Thomas Rap: Najaarsaanbieding 2023

Page 1

najaar 2023

Maak de wereld beter

Jonah Falke

De geschiedenis van mijn sok

Claudia de Breij & Aimée de Jongh

Derde Kerstdag

Stephen Fry

Mythos – Het geïllustreerde verhaal

Marije Tolman

Het (menselijke) dierenkwartet

2 coverfoto
Irwan Droog © Keke Keukelaar
Robert Vuijsje
Bert
Aan het einde van de oorlog Youp van ’t Hek Niet te kloven! Inhoud 4 24 26 6 8 12 16 22 Linda
Alleen
vandaag 14
Peter Mooij en Joke van Leeuwen Negen essentiële vragen over ons bestaan
Natter
Hakeboom
nog
3 Najaar 2023 Youp van ’t Hek & Marije Tolman Flappie Jan Peter ‘JP’ Pellemans Het ABC van JP Irwan Droog Wally en wij Roxane van Iperen Dat beloof ik Verschijningskalender Plien & Bianca De binnenstebuitentrui & andere dagelijkse ongemakken 40 42 28 29 32 30 36 34 38 Herman Finkers De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door
O’Connell Een spoor van geweld
Wonderbaarlijke dieren
echt bestaan)
Mark
Katherine Rundell
(die

Robert Vuijsje (1970) is schrijver en journalist. Hij publiceerde de romans

Alleen maar nette mensen, dat werd

bekroond met de Gouden Uil en waarvan

meer dan 200.000 exemplaren werden

verkocht, Beste vriend en Salomons oordeel, en de interviewbundel Maar

waar kom je écht vandaan? Momenteel werkt hij aan zijn vierde roman.

4

Maak de wereld beter

Het verhaal van mijn moeder

JAAR NOVEMBER 2023

OMVANG GEBONDEN, 160 BLZ

FORMAAT 12,5 X 20 CM

PRIJS € 21,99

ISBN 978 94 004 1082 4

NUR 320

OMSLAGONTWERP DOG AND PONY FOTO JAN WILLEM KALDENBACH

Sheila Gogol, de moeder van schrijver Robert Vuijsje, overleed in oktober 2022, na een leven dat het best te vergelijken was met dat van Forrest Gump. Bijna per ongeluk was ze aanwezig tijdens historische momenten als de Mars naar Washington waar Martin Luther King zijn ‘I have a dream’-toespraak hield, ontmoette ze figuren als Malcolm X en Marilyn Monroe, en werkte in het Anne Frank Huis met Otto Frank, de vader van Anne. Toch was deze niet-alledaagse levensloop, die haar dwars door de roerige jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw voerde, niet het belangrijkste waar ze tijdens haar laatste weken met haar zoon over sprak. Dat waren vooral de dingen die ze tijdens dat opmerkelijke leven had geleerd: tikkun olam, zoals ze in het Hebreeuws zeggen, maak vrede, geen oorlog. Voed je kinderen zo op dat ze de wereld beter achterlaten. Zelf had ze altijd de daad bij het woord gevoegd. Maak de wereld beter is een ontroerende ode van een zoon aan zijn moeder, en aan een manier van leven.

• Verschijnt tegelijkertijd met de documentaire die de EO over Roberts moeder maakte

• Ontroerend en inspirerend verhaal over de vraag: wat is een zinvol leven?

• ‘Vuijsje schrijft zinnen waar niets te veel in staat, zonder opsmuk, en wekt personages tot leven door hen precies passende woorden te geven. Hij is even grappig als genuanceerd.’ NRC Handelsblad

5 Najaar 2023

Jonah Falke (1991) is schrijver, kunstenaar, journalist, documentairemaker en columnist voor onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant, vpro Nooit meer slapen en Het Financieele Dagblad

Eerder publiceerde hij de romans Bontebrug (2016) en De mooiste vrouw van de wereld (2019). In 2022 verscheen zijn non-fictieboek Van armoede en won hij een Mercur voor de Reportage van het Jaar.

