Skörde

Page 1

SEPTEMBER

2020

SKORDEMÅNAD •

EN BILAGA från Gotlands Skördefestival

Foto: Thomas Gedminas

NJUT AV GOTLANDS SKAFFERI UNDER EN HEL MÅNAD

SID

SMART OCH HÅLLBAR FISK

3

Det händer grejer på tema fisk i september. Boka in de coronasäkrade aktiviteterna.

SID

TRÄDGÅRDSTIPS MED KERSTIN Intresserad av att pyssla i trädgården? Kerstin Rosenkvist ger tips och råd.

6

11

SID

GOTLANDS NYA MATCENTRUM

Mitt på Gotland, på den bördiga Romaslätten sker ett matunder.

SKÖRDEMÅNAD PÅ GOTLAND Gotlands Skördefestival bjuder i år in till Skördemånad. Ta chansen att uppleva Gotlands skafferi på plats i lugn och ro under en hel månad. Härliga gårdsbutiker, pastaklubben, Fårönatta, femrätters på Strandakar, skogsvandring med mera. Du får massor av tips här i tidningen!

GOTLAND!

KO

L

LA

P E T I D A G? ÖP

ET

VAD ÄR

Läs mer om årets upplägg.

I AP EN ÖPP P

www.gotlandsskordefestival.se

SID

2

ÖPPETTIDER Öppettider hos de lokala företagen hittar du i appen ÖPPET GOTLAND.

GULDsponsorer


Gotlands Skördefestival

B I L A G A från Gotlands Skördefestival

TÄVLA OM TRYFFELSÖK!

Gotlands Skördefestival ställer inte in – vi flyttar ut Ett vanligt år hade vi firat den gotländska skördetiden med en stor festival den första hela helgen i september. I år när de flesta andra festivaler ställer in, vill vi tillsammans med våra sponsorer och utställare ge alla chansen att fortsätta fira skördetiden, men på ett ansvarsfullt sätt. Gotland har ett stort och välsmakande skafferi som finns tillgängligt över hela ön. Här i Skördetidningen försöker vi synliggöra lite av allt som händer runt om på Gotland. En del har kämpats med under många år, annat har nya krafter satt fart på nu.

För att synliggöra våra kreativa företagare, var med i vår tävling på Instagram eller Facebook. Ta kort på mysiga gårdsbutiker, läckra café- eller restaurangmenyer och/ eller rätter, härliga hotellmiljöer, häftiga installationer mm. Tänk fritt.

Gör så här för att tävla: 1. Lägg upp din bild på Instagram eller Facebook med det du vill lyfta och hashtagga med namnet, till exempel #namnläckermeny 2. Använd hashtagg #SkördemånadGotland i bildtexten. 3. Lägg upp din bild senast den 30 september 2020 Vinnarna utses av en jury. Arrangör är Skördefestivalen. Obs tänk på att inläggen på Instagram och Facebook behöver vara offentliga. Första pris är deltagande för två personer i ett tryffelsök utöver äran att vinna. Vid tryffelsöket får du under ett par timmar insyn i tryffelns värld.

Hela kedjan från jord till bord finns till hands att uppleva. När denna tidning kommer ut bör årets tröskning vara avklarad men en mängd grönsaker ska fortfarande skördas och vi hoppas på en tredjeskörd av vallarna så att våra fantastiska gräsomvandlare får ett fint grovfoder att omvandla till mjölk och kött.

brukshotellet i Roma. Vill man stödja Roma IF kan man bo i den trevliga anläggningen.

Gotland berikas ständigt med nya häftiga entreprenörer. Inom dryckesområdet har det skett en smärre explosion med idag mer än 20 olika dryckesföretag. Tillgången på kött i gårdsbutik har även den exploderat. Över hela ön kan du köpa gårdarnas eget kött och korvar tillverkade på gårdens kött. Detta tack vare Lammboden i Stånga som förädlar köttet från Gotlands Slagteri. Lammboden har även köpt Gutecharks utrustning så vi kan se fram emot fler lokala charkprodukter.

Hur hitta till alla dessa härliga ställen undrar du då kanske?

Du hittar öppna ställen i appen Öppet Gotland. På vår webbplats Gotlandsskordefestival.se synliggör vi en del aktiviteter samt via våra sociala medier kommer vi att lyfta olika aktiviteter som sker. Följ oss på Instagram och Facebook. Det finns flera tävlingar där du kan tagga besök i gårdsbutik och hjälpa andra besökare att hitta till guldkornen. Så här i Coronatider blir allt bättre om vi hjälps åt. Tvättar händer, håller avstånd, stannar hemma om vi är sjuka och tipsar om guldkorn att besöka.

Vad är Öppet Gotland-appen för något?

För några år sedan drev Hushållningssällskapet ett projekt där man utvecklade appen Öppet Gotland. Appen sköts numer av Gotlands Turistbyrå så att du året runt kan gå in och titta i appen vad som finns öppet i närheten. Du kan söka geografiskt, på sökord i en lista eller i bokstavsordning på namn. Många har anslutit sig till appen i år och vi uppmanar de som inte är anslutna att registrera sig. Det kostar ingen för företagen att vara med. För att synas måste man lägga in sina öppettider en gång per månad för att säkerställa att öppettiderna alltid är korrekta. Om du hittar en gårdsbutik som inte finns i appen tipsa dom gärna om att de ska registrera sig.

Tack till våra sponsorer!

Vi vill tacka våra fantastiska sponsorer för att ni stödjer näringen i att genomföra en Skördemånad. Vi har haft ett turbulent och annorlunda år som visat på vikten av en lokal och nationell produktion. Vi tillsammans – sponsorer, arrangörer, producenter, restauranger, gårdsbutiker – fortsätter stärka den gotländska råvaran. Välkommen att njuta av allt vad Gotland erbjuder under hela Skördemånaden och vi hoppas kunna välkomna dig åter till en fantastisk Skördefestival den 4-5 september 2021.

TÄVLING! HASHTAGGA OCH VINN!

HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET är en viktig källa till

VI SOM ARRANGERAR Gotlands Skördefestival har sedan starten 2013 anordnas gemensamt av Gotland Grönt Centrum, LRF Gotland, Hushållningssällskapet på Gotland, Studieförbundet Vuxenskolan, Roma Intresseförening och Roma Idrottsförening. Att vi kan genomföra festivalen beror just på att vi hjälps åt att göra detta tillsammans. Ett vanligt år har vi tydliga uppdelade ansvarsområden för själva genomförandet. Men vad gör dessa organisationer till vardags när de inte drar i en Skördefestival eller en skördemånad? GOTLAND GRÖNT CENTRUM AB (GGC) har just tagit

emot tre årskullar gymnasieelever som läser naturbruk med profilerna lantbruksteknik, lantbruksdjur, häst och djursjukvård. Det är härligt att ha eleverna på plats efter en vår med distansstudier. I början av september börjar de äldre eleverna som ska läsa grundkurs inom lantbruk. Återkommande ordnas genom GGC utbildningar inom tex trädgård och häst. GGC driver även olika utvecklingsprojekt. LRF GOTLAND arbetar brett med att stödja livsmedels- och energiproduktion, entreprenad och förädling. Medlemmar inom LRF har över 60 olika branschinriktningar och LRFs styrka ligger i den breda kompetensen som organisationen byggt upp i hela Sverige för att utveckla, stödja med kunskap och påverka för vettiga villkor för lantbruksföretagande. ROMA IF har prisats för sin engagerade ungdomsverksamhet och har ett stort antal engagerade medlemmar. Man har verksamhet främst inom fotboll, innebandy, varpa, friidrott och gymastik. Roma IF äger

kunskap för lantbruksföretagen på ön. Hushållningssällskapet har rådgivare inom ekonomi och växtodling. Den omfattande försöksverksamheten kring nya sorter att odla ger viktig kunskap till lantbruket. Hushållningssällskapet har funnits mer än 200 år på Gotland och har hela tiden drivit utvecklingen på landsbygden. STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN (SV) erbjuder

kurser och föreningsutveckling inom områden som gröna näringar, hantverk, integration, funktionsvariation, hållbarhet och hälsa.Vi på SV sätter stort värde vid mötet mellan människor och vad vi kan lära oss av varandra. Vi finns lokalt och nära dig på våra fyra kontor – Fårösund, Visby, Roma och Hemse. Välkommen in! ROMA INTRESSEFÖRENING samlar företagen i

Roma området. Intresseföreningen jobbar mycket med utveckling av Roma med omnejd. De engagerade företagen i Romaområdet med den intressanta utvecklingen i Roma Sockerbruk mm lovar gott för framtiden. På sid 11 står lite mer om en del av alla härliga entreprenörer som finns i området. Detta härliga gäng jobbar tillsammans med att skapa den årliga Skördefestivalen. Detta är ett bevis på att när man jobbar tillsammans kan man åstadkomma så mycket mer! Foto: Johanna Rahm

2


Gotlands Skördefestival

B I L A G A från Gotland Skördefestival

3

Fråga efter fisk fångad på Gotland!

Fisk i säsong likaväl som grönsaker i säsong. Det finns säsonger för fisk likaväl som för andra råvaror som produceras på Gotland.

NÄBBGÄDDA Näbbgäddan är en fisk som fångas i april och maj fram till midsommar då den är bäst

SKARPSILL

ID

FLUNDRA/SKRUBBSKÄDDA

PIGGVAR/BUTTE

I februari-mars månad är tex skarp-

Id fiskas året runt och blir till fram-

Flundran fiskas efter midsommar

Piggvaren fiskas från midsommar

sillen som bäst och tas tillvara,

förallt idsmäckor/fiskburgare som

och fram till november, då den är

och framåt hela sommaren. De

nackas och fryses in till sommarens

är förstekta och frysta. Det finns

som tjockast och fetast. Den skärs

större exemplaren går utmärkt

friteringar som passar utmärkt som

även fryst idfilé för den som vill

till och packas som pannfärdig

att lägga i ugnen som de är, en

tilltugg till en sval dryck.

göra egen idsmäcka/idbullar eller

flundrerygg, med det stora rygg-

timme per kilo fisk i 100 grader

Illustration: Skarpsill/ Sprattus Sprattus Linda Nyman /ArtDatabanken, SL

havets Wallenbergare.

benet kvar för bästa smak. Den

tills skinnet spricker. Servera med

Illustration: Id/ Leuciscus idus Linda Nyman/ ArtDatabanken, SLU

säljs både färsk och fryst i fiskdis-

skirat smör, pepparrot och färsk

karna på de stora butikerna i Visby

potatis. Piggvaren skärs också till

och i en del andra butiker på ön.

piggvarsrygg i portionsstorlek som

Mer tips och recept hittar du på https://fiskmatgotland.wordpress.com/

Illustration: Flundra/Platichtys Solemdali Karl Jilg/ ArtDatabanken, SLU

kan tillagas på olika sätt.

att röka för sommarens fester. Näbbgäddan finns till försäljning på utvalda rökerier på Gotland under sommaren och tidiga hösten så långt lagret räcker. I vissa butiker finns den även att köpa färsk under sommaren, den är god stekt eller inkokt också. Näbbgäddan kan ätas rökt med lämpliga tillbehör och är ett magert alternativ till ål.

Illustration Piggvar Psetta Maxima Karl Jilg/ ArtDatabanken, SLU

Illustration: Näbbgädda/Belone belone Linda Nyman/ArtDatabanken, SLU

FISK FRÅN GOTLAND – HÅLLBART OCH SMART! Att äta fisk från Gotland är både hållbart och smart. Fisket sker lokalt, småskaligt och med skonsamma fiskemetoder. Man fiskar alltid efter säsong för minst påverkan på beståndet och tar inte upp mer fisk än vad havet klarar. Fisken är alltid nyfångad, färsk och av hög kvalitet. Att äta fisk från Gotland bidrar också till jobb och levande hamnar. Dessutom är det nyttigt, gott och bra för miljön. Smart! Text: Riina Noodapera, Hushållningssällskapet

