De Groene Venen 12 april 2013

Page 1

Helaas is de informatie op de voorpagina over het bowlingcentrum in Mijdrecht van deze week ingehaald door de actualiteit. Daarom hebben we deze pagina aan onze digitale uitgave toegevoegd.

Directie Partycentrum De Meijert nieuwe eigenaar

Bowling Mijdrecht van de ondergang gered Op donderdag 11 april heeft de directie van Partycentrum De Meijert uit Mijdrecht het Bowlingcentrum Mijdrecht overgenomen. Vanwege een belastingschuld had de Belastingdienst de volledige inboedel van het bowlinghuis te koop aangeboden. Tijdens de openbare verkoping bleek dat De Meijert bereid was het bedrijf over te nemen en voort te zetten. Vanaf maandag 22 april kan er weer gespeeld worden. Door PIET van BUUL In een gesprek met de directieleden Antoine Post en Miriam Elsendoorn van De Meijert bleek dat ze pas laat op de hoogte waren van het feit dat de bowling te koop stond. Dat weerhield hen er niet van om snel in actie te komen. “We vinden het belangrijk dat het bowlingcentrum voor Mijdrecht behouden blijft,” aldus Antoine. “We hebben in de periode na de brand van Party Plaza al wel overwogen om met een bowlingcentrum te beginnen. Maar het is er toen niet van gekomen. Nu zich de mogelijkheid voor deed om er alsnog in te stappen vonden wij dat wel een mooie kans. We hebben met de oude directie afgesproken dat we snel de overdracht gaan bespreken zodat de bowlingliefhebbers en de verenigingen het seizoen gewoon af kunnen maken.” Toekomst Vooralsnog zijn Miriam en Antoine er op uit om de bowlingbanen zo snel mogelijk weer in bedrijf te krijgen. Dat betekent dat ze op dat vlak vooralsnog geen ingrijpende veranderingen verwachten. Zij beamen dat zij geen expertise hebben op het vlak van de bowlingsport. “We gaan er in ieder geval voor zorgen dat er voorzieningen getroffen worden om de banen te laten functioneren. Daar moeten we dus mensen voor hebben die met de apparatuur om kunnen gaan en zorgen voor onderhoud en het verhelpen van storingen en dergelijke.” Op langere termijn willen ze er voor zorgen dat het bowlingcentrum een meer prominente plaats in het uitgaansleven in de regio gaat krijgen. Zij hebben een langjarige ervaring in de horeca. “Wij denken dat de accommodatie met het restaurant goede mogelijkheden biedt voor feestjes en partijen, waarbij het bowlen wordt gecombineerd met een etentje. Ook voor het restaurant zien we volop mogelijkheden.” In kringen van de vaste gebruikers van de bowlingbanen zoals de Bowling Vereniging Mijdrecht en de Seniorengroep van Spel en Sport is opgelucht gereageerd. Men is blij met de doorstart en uit de vele reacties blijkt dat men het volste vertrouwen heeft in de nieuwe directie.


DE GROENE VENEN

9-19°C

DE GROENE VENEN april 2013 • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS12 • VINKEVEEN

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 18 – Nummer 15 – 12 april 2013

Feel Good Fair 13 april van 11 tot 16 uur

Biologisch Eten, Duurzame Vis Streekproducten, Koffie Barista Tips over energiebesparing Fair trade Producten Etnische sieraden, wijn, glaswerk en nog veel meer… De Kweektuin Tuinderslaan 10, Mijdrecht m.m.v. gemeente De Ronde Venen

Lenterit beleeft tweede lustrum op zondag 14 april Aanstaande zondag 14 april start in Mijdrecht de jaarlijkse Lenterit, een recreatieve autopuzzelrit voor het hele gezin. Er is een aantrekkelijke route van ca. 90 km uitgezet langs de mooiste plekjes in onze regio. Lionsclub Mijdrecht-Wilnis organiseert de rit voor de tiende keer. Iedereen kan meedoen. De Lenterit is een puzzelrit en geen tijdrit. Door mee te rijden steunt men twee goede doelen: de Stichting Thuis Sterven en de Stichting Run4Schools. De start vindt plaats op vanaf 11.45 uur bij Rendez-Vous aan het Raadhuisplein te Mijdrecht. Deelnemers kunnen zich daar vanaf 11.00 en tot uiterlijk 12.30 uur melden om hun startnummer en routepapieren op te halen Hier ontvangt men ook instructies voor de route. Wie verzekerd wil zijn van een startplaats kan zich alvast per e-mail aanmelden op www.lenterit-mijdrecht.nl. foto rob isaacs

Dreigend faillissement

Financiële problemen bij Bowling Mijdrecht Bowling Mijdrecht is in ernstige financiële problemen geraakt. Besprekingen met de belastingdienst over een betalingsachterstand hebben niet tot een oplossing geleid. Reden waarom de belastingdienst besloten heeft in te grijpen en beslag te leggen op de complete inventaris van het bowlingcentrum. Op donderdag 11 april om 13.00 uur vond een openbare verkoping plaats van de inventaris. Aangezien dit tijdstip pas na de sluitingstijd van de krant valt kunnen wij het resultaat hiervan niet melden.

Blijft Bowling Mijdrecht overeind nu de belastingdsienst beslag heeft gelegd?

door piet Van buul

Vorige week vrijdag hing er een mededeling van de belastingdienst op de deur, waarin een openbare verkoping werd aangekondigd voor donderdag 11 april. Directrice Margret Tol bevestigde desgevraagd dat er inderdaad sprake was van een betalingsachterstand bij de belastingdienst. Zij verwachtte dat er een betalingsregeling getroffen zou kunnen worden. De vaste bowlingafspraken waren vooralsnog niet in gevaar verzekerde zij. Begin van deze week was zij echter minder optimistisch en liet ze aan de vaste bezoekers van het bowlingcentrum weten dat het niet goed ging en de kans er in zat dat de deur op slot moet. Dat laatste schijnt dus nu het geval te zijn. De directie was niet voor commentaar bereikbaar.

Lees verder op pagina 9

zoek niet verder

tot ziens bij

hans winter brillen in de lindeboom mijdrecht

LOGO + WEBSITE KUNSTRONDEVENEN BY TWEED.NL

Gelukkig hoeft u niet alles zelf uit te zoeken

Persoonlijk advies

ascol.nl

1


WAANZINNIGE KLEURWEKEN

12 april 2013

DE GROENE VENEN

W ink

2

Profiteer tot en met 31 mei 2013 van onze waanzinnige kleurweken. Kom samen met je vriendin, kennis of familielid naar onze salon voor een kleurbehandeling en betaal slechts voor één persoon.

PRI

1 2

JS

VOOR

at iet is d nog n de r e i a l jul een rwa ijk Voo én van salon had. K e e é z op: al on t g ima er in g heef den r n i a a d m l eer ndelin voorw ia.n a d y beh verige l r u e o kle r de mod voo aar

w.h

trum n ce l e

zaterdag 20 april

Spectaculaire

TREND SHOW Heerlijke hapjes en drankjes

Met DJ Berry Zarzamora

ww

GENIET - INSPIREER - ERVAAR Show 1: 11.00 uur Show 2: 12.00 uur

Show 3: 13.00 uur Show 4: 14.00 uur

Show 5: 15.00 uur Show 6: 16.00 uur

DEELNEMENDE WINKELS:

Dorpsstraat 63 3648 AG Wilnis 0297-285815

Tournoysveld 79a 3443 ES Woerden 0348-499183 Poelier Van Egmond

Vanaf:

€ 12.495,-

De nieuwe

OPEL ADAM

één auto. duizend gezichten. Wat is jouw stijl? Wat beweegt jou? Laat jezelf zien en stel jouw ADAM precies samen zoals ‘ie het best bij jou past. Met ruim 80.000 interieurcombinaties en meer dan 60.000 exterieur mogelijkheden. Kom nu naar onze showroom voor een nadere kennismaking en proefrit.

Mijdrecht

Aalsmeer

Hoofddorp

Amsterdam

Amsterdam

Communicatieweg 26 Telefoon (0297) 272 272 mijdrecht@vankouwen.nl

Oosteinderweg 110 Telefoon (0297) 329 911 aalsmeer@vankouwen.nl

Sonderholm 164 Telefoon (023) 554 29 20 hoofddorp@vankouwen.nl

Snijdersbergweg 99-101 Telefoon (020) 650 06 70 amsterdam@vankouwen.nl

Transformatorweg 39 Telefoon (020) 581 62 00 amsterdam@vankouwen.nl

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 5,0 - 5,1; kms/liter: 20,00 - 19,61; CO2 gr/km 119 - 118.

Er is al een Opel ADAM vanaf € 12.495,-. Prijzen incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken. Zie verkoopvoorwaarden op www.opel.nl. Wijzigingen voorbehouden.


DE GROENE VENEN

12 april 2013

3

Luistervink

Door Burgemeester Maarten Divendal

“Wij krijgen op school een krant over kinderrechten, de kidsrightkrant. Dit keer hebben we het over discriminatie en gehandicapte kinderen. Wij hopen dat u hier soms ook over nadenkt. Groetjes, Marthe”. Deze vraag kreeg ik op een heel mooie ansichtkaart.

van een maquette toegestuurd voor een dierentuin in Mijdrecht. “De dierentuinen in Amsterdam en Amersfoort zijn veel te ver weg, dus waarom geen dierentuin in Mijdrecht? Achter het zwembad zijn nog wat weilanden waar misschien iets gebouwd kan worden.”

Kinderrechten is een onderwerp waarvan het belang soms wordt onderschat. Het is verleidelijk te denken dat dat iets is wat alleen buiten Nederland aandacht vraagt. Dat is niet zo. Juist in een gemeente is het nodig te denken aan de 'rechten' van kinderen. Als kinderen niet min of meer vanzelfsprekend gebruik kunnen maken van voorzieningen voor kinderen, moeten wij daar wat extra's voor doen. Om er voor te zorgen dat bijvoorbeeld gehandicapte kinderen niet gediscrimineerd worden, zijn er in De Ronde Venen gelukkig veel sportverenigingen die ervoor zorgen dat zij toch kunnen deelnemen aan sportactiviteiten.

In de mail wordt door de leerlingen zelf de conclusie getrokken dat er in deze tijd van crisis waarschijnlijk geen geld is voor een dierentuin. Maar mocht over een tijd de gemeente besluiten om een dierentuin aan te leggen, dan wil groep 5A graag meedenken en helpen. Een mooi aanbod. Een dierentuin zal er denk ik niet gauw komen. Wel kunnen deze leerlingen natuurlijk altijd meedenken over allerlei manieren hoe kinderen op een leuke manier in aanraking kunnen komen met dieren. Zo kan je hiervoor bijvoorbeeld bij De Woudreus, het centrum voor natuur- en milieueducatie in Wilnis, terecht. Geen apen of giraffes, maar je kunt hier wel muizen of konijnen lenen!

Om bij de vragen van kinderen te blijven: van groep 5A van De Fontein in Mijdrecht kreeg ik foto's

Is er niet sprake van energiever-

Sloop John B

spilling wanneer in delen van de gemeente (Wilnis) de straatverlichting heel vroeg aangaat en lang blijft branden? City Tec verzorgt in De Ronde Venen de openbare verlichting. Het aan- en uitschakelen gebeurt door middel van een sensor die registreert wanneer het licht of donker wordt. Echter, er is een storing in dit systeem waardoor het aan- en uitschakelen van het licht al enige tijd gebeurt met behulp van tijdschakelaars. Gezien het feit dat de dagen nu snel langer worden, zijn er aan het begin en eind van de dag perioden dat het licht onnodig brandt. Stedin, de netbeheerder, wijzigt sinds kort elke twee weken de aanvangstijden op de schakelaar om het onnodig branden te beperken. Dat tot het oorspronkelijke systeem weer is hersteld. Wat vindt u van het liedje 'Vinkeveen' van Angela Groothuizen? Ik vind het een mooi lied, met een fraaie beeldende tekst. Met plezier heb ik haar, schrijver Jan Beuving en componist Nico Brandsen een felicitatie gestuurd met het winnen

Toegang tot zorg en ondersteuning

Raad vindt voorstellen onvoldoende en vaag Door de decentralisatie van de AWBZ, en de verschuiving van Jeugdzorg naar de gemeenten vindt er een flinke uitbreiding plaats van de wettelijke verantwoordelijkheden voor het bieden van zorg en zekerheid aan de inwoners. Dat gaat grote gevolgen hebben voor inwoners die zorg en ondersteuning via de gemeente moeten aanvragen. Deze krant behandelt in een maandelijkse rubriek ‘Zorgen voor Zorg’ de verschillende aspecten van deze veranderingen. Die zijn zó omvangrijk, dat wethouder Erika Spil zich afvroeg of de gemeenten wel in staat zijn deze taak alléén uit te voeren. Ze zoekt samen met haar collega’s uit andere gemeenten naar mogelijkheden om de verregaande decentralisatie weer om te buigen naar een stukje centralisatie door dingen samen te doen. Het college presenteerde een nota ‘Strategische Keuzes Toegang Sociaal Domein’, die jongstleden maandag in de raadscommissie werd besproken. Die zag nog veel beren op de weg. door piet Van buul

Over de definitieve invulling van de overgang naar de gemeenten en over de financiële kaders moet in het parlement nog besluitvorming plaats vinden. Desondanks probeert de gemeente zich op die veranderingen voor te bereiden. Daarbij neemt het college het standpunt in, dat in de toekomst de uitvoering van die zorg en ondersteuning niet langer een

taak van de gemeente is en zich moet beperken tot een sturende en ondersteunende rol. De uitvoering wordt neergelegd in de wijken. Er moeten wijkteams worden geformeerd waarin allerlei groeperingen vertegenwoordigd zijn zoals de huisartsen, de wijkverpleging, het servicepunt, de wijkagent, de woonconsulent, maatschappelijk werk, jongerenwerk en vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties. Het is de bedoeling dat

Zaterdag 13 april • Voorjaarsmarkt, Janskerk, Mijdrecht • Feel Good Fair, Kweektuin, Mijdrecht • Experience Day, Instituut Périne, Mijdrecht • Clinic aangepast sporten, De Phoenix, Mijdrecht • Toneelvoorstelling Altovi, De Boei, Vinkeveen • Toneelvoorstelling Opregte Amateur, vernieuwde Springbok, De Hoef

Zondag 14 april • 10e Lenterit, start bij Rendez Vous, Mijdrecht • Leerlingenconcert Blokfluitstudio Anne Kewitsch, Licht+ruimte, Abcoude

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

Experiment Op 1 juli 2012 is de gemeente gestart met een experiment waarbij

Is er in De Ronde Venen veel belangstelling voor de Koningsspelen op 26 april? Totaal doen er 14 scholen mee aan deze sportdag ter gelegenheid van de troonwisseling. Ze starten met een gezond ontbijt en gaan dan sporten. Sommige scholen kunnen niet meedoen omdat bij hen op deze vrijdag al de meivakantie begint. De tijd om een en ander te organiseren is kort, en scholen hebben vaak al een heel druk programma met hun eigen activiteiten. Knap dat van de 21 scholen er 14 kunnen meedoen.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar burgemeester@degroenevenen.nl

de Servicepunten als toegangspoort naar de maatschappelijke ondersteuning fungeerden. Het doel was om een nieuwe werkwijze te ontwikkelen voor het eerste contact met inwoners met een zorgvraag. Gebleken is dat een goede organisatie optuigen niet eenvoudig is. Daarbij is het van belang dat er randvoorwaarden worden geformuleerd waaraan zo’n nieuwe manier van werken moet voldoen. Daarvoor zijn enkele scenario’s ontwikkeld. Aan de raad werd gevraagd zich hierover uit te spreken en het groene licht te geven voor de start van verdere experimenten. Kritiek In een advies over deze materie stelde de WMO-raad vraagtekens bij de positie van de Servicepunten. Men vond dat de Servicepunten nogal wat steken hadden laten vallen op het vlak van communicatie, instructiemodellen en professionaliteit.

vervolg op pagina 6

Colofon

Agenda Kort Dit weekend in De Ronde Venen:

de mensen met een zorgvraag daar terecht kunnen en dat er ook voor gezorgd wordt dat er iets gedaan wordt met die vraag. Het streven is er op gericht dat de zorgvrager één aanspreekpunt heeft zodat men niet hoeft te verdwalen in een woud van instanties.

van de Annie M.G. Schmidt prijs voor het beste theaterlied van het afgelopen jaar. Zeker in relatie tot de Nederlandstalige muziek is Vinkeveen de bekendste kern van onze gemeente. Na “In een rijtuigie” (uit “Ja zuster, nee zuster”) en André Hazes opnieuw een muzikaal hoogtepunt verbonden met de Vinkeveense plassen.

De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Valérie Sambrink Sanderink,

Michael Reuling, Peter Schavemaker en Anja Verbiest.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen.

