Page 1

EN DEL AV DIREKTPRESS

NUMMER 9. 8-14 MARS 2014. ÅRGÅNG 10.

CENTRUM

INSTAGRAM

POLISRAPPORTEN

Lokalt UF-företag till SM

Veckans favorit på fotoappen

Bil och cyklist i krock på Ekmansgatan

SIDAN 4-5

SIDAN 15

SIDAN 6

Visste du att... ... Tidningen Centrum fick lika många nya läsare 2013 som det bor i Vasastan? Det är sant!

8 av 10 chefer i Majorna-Linné är kvinnor

+ 7 000 läsare Källa: Orvesto

Rejält ojämlikt fast för ovanlighetens skull åt det andra hållet. I stadsdelarna Majorna-Linné och Centrum är fler än 8 av 10 chefer kvinnor. Mjuka områdesämnen är en del av förklaringen. SIDAN 4-5

Hon är sin mor upp i dagen, det vill säga en ganska röjig typ som babblar mycket och aldrig sitter still. Caroline Johansson Sjöwall, reporter, Tidningen Centrum.

Majornabon bakom stans

NÖJE

SID 10-11

OUT TO SEA? THE PLASTIC GARBAGE PROJECT ` 22 feb – 18 maj En utställning om plastens för- och nackdelar. EN TI CK AN DE M ILJ ÖBO M B

www.sjofartsmuseum.goteborg.se

FOTO: MARKUS ANDERSSON

POPKOLLO

SIDAN 2

Jämlikhet i fokus på ny webbplats

SIDAN 6


2

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

NÄSTA TIDNING:

INSIDAN

Lördag den 15 mars

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 97 E-post: centrum@gbg.direktpress.se

REDIGERING: ANNA KARLSSON

Majorna & Linné

Okej tjej – pratig som tyst REPORTERNS ORD En av mina bästa vänner har en fantastisk liten dotter och i veckan fyllde hon fyra år. Hon är sin mor upp i dagen, det vill säga en ganska röjig typ som babblar mycket och aldrig sitter still. Min vän beklagar sig ibland, berättar drömskt om andra barn som inte kränger sig i famnen och vrålar för att komma loss eller med bestämdhet försöker springa ifrån sina föräldrar, i spikrak riktning mot trafikerade vägar. Då har jag andra vänner som skrattar och säger att hellre att hon är sån, än tvärtom. För om man, som de flesta i min umgängeskrets, försöker ifrågasätta traditionella könsnormer där flickor ska vara tysta och snälla, landar man ofta i åsikten att bestämda små tjejer med hög röst är något eftersträvansvärt. Själv hoppas jag såklart att min väns lilla fyraåring aldrig ska kuvas av några normer, på grund av att hon är tjej. Samtidigt tycker jag att även alla blyga små tjejer ska få känna att de är okej som de är, att de inte ska känna sig sämre än de som från början vågar ta plats. Precis som att alla små killar har rätt att vara som de är, tystlåtna som pratiga. När normer eller protester mot dessa inte längre styr hur vi uppfostrar våra barn, först då föreställer jag mig att vi nått jämställdhet på det planet.

8 mars

Caroline Johansson Sjöwall, reporter Internationella kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism. Källa: Wikipedia

MISSA INTE DETTA

Den afrikanska musikens drottning Angélique Kidjo kallas drottningen av afrikansk musik, med en röst som kan försätta berg. Nya albumet Eve, som är uppkallat efter Kidjos mor, är en musikalisk hyllning till den afrikanska kvinnan, hennes stolthet, skönhet, styrka och världsomfattande sociokulturella påverkan. Med sig har den beninsk-franska sångerskan en exklusiv kvinnokör med rötter i Kenya och i byar och städer i Benin.

■ När: Måndag 10 mars klockan 19. ■ Var: Stora teatern. ■ Pris: 325 kronor.

HAR DU INTE FÅTT TIDNINGEN? - RING SVENSK DIREKTREKLAM: 031-49 00 00 eller via mail: sdr707@sdr.se www.utebliventidning.nu ADRESS: Direktpress Göteborg Britta Sahlgrens gata 8 C 421 31 Västra Frölunda TELEFON: 031-720 55 10 DIREKTPRESS GÖTEBORG ger ut fem tidningar med en sammanlagd upplaga på 200 000 exemplar. HEMSIDA: www.direktpressgoteborg.se REDAKTIONSCHEF OCH STF ANSVARIG UTGIVARE: Magnus Johansson redaktion@gbg.direktpress.se REDAKTION: Joanna Klasén 031-720 55 94 Caroline Johansson Sjöwall 031-720 55 97 Erik Andersson 0704-66 90 50 Emma Ullsjö 031-720 55 95 Madeleine Christell 031-720 55 91 VD AFFÄRSOMRÅDE LOKALTIDNINGAR: Carina Rydberg 0736-00 69 19

14 mars ”Hemma på vår gata” Den 14 mars är det invigning på Göteborgs stadsmuseum för utställningen Hemma på vår gata som är en vision om medborgardialog där sju arkitektkontor möter, tolkar och gestaltar sju skolklassers boendevisioner. Se visionerna i collage och spännande stadsmodeller.

■ När: 14 mars–27 april. ■ Var: Göteborgs stadsmuseum.

KOORDINATOR: Josefine Hysén 031-720 55 96 REDIGERING / WEBBREDAKTÖR Anna Karlsson 031-720 55 93 ANNONSAVDELNINGEN: Tel. 031-720 55 16 www.direktpress.se/goteborg/salj PRODUKTION: Ewa Samuelsson 031-720 55 99 Anette Gustavsson 031-720 55 98 Malin Hansson 0704-66 90 43 Tryck: Bold / Borås Tidning Tryckeri AB, Borås Frekvens: Varje vecka. TIDNINGEN CENTRUM FINNS ATT HÄMTA PÅ FÖLJANDE PLATSER: • Saluhallen, Kungsportsplatsen • Coop Avenyn • Lidl, Vasagatan • Coop, Landala Torg • Willys, Hvitfeldtsplatsen • Hemköp, Vasagatan • Hemköp, Annedal • Hemköp, Linnegatan • Hemköp, Nordenskiöldsgatan • Lidl, Linnégatan • Saluhallen Briggen • Netto, Andra Långgatan • Hemköp, Masthuggstorget • Hemköp, Kustgatan • Lidl, Stigbergstorget • Ica Kanonen, Karl Johansgatan • Coop, Mariagatan 12 • Lidl, Redbergsvägen • Ica, Redbergsvägen • Coop, Friggagatan • Hemköp, Dr Fries Torg • Fysiken, Gibraltargatan 39-41

MAKTHAVERSKAN på Pustervik Makthaverskan gör sin första spelning på hemmaplan (bortsett från WOW) på nästan ett år! Bandet, som haft ett fantastiskt 2013 med albumsläpp, P3-hits, festivalspelningar, P3 Guld-nominering, Manifestnominering mm, står äntligen på scen i Göteborg igen!

■ När: 14 mars klockan 22. ■ Var: Stora klubben, Pustervik. ■ Pris: 120 kronor.

TIPSA OSS!

Vi på redaktionen tar tacksamt emot tips på saker som sker i våra kvarter. Mejla oss! centrum@gbg.direktpress.se.

MILJÖMÄRKT Trycksak 341621

OBS! För inskickat, ej beställt, material ansvaras inte. Den som sänder material till tidningen anses medge digital lagring och publicering. TIDNINGENS ANSVAR FÖR FEL ÄR BEGRÄNSAT TILL HÖGST ANNONSKOSTNADEN. FÖR SKADA PÅ GRUND AV UTEBLIVET ELLER FELAKTIGT INFÖRANDE ANSVARAS EJ.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

Psst, vi har även flera exklusiva utställningskök till salu! Först till kvarn...

EXTRA HELGÖPPET! Lördag 8/3 10-16 Söndag 9/3 11-15

8-14 mars 2014

3


4

8-14 mars 2014

AKTUELLT

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

30000 Kvinnlig dominans BARN har nu plats i den kommunala och fristående förskoleverksamheten. Det är rekordmånga. 2003 hade staden cirka 20000 barn placerade.

