De EigenWijs Glossy!

Page 1

PROGRAMMA & JUBILEUMBOEK

PROGRAMMA & JUBILEUMBOEK


PROGRAMMA 3 JUNI 2018

1

2

3

4 5 6 7

8 9 10 11 12 13 14 15

Schubert, Stabat Mater

Jesus schwebt am Kreuze Bei des Mittlers Kreuze Liebend neiget Mozart, Requiem Requiem Hostias Lacrymosa Vivaldi, Gloria Gloria Et in terra Domine Deus Rossini, Petite Messe Solennelle Kyrie Agnus dei Brahms, Ein deutsches Requiem Selig sind die da Leid Haydn, Sieben letzten Worte Mein Gott, warum hast du Vivaldi, Magnificat Deel 1: Magnificat Deel 3: Et misericordia

— pauze —

Dvorak, Stabat Mater Eja mater Jenkins, Stabat Mater Ave verum Avedissian, Armeens oratorium Klaaglied

Wiegelied Brazinskas, Anne Martha Cantate In een nachtelijke kus Rachmaninoff, Vespers Bogoroditze Tsjaikovski, Cherubic Hymnes Hymne No. 1 Hymne No. 3 Cherubini, Requiem in c Requiem en Kyrie Saint-Saens, Requiem Rex tremendae Agnus Dei

Enschede, juni 2018 Tekst: Lucy Engelen Lay-out: Dieneke Scholten

Lief publiek, let u vooral goed op de heksende sopranen, de broedkippige alten, de voor gehoorgestoorde opa’s zingende tenoren en de niethonkebonkende bassen, maar vooral: Geniet van de muziek. Veel luisterplezier met dit bijzondere, laatste concert van EigenWijs Twente.


3


PIERRE SCHUITEMAKER

4

Dirigent van EigenWijs Twente is Pierre Schuitemaker. Pierre Schuitemaker studeerde solozang aan het Amsterdams Conservatorium en volgde de Kurt Thomascursus voor koor- en orkestdirectie. Als koordirigent heeft hij bijna alle grote oratoria met zijn koren uitgevoerd. Tevens regisseerde en produceerde hij diverse maker in 1999 Pierre Schuite operaproducties waaronder Turnadot (Puccini), La Traviata (Verdi), Dido en Aeneas (Purcell, o.a in een zwembad). Naast het op een gepassioneerde wijze leiden van zijn koren werkt Pierre Schuitemaker als een tamelijk eigenzinnig zangpedagoog, die niet bang is onorthodoxe methoden te hanteren teneinde iemands ziel (en stem) te bevrijden.


PROGRAMMA Op 3 november 1998 was het dan zo ver:

‘Eerste concert van nieuw koor met groot werk van Schubert’ kopte de Huis aan Huis. En verder: ‘Eigenwijs staat als koor nog in de kinderschoenen en het eerste concert begint dan meestal voorzichtig. Die gedachtegang is aan EigenWijs niet besteed. Hier legt men het accent op zingen en de durf de mond open te doen. Ook in het repertoire werd meteen een hoge rots beklommen. Niks truttige voorzichtigheid, gewoon een groot werk uit de vroegromantiek’.

foto Trea

e van Drun

n

Ook Frans Heijdeman in de Tubantia prees de durf van de repertoirekeus en besloot zijn lovende recensie: ‘De klank is fraai en er wordt goed gezongen. Als EigenWijs op de ingeslagen weg verder gaat, valt er nog wat moois te verwachten.’

1

Schubert, Stabat Mater

Jesus schwebt am Kreuze

Bei des Mittlers Kreuze Liebend neiget

We werden, toen in de Jozefkerk, begeleid door orkestleden van het Litouws staatsorkest. Naast de koor-evergreen ‘Cantique de Jean Racine’ zong soliste Mariëtte Oelderik, nog nét niet of net wél afgestudeerd aan het Amsterdams Conservatorium, naast de solo het prachtige, lange lied ‘Der Hirt of dem Felsen’, ook van Schubert, begeleid door de 1e klarinettist van het orkest en Henk Wijzenbeek aan de piano. Vandaag wordt de solo gezongen door Anne Martha Schuitemaker, dochter van Pierre Schuitemaker en Mariëtte Oelderik, die toen als 6-jarige met haar nichtje braaf op de eerste rij zat. Ze tekenden soms wat, of schreven. Maar tijdens het hele concert waren ze stil, die twee, zoals ze altijd waren op de vele concerten die volgden op ons eerste echte optreden. Het Stabat Mater in F, door Franz Schubert gecomponeerd in 1816 wordt ook wel het Duitse Stabat Mater genoemd, omdat Schubert koos voor de Duitse parafrasering van Klopstock en dus niet voor de beroemde middeleeuwse gedichtencyclus in het Latijn. Vele componisten hebben het Stabat Mater op muziek gezet. Het gaat over het lijden van de moeder over de kruisdood van haar zoon. ‘Stabat Mater dolorosa’ ofwel ‘de moeder stond bedroefd’ zijn de beginwoorden van het gedicht. Maar Schubert begint zijn Stabat Mater met de regel ‘Jesus Christus schwebt am Kreuze, blutig sank sein Haupt herunter, blutig in des Todes nacht’.

ANNE MARTHA SCHUITEMAKER Anne Martha Schuitemaker’s (1992) muzikale ontwikkeling begon op jonge leeftijd met het volgen van pianolessen, enkele jaren later gevolgd door vier jaar privé zangles.
 In deze periode nam ze tevens deel aan diverse operaworkshops bij Stichting EigenWijs en zong ze haar eerste rol als ‘Barbarina’ in de opera ‘le Nozze di Figaro‘ van W.A. Mozart, al spoedig gevolgd door de ‘Second Lady’ in de opera ‘Dido and Aeneas’ van H. Purcell, daarna als ‘Pamina’ in Mozart’s Zauberflote en in Monteverdi’s opera ‘Orfeo’ als ‘La Musica’.

Tijdens haar gymnasiumtijd op het Barlaeus deed ze al veel solistische- en koorervaring op met het kunstvakkoor o.l.v. Olga van Benthem, zoals ‘La Figlia; in de ‘Historia di Jephte’ van Carrissimi’ en Dido in de opera ‘Dido and Aeneas’ van H. Purcell.
 Ook deed ze mee aan het compositieproject ‘Notepad’ en mocht ze haar eigen compositie ‘Mondnacht’ met het Asko Schönberg ensemble uitvoeren in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Anne Martha behaalde Cum Laude haar bachelor Zang aan het Utrechts Conservatorium. Nu studeert zij in Berlijn, en hoopt haar studie af te sluiten met een Master’s in juli van dit jaar.