Druk: Dijkman Offset, Diemen

Vormgeving en opmaak: Daniëlle Koomen, Rob Isaacs Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

www.degroenevenen.nl

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2013 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Toen ik een tijdje geleden mijn geboorteplaats weer eens bezocht maakte ik kennis met een dame waarmee ik aan de praat raakte. “Wat leid je tot hier” was de vraag die ik snel kon beantwoorden. “Ik ben hier geboren en heb m’n jeugd hier doorgebracht. Soms is het goed nog even terug te gaan en nog eens te voelen hoe het allemaal was. Nog stevig verkering gehad met een meisje dat op de Kalverhekkenweg woonde. Ina”. Stomverbaasd was ik toen ik hoorde dat dit haar schoonzuster was. Herinneringen kwamen weer boven. Drie jaar trokken we samen op. Het was een tijd waarin dameslingerie op een wat verborgen plekje aan de waslijn hing. Ik voelde mij een gelukkig mens dat ik al die pracht wat nader mocht aanschouwen. Soms ook wel ietsje meer, maar dat was niets vergeleken met nu, waar alles veel makkelijker schijnt te gaan. Op m’n Puch reden we naar het Veluwemeer waar we lange dagen en avonden doorbrachten. Samen met vrienden en vriendinnen. Boudewijn de Groot, gitaar mee en zingen met z’n allen. Ook de transistorradio ging mee. Veronica, de top veertig, songs als Sloop John B, A Whiter Shade of Pale. Slijpen, zoenen en af en toe een biertje. Niet te veel, want daar kon je echt niet tegen. Katers kenden we niet. Alleen die als het braaf opgevoede meisje je, zoals haar was geleerd, je een klets over je wat al te vrijpostige vlerken gaf. Niet leuk voor een met testosteron geladen jongmens dat staat te popelen de wereld echt te leren kennen. Onder het motto: “twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen,” waren de wederzijdse ouders niet dol-enthousiast. Na drie jaar hield ik het dan ook voor gezien. Ik vertrok naar Rotterdam, maakte de verkering uit en trok de wijde wereld in. Toen ik weer thuis was vertelde ik mijn vrouw wie ik had ontmoet en sprak af mijn Ina van toen te bellen. Na veertig jaar. Na de eerste woorden wist ze al wie ik was. “Mijn enige en echte jeugdliefde”. Ik schrok er van. Veertig jaar huwelijk en dan nog deze ontboezeming. “Nee, m’n man moet maar niet weten dat ik je heb gesproken. Dat zou hem alleen maar pijn doen.” In één zin vervloog m’n wens eens samen een bakkie te doen en herinneringen op te halen. Geheel vrijblijvend overigens. Ineens overviel me een gevoel van schaamte dat ik destijds de benen nam zonder in te zien wat dit voor gevolgen kon hebben. Sommigen begrijpen die televisiebeelden niet van mensen die elkaar na jaren nog eens terugzien. Sinds kort begrijp ik ze wel. Luistervink


4

Kort nieuws

12 april 2013

Dressuurclinic bij LR&PC Willis

Vinkeveen

Bijbelse getallen Aanstaande zondagmorgen 14 april, vindt in de PKN-kerk ‘De Morgenster’ VinkeveenWaverveen, Herenweg 253, de afsluitingsdienst plaats van de catechese aan mensen met een verstandelijke beperking (‘Molenhoek’) namens het Inter Kerkelijk Overleg De Ronde Venen. De dienst heeft als thema ‘Bijbelse Getallen – tel je mee?’ en wordt geleid door ds Bram-Willem Aarnoutse. Het koor van deelnemers zingt naar hartelust mee. Iedereen is welkom om deze vrolijke dienst mee te vieren. Aanvang 9.30 uur. Welkom!

Wilnis

Vrouwenbeweging sluit seizoen af Woensdagavond 17 april houdt Passage afdeling Wilnis haar laatste ledenvergadering van dit seizoen. Hiervoor is uitgenodigd Sam’s Kledingactie voor Cordaid Mensen in Nood, die een presentatie over de werkwijze komt geven. Door kleding in te zamelen genereert Sam’s Kledingactie geld dat direct besteed wordt om de nood in ontwikkelingslanden te verlichten. Zo kan op een heel eenvoudige manier, zonder direct geld te geven, een bijdrage worden geleverd aan noodhulp-, wederopbouw en preventieprojecten van Cordaid Mensen in Nood. Locatie: gebouw De Schakel, Dorpsstraat 20 te Wilnis. Aanvang 20 uur. Ook gasten zijn van harte welkom.

Op vrijdag 5 april heeft dressuurruiter Sander Marijnissen een dressuurclinic gegeven bij LR&PC Willis. Sander Marijnissen heeft zelf al diverse mooie resultaten geboekt op het hoogste niveau, de Grand Prix, en beschikt over een eigen trainingsstal in Wijdewormer. Dat er veel animo was voor een les van zo’n topruiter bleek wel bij het inschrijven, want al snel zat de clinic vol. Op de gezellige clublocatie aan de Bovendijk in Wilnis gaf Sander aan 14 verschillende combinaties, in groepjes van 2, gedurende de mid-

dag en avond les. De niveaus waren uiteenlopend van B t/m ZZlicht. Door de ervaring die Sander Marijnissen heeft, wist hij bij iedere combinatie de mindere punten eruit te pakken en daarmee aan de slag te gaan. Dankzij zijn goede tips en enthousiasme was het een leerzame en gezellige dag. Alle deelnemers gingen met een voldaan gevoel huiswaarts om het geleerde thuis in de training verder te kunnen toepassen. Al met al een geslaagde dag welke in de toekomst zeker voor herhaling vatbaar is.

Kanopolojeugd goed van start In het zwembad van Alphen aan den Rijn is het jeugdteam van Kanopolovereniging De Ronde Venen goed gestart tijdens een oefenwedstrijd tegen het team van De Kromme Aar. Beide wedstrijden werden gewonnen. Ook dit jaar doet de kanoclub mee met de actie: 'Kies Hart voor Sport'; een prima gelegenheid om kennis te maken met het kanovaren. Leerlingen van de basisschool die met de actie mee doen en lid worden van de club stromen regelmatig door naar het kanopolo. Drie spelers hebben deze route gevolgd. Eén of twee jaar meevaren met de jeugd geeft

een goede basis om daarna over te stappen naar het kanopolo. Ook oud deelnemers van Hart van Sport kunnen komen kanopoloën. Een beetje durf is wel nodig. Het spel bij de jeugd van de basisschool is nog betrekkelijk rustig, maar als de vaarders iets ouder worden, dan komt er meer snelheid en kracht in het spel. Het jeugdteam van KVDRV zit in deze fase en zal het geleerde van het vorig seizoen moeten omzetten in sterker spel en het behalen van meer punten. In elk geval is het seizoen goed gestart. Zie: www.kvdrv.nl

Nieuwe trainingspakken voor VIOS majorettes

Mijdrecht

Prof. dr. Maris in De Wegwijzer Op zondag 14 april gaat prof. dr. J.W. Maris voor in beide diensten in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer, Koningin Julianalaan 22, in Mijdrecht. Om 10 uur is de tekst uit Matteüs 28:7b ‘En zie Hij gaat u voor naar Galilea’. Als Jezus is opgestaan uit de dood horen zijn leerlingen meteen een belofte dat hun meester hen voorgaat naar het vertrouwde Galilea. Het gaat over de Goede Herder die er ook vandaag nog is. Om 17 uur wordt onderwijs uit de Heidelbergse Catechismus, zondag 6 gegeven. Christus, onze Verlosser is niet alleen een mens, Hij is ook werkelijk God. Hij is niet alleen God, hoog verheven, maar Hij is ook werkelijk mens, een werkelijk medemens. Belangstellenden zijn van harte welkom. Lees ook het hele artikel op de website van de kerk. Thuis live of achteraf de dienst bekijken kan via cgkmijdrecht.nl/online+diensten/

DE GROENE VENEN

Hertha-meiden in selectie FC Utrecht Melissa Brandenburg (links) en Nikki de Kuiper (rechts) zijn beide geselecteerd voor het talententeam van FC Utrecht onder 13 jaar. Melissa is gescout als links-half en links-buiten op en rond de velden van Hertha. Nikki is opgevallen als keepster op de voetbalschool van FC Utrecht. De meisjes trainen op een aantal zondagen met andere geselecteerde meisjes uit de regio bij sv Saestum in Zeist. Nikki heeft bovendien vorige week een wedstrijd gespeeld tegen meisjes van de Arsenal Academy [uit Engeland] bij sv Twello. Mooie ervaringen voor deze meisjes uit Vinkeveen. De meiden voetballen inmiddels ruim drie jaar bij Hertha; op dit moment in de MD1. Dit team speelt in een sterke meisjes-poule in de regio. Het meidenvoetbal van Hertha groeit dus niet alleen enorm kwantitatief, maar dus ook kwalitatief. De gedrevenheid van de begeleiders van het meisjesvoetbal begint zijn vruchten af te werpen. Coördinator Danny

Bierman krijgt het voor elkaar om gezelligheid en goed voetbal te combineren in de trainingen en de wedstrijden. Maar Hertha wil doorgroeien met het meidenvoetbal. We willen toegroeien naar minmaal twee teams per categorie, zodat we nog meisjes kunnen opleiden tot betere voetbalsters. Wil je ook eens komen kijken of voetbal iets voor jou is, kom dan eens langs op Sportpark de Molmhoek. Je kunt gratis een paar keer meetrainen. Neem contact op met Danny Bierman, gegevens staan op de website van sv Hertha. Door de groei van onder andere het meidenvoetbal heeft voorzitter Harry van Genderen besloten om te onderzoeken of het mogelijk is om de accommodatie uit te breiden. Zoals de plannen zich nu ontwikkelen ziet het er naar uit dat we in het seizoen 2013/2014 de accommodatie kunnen gaan aanpakken. Allemaal positieve ontwikkelingen die bijdragen tot nog meer voetbalplezier in Vinkeveen.

De VIOS-majorettes presenteerden in aanwezigheid van Pieter Koopmans van Stichting Ronde Venen Fonds hun nieuwe trainingspakken. Het Ronde Venen Fonds (voorheen VSBfonds) heeft met een gulle donatie deze, in eigen beheer ontworpen en door de firma Muta Sport B.V. geproduceerde, pakken mogelijk gemaakt. Majorette worden kan bij VIOS al vanaf ongeveer 6 jaar. De eerste stap is deelname aan de ShowKidz.

Na deze gratis lessen kunnen de meisjes (en hun ouders) ervoor kiezen om lid te worden van VIOS. Ga eens langs en maak kennis met deze leuke veelzijdige hobby en de gezelligheid bij VIOS. Voor meer informatie kijk je op www.vios-mijdrecht.nl of bel je met trainster Chantal van Ballegooij, tel. 0297-272862. Mailen kan ook naar majorettes@vios-mijdrecht.nl.

Vlinderbos: 1.700 euro voor kinderactiviteiten Afgelopen zaterdag, 6 april, heeft de jaarlijkse kinderkleding en speelgoedbeurs weer plaatsgevondenop Jenaplanbasisschool Vlinderbos. De netto opbrengst van de beurs was dit jaar 1.710 euro. Dit bedrag wordt besteed aan een geweldige activiteiten voor de kinderen van Vlinderbos. Wij willen op deze plek alle mensen bedanken die de beurs mogelijk hebben gemaakt met hun enorme inzet. De C1000 heeft net als voorgaande jaren de tassen gesponsord. Lot66 was op het schoolplein met skelters en fietsjes om alle kinderen te vermaken en deelde kortingsbonnen uit. Webwinkel

www.skeetjekinderkleding.nl hielp enorm door het leveren van kledingrekken, hangers en paspoppen. Bedankt!


DE GROENE VENEN

Gastles (S)Cool on Wheels voor groepen 8 van OBS De Eendracht

Op vrijdag 5 april jl. hebben beide groepen 8 van OBS de Eendracht in Mijdrecht geleerd hoe je met behulp van een rolstoel kan sporten. Onder deskundige leiding van een instructeur, ook in een rolstoel, kregen de leerlingen uitleg en

12 april 2013

5

Kinderen spelen kamermuziek Op 6 en 7 april jl. hield de twee jaar geleden opgerichte Stichting Kindersymfonie haar eerste kinderkamermuziekweekend. Op de zaterdag verzamelden 20 kinderen tussen de 8 en 15 jaar zich in Loenen voor de repetities. Ze komen uit De Ronde Venen en Stichtse Vecht en spelen viool, altviool of cello en waren ingedeeld in vijf groepjes van vier kinderen en elk groepje ging studeren op één of meerdere stukken die aansloten bij hun spelniveau. Mozart, Mendelssohn, maar ook Gabriella’s Song (film-

muziek) klonken uit de lokalen. De noten waren natuurlijk van te voren ingestudeerd. Tussendoor konden de kinderen lekker buitenspelen. De sfeer was positief en vrolijk. Zes docenten coachten de groepjes. Op zondagmiddag mochten de ouders komen luisteren naar het eindresultaat. Supergeconcentreerd speelden de kinderen hun partij. Het resultaat was voor de ouders verbluffend: dat kinderen in een zo korte tijd zoveel kunnen leren! De Stichting zal dit evenement vast nog gaan herhalen!

opdrachten over het sporten ‘on wheels’. De grenzen werden daarbij niet gemeden: geblinddoekt rijden in een rolstoel is een behoorlijke uitdaging. De leerlingen hebben het erg naar hun zin gehad en veel geleerd!

Kort nieuws Baambrugge

Inleverdagen Boekenmarkt Op zaterdag 20 en 27 april, tussen 10.00 en 12.00 uur, kan men oude boeken, platen en cd's inleveren voor de komende boeken- en plantenmarkt in Baambrugge. De jaarlijkse markt vind dit jaar plaats op 10 en 11 mei in en rond de Dorpskerk. De baten van de markt zijn voor deze restauratie van de Dorpskerk. Die restauratie begint binnen afzienbare tijd. Het inlever adres voor de boeken is dhr. de Groot, Binnenweg 6 te Baambrugge. Meer info over de boekenmark en het Restauratiefonds bij Jan Fluit tel: 291204, Aart van der Roest tel: 291993 of Ton Steenhof tel: 295730.

Abcoude/Baambrugge

Spreekwoorden en gezegden bij Vrouwen van Nu

OBS Molenland jongens groep 7 & 8 kampioen De jongens van OBS Molenland waren helemaal klaar voor het schoolvoetbaltoernooi bij bij VV Hertha in Vinkeveen. De eerste wedstrijd eindigde met 4-0 winst; de tweede bleef lang 0-0,. maar vlak voor het einde haalde Fouad een punt uit een corner. Met 1-0 floot de scheidsrechter af. Ook de derde wedstrijd, tegen de Beatrixschool, werd gewonnen: 5-1. Tegen de Driehuis was het niet

moeilijk scoren: 6-0. In de halve finale kwamen ze het andere team van de Eendracht tegen. Deze werd door OBS Molenland gewonnen met een 5-2 eindstand. De finale daar was niet gemakkelijk, maar werd uiteindelijk wel gewonnen met 7-4. Kampioen, dus! Hou deze jongens in de gaten; ze gaan het nog ver ‘schoppen’; Dani, Jari, Alif, Mohammed, Erkelly, Moreno & Fouad.

Nieuwe bestuursleden en pachter voor TVM Tijdens de laatste algemene ledenvergadering van Tennis Vereniging Mijdrecht is met grote meerderheid ingestemd met het voorstel om de bar te verpachten aan de familie Panman, de bekende eigenaren van de naastgelegen tennishal. Daardoor hoeven de leden niet alleen geen bardiensten meer te draaien, zij kunnen nu genieten van de professionele service die Adriaan en Erna Panman samen met hun personeelsleden bie-

den. Bovendien zijn de prijzen zeer schappelijk gebleven. Ook zijn tijdens de vergadering de nieuwe voorzitter en secretaris benoemd, respectievelijk de heer Piet Voorwinden en de heer Martin Steunebrink. Na een moeizame bestuurlijke periode wordt van het nieuwe bestuur veel verwacht. Veel nieuwigheden bij de vereniging, wat ongetwijfeld zal resulteren in nog meer gezelligheid en spelplezier!

Spreekwoorden en gezegden staan centraal op de bijeenkomst van Vrouwen van Nu Abcoude/Baambrugge op woensdagavond 17 april 2013. Onze taal kent een groot aantal spreekwoorden en gezegden, die een weerspiegeling zijn van de Nederlandse geschiedenis. Net als in elke levende taal, komen er nieuwe spreekwoorden en gezegden bij en raken anderen in onbruik. Onze kennis over dit onderwerp wordt getest aan de hand van een spel onder leiding van de heer Cees Aantjes. Wilt u kennis maken met de grootste vrouwenorganisatie van Nederland, u bent van harte welkom. Locatie: Ichttusschool, Dorpsstraat 4, Baambrugge. ingang rechts achter de kerk. Aanvang: 20 uur.

Vinkeveen

Veensteker bedrijventoernooi op vrijdag 3 mei

Geslaagde jazz- en kookavond in Eet & Drink Lokaal Vrijdag 5 april vond de eerste Jazzavond plaats in het Eet& Drink Lokaal aan de Rondweg 1A in Mijdrecht, een werk/leerschool van de Stichting 2BE, waar jongeren de basisvaardigheden aanleren voor werknemerschap en het functioneren in een commerciële omgeving. Aan deze gezellige avond werkten zangeres A3ana Kegley samen met haar pianist Maarten Tros en Chef-kok Alwin van Burken geheel belangeloos mee. A3ana liet met haar warme stem de vocalen schitteren, daarbij op de witte en zwarte toetsen begeleid door Maarten Tros. Het repertoire liep uiteen van rustige jazz ballads en blues nummers tot Braziliaanse lounge- en jazzy popmuziek. De bekende Vinkeveense chef-kok Alwin van Burken heeft een indrukwekkende staat van dienst in de gastronomie en werkte in de allerbeste restaurants van Nederland voordat hij That’s Cooking startte. Als gastkok zette hij zich in voor het welslagen van het culinaire gedeelte van de avond.

Sint Jozefschool extra fris en fleurig Zo’n vier keer per jaar ziet u ze aan het werk aan de Kerklaan en het Tuinderslaantje: de tuinwerkgroep van de Sint Jozefschool in Vinkeveen. De groep, bestaande uit ouders, leraren en leerlingen van de school, zet zich met betrokkenheid en plezier in, om de schoolpleinen schoon en netjes te houden. Zwerfvuil, onkruid, álles wordt aangepakt en opgeruimd. Maar voor het snoeien van bomen en ander, meer specialistisch werk, kun je toch maar beter advies vragen aan een tuinbedrijf. In tuinservicebedrijf De Graaff uit Vinkeveen vond de school een goede partner. Met hulp van dit bedrijf werden de afgelopen weken bomen en struiken gesnoeid, houtsnippers verspreid, de ligusterheg versterkt en het zand van de zandbak ververst en aangevuld. De kersverse samenwerking werd afgelopen zaterdag gevierd met het opknappen van

de borders op het speelterrein van de peuters en kleuters. Een leerling van de school mocht het naambordje van het bedrijf in de border plaatsen. Met dank aan tuinservicebedrijf De Graaff treedt de Sint Jozefschool de lente extra fris en fleurig tegemoet.

