De Groene Venen 07-07-2023

Page 1

FIJNE ZOMERVAKANTIE!

Kinderopvang Mirakel opent twee nieuwe groepen in Waverveen

Op zaterdag 24 juni was de officiële opening van de uitgebreide locatie Mirakel de Stal in Waverveen. Er was veel belangstelling voor deze vernieuwde locatie met 2 babygroepen en 2 BSO groepen midden in de natuur. De kinderen werden geschminkt, konden een glittertattoo laten zetten of zich helemaal uitleven op de stormbaan die bij de boer in het weiland stond. Tussendoor liep de grabbelbarones nog rond met een prachtige jurk, waaruit de kinderen een cadeautje konden grabbelen. Wethouder van Uden opende samen met de directeur van Kinderopvang Mirakel de vestiging en daarmee is de opening een feit. Een heerlijke tuin met konijnen, kippen en koeien binnen handbereik en in het pand kunnen de BSO kids spelen in de chillroom, lekker gamen, knutselen, koken of een spelletje doen. Voor de jongsten is er een grote tuin en ook binnen zijn er allerlei hoekjes waarin de kinderen kunnen spelen en er worden allerlei kook-, knutsel of spelactiviteiten gedaan. Grote peuters worden voorbereid op de basisschool. En er is muziekles voor zowel de baby’s als peuters. En dat allemaal binnen 10 minuten van Vinkeveen, Wilnis en Mijdrecht.

Storm Poly zorgt ook in De Ronde Venen voor overlast

De storm Poly, die woensdagochtend over het land raasde, heeft ook in De Ronde Venen overlast veroorzaakt. Op veel plekken lagen afgewaaide takken en omgewaaide bomen. Iets na half tien in de ochtend waaide ter hoogte van Wilnis Dorp een grote boom om, dwars over de N212. Er werden geen voertuigen geraakt tijdens de val, maar de weg moest helemaal worden afgesloten. De brandweer had na een uur een rijbaan vrij, zodat verkeer van Woerden naar Mijdrecht weer kon doorrijden. De andere rijbaan en het fietspad werden later weer vrijgegeven. foto petershotnews nl

Wij zoeken bezorgers!

... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdag- of vrijdagmiddag in:

Nieuwinverkoop vidamakelaars.nl Proosdijland 50 in Vinkeveen Vraagprijs € 425.000,- k.k. PROVINCIE PAKT UTRECHTSE BEDRIJVENTERREINEN AAN 7 dagen per week open! SCHUIF JE OOK AAN BIJ FAMILY MIJDRECHT? Dorpsstraat 17 | 3641 EA Mijdrecht t.: 0297284964 kom lekker langs of Laat je eten bezorgen www.familymijdrecht.nl GOUDSMEDERIJ DE HOOGSTE PRIJS VOOR UW GOUD EN ZILVER Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565 E W info@ormontre.nl www.ormontre.nl ormontre Heb je interesse? Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57.
Abcoude, Mijdrecht,
WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE JAARGANG 26 - WEEK 27 – 7 JULI 2023 DE
Vinkeveen & Wilnis.
GROENE VENEN

Gemeente nieuws

GEMEENTEHUIS

Bezoekadres Postadres

Croonstadtlaan 111 Postbus 250

3641 AL Mijdrecht 3640 AG Mijdrecht

Openingstijden gemeentehuis

Ma 8.30 - 20.00 uur

Di t/m do 8.30 - 16.00 uur

Vr 8.30 - 12.30 uur

Maak een afspraak om langs te komen op www.derondevenen.nl/afspraak

Contactgegevens

T. 0297 29 16 16

E. gemeente@derondevenen.nl

I. www.derondevenen.nl

facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

AFVALBRENGSTATIONS

Mijdrecht

Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht

Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur

en 12.30 uur - 16.00 uur

Vr 9.00 uur - 12.00 uur

Za 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur

Op officiële feestdagen gesloten.

Abcoude

Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude

Wo 9.00 - 11.00 en 13.00 - 15.00

Za 13.00 uur - 16.00 uur

Op officiële feestdagen gesloten.

En op zaterdag tijdens de feestweek.

SERVICEPUNTEN

Abcoude

Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude

Ma t/m vr 9.00 - 13.00 uur

Mijdrecht

Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht

Ma t/m do 9.00 - 16.00 uur

Vr 9.00 - 13.00 uur

Vinkeveen

Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen

Ma t/m do 9.00 - 16.00 uur

Wilnis

Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis

Ma t/m do 9.00 - 16.00 uur

Vr 9.00 - 13.00 uur

Contactgegevens

T. 0297 58 76 00

E. info@servicepuntderondevenen.nl

I. www.servicepuntderondevenen.nl

BIBLIOTHEKEN

Abcoude

Broekzijdselaan 46B | 1391 XL Abcoude

Ma, wo & vr 14.00 - 17.00 uur

Mijdrecht

Dr. J. van der Haarlaan 8

3641 JW Mijdrecht

Ma t/m vr 11.00 - 17.00 uur

Za 11.00 - 16.00 uur

Vinkeveen

Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen

Ma, wo & vr 14.00 - 17.00 uur

Wilnis

Pieter Joostenlaan 24A | 3648 XR Wilnis

Wo 14.00 - 17.00 uur

Contactgegevens

T. 0297 28 14 76

E. info@bibliotheekavv.nl

I. www.bibliotheekavv.nl

UIT IN DE RONDE VENEN

De uitagenda van De Ronde Venen. Kijk op www.uitinderondevenen.nl

BEZORGKLACHTEN

I. www.degroenevenen.nl/contact

T. 0297 38 52 57 | info@degroenevenen.nl

Omdenken met afvalambassadeur Coos Brouwer “Afval? Nee! Nieuwe grondstoffen? Ja!’’

Anders naar afval kijken. Daar is Coos Brouwer uit Wilnis goed in. Dat doet hij in zijn werk, in zijn functie als raadslid én thuis. Waar afval goed gescheiden wordt, kan het dienen als nieuwe grondstof en zodoende worden hergebruikt. En dan is het volgens Coos eigenlijk doodeenvoudig: “Het beter scheiden van afval zorgt voor ruimte in containers én voor ruimte in de portemonnee.”

Afval is een van de thema’s waar Coos Brouwer uit Wilnis zich volop mee bezighoudt in zijn dagelijks werk. Als ‘QHSSE manager’ bij ‘s werelds grootste dienstverlener in temperatuur gecontroleerde logistiek is het zijn taak om anders te kijken naar afval. Organisch afval in dit geval: brood, patat of fruit. Op welke manier kun je dat nog in de markt zetten? Wat kan je doen met brood of patat dat niet meer verkocht kan worden? En hoe kunnen we zo min mogelijk verspillen? Dat zijn vragen waar Coos zich over buigt. Hij spreekt in dat geval liever niet meer over afval, maar denkt in mogelijkheden van nieuwe grondstoffen.

En die andere kijk op afval gaat voor Coos verder dan zijn werk alleen. Als raadslid draagt hij de verantwoordelijkheid voor een goed een passend afvalbeleid binnen de gemeente en heeft hij een voorbeeldfunctie. “Daarin wilde ik graag nog een stap verder gaan; zodoende heb ik me aangemeld als afvalambassadeur’’, vertelt hij. “Ik mag met inwoners in gesprek over afval en stimuleer hen afval beter te scheiden. Ik vind het dan ook een goede zaak dat de gemeente inwoners nu actief uitnodigt over te gaan op een kleinere container voor het restafval.”

Voor Coos gaat deze kleinere container absoluut toereikend zijn. “Mijn vrouw en ik scheiden ons afval dusdanig dat we nauwelijks restafval overhouden”, zegt hij. “Waar ik inwoners graag van bewust wil maken is

dat - met uitzondering van het restafval - al het afval eigenlijk als nieuwe grondstof kan dienen. Gft-afval wordt compost, plastic kan uitstekend worden gerecycled en datzelfde geldt voor papier. In onze gemeente krijgen verenigingen de kans het oud papier op te halen en daar een zakcentje voor hun club mee te verdienen. Ook dat is geweldig. Ik steek hen graag een hart onder de riem en bied via deze weg graag mijn hulp aan om op zaterdag mee te lopen met de papierinzameling.”

Afval dat niet apart wordt ingezameld, houdt Coos apart om naar de gemeentewerf te brengen. “Denk hierbij aan klein chemisch afval, kwasten, batterijen en vetresten”, zegt hij. “Ook daar wil ik inwoners graag op attenderen in de gesprekken. Wat hoort waar?

Om mij nog beter te laten informeren wil ik ook graag meedraaien op de gemeentewerf. Welke componenten komen naar binnen? En waar kunnen we inwoners nog beter in adviseren?

Als we met elkaar de reststromen nóg beter scheiden, kan meer worden hergebruikt én

Mijn naam is Amal Omar en samen met mijn gezin wonen we zo’n 3 jaar in het prachtige Abcoude. Ik zit nu ruim 1 jaar in de gemeenteraad namens D66 en het is een voorrecht om mij te kunnen inzetten voor onze inwoners.

Als gemeenteraadslid van D66 hoop ik bij te dragen aan een gemeente waarin gelijkheid en inclusiviteit centraal staan, een gemeente waar iedereen gelijke kansen heeft en waar iedere stem gehoord wordt.

kunnen de kosten voor het verwerken van het restafval omlaag. Daar hebben we allemaal baat bij.”

Zelf kan Coos niet wachten om zijn grote container in te ruilen: “Ik ben blij dat wij straks een kleintje krijgen!”, besluit hij lachend.

Ook overstappen op een kleinere restafvalcontainer?

Vanaf 1 januari 2024 betaalt iedereen in De Ronde Venen afvalstofheffing op basis van een kleine of grote restafvalcontainer. Op deze manier beloont de gemeente inwoners als ze afval goed scheiden en zo min mogelijk restafval aanbieden. Daarnaast leegt de gemeente ook alleen nog maar gechipte containers. Dit maakt het afvalbeleid eenvoudiger en eerlijker voor alle inwoners van De Ronde Venen. Overstappen op een kleinere restafvalcontainer? Of benieuwd naar manieren om afval beter te scheiden? Ga naar www.drvaandebak.nl.

Ik geloof dat we als gemeente een verantwoordelijkheid hebben om onze omgeving te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

Er zijn veel initiatieven in onze gemeente waar ik trots op ben, zoals taallessen en opvang van nieuwkomers.

Door deze inspanningen doorbreken we barrières en bouwen we bruggen tussen verschillende gemeenschappen.

Hulp aan Oekraïne

Veel inwoners zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen graag helpen om het leed te verzachten. Steun bieden kan op verschillende manieren, meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Hier vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Speciaal voor particulieren die een opvangplek willen aanbieden heeft de Rijksoverheid een handreiking opgesteld. Deze en alle andere actuele informatie rondom Oekraïne is te vinden op www.derondevenen.nl > hulp aan Oekraïne.

Repair Café IN DE RONDE VENEN

MIJDRECHT IN DE BUURTKAMER

G. van Aemstelstr. 5 3641 AP Mijdrecht

Iedere tweede en vierde donderdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur

T. 0297-288 466 (tijdens openingstijden)

E. repaircafemijdrecht@stdb.nl

ABCOUDE IN ONTMOETINGSCENTRUM

DE ANGSTELBORGH

Iedere eerste vrijdag van de maand van 10.00 - 12.30 uur.

Dorpszicht 22

1391 LX Abcoude

Tel..0297-230 280

BAAMBRUGGE IN DORPSHUIS DE 5 BOGEN

Elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur

Prinses Margrietstraat 10

1396 JX Baambrugge

Tel. 0294-291955

VINKEVEEN IN DE BOEI

Elke derde maandag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur.

Kerklaan 32 3645 EV Vinkeveen

Tel. 0297-261734

2 7 JULI 2023 DE GROENE VENEN
Column Amal Omar

Voorkom dat inbrekers hun slag slaan tijdens uw vakantie

Vakantietijd is inbraaktijd, waarschuwt de politie. Inbrekers hebben hun agenda erop afgestemd. In hun zoektocht naar buit richten zij zich op standaardsignalen bij huizen waarvan de bewoners weg zijn. Zorg dat die signalen er niet zijn. Dat verkleint de kans op een nare thuiskomst.

Uitpuilende brievenbussen, gesloten gordijnen, geen licht aan als het ’s avonds schemert zijn de belangrijkste signalen die iedereen kan voorkomen. Geef het huis een bewoonde indruk, is het advies van de politie. Dieven struinen niet alleen straten af. Hetzelfde doen ze telefonisch en via de sociale media. Voicemails met vakantiemeldingen en vandaag geplaatste foto’s of berichten van vakantiepret aan de Cote d’Azur betekenen dat de bewoners de komende nacht in ieder geval nog niet thuis zijn.