MARIËTTE OELDERIK De Nederlandse sopraan Mariëtte Oelderik studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Lucia Meeuwsen en Marianne Blok. Zij trad op als solist in Antonia Vivaldi’s Gloria, in de Messiah, de Matthäus Passion, Deutsches Requiem van Johannes Brahms en de requiemmissen van Mozart en Verdi. Zij maakte haar operadebuut met de rol van Lìu in Turandot. Daarna zong ze Dido in Purcell’s Dido and Aeneas, Eurodice in Gluck’s Orfeo en Violetta in La Traviata. Zij maakte geruime tijd deel uit van het gerenommeerde vocale ensemble Quinck en zingt in het Koor van de Nederlandse Opera.

6


PROGRAMMA

2 Mozart, Requiem

Requiem

Hostias

Lacrymosa

Met Mozart’s Requiem gingen de EigenWijze avonturen pas echt van start, want: met dit repertoire ging het koor in 1999 op tournee, samen met EigenWijs Amsterdam. Met z’n allen in de bus naar Hongarije. Elk koor afzonderlijk had hard gestudeerd op het niet echt makkelijke Requiem. In Hongarije zouden we worden begeleid door een professioneel orkest. Er was een namelijk een samenwerking gezocht en gevonden met het orkest Castellum Kamarazenekar uit Keszthely aan het Balatonmeer.

De keren zijn niet te tellen dat Mariëtte Oelderik, soms alleen, soms met haar zingende collega’s, onze concerten als solozanger is komen opluisteren, - altijd fantastisch zingend en altijd met een bemoedigend woord voor ons allen, ook als het niet al te denderend ging. Namens alle EigenWijzers: dank Mariëtte en, om het maar eens op z’n Twents te zeggen: goad gaon!

Na een lange reis was het zover: op 27 oktober om 18.30 in de kerk van Keszthely. Er was zoveel publiek komen opdagen dat de deuren van de kerk openbleven, zodat zij die een staanplaats hadden op het plein ook konden horen en zien. Niemand die er bij was zal ooit vergeten hoe het was, de inzet van het koor ten overstaan van de toegestroomde menigte: Requiem aeternam dona eis Domine et lux perpetua luceat eis… Heer, geef hen de eeuwige rust, en het eeuwige licht verlichte hen…

Precies één dag hadden de koorleden om van pure trots naast de schoenen te gaan lopen. Daarna stond iedereen weer stevig met de benen op de grond, want bij de opvoering in Boedapest op 29 oktober zat er zowat geen kip in de zaal, ondanks fanatiek flyeren van de koorleden. Eigenlijk geen wonder. Het opvoeren van Mozart’s Requiem in Boedapest heeft iets van water naar de zee dragen; er waren diezelfde dag nog minstens twee andere uitvoeringen. Bovendien werd de kerk op dat moment gerenoveerd, hij was onverwarmd en het leek wel een bouwplaats. Een maand later ging het beter in de Pieterskerk in Leiden, die dankzij een leuk artikel in de plaatselijke krant goed vol zat. Op zaterdag 16 november 2013 zongen de beide koren nog een laatste keer samen het Requiem van Mozart. Na een lange repetitiedag om de noten weer wat op te poetsen zongen we in een bomvolle Dominicuskerk. Dat was meteen het afscheid van EigenWijs Amsterdam, dat daarna werd opgeheven.

7


PROGRAMMA

3 Vivaldi, Gloria

Gloria

Et in terra

Domine Deus

Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis. Domine Deus, Agnus Dei, Filius Patris. Qui tollis peccata mundi, miserere nobis.

Eer aan God in den hoge en vrede op aarde aan de mensen die Hij liefheeft. Heer God, Lam Gods, Zoon van de Vader; Gij die wegneemt de zonden der wereld, ontferm U over ons.

De eerste uitvoering: Zondag 10 december 2000, Jozefkerk. Solisten: Mariëtte Oelderik (sopraan), Marianne Seliger (alt), Jan Willem van Deuveren (tenor) en Hans Pieter Herman (bariton). Strijkers: Orkest van het Oosten.

“IK GA UIT VAN EEN ONGEREMD GELUID” Ook dit keer was het goed gelukt om voor deze uitvoering publiciteit te genereren. Ton Ouwehand schreef een artikel van een halve pagina groot in de Tubantia, waarin onze ‘eigenwijze’ dirigent zijn visie toelichtte. “Een combinatie van serieus werken en de lol er in houden. Dat doe je zo: “Wanneer je een 4-stemmig stuk onderhanden hebt, en per stemgroep heel precies studeert, hebben die andere stemgroepen niets te doen. Daarom werk ik in het begin niet te precies en laat de groepen snel samen zingen, zodat niemand zich verveelt.” En niemand verveelde zich bij EigenWijs. Het koor was in de twee jaar sinds de oprichting flink gegroeid. Geen wonder, want: “De vuilnisman staat naast de professor. En als de vuilnisman beter zingt, is hij het mannetje. Dat is koorzingen. Pure bevrijding, ook van sociale status.” Aldus Pierre in het jaar 2000.

8

Recensent Jos Keijzer in de Tubantia schreef (nadat hij eerst de solisten uitbundig had geprezen): “Het koor EigenWijs heeft een stevige koorklank die staat als een huis. Toch lijdt de dynamiek er bij Vivaldi zeker niet onder. Het geheel blijft levendig klinken door de stralende sopranen van het koor. In het ‘Et in terra’ bouwde de vol temperament leidende dirigent heel gevoelig af, waarmee het koor bewees ook in de zachte gedeelten één geheel te zijn.”


“Al is de inhoud religieus, het Requiem van Verdi is natuurlijk puur theater, maar wel prachtig theater. En als dan koor en orkest perfect in balans zijn, dan weet ik dat ik het mooiste vak ter wereld heb”

Tubantia, 1 november 2001 Uit interview Herman Haverkate met Pierre Schuitemaker.

Het programma van EigenWijs werd steeds ambitieuzer. Vier jaar geleden was er nog niks, maar in 2001 stond er een 60 man sterk koor klaar voor het Requiem van Verdi, uitgevoerd op 2 november in de Hervormde Kerk van Neede, op 3 november in de Westerkerk van Amsterdam, op 4 november in de Jozefkerk in Enschede. Samen met het Litouws Staatsorkest en Litouwse solisten met de meest onuitspreekbare namen. Een beetje moe was iedereen nog wel. Want de maand daarvoor, in oktober 2001, waren alle EigenWijzers, Amsterdam én Enschede, per trein op koorreis naar Polen geweest. De orkestleden sliepen bij de koorleden thuis.

Hervormde Kerk Neede

In deze uitvoering van het Gloria hoort u Anne Martha Schuitemaker als soliste, begeleid door het projectorkest en Tasco Silva.

TASCO SILVA Tasco Silva (1978) studeerde klassieke piano bij Marius van Paassen aan het conservatorium in Enschede. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met liedbegeleiding. Dit beviel hem zozeer dat hij deze studierichting is gaan volgen, onder meer bij Marien van Nieukerken. Ook heeft hij diverse masterclasses gevolgd. Hij verleende medewerking aan verschillende projecten in verschillende genres, waaronder muziektheater en operette. Tasco is werkzaam als piano- en keyboarddocent in Nederland en Duitsland en is begeleider van verschillende koren, waaronder EigenWijs, waar hij pianiste Agnes van der Tuuk opvolgde in 2011.