In verband met de nacompetitie van het eerste herenteam van Atalante op vrijdag 26 april in Zaandam, is het Veensteker bedrijventoernooi verplaatst naar een week later: op vrijdag 3 mei in De Boei in Vinkeveen. Maximaal 16 teams kunnen meedoen in een sportieve of fanatieke poule. Inschrijven via

www.vv-atalante.nl. Het Assuline Turfstekerstoernooi vindt dit jaar voor de 25e keer plaats en wordt opnieuw georganiseerd door Volleybalclub Atalante. Dit jaar wordt het buitentoernooi op zondag 9 juni georganiseerd op de grasvelden van ‘De Vinken’, op sportpark De Molmhoek in Vinkeveen. De organisatie zal op gepaste wijze aandacht besteden aan het jubileum, maar hoe, dat wordt nog even geheim gehouden.


6

12 april 2013

DE GROENE VENEN

Voku sinds 1985 dé

dealer in uw regio

HET FEEST WAS ECHT LEUK,

Nu BTW verlaging o uw verbou p win en renovati g e! Van 21

MAAR DE VOLGENDE KEER GEWOON NAAR CLUB ROEKZ

% naar 6%

Amstelveen • Zetterij 1 Mijdrecht

• 0297-284970 • Communicatieweg 4 • www.voku.nl

• Aluminium & Kunststof kozijnen • Carports • Dakkapellen • Dakramen • Deuren • Deurluifels • Garagedeuren • Gevelbekleding • Horren • Schuifpuien • Serres-lichtstraten • Vaste en schuifbare terrasoverkappingen • Uitbouwen • Windschermen •

drs. Kooter

dr. Van der Vis

dr. Albers

drs. Van der Haven

De specialisten in Orthopedische Chirurgie Je feest vier je natuurlijk beter in Club Roekz. Met een gezellige bar, tafels, dansvloer, geweldige muziekfaciliteiten en heerlijke catering is alles mogelijk voor uw feest. Maar u kunt Club Roekz ook inschakelen voor een bedrijfspresentatie, bruiloft, receptie, jubileum, workshop of training. PARTYCENTRUM CLUB ROEKZ HERENWEG 55 VINKEVEEN 0297-262174

• heup-, knie-, schouderklachten • rugklachten • arthrose • 2nd opinion • geen wachtlijst • behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar Centraal nummer voor afspraken en informatie:

035 – 622 32 60

Bel of mail voor een vrijblijvend voorstel

www.ave-orthopedischeklinieken.nl

Tot snel bij Club Roekz!

www.roekz.nl

• amsterdam • almelo • 2xalmere • amstelveen • bosch en Duin • Eemnes • 2xhilversum • huizen • Utrecht • Vinkeveen • Volendam

Rotisserie Ici Paré heet vanaf nu Restaurant Ici Paré Er waait een frisse wind door Ici Paré. Het van oudsher bekende restaurant langs de N201 heeft een totale metamorfose ondergaan. Een nieuwe menu kaart; een nieuwe inrichting; een nieuwe uitstraling, kortom vanaf heden treft u Ici Paré aan in een totaal andere sfeer. Het is nog niet zolang geleden dat het restaurant is opgeknapt, maar het kon nog eigentijdser, warmer en gezelliger. De laatste twee weken is er met man en macht aan gewerkt om dit te realiseren en gisteravond 11 april vond de feestelijke heropening plaats. Maar wanneer er iets nieuws komt, wil dat nog niet zeggen dat het oude verdwijnt. Vanzelfsprekend blijven de traditionele gerechten op het menu staan en kunt u rekenen op dagelijks vers gegrilde kip, gekruid volgens het vertrouwde recept en geflankeerd naar keuze met diverse groente- of fruitsoorten. Maar er is meer dan alleen kip. De keuken van Ici Paré biedt een ruime keuze aan vis- en vleesgerechten. Op de website is de vernieuwde menukaart te vinden. “We waren toe aan een nieuwe impuls," vertelt Kelly Haveman. “Toen we het restaurant al weer bijna vier jaar geleden overnamen, hebben we eerst de hele buitenkant opgeknapt, een nieuw terras gemaakt en een grote serre aangebouwd. Nu was de binnenkant aan de beurt. Het is echt helemaal leeggesloopt en het resultaat is werkelijk fantastisch geworden. De entree is helemaal anders, er ligt een prachtige houten vloer in het restaurant, een compleet nieuwe bar met zitplaatsen, nieuwe lambrisering alles in dezelfde stijl.” Sinds bijna vier jaar zwaait Kelly de scepter over Ici Paré. Dat doet zij met passie en enthousiasme, maar

natuurlijk kan zij dat niet alleen. Kelly kan rekenen op een professioneel team, dat haar met raad en daad terzijde staat bij de exploitatie van het restaurant. De prachtige zwart-wit foto’s aan de muur vertellen de geschiedenis van Ici Paré, dat al sinds jaar en dag bekend staat als het uitgelezen adres voor een gezellig familiefeestje of een etentje met het gezin. Dat kan nog steeds, maar daarnaast richt Ici Paré zich vanaf nu ook op een breder en meer veelzijdig publiek. Ondernemers en managers die tijdens de lunch zaken willen bespreken kunnen er prima terecht en natuurlijk is er gratis WIFI. Datzelfde geldt voor bedrijven die een uitgebreide borrel willen organiseren voor hun medewerkers. Maar ook een stel vriendinnen, die na een gezellig middagje winkelen een glas wijn willen drinken en een hapje willen eten, vinden bij Ici Paré een warm welkom. Restaurant Ici Paré bevindt zich op een unieke locatie, direct gelegen aan de N201, is makkelijk bereikbaar en beschikt over voldoende eigen parkeergelegenheid. Van welke richting in De Ronde Venen men ook komt, of het op de fiets of met de auto is, bijna vanzelfsprekend

passeert men het restaurant. Restaurant Ici Paré is vanaf heden zeven dagen per week open, vanaf 11.00 uur ’s morgens voor een kopje koffie, een lunch, een borrel, een makkelijke hap of een uitgebreid diner. De keuken sluit dagelijks om 21.00 uur. Kelly en haar team ontvangen u graag in het sfeervolle restaurant of in de verwarmde serre, die een schitterend uitzicht biedt op de polders van De Ronde Venen, aan de rand van het groene hart van Nederland.

vervolg van pagina 3 Met name dat laatste weegt zwaar bij de WMO-raad. Men was van oordeel dat er te gemakkelijk een beroep gedaan wordt op vrijwilligers die onvoldoende zijn opgeleid voor dit werk. Hiervoor zou tenminste een HBO-niveau vereist zijn. Ook de raad had de nodige twijfels. Vooral de samenstelling en de werkwijze van de wijkteams is onduidelijk. Veel fracties vonden dat de huisartsen en verpleegkundigen een belangrijke rol moeten spelen. Belangrijkste kritiek was het feit dat de regiefunctie niet goed is geregeld. Er moet één iemand of één instantie zijn die het overzicht houdt en ingrijpt wanneer de zaak vastloopt of een cliënt niet de zorg krijgt die nodig is. Geen keuze De raad besloot om geen keuze te maken voor een bepaald scenario en voor het vaststellen van de randvoorwaarden. Men vond dat er nog teveel onduidelijkheden en onzekerheden waren. Om de uitwerking niet al te zeer te vertragen ging de raad er mee akkoord dat het college nog een aantal experimenten uitvoert en op basis daarvan de randvoorwaarden verder ontwik-

keld en daarover rapporteert in de raadswerkgroep. Uitvoeringsprogramma Wonen, Welzijn en Zorg Bij de decentralisatie van zorg en ondersteuning vormt het organiseren van Wonen, Welzijn en Zorg een belangrijk onderdeel. Daar bij gaat het onder meer over het creëren van woonservice gebieden, waarbij mensen langer thuis kunnen blijven wonen en de noodzakelijke voorzieningen dicht bij huis voorhanden zijn. In dit kader kwam het college met een Uitvoeringsprogramma Wonen, Welzijn en Zorg met het verzoek dit programma vast te stellen. De raadscommissie was daar kennelijk niet aan toe. Gezien de vele vragen en onduidelijkheden, mede in relatie tot het vorige onderwerp ging de raadscommissie niet tot behandeling over. Sommige fracties voelden zich overvallen en voor het blok gezet. Wethouder Spil wees er op dat de materie al twee keer in de raadswerkgroep aan de orde is geweest. Ze drong op spoed aan, omdat er druk achter zit vanuit de provincie. Het uitvoeringsprogramma is een kaderstellend plan, waar het college verder beleid op wil baseren. Besloten werd behandeling van het stuk een maand op te schorten.

De Groene Venen is 24 uur per dag online te lezen op

www.degroenevenen.nl


DE WEEK IN BEELD DE GROENE VENEN

Paarden voor de wagen langs het riviertje de Angstel, met de molen op de achtergrond. Voor dit fraaie plaatje zorgde de Menclub Abcoude, die de paasrit reed op Tweede Paasdag. De deelnemers lieten zich niet afschrikken door het koude voorjaar en reden voor een groot deel over het grondgebied van de gemeente De Ronde Venen. Vanaf manege De Slotruiters ging de tocht via Vinkeveen, Oukoop, Nieuwer ter Aa, Loenersloot, Baambrugge weer terug naar Abcoude. foto menclub abcoude

12 april 2013

De kinderen van Musicalkoor De Regenboog zijn zondag jl. ter voorbereiding op hun uitvoering ‘Kansloos’ in mei, naar Utrecht geweest om van exverslaafden te horen hoe het was om te moeten rondzwerven door de stad. De musical Kansloos gaat over daklozen en wat is er beter om eens te horen met welke problematiek je te maken krijgt. De groep werd rondgeleid door twee gidsen, die veel vragen gesteld kregen over hun verslaving en het bizarre leven dat ze leidden. Er werd stil geluisterd naar de verhalen. Voor de gidsen was het de eerste keer dat ze kinderen hun verhaal vertelden. Niets bleef verzwegen. Met deze bagage foto lex tillart kunnen de Regenboogkids hun rol straks nog beter op de planken brengen.

Kies voor Hart & Sport, een sportstimuleringsproject van de Gemeente De Ronde Venen, georganiseerd door Sport in De Ronde Venen, is afgelopen week begonnen aan editie 2013. De kinderen konden ook kiezen om te gaan mountainbiken. In 3 lessen worden technieken behandeld in spelvormen en oefeningen, en natuurlijk wordt er ook lekker geknald over een parcours. In de eerste les werd het remmen en schakelen behandeld, maar ook het rijden over obstakels. Concentratie vereist !

Afgelopen woensdag kon iedereen tussen 13 uur en 14 uur een gratis patatje met halen bij Grieks-Nederlands Cafetaria Alpha in de Dorpsstraat in Wilnis. Omdat deze cafetaria uitgeroepen is tot de beste snackbar van De Ronde Venen door Veenig was er een actie in samenwerking met Remia. Er gingen ruim 240 puntzakken friet over de toonbank. foto's peter bakker

Zaterdagmiddag jl. heeft rond 12.10 uur een ongeluk plaats gevonden op de N212 ter hoogte van de begraafplaats. Een automobilist in een rode auto kwam bij de begraafplaats vandaan en wilde de N212 oversteken, richting Wilnis. De bestuurder zag vermoedelijk de zwarte auto die op de N212 richting Woerden reed over het hoofd. Er ontstond een aanrijding waarbij de zwarte auto geramd werd door de rode. De zwarte auto kwam voorbij het kruispunt tot stilstand bij een lantaarnpaal. Er raakte niemand ernstig gewond. foto's peter bakker

De jongens van groep 7/8 van OBS De Trekvogel zijn kampioen geworden bij de 11-tallen tijdens het schoolvoetbaltoernooi. Van de zes wedstrijden wonnen zij er maar liefst vijf en speelden zij er één gelijk. Onder luid gejuich werd de ‘beker met de grote oren’ in ontvangst genomen. Een supertrotse meester ging met de jongens op de kampioensfoto. Met dit behaalde kampioenschap plaatsten de jongens van OBS De Trekvogel zich voor de regionale kampioenschappen op 22 mei a.s. Jimmy, Levi, Teun, Guy, Jordy van E., Jordy Z., Niels de V., Dion, Kevin, Martijn, Niels O., Ryan en Tobias worden van harte gefeliciteerd!

Zelf ook een nieuwsfoto gemaakt? Stuur uw digitale inzending uiterlijk op woensdag 12.00 uur naar foto@degroenevenen.nl. U maakt dan kans op een gratis vergroting van 20 x 30 cm op canvasdoek, aangeboden door HEMA Mijdrecht!

7


8

Familieberichten

12 april 2013

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297-38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl

DE GROENE VENEN

Na een mooi en rijk leven, waarvan de laatste jaren moeizaam maar ook mooi waren, hebben wij met veel verdriet afscheid moeten nemen van onze lieve, bijzondere papa, opa en vriend

Jolanda Dirksen

Cees Wiersma huisarts in ruste

Uitvaartverzorging

sinds 15 maart 1996 weduwnaar van Wiesje

Met respect voor uw persoonlijke wensen

* Amsterdam, 31 augustus 1929

Paul en Gezieneke Mieke Merel

Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126

José en Jos Tamma Hugo

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Na een intens en bewogen leven is thuis overleden onze moeder en schoonmoeder. Krachtig en betrokken tot op het laatst.

Marianne Maria Yvonne Meyer - Praxmarer Yvonne

* Wenen, 24 maart 1922

† Abcoude, 3 april 2013 Sasha Meyer Ed Visser verdere familie

† Abcoude, 7 april 2013

Suzanne en Han Thijmen Jan Philip "Slotzicht" Hoogstraat 40 1391 BV Abcoude De crematie zal op vrijdag 12 april 2013 te Amsterdam in besloten kring plaatsvinden. Een persoonlijk requiem kunt u inzien op: www.persoonlijkrequiem.nl. U logt in met: WIERSMA en met toegangscode: B92TTB U kunt uw herinneringen over papa in zijn persoonlijk requiem plaatsen. Wij zullen dit zeer waarderen.

Correspondentieadres: Sasha Meyer Hugo de Grootstraat 19 2311 XJ Leiden

Dankbetuiging

De viering ten uitvaart in de H.H. Cosmas en Damianuskerk en de begrafenis op de Algemene Begraafplaats te Abcoude, hebben op woensdag 10 april plaatsgevonden.

april 2013

Dankbaar en blij verrast waren wij met zoveel aandacht, bloemen en kaarten. Speciaal de verhalen met een lach over

Joop Heerooms hebben ons enorm goed gedaan. Wij willen iedereen hiervoor hartelijk bedanken. Marianne Heerooms-Schram kinderen - kleinkinderen

Uitvaartbegeleiding

Abcoude Dag en nacht bereikbaar 06-23367997 /06-15442046

Liefde Aandacht Respect

Voor de vele blijken van betrokkenheid bij het overlijden van mijn lieve, zorgzame man

www.charonuitvaart-abcoude.nl

Cor van der Meer wil ik u, mede namens mijn kinderen en kleinkinderen bedanken voor de kaarten, lieve brieven, bloemen en uw aanwezigheid. Helaas is het voor ons onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken voor dit warme medeleven. Het is voor ons een grote steun te weten hoe geliefd Cor was en hoe hij werd gewaardeerd. Sjaan van der Meer – Turkenburg Mijdrecht, april 2013

Tel. 0297 - 583448 Vinkeveen • Tel. 0294 - 293063 Baambrugge Kantooradres: Voorbancken 3 • 3645 GV Vinkeveen E-mail: info@robvandevelde.nl • robvandevelde.nl


DE GROENE VENEN

12 april 2013

9

Dagtocht bakkerijmuseum bij De Paraplu Eindelijk is de lente nu echt op komst. Om daarvan optimaal te profiteren organiseert de Stichting 'Paraplu' op donderdag 18 april a.s. een bijzonder interessante dagtocht voor iedereen die wil deelnemen. Het vertrek is om 9.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Willisstee in Wilnis en gaat naar Hattem. Daar wordt het bekende Bakkerijmuseum en het historische oude binnenstadje bezocht. Eerst gaar de tocht vanuit Wilnis naar Putten voor een koffiestop in

U bent daarna vrij om de mooie historische binnenstad te bekijken of het Anton Pieck Museum (voor eigen rekening) te bezoeken. Om 15.30 uur wordt iedereen weer bij de bus verwacht voor de terugtocht naar Wilnis. Prijs inclusief entree, koffie en lunch € 50,00. de ‘Berenkuil’ annex Forellenvijver bij Putten. Het is leuk om even langs deze mooie forellenvijver te wandelen. Met de bus verder naar Hattem, naar het Bakkerijmuseum, waar ook de lunch gebruikt wordt.

Voor aanmelding kan een inschrijfformulier worden ingeleverd dat kan worden gedownload op www.stichtingparaplu.nl, of afgehaald en ingeleverd bij de “Paraplu”, Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis.

Nieuwe oproep voor getuigen overvallen Mijdrecht en Nieuwkoop Zuster Teresanna overleden

De politie is nog steeds op zoek naar getuigen van twee overvallen op juweliers in Nieuwkoop en Mijdrecht. De overvallen vertonen opvallend veel overeenkomsten. De politie probeert antwoord te krijgen op een aantal vragen; met name over een rode scooter en een grijze Opel Omega die betrokken zijn bij de overval in Nieuwkoop.

Op 26 maart jl. overleed zuster Teresanna Fornasero. Voor velen in De Ronde Venen was zij geen onbekende. Zij was de gids voor enkele van de vijf Nederlandse huisartsen die als Rotary Doctors waren uitgezonden naar Wajir en werd eerste contactpersoon voor de Stichting Welzijn Wajir. Enkele malen bezocht zij De Ronde Venen en ontmoette velen bij bijeenkomsten, bij de Rotary Club en bij kerkdiensten. Bij haar eerste bezoek bracht zij het projectplan mee voor de Furaha Secundary School en die school functioneert al jaren met inmiddels zo’n 800 leerlingen.