Voor u op vakantie gaat:

• Sluit ramen, deuren en bovenlichten goed af. Denk ook aan wc, kelder, schuur en balkon.

• Check hang- en sluitwerk op gebreken.

• Laat geen sleutel aan de binnenkant van het slot zitten.

• Haal kostbaarheden uit het zicht.

• Laat geen geld, waardepapieren en sieraden thuis. Vraag uw bank om een kluis.

• Laat niet duidelijk zien dat u op vakantie bent. Zorg voor een bewoonde indruk.

• Vraag buren uw huis en erf in de gaten te houden.

• Laat planten in de vensterbank staan. Vraag iemand ze water te geven.

• Regel met tijdschakelaars per avond wisselende verlichting.

• Laat post en kranten uit de brievenbus halen.

• Doe de gordijnen niet dicht.

• Laat geen volle afvalcontainers achter bij uw huis.

• Ladders, vuilcontainers en andere tuinmaterialen zijn voor dieven ideaal klimmateriaal. Haal ze zo mogelijk uit uw tuin.

• Zet fietsen/bromfietsen/scooters altijd op slot. Ook binnen.

• Maak geen melding op Twitter, Facebook of op uw weblog, waarin staat dat u op vakantie gaat.

• Wees voorzichtig met afwezigheidsberichten op voicemail en e-mail.

• Voorzie waardevolle goederen van een merkteken. Maak er desnoods foto’s van.

Onderweg

• Als u ergens parkeert of aanlegt, sluit dan uw auto/caravan of boot goed af.

• Laat geen geld of creditcards in het voertuig achter.

• Leg geen mobiele telefoons, camera's of andere waardevolle spullen in het zicht.

• Draag paspoort, geld en creditcard in een halstasje of heuptasje.

Ter plekke

• Sluit de auto, boot, caravan, hotelkamer of hut altijd goed af.

• Berg waardevolle papieren, creditcards et cetera op in een kluisje.

• Neem zo min mogelijk contant geld mee.

• Let goed op uw spullen op drukke plaatsen (bijvoorbeeld in een rij en bij gedrang).

• Draag uw bezittingen zo min mogelijk zichtbaar voor vreemden.

Voor de thuisblijvers

Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.

Uw wijkagent

Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto van uw wijkagent.

Bekendmakingen en mededelingen (week 27

In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden.

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de WABO dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie Omschrijving

Stationsstraat 14B Abcoude Aanvraag hutje voortuin

Landzicht 26 Abcoude Verduurzamen van de woning en het plaatsen van meerdere dakkappellen

Waterpeil 30 Wilnis Het plaatsen van een dakkapel op het voorgeveldakvlak

Rijksstraatweg 45 Baambrugge Een boring op eigen terrein

Croonstadtlaan 111 Mijdrecht Het kappen van 30 bomen

Gein-Noord 43 Abcoude Het oprichting van een machineberging/ stroopslag

Binnenweg 3 Baambrugge Het aanbouwen van een vide en een dakraam

Gein-Zuid 10 Abcoude Het realiseren van een sleufsilo buiten het bouwvlak

Waterpeil 30 Wilnis het plaatsen van een dakkapel in het voordakvlak

Bozenhoven 135 Mijdrecht Het transformeren van een bestaande bedrijfshal

Papehof 17 Abcoude Het renoveren en verduurzamen van de woning

Meerkoetlaan 36 Vinkeveen Het plaatsen van een dakopbouw

Kerkstraat 84 Abcoude Het vervangen van kapotte dakpannen

Stationsstraat 18 Abcoude Aanvraag hutje voortuin

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien.

U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Zaaknummer Datum ontvangen

Z-2023-103569 23-06-2023

Z-2023-103347 20-06-2023

Z-2023-103388 20-06-2023

Z-2023-103520 22-06-2023

Z-2023-103584 23-06-2023

Z-2023-103592 23-06-2023

Z-2023-103595 25-06-2023

Z-2023-103613 26-06-2023

Z-2023-103388 20-06-2023

Z-2023-103743 27-06-2023

Z-2023-103733 27-06-2023

Z-2023-103678 26-06-2023

Z-2023-103679 26-06-2023

Z-2023-103569 23-06-2023

– 7 juli 2023)

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum ontvangen

Heulweg 7 in Vinkeveen* Tijdelijke plaatsing opslagcontainers. *NB. Gewijzigde locatie naar de twee parkeervakken aan de andere zijde van de Kerkelanden.

Oudhuijzerweg 40 in Wilnis Tijdelijke plaatsing pakketten stenen 2023-020719

Wipmolen 1 in Mijdrecht Tijdelijke plaatsing vuilcontainer open, vuilcontainer dicht en bouwkeet

Dorpsstraat 32 in Mijdrecht Tijdelijke plaatsing verhuislift

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien.

U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum

Zon en Water 6 in Wilnis Tijdelijke plaatsing vuilcontainer open (01-07-2023 t/m

Heulweg 7 in Vinkeveen* Tijdelijke plaatsing opslagcontainers (03-07-2023 t/m

25-08-2023).

*NB. Gewijzigde locatie naar de twee parkeervakken aan de andere zijde van de Kerkelanden.

Oudhuijzerweg 40 in Wilnis Tijdelijke plaatsing pakketten stenen (26-06-2023 t/m

07-07-2023)

2023-015486

29-06-2023

29-06-2023

2023-020719

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, onder vermelding van ‘voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

DE GROENE VENEN 7 JULI 2023 3
29-06-2023
2023-015486
29-06-2023
30-06-2023
2023-021001
2023-021008 30-06-2023
31-07-2023) 2023-019798 26-06-2023

Bekendmakingen en mededelingen (week 27 – 7 juli 2023)

Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie Omschrijving

Winkeldijk 45 in Abcoude Nieuwbouw woning Z-2023-100211

Pieter Joostenlaan 18 in Wilnis Verbouw van de woning

naast Wilnisse Zuwe 38 in Wilnis het realiseren van een nieuwe woning

Z-22-023589

Z-23-003615

Gein-Noord 34 in Abcoude Slopen van bestaand gebouw en herbouw woning Z-22-027175

Holendrecht 55 in Abcoude Uitvoeren van werkzaamheden Z-2023-101157

Baambrugse Zuwe 163B in Vinkeveen Het verbouwen, renoveren en verduurzamen van de bestaande woning Z-2023-100217

Deze aanvraag ligt ter inzage bij vergunningverlening Veiligheid en Facilitair. U kunt een afspraak maken via E. iv@ derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16. Belanghebbenden kunnen hun reactie op deze aanvraag in de vorm van een reactie kenbaar maken tot en met 18 augustus 2023. Deze kan schriftelijk ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Veiligheid en Facilitair, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘reactie aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via T. 0297 291616.

Aanvraag evenementenvergunning A-categorie

De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvragen voor het houden van een evenement is ingediend:

Datum Evenement/aanvraag Tijdstip Locatie Activiteit

Zaterdag 19 augustus 2023 Buurt Barbecue 16.00 uur –00.00 uur Veldzijdeweg, 3648 in Wilnis Wegafsluiting: Veldzijdeweg van 16.00 uur tot 00.00 uur

Deze aanvraag ligt voor een periode van 2 weken ter inzage bij vergunningverlening Veiligheid en Facilitair. U kunt een afspraak maken via E. iv@derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16.

Bisschop Koenraadstraat 29 in Mijdrecht Het vervangen en vergroten van de dakkapel in het achtergeveldakvlak

Ruwelspad 3, 1391JA Abcoude bouwen van 2 padelbanen HV

Z-23-003945 28-06-2023

Z-2023-101134 19-06-2023 de Hoef Oostzijde 25 in de Hoef het vergroten van de woning

Z-23-004405 28-06-2023

Belanghebbenden kunnen hun reactie op deze aanvraag in de vorm van een schriftelijke zienswijze kenbaar maken tot en met 21 juli 2023. Deze kan ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Veiligheid en Facilitair, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘reactie aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via T. 0297 29 16 16.

Wilnis, Burgemeester Padmosweg vrijdag 14 juli 2023

Vrijdag 14 juli 2023 vindt het evenement de Zeepkistenrace plaats tussen 13.00 uur en 16.00 uur.

Waverveense pad 27

Vinkeveen het slopen van de bestaande uitbreiding aan de achterzijde van de woning

Z-23-001749 30-06-2023

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Intrekking aanvraag omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunning(en) is/zijn ingetrokken:

Globale locatie Omschrijving

Spinel 4 in Mijdrecht aanleggen van een uitweg

Zaaknummer Datum verzonden

Z/2023-000256

17-05-2023

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van het intrekkingsbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Wijzigingsplan ‘Donkervlietse Binnenweg 1, Baambrugge’

Burgemeester en wethouders van De Ronde Venen maken op grond van artikel 3.9a van de Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 (uniforme openbare voorbereidingsprocedure) van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat met ingang van 8 juli 2023 het wijzigingsplan ‘Donkervlietse Binnenweg 1, Baambrugge’ (met planidentificatienummer: NL.IMRO.0736. BPW016DvBweg1-va01) en de daarop betrekking hebbende stukken gedurende zes weken voor eenieder ter inzage liggen.

Het wijzigingsplan is op de volgende manieren te raadplegen:

• De papieren versie ligt ter inzage in het gemeentehuis, Croonstadtlaan 111 in Mijdrecht. Voor het inzien van het wijzigingsplan kunt u een afspraak maken door te mailen naar omgevingszaken@derondevenen.nl of te bellen met 0297 29 16 16.

• De verbeelding van het authentieke plan is interactief te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. U komt rechtstreeks bij het wijzigingsplan via het volgende adres: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL. IMRO.0736.BPW016DvBweg1-va01

• De authentieke planbestanden kunt u downloaden via de volgende locatie http://ro-online.robeheer.nl/0736/manifest. html. U kunt het plan ook inzien via www.derondevenen.nl of http://0736.ropubliceer.nl.

Toelichting

Het wijzigingsplan ‘Donkervlietse Binnenweg 1, Baambrugge’ wijzigt de vorm van het bouwvlak van het agrarisch bedrijf. Met het plan verplaatst circa 810 m2 van de oostzijde van het bouwvlak naar de westzijde. De bestaande veestal kan hierdoor aan de westzijde verbreed worden.

Wijzigingen

Ten opzichte van het ontwerpwijzigingsplan zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. In de notitie vormvrije mer (bijlage 2) is aangegeven dat het aantal koeien gelijk blijft. De Aeriusberekening voor de gebruiksfase (bijlage 4) is aangepast en in samenhang hiermee ook de paragraaf ‘Ecologie’ in de toelichting van het wijzigingsplan.

Beroep Van 9 juli 2023 tot en met 21 augustus 2023 kan door belanghebbenden tegen het wijzigingsplan bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag beroep worden ingesteld. U kunt ook digitaal procederen. Meer informatie vindt u op de website van de Raad van State. Voor het instellen van een beroep is griffierecht verschuldigd.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het besluit niet. Hiertoe dient naast beroep tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening te worden gedaan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Hiervoor is separaat een griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding van het besluit

Het besluit tot vaststelling van het wijzigingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State treedt het besluit niet in werking alvorens op het verzoek is beslist.

Aanvraag evenementenvergunningen B-categorie

De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag voor het houden van een evenement is ingediend:

Voor dit evenement wordt de zuidelijke rijbaan van de Burgemeester Padmosweg over circa 40 meter rondom de inrit van Buurderij van Dam afgesloten van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Wegafsluitingen in centrum van Vinkeveen woensdag 12 juli 2023

In verband met de jaarmarkt op de Herenweg in Vinkeveen op woensdag 12 juli 2023 zullen de volgende verkeersmaatregelen worden genomen:

- op woensdag 12 juli 2023 zal het verkeer van 06.00 tot 22.00 uur richting de Heul worden omgeleid via de Reigerstraat, Plevierenlaan, Roerdompstraat en Kerklaan. Tevens zal de kruising Demmerik/Achterbos/Ter Aase Zuwe/Uitweg afgesloten worden voor doorgaand verkeer in de richting van de Herenweg;

- om tijdens de jaarmarkt een goede doorstroming van het verkeer te waarborgen wordt een tijdelijk parkeerverbod ingesteld voor de Heulweg, vanaf de kruising met de Herenweg tot aan Heulweg nr. 7 (zuidzijde).

