Page 1

1

HUS & HAVE Uge 36 | 2012

Vandsugende sæk Havens dag Viktualierum i carporten Nyt højeffektivt træpillefyr Styr markisen med mobilen

Det er nu, æblerne skal plukkes


2 Tillæg til Den Blå Avis

TILLÆG: HUS OG HAVE

Tekst STEEN NIELSEN

HAVEN I SEPTEMBER Det lakker mod koldere tider.

S

olen titter ikke længere så ofte frem, og i slutningen af september kommer den første nattefrost. Det betyder, at der skal holdes øje med sarte planter, blomsterknolde o.l., som ikke kan tåle frost. Enten skal de op, eller også dækkes godt til. September er en af de mere travle havemåneder. Ud over høst er det måneden, hvor en god varm og fugtig jord gør det ideelt at plante.

Køkkenhaven Du skal gøre status i køkkenhaven. Hvad er gået godt, og hvad er gået skidt? Tag dig god tid til at analysere udbyttet og beslut, hvad du vil satse på næste år. Men uanset hvad du træffer af beslutning, så skal jorden tilføres nyt organisk materiale.

Prydhaven Endnu et sted, hvor du bør gøre status, er blandt dine måske dyrt indkøbte sommerblomster. Mange af dem holdt måske ikke, hvad forretningen lovede. Nogle (ikke alle) er sprøjtet, så de netop blomstrer, når du skal købe dem. Men hvordan gik det dem, efter de blev plantet i din have? Havde du heldet med dig, har du købt dem det rigtige sted? Ellers skulle du måske prøve eksperimentet selv. Måske klarer egen avl sig bedst. Skal du så dine egne sommerblomster, skal du for nogles vedkommende starte allerede i januar i vindueskarmen. De vilde blomster kan du så udendørs fra nu og frem til marts. Stil dig op i

køen, så snart de første forårsløg er til salg. De der kommer først, får de bedste. Jo før løgene kommer i jorden, jo bedre blomst får du. De bedste løg er de, der er faste og hårde og uden begyndende spire, uden antydning af skimmel - og for tulipaners vedkommende: de, der endnu har en fast brun skal. I staudebedet stortrives stauderne. De elsker den varme jord og det ofte fugtige vejr. Høstanemonerne er en af sommerens sidste glæder, men efter dem følger vinterasters. Hvis irisknoldene er blevet for store, deles de nu. Allerede nu kan du plante nye stauder eller anlægge et staudebed. Hold også øje med sommerblomsterne i krukkerne. Med udsigt til frost skal de dækkes med aviser og sættes tæt mod muren.

næste måned. Stedsegrønt er f.eks. rododendron og ikke mindst nåletræer. Stik spaden i jorden. Grav den gamle jord op og bland den med en tredjedel spagnum - og fyld så hullet igen. Sørg for at jorden er løs i bunden af hullet, så rødderne ikke står og sopper i et ”bassin”. Hvis det er rododendron du planter, så skal hullet være mindst en halv meter bredere end rodklumpen (hele vejen rundt). Her skal du fylde ren spagnum af en god kvalitet i hullet.

Frugthaven Det bugner med blommer og frugt. Efter frugthøst kan blommetræer og anden stenfrugt beskæres. Beskær kun, hvis du finder det nødvendigt. Fjern syge grene, grene der vokser ind mod kronen, og grene der slider mod hinanden.

Græsplænen

Drivhuset

I september er det slut med at slå græsplænen en gang om ugen. Klippehøjden sættes op, så græsset får lov til at få flere blade. Derved styrkes rodnettet, og græsset klarer sig bedre gennem vinteren. Gød en smule nu - og igen til november. Kom forårets store mosplage i møde ved at rense plænen godt og grundigt med en mosrive. Det er også en god ide at ordne kanterne med en kantsaks eller kantskærer. Skal du anlægge ny plæne, er september absolut det bedste tidspunkt.

Knib toppen af tomatplanterne, så der ikke kommer flere nye blomster, der tager kraften fra det, der allerede er under udvikling. Nu kan du begynde at fjerne bladene, så der kommer lys til frugten og luftcirkulation omkring frugten. Spar på vand og gødning; der er ikke længere behov for de store mængder. Du kan nå at så radiser, og måske med lidt held få endnu en gang frisk salat.

