Page 1

64

DANAS

strane

50¢ ČETVRTAK, 19. 6. 2014. BROJ 871/ GODINA III Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC NIKIĆ, www.dnevne.me, redakcija@dnovine.me

TIJESNI OBJEKTI ZA DNEVNI BORAVAK DJECE ● 17

NAGRADNA IGRA

U podgoričkim vrtićima višak skoro 700 mališana 100.000

EURA VRIJEDNI AUTOMOBILI

SPECIJALNI

DODATAK: RODITELJI

I DJECA Na 12 strana Dnevne novine vam poklanjaju veliki broj savjeta korisnih za svaku porodicu

● 12-13 TRAŽI SE NOVA POZICIJA ZA MLADENA MARKOVIĆA , KAŽNJENOG ZBOG AFERE “KAMP”

Specijalac sindikalac KOŠARKA ● 56

Crnogorke putuju na Evropsko prvenstvo NAGRADNA IGRA

FUDBAL ● 6064

Urugvaj i Engleska za život u Sao Paulu

BAR ● 21

Primorka u bankrotu, Kiprani u Tužilaštvu

SIGURNO PLAĆANJE ● 89

Uputstvo za upotrebu PayPal naloga


2 AKTUELNO

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

●NEZVANIČNO A prestani više da prevrćeš po toj torbi, obraza ti. Izluđe me.

Ajde opusti se, ne mogu da nađem onu jabuku.

E neka si svrnula malo da vidiš kako krojimo kapu radnicima.

Ja ću gledat da te ministar ne vidi.

LUKŠIĆ I VUČIĆ

Oblast koncesija je ludnica

Ja samo malo, neću dugo. Da popijem kafu i to je to.

●6

Zajedno traže novac za gradnju auto-puta

Porošenko traži prekid vatre

MILOŠ DELIBAŠIĆ

Na jučerašnoj sjednici Skupštine poslanici bili saglasni da je oblast koncesija neuređena, da je postojeće stanje neodrživo i da zbog toga hitno treba reagovati kako bi se smanjili gubici države. Poslanica SNP-a Snežana Jonica smatra da će vrhovni državni tužilac (VDT) čitajući izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) imati pune ruke posla.

Uhapšen u Beogradu zbog ubistva u Budvi ● 13

Meteo 05:04 20:24

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

● 11

O povećanju plata naredne sedmice Predstavnici sindikata zdravstva i prosvjete, naredne sedmice počeće pregovore o povećanju zarada, iako su pregovori bili najavljeni za ovu sedmicu, dogovoreno je na jučerašnjoj sjednici Socijalnog savjeta. To je Dnevnim novinama potvrđeno i iz Ministarstva finansija.

●16

Crna Gora Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva JADRAN: Herceg Novi More malo do umjereno talasasto. Vjetar slab do umjeren uglavnom Nikšić Kolašin južnih i istočnih smjerova. Žabljak Pljevlja Temperatura vode na otvoBijelo Polje renom moru oko 22 stepena.

DANAS

Promjenljivo do pretežno oblačno sa kišom, povremeno pljuskovi sa grmljavinom. Na sjeveru nešto jače padavine.

Danas

Kako djeca često izbezume majke

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

17 16 19 19 18 12 11 8 11 12

16 16 20 18 19 11 9 6 10 11

22 24 24 23 23 18 16 13 18 19

30 32 32 31 32 24 21 17 23 24

● 24-25

Primorka u bankrotu, Kiprani u Tužilaštvu Odluku o formalnom proglašenju bankrota u preduzeću Melgonija Primorka donio je stečajni sudija Ivan Kovačević još na prvom ročištu 15. maja u Privrednom sudu. Niko od povjerilaca u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

SJUTRA

Na jugu pretežno sunčano, popodne jači razvoj oblaka u planinama ponegdje kratkotrajna kiša. Na sjeveru promjenljivo oblačno, popodne kratkotrajna kiša sa grmljavinom.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko predložio je juče jednostrani prekid vatre ukrajinskih snaga kako bi bilo omogućeno proruskim snagama na istoku zemlje da polože oružje ili da odu iz zemlje. On je rekao da bi to bio prvi korak u okviru mirovnog plana koji je predložio radi deeskalacije konflikta.

● 37

● 21


AKTUELNO 3

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

PRESUDA SUDA U BIH

ª Monstrum sa Grbaviceº osuđen na 42 godine robije D rugostepeno vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo Veselina Vlahovića Batka na 42 godine zatvora zbog zločina u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca 1992.godine. Vlahović je crnogorskoj javnosti poznat po spektakularnom bjekstvu iz spuškog zatvora sredinom 90-tih godina.

Vlahoviću je prvostepena kazna smanjena za tri godine. Ovom presudom je djelimično uvažena žalba branilaca, pa je presuda suda od 29. marta 2013. preinačena, jer je oslobođen jedne tačke optužnice. U preostalom dijelu, žalbe branilaca su odbijene kao neosnovane i tu je prvostepena presuda potvrđena. Batko je rođen 1969. godine u Nikšiću, a u Sarajevo je došao u 1986. godine, kao bokser u Bokserskom

BDTX

Nove tablice za legalne budvanske taksiste Nove registarske tablice za legalne taksi prevoznike, od prije dva dana su u upotrebi na području budvanske opštine, a jedan su od načina da se stane na kraj nelegalnim taksi prevoznicima, sa čime je Budva godinama unazad imala problema. Odlukom o organizaciji i načinu obavljanja taksi prevoza na teritoriji opštine Budva, predviđeno je da sva legalna taksi vozila moraju imati jedinstvenu registarsku tablicu sa oznakom BD TX. Sany taxi služba vlasnika Dejana Nuculovića, prvi je

vlasnik TX tablica u Crnoj Gori, a kako kaže vlasnik, nada se da će biti pozitivan primjer svima. Godinama unazad Budva je prepoznata po broju nelegalnih taksista, kojih naročito ima tokom ljeta. Leglanih taksista u Budvi ima oko 400, a nelegalnih i više od tog broja. Nemalo puta i turisti i mještani grada kao zamjerku su navodili upravo velike gužve koje stvara veliki broj taksi vozila. Nadležni optinski sekretarijat do sada je izdao 200 novih registarskih tablica. N.L.

klubu Željezničar. O ratnim zločinima, koje je počinio Vlahović u BiH, postoje brojna svjedočenja. Nikada nije učestvovao u operacijama Vojske Republike Srpske. Isključivo je klao i pljačkao. “Monstrum sa Grbavice“, kako su ga zvali, ubio je i Gorana Čengića, nekadašnjeg člana rukometne reprezentacije SFRJ. Po završetku rata Vlahović se obreo u Podgorici. Nešto kasnije, 1999. godine Vlahović je zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja završio u zatvoru u Spužu. Odatle je pobjegao 18. juna 2001. godine. Vlahović je isporučen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je 8. marta iste godine uhapšen u Španiji. J.M.

DELTA SITI

U humanitarnoj akciji fotografa prikupljeno 1.200€

U akciji Click for Help, koja je održana 16. i 17. juna u šoping centru Delta city u Podgorici, sakupljeno je oko 1.200 eura za pomoć područjima u regionu pogođenim poplavama. Radovi velikog broja crnogorskih fotografa, koje su zainteresovani mogli da kupe, bili su dimenzije 30x20 centimetara, opremljeni sa paspartuom. Minimalna cijena je bila pet eura, a sav prihod sa izložbe biće upućen za pomoć ugroženima.

EDITORIJAL

SAMIR RASTODER zamjenik glavnog i odgovornog urednika

ČIŠĆENJE Dovoljno lošeg ima na crnogorskoj medijskoj sceni da nam ne treba uvoz medijskog mraka iz susjednih zemalja. Neka se svako pozabavi svojim jadom i očisti svoje dvorište. I nama i susjedima dosta. Ako bismo mogli da uvezemo nešto dobro, neki dobar običaj, zakon, lijek, nešto što nam fali, onda odlično. Uvezimo. Za ovo ostalo Crna Gora nema reciklažne centre i direktno ide ljudima u želudac. Vala i NA želudac, ako ćemo pošteno. Beogradska štampa (čitaj Kurir) objavila je, pozivajući se na (obavezno) neimenovani izvor, da crnogorski premijer priprema udar na nezavisne medije u Srbiji koji, pored ostalog, uključuje diskreditaciju tih medija, etiketiranje nazivom “medijska mafija”, pakovanje lažnih afera i sudskih procesa, te prijetnje i prebijanja neposlušnih novinara. Možeš mislit! Kao da premijer nema materijala da to radi u Crnoj Gori na domaćem terenu ili na materijalu koji je uvezen upravo iz Beograda. Za čije potrebe i čemu služi, ne znam niti želim da spekulišem. Znam da za to nemamo reciklažni centar. Đukanovićev kolega i, po sopstvenom priznanju, prijatelj Aleksandar Vučić, po svoj prilici je počeo da čisti Srbiju, pa iako povremeno teatralan, njegov rad daje rezultate. To, kad čišćenje daje rezultate znači da je nekom loše jer zna da će neminovno biti počišćen. I eto motiva neimenovanom izvoru.


4 POLITIKA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

AMBASADA SAD

Zgroženi napadima na Vanju Ćalović Ambasada Sjedinjenih Američkih Država SAD zgrožena je tekstom nedavno objavljenim u “Informeru” koji targetira izvršnu direktoricu NVO MANS Vanju Ćalović. Kako se navode u saopštenju, iako Ambasada Sjedinjenih Američkih Država snažno podržava slobodu medija, izvještavanje “Informera” je prema njihovom mišljenju neodgovorno i neumjesno. “Za razliku od profesio-

Zgrada američke ambasade u Podgorici

Sakupi 10 kupona i osvoji jedan od 11 automobila

Mazda 3

Kia Ceed

Nissan Juke

Nissan Note

Hyundai ix35

Hyundai i30

nalnog istraživačkog novinarstva koje se bavi temama relevantnim za javno dobro, ovakva vrsta pisanja širi degutantne tračeve u pokušaju da se izvrši pritisak na predstavnike civilnog društva. Korišćenje novinarstva za zlonamjerno ometanje rada civilnog društva u suprotnosti je sa pozitivnom ulogom koju mediji treba da imaju i nema mjesta u zdravom demokratskom društvu”, navode iz ambasade SAD-a.

Ford Focus

Renault Megane

Kia Sportage

Renault Captur

Renault Clio

ABAZOVIĆ ZA PROFESIONALIZACIJU

DIK je Skupština u malom Parlament mora ponovo otvoriti politički dijalog o nedoumicama tokom proteklih izbora, i pokušati da kreira atmosferu u kojoj će standardi biti prihvatljivi za sve i poštovani od svih, smatra poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović. On je agenciji MINA, na pitanje šta institucije, prije svega parlament, treba da urade da bi sljedeći izborni proces dočekali bez brojnih nedoumica uz koje su sprovedeni lokalni izbori, rekao da “nije baš sve do parlamenta”. “Naravno, ne tražim oprav-

danja niti umanjujem odgovornost poslanika ali, ukoliko ne postoji volja da sve institucije, funkcionišu koordinirano i sa jednim zajedničkim ciljem, a to su slobodni izbori, teško da možemo očekivati značajnije demokratske pomake”, pojasnio je Abazović. On je ocijenio da ima još spornih pitanja, među kojima birački spiskovi i funkcionisanje Državne izborne komisije (DIK). Na pitanje šta misli o stavu nevladinog sektora o potpunoj profesionalizaciji i depolitizaciji DIK-a, on je rekao da podržava ta-

kav zahtjev. “Takva incijativa je vrlo osnovana, i to je i najbolje rješenje. ”, kazao je Abazović. On smatra da bi tek tada DIK bio relevantan da odlučuje, i da bi se povjerenje građana u tu instituciju povećalo. “Ovakav politizovan DIK, koji liči na mali kabinet Skupštine, gdje svaki član brani interese svog političkog favorita, ne može meritorno i objektivno da vodi izborni proces. Naprotiv, dodatno ga derogira i povećava sumnje u regularnost cjelog procesa”, pojasnio je Abazović.


POLITIKA 5

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

NAGRADNA IGRA VRIJEDNA

100.000 €

DOBITNIK BIRA AUTOMOBIL KOLAŠIN

Đuđevina odložila pregovore O

dbornička lista “Šule i Mikan sa građanima za Kolašin” uložila je žalbu Dražavnoj izbornoj komisiji na rješenje Opštinske izborne komisije, kojim je odbijen njihov zahtjev u vezi sa nepravilnošću na biračkom mjestu Đuđevina.

Vuksanović

I SDP je podnijela prigovor na rad OIK-a po tom pitanju. Da li će biti i trećeg kruga glasanja u ovom moračkom selu, posljednju riječ daće ipak Državna izborna komisija. Iako je bilo najavjeno

iz kolašinskog DPS da će početi pregovori oko eventualnih postizbornih koalicija, još uvijek se nije krenulo sa mrtve tačke, jer kako saznaju DN, iz SDP, o pregovorima sa bilo kojom poitičkom partijom neće biti ništa dok

ne budu objavljeni zvanični rezultati izbora u ovom gradu. U Kolašinu kolaju priče da je koalicija između SDP-DF I SNP već odavno dogovorena i da je samo ostalo nekoliko sitnih stavki da se dogovori. Predsjednici OO SDP Željki Vuksanović je prema nekim nezvaničnim tvrdnjama ponuđeno mjesto gradonačelnice, a partiji sve važnije opštinske službe i funkcije. Je li to zaista tačno, ostaje da se vidi u na-

rednih nekoliko dana. Lokalni izbori u Kolašinu održani su 25. maja ove godine. Z.B.

2

puta su u Đuđevini održani lokalni izbori, ali bitnijih promjena na ponovljenim izborima nije bilo

Jednostavno do nagrade

Počela je nagradna igra vrijedna 100.000 eura u kojoj dobitnik bira automobil po svom ukusu.

Za učešće je potrebno da kupujete Dnevne novine i sakupite deset kupona zaredom počevši od bilo kog broja. Npr. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ili 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15. Dakle, nevažno je od kojeg broja počinjete, bitno je da sakupite 10 kupona zaredom. Kuponi će se nalaziti na posljednjoj strani Dnevnih novina. U slučaju da se jedan kupon propusti, čitalac ima pravo da ga zamijeni bilo kojim duplim brojem iz niza (npr. ako čitalac sakuplja kupone od broja jedan do 10, a pritom propusti broj sedam, već narednog dana ga može zamijeniti duplim brojem osam – kupiti dva izdanja od kojeg će jedan broj mijenjati izostavljeni). Pravo zamjene propuštenog kupona duplim brojem može da se iskoristi samo jednom u nizu. Komplet kupona sa traženim podacima treba poslati ili dostaviti lično u zatvorenoj, jednobojnoj koverti. Na njoj se ne smiju navesti lični podaci. Adresa je Kralja Nikole bb, PC Nikić 81000 Podgorica. Izvlačenje će se obavljati na svakih mjesec dana počev od 17. 7. 2014. i zaključno sa 17. 12. 2014.


6 politika

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

lukŠIĆ I VučIĆ u BEOgrAdu

Zajedno traže novac za auto-put Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje, posebno u oblasti infrastrukturnih projekata. Obostrano je ocijenjeno, kako je saopštila Vladina kancelarija za saradnju sa medijima, da su odnosi dvije zemlje veoma dobri, ali da ima prostora za unapređenje u oblasti ekonomske saradnje. Predsjednik srbijanske vlade zahvalio je Vladi Crne

Gore na pomoći prilikom nedavnih poplava koje su pogodile Srbiju. Tokom sastanka razgovarali su i o razmjeni iskustava i uzajamnoj podršci u procesu evropskih integracija. Postignut je dogovor da dvije zemlje zajednički konkurišu za fondove Evropske unije, za izgradnju auto-puta koji će spajati Srbiju i Crnu Goru, i rekonstrukcije željezničke pruge Beograd - Bar. Tema razgovora bila je unapređenje regionalne saradnje i jačanje povjerenja među zemljama Jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju.

Lukšić i Vučić prilikom jučerašnjeg sastanka

Predsjednica Skuštine Srbije Maja Gojković razgovarala je Lukšićem i istakla da su odnosi Srbije i Crne Gore najbolji od uspostavljanja samostalnosti. “Naši odnosi su na izrazito visokom nivou, prijateljski, a svakako ima prostora da ih dodatno ojačamo”, re-

ŠABOVIĆ

kla je Gojković. I potpredsjednik Vlade Crne Gore je naglasio da su odnosi dvije zemlje izuzetno dobri i da su unapređeni u protekle dvije godine, saopšteno je iz Skupštine Srbije. Lukšić je naglasio da odnose treba produbiti putem konkretnih kanala saradnje

na pragmatičan način i ocijenio da parlamenti dvije zemlje imaju poseban značaj u tom procesu. Gojković je zahvalila na pomoći koju je Crna Gora pružila Srbiji u katastrofalnim poplavama koje su pogodile tu zemlju. J.Đ.

INICIJATIVA OPOZICIJE

Predsjednik Skupštine nije izabran U petak o odboru Predsjednik OO SDP u Plavu Džavid Šabović kazao je da još ne želi da saopšti ko će biti predsjednik Skupštine u tom gradu. On je komentarišući jučerašnju objavu u Dnevnim novinama, da će na tom mjesto biti nosilac liste SDP na lokalnim izborima Medo Markušić, kazao da ta informacija nije tačna, jer je kako je istakao Markušić već bio nosilac liste njegove partije. Šabović je ponovio da će onaj ko bude izabran biti dobro rešenje i da će biti dobar tandem sa budućim predsjednikom opštine Orhanom Šahmanovićem.

umJEsTO uskOkOVIĆA

tuzović savjetuje Vujanovića Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imenovao je Ruždiju Tuzovića za savjetnika za međunarodne ekonomske odnose, saopšteno je iz kabineta predsjednika države. Tuzović je do sada obavljao funkciju savjetnika predsjednika Privredne komore Crne Gore. Ruždija Tuzović je, pored

brojnih finansijskih i ekonomskih poslova, obavljao i poslove direktora predstavništva “Montenegrobanke” Podgorica u Frankfurtu i privremenog upravnika “Montenegrobanke” A.D. Podgorica. Dosadašnji savjetnik iz ove oblasti Darko Uskoković razriješen je zbog prelaska na novu dužnost.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće u petak Predlog odluke o obrazovanju privremenog odbora za vršenje nadzora nad radom državnih i organa državne i lokalne uprave u pogledu dosljedne primjene izbornih zakona, saopšteno je iz parlamenta. O toj temi članovi Odbora trebalo je da raspravljaju u ponedjeljak, ali predlagači nijesu došli na sjednicu. Odluku o formiranju privremenog odbora podnijeli su poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne CG, Goran Danilović, Aleksandar Damjanović i Mladen Bojanić. U obrazloženju se navodi da

se Odbor osniva radi ostvarivanja potpunog uvida u aktivnosti, podatke, dokumenta i informacije, koje se vode u tim organima, radi dosljedne primjene zakona kako bi se doprinijelo izgrađivanju povjerenja u izborni proces. Privremeni odbor, kako je predloženo, čine 12 poslanika, po šest iz parlamentarne većine i opozicije. Predstavnici manjinskih partija i Liberalne partije predložili su amandman kojim je predviđeno da se broj članova Odbora poveća za još dva člana. Iz Demokratske partije socijalista je najavljeno da neće podržati formiranje privremenog odbora.


politika 7

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

LUKŠIĆ I PEJANOVIĆ-ĐURIŠIĆ SA RASMUSENOM

Dosadašnji učinak ključan za pristupanje alijansi

S

astanak Crne Gore sa Sjeverno-atlantskim savjetom na kojem je predstavljen učinak u okviru četvrtog ciklusa Akcionog plana za članstvo održan je juče u sjedištu NATO-a u Briselu.

Delegaciju Crne Gore predvodili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić. Crna Gora je uspješno okončala četvrti ciklus Akcionog plana za članstvo MAP, zaključci su jučerašnjeg sastanka. Potpredsjednik Lukšić i ministarka Pejanović-Đurišić govorili su o aktivnostima koje je Crna Gora sprovela u okviru ovog MAP ciklusa i ponovili da ostaje u potpunosti posvećena ispunjavanju uslova za članstvo u Alijansi. Na sastanku kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmu-

sen, NATO članice su pohvalile napredak učinjen tokom protekle godine, ocjenjujući da su postignuti vidljivi rezultati u četiri ključne oblasti. “Pozdravili su posvećenost i ozbiljnost sa kojom Crna Gora pristupa preuzetim zadacima i izrazili očekivanje da će nastaviti sa ispunjavanjem preostalih obaveza u cilju daljeg približavanja Alijansi u ovoj, ključnoj, fazi integracije u euroatlantsku strukturu. Članice su ponovile posvećenost politici otvorenih vrata i istakle da će dosadašnji napredak uzeti u obzir prilikom odlučivanja o daljem napretku Crne Gore ka članstvu u Alijansi”, saopšteno je iz Ministarstava. Tokom boravka u Briselu, delegacija je takođe imala bi-

SO HERCEG NOVI

Sjutra o vanrednim izborima

Predsjednica Skupštine opštine Herceg Novi Danijela Đurović zakazala je za sjutra četvrtu vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda – predlog odluke o skraćenju mandata odbornika ovog skupštinskog saziva. Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice u roku od sedam dana podnijeli su iz kluba odbornika DPS-a 13. juna,. Potrebnu većinu za donošenje odluke čini 18 odbornika, koju su do sada iz vladajuće koalicije uspijevali da obezbijede. Međutim, očigledno je da koalicija na vlasti više nema tu potrebnu većinu. Klub SNP-a je sa 12 odborničkih mandata “spao” na samo pet, jer su pored napuštanja Vladimira Mračevića, Zorice Gavrilović, Predraga Anđelića i Bogdana Kočetanovića, koji su oformili novi odbornički klub SNP – Herceg Novi, mandate zamrzli Božo Ukropina i Ljiljana Bojanić, a samostalan nastup najavio je i Špiro Živković.

Sa jučerašnjeg sastanka u Briselu

lateralni susret sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rasmusenom. On je zahvalio na doprinosu Crne Gore ISAF misiji,

Bez stega iskazati stavove Konstantna marginalizacija mladih ljudi, posebno na mjestima gdje se kreira politika mladih i za mlade, za rezultat ima samo stihijsko uništavanje još jednog, možda i najvažnijeg, društvenog resursa koji je jedini neophodan za zdravu i progresivnu budućnost naše države, smatraju u Liberalnoj partiji. Kako navodi predsjednik mladih liberal Amar Borančić, u toj partiji ne prepoznaju napor bilo koje institucije ili organa koji bi uvažio potrebu da mladi budu najveći prioritet crnogorskog društva I države. On, stoga, vrlo važnim smatra da se mladim ljudima pruži prilika da jasno artikulišu svoje stavove bez bojazni od bilo kakvih političkih stega.

što članice Alijanse posebno uvažavaju”, saopšteno je iz ovih vladinih resora. Rasmusen se oglasio i na svom Tviter nalogu, gdje je

napisao da je sastanak sa Lukšićem i Pejanović-Đurišić, bliskim partnerima aspirantima ka NATO, bio vrlo produktivan. J.Đ.

Nova vlast da preispita Mugošu

Preispitivanje poslova u Glavnom gradu dok je gradonačelnik bio Miomir Mugoša neophodno je ako nova vlast želi sistem poštovanja i primjene zakona, smatra izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević. Komentarišući navode da će jedan od uslova Socijaldemokratske partije (SDP) za formiranje koalicije sa Demokratskom partijom socijalista(DPS) biti preispitivanje svih odluka

Mugoše, Uljarević je kazala da će DPS teško prihvatiti uslov koji znači preispitivanje poslova iz prošlosti. “To bi značilo preispitivanje nezakonitog bogaćenja lokalnih funkcionera u Podgorici sa akcentom na Mugošu. Možda bi u vrhu DPS i pristali na takvu ponudu kada ne bi prijetila opasnost da će to preispitivanje doći do samog vrha DPSa, odnosno i do predsjednika partije Mila Đukanovića”, rekla je ona agenciji MINA.


8 EKONOMIJA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

PAYPAL

Jednim klikom do sigurne trgovine

1

Bojana Minić

J

edan od najpoznatijih servisa za plaćanje preko interneta PayPal konačno je dostupan i u Crnoj Gori, pa građani od sada mogu kupovati robu širom svijeta.

Crnogorski građani od juče mogu da otvore nalog na najvećem onlajn servisu za slanje novca i plaćanje preko interneta PayPal. Naša država našla se na listi zemalja u kojima je moguće otvoriti PayPal nalog, čime je internet trgovina postala bezbjednija i brža. U prvoj fazi građani mogu da kupuju i šalju novac, dok još nema mogućnosti za primanje novca, pa će privrednici koji bi željeli da svoju robu plasiraju u inostranstvo morati da pričekaju. Crna Gora je ispunila sve preduslove za omogućavanje druge faze, međutim politika PayPal-a nalaže postepeno uvođenje ovog sistema, pa nije poznato kada će nam primanje novca biti dostupno. “Dolazak PayPal-a u Crnu Goru možemo uporediti sa trenutkom kada su našim građanima ukinute vize. Ovaj sistem plaćanja svima će omogućiti širinu izbora i mogućnost dolaženja do robe koje nema na našem tržištu”, kaže informatičar Dejan Abazović.

● ŠTA JE PAYPAL?

PayPal je servis za plaćanje na internetu u koji su povezani i kupci i prodavci. On omogućava kupovinu na svim sajtovima koji su povezani u PayPal servis, a pruža mogućnost i da otvorite račun na internetu na koji možete da prebacite novac i kasnije

KRAJ MONOPOLA Dejan Abazović smatra da će uključivanje Crne Gore u PayPal sistem donijeti benefite crnogorskoj ekonomiji. “Za očekivati je da će se na početku PayPalom odliti novac iz Crne Gore. Međutim, vremenom će on ubrzati ukupan privredni i društveni razvoj Crne Gore. Postaćemo dio svjetskog tržišta, na kojem ćemo moći da plasiramo svoje proizvode. PayPal će nas natjerati da se prilagodimo standardima i uslovima svjetskog tržišta, a dovešće i do ukidanja monopola”, ocjenjuje Abazović.

Posjetite web stranu www.paypal.com. Klikom na opciju Sign up prelazite na sljedeću stranu na kojoj birate zemlju Montenegro i račun Individual Account.

žete da kupujete na internetu bez bojazni da će neko doći do vaših finansijskih podataka. Sa druge strane, PayPal ima i određene mane, pa tako servis za podršku korisnicima nije najbolji. Takođe, PayPal može da vam zamrzne sredstva bez prethodnog upozorenja, a poslije istrage može biti potrebno i do šest mjeseci da ponovo dođete do svog novca. Zbog toga Dejan Abazović građanima savjetuje da budu oprezni prilikom kupovine. “Preporučujem im da vode računa gdje kupuju robu i ko im je šalje. Potrebno je da pažljivo provjere kvalitet robe, špeditera i način isporuke”, ukazuje Abazović.

●BRZINA, UŠTEDA, sa njega plaćate u onlajn prodavnicama. Svoj račun možete otvoriti besplatno, a osim kupovine, možete ga koristiti za prebacivanje i primanje novca. Ukratko, PayPal je vodeća “internet banka”. Kada plaćete putem PayPal vaše informacije ostaju poverljive, što znači da mo-

MANJE TAKSE

Korisnici PayPal mogu da šalju novac širom svijeta samo jednim klikom miša. To znači velike uštede kada su u pitanju takse i provizije koje naplaćuju brojni drugi servisi za prenos novca. Kada je u pitanju roba koja se uvozi, odnosno na-

3 Pojaviće se novi prozor u koji treba da u odgovarajuće polje unesete prikazani kod. Kliknite na Continue i bićete preusmjereni na stranicu za unos podataka sa vaše kartice.

Carina se ne naplaćuje za pošiljke čija vrijednost ne prelazi 150 eura. Ukoliko je vrijednost pošiljke veća od 150 eura, visina carine zavisiće od vrste robe koja je poručena ručuje, ona može da stigne običnom pošiljkom - preko PTT službe ili brzom poštom, preko firmi kao što su DHL, UPS, Fedeks. Shodno važećim propisima, carina se ne naplaćuje za pošiljke čija vrijednost ne prelazi 150 eura. Ukoliko je vrijednost pošiljke veća od 150

eura, visina carine zavisiće od vrste robe koja je poručena. Primjera radi, carina za vodu i vino iznosi 30 odsto, dok je za unutrašnje računarske komponente sedam odsto. Na ocarinjenu vrijednost obračunavaće se i pripadajuća stopa PDVa (19 odsto). Važno je da se naglasi da se vrijednost pošiljke uvećava za iznos troškova prevoza, odnosno poštarine. Drugim riječima, ako kupite proizvod vrijedan 80 eura, platićete transport, carinu i porez još oko 30 eura.

●JEDNOSTAVNO KORIŠĆENJE

Proces korišćenja PayPal-a je prilično jednostavan. Kada se jednom prijavite na PayPal i ostavite podatke o kartici, kreira-


EKONOMIJA 9

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Otvaranje naloga sprovodi se u nekoliko koraka:

2

Izborom računa otvara se obrazac za unos ličnih podataka. Nakon što popunite podatke i formirate lozinku, kliknite na Agree and Create Account.

5

Verifikacija naloga vrši se sa početne strane vašeg naloga. Kliknite na opciju Confirm email address, nakon čega će vam stići imejl za potvrdu podataka. Klikom na opciju Click to activate your account bićete preusmjereni na početnu stranicu PayPal-a, na koju treba ponovo da se ulogujete.

6

Pojaviće se novi prozor u koji treba da u odgovarajuće polje unesete prikazani kod. Kliknite na Continue i bićete preusmjereni na stranicu za unos podataka sa vaše kartice.

4 li ste nalog i nije potrebno da to ponovo činite. Registracija naloga vrši se na sajtu www.paypal.com, a za aktiviranje je potrebna imejl adresa i važeća kartica. Preporučuje se da za te potrebe ne koriste karticu koja je vezana za tekući račun, već da od banke uzmete karticu koju ćete koristiti samo za internet plaćanja i na kojoj će biti onoliko novca koliko je potrebno za sljedeću kupovinu. Da biste mogli da koristite nalog, neophodno je da obavite njegovu verifikaciju. PayPal će obaviti verifikaciju kartice tako što će povući 1,5 eura sa vaše kartice, a kada transakcija uspije, novac će vam biti vraćen. Nakon što potvrdite imejl adresu, vaš nalog će biti aktivan i moći ćete da kupujete na svim sajtovima na kojima se PayPal pojavljuje kao sredstvo plaćanja.

Nakon verifikacije imejla, potrebno je verifikovati karticu putem opcije Link and confirm your credit or debit card. Ako su posljednje četiri cifre sa kartice i adresni podaci tačni, kliknite na Continue. To će vam rezervisati 1,50 eura na deviznom računu.

U novootvorenom polju potrebno je da odaberete i odgovorite na dva sigurnosna pitanja i kliknete na Submit. Nakon toga kliknite na opciju Click to activate your account. Po otvaranju stranice klikom na Confirm email address unesite broj za potvrdu.

7 U transakciji kojom se vrši provjera validnosti kartice i rezervacija novca, nalazi se četvorocifreni verifikacioni kod. Kod možete provjeriti preko e-bank ili m-bank usluge ili u poslovnici banke. Verifikaciju kartice vršite u četiri koraka: prijavite se na PayPal nalog, kliknite Confirm my card, unesite četvorocifreni broj i kliknite Confirm card.

8


10 EKONOMIJA Šulc

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

SAVjet StrAnih inVeStitorA

Crnogorci porez lako izbjegavaju Savjet stranih investitora (SSICG) ocijenio je da poreski obveznici u Crnoj Gori veoma lako izbjegavaju plaćanje poreza, dodajući da to mora da se promijeni i skladu s tim dali su 92 preporuke za poboljšanje poslovnog ambijenta. Predsjednik Borda SSICG i izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Rudiger Šulc rekao je da preduzeće u Crnoj Gori može relativno lako da bankrotira, legalno pravno, ne u smislu poslovanja. “Sljedeći dan možete da otvorite drugo preduzeće, malo promijenite ime i nema nikakvih posljedica po onoga ko otvara to preduzeće”, kazao je Schulz, a prenosi Mina-biznis. Prema njegovim riječima, Crna Gora je tokom prošle godine poboljšala poslovno okruženje za strane investi-

cije, ali još ima dosta prostora za unapređenje. “Indeks koji predstavlja procjenu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u Crnoj Gori baziran na percepciji investitora iznosi 6,3. To je generalna percepcija, ali opet on daje veoma dobre povratne informacije kakvo je raspoloženje investitora”, naveo je Shulz. Član Borda Savjeta i izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB) Szabolcs Horvath istakao je da je, za normalno funkcionisanje jedne tržišne ekonomije, neophodan kapital. “Kapital dolazi uglavnom iz inostranstva od stranih investitora. Nažalost, kapital ne ide tamo gdje fali kapitala već tamo gdje najbolje može da funkcioniše i gdje su rezultati njegove upotrebe najefikasniji”, naveo je Horvath. Ma.R.

VLADA

Kolašin dobija hotele, apartmane i žičaru Vlada će u narednom periodu izgraditi kompletnu infrastrukturu do lokaliteta Kolašin 1600, a paralelno sa tim instaliraće se žičara K8 i pripremiti dva kilometra staza, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Iz Ministarstva su naveli da će infrastruktura obuhvatiti elektro, telekomunikacionu i hidro infrastrukturu. Ministar Branimir Gvozdenović posjetio je juče sa predstavnicima kolašinske Opštine lokalitet Kolašin 1600 i kazao da postoje svi terenski preduslovi za valorizaciju tog lokaliteta, na kojem je predviđena gradnja tri hotela, apartmana i jednoporodičnih smještajnih jedinica.

168 Gvozdenović

stanova u novogradnji u Crnoj Gori u prva četiri mjeseca ove godine je prodato pokazuju podaci Monstata. Prema podacima Monstata broj prodatih stanova je za 35 posto manje u odnosu na isti period 2013. godine.

Kavarić u Rumuniji

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić boraviće danas u zvaničnoj posjeti Rumuniji, gdje će učestvovati na Prvom godišnjem sastanku Upravnog odbora Strategije JIE 2020, na kojem će biti usvojen prvi Izvještaj o napretku u implementaciji Strategije JIE 2020. Tokom posjete Bukureštu, Kavarić će se susresti sa ministrom ekonomije Rumunije Konstantinom Nitom sa kojim će razgovarati o mogućnostima ekonomske saradnje dvije zemlje, sa posebnim osvrtom na energetiku. Ma.R.

Prodate akcije MIG-a Na Montenegroberzi juče je prodato 2,3 odsto akcija Društva za menadžment poslove u upravljanje nekretninama (MIG) za 109.400 eura, a akcija MIGa ojačala je 19,7 odsto na 4,31 cent. Vlasnik 26,44 odsto akcija MIG-a je austrijska “Zveza bank”, dok Kentucky Capital Corporation ima 15,36 odsto. “KD Kapital” iz Slovenije ima 9,67 odsto akcija u MIG-u, “CEEC Consulting” 7,3 odsto, a Petar Ivanović 2,07 odsto, prenosi Mina-biznis. Ma.R.

Nova poslovnica Hipotekarne banke Hipotekarna banka otvorila je svoju prvu filijalu u turističko-nautičkom centru Porto Montenegro u Tivtu. “Filijala će, u skladu sa vizijom banke, biti posvećena klijentima, između ostalog i na način da bude prisutna tamo gdje klijenti žele”, navodi se u saopštenju Hipotekarne banke. Predstavnici banke su kazali da će postojeći i budući klijenti u filijali u Porto Montenegru, kao i u ostalih 17 u Crnoj Gori, dobiti vrhunsku uslugu i maksimalnu posvećenost. Ma.R.


EKONOMIJA 11

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

posLaniCi

Oblast koncesija je ludnica Nemanja Lacman

N

a jučerašnoj sjednici Skupštine poslanici su pokazali da kada je u pitanju dobrobit građana nekad znaju da budu složni. Saglasni su da je oblast koncesija neuređena, da je postojeće stanje neodrživo i da zbog toga hitno treba reagovati kako bi se smanjili gubici države.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica smatra da će vrhovni državni tužilac (VDT) čitajući izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) imati pune ruke posla. “SNP je poslala VDT izvještaj DRI, a tužilac će, čitajući ovaj izvještaj, imati veoma mnogo posla sa nekima u Vladi, ako se bude bavio svojim poslom”, rekla je Jonica. Istog stava je i poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić koja je stanje u koncesijama uporedila sa čuvenom izjavom sport-

skog komentatora Mladena Delića. “Ljudi moji, da li je ovo moguće - ovakve se stvari dešavaju u državi, a državni tužilac ćuti? Tužilaštvo treba da krene od Vlade i utvrdi odgovornost ljudi koji su dali saglasnost na koncesije”, kazala je Jasavić. Na priču Jasavić nadovezao se poslanik DF-a Emilo Labudović, koji je istakao da bi umjesto Delićeve izjave “Ljudi moji da li je ovo moguće”, bio bolji komentar “Ovo je ludnica”.

