Page 1

splitturizam

ČASOPIS ZA TURIZAM, UGOSTITELJSTVO I HOTELIJERSTVO www.split-turizam.com besplatan primjerak ■ broj 1 ■ ožujak 2012.

interview

hotel luxe konoba nevera savjeti za iznajmljivače izdavanje računa prednosti legalnog iznajmljivanja kako se zaštititi od krađe

UREĐENJE INTERIJERA VAŽNOST JEZIKA U TURIZMU BAZENI I HIDROMASAŽNE KADE


monthly inspection and reports collection and forwarding of mail collecting and paying bills additional property visit following rain, storms and other weather disasters key holding and bill payments garden and swimming pool maintance season cleanings rental service airport service and welcome package renovation/repairs furnishing and decorating 24 hours emergency call service

Diocletian's Palace Property Dioklecijanova 5 21 000 Split

mjesečni posjet i izvještaj o stanju nekretnine preuzimanje i proslijeđivanje pošte preuzimanje i plačanje računa dodatan posjet nekretnini nakon kiše, oluje ili drugih vremenskih nepogoda čuvanje ključa i plačanje računa održavanje vrta i bazena sezonsko čišćenje usluga iznajmljivanja transfera s aerodroma i paket dobrodošlice renoviranje/popravci usluge opremanja i dekoriranja 24 satna dostupnost

tel: 0038521 572772 fax: 0038521 572772 e-mail: property@diocletianpalace.com propertydiocletianpalace.com


sadržaj Poštovani, pozdravljamo Vas u prvom od nadamo se mnogih brojeva Split Turizma. Misao koja nas je vodila k tome da se na ovaj način obratimo Vama je upravo želja da što više približimo tematiku i pomognemo u rješavanju svakodnevnih problema s kojim se svi u turizmu susrećemo.

klub iznajmljivača

4

porast noćenja

6

sve obveze iznajmljivača

7

dozvola pušenja u privatnom smještaju

8

lista provjere

10

izdavanje računa

11

cjenik za apartmane

11

prednost legalnog iznajmljivanja

12

što pripremiti kod inspekcije

14

kako voditi evidenciju o prometu

14

kako se zaštititi od krađe i štete

16

pazite se lažnih upita

18

važnost jezika u turizmu

20

bazeni i hidromasažne kade

22

Na što lakši način ćemo Vam približiti i sve pravne aspekte, kao i informacije o osiguranju i svim ostalim segmentima zaštite Vašeg smještaja.

društvene mreže u turizmu

24

hotel luxe

26

konoba nevera

28

Za naše novine razgovarali smo i sa menagerom i voditeljom hotela Lux i vlasnikom Konobe Nevera. Oni pričaju o prošloj sezoni, te nadanjima za sezonu 2012-tu.

uređenje interijera

30

Novi početak nikada nije lagan, ali se nadamo da ćemo zajedno ostvarivati sve veće uspjehe. Upravo iz tog razloga za sami početak smo pripremili kratak osvrt na prošlu sezonu zajedno s predviđanjima za nadolazeću. Uz mnogobrojne savjete stručnih osoba, na našim stranicama ćete pronaći i intervjue s renomiranim arhitektima i dizajnerima koji svojim iskustvom svakako mogu pripomoći u stvaranju Vašeg idealnog interijera. Najskuplja rješenja nisu uvijek najbolja stoga ćemo zajedno poraditi i na razmjeni iskustava i mnogobrojnim savjetima kako jeftino, brzo i efektno urediti okolinu i prostor u kojemu se boravi.

Ne zaboravite se učlaniti u naš klub privatnih izmajmljivača. Članstvo je besplatno, a pogodnosti i prednosti brojne. Također, svakodnevno Vam na našoj web stranici www.split-turizam.com pišemo novosti iz turizma u Splitu i ostatku Hrvatske zajedno s oglasima za posao vezanim za turizam i ugostiteljstvo. Nadamo se da će svi uspjeti pronaći nešto korisno za sebe i da ćemo zajedno ući u još jednu uspješnu sezonu.

impresum Nakladnik: Grupo-49, Dioklecijanova 5, Split Glavni urednik: Sanja Smoljanović Grafičko oblikovanje: Vanja Pezić Novinari: Sanja Smoljanović, Vanja Pezić, Josip Sedlar, Ivan Jelavić Marketing: Josip Sedlar, info@split-turizam.com Tisak: Suton tisak Naklada: 4000 Zahvaljujemo web portalu www.klub-iznajmljivača.com


{

klub iznajmljivača split

{

KLUB IZNAJMLJIVAČA SPLIT Slobodni smo Vam se obratiti u ime Kluba privatnih iznajmljivača i turističkih poslovnih subjekata Splt Turizam kako bi Vam predstavili naše ciljeve i mogućnosti Vašeg uključenja u rad kluba.

• Stvaranje baze podataka apartmana koji su na prodaju

Član Kluba može biti vlasnik ili korisnik, odnosno član obiteljskog domaćinstva, koji se bave iznajmljivanjem smještaja.

iskoristiti posebne povoljnije uvjete kupnje.

Klub iznajmljivača će izdavati bogato ilustrirani specijalizirani časopis - Split Turizam koji će pratiti Možete i Vi svojim primjedbama i prijedlozima do- svjetske trendove u turizmu, turistička događanja u prinijeti boljem položaju privatnog smještaja na svim Splitu, sadržavati reportaže o novo otvorenim hoterazinama. lima i restoranima, te će imati 20 stranica vezanih za privatne iznajmljivače (zakoni i propisi, tiskanice). Članstvo u klubu je besplatno za sve uredno regČlanstvo u Klubu iznajmljivača Split turizam Vam istrirane iznajmljivače. Dovoljno je priložiti kopiju omogućava korištenje usluga i kupnje po povoljnim rješenja o iznajmljivanju i popuniti člansku prisuvjetima kod naših partnera po povoljnijim uvjetima. tupnicu. Trenutno imamo preko 50 partnera kod kojih možete

Prednosti članstva su brojne:

U pregovorima smo s bankom koja bi osigurala mogućnost naplate karticama putem prenosivog POS aparata te povoljnije linije kredita za kupnju i renoviranje smještajnih kapaciteta.

U pregovorima s nekoliko osiguravajućih društava • Podizanje razine kvalitete pružanja usluge privatnog smještaja te razmjena informacija i stručnih koji bi ponudili najpovoljniju ponudu za osiguranje smještajnih jedinica (kapaciteta) po posebnim povoznanja ljnim uvjetima. • Poboljšati suradnju privatnih iznajmljivača, Klub iznajmljivača će osigurati servisnu službu za Turističke zajednice Splita i grada Splita sitne popravke tijekom sezone (voda, struja, klima, • Inzistiranje na zabrani radova u turističkim zona- brave, kanalizacija) ma za vrijeme trajanja turističke sezone U suradnji sa Turističkom zajednicom i državnim • Organizacija tečajeva stranih jezika, te tečajeva in- inspektoratom organizirati ćemo okrugli stol u vezi formatike za iznajmljivače bez predznanja zakonskih propisa (ispravno vođenje knjige gostiju, izdavanje računa, vođenje knjige prometa, cjenika, • Organizacija stručnih seminara, tečajeva i drugih kućnoga reda i itd.). oblika edukacije i usavršavanja iznajmljivača iz tog segmenta turističkog djelovanja Klub Split turizam nema za cilj organizaciju prodaje smještajnih kapaciteta i baviti se sličnim aktivnostima • Pronalaženje poslovne banke u svrhu postizan- već se baviti popratni sadržajem kako bi se podigla ja povoljnijih kreditnih aranžmana za kupnju i kvaliteta i poboljšala slika splitskog turizma. preuređenje smještajnih kapaciteta • Pronalaženje osiguravajućeg društva u svrhu postizanja povoljnije ponude za osiguranja smještajnih kapaciteta • Iniciranje i poticanje iznajmljivačima

4......Split Turizam

dodjele

nagrada

Ukoliko želite postati članovi kluba iznajmljivača pošaljite podatke (ime, prezime, adresu, smještajne jedinice, broj apartmana, broj ležajeva, e-mail i web adresu) na naš e-mail: info@split-turizam.com.


split-turizam.com Splitski Turistički portal Kontakt: info@split-turizam.com

* svakodnevne novosti iz svijeta turizma * savjeti za iznajmljivače

* besplatno članstvo u Klubu iznajmljivača Split turizam

* besplatno oglašavanje poslova u turizmu * besplatno oglašavanje kupnje i prodaje nekretnina


