnoj organizaciji za vino i vinovu lozu u Parizu. U okviru prezentacije Dan Crne Gore brojnoj stručnoj javnosti iz oblasti vinogradarstva i proizvodnje vina, kao i turoperatorima i medijima, predstavljena je domaća enološka i turistička ponuda.

Sosiete ženeral banka Montenegro završila je prvi kvartal sa neto profitom od 393.000 eura, 44 odsto manjim nego u istom periodu prošle godine. Prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Centralne banke, neto prihod od kamata je na kraju marta iznosio 2,96 miliona eura i bio je 9,8 odsto manji nego u uporednom periodu. Neto prihod od naknada je u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine oslabio 4,4 odsto na 818.000 eura.

Radionica o procjeni rizika i reviziji internih kontrola, koju organizuje Institut sertifikovanih računovođa (ISRCG) biće održana sjutra u Podgorici. “Radionica je posvećena kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji, podizanju kvaliteta rada i kontroli kvaliteta društava za reviziju i samostalnih revizora”, navodi se u saopštenju ISRCG.

KRIZA

Brodogradilište jedva opstaje U uslovima ekonomske krize, koja je najviše pogodila pomorsku privredu, Jadransko brodogradilište Bijela sve više ima problema sa naplatom. Samo dug za obavljene poslove na italijanskom brodu Sabrina iznosi 1,4 miliona eura, koje će brodogradilište morati da naplatiti sudskom prodajom broda. S druge strane, poslovanje opterećuje i zaduženost Brodogradilišta, jer bankama duguju oko četiri miliona eura. “Ovo je već treća godina da Brodogradilište ima negativan rezultat”, saopštio je predsjednik Odbora direktora Jadranskog brodogradilišta Bijela Stanko Zloković. On je podsjetio da Brodogradilište već

deceniju ima probleme sa gritom, kao i da je rješavanje ovog problema počelo 2008. godine, a intenzivirano nakon potpisivanja sporazuma sa kompanijom Porto Montenegro i francuskom firmom Compositeworks o formiranju zajedničkog preduzeća za remont jahti. “Spakovali smo 30.000 vreća grita u Brodogradilištu. U narednih desetak dana očekujemo finalizaciju pregovora i potpisivanje ugovora o formiranju zajedničke firme sa Porto Montenegro. U Vladi smo imali razgovor sa predstavnicima Svjetske banke kako bi se obezbijedila sredstva za čišćenje grita”, objasnio Zloković. S. M.

TRŽIŠNE PRILIKE

Toščelik tvrdi pazar i čeka nova sniženja Turska kompanija Toščelik još nije počela zvanične pregovore za kupovinu tri nikšićke firme Radvent, Livnica i Tehnostil, iako je ranije bilo najavljeno da je moguća kupovina ovih preduzeća budući da su u tijesnoj sprezi sa Željezarom. Razlog tome je, kako nezvanično saznaju Dnevne novine, još visoka cijena tih firmi, pa turska kompanija čeka novi krug prodaje u kojima bi cijena bila niža. U Radventu, Livnici i Tehnostilu iako se bliži kraj prodajnog roka, optimizam ipak ne jenjava. “Kad Toščelik počne proizvodnju u Željezari, već to će biti dobro i za nas. Svakako da bi bilo sjajno da i nas preuzme uspješna kompanija, ali mi zvanično još nijesmo imali razgovor, tako da ostaje nada”, kazao je za DNstečajni upravnik Radventa Nenad Amidžić. Za Radvent je raspisan tender 26. juna i još niko nije dostavio ponudu za kupovinu. Turski Toščelik, međutim, imao je sa upravom prve konsultativne pregovore. “Nadamo se da će nešto biti. Naša cijena je 3,83 miliona eura, ali još precizno ne znamo

planove Toščelika. Vjerujemo da ćemo naći zajednički jezik”, rekao je stečajni upravnik Nenad Amidžić za DN. Slična situacija je i sa Livnicom i Tehnostilom. Stečajni upravnici tih nikšićkih firmi koje su u stečaju i na prodaji već više od godinu, nadaju se da će za sada nezvanični pregovori sa Toščelikom ipak uroditi plodom. Oni su kazali da je logična želja turske kompanije da objedini vlasništvo nad proizvodno povezanim firmama, ali i su i svjesni da će Toščelik čekati niže cijene. “Mi bismo da prodamo po što skupljoj cijeni koja je sada na nivou od 5,8 miliona eura, a oni da kupe po što jeftinijoj, zato vjerujem da u ovom krugu neće biti prodaje, već da će čekati da spustimo cijenu, pa da onda iznesu ponudu”, kazao je za Dnevne novine Zoran Marković, stečajni upravnik Livnice. Predstavnici Toščelika do sada nijesu počeli ni pregovore sa Tehnostilom, ali su ih najavili. Cijena hala i zemljišta te firme sada je 2,5 miliona eura, a rok za peti oglas ističe 27. juna, međutim do sada niko nije dostavio ponudu. I.B.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija

PETAK, 15. 6. 2012.

Odšteta

Đukanoviću do šest miliona eura?

9

NE ODGOVARAJU NA PITANJA DNEVNIH NOVINA ● Ministarstvo unutrašnjih poslova ● Uprava policije ● Ministarstvo finansija ● Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore

Krivac tihi rat između MUP-a (SDP) i Policije (DPS) Novak Uskoković

D

ržava bi mogla, zbog neefikasnosti njene administracije, da isplati biznismenu Acu Đukanoviću, između pet i šest miliona eura, uključujući i iznos koji je dao za kupovinu zemljišta, procjene su do kojih su došle Dnevne novine. Nezvanične informacije govore da je upravo suma oko šest miliona eura ta koju Đukanović traži da mu se isplati. On je zemljište kupio za 3,3 miliona eura te 2008. godine, a nakon četiri godine mogao bi dobro da naplati to što za taj period nije mogao da koristi imovinu.

Svi državni organi ćute. Niko ne želi da odgovara na pitanja Dnevnih novina u vezi sa zahtjevom biznismena Aca Đukanovića za raskid ugovora jer se Ministarstvo unutrašnjih poslova odnosno Uprava policije nijesu iselili iz stare zgrade koja se nalazi na zemljištu koje je u njegovom vlasništvu. Ipak, sve to kako stvari stoje na kraju platiće građani. A odgovornih za propuste neće ni bi-

ti. Dnevne novine su u razgovoru sa dva pravnika došle do podatka da bi Đukanoviću zbog toga što dvije godine nije mogao da koristi zemljište moglo da bude isplaćeno, prema grubim računicam,a između dva ili tri miliona. Kako su pravnici objasnili za Dnevne novine, najčešće se u sličnim situacijama, ukoliko drugačije nije definisano ugovorom, određuje iznos na osnovu procjene

koliko bi zemljište sa objektom moglo da bude iznajmljeno. Na pitanje Dnevnih novina stručnjak za nekretnine je rekao da bi za objekat u Momišićima sa onolikim gabaritima i zemljištem mogao da bude iznamljen za nekih 80.000 eura mjesečno. To bi značilo da bi to za dvije godine bilo negdje oko dva miliona eura. Dakle, prepucavanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije odnosno DPS i SDP mogli bi da plate građani. Upravo i sva ta sporost administracije ukazuje na to da je u pozadini spor MUPa i Uprave policije, što potvrđuju stavovi čelnika MUP i nekadašnje Policije. Tako je Ministarstvo unutrašnjih poslova juče saopštilo da su ugovor potpisali Uprava policije i Đukanović, kao i da im taj dokument nije bio dostupan. Da je bilo volje da se dođe do ugovo-

ra mogao se naći način, ali ko je o tome uopšte mislio. Posebno je zanimljivo da se MUP, nakon saznanja za obavezu iseljenje, obratio Vladi Crne Gore (15.2.2012.) i Upravi policije (26.3.2012.) sa zahtjevom za hitno preseljenje u novi objekat

Uprave policije. Sve se to događalo tokom vanrednog stanja. Iz Uprave policije su nezvanično kazali da su i oni slali obavještenja o iseljenju. Sve u svemu još jedna “greška” nadležnih organa koja će se svaliti na teret građana.


Pratite nas nas twitteru

@dnovine

10 Društvo apartmani

ANALIZA

Krompir ipak zaražen, ne zna se ko će nadoknaditi štetu Nakon fitopatološke analize u laboratoriji Nacionalnog instituta za biologiju iz Slovenije, rezultati dostavljenog uzorka krompira, zbog kojeg su poljoprivrednici sa područja Malesije pretrpjeli štetu, ukazuju na prisustvo bakterije Dickeya spp., saopšteno je iz Fitosanitarne uprave. Iz te uprave su DN potvrdili da je uvezeno sjeme bilo ispravno. “Rezultati laboratorijske analize su potvrdili zdravstvenu ispravnost sjemenskog krompira. Takođe de-

taljnim ispitivanjima ovog problema bavila se i Komisija koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja”, stoji u njihovom saopštenju. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević kazao je ranije da su pregledani uzorci bili ispravni, ali su nakon žalbe poljoprivrednika uzorci poslati u Sloveniju. Iz Fitosanitarne uprave su kazali da njihova služba nije nadležna za plaćanje nadoknade oštećenim poljoprivrednicima. Ma.D.

CPC

Nemoćni bez pomoći države Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) zatražila je od odlazećeg ambasadora Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Leopolda Maurera da predloži Evropskoj komisiji da podstakne vlast u Crnoj Gori da se riješi pitanje te vjerske zajednice. CPC je danas Delegaciji EU u Podgorici predala pismo mitropolita Mihaila u kome navode da se ta vjerska zajednica i njeni vjernici decenijama suočavaju sa diskrimi-

nacijom po vjerskoj osnovi i ugrožavanjem prava na ispovijedanje vjere, te da su molbe koje je CPC upućivala najvišim državnim adresama da posreduju u rješavanju tog problema bile uzaludne. Naveli su i da parlament odbija da zakonskim aktom riješi pravni status uzurpirane pokretne i nepokretne crkvene baštine, ali i da su nemoćni da bez posredovanja državne administracije riješe ovaj problem.

Je li trebalo da ise porodicu iz Budv

Rajko Kuljača tvrdi da nije zloupotrijebio službeni položaj Bojana Brajović

B

ivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača kazao je za Dnevne novine da nije zloupotrijebio položaj u vezi sa iznajmljivanjem apartmana pripadnicima Uprave policije tokom ljetnje turističke sezone. On je istakao da ne vidi ništa sporno u tome što je prošlogodišnja uplata Uprave od 150.000 eura, kako se spekuliše, izvršena prije okončanja kompletnog tenderskog postupka, te da je “vjerovatno” policija kasnila sa uplatom od prethodne godine. Presudu u slučaju “Zavala” Kuljača nije htio da komentariše, već je samo kazao da je pravda spora, ali dostižna.

Negirajući da je zloupotrijebio službeni položaj time što je Upravi policije (UP) izdavao apartmane tokom ljetnje turističke sezone, bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača je kazao su u pitanju insinuacije koje štete njegovoj porodici, te da ne zna čime je to zalužio. U tekstu koji su juče objavile DN navodi se da specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđina-Nina Ivanović provjerava poslovanje prethodnog menadžmenta UP sa Kuljačom, te da je pod posebnom pažnjom prošlogodišnja uplata Uprave od 150.000 eura, za koju se spekuliše da je izvršena prije okončanja kompletnog tenderskog postupka. Za Kuljaču, međutim, tu nema ništa sporno. “Nijesam bio u sukobu interesa, vjerujte da sam oduvijek bio na strani pravde. Što se tiče te uplate, vjerovatno je Uprava policije kasnila sa uplatom od prethodne godine”, kazao je

Kuljača, dodajući da je njegova žena vlasnica firme “Gaga”, u čijem su vlasništvu apartmani nadomak Budve, te da nije previše upućen u posao. Prema zvaničnim podacima, policija je svih godina dok je, navodno, i istraživala slučaj “Zavala”, imala pun pansion u hotelu “Gaga”, čiji su boravak plaćali Uprava policije i opština Budva, dok je na njenom čelu bio upravo Kuljača. Osim prošlogodišnjih 150.000, Uprava je preduzeću “Gaga” 2008. godine platila 335.000 eura za pun pansion za svoje službenike, dok je Opština Budva 2009. i 2010. godine platila Kuljači 200.000 eura za smještaj policije tokom turističke sezone. Sve to je iz godine u godinu pratilo i sprovođenje tenderskog postupka, a njegova zakonitost biće, takođe, predmet provjera Tužilaštva. Kuljača je kazao da o njegovom “prijateljstvu” sa Upravom policije najbolje svjedo-

če događaji i “sve ono što se dešavalo u posljednjih godinu i po dana”, te da je ponuda firme “Gaga” bila upola jeftinija od ostalih, odnosno najpovoljnija, što ukazuje na to da nije bilo ništa sporno u tom slučaju. “Što se tiče tih cifri može neko ko se bavi ekonomijom ili turizmom da kaže da li je to nerealno ili nelogično. Riječ je punom pansionu u špicu sezone. Zaista, mislim da je sve ovo previše za moju porodicu. Ne znam da li je trebalo da se moja porodica iseli iz Budve dok sam ja obavljao tu, po meni, nikakvu funkciju”, kazao je Kuljača. Prema ranije objavljenim podacima iz Uprave policije, sa firmom “Gaga trend” iz Budve je 2008. godine sklopljen ugovor, vrijedan 335.000 eura, 29 eura po osobi za 120 službenika. U proljeće iste godine Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu u aferi “Zavala”, kada je i počela istraga. Godinu nakon što je MANS podnio prijavu, 2009. godine, 40 službenika Uprave policije bilo je smješteno u Kuljačinom hotelu “Gaga”. Njihov smještaj je te godine Opštinu koštao 100.000 eura. Naredne godine, Opština Budva je izdvojila isti iznos za smještaj 70 službenika, a krajem decembra iste godine specijalci su upali u Kuljačinu kuću i uhapsili ga.

subvencije

POŠTA

Bira se najljepša markica Pošta Crne Gore i ove godine će organizovati akciju “Izaberimo najljepšu poštansku marku”. Ova akcija će trajati do 1. septembra, a posjetioci kompanijskog sajta mogu glasati za jednu od 29 prigodnih poštanskih maraka koje je Pošta Crne Gore publikovala tokom 2011. godine. Učestvujući u izboru za najljepšu marku, građani su u prilici da vide i ocijene sva izdanja maraka Po-

PETAK, 15. 6. 2012.

šte Crne Gore iz 2011. godine, dok će deset posjetilaca sajta koji budu glasali na poklon dobiti filatelistički album sa svim markama objavljenim tokom prošle godine. Crna Gora je svoje prve marke izradila 1873. godine u Beču, a naredne godine marke su puštene u redovni saobraćaj. Podsjećanja radi, Crna Gora je 15. decembra 2005. ponovo samostalno izdala poštansku marku, prvi put nakon 1913. godine.

Novi program pomoći Vlada Crne Gore donijela je novi program subvecioniranja potrošača električne energije, prema kojem pravo na subvencije imaju korisnici čiji mjesečni račun ne prelazi 60 eura, ili imaju sklopljen ugovor sa EPCG. U grupe potrošača koji imaju pravo na subvenciju od 40 odsto iznosa računa spadaju korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, korisnici njege i pomoći drugog lica, dok će se korisnicima prava na ličnu invalidninu i smještaja u drugu porodicu subvencionirati 80 odsto računa za električnu energiju.


Pratite nas nas facebooku

facebook.com/dnovine

Društvo 11

PETAK, 15. 6. 2012.

OBRAZOVANJE

elim ve

Ne znaju broj RE đaka

Sadašnje procjene govore da više od 1.500 učenika romske i egipćanske populacije pohađa crnogorske škole

Kuljača je kazao i da se ne boji istrage, te da “slobodno mogu da provjeravaju” što se njega tiče, jer on, kako je kazao, nikada nije oštetio državu, a kamo li grad u kojem živi i koji posebno voli”.

Istjeraću pravdu Presudu u slučaju Zavala prema kojoj je bivši predsjednik Opštine Budva osuđen na pet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa izgradnjom turističko-stambenog kompleksa na rtu Zavala kod Budve, Rajko Kuljača nije htio da komentariše. Kratko je kazao da je pravda prije ili kasnije dostižna, čemu se i nada s obzirom da nijedan posto ni on, ni njegove kolege nijesu oštetili državu ili grad Budvu. “Samo znam da ću istrajati do kraja da dokažem da sam nevin u tom procesu”, kratko je prokomentarisao Kuljača.

Svi zahtjevi koji se dostave do 20. u mjesecu biće obrađeni i pravo na subvenciju potrošači ostvaruju počev od 1. narednog za prethodni mjesec, a program subvencioniranja po ovom modelu trajaće do 31. decembra. “Korisnici prava na materijalno obezbjeđenje boraca, nezaposleno lice kojem je utvrđen status invalida rada II i III kategorije ukoliko prihod njegovog domaćinstva ne prelazi 158,7 eura, kao i nezaposleno lice ometeno u razvoju koje je završilo obrazovanje u specijalnoj školi, takođe imaju pravo na 40 odsto subvencija. Nezaposleno lice ometeno u razvoju koje je razvrstano u određenu kategoriju i stepen ometenosti u skladu sa posebnim zakonom i nezaposleno lice koje je završilo obrazovanje uz prilagođeno izvođenje obrazovnog

programa spadaju u istu grupu”, kazali su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Prijavljivanje potrošača za ostvarivanje prava na subvenciju vrši se popunjavanjem posebnog obrasca kod Centra za socijalni rad, nadležnog organa lokalne uprave za poslove boračke i invalidske zaštite ili kancelarije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kada se radi o nezaposlenim licima. Pored navedenog obrasca, podnosilac zahtjeva dostavlja i dokumentaciju kojom dokazuje pripadnost grupi koja ima pravo na subvenciju. Ma.D.

Ministarstvo prosvjete i sporta ne zna tačno koliko romske i egipćanske (RE) djece ne pohađa školsku nastavu, rečeno je juče na presu povodom pripremnog vrtića za RE djecu. Pomoćnica ministra prosvjete i sporta Vesna Vučurović kazala je da je teško utvrditi broj RE djece koja ne idu u školu jer je taj podatak povezan sa statusom njihove porodice. “Ukoliko ima porodica koje nemaju osnovna dokumenta, onda se ne može utvrditi ni koliko je djece van sistema obrazovanja. Mi i pored toga u saradnji sa NVO i Crvenim krstom idemo od porodice do porodice kako bi razgovarali sa roditeljima o važnosti školovanja njihove djece”, kazala je Vučurović, dodajući da Ministarstvo reaguje na svaku informaciju da je dijete uškolovano, kao i da je najproblematičnije područje u izbjegličkom kampu na Koniku u Podgorici. Ona je istakla da predstavnici Ministarstva reaguju naročito u septembru, ali se dešavalo i da posjećuju porodice, nose knjige, opremu i školski pribor i tokom čitave školske godine.

Kroz program IPA 2010 projekat “Servisi inkluzivnog obrzaovanja” teži se povećanju broja RE djece u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Pripremni vrtić koji će trajati od 18. do 29. juna u vaspitnim jedinicama “Dragan Kovačević” u Nikšiću i “Đina Vrbica” u Podgorici imaće za cilj da pripremi mališane za upis u prvi razred. Pomoćnik direktora Zavoda za školstvo Radoslav Miloše-

vić poručio je da je cilj pripremnog vrtića da uključi RE djecu u sistem obrazovanja bez obzira da li se radi o domicilnim ili izbjeglim licima, kao i da je od velike važnost saradnja sa roditeljima. Sa mališanima će u vrtićima raditi romski asistenti koji neće samo pomagati u prevazilaženju jezičkih problema, već će biti i jedna vrsta mosta između vrtića i zajednice. N.D.L.

Na osnovu člana 36. Zakona o privrednim društvima (Sl.list RCG broj 06/02,17/07,80/ 08,40/10,73/10,36/11,40/11) i člana 26. Statuta DZU »Euroinvesta«ad, Odbor direktora Društva za upravljanje investicionim fondom »Euroinvest«ad Podgorica saziva: Osmu (ponovljenu) redovnu sjednicu skupštine akcionara Fonda zajedničkog ulaganja “Eurofond” ad Podgorica za dan 22.06.2012 godine, sa početkom u 12.00 časova, u Hotelu Grand na Cetinju, sa sledećim:

Dnevnim redom Otvaranje Skupštine i izbor radnih tijela: - Predsjedavajućeg sjednice Skupštine; - verifikacione komisije; - zapisničara; - ovjerivača zapisnika; 1. Donošenje Odluke o usvajanju Zapisnika sa sedme redovne godišnje sjednice Skupštine akcionara Fonda zajedničkog ulaganja »Eurofonda« ad Podgorica; 2. Donošenje Odluke o usvajanju Godišnjeg izvještaja o poslovanju Fonda zajedničkog ulaganja ¨Eurofonda¨ad Podgorica za 2011 godinu; 3. Donošenje Odluke o usvajanju Godišnjeg finansijskog izvještaja Fonda zajedničkog ulaganja¨Eurofond¨ad i izvještaja nezavisnog revizora Društva za reviziju i konsalting ¨Reviko¨d.o.o za 2011 godinu; 4. Donošenje Odluke o davanju saglasnosti na produženje ugovora sa Društvom za reviziju i konsalting¨Reviko¨d.o.o. Podgorica za 2012 godinu; 5. Donošenje Odluke o usvajanju Izvještaja o radu Nadzornog odbora Fonda zajedničkog ulaganja „Eurofonda”ad Podgorica za 2011 godinu; Materijal za skupštinu akcionara biće na raspolaganju akcionarima Fonda, u poslovnim prostorijama Društva , Bulevar Sv.Petra Cetinjskog br.78,u Podgorici,svakog radnog dana od 9.00 do 14.00 časova, i na internet stranici Fonda (www.eurofond.me) . Smatraće se da za održavanje skupštine postoji kvorum, ukoliko skupštini prisustvuju akcionari koji posjeduju najmanje 33% od ukupnog broja akcija sa pravom glasa, a koji su prisutni lično , zastupani putem punomoćnika ili su glasali putem glasačkih listića. Punomoćje za Skupštinu akcionara Fonda mora biti ovjereno u skladu sa Zakonom. U cilju bolje organizacije rada Skupštine, lica koja žele da prisustvuju sjednici kao i zakonski zastupnici ili punomoćnici akcionara, mole se da se prijave najkasnije dva radna dana prije održavanja Skupštine radi evidencije i identifikacije, u sjedište Društva. Predsjednik Odbora direktora Saša Matić


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 Hronika

PETAK, 15. 6. 2012.

