De Groene Venen 7 juni 2013

Page 1

DE GROENE VENEN

DE GR ENE VENEN 2013 WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS7•juni VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

20°C

laar! p m e x e m e e n it u r Straattheate

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 18 – Nummer 23 – 7 juni 2013

B. Koenraadstraat 78 Mijdrecht

Vraagprijs € 186.000,- k.k. 3-kamer(hoek)appartement Balkon op het Zuiden

Met de juiste

Zomerse drukte op Jaarmarkt Shopping Mijdrecht

bootverzekering is vaarplezier verzekerd

De eerste ècht zomerse winkeldag van 2013 is een groot succes geworden. Het publiek heeft woensdag jl. genoten van de Jaarmarkt in het centrum van Mijdrecht, waar behalve het ‘gewone’ winkelaamnbod ook ruim 150 kramen stonden opgesteld. Er was muziek, entertainment en kinderattracties. Ook de terrasjes en ijszaken deden goede zaken. Voorzitter Hans Rensink van Koopcentrum Mijdrecht zegt namens de winkeliers ‘zeer tevreden’ te zijn over het verloop van de dag. “De stemming was prima, en de klanten vermaakten zich van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat prima.” foto fotostudio dock 15/arthur van der kooiJ Lutz Fashion Herenweg 45 Vinkeveen 0297 212321 LUTZ.nl

JURKJES STROKE € 39

Zaterdag 8 juni in Mijdrecht:

VIOS taptoe 2013 op Raadhuisplein Op 8 juni vindt op het Raadhuisplein in Mijdrecht de 28ste editie van de VIOS taptoe plaats. Hier begint om 12:45 uur het voorprogramma met een optreden van dweilorkest DORST. Het hoofdprogramma van de taptoe vangt om 13:15 uur aan. Behalve de Show- & Marchingband VIOS –die de spannende taptoeshow ‘CSI - The Lost Girl’ brengt– treden ook de VIOS majorettes op, plus drie korpsen van buiten de gemeente: drumfanfare TTH uit Hazerswoude, Drum- en Showband Con Brio uit Alphen aan den Rijn en Showband Nieuwkuijk uit Nieuwkuijk. Voor meer informatie en foto’s van VIOS en DORST kan men terecht op www.vios-mijdrecht.nl en www.dweilorkest-dorst.nl.

www.makelaardij-witte.nl info@makelaardij-witte.nl

Makelaardij Witte Herenweg 167 Vinkeveen Tel. 0297 - 263 219

hans winter brillen de lindeboom 8 | mijdrecht

NIEUW IN DE VERKOOP! Vinkenkade 1 B, Vinkeveen Vraagprijs: € 575.000,- k.k.

www.deplekbijuitstek.nl

WEBSITE VOBI BY TWEED.NL

foto vios

ascol.nl

1


Dichtbij & betrokken

2

7 juni 2013

Juni 2013

DE GROENE VENEN

Rabobank Rijn en Veenstromen

Online seminar SEPA voor verenigingen en stichtingen

KidsGeldWijs: de nieuwe app voor kinderen

Speciaal voor de iPad heeft de Rabobank de KidsGeldWijs app gemaakt. Deze leuke app leert kinderen tussen 6 en 10 jaar op een speelse manier met geld omgaan. Zo kunnen ze een eigen kluisje aanmaken met een zelfbedachte toegangscode. In die kluis bewaren ze hun geld dat ze krijgen of verdienen met klusjes. Door spaardoelen te kiezen weten ze waarvoor ze sparen. Deze App helpt ouders ook om met hun kinderen het gesprek aan te gaan over zakgeld, sparen, klusjes doen en uitgaven.

"Tegenwind zorgt ervoor dat een vlieger omhoog komt". Dat is het motto van trendwatcher Adjiedj Bakas. Hij is provocerend en altijd positief, ook in deze tijden van economische teruggang. Tijdens de ledenavond op 11 juni neemt hij u mee in zijn focus op de toekomst van Nederland in de wereld. Een sterk veranderende wereld. Wat betekent dit voor u als ondernemer? Welke kansen zijn er voor u? Voor aanmelden en meer informatie op www.rv.rabobank.nl.

Niemand bij Rabobank Rijn en Veenstromen draait er omheen; het zijn onmiskenbaar uitdagende tijden. Maar ondanks de recessie is de directie van Rijn en Veenstromen niet ontevreden over het jaar 2012. Directievoorzitter Ruud van der Vliet: ‘Wij deinen mee op de golven van de economie. Commercieel doen we het redelijk goed en onze marktpositie hebben we het afgelopen jaar verstevigd. Voor een aantal van onze klanten is het erg lastig, sommigen zijn geconfronteerd met faillissement of werkloosheid. Dat stemt ons tot bezinning. Door de economische ontwikkelingen verwachten we over 2013 een minder positief resultaat.’ Een samenvatting van het jaarverslag (feiten), en de belangrijkste financiële ontwikkelingen uit de jaarrekening 2012 (cijfers) zijn vermeld in de brochure Feiten en cijfers. Deze is te bekijken op www.rv.rabobank.nl. De leden ontvangen de brochure in september bij de uitnodiging voor de jaarlijkse ledenavond. De jaarrekening 2012 ligt voor leden ter inzage op onze kantoren Steinhagenseweg in Woerden, Marktstaat in Bodegraven en Bozenhoven in Mijdrecht.

Rabo Dichtbijfonds geeft steuntje in de rug Elk jaar reserveert Rabobank Rijn en Veenstromen een deel van haar winst om maatschappelijke initiatieven uit de omgeving een steuntje in de rug te geven. Soms is dat gewoon nodig en wij doen dat graag.

In het eerste halfjaar van 2013 heeft de Rabobank in haar werkgebied aan totaal 108 projecten (€ 131.044) al een bijdrage gegeven. Op deze manier kunnen wij samen iets moois te creëren. Overzicht projecten Diverse verenigingen en stichtingen ontvingen een bijdrage uit het Rabo Dichtbijfonds. Hieronder een totaaloverzicht per kern: - Bodegraven e.o.: 26 projecten (€ 25.610) - De Ronde venen: 23 projecten (€ 27.962) - Het Veenweidegebied: 19 projecten (€ 17.647) - Woerden: 40 projecten (€ 59.825) Op www.rv.rabobank.nl/rabodichtbijfonds/projecten kunt u alle projecten bekijken inclusief foto's.

Regelt u de bankzaken van uw vereniging, stichting of kerkgenootschap? Speciaal voor u organiseert Rabobank Rijn en Veenstromen een online seminar over SEPA op maandagavond 24 juni vanaf 20.00 uur. Wie zich inschrijft ontvangt een link om het seminar via internet op pc, laptop of tablet live mee te maken. Deelnemers hebben de mogelijkheid om van tevoren vragen in te dienen en ook tijdens het seminar zelf via een chatverbinding vragen te stellen aan de presentatoren. Kijk voor meer informatie op www.rv.rabobank. nl bij Ondernemen.

Wij zijn er voor de klant. Jij straks ook?

VACATURE Rabobank Rijn en Veenstromen is een lokale bank met vestigingen in Mijdrecht, Woerden, Bodegraven, Vinkeveen en Kockengen. We zijn dichtbij, hechten aan persoonlijk contact, zijn sterk betrokken bij de samenleving en investeren daar actief in. Onze bank is er voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Jij straks ook? Rabobank Rijn en Veenstromen heeft regelmatig vacatures. Kijk voor meer informatie op de website www.rv.rabobank.nl onder Vacatures.

Rabobank Rijn en Veenstromen | www.rv.rabobank.nl | info@rv.rabobank.nl | (0348) 42 70 00 | twitter.com/RabobankRV Onze kantoren: Mijdrecht en Vinkeveen. Mobiel Servicepunt: Amstelhoek, De Hoef, Waverveen en verschillende verzorgingshuizen.


DE GROENE VENEN

7 juni 2013

3

Luistervink

Door Burgemeester Maarten Divendal

Koolwees De politie komt meestal aanrijden vanaf de plek dat er surveillance is. Soms vanaf het bureau. Sinds kort is in Mijdrecht een vollediger ´opstartlocatie´. Dat betekent dat de aanrijtijden (de tijd die nodig is om na melding ter plaatse te komen) nog korter worden. Vanzelfsprekend wordt bij noodoproepen ook samengewerkt met de politie in de regio. Zo wordt er bijvoorbeeld samengewerkt met Amsterdam Zuid Oost voor Abcoude.

In De Ronde Venen vinden momenteel de informatie avonden plaats over ´wat kan je doen tegen woninginbraken´. Leert u zelf ook nog wat nieuws op deze avonden? Jazeker. De politie geeft veel tips en door de vragen en suggesties van inwoners hoor je ook heel veel. De meeste informatie is voor iedereen nog terug te vinden in de Anti Inbraakkrant (uitneemexemplaar van De Groene Venen van 24 mei, terug te vinden op www.degroenevenen.nl). De eerste drie avonden zijn als ik dit schrijf reeds geweest. Wat voor mij nieuw was, is dat de politie nadrukkelijk meldt dat je 112 mag, kan en moet bellen bij verdachte situaties. Vroeger was de leuze: ‘112 daar red je levens mee’, nu is het ook ‘112, daar voorkom je inbraken mee’. Toevallig bleek juist vorige week uit een onderzoek dat onze politie ruimschoots de norm haalt bij noodoproepen via 112. Tussen april 2012 en december 2013 waren er 362 noodoproepen, in 354 gevallen was de politie binnen het kwartier aanwezig. Met een score van 97,8 % op tijd voldoet de politie ruimschoots aan de wettelijke norm van 90%.

Klopt het dat u erbij was toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de provincie bezochten? Alle burgemeesters van de provincie Utrecht waren uitgenodigd om aan het einde van het provinciebezoek van het koningspaar met hen kennis te maken. Natuurlijk was dat een bijzondere bijeenkomst. Bijzonder in verband met de ontmoeting met het koningspaar. Maar ook bijzonder omdat alle burgemeesters bij elkaar waren mét hun ambtsketen om. Daar is een fraaie groepsfoto van gemaakt.

Actualisatie grondexploitaties

College denkt het lek boven te hebben Op basis van de algemene economische ontwikkelingen en de specifieke ontwikkelingen in de afzonderlijke projecten zijn de zeven grondexploitaties die de gemeente momenteel in ontwikkeling heeft geactualiseerd. Dat leidde tot een verzoek aan de raad om een extra verliesvoorziening van 1.6 miljoen euro toe te voegen en ten laste te brengen van het jaarrekeningresultaat 2012. Nu ook een laatste foutje uit het Winkelbuurtproject in Abcoude is weggewerkt verwacht de wethouder dat hiermee het lek boven is voor wat betreft de grondexploitaties. door piet van buul

Zoals in bijna elke gemeente zijn ook in De Ronde Venen de grondexploitaties al een paar jaar een grote bron

Agenda Kort Dit weekend in De Ronde Venen: Zaterdag 8 juni

• Heropening De Springbok, De Hoef • Kunstweekend Galerie Boven Verwachting, Wilnis • Wijnproeverij, De Zwart dranken & delicatessen, Wilnis • VIOS taptoe, Raadhuisplein, Mijdrecht • Open Huis, Johannes Hospitium, Wilnis • Open Dag, Kinderopvang De Stal, Waverveen • Voorjaarsconcert Chr. Mannenkoor Immanuël, RK Kerk Johannes de Doper, Mijdrecht/Wilnis

Zondag 9 juni

• Opstapdag Windsurfen voor de Jeugd, Zeilschool Vinkeveense Plassen • Kunstweekend Galerie Boven Verwachting, Wilnis • Lezing Antoinette Vlieger, Boekhandel Sprey, Abcoude • Concert Bloemenatelier Karin van Dierendonck, Mijdrecht • Concert Kamerkoor Akkoord, C&D-kerk, Abcoude

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

van zorg. De tijden dat de uitgifte van gronden voor bebouwing een flinke inkomstenbron voor de gemeente vormde zijn voorgoed voorbij. Na het verschijnen van het DHV rapport en de daardoor ontstane commotie is het college flink aan de slag gegaan om een eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. Dat leidde tot het schrappen van een aantal projecten en tot een lijst van projecten die wel in exploitatie genomen worden. Bij de jaarrekening 2011 is een

Waarom duurde de raadsvergadering vorige week donderdagavond zo lang? Het lukte net niet om vóór middernacht te eindigen. Om zorgvuldig te vergaderen, probeer ik als voorzitter de tijd goed in de gaten te houden. Snel vergaderen is overigens geen doel op zich. Het debat moet gevoerd kunnen worden en de besluitvorming moet helder zijn. Vorige week stonden veel verschillende onderwerpen op de agenda, onder andere over voorzieningen voor de inwoners in de kernen. Raadsbesluiten waarmee de kaders of uitgangspunten worden vastgesteld voor bijvoorbeeld de detailhandel, of de aansluiting tussen wonen en zorg. Deze en de overige onderwerpen zijn eerder in de raadscommissie besproken, het is logisch dat bij de afronding in de raad het afsluitende debat wordt gevoerd. Ik merk – vandaar ook deze vraag – dat er behalve de trouwe kijkers naar onze raadsvergaderingen, ook veel mensen zijn die de raadsvergadering 's avonds laat al zappend langs de tv-kanalen nog even tegenkomen. En dan soms blijven hangen voor de buis. We zijn op deze avonden echte concurrenten

geworden voor Pauw en Witteman en Hart van Nederland.

verliesvoorziening getroffen van in totaal 6,5 miljoen euro. De zeven grondexploitaties die op dit moment op de rol staan zijn opnieuw indringend bekeken. Daarbij gaat het om Marickenzijde fase 1, Meerbad in Abcoude, Stationslocatie Mijdrecht, De Winkelbuurt Abcoude, Westerheul IV, Stationslocatie Abcoude en Veenbad Vinkeveen. Tijdens de behandeling in de raads-vergadering van 30 mei gaf wethouder David Moolenburgh toe dat hij met pijn in het hart een extra verliesvoorziening moest voorstellen. Maar het is niet anders. “We hebben alle exploitaties indringend en volledig doorgespit. Daarbij hebben we rekening gehouden met de autonome marktontwikkelingen. Maar naar aanleiding van het DHV rapport hebben we ook een verdere verdiepingsslag gemaakt. We waren nog niet eerder zo diepgaand op alle aspecten van de exploitaties ingegaan. Dat heeft geleid tot een sterk verbeterd

inzicht. We hebben ook het systeem aangepast zodat we de zaak beter onder controle kunnen houden. We gaan er van uit dat er zich nu geen onverwachte verrassingen meer zullen voordoen.” De totale verliesvoorziening op de jaarrekening 2012 komt nu op ruim acht miljoen euro. Dat is nog ruim onder de door de raad vastgestelde minimumniveau van 10 miljoen. Biedingen van ontwikkelaars in de plannen van Veenbad Wilnis en Meerbad Abcoude kunnen leiden tot een sluitende grondexploitatie waarmee deze verliesvoorzieningen kunnen vervallen. De raadsfracties namen gelaten kennis van de resultaten van de actualisering. Men stelde vast dat de feiten nu eenmaal zijn zoals ze zijn en dat daar niets aan te doen is. Men was blij met het feit dat het college zo diepgaand onderzoek heeft gedaan en men wacht af hoe de toekomst zich zal ontwikkelen. De raad stemde unaniem in met het raadsvoorstel.