Uit de nieuwsbrief van Voorzitter/penningmeester Herman Niesthoven:

Aankomst va n het orkest 2 november ’s morgens. Verstrekken ko st en inwoning. Voor halen en brengen is het vaste p unt de Hervormde ke rk van Usselo .

9


CONCERTREIS KRAKAU Op 22 oktober was de eerste repetitie in de Petrus en Pauluskerk in Krakau. Maar: het orkest kwam niet! Een defect aan de bus. Gelukkig was iedereen er wel bij de uitvoeringen. En de Polen waren wel te porren voor een gratis Requiem, bij beide uitvoeringen zat de kerk bomvol. De Italiaanse allure van de stad Krakau verborg een zekere sleetsheid in de accommodaties. Ook in de beide kerken waren de voorzieningen op z’n zachtst gezegd matig: omkleden in het halfdonker op een stoffige zolder en optreden op een podium van bierkratten en planken.

Gerrit, in die jaren vaste leverancier van bierkratten en planken voor het podium

10


PROGRAMMA

4

Rossini, Petite Messe Solennelle Kyrie Kyrie eleison. Christe eleison. Kyrie eleison.

Agnus dei

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis.

Toen Verdi zijn beroemd geworden Requiem voor het eerst ten gehore bracht in 1874, schreef een bekend criticus dat dit werk de herinnering aan Rossini niet kon doen vervagen. Voor EigenWijs Twente een reden om na Verdi Rossini te programmeren.

De eerste uitvoering van dit fantastische stuk was op 15 november 2002. Inmiddels was het koor EigenWijs Twente toegetreden tot de Enschedese Zangersbond, en, samen met de andere aangesloten koren, presenteerden wij ons in de Opstandingskerk aan de Zonstraat. Het was nogal een kale boel. Dat was gelukkig wel anders op 23 november tijdens onze uitvoering in de Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat in Enschede. Het stuk werd in dezelfde bezetting in de Hervormde kerk van Neede uitgevoerd. En op 1 december zongen we hetzelfde concert nog eens in de Dominicuskerk in hartje Amsterdam. De Petite Messe solennelle is een werk oorspronkelijk geschreven voor vier solostemmen en koor, met 2 piano’s en een harmonium. Onze uitvoering was met één piano en accordeon. Concertpianiste Riko Fukuda bespeelde een historische Pleyel vleugel, Harriët Markus de accordeon. Met solisten Mariëtte Oelderik, Marleene Goldstein, Boguslav Fiksinski, Palle Fuhr Jorgensen was onze sterrencast compleet. Rossini zelf noemde zijn geweldige Petite Messe de laatste van zijn péchés de vieillesse (zonden van de oude dag), stukken die hij componeerde na een lange, relatief rustige creatieve periode, waarin de componist zich naar verluidt liever wijdde aan de goede keuken dan aan de muziek.

JEANNETTE VERSCHURE Jeannette Verschure zingt vandaag de solopartij in het Agnus Dei. Jeannette volgde de klassieke dansopleiding aan de Nel Roos academie te Rotterdam en de Theateropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Amsterdam. Zij was werkzaam in diverse sectoren van de uitvoerende kunst. Na 30 jaar kwam zij Pierre Schuitemaker weer tegen toen hij een scratch van het Requiem van Mozart dirigeerde. Jeannette: “Ik kon bij de openingsmaten niet zingen, zo ontroerd was ik.” Ze nam zanglessen bij Pierre en zong in 2016 de solopartij in onze uitvoering van het Armeens Oratorium.

11


TENOREN

Haal die preitjes uit je oren!

Ongeveer vanaf 2002 begon het een zekere onbalans. Steeds minder mannen in het koor hadden het op te nemen tegen steeds meer vrouwen. De tenoren hadden er het volgende op gevonden: Ze gingen harder studeren, zodat ze met zelfvertrouwen en ‘met luider stemme’ hun partij te lijf konden gaan. Iedere zaterdag, vakanties daargelaten, repeteerden ze bij Luuk en Marjan, onder leiding van repetitor Marjan, - tot op de dag van vandaag ... Dit leidde tot een bijzondere eensgezindheid en goede persoonlijke band onder de tenoren, en ook tot een grote geestdrift, zodat het wel eens is voorgekomen dat ze een maat eerder klaar waren dan de rest van het koor.

CHRISTMAS CAROLS ZINGEN IN CAFÉ DE CACTUS Op 11 december namen een aantal leden het initiatief voor een informeel avondje Christmas Carols zingen in Café de Cactus in Hengelo. Een groot succes!

12


CONCERTREIS NAAR THÜRINGEN (DUITSLAND)

met de Petite Messe Solennelle – Gioacchino Rossini 15 oktober Predigerkirche, Erfurt 16 oktober Georgenkirche, Eisenach

13


Uit: Tubantia donderdag 28 augustus 2003 “Voordat de leden van oratoriumkoor EigenWijs de Jacobuskerk inlopen om hun ‘Funeral Sentences’ uit te voeren, oogt de Enschedese Oude Markt als een middeleeuwse ontmoetingsplek, met trompetters, trommelaars, een stadsomroeper, vuurpotten, fakkels, vaandels, monniken, edelen en bedelaars. Zo lokt EigenWijs het publiek de Jacobuskerk in voor de Funeral Sentences van Purcell: een geregisseerde uitvoering van de Burial Service van Thomas Morley, met medewerking van leden van het Orkest van het Oosten, het gerenommeerde Vocaal Ensemble Quinck en trompettisten van Muziekvereniging Wilhelmina.”

14


2003 GEËNSCENEERDE UITVOERING VAN THE FUNERAL SENTENCES Het bestuur van EigenWijs had de Enschedese horeca-ondernemers rond de Oude Markt zo gek gekregen om, in strijd met gemeentelijke regels, alle straatverlichting rond de markt te (laten) uitzetten, zodat alleen de vuurpotten op de terrassen en de fakkels die de koorleden in de optocht met zich meedroegen voor wat diffuus licht zorgden. Onder begeleiding van trommels en trompetten én de kerkklokken die klokslag tien begonnen te luiden, zorgde het koor, uitgedost als bedelaar, monnik of edelman, voor een fantastisch spektakel voor alle aanwezigen op de Oude Markt. Aan de deur van de Jacobuskerk zijn nog ettelijke kaartjes verkocht!

In de Dominicuskerk in Amsterdam werd min of meer hetzelfde concert nog eens uitgevoerd, maar dan op klaarlichte dag.

ijd Uit de convocatie van het als alt kostenbewuste bestuur destijds: en. Een aantal dingen ‘Het plan is om niet alle kleding te hur rouwen) zullen we (met name de kleding van de volksv r vast thuis en in je zelf maken. Jullie kunnen helpen doo kennissenkring te kijken naar: wat zwaardere stof in - Afgedankte gordijnen, liefst in een ook groen. Bij twijfel aardetinten: beige, bruin, eventueel gewoon meenemen. aakte die destijds zo - Omslagdoeken (bijvoorbeeld die geh populair waren). - Oude witte overhemden. weg, want die kunnen En gooi dit jaar geen leren sandalen ruikt worden voor de waarschijnlijk ook nog heel goed geb uitvoering!

