Page 1

LEN L ENT TE/ E/Z ZOM OM O MER ER 2 201 20 01 0 12 – JA JAA J AARGA A R NG RG N 1 – NUMME M ER 1

DAENINCK Magazine OUDENAARDE | SINT-MARTENS-LATEM


LENTE ZOMER 2012

WELKOM

Peter DAENINCK Sint-Martens-Latem Xavier de Cocklaan 48-50 9831 Sint-Martens-Latem Telefoon 09/280 70 80 Fax 09/280 70 89 E-mail info@daeninck.net.bmw.be Openingsuren Naverkoop Maandag tot vrijdag: 8u00 – 12u15 en 13u15 – 18u00 Zaterdag: 9u00 uur – 12u00 Openingsuren Verkoop Maandag tot vrijdag: 8u30 – 19u00. Zaterdag: 9u00 – 17u00

Beste lezer, Met genoegen stellen wij u het eerste Daeninck Magazine voor.

Peter DAENINCK Oudenaarde Westerring 27b (N60) 9700 Oudenaarde Telefoon 055/33 70 80 Fax 055/33 70 89 E-mail info@daeninck.net.bmw.be Openingsuren Naverkoop Maandag tot vrijdag: 8u00 – 12u15 en 13u15 – 18u00 Openingsuren Verkoop Maandag tot vrijdag: 8u30 – 19u00. Zaterdag: 9u00 – 17u00

Dit magazine wordt gratis en per post toegestuurd naar alle klanten van BMW MINI Peter Daeninck te Sint-Martens-Latem en Oudenaarde. Verantwoordelijke Uitgever DGP Events BVBA Philippe De Groulaer Marolleweg 4, 9770 Kruishoutem T +32 475 290 911 – dgp@online.be Opdrachtgever Peter Daeninck Westerring 27b (N60), 9700 Oudenaarde Contactadres DGP Events BVBA Marolleweg 4, 9770 Kruishoutem T +32 475 290 911 – dgp@online.be Oplage/Verschijning 7.500 exemplaren (per post verstuuurd) Verschijnt zesmaandelijks (april/oktober) Redacteurs/Fotografen Arne Rombouts – Christophe Lambert – Alain Heggerick – Johan Van Praet – Patrick Dekeyser – Yan Verschueren – Davy De Regge Audrey Bourgeois

Bij deze start is een woordje uitleg over het hoe en waarom van dit magazine zeker op zijn plaats. Naast het rijplezier dat u als BMW-rijder kent, bieden wij u met dit magazine een brok leesplezier. In het verleden stelden wij gedurende meerdere jaren een newsletter samen, een goed concept om te starten, maar te beperkt om te communiceren wat wij allemaal met u willen delen. Op zoek naar een formule die meer mogelijkheden biedt om de bredere interesse en de levenssfeer van onze klanten te belichten werd er besloten om u in de toekomst, twee maal per jaar, een uitgebreid magazine toe te sturen. Wat mag u verwachten? Een bonte mengeling van nieuwtjes omtrent BMW zelf, afgewisseld met artikels over onze eigen organisatie en vooral veel boeiende zaken die nauw aansluiten bij uw interesses... op een eigenzinnige manier naar voren gebracht en nét iets anders dan wat u gewoon bent. Geniet met volle teugen van dit eerste nummer, geef het een plaatsje op uw geliefkoosd leesplekje, en als u het écht helemaal heeft uitgelezen, geef het dan door aan vrienden of kennissen die dit magazine niet ontvingen. U kan het Daeninck Magazine ook met uw Ipad lezen via onze app “Me@BMW” op de app Store. Veel leesplezier,

Peter Daeninck

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, elektronisch of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Aan de samenstelling van deze uitgave werd de uiterste zorg besteed, desondanks kan niet worden ingestaan voor de feitelijke juistheid of volledigheid van de opgenomen gegevens. In geen geval kan er een juridische basis worden aan ontleend. De redactie en uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de volstrekte juistheid en volledigheid van gegevens van de in deze uitgave opgenomen teksten. ©2012 Daeninck Magazine.

DAENINCK Magazine

1


LENTE ZOMER 2012

4

ALIENS IN ANTARCTICA Samen met een selecte groep poolfanaten en wereldburgers trok Johan Van Praet begin dit jaar naar het barre, maar overweldigende Antarctica. “Wie de polen heeft gezien, kijkt naar de wereld door een andere bril. Net als de zovelen die de ruwste zee van de wereld trotseerden om voet te kunnen zetten op het kwetsbare continent.”

18

RIJDENDE ELEGANTIE Met de presentatie van de BMW 6 Reeks Gran Coupé begeeft BMW zich opnieuw in een nieuw autosegment. Het derde model in de BMW 6 Reeks treedt in de bandensporen van de Cabrio en Coupé en is de eerste vierdeurs Coupé in de geschiedenis van het merk.

24

BURGEMEESTER DANIEL TERMONT Gent heeft in de voorbije decennia een serieuze metamorfose ondergaan. Daar is vriend en vijand het over eens. Het is een mooie, aantrekkelijke en bruisende stad geworden, waar een juist evenwicht is gevonden tussen alle componenten die aan de classificatie “moderne stad” moeten voldoen.

30

DE NIEUWE BMW 3 REEKS BERLINE De best verkochte wagen van het premiumsegment in de wereld, zet ook in zijn zesde generatie nieuwe maatstaven op het vlak van sportiviteit, elegantie en comfort. Hij laat zich inspireren door richtinggevende modellen uit de geschiedenis van BMW en valt op door zijn krachtige verschijning die het voor BMW kenmerkende design opnieuw geïnterpreteerd en verder ontwikkeld heeft.

34

PETER DAENINCK “Een goede ondernemer moet vandaag alert zijn en zijn ogen open houden. Hij moet op korte termijn kunnen inspelen op veranderende en nieuwe impulsen in zijn omgeving.”

40 Foto cover BMW 6 Reeks Gran Coupé

MARIO VAN DE VOORDE Op 15 maart 2012 organiseerde JCI Oost-Vlaanderen voor ruim 250 aanwezige bedrijfsleiders en JCI-leden de eerste editie van de Award OostVlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar. De jury koos uit deze drie sterke kandidaten voor Mario Van de Voorde van IT1.

© BMW AG

2

DAENINCK Magazine


INHOUD

42

UITERST BEKOORLIJK

64

Een enkele blik op de M6 Cabrio doet het hart al sneller slaan. Is het niet zijn krachtige atletische verschijning die u in vervoering brengt, dan raakt u vast in de ban van zijn luxueuze elegantie. Al in stilstand maakt deze cabrio onmiskenbaar duidelijk dat al uw zintuigen een unieke rijervaring te wachten staat.

48

THE FASTEST FASHION SHOW ON EARTH Snelle droomwagens en exclusieve mode geshowd door de beste Belgische modellen. Kijken mag, aankomen niet, op de Fastest Fashion Show On Earth. Behalve dan aan het driesterrendiner dat Peter Goossens die avond serveerde.

52

BMW i8 CONCEPT SPYDER

ULTIEME MANNENVERZORGING De tijd dat het flesje Eau de Cologne enkel openging voor de zondagse mis is al lang voorbij. Vandaag maken mannen meer dan ooit gebruik van tal van parfums en verzorgingsproducten. Sinds de laatste jaren is er in deze booming business bovendien steeds meer plaats voor exclusieve creaties.

68 70

JAN DOSSCHE, TWINTIG JAAR BMW-RIJDER CLOSE-UP: LIEVEN DE PAEPE Ben je geïnteresseerd in BMW Premium Selection, weet dan dat je bij Lieven een identieke behandeling krijgt als een klant die een nieuwe BMW aanschaft. Dit geldt op alle vlakken gaande van het eerste gesprek tot de aflevering...

De BMW Group ontwikkelt onder de vlag van zijn submerk ‘BMW i’ een reeks specifieke voertuigconcepten en aanvullende mobiliteitsdiensten die beantwoorden aan de veranderende behoeften van klanten en die het begrip persoonlijke mobiliteit herdefiniëren. Na de voorstelling van de BMW i3 Concept en de BMW i8 Concept introduceert BMW nu de BMW i8 Concept Spyder. Dit derde model van BMW i belichaamt de toekomst van avant-gardistische en emotioneel aantrekkelijke mobiliteitsconcepten.

58

PORTRET: PETER VAN PETEGEM Hij hield van zijn voorjaarskoersen, van het harde werken, van het versnellen op de Patersberg, het volharden op de Muur. Tweemaal won hij ‘Vlaanderen Mooiste’ . In 2003 pakte hij de zo fel begeerde dubbel door ook op de piste van Roubaix als eerste over de eindstreep te gaan. Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat de ‘Zwarte van Brakel’ zijn fiets aan de haak hing.

62

BMW 116D EFFICIENT DYNAMICS EDITION Dankzij intelligente technologieën die het verbruik en de emissies merkbaar verminderen en tegelijk de rijprestaties verbeteren, stelt de BMW 116d EfficientDynamics Edition nieuwe maatstaven op het vlak van efficiëntie en vermogen.

DAENINCK Magazine

3


Wie de polen heeft gezien, kijkt naar de wereld door een andere bril. Net als de zovelen die voor ons de ruwste zee van de wereld trotseerden om voet te kunnen zetten op het kwetsbare continent. Foto: Sturm Cove Baai

4

DAENINCK Magazine


REISVERHAAL

GENIETEN VAN DE UITDAGENDE NATUUR EN WILDLIFE

ALIENS IN ANTARCTICA Samen met een selecte groep poolfanaten en wereldburgers trok ik begin dit jaar naar het barre, maar overweldigende Antarctica. Voor de derde keer reeds. Wat heb ik daar als mens te zoeken, vraagt mijn verstand zich telkens weer af. Tegelijk willen al mijn zintuigen de krachtige pracht van het maagdelijke witte continent opnieuw ervaren. Tekst Johan Van Praet Foto’s Yan Verschueren

Wie de polen heeft gezien, kijkt naar de wereld door een andere bril. Net als de zovelen die voor ons de ruwste zee van de wereld trotseerden om voet te kunnen zetten op het kwetsbare continent. We landen in Ushuaia. Het miezert, hagelt en zomert afwisselend in de hoofdstad van Vuurland. Nog niet zo heel lang geleden waagden enkel vreemde vogels en excentriekelingen zich naar 54° 49’ Zuid - 68° 13’ West. Tot 1947 was deze desolate plek zelfs een strafkamp voor politieke dissidenten en zware criminelen. Voor velen van hen eindigde hier letterlijk de wereld. Vandaag doen hun cellen dienst als Maritiem museum. Luguber en fascinerend tegelijk. Originele spullen van Zuidpoolexpedities en foto’s van verloren gewaande avonturiers tonen hoe maandenlange koude en ijs de mens kunnen havenen. Voor de echte helden was deze fin del mundo-uithoek het langverwachte begin van hun krachttoer naar het laatste stukje onbekende wereld. De Zweed Otto Nordenskjöld bijvoorbeeld of Jean-Baptiste Charcot en Frederic Cook. Nu cruisen er jaarlijks ongeveer 30.000 reizigers van hier naar de Gerlache Straat. Ja, ook ik schrik van dat grote aantal. “Toch heeft hun aanwezigheid ook zijn nut”, vertelt kajuitgenoot Yan, vicevoorzitter WWF België en gehard natuurfotograaf. “Onder meer dankzij hun komst worden oude, vervuilende basissen gesaneerd of geruimd. En neemt ook de controle toe. Je landt vandaag de dag immers niet zo maar om het even waar op Antarctica.” Ushuaia was ook Adrien de Gerlaches laatste aanleghaven vooraleer hij met de Belgica, een driemaster uitgerust voor de robbenjacht, naar de Zuidpool stevende. Op nieuwjaarsdag 1898 lichtte hij het anker. Voor we inschepen ga ik nog een DAENINCK Magazine

5


Reizen Aliens in Antarctica

In het noordelijk deel van hun verspreidingsgebied – dus verder van de Zuidpool af – is de ezelspinguïn een standvogel. Ze blijven ook buiten de broedtijd in de buurt van de kolonie. De ezelspinguïns die op het vaste land van Antarctica broeden, trekken na de broedtijd naar het warmere noorden.

kijkje nemen naar het borstbeeld van de baron-avonturier dat de pier siert langs het Beaglekanaal. De man tuurt kordaat richting het continent dat hij mee in kaart bracht. Liefst 87 baaien, eilanden, bergen en zee-engtes gaf hij een Belgische naam tijdens zijn 14 maanden durende verovering van Terra Incognita. 800 km woeste zee 18u50: de MV Plancius gooit de trossen los. Welkom aan boord van ons ijsversterkt schip. Nadat de kajuiten zijn verkend, stelt de Schotse expeditieleider Kelvin zijn expeditieteam voor: een paar doorgewinterde biologen, een geoloog en aardrijkskundige, een kajakdeskundige, een klimexpert, een oceaankundige en een dokter uit Singapore die de komende uren veel volk verwacht. Het is 23 uur wanneer de loods van ons schip wordt geplukt, het signaal dat we het Beaglekanaal verlaten en… Drake Passage bereiken. De witte schuimkopjes op de golven voorspellen weinig goeds. In drie uur vlieg je van Chili naar Antarctica, over Drake Passage. Anders gezegd: zonder de zeeziektesymptomen door de soms wel 15 meter hoge golven waar het stuk oceaan tussen het topje van Zuid-Amerika en het Antarctische schiereiland zo berucht voor is. Wij nemen de boot en volgens kenners valt onze oversteek nog mee. Bij een windkracht van 6 beaufort en golven van 4 tot 5 meter hoog rolt en stampt MV Plancius 6

zich een weg door ’s werelds meest turbulente zeestraat, 800 km breed. Op zijn bodem liggen honderdvijftig scheepswrakken en tweeduizend doden. Niet te verwonderen dat de oversteek een kwalijke reputatie heeft bij zeelieden: “Onder de 50 graden zuiderbreedte geldt geen wet, onder de 60 graden is er geen god.” Expeditieleider Kelvin raadt het af om op een buitendek te gaan tijdens stormweer. “Binnen tellen de scheepsgangen honderden meters reling om je aan vast te houden. Gebruik ze! En grijp een deur altijd vast bij de klink, nooit aan de rand. Door een bruuske rol van het schip kan ze plots dichtklappen.” Ik sla het ontbijt over. Van schrijven bak ik al helemaal niets. Een carrière als zeebonk is voor mij duidelijk niet weggelegd. Voor- en achtersteven van dek drie worden verboden terrein. En het stalen luik van de patrijspoort in onze kamer moet onherroepelijk dicht. De scheervlucht van de wenkbrauwalbatros, subantarctische stern en noordelijke reuzenstormvogel, reuzenalbatros en de grijskopalbatros,… krijg ik, en samen met mij zowat de helft van de 80 reisgenoten, dus niet te zien. In tegenstelling tot mijn hoofdkussen. Aan de andere, zeeziekvrije, helft leert bioloog Jamie Scarrow de verschillende vogelsoorten onderscheiden. De vogelaars aan boord speuren naar details. Sommige albatrossen blijven jaren op zee en leggen in een etmaal soms tot 2.000 km af. Daar kan onze Plancius een punt aan zuigen. Aan een gemiddeld tempo van 12 knopen of zo’n 20 km DAENINCK Magazine


Eind negentiende eeuw was de Antarctische pelsrob bijna uitgestorven door de pelsjacht. In de jaren veertig is de jacht aan banden gelegd. Sindsdien zijn hun aantallen weer toegenomen, waardoor de soort tegenwoordig in relatieve veiligheid verkeert.

per uur laten we volgens tweede officier Artur Lakovlev pas na twee dagen Drake Passage achter ons. Daarna varen we rustig via de Gerlache Straat en het Errera Kanaal tot Curville Eiland, onze eerste landingsplaats. Expeditieleider Kelvin wil dat de landingen perfect verlopen en iedereen de strenge IAATO-gedragscode respecteert. Kortom: “Houd Antarctica zoals het is.” Daarom wordt al onze buitenkledij vooraf met stofzuigers gezuiverd. Dat moet voorkomen dat uitheemse flora (zaden of sporen verstopt in de naden van jassen en rugzakken) het fragiele evenwicht tussen de zowat 350 Antarctische soorten verstoort. De ecologische balans in het gebied is zo kwetsbaar dat een voetstap in het mos na tien jaar nog zichtbaar is. Je laat dus niets achter, alleen foto’s neem je terug mee aan boord. “Wie dringend moet, ruimt zijn hoopje zelf op en neemt het terug mee aan boord.” Kelvin kent geen genade. Hilariteit alom. Maar de echte show wordt gestolen door enkele gewone vinvissen die we in de verte herkennen aan hun typische ‘blow’ of luchtfontein. Maiden landing op Curville Veel warm water komt er deze ochtend niet uit de kraan. Een teken dat zowat iedereen van de vlakke zee profiteert om een verkwikkende douche te nemen. Een uurtje geleden vertrok een eerste groepje kajakkers om Curville Eiland rond te peddelen. De Plancius ligt voor anker aan de noordzijde van de DAENINCK Magazine

keivormige rots en rondom het schip komen geregeld bultrugwalvissen naar lucht happen. Pinguïns snijden als minidolfijnen door het bijna rimpelloze water voor de boeg van onze zodiac. Onze groep verkent het keienstrand dat aan weerszijden wordt bevolkt door duizenden ezelspinguïnpaartjes. Je ruikt hun stank al voor je voet aan land zet. Het vriest amper 1 graad en van wind is er naar Antarctische normen nauwelijks sprake. “Last zodiac at 12.15”, brieft Kelvin wanneer ik uit de zodiac in de branding spring. Verspreid tussen de keien liggen eeuwenoude walvisbeenderen en verse pinguïnkarkassen. Voer voor de skua’s of roofmeeuwen die hoog boven onze hoofden cirkelen. De lucht is helderblauw en laat de zon weerkaatsen op de majestueuze ijsbergen die in de baai dobberen. Ik trek me een uurtje terug. Zittend op een open rotsplekje langs de besneeuwde flank volg ik het spel van pinguïns die blijkbaar zonder doel van her naar der waggelen. Chaplin moet dit gezien hebben. Na de middaglunch hijs ik me opnieuw met plezier in de hele verkleedpartij (thermisch ondergoed, water- en winddichte kleding, laarzen, muts, handschoenen, zwemvest) en hop, de zodiac in. Dit keer naar Rongé Eiland, zowat anderhalve kilometer verder. Geborduurd op de muts van Dimitri, onze Russische zodiacdriver, lees ik: Aliens in Antarctica. “De nagel op de kop”, zegt teamgenoot Eddy terwijl we onze sneeuwschoenen vastgespen. “We horen hier niet thuis, maar geef toe, het is te prachtig om links te laten liggen.” We stappen met grote pas7


