Page 1

N O . 2 · 6 . Å R G A N G · 31. U D G AV E

BUSINESS CLASS NORDJYLLANDS ERHVERVSMAGASIN

MARTS 2012

JEG HAR

FÅET SKYLD

FOR EN MASSE, SOM DER IKKE ER HOLD I - ANDERS BJØRNSTRUP

SUCCESRIG GENFØDSEL 9 MÅNEDER EFTER PAR NO 1’S KONTROVERSIELLE GIGA-KOLLAPS SYNDEBUK ELLER BOLIGHAJ?

NY DIREKTØR PÅ HAVNEN

ØKO-CHIC LUKSUSØSE

HANS ANDERSEN FRA CITY EJENDOMME SOV DÅRLIGT UNDER MEDIESTORM

I SPIDSEN FOR UDVIDELSE TIL HALV MILLIARD I FREDERIKSHAVN

NU ER HENRIK FISKERS EL-SPORTSVOGN I DANMARK

LÆS ALT ONLINE – OG FÅ DAGLIGE OPDATERINGER PÅ WWW.BUSINESS-CLASS.DK BUSINESS CLASS ER NORDJYLLANDS STØRSTE OG STÆRKESTE ERHVERVSMAGASIN – POSTOMDELT TIL 12.500 VIRKSOMHEDER MED 200.000 ANSATTE


RAPIDE PURE ASTON MARTIN


SIT IN THE BACK AND ENJOY THE DRIVE Nye og brugte Aston Martin på lager.

KontaKt os for mere information: Aston Martin Denmark Bryggervangen 39, DK-2100 Kbh Ø Filialchef Michael Johansen tel: 21 34 43 86 Mail: mij@astonmartin.dk

WWW.ASTONMARTIN.DK


Spring

is coming

GRAVENSGADE 1B 路 9000 AALBORG 路 WEBSHOP: LARSEN-JENSEN.DK


Business Class  marts 2012

Leder

verden er under

forandring Vi hjælper til med at dine ønsker og meninger også bliver hørt Verden forandres hurtigere og voldsommere end vi måske er klar over. Vi ser det overalt, og det vil være mere markant fremover i hele samfundet. Kravene stiger til de enkelte, alle skal være mere effektive, og kan man ikke dette … så er fanden løs. Det har en masse konsekvenser i dagligdagen, både for virksomheder og for menneskerne i virksomhederne, og samfundet som helhed. Skal rygere aflønnes mindre eller arbejde længere? Vi kender dem godt, de står udenfor i samlet flok. 4-6-8-10 gange i løbet af en dag. Lynhurtigt bliver der brugt måske 1 til 11⁄2 time af arbejdstiden på smøgen. Men hvad med dem der ikke ryger? Skal de så arbejde 5 til 71⁄2 time mindre om ugen eller 1-2 måneder mindre om året? Eller skal vi overhovedet blande os mere? Har hysteriet omkring rygerne ikke nået et punkt, hvor al rimelighed hører op og millimeterretfærdigheden har taget over? SKAT tog spørgsmålet op for nylig. Og selvom spørgsmålet er relevant og rygning mere kostbart end en betalingsring, er det nok markant vanskeligere at finde enighed. Hvad med de handicappede … og Carina? Har samfundet råd til at forsøde handicappedes liv med prostituerede, eller er sex en menneskeret? Har vi råd til at betale 10 millioner om året for en forstyrret persons døgnbemanding, eller er det bare en nødvendig omkostning? Er vi fortsat så rige, at vi kan have Carina til at gå derhjemme og få 17.000 udbetalt, for at fede den af på sofaen, eller stiller vi for mange tåbelige og nedværdigende krav til vores ledige i deres såkaldte aktivering? Vi kommer til for alvor at diskutere holdninger og værdipolitik nu Nu har vi fået en socialistisk regering, og heldigvis må de nu forholde sig til fakta og til helheden: Har vi råd til vores velfærdsamfund, som det ser ud? Hvem kan få og hvem kan ikke få? Det er sundt, fordi denne diskussion har manglet i mange år. Den gælder også erhvervslivet. Hænger virksomhederne på velfærdstyranniets svøber? Er virksomhederne pålagt en række omkostninger der ikke er rimelige? Eller er erhvervslederne forkælede millionærer, der må indse at ansvaret for fremtidens velfærd fortsat afhænger af dem? Deltag i debatten – hvis du mener noget skal forandres Spørgsmålene og holdningerne er mange. Hvis du har nogle meninger, der skal frem - så deltag i debatten. På www.Business-Class.dk kan du sende dit indlæg, og du kan deltage anonymt. Vi vil sørge for at samle en liste over emner, der skal drøftes, og sende dem til de ansvarlige politikere.

Med venlig hilsen Team Business Class Sussie Munk, Kim Konnerup, Martin Gorritzen og Anders Bruun. P.S. – Nu er det ganske vist – www.Business-Class.dk bliver opdateret dagligt med ALT hvad der er relevant. Send din historie, hvis du har noget som andre kan have glæde af at læse.


act2learn.dk

act2learn Projektlederuddannelsen -få nye værktøjer til at samle trådene! act2learn Projektlederuddannelsen er registreret hos Foreningen Dansk Projektledelse som forberedende forløb til IPMA certificering på niveau C eller D. Projektlederuddannelsen er et målrettet og personligt udviklingsforløb for projektledere i den private og offentlige sektor. Uddannelsen udbydes med en udpræget praktisk profil og har fokus på en ”hands-on”tilgang til projektledelse som en praktisk styrings- og ledelsesdisciplin. Holdopstart d. 30. april 2012.

SAMMEN GØR VI DIG BEDRE Lindholm Brygge 35 • 9400 Nørresundby • 7269 7000 • www.act2learn.dk


Business class konstitueret REDAKTØR: kim konnerup REDAKTION: sussie munk, Louise ege andersen & kim konnerup FOTOGRAFER: niels krogh, søren skjødt & erling jørgensen ART DIRECTION & TEKNIK: SØREN SKJØDT, BETINE HVIDBERG BRIx, Mia sakæussen & catrine knøsgaard SALG: Jan hjorth, per linderoth klausen, MAIKEN ROHBRANDT VECHT, SISSE TVARNØ, kasper park pedersen & Martin gorritzen ADMINISTRATION & TEKNIK: høgni berg, Anders roar nielsen, Hanne Hagn-meincke, pernille bruun, mikkel ahrenkiel, Jacob Deleuran & HENRIK KOCH ANNONCESALG: 70 20 77 77 DISTRIBUTION: Post Danmark REKLAMATION: SE WWW.Business-class.DK

22

BUSINESS CLASS: N0. 2  ·  6. ÅRGANG  ·  31. UDGAVE kontakt REDAKTIONen: RED@MediaX.DK FORSIDE: mette danmark & anders bjørnstrup

Indhold

FORSIDE billede: Nils Krogh ANSVARlig UDGIVER: martin gorritzen

14

clienti Anders Bjørnstrup og Mette Danmark har med stor succes skabt et nyt reklamebureau midt i den ulmende aske fra Par No 1's kollaps.

22 Hans Andersen Et portræt af ejendomsmatadoren der er venligheden selv, men har sine meningers mod. Strid med myndigheder har betydet en hård tur i mediemøllen.

30 FACEBOOK-EKSPERTEN Thomas Thomsen fra KonXion lærer virksomheder at bruge Facebook til effektiv markedsføring, og hvordan de undgår fælderne. BUSINESS CLASS tager forbehold for trykfejl, ændringer af tidspunkter og aflysning af begivenheder, der er beskrevet i bladet. BUSINESS CLASS tager ligeledes forbehold for fejl og rettigheder til tekster fra eksterne skribenter og tekster indsendt uopfordret til redaktionen. Artikler, billeder og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse. Betegnelsen BUSINESS CLASS Image refererer til eksterne billeder fra presse, frivillige bidragsydere med mere. Der tages forbehold for ophavsret, som ikke måtte være oplyst.

36 Jacob Jensen Far og søn har sat præg på danskernes hverdag med deres design gennem to generationer. Vi har mødt 2 x Jacob Jensen.

MediaX ApS Kong Hans Gade 17  |  9000 Aalborg  |  Tlf: 70 20 77 77  |  www.MediaX.dk


64

14

48

44 Der er guldminer overalt Inspiration til ledelse og udvikling kan man finde mange steder. Præstationsudvikleren Rasmus Ankersen er personlig

30

sparringspartner og mentaltræner for både erhvervsledere og topidrætsfolk.

48 Tema: Biler En danskdesignet supersportsvogn på batterier. Sådan fungerer Fexleasing. DTC vender tilbage med nye biler. Læs vores biltema.

64 Frederikshavn havn 41-årige Mikkel Seedorff Sørensen er ny mand i spidsen for havnen, der skal udvides massivt for en halv milliard kroner.

70 FORKÆLELSENS KUNST Fem-stjernet wellness og to-stjernet Michelin-restaurant kun tre timers kørsel fra Aalborg. Fjernt fra den jævne, grå hverdag til et paradis af nydelse, oplevelse og velvære. En oase af forkælelse lige på den anden side af den dansk-tyske grænse.

36


Forårs Kromenu

Laks – Kalveculotte – Kræmmerhuse

3 retter 298,-

Forårs Gourmetmenu

Økologisk ørred fra Thy – Jomfruhummer fra Læsø – And fra Graasten Frisk fisk fra Vesterhavet – Kalvemørbrad fra Himmerland Oste fra Boulogne – Rabarber dessert

3 retter 498,-

Bestil vores nye selskabsbrochure ”Mindeværdige selskaber” på info@mortenskro.dk

Winemakers Dinner Van Volxem (Tyskland) Onsdag 25. april

5 retter med vine 698,-

Tlf. 98 12 48 60 . www.mortenskro.dk . Tjek ind på facebook!


rundt i regionen

rundt i

regionen Skou vil gøre Mærsk mere nordjysk Søren Skou, der tiltrådte som ny direktør for Mærsk Line 15. februar efter Eivind Kolding, har tænkt sig at gøre containerselskabet mere nordjysk, fortæller han i et interview med TV2 Finans i fobindelse med præsentationen af en stor redningsplan for verdens største containerselskab, der alene de sidste tre måneder af 2011 tabte 3 mia. kr. “Vi skal til at tjene nogen penge igen. Man skal kalde en spade en spade. Kun på den måde kan vi erkende, hvor vi gør noget forkert, og hvordan vi gør noget ved det. Der er en god og meget jordbunden kultur i Nordjylland. Det kan jeg godt lide og håber at kunne bringe med mig,” sagde den 47-årige skibsreder, der er født og opvokset i Aalborg, hvor hans forældre var skohandlere.

Spar Nord udsteder 57 millioner nye aktier Bankerne skal have større kapital end hidtil, og derfor gennemfører Spar Nord A/S en mission, der skal skaffe banken 913 millioner kroner i ny kapital. Nuværende aktionærer får tilbudt at tegne de nye aktier mod betaling af en tegningskurs på 16 kroner. Det er også muligt at sælge sin tegningsret, hvis ikke man ønsker at bruge den.

AaB's pengekasse snart tom Selvom AaB har skilt sig af med løntunge spillere i vinterpausen og samtidig har bebudet både lukning af AaB College og salg af AaB Ishockey, så er likviditeten så anstrengt i klubben, at den reelt er truet af lukning, mener flere eksperter. “Pengekassen nærmer sig bunden, hvis ikke den allerede er tom,” siger aktieanalytiker i Dansk Aktieanalyse, Frank Jensen, til JyllandsPosten.AaB's administrerende direktør Poul Sørensen erkender, at klubbens likviditet kunne være bedre, men at klubben ikke har problemer med at opfylde forpligtelserne overfor medarbejderne og at klubben kan betale sine regninger. AaB har lavet et underskud på 175-180 millioner kroner i 2009-2011, og sidste års aktiemission skaffede kun 37 millioner i stedet for de planlagte 50 millioner. “AaB har været i en dyb livstruende situation. De store underskud kan ikke gentage sig medmindre, der bliver tilført ekstern kapital, hvilket næppe er realistisk. Det er lige før lukketid, så AaB må ændre strategi og skære,” siger Morten Langer, der er redaktør på Aktieugebrevet til Jyllands-Posten. AaBs administrerende direktør Poul Sørensen har forøvrigt meddelt at han forlader AaB til sommer.

»

11


Business Class  marts 2012

rundt i

regionen Den Jyske Sparekasse overtager Sparekassen Farsø Repræsentantskabet i Sparekassen Farsø har valgt at anbefale en fusion mellem Sparekassen Farsø og Den Jyske Sparekasse. Bestyrelserne i de to sparekasser har et stykke tid drøftet mulighederne for et samarbejde. Mogens Jensen, direktør for Sparekassen Farsø, siger at sparekassen har arbejdet for at sikre et stærkere kapitalgrundlag for en fornuftig fremadrettet drift. Konklusionen blev, at en fusion var den bedste løsning. Sparekassen Farsø bliver et selvstændigt område af Den Jyske Sparekasse med egen områdedirektør, der får ansvaret for den daglige drift og den lokale indsats. Den opgave varetages i første omgang af Mogens Jensen, der ikke afviser, at fusionen kan betyde fyringer.

Ledighed falder mest i Nordjylland Højst overraskende for eksperter og økonomer faldt den nordjyske ledighed igen fra december til januar. Ifølge de seneste tal er der registreret 600 færre ledige i perioden. Med fem måneders fald i træk, tyder det på at arbejdsløshedskurven er knækket. Cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord peger på, at stigende handel med nordmænd og svenskere meget vel kan være en af grundene til de positive tal. Især kursen på den norske krone er steget voldsomt, og har endda overhalet den danske krone. Det gør det billigere for nordmændene at tage til Danmark og handle. Det påvirker også vores produktion og eksport i positiv retning.

Optimistiske nordjyske virksomheder holder fast i forsigtigheden En ny analyse viser, at det nordjyske erhvervsliv bevarer optimismen trods de seneste måneders uro på de globale markeder. Til gengæld er de nordjyske virksomheder stadig tilbageholdende med at øge beskæftigelsen. Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet har i samarbejde med Vækstforum Nordjylland og Spar Nord Fonden offentliggjort et nyt Nordjysk Konjunkturbarometer. Der er fortsat optimisme i det nordjyske erhvervsliv trods det seneste halve års cocktail bestående af sydeuropæisk gældskrise, udsigt til lavvækst i Europa og deraf følgende usikkerhed på de globale markeder. Det seneste konjunkturbarometer viser, at de nordjyske virksomheder faktisk har klaret sig relativt godt igennem de nye udfordringer – både set i forhold til virksomhedernes egne forventninger og set i forhold til, hvad man kunne have frygtet med risiko for en ny omfattende nedtur. Men selvom det nordjyske erhvervsliv har vist sig modstandsdygtig over for den seneste uro, så er det alligevel forsigtige toner, virksomhederne selv melder ud med, når de skal spå om udviklingen de kommende måneder. Godt nok forventer virksomhederne fortsat en fornuftig udvikling i ordrer, produktion og eksport, men til gengæld er der ikke udsigt til, at de her og nu vil ansætte flere medarbejdere. Billedet af et forsigtigt erhvervsliv og et noget fastfrosset arbejdsmarked bekræftes desuden af, at virksomhedernes samlede forventninger til 1. kvartal 2012 til trods for den svage optimisme stadig er væsentligt lavere end forventningerne var i samme periode sidste år.

12


rundt i regionen

CM Network åbner i Dubai Søndag den 4. marts blev CM Network første afdeling uden for Danmark åbnet. Det skete i Dubai, hvor 6 nye kollegaer startede det nyoprettede selskab PointPay Limited. Formålet med PointPay er at skabe én superenhed, der skal håndtere alle online betalinger på tværs af CM Network hjemmesider, platforme og landegrænser. Samtidig bliver selskabet også et brohoved for fremtidige aktiviteter i udlandet.” Hvis vi skal ekspandere videre ud i verden, og konkurrere mod kinesiske, amerikanske og europæiske virksomheder, så er vi tvunget til at kigget ud over Danmarks grænser. I Dubai er både løn- og skattemæssige forhold gunstige og der er en kæmpe talent-masse at trække på,” udtaler ejeren af CM Network, Magnus Kjøller.

Skagerak Pelagic samler produktion i Skagen med 100 arbejdspladser En af Europas førende fiskeindustrier, Skagerak Pelagic A/S, har netop taget en ny fabrik i Skagen i brug efter et år med ombygning samt indkøring af ny teknologi. Dermed er alle virksomhedens aktiviteter samlet under samme tag. For 2012 budgetteres der med en omsætning på 600 mio. kr., og man forventer at beskæftige ca. 100 medarbejdere. Skagen Pelagic A/S er en fusion af de bedste kompetencer på området fra de tre fiskeindustrier Unifisk A/S, E. Taabbel Fiskeeksport A/S og Skagerak Fiskeeksport A/S. “Det nye Skagerak Pelagic A/S bygger målrettet på kvalitet samt værdier som fleksibilitet, effektivitet, troværdighed og bæredygtighed, og et af vores vigtigste aktiver er vores engagerede og kompetente medarbejdere,” siger bestyrelsesformand Iver Espersen, der i øvrigt repræsenterer tredje generation i den familieejede virksomhed, Skagerak Group. Skagerak Group omfatter ud over Skagerak Pelagic A/S, også selskaberne Skagerak Salmon A/S og Skagerak Fiskeeksport A/S. Koncernen har en samlet omsætning på omkring 1 mia. kr. og beskæftiger ca. 300 medarbejdere. Koncernens hovedkontor samt de 2 sidstnævnte selskaber forbliver i Hirtshals.

Sparekassen Hvetbo tabte over 100 mio. kr. i 2011 Store nedskrivninger og negative kursreguleringer fik solvensdækningen til at skrumpe ind hos Sparekassen Hvetbo, viser et skuffende årsregnskab. Resultatet blev et minus på 102,6 mio. kr. i 2011, hvor store nedskrivninger sætter et stort negativt præg på resultatopgørelsen, hvor også en negativ kursregulering af fondsbeholdningen på små 30 mio. kr. slår hårdt igennem for sparekassen, der har base i Pandrup. Det er et regnskab, der barberer mere end en tredjedel af egenkapitalen. Der er dog fortsat en margin på små 8 procentpoint at arbejde videre med for den nye ledelse. Det er dog værd at bemærke, at bankens bestyrelse har nedsat et revisionsudvalg, der bl.a. skal overvåge om bankens interne kontrolsystem og risikostyringssystemer fungerer effektivt.

aAU booster samarbejdet med erhvervslivet Aalborg Universitet har som et af de første universiteter i Europa kortlagt de enorme forskningsressourcer, som universitetets mange ph.d.-studerende rummer. Potentialet for både virksomheder og forskere er nærmest ubegrænset og til stor gavn for samfundet, mener universitetsledelsen. BrainMatch er overskriften for en ny serie af initiativer fra Aalborg Universitet og BrainsBusiness, som skal booste samarbejdet mellem universitetet og erhvervslivet til fælles gavn. Universitetet er i forvejen kendt og anerkendt som Danmarks mest erhvervsvenlige universitet, men dekanen for Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet vil meget mere: “Det er vores grundlæggende holdning, at vi driver forskning for samfundets skyld og ikke for vores egen. Det potentiale, der ligger i øget nyttiggørelse af universiteternes forskning er så stort, at det kan sikre Danmarks vækst og velfærd fremover. Det forsøger vi på løbende, og nu søsætter vi en ny række af initiativer, der skal understøtte denne udvikling – til gavn for både virksomheder og vores forskere og studerende.”