{

porast noćenja

{

U 2011. godini ostvaren porast noćenja od 10%

U 2011. godini na području turističke zajednice Tijekom 2011. godine pad po broju noćenja bilježi grada Splita ostvaren je značajan porast u odnosu na Irska sa 1% , te Australija sa 7% i Novi Zeland sa pa2010. godinu. Sveukupan postotak dolazaka gostiju je dom od čak 34% . povećan za 18% i noćenja za 10% . Zanimljiv podatak je da su također i domaći turisti Najveći broj dolazaka ostvarili su Španjolci sa 20 250, u porastu sa 7% više dolazaka i noćenja. sa povećanjem od 25% u odnosu na 2010.godinu. Gosti koji se najduže zadržavaju na području grada Gosti iz Francuske, Sjedinjenih Američkih država, te Splita su Česi sa prosjekom od 6 dana, Nijemci sa 4 Velike Britanije ostvarili su 15 000 dolazaka. dana, a slijede ih Englezi sa 2,5, te Irci i Talijani sa 2,3 Najveći broj noćenja imali su Nijemci sa 59 000, Pol- dana noćenja. jaci sa 42 000, te gosti iz Velike Britanije sa 37 000. Najveći porast su nam donijeli Kinezi sa čak 113% više dolazaka i 94% više noćenja u odnosu na prethodnu 2010. godinu. Slijede ih Japanci sa 35% više noćenja, te Španjolska i Njemačka.

Domaći gosti ostvarili su povećanje od 7% dolazaka i noćenja. Strani gosti ostvarili su povećanje od 21% i noćenja od 10%.

Statistički podaci o noćenjima i dolascima turista u 2011./2010. 2011. GODINA DOLASCI NOĆENJA

2010. GODINA

Povećanje dolazaka i noćenja

DOLASCI

NOĆENJA

%DOLAZAKA 2011/2010

% NOĆENJA 2011/2010

STRANI TURISTI

208 391

563 797

172 763

510 187

21,00%

11,00%

DOMAĆI TURISTI

49 068

107 283

45 695

100 015

7,00%

7,00%

UKUPNO

257 459

671 080

218 458

610 202

18,00%

10,00%

6......Split Turizam


SVE OBVEZE IZNAJMLJIVAČA Prije nego što počnete pružati usluge u turizmu, morate voditi računa o nekim glavnim obvezama za iznajmljivače kao što su cjenik, računi, popis gostiju itd., kako bih vam olakšali taj proces napravili smo za vas nekoliko točaka koje morate uzeti u obzir. 1. na ulazu objekta istaknuti natpis s oznakom vrste i kategorije objekta (standardizirana ploča) 2. cjenik vidno istaknut u smještajnom objektu 3. svake godine napraviti Liječničku potvrdu (na temelju članka 97. stavak 1. pravilnika o razvrstavanju minim. uvjeta i kateg. ugostiteljskih objekata NN 57/95 i nosioca iznajmljivača soba i članova domaćinstva) 4. platiti boravišnu pristojbu u predviđenom roku 5. platiti porez i prirez u predviđenom roku 6. prijavljivati i odjavljivati goste u zakonskom roku 7. voditi Popis gostiju 8. izdavati račune gostima 9. voditi evidenciju prometa 10. po završetku sezone platiti članarinu turističkim zajednicama na ostvareni promet (0,25%) te dostaviti Poreznoj upravi obrazac TZ

JEDAN KLJUČ OTVARA SVE Master ključ - jedan ključ koji može otvoriti sva vrata. Ako stanujete u stambenoj zgradi ovaj ključ vam omogućuje da glavni ulaz, spremište, podrum i druge zajedničke prostorije otvarate svojim ključem od stana. Ako imate više nekretnina (stan, kuću, vikendicu…), kao vlasnik, imat ćete jedan ključ (''master'') koji otvara sve Vaše objekte, a ostali korisnici (podstanari, zaposlenici…) otvaraju samo one ulaze i objekte koje Vi odredite prilikom izrade sistema. Imate li hotel ili apartman nad kojim želite imati kontrolu pristupa i kopiranja ključeva? Sistem zaključavanja s patentiranim profilom Vam omogućuje da svaki gost ima ključ koji otvara samo njegovu sobu, a koji ne može kopirati, dok istovremeno vi imate ''Master '' koji otvara sve sobe. Svaki pojedinačni sučaj može se prilagoditi željama korisnika.

BRAVA EXPERT D.O.O., EXPERT KLJUČ Kralja Zvonimira 103 21000 Split tel: 021/549 003, 021/503 210 INTERVENCIJE NA TERENU 0-24

098/180 9207

• expres izrada ključeva • prodaja brava, cilindara, kvaka, lokota • izrada ključa prema bravi • adaptacija brave prema ključu • izmjena brave i ključa - blindo vrata, sefa... • sustavi zaključavanja MASTER - sve na isti ključ • natpisne pločice, pečati • otvaranje blindo vrata, otvaranje auta...


{

dozvola pušenja

{

Dozvola pušenja u privatnom smještaju?

Iskustva govore da iznajmljivači u pravilu sami odlučuju hoće li pušenje dozvoliti ili zabraniti u svojim apartmanima i sobama. Nema propisane obveze o toj odluci i nije propisano da u smještaju moraju biti oznake (naljepnica) za dozvolu pušenja, dok je kod iznajmljivača “ugostitelja” dakle tvrtki i obrnika to ipak obavezna stavka. Člankom 2. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda („Narodne novine“, broj 125/08, 55/09 i 119/09) propisano je značenje pojedinih izraza u smislu toga Zakona, pa tako prema točki 11. toga članka javni prostor jest zatvoreni prostor namijenjen skupnom boravku ljudi, a obuhvaća prostore u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti iz područja zdravstva, zaštite djece, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, trgovine, športa i rekreacije, ugostiteljstva i turizma, kulture i umjetnosti, prometa, uključujući čekaonice, prostorije za sastanke, sve dvorane za okupljanje ljudi, gledališta, javna prometna sredstva, dizala, kabine žičare, javne zahode te otvorene prostore namijenjene održavanju kazališnih i kinopredstava, prostore školskih dvorišta, dvorišta zdravstvenih ustanova i druge prostore u kojima nepušači protiv svoje volje mogu biti izloženi duhanskom dimu. Člankom 13. stavkom 1. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda propisano jeda je zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima. Prema stavku 2. istog članka zatvorenim javnim pro-

storom smatra se prostor koji ima krov i potpuno zatvoreno više od polovice površine pripadajućih stijena. Stavkom 5. podstavkom 1. istog članka propisano je da je iznimno od stavka 1. toga članka (kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima) pušenje dopušteno u posebnim za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju sukladno propisima o ugostiteljskoj djelatnosti o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. Sukladno propisima koji reguliraju ugostiteljsku djelatnost ugostitelj može sam odrediti sobe i apartmane za nepušače odnosno pušače u svom ugostiteljskom objektu za smještaj, i to na način da se u sobe i apartmane namijenjene nepušačima stavi oznaka zabrane pušenja, a sobe i apartmane namijenjene pušačima opreme s vatrootpornom pepeljarom uz isticanje oznake o dozvoli pušenja.


POZIV

NA SURADNJU

IZNAJMLJIVAČIMA PRIVATNOG SMJEŠTAJA Poštovani, Slobodni smo Vam se obratiti s našom ponudom besplatnog oglašavanja Vaših smještajnih jedinica. Naš novi ured nalazi se na adresi Dioklecijanova 5 (od Peristila prema Grguru na lijevoj strani ulice). Za cijenu smještaja, vaši gosti dobili bi i uslugu više u obliku popusta na izlete organizirane od strane naše agencije ( Split walking tour, Split bike tour, Np Krka, Rafting...) te popuste u raznim lokalnim restoranima i suvenirnicama. Ukoliko ste zainteresirani za suradnju, molimo da obratite pažnju na naše uvjete:

Proces rezervacije smještaja je sljedeći: Automatski - za iznajmljivače koji imaju tri ili više smještajnih jedinica Na upit - za iznajmljivače koji imaju jednu ili dvije smještajne jedinice Kada se gost odluči za Vašu smještajnu jedinicu, Vama šaljemo voucher s podacima gosta te njegovom vremenu dolaska u objekt. Jednako tako, gostu dajemo na uvid Vaše kontakt podatke i slobodni ste izravno stupiti u kontakt te dogovoriti detalje.