Reizen Aliens in Antarctica

De wenkbrauwalbatros kan gemakkelijk 70 jaar oud worden maar is een van de grootste slachtoffers van de langelijnvisserij. De vogels raken verstrikt in de netten en verdrinken.

sen – wie is hier nu grappig? – over de voet van de ijskap. Echt ver wagen we ons niet, die verraderlijke ijsspleten weet je wel. De klimmers die een eind voor ons vertrokken, zijn verzekerd met een touw en kunnen wel verder omhoog. Terwijl zij genieten van de immense vergezichten en een kop warm water (ze vergaten de thee) zoeken wij ons een veilige weg terug tussen de tientallen Antarctische pelsrobben en de enkele krabbeneters die op het eiland liggen te zonnen. Vannacht slaap ik bij Leith Cove onder de blote sterrenhemel. IJsberen op de Zuidpool Vijf uur ’s ochtends. Ik wring me uit mijn vierdelige slaapzak en kijk recht in de ogen van cineast Mark die mijn geklungel staat te filmen. Ik heb goed en warm geslapen, alleen wat lichte hoofdpijn door tekort aan zuurstof. Te diep in je cocon kruipen, heeft ook zo zijn nadelen. Nog snel het laagje ijs van de rugzak schrapen, de twee Weddellzeehonden uitzwaaien en terug naar de Plancius. Die zwalpte de hele nacht rond in de buurt van Bryde Eiland en Lemaire Eiland. “De baai hier was te diep om te ankeren”, legt derde officier Svenja Wilmes uit. Zij navigeert ons tussen de ijsklompen en -bergen in het Fergusonkanaal richting Sturm Cove waar we het anker 83 meter diep laten ploffen. De hemel oogt onwaarschijnlijk helderblauw. “Niet het minste vliegtuigspoor te traceren”, glundert reisgenote Lieve terwijl we speuren naar een geschikte plek om voet te zetten op het Antarctische vasteland. De zodiac glijdt door het spiegelgladde water – ook dat is geen overstatement – waarin de bergtoppen van beide zijden van het kanaal elkaar een zeldzame keer raken. Land! Met onze sneeuwschoenen klauteren we naar de top van wat nog het meest lijkt op een reusachtige ijscake. Het is vooral uitkijken om niet weg te zakken in de met sneeuw overdekte ijsspleten. Boven luisteren we met vier naar de oorverdovende stilte. De zon brandt en het is hoog tijd voor een frisse duik in het ijskoude zeewater: zeven ijsberen op Antarctica. 2° Celsius snijdt je adem af. Na amper 30 seconden voelt mijn lijf als verdoofd. Langer blijven is onverantwoord. “Joehoe! Joehoe!” De Canadese kajakgids Louise roept ons gezelschap kajakkers ter orde. Haar kranige kreetjes werken aanstekelijk grappig. Gletsjers of ijsbergen te dicht naderen, is ‘not done’ wegens te gevaarlijk. Totaal onverwacht kalft met luid gedruis een brok van een paar ton naar beneden die een golfcascade veroorzaakt en een smalle kajak makkelijk kan doen kantelen. Dus volgen we Louise als kuikens een moedereend. In de hoge verte zien we het groepje klimmers als stipjes hun afdaling inzetten. “Joehoe! Joehoe!” We horen enkel onze echo terug. Recap. Op het eind van elke dag recapituleert de expeditiestaf in vogelvlucht het afgelopen etmaal. Welke dieren kregen we vandaag voor de lens? Te veel om ze allemaal op te sommen, maar toch een verdienstelijke poging: zeeluipaard, bultrugwalvis, krabbeneter, Adélie- en kinbandpinguïns, sneeuwstormvogel, Wilsons stormvogeltje, kelpmeeuw, keizeraalscholver, subantarctische pelsrob, … Nog een slotwoordje van Kelvin: “Wil diegene die dankzij zijn zwarte magie het uitzonderlijk uitstekende weer al 48 uur bezweert, nog een extra geit slachten in zijn kajuit asjeblieft? Waarvoor dank.” Is dit nu typisch Schotse humor? 8

De krabbeneter komt voor rond heel Antarctica en trekt weg vanaf de kust naar het noorden. Af en toe wordt de krabbeneter zelfs gezien bij Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

De ezelspinguïns zijn makkelijk te herkennen aan de witte vlek boven hun ogen en is één van de soorten die je op reis naar Antarctica bijna gegarandeerd tegenkomt. Omdat de ezelspinguïn altijd in de buurt van de kolonie blijft, zijn de kolonies het hele jaar door bevolkt.

DAENINCK Magazine


DAENINCK Magazine

9


Reizen Aliens in Antarctica

Piekmomenten bij de vleet Wat een ochtend! Driemaal overgoten met zon is scheepsrecht. We ontbijten op weg naar Lemaire Kanaal, de place to be in Antarctica: 1.600 meter breed en 11 kilometer lang wispelturig water tussen Booth Eiland en het vasteland. Kaap Renard, het baken aan bakboord, wordt op de navigatiekaarten ook wel Una’s Tits genoemd naar Una Spivey-Sedgwick, de charmante secretaresse van British Antarctic Survey, anno jaren 50 vorige eeuw. En de eerste vrouw die de uitsluitend mannelijke wetenschappers na twee jaar isolement opnieuw konden bewonderen in hun thuisbasis op de Falklandeilanden. Ik laat de basalten tweelingpiek sprakeloos achter. Lemaire Kanaal biedt het allemaal. De werkelijkheid overtreft elke fototrofee uit wat spottend de Kodak Gap wordt genoemd. Tegen een helblauwe horizon spiegelen de gletsjers zich in een ijzerblauwe zee, waterpas glad. Naarmate we dieper in het kanaal varen, worden mijn notities lyrischer. IJsbergen volgen als nomaden op drift de wil van wind en stroom. Dwergvinvissen trekken rustig langszij. Wat wil een mens nog meer? Een tussenstop op Petermann Eiland misschien? De plek werd in de zomer van 1873-1874 ontdekt door een Duitse expeditie. “Petermann is de meest zuidelijke plaats waar de ezelspinguïns gedijen”, weet gids Louise. “Trouwens, vroeger lag het zo goed als volledig onder het ijs. Vandaag domineren blote rotsen en migreren zelfs de Adélie-pinguïns omdat het er te warm wordt onder hun poten. Een nog sterker bewijs voor de klimaatverandering vind je moeilijk.” Port Charcot is onze volgende stop, genoemd naar de avontuurlijke dokter in de medicijnen. Dankzij een enorme erfenis kon de Fransman toegeven aan de roep van de zee. Hij ontdekte onder meer de beschutte ankerplaats bij Port Lockroy in 1904. Dat zelfde jaar overwinterde hij op Booth Eiland. Wij 10

vinden er resten van de stenen hut. En wagen ons aan een fikse klim op de besneeuwde heuvelrug. Op 230 meter houd ik het samen met Arne en onze Australische gids Jamie voor bekeken. Weer een levensles rijker: ik ben niet voor grote hoogtes geboren. Maar wat een vergezicht! Groetjes uit Antarctica Opnieuw vroeg dag. ‘Anchor Home’ lees ik in het logboek op de brug. “De hemel is eindelijk weer normaal bewolkt”, mijmert Kelvin. Soit. Pourquoi Pas. We snijden opnieuw door Lemaire Kanaal, zij het nu in omgekeerde richting. Een vrieszonnetje priemt af en toe door het lage wolkendek. Goudier Eiland, de ideale spot om een militair station neer te poten. We gaan de vier vrouwen van Port Lockroy, ooit een walvisfabriek, vandaag een gerestaureerde Britse basis anno 1944, goeiedag zeggen. Welkom aan boord postmaster Kath. “Ons eilandje ligt goed beschut en wordt beschermd door een microklimaat waardoor het vierstromenkanaal minder snel dichtvriest.” Vijftien jaar geleden ontving het team enkele honderden toeristen per seizoen. “Dit jaar waren het er maar liefst 18.000 (!)”, verklapt stationcommandante Ylva. Het postkantoor annex souvenirshop draait dan ook op volle toeren. “Waarom onze militairen hier destijds een station bouwden? De Argentijnen claimen land door er kindjes te maken – liefde als pasmunt voor territorium – de Chilenen zetten een hotel en wij baten een postkantoor uit.” Yan duwt me een lading enveloppen in de handen: “Van verwoede stempelverzamelaars en poolfanaten”, legt hij uit. Of ik ze wil laten afstempelen en in de knalrode Britse brievenbus proppen. ‘Groetjes vanuit het meest fascinerende natuurgebied ter wereld.’ Met wat geluk bereiken ze binnen zes weken hun bestemming. Sinds de restauratie van Port Lockroy in 1996 worden de DAENINCK Magazine


bulthaup

van damme team, hogeheerweg 3, 9051 sint-denijs-westrem, 09 222 23 40, info@bulthaupgent.be van damme team, martelaarslaan 200, 9000 gent, 09 248 05 55, info@bulthaupgent.be www.bulthaupgent.be

realisatie brugge - foto tom swijns

Kwaliteit die blijft. bulthaup innovaties zijn de mooiste investeringen in de toekomst. Neem nou het universeel inzetbare inrichtingssysteem bulthaup b3. Dat biedt alles wat een mens mag verwachten van een perfecte keuken. Maak kennis met perfectie, duurzaamheid, degelijk materiaal en een zorgvuldige afwerking.


Reizen Aliens in Antarctica

ezelpinguïns die het zakdoekgrote Goudier koloniseren, nauwgezet gevolgd. Het onderzoek toont dat toeristen de populatie niet hinderen. De kolonie groeit zelfs aan. En dat dankzij de menselijke aanwezigheid? Ylva twijfelt aan het oorzakelijke verband. “Mensen schrikken skua’s af die op zoek zijn naar eieren, kuikens of zieke pinguïns. Minder skua’s heeft indirect een positieve invloed op het pinguïnbestand.” Intussen dwarrelt een tweede groep over het vlakbij gelegen Jougla Point, een broedplaats van – alweer – een forse kolonie ezelpinguïns. En laatste rustplaats van enkele, in de zon gebleekte, walvisskeletten. Van 1911 tot 1933 slachtten de walvisjagers hier liefst 3.500 dieren af. Walvisolie was begin 20ste eeuw een kostbaar goedje en werd gebruikt als brandstof voor verlichting of grondstof voor margarine. Nog altijd gegeerd door Zwitserse horlogemakers, leerde ik op een vorige tocht. De olie behoudt zijn smerende eigenschappen immers ook bij vrieskoude. Net om de hoek spotten we een broedplaats van keizeraalscholvers. Een nest jonge dieren krijgt er zwem- en duikles. Ik neem afscheid van Ylva die volop bezig is met de inventaris. “Nog een tiental dagen en we laten de basis onbemand voor de winter. Het is van belang dat het eerstvolgende team de juiste voorraden bij heeft.” Wij maken straks nog een voorlaatste landing op Wiencke Eiland bij Dorian Baai waar de Britten en Argentijnen letterlijk op een boogscheut van elkaar een schuilhut bouwden. “Een politiek spel waar je in het veld helemaal niets van merkt”, verzekert Ylva. “Wetenschappers, stationbemanning, schepen tot toeristen toe staan altijd paraat om elkaar te steunen. Geen sprake van grenzen noch claims. Hout vasthouden dat het ook in de toekomst zo zal blijven.” Ik duim mee. Shit, mijn laarzen hangen vol guano of pinguïnstront. Bioloog Jamie schreef zelfs een paper over het fenomeen. Iedereen hangt aan zijn lippen tijdens de recap. De dag ronden we af met de captains drink. Tradities moet je in ere houden. Net zoals de afsluitende barbecue op het achterdek. Bord op de reling, ABBA door de intercom en zicht op … Cruisen in de Antarctische zoo Ik sta onder de douche. “Bultrugwalvissen voor de boeg”, signaleert Kelvin door de intercom. Verdomme. Ondertussen zijn we al 130 km verder naar het noorden gevorderd. Straks landen we een laatste keer bij Hydruga Rocks naast Two Hummock Eiland. Maar eerst een kop sterke koffie. Niets van. “Bultrugmoeder met kalf aan bakboord”, weergalmt het opnieuw. Ik sprint in mijn thermisch ondergoed naar buiten. Oeps. We landen niet bij Two Hummock. Daarvoor is de zee net iets te ruw, oordeelt de kapitein. Daarom houden we het op een zalige zodiaccruise tussen de omliggende rotspartijen omgeven door ijsbergen. Negen van de tien zodiacs gaan te water. De jonge Rus Vasily stuurt de 40 pk-motor en de beeldenjagers in onze logge rubberboot verheugen zich al op de overvloed aan wild en ijs. Gulzig stillen ze hun honger, bijna twee uur lang. De motor in rust, camera’s in de aanslag: tiktiktiktiktiktik. De vangst is groot. Liefst tien soorten halen ze voor de lens: bultruggen, pelsrobben, kinbandpinguïns, roofmeeuwen of skua’s, kelpmeeuwen, keizeraalscholvers, Wilsons stormvogeltjes, Weddellzeehonden, poolkippen en zeeolifanten. De zeldzame stilte is eenvoudig mooi. Hier sterven ijsbergen. Je zou ze willen aanraken, maar ze dwingen je tot kijken en zwijgen. “Hoe minder zuurstof in het ijs, hoe blauwer”, weet Kristin. Nieuwe sneeuwlagen drukken alle zuurstof uit de onderste ijslagen van de gletsjer. Daardoor wordt het ijs zo dicht dat van alle licht dat op het ijs valt, alleen het blauw nog wordt 12

ADRIEN DE GERLACHE NATIONALE ZUIDPOOLHELD Zou België ooit belangstelling gehad hebben voor Antarctica zonder baron-avonturier Adrien de Gerlache de Gomery? Hij was de man die de eerste wetenschappelijke expeditie naar Antarctica op touw zette. Tijdens zijn zuidpoolexpeditie ontdekte Adrien de Gerlache een 190 kilometer lange zee-engte die naar hem werd genoemd.

Op het einde van de negentiende eeuw was bijna de hele wereld in kaart gebracht. Op één grote witte vlek na, diep in het zuiden. Britse, Amerikaanse en Russische ontdekkingsreizigers beweerden in 1820 als eersten de grenzen te hebben gezien van een barre wereld vol ijs en sneeuw. Terecht? Eén ding staat vast, het was een Belg die het Antarctische vasteland ontdekte. Tussen 1897 en 1899 leidde Adrien de Gerlache de eerste Belgische Zuidpoolexpeditie met zijn zeilschip, de Belgica. In de vroege ochtend van 16 augustus 1897 voer de driemaster vanaf de Antwerpse Yacht Club de Schelde op. Een vloot van kleine schepen begeleidde de toen 31-jarige Adrien. Het had de jonge luitenant in de Koninklijke Belgische Marine jaren bloed, zweet en tranen gekost om de expeditie op het getouw te zetten. “Het vertrek, dat was de verlossing, de ontsnapping … en de onbegrensde hoop”, schreef hij in zijn logboek. Aan boord van het schip waren negentien personen, waaronder twee ontdekkingsreizigers die later wereldberoemd zouden worden: de Amerikaan Frederick Cook die in 1908 zou beweren als eerste de Noordpool te hebben bereikt, en de Noor Roald Amundsen, die in 1911 als eerste de Zuidpool bereikte. Gevangen in het ijs Tijdens zijn expeditie ontdekte de Gerlache een 190 kilometer lange zee-engte in Antarctica – de Gerlache-Straat – en tal van nieuwe eilanden, kapen, baaien, kanalen, bergen en ... vasteland. Niet minder dan 87 plaatsen in Antarctica gaf hij een ‘Belgische’ naam waaronder de eilanden Brabant, Antwerpen, Gent, Luik, … In zijn drang om nog verder zuidelijk door te stoten, raakten de commandant en zijn bemanning gevangen in het pakijs. Zo werden ze noodgedwongen, de eersten die overwinterden onder de zuidpoolcirkel: een buitenkans voor de wetenschap. Of zoals de Gerlache het later uitlegde: “Dankzij onze overwintering beschikt de wetenschap nu over meteorologische waarnemingen die uur na uur werden gedaan, een heel jaar lang, dus gedurende een volledige cyclus van 365 dagen.” Na de overwintering vond het schip op 28 februari 1898 eindelijk een doorgang. Op 5 november 1899 onthaalde Antwerpen de Belgica met groot enthousiasme.