GRANICA

Pronašli drogu, švercera nema Službenici granične policije Podgorice zaplijenili 11 kg skanka

Podgorička granična policija je, vršeći pojačan nadzor državne granice, prije dva dana, u selu Traboin kod Tuzi, pronašla 10 plastičnih pakovanja skanka, ukupne težine oko 10 kilograma. O ovome su policajci obavijestili Grupu za borbu protiv droge koji su izašli na lice

mjesta, izvršili uviđaj i izuzeli pronađenu materiju, koja će biti poslata na vještačenje u Forenzički centar, naveli su iz Uprave policije. Takođe, dan ranije, u mjestu Nikina uvala, u blizini državne granice Crne Gore sa Republikom Albanijom, pretragom terena policajci su pronašli pvc pakova-

nje skanka težine oko jedan kilogram. Policija radi na rasvjetljavanju detalja ovih događaja. M.V.P.

POŽAR

Zgrada bivšeg ruskog poslanstva

Požar uništio Likovnu akademiju Više sati gašen je požar na tom istorijskom spomeniku. Uzrok još nije poznat, a povrijeđenih nije bilo Požar koji je oko 16 časova juče izbio na zgradi bivšeg ruskog poslanstva u kome je smještena Likovna akademija načinio je ogromnu materijalnu štetu.U požaru je potpuno uništeno potkrovlje i bakarni krov. Povrijeđenih nema, a u akciji koju su organizovali profesori, studenti i dobrovoljci spašeno je dosta inventara. Požar je lokalizovan oko 19 časova, a cetinjskim vatrogascima upomoć su pritekle kolege iz Podgorice, Budve i Tivta. Uzrok požara je za sada nepoznat, a izbio je u potkrovlju zgrade gdje se nalazilo odjeljenje grafike. Komandir vatrogasne jedinice sa Cetinja Predrag Moštrokol za DN je rekao da je gašenje požara dodatno otežalo to

Predsjednik Opštine na licu mjesta

što se u potkrovlju zgrade nalazile lako zapaljive materije i drvena konstrukcija krova koja se odmah zapalila. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, koji je sa članovima kabineta od prvog momenta pratio akciju gašenja kazao je da požar koji je danas izbio ‘’predstavlja izuzetno težak momenat za naš grad s obzirom na to da se radi o zdanju koje je spomenik kulture prve kategorije i jednom od najljepših zdanja u prijestonici’’. On je kazao da se nada da će nadležni organi odmah po lokalizovanju požara utvrditi uzroke. Veliki broj Cetinjana je pratio akciju gašenja, a najčešći komentar koji se čuo bio je riječ - katastrofa. M.Z.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 13

PETAK, 15. 6. 2012.

PRONEVJERA

Podigla 60.000$ sa računa klijenta

Službenica Erste banke osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja

O

dmah nakon što je Erste banka ustanovila sumnju da je službenica E. K. neovlašćeno raspolagala novčanim sredstvima sa računa klijenta R. Č., banka je urgentno reagovala i 30.05.2012. podnijela prijavu Upravi policije, ispostava Rožaje.

Zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i tako oštetila klijenta za 60.000 američkih dolara, rožajska policija uhapsila je E.K. (27) iz Rožaja, šaltersku službenicu “Erste banke”. Policija je došla do saznanja da je E.K. od 28. februara do 30. novembra 2011. godine, u kontinuitetu neovlašćeno podizala novac sa računa klijenta R.Č. u iznosima od 1.000 do 35.000 američkih dolara. E.K. je, kako navode u saopštenjima Uprave policije, za prisvojeni novac izdavala fiktivne potvrde o isplatama, koje je potpisivala umjesto R.Č. Osim toga, sumnja se i da je u nekoliko navrata uplaćivala novac na račun R.Č. Oštećeni je u izjavi kazao da je primijetio da mu novac nestaje tek kada

mu je nestalo sve sa računa. U početku je mislio da mu je nestala suma od 26.400 USA dolara, te je 1. juna sa “Erste bankom” zaključio sporazum o regulisanju spornog odnosa, kojim je banka priznala prvo-

bitno navedeni dug i isplatila ga R.Č. Kasnije je, upoređujući ukupnu sumu koja mu se nalazila na računu prije prve transakcije i potvrde o izvršenim transakacijama koje je on potpisao, otkrio da mu je sa računa uzeto mnogo više novca, tačnije 60.000 USA dolara. Protiv E.K. je juče Osnovnom

državnom tužiocu u Rožajama podnijeta krivična prijava, zbog sumnje da je počinila navedeno koruptivno krivično djelo. Iz te banke su saopštili da su oni, kako bi zaštitili interese oštećenog klijenta i prije pravosnažne odluke suda, sa njim potpisala Sporazum o regulisanju spornog odnosa. Sporazumom je definisano da Banka isplati klijentu cjelokupan iznos koji je sam klijent naveo u pisanoj izjavi dostavljenoj Banci, što je i učinjeno. Obje strane su se saglasile da, ukoliko pravosnažnom odlukom suda  bude utvrđeno  da  je postojalo neovlašćeno raspolaganje novčanim sredstvima klijenta, a u iznosu različitom od onog koji je isplaćen klijentu, jedna strana isplati razliku drugoj, u roku od 8 dana. Erste banka će u skladu sa propisima, preduzeti pravne mjere za naknadu štete pričinjene banci, od lica koje je učinilo zloupotrebu. M.V.P.-M.Đ.

kratke vijesti Direktor ZIKSa Miljan Perović i pomoćnica ministra pravde Slavica Rabrenović, održali su juče sastanak sa predstavnicima NVO sektora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Tema bila međusobna saradnja u cilju poboljšanja uslova zdravstvene zaštite zatvorenika i unapređenja poštovanja ljudskih prava. Profesionalni vojnik Milena Stojanović, koja je 2. aprila ove godine nožem usmrtila svoju jednogodišnju ćerku Janu, pronađena je juče mrtva u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, gde je očekivala suđenje za ubistvo, prenosi B92. Prema prvim informacijama, uzrok smrti je prestanak rada srca.

Suđenje

Telegramom odgodio suđenje Beogradski advokat Vladimir Božović, zbog prelaska na funkciju pomoćnika Ministra MUP-a Srbije, otkazao je punomoćje Kristijanu Gondiju koji je, sa Radem Stošićem, optužen za monstruozno ubistvo Njemca Klausa Dojčlendera 2005. godine u Budvi. Suđenje je odloženo za 10. jul kada će, ukoliko uvaži Božovićeve sugestije, Gondija braniti poznati podgorički advokat Dragoljub Đukanović. Neposredno prije početka glavnog pretresa sudija Tabaš je telegramom obaviješten da branilac “zbog prelaska na novu funkciju pomoćnika Ministra MUP-a Srbije zamrzava svoj status u Advokatskoj komoru Srbije i iz tog razloga je spriječen da dalje postupa u ovom predmetu i brani okrivljenog Kristi-

jana Gondija”. U telegramu koji je proslijedio sudskom vijeću Božović predlaže bivšem klijentu da u daljem toku postupka angažuje branioca Dragoljuba Đukanovića. U optužnici se navodi da je Gondi metalnom šipkom udario Dojčlendera u glavu, dok je Stošić čuvao stražu. Stošić je potom tankim sječivom odvojio mišiće od kostiju, a glavu i udove su otkinuli testerom, umotali ih u najlonsku kesu i šatorsko krilo i autom se odvezli do Kraljičine plaže na Svetom Stefanu. Djelove tijela su ubacili u čamac i isplovili na otvoreno more gdje su ih bacili. Stošić je nakon toga prodao stan za 45.000 eura, izmirio kredit Gondiju od 10.000 eura i na ruke mu predao još 7.000 eura. S.K.

Ukinuta oslobađajuća presuda za ubistvo Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu sudije Višeg suda u Podgorici Ratka Ćupića kojom je Veselin M. Piletić oslobođen od optužbe za ubistvo iz koristoljublja Milana Paljevića u julu 1999. godine u šumi u Podgoričkom naselju Zlatica. Nezadovoljan takvom odlukom suda i dugotrajnošću postupka, Piletić je najavio da će stupiti u štrajk glađu. Prema optužnici Ljiljane Lakić, Piletić je u noći 14. jula 1999. godine u park šumi u naselju Zlatica, na podmukao način i iz koristoljublja ubio Paljevića kako bi izbjegao da vrati novčani dug, navodi se u optužnici koja nije dokazana. Iako je ranija presuda u ovom predmetu bila oslobađajuća, Apelacioni sud je ukinuo i sada vratio na ponovno suđenje. Razlog za ukidanje presude je, kako nezvanično saznajemo, loše urađeno vještačenje rukopisa na ceduljici na kojoj je optuženi navodno priznao ubistvo i zaprijetio prijatelju iz zatvorske ćelije Slavoljubu Šćepanoviću da to ne smije nikome reći.S.K.

Uhapšeni osumnjičeni razbojnici Barska policija uhapsila je juče S.B. (21), sa Cetinja, koji je navodno, zajedno sa ranije uhapšenim D.M. (31) iz Kragujevca, počinio razbojništvo na štetu Ruskinje G.G., 25. maja u Šušnju. Kod S.B. je pronađen njen mobilni telefon, dok su ostale ukradene stvari ranije pronađene kod D.M. D.M. je, 25. maja, u jutarnjim satima, sa S.B, ušao u porodičnu kuću ruske državljanke, od koje su, uz prijetnju pištoljem, uzeli dva mobilna telefona i torbicu u kojoj su se nalazila lična dokumenta oštećene. Ruskinja je u prostorijama policije prepoznala D.M..M.Đ.

Šakoviću dvije godine zatvora Sudija Branka Bošković osudila je Podgoričanina Miloš Šaković (25) na dvije godine zatvora, a Jovanu S. Ubović (20) na godinu i mjeseci dana zbog šverca droge i neovlašćenog držanja oružja. Šaković je, kako se u presudi navodi, od 1.novembra prošle do 3. marta ove godine prodavao i kupovao, dok je Ubović radi prodaje držala heroin. U Zagoriču 28.februara ove godine Šaković je prodao Sanji Pajović 2,66 grama, a od nepoznatog lica 17. februara kupio heroin u vrijednosti od 2000 eura .Drogu je predao Ubovićevoj da bi je ona držala u svojoj spavaćoj sobi, gdje je policija pronašla i vagu za precizno mjerenje. Šaković i Ubovićka su osuđeni i za nedozvoljeno držanje oružja, jer je policija u njegovoj kući pronašla pušku. S.K.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Crna Gora

PETAK, 15. 6. 2012.

BUDVA

Komisija rigorozna Do kraja juna sve budvanske plaže bi trebalo da dobiju odobrenje za rad BUDVA - Opštinska komisija u kojoj su predstavnici Crvenog krsta, Lučke kapetanije i javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom odobrila je rad za 25 kupališta na području Budve, a do kraja juna, to odborenje trebalo bi da dobiju sva budvanska kupališta. Prema riječimam rukovodioca odjeljenja za privredu u Sekretarijatu za privredu i finansije opštine Budva Vaska Milanovića, po Zakonu o turizmu opštine su od ove godine nadležne da izdaju odobrenja za obavljanje djelatnosti na plažama. “Za to je formirana posebna komisija u kojoj su predstavnici Crvenog krsta zbog spasilačke službe na plažama, Lučke kapetanije zbog bezbjed-

nosti kupača sa mora, i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom kao vlasnika plaža. Komisija radi veoma ažurno i odgovorno, na nekim kupalištima izlazila je i više puta sve dok su otklonjeni nedostaci. Kada je riječ o nedostacima, komisija je prilikom izlaska utvrdila da kod nekih zakupaca plažni mobilijar nije odgovarao standardima, kao i plažni dio koji treba da bude oslobođen od mobilijara”, kazao je Milanović. Do kraja juna, kazao je, biće riješeni svi podnijeti zahtjevi i izdata odobrenja za sve plaže koje ispunjavaju uslove. Nadzor nad radom kupališta i poštovanje zakonskih propisa vršiće nadležni organi, naročito turistička inspekcija. N.L

PRIZNANJE

Lider među hotelijerima Hotelskoj grupi Budvanska rivijera dodijeljena prestižna nagrada BUDVA - Hotelska grupa Budvanska rivijera dobitnik je prestižnog poslovnog priznanja “Regionalni biznis partner” za rezultate ostvarene u različitim sferama poslovnog djelovanja, a rezultat je poslovne uspješnosti i regionalne prepoznatljivosti ove hotelske grupe. U obrazloženju nagrade navodi se da je višedecenijsko iskustvo hotelske grupe, kontinuirano praćenje trendova u turističkim tokovima, visok stepen profesionalnosti, uz naročito poštovanje poslovnih partnera i turista, kao i izuzetan kvalitet uslu-

ga, uslovilo da Budvanska rivijera bude prepoznata kao preduzeće iz Crne Gore, koje svojim djelovanjem označava strateški pravac tržišnog razvoja i kao takvo je zaslužilo ovu prestižnu nagradu. HG Budvanska rivijera je jedino preduzeće u Crnoj Gori kojem je ove godine pripala nagrada Regionalni biznis partner, koju dodjeljuje agencija Mass Media International iz Beograda. Nagrada je, na svečanoj ceremoniji u hotelu Continental u Beogradu, uručena Saneli Kahrović, direktorici marketinga ove hotelske grupe. N.L.

RJEŠENJE

Karamanaga na čelu TO Ulcinj Uz intervenciju policije izvršena primopredaja kancelarije Suzana Ganić

S

por u Turističkoj organizacija Ulcinja, na čijem su čelu bila dva direktora, konačno je riješen, nakon gotovo pola godine. Direktor TO Minir Karamanaga juče je preuzeo i kancelarije, od njegovog prethodnika Ali Redže, koji je od januara odbijao da ih napusti, tvrdeći da je Karamanagu, gradonačelnik Nazif Cungu, imenovao na nezakonit način.

ULCINJ - Primopredaja kancelarija izvršena je uz intervenciju policije i sudskog izvršitelja. Karamanaga je za Dnevne novine kazao da nije bilo problema tokom primopredaje, ali da je policija morala reagovati, jer se Redža oglušio o sudski nalog i nije oslobodio kancelarije. Karamanaga smatra da se ova farsa mogla izbjeći. “Nije bilo potrebe slati ovakvu sliku iz Ulcinja. Mi kao glavni promoteri grada treba da ga prikažemo u najboljem svjetlu, a ne da šaljemo ovakve poruke. To je možda bio i cilj Redže i onih koji su ga potajno podržavali, njihov neuspjeli pokušaj da se nova izvršna vlast pokaže kao nesposobna da implementira sopstvene odluke”,

kazao je Karamanaga, dodavši da je time pričinjena nenadoknadiva materijalna šteta gradu. Kako je rekao, prvo što će učiniti je priprema finansijskog plana i programa, jer su sredstva TO trošena nenamjenski. “Finansijski plan i program rada trebao je da bude usvojen još u novembru, a nije do danas. Bez toga se ne može raditi. Prijedlog plana i programa biće dat Izvršnom odboru na usvajanje, na sjednici koju ćemo održati u najranijem roku”, kazao je Karamanaga. On je istakao da su zbog takve situacije, trpjele i pripreme za sezonu. Trudili su se, kako je kazao, da šteta bude što manja. “U saradnji sa Opštinom prisustvovali smo na više sajmo-

va, koji se se održali u regionu, podržali smo i brojne manifestacije”, istakao je Karamanaga. U narednom periodu, kako je rekao, trudiće se da upotpune kalendar manifestacija, u cilju bogatije turističke ponude. Turistička organizacija je već podržala Moto skup, koji je okupio oko 1000 bajkera, organizovali su i koncert “Summer open”, koji je označio početak sezone, a podržaće i Dane Splita, koji će se u Ulcinju održati 22. i 23. juna u saradnji sa Rotari klubom. Početkom jula, prema riječima Karamanage, TO će biti suorganizator Old time festa, kada će gradom prodefilovati oldtajmeri iz svih krajeva svijeta. On je najavio i niz turnira u odbojci na pijesku, koji će realizovati sa Savezom Crne Gore za ovaj sport. Karamanaga je istakao i da će u subotu u Ulcinju boraviti grupa novinara najuticajnijih medija iz Srbije, novinari iz Bosne i Hercegovine su već posjetili Ulcinj, dok će kosovski novinari biti gosti Ulcinja krajem mjeseca, kada će biti organizovan veliki koncert. S.G.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Crna Gora

PETAK, 15. 6. 2012.

NESLAGANJE

foto: Darko Jovanović

Hidrocentra ekologe i inv

PREVENCIJA

Besplatni pregledi za podgoričke penzionere Pripadnici treće dobi zahvaljujući domovima zdravlja i Fondu PIO uključeni u projekat zdravstvene edukacije penzionera PODGORICA - Podgorički penzioneri jedini su u Crnoj Gori koji se mogu pohvaliti da nadležne institucije vode računa o njima. Naime, Udruženje penzionera krajem prošle godine pokrenulo je pilot projekat zdravstvene edukacije penzionera. U saradnji sa domovima zdravlja Podgorice i Fonda PIO koji je izdvojio novčana sredstva za realizaciju projekta, u kontinuitetu su se organizovale zdravstvene tribine, tokom kojih su se pripadnici treće dobi mogli upoznati sa načinima prevencije karcinoma dojke, genitalnih organa, prostate, a nedavno je održana i tribina na temu kardiovaskularnih oboljenja. Pored edukacije, penzionerima je omogućeno besplatno testiranje na pomenute bolesti, mamografski pregledi, tumor markeri, kao i konsultacija sa doktorima.

Koordinator Komisije za zdravstvenu zaštitu penzionera Podgorice Olga Rubežić za DN kaže da je cilj ovih akcija da se oni penzioneri koji nemaju zdravstvenih problema edukuju, kako bi blagovremeno reagovali. “Nakon tribine o prevenciji raka dojke, organizovan je besplatan mamografski pregled dojke, koji je imao porazne rezultate. Od 17 žena jedna je upućena na dijagnostiku, a šest na dalje praćenje. To je porazan rezultat što se zdravstvenog stanja ovih žena tiče, ali za nas, kao organizaciju je dobar, jer smo na vrijeme otkrili probleme za koje se nije ni znalo da postoje”, istakla je Rubežić. Dalja edukacija penzionera baviće se problemima plućnih bolesti, dijabetesa i reumatskih oboljenja, ali tek nakon ljeta. M.Ne.

TURIZAM

Info punktovi od Budve do Petrovca

Turisti će biti u prilici da na postavljenim štandovima dobiju sve potrebne informacije BUDVA - Turistička organizacija opštine Budva i ove godine otvorila je deset info turističkih punktova na području budvanske opštine. Pored info punkta u gradskom jezgru u Starom gradu, turisti informacije mogu dobiti i u info punktovima na autobuskoj stanici, kod opštine Budva, Rafailovićima, kod stadiona Lugovi, Pržnu, Svetom

Stefanu, Petrovcu i Buljarici. Radno vrijeme Biroa za vrijeme turističke sezone biće od osam do 20 sati, osim u Starom gradu, gdje će punkt biti otvoren od devet do 21 sat. Menadžer za razvoj i unapređenje turističkog proizvoda TO Budve Predrag Zec kazao je da je unaprijeđen softver za elektronsku prijavu boravka gostiju. N.L.

Iako je tenderom bilo predviđeno da se grade tri mini hidrocentrale, investitori u dogovoru sa Vladom odlučili da se gradi jedna od 17MW Seada Sadiković

S

a pripremnim radovima na izgradnji hidrocentrale na rijeci Bistrici, istovremeno su počela i neslaganja ekologa na jednoj i projektanata i investitora, firme Haider Extrim Energy, na drugoj strani. Neslaganje postoji iz jednostavne činjenice da ono što je pisalo u tenderu nije definisano u konačnom projektu pa će se tako umjesto tri hidrocentrale male snage od po četiri do pet MW, gradi jedna od 17 MW.

BIJELO POLJE - Godinama se o rijeci Bistrici, njenom izvorištu i kanjonu na ulazu Đalovića pećine govorilo kao o najvećem turističkom potencijalu Bijelog Polja. Ideju o atraktivnom turističkom mjestu zamijenila je ideja o gradnji hidrocentrale, pa će se tako umjesto, predviđene, tri hidrocentrale male snage od po 4 do 5 MW, graditi jedna od 17 MW. Pri tome se ignoriše i činjenica što je gornja granica da bi se hidroelektrana i zvala mala 10 MW, a što bi morao biti razlog za zabranu izgradnje, tvrde u bjelopoljskom Ekološkom

društvu. Predsjednik tog društva, Rifat Kajabegović, upravo zbog toga je u znak protesta napustio funkciju predsjednika Savjeta za zaštitu prirodne sredine opštine Bijelo Polje. “Mi nismo protiv iskorištenja hidropotencijala u energetsku svrhu, ali je do skoro bilo jasno da je samo male hidrocentrale moguće graditi na Bistrici. Tako piše i u svim državnim i opštinskim planovima. Kako se to iznenada promijenilo meni nije jasno”, kaže Kajabegović. U bosanskom konzorcijumu su se ipak sjetili kako da prođu

ekonomičnije i u jednoj sagrade dvije hidroelektrane. Jednu su nominovali na 10 MW a drugu na 7 MW, pojašnjavao je medijima izvršni direktor Haider Extrim Energy, Dragan Bulajić. On naglašava da su za to dobili sve saglasnosti crnogorskih državnih organa, ne poričući da je na tenderu na kom je njegova firma pobijedila u planu postojala izgradnja tri male hidroelektrane, ali pojašnjava da se naknadnom razradom od te tri projektovala praktično jedna, sa istom snagom i istim potencijalom, koju oni dijele na dva dijela. “Sa državom smo se dogovorili da napravimo pod jednim krovom dvije elektrane. Naše obaveze su da za taj potencijal damo državi određen dio novca. Ni jednog trenutka nismo odustali od onog što je pisalo u tenderu”, tvrdi Bulajić. U bjelopoljskom Ekološkom društvu takve trvrdnje smatraju izgovorom i kažu da bi za njih mala hidroelektrana na rijeci

OKUPLJANJE

Crnogorski proizvodi na sajmu u Makedoniji Na međunarodnom “Expo sajmu” predstavljeni razvojni potencijali i organski proizvodi Crne Gore MOJKOVAC - U makedonskom gradu Radovišu nedavno je održan prvi veliki međunarodni “Expo sajam” posvećen održivom razvoju regiona. Predstavnici opštine Mojkovac na čelu sa Stevanom Grdinićem, potpredsjednikom opštine Mojkovac, predstavili su razvojne potencijale i organske proizvode Mojkovca i Crne Gore. “Imali smo zapaženi nastup. Predstavljali smo državu Crnu Goru sa turističkim i poljoprivrednim potencijalima. Na sajmu su bili predstavnici Njemačke, Danske, Grčke, Turske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Albanije. Jedan od učesnika sajma je bio i Mojkovčanin Miloš Raosavljević koji se predstavio sa domaćom rakijom sa medom. “Na sajmu smo se predstavili sa “medovačom” i drugim rakijama, lisnatim štitaričkim sirom,

priganicama, medom i čajevima. Pored proizvoda iz Mojkovca i gradova sa sjevera Crne Gore, predstavljeni su i proizvodi Agrokombinata, njeguška pršuta, domaća radinost i drugi proizvodi”, kazao je Raosavljević. Pokrovitelji sajma bili su predsjednik i Vlada Makedonije, Njemačka, Holandija i Turska. V.B.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 17

PETAK, 15. 6. 2012.

ala zavadila vestitore Bistrici bila prihvatljiva upravo zato jer samo male ne narušavaju prirodnu sredinu. S druge strane i investitori kažu da i on želi da zaštite rijeku i ribu ali se potencijal, kako kažu, mora iskoristiti. “Ovim projektom nije ugroženo ni jedno od ovih prirodnih ljepota, ako čak možda nije i potpomognuto. Recimo, da se lakše dođe do Đalovića pećine putem koji mi gradimo”, kaže Bulajić i dodaje “da nije u redu da se ubije krava za kilogram mesa”. Po projektu će se u najatraktivnijem dijelu bistričke klisure napraviti jezero dugačko pola kilometra. No, kako kaže projektant, to ipak neće biti pravo jezero niti će brana biti visoka dvanaest metara. “Ne gradi se brana, već je to jedan objekat koji će omogućiti i da se može ući u Đalovića pećinu. Akumulacije vode neće biti. Onoliko vode koliko uđe, toliko će i da izađe. Taj objekat je zapravo samo vodozahvat”, ističe Bulajić. Ekolozi tvrde da ovim projektom za koji investitor planira da uloži blizu 25 miliona eura praktično nestaje pet kilometara rijeke Bistrice, te da se gubi ulaz u kanjon Đalovića klisure.