Heeft u nog iets bijzonders meegemaakt de afgelopen periode? De werkzaamheden die vaker terugkomen zijn op zich al de moeite waard. Zo is het altijd plezierig als de wekelijkse collegevergadering tot goede besluiten en voorstellen aan de raad heeft geleid. De afgelopen weken waren er weer veel contacten met inwoners (o.a. eerste kernenavonden), bedrijven (bezoek aan PK Sport, Tentego BV en Stedin) en organisaties (zoals Lions en Stichting Oppepper). Resultaat: veel informatie die ik als burgemeester gebruik in mijn werk. Daarnaast twee 'collegiale' bijeenkomsten: afscheid van de Commissaris van de Koning, Roel Robbertsen (pensioen), en de installatie van ons (ex-) raadslid Jobke Vonk als burgemeester van de bijna-buurgemeente Aalsmeer.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar burgemeester@degroenevenen.nl

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Valérie Sambrink Sanderink,

Michael Reuling, Peter Schavemaker en Anja Verbiest.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen.

Druk: Dijkman Offset, Diemen

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2013 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

We hebben een kat. Dat wil zeggen ze heeft een kat. Het liefst had ze er twee of drie. Na lang onderhandelen heb ik dit tegen kunnen gaan. Ik heb niets met die loeders die zich gedurende de winter op de vensterbank boven de CV posteren en de dag doorbrengen met gapen en geeuwen. De houdingen die het dier daarbij aanneemt zijn voor mij aanmatigend. Zo tegen vijven gaat ze richting keuken. Met hoog opstaande staart en met een arrogantie die z’n weerga niet kent. In het keukenkastje staat een scala aan poezenvoer. Bijvoorbeeld vis in gelei in dagverpakkingen. Blikvoer is ook in. Na het ontwaken in de ochtend krijgt ze brokjes. Minzaam staat ze toe dat de hond er ook een aantal krijgt toebedeeld. Het liefst slaapt ze ’s nachts op het voeteneind van ons bed. Ze weet dat ik dat beslist niet wil en een knip van mijn vingers is voldoende om het hazenpad te kiezen. Soms word ik wel eens wakker van een belletje. Dan denk ik ‘ze probeert het weer’. Helemaal verbruid heeft ze het, toen ze er na een beleg van jaren toch in slaagde mijn kanarie door de spijlen van zijn eigen behuizing te trekken en met huid en haar op te vreten. Ik mis nog steeds het welluidende gezang dat mijn kantoor vulde. Toen dat alles zich voordeed deed mij eega het af met ‘het is de natuur’. Wekenlang heb ik mokkend aan de tafel gezeten, duidelijk gemaakt dat ik buuf van verderop toch wel en heerlijk ding vind en mijn natuurlijke drang mij tot daden aan wil zetten. ‘Dat is heel wat anders,’ zegt ze dan. Ik vind van niet. Ieder jaar hang ik het nestkastje weer op in de tuin. Het duurt geen dag voordat er weer een koolmezenstel besluit om aldaar domicilie te kiezen. Samen vliegen ze aan met hortensiabloemen van het vorige jaar. In de tussenliggende tijd vinden ze ook nog tijd en energie de straks te leggen eieren kans van slagen te geven. Op een zeker moment zie je alleen nog hem. Zij zit te broeden in mijn hokkie alsof het een lieve lust is. Mijn huisterrorist vindt het dan tijd om tot actie over te gaan. De temperatuur wordt beter, dus ze poseert zich strategisch binnen de aanvliegroute naar het nestkastje. Likkebaardend en met eindeloos geduld wacht ze haar kans af. Dat is nu al een aantal jaren gelukt. Zo niet de aanvoerder van wormen en vliegjes, dan wel een jong. En dan gewoon weer met de staart omhoog naar het keukenkastje. Luistervink

www.degroenevenen.nl


4

Kort nieuws Mijdrecht

Ds. Van Eeken in De Wegwijzer Op zondag 9 juni zal om 10 en 18:30 uur dominee H. van Eeken van Delft voorgaan in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer. Ochtenddienst: Mateloze liefde. Als je wilt weten hoe groot iets is dan ga je meten. Maar is de liefde van God ook op te meten? Kunnen we er achter komen hoe groot Gods liefde is? Ja, dat kan. Tijdens de uitleg horen we hoe. Daarna vieren we deze liefde in het Avondmaal. Avonddienst: Leven uit Gods liefde. In deze avonddienst vieren we opnieuw het Avondmaal. Daarna staan we stil bij wat het betekent om te leven uit de liefde van God. We lezen Psalm 5 en luisteren hoe de dichter ons voorgaat in het leven uit Gods liefde. Adres: Koningin Julianalaan 22, in Mijdrecht. Thuis live of achteraf de dienst bekijken kan via cgkmijdrecht.nl/online+diensten/

7 juni 2013

De Amstel’s Zwem4daagse Spetterend succes Na 20 jaar heeft een groep enthousiastelingen van Zwem- en poloverening De Amstel de stoute schoenen aangetrokken en weer een Zwem4daagse georganiseerd. Om zo’n 225 zwemmers onderdak te bieden om 10, 20, 40 of 100 baantjes per avond te kunnen laten zwemmen heb je nogal wat badwater nodig. Gelukkig komen ze niet allemaal tegelijkertijd, maar toch. De Amstel had naast het baantjes zwemmen vanalles georganiseerd om de deelnemers een fijne week te bieden. De week werd geopend door Nick Driebergen, meervoudig Nederlands kampioen en Olympiër samen met David Moolenburgh, wethouder sport van de gemeente De Ronde Venen. Voor, tijdens en na het zwemgebeuren was er elke avond voldoende tijd voor o.a. een 24 meter lang springkussen, waterpoloclinics, kanodemonstraties, waterspelletjes, pannenkoeken en poffertjes

eten, cup cakes maken, geschminkt worden, grabbelen in de grabbelton, schaakclinic, clowns, accordeonoptreden, limonade drinken, etc. Op de vijfde avond vond de afsluiting plaats: eerst de oorkonde, medaille en vanzelfsprekend de rode roos en vervolgens op naar de zwemdisco. Tijdens de disco werden de prijzen van de loterij uitgereikt, waaronder een portable dvd-speler aangeboden door Krijtenberg Sound en Vision uit Amstelveen en vond de uitreiking van de wisselb eker plaats voor de meeste baantjes per school. Deze laatste ging terecht naar een hele enthousiaste afvaardiging van de Proostdijschool. Kortom een enorm succes na al die jaren en zeker voor herhaling vatbaar! Alle foto’s en andere informatie is terug te vinden op: zpv-de-amstel.nl.

Vinkeveen

Inzamelactie Zomermarkt RK Kerk In Vinkeveen wordt op zaterdag 13 juli voor de zevende keer een rommelmarkt gehouden op het plein voor de R.K kerk. Binnen in de kerk zelf zal o.a. weer een aantal boeken aangeboden worden. Heeft u nog boeken, speelgoed en overtollige oude of nieuwe, mooie, gekke maar vooral hele spulletjes die overbodig zijn (geen attributen zoals meubels, kleding en schoenen) dan kunt u deze inleveren bij de garage van de R.K. Kerk, Kerklaan 2 in Vinkeveen en wel op de zaterdagen 8 juni, 22 juni en 6 juli van 10 tot 12 uur. De opbrengst is bestemd voor de restauratie van de kerk.

Vinkeveen

Weidenatuurwandeling op 15 en 16 juni Op zaterdag 15 en zondag 16 juni 2013 organiseert wandelsportvereniging Vinkeveen haar 35e Weide-Natuurwandeling door een zeer mooie natuur, over afstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 kilometer. Start: Dorpshuis de Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen. Starttijden: 40 km van 07.30 tot 10 uur; 25 km van 07.30 tot 12 uur; overige afstanden van 07.30 tot 14 uur. Startbureau sluit om 18 uur. Inlichtingen bij Corrie van Breukelen, tel. 0297-284099.

FC Abcoude 40 jaar Football Club Abcoude bestaat 13 juni veertig jaar. Reden genoeg voor een feest natuurlijk en dat komt er dan ook op zaterdag 15 juni. Tijdens een speciale jubileumdag is sportpark De Hollandse Kade het decor van talloze activiteiten voor jong en oud. Zo is er vanaf 9 uur ’s ochtends een jeugdtoernooi voor de D-, E- en F-jeugd, wordt er gestreden om een penaltybokaal, komt zanger Danny

DE GROENE VENEN

Joke Schiphorst en Franz van Riemsdijk winnen Clubkampioenschap Golfclub Veldzijde

De clubkampioenen Golfclub Veldzijde 2013 Joke Schiphorst en Franz van Riemsdijk. In het weekend van 1 en 2 juni jl. werden de clubkampioenschappen Matchplay voor de zogenaamde grote baan van Golfclub Veldzijde gespeeld na voorrondes voor de heren in de week daaraan voorafgaand. Acht dames streden om de titel van clubkampioene Matchplay. Zij speelden achttien holes op zaterdag en op zondag nogmaals twee keer achttien holes. Daarna was de uitslag bekend. Joke Schiphorst werd eerste. De heren die zich door de voorrondes gekwalificeerd hadden, hebben zowel zaterdag als zondag twee maal achttien holes gespeeld. Na een vermoeiende en sportieve strijd eindigde Franz van

Riemsdijk op de eerste plaats. Tijdens de rondes van de finalisten werd ook een andere wedstrijd gespeeld waarbij Dick Jonkers eerste werd bij de heren en Sonja Haafst bij de dames. De baan waar Golfclub Veldzijde speelt wordt gerenoveerd waardoor negen holes beschikbaar waren. Na de uitbreiding naar achttien holes bleek dat de nieuwe negen holes zo mooi afsteken tegen de oudere holes dat de eigenaar van de baan besloot die ook te laten verbeteren. Naar verwachting zijn begin september de achttien holes beschikbaar voor de leden van Golfclub Veldzijde en voor greenfeespelers.

Open dag bij kinderopvang De Stal Volle zalen voor show Dansschool Nicole Zaterdag 1 en zondag 2 juni jl. hebben zo’n 500 leerlingen van dansschool Nicole een wervelende show gegeven in sporthal De Phoenix te Mijdrecht. Die was helemaal omgebouwd tot een theater met een 22 meter breed podium. Twee volle zalen publiek hebben genoten van de stralende dansers en danseressen, van jong tot oud, van beginner tot gevorderd. In razendsnel tempo volgden de verschillende nummers elkaar op. Ook de honderden kostuums, veelal zelf gemaakt, waren een lust voor het oog. Het was één groot dansfeest. In de pauze van de shows is er 600 euro opgehaald voor de actie Alpe d’Huzes. De leerlingen van de dansschool kunt u ook nog op het straattheater in Mijdrecht bewonderen; daarna begint voor hen de vakantie en gaan zij in september weer aan de slag voor een nieuwe show. Kinderopvang de Stal een locatie van Kinderopvang De Ronde Venen houdt zaterdag 8 juni de jaarlijkse familiedag. Ouders, opa’s, oma’s en andere familieleden zijn van harte welkom om eens te komen kijken bij opvang op een boerderij. Is dat nou echt zo anders, dan ‘gewone’ opvang? De ouderraad van locatie de Stal heeft zich ook deze keer weer actief ingezet om van de familiedag een leuk evenement te maken. Voor de kinderen zijn er

Lukassen optreden en is er een 7-tegen7-toernooi voor oud-elftallen van de club. Maar de klap op de vuurpijl is de speciale jubileumwedstrijd die op het hoofdveld zal worden gespeeld. De zondag 1 van FC Abcoude neemt het daarin namelijk op tegen niets minder dan Lucky Ajax. Dat elftal treedt aan met onder meer de bijna 75-jarige Sjaak Swart en nog veel meer bekende oud-Ajacieden. Abcoude-trainer Rini van

Roon wordt in dat duel bijgestaan door Piet Schrijvers, de man die FC Abcoude vanaf eind jaren ’70 viermaal achtereen liet promoveren. Dienstdoende arbiter is ook geen onbekende: oud-internationaal scheidsrechter Bep Thomas hanteert de fluit. Genoeg reden dus om op zaterdag 15 juni naar sportpark De Hollandse Kade te komen. De jubileumdag is uiteraard geheel gratis te bezoeken en iedereen is welkom.

verschillende activiteiten te doen. Van knutselen, cup cakes versieren, een ritje op de pony, springen op het luchtkussen tot eendjes hengelen, geschminkt worden en een sport parcours voor de grotere kinderen. En voor wie honger krijgt, zijn er lekkere broodjes hotdog te krijgen. Dit jaar is de familiedag ook opengesteld voor andere geïnteresseerden. Iedereen is welkom van 10 :30 tot 12.30 aan de Botsholsedwarsweg 8a in Waverveen.


DE GROENE VENEN

7 juni 2013

5

Kort nieuws

Sfeervolle 5e Jumbo Avond4daagse Vinkeveen Ruim 440 wandelaars (een stijging van 10% t.o.v. 2012) stapten afgelopen week door Vinkeveen en omgeving. IJsclub VIOS hoopte op een gezellig wandelfeest en dat is het geworden. Goed wandelweer en elke avond vrolijke gezichten van heel veel kinderen van de Vinkeveense basisscholen maar ook een vriendinnengroep en een afvaardiging van Amerpoort. Voor veel ouders een mooie gelegenheid ook even lekker buiten te zijn en bij te praten. Supermarkt

Jumbo zorgde elke avond voor iets lekkers en de laatste avond kregen alle deelnemers en begeleiders een tasje met inhoud van Winkelcentrum Zuiderwaard. De sportiviteitsprijs is gewonnen door groep 3 van de Schakel, zij zijn uitbundig in het zonnetje gezet na afloopt van het defilé. IJsclub VIOS bedankt alle vrijwilligers, de EHBO, de scholen, Jumbo, de Rabobank, ontwerpbureau Tweed, de brandweer en makelaardij Witte voor hun inzet en bijdragen.

Regio

Demo grasmaairobot op tuininspiratiedag

Baambrugse skeelerbaan valt in de smaak De organisatie van het Jeugd Skate Toernooi 2013 (JST), actief op de skeelerbanen in Purmerend en Medemblik, had bewust uitbreiding naar Baambrugge gezocht. Ze wisten dat daar de lokale en regionale jeugd actief met inline skaten is gestart. Met een halfuurtje vertraging door een regenbuitje konden de wedstrijden over 300 meter, de series en de teamsprints beginnen.

