Page 1

WWW.DIGITALLIFE.SE – FULL KOLL PÅ DEN DIGITALA VÄRLDEN

GALAXY S5 LEVER DEN UPP TILL HYPEN?

7

Digital Life nr. 2, 2014. Pris: 39 kr

HÖGTALARE I TEST! B&W 685 S2 • CAMBRIDGE MINX GO • SONY SRS-X5 • 3 LJUDLIMPOR

SPEL DARK SOULS 2 ELDER SCROLLS ONLINE INFAMOUS: SECOND SON

FILM BIOPREMIÄRER GODZILLA • POMPEII 8 KATASTROFFILMER

MUSIK MANDO DIAO REBECCA & FIONA Life nr. 4, 2013. Pris: 39:DEN SVENSKADigital BJÖRNSTAMMEN


L L A R O F E C N A M R PERFO owers & Wilkins B n å r f n e i r e s 0 Möt nya 60

Man ska inte ändra på ett vinnande lag. Men man kan göra det ännu starkare. Med en ny generation av 600-serien visar Bowers & Wilkins än en gång hur bra ljud du kan få för en överkomlig summa pengar. Toppklassig Hi-Fi för alla – och än en gång en ny referens!

600-serien omfattar både golvhögtalare, kompakthögtalare och centerhögtalare. Så oavsett om du vill spela stillsam bakgrundsmusik i ett litet vardagsrum eller dra på ordentligt i hemmabion så kan du hitta en lösning som passar dig perfekt i 600-serien.

Aldrig tidigare har en högtalarserie i den här klassen bjudit på så många avancerade lösningar. Sandwich-membran, FST-element, antiresonansplugg, Kevlar, Nautilus, ja listan kan göras lång. Men det behövs inte. Ljudet talar nämligen sitt eget tydliga språk. Och designen är tunnare och elegantare än någonsin.

Upplev nya 600-serien i Hi-Fi Klubbens butiker eller läs mer på hifiklubben.se

TIKER HITTA VÅRA 29 BU PÅ HIFIKLUBBEN.SE TLF. 0771-80 00 90

B&W 600-serie från 4 396:-/par.

Om vi så hade använt hela tidningen hade det inte funnits plats för alla fantastiska produkter. Vill du veta mer om det perfekta ljudet gå in på hifiklubben.se. Och gör det … nu!


LEDARE

Vad är det vi skämtar om? April april din dumma… äh, lägg ner. När första april-skämtandet nådde Sverige i mitten av 1600-talet handlade det om att lura iväg sina vänner på dumma ärenden – idag handlar det om att leverera “satir” i form av påhittade nyheter. Och visst, när morgontidningen skriver att Herrljunga ska byta namn till Henljunga är det lite kul – men när varje sajt på hela internet ska göra det samma uppstår ett kaos som varar ända in i maj. Inte minst för oss som har för vana att slentrianmässigt skumma igenom stora rss-flöden för att stjärnmarkera, tagga och kategorisera intressanta poster för senare användning. När jag tidigare i veckan skulle skriva några rader om den rådande virtual reality-hypen var jag således tvungen att beträda detta minfält av påhittade lustigheter. The Pirate Bay skulle bli The Virtual Bay, Nintendo visade upp sitt headset Virtual U, Sony pratade om sina nya 4K-glasögon, Sega kontrade med Mega Drive Goggles för nostalgikern, Angry Birds-skaparna presenterade bildskärmsvisiret Eagle Eye, Yelp utannonserade Yelpulus Rift… gäsp. I flodvågen av virtual reality-skämt var det få som stack ut. Desto mer intressant var att så många sajter valde att skämta om just virtual reality. Kanske är det ett tecken på att vi har börjat tröttna på andrahandsuppgifter, spekulationer och visionärt säljsnack? När det i mitten av 90-talet uppdagades att den upphaussade tekniken inte kunde infria våra naiva drömmar om virtuella verkligheter gick luften ur bubblan. Den här gången är förutsättningarna bättre, men om det blir den revolution som många förutspår kan bara framtiden utvisa. Vi på Digital Life kommer naturligtvis att göra vårt bästa för att följa utvecklingen och lotsa dig genom informationsdjungeln. Och du kommer aldrig att behöva läsa om Digital Lifeus Rift. Det lovar jag.

REDAKTIONEN Tillförordnad chefredaktör Henrik Blomgren henrik.blomgren@digitallife.se

Publisher (Ansvarig utgivare) Dragan Pavlovic dragan@digitallife.se

Art Director 

Laszlo Mag laszlo@digitallife.se

Webb/Grafiker

Metin Ucar metin@digitallife.se

Annonser / Traffic

Dragan Pavlovic dragan@digitallife.se

Teknik och spel

Henrik Blomgren henrik.blomgren@digitallife.se

Filmredaktör

Johan Hallstan johan.hallstan@digitallife.se

Musikredaktör

Joakim Sjönvall joakim.sjonvall@digitallife.se

Medarbetare i detta nummer Henrik Blomgren, Tillförordnad Chefredaktör

Henrik Persson • Johannes Hoas Mattias Jakobsson • Jonathan Eklund Josephine Graucob • Joakim Eriksson Kerstin Alex • Christian Nyberg

Internet www.digitallife.se Facebook facebook.com/digitallifese Twitter twitter.com/digitallife_se

4

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


INNEHÅLL

TEKNIK

FILM

MUSIK

SPEL

s. 12

s. 26

s. 32

s. 38

Grym – men ointressant

Godzilla kommer!

Musiknyheter

Tillbaka med besked

s. 15

s. 27

s. 34

s. 41

Tung bas i elegant utförande

När katastroffilmer blir katastrof

Intervju: Mando Diao

Fantastisk shooter i högt tempo

s. 18

s. 30

s. 37

s. 43

Bastant bygge som briljerar

Månadens biopremiärer

Musiken som huvudroll

Hårdare än någonsin

08 Tekniknyheter 10 Pers krönika: 3D-skrivare – inte så spännande egentligen 12 Samsung Galaxy S5 14 Harman Kardon Sabre SB35 15 LG NB5530A 16 Panasonic SC-HTB170 17 Denon DHT-T100 18 B&W 685 S2 20 Cambridge Minx Go 21 Sony SRS-X5 22 Philips 284E5QHAD 23 Asus MX279H 24 Benq XL2420Z

6

26 Godzilla kommer! 27 Pompeii: När katastroffilmer blir katastrof 28 Lista: Åtta underbara katastrofer 30 Månadens biopremiärer

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

32 33 34 36

Musiknyheter Up’n’coming Intervju: Mando Diao Albumrecensioner » Mando Diao - Aelita » Rebecca & Fiona Beauty Is Pain » Den Svenska Björnstammen I Förhållande Till 37 Musiken som huvudroll

38 Förtitt: Wolfenstein: The New Order 40 Retro: Wolfenstein 41 Titanfall 42 Donkey Kong Country: Tropical Freeze 43 Dark Souls 2 44 South Park: The Stick of Truth 45 Lightning Returns: Final Fantasy 13 46 Pausunderhållning 47 Yoshi’s New Island Strider 48 Plants vs. Zombies: Garden Warfare 50 Infamous: Second son 52 Final Fantasy 10/10-2 HD Remaster 53 Metal Gear Solid V: Ground Zeroes 54 Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney 55 The Elder Scrolls Online 56 Thief 57 Krönika: Bara lata personer skyller på spel


PERFEC TION

E V O LV E D ST YLE - SIZE - PERFORM ANCE

You embrace beauty. You recognize quality. You do it with style. A top-performance interchangeable-lens camera with a staggering small size and an abundance of style. Perfection evolved. www.panasonic.se/GM1


PÅ TAPETEN TEKNIKNYHETER

Google Play Music och Movies till Sverige Nyligen var det dags för Google Play Music och Movies att lanseras i Sverige. Google Play Music är en butik där du kan köpa låtar och album, men det är också ett digitalt arkiv där du kan spara upp till 20 000 låtar och en Spotify-liknande prenumerationstjänst som låter dig strömma musik från ett stort låtbibliotek. Idag kostar strömningstjänsten All Access 79 kronor i månaden (första månaden är gratis), men efter den 30 april går priset upp till 99 kronor i månaden. Google Movies är i sin tur en nätbutik där du kan köpa och hyra filmer som du sedan kan se på alla dina enheter.

Chromecast är här Lagom till lanseringen av Google Play Music och Movies passade Google på att börja sälja sin efterlängtade streamingsticka Chromecast i Sverige. Med stickan kopplad till tv-apparatens hdmi-port kan du även strömma video från populära tjänster som Netflix och Youtube. Priset ligger runt 300 kronor.

Nu finns Deezer i Sverige

Fire TV – Glödhet utmanare från Amazon För den som vill ge sin tv-apparat en vitamininjektion finns det numera flera vägar att gå. Efter Apple TV och Googles Chromecast är det nu dags för Amazon att ge sig in i leken. Prylen heter Fire TV och kör ett operativsystem som bygger på Android. Amazon har sagt att de kommer att erbjuda 200 000 tv-serieavsnitt och filmer via sin streamingtjänst Amazon Prime. Användaren kommer även att kunna strömma material från en mängd olika tjänster. Som tillval kommer det att finnas en handkontroll för att spela de runt 100 spel som kommer att finnas tillgängliga vid lanseringen. Lanseringspriset är 99 dollar. Om den kommer att dyka upp i Sverige återstår dock att se.

8

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

De nya streamingtjänsterna står som spön i backen, och senast att nå Sverige är den franska jätten Deezer. Med 30 miljoner låtar och 35 miljoner användare i 182 länder säger de sig vara störst i världen. Deezer försöker särskilja sig genom att använda ”smarta algoritmer” och innehåll skapat av musikredaktörer.


TEKNIKNYHETER PÅ TAPETEN

Tre nya från Nokia

Microsoft utmanar Apple Carplay

Under Microsofts Build-mässa i San Francisco passade Nokia på att visa upp tre nya medlemmar i Lumia-familjen. Telefonerna är de två billigare modellerna Lumia 630 och Lumia 635 (med stöd för 4g), samt den nya flaggskeppsmodellen Lumia 930. Den senare är utrustad med en 5-tumsskärm med full hd-upplösning, en fyrkärnig processor på 2,2 gigahertz och 2 gigabyte arbetsminne. På baksidan sitter en maxad kamera på 20 megapixel. Man offentliggjorde även att Windows Phone 8.1 kommer till alla Lumia-modeller som idag har Windows Phone 8. Uppdateringen kommer att bli tillgänglig under sommaren.

Det var inte länge sedan Apples bilanpassade operativsystem Carplay avtäcktes. Nu kontrar Microsoft med Windows in the car och även den här gången handlar det om att spegla mobilskärmen till en tydlig peksskärm i bilens instrumentpanel. Systemet är fortfarande under utveckling och något lanseringsdatum finns i dagsläget inte.

Microsoft Office släppt till IOS

Smarta Google-klockor från LG och Motorola Nyligen utannonserade Google sin nya satsning Android Wear som är en anpassad Android-version för kroppsnära it i allmänhet och smarta klockor i synnerhet. Systemet är uppbyggt kring tjänsten Google Now och använder sig av röstkommandon för att kunna ge användaren “rätt information vid rätt tillfälle”. Först ut att använda Android Now är LG och Motorola vars klockor ska släppas under andra kvartalet respektive i sommar. Andra tillverkare som uppges arbeta med mjukvaran är Samsung, Asus och Qualcomm. Intresset för smarta klockor har hittills varit ganska ljummet, men det blir det kanske ändring på nu?

Sedan urminnes tider har det ryktats om en IOS-version av Microsofts kontorssvit och nu är den här. Apparna är gratis att ladda ner, men om du vill göra någonting mer än öppna dokument och titta på innehållet krävs en prenumeration på Microsofts molntjänst Office 365.

www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

9


PERS KRÖNIKA

3D-SKRIVARE – INTE SÅ SPÄNNANDE EGENTLIGEN Text: Per Johansson, Illustration: Josephine Graucob

H

Hur ska man kunna sia om framtiden när till synes starka trender i teknikutvecklingen går åt flera olika håll samtidigt? Dessutom gäller det att se igenom retoriken och fokusera på faktiska trender. Ta en av de saker som omnämns som ”nästa stora totalt revolutionerande grej”: 3D-skrivare. Gemene man blir inte upphetsad av sådana. Entusiasterna förespår en total revolution 3D-skrivare har funnits sedan 1980-talet och kal�lades först stereolitografi. Mycket har hänt sedan dess; framför allt har 3D-skrivare blivit billigare och billigare och kan göra allt fler olika saker. Men utanför tekniknördarnas kretsar uppmärksammades de nog först på allvar när det började dyka upp 3D-utskrivna skjutvapen. En sådan möjlighet väckte lite rabalder. Det är ju i princip enkelt: en digital ritning + en 3D-skrivare. Och digitala ritningar kan spridas lika lätt som mp3-låtar. Just den digitala kopierbarheten och de minskade kostnaderna för 3D-skrivare får entusiasterna att börja ana samhällsrevolution. Tillverkningsindustrin kommer att demokratiseras och masstillverkning blir onödig. Saker och ting skrivs ut när de behövs, lokalt. Det goda lokalsamhällets återkomst. Hurra, hurra. Men vänta nu. Säger inte det här mera om våra förutfattade meningar än om vad som faktiskt pågår? Och framför allt om amerikanska förutfattade meningar dessutom. I USA finns det en stark retorik kring frihet riktad mot staten. Individuell och lokal självständighet ställs i kontrast till federalt myndighetsutövande. Någon motsvarighet till det finns knappast i Sverige. Här är även liberalerna i grund och botten jämförelsevis statsvänliga. Och när man förstår att Kina leder en del av utvecklingen, då blir de hyperliberala drömmarna genast dimmigare. I den nördiga entusiasmen kring 3D-skrivare uppmärksammas det inte särskilt, att de kanske viktigaste stegen tas av stora etablerade aktörer.