U program ulaze one smještajne jedinice za koje je izdana dozvola za iznajmljivanje nadležnog ministarstva uz rješenje o kategorizaciji s minimalno 3 zvjezdice. Prednost dajemo novouređenim smješajnim jedinicama u komfor segmentu (kuhinja, klima, TV + satelit), te jedinicama koje nude mogućnost iznajmljivanja kroz cijelu godinu. Više o projektu: Smještajne jedinice kategoriziramo u tri grupacije: STANDARD, SUPERIOR I DELUXE. Prema tome, razvili smo vlastiti sustav ocjenjivanja objekta u petnaest točaka i rasponom ocjena od 1 do 10, u skladu s europskim standardima. Ovime smo postigli ono što strani gost razumije i čemu vjeruje, a to je "value for money" odnosno vrijednost za novac. Jednostavno rečeno radi se o matematičkom izračunu cijene i ocjene smještaja prema kojoj se smještajna jedinica vrednuje te kao takva kategorizira u jednu od tri gore navedene grupacije. Nadamo se suradnji te obostranom zadovoljstvu. Molimo kontaktirajte nas za daljnje informacije i detalje, na raspolaganju smo Vam.

Putnička agencija Travel49.com ID: HR - 21 - 17010007693 Dioklecijanova 5 21000 Split tel: + 38521572772 mob: + 38598858141 info@travel49.com Radno vrijeme: 08:00 - 20:00


lista provjere Da bi Vam olakšali provjeru stanja apartmana prije dolaska novog gosta, donosimo Vam listu prema kojoj možete provjeriti sobe, kuhinju, kupaonicu i ostalo u Vašem apartmanu. Listu provjere možete preuzeti i na slijedećoj web stranici: http://split-turizam.com/provjeraapartmana.pdf

KUHINJA

Sve temeljito očistiti Oprati tuš-zavjesu/tuš-kabinu Oprati podove Očistiti WC, osigurati WC papir

Zamijeniti razbijeno/nedostajuće posuđe Očistiti posuđe i kuhinjske uređaje (pećnica) Stroj za pranje posuđa – ispražnjen i čist, prašak/tablete dostupne Isprazniti i odmrznuti hladnjak Provjeriti da li su svi kuhinjski uređaji u funkciji Očistiti kuhinjske ormariće iznutra i izvana Baciti preostalu hranu i piće Izbaciti smeće Osigurati nove vrećice za smeće

OPĆE

TERASA/VRT

SOBE

Usisati stolice i fotelje/kaučeve Oprati posteljinu i stolnjake Vratiti namještaj na ispravno mjesto

KUPAONICA/WC

Provjeriti televizijske kanale Zamijeniti neispravne žarulje Popraviti neispravne električne utičnice Zamijeniti plinske boce Uključiti grijanje/struju/plin/vodu Provjeriti da li ima dovoljno vješalica za odjeću Ostaviti informativnu brošuru za goste

Očistiti vrtnu garnituru Oprati/očistiti jastuke/stolnjake Pokupiti smeće u vrtu/travnjaku Pokositi travnjak Provjeriti područje bazena Očistiti površine terasa Očistiti roštilj i pribor Očistiti vrata/prozore terasa

GODIŠNJI PREGLED - da li je apartman u dobrom stanju?

Kuhinjski uređaji (ispravni?) Posuđe i pribor za jelo (kompletan set?) Lonci i tave (bez hrđe?) Tuš zavjesa/kabina Kada/bidet WC školjka Ogledalo Kupaonski namještaj Utičnice (sigurne/ispravne?) Perilica/sušilica rublja Zidovi/tapete/tepisi/podovi Vrata (mogu se zaključati?) Zavjese, rolete Namještaj (neistrošen/neoštećen?)

10......Split Turizam

Stolnjaci (čisti, neistrošeni?) Kreveti Stol/stolice (neoštećene?) Madraci (u dobrom stanju, bez mrlja?) Noćni ormarići i noćne svjetiljke Fotelje/kaučevi (neoštećeni, neistrošeni) Stolice i stol Posteljina, zaštite za madrac (čiste, bez mrlja) Tenda Jastuci/presvlake (dostupne za sav namještaj, čiste) Bazen, pumpa Vrt Pristup objektu i parking Vrtne/balkonske stolice (neoštećene, bez hrđe?)


IZDAVANJE RAČUNA U vašem privatnom smještaju gost često postavi pitanje “Molim vas možete li mi izdati račun?”. Navodimo 11 točaka na koje trebate pripazit kod pravilnog izdavanja računa: 1. Naziv apartmana, ime iznajmljivača, adresa i OIB 2. Broj računa (redni broj računa, primjerice 01/2010) 3. Ime i prezime osobe kojoj je usluga pružena 4. Naziv usluge (noćenje, noćenje s doručkom, najam apartmana…) 5. Cijena (obavezno mora biti izražena u kunama, navesti jediničnu cijenu, zbrojni iznos i ukupan iznos. Eventualno uz ukupan iznos možete dodati i iznos u eurima za lakše razumijevanje stranaca) 6. Boravišna pristojba (ako je uključena u cijenu navesti samo informaciju da je uključena u cijenu, iznose nije potrebno pisati. Ako boravišnu ne plaćate paušalno već odvojeno, potrebno je navesti iznos boravišne i to kao posebnu stavku ) 7. PDV (ako niste obveznik PDV-a dobro je navesti opasku u računu da PDV nije uračunat, ako Vam cijena sadrži PDV onda je potrebno posebno izraziti netto cijenu i iznos PDV-a) 8. Dodatne usluge (kućni ljubimci, klima, čišćenje, doručak, parking… ) 9. Eventualni popust (Obavezno navesti tekstualno “Popust” i navesti iznos tog popusta a ne postotak) 10. Datum (Iliti nadnevak izdavanja računa. Navodimo datum prvog dana dolaska gosta u smještaj jer je tada počelo korištenje usluge) 11. Potpis iznajmljivača

CJENIK ZA APARTMANE Što se tiče cjenika usluga u turizmu, kod privatnih iznajmljivača on mora biti na vidljivom mjestu za turiste. Kada radite svoj cjenik usluga imajte na umu ovih 10 točaka koje smo za vas izvadili. 1. Osnovni podaci iznajmljivača (naziv smještaja, ime i prezime vlasnika, adresa i OIB) 2. Naziv usluge (noćenje, noćenje s doručkom, najam apartmana…) 3. Vrsta naplate (po noćenju, po osobi, po smještaju, tjedno….) 4. Termin (unijeti sve termine, sezone…) 5. Cijena (obavezno mora biti izražena u kunama, eure dodajte čisto za razumijevanje stranaca) 6. Boravišna pristojba (ako je uključena u cijenu navesti i taj podatak, plus obavezno napisati iznose) 7. PDV (ako niste u PDV-u navesti da on nije uključen, ako Vam cijena sadrži PDV onda posebno izraziti netto cijenu i iznos PDV-a) 8. Dodatne usluge (kućni ljubimci, klima, čišćenje, doručak, parking… Dok primjerice: najam bicikla, prijevoz, najam ležaljki, brodice i sl. ne možete navesti ukoliko nemate potrebne dozvole za obavljanje tog posla) 9. Datum važenja cjenika (navesti datum od kada je taj cjenik važeći, dovoljno je pri dnu cjenika) 10. Potpis (vlastoručni potpis iznajmljivača čije je ime na Rješenju) Split Turizam......11


{

savjeti za iznajmljivače

{

PREDNOSTI LEGALNOGA IZNAJMLJIVANJA “Rad na crno”, to jest iznajmljivanje bez potrebnih dozvola i rješenja za rad, ima svakako veliki niz nedostataka. Mi oko podrške registriranim vlasnicima privatnog smještaja ne dvojimo. Vlasnici objekata “na crno” tako se izlažu konstantnom riziku i strahu, ne samo što nenadano može inspekcija pokucati na vrata, već i srditosti susjeda koji imaju uredne papire, nekonkurentnosti, slabe zaštite prava gosta i sl.

tada gostu agencija garantira točnost podataka i za gosta bira provjeren smještaj i to je najsigurniji put do zadovoljnog gosta.

