Page 14

14

7 februari 2014

DE GROENE VENEN

Wanja Zieltjes, gastouderopvang De Toverboom:

“Ik werk vanuit het gevoel zelf moeder te zijn” Zelf de was doen, stofzuigen of strijken is er niet bij als je een gastouderopvang runt. Daarvoor ben je te intensief bezig met de kinderen die aan je zijn toevertrouwd. Je speelt met ze, droogt hun tranen als ze zijn gevallen, knutselt of zingt een liedje.“Dat is ook mijn motivatie geweest te starten met gastouderopvang. Nu na vier jaar heb ik nog geen dag spijt gehad van mijn besluit. Gastouder zijn is gewoon leuk!” vertelt Wanja Zieltjens van gastouderopvang De Toverboom uit Vinkeveen. tekst en foto paul bosman

“Toen mijn eigen dochter naar de basisschool ging besloot ik mijn werkzaamheden bij het bedrijf van mijn man te stoppen. We kochten een huis in Vinkeveen dat volop mogelijkheden bood mijn droom waar te maken. De garage werd verbouwd tot een ruime speelkamer, het benodigde sanitair werd geplaatst, we schaften veilige kinderbedjes aan, zorgden voor speelgoed en de tuin werd kindvriendelijk gemaakt. Dat alles bij elkaar zorgde voor een stuk gezelligheid en sfeer waar kinderen zich uitstekend thuis kunnen voelen. De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat onze filosofie werkt. Met een deskundige, professionele begeleiding van “de Klimboom” zijn we al lang niet meer een opvang zo als men denkt dat een gastouderopvang in elkaar steekt. Ik moet mij aan duidelijke regels houden, wordt voortdurend pedagogisch bijgeschoold zodat we de ontwikkeling van de kinderen goed kunnen volgen en sta onder toezicht van de GG&GD Dat is maar goed ook want als je je kind aan een ander toevertrouwd wil je wel dat dit op een verantwoorde

manier gebeurt.” Wanja: “Op maandag, dinsdag en donderdag ben ik er voor de kinderen. Vanaf 07.30 tot 18.00 uur zijn ze welkom. Ze zijn soms 13 weken jong als ze hier in de Toverboom starten. Hele kleintjes nog die veel aandacht nodig hebben. Vaders of moeders brengen de kinderen. Er is altijd wel even contact over zaken zoals hoe gaat het, zijn ze een beetje hangerig of is er thuis iets gebeurt. Dat helpt me bij het inschatten van de manier waarop het kind zich gedraagt. Het aantal dat ik op kan vangen hangt af van de leeftijd. Het ‘Er gaan veel makke schapen in een hok’ werkt hier niet. Ook wij hebben ons dus te houden aan strenge regels die ook nog worden gecontroleerd.” Wanja vindt het belangrijk dat de kinderen bij haar echt kind kunnen zijn. “Hebben ze geen zin om te kleuren of in de tuin te gaan spelen? Prima. Ze moeten straks, als ze naar de basisschool gaan, al zo veel. Ze moeten de boel natuurlijk niet op z’n kop zetten, maar dat gebeurt

ook niet. Kinderen die hier komen voelen zich veilig en vertrouwd. Je bouwt er een band mee op. Als ik ze dan later op het speelplein tegenkom en ze rennen naar me toe om me een knuffel te geven, denk ik ‘dat heb je goed gedaan Wanja’.” “Omdat ik kleinschalig werk hoef ik geen strakke tijden te hanteren. Ouders van een kind dat van 10 tot 16 uur komt betalen dan ook maar voor zes uur. Ik werk dus niet in vaste blokken van bijvoorbeeld 13.30 tot 18 uur. Zit het eens tegen in het verkeer hoeven ouders zich geen zorgen te maken. Dan blijft het kind maar even iets langer. Pas als de laatste hummel is vertrokken is het voor mij tijd de aardappels op te zetten, te strijken of te stofzuigen. Dat doe ik dan met een goed gevoel. Gewoon, net zoals ik al eerder zei: ‘gastouder zijn is leuk’.”

Wanja Zieltjens Gastouderopvang De Toverboom Reigerstraat 25, Vinkeveen tel. 06-53917097 www.kinderopvangdetoverboom.nl

Kandidatenlijst Ronde Venen Belang bekend

De ChristenUnie-SGP gaat u helpen met klus- en hulpdag

Ronde Venen Belang heeft maandag jl. de kandidatenlijst ingeleverd voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart a.s. De lijst is vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 25 januari jl., waarbij een goede combinatie is gemaakt van kennis, ervaring en maatschappelijke betrokkenheid.