Boeing och General Electric använder dyra sofistikerade 3D-skrivare för att göra delar till jetmotorer. Medicinska företag gör på motsvarande sätt hörapparater, knäproteser och dylikt. I Kina finns nu jätte-3D-skrivare som kan skriva ut enorma

» Komplexa saker med stora krav på funktionsduglighet och pålitlighet kommer även fortsättningsvis att tillverkas av specialiserade företag av redan etablerad typ « metalldelar på ett sätt som förkortar tillverkningstiden och reducerar kostnaderna. Hela bilchassin kan skrivas ut. Samtidigt påpekas det att även ”enkla” småsaker, som en sprinkler, består av ett flertal delar i olika avancerade material som måste sättas ihop på ett mycket speciellt sätt. Inget för ”hemmaskrivaren” det heller i så fall. Så i dagsläget blir intrycket att ”3D-skrivarrevolutionen” kommer att gynna existerande ekonomiska strukturer på olika sätt och parallellt, utan några direkt samhällsomstörtande konsekvenser. Både stora och små komplexa saker med stora krav på funktionsduglighet och pålitlighet kommer även fortsättningsvis att tillverkas av specialiserade företag av redan etablerad typ. Samtidigt kommer 3D-skrivare att skapa en mångfald nya hobbymöjligheter, varför det naturligtvis inte är en slump att Lego undersöker möjligheterna att låta kunder göra sina egna legobitar och minifigurer. Ibland är kanske teknikrevolutioner inte mera spännande än så. Det blir stora förändringar, men på ungefär de sätt vi är vana vid.

www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

11


TESTLABBET SMARTTELEFON

Grym – men ointressant TEST SAMSUNG GALAXY S5

Samsung har länge satt standarden för mobilprestanda. Så är det fortfarande, men man får en allt mer oklar identitet. Låt oss klargöra en sak direkt: Samsung Galaxy S5 är en väldigt bra mobil. Den har den senaste processorn, fingeravläsare och ögonsensor. Antagligen kan den läsa tankar också. Skärmen är 5,1 tum i hd, vilket är normen i klassen idag. Det är lustigt att tänka på att den första Note, med 0,2 tum mer skärmyta, ansågs löjligt stor när den kom. På insidan snurrar numera en processor från Qualcomm och inte Samsungs egna, men prestandan är såklart på topp. Det finns inget spel eller moment som den här besten inte klarar av. Aktivt liv Precis som fjolårets S4 Active, är S5 redo för lite hårdare tag. Baksidan har fått en naggad yta som blir mindre hal och mobilen tål nedsänkning i grunt vatten. Här har Samsung sneglat på Sony, som numera gör alla sina mobiler vattensäkra. Sonys modeller är däremot mer vridstyva och rejäla.

12

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

Under kameralinsen sitter också en sensor som, tillsammans med appen S Health, kan mäta puls med mera. En kul funktion, men för att utnyttja den fulla potentialen behöver man ett Gear Fit-armband. Tappat sig själv Även kameran har inspirerats av konkurrenter. Mjukvaran har många spännande funktioner och kan dessutom byggas ut med fler. Tyvärr är den inte lika snyggt designad som Sonys eller Nokias. Samsung har länge gett oss hög prestanda. Men i takt med att användarna efterfrågat annat än rena muskler, har man tappat sin identitet. Allt nytt S5 bjuder på, finns det en konkurrent som gör bättre. Därför är intrycket lite av en gäspning. Ska de springa en maraton? Köpa en sportbil? Gå till psykologen? Vi vet inte, men Samsung behöver hitta sig själva. Henrik Persson

Köp hos:

VI DIGGAR Hög prestanda Vattentålig

VI DISSAR Saknar nya idéer

NYCKELFAKTA Skärm: 5,1”, 1080 x 1920 px Processor: 2,5 GHz quad-core, Qualcomm Snapdragon 801 RAM: 2 GB Batteri: 2800 mAh Lagring: 16/32 GB Kamera: 16 megapixel OS: Android 4.4.2 Mått: 142 x 73 x 8 mm Vikt: 145 g Pris: 5 999 kr - 7 608 kr (pricerunner.se)


TESTLABBET LJUDLIMPA

Vårens tyngsta tunnis

TEST HARMAN KARDON SABRE SB35 Om Harman Kardons ljudlimpa hade varit gjord av riktigt bröd hade den tveklöst varit ett knäckebröd, toppat med ett smarrigt pålägg. När man hör ord som subwoofer, baslåda och subbas är det omöjligt att inte tänka på en kubformad, tung och trist pjäs som står vid sidan av tv:n och samlar damm, men behöver det vara så? Harman Kardons variant, som är en del av ljudpaketet Sabre SB35, är någonting helt annat och med sin läckert slimmade design bryter den sig fri från alla förväntningar. Montera den på väggen eller ställ den på golvet. Hur du än gör kommer den trådlösa rackaren smälta in i ditt minimalistiska hem. Blir ett med väggen Själva ljudlimpan är inte mycket sämre. Efter en titt i lexikonet blir vi varse om att ”sabre” betyder ”sabel” och även om det inte är tal om en vass egg som kan få huvuden att rulla känns jämförelsen relevant. Stativmonterad på tv-bänken är den snygg, men det är först på väggen som den kommer till sin fulla rätt, läckert slickad mot tapeten.

14

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

Det finns några fysiska knappar på ljudlimpans ovansida, men fjärrkontrollen är som alltid att föredra. Bakom fronttyget sitter en led-display som lyser igenom på ett tydligt sätt utan att störa det visuella. På baksidan hittar vi, förutom den obligatoriska optiska ingången hela tre hdmiingångar, och när vi vill lyssna på musik från en smarttelefon gör vi det trådlöst via bluetooth. Sablar, vilket ljud! Så, är ljudet lika iöronfallande som designen är iögonfallande? Svaret på den frågan är ett rungande ja. Den slimmade subben levererar tung och tajt bas som får det att pirra i de nedre regionerna medan limpans alla högtalarelement gör ett kanonjobb med de högre frekvenserna. Ljudet är stort och överväldigande från start, men om du inte kan få nog av rumskänsla finns det utmärkta ljudprogram för virtuellt surroundljud. Henrik Blomgren

AR

ER

DI RE

KO

E

TAL LIF GI

M MEND

VI DIGGAR Snygg design Bra ljud Många ingångar

VI DISSAR Aningen dyr

NYCKELFAKTA Typ: Ljudlimpa med trådlös subbas Subbas: Aktiv 100 W Frekvensomfång: 43–22 000 Hz Mått (subbas): 390 x 460 x 86 mm Pris: 8 995 kr (pricerunner.se)


LJUDLIMPA TESTLABBET

Tung bas i elegant utförande VI DIGGAR Stort ljud Tung bas Lättanvänd

VI DISSAR Lite plastig Få ingångar

NYCKELFAKTA Typ: Ljudlimpa Kanaler: 2.1 Främre: 2x 40 W + 120 W Anslutningar: Optisk Trådlöst: Bluetooth, Simplink Ljudformat: Dolby Digital, DTS Bredd: 120 cm Vikt: 15,5 kg Pris: 2 990 kr - 4 990 kr (pricerunner.se)

TEST LG NB5530A

Slimmat utförande och snygg design är ledord när LG konstruerar en ljudlimpa för dig med stor tv-apparat och förlåtande grannar. Det är kanske ingenting vi har stört oss på tidigare, men när LG i sitt pressmaterial påpekar att det ser ganska fånigt ut när ljudlimpan är mycket smalare än tv:n kan vi inte göra annat än att hålla med. Med sina 120 centimeter är LG NB5530A byggd för att matcha tv-apparater på 55 tum och större, vilket känns helrätt med tanke på den rådande tv-trenden. Lätt att använda Den smidiga ljudlimpan (som faktiskt påminner mer om en baguette än en limpa) kan antingen monteras på väggen eller ställas framför tv:n. Den tillhörande subbasen, som kommunicerar trådlöst med huvudenheten, kopplas in i vägguttaget och sedan är det bara att slänga in popcorn-påsen i mikron. När det kommer till anslutningar lämnar LG NB5530A en del att önska, åtminstone om du är i behov av mer än en optisk ingång. Att den dessutom är svåråtkomlig under en plastlucka gör sladdväxlandet

till ett frustrationsmoment. Nej, här ska din tv kopplas in och inget annat. Om du har en kompatibel LG-tv går det till och med att ansluta trådlöst. Vill du använda din smarttelefon som musikspelare är det överföring via bluetooth som gäller. Storslaget ljud Det stora subbasen utstrålar brutal kraft och mycket riktigt gör LG NB5530A ett väldigt explosivt förstaintryck. Fjärrkontrollen låter oss bland annat justera mängden bas och aktivera 3d-ljudet, men att ljudlimpan saknar display och andra indikatorer känns inte helt intuitivt. Basen är vråltung och väldigt distinkt, och när vi tittar på film eller spelar spel är det nästan så att soffan välter. Det är dock tydligt att man haft just den här typen av underhållning i åtanke, och att systemet inte är fullt lika optimerat för musiklyssnande. Henrik Blomgren

www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

15


TESTLABBET LJUDLIMPA

Prisvärd och pålitlig TEST PANASONIC SC-HTB170

Med SC-HTB170 visar Panasonic att en elegant och välljudande ljudlimpa inte alls behöver kosta som en hel månadshyra. Vill man ha bättre ljud från sin nyinköpta tv finns det många vägar att gå, varav den absolut enklaste är att införskaffa en enkel ljudlimpa. Panasonic SC-HTB170 överraskar med en prislapp runt 2000 kronor, men hur står den sig mot konkurrensen? Först och främst kan vi enas om att det inte rör sig om någon läcker designpryl som kommer att befästa din roll som kompisgängets storfräsare – snarare är det en ganska anonym sak i borstat aluminium. Bakom metallnätet döljer sig två högtalarelement på 30 watt vardera och på undersidan sitter en liten subbas. Mångsidigt och genomtänkt Ljudlimpan kan antingen monteras på väggen eller ställas på tv-bänken. En inbyggd sensor känner av hur den är placerad och anpassar ljudet därefter. Att fötterna sitter väldigt långt ifrån varandra ställer höga krav på din tv-bänk, och eftersom den nedåtvända subbasen behöver lite luft för att fungera kan det vara värt att tänka på innan köp.

16

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

När vi vänder på Panasonic SC-HTB170 hittar vi den obligatoriska optiska ingången men också två hdmi-ingångar. När vi tar en paus i tv-tittandet för att lyssna på musik från en smarttelefon är det trådlös bluetooth-anslutning som gäller. Mycket ljud för pengarna Musik hanteras överraskande bra, och när det kommer till att konkurrera med enklare bluetooth-system står den sig väl. När vi ser på film gläds vi åt att det finns användbara ljudprofiler och att den smidiga fjärrkontrollen har ett reglage för att göra röster och dialog tydligare. När hus rasar och bilar kolliderar i infernaliska eldmoln är avsaknaden av extern subbas påtaglig, men överlag levererar Panasonic SC-HTB170 mycket ljud för pengarna. Om du är ute efter ett prisvärt alternativ till tv:ns inbyggda högtalare är den definitivt värd en titt. Henrik Blomgren

VI DIGGAR Bra ljud Priset Käcka funktioner

VI DISSAR Småtråkig design Begränsat tryck

NYCKELFAKTA Effekt: 120 watt Högtalare: 2 x 30 W, subwoofer 60 W Trådlöst: Bluetooth Anslutningar: 2 x hdmi, optisk Bredd: 95 cm Vikt: 3,4 kg Pris: 1 990 kr - 3 125 kr (pricerunner.se)


LJUDPLATTA TESTLABBET

Bra ljud i platt paket VI DIGGAR Bra ljud Lättanvänd Rymlig

VI DISSAR Få ingångar Klen bas Plastig

NYCKELFAKTA Element: 2 1/2-tums diskanter, 2 ovala 5-tums bas/mellanregister Trådlöst: BT med aptX Anslutningar: optisk & analog ingång, coaxial Maximal belastning: 27 kg Mått: 71 x 608 x 355 mm Vikt: 4,3 kg Pris: 2 698 kr (hifiklubben.se)

TEST DENON DHT-T100

Köp hos:

Bättre tv-ljud utan krångel är devisen när Denon lanserar sin prisvärda ljudplatta DHT-T100. Vill du ha bättre ljud till den nyinköpta platt-tv:n och slippa krångel är ljudplattan svårslagen. Lyft tv:n, skjut in plattan och sätt ner tv:n igen. I med sladden och på med strömmen. Snyggare lösningar finns, men knappast enklare. Står pall för det mesta Kvalitetskänslan är knappast överväldigande, men enligt manualen ska plattan stå pall för 27 kilo, vilket gör den kompatibel även med större tv-apparater. Med sina drygt 60 centimeter är den dessutom bredare än många andra varianter. Om du har en optisk digital utgång på din tv är det bara att ansluta sladden, men om du har en äldre tv kan bristen på ingångar vara ett problem. Det finns möjlighet att ansluta en extern ljudkälla med hjälp av en vanlig stereokontakt, men en ännu bättre lösning är att ansluta trådlöst via bluetooth. Bra för film och musik Den medföljande fjärrkontrollen är liten

och behändig, men den gummerade ytan och de tröga knapparna drar ner helhetsupplevelsen. Att para ljudplattan med din befintliga tv-fjärrkontroll är å andra sidan en barnlek. När det kommer till inställningar finns det färdiga program för film och musik med varierande surroundkänsla, samt ett nattläge som anpassar ljudet för låg volym. Ljudets spridning i rummet är bra, men det kan naturligtvis inte konkurrera med ett riktigt hemmabiosystem. Den blygsamma basen får oss att önska att det fanns en utgång för extern subbas, men på det stora hela är ljudbilden väl sammansatt. Denon DHT-T100 är en trevlig och prisvärd lösning för dig som vill slippa sladdar och slagborr. Uppdraget bättre tv-ljud utförs med bravur och att den även kan extraknäcka som musikspelare ger pluspoäng. Henrik Blomgren www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