M

ånga vet inte om vilka fiskarter det finns runt Gotlands kuster, när de är som bäst och var man kan få tag på dem. Överst på sidan kan du se de vanligaste fiskarterna som finns runt Gotland. All svensk fisk som säljs för konsumtion i Sverige är lagligt fiskad, på godkända fiskeplatser, med godkänd utrustning. Äter du fisk från Gotland bidrar du till långsiktig hållbarhet för fiskbestånd, kustsamhällena och för fiskaren själv. I de kustnära fiskelägena, har fiske bedrivits i generationer. Fisket bidrar till liv och rörelse kring hamnarna och skapar arbetstillfällen för bland annat båtvarv, fiskeindustrin, hamnpersonal, handel och restaurang. Den kustnära fångade fisken är närproducerad, som mer och mer efterfrågas av konsument. Den lokale fiskaren är en ovärderlig tillgång i det lokala havsmiljöarbetet. GUTEFISK EKONOMISK FÖRENING, som starta-

de 2015 för att jobba med just de lokala fiskarterna från ön har utvecklats inte bara för att ta upp fisken från sjön utan ta hand om hela kedjan från hav till tallrik. Det gör man genom att samarbeta med andra aktörer, grossister, förädlare, butiker och restauranger för att nå ut till konsument. Hushållningssällskapet Gotland har med hjälp av medel från LeaderGute och Jordbruksverket kunnat skjuta till resurser för att arbeta med bland annat att låta analysera ett 15-tal fiskarter från Gotland

och att arbeta fram en ny konsumentguide med tips om tillagning och nya fräscha recept som passar dagens konsumenter. Ett antal frysboxar har varit utställda i vissa butiker under några år med fisk från Gotland och från och med i sommar finns även färsk fisk från Gotland i de stora gotländska butikernas fiskdiskar. En bonus när du köper lokalt fångad fisk är att du får en fisk som är helt färsk när den landas och med stor sannolikhet rest en kort väg för att hamna på din tallrik. Du har möjlighet att få veta exakt var den fiskats och kanske till och med av vem. Det ökar chanserna för dig som konsument att du kan få prova olika sorters lokala fiskarter.

Det händer grejer på tema FISK i september! Allt är kostnadsfritt, men anmälan/förbokning krävs på grund av coronareglerna. Lördag 19 september

Söndag 20 september

• Aktiviteter för hela familjen i Herrviks hamn kl 10-16. OBS! Föranmälan krävs. Fisk från Gotland, provsmak och informationsfolder med nya recept, visning av båtar och mycket mer. *

• Fiske för barnfamiljer i Visby hamn tillsammans med Sportfiskarna! OBS! Föranmälan krävs. För mer information och anmälan: www.fiskelandgotland.se.

UTAN MILJÖMÄRKNING – ÄNDÅ KLIMATSMART

Det finns ingen märkning för fisket längs våra kuster men du vet å andra sidan var fisken kommer ifrån, att den är landad färsk och att det är ett hållbart fiske som värnar havet och bidrar till en levande landsbygd. Den kustnära fångade fisken är hållbar utan certifiering. Det beror på att de vanligaste certifieringarna MSC och KRAV är en dyr och komplicerad process och regelverket inte är anpassade till det lokala kustfisket, båtarna och redskapen som fungerar på just de platser man fiskar och som hanterar relativt små volymer. Det är svårt att passa in ett lokalt anpassat kustnära fiske i en mall som är skapad för stora fiskeflottor. Sedan sommaren 2020 är all skarpsill och strömming i Östersjön MSC-certifierad.

• Aktiviteter för hela familjen i Herrviks hamn kl 10-16. OBS! Föranmälan krävs. Fisk från Gotland, provsmak och informationsfolder med nya recept, visning av båtar och mycket mer. * *= För mer info, program & anmälan: www.fiskensdaggotland.se Du kan boka in dig för olika aktiviteter för att få spridning över dagen, insläpp mot uppvisande av biljett. Vi samarbetar med nortic. Se även annonser i dagspressen samt ”Fiskensdag gotland” på facebook.

Läs mer på: www.fiskensdaggotland.se

www.fiskelandgotland.se


4

Gotlands Skördefestival

B I L A G A från Gotlands Skördefestival

MASKINER I LANTBRUKET djupgående rötter och djuren i marken gör ett stort arbete för att luckra jorden. Vissa år gynnas detta av vädrets makter eller är beroende på vad vi väljer att göra på våra fält. Vissa år sköter naturen jordbearbetningen och då gör man bäst i att låta plogen vila mer. EFFEKTIVISERA GENOM MINDRE SPILL. Av alla de

KÖRDEFESTIVALEN FLYTTAR UT ISTÄLLET FÖR ATT STÄLLAS IN. Under ett

antal år har jag haft fördelen att träffa Dig under festivalen vid maskinutställningarna. Många roliga samtal har det blivit om maskiner, spannmålssorter, maten som produceras mm. I år träffas vi istället här i tidningen och på nätet. Att jag får nöjet att skriva här och nu beror på att mitt jobb numer består i att utbilda Gymnasieeleverna på Gotland Grönt Centrum (GGC) i maskinteknik. MEKANISERINGEN AV JORDBRUKET är ingen

nyhet, den har pågått väldigt länge. Takten i mekaniseringen har ökat för att på senare tid övergå i digitalisering. Mekaniseringen har i många avseenden gått i taket och fördelarna ger inte samma utbyte. Med små medel kan man effektivisera lantbruket med digital teknik vilket kan minska maskinens vikt och öka precisionen. Naturbruksgymnasiet på GGC Gotland Grönt Centrum utbildar elever i denna teknik. För att förstå vilka insatser som är kloka behöver man ha koll på mark, växter och djurens behov. Utbildningen ändras med tekniken.

insatser vi gör för att producera mjölk, kött eller spannmål att senare ställa på frukostbordet så uppstår det ett visst spill. Onödig körning med maskinerna, arbetstid, dieselolja, gödning eller bekämpningsmedel osv. Minskning av spill görs enklast med digital teknik. Genom rakare överfarter i fält minskas dubbelkörning. Minskad dubbelkörning betyder sparad arbetstid, maskintimmar, slitage och insatsvaror. RÄTT MÄNGD PÅ RÄTT STÄLLE. Om man

låter traktorns ratt styras av satelliters signaler och skapa virtuella linjer i fält är detta möjligt och vardag för många lantbrukare. Traktorn kan nu styras väldigt exakt och med minimalt överlapp som följd. Styrning av redskapet är ofta kopplat digitalt till traktorn för noggrann dosering/utmatning.