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 97 E-post: centrum@gbg.direktpress.se

Hamnkanalens norra mur måste renoveras INOM VALLGRAVEN Muren längs Norra Hamngatan och fram

till Kämpebron ska renoveras. Detta genom att stenen plockas ner, och sen sätts tillbaka utanpå en nygjuten stödmur i betong. En renovering är nödvändig eftersom delar av Norra Hamngatan har stabilitetsproblem. Inte bara muren behöver åtgärdas utan också delar av själva gatan. Hur stora ingreppen i Norra Hamngatan blir, och i vilken utsträckning gatan måste stängas av, är inte klart. Arbetet börjar i juni och beräknas vara färdigt vid årsskiftet.

Mat och kultur flyttar in i auktionshallen LINNÉ Som Tidningen Centrum tidigare berättat flyttar Göteborgs auktionshus från Tredje Långgatan till Värmlandsgatan. De gamla auktionslokalerna ska nu byggas om skriver GP. Det är Avenyfamiljen som planerar att öppna restauranger, ekologiskt bageri och en kulturarena i lokalerna. Bakgårdarna ska öppnas upp och rymma uteserveringar och butiker.

Rejält ojämlikt fast för ovanlighetens skull åt det andra hållet. I stadsdelarna Majorna-Linné och Centrum är fler än 8 av 10 chefer kvinnor. Mjuka områdesämnen är en del av förklaringen. CENTRUM/MAJORNA-LINNÉ

Det är inte så konstigt att även många av cheferna är kvinnor när en huvuddel av dem som arbetar inom området är det.

Inom näringslivet hörs ständiga diskussioner om kvotering till fördel för kvinnor när det fortfarande är män som dominerar i många bolagsstyrelser. Men inom Göteborgs kommun är verklighetens bild den motsatta. Bara i stadsdelarna MajornaLinné och Centrum är det närmare 84 procent av alla chefsposter som innehas av kvinnor.

– Jag tror att det har att göra med att vi bedriver verksamheter som traditionellt sett alltid har varit typiskt kvinnliga. Det är inte så konstigt att även många av cheferna är kvinnor när en huvuddel av dem som arbetar inom området är det, säger Cecilia Kollback, som är HR-chef vid sdf Centrum. Enligt henne jobbar stads-

delen som alla andra ur flera perspektiv för att öka jämställdheten. Särskilt när flera av de män som hittar in i organisationen oftast inte blir långlivade i sin ensamhet. Men det är inte lätt att förändra kulturer som påverkas av så mycket mer än bara kommunens goda vilja. – För att få en bättre balans tror jag att det krävs för-

8 AV 10

CHEFER ÄR KVINNOR i stadsdelarna MajornaLinne och Centrum ändringar på tidigare nivå. Utbildningarna för till exempel förskollärare och omvårdnadspersonal behöver göras mer attraktiva för både för pojkar och flickor, säger Cecilia Kollback. Vad finns det för för- och nackdelar med att ha en så stor andel kvinnliga chefer?

– Jag tror inte att varken kvinnor eller män är bättre på det ena eller det andra.

Förkläde visar vägen till SM Årets Faktumpris går till en fristad från kylan, utsattheten och våldet som ofta möter hemlösa kvinnor ute på gatorna. Här får de inte bara duscha, dricka kaffe och tvätta sina kläder utan framför allt ett sammanhang, något att göra och hopp om en bättre framtid.

Så lät motiveringen när Huldas hus – en mötesplats på Karl Johansgatan i Majorna som erbjuder aktivitet och stöd till kvinnor som saknar fast boende – fick ta emot Faktumpriset på tidningen Faktums gala på Stora Teatern.

Teater undersöker kvinnans tillhörighet MAJORNA Hur är det att vara

kvinna idag och hur navigerar man mellan de olika roller som man förväntas spela; att vara sexig, att vara stark, att vara mamma och så vidare? Ett försök till svar på detta ges snart på Gothenburg English Studio Theatre, belägen på Chapmans torg i Majorna. Där sätts den brittiska dramatikern och komediförfattaren Morgan Lloyd Malcolms pjäs Belongings upp. En pjäs om en kvinnas längtan efter att tillhöra. Om Deb som återvänder från militärtjänstgöring i Afghanistan till ett hem hon varken känner igen eller känner sig hemma i. Hon har utkämpat ett krig, men den svåraste striden ligger fortfarande framför henne. Föreställningen spelas från 13 mars till 12 april och som vanligt spelas föreställningen på engelska med brittiska skådespelare.

FUNKTIONELLT. Apron UF säljer förkläden med en extra funktion. Grytlapparna/grytvantarna kan enkelt sättas fast på förklädet med hjälp av yoyos som sitter i små fickor på förklädet.

■ ■ Gymnasieföretaget Apron UF tog hem storvinsten med deras banbrytande förkläde under årets UF-mässa i Göteborg. Nu är siktet inställt på SM i Stockholm. CENTRUM Förkläde med jojos

i fickorna, kan det vara något? För tjejerna i Apron UF, som till vardags huserar mitt i city på LM Engströms Gymnasium, var det självklart. Elina van Huizen, 18 år, är vd för företaget. Hur kom ni på idén?

– Vi fick i uppdrag av vår lärare att hitta produkter som kunde förbättras. Vi var inne på Lagerhaus då en av tjejerna tänkte: ”vad käckt det hade varit om man kunde ha grejerna nära till hands”. Så föddes idén till ett förkläde med jojos i fickorna som man kan fästa sina grytlappar eller valfritt köksredskap i. Och juryn tyckte uppenbarligen också att det var käckt. Apron UF vann Årets UF-företag, Årets monter och Årets grafiska profil. Dessutom tog de tredjeplatsen i Årets Vara. Framtida vision?

– Vårt mål är i första hand SM i Stockholm i maj. Vår framtida vision är att vi hoppas kunna öka vinstmargina-

TREFALDIGA VINNARE. Apron UF vann Årets UF-företag, Årets monter och Årets grafiska profil. Dessutom tog de tredjeplatsen i Årets Vara.

Man behöver ha en tydlig nisch för att sticka ut. Allting är 50-tal, kläderna, montern och vår logga. len och kunna driva vidare företaget. Varför just 1950-tal?

– Vi valde att göra företaget 50-talsinspirerat. Man behöver ha en tydlig nisch

för att sticka ut bland de andra på mässan. Allting är 50tal, kläderna, montern och vår logga. Sandra Andersson centrum@gbg.direktpress.se

PRISAD KVINTETT. Affärsidén är enkel: ”V liga, kommer du aldrig mer behöva brä


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

5

VISSTE DU ATT ... Kulturskolan Majorna-Linnés stora musikteaterprojekt ”Det simmar en fisk i mitt huvud” som visades på Folkteatern under 2013 nu har dokumenterats i ord och bild. Allt finns samlat i en bok: text, foto, filmdvd och musikcd. REDIGERING: KARLSSON /JOHANSSON

s på chefspositionerna Det är intresset för verksamheten och kunskapen som spelar roll, säger Cecilia Kollback. Nej, det är snarare viljan att spegla stadsdelen bättre ur ett könsperspektiv som gör att jämlikheten kommer in. För kommunen ser ett ansvar när samhällsdebatten fortsätter. – Alla har ett samhällsansvar, men som kommun är vi en förebild och då är det extra viktigt att jobba med det här. Ett privat företag kommer lättare undan, säger Cecilia Kollback. Trots det är hon försiktig i sina tankar om ett införande av kvotering. Hon menar att kompetensen måste gå i första hand. Inte minst för själv-

ANTALET KVINNLIGA CHEFER... i Centrum och Majorna-Linné ■ Skola och förskola ■ Äldreomsorg ■ Kultur och fritid ■ Stadsdelsgemensamt ■ Socialtjänst och funktionshinder

känslan hos den som tillsätts tjänsterna. – Men om två sökande har exakt samma kvalifikationer

46 av 57 45 av 49 8 av 13 15 av 19 44 av 51

TOTALT

158 av 189

så kan positiv särbehandling vara bra. Då kan det vara idé att välja den som tillhör dem som är underrepresenterade.

Källa: Stadsdelsförvaltningarna Majorna-Linné och Centrum. Följande chefsbefattningar är inräknade: Stadsdelsgemensamt innefattar sektorschefer, ekonomichefer, utvecklingschefer, HR-chefer och stadsdelsdirektörer. Skola och förskola innefattar såväl rektorer som förskolechefer.