Ons land staat voor grote veranderingen. Vanaf volgend jaar krijgen de gemeenten er veel nieuwe taken bij, waarbij er flink bezuinigd wordt op het budget. De begeleiding van ouderen en gehandicapten wordt een verantwoordelijkheid van de gemeente, ouderen zullen langer zelfstandig moeten blijven wonen en er wordt straks meer van de samenleving gevraagd om een helpende hand te bieden.

Fractievoorzitter Anco Goldhoorn voert de lijst van kandidaten aan. Op nummer 2 staat Mirjam Verbruggen, momenteel ook raadslid. Derde op de lijst is René Bultena, huidig fractie-assistent Joppe de Ree staat op de vierde plaats, Kees Klein op vijf en Erik de Haan op de zesde plaats. De lijst wordt gecompleteerd door Paul Hageman, Jaap Jan Bulthuis, Hans van Zwieten, Sjaak van Breukelen, Jack Hoogenboom en Ton

Richter. Toon van der Meer sluit de lijst van 13 kandidaten af. Ronde Venen Belang gaat de verkiezingen in onder lijstnummer 4. Tijdens de Algemene Ledenvergadering is ook het programma vastgesteld. Die heeft de titel meegekregen “Samen krijgen we het voor elkaar” en zal volgende week op www.rondevenenbelang.nl worden gepubliceerd.

De ChristenUnie-SGP wil hier een start mee maken. We gaan een klusen hulp-dag organiseren. Op 1 maart a.s. staan wij klaar voor alle inwoners die een handje geholpen willen worden voor een klein klusje in of om het huis en dat zelf niet meer kunnen. Dat kan iets in de tuin zijn of misschien moet er in huis iets opgehangen worden. Maar misschien heeft u wel behoefte aan wat gezelschap, omdat u weinig bezoek krijgt. Of wilt u graag eens bij een kennis op bezoek, maar kunt u daar moei-

lijk komen omdat u slecht ter been bent en er geen busverbinding is. Kortom: heel veel kleine zorgen kunnen we eenvoudig oplossen en dat willen we op 1 maart voor u gaan doen.

Tot 20 februari kunt u zich aanmelden, daarna zullen we onze klussen en hulpopdrachten organiseren en afspraken maken met de mensen voor wie we iets kunnen doen.

Als u zo’n hulpvraag heeft, of u weet iemand bij u in de buurt waar we iets voor kunnen doen, ga naar www.cusgp2014.nl en vul het formulier in, of neem contact op met Krijno Verbruggen, tel: 06 26 28 48

Als dit een succes wordt, gaan wij ons ervoor inzetten, dat zo’n klus- en hulpdag vaker in het jaar georganiseerd gaat worden. Zo maken we onze samenleving met z’n allen een beetje mooier.

Puppy-training bij Tennisvereniging Wilnis Tennisvereniging Wilnis start ook dit jaar weer met een training voor kinderen van de lagere school. Het doel van de puppy-training is het aanleggen van een basis voor het tennisspel. Met name gaat het om het trainen van de balvaardigheid door oefeningen als vangen, stuiteren, gooien en goed kijken naar de bal. De lessen beginnen in de week van 17 februari 2014. De laatste les (in de week van 24 maart) wordt feestelijk afgesloten met het behalen van het balvaardigheidsdiploma. Om mee te kunnen doen aan de puppy-training, hoeven de kinderen geen lid te zijn van Tennisvereniging Wilnis. Voor slechts 25 euro kan uw kind deelnemen aan deze vijf speciale lessen. Meer info en aanmelden bij Saskia van Loon, tel. 0297-27343, e-mail: saskiavanloon@gmail.com.

Op de foto, staand vlnr; Jack Hoogenboom, Hans van Zwieten, Toon van der Meer, Kees klein, Sjaak van Breukelen, Erik de Haan, Jaap-Jan Bulthuis en Ton Richter. Voorste rij vlnr; Joppe de Ree, Anco Goldhoorn, René Bultena en Mirjam Verbruggen.

32 of per email: krijno@ponz.nl

Ondertekening samenwerkingsafspraken De Ronde Venen en GroenWest Aanstaande dinsdag 11 februari ondertekenen Karin Verdooren, directeur-bestuurder van woningcorporatie GroenWest en David Moolenburgh, wethouder gemeente De Ronde Venen de samenwerkingsafspraken tussen GroenWest en de gemeente. De ondertekening vindt op een bijzondere lokatie plaats, namelijk in een eengezinswoning in de Mijdrechtse wijk Hofland. GroenWest heeft hieraan onlangs groot onderhoud gepleegd.

De Groene Venen 7 februari 2014  

De Groene Venen 7 februari 2014

De Groene Venen 7 februari 2014  

De Groene Venen 7 februari 2014

Advertisement