Gårdsbutik Walldarve Text: Håkan Westberg Maskinlärare GGC

Eskelhem Valdarve 402 Potatis - Grönsaker - EN HELHETSUPPLEVELSE I LANTLIG LYX -

nya teknik i drift, lära av den och bli nyfiken på nästa utmaning. Vad är det för människa som ska hålla koll på dessa ekonomiska, biologiska och tekniska medel?? Vi måste börja någonstans. Alla som går Naturbruksprogrammet på GGC får lära sig köra traktor. Man tar Traktorkörkort. Detta är en bra grund för att senare ta bilkörkort. Fler elever kommer att få mer maskinundervisning då behovet finns i Naturbruksnära branscher. Efter utbildningen har man en vana med maskiner och använder dessa naturligt.

människa har sagt att de tre viktigaste historiska uppfinningarna i Lantbruket är gummistövlar, mjölkmaskin och fyrhjulsdrift. Att mjölkmaskinen idag skulle vara en robot som mjölkar kon har inte alltid varit självklart. Kan vi tro att stora tunga fältmaskiner delvis kan ersättas med mindre fältrobotar. Tekniken finns och provas. Det skulle vara ett stort steg framåt för markens biologi och bördigheten. Maskinen är medlet att nå målet.

SPARSAM KÖRNING. Dieselförbrukningen

är den enskilt största kostnaden för en traktor. Dieselfordon ger även negativa miljöeffekter precis som all annan trafik. Genom sparsam körning som en särskild kurs på skolan kan vi minska spillet och få bästa nytta av energin i diesel. Daglig service och träning av ”maskinögat” ingår.

UTNYTTJA DET SOM REDAN SKER. Med en bra

grund i Naturbruk kan man läsa av sin gård och gårdens behov och helt enkelt minska många insatser. Tjäle, torka,

Display i traktor för autostyrning med GPS. KAN MAN ERSÄTTA KEMISKA OGRÄSPREPARAT MOT DIGITAL TEKNIK? Ja idag är det möjligt.

Ett klassiskt naturligt sätt att bekämpa ogräs är hackan. Hackan har tidigare krävt handarbete och många arbetstimmar. Idag kan en digital kamera läsa var grödan befinner sig och styr hackan att arbeta bredvid grödan. I hög hastighet med traktorn kan nu vete gynnas före ogräsen. Detta är bara ett av många exempel där man på GGC kan se denna

Höstmys för två Njut av en femrätters avsmakningsmeny i vår vackra restaurang, somna i ett av våra harmoniska dubbelrum och vakna till en härlig frukostbuffé! Erbjudandet gäller fredagar och lördagar från den 28 augusti till och med den 28 november 2020 och kostar 1 300 kr/person i delat dubbelrum.

RUNT HÖRNET FRAMÅT: Någon klok

NATURENS BIOLOGISKA LAGAR GÄLLER. Markens

biologi är samma nu som förr, mekaniseringen måste gå i takt med detta. Marken behöver hållas sund med en rik biologisk aktivitet. Allt för tung maskinpark och hård jordbearbetning minskar denna aktivitet. Vi behöver förstå hur utsäde gror, vad grödor behöver för att ge sund avkastning, djurens krav på renlighet i foder mm. Det skulle betyda att jag som maskinlärare lär ut att en minskad maskinanvändning är positiv. Då måste den körning som görs vara effektiv. Ja.

Frukt o grönt

Radföljning i samband med hackning.

www.strandakar.se

Ull, kardßor & nŒlÞltsprodukter. GŒrdsbutik i Endre. …ppet alla dagar 9-19.

www.ullkontoret.se

info@ullkontoret.se


Gotlands Skördefestival

L

Tröjor kalsonger mössor bodys filtar och tyger med traktor och bondgårdsmotiv. Välkomna!

GOTLAND!

KO

LA

P ET I D A G? ÖP

ET

VAD ÄR

B I L A G A från Gotland Skördefestival

I AP EN ÖPP P

För öppettider se markverk.se facebook och instagram el appen öppet Gotland Märkverk & Tyger Ekeby Sande 425 62170 Visby

Gotlandsbingo med familjen! Upptäck Gotland i skördetid samtidigt som ni kryssar för olika uppdrag. Ett perfekt sätt att komma ut och aktivera hela familjen runt om på ön. På brickans baksida hittar ni dessutom rabatter hos olika gårdsbutiker som ni kan nyttja varje helg under september. Hämta er bingobricka på något av våra kontor, i Visby eller på Hemse, eller på Turistbyrån. Ha så kul!

5


Gotlands Skördefestival

Kerstin från Östergarn TIPSAR

B I L A G A från Gotlands Skördefestival

OCH INSPIRERAR Foto: Staffan Cederborg

6

ETT VÄXANDE INTRESSE

Tycker du också om att pyssla i trädgården? Du är inte ensam, Kerstin Rosenkvist som driver Östergarns Trädgård berättar att näst efter körsång är trädgårdsskötsel ett utav de absolut populäraste fritidssysslorna i Sverige och det växer.

Text: Victoria Härlin, Studieförbundet Vuxenskolan

I PRATAR TRÄDGÅRD och får tips av

Kerstin som tillhandahåller trädgårdstjänster och i höst leder kurs i trädgård hos Studieförbundet Vuxenskolan. – Så hur kommer vi igång med trädgården Kerstin? – När man ska sätta igång med en ny trädgård/kolonilott eller bara förändra den man redan har, är det prio ett att börja med jorden. Lära sig vilken jordmån man har, se på vad som redan växer där och lista ut vad första åtgärden blir. Det kan handla om att bygga upp och förbättra en eländig jord, få

– Vad är viktigt att tänka på när man gör höst i trädgården? – Hösten i trädgården kan vara en ganska lat historia. Man ska inte gödsla perenna växter, buskar eller träd. Då kan de få för sig att börja växa vilket ger sämre övervintringsförmåga. Får man mycket stora löv kan de vara bra att samla ihop och lägga på strategiska ställen, men själv räfsar jag aldrig eftersom jag mest har björkar och andra träd med små blad i min trädgård. Däremot är hösten en mycket bra tid för att förbereda sig för nästa säsong! Det går utmärkt att så perenner, anlägga nya rabatter, plantera perenner, träd och buskar. Och alla vårlökar förstås, de sätts nu på hösten. – Finns det några smarta knep och vanliga fallgropar? – Vattning är lättare och svårare än de flesta föreställer sig. Det finns två grundregler; täck jorden med nedbrytbart material och vattna mycket men sällan. Minst 10 liter per kvadratmeter och tillfälle, annars söker sig rötterna uppåt istället för neråt och då får de inte tillgång till hela den jordvolym de annars skulle få om rötterna sökte sig neråt istället.

bukt med perenna ogräs eller bara förstå vad som skulle kunna trivas i just din trädgård. Det vanliga är att man är otålig och köper fina växter bara för att konstatera att de inte trivs eller att de bums blir inväxta med ogräs och man får börja om från början igen.

