Page 1

HERFST 2016

voor bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers

Bijsterkráánt  Den Heerd WEET U EEN NIEUWE NAAM VOOR ONS BLAD? KIJK DAN SNEL OP PAGINA 2!

JAARGANG 1 - NUMMER 2

Herfst 2016 1


Bijsterkráánt  Den Heerd

HERFST doe lekker mee aan de activiteiten in beide huizen. Dan kunt u ‘s avonds bij de tv weer uitrusten.

De warme, zonnige maar ook natte zomer wordt door het najaar verdrongen Het bezorgt ons een nieuwe geur terwijl de zon haar kracht aan het verliezen is.

Wij wensen u heel veel leesplezier De redactie

Mooi seizoen, wat ben je lief met je zachte oranje tinten, dagen worden korter, avonden vallen steeds sneller, Jas en mantel komen uit de kast; de herfst begint. Voor u ligt de tweede editie: Herfst! Een samenwerking van De Bijsterstede en Den Herdgang. We hebben niet veel reacties gekregen op het nieuwe blad. Zou dat betekenen dat u gewoon tevreden bent en het leuk vindt om ook een kijkje te mogen nemen in de keuken van Den Herdgang en De Bijsterstede? Laatst vroeg iemand wat het verschil is tussen Den Herdgang en De Bijsterstede. We zijn ‘zusjes’, we lijken op elkaar. We doen veel samen, maar hebben ook onze eigen specialiteiten. Op Zorgkaart Nederland scoren we ook beide een goed! Heeft u de zorgkaart al ingevuld? Deze editie kunt u weer van alles lezen over wat er te doen is of wat er geweest is. Stil zitten is er niet bij in beide huizen. En dit blad valt precies in de beweegwijk op uw deurmat. Bewegen is meer dan belangrijk, dus

Gezien in de buurt van De Bijsterstede. Een heuse poepdoos. In klein formaat. Zo te zien hebben de kabouters hem ook al ontdekt.

BEDENKT U EEN NIEUWE NAAM VOOR ONS BLAD? U bent weer aan het lezen in Den Heerd/Bijsterkráánt of bent u aan het lezen in Bijsterkráánt/Den Heerd? Zelf weten we ook niet meer hoe we ‘ons’ blad moeten noemen. Daarom bij deze een oproep om een leuke pakkende naam te verzinnen voor ‘ons’ samengevoegd huisblad. Een naam waar we weer jaren mee vooruit kunnen. U kunt uw inzending mailen naar a.v.d.klundert@dewever.nl of l.v.d.langenberg@dewever.nl of inleveren bij de receptie van De Bijsterstede en of het restaurant van Den Herdgang. We willen dan ook graag weten hoe u op de naam bent gekomen! En de prijs die u hier mee kunt winnen? Gewoon een lekkere verse taart van de bakker!

NIEUWE NAAM Ik ben op de nieuwe naam gekomen door

Naam inzender Appartementnummer of adres

2

Den Herdgang/De Bijsterstede* (doorhalen wat niet van toepassing is)


HERFST 2016

BESTE MENSEN

VOORSTELLEN

Inmiddels is de zomer weer voorbij. We hebben kunnen nagenieten van een mooie augustusmaand met tropische temperaturen! IJs, ranja en vooral rustig aan doen waren voor u dan ook de belangrijkste middelen om deze warme dagen door te komen. Er werd met volle teugen genoten van het zonnetje. De medewerkers hebben hun beste beentje voor gezet om de vakantieperiode door te komen. Dit is aardig gelukt. Met behulp van vakantiekrachten hebben ze de kwaliteit van zorg kunnen waarborgen. Bedankt voor jullie inspanningen en de extra uurtjes die jullie voor onze bewoners gewerkt hebben.

Beste bewoners, Half maart ben ik, Jan van den Hurk, begonnen als interim teammanager Dienstverlening op De Bijsterstede en Den Herdgang en vanaf 1 augustus ben ik officieel in vaste dienst in deze zelfde functie.

Op De Bijsterstede kregen we te maken met een gesprongen waterleiding. Hierdoor ontstond er waterschade in een van de elektriciteitskasten in de keuken. Resultaat; alles zonder stroom! Medewerkers hebben snel en adequaat gehandeld. Dat was niet zo eenvoudig, omdat de elektriciteitskast niet zomaar te repareren was. Er kwam een noodaggregaat zodat u zo min mogelijk overlast zou ondervinden. Achter de schermen vroeg dit veel geregel en georganiseer, in een keuken die eruit zag als een kermisplein met overal dikke kabels en stroomhaspels. Helaas was het niet mogelijk om het eten in het restaurant te serveren, omdat daar niet alle voorzieningen werkten. U kreeg het eten op de afdeling. Als dank voor uw begrip hebben we bewoners en medewerkers getrakteerd met een lekker vlaaienbuffet. Op Den Herdgang is het team Horeca hard aan de slag gegaan om de kwaliteit van de dienstverlening op een hoger niveau te brengen. Er is een start gemaakt met een teambuildingstraject. Daarnaast zal er door middel van scholingen, geïnvesteerd worden in de kwaliteitsbevordering van de medewerkers die in de keuken en het restaurant werken. We horen van bewoners al leuke positieve geluiden terug over de resultaten die nu al geboekt worden. We houden u op de hoogte over de ontwikkelingen. Binnen de Cliëntenraad van Den Herdgang zullen er wisselingen plaats gaan vinden. De heer Theo Visker heeft na vele jaren, zijn voorzitterschap neergelegd. Wij bedanken hem in het bijzonder voor zijn betrokkenheid bij het wel en wee van Den Herdgang en wensen hem alle goeds voor de toekomst. Margriet Ratelband Manager De Bijsterstede en Den Herdgang

Graag wil ik dan ook van de gelegenheid gebruikmaken om mezelf voor te stellen, een enkeling zal mij al eens gezien of gesproken hebben, echter is het toch altijd leuk te weten wat voor vlees men in de kuip heeft. Mijn naam is Jan van den Hurk, 34 jaar en geboren en getogen in Haaren. Ik heb twee kinderen, een jongen en een meisje van 11 en 9 jaar en een ontzettende lieve vriendin. In mijn vrije tijd ben ik vaak te vinden langs zowel het voetbalveld als het hockeyveld om mijn kinderen te supporten. Daarnaast speel ik op vrijdagavond graag zelf een potje voetbal. Verder hou ik van lekker eten, reizen en een goed glas wijn op z’n tijd. In 2010 ben ik afgestudeerd voor de opleiding Real Estate and Facility Management aan de NHTV Breda. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan in een soortgelijke functie binnen een kleinere zorgstichting in Midden-Brabant. Hier ben ik ruim vier jaar verantwoordelijk geweest voor diensten zoals horeca, schoonmaak, receptie & gebouwbeheer. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden heb ik me eveneens beziggehouden met verschillende projecten rondom: tijdelijke huisvesting, vernieuwde horeca en nieuwbouw. Na ruim vier jaar werd het voor mij tijd om ergens anders een uitdaging te zoeken, bij wellicht een grotere organisatie. Uiteindelijk ben ik bij De Wever gekomen waar ik, zoals eerder gezegd, nu de functie van teammanager dienstverlening vervul. Vooralsnog heb ik het enorm naar mijn zin en zal ik samen met mijn collega’s, mijn best doen om het u ook zo goed mogelijk naar uw zin te maken. Mocht uzelf vragen en/of opmerkingen hebben met betrekking tot de dienstverlening binnen een van beide locaties, kunt u altijd bij me binnen lopen. Op dinsdag en donderdag werk ik binnen De Bijsterstede en op maandag, woensdag- en vrijdagochtend werk ik op Den Herdgang.

3


Bijsterkráánt  Den Heerd

BENOEMING Sinds maart wordt de functie van teammanager Dienstverlening van De Bijsterstede en Den Herdgang waargenomen door Jan van de Hurk. Graag deel ik u mede dat zowel de OR-commissie als de cliëntenraden, positief hebben geadviseerd over het voorgenomen besluit om Jan van de Hurk per 1 augustus aan te stellen als teammanager Dienstverlening van beide locaties. Het voorgenomen besluit is hiermee definitief geworden. Wij feliciteren Jan van harte met deze benoeming. Wij vertrouwen op een prettige voortzetting van de samenwerking Margriet Ratelband Manager De Bijsterstede/Den Herdgang

HERFSTLIEDJE Een vriend’lijk, aardig vogelijn Zong in de held’re zonneschijn Op zachte toon zijn afscheidslied: „Vergeet de kleine vogel niet ! Vaarwel, vaarwel, vaarwel, Vaarwel, de tijd vliedt snel, Vaarwel, vaarwel.” Ik keek de vogel droevig aan, En zei: „Ge moogt niet henen gaan, Ge blijft toch waarlijk al te kort, Ik zorg voor u als ‘t winter wordt; Blijf hier, blijf hier, blijf hier, Blijf hier mijn aardig dier, Blijf hier, blijf hier !”   De vogel zong: „‘t Wordt mij te koud, Te dor in ‘t veld, te kaal in ‘t woud; In ‘t voorjaar zien we-elkander weer, Voor mij zorgt onze Lieve Heer. Ik kom, ik kom, ik kom, Ik kom heel gauw weerom, Ik kom weerom!”