Mijdrecht, gedeeltelijke wegafsluiting Dorpsstraat

Locatie afsluiting

De Dorpsstraat is t.h.v. de kruising met de Kerkstraat op 3 juli 2023 van 08.00 uur t/m 14.00 uur afgesloten.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. de aanleg van glasvezel. Het verkeer kan passeren maar houd u rekening met een langere reistijd. Er worden verkeersregelaars ingezet.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer R. Gommers van de firma BAM via robert. gommers@bam.com.

Wilnis, gedeeltelijke wegafsluiting Herenweg

Locatie afsluiting De Herenweg is t.h.v. huisnummer 56 op 10 juli 2023 van 8.00 uur t/m 13.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Er is een halve rijbaan afgezet, met inzet van verkeersregelaars en parkeerverboden.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. het repareren van kabelschade. Het verkeer kan passeren maar houd u rekening met een langere reistijd.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met mevrouw B. Goffi van de firma BAM via T. 06 2165 2435 of brenda.goffi@bam.com.

Abcoude, gedeeltelijke wegafsluiting Holendrecht & Laan van Binnenrust

Locatie afsluiting

De parkeervakken t.h.v. Holendrecht huisnummer 8 t/m 12, en de parkeervakken t.h.v. de Laan van Binnenrust huisnummer 1 t/m 3, zijn van 3 juli 2023 om 07.30 uur t/m 4 juli 2023 om 18.00 uur afgesloten.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. voorbereidende werkzaamheden t.b.v. de aanleg van glasvezel. Het verkeer kan passeren maar houd u rekening met een langere reistijd.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer R. Gommers van de firma BAM via robert. gommers@bam.com.

Waverveen, gedeeltelijke wegafsluiting Hoofdweg

Locatie afsluiting Het fietspad langs de Hoofdweg is t.h.v. huisnummer 6 op 7 juli 2023 van 7.00 uur t/m 16.00 uur afgesloten. Fietsers kunnen passeren via de rijbaan.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. het kabel- en leidingwerkzaamheden. Het verkeer kan passeren maar houd u rekening met een langere reistijd. Er worden verkeersregelaars ingezet.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer T. Blok van de firma BAM via ton.blok@bam.nl. Wilnis, gehele wegafsluiting Herenweg

Locatie afsluiting De Herenweg is t.h.v. huisnummer 224 op 7 juli 2023 van 9.00 uur t/m 12.00 uur in zijn geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voor voetgangers en fietsers geldt deze wegafsluiting niet. Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken. Vanaf de zijde Mijdrecht kunt u omrijden via het Molenland en de Burgemeester Padmosweg. Vanaf de zijde Wilnis kunt u omrijden via de Veldzijdeweg en de Burgemeester Padmosweg.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. het plaatsen van een kraan op de weg.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met mevrouw S. Hoffmans van de firma BSH Bouw via T.

DE GROENE VENEN
Zaaknummer Datum verzonden
21-07-2023
23-06-2023
26-06-2023
27-06-2023
27-06-2023
16-06-2023
Datum Evenement/aanvraag Tijdstip Locatie Activiteit Zaterdag 14 op Zondag 15 oktober 2023 Wilde Wijvenfeest Zaterdag van 21.00 uur – zondag 04.00 uur Gagelweg 5, 3648 in Wilnis Versterkt geluid
0297 272 777 of info@bshbouw.nl.

BESTE BURGEMEESTER

“Wat houdt het zomerreces in voor de politiek en voor uzelf?”

Het begrip ‘reces’ wordt bijna altijd in verband gebracht met de Tweede Kamer. Het zomerreces is bekend als de periode in de zomermaanden waarin de Tweede Kamer niet vergadert. Het woord ‘reces’ zelf is een zogenoemd leenwoord uit het Frans, in de betekenis van ‘vakantie van bestuurscollege’. Ook de gemeenteraad heeft zo’n zomerreces. Burgemeester en wethouders ook, maar dan wat korter. Tegenwoordig wordt denk ik te makkelijk de koppeling gelegd met de oorspronkelijke betekenis van ‘vakantie’. Het is in ieder geval een periode zonder (officiële) vergaderingen. Het feit dat er een periode géén avondvergaderingen zijn, voelt vaak wel als een soort vakantie. Zeker tijdens mooie zomerse dagen. Misschien dat Tweede Kamerleden en gemeenteraadsleden deze vergaderloze periode wél gebruiken voor andere relevante werkzaamheden. Dat is goed mogelijk, juist omdat je er nu misschien wat meer tijd voor hebt. Tijd om los van de hectiek van de dag vakliteratuur te lezen, ergens te gaan kijken of met anderen iets te bespreken. In ieder geval hoop ik dat de recesperiode voor iedereen het moment is om even bij te tanken en meer tijd te hebben voor de leuke dingen die niet met je werk te hebben.

‘Vorige keer schreef u dat de gemeenteraad nog een hele volle agenda had zo de laatste vergadering voor de vakantie. Zijn daar nog bijzondere dingen over te vermelden?’

Er zijn over bijna 20 voorstellen raadsbesluiten genomen. Dat is heel veel. Gelukkig is er in het voortraject heel veel over gesproken in de verschillende commissievergaderingen of tijdens andere bijeenkomsten. Het overgrote deel van de voorstellen is unaniem aangenomen. Dat zegt iets over de goede voorbereiding en samenwerking binnen de gemeenteraad en tussen het college en de raad. Bij het begin van de avond werd besloten om het Raadsvoorstel Ruimtelijk Kader Dorpshart Vinkeveen en Mobiliteitsplan Centrumplan Vinkeveen, niet nu maar pas ná de zomervakantie te behandelen. Sommigen waren daar teleurgesteld over, die vonden het verantwoord om nu, over een onderwerp waar al heel lang over wordt gesproken, besluiten te nemen. Anderen vonden dat ze juist bij de afronding, bij de besluitvorming, wat meer tijd nodig hebben om alles goed te doorgronden en te overzien, of wilden daar ruimte aan geven voor de mensen die dat nodig hadden. Misschien niet zo gek - dat past natuurlijk ook wel bij mijn rol als voorzitterdat ik me beide gevoelens goed kan voorstellen. Ik hoop vooral dat iedereen zo direct na de (uitgestelde) besluitvorming, terugkijkt op een goed doorlopen proces. Bij dit soort onderwerpen, die

Aanleg glasvezel Abcoude start met boring onder Angstel

Op woensdag 28 juni voerde aannemer BAM Telecom een succesvolle gestuurde boring uit onder de Angstel, ter hoogte van de overgang van Meerlandenweg naar de Broekzijdselaan te Abcoude. Het is de eerste van twee boringen onder de Angstel door en markeert de start van de aanleg van glasvezel naar circa 3.100 huishoudens in Abcoude. Met de twee boringen wordt de cirkel gemaakt met het glasvezelnetwerk aan de westkant van Abcoude en de twee glasvezelverdeelkasten die al eerder geplaatst zijn. De graafwerkzaamheden in de straten en tuinen zullen na de bouwvak beginnen en naar verwachting eind van het jaar klaar zijn.

Gestuurde boring

Met een lengte van 297 meter en een maximale diepte van 16 meter is deze boring flink lang en een bijzondere klus. De voorbereiding heeft maanden in beslag genomen. Samen met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente De Ronde Venen is alles tot in detail voorbereid. De boring wordt nauwkeurig bestuurd met behulp van een sensor die op de boorkop is bevestigd. In het gegraven boorgat wordt bentoniet, een in de natuur voorkomende kleisoort, gespoten. Als het boorgat de overkant heeft bereikt, wordt een buis door het bentoniet teruggehaald. Door de buis worden vervolgens de glasvezelkabels geblazen.

Verwachte planning

Nol Franssen, projectmanager DELTA Netwerk, geeft aan: “Om Abcoude met het glasvezelnet-

COLOFON

De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex.

De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

werk te verbinden, moeten we ongeveer 32 kilometer graven en gaan we daarbij twee keer onder de rivier de Angstel door. Een flinke klus, waar we aan kunnen beginnen nu we in Wilnis Veenzijde en Mijdrecht klaar zijn met graven. Na deze boring gaan we in week 34, direct na de bouwvak, verder met graven. Naar verwachting is deze fase eind van het jaar klaar. Dan rest alleen nog het plaatsen en activeren van alle huisaansluitingen. Dit zal meer tijd in beslag nemen, omdat graven nu eenmaal sneller gaat. Eind kwartaal een van 2024 zou heel Abcoude van actief glasvezelinternet moeten zijn voorzien.”

Franssen vervolgt: “Met de verbindingen onder de Angstel door gaan we de glasvezelverdeelkasten signaal geven. De huishoudens waarbij de glasvezelaansluiting in de woning geplaatst worden, zijn dan actief en krijgen vanuit de te-

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Redactie en medewerkers:

Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Kim Suos.

omvangrijk zijn en grote impact hebben voor een heel dorp, is het goed als er een zo groot mogelijk maatschappelijk en politiek draagvlak is.

Verder kwam nog iets aan de orde waar ik graag in deze rubriek even bij wil stilstaan. Dat was bij de behandeling van het Raadsvoorstel Ontwerp Mobiliteits- en Verkeersveiligheidsplan De Ronde Venen. Ik denk dat iedereen de algemene gedachte dat minder autoverkeer om verschillende redenen goed is wel zal onderschrijven. Er werd een voorbeeld genoemd dat uit onderzoek is gebleken dat in Vinkeveen 50% van de mensen die werken, binnen 5 kilometer van het werk woont. Van die 50% gaat 90% van de mensen met de auto naar dat werk. Voor onze andere dorpen ligt de verhouding van waar mensen wonen en werken, misschien wat anders. Wat daar niet veel anders zal zijn, is de hoeveelheid mensen die gewoontegetrouw ook voor relatief kleine afstanden de auto pakt. Het is nu de ideale periode om daar verandering in aan te brengen. Ik zou zeggen: probeer het uit, pak de fiets (of loop) naar de winkel, de sportschool of een afspraak. Mijn concrete ervaring is bovendien dat het in Nederland echt serieus veel minder vaak regent, dan dat buienradar je wil doen geloven.

“Ik zag u vorige week met de brandweer in de brandweerboot met zwaailicht op de Vinkeveense Plassen?

Was u mee naar een incident?”

lecomaanbieders hun installatiepakket opgestuurd. Naar verwachting zullen de eerste inwoners in Abcoude met een abonnement eind 2023 gebruik maken van glasvezelinternet. En als alles meezit zal het laatste adres nu eind maart geactiveerd zijn.”

Samen met DELTA Netwerk communiceert aannemer BAM Telecom voor en tijdens de aanleg met de inwoners over de graafwerkzaamheden en het plaatsen van de glasvezelaansluiting in de woning. Inwoners ontvangen vooraf een brief met meer informatie. Met vragen over de uitvoering van de aanleg van glasvezel kunnen inwoners contact opnemen met BAM Telecom. Zij helpen je graag op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur en zijn bereikbaar via 085 047 90 62 of glasvezel@bam.com.

Bij een incident moet ik vooral de hulpverleners niet in de weg lopen. De brandweer houdt elke week oefeningen, dat geldt voor al onze vier korpsen. Logisch dat de brandweer Vinkeveen regelmatig oefent op de Vinkeveense Plassen. Er was een bijzondere oefening gemaakt met elkaar opvolgende incidenten. Brand op een legakker, een vermissing en een waterongeval. De oefening was speciaal gemaakt omdat de directeur van de Veiligheidsregio Utrecht (de VRU, waar onze brandweer onder valt) een avond zou meedraaien. Het is nodig dat binnen de VRU, tot op directieniveau, een goed beeld is van de specifieke omstandigheden die zich kunnen voordoen op de Vinkeveense Plassen. Dat vereist namelijk ook specifieke vaardigheden van onze mensen en materialen die in ons gebied nodig zijn. Dat is anders dan bijvoorbeeld bij het bestrijden van bosbranden in andere delen van de VRU. Als burgemeester zit ik in het bestuur van de VRU. De directeur van de VRU was onder de indruk van de samenwerking en professionaliteit van onze brandweermensen. Ik wist dat natuurlijk al, goed dat hij dat nu ook heeft ervaren.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@derondevenen.nl

Nieuwe foodtruck brengt horecavoorzieningen terug naar Zandeiland 4

Vanaf dit weekend kunnen bezoekers van Zandeiland 4 & 5 in het weekend en tijdens de zomervakantie bij weer lekker genieten van een hapje en een drankje.