STRAH OD INSPEKCIJE

Kazne za razne prekršaje mogu biti od 1000 do 15000 kuna. Za veliki dio prekršaja inspektor smije na licu mjesta naplatiti iznajmljivaču 1000kn. Trošak je Neprijeporno je kako su uvjeti za kategorizaci- to radi kojeg se ne isplati strepiti i gledati susjeda kako ju složeni, a neki vlasnici se nerijetko suočavaju i se bezbrižno izležava u ljuljački pred apartmanom sa nemogućnošću kategorizacije svog objekta radi čekajući goste. mnogo uvjeta koje moraju zadovoljavati, kao što su FAIR-PLAY ODNOS PREMA ZAJEDNICI građevinska dozvola, vlasnički list i sl. Svaki je registrirani iznajmljivač dužan plaćati Evo koje prednosti smatramo da imaju oni koji imaTurističkoj zajednici (TZ) turističku članarinu, kao ju uredno kategorizirane apartmane, sobe ili kuće u i naravno svi ostali koji se bave turizmom u nekom domaćinstvu, a ovo je ujedno i poziv onima koji se tek kraju. A tu je i plaćanje boravišne pristojbe. To su planiraju upustiti u ovaj mali zanimljivi biznis: naravno izdaci koje svaki iznajmljivač mora imati u vidu. Boravišna pristojba je najčešće uračunata u ciSURADNJA S AGENCIJAMA jenu i tako ju gost plaća, a iznajmljivač ju plaća TZ-u Po Zakonu o pružanju usluga u turizmu gdje su de- na kvartalnoj ili godišnjoj razini od oko 300kn po taljno opisana prava i uvjeti rada turističkih agencija osnovnom krevetu. Sve su to stvari koja možda plaše stoji da agencija ne smije posredovati ili nuditi usluge onog koji radi na crno, uostalom zašto bi on to plaćao smještaja iznajmljivača koji nema ishođeno rješenje kad može sav novac sebi strpati u džep. Ovakav način nadležnog ureda. Stoga mnoge agencije neće raditi s razmišljanja nije baš pametan, jer davanja za grad i iznajmljivačem ako iznajmljivač nema kategorizac- turizam pomažu i unaprijeđuju čitavu zajednicu. U iju. Na taj način iznajmljivači “na crno” ima manju redu je biti dobar susjed pa tako i u ovom smislu. mogućnost ponude svog smještaja, jer agencije s njim Svaki registrirani iznajmljivač sudjeluje u stvaranju ne mogu raditi. Postoje takozvane tvrtke registiriran- turističke ponude grada i doprinosi razvitku te izje za promidžbu i marketing koje imaju vlastite web dvaja određeni dio da bi grad mogao napraviti onaj stranice i naplaćuju prezentiranje smještaja na svojim dio koji sam iznajmljivač možda ne može. Na stranu stranica i to se naplaćuje na mjesečnoj ili godišnjoj stavimo sve tekuće probleme na lokalnoj i državnoj razini. Na taj način se i oni na crno mogu “izvući”, razini. Dobro je biti fer prema susjedima i ne skrivati oglašavati i doći do gostiju bez agencije, a takva tvrtka “crne” goste. neće pitati iznajmljivača za kategorizaciju. Vrlo često to zna biti i uludo bačen novac jer je takvih stranica ne- PRAVA I SIGURNOST ZA GOSTA brojeno puno i ne rade sve učinkovito. S druge strane, Već smo gore spomenuli da je za gosta najsigurnije nije nemoguće da će inspekcija i na tim mjestima rezervirati preko agencije, jer mu ona garantira uslugu imati uvid i tako kontrolirati iznajmljivače. Međutim, koju je kupio. U suprotnom ako mu se neregistrirani gostu takve stranice ne donose sigurnost da su inforsmještaj koji je našao na internetu ne svidi ili nije onamacije točne, vlasnik stranice se ograđuje od točnosti kav kakav je rezervirao, odustati će od smještaja jer objavljenog sadržaja i sve svaljuje na iznajmljivače, to može vrlo lako ako želi, vlasniku to neće biti drago sami iznajmljivači ne ažuriraju objavljene informacije u srcu sezone, nigdje nema garancije (ukoliko nije redovito pa gost može biti neugodno iznenađen kad prethodno uplatio neku akontaciju i sl.), a gost će biti dođe u smještaj. Kad gost rezervira preko agencije,

12......Split Turizam


prepušten sam sebi. Možda bi se gost mogao i žaliti uredu turističke zajednice koja onda tog iznajmljivača niti nema u evidenciji. Bojimo se da će takav gost ponijeti vrlo loše uspomene kući, a to je upravo ono što ne želimo.

PODRŠKA I DODATNA PROMIDŽBA ZA IZNAJMLJIVAČA Legalan iznajmljivač može postati članom kluba iznajmljivača koje mu tako pomažu u radu i svladavanju prepreka, zaštiti i unapređenju vlastitog posla. Iznajmljivač se može bez bojazni obratiti za neka pitanja i Ministarstvu i ostalim institucijama, a potporu dobiva i od svoje lokalne TZ za dodatnu promidžbu. Tromost nekih TZ-a nije rijetkost, no sve su to koraci koje legalan iznajmljivač može poduzeti, predlagati, savjetovati se, a to je iznimno važno za njegov posao. Velik dio gostiju smještaj će provjeriti i na internet stranicama turističke zajednice koja pak ima samo popisane registrirane iznajmljivače. Ovo je još jedan odličan način da gost dođe do Vas.


{

savjeti za iznajmljivače

{

ŠTO SVE PRIPREMITI KOD INSPEKCIJE

I prije nego Vam inspekcija zakuca na vrata budite spremni i provjerite imate li sve potrebno kako ne bi bilo mjesta kaznama i kako biste se oslobodili straha. U ovom tekstu smo priredili za vas glavne informacije o tome što pripremiti u slučaju da vam inspekcija pokuca na vrata. I zapamtite, nemojte se zastrašivati, posjet inspekcije je bezbolan (pogotovo za vaš džep ukoliko sve uredno vodite.

Evo popisa elemenata koje treba imati svaki registrirani privatni iznajmljivač: 1. Rješenje o pružanju usluga u domaćinstvu 2. Knjiga “Evidencija prometa” 3. “Popis gostiju” i “Knjiga stranaca” to jest, prijavljivati goste Turističkoj zajednici i MUP-u (mogu to i lokalne agencije raditi za Vas) 4. Liječničko uvjerenje do kraja mjeseca travnja svake godine 5. Vidno istaknuti cjenik usluga u svakoj smještajnoj jedinici 6. Na glavnom ulazu u objekt imati postavljenu standardiziranu ploču 7. Svi dosad izdati računi za tekuću godinu po rednom broju 8. Imati plaćen godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe, odnosno boravišnu pristojbu po noćnju 9. Imati uplaćen godišnji paušalni porez 10. Plaćena članarina Turističkoj zajednici

KAKO VODITI EVIDENCIJU O PROMETU Ako ste privatni iznajmljivač i ako niste u sustavu PDV-a te ako boravišnu plaćate paušalno (300kn po osnovnom krevetu) onda je potrebno u Evidenciji o prometu navesti puni iznos svakog izdanog računa. Ako zbrojni iznos svih tih računa kroz tekuću godinu prijeđe 85.000kn onda ste se dužni iduće godine prijaviti kao obveznik PDV-a. Tada ćete ga morati obavezno navoditi na računu. Taj PDV iznosi 10%, a ne 25%. Ako ste paušalac, onda Vam je boravišna pristojba uračunata u cijenu smještaja. Nikakve boravišne pristojbe niti PDV ne morate i ne smijete iskazivati posebno

14......Split Turizam

jer ih posebno niti ne naplaćujete. Dakle, ako Vam je cijena noćenja primjerice u apartmanu za 2 osobe 400kn, to je cijena koju će gost platiti kada dođe u Vaš smještaj. U toj cijeni je uključena boravišna, a to je onda iznos koji treba naznačiti i u Evidenciji o prometu. Na svakom računu kojeg izdate gostu je potrebno staviti napomenu da je Boravišna pristojba uključena u cijenu te da niste obveznik PDV-a. Svi iznosi koje ste izdali po računima, treba navesti i u Evidenciji o prometu, nikako ne smijete navoditi manje iznose, a posebno nije ispravno oduzimati boravišnu pristrojbu.


091/191 23 07 098/938 16 16


{

savjeti za iznajmljivače

{ KAKO SE ZAŠTITITI OD KRAĐE I ŠTETE? Ako se bavite iznajmljivanjem određenog smještaja probajte da to ne bude vaš životni prostor kojeg ćete napustiti samo kada dođu gosti. Ako već iznajmljujete vlastiti dom lišite ga svih osobnih, vrijednih i dragocjenih predmeta. Na ovaj način najvrjednije što vam se može otuđiti ili uništiti je TV ili neki komad namještaja što i nije tako strašno ako se usporedi s gorim slučajevima.