4

ZORGMEDEWERKERS BRABANT

actueel en herkenbaar

Graag willen we ons even voorstellen. Wij zijn Judith Goyaerts en Marie-Thérèse Schaapsmeerders, werkzaam bij De Bijsterstede en daarnaast redactieleden van Zorgmedewerkers Brabant. Zorgmedewerkers Brabant is een Facebookpagina waarop zorgmedewerkers ervaringen, weetjes en tips over de zorg met elkaar delen. Bijzonder aan deze pagina is dat de redactie bestaat uit enthousiaste Brabantse zorgmedewerkers. Deze leden komen van verschillende disciplines uit het werkveld. Denk hierbij aan zorgcoördinatoren in de ouderenzorg, een wijkverpleegkundige, een woonbegeleider op een zorgboerderij en een muziektherapeut. Inmiddels heeft onze Facebookpagina al meer dan 2000 likes! Wij zijn hier enorm trots op en hebben er hard aan gewerkt. Als redactie van de Facebookpagina hebben wij een goed beeld van wat er in de zorg gebeurt in Brabant. Als redactie van de Facebookpagina hebben wij een goed beeld van wat er in de zorg gebeurt in Brabant.Als redactieleden van de Facebookpagina hebben wij een duidelijk beeld van wat er in de zorg gebeurt. Wij vullen onze berichten op Facebook met vaste kijk- en leestips, grappige en voor zorgmedewerkers herkenbare situaties, informatie over nieuwe regels of uitvindingen uit het vak en de rubriek ‘Vacature vrijdag!’ willen wij ook zeker niet laten ontbreken. De redactie en bezoekers zien de pagina als een plek waar je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en waar je met collega’s ervaringen kunt uitwisselen. Wij vinden dit belangrijk omdat er tegenwoordig veel veranderingen plaatsvinden in zorg. Bent u nieuwsgierig geworden naar Zorgmedewerkers Brabant? Bezoek dan onze Facebookpagina op www. facebook.com/zorgmedewerkersbrabant. Natuurlijk zijn wij ook op zoek naar zorgmedewerkers en belangstellenden in Zorg en Welzijn om te liken en mee te praten! Heb je tips of interesse om redactielid te worden? Stuur de redactie dan een (privé)berichtje.


HERFST 2016

Unit Ouderenzorg Gemeente Tilburg Bent u 65 jaar of ouder en bent u minder draagkrachtig, dan kan de gemeente u in sommige gevallen financieel helpen: 1. Bijzondere bijstand; het vergoeden van verschillende soorten (medische) kosten, zoals een bril, hoortoestel, elastieken kousen, steunzolen, orthopedische schoenen of de meerkosten voor warme maaltijden. 2. Vervoer-, woon- en rolstoelvoorziening in het kader van de Wmo. 3. Kwijtschelding gemeentelijke belastingen 4. Schuldhulpverlening 5. Bijdrage collectieve aanvullende ziekte kostenverzekering bij CZ of VGZ.

06-18049212 pedicure@yolandanass.nl

De Unit Ouderenzorg Gemeente Tilburg kan u hierover informeren, helpt u direct of verwijst u door. De Unit Ouderenzorg is telefonisch te bereiken via T 14013

5


Bijsterkráánt  Den Heerd

SPEURPUZZEL

V

O

L

K

S

S

T

E

M

M

I

N

G

T

O

G

E

F

C

G

E

R

E

E

D

B

R

I

E

E

L

E

H

O

R

M

I

O

E

A

D

L

T

O

I

V

U

M

R

U

R

T

N

A

U

L

B

N

E

E

U

W

I

G

P

S

R

I

U

E

A

W

A

L

R

S

E

L

P

O

D

S

R

Z

L

I

C

H

T

E

R

O

T

S

T

T

W

E

S

N

H

G

J

G

R

U

D

S

G

D

E

E

P

O

T

I

E

T

A

R

I

E

F

G

R

V

E

G

I

A

A

O

A

N

W

U

R

S

K

O

L

P

G

B

G

G

L

E

E

IJ

O

N

K

E

E

G

E

G

E

H

E

I

D

E

T

N

R

R

R

L

M

R

L

R

D

E

V

L

A

E

I

E

F

E

I

A

D

P

N

I

X

B

T

D

G

V

D

E

G

I

O

E

A

R

L

R

I

E

O

E

T

U

R

F

M

A

K

E

R

IJ

E

U

M

Q

N

D

A

B

L

I

S

T

E

R

D

E

L

E

T

A

N

V

O

S

A

A

D

I

N

T

E

R

N

A

T

I

O

N

A

L

G

S

B

A

G

E

N

D

A

M

P

S

P

Wij hopen dat er meer lezers de oplossing zullen insturen. Ook familie, vrienden en kennissen, medewerkers en vrijwilligers. We bewaren alle inzendingen en in de wintereditie verloten we een extra prijs onder alle inzendingen. Dus puzzelen maar. Doe mee en win een cheque ter waarde van € 10,-! Lever uw oplossing in vóór 15 november 2016 in het postvak van het locatiesecretariaat. Oplossing Naam Appartement

6

AGENDA APENLIEFDE AUTORADIO BETAMAX BLISTER BORSTZWEMMEN BOUWLIEDEN EENOGIG EETLUST EEUWIG ELFVOUDIG EMIGRANT EQUIPE FLOBERTGEWEER GEAGGREGEERD GEHEID GELDOMLOOP GELUIDSDRAGER GEREED IJSVOGEL INTERNATIONAL LAGUNE LATER LELIEACHTIG LICHTER MEDEMENS MOSSELBANK OMLEG PAASKANDELAAR PRIEM RABARBER ROTATIE SCHUURTJE TARIEF TERRIER TRANSPORTABEL TURFMAKERIJ TUSSENVORM UURWERK VERHEUGEN VIERDE VOETBALSPELER VOLKSSTEMMING

Winnaars

Mevrouw Bogaers van de Dagbesteding Bijsterstede en Mevrouw Johannesen van Den Herdgang zijn de prijswinnaars van de vorige puzzel. Ze kunnen de cheque bij Welzijn op hun eigen locatie in ontvangst nemen.


HERFST 2016

NIEUWE SERVICE AAN HUIS Hebt u een volledig kunstgebit nodig, een gedeeltelijke gebitsprothese of een implantaat-prothese (klikgebit)? En bent u niet goed ter been of heeft u geen vervoer om ons te bezoe-ken? Kunstgebit aan huis maakt het u makkelijk. De tandprotheticus komt met een klein mobiel tandtechnisch laboratorium naar u toe en meet in alle rust de gebitsprothese op, in uw eigen vertrouwde omgeving.

Geen extra kosten In de basisverzekering worden 75% van de kosten van een kunstgebit vergoed. Via een aanvullende verzekering wordt bij de meeste verzekeringen de overige 25% volledig of gedeeltelijk vergoed. Dit kunt u het beste navragen bij uw eigen zorgverzekeraar. Aan de service Kunstgebit aan huis zitten geen extra kosten verbonden: u betaalt geen voorrijkosten.

Wél extra service Ook voor het schoonmaken van uw gebit, voor reparaties of aanpassingen naar aanleiding van pijnklachten komen we bij u thuis. Reijshoeve Kunstgebitten komt al sinds acht jaar bij de verzorgingshuizen en verpleegafdelingen van De Wever aan huis met de Noviacura Tandartsbus. Wij geven deze service nu ook aan de bewoners van de aanleunwoningen van De Bijsterstede en De Herdgang. Om het kunstgebit in goede conditie te houden krijgt u persoonlijke voorlichting. U krijgt tijdens de huisbezoeken ook uitgebreide informatie over onderhoud en service. Precies afgestemd op uw situatie. Zo weet u hoe u het gebit het beste kan vastzetten (in geval van een zogenaamd klikgebit) en onderhouden. Een schoonmaakset is inbegrepen. Neem contact op met ons Hebt u interesse in de dienst Kunstgebit aan huis van Reijshoeve Kunstgebitten? Bel 013 570 08 41 en wij informeren u graag over deze nieuwe dienst. Wij werken volgens landelijke richtlijnen, zijn HKZ gecertificeerd en lid van de Organisatie Nederlandse Tandprothetici.

GEZOCHT

Cliënt of naaste van een cliënt, die zitting wil nemen in de commissie Ethiek van De Wever In de dagelijkse zorgverlening komt vaak de vraag boven wat nu goede zorg is en waarom dat zo is. Wat weegt dan mee in de besluitvorming? We noemen dit ethische vragen.

U krijgt dan de profielschets toegestuurd. In een persoonlijk gesprek kan deze toegelicht worden en kunnen wederzijdse verwachtingen besproken worden.