DAENINCK Magazine


Reizen Aliens in Antarctica

weerkaatst. Alle geel en oranje uit het witte licht wordt geabsorbeerd. Kortom, onze ogen zien alleen het blauw in al zijn schakeringen tussen de vele andere kleuren. Hoe surrealistischer kan het witte continent nog worden? Of hoe gek moet je zijn om dat laatste restje blinde vlek op de wereldbol in te willen kleuren: wit. Yan vertelt ons het verhaal van de Belgische baron-avonturier Adrien de Gerlache die, gedreven door een jongensdroom, grote stukken poolgebied in kaart bracht. De Plancius laat de Gerlache Straat achter zich. Drake Passage komt opnieuw in zicht. In het geheugen gegrift Drake laat zijn greep niet los. Mark vraagt of de dokter geen middeltje kent tegen te vlakke zee. Wat is er toch loos met deze reis? Nog nooit een dergelijk platte oversteek meegemaakt. Wie niet over de reling kijkt, merkt nauwelijks dat we varen. “Ongekend!” “Niet normaal”, hoor ik bij de officieren. Inderdaad, maar weinig mensen zijn getuige van zo’n spiegelgladde Drake. Pakweg 40 miljoen jaar geleden ontstond de beruchte zee-engte en kwam het huidige Zuid-Amerika los van Antarctica. Daardoor ontstond een vrijwel gesloten koude zeestroom rondom Antarctica. Die zogenaamde circumpolaire stroming verhindert de toevoer van warmte via de oceaanstromen. “Het is de enige plek op aarde waar een stroom de wereld rond kan zonder op land te stuiten”, legt geoloog Christoph uit. “Die enorme watermassa perst zich uur na uur door de smalle Drake Passage. Ook de wind krijgt vrij spel om ongehinderd de golven op te hitsen tot metershoge muren van water. Als toemaatje botsen tussen de 50ste en de 60ste breedtegraad de warme zoute wateren uit de oceanen met het zoete smeltwater van Antarctica en ook dat versterkt de deining.” Vandaag dus uitzonderlijk niet. “Onheilspellend”, vreest Louise. “De Drake Tax – de tol die elke bezoeker moet betalen wanneer hij over zee vanuit Tierra Del Fuego Antarctica wil bereiken – zal op onze volgende tocht niet mals zijn.” Eind 19de eeuw trok Louises overgrootvader naar de Antarctische wateren om er de walvisindustrie een boost te geven. “In zowat 60 jaar tijd werd tot 95% van de walvispopulatie afgeslacht.” Louise heeft het duidelijk moeilijk om haar gevoelens van fierheid en afschuw met elkaar te verzoenen. “Weet je, walvissen hebben blijkbaar een goed geheugen. Toen toerisme naar het zuidpoolgebied populair werd, zwommen de walvissen weg van de schepen. Uit vrees voor een nieuwe slachtpartij. Vandaag nadert de jonge generatie mastodonten wel de boten.” 16u10: We verlaten officieel Antarctica. Kelvin overhandigt iedereen een certificaat dat we voet zetten op het Antarctische vasteland. Nog 310 zeemijlen tot het Beaglekanaal.  14

ANTARCTICA PRAKTISCH Websites. www.hetlaatstecontinent.be. Veel links vind je op www.antarctica.startpagina.nl. Reisgidsen. Lonely Planet Antarctica, de herziene uitgave uit 2008, samengesteld door Jeff Rubin (ISBN 9781741045499°. Het blauwe continent van David McGonigal en Lynn Woodworth, (ISBN 90 5210 527 8) biedt veel info, net zoals Antarctica en de subantarctische eilanden van Jonneke Van Eijsden (in de reeks Wereldwijzer, ISBN 978 90389 18907). De mooiste kaart van het gebied is de Antarctica Satellite Map, uitgegeven door National Geographic en te bestellen op www.nationalgeographic.com. Literatuur. Terra Incognita van Sara Wheeler (ISBN 9780375753381), Poolnacht van dr. Jozef Verlinden (ISBN 90 209 2298 X), A complete guide tot Antarctic Wildlife van Hadoram Shirihai (ISBN 951-98947-0-5), Birds and Mammals of the Antarctic & Subantarctic van Frank S. Todd (ISBN-10 0934797226). Beste reistijd. Het reisseizoen loopt van november tot eind februari (zomer op Antarctica). Op het noordelijke schiereiland schommelt de dagtemperatuur dan rond het vriespunt, maar de scherpe poolwind maakt het ijskoud. Reisdocumenten. Voor Argentinië en Antarctica is een paspoort nodig dat tot minimaal zes maanden na terugkeer geldig blijft. Een visum is niet nodig. Geld. Op de meeste expeditieschepen kun je betalen met dollars en creditcards. De munteenheid van Argentinië is de peso, maar bijna overal worden dollars en euro’s aanvaard. Wat neemt u mee? Rubberlaarzen tot net onder de knie zijn geen overbodige luxe, want in en uit de zodiacs stappen doet u in het water. Antislipschoenen of -sandalen zijn heel handig aan boord. Een fleece, winddichte broek en jas, warme, waterdichte handschoenen en een muts beschermen u tegen de barre weersomstandigheden. Thermisch ondergoed houdt u lekker warm. Een degelijke zonnebril, zonnecrème (factor 40) en lippenbalsem zijn een must. Reisapotheek: vergeet uw persoonlijke medicatie niet en vraag uw huisarts om een stevig middel tegen zeeziekte. Voorzie voldoende digitale opslagruimte voor de honderden foto’s die u wellicht zult schieten. En voldoende batterijen (de koude zuigt ze leeg).

DAENINCK Magazine


Architect Franรงois Van Damme

n.v. L.A. RAMEN LANSSENS RAMEN - DEUREN - POORTEN HOUT

-

ALUMINIUM

-

PVC

E-mail: ferdy@laramen.be

In Wannegem-Lede staat dit unieke architectenhuis. Het is gebouwd naar 18de-eeuws model en heeft prachtig schrijnwerk: dubbelopendraaiende Franse ramen en een uiterst elegante inkomdeur in Lodewijk de XVde stijl. Ramen Lanssens stond in voor deze hoogwaardige realisatie.


Auberge du Pêcheur in Latem liet onlangs het schrijnwerk van de voorgevel van het hotel vervangen door Ramen Lanssens. Hoogwaardige houten ramen met energiebesparend glas werden geplaatst om de hotelgasten meer comfort te bieden. De ramen werden gelakt in de werkplaatsen van Ramen Lanssens in het nieuwe kleur uitgekozen door de eigenaars. De gevels van het brasserieterras kregen ook een nieuwe uitstraling met nieuwe eiken deuren en luifels.

n.v. L.A. RAMEN LANSSENS RAMEN - DEUREN - POORTEN HOUT

-

ALUMINIUM

-

PVC

Meulebekesteenweg 6 • Dentergem • Tel. 051 63 61 09 Fax 051 63 56 29 • E-mail: ferdy@laramen.be • www.laramen.be


De BMW 6 Reeks Gran Coupé onderscheidt zich door statusvolle uitrustingskenmerken en een praktisch karakter die door geen van zijn rivalen in het segment van de premium vierdeurs coupés worden geëvenaard.

18 1 8

DAE DAEN DAENINCK INCK IN NCK Ma N Mag M Magazine gazin zi e zi


BMW 6 REEKS

DE BMW 6 REEKS GRAN COUPE

RIJDENDE ELEGANTIE

Met de presentatie van de BMW 6 Reeks Gran Coupé begeeft BMW zich opnieuw in een nieuw autosegment. Het derde model in de BMW 6 Reeks treedt in de bandensporen van de Cabrio en Coupé en is de eerste vierdeurs Coupé in de geschiedenis van het merk. Tekst & Foto’s BMW AG

De gespierde elegantie van de wagen maakt hem tot een bijzonder knappe aanwinst voor het gamma. Krachtige motoren en geavanceerde chassistechnologie staan borg voor een dynamische rijervaring die ontzag inboezemt. De BMW 6 Reeks Gran Coupé onderscheidt zich ook door statusvolle uitrustingskenmerken en een praktisch karakter die door geen van zijn rivalen in het segment van de premium vierdeurs coupés worden geëvenaard. Gespierde elegantie en een exclusieve uitstraling De BMW 6 Series Gran Coupé integreert de opvallende looks en dynamiek van een Coupé in een gloednieuw model met een fascinerend eigen karakter. De typische proporties van een BMW worden verwerkt in een ongewoon laag opgehangen, sportief profiel met een vierdeurs constructie. Ze geven gestalte aan een verfrissende interpretatie van het drievolumeconcept: een golvende motorkap met krachtige contouren, een lange wielbasis – die de wagen een elegant slank uiterlijk geeft – en een ver naar achter verschoven passagiersruimte. Door zijn geringe hoogte en een daklijn die in een zachte boog overvloeit in de achterzijde, wordt de BMW 6 Reeks Gran Coupé een nieuwe esthetische referentie voor vierdeurs-wagens. Het interieurdesign verbindt de voorzetels en de achterzijde evenwichtig met elkaar en belichaamt de perfecte combinatie van elegantie en dynamiek. De rond de bestuurder opgebouwde cockpit, de voorpassagiersplaats omgeven door elegant golvende oppervlakken en de royaal bemeten ruimte voor de achterpassagiers verenigen het plezier, eigen aan het dynamisch potentieel van de wagen, met reiscomfort in een stijlvolle en luxueuze omgeving. De BMW 6 Series Gran Coupé heeft 4+1 zetels. Met zijn wielbasis, 113 millimeter langer dan die van de BMW 6 Reeks Coupé, biedt hij beduidend meer beenruimte DAENINCK D DAE DAEN AEN AE IINCK NCK NCK Ma N Mag Magazine ag a agazin gazi azzi az azin zin i e

19


Door zijn geringe hoogte en een daklijn die in een zachte boog overvloeit in de achterzijde, wordt de BMW 6 Reeks Gran Coupé een nieuwe esthetische referentie voor vierdeurs wagens.

Het derde model in de BMW 6 Reeks treedt in de bandensporen van de Cabrio en Coupé en is de eerste vierdeurs Coupé in de geschiedenis van het merk.

20

DAENINCK Magazine


De BMW TwinPower Turbo-motoren van de BMW 6 Reeks Gran CoupĂŠ onderscheiden zich door hun sportief en zuinig karakter.

DAENINCK Magazine

21


voor de achterpassagiers. Een doorlaadluik en een achterbank met neerklapbare rugleuningen benadrukken het praktische karakter en vergroten de capaciteit van de bagageruimte. In het teken van dynamiek en comfort De BMW TwinPower Turbo-motoren van de BMW 6 Reeks Gran Coupé onderscheiden zich door hun sportief en zuinig karakter. De zescilinder-in-lijn benzinemotor van de BMW 640i Gran Coupé ontwikkelt 235 kW/320 pk terwijl de zescilinder-inlijn diesel van de BMW 640d Gran Coupé tot 230 kW/313 pk kan leveren. De kers op de taart is de BMW 650i Gran Coupé met zijn 330 kW/450 pk sterke V8-krachtbron. De BMW TwinPower Turbo-technologie van de achtcilinder van de nieuwe generatie biedt voortaan de volledig variabele kleptiming VALVETRONIC. Alle motorversies worden gekoppeld aan een sportautomatische 8-versnellingsbak. Technologieën zoals de Auto Start Stop functie en de ECO PRO-modus, in te schakelen met de schakelaar van de Driving Experience Control, helpen het brandstofverbruik te beperken. De BMW 650i Gran Coupé zal ook verkrijgbaar zijn met de intelligente vierwielaandrijving BMW xDrive. De in de BMW 6 Reeks Gran Coupé geïntegreerde chassistechnologie omvat een vooras met dubbele A-armen, een geïntegreerde achteras, Electric Power Steering en een zeer krachtig remsysteem. Bovendien zijn de functie Servotronic en Dynamic Damping Control standaard. Opmerkelijke opties zijn Integral Active Steering en het Adaptive Drive systeem.

Opvallende opties zijn adaptieve LED-koplampen en het Bang & Olufsen High-End Surround Sound System.

Statusvolle kenmerken, innovatieve technologie. Naast de sportautomatische 8-versnellingsbak en Dynamic Damping Control omvat de kwaliteitsvolle en uitgebreide standaarduitrusting van de BMW 6 Reeks Gran Coupé in Duitsland elektrisch verstelbare lederen zetels, automatische airconditioning met twee zones, xenonkoplampen, 18” lichtmetalen velgen, de radio Professional met HiFi-luidsprekersysteem en automatisch dimmende buiten- en binnenspiegels. Dankzij een selectie van exclusieve opties kunnen de klanten hun persoonlijke toets toevoegen. Opvallende opties zijn adaptieve LEDkoplampen en het Bang & Olufsen High-End Surround Sound System. Vanaf de lancering zullen een specifiek M sportpakket en opties van BMW Individual, speciaal voor de BMW 6 Reeks Gran Coupé ontwikkeld, worden aangeboden. Het gamma rijhulpsystemen en mobiliteitsdiensten van BMW ConnectedDrive bestaat onder meer uit BMW Park Assist, Surround View, botswaarschuwing met remfunctie (in combinatie met Active Cruise Control), Lane Change Warning, Lane Departure Warning, Speed Limit Info, High Beam Assist met antiverblindingsfunctie, BMW Night Vision met voetgangersdetectie en het BMW Head-Up Display.  22

DAENINCK Magazine


SCOTTY design in cooperation with CouvreurDevos.be

visit us during Light+Building 2012 Frankfurt | April 15-20 | hall 3.0 | standnr. B80

SCOTTYŠ . TECHNOLOGY | ECOLOGY | FLEXIBILITY | DESIGN Equipped with an ingenious flat LED disc, the elegant shaped Scotty is one of the first fully fledged eco-friendly substitutes for the classic halogen spot. Meet Scotty, an eye-catching refined luminaire blending into the architecture.

www.supermodular.com


PORTRET

DANIEL TERMONT

BURGEMEESTER VAN ALLE GENTENAARS Het is eind maart en het zomert. De terrasjes naast het NTG zitten overvol en de ijsventer op het binnenplein weet niet goed wat hem overkomt. Nog voor de Paashaas het land heeft bezocht en het voorjaar haar lentekleed heeft opengevouwen, lijkt het alsof de zomer de wereld al op haar kop heeft gezet. Ik wacht, genietend van deze zonneweelde, op een bankje bij het stadhuis, op de burgemeester. Een ongeluk tussen Brussel en Gent heeft voor een vervelende file gezorgd en daar zit hij nu midden in. Via zijn charmante medewerkster heeft hij me laten weten dat hij komt... Tekst en foto’s Christophe Lambert

Burgemeester Termont: “Duizendmaal sorry voor deze vertraging. Ik laat de mensen niet graag op mij wachten, maar dit was duidelijk een situatie van overmacht.” Hij zegt het tussen een stevige hoestbui door. Hij graait een aantal doosjes medicijnen vanop zijn bureau en komt bij mij aan tafel zitten. D. Termont: “Een zware griep. Ik sukkel er al weken mee. In feite zou ik eens een paar dagen in bed moeten blijven, maar de agenda van een burgemeester laat dit niet toe, vrees ik. Ik hoop dat u het mij vergeeft als ik ondertussen een paar documenten onderteken.” Hij schuift twee bergen mappen dichterbij, die duidelijk op hem lagen te wachten. Een burgemeester moet duidelijk twee dingen simultaan kunnen doen... Hoe valt het mee om dagelijks met zo een drukke agenda te moeten leven? D. Termont: “Vandaag een beetje minder (lacht), dat hebt u ook wel al gezien, maar over het algemeen hou ik wel van een drukke en volle agenda. Je moet dit ambt heus niet opnemen als je een hels tempo niet aankunt. Mijn voorganger, Frank Beke, was een vroege vogel en begon zijn dag altijd om 5 uur. Ik kan dit niet, ik heb een verschillend tempo en deel mijn dag anders in. Meestal ben ik rond 8 uur op kantoor. Mijn dagen zijn zeer gevarieerd. Ik heb uiteraard veel afspraken, maar ben ook veel buitenshuis. Boeiend, maar het zijn altijd wel lange dagen. ‘s Avonds kom ik laat thuis en dan kan ik nog wel een paar uur doorwerken. Meestal haal ik ruim middernacht. Dat is zowat het vaste stramien. Bent u klaar de handschoen weer op te nemen en te gaan voor een tweede ambsttermijn?

24

D. Termont: “Klaar zijn is een ding. Enkel de kiezer kan beslissen of die tweede ambsttermijn er überhaupt komt. Uiteraard wil en zal ik mij kandidaat stellen. Ik hou van mijn stad en van mijn medeburgers en ik vind het dan ook een eer ten dienste van Gent te mogen staan en de belangen van deze stad nationaal en internationaal te mogen behartigen. Als de burgers mij opnieuw het vertrouwen geven de burgemeestersjaal te dragen, dan zal het wel mijn laatste mandaat zijn. Binnen 6 jaar zal ik immers ruim 65 zijn en dan is het tijd om het roer aan iemand anders over te laten. Een persoon met een andere dynamiek, misschien ook vernieuwende ideeën. Sommige collega’s, ik denk aan mijn vriend Louis in Leuven, hebben daar een andere visie over. Ik respecteer dat, maar persoonlijk vind ik dat je op een bepaald moment afscheid moet kunnen nemen. Hoe graag je de job ook doet.” Aan de vooravond van elke verkiezingscampagne is het tijd om een evaluatierapport op te maken en het beleid onder de loep te nemen. Hoe hebben jullie het er vanaf gebracht tijdens de voorbije legislatuur? D. Termont: “Sta mij toe vooreerst te zeggen dat men pas van een goed beleid kan spreken als er continu geëvalueerd wordt. Het zou dus een beetje kort dag zijn – en van de nodige naïviteit getuigen – mochten wij ons bestuur enkel spiegelen in functie van de verkiezingen. Wij zijn verkozen om 6 jaar onze stad te dienen en moeten dus ten aller tijde onze verantwoordelijkheden opnemen. De goede punten optimaliseren en durven te kijken waar het beleid faalt. Maak u geen illusies, een bestuur waar alles perfect functioneert, dat moet, denk ik, nog uitgevonden worden. Iedereen die aan gemeentepolitiek doet, weet dat het een spel is van geven en nemen. Van communiceren, bemiddelen en trachten een concensus te vinden. Elke politieke familie mag in deze oefening zeker haar eigen accenten leggen en ideologieën verdedigen, maar het eindreDAENINCK Magazine


Wij zijn verkozen om 6 jaar onze stad te dienen en moeten dus ten aller tijde onze verantwoordelijkheden opnemen. De goede punten optimaliseren en durven te kijken waar het beleid faalt. DAENINCK Magazine

25


PORTRET Burgemeester Daniel Termont

voortgezet worden. Al zal het dan wel in een ietwat gewijzigde slagorde zijn. Wij gaan immers een kartel vormen met Groen.” Oei! Dat zullen ze bij de liberalen niet graag horen. Of kijken jullie verder? Naar een mogelijkheid om het opkomende N-VA in front een halt toe te roepen?

sultaat moet steeds alle burgers ten goede komen. En bij de gemeenteraadsverkiezingen word je daar op het einde van de rit door de burger op afgerekend. Daarom is pure partijpolitiek in het beleid van een stad veelal ondergeschikt. Wij vormen al 24 jaar, op succesvolle wijze, een paars bestuur in Gent. Een coalitie met de liberalen dus. Twee politieke families die het qua overtuiging a priori zeker niet over alles eens kunnen zijn, maar die samen een zeer goed beleid hebben uitgevoerd waar de Gentenaars de vruchten hebben kunnen van plukken.” BMW magazine: Wat houdt dat concreet in? D. Termont: “Gent heeft in de voorbije decennia een serieuze metamorfose ondergaan. Daar is vriend en vijand het over eens. Het is een mooie, aantrekkelijke en bruisende stad geworden. Waar een juist evenwicht is gevonden tussen alle componenten die aan de classificatie ‘moderne stad’ moeten voldoen. Wij hebben zowel de industrie als de zakenwereld nieuw leven ingeblazen. Met de uitbouw van de Gentse haven als een van de exponenten van dat beleid. Wij zijn de grootste universiteitsstad van Vlaanderen. En we zijn een stad waar het duidelijk goed verblijven is, als we zien hoeveel van die studenten in Gent blijven ‘hangen’ en er hun gezinsleven opbouwen. Gent is een hippe stad geworden, met oog voor alle vormen van cultuur. Het is een aangename en veilige stad. In België kunnen wij inzake veiligheid trouwens het beste rapport voorleggen. Zoals overal is de criminaliteit wel aan het stijgen, maar als men vergelijkende rapporten bekijkt, is de stijging in Gent aanzienlijk lager dan in bv. enkele provinciesteden. Cijfermatig kan ik zeggen dat wij de voorbije legislatuur 570 miljoen euro hebben geinvesteerd. De voorbije 15 jaar ruim 1,75 miljard euro. Dat is de stad duidelijk ten goede gekomen. Wij hebben heel wat grote projecten gerealiseerd. Ik denk dan maar aan het vernieuwde Sint-Pietersstation, de verdere uitbouw van de Haven van Gent, huisvestingsprojecten aan de Oude Dokken en aan de Muide. Nieuwe huisvestingsprojecten die er staan aan te komen, 500 woningen die zullen gebouwd worden aan de Gasmeterlaan. Het nieuwe voetbalsstadion, een dossier dat al jaren aansleepte en nu eindelijk in een definitieve fase is gekomen. Er is veel gebeurd en er staat nog meer op til. Wat mij betreft mag dit beleid dus gerust de volgende 6 jaar 26

