Vi ses no 1 2016

Page 1

vi Ses forbundet for dova horselskadade och barn med sprakstorning

no.1 2016

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Omslagsfoto och formgivning: Anne Marte Overaa Text: Lotta Svensson

Hej alla medlemmar! Det du nu läser är vår nya medlemstidning i dhb södra. Här kommer vi bland annat berätta om kommande evenemang och vad vi har gjort vid tidigare aktiviteter. Vi vill visa vilka vi medlemmar och speciellt barnen är som är med i DHB södra. Som ni ser så har det dykt upp ny liten figur i tidningen, en liten apa, som kommer följa med oss på våra aktiviteter och upptåg. Ni barn får i uppdrag att ge förslag på ett passande namn på apan. Maila namnförslag till DHB södra innan 30 sept så korar vi en vinnare. DHB finns i först hand till för våra barn och för att de ska ha roligt tillsammans. Våra barn har hörselnedsättning, har dövhet eller har en språkstörning. Men de är inte sina funktionsnedsättningar. De är barn som vill få uppleva tillsammans med andra och få vara som de är. DHB arbetar för att kommunikation ska bli möjlig oavsett vem man är och vilket språk man använder. Vi arbetar för att teckenspråket ska få vara lika tillgängligt och levande i våra aktiviteter som talade språk. Men oavsett om du talar inget, lite eller fullt teckenspråk, svenska, något annat språk eller flera språk så är du lika välkommen att delta! Att vara förälder har många sidor. Det är ömsom ljuvligt, spännande, roligt och ömsom stressigt, oroligt och svårt i en salig blandning. Det är inte radikalt att våga påstå att det ibland är en lite snårigare och vingligare väg vi vandrar som har barn som behöver mer stöd än andra. Samhället borde vara, men är inte alltid tillgängligt för våra barn. Som förälder vill man självklart att ens barn ska få möjlighet att vara med på lika villkor som alla andra. DHB arbetar för att samhället ska vara mer tillgängligt för våra barn och för att föräldrar ska få stöd och kraft att hantera de situationer man stundtals ställs inför. DHB södras verksamhet drivs helt på idéel basis. Det är vi medlemmar som utformar och driver verksamheten framåt. Alla medlemmars bidrag och åsikter räknas, så kontakta gärna styrelsen om du har frågor och funderingar eller vill vara med och ordna någon rolig aktivitet. Kolla in om ni hittar något som verkar kul och intressant av höstens aktiviteter och varmt välkomna att delta! Vi Hoppas Vi ses!

:

Hälsningar styrelsen

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


.

Foto: Sara Seyffart

Varens aktiviteter Den 27 februari samlades uppemot 50 medlemmar på Ocean Play & Golf i Lund, för DHB södras årsmöte. 25 glada barn var på plats och lekte, klättrade och festade på korv och kakor! Samtidigt höll vi vuxna möte. Helena Skagerborg var ordförande för kvällen. Vi tackade av Nico Seyffart som suttit med i styrelsen ett par år och välkomnade två nya medlemmar in i styrelsen, Ellen Spens och Anne-Marte Overaa. Vi tackade av Anna Söberg som ordförande och Lotta Svensson tillträdde som ny ordförande. Tack alla som kom för ert engagemang! 10 maj föreläsning med Emelie Cramér Wolrath 21 maj Go Cart i Malmö 6 juni Rodel på Kungbygget, Hallandsåsen 13 Augusti Ystad Djurpark

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Go-Cart Text: Natallia Tryfanava Bilder: Sara Seyffart

:

DHB Södra välkomnade medlemmar på ett spännande äventyr där man fick prova på att köra gokart. Snabbt gick det! DHB bjöd på första rundan. Man kunne välja att köra gokart ensam eller att köra dubbelgokart där föräldrar och barn kör tillsammans.

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Rodel DHB firade nationaldagen med våra medlemmar genom att åka Sommar Rodel på Kungsbygget på fina Hallandsåsen. 13 härliga familjer dök upp och alla hade roligt barn som vuxen. Grillades korv på pausen och sen blev det en runda till för det var så kul!