Kinderen Pijlstaartschool halen geld op met de avondvierdaagse Dit jaar hebben ruim 180 kinderen van de Pijlstaartschool meegedaan aan de avondvierdaagse. Sinds de oprichting van de school was het aantal deelnemers nog niet zó hoog. “Groep 8 organiseert bij ons ieder jaar een activiteit waar de hele school bij betrokken is” zegt Debby van Beek, leerkracht van OBS de Pijlstaart. “Dit jaar hebben ze een sponsorloop rondom de avondvierdaagse georganiseerd ten behoeve van het M.C.C. (Medical Checks for Children). Dankzij de overweldigende deelname van alle kinderen hopen we dat er een fantastisch bedrag wordt opgehaald. Dat kunnen ze bij het M.C.C. goed gebruiken.” Juf Debby

verwacht dat de leerlingen van groep 8 de cheque met het nu nog onbekende bedrag eind juni overhandigd wordt aan het M.C.C. “Als ouderraad vinden wij de avondvierdaagse een prachtig evenement. Het is gezond, gezellig en een leuke traditie in heel Nederland, daarom ondersteunen wij dit ook van harte, zeker nu het ook nog voor het goede doel is.” zegt Onno van der Klei, lid van de Ouderraad. “Als extra stimulans hebben wij een waardebon voor speelgoed in de klas, uitgeloofd voor de groep met de meeste deelnemers”. En de winnaar is… groep 3b van juf Wendy. Deze groep was met 80% de klas met de meeste deelnemers en dus winnaar van de prijs. “De leerlingen hebben ervoor gekozen om de helft van hun prijs aan het M.C.C. te schenken. Met de andere helft gaan we een spel voor de hele klas aanschaffen.” aldus Juf Wendy.

Gift van de wereldwinkel De Wereldwinkel De Ronde Venen organiseert twee keer per jaar een informatieve avond voor de medewerkers. Soms komt er op zo'n avond een gastspreker. Dit keer was mevrouw Roselyne van Stichting Mwasi Makasi te gast. Mwasi Makasi is een krachtenbundeling van iedereen die wil helpen de levensomstandigheden van vrouwen in de Democratische Republiek Congo te verbeteren. Het gaat om vrouwen die weinig perspectief hebben, omdat ze leven in het oorlogsgebied van DRC en verkracht zijn en verstoten. Mwasi Makasi wil hun lot helpen verbeteren en

brengt daarom vragen, behoeften, kennis en ideeën samen. Een aantal vrouwen en hun kinderen wordt nu door diverse activiteiten geholpen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. De Wereldwinkel De Ronde Venen heeft 500 euro geschonken aan een van de projecten.

Er werden de nodige pr’s verbeterd. Uiteindelijk was Ruben Oldenburger uit Nibbixwoud in 33 seconden en 79 honderdste de snelste van de middag. In de A finale voor de jongens 9-10-11 jaar wist Bart de Groot uit Abcoude een keurige derde plaats te scoren. De Abcouder dames Maria Evers en Tessa Snoek scoorden in de A finale bij de meisjes 12-13-14 jaar een tweede en derde plaats, terwijl Philo Decroos, nu Hilversum maar voorheen Baambrugge, bij de jongens 12-13-14 een derde plaats behaalde in de finale. De wedstrijden werden afgesloten met een teamsprint waarbij tekens na een ronde de op kop rijdende skater van een team de wedstrijd

verlaat en uiteindelijk de laatst overblijvende derde rijder van een team de tijd over drie ronden moet neer zetten. De teams uit Purmerend en Medemblik beheersten deze tak van sport het best, maar de Baambrugse teams toonden aan op dit onderdeel ook uit de voeten te kunnen. Het Baambrugse team bestaande uit Maria Evers, Bart de Groot en Philo Decroos scoorde bij de 11-12-13 jarigen een keurige vierde plaatst. Na afloop van de wedstrijden vertelde Randi Dekker namens de jeugd uit Purmerend en Medemblik de Baambrugse baan erg leuk te vinden, er was namelijk ook nog een speeltuin bij!

Foto: Tessa Snoek (links) en Maria Evers voor de start A finale meisjes 12-13-14 jaar.

Bakkertjes zamelen 4.500 euro in voor Samenloop voor Hoop SamenLoop voor Hoop is een lokaal wandelevenement ten bate van KWF kankerbestrijding, dat 1 en 2 juni is gehouden in Amstelveen. Het doel van dit bijzondere evenement is het leven te vieren, (ex) kanker patiënten in het zonnetje te zetten, de overledenen de herdenken en geld in te zamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker heeft een team, de Bakkertjes, uit De Ronde Venen afwisselend 24 uur lang gewandeld. De teamleden die niet wandelden konden genieten van optredens van lokale artiesten en kraampjes waar activiteiten werden georganiseerd ten bate van het KWF. De 27 leden van het Bakkertjesteam hadden in de weken voorafgaand aan de SamenLoop voor Hoop al tal van sponsoracties georganiseerd. De opbrengst hier van was al 2.122 euro op. Tijdens de Samenloop voor Hoop organiseerde het Bakkertjesteam een grote loterij met hele mooie prijzen, die belangeloos waren geschonken door winkeliers en ondernemers uit De Ronde Venen

Naast een keur aan stijlvolle tuinmeubelen, potten, planten en nog veel meer tuinmoois, demonstreert Doornenbal & De Rooij op zaterdag 8 juni tijdens de tuininspiratiedag de nieuwste grasmaaierrobot Miimo van Honda. Dat gebeurt bij Tophovenier Groenpartners, Bergseweg 18 in Vreeland van 11 tot 17 uur. Toegang gratis. Meer informatie: Doornenbal & de Rooij, tel. 0294-231290 www.doornenbal-derooij.nl.

De Ronde Venen

Haringhappen! Voor de liefhebbers van Hollandse Nieuwe breken mooie tijden aan. Op diverse plaatsen in de gemeente worden de komende weken haringparty's gehouden. Dat begint al vanavond, vrijdag 7 juni, om 18.30 uur met een proeverij in Winkelcentrum Zuiderwaard in Vinkeveen. Shantykoor de Turfschippers uit Vinkeveen zal zorg dragen voor de bijpassende muzikale klanken en een zeewaardig sfeertje. Dinsdag 11 juni is er in de Dorpsstraat in Wilnis (bij het voormalige oude Raadhuis) tussen 18 en 20 uur haringhappen bij de viskar van Klaas Heek. Onder muzikale begeleiding van het dweilorkest Viribus Unitis en het Shantykoor De Turfschippers wordt de gezelligheid opgevoerd. Ook Café De Buurvrouw staat met een buitenbar in nabijheid van de viskar. Ook op woensdag 19 juni kan men haringhappen op de jaarlijks terugkerende midzomerbraderie die vanaf 12 uur in het oude dorp van Wilnis wordt gehouden. Lokale winkeliers en instellingen, maar ook ambulante kraamhouders van buitenaf tonen allerlei producten. Vanaf 18 uur wordt bij Café De Buurvrouw livemuziek verzorgd door accordeonist Hans Kap.

en Uithoorn. Daarvoor nog veel dank. De opbrengst van deze loterij was 2.356,05 euro, zodat de totale opbrengst het gigantische bedrag van 4478,05 euro opgeleverde, de hoogste opbrengst van alle 23 teams dit bij het Samenloop voor Hoop evenement actief waren. De hele opbrengst gaat naar KWF kankerbestrijding. Het is hard nodig voor onderzoek en voorlichting, zodat deze ziekte ooit hopelijk verleden tijd zal zijn. Er zijn door kinderen uit De Ronde Venen kleurplaten ingeleverd die een aantal weken geleden in De Groene Venen heeft gestaan. Er zijn prijzen beschikbaar voor de kleurplaat die het mooist is ingekleurd. De winnaars van deze prijzen krijgen persoonlijk bericht. Voor meer informatie:

www.amstelveen.samenloopvoorhoop. nl. Facebook: Samen Loop voor Hoop team de bakkertjes

In Mijdrecht vindt de traditionele haringparty voor het goede doel dit jaar plaats op donderdag 20 juni van 17-20 uur bij Restaurant Rendez Vous op het Raadhuisplein. Hier kan men genieten van de verse maatjes van Volendammer Visdelicatessen Smit van winkelcentrum Adelhof te Mijdrecht. De haringparty wordt muzikaal omlijst door In2Jazz met Adriana Kegley (zang) en Maarten Tros (piano). Veilingmeester Hans van Veen veilt het eerste vaatje haring, waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting Jongeren actief. Vervolgens is op zaterdag 22 juni om 13.00 uur de beurt aan viskraam Cees Sier aan de Herenweg in Vinkeveen om zijn (vele) haringliefhebbers te verrassen.


6

7 juni 2013

DE GROENE VENEN

drs. Kooter

dr. Van der Vis

dr. Albers

drs. Van der Haven

De specialisten in Orthopedische Chirurgie • heup-, knie-, schouderklachten • rugklachten • arthrose • 2nd opinion • geen wachtlijst • behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar Centraal nummer voor afspraken en informatie:

035 – 622 32 60

www.ave-orthopedischeklinieken.nl almere • alphen a/d rijn • amsterdam • bosch en Duin • Eemnes • hilversum • huizen • Leiden • Mijdrecht • Utrecht • Volendam

SEIZOENSAANBIEDING 4.679,-

469,-

1.199,-

999,-

399,-

Benzinemaaier HRX476 VK

Izy Benzinemaaier HRG415 P

4.099,-

Zitmaaier HF2417 HB

399,-

Doornenbal & de Rooij

Sinds 1958

299,-

Landbouwmechanisatiebedrijf Constructie Tuin- & Parkmachines COM-VCA keuringsbedrijf

Trimmer UMS425

www.doornenbal-derooij.nl Rijksstraatweg 39-41 • Nieuwersluis • tel 0294-231290

BOWLING CENTRUM MIJDRECHT


DE WEEK IN BEELD DE GROENE VENEN

7 juni 2013

Vorige week woensdag is de bouwfase van het Prinsenhuis in het Oranje Nassaukwartier in Mijdrecht feestelijk afgesloten met bewoners en omwonenden. De 23 ruime en lichte huurappartementen, gebouwd door GroenWest, zijn levensloopbestendig ontworpen, zodat bewoners er lang en op plezierige wijze kunnen blijven wonen. Wethouder David Moolenburgh en directeur-bestuurder van GroenWest Karin Verdooren openden officieel het Prinsenhuis in Mijdrecht. foto ulco wesselink

Het in aanbouw zijnde aquaduct onder de Amstel was zaterdag 1 juni opengesteld voor het publiek. Belangstellenden werden bij de nieuwe rotonde van de Tienboerenweg met de N201 opgewacht door verkeersregelaars en doorverwezen naar de parkeergelegenheid nabij de bouwplaats. In en om de in aanbouw zijnde aquaduct waren functionarissen aanwezig om informatie te geven. Degenen die meer tijd hadden konden tientallen foto's met tekst en uitleg bekijken die aan de tunnelwanden waren opgehangen. Echte waaghalzen hadden zelfs de mogelijkheid om in een container omhoog gehesen te worden en de bouw van bovenaf te bewonderen. Kinderen konden hun hart ophalen op het springkussen en ook de inwendige mens werd niet vergeten. In totaal kwamen ca. 2.000 bezoekers een kijkje nemen. foto's peter hoogland

Vrijdag j.l. zongen 16 leerlingen van zangcoach Pia Schütz in de Mijdrechtse Janskerk een schitterend concert met afwisselende stijlen muziek. Pop, Musical, Klassiek, Liederen.... er was voor ieder van hen een passende aria of lied gezocht en deze werd tijdens de les ingestudeerd en op het leerlingenconcert uitgevoerd in een goed bezette Janskerk. Door de inzet van alle medewerkenden: een zeer geslaagd concert. Hulde aan de pianisten Marten Sijbrandij, Pia Schütz en Rob Goudkuil die de zangers adequaat van de één in het andere tempo en toonsoort loodsten.

Beleidsnota winkelstructuur De Ronde Venen

Gemeente wil compacte en sterke winkelgebieden Met de nota ‘De kracht van kernen’ schets het College van B&W een visie op de ontwikkeling van de detailhandelsstructuur in de Ronde Venen tot 2020. Daarbij is gekozen voor het uitgangspunt dat winkels geclusterd in compacte en sterke kerngebieden zijn gevestigd, met goede aanlooproutes en met veel dynamiek. Het voortouw zal genomen moeten worden door de ondernemers. De gemeente wil een regierol vervullen in deze ontwikkelingen en initiatieven ondersteunen. De gemeenteraad steunt die visie. door piet van buul

Hoewel de winkels in De Ronde Venen het over het algemeen nog goed doen, is de huidige winkelstructuur wel kwetsbaar voor leegstand. Dat komt, volgens het college, vooral door de economische crisis. Ook het veranderende koopgedrag van de consumenten speelt een rol. Er wordt meer en meer via internet gekocht. In de nota wordt ook aangegeven dat verspreide ligging van winkels hen ook extra kwetsbaar maakt. Daarom zet het college in op versterking van de bestaande winkelgebieden en wil men ontwikkelingen daarbuiten juist afremmen. Het college wil initiatieven vanuit de markt de ruimte geven en elke kern binnen de gemeente in staat stellen zijn eigen kracht te ontwikkelen. “Plannen van de onderne-

mers om de winkelcentra te versterken, worden door het college op een positieve en constructieve wijze benaderd,” aldus wethouder Palm. Hij verwees naar de recente campagne van de winkeliersvereniging om Koopcentrum Mijdrecht op de kaart te zetten. Ook initiatieven om te investeren zoals die van supermarkteigenaren in Molenhof en Abcoude worden van harte gesteund. De gemeente wil ook steun geven aan plannen om het winkelcentrum Zuiderwaard in Vinkeveen te moderniseren alsmede de ontwikkeling van boodschappencentrum Adelhof in Mijdrecht. In de nota wordt ook aandacht besteed aan de mogelijkheden om langs de Herenweg in Vinkeveen detailhandel te creëren die onderdeel uit moet maken van

7

een recreatieve themahaven. De volledige tekst van de nota is terug te vinden op de gemeentepagina op internet. Een positieve gemeenteraad De raad toonde zich tijdens de vergadering op donderdag 30 mei ingenomen met de nota. Er had naar het oordeel van enkele fracties wel wat meer ambitie uit mogen blijken. Maar de raadsfracties realiseerden zich dat het de ondernemers zijn, die plannen moeten ontwikkelen en met ideeën moeten komen. Daarom was men ingenomen met de ruimte die het college aan die ondernemers wil bieden. Wethouder Palm was duidelijk in zijn stellingname dat hij spreiding van winkelaanbod zo veel mogelijk wil tegengaan. Zo wil hij in Mijdrecht het gebied beperken tot het centrum. De stationslocatie valt daar naar zijn opvatting net buiten. Ook in Vinkeveen voorziet hij geen uitbreiding van de detailhandel binnen het lint van de Herenweg. Zuiderwaard blijft hét winkelcentrum. In de structuurvisie Vinkeveen, die momenteel ontwikkeld wordt komen wel plannen aan de orde voor een recreatieve