De Wever kent een commissie Ethiek. Deze buigt zich over thema’s, zoals benoemd in bovenstaande vragen. In deze commissie zitten medewerkers die affiniteit hebben met ethiek en vanuit ethisch perspectief stil willen staan bij ethische vragen, complexe zorgsituaties, beleidskeuzes en onderzoekaanvragen. De Wever vindt het belangrijk dat ook mensen, die zorg ontvangen, meedenken en meepraten.

Wilt u vooraf meer informatie? Dan kunt u bellen met de receptie van De Hazelaar, 013 4644100, en vragen naar Elly van Bavel (dinsdag t/m vrijdag).

Heeft u als cliënt of naaste belangstelling? Voelt u zich aangesproken? U kunt dit kenbaar maken via de e-mail commissie.ethiek@dewever.nl

Namens de Commissie Ethiek, Elly van Bavel

Deze oproep verschijnt in alle bewonersbladen. Deze bladen komen op verschillende momenten uit. Om ieder ruimte te geven om te reageren kan de procedure enige tijd in beslag nemen.

7


Bijsterkráánt  Den Heerd

SCHÔÔN TILBURG

Zo als mijn vader het zich herinnert

DE WILLEM II STRAAT Na de opening van het station in 1863 moest het station met de Heuvelstraat worden verbonden, door een straat die een stedelijke allure had. Daarvoor had men het oog laten vallen op de oude komedie die midden in de Heuvelstraat lag. In 1870 werd deze aangekocht voor mim F 10000,-. Tevens kon men een aantal percelen in de nieuw aan te leggen straat aankopen of ruilen tegen andere gemeentegronden. De straat bestraten met keien en het leggen van trottoirs werd voor F 19.968,- uitgevoerd. De huizen die in de Willem ll straat gebouwd werden, moesten een verdieping hebben en tennunste 7.50 m hoog zijn met dakgoten met kroonlijsten, en de schoenkrabbers moesten in de gevel zijn vastgemaakt. Door deze en andere eisen was de voorwaarde voor een straat met een stedelijk uiterlijk gesteld. De minister van financien vroeg een plaats voor een postkantoor met woning, welke werd gevonden op de hoek met de aan te leggen Poststraat. In de periode van 1870 tot 1873 werden 19 percelen verkocht, deze werden aangekocht tegen de prijs van F 5,- tot F 7,- gulden per vierkante meter. Zo vroeg de joodse gemeenschap voor en plek voor de Synagoge, het liefst gratis maar de gemeente stemde toe voor een bedrag van F 800,- voor een perceel naast het postkantoor. Tussen 1870 en 1878 werden de meeste gronden tussen de Karrenstraat en Tuinstraat verkocht, wat in dit stuk van de straat een gelijk straatbeeld opleverde. In 1876 vroeg het bestuur van de liedertafel Souvenir des Montagnards een stuk grond van 42 m aan de straat waarvan slechts 13 m zou worden bebouwd, de rest zou met een hekwerk worden afgesloten. In het stuk Tuinstraat tot Heuvelstraat bezaten Adriaan Pieter Ledeboer en Vincent Bogaers diepe stukken grond tot de Telefoonstraat.Hier bouwde Ledeboer en

8

Bogaers de twee kapitale panden op 49 en 45 die het sieraad zijn van de straat. Op de nrs 40-42 bouwde Petrus van Tielraden in 1888 een atelier voor beeldhouwkunde en polychronie wat hij verbeelde door beeldhouwwerk boven de ramen van het woongedeelte, de boogvelden boven ramen- en deuren zijn voorzien van sluitstenen met leeuwenkoppen.

Het voormalige bedrijfspand op no 56 gebouwd door ijzerhandel van der Schoot gebouwd in 1873 heeft een 19 eeuwse winkelpui. De etalageruiten en toegangsdeur worden geflankeerd door gietijzeren mannen met schilden met leeuwen,nog steeds aanwezig. Ondanks dat er enkele panden door nieuwe huizen zijn vervangen is de Willem II straat een gaaf bewaarde straat gebleven. Harrie Schoenmakers †


HERFST 2016

IK WIL NADENKEN OVER REANIMATIE

In het kort Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans op een hartstilstand. Het is belangrijk dat familie en hulpverleners weten of ze u wel of niet moeten reanimeren. Kan en wil ik gereanimeerd worden? Zodra u een hartstilstand krijgt, bent u bewusteloos. Om snel te kunnen handelen is het belangrijk dat familie en hulpverleners van tevoren weten of ze u wel of niet moeten reanimeren. U kunt aangeven of u wel of niet gereanimeerd wil worden. Dan weten uw naaste en de hulpverleners waar ze aan toe zijn. Wat is een hartstilstand? Soms kan het hart ineens stoppen met pompen. Het hart pompt dan geen bloed meer rond. Bij een hartstilstand raakt u snel bewusteloos. U stopt ook met ademen. Er komt dan geen zuurstof meer in uw hersenen. Na vier tot zes minuten zuurstofgebrek raken uw hersencellen beschadigd. Als er niets wordt gedaan, overlijdt u waarschijnlijk binnen 10 minuten na een hartstilstand, zonder dat u daarvan ook maar iets merkt. Hoe ouder u wordt hoe groter de kans op een hartstilstand. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer uw hart te weinig zuurstof krijgt. Dit komt meestal doordat bloedvaten van het hart dicht gaan zitten. U krijgt dan een hartinfarct. Ook kan een hartstilstand ontstaan door uitputting van uw hart (hartfalen).

Wat gebeurt er bij reanimatie? Met reanimatie kan worden geprobeerd om het hart en de ademhaling weer op gang te krijgen. Dit gebeurt door: • Hartmassage: stevig ritmisch duwen op het borstbeen om het bloed rond te pompen; • Mond-op-mondbeademing: blazen in de mond, zodat er steeds weer nieuwe lucht in de longe komt; • Defibrillatie: het geven van één of meer stroomstoten op de borstkas om het hart weer in het juiste ritme te brengen. • Slagingskansen van reanimatie Met reanimatie is er een kans dat u overleeft. Hoe eerder gestart wordt met reanimeren, hoe groter de kans dat u dit overleeft. Wel reanimeren Wanneer u gereanimeerd wilt worden, dan hoeft u niets te doen. Bij een hartstilstand wordt u zo snel mogelijk gereanimeerd, behalve wanneer de (huis)arts vanwege uw gezondheid verwacht dat er zeer weinig kans is dat u de reanimatie overleeft. Niet reanimeren Als u niet gereanimeerd wil worden, is het goed om dit samen met een vertrouwd persoon en uw (huis)arts te bespreken. Dit kan dan in uw medisch dossier worden opgenomen. Breng ook de mensen om u heen (familie, medebewoners, verzorgers) hiervan op de hoogte. Het kan natuurlijk zijn dat u van gedachten verandert. Dat kan natuurlijk altijd. Bespreek dit weer en laat de mensen om u heen dit ook weten.

9


Bijsterkráánt  Den Heerd

DIEREN, HET MILIEU EN DE ISLAM

Afbeelding - Ontmoeting tussen Franciscus en sultan Malik-al-Kamil van Egypte. Mozaïek door Marko I. Rupnik in de kerk van pater Pio in San Giovanni Rotondo, Italie.

De huiskamerviering van 11 oktober op afdeling Molenbocht van oktober staat in het teken van Sint Franciscus. Franciscus is een heilige die niet alleen in de katholieke kerk maar ook ver daarbuiten bekendheid en bewondering geniet. In de jaren zestig en zeventig ontstond in West Europa de zogenaamde Emmausbeweging. Deze beweging zette zich over de grenzen van religies en partijen heen in voor sociale rechtvaardigheid en voor het milieu. Meer recent koos de huidige leider van de katholieke kerk de naam Franciscus om zijn twee voornaamste programmapunten, humaniteit en milieu, onder de aandacht te brengen. Sint Franciscus is verder ook bekend onder het grote publiek als liefhebber van dieren. Er bestaan vele verhalen over Franciscus die beschrijven hoe hij preekte voor vissen, vogels en dieren. Veel mensen herkennen hier hun eigen liefde voor hun kat, hond of vogel in en laten hun dieren rond dierendag door een geestelijke zegenen. Franciscus is ook de patroonheilige van de interreligieuze dialoog. In 1986 vond in Assisi een historische ontmoeting plaats tussen de hoogste vertegenwoordigers van alle wereldreligieus. Sindsdien is de figuur van Franciscus een inspiratiebron gebleven voor mensen die zich inzetten voor vrede en dialoog tussen de religies. Franciscus heeft zelf het goede voorbeeld gegeven. In 1219 waagde hij zijn leven door af te reizen

10

naar Egypte om de sultan van Egypte, Malik-al-Kamil, te ontmoeten. Het lukte om levend de residentie van de sultan te bereiken en daar vond zowaar een betekenisvolle en respectvolle ontmoeting plaats tussen een moslim en een christen, midden in tijd van oorlog (kruistochten). De eerste biograaf van Franciscus, Thomas van Celano, beweerde dat Franciscus tijdens zijn ontmoeting met de sultan een eenvoudige hoorn kreeg die gebruikt werd door muezzin, moslims die door middel van de azan en de iqama opriepen tot het rituele gebed. Franciscus heeft deze hoorn in Italië gebruikt voor hetzelfde doel, als hij mensen wilde oproepen om te bidden. Of dit verhaal nu waar is of niet, de hoorn kunt u nog steeds zien Assisi. Voor belangstellenden van elders in huis zijn voor de huiskamerviering van 11 oktober beperkt plaatsen. Neem even contact met mij op als u wilt komen via de receptie van De Hazelaar, 013 464 41 00.