Bjelopoljski ekolozi negiraju navode da su protiv elektrane, samo ne žele da je prihvate u ovakvom obliku. Kažu, obećano im je da će to biti protočna elektrana, ali gradnja, kako kažu, akumulacije i te kako će devastirati rijeku Bistricu kao jednu od najljepših rijeka ovog područja pa i šire.

kratke

Zabrana izvođenja radova CETINJE - Postrojenja “Vodovod - Cetinje” u Podgoru i Višnjici, kao i seoska područja Podgor, Utrg, Građani, Radomir i Ljubotinj danas će ostati bez struje u periodu od deset do 16 časova, zbog revizije i remonta prekidača opreme TS “Podgor”.

Na odjeljenju transfuzije Opšte bolnice Kotor juče je realizovana sedma po redu akcija prikupljanja dragocjene tečnosti u organizaciji Kluba dobrovoljnih davalaca krvi. Krv na Međunarodni dan davalaštva dali su navijači okupljeni oko NVO Beštije.

● Foto priča

Dalekovod u dvorištu kuće KOLAŠIN – Nesvakidašnja je pojava da se na samo nekoliko metara od kuće odnosno u dvorištu nalazi visokonaponski dalekovod, čije puštanje u rad mještani očekuju ovih dana. Jedan takav nalazi se u dvorištu Podgoričanke Neven-

vijesti

ke Vešović koja vikend provodi u svojoj vikendici na Planinici zaseok pokraj Mateševa. Ona tvrdi da nema potrebe za strahom jer je uzemljenje urađeno više nego dobro, pa u šali kaže, sad može da grmi i sijeva do mile volje. Z.B.

KOTOR - Zabrana izvođenja građevinskih radova na području kotorske opštine stupa na snagu danas i sprovodiće se do 1. septembra, saopšteno je iz Komunalne policije. Zabrana izvođenja građevinskih radova odnosi se na područja Starog grada, Dobrote, Orahovca, Dražinog vrta, Perasta, Risna, Vitoglava, Strpa, Lipaca, Morinja, Kostanjice, Stoliva, Prčanja, naselja Muo i Škaljari i neće se odnositi na obavljanje hitnih i interventnih radova na javnim površinama. M.Ne.

Prijestonica bez vode CETINJE - Prijestonica će danas biti bez vode od deset do 20 sati zbog radova koje na trafostanici Podgor obavljaju ekipe Elektroprivrede. Kako se pumpna postrojenja cetinjskog vodovoda snabdijevaju strujom preko te trafostanice, to će uzrokovati prekid u napajanju Prijestonice vodom. Kako je ranije za naš list rekao vršilac dužnosti direktora vodovoda Miloš Ražnatović, pomenuti prekid će biti iskorišćen da se montira reparirana pumpa i da se otkloni kvar na transportnom cjevovodu. M.Z.

Šestočasovne restrikcije u većem dijelu grada PODGORICA - Zbog radova na remontu prekidača trafo-stanice Podgorica 1, bez električne energije danas će ostati Konik, Vrela, dio Starog aerodroma, Masline, Ibričevina, Murtovina, dio Zlatice, Zagorič, dio Zabjela, Pobrežje, dio Stare Varoši, dio Drača, dio Bloka 13, Blok 18 i 19 i Agrokombinat, u terminu od osam do 14 časova. Iz Elektroprivrede mole potrošače za razumijevanje, jer se navedeni radovi izvode u cilju dodatnog povećanja sigurnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom. M.Ne.

Merkator slavi četvrti rođendan MELJINE - Merkator supermarket sjutra proslavlja svoj četvrti rođendan. Za korisnike Pika kartice danas i sjutra obezbijeđeni su dupli Pika bodovi. Tačno u podne, ovaj supermarket će isjeći tortu i na simboličan način obilježiti četiri godine povjerenja i uzajamnog druženja sa svojim potrošačima iz Meljina i okoline. Ovaj supermarket prepoznatljiv je po visokom kvalitetu usluge, veoma povoljnim cijenama, kontinuiranim akcijama atraktivnih proizvoda za potrošače, širokom asortimanu domaćih i stranih proizvoda kao i proizvoda trgovačke marke Mercator.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 19

PETAK, 15. 6. 2012.

ZAJAM

Kredit za Podgoricu od 10,7 miliona eura

Sredstva će biti utrošena na refinansiranje zajma za izgradnju mosta na Ribnici

PODGORICA - Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila je 10,7 miliona eura vrijedan kredit Glavnom gradu Podgorici za refinansiranje zajma za izgradnju mosta Ribnica, prenosi Mina-biznis. IFC je, kako su naveli njegovi predstavnici, tako nastavio da podržava razvoj infrastrukture u Crnoj Gori. Glavni grad je kredit za izgradnju mosta na Ribnici uzeo 2009. godine, dok novi zajam predstavlja dio višegodišnjeg partnerstva sa IFC-om, koji je član grupacije Svjetske banke. To partnerstvo, kako su naveli, podrazumijeva finansiranje gradnje puteva, refinansiranje starih kredita i savjetodavne usluge za unapređenje upravljanja putnom infrastrukturom. Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša kazao je da je razvoj infrastrukture prioritet za Podgoricu. IFC je Glavnom gradu 2010. godine odobrio deset miliona

eura vrijedan kredit za gradnju istočne obilaznice, a namjerava da odobri još jedan od 14,3 miliona eura za finansiranje jugozapadne. Ta obilaznica bi trebalo da skrati vrijeme provedeno u saobraćaju i uamnji troškove ljudi za oko 50.000 dnevno. IFC je u Crnu Goru, koja je njegov član od 2007. godine, investirao 56 miliona eura. Savjetodavne usluge IFC-a trebalo bi da doprinesu poboljšanju investicione klime, jačanju korporativnog upravljanja, kao i privlačenja učešće privatnog sektora u gradnji infrastrukturnih projekata. IFC je najveća globalna razvojna institucija fokusirana na privatni sektor, koja kroz investiranje i savjetodavne usluge pomaže zemljama u razvoju da ostvare održiv rast. IFC je u prošloj fiskalnoj godini, bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, postigla rekordne rezultate i investirala skoro 19 milijardi dolara.

U Crnoj Gori nivo davalaštva krvi iznosi oko 2,5 odsto, od toga 75 odsto je porodično i namjensko davanje krvi, a samo 25 odsto je dobrovoljno, odnosno nenamjensko davalaštvo krvi

BIJELO POLJE Povodom 14.juna Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, bjelopoljski Crveni krst organizovaoje akciju na kojoj se odazvao veliki broj građana. Na odjeljenju za transfuziju u Opštoj bolnici, od ranih jutarnjih sati dragocjenu tečnost darivali su humanisti, pristigli iz četiri kluba iz Kraljeva, Novog Pazara i Čačka, kao i dobrovoljni davaoci iz Bijelog Polja, koji su još jednom  na djelu dokazali svoju humanist. S.M.S.

DOBROVOLJNO

Darivali krv za život Oko 25 podgoričana juče dalo krv

FESTIVAL

“Udahni Kolašin” Na festivalu će posjetioci moći da upoznaju običaje ovog kraja

KOLAŠIN - U susret otvaranju ljetnje turističke sezone u nedelju, 17 juna 2012. sa početkom u 12 časova biće organizovan festival pod nazivom “Udahni Kolašin”, kada će na jednom mjestu - glavnom gradskom Trgu, biti izloženo najbolje što Kolašin može da ponudi. Posjetioci će moći da obiđu najinteresantnije kulturne

znamenitosti, upoznaju običaje ovog kraja, kao i da probaju domaće poljoprivredne proizvode i zdravu ekološku hranu sa naših planina. Biće organizovana i izložba starih fotografija Kolašina, domaće radinosti i djela likovnih umjetnika. Turističke agencije predstaviće i bogatu ponuda aktivnog i planinarskog turizma. Z.K.

TIVAT - Muzički festival, koji organizuje moskovska turistička agencija “Alegia-tur” i HTP “Mimoza”, održava se u kompleksu “kamelija” u Donjoj Lastvi i trajaće do ponedjeljka, 18. juna. Svečano otvaranje održano je u velikoj sali Doma “Gracija Petković” u Tivtu. Riječ je o nastavku filmskog dječijeg festivala “Grimizni jedrenjak” koji je protekle dvije godine održavan u Tivtu. Z.K.

PODGORICA - Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, juče je u šoping centru Delta Siti ispred Kosta kafea organizovano dobrovoljno davanje krvi. Volonteri crnogorskog Crvenog krsta tokom dana dijelili su flajere i informisali posjetioce Delte o ovom humanom činu. Kako kažu, građani su dobro informisani kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi, ali neki od njih naročito nijesu bili hrabri na djelu. Prema riječima Valentine Molović, ljudi se uglavnom plaše igle, što je glavna kočnica. Na spisku jučerašnjih davalaca krvi bilo je i onih redovnih, ali i onih koji su prvi put darovali krv. Ovom pozivu Crvenog krsta do popodnevnih sati odazvalo se preko

30 građana, uglavnom osobe od 20 do 40 godina, od kojih je oko 25 moglo dati ovu dragocjenu tekućinu. “Krv ne mogu da daju osobe koje imaju anemiju, HIV, polne bolesti i tumore. Prije davanja krvi, obavlja se razgovor, kako bi se upoznali sa zdravstvenom istorijom davaoca, a onda mu se određuje krvna grupa. Bilo je i onih kod kojih je postojala volja, ali zbog zdravstvenog stanja nijesu mogli da daju krv”, rekla je jedna od volonterki Ivona Dabović. Volonteri su ocijenili odziv građana dobrim, s obzirom na to da je radni dan, ali da je svakako mogao biti bolji. Dobrovoljni davaoci od Crvenog krsta na dar su dobili ručni sat i komplet hemijskih olovki.

OTVARANJE

Sigurna pješačka zona Staza do Bečića otvara se u ponedjeljak BUDVA - Udruženje kupaca vila na Zavali otvoriće u ponedjeljak u podne pješačku stazu od Budve do Bečića, koja je tri godine bila zatvorena zbog izgradnje tog budvanskog naselja. Iz Udruženja su saopštili da je u rekonstrukciju pješačke

staze, koju je radila građevinska firma Monterra Montenegro, uloženo 600.000 eura. “Obnovljen je sav inventar uništen u prošlogodišnjem požaru, odnosno nekoliko desetina klupa, a izgrađen je i tunel dug 300 metara”, navodi se u saopštenju.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Reportaže

PETAK, 15. 6. 2012.

KRATKE vijesti Odlazak čuvenog gangstera Umro je Henri Hil, nekadašnji član američke gangsterske bande i doušnik FBI. Prema njegovom životu snimljen je i film “Dobri momci”, a preminuo je u 69. godini života, nakon duge i teške bolesti. Henry je rođen 1943. godine u Bruklinu u Njujorku, u porodici irsko - italijanskih doseljenika. Već kao tinejdžer povezao se sa lokalnim bandama i postao član mafijaške grupe Pola Varija. Učestvovao je u legendarnoj pljački njujorškog aerodroma Džon F. Kenedi 1978. godine, kada je ukradeno pet miliona dolara. Nakon što je postao doušnik FBI-a, zahvaljujući njegovim informacijama uhapšeni su brojni kriminalci. Nekoliko godina živio je kao zaštićeni svjedok, a nakon toga je ponovo osuđivan zbog kriminala. Često je gostovao u emisijama Hauarda Sterna, a otvorio je i restoran u kojem je organizovao maratonska gledanja gangsterskih filmova. “Otkad znam za sebe, otkad pamtim, oduvijek sam želio da budem gangster”, rekao je za sebe Henri. “Vlada kaže da je kroz moje ruke prošlo stotine miliona dolara. Ali ja sam ih spiskao na žene, klađenje, drogu i rock’n’roll”, izjavio je tokom obilježavanja 20. godišnjice snimanja Skorsizovog filma “Dobri momci”, koji je snimljen po njegovom životu. Nikad nije do kraja napustio kriminal pa je čak i 2005. godine otišao u zatvor na šest mjeseci zbog posjedovanja amfetamina.

KONTROVERZNO

Mjesta strada turističke atra Mjesta genocida, poput Bosne, Ruande, Kambodže, pa i Njujorka, postaju sve popularnije destinacije na mapi “genocid turizma”

Č

lanovi engleske fudbalske reprezentacije posjetili su prije nekoliko dana zloglasni nacistički logor Aušvic koji se nalazi u blizini poljskog grada Krakova. Ova posjeta ide u prilog činjenici da mjesta poznata po zlu i na kojima su se odigrala masovna ubistva postaju sve zanimljivijii turistički lokaliteti.

Najjači teleskop na svijetu Nakon što su Južnoafrička Republika, Australija i Novi Zeland postigli sporazum o gradnji teleskopa SKA koji bi, kada 2020. bude završen, trebao ponijeti titulu najvećeg na svijetu, koalicija 14 evropskih zemalja objavila je još ambicioznije planove. Njihov teleskop bit će veći od SKA, vrijednost će mu iznositi 1,1 milijardu eura, a trebao bi biti završen do 2022. godine. Taj optičko-infracrveni teleskop u svojoj unutrašnjosti će imati ogledalo prečnika 39 metara, što je četiri puta šire od današnjih najvećih teleskopa. Njegova snaga biće toliko velika da će nam omogućavati istraživanje i detaljno snimanje tamnih i stjenovitih planeta daleko izvan Sunčeva sustava. Iza tog grandioznog projekta stoji Evropski južni opservatorij (ESO), a sistem nosi ime Ekstremno veliki evropski teleskop (EELT). Teleskop će biti smješten u čileanskoj pustinji Atacami, na vrhu planine Cerro Armazones visoke 3060 metara. Astronomi se nadaju da će im dati odgovore na pitanja o formiranju galaksija i prirodi crnih rupa, kao i na vječno pitanje o postojanju života daleko izvan Zemlje.

Delegacija na čelu sa menadžerom engleske reprezentacije Rojem Hodžsonom i fudbalerom Mančester Junajteda Vejnom Runijem, nakon treninga prošlog petka otišla je u posjetu zloglasnom logoru smrti u kojem je nacistička Njemačka tokom Drugog svjetskog rata ubila na milione Jevreja. Druga grupa na čelu sa fudbalerom Liverpula Stivenom Džerardom boravila je u fabrici Oskara Šindlera, koja je mnogima postala poznata iz čuvenog filma Stivena Spilberga “Šindlerova lista”. Ove dvije posjete izazvale su različite reakcije. Novinar Dejli Mirora Oliver Holt smatra da je ova “mučna vizita” jedan moćan čin u vrijeme dok se fudbal bori sa rastućom zabrinutošću od rasističkih ispada, kako među navijačima, tako i među samim igračima. Sa druge strane, novinarka Dejli Mejla Melani

Filips smatra da je to jedna duboko naukusna odluka PR tima engleske reprezentacije koja za cilj ima da očisti, brojnim rasističkim ispadima narušeni ugled engleskog fudbala. Pored Engleza, Aušvic su posjetili i fudbaleri Italije, Holandije i Njemačke. Time su se pridružili milionima turista koji su, pored “ironičnog” natpisa na kom piše “Rad oslobađa, prošli kroz gvozdene kapije najčuvenijeg spomenika smrti u istoriji, kako bi odali poštu milionima koji su tu ubijeni. Tokom prošle godine oko 1,4 miliona turista posjetilo je ovaj logor. Istovremeno, i druga mjesta velikih ljudskih stradanja, poput Bosne, Ruande, Kambodže, pa i Njujorka, postaju sve popularnije destinacije na mapi takozvanog “genocid turizma”. Ben i Nikol Lušer proveli su pet mjeseci na proputovanju

oko svijeta tokom kojeg su posjećivali spomenike posvećene žrtvama ratnih stradanja, pogroma i genocida. Svoju misiju započeli su Jad Vašemu u Jerusalimu, zvaničnom izraelskom spomeniku posvećenom holokaustu. Ben kaže da su tokom svoje avanture dosta toga naučili, a posebno je istakao spomenik u Kigali u Ruandi, takođe posvećen genocidu. Ben i Nikol imali su deset godina kada je 1994. godine između 800.000 i milion pripadnika plemena Tutsi i Hutu stradalo tokom građanskog rata u ovoj afričkoj zemlji. “Bilo je nevjerovatno iskustvo za nas da budemo na mjestu gdje je sjećanje na genocid još uvijek sviježe. Gotovo svi koje smo sreli u Ruandi i dalje su pod uticajem tih strašnih događaja”, kazao je Ben. Glavni spomenik u Kigaliju


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 21

PETAK, 15. 6. 2012.

ZA BOGATAŠE

Deset najskupljih gradova na svijetu Po skupoći prednjači prijestonica Japana Tokio

anja kao akcije

Najskuplji grad na svijetu je prijestonica Japana Tokio, zatim slijede Luanda, Osaka, Moskva i Ženeva, objavljeno je u studiji konsultanske britanske firme “Mercer”. Među deset najskupljih gradova “Mercerove” liste našli su se Singapur i Cirih, koji dijele šesto mjesto, zatim slijede glavni grad Čada Ndžamena, pa Hong Kong. Evropski gradovi zbog pada

vrijednosti eura zabilježili su pad u odnosu na prošlogodišnju listu, tako da se francuska prijestonica Pariz našla ove godine na 37. mjestu, što je za deset mjesta niže nego prošle godine. London je pao sa 18. na 25. mjesto, Rim sa 34. na 42, Atina sa 53. na 77, Barselona sa 66. na 85. mjesto. Dva najskuplja grada na američkom kontinentu Sao Paolo i Rio de

Žaneiro, oba u Brazilu, našla su se na 12. i 13. mjestu, daleko iznad Njujorka na 33. mjestu, koji je najskuplji grad SAD. Veliki broj gradova SAD zabilježio je rast na listi i to u prvom redu zbog jačanja dolara. Kao i prošle godine, najjeftiniji grad na svijetu je Karači u Pakistanu, koji se našao na 214, posljednjem mjestu “Mercerove” liste.

● FOTO priča

Las Vegas, najromantičniji grad Iako ga mnogi povezuju isključivo s kockanjem i dobrim provodom, Las Vegas ima i nježniju stranu, tvrde posjetioci. Prema istraživanju američkog portala MissTravel.com, kockarska prijestonica svijeta je najromantičniji grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Drugo mjesto zauzeo je Njujork, a slijede Majami, San Francisko, Čikago, Honolulu, Los Anđeles, Orlando, Santa Barbara, Vašington, Napa Veli, Dalas, San Diego, Boston, Nj Orleans, Filadelfija, a posljednja mjesta na listi drže Hjuston, Tampa, Sedona i Klivlend, prenosi Dejli mejl. Turisti se vode poznatom krilaticom - što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu - te nesmetano uživaju u svom provodu, strasti i romantici, potvrdila je studija na temelju 20.000 posjeta. Fudbaler Mančester Junajteda i engleski reprezentativac Vejn Runi izlazi iz gasne komore, tokom posjete logoru u Aušvicu ima posebne kabine prepune lobanja, pažljivo poređanih jedna pored druge, a postoje i djelovi prepuni ljudskih kostiju. Slično tome, neki od spomenika u Kambodži posvećenih ubijenima od strane režima Crvenih Kmera sadrže piramide od ljudskih lobanja, koje se nazivaju stupe. Izlaganje ljudskih ostataka na ovaj način je kontroverzno i već dugo je predmet rasprave među onima koji su zaduženi za nadgledanje takvih muzeja. Mnogi smatraju da se takvim eksplicitnim eksponiranjem narušava dostojanstvo pokojnika.

Ipak, glavno pitanje je - zbog čega turisti sve više posjećuju ovakve spomenike? Psiholog Šila Kigen, stručnjak za kulturne tokove, kaže da se sam pojam odmora neprestano širi. Dok mnogi pod tim podrazumijevaju relaksaciju na plaži ili nešto slično, brojni su i oni koji tokom putovanja streme ka širenju sopstvenih vidika. Ljudi žele da vide nešto o čemu će moći da razgovaraju kad se vrate kući. Drugim riječima, radi se o kreiranju sopstvene istorije i podsjećanju na to koliko su zapravo srećni što su živi. (BBC magazin)


Pratite nas na twitteru

@dnovine

22

petak, 15.6.2012.