Na een aantal jaren zonder horecavoorzieningen op Zandeiland 4, kondigen gemeente De Ronde Venen en recreatieschap Stichtse Groenlanden de terugkeer aan van een foodtruck. Er is hiervoor een standplaatsvergunning afgegeven. Om ervoor te zorgen dat de foodtruck voldoet aan de verwachtingen van bezoekers en omwonenden, zijn er enkele voorwaarden gesteld aan de ondernemer. Zo vertrekt de foodtruck aan het einde van de dag en blijft er geen rommel achter op Zandeiland 4. Bovendien is het niet toegestaan om er een terras uit te zetten of geluids- en geuroverlast te veroorzaken.

Er is een nieuwe ondernemer gevonden voor de exploitatie van de foodtruck, namelijk Marian’s verse friet uit Vinkeveen. Wethouder Vijselaar (economie) is blij met dit nieuws: “Ik ben blij dat het Staatsbosbeheer gelukt is om een horecavoorziening terug te brengen op het Zandeiland. Op naar een mooie, gezellige en smakelijke zomer”.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Fotografie:

Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

© 2023 A-side Publishing B.V.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

DE GROENE VENEN 7 JULI 2023 5
tekst maarten divendal

Mijdrecht De Wegwijzer over bezorgdheid

Zondag 9 juli leidt student R.B.J. van der Linden uit Gorinchem beide diensten om 10 en 18:30 uur in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer. In de morgendienst wordt de ‘confrontatie’ aangegaan met onze bezorgdheid. Wie van ons is er niet bezorgd?

Jezus zegt: “Niet bezorgd zijn!”. Hoe dan? Het thema van de dienst is: Leef!

Je Koning zorgt. 's Avonds gaat het over het Bijbelwoord ‘Zegen’. Het is opvallend hoe vaak het woord ‘zegen’ wordt gebruikt: Op hoop van zegen… bijvoorbeeld. Zegen in de Bijbel is een zekerheid, die God aan ons geeft. Hoe? In Jezus Christus. Zorg en zegen, mooie thema’s om over na te denken!

Belangstellenden zijn welkom op Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. De online diensten zijn live of achteraf volgen via www.youtube.com/@cgkmijdrecht/streams. Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.

Mijdrecht De kerk in de zomervakantie

De vakantieperiode breekt aan! Veel activiteiten zijn tijdelijk gestopt en komen in september weer op gang. In de kerk is dat ook het geval, maar een aantal activiteiten gaan gewoon door! Allereerst de wekelijkse kerkdiensten. De Janskerk is elke zondag om 10 uur open voor de kerkdienst die ook thuis of op het vakantieadres is te volgen via de livestream, te openen via www. pgmijdrecht.nl. Op dinsdagavond is om 7 uur het wekelijkse gebedsmoment in de Janskerk. Verder is De Rank elke donderdag tussen 10 en 11 uur open om gezellig met elkaar koffie of thee te drinken. Op de woensdagen 19 juli, 2 en 16 augustus worden excursies georganiseerd in het kader van de Zomerschool. Informatie hierover is te vinden op de hierboven genoemde website. De Protestantse gemeente Mijdrecht wenst u thuis of elders een prettige vakantie!

Baambrugge

Feest bij de 50e Kinderbijbelweek

Deze zomer wordt voor de 50e keer de Kinderbijbelweek georganiseerd in Baambrugge, van dinsdag 15 t/m vrijdag 18 augustus. Hele generaties in Baambrugge zijn met deze week opgegroeid aan het einde van de zomervakantie. En koesteren er warme herinneringen aan. Kinderen van groep 3 t/m 8 zijn ook dit jaar weer van harte welkom voor een speciale editie, met als thema ‘Tel maar mee!’ Die start elke ochtend om 9.30 uur in het Dorpshuis De Vijf Bogen en je hoeft je vooraf niet aan te melden. Het duurt tot 12.30 uur. Behalve op vrijdag, dan is er een alternatief programma met een knalfeest voor jong en oud aan het einde van de middag. De week wordt georganiseerd door de kerk in Baambrugge. Verdere info op: www.kerkinbaambrugge.nl. Voor extra informatie kun je ook mailen met: jerrit@kerkinbaambrugge.nl

Huisarts Van der Linden neemt afscheid

Na 25 jaar als praktijkhouder en arts werkzaam te zijn geweest in Abcoude, nam dokter Astrid van der Linden afscheid. Zij kwam 25 jaar geleden bij Baden & Tamminga in de groepspraktijk werken. Nu is het tijd om te stoppen en andere dingen te gaan doen na deze lange periode en kijkt Astrid

Feestelijk afscheid van Juf Jeannette

Vrijdagmiddag 30 juni was het schoolplein van de Paulusschool in Abcoude vrolijk versierd. Na 43 jaar nam juf Jeannette ter Laak afscheid van haar (oud) leerlingen ouders en collega's.

‘s Morgens was Jeannette thuis opgehaald om in een mooie open auto naar school te rijden, onder begeleiding van groep 8 op de fiets en door een haag van ouders en kinderen die langs de route stonden. De ochtend stond helemaal in het teken van het afscheidsfeest. Sommige kinderen hadden in het afgelopen jaar goed gekeken wat Jeannette deed. Zo loopt zij altijd op blote voeten door de school had verschillende diadeempjes in haar haar en was ze nogal eens iets

kwijt. Dit werd door de kinderen allemaal nagespeeld. De receptie aan het eind van de middag werd druk bezocht en er werden veel leuke herinneringen opgehaald. Jeannette blijft tot de grote vakantie nog aanwezig op school en gaat daarna van haar pensioen genieten. foto's fem van duuren

Voedselbank dankbaar voor gulle giften

Het zijn warme dagen geweest in de afgelopen periode. Dat slaat niet enkel op het weer. Het waren hartverwarmende dagen voor alle cliënten en vrijwilligers van Voedselbank De Ronde Venen. Nadat Lionsclub Mijdrecht de prachtige opbrengst van de badeendenrace (7.112 euro!) aan de Voedselbank had gedoneerd werd de organisatie de afgelopen week verrast door nog twee bijzondere financiële bijdragen.

Het organiserend comité voor de jaarlijkse rommelmarkt in Waverveen (foto) in samenwerking met de Hervormde Gemeente Waverveen had dit jaar bedacht dat de opbrengst van de rommelmarkt dit jaar wel geheel naar Voedselbank De Ronde Venen mocht. Dat op zich was al prachtig, maar het resultaat van alle inspanningen overtrof alle verwachtingen: 4.357,05 euro!

Het weer hielp een handje mee om er een heerlijke activiteit van te maken.

Verder werd Voedselbank DRV verrast door een heel bijzondere gift.

Pastor Jos van Os liet weten namens

de Eerste Communicanten van de St Jan de Doper parochie uit De Ronde Venen 550 euro hebben geschonken. Wat mooi dat deze kinderen zo vroeg in hun leven leren - en ook daadwekelijk praktiseren - om voor elkaar te zijn. De Voedselbank is blij met deze goede gaven.

De Rabobank Rijn en Veenstromen verhuist op 10 juli in Woerden. Ter gelegenheid hiervan wil de bank een ‘appeltje voor de dorst’ geven aan Duurzaam Woerden, Voedselbank De Ronde Venen en Hospice Bodegraven-Reeuwijk. De klanten kunnen in de maanden juli en augustus op het nieuwe kantoor kiezen waar het ‘appeltje voor de dorst’ heen moet.

Voedselbank De Ronde Venen moet, vanwege gebrek aan aanvoer, meer en meer versproducten inkopen zoals groente, fruit, vlees, vis, eieren en zuivelproducten. De opbrengst van de rommelmarkt in Waverveen en de gift van de eerste communicanten van de St Jan de Doper parochie zullen hiervoor worden aangewend.

terug op mooie maar ook verdrietige periodes. Veel patiënten en collega's waren donderdagmiddag 29 juni naar de tuin van de praktijk ‘Achter de Kerk’ gekomen om Astrid te bedanken voor haar goede zorgen en haar gedag te zeggen. foto fem van duuren

Picknicken met Smurfen en Junglebook

Zondagmiddag 2 juli wisten veel bezoekers een lekker plekje te bemachtigen voor het Picknickconcert van de Abcouder Harmonie in de tuin van de familie de Graaf aan de Meerweg. De sfeer zat er meteen goed en naast een lekkere wals zorgden ook de medley van het ‘Junglebook’ en het ‘Smurfenlied’ voor herkenning en gezellige sfeer. De slagwerkgroep bracht verschillende ritmes op soms hoog tem-

po, een indrukwekkend schouwspel om te bekijken en te horen. Stil zitten op het kleedje of in de tuinstoel was dan ook niet makkelijk. Er werd zichtbaar genoten. Ook leerlingen van Kunstschuur Vanas65 hielden deze middag hun Eindejaarsexpositie op het terrein. Diverse mooie kunstwerken werden met trots aan het publiek getoond. foto fem van duuren

Zonnebloem Mijdrecht naar de Schouwburg: Dag mama

Op donderdag 15 juni vertrok een volle bus met deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Mijdrecht naar de Schouwburg in Amstelveen, voor de unieke theatershow “Dag Mama”. Deze voorstelling gaat over een vrouw in een verpleeghuis die de weg een beetje kwijt is, maar soms toch nog heldere momenten heeft. Haar dochter kan daar, in tegenstelling tot de zorgverlener, niet makkelijk mee omgaan.

Deze theatershow heeft al meer dan 300.000 mensen geholpen aan de beste omgang met dementie. De deelnemers en vrijwilligers konden zo ervaren in het theater wat dementie met je kan doen. In de pauze werd genoten van een zelfgekozen drankje. Na de pauze werden er methodes aangereikt om toch nog mooie momenten samen te kunnen beleven. Er is namelijk nog veel mogelijk!

Deze psychologische voorstelling werd ons aangeboden door de Riki -Stichting, die deze voorstelling ziet als een liefdevolle ondersteuning voor professionals en naasten die met dementie te maken hebben. En daarmee ook voor de mens met dementie zelf.

6 7 JULI 2023 DE GROENE VENEN
Kort nieuws

Tóch drie generaties in het onderwijs

“Nooit verwacht dat ik óók juf zou worden”

Het leven loopt niet altijd zoals je vooraf denkt. Dat kan Silja van Eeken beamen. Zij had nooit verwacht dat zij ook juf zou worden. En toch studeerde zij vorige maand af aan de Pabo. Daarmee is zij de derde generatie in haar familie: na haar opa en haar moeder koos dus ook Silja voor het onderwijs. tekst rosanne kok

Hoewel het onderwijs bij Silja dus wél met de paplepel werd ingegoten, stond haar helemaal vrij om iets anders te kiezen. “Mijn ouders hebben me daarin helemaal vrijgelaten”, vertelt zij. “Toen ik in havo-3 mijn vakkenpakket moest kiezen, wist ik nog altijd niet wat ik wilde worden. Samen met mijn moeder heb ik een aantal Open Dagen bezocht, waaronder die van de pabo. De Marnix Academie sprak mij gelijk aan vanwege de sfeer. Ik heb het altijd leuk gevonden om met kinderen te werken; ik heb jarenlang animatiewerk gedaan in de vakanties en ben vaste vrijwilliger bij Bouwdorp. En zo werd het dus toch de Pabo…”

Zowel haar opa als haar moeder volgde ook deze studie. “Mijn moeder was eerst leerkracht, later intern begeleider en nu directeur op Daltonschool De Windroos in Mijdrecht”, legt Silja uit. “Mijn opa gaf eerst een paar jaar les.

Daarna wilde hij iets anders en koos voor de lagere technische school. Daar kwam hij terecht op de afdeling individueel onderwijs voor leerlingen met pedagogische- en leerproblemen. Voor hem was er geen dag zonder verrassingen en onverwachte uitdagingen. Later ging hij lesgeven aan verschillende PABO 's. En nu ben ik daar dus zelf afgestudeerd.”

Voor Silja was de pabo een opleiding waar ze gemakkelijk doorheen rolde. “De opleiding is niet per se moeilijk, maar het is vooral véél. Ik ben blij dat het klaar is en ik mijn diploma heb.”

En toch voelt ze zich voorlopig nog niet uitgeleerd. “De komende twee jaar ga ik doorstuderen”, zegt zij. “Eerst een pre-master en daarna een master Onderwijskunde. Om wel wat ervaring in het onderwijs te gaan opdoen, ga ik één dag per week invallen. Dan kan

Gouden Stokje bij De Vlinderbos

Rotary viert dubbel feest

Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude viert dit jaar twee jubilea. De eerste Rotaryclub in Nederland (RC Amsterdam) werd in 1923 opgericht, dit jaar precies 100 jaar geleden. Vijftig jaar later, in 1973 was de oprichting van Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude een feit. Er is veel veranderd de afgelopen decennia, maar jammer genoeg denken nog steeds veel mensen bij de Rotary aan een elitaire herenclub. “Beetje netwerken, lekker eten”, terwijl de Rotary juist maatschappelijk van aard is en er ook veel vrouwen lid zijn.