Problem i loši krediti Srđan Perić iz PCG je pitao za šta je Komisija nadležna osim što piše izvještaj, seminarski, koji košta preko 60.000 eura. “Skupljeg seminarskog još nijesam vidio. Ukoliko ne izglasamo ovaj izvještaj, nikom ništa, a ukoliko i pored kritika bude izglasan, opet nikom ništa”, konstatovao je Perić. Ipak, kako je objasnio potpredsjednik parlamenta Branko Radulović za izvještaj se ne glasa, te “zbog toga ne pada Komisija ako se ne izglasa”, već se dono-

Visok nivo loših kredita (NPL) i nelikvidnost realnog sektora ključni su problemi crnogorske privrede, koje bi trebalo što prije riješiti, ocijenjeno je juče u Skupštini. Guverner CBCG Milojica Dakić ističe da je u bankarskom sektoru ostvaren rast kreditnih aktivnosti od tri odsto, dok je nivo novoodobrenih kredita porastao 15 odsto u odnosu na 2012. godinu se zaključci. DRI je utvrdila da veliki broj koncesionara ne izmiruje uredno poreske oba-

i iznosio je 807 miliona eura. “Bankarski sektor bio stabilan, likvidan i solventan. Problemi su se ogledali u visokom nivou NPL, od 17,7 odsto, i visokim kamatnim stopama”, rekao je Dakić. On je dodao da je u cilju rješavanja visokog nivoa NPL pripremljen zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, koji bi se primjenjivao dvije godine. veze, što je uticalo na naplatu naknada od koncesija za korišćenje prirodnih bogatstava.

priznanje

Plantaže dobile nagradu Vinarija “13. jul Plantaže” dobila je nagradu “Regionalni Biznis Partner 2014”, koju joj je dodijelila kompanija Mas Media International na svečanoj ceremoniji održanoj u Beogradu. Nagrada predstavlja priznanje koje se dodjeljuje kompanijama koje se u svom poslovanju rukovode visokim standardima, čvrstim etičkim normama, odgovornošću za šire društvene interese i ekološkim imperativima okruženja. Izvršna direktorica “Plantaža” Verica Maraš kazala je da je nagrada priznanje za 700 zaposlenih u ovoj kompaniji, za predan rad na razvoju brendova Vranac i Krstač tokom pola vijeka postojanja. Ma.R.

Duvanski kombinat

Ugovor o prodaji se mora poništiti Ročište po tužbi Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata protiv Duvanskog kombinata u stečaju, kompanije Zetagradnja, Novog Duvanskog kombinata, države i Glavnog grada, odloženo je za 15. septembar, jer su predmetni spisi kod stečajnog sudije Dragana Rakočevića, koji je na godišnjem odmoru. Predstavnici Udruženja

predložili su poravnanje kojim bi im se, shodno udjela koji su imali u DKP-u, dale akcije u Novom dunavskom kombinatu. Tužbenim zahtjevom oni traže poništenje ugovora o prodaji imovine DKP-a Zetagradnji Blagote Radovića od juna 2010. jer su kako tvrde zbog toga ostali bez akcija u Novom duvanskom kombinatu. Bo.M.


12 HRONIKA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

NAKON NEKOLIKO MJESECI SLOBODE:

Miloš Delibašić uhapšen zbog ubistva Vidakovića Crnogorsko pravosuđe nedavno je ustupilo susjednoj zemlji slučaj ubistva Pančevca pred zidinama Starog grada u Budvi Šarić kao glavnog krivca okarakterisao Rodoljuba Milovića

ŠARIĆEVE OPTUŽBE NA PROVJERI

General iz Nikšića ispitan na poligrafu

Načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije Nikšićanin Rodoljub Milović podvrgnut je juče poligrafskom ispitivanju nakon što ga je kontroverzni Pljevljak Darko Šarić okarakterisao kao “generala papaju” koji mu je namjestio sve optužbe, a čiji je najbolji drug navodno kreirao “zemunski klan”. Poligrafsko testiranje Milovića juče je najavio srpski ministar policije Nebojša Stefanović u izjavi datoj tamošnjim medijima. On je tom prilikom kazao da je formirao radnu grupu koja će

ispitati sve Šarićeve tvrdnje. “Vidjeli ste da je policija odmah reagovala i ja sam formirao radnu grupu koja će ispitati sve Šarićeve navode. To pokazuje da ne želimo da bilo šta guramo pod tepih i da niko neće biti zaštićen”, rekao je Stefanović, dodajući da će javnost biti o svemu obaviještena nakon istrage. Šarić je ranije pred sudom naveo da je Milović “novi lik u ovom stripu”, te da ne želi da njegovi prijatelji i on odgovaraju za 7.420.000 eura koje je, kako je naveo, Milović uzeo. S.K.

Beogradska policija uhapsila je juče sugrađanina Miloša Delibašića koji se sumnjiči da je učestvovao u ubistvu Pančevca Miloša Vidakovića (28) u julu prošle godine u Budvi, objavili su tamošnji mediji. Hapšenje je uslijedilo pošto je crnogorsko tužilaštvo poslalo spise predmeta Srbiji te time ustupilo krivično gonjenje ovog Beograđanina. Njemu je juče određeno 48-časovno zadržavanje, a za danas je zakazano saslušanje kod tužioca za organi-

zovani kriminal. Delibašić je nakon više od osam mjeseci provedenih u spuškom pritovoru izručen Srbiji kako bi se u toj zemlji vodio sudski postupak za pljačku zlatare iz 2008. godine. Ubrzo se međutim našao na slobodi koju je, između ostalog, iskoristio da ponovo posjeti Crnu Goru. Srpsko pravosuđe ranije je tražilo izručenje Delibašića kako bi se protiv njega vodio postupak zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Beograđanina Nikole Bojovića, ali je takav za-

ISPRAVKA

U jučerašnjem izdanju DN objavljen je tekst pod nazivom “Iz tuđe kuće ukrao petsto hiljada eura” u kojem se navodi da je N.M. (20) iz Podgorice uhapšen pod sumnjom da je iz kuće V.P. odnio 5.000 eura. Uhapšeni Podgoričanin se naime tereti za krađu pet a ne petsto hiljada eura, kako je to u naslovu bilo navedeno. S.K.

Nakon osam mjeseci pritvora u Crnoj Gori, Delibašić je u martu izručen Srbiji

htjev odbijen. Upravo umiješanost u ubistvu Bojovića bio je dodatan razlog da mu se juče odredi zadržavanje. Naime, prema saznanju DN, istražni organi razmatraju mogućnost spajanja ovog sa postupkom za ubistvo Vidakovića. Policija vjeruje da je Delibašić u Budvi pripremio kompletnu logistiku ubicama, te da ih naveo na Vidakovića koji je sa društvom sjedio za jednim od šankbarova ispred Starog grada gdje je okončao život. S.K.


HRONIKA 13

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

NOVA POZICIJA NA ČEKANJU

Specijalac sindikalac Jasmina Muminović, Nataša Pajović

B

ivši komandant Specijalne antiterorističke jedinice Mladen Marković naozbiljniji je kandidat za predsjednika Sindikata policije čiji će izbor biti održan najvjerovatnije krajem ovog mjeseca, saznaju Dnevne novine.

Nakon što je mjesecima unazad neraspoređen jer je jedini platio ceh afere “Kamp”, za bivšeg komandanta SAJ-a Mladena Markovića traži se nova pozicija. Prema nezvaničnim saznanjima DN, trenutno najbliža je mjesto predsjednika sindikata ove policijske organizacije, koje će biti upražnjeno do kraja mjeseca. Formalno, o njegovoj kandidaturi ne odlučuje direktor Uprave policije. Međutim, kako nalaže zakonska procedura, sve organizacione jedinice u policiji daju svoje predloge, a među njima je i kabinet direktora. Kao i u vrijeme izbora pređašnjih čelnika sindikata, kada je zeleno svijetlo prilikom rangiranja kandidata imao upravo onaj koga predloži kabinet direktora policije, tako se očekuje i ovog puta. Kroz Upravu policije je već prostrujala informacija da je favorit kabineta, odnosno direktora, upravo Mladen Marković. Marković je u žižu javnosti dospio početkom novembra, kada je omogućio bivšem direktoru Uprave policije, sada savjet-

niku predsjednika Crne Gore Veselinu Veljoviću, da održi tajni sastanak sa policijskim službenicima koji su porijeklom iz Mojkovca. Dok se spekulisalo da li se na tom sastanku, koji nije bio najavljem u okviru redovnih procedura, osim o NATO integracijama govorilo i o lobiranju za DPS tada u susret lokalnim izborima u Mojkovcu, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević dao je nalog Unutrašnjoj kontroli da ispita slučaj. Kako se povjerovalo da o sastanku ništa nije znao direktor policije Slavko Stojanović, te da je Marković na svoju ruku otključao vrata kampa, naredio pripremu sale i meze za 70-ak učesnika skupa, tako je upravo on bio predložen za disciplins ku s a n kc i j u . To je ujedno bio i razlog za njegovu smjenu, koju je naložio ministar Konjević. Sa-

da, kada Marković već mjesecima ne ide na posao, iako duži službeni automobil, “zasluga” za požrtvovanost u aferi “Kamp” trebalo bi da se isplati. Mladen Marković bio je na čelu SAJ-a tri i po godine, a prethodno je bio u Veljovićevom protokolu, odnosno Kabinetu. Njegovo upravljanje ovom elitnom jedinicom od 70-ak službenika obilježili su, osim ove negativne kampanije, i pozitivni momenti. Posebno u februaru 2012. godine kada je zbog obilnih padavina u Crnoj Gori bilo proglašeno vanredno stanje. Pripadnici SAJ-a, koje je tada predvodio Marković, veoma organizovano i hrabro stizali su do najrizičnijih mjesta, probijajući se kroz velike sniježne smetove i žrtvujući živote, kako bi pomagali ugroženim građanima na po-

Mladen Marković

Nikčevićev mandat u znaku neregularnosti Trenutno policijskim sindikatom rukovodi Marko Nikčević, a njegov mandat obilježile su brojne neregularnosti. On je zavnično izabran na tu funkciju krajem 2012. godine. U to vrijeme pokrivao je i mjesto šefa kabineta Božidara Vuksanovića, a nakon dolaska Slavka Stojanovića smijenjen je sa te pozicije u februaru 2013. godine. On je 21. novembra prošle godine suspendovan nakon što je Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila da je, uporedo sa obavljanjem policijske dužnosti, suvlasnik

dvije privatne firme. Rješenje o njegovoj suspenziji potpisao je ministar Raško Konjević. Konjević je naložio da se Nikčeviću ujedno oduzmu službena značka, legitimacija, oružje i druga sredstva koja su mu povjerena na korišćenje (dva službena automobila). Petnaestak dana kasnije Konjević je od direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, uz isto obrazloženje, tražio pokretanje disciplinskog postupka, što je i učinjeno. Nakon što je izabran i za glavnog sindikalca u Savezu sindikata Crne Gore, Nikčević je opet došao u ži-

žu javnosti, jer je važećim Statutom ove organizacije jasno propisano da generalni sekretar ne može obavljati nijednu drugu izbornu funkciju u toj asocijaciji. Naime, s obzirom na to da Sindikat Uprave policije pripada Savezu sindikata, prema Statutu SSCG isti čovjek ne može biti i gineralni sekretar i predsjednik jedne od grana sindikata, u ovom slučaju Sindikata UP. U Statutu SSCG, član 26, stav 12 jasno piše da “za vrijeme trajanja mandata, generalni sekretar ne može obavljati bilo koju izbornu funkciju u Savezu”.


HRONIKA 15

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

POČELO SUĐENJE MARKU ADŽIĆU

Izručeni iz Srbije

Ni riječi o ubistvu babe U

Pripadnici NCB Interpola Podgorica izručili su iz Srbije u Crnu Goru Rožajca Ernesa Hota (28) i N.M. (37), rođenih u Pljevljima. Interpol je potraživao Hota na osnovu naredbe Osnovnog suda u Rožajama, izdate radi njegovog privođenja na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog falsifikovanja novca, saopšteno je iz policije. N.M. se potražuje po naredbi Osnovnog suda u Pljevljima, kako bi mu se sudilo za krivično djelo zloupotreba položaja. N.P.

Nataša Pajović

Višem sudu u Podgorici juče je počelo suđenje Cetinjaninu Marku Adžiću (31) optuženom da je iz koristoljublja na svirep način u novogodišnjoj noći, u Nikšiću, ubio svoju babu Maksimiju Maru Raičević (77).

Okrviljeni juče nije iznosio odbranu, jer je iskoristio zakonsko pravo da se brani ćutanjem. U svojstvu svjedoka saslušana je Slavka Boljević, majka optuženog i ćerka Maksimije Raičević. Ona je kazala da je njen sin dugogodišnji narkoman, te da je prošao brojna liječenja od zavisnosti koja nažalost nijesu imali efekta. Takođe je ispričala da je više puta pokušao da se ubije. “Pozvao me telefonom oko 10.30 sati ujutro 1. januara i čestitao mi Novu godinu. Rekao je: majko možda će se na-

ša porodica uvećati za još jednog člana. Tada je živio u vanbračnoj zajednici sa Slavicom. Ne mogu nikako da zamislim da je on to uradio“, kazala je ona. Ispričala je da joj je majka imala ušteđevinu od oko 1.000 eura, te da je često čašćavala unuke. U svojstvu svjedoka saslušana je i Slavica Boljević. Adžić je 31. decembra, maskiran fantomkom i noseći rukavice, upao u kuću svoje babe, a zatim je tupim predmetom, najvjerovatnije kamenom, više puta udario babu u glavu, od čega je umrla na licu mjesta.

SMETALI MU ALBANCI

Bacio bombu u hotelu Bjanka

Kolašinska policija uhapsila je juče Iliju D. Martinovića (20) iz Kolašina pod sumnjom da je 17. aprila bacio ručnu bombu u jednom od toaleta SPA centra hotela “Bjanka” u tom gradu. Hapšenje je uslijedilo nakon što je policija dobila rezultate DNK analize iz forenzičkog centra. Analizom je utvrđeno da DNK profil Martinovića u potpunosti odgovara onom koji je pronađen na djelovima bombe koja je bačena u hotelu.

Martinoviću se na teret stavlja da je izvršio krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava i krivIčno djelo izazivanja opšte opasnosti. Nakon hapšenja je sproveden Osnovnom državnom tužiocu na dalju nadležnost. Prema nezvaničnim saznanjima DN, Martinović je nadležnima priznao da je počinio djelo objašnjavajući da su mu smetali brojni gosti iz Albanije koji posjećuju ovaj hotel. Z.B.

Raspisan oglas za predsjednika suda u Pljevljima Sudski savjet Crne Gore raspisao je oglas za predsjednika Osnovnog suda u Pljevljima, objavljeno je juče na internet stranici tog tijela. Zainteresovani kandidati moraju ispuniti tipske obrasce dostupne u prostorijama svih crnogorskih sudova, u kancelarijama Sekretarijata za Sudski savjet i na web stranici Sudskog savjeta – www.sudovi.me. Zakonom o sudovima predviđeno je da se predsjednik suda istovremeno bira i za sudiju tog suda.

5

godina minimum je radnog iskustva koje mora imati sudija Osnovnog suda u Pljevljima

AKCIJA PARANGAL

Optuženi zatražili odlaganje suđenja Suđenje uhapšenima u akciji “Parangal” koji se terete za šverc droge, juče je odloženo zbog zdrastvenih problema optuženih Alemdina Bahovića i Nenada Markuljića koji nijesu bili u stanju da isprate suđenje. Naime, oni su

se juče pojavili na zakazano suđenje, ali su zamolili sudiju Višeg suda Suzanu Mugošu da odloži pretres, jer zbog bolosti nijesu u stanju da dugo sjede. Sudija je uvažila molbu i suđenje odložila za 25. jun. N.P.


16 društvo bečići

Počinje Spark.me

Spark.me powered by T, najveća regionalna Internet konferencija, održaće se po drugi put danas i sjutra u hotelu Mediteran (Bečići) u Crnoj Gori, pod organizatorskom palicom kompanije doMEn d.o.o., agenta registracije nacionalnog .ME domena. Spark.me je konferencija posvećena promociji i unaprijeđenju Interneta i svim vrijednostima koje globalna mreža donosi javnosti. Ova interaktivna konferencija je dizajnirana da otključa kreativnost posjetilaca, omogući im učenje od međunarodno priznatih govornika, kao i da ih podstakne da sami osmisle biznis ideje i unaprijede postojeće. Bo.P.

Ga

Formiran Savjet

Građanska alijansa je formirala Savjet, novo tijelo koje se bavi dugoročnim razvojem i savjetodavnom funkcijom u radu te organizacije. “Ovaj organ ima pet članova koje imenuje Upravni odbor GA, a čine ga nepolitične ličnost. Članovi ovog tijela su Gordana Đurović, Olivera Komar, Branislav Radulović, Džemal Perović i Maja Boljević”, navodi se u saopštenju. Savjet će se sastajati najmanje jednom godišnje kada će i donositi odluke većinom glasova, a GA očekuje da će na taj način znatno unaprijediti svoj rad. Bo.P.

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

subvencije

zahtjev sindikata

Za nove radnike 100 eura

Mitrović i Bošković na jučerašnjoj sjednici Socijalnog savjeta

o povećanju plata naredne sedmice Predstavnici sindikata zdravstva i prosvjete, naredne sedmice počeće pregovore o povećanju zarada, iako su pregovorili bili najavljeni za ovu sedmicu, dogovoreno je na jučerašnjoj sjednici Socijalnog savjeta. To je Dnevnim novinama potvrđeno i iz Ministarstva finansija. “Od sastanka očekujemo konstruktivan dijalog i nastavak saradnje koja je, i u dosadašnjem periodu, bila uspješna. Ovo tim prije što su ciljevi sindikata, kao i Ministarstva finansija i Vlade, komplementarni i usmjereni na poboljšanje životnog standarda svih građana. U tom pravcu, moramo biti zajednički fokusirani na kreiranje dugoročne fiskalne održivosti, te od ovog i svih narednih sastanaka očekujemo usaglašavanje stavova

po svim otvorenim pitanjima, na obostrano zadovoljstvo i u granicama realnih mogućnosti”, kazali su DN iz Ministarstva finansija, kojim rukovodi Radoje Žugić. Radničke organizacije se za svoj zahtjev o povećanju plata, pozivaju na Sporazum o politici zarada u javnom sektoru, kojim je prije tri godine definisano, da, ukoliko bruto društveni proizvoid bude rastao 3,5 odsto i više, zaposleni u javnom sektoru imaju pravo na povećanje zarada. Predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević rekao je da su u Ministarstvu finansija prihvatili njihov zahtjev i da im je obećano da će tokom iduće sedmice početi pregovori u vezi sa zahtjevom za povećanje zarada. “Oni su danas pokušali nekim argumentima

da zauzmu startnu poziciju, a mi smo argumentima pokazali da ima osnova i prostora za povećanjem plata - da li ćemo to uraditi kroz izmjene zarada o platama u javnom sektoru ili povećanjem obračunske vrijednosti koeficijenta, to će biti stvar pregovora”, rekao je Pavićević novinarima juče nakon sjednice. Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da je Vladi prioritet stabilnost javnih finansija. “Smatram da je mnogo važnija redovnost isplata svih zarada u javnom sektoru, nego trčanje za nekim minimalnim povećanjem zarada, koliko je to u skladu sa sporazumom, jer sigurnost u isplatama stvara sigurnost i u državi, i psihološki stabilnost svih nas”, rekao je Bošković. Bo.P.

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) objavio je javni poziv za dodjelu subvencija poslodavcima koji zaposle mlade do 25 godina na sezonskim poslovima. Pravo na subvenciju može se ostvariti od 1. juna do 30. septembra. Subvencija za osobe koje nemaju nikakva radna iskustva i koje nijesu nigdje radile iznosiće 100 eura, dok će se sa 80 eura subvencionirati oni sa radnim stažom stečenim šest mjeseci prije sezonskog zapošljavanja. Zahtjev za dodjelu subvencije podnosi se za mjesec. Za radni odnos zasnovan na duži period, podnosi se novi zahtjev za dodjelu subvencije. Zahtjev za dodjelu subvencija može se podnijeti i za radni odnos zasnovan na period kraći od mjesec, a iznos subvencije zavisiće od dužine rada. Projekat bi, kako je objašnjeno, trebalo da doprinese većem zapošljavanju osoba ispod 25 godina, povećanom učešću domaće radne snage na sezonskim poslovima, kao i sticanju radnog iskustva kod mladih za vrijeme i neposredno nakon završetka školovanja. Pravo na subvencije imaju poslodavci koji zaposle osobu ispod 25 godina, koja je državljanin Crne Gore i nije bila u radnom odnosu posljednjih šest mjeseci. Odluka o dodjeli subvencije poslodavcima donosi se u roku od pet dana od podnošenja zahtjeva. Odluka o dodjeli subvencije poslodavcima donosi se u roku od pet dana od podnošenja zahtjeva. Bo.P.


DRUŠTVO 17

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

JPU ª LJUBICA POPOVIĆº

Na 2.316 mjesta upisuju više od 3.000 mališana “Đina Vrbica” raspisala konkurs za 2.370 djece, a prijavilo se 3.240 Andrija Đukanović

B

roj djece koja su ove godine upisana u vrtiće u Podgorici znatno je veći od propisanog što dovodi do prenatrpanosti i teškoća u radu ovih ustanova. Već sada je jasno da će u septembru u vrtićima biti znatno više mališana nego što to dozvoljavaju kapaciteti.

Ovogodišnjom upisnom politikom nastavlja se trend iz ranijih godina da broj djece nije u skladu sa brojem raspoloživih mjesta. “Broj djece upisane u podgoričke vrtiće je 30 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Pravila koja propisuju koliko djece može da se upiše u vrtić ne mogu se poštovati jer su potrebe znatno veće od kapaciteta”, smatra Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji.

● BROJ DJECE U VRTIĆIMA IZNAD ZAKONSKE GRANICE U dva najveća podgorička vrtića broj djece je iznad onoga što je predviđeno konkursom za upis djece. JPU Ilustracija

“Đina Vrbica” je raspisala konkurs za upis 2.370 djece za školsku 2014/15. godinu. “Prijavilo se 3.240 djece, a na listi čekanja su djeca čiji roditelji nijesu priložili potpunu dokumentaciju, iako se to tražilo u konkursu. Tačan broj sklopljenih ugovora ćemo znati kada bude istekao rok za sklapanje ugovora”, saopštili su DN iz ove ustanove. U ovom vrtiću kažu da je početak nove školske godine period kada će moći da saopšte tačan broj djece u ustanovi jer ponekad dolazi do odlaganja polaska u vrtić. Konkursom za školsku 2014/15. godinu JPU “Ljubica Popović” je predvidjela mjesta za 2.316 djece, 594 djece uzrasta do tri godine i 1.722 djece uzrasta od tri godine do polaska u školu.

“Na raspisani oglas, u zakonom predviđenom roku pristiglo je 3.144 prijave, od čega je 3.044 roditelja – staratelja sa Ustanovom potpisalo ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza za školsku 2014/15. godinu”, kazali su iz ovog vrtića. Oni dodaju da roditelji koji u roku nijesu potpisali ugovor, smatra se da su odustali od upisa djeteta u Ustanovu.

● POTREBE VEĆE OD KAPACITETA U nevladinom sektoru smatraju da je upisna politika usmjerena na to da se sva djeca uključe u predškolsko obrazovanje, ali da je kapacitet za to nedovoljan. “Država se opredijelila da poveća obuhvat djece u predškolskom obrazovanju i cilj je da se sva djeca upišu u vrtić. Osim upisa moraju im se obezbijediti i određeni uslovi koji ispunjavaju norme. Na neki način se povećan obuhvat djece upisom ne poklapa sa raspoloživim kapacitetima”, kazala je za DN Kristina Mihai-

lović iz udruženja Roditelji. Ona dodaje da država najavljuje gradnju sedam novih vrtića do 2018. godine kao mjeru koja bi doprinijela rasterećenosti vrtića i poboljšanja kvaliteta rada u njima. “Naša organizacija predlaže da se rad vrtića organizuje u dvije smjene kao način da se izborimo sa prenatrpanošću i nedostatkom kapaciteta. Ministarstvo prosvjete već je najavilo da su krenuli neki tenderi za izgradnju vrtića. Predviđa se da će kapacitet tih novih vrtića biti oko 2.000 mjesta što je manje od potreba jer samo u Podgorici imamo veći broj djece od tog predviđenog izgradnjom novih kapaciteta”, ističe Mihailović. Po njenom mišljenju moraju se pronalaziti novi modeli i rješenja za ovaj problem jer postojeća nemaju puno efekta. Trenutno je 40 odsto djece u predškolskom uzrastu obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, a planirano je da taj procenat bude ako ne 100 odsto onda barem 70 odsto djece u Crnoj Gori.

STAV

BOJANA PEJOVIĆ

TIJESNI VRTIĆI Prebukirani vrtići - stari-novi problem. S ove tačke gledišta može jedino biti riješen izgradnjom već davno obećanih predškolskih ustanova. Kada će to biti i šta do tada, pitanje je koje se postavlja iz godine u godinu, obično uoči upisa. I bude samo pitanje, bez odgovora. Možda jedino logično djeluje rješenje Udruženja roditelji da nam vrtići rade u dvije smjene, kako bi se malo rasteretili i grupe i vaspitači. Međutim, nadležni se ni o tome ne izjašnjavaju. Čitajući strategije i zakone koji tretiraju ovu oblast, stičem utisak da je sve idealno - u grupama najviše po 25 djece. Ipak, stvarnost nas demantuje, jer praksa je pokazala da imamo čak i 55 djece u jednoj grupi, što prevazilazi sva pedagoška mjerila. Da ne govorimo o tome kakve to posljedice može imati po djecu. Skučen prostor, haos, gužva i nered koji upravo ta gužva izaziva, razdražljivost djece, nervoza i uznemirenost. A djeca kao djeca, nestašna i radoznala, pa je stoga opravdan i strah od incidenata. Nije štampa tako davno brujala o slučaju kad je dijete pobjeglo iz vrtića. Onda se obično okrive vaspitačice, koje i da hoće ne mogu toliko djece držati pod kontrolom. To što su slabo plaćene je druga strana medalje. Ako je svrha vrtića socijalizacija djece, onda je upitan njen krajnji ishod u takvim slučajevima. Eh, da nam je samo koji vrtić više. Do tada, umjesto lijepo opremljenih predškolskih ustanova, divićemo se strategijama, planovima i zakonima, koji su tako dobro usklađenu sa evropskim. Kome je još bitno što nemamo kapacitete. Evo jednog primjera - evropski standard propisuje da svako dijete u vrtiću treba da ima na raspolaganju šest kvadratnih metara prostora. U podgoričkim vrtićima i jaslicama djeca nemaju ni metar. Evropski standardi, crnogorski kapaciteti.


18 DRUŠTVO

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

RADUNOVIĆ

Smjernice za majke i bebe obavezne

11 11 porodilišta u Crnoj Gori je dobilo Bejbi frendli status, i to Klinički centar Crne Gore, opšte bolnice Pljevlja, Nikšić, Bijelo Polje i Bar, te domovi zdravlja Ulcinj, Mojkovac, Rožaje i Plav, kao i privatna opšta bolnica Meljine

Nacionalne smjernice ili vodiči za postnatalnu njegu majki i novorođenčadi trebalo bi da omoguće najbolju moguću zdravstvenu njegu majkama i bebama u postporođajnom periodu, a obavezne su za sve zdravstvene radnike. “Usvajanjem kliničkih smjernica obaveza je zdravstvenog radnika da to primjenjuje, a to je dobrobit za porodilju, za dijete i doktora”, naveo

je ministar zdravlja Miodrag Radunović, dodajući da se smjernice moraju primjenjivati, jer to garantuje bezbjednost i sigurnost majci i djetetu. Na pitanje novinara ko će kontrolisati primjenu smjernica, Radunović je pojasnio da postoji komisija za kontrolu kvaliteta u zdravstvenim ustanovma kao i poseban direktorat u ministarstvu. On je najavio da će Ministarstvo, u saradnji sa

UNICEF-om, do kraja godine izraditi vodič za izvođenje carskog reza i praćenje komplikacija u trudnoći, koji će, kako je kazao, značajno doprinijeti unapređenju standarda u toj oblasti. Kliničke vodiče - Rutinska postnatalna zaštita žene i njene bebe, Zdravstvena zaštita u porođaju i Novorođenačka žutica uradilo je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa UNICEF-om. Bo.P.

Na osnovu članova 336,337,341,342,344 i 345 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima „Crnogorska komercijalna banka“ AD Podgorica, kao hipotekarni povjerilac, objavljuje:

OBAVJEŠTENJE O DRUGOJ PRODAJI NEPOKRETNOSTI Nepokretnosti koje su predmet prodaje upisane su u listu nepokretnosti br. 5090 KO Podgorica III, označene kao: • katastarska parcela br. 26, po kulturi stambeni prostor, PD4, br. zgrade 1, površine 86 m2; SVOJINA: Inovative doo Podgorica, u obimu prava 1/1. Početna prodajna cijena naprijed označenih nepokretnosti iznosi 103.350,00 eura. Ukupan preostali dug kreditnog dužnika Grbović Slavka, na dan 16.06.2014.godine po osnovu Ugovora o kreditu br. 705-88-2350 od 14.05.2008.godine, iznosi 157.428,78 €, kao i iznos od 1.033,50 €, na ime realnih troškova i drugih izdataka nastalih od početka postupka namirenja. Vansudska prodaja predmetnih nepokretnosti izvršiće se usmenim javnim nadmetanjem, koje će se sprovesti dana 04.07.2014.godine, u prostorijama Advokatske kancelarije ,,Filip J. Jovović’’, Ul. Serdara Jola Piletića br. 7, Podgorica, sa početkom u 09.15 časova. Pravo učestvovanja na javnom nadmetanju imaju sva strana i domaća pravna i fizička lica u skladu sa pozitivnim propisima i međunarodnim sporazumima, koja uplate depozit za učešće za javno nadmetanje u iznosu od 10% od početne cijene. Depozit-jemstvo se uplaćuje na žiro-račun CKB AD Podgorica br. 510-0-40, s pozivom na broj: partija 290802-depozit za prodaju nepokretnosti, prije početka postupka prodaje, sa svrhom uplate “jemstvo za učešće u javnom nadmetanju“. Prijave se dostavljaju Advokatu Filipu J. Jovoviću, na adresu Serdara Jola Piletića br. 7, Podgorica, najkasnije dan prije prije održavanja prodaje, do 15,00 časova. Prijave moraju biti zapečaćene, uz naznaku „za javno nadmetanje – ne otvaraj’’. Učesnici javnog nadmetanja su, uz prijavu, dužni dostaviti i dokaz o uplati jemstva i sledeće lične podatke: Za fizička lica: ime i prezime, adresu stanovanja, matični broj, broj lične karte; Za pravna lica: naziv i sjedište, izvod iz CRPS-a, prijavu potpisanu od strane ovlašćenog lica i ovjerenu pečatom pravnog lica. Učesnici u javnom nadmetanju čije su prijave neblagovremene i neuredne, ne mogu učestvovati u javnom nadmetanju. Smatraće se da su ispunjeni uslovi za javnu prodaju ako se u naznačeno vrijeme prijavi jedan učesnik koji ponudi iznos početne cijene. Učesnik javnog nadmetanja ne može ponuditi cijenu koja je već ponudjena od drugog učesnika. Postupak usmenog nadmetanja se završava ako niko od učesnika ni na treći poziv ne ponudi veću cijenu od tada ponudjene najveće cijene. Učesnik koji ponudi najveću cijenu proglašava se kupcem, a njegova ponuda smatra se prihvaćenom za kupovinu predmetne nepokretnosti. Kupac je dužan da uplati kupoprodajnu cijenu, u roku od 15 dana od dana javnog nadmetanja, nakon čega je ovlašćeno lice koje sprovodi postupak prodaje ovlašćeno da, u ime hipotekarnog dužnika, potpiše ugovor kojim se svojina na nepokretnosti opterećenoj hipotekom prenosi na kupca i da ovjeri svoj potpis na tom ugovoru. Ukoliko kupac,ne isplati kupoprodajnu cijenu u roku od 15 dana od dana javnog nadmetanja ili ne zaključi Ugovor o prodaji u roku od 5 dana od dana uplate kupoprodajne cijene, ovlašćeno lice koje sprovodi vansudsku prodaju ima pravo da zaključi Ugovor o kupoprodaji sa drugim ponudjačem – učesnikom javnog nadmetanja, koji je ponudio kupoprodajnu cijenu koja je, po visini, odmah iza najveće ponudjene cijene. Troškove ovjere notarskog zapisa ugovora o prodaji i poreza na promet snosi kupac. Uplaćeno jemstvo će se vratiti ostalim učesnicima u roku od 7 dana od dana održavanja javnog nadmetanja. Jemstvo izabranog ponudjača se zadržava i uračunava u kupoprodajnu cijenu. Detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti kontaktiranjem ovlašćenog lica za vansudsku prodaju – Filipa J. Jovovića, advokata iz Podgorice, putem telefona 067 406 460, Advokatska kancelarija „Filip J. Jovović’’, Serdara Jola Piletića br. 7, Podgorica

Predstavnici NVO sa novinarima EU razgovarali o stanju u crnogorskom društvu

NOVINARI EU I GA

Interesuju ih ljudska prava u Crnoj Gori Predstavnici Građanske alijanse (GA) i Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) sastali su se sa grupom novinara iz Evropske unije (EU) sa kojima su, kako je saopšteno, razgovarali o stanju u crnogorskom društvu. “Novinare iz EU je naročito zanimalo pitanje vladavine prava i ljudskih prava u na-

šoj zemlji, izazovi sa kojima se Crna Gora susrijeće na putu ka EU, kao i položaj Roma i novinara u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju GA. Grupa od deset novinara prethodna tri dana je razgovarala sa crnogorskim zvaničnicima u okviru projekta “Otkrijmo Crnu Goru”, koji finansira Evropska komisija. Bo.P.


društvo 19

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

uklonjen mobilijar

Nema više trim bara

Iznošenje inventara iz “Trim bara”

crveni krst

Počela obuka spasilaca na vodi U Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Sutomoru počela je četvrta obuka, koja će trajati do 23. juna. Početne testove provjere je položilo 27 kandidata, koji su tako ispunili preduslove za pohađanje obuke. Or-

ganizovana je i ovjera licenci za postojeći spasioce na vodi, za koju se prijavilo njih 64. Obuku spasilaca na vodi, Crveni krst sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom. A.Đ.

Obuka traje do 23. juna

Rušenje lokala “Trim bar” u Tološkoj šumi koje je bilo najavljeno za juče nije izvršeno, iako je agonija trajala gotovo čitav dan. Naime, zaposleni u “Trim baru” juče su razmicali prateći mobilijar i iznosili stvari iz objekta, a njegovo definitivno rušenje odloženo je za narednih nekoliko dana. Ranije juče “Trim baru” je isključena struja, kako bi se objekat pripremio za rušenje. Izvršenju naloga Komunalne policije, osim dvadesetak policajaca, vatrogasaca i vozila hitne pomoći, prisustvovalo je nekoli-

ko nezadovoljnih građana, koji su se protivili rušenju ovog kultnog podgoričkog lokala. “Na osnovu rješenja o uklanjanju objekta koje sam dobio postupio sam i počeo sa uklanjanjam inventara. Danas mičemo krov, prozore, staze i ove veće stvari. Već dva-tri puta sam dobijao ovo rješenje. Nadao sam se da će imati razumijevanja da radim još ovo ljeto, ali nema ništa od toga”, kazao je juče za DN vlasnik “Trim bara” Joko Čelebić. On dodaje da mu je nadu ulivalo to što je grupa građana potpisala peticiju

protiv rušenja bara, ali da ništa više ne može da spriječi da se to dogodi. “Uskoro će se raspisati ili je već raspisan tender za gradnju novog objekta i uređenje Tološke šume i vjerovatno je to razlog zašto se ovako brzo reaguje. Očekivao sam da će imati malo više razumijevanja, ali se rušenje ne može odložiti”, zaključuje Čelebić. Glavni grad se više puta oglašavao, navodeći da je u okviru projekta “Revitalizacija park šume Tološi” neophodno uklanjanje postojećeg privremenog ugostiteljskog objekta “Trim bar”. A.Đ.