6

De geschiedenis van mijn sok

Een laatste erfgenaam ontrafelt het ontluisterende verhaal van zijn familie

JAAR OKTOBER 2023

OMVANG PAPERBACK, 256 BLZ

FORMAAT 13,6 X 21,5 CM

PRIJS € 23,99

ISBN 978 94 00 408609

NUR 320

OMSLAGONTWERP DOG AND PONY

FOTO KEKE KEUKELAAR

In het Duitse stadje Schmallenberg te Sauerland begon de familie Falke –behorend tot de oudste adel van Europa – ooit sokken te breien. Ze werden er wereldberoemd en uiteindelijk steenrijk mee. Jonah is de laatste erfgenaam van de familie, de stamhouder, van de arme tak welteverstaan. Zijn voorvader liep van Sauerland naar Nederland om zijn geluk te beproeven. Zijn nazaten werden soldaten, molenaars en conciërges, leidden geen grootse levens. Aangespoord door zijn oudtante, die vreest dat de familie zal uitsterven als hij zich niet voortplant (‘Je hebt een opdracht in je leven, jongen!’) en de memoires van zijn opa, gaat Jonah op zoek naar zijn voorouders. Welke bloedlijn zou hij precies voort gaan zetten? Een reis langs nog levende familieleden die hem via oostelijk Nederland naar New York, Canada, Berlijn en uiteindelijk Schmallenberg brengt. Onderweg vertelt iedereen zo zijn eigen versie van de waarheid en blijkt achter de ogenschijnlijk keurige familie een geschiedenis van sadisme en geweld schuil te gaan.

• Een eigentijdse, onorthodoxe familiegeschiedenis over de vraag waarom een bloedlijn voortgezet moet worden

• Levendige roadtrip door verschillende landen en continenten, en door de tijd

• ‘Een van de interessantste stemmen van een nieuwe generatie schrijvers. Eigen, scherp, pretentieloos.’ Roxane van Iperen

• ‘Falke is een kind van Joseph Roth.’ Geert Mak

7 Najaar 2023

Linda Hakeboom (1985) is presentatrice en documentairemaker. In 2020 werd ze gediagnosticeerd met borstkanker. Voor de online vlogserie die ze hierover maakte voor LINDA. ontving ze de Televizier-ster. Linda woont in Amsterdam met vriend Rolf en hond Lola.

8

november verschijnt Alleen nog vandaag

het debuut van Linda Hakeboom

Linda is 34 jaar als ze de diagnose borstkanker krijgt. Het ‘doodsvonnis’ blijkt iets te doorbreken wat ze nooit voor mogelijk heeft gehouden. Een opeenstapeling van trauma’s uit haar verleden schudt ze plotseling moeiteloos van zich af. En daarmee stopt ze een lange geschiedenis van doorgegeven pijn.

Dit boek gaat over opgroeien in een onveilige omgeving en wat dat veroorzaakt. Over troost en hoe je trauma’s te boven komt. Maar vooral over eindelijk kunnen zijn wie je bent.

JAAR NOVEMBER 2023

OMVANG PAPERBACK, 288 BLZ

FORMAAT 13,6 X 21,5 CM

PRIJS € 24,99

ISBN 978 94 004 0980 4

NUR 320

OMSLAGONTWERP DOG AND PONY FOTO CORNELIE TOLLENS

• Linda werd bij een groot publiek bekend door de online vlogserie Linda’s kankerverhaal

• Ze heeft inmiddels een trouwe fanbase met meer dan 130.000 volgers op Instagram

• In 2022 was ze winnaar van het televisieprogramma Het perfecte plaatje

9 Najaar 2023
In

Hoe is het universum ontstaan?

Negen essentiële vragen over ons bestaan

In feit en fictie

Peter Mooij en Joke van Leeuwen

10

Je neemt een potlood. Je schrijft het woord berg en er is een berg. Je schrijft dat de berg van aarde en steen is en kaal, en de berg is van aarde en steen en kaal. Je schrijft dat twee mensen elkaar op die berg ontmoeten en twee mensen ontmoeten elkaar op die berg. Je schrijft niet hoe ze eruitzien.

Iemand leest over twee mensen en uit het niets ziet diegene zomaar twee mensen op een kale berg van aarde en steen.

En de ene mens zegt: Niets.

En de andere mens zegt: Niets is iets. Niets is een woord. Er is het woord berg en het woord mens en het woord niets.

Niets bestaat niet, zegt de ene mens.

Niet meer, zegt de andere. Wel toen er nog geen toen was, toen er nog geen nog was, toen er nog geen er was was.

Je gumt wat je hebt geschreven weg.

En boven je hoofd waait een wolk voorbij. Je wilt niets zien in die wolk, maar je ziet er iets in wat je kent en wat je weg wilt denken.

11 Najaar 2023
Fragment

Peter Mooij (1985) promoveerde op olieproducerende algen aan de tu Delft. In 2017 schreef hij het populairwetenschappelijke boek De dikke alg Peter onderzoekt tegenwoordig bij ams Institute mogelijkheden voor het produceren van hoogwaardige materialen uit stedelijke afvalstromen.

Joke van Leeuwen (1952) schrijft, dicht, tekent en treedt op, voor volwassenen en kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Ze ontving onder meer de Constantijn Huygens-prijs, de Gouden Ganzenveer en de ako Literatuurprijs.