Men det gäller även för andra faktorer som till exempel etniskt ursprung, säger Cecilia Kollback.

SÅ TYCKER VI

Om du fick födas på nytt, vilket kön skulle du välja?

Fanny Weibull, 26 år, Svingeln: – Kvinna. Varför inte liksom? Det är ju något jag kan redan och jag vet vad det går ut på.

Erik Andersson erik.andersson@ gbg.direktpress.se

M för tjejerna på LM Engströms

Anna Duberg, 28 år, Majorna: – Kvinna. Jag är nöjd med. Och om man skulle ramla gränsle över något skulle det nog inte göra lika ont som det hade gjort för en man.

Greta-Pauline Glatzl, 22 år, Lorensberg: – Kvinna. Jag skulle inte kunna tänka mig något annat. Det verkar vara så ointressant att vara man, innehållsfattigt på något sätt. Jag känner en oerhörd stolthet över att vara kvinna.

Lina Isaksson, 33 år, Johanneberg: – Kvinna. Det jag kan tänka på är för upplevelsen att föda barn, det är otroligt. Det är något som en man aldrig kan uppleva.

Karin Enoksson, 27 år, Landala: – Kvinna. Jag vet ju inget annat och jag trivs väldigt bra med att vara kvinna. FOTO: FRIDA VALENTIN

Vi vill att vardagskockarna ska känna sig bekväma i köket. Genom att erbjuda ett stilrent förkläde med en unik funktion där grytlapparna alltid kommer vara tillgängänna dig”, förklarar tjejerna. Men förklädet kan mer än så, beroende på vad man vill hänga på. Läs mer på www.apronuf.se.

Enkät: Sandra Andersson


W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

DEBATT

AKTUELLT

Om man är en idiot skyller man allt på SD

POLISRAPPORTEN

ur är det nu? Är vi en fungerande demokrati? Eller inte? Välkomnar vi SD in i riksdagen? Blir de mottagna med tolerans? Diskriminerar vi dem? Jag uppmuntrar inte främlingsfientlighet – inte ett förbaskat dugg för att tala klarspråk – men SD har inte kuppat sig in om man säger… de TOG liksom inte makten över folket. De har förtroende av invånarna och det är väl så demokrati borde fungera, att alla har rätt att vara med och påverka? De företräder sorgligt nog en ganska så stor del av Sveriges invånare och SD är ett endast ett verktyg för deras åsikter, något vi i vår demokratiska lilla mellanmjölksbubbla verkar ha glömt. Allt är VÅRT fel. Alla vi ”övriga” partier måste rannsaka oss själva och undra vad VI gjort för fel. Hur i hela friden blev det så här? Vad är det för skit vi spridit? Hopplöshet? Missnöje? Och inom vilka områden? Och varför? VI har SKAPAT rädsla och missnöje. Med bravur. Och nu sitter vi och skyller allt på SD. Såsom en riktig idiot skulle göra – skylla ifrån sig trots att han ertappats med fingrarna i kakburken. Så pinsamt. Så dumt. Så oförlåtligt idiotiskt. När jag ser att sju av mina ”vänner” på facebook (och endast manliga av någon märklig anledning) – tillsammans med 70 000 andra gillar ”Sverigedemokraterna i riksdagen – ja tack” så mår jag illa. Riktigt jä-a illa. Och undrar i mitt stilla sinne: exakt VAD är de rädda för? HUR kan vi vägleda dem in på mänsklighetens väg igen? Jag respekterar inte dessa anhängare men jag tolererar dem. För de har lika stor rätt till åsiktsfrihet som alla andra i världen borde ha. Och vi lever ju i en demokrati. Eller hur var det nu? Vem som fick djävulens frö att gro, vilka som spottade mest missnöje eller vilka som satt i regering när den lilla sticklingen fick näring och sköt i höjden är i dagsläget helt irrelevant och ointressant. Skadan är för länge sedan skedd. Den går dessutom snart över i ytterligare en generation! Hur ser ens vår konsekvensplan ut för det skräckscenariot? Vi måste inte bara med all kraft sopa- vi måste utrota rädslan och det missnöje som fortsatt sprider en äcklig illaluktande sörja. Och vi måste göra det på RÄTT sätt. Och med gemensam kraft. Rejält och en gång för alla! NU! Hur? Med hopp! Sveriges invånare behöver känna HOPP. Att vi fixar det här! Att de är trygga med vår plan! Att det är VI som ror i hamn! De behöver och fixar inte mer gnäll, pajkastning och skit. De behöver hopp, en lösning och någon som ror HELA skutan med all kraft. Det räcker liksom inte med att profilera skolfrågan! Vi måste sprida goda och positiva ord – sprida lite härlighet! Attrahera dem! Alla Sveriges politiker: gräset var grönare på andra sidan. Det betyder att vi inte närt vår egen gräsmatta tillräckligt. En obekväm sanning men en sanning. Vi har en del jobb att göra om man säger. Och startskottet gick för snart 4 år sedan. Jag hoppas innerligt att du samlat mängder av överskottsenergi och arbetslust för nu gäller det att vägleda svenska folket in på rätt bana igen. Det kommer definitivt inte bli lika lätt som när vi ledde dem ut på fel bana… Är du med? Är du med?! ÄR DU MED?! Och är du inte det så hoppas jag att du sitter hemma på din kammare och funderar ut världens bästa konsekvensplan. För den kommer definitivt att behövas.

H

Jag respekterar inte dessa anhängare men jag tolererar dem. För de har lika stor rätt till åsiktsfrihet som alla andra i världen borde ha.

Tina Höstlycke, Folkpartiet

VAD HAR HÄNT ... i ditt närområde den senaste veckan? Notiserna ger kortfattad info om ett urval av de utryckningar som polisen gjort i samband med exempelvis trafikolyckor, rån, inbrott och bränder. Tiden som anges är när händelsen kom till polisens kännedom.

Numret Ɵll Polisen - var du än är.

114 14

WAVRINSKYS PLATS Onsdag 5 mars Klockan 06:53 Bedrägeri Vid en biljettkontroll har en person inte betalat och vill inte visa ID-handling. Polis kallas till Wavrinskys Plats. Situationen har löst sig och polis behöver inte åka fram. DOKTOR HÅLENS GATA Onsdag 5 mars Klockan 00.37 Kontroll Flera samtal kommer in om en person som står på Doktor Hålens gata och slår sig själv i huvudet. Många är bekymrade att något inte står rätt till.. Polis kan hitta personen liggandes invid en parkerad bil. Ambulans kallas till platsen och personen som misstänks tagit narkootika körs till sjukhus. khus EKMANSGATAN Tisdag 4 mars Klockan 12.10 Trafikolycka, personskada På Ekmansgatan har en personbil och en cyklist kolliderat. Båda parter kvar, ingen allvarligt skadad. Ett vittne finns till händelsen. Polispatrull skriver en trafikrapport. THORBURNSGATAN Tisdag 4 mars Klockan 04.17 Inbrott Ett vittne ser hur en ungdom står och sågar på låset till en bod på Thorburnsgatan. Fastigheten byggs om och en bod står utanför med bland annat verktyg. Polis söker efter personen som inte finns kvar på platsen. Polisanmälan skrivs om försök till inbrott. OLSKROKSGATAN Måndag 3 mars Klockan 08.17 Trafikolycka Två bilar har enligt uppgift från Räddningstjänsten kolliderat på Olskroksgatan. Inga i nuläget kända personskador. KALLEBÄCKSMOTET Måndag 3 mars Klockan 07.26 Trafikolycka Vid Kallebäcksmotet, Skår, har två bilar kolliderat. Inga personskador, men bilarna bärgas från platsen. VASAGATAN Söndag 2 mars Klockan 03.07 Misshandel Ett 20-tal ungdomar bråkar utanför en korvkiosk på Vasagatan. En av personerna