13


Business Class  marts 2012

som

ny

14


Portræt  ·  clienti

født 15


Business Class  marts 2012

Det har taget nøjagtigt 9 måneder at udruge det nye reklamebureau Clienti i Aalborg. Midt i en krisetid og i den ulmende aske fra det konkursramte Par No 1, er det allerede lykkedes at skabe en lovende forretning med 20 medarbejdere, kunder og opgaver i og uden for regionen. tekst sussie munk  ·  foto Nils Krogh  ·  layout Betine hvidberg brix

Det er en lun sommeraften i 2011. Mens alle andre aalborgensere har travlt med at grille og skrue tempoet ned til ferie-mode, er der en lille håndfuld mennesker, der er på vej opad i tempo. De arbejder til langt ud på aftenen i et ydmygt kontorlokale på Indkildevej i Aalborg. De har en plan. De vil mod alle odds, midt i en krisetid etablere Aalborgs bedste reklamebureau. I spidsen for den lille flok står to tidligere ledende kolleger fra det konkursramte bureau Par No 1, nemlig Mette Danmark og Anders Bjørnstrup. De går solo. For første gang som selvstændige. Start from scratch Anders: Vi endte på Indkildevej, fordi vi kender Søren Enggaard, der har byggeriet herude. Han havde lokale 6B ledigt, og det lejede vi i den første tid. Rummet var helt tomt, der var ikke så meget som en kaffekop. Så lejede vi klapstole, fordi min bror arbejder ved Redoffice. Mette: Ja, kan du huske den STORE dag vi fik skraldespande. Sådan var det hele tiden: ”Skal vi have noget frokost?” ”Nå nej, vi har jo ingen tallerkner.” Anders: Der var virkelig en pioner-stemning over hele linjen. Da vi havde fået ideen, fået fat i folkene, fået finansieringen på plads, skyndte vi os ud i Elgiganten og gik shop 16

amok og købte hele deres lager af Mac computere. Vi har bagefter moret os over, at de faktisk ikke engang så glade ud derude over at sælge så mange – sidenhen har vi fundet ud af, at det var fordi de havde slagtilbud på dem, og så var det jo nedtur, at vi kom og tog dem alle sammen. Mette: Folk pakkede selv udstyret ud, installerede det, og vi arbejdede i begyndelsen med en internetforbindelse, der kun virkede, hvis den hang ud af vinduet. Modgang vs. medgang Anders: Der har været skrevet meget i medierne om Par No 1. Døden skal have en årsag, og jeg har fået skyld for en masse, som der ikke er hold i. Sagen er den, at Par No 1 gik konkurs. Vi havde regnet med, at firmaet blev reddet, det skete ikke, og vi kunne jo ikke bare stå og kigge på, at der var en masse kompetente mennesker i reklamebranchen i Aalborg, der ikke havde noget arbejde. Vi har KUN mødt velvilje, siden vi startede. Og på en måde har al den medieomtale, der har været, hjulpet os i gang, fordi vi er blevet synlige i en fart. Men det var altså HÅRDT i begyndelsen. Udover alt det med konkursen og opstart af Clienti, døde min mor pludseligt. Seks måneder efter, at vi startede fik en af vores nøglemedarbejdere, Leo Griffin, en blodprop »


Comwell rebild Bakker

Hvad der er vigtigt for din konference, bliver vigtigst for os !

Vi tilbyder 21 formålsindrettede konference- og mødelokaler samt et stort auditorium med plads til 580 personer. Alle lokaler er udstyret med moderne AV udstyr

Lad os give dig 3 vigtige eksempler:

TEkNiSk SUPPorT

ParkEriNgSPLaDSEr

køkkEN TEaM

Vores teknikere er altid i huset, så længe din konference kører og er klar til hjælpe.

Vi har 250 gratis parkeringspladser lige foran hotellet.

Vores køkken arbejder efter sundhedsstyrelsens 5 grundprincipper i Comwell Care, som er en del af Comwells mad oplevelser. Fisk, Fuldkorn, Fibre, Fedt fra vegetabilske kilder, Frugt & Grønt.

Pernille Ulf Nielsen Key account Manager pernille.nielsen@comwell.dk Bodil Mikkelstrup konferencesouschef mikkelstrup@comwell.dk

Mona Ellegaard MeetingDesigner ellegaard@comwell.com Susanne Dahl MeetingDesigner dahl@comwell.dk

Comwell Rebild Bakker Rebildvej 36 DK-9520 Skørping tel (+45) 9839 1222

Læs mere på comwell.dk


Business Class  marts 2012

Mette er god til alle de ting jeg ikke er god til. Det er derfor hun har så pissetravlt, ha ha

i hjertet. Han er heldigvis snart klar igen – efter en firedobbelt bypass operation. Mette: Jeg får tårer i øjnene stadigvæk, når jeg tænker på, hvor meget folk virkelig knoklede for ideen i begyndelsen – og stadigvæk. Da vi startede i sommers, var vi 8-10 nøglemedarbejdere, der arbejdede hele sommeren, mens alle andre holdt sommerferie og slappede af. Lige så snart vi havde fået etableret telefoner, begyndte de at ringe. Vores netværk arbejde for os, og dem, der ringede var både helt nye kunder og kunder, vi kendte fra tidligere. Anders: Jeg tror, at markedet har trængt til, at der kom noget nyt. Vi har været meget bevidste om, at kunderne køber ind i teams og kompetencer. Derfor er vi glade for at have ansat nogle af de stærke kapaciteter på området. Vi har Niels Drevsholt og Leo Griffin som nogle af de bærende kreative kræfter. Derudover har vi suppleret med nogle nye folk og freelancere. Det kom bag på os, hvor stor en kundetilgang, vi har fået så hurtigt. Anders: Vi er meget fokuserede på at holde lave omkostninger. Det er også derfor, vi har bosat os herude på Indkildevej i stedet for 9000 Aalborg, som reklamebureauer ellers traditionelt synes, at man bør bo i. Vi har også benyttet os af en masse freelancere i begyndelsen, indtil vi vidste, hvilken vej tingene gik. Vil være bedst! Mette: Det handler om at spare på omkostninger som f.eks. beliggenhed for lokalerne og stadigvæk være i stand til at sikre, at medarbejderne har det godt og at de er udstyret med de ting, de skal bruge. 18

Mette: Medarbejderne har bakket os enormt meget op i at holde omkostningerne lave. Vi spiser rugbrød til frokost og har ikke en fancy kantine og alle de andre dyre vaner. Det er vigtigere for os med et godt fundament, snarere end en hel masse blærede ting og hurtige gevinster. Vi har lært noget, af det vi har gået igennem. Mette: Selvom vi nu er i gang med hverdagen er der stadigvæk den her ånd af ”vi VIL sgu det her, og vi løfter i flok”. Anders: Vi går ikke efter at være de største. Mette: Nej, nemlig. Vi går efter at være de bedste. Anders: Det kan være decideret farligt at gå efter at blive størst. Efter vores mening er de bedste reklamebureauer dem, der har omkring 30 medarbejdere. Vi skal kunne rådgive vores kunder inden for alle medier, og vi skal have en størrelse der sikrer hurtighed og fleksibilitet til at levere løsninger på alle platforme til kunder i alle størrelser. Vi har allerede egen fotograf. Vi har redaktør, online folk, tekst og konceptfolk - så vi kan eksekvere på alle platforme. Anders: Vi kunne godt låne penge i banken til vores forretningsprojekt. Vores bankrådgiver sagde: "Hvis I kan drive en forretning nu, kan I også gøre det om et par år." Lever i kernen Anders: En anden af vores klare styrker er vores tilgang til markedet. Vi er det eneste bureau i Aalborg, der har en strategisk planner. Vores strategiske planner bor i København og er her jævnligt for at hjælpe os og vores kunder med at analysere markedet og finde ind til kernen i strategierne. Det betyder, at vi kan lave et meget grundigt for-


Portræt  ·  clienti

Anders’ værste egenskab er, når han giver sig FOR god tid. Jeg kan godt blive lidt hysterisk og kaste tingene på bordet og kræve nogle beslutninger

arbejde, så vi sikrer, at kundernes kampagner rammer plet og meget præcist på de målgrupper, de gerne vil nå. Det betyder også, at de kreative får et præcist udgangspunkt at være kreative i. De skal ikke mere skyde i øst og vest, men kun i én retning. Anders: Jeg elsker reklamebranchen. Det er et skidespændende job, og der er da ikke noget federe end at have 25 forskellige kunder med vidt forskellige problemstilling. Som reklamebureau får man jo virkelig lov til at komme ind i kernen af virksomhedernes strategi. Samtidig er vi i en branche, hvor platformene skifter hele tiden. Der er konstant fornyelse, og jeg er GLAD for, at vi har ansat folk der har forstand på alt det tekniske. Konstant udvikling Anders: For 20 år siden var der 4 gange så mange bureauer i Aalborg som nu. Nogle er bare forsvundet, andre er lagt sammen. Der er også sket det, at kunderne i dag kan en masse ting selv, som de tidligere lagde ud til bureauer. Der er nogle avancer, som er væk, og det vi skal kunne, skal ligge inde i hovedet. Men online platformene stormer stadig fremad, og det handler stadig om at få dit budskab ud. Mette: Ja, især i en finanskrise handler det om at positionere sig effektivt. Mette: Vi har ikke nogle særlige præferencer for bestemte brancher. Vi sætter det rigtige hold til den enkelte kunde. 50 % af vores omsætning er uden for regionen, i byer som Esbjerg, Århus og Ringkøbing. Mette: Det hele er gået meget bedre, end jeg havde turdet håbe på. Jeg ved altså ikke hvor mange gange i løbet af

juli, august, september og oktober, at Anders og jeg kiggede på hinanden og sagde: ”Hold da kæft, det er da helt vildt.” Vi ansatte hele tiden en ny medarbejder. Vi går efter en sammensætning af både garvede folk og så de helt unge. Det giver et godt spil, og de garvede er villige til at lære. Vi går meget ind for en dialog med både medarbejdere og kunderne. Det er gammeldags at tænke, at bureauet skal komme og servere en idé for kunden, som man hårdnakket holder fast i. Så bliver det bureauets projekt og ikke et fælles projekt, som det skal være. Mette: Hvis vi ikke havde vores medarbejdere – så fuck os, Anders og mig. Det er deres kompetencer og viden vi sælger - så uden dem er der ingen forretning. Anders: Mette er god til alle de ting jeg ikke er god til. Det er derfor hun har så pissetravlt, ha ha. Nej…Mette er langt mere struktureret end jeg er, og så har vi samarbejdet siden 2007 og er gode til at supplere hinanden. Vi har jo bevist én gang, at vi kan bygge et bureau op, og nu gør vi det igen. Vi er gode til at finde de bedste folk, og vi brænder for sagen. Vores medarbejdere kalder os indimellem ”far og mor”, fordi vi er forskellige og minder om et ægtepar indimellem. Mette: Der er stor gensidig respekt imellem Anders og mig. Han spiller nogle gange en rolle, hvor det ser ud som om, det er mig der er generalen, ha ha. I forhold til kontakten med kunderne er vi meget ens og har den samme tilgang. Men i forhold til at skabe relationer, er Anders en af de dygtigste, jeg kender. Det er ligesom han underspiller sig selv lidt og på den måde kommer ind på livet af folk. De tænker nok ”Det var da godt nok en ordentlig nordjyde, der » 19


Portræt  ·  clienti

Vi sætter det rigtige hold til den enkelte kunde. 50 % af vores omsætning er uden for regionen

kommer der.” Nogle har forsøgt at svine hans navn til, men det kan simpelthen ikke lykkes, fordi han er så i orden. Mette: Forskellen på os er også, at Anders kommer fra reklameskolen, men jeg er cand. merc. i afsætningsøkonomi. Og så at han har nærmest tyskerorden på sit skrivebord, mens mit er rodet. Anders: Rodet – det er ikke ordet. Anders: Vi stoler også på hinanden – og på hinandens ægtefæller. Mettes er revisor, min er bankdame. Mette: Anders’ værste egenskab er, når han giver sig FOR god tid. Jeg kan godt blive lidt hysterisk og kaste tingene på bordet og kræve nogle beslutninger. Og så kan det være irriterende, at han, hvis der sker noget vildt godt, bare går rundt og ser alvorlig ud med en dyb rynke i panden og siger ”det er rigtigt godt.” Anders: Du bliver også irriteret over mit motto: ”Nu ligger vi hårdt ud og øger tempoet hen ad vejen.” Mette: Ha ha. En ting jeg beundrer ved Anders er, at han ligesom har en evig drift fremad. Han betragter alle mål som delmål. Og så kan han komme en tidlig morgen og sige: ”Jeg nåede også lige at male terrassen, inden jeg kørte herud.” Hvem er Clienti? Mette: Hvem jeg er? Jamen jeg er født i 1976 og kommer fra Bælum. Selv om nogen har kåret byen som Danmarks røvhul har det været et fantastisk sted at vokse op. Efter min mening er det ikke en bondeby. Nu bor jeg i Støvring med min kæreste og vores søn Lukas på 2 år. Før jeg fik job i Par No 1 arbejdede jeg i en grossistvirksomhed inden for tøjbranchen, og så i Advice i Aalborg, hvor jeg var med til at starte magasinet Appetize i Århus og Odense. Anders: Jeg er født i 1975 i Vejgård i Aalborg. Min far er Palle Bjørnstrup, der altid har drevet reklamebureau i

Aalborg. Jeg er vokset op med reklamer. Jeg kom i bureauet siden jeg var 3 år, og jeg var fascineret af de fantastiske Letraset-bogstaver i alle størrelser og fonde og mørkekammeret, der havde en sjov svingdør. Min far havde ansat Leo Griffin, som AD’er. Jeg har siddet på skødet af ham på bureauet, og i dag er han ansat her. Jeg er gift og har tre børn. Efter handelsskolen fik jeg en læreplads hos den gamle i Bjørnstrup Reklame og Marketing. Jeg kom på reklameskolen i København i 1999, selvom det kostede en bondegård, kom tilbage og fulgte med, da min far solgte til Dafolo i 2002. Senere kom jeg så til Par No 1. Reklame er ikke for sjov Anders: Jeg synes ikke nødvendigvis reklamer skal være sjove og få folk til at grine for at virke. Det synes jeg, at der er en tendens til at tro. En, jeg virkelig husker, er en amerikansk tv-reklame mod racisme. Man ser et foto af en sort mand, og så kører den igennem med tekst i siden, der fortæller om to 11-årige piger, der er blevet voldtaget og har fået halsen skåret over. Voldtægtsmanden blev fanget af betjent Samuel et-eller-andet – og det er så ham (og ikke voldtægtmanden), man ser et foto af. DEN virker, fordi man sidder tilbage med en følelse af at, ”fuck, der tog jeg mig selv i at mærke hvordan racisme fungerer.” Det er lidt det samme med Tryg-kampagnen, hvor en dame glemmer sin taske i toget og får den leveret tilbage af en ganster-agtig ung mand, der ikke vil overfalde hende, som man ellers tror. Den slags reklamer virker ved indsigt, og ikke fordi der er brugt en masse penge til teknik osv. Mette: Hvad vi har lavet allerede? Vi har lavet ”Test din bank.dk” for Nørresundby Bank og snart kommer en helt ny kampagne for Energinord. Vi har også lavet opgaver for Outrup Vinduer, Active Sportswear og Fun saftevand.  21


Business Class  marts 2012

ingen løse

ender Han er 100 % autodidakt, begyndte som brugtvognshandler og endte som ejendomsmatador i Aalborg. Mød ordensmennesket Hans Andersen fra City-Ejendomme Aalborg. tekst sussie Munk  ·  foto erling jørgesen  ·  layout MIa sakæussen

22


Portræt  ·  Hans andersen

23


Business Class  marts 2012

Fra kontoret i Havnehuset har Hans Andersen sikret sig Aalborgs absolut bedste udsigt. Limfjorden til den ene side, byen til den anden side – og til højre det evige leben fra lokale skateboard-akrobater og andre unge, der mødes til daglige krumspring i de nye parkområder på havnefronten. Inspirerende, uanset hvilken vej, man drejer hovedet. - Ja, det er blevet et fantastisk hus. Det er nærmest blevet transparent, og jeg er meget stolt af det, siger Hans Andersen. Hans virksomhed, City-Ejendomme Aalborg, har et stort og bredt udbud af lejligheder i indre by. Business Class er kommet for at høre, hvordan man bygger sådan en forretning op. Og ikke mindst hvordan det er, at ha’ været både brugtvogns-Kaj og bolighaj. To af verdens meste udskældte jobtitler – samtidig med at man er venligheden selv og et udpræget ordensmenneske fra Nibe. Kartofler, kartofler, kartofler Kartofler har sikkert haft en ikke ubetydelig opdragende effekt på Hans. Han er vokset op med kartofler i større mængder, end de fleste kan forestille sig. Hans far drev nemlig en grossistvirksomhed, hvor han opkøbte kartofler fra avlere på egnen og solgte dem videre til supermarkeder. Hans var tidligt med i forretningen. Han sad bag rattet i traktoren, pakkede kartoflerne og passede telefonen. - Jeg er vokset op med, at man skal bruge timerne og arbejde for pengene. Min plan var tidligt at blive politimand, for jeg kan godt lide orden og ærlighed og jeg har altid undret mig over, hvordan folk, der bliver kriminelle overhovedet kan komme så langt ud. Jeg forstår ikke, at de ikke stopper, før det går galt. Det er vigtigt for mig, at ha’ styr på tingene, og min revisor siger da også, at han sjældent ser firmaer med så meget styr på bilag og ting og sager, som vi har. Jeg kan ikke lide løse ender. Der kom en BMW i vejen På grund af de mange kartofler, var der en del grammatik og tredjegradsligninger i skolen, der gled lidt hurtigt forbi.

Født Nibe i 1959. Venner Jeg sætter stor pris på gamle venskaber. En stor del af vennekredsen går tilbage til min tid i Nibe. Jeg har dog også sammen med Pia fået nye venner her i Aalborg. Hellere få end mange overfladiske venner. Ingen nævnt, ingen glemt. Forbillede Thorkild Kristensen, han tog gerne en risiko og forstod at sætte ting i gang i stort format. Ligeledes Mærsk McKinney Møller. Et af hans mottoer: ”Det vanskelige klarer vi med det samme, det umulige kan tage lidt længere tid”, tænker jeg tit på. Jeg er stolt af, at jeg personligt har ”trykket hånd” med Mærsk McKinney Møller helt tilfældigt, under et besøg i Operaen i København for nogle år siden. Han spurgte ind til mit

24

Derfor tog Hans Andersen på højskole i Hadsten efter folkeskolen for at indhente nogle færdigheder og blive klædt på til politiskolen. Der kom dog en BMW 320 i vejen for planerne. - Kroejeren i Tylstrup havde én til salg, og jeg købte den og kørte stolt tilbage til højskolen i den, husker Hans. Et par dage efter, blev han konfronteret af forstander Clausen, der alvorligt forholdt ham, at den bil skulle væk fra p-pladsen. Han mente ikke, at den passede sammen med værdierne på højskolen. Bilen blev derfor solgt, og den handel tjente Hans 7.000 kroner på. Det gav blod på tanden. Måske var der penge i brugte biler. - Så en dag kort tid efter kom jeg kørende på Hjørringvej i Nørresundby og så et ”lokale til leje” skilt. Jeg drejede ind »

virke, og hvor jeg kom fra. Han fortalte, at han denne sommer havde sejlet gennem Limfjorden og Aalborg og havde bemærket ”den meget smukke renoverede Toldbygning samt pladsen foran med kig op gennem byen”. En kommentar jeg selvfølgelig stadig er meget stolt af. Stærke sider Jeg står ved det, jeg laver. Jeg har ikke lavet selskab på selskab. Jeg driver min virksomhed i personligt regi. Jeg har stået med risikoen selv – også den økonomiske. Jeg har også drevet forretningen sådan, at jeg altid har haft økonomisk luft til at træffe de rigtige og bedste beslutninger. Svage sider Nogle gange har jeg en tendens til at gøre tingene lidt for godt – så det bliver dyrere og tager længere tid. Og så er jeg absolut ingen handyman.


D

A

N

M

A

R

K

S

P

R

E

M

I

E

R

E

Begravelsen af THOMAS VINTERBERG og MOGENS RUKOV

403.642 danskere var med til Festen. Vær blandt de første deltagere i Begravelsen. Far er død, og familien samles 10 år efter Festen. Sidst holdt Christian sin grønne tale, som afslørede en uhyggelig hemmelighed. Hvilken overraskelse byder han på denne gang? Som de første i Danmark præsenterer vi denne teater-thriller, som er Thomas Vinterbergs fortsættelse af sin nervepirrende fortælling fra dogmefilmen “Festen”.