Analiza

Ključanje u koaliciji

Ono što Krivokapićeve socijaldemokrate smatraju zaštitom državnog interesa, Đukanovićevi depeesovci doživljavaju kao socijaldemokratski populizam Draško Đuranović

Da li su, zaista, 32 člana SDP-a u jednom danu vratila partijske činjenice i svi prešli u DPS, demonstrirajući tako javno protivljenje zbog višemjesečnih napada čelnika socijaldemokrata na lik i djelo Miomira Mugoše? Ili je, možda, istina sasvim drugačija pa je ostavku na članstvo potpisalo samo sedam ljudi i to nakon što im je lično gradonačelnik Podgorice dao ponudu koju ne mogu odbiti? Jedan problem unutar vladajuće koalicije i dvije partijske istine - depeesovska i esdepeovska; dvije verzije koje se međusobno poništavaju. Samo, u ovoj koalicionoj priči uopšte nije bitno koja je stranačka realnost istinita: neće odlazak desetak ili tridesetak anonimnih članova bog-zna-kako oslabiti Socijaldemokratsku partiju, niti će iz svega Demokratska partija socijalista izaći kadrovski osnažena. Medijska prepucavanja oko prebjega socijaldemokratskog članstva prava su ilustracija temeljno poremećenih odnosa dvije partije, nataloženih ličnih netrpeljivosti i sukoba koji ugrožavaju funkcionisanje vlasti na državnom nivou. Teško nasljeđe stranačke bitke oko Mugoše: Današnji odnosi DPS-a i SDP-a pokazuju da prošlogodišnji stranački sukob u Podgorici nije bio tek lokalnog karaktera, niti se sve može svesti na lični sukob Miomira Mugoše i Raška Konjevića. Izborna utakmica za parlament Podgorice otvorila je kapiju mračnog koalicionog podruma iz kojeg su prosto pokuljale brojne lične omraze, razobličili se stranački i personalni dilovi, ali su se – tokom podgoričkog izbornog sučeljavanja uočili i dijametralno različiti pogledi na način vladanja. Za socijaldemokrate je gradonačelnik Mugoša bio ogledni primjer otuđene, od parlamenta nekontrolisane vlasti; podgorički izbori su bili za socijaldemokrate

prilika da građanima poka- ● Strateška mimoilaženja žu kako su oni drugačiji, kako njima depeesovci ne doPodgorički partijski sukob zvoljavaju da budu vlast po potpuno je izokrenuo odnomjeri građana. Na drugoj se na političkoj sceni. Na što strani, Mugošin dio DPS-a je sada liči vladajuća koalicija? pokušao da građanima po- Na lokalnom nivou DPS je, rakaže ko je zaista zaslužan di spašavanja Mugoše i odrza izgradnju Glavnog grada; žanja gole vlasti, u koaliciji sa da socijaldemokrate prika- strankama koje su bile ogoržu kao lažne demokrate koji čene protivnice crnogorske koriste koalicione blagodeti nezavisnosti, koje ne priznada parazitiraju ju ni crnogorsku dok depesovska naciju, crkvu ni partijska mašijezik. Na državnerija radi i zanom nivou, SDP vršava poslove. – koja je odbačeNa kraju iz- Izborna utakmica za par- na u podgoričke opozicione klub o r n o g d a n a lament Podgorice otvope – pokorno obje strane bi- rila je kapiju mračnog je pristala, radi le su - gubit- koalicionog podruma iz ničke. Mugoši- kojeg su prosto pokulja- održanja ličnih ni depeesovci le brojne lične omraze, pozicija i benejesu osvojili vi- razobličili se stranački i fita, na produžeše glasova ne- personalni dilovi, ali su nje saradnje sa go ikada, ali su se – tokom podgoričkog DPS-om. To nije bili prinuđeni izbornog sučeljavanja – vještina vladada paktiraju sa uočili i dijametralno ranja nego gušesrpskim nacio- zličiti pogledi na način nje u neprincinalnim stran- vladanja pijelnosti. kama da bi poLideri vlanovo skrpili vlast. Konje- dajuće koalicije djeluju, navićeve socijaldemokrate kon petnaestak godina i tolisu pokazale snagu i osvo- ko združenih akcija, prezisijile čak deset odsto glaso- ćeni, nekako umorni jedni od va u Podgorici ali su izgubi- drugih, kao supružnici koji su le svoj dio u vlasti Glavnog iz navike zajedno. I u vladagrada i, još gore po njih, po- jućoj koaliciji - nakon godina kazale DPS-u da možda mo- borbe protiv Miloševića, posligu na državnom nivou bez je referenduma i sada kada je SDP-a a u koaliciji sa nekim država pred vratima EU – kao da su raskinute sve niti koje su drugim.

vezivale savez DPS i SDP. I odavno postoji vidljivi strategijski raskorak - dvije stranke. Različita viđenja budućnosti KAP-a, sučeljavanja oko budućeg vlasništva nad Elektroprivredom ili sporenja oko istrage slučaja Telekom nijesu tek dnevne trzavice nego koncepcijska mimoilaženja koja onemogućavaju funkcionisnje državne vlasti. Ono što Krivokapićeve socijaldemokrate smatraju zaštitom državnog interesa, Đukanovićevi depeesovci doživljavaju kao prizemni populizam. U takvom ambijentu, bez plemenitih motiva koji ujedinjuju energije, najbolje uspijeva lični biznis (zlo(upotrebom državnih veza i resursa ili se ukorjenjuje sistemska korupcija.

● Čekajući izbore Iako to lideri vladajućih socijalista neće javno priznati, koalicioni ugovor Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije postao je samo slovo na papiru koje nikoga više stvarno ne obavezuje. Krupne razlike u shvatanju ekonomske strategije, uz odavno poznate probleme u komunikaciji značajnih političkih igrača unutar koalicije (lakše se Filip Vujanović sporazumijeva sa opozicio-

nim Srđanom Milićem nego sa vlastitim koalicionim partnerom Rankom Krivokapićem) opterećuju rad državnog aparata i prosto - blokiraju sistem. Samo još čekanje na odluku Brisela 25. juna drži vladajuću ekipu na okupu a Vladu Igora Lukšića koliko-toliko operativnom. Zato bi bilo dobro da lideri Evropske unije konačno daju zeleno svijetlo: sadašnji DPS-SDP savez potrošio je više truda za održavanje koalicione vlasti nego što je energije uloženo u nove razvojne projekte. Ukoliko opozicija ne bude jedinstveno nastupala, izvjesno je da će i DPS i SDP poželjeti samostalan nastup tek kada se izmjere znaće svaku cijenu stvaranja eventualno novog, postizbornog, saveza. Možda bi tek neki novi cilj mogao da nanovo okupi sad već istrošeni savez vladajućih stranaka. Ovako, dalje ne može: osim ličnih razloga mora postojati neki drugi, viši interes, plemeniti državni razlog da bi se valjano vladalo. Novo odmjeravanje snaga, nova personalna rješenja u obje partije, novi izbori na jesen uz otvaranje pregovora sa Evropom jedini su izlaz iz sadašnjeg političkog ćorsokaka u kojem se slaba i neproduktivna vlast održava zahvaljujući razjedinjenoj opoziciji bez vizije.


NA TRAFIKAMA Poštovani čitaoci, Shodno vašem interesovanju, obavještavamo vas da svoj primjerak DNEVNIH NOVINA svakodnevno možete besplatno dobiti u svim maloprodajnim objektima na teritoriji Crne Gore: TABACCO SHOP

VOLI TRADE

MERCATOR CG/RODA

ALBONA

DELHAIZE MONTENEGRO

I U SLJEDEĆIM GRADOVIMA: PODGORICA:

VSG KOMMERCE D.O.O. ALTEON D.O.O. AS market ATENA D.O.O. BA & BO D.O.O. BAMBI MONT D.O.O. Best market BIJOTA D.O.O. BINGO D.O.O. BOBUS D.O.O. D.O.O. B&B KOMERC PETRIČEVIĆ DISTEF TRADE D.O.O. DRAGULJ D.O.O. FAMILY REM D.O.O. GARFILD TRADE D.O.O. GAZETA MONT D.O.O. GEOFIN D.O.O. HAZARD D.O.O. IVNIK D.O.O. KLIKOVAC D.O.O. KNAP D.O.O. KOSTADINOV TRADE D.O.O. LMT COMERCE D.O.O. MALUX D.O.O. MARKOS D.O.O. MILOŠ STR. MITROVIĆ I ORTACI D.O.O.

NECKA D.O.O. NIKOVIĆ D.O.O. OGLASPRES D.O.O. OSVIT D.O.O. PEJMONT D.O.O. PLANET D.O.O. PORTAL D.O.O. PRAJD D.O.O. REGINA COMERC D.O.O. REPORTER PRESS D.O.O. SAHIN D.O.O. SERPENS CO. D.O.O. SONI 9 D.O.O. TOMIĆ-KOMERC D.O.O. UNICOMERC D.O.O. VENKOR D.O.O. X-PRESS STR ZVEZDARA D.O.O.

DANILOVGRAD:

ŠIMŠIĆ MONTMILK D.O.O. JOCKO D.O.O. K.T.R.FLES

NIKŠIĆ:

MAGIC PLUS D.O.O. OSVIT D.O.O. MIKELANĐELO D.O.O. DILTING D.O.O. JACKA D.O.O. EMER D.O.O. MICKO S.T.R. N&M KOMP STR MD STR ZIV D.O.O. LAMI STR MAGIC PLUS D.O.O.

DNEVNE NOVINE se takođe nalaze u državnim institucijama, poslovnim zgradama i tržnim centrima

CETINJE:

GIPOS D.O.O. CETKOM D.O.O. OSVIT D.O.O. MARTEX D.O.O. SLANA DOO

BAR:

TRAFIKA SDK IVANA S.T.R. BEST SHOP D.O.O. VUKČEVIĆ TRADE D.O.O. HAVANA D.O.O.

BUDVA:

DOMINO S.T.R. BONO BUDVA D.O.O. TOM & JERRY D.O.O. JELENA STILL D.O.O. SNEŽA S.T.R. FA-2 S.T.R. MARTEX D.O.O. TRIO S.T.R. BURIĆ GRADNJA D.O.O. JOPA D.O.O. MARKOVIĆ TREND D.O.O.

HERCEG NOVI:

PROVISTA D.O.O.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 Kultura Recenzija

Droga u školi Na tajnom zadatku (21 Jump Street) Režija: Fil Lord i Kris Miler Uloge: Džona Hil,Čening Tejtum, Bri Larson Vuk Perović „21 Jump Street“ je osamdesetih godina bila jedan od najpopularnijih serija u SAD. Autori ovog filma su svjesno za ciljnu grupu imali one koji su odrasli na seriji, ali i nove generacije koje nijesu bile ni rođene kada je „21 Jump Street“ bila gledana. Serija je imala kultni status, a glavna zvijezda je bio Džoni Dep koji i u ovom filmu, par decenija kasnije ima zanimljivu „cameo“ ulogu. Glumac i u ovom slučaju koscenarista i producent, Džona Hil, dio je ekipe koja izrasla pod patronatom producenta i reditelja Džada Apatoua. Drugi, svijetli primjer je Set Rogen. Njih dvojica sada samostalno, skoro na istom tragu, nastavljaju put nove američke komedije. Ipak, Hil je čak i nominovanom za Oskara za najbolju epizodu u film „Formula uspjeha“, možda njegovu jedinu ulogu u drami. U svim tim filmovima u koji su Hil i Rogen gradili svoj komičarski ugled, najčešće su vrlo važnu ulogu imali narkotici ili neki drugi poroci. Tako je Hil sada na svom terenu, samo u paru sa Dženingom Tejtumom. Njih dvojica su policajci početnici koji dobijaju priliku da se pokažu na tajnom zadatku. Moraju ponovo da krenu u srednju školu, sve da bi otkrili odakle stiže nova droga. Sedam godina je prošlo od njihove mature. Ta, za igrani film kratka vremenska distanca, je vrlo dobro iskorištena za razne podzaplete i duhovite opaske smještene u taj novi ekoosvješteni i politički korektni svijet. „Na tajnom zadatku“ je „budy-budy“ akciona komedija, pa je tako ključan odnos između dva glavna lika, a Hil i Tejtum imaju međusobnu hemiju. U dobroj mjeri napravljen je sasvim pristojan balans između realnih, nekada čak i romantičnih životnih situacija i sasvim besmislenih događaja. To i jeste trend koji njeguje nova američka komedija, ali takva postavka je puna rediteljskih i scenarističkih izazova, a nekada ti neuobičajeni dramaturški iskoraci ubijaju ritam filma. Možda malo i neočekivano, ipak, glavna zvijezda je Čening Tejtum koje je izvanredan u naizgled sterotipnoj roli nabildovanog, mentalno prilično ograničenog policajca. Iako mu je karijera išla drugim putem, maestralnom epizodom u ne tako dobrom filmu „Dilema“ je pokazao komičarski talenat. Ovdje je samo dobio dovoljno prostora.

PETAK, 15. 6. 2012.

GRAD TEATAR

Balet “Život je ig

Zavjesa 26. festivala biće podignuta večeras u 21.30 sati ispred Starog grada Nina Lajović

G

ala predstavom “Život je igra” baletskog studija “Ašhen Ataljanc” iz Beograda večeras će biti otvoren 26. festival Grad teatar, Već sjutra na Sceni između crkava biće premijerno izvedena predstava „Krčmarica Mirandolina”, u režiji Juga Radivojevića, u koprodukciji Grad teatra i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Festival, koji se ove godine odvija pod motom “Vama je ovo smiješno, zar ne?!” biće u znaku četiri premijere, te više od 50 dramskih, književnih, likovnih i muzičkih programa koji će se odvijati do 1. avgusta. Prva od tri predstave koje će po tekstovima Karla Goldonija biti premijerno izvedene u sklopu Grad Teatra je “Krčmarica Mirandolina” za koju Jug Radivojević osim režije i izbora muzike, potpisuje i adaptaciju dramskog teksta. Dramaturg je Magdalena Lupi Alvir, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Manuela Paladin Šabanović, a glavne uloge su povjerene Mariji Vicković i Igoru Đorđeviću. Beogradska verzija Krčmarice Mirandoline iz 2008. godine, kako je kazao Radivojević, nema dodirnih tačaka sa ovom koja će biti izvedena u Budvi. On je dodao da pozdravlja ideju da se tri Goldonijeva teksta, koji 400 godina odlijevaju vremenu, izvedu na jednom mjestu. “Radi se o izmještanju priče u 70-te godine prošlog vijeka, u vrijeme poznato po buđenju različitih vrsta sloboda, vrijeme koje je bilo uvod u neke dramatične rasplete unazad.

Pokušao sam da sublimiram priču vezanu za međuljudske odnose koja prevazilazi odnos muškarca i žene i govori nam o našim međuljudskim odnosima na ovim prostorima. O tome koliko smo skloni da uništimo svaku ljepotu koju ne možemo da dobijemo i koliko nijesmo u stanju da prepoznamo put u tragediju”, kazao je Radivojević. Navodeći da je za Goldonija karakteristično da su svi njegovi likovi, karakteri vrlo plastični i univerzalni, dramaturškinja Alvir je kazala da se u njima vrlo često mogu prepoznati i naši karakteri. „Od te, naizgled na početku pitke, vedre komedije, komedije karaktera, koja govori o igri zavođenja muškog svijeta, nas je zanimalo ključno pitanje. Šta se događa kada tu žensku ljepotu ne možemo imati. Zanimalo nas je kako ti jedinstveni ljudi koji su pripadali drugom vremenu, a istovremeno pripadaju i ovom vremenu, kako su oni tek ljudi “krvavi” ispod svoje kože i šta ih nagoni na neke potpuno neočekivane poteze“, kazala je Alvir. „Krčmarica je 55- ta produkcija Grad tetra što ga, kako je kazao direktor Merin Smailagić svrstava u vodeći

Božena Jelušić, profesorica književnosti: “Kao i mnogo ljeta do sada, očekujem da će festival Grad Teatar da popuni praznine vezane za ukupnu kulturnu ponudu grada. Poznato je da tokom deset mjeseci Budva nema značajnijih kulturnih sadržaja, a građani odlaze u Tivat u teatar ili u Podgoricu u bioskop. Drago mi je što je Mediteran tematski okvir festivala, a komedija povlašćeni teatarski žanr. Dobro je što se Festival oslonio i na prethodne produkcije, koje afirmišu kulturnu istoriju grada, a ta afirmacija postoji i u drugim programima. Doprinos našoj književnoj produkciji je i to što je polovina autora iz Crne Gore. Ohrabruje i početak regionalne saradnje. Više od svega, očekujem da vidim pozitivnu akciju gradskih vlasti, koja će omogućiti tok svih programa, kao i da će oni koji odlučuju o razvoju grada biti istrajni u zaštiti ovog renomiranog festivala u koji su uložena značajna sredstva. U Tivtu, recimo nije moguće da kafići onemoguće izvođenje pozorišne predstave ili koncerta, a u Budvi je to opšte mjesto festivalskih dana. Očekujem da Grad Teatar ne bude festival inercije i “ljetnja kulturna peruška”. produkcioni centar. Riječ je o koprodukciji Grad teatra i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca -

Underhill

Teška odluka o tri maslačka Završnicu Telekom Underhill festa obilježiće večeras nagrade festivala, besplatna projekcija filma “Sena” Asifa Kapadieva (21 sat garaža) i koncert beogradskog benda “Darkwood dub” od 23 sata na stadionu malih sportova. Članica žirija festivala Snežana Penev juče je u susretu sa novinarima rekla je da će odlučivanje o najboljim filmovima u regionalnoj i međunarodnoj selekciji biti zaista zahtjevno i uzbudljivo, jer je po njenom mišljenju selekcija filmova odlična, a njeno mišljenje dijele i ostali učesnici i

gosti festivala. Publika će svog litet ostvarenja. Demijen For, favorita birati porukom FILM (i reditelj francuskog filma “Kad broj filma) na broj 14789. Ned- su djevojke flertovale sa bogožad Begović, autor “Filma sni- vima” govorio je o inspiraciji za mljenog mobilnim taj film koji je radio uz podršku supruge, telefonom” govokoja je i glavna junario je o minimalističkom pristupu u kinja ovog poetskog stvaranju filmova, dokumentarca. Od 18 sati, ljubitebar kada je riječ o “Sena” i Darkwotehničkim sredstvi- od dub u završnici lji domaćeg dokuma. Ovaj film zahti- festivala mentarnog filma u jevao je minimalna Multimedijalnoj sanovčana ulaganja i bogatu ide- li KIC-a “Budo Tomović” mogu ju čime je još jednom u praksi da gledaju retrospektivu crnodokazano da “specijalni efekti” gorskog dokumentarnog filma, nijesu ključni preduslov za kva- rađenu u saradnji sa Crnogor-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 25

PETAK, 15. 6. 2012.

gra” na otvaranju

Izložba

Sisli Đafa obećava uzbuđenje Rad čuvenog konceptualnog umjetnika večeras na Cetinju

Premijera predstave “Ribarske svađe” po tekstu Goldonija u režiji Ane Vukotić, u produkciji Grad teatra i Crnogorskog narodnog pozorišta zakazana je za 26. jun na Sceni između crkava. „Sluga dvaju gospodara”, u režiji Borisa Liješevića, a u koprodukciji Grad teatra, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina predviđena je za 27. jul, na Svetom Stefanu. Ciklus premijera biće zaključen 1. avgusta predstavom „Indigo“ Grad teatra i SMART studija iz Beograd, u režiji Branislava Lečića.

Albanski umjetnik Sisli Đafa, koji u posljednjih nekoliko godina živi u Njujorku, premijerno će večeras od 20 sati u cetinjskoj galeriji “42 stepena”, predstaviti svoj konceptualni rad nazvan “Brko like birds”. Predstavljanje je organizovano u saradnji cetinjskog Fakulteta likovnih umjetnosti i Crnogorskog narodnog pozorišta. Ne želeći da otkriva detalje svog rada, uz obećanje da će najavljena izložba da izazove ‘veliko uzbuđenje’ publike, Đafa je u jučerašnjem susretu sa novinarima govorio o tome u kojoj mjeri česte promjene mjesta boravka uslovljavaju promjene u njegovom umjetničkom radu. O ovoj saradnji u ime FLU govorili su dekan i prodekanesa: Nenad Šoškić i Milena Jovićević, kao i direktor CNP-a Janko Ljumović. Svi oni naglasili su da je Crna Gora rijetko u prilici da ugosti umjetnika takvog formata i angažmana, kakav je Đafa koji u Crnoj Gori boravi do 20. juna, u okviru programa “Artist residence” Centra 42° na FLU. Okosnicu Đafinog rada čine socijalne i ekonomske teme i njihov uticaj na mo-

festivala Riječke ljetnje noći. Nakon budvanske premijere uslijediće i premijera u Rijeci ispred konobe La Grotta. Grad teatar će obilježiti i brojna gostovanja domaćih i regionalnih pozorišnih produkcija. Prvi gostujući ansambl biće Satiričko kazalište “Kerempuh” iz Zagreba, koji će 23. juna na Sceni između crkava izvesti predstavu “Profesionalac” Dušana Kovačevića, u režiji Bogdana Diklića.

Vuk Vuković, producent: “Kada neko ima želju da čitav jedan grad pretvori u pozorište, onda svakako treba podržati njegove napore da umjetničku produkciju učini vidljivom. Tako i ja podržavam Grad Teatar i ovogodišnji program koji je, tradicionalno dobro i profesionalno osmišljen. Ocjenu realizacije je moguće dati tek nakon festavala jer dobra ideja, novac i zvučna imena ne garantuju uvijek kvalitet i izvrsnost, a to svi očekujemo. Raduje me programska odluka da ovogodišnje izdanje bude posvećeno komediji jer zaista vjerujem u obrazloženje da

je “čovjek koji se smije čovjek koji se ne boji”. U tom smislu se radujem i produkcijama koje Grad Teatar priprema sa Crnogorskim narodnim pozorištem, Srpskim narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem – nadam se da će autori zaista uspjeti da oslikaju mediteranski senzibilitet koji se sigurno može pronaći u Goldonijevim dramama. Takođe se nadam da ćemo imati prilike da te predstave vidimo i u drugim gradovima koji njeguju pozorišnu tradiciju – ja ih očekujem prvenstveno u Herceg Novom!

derni život, a njegova istraživanja fenomena turizma i ilegalnih migracija ironična su i subverzivna, dok je izraz bogat i raznovrstan: od skulpture do crteža i od performansa do fotografije. U radu, on se trudi da izazove i ukaže na simptome sloma savremenog društva. “Drago mi je što sam u Crnoj Gori. Moj boravak ovdje i rad biće svojevrsna simbioza iskustva mog i umjetničkih iskustava sa kojima se suočim”, kazao je Đafa koji sebe ne opisuje strogo kao umjetnika, već kao čovjeka osjetljivog na društveni ambijent u kome se nalazi. Milena Jovićević koja do sada nije vidjela njegovu izložbu, istakla je da sa tremom i uzbuđenjem čeka taj događaj. “On je nama rekao da će izložba da bude uzbudljiva i dobra, ali ni nama nije htio ništa da otkrije. Rekao nam je samo da ćemo nakon izložbe da ga psujemo”, u šali je rekla Jovićević. Dekan FLU Nenad Šoškić istakao je značaj dolaska ovog autora u Crnu Goru i na Cetinje, gdje je Đafa sa studentima akademije podijelio svoja profesionalna iskustva.