ses tappa en pistol under slagsmålet. Delar av gruppen springer åt olika håll. Polis spanar i området utan att någon grips i nuläget. Några av de slagna personerna vill inte medverka och göra anmälan. En pistol hittas under en bil och tas i beslag. Anmälan skrivs och förhör hålls på platsen. Uppgifter finns om att misshandeln är filmad. GRAFISKA VÄGEN Lördag 1 mars Klockan 05.24 Inbrott En personal på ICA Grafiska hör hur någon vägen hö sig bryter sig in tar si butiken. Glasi bu kkross hörs och nu ses en man n iinne i butiken. Polis träffar P på mannen p när han står på n utsidan. Persouts nen ssom är berumed för tillsad tas m nyktring, därefter kommer förhör att hållas med den personen i fråga om inbrottet. Oklart i nuläget om något stulits. DROTTNINGGATAN Lördag 1 mars Klockan 05.14 Inbrott En ruta krossas till en butik på Drottninggatan av två ungdomar som blir avbrutna och springer från platsen när de inser att de är upptäckta. Polis spanar i området utan resultat, en anmälan skrivs. I nuläget oklart om något stals, ingen gripen i nuläget. STUDIEGÅNGEN Fredag 28 februari Klockan 19.00 Skadegörelse I en källare på Studiegången har en person brutit sig in. Personen som har brutit sig in har stökat runt, bäddat åt sig och tänt ett ljus. Personen är dessutom narkotikapåverkad. Personen medtas för provtagning misstänkt för narkotikabrott. En anmälan skrivs om skadegörelse. MÄSSANS GATA Fredag 28 februari Klockan 15.46 Stöld En butiksinnehavare står med en ung individ som stulit ett par ridbyxor. Stölden har inträffat på Mässans Gata i en ryttarmonter. Polis är på väg. ÖSTRA NORDSTAN Fredag 28 februari Klockan 11.40 Narkotikabrott Ringa narkotikabrott eget bruk och innehav. Från Östra

Vid pågående broƩ.

Vid larm 112 Nordstan medtas en person i 45-årsåldern för provtagning då denne visar tydliga tecken på drogpåverkan. Personen innehar även narkotika som tas i beslag. BJÖRCKSGATAN Torsdag 27 februari Klockan 15.25 Stöld/inbrott På Björcksgatan har ett inbrott upptäckts. Lägenheten ligger på andra våningen och där inne finns blodspår kvar efter den som brutit sig in. En tekniker kommer att undersöka brottsplatsen. En anmälan skrivs. Ingen gripen i nuläget. KRISTINELUNDSGATAN Torsdag 27 februari Klockan 03.42 Inbrott i butik Vid Kristinelundsgatan konstaterar väktare att det varit inbrott i butik Sysport La Rose, en märkesbutik. Okänt vad som stulits. RESTAURANG TRÄDGÅRN Onsdag 26 februari Klockan 20.15 Narkotikabrott På Restaurang Trädgårn har vakterna omhändertagit en påverkad. Personen får följa med för provtagning och rapporteras även för inne-

Du behöver inte uppge diƩ namn! hav då det hittas narkotika. STAVHOPPAREGATAN Onsdag 26 februari Klockan 16.43 Narkotikabrott Två påverkade personer på Stavhopparegatan. Polisen kontrollerar två personer och båda visar tecken på att vara narkotikapåverkade. De får följa med för provtaning misstänkta för eget bruk av narkotika. DJURGÅRDSGATAN Onsdag 26 februari Klockan 15.24 Trafikolycka På Djurgårdsgatan har en bilist kört in i en stolpe. Ingen har sett hur olyckan gått till och föraren är inte kvar på platsen. Bilen står illa till och den ena körbanan är blockerad. DOKTOR LIBORIUS GATA Tisdag 25 februari Klockan 19.21 Stöld/inbrott Lägenhetsinbrott på Doktor Liborius gata. Någon har under eftermiddagen tagit sig in i lägenheten genom att slå sönder en balkongdörr. För närvarande oklart vad som stulits.

Källa: polisen.se

FOTO: LADYFEST.SE/GBG

6

Hitta stans jämlika evenemang enklare Det ska bli enklare att hitta stans jämlikhetsarrangemang. I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars lanseras en webbplattform för att stärka arbetet för jämlikhet i staden. GÖTEBORG Kvinnodagen till

ära lanserar den ideella föreningen Ladyfest Göteborg en plattformen som ska fungera som mötesplats för antirasism, HBTQ-grupper, feministiskt kulturliv, akademi, kvinnojourer, politik, musik, media och mycket mer. Lanser ingen sker på Världskulturmuseet och

målet med agendajamlikhet. se är att det ska bli enklare för privatpersoner att engagera sig för jämlikhet. Plattformen ska kunna hjälpa till att skapa överblick över den lokala jämlikhetsrörelsen i Göteborgsområdet och vad som är på gång. Projektet drivs genom den ideella föreningen Ladyfest Göteborg med stöd från Rättighetskommittén i Västra Götaland och Kultur Ungdom. Ladyfest Göteborg är en ideell kulturförening som har funnits sedan 2005 och arbetar främst för ett jämställt kulturliv genom att arrangera kulturevenemang med kvinnliga kulturutövare.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

MAJORNA-LINNÉ

7

REDIGERING: ANNA KARLSSON

TIDNINGEN CENTRUM På nämndmöte i stadsdelen Majorna-Linné den 25 februari Nästa möte:

Mötesplats: Nämndsalen på Tredje långgatan, som vanligt. Tid: Klockan 18 öppnade mötet för allmänheten. Antal punkter: 21 varav 14 med närvarorätt för allmänheten.

20 POLITIKER

10 AV DESSA VAR KVINNOR.

var på plats när nämndens ordförande Ingrid Andreae (S) klubbade igång mötet.

25 mars

4 GÄSTER hade tagit plats på åhörarbänken, inklusive Tidningen Centrums reporter.

Fyra på oppositionssidan och sex på majoritetssidan.

Kvällens överraskning…

En före detta slipsfabrik…

Efter att det öpp- Stadsdelsdirektören na mötet var slut i Majorna-Linné fick tog nämnden tag kicken av oenig nämnd i sekretessärendena och ett av dessa var omröstningen om huruvida stadsdelsdirektören TIDNINGEN CENTRUM. skulle få lämna Nummer 8 den sin post eller ej. 1 mars 2014. Majoriteten röstade för att Linda Nygren som haft tjänsten sedan 2010 nu ska lämna den, då man vill ha in nya idéer och tankesätt i organisationen. Några tecken på att detta skulle ske märktes dock inte alls av under det offentliga och öppna mötet.

... kan bli Majorna-Linnés nya stadsdelshus. I nuläget har den snart fyra år gamla stadsdelen sina verksamheter utspridda på ett 20-tal adresser. För att få en effektivare organisation vill man samla merparten av dessa till ett hus och det lutar åt Atlashuset i Klippan. Där skulle stadsdelsförvaltningen få ett utrymme så stort som 9000 kvadratmeter, varav hälften kontoriseras och där omkring 300 skulle kunna arbeta administrativt. Den första punkten under det öppna mötet handlade om detta hus och Majorna-Linnés politiker hade många frågor och synpunkter, som hur länge stadsdelen skulle behöva betala för de nuvarande lokalerna och tummen upp för minskad restid för möten på olika platser. Tid: 30 minuter.

Ännu en stadsdelsdirektör har fått kicken. På tisdagens nämndmöte fick Linda Nygren besked om att lämna MajornaLinné.

MAJORNA-LINNÉ I tisdags var det nämndmöte i MajornaLinné och under kvällens sista timma, bland sekretessärendena väntade beslutet om stadsdelsdire ktörens framtid M j Li é h

har en budget i balans så valde majoriteten att låta Linda Nygren, stadsdelsdirektör i Majorna-Linn é sedan 2010, lämna sin tjänst. – Linda har gjort ett bra jobb hos oss och vi har kommit i balans men nu väntar nya utmaningar, säger nämndens ordförande Ingrid Andreae (S).

Men varför är det nödvändigt att byta ut henne?

SISTA CH ANSEN! !!

50%

PÅ REAP Avdrage RISET s i Kass a n

Sköna Jackor & Stiliga Kappor från bl.a. , ConceptK, Saki k be KSTN & Le m.fl.

2

1 TIMME OCH 31 MINUTER höll mötet öppet för allmänheten.

Medborgarmötesinput från Malmö…

Idrottshallar ramlar in i Sandarna… För ett par veckor kom beskedet om att idrotts- och föreningsförvaltningen vill satsa på en rejäl idrottshall i Sandarna. Nu ska även Sannaskolan, som saknar en lämplig idrottshall för niondeklassare få en ny då skolan rustas upp. Tjänstemännen påpekade för politikerna att inte blanda ihop dessa.

