Zorgboog magazine Fijn! #17 voorjaar 2017

Page 1

tt

#17

LENTE 2017 HET MAGAZINE VAN DE ZORGBOOG, ZORGBOOGEXTRA EN ZORGBOOG IN BALANS

De diepte in Dieren aaien

Column

Kantoorbaan

Zorgboogextra Mindfulness online

lente kriebels


INHOUD

Fijn verhaal Achter ieder mens schuilt een verhaal over een bijzonder verleden, passie, beroep of hobby. MEER OP PAGINA 11

Kijkje in de keuken

Beweegtuin Iedere dinsdagochtend lekker buiten bewegen in Lieshout.

Bij de geestelijke verzorging. "Er zijn waar het nodig is."

MEER OP PAGINA 13

MEER OP PAGINA 07

Zorgboogextra

Op diverse locaties van de Zorgboog is de Tovertafel te vinden, een speels product voor ouderen met dementie.

LOS DE PUZZEL OP EN WIN TWEE ENTREEKAARTEN VOOR DIERENRIJK IN NUENEN.

MEER OP PAGINA 12

MEER OP PAGINA 16

MEER OP PAGINA 17

Tovertafel

COLOFON Fijn! magazine: lente 2017 Fijn! magazine is een uitgave van de Zorgboog, Zorgboogextra en Zorgboog in Balans. Het magazine verschijnt in 2017 drie keer. Redactie: Afdeling PR & Communicatie de Zorgboog Grafisch ontwerp: DutchGiraffe Digital Creatives, Den Haag Drukwerk: Euromail, ‘s Hertogenbosch Fotografie: de Zorgboog Oplage: 24.000 exemplaren

Als lid van Zorgboogextra profiteert u van super scherpe aanbiedingen en kortingen op het gebied van gemak, gezond leven en ontspanning.

clientContact centrum 0900-899 86 36

Vragen, suggesties, opmerkingen? Mail ze gerust naar de redactieraad via communicatie@zorgboog.nl. Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen of vermenigvuldigd. Zet- en drukfouten voorbehouden.


MET JE HOOFD EN JE HART

Gerrie Gruijters (50 jaar) heeft sinds kort het roer volledig omgegooid. Jarenlang had ze een eigen coachingspraktijk waarbij ze trainingen gaf en bedrijven adviseerden. "Ik merkte dat mijn werk geen voldoening meer gaf en dat het tijd was om een nieuwe weg in te slaan.

O

p Facebook las ik een bericht dat hospice de Populier vrijwilligers zocht. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en meldde me aan als vrijwilliger. Een jaar lang heb ik diverse werkzaamheden verricht bij de Populier, waaronder de verzorging van cliënten. Ik merkte dat dit de richting was die goed bij mij past. Het oprechte, directe contact met cliënten geeft mij een fijn gevoel."

plaatst, vanwege mijn achtergrond, leeftijd en levenservaring. Hoewel de combinatie werken en leren best pittig is, ben ik zeer gemotiveerd om mijn diploma te halen. We doen drie leerjaren in twee jaar, dus dat is aanpoten. Als BBL-leerling draai ik alle diensten mee, dus ook de avonden weekenddiensten. Ik ben nu vijftig jaar, maar mijn leeftijd heeft ook voordelen; ik kan me volledig richten op mijn werk en studie, want mijn kinderen zijn inmiddels volwassen."

"De collega's van de Werkboog gaven aan dat begin 2017 een BBL-opleiding Verzorgende IG ging starten via het ROC Ter Aa in Helmond. Sinds een paar maanden ga ik een dag per week naar school en werk ik drie dagen per week met jong dementerenden. De Werkboog heeft mij bewust bij de Molendreef ge-

"Ik werk weer vanuit mijn hart. En daardoor kost het werken in de zorg mij minder energie. Wie weet ga ik na het afronden van deze studie de opleiding Verpleegkunde volgen. Ook de palliatieve zorg blijft me boeien. De holistische manier van wer­ken zoals dat bij hospice de Populier gebeurt, past helemaal bij mij."

PAGINA 03

MAGAZINE


NIEUWSBERICHTEN

fitness voor mama en baby

Deze cursus is voor alle moeders met kinderen van drie tot negen maanden. Tijdens de Baby-Bootcamp® cursus leer je op een actieve en speelse manier te bewegen met je baby terwijl je zelf werkt aan het back in shape komen na je bevalling. De lessen worden langzaam opgebouwd en steeds pittiger voor je. Het leuke is ook nog dat je baby meegroeit, waardoor je 'gewichten' steeds zwaarder worden naarmate de weken verstrijken. Kijk op de website van de Zorgboog (onderdeel jong gezin) voor meer informatie.

korting voor leden van zorgboogextra

Buitenpolikliniek Elkerliek Vanaf 3 april 2017 huurt het Elkerliek ziekenhuis een grote ruimte van de Zorgboog in Medisch centrum Campanula in Asten ten behoeve van haar 'buitenpoli'. In dit centrum aan de Floralaan 30 in Asten is ook het consultatiebureau van de Zorgboog gevestigd. Patiënten uit Asten en Someren kunnen hier voortaan terecht voor hun afspraak met tal van specialisten waaronder de cardioloog, longarts en kinderarts.

Zorgzuster Zuidoost-Brabant Zorgzuster Zuidoost-Brabant is een innovatieve dochteronderneming van de Zorgboog. Zorgzuster bemiddelt tussen zelfstandige zorgverleners en mensen die behoefte hebben aan thuiszorg in de regio Brabant Zuidoost. Met Zorgzuster speelt de Zorgboog in op de ontwikkelingen in de thuiszorg en in de thuisverpleging. Een groeiend aantal zorgverleners start een eigen onderneming om als ZZP-er (zelfstandige zonder personeel) in de zorg aan het werk te gaan. Deze zelfstandige zorgverleners

PAGINA 04

MAGAZINE

worden streng door Zorgzuster geselecteerd. Er wordt alleen samengewerkt met gediplomeerde, gemotiveerde en ervaren zorgverleners in de eigen regio. De kwaliteit van zorg wordt steeds door Zorgzuster bewaakt. Zorgzuster biedt een breed scala aan zorgdiensten op het gebied van verzorging, verpleging, huishoudelijke hulp en begeleiding. Verpleegkundigen, verzorgenden, bege­ leiders en thuishulpen

staan klaar, van enkele uren tot nachtof 24 uurszorg. Omdat Zorgzuster een zelfstandig bedrijf is, kan ze een passend antwoord geven op de vragen van PGB-houders en particuliere klanten. Zorgzuster zoekt altijd een zorgverlener die het beste bij de klant past. Het gaat immers om de optimale match tussen persoonlijke wensen, situatie en zorgvraag en de zorgverlener. www.zorgzusterzuidoost­ brabant.nl


DE DIEPTE IN

Honden zijn het populairst en konijnen staan op nummer twee.