Op 1 juni a.s. heeft op het Raadhuisplein in Mijdrecht voor de vierde keer Spinning4Life plaatsgevonden: 60 teams hielden een spinningmarathon van vier uur om geld in te zamelen voor scholingsprojecten in Kenia. Met een opbrengst van 5.500 euro is dat zeker gelukt. De organisatoren bedanken sportscholen, deelnemers, sponsoren en vrijwilligers. foto rob isaacs

themahaven op het Adelaar-terrein met daarbij detailhandel die daaraan gerelateerd is. Weekmarkt in Mijdrecht Wethouder Palm voelde zich niet aangesproken door de kritiek vanuit de winkeliersvereniging op de weekmarkt in Mijdrecht. Hij peinst er niet over de marktgelden te verhogen. “Die zijn in lijn met de prijzen die in omliggende gemeenten gehanteerd worden. En ik blijf van mening dat een weekmarkt wel degelijk ook koperspubliek aantrekt voor het winkelcentrum.” Hij werd daarin bijgevallen door Anco Goldhoorn van Ronde Venen Belang, die vond dat de winkeliers niet moeten zeuren, maar er zelf voor moeten zorgen dat het centrum aantrekkelijker gemaakt wordt, zodat het winkelend publiek ook daadwerkelijk naar hen toekomt. Koopzondag Joris Kneppers van Lijst8 deed verwoede pogingen om de verruiming van de openingstijden van de winkels op zondag opnieuw op de agenda te krijgen. Hij voelde zich gesteund door de nieuwe wetgeving over dit onderwerp, waarin de gemeenten ruimere bevoegdheden hebben gekregen om daarin een eigen beleid te ontwik-

kelen. Maar voor tenminste drie van de vier coalitiepartijen is dit onderwerp onbespreekbaar. Ernst Schreurs van PvdA/GroenLinks wees de aarzelende coalitiegenoot VVD op de harde afspraak in het coalitieakkoord. De VVD verklaarde bij monde van Rob Blans dat zijn fractie een amendement van Lijst8, waarin om hernieuwd overleg over de koopzondag werd gevraagd wel wilde steunen. Het probleem van het amendement was echter dat Lijst8 de nota detailhandelsstructuur niet wilde vaststellen maar voor kennisgeving wilde aannemen. Dat stuitte op bezwaren van de meerderheid van de raad en van het college. Wethouder Palm: “Het gaat om een kaderstellende nota. De raad stelt die kaders vast en aan de hand daarvan gaan wij samen met betrokken ondernemers en organisaties een uitvoeringsplan opstellen.” Ondanks het feit dat Lijst8 alsnog akkoord ging met vaststelling van de nota, kreeg het amendement slechts de steun van VVD, SVAB, D66 en Lijst8. Men kwam hiermee twee stemmen tekort. Het college gaat nu met alle betrokken partijen werken aan een uitvoeringsplan dat later dit jaar in de raad terugkomt.


8

Familieberichten

7 juni 2013

DE GROENE VENEN

Als een bloem, zo is het leven, 't begin is teer en klein. De één die bloeit uitbundig, de ander geurt heel fijn. Sommige bloemen blijven lang, weer anderen blijven even. Vraag niet bij welke bloem je hoort, dat is 't geheim van het leven.

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging

Moe gestreden en verlangend naar het einde is van ons heengegaan onze lieve moeder, schoonmoeder, oma en overgrootoma

Met respect voor uw persoonlijke wensen

Elisabeth Klijn - Krimp

Volledig begeleid door één persoon

Lies

sinds november 2006 weduwe van Gerard Klijn

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126

* Liedberg, 7 december 1918

Kees en Jannie Monique en Jörgen Roos Patrick en Judith Eva, Ruben Wim en Joke Martijn Gea en Kees-Jan Heidi, Luca Gerard en Ria Patricia en Arthur Joyce en Miquel Jalysha, Kean Peter en Jolanda Gerard en Leoni Jesper Martin en Robin Hans en Cora Erik en Anouk Demi

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl Samen plezier, samen op reis samen een éénheid, samen eigenwijs samen kwaad en samen goed samen verdriet en samen weer moed nu verder zonder hem, dat doet pijn te weten nooit meer samen te zijn. Bedroefd, en dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis dat onverwacht van ons is heengegaan mijn lieve man, onze zorgzame vader, schoonvader en trotse opa

Gerrit Wagenaar ô 11 november 1941

† 5 juni 2013

† Mijdrecht, 4 juni 2013

Correspondentieadres Gerard Klijn Roerdomp 40 3641 TK Mijdrecht.

Ria Wagenaar - Kluiver Bert en Jolanda Rowan en Milo Daan

Vrijdag 7 juni is er van 19.00 - 20.00 uur gelegenheid om afscheid te nemen en te condoleren in uitvaartcentrum De Venen, Energieweg 136, 3641 RT Mijdrecht.

Ans en Harry Sven en Desirée Jelle Yara

De viering ten afscheid vindt plaats op zaterdag 8 juni om 10.30 uur in H. Johannes de Doper kerk, Driehuisplein 1, 3641 BZ Mijdrecht, waarna wij haar aansluitend begeleiden naar haar laatste rustplaats op het parochiekerkhof achter de kerk.

Raadhuisstraat 15 3648 AR Wilnis

Na de begrafenis is er gelegenheid om de familie te condoleren in uitvaartcentrum De Venen, Energieweg 136, 3641 RT Mijdrecht.

Gert is thuis, waar gelegenheid is tot afscheid nemen, dagelijks van 19.00 tot 21.00 uur. De afscheidsplechtigheid zal gehouden worden op dinsdag 11 juni om 11.00 uur in uitvaartcentrum Finnema aan de Ringdijk 4 te Wilnis. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats aldaar.

Onze dank gaat uit naar het personeel van Huize "Nieuw Avondlicht" voor de liefdevolle verzorging van moeder.

Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in bovengenoemd uitvaartcentrum.

Hand in hand zijn wij gegaan. Tot aan de drempel. Moegestreden, door onze liefde omringd, ben je van ons heengegaan. Met veel verdriet omdat zij niet meer bij ons is, maar terugkijkend op zoveel mooie herinneringen, geven wij u kennis van het overlijden van onze lieve moeder, schoonmoeder en trotse oma

GRE ALBLAS - OUDSHOORN

Uitvaartbegeleiding

sinds 18 december 1987 weduwe van Henk Alblas

13 mei 1926

5 juni 2013

Onze dank gaat uit naar de medewerkers van Maria-Oord, KSW huisje 8, voor de liefdevolle verzorging aan haar besteed. Gerda

Abcoude e/o Dag en nacht bereikbaar 06-23367997 /06-15442046

Liefde Aandacht Respect www.charonuitvaart-abcoude.nl

Klaas en Caroline Anne, Mart

Correspondentieadres: Gerda Alblas Ringdijk 5 3648 EB Wilnis

Nieske en Dick Patrick en Angela Manon en Roy

Er is gelegenheid tot afscheid nemen op zaterdag 8 juni van 16.00 tot 17.00 uur in de aula van de Algemene Begraafplaats aan de Ringdijk 4 te Wilnis. De dienst van Woord en gebed zal D.V. worden gehouden op maandag 10 juni om 13.30 uur in de Gereformeerde Kerk, Dorpsstraat 20 te Wilnis, waarna de begrafenis zal plaatsvinden op de Ned. Herv. begraafplaats te Wilnis. Na de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren in De Schakel, achter de kerk.

Tel. 0297 - 583448 Vinkeveen • Tel. 0294 - 293063 Baambrugge Kantooradres: Voorbancken 3 • 3645 GV Vinkeveen E-mail: info@robvandevelde.nl • robvandevelde.nl


DE GROENE VENEN

7 juni 2013

Vrijwilligers willen Rondeveners een plezier doen

Kom ook naar de open borrel van De Zonnebloem Kent u De Zonnebloem? Weet u wat de vrijwilligers in de verschillende kernen van De Ronde Venen allemaal voor u kunnen doen? Ze vertellen het u graag tijdens een open borrel op donderdag 20 juni in Hotel Marickenland in Mijdrecht. door anJa verbiest

foto patrick hesse

Anne Marie Tielkemeijer, voorzitter van de Zonnebloemafdeling Vinkeveen/ Waverveen zegt: “De Zonnebloem is er voor iedereen met een fysieke beperking of een lastig lichaam, van welke leeftijd dan ook, die leuke dingen wil doen en Dirk van der Pool en Annemarie Tielkemeijer van de Zonnebloem. nieuwe mensen wil ontmoeten. Voor veel mensen is dat gewoon eens willen ondernemen.” door bijvoorbeeld ziekte of een handicap niet vanzelfsprekend. Maar met de hulp van Dirk van der Pool: “Een van de doelstellingen van De Zonnebloem is om mensen met onze vrijwilligers is ook voor hen gelukkig elkaar in contact te brengen. Dat kunnen wél heel veel mogelijk.” lotgenoten zijn, maar natuurlijk ook andeDirk van der Pool, bestuurslid activiteiten ren. Het is maar net waar iemand behoefte van de Zonnebloem-regio ‘Rond om de aan heeft. De Zonnebloem kan en doet veel Venen’, valt haar bij: “Eigenlijk is niets meer dan huisbezoeken afleggen of vakanonmogelijk, in principe is alles te regelen… ties verzorgen op bijvoorbeeld ons eigen Maar dan moeten we wel eerst weten wat vakantieschip. De ‘brainstorm’ tijdens de de mensen die een beroep op ons doen het open borrel, waarbij ook lokale Zonnebloem liefste willen. Mede daarom houden we bestuursleden en vrijwilligers aanwezig donderdag 20 juni tussen 17.30 en 19.00 zullen zijn, brengt ons hopelijk op nog meer uur een open borrel in het Mijdrechtse mooie ideeën. We gaan er in ieder geval een Hotel Marickenland, aan de Provincialegezellige avond van maken!” weg N201. Wij zorgen voor een hapje, een Anne Marie Tielkemeijer: “Op 20 juni verdrankje en een luisterend oor. Vertel ons welkomen we deze Zonnebloem doelgroep wat u wilt en wij doen ons uiterste best om eventueel met familieleden of vrienden als het zo goed mogelijk voor u te regelen!” begeleider van harte. ‘Doelgroepers’ die Anne Marie Tielkemeijer: “We nodigen willen komen maar geen vervoer hebben, mensen, met een fysieke beperking of een lastig lichaam, tussen pakweg 45 en 65 jaar kunnen mij dat telefonisch laten weten. Zij kunnen mij 17, 18 of 19 juni ’s avonds tusspeciaal uit voor deze borrel. De Zonnesen 19 en 20 uur daarover bellen op 0297bloem heeft het imago dat we er vooral zijn 263454, of mail naar annemarie@tielkevoor senioren, maar we staan net zo lief meijer-im.nl. Wij regelen vervolgens dat klaar voor de iets jongeren. En we willen ze er donderdag ook bij kunnen zijn!” Wie heel graag van henzélf horen waar we hen meer wil weten over De Zonnebloem kan een plezier mee kunnen doen! Want er zijn kijken op www.zonnebloem.nl. Ook informatie buiten de activiteiten die De Zonnebloem nu al organiseert, vast nog heel veel andere over activiteiten in De Ronde Venen is daar dingen die zij leuk en uitdagend vinden of te vinden, door de postcode in te vullen.

Gemeenteraad denkt massale vernietiging te voorkomen

Ganzenvlees op menu voedselbank? De provincies Utrecht en Noord-Holland hebben toestemming gegeven om tussen de vijf- en tienduizend ganzen, die zich in een straal van twintig kilometer rond Schiphol bevinden te vangen en te vergassen. Zij zouden een gevaar voor het vliegverkeer betekenen. De fractie van Ronde Venen Belang had begrepen dat de dieren vernietigd zouden worden en legde de raad een motie voor om dat te voorkomen. door piet van buul

“Wanneer die ganzen dan toch moeten worden opgeruimd, geef ze dan een betere bestemming en laat ze niet vernietigen,” aldus fractievoorzitter Anco Goldhoorn. “Ganzenvlees is uitstekend geschikt voor menselijke consumptie. En de voedselbank is voortdurend op zoek naar geschikt voedsel om uit te delen.” Goldhoorn ging er ten onrechte van uit dat de ganzen vernietigd zouden worden. Daarvan is echter nooit sprake geweest. In de beschikking van de beide provincies was al een bepaling opgenomen dat de ganzen moesten worden benut. Afgesproken was dat de ganzen naar poeliers en naar voedselbanken zouden gaan. De motie van de fractie van RVB was dus volstrekt overbodig. De raad steunde overigens wel het voorstel om de plaatselijke voedselbank te laten

delen in deze extra uitbreiding van het menu. Of de voedselbank op dit aanbod zit te wachten was Goldhoorn vergeten bij hen na te vragen. Rudolf van Olden betwijfelde of ganzenvlees wel lekker smaakt, hetgeen door anderen weersproken werd. De discussie leverde nog net geen menuvoorstellen op. Desondanks vond de raad, met uitzondering van VVD en D66, het een goed idee om te proberen een deel van de vangst binnen te halen voor de voedselbank. De ganzen moeten dan wel ‘panklaar’ worden aangeleverd. Wethouder Schouten beloofde in overleg te gaan met de bevoegde instanties om na te gaan of het plan uitvoerbaar is. De voedselbank liet deze krant weten een dergelijke aanvulling op het aanbod in dank te zullen aanvaarden. Zij hopen dat de wethouder daar zijn best voor zal doen.

9

Abcoude Volleybal zoekt Mini’s en Heren Abcoude Volleybal is een gezellige vereniging met volleybal op elk niveau en voor iedere leeftijd. Het afgelopen seizoen was met meerdere kampioensteams en promoties heel succesvol. Omdat er jeugd doorstroomt naar de aspiranten zoeken wij dringend nieuwe, beginnende jeugdspelers en -speelsters. Ben je tussen de 8 en 11 jaar en wil je leuk leren volleyballen in een gezellig team, meld je dan aan voor het nieuwe seizoen dat start in de 1e week van september. Je traint op dinsdag van 17.45 tot 19.00 u. en speelt op zaterdagen wedstrijden in toernooivorm. Ben je tussen de 12 en 18

jaar, ben je welkom op donderdag van 17.30 tot 19.00 u. Wil je meer informatie mail dan naar Agnes van Tulder (a.van.tulder@hetnet. nl). Daarnaast heeft ook Heren 1 nog spelers nodig. Dit jonge team is afgelopen seizoen ongeslagen kampioen geworden in de 3e klasse. Om de ambities in de 2e klasse waar te kunnen maken, is aanvulling meer dan welkom. Heren 1 traint op woensdagavond en speelt haar thuiswedstrijden op zaterdag. Wil je dit team komen versterken als (midden)speler, mail dan met basbouwknegt@hotmail.com. Je kunt ook kijken op www.abcoudevolleybal.nl.