Hur fungerar det här med täckodling som har blivit så populärt? Vilka är fördelarna? – Jag täckodlar själv. Det är ett fantastiskt sätt att odla på som har många fördelar. Marken gödslas tack vare att maskar och andra mikro-

organismer får dukat bord och man kan till och med få bukt med de värre ogräsen. Dessutom minimerar man behovet av att vattna om man täcker ordentligt. En del tycker att det ser ovårdat ut, men med tanke på hur bra det växer efter några år med täckodling så kompenseras det mer än väl. Vill du anlägga nya odlingsytor på gräsmattan är det ett grävningsfritt sätt att täcka istället för att gå loss med spaden. Dessutom får du ett bättre startläge med en välgödslad jord full med mask istället för att gräva. Grävning torkar ut en lätt sandjord och förstör strukturen på nolltid, berättar Kerstin.

Vi tackar Kerstin för bra tips, och konstaterar att vi har goda chanser att lyckas i trädgården nästa säsong!

Swedbank i samhället Swedbanks samhällsengagemang är en tradition som började redan för 200 år sedan.

Upplev känslan.

Swedbank på Gotland strävar efter att vara en aktiv partner i det gotländska samhället. Vi har ett starkt engagemang i samhällsfrågor, till exempel kunskapsbyggande, entreprenörskap och innovation. Vi har medverkat som sponsorer sedan Gotlands Skördefestival startade 2013. Tillsammans med liksinnade partners har vi ett tydligt fokus på att hela Gotland ska utvecklas. Vi tror på att Gotland är en fantastisk plats att besöka och leva på. Läs mer om vårt engagemang på swedbank.se/samhalle

Ljungens bigardar, Vange HONUNG naturell och smaksatt www.ljungens.se


Gotlands Skördefestival

B I L A G A från Gotland Skördefestival

Trafikantveckan på Gotland 16–22 september

Den 16–22 september arrangeras den årliga Europeiska Trafikantveckan. På Gotland ordnas bland annat cykelaktiviteter längs sträckan Visby–Klintehamn och konferensen Framtidens transporter! Europeiska Trafikantveckan är ett initiativ som ska underlätta och uppmärksamma hållbara resor och transporter. Temaveckan syftar till att förbättra människors hälsa och livskvalitet – samtidigt som den främjar minskad klimatpåverkan och minskat buller. Årets tema är ”Fossilfria resor för alla”. Det finns flera aktörer på Gotland som arbetar för det, bland andra Länsstyrelsen i Gotlands län med projektet Hållbara transporter och Region Gotland med projektet Ratta Grönt. I år, liksom förra året, har dessa projekt varit initiativtagare till arrangemanget Trafikantveckan på Gotland, men aktiviteter genomförs av ett stort antal aktörer runtom hela ön. – Målet är att veckans aktiviteter ska leda till att flera testar nya sätt att resa, som de sedan gör till en vana. Varför inte gå, cykla eller åka buss i stället för att varje gång välja bilen, säger Anna Sorby, länsstyrelsens projektledare för Hållbara transporter.

Anna Sorby visar upp en elmoped – ett fossilfritt fordon som är perfekt att testa under Trafikantveckan!

Tävla och vinn

Var med i höstens fototävling, som är öppen hela september! Du kan vinna ett säkerhetskit för cykling eller en korg med Gotlandsdelikatesser. Vinnarna utses av en jury. Arrangörer är Trafikantveckan tillsammans med Skördefestivalen. Så tävlar du: 1) Lägg upp en bild på Instagram eller Facebook där du reser fossilfritt under Skördefestivalen 2) Ange namnet, eller checka in, på platsen du besöker 3) Använd hashtag #TrafikantveckanGotland och #Skördefestivalen i bildtexten 4) Lägg upp din bild senast 30 september 2020 Observera! För att kunna delta i tävlingen måste du ha ett öppet Instagramkonto eller lägga upp bilden på Facebook som offentlig. Vinnarna kontaktas via sina inlägg och vinnarnas namn kan komma att publiceras på respektive projekts hemsida och/eller sociala medier.

Var smart – res smart!

Programmet för årets Trafikantvecka hittar du på:

www.gotland.se/trafikantveckan

Ta färjan till Skördemånaden!

fr.

Resepaket

1590:(färja+2 hotellnätter)

Res till Gotland och upplev årets skördefestival som i år pågår under hela september månad. Boka något av våra prisvärda resepaket på www.destinationgotland.se, där färjeresa och boende ingår. Prisexemplet avser färja + hotellboende i Visby 2 nätter inklusive frukost. Välkommen ombord! Kvalitets- och miljöledningscertifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001 sedan 2003.

7


Foto: Stefan Johansson

8

Gotlands Skördefestival BETAT

B I L A G A från Gotlands Skördefestival

INTE BETAT

HUR ÄTER VI HÅLLBART? Vi vill alla ge våra barn och barnbarn en bra värld att leva i. Men det är inte så enkelt hur man vänder sig i en flod av motsägelsefull information. Rädda klimatet genom att bli vegan eller vegetarian!? Kyckling är bättre för klimatet än nöt? Utan betesdjur minskad biologisk mångfald! Är mandelmjölk, avokado och ris så himla bra för klimatet?

Marken till höger och till vänster är på södra Gotland och röjdes fyra år innan bilden togs. Till vänster har kor betat marken, till höger har den inte betats. Äter vi betesdjur så får vi öppna marker.