Aaisessies

met dieren, voor mensen met dementie

A

ls onderdeel van haar promotietraject naar de effecten van dieren bij mensen met dementie heeft specialist ouderengeneeskunde Lonneke Schuurmans onlangs haar eerste artikel gepubliceerd in het Engelstalige tijdschrift JAMDA, een toonaangevend vakblad binnen de internationale verpleeghuiswereld.

Speciale selectie

"Binnen de Zorgboog werken we zowel met inwonende dieren zoals vogels, konijnen en kippen als met bezoekdieren", vertelt Lonneke Schuurmans. "Zo is er een 'aaihondenclub' die regelmatig op bezoek komt. Onder begeleiding kunnen cliënten die het leuk vinden de honden aaien, knuffelen en voeren. Opvallend is dat er tijdens zo'n sessie de sociale interactie bij de cliënten toeneemt. Mensen worden communicatiever of komen juist even tot rust."

'Robotdieren'

Knuffelhormoon "Uit eerder onderzoek blijkt dat een aaisessie stressverlagend werkt, het cortisolgehalte daalt en het knuffel-/gelukshormoon oxytocine komt vrij. Alleen al het kijken naar de honden kan voor sommigen een positief effect hebben. Cliënten met 'probleemgedrag' zoals angst, onrust of apathie hebben er baat bij en dat is heel mooi om te zien!"

"Niet alle dieren zijn geschikt voor een aaisessie. Poezen zijn over het algemeen eigenzinniger en sommige hondenrassen zijn meer op mensen gericht dan andere. Alle honden die lid zijn van de 'aaihondenclub' zijn daarom getraind en worden specifiek geselecteerd."

"Verder worden knuffels vaak ingezet en FurReal Friends, dit zijn schattig uitziende 'robotdieren'. Het is per persoon verschillend hoe hierop wordt gereageerd, maar het effect is hetzelfde! Zo kan het zijn dat de interactie met andere mensen zelfs beter gaat met behulp van een robotdier. Bij een echte hond of kat is de cliënt soms alleen op het dier gericht en niet op de mensen eromheen. Een robotdier is bovendien snel en makkelijk inzetbaar. Als een cliënt verdrietig is, dan ligt robotkatje Daisy altijd binnen handbereik om te troosten. Er zijn ook cliënten die in de gaten hebben dat het geen echt dier is. Nieuwsgierig bestuderen zij het zachte snoezeldiertje op zoek naar de batterijen. Toch zie je dat zij er plezier aan beleven."

PAGINA 05

MAGAZINE


EEN KIJKJE IN DE KEUKEN

"De gesprekken die wij voeren zijn vaak heilzaam en geven de mensen weer kracht"

PAGINA 06

MAGAZINE


Bij de

geestelijke verzorging Z iekte en toenemende afhankelijkheid roepen vragen op als: waarom moet mij/ons dit overkomen? Wat heeft het leven nog te betekenen? Hoe nu verder? Waar kan ik mij nog goed bij voelen? Cliënten van de Zorgboog die met dergelijke levensvragen worstelen, kunnen voor begeleiding terecht bij de geestelijk verzorgers Netty Prins, Sylvia van de Vossenberg en Jos van den Brand.

Houvast bieden "Samen met de cliënt staan wij stil bij wat hen is overkomen en wat voor impact het heeft gehad op hun leven en die van hun dierbaren", vertelt Netty Prins. "Wij bieden aan cliënten en hun familieleden een luisterend oor en helpen hen om te gaan met de vragen, gedachten en gevoelens die zij hebben. Ongeacht geloof of levensovertuiging. Wat kan houvast bieden en waar kunnen mensen kracht uithalen? Daar gaat het om. Verder verzorgen wij rituelen, zoals een ziekenzegen, vieringen en helpen

Wanneer iemand te maken krijgt met ziekte en toenemende afhankelijkheid, is dat heel ingrijpend, ook voor de partner en familieleden.

we bij de voorbereiding en uitvoeren van afscheidsdiensten."

Samen in gesprek

De begeleiding van de geestelijk verzorgers bestaat voor een groot deel uit gesprekken met cliënten/ bewoners. Dit kan individueel of in groepsverband. Ook (directe) familieleden van de betrokkene kunnen een beroep op ons doen voor een gesprek, begeleiding van een ritueel, troost of inspiratie. De geestelijk verzorgers zijn er waar het nodig is.

Heilzaam "De gesprekken die wij voeren zijn vaak heilzaam en geven de mensen weer kracht. Tijd en ruimte nemen en aansluiten bij de ander, zijn belangrijke voorwaarden. Dit maakt dat mensen zich gehoord en gezien voelen. En dat is voor ieder mens volgens mij de essentie", vindt Sylvia van de Vossenberg. "Het is heel bijzonder dat je dichtbij mag komen, mensen op hun kwetsbaarst leert kennen en 'echt' contact mag maken,

dat vind ik zo mooi! Ik ben dan ook enorm dankbaar dat ik dit werk mag doen."

Liefde en aandacht "Wij willen zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving en een bijdrage leveren aan het welbevinden van onze cliënten", legt Jos van den Brand uit. "Dit doen we met veel liefde, aandacht en humor. Samen bidden, samen koken, elkaars hand vasthouden en samen lachen! Zo proberen we het leven van onze cliënten in een draaglijk perspectief te zetten."