Rotary Nederland 100 jaar. In de VS, zag de eerste Rotaryclub in 1905 het daglicht. De jonge advocaat Paul Harris en drie vrienden (een kleermaker, een kolenhandelaar en een mijningenieur) kwamen bijeen in een kantoor in Chicago. Het doel: vriendschap en uitwisseling van professionele kennis en ervaring. In de loop der jaren veroverde de nieuwe organisatie de wereld en momenteel telt dit netwerk 34.000 clubs.

Naarmate Rotary groeide, kwam er een doelstelling bij: maatschappelijke dienstverlening. Rotary werd een serviceclub met als wereldwijde visie: Service Above Self. Ondersteuning van de medemens, zonder onderscheid te maken in ras, geloof, geaardheid of politieke overtuiging. Kenmerkend voor Rotary is het stimuleren van ethische normen: bij je persoonlijk en zakelijk handelen stel je je steeds de vraag of het waar is wat je doet, of het billijk is voor alle betrokkenen, of het vertrouwen en vriendschap bevor-

Miscommunicatie

dert en tot slot of het alle betrokkenen ten goede komt.

De rode draad in dit jubileumjaar was de 100 jaar Rotary fietsestafette: ‘5.000 km - 500 clubs‘ die van club naar club voerde: van Noord-Holland tot Zeeland. Ook de Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude fietste -vergezeld door burgemeester Divendal- mee en overhandigde de “fakkel” aan de Rotaryclub in Nederhorst den Berg.

Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude is een van de 500 Rotaryclubs in Nederland en viert deze zomer haar 50-jarig bestaan. Ter herinnering aan dit feit heeft onze club twee bankjes geadopteerd en voorzien van een Rotaryschild: een in de Hoogstraat in Abcoude en een tegenover Vinkeveen Haven in Vinkeveen. Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude is een gemengde club en de leden wonen in Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen en Wilnis. Op de wekelijkse bijeenkomsten op de maandagavond in de Eendracht te Abcoude, worden persoonlijke wederwaardigheden uitgewisseld en zijn

ik ook ontdekken welke groep mij het meest aanspreekt.”

De opleiding Onderwijskunde is heel breed. “Op de Universiteit van Utrecht gaat het niet alleen om het leren in het onderwijs, maar staan alle situaties waarin mensen leren centraal. Ik kijk er naar uit me daar verder in te verdiepen. Hoe leren mensen? En op welke

Afgelopen vrijdag was het weer tijd voor de jaarlijkse estafette van Vlinderbos “Het gouden stokje”. Alle kinderen, van onderbouw tot en met de bovenbouw, door elkaar gehusseld over de verschillende teams, doen mee. De ouders zijn de enthousiaste supporters die langs de lijn komen aanmoedigen. De kracht van deze estafette: hoe kinderen elkaar aanmoedigen om door te zetten, hoe de oudste kinderen de jongste helpen en hoe trots ze zijn als

manier evolueert ons onderwijs?”

Hoewel Silja vooraf niet gedacht had dat zij ook voor het onderwijs zou kiezen, voelt zij zich nu helemaal op haar plek. “Werken in het onderwijs is altijd dynamisch en in beweging”, zegt zij. “Er is altijd iets te leren en dát vind ik juist zo mooi.”

ze met elkaar het gouden stokje hebben gewonnen. In de middag waren de kinderen vrij om even bij te komen van hun topprestatie en om 16 uur begon het eindfeest. Een viering om met elkaar op het afgelopen schooljaar terug te kijken en vooruit te kijken naar het schooljaar dat er aan komt. Deze week neemt groep 8 afscheid met een spetterende musical en daarna gaan we genieten van de lange zomervakantie.

De hakken van mijn lievelingslaarsjes zijn dusdanig versleten dat reparatie noodzakelijk is. Zonder woorden weet de Turkse schoenmaker gelijk wat hem te doen staat. “Ik maken”, zegt hij. “Jij morgen halen.” Hij maakt nergens aantekeningen, noteert niet eens mijn naam of telefoonnummer. “Jij morgen halen”, herhaalt hij. Ik vind het opeens spannend. Zou het goed gaan? Tijdens het weglopen, kijk ik achterom en zeg zachtjes: “Het zijn wel mijn lievelings hè?!” De man knikt. Zonder woorden heeft hij me begrepen, hij zal goed voor ze zorgen. De volgende dag sta ik op tijd op de stoep. De schoenmaker herkent mij en pakt mijn laarsjes uit het rek. Zonder dat ik heb uitgelegd wat de bedoeling was, heeft hij fantastisch werk geleverd. Ze hebben niet alleen een nieuwe hak, maar ook een nieuwe zool. Dankbaar kijk ik hem aan. Nu kunnen ze voorlopig weer mee.

Deze succeservaring smaakt naar meer en een paar weken later wandel ik met een stapel jurkjes naar een Turkse kleermaker. Het zijn jurken die ik gekocht heb via Marktplaats. Ze hebben lange mouwen, maar ik heb ze liever kort. Dat probeer ik de kleermaker uit te leggen en doe er als voorbeeld een jurkje met korte mouwen bij. Zó wil ik het. Hij knikt. Qua communicatie gaat het precies als bij de schoenmaker. “Ik begrijp’’, zegt hij. “Ik maken. Jij morgen halen.”

Adoptiebankjes Abcoude en Vinkeveen er interessante presentaties van gastsprekers of clubleden. Vriendschap tussen de leden is de basis voor wat er in de club wordt gedaan, of dat nu handen-uit-de-mouwen in de lokale gemeenschap is of fundraising voor verder weg. Voorbeelden van activiteiten uit de afgelopen jaren zijn: het jaarlijkse benefietconcert in de Abcoudse Dorpskerk, activiteiten voor Oekraïners in onze gemeente, een leuke muziekvoorstelling voor de bewoners van woon-zorg-

centrum Maria-Oord in Vinkeveen, een voorleesproject voor ouderen en het opruimen van zwerfafval in de Vinkeveense Plassen op World Cleanup Day. Daarnaast levert de club een financiële bijdrage aan wereldwijde projecten zoals Polio de Wereld uit, het realiseren van schoon drinkwater en sanitatie in derdewereldlanden en de aanschaf van ‘shelterboxen’ voor noodhulp in gebieden die zijn getroffen door rampen. Zie ook: www.rotary.nl/vinkeveenabcoude

Als ik de volgende dag de winkel betreed, zie ik mijn jurkjes al hangen. Ik ben verbaasd. De mouwen zit er nog aan. Ik krijg een naar voorgevoel. Wat zal hij dan hebben gedaan? Als hij ze pakt, wordt het duidelijk. Hij heeft de jurken zelf ingekort. De mouwen zijn onaangeroerd. O lieve help! En ik was nog wel zo blij met die lange jurken! De tranen schieten in mijn ogen. De kleermaker schrikt van mijn reactie en verontschuldigt zich wel 1000 keer. Ik zie ook hoe vervelend hij het vindt, maar daarmee komt de lengte niet meer terug. Daar is niets meer aan te doen. Het enige wat hij nu nog kan doen, is alsnog de mouwen inkorten. Daar kwam ik tenslotte voor. Heel voorzichtig neemt hij de jurken weer aan en veegt al het andere werk van zijn werktafel.

“Ik nu écht begrijp’’, zegt hij. “Ik nu maken. Jij straks halen.''

Ik knik en met een snik loop ik de winkel uit.

En dan hoor ik heel zachtjes achter mij. "Jij straks halen, maar niet betalen...echt sorry. Ik spijt.''

DE GROENE VENEN 7 JULI 2023 7
tekst rosanne kok GROTE VERHALEN

Familieberichten

van gelderen & stork uitvaart

waar je ook verzekerd bent, je bent vrij in de keuze van uitvaartondernemer elke 3e donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur uitvaartspreekuur in ‘t Hoogt, Kerkplein 32, Abcoude voor melding van overlijden 24/7 bereikbaar: 06 - 233 67 997

Je kunt maar één keer afscheid nemen www.vangelderenstorkuitvaart.nl

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Informatie of melding van overlijden: 06-16089868

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Met verdriet, maar vol bewondering voor haar wilskracht, hebben wij afscheid genomen van mijn lieve vrouw, onze zorgzame moeder en schoonmoeder, onze liefhebbende oma

Maria Johanna Cornelia Goes - de Boer Ria

Haarlemmermeer Mijdrecht

9 april 1941 2 juli 2023

Zij heeft altijd met heel veel liefde voor ons gezorgd. Wij zijn blij dat ze nu haar rust heeft gevonden. Wij zullen haar gaan missen.

Piet

Ronald en Paulien

Marcel en Silvia

Nicky en Steven Jeroen

Ingeborg en Erik

Eva Isa

Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen

Uitvaartcentrum Vinkeveen

Kerklaan 2a, 3645 EV Vinkeveen

Zonnebloemloten nu ook bij Wereldwinkel in Abcoude

Ook in Abcoude is het weer mogelijk om loten te kopen van De Zonnebloem. Naast de onlineverkoop via de website www.zonnebloem.nl/loterij kunnen er dit jaar ook loten gekocht worden bij Wereldwinkel Abcoude, Hoogstraat 1a in Abcoude. Met het kopen van een lot maak je als koper kans op een van de bekende geldprijzen, waaronder de hoofdprijs van 15.000 euro, maar er zijn ook andere prachtige prijzen te winnen, zoals een elektrische fiets, een vakantie in De Beekse Bergen, de nieuwste iPad of een airfryer. Door loten te kopen, steun je vooral het werk van al die Zonnebloemvrijwilligers die actief zijn om het leven van mensen met een lichamelijke beperking in te kleuren. Zo ook in Abcoude en Baambrugge! De loten kosten 3 euro per stuk. Hiervan gaat 2,25 euro naar de lokale afdeling! Daarvoor wilt u

vast wel een bezoekje brengen aan Wereldwinkel Abcoude, de speciaalzaak met een verrassend aanbod unieke en net-even-anders Fairtrade en duurzame artikelen. De trekking van de Zonnebloemloterij vindt plaats op maandag 9 oktober 2023.

Correspondentieadres:

Familie Goes p/a Uitvaartcentrum Bouwens

Noorddammerweg 40

1424 NX Uithoorn

Ria is overgebracht naar Uitvaartcentrum Bouwens, Noorddammerweg 40, Uithoorn, alwaar geen bezoek. De afscheidsbijeenkomst zal worden gehouden op maandag 10 juli om 12.00 uur in Crematorium Bouwens, Noorddammerweg 40, De Kwakel, gemeente Uithoorn. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in de ontvangkamer.

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

info@robvandevelde.nl

www.robvandevelde.nl

(0297) 583 448 24/7 BEREIKBAAR

Iets meer geluk in de regio

8 7 JULI 2023 DE GROENE VENEN

Workshop ‘Ontmoet je energie met Tai Chi’ in Abcoude

Al 20 jaar worden de Tai Chi Tao en Qi Gong-lessen-workshops verzorgd in Abcoude. Op zaterdag 15 juli aanstaande is de workshop ‘Ontmoet je energie met Tai Chi’, gebaseerd op de Vijf Elementenleer; het yin-yang-principe dat ten grondslag ligt aan Tai Chi en Qi Gong.

Je wordt je bewust hoe in het dagelijks leven (creatief) met energievretende situaties om te gaan. Op speelse wijze zal je worden uitgedaagd te voelen waar jouw grenzen liggen en deze ook liefdevol te respecteren. Opnieuw de

grenzen van je lijf en geest ontdekken om op een andere manier in je lijf te landen!

Tai Chi Tao en Qi Gong-oefeningen bestaan uit langzame bewegingen die harmoniserend werken voor lichaam en geest. Het wordt ook wel 'meditatie in beweging' genoemd. Al eeuwenlang zijn de positieve resultaten bij de Tai Chi- en Qi Gong-beoefenaars bekend. Het werkt stress reducerend en maakt energie vrij op zowel lichamelijk als mentaal niveau. Daarnaast is Tai Chi / Qi Gong bewezen immuunversterkend.

Iedereen kan deze vorm beoefenen, ongeacht ervaring, leeftijd, souplesse, spierkracht of conditie. Het volgen van deze lessen vergt geen inspanning maar biedt enkel ontspanning. De oefeningen die gegeven worden zijn eenvoudige bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen en loopmeditaties.