EVO NEKIH VRLO KORISNIH SAVJETA:  Dočekajte i ispratite gosta  Primijetio sam da zbog određenih (ne)opravdanih razloga nije dočekao i primio svoje goste. Ako se bavite turizmom praksu ne primanja gostiju si kao iznajmljivač ne bi smjeli dozvoliti. Jako je važno osobno primiti gosta kada dođe i s njim proći svaku sobu da zajedno vidite u kakvom je stanju objekt. Na dan odlaska bilo bi poželjno s gostom proći smještaj kako bi se utvrdilo da je ostao u iznajmljenom stanju. Sa ovom radnjom i prethodnim savjetom o tekstu koji navodi pokrivanje nastale štete nata za prijavu gostiju od kojih barem jedan dokuiznajmljivač ima pravo tražiti odštetu za štetu uzroment ostane kod iznajmljivača do odlaska gosta. Tako kovanu aktivnostima gostiju. u slučaju neplaćanja smještaja ili nastale štete i gosta koji ne želi pokriti svoj dug postoji “poluga” sa kojom  Uzimanje sigurnosnog pologa  ga se može na to primorati prije zvanja policije. Od eventualne štete moguće se osigurati uzimanjem Ako primjenom svih savjeta do sada niste uspjeli sigurnosnog depozita na dan ili prije dolaska gosta (kroz akontaciju) te čuvanja tog iznosa sve do dana namiriti štetu koju je gost učinio i ne možete problem odlaska gosta. Ukoliko je nastala kakva šteta cijeli ili riješiti dijalogom ne preostaje vam ništa drugo nego djelomičan iznos tog depozita ostavljate sebi, a ako pozvati organe reda i mira da problem riješe umjesto vas. nije, kompletan iznos se vraća gostu. Ova praksa nije popularna u Hrvatskoj niti znam iznajmljivače koji je koriste iako je vrlo korisna ako smatrate da bi određeni gosti mogli stvarati probleme. S druge strane gost se može uvrijediti ako ga zatražite takav polog jer u startu pokazujete da mu ne vjerujete i da računate na to da bi mogao napraviti određenu štetu.

 Naknadno uočena šteta 

Koliko god se trudili i pazili teško ćete uočiti svaku nastalu štetu. Moguće je da tek nakon odlaska gosta primijetite kako vam nedostaje pola tanjura i sušilo za kosu, ili da se iza fotelje krije udubljenje zida koje su dobro prikrili. Premda još uvijek možete kontaktirati gosta i ukazati mu na nastalu štetu to u praksi nema Kod nas je češća praksa traženja osobnih dokume- smisla raditi.

16......Split Turizam


Vrlo teško, zapravo skoro nemoguće je naplatiti  Važno je imati razumijevanja i biti fer  takvu štetu nakon odlaska gosta. Uz to gost lako može Na kraju moram navesti da iznajmljivači uvijek reći da je to netko drugi učinio, a da se njega za to moraju imati razumijevanja te odvagnuti koja je šteta neopravdano tereti. I tu je u pravu! namjerno učinjena, a koja slučajno i da li se baš za Zato neuočene štete ili otuđenja iz iznajmljenog svaki razbijeni tanjur treba vaditi lisnica ili se neke smještaja koja niste po odlasku gosta primijetili stvari ipak mogu pripisati trošku poslovanja. pripišite svojoj nepažnji i pripazite da Vas se isti proTakođer određena šteta ili kvarovi uzrokovani zbog pust ne ponovi. starosti ili istrošenosti određenog predmeta ne bi se smjeli stavljati gostima na teret. Čak ako se i uspije nekom gostu naplatiti nešto za što on realno nije odgovoran budite sigurni da se taj gost više neće vratiti k vama, jer gost može biti nekonfliktna osoba i platiti traženo, ali to ne znači da je glup i nije svjestan nepravde. Možete razmisliti i o posebnim policama osiguranja protiv krađe i nastalih šteta i sa njima prebaciti financijski teret pokrivanja štete sa gosta na osiguravajuću kuću. Ovakvim fer postupkom možete dodatno pridobiti goste da vam se vrate i sljedeće godine.

Osiguranje na Vašoj strani

GRAWE DOM Osiguranje imovine: jer samo osigurani dom je u potpunosti siguran Svi mi želimo siguran dom. Ipak, štetni događaji poput poplave, požara ili krađe dio su naše svakodnevice. Jedan od načina da Vašu oštećenu ili uništenu imovinu nakon štetnog događaja vratite u prvobitno stanje jest da odaberete paket osiguranja imovine GRAWE DOM. Vodeći računa o Vašim individualnim potrebama, nudimo Vam prilagodljive mogućnosti te samostalan odabir vrste, predmeta i načina osiguranja u vidu 3 paketa zaštite: osnovna, standardna, vrhunska. GRAWE Hrvatska d.d. • info@grawe.hr GRAWE URED SPLIT • Sinjska 5 • 21000 Split • tel: 021 323 540 www.grawe.hr


{

pazite se lažnih upita!

{

PAZITE SE LAŽNIH UPITA

Upiti su već krenuli, a zajedno s njima i oni lažni. Kako da prepoznamo lažni upit i što je to zapravo lažni upit? Koji je skriveni interes onih koji šalju takve upite? Na koji način nas netko može oštetiti? Ovo nije novost, no dobro je uvijek ponavljati ovakve teme kako bismo preventivno zaustavili moguće štete našim iznajmljivačima.

Kako izgleda lažni upit? Najčešće je to email na engleskom jeziku, iz kojeg pršti neka super mogućnost rezervacije, gostu se osobito sviđa Vaš smještaj i spreman je odmah platiti sve te traži od Vas osobne podatke! Nekad je to direktan upit gosta, a nekad Vam netko šalje email tko želi za svoje kolege rezervirati smještaj jer eto baš u Vašoj blizini imaju neki seminar i sl. I još ako ste iznajmljivač koji ima nekoliko soba ili apartmana, zvučat će Vam poprilično zanimljivo jer oni traže rezervaciju najčešće za više smještajnih jedinica i za više osoba. Često puta to bude upit vezan za predsezonu ili posezonu kada smo posebno osjetljivi da to da nam “uleti” neka dobra rezervacija. Ime osobe koja šalje sumnjivi e-mail najčešće se sastoji od uobičajenog engleskog imena i prezimena, npr. Carlson Bruce, Joseph Williams, James Jackson… Ostavljaju čak i čitavu fizičku adresu pa i broj telefona kako bi ostali uvjerljivi, a email im je otvoren u uobičajenom e-mail servisu kao što su gmail, yahoo ili hotmail. I vi brže-bolje odgovarate na email i šaljete ponudu i molite boga da uspije ovako dobra rezervacija. E, upravo ste postali potencijalna žrtva prijevare ili takozvanog phishinga (čitajte: fišing).

Što je to phishing i što žele od Vas? Phishing je jedan od oblika prijevare u kojem neovlaštene osobe, lažno se predstavljajući korištenjem krivotvorenih e-mail poruka i web stranica, od vas pokušavaju izvući povjerljive podatke ili novac. I ne samo to, kod upita za smještaj traže da Vam uplate kompletnu rezervaciju a onda da vi njima uplatite određeni iznos nazad na njihov račun?!? U Vašem slučaju radi se o lažnom predstavljanju potencijalnog kupca ili gosta. Jednom kad dođu do Vaših povjerljivih informacija, zlonamjerni korisnici se njima koriste te vam nanose direktnu financijsku štetu ili vaše podatke jednostavno prodaju.

18......Split Turizam

Srećom, iznajmljivači u Hrvatskoj nemaju uređaje za terećenje kartica, no neki su čak posegnuli i do agencija koje bi ona u njihovo ime izvršile rezervaciju i teretile određenu karticu. Što se zapravo događa? Takozvani gost želi platiti akontaciju ili ukupan iznos i traži Vas da mu teretite njegovu karticu za puni iznos, a nakon što to vi eventualno i učinite onda Vam daje broj tekućeg računa da mu isplatite određeni dio od toga što će onda on (kao) koristiti za transfere, rent-acar i sl. Tobože oni to ne mogu pa traže uplatu od Vas. Taj takozvani gost pretpostavlja se da ima ukradene podatke kreditne kartice koje ste mu vi teretili, a nakon toga će na svoj račun primiti čistu gotovinu čime se briše trag kako je on povukao novce. Taj Vam se gost nakon toga više ne javlja, niti ga možete više dobiti na telefon. Niti Vam vrijedi bilo kakve dalje akcije po tom pitanju jer ići u sporove je dugotrajno i gotovo bez pozitivnog ishoda za Vas.