12

Negen essentiële vragen over ons bestaan

In feit en fictie

Peter Mooij en Joke van Leeuwen

JAAR OKTOBER 2023

OMVANG GEBONDEN IN PAPIER

OMPLAKTE BAND, 192 BLZ

FORMAAT 12,5 X 20 CM

PRIJS € 21,99

ISBN 978 94 00 410664

NUR 400

OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA | ILLUSTRATIES: JOKE VAN LEEUWEN

FOTO KEKE KEUKELAAR BRENDA VAN LEEUWEN

Hoe is onze planeet ontstaan? Wat gebeurt er na de dood? De mensheid denkt al eeuwenlang na over dergelijke ‘grote vragen’. Volgens de christelijke leer schiep God de Aarde in één week. In het oude Griekenland kregen doden een muntje mee voor hun overtocht naar het dodenrijk van Hades. In de zestiende eeuw ontstaat de moderne wetenschap, die onderbouwde antwoorden biedt op deze grote vragen. Volgens de hedendaagse wetenschap is de Aarde ontstaan uit een wolk stof en gas en is er niets na de dood. De wetenschap biedt dus antwoorden, maar doet dat niet in verhaalvorm. En dat is jammer, vinden Peter Mooij en Joke van Leeuwen, want juist verhalen hebben de kracht om je een leven lang bij te blijven. Negen essentiële vragen over ons bestaan biedt daarom zowel wetenschappelijke als fictieve antwoorden op de grote vragen die iedereen zich stelt.

• Hartverwarmende samenwerking tussen een wetenschapper en een gelauwerd schrijver

• Combinatie van vlot en grappig geschreven wetenschap en sprankelende fictie

13 Najaar 2023

Bert Natter (1968) debuteerde in 2008 met de roman Begeerte heeft ons aangeraakt, die werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In 2015 verschenen Remington (longlist Libris Literatuur Prijs) en Goldberg (shortlist eci Literatuurprijs), in 2018 gevolgd door Ze zullen denken dat we engelen zijn. In 2022 publiceerde hij het literaire non-fictieboek Leven met Lidewij.

14

Aan het einde van de oorlog

Bert Natter

JAAR JANUARI 2024

OMVANG PAPERBACK, 384 BLZ

FORMAAT 13,6 X 21,5 CM

PRIJS € 24,99

ISBN 978 94 00408210

NUR 301

OMSLAGONTWERP DOG AND PONY FOTO KEKE KEUKELAAR

De negenjarige Ernst, jongste zoon van ss-Obersturmführer Karl Zehlendorf, raakt vermist in de buurt van een concentratiekamp. Zijn broer Reinhart beweert Ernst te hebben achtergelaten aan de oever van het meer, waar ze aan het vissen waren. Terwijl de kanonnen van het naderende Russische Rode Leger in de verte al te horen zijn, wordt alles in het werk gesteld om de jongen te vinden: hij zal toch niet in het verraderlijke diepe meer verdwenen zijn? Of erger nog: in het concentratiekamp? Zonder te beseffen wat er gebeurde zijn bewakers en gevangenen getuige geweest van de verdwijning van Ernst, maar zullen zij vertellen wat ze hebben gezien?

• Groots opgezette roman die speelt rond de bevrijding van een concentratiekamp

• Beklemmend verhaal over de levens van kampbewoners en bewakers aan het eind van de oorlog

• Eerste roman in zes jaar van een van de meest veelzijdige en authentieke auteurs van Nederland

• ‘Een rasverteller.’ De Groene Amsterdammer

15 Najaar 2023

Youp van ’t Hek (1954) is schrijver, cabaretier en columnist.

16

Niet te kloven!

Youp van ’t Hek

JAAR OKTOBER 2023

OMVANG PAPERBACK, 208 BLZ

FORMAAT 12,5 X 20 CM

PRIJS € 15,00

ISBN 978 94 004 1086 2

NUR 301

OMSLAGONTWERP EVA KOHNSTAMM FOTO BOB BRONSHOFF

Niet te kloven! Dat dacht Youp over ons land toen hij nog jong en optimistisch was. Hij zag in zijn jeugd een redelijk saamhorig, polderend volkje dat er op de een of andere manier altijd wel uit kwam. Links en rechts lagen redelijk dicht bij elkaar. Maar inmiddels ziet hij dat de verschillen steeds groter worden. Tussen arm en rijk, boeren en burgers, provincie en randstad, hooligans en bobo’s, oogkleppers en klimaatrealisten, huisjesmelkers en woningzoekenden. Youp maakt zich al jaren vrolijk over de gluiperds, de graaiers, de gekken, de gelovigen en de Sywerts van deze wereld. Wekelijks schrijft hij hierover in zijn veel gelezen zaterdagse nrc-column. Een keer per jaar bundelt hij ze in een boekje. Tot grote vreugde van zijn vele fans voor wie het een vilein en vrolijk jaaroverzicht is.  Want dwars door alle ellende: er moet gelachen worden!