Locatie:Centrum ’t Hoogt, Kerkplein 32 in Abcoude, zaterdag 15 juli van 10.30-12.30 uur. Kijk op www.taichitaowest.nl of bel met 06-24 268690 voor o.a. info over aanmelden en tarieven.

Oproep: Burgerinitiatief Reuzenberenklauw verwijderen

Langs de Bovendijk zie je steeds meer een grote plant opdoemen; de reuzenberenklauw. Een prachtige plant maar geen gewenste plant. De plant hoort niet thuis in Nederland en is een echte woekeraar. Ook aanraking met de blote huid kan leiden tot jeuk, irritatie en brandblaren. Een bedreiging voor de omliggende natuurgebieden en iedereen die daar graag geniet van de natuur. Maaien heeft niet het gewenste resultaat, wegsteken of zagen werkt beter. Als aanwonende van de Boven-

dijk wil ik een burgerinitiatief organiseren om de planten te verwijderen. Dit gaan we doen op 15 juli tussen 9.30 en 14.30 uur. De planten zullen aansluitend door de gemeente worden opgehaald. Het eiland van Hein aan de Bovendijk ondersteunt het initiatief en hier gaan we een gratis koffie/thee pauze houden. Wilt u ook mee helpen of wilt u meer weten stuur mij dan een mail anjadekruijf@outlook.com. U hoeft niet de hele dag te komen als u een uurtje beschikbaar heeft is dat ook mooi.

Al voor de 100ste keer mee met de PlusBus!

De 83-jarige mevrouw Spruijt uit Vinkeveen werd verrast met een mooie bos bloemen terwijl ze gezellig aan de koffie zat bij Ariba in Mijdrecht. Aanleiding was dat zij al voor de honderdste keer meeging met een uitstapje van de PlusBus van Tympaan-De Baat.

De PlusBus is een begeleidingsdienst voor ouderen en mindervaliden, met het doel het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid. Hierdoor kunnen ouderen blijven deelnemen aan het dagelijkse leven en andere mensen ontmoeten. Mevrouw Spruijt gaat al jaren graag met alle uitjes mee. Er wordt vandaag weer ruim de tijd genomen om boodschappen te doen en daarna gaat de groep gezellig aan de

koffie. Het bezoekje van collega’s Marianne White en Hanno Zaal van Tympaan-De Baat komt compleet als een verrassing. Mevrouw Spruijt vertelt vrolijk over alle uitjes waar ze de laatste maanden aan mee heeft gedaan. Samen winkelen of lunchen, of een ritje met het bosmobiel of strandrups daar geniet mevrouw van. Het allerleukste uitje van alle 100 vond zij het uitje naar Spakenburg.

SLIMNESS start in september weer met nieuwe groepen

Brandweerman Coen blust laatste brandje in Abcoude

Brandweerman Coen van der Meer uit Abcoude heeft na 8 brandweerjaren afscheid genomen van het vrijwillige brandweerkorps. Afgelopen woensdag bluste hij zijn laatste brand: het cijfer acht. Coen begon op 1 december 2014 bij de brandweer in Abcoude. Vanwege zijn werk in wisseldiensten als ambulancechauffeur,

was Coen een mooie aanvulling bij het korps omdat hij vaak overdag beschikbaar was. Nadat Coen zijn eerste brandweerdiploma behaalde als manschap, volgde al snel het papiertje voor brandweerchauffeur. Ook werd hij instructeur oppervlakteredder en was hij als cotter werkzaam voor het Collega Opvang Team.

Gratis met tram en bus

De brandweer van Abcoude heeft afgelopen woensdag een mooi afscheid voor Coen geregeld. Met de brandweerwagen werden hij en zijn vrouw thuis opgehaald om zijn laatste vuurtje te blussen. Daarna moest hij zijn 'afscheidstaart' van het water halen onder luid applaus van zijn collega's.

Een gezondere leefstijl, afvallen en meer bewegen Misschien ben je er nu nog niet mee bezig, omdat de zomervakantie voor de deur staat. Of ben jij diegene die nu al weet na de zomervakantie aan de slag te willen gaan?! Voor beide goed om te weten dat de nieuwe groepen woensdag 13 en donderdag 14 september weer van start gaan. Bij SLIMNESS ga je eigenlijk weer terug naar de basis en kom je (weer) meer in beweging! Twee belangrijke punten bij het afvallen en het aanleren van een gezonde(re) leefstijl. Een quick fix bestaat niet. Dus geen repen en shakes. En we blijven gewoon eiwitten, vet en koolhydraten eten, want die hebben we alle drie keihard nodig. Voor een gezondere leefstijl, afvallen en meer bewegen moet je echt bij SLIMNESS zijn. Hier zijn Sandra uit De Hoef en Sylvia uit Uithoorn weer het levende bewijs van. Sandra (foto) verloor maar liefst 13 kilo en Sylvia 12 kilo tijdens de cursus. Wil jij nu of na de zomer starten met afvallen of ben je nieuwsgierig naar resultaten (foto’s en verhalen) van cliënten die inmiddels bij SLIMNESS zijn afgevallen: individueel, samen of in groepsverband? Deze zijn te vinden op de website. Hier vind je ook alle in-

formatie over afvallen bij SLIMNESS en of je een gedeelte of misschien wel alles vergoed krijgt door je ziektekostenverzekeraar! Opgeven kan via de website www.slimness.nl of vul het contactformulier in voor een vrijblijvende intake. SLIMNESS blijft de hele zomer geopend. De open dag is zaterdag 9 september tussen 09:00 en 13:00. Wil je zeker zijn van een plekje in groepsverband? Wacht dan niet te lang, want vol = vol.

SLIMNESS | Bozenhoven 19a Mijdrecht | 06-10903050 | info@slimness.nl

DE GROENE VENEN 7 JULI 2023 9
Meldaan! GRATIS REIZEN *Komt u er niet uit? Ga voor hulp langs bij de bibliotheek.
Binnen de provincie Utrecht Meld u aan! 66 jaar? Bent u ouder dan Heeft u een laag inkomen? Voor aanmelden en meer informatie: gratisreizenouderen.nl

KUNST EN CULTUUR

IVN-zomerfietstochten en bezoek aan tuin

Bram de Groote

De eerste IVN zomerfietstocht heeft plaats gevonden, het was een prachtige avond en Gerda vertelde een interessant verhaal over wezels en hermelijnen. De volgende avond staat alweer op de planning. We fietsen dan weer een route van circa 25 kilometer, in de directe omgeving. We fietsen een rustig tempo, dus ook geschikt voor fietsers zonder elektrische ondersteuning, Halverwege is een pauze en dit keer op een bijzondere plek namelijk de Bram de Groote tuin. De Bram de Groote

tuin is slechts af en toe geopend voor publiek maar is deze avond speciaal open. Neem wel zelf iets te drinken mee. De fietstocht is op dinsdagavond 11 juli. Vertrek om 19.15 u vanaf het Raadhuisplein in Mijdrecht. Opgave niet nodig. Info: Anja de Kruijf 06-58924521. Zet ook alvast de volgende fietstochten in uw agenda, vrijdagmiddag 28 juli 13.30, dinsdagavond 8 augustus 19.15, vrijdagmiddag 15 september 13.30. Alle fietstochten vertrekken vanaf het Raadhuisplein in Mijdrecht.

De verhalenvertellers gaan even op vakantie

De Verhalenvertelavonden bij Tympaan-De Baat op Dorpszicht 22 Abcoude in Abcoude bleken een succes. Vertellers meldden zich aan, de verhalen waren indrukwekkend en er ontstond meteen al een die-hard groepje luisteraars. Kortom het leeft!

Maar nu nemen de verhalenvertellers even vakantie Op de 3e dinsdag van de maand in september kan er weer geluisterd worden naar hun uiteenlopende waargebeurde verhalen.

Jouw beurt om een verhaal te komen vertellen?

Leeftijd maakt niet uit, iedereen is welkom. Meld je eind augustus, begin september aan en je hoort of er die maand plek voor je is. Als dat zo is, kun je meteen de derde dinsdag van de maand, op 19 september, je verhaal komen vertellen.

Iedere verteller krijgt maximaal 10 minuten om zijn/haar verhaal te vertellen. Het moet dus echt binnen 10 minuten verteld zijn, zodat alle andere vertellers voldoende tijd hebben voor hun verhaal. Vandaar dat de organisatie streng is! Als verhalenverteller is het dus raadzaam om eerst thuis even te oefenen van tevoren.

Aanmeldingen, vragen, op- en aanmerkingen zijn welkom bij Annemarie Keja van Tympaan-De Baat, via a.keja@stdb.nl of 0294-284824. Geef bij aanmelding meteen heel kort weer wie je bent en waar je verhaaltje over gaat, dat is handig voor de introductie bij je publiek.

Er staat helaas geen geldelijke tegemoetkoming tegenover, maar je luisteraars dragen je op handen.

Vrijwilliger worden bij de verhalenvertelavond?

Dat kan natuurlijk ook. Meld je ook dan bij coördinator Annemarie Keja.

Al jaren blijkt dat de jaarmarkt één van de grote publiekstrekkers, in deze tijd van het jaar, voor Vinkeveen e.o. Ook dit jaar, inmiddels voor de 44e keer zal de Vinkeveense Jaarmarkt worden georganiseerd door Vinkeveen Promotion. Deze oergezellige markt is op woensdag 12 juli. En vanaf 10.00 uur tot 21.00 uur, staan de ruim 120 standhouders en gezellige terrasjes opgesteld. Ook in 2023 is deze markt weer in de Heul, de Herenweg en de Heulweg tot aan de brug van Kerkelanden.

Daarnaast wil de organisatie er op wijzen dat tijdens de Jaarmarkt (12 juli) vanaf 05.00 uur tot 21.00 uur een wegsleepregeling van kracht is en dat de Herenweg (tussen de Kerklaan en de Heulweg) zal zijn afgesloten voor IEDER gemotoriseerd verkeer. Alléén bestemmingsverkeer zal op bescheiden schaal, via de 'ingang' Heulweg, mogelijk zijn. Careyn Maria-Oord is normaal bereikbaar.

Voor meer informatie, mailt u met jack@vinkeveen.nu of belt u 06 51687118.

Vakantie Bijbel Week in Vinkeveen en Wilnis

‘Tel maar mee!’ is het thema van de Vakantie Bijbel Week (VBW) in Vinkeveen en Wilnis dit jaar. Omdat iedereen meetelt, is er voor kinderen, tieners én voor volwassenen een leuk en afwisselend programma samengesteld.

Voor de basisschoolkinderen (t/m groep 8) is er elke dag een Bijbelverhaal, er wordt gezongen, geknutseld, gesport, er is kindertheater en we eten zelfs met elkaar in de tent. Voor tieners is er een apart en uitdagend programma in de avon-

Grand Sud

Merlot 2022

Pays d’Oc

den. Zelfs voor volwassenen zijn er verschillende leuke activiteiten in de tent te beleven. Dus kom vooral een keer langs om er iets van mee te maken. De tent in Vinkeveen staat op het schoolplein van ‘De Schakel’. De tent in Wilnis in het Speelwoud (naast de brandweerkazerne). Een flyer met informatie is in beide dorpen huis-aanhuis verspreid maar het volledige programma is ook te vinden op de websites www.hervormdvinkeveen.nl en www.hervormdwilnis.nl. Daar staan ook de contactgegevens wanneer er nog vragen zijn.

WIJN VAN DE WEEK

Hubrecht Duijker, vinpressionist

Ziehier een beste én betaalbare barbecuebegeleider van Les Grands Chais de France, het grootste familie(wijn)bedrijf van Frankrijk. Een in een sjieke literfles gepresenteerde rode Merlot die je gerust kunt koelen. Heel sappig, vrij vol en soepel smakend naar mild zwart fruit plus wat donkere tonen van laurier, drop en leder. Bij o.a. Plus kost deze liter slechts 5,99 euro.

10 7 JULI 2023 DE GROENE VENEN
12 juli
Jaarmarkt Vinkeveen op woensdag
Vinkeveen Wilnis

Organisatie is klaar voor de start van 1e Zeepkistenrace

“Nu al enorm verbindend evenement”

Bouwen, zagen, timmeren, meten en ontdekken. Die vaardigheden staan centraal bij de eerste editie van de Zeepkistenrace van TechNet Amstel & Venen. Van 11 tot en met 14 juli bouwen 10 teams een eigen zeepkist op het terrein van Buurderij Van Dam in Wilnis. Vrijdag 14 juli vindt om 13 uur de race plaats. Wie komt aanmoedigen?