Stedsegrønt September er en god plantemåned for alt det stedsegrønne. Det løvfældende skal du vente med til


3

 E L L E C L SO ANLÆG DETSELV KOMPLET GØR

llem

e Vælg m

1e V.V3S-a4rt7ikler! 1 g illi

b

Hjørring Thisted Aalborg

23 butikker fordelt over hele Danmark

Viborg Randers Holstebro Aarhus Videbæk Grindsted Hedensted Holbæk Rødovre Roskilde Esbjerg Kolding Køge Odense Næstved Svendborg Rødekro Sønderborg Nykøbing Falster

Aakirkeby

rsce 5orå 2 man perf ti n gara

Danmark!s billigste

6 kPWLETpANLÆG

Solcelleanlæg

KOM

invertere, med solceller, r beslag og kable

 , 0 0 8 . 73 §

T KOMPLESELV TGØR-DELÆG AN

Du får monokrystallinske solcellepaneler (250 Wp/stk.) inkl. kabel mellem panelerne, en kabellængde til forbindelse mellem solceller og inverter, bæringer og beslag til eternit- eller tegltag, samt tilhørende Goodwe inverter(e). Ydelse 6,0 kW 4,5 kW 3,0 kW 1,5 kW

Paneler 24 18 12 6

Total-pris 73.800,54.900,37.800,19.800,-

åd nu Få bedre r

7589 0303 k

sperten.d

ek salg@vvs-

Tilkøb: Tilslutningsbesøg til dit solcelleanlæg Vi gør det nemt for dig. Aut. el-installatør (SKS-certificeret) tilslutter inverter(e) og opretter forbindelse mellem inverter og el-net. Han hjælper dig også med papirarbejdet til el-forsyningen. Prisen gælder fastlandet og brofaste øer. Få et tilbud for andre adresser. Kan kun købes i forbindelse med køb af VVS-EKSPERTEN´s solcellepakke.

Telefon: 75 89 03 03 . Mail: salg@vvs-eksperten.dk

RIS FAST P

4.695,

Vi tager forbehold for prisændringer, billed- og trykfejl, udsolgte varer, samt afgiftsændringer. Alle priser er inkl. moms, kontant og afhentet. Gælder til 30. september 2012.

Få bedr

af VVS-fag e råd til solcell er fo eller på w lkene i vores butik k ww.vvs-e ksperten.d er k


4 TillĂŚg til Den BlĂĽ Avis

TILLÆG: HUS OG HAVE

Tekst STEEN NIELSEN

�HAVENS DAG� BLIVER MED FOKUS PÅ: (%#-#%$+$%#'# (%$$#"  (!#-#%$+'*$%# (#$*.#+ *# (#&%# $#'# ( ''$$ &#$% (%&#%$ %

HAVEN I FULDT FLOR! Den første weekend i september er �Havens Dag�.

D

et ligger helt fast og har gjort det i de sidste 15-20 ür. Fordi haven lige nu stür i fuldt or og fordi ürets bedste plantetid begynder nu. Selvfølgelig kan man forny sin have med nye planter det meste af üret, men spørger man en fagmand, vil han fremhÌve netop sensommeren som ürets bedste plantetid. Hvert ür har �Havens Dag� et tema, der sÌtter sit prÌg pü de aktiviteter, der knytter sig til dagen. Sidste ür var temaet ved �Havens Dag� den selvforsynende have, i ür er det farverne i haven. Det er ikke kun blomster, der farver havebilledet. Paletten af frugternes farve er vel udfyldt fra de brune farver pü nødder, over de gule farver pü stikkelsbÌr og abrikos, til de røde farver pü jordbÌr, ribs, hindbÌr og Ìbler, for ikke at glemme blübÌr, vindruer og de helt sorte bÌr pü solbÌr og hyldebÌr. Ogsü bladfarverne pü en stor del af vores planter i haven lÌgger op til det store show om efterüret, hvor gule, orange, lilla og røde farver dannes inden bladfald. Bliv guidet af listen

af velegnede planter, der netop skifter løvfarve i folderen â€?Farver i havenâ€?, som gratis kan hentes i det lokale havecenter. I planteriget er der rigtig mange farver. Rene farver, men isĂŚr nuancer af de rene farver er lige, hvad der kan opleves, nĂĽr man bevĂŚger sig ud i haven. Grøn er nemlig ikke bare grøn, ligesom de øvrige farver; gul, rød og blĂĽ ďŹ ndes i snart sagt alle blandinger. Uanset, om haven er tilfĂŚldigt anlagt eller strengt opdelt efter højde, drøjde og farver er det de dejlige farver, der sĂŚtter kulør pĂĽ omgivelserne. Og derfor vil Havens Dag i ĂĽr fokusere pĂĽ at give gode rĂĽd og inspiration til endnu ere farvemuligheder. Her skal blot nĂŚvnes nogle af muligheder, som gĂŚsterne kan fĂĽ uddybet, nĂĽr de besøger landets havecentre den 9. september. Nogle inviterer ogsĂĽ indenfor lørdag den 8. september. Rigtig mange elsker krukker, og tilplanter dem gerne ere gange om ĂĽret. For ĂĽrstiderne skifter ogsĂĽ i krukkerne. Inden sĂĽ lĂŚnge trĂŚnger efterĂĽrets varme farver sig pĂĽ – som kan komme helt