15


PROGRAMMA

5

HENK WIJZENBEEK Henk Wijzenbeek begon op 7-jarige leeftijd met pianolessen. In 1977 werd hij toegelaten bij Fania Chapiro aan het Hilversums Conservatorium. Na zijn studie ontwikkelde hij een grote belangstelling voor het begeleiden van zangers. Hij was werkzaam als repetitor bij Stichting EigenWijs te Amsterdam. Henk Wijzenbeek leidt momenteel verschillende koren en coacht zangers.

16

Brahms, Ein deutsches Requiem deel1

Selig sind die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden. Die mit Tränen säen, werden mit Freuden ernten.

Geen gewone Requiem mis met vaste Latijnse tekst waarin het vooral gaat om het zielenheil van de overledene. Brahms vond dat niet de overledenen troost nodig hebben, maar de nabestaanden. Hij koos zelf zijn teksten uit de Lutherbijbel voor zijn ‘Duits Requiem’. EigenWijs voerde dit prachtige werk uit in 2004, in de Blasiuskerk in Delden op 3 november en op 4 november in de Jozefkerk in Enschede, beide uitvoeringen met het orkest uit het Hongaarse Kesthely, waarmee we in 1999 hadden kennisgemaakt tijdens de koorreis. “Al met al zorgen meer dan honderd koorleden voor een nagenoeg professionele uitvoering “ blikte de Tubantia vooruit. In Enschede liep het helaas een beetje anders. De orkestleden die werden losgelaten in het centrum gingen liever naar de Zeeman in plaats van te repeteren in de kerk. Een paar uur later zaten ze met volle plastic tasjes in de kroeg, waar ze ‘m goed raakten. Voor Pierre was er geen dirigeren aan, en het koor raakte in sommige passages ernstig de kluts kwijt. Geen nood. Het was heel gezellig met de Hongaren, die logeerden bij de koorleden thuis. Het volgend jaar op onze concertreis naar Kroatië namen we revanche met Ein deutsches Requiem – zonder orkest nu, in de versie voor piano vierhandig die Brahms zelf maakte in 1869. Onze vaste pianist van de eerste jaren EigenWijs, Henk Wijzenbeek, ging daarvoor mee, samen met Rodolphe Serné.


DIE SCHÖPFUNG, HAYDN

PODIUM-NOOD In een lange reeks van jaren waren er tenminste twee uitvoeringen, één in Enschede en één in Amsterdam. Samen met het Amsterdamse koor stonden dan zo’n 100 zangers op het toneel of liever in de koorruimte van de kerk van de uitvoering. In Amsterdam heeft de Dominicuskerk een koorruimte met trapsgewijze verhogingen. Met een beetje hangen en wurgen kon iedereen de dirigent zien. In Enschede hebben de kerken dat niet (vooral Jozefkerk en Mariakerk) en moesten we werken met een extra podium om die verhoging te bereiken. In de jaren tot en met 2004 had Pierre zijn eigen crew uit Amsterdam die voorzien van lege bierkratten en planken een podium bouwde. In 2004 zakte één van de koordames door een plank. Het liep gelukkig goed af... We hebben dit gezien als een waarschuwing. In 2005 benaderden we Het Prins Bernhard Fonds voor een subsidie voor échte podiumdelen. Het fonds berichtte ons dat zij al een bijdrage heeft gegeven aan een facilitaire groep in Almelo, die tegen laag tarief podiumdelen verhuurt. Zo is het gegaan en zo is het in al die jaren gebleven. We hebben het plaatsen van podiumdelen bijna tot kunst verheven. We maakten vooraf een schets voor de Jozefkerk, de Mariakerk, de St Janskerk, de Lasonderkerk. We haalden de podiumdelen vroeger met twee auto’s op en vervoerden ze in aanhangers van het verhuurbedrijf in Almelo. Later was één aanhanger voldoende, toen ons Amsterdamse zusterkoor ophield te bestaan. In de Mariakerk hadden we houten passtukken. Die blokken hebben we nog. Je weet maar nooit. Entree € 17, voo rver

koop € 15, 65+

-pas € 13, tot

en met 18 jaar

€ 5. Voorverkoo

p bij VVV Ensc

hede en bij de

koorleden. Info

rmatie: 053-435 140

1

Voor ieder Oratorium­ koor geldt dat er een paar werken zijn die je gezongen moet hebben. Natuurlijk Mozart’s Requiem, de Messiah, de Matthäus of de Johannes Passion. Die Schöpfung van Haydn (die Jahreszeiten) mag ook). In 2015 was het zo ver: het koor ‘deed’ de Schöpfung, op 18 september in de Jozefkerk in Enschede, en op 25 september in de Dominicuskerk in Amsterdam.

Afzender: De Podiumcommissie: Hans Koenders & Luuk Wirtz & steeds weer wisselende hulptroepen bij de op- en afbouw.

-) zi ng

ee

M (

A Ceremony of in Carols (Benjam

stconcert er

de Jean Racine

-)

de Cantique

zi ng

Ora to r

(

ee

Programma:

(Gabriel Fauré),

e

M

K

t: er

enWijs Twente pr Eig es or en ko te concer m rst t iu

Britten) voor vrouwen aria’s door koor en enkele zingt het koor solisten. Verder Chrétien van Adolphe in nog de Minuit ederen van Benjam aantal kerstli zelf in de Adams en een s en bent u Vaughan William en ter Britten en Ralph aantal bekende te zingen met een plaats op: gelegenheid mee happening vindt liederen! Deze studeren te in plekke

K

KOORREIS NAAR KROATIË MET EIN DEUTSCHES REQUIEM VAN BRAHMS.

EERSTE KERSTCONCERT

in het vertrouwde kerkje van Usselo. Met kerstliederen van Britten en Vaughan Williams en natuurlijk evergreens, die het publiek kon meezingen.