Allt för få kommer till Möt din politikerträffarna och det är ofta en likartad målgrupp som dyker upp. För att nå fler vill man därför utveckla formerna för medborgardialog. Hur gör man med frågestunder i andra stadsdelar? Hur ska man utforma annonser för att nå fram? Stadsdelsförvaltningen är satt på omvärldsbevakning. För inspiration har de bland annat gjort studiebesök i Malmö.

Caroline Johansson Sjöwall caroline.johanssonsjowall@gbg.direktpress.se

Störtsköna Toppar, T-shirts & Skjortor från bl.a. Signature, CPM, Wearhouse & Soya m.fl.

Klänningar från bl.a. Ma Scott Mac & te Ste Steilmann ra Lyman FFrank Fra Fr m m.fl.

Snygga Jeans, med makalös passform... från bl.a. ^ PRET, TASTY & Ze-Ze

Kl

än

39 ning 8: -

Ko 1 0 fta

99: -

från från ån

499:-

999:99: 99:-

BistroELLE Vasagatan 60, vid Heden

Dunjacka

1 298:-

411 37 GÖTEBORG Tfn: 031 - 711 90 20

Mirakelbyxan

www.bistroelle.se

FÖR KVINNAN I CENTRUM


8

8-14 mars 2014

NOTERAT

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

ANNEDAL

REDIGERING: ANNA KARLSSON

Nya sätt att besöka museum ska utvecklas INOM VALLGRAVEN Tänk dig att du deltar i en stadsvandring

eller utställning utan att du går hemifrån. Det kanske är möjligt i framtiden. Allmänna arvsfonden har beviljat Göteborgs stadsmuseum knappt 2,8 miljoner kronor för ett projekt kallat Funktek. Målet med Funktek är att fler människor ska kunna delta i samtalet om staden och stadens historia. Tillsammans med ett stort antal unga människor med olika funktionsvariationer ska projektet utveckla nya sätt att delta i museets verksamhet genom innovativ användning av teknologi. Som att delta i stadsvandringar hemifrån eller ta del av utställningar och debattkvällar på nya sätt. Exakt hur lösningarna kommer att se ut är inte klart än. Projektet kommer att drivas i samverkan med olika organisationer och aktörer som rör sig inom fälten vidgat deltagande i kulturlivet (Utopia) hållbar stadsutveckling (Mistra-Urban Futures), innovativ interaktionsdesign (Interaktiva Institutet) och utställningsutveckling (Riksutställningar). Projektet kommer att starta omgående och har stöd i ett år med möjlighet till förlängning.

I princip ser man bara rent klotter, konst får man nog leta länge efter. Bara att följa södra Älvstranden eller liknande för att konstatera detta. Förfular tyvärr stan väldigt mycket, och ger en tråkig känsla av slum och förfall. När Tidningen Centrum härom veckan frågade er läsare vad ni tycker om stadens graffiti – konst eller kludd? – svarade en av er så här.

Koll på ungdomsevenemang GÖTEBORG Ungdomssatsningen i Göteborg, som bland an-

nat driver Kulturatom i Angered, har skapat en hemsida där unga enkelt kan få tips på roliga saker som händer i Göteborg. Fill.nu är en kalender fylld med tips på konserter, sportevenemang eller kulturupplevelser som alla är gratis och till för ungdomar.

Nu kan du enkelt få reda på skol- och förskolebyggen GÖTEBORG Vad planeras, vad byggs och när? Nu kan den

som vill med några enkla knapptryckningar på datorn få exakt information om antal förskoleplatser, planerade skolbyggen och när de ska vara klara. På respektive stadsdels lista presenteras bland annat information om hur många platser en förskola har och vilka nya satsningar som är på gång. En kartfunktion ger besökaren ytterligare möjligheter - till exempel kan familjen söka efter lämpliga förskolor och skolor inför en flytt. Sök- och kartfunktionen hittas på http://byggaforskolaskola.goteborg.se.

ARKIVBILD: MARKUS ANDERSSON

BOKEN. Konstnären Berit Jonsvik är en av de som bestämde sig för att dokumentera det unika konceptet som är Konstepidemin, nu finns boken att köpa såväl på Konstepidemin som hos lokala bokhandlare och på Konstmuseet.

Konstepidemin – nu i bokform Någon har kallat det en av stadens bäst bevarade hemligheter. Nu kan det bli ändring på det. Efter över ett kvarts sekels gemenskap och skapande har historien om Konstepidemin blivit bok.

Vi vill visa upp vad som döljer sig bakom de stängda dörrarna. För även om vi har öppet hus en gång om året så hinner nästan ingen gå runt bland alla ateljéer.

ANNEDAL Förr rymde bygg-

– När man berättar om oss så är det svårt att få fram en bild av vad det verkligen är för något, och det är så mycket att man inte hinner få med mer än en bråkdel. Sedan är det väldigt roligt att göra en bok. Det finns inget som går upp mot det. När man kan bre ut sig, få med en massa bilder och berätta på ett helt annat sätt, säger Berit Jonsvik som också agerat redaktör för boken.

naderna ett epidemisjukhus men tack vare uppfinningsrikedom och ett djärvt initiativ är det sedan 1987 arbetsplats för över ett hundra skapare. Över ateljégränserna samverkar konstnärer, musiker och skådespelare, för att bara nämna några verksamma. Ett unikt koncept väl värt att dokumentera i bokform, menar konstnären Berit Jonsvik med flera. Nu finns den att köpa såväl på Konstepidemin som hos lokala bokhandlare och Konstmuseets bokhandel.

Hur kom idén till boken upp?

– Vi firade 25 år förra året och har under en längre tid känt att det saknats en sammanfattande introduktion

till Konstepidemin. Tiden går, initiativtagarna har redan gått bort och många av dem som satt i den första styrelsen har kommit till åren, säger Berit Jonsvik. Varför är det viktigt att informationen bevaras?

– Det finns inget liknande i hela Sverige. Visst, det finns kollektiv med verkstäder och grupper, men oftast sitter de grupperade var för sig. Vi är himla många och det med skiftande inriktningar. Det är väldigt stort. Vi vill att ännu fler människor ska förstå mångfalden, säger Berit Jonsvik.

Vad kan boken betyda för Konstepidemins framtid?

– Vi vill inte bara att fler ska hitta hit utan också förstå vad det är för något. En måndag ser det rätt dött ut när många av ateljéerna är stängda. Vi vill visa upp vad som döljer sig bakom de stängda dörrarna. För även om vi har öppet hus en gång om året så hinner nästan ingen gå runt bland alla ateljéer som har öppet. Jag har själv försökt och det tar minst fyra timmar, säger Berit Jonsvik. Erik Andersson erik.andersson@ gbg.direktpress.se

42195

METER LÅNG ÄR BANAN för Göteborgsvarvet Marathon som äger rum år 2021. Det är för att fira stadens 400-årsjubileum som Göteborgs Varvet anordnar ett unikt maraton detta år. Den 19 september 2021 går startskottet men redan sedan i slutet av februari i år kan du anmäla dig. Totalt släpps 15000 startplatser, men hälften är öronmärkta för internationella löpare. Banan kommer att ha i princip samma sträckning som Göteborgs varvet. Man springer med andra ord Göteborgsvarvet två gånger.

UNIKT KONSTOLLEKTIV. ”Det finns inget liknande i hela Sverige. Visst, det finns kollektiv med verkstäder och grupper, men oftast sitter de grupperade var för sig. Vi är himla många och det med skiftande inriktningar.”, säger konstnären och en av initiativtagarna till boken om Konstepidemin i Annedal.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

SPA I POLEN FRISKVÅRDSRESA Spa-hotell vid havet. Bussresa 9 eller 16 dgr.

Pris från 5.995:inkl.helpens. 15 behandlingar, spa, jacuzzi, gym, saltbass. OBS! Inget tillägg för enkelrum.

Stadsliv med saltstänk

AVRESA: 28/3, 4/4, 11/4, 2/5, 8/6, 16/5, 23/5, 4/7, 15/8, 29/8, 5/9, 12/9, 20/9, 3/10, 31/10, 7/11, 28/12. Broschyrer: tel 0500-41 81 20 www.polenupplevelser.com

GILLA OSS PÅ FACEBOOK tidningencentrum.se

Vi är precis överallt. När ska vi komma till dig? Välj mellan läxläsning, städning, sällskap för äldre, matlagning, trädgård och mycket mer. Inga startavgifter eller bindningstider. Läs mer på www.veteranpoolen.se.