Spiller 22.02.>31.03.2012 på Store Scene Køb billetter på aalborgteater.dk >>> JERNBANEGADE 11 9000 AALBORG BILLETSALG 9631 6020 AALBORGTEATER.DK facebook.com/aalborgteater


Business Class  marts 2012

City-Ejendomme Aalborg: Råder over 46.000 kvadratmeter i Aalborg midtby. Primært udlejningsejendomme med et lejeniveau fra ca. kr. 3.000.- pr. mdr. og opefter. Lejlighedernes størrelse er fra ca. 48 kvadratmeter op til 350 kvadratmeter. Ejendommene har typisk butikslejemål i stueplan og kontorer, liberal erhverv, undervisning på øvrige etager. Derudover ejes Vår Invest Ejendomme ApS, der lige har afleveret sit 33. regnskabsår. Et selskab der primært udlejer boliger.

og aftalte at leje stedet i et halvt år for 6.000 kroner og to flasker whisky. Lejekontrakt var der ikke noget af, og det skulle jeg fortryde senere, siger Hans Andersen. Reddet af Aktiv Banken Den dengang 22 -årige Hans Andersen var nu et lokale rigere og gik i banken for at låne penge til indkøb af brugte biler. Det var banken ikke indstillet på, og Hans’ egen far stod også af, fordi han fandt ideen risikabel og desuden meget langt fra de kartofler, han helst havde set sin søn omgivet af. - Jeg blev reddet af Aktiv Banken, der reklamerede med, at man kunne komme ind fra gaden og låne 75.000 – så det gjorde jeg. De første biler, jeg købte var en Opel Kadett og en Volvo 340. (Jeg fortrød senere købet af den sidste, fordi den havde et særligt udviklet automatgear, der hed et milliongear, som der kun var problemer med). Der kom gang i handlen, og de første år supplerede jeg med salg af kartofler, jeg havde i lang tid et skilt med ”kartofler til salg” til at stå ude ved vejen, og da der tilfældigvis var en periode med kartoffelmangel, stormede kunderne ind for at købe dem, fortæller Hans Andersen og griner lidt ved tanken om den blandede landhandel, der ville være utænkelig i 2012. Solgte til Helle Auto I 1987 var Hans Andersen oppe på 100 biler og var en af de største bilforretninger i området. Så ville skæbnen, at ejerne af lokalerne solgte dem til grossistfirmaet Peder. P. Hedegaard, der ville udvide. - Jeg fik at vide, at jeg havde et par måneder til at flytte, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle stille op. Jeg snakkede med min advokat om det, og han fandt ud af, at jeg var erhvervsbeskyttet, fordi jeg havde lejet stedet i en længere periode. Vi lavede et forlig, der betød, at salget til Peder P. 26

Hedegaard blev udsat, og jeg begyndte at bygge nye lokaler længere henne ad Hjørringvej – de lokaler, hvor HammerHøyer Biler har bilforretning i dag. Jeg kom så vidt som til at montere det nye skilt med firmanavnet – så blev jeg tilbudt at sælge til Helle Auto fra Silkeborg. Fra den ene dag til den anden solgte jeg det, jeg havde bygget op. Men jeg tjente seks millioner kroner efter skat på det, så jeg følte, at det var godt klaret, siger Hans Andersen. Han blev ansat i Helle Auto – og han har et foto af firmaskiltet, der kun prydede facaden i ganske kort tid. - Jeg mødte mange, der ikke kunne forstå, at jeg bare solgte mit livsværk. Bl.a. en anden bilhandler, nemlig Kurt Jensen fra Rævhede Auto. - Jeg kan huske, at han sagde: ”Hans, nu sælger du jo, hvor det hele lige er kommet op at stå.” Første køb i Jernbanegade Seks millioner kroner rigere blev begyndelsen på et nyt eventyr for den unge nordjyde. Året var 1990, i bilradioerne spillede man Billy Idol og Mariah Carey, på TV så man ”Sams Bar”, der var folketingsvalg, og blandt stemmeslugerne var Mimi Jacobsen, Preben Møller Hansen og Sven Auken. - Jeg besluttede at investere pengene i byejendomme i Aalborg, og det første køb blev en udlejningsejendom i Jernbanegade, lige ved siden af Aalborg Teater. Det blev starten på det hele. Efter det gik der et par år, så købte jeg flere ejendomme, på Boulevarden, i Algade og andre steder, fortæller Hans Andersen. Fra begyndelsen har ”orden” betydet meget for ham. Han sætter en ære i at vedligeholde ejendommene, at sikre at beboerne er tilfredse og glade for deres lejligheder. Ambitionen ser ud til at lykkes meget godt. I hvert fald er den såkaldte ”tomgang” – altså ledige lejemål kun på ca. 2%.


Portræt  ·  Hans andersen

JEG MØDTE MANGE, DER IKKE KUNNE FORSTÅ, AT JEG BARE SOLGTE MIT LIVSVÆRK

Købte Toldboden for 22,2 millioner kroner Hans Andersen har renoveret mange af udlejningsejendommene. Den største opgave og det mest prestigefulde projekt var købet af Toldboden. Efter renoveringen indbragte den hele 3 priser, nemlig ”Årets Facadepris” fra Aalborg Cityforening, ”Ris og Ros” prisen fra Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Aalborg samt en præmiering fra Komiteen for Bygningspræmiering i Aalborg. - Toldboden er guldkronen på værket, og jeg købte den af Staten i 2004. Bygningen er fra 1900-tallet, og den er fredet og har været beboet af Told og Skat. Den kom i offentligt udbud, men jeg besluttede i første omgang ikke at byde på den. Da det så viste sig, at der kun var et bud, blev vi inviteret til at deltage i tredje runde. Jeg skrev mit bud på 22,2 millioner kroner, og mærkede den ellers anonyme kuvert med et lille kryds. Da mægleren åbnede kuverterne så han forkert på tallene, og jeg var til sidst nødt til at bede ham læse mit bud igen. På denne lidt sjove måde blev det min ejendom, fortæller Hans Andersen. Han har brugt over 30 millioner på at sætte bygningen i stand. Bygningen var slidt og havde stået tom i nogle år. De smukke døre og gerægter var ødelagte, mange af de oprindelige delfinhåndtag var væk og det gamle skifertag skulle udskiftes. I dag er det Jyske Bank og Aalborg Universitet, der bor i det smukke, historiske hus. Der gik politik i sagen Et andet stort projekt var byggeriet af Havnehuset på havnefronten. Hans Andersen købte og jævnede først det eksisterende byggeri med jorden. Desværre skete der en fejl i kommunens sagsbehandling, idet man glemte at sende byggeprojektet til høring hos naboerne. De fleste aalborgensere husker derfor sikkert den stærkt medieomtalte

skandale, da naboerne bag ved Havnehuset selvfølgelig begyndte at klage højlydt over det ”høje” hus, der pludselig skulle bygges lige foran deres havneudsigt. - Det var en frygtelig tid. Vi blev nødt til at standse byggeriet, der var store økonomiske summer på spil, byggeriet havde et budget på 35 millioner kroner, byggematerialer var bestilt, og der gik omkring 40 håndværkere på byg- »

Bøger Jeg læser hellere aviser og ser nyheder. Hvis jeg læser bøger er det gerne biografier, f.eks. om personligheder som Mærsk McKinney Møller. Musik Jeg må indrømme, at jeg har fået en svaghed for tysk slager musik. Jeg kan godt lide den folkelige stemning i krostuen. Hvis jeg skulle starte ny virksomhed Jeg kan godt lide produktionsvirksomheder og hele den udfordring, der må ligge i at etablere et effektivt setup til at masseproducere et eller andet. Kartofler Kom jeg ikke til at leve af, selvom min far gerne havde set, at jeg havde fortsat hans forretning. Biler Interesserer mig stadig. I mange år kunne jeg huske hver en kunde og hver en bil, de havde købt. Det kan jeg ikke længere, men det er ikke så længe siden jeg fik besøg af en fotograf der sagde: ”Jeg købte engang en bil af dig, kan du ikke huske det…?” Det sker ind imellem.

27


Succes er ikke noget der er forbeholdt de heldige Det kan læres og det kan forudsiges I Frøs Herreds Sparekasse har vi nu igennem 25 år sendt vores medarbejder på DBI kursus. Det er et helt unik kursus, hvor man lærer at fokusere på det positive, samt at sætte mål. For mange af vores medarbejdere har det gjort en stor forskel i deres liv. Personligt kan jeg oplyse, at det er det bedste kursus jeg nogensinde har været på.

Vi er kåret som Europas bedste arbejdsplads i 2011

Nu er værdierne fra DBI grundlæggende for mig og har gennem årene givet mig og Frøs succes på mange fronter. Specielt i forhold til at kombinere et krævende og spændende arbejde med familielivet. Jeg havde selv min kone med på DBI og det tilbyder vi også til vores medarbejdere og deres ægtefæller. For at kurset ikke skal gå i glemmebogen, tager jeg på DBI-kursus hvert 10. år, for selv om principperne fra kurset er indgroet i mig, er det vigtigt at få dem genopfrisket, så jeg holder fast i de gode værdier og hele tiden tænker i muligheder frem for begrænsninger.

Kurt Jensen

Adm. direktør Frøs Herreds Sparekasse

Jeg kan derfor stærkt anbefale DBI-kurset til alle, der ønsker personlig udvikling - det er et af de kurser, der kan gøre en stor forskel i livet.

Kursuskalender i 2012 Uge 4 Uge 9 Uge 11 Uge 16 Uge 19

25/01 - 27/01 29/02 - 02/03 14/03 - 16/03 18/04 - 20/04 09/05 - 11/05

Uge 23 Uge 32 Uge 34 Uge 36 Uge 39

06/06 - 08/06 08/08 - 10/08 22/08 - 24/08 05/09 - 07/09 26/09 - 28/09

Uge 41 19/10 - 12/10 Uge 45 07/11 - 09/11 Uge 47 21/11 - 23/11

Hvert kursus varer 3 dage – fra onsdag morgen til fredag eftermiddag. Kursushonorar kr. 5.900,*- + moms. Ophold og fortæring på Hotel Rold StorKro. Kr. 2811,- inkl. moms. ekskl. drikkevarer. *Opnå 10% rabat på kursushonorar – fortæl at du har læst denne annonce

SVEND TYBO

DBI

DYNAMIC BUSINESS INSTITUTE – mennesket som karriere

DBI Dynamic Business Institute • Tlf. 9824 1234 • Fax. 9824 1217 • dbi@dbi-kursus.dk • www.dbi-kursus.dk


Portræt  · hans andersen

gepladsen. Jeg forstår så udmærket naboerne – de skal jo høres i sådan en sag. Men der skete det, at der gik politik i sagen, og der var en masse skriverier frem og tilbage, og folk, der forsøgte at slippe for ansvaret. Det endte med at sagen blev meget omfattende og fik flere menneskelige konsekvenser, både for kommunens medarbejdere og for mig som bygherre, husker Hans Andesen. Det største pres Han sov dårligt under hele forløbet. Det var hårdt ikke at kende udfaldet. Det sled på nerverne at vide, at husets lejere – bl.a. et advokatfirma – havde opsagt deres tidligere lokaler og stod og ventede på at flytte ind. - Sommerferien i 2009 var hård. Jeg har sjældent brugt så meget tid på at snakke i telefon, vågne op om natten og notere ting, jeg skulle huske, på blokken på natbordet. Det er det største pres, jeg har oplevet i mit arbejdsliv. Det var hårdt at vide at jeg som bygherre var i god tro, og så alligevel blive fremstille som en syndebuk i medierne. Jeg valgte at undlade at svare igen i pressen. I stedet for inviterede jeg ALLE naboerne på besøg på byggepladsen, hvor jeg viste dem alle de dokumenter og tilladelser, jeg havde. Det virkede heldigvis, de fleste naboer ændrede fuldstændig syn på sagen, og i dag har jeg det bedste forhold til dem. Også til Bodil - en af dem, der var mest i medierne. Hun synes at det er ”det smukkeste hus”, hun har fået udsigt til.

Huset er blevet et slags ikon for havnefronten. På grund af den kobberbeklædte facade vil huset blive smukkere med alderen. Hans og hans faste team I dag er der ro på det hele igen. Med stor hjælp fra sin formand, Olfert, sin kontormedhjælper Ditte og sin kone, Pia, holdes der styr på lejligheder, lejere og renoveringsprojekter i City-Ejendomme Aalborg. - Man kommer i tæt kontakt med mennesker, når man udlejer lejligheder. Man er i kontakt med dem, når der sker vigtige ting som indflytning, skilsmisser, dødsfald og sygdom. Min kone Pia, tager sig primært af kontakten til lejerne. Det er hun god til, for hun er uddannet sygeplejerske og har derfor masser af empati og er god til at snakke med mennesker, forklarer Hans Andersen. Sammen med Pia har han sønnen Mads på 14 år og Lea på 10. Fra et tidligere forhold har Hans Andersen desuden den voksne datter Pernille på 20 år. - At arbejde sammen med sin ægtefælle kræver, at man kan skille arbejde og fritid og ikke snakker arbejde hele tiden derhjemme. Vi er på arbejde, når vi er herinde, og har dermed et mere professionelt forhold til hinanden. Men ikke mere end, at Pia godt kan finde på at diskutere en ”ordre” jeg giver, på en helt anden måde, end hvis hun ”bare” var min sekretær, griner Hans. 

Flere gange i vridemaskinen Hans Andersen er åbenbart ikke bange for at tage kampe op, som han finder værd at kæmpe. Det er derfor ikke få gange, at Hans Andersen og City-Ejendomme har været i strid med myndigheder og dermed er havnet under kategorien ”mest læste” på webaviserne. De fleste husker sagen om fra 2011 om byggeriet af Havnehuset, som naboerne i første omgang højlydt krævede ”pillet ned igen”, fordi de mente, at det var højt i forhold til lokalplanerne. Huset står der dog fortsat, selvom medierne ikke var med ham, og selvom kun få talte hans sag i kampens hede. Hans Andersen har også været i konflikt med Aalborg Historiske Museum og Kulturarvstyrelsen. Bl.a. i forbindelse med reparation af en sokkel på en af City-Ejendommes huse i Algade. Sagen blev dramatisk og omfattede både en politianmeldelse for at overskride museumsloven, og forskellige påstande om fusk og svindel med fingerede fotos og falske fund i jorden fløj igennem luften og igennem avisforsiderne. Hans Andersen har gennem tiden trukket overskrifter som: ”Algade-ballade op i Folketinget”, ”Museum afviser fusk og svindel”, ”Fortidsjord udsat for hærværk,” ”Krav om bøde på 5000 kroner,” ”Direktør meldt til politiet,” ”Beslutning om havnehus står fast,” ”Troværdigheden sejrede.”

29


Business Class  marts 2012

Synes godt om

-Thomas Mød manden bag konXion, der lærer erhvervslivet at anvende sociale medier strategisk. konXion er kommet forrygende fra start og planlægger nu kraftig vækst. tekst Sussie Munk ·  foto Erling Jørgensen  ·  layout Søren Skjødt

Da BUSINESS CLASS kommer på besøg hos konXion, er indehaveren forsvundet. Hans medarbejdere samles og forklarer med alvorlige miner, at ”Thomas desværre er kørt i stå med sin bil og venter nu på at blive afhentet af Falck. Men han skulle hilse og sige, at han kommer om et kvarter.” Vi bruger kvarteret på at drikke kaffe og kigge os omkring i kontorerne i det gamle kulhus på havnekajen i Aalborg. Medarbejderne tør op og fortæller grinende, at det med bilen sker ret hyppigt for Thomas. - Jeg har ikke tal på de gange, det er sket. Han er sådan én, der har været vant til, at hans mor tjekkede alt for ham. Så han glemmer at bestille tid på værkstedet, hvis en advarselslampe blinker, eller han glemmer at køre bilen til syn, og så kommer politiet og klipper pladerne, fortæller Lars Granat Jensen, der udvikler kundernes løsning og står for undervisning i konXion. - Hvorfor Facebook har slået sådan igennem? Jamen det er fordi, Facebook har sat struktur på brugen af Internettet for mange, og så virker det ligesom ringe i vandet: Man får 30

lynhurtigt spredt sit budskab. Det hitter blandt private, og virksomheder kan bruge effekten til at nå deres modtagere, når de er private, har paraderne nede, slapper af og er positive, forklarer Lars. Søn af opfinderen af Bøjelygten Thomas Thomsen ankommer og er forpustet og lettere stresset over, at hans elskede Mini ganske ydmygende blev taget i armen og ført væk af en Falckbil. - Låget til kølervæsken var hoppet af, orienterer han. Ingen af hans medarbejdere virker overraskede over den diagnose. De går tilbage til deres skriveborde, telefoner og Facebook i arbejdstiden. Han tilføjer, at han af natur både er den ustrukturerede kreative og så den strukturerede perfektionist. - De tests jeg har fået foretaget i løbet af mit arbejdsliv viser altid de to modpoler, og det passer altså. Med arbejdet er jeg f.eks. yderst perfektionistisk, og vi afleverer altid et fuldstændigt gennemarbejdet arbejde til kunderne, »


Portræt  · Thomas Thomsen

31


Fremtiden tilhører ...

mobilitet ... ... ederella re rednuk eniD

mobile... Er din virksomhed mobil? Tag en snak med os omkring hvordan dine kunder finder dig på deres smartphones eller tablets. www.webhouse.net/mobil

WebHouse ApS

· Gasværksvej 40 · DK-9000 Aalborg · Tel.: 9630 3072

·

Fax: 98 12 70 88

·

info@webhouse.net

·

www.webhouse.net · CVR: 21221198


Portræt  · Thomas Thomsen

Fakta om thomas Facebook.com/tth260673 Facebook.com/konXion

og så kommer jeg faktisk yderst sjældent for sent til møder fortæller Thomas. Han er født og opvokset i Hvide Sande i 1973, hans far var først fisker, men gik så i land og etablerede en virksomhed, der producerede navigationsudstyr. - Han opfandt bl.a. ”bøjelygten”. Det lyder ikke særligt revolutionerende, for det var i virkeligheden bare et vandtæt plasticrør med en pære i. Men det gjorde en enorm forskel for fiskerne, for de brugte bøjelygten til at markere på havet, hvor de havde sat garn. Firmaet toppede med 20 ansatte og eksport til 52 lande, fortæller Thomas. Intet behov for sikkerhedsnet - Jeg er vokset op i et supertrygt miljø. I skolen var jeg dygtigt nok – men ikke særlig flittig. Derhjemme hos vores mor blev min bror og jeg forkælede. Vi kunne få særskilt mad, hvis vi ønskede det. Trygheden har medført, at jeg ikke har behov for et særligt stort sikkerhedsnet under mig. Der er ligesom en grundfølelse af tryghed og af at ”det går nok”, indeni mig. Jeg er også sikker på at min familie altid vil hjælpe mig, hvis der sker noget, fortæller Thomas. Han planlagde en karriere som bankdirektør, men endte med at uddanne sig til kommuneassistent, fik IT-ansvar og gik ind

Opfinderen af Facebook Grundlæggeren af Facebook hedder Mark Elliot Zuckerberg og er 27 år gammel. Som studerende på Harvard Universitet udviklede han det sociale netværk Facebook med hjælp fra nogle medstuderende. Det blev en kæmpesucces. Netværket bredte sig som ringe i vandet og i dag vurderes Zuckerberg til at have en personlig formue svarende til 17,5 milliarder dollars. Om kort tid sætter han Facebook på Børsen i New York, og derefter vil han være god for 28 milliarder dollar. Han vil dermed være nummer 10 på listen over verdens rigeste mennesker. Han vil også blive verdens yngste mange-milliardær.

i lokalpolitik i den daværende Holmsland Kommune, hvor han blev valgt ind som byrådsmedlem. - Jeg var først i 20’erne og barn af hele Uffe-æraen. Jeg kom ind i Venstre og lærte bl.a. de unge Venstreløver, Lars Løkke og Kristian Jensen, at kende, husker Thomas. Mails og netværk i kommuner Det hele tog en drejning, da han fik et tilbud om ansættelse hos KMD i Aalborg. Det var i begyndelsen af 90erne, hvor alle kommunerne havde travlt med at indføre mail og netværk, og hvor kommunaldirektørerne stadig forlangte ”at få alle mails ind til gennemlæsning, før de blev sendt videre i systemet”. - Tænk hvis det skete i dag, det ville være vildt. Der er sket en helt enorm udvikling på de får år. Jeg red med på bølgen omkring IT og fik en masse spændende opgaver som IT-konsulent. Også nogle gange opgaver, som jeg ikke var supergodt klædt på til, men som jeg lærte meget af. Jeg rejste rundt til alle kommunerne og havde 120 rejsedage om året. Jeg var næsten aldrig hjemme i den kummerlige 1-værelses lejlighed, jeg havde i Ryesgade i Aalborg. I forbindelse med strukturreformen var jeg i 2003 med til at sammenlægge IT på Bornholm. Jeg havde 80 overnatninger på Bornholm i løbet af et år, og derfor kender jeg ALT derovre. Hver en rundkirke, hver en restaurant, har jeg besøgt. Jeg kan især huske restaurant ”De fem Stuer” og deres udmærkede plankebøf. Faldt om af stress Noget af det Thomas Thomsen har lært mest af, er da han en dag faldt om på gulvet i sin lille lejlighed pga. stress. Naboen fandt ham – og det blev faktisk begyndelsen til et venskab, der holder endnu. - Jeg var på det tidspunkt blevet intern innovationskonsulent i KMD og det var en stilling med mange referencer og opgaver. Jeg oplevede at sidde i min bil på vej ud til et kundemøde og totalt ha’ glemt, hvor jeg var på vej hen. ”Tror du ikke, at du trænger til ferie”, sagde min chef. Og så tog jeg hjem og lå nærmest bare og græd på gulvet i 14 dage og gik efterfølgende til psykolog for at få hjælp til at komme over det. Oplevelsen med stress har lært mig en masse om respekt for andre mennesker, som jeg ikke ville » 33


Business Class  marts 2012

være foruden. Hvis jeg ikke havde haft den oplevelse, tror jeg godt jeg kunne komme til at kræve for meget af andre og være ufølsom over for off dage osv. En atypisk leder Thomas steg yderligere i graderne og blev managementkonsulent på økonomisystemet i KMD. Han tog en uddannelse i personaleledelse og organisation og blev tilbudt job som vicekontorchef i Viborg Amt. Opgaven var at nedlægge regnskabsafdelingerne og samle dem centralt i den nye region Midtjylland. - Det var superspændende, og jeg tror, at jeg var en atypisk leder for dem, fordi jeg slet ikke går op i titler og den slags. Jeg lærte en masse om personaleledelse – også på den hårde måde, fordi jeg var med til at fyre en medarbejder, der havde spillet flere hundrede tusinde af amtets penge op på nettet. Det var selvfølgelig hårdt for den pågældende medarbejder, der kom i behandling for ludomani. Men det var også hårdt for hans kolleger, der reagerede med chok og vrede over at være blevet ført bag lyset, siger Thomas. Han tog en Masteruddannelse i offentlig administration og kommunikation og fik job hos den store IT-virksomhed EG, der leverer IT til det offentlige og lidt senere Columbus IT. Det blev dog en kort karriere, fordi han blev fyret pga. omstruktureringer, sammen 34

med nogle andre, der også var hentet ind til en vækstplan, der blev opgivet. Kejserens nye klæder - Tilbage i KMD igen blev jeg tilbudt projektansættelse, og så fik jeg ellers kontakt med Jørgen Rebild igennem Round Table. Han ejede konXion, der dengang leverede salgstræning til banker og ejendomsmæglere. Vi lagde hovederne i blød for at udtænke et koncept, hvor man kunne tjene penge ved at kombinere alle de forskellige rabatordninger og mobile løsninger. Det førte til etableringen af ”To kloge hoveder”. Samtidig afsluttede jeg min hovedopgave omkring anvendelsen af sociale medier på min masteruddannelse, og så en dag sad vi på en café og fandt pludselig på ideen med at lade virksomheder udnytte, at så enormt mange mennesker var tilgængelige på Internettet via Facebook. Vores ideen var lidt ligesom ”Kejserens nye klæder”, hvor man laver noget af ingenting. Men da vi først havde testet og udviklet konceptet, var vi fulde af begejstring over, hvor godt, det virkede. Men vi stødte længe ind i, at de fleste troede, at vi var totalt tossede, og min bankrådgiver rådede mig fra at forlade et godt betalt job. Også den eksisterende reklamebranche syntes at vi var useriøse, fordi vi byggede en forretning op over noget, de troede, var en døgnflue.