Usselo. mde Kerk van er in de Hervor 7,50 Zaterdag 17 decemb in de voorverkoop Entree 8,50 euro, 1401. Aanvang 19.30. rkoop: 053-435 gen en kaartve euro. Voor inlichtin

17


n Worte

te Die sieben letz

de straat, Ensche k, Oldenzaalse 16 jaar: € 5,00 in de Jozefker 13,00) t/m l om 15.00 uur koorleden € Zondag 2 apri p bij VVV en 0 (voorverkoo Entree € 15,0 nl wijstwente. www.eigen

(

ee

stconcert er

(

é, van Gabriel Faur deel I de koren uit siah van van de Mes Vrouwenkoor . ändel G.F.H e aantal Lets FEM zingt een zal Venderbosch liederen en Hans kerstchoralen een aantal nog delen uit op het orgel het koor o.a. de n. Verder zingt spele Bach en bent u in van J.S. Saint Saëns van Camille Noël de en ter de aantal beken Oratorio zingen met een te op: mee id ening vindt plaats gelegenhe en! Deze happ lieder ren stude plekke in te

18

K

M

-)

Programma: Cantique de Jean Racine

zi ng

zi ng

ee

-)

M

Ora to ri

K

t: er

enWijs Twente pr Eig es or en o k te concer t m s r u t e

lo lo. e Kerk van Usse de Hervormd december in p 7,50 euro. Zaterdag 16 in de voorverkoo Entree 8,50 euro, . ng! Aanvang 19.30 en gratis toega 16 jaar hebb Kinderen tot


PROGRAMMA

6

Haydn, Sieben letzten Worte Deel 4 Mein Gott, warum hast du

Mein Gott warum hast du mich verlassen? Wer sieht hier der Gottheit Spur? Wer? Wer kann fassen dies Geheimnis? O Gott der Kracht und Macht, O Gott der Kraft und Stärke! Wir sind deiner, deiner Hände Werke, diene Lieb, O Herr, hat uns erlöst. O Herr, wir danken dir, danken dir von Herzen. Unserwegen littst du Schmerzen, Spott, Verlassung, Angst und Pein. Herr, werr sollte dich nicht lieben, dich mit Sünde noch betrüben? Wer? Nichts soll uns vond dir trennen. Alhier und dort in Ewigkeit.

De Sieben letzten Worte componeerde Haydn in opdracht voor de bijzondere liturgische dienst op Goede Vrijdag, waarbij korte preken, ieder gebaseerd op één van de zeven laatste woorden van Christus, werden afgewisseld met muziek. Er bestaat een versie met symfonieorkest, een versie voor strijkers, en een versie voor piano. Die laatste versie is niet van Haydn zelf, maar hij was er wel uiterst content over. EigenWijs voerde Die sieben letzten Worte uit in de orkestversie met het Philharmonisch Orkest Mozart, sopraan Susanne van de Vosse, alt Marianne Seliger, tenor Boguslav Fiksinksi en Kees van Hees, bas. Eerst in de Amsterdamse Dominicuskerk op zondag 25 maart en daarna op zondag 2 april in de Jozefkerk in Enschede.

ALLE ZEVEN LAATSTE WOORDEN: 1 Vader, vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen. 2 Voorwaar ik zeg u, heden nog zult gij bij mij zijn in het Paradijs. 3 Vrouw, zie daar uw zoon, zoon, zie daar uw moeder. 4 Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten? 5 Ik heb dorst. 6 Het is volbracht. 7 Vader, in uw handen beveel ik mijn geest. 19


Tubantia, dinsdag 5 juni, door Koen Edeling

Eigenwijze Messiah met mooie momenten

nte

js Twe Oratoriumkoor EigenWi

Messiah G.F. Händel

In de Mariakerk aan de Deurningerstraat in Enschede Il Concerto Barocco werd Händel’s ‘Messiah’ uitgevoerd door Oratoriumkoor EigenWijs. Het koor deed zijn naam eer aan, want nooit eerder heb ik in juni dit stuk horen uitvoeren en het verschijnsel ‘coupures’ ken ik alleen 0 uur Zaterdag 2 juni om 19.3 van de overlevering van Mengelberg, www.eigenwijstwente.nl die in de Mattheüs sneed zoals Schuitemaker in de Messiah. Deel 1 klonk integraal, met een fraai barokorkest: Il Concerto Barrocco, compleet met theorbe (langehalsluit) . De strijkers waren het niet altijd eens over de juiste intonatie, maar de totaalklank was erg aangenaam, met in deel 3 feestelijke klanken van trompetten Mail van Harry (koor EigenWijs Amsterdam) en pauken. aan Hans (koor EigenWijs Twente) (...) Het koor had op enkele plekken knap last Hans! Uit de uitgebreide correspondentie met EigenWijs begrijp ik, dat van de erg ruime akoestiek, waardoor ik in de nacht van vrijdag 1 juni op zaterdag 2 juni bij jou kan slapen. de synchroniteit met het orkest een Nee, ik ben niet de vrouw met het hondje!!! deuk opliep. Toch waren er andere Ik stel me voor dat ik vrijdagavond na de generale repetitie achter momenten waarin de grote groep je aan naar jouw huis rijd. Zaterdag overdag trek ik mijn eigen plan, zangers vastberaden overkwam, met centrum Enschede, museum etc. als hoogtepunt uiteraard het Halleluja, Ik stel je aanbod zeer op prijs en bij deze alvast bedankt daarvoor. waarbij eigenlijk het publiek had moeten - Harry gaan staan, zoals de traditie leert. m.m.v.

n

Mariette Oelderik, sopraa Marianne Selleger, alt Boguslaw Fiksinski, tenor bas Palle Fuhr Jørgensen, o.l.v.

Pierre Schuitemaker

traat, Enschede

Mariakerk, Deurningers

Entree € 22,00 (voorverkoop Kinderen t/m 18 jaar: € 5,00

€ 18,00)

stwente.nl obarocco.nl en www.eigenwij en en via www.ilconcert

Voorverkoop bij de koorled


PROGRAMMA Zo vroeg nog in het voorjaar, en we hadden het ‘grote’ concert al gehad. Genoeg tijd dus om alvast te beginnen met repeteren van het grote koorwerk, de Messiah van Händel, dat voor 2007 op het programma stond.

7

Vivaldi, Magnificat Deel 1: Magnificat

Het publiek van ons kerstconcert in december kreeg er alvast een voorproefje van. Ook zong het vrouwenkoor FEM op het kerstconcert. Het vrouwenkoor was eerder dat jaar van start gegaan, Pierre kwam een uurtje eerder naar Usselo om een stuk of twaalf enthousiaste vrouwen uit het koor uit te dagen met lastige werken, zoals bijvoorbeeld de Messe à Trois Voix van de Fransman André Caplet, korte a capella liederen van Poulenc of Letse volksliederen.

Deel 3: Et misericordia

Deel 1: Magnificat En Maria sprak Mijn hart prijst hoog de Heer, Van vreugde juicht mijn geest Om God mijn redder Daar hij welwillend neerzag Op de kleinheid zijner dienstmaagd. Deel 2: Et misericordia En zijn genade gaat over van generatie op generatie op allen die hem vrezen.

Antonio Lucio Vivaldi leefde van 1678 tot 1742 en was behalve componist een zeer begaafde violist. De Vier Jaargetijden is door de eeuwen heen zijn bekendste werk geweest. Al het andere was tamelijk weggezakt, totdat de wetenschapper Marc Pincherle in het begin van de 20e eeuw een onderzoek begon naar het oeuvre van de tijdens zijn leven zo geliefde en beroemde componist. Veel van zijn werken werden ‘herontdekt’ en in 1926 vonden onderzoekers in een klooster te Piedmont nog eens veertien folio’s met daarin de manuscripten van 300 concerten, 19 opera’s en meer dan 100 vocale werken, waaronder het Gloria.

