De Groene Venen 19 mei 2017

Page 10

10

19 mei 2017

DE GROENE VENEN

CULTUUR Expositie van Marja Bruijgom in Mijdrecht

Ontdek Fort Waver-Amstel Na een periode van opknappen en herstellen is het sinds vorig jaar mogelijk om Fort Waver-Amstel in Waverveen te ontdekken. Op zaterdag 27 mei om 11.00 uur krijgt u de kans om het fort, behorend tot de Stelling van Amsterdam, van dichterbij te bekijken onder leiding van een deskundige gids. Een bezoek aan dit onderdeel van de verdedigingslinie brengt de geschiedenis tot leven.

zijn er, met een beetje geluk, ook verschillende dieren te zien. In de gracht langs het fort zoeken de ijsvogel en zilverreiger vaak hun eten. Heel soms vliegt er een lepelaar vanuit Botshol over het fort.

Geschiedenis bewaard gebleven Dit fort biedt een bijzondere combinatie van natuur en geschiedenis. Alle elementen van vroeger zijn bewaard gebleven. In het gebouw zie je oude wasruimten, elektrakasten en een oude keuken. Ook het waterreservoir, waterpomp en de sanitaire voorzieningen liggen er nog precies zo bij als vroeger. Buiten heb je een weids uitzicht over het vlakke polderlandschap en tuur je kilometers voor je uit. Als je goed kijkt zie je zelfs de skyline van Amsterdam.

foto laurence delderfield

Reserveren? U kunt uw tickets voor de rondleiding op Fort Waver-Amstel in Waverveen online boeken via: https://

www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/fort-waver-amstel.

Vleermuizen en lepelaars Fort Waver-Amstel ligt tegen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek aan. Vanwege deze mooie ligging

'Tekenen voor volwassenen' in Broedplaats Vinkeveen Voor het Buurtcafé van Tympaan-De Baat in de Broedplaats in Vinkeveen verzorgt Dieuwer Elema van 'Praktijk voor Creatieve Therapie' donderdag 1 juni om 14 uur een workshop 'Tekenen voor volwassenen'. Dieuwer is schilder en beeldend kunstenaar en bij velen bekend vanwege haar exposities tijdens de Kunstronde Vecht en Plassen. Sinds de opening van De Broedplaats heeft ze haar atelier in Vinkeveen. Er wordt deze dag gewerkt op papier en de deelnemers gebruiken daarbij verschillende tekenmaterialen. Door middel van eenvoudige oefeningen raken ze spelenderwijs vertrouwd met het witte papier. Er wordt niet gewerkt met voorbeel-

den, maar vanuit de beweging. Dan ontstaan de vormen en kleuren vanzelf. Alles is goed, niks is fout. Het is absoluut niet nodig om teken- of schilderervaring te hebben. Niet het eindresultaat geldt, maar het plezier om samen bezig te zijn en een gezellige middag te hebben. De kosten voor deze middag zijn 10 euro, inclusief materialen en een drankje. De 'Praktijk voor Creatieve Therapie' is gevestigd in De Broedplaats , Herenweg 63C Vinkeveen (naast de bibliotheek). Behalve workshops geeft Dieuwer Elema ook creatieve therapie en schilderlessen aan kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Zie

www.dieuwerelema.nl.

Expositie Alex Stalenberg in Vinkeveen Alex Stalenberg exposeert tot en met eind mei in Ann’s Place in de Broedplaats aan de Herenweg 63 te Vinkeveen. Alex Stalenberg is beeldend vormgever en geboren in Castricum. De Amsterdam School, met onder anderen Hildo Krop, heeft een onmiskenbare invloed op hem gehad, evenals ontmoetingen met Philip Kowalski, Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol in New York, de Cobra-beweging en primitieve kunst. Sinds 1992 maakt Alex Stalenberg beeldhouwwerken in kalksteen en krijtsteen, tekeningen (muur)schilderingen en installaties. Daarbij zoekt hij naar de essentie van de vormen. De toegang tot de expositie is gratis.