● Foto priča

Rićko Mićunović izvan ogledala skom kinotekom. Retrospektivom su obuhvaćena ostvarenja: “Mrtvi grad”, reditelja Velimira Stojanovića, “Nokturno za Kotor”, Zdravka Velimirovića, “Selo Tijanje”, Baneta Bastaća i

“Graditelj” Živka Nikolića. U završnici festivala, biće održano i predstavljanje studentskih dokumentarnih filmova, koje je organizovano u saradnji sa Fakultetom dramskih

umjetnosti sa Cetinja: “Entretainer” Ivana Salatića, “Racional-socijalistički žurnal” i “Metak” Gojka Berkuljana i “Priča o jednom Kalafatu” Senada Šahmanovića.

Video instalacija “Izvan ogledala 2” crnogorske umjetnice Slobodanke Rićko Mićunović prikazana je u srijedu veče pred brojnom publikom u parku ispred Dvorca Petrovića. “Mi funkcionišemo u jednoj frekvenciji i stvarnosti, ali njih ima bezbroj. Prezentujem fleševe, informacije i slike koje vide umjetnici, ali i drugi ljudi”, kazala je Mićunović. Video rad urađen je tehnikom stop moušon koja se koristi kako bi objekti u pozadini ženske figure (umjetnice) izgledali kao da se sami kreću. Prvi prikaz “izvanogledalne” stvarnosti, u formi perfomansa, izveden je prije dvije godine u fabrici “19. decembar” na Zabjelu.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Zabava KRAĐA

Čiju pjesmu pjeva Massimo? “Ne želim se pravdati. Zašto? Neka piše ko šta hoće, ja se u tu priču ne želim upuštati”, bila je prva reakcija hitmejkera Dina Muharemovića na optužbe Rasima Jusufović iz Tuzle koji je rekao da je njegova supruga Selma u stvari napisala tekst pjesme “Dodirni me slučajno”. Ova pjesma u izvođenju Massima Savića trenutno je hit u cijelom regionu, dok je na CD-u potpisan Muharemovića. Rasim je 2007. godine u kompjuteru naišao na četiri pjesme koje je napisala njegova supruga i odlučio da joj priredi rođendansko iznenađenje. Zamolio je Muharemovića da napiše muziku za Selmin tekst i da je otpjeva i snimi na CD. “S obzirom na to da je pjesma bila baš dobra, Dino, moj drug, zamolio me je da mu je

Selma pokloni. On je za nju snimio i spot i dao joj ime “Bez daha”. U neka doba tu pjesmu je čuo Massimo Savić. Dino mu je objasnio da je on to već otpjevao, snimio spot, ali Massimo je navalio da hoće pjesmu da je on otpjeva. I, eto, otpjevao je Massimo”, prenijeli su portali izjavu Rasima Jusufovića. Dino Muharemović kaže da su i tekst i muzika njegovi. “Kada kažem da je pjesma moja, onda mislim i na tekst i na muziku. Što se muzike tiče, sto posto je moja, a što se tiče teksta, Selmin imam kod sebe. Naslovljena je “Udahni mi život ponovo”. To su fragmenti. Tekst je potpuno rekonstruiran mojim djelovima. Osim toga, napisao sam i potpuno novu strofu. Nemam šta reći, evo njenog teksta. Ja sam im rekao da ću pjesmu dati Massimu”, zaključio je Dino.

● Foto priča

Vatrena Irina Vjerenica Kristijana Ronalda, Irina Šajk, pozirala je za naslovnu stranu njemačkog izdanja magazina “GQ”. Ona je za potrebe snimanja u Njujorku promijenila nekoliko odjevnih kombinacija koje više otkrivaju nego skrivaju njene atribute, ali nijesu njene duge noge ili obnažene grudi na slikama “poslastica”, već ono što se događalo iza scene.

PETAK, 15. 6. 2012.

PRIČA

Gnjurcu voda a Ceci suze pa Nelogični stihovi u pop i folk hitovima koji su postali gotovo svakodnevica često mogu da nas nasmiju

nego star’ ima kontradikcije. Naime, u prvoj strofi kažem: ‘Žao mi je što smo bili samo dobri drugovi’, dok u refrenu pjevam: ‘Vino ne zna da smo nekad bili srećni par’”, priznaje Loša, dodajući da pjeva već 25 godina i da nikada do sada to nije primijetio. “Počeo sam da kopam po pjesmama i vidio da je pola potpuno iracionalno. Riječi nemaju veze jedna s drugom, nema radnje, nema logike. A ljudima je svejedno”, kaže Loša uz osmijeh. Međutim, ovo nije jedini primjer, ima ih mnogo. Ana Nikolić u pjesmi “Mišo moj” kaže da iako je “slabiji pol, ne može da zadrži bol”. “Ne mogu više da zadržim bol, ma neka sam sto puta ja slabiji pol”, pjeva Ana, ne razmišljajući o tome da zavisni veznik ‘iako’ u ovom slučaju traži da ona bude “jači pol” , pa bi i nezadržavanje bola bilo logično. U pjesmi “Kapetan esid”, Gi-

le pjeva o tome kako plovi kroz nečije snove, a kola su u redu. Ukoliko već plovi, automobil je valjda nepotreban, bilo da su u pitanju snovi, autoput ili okean. “Noću plovim kroz nečije snove, sa kolima je sve u redu”, mada imajući u vidu naziv pjesme, sve kombinacije ipak dolaze u obzir. Iako se na prvi pogled čini da u Cecinoj pjesmi “Pile moje” najmanje logičan stih: “Moje suze prema tebi padaju, moje suze padaju na gore”, još manje je jasno na šta tekstopisci misle kada kada napišu: “A moje srce je pile, drhti od straha kada grmi, nežno ko svila na kaldrmi”. Pile, svila, kaldrma, sve na jednom mjestu, ko shvati, pričaće. Ni Jelena Karleuša koja je u žiži javnosti ovih dana nije izostala, pa kaže u jednoj od svojih starijih pjesama: “Izbaci me kroz prozor pravo sa trećeg sprata, pogodi pikslom u glavu, bar jednom budi u pravu”. Rima opet gospodari nauštrb smisla. Ređanje riječi bez smisla u pjesmama najčešće nastaje kada su melodije preuzete uz vještački dodati tekst. Tako Čolić pjeva: “Miris benzina, mandarina”. Izgleda samo još jedna “žrtva” rime.

ćih hitova poput “Dobro moje”, “Dve u meni”, “Gospodine”, “Ja sam dobro”, “Nikotin”, “Ponovo”, kao i aktuelni singl “Pozitivna”. Nakon Nataše, 12. jula za-

kazan je nastup pop zvijezde Nine Badrić koja je ove godine predstavljala Hrvatsku na Eurosongu sa pjesmom “NeBo”. Ma.I.

Fi.J.

H

iperprodukcija muzike u posljednjih tridesetak godina napravila je veliki disbalans u odnosu kvaliteta i kvantiteta. Nije riječ samo o muzici, često su u pitanju i tekstovi, u kojima se često potkradaju razne nelogičnosti.

Rambo Amadeus na jednom od svojih koncerata ironično kaže: “Svi koji budu obratili pažnju na tekst, vidjeće da se on nijednog trenutka ne rimuje. Kontemplirajući kako da vam na najbolji način usadim smisao svojih tekstova u glavu, shvatio sam da rima uvijek odvlači pažnju od smisla. Sljedeća kompozicija prema tome nema ni jednu jedinu rimu: Vidi gnjurca, voda mu do koljena, kad bude plime biće i rime”. Da li su rima i varijacija iste muzičke teme sve što je potrebno za današnji “hit”? Pjesma Plavog orkestra “Bolje biti pijan nego star”, jedna je od evergrinova koji se i dalje mogu čuti na nekim radiostanicama i gotovo na svakoj proslavi. Tek poslije 25 godina frontmen ovog benda, Saša Lošić, primjećuje da u tekstu ima određenih nelogičnosti. Kako priznaje, tek sada je shvatio da u mnogim njegovim pesmama nema nikakve logike. “U pjesmi ‘Bolje biti pijan

LJETO

Nataša prva na vrhu brda Pop zvijezda Nataša Bekvalac otvoriće ljetnju sezonu u popularnoj diskoteci “Top Hill” u Budvi. Popularna pjevačica nastupiće šestog jula, a izvešće svoje najpoznatije hitove pa se predviđa da će se te večeri u Top Hillu tražiti mjesto više. Publika će imati prilike da čuje neke od njenih najve-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 27

PETAK, 15. 6. 2012.

a do koljena, adaju na gore

STATUS

dana

ANTONIJA BLAĆE U iščekivanju utakmice. usred Italije!!

EXIT

Dolaze gosti iz Zimbabvea, Brazila, Japana Očekuju posjetioce iz više od 60 zemalja Osim desetak hiljada Britanaca, koji su se odavno odomaćili na Exitu, na ovogodišnji festival koji se održava od 12. do 15. jula dolaze ljubitelji muzike iz više od 60 zemalja, a u publici će se naći i posjetioci iz Zimbabvea, Brazila, Argentine, Meksika, Ekvadora. U posljednjih pet godina povećao se broj ljubitelja Exita iz Južnoafričke Republike, a očekuje se i više od 500 Australijanaca. Hiljade kilometara će morati da prevale i posjetioci iz Japana, Kine, Singapura, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana i Libana. Po riječima orga-

nizatora, ove godine na Exit dolazi rekordan broj “muzičkih turista” iz Mađarske i Holandije, a u Novom Sadu će biti i Rusa, Ukrajinaca i Grka. Kao i svake godine, na Tvrđavi će se provoditi i posjetioci iz SAD i Kanade. Još samo fali da se u Novom Sadu pojavi neki naučnik iz istraživačkih stanica na Antarktiku, pa da svi kontinenti budu zastupljeni na Exitu. Da podsjetimo, ranije su potvrđeni nastupi bendova “Guns N’ Roses”, “Duran Duran”, “New Order”, Erykah Badu, sastava “Suicidal Tendencies”, “The Toy Dolls”, “Plan B”, “Gossip”, “Wolfmother”...

DANIJELA MARTINOVIĆ

“Brodolom” u Splitu Danijela Martinović na ovogodišnjem Splitskom festivalu izvešće pjesmu “Brodolom”. “Pjesma pjeva o jednom malom brodiću, zapravo jednom momku koji kaže ženi da ima jedan brod i prevari je. I kad ona dođe tamo vidi da je prevarena”, približila je pjevačica tekst pjesme. Pomenutu kompoziciju radio je autorski tim na čelu sa njenim dečkom Petrom Grašom, dok su mu u pomoć pritekli Antonija Šola i Remi Kazinoti. Danijela je ispričala novinarima zašto je ove godi-

ne nakon četiri godine odsustvovanja odlučila da učestvuje na ovom festivalu. “Dolazim u Split jer je tu moj temelj, zato što je to moj grad, zato što su tu daske na kojima sam počela i zato što to nikad niko neće promijeniti, bez obzira gdje ja bila, gdje završila, to se nikad ne zaboravlja”, kazala je Danijela. Martinović je poznata po veselim pjesmama pa njeni fanovi očekuju da će i ovog puta izmamiti osmijehe prisutnih ali i nesumnjivo ostvariti dobar plasman. Splitki festival održaće

HOT! se 29. i 30. juna kada su na programu polufinalne večeri dok je finale zakazano za nedjelju 1. jul u 21 sat. Z.Š.

Lice Kejt Mos osigurava uspjeh i donosi novac mnogim modnim brandovima već godinama, a čini se da sada i producenti iz filmske industrije žele dio tog kolača. Svako ko je ikada pogledao intervju sa slavnom gospođom Mos, složiće se da nije najbolji izbor za razgovor pred kamerama i da joj bolje pristaje poziranje i hodanje po pisti, ali Kejt ipak gotovo svakodnevno dobija ponude za uloge u različitim filmovima i serijama.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 Zabava kratke vijesti Aleksandra Radović ne voli narodnjake Poznato je da pjevačica Aleksandra Radovć ima svoju školu pjevanja. Međutim, mnogi njeni učenici odlučili su da mjesto potraže pod okriljem “Granda”. Primjer za to je i aktuelna Milica Pavlović. “Mladi talenti koji vole narodnu muziku, ali i oni koji je ne vole, idu u “Grand” jer nemaju drugu opciju. Nijesam se složila sa odlukom mojih đaka da se takmiče u “Zvezdama Granda”, jer smatram da im tamo nije mjesto. Milica dobro pjeva, mnogo bolje stranu nego folk muziku, ali ona je odabrala taj put i nijesam željela da se miješam. Ali, od tog trenutka je ostala sama, jer ne želim da imam išta sa tim takmičenjem, rekla je Aleksandra Radović i prokomentarisala takmičenje “Prvi glas Srbije” u kojem je nova članica žirija: “Smatram da mladi jedino u toj emisiji imaju šansu da pokažu ono što vole da pjevaju. Svjesna sam da ne mogu svi da postanu zvijezde, ali trudiću se da im pomognem koliko god mogu da budu što bolji pjevači. Svi me pitaju hoću li biti stroga. Neću glumiti Babarogu, ali zahtijevaću rad i disciplinu.

PETAK, 15. 6. 2012.

RAZGOVOR

Crna Gora bi tre da ima kutak za umjetnike

Pokojna Mileva prozvala Natašu da ne nosi gaćice Senzacija na društvenim mrežama. Ona koja se potpisuje kao “Pokojna Mileva” je primijetila kako je dobro što je Darko Kostić kreirao haljinu pjevačice Nataše Bekvalac jer drugačije ne bi znali da li nosi gaćice ili ne. Ovo je jedna od nedavnih prozivki ovog “nika” na račun Bekvalčeve. Nestašna Mileva je, čini se, primijenila sistem, kada krene u grad, gaćice ostaju kući! “Izašla sam u grad i nemam gaćice na sebi. Zovite me Mileva Bekvalac, napisala je Mileva na svom Fejsbuk profilu.

Maja Šuput nije u spotu “dobra djevojka” Maja Šuput pridružila se klanu estradnjaka i promovisala spot i pjesmu na početku ljeta. Ovog puta vrckava pjevačica promoviše ljubav pa u tom duhu singl nosi ime “Dobra djevojka”. Video je pušten u javnost a pjevačica je izjavila kako je ovog puta spot napravila za ženske oči i na radost njenih obažavateljki jer obiluje scenama golišavih muškaraca. Ljubavni flert Maje i prvaka Hrvatske u bodibildingu Sandia Imerovića, okosnica je radnje koju potpisuje režiser Darko Drinovac. Uz Maju i Sandia, u spotu je učestvovalo i dvadeset plesača koji doprinose glamuroznosti ovog video uradka.

Viki Miljković izdaje novi singl za City Records Folk pjevačica Viki Miljković nakon dugog niza godina saradnje sa Grand produkcijom, promijenila je izdavačku kuću i sada je ekskluzivac Pinkove diskografkse kuće “City Recordsa”. Naime, ova folk pjevačica, novim singlom “Rumba” koji potpisuje čuveni rumunski kompozitor Kosti Ionita najavljuje veliku promjenu svog muzičkog pravca, uvjerena da će pridobiti nove fanove ali istovremeno ne razočarajući one koji su voljeli njene hitove kao što su “Crno na belo”, “Godine” “Loša sreća”, “Koka kola, marlboro, suzuki”. Ovo nije jedina promjena koju će Miljković plasirati publici jer je po prvi put u životu postala plavuša. “Željela sam promjenu, pa sada još da se naviknem na viceve o plavušama”, kroz osmijeh priča Violeta, koja najavljuje još niz iznenađenja koje će plasirati tokom ljeta.

Milena Đurđić priča za DN o novoj kolekciji Marija Ivanović

M

ilena Đurđić, crnogorska dizajnerka u posljednje vrijeme angažovana je na nekoliko poslovnih poduhvata od kojih se izdvaja rad na predstavi “Ribarske svađe”. Za Dnevne novine govori o novoj kolekciju koju će predstaviti na jesenjem regionalnom Fashion Weeku u Zagrebu i Ljubljani, ali i o prostoru koji bi trebalo da dobiju crnogorski dizajneri nalik na one u svjetskim metropolama. Od inostranih dizajnera poštuje rad Vivijen Vestvud, kao i modne kuće Moncler Gamme.

Talentovana dizajnerka završila je modni dizajn na “Accademia di costume e di moda” u Rimu, a od 2005-2009 nastavlja studije na Univerzitetu Union, Fakultet za Dizajn u Beogradu gdje je i diplomirala. Prvu samostalnu reviju “Skarlet”, inspirisanu glavnom junakinjom romana i filma “Prohujalo sa Vihorom”, predstavila je u Podgorici 2011. godine. Ono što je aktuelno kod Đurđićeve je rad na predstavi režiserke Ane Vukotić gdje je dobila priliku da radi sa jednim od najboljih evropskih kostimografa. “Trenutno radim na predstavi “Ribarske svađe”, čija će pre-

mijera biti 26. juna u Budvi i to kao asistent jednom od najboljih evropskih kostimografa, Leu Kulašu. Moram istaći da mi rad sa Kulašem predstavlja veliko zadovoljstvo i sigurno dragocjeno iskustvo”, kaže ona dodajući da priprema i novu kolekciju koju planira predstaviti ove jeseni. Osim nove kolekcije o kojoj nije željela puno da govori, Milenu tokom ljeta očekuje nastavak regionalnog Fashion Weeka u Zagrebu i Ljubljani na kojima će učestvovati kao predstavnik Crne Gore. “U planu je još jedno predstavljanje moje posljednje kolekcije na crnogorskom primorju. Sa kolekcijom sam se

već predstavila van Crne Gore. Na poziv Vesne Mandić, u okviru Regionalnog Fashion Weeka imala sam reviju u Beogradu, a učestovala sam i u Zagrebu i Ljubljani. Imam pozive i van prostora bivše Jugoslavije, ali dok ne bude precizirano ne bih otkrivala”, odgovara Milena pritom otkrivši da planira otvaranje svog prodajnog prostora, ali da je to u “ovom trenutku dosta teško”. Ono što je interesantno je da se u posljednje vrijeme modni dizajn u Crnoj Gori sve više razvija te se tako u posljednjih nekoliko godina na našoj modnoj sceni pojavilo nekoliko talentovanih dizajnera vrijednih pažnje. U Beogra-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 29

PETAK, 15. 6. 2012.

ebalo a

du su upravo dizajneri udružili snage pa su uz pomoć države dobili prostor u Čumićevom sokačetu koje je sada postalo poznato kao modna četvrt. Da li bi i kod nas trebalo država da da vjetar u leđa dizajnerima Milena kaže: “U Crnoj Gori posljednjih godina primjetno se razvija modni dizajn, te smatram da u tom pravcu treba ozbiljno razmišljati. To ne mora biti isključivo modni kvart, već kutak umjetnika iz svih oblasti primijenjene umjetnosti”, kaže Milena čiju klijentelu većinom čini mlađa populacija. “Moji klijenati su djevojke koje žele da im se šiju vjenčanice, maturske haljine i haljine za posebne prilike. Imam i nekoliko stalnih klijenata i žena i muškaraca za koje radim”, kaže ona. Kako je moda jedan od glavnih segmenata savremene žene, a Crnogorke i te kako slijede trendove, Milena kaže da se tu mora biti obazriv. “Bitan je način stilizacije, pravi odabir i kombinovanje određenih komada odjeće na dobar način. Ovo ljeto, kao nešto što je posebno akcentovano kod mnogih dizajnera, izdvojila je obuću koja dobija neku novu dimenziju, sve više liči na art, gubi standardan oblik cipelesandale, a sve više liči na neke skulpture, inovativne oblike, sa neobičnim teksturama i smjelim kombinovanjem različitih elemenata i boja. Samim tim, pažnja se manje poklanja udobnosti, a više estetici, čega nijesam pobornik”, odgovara te dodaje da postoje komadi na koje svaka žena treba da obrati više pažnje pri kupovini da joj ne bi koristili samo jednu sezonu. “Torba, jednostavnih linija na kojoj su pažljivo uklopljeni boja, kopčanje, kaiš, tekstura. Zimi je to dobar kaput ili mantil, a ljeti haljina neobične forme, bilo za dan ili noć”, smatra Đurđićeva.

“Grazia Shopping Night” manifestacija sjajne kupovine, zabave i velikih iznenađenja održaće se u petak u šoping molu Delta Siti sa početkom u 19 časova do ponoći. Posjetioce očekuju iznenađenja kao i zabava za najmlađe, DJ Show sa najpoznatijim svjetskim hitovima, te kompletna zabava za cijelu porodicu.

The Cult je jedan od najrazmaženijih bendova, pa su zahtijevali zdravu i nemasnu hranu, zeleni čaj, specijalnu Sturbucks kolumbijsku kafu bez kofeina. Spisak se nastavlja aromatičnim svijećama, a nakon nastupa tražili su da im se dostave meniji najboljih restorana u Beogradu različite kuhinje, kineske, indijske, domaće i da svi šefovi restorana budu specijalno inspirisani da ih iznenade hranom.

BELGRADE CALLING

Još jedan bend iznenađenje Organizatori još uvijek drže publiku u neizvjesnosti

Pretprošle godine saopšteno je da će popularni glumački par Dejvid Arket i Kortni Koks, koji je zajedno igrao u filmovima iz serijala “Vrisak”, staviti tačku na brak dug 13 godina. Arket i Monika iz “Prijatelja” tada su odlučili da ipak porade na vezi i, u međuvremenu, snimili još jedan nastavak “Vriska”, ali sada je definitivno kraj. Glumac je sudu u Los Anđelesu podnio zahtjev za razvod, u kojem kao razlog navodi nepremostive razlike, i traži zajedničko starateljstvo nad sedmogodišnjom kćerkom Koko. Iako je Monika finansijski “jača” polovina para, Dejvid ne traži alimentaciju.