Zaterdag 23 februari jl. werd juwelier ’t Gouden Hart aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop overvallen. Twee mannen bedreigden meerdere personen met een vuurwapen en een derde overvaller wachtte bij de voordeur met een scooter. Toen de overvallers wilden wegrijden op de scooter pakte een omstander één van de overvallers vast, waardoor deze ten val kwam en kon worden aangehouden. Deze overvaller is een 19-jarige man uit Mijdrecht. Maandag 25 februari meldde een tweede verdachte, een 20-jarige man uit Mijdrecht zich bij de politie. De politie doet nog onderzoek naar de derde verdachte.

Zij heeft behoedzaam de boeken verspreid over de vreselijke gevolgen van vrouwenbesnijdenis, die de Stichting door Boekhandel Mondria ter beschikking waren gesteld en die verspreiding was in die tijd nog heel delicaat. Waarschijnlijk heeft dit bijgedragen aan de afschaffing van deze verminking. Voor haar werk kreeg zij van de President van Kenia een nationale onderscheiding: The Award of Orders, Decoration and Models. In december 2009 is door terroristen uit Somalië een poging gedaan om haar te kidnappen, maar met de verbeten wilskracht die wij van haar kennen heeft zij de aanval kunnen afslaan. In 2010 kreeg zij in Nairobi een beroerte, waarna zij liefdevol werd verpleegd in het verpleeghuis van de ‘Little Sisters of the Poor’. Daar overleed zij en is in Nairobi begraven. Zij is van grote betekenis geweest voor heel Wajir en voor de Stichting Welzijn Wajir en allen die Wajir een warm hart toedragen zullen haar met groot respect gedenken.

kapot. De overvallers vertrokken daarna op een blauwe scooter met een rode buddy, welke later werd teruggevonden in de buurt van de Adelhof in Mijdrecht. De politie is op zoek naar meer informatie over de overvallen. Heeft u alsnog tips die kunnen leiden tot het oplossen van deze overvallen, dan wordt u vriendelijk

Zaterdagochtend 10 november 2012 werd in Mijdrecht juwelier Swaab in de Dorpsstraat overvallen. Twee mannen kwamen de zaak binnen en sloegen de vitrines

Vervolg van voorpagina

Problemen bij Bowling Mijdrecht Het bowlingcentrum in Mijdrecht is bezig met het derde seizoen. Als gevolg van de grote brand van Party Plaza was er in Mijdrecht geen gelegenheid om te bowlen. De Bowlingverenigingen weken uit naar andere banen waaronder De Kegel in Amstelveen. In september 2010 openden Margret Tol en haar partner Allan Coltman het nieuwe centrum in Mijdrecht. Dat betekende voor de Mijdrechtse bowlingverenigingen een terugkeer naar de basis en leidde in veel gevallen ook al snel tot ledenwinst. Bowling Mijdrecht is onderdeel van het zwembadcomplex aan de Ontspanningsweg. Naast twaalf banen is er ook het restaurant ‘All in the Family’. Uiteraard betreuren de bowlers uit Mijdrecht en omgeving deze teleurstellende snelle neergang van het gezellige bowlinghuis. Voorlopig kan er niet gespeeld worden en men wacht in spanning de ontwikkelingen af. Wellicht dat er een koper gevonden wordt die een doorstart mogelijk maakt.

verzocht contact op te nemen met de recherche Alphen aan den Rijn, bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.

Foto: De overvallers van Juwelier Swaab uit Mijdrecht sloegen op een blauwe scooter op de vlucht. De scooter werd later teruggevonden.

Zondag 14 april wordt Gustaaf Pothuizen 40 jaar. Ben je in de gelegenheid, bel hem even.

Cursusproject Abcoude-Baambrugge Bij het Cursusproject AbcoudeBaambrugge zijn nog inschrijvingen mogelijk voor een lezing over De Weidevogels op dinsdag 16 april van 20-22 uur in het Viscentrum in Abcoude. De kievit, de grutto, de tureluur en nog vele andere vogelsoorten die in het voorjaar in de weilanden verblijven, daar hun nest bouwen, hun eieren leggen en er de jongen grootbrengen noemt men 'weidevogels'. Door deze zeer interessante lezing, met (dynamisch) beeld en geluid, leert men deze prachtige vogels snel kennen en herkennen.Neem uw vogelgids mee. Volledige informatie en mogelijkheid tot inschrijving op onze website: www.cursusproject-abcoude.nl

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Ad Groeneveld, voorzitter Stichting Welzijn Wajir. Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

12 april 2013

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week actrice en cabaretière Mylène d'Anjou, die dit seizoen te zien is met ‘Hufterproof’. Ze speelde eerder oa. in ‘Wordt u al geholpen?’, ‘Mama Mia’ en ‘Herinnert U zich deze nog?’

Mylène d'Anjou

‘Deze voorstelling is in een enorme onzekerheid ontstaan’ Vorig jaar werd borstkanker bij je geconstateerd, een onderwerp dat een belangrijke rol speelt in je nieuwe voorstelling. Op je cd ‘Stuk’ uit 2000 staat het liedje ‘Het komt goed’. De tekst hiervan past goed bij dit onderwerp. “Dit liedje komt –ondanks dat de tekst op dit moment treffend is– niet terug in deze voorstelling. Ik heb het sindsdien zoveel gezongen, inmiddels is er veel nieuw materiaal. De strekking ‘het komt goed’ zou best passen, maar dan verpakt in een nieuw nummer. Het opnieuw zingen is saai voor mij, ondanks dat veel mensen dit lied niet kennen, moet het voor mij niet te veilig voelen.” Ik hoorde ook het prachtige nieuwe liedje ‘Daar wordt zelfs God zwaarmoedig van’, met een rake tekst. “Dat is een donker, maar heel mooi nummer. Verder zing ik oa. ‘Waarom huil je nou’ van Robert Long, ‘Net Als Iedereen’ van Conny

Vandenbos en liedjes van mezelf en mijn componist Erik de Reus.” Deze voorstelling kreeg opeens een hele andere wending. “Dat is absoluut waar. Het materiaal wat ik al aan het maken was zit er nog steeds wel in. Het eerste idee was het hufterproof krijgen van je leven, het afrekenen met foutgedrag om je heen, foute exen en fout gedrag van jezelf. Het hufterproof krijgen van mijn lijf is hierbij gekomen. De ontdekking van de tumor in mijn borst was ingrijpend en groots.” Hoe ingrijpend? “Ik wilde eerst deze theatertour afzeggen, maar besloot later ondanks dat het onderwerp zeer ingrijpend is om dit een belangrijk onderdeel van de voorstelling te laten worden. Ook omdat mijn gevoel zei dat dit niet anders kon.” Je beschrijft dit als ‘het opdringen van een ander soort humor.’

“Een cabaretprogramma is vaak een persoonlijk statement. Je kunt er voor kiezen om dit onderwerp niet te tackelen, maar je kunt hier niet omheen. Je moet er iets mee.” Wanneer je dit onderwerp niet had toegelaten in de huidige cabaretvorm, had je dan deze voorstelling niet kunnen maken? “Ja, je weet niet wat een chemotherapie met je doet. Deze voorstelling is in een enorme onzekerheid ontstaan.” Op je website staat een mooi, maar ook grappig filmpje over het dragen van een pruik. “Dat is een goed voorbeeld hoe ik mijzelf wil redden in het leven. Als ik ergens maar een beetje de humor in kan vinden, hoe wrang ook, dan red ik mezelf wel. Dat is mijn manier om het licht in de duisternis te zien. Naast het filmpje maak ik ook een blog hoe ik mijn ziekte probeer te overwinnen, met naast de serieuze dingen ook absurde

wel en wee van de spelers. Ron van Rooijen heeft naast de uiteenlopende emoties, humor een prominente rol gegeven in dit stuk. In de pauze verzorgt Jordy de Leeuw de muzikale omlijsting. Aanvang 20.15 uur. Kaarten à €10,00 te koop bij Deco Home van Asselen, Dio de Bree, Slijterij Vreeland, Boekhandel Mondria.

Het idee is een gevarieerde groep van ± 80 mensen samen te brengen, die bereid zijn € 75,00 per jaar in te leggen. De totale inleg komt uitsluitend ten goede aan de uitvoering van de concerten. Deelnemers krijgen toegang tot vier kwalitatief hoogstaande jazzconcerten per jaar door gerenommeerde jazzmusici. Een drankje is inbegrepen, er komen informatieve inleidingen en interviews, de ambiance wordt aangenaam los en na afloop is een meet ‘n greet met de muzikanten mogelijk. Met dank aan De Eendracht Abcoude zullen De Hanebalken geheel gerestyled vier avonden als thuisbasis van het Jazzhuis fungeren.

Data en programma 2013-2014 De geplande data voor het seizoen 2013-2014 zijn zaterdag 21 september, zaterdag 30 november, zondag 9 februari (middag) en zaterdag 19 april. Een aantal artiesten is al gepolst en welwillend, waarbij te denken valt aan jazztoppers als Ben Herman, The Ploctones en Anton Goudsmit, nieuwe hemelbestormers als Finn Silver, Reinier Baas, Bruut en Bart Wirtz, en crossovers naar soul en funk, zoals Kyteman i.s.m. Eric Vloeimans. Wie doet er mee? De definitieve programmering kan worden vastgesteld bij het al of niet

Mylène d'Anjou is 25 april te zien in Schouwburg Amstelveen.

Fling brengt magische Ierse folk naar Abcoude

Reserveren: altovi@zonnet.nl.

Jazzhuis Abcoude. Wie doet er mee? Na de zomer staat er in De Ronde Venen iets nieuws te gebeuren: Jazzhuis Abcoude, met mooie, inspirerende, eigentijdse en toegankelijke jazzconcerten. Doel is om te genieten van Nederlands beste jazzmusici en een nieuw podium te creëren in een cultureel klimaat waarin teveel verdwijnt. Jazzhuis Abcoude is een initiatief van vier Abcoudenaren: Jelske Hoogervorst (saxofonist), Dirk Beets (trompettist), Jacqueline de Rijk (jazzliefhebber) en Wiet van der Velden (cultuurminnaar).

Is je redding dat je cabaretière bent? “Ja, voor mij persoonlijk wel. In het begin – en eigenlijk nog wel – was ik woedend. Maar doordat ik een blog en een voorstelling ging maken kon ik me uiten, waardoor het verder ging dan de vier muren thuis.”

Je hebt een paar mooie reacties gekregen: ‘Mooie liedjes, confronterende teksten, geestig en ontroerend’. “Ik hoor dat veel mensen me kwetsbaar vinden, terwijl de voorstelling grappig is. Het raakt mensen blijkbaar.”

Zaterdag 20 april: ‘De Vuurtorenwachter’

Altovi speelt 'Achter de wolken' Zaterdag 13 én 20 april brengt toneelvereniging Altovi het stuk 'Achter de wolken'. Dit toneelstuk is speciaal voor Altovi geschreven door Ron van Rooijen. Het publiek wordt deelgenoot van de ontwikkelingen binnen drie relaties. Het is een uit het leven gegrepen stuk, waarbij men gaandeweg betrokken raakt bij het

dingen. Ik wil dit graag, met humor, kwijt kunnen.”

De vier initiatiefnemers van Jazzhuis Abcoude. v.l.n.r. Dirk Beets, Jacqueline de Rijk, Wiet van der Velden en Jelske Hoogervorst.

definitief doorgaan van het Jazzhuis. Daarvoor zijn rond de 80 leden nodig. Naar aanleiding van een eerste mailing hebben zich al bijna 50 geïnteresseerden gemeld. Zat u daar niet bij, maar bent u jazzliefhebber en wilt u niets missen? Stuur dan o.v.v. Jazzhuis Abcoude een mail naar: jack25@hetnet.nl. Meld u aan, zegt het voort en maak Jazzhuis Abcoude een muzikaal feit en feest.

Het valt niet mee om je leven te slijten op een vuurtorentje van niks, met als enige gezelschap een vleugellamme zeemeeuw genaamd Seamus. De laatste vuurtorenwachter vertrekt en vult zijn koffer met herinneringen en absurditeiten. Fling kijkt mee en speelt akoestische muziek die diepgeworteld is in de Ierse traditie, maar persoonlijk en eigenzinnig wordt vertolkt. Fling bestaat uit Evertjan ’t Hart (uilleann pipes, een Ierse doedelzak), Siard de Jong (viool), Annemarie de Bie (zang en fluit) en Philip Masure (gitaar). De Vuurtorenwachter is een humoristisch verhaal dat wordt verteld aan de hand van een serie instrumentale stukken en Ierse songs. Folkloristische, traditionele klanken van uilleann pipes, viool en bodhrán, soms met een whistle of bouzouki: de muzikanten voelen elkaar feilloos aan. Zoals gebruikelijk bij Ierse

danstunes spelen ze vaak twee of drie tunes in een medley. Fling brengt een buitengewone, magische avond van absurde verhalen, gevat in een stormvloed aan ontroerende ballades en wilde melodieën. Een aanstekelijke afsluiter van het culturele Ab-Art seizoen! Aanvang: 20.15 uur; entree: € 20 / CJP € 14. Kaarten bij Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via

www.ab-art.nl.


DE GROENE VENEN

12 april 2013

11

Martin Mans, Mans Formation en Urker Mans Formatie

Feestelijk Koninginnedagconcert in Mijdrecht Op Koninginnedag zal de Janskerk in Mijdrecht opnieuw het toneel zijn van een flonkerend feestconcert waar de vonken vanaf zullen spatten. Martin Mans zelf zal het orgel laten spelen zoals u dat van hem gewend bent. Maar er is meer. De Mans Formation en de Urker Mans formatie zullen de kerk vullen met zang van topklasse. En…niet het minst belangrijk, u zelf kunt tijdens de samenzang het beste beentje voorzetten. Op uitnodiging van de Oranjevereniging Mijdrecht komt een flink aantal vocalisten naar Mijdrecht. Zij zullen een groots Oranjeconcert gaan verzorgen dat u nog lang gaat heugen. Natuurlijk kennen velen

Martin Mans, een befaamd organist en dirigent van vele koren. Hij was al eerder te gast in Mijdrecht. Nieuw is de Urker Mans Formatie die, gehuld in traditionele klederdracht, de louterende inwerking van zeewater op de stembanden zal demonstreren. De Martin Mans foundation completeert het gezelschap. Een groep mannen die heel veel tijd in zang en de techniek steekt om die zang te kunnen verfijnen. Het zal een voornamelijk weer een gezellig concert gaan worden. De

Zilvervloot komt ongetwijfeld voorbij en andere vaderlandse liederen zullen de Janskerk kleur en klank gaan geven. U vindt de Janskerk in het dorp achter de Boni en winkelcentrum de Lindeboom. Vanaf 11.30 uur gaat de deur open en om 12.00 uur zet Martin Mans vast de toon. De start van een feestelijk concert dat om 13.30 uur wordt afgesloten. De toegang is gratis, het is verstandig te reserveren op: oranjeconcert@ziggo.nl Bij de uitgang zal worden gecollecteerd.

Swingende opening Eet & Drink Lokaal Voorjaarsmarkt in de Janskerk Restaurant Eet & Drink Lokaal in Mijdrecht wordt donderdagavond 18 april op swingende wijze officieel geopend. De Fellows Bigband uit Amstelveen geeft vanaf 19.30 uur een concert in de nieuwe eetgelegenheid van de Stichting 2BE aan de Rondweg 1A. Speciale gast is de Noorse zangeres Solveig Borgen.

Ten behoeve van de kosten van de restauratie van de Janskerk wordt op zaterdag 13 april een voorjaarsmarkt gehouden. Tijdens de markt zal de verkoop plaatsvinden van allerhande spullen: boeken, CD’s, kinderkleding, huishoudelijke spulletjes, bloemen, planten, creatieve producten en speelgoed. Verder zijn er veel hapjes en drankjes, waaronder broodjes kebab die door de Turkse gemeenschap Hakyol worden verzorgd. Voor de kinderen is er een speciale afdeling met leuke spelletjes en ook is een schminkteam aanwezig om iedereeen er prachtig uit te laten zien.

De enthousiaste bigband, die overal in het land optreedt, brengt een zeer gevarieerd repertoire ten gehore, van klassieke swingkrakers tot popsongs. Het orkest is inderdaad 'big', met een volledige bezetting trompetten, trombones, saxofoons, gitaar, bas en drums. De muzikanten zijn gevorderde amateurs, ondersteund door een aantal conservatoriumprofs. Het restaurant van Stichting 2BE biedt jongeren een steuntje in de

rug door een combinatie aan te bieden van leren op mbo-niveau en werken, waardoor ze hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Het is ook een 'lokaal' waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, eten en drinken, maar ook een krantje lezen, een cursus of workshop volgen. De menukaart is aantrekkelijk geprijsd: een dagmenu kost nog geen tientje. Informatie:

www.stichting2be.nl en www.fellowsbigband.nl.

Foto: enthousiaste vrijwillgers bij het verzamelen van de materialen voor de voorjaarsmarkt.

Jubileumconcert Collegium Vocale Consonant Het Abcouder Collegium Vocale Consonant geeft zaterdag 20 april in de Dorpskerk van Abcoude een jubileumconcert samen met vier solisten en een kamermuziekgezelschap. Het kleinkoor viert daarmee dat het 1 april jl. 35 jaar bestond. Het koor is in die 35 jaar ontwikkeld en heeft zich een mooi repertoire eigen gemaakt. De leden hebben de muziek voor het komende concert met veel plezier ingestudeerd. De werken die ten gehore gebracht worden zijn afkomstig uit de kerkmuziek, zijn heel verschillend maar tegelijkertijd met elkaar verbonden. Er zijn solisten, een organist en een instrumentaal ensemble. Samen met het koor zullen de solisten er een feest van maken. De bas Wiebe Gotink soleerde wel vaker met het welluidende Abcouder kleinkoor. Met de andere solisten, de alt Alison Metternich, de sopraan Caroline Sam en de tenor Arco Mandemaker wordt het een muzikale kennismaking. Het geheel

staat onder deskundige leiding van Bert ’t Hart. Collegium Vocale Consonant bewijst met dit prachtige concert dat het nog springlevend is. De leden komen uit de hele Ronde Venen en daarbuiten. Een aantal koorleden is er vanaf het allereerste begin en zingt nog steeds met groot enthousiasme. Het koor hoopt u te kunnen verrassen met mooie muziek op 20 april om 20.15 uur in de Dorpskerk. Kaarten kosten € 15,- en zijn verkrijgbaar bij de koorleden, per email: hettylabeur@live.nl en vooraf aan de zaal. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Uit en Thuis naar muziekcentrum Vredenburg Utrecht Muziekcentrum Vredenburg heeft weer een nieuwe serie concerten voor het seizoen 2013-2014. Hieronder is vooral de serie klassieke muziek ”Uit en Thuis” een aanrader. Al vele tientallen jaren rijden de bussen van Uit en Thuis door de provincie Utrecht om alle concertgangers comfortabel bij een bushalte in uw dorp op te halen en ook ’s avonds weer gratis thuis te brengen. Dit seizoen bestaat de

serie uit 6 concerten voor de prijs van € 189,00 en gratis busvervoer. De data zijn op 12/10, 3/11, 8/12, 26/1, 14/2, 17/4. U kunt zich aanmelden bij afdeling kaartverkoop: 030-231 45 44 van 12 tot 17 uur of per e-mail via info@vredenburg.nl.