Portræt  · Thomas Thomsen

Ukontrolleret profilering En af de første kunder var sjovt nok den selvsamme bank, der havde rådet Thomas fra ideen. Så kom store succeser som Sushi Sushi, Aalborg Kongres & Kultur Center, VisitNordjylland, M1, shoppingscentret Friis, TV2/Nord og mange andre. - Ejendomsmæglerne har tre B’er. Vi arbejder ud fra de tre F’er: Forbered dig, Fortæl og Følg op. Sushi Sushi har været en spændende case, fordi de er førstmover inden for deres branche. Vil man som virksomhed udnytte de sociale medier, er det vigtigt at man gør sig klart, at det er en langt mere ukontrolleret form for profilering end andre, og man skal tænke socialt på en ny måde i forhold til kunderne, der pludselig får indflydelse på en masse ting. Vores rolle er at lægge strategien og rådgive virksomhederne om, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Hvilke vinkler der egner sig til de sociale medier, og hvilke der ikke gør. Hvordan man finder emner, brugerne vil klikke ”synes godt om”. I nogle tilfælde står vi for det hele – statusopdateringer, konkurrencer, applikationer osv. I andre tilfælde gør kunderne det selv, og bruger os til evaluering og ideer, siger Thomas. Han er – ikke overraskende – selv en rigtig inkarneret Facebook-haj. Han har 1.670 venner og har f.eks. fået deres hjælp til at oversætte et sammendrag af hans Master-speciale til

engelsk. Det tog få timer, så havde sammendraget været en tur i USA og tilbage igen. Planer om kraftig vækst Fra 2009-2010 fordoblede konXion sit resultat. - Vi planlægger kraftig vækst de næste 3-5 år. Ikke mindst fordi vi har fået en ny og meget vækstorienteret ejer ind i firmaet i skikkelse af Magnus Kjøller (indehaver af Point­ Shop, red.) Han har overtaget 50 % af firmaet og Jørgen Rebild er købt ud ved årsskiftet, fortæller Thomas. Han er en efterspurgt foredragsholder og er snart klar med et nyt koncept, hvor han optræder på slap line sammen med en kendt kvindelig komiker. På den private front bor han i Vejgaard i Aalborg, han er en dedikeret livsnyder, der sætter pris på god mad, vin, design og positive opdateringer på Facebook. - Jeg er en glad person, jeg tror på det bedste i mennesker, og jeg får energi af at være sammen med andre. Facebook er også et positivt medie, hvor det handler om at vise sig fra sin bedste side. Der findes jo ikke nogen ”synes dårligt om” knap… På den måde bryder Facebook janteloven. Jeg kan ikke lide dem, der altid skriver negative statusopdateringer. Det er sjældent, at jeg selv skriver noget dårligt. Jo, jeg skrev jo lige for få timer siden én: ”Venter på Falck. Nitten…” Men jeg rettede det senere til ”Falck har en god kundeservice.”  35


Business Class  marts 2012

&

Jensen

Jacob Jensen er historien om en far og en søn, der gennem to generationer har sat et tydeligt præg på vores hverdag og beriget os med deres design af alverdens produkter, fra Margretheskålen over B&O-anlæg til ure, vejrstationer og p-skiver. Vi har besøgt Jacob og Timothy Jensen i deres studio helt ned til Limfjorden i Hejlskov. Det var ikke kedeligt. tekst Kim Konnerup  ·  foto presse   ·  layout catrine knøsgaard

36


&

Portræt  ·  Jensen & Jensen

Jensen

Vi er i Hejlskov. En lillebitte landsby for enden af en ganske lille landevej på en smuk flad halvø der rækker ud i Limfjordens vande et sted mellem Viborg og Skive. Faktisk kørte vi et par ekstra kilometer ad en snoet grusvej for at komme ned til huset med vandudsigt og den store brede horisont, som Jacob Jensen har nævnt som en evig inspiration.

cob og Timothy Jensen. Jacob på 85 år er pioneren i dansk industrielt design, manden der med sin sikre streg var med til at gøre B&O til en verdensomspændende succes. Timothy på 50 år er sønnen, der siden 1989 har videreført og videreudviklet navnet Jacob Jensen til et internationalt brand.

Lige midt i Danmark ”Hejlskov er centrum for dansk design!” proklamerer Jacob Jensen lettere indigneret, da jeg spørger om ikke det er en usædvanlig placering for en verdenskendt designvirksomhed. ”Vi ligger lige midt i Danmark, og en japaner er fuldstændig ligeglad med den lille ekstra rejse hertil. Det tager tre kvarter at flyve til København. Efter lange møder er det vidunderligt at trække i støvlerne og gå en god lang tur og få lidt luft,” supplerer Timothy. Det forklarer også hvorfor der står gummistøvler til gæstebrug i tegnestuens anneks. Fjorden og himlen mødes i en langstrakt horisont bag Ja-

Ping-pong i muntert selskab På bordet foran os står to røde skåle af melamin. Margrethe og Victoria. Den første tegnet i 1950 af Jacob Jensen for tegnestuen Bernadotte & Bjørn. Den anden i 2005 af Jacob Jensen Design under Timothys ledelse. Nærmest som et symbol for en rød tråd, eller en cirkel der sluttes. ”Eller for firmaets stilstand gennem 55 år,” udbryder Timothy og kontoret genlyder af latter fra begge. Vi er i muntert selskab, og den næste times tid flyver af sted, mens fortællinger, forklaringer og et hav af anekdoter flyver frem og tilbage i en uafbrudt ping-pong mellem far og søn, der både » 37


Business Class  marts 2012

Vi blev alle sammen kreativt stimuleret, for det var sådan et hjem vi voksede op i

hver for sig og i fællesskab har skabt produkter, der gennem de seneste 60 år har præget vores allesammens hverdag. Naturligvis gennem de banebrydende arbejder for B&O. Men også Margretheskålen der er solgt i 44 millioner eksemplarer. Jydsk Telefons legendariske model E76, der var så populær at telefonerne blev hugget i stor stil fra jyske hoteller. Nilfiskstøvsugeren, Jojo kabeltromlen, Jacob Jensen urene, vejrstationerne og senest den elektroniske P-skive.

miliefirmaet. Jo, det ville jeg virkelig gerne.” Jacob Jensen nikker bekræftende og spiller lidt luftviolin. Historien er god, men meget forenklet, forklarer han. Men også overvejende rigtig. ”Vi sad og snakkede, og så blev jeg enig med mig selv om, at det var sgu’ ham. Jeg vidste han kunne og jeg vidste han var dygtig. Så det måtte være ham, og så blev vi enige om, at han skulle køre det videre.”

En søn vender hjem Gennem to generationer har far og søn sat et tydeligt præg på danskernes hverdag gennem deres verdenskendte design. Men historien kunne nemt være sluttet i 1989, hvis Timothy ikke var vendt hjem fra Australien. ”Jeg havde fuldstændig afskrevet det, både huset her og familiefirmaet, og havde slået mig ned i Australien. Så skrev Jacob og advokaten at de gerne ville have at jeg kom hjem. Jeg har stadigvæk faxen. De var kommet til den konklusion, at hvis jeg ikke ville komme hjem og overtage biksen, så ville de lukke den.”

Familieselskabet kørt i sænk Det var i 1989. Timothy havde været væk fra Jacobs tegnestue i fem år. Jacob selv havde boet i Spanien siden 1981 og kun deltaget sporadisk i virksomhedens drift. ”Det var bare at komme hjem i en fart, for det var mildest talt kørt meget i sænk. Der var en aftale tilbage på 300.000 kroner - det var kabeltromlerne - og de sidste ansatte der var flygtet herfra havde taget computerne med. Så det var bare med at få rettet tæerne ud og så komme ud og få lavet noget business. Der var en fantastisk reference og en fantastisk location … og ikke ret meget andet.” Referencen var Jacob Jensens fantastiske succes med design af produkter som Margretheskålen, trykknaptelefonen E76 for Jysk Telefon, og ikke mindst de mange audiosystemer for B&O. Jacob Jensen er 84 år, men bidrager stadig til virksomheden. ”Timothy har kørt foretagendet i tyve år. Jeg kommer forbi ind i mellem og irriterer, når de vil irriteres. Men han er meget udmærket og dygtig til at få tingene til at ske på sin egen form. Det var ikke nogen brat overgang, for han havde været med før og jeg var med bagefter. Førerhunden

Det måtte være ham I Australien havde Timothy indstillet sig på et helt nyt liv. Ikke bare et nyt kapitel men en helt ny bog. ”Jeg havde fået en australsk kæreste. Hendes mor havde en balletskole, hendes far eksporterede fåreskind og hendes bror var designer med egen tegnestue. Jeg tænkte at en af delene måtte jeg da kunne finde ud af i den familie. Muligvis ikke ballet, men … da så brevet kom, kunne jeg alligevel mærke det inde i hjertet: Barndomshjemmet, fa38

»


oplev det optimale #04 grebsfrie køkken oplevforskellen.dk

3x0= Rente: 0 % Udbetaling: 0 kr. Gebyrer: 0 kr.

FoRskel #04 enestående sortiment i grebsfrie køkkener Schmidt skaber gennemtænkte detaljer, der resulterer i innovative løsninger. Oplev fx vores unikke vertikale/horisontale Eolis-design, som giver dig et utal af spændende indretningsmuligheder og et helt personligt udtryk. Køber du nyt køkken for 50.000 kr., kan det fx betales over 36 måneder med 1.389 kr. pr. måned*. Købet finansieres i samarbejde med Nordea Finans. Kontakt os, og hør, hvordan dine køkkendrømme kan realiseres – nu!

kampagnepris 68.900 kr.

Vejl. pris 86.900 kr.

oplevforskellen.dk Hos Schmidt gør vi meget ud af forskelsbehandling. Ikke to kunder er ens – og det er to køkkener heller ikke. Schmidt er Europas største køkkenkæde. Kvalitet og design er i topklasse, og vores sortiment og farveudvalg giver flere kombinationsmuligheder, end du finder nogen andre steder. Kig ind hos din lokale Schmidt-forhandler, og lad os forskelsbehandle dig – dét er ens for alle.

schmidt Aalborg Nibevej 2, 9000 Aalborg | Tlf.: 98 14 77 00 | Mandag - fredag: kl. 10-17.30 | Lørdag: kl. 10-13

Priseksempel på det viste køkken er inkl. moms og inkl. skabe, sokkel og bordplade – samlet og leveret på din adresse (kun brofaste øer). Ekskl. vask, blandingsbatteri og hvidevarer. * Samlede omkostninger er 0 kr. Fast debitorrente er 0,00 %. ÅOP er 0,00 %. Samlede kreditbeløb og det beløb, der skal betales tilbage, er 50.000 kr. Altså samme pris som kontant.


10% ved at oplyse ‘Business Class’ ved ordre

- Vi har favorable serViceaftaler for virksomheder, og reparationerne bliver sendt tilbage dagen efter vi modtager dem! www.MacVision.dk

HelpMyPC_OK.indd 1

05/03/12 20:04:00

Business class TEMA

konfErEncEr & kursEr

NÆSTE udgavE I årets tredje udgave af Business Class er temaet ”KONFERENCER & KURSUS” og alt det, der følger med. Hvad enten der er tale om et lille personalemøde eller en stor konference med flere hundrede deltagere fra nær og fjern, som skal overnatte, bespises og underholdes.

udgivElsE + TEMA dEAdlinE i 2012 udgAvE nr.

TEMA

udgivElsEsdATo

ugE

dEAdlinE MATEriAlE

BusinEss clAss 03 konferencer & kursus mandag 16. apr. 2012 uge 16 tirsdag 27. mar. 2012

Ønsker du at gøre brug af vores tema tilbud skal du kontakte Media Manager for Business Class Martin Gorritzen på telefon 27 27 97 55 eller på mail mag@mediax.dk Pressemeddelelser eller gode historier sendes til redaktionen på red@mediax.dk

MediaX ApS · Kong Hans Gade 17 · 9000 Aalborg · www.MediaX.dk


Portræt  ·  Jensen & Jensen

gik ned på andenpladsen, og han rykkede op som førerhund. Han var lige ude at bide, som han jo kan, og jeg holdt mig i baggrunden imens.”

tage noget pænt tøj på og så holde min kæft til mødet. På den måde mødte jeg toppen af dansk erhvervsliv, inden jeg fyldte atten.”

I lære for 100 kr. om dagen. Kontant. Mens Jacob Jensen selv betrådte nyt land som en af pionererne inden for industrielt design, har Timothy på det nærmeste fået design ind med modermælken. Selv siger han, at han var den mest opfindsomme af Jacobs børn. Jacob kalder ham det mest umulige. ”Vi blev alle sammen kreativt stimuleret, for det var sådan et hjem vi voksede op i. I ’78 var jeg meget træt af at gå i skole og var droppet ud af niende og stukket af fra Tvind … så kom jeg i lære her.” Det var ikke fordi, han var specielt meget optaget af design på det tidspunkt, men simpelthen fordi han manglede penge, især til cigaretter. ”Så sagde Jacob: Du får 100 kroner om dagen, hvis du møder klokken otte og først går igen klokken fire. Så fik jeg pengene kontant hver fyraften. Sådan gik det første lange stykke tid.” Dengang sad de to alene i tegnestuens tårn. Timothys opgave var at bygge papmodeller for Jacob. Først når han var færdig med faderens ting, måtte han arbejde på sine egne ideer. ”Sådan kom jeg i gang, men så insisterede jeg også på at komme med til alle møderne, for det var fan’me mig, der havde bygget papmodellerne. Jeg fik at vide, at så skulle jeg

Temperament og generationer Generationsskifter kan undertiden føre til drabelige opgør. Med tanke på klicheen om kreative begavelser og deres temperament er det nærliggende at forestille sig gnisterne mellem far og søn. ”Selvfølgelig har jeg temperament. Man kan ikke være i den her branche uden at have et gnistrende temperament. Det har han også!” sprudler Jacob, mens Timothy er lidt mere afdæmpet. ”Vi har det nok på hver vores måde. Det er forskellige måder man tænder af på, og hvad det er man tænder af over. Jo der har været private opgør, det kan man roligt sige. Men ikke faglige, aldrig. I en designproces handler det ikke om at blive enige, det er noget med at kunne mærke, at nu er det rigtigt. Og det tror jeg alle kan mærke her i huset. Vi har aldrig været dybt uenige om et design, for det er altid et resultat af en proces vi har været igennem,” forklarer Timothy med henvisning til husets helt særlige arbejdsproces, der indebærer 60-80 modeller i 1:1 af ethvert design. ”Men selvfølgelig var det sådan i de første år, at hvis der skulle træffes en endelig beslutning om noget, så var det Jacob der var kaptajn. Og nu er det så mig, der er kaptajnen. "The buck stops here.” 

41


BUSINESS– nu online

Synes godt om


-CLASS.dk NO. 2 · 6. Å RG A N G · 31. U D G AV E

BUSINESS CL ASS NORDJYLLA NDS

ERHVERVSMAGASIN

MART S 2012

Business Class er Nordjyllands største og stærkeste B2B-medie. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv opdateret med hvad der rører sig i det nordjyske erhvervsliv.

JEG HAR

FÅET SKYLD

FOR EN MASSE, SOM DER IKKE ER HOLD I - ANDERS BJØRNSTRUP

SUCCESRIG GEN FØDSEL 9 MÅNEDER EFT ER PAR NO 1’S KON TROVERSIELLE GIG A-KOLLAPS

SYNDEBUK ELLER BOLIG

HAJ? HANS ANDERSE N FRA SOV DÅRLIGT UNDER CITY EJENDOMME MEDIESTORM

NY DIREK TØR

PÅ HAVNEN

I SPIDSEN FOR UDVIDEL SE TIL HALV MILLIARD I FREDERIKSHAVN

ØKO-CHIC LUKSU SØSE

NU ER HENRIK FISKERS EL-SPORTSVOGN I

DANMARK LÆS ALT ONLIN E – OG FÅ DAGL ER NORDJYLLANDS IGE OPDATERIN STØRSTE OG STÆRKE GER PÅ WWW.BUSI STE ERHVERVSMAGA NESS-CLASS.DK SIN – POSTOMDELT

BUSINESS CLASS

TIL 12.500 VIRKSOM

Business_Class_Forsid

e_2012_02.indd

1

HEDER MED 200.000

ANSATTE

06/03/12 14:34:02

Business Class online Det er nu en kendsgerning, at Business Class er online. Fra uge 11 starter vi med dagligt at fortælle alle de nyheder der findes om Nordjyske virksomheder. Og det er ganske gratis for dig, at få disse nyheder tilsendt – hvis blot du tilmelder dig vores nyhedsbrev på www.business-class.dk. Du er velkommen til at bruge os til at fortælle din historie. Vi fortæller alt der er relevant – hver dag. Send os din nyhed på

red@mediax.dk – så bringer vi det, og det koster ikke noget. Business Class udkommer 10 gange årligt , og vi postomdeles til alle virksomheder med + 1 ansat i regionen. Vi er dermed Nordjyllands største magasin målrettet til erhvervslivet, og det er vores agt at være det stærkeste på indhold. Modtager din virksomhed ikke magasinet, så tøv ikke med at sende en mail til hbe@mediax.dk. Så sørger vi for at du modtager magasinet fremover.