FEM in de Petruskerk, Sloterdijk (2011)

K

M

ee M

(

Vivaldi,

FEM Vrouwenkoor

a trois

ncer t

Magnificat

van Antonio

stco er

re Onder ande uit de koordelen

se zingt de Mes Naast nog é Caplet. voix van Andr het koor de ren zingt bent u ook l kerstliede Vivaldi en een aanta ria van Antonio zingen met een uit het Glo koordelen je eid mee te genh Een glaas gele de in ren liederen! zelf weer in te stude s op: ter plekke plaat en nde vindt ening aantal beke . Deze happ is inbegrepen Glühwein

Natuurlijk moet er gestudeerd worden op zo’n reis, soms in de bus, maar meestal een paar uurtjes ergens in het hotel.

K

Programma:

het

-)

KOORREIS NAAR SLOWAKIJE/PRAAG

zi ng

zing

-)

ee

Ora to ri

t: er

s Twente pre enWij Eig se nt or e ko concert t m s r u e (

lo. van Usse ormde Kerk euro, r in de Herv erkoop 8,50 15 decembe in de voorv Zaterdag ng! 9,50 euro, ee toega 19.30. Entr en gratis Aanvang eren hebb umptie. Kind

cons inclusief

Het Magnificat van Vivaldi zong EigenWijs in hetzelfde jaar als de Messiah, in 2007 dus. Het Magnificat maakte deel uit van het kerstconcert, waarbij, zoals inmiddels gebruikelijk, weer liederen meegezongen konden worden door het publiek. Het vrouwenkoor FEM zong de Messe à troix voix van Caplet, wat heel wat lastiger in het gehoor ligt dan de toegankelijke koorwerken van Vivaldi.

21


v.

VU Orkest, Am

sterdam

nne Selleger,

, sopraan, Maria

riette Oelderik

We gaan er nu even met zevenmijlslaarzen doorheen. EigenWijs Twente is allang geen beginnend koor meer. Er wordt snel gestudeerd, het repertoire wordt hier en daar knap ambitieus.

alt

, bas tchell Sandler

ski, tenor, Mi guslaw Fiksin itemaker v. Pierre Schu

€ 17,50) (voorverkoop Entree € 20,00 0 18 jaar: € 5,0 Kinderen t/m uur,

Oratoriu Voorverkoop

schede

Mariakerk, En

Wijs Twente mkoor Eigen te.nl

08, 15.00

12 oktober 20

en en via

bij de koorled

In deze jaren wordt veel gewerkt met het projectorkest POT. Naast de ‘grote’ concerten, die altijd geld kosten (de huur van de kerk, de betaling van de solisten, de orkestleden, de huur van het podium, bloemen, fles wijn voor de dirigent en noem maar op), waren er, soms zelfs meerdere keren per jaar, ‘verdienconcerten’ om de kas te spekken. De kerstconcerten bijvoorbeeld werden altijd in ons eigen kerkje in Usselo gehouden, over het algemeen zonder solisten en zonder orkest. Een enkele keer werden we ingehuurd om ergens te komen zingen. Nu we het toch over financiën hebben: Hier is de plek om de Enschedese Zangersbond te bedanken, die ieder jaar zonder mankeren onze tekorten (mits binnen de gestelde grenzen) aanvulde.

ijstwen

www.eigenw

EZB bedankt!

22


Oratoriumkoor EigenWijs Twente

Stabat Mater Missa Dolorosa Caldara

Pergolesi

Caldara

m.m.v.

Projectorkest Twente Vrouwenkoor FEM Mariette Oelderik sopraan Marleene Goldstein alt Bert Visser tenor Hans Heijnis bas o.l.v.

Pierre Schuitemaker Zaterdag 27 maart om 20.00 uur Mariakerk Deurningerstraat Enschede Entree â‚Ź 17,50 (voorverkoop â‚Ź15,00) Kinderen t/m 16 jaar gratis toegang Voorverkoop bij de koorleden en via www.eigenwijstwente.nl

www.eigenwijstwente.nl

2008 Messe sollenelle, Gounod,

Kronungsmesse, Mozart

2009 Mendelssohn. Psalm 142,

Verleih uns Frieden

2010 Stabat Mater van Caldara

Met pianiste Agnes van der Tuuk

Missa Dolorosa van Caldara Salve Regina van Scarlatti (lokaties: Oude Blasius, Delden, Mariakerk Enschede) Stabat Mater van Pergolesi, vrouwenkoor Fem, Petruskerk Amsterdam.

23


wente.nl

www.eigenwijst

J

torium Ora koor

EigenWijs

Twente

ohannes Passie Bach Johann Sebastian

m.m.v.

orium Orat koor

EigenWijs

Händel

Twente

Israël in ypt Eg

ente

Projectorkest Tw

l sopraan Janneke van Buu ein alt Marleene Goldst tenor Henk Gunneman an bariton Hans Pieter Herm o.l.v.

m.m.v.

Projectorkest Twente Elisa Roep sopraan Elsbeth Gerritsen

aker

Pierre Schuitem

alt

o.l.v.

Pierre Schuitemaker

13.30 uur Zondag 17 april t 212 Enschede gerstraa

Mariakerk Deurnin ) rverkoop € 17,50 Entree € 20,00 (voo toegang Kinderen t/m 16

jaar gratis

Voorverkoop bij

24

de koorleden en

ijstwente.nl

via www.eigenw

, aanvang 19.3 Zondag 18 november Enschede Mariakerk,

0 uur

Deurningerstraat 212,

ijstwente.nl den en via www.eigenw erkoop bij de koorle erkoop € 17,50). Voorv Entree € 20,00 (voorv

Israël in Egypt werd uitgevoerd in een donkere kerk met diapresentatie. Het koor ging in het wit gekleed.


PROGRAMMA

8

8

Dvorak, Stabat Mater Eia mater

Eia Mater fons amoris, me sentire vim doloris. Fac ut tecum lugeam. Fac ut ardeat cor meum, in amando Christum Deum, ut sibi complaceam Geef, o Moeder! Bron van liefde, dat ik voel wat U zo griefde, dat ik met U medeklaag. Dat mij ’t hart ontgloeit van binnen, in mijn Heer en God te minnen, dat ik Hem alleen behaag.