IVN-zomeravondfietstochten IVN-afdeling De Ronde Venen en Uithoorn organiseert drie zomeravondfietstochten op de dinsdagavonden 11 juni, 16 juli en 6 augustus. We vertrekken om 19.15 u vanaf het Raadhuisplein in Mijdrecht. Elke avond is er een andere route in de omgeving van ons mooie veenweidegebied. Ontdek samen de bijzonderheden van dit unieke landschap o.l.v. IVN-natuurgidsen. Er is een pauze onderweg waar u uw zelf meegebrachte koffie/thee e.d. kunt nuttigen. Denk om bandenplakspullen en regenkleding. Opgave niet nodig. Afstand: ca 23 kilometer. Info: Anja de Kruijf, tel. 0297-261628.

Sleutelbos verloren Op zaterdag 18 mei ben ik mijn fietssleutelbos verloren. In de BONI of daar vlakbij de

uitgang van De Lindeboom. De sleutelbos heeft ongeveer 5 à 6 sleutels en er zit een rose visje en blauw zeepaardje aan. Wie o wie heeft hem gevonden? Je maakt me zo blij als je me belt: 06-40285600 en ik geef je 10 euro!

Lieve Mir, Sorry dat ik zo een dwaas ben geweest. De liefde van je leven.

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

7 juni 2013

DE GROENE VENEN

CULTUUR Toekomst Crown Theater Aalsmeer afhankelijk van sponsoring bedrijfsleven tijdens theaterveiling Te weinig bezoekers en te weinig financiële middelen zijn de oorzaken dat het Crown Theater komend seizoen al haar deuren moet sluiten. Op 24 mei jl. was misschien de allerlaatste voorstelling ABBA Gold te zien, want tijdens een persmoment achter de schermen bleek dat het op dat moment nog onzeker was of het theater aan de Van Cleefkade ook in het komend seizoen theatervoorstellingen zou kunnen brengen. door peter schaveMaker

“We zijn nog bezig om de begroting sluitend te krijgen voor het nieuwe seizoen,” zo schreef het publiciteitsteam. Het afhaken van de hoofdfinancier De Raad Vastgoed b.v., zo was verder te lezen, bleek een van de belangrijkste redenen. Alleen een succesvolle theaterveiling, gehouden door veilinghuis Christies, die op 1 juli aanstaande zal worden gehouden kan hier nog verandering in brengen, zo blijkt uit een exclusief bericht aan deze krant. Roel Houwers van de afdeling publiciteit reageert: “We proberen dan het geld dat we tekort komen bij elkaar te krijgen voor een nieuw theaterseizoen van 25 voorstellingen.” De publiciteitsman zegt dat regionale bedrijven, ook in De Ronde Venen, op dit moment wor-

den uitgenodigd om mee te bieden. “Bedrijven krijgen in ruil voor hun financiële steun een aantal zitplaatsen tijdens de voorstelling(en).” Houwers onthult dat onder andere Ruth Jacott (26 oktober), Willeke Alberti (1 december), Ivo Niehe (1 maart 2014), de musical Jungle Book (25 januari 2014), Ali B (14 maart 2014) en de jongerenmusical Afblijven (21 maart 2014) te zien zullen zijn. Bezettingsgraad Roel Houwers zegt dat het theater in het afgelopen seizoen een bezettingsgraad had van 30 en 40% (een succesvol theater haalt tussen de 60-70%, red.). “In het afgelopen seizoen hadden we voor veertig voorstellingen ruim 8.000 bezoekers, dat was 25% meer dan een jaar eerder.”

Symfonisch Zondagmiddag-concert in de Tuinderslaan

Open Huis Johannes Hospitium

Komende zondag 9 juni geeft het symfonie-orkest Leiden Sinfonietta een concert in het Bloemenatelier van Karin van Dierendonck aan de Tuinderslaan 4 te Mijdrecht. Het orkest staat al ruim vijf jaar onder leiding van dirigent en Mijdrechter Jacco Keyzer. Voor het eerst geeft hij een concert in eigen huis: “Het bloemenatelier is een geweldige, sfeervolle locatie. Het is er gezellig en de akoestiek is fantastisch. Als het mooi weer is, kun je er heerlijk in de tuin zitten en genieten van de polder, de bloemen en zondag dus ook van de muziek. Het wordt hoog

Op zaterdag 8 juni van 11-13 uur staat de deur van het Johannes Hospitium De Ronde Venen open voor belangstellenden. In het ‘Buurhuis’, gelegen naast het hospice, Vossestaart 2 in Wilnis, zijn medewerkers en vrijwilligers aanwezig om informatie te geven over de organisatie, de opnamecriteria, de zorg aan bewoners en het vrijwilligerswerk. Er is ook foldermateriaal aanwezig. Indien gewenst is een rondleiding in het hospice mogelijk. Wij nodigen iedereen graag uit eens een kijkje te komen nemen in dit hospice in het hart van De Ronde Venen. Voor aankomende vrijwilligers is dit een gelegenheid zich vrijblijvend te oriënteren op de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie ook op onze website

tijd dat het orkest eens in Mijdrecht komt spelen, voor de liefhebbers van klassieke muziek wordt dit zeker de moeite waard, want dit hoor je niet vaak in de Ronde Venen.” Dus pak zondag de fiets en rijdt de prachtige route over de Oosterlandweg of langs de Kerkvaart. De entree is gratis. Het concert begint om 15:30 uur. Op het programma staan licht-klassieke werken: Edward Grieg: Noorse dansen op.35; Frederic Curzon: Dance of an Ostracized Imp; Willy Ostijn: Beelden uit Zeebrugge en Rogier van Otterloo: Soldaat van Oranje.

Voorjaarsconcert Immanuël op 8 juni

Win kaarten voor openlucht filmfestival Film aan de Plas Eindelijk. De zomer is begonnen en de zomer brengt ons behalve heel veel zon (wij helpen je hierbij duimen) ook openlucht film festival Film aan de Plas. Deze sfeervolle avondfilm kijken op zaterdag 24 augustus vindt plaats in onze eigen Ronde Venen op Eiland 1 aan de Vinkeveense Plas. Het festival is meer dan alleen een buitenbioscoop, zo verzorgen lokale horeca ondernemers lekker eten en verfrissende drankjes. Ook zal je verrast worden door muziek –en theater acts. Kaartjes voor deze mooie avond zijn al te koop, maar ook te winnen! Winkeliers van Winkelcentrum Zuiderwaard geven namelijk bij iedere aankoop een lot weg, waarmee je de hele maand juni kans maakt op prijzen. Deze actie wordt vanavond, 7 juni, om 18.30 uur vrolijk ingeluid in Zuiderwaard door Shantykoor de Turfschippers, ook is er een heuse haringparty. Op 2 juli worden de winnaars bekend gemaakt en misschien ben je wel een van de drie mazzelaars die samen met acht vrienden per sloep mét gevulde picknickmand richting het festival gaat. Of word je opgepikt door Rederij Klinkhamer, die je onder het genot van een hapje en drankje van en naar het festival brengt. Ook zijn er lekkere taarten,

fleurige bossen bloemen en tijdschriftenpakketten te bemachtigen. Het enige dat je moet doen is je lot invullen en in een van de daarvoor bestemmende bussen deponeren. Geen winnersgeluk? Of wil een plekje waarborgen en op eigen houtje per voet naar Eiland 1 komen? Dan kun je nu alvast tickets kopen, online of bij een van de voorverkoopadressen (The Read Shop en Drogisterij De Bree in Vinkeveen, Prinselijk Proeven en Primera de Jong in Mijdrecht, en The Readshop in Abcoude). Hoe dan ook, het belooft een verrassende avond te worden die je niet mag missen.

Expositie: New York: the city that never sleeps! Van 1 juni tot en met 26 juli a.s. exposeert Roos Uithol weer in de Bibliotheek Mijdrecht. Dit keer heeft zij niet de natuur als onderwerp gekozen, maar een bruisende wereldstad: New York. Roos Uithol is 19 jaar en is werkzaam als freelance fotograaf. In september begint ze met een HBO opleiding tot docent in de beeldende kunsten. Haar hart ligt bij de beeldende kunsten en daarom sluit deze opleiding goed aan bij haar hobby’s fotografie, schilderen en tekenen. In een serie kleurrijke foto’s geeft Roos een eigen impressie van haar creatieve blik op New York in de zomer van 2012. De tentoonstelling is te zien in de Bibliotheek Mijdrecht, Doctor J. van der Haarlaan 8. Geopend ma-do 12-18 uur, vrijdag 12-20 uur en zaterdag 11-15 uur. Meer informatie: www.bibliotheekavv.nl.

Op zaterdag 8 juni om 20.00 uur verzorgt het Christelijk Mannenkoor Immanuël het traditionele voorjaarsconcert in de RK kerk Johannes de Doper in Mijdrecht Wilnis. Aan het concert zal worden meegewerkt door pianist Jan Lenselink en Noortje van Middelkoop (panfluit). Algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Jan Verhoef.

Vijfde kunstweekend ‘Boven Verwachting’ In het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 juni is Art-Galerie ‘Boven Verwachting’ te Wilnis opengesteld voor iedereen die van kunst houdt. De galerie is ingericht met aquarellen en pentekeningen van Peter Groot. Peter heeft zijn opleiding genoten bij de alom bekende kunstenaar Simon Sint. Alles is keurig ingelijst opgehangen met titel en omschrijving. Zijn liefde gaat uit naar het vastleggen van orchideeën, alpenplanten en miniatuurbomen. Ook de landschappen zijn levendig uitgebeeld en zeker de moeite waard om te zien. Als beeldhouwer is Peter niet geheel onverdienstelijk hij maakt meestal vrouwsculpturen hetgeen te maken heeft met zijn oude beroep als fysiotherapeut en zijn voorliefde voor het menselijk lichaam. Om de galerie compleet in te richten komt Thea Ferwerda de collectie versterken met haar olieverfschilderijen. Thea heeft 29 jaar als tandartsassistente in verschillende praktijken gewerkt en begon in 2003 met een leuke hobby die zij thuis kan uitoefenen. Er zijn inmiddels heel veel van haar werken die realistisch zijn aan de man

www.johanneshospitium.nl.

Tentoonstelling Bram Valenkamp Abcoude In het Viscentrum, Molenweg 19 te Abcoude is vanaf dit weekend een overzichttentoonstelling te zien van Bram Valenkamp. Deze tentoonstelling omvat teken- en schilderwerk van de laatste 40 jaar. Bram is door zijn opleiding in het groenbeheer al vroeg in aanraking gekomen met het schetsen en ontwerpen van tuinen, ook perspectieftekenen is hem niet vreemd. Hij zichtbaar geraakt door het grafische werk van Escher. Na wat lessen genomen te hebben bij plaatselijke en in de regio gevestigde kunstenaars, is hij zich verder gaan bekwamen. Thans zijn er aquarellen van Abcoude en bloemmotieven te bewonderen als ook olieverf schilderijen met figuratieve uitingen. Als laatste heeft hij zich nu met acrylverf in een vrijere expressie gewaagd. De expositie is te zien in het weekend van 8 en 9 juni van 11-17 uur, op 11, 12 en 13 juni van 13-17 uur, op zaterdag 15 juni van 11-17 uur en op zondag 16 juni van 11-16 uur.

gebracht. Haar liefde gaat uit naar het schilderen van dieren, bloemen, figuren, stillevens en glas. De galerie is te vinden op de bovenverdieping van Bocxe Biljarts, Herenweg 298a te Wilnis. Men is beide dagen welkom tussen 11 en 17 uur. Toegang gratis. www.bovenverwachting.eu.

Oratorium ‘Ruth’ in Dorpskerk Op zaterdagavond 15 juni wordt in de Dorpskerk aan het Kerkplein in Abcoude het oratorium ‘Ruth’ van Johan Bredewout uitgevoerd door het Interkerkelijk Koor Watergraafsmeer uit Amsterdam en de Chr. Gem. Zangvereniging Excelsior uit Kockengen. Aanvang 20 uur, deur open om 19.30 uur. De toegang is vrij. Er wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten. Na afloop napraten bij een (gratis) kopje koffie of thee.


DE GROENE VENEN

7 juni 2013

11

DE HOBBY VAN...