Välkommen till Brf Albertina och Västra Eriksberg. Här kan du välja mellan 1:or, mindre och större 2:or samt 3 – 5 sköna rum och kök. Intresseanmäl dig idag på riksbyggen.se/albertina så har du bästa tänkbara utgångsläge vid säljstarten i vår. Nyfiken? Ring Solveig Strand Andrén på 0703-500 222

Ring 031-18 88 69

riksbyggen.se/albertina Vi servar Centrala Gbg, Linnéstaden, Majorna, Masthugget, Högsbo, Kungsten & Långedrag

Vill du tjäna en slant extra och få lite motion på köpet? Vi behöver fler utdelare! Är du nyfiken på hur det är att jobba som reklamutdelare ska du passa på att testa nu. Du får ett distrikt i närheten där du bor, introduktion och utbildning av vår personal samt avtalsenlig lön. Läs mer på www.delareklam.nu och gör din intresseanmälan!

9


10

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

MAJORNA

REDIGERING: JOHANSSON/ KARLSSON

POPKOLONISATÖR. Amanda Werner på plats i replokalen på Musikens hus på Djurgårdsgatan i Majorna. Här har många tidigare deltagare och popkollotjejer fortsatt med sin musik. ”Vi vill ju att de ska

Amanda är rösten bakom stans ■ ■ Hejsan morsan, hejsan stabben! 28 ganstergrabbar byts ut mot 50 grymma tjejer som med musik och skaparglädje fyller Billströmska Folkhögskolan på Tjörn när Amanda Werne drar igång Popkollo Göteborg. MAJORNA Som 16-åring bör-

jade hon skriva låtar på riktigt, sedan dess har musikkarriären bara rullat på. Musikern Amanda Werne, född, uppvuxen och boende i Majorna, är aktuell med sitt andra album och ska för fjärde sommaren i rad vara ledare för Popkollo Göteborg. – Musiken har alltid varit sjukt självklar för mig, säger hon.

Hennes första instrument var fiol, men med tiden utökades det till piano, gitarr, munspel och förstås sång. Numera är hon sångerska i bandet Slowgold och har tidigare spelat i ”Den Stora Vilan” – Jag hade också ett dreampopband när jag var 16 som hette Raketmaskinen, efter Bob Hund-låten, skrattar hon.

Den självbetitlade debutplattan ”Slowgold” släpptes 2012 och Amanda beskriver musiken som någon form av rock men med kopplingar åt det folkliga och drömska hållet. En mansdominerad värld

Album nummer två, som om allt går vägen kommer ut i höst, har hon arbetat med i ett och ett halvt år.

– Till skillnad från den tidigare är den lite mer egen, lite mörkare, säger hon. Väl inne i branschen fick hon upp ögonen för hur mansdominerad musikvärlden är och det var då hon bestämde sig för att engagera sig. 2003 startade Marit Bergman det första popkollot i Hultsfred som en motaktion mot att artisterna som Hultsfredsfestivalen bokat överrepresenterades av män. Projektet spred sig och idag finns sommarpopkollon i 11 svenska städer runt om i landet. Göteborgsorganisationens läger håller till på Tjörn och bjuder in tjejer mellan

12-18 år till nio fullspäckade dagar av musik och workshops. – Vi är på Tjörn för att man ska få den där ”åkabort-känslan” och för att vi har så grymma lokaler där! Deltagarna bor två och två tillsammans med tio kvinn-

Lyssnar på… Tre låtar på Amandas Spotifylista just nu: ■ Captain Beefheart & His Magic Band - This Is The Day. ■ Hope Sandoval – Blanchard. ■ Neil Young – Driveby.

liga ledare i två stycken villor och de har tillgång till fem replokaler utrustade med allt man kan behöva när man spelar i band. Repning varvas med olika intressanta workshops där Amanda står för sångundervisningen. En hemlig gästartist

Även en hemlig gästartist är inbokad. – Tidigare år har det bland annat varit Robyn och Melissa Horn. Förutom att uppträda brukar gästartisterna också hålla en workshop i låtskrivande, berätta om sig själva och sin väg in i musiken, säger hon.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

Kostnadsfri svettbehandling Svettmottagningen Hidroskliniken erbjuder patienter med extrem svettning, hyperhidros, hjälp. Vi utreder och behandlar handsvett, fotsvett, svettning i armhålor, ansikte, huvud, ljumskar och på många andra delar av kroppen.

FOTO: MARKUS ANDERSSON

a fortsätta repa efter popkollot”, säger Amanda Werne, musikledare för popkollo Göteborg.

s eget popkollo

Om svettningarna knappt kan tolereras och ofta begränsar dagliga aktiviteter kan du via EU-regler få kostnadsfri hyperhidrosbehandling vid våra kliniker i Köpenhamn och Oslo. Kliniken i Köpenhamn ligger vid Kastrup. Båda klinikerna har svensktalande läkare. Du kan även få viss reseersättning. Läs mer på www.svettmottagningen.se eller kontakta oss via e-post sekreterare@svettmottagningen.se eller telefon 08-40 20 900 om du vill veta mer.

KORT OM Amanda Werne Ålder: 25 år Sjunger helst: Mycket högt! Varför det är mest musik i Majorna: Hela Göteborg är mest musik! Min första platta: Cher - Greatest Hits. Den första låten jag kunde sjunga utantill: Lilla Snigel. Om jag fick vara med i ett (annat) band skulle jag helst vara med i: Ett igångpeppat Popkolloband.

Tanken med lägret är att tjejerna ska bli peppade och inspirerade så att de kan stärka varandra. – Det är inte tjejerna som ska lära sig att ta plats, man

Vad skulle det betytt om jag var 13 år och fick vara med på Popkollo: Att jag fick rocka loss helt utan att bry mig om en massa onödiga saker ute i omvärlden. Vem vill du ge en grammy: Ingen! Tag bort alla priser och utmärkelser för kommersialism. Låt oss få skapa i lugn och ro! Vill du vara med: Kolla in hemsidan www. popkollo.se för info om alla arrangemang och hur du anmäler dig.

måste kunna få bara vara oavsett kön, säger hon. – Men det känns som att någonting är på gång, att det rör på sig i musik-Sverige, men än är inte jobbet klart.

Jag hade själv behövt ett popkollo när jag var yngre.

Svettmottagningen Hidroskliniken 3TOCKHOLMs/SLOs+ÚPENHAMN Telefon 08-402 09 00 sekreterare@svettmottagningen.se www.svettmottagningen.se

Danielle Delbro centrum@gbg.direktpress.se

11


12

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

DINA GRANNAR

bästa exponering &

personligt engagemang

bästa exponering &

4,60

■ ■ Här är ett urval av de inskrivna överlåtelserna i Fastighetsprisregistret som skett i de centrala delarna av stan under den senaste tiden.

HÖGSBOGATAN 40 Typ: Hyreshusenhet, huvudsakligen lokaler Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 131:3 Datum: 2014-01-02

SLÄTVARSGATAN 24 Typ: Småhusenhet, helårs-

lundin Innerstaden Med Lundin Innerstaden får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

christoffer lennartsson 031-745 20 43

anna waerner 031-745 20 62

niklas kocev 031-745 20 53 e

niklas wählisch 031-745 20 52

lledeco

ration.s

patrik henningsson 031-745 20 50

2014 Pris EUR 8,60 59:- (inkl.moms) Danmark DKK 63:Norge NOK 79:-

STÄMMESTIGEN 8 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Gåva Fastighet: Brännö 2:158 Datum: 2014-01-30 Pris: Gåva Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Kihlgren Förvärvare: Kihlgren Överlåtare: Kihlgren

VÄXELMYNTSGATAN 7G Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 119:83

bostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 270:26 Datum: 2013-10-31 Pris: 4125000 kr Taxvärde: 2564000 kr (2012) K/T köp: 01.61 Förvärvare: Imborn Förvärvare: Sjöström Överlåtare: Holmström Överlåtare: Holmström

NR 1 FEBRUARI

BOVALLSTRANDSGATAN 16 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Sävenäs 86:3 Datum: 2014-01-30 Pris: 3890000 kr Taxvärde: 2992000 kr (2012) K/T köp: 01.30 Förvärvare: Martell Förvärvare: Martell Överlåtare: Rehnberg

Pris: 11837000 kr Taxvärde: 14641000 kr (2013) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Förvaltnings Ab Göteborgslokaler Överlåtare: Familjebostäder I Ab

Finland

TRÄKILSGATAN 110 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Sävenäs 176:8 Datum: 2014-01-29 Pris: 4600000 kr Taxvärde: 2979000 kr (2012) K/T köp: 01.54 Förvärvare: Persson Förvärvare: Persson Överlåtare: Carlsson Överlåtare: Carlsson

www.e

personligt engagemang

bästa exponering &

personligt engagemang

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 92 E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

elle I NTE R I Ö HAR BY R NAMNTT

Vinnarna!