InIcIjatIva za Smjenu dIreKtora Centar za građansko (CGO) obrazovanje tražio je od ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da razriješi funkcije direktore svih ustanova obrazovanja u kojima su tokom nedavnih lokalnih izbora organizovani partijski skupovi. Koordinatorka programa Snežana Kaluđerović, naglašava da Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju zabranjuje političko djelovanje u školama. Bo.P.

Stijepović

centar za građansko obrazovanje

Donijeti novi pravilnik o zapošljavanju na Univerzitetu kccg

rođeno 11 beba U protekla 24 sata u Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) rođeno je sedam djevojčica i četiri dječaka. “U istom periodu u Urgentnom centru zbrinuto je 259

pacijenata, od kojih osam iz saobraćajne nezgode”, saopšteno je iz KCCG-a. Najviše pacijenata zbrinuto je u Internističkoj ambulanti, 85, u Hirurškoj 78, Neurološkoj 30 i Ortopedskoj 24. Bo.P.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je rektoru Univerziteta Crne Gore (UCG) inicijativu za donošenje Pravilnika o kriterijumima i uslovima pod kojima zaposleni na UCG mogu biti angažovani kao gostujući profesori, konsultanti i obavljati dopunski rad. “Umjesto da definiše precizne i transparentne kriterijuma i uslove pod kojim zapošljeni na UCG mogu imati i druge angažmane stvara se prostor za arbitrarno odlučivanje, manipulacije i diskriminaciju”, stoji u

saopštenju CGO. Za njih je sporno to što se zaposleni ne može angažovati van UCG bez saglasnosti organa Univerziteta Crne Gore. Ova naredba prije-

ti da postane način ucjene akademskog osoblja, posebno onih koji nijesu percipirani kao podobni ili koji nemaju bližu komunikaciju sa upravom UCG. CGO podnosi inicijativu rukovođen činjenicom da se moraju razdvojiti dvije stvari: postojanje duplih radnih odnosa sa punim radnim vremenom kod dva poslodavca po osnovu ugovora o radu u Crne Gore i van nje i obavljanje dopunskog rada kod drugog poslodavca u skladu sa članom 58 Zakona o radu. A.Đ.


20 CRNA GORA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

NIKŠIĆ

Za život voda Crne Gore Na jučerašnjem sastanku nevladinih organizacija Ozon, Za vode Podgorice, Trofta iz Tuzi i Breznica iz Pljevalja koji je održan u Nikšiću, naglašeno je da ozbiljna situacija u oblasti upravljanja vodama, ribljim fondom i krivolova dovela je građanske organizacije u pozi-

PODGORICA

Servisne informacije Juče su ekipe Vodovoda i kanalizacije d.o.o. izvele vodovodne priključke u ulicama: Zagrebačkoj, Belvederskoj i na Bulevaru Džordža Vašingtona. Otklonjeni su kvarovi sa vodovodne mreže u ulicama Đulje Jovanova, generala Save Orovića, Baja Pivljanina i u Botunu. Prespojeno je pet potrošača sa starog na novi cjevovod u Ulici vladike Danila. U Sjenici (Kuči) je postavljeno 300m novog cjevovoda za vodosnadbijevanje, dok je pet priključaka za vodu izvedeno na Koćovoj Glavici. Postavljeni su betonski poklopci na otvorima vodovodnih šahti u Piperskoj ulici i Ulici Zmaj Jovina, a jedan metalni poklopac postavljen je Aerodromskoj ulici. U Orahovačkoj ulici nastavljeno je sa izgradnjom kanalizacione mreže, vršena je ugradnja dvije armirane betonske cijevi u dva reviziona okna. Linija fekalne kanalizacije ispirana je u Ulici Nikole Lopičića. Na zahtjev građana odgušena je fekalna kanalizacija u ulicama Radosava Burića i Miodraga Bulatovića.

ciju da druže svoje snage i zajednički pokušaju da unaprijede opšte stanje. Pod okriljem neformalne NVO koalicije “Ža život voda Crne Gore” predstavljena je platforma u okviru koje će se raditi na više polja među kojima su zaštita ekosistema, borba protiv krivolo-

va, uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja vodama, uspostavljanje obučene ribočuvarske službe u nadležnosti države, zaštita ugroženih i endemskih vrsta, te kontrolisana eksploatacija rječnog materijala. “ S obzirom da je na inicijativu pojedinica ko-

ji su prepoznali u dijelu javnog poziva za dodjelu koncesija za upravljanje ribljim fondom došlo do raznih tehničkih propusta i svjesni smo da ne postoji volja nadležnih institucija da uključe nevladin sektor u proces donošenja odluka, došli smo u situaciju da

taj problem iznesemo na čistac i da javnim dijalogom identifikujemo sporne situacije”, kazao je direktor NVO Ozon Aleksandar Perović. Iako su uredno pozvani predstavnici svih relevantih institucija iz te oblasti, na jučerašnjem sastanku niko se nije pojavio. J.L.

BIJELO POLJE

Priprema romske djece za vrtić U organizaciji Zavoda sa školstvo 15-ak mališana romske populacije upisalo se u Dječiji vrtić “Dušo Basekić”, sa ciljem podsticanja ranog razvoja, kao i uključenja u vaspitno-obrazovni sistem. Aktivnosti vrtića organizuju se u Osnovnoj školi “Pavle Žižić”.

Pomoćnica direktora JPU “Dušo Basekić” Gordana Knežević kazala je da su obezbijedili kombi kojim će prevoziti djecu i medijatora od naselja Strojtanice, Njegnjeva i Potkrajaca do škole i nazad. “Biće prisutna i naša medicinska sestra, a u radu sa djecom posredovaće me-

dijator Klaudija Selimović. Potrudili smo se da im obezbijedimo sve u narednih 10 dana, kako bismo ih što bolje animirali za polazak u školu. Za to posebnu zahvalnost dugujemo Crvenom krstu, odnosno sekretaru Zoranu Rudiću, koji nam je obezbijedio likovni materijal i slat-

kiše za djecu i koji su po ko zna koji put pokazali svu humanost i širinu njihove profesije”, istakla je Knežević. Kako je navela, na teritoriji bjelopoljske opštine nastavu će pohađati oko 60 djece, koja nijesu obuhvaćena vaspitno-obrazovnim procesom. B.Č.

BIJELO POLJE

Favorit ubjedljiv Džudisti bjelopoljskog kluba “Favorit” osvojili su prvo mjesto na prvenstvu Sjeverne regije za mlađe kategorije, koje je održano u Beranama, pošto su ukupno osvojili 21 medalju. Zlatna odličja pripala su Aniti Zejnilović, Dženanu Džogoviću, Lionidu Duroviću, Sofianu Duroviću, Tariku Dobardžiću, Dajlanu Mekiću, Almini Ljušković i Amaru Adroviću. Srebro su osvojili Tarik Hadžajlić, Zadea Zejnilović, Alen Zejnilović, Ibrahim Avdić, Brandon Durović, Edvin Mujezi-

nović i Daris Batilović, dok je treće mjesto pripalo Madoksu Duroviću, Hani Džogović, Amaru Dobardžiću, Ilijasu Dobardžiću, Imadu Guberiniću i Amiru Čikiću. “Iako smo bili ubjedljivo najbolji i osvojili pregršt medalja nijesmo zadovoljni jer su nas sudije drastično oštetile, a nijedan naš prigovor nije usvojen. Zbog ove nepravde odlučili smo da više ne nastupamo na ovom takmičenju “, kazala je Marijana Camić, sportska direktorica Favorita. B.Č.


CRNA GORA 21

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

HErCEg novi

TO Herceg Novi ostaje u blokadi

Bar

Primorki bankrot, Kiprani kod tužioca Alma Ljuca

O

dluku o formalnom proglašenju bankrota u preduzeću Melgonija Primorka donio je stečajni sudija Ivan Kovačević još na prvom ročištu 15. maja u Privrednom sudu. Niko od povjerilaca u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Lista priznatih i osporenih potraživanja trebalo bi da bude konačna do 26. juna kada je zakazano ispitno ročište u Privrednom sudu. Prema sadašnjem stanju potraživanja iznose preko 21,5 miliona eura. U međuvremenu, stečajni upravnik Veljko Rakočević pokušava da obezbjedi oporavak pekare, jedinog pogona koji je radio do 10. marta ove godine, bar kroz izdavanje. Ipak, konačni epilog znaće se 26. juna. Prema Rakočevićevim riječima nakon što je na zahtjev radnika u preduzeću uveden stečaj u aprilu ove godine, stečajni sudija Ivan Kovačević je 15. aprila proglasio bankrot. “Angažovao sam vještake oko procjene pokretne i nepokretne imovine čiji će na-

laz biti prikazan na ispitnom ročištu. Poznato je da ovo preduzeće posjeduje oko 66.000 kvadrata, tako da se nadamo da će se naći novi vlasnik koji će pokriti potraživanja koja su se do sada pojavila. Pošto se radi o različitim povjeriocima, među njima je najveći NLB Banka sa 14,8 miliona eura, dok su radnici prvi među isplatnim povjeriocima čija potraživanja iznose oko million eura za plate i doprinose”, ističe Rakočević. Kredit od četiri miliona kiparske kompanije kod NLB Banke 2010. godine je garantovala Vlada Crne Gore. Ministarstvo finansija je četiri godine kasnije, tačnije 31. marta 2014, izvršilo plaćanje cjelokupnog duga po garanciji NLB banci umjesto Melgonia Primorka iz Bara, što je potvr-

đeno iz Ministarstva finansija. “Država je banci vratila četiri miliona kojima je bila garant i koja su data kiparskom preduzeću Melgonia holdings limited za sprovođenje socijalnog programa, otpremnina i pokretanja proizvodnje u Primorci. Na taj način banka je pokrila sebe, a radnici su ostali na cjedilu.”, ističu ogorčeni radnici koji se sada pitaju ko će njima dati otpremnine. “O tome ko stoji iza ove famozne kiparske firme, javnosti nije poznato. Juče nam je i od stečajnog upravnika potvrđena priča radnika da je njena sva dokumentacija sa još nekoliko sumnjivih u Vrhovnom tužilaštvu. Ovu informaciju smo dobili od ministra finansija Radoja Žugića koji nam nije otkrio ko je vlasnik ove kiparske firme koja je ostavila dugove po cijeloj Crnoj Gori, ali nam je saopštio da je njena dokumentacija u Vrhovnom tužilaštvu kao jedna od osam koje su na provjeri”, istakli su Dragan Rondović i Dževdet Begzić, zastupnici radnika i bivši zapoosleni ovog preduzeća.

Zbog nedostatka kvoruma ni juče nije održana Skupština turističke organizacije na kojoj je trebalo da bude usvojen finansijski plan kako bi napokon ova institucija mogla da funkcioniše. Od 24 člana turističke organizacije na sjednici je bilo prisutno samo njih sedmoro. Kako saznajemo, iznenada su članovi Skupštine turističke organizacije imali “neodložnih obaveza”. TO Herceg Novi nalazi se u finansijskoj blokadi od marta ove godine jer lokalni parlament nije dao saglasnost na program rada i finansijski plan za 2014. godinu. Međutim, ovu zavrzla-

mu može riješiti samo prvi čovjek grada. Predsjednik opštine Milan Vajagić za DN je kazao da postoje ovlašćenja, ali da prethodno Skupština mora da usvoji finansijski plan i program rada. “Ukoliko Skupština to ne usvoji dolazimo u veoma tešku situaciju jer turistička organizacija i dalje ostaje u blokadi i ne bi mogla da isfinansira programe koji su planirani za sezonu čime bi bio ugrožen turizam u gradu”, zaključio je Vajagić. Nastavak skupštine turističke organizacije najavljen je za ponedjeljak. S.M.

DanilovgraD

ª Matriksº nagradio najbolje plesače Polaganje za klupske diplome u Plesnom klubu “Matriks” održano je u Danilovgradu uz učešće preko 400 članova tog najtrofejnijeg sportskog kolektiva u modernim igrama u Crnoj Gori. U prepunoj sali Centra za kulturu, gdje je polaganje održano, u prisustvu roditelja i građana, učesnici su za izvanredne koreografije i prezentaciju

praktičnih radnji nagrađeni bronzanim, srebrnim, zlatnim i dijamantskim diplomama. Prema riječima koordinatora Matriksa Nikole Rakočevića, za većinu članova nakon dodjele diploma, slijedi ljetnja pauza, osim za njih 39 koji će se pripremati za takmičenje koje će se održati u Grčkoj od 8. do 15. jula. I.M.

CEtinjE

Danci grade hotelski kompleks u prijestonici Ministar finansija Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa predstavnicima danske kompanije New Ventur Holding Inc, koja je zainteresovana za ulaganja u Crnu Goru, tačnije izgradnju elitnog hotelsko-turističkog kompleksa, koji bi, osim hotela, uključivao više sadrža-

ja, poput kazina, heliodroma, akvarijuma, muzeja. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović sa saradnicima, kao i predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma. “Predstavnici New Ventur Hol-

ding-a upoznali su prisutne sa namjerom ove kompanije da uloži značajna sredstva u projekat koji bi se realizovao na teritoriji Prijestonice Cetinje, a odnosio bi se na izgradnju elitnog hotelsko-turističkog kompleksa, koji bi, osim hotela, uključivao više sadržaja, po-

put kazina, heliodroma, akvarijuma, muzeja i dr. Riječ je o veoma vrijednoj investiciji, koja bi bila realizovana uz primjenu najsavremenijih tehnologija”, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Ministar Žugić je prezentovao gostima osnovne elemente po-

reske politike Crne Gore, kao i opredjeljenje Vlade da pruži snažnu podršku svim razvojnim projektima, kroz kontinuirane aktivnosti usmjerene na unapređenje poslovnog ambijenta i održavanje konkurentnog poreskog sistema. (CDM)


22 CRNA GORA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

PLJEVLJA

Banjalučani pokreću regionalni fakultet Nakon jednogodišnje pauze u pljevaljskom Akademskom centru (AC) na jesen bi se ponovo mogli upisivati brucoši ukoliko o tome postignu dogovor opština Pljevlja i Nezavisni univerzitet iz Banja Luke (NUBL), saznaju Dnevne novine. Prema pouzdanim informacijama DN, ova privatna visokoškolska institucija dostavila je opštini svojevrsno pismo o namjerama u kojem je navela mogućnost pokretanja nekoliko studijskih programa u pljevaljskom AC već u predstojećoj akademskoj godini. To je potvrdio i predstavnik NUBL Husein Borišić. Prema njegovim riječima, Nezavisni univerzitet je pri-

vatni fakultet koji ima široku lepezu studijskih smjerova i višegodišnje iskustvo, a cilj mu je da postane regionalni fakultet na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. „Od ukupnog broja studijskih smjerova mi bismo u Pljevljima, zavisno od interesovanja, pokrenuli četiri do pet“, kazao je Borišić, precizirajući da se razmišlja o pokretanju studijskih programa kriminalistike, ekologije, ekonomije, političkih nauka i informatike i računarstva. Borišić je pojasnio da je ponuda NUBL uslijedila po javnom oglasu kojim je opština Pljevlja besplatno svim visokoškolskim ustanovama nu-

dila na korišćenje AC. „Oglas opštine Pljevlja je izašao 2013. godine, a pred nama je 2014/15. akademska godina i NUBL se prijavio na taj oglas da dobijemo AC na korišćenje. Školarina bi bila 1.200 eura, mogla bi da se plati u šest rata, a u tu cijenu je uračunat tablet i druga učila“, kazao je Borišić. Dio nastave NUBL bi se izvodio elektronski, a dio uz predavanja sa profesorima kao i polaganja ispita.

Problematični Javni poziv Eventualni problem i prije mogućih razgovora opštine i čelnika NUBL je činjenica da je oglas opštine Pljevlja o davanju na besplatno korišće nje savremeno opremljenog AC istekao sredinom aprila

„Potreban nam je jako dobar marketing da se roditelji i potencijalni studenti uvjere da je riječ o jako dobrom fa-

prošle godine i da se na taj oglas tada niko nije prijavio. Novi oglas nakon toga nije objavljivan, pa ostaje nejasno na koji javni poziv se prijavio banjalučki NUBL i kakva će biti sudbina ove prijave.

kultetu sa referencama i siguran sam da će svi koji se upišu neće pokajati“, rekao je Borišić. D.K.

Poziv na učešće na Kampu za mlade projekat ’’Prema EU’’ Evropski pokret u Crnoj Gori, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji ovim putem poziva studente crnogorskih univerziteta i maturante srednjih škola da se prijave na učešće na Kampu za mlade, koji će se u drugoj polovini jula održati u okviru projekta ’’Prema EU’’. Projekat "Prema EU" finansira se iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Ovaj trodnevni Kamp za mlade će voditi dva predavača, po jedan iz Crne Gore i Srbije. Kako će mladi u bliskoj budućnosti biti jedni od glavnih aktera procesa evropskih integracije Crne Gore i korisnici privilegija i mogućnosti koje ovaj proces donosi, fokus predavanja će biti stavljen na širenje znanja i svijesti o funkcionisanju EU institucija, donošenju EU politika, EU politika za mlade, aktuelnim problemima u EU, kao i o napretku Crne Gore na putu pridruživanja. Cilj Kampa je da kroz druženje i interaktivna predavanja doprinese stvaranju informisane, odgovorne i proaktivne omladine koja će umjeti da se kritički postavi i samoinicijativno preduzme korake ka pospješivanju kvaliteta procesa demokratizacije i evropskih integracija u Crnoj Gori. Uslovi koje kandidati moraju ispunjavati su sljedeći: - da budu starosti između 18 i 25 godina - da budu upisani u 4. razred srednje škole ili na univerzitet - kako je projekat prevashodno namijenjen Centralnoj regiji Crne Gore, prednost dobijaju kandidati iz sljedećih gradova: Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Kolašin i Mojkovac - da pokazuju interesovanje ka procesu evropskih integracija, društvenom angažmanu i preduzetništvu Molimo sve zainteresovane da pošalju svoj CV i kratko motivaciono pismo na email: office@emim.org do 2. jula 2014. Kamp je planiran za treći/četvrti vikend u julu a lokacija će biti naknadno objavljena. Više informacija možete saznati putem kontakata: Evropski pokret u Crnoj Gori Sima Barovića br. 4, Blok IX, 81000 Podgorica Tel/fax: 020 268 651 E-mail: office@emim.org

Projekat finansira Evropska unija

NIKŠIĆ

Urušio se plafon u naselju Zverinjak U nikšićkom naselju Zverinjak, koje se nalazi u blizini Željezare, juče oko pet sati urušila se kompletna konstrukcija plafona u spavaćoj sobi barake porodice Milinka Kilibarde. Na svu sreću nije bilo povrijeđenih iako je u trenutku nesreće u sobi spavala njegova kćerka Žana. “Objekti su rađeni 1955. godine tako da je sve ovo

trulo i u groznom stanju. Mogu samo da kažem da sam srećna jer niko nije povrijeđen, kćerka mi je spavala u drugom uglu, iako uvijek spava na tom krevetu. Da je tako bilo i ovog puta, bilo bi mrtvih. Ona je iskočila kroz prozor, sva je prljava, čak ima ogrebotine po nozi, ali je makar živa”, ispričala je vidno potresena Milinkova žena Milijana. J.L.


CRNA GORA 23

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Haos u javnim preduzećima

herceg novi

Upražnjenu fotelju u Herceg Festu donedavno je nelegalno koristio i Špiro Živković koji je na mjestu direktora ove javne ustanove bio devet mjeseci, iako je po rješenju mogao biti direktor isključivo 90 dana. VD predsjednik opštine Milan Vajagić za DN je kazao da je u Herceg Festu trajalo stanje koje nije bilo u skladu sa zakonom. “Vršilac dužnosti JUK Herceg Festa Špiro Živković, koji je obavljao funkciju direktora dok se ne izabere novi,

VD predsjednik opštine Nerceg Novi Milan Vajagić

Bar

Krče staza za pješake Uređenje druge pješačke staze od plaže Plavi horizonti do Bigove i nazad preko Grabovca i ponovo do Plavih, koje je počelo krajem prošlog mjeseca odvija se otežano zbog zaraslog terena. Preostalo je još šest-sedam dana rada, saopštili su iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine opštine Tivat. Članovi planinarskih klubova “Subra” iz Herceg Novog i “Vjeverica” iz Kotora do sada su završili dvije trećine od ukupne dužine koja iznosi oko osam kilometara, saopštili su iz opštinskog Sekretarijata navodeći da je krčenje i raščišćavanje ovih dana zaustavljeno zbog kiše, ali čim vremenske prilike dozvole sa tim poslom će se nastaviti. Posao se odnosi na nastavak realizacije projekta koji je Opština Tivat započela prošle godine uređenjem staze od Radovića do plaže Žanjice u dužini od 15 kilometara. Staza od Plavih do Bigove vodi uglavnom starim austrougarskim putem, odnosno obalom i izuzetno je atraktivna, istakli su iz planinarskog kluba “Subra”. Z.K.

herceg novi

dolara do 2024. godine. Domeni .BAR su namijenjeni ugostiteljskoj industriji i povezani su sa opštinom Bar zbog istoimenog naziva. Zoran Radojičić, glavni administrator opštine Bar, naglasio je da su veoma ponosni što je kompanija Punto 2012 odlučila da upravo OŠ “Meksiko” uruči ovu značajnu donaciju. (CDM)

Nevrijeme koje je juče pogodilo hercegnovsku rivijeru izazvalo je velike štete na zasadima, maslinama, agrumima, ali i ugostiteljkim objektima. Najgore je prošao turistički objekat “Amaro” u Kumboru u koji je voda prodrla u visini od oko 50 cm. Bujične vode su preplavile javne površine i izlijevale se niz stepeništa usljed čega odvodni kanali nisu mogli da funkcionišu. Na priobalnom putu u Kumboru sručile su se velike količine vode, stvorilo se pravo jezero poviše bivše kasarne. Gost Marko Kise koji se slučajno zadesio u lokalu “Amaro” kada je naišlo nevrijeme priča da je pio kafu kada je naišla voda. “Zvao sam vatrogasnu službu, došli su u najkraćem roku. Žalim ljude iz vatrogasne službe jer i pored svoje dobre volje, pored obučenosti, nemaju opremu, nemaju pumpu da ispumpaju vodu. Vatrogasci su bili voljni da rade, ali nemaju čime”, tvrdi Kise.

Grad u Kumboru i poplavljeni Amaro

Domen obezbijedio Nevrijeme na Rivijeri 100.000 dolara

Mek sička kompanija “PUNTO 2012” i Osnovna škola “Meksiko” u Baru danas su ostvarile saradnju u vidu donacije školi i lansiranja domena .BAR od strane pomenute kompanije. Godišnja donacija u vrijednosti od 10.000 dolara, kao projekat društvene odgovornosti “PUNTO 2012”, prva je od planiranih 10, tako da će škola dobiti ukupno 100.000

određen je rješenjem na 90 dana. Tih 90 dana davno je prošlo, a u pitanju je da li je to stanje u posljednje vrijeme bilo regularno”, tvrdi Vajagić. On ističe da je Savjet Herceg Festa na konkursu izabrao kandidata za direktora ove ustanove, te da je nakon toga trebalo Skupština Opštine da dâ saglasnost kako bi on stupio na dužnost. “U situaciji u kojoj se sada nalazimo, znamo da je dosta neizvjesno da li će se radna Skupština održati i u toj situaciji predsjednik opštine ima ovlašćenje na osnovu člana 60. Statuta opštine i na osnovu člana 58. Zakona o lokalnoj samoupravi donese neke odluke iz nadležnosti skupštine ukoliko to ugrožava ineterse građana ili neko neregularno stanje da se riješi. Ja sam to stanje iskoristio i donio takvo rješenje. Prva redovna skupština koja bude održana treba da potvrdi takvo rješenje. Ako se u roku od dva mjeseca ne održi skupština to rješenje prestaje da važi”, tvrdi Vajagić. S.M.

tivat


24 SVIJET

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

IRAK

Bitka za najveću rafineriju na sjeveru

BAGDAD - Sunitski ekstremisti napali su najveću iračku naftnu rafineriju u Baidži, na sjeveru zemlje, potvrdile su iračke bezbjednosne snage i zaposleni u postrojenju. Napad iz automatskog naoružanja i granatama počeo je juče rano ujutro, na dva od tri glavna ulaza u rafineriju, prenio je Tanjug. Jedna granata pogodila je skladište rezervnih djelova i iz objekta se uzdiže dim, naveli su isti izvori. Stranci su evakuisani u utorak iz rafinerije pošto su snage bezbjednosti očekivale napad na rafineriju. Rafinerija je bila pod opsadom sunitskih ekstremista otkako su prošle sedmice pokrenuli ofanzivu na više gradova sjevernog Iraka.

Predsjednik SAD Barak Obama najvjerovatnije neće odobriti u skorije vrijeme vazdušne udare u Iraku, djelimično i zbog toga što ima malo konkretnih meta koje bi mogle da zaustave sve brže napredovanje sunitskih pobunjenika, naveli su američki zvaničnici. Irački šiitski i sunitski politički lideri pozvali su na nacionalno jedinstvo poslije sastanka iza zatvorenih vrata nakon nedelju dana sektaškog nasilja, tokom kojeg su sunitski ekstremisti zauzeli gradove na severu zemlje. Prethodnik premijera Nurija el Malikija, Ibrahim el Džafari je u televizijskom obraćanju pozvao na “odbranu države i zaštitu suvereniteta i dostojanstva”, prenio je Rojters.

ANGELA MERKEL

Odgovornost SAD u Iraku je posebna BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da SAD imaju “posebnu odgovornost” prema Iraku, gdje se bezbjednosne snage bore protiv islamskih ekstremista. Šef poslaničkog kluba njemačkih demohrišćana u Bundestagu Folker Kauder rekao je za “Hanoverše algemajne cajtung” da je na SAD da obezbijede stabilnost u

Iraku i da bi Vašington trebalo da razmotri mogućnost da obnovi vojnu intervenciju, prenijela je agencija AP. Upitana da prokomentariše ovu izjavu, Merkel je odgovorila da “posebna odgovornost SAD nije samo u tome, predsjednik Barak Obama već je razmotrio (ovo pitanje) prethodnih dana”. Merkel, međutim, nije pomenula vojnu akciju.

PUT KA DEESKALACIJI NASILJA U UKRAJINI

Porošenko traži prekid vatre na istoku

K

IJEV, MOSKVA - Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko predložio je juče jednostrani prekid vatre ukrajinskih snaga kako bi bilo omogućeno proruskim snagama na istoku zemlje da polože oružje ili da odu iz zemlje.

Petro Porošenko je rekao da bi to bio prvi korak u okviru mirovnog plana koji je predložio radi deeskalacije konflikta, prenijela je agencija AP. “Plan će započeti mojim naređenjem o unilateralnom prekidu vatre”, rekao je Porošenko, koji je naveo i da će “ubrzo poslije toga plan dobiti podršku ostalih učesnika”. Predlog je iznijet poslije telefonskog razgovora između Porošenka i predsjednika Rusije Vladimira Putina, u kojem je bilo riječi o prekidu vatre. Putin je izrazio zabrinutost zbog pogibije dva ruska novinara na istoku Ukrajine, Igora Korneljuka i Antona Vološina, koji su radili u Ukrajini. U saopštenju Kremlja se, takođe, navodi da je Porošenko naložio da se sprovede istraga i preduzmu mjere za osiguranje bezbjednosti novinara i izrazio saučešće zbog pogibije ruskih novinara kod Luganska. U međuvremenu, ukrajinski ministar policije Arsen Ava-

356 ljudi, od kojih 257 civila, poginulo je od početka vojne operacije u regionima Lugansk i Donjeck, pokazuje statistika UN. Među žrtvama je 14 djece

kov saopštio je da je eksplozija na gasovodu od utorka u ukrajinskoj oblasti Poltava izazvana bombom. “Sabotaža gasovoda... jeste još jedan pokušaj Rusije da diskredituje Ukrajinu kao partnera u gasnom sektoru”, rekao je Avakov nakon incidenta. Više od 100 civila je ubijeno, a 200 ranjeno tokom vojne operacije Kijeva na istoku Ukrajine, saopštio je ruski istražni komitet, koji je najavio i istragu pro-

tiv guvernera Dnjepropetrovska Igora Kolomojskija i Arsena Avakova. Statistika Ujedinjenih nacija, međutim, govori da je od početka vojne operacije Kijeva na istoku Ukrajine stradalo najmanje 356 ljudi, od čega 257 civila, prenijela je Raša tudej. “Među žrtvama je 14 djece”, rekao je Đani Magazeni, šef Evropskog odjeljenja kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava, predstavljajući rezultate specijalne komisije UN u Ukrajini. Pored 257 civila, još 11 ljudi je ubijeno u Marijupolju, kao i dva “zaposlena u kompaniji Voda Donbasa”, navela je ruska TV mreža. Ranije je ukrajinski državni tužilac saopštio da je u vojnoj operaciji Kijeva na istoku zemlje poginula 181 osoba, uključujući 59 vojnika vladajućeg režima i da su 293 osobe ranjene, prenijela je Raša tudej. Porošenko je predložio juče Pavela Klimkina, dosadašnjeg ambasadora u Njemačkoj, za ministra spoljnih poslova Ukrajine.


SVIJET 25

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

SPOR SA KREDITORIMA

Argentina pred finansijskim krahom Demonstranti u Buenos Ajresu pale američku zastavu

BUENOS AJRES, NJUJORK - Agencija “Standard & Poor’s” snizila je u utorak rejting Argentine nakon što je američki vrhovni sud odbacio žalbu kojom je vlada u Buenos Ajresu pokušala da izbjegne servisiranje obaveza prema pojedinim ulagačima. S&P je snizio rejting Argentine za dva stepena, s ‘CCC+’ na ‘CCC-’, upozorivši da su nakon odluke američkog suda povećani izgledi da zemlja neće moći uredno da servisira svoje obveze. Upozorili su takođe da je njihova prognoza za Argentinu negativna, što sugeriše mogućnost dodatnog sniženja rejtinga “s obzirom na mogućnosti prekida plaćanja odnosno problema u razmjeni duga”. Američki vr-

hovni sud presudio je u ponedjeljak u korist vlasnika argentinskih državnih obveznica, tražeći od Buenos Ajresa da im plati 1,3 milijarde dolara, podsjetio je BiBi-Si. Time je sud odbacio žalbu Argentine na zahtjev da se isplati puna vrijednost obveznica koje su pojedini hedž fondovi kupili nakon što je zemlja prije više od 10 godina objavila da ne može uredno da podmiruje svoje finansijske obveze. Argentinska predsjednica Kristina Fernandez de Kirhner kazala je u ponedjeljak da njena zemlja neće popustiti ucjenama, aludirajući na presudu američkog suda. Pozvala je ujedno građane da idućih dana ostanu smireni.

NOVI ZAKON

Japan zabranio dječju pornografiju

TOKIO - Japan je konačno donio zakon kojim se zabranjuje posjedovanje dječje pornografije i time se pridružio drugim razvijenim zemljama. Gornji dom japanskog parlamenta izglasao je juče zakon kojim se zabranjuje posjedovanje fotografija i snimaka djece ispod 18 godina, ali zakonom nisu obuhvaćeni japanski stripovi (manga) i animacije, prenijele su zapadne agenci-

je. Prema novom zakonu, svako ko “posjeduje dječju pornografiju u svrhu zadovoljavanja njegovih ili njenih seksualnih želja” suočen je sa kaznom zatvora od jedne godine ili novčanom kaznom od 9.800 dolara. Japan je bio jedina članica grupe G7 industrijalizovanih zemalja u kojoj je posjedovanje dječje pornografije bilo legalno, što je zabranjeno i kažnjivo u više od 70 zemalja.


26 SVIJET

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

srušena barikada u kosovskoj mitrovici

Cvijeće umjesto betona i pijeska KOSOVSKA MITROVICA - Građani Sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, uz pomoć kamiona i teške mehanizacije, uklonili su barikadu sa sjeverne strane glavnog ibarskog mosta u

Nadzorni odbor Fonda zajedničkog ulaganja Trend AD Podgorica Podgorica, 04.06.2014. godine Na osnovu odredbe člana 170 Zakona o investicionim fondovima (Sl. list CG br. 54/11), Rješenja Komisije za hartije od vrijednosti broj 04/3-50/119-14 od 30.05.2014. godine i Statutom Fonda zajedničkog ulaganja Trend, Nadzorni odbor Fonda zajedničkog ulaganja Trend AD Podgorica, (u daljem tekstu: FZU Trend), postupajući po navedenom Rješenju Komisije, na sjednici od 4. Juna 2014 godine donio odluku da sazove:

Vanrednu skupštinu akcionara Fonda zajedničkog ulaganja Trend AD Podgorica Vanredna skupština akcionara će se održati radi sprovođenja transformacije fonda u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima, po sledećem dnevnom redu: - Izbor verifikacione komisije, - Izbor predsjedavajućeg sjednice Skupštine akcionara, - Izbor zapisničara, - Izbor ovjerivača zapisnika, 1. Donošenje Odluke o usvajanju Izvještaja o izvršenoj procjeni imovine i obaveza Fonda zajedničkog ulaganja Trend AD Podgorica, 2. Donošenje Odluke o usvajanju Programa transformacije Fonda zajedničkog ulaganja Trend AD Podgorica, 3. Donošenje Odluke o promjeni naziva Fonda zajedničkog ulaganja Trend AD Podgorica, 4. Donošenje Odluke o usvajanju Statuta Zatvorenog investicionog fonda Trend AD Podgorica – u postupku transformacije, 5. Donošenje Odluke o izboru društva za upravljanje investicionim fondom, 6. Donošenje Odluke o usvajanju Ugovora o upravljanju i transformaciji Zatvorenog investicionog fonda Trend AD Podgorica – u postupku transformacije, 7. Donošenje Odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora Fonda zajedničkog ulaganja Trend AD Podgorica, 8. Donošenje Odluke o imenovanju članova Nadzornog odbora Zatvorenog investicionog fonda Trend AD Podgorica – u postupku transformacije, 9. Donošenje Odluke o naknadama članovima Nadzornog odbora Zatvorenog investicionog fonda Trend AD Podgorica – u postupku transformacije, 10. Donošenje odluke o imenovanju depozitara. Vanredna Skupština akcionara FZU Trend održaće se 21.07.2014. godine u Podgorici u Hotelu Philia – sala za sastanke, na adresi Cetinjski put bb, sa početkom u 10:00 časova. Vanredna Skupština akcionara se može održati ukoliko joj prisustvuju akcionari koji posjeduju najmanje 50% od ukupnog broja akcija sa pravom glasa, lično ili preko ovlašćenog punomoćnika ili su glasali putem glasačkog listića. Skupština akcionara donosi odluku zakonom propisanom većinom glasova prisutnih ili zastupanih akcionara ili putem glasačkih listića. Prisutni ili zastupani akcionari koji nemaju pravo glasa po nekoj tački dnevnog reda prilikom odlučivanja na skupštini akcionara računaju se prilikom utvrđivanja kvoruma, ali se ne uzimaju u obzir prilikom donošenja odluka. Identifikacija akcionara dokazuje se ličnom ispravom (lična karta, pasoš itd.) Ovlašćeni punomoćnik prilaže punomoćje ovjereno u skladu sa zakonom. Obavještenje o sazivanju ponovne Skupštine akcionara FZU Trend staviće se na uvid akcionarima na internet stranici www.trendfund.me. Materijali po navedenim tačkama Dnevnog reda biće stavljeni akcionarima na uvid u Zakonom definisanim rokovima, i to u sjedištu Društva za upravljanje investicionim fondom Trend AD Podgorica na adresi Jovana Tomaševića 15, 81000 Podgorica, svakog radnog dana u vremenu od 10 do 13 časova, kao i na navedenoj internet stranici. U skladu sa članom 173 stav 2 Zakona o investicionim fondovima, akcionar koji posjeduje najmanje 2% akcija FZU Trend može predlagati članove Nadzornog odbora. Akcionari Fonda zajedničkog ulaganja Trend AD Podgorica sve dopise i predloge u vezi sa Vanrednom skupštinom akcionara mogu dostaviti direktno ili poštom u sjedište Društva za upravljanje investicionim fondom Trend AD Podgorica, na adresi Jovana Tomaševića 15, 81000 Podgorica, ili na email adrese no@trendfund.me i/ili dzu@trendfund.me. Nadzorni odbor FZU Trend Predsjednik Pavle Gegaj, s.r.

tom gradu. Na sredini mosta postavljaju se betonske žardinjere. Građani, mahom Srbi, u ranim jutarnjim časovima u srijedu počeli su da uklanjaju barikade, a cijela akcija protekla je bez incidenata. Pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a i kosovske policije posmatrali su akciju. Nije bilo okupljanja građana. U akciju su bila uključena dva bagera i više teretnih kamiona sa srpskim registarskim oznakama, koji su zemlju, beton i pijesak odložili u neposrednoj blizini mosta. Saobraćaj je preko glavnog ibarskog mosta, nakon skoro tri godine, juče ujutro ponovo nor-

malizovan i mogu se vidjeti automobili koji iz južnog prelaze u sjeverni dio grada i obrnuto. Srušena barikada jedna je od najvećih koja je podignuta u tom dijelu Kosova tokom 2011. godine, kada su se Srbi na sjeveru Kosova postavljanjem barikada i blokadom puteva usprotivili prisustvu kosovskih institucija.