Iako su skoro svi izvođači festivala “Belgrade calling” poznati javnosti, organizatori još publiku drže u neizvjesnosti. Naime, još jedan bend koji će nastupati prvog dana festivala, koji traje od 27. do 30. juna, do vikenda ostaće nepoznat, ali saznali smo da je to grupa uz koju će se mnogo dobro skakati na Ušću. Još jedno iznenađenje za sve one koji planiraju da kraj juna provedu na Ušću jeste da je Festival produžen za još jedan, četvrti dan, kada će ulaz biti besplatan za sve one ko-

ji žele da čuju domaće rok bendove. Organizatori su otkrili čudne zahtjeve na rajder listama. Ozi Ozborn i prijatelji su zahtjevima za pirotehniku nadmašili lične prohtjeve. Sisters of mercy koji će ovoga puta nastupati u punom sastavu tražili su najnižu sobu u hotelu u kojoj bez obzira na vrijeme napolju mora da bude makar jedna grijalica. Najzabavnija rajder lista bila je legendarnog benda Faith no more. Više je ličila na najzabavniji strip “Alan Ford” sa sve meta-

forama i suludim objašnjavanjem zašto im je nešto prijeko potrebno poput peškira mekanih kao zeke. Naročito su zanimljivi djelovi koji se odnose na cvijeće koje će sačekati Majkla Patona i ekipu iza i oko scene, a gdje treba da se nađe poljsko cvijeće, svadbeni aranžmani, pogrebni vijenci i drugo grobljansko cvijeće, jer kako stoji u rajderu:”Svako cvijeće dolazi u obzir i trebaće nam mnogo, mnogo cvijeća, čak i onda kada pomislite da ga ima baš, baš dosta, to neće biti dovoljno”.

MODA

Vlado pokazao izvajano tijelo Pobjednik Survajvera se fotografisao za katalog donjeg veša

Pobjednik četvrte sezone rijalitija “Survajver” zgodni maneken Vlada Vuksanović fotografisao se kao zaštitno lice nove kolekcije veša. Na urađenim promotivnim fotografija-

ma dobro se vidi Vuksanovićevo izvajano tijelo. Vlada se nakon učešća u ekstremnom rijalitiju žalio kako je dosta izgubio na težini, i kako kilograme koje je imao prije putovanja na Kostariku još nije povratio. Maneken je po povratku u srpsku prijestonicu izazvao veliko interesovanje kod beogradskih djevojaka. Vuksanović je za Telegraf.rs otkrio da planira da čitavo ljeto provede kod kuće. “Sad sam tu, ne planiram još nigdje da idem. Završila su mi se predavanja u Solunu, a zbog ‘Survajvera’ sam zapostavio ispitni rok, tako da ću ovaj period iskoristiti za odmor kod kuće”, rekao je Vlada.

Kada bi moglo, kao u bajkama, da se zaviri gore, da se žmugne i malo posjedi na nekom oblaku. Bojana Stefanović (Gloria)


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 Zabava/Slobodno vrijeme 245 248

PONIZNO KAO ROB

ONA KOJA JE S NEKIM U SRODSTVU

ITALIBESJED- JANSKA NICA FILMSKA ŽUSTAR (LAT.) DIVA SA SLIKE

IZRAĐIVAČI KACA

STARO MUŠKO IME

AUTOR: BRANISLAV

PRIJE ‘C’

RJEČNI RIBAR

SIMBOL NOBELIJUMA

LAKA CIPELA

PETAK, 15. 6. 2012.

Daily Sudoku puzzle No. 2050 sudoku 2012-05-24

7

BRANISLAV OD MILJA PRIJE ‘P’ I NAKON ‘P’

1 9

VRSTA JELENA

VRSTA ZAČINA

VRSTA PAPAGAJA PARA RUMUN. POLITIČAR, JON GEORGE

PLAŠLJIVICA MUSLIM. ŽEN. IME

NEPROMENLJIV

4

KILOLITAR

ORGAN KOD NEKIH INSEKATA (MN.) KIKIRIKI GA IMA MNOGO RIJEKA U MAKEDONIJI

KUTIJA S ČOKOLADICAMA AM.PISAC FANTASTIKE, ISAK

1

8

Play sudoku online at:

3

6

9

8

5

Daily Sudoku puzzle No. 1932

6

7

5

2012-01-27

Medium level

Lakša

7

5

1

2

9

4

3

9 VAŠKA

7

5

4

IZGOVOR SLOVA 'J'

2 7

GRAD U FRANCUSKOJ

2

6

Play2sudoku6online at:

ONAJ KOJI UZ PJESMU DOZIVA KIŠU

9

8

9Play sudoku online at:

Page 1/2

4 2 1 www.sudokukingdom.com 9 www.sudokukingdom.com

SILAZAK BOGOVA U HINDUIZMU

6

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: SOKOLARSTVO, A, EMU, AKRIT, ME, IDEALNI, ONIKSI, LOAR, STRAHOTA, RA, ARIČANI, PST, MAJAMI, INTI, ITACIZAM, VS, LANILIST, OE, O, A, TJ, SD, BOE, TUĐIN, KELJ, R, PADEŽI, ŠTOGOĐ.

no u Buraidahu, gradu sjeverno od prijestonice Rijada, takmičari će nastupati na otvorenoj sceni pred publikom i žirijem koji čine pjesnik, TV voditelj i TV producent. Oni će ocjenjivati njihov talenat u raznovrsnim oblastima,

kao što su poezija, religiozno pojanje i sportske discipline. Inače, u arapskom svijetu izuzetno je popularan program “Arapi imaju talenat”, jedan od 39 zvaničnih licenciranih programa istog formata koji se prikazuju širom svijeta.

5 Puzzle solution:

8

7

Sudoku puzzle No. 2049 2012-05-23 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1874 2011-11-30 5

7

2

4

9

1

3

6

8

8

2

6

9

5

1

7

3

4

3

6

9

2

5

8

4

7

1

3

5

7

2

8

4

6

9

1

8

1

4

7

3

6

9

2

5

4

9

1

6

3

7

2

5

8

1

8

5

3

6

9

2

4

7

9

3

4

1

6

8

5

7

2

6

2

7

8

1

4

5

9

3

5

7

2

4

9

3

8

1

6

9

4

3

5

7

2

8

1

6

1

6

8

7

2

5

3

4

9

2

5

8

1

4

7

6

3

9

6

1

9

5

7

2

4

8

3

7

3

6

9

2

5

1

8

4

2

8

5

3

4

9

1

6

7

4

9

1

6

8

3

7

5

2

7

4

3

8

1

6

9

2

5

vicevi

Talenat bez plesa, pjevanja i žena

4

Puzzle solution:

9

Strogo

U Saudijskoj Arabiji organizuje se takmičenje po uzoru na šou ‘Ja imam talenat’. Razlika je u tome što nije dozvoljeno pjevanje, igranje niti učešće žena. Na takmičenju “Buraidah ima talenat”, koje će biti održa-

4

www.sudokukingdom.com

DRSKA, SILOVITA

CRVENOŽUT

8

1 F.K. IZ N. SADA INSEKT KOJI ŽIVI U BRAŠNU

3

3 3

MORSKA RIBA

ŽENSKO IME

1 9

2

DONOSE IH RODE

ISTURENI GRAD U DIJELOVI OBALI ZGRADE SLONO- FRANC. VAČE ŽEN. IME

8

6

NERONOV UČITELJ

2

2

1

AKCION. DRUŠTVO

PRIKRIVENO ISMIJEVANJE

9

3

BLISTAVO

KOLARSKI ZANAT

Medium level

Teža

*** Hvali se Crnogorac u društvu: Page 1/2 - Ima nešto u čemu sam prvi na poslu. Ovi znatiželjno pitaju: - A šta to? - Vala, prvi se umorim! *** Vozila plavuša auto i zgazila četiri pješaka. Dođe policajac i kaže: - Gospođo, vozili ste 150 km/h, a dozvolje-

no je 70! Plavuša ponizno gleda u pod. Policajac nastavi: - Gospođo, 2 promila u krvi, a dopušteno je 0,5! Plavuša ponizno gleda u pod. - Gospođo, ubili ste 4 osobe!!! Plavuša tužno podiže okice i tihim glasom upita: - A koliko je dozvoljeno?”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Slobodno vrijeme 31

PETAK, 15. 6. 2012.

NEZVANIČNO Izdrži još malo. Vidi koliko novinara. Ljepota.

Nijesam ja navikao na ova odijela i kravate. Ne nikako.

Osjećam se kao u parlamentu. Svi me gledaju a niko me ne sluša.

To što sam u ćošku ova dva stola ne znači da sam manje važan od ostalih.

Raspored je napravljen zbog simetrije i boja.

OVAN Optimistički pristup problemu je izražen, pa ćete ga lakše prebroditi. Ukoliko ste u prilici da rješavate porodično pitanje ili adaptirate životni prostor, pravi je momenat. Ne dozvolite da nepažnjom upropastite niz povoljnih šansi.

BIK

Na prvi pogled sve lijepo funkcioniše, ali kada se udubite u slučaj, postajete nezadovoljni. Sve se odvija prilično sporo, ali ne brinite - vrijeme radi za vas. Ukoliko budete strpljivi, a hoćete, stvari će doći na svoje mjesto.

BLIZANCI

Uživajte dišući punim plućima, jer danas postoje šanse, veće nego ikada, da postanete popularni i zaljubljeni. Poželjno je ne rasipati emocije, pošto su ograničene. Finansijski dobitak postao je normalna pojava.

RAK

POJMOVI

KONAN KOSA KUKA LAK PLEN LINK MAGNUM MASKA MOST MUNJA NEVINI NIJE NEGO

NIKO NIKSON NISKE STRASTI NOVINE OPASNOST POKOJNIK RAMBO ROKI SEDAM SILA STVOR

Crno - bijeli svijet.

HOROSKOP

OSMOSMJERKA

AZRA BEZIMENI BRAZIL DŽUMANDŽI FIRMA HARLI JUNIOR KARTUM KIKA KOBRA KOLA

Ja sam svakako bijeli. Škola završila, nikog nijesam ostavio na polaganje, festival dokunetarnog filma fenomenalan. Šta čovjek više da poželi.

SUMNJA ŠARM TAMA TERMINATOR TITO TRAG TROJA UCENA VOZ SMRTI ZAMENA ŽURKA

Poslovno ste angažovani i vrijedni. Rad je odlična kompenzacija za emotivno nezadovoljstvo. Kada radite, nemate vremena da razmišljate o promašajima, rezultati su vidljivi i na njih možete uticati.

LAV

Do svega morate da dođete vlastitim trudom. Imate osjećaj da vam ništa ne pada s neba. Pošto vam danas prija neka vrsta samoće, pokušajte da se izolujete. Napunićete baterije i bićete spremni za nove radne pobjede.

DJEVICA

Napokon ste našli vrijeme za lijepe stvari. Posao je danas u drugom planu, a neko ko je zagolicao vašu maštu podstiče vas da planirate susret, čak i više od toga.

VAGA Divno se osjećate pod uslovom da ste se okrenuli onim stvarima koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Poslovi kasne, partner zanovijeta, para ni na vidiku, a vi se okrećete prijateljima, kafićima i muzici.

ŠKORPIJA

Oprezno, drage Škorpije, jer umijete ponekad da budete nezgodne. Strpite se u želji za dokazivanjem svojih kvaliteta. Kad dođe vrijeme, oni će sami postati vidljivi. Ukoliko ih budete nametali, sukobiće se sa saradnicima.

STRIJELAC

Nastupaju teškoće bilo da se radi o poslu ili o zdravlju. Slaba tačka organizma je okoštavanje koje vam, ukoliko niste fizički aktivni, može zadavati ozbiljnije probleme. Zbog nekoga se svjesno žrtvujete i spremno činite ustupke.

JARAC

Imate potrebu da vas drugi obasipaju pažnjom i hvale. To svi mi volimo, ali vi trenutno izraženije nego inače. Pošto ste promjenljivog raspoloženja i osjećate manjak ljubavi, želite da i vama neko pokloni pažnju.

VODOLIJA

Moguća je opasnost od povreda, operacija i uniformisanih lica. Savjetuje se dodatni oprez, naročito poštovanje zakonskih normi i mirovanje. Ukoliko se budete pridržavali ovih savjeta, izbeći ćete sve moguće neprijatnosti.

RIBE

Odmorite se i realno procijenite vlastite snage. Samo tako ćete prebroditi trenutnu krizu. Ukoliko imate problema sa kućnim aparatima, vodovodom ili strujom, moraćete da se spremite za neočekivani izdatak.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

32 TV program/Servis

PETAK, 15. 6. 2012.

FILM

POLASCI IZ BARA Beograd: 09.00 (brzi), 19.00 (brzi), Podgorica: 5.15 (lokal), 6.45(lokal), 09.00(brzi), 10.05(lokal), 14.05(lokal), 14.50(lokal), 16.40 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje: 5.15

(lokal), 09.00 (brzi), 14.50(lokal), 19.00 (brzi). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA PODGO RICU BAR Podgorica (Bar): 04.36 (brzi “Lovcen”), 05.11 (brzi “Panonija”) 06.02 (autovoz), 06.40 (lokal), 16.45 (brzi “Tara”), 18.00 (lokal).

POLASCI IZ BEOGRADA ZA PODGORICU BAR Beograd: 10.10 (brzi “Tara”), 22.10 (brzi “Lovcen”), 23.10 (autovoz), Subotica: 18.40 (brzi “Panonija”), Novi Sad: 21.15 (brzi “Panonija”).

U Podgorici 020/441-211 i 441-212, Baru 030/301-615 i 030/301-622, Sutomoru 030/601-690 Nikšicu 040/214-480, Mojkovcu 050/472-130, Bijelom Polju 050/ 478-560,Kolašimu 020/441-492

POLASCI IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12.27(brzi), 22.35(brzi), Podgorica: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal), Bar: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal).

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLASCI IZ PODGORICE Beograd: 10.00 (brzi), 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.15 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.30 (lokal), 6.20 (brzi), 8.20 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 18.00 (lokal), 19.28 (brzi), 21.10 (lokal).

Sport

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

08:00 08:25 08:45 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 18:30 19:00 19:30 20:00 21:15 23:00

Exkluziv /r Exploziv /r Ulica smijeha Dođi na večeru /r Serija: V.I.P. /r Serija: Tračara /r Serija: Tajna starog mosta/r Tačno 1 Serija: V.I.P. /r Serija: Sulejman Veličanstveni /r Dođi na večeru Serija: Tajna starog mosta Exkluziv Exploziv Kremenko Serija: Prijatelji Serija: Sulejman Veličanstveni Talk show: Veče sa Ivanom Ivanovićem Serija: Tračara

06.30 10.00 12.00 12.25 13.00 13.05 13.30 14.00 14.05 15.10 15.20 15.30 17.05 18.00 18.05 19.15 19.30 19.55 20.00 21.10 21.55 22.00 22.30 23.00 00.00

Dobro jutro Crna Goro Dnevnik Vijesti Štrumfovi Vijesti Mostovi Poetika montenegrina Vijesti Serija: Medium /r Lajmet Dnevnik na gestovnom jeziku Dnevnik Univerzum Vijesti Crna Gora uzivo Tv Taxi – Euro taxi Dnevnik Sport Robin Hood Serija: Mjesto zločina Njujork Marketing Dnevnik U centar Serija: Medium Vijesti u ponoć

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica - Beograd: svim danima 07:30, ponedjeljak, utorak,srijeda, četvrtak i nedjelja19:00, petak i subota 19:00; Beograd - Podgorica: svim danima 08:50, ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i nedjelja 19:20; petak i subota 20:20 Tivat - Beograd: ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak i subota 08:15; srijeda 07:30, nedjelja 07.15; svim danima 17.10 Beograd - Tivat: ponedjeljak, utorak,četvrtak, petak i subota 09:35; srijeda 08:50; nedjelja 08:35; svim danima 18:30 Podgorica - Beč: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota 08:05; Beč - Podgorica: ponedjeljak, srijeda , četvrtak i subota 10:30; Podgorica - Ljubljana: petak i nedjelja 15:50; Ljubljana - Podgorica: petak i nedjelja 17:30; Pogdorica - Frankfurt: ponedjeljak, srijeda, petak, subota i nedjelja 11:40; Frankfurt - Podgorica: ponedjeljak, srijeda, petak, subota i nedjelja 14:50; Podgorica - Cirih: ponedjeljak, petak i nedjelja u 10:20; srijeda 10:35; subota 10:05 Cirih - Podgorica: ponedjeljak, petak i nedjelja u 13:20; srijeda 13:35; subota 13:10 Podgorica - Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedjelja

17:00; Rim - Podgorica: utorak 12:40, petak 10:30, nedjelja 19:00; Podgorica - Moskva: ponedjeljak, četvrtak i petak 10:10; Moskva - Podgorica: srijeda, četvrtak i nedjelja 16:10; Tivat - Moskva: utorak, srijeda, subota i nedjelja u 10:10; Moskva - Tivat: ponedjeljak, utorak , petak i subota u 16:10; Podgorica - Pariz: utorak i četvrtak 10:20; petak 12:05; subota 08:55 i 15:15, nedjelja 08:55 Pariz - Podgorica: utorak 14:00; četvrtak 14:10; petak 15:15; subota 18:40 i 19:15; nedjelja 19:15 TivatPariz subota i nedjelja 15:15; Pariz- Tivat subota i nedjelja 12:25, Podgorica - Niš: ponedjeljak, utorak i četvrtak 18:05; srijeda, petak, subota i nedjelja 19:10 Niš - Podgorica: svim danima osim petka 08:05; petak 07:00 Podgorica- Kopenhagen subota 12:10 Kopenhagen- Podgorica subota 15:35 Podgorica- London petak 08:30 London - Podgorica petak 11:10 Tivat- London srijeda 10:10; nedjelja 09:50 London- Tivat srijeda 12:50; nedjelja 13:00 Podgorica - Bari - Podgorica i Podgorica - Napulj - Podgorica: (svakog petka i nedjelje neizmjenično, u popodnevnim časovima)

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u m15:05, petak 15:05, nedjelja 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 13:20, petak u 15:20, nedjelja u 17:30; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40; Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, ne-

djelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova

PRVA Veče sa I. Ivanovićem 21.15

RTCG1 Robin Hood 20.00

13.00 13.40 14.00 17.00

15:00 Serija: Kradljivac srca /r 16:30 Divlja ljepota 16:55 5 do 5 - Ljeto 18:00 Forum 18:25 Žuta minuta 18.50 Serija: Strasti 20:00 Živa istina 22:00 Forum 22:30 5 do 5 - Ljeto 23:30 Prvih 6 godina

Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak, srijeda i petak u 16.05; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 14.15 Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

17.40 20.05 22.50 23.20

Vijesti Jet set Vijesti Serija: Izlog strasti Fudbal: Ukrajina – Francuska Fudbal: Švedska – Engleska ABS Serija: Šerif

RTS1 12.30 -Evronet -12.35 -Fudbal: Italija - Hrvatska -14.25 -Fudbal: Španija - Republika Irska -16.15 -Ovo je Srbija -17.00 -Dnevnik -17.20 -Šta radite, bre -17.45 -Beogradska hronika -18.25 -(Ne)obavezne preporuke, Oko -19.00 -Kviz: Slagalica -19.19 -Vreme, stanje na putevima -19.30 -Dnevnik -20.06 -Mazurka -20.35 -Fudbal: Švedska - Engleska -23.00 -Vesti -23.05 -Serija: “Skok u budućnost” RTS2 14.15 Postanak i opstanak ćirilice 14.37 Jedna slika, jedna priča 15.20 Emisija iz ekologije 15.50 Lov i ribolov 16.20 Serija: “Kapri” 16.30 Dokumentarni program 17.20 Biciklizam: Trka kroz Srbiju 17.50 Fudbal: Ukraji-

na - Francuska 19.55 Košarka: Partizan - Crvena zvezda 20.00 Đorđe Vajfert 21.00 Serija: “Kapri” 22.00 Kontekst 22.30 Art zona 22.55 Odbojka: Srbija - Rusija 00.35 Muzički program HRT1 -12.00 -Dnevnik -12.30 -Serija: “Moć sudbine” -13.15 -Film -15.15 -Serija: “Ponos Ratkajevih” -16.05 -Serija: “Gorski liječnik” -17.25 -Hrvatska uživo -17.55 -Jugoslavija, država za jedan vek -18.30 -Tok šou: Dr Oz -19.30 -Dnevnik -20.10 -Devičanska kraljica -21.00 -Film: “Ludi dani” -23.15 -Serija: “Seks i grad” HRT2 -13.00 -Idemo na zapad -14.10 -Serija: “Ljubav u zaleđu” -15.10 -Serija: “Edžemont” -15.35 -Serija: “Olujni


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program/Servis 33

PETAK, 15. 6. 2012.