ind pĂĽ terrassen ved at man sĂŚtter prydgrĂŚsser med dekorative aks, alunrod med de mange forskellige bladfarver, lyng og asters i krukkerne. Farverne skal planlĂŚgges i god tid, hvis haven skal fremstĂĽ farvestrĂĽlende fra nĂŚste forĂĽr. I havecentret ďŹ ndes et utal af forĂĽrets løgvĂŚkster. Eksempelvis Narcisser, krokus, skilla, tulipaner, hyacinter og ere andre spĂŚndende prydløg, som skal i jorden her i efterĂĽret. Temahaver. Den berømte hvide have pĂĽ Sissinghurst Castle i Sydengland har inspireret mange havedesignere verden over. Renhedens farve sammen med grĂĽ og grønne bladfarver giver masser af ro. Og det behøver ikke blive kedeligt, fordi alle blomsterne er hvide, for der ďŹ ndes sĂĽ mange forskellige hvide blomster, der hver isĂŚr giver masser af oplevelser for tilskueren. Leg med blomsterformer i samme farve – det kan jo lige sĂĽ godt vĂŚre den blĂĽ have, den gule have, den røde have eller den rosafarvede have. Se pĂĽ www.havensdag.dk hvilke havecentre, der deltager i kampagnen..


5


6 Tillæg til Den Blå Avis

TILLÆG: HUS OG HAVE

Tekst STEEN NIELSEN

Regnvandsbeholdere Gem de dyrebare dråber!

400 liters er behold regnvand

,kr. 975 ms inkl. mo

300 liters er behold regnvand

,kr. 825 ms inkl. mo

Kalvehave Havnevej 3 - 4771 Kalvehave Telf. 5538 0103, Fax. 5538 8034 Mail: he@drp.dk - www.drp.dk

STYR MARKISEN MED MOBILEN F

lere og flere dagligdagsfunktioner styres i dag af mobiltelefonen og iPad’en. Nu kan du også holde styr på markisen eller solafskærmningen derhjemme med din smartphone. Med udsigt til storm og regn kræver det nu kun et tryk på mobilen og et par sekunder at rulle markisen ind og lukke tagvinduerne. Uanset hvor man befinder sig. Alt, hvad der skal til, er en styreboks, som er nem at installere, og et abonnement som giver adgang til det webbaserede Tahomagrænsesnit.

Systemet virker ved, at man sender en besked via mobil, surfplade eller pc. Styreboksen sørger omgående for, at beskeden udføres og bekræfter, at det sker. Det vil også være muligt at programmere og dermed udføre samme totale styring af f.eks. solafskærmning, vinduesmarkise og rullegardin, når det er hensigtsmæssigt. Tahoma leveres af Profil Markiser i Lynge. Firmaet er kendt for sit speciale i inden- og udendørs solafskærmning. Lige fra markiser, screens, terrasseoverdækning til persienner, rulle-, plissé- og lamelgardiner.


7

Vi gør dine

drømme til virkelighed

HGN

\WWH#K\WW K LO D P H HU OO H N G ZZ¿QODQGVKXVH Z n S OH D UL WH D P pU LU 5HNY

Model Tirza

Model Amalia

Smukt helårshus i et anderledes design

Byggesæt

kr. 375.000,-

+ moms og levering

148 m2 hus samt 26 m2 overdækket terrasse. Byggesæt: 95*170 mm bjælker, vinduer, døre, tag, isolering, lofter, indvendig beklædning og meget mere.

Find flere spændende modeller på

www.hytte.dk ZZZ¿QODQGVKXVHGN

Dejligt stemningsfuldt 1 1/2 plans hus med mange fine detaljer

Byggesæt

kr. 368.000,-

+ moms og levering

163 m2 helårshus med terrasser og balkoner. Byggesæt: 95*170 mm bjælker, vinduer, døre, tag, isolering, gulv til 1. sal, lofter, indvendig beklædning og meget mere.