Trio Tresore brengt een muzikale schat naar Careyn Maria-Oord Op uitnodiging van Troupe A'dour, de organisatie voor muziek, theater en culturele projecten uit Wilnis, verzorgt Trio Tresore op zaterdagochtend 20 april 2013 een concert voor bewoners van het zorgcentrum Careyn Maria-Oord aan de Herenweg in Vinkeveen. De aanvang is 10.30 uur. Dit concert is er één in een serie die Troupe A’dour samenstelt. De bedoeling is om de bewoners van het zorgcentrum te laten genieten, samen met hun familie, verzorgers en buurtbewoners. Trio Tresore is recent opgericht en dit concert in Vinkeveen is één van de eerste optredens van dit ensemble, dat bestaat uit drie jonge

professionele musici: Naomi Bach (viool), Helena Basilova (piano) en Frank Engel (tenor). Zij spelen veel lichte klassieke muziek van Italiaanse componisten. Ook wordt muziek uitgevoerd uit de bekende film Romeo en Julia. De toegang voor bewoners van het zorgcentrum is gratis. Voor bezoekers van buiten bedraagt de toegang € 5,00.


12

Kort nieuws Abcoude

Open dag HV Abcoude op 21 april Op zondag 21 april aanstaande tussen 9.30 en 10.30 uur is er een open training voor jongens en meisjes tussen de 5 en 12 jaar bij Hockeyvereniging Abcoude aan de Hollandse Kade. De ideale manier om vast te stellen of hockey een sport is die bij je past. Inschrijven voor de training kan ter plekke vanaf 9.15 uur. Om 9.30 uur gaan de kinderen het veld op en leren ze alvast de eerste hockeytrucjes van ervaren trainers. De club heeft hockeysticks te leen. Ouders krijgen rond 10.00 uur in het clubhuis meer informatie over het lidmaatschap en de club. Het nieuwe hockeyseizoen start na de zomervakantie en inschrijven kan direct na afloop. Kijk voor meer informatie over lid worden op www.hvabcoude.nl.

Abcoude

Doe-mee-week bij GV Abcoude In de week van 15 t/m 19 april is het “Doe-mee-week” bij Gymnastiek vereniging Abcoude. Dit betekent dat de leden bij de meeste lesuren dan – geheel vrijblijvend– vriendjes, vriendinnetjes, broertjes of zusjes mee mogen nemen. Maar natuurlijk zijn ook andere kinderen of volwassenen van harte welkom. Bij GV Abcoude kun je de volgende activiteiten doen: acrogym, turnen jongens en meisjes, spacegym, streetdance en steps. Wil je meer weten of welke dagen welke activiteiten plaatsvinden voor welke leeftijdsgroep, kijk dan op www.gvabcoude.nl. De meeste lessen worden gegeven in de Kees Bonzaal in Abcoude; alleen voor streetdance moet je naar het Piet Mondriaan gebouw.

Vinkeveen

Boekenmarkt op 11 mei Zaterdag 11 mei wordt er in de R. K. Kerk aan de Kerklaan in Vinkeveen weer een tweedehands boekenmarkt gehouden. Naast boeken worden ook Dvd’s, Cd’s en Lp’s aangeboden. Voorafgaand aan de markt is er gelegenheid om boeken in te leveren en wel op de volgende zaterdagen: 13 april, 27 april en 4 mei, van 10 tot 12 uur in de garage van de R. K. Kerk aan de Kerklaan in Vinkeveen. De boekenmarkt vindt plaats op zaterdag 11 mei van 10 tot 15 uur en wordt gehouden achter in de R. K. Kerk, Kerklaan 2 te Vinkeveen. De opbrengst van deze markt komt ten goede van de restauratie van het kerkgebouw.

12 april 2013

DE GROENE VENEN

Bijzonder cadeau van Mijdrechts bedrijf Aquafix Milieu aan alle Nederlandse gemeenten

De Ronde Venen heeft primeur met eerste Kroningsdeksel De Mijdrechtse onderneming Aquafix Milieu biedt alle gemeenten van ons land een gratis Kroningsdeksel aan. Het eerste exemplaar is vorige week uitgereikt aan burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen. Samen met commercieel directeur Roger Pieke van Aquafix (rechts op de foto) tilde de burgemeester het ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling vervaardigd deksel op zijn plek in de Dorpsstraat in Mijdrecht. De kroningsdeksel is voorzien van een stijlvol gouden kroontje en de afbeelding van Willem Alexander en Máxima. Burgemeester Divendal was trots de eerste deksel aangeboden te krijgen. De uitreiking van de eerste Kroningsdeksel aan burgemeester Divendal is symbolisch: Mijdrecht is de vestigingsplaats van producent Aquafix Milieu én het vormde het startschot voor de actie waarbij het bedrijf alle 408 gemeenten in Nederland kosteloos één exemplaar van het Kroningsdeksel ter beschikking stelt. De uitlevering daarvan is inmiddels begonnen. Er is veel belangstelling voor de Kroningsdeksel. Diverse gemeenten namen al direct contact op met de vraag wanneer zij de dek-

sel zouden ontvangen. Ook de pers sprong bovenop de introductie van de Kroningsdeksel, wat Aquafix veel publiciteit opleverde in o.a. dagbladen en bij Hart van Nederland. Het is de bedoeling dat de gemeenten het Kroningsdeksel op dorps- en stadspleinen plaatsen als aandenken aan de troonswisseling op 30 april 2013. Desgewenst kunnen extra deksels en randen worden besteld. Ook particulieren kunnen een Kroningsdeskel bestellen via www.aquafix.nl/ kroningsdeksel. Van elk verkocht deksel doneert Aquafix Milieu vijf euro voor de bouw van het Prinses Máxima Centrum te Utrecht. “Het idee voor het Kroningsdeksel is ontstaan uit de activiteiten van Z.K.H. Willem-Alexander op het gebied van watermanagement. Wij houden ons bezig met het verbeteren van het milieu door waterbehandelings- en watergeleidingssystemen,” aldus commercieel directeur Roger Pieke van Aquafix Milieu. Het bedrijf is marktleider in de Benelux van afvalwaterbehande-

Burgemeester Divendal en Roger Pieke plaatse de eerste Kroningsdeksel in de Dorpsstraat in Mijdrecht. foto peter bakker lings- en watergeleidingssystemen. Met de slogan “zuiver water voor nu en later” promoot Aquafix haar producten die in eigen fabriek worden gefabriceerd. In Nederland en België werken in totaal

30 medewerkers dagelijks aan de fabricage en het ontwerp van o.a. putdeksels, straatkolken, afvoergoten, vetafscheiders, pompsystemen en rioleringsonderdelen voor o.a. de overheid, industrie en horeca.

Volgende week bij De Groene Venen: De Oranjekrant 2013 met het volledige feestprogramma van De Ronde Venen! Koninginnedag De Hoef De laatste echte Koninginnedag die op 30 april wordt gevierd, gaat een bijzondere gebeurtenis worden in De Hoef. Stichting Hoefse Belangen heeft besloten ter gelegenheid van de kroning een ander aangepast programma te presenteren. Het programma is zo in elkaar gezet dat de kroning op tv met groot scherm gevolgd kan worden. Vanaf 12.00 begint het voetbaltoernooi (3 tegen 3) voor de jeugd. Ook kunnen zij deelnemen aan de diverse spelletjes of creatieve activiteit. Ook het springkussen ontbreekt niet! De ouders/ouderen kunnen genieten van koffie met oranjegebak en later op het oranjeterras is er oranjebitter om te toosten om het nieuwe koningspaar. De oudere jeugd kan van het voetbalspel gebruik maken later op de dag. De DJ gaat muziek voor iedereen draaien en verzoeknummers kunnen worden ingediend. Nog meer swing komt er als de band Sabor ‘s middags gaat spelen, want zij coveren soul en disco muziek.

Programma 10.00 - 17.30 uur: Volg de Tv uitzending op groot scherm. Iedereen kan meekijken naar de kroning met toespraak op balkon met koffie/thee en oranjegebak. 12.00 - 17.30 uur: Springkussen 12.00 - 14.00 uur: Voetbaltoernooi 3 tegen 3 Schrijf je in als team (3 per team). We houden rekening met de verschillende leeftijden. Opblaasbaar voetbalveld, je kunt kaatsen via de boarding. Het is de bedoeling dat je je eigen team samenstelt en je team een naam geeft. Je moet zelf je shirtjes en een leider regelen. Omdat we van tevoren willen weten hoeveel teams er mee willen doen, kun je je eigen team nu al opgeven bij Renate Schouten, in de kantine van de HSV of op hoefsebelangen.nl. Kinderspelen en creativiteit Als vanouds zijn er hele leuke spellen. De kinderen gaan in groepjes rond. Daarnaast kun je ook meedoen aan diverse creative activiteiten!

Dit alles vindt plaats bij de HSV. Maar bij slecht weer verhuizen we naar de vernieuwde Springbok. Degenen met de leukste outfit wordt gekroond met een prijs in twee categoriën: kinderen en vanaf 16 jaar.

12.00 - 17.00 uur: Oranjeterras wordt ingericht met oranjekoek en later op de dag wordt er Oranjebitter geserveerd. HSV zorgt voor de gebruikelijke mogelijkheden uit de keuken: frites, hamburgers, e.d. 12.00 - 17.30 uur: Discotheek met muziek voor iedereen. Vanaf 14.00: Kijken naar de beëdiging op het grote scherm. 15.00 - 17.00 uur: Voetbal voor oudere jeugd. Opgeven in de kantine van de HSV of online. 15.00 - 17.00 uur: LIVE MUZIEK! De swingende band Sabor bestaat vanaf 1995 uit dezelfde groep muzikanten. Sabor speelt soul en disco en heeft een zeer toegankelijk repertoire voor gezelligheid en sfeer. Zie: http://home.wanadoo.nl/sabor. 17.30 uur: Buitenaktiviteiten afgelopen, voor de liefhebbers binnen verder. Meer informatie? Kijk op www.hoefsebelangen.nl of bel: 06-40302679.


DE GROENE VENEN

12 april 2013

IN VOL BEDRIJF

13

Door Piet van Buul

Doornenbal & de Rooij, speciaalzaak van grasmaaier tot tractor

Machines en gereedschap voor tuin en park Het is al meer dan vijfenvijftig jaar geleden dat vader Doornenbal in Nieuwersluis zijn activiteiten als hoefsmid uitbreidde met de handel in landbouwmachines. Zeventien jaar geleden namen zijn dochter, Alice en haar man Jan de Rooij de zaak over. Het familiebedrijf heeft zich gespecialiseerd in de verkoop en reparatie van tractoren, landbouwwerktuigen, tuinmachines en parkmachines. En er is meer. Ook voor allerlei tuingereedschap, stalinrichting, onderdelen, olie en werkkleding kan men bij de familie De Rooij terecht. Jan en Alice komen allebei uit een familie van smeden. Ook de opa van Jan was smid. “We doen nog steeds smederijwerk,” vertelt Jan. “Dan gaat het om constructiewerk op maat. Dus geen massaproductie maar speciale opdrachten zoals een tuinhek of een trapleuning en dergelijke. Maar wij houden ons hier toch vooral bezig met landbouw- en parkmachines. Er zijn hier in deze regio veel landbouwers die met allerlei mechanische landbouwwerktuigen werken. En hier in de Vechtstreek zijn ook heel veel fraaie buitenverblijven met grote tuinen of parken er om heen. Die moeten natuurlijk ook allemaal onderhouden worden. In sommige gevallen heeft men daar vaste tuinlieden voor in dienst. Maar het komt ook voor dat er een hoveniersbedrijf wordt ingehuurd voor het onderhoud van het park. We leveren dan ook aan tal van hoveniers. Maar ook de particulier kan voor tuinmachines en tuingereedschap bij ons terecht.” Service op maat Jan en Alice vinden het belangrijk dat mensen bij de beslissing tot aankoop van een machine een goed advies krijgen. Alice: “We knopen

altijd een gesprek aan, waarbij we er achter willen komen wat men precies wil. Zo nodig gaan we bij de mensen thuis kijken zodat we kunnen bekijken welke machine in dat specifieke geval het beste is. Wij vinden een tevreden klant natuurlijk erg belangrijk. En wanneer we goede service bieden komen mensen ook weer terug. We hebben dan ook een grote kring van vaste klanten. Die komen voornamelijk uit de regio. Dat loopt van Maarssen, tot Abcoude, maar ook uit Kockengen, Nieuwer ter Aa, Loosdrecht en Vinkeveen komt men naar Nieuwersluis.” Verkoop en verhuur We verkopen zowel nieuwe als ook gebruikte machines. Het is ook mogelijk om verticuteermachines te huren. Daarnaast doen we het onderhoud, reparatie, en servicebeurten van alle apparaten waar een motor op zit. Dan kun je denken aan grasmaaiers, tuintrekkers, kettingzagen, bladblazers, hogedrukspuiten, waterpompen (zowel schoon als vuilwaterpompen), kleine en grote tractoren en allerlei landbouwwerktuigen. Voor de machines hebben we uiteraard ook weer allerlei losse onderdelen, bougies, olie,

kettingzaagolie en Aspen. Dat is een twee- en viertakt brandstof die aanzienlijk milieuvriendelijker is dan normale benzine of diesel. Voor de hoveniers is het zelfs wettelijk verplicht om Aspen te gebruiken.” Het bedrijf van Jan en Alice is ook COM-VCA keuringsbedrijf. “Bedrijven zoals hoveniers of landbouwbedrijven die met machines werken zijn verplicht om die regelmatig te laten keuren. Dat doen wij dus. Je kunt het vergelijken met de APK keuring van auto’s. Die keuringen mogen wij dus uitvoeren. Uiteraard zijn onze eigen machines ook allemaal gekeurd, dat spreekt vanzelf,” zegt Jan. Diverse merken In de uitgebreide showroom staan machines van diverse merken opgesteld. Voor het milieubewust tuinieren is het Dolmar 36V tuingereedschap zeer geschikt. Daarnaast nemen de tuinmachines van Honda een belangrijke plaats in. Jan: Honda is een van onze huismerken. Nieuwste product is de Miimo grasmaaierrobot. Deze robotmaaier volgt de contouren van de tuin. Hij navigeert zelfstandig tussen de obstakels en neemt daarmee het ouderwetse zware maaiwerk uit

Jan en Alice de Rooij in de showroom van hun speciaalzaak in verkoop en reparatie van tractoren, landbouwwerktuigen, tuinmachines en parkmachines. Ook voor tuingereedschap en andere materialen kan men er terecht. foto patrick Hesse handen. Ook nieuw is de viertakt bosmaaier van Honda met splitshaft. Dat maakt het mogelijk om de maaier ook als heggenschaar, bladblazer en kleine kettingzaag te gebruiken. De huidige generatie gemotoriseerde tuinmachines met viertakt motor zorgt voor een lagere geluidsproductie, lager brandstofverbruik en een lage uitstoot van schadelijke stoffen.” Honda heeft tot 1 oktober van dit jaar een aantal machines zeer scherp geprijsd, waaronder loopmaaiers, een zitmaaier en een trimmer. Alice: “Bij aankoop van een nieuwe motormaaier, loopmaaier of zitmaaier (ongeacht het merk) bieden wij tot 1 juni van dit jaar een dag gratis huur van een verticuteermachine.” Naast de machines en het gereedschap heeft Doornenbal & de Rooij ook een uitgebreid assortiment werkkleding van het merk Snickers workwear en een uitgebreide lijn zaag- en beschermkleding met bijbehorende accessoires, zoals

handschoenen, gehoorbeschermers, veiligheidsschoenen enz.. Jan en Alice nodigen u van harte uit in hun showroom of verwijzen naar hun website. “Daar treft men een uitgebreid overzicht van hetgeen wij te bieden hebben. Ook zijn er regelmatig aanbiedingen op de site te vinden onder de rubriek ‘aanbiedingen’. Tweedehands machines kan men vinden in de occasionrubriek. En dan is er nog het fotoboek dat een goed beeld geeft van het uitgebreide en divers aanbod.”

Doornenbal & de Rooij is gevestigd aan de Rijksstraatweg 39-41 in Nieuwersluis. Telefoon 0294-231290. Meer informatie is te vinden op www.doornenbal-derooij.nl. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 08.00-17.30 uur en op zaterdag van 09.00-13.00 uur.

