Page 1

HOUSE & DANCE


INHOUD 1.

Inhoud

2.

Geschiedenis house

3.

Doorbraak Europa house

4.

Geschiedenis dance

5.

Omschrijving dance

6.

Favoriete artiesten

7.

Top 10 dj ter wereld

8.

Foto’s van top 10 dj

9.

10 meest bezochte festivals

10.

foto’s Belgisch festivals

11.

Ontstaan tomorrowland

12.

Doden op Pukkelpop door noodweer

13.

Interview Dimitri Vegas & Like Mike

14.

Bekende Nederlandse en Belgische dance-radiozenders


GESCHIEDENIS HOUSE In het begin van de jaren tachtig ontstond house in onder andere de Warehouse in Chicago (waar housemuziek ook zijn naam aan dankt), waar onder anderen Frankie Knuckles draaide en in de Paradise Garage (waar de term garage vandaan komt) in New York, waar Larry Levan zijn draaikunsten vertoonde.Beiden begonnen hun loopbaan in de discotijd. Het genre house werd uit nood geboren doordat de discoscene in de jaren tachtig in het slop was geraakt. Om toch wat variatie op de dansvloer te hebben begon Frankie Knuckles zijn platen door middel van mixtechnieken te manipuleren. Later kocht hij ook een synthesizer. Door deze vernieuwende muziek groeide de aandacht voor de Warehouse en zijn muziek, al snel "housemuziek" genoemd.


DOORBRAAK HOUSE IN EUROPA In de zomer van 1987 kwam housemuziek, waaronder ook de techno uit Detroit, over naar Europa. Mede door Paul Oakenfold komt de housemuziek aan land op het partyeiland Ibiza en ontwikkelt zich het Balearic Beat-geluid. Van Ibiza slaat het over naar Engeland, daarna volgt de rest van Europa snel, ook mede dankzij MTV's Party Zone, een dan net gestart dance programma op MTV Europe. Vanuit Engeland zijn het acts als Coldcut en 808 State die het voortouw nemen. Singles als Theme from S'Express (S'Express) en Everything starts with an E (Ezee Posse) zorgen voor een goede verbinding met de populaire jeugdcultuur. Dit wordt ook opgepikt door Samantha Fox, die met Love house een uitstapje maakte richting house. In de zomer van 1988 vond de Summer of Love plaats, waarbij housemuziek definitief voeten aan de grond kreeg in de clubs. Ook Nederland was in 1988 aan de beurt. Aanvankelijk waren het pioniers als Eddy de Clercq, Joost van Bellen en Peter Slaghuis die de nodige weerstand moesten overwinnen. Maar vanaf eind 1988 begon het te lopen en hoorden bijvoorbeeld ook DJ Per en DJ Dimitri bij de vroegste ambassadeurs van de Nederlandse housemuziek. De media waren op dat moment nog niet erg enthousiast. De houding was bij de meeste journalisten behoorlijk vijandig en de muziek werd afgedaan als inhoudsloos gedreun dat snel overgewaaid zou zijn. Een uitzondering was Gert van Veen van de Volkskrant, die zijn ruimte gebruikte om de muziek aan te prijzen.


GESCHIEDENIS DANCE De eerste dancestijlen zijn ontstaan begin jaren 80 in de Verenigde Staten en vloeiden voort uit de toen populaire Italodisco, new age en synthesizermuziek. House en techno zijn de oudste stromingen, uit welke de meeste andere stromingen zijn ontstaan. De naam house is ontleend aan de club the Warehouse in Chicago, waar dj's als Frankie Knuckles als eerste begonnen te experimenteren. Techno ontstond parallel aan house in Detroit. De naam techno is bedacht door technopioniers Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson.

Eind jaren 80 waaiden deze stromingen over naar Europa, met name naar Engeland, Duitsland, Nederland, BelgiĂŤ en het party-eiland Ibiza. Vrij snel daarna kwamen de eerste danceplaten in de hitlijsten. In Nederland werd er tot aan circa 1992 geen onderscheid gemaakt in de verschillende soorten dance en noemde men alles house. In 1993 kwam er vrij plots een scheiding tussen harde en zachte house. Zachte house noemde men mellow en hardere house werd hardcore genoemd. Hiermee kwam er ook ineens een einde aan het tot dan toe gangbare geluid van old school en acid house. Kort daarna waaierden deze twee stromingen uit tot talloze substromingen.

