Survival kit communicatie

Page 1

Survival Kit 10 tips om je communicatieplan te overleven

www.dinobusters.be


Dit boekje is een hart onder de riem voor iedereen die de communicatiejungle in trekt om boodschappen de wereld in te sturen. Wees niet langer bang met deze survival kit waarin je 10 tips krijgt om je communicatieplan te overleven. Deze kit is een productie van de Dinobusters die komaf maken met schrik voor verandering.


1. Ruis maken

/

Je boodschap de wereld

Bouw publiek op

insturen heeft meer

Maak lawaai op verschillende plaatsen:

succes als je ruis kunt maken en je publiek teasen. Vooraleer je ruis kunt maken moet je natuurlijk eerst je publiek opbouwen. Daarna maak je lawaai. Veel lawaai.

-Blogs schrijven -Teaser maken op sociale media -Op evenementen mensen aanspreken en je verhaal vertellen -‌

Reageren op lawaai -Spot berichten die gaan over jouw onderwerp en reageer op een creatieve en leuke manier -Versterk gelijkgezinden met jouw onderwerp -Varieer af en toe van communicatiekanaal.


/

2. De pers inpalmen

Probeer je boodschap de media in te sturen via verschillende trucjes om de aandacht te trekken.


1

2

Een perskit maken •

Wie ben je

Waarover gaat je verhaal

Waar ben je te vinden: sociale media, telefoon, mail,…

• •

3

Eis het recht op om artikels na te lezen vooraleer publicatie •

Verander stukken tekst als die volgens jou niet goed zitten om je verhaal te verstaan

Nieuwsberichten maken en geen…persberichten

Voorkom dat je verhaal in een foute context wordt gezet

Gebruik je fantasie en laat je kit opvallen. Bijvoorbeeld maak er een magazine van via Issuu www.issuu.com . Elke pdf kun je opladen als tijdschrift en makkelijk delen via sociale media.

Maar…weet dat elk medium een eindredactie heeft en je geen impact hebt op alles (vb. de titel van een artikel).

Spreek journalisten rechtstreeks aan •

Maak een lijst van de journalisten die je wil bereiken

Kies je favoriete medium en spreek die persoonlijk aan

Geef een sneak preview om één journalist warm te maken: geef die het eerste artikel en lanceer exclusief

Een persconferentie is enkel bij crisiscommunicatie nog van tel

Maak voldoende tijd voor de journalisten en besef dat er ook nog een fotograaf kan komen


/

3. Praten met je doelgroep •

Reageer op vragen en brieven

Praat met een heel divers publiek om je verhaal te versterken en pas je verhaal aan met voorbeelden

Praat authentiek: niet via een algemeen adres, maar jij als ambassadeur

Reageer sportief op kritiek

Durf te vragen: stel de vragen die op het puntje van je tong zitten. Schakel gerust de sociale media in met #dtv om antwoorden te vinden.

!


4. Improviseren Ook als je alles voorbereid hebt, kunnen er nog onverwachte verassingen komen. Wees flexibel ook als een journalist je om 7u in de ochtend uit bed belt. Plannen zijn een richtlijn, geen doel op zich. Wees spontaan en wendbaar in je communicatie. Je kunt wel op voorhand bij bv. Radio interviews de vragen doorlopen met de redacteur alvorens je de journalist zelf aan de lijn hebt.

! !

!

/


/

5. Herhaal je boodschap Schrijf je boodschap in één zin uit om kort je boodschap te kunnen formuleren Daag jezelf uit door vragen te noteren die je eigenlijk niet wil beantwoorden en bedenk er toch een antwoord op. Oefen, oefen, oefen! Media is ook een beetje theater,maar blijf spontaan en jezelf (pittige uitdaging, we weten het… ). sociale media kunnen je boodschap versterken, maar je mag je publiek niet overvallen. Op Twitter kun je dagelijks 2-3 berichten posten, bij Facebook is 1x/dag wel maximum. Het vergt dus best wat tijd... Plan, plan, plan. Gratis tools als Hootsuite.com, tweetdeck.com en socialmention.com kunnen je helpen om gespreid te communiceren en op te volgen wat over je gezegd wordt.

! 6


6. Recyclage mag

/

Maak zelf hapklare brokken die de pers makkelijk kan verteren en de kans is groot dat men je verhaal gewoon over neemt. Maak een set aan basismateriaal die je voor verschillende media kunt inzetten (vb. basisartikels voor tijdschriften en kranten, filmpjes voor sociale media en blogs, contactsheets voor evenementen,‌)

! !


7. Be a nice pain in the ass

/

Aarzel niet om zelf de mensen die je boodschap verpakken en verkopen te stalken. Bijvoorbeeld als je een boek uitgeeft, zit achter de veren van je uitgever zodat je het maximum uit alles kunt halen. Communicatie is ook kwaliteit en soms is het gewoon okĂŠ om pietje precies te zijn. Corrigeer wat niet juist is, het is immers jouw boodschap.

! !


8. Sluit partnerschappen Laat je boodschap schitteren bij andere partners die je verhaal versterken en zorg voor een win-win. Bijvoorbeeld: schrijf een blog voor een andere website, participeer in boeken die door verschillende auteurs worden geschreven, wees gastspreker op diverse evenementen, ‌ Maak afspraken met mensen die je boodschap mee kunnen uitdragen en over jouw product of dienst kunnen vertellen. Koppel je communicatie aan een goed doel en stimuleer samenwerking om nog meer publiek aan te trekken.

/


9. Zet ambassadeurs in

/

Spot fans en enthousiastelingen en behandel hun als VIPS: nodig hen bijvoorbeeld persoonlijk uit op je evenementen of biedt hen voordelen om als eerste in te tekenen op je product

! ! ! ! !


10. De volhouder wint Geef niet op als je bot vangt. Je boodschap verspreiden kan ook afgewezen worden. Neem dan het heft in eigen handen en zet gewoon je eigen communicatiekanaal in voor die afgewezen boodschappen die toch een meerwaarde hebben voor je klanten. Stel jezelf in vraag en evalueer regelmatig je communicatie met je klanten en stuur bij daar waar nodig. Zo maak je je communicatie beter en evolueer je steeds opnieuw. Hou ook potje warm en verspreid je boodschap gradueel en langs verschillende kanalen.

!

/


4ChangeMachines VOF info@dinobusters.be www.dinobusters.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.