PAGINA 07

MAGAZINE


NIEUWSBERICHTEN

Brandveiligheid Stel, er breekt brand uit in uw woning, wat doet u dan? Heeft u enig idee hoe snel een brand zich verspreidt of hoeveel tijd u hebt om uzelf en anderen in veiligheid te brengen? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de

informatiebijeenkomsten die de Zorgboog organiseerde in februari en maart rond brandveiligheid. Bewoners en wijkbewoners van elf woonlocaties weten nu wat hen te doen staat, mocht er onverhoopt brand uitbreken.

Fijn compliment! ZICHT OP KWALITEIT De Zorgboog wil graag open en transparant zijn over de kwaliteit van haar zorg en dienstverlening. Met het Kwaliteitsvenster op onze website proberen we hier op een heldere en overzichtelijke manier inzicht in te geven. U kunt hier kennis nemen van belangrijke kwaliteitsinformatie,

PAGINA 08

MAGAZINE

bijvoorbeeld over de manier waarop wij onze cliënten centraal stellen, de zaken intern goed op orde hebben en systematisch werken aan verbetering van het aanbod van onze zorg- en dienstverlening. Geïnteresseerd? Kijk op www.zorgboog.nl.

"In oktober en november 2016 hebben wij thuiszorg ontvangen van verpleegkundigen van de Zorgboog. Mijn echtgenote en ik hebben de support van u allen als zeer positief ervaren, steeds patiëntgericht, toegewijd, vriendelijk, deskundig en met voldoende tijd om alle voorkomende vragen en onzekerheden met ons te bespreken. Bij ons is het beeld ontstaan van een professionele, betrokken organisatie, waar de patiënt centraal staat. Helaas staat dat in schril contrast met het slechte imago dat door de media wordt verspreid. Gelukkig hebben wij een compleet ander beeld ervaren. Hartelijk dank daarvoor en veel succes met dit mooie en belangrijke werk."


SAMEN STERK Ine Pennings is meer dan dertig jaar verloskundige en heeft meer dan 4.000 bevallingen begeleid. Een vakvrouw in hart en nieren. In haar verloskundigenpraktijk Natal in Gemert werkt ze samen met twee andere verloskundigen.

Ine Pennings S

inds kort is JIJWIJ 'samen in geboortezorg' opgericht, een geboorteorganisatie waarbij dertien kernpartners aangesloten zijn, waaronder Kraamzorg de Zorgboog. In haar rol als voorzitter bij JIJWIJ is samenwerking van groot belang. "We zijn erg trots dat we als eerste in Nederland een samenwerkingsverband hebben gesloten met zowel verloskundigen, gynaecologen, kraamzorgbureaus, echoscopisten en anesthesisten en kinderartsen van het Elkerliek ziekenhuis", vertelt Ine Pennings. "Ooit zijn we begonnen met een droom over hoe we gezamenlijk de beste zorg zouden kunnen leveren in de Peelregio. Er zijn vele stappen gezet om tot een volwaardige organisatie te komen en onze droom te realiseren. Daarvoor moesten alle neuzen dezelfde kant

op wijzen en dit leverde soms pittige discussies op. Maar omdat we al zo lang samenwerken met elkaar, is er voldoende wederzijds vertrouwen en respect."

Eén integraal geboortetarief Met JIJWIJ snijdt het mes aan meerdere kanten. "Door de intensieve samenwerking met alle kernpartners verbetert de kwaliteit van zorg, zijn de cliënten meer tevreden en blijven de kosten beheersbaar. Bovendien werken we met één integraal geboortetarief. Zorgverzekeraars zijn hier blij mee, omdat zij bij één partij geboortezorg kunnen inkopen. CZ is de eerste zorgverzekeraar in het land die geboortezorg Integraal gaat inkopen, en dat doen ze bij JIJWIJ. Bij de totstandkoming van JIJWIJ is CZ actief betrokken geweest."

Goede communicatie Als integrale geboorteorganisatie kan JIJWIJ de beste zorg en ondersteuning leveren aan zwangere vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van alle problemen die zich voordoen bij zwangerschap en geboorte ontstaat door gebrekkige communicatie. "Door de intensieve samenwerking met alle ketenpartners is er binnen JIJWIJ onderling veel afstemming en zijn de lijnen korter", legt Ine Pennings uit. "Na dertig jaar vind ik mijn werk nog steeds geweldig. Het is iedere keer bijzonder om zwangere vrouwen en hun partners te begeleiden tijdens een bijzondere fase in hun leven. Mijn passie voor het vak heb ik overgedragen aan mijn dochter. Zij is sinds kort ook afgestudeerd verloskundige."

PAGINA 09

MAGAZINE


PAGINA 10

MAGAZINE


FIJN VERHAAL!

I feel the need, the need for

Achter elk mens schuilt een verhaal. In deze rubriek vertellen we het verhaal van mensen met een bijzonder verleden, passie, hobby of beroep.

speed! D

eze beroemde quote uit de film Top Gun gaat zeker op voor de 82-jarige Jan Maas, bewoner van Ruijschenbergh in Gemert en viervoudig sprintkampioen van Nederland in de motorsport (1966 t/m 1969). “Het zat er al vroeg in. Als kind zat ik regelmatig andersom op een stoel en maakte ik racegeluiden. Maar mijn liefde voor motoren is pas echt begonnen toen ik zeventien was. Mijn vader was chauffeur en monteur voor de buurman; een rijke arts met drie mooie motoren in zijn bezit. Soms moest mijn vader naar Rotterdam of Maastricht rijden om onderdelen te halen, hij nam mij dan mee achter op de motor. Ik herinner me goed dat ik een keertje mocht terugrijden naar huis. Ik had nog geen rijbewijs en reed op een oude motor. Mijn vader reed op een

betere, zwaardere motor. “Rij maar vast aan Jan, ik haal je wel in,” zei hij, maar hij heeft me niet meer gezien!”

'Er zingt van binnen iets als ik op een motor zit' Zo luidt de titel van een van de vele krantenknipsels die over de heer Maas is verschenen. “Ik houd van het sonore geluid van de machine”.