Spectaculaire Trendshow van De Passage luidt het voorjaar in Nu het er echt naar uit ziet dat het weer eindelijk mooier belooft te worden kunnen we er weer op uit. In plaats van in de file te staan richting het strand kun je er ook voor kiezen de zon dichter bij huis te zoeken. Lekker in je eigen dorp. Een suggestie? Kom de echte intrede van de lente vieren bij Winkelcentrum De Passage, op zaterdag 20 april. Winkeliersvereniging De Passage (wel 18 winkeliers!) doen mee aan de actie die ze de naam ‘De Passage Trendshow' hebben gegeven. Dat alles onder het motto ‘Voel je goed!’

helemaal klaar voor de zomer. De Passage Trendshow wordt dan ook een waar spektakel. Er zijn vele spannende en interessante activiteiten georganiseerd . Denk aan een flink aantal dansshows, verzorgd door Dansschool Nicole. Een serie modeshows waarbij de de modellen gestileerd worden door Buddies Hairdesign & Jack’s Hairdesign en dit alles onder zomerse beats van DJ Berry Zarzamora. Daarnaast worden er hapjes en drankjes verzorgd door de poelier, groenteman, keurslager, bakker en slijterij. Zo maak je (hernieuwd) kennis met de Passage en Winkelpromenade Bozenhoven. Als je daar niet blij van wordt!

Wat mag je verwachten? De nieuwste trends op het gebied van mode en haarverzorging. Maar ook trendsettende elektronische snufjes krijgen alle aandacht. Zo stoom je je

Kom dus zaterdag 20 april naar de 'Passage' en vier het begin van de lente. We hopen dat je erbij zult zijn! Volg ons op www.facebook.com/DePassageMijdrecht

door paul bosman

Beauty Experience Tour bij Perine Om de uitverkiezing van de Beauty Award 2013 te vieren houdt Instituut Périne zaterdag een Beauty Experience Tour. Tussen 13.000 en 16.00 uur kunnen jong en oud, man en vrouw advies krijgen en de beleving van de salon ervaren. Elk half uur start een uur durende experience tour. Tijdens de tour wordt onder andere de huidcomputer gedemonstreerd, waarmee een goed en eerlijk beeld gekregen wordt van uw huidconditie. Ook zijn er diverse demonstraties van (gezichts) behandelingen. De tour is gratis maar moet wel gereserveerd worden via 0297 27 31 21 of info@perine.nl. Meer informatie kunt u vinden op www.perine.nl


14

12 april 2013

DE GROENE VENEN

DE HOBBY VAN...

Door Valérie Sambrink Sanderink

Jan Bluemink heeft een miniatuur van de oude dorpskern van Wilnis gemaakt:

“Vanaf een stoel heb je het beste zicht over het dorp” Na elf winters van uitzoeken, tekenen, zagen en schilderen is het zover: de houten maquette van de dorpskern van Wilnis anno 1950 is af. Maker Jan Bluemink – zelf geboren en getogen in Wilnis – vertelt: “Dat het een groot karwei zou worden, dat wist ik direct. Zeker in het begin had ik mijn twijfels: komt dit allemaal goed? Maar nu het eindelijk af is, kan ik er met trots naar kijken. Dit is het Wilnis van mijn jeugd.” Even dacht Jan aan een miniatuurdorp om buiten te stallen, vergelijkbaar met het bekende Madurodam, maar toen bedacht hij dat het verstandiger was om een dorp voor binnen te maken. Jan: “Buiten zou het onderhoud aanzienlijk groter zijn. Ik ben dan ook blij dat ik uiteindelijk toch voor een dorp voor binnen gekozen heb, want nu mijn vrouw en ik aan de Wilnisse Ringdijk wonen, hebben we op zolder ruimte genoeg. Ik haal er zo nu en dan een doekje overheen om de boel af te stoffen en dat was het!” Het door Jan gemaakte dorp bestaat uit twee stroken van ieder vijf meter in lengte. Jan: “Ik heb het op schaal 1 op 50 gemaakt. Daarmee is het formaat precies goed geworden. Niet te groot, maar ook niet te klein om enkele details die belangrijk zijn voor de herkenbaarheid aan te kunnen brengen. Het idee om de maquette te maken ontstond ongeveer 15 jaar geleden. Ik merkte op dat mijn geboortedorp erg veel heeft meegemaakt: verschillende branden en diverse renovaties van gebouwen. Dit bracht veranderingen in het aanzicht van de dorpskern met zich mee. Toen bedacht ik me dat het een mooi aandenken zou zijn als er een maquette van Wilnis ontwikkeld zou worden die toont hoe het dorp er in de jaren ’50 uitzag. Het dorp waar ik als jonge jongen in speelde. Ik was zo enthou-

siast geworden door dit plan dat ik er zelf mee aan de slag ben gegaan.” Herkenbaar Het miniatuurdorp van Jan omvat de dorpskern van Wilnis, grofweg van de brug aan het begin van de Herenweg tot de Enschedeweg. Jan: “Ik ben begonnen met Dorpsstraat nummer 1, dit stond naast mijn ouderlijk huis op de Herenweg nummer 2. Dat was het gedeelte waar ik mij het meest van kon herinneren. Maar hoe verder ik kwam, hoe moeilijker het werd om het dorp zo realistisch mogelijk te bouwen. Want dat is wel een vereiste: het dorp moet zoveel mogelijk lijken op het Wilnis van toen. Hiervoor heb ik veel onderzoek gedaan. Ik heb foto’s gemaakt van de gebouwen die in al die jaren nagenoeg gelijk zijn gebleven. Daarnaast heb ik luchtfoto’s opgezocht, oude ansichtkaarten van mijn vader bekeken, kadastergegevens opgevraagd, bouwtekeningen van de gebouwen bestudeerd en heb ik navraag gedaan bij oud-bewoners. Op die manier heb ik voldoende gegevens verzameld om het dorp tot stand te brengen. Dat uitzoeken was al een heel karwei en daarna heb ik alles uit houten planken gezaagd, in elkaar gelijmd en geschilderd. Om het dorp levendig te maken heb ik ook kunstboompjes en –plantjes gepoot en speelgoeddieren neergezet. Als ik het dorp nu bekijk, komen alle herinneringen weer boven. De oude

school die afgebrand is, de vroegere brandweerkazerne en de gevangenis. Ik herken zelfs gebouwen die ik later als timmerman onder handen heb genomen.” Zittend genieten Door de indeling hebben uiteindelijk juist de oudere mensen het beste zicht op het dorp. Jan: “Het is zó opgezet dat je tussen twee lange stroken met gebouwen heen loopt, zoals je vroeger door de Dorpsstraat liep. Lange mensen kijken al snel op de daken, maar wie in een rolstoel zit beleeft het dorp past echt, die kijkt tegen de gevels aan. Daarom pak ik er zelf ook regelmatig een stoel bij, gewoon om even goed te kijken.” Exposities Verschillende onderdelen van het miniatuurdorp zijn al aan het publiek tentoongesteld. Jan: “Ik heb er vanaf het begin af aan al rekening mee gehouden dat het gehele dorp ook vervoerd moet kunnen worden. Daarom is elk gebouw gemakkelijk los te maken, kunnen bruggetjes gedraaid worden en bestaat het geheel uit platen van ongeveer één meter per stuk zodat het geheel als een puzzel uit elkaar kan worden gehaald. Ik heb nu zelfs een special luik en hefsysteem om alles gemakkelijk van zolder naar de begane grond te verkassen. Op die manier heb ik verschillende dorponderdelen naar open dagen en

Het miniatuurdorp van Jan Bluemink toont hoe Wilnis er in de jaren '50 uitzag. foto patrick Hesse

tentoonstellingen kunnen brengen. De Open Monumentendag in september bijvoorbeeld vind ik altijd erg geslaagd. Daar doe ik graag aan mee. De meeste bezoekers reageren dan ook erg enthousiast. Vooral de oudere bewoners vinden het prachtig en beginnen al snel over vroeger te vertellen. Inmiddels ken ik van elk gebouw het verhaal. Sommige mensen zien kleine verbeterpunten, dan merk je weer hoe lastig het is om alles geheel kloppend te maken. Bepaalde delen zijn nu eenmaal op de beschikbare foto’s erg moeilijk te zien. Ik heb er het beste van gemaakt.”

Uitbreiding Uiteindelijk heeft Jan elf winters aan het project gewerkt, waarbij hij de ene winter meer tijd had dan de andere. Nu het laatste gebouw aan de dorpskern is toegevoegd, is het dorp af. Toch heeft Jan nog plannen: “Ik wil tegenover de Zuwe nog een wegwijzer toevoegen, uiteraard met het juiste uiterlijk. En misschien breid ik het dorp uit met een stukje van de Herenweg, het gebied rond mijn ouderlijk huis. Maar tot nu toe zijn dat alleen plannen en ga ik nu eerst genieten van dit dorp. Want het doel, dat is bereikt!”

Ook de Open Dag bij het fort in de Amstelhoek was een mooie belevenis. Jan: “Daar had iemand bij het huis van de wachter een poppetje van een wachter geplaatst. En toen ik verder liep zag ik ook ineens twee speelgoedpaarden staan.” Lachend: “Nog steeds heb ik geen idee wie dit gedaan heeft, maar het is een leuke toevoeging. Die houden we erin.”

Hobbyisten gezocht

wensen, hoe ligt de woning op de zon, wat is het verwachtingspatroon van de aspirant opdrachtgever en meer zaken die er echt toe doen. Wist u dat er dit moment systemen op de markt zijn die moeiteloos 25 jaar garantie bieden? Wist u dat door een in serie geschakeld systeem te gebruiken een ongunstig liggend zonnepaneel er voor kan zorgen dat het totale systeem minder energie gaat opleveren? Zo zijn er meer zaken die besproken moeten worden voordat er een juist besluit kan worden genomen om wel of niet op zonne-energie over te stappen en zo op energiekosten te besparen.

BTW-verlaging Nu de overheid (naast de huidige subsidie op zonnesystemen van maximaal € 650,00) zo vriendelijk is geweest de b.t.w. op montage te verlagen van 21 naar 6% is het helemaal de moeite waard de koe bij de horens te vatten. Dat alles onder het motto, voor niets gaat de zon op. Ook voor u!

Voor deze rubriek is weer ruimte voor mensen met een bijzondere hobby. Bent u zo iemand, of kent u mensen met een interessante liefhebberij, tip dan onze redactie via een e-mail aan: info@degroenevenen.nl. Vergeet niet uw naam en telefoonnummer te vermelden, zodat we contact met u kunnen opnemen.

Jan de Graaff: ‘Voorlichten, zien en dan pas een beslissing nemen”

JDG Zonnesystemen opent showroom in Mijdrecht Zonne-energie is in. Terecht, want willen we onze kinderen een goede toekomst bieden, dan zullen ze verstandig met moeder natuur om moeten gaan. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor zonnepanelen die optimaal de energie die de ‘Koperen Ploert’ levert benutten. In theorie klinkt dat logisch, de praktijk wijst echter uit dat het niet eenvoudig is om voor het juiste systeem te kiezen. Ook de montage van de uiteindelijke keuze kan veel haken en ogen opleveren. Daarom is het belangrijk dat de keuze die je maakt is gebaseerd op vertrouwen.“Eerst maar eens luisteren en horen wat er zoal leverbaar is,” is dan ook het devies van Jan de Graaff.“En kijken, voelen en ruiken wat je aanschaft” zijn belangrijke onderdelen van het traject, vindt de Graaff. door paul bosman

“Natuurlijk zijn er mensen die vooraf exact kunnen bepalen wat hun wensen zijn en gewoon gaan shoppen op het internet en zo voor een leverancier kiezen. Dat kan ook nog heel erg leuk zijn. Wel is dan de voorwaarde dat je voldoende technische kennis hebt om tot een afgewogen besluit te kunnen komen. Dat laatste is helaas niet iedereen gegeven. Maar al te vaak kom ik in de praktijk tegen dat mensen twijfelen of ze de stap wel of niet moeten maken. Heel begrijpelijk. Met die gegevens in mijn achterhoofd heb ik een tijdje geleden besloten een showroom in te richten waar ik in alle rust mijn verhaal kan vertellen en op basis van het getoonde materieel het verhaal duidelijk en helder

- foto peter bakker

kan uitleggen.” De Graaff runt al ruim twintig jaar een eigen bouwonderneming en weet van wanten als het om verbouwingen en aanpassingen gaat. De afgelopen jaren volgde hij cursussen om zijn kennis op het gebied van zonne-energie op een hoger peil te brengen. Hij is inmiddels dan ook gecertificeerd zonne-energiedeskundige. Goed om te weten, want als je de materie zelf niet helemaal begrijpt is het van het grootste belang dat de adviseur je optimaal kan adviseren. Dat ook nog zonder gladde verkooppraatjes die achteraf verwarring op kunnen leveren. De Graaff weet maar al te goed dat je als geboren Rondevener,

die shopt en recreëert in zijn eigen dorp, niet graag weg wil duiken als je bij toeval een cliënt ontmoet waar het niet helemaal goed is gegaan. Liever wordt hij herkend als een ondernemer die mensen met raad en daad terzijde staat en graag nog eens achteraf informeert of de meterstanden inderdaad tot vreugde leiden. Alhoewel je gewoon op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur binnen kunt lopen, is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Dat biedt mogelijkheid om buiten kantooruren een bezoek in te plannen en de tijd te nemen voor gedegen voorlichting. Tijdens het gesprek komen tal van zaken aan de orde. Wat zijn de

JDG Zonnesystemen is te vinden aan de Productieweg 24 in Mijdrecht. Bel voor een afspraak 0297 581877 of 0654256888. Meer informatie kunt u vinden op www.jdgzonnesystemen.nl


DE GROENE VENEN

12 april 2013

15

Vinkefest 16 t/m 20 mei!

Politienieuws

Voorverkoop gestart

Mijdrecht

Ontslagen politieagent betrokken bij hennepkwekerij

De voorverkoop van kaarten voor Veensation, Rock The Party en Sunday Night Fever zijn inmiddels gestart met een earlybird op de website. Deze beperkte oplage aan kaarten zijn voor de vroege vogels en tegen gereduceerd tarief; op=op. Daarna start de reguliere voorverkoop middels e-tickets via internet, en vaste kaarten zijn vanaf volgende week verkrijgbaar bij Eetcafe ’t Kruytvat, Café-restaurant De Viersprong, café restaurant De Veensteker, Jumbo en Sunvision te Vinkeveen. Voor de Jumbodag op donderdag zijn vaste kaarten uitsluitend en exclusief verkrijgbaar bij Jumbo Vinkeveen. Vrijdagmiddagborrel Naast Dave Miller en Quincy Smolders treedt tijdens de vrijdagmiddagborrel nog een artieste op, te weten Daantje uit Vinkeveen: in één klap bekend geworden door haar fantastische optreden in Bloed, Zweet & Tranen twee weken

geleden. Quincy Smolders doet ook mee aan BZT. De Vinkevener is vanavond in de uitzending van het bekende programma van SBS6 te zien, Kijken dus! De organisatie streeft naar de grootste vrijdagmiddagborrel van De Ronde Venen waarbij iedereen welkom is… Aan de artiesten zal het niet liggen! Inschrijven Vinkenesten en Sloot & Slobrace op zondag 19 mei Vinkenesten is het nieuwe paalzitten! Richard’s grond en waterwerken zal een aantal palen in de sloot plaatsen en Houthal Mijdrecht zal houtpakketten op de wal aanleveren. Ieder team bestaat uit 5 leden. De bedoeling is om het hout op de palen te krijgen in de vorm van een hut. Enige bouwkundige achtergrond is dan zeker wel gewenst want er moeten twee teamleden overnachten in de hut en de volgende dag zullen 3 afgevaardigden van

Quincy

Daantje

Vida Makelaars, Korver Makelaars en Makelaardij Witte de paalwoningen taxeren en vervolgens veilen, waarbij de opbrengst naar Vakantie Speelweek gaat. Vriendenploegen, bedrijven en sportverenigingen kunnen zich melden voor meer informatie op info@vinkefest.nl Voor de sloot & sloprace wordt een parcours uitgezet over verhard terrein, het achterliggende weiland van het feestterrein en door de sloot. Voor meer informatie en inschrijving kunt u een mail sturen naar inschrijven@vinkefest.nl Bij beide activiteiten zijn er fraaie prijzen te verdienen.

fest is in het leven geroepen om particulieren een kans te geven om een stukje van het Vinkefest te sponseren, want zonder sponsoren is een dergelijk feest niet mogelijk te maken. Om vriend(in) te worden betaal je € 75,- en in ruil daarvoor ontvang je entreekaarten voor de vrijdag, zaterdag en zondag op jouw adres. Daarbij ontvang je 10 consumptiemunten en steun je Vinkefest. Je kan middels een mail naar inschrijven@vinkefest.nl kenbaar maken dat je Vriend van Vinkefest wilt worden. Natuurlijk zal dan ook jouw naam prijken op de website www.vinkefest.nl in de eregalerij! Op de website staan voor bedrijven nog diverse sponsormogelijkheden; bij interesse komen wij graag even bij u langs.

Vrienden van Vinkefest Word vriend(in) van Vinkefest en sponsor dit Vinkeveense feest met Pinksteren. Vrienden van Vinke-

12 en 13 april volop actie in Ter Aar

Demo-occasiondagen bij De groene speciaalzaak door paul bosman

Een bezoekje aan M. den Bleker in Ter Aar is dit weekend wel heel erg de moeite waard. De deuren staan gastvrij open en nodigen uit eens kennis te maken met een bijzonder bedrijf. U vindt er tuin- en parkmachines, tuin- en beschoeiinghout, ijzerwaren en gereedschappen. Het worden dagen waarop volop wordt gedemonstreerd hoe de machines werken. Toonaangevende merken zoals McCulloch, Husqvarna en Stihl worden aan de bezoekers tentoongesteld. Maar liefst 150 occasions staan te popelen om van eigenaar te veranderen. Maar er is nog veel meer te zien.

Luchtballon Op het grote grasveld staat een echte luchtballon opgesteld, die aan 16 personen plaats biedt. De ballon zal om 16.30 uur het luchtruim kiezen. Ervaren medewerkers van Den Bleker dragen zorg voor een behouden vaart. Klanten kunnen zo maar een gratis luchtreis winnen. Een onvergetelijke ervaring. Maar er is die dag nog veel meer te verdienen. Kortingen kunnen oplopen tot maar liefst 50%. Bovendien krijgt iedere klant bij aankoop tijdens de actiedagen een creditcard ter waarde van 15% van het besteedde bedrag. Bij de volgende aankoop, na het week-

end, kan deze worden verzilverd. Iedere bezoeker heeft recht op een gratis Den Bleker klantenkaart ter waarde van 5 euro. Eveneens na het weekend te besteden. Enige voorwaarde is dat u een geldig, werkend, e- mail adres kunt overleggen en voor de actie geldt een maximum van 1 per adres. In actie voor ALS Het bedrijf kwam onlangs meer dan positief in het nieuws door een speciaal raceteam dat de Noordkaap rond trok en daarmee een bedrag van maar liefst 18.000 euro bijeen gaarde om de dodelijke ziekte A.L.S. te kunnen bestrijden.