17


TESTLABBET HÖGTALARE

AR

ER

DI RE

KO

E

TAL LIF GI

M MEND

Bastant bygge som briljerar TEST B&W 685 S2 Bowers & Wilkins uppdaterade 600-serie utlovar bra ljud för pengarna och nu är det upp till bevis. Under en veckas tid har vi förtrollats av den större stativhögtalaren i sortimentet. Sedan lanseringen för några år sedan har Bowers & Wilkins stativhögtalare 685 hyllats för sina goda ljudegenskaper och för sin stilrena design. Uppföljaren är omgjord från insidan och ut, men det råder inga tvivel om att den kör vidare på samma vinnande spår. Stilig konstruktion Med högtalarnätet monterat är de sobra högtalarna precis så diskreta som vi vill ha dem, och när vi lyfter av det möts vi av ett gult högtalarmembran i flätad kevlar, en basport och en gallerförsedd Nautilusdiskant. Kvalitetskänslan är hög, och det märks att det ligger stor omsorg bakom detaljerna. Bara en sådan sak som att basreflexporten är försedd med golfbollsurgröpningar för maximal luftgenomströmning höjer helhetsintrycket. När vi vänder på högtalaren hittar vi de guldpläterade skruvterminalerna som tillåter både enkel och dubbel kabeldragning. Det senare kallas bi-wiring och har

18

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

påståtts kunna öka ljudkvaliteten, men det är omtvistat. Suveränt ljud Viktigast är såklart ljudet och det är ingenting annat än suveränt. Bowers & Wilkins säger sig ha jobbat hårt med det tekniska finliret, och resultatet är imponerande. Hifi-känslan är påtaglig med kristallklar diskant och förbluffande tung bas. Allra bäst låter det när vi skruvar upp volymen ordentligt, men det är inget måste. Olika musikstilar hanteras med bravur, men de lämpar sig även bra för film och tv-spel. Som ett mellanbarn i 600-serien är B&W 685 S2 en väldigt mångsidig högtalare som borde tilltala alla som anser att riktigt bra ljud gärna får kosta några tusenlappar. De är hyfsat lättdrivna, de låter fantastiskt och i jämförelse med ett par stora golvhögtalare är de föredömligt flexibla. Vad mer kan man önska? Henrik Blomgren

Köp hos:

VI DIGGAR Suveränt ljud Snygg design Hög byggkvalitet

VI DISSAR Aningen dyra

NYCKELFAKTA Typ: Stativhögtalare Diskant: 1-tum Bas/Mellanregister: 6,5-tum Känslighet: 87 dB Bi-wire: Ja Väggfäste ingår: Nej Mått: 19,0 x 34,5 x 32,4 cm Vikt: 6,8 kg Färg: Svart (Black Ash), matt vit Pris: 5 795 kr/par (hifiklubben.se)


80-tums duk på köpet www.epson.se/ TW5200kampanj

Mer information finns på www.epson.se


E

TAL LIF GI

Liten rackare som ryter TEST CAMBRIDGE AUDIO MINX GO

Med våren kommer parkhänget, och vad är ett parkhäng utan lite skön musik? Cambridge Audio Minx Go spelar högt och länge, och får med lätthet plats i picknickkorgen. Minx Go från brittiska Cambridge är en av de där högtalarna som träffar rätt. För strax över tusenlappen får du någonting så ovanligt som en högtalare som är tillräckligt välljudande för att du ska kunna använda den i hemmet utan att skämmas, men också tillräckligt bärbar för att du ska kunna ta med den till parken utan att folk tycker att du är knäpp. Inget kan gå fel Det är ett fint bygge vi har att göra med och vi gillar den avskalade estetiken. Den gummiupphängda bakplattan som ska ge tyngre bas begränsar slit- och slängfaktorn något och den blanka plasten ser lättrepad ut, men så länge man använder den medföljande tygpåsen borde det inte vara några problem. Britterna har verkligen hållit tillbaka när det kommer till finesser, och med bara tre knappar på ovansidan finns det inte

20

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

mycket som kan gå snett. Vi parar en bluetooth-försedd enhet genom att hålla in på-knappen i några sekunder och sedan är det bara att köra. Spelar högt och länge Med tanke på högtalarens storlek är det svårt att inte bli överraskad av ljudet. Bestyckad med två basar, två diskanter och den tidigare nämnda basporten får vi ett fylligt ljud med snärtig bas och klara detaljer. I den mån det finns ett problem så är det att Minx Pro låter så bra att man instinktivt börjar jämföra den med större och dyrare högtalare, men det är bara orättvist. Cambridge Audio Minx Goär en bärbar, snygg och enkel högtalare som låter riktigt bra. Med en batteritid på hela 18 timmar är den dessutom pålitlig som få. Henrik Blomgren

ER

RE

KO

AR

DI

TESTLABBET KOMPAKT HÖGTALARSYSTEM

M MEND

Köp hos:

VI DIGGAR Grymt ljud Bra batteritid Prisvärd

VI DISSAR Lite ömtålig Ingen fjärrkontroll

NYCKELFAKTA Typ: Trådlös högtalare Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid: upp till 18 h Element: 2 x 2-tums bas-/ mellanregister, 2 x 0,75-tumsdiskanter Anslutningar: Linjeingång, usb för laddning Mått: 23,7 x 12,3 x 6,0 cm Vikt: 1,1 kg Färg: Vitt eller svart Pris: 1 198 kr (hifiklubben.se)


KOMPAKT HÖGTALARSYSTEM TESTLABBET

Kompakt kraftpaket VI DIGGAR

Hög byggkvalitet Tungt ljud Snygg design Inbyggd mikrofon

VI DISSAR Mycket bas Tung

NYCKELFAKTA Uteffekt: 5 W + 5 W + 10 W (AC), 1 W + 1 W + 6 W (DC) Anslutningar: 3,5-millimeter, usb Gränssnitt: BT med aptX Batteritid: 8 h Storlek: 221 x 118 x 51 mm Vikt: 1,2 kg Pris: 1 498 kr - 1 844 kr (pricerunner.se)

TEST SONY SRS-X5 Med ett användarvänligt gränssnitt, smarta funktioner och bra ljud är Sony SRS-X5 en portabel högtalare att titta närmare på. Sony SRS-X5 marknadsförs som en portabel högtalare, och visst har den alla attribut vi lärt oss att räkna med. Det inbyggda batteriet har en livslängd på runt åtta timmar och usb-ingången låter oss ladda smarttelefonen när vi är på resande fot. Den går med lätthet ner i en väska eller ryggsäck, men troligare är att du i första hand kommer att använda den i hemmet. Imponerande bygge Byggkvaliteten är imponerande med plåtgaller på fram- och baksidan och borstad stål på ändarna. Den blanka ovansidan blir snabbt en samlingsplats för fingeravtryck, men ur ett estetiskt perspektiv är det en fullträff. Att para högtalaren med en smarttelefon är föredömligt enkelt. Allra enklast är det om du har en nfc-kompatibel enhet, men det är inte mycket svårare att dutta med fingret på bluetooth-knappen och göra en manuell inställning.

Brutala basgångar Enkelheten är verkligen i fokus och att använda Sony SRS-X5 är så bekymmersfritt som det någonsin kan bli. Det finns en knapp för att slå på en ganska tveksam surroundeffekt, men i övrigt har man nöjt sig med det nödvändigaste. Bakom gallret sitter två mindre högtalarelement och en större subwoofer – och det låter därefter. Ljudet är riktigt fylligt med tung bas som får hela kabinettet att vibrera. Om det inte hade varit för den bastanta konstruktionen hade den förmodligen hoppat iväg. Allra bäst låter det på lägre volym, men det går att vrida upp ganska högt utan att det låter illa. Visst finns det högtalare som har en bättre balanserad ljudbild och om du är rädd för dunkande bas finns det anledning att se upp, men när det kommer till kraft per krona är Sony SRS-X5 ett imponerande bygge – perfekt för tillbakalutade sommardagar. Henrik Blomgren www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

21


TESTLABBET DATORSKÄRM

Imponerande annorlunda TEST PHILIPS 284E5QHAD

Med mva-teknik som främsta försäljningsargument sticker Philips 28-tumsbjässe ut ur mängden. 28-tummare med full-hd-upplösning växer inte på träd, men det är inte bara storleken som får Philips 284E5QHAD att sticka ut. Medan majoriteten av alla skärmar på marknaden använder sig av antingen ipseller tn-paneler har Philips den här gången valt mva-tekniken (multi-domain vertical alignment), som bland annat ska ge hög kontrast och djup svärta. Speglar smartluren Sett till det yttre är skärmen ingenting utöver det vanliga. Den blanka plasten känns inte särskilt exklusiv och en stadigare fot hade inte skadat. Skärmens yta är ett slags mellanting mellan blankt och matt som ger ett lite kladdigt intryck. Bland finesserna märks två 7-wattshögtalare som låter snäppet bättre än genomsnittet samt mhl-stöd för att spegla film och spel från mobiltelefonen utan att batteriet dräneras. När vi startar skärmen upplyser den oss om att statiska bilder kan bränna fast efter 30 minuter. Vi har inte testat hur god säkerhets-

22

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

marginalen är, men det går inte att blunda för att det är ett stressmoment i vardagen. Underbar svärta Bildkvaliteten är riktigt bra med klara färger och vida betraktningsvinklar, men föga oväntat är det kontrasten och svärtan som briljerar. Den halvblanka skärmen håller borta de värsta reflektionerna utan att ta udden av färgdjupet, och tillsammans med mva-panelen blir helhetsintrycket väldigt imponerande. Att se på film och arbeta med bilder är en fröjd, och om du inte ställer allt för höga krav på svarstiden duger den även till spel. I och med att man har dragit upp skärmstorleken till 28 tum utan att öka upplösningen till exempelvis 1440p blir pixeltätheten ganska låg. Om du tycker om det eller inte är helt och hållet en fråga om smak, men det är ändå någonting du bör tänka på innan köp. Henrik Blomgren

VI DIGGAR Grym svärta Hög kontrast Ytbehandlingen

VI DISSAR Låg pixeltäthet Innbränningsrisken

NYCKELFAKTA 28”, 16:9, 1920 x 1080 px Paneltyp: MVA Bakgrundsbelysning: Wled Responstid: 5 ms Ljusstyrka: 300 cd/m² Betraktningsvinkel H/V: 176°/176° Anslutningar: vga, 2 x hdmi, hörlurar Vikt: 5,54 kg Pris: 3 079 kr - 3 863 kr (pricerunner.se)


DATORSKÄRM TESTLABBET

Stilig allroundskärm VI DIGGAR Snygg Bra bildkvalitet Mångsidig

VI DISSAR Plastig baksida Inte bäst på något Dåliga touchreglage Bara full-hd

NYCKELFAKTA 27”, 16:9, 1920 x 1080 px Paneltyp: AH-IPS Bakgrundsbelysning: Led Responstid: 5 ms Anslutningar: 2 x hdmi, vga, dvi-d Högtalare: 2 st. 3 W Vikt: 5,2 kg Pris: 2 799 kr - 3 658 kr (pricerunner.se)

TEST ASUS MX279H Med snygg design och bra bildegenskaper är Asus MX279H en trevlig allroundskärm som duger till det mesta. Datorskärmarna blir verkligen snyggare för varje år som går, och en ypperlig fanbärare för det senaste i form och färg är Asus Designo MX279H. Och med en prislapp på drygt 3000 kronor är den som gjord för hemanvändaren som rör sig i gränslandet mellan budget och proffs. Utmärkta bildegenskaper Det vi har att göra med är en bakbelyst ah-ips-skärm på 27 tum med full-hd-upplösning. Skärmar med högre upplösning ger visserligen större arbetsyta och högre pixeltäthet, men om du bara vill att allting ska se stort och fint ut, eller vill kunna hålla ett behagligt avstånd till skärmen, kommer du inte att bli missnöjd. I vanlig ordning när vi snackar paneler av typen ah-ips kan skärmen stoltsera med vida betraktningsvinklar och utmärkt färgåtergivning. Viktigt att notera är att skärmen har en matt ytbeläggning för att minimera reflektioner. När solen ligger på är det toppen men samtidigt kan det

under vissa förhållanden få bilden att se lite blek ut. Kristallklart ljud? Ljudet brukar inte vara det första vi intresserar oss för, men eftersom både kartongen och skärmens underkant stoltserar med ”Audio by Bang & Olufsen Ice Power” ger vi de inbyggda högtalarna en chans. Visst låter de bättre än vad vi är vana vid, så om du till varje pris vill slippa bordshögtalare är det ett godkänt alternativ, men påståendet om ”kristallklart och verklighetstroget surroundljud” framstår som en grov överdrift. När det kommer till funktioner och finesser märks Quick Fit som med hjälp av rutmönster och mallade pappersformat kan underlätta för den som jobbar med grafik. I och med den förhållandevis låga svarstiden duger skärmen även för spel, vilket bara understryker Asus strävan efter att vara alla till lags. Henrik Blomgren www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

23


TESTLABBET DATORSKÄRM

AR

ER

DI RE

KO

E

TAL LIF GI

M MEND

Herre på fps-täppan TEST BENQ XL2420Z

Varje gång Benq lanserar en ny toppskärm för seriösa spelare frågar vi oss hur mycket man egentligen kan finslipa tekniken efter proffsens önskemål. Varje gång vi blir vi överraskade. Vid det här laget har vi lärt oss känna igen en Benq-skärm på hundra meters avstånd. Fotens hålighet för sladdar, hörlurskroken på baksidan och den trådade kontrollenheten är finesser som vi lärt oss att älska – och varför ändra på ett vinnande koncept?

gulaktig ton som ska vara mer skonsam för ögonen under långa spelsessioner. Tidigare har vi kunnat uppnå samma effekt med mjukvara eller gultonade spelglasögon – men att ha det inbyggt såklart ännu bättre.

Nyheter under huven När det kommer till specifikationerna gör man ingenting radikalt för att förändra vår syn på högpresterande spelskärmar, men de små justeringarna är inte att förringa. Den här gången har bilduppdateringsfrekvensen gått från 120 till 144 hertz, vilket ger en mer följsam spelupplevelse utan flimmer. Man har även finslipat tekniken för att minimera rörelseoskärpa, vilket gör skärmen speciellt lämpad för snabba förstapersonsskjutare. Black equalizer och Smart scaling är självklarheter. Under rubriken ”finesser som vi aldrig har frågat efter, men som såhär i efterhand känns ganska sköna” hittar vi det nya reglaget Low blue light. Genom att reducera mängden blått ljus får bilden en lätt

En relevant uppgradering Om du funderar på att lägga 3500 kronor på Benq XL2420Z så är du förmodligen ute efter en renodlad spelskärm, så behöver vi ens nämna att den är sämre lämpad för exempelvis grafiskt arbete? Tn-paneler må excellera i snabbhet, men de är inte optimala när det kommer till betraktningsvinklar och färgåtergivning. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Benq XL2420Z gör precis det som Benqs spelskärmar brukar göra, det vill säga motsvara våra förväntningar och ge oss någonting extra som får modellen att kännas relevant.