Srbi su sami odlučili da uklone barikadu na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, istakao je portparol Kfora pukovnik Anđelo Morčela.

HaPšenja ZboG koruPcije u biH

Oštetili budžet za milijardu eura SARAJEVO - Više od 50 osoba uhapšeno je od juče ujutro na području BiH u okviru akcije “Pandora”, potvrđeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Među osobama lišenim slobode je i oko 30 carinika i zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje uključujući i bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Kemala Čauševića, pomoćnika direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravka Cvje-

tinovića i Aliju Mašić, šef Carinske ispostave Sarajevo. “Osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog koruptivnih krivičnih djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlašćenja u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH. Sumnja se da su uhapšeni oštetili državni budžet za ukupno milijardu eura.


ČETVRTAK, 19. 6. 2014. BROJ 871

Roditelji i djeca

SAVJETI

Ubodi insekata kako reagovati

INSTRUKCIJE

Kupanje bebe SAZNAJTE

Jeste li spremni za još djece NEDOUMICE MAJKI

Dječja dohrana

UPIS U ŠKOLU

Vakcina nije uslov u saradnji sa portalom


28 RODITELJI I DJECA

ALERGIJE

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Ubodi insekata kako reagovati

U najvećem broju slučajeva ubod insekta izaziva malu lokalnu reakciju, lokalno crvenilo i otok Roditelji.me

J

edna od neugodnih strana ljeta su ubodi insekata. Neka djeca na ubod insekta uvijek reaguju alergijskom reakcijom. Lokalna reakcija na koži tada je jače izražena (crvenilo, otok i bol). Kod takve djece važno je savjetovati se s nadležnim pedijatrom ili ljekarom porodične medicine.

Je dna o d neug o dnih strana ljeta su ubodi insekata. Oni su najčešće bezazleni, ali kod neke djece mogu izazvati poteškoće zbog koje će roditelji potražiti pomoć ljekara. Ubodi insekata kod većine ljudi dovode do lokalne reakcije (crvenilo, bol, otoka) koja nastaje kao posljedica ulaska toksina insekta u kožu. Ubodi insekata kod osjetljivih osoba izazivaju i alergijske reakcije. U najvećem broju slučajeva ubod insekta izativa malu lokalnu reakciju, lokalno crvenilo i otok. Ona može biti minimalna i praktično beznačajna, što je najčešće i slučaj. Dijete se uglavnom žali samo na svrab. Takva reakcija prolazi sama od sebe i najčešće ne zahtijeva intervenciju. Kako bi se ipak ublažili simptomi svraba može se staviti hladan oblog. Veću pažnju treba obratiti na ubode koji su se dogodili na području glave (blizu ili u ustima, blizu oka ili na području uha). Ubodi na tim mjestima imaju veću sklonost nešto izraženijoj reakciji, crvenilo i otok može biti veće i značajnije, a samim tim dijete će se često žaliti i na bol. U tim slučajevima potražite pomoć svog lijekara.

OPASNE ALERGIJSKE REAKCIJE Neka djeca na ubod ins ekata uvijek reaguju alergijskom reakcijom. Lokalna reakcija na koži tada je jače izražena (crvenilo, otok i bol). Kod takve djece važno je savjetovati se s nadležnim pedijatrom ili lijekarom porodične medicine kako bi se adekvatno pripremili za topliji dio godine kada su ubodi insekata česti. U rijetkim slučajevima može se razviti i opšta alergijska reakcija koja će se manifestovati promjenama po cijeloj koži (urtikarija ili koprivnjača), ali može se razviti i prava anafilaktička reakcija koja bez adekvatnog liječenja može završiti smrtonosno. Tada se simptomi razvijaju vrlo brzo, a uključuju stezanje u grudima, poteškoće gutanja, naglu promuklost, svrab i osip cijelog tijela, grčeve ustomaku, mučninu, proliv, preznojavanje i osjećaj tjeskobe. Anafilaktička reakcija je hitno stanje i zahtjeva neodložnu lejkarsku. Srećom, takva reakcija kao posljedica uboda ili ugriza insekata je rijetka. Ubodi insekata događa-

ju se najčešće na nezaštićenim dijelovima tijela, na licu, rukama, nogama. Ubode možemo prevenirati pokrivanjem tih dijelova tijela što je pri visokim temperaturama teško. Međutim, prilikom boravaka s djecom na otvorenom (pogotovo predveče ili rano ujutro kada su insekti najaktivniji), treba izbjegavati mjesta gdje je veća koncentracija insekata kao što su riječna područja, ustajale vode, visoke trave. Prilikom boravka na plaži ne držati otvorena pakovanja proizvoda kao što su slatkiši, voće, voćni i slatki sokovi, koji privlače insekte. Kada se radi o ponavljanim ubodima (kao što su ubodi komaraca) reakcija kože je intenzivnija kod male djece, a postaje sve blaža kako dijete raste. Zato male bebe mogu imati jaku reakciju kože (crvenilo, otok) nakon uboda komarca, i to je normalno. U slobodnoj prodaji mogu se kupiti sredstva koja odbijaju insekte, takozvani repelenti. U slučaju da koristite takva sredstva za vaše dijete pažljivo pročitajte uputstvo i koristite isključivo sredstava namijenjena djeci (nikako za odrasle) u preporučenoj dozi. UBOD PČELE Nakon uboda pčele, na mjestu uboda ostaje žaoka. Iz njega se postepeno oslobađa otrov koji izaziva lokalne i/ili opšte simptome. Iz tog razloga žaoku treba što prije ukloniti iz kože.

Ubodi insekata događaju se najčešće na nezaštićenim dijelovima tijela, na licu, rukama, nogama. Ubode možemo prevenirati pokrivanjem tih dijelova tijela što je pri visokim temperaturama teško.


RODITELJI I DJECA 29

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

UBOD OSE I STRŠLJENA

U slobodnoj prodaji mogu se kupiti sredstva koja odbijaju insekte, takozvani repelenti. U slučaju da koristite takva sredstva za vaše dijete pažljivo pročitajte uputstvo i koristite isključivo sredstava namijenjena djeci (nikako za odrasle) u preporučenoj dozi

Ose i stršljeni su agresivni insekti koji često napadaju, čak i kada nisu uznemireni. Njihovi otrovi sadrže nešto agresivnije sastojke pa su i reakcije koje izazvaju teže. UJED PAUKA Ujed pauka je bezbolan, simptomi se javljaju nakon sat vremena i uključuju bol, grčeve i ukočenost mišića, otežano disanje, povišenu tjelesnu temperaturu. Ako sumnjate na ugriz pauka javite se svom ljekaru. UJED KRPELJA Krpelj može ugrizom

Raščešavanje kože izaziva infekcije Djeca su posebno osjetljiva na ubode komaraca, pa se kod njih često javljaju izraženiji otoci i crvenila. Naročito lako otiču očni kapci i mjesta gdje se graniče koža i sluzokoža. Svrab je veoma izražen, a manja djeca često raščešu kožu, pa je moguće da

je i inficiraju. Kod izraženih otoka, ili kod velikog broja ujeda, preporučuje se davanje sirupa antihistaminika - smanjiće se svrab i otok. Obično je nekoliko dana terapije dovoljno da se dijete oporavi.

prenijeti neke mikroorganizme koji uzrokuju bolest. Većina krpelja nije zaražena mikroorganizmima, međutim postoje područja u kojima je veća mogućnost da krpelj prenese uzročnika bolesti. Krpelji mogu prenijeti mikroorganizme koji uzrokuju krpeljni meningoencefalitis, boreliozu i rikeciozu. U slučaju ujeda, krpelja treba u potpunosti odstraniti čupanjem. U slučaju pojave simptoma, koji se kod

ujeda krpelja javljaju nakon 7 do 14 dana (promjene na koži, simptomi slični gripi), javite se svom ljekaru. Nakon boravka u prirodi obavezno pregledajte kožu djeteta. PRAKTIČNI SAVJETI · Operite kožu na mjestu uboda. · Na mjesto uboda insekta staviti hladan oblog. · Koristite preparate koji ublažavaju svrab, ako je potrebno.

· Ne hodajte bosi po travi. · Slatke namirnice držati pokrivenima, pogotovo na otvorenom. · Pokriti izložene dijelove tijela. · U slučaju preosjetljivosti djeteta na ubod insekata savjetovati se s nadležnim lijekarom radi pravovremene terapije. · U slučaju jako izražene lokalne reakcije (pogotovo u području glave) i/ili pojave opših simptoma, javite se svom ljekaru


30 RODITELJI I DJECA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Kupanje bebe INSTRUKCIJE

Vrijeme kupanja bebe

Kadica i količina vode

Nema potrebe da se novorođeno dijete kupa svakog dana. Zapravo, svakodnevno kupanje može isušiti bebinu kožu. Ukoliko koristite maramice i redovno njegujete bebino lice, guzu i vrat, nećete morati da brinete o to-

Većina roditelja bira manja plastična korita koja se proizvode upravo za potrebe kupanja beba, ali ima roditelja koji bebu kupaju u lavabou ili sudoperi (što nije preporučljivo ni u kom slučaju). Ne postoji idelana količina vode

me sprovodite li bebinu higijenu na pravi način. Izaberite doba dana kada nijeste u žurbi i kada vas niko neće prekinuti. Neki roditelji radije kupaju svoju bebu izjutra, dok drugi preferiraju umirivanje bebe pred spavanje.

za kupanje novorođene bebe. Često se preporučuje topla voda u visini od pet do osam centimetara, a vjeruje se da je za bebe korisno da im voda prekriva ramena jer se one na ovaj način umiruju.

Idealna temperatura vode

Ako je bebi voda u prvom kontaktu bila previše topla, onda mnoge od njih kroz duže razdoblje zadrže odbojnost prema kupanju i često plaču kada uđu u kadu. Zato je veoma važno da uvek obratite pažnju na ispravnu temperaturu

vode za kupanje, koja bi trebalo da iznosi između 35 i 37 stepeni Celzijusa. Da biste bili sigurni, ovo uvijek provjerite termometrom. Pošto se voda brzo hladi, bebu bi već posle tri minuta trebalo da izvadite iz kade.

Prvo operite bebino lice

Sredstva za kupanje

Dodatna njega bebine kože

Većina roditelja počne s kupanjem bebinog lica, a zatim ostatkom tijela. Najvažnije je da dobro operete kožne nabore i genitalije. Ako vam se čini da je bebina kosica prljava, ili pak ima mrlje na tjemenu preporučlji-

Nema potreba da koristite bilo kakva sredstva za kupanje kada kupate bebu. U stvari, obična voda je sasvim dovoljna za novorođenčad. Ipak, kada mislite da je potrebno, koristite bla-

Nakon kupanja bebe neophodno je mazati zaštitnom bebi kremom djelove tijela izložene dejstvu urina i stolice, a prvih mjesec dana i sve pregibe (iza ušiju, oko vrata, ispod pazuha, dlanove). Ostala koža se maže samo u situ-

vo je da je operete. Redovnim kupanjem bebine glave možete spriječiti pojavu tjemenjače. Nježno umasirajte blagi šampon za bebe. Isperite šampon vlažnim peškirom ili stavite djetetovu glavicu ravno pod slavinu.

go hidratantno sredstvo, posebno namijenjeno novorođenčadi. Sapun za njegu beba mora biti neutralan ili blago kiseo (pH oko 5,5), što je naznačeno na ambalaži svakog proizvoda.

acijama kada postoji neki problem. Najčešće je u pitanju isušivanje kože, koje nastaje pod dejstvom faktora spoljne sredine. Kod nekih beba koža je genetski sklonija isušivanju i kao takva osetljiva je pojavu ekcema.


RODITELJI I DJECA 31

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

UŽIVANJE U HRANI

Dijete jede samostalno

U periodu od prve do treće godine života, dijete stiče navike u uzimanju hrane Suvišno je reći da je uravnotežena ishrana bitna za pravilan rast i razvoj vašeg mališana. I to što raznovrsno, svakodnevno spremate, ne znači da će vaše dijete to voljeti da jede. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako da ne pravite greške: - Ako dođe do odbijanja i izbirljivosti hrane ne padajte u očaj odmah. To na duže staze ne znači ništa, naoružajte se strpljenjem i ne popuštajte. - Raznolikost u hrani je važnija od količine. Ne mora da znači da vaš mališan obavezno mora da pojede sve što ste planirali. Ni vi ne biste voljeli da vas neko tjera na zalogaj više. Važno je da

UKUSNE KAŠICE OD POVRĆA

Nabavka povrća: Mnoge mame same prave paketiće od svježeg sezonskog mješanog povrća, pa ga zamrzavaju i čuvaju za zimu. Ako to nijeste učinili, kupite nekoliko vrsta zamrznutog povrća, pa sami napravite mešavinu po sopstvenom izboru. Priprema: Stavite pola litra posoljene vode da proključa. Spustite povrće u vodu i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri dok ne omekša. U međuvremenu pripremite pola šolje očišćenog i dobro opranog integralnog pirinča. Kada je povrće dopola kuvano, dodajte pripremljeni pirinač, malo protresite šerpu i nastavite da kuvate još desetak minuta. Sada dodajte sitno iseckano peršunovo i celerovo lišće. Izgnječite viljuškom, umešajte malo pavlake i ponudite bebi.

Nabavka povrća: Pošto postoji letnje i zimske sorte spanaća, on može da se pronađe na pijaci u svežem stanju tokom cijele godine. Priprema: Kilogram spanaća dobro operite, zatim očistite i kuvajte nekoliko minuta u dva litra ključale vode. Procjedite spanać, propasirajte ga i ostavite da se ocijedi. Na malo ulja dodajte ocjeđeni i sitno isjeckani spanać, dobro promešajte i nalijte sa pola litra mlijeka. Ako je dijete alergično na kravlje mlijeko, možete da upotrijebite kiselo ili ono bez laktoze. Posolite, po želji dodajte nekoliko čenova sitno isjeckanog bijelog luka i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok se ne zgusne. S vremena na vreme promješajte, da se ne bi stvorile grudvice

Nabavka povrća: U današnje vreme, svježa mlada šargarepa iz staklenika može da se nabavi tokom cijele godine, tako da ne morate da je zamrzavate. Međutim, ako želite svojoj bebi da ponudite povrće provjerenog kvaliteta od provjerenog proizvođača, kupite je na pijaci u vrijeme dok je sasvim mlada, operite, očistite i zamrznite. Priprema: U šerpu stavite malo margarina da se otopi, a zatim dodajte isjeckanu šargarepu, dobro promješajte, nalijte sa malo supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok šargarepa ne omekša. Kada postane sasvim mekana, izgnječite je viljuškom, dodajte sasvim malo mlijeka i kašičicu brašna, a zatim još malo prokuvajte. Po želji možete umješati i kašičicu šećera.

budu zastupljeni svi hranljivi sastojci nego količina koju će dijete pojesti. - Pronađite neko drugo rješenje. Ako vaš mališan ne voli povrće, potrebna vlakna i vitamine može dobiti i od voća, a ako odbija i voće ponudite voćni sok. Dovijajte se svakako, pa i ako voli nešto što i nije baš korisno, kombinujte to sa zdravijim namirnicama. - Izbjegavajte nagrađivanje ili kažnjavanje ako jede ili ne jede zdravu hranu. - Neka porcije budu umjerene. Pustite dijete da samo stavi na tanjir koliko želi, ono samo zna koliko mu je dovoljno. - Ne pripremajte novo

jelo. U slučaju da dijete ne želi jesti ono što ste mu ponudili, nemojte odmah žuriti s novim jelom. Tako ga samo učite da vam zapovijeda što će jesti. Ništa se neće desiti ako preskoči jedan obrok. - Važno je da obroci budu u približno isto vrijeme. Djeca vape za redom i lako se uče redu, i ako na prvi pogled ne izgleda tako. Nikako nemojte praviti predstavu od hranjenja. Razdvojte igru od obroka. Nek dijete sjedi za stolom sa vama, pustite ga da se hrani samo. Poželjno je da ga ponekad uključite i u proces pripreme hrane. Tako ćete ga zainteresovati i da bolje jede. - Izbjegavajte slatkiše i voćne sokove. To su uglavnom prazne kalorije koje zauzimaju mjesto za ostale hranljive materije. Takođe su opasnost za gojaznost. Nek se tačno zna kad se i šta jede za doručak, ručak, večeru i dvije užine. Dr Nina Mandić, pedijatar, Pedijatrijska ordinacija “Doktorica Mica”

PSIHOLOGIJA

Zabranite klincima upotrebu računara

Današnji mališani su pravi stručnjaci za tehnologiju. Oni uključuju ajpede, puštaju svoju omiljenu muziku na smartfonima, uče kako koja životinja izgleda pomoću aplikacija na tabletima itd. Ipak, nemoguće je ne zapitati se da li je dobro da se mala djeca zabavljaju i uče pomoću različitih aparata. Saznajte zbog čega bi vrijeme korišćenja tehnologije moralo biti ograničeno. Rani razvoj mozga je veoma brz, ali je određen stimulansima koji dolaze iz okruženja deteta. Zbog toga je važno da mališani provode vreme u priro-

di i dožive svijet oko sebe na pravi način. Korišćenje elektronskih naprava ograničava kretanje. Kretanje i igra su od ogromne važnosti za razvoj tijela, učenje i opstanak. Nasilje je naučen način ponašanja. Djeca koja su izložena nasilnim sadržajima reaguju, u svakom smislu, agresivnije od svojih vršnjaka. (Yumama)

Današnji mališani su pravi stručnjaci za tehnologiju


32 RODITELJI I DJECA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Da li ste spremni za još djece SAZNAJTE

Samo vi i vaš partner možete donijeti odluku o tome da li ste spremni za novu bebu Psihološka spremnost roditelja jedan je od najznačajnijih aspekata odluke za dobijanje druge/ treće bebe. Iskustvo majke sa prethodnom trudnoćom, porođajem kao i postporođajnim oporavkom svakako će imati dosta uticaja na osjećaj spremnosti žene za dobijanje drugog djeteta. Neke žene se odlučuju da prave veću pauzu do sledeće trudnoće, neke da razliku svedu na najminimalniju moguću. Smatra se da ako je razlika između djece 5 i više godina djeca se odgajaju kao jedinci. Prednost toga je to što u potpunosti možete da se posvetite jednom djetetu, da ispratite mnoge važne faze razvoja, lakše organizujete svoj život. Velika mana takve odluke je što će dijete odrastati u društvu odraslih, bez brata i sestre u najranijem periodu života, a prisustvo brata ili sestre pozitivno doprinosi i psihološkom i fizičkom razvoju mlađe djece. Kada se pravi manja razlika roditelji istovremeno prolaze dvije bliske faze razvoja svoje djece, faze koje se nadopunjuju i odgajaju djecu koja u istom periodu imaju slične potrebe u odnosu na situaciju kakva je na primjer kada imate dijete školskog uzrasta i novorođenče. Iz drugog aspek-

ta, starija djeca mogu aktivno pružati pomoć u odgoju mlađeg djeteta…dakle sve je stvar želje i odluke roditelja. Ideja o tome kakva će biti naša idealna porodica, gdje ćemo živjeti, koliko djece ćemo imati stvara se mnogo prije nego što se ta porodica i zasnuje. Vrlo često djeca koja su porasla u velikim porodicama u kojima je bilo više braće i sestara, odrastaju kao osobe koje će u svom potomstvu imati puno djece. Isto je i

sa jedincima. Ako su ideje o idealnoj porodici kod roditelja slične lakše će se postići dogovor ne samo o potomstvu već i o mnogim drugim aspektima porodičnog života. Većina roditelja se na svjesnom ili nesvjesnom nivou pita kako će nova beba uticati na na promjenu životnog stila cijele porodice. Promjene će se sigurno desiti, i u broju obaveza u kući, u finansijskim zahtjevima, u broju aktivno-

sti koje će roditelji moći ispratiti mimo roditeljstva i sl. Promijeniće se i stavovi prema odgajanju djece…rijetke su majke koje, kada se spremaju za drugu trudnoću ne kažu “sada znam kako ću”…Podučene prethodnim iskustvom znaju šta da promijene i na koji način da se angažuju. I to se sigurno neće do kraja sprovesti jer su sva djeca različita i ono što je funkcionisalo sa prvim djetetom vrlo lako može biti potpuno nefunkcionalno sa drugim. Pored toga, nije zanemarljiv ni red rođenja samih roditelja. Majka p r vo r o đ e nog djeteta koja je i sama bila prvo dijete može značajno bolje da rezonuje sa zahjtevima koje roditelji postavljaju pred svoju djecu. Red rođenja roditelja značajno će uticati i na to kako će sarađivati i kao partneri i kao roditel j i . Nije rijetko da majka koja je prvorođeno dijete i otac koji je najmlađe dijete imaju potpuno suprotne stavove o roditelj-

Ideja o tome kakva će biti naša idealna porodica, gdje ćemo živjeti, koliko djece ćemo imati stvara se mnogo prije nego što se ta porodica i zasnuje stvu ili mu barem prilaze sa različitim zahtjevima prema djeci. Odluka o još jednoj bebi uvijek treba da bude zajednička odluka oba partnera tj. roditelja. Svjesna odluka oba partnera znači zajedničku želju, odgovornost prema obavezama i zahtjevima koje slijede, spremnost da se rješavaju problemi na koje će naići, a najvažnije od svega želja da se uloži i za uzvrat dobije velika količina ljubavi i zadovoljstva odgajanjem još jednog djeteta. Stoga, bez obzira na to što treba sagledati finanijsku i organizacionu stranu dolaska novog člana porodice, najvažniji kriterijum uvijek treba da bude najjednostavnija želja oba roditelja, autentični osjećaj potrebe i ljubavi za još jednim članom porodice. M i l i c a B e l ad a , d i pl.psiholog, porodični psihoterapeut


RODITELJI I DJECA 33

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

STUDIJA

Mame i tate provode više vremena sa nasljednicima Uprkos opštem mišljenju da moderno doba sa sobom nosi sve više obaveza studija je pokazala da roditelji danas provode ipak mnogo više vremena sa svojom djecom Očevi provode sedam puta više kvalitetnog vremena sa svojom djecom nego što je to bio slučaj 1970, kada su sa djecom provodili samo nekoliko minuta dnevno, u razgovoru ili igri. Prije četrdeset godina, muškarci su u prosjeku provodili oko pet minuta dnevno kvalitetnog vremena sa svojom djecom. Danas je to vrijeme za zaposlene tate povećano na 35 minuta dnevno. Sve ovo su rezultati naj-

novije studije autora doktora Almudena Sevilja sa Univerziteta u Londonu i Kristina Bora sa Univerziteta u Sevilji. Istraživanje je pokazalo da se vrijeme koje majke provode sa svojom djecom takođe povećalo. U 1974. godini žene su mogle očekivati da će provesti oko 15 minuta dnevno u razgovoru ili igri djecom, međutim to se sada promijenilo na jedan sat dnevno.

Istraživanje je takođe pokazalo da roditelji iz različitih društvenih sredina i različitog stepena obrazovanja provode svoje vrijeme znatno drugačije. Roditelji koji su obrazovaniji provode vrijeme pomažući djeci u pisanju domaćih zadataka, dok oni koji su manje obrazovani nisu skloni da se uključe u aktivnosti učenja svoje djece.

OPREZNO

Svaki četvrti roditelj misli da nema onoliko vremena koliko bi želio da provede sa djecom, dok tri posto ispitanika kaže da ne provodi ni malo vremena sa djecom tokom radne nedelje. Više od jedne trećine, tačnije 37 posto roditelja priznaje da im je teško da se isključe iz

posla kada dođu kući, a 45 posto roditelja misli na nedovršene poslove prilikom igre sa djecom. Roditeljska zabrinutost je toliko ozbiljna da je 24 posto ispitanika priznalo da bi voljeli da dobiju neki savjet ili uputstva o tome kako da uspostave odnos sa svojom djecom.

MALTRETIRANJE

Djeca pate u tišini

Sunčevi zraci opaSni

ne izlažite djecu

djecu, a naročito bebe, treba što više čuvati od direktnih sunčevih zraka. djeca na odmoru u prosjeku provode 15 sati nedeljno u kupaćem kostimu. za bebe, naročito one mlađe od šest mjeseci, tokom ljeta najbolja zaštita od sunca je da ga potpuno izbjegavate.

INTELIGENCIJA

Pričajte sa potomcima što više

Dječije gene ne možete promijeniti ali postoji niz načina na koje vaše mališane možete ohrabriti i podsticati kako biste razvili njihovu inteligenciju. Tako su naučnici Beti Hart i Tod Rizli u fascinantnom istraživanju otkrili da djeca iz porodica sa osrednjim i većim primanjima čuju tri milona riječi više

Ipak smo loši roditelji

od svojih prijatelja iz siromašnijih porodica do treće godine života. Otkriveno je i da se razlika u inteligenciji među socioekonomskim slojevima uveliko stvara upravo zbog nedostatka razgovora s djetetom. Zato, razgovarajte sa vašim mališanima, još dok su novorođenčad mnogo i često.

Postoji način da se prepoznaju žrtve nasilničkog ponašanja prije nego što dođe do ozbiljnih psihičkih problema, navodi se u studiji koju je nedavno predstavilo Akademsko udruženje pedijatara (PAS) na godišnjem sastanku u Vankuveru. Istraživači sa Univerziteta Varvik u Velikoj Britaniji su otkrili da su noćne more ili noćni strahovi češći kod dvanaestogodišnjaka koji su bili žrtve maltretiranja u dobi od 8 i 10 godina. Noćne more su relativno česte u djetinjstvu, dok su noćni strahovi javljaju tek kod 10 posto djece. Ukoliko se dešavaju često ili tokom

dužeg vremenskog razdoblja, mogu ukazivati na to da je dijete bilo ili jeste žrtva maltretiranja od strane vršnjaka. Isto tako iznenadna buđenja u snu mogu ukazivati na ozbiljne probleme kod djeteta. Ovim istraživanjem su obuhvaćeni roditelji i djeca, kod kojih je ispitana determinanta razvoja, zdravlja i bolesti u djetinjstvu i kasnije. Rezultati istraživanja su pokazali da je u dobi od 12 godina, 1.555 djece 24.2 posto imalo noćne more, 9,3 posto imala noćne strahove, 12,6 posto je prijavilo da hodaju u snu i 36 posto je imalo barem jednu vrstu parasomnie.


34 RODITELJI I DJECA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Majka kao “policajac”

Opustite se i uživajte u dojenju

Milioni majki smatraju kako odrađuju teži posao nego očevi. Istraživanje je pokazalo kako se većina žena osjeća potišteno nakon što cijeli dan provede brinući o djeci, a otac postane centar pažnje čim se vrati s posla. Djeca, naime, majke doživljavaju kao “stroge policajce” dok očevi pretežno učestvuju u igri i ‘zabavnom’ dijelu roditeljstva.

NEDOUMICE MAJKI

Dohranjivanje beba

Djeca i mobilni telefon

Na jedno od najčešćih pitanja majki da li treba dohranjivati bebu i ima li svaka majka dovoljno miljeka odgovaraju iz “Grupe za podršku dojenju udruženja Roditelji” Pozdrav, porodila sam se prije 15 dana, ali imam problem sa dojenjem. Naime, prinuđena sam bebi da dajem formulu što praktikujem poslije dojenja. Moj problem je taj što jako dugo dojim bebu, ali on je i poslije toga gladan, što je meni znak da možda nemam dovoljno mlijeka. Mnogi tekstovi u vezi sa dojenjem koje sam čitala djeluju jako ohrabrujuće jer u njima se ističe da svaka žena treba da doji i da je zabluda da žena nema dovoljno mlijeka. Da li je to stvarno istina ili ipak je potrebno da dajem bebi dohranu? Jako bih voljela da ga samo dojim, ali zbog straha da je gladan moram da ga dohranjujem. Odgovor: Strah da je beba gladna je vrlo čest i razumljiv, posebno kod prvorotki, ali isto tako najčešće i bezrazložan. Vjerujte u sebe kao majku koja može da doji svoju bebu usješno. Što manje mislite o tome da Vam je beba gladna, da Vam mlijeka nema dovoljno, da nije kvalitetno jer su to sve zablude koje nam se serviraju godinama. Ako beba dovoljno sisa biće i dovoljno mlijeka, ali je uz to važno da znate još neke detalje. Jedna od stavki je i učestalost dojenja. Neke bebe će mirno prespavati po tri

sata između podoja, dok će druge tražiti da sisaju vrlo često. Takođe, razlikuju se i u dužini trajanja podoja. Ovdje je važno naglasiti da nije isto sat vremena efektivnog sisanja i sat vremena na dojci. Obratite pažnju da li beba efektivno sisa, da li joj se vidi da beba guta. Čim beba prestane da sisa i počne da spava na dojci, treba je stimulisati da sisa, a ako više nije zainteresovana za sisanje, treba je skinuti sa dojke. Probajte da je razbudite, štipnite, vlažnom pelenom ili maramicom dodirnite po obrazu, presvucite (ovo je najbolji i najefikasniji način razbuđivanja bebe) i ponudite bebi opet da sisa. Mnoge majke budu jako iznenađene kada poslije podoja dodaju bebi flašicu i shvate da je beba popila 4050 ml formule. Za razliku od sisanja gdje beba treba da se potrudi da dođe do mlijeka, mlijeko iz flašice samo ide, i bebe zadovoljno prihvataju ovakav način hranjenja. Imajte na umu da to ne znači da je beba bila gladna, već da je iskoristila ono što joj se nudi. Ali to nije istinski pokazatelj količine mlijeka koju beba posisa. Ono što je relevantan pokazatelj da beba dobija dovoljno mlijeka je najmanje šest mokrih pelena i najmanje tri stolice dnevno sve do kraja prvog mjeseca, kada

se u nekim slučajevima stolica i preskače. Pratite svoju bebu, mokre i prljave pelene, da li je zadovojna poslije podoja, i nemojte brinuti. Ne opterećujte se gramima i mjerenjem, najvažnije je da je Vaša beba raspoložena i da dobro izgleda, a da li će dobiti za mjesec dana kilogram samo je opterećenje za roditelje. Takođe je važno znati da se sa svakim narednim mjesecom, mjesečno napredovanje smanjuje i da nije realno čekivati da će bebe i u četvrtom mjesecu napredovati po 800-900 grama. Što više beba sisa, više će se mlijeka stvoriti. Preskakanje podoja i nuđenje adaptiranog mlijeka umjesto podoja može dovesti do smanjivanja proizvodnje mlijeka u dojkama, jer tijelo dobija signal da količina mlijeka koju stvara više nije potrebna. Zato pokušajte da izbjegavate dodavanje formula, nudite bebi da aktivno sisa kada god zatraži i sve će biti kako treba. Računajte na to da postoje i skokovi u razvoju tokom kojih beba traži češće da sisa i čim je skinete sa dojke ona opet traži, ali to su normalne faze kada se naglo poveća potreba za mlijekom kod bebe jer raste, a organizmu majke treba nekoliko dana da se navikne na tu potražnju u proizvede ga dovoljno.

Kada već odlučite da date djetetu mobilni telefon, morate mu objasniti šta ne smije, a šta ne, savjet je školskih psihologa. Psiholozi preporučuju da djeci od 10 ili 11 godina možete dati telefon jer se očekuje da su tada već dovoljno zreli da ne zloupotrebe povjerenje. Mlađim mališanima možete kupiti telefon ali onaj najosnovniji model kojim može da pozove i da šalje poruke, a sve to zbog lične bezbjednosti.

Čitajte mališanima Prije odlaska na spavanje roditelji bi trebalo da čitaju priče za laku noć svojoj djeci, jer zajedničko čitanje i slušanje zbližava porodicu. Čitanje podstiče djetetovu maštu i kreativnost, razvoj zapažanja i pamćenja, razumijevanje tuđih i ličnih osjećanja, utiče na razvoj govora, priprema dijete za samostalno čitanje i podstiče razvoj čitalačkih navika. Ukoliko vaše dijete ide u školu, čitanje priča će doprinijeti većoj koncentraciji i boljim ocjenama.


ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

RODITELJI I DJECA 35 OTKRIJ 10 RAZLIKA

SUDOKU

SUDOKU

LAVIRINT

REBUS

Dječja strana

PRONAĐI PUT


36 RODITELJI I DJECA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

BEBINA KOŽA

Miris kao droga

Uprkos činjenici da babice bebu detaljno okupaju odmah poslije rođenja, tragovi molekula mirisa zadržavaju se još šest nedjelja na koži i u kosi bebe Autori studije objavljene u švajcarskom časopisu “Granice u psihologiji” tvrde da je miris novorođenčeta toliko jak da je u stanju da u mozgu odrasle osobe probudi snažan osjećaj zadovoljstva, sasvim nalik onom koji se javlja kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci. Međutim, taj karakterističan miris tek rođene bebe nestaje šest nedjelja poslije njenog rođenja. Mada tačan molekularni sastav ovog mirisa još nije poznat, naučnici pretpostavljaju da se u njemu, između ostalog, nalaze molekuli plodove vode, kao i molekuli bjeličaste supstance koja štiti kožu fetusa tokom trudnoće. Uprkos činjenici da babice bebu detaljno okupaju odmah poslije rođenja, tragovi ovih molekula zadržavaju se još šest nedjelja na njenoj koži, a naročito u kosi. Nji-

hov miris snažno djeluje na odrasle osobe i u njima budi osjećaj neizmjerne sreće i zadovoljstva. To su potvrdili i rezultati eksperimenta u kojem je učestvovalo 30 žena. One su zamoljene da pomirišu miris izdvojen iz benkica tek rođenih beba, a precizni aparati na koje su u tom trenutku bile priključene kod svih njih, bez izuzetka, zabiležili su pojačanu aktivnost onih dijelova mozga zaduženih za stvaranje osjećaja zadovoljstva.