Van de vijftig deelnemers die in 1965 meededen aan de eerste motorsprint wedstrijd in Nederland, wist Jan Maas met zijn 600cc BMW motor de vierde plaats te behalen. In een luttele 14,64 seconden haalde hij na 400 meter de eindstreep. Daarna is hij vier keer op een rij Nederlands kampioen geworden!

Van ‘vliegen’ over het asfalt tot vliegeren “55 jaar lang ben ik lid geweest van Motorclub Vitesse en tot mijn 81e heb ik nog motor gereden. Helaas laat mijn gezondheid het niet meer toe. Nu ben ik lid van een vliegerclub en knutsel ik mijn eigen vliegers in elkaar. Ik zet de rollator op de rem, ga zitten en vliegeren maar. Verder geniet ik van alle mooie herinneringen en foto’s uit mijn motorsprint periode en natuurlijk van mijn Kawasaki die in mijn huiskamer staat!"

PAGINA 11

MAGAZINE


INNOVATIE De Zorgboog zoekt altijd naar innovatie. Wij experimenteren graag met nieuwe zorgvormen zoals beeldzorg, het gebruik van domotica en andere (digitale) hulpmiddelen.

Innovatie Nederland vergrijst. Zorgvragen nemen toe, evenals de kosten en er dreigt een tekort aan zorgprofessionals. Bij de Zorgboog zoeken we op verschillende manieren naar oplossingen, bijvoorbeeld door te proberen de zorgbehoefte uit te stellen, mantelzorgers en vrijwilligers in te schakelen of te experimenteren met nieuwe manieren van zorgverlening. Binnen ons zorginnovatieprogramma werken we aan een 'ontzorgde' toekomst van ons allen. Heeft u zelf goede ideeën? Deel ze met ons. Samen zijn we slimmer! ideeenfabriek@zorgboog.nl

PAGINA 12

MAGAZINE

M@RKT VAN DE TOEKOMST Sporten met een trainingsapp, online een recept aanvragen of via een beeldscherm in gesprek met de huisarts is al lang geen toekomstmuziek meer. Toch weten nog veel mensen niet wat e-health precies is. Om medewerkers en vrijwilligers te laten zien wat e-health is en kan betekenen voor zorgvragers én zorgverleners,

organiseerde de Zorgboog de M@rkt van de toekomst. Op deze informatiemarkt konden zij onder meer kennis maken met verschillende e-healthtoepassingen en innovatieprojecten. En omdat de jeugd de toekomst is, waren leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Kleine Kapitein uit Bakel aanwezig als gastvrouw- en heer.

Tovertafel creëert geluksmomenten Op diverse locaties van de Zorgboog is de Tovertafel te vinden, een speels product voor ouderen met dementie. Veel ouderen met dementie zijn een groot deel van de dag passief. Ze staren wat voor zich uit en hebben weinig tot geen interactie met hun directe omgeving. De Tovertafel doorbreekt dit. Door middel van interactieve lichtprojecties op eettafels kunnen bewoners samen ‘spelen met licht’. Het initiatief hierbij ligt altijd bij

de Tovertafel, omdat mensen met dementie daar vaak moeite mee hebben. De Tovertafel geeft regelmatig sensorische prikkels, zodat de aandacht steeds weer wordt teruggebracht naar het spel. De lichtprojecties reageren op handen armbewegingen. Zo ontstaan op een speelse manier fysieke bewegingen en onderlinge gesprekken. En minstens zo belangrijk: ze brengen een heleboel vrolijkheid en plezier!


VITAAL in evenwicht Informatie en afspraken:

Meer informatie of direct een afspraak maken? www.zorgbooginbalans.nl 0492 - 34 84 44

Zorgboog in Balans is een eerstelijnsbehandel­centrum in de Peelregio. Wij bieden (complexe) behandelzorg voor ouderen. Bij ons vindt u ergotherapie, diëtetiek, fysiotherapie, logopedie, ouderengeneeskunde en psychologie onder één dak.

Beweegtuin Lieshout

Beweeggroep FitKitzz

Eind september is de beweegtuin in Lieshout officieel geopend. Na een voorzichtige start is hier nu elke week een grote groep ouderen actief tijdens het beweeguur op dinsdagochtend. Na een warmingup op muziek gaan de ouderen aan de slag met een training op de afzonderlijke toestellen. Hierbij worden ze professioneel begeleid door sportcoach Jaccy van den Enden en fysiotherapeut Paul Faessen van Zorgboog in Balans. Jaccy en Paul zorgen voor iedere deelnemer voor een aangepast beweegaanbod op persoonlijke niveau. Ook zin om buiten actief te zijn? U bent elke dinsdagochtend van 10.00 - 11.00 uur van harte welkom. Adres: Franciscushof 17, 5737 BE Lieshout. www.zorgbooginbalans.nl

Zorgboog in Balans Kinderpraktijk biedt de cursus FitKitzz aan, een beweeggroep voor kinderen van 2 t/m 5 jaar. We gaan een uur samen bewegen onder begeleiding van kinderfysiotherapeute Anouk Otten. Er wordt samen met andere kinderen gespeeld en kennis gemaakt met diverse sporten. Daarnaast worden er handige oefeningen voorgedaan die je thuis lowbudget kunt uitvoeren. Voor meer informatie kijk je op de website van zorgbooginbalans/ kinderpraktijk.

Pilates 60+ Ziet u krachttraining niet zo zitten, maar wilt u wel uw spieren trainen? Probeer dan eens Pilates. Bij Pilates draait het om de balans tussen lichaam en geest. In vloeiende bewegingen gaat u met uw spiergroepen aan de slag om het evenwicht te vinden. De oefeningen resulteren niet in de opbouw van extra spiermassa, maar vooral in meer lenigheid en een betere lichaamshouding. Wilt u ook ervaren wat pilates met u doet? Volg dan een gratis proefles. Voor aanmelding of verdere informatie kunt u contact opnemen met Zorgboog in Balans via telefoonnummer 0492-348 444.