Bild : Sara Seyffart

Text& Bild: Johanna Mellden

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


:

Hur Hander Det? Emilia kom och gästade oss i Skåne, höll föreläsning om sin forskning. Hon berättade hur hon jobbat och hur hon kom in på spåret att börja forska om tvåspråkighet. Det var många trevliga människor som kom och lyssnade. Både föräldrar och personal som jobbar med tvåspråkiga barn (teckenspråk och talad svenska). Emelie har gett ut forsknings- och utvecklingsrapport om tvåspråkighet. Boken är gratis och finns att få tag på Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) hemsida. https://webbshop.spsm.se/globalassets/publikationer/hur-hander-det.pdf/

:

Text: Johanna Mellden Illustration: från Sofia Heimdals omslag till boken

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Ystads djurpark Vi träffades den 13 augusti. Det var soligt och varmt men lite regnigt ute. Vi var ett stort gäng på ca 55 personer inkl. 30 barn som samlades denna dagen. Vi hade även två tolkar på plats. Ordförande Lotta välkomnade alla medlemmar och informerade om dagen. Inne på djurparken tittade vi på kameler och surikater och ringsvanslemurer samtidigt som skötare matade dem samt berättade hur de lever och annat spännande. Vi samlades för gemensam picknick och grillade korv som medlemmar tog med sig. DHB södra bjöd på glass till alla barn. Barnen var glada och nyfikna på djuren och fick klappa marsvin och kaniner. Barnen hoppade ner i hö-högar från ett högt torn. Barnen lekte tillsammans på olika lekplatser och några barn avslutade med att bada i pool.

Bild&Text: Natallia Tryfanava

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


:

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Foto: Charlotte Elm Ravn

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Logo: Jacob Ravn

När: Lördag 3 september, kl. 13.00. Var: Malmö Stadsbibliotek Hur: Helt GRATIS tack vare stöd från Arvsfonden. Föranmälan till sodra@dhb.se

:

Logo: Jacob Ravn

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Foto: Charlotte Elm Ravn Text: Ellen Spens

Om projektet …när vi lyser för varandra… * Synliggöra och skapa nyfikenhet för svenskt teckenspråk. * Öka teckenspråkiga barn och ungas deltagande i kulturlivet. * Utveckla nya former för samarbeten mellan förskola/skola och det professionella kulturlivet. Projektet drivs av scenkonstgruppen Kollbaborativet och är uppbyggt kring nära samarbetsprocesser med teckenspårkiga barn och unga samt pedagoger och föräldrar. Både döva och hörande är verksamma i projektgruppen. Huvudfinansiär för projektet är Allmänna Arvsfonden. Nu fortsätter projektet…. Projektet beviljades i början av sommaren fortsatt finansiering från Arvsfonden. Detta innebär att ett samarbete med DHB Södras medlemmar kan genomföras. Under våren 2107 kommer flera workshops att arrangeras för barn, unga och föräldrar inom DHB. Alla är välkomna att delta! Under dessa workshops kommer vi att undersöka teckenspråkets form och uttryck i möte med olika material. Dessa undersökningar och de berättelser som uppstår kommer sedan att bli grunden till en utställning som presenteras för grundskoleelever, deras pedagoger samt en bredare allmänhet under hösten 2017. Mer information kommer om aktuella workshopdatum! Vill du veta mer? Kontakta Ellen Spens i DHB Södras styrelse: kontakt@kollaborativet.se eller 0708-689816 Eller, läs mer på länkarna: www.kollaborativet.se under fliken BLOGG och PROJEKT www.facebook.com/kollaborativet www.arvsfonden.se/projekt/nar-vi-lyser-for-varandra

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Foto&Text: Anne Marte Overaa

Jonatan Vad är det ovanligaste djuret du har sett? Råhjort! Hvilket/Vilka språk kan du? Vad är din favorithögtid och varför? Har du någon favoritfärg?

Teckenspråk,svenska &lite engelska 3 november for då har jag fødselsdag Rosa

Vem är din idol?

ZLATAN! Din besta film eller tv-program: Sportkanaler! Jag är mycket interesserad av sport!

:

Medlemsintervjuer

Vad vill du bli?

Fotbollspelare!!

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Jorden som garnboll Bild: Creative Commons universe today Text och bilder till tutorial: Apan Har du någonsin drömt om att äga hela jorden? Nu kan drömmen bli till verklighet, med hjelp utav två små garn-nystan och en gaffel er vägen till världsdominans snabb och smidig.

Detta behöver du: En gaffel med fyra spetsar Grönt garn till landmassan Blått garn till havet En nål En sax Linda det gröna garnet kring gaffeln så att det hamnar lite här och där , fortsätt med att snurra på blått på så det täcker allt. Ta några gröna rundar igen och avsluta med hel-blått. Nu är det dags att frisera garnbollen! Ta fram nålen med tråd på, tre den igenom mitthålet på gaffeln , dra åt och knyt. Det är viktigt att knuten är liten och tätt så att du inte råkar klippa av den sen.