TV PROGRAM

05:40 City Kids 05:45 Dobro jutro! 10:30 Serija: Ljubav i osveta 11:35 City Kids 11:45 City 12:00 Tačno u podne 13:00 48 sati svadba 13:45 Teen Pleme 14:45 Prvi poslastičar Srbije 16:00 Moja Podgorica 16:20 City 16:30 Serija: Ljubav i mržnja 17:15 Serija: Moje srce kuca za Lolu 18:00 InfoMonte 18:30 Kukavica 19:15 Serija: Mala nevesta 20:00 Loto 20:20 Serija: Ljubav i osveta 21:15 Grand show 23:30 Šopingholičarke 01:00 Top Speed 01:30 Film: Sumnjiv, dakle kriv

PINK M Sumnjiv, dakle kriv 01.30

07:00 10:37 10:05 11:50 15:00 15:15 16:00 15:45 17:15 19:50 20:30 20:00

Uz jutarnju kafu Žestoko Zabava Jakanje Toto vijesti Smiješna Top Lista Zabavni Magazin Na domaćem terenu Tip dana Ekstremno Nindža ratnici Loto

svet” -16.15 -Briljantin -17.50 -Fudbal: Ukrajina - Francuska -20.35 -Fudbal: Švedska - Engleska -23.35 -Serija: “Bitange i princeze” -00.10 -Serija: “Ministrova naslednica” HBO 14.30 Film: “Poslednji voz” 16.00 Film: “Neobične avanture Adele Blank” 18.15 Film: “Dizanje” 20.05 Serija: “Potpredsednica” 20.35 Serija: “Devojke” 21.05 Serija: “Bordžije” 22.05 Film: “Oružj e” 23.45 Film: “Cimerka” ARENA SPORT 13.00 Fudbal: Korintians - Figuerense 14.50 Odbojka: Brazil - Finska, prenos 17.00 Atletika, olimpijska serija 17.30 Atletika, olimpijska serija 18.00 Košarka, Srpska liga, finale 2 20.00 Odbojka: Poljska - Srbija, Gran Pri, pre-

06:45 09:05 10:00 11:00 11:07 12:00 13:07 14:00 14:07 14:30 15:20 16:30 16:50 17:40 18:30 19:10 20:20 20:30 21:40 22:30 22:50 23:10 23:55

Boje jutra Serija: Gumuš Vijesti u 10 Vijesti u 11 Serija: Sve će biti dobro Vijesti u 12 Serija: Asi Vijesti u 2 Serija: Mezimica Serija: Stranac mladoženja,r Serija: Ljubav i kazna,r Vijesti u pola 5 Serija: Ruža vjetrova Serija: Lud, zbunjen, normalan Vijesti u pola 7 Serija: Stranac mladoženja Serija: Ljubav i kazna Talk show Piramida Serija: Tihi svjedok Vijesti u pola 11 Sport Serija: Torčvud Film: Crni Dzek

VIJESTI Talk show Piramida 20.30

08:30 11:05 11:15 12:15 14:00 15:40 18:00 20:00 20:15 22:00 22:30 23:45

TV čat Video katalog Emisija: Hrana I vino Zvedano nebo MBC Vijesti Video katalog MBC Dnevnik Loto Emisija: Plodovi zemlje MBC Vijesti Zvezdano nebo TV čat

nos 22.00 Boks, Kotv, magazin 22.30 Rukomet, magazin Bundeslige 23.00 Atletika, olimpijska serija SPORT KLUB 12.00 Tenis: ATP Hale, prenos četvrtfinala 19.30 Program iz studija 20.00 Vesti 20.15 NBA košarkologija 20.45 NBA finale, utakmica 2 23.00 Moto GP Silverston - Trening Moto GP 00.00 Moto GP SIlverston - Trening Moto 3 00.45 Vesti FOX LIFE 16.00 -Serija: “Kako sam upoznao vašu majku” -16.45 -Serija: “Svi vole Rejmonda” -17.40 -Serija: “Grad kuguara” -18.05 -Serija: “Razvedeni Gari” -18.30 -Serija: “Srećni završeci” -18.55 -Serija: “Ali Mekbil” -20.00 -Serija: “Ružna Beti” -20.55 -Serija: “Seks i grad” -22.00 -Serija: “Grad kuguara”

07:00 07:30 09:00 10:30 11:30 12:30 13:50 14:30 15:00 16:00 16:15 17:00 17:45 18:20 19:00 19:10 19:40 20:40 21:40 21:50 23:30 00:30 01:00

Crtana serija Film /r Ezel /r Donja Barbara /r Serija: Neko te posmatra /r Serija: Dr House /r Kod Ane /r Cimer Fraj /r Serija: Opasne igre Kod Ane Serija: Opasne igre Serija: Neko te posmatra In popodne sa Marijom Razić Serija: Cimer Fraj In - puls Crtana serija Serija: Donja Barbara Serija In - puls Film Serija: Ezel In popodne sa Marijom Razić /r Opasne igre /r

IN TV Donja Barbara 19.40

11:30 12:00 13:20 14:30 16:45 18:00 19:00 19:30 20:00 21:00 21:30

Obrazovni program Crtani film:Mumijevi Serija: Talični Tom /r Dokumentarni program Serija: Srce LEDO-Večera kod Džaje Raport iz Bara Crtani film:Mumijevi PG Raport INFO Auto Shop

FOX CRIME 15.50 Serija: “Čikaški kodeks” 16.40 Serija: “Brojevi” 17.30 Serija: “Milosrdna Grejs” 18.20 Serija: “Kasl” 19.10 Serija: “Put osvete” 20.00 Serija: “Red i zakon” 20.55 Serija: “Kraljevi bekstva” 21.45 Serija: “Imitator” 22.35 Serija: “Brojevi” 23.25 Serija: “Arčer” TLC 12.15 -L. A. Ink -13.10 -Stručnjak za torte -14.05 -Građevinske intervencije -15.00 -Kralj poslastičara kao kuvar -15.30 -Džon, Kejt i osmoro dece -15.55 -Venčanica iz snova -16.20 -Šta ne treba obući -17.15 -Četiri venčanja -18.10 -Najveći gubitnik -19.05 -Majami ink -20.00 -Verujete li u čuda

DANAS U GRADU BIOSKOP Madagaskar 3 (12:00; 13:50); 15:40; 17:30; 19:20 Madagaskar 3 3D(11:00; 12:50); 14:40; 16:30; 18:20; 20:20; 21:40 Žena iz susjedstva21:10; 22:50 Na tajnom zadatku17:20; 19:30; 20:40; 22:50 Prometej 3d (12:30); 15:00; 17:40; 20:00; 22:00 Snežana i lovac 14:50; 17:10; 19:40; 22:10 Diktator 15:30; 17:10. 19:00; 22:30 Ljudi u crnom 3 3D (13:10) Mračne sijenke 15:10; Pupijeva potraga (11:10; 13:00) Legenda o kung-fu zeki 3D (13:40) Alvin i vjeverice 3 (11:20) Štrumpfovi (11:40) *Termini u zagradama se odnose samo na subotu i nedjelju.

POZORIŠTE KIC Retrospektiva | Crnogorska Kinoteka Multimedijalna sala 18:00 GALERIJE GALERIJA CENTAR Crtež u slovenačkom stripu GALERIJA MOST Prodajna izložba poznatih crnogorskih akademskih slikara

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


Pratite nas na twitteru

@dnovine

34 Sport

PETAK, 15. 6. 2012.

START IZ SNOVA

DA LI STE ZNALI...

Moramo ostati čvrsto na zemlji Selektor naših dama Miodrag Baletić zadovoljan urađenim protiv Srbije Miloš Pavićević

K

valifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj otvorene su na najbolji mogući način. Izabranice Miodraga Baletića demolirale su jednu od najboljh selekcija u grupi B - Srbiju (85:68) i tako pokazale da se nalaze u top formi, te da “crvene dame” posjeduju tim za velika djela. Ašaja Marfi, Iva Perovanović, Jelena Škerović, Jelena Dubljević i drugarice poslale su prije dvije večeri sa Cetinja jasnu poruku svojim rivalima koliki su im dometi u kvalifikacijama.

Da je fudbalska lopta sastavljena prosječno od 32 kožna dijela koji se zajedno drže zahvaljujući 642 šava.

TIKET DANA UKRAJINA FRANCUSKA TIP 2 KVOTA 2.00 ŠVEDSKA ENGLESKA TIP 2

KVOTA 2.10

ALŽIR GAMBIJA TIP 1

KVOTA 1.30

MOZAMBIK TANZANIJA TIP X

KVOTA 3.40

DINAMO MINSK MINSK TIP 1

KVOTA 1.70

NEMAN BELŠINA TIP 1

KVOTA 2.20

Košarkašice Crne Gore su u svim segmentima igre nadigrale tim Marine Maljković. Napad je bio za desetku, Marfi je pokazala da je njen dolazak pun pogodak, dok je i igra u odbrani bila na visokom nivou. Francuska je sada znatno bliže, sa vjetrom u leđa Crnogorke dočekuju sjutrašnji susret sa Švajcarskom, koji je jednako važan kao onaj prije dva dana. “Nemamo previše vremena za slavlje jer nas očekuju naredne obaveze i meč sa Švajcarskom. Ipak moramo biti ponosni na ono šta smo uradili, jer smo savladali Srbiju koja je favorit u grupi. To je velika pobjeda, ali sigurno da neće imati značaja ukoliko ne nastavimo u istom ritmu”, kazao je za naš list se-

lektor Baletić. Osim rezultata nakon proteklog meča šef stručnog štaba je vidio još pozitivnih stvari. “Ono što nam je posebno drago jeste da smo vidjeli da možemo u potpunosti računati na još neke igračice koje do sada nijesu pokazivale kvalitet u toj mjeri. Bilo je lijepo biti dio košarkaškog meča na Cetinju, jer su igračice osim kvaliteta pokazale i veću želju za pobjedom u odnosu na selekciju Srbije”. Baletić ipak poziva na oprez pred nastavak kvalifikacija. “Tačno je da nam je ovaj trijumf vratio samopouzdanje nakon osipanja tima, međutim još smo na početku i moramo ostati čvrsto na zemlji, kako bismo bilježili željene rezultate”, poručio je Baletić.

PRIPREME

Kadeti iz Tivta pucaju na A diviziju Kadetska reprezentacija počela je pripreme za Evropsko prvenstvo B divizije, koje je na programu od 19. do 29. jula u Bukureštu. Na spisku selektora Đorđija Pavićevića su 22 igrača, koja su otputovala za Tivat, gdje će odraditi pripreme za predstojeći šampionat.

Cilj reprezentacije je povratak u elitni rang evropske košarke, a za ostvarenja tog cilja, naši kadeti će morati da osvoje jedno od prva tri mjesta na šampionatu u Bukureštu, a snage će odmjeriti sa BiH, Gruzijom, Rumunijom i Estonijom.

NE PROPUSTITE Ukrajina – Francuska (RTCG 17:40) Jedan od dva domaćina Evropskog prvenstva otvorio je prvenstvo kao u snovima - trijumfom nad Švedskom! Selekcija Olega Blohina se sigurno imati šta da kaže i protiv favorita u grupi koji je u prvom meču protiv Engleza osvojio „samo“ bod.

Na spisku se nalaze: Aleksandar Dožić, Aleksandar Novosel, Petar Popović, Zoran Nikolić, Lazar Pavićević, Feđa Đurišić, Nemanja Vuksanović, Mihailo Radunović, Danijel Kalezić, Miloš Anđelić, Vasilije Knežević, Vasilije Baćović, Nešo Piletić, Emir

Hadžibegović, Antonio Radović, Nikola Markuš, Zdravko Bošković, Petar Ivanović, Vuk Damjanović, Balša Strunjaš, Svetislav Slavković i Stefan Kasalica. U stručnom štabu pored selektora Pavićevića su treneri Drago Spičanović i Dejan Labović. M.P.

SPORTSKI EKRAN 12:00 12:00 13:30 17:30 17:40 19:55

VTA Birmingem, tenis ATP Hale, tenis ATP Kvin, tenis Fleš sport Ukrajina – Francuska, fudbal Sport

(Eurosport2) (SportKlub) (Eurosport) (RTCG2) (RTCG2) (RTCG1)

20:00 20:00 20:00 20:05 22:50 23:00

ATP Kvin, tenis Crvena Zvezda – Partizan, košarka EURO 2012, emisija Švedska – Engleska, fudbal Sport Srbija – Rusija, odbojka

(Eurosport2) (Arena1) (Eurosport) (RTCG2) (TV Vijesti) (Arena1)


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 35

PETAK, 15. 6. 2012.

Tako se voli Crna Gora

S T A V

VUK PEJOVIĆ

foto: Darko Jovanović

navijač

TREBA NAM PODRŠKA

Kapisoda: Spremni smo da izginemo

Najiskusniji rukometaš Crne Gore zbog bola u predjelu lista preskočio dva treninga, ali će biti spreman za istorijski duel u subotu Ostao je još samo jedan dan do ispunjenja snova generacije koja je u protekle četiri godine, koliko je trajao post što se plasmana na velika takmičenja tiče, preživjela sve. Kritika je bilo na svakom ćošku, ali sjutra veče kada počne meč u Morači (18,30h) sve će se zaboraviti jer crnogorski rukometaši protiv Švedske u revanš meču baraža za odlazak na SP u Španiji (prvi meč 22:21) igraju za narod, za državu, za vječnu slavu. “Imamo aktivan rezultat iz prvog meča i to je ono što je pozitivno. Iako svi pričaju da smo napravili dobar posao u Stokholmu, ne možemo biti zadovoljni, jer smo imali priliku da pobijedimo ili u najgoru ruku izborimo remi. Ipak sve je to sport, a ja sam siguran da mi možemo da odigramo još bolje nego u Stokholmu”, kazao je za Dnevne novine Petar Kapisoda, koji je preskočio dva treninga zbog bola u predjelu lista, ali će stisnuti zube i biti na raspolaganju selektoru Kastratoviću.

● DRUGA KONCEPCIJA Šveđani su u prvom meču bili bez najboljeg igrača Kima Andersona koji je juče

Simović ide u Minsk Desni bek naše reprezentacije Marko Simović nakon šest godina provedenih u Skoplju u dresu Vardara karijeru će nastaviti u najboljoj bjeloruskoj ekipi Dinamu iz Minska. Prema našim informacijama, već dvadesetak dana traju pregovori na relaciji Simović - Minsk i ukoliko se ne dogodi neočekivani obrt nakon revanš meča sa Švedskom dvadesetpetogodišnji Budvanin će potpisati jednogodišnji ugovor sa šampionom Bjelorusije. doputovao u Podgoricu. Samim tim i igra tima koji vode Štefan Olson i Ola Lindgren se mijenja. “Svjesni smo da koncepcija igre Šveđana neće biti ista i spremni smo na to. Kim će mnogo više učestvovati u igri nego što je to radio Jakobsen. Ipak, mi ne odustajemo od naše duboke zone, jer je to jedini način da se parira Šveđanima. Spremni smo za borbu, spremni smo da izginemo tih 60 minuta na parketu Morače”. Šta bi moglo da odluči, pitali smo najiskusnijeg u redovima crvenih? “Smatram da ne postoji identična utakmica. Dobra igra tima uvijek izbaci nekog pojedinca kao što su to bili Mijato-

vić i Ševaljević u prvom meču, dok sjutra veče ko god da bude to će biti manje važno, najvažnije je da se plasiramo na SP.

● ZASLUŽILI PODRŠKU Subotnji meč će ujedno biti ispit za ljubitelje rukometa u našoj zemlji, jer bi blago rečeno, bila sramota da lavovi ne dobiju vjetar u leđa sa tribina. “Iskreno se nadam da će biti puna “Morača” i da će navijanje biti pravo, jer sada nam je kao nikad potrebna podrška. Po onome šta su ovi momci prikazali u prvom meču i kako su predstavljali grb za koji igraju, siguran sam da su zaslužili veću pažnju”, završiuo je Kapisoda.

Trebalo je da se desi nešto zaista spektakularno, nešto zaista neviđeno, nešto što piše istoriju nekog sporta ili države da se usred EURO euforije ne piše o najboljem fudbalu koji Evropa dijeli sa svojim navijačima. Da se ne piše, recimo, o vaskrsenju velikog Andreja Ševčenka i njegove maestralne igre koja je donijela Ukrajincima pobjedu! Ili o još nekoliko vrhunskih mečeva koje nam EURO donosi. I desilo se. Možda ne za Evropu, ali za nas u maloj Crnoj Gori desila se sportska istorija, opet smo svjedočili kako se država stvara a njen plamen održava preko sporta jače i ponosnije nego preko bilo koje druge stvari. Sport je moderni rat, ono nasljeđe koje su naši preci ostavili u amanet pobjedama na Vučjem Dolu, Fundini, Grahovu, Mojkovcu i ostalim svetim mjestima nastanka crnogorske države danas mi ostavljamo pokoljenima na Vembliju, Pod Goricom, Malagi a od prošlog vikenda mogu reći i u Stokholmu. Junaci moje priče pretpostavljate su oni- rukometaši Crne Gore! Svjedoci smo da nije prvi put da taktovi pjesme koja nije himna Crne Gore zasviraju na predstavljanju naših najboljih sportista svijetu. Taj niski udarac, to podrivanje u bit postojanja crnogorske nacije još jednom je doživio potpuni fijasko. Kad već institucije sporta i države ne umiju da odreaguju kako treba, kad ljudi čije funkcije u sportu i državi za ovo ne mare (ali zato se punih džepova kunu u “majku Crnu Goru”) našli su se naši novi heroji da izvojevaju najčistiju pobjedu u istoriji sporta. Da nokautiraju bočne vjetrove, da ponosno stanu na branik nacije! A ništa ne može da porazi mržnju kao ljubav! Ona iskrena, ljubav koja dolazi iz srca, ljubav prema domovini koju ne diktiraju finansijski detalji, već osjećaj da je samo Crna Gora vječna! Scena u kojoj naši rukometaši zagrljeni pjevaju “Oj svijetla majska zoro” bez muzičke podloge, a skoro 7000 Šveđana prati aplauzom je scena koja će ostati upisana u istoriji našeg sporta. Zagrljeni, svi za jednog jedan za sve – svi za Crnu Goru! A zatim ono čuveno “aaaaajmooo”, taj ratnički duh naših predaka, to je Crna Gora o kojoj sanjamo, to je ideal kojem težimo u detalj, koji će se prikazivati generacijama, taj vanvremenski dokaz patriotizma kao još jedan u nizu da se država najbolje stvara i brani u sportu! I čini se što više država ima maćehinski odnos prema sportu (još uvijek smo bez nacionalnog stadiona, o bazenima je degutantno i pisati nakon svih onih obećanja, bez desetina osnovnih infrastrukturnih objekata, koje imaju i manje razvijene zemlje, bez plana razvoja sporta kod mladih, bez jasne vizije o prioritetnim sportovima osim kada treba da se da izjava za medije) sport pokazuje koliko je nepresušan taj izvor ponosa i ljubavi prema domovini. Na kraju rezultat. Iskreno, meni najmanje bitan! Nekome će zvučati možda i licemjerno ali stojim iza svake napisane riječi! Rukometna reprezentacija sjutra u Morači juri jedan gol zaostatka kako bi izbacila veliku Švedsku i plasirala se na SP! Ne želim da vjerujem ni u jedan drugi ishod osim u plasman na veliko takmičenje. Ali, to nije suština priče. Suština je da se velika takmičenja igraju svake druge godine i da će još nebrojeno puta Crna Gora imati šansu da se plasira na isto. Ono što će nakon ovog dvomeča ostati iznad rezultata ma kakav bio je ona scena iz Stokholma. To je taj izliv emocija i patriotizma koji je dao domaći zadatak svim selekcijama koje brane boje naše države! I zbog toga gospodo rukometaši, za mene i za sve one navijače koji će doći u Moraču ili vas bodriti kraj malih ekrana - vi ste uradili mnogo više od plasmana na Svjetsko prvenstvo! Vi ste već ispisali istoriju, napravili ste vanvremenski potez, pokazali s koliko ponosa i časti nosite taj grb na dresu! Vi ste tako jasno zajedno s nama u glas rekli – DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!


Pratite nas na twitteru

@dnovine

36 Sport

PETAK, 15. 6. 2012.

rasipanje

Jovović sprema ostavku Novi odlazak - nakon trenera Miodraga Radulovića i sportski direktor plavih napušta funkciju Šampionski kadar Budućnosti se rasipa - Miodrag Radulović je već prošlost “plavih”, a Nebojša Jovović će uskoro postati bivši član plave porodice! Kako saznaju Dnevne novine sportski direktor Budućnosti sprema ostavku na svoju dužnost zbog neslaganja sa rukovostvom kluba... Detalje ne znamo, ali informacija je provjerena! Jovović vjerovatno nije mogao da prećuti činjenicu da su njemu iza leđa ljudi iz Upravnog odbora smjenjivali Radulovića, kako bi napravili prostor za - Vuka Rašovića, trenera Teleoptika! A, kada smo već kod novog šefa Budućnosti, Vuk je i dalje prvi kandidat - navodno UO je sinoć razgovarao drugi put sa Rašovićem. Ali, ukoliko Budućnost ne sklopi dogovor sa trenerom Teleoptika (Rašović traži 100.000 eura za godinu dana), onda će

remi nade i straha

Hrvatski id poništio m Svakom po poluvrijeme - Italijani bolji u prvom, Hrvati u drugom 1:1

I

talijani će protiv svoje legende Đovanija Trapatonija i ponosnih irskih republikanaca morati da vade vizu za četvrtfinale, dok će Hrvati tražiti bod(ove) koji život znače u duelu sa aktuelnim evropskim i svjetskim prvakom - Španijom - epilog je jučerašnje predstave u Poznanju, gdje su azuri i kockasti podijeli bodove: Hrvatska-Italija 1:1. Remi nade, istovremeno i straha pred posljednje, sigurno ekstra uzbudljivo, kolo u grupi C. I remi koji je potvrdio da se neke tradicije teško ruše - Italija nikada nije dobila Hrvatsku, tako je ostalo i nakon poljskog susreta.

Radulović napustio Budućnost, Jovović napušta, a Dragićević bi mogao da bude trener na užarenu klupu Budućnosti sjesti ili Radisav Dragićević ili Miodrag Vukotić. Budućnost je otjerala ljude

koji su napravili veliki uspjeh nakon četiri mizerne godine, otjerani su ljudi koji su imali viziju... M.P.

Italijani su tražili igru od starta, brzo je i pronašli na krilima opasnih Kasana i Balotelija, te dirigenta iz pozadine Pirla, a Hrvati bili nekako uplašeni. Pokušaji iz daljine azura bili su uvod u najbolju šansu i vođstvo - sve to za dva minuta. Najprije je raspoloženi Kasano spojio sa golom Markizija, vezista Juventusa lažnjakom poslao Srnu u reklame, ali je Pletikosa iz dva pokušaja uspio da anulira njegove udarce. Golman kockastih ipak ništa nije mogao minut nakon toga - Baloteli je srušen na ivici šesnaesterca, maestro Andrea Pirlo je namjestio loptu i desnicom je preko živog zida poslao u hrvatsku mrežu: 1:0 za Italiju. Hrvate je gol Pirla potpuno prekinuo, do odlaska na odmor bili su u nokdaunu, a ništa kon-

kretno nijesu napravili ni u drugom dijelu. Sve do 72. minuta, kada je eksplodirala sjeverna tribina “Mijeski stadiona” u Poznanju. Centrirao je odlični Strinić, Kjelini slabo procijenio let lopte, a novi idol Hrvatske Mario Mandžukić uz pomoć stative spakovao loptu u mrežu Điđija Bufona - za svoj 3. gol na EURU, za izjednačenje i ispostavilo se i konačnih: Hrvatska - Italija 1:1. “Bilić nam je na poluvremenu rekao da moramo dosta toga da mijenjamo, uspjeli smo to da primijenimo. Zaslužili smo izjednačenje, možda smo mogli i do trijumfa, ali najbitnije nam je dea nijesmo poraženi i da u dorboj poziciji čekamo zadnje kolo”, rekao je Vedran Ćorluka u kamere HRT-a neposredno nakon meča.

Revanš

okupljanje

Vešović priželjkuje protivnika iz okruženja Zeta počela pripreme pred kvalifikacije za Ligu Evrope Tropski dan dočekao je “vukove” - nakon samo dvije nedjelje odmora igrači Zete su počeli pripreme! Glavni razlog ranijeg početka su kvalifikacije za Ligu Evrope, koje su izabranici Rada Vešovića obezbijedili trećim mjestom u proteklom crnogorskog šampionatu. Kormilaru tima sa Trešnjice odazvali su se svi igrači koji su izgurali tek završeno prvenstvo - plan pred megdane evropskih utakmica već je skovan. “Radićemo na našem terenu do 20. juna kada ćemo se preseliti na Zlatibor. Zadržaćemo se do 1. jula i po svemu

sudeći odigrati tri utakmice, među kojima je jedna protiv Vardara”, rekao je Vešović nakon kratkog sastanka sa svojim fudbalerima. Golubovčani će u Evropu “iskoračiti” 5. i 12. jula kada će odigrati mečeve sa protivnikom koji će biti poznat 25. juna nakon žrijeba u Nionu. “Vjerujem da ćemo se kvalitetno spremiti i imati jake provjere. Svakako da bi željeli da prođemo prvo kolo, a kao protivnika volio bih da dobijemo neku ekipu iz okruženja. Neko najbliži bi odgovarao, ekipa koja ima slične kvalitete. Prolaz bi bio sjajan za Zetu prven-

stvo zbog finansijskih razloga”, jasan je trener “vukova”. A, onda se Rade Vešović nakratko osvrnuo na ono što ga čeka u domaćem šampionatu. “Prije svega, veoma sam zadovoljan kako smo odradili prošlu sezonu. Imali smo mali igrački kadar, pojačali smo se fudbalerima iz omladinskog pogona i to je urodilo plodom. Mislim da bi to trebalo Zeta češće da radi, jer zaista imamo puno kvalitetnih dječaka. Ovaj klub je uvijek išao na to da izađe u Evropu, tako će biti i sada. Međutim, sigurno je da neće biti lako”, zaključio je Vešović. U.R.