FinlandsHuse ApS $6

Søbysøvej 20, Kølkær · 7400 Herning DK · Tlf. 97 14 77 79 · Fax 97 14 77 73 · e-mail hytte@hytte.dk


8 Tillæg til Den Blå Avis

TILLÆG: HUS OG HAVE

Tekst STEEN NIELSEN

VIKTUALIERUM I CARPORTEN Lyngsøe tilbyder nu stålcarporte med isoleret redskabsrum og store anvendelsesmuligheder

O

pbevaringsplads kan man ikke få nok af! Og slet ikke et frostfrit rum, hvor man kan opbevare forskellige mad- og drikkevarer i - eller et ekstra rum til alle malingerne og de andre væsker. Firmaet Lyngsø i Søften ved Århus har løst problemet på en meget elegant måde - nemlig ude i carporten. Firmaet har udviklet et redskabsrum, der kan bygges på deres mange modeller af stålcarporte. Væggene til det isolerede redskabsrum består af sandwich-paneler med 40 mm PUR-isolering, coated stål i mange farvevarianter udvendigt og

hvidt stål indvendigt. Der er også ekstra isolering i loftet og gulvet, og derfor skal der blot en ganske lille varmekilde til for at holde rummet frostfrit. Det betyder, at redskabsrummet kan forvandles til et praktisk opbevaringsrum, hvor der året rundt kan stå madvarer, frugt og grønt, drikkevarer, malinger, væsker og meget mere. Den hvide indvendige farve bevirker også, at rummet bliver mere lyst og venligt at opholde sig i og får et mere moderne design og look. Det indvendige loft består af en to-lags termoplade i ti mm tykkelse. Alle Lyngsøes carporte er fremstillet af varmgalvaniseret stål. Taget består af klare termoplader

(polycarbonat), der er i tre lag og hele 16 mm tykt. En konstruktion, der med sikkerhed kan klare en belastning på 75 kilo sne per kvadratmeter. Lyngsøe giver endvidere som de eneste i Danmark hele 15 års rustgaranti på alle varmgalvaniserede dele og 15 års garanti på tagplader mod gulning, tab af styrke og brud forårsaget af klimaet. Den anerkendte tyske organisation ”TÜV Nord” har certificeret produktet og dokumenteret, at de bærende søjler og spær har en levetid på mindst 60 år.


9

Danmarks billigste i trĂŚ og plast www.vikavinduer.dk

n SlĂĽ til nu og fĂĽ e

super pris

Hvis du vil betale for meget for dine nye vinduer!

Sü glem bare at spørge os

 PRPV

Spar 24% pĂĽ momsen. Vi kan alligevel ikke bruge den til noget. Afhent pĂĽ vort tyske lager og slip med 19% moms.

ďŹ nd Se mere og pĂĽ vores dine priser : hjemmeside

uer.dk

d www.vikavin

A/S

 "! %#&!  !   %$   #"! 


10 Tillæg til Den Blå Avis

TILLÆG: HUS OG HAVE

Tekst STEEN NIELSEN

STOP OVERSVØMMELSER OG SKADER MED NYE

VANDSUGENDE SÆKKE O

versvømmelser er blevet hverdag for mange. Men en genial opfindelse kan gøre skaderne mindre omfangsrige. Det er firmaet FloodSax, der har udviklet ”kunstige sandsække”, der opsuger 20 liter vand på blot tre minutter og derefter holder formen, så de kan stables og dæmme op for yderligere vandindtrængning. Inden brug vejer hver sæk kun 200 gram og leveres vakuumpakket, så fem stk. samlet har en tykkelse på blot tre cm og kan opsuge 100 liter vand. Det er ikke kun ved større oversvømmelser, at

FloodSax er en god hjælp. Springer der et vandrør – eller taber vaskemaskinen og opvaskemaskinen vand – kan man hurtigt afhjælpe situationen og undgå yderligere skader. Sækkene fylder så lidt, at de er nemme at have på lager i hjemmet, sommerhuset, forretningen og andre steder, hvor man gerne vil kunne gøre noget effektivt ved pludselige vandskader. Der er fem års garanti på den vandsugende virkning, som skyldes indholdet af en geldannende polymer. Den gør samtidig de fyldte sække tætte og punkterfri. Den lave vægt betyder, at også børn og ældre kan håndtere sækkene. De tages ud af plasticem-

ballagen og placeres direkte på det sted, hvor vandet skal opsuges og standses – eller man kan evt. fylde dem i et vandkar og bruge dem umiddelbart som barriere mod vandet, ligesom en normal sandsæk. FloodSax er i øvrigt bionedbrydelige og uskadelige for miljøet, når de smides ud efter endt brug. Sækkene kan fx nedgraves i haven, hvor de langsomt afgiver vandet til de omkringliggende planter, og alt materiale er nedbrudt efter nogle måneder i jorden. Se videoer og mere information på www.Aquamatric.dk