24

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

Henrik Blomgren

VI DIGGAR Genomtänkta funktioner 144 Hz Bra menyer Redo för 3d Fodral ingår

VI DISSAR Aningen dyr Inte särskilt mångsidig

NYCKELFAKTA 24”, 16:9, 1900 x 1200 px Paneltyp: Tn Bakgrundsbelysning: Led Uppdateringsfrekvens: 100/120/144 Hz Responstid: 1 ms Betraktningsvinkel H/V: 170° / 160° Pris: 3 361 kr - 4 079 kr (pricerunner.se)


FILM BIOAKTUELLT

Godzilla kommer! FEATURE MONSTRENS MÄSTARE Johan Hallstan

Nya Godzilla ska bli det filmen från 1998 aldrig blev. Av allt att döma ser det ut att bli en monstersuccé. 1954 var den första gången Godzilla skymtades utanför den fiktiva japanska ön Odo. Sedan dess har det dinosaurieliknande monstret hemsökt Japan ett 30-tal gånger. Men även gett sig ut på geografiska sidospår som republiken Saradia (inspirerad av mellanöstern) och den mystiska planeten X. När den första Godzilla-filmen släpptes sågs det som ett sätt för Japan att bearbeta det nationella traumat efter andra världskriget. Det väldiga monstret blev ett sätt att förkroppsliga roten till den förödelse som följde atombomberna

» Temat för filmen är åter människans dåraktiga försök att tygla naturkrafter « som föll över Hiroshima och Nagasaki. I efterföljande filmer har undermeningen tonats ned något och fokus har istället hamnat på slagsmål mellan Godzilla och en uppsjö av andra monster, där inte sällan storstäder vårdslöst trampas ner. De episka striderna med ikoniska monster som malen Mothra och den muterade rosen (!) Biollante banade väg för kaiju-genren, som Guillermo del Toro skickade ett kärleksbrev till förra året i Pacific Rim. I år är det fjärde gången gillt som

26

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

Godzilla tolkas i en amerikansk produktion. Tidigare filmer är knappast något att skryta om. Men den här gången ser allt ut att bli rätt. Temat för filmen är åter människans dåraktiga försök att tygla naturkrafter och vid rodret står britten Gareth Edwards. 2010 lyckades han sätta ihop den imponerande monsterfilmen Monsters på ynka 500 000 dollar. Budgeten för den

nya Godzilla-filmen är 360 gånger större. Det betyder å andra sidan inte att Edwards bränner två timmar på datoranimerade effekter. Tvärtom menar Bryan Cranston, som har en av de bärande rollerna, att Godzilla både är karaktärsdriven och ”kommer att utplåna minnet av Godzilla från 1998”. Av allt att döma ser Cranston ut att ha rätt i båda fallen.


FEATURE FILM

När katastroffilmer blir katastrof FEATURE DÄRFÖR KOMMER POMPEII ATT SUGA Johan Hallstan

Allt Resident Evil-regissören Paul W.S. Anderson rör vid blir aska. I Pompeii är det både bildligt och bokstavligt. Det finns regissörer som man har ett nästan löjligt stort förtroende för. Hayao Miyazaki, David Lynch och Quentin Tarantino trampar som bekant sällan snett. Sedan finns det dem som är raka motsatsen. Vars blotta namn på en affisch är som bländande varningsljus. Uwe Boll, Michael Bay och inte minst Paul W.S. Anderson. Och nej, det är inte geniet Paul Thomas Anderson vi pratar om, utan regissören som byggt sin karriär på debila tv-spelsfilmer som Mortal Kombat och ett par hundra Resident Evil-filmer. Filmerna är så usla att man skulle kunna misstänka att Anderson tillhör Amerikas sluga antispellobby, men tyvärr handlar det nog bara om ren inkompetens. Innan Resident Evil 6 passar Anderson något oväntat på att skildra den sista skälvande tiden i Pompeji. 79 e.Kr. förvandlade vulkanen Vesuvius stadens invånare till en installation av dåtidens romerska liv. Men den som suktar efter ett drama som bottnar i historisk research lär bli besviken. Som alltid håller sig Anderson godtycklig till källmaterialet. Oavsett om det handlar om tolkningar av litterära verk som De Tre Musketörerna eller filmhistoriens häftigaste rymdmonster från Alien och Predator. Här tecknas en bild av hur Kit Harington från Game of Thrones förälskar sig i Emily Browning. Sådant ser man inte på med blida ögon och vad som följer är gladiatorslag i Andersons slow-motion och svartsjukedramer. I de flesta katastroffilmer ömmar vi för människorna i deras utsatthet. Pompeii tillhör den sortens undantag där alla som löser biljett kommer att heja på Vesuvius. www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

27


8 FILM LISTA

underbara katastrofer

LISTA NÄR OLYCKAN ÄR FRAMME – OCH VI ÄLSKAR DET

Johan Hallstan

Katastroffilmernas dragningskraft är omisskännlig. Vissa hävdar att de lyfter fram människans sanna natur. Det är trots allt svårt att inte bli ödmjuk inför situationer då den grå vardagen plötsligt monteras ner och förutsättningen för överlevnad kastas om fullständigt. Andra menar att det är sanslöst underhållande att se saker totalförstöras. Oavsett vilket läger du tillhör har katastrofen sällan varit så fängslande som i följande åtta filmer.

28 dagar senare Precis som allt Danny Boyle tar för sig är 28 dagar senare en estetisk fullträff. Här skildras ett galet intensivt efter-katastrofen-scenario där Cillian Murphy tvingas överleva efter att ett virus har slagit ut större delen av jordens befolkning. Den oförglömliga öppningsscenen, när han vaknar upp i ett kusligt öde London, är vansinnigt snygg och tjänar som det olidliga lugnet före en storm av infekterade dårar.

Titanic En starkt bidragande orsak till varför James Camerons film blev en sådan succé var det kvalmiga kärleksdramat mellan Lenoardo DiCaprio och Kate Winslet. Men glada katastrofentusiaster som löst biljett behövde inte gå hem besvikna. När Cameron väl förlöste vansinnet var det med sådan noggrannhet att det svårt att inte låta sig imponeras.

Independence Day Visst, Roland Emmerich kanske inte vet så mycket om datorer. Hur skulle man annars förklara att Jeff Goldblum använder en Powerbook för att lamslå hela den utomjordiska armadan? Men en sak kan den tyske regissören: att spränga amerikanska landmärken i luften. Scenen när ett illvilligt rymdskepp strålar sönder Vita huset har för alltid etsat sig fast på våra hornhinnor.

28

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


LISTA FILM

Outbreak Få saker är värre, eller möjligen mer stämningshöjande, än att se pandemifilmer tillsammans med folk som snörvlar. En enda nysning och nackhåret reser sig. Outbreak är just en sådan film. Här får dessutom alla med fäbless för bylsiga skyddsdräkter sitt lystmäte när Dustin Hoffman lufsar runt och tar sig an Ebola-viruset.

Deep Impact Olyckan kommer sällan ensam, brukar det ju heta. 1998 hotades jorden av både asteroider och kometer i Armageddon respektive Deep Impact. Den sistnämnda hade mindre budget men var både mer kompromisslös och betydligt bättre. Extra plus i kanten för Morgan Freeman som president elva år innan Barack Obama tillträdde ämbetet.

Cloverfield Regissören Matt Reeves har inte gjort så himla mycket. I år är han förvisso aktuell med Apornas Planet: Uppgörelsen. Men trots fattigt CV älskar vi honom för Cloverfield. Här skildrar Reeves med exceptionellt skakig handkamera hur New York trampas sönder i en monsterattack. Cloverfield lämnade ingen oberörd. Allra minst de som var tvungna att fly ut ur salongen på grund av åksjuka.

Melancholia När Lars von Trier får för sig att ta sig an undergången kan man räkna med att resultatet blir den diametrala motsatsen till Roland Emmerichs glada massförstörelse. Precis som namnet antyder emotses slutet för vår art i Melancholia med melankoli och depression. Med andra ord helt i linje med vad man kan vänta sig av den danske regissören.

Gravity Under nära 90 minuter sitter man som på nålar när Sandra Bullock kastas runt som en tyngdlös vante i Jordens omloppsbana. Den skoningslösa berg- och dalbanan bromsas något av yxiga metaforer. Men det är å andra sidan lätt att ha överseende med när resten av filmen är ett gastkramande precisionsverk och ett utomordentligt argument för att 3D kan fungera.

www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

29


FILM BIOAKTUELLT

Månadens biopremiärer Noah Premiär: 4 april I rollerna: Russel Crowe, Emma Watson, Anthony Hopkins Efter att ha sett visioner av jordens undergång är det upp till Noah (Russel Crowe) att utföra den till synes omöjliga uppgiften att rädda mänskligheten från den förödande flodvåg som väntar. I byggandet av den ark som ska bära framtiden stöter han dessutom på motstånd från samma tyranner som befläckat jorden med sitt förtryck.

PEPP Darren Aronofsky, om någon,

ORO Hollywoods omskolning av

borde klara av den svåra uppgiften att göra film av Bibeln.

bibliska figurer till amerikansktalande actionhjältar gör sig sällan jättebra på vita duken.

Bad Neighbours

Premiär: 9 Maj I rollerna: Seth Rogen, Rose Byrne, Zac Efron Småbarnsföräldrarna Mac (Seth Rogen) och Kelly (Rose Byrne) har precis kommit till rätta i sitt nya hus och allt är frid och fröjd. Men när ett gäng collegeungdomar flyttar in i huset bredvid förvandlas förortsidyllen till ett kaosartat dygnet-runt-party. När Mac en dag ringer polisen för att klaga på ljudnivån utbryter en granfejd utan dess like.

PEPP Stjärnspäckad

ORO Den som förväntar sig intelligent

komikerensemble som gjort ett par av 00-talets roligaste filmer.

dramaturgi bör nog undvika detta.

30

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


BIOAKTUELLT FILM

10 000 timmar

The Amazing Spider-Man 2 3D

Premiär: 4 april I rollerna: Peter Magnusson, Özz Nûjen, Karin Lithman

Premiär: 16 april I rollerna: Emma Stone, Andrew Garfield, Jamie Foxx

Eric (Peter Magnusson) är en vanlig medelålders man med ett otillfredsställande jobb, vars liv ställs på sin spets när han skrapar fram storkovan. Efter att ha sagt upp jobbet bestämmer han sig för att satsa allt på att bli fotbollsproffs – trots att han egentligen inte kan spela fotboll.

Peter Parker (Andrew Garfield) har fullt upp med att bolla sitt vardagliga liv med rollen som stadens superhjälte. Han påminns ständigt om sitt löfte om att skydda sin älskade Gwen, men när fienden Electro dyker upp tvingas han driva sina krafter till dess yttersta för att kunna uppfylla det.

PEPP Trots att Peter Magnussons senaste rullar varit allt

PEPP Den första filmen (i dess nya uppsättning) var

annat än bra får man ändå lite positiva vibbar av trailern.

överraskande intressant.

ORO Allt annat, egentligen.

ORO Börjar det inte bli tjatigt med remake efter remake?

Divergent

Godzilla

Premiär: 30 april I rollerna: Kate Winslet, Shailene Woodley, Liev Schreiber

Premiär: 14 maj I rollerna: Elizabeth Olsen, Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston

I en dystopisk framtid, där människor delas in i grupper baserade på personlighetsdrag, tvingas sextonåriga Beatrice Prior (Shailene Woodley) ta sitt livs viktigaste beslut – att stanna kvar hos sin familj eller att bli den hon innerst inne är.

Jorden ställs mot ett större hot än vad mänskligheten någonsin upplevt. Monstrens monster Godzilla, skapad av radioaktiva utsläpp, utlånar allt i sin väg och tvingar människorna att slåss för sin överlevnad.

PEPP Gjord i samma anda som Hunger Games-filmerna

PEPP Gareth Edwards tycks samlat på sig ett intressant gäng

har denna film all möjlighet att både bli välgjord och inkomstbringande.

skådisar vars tidigare filmer inte bara varit meningslös action.

ORO Visst får man lite sist-på-bollen-känslor ändå?

ORO Mycket hänger på att animationen av Godzilla (som vi inte får se så mycket av i trailern) blir lyckad. www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

31


MUSIK NYHETER

Musiknyheter

Putte i Parken blir gratisfestival Mariebergsskogen i Karlstad fylls för tredje sommaren i rad med artister, festivalsugna besökare och ölfyllda plastglas. I dagsläget är storheter som norska Turbonegro, Ulf Lundell och Stiftelsen klara. Så det verkar bli en trivsam tillställning. Men en sak skiljer från tidigare år – det blir gratis i sommar. Arrangörerna känner att konkurrensen om de stora artisterna blivit större och att de behövde hitta på något nytt. Vi ser med spänning fram emot hur väl det slår ut.

Så mycket bättre börjar fyllas på

Fina besök på Gröna Lund i sommar

Göteborg som musikstad ställs ut

Det folkkära TV4-programmet Så mycket bättre har tidigare lockat till sig några av våra största artister, och så verkar de göra i år också. De första artisterna att bekräftas för sommarens inspelning är Orup, Amanda Jensen och tidigare The Ark-frontmannen Ola Salo. Det verkar också vara högst troligt att Melodifestival-drottningen Carola finns i startfältet, även om det ännu inte är helt spikat.

Förra sommaren fick nöjesfältet på Djurgården i Stockholm stänga insläppet när Tenacious D gästade dem. Många förväntansfulla fans blev tvungna att vända hem innan vändkorsen och missade konserten. Om någon av sommarens akter kommer locka lika mycket folk återstår att se men programmet börjar se bättre och bättre ut. De kanadensiska stjärnorna i Arcade Fire gör sitt sjätte Sverigebesök och har med sig hyllade plattan Reflektor i bagaget. Bland övriga klara akter utmärker sig Laleh, Pixies och Den svenska björnstammen.