BÄSTA SVENSK A DESIGN 2014

marcus tikka 031-745 20 58

erica narvesjö 031-745 20 69

ann-christin palmborg 031-745 20 40

Hem hos ma

NINA PERSSO i New N 14 SIDYork Unikt OR!

reportage!

boka en kostnadsfri värdering av din bostad & få 6 nr av inredningsmagasinet elle decoration!

Datum: 2014-01-15 Pris: 2680000 kr Taxvärde: 1924000 kr (2012) K/T köp: 01.39 Förvärvare: Ahlberg Gagnér Förvärvare: Willard Överlåtare: Nässén LABBGÅNGEN 32 Typ: Småhusenhet, helårs-

bostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 8:20 Datum: 2014-01-31 Pris: 3925000 kr Taxvärde: 2275000 kr (2012) K/T köp: 01.73 Förvärvare: Ölund Förvärvare: Bergelin Överlåtare: Stranne Överlåtare: Stranne

MILJONER KRONOR. Högst betalda affären i omårdet.

K/T är förhållandet mellan priset och taxeringsvärdet. KUPESKÄRSGATAN 105 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Önnered 61:41 Datum: 2014-01-13 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 1621000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Natanaelsson Överlåtare: Tidström Överlåtare: Tidström KORSÅSGATAN 48 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Önnered 52:3 Datum: 2014-01-30 Pris: 3335000 kr Taxvärde: 2090000 kr (2012) K/T köp: 01.60 Förvärvare: Serti Förvärvare: Serti Överlåtare: Forsberg Överlåtare: Forsberg VÄXELMYNTSGATAN 3B Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 119:19 Datum: 2014-01-31 Pris: 3100000 kr Taxvärde: 1907000 kr (2012) K/T köp: 01.63 Förvärvare: Santana Överlåtare: Lykkemie Överlåtare: Lykkemie

BREVDUVEGATAN 22 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Gåva Fastighet: Älvsborg 265:22 Datum: 2014-01-09 Pris: Gåva Taxvärde: 3294000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Nordström Överlåtare: Nordström VAKTMANSGATAN 5 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Gåva Fastighet: Älvsborg 223:5 Datum: 2014-01-08 Pris: Gåva Taxvärde: 2145000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Axelsson Förvärvare: Johansson Överlåtare: Axelsson BREVDUVEGATAN 3 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 555:318 Datum: 2014-01-31 Pris: 7000000 kr Taxvärde: 3729000 kr (2012) K/T köp: 01.88 Förvärvare: Hedman Förvärvare: Hedman Sabler Överlåtare: Bodenfors Överlåtare: Wadensten

NORRA FISKEBÄCKSVÄGEN 206 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Fiskebäck 15:8 Datum: 2013-10-03 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 2393000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Dellkvist Överlåtare: Dellkvist KLARBÄRSVÄGEN 7B Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Tynnered 88:9 Datum: 2014-02-03 Pris: 4750000 kr Taxvärde: 2966000 kr (2012) K/T köp: 01.60 Förvärvare: Benholm Förvärvare: Benholm Överlåtare: Haugstvedt RÖRVIKSGATAN 16 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Önnered 86:7 Datum: 2014-01-30 Pris: 6015000 kr Taxvärde: 4792000 kr (2012) K/T köp: 01.26 Förvärvare: Jansson Förvärvare: Jansson Överlåtare: Rehn-Magnusson KÄLLSTIGEN 26 Typ: Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Fång: Gåva Fastighet: Köpstadsö 1:102 Datum: 2013-12-06 Pris: Gåva Taxvärde: 2616000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Rundqvist Överlåtare: Hall

Bopriserna ökar snabbast i Göteborg Prisökningarna för bostadsrätter har hållit en stabil takt uppåt, de senaste två åren är ökningen 20 procent för Göteborgs stad och 19 procent i Storgöteborg som helhet. BOSTAD I januari 2014 kostade en

bostadsrätt i genomsnitt knappt 32 000 kronor per kvadratmeter i Göteborgs stad, i hela Storgöteborg ligger genomsnittet på 29 000 kronor. 71 procent av alla bostadsrätter som såldes i regionen återfinns i Göteborgs stad. Bostadsrättspriserna i Göteborg har utvecklats lite starkare än i Stockholm under de senaste åren. Nivån är dock klart lägre, genomsnittspriset i Göteborgs stad är cirka 40 procent lägre än i Stockholms stad, enligt Mäklarstatistik. De senaste 15-20 åren har bo-

bästa exponering &

stadspriserna överlag ökat rejält. Ekonomer på SBAB menar att mycket av prisutvecklingen kan förklaras av lågt bostadsbyggande, ökande befolkning, låga räntor, en stabil arbetsmarknad och stigande inkomster för hushållen. SBAB menar också att prisuppgången inte heller kan fortsätta i den här snabba takten särskilt många år till utan att det uppstår problem. Minskat utbud

Antalet bostadsrätter till salu samtidigt på Hemnet har för Storgöteborg legat kring 700 objekt sedan 2008, varav cirka 500 i Göteborgs stad. Under andra halvan av 2013 föll dock detta till de lägsta nivåerna under den senaste femårsperioden. Det minskade utbudet har dock inte slagit igenom med ändå brantare prisökningar.

personligt engagemang

Då utbudet ligger kvar relativt lågt hittills under Q1 2014 finns det därför mycket som talar för att priserna fortsätter upp i åtminstone oförändrad takt. Ökad befolkning

Sedan 1990 har befolkningen i Göteborgs kommun ökat med 21 procent, samtidigt har antalet bostäder i kommunen endast ökat med 15 procent. Det innebär att kommuninvånarna bor trängre idag vilket rimligen bidragit till ökad efterfrågan på bostadsmarknaden. Ökade priser verkar dock i motsatt riktning och hushållen tvingas göra prioriteringar. I Göteborgs kranskommuner har dock bostadsbyggandet hållit en högre takt och har sedan 1990 till och med ökat snabbare än befolkningen. Förklaringen är framförallt snabbt byggande i början

bästa exponering &

FOTO: COLOURBOX

UPPÅT. Bostadsrätterna i Göteborg har blivit 20 procent dyrare på två år, vilket är något mer än i Stockholm och klart mer än i Malmö.

av 1990-talet vilket gav ett försprång som faktiskt fortfarande håller i sig.

personligt engagemang

Redaktion redaktion@gbg.direktpress.se


DIREKTPRESS GÖTEBORG

13

8-14 mars 2014

1 av 3 får cancer. Men alla drabbas.

TYCK TILL PÅ WEBBEN www.tidningencentrum.se

Bli månadsgivare i dag. Gå in på cancerfonden.se eller ring oss på 020-59 59 59.

OR VÅFFL ri lgf varje he 14! 11 torsdag 1

MARIA HÅKANSSON Samtalsterapeut

ligatan

S:t Pau

www.mariahakansson.se

na

Välkom

Alltid +100 soffor och fåtöljer på lager!

0736-41 44 33

Prinsgatan 4 • Göteborg

YUMI matgrupp, rund 115cm oljad ek

FÖRÄNDRA VÄRLDEN – ÄVEN I FRAMTIDEN

5495:- (6.495:-)

Ta ställning mot orättvisor och för alla människors lika värde både nu och i framtiden – ge en testamentsgåva.