ETENSKAP OCH BEPRÖVAD ERFARENHET

är viktiga grunder för att driva utvecklingen i samhället. Inom industrin började man för många år sedan använda livscykelanalyser (LCA) för att se om man kunde göra sin produktion mer hållbar. LCA är ett bra verktyg tex för att välja det bästa produktionssättet på en given plats. Men när man greppar stora områden som omfattar en hel bransch får man olika utfall beroende på vilka antaganden man gör. Då behöver man reflektera mer över rimligheten i utfallen. Innan vetenskapen har alla svar, då behöver vi hitta ett smart sätt att vara så hållbara vi kan utifrån den kunskap vi har. EN PARAMETER SOM OFTAST INTE TAS MED i LCA är

biologisk mångfald. Biologisk mångfald är

Text: Susanne Welin-Berger

till så att vi varje vecka stöttar biologisk en av de planetära gränser som vi överskridit mångfald genom det vi äter. över alla gränser och fortsätter att överskrida. Var hittar vi stor biologisk mångfald i Sverige? I våra betesmarker. Då blir en COOP HAR TAGIT FRAM ett spindeldiagram där viktig åtgärd att ha många fler betesdjur för man synliggör vad som är bra och dåligt med att återställa den biologiska mångfalden i respektive produkt ur tio olika parametrar Sverige. Elin som i sin tur bygger Biologisk mångfald Rydström har på FNs 17 globala Lagerlevnad och Klimat myntat ordet mål. Det är ett stort spårbarhet landskapsarbete som ligger modellen. Vad framför COOP som Lokalbefolkning Bördighet är det för landska kartlägga ca 17 skap du äter? 000 produkter. Det Arbetsförhållande Vattenåtgång Vill du ha en ska bli spännande att mångfald i landse vad de kommer Djurhälsa Bekämpn. medel skapet måste vi fram till. ha en mångfald Tillbaka till försöken Övergödning på tallriken. Vi att äta hållbart. Om Mindre yta i spindeldiagrammet betyder behöver tänka vi tittar lite mer på mindre påverkan på aktuellt område.

Närproducerade bankaffärer. På våra bankkontor odlar vi lokal service, helt utan konstgjorda tillsatser. Vi finns både i Hemse, Slite och Visby. Du är varmt välkommen till oss.

COOPs spindeldiagram kan vi filosofera lite mer. Mandelmjölk och avokado skulle hamna väldigt risigt till på vattenåtgång och biologisk mångfald. Arbetsförhållanden och lokalbefolkning är svårt att veta på så långt håll. Ris som odlas under vatten avger stora mängder metangas som är negativt för klimatet. Om jag själv inte har siffror idag på olika livsmedel, hur kan jag då förhålla mig? Om jag äter lamm från Gotland eller sparris från Peru, i vilket fall har jag lättast att skaffa mig information om hur schysst produktionen är efter COOPs tio parametrar? Kan det vara så här? EFTERSOM VI I VÅR MATKONSUMTION belastar världen

med klimat- och miljöbelastningar, så har vi en större chans att ta ansvaret om vi konsumerar det som produceras i Sverige!

Lokalt från Gotland såklart! I 13 år har vi jobbat med att lyfta lokal mat i butiken och ha Gotlands bästa utbud - det är en självklarhet. Vår ambition är att jobba ännu närmare lokala producenter och skapa starka samarbeten för att kunna utvecklas tillsammans. Där satsar vi på Labans Kvarn i vårt bageri och på Därför Gute Rosteri på ICANDERs, dessutom med en helt egen rost som vi säljer i butiken. Och vi forsätter arbeta för att hitta fler samarbeten som är bra för Gotland!

Varmt välkomna till Nya ICA Maxi

En enklare och mer hållbar butik, med riiigt mycket matglädje.

handelsbanken.se Visby Adelgatan Visby Öster Hemse Slite Telefon 0498-26 06 90 Telefon 0498-26 00 40 Telefon 0498-26 00 50 Telefon 0498-26 00 70


Gotlands Skördefestival

B I L A G A från Gotland Skördefestival

9

VILL VISA UPP DEN GRÖNA NÄRINGEN – Det var kul att höra, berätta vad har du gjort sedan du slutat skolan? – Jag har jobbat, det har varit lätt att få jobb efter utbildningen. Jag har nu jobbat på grisgård hos Ebbe Wallin och i september börjar jag på ett nytt jobb även det inom gris.

LA

L

P E T I D A G? ÖP

GOTLAND!

Varför tycker du att flera ska välja att jobba inom det gröna näringslivet? – Det är ett roligt jobb som är lärorikt och mångsidigt. Bra variation, allt från att laga maskiner, köra traktor eller ta hand om djur och vara i naturen. Ett betydelsefullt jobb och det händer alltid något. Det är lätt att få jobb om du är positiv, framåt och vill lära dig nya saker. Det är också en häftig tanke att utan dig har folk ingen mat. Tove är en eldsjäl vi kommer se mer av i vår gröna framtid.

KO

Tove är även med i LRF ungdomen och berättar att det är hennes första år och hon är med och känner in, lär sig nya saker och vill gärna lyfta grisnäringen. Att jobba som djurskötare har varit ett av målen med utbildningen för Tove. Men hon tänker också att hon i framtiden gärna skulle vilja plugga vidare och drömmen är att bli veterinär. Tove berättar sprudlande vidare om något annat som hon brinner för. – Det är kul med lärande – jag skulle vilja lära folk om lantbruket och varför det är så bra. Ibland visas felaktiga bilder upp av lantbruket, jag vill att det ska visas upp mer, att folk får se vad de äter och ge en rättvis bild över vårt lantbruk.

ET

– Grattis till studenten Tove! Berätta om din naturbruksutbildning. – Tack! Jag har gått en treårig utbildning med profilen lantbruksdjur vilket har varit jätteroligt och lärorikt. Känner att jag fått med mig den kunskap jag behöver för att komma ut i arbetslivet. Jag har också via skolan fått en god kunskap och insyn i branschen och via praktik, APL och andra lantbrukare ett kontaktnät. Det har gjort att det varit lätt att få jobb efter skolan. Skolan

har under mina tre år fått ett uppsving och utvecklas hela tiden. Den har förändrats och vi som elever har varit med och påverkat. Vi har fått möjlighet att göra mycket saker och det finns ett stort elevinflytande.

VAD ÄR

et är en solig dag i slutet på augusti då jag pratar med Tove Lavergren, 19 år som har rast från sitt arbete som djurskötare. Tove tog i år studenten på naturbruksprogrammet vid Wisbygymnasiet, Gotland Grönt Centrum.