Niet te missen! .. 1

oor)

rles Gounod (Oratoriumk

Messe Brève - Cha

ré Caplet (Vrou se à trois voix - And

Mes

wenkoor)

2 3

b de Haan (Oratoriumk

Missa Brevis - Jaco

oor)

Zondag 29 september 15.00 uur Hervormde Kerk te Usselo Gratis entree - vrije gift na afloop

Het Stabat Mater is een Middeleeuws gedicht, waarschijnlijk van een Franciscaner monnik uit Frankrijk of Italië. In de 15e eeuw kreeg het Stabat Mater de rol van hymne in de katholieke liturgie. Het werd dan gezongen op 15 september, de dag waarop het “Feest van de Zeven Smarten van Maria” werd gevierd. Heel veel componisten hebben het Stabat Mater op muziek gezet: Boccherini, d’Astorga, Diepenbrock, Dvorák, Haydn, Albert de Klerk, Jenkins, Lassus, Palestrina, Pärt, Penderecki, Pergolesi, Poulenc, Rheinberger, Rossini, A. Scarlatti, D. Scarlatti, Swerts, Szymanowski, Verdi en Vivaldi. In deze ogenschijnlijk uitputtende lijst op Wikipedia ontbreekt de naam van Schubert, die er maar liefst 2 schreef. Misschien mogen die niet worden meegerekend omdat Schubert niet de Latijnse tekst volgde, waarschijnlijk omdat hij, hoewel zeer religieus, niet veel op had met de katholieke kerk. Dvorák had veel succes met zijn Stabat Mater, vooral in Engeland, Amerika en Australië. De eerste Engelse uitvoering was in 1883 in de Royal Albert Hall. Hij was er zelf bij om de ovationele bijval in ontvangst te nemen. De bezetting was gigantisch: 250 sopranen, 160 alten, 180 tenoren, 250 bassen en in het orkest: 24 1e violen, 20 2e violen, 16, altviolen, 16 celli, en 16 contrabassen. “Wanneer ze allemaal inzetten is het een overweldigend lawaai, maar hoe heerlijk klinkt dat alles!” schreef Dvorák enthousiast naar huis. EigenWijs voerde het werk uit met projectorkest POT en de solisten Ingrid Nugteren (sopraan), Guja Sandholt (mezzo-sporaan), Jules Schaap (tenor) en Philip Barkhudarov (bas).


rt’

EigenWijs ‘Lenteconce

Kerk Usselo

3 mei 19.30 uur

Oratoriumkoor EigenWijs Twente zingt delen uit: Dvorak : Te Deum* Dvorak : Mis in D* r Karl Jenkins : Stabat Mate

En verder vrolij Hollandse liedere gezongen door ons vrouwenkoor. Tekste e van Annie MG Schmidt mponeerd door Jetse Bre

geco

hee met versnapering in de pauze uur. Gratis consumptie koffie/t en gratis toeg raat in Usselo. Aanvang 19.30 n aan de kassa 12,00 euro. Kinder mde Kerk aan de Haaksbergerst www.eigenwijstwente.nl. Kaarte Zaterdagavond 3 mei in de Hervor koorleden en via de website de bij rkoop voorve de in Kaarten kosten 10,00 euro de. Ensche in erk in de Mariak concert’ op 22 november 2014 * Als voorproefje voor ons ‘grote

26


o

jke en, s en en emer.

e. gang.

PROGRAMMA

9

Jenkins, Stabat Mater Ave verum Ave, verum corpus, natum de Maria Virgine, Vere passum immolatum in Cruce pro homine, Cujus latus perforatum fluxit aqua et sanguine,

Esto nobis praegustatum in mortis examine. Jesu dulcis, Jesu pie, Fili Mariae. Amen Amen

Bijna iedere koorzanger kent de componist Karl Jenkins en heeft ooit wel eens iets gezongen van deze muzikale duizendpoot. Jenkins (of liever Sir Karl Jenkins, want hij is Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en werd in 2015 in de adelstand verheven) werd geboren in 1944 in Penclawdd in Wales. Hij studeerde muziek aan de universiteit van Cardiff en de Royal Academy of Music in London. Jenkins speelt hobo, saxofoon en piano en was enige tijd de toetsenist van rock band Soft Machine, overigens niet in de meest succesvolle jaren van de band. Wel zeer succesvol was de jazzband Nucleus, waar Jenkins mede-oprichter van was. Nucleus kreeg in 1970 de prestigieuze eerste prijs op het Montreux Jazz Festival. Na de opsplitsing van Soft Machine legde Jenkins zich vooral toe op het componeren van reclamemuziek. Een van zijn bekendste werken op dat gebied is het klassieke thema dat hij schreef voor de reclamecampagne voor diamantbedrijf De Beers. Samen met zijn zoon, Jody K Jenkins, is Karl Jenkins nog steeds actief in de reclame. Ze schreven onder meer de muziek voor een McDonald’s- en een BMW-reclame.

In 1995 begon Jenkins met zijn crossover project Adiemus, met het album Songs of Sanctuary. Het project is gebaseerd op klassieke muziek, maar is erg gevarieerd. Er zijn invloeden van jazz, maar ook van klezmer en azan (de muzikale oproep tot gebed in de islam). Zijn Stabat Mater uit 2008 is geschreven in de stijl van de Adiemus cross- over projecten. Antieke oosterse instrumenten als de darbuka, daf, dohol, mey en rik zijn te horen, en de zang is in Latijn, Engels, en soms Hebreeuws, Aramees en Grieks. (Bron: Wikipedia) Hoewel een absolute publiekslieveling, zijn de recensies van kenners soms vernietigend. David Fanning, Britse professor Musicologie, schreef in The Telegraph van 17 maart 2008 over Jenkin’s Stabat Mater: “Jenkins heeft het recept voor succes gevonden. Het bestaat uit eenvoudige akkoordenschema’s en frases van 4 maten, basale composities met hier en daar een exotische veeg. De muzikale lijnen doen het goed bij kinderen en amateurs.” Verder wordt er gesproken over de ‘geestdodende voor-de-handliggendheid van de muzikale taal’ en van ‘instant bevrediging met veel toegevoegde suiker’.

U hoort uit dit omstreden Stabat Mater het Ave Verum, één van Jenkin’s aanvullingen buiten de standaard Stabat Mater-tekst om. Oordeelt u zelf. 27


PROGRAMMA

10 Avedissian, Armeens oratorium Klaaglied

Wiegelied

Klaaglied Wij leefden voor het licht en verlangden dat goedheid altijd ons deel zou zijn. Het zal ons kracht geven om het slechte te overwinnen. Maar er kwamen stormen die slavernij brachten. Mensen, huizen, steden en het moederland werd ons ontnomen. Met sabels, vuur en dood namen de barbaren ons alles af. Maar onze stralende hoop zal niet sterven en zal elke duisternis verlichten. Wiegelied De nacht is gevallen en de maand begint te schijnen. De wind waait met vlagen. In je gezicht is de roos ontloken, mijn enige, lieve kleine. Oror, mijn zoon, gauw zul je groeien en hoeder van de familie zijn. Mijn liefde zal je beschermen, geen kwade hand zal naar je reiken. Jij bent mijn enige hoop, mijn onschuldige, mijn eerlijke.

iem u q e R chmaninov

Oratoriumkoor EigenWijs Twente

Gabriel Fauré

& Ra

delen uit de

Vespers

aker Anne Martha Schuitem Hans Pieter Herman bariton o.l.v. Pierre

sopraan

Schuitemaker

m.m.v.