Door Valérie Sambrink Sanderink

Bevlogen vogelaar Ad van Uchelen uit Mijdrecht:

“De gierzwaluw is een echte luchtacrobaat” Met zo’n achttien nestkasten, veel onbespoten planten en een vogeldrinkbakje zijn de woning en de tuin van Ad van Uchelen uit Mijdrecht een waar vogelparadijs. Ook dit voorjaar hebben diverse vogels een plekje in zijn tuin gevonden. Voor één vogelsoort pakt Ad extra groot uit: de gierzwaluw. Het dak van zijn woning biedt ruimte voor acht nesten verdeeld over aparte kastjes. Vijf van de kastjes worden ‘bewaakt’ met camera’s waarvan er één op Ad’s website te volgen is. Ad: “De gierzwaluw is een echte stuntvlieger. Met een gemiddelde leeftijd van 7 jaar heeft hij circa 1,5 miljoen kilometer gevlogen, dat is bijna vier keer rond de aarde.” Ad van Uchelen is al ruim dertig jaar vogelaar. Niet alleen thuis, maar ook in groepsverband. Als lid van de vogelwerkgroep van IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) begeleidt hij diverse excursies als vogelgids en neemt hij deel aan vogeltellingen. Op het gebied van de gierzwaluwen is er een aparte vereniging: Gierzwaluw Bescherming Nederland. Nog voordat Ad zijn eerste gierzwaluw in huis had, was hij al lid. Ad: “De gierzwaluw is een echte luchtacrobaat. Het mooiste vind ik de sikkelachtige lange vleugels en zijn zweef- en zeilvluchten. De gierzwaluw bevindt zich vrijwel altijd in de lucht: om insecten te vangen, nestmateriaal te vergaren, te drinken, te slapen en zelfs om te paren. In horizontale vlucht kan hij een snelheid van wel 110 kilometer per uur bereiken. In een duikvlucht gaat hij nog sneller. Geen enkele andere vogel van

dit formaat kan dat evenaren. Tijdens het zwevend slapen krijgen de twee hersenhelften om de beurt rust. Alleen bij het broeden hebben ze vaste grond onder de pootjes. In de winter vertoeven de vogels in Afrika en eind april komen de eerste weer deze kant op. Dit jaar is dit iets later door oponthoud vanwege een koudegolf in Spanje. Twee jaar na de geboorte zijn de dieren broedrijp en gaan ze vanuit de lucht op zoek naar een nest. Het jaar erop komt vaak het mannetje als eerste terug. Het vrouwtje komt erbij en dan worden rond 20 mei de eerste eitjes gelegd, een maand later worden de eerste jongen geboren, die dan nog veertig dagen op het nest blijven. De eerste keer dat er hier een gierzwaluw is gaan nestelen, was een gelukje. De observatiekast was eerst bewoond door een spreeuw die in mei 2007 uitvloog. Een gierzwaluw ontdekte het plekje vanuit de

lucht en dat was een moment van euforie. Gierzwaluwen zijn namelijk kolonievogels, heb je er één dan kun je al snel een volgend paartje verwachten. Inmiddels zijn drie van de acht beschikbare kasten bezet. En het mooie is: de vogels komen elk jaar weer terug.” Bescherming Ad vindt het niet alleen prachtig om de gierzwaluwen te volgen, hij zet zich ook actief in voor de bescherming van de vogels. Ad: “De gierzwaluw is ontzettend honkvast. Het liefst keert hij elk jaar terug naar hetzelfde nest. Wordt dit nest verplaatst, al is het maar 10 centimeter, dan is het dier al van slag. In Nederland zijn er momenteel verschillende problemen waardoor het aantal gierzwaluwen terugloopt. Zo worden er diverse woningen met broedplekken gerenoveerd. De gaten en kieren waar de

Spaargeld in BV voordelig? Bij de huidige lage spaarrente wordt de renteopbrengst bij particulieren relatief zwaar belast in Box 3. Bij een spaarrekening met een saldo van € 100.000 bedraagt de rente € 2.000 (uitgaande van 2%) en de verschuldigde belasting bedraagt € 1.200 (eenvoudigheidshalve houd ik geen rekening met het heffingvrije vermogen). De belastingdruk bedraagt dan maar liefst 60%, namelijk € 1.200 belasting over een opbrengst van € 2.000. Deze belastingdruk zou verminderd kunnen worden indien het saldo van de spaarrekening wordt gestort in een op te richten BV waarvan de oprichter de enig aandeelhouder wordt. Over de renteopbrengst is de BV 20% vennootschapsbelasting verschuldigd. Indien de BV vervolgens besluit om het resterende bedrag als dividend uit te betalen aan de aandeelhouder is er 25% aanmerkelijkbelangheffing verschuldigd. Hiervan uitgaande kan de gecombineerde belastingheffing (vennootschapsbelasting en aanmerkelijkbelangheffing) over de renteopbrengst “beperkt” blijven tot 40%, waarbij nog opgemerkt dient te worden dat besloten kan worden om het uitkeren van dividend (en het betalen van de aanmerkelijkbelangheffing) te verschuiven naar de (verre) toekomst. Indien wordt besloten om het uitkeren van dividend uit te stellen blijft de acuut verschuldigde (vennootschaps)belasting beperkt tot 20%.

De inbreng van spaargeld in een BV kan ook voordelig uitpakken voor bijvoorbeeld de zorgtoeslag en de eigen bijdrage AWBZ (dit is de eigen bijdrage die verschuldigd is bij opname in een verpleegtehuis). Sinds 1 januari 2013 betalen mensen met Box 3-vermogen (bijvoorbeeld een spaarrekening) een hogere eigen bijdrage voor de AWBZ. Ook de hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van de omvang van het Box 3-vermogen. Het Box 3-vermogen (na aftrek van het heffingvrije deel) is dan ook sinds 1 januari 2013 van groter belang geworden. Een mogelijkheid om een lager Box 3-vermogen te realiseren is het doen van schenkingen. Maar ook het inbrengen van vermogen in een BV kan een aanzienlijke besparing opleveren; op deze manier wordt het Box 3-vermogen verschoven naar Box 2. Het vermogen in Box 2 telt niet mee voor het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag en de eigen bijdrage AWBZ. In deze situatie is het wel van belang om het uitkeren van dividend door de BV zoveel mogelijk te voorkomen omdat dividend in Box 2 wel van invloed is op de hoogte van de zorgtoeslag en de eigen bijdrage AWBZ.

king tot het jaar 2016. De eigen bijdrage AWBZ voor het jaar 2016 is namelijk gebaseerd op het inkomen over 2014; dit inkomen over 2014 zou verminderd kunnen worden indien u vóór 1 januari 2014 (de eerstkomende peildatum voor het Box 3-vermogen) Box 3-vermogen inbrengt in een door u op te richten BV. Indien u voldoet aan bepaalde voorwaarden kunt u al eerder dan het jaar 2016 van deze besparing gebruik maken; in dat geval dient u tijdig te verzoeken om de eigen bijdrage te baseren op het geschatte inkomen van het lopende kalenderjaar. Op www.hetcak.nl vindt u een rekenmodel waarmee u de mogelijke besparingen op de eigen bijdrage AWBZ zou kunnen berekenen. Mr. Frank H. de Jong Belastingadviseur

f.dejong@edo.nl U dient er overigens wel rekening mee te houden dat de eerstkomende mogelijkheid om te besparen op de eigen bijdrage AWBZ zich in beginsel voordoet met betrek-

www.edo.nl

Ad van Uchelen bij zijn nestkastjes met camera. vogels hun nesten bouwden verdwijnen, waarmee de vogel zijn thuis kwijt is. In de Amsterdamse Jordaan is dit bijvoorbeeld veel gebeurd. In onze regio maak ik me samen met andere vogelliefhebbers sterk om de broedplekken te behouden. We hebben gesprekken met de gemeente en projectontwikkelaars om ervoor te zorgen dat er ook bij renovaties en nieuwbouw rekening met de vogels wordt gehouden. Zo worden er nesten ingemetseld, waarbij er op minimaal acht meter hoogte uitsparingen in de spouw voor de vogels worden gemaakt. Andere problemen zijn de verstening van tuinen en het gebruik van onkruidbestrijding en andere chemische middelen. Dit is niet alleen schadelijk voor de vogels maar ook voor de insecten waar de vogels van moeten leven. Je zult mij dan ook nooit met zo’n spuitfles in de tuin zien, alles is zo natuurlijk mogelijk.” Winterslaap Omdat de gierzwaluw voor zijn voedselvoorziening volledig afhankelijk is van de juiste insecten, is hij zeer gevoelig voor ongunstige weersomstandigheden. Als er bij koud weer onvoldoende insecten rondvliegen, kunnen jonge gierzwaluwen in een soort winterslaap betere tijden afwachten. Waarbij het hartslagritme wordt verlaagd en energie wordt gespaard. Dit kunnen ze tot wel 5 dagen volhouden. De ouders zoeken de hogedrukgebieden tot in Frankrijk op om voedsel te halen." Ontlasting Niet elke huiseigenaar wordt blij van een vogelnest op het dak. Men is bang voor geluids- of stankoverlast. Voor dit laatste hoef je volgens Ad niet bang te zijn. Ad: “Gierzwaluwen

foto patrick hesse

zijn zindelijke dieren. De ouders doen hun behoefte buiten om het nest schoon te houden. De jongen ontkomen er niet aan, maar daarvan eten de ouders de ontlasting gedeeltelijk op. Deze ontlasting bevat bepaalde mineralen, die gunstig zijn voor de jongen.” Online Ad zou de vogels zelf ook nooit willen storen. Doordat hij vijf kastjes van een camera heeft voorzien, kan hij de gierzwaluwen toch op de voet volgen. Deze kastjes hangen in de nok van zijn woning, waarbij Ad vijf gaten in het dak heeft geboord. Daarachter heeft hij binnen de woning, op zolder, vijf kastjes opgehangen, compleet voorzien van camera’s, infraroodverlichting en microfoons. Via het Zwaluwen-Adviesbureau doet hij mee met een onderzoek naar het gedrag van de vogels op het nest. Een trotse Ad: “Ik heb alles zelf aangelegd. Vanuit de computerkamer kan ik alle beelden volgen. En omdat ik dit aan mijn website gekoppeld heb, kan iedereen één van de kasten rechtstreeks bekijken. Zelf zit ik regelmatig achter het scherm om de boel in de gaten te houden, maar nog altijd zie ik de dieren het allerliefst vanuit een stoeltje in mijn tuin, zwieren en zweven om het huis. Dat gevlieg en gegier boven mijn hoofd, daar kan ik de hele dag van genieten.”

Wilt u de gierzwaluwen van Ad van Uchelen volgen? Op zijn website www.gierzwaluwenonline.nl zijn de beelden tot en met eind juli gratis te bekijken.


12

7 juni 2013

DE GROENE VENEN www.bernault .nl

CAPTURE LIFE

RENAULT CAPTUR NÚ BIJ AUTO BERNAULT

CUSTOMIZABLE INTERIEUR EN EXTERIEUR MULTIMEDIA- EN NAVIGATIESYSTEEM MET TOUCHSCREEN VERSCHUIFBARE ACHTERBANK & RIANTE OPBERGMOGELIJKHEDEN

GEEN WEGENBELASTING EN 20% BIJTELLING*

VANAF € 15.990,EXCLUSIEF KOSTEN RIJKLAAR MAKEN À € 710,-

AUTO BERNAULT B.V. GENIEWEG 50, 3641 RH MIJDRECHT, TEL. (0297) 28 16 34 * Geen wegenbelasting en verbruik slechts 1 liter op 27 km alleen op ENERGY dCi 90 S&S. 20% Bijtelling niet voor TCe 120 EDC. Prijs incl. BPM en BTW en excl. kosten rijklaar maken. Zie verkoopvoorwaarden renault.nl. Afbeeldingen kunnen afwijken van de daadwerkelijk geleverde auto en/of specificaties in Nederland en/of fiscale categorie waarin het model valt.. Min./max. verbruik: 3,4-6,6 l/100 km. Resp. 15,2-29,4 km /l. CO 2 95-125 g/km.

Rendementsweg 26 3641 SL Mijdrecht Tel: 0297 231616

HUUR WAAR DE PROFESSIONAL HUURT!

h 39 per pag - h103 per week*

h 25 per pag - h 65 per week*

h 31 per pag - h 81 per week*

maandag t/m vrijdag 7.00uur tot 17.30uur Swissflex, het lattenbodemsysteem met synchroon-precisie. Geniet van de Zwitserse slaapcultuur! Het slaapsysteem, dat zich op mij instelt.

t/o wooncentrum Co van der Horst

Dealer van o.a. Tempur en Swissflex

-

h 26 per pag - h 67 per week*

zaterdag 8.00uur tot 12.00uur

De gehele zomer 5% korting op ons verhuurassortiment tegen inlevering van deze advertentie! * actie geldig t/m 31 augustus 2013 - Alle genoemde prijzen zijn ‘vanaf’ prijzen, zonder korting en inclusief BTW.

WWW.TOOLRENT.NL - INFO@TOOLRENT.NL


DE GROENE VENEN

7 juni 2013

13

IN VOL BEDRIJF

Door Piet van Buul

Inge de Jong Advies

Voedselveiligheid en regelgeving Bedrijven die voedsel produceren of met voedingsgerelateerde producten werken dienen aan strenge wet en regelgeving te voldoen. De wetten en verordeningen, zowel op nationaal als op Europees niveau zijn veelomvattend en nogal ingewikkeld. Inge de Jong is enkele maanden geleden een adviesbureau gestart dat bedrijven adviseert en helpt bij het invoeren van een praktisch voedselveiligheidssysteem om zo de voedselveiligheid van producten te waarborgen. Inge de Jong heeft ruim vijftien jaar ervaring op het gebied van kwaliteits- en voedselveiligheidssystemen bij levensmiddelenbedrijven. In de achter ons liggende jaren is de voedselveiligheid steeds belangrijker geworden. Afnemers, consumenten en hun belangenorganisaties zijn steeds bewuster bezig met wat we eten en drinken. Inge: “De wetgeving op het gebied van voedselveiligheid wordt steeds ingewikkelder en meer omvattend. De productie van levensmiddelen is een grensoverschrijdende bedrijfstak en de grondstoffen komen overal vandaan. De bedrijven die zich bezighouden met het produceren of bereiden van voeding zijn verplicht om aan wettelijke eisen voor hygiëne en voedselveiligheid te voldoen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is door de overheid ingesteld om er op toe te zien dat de bedrijven zich aan de wetten en voorschriften houden.

Ook eisen afnemers vaak dat er een gecertificeerd voedselveiligheidssysteem is. Maar al die wetten en normen zijn nogal ingewikkeld en de theoretische formuleringen van die regels zijn niet voor iedereen meteen even helder. Daarom heb ik me daarin gespecialiseerd. Ik heb trainingen en opleidingen gevolgd zodat ik bedrijven kan ondersteunen bij het invoeren van een werkbaar voedselveiligheidssysteem.” Veilige producten Inge richt zich op die bedrijven, die met de productie, de verwerking en het transport van voedingsmiddelen te maken hebben. “Dan kun je denken aan bakkerijen, slagerijen, horeca, groothandels, magazijn- en expeditiebedrijven,” zegt Inge. “Ook vlees- of visverwerkende bedrijven, waar veel producten in koelcellen of vrieshuizen worden opgeslagen. Afhankelijk van het product, moet zo’n koeling op een bepaalde

temperatuur gehouden worden. Er is vaak een spanningsveld tussen de eisen die aan de productie gesteld worden en de behoefte van de ondernemers om de producten tegen een goede prijs te verkopen. Wanneer een bedrijf een voedselveiligheidssysteem invoert dan levert dat niet meteen geld op, maar het garandeert wel dat het product veilig wordt geproduceerd en hierdoor het vertrouwen van de afnemers en consumenten toeneemt. Daarom vind ik het ook belangrijk dat een voedselveiligheidssysteem in het bedrijf door alle medewerkers onderschreven en gedragen wordt. Pas dan kan het goed werken.” Vertaalslag maken Het advieswerk van Inge is er op gericht dat de theoretische wetgeving vertaald wordt naar de praktische uitvoering in het bedrijf. Inge: “Bij de bedrijven dienen de mogelijke risico’s met betrek-

AVE Orthopedische Klinieken laat patiënten binnen afzienbare tijd weer pijnvrij bewegen

Goed nieuws voor mensen met heup- of knieklachten Het is lente! Tijd om op pad te gaan, te wandelen, fietsen, hardlopen, heerlijk actief buiten zijn en genieten van de frisse lucht. Helaas is dit voor mensen met klachten aan de heup of knie niet zo vanzelfsprekend. Gelukkig zijn dit soort klachten vaak goed te verhelpen, soms met een simpele behandeling, soms door een operatie. Heeft u ook klachten? Dan kunt u terecht bij AVE Orthopedische Klinieken voor een consult of second opinion. Door een intensieve samenwerking, met voornamelijk huisartsen en Fysiothe-rapeuten, heeft AVE Orthopedische Klinieken een uitstekend concept ontwikkeld om patiënten weer snel mobiel te krijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met de persoonlijke wensen en mogelijkheden van de patiënt. Hij of zij bepaald zelf de intensiviteit van het programma.