I AP EN ÖPP P

Text: Maria Eriksson Foto: Jim Sundberg

Nära. För all tid. Vi tror på kraften i att vara nära varandra. Din hemmaplan är också vår hemmaplan och det gör att vi bättre kan fatta beslut utifrån just dina förutsättningar. Därför satsar vi också extra mycket i det som är gemensamt för oss – så att både du och platsen vi delar ska kunna växa och utvecklas. Passa på att upptäcka Gotland i skördetid genom att t.ex. delta i vårt Gotlandsbingo. Hämta din bingobricka på något av våra kontor eller på Turistbyrån.

lfgotland.se

Agria Djurförsäkring – Gotlands mest valda djurförsäkring ”Vi på Agria Djurförsäkring vill vara nära dig som djurägare och på Gotland finns jag för dig. Jag driver Botvide Gård i Lau tillsammans med min man, några vallhundar och ett par katter. Här har vi en besättning gotlandsfår som ger oss öppet landskap samt vackra skinn, avelsdjur och kött. Jag hjälper dig alla dagar i veckan med din hund- och kattförsäkring. Hör gärna av dig!” Katarina Björn, Lau katarina.bjorn@ombud.agria.se Tel: 070-749 10 95


10

Gotlands Skördefestival

B I L A G A från Gotlands Skördefestival

Foto: Ebba Werkander

PASTABOOM PÅ GOTLAND Gotland upplever en pastaboom dels tack vare envist kämpande under många år av gotländska lantbrukare och dels av kreativa krögare ett Corona-år på Gotland. I sommar har både pastamakarna på Fårö och Stelor i Västergarn erbjudit härlig pasta tillverkat på lokalt mjöl. Text: Susanne Welin-Berger

maskin på Gotland och kunde köra igång direkt. Hanna och Kristoffer beställde en ny med lite längre leverans och passade då på att anpassa lokalerna hos Fårö Lamm till den nya ordningen - Pastamakarna.

ASTARESAN PÅ GOTLAND började 1999

då en grupp lantbrukare ville odla grödor som gav dom en närmare kontakt med kunden. Man började testodla durumvete som alla ”visste” att det inte gick att odla i Sverige, men förutsättningarna på Gotland är ändå bäst i Sverige. Efter många års testande med skördar som ibland slog fel så har man hittat en modell som fungerar. Att odla durumvete med de sorter som finns idag är mer ekonomiskt riskabelt än att odla ett vanligt vete. Foto: Trysh Met

PASTAMAKARNA PÅ FÅRÖ har hela sommaren

erbjudit lokal pasta att äta på plats i Fårö lamms gårdsbutik och som hämtmat. Intresset från andra restauranger att få köpa pasta från de lokala tillverkarna har ökat. Pastamakarna säljer numer till Restaurang Italienaren i Visby hela sommaren. Sandra Håkansson på grossisten Gotlandspecialisten är kanonbra, säger Kristoffer. Hon har hjälpt till så att det gått att genomföra praktiskt.

fullkorn på emmervete men det fastnade i maskinen vid större omgångar. Med ett fullkornsmjöl på emmervete blir det mer nötig smak, mer karaktär men också mer tugg inte lätt al dente. Pastamakarna har mest använt gotländskt ekologiskt durumvete malt hos Labans kvarn, när det tog slut gick man över till konventionellt odlat gotländskt durumvete. – Jag kommer fortsätta använda en del fullkorn när vi kör mindre omgångar i Gåsemora Gårdskrog säger Kristoffer. Grunden för framgången med den lokala färska pastan är ett gäng lantbrukare som kämpat i mer än 15 år för att få till en fungerande odling av durumvete.

PASTA-FAKTA För bra pastakvalitet vill man ha en hög fasthet och låg klibbighet efter kokning. Höga proteinhalter och högt falltal kännetecknar mjölet i bra pasta. Falltalet är ett mått på hur mycket stärkelse det finns i kärnan.

HOTELL STELOR INLEDDE SOMMAREN med den upp-

Dels är durumvetet väldigt känslig för regn när den har blivit mogen. En åskskur vid fel tillfälle kan sänka fin pastaspannmål till att istället bli klassad som djurfoder. Så fort vetet är moget behöver det tröskas för att inte falltalet ska bli för lågt. Om vattenhalten i det skördade är hög kostar det mer att torka ned. I odlingen behöver man även se till att det finns tillräckligt med tillgängligt kväve för att få de högre proteinhalter som krävs för en bra pastaråvara. Efter femton års arbete med att utveckla odlingarna erbjuder nu Lantmännen Gotlandspasta på durumvete från Gotland. Pastan säljer bra i både butik och till restauranger och odlingarna expanderar. I år odlades drygt 1 100 hektar durumvete. För att möta efterfrågan behövs odlingar på 2 000 hektar. UNDER VÅREN 2020 då alla bokningar av bröllop

och stora sällskap föll bort fanns det tid för Linus och My på Hotell Stelor samt Hanna och Kristoffer på Gåsemora Gårdskrog att tänka nytt. På var sitt håll spårade de in på pasta. Stelor fick tag på en begagnad pasta-

Foto: Trysh Met

skattade pastaklubben där den färska pastan kombinerades med besök från tex spelt- och emmerveteodlaren Curt Niklasson och andra lokala förädlare. Att få uppleva en tät samverkan mellan producenter och krögare uppskattas av gästerna. Resten av sommaren har man erbjudit en gårdsmeny där en av rätterna varit Stelors egen pasta. Efter lite tester kom Linus fram till att hälften gotländskt durumvete och hälften speltvete från Curre Niklasson blev en bra smakrik pasta. – Kombinationen av vårspelt och durum-

vete ger mer smak och en högre mättnadskänsla. Vårspelt är mer matigt – säger My. Stelor har även sålt Curres mjöl till gäster. Det gick så bra att det sålde slut. Stelors pastaklubb var så uppskattad att den kommer att poppa upp i olika former framåt. En pastaträff planeras i slutet av september. Det annonseras på Stelors Facebook. Pastamakarna har upplevt ett stort intresse för pastan. Kristoffer testade att köra

Gotland är vår gemensamma framtid och tillsammans arbetar vi för ett hållbart samhälle. Närodla din ekonomi hos oss! www.sparbankengotland.se


Gotlands Skördefestival

B I L A G A från Gotland Skördefestival

11

ROMA - BARLINGBO, GOTLANDS NYA MATCENTRUM

Text: Susanne Welin-Berger Foto & research: Johanna Rahm

Det håller på att utvecklas ett nytt nav kring mat på mellersta Gotland – med start i Roma via Gotland Grönt Centrum till Stafva och Hallfreda utvecklas nytt, från råvaror, nya upplevelser till nya förädlingsföretag.