Domaće banke ne mare Imali smo iskustvo gdje smo naišli na dobar primjer pokušaja prijevare putem emaila i to željeli podijeliti s bankom kako bi oni pokušali preduhitriti štetu. Ponudili smo jednoj hrvatskoj banci preko koje je jedna agencija poslovala da im pružimo informaciju o kreditnoj kartici s koje se pokušava prijevara, ali se banka ogradila da oni ne rješavju takve slučajeve niti im takvi podace išta znače. Dakle banka se postavlja prilično inferiorno na ovakva pitanja. Očekivali smo da ako smo otkrili korisnika kartice koji bi mogao biti prevarant da će im takva informacija koristiti, da bi se njihov fraud odjel želio pozabaviti time, no njih to očito ne zanima. Stoga je najbolje od naših banaka ne imati prevelika očekivanja.

!


Phishing osim u obliku upita može biti u Kako se zaštititi? sljedećim najčešćim oblicima: 1. Ponudite gostu uplatu rezervacije na Vaš bankov• Poruka stranca koji je naslijedio velik novac u nekoj zemlji, ali ga ne može podići baš bez Vas

ni račun, dakle ne prihvaćajte nikakvo plaćanje karticama.

• Lažna upozorenja financijskih organizacija ili banaka

2. Pitajte poznanike koji su upućeniji u računalne tehnologije da Vam pomognu odrediti je li riječ o lažnom upitu.

• Poruke o neočekivanim dobicima • Poruke administratora u kojima se traže Vaši login podaci • Poruke u kojima Vas traže da uplatite određenu svotu novca kako biste brzo zaradili na određenom proizvodu • Obavijesti o lažnim dobrotvornim akcijama

3. Ne pristanite vi nikome plaćati nikakve iznose za takozvane usluge rent-a-cara, transfera i sl. 4. Ako prepoznate prijevaru iz emaila, jednostavno izbrišite takav email, a bilo kakve priloge (attachment) nikako nemojte otvarati/preuzimati jer oni mogu sadržavati viruse. 5. Predlažemo da ne pokušavate vidjeti koliko to daleko ide jer biste samo mogli izgubiti bitku.

Primjer upita Dear Sir/Ma, We write to introduce our Ministry” His Grace Ministries” Our main importance of sending this mail is to crave your sense of honesty and sincerity with respect to this enquiry. We want to enquire from you if you can book an accommodation for the Church team who will be arriving Evangelical Program. We would be most appreciative if you would be willing to do so. Number of Guest: 6 Date of Arrival: 20 October 2011 Date of Departure: 30 October 2011 Type of Room: Double Bed Persons Per Room: 2 Number of Rooms: 3 For prompt action, we would be very grateful, if you can send with the total cost for of the accommodation to effect the prepayment and the following details: 1. TOTAL COST FOR THE ACCOMMODATION 10 DAYS NEEDED (In $USD Currency) 2. FULL MAILING/POSTAL ADDRESS OF HOTEL 3. CONTACT NAME 4. TELEPHONE NUMBER We would be expecting your prompt response so that we can forward our! Credit Card Details for prepayment. Guest Names: MR DAVID WOLES MR JOSEPH MARTINS MR KENNY WILLIAMS MRS ROSE WILLIAMS MR TAYE DAVID MR EUGENE BANE Thank you and God Bless Regard Mrs Cecilia Whales. ADDRESS: 51 Burnthwaite Road Fulham London SW6-5BQ ( UK ).


{

{ važnost jezika u turizmu

važnost jezika u turizmu

Potpuno je suvišno naglašavati važnost engleskog jezika u turističkoj djelatnosti s obzirom da takva djelatnost ne može ni funkcionirati bez znanja jezika. Uz engleski, čije bi osnove trebao znati svaki turistički djelatnik neovisno o zemlji u kojoj radi, donedavni trendovi pokazuju kako Hrvatska prima sve više turista iz Njemačke i Španjolske. U skladu s tim i imajući na umu da oba navedena jezika spadaju u grupu najrasprostanjenijih svjetskih jezika, potreba za učenjem njemačkog i španjolskog također raste. Iz kojeg god razloga, jednom kada se odlučite na učenje stranog jezika, iznimno je važan način na koji taj jezik usvajate. Cilj svih osoba koje uče jezik , a posebice turističkih djelatnika, jest savladati jezik u što kraćem vremenskom periodu. Naspram opće raširenom mišljenju, ovakav cilj ne postiže se učenjem bezbrojnih gramatičkih formi i konstrukcija. Potrebno ih je samo nekoliko- sličnih onima koje koristite na materinjem jeziku. Ono na što se treba usredotočiti u takvom učenju jest rječnik i to tzv. frazeološki rječnik. Učeći mnogobrojne fraze koje će Vam koristiti u stvarnim životnim situacijama, najbrže postižete mogućnost komunikacije i sporazumijevanja na stranom jeziku. Ukratko, Vaše učenje trebalo bi biti simulacija onog što Vas čeka u turističkoj sezoni. U tom duhu i ne bi li Vas ohrabrili u Vašoj odluci o učenju stranih jezika donosimo vam kratak frazeološki trojezični rječnik: HRVATSKI

ako radite u turizmu

ENGLESKI

NJEMAČKI

ŠPANJOLSKI

Dobro došli!

Welcome!

Willkommen!

Bienvenidos.

Ugodan boravak.

Have a pleasent stay.

Wir wünschen Ihnen einen angenehmen Aufenthalt.

Qué disfrute.

Vašu putovnicu, molim.

May I have your passport, please?

Geben Sie mir Ihren Reisepass, bitte?

Su pasaporte, porfavor.

Želite li naručiti?

Would you like to order?

Möchten Sie etwas bestellen?

¿Quiere pedir?

Koliko dugo ostajete?

How long are you staying?

Wie lange bleiben Sie hier?

¿Por cuánto tiempo plensa quedarse?

Möchten Sie mit einer Kreditkarte oder in Bargeld bezahlen?

¿Quiere pagar con la tarjeta de credito o en efectivo?

Plačate li kreditnom karticom Would you like to pay by ili gotovinom? credit card or in cash?

HRVATSKI

ako ste turist

ENGLESKI

NJEMAČKI

ŠPANJOLSKI

Naručio bih.

I would like to order.

Ich möchte bestellen.

¿Puedo pedir ya?

Platio bih, molim.

I would like to pay

Ich möchte zahlen, bitte.

Me gustaría pagar.

Je li ovaj apartman slobodan od...do...?

Is this apartment available from...to...?

Ist diese Wohnung von..bis... verfügbar?

¿Este apartamento está disponible desde...hasta..?

Ima li ta soba pogled na more?

Does that room have a sea view?

Gibt es einen Meerblick in diesem Zimmer?

¿La habitacion da al mar?

Ima li restoran u blizini?

Is there a restaurant nearby?

Gibt es ein Restaurant in der Nähe?

¿Hay restaurantes cerca?

Kako mogu doći do centra?

How can I come to the centre?

Wie komme ich zum Zentrum?

¿Cómo puedo llegar al centro?

Želio bih se odjaviti iz hotela.

I would like to check-out.

Ich möchte mich abmelden.

Me gustaría salir del hotel.

20......Split Turizam


{

bazeni i hidromasažne kade

{

bazeni i hidromasažne kade Svi se slažemo u jednom - turistička sezona traje prekratko. Sa trenutačnom popunjenosti naših smještajnih kapaciteta ne možemo biti zadovoljni. Treba stvoriti uvjete za produljenje sezone, a jedan od načina je i ugradnja bazena i hidromasažnih kada. Bazen u sklopu vlastite kuće donedavno je predstavljao luksuz i rijetki su ga mogli priuštiti. U današnje vrijeme, zahvaljujući razvoju tehnologije, materijala i jednostavnije montaže bazeni su postali mnogo pristupačniji. Dovoljno je napomenuti i da za izgradnju bazena manje površine od 24 m2 nisu potrebne niti posebne dozvole. Vlasnici kuća i vila sa bazenima su nam potvrdili da im se sezona zasigurno produžuje u odnosu na ostale iznajmljivače, te da im samim time popunjenost i 25% veća, a i vrijednost same nekretnine se povećava za čak do 30%. Ako ste ograničeni prostorom, više nego dobra alternativa je ugradnja hidromasažne kade. Sve što je potrebno je nekoliko kvadrata prostora i priključak vode i električne energije. Cijene kvalitetnih hidromasažnih kada kreću se već od nekoliko tisuća eura pa do dvadesetak i više tisuća eura, koliko košta najluksuznija masažna kada na svijetu, Sarena Bay (D1 SPAS). Kupnja hidromasažne kade je investicija koja će se iznamljivačima apartmana zasigurno isplatiti, jer osim produživanja sezone omogućuje i podizanje cijene i porast potražnje. Iskustva na tržištu pokazuju da iznajmljivači koji gostima nude bazene ili hidromasažne kade imaju maksimalno popunjene kapacitete i to po znatno višim cijenama od klasične ponude kreveta i plaže.