Kontakt Media Manager Martin Gorritzen på 27 27 97 55 eller salgsafdelingen på 70 20 77 77


Business Class  marts 2012

44


Portræt  · Rasmus Ankersen

DER ER GULDMINER

overalt Inspiration til ledelse og udvikling kan man finde mange steder. Præstations­ udvikleren Rasmus Ankersen er personlig sparringspartner og mentaltræner for både erhvervsledere og topidrætsfolk. Han har besøgt seks steder, der masseproducerer sportsfolk i verdensklasse. tekst kim konnerup  ·  foto presse  ·  layout MIa sakæussen

Hvordan kan det være, at alle de bedste langdistanceløbere i verden kommer fra to steder: En landsby i Etiopien og en landsby i Kenya? Hvorfor er der 10 russere blandt verdens 50 bedste kvindelige tennisspillere, mens USA kun har to spillere i top 50? Og hvordan kunne et lille land som Jamaica vinde syv guldmedaljer i sprintdisciplinerne ved VM i Berlin 2009? Disse spørgsmål besvarer forfatteren Rasmus Ankersen i bogen ”Guldminerne - Hemmeligheden bag verdens bedste sportsfolk”. Han rejste til seks steder i verden med en usædvanlig høj koncentration af elitesportsfolk. Her har han undersøgt sportsfolkenes levestil og træningsme-

toder og talt med trænerne, der står bag de imponerende resultater. – Jeg havde i lang tid haft på fornemmelsen, at der er et mismatch mellem virkeligheden og den klassiske fortælling om, hvordan en superatlet bliver til. Igen og igen hører vi den romantiske historie om den lille dreng, der voksede op i slummen, men på egen hånd trodsede alle odds og steg til tops som en af verdens bedste boksere eller basketballspillere. Storylinen er den samme hver gang, og vi elsker den. Problemet er bare, at ingen klarer rejsen alene. Der er stort set altid et miljø bag, som vi ofte overser. Det var koden bag disse miljøer, jeg ville knække. »

45


Business Class  marts 2012

Hvordan har du fundet frem til de seks guldminer? – Det første jeg gjorde, var at bactracke en lang række af verdens bedste sportsfolk tilbage til deres rødder. Efterhånden begyndte et interessant mønster at rejse sig for øjnene af mig. Det viste sig, at en overraskende stor del af dem kom fra det samme sted. Jo længere jeg researchede mig ned i miljøer, desto tydeligere tegnede mønstret sig op. Herefter fulgte en lang og intens periode med at skabe det nødvendige netværk, som kunne give mig adgang til guldminerne. Kan der være andre guldminer i verden, der er lige så interessante som dem, du har besøgt? – Der findes guldminer over alt. Da jeg kom hjem fra min lange rejse, faldt jeg i min egen hjemby over en ishockeyguldmine, som havde produceret en imponerende række af verdensklassespillere og bliver ved med at gøre det. Kigger vi godt nok efter, findes de lige om gadehjørnet. Hvilken af de seks guldminer, du beskriver i bogen, har gjort størst indtryk på dig? – Jeg var dybt imponeret og overrasket over det, jeg oplevede i MVP Track & Field Club i Kingston på Jamaica. Første dag jeg trådte ind på deres træningsanlæg, kunne jeg ikke få øje på løbebanen. Det eneste jeg så, var en græsmark. Der var noget, der ikke stemte i mit hoved. Jeg havde jo forventet at se verdens bedste sprintere træne under topmoderne forhold. Men sandheden var, at de ikke engang havde en rigtig løbebane. De trænede på en græsmark.

Eller som deres coach, Stephen Francis, udtrykte det: Et performance miljø skal designes til hårdt arbejde og ikke komfort. I MVP Track & Field Club var der det nødvendige og ikke et miligram mere end det. Hvad har overrasket dig mest ved den måde, verdens bedste sportsfolk lever på? – Jeg var klar over, at de bedste lever med et dræberagtigt fokus på det, de gør. Alligevel overraskende det mig at se, hvordan for eksempel kenyanske topløbere med masser af penge på bankbogen totalt isolerer sig selv under spartanske forhold for at kunne træne optimalt. Det var back to basic i ekstrem grad. Du skriver i bogen, at verdens bedste sportsfolk stort set ikke har andet fokus i deres liv end deres sport. Er det den rigtige måde at leve livet på? – Jeg kender ikke den rigtige måde at leve på. Det må være op til den enkelte. Mit formål har været brutalt ærligt at lægge frem, hvad der skal til for at opnå verdensklasse. Så må folk selv tage stilling til, om de vil betale prisen. Hvad er de tre vigtigste ting for at kunne levere toppræstationer? – På bundlinjen står der, at ingen slipper for at træne sindssygt meget. For at kunne gøre det, har du brug for sult og masser af den. Men træningsmængden gør det ikke alene. Det handler også om kvaliteten af den. Du har brug for ærlig og konstant feedback, fra kompetente trænere og et offensivt mindset. Det er alt det, som guldminerne forener. Hvad håber du, læseren får ud af bogen? – Min ambition er, at jeg med bogen har skilt guldminerne ad på en måde, så andre kan lære, hvordan de bygger deres egen guldmine. 

Fakta: •  Rasmus Ankersen er præstationsudvikler og forfatter til bestsellerne ”En vinders DNA”, ”Leder DNA” og ”Opdragelse af en vinder” •  Senest har han skrevet bogen ”Guldminerne”, der bliver udgivet world wide i 2012 •  Derudover er Rasmus en af Danmarks mest efterspurgte foredragsholdere om performance og ledelse •  Han arbejder som performance coach for topsportsfolk og organisationer over hele verden •  Han har skrevet et kapitel under titlen "Hvordan skaber man sult i paradis?" til den daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussens bog, Den Danske Drøm

46


Selskaber,

receptioner og fester Vi har stor erfaring i alle former for selskaber. Vi leverer fra 6 personer og op til 1000 eller flere. Det afgørende er Jeres ønsker, og det kombineret med vores erfaring sikrer én altid optimal oplevelse. Vi er også behjælpelige med valg af vin, opdækning m.m. Ligesom mange igennem årene også har gjort brug af vores ”Rejsende Cocktailbar”, hvor vi mixer, shaker og blender alle former for Cocktails.

Bryllup, fødselsdag, konfirmation, jubilæum, temafest, firmafest… Uanset hvilken fest I ønsker at afholde er maden en væsentlig del af oplevelsen. Derfor er det vigtigt, at I kan koncentrere Jer om at nyde dagen og ikke skal bruge tid og kræfter på at lave mad og servicere Jeres gæster. BørgeKok & Ko er Jeres sparrings- og samarbejdspartner, der sikrer, at den del af festen altid bliver en oplevelse for Jer og Jeres gæster. Vi sammensætter vores menuer ud fra Jeres ønsker og vores erfaring, således I trygt kan ”læne” Jer tilbage og nyde festen. Vi leverer maden alt efter Jeres ønsker. Enten færdiganrettet på fade og i skåle lige til at sætte på bordet. Eller klargjort til afhentning, så I bare selv skal anrette det sidste og sørge for den sidste finish. De fleste af vores kunder foretrækker dog at få en af vores dygtige kokke med ud til festen. Vi tilbereder det sidste af maden på stedet, hvor vi selvfølgelig præsenterer og fortæller om maden. Ring venligst for menu sammensætning og priser. Eller klik ind på vores hjemmeside og se et væld af forslag.

Mad ud af huset til din firmafest, fødselsdag, reception eller dit bryllup Frokostordninger til virksomheder med sunde og varierende ugemenuer Du kan også holde dit arrangement i restauranten i Aalborg Golf Klub

Børge Kok & Ko | Restauranten - Aalborg Golf Klub | Jægersprisvej 35 | 9000 Aalborg 20 35 45 99 | 22 91 21 45 | www.boergekokogko.dk | info@boergekokogko.dk


FLÅDESAL 11/ 2011 Peugeot 308 1,6 e-HDi 112 hk Sportium SW st.car • Glastag • 6 gear • 17’’ alufælge 7.000 km kr.

259.900

SPAR 40.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

11/2011 Peugeot 508 1,6 HDi 112 hk Active 4-dr. • 16’’ alufælge • 2 zone klima 9.000 km kr.

299.900

SPAR 61.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

11/2011 Peugeot 508 1,6 HDi 112 hk Active SW st.car • 16’’ alufælge • 2 zone klima • Glastag 13.000 km kr.

319.900

SPAR 71.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

11/2011 Peugeot 508 2,0 HDi 163 hk Active SW st.car • 6 gear • Glastag • 16’’ alufælge • 2 zone klima 7.000 km kr.

349.900

SPAR 64.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

05/2011 Peugeot 508 1,6 THP 156 hk Active SW st.car • 16’’ alufælge • 2 zone klima • Fartpilot • Tågelygter 4.000 km kr.

319.900

SPAR 59.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

Flere farver og modelvarianter på lager

Lørdag & Søndag

10-16

PEU

MA

Over Kæret


LG

Vi har købt stort ind fra flådeejer og sælger derfor 30 næsten nye biler med store besparelser

05/2011 Peugeot 508 2,0 HDi 140 hk Active 4-dr. • 16’’ alufælge • 2 zone klima • P-sensor 8.000 km

05/2011 Peugeot 3008 2,0 HDi 150 hk Premium Plus 5-dr. • Læderindtræk • 6 gear • 17’’ alufælge 11.000 km

kr.

kr.

319.900

SPAR 52.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

299.900

SPAR 78.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

08/2011 Peugeot 3008 2,0 HDi 150 hk Premium 5-dr. • Visi Pack • Spejl Pack • 17’’ alufælge • 6 gear 5.000 km

11/2011 Peugeot 3008 1,6 HDi 112 hk Premium Plus 5-dr. • 6 gear • 17’’ alufælge • 2 zone klima 7.000 km

kr.

kr.

284.900

SPAR 62.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

11/2011 Peugeot 508 2,0 HDi 163 hk Active SW st.car • 6 gear • 16’’ alufælge • 2 zone klima 8.000 km kr.

349.900

SPAR 64.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

UGEOT AALBORG

AIBOM

t ■ 9100 Aalborg ■ 96 31 64 00

maibom.dk

269.900

SPAR 42.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS

11/2011 Peugeot 3008 2.0 HDi 150 Premium 5-dr. • Læder • Spejl Pack • 17’’ alufælge • 6 gear 9.000 km kr.

299.900

SPAR 72.000 KR. I FORHOLD TIL NYPRIS


Business Class  marts 2012

TJEKKET Dansk succesdesigner vil revolutionere markedet for dyre luksus-øser og gøre det smart at køre miljøbevidst. tekst kim konnerup  ·  foto Fisker Automotive & Søren Skjødt  ·  layout Søren Skjødt

50


Tema  ·  Biler

OG ØKO-CHIC En tjekket og øko-chic luksus-øse. En el-drevet hybrid­ sprinter. Legetøj for miljøbevidste drengerøve og ozonforskrækkede rigmænd. Fisker Karma er måske øjeblikkets bedste bud på den første reelle miljøbil, der kan tage konkurrencen op med de benzinfrådende tøsemagneter i luksusklassen og give luksusbilister mulighed for at være øko-bevidste på den fede måde, uden at give afkald på køreglæde, blærerøvseffekt, kvalitet og design i verdensklasse.

Du kommer blæsende i stealth-mode med 150 km i timen. Ikke en lyd høres fra Karma’ens potente el-motor med et moment på 1.330 Nm. Umiddelbart en fed tanke, men hvis du mod forventning synes det er lidt kedeligt, at ingen kan høre at du kører en fed øse, så tænder du bare for højttalerne og slipper et brøl løs, der lyder som noget mellem en formel 1-racer og et jetfly. Ja, det er måske en lidt fjollet gimmick, men som den danske stjernedesigner Henrik Fisker siger, så er lyden jo »

51


Business Class  marts 2012

en del af kørefornøjelsen, og bilindustrien har alligevel altid fusket med motorlyden for at give deres biler det helt rigtige vrooom. Men det helt revolutionerende ved Fisker Karma er ikke lyd-tricket. Det vilde ved Henrik Fiskers nyeste projekt, er muligheden for at få en ægte luksus-sportsvogn med hybridmotor. Først er der designet. Ingen tvivl om at stregerne er slået af samme mand, der skabte nyklassiske legender som BMW Z8 og Aston Martin DB9. Superslank og elegant med dynamiske linjer, der sprænger lydmuren i sit udtryk. Så er der hybridmotoren, der bringer bilen fra 0-100 km/t på 7,9 sekunder. Lithium-ion batterierne er fuldt opladet efter tre en halv time i stikkontakten og får desuden ekstra kraft fra solcellerne i bilens tag og fra bremsesystemet, der laver kinetisk energi om til strøm, hver gang du bremser. Topfarten på den anden side af 200 km/t er uovertruffen for en elektrisk motor, der klarer omkring 80 kilometer på en opladning, før der kræves hjælp fra de dyre benzindråber. Indtil da har Karma ikke sluppet så meget som en eneste forurenende partikel ud i luften. Og eftersom 75% af

52

Europas befolkning kører mindre end 80 kilometer om dagen, vil det da givet have betydning for luft-kvaliteten, hvis vi alle smed 800.000 finansplagede kroner for en Fisker Karma. Eller 1.800.000 kroner. Eller hvad SKAT nu mener, den skal koste. Fisker og den danske importør og forhandler, Nellemann Fair Drive, er i "dialog med SKAT", som det diplomatisk hedder, da vi talte med sales manager Henrik Steen Wilkens til en fremvisning af Fisker Karma på Voergaard Slot. Problemet er, at loven ikke tager højde for en bil som Fisker Karma. De synes ikke, det er en rigtig el-bil, fordi der også ligger en benzinmotor. Men benzinmotoren er slet ikke forbundet til drivlinien, men fungerer udelukkende som generator for el-motoren, så rækkevidden kan forlænges, hvis man løber tør for strøm på batterierne, forklarer han. Fisker og Nellemann har opstillet forskellige tekniske modifikationer for at imødekomme kravene fra SKAT, men den endelige afgørelse er endnu ikke truffet. Løsningen kan være alt fra helt at koble benzinmotoren fra til at indføre en rækkeviddebegrænsning i bilen. Målet er at ramme en dansk pris mellem 800.000 og 1.000.000, i stedet for den fuldt afgiftsbelagte pris på 1,8 mio.


Tema  ·  Biler

MANDEN MED DEN GYLDNE STREG Selveste James Bond har både kørt i hans BMW Z7 og i Aston Martin DBS, der bygger på hans smukke udgave af DB9, måske en af de mest sexede biler i nyere tid. Inden den danske bildesigner Henrik Fisker fyldte 40 havde han nået en af de absolutte topposter i sin branche. Nu har han bygget den fedeste miljøbil nogensinde i sit eget navn. Siden Henrik Fisker fyldte sine første kladdehæfter med biltegninger har han gået målbevidst efter sin drøm. I 1986 blev han optaget på en ny europæisk afdeling af det amerikanske The Art Center College of Design i Schweiz, og i 1989 flyttede han til München for at begynde en iøjnefaldende karriere hos BMW. Efter et par år i firmaets Advanced Design Studio blev han utålmodig og bad om at komme til hovedafdelingen, indtil hans gyldne streger i 1997 førte ham til jobbet som chefdesigner for firmaets amerikanske design studio i Californien. I 2001 nåede han lige at blive præsident og administrerende direktør for hele BMWs design- og researchcenter i USA, før konkurrenten Ford headhuntede ham til London for at stå i spidsen for et nyt designstudio og ikke mindst

for at blive chefdesigner på det prestigefyldte mærke Aston Martin. I en alder af 38 havde han nået toppen med et af de mest eftertragtede job i branchen. På hans CV står biler som BMW Z07, BMW Z8 Roadster, Aston Martin DB7 og ikke mindst DB9. Men det blev kun til fire år, før han overraskende flyttede tilbage til Californien for at starte sit eget firma, Fisker Coachbuild, der bygger nye modeller på basis af eksisterende modeller, primært fra BMW og Mercedes, hvor især topmodellen Fisker Tramonto V8 har vakt opsigt. i 2007 år proklamerede han så, at han kastede sig over miljøbiler i luksusklassen. Ved præsentationen af Fisker Karma på North American International Auto Show i Detroit kom det frem, at Henrik Fisker forventer at sælge 15.000 hybridbiler årligt. Ambitiøst måske, men et af Californiens mest ombejlede ventureselskaber, Kleiner, har placeret en af sine største investeringer i selskabet. Firmaet, der har selveste Al Gore som partner, har også skudt penge i firmaer som Google og Apple. 

53


Business Class  marts 2012

DRØMMEBILER PÅ

FLEX-LEASING Betal kun registreringsafgift for de måneder du kører. tekst Kim Konnerup  ·  foto Presse  ·  layout Catrine KNøsgaard

Der er flere forhold, der kan spænde ben for dit ønske om at køre i din drømmebil. Den skyhøje danske registreringsafgift er en af dem. Risikoen for lave gensalgspriser er en anden. Det danske marked for luksusbiler er bare ikke stort nok til, at du kan få det din bil er værd, når den skal sælges igen. Men en oplagt løsning er flexleasing. Kort fortalt giver det mulighed for at køre på danske plader, og kun betale registreringsafgift for de måneder, man faktisk kører, i stedet for at betale hele registreringsafgiften. “Flex-leasing er en anden måde at have sin bil på. Køber du en ny bil, har du et værditab på hele prisen inklusiv afgiften. Ved at udskyde afgiften i en flexleasing-aftale afskriver du kun bilens værdi uden afgift. Og når aftalen udløber, kan bilen lettere sælges på det store europæiske marked, fordi den står til salg uden afgift,” fortæller Lars Jensen fra Cool Cars i Aalborg. Lars Jensen har arbejdet med flexleasing de sidste 4-5 år, fordi han i Cool Cars især importerer nyere brugte biler i 54

den dyre og eksklusive klasse. Netop for denne type biler er flex-leasing oplagt. “Jeg har lige leveret hele to Porsche Cayenne Turbo S på flexleasing. Men vi leverer også en del firmabiler, blandt andet BMW 5-serien og Audi-modeller som A6 og Q7.,” siger Lars Jensen. Når flexleasing er interessant for virksomheder, er det blandt andet på grund af en særdeles lukrativ beskatning. “Med flexleasing er beskatning låst i 12 måneder, mens den normalt er låst i tre år ved fuld afgift. Efter 12 måneder er beskatningen faldende ved flexleasing. Desuden har man en mindre kapitalbinding med flexleasing,” forklarer Lars Jensen. Kapitalbindingen er mellem 30 og 45 % af bilens handelsværdi uden registreringsafgift, og det åbner for mange helt nye muligheder for at lease bil i en klasse, der ellers kan være lidt pebret. For eksempel sæsonbiler.


advertorial  · Cool Cars

Cool Cars beskæftiger sig med import og salg af biler i alle kategorier og bestræber sig på at levere spændende biler til overkommelige priser. Cool Cars Gl. Gugvej 59 9000 Aalborg tlf. 31 93 18 99 www.cool-cars.dk

FLEXLEASING FAKTA:

“Da man kun betaler afgift for de måneder man kører, er det genialt til sæsonbiler. EN af mine kunder fik leveret en åben sportsvogn som sommerbil og en firhjulstrækker som vinterbil. De måneder han ikke kører i den ene, opstalder han den uden plader og sparer afgiften,” fortæller Lars Jensen. Man skal ikke frygte for et regeringsindgreb mod flexleasing. “Flexleasing har baggrund i en EU-dom, og den eneste måde det kan ændres på, er at vi melder os ud af EU. Det sker nok ikke,” siger Lars Jensen. Tværtimod mener han, at regeringens seneste indgreb mod almindelig leasing er til fordel for flex-leasing. “Flexleasing bliver mere konkurrencedygtig, fordi den måde man fastlægger afgiften på nye indregistrerede biler bliver mere realistisk og fair. På de biler vi anvender til flexleasing er det handelsprisen, der er grundlaget for beregning,” siger Lars Jensen fra Cool Cars. 

•  Flexleasing er kørsel med køretøj på danske plader, hvor der kun betales registreringsafgift i den periode, hvor køretøjet kører med danske nummerplader •  Flexleasing er kørsel på danske plader i et tidsrum fra 1 til 36 måneder, afhængig af brugerens ønske •  Flexleasing er mulighed for kørsel i køretøjer, der ikke er betalt moms af •  Flexleasing er mulighed for fleksibelt at kunne bestemme tidsrummet for kørsel på danske nummerplader •  Flexleasing er mulighed for at skifte mellem flere køretøjer som f.eks. sommer- og vinterbil •  Flexleasing er mulighed for at sælge køretøjet i hele Europa efter endt Flexleasing •  Flexleasing er mulighed for at køre det antal kilometer, som brugeren ønsker i brugsperioden - uden meromkostning •  Flexleasing er både for private og for virksomheder •  Flexleasing baseret på Registreringsafgiftslovens §3b og godkendt af SKAT på baggrund af en EU-dom

55


Business Class  marts 2012

' BUGATTI S

MONSTERBIL Kraftfuld. Dyr. Bugatti bestemte sig for at lave den ultimative sportsvogn. Bare for at vise det kunne lade sig gøre. Nu laver de verdens mest kraftfulde roadster. tekst kim konnerup  ·  foto presse  ·  layout Mia sakæussen

Bugatti afslører verdens mest kraftfulde roadster nogensinde til det internationale Geneve Motor Show i marts. Bugatti har skelet til sin egen succes med Super Sportudgaven af den oprindelige Veyron coupé, hvor de forøgede både motorkraft og køreegenskaber og satte endnu en verdensrekord på 431 km/t med en gadebil.