Västkuststaden har gett oss alla så mycket musikaliskt. Nu ger den oss också en utställning om Göteborg som musikstad. Projektet är än så länge bara i startgroparna, och research pågår fortfarande, men tanken är att utställningen ska öppna på Stadsmuseet under 2015. Den ska fokusera på musiklivet i staden från 1950-talet till idag och artister som förväntas närvara i utställningen är exempelvis Håkan Hellström, Honey Is Cool och At The Gates.

32

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


UP’N’COMING MUSIK

Up’n’coming

Chet Faker För att vara någon som hade en viral succé med en cover på Blackstreets No Diggity redan 2011 är Chet Faker tämligen okänd för den stora publiken. Åtminstone i Sverige. Men efter en fin EP, samarbeten med såväl Flume som Say Lou Lou, och med en fullängdsdebut som låter fantastiskt bra måste det bara tipsas om Australiens svar på James Blake. Perfekt mix av elektronisk pop, soul, R’n’B och house. Får vi bestämma är Chet Baker-hommagen snart klar för en svensk sommarfestival.

OLD

Beldina

Archipelago

Det är elektronisk pop med en stor dos humor och feminism. Men det är också stämsång, rockriff och samplingar av Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt. Det är politiskt med en träffsäker touch och debut-EP:n Old Ladies Die Young från Malmötrion låter riktigt intressant. Att deras liveframträdanden dessutom beskrivs som mer av performancekonst än rena spelningar gör också att man höjer på ögonbrynen. Håll utkik, säger vi, och sök reda på Olds material på er lokala streamingtjänst.

Det svenska stjärnskottet har redan hunnit sjunga med artister som Stevie Wonder, Axwell och Timbuktu. Hon har dessutom gjort uppmärksammade covers på låtar av bland andra Robyn och så sent som i början på mars hängde hon i studion med Pharrell. För två år sedan signades hon till ett stort amerikanskt skivbolag, men tidigare i år valde hon att spola den dealen för att istället släppa debutalbumet som ett mixtape under namnet Opening Act. Kolla upp henne nu!

De ack så skickliga personerna bakom indie-labeln Luxury fortsätter att ösa nya spännande akter över oss. Efter att bland andra Xenia Kriisin och Katakomb debuterat med mersmak lyfts nu Göteborgstrion Archipelago fram som arvtagare. Och debutalbumet Archipelago Matters, som släpptes så sent som den 26 mars, är verkligen något att lyssna in. Uppbackade av lustfyllda trumkomp och snärtiga syntslingor för de indie-Sverige mot en ny, moderniserad, era. www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

33


MUSIK INTERVJU

Från infrusna till ryssvarma INTERVJU MANDO DIAO Jonathan Eklund

Med Gustaf Frödings hjälp har Borlängesönerna i Mando Diao nått sina största framgångar någonsin i Sverige. Albumet Infruset har varit cementerat högt upp på försäljningslistan sedan det släpptes, och toppat den i hela 15 veckor. Nu är det dock dags för ett nytt kapitel. Vi pratar nya skivan Aelita, Lil Wayne och badkarsmusik med gruppens ena sångare och låtskrivare Björn Dixgård.

34

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


INTERVJU MUSIK

Sedan starten, och debutalbumet Bring ’em In från 2002, har Mando Diao succesivt växt sig större och mer framgångsrika. De som ofta kallats rockslynglar, ansetts som kaxiga och bråkat öppet med Kent i kvällspressen har med Infruset nu vuxit upp till att tonsätta Gustav Fröding. Och på kuppen bli folkliga även utanför Dalarna. Men att stanna upp i de hjulspåren var inget alternativ för gruppen. – Vi vill inte vara kvar i några mönster, vi vill ta oss vidare. Vi hade flyt och snubblade över en sovjetisk synt på en second hand-shop i Stockholm. Den uppförde sig på ett sätt som vi aldrig upplevt tidigare, vi trodde nästan det var något fel på den. Spelade man ett D lät det nästan som en katt som skrek och alla reglage var på ryska så vi förstod ingenting. Ju mer vi spelade desto mer kändes synten nästan som ett djur. Vi började filosofera om att man inte behöver se maskiner som maskiner utan som biologi. Och det blev startskottet på skivan, hela låtskrivarprocessen. Hela Aelita helt enkelt, som skivan och synten heter. Bandet har ofta fått höra att de gjort ett strategiskt bra val genom att släppa Infruset, men själva känner de inte igen sig i den beskrivningen. – På nått sätt svävar vi bara runt och väntar på när nästa strike ska komma. Det är så vi jobbar, spontant. Folk upplevde oss som kaxiga, och det gör de kanske fortfarande, men jag tror det handlar mycket om att vi inte hade något bra självförtroende. Vi var hela tiden tvungna att ta i från tårna. Det är först nu som det riktiga självförtroendet börjat komma och det har kanaliserats till en känsla att vi kan göra vad fan vi vill. Den känslan fanns med Infruset och nu med Aelita också. En härlig känsla. Innan Infruset såg de flesta Mando Diao som ett indierockband. Nu har nog fler börjat fundera på vad mer som döljer sig därunder rockattityden. Faktum är att bandet sedan starten använt sig av mycket mer datorer, och maskiner, än man kanske tror. Bandets första demotapes bestod exempelvis av trummaskiner, samplingar och sång. Alltså inte alls trummor, bas och gitarr. – Alla trodde att vi gjorde vår första skiva i en

» Vi hade flyt och snubblade över en sovjetisk synt på en second handshop i Stockholm «

superanalog studio men det var bara för att vi bestämde att den skulle låta så. Jag har absolut inget emot analoga prylar, den här synten är analog, men det är det som är så fantastiskt med vår tid, att man kan göra som man vill. Det går att ligga i badkaret och göra musik, eller så är man i en jättedyr studio. Men jag måste säga att jag föredrar att ligga i badkaret. Och Gustaf är likadan. Aelita påminner inte så mycket om vare sig Infruset eller tidigare Mando Diao-skivor. Visst finns det en hel del som är sig likt men det har också smugit sig in soul, funk, r’n’b och industriella syntljud i indierocken. – Vi växte upp på 90-talet, rent musikaliskt i alla fall. Och då var det enormt många stilar framme i ljuset, som eurodisco, britpop och hip hop. Och många var så fantastiska att de inte gick att ignorera. Det är där någonstans vi är i våra skallar. Det var tre eller fyra år som gav oss epitet garagerock men vi är mycket bredare än så. Vi har bara inte haft guts att visa det förrän nu. Men gruppen nöjer sig inte med att influeras av urban musik. På If I Don’t Have You tar de steget fullt ut och rappar, och det på grund av en av en hip hopens, och autotunerns, riktigt stora namn. – Den låten hade inte kommit fram om inte Lil Wayne funnits. Jag och Gustav hyrde ett hus i Frankrike en månad och lyssnade så mycket på Tha Carter IV att vi nog blivit inspärrade om folk visste hur mycket. Och autotune gör att vi som sångare nästan kan rappa. Det var enormt kittlande. Så jag kan erkänna att If I Don’t Have You är väldigt, väldigt inspirerad av Lil Wayne. www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

35


MUSIK ALBUMRECENSIONER

Albumrecensioner Joakim Sjönvall och Jonathan Eklund

Mando Diao Aelita På Aelita, Borlängekvartettens sjunde album, drar sig influenserna åt hip hop- och flamenco-hållet, hela tiden vilandes på en elektronisk 80-talsklingande ljudbild. Intressant och nytänkande, men som helhet lyfter det aldrig. Istället fastnar låtarna i sina lekfulla och spretiga ambitioner, som i det misslyckade försöket att rappa på If I Don’t Have You, eller den oförklarliga överanvändningen av autotuning på Björn och Gustafs annars fina stämmor. Ljusglimtarna, som välgjorda Lonely Driver, blir därför inte annat än få. Bästa spår: Lonely Driver

Rebecca & Fiona Beauty Is Pain Debutalbumet från Stockholmsduon var mer en samling singlar. Det bakade ihop vad de hade, och gjorde ett album av det. Lite som Avicii eller Icona Pop också gjort. Med uppföljaren försöker de sig på att skapa ett mer enhetligt album, och lyckas tämligen väl. Hitsen är inte lika tydliga, men istället finns låtar som anspelar på t.A.t.U-elektro, Ace of Base-pop och Moderat-techno. Det berikar och lyfter vad som annars kunnat vara monotont trist EDM. Bästa spår: Clara

Den svenska björnstammen I förhållande till Det sju man starka musik- och konstnärskollektivet från Norrköping slog igenom med jättehiten Vart jag mig i världen vänder 2011. När de nu är tillbaka med sitt andra album har de kommit långt. De är inga one hit wonders och de skriver klurigt intressanta och innovativa poplåtar. Men där finns också en lekfullhet som ibland går för långt. Om man som lyssnare börjar på sjätte spåret Världen fattar fel så borde introt avskräcka att fortsätta lyssna. Så, fortsätt skriva pop, sluta med trams. Bästa låt: Som vanligt

36

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


FEATURE MUSIK

Musiken som huvudroll FEATURE ATT FILMATISERA EN MUSIKLEGEND Tanu Mehta

Myten om artisten som lever ett liv kantat av sex, droger och rock’n’roll borde vara den mest tacksamma utgångspunkten för en manusförfattare som ska dramatisera en människas liv. Att gestalta det som sker däremellan tycks inte vara lika lätt.

En klassisk formel Biografiska filmer om musiklegender såsom Johnny Cash i Walk The Line, John Lennon i Nowhere Boy och Ray Charles i Ray följer den klassiska amerikanska formeln om motgång och framgång. Att återberätta en persons liv i rörlig bild har den dramaturgiska fördelen att effektivt tydliggöra kontrasterna mellan myten som rör sig på ytan och sanningen som vilar därunder. Däremellan uppstår musiken. Meningen med en biografisk film är att teckna en persons liv. Vi vill i första hand veta vem Monica Zetterlund var bakom det blonda håret, varför Ian Curtis valde att hänga sig själv. Frågor som dessa kan ge svar på gåtan om

musikens uppkomst – skapande är ett resultat av den process som sker inuti en människa. Det finns dock andra sätt än den klassiska formeln för att ge liv åt såväl musiken som människan bakom. Den bortglömda inspirationen Fjolårets Känn ingen sorg, en film om vänskap berättad genom Håkan Hellströms musik, och I’m Not There, som genom sex olika skådespelare gestaltar olika perioder i Bob Dylans liv, är exempel på filmer som formar sig kring artistens personlighet snarare än att berätta om artisten. Människor, såsom rapparen Biggie Smalls som i filmen Notorious finner vägen ut genom kriminalitet via

musiken, inspirerar, men inspiration i sig självt är sällan något som gestaltas på film. Den där melodin som plötsligt befinner sig i huvudet, de där orden som formar sig till en brygga. Musikaliska legender är inte framgångsrika eller beundrade på grund av det liv de levt utan på grund av den musik som de skapat. I den svenska filmen Cornelis finns ett försök till att fånga den poesi som Cornelis Vreeswijks låtar bär. Produktionsbolaget bakom Monica Z ska härnäst ge sig i kast med att filmatisera Ted Gärdestads tragiska öde. Ted Gärdestad var schizofren. Bättre huvud än hans att ge sig in i i jakten på inspirationens plötsliga ingivelse går nog inte att finna. www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

37


SPEL FÖRTITT

Tillbaka med besked

FÖRTITT WOLFENSTEIN: THE NEW ORDER Det är 1960 i en alternativ verklighet där nazisterna har vunnit kriget och lagt världen under sina fötter. Den 20 maj släpps svenskutvecklade Wolfenstein: The New Order. I mer än trettio år har vi pangat brunskjortor med en intensitet som skulle göra självaste löjtnant Aldo Raine grön av avund och nu är det dags igen. Återigen spelar vi som den råbarkade B.J. Blazkowicz, som efter 14 år i sjukhussängen är redo att ta revansch på det tredje riket. En svensk angelägenhet För första gången sedan 1992 håller sig Id Software helt utanför projektet. Istället är det Uppsalabaserade Machine Games som har fått ansvaret att ta serien in i 10-talet. Det må vara studions första spel,

38

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

men de är knappast nya i gamet. Flera av projektets nyckelpersoner kommer från Starbreeze där de har arbetat med Riddick och The Darkness, två spel som hyllats för sitt starka berättande och för sitt sätt att utmana spelmässiga konventioner. Fullt fokus på kampanjen Utmanar konventioner gör de även den här gången, och i synnerhet den som säger att precis alla förstapersonsskjutare måste förpackas tillsammans med ett pliktskyldigt flerspelarläge. Det är ett djärvt drag, men samtidigt ligger det helt i linje med hur de har arbetat tidigare. Det här är ett äventyr för en spelare – så varför inte fokusera på att göra det så bra som möjligt? Explosiv action utlovas Som främsta inspirationskälla nämner

de 1992 års Wolfenstein 3D, och även om de säger sig ha balanserat skjutandet med äventyr och utforskande ser det färdiga spelet ut att bli en actionmacka utan like. Genom att förlägga handlingen till ett alternativt universum har de kunnat låta fantasin flöda fritt. I en inramning som bäst beskrivs som retro-sci-fi varvas kallt stål och industriellt obehag med laservapen, mech-robotar och drönare. Vapenarsenalen är bland det tyngsta vi sett, men det är ingenting som hindrar Blazkowicz från att på bästa 90-talsmanér ta en puffra (eller varför inte ett raketgevär?) i varje hand. Wolfenstein: The New Order släpps till Windows, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360 och Xbox One den 20 maj. Henrik Blomgren


DENNA ARTIKEL ÄR EN ANNONNS FRÅN BTH

Din nya ZTE förtjänar ett riktigt bra nät. 199 kr

per månad. Alltid fria samtal och sms

ZTE Blade APEX Minsta totala kostnad med 24 mån bindningstid 5026 kr

ZTE Blade Apex med Telenor Mobil XS 199kr/mån. Telenor förbehåller sig rätten att vidta åtgärder vid extrem förbrukning (mer än 15 000 minuter, sms och mms per månad). Betaltrafik och trafik i och till utlandet ingår ej. 0,5 GB mobilsurf ingår. Efter inkluderad datavolym sänks hastigheten till 32 kbit/s. Uppsägningstid 3 månader. Erbjudandet gäller privatpersoner t.o.m. 16 juni 2014 eller så långt lagret räcker. Med reservation för tryckfel och prisförändringar. För fullständiga priser se telenor.se


SPEL RETRO

Minnen från slottet Text: Henrik Blomgren

retro

Även om de enskilda spelen alltid har hamnat i skuggan av de största succéerna är det få spelserier som har varit lika stilbildande som Wolfenstein. Månadens retroutflykt tar oss till dystra slott, karga fängelser och främmande dimensioner.