Arhitekti savjetuju da kod odabira pozicije bazena treba voditi računa da se on smjesti uz sunčanu stranu kuće te da zbog lakše uporabe bude u neposrednoj blizini kuće. Također, kažu da je radi stvaranja privatnosti i intime bitno odabrati mirnu poziciju na parceli koja nikako nije blizu ceste te je poželjno da je bazen u zavjetrini i da ne bude ispod listopadnog drveća jer se njihovim opadanjem povećava potreba za češćim čišćenjem bazena.

22......Split Turizam


- OSNOVNA BAZENSKA OPREMA - DODATNA BAZENSKA OPREMA - HIDROMASAŽNE KADE - STAKLENI MOZAIK

Bazeni Plus d.o.o. Domovinskog rata 68, HR - 21204 Dugopolje

Najljepša vila na Jadranu Brač - Bol

D1 Spas Vodeći proizvođač hidromasažnih sustava na svijetu

Ured i skladište: Matice hrvatske 3, HR - 21204 Dugopolje

Tel./fax: 021/656-005 Mob: 095/905-3084 E-mail: info@bazeniplus.hr Web: www.bazeniplus.hr Filomena Spa&Lifestyle Club Split- Žnjan

Hotel Damianii Omiš - Duće posjetite nas na


{

društvene mreže u turizmu

{

KORIŠTENJE

DRUŠTVENIH MREŽA U TURIZMU

Nekoliko je kanala koje možete isprobati: • Facebook • Twitter • Blog • Foursquare • TripAdvisor

Facebook ima 800 milijuna registriranih korisnika. Twitter 500 milijuna. Ti korisnici će ovog ljeta doći u Hrvatsku na ljetovanje. Jeste li im pristupili i probali ih dovući u svoj hotel/restoran/agenciju? Ako niste vi, sigurno jest netko drugi. Svi brinemo o našoj web stranici, našim GoogleAdWords kampanjama, promocijama u časopisima i na sajmovima, ali jako malo turističkih tvrtki u Hrvatskoj brine o društvenim mrežama kao kanalu promociju. Što je velika greška, prvenstveno zbog broja (potencijalnih) gostiju koji svakodnevno koriste društvene mreže te zbog znatno niže cijene oglašavanja na društvenim mrežama u odnosu na klasične medije. One tvrtke koje koriste Facebook, Twitter i ostale mreže su u velikoj prednosti pred konkurencijom, jer strani posjetitelji su navikli dobivati informacije i informirati se na taj način, te se pravilnom upotrebom društvenih mreža može doći do tih posjetitelja i prodati im uslugu. Za razliku od klasičnih medija, komunikacija na društvenim mrežama je dvosmjerna; ovdje i oni kojima prodajete uslugu mogu komunicirati s vama u realnom vremenu. Brza reakcija na njihove upite može značiti razliku između prodaje i toga da oni odu kod konkurencije. Društvene mreže su puno jeftiniji medij od klasičnih (novine, radio, televizija), ali nisu besplatne i zahtijevaju ulaganje energije u izgradnju i održavanje. Vaši klijenti (pogotovo oni iz inozemstva) ih koriste svakodnevno, a zahvaljujući eksploziji mobilnog interneta (velika većina turista dolazi sa pametnim telefonima koji su konstantno spojeni na Internet) klijenti su 24 sata dnevno u mogućnosti koristiti društvene mreže, postavljati pitanja i tražiti nove sadržaje koji će ih zabaviti dok se nalaze na odmoru u Hrvatskoj. Ako ste vi prisutni gdje i vaši potencijalni korisnici, nalazite se u pobjedničkoj situaciji.

24......Split Turizam

Krenite u akciju na društvenim mrežama, tamo su vaši klijenti, ali i konkurencija.


ISLAND OF BRA^

ZLATNI RAT BEACH LUXURY

ACCOMMODATION ON MAIN BEACH

WITH ALL OUR SERVICES YOU GET FREE PICK UP AT PORT AND BUS STATION

www.adria-bol.hr info@adria-bol.hr

SMS booking: +385 (0)95 635 96 60

Mic Syling u suradnji sa Paul Mitchellom je pridonio ostvarivanju nasih uspjeha. Vizija naseg posla su mlade nadarene i ambiciozne ekipe frizera koji zele strucno napredovanje i neovisnost. Sa konstantnim usavrsavanjem i novim pristupima u frizerskim uslugama osiguravamo nasim strankama opustajuce i jedinstveno iskustvo u frizerkom salonu. Želimo postavljati nove trendove, kreirati modu i nase stranke uvijek pozitivno iznenadivati.


{

hotel luxe

{

hotel luxe

Nekoliko metara od Dioklecijanove palače, gradske luke, te plaže Bačvice, na nekadašnjem mjestu poznate splitske parne mastione obitelji Domić, smjestio se vjerojatno najmoderniji i najzanimljiviji hotel grada Splita. Poslovanje ovog boutique hotela smo izdvojili kao primjer jako dobre organizacije i poslovanja. Samo nekoliko mjeseci nakon otvorenja i jako dobra popunjenost od samog otvaranja, donijeli su ovom hotelu prava mjesta po ocjenama na mnogim popularnim web stranicama (booking.com,TripAdvisor...). Razgovarali smo s managerom hotela Luxe Josipom Čulićem. Što je po Vama recept ovako uspješnog poslovanja? Prije svega temeljita i na vrijeme promišljena organizacija poslovanja i tržišnog nastupa sa posebnim naglaskom na odabir lokacije i dizajna hotela. Nadalje, ustrajan rad prvenstveno s osobljem hotela koje mora biti zadovoljno uvjetima na poslu, voljeti svoj posao i mora znati svoj posao te mora funkcionirati kao tim i surađivati međusobno. Što se gostima najviše sviđa u hotelu, a što kude? Najviše im se sviđa lokacija i dizajn, a ujedno najviše kude dizajn. Ovo je hotel vrlo osebujan i većina je znatiželjna vidjeti nešto drugačije u odnosu na što su navikli. Na kraju nekom se to svidi a nekome ne. Bitno je da je usluga uvijek na visokom nivou i to je ono što goste kasnije vraća u hotel. Ne bih htio podcijeniti ni to da imamo veliki broj soba sa pogledom na more i balkonima, odlično opremljen i vrlo intiman wellness te parking kao posebnost koju ima malo koji gradski hotel. Uz sve navedeno imamo i restoran, salu za sastanke, 24h lobby bar i cigar salon a sve zajedno može zadovoljiti i goste s vrlo visokim očekivanjima. Smatrate li da ste ipak nešto lošiju lokaciju uz samo prometnicu morali nadomjestiti besprijekornom uslugom? Mislim da nam je lokacija vrhunska i jedna od najvećih naših prednosti. Blizina prometnice nam samo olakšava pronalazak hotela a udaljenost od centra, tj Rive i Dioklecijanove palače, luke i kolodvora te Bačvica s druge strane čini lokaciju izuzetno atraktivnom i praktičnom. Ono što je najzanimljivije je da niti jedna

26......Split Turizam


soba ne gleda na prometnicu, već na „Toć“, odnosno dvor Biskupove palače, znači na skroz suprotnu stranu, daleko od buke gdje navečer gost može spavati i s otvorenim prozorima a da ga ne smeta buka. Tko su u najvećem postotku Vaši gosti? Ipak nešto veće platežne moći? Najjednostavniji odgovor bi bio stranci – EU i SAD, ali i gosti iz drugih dalekih destinacija, Japana, Australije i sl. Ako bi gledali po dobi, spolu ili stilu nikako ne bi mogli naći točnu grupu. Imamo otprilike isti broj mladih od 30 – 45 god., srednje starih od 45-60, kao i starijih gostiju preko 60. Također imamo isti broj muških i ženskih gostiju, parova, pa čak i obitelji a dolaze nam kako konzervativniji gosti, tako i mlađi, otkačeniji gosti. Pravilo je da nema pravila, a jedino zajedničko je da svi mogu priuštiti sebi komforan smještaj po cijenama koje ne smatram visokima pogotovo ako se uspoređujemo sa sličnim hotelima u destinacijama EU. Što Vaše goste obori s nogu u Splitu, a na što se bune? Bune se na nedostatak sadržaja i aktivnosti u gradu, pogotovo u periodima prije i poslije „glavne sezone“. Smatram da Split može cijelu godinu biti jednako atraktivan uz malo više truda od svih uključenih u život grada – kulturnih aktivnosti, izleta, sporta, zabave, ugostitelja i sl. Nedostaje raznovrsnosti restorana, barova, klubova, nedostaje organiziranih sportskih događanja, muzeji zatvaraju kad ih gosti žele posjetiti i imaju jednostrano i promjenjivo radno vrijeme – kad njima odgovara. To je ono na ćemo možemo poraditi i bez ulaganja a za cjelogodišnje poslovanje se treba potruditi prvenstveno na dostupnosti zimi kad Splitu kronično nedostaje letova i tu treba ulagati. S nogu ih obara sve ostalo – klima, povijesno nasljeđe, ljubaznost ljudi, „šušur“ (bar u sezoni); okolica Splita, hrana.... Imate li savjet kako produžiti prekratku sezonu u Splitu i Dalmaciji? Letovi, događanja, potpore u vidu nižih operativnih troškova zimi (koncesije za štekate; porezne olakšice za stalno zaposlene; nameti – ZAMP, RTV pristojbe, komunalni doprinosi i sl).