• De nieuwe YOUP!

• Nog altijd de scherpste en populairste columnist van Nederland

• Van De leugen dicteert werden meer dan 30.000 exemplaren verkocht

17 Najaar 2023

De feestdagen in met Thomas Rap Claudia de Breij & Aimée de Jongh Stephen Fry Marije Tolman Herman Finkers Youp van ’t Hek & Marije Tolman

18
thomasrap.nl
19 Najaar 2023

Fragment

Kerstavond doe ik wat mama vraagt

Eerste Kerstdag kan er ook wel bij

Tweede Kerstdag ga ik met papa mee

Maar Derde Kerstdag is voor mij

Dan wil ik niemand om me heen en hang ik op de bank, alleen met mijn telefoon en met een bak patat erbij

Een dikke vette friet speciaal

Geen gebreng meer, geen gehaal

Dag allemaal! Veel plezier zonder mij

Eén dag geen familie,

Eén dag niet spontaan

Eén dag niet: ‘Marte, doe jij dat leuke vestje aan?’

Eén dag geen pootjes geven

Kleren keurig, haartjes net

Maar ongewassen in je joggingbroek en lekker zó terug in bed

Engelen, nu mondjes dicht

Herders, blijf maar in de wei

Wie er ook in de kribbe ligt

Derde Kerstdag is voor mij

Mariah Carey kan hard zingen

Maar ’t is ook aanstellerij

Twee Kerstdagen doe ik mee

Maar Derde Kerstdag is voor mij

21 Najaar 2023

is geboren om

Claudia de

Daarnaast maakt ze theater, zingt en schrijft. Ze publiceerde de bestsellers Neem een geit, Amalia en meest recent Vasistas, won de Poelifinario en verzorgde tot nu toe drie keer de Oudejaarsconference.

Aimée de Jongh (1988) is animator, stripauteur en illustrator van kinderboeken. Ze publiceerde onder andere de gelauwerde en vertaalde graphic novels Dagen van zand en Zestig lentes. In 2024 verschijnt de graphic novel naar de roman Lord of The Flies. In 2022 ontving ze voor haar werk de Stripschapprijs.

22
Breij (1975) Kerstmis te vieren.
feestdagen

Derde Kerstdag

Claudia de Breij

Met illustraties van Aimée de Jongh

JAAR

OMVANG

NOVEMBER 2023

GEBONDEN MET STOFOMSLAG, 80 BLZ

FORMAAT 12,5 X 17,5 CM

PRIJS € 14,99

ISBN 978 94 00 410695

NUR 301

OMSLAGONTWERP AIMÉE DE JONGH FOTO HANS PETER VAN VELDHOVEN

In de klassieke kerstfilm It’s a wonderful life wenst hoofdpersoon George Bailey dat hij nooit was geboren (‘I wish I’d never been born!’) en in Home Alone hoopt Kevin dat zijn familie zal verdwijnen (‘I wish my family would disappear!’). In Derde kerstdag wenst pubermeisje Marte dat ze tenminste één kerstdag alleen in haar joggingbroek met haar telefoon en een bakje patat op de bank kan hangen. Omdat haar ouders zijn gescheiden is ze opeens onderdeel geworden van een enorme extended family. Met kerst betekent dat twee volle dagen ‘de traditie’ vieren met mensen waar ze tegen haar zin mee zit opgescheept. Reikhalzend kijkt ze uit naar de derde kerstdag, die helemaal van haar alleen zal zijn. Maar die dag loopt alles anders dan ze had gedacht…

• Gloednieuw, geestig en ontroerend kerstverhaal over een samengestelde familie en de uitdagingen die dat met zich meebrengt

• Een instant klassieker in het genre, voor alle leeftijden

• Schitterend geïllustreerd door Aimée de Jongh

23 Najaar 2023

Stephen Fry (1957) is acteur, journalist, dichter, komiek, tv-presentator, filmregisseur en schrijver. Hij speelde onder meer in The Young Ones, Blackadder, A Bit of Fry and Laurie en A Fish Called Wanda. Daarnaast schreef hij meerdere romans en non-fictieboeken, waaronder Mythos, Helden en Troje.