Projectorkest Twente

0 uur Zondag 1 november 15.3 ningerstraat 212 Deur de che Ens k ker Maria gratis toegang € 17,50

t/m 16 jaar (voorverkoop € 15,00)

Informatie en voorverkoop:

28

053-4311847 / 053-4771702

orium Orat koor

EigenWijs Twente .nl nte we jst www.eigenwi

DE GROTE MISDAAD Avedissian’s Armeens Oratorium ter nagedachtenis van de genocide van 1915 is een indrukwekkend werk, dat in Nederland niet vaak wordt uitgevoerd. De controverse die is ontstaan over de term ‘genocide’ is daar misschien debet aan. Het was nog onlangs een kwestie, waarbij het parlement de genocide erkende, maar het Kabinet niet. Men koos ervoor de Turken niet tegen de haren in te strijken. In Nederland spreekt men dus nog steeds over de ‘Armeense kwestie’. De Armenen zelf noemen de volkerenmoord van 1915 ‘Medz Yeghern’, ofwel ‘de Grote Misdaad’. Feit is, dat er zo’n 900.000 – 1,2 miljoen mensen zijn omgekomen.

H

Zo

St.

€ 17

Info


11 Brazinskas, Anne Martha Cantate

Uit het Oosten

Slavische en Baltische mu ziek met werken van o.a .:

Avedissian Oratorium Tsjaikovski Cherubic Hymns Vasks - Bartók - Naujalis

De Anne Martha cantate is gecomponeerd door de Litouwse componist Algimantas Brazinkas, die studeerde aan het Litouws Staats Conservatorium bij Eduardas Balsys. Hij componeerde de cantate voor Pierre Schuitemaker en Mariëtte Oelderik ter gelegenheid van de geboorte van hun dochter Anne Martha. Mariëtte zette de cantate op CD. Hier zingt Anne Martha een deel uit ‘haar’ cantate zelf.

ratorium Okoo r EigenWijs

Twente

m.m.v.

Projectorkest Twente aang evuld met enke le originele oosterse instru menten zoals de ney en de ud

o.l.v. Pierre Schuite

maker

12 Rachmaninoff, Vespers

Anne Martha Schuitema ker sopraan Jeanette Verschure alt/m ezzosopraan Hans Pieter Herman barit on

7,50 (voorverkoop € 15,00) t/m

13 Tsjaikovski, Cherubic Hymns

Haaksbergerstraat 253

16 jaar gratis toegang

ormatie: 053-4311847 en 053-4771702

Bogoroditze

In Rachmaninoffs Vespers wordt gebruik gemaakt van een liturgische tekst van de Russisch Orthodoxe kerk voor de vesperdienst, die bij zonsondergang begint. Rachmaninov zelf rekende de Vespers tot zijn beste werk. EigenWijs zingt Bogoroditse Devo, ‘Verheug u Madonna’.

ondag 29 mei 15.30 uu r

. Jankerk Enschede

In een nachtelijke kus

www.eigenwijstwente. nl

Hymne No. 1

Hymne No. 3

EigenWijs zong twee van de Cherubic Hymns van Tjaikovski tijdens een kerstuitvoering, en in 2015 in het concert ‘Uit het Oosten. Tsjaikovsky componeerde de stukken in de periode 1884 -1885. Het koor zingt in beide hymnen: “Wij die de Cherubijnen op geheimnisvolle wijze verzinne­ beelden, en de leven schenkende Drieëenheid het driemaal heilig toezingen, laat ons nu alle aardse zorgen terzijde stellen”.

EigenWijs bracht het indringende en helaas zelden uitgevoerde Armeens oratorium in de St. Jankerk, op 29 mei 2016. Het was het onbetwiste hoogtepunt uit het concert met titel: ‘Uit het Oosten’ met werken van componisten uit het Europese (noord)oosten: Russisch, Armeens, Ests, Lets, Litouws. Het werd uitgevoerd met het projectorkest POT, versterkt met musici op authentiek traditionele Arabische instrumenten. Die zijn er dit keer helaas niet bij, maar zij is er wel: Jeannette Verschure, die toen haar eerste optreden als solozangeres had. 29


Zowel de keuze voor het Requiem in C van Cherubini als het Requiem van Saint-Saëns getuigt van de onafhankelijkheid van Pierre Schuitemaker, die op het gebied van het te zingen repertoire het alleenrecht had. Uiteraard had hij daarbij ook oog voor de wensen van het koor. Want welke koorzanger wil er nu niet het Requiem van Mozart of Fauré zingen, of de Messiah en de Johannes Passion? We hebben het allemaal gedaan, en daarnaast dit fantastische extra - prachtige muziek die we zonder onze Eigenwijze dirigent niet hadden gekend.

We reisden naar Amsterdam ter gelegenheid van Pierre’s 70e verjaardag...

30

Wat doen jullie hier...??


PROGRAMMA

14 Cherubini, Requiem in c Requiem en Kyrie

Al bent u een groot liefhebber van klassieke muziek, is er toch een gerede kans dat u nog nooit van Luigi Cherubini hebt gehoord - en dit terwijl Cherubini tijdens zijn leven grote bekendheid genoot wiens werk geprezen werd door medecomponisten als Beethoven, Schubert, Schumann en Brahms. De eerste opvoering van Cherubini’s Requiem in c-mineur vond plaats op 21 januari 1817 in de crypte van de kathedraal van Saint Dénis, waar veel Franse koningen liggen begraven, waaronder de Lodewijk XVI en Marie Antoinette. De opdracht voor het Requiem was speciaal voor dit doel gegeven door Lodewijk XVIII. Ondanks de ernst van de gebeurtenis werd het werk snel tamelijk populair. Tegen het eind van de eeuw zakte het echter weg in vergetelheid, samen met veel van Cherubini’s muziek, om pas weer te worden ‘herontdekt’ in het tijdperk van de LP toen er een opname gemaakt werd onder leiding van de befaamde dirigent Toscanini.

15 Saint-Saens, Requiem

Rex tremendae

Agnus Dei

Rex tremendae Koning, voor wiens macht wij beven, die uw heiligen ’t heil zult geven, red mij, o Bron van troost en leven!

Agnus Dei Lam Gods, dat de zonden van de wereld wegneemt, geef hen rust! Lam Gods, dat de zonden van de wereld wegneemt, geef hen rust voor altijd en eeuwig! Amen. Het ‘amen’ in Agnus Dei uit het schitterende Requiem van Saint-Saëns is tevens het aller-aller-allerlaatste Amen van het Oratoriumkoor Eigenwijs. Leden en oud-leden kijken terug op 20 jaar fantastische concerten en vooral heel veel zangplezier. Wij danken onze dirigent die met zoveel overgave het koor heeft geleid, ons soms tot wanhoop heeft gedreven, met wie we zo hebben gelachen. Maar vooral: die ons zoveel heeft geleerd. Dit was het. Het zij zo. Of nee, - niet ‘het zij zo’. Het is zo.

Het allerlaatste amen...

31Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.