D. Termont: “Helemaal niet! Maar laat ik beginnen met het begin. Het kartel met Groen is iets waar ook mijn voorgangers in het verleden op aangestuurd hebben. Frank Beke deed in zijn tijd al een poging in die richting en ook ik heb bij de vorige verkiezingen toenadering gezocht tot Vera Dua om als kartel naar de kiezer te gaan. Maar jammer genoeg zonder resultaat. Nu is daar, met de huidige jonge generatie van Groen, verandering in gekomen en is het kartel wel een feit. De reden? Wij denken beide met een zelfde sociaal economisch programma sterker naar de kiezer te kunnen gaan. En we zijn er in geslaagd de weinige verschillen die ons scheidden opzij te zetten. Voor alle duidelijkheid wil ik er toch ook even op wijzen dat dit kartel geenszins het einde van de samenwerking met de liberalen moet inluiden. Ik zou niet weten waar dat goed zou voor zijn. Mijn voorkeur gaat er nog altijd naar uit een triumviraat te kunnen vormen waar de toekomst van Gent beter van wordt. Wij doen dus heus niet aan partnerruil. Ook niet aan oorlogsvoering om op het derde luik van uw vraag te antwoorden. De N-VA wil van de Gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar een punt maken om Di Rupo naar huis te stemmen. Nu, ik denk dat zij vergeten dat het hier gaat om ‘gemeente’raadsverkiezingen. De Gentenaars hebben bij dergelijke stembusgang helemaal geen boodschap aan een nationale polemiek. En ik eerlijk gezegd ook niet! Het getuigt van weinig respect voor het werk van burgemeesters en gemeenteraadsleden. Ik vind het spijtig dat het N-VA zich heeft laten wegglijden in die extreme vorm van politiek voeren. Alles afbreken maar geen alternatieven geven. Luid van de barricades roepen, zoals het Vlaams Belang dat zo lang heeft gedaan. Maar zonder inhoud en op verkeerde fora. Ik ben altijd een zeer sociaal en communicatief persoon geweest. Ik vraag niet liever dan een open gesprek, wil graag dat ze mij eens hun programma uit de doeken doen voor de stad. Maar ondanks mijn vele vragen, heb ik nog nooit iemand van de N-VA gehoord of gezien. Ja, dan is het makkelijk…” We zagen onlangs in het televisieprogramma “God en Klein Pierke” hoe populair u wel bent. Naar het schijnt zat uw mailbox een uur na de uitzending vol. Is die populariteit uw absolute sterkte? D. Termont: “Ik ben burgemeester van alle Gentenaars. En een burgemeester die graag onder zijn mensen staat. Dat is mijn taak en ik moet zeggen dat dit mij nooit moeite heeft gekost. Omdat dit zo spontaan gebeurt, heeft dit mij inderdaad een zekere vorm van populariteit bezorgd. Mensen houden blijkbaar van mij omdat ze aanvoelen dat mijn enthousiasme niet gespeeld is. Ik ben er van overtuigd dat je pas een goed beleid voor je stad kunt uitstippelen als je precies weet wat er onder de bevolking leeft. Een stad besturen kan men niet doen van achter zijn bureau alleen. Ik heb nooit een onderscheid tussen mensen gemaakt. Zo heb ik goede banden opgebouwd met de bedrijfsleiders, maar ben ik evenzeer te zien in arbeidersmilieus. Ik kan op een morgen bij de Romas een koffie drinken en ‘s middags lunchen met een minister. Je kunt me op een viering aantreffen bij de moslimgemeenschap, de Joden of op het Te Deum. Ik neem, waar het kan, altijd de nodige tijd voor een praatje want ik vind het belangrijk om naar de stem van het volk te luisteren. Weet u, er is een bepaalde evolutie opgetreden in onze samenleving. Vroeger was het zo dat je in een dorp of in een stad per dag regelmatig momenten had voor een leuke babbel. Je had de melkboer of de postbode die langskwam, de dokter kwam thuis op visite, je had mijnheer DAENINCK Magazine


SPECIAALZAAK IN EXCLUSIEVE DESIGNMEUBELEN EN MAATWERK

CASSINA - KNOLL INT. - MDF ITALIA - DE SEDE - POLIFORM - WALTER KNOLL - PASTOE - CARL HANSEN INDERA - ARCO - MAAT - CLASSICON - MOOOI - KARTELL - ARPER - COLECT - KAZAAR - FLOS - FOSCARINI - …

Bezoek ons op www.decovan-home-art.be

OPEN VAN DINSDAG - ZATERDAG 10.00 -18.30U ZONDAG EN MAANDAG GESLOTEN BERCHEMWEG 236 [OUDENAARDE T. 055 31 24 26 [info@decovan-home-art.be


PORTRET Burgemeester Daniel Termont

pastoor... Vandaag is de intensiteit van onze maatschappij zo toegenomen dat die gesprekjes er voor vele mensen niet meer komen. Maar de nood ervoor is wel gebleven.” Dus heeft u die taak dan maar op u genomen? En bent u dus een beetje burger”vader” van Gent geworden? D. Termont: “Dit is een taak waar je niet kan voor postuleren. Dit gebeurt gewoon en ik vind dit wel mooi, want het vertaalt precies hoe mensen vertrouwen in je hebben. Dat aspect is voor mij belangrijker dan de populariteit op zich. Ik kom van een zeer bescheiden afkomst. Mijn kinderjaren heb ik in een caravan doorgebracht, mijn grootvader was een scharenslijper en mijn vader deed in oud ijzer. Ik ben aan de Muide opgegroeid, in een omgeving waar men snel leerde zijn plan te trekken. Veel mensen zouden daar niet mee te koop lopen, maar ik weet wat armoede is. Zelf hebben wij nooit iets tekort gehad, maar dat geldde zeker niet voor iedereen rondom ons. Ik heb er geleerd om te gaan met mensen van alle slag, respect te hebben, eerlijk te zijn en bereid hard te werken. Die waarden heb ik meegenomen uit mijn jeugd en in alles wat ik heb gedaan in mijn leven, heb ik mijn afkomst en ideologieën nooit verloochend. Dus als ik kan helpen, zal ik het zeker doen. Ik zal eerlijk zijn en niet rond de pot draaien. Geen gezever bij mij, ik behandel iedereen op dezelfde manier. U refereert naar de vele mails die ik ontvang. Het zijn er soms een paar honderd per dag maar ik maak er een erezaak van om ze persoonlijk te beantwoorden. De mensen appreciëren dat. Het feit alleen al dat ze weten dat ik bereikbaar ben voor hen, is soms genoeg maar dat vraagt de nodige energie. En je houdt het soms niet voor mogelijk wat mensen mij soms vragen. Ze vergeten dat een burgemeester niet alles alleen mag beslissen.” Als wij het zo horen zult u dit jaar niet veel campagne meer moeten voeren. Zeker niet omdat het goed gaat met Gent! Wat zou u zelf nog willen veranderd zien? D. Termont: “Ik denk dat er altijd wel iets te verbeteren is. Maar er zijn wel een aantal prioriteiten waar ik, als ik herkozen wordt uiteraard, graag wil aan meewerken. Eerst en vooral is er het probleem van de kloof tussen arm en rijk die stelselmatig groter wordt. Ondanks de vele inspanningen die wij al hebben gedaan om daaraan te verhelpen moet ik toegeven dat wij daar tot op heden met ons beleid falen. In dergelijke dossiers word je als burgemeester vaak geconfronteerd met de realiteit. Dat je namelijk over té weinig eigen instrumenten beschikt om iets aan het probleem te doen en dat je veelal beroep moet doen – en inspraak krijgt – op je beleid door de Vlaamse regering, de Federale regering en zelfs Europa. Een tweede probleem waar we aan zullen moeten blijven werken in Gent, is de huisvesting. Er zijn te weinig beschikbare woningen in de binnenstad. Een fenomeen dat daarenboven de laatste jaren erg toeneemt, is het ‘single’wonen in het stadscentrum. Er is nog weinig plaats voor echte gezinnen. De stadskern is een aantrekkingspool geworden voor eenhoofdige gezinnen, gescheiden ouders en ook een ideale biotoop voor vrijgezellen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat 50% van de bewoners in het centrum tot een van deze categoriën behoort. Boven28

dien vluchten veel gezinnen, eens ze kinderen hebben, de 19de eeuwse gordel uit. Ze willen een grotere woning, met een tuintje maar dit is bijna niet te vinden of onbetaalbaar geworden. Dit is iets waar wij toch ernstig moeten over nadenken. En daarnaast moeten wij ook werk maken van de uitbouw en renovatie van wat we de 20ste eeuwse gordel van Gent noemen. Een derde beleidspunt waar absoluut meer aandacht aan zal moeten besteed worden is mobilisatie. Niet dat we naar het model willen gaan van Kopenhagen, waar ik een paar dagen geleden te gast was. Een groene stad waar de auto bijna volledig uit het stadscentrum is gebannen. Maar er moet iets gedaan worden. We hebben immers het saturatiepunt bereikt.” Een heikel onderwerp! Veel mensen vrezen ervoor dat dergelijk auto-onvriendelijk plan de stad niet ten goede gaat komen? D. Termont: “Ik weet dat dit voor vele mensen gevoelig ligt. Ze klagen erover dat de handel hier zou kunnen onder lijden. Ze beweren dat heel wat mensen de weg naar de stad niet meer zullen vinden. Maar dat hoeft helemaal niet zo! Er moet vooruit gedacht worden en alle begin is moeilijk. Mensen houden niet van verandering. Maar kun jij je nu nog inbeelden dat men met de auto over de Graslei of Korenlei zou rijden of over de Korenmarkt? Wij willen de auto zeker niet bannen maar de “no go” zone voor de auto uitbreiden. We willen de mensen motiveren om meer de fiets te gebruiken, meer te wandelen en de auto thuis te laten. Dan hoor je soms van: “Ja maar, mijnheer de burgemeester, ge peist toch niet dat onze bompa van 82 vanuit Mariakerke op zijne velo naar Gent ga komen?” Nee, daarom bieden we ook alternatieven. Aan de rand van de stad willen we nog meer “Park & Ride” zones voorzien. Om van daaruit met een goed openbaar vervoer binnen de 12 minuten in het hart van de stad te kunnen staan. Geen vervelende files meer, geen oneindig zoeken naar parkeerruimte die er op piekdagen niet meer is.” En verder Gent houden zoals het is? D. Termont: “Men moet altijd trachten vooruit te gaan. Stilstaan is achteruitgaan! Maar inderdaad, Gent moet diezelfde identiteit behouden. Dat van een bruisende, fijne stad waar er veel te beleven valt. Wij hebben in Europa de laatste jaren dat imago van aangename en moderne stad opgespeld gekregen. En niet alleen door onze Gentse Feesten, hoe uniek die mondiaal ook zijn zoals u weet. Maar er is ook OdeGand, het Lichtfestival, Blue Note. Gent leeft en daar kan ik uiteraard alleen maar blij en fier om zijn… 

DAENINCK Magazine


adtension.be

badkamer- & interieurrenovatie

ontwerp_coördinatie_realisatie @lVa^iZ^i!hZgk^XZZcZZcdei^bVaZXdŽgY^cVi^ZkdgbZcYZWVh^hkVcZZcgZcdkVi^Z bZiYjjgoVbZbViZg^VaZcY^Zjl^ciZg^ZjgYVii^``Zai_ZÈZmigVÉ\ZZ[i# :a`egd_ZXikdgbikddgdchiZVbkVc^ciZg^ZjgVgX]^iZXiZcZZcc^ZjlZj^iYV\^c\!kVcV[ ]ZiZZghiZXgZVi^ZkZdcilZgeidiYZaVVihiZV[lZg`^c\#

6fjV"9Zh^\cT6cilZgehZhiZZclZ\-.,VT.%)&DdhiV``Zg iZa/%.((,.%.%T^c[d5VfjV"YZh^\c#WZTlll#VfjV"YZh^\c#WZ


De nieuwe BMW 3 Reeks sportberline laat zich inspireren door richtinggevende modellen uit de geschiedenis van BMW. Hij valt op door zijn krachtige verschijning die het voor BMW kenmerkende design opnieuw ge誰nterpreteerd en verder ontwikkeld heeft. 30 30

DAENINCK D DAEN INCK CK K Mag Magazine a azin azine azi ne


BMW 3 REEKS

DE NIEUWE BMW 3 REEKS BERLINE

EEN KRACHTIGE VERSCHIJNING De BMW 3 Reeks Berline, de best verkochte wagen ter wereld in het premiumsegment, zet ook in zijn zesde generatie nieuwe maatstaven op het vlak van sportiviteit, elegantie en comfort. Tekst & foto’s

BMW AG

De nieuwe voorzijde met de vlakke, tot aan de BMW nieren lopende koplampen, onderstreept de dynamische en elegante lijn van de nieuwe 3 Reeks. In vergelijking met zijn voorganger is de zesde generatie van het model groter geworden, waarbij vooral het brede spoor (voor +37 mm, achter +47 mm) opvalt. Ook de grotere lengte (+93 mm) en de grotere wielbasis (+50 mm) onderstrepen het sportieve silhouet. Het interieur biedt duidelijk meer ruimte, vooral voor de achterpassagiers. Voor het eerst zijn de verschillende uitrustingslijnen ‘Sport Line’, ‘Luxury Line’ en ‘Modern Line’ voor de BMW 3 Reeks beschikbaar. Elke uitrustingslijn zet op hoogst individuele wijze een specifieke karaktertrek van deze Sportberline in de verf. Daarbij onderstrepen de exclusieve en hoogwaardige materiaalcombinaties en allerbeste verwerkingskwaliteit de hoogwaardige uitstraling. De aandrijf- en chassistechnologie is van oudsher een van de sterke punten van het merk. Eigenschappen zoals een grote soepelheid en een goede rijdynamiek zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de BMW 3 Reeks Berline, die ondanks zijn grotere afmetingen toch tot 40 kg lichter is dan zijn voorganger. Naast de voor het model kenmerkende sportiviteit draagt het nog hogere comfortniveau op zijn beurt aanzienlijk tot het rijplezier bij. Bij de lancering telt het motorenaanbod vier gecultiveerde, zuinige en krachtige motoren die allemaal de nieuwe BMW TwinPower Turbo-technologie toepassen. Naast twee verder verbeterde dieselmotoren en de succesvolle zescilinder benzinemotor zorgt een nieuwe viercilinder turbomotor van de nieuwste generatie in de BMW 328i voor dynamische rijervaringen bij lage verbruiks- en emissiewaarden. Als eerste constructeur biedt BMW een automatische 8-versnellingsbak in het segment van de premium middenklasse aan, die met alle benzine- en dieselmotoren gecombineerd kan worden en samenwerkt met de standaard ingebouwde Auto DAENINCK DAEN AENINCK INCK CK K Mag Ma Magazine aga ag azin azi zine

31


De nieuwe BMW 3 Reeks werd zo’n 40 kilo lichter dan zijn voorganger, maar is wel 9,3 cm langer en zag zijn wielbasis groeien met 5 cm.

32

DAENINCK Magazine


De nieuwe BMW 3-Reeks werd iets groter dan de vorige generatie. Hij werd langer en biedt dan ook meer ruimte voor de inzittenden.

Om het verbruik te beperken kan de berline onder meer rekenen op zijn lager gewicht, een standaard stop-startsysteem en de ‘Eco Pro’-modus van de motorsturing.

Start/Stop functie. Dankzij deze compacte versnellingsbak met zijn hoge rendement liggen de verbruiks- en emissiewaarden op hetzelfde niveau als dat van modellen met de standaard manuele 6-versnellingsbak. De nieuwe automatische 8-versnellingsbak combineert op superieure wijze schakelcomfort, dynamiek en efficiëntie en is perfect afgestemd op de rijdynamische eigenschappen van de nieuwe berline. Als onderdeel van de BMW EfficientDynamics technologie leveren de Auto Start/Stop functie, Brake Energy Regeneration, Shift Point Display en de volgens de behoefte aangestuurde nevenaggregaten, inclusief de loskoppelbare compressor van de airconditioning, een bijkomende bijdrage tot de verbruiksdaling. De nieuwe Driving Experience Control biedt op zijn beurt naast de modi Comfort, Sport en Sport+ ook de ECO PROmodus aan waarmee in alle modellen nog grotere besparingen mogelijk worden. Die modus helpt de bestuurder om een zuinige rijstijl aan te houden zodat hij per tankbeurt meer kilometers kan afleggen. Hetzelfde geldt voor de CO2-kampioen, de BMW 320d EfficientDynamics Edition, die met een maximumvermogen van 120 kW/163 pk in de EU-testcyclus gemiddeld toch maar 4,1 liter diesel per 100 km verbruikt en 109 g CO2 per km uitstoot. In 2012 breidt BMW het motoraanbod uit met nieuwe, hoogmoderne krachtbronnen, waaronder de ActiveHybrid 3. Meer superieur comfort en veiligheid door de intelligente verbinding. BMW ConnectedDrive biedt een unieke combinatie van rijhulpsystemen en mobiliteitsdiensten voor de nieuwe BMW 3 Reeks aan. Een nieuwigheid in de premium middenklasse is het Head-Up Display van de nieuwste generatie. Dat projecteert alle belangrijke informatie in kleur en met een duidelijke resolutie op de voorruit, in het directe gezichtsveld van de bestuurder. Een andere beschikbare functie is Surround View met Side View en Top View, waarmee een beeld van de wagen en de omgeving vanuit vogelperspectief weergegeven wordt. Park Assist neemt op zijn beurt de manoeuvres over om de wagen te parkeren. Andere hulpsystemen van BMW ConnectedDrive die voor het eerst in de BMW 3 Reeks Berline aangeboden worden, zijn de Active Cruise Control met Stop&Go functie plus Lane Change Warning en Lane Departure Warning met botswaarschuwing op basis van camerabeelden. Daarnaast zijn ook Real-Time Traffic Information (RTTI-verkeersinformatie) en speciale apps zoals ‘BMW Connected’ waarmee u de sociale netwerken kunt gebruiken, beschikbaar. Een innovatieve comfortfunctie waarmee u het kofferdeksel opent zonder dat aan te raken, en een bijkomende Active Protection voor de inzittenden zijn als optie beschikbaar. De aangeboden uitgebreide noodoproep BMW Assist met automatische plaatsbepaling kan bij een botsing de reddingsdiensten gedetailleerd over de aard van het ongeval informeren, nog voor ze de plaats van het ongeval bereiken. 