1981 Castle Wolfenstein Idag förknippar vi Wolfenstein med skjutande i förstapersonsperspektiv, men så har det inte alltid varit. Muse Softwares spel till Apple II placerade spelaren i ett nazistfort under andra världskriget, och med begränsad ammunition gällde det att smuggla ut ritningarna utan att bli påkommen. Spelet har knappast åldrats med värdighet – men att det lade grunden för smygargenren är ett odiskutabelt faktum.

1992 Wolfenstein 3D Lika banbrytande som Castle Wolfenstein var för smygargenren var Wolfenstein 3D för förstapersonsskjutandet. I Id Softwares inofficiella uppföljare fick vi återigen stifta bekantskap med William ”B.J.” Blazkowicz, men den här gången var han inte lika sugen på att hålla sig gömd i skuggorna. Med fullmatad vapenarsenal var målet att fly från fängelset Castle Wolfenstein och störta regimen. Slutbossen var Adolf Hitler själv – iförd en kulsprutebestyckad robotdräkt!

2001 Return to Castle Wolfenstein Med serier som Doom och Quake dominerade Id Software genren under hela 90-talet, men när Wolfenstein 3D skulle följas upp lades jobbet ut på Gray Matter Interactive. Den här gången var det Heinrich Himmlers ockulta experiment som stod i fokus, och plötsligt fann vi oss stridande mot nazistzombier och övernaturliga übersoldater. Framförallt minns vi det banbrytande flerspelarläget och alla moddar som följde.

2009 Wolfenstein Åtta år senare var det dags igen, och den här gången hade uppdraget passats vidare till Raven Software. 2009 års inkarnation tog vid där Return to Castle Wolfenstein slutade och spann vidare på det övernaturliga spåret. Den här gången kunde B.J. Blazkowicz stiga in och ut ur dimensioner, sakta ner tiden och använda andra krafter – men utförandet var inte särskilt bra och i slutändan blev Wolfenstein en ganska intetsägande upplevelse.

40

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


RECENSERAT SPEL

Fantastisk shooter i högt tempo

RECENSION TITANFALL  Format: Xbox 360, Xbox One, Pc Utvecklare: Respawn Entertainment Genre: Action Antal Spelare: 1-12 VI DIGGAR

Stora robotar Raketbälten Kampanjen Högt tempo Snabba matcher Snygg grafik

VI DISSAR Beroendeframkallande

» Det gamla uttrycket ‘bara en till’ har fått en helt ny innebörd «

Välkommen till “The Frontier”, ditt nya hem. Putsa upp Titanen, dra på dig kängorna, sätt på dig raketbältet, och glöm för allt i världen inte geväret! Vi har en bränsleanläggning att erövra. Titanfall är utvecklat av några av nyckelpersonerna bakom de första Call of Duty-spelen och är något så unikt som en kampanjdriven multiplayer-shooter. Den välskrivna kampanjen för spelet framåt och historien anpassas efter om du vinner eller förlorar vilket ger en fantastisk närvaro. Spelet är utan tvivel genrens bästa just nu. Bländande grafik gör Titanfall till riktigt ögongodis och det höga tempot ger rejält höjd puls. Nytt hem Stora delar av mänskligheten har lämnat den trånga och förbrukade jorden bakom sig. Ny postadress är “The Frontier”, de yttersta delarna av den kända rymden. Företaget IMC bevakar sina ekonomiska intressen med soldater och Titaner kring viktiga anläggningar i galaxen. Det gillas inte av The Militia, rebellerna, som kämpar för att rädda

planeterna från imperiets styre. Piloter och Titaner Du landar på slagfältet som pilot med avancerade vapen och ett raketbälte som gör att du kan springa på väggar och hoppa längre och högre. Kliver du in i din Titan sitter du med sköldar och vapen upp över öronen och skjuter och trampar lätt ihjäl oförsiktiga piloter. Men du måste akta dig för andra Titaner och piloters anti-titan-vapen. Duktiga piloter kan också hoppa upp på din Titan, slita av en täckplåt och göra processen kort med elektroniken. Jag ska bara... ...spela en match till, eller kanske fem. Det gamla uttrycket “bara en till” har fått en helt ny innebörd. Den engagerande historien och de snabba matcherna gör Titanfall till fantastisk underhållning som är svår att släppa. Nu är det dags att sluta skriva, vi hade ju en bränsleanläggning att ta över. Joakim Eriksson www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

41


SPEL RECENSERAT

Apfamiljen regerar

RECENSION DONKEY KONG COUNTRY: TROPICAL FREEZE  Format: Wii U Utvecklare: Retro Studios Genre: Plattformsspel Antal Spelare: 2

Donkey Kong har stigit fram från en lång tid i bakgrunden hos Nintendo. I sitt nya äventyr frontar han ett av vårens riktiga storspel. Och den här gången har han hela familjen med sig. Av Nintendos charmiga skara medlemmar så har jag har alltid gillat Donkey Kong mest. Han är en slugger och det tenderar liksom alltid att svänga om spelen han är med i. Till skillnad från Marios äventyr som är helt beroende av pixelperfektion, så handlar Donkey Kong om att hitta r ytmen. Att hänga med.

Familjefest för aporna Den här gången är hela familjen Kong inbjuden till partyt och det är en välkommen återkomst. Totalt är det fyra spelbara karaktärer som alla har sina egna egenskaper. Diddy och Dixie Kong kan flyga en liten bit och Cranky Kong har förmågan att studsa på sin käpp likt Farbror Joakim i klassiska Duck Tales. Det ger variation till

42

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

banorna eftersom de olika egenskaperna kan leda till unika hemligheter. Varm i kläderna Bandesignen är på topp och jag har under mina timmar med spelet skjutits från tunnor, slagits mot sjörövarsälar och åkt rälsvagn i Tyrolen. Det märks att utvecklarna Retro Studios är varma i kläderna med serien och att de har roligt med den. Det innebär inte att spelet är en söndagspromenad i parken – tvärtom. Du kommer att vädra svordomar som får håret på dina armar att krulla sig, men det känns alltid tillräckligt rättvist för att ge det ett försök till. Om jag ska klaga på något så är det att tvåspelarläget kunde ha varit tajtare. När en spelare halkar efter så hamnar den ur bild och blir med största sannolikhet av med ett liv. Men det spelar inte så stor roll. Donkey Kong Country: Tropical Freeze ett fantastiskt spel som kommer att roa mig och sonen långt in på sommarmånaderna. Mattias Jakobsson

VI DIGGAR

Fantastisk bandesign Charmiga karaktärer

VI DISSAR Tvåspelarläget

» Du kommer att vädra svordomar som får håret på dina armar att krulla sig «


SPEL RECENSERAT

Hårdare än någonsin

RECENSION DARK SOULS 2  Format: Playstation 3, Xbox 360, Pc Utvecklare: From Software Genre: Actionrollspel Antal Spelare: 1 VI DIGGAR Utmaningen Djupet Atmosfären

VI DISSAR Likt föregångarna Tidsödande

» Så fort du blir övermodig eller ovarsam är straffet omedelbar död «

Med Demon’s Souls och Dark Souls har japanska From Software gett den allt mer sällsynta game over-skärmen en renässans. Dark Souls 2 fortsätter på samma hänsynslösa spår. För några månader sedan gick det rykten om att Dark Souls 2 skulle vara lättare och mer lättuggat än sina föregångare. Det stämmer inte. När andra spel tar oss i handen för att göra vår resa så friktionsfri som möjligt är Dark Souls 2 spelet som väcker dig med en örfil så fort du börjar ta det för givet. From Software har visserligen valt att inleda sitt senaste alster med en snabbkurs i hur kontrollerna fungerar, men i förhållande till hur mycket man faktiskt behöver lära sig för att nå framgång är det ett skämt. Ingen berättar vart du ska gå. Ingen berättar hur de olika klasserna fungerar. Ingen berättar hur du ska gå tillväga för att bli starkare. Famla i mörkret Om du har spelat de tidigare spelen blir du snabbt varm i kläderna, men som nybörjare får du räkna med att famla i mörkret i några timmar. Desto snabbare upptäcker du att

din maximala livskraft krymper varje gång du dör, att ditt nyinköpta svärd kan gå av på mitten och att du måste återvända till din egen blodpöl för att återfå alla själar du samlat på dig. Lika avskräckande som det skoningslösa upplägget är den slöa kontrollen. Svärd, yxor och påkar är tunga, och att svinga dem är en utmattande process. Det gäller att planera, förutse och läsa av sina fiender – och så fort du blir övermodig eller ovarsam är straffet omedelbar död. Utmanande på rätt sätt Vid en första anblick ser det ut att handla om förnedring och snöpliga orättvisor, men sanningen är att du alltid har dig själv att skylla. Att penetrera den storslagna världen tar tid, och om du inte är villig att satsa kommer du inte att ta dig förbi den första bossen. Om du däremot omfamnar konceptet, går på djupet och blir ett med spelet har du en fantastisk resa framför dig. Henrik Blomgren

www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

43


SPEL RECENSERAT

En liten stad fylld med äventyr RECENSION SOUTH PARK: THE STICK OF TRUTH  Format: PS3, Xbox 360, Pc Utvecklare: Obsidian Entertainment Genre: Rollspel Antal Spelare: 1 Trots den kontroversiella humor som South Park gjort sig känt för, är det ett oerhört seriöst spel som Obsidian Entertainment skapat tillsammans med Trey Parker och Matt Stone. Du anländer till den lilla bergsbyn som “the new kid”, och skickas direkt ut av dina föräldrar för att hitta nya vänner. Det dröjer inte länge innan du hamnar på Eric Cartmans bakgård där ett lajvrollspel pågår för fullt och “The Stick of Truth” hålls i tryggt förvar. Ditt första uppdrag blir att tillsammans med Cartman försvara hans pappkartongsfort från anfallande alver i ett omgångsbaserat stridssystem, där kraften på dina slag och blockeringar varierar beroende på hur väl du tajmar in olika knappkommandon. En välkänd spelvärld South Parks skaparduo Matt Stone och Trey Parker har varit med hela vägen i utvecklingen av The Stick of Truth för att ge det

44

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

så mycket som möjligt av tv-seriens charm. Och kan du ditt South Park så är det en välkänd spelvärld som väntar. Alla platser och karaktärer känns igen och runt varje hörn finns referenser till klassiska avsnitt (kikar du i Cartmans garderob kan du bland annat hitta en platinaskiva med hans kristna hårdrocksband Faith+1). Mycket att se och göra Staden är så underhållande att utforska att det är lätt att glömma bort att det faktiskt finns en story att följa. Hela tiden dyker det upp roliga miniuppdrag; allt från att jaga muterade djur till att klå upp uteliggare så att de flyttar till en annan stad. Kombinera det med en grafik som gör att det känns som om du befinner dig mitt i ett South Park-avsnitt och du har ett av de bästa licensspelen på länge. Ingen som är ett fan av South Park lär bli besviken! Johannes Hoas

VI DIGGAR Välkända miljöer och karaktärer Underhållande miniuppdrag

VI DISSAR Svårmanövrerade och sega menyer

» Staden är så underhållande att utforska att det är lätt att glömma bort att det faktiskt finns en story att följa «


RECENSERAT SPEL

Den stora finalen

RECENSION LIGHTNING RETURNS: FINAL FANTASY 13  Format: Playstation 3, Xbox 360 Utvecklare: Square Enix Genre: Rollspel Antal Spelare: 1 VI DIGGAR Spännande värld Bra stridssystem Högt omspelningsvärde Utmanande

VI DISSAR Ojämn presentation Konstant tidspress Trista sidouppdrag Flummigt berättande

» Det inkonsekventa och motsägelsefulla präglar hela spelet «

När Square Enix påkostade Final Fantasy 13-trilogi går mot sitt slut förväntar vi oss en storslagen final som med pompa och ståt ska ge serien upprättelse. Efter att mer eller mindre tvångsmässigt ha tillbringat närmare 150 timmar tillsammans med Lightning, Snow, Serah och de andra docknyllena i Square Enix rollspelsvärld kan jag inte göra annat än ge ifrån mig en djup suck. Jaha, så det var alltså det här allting skulle leda fram till? Lightning vaknar upp ur en 500 år lång kristallsömn för att, på uppdrag av gud, rädda så många människosjälar som möjligt innan världen går under. Spelet går nämligen på tid, och idén med konstant tidspress i ett rollspel blir inte mindre vansinnig för att man äntligen har övergett det linjära korridorspringandet till förmån för en stor och öppen värld. Hjärtat säger utforska. Hjärnan säger skynda på. Tramsiga uppdrag Lightning har ett visst antal dagar på sig att utföra en handfull huvuduppdrag, men genom att rädda människosjälar kan hon

förhala apokalypsen med några ytterligare dagar. Detta gör hon genom att springa ärenden åt folk. Själva idén med att utföra tidsödande sidouppdrag för att vinna mer tid för att kunna utföra fler tidsödande sidouppdrag är absurd i sig, och det blir inte roligare för att Lightning själv verkar vara fullständigt nonchalant inför sitt gudomliga uppdrag. Ett pärlband av dåliga beslut Det inkonsekventa och motsägelsefulla präglar hela spelet, och ibland känns det nästan som om Square Enix har gjort en sport av klämma minst en rutten idé för varje bra idé. Därmed inte sagt att du inte kommer att ha kul tillsammans med Lightning Returns: Final Fantasy 13. Personligen har jag kommit att förknippa hela serien med skamfull njutning, och på något plan lyckas även avslutningen greppa tag i mig. Problemet är att en liten bit av mig dör varje gång jag tänker på hur bra det borde ha varit. Henrik Blomgren www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

45


PAUSUNDERHÅLLNING ö Under månaden som gått har vi krossat glas, lagt straffar och gått på äventyr i en japansk pop-up-bok.