STIMULACIJA MIŠIĆA

Gimnastika za bebe Već tri-četiri nedjelje poslije rođenja poželjno je da roditelji postepeno počnu da stimulišu bebine mišiće kako bi pospiješili njihov razvoj. Poslije prvog mjeseca, kada je budna, trebalo bi dva-tri puta dnevno okrenuti novorođenče na stomačić: ova vježba će mu pomoći da ojača mišiće vrata, od kojih zavisi sposobnost uspravnog držanja glave. Od trećeg mjeseca pa nadalje pomozite bebi da ojača leđne mišiće: uhvatite je za ručice i vucite prema sebi dok ne dođe u sjedeći položaj. Ponovite vježbu nekoliko puta. Od petog

IZBIRLJIVI KLINCI

Taktike saradnje

D

a mališani ne bi vikali “bljak” i odmahivali glavom i prije nego što probaju neko jelo morate savladati roditeljske trikove

Za majku je uvijek problem ako su djeca izbirljiva i odbijaju da jedu određene namirnice. Naravno, nije problem u tome što se potroši određeni trud u spremanju, već u bojazni da će dijete ostati bez potrebnih vitamina i minerala. Nagrada za povrće Dok postavljate sto recite djeci - “ovo je večera, ako vam se ne sviđa, ne morate da jedete, ali da znate da nema ništa drugo”. Na njima je da odluče da li će pojesti ono što je na tanjiru ili će čekati do narednog obroka. Shvatite da ako propuste jedan obrok neće se razboljeti ili umrijeti od gladi. Ukoli-

ko im stalno budete davali alternative, uvijek će izbjegavati one namirnice koje misle da ne vole. Iako djeca zaista imaju osjetljivije nepce nego odrasli, to ne znači da morate da im pripremate jedno jelo iznova i iznova, samo zato što mu je to omiljeno i zato što odbija da jede sve drugo. To je razlog više da uključite raznovrsne namirnice. Porodična večera Istraživanja su pokazala da djeca koja jedu sa roditeljima imaju bolji rečnik, uspješnija su u školi... Iako je zbog obaveza ovo teško izvesti, pokušajte ponekad. Naravno, dok su mali, klince nećete moći

da zadržite za stolom ni pet minuta. Kako bi djeca cijenila vrijeme provedeno sa porodicom tokom večere i pojela više nego što im se prvobitno činilo da mogu, stavite im do znanja da kada završe mogu da ustanu od stola, ali se ne mogu tu zadržavati i ometati druge u jelu. Mito bez osjećaja krivice Ako sve propadne, vratite se starim trikovima, koje roditelji koriste već generacijama. Rečenica poput “nećeš dobiti kolač ako ne pojedeš sve iz tanjira” uvijek naiđe na prihvatanje. Misteriozno efikasna je i ona “ako nećeš tu piletinu, mogu li da je dam bati”, a koja će u djetetu pokrenuti neobjašnjivu potrebu za takmičenjem i pretvoriti ga u malog “proždrljivca”.

mjeseca, da biste stimulisali uspravno držanje glave, uzmite bebu u naručje i brzo hodajte ili se krećite plesnim korakom. Oko sedmog-osmog mjeseca, možete ojačati mišiće bebinih nogu tako što bebu stavite da stoji na vašim kolenima, uhvatite je ispod mišica i blago je podižete i spuštajte kao da skakuće. Od deset meseci pa nadalje, da biste stimulisali bebu da sama ustane, odmaknite se pola metra od nje, pružite ruke ka njoj i zovite je da dođe do vas da je zagrlite, puštajući je da, ako je spremna, sama ustane.


RODITELJI I DJECA 37

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

VIŠAK KILOGRAMA

Razvod roditelja uzrok gojaznosti

SVAKODNEVNE DILEME

Kako djeca često izbezume majke

U uzrastu od jedne do tri godine u životu djeteta dešava se dosta novih trenutaka koji često unose nemir među roditelje. Saznajte koje su to najčešće situacije

Čini se da se onaj prelazak iz bebe u dijete, iz slatkih malih nevinih bića u i dalje slatku ali nestašnu djecu, dogodi naglo, zar ne? U uzrastu od jedne do tri godine, kada više nisu bebe, puno je toga drugačije kod djece. U tom životnom periodu svojih potomaka mnogi roditelji su izbezumljeni zbog nekih novih situacija. Pročitajte o kojim situacijama se radi. Faca za kakanje Događa se u raznim trenucima. Ili ste tek sjeli i pijete kafu ili ste upravo krenuli prema vratima s namjerom da izađete u šetnju s djetetom. I onda zapazite onaj poseban izraz na licu djeteta, pauzu i koncentraciju. Slijedi blago stenjanje i smrad. Znate da to može značiti samo jedno. A gdje je torba s pelenama? Obično se torba s pelenama zaboravi kad ste negdje s djetetom daleko od prodav-

nice, a dogodi se gore navedena situacija. Trenutak tišine To se obično ne događa iz nekog plemenitog razloga. Taj trenutak kad shvatite da je dijete tiho već neko vrijeme, to može završiti samo loše. Desetak minuta sna u automobilu koje sve unište Može li iko objasniti kako desetak minuta sna u automobilu može upropastiti predivnih dva sata poslijepodnevnog spavanja? Kako? Ali, događa se svakog puta. Bakina doza šećera Mnogim roditeljima taj trenutak promakne. Nekako se uvijek prilikom posjeta baki dogodi da čim okrenete glavu dijete pojede kolač, bombonu, čokoladu i popije sok u isto vrijeme. Posljedice dođu kasnije. Bijeg u javnosti Djeca kao da čekaju trenutak da izađu u javnost

kako bi testirali granice sigurnosti. Prodavnica, parking... Obožavaju takva mjesta u javnosti da puste vašu ruku i krenu trčati. I vi morate trčati za njima. Čišćenje nakon obroka Ima smisla zašto su djeca gladna svakih 0,4 sekunde. To je zato što hrana ne završi ni blizu njihovih usta. Trenutak kad shvatite da je ponestalo grickalica Grickalice su za malu djecu isto što i benzin za automobil. To je njihovo gorivo i tajno oružje roditelja prilikom odlaska u javnost. Plač usred noći Nakon što vaše dijete počne spavati tokom noći, ne samo da je iznenađujuće teško probuditi se iz prekrasnog sna, nego i plač usred noći ne može značiti ništa dobro. Obično su u pitanju dvije stvari: ili je riječ o povraćanju ili misteriozno srećnom i budnom djetetu. Satima...

Djeca teško podnose razvod roditelja, a nova istraživanja pokazuju i da su ovi mališani češće gojazni u odnosu na svoje ostale vršnjake. U prosjeku su djeca razvedenih roditelja u odnosu na ostale vršnjake imala 54 odsto veći rizik za veću tjelesnu masu ili gojaznost i 89 odsto veći rizik za abdominalnu gojaznost. Prema podacima ovog norveškog istraživanja, prikupljenim od oko 3.000 uče-

nika trećeg razreda osnovne škole, ova pojava je znatno izraženija kod dječaka. U prosjeku, dječaci čiji su roditelji razvedeni u odnosu na ostale vršnjake su imali 63 odsto veći rizik za višak kilograma i 104 odsto veći rizik za gojaznost u predjelu stomaka. Istraživači vjeruju da je dobijene rezultate moguće objasniti nedostatkom roditeljskog nadzora i posljedicama izloženosti stresu.

30

minuta prije izlaganja suncu treba namazati kožu bebe zaštitinom kremom

SAVJET DERMATOVENEROLOGA

Sunčanje štetno za najmlađe Za bebe, naročito one mlađe od šest mjeseci, tokom ljeta najbolja zaštita od sunca je da ga potpuno izbjegavate. Odojčad mlađa od šest mjeseci ne mogu se štititi nikakvim sredstvima za sunčanje, jedina prevencija je da se što veći dio kože pokrije laganom odjećom i da se ne izlažu direktnom suncu. “Na sve koji su izloženi suncu, djeluju dvije vrste ultravioletnog zračenja: UVB zraci, koji podstiču tamnjenje kože, ali i izazivaju opekotine, i UVA zraci. Oni su podmukliji, ne izazivaju bolne opekotine, već prodiru dublje u kožu, ubrzavaju njeno stare-

nje, izazivaju alergije i pojavu sunčevih fleka i pjega po koži. Ako su djeca još od najranijeg uzrasta izložena štetnom dejstvu sunca, zbog specifičnosti njihove kože, dublja ćelijska oštećenja će biti mnogo veća”, tvrde stručnjaci.


Vakcina nije uslov

P

omoćnica ministra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Vesna Vučurović saopštila je da djeca u Crnoj Gori ne moraju biti vakcinisana da bi pohađala vaspitno-obrazovnu ustanovu.

Na pitanje roditelja da li zaposleni u javnim predškolskim ustanovama traže napomenu u ljekarskom uvjerenju da je dijete vakcinisano, pomoćnica ministra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Vesna Vučurović kazala je da oni provjeravaju imunološki, odnosno vakcinalni status djeteta, što ne podrazumijeva obaveznu vakcinaciju. “To je nešto što je ustanova obavezna da zna, ali diskriminacije nema i svako se dijete može upisati bez obzira na to da li su roditelji ispunili obavezu vakcinacije”, kazala je Vučurović. Advo kat i c a Biljana Vuksanović iz kancelarije “Velimirović&Partneri” objasnila je nedavno za por-

tal Roditelji da djeci ne može biti uskraćeno pravo da idu u vrtić i školu jer ne postoji propis na koji se uprave tih obrazovnih institucija mogu pozvati ukoliko se odluče na takav korak. Tumačeći Ustav i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ona je podsjetila da oni poropisuju obavezno osnovno obrazovanje za svako dijete,

550

eura iznosi najveća kazna za roditelje koji ne vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti

ali da nigdje nije navedeno da je vakcinacija uslov upisa ili da je ona obavezan dio ljekarskog uvjerenja koje se traži za upis u školu ili pred kretanje u vrtić. Sagledavajući svu zakonsku regulativu, prema riječima Vuksanović, ne može se djeci uskratiti pravo na školu, ali ni na vrtić iako on nije obavezan, jer se čak ni u konkursima za upis u vrtić vakcinisanje ne navodi kao uslov. Njima je pri upisu djece, smatra Vuksanović, jedino važno da djeca nisu trenutno zaražena pa im se radi pregled. Na ljekarskom uvjerenju piše da li je dijete psihofizički spremno za školu, a u dijelu koji se odnosi na napomene ljekari navode je li dijete uredno vakcinisano. Ljekarsko uvjerenje roditelji su obavezni da ponesu sa sobom kada prvog dana u novoj školskoj godini dovedu dijete u vrtić, odnosno kada ih upisuju u prvi razred osnovne škole.

Kazne za nesavjesne

Roditelji u Crnoj Gori su zakonom obavezni da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti, a ukoliko to ne učine moraju platiti novčanu kaznu od 110 do 550 eura, iako do sada ni protiv koga nije pokrenut postupak. Roditelji su uglavnom upoznati sa ovom vrstom kazne, ali su često u nedoumici da li postoje još neke poput zabrane odlaska u vrtić, koja se često u javnosti pominje.

Roditeljstvo

UPIS U ŠKOLU


Kultura

ČETVRTAK, 19. 6. 2014. bRoj 871 GoDINA III

Artist talk u Nikšiću

LONDON

Tanja Bakić o Vilijamu Blejku

Crnogorska pjesnikinja Tanja Bakić govoriće na temu “Vilijam Blejk u zemljama bivše Jugoslavije” 26. juna, u okviru dvodnevnog skupa posvećenog čuvenom engleskom umjetniku, koji će biti održan u “Duffield Room”-u londonske galerije Tejt Britan. Nakon izlaganja i obilaska stalne postavke Blejkovih djela u Tate Britain, u nastavku programa Bakić će prisutnima predstaviti svoju poeziju inspirisanu djelom Vilijama Blejka. Bakićeva je u kratkom razgovoru, Dnevnim novinama kazala da je njeno istraživanje ove teme trajalo nepune tri godine, a podrazumijevalo je saradnju sa bibliotekama na Cetinju,

i u regionu. “U izradi rada primjenjivala sam naučnu metodologiju britanske Asocijacije za istraživanja iz oblasti modernih humanističkih nauka (MHRA), koja je, zajedno sa Tejtom, i suorganizator ovog skupa”, objasnila je Bakić. Kako je navela poziv za učešće na ovom skupu dobila je od Sibil Erl, ko-kustoskinje ranije izložbe u galeriji pod nazivom “Blejk i fiziognomika”, kao i od emeritusa prof. dr Mortona D. Pejlija sa američkog Berkli Univerziteta, glavnog urednika renomiranog časopisa “Blake”, koji takođe učestvuju u radu skupa. Pored Bakić, prvog dana govore još Franka Belarsi sa Slobodnog univerzite-

ta iz Brisela, autorka studije “From Blake to Buddha”, Žoao Karlos Kalisto, teoretičar muzike iz Portugala, Bo Osjan Lindberg, profesor istorije umjetnosti sa švedskog Univerziteta Lund, Žil Subižu, likovni kritičar iz Liona, Tatjana Ljutvinova, istoričarka umjetnosti sa Puškinove akademiji umjetnosti iz Moskve. U radu skupa, koji Tejt Britan organizuje u saradnji sa Britanskom akademijom za humanističke i društvene nauke i Asocijacijom za istraživanja iz oblasti modernih društvenih nauka (MHRA), učestvuje dvadesetak poznavalaca Blejkovog likovnog i pjesničkog djela iz Evrope, Amerike i Kanade. Rad skupa je zatvoren za širu javnost, a prisustvovaće mu uskostručna britanska publika. Svojim izlaganjem na temu evropskih kompozitora koji su stvarali muziku na stihove Blejka predstaviće se Keri Dejvis, potpredsjednik Blejkovog udruženja iz Londona, dok će Edvard Lerisi iz Centra za poeziju “Seamus Heaney” iz Belfasta govoriti o recepciji tog pjesnika u Irskoj, kaže Bakić. J.B. KNjiževNi sKup

Balkan u očima putnika

Razgovor sa umjetnicom Milkom Delibašić, u okviru projekta Artist talk, biće održan večeras od 20 sati u klubu Atrium u Nikšiću. Delibašić je diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesorice Vesne Bošković, na studijskom odsjeku Grafika. Boravila je studijski na fakultetu Savremene umjetnosti u Pont Avenu u Francuskoj. Dobitnica je više studentskih nagrada za crtež i uspješno školovanje. Izlagala je na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori, Srbiji i Francuskoj, a 2013. godine predstavila se samostalnom izložbom pod nazivom “Monolog” u ULUCG. Razgovor će voditi Teodora Nikčević.

“Hostesa festa” na Sceni 213

Predstava “Najbolja hostesa Festa”, autorski projekat Dragana Koprivice, biće izvedena večeras na Sceni 213 u Nikšiću, s početkom u 19 sati. Ovaj dramski komad je premijerno izveden 19. maja u Podgorici, a ovo je njegovo četvrto izvođenje. Glavnu ulogu igra Milica Luković, a u ostalim ulogama se pojavljuju Adriana Žolja- Bošković, Jovana Nikčević, Ivana Đurđić, Anita Kadić, Deniza Halilović, Miloš Mašković, Sergej Damjanović i Anđela Asanović. Suorganizator izvođenja predstave na Sceni 213 je Centar za kulturu Nikšić.


40 KULTURA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

ZBIRKA POMORSKOG NASLJEĐA

Igra svijetla i raskoš pejzaža Radovi umjetnice Nikol Etjen biće predstavljeni na izložbi “Afterglow”, koja će biti otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa, u Porto Montenegru, u petak 20. juna. Novu produkciju radova ove umjetnice našoj likovnoj publici predstavlja galerija Space SBH sa Kariba. Izraz Afterglow odnosi se na blijedi ili ružičast sjaj koji se vidi u zoru ili sumrak, ali i na osjećaj ugode ili euforije. Pejzaži ove umjetnice su raskošni kako u boji, tako i u teksturi. Sva djela su rađena nanošenjem nekoliko slojeva ulja

Rad Nikol Etjen

pomiješanog sa bakrom, srebrom i bijelim zlatom, a neki od radova su rađeni i kristalima i poludragim kamenjem. Njeni radovi nisu samo umjetnička djela, već mali dragulji, saopštavaju iz galerije Space SBH sa Kariba. Etjenova radi ambijentalne pejzaže koji se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Izložba će trajati od 20. do 30. juna, a svi posjetioci mogu posjetiti Zbirku pomorskog nasljeđa, svakog dana od 10 do 15 časova.

AUKCIJA

ZBIRKA

Priče o dva pucnja i jednom principu

Od Prislija dO Panka njUjOrk

sotbi u njujorku predstaviće 24. juna “istoriju rokenrola: od Prislija do Panka”, koja će nakon više od deceniju biti prva aukcija ove kuće posvećena muzičkoj istoriji . na aukciji će se naći značajni rukopisi iz zlatnih godina rokenrola uključujući originalne rukopise, instrumente i fotografije slavnih muzičara poput Boba dilana, Elvisa Prislija i Brusa springstina.

PREDSTAVLJANJE

Barske priče u SAD Knjiga “Barske priče”, novinara Radio Bara Milana Vujovića predstavljena je u tri američka grada - Čikagu, Bostonu i Njujorku. Bećo Kalamperović je na promociji u Čikagu istakao da su “Barske priče” “brižljivo pripremano djelo i sakupljene da se ne zaborave govore o duhu grada pod Rumijom”. U Bostonu je, u sali Crkve Sveti Sava u Kembridžu, uz “Barske priče”, promovisan i drugi Vujovićev roman “Ništa se nije promijenilo”. “Ovo je poklon prijateljima koji žive van Bara, a

posebno rodbini u dijaspori. Mogli bismo nizati barske prirodne ljepote od jutra do sjutra, ali, toga bogatstva nema bez čovjeka, a Barani su sačuvali suživot, šale i pošalice, smijeh koji nije grijeh i svoj humor koji slavi specifičnu umjetnost življenja”, kazao je otac Aleksandar Vlajković. Predstavljanje u Njujorku priređeno je u hotelu “Gotham”, na Menhetnu, a organizator večeri bio je Generalni konzulat Crne Gore u SAD na čelu sa Zoranom Jankovićem. Odjeljke iz knjiga čitala je Vujovićeva ćerka Lara.A.Lj.

3

promocije nove knjige Milana Vujovića priređene u Americi

Nesvakidašnja tematska zbirka priča “Gavrilov princip” objavljena je u ediciji Talasi izdavačke kuće Laguna. Knjiga “Gavrilov princip” koju je priredio Vule Žurić sačinjena je od priča četrnaest pisaca o Sarajevskom atentatu. Sto godina nakon što je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju, četrnaestoro književnih zavjerenika piše o događaju koji već cio jedan vijek nikoga ne ostavlja ravnodušnim. “Gavrilov princip” je kolekcija najnovijih priča o onome šta se tog ljetnjeg dana u Sarajevu desilo, a šta je tek moglo da se desi. U četrnaest verzi-

ja priče o atentatu i atentatorima saznaćete ko je, u stvari, pucao na Ferdinanda, da li je, zapravo, riječ o klasičnom samoubistvu, ko je Moric Alkalaj, kojih je kolača Princip ostao željan, i da li se, sto godina kasnije, možda vratio i koga namerava da ubije. Autori četrnaest priča o dva pucnja i jednom principu su Vladimir Pištalo, Zoran Ćirić, Miljenko Jergović, Vladimir Kecmanović, Igor Marojević, Srđan Srdić, Dejan Stojiljković, Ivančica Đerić, Miroslav Toholj, Vule Žurić, Miloš K. Ilić, Jelena Rosić, Dr Nele Karajlić i Muharem Bazdulj.


KULTURA 41

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

KONFERENCIJA U NIKŠIĆU

U fokusu putopisi o Balkanu

I

zlaganjem profesora Tima Jangsa, sa Notingam Trent univerziteta u Velikoj Britaniji, danas u 10 časova na Filozofskom fakultetu u Nikšiću počinje trodnevni međunarodni skup “Balkan u savremenoj putopisnoj literaturi”.

Profesor Tim Jangs je direktor Centra za studije putopisne književnosti u Velikoj Britaniji i autor brojnih radova o putopisnoj književnosti koje su publikovale velike svjetske izdavačke kuće. Na konferenciji će se čuti 30ak izlaganja, a najveći broj učesnika dolazi iz Velike Britanije i Amerike, kao i sa prostora cijelog Balkana. U fokusu pažnje učesnika biće savremeni putopisi o Balkanu, od 90-ih godina do danas. Međunarodnu konferenciju organizuje Filozofski fakultet, a prate je dvije izložbe fotografija o Crnoj Gori, stranih i domaćih autora. Biće prezentovana izdanja izdavačke kuće CID, kao i izdanja Filozofskog fakulteta, a takođe i projekat “Izgradnja mira na Balkanu”. U programu su mjesto našle i projekcije dokumentarnih filmova o

Prvom svjetskom ratu, u znak obilježavanja njegove 100-godišnjice, kao i serija kraćih dokumetaraca o bivšoj Jugoslaviji iz arhiva British pathe-a. Kao što je Marija Todorova ustanovila u svojoj studiji “Zamišljanje Balkana”, upravo su putnici odvajkada bili osnovne komunikativne spone između različitih političkih, kulturnih i geografskih jedinica i krajeva svijeta, te i prvi tumači svijeta u koji se doputovalo. Onoliko koliko govori o drugom svijetu, njihovo pismo ogledalo je i koncepcijskog svijeta iz kojeg se krenulo na putovanje i odgovor na pitanje zbog čega se onaj koji dočekuje pokazuje tom svijetu u određenom svijetlu. Imajući u vidu ubrzana dešavanja i promjene kojima svjedočimo, konferencija Balkan u savremenoj putopisnoj književno-

SAJAM UMJETNOSTI

Bazel čeka rekorde

Jedna od najznačajnijih međunarodnih umjetničkih izložbi biće otvorena, po 44. put, u subotu 21. juna u Bazelu. Više od 4000 galerija iz cijelog svijeta učestvuje u ovom događaju. Prema najavama organizatora očekuju se rekordi u prodaji djela najpoznatijih savremenih umjetnika. Prošle godine Art Bazel posjetilo je 70 hiljada posjetilaca.

Na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji učestvuje 30- tak izlagača sti biće posvećena analizi inostranih putopisa ostvarenih u periodu od 1990. godine, ali razvija i istorijsku perspektivu i sagledava ostvarenja iz ranijeg

DRUGO IZDANJE

Roman za srpsko tržište

Roman “Tajna jednog mosta”, autorke Dušice Labović iz Budve, biće objavljen i u Srbiji, saopštio je izdavač NIP ART-PRESS iz Budve. Kako su saopštili drugo izdanje romana za čitalačko tržište Srbije, štampano je u tiražu od 500 primjeraka u novosadskoj štampariji ARTPRINT, a knjiga se već može naći u najvećim knjižarama u Srbiji. Dušica Labović je rođena u Budvi, gdje je završila gimnaziju. Znanje diplomiranog profesora filozofije, stekla je 2006. godine na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

perioda. Program podrške razvoju kulture u Nikšiću 20142017, pokrenula je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, kao

četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života Nikšića, grada koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju. Z.R.

MARICA KUZNJECOVBOLJEVIĆ

Izložba ª Letº u Tivtu Izložba slika Marice Kuznjecov-Boljević pod nazivom “Let” otvorena je u izložbenom prostoru Upravne zgrade Porto Montenegra. Umjetnica se ovoga puta likovnoj publici predstavlja radovima izvedenim u kombinovanim tehnikama, a izložba se može se posjetiti do 15. jula. Marica Kuznjecov-Boljević je rođena 1972. godine na Cetinju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1995. godine, na odsjeku za grafički dizajn. Kao artdirektor agencije Focus Communications iz Beograda učestvovala je u kreiranju plakata Free Press (u produkciji B92) koji je dobio srebrnu medalju na EPICA

festival u Njujorku 1997. godine. Na studijskom putovanju u SAD-u usavršavala se na Institutu umjetnosti Kala, na Berkliju, iz oblasti video produkcije. Osim graf i č - kog dizajna i slikarstva, bavi se izradom unikatnog nakita.


42 REPORTAŽE INOVATOR IZ RAVNE RIJEKE

Vožnja merak biciklom

Beća Čoković

D

vadesetdevetogodišnji Milovan Cvišić, automehaničar iz Ravne Rijeke kod Bijelog Polja, neobičnim prevozom privlači pažnju sugrađana. Na svom ležećem triciklu uživa u vožnji po gradu, kao i po cestama u njegovoj okolini, a katkad i dalje.

Tricikl koji pokreće iz poluležećeg položaja Milovan je napravio sam, preuzimajući ideju koju je neko prije njega već realizovao. “Sugrađani su mom prevoznom sredstvu nadjenuli ime “crnogorski ili merak-bicikl”. Ugradio sam brzinomjer i kilometražu i već smo prešli oko 2.000 kilometara. Nizbrdicom razvija brzinu oko 45, a u ravnici između 25 i 35 kilometara na čas. Prešao sam taman toliko kilometara koliko je potrebno da se mišići potpuno adaptiraju na ovaj prevoz”, kazao nam je ovaj preduzimljivi mladić. Merak bicikl ima prenosni mehanizam za uzbrdicu i može se voziti samo po asfaltu, jer bi suviše truckao po neravnom a to bi se bolno odrazilo na leđa. No, Milovan ne sjedi s

mirom pa će po svemu sudeći uskoro završiti i “Čoper bicikl”. “On neodoljivo podsjeća na „Čoper motor“ s tim što ću mu ugraditi pedale. U oktobru prošle godine uradio sam prototipprobnu verziju, koju još nijesam završio. Konstrukcija-ram bicikla urađena je od običnih okruglih metalnih cijevi dok sam ostale djelove poskidao sa starih bicikala. Imaće i ugrađen brzinomjer, a prilikom testiranja ustanovio sam da na nizbrdici dostiže brzinu veću od 50 kilometara dok je u ravnici ona upola manja”, objašnjava Milovan i dodaje da “Chopper bicycle” ima dosta

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

nedostataka jer je rađen bez nacrta i “od oka”. “Preostaje još da ga ofarbam i otklonim nedostatke. Ugradiću rostfrajni volan i niklovane dijelove i koristiću ga za svoje potrebe”, dodaje Milovan. On je konstruisao i vrlo neobični “Raketa šporet“ (rocket stove), a ideju je preuzeo opet s a interneta. “U ložište se polažu suva i tanka drva da bi se usljed sporijeg sagorijevanja postigla velika temperatura. Potrošnja drva je nekoliko puta manja u odnosu na klasični šporet. Koriste se okrajci sa gatera, a bala koja košta pet eura može se nala-

gati čitav mjesec tokom zime”, kaže Milovan. On objašnjava da se ovakav tip šporeta zida od cigle i gline, pri čemu se iza ložišta nalazi metalno bure od 200 litara, iz kojega izlazi sulundar koji može biti instaliran horizontalno po podu u dužini od 5-6 metara. “Preko tako postavljenog sulundara zida se krevet i sulundar akumuliranjem toplote zagrijava kompletnu masu. Krevet nijesam zidao jer je projekat u eksperimentalnoj fazi tako da sam trenutno eliminisao i bure. Iznad ložišta šporeta namjestio sam bojler od 50 litara da grije vodu i takav sistem funkcioniše za kupatilo i sudoperu, bez korišćenja struje. Jedini problem je kada nestane vode. Ali, imam nekih ideja i za to, da sve bude u svemu nezavisno”. Tu tajnu Milovan nije želio da otkrije.

Skok sa litice Tjenmena Dva Rusa su zanemarila zakone za ekstremne sportove Kine i skočili sa litice planine Tjenmen. Željni adrenalina Ratmir Nagimianov (29) i Gleb Borevodin (35), u odijelima sa krilima skočili su sa visine od 1.500 metara. Skok su načinili blizu žičare koja je prevozila turiste i radoznalim očevicima pružili nezaboravan prizor.

Avioni bez 13. reda

Strah od petka 13. je duboko ukorijenjen u kulturi zapadne civilizacije. Sujeverje povezano sa nesretnim brojem 13 je duboko ukorijenjeno i u avijaciji i ima čak i značajnog uticaja na pojedine aspekte aviosaobraćaja. Aviokompanije u velikoj mjeri izbjegavaju 13. red u avionima pošto putnici često odbijaju da sjede u redu koji nosi tu oznaku.

Poljubac no-no Poljubac na javnom mjestu, u mnogim zemljama, može skupo da košta. U 21. vijeku, bizarni propisi, nerijetko su na snazi i u omiljenim ljetovalištima, pa se turisti u nemalom broju država izlažu riziku da dođu i u sukob sa zakonom. U Francuskoj, na primer, još važi zakon iz 1910. godine, kojim se zabranjuje ljubljenje na peronima železničkih stanica.


REPORTAŽE 43

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Britiš ErvEjz

Tandem otac i kćerka skupa u kokpitu aviona

K

ompanija Britiš Ervejz ima zanimljiv tandem u kokpitu svog aviona. To su otac i kćerka, Dejvid i Kejt Vudruf. Otac je oduvjek bio njen idol i stoga je kao i on postala pilot.

Otac i kćerka u kokpitu aviona Britiš Ervejz, uprkos porodičnoj bliskosti u avionu se ponašaju profesionalno. Iako će mnogi reći da sa članovima svojih porodica ne bi mogli izdržati dugo u tako malom prostoru, Vudrufovi kažu da ih njihova familijarna veza čini odličnim timom. Kat ima 32 godine, a za karijeru pilota se odlučila nakon što je ljetnje odmore u djetinjstvu provodila na putovanjima s ocem. Prolazak terminalima je oduvijek činio ponosnom. Ona se nada da će njena kćerka Popi također jednog dana krenuti njenim stopama. “Otac je bio moja inspi-

racija da postanem pilot. Odrasla sam gledajući ga kako oblači svoju uniformu i leti u sve djelove svijeta. Imala sam osam godina kada sam odlučila da postanem pilot. Otac me je vodio na gotovo sva putovanja. I ja želim jednog dana da letim sa svojom kćerkom”, izjavila je Kejt. Iz Britiš Ervejza kažu da su nekoliko puta u svojoj istoriji imali slučajeve gdje su otac i sin bili u ulogama pilota i kopilota, ali da nemaju zabilježen slučaj gdje su pilotski par bili otac i kćerka. U jednom trenutku su u avionu bila tri člana porodice, jer je Kejtina sestra Hana radila ko stjuardesa.

“Nekoliko puta sam tražila od Hana da mi napravi čaj, ali je ona odbijala da to učini. Govorila mi je da ga sama napravim. Ponekad oca zovem ‘tata’, ‘Dejv’ i ‘kapetane’, a njemu odgovaraju sve opcije”, kazala je Kejt. Šezdesetjednogodišnji Dejvid je ponosan što radi s kćerkom, ali je istakao da imaju profesionalan odnos. Ali nakon leta u slobodno vrijeme na destinaciji na koju slete ponovo dobija ulogu oca koji je razmazio svoju kćerku. “Oduševljen sam što je nastavila porodičnu tradiciju. Letjenje nam je očigledno u genima”, kazao je Dejvid, koji se i našalio: “Poseban je osjećaj letjeti s kćerkom, ali to ponekad izbjegavam, jer me obično košta mnogo novca. Ona često ‘izgubi’ svoju kreditnu karticu ili je ostavi kod kuće”, završio je Dejvid.

ErBas

Komfor u vazduhu

Ultra bogate osobe koje žele da lete sa stilom i okruženi desetinama svojih prijatelja i kolega, pretvaraju komercijalne Erbasove u luksuzne, privatne avione. Erbasovi 747 i A380 su najčešći izbor milijardera koji sređuju i prilagođavaju njihovu unutrašnjost svojim luksuznim potrebama. Erbas je zainteresovan za saradnju i pokrenuo je multimilijardersku studiju u koju su uključeni naftni ma-

gnati sa Srednjeg Istoka i kineski vlasnici industrije jer putuju u većim grupama. Cijene privatnog luksuznog Boinga se kreću od 80 do 280 miliona dolara za Boing 747, a dupli Erbas A380 oko 300 miliona dolara. “Oni žele da imatju svoj dom i kancelariju u vazduhu. Milijarder će potrošiti novac kako bi to imao”, rekao je David Velupillai za Sydney Morning Herlad. Luksuzni avioni sadržaće spavaću sobu, luksuzno kupatilo u kojem će biti moguće kupanje i tuširanje, posebne kancelarije s potrebnom tehnologijom, kuhinja, dnevni boravak, šank i mnogi drugi dodaci bez kojih milijarderi ne žele letjeti.

KinEsKi poKlon

Novi kip Engelsa Vupertal, rodni grad Fridriha Engelsa (18201895) tvorca naučnog socijalizma koji je, osim radničke klase volio i dobro vino i jastoge, dobio je od Kine tonu težak poklon bronzanu statuu zamišljenog ideologa sa jednog rukom na bradi i oborenog pogleda, kao da se prisjeća prošlosti ili predviđa budućnost.

Sve izgleda tako, kao da u ovim danima turbulentnog kapitalizma, čovjek mora doći iz Kine u Njemačku da bi upoznao i socijalističke ideje i njihovog tvorca, koji u rodnom gradu, ispred kuće svog djede-industrijalca ima već statuu, ali znatno manju od kineskog poklona - visokog 3,85 metara.

opasno

Ples sa ajkulama

Dejvid i Kejt Vudruf

Hana Frejzer, podvodni model iz Australije, već 12 godina pliva sa ajkulama. Projekat u kome pleše sa tigrastim ajkulama treba da prenese poruku svijetu da ove ajkule nijesu bezumne mašine za ubijanje, kao što ih vlada Australije predstavlja. Ipak, poduhvat ove hrabre de-

vojke jeste bio opasan. Frejzerova se spustila na 25 metara dubine, bez ronilačkog odijela i bez vazduha. Tijelo joj je obojeno na način koji su stručnjaci smatrali adekvatnim, kako ne bi privukla pažnju na sebe i postala primamljivi obrok ajkulama.


44

Hot Spot

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

NE MARI ZA KRITIKE

YAHOO NAGLASIO PROBLEM

Plaćeno izdanje Silikonska dolina ne zapošljava pravedno

Y

ouTube, poznati Google servis, izjavio je juče da će lansirati plaćeni striming muzički servis, uprkos optužbama da planira da blokira muzičke spotove produkcijskih kuća koje se ne slažu sa njihovim uslovima.

YouTube se udružio sa “stotinama velikih i nezavisnih” muzičkih producenata za ovu novu uslugu, rekla je kompanija u saopštenju, potvrđujući dugotrajne glasine da će najpopularniji svjetski onlajn video sajt nuditi plaćenu muziku. Vijest je došla usred kritika nekih produkcijskih kuća da YouTube planira da potencijalno blokira sadržaj određenih kuća od pojavljivanja na YouTube besplatnom sajtu koji se održava uz pomoć re-

klama, ukoliko ne potpišu ugovore da će učestvovati u novom pretplatničkom servisu za slušanje muzike. Ugovori koje YouTube nudi su “veoma nepovoljni, sa uslovima o kojima neće da pregovaraju”, navodi se u saopštenju izdatom od strane Worldwide Independent Music Industry Network (Nezavisna Svjetska Mreža Muzičke Industrije). YouTube je odbio da komentariše uslove iz svojih ugovora, ali je u saop-

Sve za 9.99 dolara Striming muzički servisi kao što su Spotify i Pandora postaju sve popularniji među potrošačima, sa opadanjem “skidanja” i čuvanja digitalne muzike. Apple je prošlog mjeseca najavio da planira da kupi striming muzički servis i lidera u izradi slušalica, firmu Beats, za tri milijarde dolara. Google je 2013. pokrenuo

pretplatnički server “Play All” za 9.99 dolara mjesečno, koji korisniku omogućava pristup svoj muzici. YouTube plaćeni muzički servis mogao bi potencijalno raditi u koordinaciji sa ovim servisom, tako da potrošači neće biti primorani da se pretplate na oba, dodao je izvor upoznat sa situacijom i dogovorima.

štenju rekao da će nova usluga obezbijediti nove prihode za samu muzičku industriju. “YouTube-u dodajemo ove muzičke funkcije koje će se plaćati, imajući na umu to da svojim muzičkim partnerima donesemo nove izvore prihoda, pored stotina miliona dolara koje YouTube već generiše za njih svake godine”, rekao je YouTube u saopštenju. YouTube je već potpisao ugovore za novi servis sa 95 odsto muzičkih kuća sa kojima je ranije sarađivao, rekao je izvor upućen u dešavanja. Blokiranje video spotova određenih kuća može biti neophodno kako bi se obezbijedilo dosljedno korisničko iskustvo za plaćenu uslugu, rekao je on. Očekuje se da će YouTube pokrenuti plaćeni servis krajem ljeta i da će omogućiti korisnicima da slušaju muziku bez ikakvih oglasa, dodao je izvor. Među ostalim očekivanim karakteristikama jeste mogućnost slušanja muzike van mreže, te preslušavanja cijelog albuma nekog umjetnika, umjesto pojedinačnih pjesama kao što je trenutno slučaj na YouTube-u, rekao je on.

Nakon višegodišnjih poziva aktivista da tehnološke firme objave sastave svog osoblja po polu i rasi, kalifornijska firma Sunnyvale je u utorak otkrila da, iako 37 odsto od preko 12.000 njihovih radnika čine žene, samo je 23 odsto viših menadžera u kompaniji ženskog roda. Internet gigant, na čijem je čelu Marisa Majer, jedna je od rijetkih vodećih tehnoloških firmi koja za izvršnog direktora ima ženu. U pogledu rase, većina američkih radnika u firmi Yahoo su bijelci (50 o dsto) ili Azijati (39 posto). Crnci i zaposleni hispano porijekla, međutim, zajedno čine sve-

ga šest procenata radne snage. “U suštini, naš cilj u Yahoo je da stvorimo kulturu na radnom mjestu koji privlači i zadržava sve talentovane ljude bez obzira na porijeklo, i da pomognemo našim ljudima da ostvare svoj puni potencijal”, napisala je u blogu na sajtu svoje kompanije Džeki Reses, glavni menadžer razvoja za Yahoo. Yahoo je objelodanio svoje podatke nakon što je Google prošlog mjeseca razbio nepisano pravilo ćutnje u Silikonskoj dolini na ovu temu, otkrivajući da je 70 odsto njihove radne snage muškog roda, a da je 61 odsto bijelaca. U nedavnom intervjuu, viši potpredsjednik


Hot Spot

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Google odjeljenja za ljudske resurse Laszlo Bok priznao je da njegova kompanija “nije tamo gdje želi da bude kada je u pitanju raznovrsnost”. Tehnološka industrija već dugo čuva podatke o polu i rasi svoje radne snage u tajnosti. Međutim, glavne tech firme postale su meta rastuć eg pritiska da postanu transparentnije o takvim pitanjima. Zato neke od njih sada istupaju sa svojim nimalo laskavim podacima u javnost.