PAGINA 13

MAGAZINE


UIT DE THUISZORGWINKEL Soms is het leven nét wat gemakkelijker met hulpmiddelen. Wij ontvangen u graag in onze winkel in Helmond. Onze producten kunt u ook vinden in onze webshop op zorgboogthuiszorgwinkel.nl.

Nu voor € 289,-

Revitive Circulation Booster maakt gebruikt van elektrische spierstimulatie om de spieren in uw voeten en onderbenen te activeren. Hierdoor wordt de bloedsomloop in de benen verbeterd, wat snelle verlichting biedt van gezwollen voeten, enkels en vermoeide, pijnlijke benen.

Visco Combi matras De Visco Combi matras geeft u stabiliteit en ondersteunt uw lichaam gedurende de hele nacht. Met de optimale combinatie van matras, bijpassend hoofdkussen en een ventilerende bedbodem bent u de komende tien jaar verzekerd van een goede en gezonde nachtrust.

50% korting leden van zorgboogextra

PAGINA 14

MAGAZINE

Revitive Circulation Booster

Bischoff & Bischoff Deze opvouwbare rolstoel van Bischoff & Bischoff is volledig aanpasbaar en kan hierdoor perfect op uw lichaam worden ingesteld. Bovendien kan de rolstoel door zijn robuuste stalen frame tegen een stootje. Ook verkrijgbaar met een hoogwaardig zitkussen.

Nu voor € 250,-


COLUMN

Berry Meijers secretaris raad van bestuur

Kantoorbaan

E

en tijdje geleden mocht ik een gastles verzorgen voor de studenten van het Zorg Innovatie Netwerk (ZIN) dat de Zorgboog samen met Fontys Hogeschool vormgeeft. Binnen dit netwerk werken studenten samen met onze medewerkers. Zestien studenten van zowel verpleegkunde, toegepaste gerontologie, bedrijfskunde en vastgoed richten zich op innovatievraagstukken uit de praktijk, ieder vanuit hun eigen discipline. Een dagdeel in de week, de maandagmiddag, werken zij aan innovatieve opdrachten en krijgen zij informatie bijvoorbeeld via gastlessen over wat er speelt in een zorgorganisatie, zodat zij een goed beeld krijgen van de huidige praktijk in de gezondheidszorg. En wat vertel je dan als bestuurssecretaris tijdens zo'n gastles? Tja, eerst maar eens beginnen met uit te leggen waar je je zoal mee bezighoudt in zo'n kantoorbaan. De studenten was vooraf wel verteld

dat ik in ieder geval iets deed met wetgeving en hadden vooraf casuïstiek moeten aanleveren waar zij in de praktijk tegenaan liepen. Ik moet bekennen dat ik verrast was over de casuïstiek die de studenten voorlegden. Een paar voorbeelden: • Een student HBO-V maakt tijdens zijn stage een medicatiefout. De cliënt dient hierover een klacht in. Wie is in deze situatie aansprakelijk? En wat zijn de mogelijke consequenties? • Een cliënt heeft 's nachts veel hallucinaties. Deze cliënt wil niet dat dit besproken wordt met zijn echtgenote. Echter, voor de zorgverlening is het wel belangrijk om deze informatie goed te rapporteren. Echtgenote is eerste contactpersoon, kan rapportages lezen. Hoe ga je hier mee om? • Hoe om te gaan met dubbele check op medicatie, bijvoorbeeld insuline binnen de thuissituatie?

Mag de cliënt de dubbele check uitvoeren? En in welke mate is de cliënt bij een medicatiefout verantwoordelijk? Met dit soort vraagstukken/dilemma's moeten deze jonge mensen dus al dealen. Het zijn dezelfde soort vragen waarmee vrijwel alle medewerkers in de zorg te maken krijgen. De vragen bevestigen de complexiteit van de zaken waarmee verpleegkundigen en verzorgenden worden geconfronteerd. Ik was aangenaam verrast over de wijze waarop de studenten in de discussie zaten en te horen dat zij dit soort situaties ook ter sprake brengen in de teams waar zij werken. Mooi om te zien dat wanneer je investeert in opleiden, je daarvoor ook zeker iets terug krijgt als organisatie. En voor mezelf moest ik wederom vaststellen, dat het overbrengen van kennis en ervaring super leuk is. Ik heb er weer energie door gekregen.

PAGINA 15

MAGAZINE


PUZZEL

Doe de Los de kruiswoordpuzzel op en win twee entreekaarten voor Dierenrijk in Nuenen.

Stuur uw oplossing naar communicatie@zorgboog.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer. U kunt ook de oplossing per post sturen naar:

PUZZEL

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met de corresponderende nummers. Horizontaal: 1 werktuig 6 kreng 12 Technische Universiteit 13 bevel 14 legsel v.e. vogel 15 vorstentitel 16 ondersoort 18 grote neus 21 droog (van wijn) 22 bergleeuw 24 kwelgeest 25 bouwval 27 lang vrouwenkleed 29 rijstdrank 30 strook textiel 31 ijshockeyschijf 33 oude munt 35 insect 38 godin v.d. vrede 40 ĂŠĂŠn en ander 42 voorjaar 44 deel v.e. trui 45 Russische mosvlakte 48 profeet 49 militair hoofddeksel 51 deciliter 52 Evangelische Omroep 53 de dato 54 muziekinstrument 55 zenuwachtig. 1

U kunt meespelen tot 1 juni 2017. Uit de goede oplossingen wordt een winnaar gekozen. De prijswinnaar ontvangt automatisch bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Veel succes!

2

PAGINA 16

MAGAZINE

4

5

6

25

28

10

34

39

40 45 50

21 26

35 41

46

36 42

51

37 43

47

48

52

54

53

55

29

55

2

11

31

33

44

9

29

30

38

20

24

27

8 15

19

23

32

7

14

18

22

Verticaal: 1 legereenheid 2 graficus 3 Vrije Universiteit 4 eigenwaarde 5 vastgesteld aantal 6 maal 7 hooghartige houding 8 spil 9 gezichtspunt 10 lof bewijzen 11 parlementsvakantie 17 als onder 18 ministerraad 19 hoofddeksel 20 vampier 23 maalinrichting 26 kleintje 28 loot 29 sukkel 32 gewrichtspijn 33 strijkinstrument 34 stommeling 36 inkeping 37 uitgestrekt 39 scheepsstuur 40 verharde huid 41 pl. in Zuid-Jemen 43 buislamp 46 lofdicht 47 gard 50 millimeter 53 deo volente.