Inge de Jong richt zich op die bedrijven, die zich met de productie, de verwerking en het transport van voedingsmiddelen te maken hebben. “Dan kun je denken aan bijvoorbeeld bakkerijen, slagerijen en horeca.” foto patrick hesse king tot voedselveiligheid in kaart gebracht te worden. Dan dient er bepaald te worden op welke manier het bedrijf die risico’s gaat beheersen. Bij een goed systeem gaat het onder meer om hygiëne en om schoonmaak. Maar ook om de registratie van de grondstoffen en weten waar ze vandaan komen. Een bedrijf moet de grondstoffen en de producten kunnen traceren. De zogenoemde traceercode is van belang om het product te kunnen herleiden. Wanneer ik een bedrijf bezoek ga ik eerst na hoe de bestaande processen werken. Dingen die goed lopen en voldoen aan de eisen hoef je natuurlijk niet te veranderen. Ik richt me bij mijn advisering dan vooral op die dingen die aangepast dienen te worden of die verbeterd kunnen worden. Ik ga er van uit dat de bedrijven waar ik kom de vakmensen zijn op hun gebied. Ik richt me dus vooral op het productieproces en het systeem dat de voedselveiligheid waarborgt.” Etiketten Vanaf december 2014 gaan de

aangepaste regels gelden voor de informatie die op de etiketten van verpakte voedingsmiddelen moet worden vermeld. Die regels staan opgesomd in de Europese Verordening over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. “Dat gaat een flinke verandering betekenen,” zegt Inge. “Bedrijven moeten veel meer informatie verstrekken over het product, de samenstelling en de herkomst. Bovendien moeten de letters op de etiketten ook nog eens met een groter lettertype en duidelijk leesbaar gedrukt worden. Ook de winkels die verse producten leveren, waar geen etiket op zit, moeten desgevraagd allergenen informatie aan de consument kunnen verstrekken. Een soort mondelinge bijsluiter dus. December volgend jaar lijkt nog ver weg maar het is zaak dat bedrijven zich daar tijdig op in gaan stellen.”

Inge de Jong Advies, Breeveld 2 in Vinkeveen. Telefoon 06-49371049. Meer informatie is te vinden op www.ingedejongadvies.nl.

Heropening Dorpshuis De Springbok

V.l.n.r.: drs J-M.D. Kooter, dr. H.M. van der Vis, dr. G.H.R. Albers en drs. I. van der Haven.

fysiotherapeut, doorverwijzing naar de orthopedisch instrument-maker, of het ter plekke geven van een injectie. Het kan ook nodig zijn om aanvullend onderzoek te doen. Dit kan gebeuren door middel van het maken van een foto, een echo of een MRI- scan. Hiervoor werkt AVE samen met het ziekenhuis of diagnosHet programma van AVE is een totaalconcept, waarbij men vanaf de tisch centrum bij u in de buurt. intake tot na de behandeling wordt Zodra de uitslag bekend is, zal een nieuwe afspraak gemaakt worden begeleid door steeds dezelfde orthopedisch specialist. Uw specialist. om de uitslag te evalueren en een Het traject verloopt als volgt; eerst eventuele operatie te bespreken. wordt een consultafspraak gemaakt, waarbij de klacht wordt besproken De operaties vinden plaats op diverse locaties zo kunt u terecht in en onderzoek wordt verricht. Aan Amsterdam, Hilversum, Bosch en de hand van deze bevindingen zal de orthopeed het mogelijke behan- Duin, Amstelveen of Lelystad. In deltraject met de patiënt bespreken. overleg met de patiënt wordt een Dit kan een conservatief beleid zijn locatie en datum vastgesteld. door middel van verwijzing naar een De arts die u gedurende dit proces

heeft begeleid zal de operatie verrichten en u ziet hem na de operatie opnieuw tijdens de nacontrole en/of verdere behandeling. Deze persoonlijke manier van werken hanteren de specialisten van AVE al reeds enige jaren, tot grote tevredenheid van de reeds behandelde patiënten. AVE Orthopedische Klinieken bestaat uit een team van 4 deskundige chirurgen, welke jarenlange ervaring hebben opgedaan in diverse ziekenhuizen. Wilt u meer informatie over de mogelijke behandelingen, de specialisten of de behandellocaties, dan verwijzen wij u graag naar:

www.ave-orthopedischeklinieken.nl of ons centrale telefoonnummer: 035-622 32 60.

Na maandenlang gesloten te zijn geweest wegens een grondige renovatie en uitbreiding gaan de deuren van De Springbok weer open voor het publiek. Er is maandenlang gesloopt en gebouwd om te komen tot een Dorpshuis wat volledig past in de huidige tijd. Naast de aannemer zijn tientallen vrijwilligers belangeloos wekenlang bezig geweest met plafonds, bar, keuken en nog heel veel andere zaken om het daardoor voor de Stichting haalbaar te maken om zoveel mogelijk binnen het beschikbare budget te blijven. Uit donaties van Leader (Europa), Provincie, Gemeente De Ronde Venen alsmede het Oranjefonds, VSB fonds, Skanfonds, Rabo Dichtbijfonds, kfHeinfonds aangevuld met een aantal rentevrije leningen van Hoefse verenigingen, werden de benodigde gelden bijeen gekregen. Bouwwerken van deze omvang vragen meestal meer tijd dan men denkt en de kosten gaan meestal over het beschikbare budget heen. Ook hier is dat het geval en er wordt nog naarstig gezocht naar

gelden om het (geringe) tekort te dekken. Al het stof is inmiddels verwijderd en het gebouw opgepoetst voor de officiële heropening op zaterdag 8 juni a.s. waar iedereen van harte welkom is. Om 14 uur zal Dweilorkest Dorst vertrekken vanaf het kerkplein naar De Springbok. Belangstellenden kunnen bij de kerk parkeren en achter de muziek meelopen naar het gebouw waar om 15.00 uur burgemeester Maarten Divendal de officiële opening zal verrichten door het onthullen van het nieuwe logo van Dorpshuis De Springbok. Daarna kan het gebouw, onder het genot van een drankje en een hapje, worden bezichtigd. Omdat er op dezelfde dag ook een groot sportfestijn is voor de kinderen wordt er voor deze groep een week later op zaterdag 15 juni tussen 15.00 en 17.00 uur een openingsfeest gehouden met o.a. een kindertoneelstuk ‘Keetje Container’ met daarna nog kinderdisco en andere activiteiten. Alle kinderen mogen hier gratis naar toe.


14

7 juni 2013

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Triumph Street Triple 2013

Het medicijn tegen manie en depressie Het is wat vergezocht, maar zeker geen toeval: 3 is het atoomnummer van lithium en laten lithiumcarbonaat en lithiumcitraat nu worden gebruikt bij de onderdrukking van manie en depressie. En dat is waar deze nieuwe Street Triple van Triumph ook uitstekend voor geschikt is. Hij is al een aantal maanden uit, maar ik heb bewust gewacht op lekker weer. Want deze motor wil ik graag wat langer rijden dan een blokje rond de kerk, want wat een fiets is dit, zeg. Niet alleen nèt zo slank als topmodel Doutzen Kroes, maar zeker net zo mooi – als ik zo vrij mag zijn deze vergelijking te

maken. Deze fiets schreeuwt erom om bereden te worden, en natuurlijk neem ik deze plicht graag op me. Ook de kleurstelling vind ik helemaal super. Inmiddels ben ik

een behoorlijke ervaringsdeskundige geworden als het om Triumph motoren gaat en natuurlijk heb ik ook het vorige model van de Street Triple gereden. Dus wat is er nou zo anders aan het nieuwe type? Het nieuwe frame bestaat uit acht onderdelen en zijn er wijzigingen aan de geometrie aangebracht, waardoor de balhoofdhoek en naloop van 24,3 graden/ 95,3 mm naar 24,1graden/ 99,6 mm is gegaan, zodat de gewichtsverdeling nog gunstiger is; namelijk 48% achteraan en 52% vooraan. Ook is de stuuruitslag met 3 graden vergroot door andere wielen, remklauwen en remschijf en is het

gewicht met 7% gereduceerd. Voor wat betreft het motorblok is er een nieuw inlaatsysteem gekomen dat het inlaatgeluid versterkt. De langere eerste versnelling biedt meer controle bij lage snelheid en zorgt voor een makkelijker gangwissel tussen de 1e en 2e versnelling. Qua styling zijn bij het nieuwe type het kuipwerk en spiegels opnieuw ontworpen en mede door de afwerking en de nieuwe uitlaatdemper is alles nog net even wat moderner, ondanks dat het vorige model er nog erg fris uitzag. Ik ben benieuwd of ik al deze veranderingen echt zal merken. Eerlijk gezegd vond ik het vorige type al een beest van een motor en buitengewoon goed. Na dat ik al mijn ‘motorgear’ heb aangetrokken, ga ik op pad. Zoals ik me kan herinneren zit de Triple geweldig en voelt de fiets superlicht aan. Als ik even moet keren op het terrein van Roké, merk ik meteen het verschil mey de oude 2008 Triple. De stuuruitslag is duidelijk een verbetering. Ik hoef niet meer 5 keer te steken,

! t l a f s a t e h aliteit op

Brengt Kw

dus dat is al meteen 1 - 0 voor het 2013 model. Ook de spiegels zijn duidelijk een verbetering: eindelijk zicht op wat er achter je zit (soms toch niet geheel onbelangrijk). Ook voelt de fiets iets geciviliseerder aan, mede door de lange eerste versnelling. Dat zal niet iedereen kunnen waarderen; ik denk dat piloten die al een Speed Triple rijden er wat moeite mee hebben; het oude type voelde gewoon iets bruter aan. Maar dat is natuurlijk niet negatief, hij is gewoon wat toegankelijker geworden. En ik denk nog meer een fiets om te willen hebben. Stiekem heb ik al een plekje voor hem gecreëerd in mijn droomgarage. Wat een geweldige machine. Mede door het geweldige weer wil ik niet terug, ik besluit een nog groter rondje te sturen, wat een feest! Maar na ruim een uur komt er toch

een eind aan al dit fraais, de plicht roept, dus met tegenzin neem ik afscheid van dit feestbeest. Inderdaad een geweldig medicijn tegen depressie... Wilt u ook eens een proefrit maken op deze Speed Triple, dan staat hij op u te wachten als demofiets bij Roké Motoren in Mijdrecht. Heeft u aan een ritje niet genoeg, dan is deze en veel andere types Triumph te huur bij Roké voor een lekker lang weekend, of nog beter: een geweldige vakantie

Roké Motors Ondernemingsweg 9 Mijdrecht Tel.: 0297-285218 www.roke.nl

Connect-Roké Team ook in Mettet te sterk

Dealer van:

en alle A-merk Scooters!

Nu ook..... Aprilia Off-road & Beta Dealer Roké Motors Ondernemingsweg 9 3641 RZ Mijdrecht Tel: 0297-285218

WWW.ROKE.NL

Roké Motors Touwslagers 12B 3449 HX Woerden Tel: 0348-500224

Op het mooi gelegen circuit van Mettet vlakbij de Franse grens hebben Kees Kentrop en Danny de Haas van het Conncet-Roké Team een wedstrijd gereden voor het Open Belgisch Kampioenschap Side-Car. Hun deelname was een voorbereiding op de tweede ronde van het World Side-Car Championship in Kroatië volgend weekend. Zaterdag stonden twee tijdtrainingen op het programma en zondag twee wedstrijden. Beide tijdtrainingen werden onder prima omstandigheden verreden en door Kees en Danny met een pole-position afgesloten. In de eerste wedstrijd op zondag werd, met een prima start, van begin tot einde het veld aangevoerd door het Connect-Roké team. Met een snelste ronde van 1 min. 10.187 en een

voorsprong van 14 sec. op team Nicholson werd een eerste overwinning gereden. De tweede wedstrijd, laat in de middag verreden, gaf even een ander beeld. Een bliksemstart van team Keppel, betekende dat Kees en Danny als tweede combinatie de eerste bocht uitkwamen. Maar al bij het opdraaien van het rechte eind in de eerste ronde staken zij hun tegenstander voorbij om direct een voorsprong op te bouwen. Met twee solide gereden races betraden Kees en Danny de hoogste trede van het schavot, gevolgd door team Nicholson/van Lith op een tweede en team Keppel/Portijk op een derde plek. Afsluitend een prima generale voor de eerder genoemde WK-wedstrijd in Kroatië waar ook team Keppel en team Streuer aanwezig zullen zijn.