Archie de Ceuninck, Geestelijk verzorger Overige huiskamervieringen Dinsdag 15 november ‘Dromen’ Dinsdag 20 december ‘Gastvrijheid’


HERFST 2016

VAN DE CLIËNTENRAAD De cliëntenraad heeft op 22 juni voor de laatste keer vergaderd. We hebben gesproken over de veiligheid van de knop bij de lift. Deze is geïnstalleerd voor rolstoelgebruikers maar zou erg scherp zijn. Er is afgesproken dat hiernaar op korte termijn wordt gekeken. Wij hebben ons advies gegeven bij de benoeming van de nieuwe manager facilitair. De procedure bij deze benoemingen is geëvalueerd. De voorzitter heeft mededelingen gedaan over besproken zaken in de Centrale Cliëntenraad en de themavergadering met de Raad van Bestuur. Waardigheid en trots: wij zijn hier op lokaal niveau bij betrokken geweest. Op dit moment is men druk bezig met de aanschaf van verschillende artikelen. Prijzen worden vergeleken en men gaat ervan uit dat binnenkort alles kan worden vastgelegd. De samenwerking met ’t Spoor krijgt steeds meer vorm. Samen worden al dingen georganiseerd zoals een biljartcompetitie. Het aantrekken van leden van de cliëntenraad is op dit moment van belang. Al eerder zijn familieleden via de mail en de zoco’s verzocht om hierover na te denken. Er zal in de Bijsterkráánt & Den Heerd weer informatie over de cliëntenraad verschijnen. De volgende vergadering is medio september. Van de voorzitter Helaas heb ik mijn functie als voorzitter van de clientenraad moeten neerleggen in verband met een verhuizing. Het was een mooie, leerzame tijd. De cliëntenraad is onmisbaar voor de organisatie. We geven gevraagd en ongevraagd feedback en advies aan het locatiemanagement. Gelukkig worden we overal bij betrokken. De communicatie op De Bijsterstede is goed. Daarnaast is het een prettige locatie om te wonen en te werken. Ik hoop dus dat meerdere familieleden en/of bewoners zich geroepen zullen voelen om lid te worden van de cliëntenraad; wellicht als voorzitter!

Ik wens alle bewoners, personeel, familieleden en mantelzorgers het allerbeste toe voor de toekomst! Tot ziens! Wil van Puijfelik

GEVRAAGD Beste familieleden/mantelzorgers, Voor alle bewoners van de Bijsterstede is het belangrijk dat er een krachtige cliëntenraad is. Met deze cliëntenraad kunnen bewoners en hun familieleden en/of mantelzorgers meedenken over het beleid en de dagelijkse gang van zaken binnen Woonzorgcentrum De Bijsterstede. De cliëntenraad van De Bijsterstede vergadert regelmatig met het locatiemanagement, maar we hebben daarbij de inbreng van u allen heel hard nodig!! Daarom roepen wij u allen op om met de cliëntenraad mee te denken en/of om actief te participeren als lid van de cliëntenraad. We zijn op dit moment op zoek naar nieuwe leden. In het bijzonder zijn we op zoek naar een nieuwe voorzitter. Wij hebben de inbreng van u allen heel hard nodig! De cliëntenraad is er voor u en uw familielid! Natuurlijk kunt u ook zonder verplichtingen een vergadering bijwonen! U kunt bij het locatiesecretariaat informeren naar de eerstvolgende vergadering. We hopen een reactie van u te ontvangen via de mail of via een telefoontje. Laat van u horen!! Ook voor meer informatie over de vacatures kunt u contact opnemen. Namens de cliëntenraad Bep Didden (06 – 33746666) of Christa Teurlings (06 – 10909817)

11


Bijsterkráánt  Den Heerd

VRIJWILLIGERS Jubileum Shirley Paulina Peter Vos Patricia Versluis Leo Maas Annie Smolders

1 oktober 1 oktober 1 oktober 1 december 15 december

VRIJWILLIGERS GEZOCHT 5 jaar 5 jaar 5 jaar 5 jaar 15 jaar

Wij hopen dat ze zich nog jaren willen inzetten voor de bewoners van De Bijsterstede en wensen hen van harte proficiat. We hebben afscheid genomen van Anne vd Heijden - vrijwilliger De Nijver  Bedankt voor je inzet. Nieuwe vrijwilligers Pita den Dunnen Marga Bogaers Ine de Beer  Welkom op De Bijsterstede.

Wij zoeken vrijwilligers voor • • • •

BURENDAG Op 24 september is het zover! De Bijsterstede gaat samen met de wijk Theresia een burendag houden in de binnentuin/Bruin café van De Bijsterstede. Natuurlijk bent u, bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en personeel, van harte welkom om gezellig een ‘bakkie’ te komen drinken tussen 14.30 – 16.30 uur. Er is gezellige muziek van de bandjes Koel Serveren en ’t Host. Daarnaast kunt u uw eigen gebakje versieren en natuurlijk op eten! Wij hopen dat u er samen met ons een leuke middag van gaat maken. Team Welzijn

12

• • • • • • • • • •

Een keer per week een bezoekje aan een van onze bewoners brengen Voor ondersteuning in de centrale keuken, in het restaurant en in het Bruin Café als barmedewerker Voor elke dag in de week als gastvrouw of gastheer in de huiskamers van de afdelingen Hand- en spandiensten rondom dierenverblijf, onderhoud aquaria en de groenvoorziening De dagverzorging in De Bijsterstede Bij de hobbygroep schilderen Administratieve ondersteuning van de Bijsterkráánt De wandelclub op dinsdag Sorteren en rondbrengen van de post Ondersteuning op de woensdagmiddag Begeleiden voor klassieke muziek De duo-fiets Begeleiden van deelnemers bij het internetcafé Afdeling ondersteunen met verschillende taken


HERFST 2016

UITGELICHT WANDELCLUB Elke dinsdagochtend van 10.30-12.00 gaan we met een groep bewoners wandelen. Veel bewoners willen graag mee, maar we kunnen er nu maar weinig meenemen. Dat is soms erg vervelend, als je tegen een bewoner moet zeggen, deze week niet want we hebben te weinig vrijwilligers. Wij zouden het al erg fijn vinden als u als familie vrienden of kennissen van de bewoners één keer in de maand mee zou willen lopen. We lopen meestal met rolstoelen en één enkele bewoners gaat nog met de rollator mee. We lopen vaak naar een van onze ander locaties of naar De Heuvel en drinken in de pauze gezamenlijk een kopje koffie of thee. Met het mooie weer willen we ook vaak een ijsje gaan eten. De bewoners hebben een welzijnspas en krijgen dit dan gratis aangeboden. Natuurlijk zijn er voor de begeleiders ook geen kosten aan verbonden. Onder begeleiding van een medewerker Welzijn vindt deze activiteit plaats. Als u zich opgeeft, komt u op de lijst van de wandelclub en wordt u voor 9.00 uur gebeld of gemaild. Als u dan kunt geeft u dat door voor 10.00 uur. Wij zorgen dan dat er voldoende bewoners zijn die mee kunnen.

BEWONERSBERICHTEN OVERLEDEN BEWONERS 13 juli 25 juli 31 juli 9 augustus

Mevrouw Veldhuis Mevrouw Vriens Mevrouw van de Heuvel Mevrouw Monguil

NIEUWE BEWONERS Mevrouw Sterrenburg De Oude Lange 415 Mevrouw Gommer De Oude Lange 218 Mevrouw van Loon De Oude Lange 324 Mevrouw Jansen De Oude Lange 407

Mevrouw Moonen De Oude Lange 418 De heer van der Velden De Oude Lange 411

U ziet we hebben veel vrijwilligers nodig. Kent u iemand die graag iets voor ouderen wil betekenen laat ze dan contact opnemen met Alex Hendrickx, vrijwilligers coördinator. Werken bij de Wever als medewerker of vrijwilliger kan u voordeel opleveren. Probeer het maar eens uit.

KERSTDINER Ook dit jaar organiseert De Bijsterstede kerstdiners voor bewoners en hun genodigden. De datums van de kerstdiners zijn: • Dinsdag 20 december • Woensdag 21 december • Donderdag 22 december De datums kunt u alvast in uw agenda noteren, welke afdeling op welke dag zijn uitgenodigd, maken we nog bekend.