13

17

49

Het goede antwoord van de wintereditie was Winterslaap. De prijswinnaar is mevrouw J. van Neerven uit Helmond. Zij heeft inmiddels de mand met geschenken ontvangen.

3

12 16

T.a.v. PR & Communicatie Postbus 16 5760 AA Bakel

en win!

40

26

37

6

30

46

18

32

48

21


Leden voordeel EN -BETROKKENHEID

Zorgboogextra biedt aanvullende diensten en activiteiten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Via de ledenraad betrekken wij alle leden bij onze koers en beleid.

PRAAT MEE, DENK MEE EN DOE MEE! Komt u onze ledenraad versterken? Zorgboogextra heeft een zeer actieve ledenraad. Betrokken leden die opkomen voor de belangen van onze leden én voor de belangen van de cliënten van de Zorgboog. Voelt u zich hierdoor aangesproken? Dan is de kans groot dat de ledenraad op zoek is naar u! Wilt u meepraten, meedenken en wellicht ook invloed hebben op de zorgverlening van de Zorgboog en de gang van zaken

binnen Zorgboogextra? Stuur dan een korte motivatie naar info@ zorgboogextra.nl en vertel ons wie u bent. Wilt u liever eerst meer informatie over het profiel? Kijk dan snel op www.zorgboogextra.nl/profiel of neem contact op met Monique Gubbels-van Oosterhout (manager Zorgboogextra) via 0492 - 34 86 86. Wij zien uw reactie graag tegemoet!

Bonbons voor zwangere vrouwen "Chocobombes zijn bonbons speciaal voor zwangere vrouwen, gevuld met een gezonde boodschap", vertelt Naomie Jansen. "Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om extra aandacht te schenken aan gezonde voeding. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de baby, maar ook voor het welzijn van de moeder. De vullingen van de bonbons zijn met zorg samengesteld. Chocobombes leidt u op een lekkere manier door de zwangerschap, terwijl u geïnspireerd raakt om gezond en gevarieerd om te gaan met de dagelijkse voeding." De vullingen van Chocobombes hebben bijzondere smaken en spannende combinaties. Lid van Zorgboogextra? Bestel dan deze bijzondere chocolaatjes met 15% korting! Kijk voor meer informatie op www.zorgboogextra.nl/chocobombes.

PAGINA 17

MAGAZINE


Uitdagende wandelvierdaagse Marbella 8-DAAGSE ALL INCLUSIVE VLIEGREIS VANAF €599 De paden op, de lanen in! Geniet dit najaar van een uitdagende en prachtige wandelvierdaagse in Zuid-Spanje. Ontdek de mooiste verborgen plekjes van Marbella met prima wandelweer. Kies voor 20 of 30 kilometer per dag en beleef samen met veel Nederlandse deelnemers ‘Marbella 4Days Walking’. Je verblijft in SUNEO Club Cortijo Blanco***. Genieten op z’n Andalusisch! Het hotel is vormgegeven als een grote boerenhoeve, inclusief kleine pleinen en mooie patio’s.

Na het wandelen is het smullen van verse gerechten en slaap je als een roos. Om de volgende dag vol nieuwe energie op pad te gaan! Vertrek 9, 10 of 11 oktober 2017 All inclusieve arrangementsprijs vanaf € 599,- p.p. o.b.v. 2 pers. kamer. Voor meer informatie, actuele prijzen per vertrekdatum, voorwaarden en boeken ga je naar www.zorgboogextra.nl/tui of bel met 0900 - 8847 (0,70 per gesprek).

Gratis krukken lenen! Gratis krukken lenen via Zorgboogextra? Handig, als je ze ineens nodig hebt. Daar sta ik in het dagelijkse leven niet altijd bij stil. Jij wel? Ik spreek met José, teamleider verkoop bij de thuiszorgwinkel, en zij vertelt mij dat er al veel krukken gratis zijn uitgeleend. Breken zoveel mensen dan hun been, is het eerste wat ik vraag. "Nee, dat hoeft niet perse", vertel José. "Soms hebben mensen ook krukken nodig na een knieoperatie of (sport)blessure of als ze last hebben van hun heup. En als je ze echt nodig hebt, wil je er natuurlijk niet extra voor betalen. We hebben dan ook al veel mensen blij gemaakt met deze uitstekende gratis service." Meer informatie op www.zorgboogextra.nl/krukken.

PAGINA 18

MAGAZINE


"ZEER TEVREDEN OVER DE VERHUISDIENST VAN FAROS!" Afgelopen zomer ging mevrouw Maas verhuizen. Omdat zij geen hulp in de buurt had die haar kon helpen, koos ze voor de verhuisdienst van Faros. "Ze hebben mij geweldig geholpen, zonder hen had ik het niet gered! Na het schoonmaken van mijn nieuwe huis, hebben ze kasten, meubels en andere spullen keurig en deskundig overgebracht. Er was voldoende personeel en ze hielden rekening met al mijn wensen. Ze hebben het binnen één dag geregeld en gingen pas weg toen

echt alles op z'n plaats stond. Ik liet een huurhuis achter wat helemaal in de oude staat moest worden teruggebracht en ook daar heeft Faros voor gezorgd door de steen strips, het parket en spijkers, schroeven en pluggen te verwijderen. Ze kunnen echt alles uit handen nemen bij een verhuizing. Na een week of twee komen ze zelfs schilderijen en dergelijke ophangen als je dat wilt! Ik ben zeer tevreden over de diensten van Faros en zal ze zeker aan kennissen aanbevelen."