56

Gentager succesen Nu gentager de øvelsen med en kraftfuld udgave af deres Grand Sport-roadster. I forhold til den nuværende Grand Sport har Bugattis ingeniører øget motorkraften på den nye Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse fra 1.000 til 1.200 HK, hvilket bringer drejningsmomentet helt op på 1.500 Nm. – Den store succes med Super Sport overbeviste os om, at vi skulle forøge vores roadsters præstation. Endnu en gang har vores ingeniører arbejdet hårdt for at vise, at Bugatti er i stand til konstant at omdefinere grænserne for, hvad der er teknisk muligt, fortæller Bugattis præsident, Wolfgang Dürheimer. – Vi gjorde vores yderste for at overføre resultaterne fra Super Sport over til Grand Sport, så vi kan gøre kørsel i en åben vogn til en endnu mere ekstraordinær oplevelse ved høje hastigheder. Det åbner for en helt ny dimension for åbne sportsvogne." Den øgede kraft i den 16-cylindrede motor, er skabt ved hjælp af fire forstørrede turboladere og intercoolere. Chassiset er også blevet modificeret for at holde til de nye hestekræfter. Vitesse har desuden arvet aerodynamik og køreegenskaber fra Super Sport, så man får præcis den oplevelse, man kan forvente af en Bugatti supersportsvogn, fra præcis køredynamik til ekstraordinær acceleration og bremsning. Hvor hurtigt den kører? Det har de ikke fortalt endnu. Kun at den klarer 0-100 på omkring 2,5 sekunder.


tema  · biler

Historien om verdens hurtigste og dyreste gadebil Det er kun et lille halvt års tid siden, at Bugatti solgte den sidste af de 300 biler, de oprindeligt havde besluttet at producere af “verdens hurtigste gadebil”, Bugatti Veyron 16.4. Den oprindelige coupé nåede en registreret tophastighed på 417 km/t og den kraftige udgave, Super Sport, holder i dag rekorden på 431 km/t. Historien om Bugatti Veyron 16.4 begynder i 1998, da Volkswagen overtager det hæderkronede mærke og sparker gang i nyudviklingen af en supersportsvogn. Et år senere kan Bugatti præsentere fire konceptbiler i Tokyo, blandt andet prototypen EB 18/4 Veyron. Man skal kunne køre behageligt til operaen På det tidspunkt definerede formanden for Volkswagen, Dr. Ferdinand Piëch, kravene til den kommende superbil: Mindst 16 ventiler, mindst 1.000 HK, tophastighed over 400 km/t, og en acceleration fra 0-100 på under 3 sekunder. Og så skulle den samtidig være nem og behagelig at køre i, når man skulle en tur i operaen! Kun seks år senere, i april 2005, brød den første Veyron barrieren på 400 km/t, og senere samme år blev bilen sat i endelig produktion og lanceret til et købestærkt og fartlystent publikum. Bugatti fik de første 26 ordrer i 2005. Prisen er lige omkring 10 millioner fra fabrikken, alt efter modeltype og udstyr. På danske plader betyder det et sted mellem 25 og 30 millioner kroner. Verdens dyreste serieproducerede bil godkendt til almindelig vej.

Man taber 2 kilo af bare begejstring Naturligvis er der en del bilsamlere blandt køberne, og flere af dem har endda købt mere end en, men de kører faktisk sjældent i den. Gennemsnitligt kun omkring 5.000 km om året. Til dato er kun 15 ejere indtrådt i den officielle “400 Drive Club”, hvor man for 40.000 $ bliver sluppet løs på en lukket bane med Bugattis eksperter i et forsøg at komme over de magiske 400 km/t. – Ved den hastighed føles det som at køre på en meget, meget smal vej. Jeg tror, jeg tabte 2 kilo af bare spænding og begejstring,” har en af bilentusiasterne sagt efter 5 minutters kørsel ved ekstrem hastighed. Kan man ikke få en større udgave? Flere kunder efterspurgte en hurtigere og kraftigere udgave - forstå det hvem som kan - men Bugatti tog udfordringen op. Super Sport fik 200 HK lagt oveni, og kan accelere fra 0 til 300 km/t på 14,6 sekunder ... og bremse helt op igen på yderligere 7,9 sekunder. I juni 2010 satte den så ny verdensrekord med 431 km/t på Volkwagens testbane i Ehra-Lessien. Men selvom Bugatti er stoppet med produktionen af den originale Veyron, både som coupé og Super Sport, så er der stadig gang i produktionen af den topløse roadster. Den blev lanceret i 2009 og med hardtop er den lige så hurtig som coupé-udgaven. Når man hiver toppen af og vil have vind i håret, er der en fartdæmper, der begrænser hastigheden til ‘sølle’ 357 km/t ... det er stadigvæk nok til at være verdens hurtigste åbne sportsvogn. Det ændrer sig måske med den nye Vitesse. 

57


Ny eksklusiv Natklub i aalborg

N o16 er eN Ny bar og Natklub, som er åbNet i Jomfru aNe gade 16 i aalborg Der er kælet for detaljerne i indretningen af lokalerne og No16 lægger vægt på stil, kvalitet, hygiejne, hygge og kundeservice i top. Der er gode muligheder for at slappe af i loungesofaer og nyde musikken til kolde cocktails serveret af vores altid veloplagte bartendere eller du kan give den gas ved baren og slå dig løs til fed musik på dansegulvet.

No16 appellerer til et bredt publikum, og der er iNgeN uNdskyldNiNg for ikke at deltage i festeN I baren bestræber vi os på at lave cocktails af høj kvalitet. På vores drinkskort finder du alt fra klassiske cocktails til vores egne kreationer, champagne og vin. På dansegulvet spilles der alt fra 80’er & 90’er klassikere til mainstream hits og happy house. Aldersgrænse: 20 år


tema  · Danish thundersport championship

dtc vender

tilbage

Kun forkortelsen er tilbage. Bilerne er blevet mere brutale og løbene får mere action i Danmarks nye kongeklasse inden for motorsport. tekst kim konnerup  ·  foto dtc  ·  layout Betine hvidberg brix

Gennem 12 år var DTC ensbetydende med den absolutte kongeklasse inden for motorsport i Danmark, indtil serien lukkede med sæsonen 2010 og efterlod et tomrum på de danske baner. Men i år vender DTC tilbage, bare i helt nye klæder. T’et står nu for Thundersport i stedet for Touringcar, bilerne er brutale amerikanere i Camaro-forklædning, og det tekniske reglement er designet til at levere et forrygende show til overkommelige penge. Den nye topklasse i dansk bilsport “Danish Thundersport Championship bliver den nye nationale topklasse i dansk bilsport fra 2012 og fremefter. En klasse, hvor det både bliver økonomisk overkommeligt at deltage, samtidig med at der kommer action og knald på,” siger Peter Elgård fra DTC Motorsport A/S, der står bag den nye klasse. Udgangspunktet for det nye DTC er de biler, mange har oplevet i Camaro Cuppen, som var på FDM Jyllandsringen i forbindelse med GP Danmark i august 2011. Bilerne

fremstilles af Howe Racing Enterprises i Michigan i USA, og ligner på overfladen Chevrolet Camaro. Men under overfladen finder man et kraftigt rørrammechassis og en Chevrolet ZZ4-motor på 5,7 liter, hvor den oprindelige effekt er øget fra 355 til 445 hestekræfter, som overføres til baghjulene via en Richmond Super T10 firtrins gearkasse med H-skifte. Sjove, farverige og brutale biler “De er sjove og farverige, men samtidig også attraktive for rigtig mange, da driftsomkostningerne er meget lave. Danish Thundersport Championship skal være den danske superliga, hvor der sættes fokus på de danske deltagere, og hvor Danmark bliver omdrejningspunktet for aktiviteterne,” siger Peter Elgård. ”Selve bilen koster omkring 500.000 kroner i anskaffelse,” fortæller Mikkel Wangaa fra Fukamuni Racing, der har en sæsons erfaring med bilen. På en bane som FDM Jyllandsringen har den racerbil, som skal anvendes i Danish Thundersport Championship, 59


Business Class  marts 2012

kørt på omgangstider, der ligger op til et sekund hurtigere end tiderne for en Super 2000-bil (biltypen i det gamle DTC). Bilen vejer 1.160 kg i tør vægt, og den kan accelerere fra 0 til 100 km/t på 4,6 sekunder. ”Bilen har den fordel, at en motor kan holde en hel sæson, og det er med til at holde driftsbudgettet nede,” siger Mikkel Wangaa. Magnussen: Det er den helt rigtige vej Jan Magnussen er ikke bare en af de danskere, der har kørt i flest forskellige racer-biler. Han er også en af dem, der har kørt løb med den bil, som i 2012 skal anvendes i Danish Thundersport Championship. ”Til dansk motorsport er det et af de bedste koncepter, der har været fremme,” siger den tidligere DTC-mester. ”Den er super, super underholdende at kikke på. Der er masser af action. Den lyder godt og den ser brutal ud, og den har alle de ting, som en racerbil skal have.” Selv om bilerne i Danish Thundersport Championship bliver identiske, så kommer klassen alligevel til at give deltagerne udfordringer. ”Bilen er ikke så nem at køre, men det er heller ikke en svær bil, hvor man skal tilbagelægge 10.000 omgange for at være god,” siger Jan Magnussen. ”Den er lidt på kanten hele tiden, og det er med til at give noget godt race, så den selv kommer bag på kørerne hele tiden. Det er den helt rigtige vej. Det giver også stor mening, at de biler, der kører på banen, kører hurtigere og ser federe ud end dem, som holder på parkeringspladsen.” Jan Magnussen kørte i 2011 fire løbsweekender i bilen, og 60

håber på endnu flere i Danish Thundersport Championship. ”Jeg regner med at være med næste år. Jeg har nogle forpligtelser i USA, men hvis jeg bare har den mindste mulighed, så er jeg på gridden næste år,” siger han. ”Jeg er meget positivt stemt over, at der sker noget på denne her front.” John Nielsen og Claus Elgaard er klar Også andre topkørere fra det gamle TDC har rosende ord til Thundersport-konceptet. “Jeg synes, at det er en fremragende idé. Klassen er den helt rigtige til at få gang i tingene igen i dansk motorsport. Det er simple biler, der kan lave et godt show. Det er det helt rigtige at gøre. Kan vi få nogle af navnene med igen, kan vi atter skabe en interesse for motorsporten hos medierne. Det er en klasse, jeg gerne vil være en del af,” siger John Nielsen, der allerede har annonceret sin tilbagevenden til DTC-klassen. “Det er store biler med en stor motor, der giver godt race med en god lyd. Samtidig er det en klasse, der passer godt sammen med den aktuelle verdensøkonomi, som jo har været hård ved motorsporten. Med den klasse vil vi atter kunne tiltrække sponsorer til de danske baner,” siger den firedobbelte DTC-mester Casper Elgaard, der regner med at stille op både som kører og som chef for et team med to-tre biler. Danish Thundersport Championship begynder i april og forventer at starte i 2012 med 6-7 løb fordelt mellem de danske baner FDM Jyllandsringen, Padborg Park og Ring Djursland med en mulighed for at besøge Ring Knutstorp. 


50% af Danmarks aktive befolkning gør det 20 minutter hver dag

Vil du have en personlig og direkte i Danmark, hvoraf de 60.000 er i

konXion har allerede med succes hjulpet følgende virksomheder i gang at bruge Facebook som en aktiv del af deres markedsføring

Et udvalg af hvor mange der

Synes godt om

forskellige Facebook-sider:

VERDENS STØRSTE VIRKSOMHEDER

STORE DANSKE FACEBOOKSIDER

Coca-Cola ....................................................... 39.697.266

LEGO...........................................................1.657.692

Disney .............................................................. 33.021.687

Støt brysterne ............................................ 427.142

MTV .................................................................. 32.160.531

Klovn (Casper og Frank) .......................... 334.275

Starbucks ....................................................... 28.955.011

Rasmus Seebach ....................................... 298.344

Red Bull ........................................................... 27.252.912

Lys i Afrika (Energi Nord) ........................ 166.632

Oreo ................................................................. 25.272.910

Helle Thorning-Schmidt .......................... 141.923


adgang til ca. 200.000 personer Nordjylland? - Så kontakt os direkte på 27 27 97 89

Facebooks udvikling

Fakta om Facebook · Oprettet i februar 2004 af den unge studerende Mark Zuckerberg

Aktive brugere (millioner)

· I dag 875 millioner brugere verden over – og tallet stiger stadig. · Facebook fordoblede sin omsætning fra 2010 til 2011 – fra 11,3 milliarder kroner til 21 milliarder · Facebook bliver børsnoteret i 2012 – med en forventet børsværdi på omkring 500 milliarder kroner

2,8 millioner brugere i Danmark · Danskerne bruger hver måned over 22 millioner timer på Facebook – det er 7 millioner timer mere end nr. 2 på listen · Hver bruger anvender i gennemsnit 20 minutter på Facebook dagligt · Hver bruger har i gennemsnit 225 venner

År

Hvad er Facebook? · Facebook er det største medie på internettet · Folk fra hele verden er linket sammen i ét stort socialt netværk · De kommunikerer med deres venner, fortæller om deres liv og holder sig konstant orienteret om, hvad der sker i deres netværk · Det fungerer både lokalt, nationalt og internationalt · Facebook er en enestående informationskanal med enormt potentiale, der giver dig direkte kontakt til dine kunder · Og hvis de synes om det, fortæller de det videre til deres venner

ER DU INTERESSERET I AT HØRE MERE? SÅ KONTAKT MEDIAX´S FACEBOOK-DEPARTMENT DIREKTE PÅ 27 27 97 89


Business Class  marts 2012

64


Portræt  ·  Frderikshavn havn

ungt ansigt på Frederikshavn havn tekst sussie Munk  ·  foto eframe.dk  ·  layout MIa sakæussen

I løbet af foråret overtager 41-årige Mikkel Seedorff Sørensen direktørposten i Frederikshavn Havn efter Preben Reintoft. Den nye unge direktør markerer både et generationsmæssigt og et stilmæssigt skifte i kystbyen. Og så skal han føre en massiv havneudvidelse til en halv milliard i mål.

65


Business Class  marts 2012

I 2016 har Nordjylland en særdeles effektiv havn i Frederikshavn med 1000 flere indirekte og direkte arbejdspladser end nu og med en omsætningsvækst på hen imod en milliard kroner. Dybden i havnen vil være på 12,5 meter, indsejlingen vil være 135 meter, der vil være 600-1500 meter kaj, baglandsarealerne vil brede sig over 1 million kvadratmeter, og 8-10 store 3,6 MW havmøller vil producere grøn energi lige uden for ydermolerne. - Det er en plan til ca. en halv milliard kroner, men den hviler på et solidt grundlag af velovervejede analyser af mulighederne og opbakning fra havnens erhvervsliv. Vi betragter Frederikshavn Havn som ”forudsætningsskaber” for vækst. Det vil sige, at vi skaber de bedste muligheder, og virksomhederne anvender dem. Med udvidelserne får både den maritime industri, færgehavnen, godstrafikken og nye virksomheder maksimale forudsætninger for at vokse og udvikle sig, udtaler havnedirektør Preben Reinholt. Kronprinsen fra Århus Sammen med udvidelserne får havnen ny frontfigur, i skikkelse af den 41-årige Mikkel Seedorf Sørensen, der sidste år blev ansat som vicedirektør – og kronprins til posten som direktør i takt med at Preben Reinholt gradvist trapper ned. - Mikkel kommer fra en stilling som salgsdirektør i Shipping.dk, forklarer Preben Reinholt, der har været i spidsen for havnen siden 2001. Når han trækker sig, vil han fortsætte som projekttilknyttet i forbindelse med udvidelserne, projekt fremtidens færgehavn og projektet Digital Experi-

66

ence Center, et kommende IT-baseret oplevelsescenter i Frederikshavn, der har ambitioner om at trække op mod en halv million turister årligt. Men hvem er han så, den nye nordjyde – der er importeret direkte fra det midtjyske. - Jeg er opvokset i et almindeligt parcelhuskvarter i Århus. Min far var selvstændig og drev Seedorf Logistic System, der udviklede interne transportsystemer, fortæller Mikkel. Efter en handelsskole-eksamen kom Mikkel i lære hos det traditionsbundne shippingfirma, Carl Hasselager i Randers. - Der fik jeg virkelig lært noget, ikke mindst om høflighed og gode manerer – det var nemlig et firma med ret gammeldags ledelsesprincipper. Enorme muligheder i Litauen I 1991 blev Carl Hasselager solgt til Fredericia Shipping, og året efter blev Mikkel tilbudt et job som ansvarlig for firmaets bulkafdeling. - Det var en fantastisk arbejdsplads, og i 1994 blev jeg draget ind i opstarten af Klaipeda Fredericia, der senere blev overtaget af DFDS. Jobbet førte til at jeg i en lang periode op igennem 90erne boede i Litauen, og var med til at etablere agency, stevedoring, linerafdeling og andre projekter, bl.a. som udviklingschef ved DFDS Baltic Line. Opholdet i Litauen har været en kæmpe-oplevelse, som jeg ikke vil undvære. Der var en helt speciel stemning i landet efter murens fald. Der er et eller andet ved kombinationen af lukkethed og enorme muligheder, der er dybt fascinerende. Østeuropæere har en helt anden virkelighedsoplevelse, end »


Velkommen til til RestauRant RestauRantsneRlen sneRlen Velkommen i kattegat kattegat siloen siloen FRokost FRokost

NYT til sommer NYT til sommer

tagteRasse tagteRasse

Spis Spis frokost frokost på påRestaurant RestaurantSnerlen Snerlen

Glæd digdig til til sommer ogog varme, Glæd sommer varme, hvor rykker udud påpå vores hvorvi vi rykker vores kæmpe terrasse påpå toppen af af kæmpe terrasse toppen siloen. siloen.

Nutidigt Nutidigt smørrebrød, smørrebrød,som somafspejler afspejlersæson sæsonog oggodt godthåndværk. håndværk.

Fx Fx :: Rimmet Rimmet torsk torskmed medhasselnød-mayonnaise hasselnød-mayonnaiseog ogæblesalat æblesalat Letrøget Letrøget laksetatar laksetatariisprødt sprødtmed medsyltede syltederodfrugter rodfrugter

3 3 stk. stk. Ud Ud af af huset huset

128,128,-kr. kr. 95,-kr. 95,-kr.

à à la la caRte caRte Landsdelens bedste fiske- og skaldyrsrestaurant med fantastisk udsigt over hav Landsdelens bedste fiske- og skaldyrsrestaurant med fantastisk udsigt over hav og by. Hos os finder du hygge, fantastisk mad til små priser og med super service. og by. Hos os finder du hygge, fantastisk mad til små priser og med super service. Hold fest på Snerlen Hold fest på Snerlen

95,- kr. pr. ret 95,- kr. pr. ret

Fest Festtil tilFast FastpRis pRis

5 retter fra menukort 395,- kr. pr. person 5 retter fra menukort 395,- kr. pr. person

Fx : Fx : Krabbe consomme med rodfrugter og kammuslinge-ravioli Krabbe consomme med rodfrugter og kammuslinge-ravioli Stegt rokkevinge med kartoffel og bagte tomater samt brunet smør Stegt rokkevinge med kartoffel og bagte tomater samt brunet smør Braiseret kalvespidsbryst med mokler, tørrede tranebær, grønt og sauce Braiseret kalvespidsbryst med mokler, tørrede tranebær, grønt og sauce Pære med yoghurtis, hindbærknas og hvid chokolade Pære med yoghurtis, hindbærknas og hvid chokolade Se altid vores aktuelle menukort på www. snerlen.dk Se altid vores aktuelle menukort på www. snerlen.dk

Bestil bord på tlf. 3031 9763 Bestil bord på tlf. 3031 9763 eller skriv til os på snerlen@mail.dk eller skriv til os på snerlen@mail.dk

Restaurant Snerlen Restaurant Snerlen Silovej 8 SilovejFrederikshavn 8 9900 9900 Frederikshavn

T: 3031 9763 T: 3031 9763 snerlen@mail.dk snerlen@mail.dk www.snerlen.dk www.snerlen.dk

Skal du holde fest, har vi lokalerne SkalMed du holde fest, har i vi dertil. plads op til 120 detlokalerne store dertil. Med plads op til 120 i det store selskabslokale. selskabslokale. Vi har flere forskellige menuer med Vi har flere forskellige menuer med priser på 549,kr., 649,- kr., 749,- kr. påkr. 549,- kr., 649,- kr., 749,- kr. ogpriser 1049,og 1049,kr. alt lige fra velkomstPrisen indeholder Prisen indeholder alt lige fra velkomstdrink til natmad. drink til natmad. Se mere om vores ”fest til fast pris” Se mere om vores ”fest til fast pris” menuer på www.snerlen.dk. menuer på www.snerlen.dk.