13


Bijsterkráánt  Den Heerd

VERJAARDAGEN BEWONERS September 21 Dhr. W. Didden 22 Mw. W. Hofland 25 Mw. M. Blijenberg 28 Mw. M. Severijnen

De Molenbocht De Oude Lange 93 De Oude Lange 81 De Herboth 90

Oktober 2 Mw. W. Peijs De Nijver 8 Mw. M. Morsink De Oude Lange 16 Mw. J. van Schilt De Stedeke 17 Dhr. M. Mensink De Herboth 18 Mw. H. Melis De Molenbocht 20 Mw. C. Le Granse De Rosmolen 23 Mw. J. de Beer De Stedeke 23 Mw. M. Zebregs De Molenbocht 27 Mw. P. van de Heuvel De Oude Lange 28 Mw. C. Kramer De Nijver 29 Mw. D. van Tiel De Stedeke

58 91 88 88 85 86 80 91 83 102 88

November 1 Dhr. F. Jansen 3 Mw. A. de Hondt 3 Mw. C. Staps 5 Mw. M. Hamers 6 Dhr. M.van Houtum 12 Mw. M. Jansen 19 Dhr. H. van Sprang

De Nijver De Rosmolen De Herboth De Molenbocht De Herboth De Oude Lange De Stedeke

85 88 84 84 81 91 80

December 3 Dhr. A. van der Gouw 6 Dhr. L. Vermeer 10 Mw. C. Beerens 13 Mw. A. Vriens 17 Mw. E. van Veen 17 Mw. J. Smetsers 20 Mw. P. Stenders 30 Mw. P. van de Put 31 Dhr. C. van Bezouw

De Stedeke De Herboth De Molenbocht De Stedeke De Rosmolen De Oude Lange De Nijver De Herboth De Nijver

90 94 85 93 84 90 92 93 83

VERJAARDAGEN VRIJWILLIGERS September 27 Toos van Waes 30 Indy van Lieshout

29 29 30

Oktober 1 Cees Louer 2 Jan van Beckhoven 3 Wouter Overmans 15 Gina van den Eynden 16 Tonnie van den Berg 17 Pierre Cruijssen 22 Riet Peijs 23 Leo Maas 24 Harrie Buster 27 Ricky van Laarhoven

November 9 Marian Hofland 29 Axinja Ruijgers

14

Wil Luitjes Wil van Lanen Ans Louer

December 2 Jan van Bakel 12 Jos van Ruijckevorsel 13 Angela Maas 16 José van Caulil 17 Maria van Zeeland 17 Myra Weeterings


HERFST 2016

DIENSTEN EN FACILITEITEN Bibliotheek Elke dinsdag van 09.30 tot 11.00 uur. Cliëntenraad Voorzitter is mevrouw Wil van Puijfelik. Vragen, opmerkingen en suggesties zijn van harte welkom in het postvak van de cliëntenraad onder bij de trap.

Appartementen De Bijsterstede Wilt u informatie over het huren van een appartement, dan kunt u contact opnemen met Frans van Gurp, zorgadviseur De Wever. T 0800 3 39 38 37. Ontmoetingsruimte De Brasserie Open voor bezoek elke dag van 14.30-16.30 uur.

Diëtist Als u bent doorverwezen door uw arts (huisarts of medisch specialist), kunt u contact op nemen met de diëtist van De Wever. Zij is wekelijks aanwezig in De Bijsterstede, voor alle bewoners van De Bijsterstede en cliënten uit aanleunwoningen of uit de wijk. De diëtist zal samen met u een afspraak plannen. Diëtist Britt van Alphen. Bereikbaar op maan-, dins-, donder- en vrijdag tot 14.00 uur. Via T 06 23 58 01 96.

Ouderenadviseur Op dinsdag van 10.00 tot 11.30 uur in Het Spoor.

Fysiotherapie Maandag-, dinsdag- en donderdagochtend is er fysiotherapie van De Wever in huis. Aanmelden kan via de verzorging of u kunt bellen naar T 013 549 61 16 of bgg 06 309 148 56. Altijd met verwijzing van de (huis)arts. Behandeling aan huis is mogelijk (indien nodig).

Restaurant Elke dag van 12.00 tot 14.00 uur.

Pedicure Aanwezig op afspraak. U kunt een afspraak maken via de verzorging. Prikdienst Elke woensdagochtend 10.30 tot 11.00 uur in de verpleegkundige ruimte.

Schoonheidssalon Moeders Mooiste De salon is alle dinsdagen geopend. U kunt terecht volgens afspraak van 09.00 tot 12.00 uur. Voor het maken van een afspraak kunt u een afspraakformulier halen bij de receptie. Het ingevulde formulier kunt u bij de receptie afgeven. We nemen contact op om de afspraak te bevestigen. Ook tijdens openingstijden kunt u telefonisch een afspraak maken T 013 5496183. TBV Wonen Huismeester T 594 05 41. Consulent T 594 05 27.

Internetcafé Het internetcafé is voor bewoners en ouderen uit de wijk. Kosten € 2,00 per keer. U krijgt hier een cursus aangepast aan uw tempo. Het contact is een belangrijk onderdeel, men mag dus gerust blijven komen ook na de cursus.

Thuiszorg Voor mensen in de aanleunwoningen en de wijk die in het bezit zijn van een indicatie, wordt aan huis verzorging, verpleging en begeleiding geboden. Team De Wever Thuis is te bereiken via T 06 53 44 60 09.

Kapsalon Maandag, woensdag, donderdag vanaf 09.15 uur (alleen op afspraak T 549 61 83).

TV-kanaal Op uw eigen tv ontvangt u het tv-kanaal van De Bijsterstede voor actuele informatie.

Kerkelijke vieringen Elke eerste zaterdag van de maand om 17.15 uur.

Winkel Open maandag t/m zaterdag van 09.30 - 12.00 uur.

15


Bijsterkráánt  Den Heerd

KIEKJES

Efteling

Beekse Bergen

Tilburgse kermis

16

Groene vingers


HERFST 2016

DEN HERDGANG 35 JAAR Op vrijdag 4 november vieren we de 35e verjaardag van Den Herdgang. Diegenen die De Vredeburcht nog kennen, zijn inmiddels op één hand te tellen. Weet u het nog? Toen noemden ze een woonzorgcentrum een ‘bejaardenpension’. Aan het begin van de jaren 80 had De Vredeburcht zijn beste tijd gehad en de bewoners verhuisden naar het nieuwe verzorgingshuis Den Herdgang aan de Berlagehof. Daar waar we nu al 35 jaar zitten. Om deze verjaardag op gepaste wijze te vieren, hebben we voor u een leuk programma.

MIJN LEVEN IN EEN KISTJE… Eigenlijk best een rare kop. Wat het inhoudt leest u hieronder. Huiskamer Reit In de huiskamer op Reit zijn er dagelijks bewoners te vinden die daar op een gezellige en aangename manier de dag doorbrengen. Er worden vele activiteiten gedaan. Een daarvan is reminiscentie, oftewel terug in de tijd. Dit doen we soms in groepsverband door middel van voorwerpen en kaarten, maar ook individueel met voorwerpen en het levensboek. Daarin staat de levensloop centraal. Wat is nou fijner dan herinneringen ophalen van vroeger. Een boek met daarin foto’s en gebeurtenissen, levensloop dus, wordt al vele jaren gebruikt. Levensloopkistje Toen we erover nadachten om dit op een andere manier te doen kwamen we uit op een verzamelkistje, waar je van alles in kunt doen:Het levensloop-kistje. Een aantal bewoners heeft inmiddels zo’n kistje.. In het kistje zitten bijvoorbeeld foto,s met daar achter op de informatie die daar bij hoort. Ook kunnen er in het kistje kleine dingen worden gelegd die veel emotionele waarde hebben voor de bewoner. En dat is voor iedereen verschillend. Terug in de tijd Samen even terug in de tijd is van grote waarde. De individuele aandacht is erg belangrijk. En dat allemaal in een kistje... Ria Moelands, Welzijn

Een nostalgisch matinee met Bob en Trudy te Vree Tijdens dit matinee komt u op de koffie bij Bob en Trudy te Vree, een onderwijzersechtpaar uit de jaren 50. Aan de hand van liedjes en voorwerpen nemen zij u mee op een nostalgische reis door de tijd. Bob en Trudy halen herinneringen op, waarover Bob een liedje zingt en Trudy bijbehorende voorwerpen laat zien, voelen en ruiken. Aanvang van deze middag is om 14.30 uur. En wie jarig is trakteert, uiteraard! Deze middag is voor mensen met een welzijnspakket geheel gratis. Zonder welzijnspakket vragen we € 5,- entree. Bij deze bent u van harte uitgenodigd op ons verjaardagsfeestje.