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Medlemsintervjuer

Foto&Text: Anne Marte Overaa

Chahad Vad är det ovanligaste djuret du har sett? Känguru, ett underligt djur. Hvilket/Vilka språk kan du? Svensk Teckenspråk Vad är din favorithögtid och varför? Malmöfestivalen, det er fint med marknaden och man kan leka mycket! Har du någon favoritfärg? Röd! Vem är din idol? Elsa i Frozen eftersom hon har så långt hår. Din besta film eller tv-program:

:

Vad vill du bli?

Heidi efter Isao Takahatas

Läkare eller porträttmålare

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Kommande aktiviteter

Damián Ortega, Cosmic Thing, 2002 Installationsbild. Casino, Malmö Konsthall 2016 Foto: Helene Toresdotter

Höstens aktiviteter 3 september: Föreställning och utställning; när vi lyser för varandra… på stadsbiblioteket i Malmö kl: 13.00 DHB Södras medlemmar bjuds in till föreställning och utställning på Malmö Stadsbibliotek. Under september gästar projektet …när vi lyser för varandra …Malmö Stadsbibliotek. Då bjuds DHB´s medlemmar in till en föreställning som kan upplevas av döva, hörselskadade såväl som av hörande barn. Föreställningen har vuxit fram genom en nära samarbetsprocess med de teckenspråkiga avdelningarna Tuppen, Pantern och Sälen på förskolan Motetten i Malmö. På Stadsbiblioteket presenteras även en utställning som syftar till att delge arbetsprocessen med barnen samt att sprida kunskap om svenskt teckenspråk. Föreställningen hade premiär i november 2015 och har sedan dess spelats för över 3000 barn och pedagoger runt om i Skåne samt i Stockholm på Unga Klara. 10 september: Konsthallen i Malmö 13.00-16.00, utställning och skapande Vi har beställt tolk och hoppas många hänger med på guidad visning den 10 September. Malmö Konsthall brukar ha barnvisning med verkstad lördagar och söndagar, det är gratis och kräver ingen föranmälan. På söndagar har de verkstad för barn från 8 år och äldre, och på lördagar är det öppet för barn i alla åldrar. Vi skall titta på den Mexikanska konstnären Damian Ortega sin lekfulla konst. Visningen är anpassat för barn och börjar klockan 13:00, sen tar man med sig föräldrar/anhöriga in i verkstaden för att göra sin egen konst, verkstaden är öppen till klockan 16.00. September/ oktober: Besök på brandstation i Malmö (datum och tid meddelas senare) Oktober: Biobesök eller teaterbesök (plats, datum, tid meddelas senare) Oktober/ november: Badkväll i Eslöv (datum och tid meddelas senare) November: Skridskoskola i Lund vid ca tre tillfällen (datum och tid meddelas senare)

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


BOKTIPS Tegning:Marine Schneider fra boken Jeg er døden

Jeg er Døden Jeg er Døden, en del av livet, kjærligheten og deg. Sjukhusclownen Elisabeth Helland Larsen och illustratør Marine Schneider har tidigare gjort en bok tilsammans, Jeg er døden er deras andra bok, døden är en karakter i boken och berättar om sig själv och dom den kommer på besøk till. En vacker och tankeväckande bok om ett svårt tema. Boken vann nyss ett pris for en utav dom vackraste böckerna i Norge i 2016. http://www.grafill.no/visuelt/vinnere/2016/illustrasjon/barnebker/ Den lille Fursten

:

En liten furste är född. Först ligger han och sprattlar i sin säng. Men snart reser han sig och springer ut i världen. Fadern springer alltid efter. De leker hela dagarna. Ibland leker de bullaffär. Fadern säjer: “Vad kostar bullen?” “TUSEN KONER!” Alltid samma pris.

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Teatertips Kollision med Kollektiv Knaster på Skånes dansteater 20 november http://www.skanesdansteater.se/sv/performancekids-and-family/fika-titta-dansa-kollision I skuggans land med Memory Wax på Barnens scen i Malmö 11-13 oktober Trailer: https://vimeo.com/32016837 http://www.barnensscen.nu

Gråter stora killar? Med Tyst Teater. Gästspel på Månteatern i Malmö 17 november http://lund.riksteatern. se/1710-grater-stora-killartyst-teaterriksteatern

DHb sodra www.dhb.se/sodra sodra@dhb.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.