Uiteindelijk werd de stroming in Europa vele malen populairder dan in de VS, waar dance altijd in de underground bleef. Ook ontstonden er bij de opkomst van dance veel clubs die zich uitsluitend richten op dance, zoals de RoXY (Amsterdam), Nighttown (Rotterdam) en Cherry Moon (Lokeren).

Zoals eerder vermeld werd begin jaren 90 in Nederland house als verzamelnaam gebruikt voor dancemuziek. Dit leidde echter tot verwarring, omdat house ook de naam is van een subgenre. Daarom is dance nu de meest gangbare parapluterm. In andere landen worden techno, rave en progressive als verzamelnaam gebruikt.


OMSCHRIJVING DANCE Dance kent veel stijlen, die elkaar kunnen overlappen, variĂŤrend van heel soft (ambient en chill-out) tot keihard en snel (hardcore en schranz), van minimalistisch en monotoon (minimal en techno) tot melodieus (trance) en bombastisch (industrial). Veel subgenres zijn puur elektronisch en instrumentaal (electro), terwijl andere genres juist veel vocalen en akoestische instrumenten bevatten (house). In de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten zijn vooral de stijlen eurodance, house en trance dominant, hoewel er sinds ongeveer 2003 ook veel elektroplaten in de hitlijsten staan en sinds 2005 ook jump. Er zijn talloze clubs en feesten waar alleen dancemuziek wordt gedraaid. Deze feesten (houseparty's) hebben een hoog hedonistisch gehalte: veel mensen zijn er schaars gekleed en sommige bezoekers gebruiken drugs, met name xtc. Dancefeesten komen daardoor vaak negatief in het nieuws, hoewel nooit is aangetoond dat er op dancefeesten meer drugs wordt gebruikt en meer geweld is dan bij andere evenementen.


FAVORIETEN ARTIESTEN Dimitri Vegas en Like Mike begonnen op veertienjarige leeftijd te experimenteren als dj. Als tieners traden ze op in verschillende clubs en waren ze radio-dj's bij BeatFM. In 1999 verliet Dimitri Vegas BelgiĂŤ. Hij woonde in Mallorca en daarna in het Griekse Chalcidice. In 2003 trok hij naar het Spaanse Ibiza, waar hij dj was in bekende clubs als Privilege en Space. Na zijn verblijf in Mallorca en de Canarische Eilanden, keerde hij terug naar Griekenland en verbleef hij op het eiland Zante waar hij resident dj werd van Amnesia en The End samen met een Engelse dj genaamd General Lee. In 2009 stonden ze voor het eerst op Tomorrowland. Ze speelden toen op het kleinste podium van het festival: FlĂźgel Island. In 2010 stonden ze voor het eerst op de Mainstage. Ze werkten samen met Dada Life en Tara McDonald mee aan het anthem voor dat jaar Tomorrow (Give Into The Night) dat de eerste release op hun eigen label genaamd Smash The House werd. In 2011 maakten ze opnieuw het anthem voor Tomorrowland, dit keer samen met Afrojack en NERVO: The Way We See The World. Tomorrow Changed Today was het anthem in 2012. In 2013 maakten ze het anthem CHATTAHOOCHEE, deze single werd Beatport Chart nummer 1 in minder dan drie dagen. In 2013 draaiden ze ook op de eerste editie van TomorrowWorld in Atlanta, Het nummer Ocarina samen met Wolfpack werd hiervan de anthem. In 2014 keerde ze terug met Waves de collab met W&W als de Tomorrowland anthem 2014. Hun nummer met Ummet Ozcan genaamd The Hum werd Beatport Chart nummer 1 in slechts enkele dagen. De track Higher Place samen met Amerikaanse popzanger Ne-Yo bereikte de Belgische Ultratop nummer 1 in slechts anderhalve week. Sinds 16 oktober 2015 hebben ze Hardwell van de troon afgestoten als nummer 1-dj in de DJ Mag Top 100.


DIT IS DE TOP 10 BESTE DJ TER WERELD 2015 1. Dimitri Vegas & Like Mike België 2. Hardwell Nederland 3.

