Page 20

Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Reportaže kratke vijesti

UTORAK, 11. 8. 2012.

Tadija na Tornadovim leđima

Krstarenje u pratnji Barbike

“Rojal Karibian” pokreće posebno krstarenje pod nazivom “Premium Barbi Kruz Ikspiriens” za djevojčice koje vole čuvenu lutku. Prvi “Barbi” brod isploviće u januaru 2013. a ponuda važi do marta. U čast Barbike enterijer salona u brodovima biće prefarban u roze, a u sobama će se naći “Barbi” ćebence, tijare, šoljice za čaj, četkice za zube, jastučići i posebno dizajnirana mornarska garderoba u stilu prepoznatljive igračke. Za devojčice će biti organizovane radionice za šivenje garderobe za lutke, a sve učesnice pokazaće svoje kreacije na Barbi fešn šou. U planu je da u budućnosti neka slična ponuda bude organizovana i za dječake. Već sada “Rojal Karibian” je organizovao nagradnu igru za male crtače, a najbolji od njih dobija besplatno “Barbi” krstarenje. Inače, cijena krstarenja je 349 dolara po osobi.

Rijeka Jangcekjang postala crvena

Kolašin

“Tornado” sa Bašanjeg brda Djeca zbog konja češće odlaze u prirodu Zorica Bulatović

B

ašanje brdo, ni pun kilometar udaljeno od centra Kolašina, može se s pravom nazvati netaknutom oazom. Ipak, da utisak bude kompletniji, tu su i konji porodice Dragović, koja na svom imanju godinama uzgaja ove plemenite životinje. Brat i sestra, Bobana i Žarko Dragović, svoju ljubav prema konjima odlučili su da prenesu na druge, pa su prije šest godina osnovali školu jahanja.

Treća najduža rijeka na svijetu - Jangcekjang, ove je nedjelje postala crvena. Državna televizija Kine CCTV je saopštila da je isključena mogućnost industrijskog i kanalizacionog zagađenja. “Ovo nije veliki problem. Promjene boje vode za ovo doba godine su normalne. Sada je rijeka dosta tamna”, rekao je jedan od vlasnika čamaca koji je plovio rijekom Jangcekjang. Istraga još uvijek traje, a vlasti smatraju kako su naslage mulja nanesene poplavama iz gornjeg toka rijeke uzrok njene crvene boje.

Žarko i Bobana žele da mlade iz Kolašina povuku van gradskih zidina na čist vazduh u prirodu. Iako šest godina drže školu jahanja, za svoje usluge nijednom Kolašincu nijesu uzeli ni centa. “Pokušavamo da privučemo djecu i omladinu Kolašina, da što više vremena provode u prirodi, a ovo je najbolji način. Do sada nikome od Kolašinaca nijesmo naplaćivali jahanje”, kaže ponosno Bobana. Ona ne krije da ljubav prema konjima na Bašanje brdo dovodi veliki broj djece. Sada, nakon šest godina postoja škole jahanja, Bobana i Žarko kažu da su zbog suše i opšteg poskupljenja prinuđeni da odrede visinu članari-

ne za polaznike škole jahanja. “Cijene su gotovo simbolične, pa će djeca do 12 godina za mjesečnu članarinu izdvajati pet, dok će za odrasle članarina iznositi 10 eura”, kaže Bobana, pravdajući se da je održavanje i hranjenje konja veoma skupo. Na imanju smo vidjeli šest snažnih, rasnih, planinskih konja koji su se šepurili krajolikom. Sljedeće godine će im se pridružiti još tri pastuva, ako sve bude išlo po planu, otkrili su nam Dragovići. Kako sami nijesmo neki veliki poznavaoci konja, Žarko objašnjava kako teče proces učenja jahanja. “Svi konji su veoma mirni i poslušni. A, sa učenjem se ide postepeno. Bez brige. I na

kraju je uspjeh svakako zagarantovan”, kaže ovaj mladi gorštak i dodaje da je, naravno, u cijeloj priči najvažnija ljubav prema konjima. Kako reče, mnogi koji žele da nauče da jašu, uprkos želji, osjećaju strah pred ovom gorostasnom životinjom. “Bilo je onih koji se tresu od straha. I to pretežno stariji. Ali, nakon nekoliko časova, toliko sve ovo zavole da jedva čekaju da dođe vrijeme času jahanja”, sa razumijevanjem priča Žarko.Djeca su, naravno najbolji učenici. “Skoro da nemaju strah i uvijek slušaju što im se govori”, otkriva Žarko. A, atrakcija na imanju je pastuv Tornado oko kojega se djeca obično otimaju. Najmlađi jahač i najčešći posjetilac ranča je jedanaestogodišnji Tadija Popović. On dvije godine dolazi na imanje Dragovića da uči jahanje. “Volim sve životinje i nije me strah od konja. Sada, kad je počela škola, jedva čekam subotu i nedjelju da dođem na jahanje”, kaže vragolasto Tadija. Tornado je i njemu najdraži konj.

Izdanje 11. septembar 2012.  

Dnevne novine

Izdanje 11. septembar 2012.  

Dnevne novine