DAENINCK Magazine

33


PORTRET

PETER DAENINCK

ZONDER EEN GOEDE CREW KAN DE BESTE KAPITEIN NIET VAREN… Langs de grote baan tussen Gent en Oudenaarde, net voorbij het ronde punt waar het kunstwerk van Peter Bijls “la Reine de l’ Escaut se lève” recent weer met een zoveelste chauffeur onzacht in aanraking is gekomen, ter treurnis van elke kunstliefhebber, ligt de BMW-concessie van een man die duidelijk wel weet wat mooi is. Tekst en foto’s Christophe Lambert

In een zonovergoten oase van glas, smaakvol ingericht met een mooie zithoek in beige kalfsleder, wacht ik op Peter Daeninck, eigenaar en stichter van de zaak die ook zijn naam draagt. Twee jaar nog maar heeft deze geboren Gentenaar zijn deuren hier geopend. Maar al veel langer kunnen klanten rekenen op zijn expertise en uitstekende service. Niet in Oudenaarde, maar in Sint-Martens-Latem, waar hij al jaren een tweede BMW-concessie uitbaat. Terwijl ik een ommetje maak langs de verschillende blinkende mobielen in de toonzaal en een blik werp op de tijdelijke tentoonstelling ter gelegenheid van de 96ste Ronde van Vlaanderen, komt Peter op mij toegestapt en nodigt me uit in zijn stijlvol kantoor op de eerste verdieping. Mooie zaak die u heeft opgebouwd. Kunnen we stellen dat dit pand in Oudenaarde heeft kunnen genieten van uw jaren ervaring in Sint-Martens-Latem? P. Daeninck: “Ongetwijfeld. Althans voor een stukje. Ik wil dit graag toch even relativeren. Het zou eerder pretentieus en vooral zeer onjuist zijn om de pluimen voor het succes alleen op mijn hoed te willen steken. Ik ben misschien wel de zaakvoerder en toch slechts ook maar een schakel in het geheel. Het succes is in vier sleutelwoorden samen te vatten: vakkennis, vooral dan op technisch vlak, know-how, vooral dan op sales en marketing, klantvriendelijkheid, vooral adviserend maar zeker ook op het vlak van naverkoop en last but not least communicatie en de kunst om te delegeren. Onderschat vooral dat laatste luik niet. Initieel, wanneer men vol enthousiasme een eigen zaak begint, heeft men de neiging om het volledige plaatje te willen controleren. Onder het motto van “als wij het zelf doen, doen we het goed” beseffen we niet dat deze formule alleen werkt als men kleinschalig denkt. De ervaring leert gelukkig dat de grootste successen de resultante zijn van een gezamelijke inspanning. Mijn verdienste is dan vooral dat ik er in geslaagd ben een uitmuntend team samen te stellen. Want zelfs het schip van de beste kapitein kan niet varen zonder een goede crew. Als men mij daarvoor wil feliciteren, neem ik het compliment graag in ontvangst.” 34

Een ding is mij als interviewer al meteen duidelijk. Peter is niet iemand die er op kikt om in de schijnwerpers te staan. Het is een eerder bescheiden, introvert iemand. Dus zal ik zachtjes mijn hengel moeten boven halen om wat over de man te weten te komen. Ik neem dan ook niet te veel bochten om tot het onderwerp auto’s te komen. Kunnen we stellen dat je altijd van auto’s hebt gehouden? En dat er in dat liefdesverhaal een specifieke, voorkeursplaats voor BMW was weggelegd? P. Daeninck: “Ik heb inderdaad altijd van wagens gehouden. Wat me vooral aantrok was het mechanische aspect. Ik vind mechaniek in zijn algemeenheid boeiend. Een mooi uurwerk kan mij esthetisch bekoren en technisch boeien. Bij een motor heerst een similair gevoel. En mijn liefde heeft zich gaandeweg geconcentreerd op de automobiel. In een veel later stadium is daar dan de voorliefde voor de esthetiek, het stijlvolle, zeg maar gerust klassevolle bijgekomen.” Kunnen we zeggen dat deze liefde je via de bloedbaan is meegegeven? P. Daeninck: “Als je akkoord gaat met de stelling dat men in de genetica soms een generatie overslaat, dan ben ik het roerend met je eens. Mijn vader was dokter en mijn moeder verpleegster. Maar mijn grootvader was een molenaar en daar vind je die connectie met het mechanische natuurlijk terug.” Dus je bent ingenieur geworden? P. Daeninck: “Helemaal niet! Laten we het er bij houden dat mijn affiniteit voor het technische haar vertaling niet vond in een voldoende beheersing van wiskundige kennis. Ik heb daarom iets heel anders gestudeerd. Rechten! Mijn vader zei altijd: ‘Le droit mène à tout, à condition d’en sortir’. Studietechnisch lag mij dit misschien veel beter, maar gevoelsmatig wrong het met mijn persoonlijkheid. Hoe langer ik studeerde, hoe meer ik mij realiseerde dat recht en rechtvaardigheid twee verschillende begrippen zijn. Toch zijn mijn studies een enorme bron van kennis geweest voor het opstarten van mijn zaak. In DAENINCK Magazine


“BMW is gewoon toonaangevend op de markt. Ze denken ook mee over de problemen van hun tijd. En ze zijn er altijd met brio in geslaagd om voor elke generatie de ideale wagen te bouwen. Ook nu.� DAENINCK Magazine

35


PORTRET Peter Daeninck

de automobiel leven we immers in een wereld waar men zeer goed zijn rechten en vooral zijn plichten moet kennen. Zowel op het vlak van de wetgeving, fiscaliteit, verkeerswetgeving, ecologie, veiligheid,… Er komen dagelijks meer aspecten bij kijken die een juridische onderlegdheid zeker niet overbodig maken.” Geen balie dus. Maar welke weg ben je dan ingeslagen? P. Daeninck: “De navelstreng met het mechanische heb ik nooit doorgeknipt. Ik ben in mijn vrije tijd altijd in contact gebleven met motoren en het knutselen eraan. Het ging dan wel over zelfineengestoken go-carts, maar in vele gevallen kon je zeker over complexe mechaniek spreken! Van alle mogelijke rommel een vierwieler aan elkaar lassen die rijdt, het is niet zo maar voor iedereen weggelegd. En als jonge gast deed ik jarenlang een vakantiejob in een BMW garage, al ging het in dit geval over moto’ s en geen auto’s.” Daar zit dus de oorsprong van je liefde voor BMW! Een kind vergeet nooit zijn eerste knuffeldier. Logisch dat je dus voor je droomhuis bent gaan werken? Peter Daenick: “Na mijn legerdienst ben ik inderdaad een eerste keer voor BMW gaan werken. Met het perspectief om op termijn een internationale functie te mogen ambiëren. Maar jong en onstuimig als ik was, duurde het mij allemaal een beetje te lang. Ik had te weinig geduld en na drie jaar scheidden onze wegen. Althans voor een poosje. Ik heb toen in twee andere sectoren, enerzijds de schoenindustrie en vervolgens de baksteenindustrie, mijn sporen verdiend en ben toen teruggekeerd naar mijn eerste liefde.” Het klopt dus dat die niet roest? Was het om deze keer voorgoed te blijven? P. Daeninck: “Ik ben inderdaad niet meer weggegaan bij BMW, maar ben wel nog eens van regio en ook van job veranderd. Tussen 1990-1995 heb ik in een concessie gewerkt in Roeselare. Tot in 1996, door omstandigheden, ze een nieuwe concessiehouder zochten in Sint-Martens-Latem. Ik voelde dat ik klaar was om deze stap te zetten en stelde mij kandidaat. Onderschat de selectiecriteria niet waaraan je moet voldoen om concessiehouder voor BMW te mogen worden. De vereisten zijn één voor één “upscale”. Alles moet voldoen aan een zeer strikt draaiboek. Je moet niet alleen genoeg technische bagage hebben, je moet ook het juiste aantal geschoold en getraind personeel in dienst hebben. Je moet sales capaciteiten hebben en je moet over de nodige management skills beschikken. Je moet de wetgeving kennen zowel op het vlak van veiligheid als de economische zijde ervan. Je moet je aan bepaalde esthetische regels houden. Zo moet een BMW-concessie bv. verplicht witte muren hebben. Er is de logistiek en het computersysteem dat conform moet zijn over het ganse BMW-netwerk. Je kunt niets in gedachte nemen of je vindt het terug in het lijvige logboek waar alle regels mooi staan in opgesomd.” Fijn zou ik zeggen. Dan weet je als concessiehouder meteen waar je aan te houden. En toch moet het allemaal niet zo verschrikkelijk zijn. Ik zie immers wanneer ik met je praat die twinkel in je ogen, dat hart dat overloopt van BMW-liefde. Wat maakt BMW dan zo goed? P. Daeninck: “Dat is heel eenvoudig. BMW is de meest suc36

cesvolle constructeur ‘ever’ van premiumwagens. Het is niet alleen een fantastische wagen, bovendien wordt elke BMW gemaakt door een team dat op alle vlakken excelleert. Ik beschouw het dan ook als een eer en een pure vreugde om voor BMW te kunnen werken.” Het plezier van het kind dat hoort dat het in de snoepwinkel mag spelen? P. Daeninck: “Precies! Al mag je dat spelen natuurlijk niet al te letterlijk nemen. Ik ben ervan overtuigd dat ik met een andere constructeur nooit hetzelfde succes zou gehaald hebben. Bij BMW heerst een bepaalde chemie. Ze nemen soms beslissingen die a priori verrassen, maar waarvan achteraf blijkt dat ze zo ver vooruit liggen op hun tijd. BMW heeft het vermogen om op lange termijn de juiste visie te poneren. Daaraan gekoppeld hebben ze zich nooit tevreden gesteld met gewoon goed. Hun geschiedenis is daar mede verantwoordelijk voor. BMW heeft het niet onder de markt gehad. Als constructeur van motoren voor vliegtuigen begin jaren 1920, zijn ze eerst overgestapt naar moto’s en pas later naar auto’s. De oorlog en vooral de periode erna, toen op de Conferenties van Potsdam en Jalta over het lot van Duitsland werd beslist, was ronduit dramatisch. Duitsland mocht geen oorlogsindustrie meer hebben. Ook de productie van moto’s en auto’s viel onder deze maatregel. In wat er overbleef van de fabrieken produceerde BMW dus jarenlang letterlijk potten en pannen. Tot de maatregelen werden verzacht en BMW vanaf 1948 opnieuw toelating kreeg met de productie van lichte motoren te starten, om zo de Duitse economie en de mobiliteit in het land nieuw leven in te blazen. Het bedrijf begon aarzelend, met de productie van voorbijgestreefde, 10 jaar oude modellen die ze vanonder het stof haalden. Maar snel kende BMW zulke bloeiperiode, met de productie van ongehoord grote auto’s in de jaren ‘50, dat het zichzelf doodkneep toen de Suezcrisis losbarstte. BMW stond aan de afgrond, het faillisement was nakend. Mercedes zou het ‘dode’ bedrijf redden. Tot de heer Herbert Quandt besloot de stap te zetten van aandeelhouder naar CEO en zelf de teugels in handen te nemen. Tot vandaag hoort BMW nog toe aan de familie van zijn redder. Die “interventie” van Quandt was een sleutelmoment voor BMW en voor de gehele Duitse industrie. Quandt besefte immers dat hij BMW enkel maar zou kunnen behoeden van de ondergang als er aan de wederopbouw kon gewerkt worden in een volledig interactief kader tussen werknemers en werkgevers. Dat ongeziene economische samenhorigheidsgevoel is een inspiratie geweest voor de heropleving van de ganse Duitse economie.” En 50 jaar later is het succesverhaal nog altijd intact, springlevend zelfs? P. Daeninck: “BMW is gewoon toonaangevend op de markt. Ze denken ook mee over de problemen van hun tijd. En ze zijn er altijd met brio in geslaagd om voor elke generatie de ideale wagen te bouwen. Ook nu. Veel mensen weten dit niet. Maar sinds 2006 al is BMW volop bezig de ecologische kaart te trekken. ‘Uit economisch oogpunt’, hoor ik u al zeggen. Ik zou liegen als ik zou gaan beweren dat daar niet voor een stuk rekening werd mee gehouden. Daar is trouwens niets verkeerd mee. Toch is het ook zo dat de directie van BMW al voor het zesde jaar op rij de ‘Dow Jones Sustainability Award’ heeft gekregen. Hun researchers zijn er niet alleen in geslaagd om zuiniger auto’s te maken maar ook het befaamde rijplezier, het beroemde ‘Freude am Fahren’, te bewaren.” Wat moet ik me daar bij voorstellen in een wereld waar er steeds minder plaats is voor sportieve, aantrekkelijke wagens? P. Daeninck: “Een ander soort van rijplezier, met een bewuste knipoog naar de verantwoordelijkheid die we allen moeDAENINCK Magazine


PORTRET Peter Daeninck

ten dragen ten aanzien van het milieu. Ik ben het trouwens niet met je eens als je zegt dat er geen aantrekkelijke wagens meer zouden bestaan. Alles is nu gewoon anders. In vroegere tijden waren er geen snelheidsbeperkingen, geen verbruikslimieten want er was toch genoeg benzine en het kostte niet echt veel. Vervuiling was er amper want er waren niet zo veel auto’s. Nu zijn de kaarten geschud. Daarom probeert BMW zijn chauffeurs te motiveren zo weinig mogelijk te verbruiken en ze sportief te laten rijden met hun wagen zonder dat ze de nood voelen het gaspedaal volledig te moeten induwen. In de wagen introduceerde BMW een display, een soort van Gameboy, die regelmatig tips geeft om je rijgedrag nog te kunnen verbeteren.” Fantastisch! Maar hoe traag en zuinig we ooit zullen rijden, op een dag zitten de wegen overvol en staan we met zijn allen stil. Of heeft BMW daar ook aan gedacht? P. Daeninck: “Ik zal je misschien verrassen , maar het antwoord is… ja. Wij proberen inderdaad onze kopers te overtuigen dat het leuk is dat ze met een BMW rijden, maar dat ze hun auto bewust moeten leren gebruiken. En bewust is niet meer... 1300 kilometer naar Barcelona rijden voor een weekend. Nee, we vragen hen om voor een alternatieve manier van reizen te kiezen en ter plaatse een auto te huren. En om te voorkomen dat ze in een zwart gat vallen, zorgen wij er voor dat ze op steeds meer bestemmingen de mogelijkheid hebben om een BMW te huren. Noblesse oblige… Verder zoekt BMW steeds – met behulp van de meest geavanceerde electronica – naar flexibele manieren om autogebruik tijdelijk ter dienste te stellen van chauffeurs die niet per se fulltime een eigen auto nodig hebben. Autosharing dat bv. perfect kan geregeld worden via het internet en waar de wagen kan gestart worden via de smartphone. Allemaal formules die zonder verlies aan klantenservice toch leiden naar een indijking van het overvolle wegennet. Ieder voor korte termijn zijn auto! Deze denkpistes zullen in de zeer nabije toekomst – anno 2013 – realiteit zijn.” Hoe ziet de auto van de toekomst er trouwens uit? Gaan we eindelijk op electriciteit en waterstof rijden? P. Daeninck: “Ik wil geen spelbederver zijn, maar verwacht niet dat er in de nabije toekomst heel veel zal veranderen. Uiteraard hameren onze regeringen erop dat we ‘groener’ moeten rijden, maar ze doen dat evenzeer omdat ze van onze afhankelijkheid van aardolie willen afgeraken dan om hun bezorgdheid voor het milieu. Ja, er kan vandaag op electriciteit gereden worden. Juist, er bestaan auto’s die op waterstof rijden. En goed, je zal het verschil met een ontploffingsmotor in sommige gevallen zelfs niet opmerken. Er is echter een groot verschil tussen de theorie, de testfase en de uitvoering ervan naar het hele wagenpark. Men vergeet soms dat er ook electriciteit moet opgewekt worden. Dat is in vele gevallen ook vervuilend en in de vorm van nucleaire energiewinning soms zelfs gevaarlijk. Bovendien moet die energie gestockeerd worden. Wat doe je met de batterijen? Er zijn nog zo veel vragen waarop men het antwoord vandaag nog schuldig moet blijven. Ook inzake waterstof staat het systeem helemaal nog niet op punt. Waterstof moet ook aangemaakt worden en daarvoor is er electriciteit nodig. Het moet ook vervoerd en opgeslagen worden, wat niet zonder risico’s is. Als je wilt tanken, moet dat met een robot gebeuren want waterstof moet immers bewaard worden op -268 graden. Als je dit manueel zou willen doen, ben je meteen een hand armer, want bij contact vriest die zo af. Bovendien moet een tankstation voor waterstof in een omgeving staan waar in 38

een cirkel van x aantal honderd meter geen dorp of gehucht te bespeuren valt wegens het risico voor ontploffingsgevaar. Nog een leuk detail. Je tankt op vrijdag en zonder te rijden in het weekend is de inhoud van je tank tegen de maandag volledig verdampt. Zie je ons al bezig? Kijk, het is veel realistischer om in de nabije toekomst nog meer inspanningen te doen en de traditionele voertuigen te optimaliseren.” Het zou zonde zijn het je niet te vragen. Met welke BMW rijd jij en vooral welke BMW is voor jou de allermooiste? P. Daeninck: “Ik rij met een X5. Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen van 16 die best wat plaats kunnen innemen en het is een gemakkelijke wagen die alle voorzieningen heeft, comfortabel rijdt en zoals ik al zei voldoende bagageruimte voorziet. Maar als ik een auto zou mogen kiezen, dan ga ik resoluut voor de 507, een absoluut fantastische auto, een symbool uit de rijke BMW geschiedenis!” We staan aan de vooravond van een nieuw BMWmagazine, jullie eigen magazine. Waarom is dit voor jullie zo belangrijk? P. Daeninck: “Een goede ondernemer moet vandaag alert zijn en zijn ogen openhouden. Hij moet op korte termijn kunnen inspelen op veranderende en nieuwe impulsen in zijn omgeving. Pas zo zal hij op lange termijn succesvol kunnen zijn. Het magazine kun je zien als een forum waar we ons beleid , onze verwezenlijkingen, de nieuwigheden op de markt publiekelijk maken. Want wat heeft het voor zin, het beste na te streven als niemand er van op de hoogte is? Wij hebben er bovendien altijd een prioriteit van gemaakt onze klanten zo goed mogelijk te behandelen. In eerste instantie adviserend, maar ook begeleidend en absoluut zeker ook ondersteunend. Wij steken niet onder stoelen of banken dat wij de ambitie hebben hierin uitmuntend te willen presteren. Wij willen dan ook altijd het beste voor onze klanten. Een magazine uitbrengen is voor ons iets nieuws. Een leuke uitdaging. Wij willen de challenge aangaan een kwalitatief, informatief en diverterend blad uit te brengen waar naar uitgekeken wordt. Ik zou met het magazine graag de spontane verwachtingen van de klanten willen overtreffen. Dan ben ik in mijn opzet geslaagd.”  DAENINCK Magazine