Dorpsexpositie: Abcoude kleurt de komende weken Mondriaan Het NBTC Holland Marketing en diverse regio’s zetten gezamenlijk in op het 100-jarig bestaan van De Stijl in 2017 en zetten een landelijke campagne op met het thema ‘Mondriaan to Dutch Design’. Slechts weinigen weten dat kunstenaar Piet Mondriaan (1872- 1944) zich graag liet inspireren door Abcoude en in het bijzonder het Gein. Hij fietste vaak van Amsterdam naar Abcoude om inspiratie op te doen en maakte onderweg mooie kunstwerken, soms zelfs zittend op zijn fiets. Hij tekende en schilderde dat wat hij zag, zoals de Oostzijdse molen of het slootje bij boerderij Landzicht. Langzaamaan werd zijn kleurgebruik extremer en zijn werk abstracter. De werkgroep Beleving van het dorpsinitiatief Abcoude Centrum (www.abcoudecentrum.nl) vindt het belangrijk dat dit verhaal wordt verteld aan inwoners en bezoekers en dat het verhaal gebruikt wordt om beleving te creëren in het centrum. En dus ontstond het idee om de

schilderijen van Mondriaan te exposeren in het dorp. De eerste resultaten zijn nu onthuld in het centrum. Een expositie van het prachtige realistische werk van Mondriaan in de winkelstraat van Abcoude, opgehangen door de mannen van Stichting Feestelijkheden Abcoude. Bij de schilderijen zijn de jaartallen en de titels van de schilderijen te vinden. De komende periode wordt Abcoude steeds meer in Mondriaan gekleurd. Bankjes worden beschilderd in zijn abstracte stijl en etalages zullen worden aangekleed met kunstwerken van inwoners geïnspireerd op Mondriaan, door onder anderen Kunstschuur Vanas56 en scholieren uit Abcoude en Baambrugge. 'Mondriaan begint in Abcoude' is tot stand gekomen door bijdragen van de OV-AB, gemeente De Ronde Venen, Cultuurhuis Abcoude, Stichting Feestelijkheden Abcoude en de vele inwoners.

Marja Bruijgom exposeert van 15 mei tot 31 augustus in het Gezondheidscentrum aan de Croonstadtlaan 1-3 in Mijdrecht. Haar werk is daar te bekijken tussen 9 en 17 uur. Marja Bruijgom is geboren en getogen in Mijdrecht. Opgroeiend in een gezin van vijf kinderen leerde zij haar eigen weg te bewandelen, waarbij ze zichzelf dwong het beste van zichzelf te geven. In haar jeugd tekende ze al graag. Maar ze had vele hobby's, het tekenen verdween daarom wat naar de achtergrond. Tot ze drie jaar geleden stopte met werken. Haar portfolio vult zich sindsdien met diverse werken, van 3D-schilderijen tot precieze potloodtekeningen. Marja geeft haar eigen draai aan bestaande kunstwerken, met verschillende materialen, en personaliseert ze daardoor. Haar schilderijen kenmerken zich door de vele vrolijke kleuren. Marja Bruijgom is te bereiken via m.bruijgom@ hotmail.com of tel. 06-45134419.

foto Meekspictures

Kleinzoons Gozen Doorn vragen aandacht voor onderhoud kunst Zondag 14 mei is ter nagedachtenis aan de in 1999 overleden ruimtelijk vormgever Gozen Doorn door zijn kleinzoons, de neven Sybolt en Goosjan Doorn, het beeld De Schone Baadster (1984) in Abcoude weer eens aangepakt. De twee mannen kwamen in actie, nadat Sybolt geschrokken was van de staat waarin het beeld verkeert. Structureel onderhoud vindt, ook na de restauratie van enkele jaren geleden, blijkbaar niet plaats. Een andere aanleiding was dat er op 27 en 28 mei in Tumult te Abcoude tijdens KunstRondeVenen aandacht wordt besteed aan het werk dat Gozen Doorn voor de lokale gemeenschap heeft gedaan. “Een gemeenschap zonder interesse voor kunst en eigen cultuur is in feite arm en in geestelijke nood,” zo oordeelde hij.

Thema-wandeling 'Troost' Op zondag 21 mei wordt in Ouderkerk a/d Amstel een wandeling gehouden met als thema 'Troost'. De wandeling is voor iedereen die aandacht wil geven aan een verlies-ervaring, hoe kort of lang geleden dit verlies ook geweest is. Er wordt ruim anderhalf uur gewandeld. Het lopen in de natuur heeft een helende werking en biedt daarnaast de mogelijkheid om ervaringen te delen met lotgenoten. De wandelaars verzamelen om 10.30 uur voor Bakkerij Out in Ouderkerk a/d Amstel. Deelname kost 12 euro. Na de wandeling wordt er (op eigen kosten) nog wat gedronken en gegeten bij De Oude Smidse tot uiterlijk 12.45 uur. Aanmelden kan via www.indeontmoeting.nl, of tel. 0646048372.