Page 1

Alerta: ¡Estem envoltats de contaminants! Habitualment l’alumnat no és del tot conscient del problema que genera la contaminació i del fet que estem envoltats de productes que contenen compostos que arriben a l’atmosfera, sòls, rius, mars, etc. i que poden provocar efectes en els organismes que hi viuen. A més, degut a les seves estructures químiques, molts d’aquests compostos no es degraden fàcilment i es dispersen a zones remotes afectant a éssers vius alllunyats de les fonts d’emisió i a generacions futures. El personal investigador i tècnic plantejarà aquests temes als estudiants fent-los pensar, participar i involucrar-se en el món científic. Objectius Taller dirigit a l’alumnat d’ESO i de Batxillerat amb l’objectiu de donar a conèixer conceptes bàsics sobre contaminació i ecotoxicologia, distribució en el medi dels contaminants, efectes que pot ocasionar, així com els organismes model utilitzats per estudiar-ne els efectes. La durada estimada és de 2 hores..


Objetius de l’aprenentatge -

Conèixer què és la contaminació i exemples de contaminants químics.

-

Conèixer què és l’ecotoxicologia i exemples d’organismes model per estudiar els efectes dels contaminants.

-

Comprendre que els contaminants produeixen efectes nocius en el medi ambient i que els efectes en espècies model poden ser similars en humans.

-

Conèixer les instal·lacions d’un centro de recerca (CSIC-IDAEA) i com es treballa al laboratori.

Plantejament de l’activitat 1. A la Sala d’Actes: 30 min 1.1 Vídeo introductori sobre la contaminació (5’). 1.2 Qüestionari introductori: conèixer concepcions prèvies dels alumnes i plantejar-los dubtes (10’). 1.3 Presentació powerpoint sobre la contaminació i l’ecotoxicologia (15’). 2. Dividir en 3 grups de 6-8 alumnes: 1h i 30min 2.1 Estabulari i assajos al laboratori amb peix zebra (Rubén, Laia) 30’ 2.2 Assajos al laboratori; reaccions químiques: catalasa (Ana y Marta) 30’ 2.3 Assajos al laboratori amb Daphnias (Inma) 30’ Localitzación: Centre del CSIC Inscripcions: a través del programa Escolab de l’Ajuntament de Barcelona, està previst que s’obrin el 6 de setembre de 2017. Responsables CSIC Rubén Francisco Martínez López (rmlqam@cid.csic.es) Inmaculada Fuertes Rodríguez (ifrqam@cid.csic.es) Anna Marqueño Bassols (amaqam@cid.csic.es) Marta Casado Belloso (mcbbmc@cid.csic.es) Laia Navarro Martin (lnmqam@cid.csic.es) Grup de Toxicologia Ambiental. Departament de Química Analítica. Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA). CSIC. c/ Jordi Girona, 18-26, Barcelona 08034. Teléfono: 93 400 61 00 ext. 1503

Alerta: estem envoltats de contaminants · Escolab  
Alerta: estem envoltats de contaminants · Escolab  

Activitat dirigda a secundària i batxillerat

Advertisement