EVENEMENT

OOST-VLAAMSE JONGE ONDERNEMER VAN HET JAAR

MARIO VAN DE VOORDE

Op 15 maart 2012 organiseerde JCI Oost-Vlaanderen in de gebouwen van BMW Peter Daeninck te Oudenaarde voor ruim 250 aanwezige bedrijfsleiders en JCI-leden de eerste editie van de Award ‘Oost-Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar’. Tekst Davy De Regge Foto’s Audrey Bourgeois

Uit de talrijke inzendingen werden drie bedrijfsleiders genomineerd: Stephan Bostoen (Villabouw Bostoen, Drongen), Mario Van de Voorde (IT1 BVBA, Dendermonde) en Pascal Ameloot (Huurland, SintDenijs-Westrem). De jury koos uit deze drie sterke kandidaten Mario Van de Voorde, (36 jaar) van IT1 tot ‘Oost-Vlaamse Jonge Ondernemer van 2012’. Als 19-jarige startte hij, met enkel een diploma A2 Kantoorautomatisering op zak, ECO PC, dat in 2001 tot IT 1 werd omgedoopt. Het bedrijf, met vestigingen in Dendermonde en Gent, telt 2 divisies en 22 medewerkers: KMO en Enterprise. Mario stond eveneens aan de wieg van Q-com: de aankoop- en marketinggroepering voor de ICT-sector. Mario gaat ook door naar der verkiezing van Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar die doorgaat op 9 mei in Gent. Via deze award wenst JCI jonge ondernemers te bereiken en ze te stimuleren om hun visie en talenten verder te ontwik40

kelen, zodat ze hun daadkracht en energie nog efficiënter te bate kunnen stellen van zichzelf, hun onderneming en medewerkers, maar ook van de lokale gemeenschap en de maatschappij. Tevens wil men een maatschappelijk signaal geven dat een duurzame en integere vorm van ondernemen nu meer dan ooit nodig is. Men wil hiermee andere ‘young potentials’ enthousiasmeren om de stap te zetten en ze de nodige initiële contacten te verschaffen om zichzelf verder te ontplooien.  Meer info op www.jcivlaanderen.be

DAENINCK Magazine


De BMW M6 Cabrio bekleedt een unieke positie in het luxesegment van de Executive Class, dankzij de combinatie van uitstekende dynamiek, typische harmonieuze M vormgeving en dagelijkse functionaliteit. 42 42

DAENINCK DAEN NINCK NCK KM Ma Mag Magazine a azine ag azine


BMW 6 REEKS

DE NIEUWE BMW M6 CABRIO

UITERST BEKOORLIJK

U houdt het leder met beide handen vast en denkt aan performance. U ziet de instrumenten in M design en herkent het autosportgen. U voelt de ergonomische M zetels en wilt niet meer uitstappen. Het genot is zo intensief, dat u nog wat langer wilt genieten van de symfonie van dynamiek en elegantie in deze luxesportcabrio. Tekst & Foto’s BMW AG

Een enkele blik op de M6 Cabrio doet het hart al sneller slaan. Is het niet zijn krachtige atletische verschijning die u in vervoering brengt, dan raakt u vast in de ban van zijn luxueuze elegantie. Al in stilstand maakt deze cabrio onmiskenbaar duidelijk dat al uw zintuigen een unieke rijervaring te wachten staat. Wanneer hij op de weg losgelaten wordt ontvouwt hij zijn sportief karakter met stijl en souplesse. Als de automatische kap dan snel en geruisloos opengaat, bevindt u zich dichter bij de hemel en zeker in de hemel op aarde. Gezel van de wind De automatische kap van de BMW M6 Cabrio – een elegante vinnenkap – loopt naadloos over in het sportieve cabriosilhouet. Met een druk op een knop gaat hij in minder dan tien seconden open en dicht, waarbij de volmaakte esthetiek niet verstoord wordt door een persenning. Open staat niets de intense sensatie van wind, zon en de klank van de V10 nog in de weg. Met gesloten kap rijdt u heel comfortabel in alle weersomstandigheden, onder meer dankzij de verwarmbare achterruit van krasvast mineraalglas. Geniet van uw vrijheid. Topprestaties vanuit stilstand Al bij het aantippen van het gaspedaal laat de atmosferische V10-motor zijn ongelooflijke kracht voelen. Vijf liter cilinderinhoud en 507 pk (373 kW) zijn goed voor een vermogenspotentieel zoals in de autosport. Het maximum toerental ligt bij een indrukwekkende 7.750 t/min. De motor kan door zijn 10 aparte gaskleppen moeiteloos inademen. In combinatie met DAENINCK DAE DAEN INCK K Magazine

43


Vanaf 100 km/u staat de M6 al na minder dan 36 meter stil, van 200 km/u na nauwelijks 140 meter. In het high performance remsysteem draait alles om vier geboorde, inwendig geventileerde lichtgewicht schijven. Zij passen precies in de speciaal voor de M6 Cabrio geconstrueerde 19� gesmede lichtmetalen velgen, die met high speed banden eveneens tot de rijveiligheid bijdragen.

44

DAENINCK Magazine


Het visueel indrukwekkende koetswerkdesign met dynamische elegante lijnen en atletisch M design verraadt duidelijk de krachtig-sportieve eigenschappen van de wagen. Softtop van hoge kwaliteit en opvallende “vin�-architectuur.

Een koetswerkdesign met klassieke BMW Cabrio verhoudingen en de bekende sportieve en elegante looks van de BMW 6 Reeks onderstrepen het typische sportieve M karakter.

DAENINCK Magazine

45


Een ruime dosis M-gevoel gecombineerd met een fraai esthetisch design, een luxueuze uitstraling, vier zitplaatsen en innovatieve uitrustingskenmerken.

de nokkenassturing ‘dubbele Vanos’ reageert de motor zonder aarzeling. Door de krachtige motorelektronica met antiklopregeling door ionenstroom kan het vermogenpotentieel bij hoog toerental ten volle worden benut. Door innovatieve toepassing van uiterst sterk en lichtgewicht materiaal bereikt de BMW M6 Cabrio een specifiek gewicht van slechts 3,95 kilogram per pk. Daarmee zijn buitengewone prestaties mogelijk wat naar de bestuurder vertaalt wordt in absolute wendbaarheid en extreme bochtsnelheden. Met de 7-traps SMG Drivelogic verloopt het schakelen extreem snel. Zonder koppelen, zonder van het gas af te gaan en zonder voelbare onderbreking van de trekkracht. De bestuurder heeft de keuze tussen het aantippen van de paddles op het stuur of van de versnellingshendel op de middenconsole. Launch Control maakt maximale acceleratie mogelijk: door gebruik te maken van het optimale toerenscala wordt zelfstandig opgeschakeld. Rijstabiliteit en optimale tractie Het stijve koetswerk en een groot aantal aluminium onderdelen vormen de basis voor sportieve topprestaties. De harmonieuze gewichtsverdeling tussen de voor- en achteras maakt exacte wielgeleiding en optimale rijprestaties mogelijk. Met de elektronische dempercontrole (EDC) bepaalt de bestuurder het karakter van het onderstel: van sportief stug tot comfortabel. Op glad wegdek of bij abrupte uitwijkmanoeuvres wordt de bestuurder door de dynamische stabiliteitscontrole ondersteund. Dit rijhulpsysteem werkt alleen in het grensgebied met ingrepen in het motormanagement, verlaging van het aandrijfkoppel en remingrepen op individuele wielen. In M Drive Manager kan uit twee levels van DSC worden gekozen. Het eerste waarborgt dynamisch rijcomfort. Bij het tweede is een hogere tolerantie voor langs- en dwarsversnelling mogelijk, waardoor dichter aan de grenzen van de natuurkundige wetten kan worden gereden. Enorme rijstabiliteit en optimale tractie, vooral bij het uitaccelereren van bochten. Daarvoor zorgt het variabele M sperdifferentieel. Met deze functie wordt doordraaien van aangedreven wielen effectief verhinderd. Ook bij lage en extreem verschillende wrijvingswaarden, zoals bijvoorbeeld op sneeuw, grind of ijs zorgt het M sperdifferentieel voor beslissend tractievoordeel. Sportieve bestuurders waarderen het systeem omdat het de handling verbetert en de voordelen van achterwielaandrijving verder vergroot. Uw hoogstpersoonlijke rijstijl Optimale flexibiliteit betekent vooral dat wezenlijke eigenschappen als motorvermogen en schakelprogramma’s individueel te configureren zijn, van bijzonder comfortabel tot uiterst sportief. De M Drive functie maakt dat mogelijk. Eenmaal 46

geconfigureerde afstellingen kunnen dan met de M Drive toets van het multifunctionele stuurwiel worden geactiveerd. Individuele afstelling is mogelijk voor Digitale Motor Elektronica (DME), de 7-traps SMG Drivelogic, de dynamische stabiliteitscontrole (DSC) en het M specifieke Head-Up Display. Zo voegt het temperament van de M6 zich naar de wensen van zijn bestuurder.

Vijf liter cilinderinhoud en 507 pk (373 kW) zijn goed voor een vermogenspotentieel zoals in de autosport. Het maximum toerental ligt bij een indrukwekkende 7.750 t/min.

Excellent crisismanagement Het enorme acceleratievermogen wordt aangevuld door een enorme remkracht. Vanaf 100 km/u staat de M6 al na minder dan 36 meter stil, van 200 km/u na nauwelijks 140 meter. In het high performance remsysteem draait alles om vier geboorde, inwendig geventileerde lichtgewicht schijven. Zij passen precies in de speciaal voor de M6 Cabrio geconstrueerde 19” gesmede lichtmetalen velgen, die met high speed banden eveneens tot de rijveiligheid bijdragen. Lichtgewicht materiaal als aluminium draagt niet alleen bij tot het ongelooflijke specifiek gewicht van slechts 3,95 kg per pk. De extreem hoge torsie- en buigstijfheid van dit materiaal zorgt ook voor een uitzonderlijke stijfheid van het koetswerk. Lichtheid en stabiliteit samen verhogen hier zowel rijcomfort als veiligheid. En bij een aanrijding tot 15 km/u houden vervormingselementen aan voor- en achterbumper het koetswerk zelfs geheel schadevrij. In totaal bieden zes airbags (standaard) bestuurder en passagier bescherming bij een crash. Maar belangrijker dan het aantal airbags is echter hun aansturing. Het intelligente veiligheidssysteem Advanced Safety Electronics (ASE) zorgt ervoor dat de airbags individueel en afhankelijk van de situatie worden geactiveerd. Zonodig stelt het systeem ook de gordelspanners in werking, opent het de centrale vergrendeling en schakelt het de brandstofpomp uit. Nog meer bescherming biedt het rolbeugelsysteem, dat de rolbeugel achter de achterste hoofdsteunen in fracties van een seconde naar buiten klapt.  DAENINCK Magazine


EVENEMENT

EEN UNIEKE MIX VAN DROOMAUTO’S, LUXUEUZE MODE EN GASTRONOMIE

THE FASTEST FASHION SHOW ON EARTH

Snelle droomwagens en exclusieve mode geshowd door de beste Belgische modellen. Kijken mag, aankomen niet op de Fastest Fashion Show On Earth. Behalve dan aan het driesterrendiner dat Peter Goossens die avond serveerde.

Op 27 maart vond in de Brussels Kart Expo de tweede editie plaats van The Fastest Fashion Show On Earth plaats. Een uniek evenement voor hem en haar, in het teken van mode, wagens en gastronomie. Uniek in de wereld “Dit is een niet te missen happening, uniek in de wereld. We strikten 22 auto- en motomerken die samen 78 verschillende droomwagens en – 21 moto’s tonen. Daarnaast werden er veertig modellen en maar liefst 199 silhouetten van twintig verschillende topmodemerken getoond. Door droomwagens te koppelen aan mode en gastronomie, creëren we een avondvullend spektakel dat zowel mannen als vrouwen aanspreekt. De nadruk ligt op creativiteit en kwaliteit, niet op het elitaire,” legt organisator Philippe Quattenens uit. Topprestaties vanuit stilstand De avond begon met een gastronomisch driesterrendiner van Peter Goossens. De beste chef van België verwende de smaakpapillen van alle gasten met een topmenu dat hij speciaal voor de gelegenheid creëerde. Hoogtepunt van de avond was een parade van de mooiste sportwagens en motoren gecombineerd met een wervelende modeshow waarbij het kruim van de Belgische modellen exclusieve mode showen op een gigantische catwalk van maar liefst 100 meter lang. Zowel droomwagens (Aston Martin, BMW, 48

DAENINCK DAEN INCK NCK K Mag Magazin Magazine agaz azin ne


Hoogtepunt van de avond was een parade van de mooiste sportwagens en motoren gecombineerd met een wervelende modeshow waarbij het kruim van de Belgische modellen exclusieve mode showen op een gigantische catwalk van maar liefst 100 meter lang.

DAENINCK DAE DAEN INCK NCK NCK K Mag Magazin Magazine azi azin az zi e

49 9


Evenement The Fastest Fashion Show on Earth

Rolls Royce, Lotus, Maserati, Porsche, Lamborghini, McLaren,...) als nooit geziene concept cars, classic cars en motoren passeerden de revue. Elk automerk was gekoppeld aan een exclusief modemerk (Gucci, Prada, Victoria Beckham, Paco Rabanne, Swarovski, Pierre Balmain, Red Valentino, …) De avond werd afgerond met de The Fastest Fashion drink, een after-party met nog meer droomwagens, mode en gastronomie in een trendy en sfeervolle ruimte waarin exclusieve wagens tentoongesteld werden en de modellen nog meer exclusieve mode toonden. De gasten konden er nagenieten bij een glaasje Laurent Perrier Milllésimé en van het dessert, gecreëerd door Peter Goossens, gevolgd door een Illy espresso. 

50

DAENINCK Magazine


Na de voorstelling van de BMW i3 Concept en de BMW i8 Concept introduceert de BMW Group nu de BMW i8 Concept Spyder. Dit derde model van BMW i belichaamt de toekomst van avant-gardistische en emotioneel aantrekkelijke mobiliteitsconcepten. 52 52

DAENINCK DAEN INCK K Mag Magazin Magazine azine azin e


CONCEPT CAR

BMW i8 CONCEPT SPYDER De BMW i8 Concept Spyder met eDrive is een open tweezitter die een vorm van persoonlijke mobiliteit belichaamt die niet alleen een sportieve, maar ook een emotionele aantrekkingskracht bezit. Tekst & Foto’s BMW AG

De BMW Group ontwikkelt onder de vlag van zijn submerk BMW i een reeks specifieke voertuigconcepten en aanvullende mobiliteitsdiensten die beantwoorden aan de veranderende behoeften van klanten en die het begrip persoonlijke mobiliteit herdefiniëren. BMW i past daarbij niet alleen intelligente technologieën en een innovatief design toe, maar streeft ook naar een alomvattende benadering die in hoge mate wordt bepaald door duurzaamheid doorheen de volledige ‘value chain’. Na de voorstelling van de BMW i3 Concept en de BMW i8 Concept introduceert de BMW Group nu de BMW i8 Concept Spyder. Dit derde model van BMW i belichaamt de toekomst van avant-gardistische en emotioneel aantrekkelijke mobiliteitsconcepten. Een van de meest in het oog springende kenmerken van de BMW i8 Concept Spyder wordt gevormd door de omhoog draaiende ruitloze deuren en een reeks heel specifieke onboard uitrustingsitems, zoals de elektrische kickboards die onder de doorzichtige achterklep een plaats kregen. Deze plug-in hybride wordt aangedreven door een eDrive-aandrijfsysteem dat bestaat uit een krachtige elektromotor en een benzinemotor. De lithium-ionbatterij die de motor van het nodige vermogen voorziet, kan in een extreem korte tijd vanaf een gewoon stopcontact worden opgeladen. Dynamische voorkant De voorkant biedt al een duidelijk zicht op het dynamische talent van de open tweezitter. Een doorslaggevend element daarbij wordt gevormd door de koplampen met de baanbrekende laserlichttechnologie, die het typische U-vormige design van BMW i volgen. Vanaf de voorkant van de vlakke motorkap gaat een halfdoorzichtige ‘V’ open in de richting van de voorruit en vestigt op die manier de aandacht op de elektromotor onder de motorkap. Een spoilerlip op het voorruitframe geleidt de luchtstroom boven de hoofden van de passagiers. Er is ook DAENINCK DA DAE DAEN AEN AE E INCK INC NCK CK K Mag M Ma Magazine ag gaz azin ne

53


54

DAENINCK K Magazine


Net als de voorkant hangt de achterkant laag boven de weg. De imposante achterdiffuser, de driedimensionale luchtuitlaten en de U-vormige achterlichten bezorgen de BMW i8 Concept Spyder een extreem breed uitzicht en accentueren zijn sportieve geloofsbrieven.