Martin Garrix Nedeland

4. Armin Van Buuren Nederland 5. Tiësto Nederland 6. David Guetta Frankrijk 7. Avicii Zweden 8. Afrojack Nederland 9.

Skrillex VS

10. Steve Aoki VS


DJ TOP 10 FOTO’S


10 MEEST BEZOCHTE FESTIVALS

1) Glastonbury , Engeland

6) Exit , Servië

± 175.000 bezoekers per dag

± 75.000 per dag

2) Roskilde, Denemarken

7) Coachella , VS

± 110.000 bezoekers per dag

± 75.000 per dag

3) Rock Werchter, België

8) Reading/Leeds Festival, Engeland

± 110.00 bezoekers per dag

± 75.000 per dag

4) Rock al Parque, Columbia

9) Sziget , Hongarije

± 88.600 per dag

± 65.000 per dag

5) T in the Park , Schotland

10) Pukkelpop , België

± 85.000 per dag

± 62.500 per dag


FOTO’S FESTIVALS BELGIË


ONTSTAAN TOMORROWLAND Tomorrowland is een grootschalig Belgisch outdoor dance-evenement in De Schorre in Boom georganiseerd door ID&T BelgiĂŤ, een joint venture van de organiserende broers Manu en Michiel Beers en het Nederlandse bedrijf ID&T. Na de overname van ID&T door het Amerikaanse bedrijf SFX kochten de gebroeders Beers in 2013 zelf de aandelen van hun voormalige partner op waarmee ze zelf enige eigenaar worden van de organisatie. Het evenement vindt sinds 2005 eenmaal per jaar in de zomer plaats op het domein De Schorre. Internationale top-dj's, onder wie Hardwell, TiĂŤsto, Armin van Buuren, David Guetta, Ferry Corsten, Bob Sinclar, Martin Garrix en Joris Voorn zijn er blikvangers. De resident DJ's van Tomorrowland, zijn het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike. Te midden van een sprookjesachtige decoratie komt een veelheid aan genres binnen de elektronische muziek aan bod. De bezoeker gaat in de Versuz-tent naar groove- en clubmuziek luisteren, terwijl er enkele meters verderop aan het Q-dance-podium jump en hardstyle gedraaid wordt. In 2006 waren er tien verschillende area's (sectoren) op Tomorrowland en in 2013 bestond het festival uit 15 podia. Het festival bestaat uit twee delen: het campingfestival en het eigenlijke festival. Wie op de camping verblijft, kan naar het campingfestival gaan, de avond voor het eigenlijke festival. Tomorrowland wordt afgesloten met een vuurwerkshow.


DODEN OP PUKKELPOP DOOR NOODWEER Bij het Belgische festival Pukkelpop in Hasselt zijn enkele feesttenten door noodweer ingestort. Daarbij vielen vijf doden en raakten zeker 72 mensen gewond, waarvan elf mensen zwaargewond. Dat hebben de hulpdiensten laten weten aan verschillende persbureau’s. Het festival is voor vanavond stilgelegd. Update 0.10 uur De Belgische krant De Morgen spreekt inmiddels van vijf doden, en zeker 35 zwaargewonden. Bij het drama is ook een Nederlandse man gewond geraakt, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan persbureau Novum. De man is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Festival gaat morgen doorVoor vanavond zijn alle optredens op Pukkelpop afgelast. Alles wordt in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat het festival morgen een nieuwe start kan maken. De band die de vrijdag zou openen, Morning Parade, heeft via Twitter laten weten niet te zullen spelen.


INTERVIEW DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE Was dit altijd al jullie droomjob? Dimitri: ‘Als kind wou ik eigenlijk acteur worden. Vraag mij niet waarom, want ik heb daar niks mee gedaan.’ Mike: ‘Gelukkig maar, als dj verdien je beter.’ (lacht) Dimitri: ‘Na mijn ‘droom’ om acteur te worden, had de muziekmicrobe mij vrij snel te pakken. Nadien had ik maar één doel: dj worden. Dankzij mijn werk als animator in het buitenland kon ik af en toe achter de draaitafels staan in clubs. Zo heb ik contacten gelegd.’ Mike: ‘Ik ben altijd heel creatief geweest. Eén van mijn hobby’s was tekenen. Ik wou dan ook graag iets in die sector doen. En dat is mij gelukt. Momenteel zou ik ook een eigen restaurant in L.A. willen openen. Ik kook heel graag, dus moest ik dat naast mijn job als dj en producer kunnen doen, zou dat fantastisch zijn.’


BEKENDE NEDERLANDSE EN BELGISCHE DANCERADIOZENDERS Radio Decibel C-Dance DeepFM Fresh FM MNM RGR fm Slam! (eerder "New Dance Radio", "ID&T Radio" en "Slam!FM") TOPradio (vorheen Radio SIS) XFM (gestopt in 2011) Radio 538

House & dance  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you