45

YAHOO!

50 odsto bijelci

39 70 6 61 37

GOOGLE

odsto Azijati

odsto muškarci

odsto crnci i hispanci

odsto bijelci

odsto žene

23 odsto žene kao viši menadžeri

MOĆ REPUTACIJE

Pogodite za koga bankari žele da rade Američka investiciona banka Goldmen Saks je prvi poslodavac na listi onih koji rade u sektoru finansijskih usluga na globalnom nivou, pokazalo je novo istraživanje. JP Morgan je na drugom mjestu, a slijedi ga Blekrok, menadžerska firma za upravljanje nekretninama, navodi se u istraživanju objavljenom u utorak na sajtu eFinancialCareers. Prema njihovom izvještaju, najčešći razlozi za izabiranje firme Goldmen Saks jesu doživljaj da se u sklopu nje može ostvariti ugledna karijera, te njena reputacija. U toku istraživanja anketirano je skoro 8.800 profesionalaca iz finansijskog sektora na globalnom nivou između aprila i maja, u raznim zemljama uključujući SAD, Veliku Britaniju, Singapur, Australiju, Francusku i Njemačku. “Profesionalci iz sektora finansijskih usluga redovno su izloženi brendiranju poslodavaca na mnogo načina”, rekao je Džordž MekFeran, globalni direktor prodaje i marketinga u

eFinancial Careers. “Naše istraživanje sugeriše da poslodavci koji su u stanju da projektuju korporativnu stabilnost i istoriju, kao i izglede za razvoj karijere, najviše privlače profesionalce iz sektora finansijskih usluga. Kao rezultat toga, oni su u mnogo boljoj poziciji da privuku najtalentovanije radnike”, dodao je on. Najvećim svjetskim bankama je teško da se takmiče za talentovane radnike zbog strožih regulativa usljed globalne finansijske krize, te rastuće privlačnosti drugih industrija, kao što je na primjer tehnologija. Prema izvještaju eFinancial Career-a, Goldmen i JPMorgan su među nekoliko investicionih banaka koje nisu značajno smanjile broj zaposlenih u posljednjih nekoliko godina i vode svoje kompenzacione strukture prema “živom” novcu, daleko od odloženih opcija vezanih za akcije, kao što čine njihove evropske kolege. Među ostalim bankama na vrhu liste najprivlačnijih deset poslodavaca,

HSBC je četvrtorangirana, praćena kolegama: BNP Paribas, Deutsche Bank, McKinsey, UBS, Barclays i Citigroup banka. Izvještaj je takođe istakao neke oblasti od interesa za finansijsku industriju, u smislu zapošljavanja i zadržavanja osoblja. Od globalno anketiranih, samo 11 odsto ispitanika je reklo da nisu u potrazi za novim položajem, dok je preostalih 89 odsto reklo da ili aktivno traže novi posao, ili su bili otvoreni za nove mogućnosti. “Finansijski stručnjaci su voljni da napuste svoje poslove – to je realnost koju poslodavci ne smiju ignorisati”, rekli sui z eFinancial Careers. U pogledu geografskih razlika, istraživanje je pokazalo da je 34 odsto profesionalaca iz industrije finansija u Londonu i 36 odsto u Hong Kongu aktivno u potrazi za novim poslovima. Taj broj je porastao na 41 odsto u Singapuru, jednom od glavnih finansijskih centara u Aziji, odnosno 43 odsto u Njujorku i 53 odsto na Bliskom istoku.


46 SHOWBIZ OPŠTINA KOTOR DIREKCIJA ZA UREDJENJE I IZGRADNJU KOTORA Broj: 02-2754/1 Kotor,18.06.2014 godine. Na osnovu člana 32.i 33. Odluke o postavljanju ,odnosno građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera na teritoriji Opštine Kotor ( Sl. list CG – Opštinski propisi broj 3/14) i Odluke Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora broj 01- 2754 od 18.06.2014 godine, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora objavljuje:

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Dvadesetpetogodišnja seksi Melisa Debling je britanski model koji velikim koracima gazi ka prvoj ligi svjetskih ljepotica koje često ostave svoje nago tijelo na stranicama nekog magazina.

JAVNI POZIV BROJ 9/14 za izdavanje u zakup na privremeno korišćenje gradjevinskog zemljišta u državnoj svojini radi postavljanja privremenih objekata - prenosivog aparata za prodaju cijeđenih sokova i sladoleda na točenje I. Predmet ovog poziva je izdavanje u zakup na privremeno korišćenje gradjevinskog zemljišta u državnoj svojini,radi postavljanja privremenih objekata prenosivog aparata za prodaju cijeđenih sokova i sladoleda na točenje, na sledećim lokacijama: Lok. 11. MZ KOTOR ( Gradska riva kod fontane ) SEGMENT: 11.III .prenosivi aparat za prodaju cijeđenih sokova,Gradska riva -1 objekat SEGMENT :11.IV.prenosivi aparat za sladoled na točenje,Gradska riva-1 objekat Početna mjesečna cijena zakupa privremenog korišćenja gradjevinskog zemljišta po prodajnom mjestu iznosi: - za prodaju osvježavajućih napitaka sl.,po -prodajnom mjestu mjesečno …. 178,50 € - za postavljanje prenosivog aparata za sladoled na točenje , po prodajnom mjestu mjesečno ... ........................................................................714,00€ Navedene cijene su sa uračunatim PDV-om. Rok za izdavanje gradjevinskog zemljišta u zakup je od 15.07.2014. godine do 15.09.2014 godine, stim ukoliko u toku ovog roka dođe do izvođenja radova na fontani”Dojmi” koji bi ometali rad privremenih objekata iz tačke I .ove Odluke ,zakupac neće plaćati zakupninu dok traje ometanje .Istovremeno ,zakupodavac ne preuzima na sebe obavezu da plati bilo koji vid štete po osnovu izgubljene dobiti zakupcima za period izvođenja radova. Za lokaciju na Rivi obezbijeđen je priključak na struju ,stim što je Zakupac lokacije dužan platiti utrošak električne energije za cijeli period zakupa ,shodno instaliranoj snazi i vremenu korišćenja aparata. II . Ponuda treba da sadrži : 1. Tačan naziv i adresu ponuđača 2. Cijenu zakupa izraženu u € ( eurima) 3. Oznaku lokacije i segmenta na koji se ponuda odnosi 4 . Obavezu ponuđača da uplati iznos garantnog depozita od 10% od početne cijene zakupa građevinskog zemljišta sa uračunatim PDV-om za period od 4 mjeseca,ili da položi garanciju naplativu na prvi poziv na iznos depozita sa rokom važenja 60 dana-za pravna lica. - za fizička lica uplatu garantnog depozita na iznos od 10% od početne cijene zakupa sa uračunatim PDV-om ,za vremenski period od 4 mjeseca na žiro računu opštine Kotor broj 530 – 18212 -85 sa naznakom «ZA JAVNO NADMETANJE» 5. Uplatu od 20€ (po segmentu) za troškove preuzimanja dokumentacije po Javnom pozivu 9/14 na žiro račun opštine Kotor broj 530 – 9226121-18, ili na blagajni Direkcije. 6. Obaveza je ponuđača da u dokumentaciji ponude dostave lične podatke za fizička lica (ime i prezime ,adresa stanovanja ,JMBG i broj lične karte ),za preduzetnike (ime i prezime preduzetnika ,trgovački naziv i potvrda o registraciji kod CRPS-a),za pravno lice:sjedište pravnog lica ,dokaz o registraciji,dokaz da pravno lice nije pod stečajem izdatog od nadležnog organa (za banke od Centralne Banke Crne Gore,a ostali od CRPS-a) i dokaz da plaćanja prema pravnom licu nijesu obustavljena ,kao i dokaz za fizička lica ,preduzetnike i pravna lica da su izmirili poreske obaveze,tj.dokaz da nema dospjelih neizmirenih poreskih obaveza –akt Poreske uprave na čijem je području sjedište pravnog lica ,a za fizička lica i preduzetnike akt Poreske uprave po mjestu prebivališta ,kao i svi ponuđači dokaz od Sekretarijata za lokalne prihode ,budžet i finansije opštine Kotor da nemaju neizmirenih poreskih obaveza prema opštini Kotor (potvrda o izmirenim obavezama po osnovu poreza na nepokretnost i potvrda o izmirenim obavezama po osnovu komunalnih taksi i poreza na firmu.) 7. Dokaz o izmirenim obavezama po osnovu: zakupa, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, privremenog korišćenja građevinskog zemljišta i terasa, utroška električne energije, utroška vode i odvoza smeća ukoliko je ranije koristio ili koristi poslovni prostor opštine Kotor, ili privremene objekte i zemljište, odnosno potvrdu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, da ponuđač nije privremeno koristio građevinsko zemljište ili poslovni prostor. Sva priložena dokumenta moraju biti originali ili ovjerene kopije od nadležnog organa ,i ne starije od 90 dana od dana objavljivanja javnog poziva. Prilikom izbora najpovoljnijeg dobavljača polaziće se od kriterijuma: najviše ponuđene cijene Ponuđači dostavljaju ponude svakog radnog dana od 8 do 14 časova zaključno sa 8.07.2014 godine do 10 časova, neposrednom predajom na arhivi Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, Škaljari b.b Kotor, kod ovlašćenog lica Mršulja Dubravke. Napomena: Upozoravaju se zainteresovani ponuđači da ponudu moraju blagovremeno dostaviti kako bi ista bila zavedena u protokol Direkcije do 10,00 časova dana 8.07.2014 godine. Dokumentaciju za Javni poziv br.9/14, zainteresovani ponuđači ili njihovi ovlašćeni predstavnici mogu preuzeti svakog radnog dana od ovlašćenog lica Šaranović Predraga u prostorijama Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora od 08 do11 časova,počev od 19.06.2014 godine, zaključno sa 7.07.2014 godine do 11 časova. Ponudu dostaviti u zapečaćenom kovertu s naznakom „ Za javno nadmetanje ne otvaraj'' po Pozivu br .9/14 uz preciznu oznaku broja lokacije i segmenta. Javno otvaranje, na koje su pozvani svi zainteresovani ponuđači će biti održano dana 8.07.2014 godine sa početkom u 10,30 časova u prostorijama Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. Ponude dostavljene poslije navedenog roka (neblagovremene), kao i one koje nijesu zapečaćene , neće se razmatrati, i vratiće se ponuđaču. Ponuda koja ne sadrži sve dokaze utvrđene tekstom javnog poziva smatra se nepotpunom, i ista se neće razmatrati. Učesnici na Javnom pozivu će biti obaviješteni o ishodu istog u roku od 8 dana od dana otvaranja ponuda. Sa najpovoljnijim ponuđačem će biti zaključen Ugovor o zakupu – privremenog korišćenja građevinskog zemljišta u roku od 8 dana od konačnosti odluke o izboru napovoljnijeg ponuđača , s tim što je taj ponuđač dužan prilikom zaključenja ugovora, priložiti dokaz o unaprijed plaćenoj zakupnini za cijeli period zakupa. U slučaju da se prvorangirani ponuđač povuče iz nadmetanja, naručilac će aktivirati njegovu granciju ponude ,odnosno zadržati depozit i obratiti se drugom ponuđaču u skladu sa redosljedom plasmana ponuda. Ponuđaču čija ponuda ne bude prihvaćena, izvršiće se povraćaj iznosa garancije nakon zaključenja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem tj. ponuđačem čija je ponuda prihvaćena. Napomena: ovaj poziv biće objavljen na WEB site – u Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, i jednom od dnevnih listova koji izlaze u Crnoj Gori,a biće objavljen 15 dana od dana objavljivanja. (www.kotor-direkcija .co.me) Kontakt osoba: Šaranović Predrag, tel. br. (032) 322-946

DRAGICA BOJANIĆ

Očekujem dobar nastup na Skalama Tokom večeri novih zvijezda festivala “Sunčane skale” 2. jula u Herceg Novom, između ostalih, nastupiće i mlada Dragica Bojanić s numerom “Još uvijek volim te”. Za drugo učešće na “Skalama” Bojanić je pripremila baladu, a za DN ističe kako je numera nastala prije nekoliko mjeseci. “Balada govori o neuzvraćenoj ljubavi, a naslov je izabran slučajno mada će se u tekstu pronaći mnoge djevojke. Iskustvo sa prethodnog nastupa na Kanli-kuli će mi biti od pomoći, trema je velika a konkurencija odlična. Voljela bih da se što bolje plasiram, ali je najbitnije da ostavim dobar utisak”, ističe Bojanić. Pjevačica je okupila mladu ekipu saradnika za rad na novoj numeri, pa tako tekst potpisuje Dragičin kolega Ilija Gojović. Njemu je pomagao Saša Gajić koji potpisuje i aranžman dok je muziku osmislila Dragana Rakčević. Gitare su svirali Marko Prentić i Saša Stojanović, a Bojanić je zadovoljna učinkom kolega.

“Zadovoljna sam njihovim angažmanom u pjesmi, što sam i očekivala imajući u vidu njihov talenat. Nadam se da će pjesma biti slušana što mi je i glavni cilj. Svako pojavljivanje na ovako v e l i ko m festivalu, gdje su karijeru počele mnoge velike zvijezde, znači puno. To je odskočna daska za budućnost”, smatra Bojanić, i dodaje kako zbog fakultetskih obaveza nije u mogućnosti da u potpunosti ostvari želje u muzičkoj karijeri. Dragica je odnedavno članica Alfa benda koji čini sedam iskusnih muzičara, a pjevačica je trenutno i više nego zadovoljna angažmanom. “Bend čine muzičari koji se inače bave muzikom i u profesionalnim velikim orkestrima u Crnoj Gori. Na našim nastupima može se čuti različita vrsta muzike, od starog dobrog rokenrola do aranžmanskih obrada popularnih hitova”, objašnjava Bojanić, naglasivši da bi vrlo rado snimila duet sa Vanjom Radovanovićem. D.B.


SHOWBIZ 47

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Izostala podrška države LAKE FEST

Marija Roganović, foto Mirko Savović

O

rganizatori nikšićkog Lake festa na jučerašnjoj konferenciji u Podgorici su konačno otkrili finalni lajnap ovog festivala. Direktor Peđa Zečević je istakao da s obzirom na bogatu ponudu izvođača, očekuju 40.000 posjetilaca.

Četvrti po redu Lake Fest, koji će se održati od 25-27. jula na krupačkom jezeru je konačno dobio finalni lajnap. Direktor pomenute manifestacije Peđa Zečević je tim povodom rekao da je zadovoljan zavidnim rezultatima koje su postigli, te da se od njih očekuje da nastave u istom duhu. Predstavnici pivare Trebjesa, inače generalnog sponzora, nastupiće sa platformom pod nazivom Nikšićko Rocks. “Četvrtu godinu zaredom, od osnivanja festivala stojimo iza ovog projekta. Ovaj festival je dokazao da zavređuje podršku jer promoviše sve vrijednosti koje mi želimo da promovišemo. I ove godine smo izdali jedno veliko pivo u čast Lakefesta, Nikšićko Rocks limenku, kojim za veću cijenu nudimo veću količinu piva”, istakla je Natalija Milić, PR pivare Trebjesa i dodala da će pored odlične muzike biti i dosta projekata.

“Aktuelna je akcija “Kad pijem ne vozim”, s obzirom na to da smo u saradnji sa Lake Festom prošle godine postigli veliki uspjeh sa “Rock and recycle”. Takođe treba napomenuti i ekološki pokret “Ozon”, i činjenicu da je za tri festivalska dana sakupljeno 25.000 plastičnih čaša. Svim ovim akcijama festivalski prostor je znatno čistiji”, poručila je Milić, zaključivši da organizatori obećavaju dobar provod, a pivara Trebjesa dobro pivo. Ispred EPCG, oglasila se PR Eleonora Albijanić, koja je napomenula da Elektroprivreda ustupa zemljište, ali da su ove godine odlučili i da finansijski podrže festival. S obzirom na to da će ove godine nastupiti čak četiri benda iz Nikšića, zanimalo nas je da li će, između ostalog, jedan od ciljeva ovog festivala biti da promovišu domaće izvođače.

“Mi smo prevashodno nikšićki festival. Livada po Crnoj Gori ima dosta, ali smo procijenili da je ona u Nikšiću baš ta, prava, gdje treba da se održi ovaj festival. Objektivno, u Nikšiću je rok scena najrazvijenija, i normalno da želimo da promovišemo naše bendove”, kazao je Zečević i dodao da su očekivanja za tri dana 40.000 ljudi posjeti ovaj festival. Međutim, stari problemi se nastavljaju, s obzirom na nerazumijevanje državnih organa. “Odustali smo od bine u kampu, jer nemamo bog zna

CINEPLEXX

Karte za čitaoce

Love Punch

Prije dva dana, na beogradskom Kalemegdanu veliki metal bend Iron Maiden je održao koncert. Iz VIP dijela, koncert je pratio crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić, koji je došao uz policijsku pratnju. Prije njegovog dolaska, policija je spriječila protok posjetilaca i zatvorila sav mogući prolaz do VIP ulaza. Lukšić je od ranije poznat kao redovan posjetilac rok i metal koncerata. E.Z.

Od ove sedmice u Cineplexxu Delta City igraju dva nova filma, komedija “Udar ljubavi” (Love Punch) sa Pirsom Bronsonom i Emom Tompson u glavnim ulogama i drama Fifa: Ujedinjene strasti (United Passions), saga o nastanku prvog Svjetskog prvenstva. Dnevne novine prva dva čitaoca koji danas u podne pozovu na redakcijski broj Zabave 077/300-112 poklanjaju po dvije karte za film po izboru. Ma.I.

kakvu podršku državnih organa, za razliku od nekih drugih festivala u Crnoj Gori. Program će zbog toga počinjati nešto ranije. Dobili smo po 5.000 eura od opštine Nikšić, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, što je u poređenju sa nekim drugim festivalima, tipa Sea Dance, zaista smiješno”, rekao nam je Zečević. Naravno, kase opština Nikšić i Budva su daleko od toga da budu podijeljene na ravne časti, ali ulagati u nešto što je provjereno i dobro se po pravilu uvijek isplati. “Opština Budva je mno-

Konačni spisak izvođača

U petak 25. jula će nastupiti Ubrzo potom, Lutke, Popečitelji, Vroom, Negativ, Culture Shock, Gibonni i Brkovi, u subotu 26. Strah od Džeki Čena, Gomila Nesklada, Zoster, Sars, DST, Orthodox Celts, Lajbah i Feud. Konačno, posljednje večeri, tj. u nedjelju 27. jula nastupiće PPG, Kiza Bluza Bend, Veliki prezir, Nagual, Davorin i Gobovići, Dječaci, Van Gogh i Sunshine. Cijena karata je na prošlogodišnjem nivou, tako će trodnevna koštati 25, dok će dnevna biti 10 eura.

go moćnija i politički i finansijski. Ne treba miješati rok i Budvu, ne treba miješati babe i žabe. Ono što žalosti jeste da postojimo tri godine, ali očigledno ne zavređujemo pažnju kao neki festivali koji dolaze sa strane. Domaći smo festival, svi ljudi koji rade na ovom festivalu su iz Crne Gore, a mislim da smo dokazali da treba imati povjerenja u naše organizacione sposobnosti. Ali prosto nam fali nekih lobističkih kvaliteta, jer očigledno još nijesmo svu tu priču podigli na nivo koji zaslužujemo”, zaključio je Zečević.


48 ENIGMATIKA

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

vicEvi decu koliko je dugačka Drina. Javi se Mujo i kaže: • 100 km! Javi se Mario i kaže: • 200 km! Javi se i Perica i kaže: • 7,5 cm bez filtera. *** Po završetku školske godine pita majka Pericu: -Perice kako si se danas osjećao,posljednjeg dana školske godine? -Osjećao sam se kao general. -Kako to kao general? -Stajao sam mirno i posmatrao svoje jedinice. *** Pita Mujo direktora neke firme: - Kolega, koliko mogu zaraditi kod vas? Direktor: - Na početku 200 eura, a kasnije čak i 500 eura. Mujo: - Dobro, onda ću ja doći kasnije!. ***

Zaposlila se plavuša kao čistačica u nekom velikom trgovačkom centru. Šef joj na odlasku kaže: - “Nemojte zaboraviti da očistite i pod lifta!” - “A, jel’ na svakom spratu?” *** Pitali Muju koji mu je najdraži film koji je gledao. Kaže Mujo: -”Moja svadba, ali unatrag.” -Zašto unatrag, pitaše ga! Mujo: -”Muzika mi vraća pare, Fata ide materi !!! *** Kaže plavuša svojoj prijateljici plavuši: - “Zamisli, juče kad je nestalo struje, ostala sam sama u liftu sat vremena!” - “Nije to ništa. Ja sam ostala tri sata na pokretnim stepenicama!” *** Dođe učiteljica na čas i pita

Play sudoku online at: Play sudoku online at:

Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com

www.sudokukingdom.com

LAKŠA Daily Sudoku puzzle No. 1815

4 7

1

4

5

9

3

6

1

7

2

3

7

2

1

4

8

9

6

5

6

1

9

5

7

2

4

3

8

5

2

8

7

1

4

3

9

6

7

6

3

2

5

9

8

4

1

4

8

1

3

6

7

2

5

9

4

9

3

6

8

2

5

7

1

4

8

2 5 7 4 9 1 6 8 3 Sudoku puzzle No. 1821 2011-10-08

1

5

3 2

6

4

3

9

3 3

2

Daily Sudoku puzzle No. 1812

Play sudoku online at:

3

2 www.sudokukingdom.com 1 9 4 6 8 3 5 2 7

9 1

Sudoku puzzle No. 1819 2011-10-06 8

7

6

8

Medium level

6

7

TEŽA

Puzzle solution: RjEŠEnjE iz pREThodnog bRojA

2011-10-02

5

www.sudokukingdom.com

8 3

5

9 4

Puzzle solution:

6

8

3

7

2

4

5

1

9

7

2

4

5

9

1

8

6

3

1

5

9

3

6

8

2

7

4

2

7

5

6

8

3

4

9

1

9

6

1

2

4

7

3

5

8

4

3

8

9

1

5

7

2

6

3

9

6

8

5

2

1

4

7

8

4

2

1

7

6

9

3

5

5

1

7

4

3

9

6

8

2

2011-09-29

2

7

9 3

5

8

7 4

3

6

9

5 5

6 7

8

5

4 9

6 4

1

7

Medium level

2

9 7

3

9

5


ENIGMATIKA 49

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Word Search Puzzle #Z004VK

B

B

R

A

G

G

A

R

T

S

G

E

R

D

L

O

S

N

O

I

T

A

N

O

D

E

S

C

O

A

S

S

E

N

N

E

K

N

U

R

D

A

C

T

V

G

N

I

L

L

A

C

I

S

E

R

K

S

P

I

T

S

E

I

D

R

A

H

L

P

M

N

C

H

U

N

K

Y

W

N

B

B

I

E

Y

T

I

L

I

B

A

C

I

L

P

P

A

D

F

E

I

L

E

B

M

M

L

P

U

R

R

F

R

O

T

E

S

R

O

L

L

S

N

E

E

R

I

D

X

W

T

S

G

E

S

E

W

A

D

E

G

N

I

C

I

A

D

Y

S

O

R

C

N

E

I

A

A

T

M

G

B

T

M

E

A

H

I

W

D

R

Y

W

E

K

S

A

D

A

P

H

T

A

T

G

E

S

R

A

P

S

C

I

N

Y

C

Y

ABACK Aback ABATE ANIMOSITY Abate APPLICABILITY Animosity ASKEW BELIEF Applicability BLOCK Askew BOATS BRAGGARTS Belief CALLING Block CARPED CHAOS Boats CHUNKY Braggarts CLERGYMAN

CYNICS

Chunky DERAILED

PLEDGES

Hardiest REACH REMITS Icing

DONATIONS Clergyman DREGS Cynics DRUNKENNESSNodes EARNESTS Derailed Parse FEARED Donations Pledges FREEWAY FRIGID Dregs Reach GRAND Drunkenness Remits HARDIEST ICING Earnests Rolls NODES Feared Rotes PARSE

Calling

Freeway

Carped

Frigid

Chaos

Grand

Tousle Tract

ROLLS Twigs ROTES SLINK Unwrap SPITS TINDER Wills TOUSLE TRACT TWIGS UNWRAP WILLS

Slink

HOROSKOP OVAN Ukoliko Vam se ne dopada nečije ultimativno ponašanje, onda pažljivije birajte riječi koje koristite u svom nastupu ili u susretu sa saradnicima. Diplomatska nota postaje neižbjezna, naročito kada za to postoji dobar poslovni interes.

BIK Djelujete snalažljivo u onim početnim fazama kada se rešavaju važni poslovno-finansijski interesi, ali Vaša koncentracija opada u završnici. Ne možete da utičete na tok ili samu dinamiku poslovnih pregovora, jer postoji osnovni protokol.

BLIZANCI Neko ne obraća pažnju na Vaš poslovni autoritet ili na komentare koje upućujete. Ipak, izbjegavajte sukob sa osobom koja osporava Vaš način razmišljanja. Potrebno je da uspostavite bolji model uspješne komunikacije.

RAK Nemojte potiskivati svoju intuiciju, sjajno umijete da predvidite tok događaja i mogući rasplet. Postoje situacije kada je teško objasniti pravi uzrok, postupite po svojoj savjesti. Potrebno je da ostvarite svoj unutrašnji mir.

REBUS Tinder Spits

LAV

USPJELO JE! (4,6,4) Copyright © Puzzle Baron June 17, 2014 - Go to www.Printable-Puzzles.com for Hints and Solutions!

Na Vama je da donesete »završnu riječ« ili konačnu odluku, koja predstavlja pozitivnu prekretnicu u poslovnoj saradnji. Budite dovoljno promišljeni i odgovorni za svoje postupke, nema razloga da povlačite ishitrene poteze.

DJEVICA

Rješenje iz prošlog broja: Koliko košta feta

Izbjegavajte osobu koja unosi dodatnu nervozu ili negativno raspoloženje u Vaše okruženje. Ukoliko Vam je stalo da pridobijete nečije povjerenje, morate djelovati prisebno i u skladu sa utvrđenim pravilima o poslovno-finansijskoj saradnji.

VAGA Pokušavate da pronađete neko efikasno i zaobilazno rešenje. Posebno Vas iritira suočavanje sa saradnicima, koji očekuju Vašu servilnost. Djelujete uznemireno, ali partner dobro zna na koji način moze da Vas inspiriše na pozitivno razmišljanje.

ŠKORPIJA Obratite pažnju na različite informacije koje ukazuju na neko praktično i korisno rešenje. Važno je da sačuvate povjerenje u određene saradnike i da prihvatite neke savremenije ideje u poslovanju. Očekuju Vas uspješni rezultati.

STRIJELAC Nečije odgovore možete tumačiti na različite načine, ali na kraju ostajete uskraćeni za osnovne uslove koji su Vam neophodni. Nema razloga da se ponašate previše susretljivo prema saradnicima koji ignorišu Vaše prisustvo ili molbu.

JARAC Dok Vi uporno taktizirate i smišljate zaobilazna rešenja, neko drugi djeluje veoma efikasno. Poslovni gubitak ilustruje različite probleme koji postoje među saradnicima ili otežavajuše okolnosti u kojima se trenutno nalazite.

VODOLIJA Vaš poslovno-finansijski uspjeh proizilazi iz dobro osmišljenih planova i preciznih poteza. Ništa nije slučajno, stoga budite uporni u svojim namjerama pred poslovnim partnerima. Dokažite svoje sposobnosti na djelu.

RIBE Imate osjećaj da Vam nedostaju pouzdane informacije ili da Vam iznenada izmiče dobra poslovna prilika. Zbog otežavajućih okolnosti u kojima se nalazite, ne možete da prikrijete svoje razočarenje u određene saradnike.


50

KUĆE/STANOVI

MALI OGLASI

I I Z D A J E M APARTMAN I NAMJEŠTENE SOBE ZA STUDENTE IZA NOVOG STUDENTSKOG DOMA. TEL. 063/211-777

P Prodajem kuću u Podgorici - Zabjelo, 100m2 na placu od 400m2. Kompenzacija za tri jednosobna stana ili fiksno 90.000 eura. Papiri 1/1. Tel.069/893-727 Prodajem kuću, 84m2, na placu od 1.000m2 sa vinogradom i voćnjakom u naselju Murtovina. Tel.069/883-220 Sutomore - Zagrađe, kuća u izgradnji 120m2 prizemlje i sprat, useljive 3 sobe i kupatilo. Cijena povoljna! Tel.069/069148

Izdajem jednosoban nenamješten stan u zgradi u Zagoriču, novogradnja, komforan, interfon, klima, parking. Tel.067/439-702 Izdajem jednosoban namješten stan, 44m2. Ulica Vlada Ćetkovića, Blok 9, 270 eura. Tel.067/575-932 Izdaje se kuća u centru: 2 poslovna prostora po 70m2, 2 trosobna stana, namještena, po 70m2, garsonjera, namještena, 20m2, dvorište za parking, 150m2. Može i pojedinačno izdavanje. Tel.067/515-949

Izdajem luks namješten jednosoban i trosoban dupleks stan, na duže, na šetalištu uz plažu Savina - Herceg Novi. Tel.069/489-679 Izdajem apartman na Žabljaku. Tel.069/598-077 Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992 Izdajem jednosoban namješten stan u Ulici kralja Nikole. Tel.069/607537 Izdajem namješten stan u centru Podgorice. Cijena 350 eura. Tel.067/244-616 Izdajem namještenu garsonjeru ženskoj osobi, sve zasebno, klimatizovana, Masline. Tel.067/675909, 020/612-291 Izdajem namješten stan u Zagoriču, 180 eura. Tel.069/877-396

Izdajem od 1. juna petokrevetni luks apartman kod autobuske stanice u Budvi. Dnevno 60 eura. Tel.069/566-716 Izdajem dvosoban prazan stan na Starom aerodromu i dvosoban prazan stan na Pobrežju. Tel.069/370-729 Izdajem jednosoban namješten stan Preko Morače iznad lokala «Langolo». Ulica 13. jul. Cijena 290 eura. Tel.069/093-302 Izdajem namještenu garsonjeru, klimatizovana, Sedme omladinske 4, Podgorica, kod Vezirovog mosta. Cijena 180 eura. Tel.068/010-021, 069/586-924

Z Mijenjam stan 42m2 (zgrada Splićanka - Zabjelo, mogućnost nadogradnje) za stan na Pobrežju ili Preko Morače. Tel.069/260-827

Prodajem - mijenjam za stan poluzavršenu kuću 6km od grada na placu 3.000m2. Mjesto Drezga kod Rogama. Kuća je na 2 nivoa, 9 soba, 4 kupatila, američki stil. Tel.067/744-430 DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat

ČETVRTAK 19. 6. 2014.

SOBE Izdajem sobu studentima iza Studentskog doma, Podgorica. Tel.067/269777 POSLOVNI PROSTOR

Izdaje se višenamjenski poslovni prostor, 90m2, Gornja Gorica, uz nikšićku magistralu. Prostor ima 2 telefonske linije, klimatizovan, odavno razrađen. Te l . 0 6 8 / 7 2 - 9 5 - 9 5 , 069/955-334 Izdajem poslovno magacinski prostor blizu «Volija» u Tološima. Tel.067/860-937


ČETVRTAK 19. 6. 2014.

51

MALI OGLASI Registracija preduzeća, likvidacije i knjigovodstvene usluge najjeinije, najprofesionalnije i najbrže. Tel.067/591950, 020/511-925, 067/210-340

Prodajem magacin 800m2 plus kancelarije 100m2, ispred asfaltirano, 6.000m2, Donja Gorica. Tel.069/156-269 PLACEVI

Prodajem plac na 10 kilometara od Podgorice prema Nikšiću između dvije rijeke (poluostrvo). Prilaz 5 metara širine. Tel.068/682-151 Cetinje - Donji Kraj, podajem 3.000m2 placa. Sva infrastuktura. Tel.068/682-151 Prodajem plac u Spužu, ekstra lokacija. Tel.069/033-958 Prodaje se (može kompenzacija za stan) 13.000m2 zemlje, selo Orašje i 1.600m2, selo Grlić-Danilovgrad. Tel.069/073-331 Prodajem plac na Veruši, 400m2, ili mijenjam za automobil. Cijena 6.500 eura. Tel.067/390-767 Prodajem plac 500m2 u Tološima! Ekstra lokacija! Tel.067/848-312 VOZILA/AUTO DJELOVI

Prodajem jamahu R1, 2013, godište, led dioda, plavo siva. Potpuno nova. 3.500 kilometara. Može kompenzacija za kola. Tel.068/329-299 USLUGE

U Bar dolaze poznati kožni ljekari zakažite pregled koji košta 35 eura. Tel.067/725-742

..

. .

RAČUNOVODSTVO REGISTRACIJA PREDUZEĆA USTUPANJE ZAPOSLENIH SUDSKI PREVODIOCI

IAS, IFRS Certified

Ivana Đurašević +382 68 222 188 www.ekonomik.me

Top Service - First choice - Best price guarantee

Vodoinstalateri, iskusni majstori, obavljaju sve vrste adaptacija kupatila, sitnih popravki, otčepljavanja, polaganja novih cijevi za kanalizaciju. Brzo, kvalitetno, povoljno. Tel.067/644-494 Otčepljenje kanalizacije električnom sajlom wc šolja, sudopera, šahti, umivaonika i ostalog. Dolazim odmah po pozivu. Povoljno!!! Vukčević. Tel.069/655-444, 067/589073, 068/654-474 Vršim sve usluge moleraja i farbanje stolarije. Krečenje 0,50€. Tel.067/427-850 Izrada pečata i štambilja. Tel.068/012-139 Oštrim profesionalno makaze, noževe, skalpele za razne namjene, frizeri, pedikiri, mesari, mesoreznice, rezači voća i dr. vaš zatupljen pribor naoštrite. Tel.069/081-507

Kupujem fiću u bilo kakvom stanju. Tel.067/833-411

Tepih servis, klasično pranje, dolazak po pozivu. Tel.067/631-727

Prodajem opel vektru, 97. godište, 1.6 16V, karavan, registrovan godinu. 1.300 eura. Tel.067/652-972

Izdajem posuđe za razne namjene komplet za 50 osoba. Tel.067/219-322 ili 020/647-350

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


52

Elektičar: popravka veš mašina, šporeta, bojlera, usisivača, postavljanje i popravka elektroinstalacija, rasvjete, tabli sa osiguračima. Tel.069/541103

MALI OGLASI

NASTAVA

GRAĐEVINSKE USLUGE

Malim i velikim bagerima kopanje kanala, temelja, septičkih jama, ravnanje placeva-čišćenje, proboj puteva, miniranje, rezanje-bušenje betona, pikamer, vibro žaba, prevoz. Tel.069/297-222 Hidroizolacija betonskih ploča, krovova, terasa, kupatila, bazena itd. Porodična tradicija i provjereni kvalitet su garancija posla. www.hidroizolacija.me. Tel.067/809-806 POSAO

Prodajem razrađenu prodavnicu zdrave hrane u Podgorici. Nastavak rada. Razlog prodaje odlazak u inostranstvo, 6.000 eura. Facebook: Bioshop Zdrava Navika. Tel.069/882-894

Dajem časove maternjeg jezika osnovcima. Tel.067/9133370 KUĆNI LJUBIMCI

Prodajem štenad cane corso šampionskog porijekla. Vakcinisani i očišćeni od parazita. Tel.068/504-888

Klime fujitsu, midea, POLJOPRIVREDA vivax, aux, obične, inverteri, multi. Proda- Prodajem balirano sijeja, montaža, servis, no, Kosić. Tel.067/559dopuna freona, de- 750 zinfekcija. Garancija do 5 godina. PovoljRAZNO no. Tel.069/020-997, 067/911-2598 Kupujem dinare, lire, Klime - obične, inverter, perpere, medalje, ormulti, kasete, parapet- denje, sablje, bajonene, kanalne... Prodaja, te, ćemere, umjetničke ugradnja, servis, de- slike, knjige, razglednizinfekcija. Najpovolj- ce, poštanske marke, ploče, niji! Tel.067/501-209, gramofonske srebrne predmete, od 068/501-209. www.kliporculana i kristamescepanovic.com la. Tel.069/019-698, Valjak za peglanje si- 067/455-713 mens 65sm, kratko korišćen, kao nov, uvoz iz Njemačke. Hitno, jeino. Tel.069/420-435 Hladnjača/2009, 180 m3, 10x5, 5x3,3 Bitzer/ Gunter, R134A, prokrom vrata i podovi, uv. Njemačka, višenamjenska, uskladištena u Bijeloj. Tel.068/040-600. wolf222wolf@gmail. com MUZIČKIINSTRUMENTI

Prodajem majstorske violine. Tel.069/617231

APARATI/OPREMA

Klime - obične, inverteri, multi. Fujitsu, midea, vivax. Prodaja, montaža, čišćenje, dezinfekcija, popravke. Garancija do 5 godina. Tel.069/020-023, 067/342-392

ČETVRTAK 19. 6. 2014.