Åbningstider: Åbningstider: Onsdag - lørdag Onsdag lørdag Frokost kl.-11.30 - 14.00 Frokost kl. 11.30 - 14.00 Aften kl. 18.00 - 22.00 Aften kl. 18.00 - 22.00


Business Class  marts 2012

Frederikshavn HavNs satsningsområder •  Turisme og færgetrafik •  Konventionel havnevirksomhed •  Miljø- og genvindingsindustrien •  Maritim serviceindustri

vi har. De er præget af deres fortid og ønsker at ændre deres fremtid. Den mentalitet skal opleves, det kan man ikke beskrive eller læse i en bog. Mentaliteten viser sig også i småbitte ting – f.eks. kan jeg huske, at min kollega Anders, der også boede i Litauen, havde købt en gave til mig. Butikkens indehaver pakkede den ind og lagde et katalog over varer i gaven – et katalog, der altså bare var flere år gammelt. Det viser den vilje, der var til stede - så alligevel den mangeltilstand, litauerne har befundet sig i. Bagsiden er kriminaliteten Tiden i Litauen førte mange bekendtskaber med lokale litauere med sig. Mikkel Seedorff Sørensen følger fortsat lidt med i, hvad der sker med dem, og det glæder ham, at nogle af hans ”lærlinge” siden er endt med gode ledende stillinger i transport og shipping branchen i Litauen. - Bagsiden ved at bo og arbejde i Østeuropa er den kriminalitet, man også er nødt til at forholde sig til. Smuglerier af cigaretter og biler og kontakt med politiet var hverdagsbegivenheder. Også dagliglivet var anderledes end i Danmark. Vareudbuddet i supermarkederne var ikke vestlig standard, og man spiste ude hver aften, forklarer Mikkel. Opholdet i Litauen førte ham videre til et job i Moskva som daglig leder af ICT A/S, der har specialiseret sig i containertransport fra Baltikum til Moskva. - Jeg var der fra 1998-2000 og det var spændende. Nogle gange for spændende, fordi der var masser af svindel med godstransporterne, svindel med forkerte vægtangivelser osv. Det var tydeligt, at det var et system i opløsning. En dag blev hele byen spærret af, fordi Ministerpræsident Jeltsin skulle transporteres til hospitalet og tilbage igen fulgt af 20 politibiler. Tænk, så spærrede man uden videre en 68

7-sporet motorvej af… Systemet var fuldt af korruption, men det var ligesom en præmis, man bare arbejde under. Man vidste godt, at systemet var hen i retningen af: ”Vi lader som om, vi arbejder, og staten lader som om, den betaler.” Moskva var meget anderledes end Litauen. Samfundet var præget af en dyb mistro til systemet, og der var slet ikke den vækstvilje, som man havde i Litauen, fortæller Mikkel. Han boede sammen med sin kone med udsigt til Moskva Floden og senere i en villa, hvor han blev nabo med den legendariske Moskva-korrespondent, Poul F. Hansen fra TV-Avisen. ”Kunne du tænke dig…” - Der var mange danskere i Moskva, og vi mødtes hele tiden. Jeg kan ikke forstå, at vi herhjemme har så travlt med at beskylde udlændinge for ghetto-dannelser osv., for vi er nogle af dem, der har mest tendens til at holde sammen, når vi er i udlandet, siger Mikkel Seedorff Sørensen. Han skiftede brat sin kosmopolit-agtige tilværelse ud, da han omkring årtusindeskiftet fik en ledende stilling hos Lillebælt Shipping i Fredericia. Firmaet blev senere til Shipping. dk, da det fusionerede med 6 andre shippingfirmaer. Det var her han befandt sig, da han blev opdaget af Frederikshavn Havn. - Jeg blev ringet op i december 2010 og fik spørgsmålet: ”Kunne du tænke dig, at være direktør for en havn?” ”Det kommer an på hvor det er henne,” svarede jeg. Da han så sagde ”Frederikshavn”, sagde jeg ”ja” med det samme. Jeg kendte nemlig havnen i forvejen, fordi Shipping.dk har kontor her, og jeg kendte også Preben Reinholt, fortæller Mikkel Seedorff Sørensen. Headhuntingprocessen endte med, at han flyttede sig selv og sin familie, bestående af


Portræt  ·  Frederikshavn havn

hustruen, Helle og deres to børn fra Fredericia til Frederikshavn i sommeren 2011. Familien er lynhurtigt blevet integrerede frederikshavnere med medlemskaber i håndbold- og fodboldklubber. - Jeg tror, at det har hjulpet, at vi er vant til at omstille os. Man skal ikke være så bange for nye udfordringer. Samtidig har vi alle fire fået en helt fantastisk modtagelse fra alle i byen, siger Mikkel. Kemien skal virke Et generationsskifte kan se ud på mange måder. Et hurtigt snit eller en langsom overlapning. På Frederikshavn Havn hælder man til den sidste løsning. - Preben og jeg vil overlappe hinanden i en lang periode, og han forbliver tilknyttet som konsulent på udvidelsesplanerne og andre projekter. Men løsningen med overlapning kræver, at kemien er god mellem parterne, og at der er gensidig respekt og åbenhed. Jeg har brugt meget tid på at lytte og lære af Preben, og jeg vil gerne fremover bruge ham som ”opslagsværk.” Men vi er også meget forskellige, og jeg vil selvfølgelig sætte mit eget præg på forretningen, og jeg skal tilføre havnen en mere kommerciel profil, end den har haft hidtil. En af de første opgaver bliver at indføre et ERPsystem med CRM-funktion og videndeling. Hvor Prebens baggrund er fra bankverdenen og industrien, kommer jeg med salgserfaring fra shippingbranchen, så jeg ved, hvad kunderne efterspørger derude. Vi vil øge omsætningen med en halv milliard Det er en speciel forretning Mikkel Seedorf Sørensen skal stå i spidsen for. Havnen er nemlig både en direkte og en indirekte forretning. 40 % af skattegrundlaget i kommunen

stammer fra havnene, og de står for 6000 direkte og afledte jobs. Min vision er, at sætte Frederikshavn mere på Europakortet, siger Mikkel Seedorff Sørensen og fortsætter: - Vi har gennemført en foranalyse blandt havnens 12 største virksomheder. De skønner tilsammen at kunne skabe ca. 400 nye jobs pga. udvidelsen. Lægger man det tal sammen med afledte arbejdspladser i byen, vil det nærmere blive 1000 nye arbejdspladser. Samtidig skønner virksomhederne en direkte omsætningsvækst på op mod 600 millioner kroner – og sammenlagt med den afledte effekt betyder dette, at virksomhederne kan øge omsætningen med en milliard, siger Mikkel Seedorff Sørensen. Større skibe og vækst i godsmængder Med den nye indsejling og vanddybde, bliver det muligt for langt større fartøjer at anløbe havnen. - Det vil betyde, at f.eks. Orskov Yard vil få flere og større skibe ind til service og reparation. Også en virksomhed som MAN Diesel & Turbo vil øge konkurrencekraften, og udvidelsen vil betyde, at deres kunder med store fartøjer vil kunne komme uhindret hertil. Det vil også betyde, at Frederikshavn Havn bliver interessant som ”rasteplads” og bunkerstation for de utallige store skibe, som passerer forbi i sejlrenden, og som vil dreje ind for at bunkre. Strædet lige udenfor er det tredje mest befærdede i verden, og mange skibe vil gerne slippe for at sejle en omvej til f.eks. Polen for reparation og service, siger Mikkel Seedorff Sørensen. Udvidelserne skønnes at medføre en vækst i godsmængderne på 50 %. Havnens gode beliggenhed, og de stabile vejr- og indsejlingsforhold betyder også, at den kan blive base for offshore projekter, vindmøller og platforme samt for miljøsikker ophugning af skibe, der kræver plads til skrot på havnen. 

Født I 1970 i Århus Motto Behandl andre mennesker, som du selv vil behandles Bøger Leif Davidsens romaner om livet i Baltikum og Rusland Favorit-viden Alt om Litauen. Landet er som en slags ungdomsforelskelse for mig, som jeg aldrig glemmer Fodboldklub Jeg må indrømme, at jeg er glødende AGF-tilhænger sammen med mine børn. Man svigter ikke sit hold Film Action og komedier

69


Business Class  marts 2012

70


Pleasure  · Alter meier hof

Forkælelsens Kunst Fem-stjernet wellness og to-stjernet Michelin-restaurant kun tre timers kørsel fra Aalborg. Jeg har været en tur i drømmeland og tilbage igen. Et døgn, hvor alt kun drejede sig om mig, mig og mig. Fjernt fra den jævne, grå hverdag til et paradis af nydelse, oplevelse og velvære. En oase af forkælelse lige på den anden side af den dansk-tyske grænse. tekst Kim Konnerup  ·  foto presse   ·  layout catrine knøsgaard

Den røde løber er ude, da jeg ankommer til Alter Meierhof Vital Hotel. I hotellets lobby ender den røde løber ved en smuk hjerteformet rosenopsats, og skønt det er til ære for et ungt par, der holder bryllupsreception på hotellet, er det en perfekt start på et døgn i sansernes vold. Selvom hotellet er kåret til Tysklands tredjebedste, hersker der en afslappet og uformel stemning i den hyggelige lobby, hvor højryggede lænestole putter sig om ryggen på de gæster, der lige skal nyde en kop kaffe og dagens avis foran pejsen. Conciergen byder hjertelig velkommen og forklarer imødekommende om planerne for opholdet, inden endnu en venlig ansat slæber af sted med bagagen og viser vej til værelset. Værelset er en lille oase i sig selv. Et flot opsat fad med frisk frugt og en lille tallerken med chokoladekonfekt fra hotellets køkken byder velkommen. Opholdsstue og badeværelse er ikke adskilt af vægge, og fra spabadet kan man netop ane den storslåede udsigt over Flensborg Fjord med den danske kyst på den anden side. En magisk verden af velvære På badeværelset finder jeg badekåbe og -tøfler. Iført denne mundering sniger jeg mig ud på gangen og hen mod elevatoren. Der er nu ingen grund til at frygte andre gæsters mistænksomme blikke, for de er med stor sandsynlighed klædt på samme måde, finder jeg snart ud af. Elevatoren fører helt ned til kælderetagen, hvor hotellets magiske verden af velvære åbner sig. 1.400 kvadratmeter ’Hof-Therme’ med alt man kan drømme om af wellness. Saunaer, dampbade, massage, skønhedsbehandlinger, bassin der fører ud til et udendørs ditto med 30 grader varmt

vand året rundt. Flankeret af liggestole, rislende vand, beroligende musik og en lille hyggelig bar, der betjenes af en kombineret tjener og bademester. Jeg skal møde min behandler i skønhedssalonens lille tehjørne, hvor en stor samovar sprutter af kogende vand til en afslappende kop te, mens jeg venter spændt og anspændt. Spændt fordi jeg ikke har fået professionel massage, siden jeg forvildede mig med til en firmafodboldturnering for år tilbage. Anspændt fordi jeg har arbejdet som en hest i ugen op til denne tur. Guddommelig lavastensmassage En times tid senere har jeg glemt alt om arbejde, ømme muskler og træge led. Dette er altså noget helt andet end den russiske kuglestødskæmperklon, der tampede mig under en fodboldturnering. Hernede er smukke, spinkle Fraülein Janine uendelig blid, da hun tager fat på min Carita Stone Energy Massage, en af Alter Meierhofs utallige eksotiske massageformer. Andre af massagerne har endog endnu mere eksotiske navne som Pantai Luar, Mukabhyangalepa og Pizzichilli Kongeskyl. Efter en række faste, men blide tryk på en række kropspunkter, fedtes jeg ind i dejlig varm massageolie. Og så kommer det guddommelige. Et par 50° varme vulkansten placeres øverst på min ryg. Varmen trænger langsomt dybt, dybt ind i ryggens muskulatur, og der undslipper vist nok et sagte suk fra mig. Janine masserer nu min ryg med de varme sten i sirlige mønstre, mens stenene langsomt køler af og giver varme til mine ømme rygmuskler. Til sidst lemper hun de glatte sten af i mine opadvendte håndflader. Så fisker hun et par

»

71


Business Class  marts 2012

nye, varme sten frem og begynder et nyt mønster, denne gang startende i lænden. Og sådan bliver hun ved. Og ved og ved og ved. Jeg ønsker det aldrig holder op. Der er ikke andet i hele verden end følelsen af varme sten, der blidt glider over min ryg og løsner et helt livs myoser og sammenfiltrede muskeltråde. Salige udtryk i det udendørs bassin Men selvfølgelig slutter det. Med et øv-udtryk forsøger jeg at rejse mig, men må tumlende vælte ned på briksen igen, da jeg opdager verden snurrer svimlende rundt for mine øjne. Med et lille grin forsikrer Janine mig om, at det er helt normalt oven på sådan en behandling, og beder mig slappe af et par minutter. Lidt senere pjasker jeg rundt i det opvarmede bassin og konkurrerer med de andre gæster om at fremvise det mest salige ansigtsudtryk. Her kan man også få alverdens velgørende bade, peelings og den helt store Hamam-ceremoni med blid sæbeskumsmassage. Den vil jeg altså prøve næste gang. I dag nøjes vi med et par baner i bassinet, der via glasskydedøre i vandet fortsætter udendørs. Det 30° varme vand sender små skyer af damp ud i den kølige vinteraften, mens vi ser solens sidste stråler ramme den danske kyst på modsatte side af fjorden. Der er lige tid til et hurtigt karbad på værelset, med et glas sekt fra minibaren på kanten af spabadet, inden det er tid til turens gastronomiske forkælelse. 72

Michelin-forkælelse 300 km fra Aalbrog Alter Meierhof har to restauranter, Le Brasserie og Meierei Dirk Luther. Begge restauranter er under opsyn af køkkenchefen, den tyske stjernekok Dirk Luther. I aften spiser vi på hotellets gourmet-restaurant, der bærer Dirk Luthers navn og to af de eftertragtede Michelin-stjerner. To Michelinstjerner kun 300 km fra Aalborg? Hvorfor så tage turen til København, fristes man til at tænke. Og sjældent er jeg da blevet så godt beværtet. Skrev jeg ’sjældent’? Jeg mente ’aldrig’! De næste tre timer flyder guderetter, himmerigsmundfulde af velsmag og eksplosioner af gastronomisk nydelse i en lind og velkoreograferet strøm fra de to-tre-fire tjenere, der dækker, serverer og tager af i velinstuderede, synkrone bevægelser, der ville få de store karakterskilte frem hos enhver vild-med-dans-dommer. Vi har valgt en seks-retters gourmetmenu med tilhørende vin-menu. Heri er ikke medregnet en strøm af starters, compliments, appetizers og petit fours, der også lige skal kæle for smagsløgene. Smukt og ekstremt blæret De enkelte tallerkener er stramt og næsten minimalistisk anrettet. Detaljerne er enkle, smukke og næsten så diskrete, at det i sig selv råber mod himlen. Tre bittesmå tern af rødbede med et enkelt kaviar-æg på toppen opstillet i en snorlige række. Et sirligt mønster af knappenåls-store dråber af en rød glace. Bare for at vise, at der i køkkenet er overskud

»


Sådan øger du dit salg med 25%! Sådan øger du dit Sådan øger du dit salg med 25%! salg med 25%!

Kundeundersøgelser viser, at virksomheder der benytter WebCRM, i gennemsnit øger salget med 25%

Kundeundersøgelser viser, at virksomheder der benytter WebCRM, i gennemsnit øger med 25% Kundeundersøgelser viser, at salget virksomheder der benytter

Større produktivitet og øget salg

WebCRM, i gennemsnit øger salget med 25% Mobil adgang

webCRM gør det nemt for dig at opnå den optimale kundehåndtering. Du bliver mere produktiv, skaber tilfredse kunder igennem Større produktivitet og øget salg forbedret dialog, og i sidste ende øget salg. Større ogdig øget salg den webCRMproduktivitet gør det nemt for at opnå optimale kundehåndtering. Du atbliver webCRM gør det nemt for dig opnåmere den Online og nemt produktiv, skaber tilfredse kunder igennem optimale kundehåndtering. Du bliver mere webCRM er et ukompliceret og yderst sikkert forbedret i sidste ende øget salg. produktiv,dialog, skaberogtilfredse kunder igennem online CRM system, der er nemt at tilpasse til forbedret dialog, og i sidste ende øget salg. virksomhedens behov. Vore CRM specialister Online og nemt står til rådighed, så du kommer hurtigt i gang Online og nemt webCRM er et ukompliceret og yderst sikkert og får succes med CRM. online CRM der er nemt at tilpasse til webCRM er system, et ukompliceret og yderst sikkert virksomhedens behov. CRMatspecialister online CRM system, derVore er nemt tilpasse til står til rådighed,behov. så du kommer hurtigt i gang virksomhedens Vore CRM specialister og medsåCRM. stårfår til succes rådighed, du kommer hurtigt i gang og får succes med CRM.

Få hurtig adgang til dine data på farten igennem webCRM’s mobile app. Virker på Apple iPhone, Android, Windows, Nokia– så vel som Mobil adgang håndholdte PC’er og iPad Mobil adgang Få hurtig adgang til dine data på farten igennem webCRM’s app. Virkerpå på farten Apple Få hurtig adgang til data Priser fra kun kr.mobile 278dine (2 brugere) iPhone, Nokia– såpå velApple som igennemAndroid, webCRM’sWindows, mobile app. Virker Vore priser er yders konkurrencedygtige. Der er håndholdte PC’er og iPad iPhone, Android, Windows, Nokia– så vel som ingen opstartsudgifter, og du betaler kun for de håndholdte PC’er og iPad brugere, der benytter systemet.

Priser fra kun kr. 278 (2 brugere) Priser fraerkun kr.konkurrencedygtige. 278 (2 brugere) Der er Vore priser yders ingen opstartsudgifter, og du betaler kun Der for de Vore priser er yders konkurrencedygtige. er brugere, der benytter systemet. ingen opstartsudgifter, og du betaler kun for de brugere, der benytter systemet.

Ringkjøbing Sales Consulting ApS er forhandler af webCRM systemet, og yder konsulentbistand indenfor salgsoptimering. Ringkjøbing SalesRingkjøbing Consulting for ApSmere er forhanKontakt Morten www.webcrm.com/gratis dler af webCRM systemet, og yder konsuRingkjøbing Sales Consulting ApS er forhaninformation - 26 626 234 Prøv gratis og uforpligtende i 14 dage lentbistand indenfor salgsoptimering. dler af webCRM systemet, og yder konsumorten@ringkjobingsales.dk lentbistand indenfor salgsoptimering. Kontakt Morten Ringkjøbing for mere John Lind, adm. dir., Nordelektro A/S: www.webcrm.com/gratis information 26 626 234 Kontakt Morten Ringkjøbing for mere - Om webCRM kan jeg sige,www.webcrm.com/gratis at det gratis er nemt og at bruge. Det hjælper os til at få et bedre Prøv ogoverskueligt uforpligtende i 14 dage input af data - og valide data-output. Det siger jeg også på baggrund af erfaring med et tidligere morten@ringkjobingsales.dk information - 26 626 234 uforpligtende i 14 dage system, som vi valgte at gå Prøv bort fra.gratis WebCRMog giver os samtidigt et bedre overblik over vores kunder, morten@ringkjobingsales.dk tilbud, kampagner osv. og et godt beslutningsgrundlag. Vi er rigtig glade for det i hverdagen og bruger systemet flittigt fra alle computere, smartphones og tablets.

webCRM A/S | Abildgaardsvej 96 2830 Virum | Tel: 70 220 690 | info@webcrm.com | www.webcrm.com/dk


Bom ba ba bà 2008

Irony Pinot Noir 2009

Guado al Melo / Bolgheri / Italien

”Monterey” / DFV Wines / Califonien

Pr. flaske kr. 109,-

Pr. flaske kr. 129,-

Helt utrolig meget vin for pengene. Vinen er produceret på 80% Sangiovese og 20% Syrah. Mørkelilla farve i glasset. Varm og frodig næse af røde frugter og krydderier.

En nærmest forkælet vin, hvor druerne håndplukkes og hvor de hele drueklaser selekteres nøje inden de forsigtigt bliver placeret i små gæringsanlæg. Først efter 5 dage under køl startes gæringen. Vinen tilbringer et lille år på fade. Helt utrolig flot struktur, elegante og ranke stil med et sofistikeret lille pift af krydderier og fad i eftersmagen.

På mange måder en klassisk Sangiovese; enkel, med et godt bid og en god struktur. Egner sig fortrinligt til koldt, røget, stegt eller grillet kød.

& "Ugens bedste vin" Avisen.dk 9/9 mulige point af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske

v/6 flasker

v/6 flasker pr. fl.

69,-

pr. fl.

99,-

Spar kr. 180,-

Spar kr. 240,-

STR

I EK

Merlot 2009

Riesling "Auslese" 2007

”Private Cellar” / Veenwouden / Paarl / Sydafrika

"Schweicher Annaberg" - Fass 108

Pr. flaske kr. 219,-

Heinz Schmitt / Mosel / Tyskland

Pr. flaske kr. 249,-

Vinen er lavet på 92% Merlot og 8% Cabernet Sauvignon, og er i sin stil nærmest som en stor Pomerol. Flot mørklilla farve, op af glasset stiger en nærmest overdådig duft af fuldmodne kirsebær og solbær, bakket op af strejf af chokolade.