Doe uw was de deur uit Is uw vuile was een extra zorg en wilt u hier liever niet aan hoeven te denken? Synergy Health neemt u dit graag uit handen! Zij besteden met persoonlijke aandacht professionele zorg aan uw kleding en overig textiel. Met een speciale chip zorgen zij ervoor dat uw wasgoed niet kan zoekraken en compleet en snel weer retour komt. U kunt in overleg kiezen voor een afleverwijze die bij u past. Handig toch? Speciaal voor de leden van Zorgboogextra hebben wij een leuke actie! De eerste 10 nieuwe aanmeldingen krijgen de eerste ingeleverde was gratis (m.u.v. stoomgoed, max. 25 artikelen). Kijk op www. zorgboogextra.nl/wasservice voor meer informatie.

Voorjaarsschoonmaak? Vanaf januari levert Faros uit Bakel onze diensten aan huis. Ideaal voor iedereen die (tijdelijk) niet in staat is om de klussen zelf te doen of gewoon omdat u wat extra hulp kunt gebruiken! Of het nu gaat om het tuinonderhoud, de (voorjaars)schoonmaak, computerhulp, de kapper aan huis, een reparatie of schilder klus. Faros werkt met betrouwbare en professionele vakmensen bij u uit de buurt. Boek eenvoudig een dienst via www.zorgboogextra.nl/handig-voor-thuis of bel met onze Servicelijn op telefoonnummer 0492-343913.

geen zorgen meer over uw was! PAGINA 19

MAGAZINE


Profiteer ook van deze aanbiedingen! Genieten van een gezonde nachtrust!

Meerijden is ouderwets gezellig!

50% KORTING OP MATRAS!

GEZELLIG MET DE HUIFKAR!

Profiteer van 50% korting op een Visco Combi matras van Zwitserse makelij. We bezorgen gratis thuis, nemen het oude matras mee en checken gratis uw bedbodem. Bestel meteen of kom het matras uitproberen in de Zorgboog thuiszorgwinkel. U hebt al een nieuw matras vanaf € 299,-. Kijk op www. zorgboogextra.nl/matras.

Geniet met het hele gezin van een huifkartocht in Bakel en omgeving. Maak een rondje langs het buitengebied, de golfbaan of gewoon door het dorp. Een rit van twee uur kost met Zorgboogextra slechts € 50,- per rit (max 12 personen). De huifkar is ook toegankelijk voor rolstoelen. Reserveer direct: www.zorgboogextra.nl/huifkar

Mindfulness online! Dé stopknop voor piekeren heb je zelf in de hand met de app Mindfulness Plus FREE! In jouw tempo en op jouw gekozen moment ervaar je aandacht geven aan jezelf en loslaten. Download de gratis Mindfulness Plus FREE app en word op een laagdrempelige manier begeleid naar een meer ontspannen leven. Op weg geholpen worden? Meld je nu aan voor een gratis online opstartsessie of kies voor 10% korting op een Mindfulness Plus Pakket waarin je persoonlijk wordt gecoacht. Meer informatie op: www/zorgboogextra.nl/online-mindfulness.

PAGINA 20

MAGAZINE

Verder na verlies Verlies brengt je leven uit balans. Verlies van een dierbare, van werk, van gezondheid, van een relatie. Je zoekt naar houvast en nieuw perspectief. Lianne Voncken Verliesbegeleiding in Deurne biedt je deskundige begeleiding bij het hervinden van je eigen kracht. Bij verlies van gezondheid biedt Lianne bovendien een speciaal programma voor mensen met een chronische ziekte en hun partner/ mantelzorger. Nieuwsgierig of verliesbegeleiding iets voor jou is? Als lid van Zorgboogextra krijg je een gratis kennismakingsgesprek. Kies je voor het PPEP4ALL programma dan krijg je 10% korting. Kijk op www.zorgboogextra.nl/ verlies

Ik was in verwarring door alle adviezen, meningen en goed bedoelde tips vanuit mijn omgeving. Lianne kan hierin een goed evenwicht brengen." Jan Holtackers


Cursus voor mantelzorgers

"Hoe leg ik mijn moeder lekker in bed?" Zorg jij ook net als ruim 2,5 miljoen mensen dagelijks voor een ander? Als mantelzorger is jouw ondersteuning dan vaak onmisbaar. Je geeft de zorg vanwege de persoonlijke band die je hebt met de chronisch of ernstig zieke. Maar het is een langdurig en intensief proces, zeker naast een baan en een druk huishouden. Om jou voor te bereiden op de verzorging en ondersteuning, organiseert de Zorgboog een praktische cursus rond onderwerpen als lichamelijke verzorging, tillen en verplaatsen aan bod. De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten en start dit jaar in mei en in september 2017. Leden betalen € 20,-. Direct aanmelden of meer informatie? Kijk op www.zorgboogextra.nl/ mantelzorg.

Krachtig en aandachtig met Mindfulness Heb jij ook vaak het idee dat je meer vanuit je agenda leeft dan vanuit je gevoel? Dat je mooie kleine momenten mist, omdat je ‘door moet’? Zou je wel wat liever willen zijn voor jezelf en je meer in balans voelen? Mindfulness staat voor volle aandacht. Je aandacht richten op dat wat er is in het hier en nu. Doordat je je leert richten op je ademhaling kom je van de doe-modus in de zijn-modus. Door stil en opmerkzaam te zijn voor dat wat er op dat moment is in het lichaam, ontstaat er rust en ruimte. Ruimte waarin je bewuste keuzes kunt maken. Niet in dat wat je overkomt, maar wel hoe je erop reageert. Je leert een andere houding aannemen

ten opzichte van spanningen en moeilijke emoties, zoals pijn, angst, boosheid, onrust en verdriet. Je kunt je gevoel beïnvloeden door helpende gedachten te trainen en negatieve gedachtepatronen te doorbreken. Door je meest waardevolle instrument -aandacht- bewust in te zetten, laat je je minder snel afleiden door in- en externe prikkels. Het leuke is dat er verschillende trainingen worden aangeboden voor alle doelgroepen, waaronder ook voor kinderen! Voor een compleet overzicht aan trainingen en workshops ga je snel naar: www.zorgboogextra. nl/cursussen-en-diensten. Leden van Zorgboogextra ontvangen natuurlijk een leuke korting!

gratstisessie

opstar

PAGINA 21

MAGAZINE


acties

mijn voordeel Sportief

TUI REIZEN Wandelreis naar Marbella: gezond, sportief & gezellig! THUISZORGWINKEL Krukken nodig? Leen deze tot 10 weken gratis. WASSERVICE De eerste 10 nieuwe aanmeldingen krijgen hun eerste was gratis!