17


Bijsterkráánt  Den Heerd

FEESTWEEK Ook dit jaar hebben we weer een leuke feestweek voor u in elkaar gezet. Het thema is OKTOBERFEST De feestweek begint op

Om 19.00 uur starten we met ons eigen Schlagerfestival (of te wel Bonte Avond). We zijn benieuwd wie de sterren van de avond gaan zijn. Wilt u optreden, meldt u zich dan bij Claudi c.olieslagers@ dewever.nl

Zondag 2 oktober

Om 20.00 uur komt Dr. Rudi Rozenberg om het feest super tol af te sluiten. Tijdens een spetterend optreden brengt Rudi de grootste en meest bekende ‘foute’ feesthits live ten gehore.

Zaterdag 1 oktober - Dag van de Ouderen. Opening door De Parelmuzikanten, van oorsprong een Oisterwijks blaasorkest dat al ruim 30 jaar bestaat. Aanvang 14.30 uur We hebben voor u een muzikant gecontracteerd, die maar liefst tien instrumenten bespeelt. De Entertainer treedt voor u op. Aanvang 14.30 uur

Maandag 3 oktober

We laten ons op het Oktoberfest verrassen door onze eigen Gangmaokers van Den Herdgang.op. Aanvang 14.30 uur

Dinsdag 4 oktober

Guten Apetit. Onze restaurantmedewerkers hebben een heerlijk diner voor u bereid. We gaan lekker samen genieten van deze maaltijd. Aanvang 12.00 uur U zou voor een Oktoberfestmenu kunnen denken aan Schwarzwalder Schinken, Preiselbeeren, Zwiebelsuppe, Sauerkraut met Casselerrib. Laat u verrassen door onze koks! ’s Avonds is er géén warme maaltijd.

18

Woensdag 5 oktober

We hebben een leuke quizmiddag voor u in elkaar gezet. Kom meedoen, meekijken en meeluisteren. Aanvang 14.30 uur.

Donderdag 6 oktober

We sluiten het Oktoberfest af met de Tirolermuzikant. De Tirolermuzikant speelt een mix van Tiroler-liedjes, aangevuld met de meest bekende songs uit de Duitse volksmuziek. Tanz mit mir…….. Aanvang 14.30 uur Tijdens deze feestweek wordt u dagelijks getrakteerd op een lekkernij in de stijl van het Oktoberfest.


HERFST 2016

Kosten voor deelname aan activiteiten tijdens de Feestweek Met welzijnspakket Heeft u een welzijnspakket en wilt u deelnemen aan alle activiteiten tijdens het Oktoberfest op 1, 2, 3, 5 en 6 oktober en natuurlijk de Bonte Avond op 4 oktober, dan kunt u een weekkaart kopen voor € 10,-. Wilt u niet aan alle activiteiten deelnemen, dan kunt u voor elke afzonderlijke activiteit op bovengenoemde data een entreekaartje kopen voor € 2,50. Zonder welzijnspakket Heeft u geen welzijnspakket dan bedragen de kosten voor een weekkaart € 20,- of € 4,50 entree voor elke afzonderlijke activiteit op 1, 2, 3, 5 en 6 oktober en natuurlijk de Bonte Avond op 4 oktober. Familieleden zijn ook van harte welkom. Wij vragen u alleen om een entreekaart te kopen à € 4,50. Weekkaarten en entreekaarten zijn inclusief koffie/thee en een versnapering en zijn te koop tijdens de bingo’s in september.

FAMILIEDAG KORVEL Op vrijdag 8 juli was het plan om voor de bewoners en hun familieleden een tuinfeest te geven! Maar helaas……..de weergoden waren ons niet zo goed gezind en moesten wij op het laatste moment besluiten om ons “tuinfeest” binnen te houden. Ondanks het minder mooie weer was de sfeer in onze huiskamer geweldig! De bewoners genoten samen met hun familie van de gezellige muziek die verzorgd werd door Peter van Berkel. Natuurlijk werd er ook meegezongen en gedanst. Zo rond 17.00 uur werd de BBQ aangestoken en werd, traditioneel door de zonen van de heer Hoes, het vlees gebakken! Onze kok van die dag “Plony” had ook voor veel lekkernijen gezorgd die heerlijk smaakten bij de BBQ. Als afsluiting kregen we ook nog een heerlijke ijscoupe. Aan het eind van de dag waren we allemaal moe maar voldaan. Samen keken we terug op een fijne dag. Ook was het leuk om de familieleden van onze bewoners op een andere manier te ontmoeten. Eugenine & Ineke, welzijn afdeling Korvel

Kosten voor diner ‘Guten Apetit’ Wilt u ook deelnemen aan het diner op 4 oktober, dan dient u zich vóór 26 september hiervoor op te geven in het restaurant. Het diner is gratis voor de bewoners in de zorg. Eetgasten/bezoekers betalen voor het diner € 7,75. Voor de goede gang van zaken vragen wij u om voor aanvang van elke activiteit uw entreebewijs, samen met uw eventuele welzijnspas, zichtbaar op uw tafeltje klaar te leggen.

HERZLICH WILLKOMMEN!

BEWONERSBERICHTEN Overleden bewoner 18 juni De Heer Hermans 2 juli Mevrouw Melis

Nieuwe bewoners De heer van Vugt Mevrouw Miquel

19


Bijsterkráánt  Den Heerd

OPENINGSTIJDEN RESTAURANT Koffie drinken Vanaf 9.00 uur Warme maaltijd dagelijks Van 12.00 tot 13.45 uur Van 17.00 tot 17.45 uur. Kleine kaart Zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.45 uur. Senioren uit de wijk zijn ook van harte welkom in ons restaurant. Van 12.00 tot 13.45 uur en van 17.00 tot 17.45 uur bieden wij een driegangenmenu aan. Vooraf reserveren is niet noodzakelijk.

IN MEMORIAM Het kaarsje is opgebrand Na 3,5 jaar in Den Herdgang te zijn verzorgd, is Christ Hermans in de vroege morgen van 18 juni ingeslapen. Hij kon zo genieten van de muziek op maandagavond van de Gangmaokers en op donderdagavond van de repetitie van het jazzorkestje. Ook niet te vergeten op zaterdagmiddag van de rikkers en de hoogjassers. Wat is er veel gelachen! Wij bedanken iedereen voor de grote belangstelling in de vorm van kaarten, telefoontjes en liefdevolle woorden.. Het gaat jullie allen goed. Toos Hermans en kinderen.

DE CLIËNTENRAAD IS ER VOOR U! De Cliëntenraad behartigt de belangen van alle bewoners van Den Herdgang! Hebt u wensen, ideeën, op- of aanmerkingen maak deze dan kenbaar bij de Cliëntenraad. De Cliëntenraad beschikt over een postvakje bij de receptie. Via het locatiesecretariaat kunt u ook een afspraak maken met de Cliëntenraad. Samenstelling Cliëntenraad Den Herdgang Hr. J. Ruis (bewoner) Hr. G. van Bijnen (bewoner) Mevr. M. Kerkhofs-van Oudheusden (familielid) Mevr. S. van Broekhoven (familielid) Hr. C. Nanning (familielid) Hr. P. Nanning (familielid) Mevr. M.Otten (vrijwilliger)

20


HERFST 2016

MEEDOENREGELING Bij Den Herdgang kunt u gebruikmaken van de Meedoenregeling Tilburg. Indien u hiervoor in aanmerking komt, dan heeft u hierover een brief gehad van de Gemeente Tilburg. Claudi van Welzijn kan voor u het geld innen, zodat het gebruikt kan worden voor de diverse activiteiten in Den Herdgang. Mocht u hiervan gebruik willen maken, dan heeft Claudi de originele brief van de gemeente nodig. Er zijn diverse mogelijkheden bij Den Herdgang hoe u het geld kunt gebruiken, u kunt dit verder met Claudi overleggen. Uw budget is geldig t/m 31 december 2016. Zorg dat u de Meedoenregeling op tijd gebruikt, zodat uw budget niet verloopt. Team Welzijn

KERSTMARKT Op vrijdag 16 december organiseren we in De Heuvel van 11.00 tot 16.00 uur een gezellige Kerstmarkt. Voor deze Kerstmarkt zijn we nog op zoek naar mensen die bijvoorbeeld graag hun zelfgemaakte Kerstkaarten/ Kerststukjes of andere snuisterijen willen verkopen. Mogelijk bevinden er zich onder de medewerkers, vrijwilligers, bewoners en familieleden belangstellenden die graag een kraam willen huren om hun creaties te verkopen. Kosten voor het huren van een kraam bedragen €15,-. Interesse? Neem dan contact op met Claudi Olieslagers (E c.olieslagers@dewever.nl of T 013 583 18 53). Aanmelden kan tot 15 november. Natuurlijk gaan we zorgen dat op deze Kerstmarkt weer voldoende ingrediënten aanwezig zijn voor een leuke dag voor onze bewoners. We zullen ook voor een muzikale verassing zorgen. Er zijn talloze cadeautjes te koop voor onder de boom en een speciale inpakservice zal niet ontbreken. En om het geheel compleet te maken zal Iedere klant op deze markt automatisch meedoen aan een leuke loterij!