Het bedrijf kwam onlangs meer dan positief in het nieuws door een speciaal raceteam dat de Noordkaap rond trok en daarmee een bedrag van maar liefst 18.000 euro bijeen gaarde om de dodelijke spierziekte A.L.S. te kunnen bestrijden. U leest het dus goed, vrijdag en zaterdag zijn uitstekende dagen eens langs te gaan bij de Korteraarseweg 150 in Ter Aar. Het voordeel ligt voor het oprapen en er is van alles te beleven.

de vraag kwam of er volgend jaar weer deelname door middel van sponsoring mogelijk zou zijn. Dat maakt duidelijk hoe belangrijk de leerkrachten het vinden om deze kennis mee te geven aan hun leer-

lingen in het laatste schooljaar van de basisschool. Assurantiekantoor van Wijngaarden onderkent het belang van een goede financiële kennis bij de jeugd en is vanwege haar regionale

Mijdrecht

Automobilist geeft valse naam op Bij de controle van een auto op de Constructieweg in Mijdrecht werd geconstateerd dat een van de autobanden geheel glad was. De automobilist kreeg daarvoor een bekeuring. De automobilist gaf zijn personalia op en toonde zijn Poolse rijbewijs, maar hij leek niet echt op de foto die op het rijbewijs zat. De agenten vertrouwden het niet en hielden de man aan. Toen hij uitstapte, zagen de agenten dat er meerdere stuks inbrekersgereedschap in de auto lagen. Zij namen die in beslag. Op het politiebureau bleek dat de verdachte inderdaad een valse naam had opgegeven, dat het niet zijn rijbewijs was en dat hij zelfs helemaal geen rijbewijs had. De een 37-jarige Poolse man, kreeg bekeuringen voor: opgeven van een valse naam, rijden zonder rijbewijs, voorhanden hebben van inbrekersgereedschap en de gladde band.

Vinkeveen

Onterecht beboet op A2

Lespakketten Geldexamen voor Vinkeveense basisscholen Afgelopen maandag 8 april j.l. zijn de lespakketten voor het Nibud Geldexamen uitgereikt aan de directeuren van de Vinkeveense basisscholen op het kantoor van Assurantiekantoor van Wijngaarden. Het lespakket bestaat uit acht gevarieerde lessen met voor ieder kind een kleurrijk werkboek. In de lessen maken de kinderen kennis met financiële begrippen, leren ze keuzes te maken en hun eigen bankzaken te regelen. Daarnaast is er aandacht voor sparen, lenen en voor de invloed van reclame. Vorig jaar hebben de scholen voor het eerst gewerkt met de lespakketten van het Nibud Geldexamen en dat is zo goed bevallen, dat al direct na afloop van het project

Een medewerker van de politie Zeeland-West Brabant is vorige week donderdag ontslagen wegens corruptie en het lekken van informatie, zo maakte de politie bekend. De politieman (49) zou zich hebben laten omkopen. In ruil voor een etentje en korting op een auto zou hij twee henneptelers hebben geïnformeerd over een aanstaande ontruiming van een kwekerij. Hij zou bovendien hebben meegewerkt aan een hennepkwekerij die in 2011 in Mijdrecht werd opgerold. De politieman werd vorig jaar aangehouden vanwege het lekken van informatie en corruptie en zat sindsdien al thuis. Hij weerspreekt de beschuldigingen.

betrokkenheid een samenwerking aangegaan met de Vinkeveense basisscholen OBS de Pijlstaart, de Sint Jozefschool en PCB De Schakel. Deze laatste neemt dit schooljaar overigens niet deel: zij werken met duoklassen en de huidige groep 8 heeft vorig jaar al deelgenomen aan het project. Er is wel aangegeven dat zij volgend schooljaar weer graag mee willen doen. De heer Oldert van Assurantiekantoor Van Wijngaarden zal op iedere school de eerste les gaan geven. Daarna nemen de eigen leerkrachten het stokje van hem over. In juni zal het Geldexamen worden afgenomen en zullen de ‘geslaagden’ een officieel diploma ontvangen in feestelijke sfeer.

Meer dan duizend automobilisten zijn onterecht beboet voor te hard rijden op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Door een fout in de software werd de overgang naar de zomertijd niet goed doorgevoerd. Auto's mogen op een deel van de A2 (Vinkeveen-Maarssen, niet Abcoude-Vinkeveen!) na 19 uur 130 kilometer per uur rijden, maar doordat de zomertijd niet correct was ingesteld registreerde de trajectcontrole in het uur tussen 18 en 19 uur maar liefst 1.150 automobilisten die te hard reden. De fout in het systeem is na één dag hersteld en alle betaalde boetes worden terugbetaald.


16

12 april 2013

Uitgelicht...

1

Zaterdag 00:00 - 08:00 08:00 - 10:00 10:00 - 12:00 12:00 - 14:00 14:00 - 16:00 16:00 - 18:00 18:00 - 19:00 19:00 - 21:00 21:00 - 23:00 23:00 - 01:00

Nacht van De Ronde Venen The Bus on Saturday Amigos da Musica Grand Café FM 80’s vs. 90’s SOS/Special edition Nieuwsronde Yes, Weekend! Wzzp Sick & Serious

Zondag 00:00 - 09:00 Nacht van De Ronde Venen 09:00 - 10:00 10:00 - 12:00 12:00 - 14:00 14:00 - 16:00 16:00 - 18:00 18:00 - 20:00 20:00 - 22:00 22:00 - 00:00

Theo Paul Kerkdienst Abcoude Weekendshow Cultura-dio Sportronde SliQ Progressive X Grooves Bonker Alternatief

Maandag 00:00 - 07:00 Nacht van De Ronde Venen 07:00 - 12:00 12:00 - 14:00 14:00 - 19:00 19:00 - 21:00 21:00 - 23:00 23:00 - 00:00

Ochtendronde Timemachine Middag Venen RadioParade Avondland Nacht van De Ronde Venen

Dinsdag 00:00 - 07:00 Nacht van De Ronde Venen 07:00 - 12:00 12:00 - 14:00 14:00 - 19:00 19:00 - 21:00 21:00 - 23:00 23:00 - 00:00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive On the Rocks Nacht van De Ronde Venen

Woensdag 00:00 - 07:00 Nacht van De Ronde Venen 07:00 - 12:00 12:00 - 14:00 14:00 - 19:00 19:00 - 21:00 21:00 - 23:00 23:00 - 00:00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Wicked Wednesday On Music Nacht van De Ronde Venen

Donderdag 00:00 - 7:00 Nacht van De Ronde Venen 7:00 - 12:00 12:00 - 14:00 14:00 - 18:00 18:00 - 19:00 19:00 - 21:00 21:00 - 23:00 23:00 - 00:00

Ochtendronde Timemachine Middag Venen Nieuwsronde Eindeloos Funk & Jazz Nacht van De Ronde Venen

Vrijdag 00:00 - 07:00 Nacht van De Ronde Venen 07:00 - 12:00 12:00 - 14:00 14:00 - 19:00 19:00 - 21:00 21:00 - 23:00 23:00 - 00:00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Kiki & Marlies Behind The Grooves Nacht van De Ronde Venen

Radio: 105.6 & 107.6 FM Kabel: 101.9 & 103.3 FM TV kanaal: 41 (Ziggo analoog) en 45 (Ziggo digitaal) en S14+ (UPC)

Hoe vertelt u het uw doelgroep?

Boeken tip 5... Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria vijf boeken die je beslist moet lezen.

Deze week op RTV Ronde Venen Titel: Goede mensen Auteur: Nir Baram 'Mensen komen elkaar tegen. Zo gaan de meeste verhalen. Als een verhaal zo begint, dan zal het nu ook wel gebeuren al lijkt het de eerste honderden bladzijden volstrekt onmogelijk. Het is herfst 1938 als de lezer kennismaakt met Thomas Heiselberg, een Duitse talentvolle marktonderzoeker te Berlijn en met Aleksandra (Sasja) Vajsberg, een Russisch-joodse intellectueel die deel uitmaakt van de artistieke elite van Leningrad. De toekomst hangt als een doem over het verhaal en wordt spoedig harde werkelijkheid als Duitsland Polen binnenvalt. Thomas raakt zijn baan kwijt en Aleksandra loopt verlaten rond als familie en vrienden door het stalinistische regiem zijn opgepakt. Beiden moeten zien te overleven en maken keuzes die zo logisch zijn, zo doorspekt van goede bedoelingen dat we alleen maar sympathie voor hen kunnen hebben. Maar dubieus is het wel. Thomas gaat zijn bijdrage leveren aan het karakteriseren van de Poolse jood zodat die makkelijker opgepakt kan worden, Aleksandra gaat werken voor de NKVD en levert haar bijdrage aan het onderdrukken van de vrijheid in eigen land. Twee tegenpolen: de man die mensen bespeelt door zijn taalgebruik, de vrouw die mensen bespeelt door naar hun taal te luisteren. Zonder van elkaars bestaan te weten naderen ze elkaar. ' GeleZen door bert Veldstra

De vuurtoren van Connemara - Santa Montefiore Nadat Ellen Trawtons leven achtentwintig jaar lang streng is geregisseerd door haar dominante, ambitieuze moeder, staat ze op het punt te trouwen met een keurige man van wie ze niet echt houdt. In een opwelling besluit ze ervandoor te gaan, naar de enige plek die ze kan verzinnen waar haar moeder haar niet zal zoeken: Connemara, in het westen van Ierland, waar haar moeder opgroeide, vertrok en sindsdien nooit meer over sprak. In Connemara leert Ellen familie kennen waarvan ze niet wist dat ze die had, en ontdekt ze de hartverscheurende waarheid over haar moeders verleden. Ze ontmoet er ook de charismatische Conor Macausland, die vijf jaar geleden zijn vrouw is verloren toen de vuurtoren om onverklaarbare redenen door brand werd verwoest. Ellen wordt steeds nieuwsgieriger naar deze geheimzinnige Ier...

2

De Killing 2 David Hewson

Er zijn twee jaar verstreken sinds de beruchte Nana Birk Larsenzaak en Sarah Lunds oneervolle aftocht naar een uithoek van Denemarken. Het lichaam van een advocate wordt gevonden op een militaire begraafplaats. De

Makelaardigheden De ‘natte’ ruimte Makelaars maken soms de gekste dingen mee. Onder collega’s zeggen we wel eens: “We zouden er een boek over kunnen schrijven!” Zo ook nu: na een tijdje onderhandelen had ik voor mijn opdrachtgevers een courante hoekwoning aangekocht in Vinkeveen. Voordat de koopakte zou worden getekend, zou eerst nog de bouwtechnische keuring worden uitgevoerd. Dat werd een hele optocht: de kopers, makelaar J.K. namens de verkoper, ondergetekende, als makelaar van de kopers en T.G.,de technische man. We beginnen altijd boven. Alles mee; koffer met schroevendraaiers, vochtmeter, afstandmeter, spiegel op stok, groene handdoek en zo meer. Controle van de dakkapel, de

DE GROENE VENEN

cv-ketel, de goten, mogelijke lekkagesporen, u kent het wel. Daarna een etage lager, de slaapverdieping en zo ook de badkamer. Daar moet altijd veel gecontroleerd worden: de handdoekenradiator, de tegels. En zo ook de whirlpool. Nu hebben we niet allemaal een whirlpool, maar voordat je dat ding aanzet moet er eerst een behoorlijke laag water in het bad zitten. Zo gezegd, zo gedaan. Makelaar J.K. bleef waken bij het bad en onze bouwtechnisch keurder ging vast verder. Toen het bad voldoende volgelopen was, werd de knop van de whirlpool ingedrukt en toen... spóót het water overal naar toe... behalve in het bad! Makelaar J.K. was samen met keurder T.G. het haasje. Kletsnat!! Tumult alom. De dames, mijn klanten en

macabere details van de misdaad doen hoofd Moordzaken Lennart Brix sterk denken aan misdaden uit de Tweede Wereldoorlog. Brix realiseert zich dat hij alleen op Sarah kan vertrouwen om deze moord op haar onnavolgbare wijze op te lossen. Ze komt in eerste instantie met grote tegenzin terug naar Kopenhagen, maar raakt al snel geïntrigeerd door de zaak. Wanneer er steeds meer doden vallen, ontdekt Sarah een gruwelijk patroon en ziet ze in dat ze de moordenaar pas kan pakken als de waarheid achter een recente oorlogsmissie wordt onthuld.

3

Bedrog Danielle Steel

Tallie Jones is een succesvol filmregisseur met een grote passie voor haar vak. Ze is dol op haar tienerdochter en ze is gelukkig met haar vriend Hunter Lloyd. Tallies drukke leven wordt perfect georganiseerd door haar personal assistant Brigitte. Maar dan neemt Tallies leven een noodlottige wending: ze wordt bestolen, en haar geliefde blijkt een schokkend geheim te hebben.

4

De vertrouweling Kate Morton Tijdens een feest op de familieboerderij op het Engelse platteland ontsnapt de zestienjarige Laurel Nicolson naar de boomhut uit haar kindertijd. Terwijl ze dagdroomt over haar toekomst ziet ze een vreemdeling met haar moeder praten. Voordat de middag voorbij is zal Laurel getuige zijn van een

ikzelf stonden op korte afstand, maar ver genoeg om niet nat te worden. “Zet uit!” schreeuwde mijn gewaardeerde collega, maar dat lukte niet. De knop die ingedrukt was, zat vast, ging niet meer terug en het water blééf maar spuiten. Wij drieën konden geen stap verzetten, we kwamen niet meer bij van het lachen; tranen rolden over onze wangen... Er zat maar een ding op, de stroom eraf. Toen moest ik natuurlijk toch ook echt in actie komen. Naar de keuken, de dweil zoeken en gebroederlijk de badkamervloer droog maken, de wastafel afnemen; er was geen handdoek meer over! Het toeval wil dat mijn klant fotograaf is en haar profi-camera bij zich had. Eén met zo’n grote lens... De situatie is vastgelegd, maar dat blijft verder onder de makelaarspet! Het is allemaal goed gekomen, de koopakte is getekend, de whirlpool gerepareerd en over twee maanden

schokkende misdaad die alles wat ze weet over haar familie, en vooral over haar moeder Dorothy, op zijn kop zet. Vijftig jaar later is Laurel een succesvolle actrice en woont ze in Londen. Ze keert terug naar de familieboerderij voor de negentigste verjaardag van haar moeder en wordt overweldigd door vragen die ze tientallen jaren heeft weggestopt. Beetje bij beetje wordt de geheime geschiedenis ontrafeld van drie mensen uit zeer verschillende werelden die elkaar in de oorlog ontmoeten: Dorothy, Vivien en Jimmy. Hun levens zullen voor altijd met elkaar verstrengeld zijn - voor, tijdens en na de oorlog.

5

Explosief Roger Pearce

John Kerr, hoofd van de Eenheid Geheime Operaties, werkte jaren 'op straat': op de speciale afdeling terrorismebestrijding, in Londen. Van gewelddadige ontvoeringen, bomgordels, lone wolves en de rekrutering van terroristen heeft Kerr meer verstand dan wie ook. Als hij de meedogenloze jihadstrijder Jibril op het spoor komt, geven zijn meerderen bij New Scotland Yard hem opdracht deze terrorist onmiddellijk uit te schakelen. Maar de eigenzinnige Kerr volgt zijn eigen inzicht en besluit hem juist te schaduwen. Het kan een grote vangst opleveren: Jibril zou hem naar een levensgevaarlijke bomfabriek in een Londense flat kunnen leiden. Maar de zaak loopt totaal uit de hand...

krijgt het huis een nieuwe eigenaar. Dus iedereen uiteindelijk toch blij! Bedankt T.G. uit Mijdrecht, je bent een prima bouwkundige. Daar is niks op aan te merken, maar of je de volgende keer weer de whirlpool gaat testen...? Ach, soms zit het gewoon heel even tegen ;) martine Van acker

Vida makelaars og Dorpsstraat 14 3641 EC Mijdrecht Tel. 0297 21 29 87

www.vidamakelaars.nl


DE GROENE VENEN

12 april 2013

17

NEUS IN DE BOTER

Thuis kweken Deze week voel ik mij ongelooflijk optimistisch. In de komende weken ga ik proberen van mijn tuin een zelfvoorzienende miniboerderij met kruiden en groenten te maken. Ik wil elke centimeter van de grond gebruiken om iets eetbaars te laten groeien. Dat betekent dat er geen ruimte is voor bloemen, struiken en gras. Eigenlijk vind ik het verlies van mijn gazon niet erg. Ik heb altijd een hekel gehad aan grasmaaien en omdat ik hier een mol de afgelopen jaren gratis heb laten wonen, zag de tuin er eigenlijk niet zo heel aantrekkelijk uit. Ik denk dat de meeste mensen die niet beschikken over een tuin zouden willen dat ze er een hadden, terwijl degenen die wel een tuin hebben, vinden dat ze niet genoeg tijd hebben om het te onderhouden zoals ze zouden willen. Ook ik ervaar bij thuiskomst na een lange dag werken dat het gras te lang is om makkelijk te maaien. Ik liep al aan worteldoek en gruis te denken als een oplossing voor de wintermaanden, tot ik op het idee kwam om te proberen zelfvoorzienend geworden. Thuis geteelde groenten en fruit, hoe cool is dat? Het smaakt veel beter dan het spul uit uit de supermarkt en kost een fractie van de prijs. Onze kinderen kunnen veel leren van het proces en het hoeft niet gecompliceerd te zijn. Ik ben van plan om tomaten, lente-uitjes, salade en misschien wat komkommers en rabarber te zaaien. Ik kocht wat zaadjes en strooide die op wat potgrond van het tuincentrum. Meer is het niet. Elke dag water geven en voor je het weet beginnen de groene scheuten door de zwarte aarde heen te komen. Het is verslavend: als je eenmaal ziet hoe gemakkelijk het is, wil je gewoon meer en meer doen.