Crna Gora bolja od Makedonije - 3:1 CETINJE - Stadion: “Obilića poljana”. Gledalaca: 100. Golovi: 1:0 - Hočko 6’, 2:0 - Janjušević 23’, 3:0 - Racković 65’, 3:1 - Dukov 88’. Sudija: V. Vojinović (Crna Gora). Žuti kartoni: Ristovski (Makedonija). CRNA GORA: Kordić, Raspopović, Racković, Kopitović, Draganić, Hočko, Jeknić, Janković, Janjušević (Šljivančanin), Boljević (Đalović), Kalačević (Poček). MAKEDONIJA: Aleksovski, Zasirovski, Angelski (Nasevski), Aćevski, Musliju, Ristovski (Ameti), Denkovski (Dukov), Nikolov, Ivanov (Menga), Karimani (Džemaili), Velkovski. Revanš je potpisan - omladinska reprezentacija Crne Gore savladala je juče na Cetinju odgovarajuću selekciju Makedonije sa 3:1! Tako su se naši momci revanširali protivni-

ku za prekjučerašnji minimalan poraz. Golove su potpisali Hočko, Janjušević, te Racković, a za Makedoniju Dukov... “Odigrali smo jako dobru utakmicu - bili smo dominantni, držali loptu u svom posjedu, postigli smo tri gola, ali i stvorili još puno prilika. Ono što me malo ljuti je primljeni gol u finišu utakmice nakon jeftino izgubljene lopte na sredini terena. Tačno je da se radi o prijateljskoj utakmici i da je rezultat u drugom planu, ali takve greške ne bi smjele da se dešavaju”, rekao je selektor Aleksandar Miljenović. Pred omladinskom selekcijom su dva mjeseca pauze, do kraja avgusta kada će učestvovati na prestižnom memorijalnom turniru “Stevan - Ćele Vilotić” u Srbiji. sajt FSCG


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 37

PETAK, 15. 6. 2012.

dol Mandžukić majstoriju Pirla

ODLAZAK

Bye, bye dirty Harry GRUPA C

Hari Rednap nije više trener Totenhema POZNANJ - Gradski stadion. GLEDALACA: oko 43.000. SUDIJA: Hauard Veb (Engleska). POMOĆNICI: Majkl Mularkej (Engleska), Petar Kirkup (Engleska). GOLOVI: 1:0 Pirlo u 39, 1:1 Mandžukić u 72. minutu. ŽUTI KARTONI: Mota, Montolivo (Italija), Šildenfeld (Hrvatska).

ITALIJA

1

Bufon - Bonući, De Rosi, Kjelini - Mađo, Markizijo, Pirlo, Mota (od 63. Montolivo), Đakerini Baloteli (od 69. Di Natale), Kasano (od 83. Đovinko). Selekotr: Ćezare Prandeli

HRVATSKA

1

Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šilndefeld, Strinić - Rakitić, Vukojević, Modrić, Perišić (od 68. Pranjić) - Jelavić (od 83. Eduardo), Mandžukić (od 92. Kranjčar). Selektor: Slaven Bilić

Totenhem traži novog menadžera - Hari Rednap nije više strateg londonskih “pjevaca”, jer predsjednik Danijel Levi nije prihvatio njegove uslove za produžetak saradnje! Rednap je zahtijevao ugovor na tri godine, prenose britanski mediji... “Uživao sam vodeći Totenhem i ponosan sam na sve što smo uradili. Na momente smo prikazivali fudbal od kojeg zastaje dah”, rekao je Rednap, prije nego što se zahvalio

svima u Totenhemu, koji je vodio pune tri i po godine. Nekadašnji menadžer Vest Hema i Portsmuta ove sezone je sa Garetom Bejlom, Lukom Modrićem i ekipom zauzeo četvrto mjesto, što bi bilo dovoljno za plasman u kvalifikacije Lige šampiona da Čelzi nije osvojio to takmičenje i kao branilac titule obezbijedio nastup i predstojeće sezone. Glavni kandidat da naslijedi Rednapa je Dejvid Mojes iz Evertona, a pominje se i Roberto Martinez iz Vigana. B.T.

Transfer

Čelzi ponudio 20 miliona za našeg Jovetu

Aktuelni osvajač Lige Šampiona zagrizao za crnogorskog bisera Konačno zvanična ponuda - Čelzi je na adresu Fiorentine poslao 20 miliona funti (blizu 25 miliona eura) za Stevana Jovetića! Tu vijest juče je plasirao tiražni italijanski list “Gazeta Delo Sport”, koji piše da bi dvije strane u narednom periodu mogle sklopiti konačan dogovor... Italijani napominju da je Čelzi još u januaru želio crnogorskog bisera, ali je tada vedeta Fiorentine odlučila da produži ugovor do juna 2016. godine. Međutim, nakon što su londonski plavci riješile pitanje stalnog menadžera (ostaje Roberto Di Mateo), interesovanje za Stevana je obnovljeno... Čelziju se toliko sviđa po-

pularni “Jo-Jo” da je njegov menadžer Fali Ramadani (navodno) non-stop na vezi sa novim direktorom Fiorentine Danijelom Pradom, kako bi ga ubijedio da Fiorentina pusti Jovetu. “Želimo da pravimo tim oko Stevana, ali u timu moramo da imamo motivisane momke. Stevan mora da nam kaže svoje namjere, ako ne vidi sebe u Firenci, prodaćemo ga”, rekao je direktor Fiorentine. Velika svota novca od 20 miliona funti će vjerovatno primorati Violu da proda Jovetu, a i Stevanu je vrijeme da pređe u neki veliki klub aktuelni osvajač Lige šampiona ispunjava sve uslove da crnogorski biser igra za njih... B.T.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

PETAK, 15. 6. 2012.

EVROPSKO PRVENSTVO POLJSKA I UKRAJINA 8. JUN 1. JUL 2012.

KRATKE vijesti Čeh spreman za Poljake, Rosicki neizvjestan Dilema je otklonjena - golman Češke, Petr Čeh, braniće sjutra na meču 3. kola A grupe protiv Poljske! Sjajni čuvar mreže juče je odradio lakši trening, što je znak uspješnog oporavka od povrede ramena. “Sto odsto sam uvjeren da ću biti spreman za odlučujuću utakmicu”, rekao je Čeh. Za razliku od golmana, ključni igrač sredine terena Tomaš Rosicki još se nije oporavio od povrede Ahilove pete, pa je njegov nastup pod znakom pitanja. Pobjednik meča Poljska Češka sigurno će se plasirati u četvrtfinale, ali bi Česima mogao da bude dovoljan i remi, ako Rusija u drugom meču grupe A pobijedili ili odigra neriješeno sa Grčkom. B.T.

Snajder: Ne smijemo da živimo na malim ostrvima Kada ne ide na površinu ispliva “prljav veš” - dva vezana neuspjeha protiv Danske (0:1), te Njemačke (1:2) natjerala su Veslija Snajdera da kaže šta ne štima u svlačionici Holandije, koja je bila jedan od favorita za osvajanje EP. “Vrijeme je da pustimo da nestanu naše patetične sujete. Ako neko bude pravio nered u ekipi, uvijek ću ustati protiv njega”, rekao je Snajder. Sujete uništavaju Holandiju, jer Klas - Jan Huntelar, Rafael van der Vart i Dirk Kajt sjede na klupi, a oni to ne mogu da - podnesu... “Nije nam potreban psiholog, jer smo odrasli ljudi. Pojedinci imaju probleme sa drugim igračima i selektorom, a ako je tako, najbolje je da se suočimo svi “oči u oči”. Ne smijemo više da živimo na malim ostrvima sami sa sobom”, rekao je Snajder, ne želeći da imenuje ko pravi probleme. B.T.

Huligani na slobodi za 150 dolara Poljski sud donio je prve osuđujuće presude za huligane koji su izazvali nerede uoči, za vrijeme i poslije utakmice između reprezentacija Rusije i Poljske - osmorica Poljaka osuđena su na novčanu kaznu od 150 dolara ili uslovnu kaznu zatvora do 12 mjeseci, javlja “Glas Rusije”! Policija je juče podnijela zahtev za sudski postupak za još 90 osoba. Da podsjetimo - tokom nereda koji su izbili 12. juna varšavska policija je privela 184 lica: među uhapšenima je 156 Poljaka, 25 Rusa, po jedan Španac, Mađar i Alžirac. Povrijeđeno je nekoliko desetina ljudi, uključujući 17 policajaca. B.T.

SAMO POBJEDA

Blohin traži ratnike Francuska napada tri boda protiv Ukrajine (18.00) Bojan Topalović

P

rva zvijezda Ukrajine, Andrej Ševčenko, nije bio škrt na riječima pred start Evropskog prvenstva - izgovorio je velike riječi: “Ako iskoristimo naš potencijal do kraja, možemo se plasirati u finale”! Javnost je pomislila da je veteran “prolupao”, ali Ševa se sam pobrinuo da Ukrajina prihvati ideju o velikom finalu - potpisao je pobjedu nad Švedskom (2:1), zaludio je naciju... E, sada Ukrajina od Andreja očekuje da im donese još jednu važnu pobjedu - protivnik je Francuska!

Ubitačni napadač ne osjeća pritisak pred okršaj sa “trikolorima”, ali izuzetno respektuje “lažnog autsajdera” turnira... “Francuska? Za nas je taj meč ravan finalu. Imamo tri boda, nalazimo se u lijepoj situaciji da prođemo dalje. Međutim, moramo da budemo maksimalno skoncetrisani, jer je Francuska izuzetno jaka. Srećni smo, uživamo u fudbalu...”, rekao je kapiten Ukrajine Andrej Ševčenko, koji je do sada za svoju zemlju postigao 48 golova. A, selektor “žutih”, Oleg Blohin, baš kao njegov golgeter - poštuje družinu Lorana Blana...

“Studirao sam Francuze dobro. Gledao sam ih sada protiv Engleske (1:1), vidio da se kreću sporo po terenu. To moramo da iskoristimo. Potrebno je da budemo maksimalno disciplinovani”, rekao je Blohin, pred utakmicu drugog kola grupe D. Ukrajina nikada nije savladala Francusku - odigrali su šest utakmica: tri puta je bilo neriješeno, tri puta su slavili Francuzi... “Ne opterećujem se time. Skoncentrisani smo samo na tri boda! Jer, džabe smo pobijedili na otvaranju prvenstva, ako izgubimo naredne dvije utakmice”, Blohin misli samo

o trijumfu, koji bi Ukrajini garantovao prolaz dalje. Loran Blan je miran, ne obećava pobjedu, samo želi da njegov tim igra - pravi fudbal... “Protiv Engleske nijesmo bili na nivou. Plus je što smo se odmah nakon primljenog gola vratili u meč, ali nijesmo poštovali dogovoreno. Vjerujem da ćemo protiv Ukrajine odigrati mnogo bolje”, rekao je Blan. Legendarni defanzivac Francuske pohvalio je superzvijezdu “žutih” - Andreja Ševčenka... “Čitao sam kako ga bole leđa, kako je povrijeđen, kako više ne može da igra na visokom nivou... A, on je svima odgovorio sa dva gola. Drago mi je zbog njega, ali nadam se da će ga naši defanzivci zaustaviti”, kroz smijeh je rekao Blan. Kakvu utakmicu očekujete? “Lijepu za oko. Vjerujem da će Ukrajina igrati otvoreno što nama odgovara. I, nadam se da ćemo pobijediti”, rekao je selektor Francuske.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 39

PETAK, 15. 6. 2012.

GRUPA D

GRUPA D

Donjeck - Donbas Arena. Kapacitet: 51.500. Sudija: Bjorn Kjupers (Holandija). Početak: 18.00

Kijev - Olimpiski Stadion Kapacitet: 60.000. Sudija: Damir Skomina (Slovenija). Početak: 20.45

UKRAJINA

ŠVEDSKA

Pjatov - Husijev, Kačeridi, Mikalik, Selin - Timoščuk, Nazrenko, Konopljaka, Jarmolenko - Voronjin, Ševčenko. Selektor: Oleg Blohin.

Isakson - Lustig, Melberg, Grankvist, M. Olson Svenson, Kalstrom, Larson - Ibrahimović, Toivonen, Elmander. Selektor: Erik Hamren.

FRANCUSKA

ENGLESKA

JURIŠ NA BODOVE

Tri krune protiv tri lava

Večeras (20.45) u Kijevu Švedska izlazi na megdan Engleskoj u drugom kolu grupe D Dok njihovi sunarodnici (rukometaši Švedske) drhte u Podgorici pred revanš meč baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Španiji, fudbaleri u žutim majicama se ne opterećuju previše pred utakmicu sa Engleskom - reprezentacija Švedske je na prekjučerašnjem treningu snimala klip koji je obišao svijet! Izabranici Erika Hamrena se za najvažniji duel na EP pripremaju tako što jedan drugom napucavaju - lopte u zadnjicu! Bilo kako bilo, Šveđani moraju da pobjeda ako misle da se plasiraju dalje - toga je svjestan iskusni vezista Kim Kalstrom... “Više nemamo šta da izgubimo. Pravo na grešku smo iskoristili, sada moramo pobijediti u preostale dvije utakmice. Sve je na nama. Moramo se dokazati. Nadam se da ćemo biti efikasni pred protivničkog gola. Moramo pobijediti Englesku”, rekao je 29-go-

Pobjeda Engleza od 1:0 nad Šveđanima na Vembliju u oktobru mjesecu prošle godine je prvi trijumf “gordog Albiona” nakon 43 godine nad Skandinavcima. Ostrvljani nikad nijesu pobijedili Skandinavce na svjetskim ili evropskim prvenstvima (uključujući kvalfikacije). Pet puta su igrali neriješeno, a poraženi su u dva navrata.

dišnji Kalstrom. Šveđani su u prvom kolu poraženi od Ukrajine 2:1, a pošto nemaju pravo na kiks, na Engleze će krenuti sa tri napadača: startovaće Johan Elmander, Ola Toivonen i Zlatan Ibrahimović... “Ne smijemo ponoviti partiju iz prvog meča, moramo biti mnogo bolji. Ako odigramo kao protiv Ukrajine, nemamo nikakvu šansu da pobjedimo Englesku”, rekao je plejmejker Švedske Rasums Elm, na čije se riječi nadovezao selektor Hamren. “Igra protiv Ukrajinaca nije bila dobra. Ali, vjerujem da će se momci pokazati u boljem izadnju. Znamo da igramo protiv Engleske”, rekao je 54-godišnji stručnjak. Rival sa Ostrva ima istu računicu - cilja pobjedu! Engleska je sa Francuzima odigrala “dobar” remi... “Moramo savladati Švedsku, jer tek tada će remi sa Francu-

zima doći do izražaja. Poštujem protivnika, ali uz sav respekt ovo je utakmica u kojoj moramo doći do tri boda”, rekao je kapiten Engleske, Stiven Džerard. Igra “gordog Albiona” koju je postavio novi selektor Roj Hodžson naišla je na razna mišljenja - neki kažu da Engleska nastupa kao VBA (Hodžson vodio VBA prije preuzimanja Engleske), dok drugi hvale postavku iskusnog trenera... “Bili smo brzopleti protiv Francuske, ali to nam se neće desiti sa Ukrajinom. Pobijedićemo”, rekao je Hodžson. A, onda je selektor Engleske odgovorio na pitanje da li mogu veterani Stivi Dži (32 godine) i Skot Parker (31) da izdrže tempo EP... “To su veliki profesionalci. Rade veoma naporno, godine me ne zamajavaju. Oni su pravi”, rekao je Hodžson. U.Radulović

Ljoris - Debuši, Mekses, Rami, Evra - Kabaje, M`Vila, Nasri - Maluda, Riberi, Benzema. Selektor: Loran Blan.

Hart - Džonson, Teri, Leskot, Kol - Milner, Džerard, Parker, Čembrlejn - Jang, Velbek. Selektor: Roj Hodžson.

pripremio je plejmejker Holandije, Vesli Snajder, svojim saigračima na Evropskom prvenstvu, i tek iz te 16. prilike “lale” su uspjele da stignu do prvog pogotka na EURU - potpisao ga je Robin van Persi protiv Njemačke (1:2)! Međutim, sve su prilike da će Holandija otići kući već nakon prve faze EP. Za to je kriva - ljubomora između igrača...

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni i odgovorni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Zamjenica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine. me) Crna Gora: Slađan BLAGOJEVIĆ (sladjan.blagojevic@ dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Ivana ĐUROVIĆ (ivana.djurovic@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine.me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine. me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me) (redakcija@dnovine.me)

Leskot se “dosađuje” na treningu Engleske

Redakcija: 077 300 100


40 Sport

petak, 15.6.2012.

rukometni Obrt

Lovćen igra kvalifikacije za Ligu šampiona!

Kritike urodile plodom - Cetinjani pronašli 25.000 eura za kvalifikacije za najkvalitetnije evropsko takmičenje Kritike od strane Dnevnih novina na račun loše situacije u crnogorskom klupskom muškom rukometu urodile su plodom - Rukometni klub Lovćen će naredne sezone igrati kvalifikacije za Ligu šampiona! Crnogorski osvajač du-

ple krune u pretekloj sezoni imao je do 11. juna krajnji rok da uplati kotizaciju od 25.000 eura na račun EHF (evropska rukometna federacija) kako bi postao dio evropskog krema. Uprava kluba nije uspjela da obezbijedi finansijska sredstva, činilo se da će to biti novi

šamar za rukomet i treća godina zaredom da nemamo predstavnika u najkvalitetnijem evropskom takmičenju, ali se juče dogodio veliki obrt. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović dao je novčane garancije, predsjednik RK Lovćen Jovo Lagator u sarad-

nji sa čelnicima RSCG “izboksovao” je produžetak roka za prijavu, pa će klub iz prijestonice danas uplatiti kotizaciju i za dva mjeseca igrati kvalifikacije za LŠ. Cetinjani se nalaze u gru-

pi sa prvakom Islanda, Italije i Turske tako da je vrlo moguće da već u septembru ponovo na Cetinju gledamo rukometne velesile poput Kila, Barselone, Atletiko Madrida... M.Pavićević

Morao sam pomoći jer ulog je veliki Stigao bombarder

Najbolji desni bek na planeti Kim Anderson za Dnevne novine najavljuje rukometni spektakl u “Morači” - meč Crne Gore i Švedske (subota 18.30h) Miloš Pavićević

G

Gospodine Anderson, ništa od odmora ove godine? “(smijeh). Ništa, ništa... Sezona je bila naporna, sada nas očekuju Olimpijske igre i stvarno sam želio odmor. Ipak velika je stvar u pitanju, plasman na Svjetsko prvenstvo je obavezan, tako da sam se morao odazvati”, govori Anderson Koji je recept za povoljan rezultat u “Morači”? “Moramo igrati mnogo bolje nego u prvom meču ukoliko želimo na Svjetsko prvenstvo. Prva utakmica nam mora biti opomena, jer sada znamo da imamo ozbiljnog protivnika. Do sada smo lako izlazili na kraj sa vašom selekcijom, ali vremena se mijenjaju, kvalitetan rukomet se igra u mnogim zemljama, bitan je i voljni momenat, a sigurno da sve to posjeduje Crna Gora. Spremni smo, ali i svjesni da nijesmo napravili dobar posao u prvom meču tako da ne može-

mo braniti rezultat već moramo ići na pobjedu. Da li si gledao prvu utakmicu? “Iskreno, nijesam gledao direktan prenos jer sam bio na odmoru, tek sam odgledao snimak i mogu reći da smo igrali iznenađujuće loše. Siguran sam da tako ne možemo ponovo igrati”. Koja je tvoja prognoza rezultata. Da li vjeruješ da će biti relativno malo golova kao u Stokholmu? “Koliko će golova biti zavisi od odbrane, ali i kakav će pristup igri biti. Nama odgovara da bude što više golova i ja se nadam da ćemo sve uraditi da Crnoj Gori nametnemo naš ritam igre. Moramo svih 60 minuta odigrati na visokom nivou”. Treneri Ola Lindgred i Štefan Olson igru grade na tebi. Znači li to da će koncepcija biti promijenjena u odnosu

Foto: Ana Grujičić

lasine da su baraž mečevi za Svjetsko prvenstvo u Španiji u drugom planu za reprezentaciju Švedske od juče i zvanično padaju u vodu - u glavni grad Crne Gore sa selekcijom “tri krune” stigao je najbolji desni bek na planeti Kim Anderson. Bombarder Kila je prekinuo planirani odmor nakon osvajanja Lige šampiona i odmah po dolasku u Podgoricu pristao da odgovori na nekoliko pitanja ekskluzivno za Dnevne novine.

Kim Anderson u razgovoru sa našim novinarom po dolasku u Podgoricu na prvi meč? “Sigurno da ćemo igrati drugačije, jer smo vidjeli da onako ne ide, ali nešto više za sada ne bih želio da otkrivam”. Da li mislite da puna dvorana može biti igrač više za našu selekciju? “Volio bih da dvorana bude puna, jer je tako mnogo ljepše igrati. Nijesam upoznat sa

vašim navijačima u Podgorici, igrao sam u Nikšiću gdje je bilo dobro navijanje i u Pljevljima, ali tamo nijesam osjetio da je navijanje posebno. Navikao sam u Njemačkoj da igram u sjajnoj atmosferi, tako da bih zaista želio da ambijent bude lijep”. Imao si sezonu iz snova u Kilu. Dobili ste sve mečeve u

Bundesligi (34 meča bez poraza), dok ste se prošetali i na fajnal foru Lige šampiona. “Ovo je bila moja najbolja sezona do sada. Igrali smo perfektno i mogu reći da šta god da se desi do kraja karijere biću ponosan na ovu sezonu”, kazao je dvadesetdevetogodišnji bombarder iz Kavlingea, gradića na krajnjem jugu Švedske.

Izdanje 15. jun 2012  

Dnevne novine