11

Bedste tilbud 6kW solcelleanlÌg 24 x 250W mono sort Brand Topsola TSM96-125M-B 12-ürs garanti, bedste kvalitet 2 x Inverter Delta Solvia 3.0 EUG4 10 ürs garanti montage sÌt Click fit Sol Kabel 6² Mc4 stik

PRIS DKK 66.000,- inkl. moms

K-W-H Energy GmbH Dorfstr. 1a 26906 Dersum, Germany Phone : +49 4963 908189 e-mail : info@kwh-solar.de website : www.kwh-solar.de

ENERGITEMA I DEN BLÅ AVIS Den Blü Avis sÌtter i ür ekstra fokus pü energi, og kommer i løbet af üret med en masse spÌndende temasider. Her kan vores lÌsere fü god inspiration og information om alternativ energi.

s $EN"LĂ?!VISHARLÂ?SERE HVERUGEOGDISTRIBUERES STEDERI$ANMARK s LÂ?SEREERIALDERSGRUPPEN Ă?ROGOP s LÂ?SEREBORIHUS

NÆSTE ENERGITEMA: 5GEs5GE


12 TillĂŚg til Den BlĂĽ Avis

2 ÅRS BATTERI GARANTI PÅ DE NYE LETVÆGTSBATTERIER

Vi bytter batteriet hvis der er under 70% kapacitet* Direkte import betyder at du betaler

50% mere for tilsvarende kvalitet andre steder!

Elvira Madigan Classic

Elvira Madigan Classic

Pris 8999,-

Pris 12.999,-

HFBSu WBNQ8

HFBSu WBNQ8

Elvira Madigan Alu shopper

HFBSu WBNQ81SJT

13.999,Elvita og Elstar sportscykel

HFBS3PMMFSCSBLF"MVGPSHBGGFM WBNQ8 DANISH

Pris 12.999,HFBSu

DESIGN

HFBSu

har markeAlle cyklerne250 W Brushe st ør dets st ed en rÌkkeless motor. M 5 km pü en -6 30 vidde pü m koster for opladning so m rø 20 øre st

UDSALG ELvira Madigan )KFNNFQMFKFOT GPSFUSVLOF

&LTUSB #MBEFU

BEDSTE KĂ˜B I TEST

(BNNFMNPEFM GSB  HFBS4IJNBOP p4ŽMHFTNFEHPELFOEUMÇT pMVLLFULŽEFLBTTF pGBTULVSWpVBGIŽOHJHF CSFNTFSp8#SVTIMFTT NPUPSEPCCTU‘UUFCFOp NVMUJKVTUFSCBSGSFNQJOEp BOUJQVOLUVSFEŽLNSFåFY TJEFpBOUJSVTULŽEF pGBTU-&%EJPEFMZTGPSPH CBH5FTUFOTTU‘STUFCBUUFSJ 7PMU "NQ XBUUJNFS 3ŽLLFWJEEFLN

SPAR

5000,-

i forhold til den nye model

SÅ LAGELÆNGE R HA VES

PRĂ˜V EL-CYKLEN I HELE 8 DAGE.!

PĂ… CYKELLANDS MEST SOLGTE OG DET BEDSTE KĂ˜B I TEST !

En cykleeste 3 bre r med mser

7FECFTUJMMJOHQÇOFUUFU FM MFSGÇEFOTBNMFUPHLMBSHKPSU IPTOŽSNFTUFGPSIBOEMFS

Tjek batterierne 4Q‘SH UJM IWPS NBOHF XBU UJNFS BNQYWPMU EFSFSQÇ CBUUFSJFU  EFU FS EFN EFS BG H‘SIWPSMBOHUEVLBOL‘SFPH IWPSMBOHUJECBUUFSJFUIPMEFS 0HI‘SQSJTFOQÇFUOZUCBU UFSJPHPNEFFSQÇMBHFS OÇS EVTBNNFOMJHOFSFMDZLMFS

Jeg kan pü baggrund af de 3 dages prøvetur varmt anbefale den. John Mynderup, Journalist pü Ekstrabladet og Cawlingprisvinder.

8.999,-

DER ER STOR FORSKEL PĂ… EL-CYKLER !

Claus Bavnild, direktør $ZLFMIBOEMFS

*Vil du vide mere sĂĽ ring eller gĂĽ pĂĽ www.cykelland.com 0=1,7=9-=-2 A D,7=9-#41/-7=-9.790=1,7=9-:;);176$A4.   A>>>+?3-44)6,+75 AE*616/:;1,-95)6&;79:& A.9-,)/& A4D9,)/&

Den Blå Avis - Hus & Have - 36-2012  

Den Blå Avis - Hus & Have - 36-2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you