ö Smash Hit (IOS/Android) Pris: Gratis/15 kronor I formen av en abstrakt rälsskjutare tar Smash Hit med oss på en kittlande resa genom ett hänförande landskap av stämningsfull minimalism. Din uppgift är att kasta stålkulor på de transparenta hindren som kommer i din väg, krossa glas och samla på dig mer ammunition. Den välgjorda fysikmotorn, den täta atmosfären och den elektroniska musiken är beståndsdelar som gör Smash Hit till en förtrollande upplevelse. Med betalversionen slipper du börja om från början efter varje misslyckande. Stubies (IOS) Pris: 7 kronor En Stubie är en lustig krabat med en stubin på huvudet och i spelet med samma namn får vi stifta bekantskap med en hel drös av dem. De tanklösa varelserna vandrar planlöst fram och tillbaka längs skärmen och ditt jobb är att, genom att svepa med fingret, byta riktning på dem och para ihop flera av samma färg. Ju fler de är och ju fler hinder som introduceras – desto mer kaotiskt blir det. Det är svårt, det är roligt och det är väldigt charmigt. Tiny Goalie (IOS, Android) Pris: Gratis Jobbet som målvakt är inte lätt. Och det blir inte lättare av att de stenhårda skotten varvas med flygande vattenflaskor. Tiny Goalie är löjligt simpelt: stoppa bollarna genom att dra med fingret åt höger och vänster. Om du är duktig fylls bonusmätaren upp. Om du misslyckas är det bara att börja om, börja om, börja om och börja om igen tills bollfångandet har satt sig i ryggmärgen. Lätt att lära sig, svårt att bemästra Tengami (IOS) Pris: 38 kronor I formen av en japansk pop-up-bok presenteras det ljuvliga problemlösarspelet Tengami, och med sitt stillsamma koto-plinkande och sin stilsäkert japanska estetik kittlar det våra sinnen. I rollen som en samuraj är det vår uppgift att samla ihop blommor som fallit från ett körsbärsträd, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort när ledtrådarna lyser med sin frånvaro. Spelmekaniskt är det ingen fullpoängare och den korta speltiden är en besvikelse – men oj vad snyggt det är! Threes! (IOS) Pris: 15 kronor Ibland är det bra att motionera hjärncellerna, och en utmärkt prövning för de små rackarna är det kluriga nummerspelet Threes! Brädet består av sexton rutor, och ditt jobb är att skjuta omkring brickorna så att de kan smälta samman och ge plats åt nya. Kruxet är att 1 bara kan adderas med 2, att 3 bara kan adderas med 3, att 6 bara kan adderas med 6 och så vidare. Sanslöst vanebildande!

46

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


RECENSERAT SPEL

Med tungan rätt i mun YOSHI’S NEW ISLAND

Format: Nintendo 3DS Utvecklare: Arzest Genre: Plattformsspel Antal Spelare: 1-2

Spelvärldens härligaste sidekick är tillbaka i ett plattformsäventyr lika sockersött som förrädiskt. Yoshi är en gullig dinosaur. Lipsillen Baby Mario-sitter på hans rygg och tillsammans ska de rädda Baby Luigi. Det är premissen när Arzest ger oss det första nya Yoshi-spelet på åtta år. Om du någon gång har spelat ett Yoshi-spel kommer du att känna igen dig: den käcka dinosauren fladderhoppar genom pastellritade världar, sörplar i sig fiender med sin långa tunga och trycker ut ägg som kan användas som projektiler. Spelet lyckas förmedla all den lekfullhet vi förknippar med serien, och när det kommer till uppfinningsrikedom springer man varv runt den ganska trötta New Super Mario Bros-serien. Finurliga utmaningar varvas med gyroskåpstyrda minispel och kluriga bossar. Ibland blir det dock för klurigt, och det är då vi påminns om att Arzest inte är Nintendo. Att spelet är utmanande är i och för sig bara positivt, men många gånger känns den ojämna svårighetsgraden som en effekt av slarvig bandesign snarare än fingertoppskänsla. Det är inget stort problem och extraliven är många, men när den där nesligt placerade fienden orsakar samma orättvisa dödsfall gång på gång kan inte ens Yoshis fåraktiga flin få oss på glatt humör.

Ninja i neon STRIDER

Format: PS4, PS3, Xbox 360, XBbox One Utvecklare: Double Helix Genre: Action Antal Spelare: 1

Strider är en av de förbisedda klassikerna från arkadhallarnas guldålder. Det är en välkommen återkomst för technoninjan Strider Hiryu. Få spel ligger mig lika varmt om hjärtat som klassiska arkadactionspel. Det finns något sympatiskt i enkelheten att bli underhållen på två minuter utan krav på referenser. När utvecklarna Double Helix fått förtroendet att återuppliva Strider från graven så har de haft den goda smaken att kombinera blixtsnabb action med kartutforskning likt Metroid och Castlevania. Resultatet är snyggt, snabbt och väldigt lyckat. En vass kombination Den här gången har Strider ett helt nytt gäng med färdigheter att leka med. Varje ny förmåga ger tillgång till nya delar av kartan som inte gick att nå tidigare. Världen är stor och tar en bra stund att utforska, om man vill se allt. Delar av spelet lider av ojämn svårighetsgrad. Det kan snabbt gå från väldigt enkelt till ”släng-handkontrollen-i-väggensvårt” och framåt slutet blir miljöerna ganska enformiga. Strider lyckas med att utveckla sitt arv och är definitivt relevant som en serie idag. Jag hoppas att serien får nytt förtroende att utvecklas vidare. Mattias Jakobsson

Henrik Blomgren

VI DIGGAR

VI DISSAR

VI DIGGAR

VI DISSAR

Presentationen Uppfinningsrikedomen Välgjort

Ojämn svårighetsgrad Bångstyrig kontroll

Grym kontroll Utmanande fiender

Enformiga miljöer Lite långdragen speltid

www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

47


SPEL RECENSERAT

Flamsigt men kul

RECENSION PLANTS VS. ZOMBIES: GARDEN WARFARE  Format: Pc, Xbox 360, Xbox One Utvecklare: Popcap Games Genre: Action Antal Spelare: 1-24

När Popcap Games lagbaserade actionspel visades upp på E3-mässan i fjol trodde vi att det var ett dåligt skämt. Ett skämt är det visserligen fortfarande, men det är långt ifrån dåligt.

utmärkt grund för de olika klasserna: Vetenskapsmannen kan teleportera sig, pirayaplantan sväljer sina fiender hela, kaktusen är en livsfarlig prickskytt, solrosen kan läka sina lagkamrater och… ja, ni fattar grejen.

Tower defence-spelen i Plants vs. Zombiesserien har rönt stora framgångar med sitt strategiska upplägg. Men Popcap Games vet tydligen inte vad en trygghetszon är, för den här gången är det lagbaserade dödsmatcher som gäller. Att man inte har brytt sig om att snickra ihop någon halvhjärtad kampanj för en spelare känns helt rätt då man istället har kunnat lägga allt krut på huvudnumret.

Snålt med innehåll När tjugofyra spelare samsas på slagfältet är det naturligtvis kaotiskt, men det är också väldigt roligt. Klasserna är inte helt välbalanserade, men på det stora hela visar Popcap att de har god förståelse för vad som gör en förstapersonsskjutare bra. Kombinationen av flams, trams och djup är kanske inte för alla, men bli inte förvånad om spelet snart har en trogen bas av hängivna spelare. När det kommer till finjusteringar och bonusprylar finns det mycket att göra, och i takt med att karaktärerna stiger i nivå öppnas nya möjligheter upp. Däremot hade vi gärna sett fler kartor och fler spellägen. Det dröjer nämligen inte särskilt länge innan vi börjar längta efter det utlovade påbyggnadspaketet.

Underbart karaktärsgalleri Plants vs. Zombies hade inte varit någonting utan den charmiga karaktärsdesignen, och i Garden Warfare gör man ett ypperligt jobb med att konvertera leende växter och ruttnande zombier till en fartfylld tredjepersonskontext. Har man spelat grådaskiga krigsskjutare till leda är det en uppfriskande färgklick. Samtidigt utgör karaktärsgalleriet en

48

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

Henrik Blomgren

VI DIGGAR Välgjort Kaotiskt Charmig grafik

VI DISSAR Snålt med innehåll Rörigt

» Har man spelat grådaskiga krigsskjutare till leda är det en uppfriskande färgklick «


SPEL RECENSERAT

Dansa i neon RECENSION INFAMOUS: SECOND SON

 Format: Playstation 4 Utvecklare: Sucker Punch Genre: Action Antal Spelare: 1

Infamous har alltid stått lite oförtjänt i bakgrunden till Sonys större och tyngre titlar och väntat på sitt genombrott till den större massan. Med en lång speltorka till Playstation 4 har förutsättningarna att synas aldrig varit bättre. Superhjältespel i öppna världar. Vem i sitt rätta sinne gillar inte det? Att ha superkrafter till sitt förfogande är liksom fundamentalt det som många älskar med spel – den totala verklighetsflykten. Second Son ger dig möjligheten att välja – vill du vara den goda och lite tråkiga hjälten, eller väljer du den mörka vägen med total förödelse åt allt och alla? Visuellt fyrverkeri Alla som hållit andan efter ett spel som verkligen gör Playstation 4 rättvisa kan börja släppa in syre igen. Second Son ser nämligen fantastiskt ut. Neonkrafter ger sjukt häftiga effekter i Seattles blöta gator om natten och staden är stor, belönande och varierad. Det känns lite snopet att drunkna i vattnet, men jag antar att utvecklarna måste

50

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

sätta upp begränsningar någonstans. Tyvärr är animationerna lite grova ibland, vilket drar ner helhetskänslan något.

VI DIGGAR

Mössa inomhus Infamous: Second son är det tredje spelet i serien och på många sätt en semi-nystart. Huvudpersonen Delsin är en ung graffittimålande kille med mössa inomhus som har en överbeskyddande bror som är polis. Delsin är en Conduit, en person med magiska krafter (tänk X-men) vars förmåga är att absorbera andras krafter. Dialogen är tajtare än tidigare men det märks att ambitionerna fortfarande är lite högre än resultatet. Infamous: Second son är det bästa spelet i serien och inte minst det bästa till Playstation 4 just nu. Det saknar djup och personlighet och kommer aldrig att bli en klassiker, men det är sjukt underhållande att sväva runt över hustaken i Seattle på jakt efter nya superkrafter.

Så snyggt att jag baxnar

Mattias Jakobsson

Det är kul med superkrafter

VI DISSAR Oengagerande manus En del animationer är billiga

» Vill du vara den goda och lite tråkiga hjälten, eller väljer du den mörka vägen med total förödelse åt allt och alla? «


Du hittar inte bästa klippet på YouTube

Användarrecensioner , Expertrecensioner

På PriceRunner hjälper vi dig att hitta det rätta priset på fler än 2,5 miljoner produkter. Här hittar du också värdefulla recensioner. Dessutom erbjuder vi Köpskydd så att du kan känna dig trygg med ditt köp på nätet.


SPEL RECENSERAT

Har åldrats som ett fint vin

RECENSION FINAL FANTASY 10/10-2 HD REMASTER  Format: Playstation 3, PS Vita Utvecklare: Square Enix Genre: Rollspel Antal Spelare: 1 För tolv år sedan berättade Square en sanslös historia om sju tappra hjältar och deras kamp mot en flygande blåval. Tål den att berättas en gång till? Javisst! Oinspirerade hd-uppdateringar har vi fått många av de senaste åren, och med spretiga Final Fantasy 13 färskt i minnet var jag måttligt sugen på att återupptäcka spelet som på många sätt kom att markera Squares övergång från sagomystik till skämskuddepanik. Men jag behöver inte ta många steg i den ljumna Zanarkand-kvällen för att inse att min oro är obefogad. 2002 var det lätt att klanka ner på det usla röstskådespeleriet, på Tetsuya Nomuras kitschiga karaktärsdesign och på det spretiga manuset – tolv är senare är det renaste rollspelsguld. Vackrare än någonsin Och det handlar inte bara om nostalgi. Styltiga animationer och uttryckslösa blickar skvallrar om att spelen har några år på nacken, men övergången till hd har verkligen gjort underverk med Spiras tropiska

52

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

grönska. Är man dessutom van vid den slöa pal-konverteringen från 2002 är det som natt och dag. Reliker från förr Medan många äldre rollspel kräver tålamod och dåraktig hängivelse är Final Fantasy 10 en fröjd att spela – om man orkar med slumpgenererade strider. 2002 var de oförberedda avbrotten en svårrubbad genrekonvention, men idag har vi sett bättre lösningar. Ett annat litet klagomål är att det inte går att trycka förbi mellansekvenserna, vilket är irriterande när man behöver spela om samma parti flera gånger. Skivan innehåller även den lättsammare uppföljaren Final Fantasy 10-2. Men även om även det visar sig vara en underskattad rollspelspärla råder det inga tvivel om att huvudrätten heter Final Fantasy 10. Och rygga inte tillbaka bara för att det har några år på nacken. Likt ett fint vin har det bara blivit bättre med åren. Henrik Blomgren

VI DIGGAR Underbar presentation Känns modernt Bra musik Storslaget äventyr

VI DISSAR Ojämn svårighetsgrad Slumpstrider

» Övergången till hd har verkligen gjort underverk med Spiras tropiska grönska «


RECENSERAT SPEL

Underbart är kort

RECENSION METAL GEAR SOLID V: GROUND ZEROES  Format: Playstation 4 Utvecklare: Kojima Productions Genre: Action/Äventyr Antal Spelare: 1 VI DIGGAR Hantverket Ambitionen Solid Snake

VI DISSAR Priset Längden Tarmarna

» Parallellerna till det kontroversiella amerikanska fängelset på Cuba är omöjliga att förbise «