AMNESTY.SE/TESTAMENTEN Mittemot Kållered köpstad, i samma hus som Sängjätten och EM - 031-730 41 00

SVERIGES STÖRSTA RESEMÄSSA

TUR 2014

Lönsamt extrajobb! Nu söker vi kontrollanter i Mölndal Som avgiftskontrollant på Radiotjänst besöker du hushåll för att informera om reglerna kring radio- och tv-avgiften. Vi söker dig som är målinriktad, uthållig och som kan arbeta självständigt. Du styr själv över dina arbetstider men bör kunna arbeta tio timmar per vecka. Arbetet kräver goda kunskaper i svenska samt körkort och tillgång till egen bil. Läs mer och ansök på: www.radiotjanst.se/jobb Radiotjänst i Kiruna AB ansvarar för radio- och tv-avgiften som går till SVT, UR och Sveriges Radio. Genom att betala avgiften bidrar du till radio och tv som är oberoende av kommersiella och politiska intressen.

SOLIGARE OLIG A RE FYNDIGARE SO

ERBJUDANDEN

Vi är precis överallt. När ska vi komma till dig?

SOL

NYTTIGARE INSPIRATION Köp biljett på tur.se

Gör bra

Mässpriser på hundratals boenden, resmål och attraktioner! Våra Deals kan bara köpas på TUR. Se alla erbjudanden på TUR.se/deals

RADIOTJÄNST

Välj mellan läxläsning, städning, sällskap för äldre, matlagning, trädgård och mycket mer. Inga startavgifter eller bindningstider. Läs mer på www.veteranpoolen.se.

SPARA

30KR! Ord. pris vuxen 130:-

Ring 031-18 88 69 Två mässor till priset av en. Entré till Nordic Outdoor ingår! ÖPPETTIDER: Fre 14–18, lör 09–18, sön 10–17. Svenska Mässan, Göteborg. TUR.se

Vi servar Centrala Gbg, Linnéstaden, Majorna, Masthugget, Högsbo, Kungsten & Långedrag

11 &12 MARS

17KR

TRÄNA TILL

ÅR!

MEDLEMS ERBJUDANDE 11-12 MARS :

1 MAJ FÖR BARA

10% RABATT PÅ PERSON LIG TRÄNING!

*

* FÖRUTSÄTTER 12 MÅN. BINDNINGSTID • MINIMUMPRIS PER ÅR 4740 KR • ÅLDERSGRÄNS 16 ÅR.

WWW.ELIXIA.SE

ÅR!

JUBILEUMSERBJUDANDE

WE GET YOU THERE!

ELIXIA FYLLER VI FYLLER


14

8-14 mars 2014

BLOGGAR BÖRJA BLOGGA? E-post: web@gbg.direktpress.se

www.tidningencentrum.se

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

EKOGUIDEN TIPSA REDAKTIONEN E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

Tidig vår betyder orkidéfrossa på jobbet. Botaniska har Sveriges största samling av orkidéer i växthusen och nu blommar de som vackrast. Bloggen: Gröna rum i Väster www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/Grona-rum-i-vaster

NY

BLOGG FOTO: EKOGUIDEN

CAFÉVA. Ekologiska och rättvisemärkta te- och kaffesorter samt bröd bakat på plats. Men ekoreko-betyget dras ner något av bland annat dålig sophantering.

Jag är ingen förälder som sitter hemma i soffan varje fredag och lördagkväll.. När jag väl är ute med vänner så blir det i nio fall av tio hemgång vid gryningen. Varför? Vi har så jäkla kul. Och med jämna mellanrum hojtar jag till, till grannen genom köksfönstret och drar ut henne på ett glas eller två en timme senare. Bloggen: Citypuls www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/Citypuls

Ormbunkar på rulle från Afroart. Trots vab och egenodlade förkylningar så har jag lyckats framkalla någon typ av vårkänsla. Bloggen: SNEAK a PEEK www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/sneakapeek

Igår vann jag vårens tredje deltävling i Göteborg Poetry Slam på Café Hängmattan. Bloggen: Ny i stan www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/Ny-i-stan

Vill du börja blogga hos oss? E-post: web@gbg.direktpress.se

Skönt häng på Hagafik med ekoreko-potential å Haga Nygata ligger Caféva som är ett litet och välmöblerat kafé med både frukost, lunch och olika fika-alternativ på menyn. Kafét har en gemytlig atmosfär, personalen är väldigt trevlig och mysighetsfaktorn är mycket hög. Oavsett hur hungrig man är går det att hitta något som faller en i smaken.

P

Fika och konst

Utöver mat och fika har de varje månad en ny utställare som visar upp sina verk i lokalen, och de erbjuder även dagstidningar, spel och magasin till sina gäster. Caféva är ett fik att sitta länge på. När det gäller ekorekotänket ser vi potential för förbättring. De har en del rättvisemärkta och ekologiska varor, så som olika teoch kaffesorter samt smoothies, och allt bröd är bakat på plats. Dock är merparten av de råvaror de använder konventionella, vilket tillsammans med till exempel en inte så bra sopsortering drar ner ekoreko-betyget. Recensent: Ekorecensenterna Göteborg

Caféva Caféva drivs sedan 1983 av Eva Nylén, och caféet har sedan starten erbjudit både hembakade kakor, bröd och soppa. Idag finns det även bland annat pajer, toaster och lasagne på menyn, varav det mesta är vegetariskt. De har serverat KRAV- och Fairtrade-märkt te och kaffe sedan starten. Öppettider: Måndag-fredag 9-18 och lördag 11-16. Adress: Haga Nygata 5.

KORT OM Ekoguiden.nu ■ Ekoguiden, som drivs av föreningen Medveten Konsumtion, är en nätguide till Göteborgs gröna smultronställen. Recensionerna skrivs av ideellt engagerade ekorecensenter som inte bara tipsar om ekoreko alternativ, utan också granskar verksamheterna och deras miljöprofil. ■ På www.ekoguiden.nu hittar du fler recenserade restauranger, kaféer och butiker.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

15

INSTAGRAM

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 93 E-post: web@gbg.direktpress.se REDIGERING: ANNA KARLSSON

■ ■ Lokalt, lokalt, lokalt. Det är redaktionens mantra. Därför är stunden då vi kan grotta ner oss i det flöde av lokala bilder som varje vecka dyker upp under vår hashtag #tidningencentrum extra härlig. Men också jobbig. Nio av alla bilder ska väljas ut till tryck. Så, oavsett om ni blivit publicerade denna vecka eller ej, är ni med och gör den här sidan lokalare än lokalast. Tack!

FOTO: @MMAARRTTUUKKII

#TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @DMC68

R2D2:s kusin? #MASTHUGGSTERASSEN #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @LOTTOR1013

#TIDNINGENCENTRUM #GÅNGTUNNEL

Ge oss din bild av gatukonsten i våra kvarter. Tagga #tidningencentrum PS. För att dina bilder ska synas under #tidningencentrum kan du inte ha en privat profil på instagram.

FOTO: @NINJAN11

#TREDJELÅNGGATAN #TIDNINGENCENTRUM

Veckans favorit

FOTO: @MIKENOMAD

#TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @CILLYOFSWEDEN

Öppna din dörr! #MAJORNA #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @AMBITURN

I Majorna är det förbjudet för hundar att åka moppe! #TIDNINGENCENTRUM

FOTOUPPDRAG – Konst eller kludd?

FOTO: @SOLVARM

Kommershuset vid Första Långgatan. #TIDNINGENCENTRUM

GILLA OSS PÅ FACEBOOK tidningencentrum.se

FOTO: @SUPERCISS

#TIDNINGENCENTRUM

FÖRÄNDRA VÄRLDEN – ÄVEN I FRAMTIDEN Ta ställning mot orättvisor och för alla människors lika värde både nu och i framtiden – ge en testamentsgåva.

AMNESTY.SE/TESTAMENTEN

GRATIS FÖNSTERPUTS! Boka hemstädning eller kontorstädning och få ett tillfälle gratis fönsterputs om året i all framtid! För villkor se: www.studentstäd.se/erbjudande


Pris

299 kr Veckans höjdare:

(medlem 269 kr)

Helgbrunch på Hagabadet! Njut av både fisk-, skaldjur-, kött- och vegetariska rätter med extra kärlek till råvaror från havet. Avsluta med utvalda godsaker från vår dessertbuffé av både sött och fräscht. Hjärtligt välkommen! Boka bord på telefon: 600 635.

hagabadet.se | Södra Allégatan 3 | 413 01 Göteborg | Tel. 031 600 600

Centrum 140308