PREMINULI MilanG orčinov Nikolić

17. juna 2014. u 62. godini. Sahrana će se obaviti 19. juna u 15 časova na Čevu.

Rajko Stankov Banićević

17. juna 2014. u 70. godini. Sahrana će se obaviti 19. juna u 15 časova na mjesnom groblju na Lukovu.

Milomir Bajo Rakočević

17. juna 2014. u 64. godini, Sahrana će se obaviti 19. juna u 14 časova na Čepurcima. Kuća žalosti Kakaricka bb.

Nada Radoslava Spalević

rođena Aleksić, 17. juna 2014. u 78. godini. Sahrana će se obaviti 19. juna u 14 časova u Beranama.

Ilinka Batrićeva Vujošević

rođena Bošković, 17. juna 2014. u 94. godini. Sahrana će se obaviti 19. juna u 15 časova na mjesnom groblju u selu Momče - Kuči. Kuća žalosti Ulica Mila Peruničića 17.

Milonja Radomira Vulević

13. juna 2014. u 83. godini u Kopenhagenu - Danska. Sahrana će se obaviti 20. juna u 14 časova na groblju Glavica u selu Trešnjevo.

Milka Mirkova Čvorović

rođena Bečanović, 17. juna 2014. u 84. godini. Sahrana je obavljena 18. juna u 15 sati na groblju pod Trebjesom.

Radovan Miško L. Stanišić

17. juna 2014. u 63. godini. Sahrana je obavljena 18. juna u 17 časova na mjesnom groblju Baljinovac - Vražegrmci.

Milijana Miladina Balandžić

rođena Jokanović, 17. juna 2014. Sahrana je obavljena 18. juna u 14 časova u Herceg Strani - Unač, Plužine.

Obavijesti o smrti besplatno možete predati u prostorijama Dnevnih novina, PC „Nikić“, Kralja Nikole bb – 7. sprat u Podgorici i u svim pogrebnim preduzećima. DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


ČETVRTAK 19. 6. 2014.

53

MALI OGLASI VOZOVI/TRAINS

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ....................................... 122 Vatrogasna ................................ 123 Hitna pomoć.............................. 124 Tačno vrijeme ........................... 125 Telegrami .................................. 126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .................... 112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ............................ 1180 Informacije .............................. 1181 Crnogorski telekom................1500 Telenor .................................... 1188 M:tel .........................................1600 Elektrodistribucija ............633-979 Vodovod............................. 440-388 Stambeno ..........................623-493 Komunalno ........................ 231-191 JP “Čistoća” ...................... 625-349 Kanalizacije .......................620-598 Pogrebno ...........................662-480 Meteo.........................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača ....................................020/244-170 Šlep služba ................ 069-019-611 Žalbe na postupke policije ................... 067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija .................................... 080-081-333 Montenegro Call centar ........1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori ................................... 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga............ .............................................116 666 Sigurna ženska kuća. 069-013-321 Povjerljivi telefon .....080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije ...................... 611-534 Narcotics Anonymous 067495250 NVO 4 LIFE ................067-337-798, .................................... 068-818-181 CAZAS AIDS ............... 020-290-414 Samohrane majke ....069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka ............................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ............................................ 281-055 Inspekcija rada.................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ...265-438 Komunalna policija... 080-081-222 Metrološka inspekcija ..... 601-360, ......................................fax 634-651 Sanitarna ........................... 608-015 Tržišna ............................... 230-921 Turistička ...........................647-562 Veterinarska ..................... 234-106 BOLNICE Klinički centar ................... 412-412

Podgorica - Ljubljana : ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 14:25, petkom i nedjeljom u 17:30. Letovi sa konekcijom preko Ljubljane: Podgorica – Amsterdam: srijeda u 16:10 i nedjelja u 15:50. Amsterdam - Podgorica : ponedjeljak i petak u 10:15. Podgorica - Beč: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Beč – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 9:55, petkom i nedjeljom u 9.55. Podgorica – Brisel: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Brisel – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 9:20, nedjeljom u 10:10. Podgorica – Cirih: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Cirih – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak i nedjelja u 10:00. Podgorica – Frankfurt: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Frankfurt

Podgorica – Rim (FCO): ponedjeljak12.00, utorak10.30,četvrtakisubota11.50,petak 08.30,nedjelja17.00. Rim (FCO) – Podgorica: ponedjeljak,četvrtaki subota09.40,utorak12.40,petak10.30, nedjelja19.00. Informacije: OKI AIR MONTENEGRO, generalni zastupnik za Crnu Goru, Podgorica, 020/201201, 201202

DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ............................648-823 Konik .................................. 607-120 Tuzi .....................................603-940 Stari aerodrom ................. 481-940 Dječja ................................. 603-941 Golubovci........................... 603-310 Radio-stanica .................... 230-410 Blok 5 .................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .............664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški ............................248-888 PZU “Life” klinika za IVF ..................... 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ................020-641-651 Montvet .............................662-578 APOTEKE Ribnica ............................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .. 241-441 ICN Crna Gora ................... 245-019 Sahat kula.......................... 620-273 Biofarm .............................244-634 HOTELI Ambiente ...........................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro ...........406-500 Bojatours........................... 621-240 City ..................................... 441-500 Crna Gora ......... 634-271, 443-443 Evropa .............. 621-889, 623-444 Eminent .............................664-646 Keto ....................................611-221 Kosta’s .............. 656-588, 656-702 Lovćen ............................... 669-201 Pejović ............................... 810-165 Premier .............................409-900 Podgorica ..........................402-500 TAKSI Alo taksi ................................19-700 SMS ...............................069019700 Boom taksi ...........................19-703 Bel taxi ................................. 19-800 City taksi ............................... 19-711 besplatan broj .............. 080081711 De lux taksi ...........................19-706 Exclusive taksi......................19-721 Hit taksi ................................19-725 Red line taksi........................19-714 SMS ...............................068019714 Royal taksi ............................19-702 Oranž 19” .............................19-709 PG taksi.................................19-704 Queen taksi ..........................19-750

– Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak u 12:35, srijeda, četvrtak i nedjelja u 9:10. Podgorica – Minhen: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Minhen – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 8:55, petkom i nedjeljom u 8:55 i 13:45. Podgorica - Istanbul : ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Istanbul – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 12:25, petkom i nedjeljom u 12:25. Podgorica – Pariz: nedjeljom u 15:50. Pariz – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak u 11:10. Podgorica – Kopenhagen: nedjeljom u 15:50. Kopenhagen - Podgorica : četvrtak i petak u 9:50. GeneralnizastupnikzaCrnuGoru,SrbijuiBosnuiHercegovinuOKIAIRINTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201,241-154,mob.067/241-154

Moskva – Tivat: utorak, četvrtak, subota 13.10 Tivat – Moskva: utorak, četvrtak, subota 15.30 Kontakt telefoni Predstavnistva kompanije S7 airlines u Crnoj Gori su:+382/67/23-07-78; +382/67/6765-66

Zimski red vožnje važi do 07. juna 2014. godine. POLASCI IZ PODGORICE ZA: Beograd: 18.01 (brzi), Subotica: 20.05 (brzi), Novi Sad: 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.25 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 18.20 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.15 (lokal), 6.27 (brzi), 8.20 (lokal), 10.10 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 16.50 (lokal), 18.00 (lokal), 19.29 (brzi), 21.10 (lokal), Nikšić: 07.00 (lokal), 8.05 (lokal), 11.20 (lokal), 14.00 (lokal), 16.10 (lokal),19.35 (lokal), 20.30 (lokal). POLASCI IZ BARA ZA: Beograd:

17.00 (brzi), Subotica: 19.00 (brzi), Novi Sad: 19.00 (brzi), Podgorica: 5.25 (lokal), 6.35 (lokal), 09.00 (brzi), 10.20 (lokal), 11.35 (lokal), 14.05 (lokal), 14.50 (lokal), 16.40 (lokal), 18.30 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje: 5.25 (lokal), 09.00 (brzi), 14.50 (lokal), 19.00 (brzi), Nikšić: 18.30(lokal). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA: Beograd: 12.27 (brzi), 22.35 (brzi), Subotica: 22.35 (brzi), Novi Sad: 22.35 (brzi), Podgorica: 4.15 (brzi), 06.30 (lokal), 9.02 (lokal), 17.21 (brzi), 18.35 (lokal), Bar: 4.15 (brzi), 9.02 (lokal),

17.21 (brzi), 18.35 (lokal). POLASCI IZ NIKŠIĆA ZA: Podgorica: 06.25 (lokal), 08.40 (lokal), 09.50 (lokal), 12.40 (lokal),15.35 (lokal), 18.05 (lokal), 21.00 (lokal), Bar: 08.40 (lokal), 15.35 (lokal).

09:50, 09:55, 10:00, 10:00, 10:16, 10:29, 10:29, 10:30, 10:45, 10:57, 11:00, 11:00, 11:20, 11:30, 11:30, 11:30, 11:37, 11:55, 12:00, 12:00, 12:05, 12:08, 12:16, 12:23, 12:29, 12:30, 12:50, 12:54, 13:,00, 13:00, 13:15, 13:30, 13:30, 13:30, 13:34, 13:35, 13:49, 13:50, 13:55, 13:55, 14:00, 14:00, 14:16, 14:20, 14:29, 14:30, 14:45, 14:53, 15:00, 15:00, 15:00, 15:07, 15:13, 15:15, 15:30, 15:30, 15:30, 15:45, 15:55, 15:57, 16:00, 16:00, 16:16, 16:29, 16:29, 16,30, 16:45, 16:50, 16:57, 17:00, 17:00, 17:00, 17:25, 17:30, 17:30, 17:45, 17:55, 18:00, 18:00, 18:16, 18:19, 18:29, 18:30, 18:57, 19:00, 19:00, 19:,10, 19:25, 19:30, 19:30, 19:45, 19:50, 19:55, 20:00, 20:00, 20:16, 20:29, 20:30, 20:40, 20:55, 20:55, 20:57, 21:00, 21:00, 21:30, 21:55, 21:55, 22:00, 22:00, 22:10, 22:27, 22:32, 23:40. Dizeldorf: 00:30 subotom. Dortmund: 00:30 subotom. Dubrovnik: 06:00. Frankfurt: 00:30 subotom. Gacko: 08:30, 10:50, 16:45. Glava Zete: 07:10, 15:07. Gusinje: 08:25, 13:27, 17:13. Herceg Novi: 00:30, 04:00, 05:00, 05:30, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19:45, 20:20. Kolašin: 00:40, 06:58, 07:00, 07:30, 08:25, 09:00, 10:00, 11:30, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:39, 14:50, 15:30, 15:45, 17:13, 18:00, 19:55, 20:05, 20:25, 21:35, 22:27. Kotor: 00:30, 06:00, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15,

10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 14:23, 15:25, 15:45, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25, 00:30. Kragujevac: 08:30, 09:45, 11:00, 21:35, 22:27, 23:00. Kraljevo: 08:30, 09:45, 11:00, 16:30, 22:27, 23:00. Kruševac: 16:30. Leskovac: 16:30. Luksemburg: 05:30 subotom. Nevesinje: 08:30, 10:50, 16:45. Nikšić: 05:45, 07:02, 06:35, 07:25, 07:40, 07:45, 08:05, 08:25, 08:30, 09:00, 09:15, 09:30, 09:30, 09:35, 10:50, 10:29, 10:45, 10:50, 11:20, 11:37, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:55, 14:30, 14:45, 15:13, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16:45, 16:50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 19:10, 19:30, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:40, 20:55, 20:55, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40. Niš: 10:00, 16:30, 20:15. Novi Pazar: 08:30, 09:45, 11:00, 16:30, 23:00. Novi Sad: 20:45, 22:30, 23:00. Peć: 07:45, 21:30. Petrovac: 06:00, 07:00, 11:45. Plav: 08:25, 13:27, 15:30, 17:13. Pljevlja: 05:45, 07:00, 07:30, 10:00, 11:30, 12:00, 14:38, 14:39, 14:50, 15:57. Plužine: 07:40, 09:30, 13:3 , 23:40. Priština: 21:30. Prizren: 07:45. Sarajevo: 07:40, 09:30, 13:35, 23:40. Skoplje: 20:05 osim ponedjeljkom. Subotica: 20:45, 22:30. Šavnik: 05:45, 13:55, 12:00, 14:38, 15:57. Tivat: 00:30, 05:00, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:50, 08:15, 08:30, 10:29, 11:55, 12:55, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45. Trebinje: 10:50, 16:45. Ulcinj: 03:00, 07:34, 09:50, 10:58, 11:45, 11:48, 12:49, 14:13, 15:15, 16:01, 16:55, 18:00, 19:50,21:00. Žabljak: 05:45, 13:55, 14:38, 15:57.

INFORMACIJE NA TELEFONE PODGORICA: 020-441-211; 020-441-212 BAR: 030-301-622; 030-301-615 SUTOMORE: 030-441-692; NIKŠIĆ: 040-211-912; BIJELO POLJE: 050-478-560:

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:25, 09:00, 13:27, 15:30, 17:13. Aranđelovac: 21:35. Banjaluka: 20:25, 20:30 (subota i nedjelja), 21:20 (petak i ponedjeljak). Bar: 03:00, 05:00, 07:00, 07:34, 07:35, 07:50, 09:15, 09:50, 10:58, 11:45, 11:48, 12:49, 14:13, 15:15, 16:01, 16:55, 18:00, 19:40, 19:50, 21:00. Beč: 00:30 subotom. Beograd: 00:40, 08:30, 09:45, 11:00 (svaki drugi dan), 19:00, 20:00, 20:45, 22:30, 23:00. Berane: 08:25, 09:00, 10:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13m 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 22:27, 23:00. Bijeljina: 20:25. Bijelo Polje: 00:30, 00:40, 06:58, 12:30, 13:09, 14:15, 19:00, 21:35. Bremen: 00:30 subotom. Budva: 00:30, 04:00, 05:00, 05:00, 05:30, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:00, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:25, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 22:25. Cetinje: 00:30, 05:00, 05:30, 05:45, 06:15, 06:20, 07:00, 07:05, 07:25, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:45, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:25, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45,20:20, 22:25. Danilovgrad: 05:45, 06:14, 06:20, 06:29, 06:35, 06:54, 07:00, 07:00, 07:10, 07:15, 07:25, 07:30, 07:30, 07:30, 07:40, 07:45, 07:55, 08:00, 08:00, 08:16, 08:20, 08:25, 08:25, 08:29, 08:30, 08:59, 09:00, 09:00, 09:00, 09:15, 09:30, 09:30, 09:30, 09:35,

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVIONI/AIRPLANES Red letjenja važi od 1.4.2014. Kompanija zadržava pravo da izmijeni red letjenja bez prethodne najave. Kompanija preporučuje putnicima da se za sve informacije obrate službi rezervacija na 19804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice Montenegro Airlinesa: 020 66 44 11, 020 66 44 33, 033 451 735, 032 304 860, + 381 11 26 21 122 Podgorica-Beograd: svim danima 07:30 i 18:00. Beograd-Podgorica: svim danima: 08:50 i 19:20. TivatBeograd: svim danima 08:15 i 17:10. Beograd-Tivat: svim danima 09:35 i 18:30. Podgorica-Beč: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota 08:05, svim danima 15:00. BečPodgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota 10:30, svim danima 12:50. Podgorica-Ljubljana: petak i nedjelja 15:50, ponedjeljak, utorak 06:00, srijeda, četvrtak 16:10. Ljubljana-Podgorica: petak i nedjelja 17:30, ponedjeljak, nedjelja 23:05, srijeda i četvrtak 14:25. PodgoricaFrankfurt: srijeda, petak i nedjelja 11:40. FrankfurtPodgorica: srijeda, petak i nedjelja14:50. PodgoricaCirih: ponedjeljak, petak i nedjelja 10:25, srijeda10:35. Cirih-Podgorica: ponedjeljak, petak i nedjelja13:25, srijeda13:35. Podgorica-Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedjelja 17:20, ponedjeljak, četvrtak i subota 12:10. RimPodgorica: utorak 12:40, petak 10:30, nedjelja 19:20, ponedjeljak, četvrtak i subota 09:55. Podgorica-Moskva: ponedjeljak i četvrtak 10:15. Moskva-Podgorica: srijeda i nedjelja 16:10. Tivat-Moskva: utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja 10:15. Moskva-Tivat: ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak i subota 15:50. Podgorica-Pariz: utorak i četvrtak 10:20, srijeda 12:25, petak 12:15, subota i nedjelja 08:55. Pariz-Podgorica: utorak i četvrtak 14:00, srijeda 15:45, petak 15:40, subota i nedjelja 19:00. Tivat-Pariz: subota i nedjelja 15:40. Pariz-Tivat: subota i nedjelja 12:25. Tivat-London: srijeda i nedjelja 10:10. LondonTivat: srijeda 12:50, nedjelja 13:10. Podgorica-Dizeldorf: subotom (od 19. aprila) 10:10. Dizeldorf-Podgorica: subotom (od 19. aprila) 13:20. Podgorica-Kopenhagen: subotom (od 17. maja) 12:20. Kopenhagen-Podgorica: subotom (od 17. maja) 15:50. Podgorica-Bari-Podgorica i Podgorica-Napulj-Podgorica svakog drugog petka i nedjelje naizmjenično, u popodnevnim časovima.

Podgorica-Beograd: ponedjeljak, utorak, četvrtak 08:50, 15:40,20:50, ostalim danima 15:40, 20:50. BeogradPodgorica: ponedjeljak, utorak, četvrtak 07:20, 14:10, 18:50, ostalim danima 14:10, 18:50. Tivat-Beograd: svim danima 09:40 ,15:40. Beograd-Tivat: svim danima 08:00, 14:10. Beograd-Frankfurt-Beograd: svim danima polazak u 12:00, povratak 14:50. Beograd-Amsterdam-Beograd: svim danima polazak 08:20, povratk 11:50. Beograd-Dizeldorf-Beograd: svim danima polazak 08:05, povratak,11:05. BeogradBeč-Beograd: svim danima polazak 07:55, povratk 10:45. Beograd-Moskva-Beograd: svim danima polazak 13:50, povratak 19:35. Beograd-Sarajevo-Beograd: svim danima polazak 14:10, povratak 06:30. Beograd-Skoplje-Beograd: svim danima polazak 21:40, 14:00, povratak 06:00, 15:30. Beograd-Atina-Beograd: svim danima tri leta dnevno. Beograd-London-Beograd: svim danima polazak 10:35, povratak 13:40. Beograd-Cirih-Beograd: svim danima polazak 07:20, 18:40, povratak 09:55, 21:20. Beograd-RimBeograd: svim danima polazak 07:45, 17:50, povratak 10:20, 20:40. Beograd-Pariz-Beograd: svim danima polazak 07:25, 17:25, povratak 10:55, 21:05. Beograd-Brisel-Beograd: ponedjeljak, srijeda 07:20, petak 15:00, povratak 10:25 i 18:10. Beograd-Kopenhagen-Beograd: četiri puta sedmično sa tri leta dnevno. Beograd-Berlin-Beograd: pet puta nedjeljno sa tri leta dnevno. Beograd-Štutgart-Beograd: tri puta nedjeljno sa dva leta dnevno. Beograd-Solun-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Varšava-Beograd: tri puta sedmično. Beograd-Milano-Beograd: pet puta sedmično. BeogradStokholm-Beograd: pet puta nedjeljno. Beograd-GeteborgBeograd: subotom polazak 13:25, povratak 16:45. BeogradSabina Gocken-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Tel Aviv-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Prag-Beograd: od 01. decembra. Beograd-Abu Dabi-Beograd: pet puta sedmično. Beograd-Banja Luka-Beograd: od 10. decembra. Beograd-Bukurešt-Beograd: od 10. decembra.

Sve informacije i rezervacije putnici mogu dobiti u poslovnici –Vuka Karadžića telefoni 020/664-740, 664750/664-730, call centar 020/290-240 , fax 665-330. Radno vrijeme poslovnice 09:00 do 17:00. Mail adresa podgoricato@jat.com Rado vrijeme poslovnice na aerodromu 2 sata prije leta. Telefoni 020/653 051/653-050. Cargo sluzba JAT airwaysa od 07:00-14:00. Tel. 020-653-051

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


Film

54•TVPROGRAM 07:30 Serija: Domaćice sa Bosfora/r 08:45 Crtana serija- Vozićgrad 09:00 Tačno 9 09:45 Serija: Odbačena/r 10:30 Serija: Neukrotivo srce/r 11:15 Film: Anamorfoza/r 13:00 Tačno 1 14:15 Mozgalica 14:20 Crtana serija: Hapeti 15:15 Exploziv 15:45 Crtana serija: Vozićgrad 16:00 Serija: Neukrotivo srce 17:05 Serija: Odbačena 18:00 Exkluziv 18:25 Kviz- Zlatni krug 18:55 Mozgalica 19:00 Vijesti Prve 19:25 Serija: Domaćice sa Bosfora 20:15 Serija: Gorki život 21:00 Draga Saveta 22:00 Film: Sezona lova na vještice 23:45 Noćni žurnal 00:00 Serija: Bez traga

06.30 Dobro jutro Crna Goro 10.00 Dnevnik 10.15 Strani dok. program: Ruska divljina 11.05 Naučno – obrazovni program 12.00 Vijesti 12.25 Serija: Viking Viki 13.00 Vijesti 13.05 Strani dok. program: Moj otac je rok zvijezda 13.30 Muzika 14.00 Vijesti 14.10 Muzika 15.30 Dnevnik 1 16.00 Fifa Sp 2014/r 18.05 Serija: Hispan 19.30 Dnevnik 2 19.55 Sport 20.05 Studio fudbal: „ Brazil, Brazil“ 20.50 Fifa Sp 2014: Urugvaj - Engleska 22.50 Studio „ Brazil, Brazil“ 23.15 Dnevnik 3 23.50 Fifa Sp 2014: Japan – Grčka

PRVA Tačno 1 sa Majom Maraš 13:00

10.00 Serija: Djevojački institut 11.30 Meridijani/r 12.00 Vijesti 13.00 Serija: Zakon i red 14.30 Strani dok, program 15.00 Serija: Monk/r 16.00 Serija: Sestra Tereza 17.00 FIFA SP 2014/r 17.50 FIFA SP 2014: Kolumbija-Obala Slonovače 20.15 Serija: Monk 21.00 Serija: Offis 22.00 Serija: Zakon i red 23.00 Serija: Sestra Tereza/r 00.00 VOA-glas Amerike

RTCG 2 Serija: Zakon i red 22:00

RTCG 1 Vijesti 12:00

07:00 09:30 10:50 12:00 13:00 13:15 14:10 15:15 15:45 16:00 16:45 17:15 17:35

Uz jutarnju kafu – uživo Smijeh kao lijek Dobitnici Muzikovin Toto vijesti Ekstremno Bulevar poznatih/r Smiješna Top Lista Na domaćem terenu Zabavni Magazin Naš recept/r Bulevar poznatih Texas Holdem Poker 18:15 Konzilijum - premijerno 19:15 Svijet sporta 20:00 Raskovnik 21:15 Priča dana

777 Raskovnik sa Aleksandrom Vuković 20:00

06:30 06:45 06:52 07:00 11:00 11:44 12:03 13:30 14:03 15:03 15:23 15:43 16:50 18:00 18:20 18:27 18:48 20:03 21:03 22:03 23:30 23:45 00:00 02:00

City M Flajer City kids M Dobro jutro Jovana i Srđan Skrivena kamera City kids M Bračni sudija City M Serija: Sila/r Serija: Nakuša Serija: Nakuša City M Pare ili život Info monte Flajer Serija: Mala nevjesta Serija: Mala nevjesta Serija: Sila Paparazzo lov Sve za ljubav City M Flajer Film: To sam ja Film: Mensonova porodica

PINK Serija: Mala nevjesta 18:27

10:30 10:45 11:20 11:45 12:00 13:00 14:00 15:30 15:50 16:00 17:30 19:50 20:00 21:30 22:20 23:05 00:00

Aljazeera Top shop Hrana i vino Video katalog Farma Motorsport magazin Aljazeera Top shop Video katalog Dnevnik Hrana i vino Video katalog Farma Aljazeera MBC muzika Aljazeera MBC hit

MBC Hrana i vino 17:30

Sport

Informativa

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

07:00 Boje jutra 09:20 Serija: Zora dubrovačka/r 10:00 Vijesti u 10 10:15 Lud, zbunjen, normalan/r 12:00 Vijesti u 12 12:45 Serija: Mezimica 14:00 Vijesti 14:10 Serija: Igra ćutanja/r 15:00 Serija: Larin izbor 15:40 Serija: Ruža vjetrova 16:30 Vijesti u pola 5 16:50 Zeleni supermarket 17:05 Serija: Avenija Brazil 17:45 Lud, zbunjen, normalan 18:30 Vijesti u pola 7 19:10 Serija: Zora dubrovačka 19:55 Serija: Agatino pravo 20:50 Načisto sa Petrom Komnenićem 22:00 Vijesti 22:15 Sport 22:25 Serija: Ubistvo 23:25 Načisto sa Petrom Komnenićem/r

VIJESTI BOJA JUTRA sa Hanjom i Bojanom 07.00

07:02 09:15 10:15 11:40 12:00 12:40 13:20 14:20 16:50 18:03 19:15 19:30 20:00 21:00 21:30 22:00 00:00

Svježi u dan Crtani filmovi Putopisi /r. Životinjske lakrdije Crtani film- Mumijevi Dok. program Kusto Auto Shop /r. Muzički program Dok. program /r. Anegdota iz života Crtani film /r. PG Raport Info Montenegro urban life Film Ponoćni Info

MONTENA Životinjske lakrdije 11:40

08:00 Film 09:30 Top Shop 10:00 5 do 5 Summer Edition/r 11:00 Kuhinjica 11:30 Radio u boji 12:00 Film 14:00 Film 15:30 Top Shop 16:00 Radio u boji 16:30 Kuhinjica 16:55 5 do 5 Summer Edition 18:00 Forum 18:30 Film 20:15 Forum 20:30 Film 22:30 Forum 23:00 5 do 5 Summer Edition/r 00:00 Radio u boji/r 00:30 Film 02:30 5 do 5 Summer Edition/r

ATLAS 5 do 5 Summer Edition 16:55

08:00 Jutarnji program 10:00 Glas Amerike 10:30 Hrana i vino 12:00 Vijesti 12:05 Dok. program 12:50 Muzički program 13:00 Emisija: Život iz snova 15:00 Film 16:35 Muzički program 17:00 Vijesti 17:10 Serija: Oblaci putuju u Italiju 18:00 Hrana i vino 19:00 ”Polis” 21:00 Serija: Oblaci putuju u Italiju 22:00 ”Polis” 22:35 Glas Amerike 23:05 Film


TVprogram•55

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

DANAS U GRADU

TV PREPORUKA

CINEPLEXX PODGORICA

MEZIMICA Vijesti, 12.45 Donatela i Flora odrasle su zajedno. Donatela je izgubila roditelje u saobraćajnoj nesreći, pa ju je Florina porodica usvojila. Tokom detinjstva, bile su najbolje prijateljice, a osnovale su i bend Varnica i Fitilj. To partnerstvo donijelo je veliki uspjeh, ali njihova karijera biva prekinuta kad upoznaju dvojicu prijatelja Marsela i Dodija. Donatela se udaje za Marsela, bogatog naslednica uspješne korporacije, dok Flora postaje supruga beskrupuloznog Dodija, koji je radio za Marselovog oca.

SEZONA LOVA NA VJEŠTICE Prva, 22.00 Po povratku iz krstaškog pohoda, vitez plemićkog porijekla Bemen zatiče zemlju gotovo opustošenu crnom kugom. Bemen i njegov vjerni pratilac Felson, iako iscrpljeni od višegodišnjeg vojevanja, kreću u udaljenu palatu Marburg po namirnice i pomoć. Kardinal koji je na samrti traži od Bemena da odvede djevojku za koju se sumnja da je vještica u opatiju kako bi tamo njena moć bila oslabljena. Plemić prihvata zadatak pod uslovom da se mladoj seljančici obezbijedi pošteno suđenje. Uloge: Nikolas Kejdž, Kler Foj, Ron Perlman

Grdana - Zla vila 13:15; 15:20; 17:15; 17:45; 19:15; 21:15; Ko preživi, pričaće 20:00; Krive su zvijezde 15:45, 17:40; 20:15; Kuća velikog mađioničara (sinhr.) 13:30; Na rubu vremena 20:45; Tvrd orah 14:45; 16:30; Kako da dresirate svoga zmaja 2 13:00; 14:00; 15:00; 16:00; 17:00; 18:00; 19:00; Loše komšije 21:00; Udar ljubavi 18:30; 20:30; X-men: Dani buduće prošlosti 15:10; KIC BUDO TOMOVIĆ Okean ljubavi 20.00

KABLOVSKE TELEVIzIjE RTS 1 08:15 Jutarnji program 09:00 Vesti RTS 09:04 Košarkaši 09:45 Gastronomad 09:55 Vesti RTS 10:00 Sasvim prirodno 10:30 Moja lepa Srbija 11:00 Vesti RTS 11:05 Oblak na krovu svetu 12:00 Dnevnik RTS 12:15 Sport plus 12:30 Kulturni dnevnik 12:45 Evronet 12:50 SP Brazil: Kamerun

RTS 1, Indijskim okeanom sa Sajmonom Rivom 15:50 - Hrvatska 15:00 Ovo je Srbija 15:50 Indijskim okeanom sa Sajmonom Rivom 16:50 TV Zabavnik 17:00 Dnevnik RT Vojvodina 17:20 Šta radite, bre 17:45 Beogradska hronika 18:25 Oko magazin 19:00 Slagalica 19:30 Dnevnik RTS 20:05 Fudbal - SP Brazil 20:50 SP Brazil: Urugvaj - Engleska 21:45 Fudbal - SP Brazil 22:00 SP Brazil: Urugvaj - Engleska 22:50 Fudbal - SP Brazil 23:00

Dnevnik RTS 23:20 Kulturni dnevnik 23:35 Fudbal - SP Brazil RTS 2 09:12 Dejvid Atenboro - Čuda prirode 2 09:34 Velikani 09:42 Datum 09:50 Spomenički dosije Beograda: Svetosavski plato 10:10 Trag u prostoru 10:30 Opšteobrazovni program 11:00 U svetu 11:30 Collegium musicum: Rob Golob 11:50 Beokult 12:20 Trezor 13:20 Zooteka plus 2 13:45 Izaberi me 2 14:22 Velikani 14:30 Međunarodna biciklistička trka ‘’Kroz Srbiju’’ 15:00 TV lica... Kao sav normalan svet 15:45 Opšteobrazovni program 16:15 Devojke iz fabrike bombi 17:05 Odbojka - Svetska liga 17:15 Fudbal - SP Brazil 17:50 SP Brazil: Kolumbija - Obala Slonovače 18:45 Fudbal - SP Brazil 19:00 SP Brazil: Kolumbija - Obala Slonovače 20:00 Život i standardi 20:30 Metropolis 21:00 Devojke iz fabrike bomb HRT 1 10:15 Korzika - Biser Mediterana 11:00 Putnici 11:45 Abeceda zdravlja 12:00 Dnevnik 12:15 Sport 12:22 TV kalendar 12:35 Znaj da te volim 13:18 Paralele 13:48 Reporteri 14:18 Abeceda zdravlja

14:30 Vijesti uz hrvatski znakovni jezik 14:45 Marjan, mjesto koje se voli 15:10 Zvjezdan 16:00 Puna kuća Raftera 17:00 Vijesti 17:10 Vrijeme 17:15 Hrvatska uživo 18:20 Međunarodna jedriličarska regata Fiumanka - reportaža 18:50 Stipe u gostima 19:30 Dnevnik 19:55 Sport 20:06 Amália 22:10 Nikolaj i Julie HRT 2 08:45 Školarci obavještajci 09:10 Život s Derekom 09:35 H2O: Uz malo vode! 10:00 Misa 11:30 Napravljeno po mjeri 12:25 Festival duhovne glazbe Bonofest 2014. 13:55 Brazil-ekspres 14:25 SP Brazil: Hrvatska - Kamerun 16:10 Kuhajmo zajedno 16:15 Regionalni dnevnik 16:52 Slučaj Brazil 2014.g, sponzorirani program 16:55 Sažetak 17:49 SP Brazil: Kolumbija - Obala Bjelokosti 20:00 Brazuca

HRT 1, Marjan, mjesto koje se voli 14:45

20:49 SP Brazil: Urugvaj - Engleska 23:00 Brazuca HBO 09:35 Pet legendi 11:15 Život prema Semu 12:50 Upoznaj prijatelja 14:30 Supermen: Neukroćen 15:45 Sakupljači 16:25 Američki predsednik 18:20 Čuvari tajnog kraljevstva 20:05 Tri inča 21:35 O licu: Supermodeli nekad i sad 22:50 Pravi detektiv 23:50 Pravi detektiv FOX LIFE 09:40 Supruga za medalju 10:05 Supruga za medalju 10:30 Džordan 11:20 Uvod u anatomiju 12:15 Sudije za stil 12:40 Sudije za stil 13:05 Venčanje u inostranstvu 13:55 Drugarice 14:45 Porodično blago Džina Simonsa 15:35 Supruga za medalju 16:00 Supruga za medalju 17:15 Džordan 18:10 Uvod u anatomiju 19:05 Gimnazijske traume 20:00 Šapat duhova 20:55 Uvod u anatomiju 21:50 Privatna praksa 22:45 Supruga za medalju 23:10 Supruga za medalju FOX CRIME 10:35 Bostonski advokati 11:30 Pariski forenzičari 12:30 Na dužnosti 13:35 Tihi Svedok 14:45 Monk 15:35 Ubistvo sa pogledom 16:45

FOX CRIME, Ubistvo sa pogledom 15:35 Naplata 17:40 Marinci 18:35 Pariski forenzičari 19:40 Pariski forenzičari 20:45 Na dužnosti 21:50 Luter 22:55 Naplata 23:55 Zločinački umovi ARENA SPORT 11:00 PSG - Bastia 13:00 Los Angeles - NY Rangers, finale 15:00 Bijeljina: Best of 16:30 Bijeljina: Best of 18:00 Lyon - PSG, finale 20:00 Partizan - Crvena zvezda, 3. utakmica finala 22:00 Diego Maradona 22:30 Nacionalne ikone SPORT KLUB 11:00 Trans World Sport 12:00 Eastbourne: 1/4 finale 18:30 Fudbal Mondijal Magazin 19:00 Premier League Legends: Peter Schmeichel 19:30 Košarka - Italijanska liga 21:15 Top Tennis! 21:45 Athletix 22:15 Na današnji dan 22:30 NBA Action 23:00 Max Bet Vesti 23:30 Austrija


Crvene dame slave plasman na Evropsko Crna Gora slavila u Finskoj 82:62 i obebvijedila plasman na EP u Mađarskoj i Rumuniji Helsinki - Dvorana: Tolon Kisahali. Rezultat po četvrtinama: 10:24, 16:24, 17:15, 19:19. FINSKA: Gros 8, Tukanen 10, Liskola 6, Pelander, Koskimies, Ajanen 2, Korpivara 10, Lehtoranta 4, Holopainen 2, Pounds 20, Sten. CRNA GORA: Ni. Popović 2, Škerović 3, Vučetić 4, Baletić, Na. Popović 2, Aleksić 5, Dubljević 24, Perovanović 12, Pašić 2, Vujović 3, Raković 2, Marfi 23.