Mensen worden zich steeds meer bewust van de waarde van gezonde voeding en de noodzaak om economische keuzes te maken, die ook hun gezondheid en die van hun gezin ten goede komen. De golf van recente voedingsmiddelenschandalen en de stijgende prijzen van grondstoffen die grotendeels te wijten zijn aan financiële speculaties, moedigen mensen aan om bewuster te winkelen. Supermarktketens als Marqt en EkoPlaza, die biologische lokale duurzame winkelalternatieven bieden, zijn in opkomst. Ik ben er van overtuigd dat we een stijging te zien krijgen van het aantal mensen dat hun ongebruikte tuinruimte gaan inzetten voor de productie van lekkere thuisgekweekte producten. Via deze rubriek blijft u op de hoogte van de vooruitgang in mijn eigen tuin en zal ik de nodige tips met u delen. Maar laten we beginnen met het gereedmaken van de grond. Mijn eerste tip is ... dat een zakje zaad veel tomaten biedt voor heel weinig geld. Maar plant ze niet allemaal in één keer. Een paar zaadjes nu, en over twee weken wat meer, geeft je een constante aanvoer van tomaten in plaats van (te) veel in een keer. Plan vooruit en houd een dagboek bij, dat zal je volgend jaar van pas komen.

Natuurlijk kan het nuttig zijn een vriend te hebben, of in mijn geval mijn vader, die advies kan geven, maar in feite zijn het internet en in het bijzonder YouTube geweldige bronnen voor nuttige tuinierinformatie. Ik hoop van mei tot september gezonde biologische groenten te kunnen plukken uit mijn eigen moestuin, gratis.

Feel Good Fair 13 april van 11 tot 16 uur Biologisch Eten, Duurzame Vis Streekproducten, Koffie Barista Tips over energiebesparing Fair trade Producten Etnische sieraden, wijn, glaswerk en nog veel meer… De Kweektuin, Tuinderslaan 10, Mijdrecht met medewerking van gemeente De Ronde Venen

Door David Hague

t p e c e r David’s Knolselderij Ik denk dat de lelijkste en meest ondergewaardeerde groente die je in de groentewinkel aantreft knolselderij is. Ik vind dit geweldig jammer, want het is een heerlijke, veelzijdige, betaalbare wortel, waarvan je een prima soep kunt maken, of die je stamppot een nieuwe draai geeft of waarmee je een heerlijke ovenschotel bereidt. Hier is een manier om een 'sjieke' knolselderij te maken: gegratineerd! Als de looks van knolselderij je tegenstaan, of je niet weet waar je moet beginnen, laat me je helpen. Neem een scherp mes en snijd de ronde wortel in twee helften. Let op dat hij niet wegrolt of dat het mes wegglijdt. Beweeg het mes omhoog en omlaag om het blad te helpen zich door de stevige structuur te bewegen. Leg de twee helften met de platte kant naar beneden op een grote snijplank. Scheer nu de huid van de zuiver witte binnenzijde, door net onder de huid van je af te snijden. Dit is de veiligste manier om te werken. Neem uw tijd, maar probeer niet te veel verspillen door te diep in het vlees te snijden.

Ingrediënten 1 kg aardappelen, geschild en in plakjes van 1 cm dik 1 grote knolselderij, geschild en in plakjes van 1 cm dik 1 ui, geschild in dunne plakjes gesneden zeezout versgemalen zwarte peper 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt 75 g geraspte Cheddar kaas, of blauwader kaas 600 ml slagroom 1 klein bosje verse bladpeterselie, alleen de blaadjes, stengels grof gehakt Verwarm de oven voor op 200° C. Doe de aardappelen, knolselderij en ui in een aardewerken ovenschaal. Kruid royaal. Voeg de knoflook, ¾ van de kaas, de room en de peterseliestengels toe. Roer met een lepel om alle smaken te mengen. Strooi er de extra kaas over en bak het geheel in de voorverwarmde oven gedurende 50 minuten, of tot ze gaar en goudbruin zijn. Bestrooi met peterseliebladeren. Persoonlijk hou ik ervan de gratin in de schaal te houden en die in zijn geheel op tafel te zetten, zodat iedereen kan aanvallen!


18

12 april 2013

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Tiger Sport 1050

Eye of the Tiger Gelukkig, het eind van het winterse weer is in zicht, het wordt dus tijd voor de toerritjes en ik moet u melden: ik snak ernaar. Ik loop al een paar weken om een van de nieuwe Triumph demo's van Roké Motors. De Tiger Sport 1050, echt zo’n fiets die allang in mijn denkbeeldige garage staat, naast een keur van andere likkebaardend fraaie fietsen. Natuurlijk ken ik de Tiger goed en ben dus benieuwd naar deze sportuitvoering. Alleen de uitstraling van deze Engelsman verdient al een 10 met een griffel, wát een beauty! De hele fiets straalt een enorme frisheid uit. De scherpere vormgeving; van de dubbele koplampen tot aan de achterkant met nu enkelzijdige achterwielophanging en LED-achterlicht. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua rijdgedrag is de fiets veel meer op de straat georiënteerd dan de andere Tiger modellen. Je zit als piloot van deze Tiger 5 mm lager dan het vorige model. Dat lijkt op papier niets, maar zou in praktijk net een verschil kunnen maken. Ook het stuur zit wat dichterbij de bestuurder en mede met de rechtop zithouding heeft dit een positieve invloed op een directer stuurgevoel en hiermee ontstaat meer controle over de motor. Lekker hoog overzie je alles met een brede glimlach het rijden is net zo’n feest als de looks van deze hippe fiets. Wat een genot om te rijden. Na een lekker groot rondje is mijn eerste echte toertje van het jaar een feit en kan ik me niet heugen deze zo laat in het seizoen gemaakt te hebben.

Met tegenzin lever ik de Sport in bij Roké Motors. Maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid plan ik in de zomer een lang weekend en ga ik er mee naar de Eifel een potje sturen. Zou u dit ook willen? Vanaf nu kunt hem net als bijna de hele Triumph range ook rijden. Voor een dag of een weekend of een lekkere vakantie. Sinds kort verhuurt Roké Motors zo goed als alle modellen van Triumph; allemaal nieuwe 2013 modellen die in perfecte staat keurig gepoetst op het avontuur staan te wachten. Wilt u een weekendje onthaasten? Een rondje om het IJsselmeer, of een midweekje naar de Ardennen? Geen probleem. De Triumphs zijn uiteraard all risk verzekerd. Bekijk de huurvoorwaarden op de website van Roké onder verhuur. Een geweldig mooie aanvulling op de dienstverlening van Roké Motors. Want stel u twijfelt tussen twee

Triumph modellen en u bent er nog niet uit welke u wilt aanschaffen, dan neem je ze toch gewoon een weekend mee om goed te testen. Uiteraard kan Roké de motor van uw keuze bij u thuis bezorgen, of op het werk , vakantieadres, etc. Maar u de Triumph Tiger Sport natuurlijk ook gewoon aanschaffen: voor de geluksvogel staat de Tiger Sport gewoon in de showroom en is op voorraad leverbaar. Prijzen vanaf 13.990 euro. Roké Motors Ondernemingsweg 9, Mijdrecht Tel.: 0297-285218

www.roke.nl

Toyota GT86 TRD: op het scherpst van de snede Voor wie het puristische karakter van de GT86 nog niet genoeg vindt, presenteert Toyota de GT86 TRD. Deze ultra sportieve versie komt uit de koker van Toyota Racing Development.

! t l a f s a t e h eit op t i l a w K t g n Bre Dealer van:

De TRD-versie benadrukt niet alleen het toch al krachtige design van de GT86, maar tilt het rijkarakter van de sportauto naar een nóg hoger niveau. De GT86 TRD heeft een reeks accessoires die zowel los zijn te bestellen, alsook als één pakket. Ze kunnen worden gemonteerd op elke GT86; zowel nieuw bestelde àls reeds rijdende. De inmiddels befaamde rijeigenschappen van de Toyota GT86 krijgen een extra dimensie door onder meer speciale schokbrekers en verlagingsveren. De extra grote remschijven en remklauwen – die door hun felrode kleur duidelijk zichtbaar zijn tussen de spaken van de met de hand gesmede 18” lichtmetalen TRD velgen – zorgen voor een imponerende vertraging. Een speciaal ontwikkelde veerpootbrug en kloeke stabilisatiestangen verhogen verder de stijfheid van de Toyota GT86 en zorgen voor een sensationeel goede balans.

en alle A-merk Scooters!

Nu ook..... Aprilia Off-road & Beta Dealer Roké Motors Ondernemingsweg 9 3641 RZ Mijdrecht Tel: 0297-285218

WWW.ROKE.NL

Roké Motors Touwslagers 12B 3449 HX Woerden Tel: 0348-500224

Pure kracht De voorspoiler, zijskirts, achterspoiler en antracietkleurige wielen van Toyota Racing Development maken van de Toyota GT86 een nóg indrukwekkender verschijning op de weg. De diffuser aan de achterzijde is zo ontworpen dat hij de rijwind onder de auto controleert en daardoor de neerwaartse druk vergroot. Het duo dubbele uitlaten zorgt voor een spectaculaire sound en de zware, in massief aluminium uitgevoerde TRD racy tankdop, maakt een bezoek aan het tankstation (bijna) tot een feestje. Niet alleen door de rijeigenschappen van de Toyota GT86 TRD ervaart de bestuurder dat hij in iets speciaals rijdt. In slechts 7,6 seconden accelereert de Toyota GT86 TRD vanuit stilstand naar 100 km/uur. De topsnelheid is gelijk aan die van de ‘gewone’ Toyota GT86: 226 km/uur.


DE GROENE VENEN

12 april 2013

AUTO & MOTOR

19

Door Michael Reuling foto's patrick Hesse

Opel Adam

Niet geschikt voor twijfelaars Het zal niemand ontgaan zijn dat het merk Fiat goed scoort met de 500 en Mini goed scoort met de, tja, Mini. Andere merken pikken graag een graantje mee van deze markt en komen met eigen hippe modellen. Denk onder meer aan de Citroën DS3. Opel heeft de kat uit de boom gekeken en komt nu met een tegenhanger voor iedereen die zijn auto graag helemaal naar eigen wens aankleedt. En hoe! De Adam is geen auto voor een twijfelaar. Loop de showroom bij Van Kouwen maar eens binnen en je zult begrijpen waarom. Van typische vrouwenauto tot stoere mannenbak; je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er is keuze uit 12 carrosseriekleuren (van Purple Fiction tot Buzz Lightgreen) en drie optionele dakkleuren (I’ll be Black, White my Fire en Men in Brown) waarmee je al op 27 kleurencombinaties komt. Tel daarbij op de keuze uit tien lichtmetalen velgen met 30 verschillende kleuren en afwerkingen, inclusief een velg waarvan je één spaak kunt voorzien van clips in diverse kleuren. Vervolgens kun je de auto verder aankleden met grillestrips, bestickering en spiegelbehuizing. Gelukkig zijn er maar drie uitrustingsniveaus. Want als je ook nog na moet denken over het interi-

eur ben je nog verder. Maar liefst 15 bekledingen en 18 verschillende kleuren, patronen en texturen voor het dashboard en keuze uit drie soorten hemelbekleding met LEDlampjes die voor een echte sterrenhemel zorgen. Afijn, al met al kun je 60.000 exterieur en 80.000 interieur combinaties maken. Bij een merk als Audi of Mercedes betaal je vaak duizenden euro’s extra voor een stukje individualisatie, Opel biedt het gewoon aan als onderdeel van de Adam. De kleurencombinaties waar wij mee reden was de Adam Jam in de kleur Pump up the Blue, een White my Fire dak en Hurricane 17 inch velg in White my Fire kleur gespoten. En als je gaat zitten in de auto, voorzien van een licht interieur valt direct de hemelbekleding op. Jawel,

een print van wolken met daarachter LED-lampjes. Zie het resultaat op de interieurfoto’s die we voor het effect in de parkeergarage hebben gemaakt. Onze Jam is voorzien van een 1.2 benzinemotor met 70 pk. Op zich niets mis mee, want de Adam is met deze motor redelijk rap, maar bij zo’n flitsend autootje wil je toch wat meer pit. Die kun je krijgen bij de 1.4 die leverbaar is met 87 of 100 pk. Alle motoren zijn voorzien van het start-stop-systeem. Wat betreft de rijeigenschappen; de Adam ligt als een blok op de weg en heerlijk in de bochten. De stoelen zouden nog iets meer steun mogen bieden, maar verder valt daar niets op aan te merken. De gereden Adam is voorzien van een uitgebreid touchscreen navigatiesys-

Opel Adam Gereden versie: Opel Adam 1.2 Jam Vermogen: 70 pk 0-100: 14,9 s Top: 165 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 20,0 / 5,0 l/100km Prijs gereden model: € 19.633 Alternatieven: Citroën DS3, Fiat 500, Ford Fiësta, Mini, Renault Clio

teem. Deze optie is zeker de moeite waard om aan te vinken. Ga dan voor de IntelliLink. Een systeem waarbij je al je mobiele apparatuur (eventueel draadloos) kunt aansluiten. Daarbij telt de gereden demo zeven speakers die zorgen voor een lekkere beat. Leuk allemaal; de auto lijkt een zeer jonge doelgroep aan te spreken. Gelukkig kun je het ook vrij doorsnee houden. Als je namelijk kijkt naar de prijs van de Adam merk je dat de jonge doelgroep die niet een-twee-drie op tafel legt. Je kunt rijden in de Adam vanaf € 12.495,-. Een bedrag waarvoor je ook een Fiat 500 kunt kopen. De duurste uitvoering van de Adam is de Slam variant met 1.4 ecoflex motor en 100 pk die voor € 16.595,- de showroom verlaat. Onze gereden demo heeft een basisprijs van € 15.195,-. Met alle opties

komt de auto op ruim € 19.000,-. Leasen is natuurlijk een optie, al moet je er rekening mee houden dat alle Adams in de 20% bijtellingscategorie vallen. Volgend jaar komt Opel met een nog kleiner model onder de Adam die (prijstechnisch) zal moeten concurreren met de Ford Ka, Toyota Aygo en Volkswagen Up!. Voor nu kun je echter helemaal los met de Adam! Van Kouwen Automotive Communicatieweg 26 3641 SE Mijdrecht Tel. 0297-272272 Snijdersbergweg 99-101 1105 AN Amsterdam-Zuidoost Tel. 020-6500670

www.vankouwen.nl

Van Schaick crossklaar voor het NK Van Rijn Racing klaar voor eerste start Autocrosser Richard van Schaick en zijn team staan aan de vooravond van de eerste wedstrijd van het Nederlands Kampioenschap die op zaterdag 20 april wordt verreden in het Friese Pieterzijl. Maar liefst 30 coureurs vechten tijdens er om de eerste plaats. De gehele winterperiode heeft het team gewerkt aan de verlaagde Kever. Motorisch werd de auto onderhanden genomen en qua wegligging werden verschillende wijzigingen doorgevoerd. Een compleet nieuw bodywork

werd vakkundig door autoschadeherstelbedrijf Ve&Ve in de teamkleuren gespoten en inmiddels maakte Richard op Tweede Paasdag zijn eerste meters tijdens de openingswedstrijd in Lopik. Het leverde een vijfde plaats in de finale op. Het afgelopen seizoen werd helaas net buiten de top 10 van Nederland afgesloten en dit jaar heeft Richard zijn zinnen gezet op een plaats bij de top 5. Meer informatie is te vinden op:

www.autocrossnederland.nl

Voor de openingswedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Rallyracing, op het Eurocircuit, heeft het Mijdrechtse Van Rijn Racing weer de nodige voorbereidingen getroffen. Zondag 14 april aanstaande zal er een hoop duidelijkheid komen voor de Mijdrechters. Dan opent het NK op het Brabantse circuit. Vanaf 11.30 zullen de eerste manches gestart worden en daarmee wordt de ‘aftrap’ gegeven van een voor het team hopelijk succesvol jaar.

foto peter Van beek

Voor Dennis van Rijn was het wel weer even wennen aan praktisch een ‘nieuwe’ auto. Het team heeft dan ook aan de testdag van 24 maart jl. een goed gevoel overgehouden. Daarom hoopt het team dan ook, dat het zich kan kwalificeren voor de A-finale. Het Super 1600 veld is aankomende wedstrijd goed gevuld met

een aantal sterke piloten uit België, omdat deze wedstrijd ook meetelt voor hun nationale kampioenschap. Tot op heden staan er 12 coureurs ingeschreven, en er zijn slechts 8 plaatsen te verdelen voor de A-finale.

Er wacht het team zeker nog een zware klus, om zich te kwalificeren voor de finales. Vanaf de eerste manche zal het team er voor gaan om zich te meten met de concurrentie, want die zal afgelopen winter ook niet stil hebben gezeten..


UI T N O D I G I NG

20

12 april 2013

DE GROENE VENEN

vr. 12 en za. 13 april n e g a d n o i s a c c o / demo te rd ag 8.3 0 uu r to t 16 .30 uu r za / r uu .00 21 t to r uu 0 8.3 ag Op en ing sti jde n: vr ijd

Ruim 150 occasions op voorraad

spetterende acties

Bij contante / pinbetaling krijgt u op een dB-kaart

15 % van uw aankoopbedrag (de kaart is bij uw volgende aankoop in te wisselen).

kortingen tot wel 50%* 50%* gratis ballonvaarten* ballonvaarten * demonstraties van diverse machines

grasmaaier v.a. € 299,zitmaaier v.a. € 1.399,frontmaaier v.a. € 1.899,-

Voor elke bezoeker een gratis db klantenkaart met € 5,- tegoed (1 kaart per adres)

www.mdenbleker.nl

OP =ag OenPzaterdag

alleen op vrijd dagen. tijdens demo


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.