24
feestdagen

Mythos

Het geïllustreerde verhaal

JAAR

OMVANG

NOVEMBER 2023

GEBONDEN MET STOFOMSLAG, 464 BLZ

FORMAAT 13,6 X 21,5 CM

PRIJS € 39,90

ISBN 9789400410893

NUR 302

VERTALING

HENNY CORVER | INEKE VAN DEN ELSKAMP | PON RUITER | FRITS VAN DER WAAL

OMSLAGONTWERP DOG AND PONY | ILLUSTRATIE JESÚS SOTÉS FOTO CLAIRE NEWMAN-WILLIAMS

Niemand heeft lief, maakt ruzie, verlangt en bedriegt zo brutaal of briljant als de Griekse goden en godinnen. In Stephen Fry’s levendige hervertelling van de Griekse mythen zien we Athena geboren worden uit het hoofd van Zeus, Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, huilen we mee met koning Midas en jagen we met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. In Mythos – De geillustreerde editie komen de klassieke mythen nu tot leven in schitterende full colourtekeningen van Jesús Sotés.

• Schitterende nieuwe editie met full colour illustraties

• Van Mythos werden inmiddels meer dan 120.000 exemplaren verkocht

• In 2024 verschijnt Fry’s langverwachte hervertelling van De Odyssee

• ‘Mythos is een werk van liefde.’ **** NRC

• ‘Een liefdevolle selectie van deze fantastische verhalen. Een titanenwerk.’ **** HUMO

• ‘Een goddelijk boek. Mythos houdt je van begin tot eind aan je stoel gekluisterd.’ **** De Morgen

25
Najaar 2023

Marije Tolman (1976) is een van Nederlands bekendste illustratoren. Ze publiceerde onder meer De boomhut met haar vader Ronald Tolman (bekroond met het Gouden Penseel), Vosje (Zilveren Penseel), Egalus (Prentenboek Kinderboekenweek 2022) en, samen met Youp van ’t Hek, Een zee van tijd en Flappie. Exposities waren o.a. te bewonderen in de Kunsthal Rotterdam en het Rijksmuseum in Amsterdam. Haar werk verschijnt in meer dan 25 landen.

26
feestdagen

Het (menselijke) dierenkwartet

Marije Tolman

JAAR OKTOBER 2023

OMVANG 44 KAARTEN

FORMAAT

6,7 X 10,30 CM

PRIJS € 15,00

ISBN 978 94 00 410701

We lijken het soms zelf wel eens te vergeten, maar de mens is natuurlijk ook maar gewoon een dier. Afstammend van de aapachtigen zijn we na duizenden jaren aan evolutie aangekomen in de eenentwintigste eeuw. En net zoals alle andere dieren heeft ook de mens zich anno nu opgesplitst in verschillende soorten: zo zijn daar bijvoorbeeld de influencers, de intellectuelen, de hipsters, de naturisten, de activisten, de paradijsvogels en niet te vergeten: de hooligans. Illustrator Marije Tolman vond in het rijk der dieren talloze voorbeelden van vogels, reptielen, roofdieren en andere soorten die verrassend veel op ons mensen lijken. Ze verzamelde ze in een van de leukste kwartetten sinds het ontstaan van de aarde.

• Een moderne ode aan Peter Vos’ klassieke Beestenkwartet uit 1970

• Onweerstaanbaar vrolijkstemmend, grappig en soms een beetje stout

• Door een van de bekendste en meest geliefde illustratoren van Nederland

27
OMSLAGONTWERP MARIJE TOLMAN | EVA KOHNSTAMM FOTO KEKE KEUKELAAR
Najaar 2023
28 De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door Herman
JAAR NOVEMBER 2023 OMVANG GEBONDEN, 480 BLZ FORMAAT 13,6 X 21,5 CM PRIJS € 17,50 ISBN 978 94 00 410879 NUR 301 OMSLAGONTWERP MOKER ONTWERP
meer dan
exemplaren verkocht! nu voor € 17,50 feestdagen
Finkers
Al
275.000
29
Youp van ’t Hek & Marije Tolman JAAR NOVEMBER 2023 OMVANG GEBONDEN MET STOFOMSLAG, 64 BLZ FORMAAT 12,5 X 17,5 CM PRIJS € 12,50 ISBN 978 94 00 410886 NUR 400 OMSLAGONTWERP EVA KOHNSTAMM | MARIJE TOLMAN Al meer dan 15.000 exemplaren verkocht! nu voor € 12,50 Najaar 2023
Flappie

Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan)