DAENINCK DAEN INCK NCK K Mag M Magazine azin ne

5 55


Concept Car BMW i8 Concept Spyder

een tweedelig vouwdak voorzien, dat best handig kan zijn op dagen dat het weer onvoorspelbaar is. Atletisch silhouet De korte overhangen vooraan en achteraan en het lage silhouet bepalen het zijaanzicht van de BMW i8 Concept Spyder en onderstrepen het atletische karakter van de auto. De verleidelijke lijnen en vormen creëren samen een sterke naar voren gerichte indruk – nog vóór de auto wegrijdt. De deuren die rond de as van de A-stijl naar voren opendraaien, vergroten de emotionele impact van de BMW i8 Concept Spyder nog meer. Onder de deuren creëren de zijskirts een krachtige wigvorm die naar achteren toe opengaat. Tegelijk vormt de open tweezitter een licht en vloeiend figuur en lijkt hij uit één enkele mal te zijn gemaakt. Opvallende achterkant Net als de voorkant hangt de achterkant laag boven de weg. De visueel imposante achterdiffuser, de driedimensionale luchtuitlaten en de U-vormige achterlichten bezorgen de BMW i8 Concept Spyder een extreem breed uitzicht en accentueren zijn sportieve geloofsbrieven. De 96 kW (131 pk) sterke elektromotor op de vooras werkt samen met een driecilinder turbobenzinemotor die een vermogen van 164 kW (223 pk) via de achterwielen op de grond zet. Beide motoren werden intern door de BMW Group ontwikkeld en leveren een gecombineerd vermogen van 260 kW (354 pk) en een maximumkoppel van 550 Nm. Dat volstaat om de BMW i8 Concept Spyder in vijf seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/uur te laten accelereren. Ondanks deze prestaties verstookt de tweezitter slechts drie liter benzine per 100 kilometer. De elektromotor speelt een gelijkaardige rol als de benzinemotor. Indien nodig zorgt een hoogspanningswisselstroomdynamo, die met de verbrandingsmotor verbonden is, voor extra vermogen, dat vervolgens in de hybride batterij wordt opgeslagen. Dankzij deze ‘range-extender’-functie kan de tweezitter een langere afstand afleggen voordat de batterij opnieuw moet worden opgeladen. Een ander speciaal kenmerk van de BMW i8 Concept Spyder is de mogelijkheid om het vermogen naar de voorwielen, de achterwielen of alle vier de wielen tegelijk te sturen. De intelligente regelelektronica zorgt ervoor dat voor iedere toestand een optimale rijconfiguratie beschikbaar is. De bestuurder kan op het grote informatiedisplay in de cockpit op ieder moment de toegepaste rijmodus bekijken en de activiteit van de twee krachtbronnen monitoren. Bovendien zorgen de elektronische systemen voor een maximale energierecuperatie tijdens het remmen of het freewheelen. Dit alles betekent dat de bestuurder op ieder moment kan genieten van maximale dynamische prestaties, onklopbare richtingsstabiliteit, een minimaal brandstofverbruik en minimale emissies. 

56

DAENINCK Magazine


Š Silhouette / valid until 10. 2013 Design and quality made in Austria | www.silhouette.com | visit us on


PORTRET

PETER VAN PETEGEM

WE MOGEN ONZE HELDEN NIET VERGETEN... Tekst Christophe Lambert Foto’s Archief Peter Van Petegem

Vroeger kon hij iedereen met een splijtende demarrage op een of andere Vlaamse heuvel het nakijken geven. Of met het stof op de tanden vlammen over de kasseien van Parijs-Roubaix en de anderen uit het elitegroepje zijn rug laten zien. Overal waar hij aan de start verscheen, behoorde hij altijd tot het kransje der favorieten. Hij hield van zijn voorjaarskoersen, van het harde werken, van het versnellen op de Patersberg, het volharden op de Muur. Tweemaal won hij ‘Vlaanderen Mooiste’. In 2003 pakte hij de zo fel begeerde dubbel door ook op de piste van Roubaix als eerste over de eindstreep te gaan. Nu zit hij voor mij, rustig nippend aan een koffietje. Vijf jaar is het al geleden dat de ‘Zwarte van Brakel’ zijn fiets aan de haak hing. Aan de vooravond van de grote Vlaamse wielerweek praten we met Peter Van Petegem over tijden die veranderen in het wielrennen, afscheid nemen, en nieuwe uitdagingen zoeken. Op het eigenste moment van dit gesprek wisten we nog niet dat Tom Boonen afspraak had met de geschiedenis in de Ronde en moest Parijs-Roubaix nog gereden worden... Peter Van Petegem, het verhaal van een groot kampioen, op rust. Zijn dit voor jou geen vervelende weken, wanneer al die mooie wedstrijden er aan komen? Verlang je dan niet naar vroeger, toen je zelf nog een van de gladiatoren was van die kasseiwedstrijden? Peter van Petegem: “Ik kijk hier zeker naar uit! Maar de sfeer, de spanning is minder geladen nu. Vroeger was dit ‘de’ afspraak van het jaar voor mij. Nu ben ik supporter. Ik ben onlangs 42 geworden. Laten we ernstig blijven, ik denk niet dat ik nog mijn plaats in het peleton zou kunnen hebben. Ik heb mijn tijd gehad en heb een mooie sportcarriere mogen uitbouwen. Ik heb gedurende 16 jaar meer dan 45.000 kilometer per jaar op een fiets gezeten. Laten we dus zeggen dat het genoeg is geweest en ik de fiets niet erg mis. Men moet leren tevreden zijn met wat men heeft gekregen. Uiteraard moet ieder renner dit voor zichzelf uitmaken. Nico Eeckhout bv. rijdt nog altijd een aantal koersen ook al is hij een leeftijdsgenoot van mij. Mario Cipollini plant een zoveelste comeback, op zijn 45ste? Ik weet dat het voor sommigen zwaar valt afscheid te nemen van de wielersport op het hoogste niveau. Het is alsof hun wereld in58

stort. Velen hebben niets anders dan de fiets gekend en het is dan ook een beetje logisch dat ze verweesd achterblijven. Een groot kampioen als Johan Museeuw rijdt dan wel geen wedstrijden meer. Toch voelt hij de nood om nog dagelijks een paar uur te trainen. Voor mij is het geheel anders gegaan.” Het zwarte gat heb je niet gekend? Je bleef zelfs niet actief in de wielersport? Peter Van Petegem: “Een zwart gat creëer je vaak zelf. Behalve dan als je met het noodlot wordt geconfronteerd. Een kwetsuur waardoor iemand totaal onverwacht moet stoppen, dat is een heel ander verhaal. Ik kan begrijpen dat dit sporen nalaat. Als je daar echter van gespaard blijft, is er weinig reden tot klagen. Je moet je afscheid plannen zoals je dat met je carriere zelf hebt gedaan. Ik heb welbewust keuzes gemaakt, wist perfect wat ik na mijn wielerloopbaan wilde doen. Niet actief blijven in het wielermilieu, niet als sportdirecteur of als manager. Ik wilde graag iets totaal anders doen. Dus ben ik weer gaan studeren. Ik heb een eigen zaak als verzekeringsmakelaar opgestart en werk nu met een twaaltal mensen in ons kantoor. Indirect heb ik nog wel een aantal contacten in de wielerwereld omdat er heel wat mensen uit dit milieu klant zijn bij ons. Maar voor de rest is het wielrennen voor mij een leuke sport om naar te kijken. Zoals voor jou.” Ik denk dat een voormalig winnaar van wedstrijden zoals de Ronde of Parijs-Roubaix dit toch wel met een ander oog bekijkt als de doorsnee supporter? Peter Van Petegem: “Ok, dat is wel juist, want ik weet natuurlijk als geen ander door welke hel deze sporters moeten. Wat ze voelen als de ketting als een razende klettert op de kasseien. En ik weet uit ervaring waar iemand kan gaan of niet en hoe belangrijk het is om goed te doseren. Ik kan het hele tactische spel lezen, dat is allemaal waar. Maar ik ga je daarom nog niet op een briefje kunnen geven wie er zal winnen. Het is immers niet altijd de beste die wint. Naast het puur sporDAENINCK Magazine


tieve is er het aspect geluk. Ik heb ook een jaar meegemaakt in Parijs-Roubaix dat ik de sterkste man was in koers. Maar op een cruciaal moment kreeg ik een lekke band en weg was de droom. Er zijn heel wat factoren die maken dat een wielerwedstrijd soms een onverwachte afloop kan hebben. Je kan vallen door een moment van concentratieverlies of door de schuld van anderen. Daar heb je dan een heel jaar naar toegeleefd! Sport kan hard zijn.” In welke zin is het, ondanks alle koerskennis, anders om een wedstrijd op tv te zien? Peter Van Petegem: “Het grootste verschil is... dat je geen 250 kilometer in de benen hebt op het einde van de namiddag (lacht). Nee, ik denk dat je de situatie pas echt correct kunt inschatten als je er middenin zit. Soms verraadt een renners ademhaling hoezeer hij nog goed zit. Op televisie kun je die dingen allemaal niet inschatten. Pas door er zelf tussen de rijden weet je welke collega’s je in het oog moet houden. Je ziet regelmatig renners die zich laten afzakken en dan hoor je Michel Wuyts zeggen op tv: ‘Ha, hij is eens gaan peilen hoe het met de concurrentie gesteld is...’. Wel, dat klopt dus. Een koers beleef je het best als renner.” Je hebt jarenlang zelf in het peleton gezeten. Is de wielrennerij sinds jouw vertrek nog veel geëvolueerd? Peter Van Petegem: “Oh ja, de sport is zeker heel sterk veranderd op die vijf jaar. Alleen al het hele commerciële gebeuren is nog 10 keer belangrijker geworden. Soms een echt circus! Alles draait nu ook meer om geld want de sport heeft duidelijk nog aan populariteit gewonnen en dat is de sponsors niet ontgaan. Uiteraard is die hele evolutie ook de renners ten goede gekomen. Zij verdienen nu veel meer dan vroeger. En dan spreek ik heus niet alleen over de toprenners. Maar ik gun het DAENINCK Magazine

ze van harte, het is immers een loodzware job. Renners moeten dagelijks afzien als ze ergens willen komen. Maar die grote financiële injectie maakt dan weer dat er ook sportief nog meer druk op de teams wordt gelegd dan vroeger. Elk groot team is bijna verplicht zijn klassieker binnen te halen. Het probleem is echter dat er meer teams zijn dan klassiekers. Een puur sportieve vaststelling is dat het tegenwoordig ook allemaal harder gaat. Als je naar het gemiddelde kijkt waar ze een wedstrijd nu mee afhaspelen. Snelheden van meetaf aan die je vroeger alleen maar in de finale had.” Worden de renners dan ook anders begeleid? Peter Van Petegem: “Zeker. De hele entourage is nog professioneler geworden. Er wordt weinig aan het toeval overgelaten. De renners worden dag en nacht begeleid. Er worden striktere trainingsschema’s opgelegd. Er wordt strenger op voeding gekeken. Maar de druk wordt groter en dat heeft ook zijn nadelen. Een renner moet niet alleen fysisch een wedstrijd aankunnen, ook mentaal moeten de kampioenen het allemaal kunnen blijven bolwerken.” En dat is een ander paar mouwen? Peter Van Petegem: “Onderschat de druk niet die op de schouders van een kopman ligt. Hij moet het afmaken. Zijn knechten zijn wel bereid om voor hem het snot uit hun neus te rijden, maar meer dan vroeger eisen ze dat er nu wel ook resultaten volgen. Als de kopman een paar keert faalt, mag hij er zeker van zijn dat ze zich zullen roeren. Vandaag zijn ook de kleine renners mondiger geworden want hun financiën hangen immers grotendeels af van hoe de kopman presteert. De wereld is ook veel strenger geworden en de media zijn daar voor een groot stuk verantwoordelijk voor want zij bepalen de publieke opinie, zij beslissen of de tijd rijp is een renner af te 59


Portret Peter Van Petegem

maken. Kijk nu maar eens hoe ze allemaal naar Gilbert kijken. Een echte kampioen, een trainingsbeest die echt leeft voor zijn sport, maar die het na een mindere winter nu iets lastiger heeft om zijn hoge niveau van vorig jaar terug te vinden. Maar zijn we allemaal vergeten hoe uitzonderlijk zijn prestatie vorig jaar wel was? Ook Tom Boonen werd bijna door iedereen afgeschreven. En kijk wat hij nu allemaal presteert. Is hij daarom zou veel beter dan vorig jaar toen het net niet lukte? Tweede of derde worden is voor een kampioen vandaag genoeg om door iedereen met de grond gelijk gemaakt te worden. Ze weten het allemaal zo goed maar vergeten dat er maar één kan winnen, of niet? Ik heb het moeilijk met de mentaliteit van de aasgieren die wachten tot ze hun helden kunnen afmaken. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo. Als gewezen renner heb je snel door wie echt iets van de koers afweet.” Ik veronderstel dat niet iedereen tegen die constante druk bestand is? Dat dit grotendeels ook een beweegreden kan zijn om naar een verboden product te grijpen? Peter Van Petegem: “Je moet inderdaad wel een serieus hoofd op de schouders hebben om het allemaal te kunnen relativeren. Daarom heb ik zo’n respect voor klassieke kampioenen als Boonen, Cancellara, Gilbert en doe daar uit mijn tijd gerust Johan Museeuw bij. Stuk voor stuk mensen met karakter, volhardingsvermogen en een onconditionele werkkracht. Maar niet iedereen is zo. Een heel jammer voorbeeld is Frank Vandenbroucke, waarschijnlijk de renner met het meeste talent en intrinsieke klasse die ik ooit heb gezien. Maar Frank had die mentale weerbaarheid niet en is bezweken onder de druk die op hem werd gelegd...” Hij heeft toch wel op het nodige krediet kunnen rekenen, niet? Peter Van Petegem: “Ongetwijfeld. Frank was een godenkind, een held in de meest klassieke betekenis van het woord. Elegant, mooie jongen, klasse te over, zowel op de fiets als ernaast. Als hij goed in zijn vel zat, was er weinig tegen hem te doen. Maar hij had ook die andere zijde... Hij had hulp nodig op die momenten van twijfel. Ik heb hem ooit voorgesteld om samen met mij te trainen. Dan glimlachte hij en veegde al zijn problemen met een grapje van tafel. Laten we echter niet opnieuw over Frank beginnen, er is al zo veel over hem geschreven en gezegd... Hij is bovendien niet een alleenstaand geval. Pantani was ook zo iemand... Een groot kampioen maar bezweken onder de druk. Om op je tweede deel van de vraag te antwoorden. Ik kan 60

begrijpen dat mensen op momenten van twijfel grijpen naar verboden producten. Ik zeg niet dat ik het goedkeur, maar het is menselijk. En mensen maken nu eenmaal fouten.” Wat is je het meest bijgebleven uit je carriere? Peter Van Petegem: “Mijn overwinningen in de Ronde en Parijs-Roubaix staan uiteraard hoog bovenaan de lijst der herinneringen. Het gevoel om als eerste over die magische finish te gaan, toen nog in Meerbeke, is gewoon onbeschrijfelijk. Vraag aan gelijk welke renner die zich op de klassiekers toelegt, welke wedstrijd hij het liefst zou willen winnen en je zult altijd hetzelfde antwoord krijgen: De Ronde! Stel dat er vandaag een renner, ik zeg maar iets, drie keer Milaan-San Remo zou winnen en nooit de Ronde, dan geeft hij steevast graag twee van die overwinningen af voor een zege in Vlaanderen. Natuurlijk zijn mijn twee mooie podiumplaatsen, tweede (1998) en derde (2003), op het WK ook uitschieters. Maar daar begint het dan weer. ‘Mooie carriere die Van Petegem, maar hij was pas een hele grote geweest als hij een keer wereldkampioen was geworden’ Gelukkig lig ik daar niet van wakker. Weet je wat voor mij ook nog een uitschieter is? Het zal je misschien verrassen, maar de bewuste Parijs-Nice waar ik derde was in 2001. Een unieke prestatie voor een renner die niet gewoon was in het hooggebergte uit te blinken.” Van wat kan je wel wakker liggen? Peter Van Petegem: “Ik ben van het rustige type dat zich niet snel druk maakt, behalve dan tijdens de wedstrijden vroeger, maar dat is logisch als je met je vak bezig bent en ambitie koestert. Maar eens de wedstrijd voorbij was, ging ik nooit zeuren of uitvluchten zoeken. Ik kon dat plaatsen. Waar ik het moeilijker mee heb, is het verlies van jonge mensenlevens in de sport. Ik heb er een paar meeggemaakt: Casartelli, Kivilev,... En vorig jaar was er Wouter Weylandt! Er is zo weinig te zeggen op die momenten. ‘s Morgens stapt een jonge sportman op zijn fiets en hij komt nooit meer aan... Voor vrouw en familie de puurste waanzin, een ware nachtmerrie waar men niet meer uit ontwaakt.” Wielrennen is een gevaarlijke sport. Toch gebeuren er relatief weinig ongelukken? Peter Van Petegem: “Daar is waar. Maar als het je overkomt, heb je weinig aan al die statistieken. En je wordt snel vergeten hoor! Een minuut stilte ‘s anderdaags, meestal een geneutraliseerde wedstrijddag, hoe sereen die ook is, en dan gaat de wedstrijd gewoon door. Zo gaat dat! Onze wereld draait zo snel. De herinnering aan de helden van gisteren vervaagt snel bij de verering van de goden van vandaag! Ik spreek nu helemaal niet voor mezelf, maar ons land gaat, in vergelijking met andere landen, weinig respectvol om met zijn gewezen topsporters! Ik geef een paar voorbeelden, jij mag zelf invullen hoe dankbaar ons land hen heeft bejegend voor al hetgeen ze voor de sport en onze vreugde hebben gedaan: Fred Deburghgraeve, Brigitte Becue, Marc Herremans, Stefan Everts, Ingrid Berghmans, Justine Hénin,... In gelijk welk ander land zouden deze sporters in perpetuam als goden vereerd worden voor de unieke prestaties die ze geleverd hebben. In Italië of Frankrijk zouden ze een standbeeld krijgen. Hier doet men daar maar stilletjes over. Enkel voor Eddy Merckx haalt men, soms, even de lofbetuigingen boven. Ik vind dit zo jammer. We mogen onze helden niet vergeten!” Mercxk! De allergrootste? Peter Van Petegem: “Je kunt renners niet met elkaar gaan vergelijken. En zeker niet als ze dan nog uit verschillende generaties komen. Maar je mag er een kampioen wel hoog boven plaatsen: Eddy Mercxk. Niemand zal je tegenspreken. Zo een compleet renner zullen we trouwens nooit meer zien. Mercxk is een begrip. Zo is er maar één...”  DAENINCK Magazine


BMW 1 REEKS

BMW 116d EFFICIENTDYNAMICS EDITION

NIEUWE MAATSTAVEN Dankzij intelligente technologieën die het verbruik en de emissies merkbaar verminderen en tegelijk de rijprestaties verbeteren, stelt de BMW 116d EfficientDynamics Edition nieuwe maatstaven op het vlak van efficiëntie en vermogen. Tekst & foto’s

BMW AG

Met zijn vermogen van 85 kW (116 pk) accelereert de BMW 116d EfficientDynamics Edition in 10,5 s van 0 tot 100 km/u en haalt hij een topsnelheid van 190 km/u.