Før 2007 skulle der faktisk stå ”Mosel-Saar-Ruwer” på etiketten, men i dag er det nok med blot ”Mosel”. Helt utrolig intens duft af både abrikoser, mandler, søde modne æbler og bananer samt lidt vafler og honning. Vinen er sød, men på en delikat og charmerende facon. I afslutningen er der et fint touch af syre, der giver vinen lidt mineralitet og kant.

Finansbureauet.dk i Ekstra bladet på Vinforum.dk

v/6 flasker

v/6 flasker

pr. fl.

pr. fl.

100,-

149,-

.DK TRO ET S A D Å G INBLA P Spar kr. 714,T IN IV PO NT 92 POI 90

Spar kr. 600,-

Pink Port Porto Quevedo / Douro / Portugal

Pr. flaske kr. 110,En forfriskende nyhed i portvinsbranchen er ”Pink Port”, som er denne klassiske regions seneste bud på en moderne dessertvin.

Frederikstorv 3 9000 Aalborg

Helt forrygende til lettere og søde desserter som is, frugt osv. Prøv også denne charme-bombe iskold på en varm sommerdag, gerne med knust is. Den er også perfekt som aperitif ledsaget af mandler og oliven.

v/2 flasker

100,-

pr. fl.

Spar kr. 20,-

RA

ST I EK

T

DE

BLA

T

DE

LA AB

Tlf. 70 20 83 02 aalborg@vinogvin.dk www.vinogvin.dk


Pleasure  · Alter meier hof

til at gøre det og gøre det fuldt ud. Det er skarpt, det er smukt og det er ekstremt blæret. Retterne er en velkomponeret symfoni af Langusterhale med Troldkrabbe-tatar, Sanktpetersfisk med Bouchotmuslinger, Pighvarfilet med Forårsløgs-puré, Citrongræssorbet med Ingerfærskum (en dejlig rensende mellemdessert efter fiskeretterne) og den møreste rådyr-filet, der endnu er smeltet på min tunge. De små oaser af saucer og tilbehør, der ledsager retterne, fuldender harmonien og pirrer med overraskende effekter det samlede smagsindtryk. Hver enkelt mundfuld er en ny nydelse. Afslutningsvis en dessert af æbler, champagne og muscovado serveret med hvid nougat-is. Jeg vågner stadig om natten med velsmagen i ganen! Vinkortet er en kæmpebog på halvandet kilo Vinene på Meierei Dirk Luther er næsten et kapitel for sig. Selv om jeg valgte vin-menuen, der er specielt sammensat til maden, kunne jeg ikke dy mig for et kig i vinkortet. Eller det vil nærmere sige vin-bogen. Tjeneren placerer først et lille sidebord med hvid dug ved siden af min stol. Derefter kommer han ind og placerer en moppedreng på halvandet kilo på bordet. 650 vine omfatter bogen … og dermed hotellets vinkælder. En stor del af vinene kan slet ikke fås i almindelig handel mere. Den er omfattende. Meget omfattende. Senere erkender den sympatiske sommelier da også, at det er i overkanten. Han arbejder hårdt på at reducere antallet betragteligt for at få ’et mere levende vinkort’, som han udtrykker det. Men tilbage til menuen. De vine, sommelieren har udvalgt til maden, præsenteres alle med en lille forklaring og historie, der uddyber oplevelsen. Eftersom vi er i Tyskland,

er det overvejende nationale valg, der præger menuen. Og heldigvis for det, for de elegante tyske vine klæder og komplimenterer hver især de ledsagende retter, i en sart, skrøbelig og fuldstændig perfekt balance. Euforisk og mæt Jeg er mæt. Mere end mæt. Jeg er fyldt til bristepunktet, da jeg afviser at afslutte måltidet med en kop kaffe. Men mit madhjerte smelter, da tjeneren med et såret blik fortæller, at hun lige havde lidt mere, vi altså bare skulle smage. Og godt for det, for de hjemmelavede dessertchokolader er en oplevelse værd i sig selv. Et stort fad med en lang række varianter linet op side ved side præsenteres og beskrives malende for os. Det er fristende at vælge alle, men vi udpeger tre-fire stykker hver, der efterfølgende bringes til os på en lille tallerken. Gud i himlen, at det kan lade sig gøre at fylde så meget euforisk mundhulebalsam i et enkelt stykke chokolade. Farvel til paradiset ... og på gensyn Da jeg næste eftermiddag forlader Alter Meierhof, er det med stort besvær. Det er temmelig svært at holde bilen på vejen, når man samtidig skal kaste længselsfulde blikke bagud. Jeg vil ikke hjem herfra. Den overdådige Gourmet-Morgenmads-Buffet ligger stadig behageligt i maven, og kinderne kan stadig mærke varmen fra formiddagens ansigtsbehandling … i øvrigt mit livs første og bestemt ikke sidste. En lille times ultimativ forkælelse, der blev afsluttet med et forskrækket grynt over at være faldet i søvn, mens min behandler blidt masserede mit ansigt. Jeg får næsten lyst til at knibe en tåre frem under mine nytilrettede øjenbryn og lade den trille ned over min babybløde ansigtshud, så godt har det været at lade sig forkæle, forføre og betjene i dette lille, nordtyske paradis. 

75


IT outsourcing Webløsninger IT outsourcing

Web

beslutningen om at outsource til ITSecurity har givet store besparelser hos tømrer-, snedker- og murerfirmaet Lund & Staun. Hos Lund & Staun varetager ITSecurity både drift af servere og brugersupport - begge dele til fast pris.

Da ITSecurity udviklede Aalborg Kongres & Kulturcenters website, www.akkc.dk, var det med to klare mål for øje: Websitet skulle sælge billetter, og det skulle være nemt at administrere. Derfor blev der lavet en rig og levende webløsning med fuldt fokus på arrangementer, messer og andre aktiviteter. det hele blev implementeret i Umbraco og tilpasset webmasterens daglige rutiner.

Før ITSecurity tog over, blev opgaverne varetaget af den medarbejder, som vidste mest om IT. Men når server og 10 maskiner skulle holdes opdaterede, printeren skulle køre, og kollegernes problemer med Word skulle løses, tog IT-opgaverne ofte for meget fokus fra medarbejderens øvrige opgaver. “Vi er yderst tilfredse med løsningen, og vi får hurtig og kvalificeret support.” Michael Lund, Adm. direktør - Lund & Staun

“Valget af Umbraco CMS giver os fuld kontrol over alle elementer på websitet og vores omkostninger til websitet er blevet reduceret ganske betragteligt. Systemet er både fleksibelt og lettilgængeligt opbygget, hvilket gør det daglige arbejde med websitet hurtigt og nemt.” Flemming Lodberg, Webmaster - Aalborg Kongres & Kultur Center

Scan koden eller læs mere på www.itsecurity.dk – eller ring på tlf. 70 250 740 og spørg efter Erik Thimm eller Morten Ellermann

ITSecurITy A/S STrAndvejen 9 9000 AAlborg Tlf: 70 250 740 mAIl@ITSecurITy.dk www.ITSecurITy.dk


IT outsourcing & webløsninger Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tanja Krstevska - Fotolia

Scan Qr koden eller gå ind på www.itsecurity.dk/qr/tilmeld

ITSecurITy A/S STrAndvejen 9 9000 AAlborg Tlf: 70 250 740 mAIl@ITSecurITy.dk www.ITSecurITy.dk


Business Class  marts 2012

Bestyrelsen som et team Din bestyrelse skal sikre dig innovation og fremdrift, sikkerhed og stabilitet, udvikling og en fremragende position i fremtiden. Med de rigtige – ofte dyre – medlemmer kan vigtige og rigtige beslutninger træffes.

Får du det ud af bestyrelsen, som du ønsker. Yder bestyrelsen det, som den reelt kan. Mange gør ikke - til ærgrelse og frustration for alle parter. Ønsket om et succesfuldt bestyrelsesarbejde baseres ofte på erfaring, spidskompetencer og komplementære færdigheder. Men kan de samarbejde og fungere som en enhed? High Performance i bestyrelseslokalet En bestyrelse kan betragtes som et team. At være et team forpligter i forhold til mål og metoder. Forpligtelser skaber vanskeligheder. Vanskeligheder kræver noget særligt at overkomme. Et team kan levere high performance og storartede resultater og præstationer med de rette forudsætninger, og et team kan overkomme meget store vanskeligheder. Forudsætningerne skal du som bestyrelsesformand eller ejer etablere og opretholde sammen med bestyrelsen. Tag ansvaret. Så tager I samtidigt ansvaret for kunne levere de optimale resultater som forventes – som kun et stærkt team kan. Så kan bestyrelsen gøre det den er sat i verden for. Coaching og udvikling af bestyrelsen Teambuilding og teamudvikling hører ikke kun til i virksomhedens operation, men fungerer også på toppen. Bestyrelser kan som andre team trænes og udvikles. Som teamet på toppen skal bestyrelsen identificere og eliminere forhindringer for high performance. Teamet skal opbygges og udvikles med fokus på innovation og effektivitet. Intet kommer af sig selv. Alt kræver erkendelse og en aktiv indsats - og derfor din opmærksomhed. Identificer bestyrelsens barriere for innovation og effektivitet Bestyrelser skal være innovative og effektive. De skal som alle andre enheder i en virksomhed nå deres mål. De skal tage ansvaret for at skabe rammen for egen optimale indsats og for medlemmernes samarbejde. Stil krav til bestyrelsen om aktivt at sikre innovation og effektivitet hos sig selv for at styrke virksomhedens konkurrenceevne og øge distancen til konkurrenterne. Arbejdet med teamudvikling og bestyrelsens arbejdsklima vil smitte af hele vejen ned igennem organisationen og ud til kunderne. Så styrker du teamet på toppen. Gør din bestyrelse til et vinderteam.

Med venlig hilsen

Michael opstrup, Opstrup relation I en kort serie præsenteres 'praktiske tanker om team' af Michael Opstrup, der til dagligt arbejder som rådgiver, coach og underviser i virksomheden Opstrup Relation, som beskæftiger sig med organisatorisk forandring, ledelseskommunikation og teamudvikling. Find mere information Opstrup Relation på www.oprel.dk

78


viden

Mobilitet – Er din hjemmeside optimeret til mobil?

Fremtiden tilhører mobilitet og dine kunder er allerede mobile. Er din virksomhed mobil?

Dette er en overskrift vi sikkert kan genkende, og hvorfor egentligt det? Udviklingen på Internettet kører fortsat med ekspresfart uanset om vi arbejder med Internet som professionelle, eller vi anvender nettet i vort arbejde eller privat. Det, der er ved at ske også i Danmark, er at antallet af smartphones (iPhone, Android) og tablets (primært iPad) ganske enkelt er eksploderet. Det betyder, at vi kan læse mails og nyheder på farten, og meget af det indhold, vi modtager på e-mail eller via nyhedssites, er links videre til andre websites. Så trafikken på det mobile Internet er på vej mod skyerne. Vi konsumerer mere og mere information via mobile enheder. Udfordringen er dog, at stadig langt de færreste websites er optimeret til mobile enheder. De er enten svære at bruge på en smartphone eller næsten uanvendelige pga. diverse web teknikker, der ikke er særligt brugbare på en lille skærm. Så har din virksomhed et website, der ikke er optimeret til en smartphone, er det måske på tide at få det gjort. Dine kunder er jo allerede på farten med deres mobile enheder, og bør dit budskab ikke gå klart og tydeligt igennem til kunderne der hvor kunderne er?

Christian Broberg Autodidakt datalog, administrerende direktør og ledende partner i WebHouse ApS, som er danmarks ældste webbureau. Virksomheden har eksisteret siden 1995 og tilbyder webløsninger, design, specialudvikling på iPhone og iPad samt drift af webløsninger.

79


eliN eNGelSeN radius – Midt imellem drøm og virkelighed

Hvad sker der, hvis vi blot lader bevidstheden få frit fald, med alle porte til vores sind åbne. Hvis der ingen skel er imellem drøm og virkelighed - vågen og sovende tilstand. Vores indre radius og selvopfattelse rykkes en smule, og er vi modige, kan vi frit udforske uden nogen form for grænser. Udstilingsperiode: d. 3. marts – 4. april 2012

Galleri kirk • DaNMarkSGaDe 8 • 9000 aalBOrG • WWW.Gallerikirk.Dk • TlF. 98 14 11 44 ÅBNiNGSTiDer: TirSDaG - FreDaG 13-17.30, lØrDaG 11-13


viden  ·  ledelse

Ledersparring – brug det

Ledersparring er et must for den leder, som vil udvikle sig selv og sin virksomhed. Der er mange muligheder for ledersparring: individuelt, i netværksgrupper, gennem bestyrelser og i andre fora, hvor man mødes med ligestillede og kan drøfte de fælles problemstillinger, som arbejdet med at have fokus på innovative processer og drift altid vil synliggøre. Det er godt, og set i lyset af, at næsten al udvikling i dag sker i netværk, er det også en nødvendighed at være en del af et fagligt netværk. Den personlige ledersparring har som mål at styrke lederkompetencen både fagligt og personligt. Netværksgrupper kan have deres begrænsning, hvilket særligt opleves i perioder med manglende vækst og - som vi gennem flere år har oplevet - stagnation i udviklingen, hvorved drift og personaleforhold må tilpasses og sættes op i nye rammer. Men begrænsningerne opleves også i vækstvirksomheder, hvor andre udfordringer presser sig på, og lederen skal håndtere særlige udfordringer. I netværksgrupper kan det være vanskeligt at finde netop den opmærksomhed og ekspertise, der kan hjælpe med helt konkret at reflektere de udfordringer, som den enkelte leder står overfor. Set tilbage på de seneste år med mange konkurser og risiko for konkurs, viser det sig med tydelighed, at mange ledere ikke har reflekteret over situationen sammen med andre. Her adskiller den personlige og faglige ledersparring sig fra den sparring, som kan opnås med netværksgrupper og bestyrelser. Ledersparring kan have forskelligt afsæt, fra det direkte målfokuserende til det bredere afsæt, hvor de personlige kompetencer, ønsker og mål, organisationens mål og kontekst reflekteres med ind i den proces, som lederen skal arbejde med og orientere sig i. For at opnå et brugbart fagligt resultat, er det centralt at arbejde med det brede perspektiv, idet personlige forhold og kompetencer hos lederen er helt centrale for omsætningen af mål og strategier til konkrete handlinger. Lederen og ledergruppen er et af de mest værdifulde aktiver for virksomheden såvel offentlig som privat. Uden en velfungerende ledelse kan der ikke træffes de nødvendige beslutninger og de nødvendige prioriteringer for at skabe fleksibilitet og innovation. En åben og positiv tilgang til de ledelsesmæssige udfordringer skaber udviklende processer; at kunne se mål og perspektiv og vide, at de nødvendige kompetencer synliggøres og udvikles i ledersparringen – det giver ro til at kunne udvikle og etablere de processer, som muliggør udvikling og forandring for virksomheden.

Med venlig hilsen

susanne broeng, broeng consult Susanne Broeng, Proceskonsulent og ejerleder, Broeng Consult, se www.broeng.dk og Partner i ASNET, netværk for professionelle bestyrelsesmedlemmer, se www.asnet.dk susanne@broeng.dk. Tlf. 5120 4185

81


Business Class  marts 2012

God service

giver bedre bundlinje Det ligger i tiden, at både e-handel og discounthandel er i fremgang. Det ser vi i detailhandel, men vi ser det også inden for mange andre brancher. Og det er tillokkende, især for virksomhederne, at reducere serviceniveauet og minimere omkostningerne på den måde. Det øger deres indtjening i et marked hvor prisen er presset. Men er det altid til fordel for kunderne? Er det reelt det samme produkt, man får? Er denne form for handel velegnet til køb af komplicerede produkter som for eksempel forsikring? Jeg er overbevist om, at forsikringskunder er bedst tjent med at købe forsikringerne efter en grundig og reel gennemgang af de risici, der truer virksomheden. Lad os tage bare nogle eksempler: Enhver ændring hos den enkelte virksomhed medfører nye risici Når risici ændres, skal forsikringerne gerne følge med for at forhindre ubehagelige overraskelser. Ændringer af medarbejderstaben, forretningsplaner, strategi. Nye maskiner eller nye produkter. Enhver ændring medfører altid nye muligheder for virksomheden. Men det medfører også en ny risiko for at noget kan gå galt eller pådrage virksomheden et ansvar. Derfor er et årligt personligt besøg af en forsikringsrådgiver en god investering for at forhindre underforsikring. Vel at mærke en rådgiver, der kender virksomheden og har været der før. En der kender til virksomhedens drift, udvikling og udfordringer. Det kan ikke gøres online, eller hos et selskab, der har reduceret serviceniveauet. Personlig rådgivning har stor værdi for kunden Rådgivning om både sikring og forsikring har stor værdi. Forebyggelse kan eliminere skadesudgifterne og dermed reducere forsikringspræmien. Det er noget af det, en erfaren forsikringsrådgiver kan påpege ved et besøg. Et trænet øje, der ser virksomheden på en anden måde end man selv gør, når man går i det til hverdag. Var du for eksempel klar over, at de fleste erhvervsforsikringer ikke dækker ved simpelt tyveri? Har du styr på, hvad der er låst forsvarligt inde på din virksomhed? Er din sikring af virksomheden i overensstemmelse med kravene i din police? En ajourført forsikring er et aktiv for virksomhederne En forsikringspolice, der er ajourført skal betragtes som et aktiv for virksomheden samtidig med den frigiver tid og ressourcer til at fokusere på virksomhedens strategi. En ajourført forsikringspolice betyder en positiv effekt på bundlinjen. De ‘nordjyske’ holdninger Jeg vil ikke forklejne hvordan man gør tingene andre steder i landet. Men det er værd at pege på, at der findes en særlig nordjysk måde at agere på. Jeg foretrækker for eksempel at tale sammen ansigt til ansigt fremfor at ‘blive betjent’ af et tilfældigt callcenter på Sjælland.

Med venlig hilsen

Carsten Stig Olsen, Jysk Forsikring A/S Jysk Forsikring A/S er et forsikringsagentur, der lægger vægt på personlig og seriøs rådgivning, service og samarbejde omkring forsikringer, både for erhverv og private. Målet er forsikringsmarkedets mest overskuelige løsninger. Se mere på www.jyskforsikringsraadgivning.dk

82


Dansk Boligbyg a/s Dansk Boligbyg a/s udfører bolig- og institutionsbyggerier samt renoveringsopgaver i hoved- og totalentrepriser i Danmark. Byggeopgaverne gennemføres med hjælp fra hovedsagelig lokale, dygtige og stabile fagentreprenører, og ved totalentrepriser tilknyttes lokale arkitekt- og ingeniørfirmaer. Byggeopgaverne ledes af engagerede og erfarne projektledere, for hvem samarbejde og troværdighed er nøgleord.

• Etagebyggeri

• Skoler og institutioner

• Pleje- og Ældreboliger

• Tæt-lavt byggeri

• Renovering

• Ungdomsboliger Med venlig hilsen Dansk Boligbyg a/s Gert Gregersen

Se mere på www.dbb.as Vi er nu i gang med at gennemføre vor 2. byggesag sammen med Dansk Boligbyg a/s. Første byggesag var om- og tilbygning til et plejehjem med 34 boenheder. Vi er nu i gang med at opføre 17 nye boliger for personer med autisme. Vi oplever Dansk Boligbyg a/s som kvalitetsbevidste, gode til at planlægge og ordholdende, og vi anbefaler dem gerne til kommende byggesager. Søren Mortensen, KPF Arkitekter, Viborg

Dansk Boligbyg a/s

l

Majsmarken 1

l

9500 Hobro

l

Bil: 4020 0506

l

glg@dbb.as

l

www.dbb.as


Vi holder Loewe plusDage. Køb et Loewe Connect 40 LED 3D DR+ tv og

få en gratis iPad 2 Wi-Fi 16GB med i købet 1 Få mere information i butikken eller på www.loewe.dk

29.999,-

+ Pris for TV inkl. iPad

eller kr.

833,- pr. mdr.*

1 Kampagnen gælder frem til 31. marts så længe lager haves. Forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

* Ved 36 mdr.s finansiering: Debitorrente 0,0 %. ÅOP 0,0 %. Samlede omk. inkl. oprettelse kr. 0. Samlet tilbagebetalingsbeløb: kr. 29.999,-

SPECIALISTEN NØRREGADE 19-21 • 9000 Aalborg • TLF. 98 16 14 10 W W W . L Y D S P E C I A L I S T E N . D K

Business Class nr. 2 (2012)  

Clienti, konXion, Fisker Karma, Frederikshavn Havn, Hans Andesen

Business Class nr. 2 (2012)  

Clienti, konXion, Fisker Karma, Frederikshavn Havn, Hans Andesen

Advertisement