Solid Snake är tillbaka. Han stannar inte speciellt länge den här gången, men det är fullt tillräckligt för att visa att han är i toppform och redo för den nya generationen. Visst kan det uppfattas som provokativt och snålt att vrida ur oss spelare våra surt förvärvade slantar och ge oss en demo för besväret. Men, det här är mer än en demo. Detta är en efterlängtad prolog. Hälften film, hälften spel Uppdraget, och några väl planterade ledtrådar för den invigde Metal Gear Solidfantasten, presenteras på ett otrevligt snyggt sätt då vi följer med antagonisten till ett inhumant utomhusfängelse. Parallellerna till det kontroversiella amerikanska fängelset på Cuba är omöjliga att förbise. Allt känns kusligt och verkligt på samma gång och du inser snart att helvetet inte är pölar av eld och stinkande svavel. Det är regn, mörker och en ylande storm. Och djävulen bär svart hatt. Lysande presentation Uppdraget är, i sann Metal Gear Solid-anda,

enkelt att förstå men svårare att utföra. Du är Solid Snake, en gammal räv, smidig som en panter, placerad i en miljö som i varje skrymsle och vrå bröstar upp sig och visar hundra procent ny generation. Snake har kanske färre överraskningar i bältet än Batman, men vem behöver en massa skrot? Omgivningarna, din uppfinningsrikedom och kikaren är egentligen allt som behövs för att ligga steget före. Om du inte trampar snett, förstås. Livlinan du får om du blir upptäckt är att tiden saktar ner under några få sekunder. Kanske räcker det för att få tillbaka övertaget? Det är helt upp till dig hur du går vidare. Du kan smälta in i skuggorna igen eller låta kulorna vina. Båda spelstilarna har sina för- och nackdelar. Valet är ditt. Huvuduppdraget är över på lite mer än en timme och de övriga utmaningarna fixar du på ungefär samma tid. Men, detta är ändå en värdig prolog till det kommande Metal Gear Solid V: Phantom Pain. Christian Nyberg www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

53


SPEL RECENSERAT

En oemotståndlig duo

RECENSION PROFESSOR LAYTON VS. PHOENIX WRIGHT: ACE ATTORNEY

 Format: Nintendo 3DS Utvecklare: Level 5/Capcom Genre: Problemlösning Antal Spelare: 1 Inom fightinggenren är det inte alls ovanligt att karaktärer från olika spelserier ställs mot varandra. Vad säger att man inte kan göra samma sak med kluriga problemlösarspel? För inte så länge sedan tackade vi pusselfantasten Hershel Layton för den tid som varit, men nu är han tillbaka i ett spel som släpptes i hemlandet Japan redan 2012 – innan avskedet Professor Layton and the Azran Legacy. Den här gången har Level 5 slått sina huvuden ihop med Capcom, och resultatet är en crossover med det skruvade advokatdramat Phoenix Wright: Ace Attorney. Idén är lika galen som genialisk, men hur fungerar det i praktiken? Två spel i ett Det blir snabbt tydligt att Capcom och Level 5 har valt den lättaste vägen, nämligen att hålla isär de båda speltyperna. Efter att ha klickat runt i Professor Layton-miljöer och löst tankenötter en stund vävs en domstolssekvens in i berättelsen, och då är det dags Phoenix Wright att korsförhöra

54

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

vittnen, studera bevisföremål och leta efter motsägelser. Välgjort och trevligt Även om det finns ett ”versus” i titeln är det inte tal om några motsättningar mellan de båda herrarna. Istället arbetar de sida vid sida för att lösa ett mysterium som involverar häxor, riddare och magi i den gåtfulla medeltidsstaden Labyrinthia. Har du någon gång spelat ett Professor Layton-spel vet du vad du har att vänta i form av vackert handritade miljöer och stämningsfull dragspelsmusik. Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney är ett välgjort och kul spel som bjuder på många timmars underhållning, men att kombinera två spelserier på det här sättet är inte helt oproblematiskt. Visst är det kul att se två legender arbeta tillsammans, men spelmässigt fyller det ingen som helst funktion. Om du tycker om båda serierna är det inget snack om saken, men om du inte har spelat de tidigare spelen rekommenderar vi att du börjar där. Henrik Blomgren

VI DIGGAR Underbar presentation Kluriga pussel Innehållsrikt

VI DISSAR Pladdrig dialog Aningen splittrat

» Även om det finns ett 'versus' i titeln är det inte tal om några motsättningar mellan de båda herrarna «


RECENSERAT SPEL

De gamla rullarna flyttar ut på nätet RECENSION THE ELDER SCROLLS ONLINE  Format: Pc, Mac, Xbox One, PS4 Utvecklare: Zenimax Online Studios Genre: Onlinerollspel Antal Spelare: VI DIGGAR Vackert Troget Elder Scrolls-känslan Nytänk Fokus på handlingen Bra uppdrag Stora slagfält (PvP)

VI DISSAR Månadskostnad Rörigt gränssnitt Rasen Imperial kostar extra

» Till vår stora glädje är det handlingen och inte antalet döda monster som för spelet framåt «

Bethesdas hyllade spelserie har tagit det naturliga klivet och blivit ett massivt onlinespel. Fokus ligger på handling, känsla och action. Men det vi uppskattar mest är att man äntligen kan strida sida vid sida med sina vänner för att rädda Tamriel från ondskan. The Elder Scrolls Online kan bäst beskrivas som ett mognare onlinespel. Man har tänkt om från grunden och till vår stora glädje är det handlingen och inte antalet döda monster som för spelet framåt. Glöm det meningslösa dödandet för att hitta en nyckel på en Murloc! De välskrivna uppdragen är dessutom röstsatta av skådespelare som John Cleese och vår egen Peter Stormare. Tillbaka i tiden Handlingen är förlagd 1000 år före händelserna i Skyrim. Kungen är död och tre fraktioner strider om makten. Den onda Molag Bal har gjort entré tillsammans med sina monster och gör också anspråk på tronen. Fraktionerna kämpar mot varandra

på enorma slagfält och om du vill deltar du i striderna mot de andra spelarna. Lämna stigen Världen är redan vid lanseringen enormt stor och fantastiskt välgjord och snygg. Gamla fans kommer direkt känna igen sig bland jättesvampar och ödlefolk och precis som i de tidigare spelen är det ett tips att lämna den trygga stigen för att hitta nya grottor, uppdrag och skattkistor. Försöker behålla ursprunget Kärnan i Elder Scrolls-serien har varit en öppen värld som påverkas av spelarens val och handlingar. Online-versionen är mer begränsad, men för att bevara känslan från föregångarna har man gett spelarna stort utrymme när det gäller att utforma sina karaktärer. Utseenden, kläder, rustningar och färdigheter som kan varieras och kombineras i det oändliga gör karaktärerna både unika och personliga. Joakim Eriksson

www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

55


SPEL RECENSERAT

Fast med fingrarna i syltburken

RECENSION THIEF  Format: PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Pc Utvecklare: Eidos Montreal Genre: Äventyr Antal Spelare: 1 Serien Thief är återuppväckt efter att ha legat i dvala i lite mer än tio år. Frågan är om världen har saknat mästertjuven Garrett? Egentligen finns det inte speciellt många spelserier som fokuserar enbart på att smyga runt utan att bli upptäckt. Till och med Metal Gear Solid, som många håller som ledande i genren, blir mer ett publikfriande actionspel för varje ny del i serien, i jakt på bättre försäljningssiffror och större marknad. Därför är det så befriande med ett spel som till fullo utforskar och håller sig till sin egen genre. Tomma kulisser I Thief spelar du som mästertjuven Garrett. Han är en ganska osympatisk och fåordig figur, så räkna inte med någon givande historia om en karaktär som växer och kommer till insikt med sig själv. Nej, Garrett besitter den sällsamma förmågan att plocka åt sig svåråtkomliga föremål och det är ungefär allt vi behöver veta. Totalt består spelet av åtta kapitel som tar dig igenom en relativt intetsägande historia om en

56

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se

mördad vän, en mystisk ockult sekt och övernaturliga föremål. Berättelsen engagerar inte märkbart men gör jobbet som en ganska ihålig kuliss för att guida dig genom uppdragen. Skuggorna är din bästa vän Thief uppmuntrar att hålla dig till skuggorna och belönar tålamod, planerande och list, snarare än direkt angrepp. Spelet visar sig från sin bästa sida när Garrett smyger likt en ninja i skuggorna mellan tiotalet vakter, utan att bli upptäckt. Olyckligtvis håller inte illusionen på grund av en generellt bristande bandesign. Det finns en stor stad att utforska, men den är alldeles för enformig för att ge någon uppmuntran att upptäcka den. Dessutom lider Garrett av stora inkonsekvenser i vilka föremål som går att använda. Ibland kan han klättra på väggar och lådor, andra gånger inte. Det förtar känslan av frihet. Thief lever inte upp till sin fulla potential, vilket är synd då det verkligen finns utrymme att tillföra genren något. Mattias Jakobsson

VI DIGGAR Det är alltid kul att smyga!

VI DISSAR Ointressant story Ojämn bandesign

» Spelet visar sig från sin bästa sida när Garrett smyger likt en ninja i skuggorna «


SISTA ORDET SPEL

KRÖNIKA BARA LATA PERSONER SKYLLER PÅ SPEL Spel får ta smällen för många av våra samhällsproblem. Trots brist på akademiskt underlag blir de syndabockar för allt från fotbollsvåld till skolmassakrer. Men för mig och många andra har de istället agerat livbojar i havererade liv.

F

ördomarna avfyras från alla möjliga håll. Jag har behövt försvara intresset från föräldrar, vänner, lärare, journalister och politiker. Med tanke på mitt arbete som spelkritiker är jag förstås subjektiv i frågan. Men jag råkar även veta hur fantastisk kulturformen är för utsatta människor. En flykt från en kvävande vardag Vissa tror att spelandet omvandlar ungdomar till asociala källartroll. Det utan att ens fundera över om det finns fler orsaker till varför barn stänger in sig på sina rum. För mig blev spel den perfekta eskapismen i en barndom präglad av mobbning och utanförskap. När vardagen kvävde mig fann jag syre i den virtuella. När ensamheten smög sig på umgicks jag med påhittade karaktärer. Och när känslan av oduglighet blev outhärdlig fick jag agera hjälte i ett episkt äventyr.

Inte ”normal” enligt läromallen Kulturformen ligger tydligen även bakom Sveriges sjunkande skolresultat. Åtminstone enligt Moderaterna som i mars ville ”skaka hand” med alla föräldrar, som i sin tur ska se till att barnen ägnar sig åt vettigare saker. Vad politiker snarare behöver se

engelska, just för att det krävdes för att förstå spelens berättelser. Det finns förstås ungdomar utan inlärningssvårigheter, vars spelberoende får dem att glida ifrån plugg och vänner. Men andra sidan av myntet är förvånansvärt outforskat. Jag är inte ensam om att ha vänt mig till den

» När känslan av oduglighet blev outhärdlig fick jag agera hjälte i ett episkt äventyr « över är de urgamla läromallarna som exkluderar de ”onormala”. Med odiagnostiserad ADHD hade jag svårt att hänga med på lektionerna, och lärare fann det enklare att skuldbelägga mig än att gå till botten med problemet. Trots detta var jag bland de första i klassen att lära mig stava och prata

virtuella värden när den verkliga har varit ohållbar. Det är hög tid för vuxna att verkligen engagera sig i barns intressen, istället för att fördomsfullt peka ut dem som satans påfund. Kerstin Alex

www.digitallife.se • Digital Life Nr 2, 2014

57


e agent

gent ger lite mer utrymme för ur det ska spelas. Man måste tan det är fritt fram att bara det alltid att köra stealth. Vad du kanske då? Prylar så klart, häftiga prylar om man lyckas an att dra igång några larm. d prylarna till? Prylar kan man v och ibland kan man faktiskt ckså.

Vill du få hem direkt i brevlådan?

gå in på

www.digitallife.se

gjort med Splinter cell: double ket gemensamt med sina förbättrats på alla ställen som r Ubisoft duktiga på och även ed de allra senaste spelen (läs ktigt bra! Storyn är något som tgärdats och den valen mellan hela lite intressantare, ett top-

9 10 FENOMENALT !

och anmäl din prenumeration

Helår av Digital Life Free

Nästa nummer 129:-

Nyheterna Vi tjuvkikar på Mac OS X Leopar Artiklarna Interactive Institute, professorns krönika samt ny guide Testerna Nikon 80D, Windows Vista Spelen Vi klämmer på Ninte

NÄSTA NUMMER: 11 JUNI

TEKNIK Träningsprylar: smarta band och hörlurar, Wii och spelar The Legend of Zelda: Twiligh Spelprylar, Sommartema, TV FILMHÖRNAN Jupiter Princess Ascending, The Expendables 3, Teenage Mutant Ninja Turtles MUSIKSCENEN Festivalguide, Alice Boman SPELHALLEN Mario Kart 8, Watch Dogs

Digital Life No 5 –

Följ oss på facebook.com/digitallifese 58

Digital Life Nr 2, 2014 • www.digitallife.se


WWW.PENTAX.SE

PALLAR DU - PALLAR PENTAX. Med hela 92 stycken speciella tätningar kan du ta de bilder du vill, även i de mest ogästvänliga miljöer. Varken spöregn, snöstorm eller sand stoppar Pentax K-3. Med en CMOS-sensor i APS-C storlek med 24 megapixel, ett förbättrat AF-system med 27 autofokuspunkter, seriebildstagning med 8,3 bilder per sekund, en mer korrekt exponeringsmätning, precis autofokus och bättre vitbalansering, ger PENTAX K-3 dina bilder en helt ny dimension. Särskilt Fotografi: Første-

rekommenderad

inntrykk

& bild

02 2014

HHHHHH

Pentax K-3

VÄDERSKYDDAD CMOS-SENSOR MED 24 MEGAPIXEL VÄRLDENS FÖRSTA KAMERA MED LÅGPASSFILTER-SIMULATOR AVANCERAD ANTI-MOARÉ FUNKTION SERIEBILDSTAGNING MED 8,3 B/SEK 3,2” LCD MED 1.037.000 BILDPUNKTER DUBBLA KORTPLATSER Fotografi: Fotografi

anbefaler

Godt kjøp


Digital Life nr2, 2014  
Digital Life nr2, 2014  

Digital Life är den enda tidningen i Sverige som täcker hela den digitala världen.

Advertisement