I det gamla Sockerbruket sjuder det av entreprenörskap. GOTLANDS KORVFABRIK och LOST ISLAND BREWERY är de senaste tillskotten på området. GOTLAND WHISKY, GOTLANDSSNUS och ÖSTERDAHLS CATERING finns där sedan tidigare. Vill man provsmaka och lära sig mer om produktionen erbjuder Gotland Whisky och Lost Island Brewery visningar och smakprov.

korv. Petter gör korvar av köttråvara men gör även vegetariska korvar av lokala råvaror som tex gotländska linser. Korvmiddagar och catering finns också med i hans utbud. Med en granne som Lost Island Brewery så finns det givetvis redan en korv med öl som ingrediens. Snart kommer även en whiskykorv i samarbete med Gotland Whisky. Här sitter ingenting fast. Vill du lära dig mer om korv kan du anmäla dig till Gotlands Korvfabriks nyhetsbrev på deras hemsida. Tvärs över gatan från Sockerbruket ligger ROMABRUNNEN som är kända för sina fantastiska kroppkakor. Rör man sig vidare norrut i matmeckat passerar man LABANS KVARN, Gotlands enda livsmedelsgodkända kvarn. Det är här Gutekorns gamla spannmålssorter från vikingatiden förädlas till matvete och mjöl. Det är även här grunden till pastarevolutionen finns. Det är Laban som mal durumvete och speltvete till mjöl åt våra lokala pastatillverkare.

guldstjärnor av gästerna för de smakliga luncherna med svensk köttråvara. Nästa stopp är STAFVA i Barlingbo. Stafva har om möjligt ännu fler häftiga entreprenörer samlade. I huset förädlas allt från mjölk, ost och glass till chips, kaffe och äppelcidervinäger. I den gemensamma gårdsbutiken hittar man givetvis husets alla varumärken,

Ytterligare lite norrut ligger SLU:s egendom HALLFREDA. Där bedriver Hushållningssällskapet flera av de sortförsök som ger viktig information när man tar fram nya hållbara sorter. Under sommaren finns en demonstrationsodling där man kan se olika sorter

HOLYLOCAL NATURMJÖLK OCH OST, GUTEGLASS, Ö-CHIPS, GUTE ROSTERI, HALFVEDE MUSTERI och nykomlingen ICEBLIZZ, men även läckra mathantverk från

andra producenter.

GOTLANDS KORVFABRIK AB Gotlands Korvfabrik

AB drivs av Petter Bendelin. Petter har under många år haft ett stort intresse för hantverket och kulturen att göra korv. Eldrimner har varit ett viktigt lärocenter och en stor inspiration i kunskapsresan till riktigt bra korv. Petter har jobbat som korvkonsult på fastlandet men har nu flyttat hem till Gotland med familjen för att satsa helhjärtat på korv. Redan köper flera av öns restauranger hans

presenteras. För att göra detta ännu mer tillgängligt finns filmer där sorterna beskrivs på www.grontcentrum.se/hallfredadagen/ . SLU passar också på att bl a testa utfall av olika odlingstekniker i sina ordinarie odlingar. Runt Roma finns Gotlands mest bördiga jordar och stora köttdjursproducenter. Roma – där det händer!

En bit norrut når vi GOTLAND GRÖNT CENTRUM där klusterföretagen drar i olika utvecklingsprojekt ofta tillsammans med något av våra universitet eller institut. Här utbildas även framtidens planetskötare. Ny i klustret är ROMA GÅRDSKROG som startade 19 augusti och direkt fick många

ELDSJÄL LÄMNAR ÖVER Mats Englund har sålt sin skoaffär i Roma men engagemanget finns kvar. Mats är född och uppvuxen i Roma och en engagerad ”Romaprofil”. Vad är det bästa med Roma? – Centralt och bra affärsmässigt läge vad gäller genomströmningen men ändå nära stan. Det finns ett stort utbud av företag och servicetjänster. Apotek, bensinmackar, dygnsöppet bibliotek, gym, aktiv idrottsförening, veterinär m.m. Det är många som också etablerar sig och nya företagare som tar över befintliga verksamheter. Det är mycket på gång i Roma!

Roma, tel 0498-501 82 Extra öppet: Lördag 0900-1600 Söndag 0900-1600

20 % rabatt på gummistövlar


Gotlands Skördefestival

12

B I L A G A från Gotlands Skördefestival

SKORDEMÅNAD älkomna att besöka Gotlands alla fantastiska gårdsbutiker, vackra platser och mysiga restauranger under en lugnare tid på året. Njut av ljuset, den varierande och karga skönheten och underbart välsmakande nyskördade lokala livsmedel. Du hittar härliga gårdsbutiker från Fårö i norr till Storsudret i Söder. Missa inte Fårönatta den 19 september. Hela Fårö öppnar upp. Sveriges bästa golfbana 2020 hittar du givetvis på Gotland – Visby GK i Västergarn. Varför inte golfa dig runt Gotland? För mer information se www.gotlandsskordefestival.se Följ oss på Facebook och Instagram. Företagens öppettider är säkrast uppdaterade i appen Öppet Gotland. Fårönatta

Överstekvarn

Margus Hantverk

Stora Tollby

Gotlandsgårdens Konfektyr, När

Krusmyntagården

Vi som arrangörer vill hälsa alla hjärtligt välkomna åter den 4-5 september 2021 till en härlig Skördefestival på Gotland Grönt Centrum!

Odla dina intressen hos Studieförbundet Vuxenskolan – kurser inom skog, jakt, hantverk och mer. Vad intresserar dig? Läs mer på sv.se/gotland

Gotland Grönt Centrum AB utbildar framtidens planetskötare, utvecklar de gröna näringarna och är en attraktiv mötesplats.

Ungdomarna är vår framtid och vi satsar på dem! Roma IF. Hushållningssällskapet ger dig expertråd inom såväl odling som ekonomi.

Roma Intresseförening satsar på att utveckla Roma med omnejd. Förutsättning för detta är våra driftiga entreprenörer.