Een betoverend bestiarium

JAAR REEDS VERSCHENEN

OMVANG GEBONDEN, GEÏLLUSTREERD, 204 BLZ

FORMAAT 16,5X21 CM

PRIJS € 23,99

ISBN 978 94 004 1010 7

NUR 400

VERTALING INGE PIETERS

OMSLAGONTWERP TALYA BALDWIN

• ‘Een zeldzaam prachtig boek, in alle opzichten.’ VPRO Gids

• ‘In Wonderbaarlijke dieren verklaart Rundell de liefde aan 21 schepsels. We vielen voor haar fraaie mijmeringen en de prachtillustraties.’ AD

• ‘Vol leuke feitjes en anekdotes.’ New Scientist

• ‘Rundell brengt op geestige en scherpzinnige wijze 21 fascinerende dieren die met uitsterven worden bedreigd onder de aandacht.’

Plus Magazine

• ‘Dit geestige, prachtig geschreven boek laat zien hoe verbazingwekkend het dierenrijk is.’ The Times

• ‘Een uitzonderlijk en magisch boek.’ Bill Bryson

• ‘Een geestige en bedwelmende lofzang op de meest wonderlijke schepsels die onze aarde rijk is.’ The Guardian

• ‘Een schrijver met een grenzeloos talent en een buitengewone verbeeldingskracht.’ The Observer

• ‘Diep ontroerend, intiem en uitzonderlijk geestig… I love it.’

Edmund de Waal

• ‘Dit beklijvende, prachtige boek herinnert ons eraan dat verwondering en bezorgdheid hand in hand kunnen gaan.’ The Financial Times

30
feestdagen
31 Najaar 2023

Mark O’Connell (1979) is schrijver en journalist. Eerder publiceerde hij To Be a Machine en Notes from an Apocalypse. Hij schrijft onder meer voor The New Yorker, The New York Review of Books, The New York Times Magazine en The Guardian.

32

Een spoor van geweld

Over het innerlijke leven van een moordenaar en de soms vage grens

tussen waarheid en leugen

Mark O’Connell

JAAR

OMVANG

JANUARI 2024

PAPERBACK, 304 BLZ

FORMAAT 13,6 X 21,5 CM

PRIJS

€ 24,99

ISBN 978 94 00 410688

NUR 320 | 339

OORSPRONKELIJKE TITEL A THREAD OF VIOLENCE

VERTALING

ERIK DE VRIES & CASPAR WIJERS

OMSLAGONTWERP DOG AND PONY

FOTO RICH GILLIGAN

Dublin, 1982. De socialite Malcom MacArthur is een graag geziene gast in aristocratische en intellectuele kringen en leidt als erfgenaam van een welvarend geslacht een zorgeloos bestaan in het teken van zijn passies: kunst en filosofie. Tot zijn erfenis plots opdroogt, hij besluit een bank te beroven en op brute wijze twee onschuldige mensen vermoordt. Een kleine dertig jaar later heeft MacArthur zijn straf uitgezeten als journalist Mark O’Connell hem op de straten van Dublin benadert met de vraag of hij hem zijn verhaal wil vertellen. Schoorvoetend stemt MacArthur toe, maar meer dan eens spreekt hij zichzelf tegen tijdens hun talloze gesprekken en strookt zijn relaas niet met de feiten uit onderzoeken en politierapporten. Voor O’Connell rijst de vraag welk verhaal hij eigenlijk aan het schrijven is: de waarheid of een variant op de waarheid? En wat betekent het eigenlijk om over een moordenaar te schrijven?

• Literaire true crime van het allerhoogste niveau, in de traditie van Truman Capotes In Cold Blood en Het boek Daniel van Chris De Stoop

• ‘Onderzoekt met vaardigheid en inzicht de geest van een tweevoudige moordenaar. Het resultaat is een prachtig uitgewerkt verhaal dat zowel beangstigend als opwindend is. Een meesterlijk werk.’ John Banville

• ‘Een zeer meeslepend verhaal: een complex onderzoek naar de menselijke wreedheid en naar de kunst van het schrijven zelf. Een fantastisch en onvergetelijk boek.’ Sally Rooney

33 Najaar 2023

Plien en Bianca is een Nederlands cabaretduo dat wordt gevormd door Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman. Met hun meesterlijke typetjes, scherpe dialogen en sublieme timing staan ze – met inmiddels zeven programma’s –al jaren aan de top van de Nederlandse komedie.

Philip Hopman studeerde illustratie aan de Rietveld Academie. Sindsdien illustreerde hij een slordige 300 kinderboeken, waaronder de boeken over Jubelientje en Boer Boris. In 2022 kreeg hij de prestigieuze Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre. Philip is een van de vele neven van Bianca.