Gonnie Janssen, medewerker van TechNet Amstel & Venen, is al maanden bezig met de voorbereidingen. “In samenwerking met Walraven hebben we een prachtig chassis voor de zeepkisten ontworpen”, legt Gonnie uit. “Het is een mooi, lichtgewicht frame dat volledig uit elkaar kan worden gehaald zodat we het de komende jaren opnieuw kunnen gebruiken.”

De teams die meedoen aan de Zeepkistenrace moeten eerst het chassis in elkaar zetten. “Die opdracht zit vol technische lessen”, vervolgt Gonnie. “Alles aan het chassis is aanpasbaar. Zo kunnen de kinderen zelf de grootte van de stuuruitslag kiezen. Willen ze vooral behendig kunnen sturen en kleinere bochtjes draaien? Of gaan ze voor snelheid? Ook ontdekken ze dat de wielen beter draaien als je ze goed smeert en dat het voertuig harder gaat als je de banden harder oppomt. Zo vormt de Zeepkistenrace één grote, technische les.”

Na de bouw van het chassis gaan de kinderen aan de slag met de houten opbouw. “Zo kunnen ze er helemaal hun eigen twist aan geven”, zegt Gonnie. “Of misschien maken ze wel spoilers om het voertuig nog sneller te kunnen laten gaan?”

Racedag

Vrijdagmiddag 14 juli vindt om 13 uur de race plaats. Autosportcommentator René Hoogterp doet live verslag en Sarah Honig maakt videobeelden. “Een spannend moment”, vervolgt Gonnie. “Deze Zeepkistenrace is nieuw. Dat betekent dat we niet precies weten hoe hard de voertuigen zullen gaan. Moeten ze nog aangeduwd worden?

Of gaan ze als vanzelf de helling af? Dat gaan we zien.” Publiek is van harte welkom om de deelnemende teams bij de wedstrijd aan te moedigen.

Verbindend evenement

Gonnie kijkt uit naar de Zeepkistenrace. “Het is geweldig om te zien hoe enthousiast gereageerd wordt op dit evenement”, zegt zij. “Voor wat betreft de deelnemers, geldt al lange tijd een wachtlijst. Ook de inzet van vrijwilligers is enorm te prijzen. Daar krijg ik zo’n warm gevoel van. Via deze weg wil ik Oeds van der Wal en Rian Striegel bedanken voor hun inzet; zij zijn al maanden bezig met de voorbereidingen. Daarnaast zijn de bedrijven heel welwillend om materialen te sponsoren zodra ze hoorden dat we een race voor kinderen

Poster van Ella (7) moet hardrijders vaart laten minderen

Kijk uit! Hier fietsen kinderen! Die tekst staat op grote posters langs de Rijksstraatweg tussen Loenersloot en Baambrugge. Ze zijn geschreven en getekend door kinderen uit de klas van Ella ‘t Sas uit Baambrugge. Zij maakt zich zorgen over de hardrijders op de Rijksstraatweg en schreef een brief naar de gemeente. Die plaatste de posters. “Ik hoop dat auto’s nu beter opletten.”

tekst rosanne kok

Ella woont in Baambrugge, maar zit op school in Loenersloot. “Als ik naar school ga, fiets ik altijd over de Rijksstraatweg”, vertelde Ella al in een eerder interview. “Daar is het druk en het verkeer rijdt hard. Ik zou willen dat er een fietspad komt waar ik veilig zou kunnen fietsen.” Eén keer ging het bijna mis. “Mijn broertje is al een keer in het water gereden”, vervolgt Ella. “De weg loopt ook een beetje schuin. Het is daar echt gevaarlijk.”

Zodoende schreef zij een brief aan de burgemeester. Wethouder Anja Vijselaar las hem ook en kwam in actie. Zij bezocht de school van Ella en liet alle kinderen oplossingen bedenken. Extra borden langs de weg, dát vonden de kinderen wel een goed idee. Ze kregen zelf een rol in het ontwerp.

“Ik heb een poster gemaakt met de tekst: Kijk uit! Hier fietsen kinderen!”, vertelt Ella. “De gemeente heeft ervoor gezorgd dat hier grote posters van zijn gemaakt. Je kunt ze zien als je richting Loenersloot rijdt, maar ze staan ook in de richting van Abcoude. Ik hoop dat auto’s nu beter gaan opletten!”

Ella’s moeder vindt de actie van haar dochter vooral heel stoer. “Ik ben trots op Ella”, zegt zij. “Ze heeft met haar verhaal een boel in beweging gebracht. Bovendien vind ik het een leuk initiatief dat de gemeente de kinderen heeft uitgenodigd om zelf de verkeersborden te maken om zo automobilisten te attenderen. Nu maar hopen dat het echt helpt. Ik heb ook gelezen dat wellicht een fietssuggestiestrook op de Rijksstraatweg wordt aangebracht. Als dat waar is, zou dat heel fijn zijn. Dan krijgen fietsers nog meer ruimte…”

organiseren. Gezamenlijk is nu al de basis gelegd voor een groeiend én verbindend evenement.”

Praktisch

De race vindt plaats op de oprit van Buurderij

Baambrugge Feest bij de 50e Kinderbijbelweek

Deze zomer wordt voor de 50e keer de Kinderbijbelweek georganiseerd in Baambrugge, van dinsdag 15 t/m vrijdag 18 augustus. Hele generaties in Baambrugge zijn met deze week opgegroeid aan het einde van de zomervakantie. En koesteren er warme herinneringen aan. Kinderen van groep 3 t/m 8 zijn ook dit jaar weer van harte welkom voor een speciale edi-

Van 10 t/m 14 juli

Van Dam aan de Padmosweg in Wilnis. Publiek wordt gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen. Voor fietsen is parkeerplaats op het terrein tegenover de Buurderij.

tie, met als thema ‘Tel maar mee!’ Die start elke ochtend om 9.30 uur in het Dorpshuis De Vijf Bogen en je hoeft je vooraf niet aan te melden. Het duurt tot 12.30 uur. Behalve op vrijdag, dan is er een alternatief programma met een knalfeest voor jong en oud aan het einde van de middag. De week wordt georganiseerd door de kerk in Baambrugge.

Verdere info op: www.kerkinbaambrugge.nl Voor extra informatie kun je ook mailen met: jerrit@kerkinbaambrugge.nl

Vakantie Cultuurweek Ronde Venen

Van maandag 10 t/m vrijdag 14 juli organiseert Cultuurpunt Ronde Venen de Vakantie Cultuurweek. Kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar kunnen elke ochtend drie verschillende, uitdagende en creatieve workshops volgen. Inschrijven is nog mogelijk.

Kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar kunnen tijdens de Vakantie Cultuurweek elke ochtend drie verschillende workshops volgen. Na een gezamenlijke start, splitst de groep zich in drieën. Elke dag zijn er weer andere workshops in de disciplines: dans, beeldende kunst, muziek, zang of theater. Aan het einde van de ochtend komen de kinderen weer samen en kunnen ze aan elkaar laten zien wat ze hebben gedaan of wat ze hebben gemaakt. Deelnemen aan de Vakantie Cultuurweek is 15 euro per kind per ochtend van 8:45 – 12.45 uur. Inschrijven is nog mogelijk voor één of meerdere ochtenden.

De workshops worden gegeven in de voormalige basisschool De Trekvogel, Karekiet 49 in Mijdrecht. Het jongerenwerk van Tympaan de Baat en Atelier De Kromme Mijdrecht hebben hun lokalen in de Trekvogel beschikbaar gesteld voor deze Vakantie Cultuurweek. Dankzij hun medewerking zijn er drie workshopruimten beschikbaar en, bij mooi weer, ook het schoolplein, Kunstvakdocenten

De workshops worden gegeven door ervaren en

enthousiaste kunstvakdocenten uit de gemeente De Ronde Venen. Voor deze Vakantie Cultuurweek hebben zij specifieke workshops bedacht en ontwikkeld in dans, zang, beeldende kunst, muziek of theater. Het zijn kunstvakdocenten die hun betrokkenheid en expertise al meerdere malen hebben laten zien in workshops cultuureducatie op de scholen. Elke dag staan er andere workshops op het programma. In totaal worden er gedurende de week 15 verschillende workshops gegeven voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar.

Zie voor meer informatie en inschrijven: www.cultuurpuntrondevenen.nl of mail naar info@cultuurpuntrondevenen.nl.

De Vakantie Cultuurweek wordt georganiseerd door Cultuurpunt Ronde Venen en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente De Ronde Venen, Ronde Venen Fonds, Jongerenwerk van Tympaan de Baat en Atelier de Kromme Mijdrecht.

DE GROENE VENEN 7 JULI 2023 11
Vrijwilliger Oeds van der Wal test samen met twee leerlingen het chassis van de Zeepkisten

MONDRIA'S BOEKENLADDER

Schaduwrijk

Kim Faber

Een ogenschijnlijk onschuldige man komt tijdens een explosie in Nordjyllandsværket om het leven. Een radicale organisatie eist de schuld op voor de aanslag; Denemarken is getroffen door zijn eerste geval van milieuterrorisme. Diezelfde ochtend wordt de zoon van de klimaatminister dood aangetroffen in een luxevilla in het noorden van Kopenhagen. Uit de autopsie blijkt dat de overledene een zware cocaïneverslaving had, en onderzoek toont aan dat hij nauwe banden had met een onbekende drugsbende.

Het web van de keizer

Steve Berry

Twee kandidaten strijden om kanselier van Duitsland te worden. Ze liggen op ramkoers en alles draait om de gebeurtenissen van één noodlottige dag: 30 april 1945. Zijn Adolf Hitler en Eva Braun inderdaad omgekomen in de Führerbunker? Heeft Martin Bormann, Hitlers vertrouweling, weten te ontsnappen? Cotton Malone ontdekt de waarheid over Hitler, Braun en Bormann. Onthullingen die het mysterie blootleggen dat bekendstaat als Het web van de keizer…

Boven de wolken

Jenny Colgan

Morag onderbreekt haar snelle pilotenleven in Londen om terug te keren naar de rust van Schotland. Nu haar grootvader niet kan werken, heeft Morag geen andere keuze dan de lokale vliegroute over te nemen in zijn gammele, oude vliegtuig en de lokale bevolking – en af en toe een schaap – over de prachtige archipel te vervoeren. Tot ze terechtkomt in een razende storm en een noodlanding moet maken op een afgelegen eiland...

Saint Tropez Kiki van Dijk

In de thriller Saint

Tropez van bestsellerauteur Kiki van Dijk reizen we af naar de zonnige, chique badplaats, waar Sylvie een immens populair restaurant runt. Het gaat haar voor de wind: ze krijgt een nieuw pand op een gewilde locatie en Netflix wil een documentaire over haar maken. Maar dan wordt ze uit het niets verdacht van ernstige corruptie en komen haar reputatie én haar restaurant in gevaar.

De hulp Freida McFadden

Het zit Millie even niet mee, nadat ze voorwaardelijk vrijgekomen is en geen baan kan houden zit ze behoorlijk in de rats. Ze leeft in haar auto en moet een oplossing vinden.

Ze solliciteert bij de Winchesters als hulp in de huishouding met kost en inwoning. Ze kan haar geluk niet op als ze wordt aange-

nomen. Na de rondleiding die bij nader inzien al niet echt goed verliep wist Millie waar ze kon slapen. De inwoning die bij de functie van inwonende huishoudster hoort, blijkt een bedompte en piepkleine zolderkamer te zijn. In principe vindt Millie dat best, alles is immers beter dan de achterbank van haar Nissan. Maar dan blijkt dat de deur van die kamer aan de buitenkant op slot kan...

Een heerlijk meeslepende thriller die je moeilijk weg kunt leggen. gelezen door hetty aafjes

Accepteren van een erfenis, is er een keuze?

Het is niet vanzelfsprekend om een erfenis te accepteren. Heeft de overledene schulden?

Of wilt u om een andere reden geen erfgenaam zijn? U kunt de erfenis accepteren (zuiver aanvaarden), accepteren onder voorwaarden (beneficiair aanvaarden) of afstand doen (verwerpen).

Als erfgenaam bent u niet verplicht de erfenis te accepteren. Maar als u eenmaal een keuze heeft gemaakt, kunt u deze keuze in principe niet meer veranderen.

Niet altijd heeft een erfgenaam de vrije keuze om te aanvaarden, te verwerpen of beneficiair te aanvaarden. Voor minderjarigen, personen die onder curatele staan, personen die in de wettelijke schuldsanering zijn betrokken of die failliet zijn verklaard, is er geen vrije keuze. Zij kunnen alleen beneficiair aanvaarden. Bij het verwerpen van een erfenis is voor deze personen vaak toestemming van de kantonrechter nodig. Bij bewind geldt in veel gevallen dat er alleen be-

neficiair kan worden aanvaard of verwerpen met toestemming van de kantonrechter.