Het onderliggende principe is heel eenvoudig: verliezen vermijden, energie maximaal benutten – bijvoorbeeld met Brake Energy Regeneration. Daarbij worden nog talrijke andere technologieën, zoals Electric Power Steering en de Auto Start/Stop functie, toegepast. De verlaging van het chassis verbetert de aerodynamica, terwijl de banden met verminderde rolweerstand van de derde generatie, die voor het eerst gebruikt worden en een hogere bandendruk aankunnen, op hun beurt nog een extra besparingspotentieel inhouden. De cilinderinhoud van de BMW TwinPower Turbo motor werd in vergelijking met de ‘normale’ BMW 116d van 2,0 tot 1,6 liter verminderd, terwijl de nogmaals verbeterde, directe 62

Common Rail-injectie nu een injectiedruk van 2000 bar heeft. Dat intelligente technologiepakket dringt het brandstofverbruik aanzienlijk terug en maakt tegelijk indrukwekkende prestaties mogelijk. Daardoor verbruikt de BMW 116d EfficientDynamics Edition niet meer dan 3,8 l/100 km en blijft zijn CO2-emissie uiterst laag – 99 g/km (voorlopige, nog niet officieel bevestigde waarden volgens de EU-testcyclus en afhankelijk van de gekozen bandenmaat). De langere overbrengingsverhoudingen en de verbeterde Shift Point Display bieden de bestuurder een extra hulp om een bijzonder zuinige rijstijl aan te nemen. Zo bedraagt het toerental bij 100 km/u in 6de versnelling op een hoofdweg slechts 1.600 t/min.  DAENINCK Magazine


%6%2'%-sNIEUWESHOWROOM Finlandstraat 19 | 9940 Evergem 09 226 25 01 | info@depuydthaarden.be KNOKKE NatiĂŤnlaan 215 | 8300 Knokke 050 34 24 44 | info@depuydthaarden.be WWWDEPUYDTHAARDENBE


LIFESTYLE

ULTIEME MANNENVERZORGING Tekst

Arne Rombouts

De tijd dat het flesje Eau de Cologne enkel openging voor de zondagse mis is al lang voorbij. Vandaag maken mannen meer dan ooit gebruik van tal van parfums en verzorgingsproducten. Sinds de laatste jaren is er in deze booming business bovendien steeds meer plaats voor exclusieve creaties. En dat hierbij natuurlijk een ander prijskaartje hoort, spreekt voor zich. Het zijn dus niet alleen de dames die verwend worden met dure crèmes en exclusieve geuren, ook voor kieskeurige heren mag het ietsje meer zijn.

Exclusieve geuren

Chanel Allure Eau Extrême Eau Extrême is het logische vervolg op Allure Homme Sport, maar dan veel kruidiger. De eerste indruk is een verrassende combinatie van munt, de schil van Siciliaanse mandarijn en de kamferachtige noten van Marokkaanse cipres. Een vleugje zwarte peper uit Madagaskar ondersteunt de dierlijke basis van witte muskus, tonkaboon en ceder- en sandelhout. Een zilveren fles die een ereplaats verdient in de badkamer.

Exclusieve geuren

Les Parisiens Het Maison Guerlain in Parijs staat al 181 jaar garant voor een gamma klassieke parfums die de verbeelding prikkelen en de zinnen betoveren. De gustibus et coloribus non est disputandum, maar L’Ame d’un Heros binnen de lijn ‘Les Parisiens’ is een uitstekende keuze. De eerste indruk is een fris palet van bergamot en citroen, gekruid met een vleugje neroli en salie. De frisse aanzet wordt al snel verhit met ylang-ylang van de Komoren, opgefleurd met toetsen van absint, basilicum, cipres en jeneverbessen. De geur zindert lang na dankzij de rijke, houtachtige en amberachtige basis, aangescherpt met vetiver, patchoeli en balsem.

64

DAENINCK Magazine


Exclusieve geuren

Acqua Di Parma Colonia Intensa Colonia Intensa speelt met de klassieke structuur van een Eau de Cologne zoals bergamot en citroen, maar voegt er dynamiserende toetsen aan toe van gember, cedraat, mirte en alsem. Het artisanale karakter van Acqua Di Parma komt tot uiting in de keuze van de flacon: een dop van kostbaar wengéhout werd volledig met de hand gemaakt. Vakmanschap.

Exclusieve geuren

Voyage d’Hermès Met deze nieuwste unisex-creatie blijft Hermès trouw aan de wereld van de ruitersport. De geur is verbazingwekkend warm, levendig en krachtig. Net zoals zijn voorganger krijgen we eerst een muskusachtige en bosachtige impressie, maar die intro krijgt een extra boost van amber, specerijen en fijne houtsoorten. De verstuiver is navenant: een zilverkleurige stijgbeugel siert een flesje van zwart glas, sober en geraffineerd.

Exclusieve geuren

Dior Eau Sauvage De nieuwste Eau Sauvage respecteert de pure eenvoud en frisheid van de Diorklassieker uit 1966, maar voegt er een uitgesproken hout- en amberaccent aan toe. Mirre, vetiver en bergamot uit Calabrië zorgen voor een zwoele elegantie. De flacon straalt mannelijke verfijning uit, geïnspireerd door een heupfles, een onmisbaar en tijdloos accessoire in de herengarderobe.

Exclusieve geuren

Play Sport Givenchy Toen Justin Timberlake in 2008 door Givenchy gevraagd werd om Play te promoten, was de aandacht immens. Vandaag krijgt het succesverhaal een pittig vervolg met Play Sport. Een fris akkoord van bergamot, munt en gember wordt in de verf gezet door een compositie van amyrishout en een snuifje zwarte peper, de perfecte boost na een sportieve inspanning. En dat sport en elegantie perfect samengaan, bewijst het Franse merk met dit stijlvolle flacon.

DAENINCK Magazine

65


Huidverzorging

Sisley Bij de man verschijnen tekenen van huidveroudering geleidelijk en later dan bij de vrouw. Toch zijn de rimpels uiteindelijk dieper en het verslappen van de gelaatstrekken is soms ook duidelijker zichtbaar. Bovendien komen irritatieverschijnselen vaker voor, door het veelvuldige scheren, een ware aanval op de huid. Met Sisleÿum biedt Sisley een globaal antwoord tegen huidveroudering. Deze hydraterende crème herstelt de branderige huid na het scheren en bestrijdt tekenen van stress en vermoeidheid.

Huidverzorging

Armani De lijn Skin Minerals for Men biedt een aantal producten die de scheerbeurt vlotter doen verlopen. De exfoliërende modder bevat fijne vulkanische partikels: ze verwijderen de aan het huidoppervlak opgehoopte dode huidcellen waardoor er plaats komt voor nieuwe cellen, ze reinigen de poriën en beperken zo het ontstaan van huidproblemen en ze maken ten slotte de huidkorrel fijner. De baard kan gemakkelijker groeien waardoor het scheren veel preciezer verloopt.

Huidverzorging

Dior Homme Dior bedient met plezier de meerwaardezoeker. Een must voor de verzorging van de geschoren huid is de soothing lotion van het Dior Homme Dermo System gamma. De compacte verzorging hydrateert en kalmeert onmiddellijk. Een trio van specifieke actieve bestanddelen beschermt de huid zonder glimmen. Na het aanbrengen is de huid gevoed, gehydrateerd, zacht en uitgerust. Niet goedkoop, maar wel zeer doeltreffend.

Huidverzorging

Biotherm Biotherm force supreme re-builder verstevigt de mannenhuid; het flesje is geïnspireerd op het dagelijkse scheerritueel en kreeg het profiel van de elektrische scheerapparaten. Hiermee komt het cosmeticamerk tegemoet aan iets waar mannen een hartsgrondige hekel aan hebben: met de vingers in een pot gaan en een kleverige crème op het gezicht aanbrengen.

66

DAENINCK Magazine


FEEDBACK

JAN DOSSCHE, TWINTIG JAAR BMW-RIJDER

TECHNIEK, ESTHETIEK, BETROUWBAARHEID EN FUN Wat verwacht u van een auto? “Eerst en vooral dat hij mij van punt A naar punt B brengt. En dat dit op een veilige manier kan gebeuren. Ik ben ondernemer en daarom moet mijn wagen in eerste instantie comfortabel zijn, want ik leg jaarlijks behoorlijk wat kilometers af en dus is het aangenaam om dat in de beste omstandigheden te kunnen doen. Als gezinsman, gelukkig gehuwd en vader van drie kinderen, moet de wagen deze gezinssituatie vlot aankunnen en voldoende ruimte bieden aan passagiers en bagage om probleemloos te kunnen reizen. Ik fiets ook graag en durf wel een tochtje met de moto te maken, dus de wagen moet er ook op voorzien zijn om fietsen en moto te kunnen transporteren. Een aanhangwagen is een absolute prioriteit. Tenslotte mag een auto sportief en dynamisch zijn en ... er mooi uitzien.”

“Techniek, esthetiek, betrouwbaarheid en fun. En dan nog het liefst in het grijs of blauwzwart. Mijn huidige wagen voldoet perfect aan mijn wensen van vandaag. Maar als ik in een zonnig land zou rondcruisen mag je mij wel eens op pad sturen met de BMW 640 Cabriolet. Een prachtige auto!”

Hebt u een wagen gevonden die aan al deze desiderata voldoet? “Heel zeker. Ik ben aan mijn tweede BMW X5 toe en nog steeds heel tevreden. Het is een polyvalente, elegante luxewagen, waarmee sportief en veilig kan gereden worden. Een makkelijke wagen, ruim genoeg om mee te verhuizen maar tevens comfortabel en, zoals we van BMW gewoon zijn, met de nodige klassevolle uitstraling.” BMW boven alles? “Ik ben aan mijn vijfde BMW toe in twintig jaar. Er zijn vandaag wel veel wagens waarvan kan gezegd worden dat ze performant zijn. Maar ik heb de indruk dat BMW altijd dat tikkeltje meer biedt. Je moet maar naar het interieur kijken en je weet meteen dat BMW het beste met je voor heeft. Ik geef toe dat ik altijd wel verlang naar het moment dat het nieuwste model uitkomt. Ik kijk dus zeker met de nodige interesse uit naar de nieuwe X5. Met een tikkeltje fierheid ook, vermits de Belgische designer Pierre Leclercq ook aan dit model heeft meegewerkt.” Zorgt BMW goed voor haar klanten? “BMW stelt hoge eisen aan zijn concessiehouders. Dat alleen al is haar beste visitekaartje en voor de klanten meteen een geruststelling. Daarenboven kan ik al een aantal jaren op de expertise van Peter Daeninck rekenen die over een zeer betrouwbaar team beschikt die, volgens mijn ervaring, steeds de belangen van zijn klanten behartigt. Op een dag had ik met een van mijn wagens onverwacht een zwaar technisch probleem maar BMW heeft dit snel en accuraat opgelost. Klasse!” Hoe vat je BMW in vier woorden samen? 68

Wat is voor jou de mooiste BMW? “De allermooiste auto is de BMW 507. Een pareltje uit de autogeschiedenis. Ik heb hem in Beieren kunnen bewonderen toen ik enkele jaren geleden de BMW-fabriek heb bezocht. De “BMW Welt” in Munchen, zoals ze het daar noemen, een impressionant gebouw dat als een spiraal naar beneden komt. Prachtig! Het moet onvergetelijk zijn, denk ik, en in feite zou men dat er moeten voor over hebben, om je wagen daar te gaan afhalen en naar beneden te rijden. Dat in een BMW 507... het zou te gek zijn.”  DAENINCK Magazine


CLOSE-UP

BMW DAENINCK PREMIUM SELECTION

LIEVEN DE PAEPE Tekst & Foto’s Alain Heggerick

De BMW Premium Selection in zijn huidige vorm werd bij Daeninck 3 jaar geleden opgestart en sindsdien gaat de verkoop in stijgende lijn.

Onlangs had ik een afspraak met Lieven De Paepe, verantwoordelijke verkoop BMW Premium Selection. Ik wou te weten komen wat deze service precies inhoudt, alsook meer over de persoon Lieven zelf. Een degelijke tweedehands wagen vinden en aanschaffen is in vele gevallen niet evident. Het blijft een zekere gok omdat essentiële informatie over een wagen vaak ontbreekt. Met Premium Selection kan je deze valkuilen vermijden en met een gerust hart genieten van je BMW. Een goed opgevatte service, is niks zonder de juiste persoon achter de schermen die dit werkelijkheid maakt. De man die dit bij BMW Daeninck in goede banen leidt, is Lieven De Paepe. Voor het interview had ik anderhalf uur voorzien, maar al gauw kwam de passie voor de auto – en BMW in het bijzonder – naar boven. Ons gesprek is daardoor aardig uitgelopen. 70

Lieven is al heel zijn leven in de automobielsector werkzaam. Na zijn grootvader en zijn vader is hij de derde generatie die werkzaam is in deze sector. Als we de carrière van Lieven even overlopen dan beginnen we bij BMW Dekkers in Gent. Daarna had hij gedurende 20 jaar een zelfstandige zaak gespecialiseerd in de aan- en verkoop van Duitse wagens en carrosserieherstellingen. Toch besliste Lieven om een nieuwe weg in te slaan en ging hij aan de slag bij De Bels, een bedrijf gespecialiseerd in export en schadewagens. Na 10 jaar was het tijd voor iets nieuws en de uitdaging bij BMW Daeninck bood zich aan. In januari 2010 is BMW Daeninck opgestart in Oudenaarde en Lieven was er van het eerste uur bij. De uitdaging was er om een plaats te veroveren tussen de gevestigde waarden in de regio en de schouders te zetten onder het project van Peter Daeninck. Vanaf de eerste dag heeft hij gekozen voor de DAENINCK Magazine


Sax, uw partner in

sanitair | wellness | verwarming | duurzame energie Kies voor design en kwaliteit

In tijden van stress gaat iedereen wel eens op zoek naar een moment van ontspanning en geborgenheid. De producten van Sax kunnen u daarbij helpen. Ontdek een badkamer die voldoet aan uw specifieke wensen, laat u verwennen door de bubbelbaden en sauna’s uit ons assortiment van wellness of kies voor de knusheid van onze stijlvolle verwarmingsinstallaties. Creëer uw eigen cocon van welzijn en genot. Met aandacht voor energiebesparing brengen wij u al het beste van water en energie. Een vraag of interesse in een offerte? Kom langs in één van onze 9 toonzalen. Tel. 09 252 44 00 - e-mail: info@sax-sanitair.be

Bekijk onze showrooms op: www.sax-sanitair.be Brugge | Eeklo | Ieper | Izegem | Kortrijk-Bissegem | Lokeren | Melle | Oostende | Oudenaarde


Close-Up Lieven De Paepe BMW Daeninck Premium Selection

verkoop van tweedehandswagens, omwille van de uitdaging. Het verschil met nieuwe auto’s bestaat in de moeilijkheidsgraad om een occasie te verkopen. Nieuwe auto’s zijn makkelijker omdat de klant veel meer keuzes kan maken. Denk maar aan de kleur, de opties, het interieur dat volledig zelf kan samengesteld worden. Bij een tweedehands zijn er meer beperkingen en is het steeds zoeken naar de vraag en de voorkeuren van de klant. Op dit moment komen de kwaliteiten van Lieven goed van pas. Hier is het belangrijk om te luisteren naar de precieze wensen van de koper. De invloed van een Premium Selection-verkoper is dan ook veel emotioneler. Het gaat om een klik tussen beiden. Eenmaal Lieven weet wat de klant verlangt dan gaat hij naar het gepaste model op zoek. Een groot verschil tussen de nietofficiële tweedehandsmarkt en BMW Premium Selection is het professionalisme, de correctheid. Een klant kan met een gerust hart kopen en weet dat hij niet voor een verrassing zal komen

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE ZEKERHEDEN VAN HET BMW PREMIUM SELECTION-PROGRAMMA : • • • • •

24 maanden garantie en bijstand Gekende historiek en gecertifieerde kilometerstand In perfecte staat dankzij originele BMW wisselstukken Volledige technische en optische controle Op maat gesneden financieringsmogelijkheden

te staan. Lieven hecht hierbij veel belang aan de persoonlijke benadering en probeert steeds iets meer te doen dan de koper verwacht. De auto’s bij Peter Daeninck worden aangekocht via het eigen agentschap, via BMW AG in Duitsland of BMW Belux. Dit heeft het voordeel dat de geïnteresseerde kan kiezen uit een veel ruimer aanbod. Veel klanten geven initieel hun voorkeur te kennen en dan zoekt Lieven naar het best passende, beschikbare model wagen. De slogan luidt dan ook: vreugde is vinden wat u zoekt. Veel wagens worden verkocht zonder dat de klant de wagen op voorhand heeft gezien, juist omwille van de garanties die Premium Selection geven. Met een gerust hart kan je vertrouwen op premium kwaliteit. Lieven is tevreden van zijn keuze. Het geeft hem een goed gevoel om voor Peter Daeninck te werken, omdat vertrouwen, eerlijkheid en professionalisme hier geen loze woorden zijn. Daarnaast krijgt hij ook alle kansen om zichzelf te ontplooien in zijn job. Hij kan zich op alle momenten bijscholen bij BMW, niet alleen in België maar in heel Europa. Ben je geïnteresseerd in Premium Selection, weet dan dat je bij Lieven een identieke behandeling krijgt als een klant die een nieuwe BMW aanschaft. Dit geldt op alle vlakken gaande van het eerste gesprek tot de aflevering, bijv. bloemen of een andere leuke attentie worden meegegeven bij de overhandiging van de sleutels. De aflevering zelf gebeurt in een speciaal hiervoor voorziene ruimte, dezelfde als voor de nieuwe wagens. De imposante showroom van de nieuwe wagens en de Premium Selection lopen in elkaar en daardoor ziet de klant dikwijls het verschil niet tussen een nieuwe en een tweedehandswagen. De kennis van zaken van Lieven De Paepe, zijn jarenlange ervaring en de persoonlijke behandeling van iedere klant – in combinatie met de troeven van Premium Selection – maken dat je met een gerust hart een tweedehands-BMW uit het aanbod kan kiezen en een gegarandeerde overnameprijs krijgt voor je huidige wagen.” 

Contactinfo Lieven De Paepe: BMW Peter Daeninck Westerring 27 – 9700 Oudenaarde T +32 (0)55 33 70 84 Email : lieven.de-paepe@daeninck.net.bmw.be Vrije dag: dinsdag

72

DAENINCK Magazine


BMW Daeninck Magazine  

Lente/Zomer 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you