34

De binnenstebuitentrui & andere dagelijkse ongemakken

Plien & Bianca

Met illustraties van Philip Hopman

JAAR NOVEMBER 2023

OMVANG

PAPERBACK, GEÏLLUSTREERD, 208 BLZ

FORMAAT 12,5 X 20 CM

PRIJS

€ 21,99

ISBN 978 94 00 410510

NUR 320

OMSLAGONTWERP

BIJ BARBARA | ILLUSTRATIE: PHILIP HOPMAN FOTO KEKE KEUKELAAR

Niet iedereen glijdt soepeltjes door het leven, zeker niet als je steeds met anderen te maken hebt. Ga je vol enthousiasme naar een auditie, blijk je gecast te zijn voor de rol van Ellie, een oude sekswerker in een windjack. Sta je net met je burgerlijk fatsoen bladeren aan te harken in je voortuin, komen een paar wandelvrouwen met minirugzakjes je vertellen dat het zinloos is. En wat moet je met die vrouw die je in een wokrestaurant komt vragen waar ze ‘je porum ook alweer van kent’?

Het is niet niks om je te verhouden tot andere mensen. En tot jezelf. Dat weten Plien en Bianca maar al te goed. In De binnenstebuitentrui tonen ze dagelijkse ongemakkelijke situaties in al hun facetten.

• Herkenbare en vooral hoogst vermakelijke verhalen, die bij vlagen ontroeren

• Plien & Bianca staan aan de top van de Nederlandse komedie, bekend om hun meesterlijke typetjes

• Met schitterende illustraties van Philip Hopman

35 Najaar 2023

Jan Peter ‘JP’ Pellemans (1961) studeerde Nederlands aan de Hogeschool en aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en werkt al jarenlang als docent, communicatietrainer, presentatiecoach en (eind)redacteur voor televisieprogramma’s zoals Wie is de Mol?, 10 voor Taal en Taxi. Hij is bedenker van de npo2quiz De Tafel van Taal en verwierf nationale bekendheid met zijn rol als jurylid, sidekick en voice-over van Lingo waar hij sinds 2005 werkzaam is.

36

Het ABC van JP

Een avontuurlijke reis door het land van taal

Met fotostrips van Ype Driessen

Jan Peter ‘JP’ Pellemans

JAAR SEPTEMBER 2023

OMVANG

PAPERBACK, 144 BLZ

FORMAAT 15,5 X 20,5 CM

PRIJS € 17,50

ISBN 978 94 00410329

NUR 620

OMSLAGONTWERP EVA KOHNSTAMM

FOTO KEKE KEUKELAAR

Al bijna twintig jaar is Jan Peter ‘JP’ Pellemans bij het grote publiek bekend als het scherpe, geestige en soms vileine taalkundige geweten van het tv-programma Lingo. Wat veel mensen niet weten is dat hij zich al jarenlang professioneel bezighoudt met taal: als NT2docent, communicatiedeskundige, mediatrainer en bedenker van televisieprogramma’s, waaronder De Tafel van Taal en DT met JP, dat op Schooltv te zien is. In Het ABC van JP neemt hij de lezer mee in zijn persoonlijke taaluniversum: een rariteitenkabinet vol vrolijke anekdotes, taalfascinaties en -obsessies. Zo wist u vast niet dat er geen Nederlands equivalent bestaat van het Finse Kalsarikännit: langzaam dronken worden op de bank in je onderbroek. En dat het hondenvoer ‘frolic’ in het Engels ravotten betekent, en afstamt van het Middelnederlandse ‘vrolyc’. En waar het woord ‘pierewaaien’ vandaan komt…

• Speels en geestig taalrariteitenkabinet: van het fascinerende verhaal van de calicutse haan tot de wonderlijke cromazin en van scabreuze Lingo-poëzie tot het lemma chihuahuadilemma

• ‘Voor wie van taal houdt. Voor wie van mensen houdt. Maar vooral: voor wie van lachen houdt. Melba! Woenurf!’ Aaf Brandt Corstius

• Met speciale fotostrips van Ype Driessen

37 Najaar 2023

Irwan Droog (1984) werkt als redacteur, vertaler en vormgever. In 2022 debuteerde hij met de bestseller Het huis aan het einde, over zijn verblijf op een klein eiland in Noorwegen.