SPORT

četvrtak, 19. 6. 2014. broj 871 oDINa iii

KvalifiKacije za eP

“Lavice” su odradile i Finsku u dvomeču - nakon cetinjskih (75:72) izabranice Momira Milatovića bile su ubjedljive u Helsinkiju (62:82) upisavši tako i četvr-

ti trijumf u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine održava u Mađarskoj i Rumuniji. Računice više nema - “crvene” su bez obzira na rezultate u predstojećem dvomeču sa Ukrajinom (takođe ostvarila sve četiri pobjede) izborile plasman na šampionat Starog kontinenta, treći put uzastopno. Ovo je ujedno bio posljednji meč u kvalifikacijama za Ešaju Marfi, koja se zbog klupskih obaveza vraća u Ameriku. Crna Gora će u ponedjeljak (23. juna) gostovati Ukrajini, a dva dana kasnije isti rivali sastaju se na Cetinju. M.J.

Košarka

DA LI STE ZNALI?

Mladi pokrenuli Motore

112

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore od danas do nedjelje učestvovaće na turniru u francuskom gradu turkoan, koji će biti prva provjera u sklopu priprema za evropsko prvenstvo koje će od 8. do 20. jula biti odigrano na kritu.’’Crveni’’ će u turkoanu igrati u grupi sa domaćinom Francuskom (danas, 20.30h), izraelom i Velikom Britanijom. M.J.

poena na jednom meču postigao je Dražen Petrović u duelu Cibone i Olimpije, 22. oktobra 1985. godine.

RuKomet

Lavice dobijaju rivale za Euro Najbolje crnogorske rukometašice će danas (13.00) u Zagrebu saznati imena rivala za šampionat Evrope, koji se od 9. do 21. decembra igra u Hrvatskoj i Mađarskoj. Izabranice Dragana Adžića, koje brane titulu, biće žrijebane iz prvog šešira, u kojem su još Norveška, Mađarska i Švedska. U dru-

gom šeširu su Danska, Njemačka, Francuska i Španija, u trećem Hrvatska, Srbija, Rusija i Rumunija, a u četvrtom Ukrajina, Poljska, Slovačka i Holandija. Mečevi glavne faze takmičenja biće odigrani u Zagrebu i Debrecinu, dok će domaćin završnice biti Budimpešta, odnosno arena Laslo Pap. M.J.


SvjetSka liga

Trijumf ª crvenihº uz očajnu igru Nakon katastrofalnog poraza od Srbije, “ajkule” jedva savladale Kinu (9:8), pa će u četvrtfinalu igrati sa Amerikancima Uz još jedno loše izdanje “ajkule” su ipak upisale trijumf nad slabašnom Kinom (9:8). Na izabranike Ranka Perovića očigledno je veliki trag ostavio debakl protiv Srbije (5:14), pa su Kinezi umalo iskoristili tu situaciju da izbjegnu poraz. Imala je Crna Gora u trećoj dionici četiri gola viška (8:4), ali su izabranici italijanskog stručnjaka Paola Mala-

re uspjeli da meč uvedu u neizvjesnu završnicu, gdje su u posljednji minut imali dva napada za izjednačenje, ali nisu uspjeli da zatresu mrežu Zdravka Radića. Najefikasniji u našem timu bili su Filip Klikovac i Vjekoslav Pasković sa po dva gola, po jedan su postigli Darko Brguljan, Dragan Drašković, Mlađan Janović, Uroš Čučko-

vić i Jovan Sarić. Crna Gora će u četvrtfinalu (danas 12.30h) igrati sa Amerikancima, koji su u grupi B zauzeli treće mjesto. U slučaju da preskoče “jenkije”, izabranici Ranka Perovića će se u polufinalu sastati sa boljim iz duela Mađarska - Kina. U preostala dva četvrtfinala sastaju se Srbija Kanada i Brazil - Australija. M.J.

Crna Gora – Kina 9:8 (3:2, 1:1, 4:2, 1:3) Dubai - Bazen: “Hamadan”. Gledalaca: 200. igrač više: Crna Gora 6 (1), Kina 4 (0), peterci: Crna Gora 2 (2), Kina 1 (1). Radić, Šćepanović, Draško Brguljan, Pasković 2, Petrović,

Darko Brguljan 1, Drašković 1, M. Janović 1, Čučković 1, Sarić 1, Murišić, Klikovac 2, Jokić. Liang, Tan 2, Li Lun 1, Ksie, Guo, Pan, Z. Čen 2, Gu, Dong 1, J. Čen, Žang 2, Liang, Kju.

teniS

Đoković prvi favorit na Vimbldonu

vimbldon (kvalifikacije)

Kovinić na korak od Vimbldona Najbolju crnogorsku teniserku Danku Kovinić samo jedan meč dijeli od nastupa u glavnom žrijebu trećeg Gren slema sezone. Kovinić je u drugom kolu kvalifikacija bila bolja od Britanke Emili Vibli-Smit 2:1 (6:1,3:6,6:1). Rođena Novljanka je u prvom setu za 21 minut slomila otpor protivnice, da bi u drugom jedan izgubljen servis bio koban po našu teniserku. U odlučujućem setu Kovinić (106. na WTA listi) bila je dominanta i lako privela meč kraju. Za plasman u glavni žrijeb naša teniserka igraće protiv

Ukrajinke Lesije Curenko, koja je u 2. kolu bila bolja od Japanke Ajumi Morite 2:0 (7:6,6:1). Biće to njihov treći međusobni okršaj, a u prethodna dva slavila je Ukrajinka - u četvrtfinalu ITF turnira u Trnavi i početkom juna u drugom kolu ITF turnira u Marseju. Danka Kovinić je ove sezone, kroz kvalifikacije, uspjela da se domogne Rolan Garosa, a sigurno da bi plasmanom u 1. kolo Vimbldona napravila veliki korak na 100 najboljih teniserki svijeta. M.J.

Iako je Rafael Nadal trenutni lider ATP liste, Novak Đoković biće prvi nosilac na Vimbldonu. Naime, određivanje nosioca na Gren slem turnirima ne vrši se samo na osnovu pozicije na ATP listi, već se do toga dolazi po unaprijed određenoj formuli i rezultatima samog igrača na travi. Za formulu, po kojoj se dobijaju nosioci za Vimbldon, koristi se ATP lista od nedelje prije Vimbldona, bodovi na travi u posljednjih godinu dana, kao i 75 odsto bodova najboljeg turnira na toj podlozi tokom

prethodne godine. Zahvaljujući tome, Đoković je postavljen za prvog nosioca, ispred Špan-

ca. Iz istih razloga, Škot Endi Marej je postavljen za trećeg nosioca, iako je peti teniser na ATP listi. Iza njega nalaze se Švajcarci Rodžer Federer i Stanislas Vavrinka. Sa druge strane, kod dama nije bilo promjena - Amerikanka Serena Vilijams kao glavni favorit krenuće u lov na šestu titulu u Londonu. Najveća protivnica trebalo bi da joj bude Kineskinaj Li Na, koja je postavljena za drugu kosturašicu. Od srpskih teniserki Jelena Janković je sedmi, a Ana Ivanović 11. nosilac. Vimbldon se igra od 23. juna do 6. jula. M.J.

ŠuMiJev traNsport oBaviJeN veLoM taJNe Mihael Šumaher je u ponedjeljak napustio bolnicu u Grenoblu, ali njegov transport u Lozanu obavljen je u najstrožoj tajnosti. Švajcarski list “Blik” saznao je detalje te “operacije”. Naime, doktorima koji su učestvovali u transportu naloženo je da odlože telefone. Doktori su medijima kazali da je Njemac vidno smršao, te da je sa porodicom komunicirao klimanjem glave. M.J.


58 SPORT

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

obrt

Cibona odustala, Zvezda u Evroligi? Zagrebački tim zbog finansijskih problema odustao od takmičenja. Zvezda bi trebalo da ide direktno u grupnu fazu, a Partizan u kvalifikacije

Ono o čemu s e dugo šuškalo dobilo je zvaničnu potvrdu - šampion Jadranske lige, Cibona, odustao je od nastupa u Evroligi, zbog finansijskih problema. Ni prodaja Darija Šarića (otišao u turski Efes) nije popravila situaciju u nekadašnjem evropskom gigantu, pa će njegovo mjesto najvjerovatnije zauzeti Crvena zvezda Telekom, kao finalista ABA lige, dok bi u tom slučaju Partizan igrao u kvalifikacijama. Odustajanje Cibone od elitnog takmičenja potvr-

dio je i prvi čovjek regionalne lige Roman Lisac, koji je međutim i pojasnio komplikovanu situaciju oko toga kome upražnjeno mjesto pripada. “Cibona je zvanično odustala, a tim odustajanjem se situacija mijenja. To mjesto više ne pripada nama, nego postaje “wild card” i ULEB odlučuje kome se ona dodjeljuje i zna se koliko košta. Jadranska liga radi na tome da Crvena zvezda zauzme Cibonino mjesto, dok bi Partizan trebalo da igra kvalifikacije. Velike su šanse da Cr-

atletika

Ranitović ispunio normu za EP Crnogorski paraolimpijac Miloš Ranitović ispunio je normu za Evropsko prvenstvo u Velsu, u skoku u vis. On je na atletskom Gran pri mitingu u Tunisu preskočio metar i 65 centimetara, 20

vena zvezda igra naredne sezone u Evroligi.” Cibona je kao pobjednik Jadranske lige trebalo da zaigra direktno u Evroligi, a da Crvena zvezda Telekom bude učesnik kvalifikacija. Crno-bijeli, koji su takođe ispali u polufinalu regionalnog takmičenja, trebali su da ostanu bez evro-elite, jer su bili lošije plasirani od gradskog rivala u ligaškom dijelu sezone. Ipak, odustajanje Cibone vratilo je nadu da će beogradski klubovi zaigrati u Evroligi naredne sezone. M.J.

kobi brajant

košarka

“Nisam srećan”

Sekulić ponovo u dresu Kanarijasa

centimetara više od predviđene norme. Ranitović je ranije osvojio srebrnu medalju u bacanju koplja, a ispunio je norme za evropsko prvenstvo i u skoku u dalj i bacanju koplja. M.J.

Košarkaš Los Anđeles Lejkersa Kobi Brajant više nije jedini aktivni igrač sa pet šampionskih titula. Tu privilegiju sa njim od nedavno dijeli Tim Dankan, koji je stavio peti prsten nakon nedavnog trijumfa u finalu protiv Majamija. “Ako me pitate da li sam “ok” što me je Dankan stigao, nisam. Nisam baš srećan zbog toga”, rekao je za američke medije Brajant. M.J.

11

šampionskih titula u NBA ligi osvojio je legendarni košarkaš Boston Seltiksa Bil Rasel, za 14 sezona koliko je odigrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu

Crnogorski košarkaški reprezentativac Blagota Sekulić, nakon nešto više od četiri mjeseca provedena u Fenerbahčeu, vraća se u španski Kanarijas, odakle je i stigao u turski klub, javili su španski mediji. Iskusni centar sezonu je počeo u timu sa Tenerifa, gdje je u Endesa ligi imao učinak od 17,7 poena i 7,1 skok. Početkom februara, na zahtjev trenera Željka Obradovića, stigao je u Istanbul, za koji je odigrao tri utakmice u turskom

šampionatu i četiri u Evroligi, gdje je prosječno postizao dva poena po meču. Sekulića je ugovor vezao za Fenerbahče do ljeta 2015. godine, pa će morati da raskine saradnju ukoliko želi da naredne sezone ponovo nastupa u Endesa ligi. Crnogorski centar karijeru je počeo u Budućnosti, zatim je nastupao za Partizan, AEK, Marusi, PAOK, Real, Aris, Albu, Kremonu i Mursiju. U Kanarijasu je igrao od 2012. M.J.


SPORT 59

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

ODLAZI

Prioritet mi je inostranstvo

Slavoljub Bubanja više neće biti trener Čelika - strategu iz Nikšića istekao ugovor, pregovara sa inostranim klubovima

1

Nekoliko puta je najavljivao odlazak, a sada je to definitivno - Slavoljub Bubanja više nije trener Čelika. Kormilar iz Nikšića koji je uspješno predvodio “metalurge” se nije pojavio na prozivci i to je bila jasna poruka da je razdužio crvenu opremu. Bubanje nema na pripremama, a nedavno se vratio iz Srbije gdje je pregovarao sa dva inostrana kluba. Svoju sudbinu o nastavku karijere će znati u periodu od prvog do petog jula. “Istekao mi je ugovor sa Čelikom. Nijesam bio na prozivci, nema me na treninzima, bio sam na nekim pregovorima. Prioritet mi je da nastavim u inostranstvu. Nadam se najboljem”, poručio nam je Bubanja. Čelik je prošle sezone završio na trećem mjestu i zbog evropskih obaveza ranije je krenuo sa radom. Kako za sada stvari stoje, ekipu će kroz utakmice Starog kontinenta predvoditi dosadašnji pomoćnik Željko Ćeha. “Nemam pravo da vodim tim u Evropi. Uvijek sam sa mojim pomoćnikom Ćehom i šta god mu bude trebalo biću tu da pomognem”, poruka je Bubanje.

A šta ako rođenom Nikšićaninu pregovori sa inostranstvom padnu u vodu? Naš sagovornik ne krije mogućnost povratka među “metalurge”. Dosta puta je Bubanja bio na klackalici između odlaska i opstanka - uvijek je na kraju prelomio da ostane. “Ukoliko se ništa ne desi, ne isključujem mogućnost da opet preuzmem Čelik. To je ipak moja druga kuća’, rekao je nekadašnji trener OFK Bara. Jasno je, čelnike “metalurga” čeka mnogo posla tokom ljeta - Bubanja je otišao, a već je odavno poznato da Darko Zorić od naredne sezone oblači dres grčkog AEK-a. Sigurno je da će biti još mnogo odlazaka, ali i pojačanja jer je Čelik poznat po tome. U.R.

REPREZENTACIJA

FOTO PRIČA

trofej je Slavoljub Bubanja osvojio sa Čelikom. Bilo je to u sezoni 2011-12. kada su “metalurzi” osvojili Kup Crne Gore

Vrijeme za istorijski bod

HUMANITARNI MEČ

Rezultat iz osam utakmica nije uspio da ispiše istoriju. Da li će današnji? Ženska reprezentacija Crne Gore će u Petrovcu na stadionu pod Malim brdom dočekati selekciju Turske u okviru 9. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Cilj je jasan - da se osvoji prvi istorijski bod. To se nije moglo očekivati prošle subote kada su naše dame lako izgubile od odlične Ukrajine u Lavovu rezultatom 7:0, ali svakako da je današnji rival po mjeri. Selektor Zoran Mijović će na teren, najvjerovatnije, poslati sljedeći tim: Milačić, Radanović, Mrkić, Mićunović, Đurković, Vulić, Đukić, Đoković, Krivokapić, Bulatović, Kuč. U.R.

Lovćen je juče otputovao na osmodnevne pripreme na Zlatiboru. Pored rada na planinskoj ljepotici, Lovćen će odigrati i prijateljski meč sa Partizanom! Utakmica je zakazana za nedjelju od 18 sati, a igraće se na Gradskom stadionu u Užicu. Ovaj duel vicešampiona Srbije i Crne Gore će biti humanog karaktera, s obzirom da će sav prihod od prodatih ulaznica biti uplaćen kao pomoć krajevima Srbije koji su bili pogođeni nevjerovatnim poplavama. Cijena karte će iznosiiti 200 dinara.

Čelik ostaje bez trenera i najboljeg igrača: Slavoljub Bubanja odlazi, kao i Darko Zorić

SPORTSKI EKRAN 12:00h WTA turnir Istburn, tenis

11:00h WTA Hertogenboš, tenis 12:30h ATP Hertogenboš, tenis 14:30h WTA Hertogenboš, tenis 16:30h ATP Hertogenboš, tenis 20:00h Kordoba – Las Palmas, fudbal

20:30h Montepaski Emporio Armani, košarka

20:00h Partizan - Crvena Zvezda, košarka 21:30h Real Madrid Barselona, košarka

12:00h ATP turnir Istburn, tenis 14:40h ATP turnir Istburn, tenis 17:40h ATP turnir Istburn, tenis 21:00h Urugvaj Engleska, fudbal 00:00h Japan – Grčka, fudbal 18:00h Kolumbija - Obala Slonovače, fudbal

TIKET DANA KOLUMBIJA OBALA SLONOVAČE TIP 1 KVOTA 2,10 URUGVAJ ENGLESKA TIP X KVOTA 3,40 JAPAN GRČKA TIP 1 KVOTA 2,10 KORDOBA LAS PALMAS TIP 1 KVOTA 2,38 ŠIAULIJA EKRANES TIP X KVOTA 3,75 CRNA GORA TURSKA TIP X


60 SPOrt

četvrtak, 19. 6. 2014.

URUGVAJ ENGLESKA

SAO PAULO - Arena Korintijans. Kapacitet: 62.601. Sudija: Karslo Velasko Karbaljo (Španija). Asistenti: R.A. Fernandez, H. Juste (svi iz Španije). Početak: 21.00h, RTCG 1. URUGVAJ (4-2-1-3): Muslera - Fusile, Lugano, Godin, Kaseres - Gargano, Rios - Rodrigez (Gaston Ramirez) - Forlan, Kavani, Suarez. Selektor: O. Tabarez.

ENGLESKA (4-2-3-1): Hart - Džonson, Kejhil, Jagilka, Bejns - Džerard, Henderson - Runi, Sterling, Velbek (Lalana) - Staridž. Selektor. R. Hodžson.

Bitka za život u Sao Paulu GRUPA D, 2. kolo

Kosta Bošković

N

ajveći grad Južne Amerike mogao bi da bude mjesto gdje će Mundijal ostati bez jednog od svojih velikana! Tamo gdje je krenula priča Svjetskog prvenstva u Brazilu, u megalomanskom Sao Paulu, večeras će se sudariti Urugvaj i Engleska! U meču bez prava na grešku!

Brazil 2014. 12. jun - 13. jul

Urusi su možda i najveće razočaranje prve runde Mundijala (poraz od Kostarike 3:1), Englezi su baš kao i oni poraženi, ali su protiv četvorostrukog šampiona Italije ostavili dobar utisak. Ko večeras bude poražen, najvjerovatnije će već početi da pakuje kofere za povratak kući. Urusi su razočarali protiv momaka sa Kariba, ali večeras će biti jači... Mnogo jači!

● OPOravljeni

Suarez PrOtiv ª liverPulaº

Prema informacijama iz urugvajskog trening kampa, ali i po riječima samog igrača, Urugvaj će večeras biti bogatiji za klasu, za fudbalskog čarobnjaka Luisa Suareza, koji se oporavio od operacije koljena. Baš na vrijeme za sudar sa Englezima koji su ga toliko napadali (nakon suko-

ba sa Patrisom Evrope i ujedanja Branislava Ivanovića), na vrijeme za susret sa velikim prijateljima iz njegovog Liverpula, pošto se očekuje da će čak pet “redsa” biti večeras u “startnih 11” gordog Albiona - Stiven Džerard, Rahim Sterling, Danijel Staridž, Džordan Henderson i Glen Džonson. “Znam sve igrače iz reprezentacije Engleske, koji su mi ili saigrači ili protivnici u Premijer ligi. Engleska ima defanzivnih mana koje ću moći da iskoristim, ali neću otkriti na koji način. Moramo da budemo jakog karaktera, da igramo napadački fudbal”, zaprijetio Luis Suarez. Povratkom Suareza iz tima će vjerovatno ispasti Kristijan Stuani, a mjesto “pocrve-

3 Igra Engleske zavisiće od inspiracije kapitena: Stiven Džerard

g ola na posljednje četiri utakmice za Englesku postigao je napadač Liverpula Danijel Staridž

Nap

njelog” Maksija Pereire zauzeće Portov Horhe Fusile.

● GOrdi alBiOn: uruGvaj nije SamO ª el PiStOlerOº

Urugvaj je posebno vezan za Brazil, tu je 1950. osvojio do danas posljednju titulu, ali ukoliko Englezi večeras uz igru iz meča sa Italijanima budu i konkretniji u završnicama napada, lako bi Brazil mogao da bude nova noćna mora čuvenih Urusa. Svi u timu Roja Hodžsona dobro znaju od koga će im prijetiti najveća opasnost, ali ističu i druge vrline aktuelnog šampiona Južne Amerike. “Znamo da Luis Suarez može da postigne spektakularne golove, ali ne razmišljamo samo o njemu. On je sjajan igrač, ali moramo da zaustavimo cijeli tim. Učinićemo sve što možemo”, riječi su “El Pistolerovog” saigrača iz Liverpula Rahima Sterlinga, dok je legendarni Frank Lampard dodao. “Suarez je sjajan igrač, ali je sjajan i Edinson Kavani... Moraćemo naporno da radimo za pobjedu na ovoj utakmici”. Šampionski dani ovih velikana svjetskog fudbala dio su davne istorije (Urugvaj šampion 1930. i 1950, Englezi 1966), ali njihovi mečevi uvijek su poseban spektakl - jedni od onih koji se ne propuštaju. Večeras na obali Atlantskog okeana, u srcu Sao Paula.

DA

Nap Run gao prv odi


spoRt 61

četvrtak, 19. 6. 2014.

2

puta su se do sada Urugvaj i Engleska sreli na svjetskim prvenstvima - 1954. kada su slavili Urusi (4:2) i 1966. kada je bilo neriješeno (0:0)

pad na svoje “redse” i “gordi Albion”: Luis Suarez, maestro Urugvaja

A LI STE ZNALI?

padač Engleske Vejn ni nikada nije postio gol na Svjetskom venstvu, a do sada je igrao devet mečeva.

Čeka se novi ples “kafeterosa”: Kolumbijci nakon jednog od golova Grčkoj u prvom kolu GRUPA C, 2. kolo

Super slonovi ili šmek Kolumbije

Zov druge faze “opija” afričke slonove i južnoameričke “kafeterose”, a večeras (od 18.00) u prijestonici Brazila u direktnom duelu neko od njih mogao bi da je “zgrabi”. Obala Slonovače ili Kolumbija prvi put u istoriji “oči u oči”, u borbi za drugu pobjedu u grupi C.

KOLUMBIJA - OBALA SLONOVAČE BRAZILIJA - Nacionalni stadion “Mane Garinča”. Kapacitet: 69.349. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Asistenti: M. Mularki, D. Ken (svi iz Engleske).

18.00

● RodRigez: Rano je za pRiču o dRugoj fazi

Kolumbijcima (u prvom kolu razbili Grčku 3:0) naravno u ovom trenutku ne treba ni najmanja vrsta pritiska, svjestan je toga i maestro Pekermanove selekcije Džejms Rodrigez. “Prerano je da se govori o tome da smo favoriti za prolazak u drugu fazu, čekaju nas još dvije veoma teške utakmice”, jasan je vezista Monaka. “Naravno da smo srećni zbog ubjedljive pobjede u prvom kolu, ali sada nas očekuje potpuno različita utakmica i rival koji igra drugačije od Grčke”. Osim odavno povrijeđenog “ubice” Radamela Falkaoa, Kolumbijci će do kraja grupne faze biti bez još jednog sjajnog napadača Karlosa Bake. Ipak, tu su majstori Rivera i Porta Teofilo Gutjerez i Džekson Martinez, pa će odbranu slonova

KOLUMBIJA (4-2-3-1): Ospina Zuniga, Zapata, Jepes, Armero Sančez, Agilar - Rodrigez, Ibarbo, Kvadrado - Gutjerez. Selektor: H. Pekerman.

svakako čekati pakao.

● Lamuši: dRogba

možda opet počne sa kLupe

Obala Slonovače je u prvom kolu “okrenula” Japan (od 0:1 do 2:1) i to tek nakon što je sa klupe na teren kročila legenda Afrike Didije Drogba. Mnoge je iznenadila ta odluka selektora “slonova” Sabrija Lamušija, ali on sličnu priču najavljuje i za današnju utakmicu u Braziliji. “Ljudi obožavaju Drogbu i njegov stil igre, ali isto tako moraju da znaju da je on posljednji put devedeset minuta odigrao prije nekoliko mjeseci u Turskoj. Tek se oporavio od povrede i mno-

OBALA SLONOVAČE (4-2-3-1): Bubakar - Orije, Zokora, Bamba, Boka - Dije, Tiote - Jaja Ture, Kalu, Žervinjo Boni (Drogba). Selektor: S. Lamuši.

go se žrtvovao da bude na Svjetskom prvenstvu”, objasnio je Lamuši. Super slonovi ili prepoznatljiv južnoamerički šmek - čeka nas nova paklena partija iz Brazila. K.B.

2

gola namjestili su u prvom kolu ofanzivac Kolumbije Huan Kvadrado i desni bek Obale Slonovače Serž Orije.


62 SPORT

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

GRUPA B (2. KOLO)

Holandska vojska u osmini finala Predivna fudbalska ljepotica marširala kroz Porto Algre. Holandska vojska, na čelu sa generalom Luisom van Galom, uspjela je da preskoči “minu” u liku sjajne Australije - 3:2! Popularne “lale” su imale puno teži zadatak nego što se to očekivalo, ali su na kraju uspjele još jednom da procvjetaju i obezbijede plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu.

● Van Gal: Bilo je teško

Poveli su Evropljani preko nezaustavljivog Arjena Robena, ali je Tim Kejhil odmah u sljedećem napadu projektilom iz voleja zakucao loptu u gol i izazvao erupciju oduševljena pristalica “kengura” na tribinama, za povratak na početak. Prvo poluvrijeme nije nudilo pobjednika, ali zato jeste nastavak, koji je krenuo vrtoglavo za narandžaste. Mile Jedinak je pogodio sa “bijele tačke”, za totalni preokret. Međutim, onda je Robin van Persi poslije četiri minuta pokazao napadači-

1.

pobjedu ostvarila je Holandija juče protiv australije. “lale” su, do ovog meča, igrale protiv “kengura” tri puta - dva puta su remizirali i jednom izgubili.

ma kako se realizuje zicer 2:2! U tim trenucima se postavilo pitanje ko će biti junak. Nije to bio ni Roben, ni Van Persi, već - Memfis Depaj! Majstor iz PSV Ajndhovena je na odmoru zamijenio povrijeđenog Martinsa Indija, a u 68. donio svojoj zemlji zlata vrijedan trijumf pogotkom “iz svlačionice”. “Bilo je veoma teško protiv odlične Australije. Ipak, uspjeli smo da ostvarimo zacrtani cilj i da stignemo do tri jako važna boda, odnosno plasmana u naredni krug takmičenja”, naglasio je Van Gal.

● kejhil: Ponosni smo Liliputanci iz Australije, kako su ih nazvali prije početka Mundijala, pokazali su veliko srce, iako su bodovi ponovo izostali. Tim Angelosa Postekoglua je, nakon Čilea i tijesnog poraza, ponovo pokazao da zaslužuje mjesto u Brazilu, ali se na kraju, nažalost, računa rezultat, pa će žuto-zeleni morati da pakuju kofere, s obzirom na to da su i matematički ispali iz grupe B. “Tužni smo jer smatram da smo zaslužili makar bod. Međutim, ponosni smo na sebe i svoj nastup, jer smo pružili sve što smo mogli. Bez obzira na činjenicu da ne možemo dalje, potrudićemo se da i protiv Španije odigramo za čast naše zemlje”, istakao je Tim Kejhil, koji je postigao definitivno najljepši gol do sada na Mundijalu. A. Popović

IZ DRUGOG UGLA brazil spaja Fudbal, samba, na jednoj i siromaštvo, nezadovoljstvo, odnosno protesti na drugoj strani. sve je to brazil, sve je to Mundijal, u kojem se rađaju i nove ljubavi, baš kao što klinci prvi put postaju zavisni od loptanja, reprezentacija, igrača... svakog dana stižu predivne fotografije iz zemlje petostrukih šampiona svijeta, a ova je nešto zbog čega svi mi živimo na ovoj planeti - ljubav.

Roben, Van Persi, Depaj - dovoljno da se sruši sjajna Australija

8

golova postigla je Holandija u samo dva meča na Mundijalu. Tim luisa van Gala je razbio Španiju (5:1), dok je australija bačena na koljena (3:2). Takođe, robin van persi i arjen roben su po tri puta tresli mreže rivala, što ih čini najboljim tandemom u brazilu.

AUSTRALIJA - HOLANDIJA 2:3 (1:1) (Kejhil 21’, Jedinak 54’ pen. - Roben 20’, Van Persi 58’, Depaj 68’) PORTO ALEGRE - Stadion “Beira Rio”. Gledalaca: 42.877. Sudija: Đamel Haimoudi (Alžir). Asistenti: Reduan Ačik (Alžir) i Abdelak Ečijali (Alžir). Žuti kartoni: Kejhil (Australija) - Van Persi (Holandija).

AUSTRALIJA (4-2-3-1): Rajan Mekgavan, Vilkinson, Špiranović, Dejvidson - Jedinak, Mekej - Brešano (od 52. Božanić), Oar (od 77. Tagart), Lecki - Kejhil (od 70. Haloran). Selektor: Angelos Postekoglu

HOLANDIJA (3-5-2): Silesen - Janmat, Vlar, De Vrij, Martins Indi (od 45. Depaj), Blind - De Guzman (od 78. Vijnaldum), De Jong, Snajder - Roben, Van Persi (od 87. Lens). Selektor: Luis Van Gal

POVREDA KOLJENA

Tvrdoglavi Ronaldo rizikuje karijeru Karijera Kristijana Ronalda je uveliko u opasnosti ukoliko nastavi da forsira svoje tijelo - piše španski “El Confidencial”. Povreda koljena od prije nekoliko mjeseci se vratila i rizikuje da postane ozbiljan problem za najboljeg igrača današnjice. Pokazali su to rezultati magnetne rezonance u subotu, ali Ronaldo nije poslušao savjete ljekara već je zaigrao protiv Njemačke, protiv koje se nije vidio na terenu. “Neka prestane i odmori koljeno ili je njegova bu-

dućnost u opasnosti”, jasan je doktor Noronjo koji je zatražio od Portugalca da pauzira, jer koljeno još uvijek ne daje signale da je sve u redu. Međutim, talisman Real Madrida je ignorisao doktorove savjete i jasno poručio: “Ja sam taj koji odlučuje hoću li igrati ili ne!”. Sa druge strane, u kraljevskom klubu pomno prate Ronaldovu situaciju, pa su zatražili od njega da se u miru i tišini odluči da li će stati ili da nastaviti da rizikuje svoju karijeru. A.P.


SPORT 63

ČETVRTAK, 19. 6. 2014.

Zaboravite na spavanje, večeras plešu otpisani GRUPA C 2. KOLO

S

tartni porazi od Obale Slonovače, odnosno Kolumbije, doveli su selekcije Japana i Grčke na ivicu ambisa. “Samuraji” i “heleni” jednostavno moraju da osvoje tri boda kako bi oživjeli svoje snove o plasmanu u osminu finala. Ali puni plijen može odnijeti samo jedan.

no donijeti velika uzbuđenja, a nije isključena ni drama do samog kraja.

● KAVAŠIMA: SVE

KARTE NA NAPAD

Prema viđenom iz prvog kola Japan je blagi favorit u večerašnjem dvoboju (00.00), ali znate kakvi su Grci, kada ih otpišete oni se dignu iz pepela i šokiraju vas. Upravo će

zbog svega toga sudar dva različita stila, dva različita naroda, mentaliteta, odnosno različitih selektora Italijana Alberta Zakeronija i Brazilca Fernanda Santoša sigur-

JAPAN - GRČKA NATAL - Stadion: “Das Dunas”. Kapacitet: 39.971. Sudija: Žoel Agilar (Salvador). Asistenci: Vilijam Tores (Salvador) i Norbert Huata (Salvador).

00.00 JAPAN (4-2-3-1): Kavašima - Učida, Jošida, Morišige, Nagatomo Jamaguči, Hasebe - Kagava, Okazaki, Honda - Osako. Selektor: Alberto Zakeroni

GRČKA (4-4-2): Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastatopulos, Holebas - Maniatis (Karagunis), Kacuranis - Saplingidis (Fetfacidis), Kone - Samaras, Gekas (Mitroglu). Selektor: Fernando Santoš

Baš je selektor Zakeroni istrpio ogroman broj kritika nakon poraza od Obale Slonovače (2:1). Japanci su vodili 1:0 prelijepim golom Keizukea Honde, a onda je italijanski lisac izbacio Makota Hasebea u 54. minutu i “slonovi” su preokrenuli... Jedan od najglasnijih kritičara bio je legendarni Hidetoši Nakata, ali golman ekipe Eji Kavašima brani trenera i obećava u njegovo ime bolju partiju “samuraja”... “Ne možete da krivite Zakeronija, koji je sjajan stručnjak. Tim je zabrljao u prvom kolu i to ćemo večeras ispraviti. Bacićemo sve karte na napad, jer imamo igrače koji su sa loptom u nogama neprevaziđeni. Takođe, vjerujem da će do izražaja doći i naš borbeni mentalitet i či-

Najveća nada Japana: Keizuke Honda njenica da nikada ne odustajemo”, jasan je čuvar mreže.

● SANTOŠ: NIJESMO JOŠ GOTOVI

Trostruki šamar doživjela je Grčka od Kolumbije na startu, što je poljuljalo samopouzdanje igrača pred nastavak grupne faze. Svi su već prežalili sterilne šampi-

Očoa, čovjek-čigra!

Želim da se izvinim svima u Rusiji. Pogriješio sam poput djeteta i primio smiješan gol. Pogodak ide meni na dušu. Hvala saigračima i selektoru na podršci, ali ja sam krivac rekao je Igor Akinfeev nakon velike greške protiv Južne Koreje, zbog čega je Rusija remizirala sa “đavolima” (1:1).

Briljantnim odbranama protiv Brazila u jednog od junaka dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva izrastao je meksički golman Giljermo Očoa. Fenomenalni 28-godišnjak je u potpunosti izludio Nejmara, Tijaga Silvu i 200 miliona Brazilaca, zbog čega je ekspresno dobio nadimak od svojih zemljaka - Golmanski bog. “Ovo je sigurno moja partija života! Sačuvao sam mrežu protiv Brazila i to na Svjetskom prvenstvu”, oduševljeno konstatuje osica na golu, koja je šest puta čisto zaustavila domaćina. Zanimljivo, Očoa nije trebalo ni da brani u zemlji kafe, sambe i karnevala, jer je imao užasnu sezonu sa francuskim Ažaksjoom, koji je ispao iz lige. U Njemačkoj 2006. je grijao klupu Osvaldu Sančezu, u Južnoj Africi 2010. Oskaru Perezu. A u Brazilu je tre-

balo da bude rezerva Hesusu Koroni, ali se golman Kruz Azula povrijedio u utakmici sa Izraelcima, pa je čupavi golman dobio zlatnu priliku. On je ove sezone činio čuda protiv Pari Sen Žermena, odbranivši 14 udaraca, što je ispraćeno na Korzici kao nevjerovatan podvig protiv Zlatana Ibrahimovića i društva. Zanimljivo, baš je trebalo da pređe u redove “svetaca” 2011, ali je prethodno pao na doping testu, pa su mu vrata zatvorili Parižani, ali i Mančester junajted, Arsenal, Fulam... I na kraju, čigra sada napušta Ažaksjo poslije 112 nastupa i preko 400 odbrana, a nova destinacija će sigurni biti vrijedna njegovih kvaliteta. Kažu da ima šest prstiju na jednoj ruci, što nije istina, ali kako brani može se reći da ima - hiljadu ruku. A.P.

ona Evrope iz 2004. godine, ali selektor Santoš poručuje ... “Nijesmo gotovi! Svi su nas već prežalili, ali pokazaćemo da možemo mnogo, mnogo bolje. Japan jeste neugodna ekipa i očekujemo težak meč. Međutim, uvjeren sam da će moj tim reagovati puno bolje nego što je to bio slučaj protiv Kolumbije”, siguran je brazilski strateg. A. Popović


Adios España: Čileanci poslali svjetskog prvaka kući

Dvostruki uzastopni planetarni šampion oprašta se od titule na najbolniji način, nakon grupne faze, sinoć na Marakani Španija - Čile 0:2

KUPON 4

Izrežite kupon, sakupite 10 u nizu i pošaljite na adresu ul. Kralja Nikole bb, PC Nikić, sa naznakom za “Dnevne novine”, nagradna igra, ili dostavite lično radnim danima od 9-17h.

IME I PREZIME : ............................................ ADRESA : ........................................................... TELEFON : ........................................................

Izdanje 19. jun 2014.  
Izdanje 19. jun 2014.  

Izdanje 19. jun 2014.