DORRIS COIFFURE & BEAUTY

Openingstijden kapsalon Donderdag Zaterdag

van 08.30 tot 17.00 van 08.00 tot 13.00

Wij werken op afspraak Kapsalon Schoonheidssalon

T 013 583 18 12 T 06 20 54 55 82

SINTERKLAAS Ik zie u denken, Sinterklaas? Ja ook dit jaar komt hij met zijn Pieterbaas. We zeggen nog niets over de kleuren van zijn knechten. Want die discussie zal Sint zelf moeten beslechten. Maar op maandag 28 november is hij onze gast. Dan weet u dat alvast. Natuurlijk zijn De Gangmaokers er ook weer bij. Samen maken ze u vast weer blij. Wie er bij Sint zullen moeten komen. Daar hebben we nu nog geen notie van genomen. Dus mocht u over iemand een leuke anekdote weten. Geef het dan alvast door dan kunt u dat niet vergeten. Op maandag 28 november is Sint dus onze gast Bent u ook zo benieuwd wie hij dit jaar extra verrast? Om 19.00 uur gaan we zingen ‘Welkom welkom Sinterklaas, wat fijn dat u weer bent gekomen… we zagen u aankomen op de tv. U bracht weer een boel…’Ja wat brengt hij mee?”

Claudi

21


Bijsterkráánt  Den Heerd

VERJAARDAGEN BEWONERS Oktober 02 Mw. Stupers 04 Mw. IJpelaar 07 Mw. Ceron 10 Mw. de Rooij 13 Mw. Reichwein 22 Dhr. Blokvoort 28 Mw. v.d. Hoven 29 Mw. Smulders 30 Mw. v. Gisteren 31 Dhr. Aarts

app. 276 app. 278 app. 163 app. 177 app 364 app. 379 app. 465 app. 286 app. 383 app. 369

91 jaar 75 jaar 94 jaar 82 jaar 76 jaar 93 jaar 92 jaar 85 jaar 76 jaar 97 jaar

November 08 Mw. Gunsing 09 Mw. v. Pelt 11 Mw. v. Dalen

app. 283 app. 382 app. 175

91 jaar 94 jaar 87 jaar

12 Dhr. Dekker 13 Dhr. v. Dongen 16 Dhr. Leijten 23 Mw. Hemmelder 24 Mw. Kolen 25 Mw. Hauser 25 Dhr. v. Kuik 27 Mw. Keilholtz

app. 467 app. 176 app. 267 app. 464 app. 179 app. 287 app. 161 app. 464

83 jaar 87 jaar 92 jaar 91 jaar 94 jaar 85 jaar 79 jaar 96 jaar

December 03 Mw. Verweijmeren 04 Mw. Obbens 05 Mw. Bos 06 Mw. Heefer 09 Mw. Geboers 10 Mw. Ooms

app. 271 app. 362 app. 375 app. 365 app. 474 app. 275

76 jaar 94 jaar 82 jaar 75 jaar 86 jaar 80 jaar

VERJAARDAGEN PERSONEEL Oktober 01 Jill Segers 16 Karin v.d. Hoek 17 Marlou. v. Kappel 19 Maria v. Doormaal 24 Joy Groeneveld 27 Merilyn Vekemans 28 Cresnawati Junaidi 30 Bep van Strijp

November 02 Macha Leijten 12 Marijke van Loon 18 José Pigmans 18 José Brevet 20 Miriam Kunzel 21 Yvonne v. Vught 30 Plony v. Strijdhoven

December 13 Ad v. Loom 22 Caroline Pijnappels 23 Desiree de Jong 26 Rilana Anema 28 Mien op ‘t Hoog 29 Monique Mutsaers

VERJAARDAGEN VRIJWILLIGERS Oktober 01 Linette Mercelina 03 Maria Otten 07 Irene v. Nuenen 10 Jan Otten 17 Henk de Jong 22 Annie Mols 29 Cees Teurlings 29 Harrie v.d. Wouw 30 Rianne v. Assouw 31 Peter Naalden

22

November 01 Carel Dienjes 07 Syl Faszbender 09 Ad Marcelis 15 Ben v. Amelsfort 17 Jeanne Karel 21 Kees Pistorius 22 Twan Desmares 26 Joop v. Rijswijk 30 Michael Zebregts

December 02 Annie Sparidans 02 Jan Bakels 05 Henny Stads 07 Thea Kalf 09 Harrie v. Riel 12 Nelleke Lesius 16 Ans v. Hest 23 Willemiek Gouverneur 24 Kitty Kieboom 27 Eugenie Mermans


HERFST 2016

VASTE WEEKACTIVITEITEN

UITSTAPJES

Biljarten Maandag, onderlinge wedstrijd. Aanvang 14.00 uur in de biljartruimte.

In de zomerperiode wilden we graag enkele uitstapjes plannen voor de bewoners van afdeling Hasselt/Reit. Via het Rode Kruis en een verzorgende als contactpersoon konden we voor een schappelijk tarief een achtpersoons bus huren. Er werd voor de uitstapjes een kleine eigen bijdrage gevraagd, zodat het voor iedereen mogelijk was om deel te nemen.

Sjoelen Maandag van 14.30 tot 16.00 uur - De Heuvel Wegens grote belangstelling voor het sjoelen is er op dit moment een wachtlijst. Klassieke muziek Dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur - Huiskamer Reit Woensdag voor de bewoners van Korvel van 10.30 tot 11.30 uur - Huiskamer Korvel. Handwerken Woensdag van 9.30 tot 11.45 uur - Korte Heuvel Bibliotheek Woensdag van 9.30 tot 11.30 uur - De Heuvel Internetcafé (met begeleiding) Dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur U kunt zich ook aanmelden voor een cursus Sport en bewegen Maandag van 10.45 tot 11.30 uur - Korte Heuvel voor bewoners van Hasselt/Reit en Veldhoven en de bewoners uit de in- en aanleunwoningen en wijk. (behalve de laatste maandag van de maand, dan is het Luisteren in je leunstoel) Luisteren in je leunstoel Laatste maandag van de maand om 10.30 uur Korte Heuvel Koersbal Donderdag van 14.30 tot 16.00 uur - De Heuvel Tekenen en schilderen Vrijdag van 10.00 tot 11.45 uur - Korte Heuvel Jeu de boules Vrijdag om 13.45 uur in de tuin bij Korvel Borrel- en dansmiddag Laatste vrijdag van de maand om 14.30 uur De Heuvel Het kan voorkomen dat er voor deelname aan een vaste weekactiviteit een wachtlijst bestaat. Voor informatie hierover kunt u terecht bij Welzijn.

Tijdens ons eerste uitstapje hebben we via een toeristische route een bezoek gebracht aan De Heilige Eik, een mooi kapelletje in Oirschot. Een Tom-Tom was niet nodig. De heer Van Diessen kende de route prima en wist de chauffeur precies te vertellen hoe hij moest rijden. De mensen vonden het heel leuk om een mooie rit te maken en daarna even een kaarsje op te steken in de kapel. Daarna zijn we naar het centrum van Oirschot gereden. Het was heerlijk weer. Op het terras hebben we genoten van een lekker kopje koffie met gebak. Via een andere route zijn we weer terug richting Tilburg gereden. Al met al een geslaagd uitstapje. Het tweede uitstapje begon weer met een toeristische route. Nu gingen er andere bewoners mee. (Helaas hadden we meer aanmeldingen dan plaatsen, maar we proberen vaker uitstapjes te organiseren en zullen daarbij proberen om zoveel mogelijk mensen te bereiken) Via Goirle, Hilvarenbeek, Diessen, Middelbeers, Oirschot, Moergestel, Oisterwijk terug naar Tilburg, waar we bij het Wilhelminapark Maria Goretti opzochten om te picknicken. Wederom was het weer ons gunstig gezind. Twee vrijwilligers hadden ondertussen de boodschappen gedaan en samen gezellig de tafels gedekt. We hadden een heerlijke broodmaaltijd voor de bewoners verzorgd met natuurlijk veel extra’s zoals een slaatje, krentebollen, vers fruit en nog veel meer. Zelfs verse koffie was aanwezig Met enkele mensen nog een rondje gemaakt langs de dieren en daarna voldaan richting Den Herdgang. Wederom een geslaagde dag met tevreden mensen. Ideeën of tips voor volgende uitstapjes zijn altijd welkom Andrea de Brouwer

23


Bijsterkráánt  Den Heerd

VRIJWILLIGERS GEZOCHT Bij woonzorgcentrum Den Herdgang spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Zij werken intensief samen met professionele medewerkers. De vrijwilligers hebben eigen taken en verantwoordelijkheden. De vrijwilligers bieden gastvrijheid en geven aandacht waarbij de wensen en behoeften van de bewoner en hun familie centraal staan. Voor meer informatie over deze vacatures kunt u contact opnemen met Leoni Hoogendoorn.