Verzekeringen KORTING OP ZORGVERZEKERING CZ VGZ

FITLAND • Korting bij ruim 40 vestigingen en 200 partnercentra. • Je sport al vanaf € 6,69 per week!

MEEÙS Korting oplopend van 10% tot 25%

FITLAND XL GEZINSKORTING Voor € 6,60 p.w. extra sporten voor het hele gezin

Thuiszorgwinkel

COACH - BEEK EN DONK • 5% korting op alles

10% korting op aankopen MINDFULNESS Cadeautje voor jezelf! Diverse kortingen. MINDFULNESS ONLINE: • Gratis opstartsessie • 10% korting op Mindfulness Plus Pakket CHOCOBOMBES Gezonde traktatie tijdens de zwangerschap

RIJBEWIJSKEURING (75+) • Particulier € 30,- i.p.v. € 76,80 • Beroepschauffeur € 50,(vrachtwagen/beroepsrijbewijzen)

Ook kortingen bij Vlaslant en Sportivalife, Fitlife en Countour Care

HET VERBAND 1e maand extra uur zorgbegeleiding

ZWEMBAD DRIE ESSEN BEEK EN DONK • Korting op 10 badenkaarten, • Meer bewegen voor ouderen • Aquasportief

NIEUW MATRAS NODIG? Nu met 50% korting! VERDER NA VERLIES? Kom eens vrijblijvend praten met Lianne.

SCHEIDINGSMAKELAAR • € 50,- korting op programma KIES • € 100,- korting op mediationtraject

BABY-BOOTCAMP Fit en gezond voor mama en baby.

LACTATIEKUNDIGEN 10% korting op een consult aan huis

OMD NOTARISSEN Aantrekkelijke tarieven/kortingen bij juridisch advies op maat

EXTRA KRAAMZORG 50% korting op het uurtarief

MAGAZINE

JUMP2BFIT HELMOND 1e les gratis bij een strippenkaart

SHARECARE SITE 15% korting op ShareCare Premium

ZORGZUSTER € 20,- korting op de eenmalige bemiddelingskosten van € 79,-

PAGINA 22

B-FIT - BAKEL 100% korting op het inschrijfgeld

handige tip! Sommige verzekeraars geven vergoedingen bij afname van bepaalde cursussen en diensten. Check uw polis.


Het complete ledenvoordeel van Zorgboogextra op een rij

Eropuit

LEDENVOORDEEL

Cursussen

Dagje uit

Reizen

Kraam en jeugdzorg

DIERENRIJK - NUENEN 20% korting op entree

VITASSIST ZORGHOTEL HELMOND 15% korting o.b.v. vol pension

SERVICEBIOSCOOP ZIEN - EINDHOVEN 10% korting. Kinderen < 12 jaar krijgen € 2,- korting

ROOMPOT VAKANTIES Leuke korting bij boekingen

KORTING OP CURSUSSEN: Ademhalingstechniek | Babymassage | Baby in beeld | Peuter in beeld | Zwangerschapsyoga | Zwangerschapspilates | Zwanger fit en voorbereid | Borstvoeding | Eerste hulp bij kinderongelukken | Waarde(n)vol communiceren | Zwangerschap, bevalling en kraamtijd | Gezond en fit zwanger | Fit na de bevalling met pilates

THERMAE SON - SON 20% korting op dagkaart THERMAE 2000 - VALKENBURG 10% korting op dagkaart FITLAND WELLNESSRESORTS Dagentree + gezichtsbehandeling (25 minuten) voor slechts € 45,RESTAURANT OP SUYT - HELMOND 15% korting. Een uur bowlen voor slechts € 9,95. WELLNESS HELMOND Geniet van luxe dagje wellness 2e persoon gratis, bespaar € 31,50 BOWLEN BIJ FITLAND XL Zo t/m do 2e uur gratis bowlen VIER HET LEVEN Theater- en concertbezoek met begeleiding voor senioren VINCENTRE OP MAAT 20% korting voor 'Van Gogh belevenis' op maat RONDRIT HUIFKAR -BAKEL Rondrit van 2 uur voor € 50,-

TUI REIZEN Leuke reizen met korting

voor thuis Gemaksdiensten

Betaalbare en betrouwbare diensten aan huis zoals huishoudelijke hulp, computerhulp, klusjesman, hovenier, boodschappenservice en gezelschapsdame.

Personenalarmering

Korting op abonnement waarbij Zorgboog eerste contactpersoon is

Senioren

Korting op cursussen Seniorenfitness en Pilatus 60+

Ziekenverzorging thuis Korting op de cursus voor mantelzorgers.

Maggy’s Smile

Korting op hulp bij het rouwproces intake gesprek van 90 min voor € 63,75

Maaltijden aan huis

Koel- en vriesverse maaltijden aan huis met beste korting in de regio. Spaar nu voor gratis thuisbezorgde maaltijden van Vers aan Tafel!

Lidmaatschap Een lidmaatschap van Zorgboogextra kost € 18,50 per jaar en is geldig voor alle thuiswonende gezinsleden.

contact

Wijzigingen voorbehouden. Kijk voor het actuele ledenaanbod, acties en voorwaarden altijd op www.zorgboogextra.nl of bel 0492-348 686

PAGINA 23

MAGAZINE


Uw waardering op Zorgkaart Nederland Zorgkaart Nederland biedt het meest complete en onafhankelijke overzicht van het zorgaanbod in Nederland. Waardeer de Zorgboog op www.zorgkaartnederland.nl. Wij stellen uw mening zeer op prijs.

de Zorgboog Postbus 16 | 5760 AA Bakel | T 0900 - 899 86 36 info@zorgboog.nl | www.zorgboog.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.