DE GROENE VENEN

7 juni 2013

15

AUTO & MOTOR

Door Michael Reuling foto's patrick hesse

Renault Captur

De auto voor een vlotte levensstijl Vandaag de dag zijn er zeer veel betaalbare, leuke en compacte auto’s op de markt. En eigenlijk rijden ze allemaal prima tot uitstekend. Tel daarbij op dat je ze helemaal naar eigen wens kan laten aanpassen. Nieuw op de markt is de Renault Captur. Een crossover voor elke levensstijl zoals het merk de auto zelf omschrijft. We reden een zwarte Captur met ivoor gekleurd dak. Een brave combinatie, aangezien de brochure en reclamecampagnes de meest gave kleurencombinaties laten zien. Zoals de carrosseriekleuren Orange Arizona, Brun Mokka of Bleu Pacifique gecombineerd met zwart, blauw, oranje, beige, wit of grijs dak. Tel daarbij de talloze stripings en interieur- en exterieurcombinaties op en je hebt altijd een unieke auto. En dat past precies bij de doelgroep die Renault met deze auto wil aanspreken. Jonge, avontuurlijke mensen die nog een hoop willen ontdekken van de wereld, maar wel een auto met een vanafprijs van € 15.990,- kunnen betalen. En natuurlijk zit je daar al snel boven met een paar opties. Wij reden met de Dynamique uitvoering, de meest luxe variant. De Dynamique is voorzien van extra’s als een navigatie/multimediasysteem en kleuren display met achteruitrijdcamera. Je kunt de Captur krijgen met een 90 of 120 pk sterke benzinemotor krijgen. De laatste krijg je alleen met een automaat met dubbele koppeling. Dieselen is ook mogelijk, waarbij je

een 90 pk sterke diesel ter beschikking krijgt. Wij reden met de 90 pk sterke 900 cc driecilinder benzinemotor, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak, die voldoende pit geeft. Als je écht sportief wilt rijden is de 120 pk uitvoering een aanrader, maar dan kun je helaas niet zelf schakelen. De auto rijdt lekker, maar verwacht geen al te strakke stuurkunsten. Toch zorgt het onderstel voor een goede feedback, zodat je wel een leuke rijervaring beleeft. De Captur is een mix van een MPV, SUV en hatchback. Daardoor staat de auto iets hoger en oogt deze Renault lekker stoer. In combinatie met gave kleuren, stripings en gave grote velgen heb je een echte urban auto voor de deur staan. Overigens is de auto ontworpen door de Nederlander Laurens van den Acker. Hij volgde de beroemde designchef Patrick Le Quément op bij het Franse merk. Eerder was Van den Acker verantwoordelijk voor Mazda’s nieuwe design stijl en voor de Renault Twizy en nieuwe Clio. Door de hoogte van de auto en de wielen op de uiterste hoeken biedt de Captur veel ruimte. En dat is handig

voor de jongeren met een actieve lifestyle. Achterin heb je prima ruimte voor volwassenen en dus ook zeker voor kinderen. Je kunt de achterbank in de lengte verschuiven, waardoor je extra bagageruimte kunt creëren. Achterin vind je in de rugleuning van de voorstoelen geen vakken, maar kabels van elastiek die alle papieren en andere zaken op hun plek houden tijdens de rit. De bekleding is trouwens afneembaar. Dus mocht er onderweg een fles drinken omgaan of wat saus of chocola op de bekleding komen, dan kun je de bekleding snel los ritsen en thuis in de wasmachine doen. De achterbak heeft een dubbele bodem, dus als je met het gezin op vakantie gaat tijdens de verjaardag van één van de kinderen, dan kun je daar mooi je cadeaus verstoppen. Voorin vind je op de plek van het handschoenenvak geen standaard vak, maar een heuse lade, waarin je megaveel spullen kwijt kunt. Uiteraard vind je hier en daar handige bekerhouders en opbergvakken.

middel van alle opties en kleuren toch zeker hip maken. Daarbij blijft de auto ook vrij aantrekkelijk geprijsd. Iets wat dealer Berkelaar al heeft gemerkt bij de verkopen, want de auto is nu al vrij populair. Sta er dus niet gek van te kijken als je deze auto binnenkort meer en meer ziet in het verkeer.

Auto Berkelaar Genieweg 50 3641 RH Mijdrecht Telefoon: 0297-346050 Website: www.berkelaar.nl

Renault Captur Gereden versie: Renault Captur Dynamique Vermogen: 90 pk 0-100: 12,9 s Top: 171 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 20,4 / 4,9 km/100 km Prijs gereden versie: € 19.490,Alternatieven: Dacia Duster, Hyundai ix20, Nissan Juke, Opel Mokka, Peugeot 2008, Skoda Yeti

Eigenlijk heeft deze Renault alle ingrediënten in huis voor een succes. Het model ziet er hip uit en als je ‘m niet hip vindt, dan kun je de auto door

Kort nieuws Mijdrecht

Tijdelijk 15 cent korting op alle brandstoffen bij tankstation Haan Van Nieuwkerk Een spectaculaire actie bij Tankstation Haan Van Nieuwkerk op de Bozenhoven te Mijdrecht: van donderdag 6 juni t/m zaterdag 8 juni kan men alle brandstoffen tanken met 15 cent korting. Zowel benzine, diesel als LPG worden 3 dagen verkocht met een korting van maar liefst 15 cent ten opzichte van de adviesprijs.

BlueOne95, geschikt voor alle benzineauto’s vanaf 2001, biedt nog een extra korting van 2 cent ten opzichte van de Euro95-prijs. Dit betekent dus tanken met 17 cent korting ten opzichte van de standaard benzineprijs! Het station beschikt ook over een buitenpaal zodat men 24 uur per dag kan profiteren van dit voordeel. Sinds het tankstation is omgebouwd naar Haan van Nieuwkerk (voorheen Total) zijn de brandstofprijzen blijvend verlaagd. Ook buiten de actieperiode tankt men met een flinke korting tot 12 cent en is de nieuwe brandstof BlueOne95 nog 2 cent extra voordeliger

dan reguliere benzine. Veel klanten zijn al over gestapt op deze nieuwe brandstof. Volgens Van Nieuwkerk is de nieuwe BlueOne 95 een doorslaand succes. “Steeds meer klanten ontdekken dat buiten het prijsvoordeel ook een beter presterende motor met minder schadelijke uitlaatgassen het gevolg is. Dat is mooi meegenomen.” Meer info over de brandstof is te verkrijgen in het tankstation (Bozenhoven 36 te Mijdrecht) en via www.blueone95.nl. Van 8 t/m 16 juni zijn er nog verschillende andere acties bij Haan Van Nieuwkerk, zoals een gratis handdoek bij het tanken van BlueOne95 en gratis koffie. Ook

kan men met een puntenkaart altijd sparen voor mooie cadeaus.

Regio

Verkeersschool Alblas genomineerd voor Succes Award 2013 De opname voor het programma de Succesfactor, waarin Verkeersschool Alblas is genomineerd is voor de Nationale Succes Award 2013. Maandag jl. zijn in Woerdense Verlaat opnamen gemaakt voor dit RTL-programma, die a.s. zondag 9 juni om 12.55 uur worden uitgezonden op RTL7. Kijker wor-

den gevraagd mee te stemmen. De nominatie van Alblas is te danken aan oud leerlingen. Vervolgens heeft de nominatiecommissie van de Nationale Succes Award 2013 beoordeeld op slagingspercentage, soorten opleidingen (ook spoed), algemene kwaliteit, locaties met eigen oefenterrein, betrouwbaarheid, klantvriendelijkheid met reviews. Verder speelden het BOVAG lidmaatschap en het KNMV lidmaatschap en de solvabiliteit van de onderneming een rol. “Met daarbij het feit dat Alblas al ruim 50 jaar goed bezig is,” aldus Thomas de Peinder van de nominatiecommissie.


16

7 juni 2013

DE GROENE VENEN

Boeken tip 5...

Uitgelicht...

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria vijf boeken die je beslist moet lezen.

1

Stille zonde Karen Slaughter

Titel: Fiona Auteur: Harry Bingham 'Het boek Fiona sprak mij aan door de tekst welke op de omslag staat. Er staat een biografie op de kaft van het hoofdpersonage. Het eerste hoofdstuk van het boek vond ik even doorzetten, maar het is wel noodzakelijk om het hoofdpersonage meer te begrijpen. Zij leeft namelijk op de rand van een psychische afgrond. En het hele boek door vraag je je af of ze wegglipt in een psychose, of dat ze erin slaagt de moordenaar te pakken. Het is niet een boek met heel veel bloederige details. Het is meer een literaire thriller met veel diepgang waarin je maar door wilt blijven lezen. Toch is de auteur erin geslaagd om het zo te schrijven dat het heel fijn leest. Ik vind dit boek een echte aanrader!' geleZen door evelYn viester

zal hebben. Ze heeft een baan zonder toekomstperspectieven, zit in een relatie met een man die niet goed voor haar is en voelt dat ze de controle over haar leven langzaam kwijtraakt. Dan is er Kate, die met behulp van de nagelaten dagboeken van haar tante en haar grootmoeder een roman heeft geschreven over een waargebeurde, tragische liefdesgeschiedenis.

3

De breuk Gerard Spong

Will Trent wordt voor een speciale opdracht uitgezonden als undercover agent. Maar zijn onderzoek naar een drugsdealer loopt niet als verwacht en hij komt volledig geïsoleerd te staan. Vechtend tegen zijn eigen demonen kan hij niet terugvallen op de steun van Sara Linton, de vrouw van wie hij houdt, maar die hij niet durft te vertellen dat hij zijn leven op het spel zet.

2

Verdronken hart Lisa Unger De koningin van de psychologische thriller is terug en hoe! Emily staat op het punt een beslissing te nemen die desastreuze gevolgen voor haar

Op een dag krijgt strafadvocaat Charles Fitzroy Spinning, alias Gerard Spong, een telefoontje uit Oslo. Het blijkt het begin van een van de opmerkelijkste zaken in zijn leven. De man die hem belt, een Nederlandse arts-farmaceut, wordt op de hielen gezeten door de politie, Peter R. de Vries en De Telegraaf. Na jarenlang te hebben volgehouden dat zijn Filipijnse vrouw nog in leven was, bekent hij nu dat hij haar thuis dood heeft aangetroffen met een plastic zak over het hoofd. De nieuwe cliënt heeft de schijn tegen. Niet in de laatste plaats omdat hij verklaart dat hij zijn vrouw, van wie hij geen afscheid kon nemen, in zijn eigen tuin heeft begraven om het lijk later te verbergen onder de woning van zijn tweelingbroer. De arts wordt

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Overschot op de huizenmarkt Schreven wij in onze vorige column over de krapte op de huizenmarkt, zo schrijven wij nu over het overschot op de huizenmarkt. Een paar weken geleden hebben wij onze tweede Vinex-locatie officieel geopend, dit keer voor een geheel ander publiek. Aan alles is gedacht: ligging, toegankelijkheid, weersbestendigheid en beveiliging. En hoewel de hele wijk zo aantrekkelijk mogelijk is gemaakt en niets onmiddellijke bewoning in de weg staat, moet duidelijk eerst één schaap over de dam. Er is veel aandacht besteed aan het funderingswerk, alle woningen staan op stevige palen die tegen een stootje kunnen. Een stevig afdak trotseert weer en wind. Vervolgens is rekening gehouden met de juiste ligging om het de verschillende groeperingen naar de zin te maken. De een wil ochtendzon, de andere avondzon maar allemaal willen ze een vochtvrije, droge en vogelveilige plek. En om dat laatste voor elkaar te krijgen is er om de hele wijk een hekwerk geplaatst waardoor de wijk niet geplunderd kan worden door hongerig vogelvolk.

voor biologisch verantwoord voedsel. Een groot gebied direct onder en voor de nieuwe woningen is ingezaaid met “Biologisch geteelde Nederlandse Bijenmix”. Een zaadmix verkrijgbaar via Imkerij De Werkbij en die vanaf half mei tot half oktober een prachtige bloemenveld garandeert. Een tiental verschillende bloemsoorten bloeit achter elkaar zodat je over een lange periode allerlei verschillende potentiële bewoners kunt aantrekken. Lukt dat het eerste jaar niet, dan zul je je marketing volgend jaar opnieuw moeten doen.

kleurige vlinders en een zoemend hommelvolk. Het gaat slecht met onze insecten en je kunt wel zeggen dat dat voor een belangrijk deel onze eigen schuld is. Wij hebben ons nooit voldoende gerealiseerd dat planten en bestuivers zoals bijen, hommels en andere insecten, wederzijds van elkaar afhankelijk zijn en dat door het gebruik van o.a. bestrijdingsmiddelen in de landbouw een neerwaartse spiraal is ontstaan: geen planten dus geen insecten en geen insecten dan ook geen nieuwe planten en dus op termijn wereldwijd een verminderde voedselproductie.

Voedselvoorziening in de nabije omgeving is een belangrijk punt en dus is er op korte afstand gezorgd

Het doel is natuurlijk een prachtig dorp vol bezige bijtjes, zweefvliegen, vrolijke lieveheersbeestjes,

Nu zijn veel fruitrassen zelfbestuivend of kunnen door andere insectensoorten worden bevrucht

veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. In een bloedstollend hoger beroep laat de strafadvocaat de zaak kantelen. Met hulp van onder anderen een patholoog-anatoom van Scotland Yard kruist hij de degens met de onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut en breekt hij de medische bewijzen van het OM laag voor laag af. Niet de vraag: 'Wie heeft het gedaan?' staat langer centraal, maar: 'Is er überhaupt een misdrijf gepleegd?'

4

Gekooid Tania Carver Bij de sloop van een huis wordt een gruwelijke ontdekking gedaan: in de kelder staat een kooi, gemaakt van menselijke botten met een doodsbang kind erin. Inspecteur Phil Brennan werkt aan de zaak en komt een seriemoordenaar op het spoor, die zijn prooi in de kooi terug wil hebben...

dus hongersnoden voorzie ik zo snel niet. Maar éénderde deel van al het voedsel in de wereld blijkt tot op zekere hoogte afhankelijk te zijn van bestuiving door dieren maar in 80 procent van de gevallen vindt die bestuiving plaats door honingbijen. De wereldvoedselorganisatie stelt in een recent rapport dat van de honderd belangrijkste gewassen die samen 90 procent van het voedselaanbod produceren, er 71 door insecten moeten worden bestoven. Niet alleen in Nederland maar in de hele wereld is een grote bijensterfte aan de gang. De jaarlijks sterfte is vaak wel 30 procent en het aantal bijenvolken keldert wereldwijd met soms wel 85 procent. In Nederland was de totale wintersterfte in 2011 21,4%. Een andere belangrijke factor voor de achteruitgang zijn imkers, een vergrijzende groep van vooral hobbyisten. Een nieuwe generatie imkers staat echter niet of nauwelijks op. En dat terwijl het houden van bijen echt heel leuk is. Je moet alleen even over de schroom heen. Het hoeft niet grootschalig te zijn,

Uit het spoor dat Brennan volgt, blijkt dat hij tot zijn schrik nauwer bij deze zaak betrokken is dan hij zou wensen.

5

Met zachte hand Siska Mulder Mijntje van der Lelie voldoet al haar hele leven aan alle verwachtingen.

Carrièrevrouw, echtgenote, moeder: voor de buitenwereld is ze geslaagd, maar zelf vindt ze haar bestaan in toenemende mate braaf en benauwend. Ze besluit het roer radicaal om te gooien.In Frederique, Berdine en Claire vindt ze bondgenoten. De vier brengen een ongekende woede in elkaar naar boven. Woede op mannen die vrouwen haten en wegkomen met hun misdaden.De vriendinnen besluiten de rollen om te draaien en het recht in eigen hand te nemen. Ze binden de strijd aan met een pedofiel, een eerwraakpleger, een BN-er die zijn vrouw mishandelt en een serieverkrachter. Pas als een van hen haar eigen man als doelwit kiest, beseft Mijntje dat ze te ver zijn gegaan.

je kunt het ook op een kleinere manier doen zonder bijenkorven en honingslingeren, zoals onze Vinex-locatie… Vooralsnog allerlei verschillende huisjes en holletjes op plankjes midden in een geurige bloemenzee, neergezet op een aantrekkelijk maar ongebruikt stukje tuin; onze bescheiden bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit en de stand van insecten in het algemeen. En als deze nieuwe locatie in de smaak valt bij al die vliegende en kruipende bewonertjes dan is onze grootste beloning toch wel de drukte, het gezoem, de constante zweem van activiteit en natuurlijk de geuren en kleuren die door de vrij simpele veranderingen in onze tuin tot stand zijn gekomen. Het verdere welslagen van dit project wordt nu geheel bepaald door de toekomstige bewoners.

www.degroenevenen.eu


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.