{

konoba nevera

{

KONOBA NEVERA Konoba Nevera smještena je na splitskim Firulama, u neposrednoj blizini teniskih terena. U elegantno uređenom interijeru očekuje vas nezaboravan gastronomski užitak koji ćete dugo pamtiti i uvijek mu se rado vraćati. Konoba Nevera kao takva predstavlja idealno mjesto za Vas, Vaše poslovne partnere i Vašu obitelj. Na prijemu, poslovnom ručku ili u nekom, na trenutak zaustavljenom ili ukradenom vremenu, samo za sebe... okusit ćete bogatu gastronomsku ponudu, koja krije mnoga iznenađenja što ćete ih s radošću istraživati. Naša kuhinja se bazira na domaćim, sezonskim namirnicama koja prati svjetske trendove prilagođene našem podneblju. Tko se krije iza imena Konobe Nevere? Iza imena Nevera krije se mladi tim od 10 ljudi koji svakodnevno rade i žive ugostiteljstvo. A vlasnici konobe su Dujo Vrca i Goran Zekan. Iako i mi sami svakodnevno krojimo okus i uslugu Nevere. Dujo radi i kao kuhar, a Goran kao konobar. Obojica smo u ovom poslu već dugi niz godina. Od 2008. zajedničkim snagama vodimo restoran koji kvalitetom pronalazi i svoje mjesto u gastro ponudi Splita. Po čemu se Nevera ističe u odnosu na ostale restorane i čime se najviše ponosite? Neveru ističe činjenica da je prepoznatljiva kvalitetom i svježim namirnicama. Volimo vjerovati da je ističe i odnos koji u timu vlada, a svakako se osjeti u usluzi prema našim gostima. Njihovo zadovoljstvo naš je najveći uspjeh. Ponosimo se time što, iako u Neveri nismo bili od samog početka, uspjeli smo zadržati stalne goste. Zahvaljujući predanom radu taj krug se i dalje širi.


Što Vaši gosti najviše hvale i zbog čega se vračaju? Gosti hvale domaću hranu, specijalitete kuće. Drago im je da se pazi na izgled svakog tanjura, tako da svako jelo očara ih i okusom i izgledom. Naravno, svaka pohvala je radost, ali i odgovornost da zadržimo kvalitetu. A kvalitetu hrane prati i usluga osoblja, tako da konobar sam treba procijeniti da li gosti trebaju savjet i veću pažnju ili žele uživati u intimnim trenucima i dobroj hrani. A čemu se naši gosti vračaju? Pa vračaju se Neveri zbog dobre spize, velikog izbora vina i na kraju našom poznatom desertu – čokoladnoj torti. Da li služite isključivo hrvatsku kuhinju? Služi se isključivo hrvatska kuhinja bazirana na tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji koju odlikuje jednostavnost pripreme i kvalitete namirnica. Trudimo se pripremati sa sezonskim namirnicama. U ponudi imamo i jela sa tartufima, za koja uvijek primamo komplimente. Jedni smo od rijetkih koji u ponudi imaju domaću tjesteninu, poznate korčulanske makarune. Istaknuo bih i svima omiljenu dalmatinsku pašticadu sa domaćim njokima. Naravno u ponudi je i dnevno svježa riba koja gosta čeka na ulazu, te je slobodan u odabiru. Zanimljivi im bude i naš carpaccio od razne vrste ribe. Naši ljudi, ali posebno stranci to cijene i vole. Tko su vam omiljeni gosti? Omiljen je svaki gost koji cijeni dobru hranu. Ne želim imenom nikoga izdvajati iako imamo goste poznate široj javnosti. Držimo do svakoga gosta, a povratak svakoga od njih potvrda je da naš posao dobro radimo. Koji su planovi za budućnost Konobe Nevere? Planovi su nam ostati na tržištu, pokušati se kvalitetom što više nametnuti. Da nas ljudi i dalje cijene i posjećuju. Trudit ćemo se kao i do sada biti pristupačni cijenom, a kvalitetom na razini najboljih.

Split Turizam......29


{

uređenje interijera

{

uređenje

interijera

Interijer je naš prostor gdje uglavnom provodimo dobar dio vremena i u kojem se želimo osjećati ugodno i opušteno. Prije svega želimo stvoriti individualizirani prostor usmjerem prema našim potrebama, razmišljanjima i doživljajima. Jedan od najbitinijih čimbenika koji će nam pomoći da ostvarimo takvu ideju je pravilan odnos boja cijelog inerijera. Jamanov kocept sastoji se u tome da slika postaje sastavno tkivo interijera koje će ga pokrenuti i dati mu energiju. Tu energiju Jaman prenosi slikanjem, a ona nastavlja svoj put sa slikom u Vašem prostoru. Brojne pozitivne reakcije ljubitelja umjetnosti koji već imaju jamanove slike potkanule su nas da Vam pokažemo kako to zaista izgleda.

30......Split Turizam

Ukoliko imate prostor za koji mislite da bi trebalo unijeti novu energiju i svježinu, a željeli bi unaprijed znati kako bi to izgledalo samo nam pošaljite na info@jaman-art.com par fotografija Vašeg prostora i naziv slike koju bi željeli vidjeti na svom zidu, a mi ćemo Vam napraviti simulaciju kako bi zaista izgledalo.


KAKO ADAPTIRATI SANITARNI ČVOR I KUHINJU (7 – 10 dana) Wc – kupatilo – kuhinja 1. skidanje starih keramičkih pločica 2. izvedba instalacija vode 3. izvedba instalacija struje 4. zidarski radovi i priprema 5. hidro-izolacija 6. postavljanje keramičkih pločica 7. fugiranje i silikoniranje 8. montaža sanitarija

Put Plokita 57 21000 Split OIB: 15969111594

Pituravanje apartmana – stana

Popis poslova koje se izvode u adaptaciji apartmana

1. zaštitna folija po namještaju i podovima 2. skidanje stare napukle boje sa plafona i zidova 3. saniranje hrapavih površina glet masom 4. postavljanje nec-mreže na napukle zidove 5. stavljanje glet mase u dvije ruke (dva nanosa) 6. brušenje nakon sušenja 7. bojanje zidova i plafona disperzivnim bojama (bijelo i u tonu) za unutrašnje prostore

1. brzo skidanje starih keramičkih pločica 2. izvedba vodo-instalacija 3. izvedba elektro-instalacija 4. zidarski radovi i žbukanje 5. keramičarski radovi 6. stolarski radovi 7. bojadisarski radovi 8. parketarski radovi 9. postavljanje laminata i montaža 10. radovi na fasadi

GRAĐENJE - ADAPTACIJA - USLUGE

tel/fax: 021/549-094 mob: 099/789 2550 mob: 091/162 1182 e-mail: fratun01@gmail.com

* Mi smo stručan i odgovoran tim sa dugogodišnjim iskustvom u adaptaciji i saniranju * Naša specijalnost : Brza i kvalitetna adaptacija * Posjedujemo znanje, alate i opremu za uređenje vašeg apartmana * Naše vrline su, znanje, kvaliteta izvedbe, ljubaznost i umjerene cijene

0%

Unaprijed se zahvaljujemo

-1

* Kontaktirajte nas, dolazak i procjena besplatno

ZA Č SP LA LI N T OV TU E RI KL ZA U M BA

* Za članove, poseban popust od 10%


wine tasting prosciutto and cheese tasting oysters and champagne tasting original dalmatian plate

Diocletian’s Wine House • Nepotova 4 • Split • working hours: 8am-11pm • tel +385 21 276 999

Split Turizam  

časopis namjenjen iznajmljivačima

Split Turizam  

časopis namjenjen iznajmljivačima

Advertisement