Afdelingsvrijwilliger Korvel

Dinsdag-, zaterdag- en zondagavond van 16.45 tot 20.00 uur Je ondersteunt de afdeling met het dekken van de tafels, het ontvangen van de bewoners en het helpen met eten daar waar nodig is.

Vrijwilliger kaartclub Vrijdagmiddag

Je ondersteunt de kaartclub ende bewoners daar waar nodig is.

Afdelingsvrijwilliger Korvel Afdelingsvrijwilliger Korvel Zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur

Je ontvangt de bewoners en zorgt voor koffie/thee en een gezellige bezigheid.

Zaterdagochtend van 9.00 tot 14.00 uur

Je ondersteunt de afdeling met het dekken van de tafels, het ontvangen van de bewoners en het helpen met eten daar waar nodig is.

Afdelingsvrijwilliger huiskamer meerzorg Transfervrijwilliger

Maandag tot en met zondag van 11.30 tot 14.00 uur Je haalt de bewoners die niet zelfstandig naar De Heuvel kunnen komen. Vanuit het restaurant kan ook het verzoek komen om maaltijden naar appartementen te brengen.

Vrijwilliger restaurant aanwezigheid in overleg

Je verricht barwerkzaamheden en ontvangt gasten in het restaurant.

24

Vrijdag- en zondagochtend en woensdagmiddag Je ontvangt de bewoners en zorgt voor koffie/ thee en een gezellige bezigheid.

Trompet en andere blazers

Maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur We zijn op zoek naar enthousiaste blazers. Met name trompet maar ook andere blazers zijn welkom. U maakt dan deel uit van het huisorkest De Gangmaokers. Elke maandag repetitie van 20.00 - 22.00 uur in het restaurant. De repetitie is openbaar, bewoners en gasten kunnen gezellig komen luisteren. Het orkest treedt bijna dagelijks op tijdens de carnavalsdagen en incidenteel tijdens andere feestelijke activiteiten.


HERFST 2016

VRIJWILLIGERSINFO Vertrokken Cor van der Sloot Anneke Bambacht Peter Pijnenburg Marian Krooswijk Dick van Lans Nieuwe vrijwilligers Dion Sparidans Harrie van de Wouw Ad Kieboom Diane Coppens Resy van Dommelen Resi Bax Jack Jansen Eugenie Hermans Harrie van Riel We zetten dit jaar de volgende jubilarissen extra in het zonnetje José de Bresser 26 januari 12 ½ jaar Michael Zebregts 17 maart 12 ½ jaar Annie Mols 1 juni 25 jaar Cocky van Boxtel 1 november 25 jaar Marion van de Sanden 14 november 12 ½ jaar

EXTRA HANDEN BIJ HET OKTOBERFEST

EXTRA HANDEN

op te geven bij Leoni Hoogendoorn Vrijdag 30 september Versieren Aanwezig 9.00 Zaterdag 1 oktober - Optreden Parelmuzikanten Aanwezig 13.30 hulp bij de bar, in de zaal en voor bewoners van de afdelingen Zondag 2 oktober - Optreden De Entertainer Aanwezig 13.30 hulp bij de bar, in de zaal en voor bewoners van de afdelingen Maandag 3 oktober - Gangmaokersmiddag Aanwezig 13.30 hulp bij de bar, in de zaal en voor bewoners van de afdelingen Dinsdag 4 oktober - Bonte avond Aanwezig Bonte avond 18.15 hulp bij de bar, in de zaal en voor bewoners van de afdelingen Woensdag 5 oktober - Quiz Aanwezig 13.30 hulp in de zaal en voor bewoners van de afdelingen Donderdag 6 oktober - Optreden Tirolermuzikant Aanwezig 13.30 hulp bij de bar, in de zaal en voor bewoners van de afdelingen en samen opruimen Vrijdag 4 november - Optreden Herdgang 35 jaar Aanwezig 13.30 uur hulp in de zaal en voor bewoners van de afdeling Vrijdag 25 november - Versieren Sinterklaas Aanwezig 9.00 uur Maandag 28 november - Sinterklaasavond Aanwezig 19.00 uur Vrijdag 16 december - Kerstmarkt Aanvang 9.00 uur alles klaarzetten Vrijdag 23 december - Optreden Kerst Aanvang 13.30 uur hulp in de zaal en voor bewoners van de afdeling Zaterdag 31 december - Oud en nieuw Aanwezig 13.30 uur hulp bij de bar, in de zaal en voor bewoners.

25


Bijsterkráánt  Den Heerd

SAMEN PICKNICKEN

JUBILARISSEN Ieder jaar vieren wij bij Den Herdgang Jubilarissendag, de dag waarop we onze jubilarissen in het zonnetje zetten. Dit jaar hebben we maar liefst NEGEN jubilarissen. Lia Hendriks (Korvel/Veldhoven) Anneliek Kuijpers (Korvel/Veldhoven) ) Brigid van den Hout (Hasselt/Reit) Ans Houtepen (Hasselt/Reit) Hanneke Theunis (Hasselt/Reit) José Brevet (Hasselt/Reit) Karina van de Ven (Hasselt/Reit) Cora Versantvoort (Horeca) Heidi Forder (Korvel/Veldhoven en De Wever Thuis)

12,5 jaar 25 jaar 12,5 jaar 25 jaar 25 jaar 25 jaar 40 jaar 12,5 jaar 25 jaar

Wilt u de jubilarissen komen feliciteren, dan bent u op 12 oktober om 15.30 uur. van harte welkom in De Heuvel

Lieve dames, we hopen dat jullie een prachtige dag zullen hebben met diegene die jullie lief zijn. Maar ook met onze bewoners. Want ik hoor het jullie denken: “Daar doen we het voor”. Ik hoop namens iedereen bij Den Herdgang dat jullie hier nog jaren met veel plezier blijven werken.

26

KERSTDINER De kerstdiners bij Den Herdgang vinden plaats op • • •

13 december 15 december 20 december

Te zijner tijd ontvangt u een uitnodiging.


HERFST 2016

ALGEMENE INFORMATIE

COLOFON

Openingstijden winkel Van maandag t/m zaterdag van 10.00-11.30 uur.

De Bijsterkráánt/Den Heerd is een informatieblad voor bewoners van De Bijsterstede en Den Herdgang en hun relaties. Het blad verschijnt ieder kwartaal.

Spreekuur huisartsen (dokterskamer bij de kapsalon) Elke 1e donderdag van de maand, dr. Schormans om 11.00 uur Elke 1e dinsdag van de maand, dr. Woudenberg, om 14.00 uur Fysiotherapie De Wever Simone Meeuwis - Bereikbaar op dinsdag en vrijdag: T 06 309 148 58 en op de overige dagen via het afspraakbureau van De Wever, T 013 464 45 18. De heer Maas Dinsdag en vrijdag van 8.00-12.00 uur, T 468 02 20. Van de Braak en Maas Volgens afspraak, T 5420685 (zie advertentie) Prikdienst Elke dinsdag- en donderdag van 9.00-10.00 uur in de wisselruimte Heuvel. Stomerij de Beer Maandag ophalen, donderdag bezorgen, T 468 09 42 WonenBreburg Huismeester Woonconsulent

Bert Wielaert, T 06 50 66 30 55 Mariët van Maanen, T 539 97 62

Wijkagent Te bereiken via tel. 0900-8844 Ouderenzorg gemeente Tilburg (sociale dienst) U kunt zelf de gemeente bellen (T 14013) en vragen naar ouderenzorg. Diëtiste Ellen Mathijssen, aanwezig op donderdag op afspraak, T 06 22 90 34 42. Kerkelijke vieringen Zaterdag in de even weken om 19.00 uur in de Heuvel.

Redactie Alex Hendrickx Peter Hendriks Leoni Hoogendoorn Antonie van de Klundert Lia van de Langenberg Claudi Olieslagers Redactie De Bijsterkráánt Secretariaat De Bijsterstede Energieplein 54 5041 NH Tilburg T 013 549 61 00 E a.hendrickx@dewever.nl Redactie Den Heerd Den Herdgang Berlagehof 60 5041 JS Tilburg T 013 583 18 00 E denheerd.herdgang@dewever.nl Druk: Drukwerkdeal Opmaak: Communicatie De Wever Kopij dient duidelijk geschreven of getypt aangeleverd te worden bij het redactiesecretariaat. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken te weigeren, in te korten of te wijzigen. Wilt u het blad digitaal ontvangen stuur dan een mailtje naar de redactie.

Kleine reparaties rolstoelen en rollators (zoals oppompen banden) Maandag t/m donderdag van 8.00-12.00 uur in de werkplaats van de huismeester.

27


Bijsterkráánt  Den Heerd

IN BEELD

DEN HERDGANG

DE BIJSTERSTEDE - STICHTING ZIN - J&J EN JANSEN STEKEN DE HANDEN UIT DE MOUWEN. BEDANKT VOOR JULLIE INZET EN DE FINANCIËLE BIJDRAGE!

28

De Bijsterkráánt & Den Heerd JAARGANG 1 - NUMMER 2  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you