38

Wally en wij

Een reis in het kielzog van een wereldberoemde walrus

Irwan Droog

JAAR JANUARI 2024

OMVANG PAPERBACK, GEÏLLUSTREERD, 192 BLZ

FORMAAT 12,5 X 20 CM

PRIJS € 20,99

ISBN 978 94 00 410527

NUR 320

OMSLAGONTWERP BIJ BARBARA

FOTO KEKE KEUKELAAR

In maart 2021 werd de bevolking van het Ierse Valentia Island verrast door een unieke bezoeker: een jonge, vermoeide walrus, die in de maanden daarna langs de kust van West-Europa zou reizen en zich onderweg regelmatig aan boord van kleine bootjes hees. Waarom was deze walrus zo ver van huis? Was hij in slaap gevallen op een ijsschots en afgedreven, of dwong het smeltende zee-ijs in het poolgebied hem naar het zuiden? Het lijkt erop dat we ons leefgebied meer en meer zullen gaan delen met diersoorten die we vroeger alleen konden bewonderen in dierentuinen. Hoe gaan we daarmee om? Irwan Droog trad in de voetsporen van Wally, en ging op zoek naar antwoorden. Wally en wij vertelt het verhaal van een walrus die een onuitwisbare indruk achterliet, tegen de achtergrond van mens-dierrelaties in een snel veranderende wereld.

• Een bijzondere reis langs de kustlijn van West-Europa

• Van Irwans debuut Het huis aan het einde werden meer dan 12.000 exemplaren verkocht

• Een aansprekend en warm verhaal over actuele thema’s

39 Najaar 2023
40
al 40.000 exemplaren verkocht

Lof voor Dat beloof ik

‘Van Iperen is erin geslaagd een tijdloos boek te schrijven over een onveilige jeugd, die een kind vormt tot in elke gedachte en elke vezel van het lichaam.’

★★★★ De Telegraaf

‘Zelden kom je in een roman zó dicht bij de hoofdpersoon. Zelden maakt een schrijver leed dat eigenlijk te groot voor woorden is zó tastbaar en invoelbaar.’ Het Parool

‘Dat beloof ik is een beklemmend, uiterst pijnlijk verhaal. Het staat vol met zinnen die de lezer woordelijk bijblijven.’ de Volkskrant

‘Van Iperen weet met sterke details een eigenzinnig personage te scheppen (...) Er zit een duistere kracht, een overspoelende hopeloosheid en woede in deze roman.’ NRC

‘Sommige romanpersonages draag je de rest van je leven met je mee. Het twaalfjarige meisje uit Dat beloof ik is zo’n overweldigend karakter. Vanaf het moment dat je haar leert kennen baant ze zich vliegensvlug een weg naar je hart. Onvergetelijk.’

Miriam Piters, Athenaeum

‘Je hebt me met dit boek omvergeblazen.’ Femke van der Laan, VPRO’s Nooit Meer Slapen

‘Van Iperen analyseert feilloos hoe machtsmisbruik voortkomt uit onmacht, en hoe de slachtoffers op hun beurt dreigen te bevriezen in hun slachtofferschap. Met rake beelden weet ze in weinig woorden heel veel te zeggen.’ Nederlands Dagblad

'Een ijzelijk beklemmend boek.'

HUMO

'Prachtig boek, indringend geschreven, met schitterend taalgebruik.' Özcan Akyol

‘Dit boek slokt je op, het brengt je in de sfeer van het meisje, je begint als lezer overal op te letten, zoals M. dat ook doet. Een aangrijpend en prachtig boek.’

Sven Kockelman in Op1

'Roxane schrijft ongelooflijk mooi. Dat beloof ik heeft een schitterende stijl. Het voert je mee en ontwikkelt zich steeds.'

Lidewijde Paris, Max Nieuwsweekend

'Zeer indrukwekkend. Dit verhaal kruipt onder je huid. Van Iperen heeft het fantastisch mooi beschreven.' AD

41 Najaar 2023
42
OKTOBER OKTOBER HeT VaN EeN AvOnTuUrLiJkE ReIs DoOr HeT LaNd VaN TaAl Jp PeLlEmAnS MeT FoToStRiPs VaN YpE DrIeSsEn SEPTEMBER AUGUSTUS SEPTEMBER AUGUSTUS SEPTEMBER OKTOBER OKTOBER
Verschijningskalender
43 Najaar 2023 NOVEMBER NOVEMBER NOVEMBER JANUARI NOVEMBER NOVEMBER JANUARI
NOVEMBER JANUARI

Uitgeverij Thomas Rap

Van Miereveldstraat 1

1071 DW Amsterdam

Postbus 75184

1070 AD Amsterdam

Telefoon: 020 – 305 98 10

E-mail: info@thomasrap.nl

Besteladres in België

Bestellingen in België via boekenbank, cbonline, of via besteldienst@standaarduitgeverij.be of 03 285 72 00

www.thomasrap.nl

@uitgeverijthomasrap

@uitg_thomasrap

@thomas_rap

44