De erfenis accepteren

Het accepteren van de erfenis wordt ook wel zuiver aanvaarden genoemd. De keuze om een erfenis te aanvaarden kan grote gevolgen voor uw financiën hebben. Bij zuivere aanvaarding moet u namelijk, als de erfenis niet groot genoeg is om de schulden van de erfenis te betalen, deze schulden zelf uit uw eigen vermogen betalen. Alleen bij een onbekend testament of een onverwachte schuld kan de rechter u soms beschermen.

Het accepteren van de erfenis hoeft niet via de rechtbank te lopen waardoor kosten worden bespaard. Zuivere aanvaarding ontstaat automatisch door u te gedragen als erfgenaam, zoals door het pinnen met het pasje van de overledene of het verkopen van bezittingen uit de erfenis.

De erfenis onder voorwaarden accepteren

Het accepteren van de erfenis onder voorwaarden wordt ook wel beneficiair aanvaarden genoemd. Het voordeel is dat u daarmee wordt beschermd tegen alle schulden uit de erfenis (soms niet tegen de uitvaartkosten). Wel moet u de erfenis, als er meer schulden dan bezittingen in zitten, samen met de andere erfgenamen afwikkelen volgens de procedure die in de wet staat en onder toezicht van de rechter. Dit wordt 'vereffening' genoemd. Vereffening kost de erfgenamen meer werk en kan ook extra kosten geven.

Erfgenamen die het zekere voor het onzekere willen nemen, kiezen vaak voor beneficiaire aanvaarding via de rechtbank.

Afstand doen van de erfenis

Als u geen erfgenaam wilt zijn, dan kunt u afstand van de erfenis doen bij de rechtbank. Dit wordt ook wel verwerping genoemd.

De belangrijkste gevolgen zijn:

- U loopt niet het risico dat u de schulden uit de erfenis zelf uit eigen vermogen hoeft te betalen (soms wel de uitvaartkosten). Daar staat tegenover dat u ook helemaal niets meer uit de erfenis krijgt, ook geen persoonlijke bezittingen.

- In sommige verzekeringspolissen is geregeld dat de erfgenamen die de erfenis hebben verworpen, geen recht meer hebben op de uitkering van de polis.

- Door te verwerpen kan uw kind in uw plaats als erfgenaam worden aangemerkt, Als uw kind jonger is dan 18 jaar dan moet u eerst toestemming van de rechter hebben om te verwerpen die eigenlijk alleen wordt gegeven bij een negatief saldo van de erfenis.

FFT Notarissen

Bozenhoven 115 3641 DA Mijdrecht 0297-288086 info@fftn.nl

Ik ga op vakantie en neem mee…

Heerlijk weer, lekker erop uit, laat de vakantie maar beginnen. De maand juli is voor vele van ons de maand om op vakantie te gaan. Maar hoe bereid je het beste de huid voor en hoe verzorg je de huid het beste. In deze column daarom een paar praktische tips op een rijtje.

Zonneallergie

Ondanks dat we de afgelopen weken in Nederland prachtig weer hebben gehad, blijft het belangrijk om de huid voor te bereiden, te beschermen en te verzorgen. Doordat we meer buiten zijn krijgt de huid automatisch meer zonuren, wordt er vaak meer gezwommen en gedoucht. Allemaal externe invloeden die veel impact hebben op de huid.

Door diverse redenen komt ook zonneallergie steeds meer voor. Vaak wordt gedacht dat dit alleen door de warmte van de zon wordt ver-

oorzaakt, maar dat is het niet alleen. Bij zonneallergie reageert de huid overgevoelig op UV-straling (Ultraviolette straling) en dat ontstaat meestal als de huid nog niet (voldoende) gewend is aan zonlicht. Maar ook het gebruik van verkeerde zonnebrandproducten kan ervoor zorgen dat de huid een reactie op de zon geeft.

Hieronder enkele tips ter voorbereiding op de zon;

• wees alert met het gebruik van een intensieve peeling en/of scrub. Doordat de peeling versnelt de dode huidlaag van de huid haalt, kleurt deze sneller, maar is ook veel zongevoeliger.

• breng een half uur voordat de huid met de zon in aanraking komt, zonnebrand op. Laat deze vervolgens deze goed intrekken.

• voor een betere bruining, bescherming en ondersteuning van de huid, kan het supplement Bronzestim zeker helpen. Dit supplement is gemaakt van lichaamseigen bouwstoffen en gestandaardiseerde plantenextracten, volgens de GAP-, GMP-, HACCP-norm.

Tips voor in de zon en daarna:

• vermijd zoveel mogelijk directe blootstelling aan de zon tussen 12 en 15 uur

• het verschil in bescherming tussen factor 30 en 50 is slechts 2%. Om de factor te krijgen die op de verpakking staat, moet er voldoende op huid worden aangebracht.

• breng tenminste iedere twee uur opnieuw het

zonneproduct aan op de huid en altijd na het zwemmen.

BEAUTY

• voelt de zon branderig op de huid? Dat is een teken dat de huid aan het verbranden is en om extra bescherming vraagt. Het beste is om uit de zon te gaan en de huid direct te verzorgen.

• nadat de huid met de zon in contact is geweest, altijd aftersun aanbrengen.

Handig om extra mee te nemen:

• hydraterende huidverzorging. Serum, dagcrème (eventueel met SPF erin) en nachtverzorging.

• verzachtend gezichtsmasker.

• voedende bodycrème (voor na de aftersun)

• wit shirt en hoedje

Ik wens iedereen heerlijke zomermaanden toe en voor vragen over de huid en de zon geven mijn collega’s en ik uiteraard graag een persoonlijk zonadvies.

12 7 JULI 2023 DE GROENE VENEN
Heerooms Huidspecialist en eigenaresse Instituut Périne; dat is andere huid en Périne; Beauty Business Boost.
Périne

De Hoef Sportief 2023

Voor de 10e keer werd het Kerkplein van De Hoef het centrum van alle activiteiten van het evenement De Hoef Sportief. Met respect werd er gewacht met de start van het sportieve evenement tot de zondagse kerkdienst was afgerond. De wandelaars mochten wel eerder starten. Er is weer op verschillende afstanden gewandeld door De Ronde Venen. Je zag op diverse locaties groepjes mensen wandelen over paden en ook door het weiland.

Klokslag 11 uur werd het startsein gegeven voor het 1e onderdeel van de 41 van de Hoef, het zwemmen van 1 km in de Kromme Mijdrecht. Nadat de laatste zwemmer binnen was, kon er worden gestart met het 2e onderdeel, het wiel-

rennen. 30 km in 7 rondjes door de polder. Ondanks de stevige wind werd er hard gekoerst. Het wielerveld was in de eerste ronde al uit elkaar gevallen en de nummers 1 en 2 verloren elkaar niet meer uit het oog en gingen samen de hele tijd voorop. Na de wielerwedstrijd was de beurt aan de hardlopers, de 10 km was een onderdeel voor de 41 van de Hoef. Maar er was ook een 5 km loop voor individuele lopers. En met dit onderdeel werd de 10 editie van de 41 van de Hoef afgesloten, maar was het evenement nog niet ten einde. Voor de kinderen van de basisschool was er de kidsrun van 1 km. Vanaf de start 250 m richting de basisschool en terug langs start/ finish 250 m richting de sporthal en terug naar de finish. Een happening die werd beloond met een

Reddingsoperatie torenvalk (2) Zelf nestkasten maken

Torenvalken staan op de Rode Lijst van bedreigde vogels. Ze hebben gebrek aan voedsel én gebrek aan nestgelegenheid. Roy en ik willen er wat aan doen; we hebben besloten om zelf een aantal nestkasten te maken. We gaan op zoek naar hout... en niet zomaar hout!

Douglasspar, lariks of cederhout

Het hout moet hard en licht zijn, zodat het niet snel gaat rotten en hoog in een boom of aan een paal opgehangen kan worden. Het hout van de douglasspar, de lariks en de ceder is heel geschikt. Maar hoe kom je daaraan zonder dat er natuur voor verwoest wordt? Het liefst gebruiken we oud hout, dat al ergens anders voor gediend heeft. Ik begin met een belrondje. Ik vraag timmerbedrijven en houthandels of ze hout over hebben, maar geen enkel bedrijf heeft ergens restjes liggen. Dan bel ik hoveniersbedrijven; zij halen immers vaak oude schuttingen en vlonders weg. Ik hoop op een paar van die planken, maar krijg helaas nul op het rekest.

Buurtgenoot Rinus brengt de daken Ik vertel buren, vrienden en familie over het plan. En dan ineens komt Rinus aangelopen met een steekkarretje: hij brengt twee stevige mdf-platen,

speciaal voor buitengebruik. Hij was vroeger timmerman, en deze twee planken stonden al jaren in zijn schuur. Hij heeft het hele eind van zijn huis naar het mijne gelopen met die steekkar met planken! Ze zijn perfect voor het dak en de achterwand. Het begin is er!

Dan besluit ik de vraag te stellen op Facebook, in de groep 'gratis af te halen'. Binnen een dag heb ik een paar hoopgevende reacties. Iemand heeft planken van de resten van een oude tuintafel liggen – van douglashout nota bene!

Met onze rode bus rijden Roy en ik naar het opgegeven adres. Laurens, de goede gever, woont in een huisje dat is omgeven door bomen, struiken en bloemen. Vogels kwetteren en eenden tetteren dat het een lieve lust is. Laurens vertelt dat hij hoveniert (Landt-Werck) en dat hij dat zo verantwoord mogelijk doet. Het hout van de oude tuintafel is perfect. We krijgen ook nog een paar prachtige balken mee, ook van de douglasspar. Met een kruiwagen brengen we alles naar

mooie medaille en ijsje voor alle deelnemers. En dan het laatste onderdeel van dit evenement, het vlettentrekken. Er waren 3 poules, 2 heren- en 1 damespoule van 4 teams. En zij gingen de strijd aan met de roeispanen in de vletten. Het was erg spannend en er werd gelachen. Uiteindelijk leverde ook deze strijd 2 winnende teams op. Daarna was tijd voor een spetterend optreden van Rene Eshuijs in de tent op het kerkplein voor de deelnemers, vrijwilligers en de organisatie. Men kon weer terugkijken op een geslaagd evenement en hoopt dat 2024 hier een herhaling van gaat worden, de medewerking van de weergoden hebben hier zeker ook aan bijgedragen. Kijk voor uitslagen en foto’s op www.dehoefsportief.nl.

Op de kaart van de Vinkeveense Plassen zul je tevergeefs zoeken naar Zandeiland

13. Er zijn er namelijk maar 12. Zandeiland

13 bestaat wel, maar ligt hier enkele vlieguren vandaan. En precies daar hebben we een nieuwe correspondent gevonden, die regelmatig bericht over de verschillen en de overeenkomsten met die andere 12 Zandeilanden...

Boomer

Eind september word ik 69, een mooi getal al zeg ik het zelf. Toen ik negen jaar geleden 60 zou worden, had ik geen behoefte aan een feestje. Ik vond dat 60 zo’n beetje markeerde dat ik mijn jeugd steeds verder van mijzelf af vond drijven. En dat, terwijl mijn puberteit geruisloos over is gegaan in mijn penopauze.

Een weekje vakantie met mijn lieve vrouw leek mij beter, om het daar met zijn tweetjes te vieren. Wij zijn Griekenlandliefhebbers, hebben veel eilanden bezocht, maar mijn vrouw leek het idee leuk om naar Lesbos te gaan.

Dat leek mij niets. Ik zag, in mijn vooroordelen, alleen maar vrouwen met dikke wandelschoenen en rugzakken rondhuppelen, maar goed. Mijn vrouw voelde zich daar ooit Shirley Valentine op het strand in Anaxos op Lesbos. De liefde doet meer dan goed voor je is, dus ik legde me neer bij haar wens.

En werd gelijk verliefd op het eiland. De schoonheid, de prachtige natuur, de cultuur en restanten van de oudheid. Beslist geen doorsnee van andere Griekse eilanden. Lesbos is een beschermd UNESCO natuurgebied, zonder massatoerisme. En het toerisme dat er is, is gereguleerd. Geen grote hotels, geen hoogbouw. En bovendien: de allerliefste bevolking die je maar kunt voorstellen. Geen getouwtrek aan toeristen, men is blij dat je er te gast bent. En laten we nou eerlijk zijn: waar eet en drink je nog met zijn tweetjes voor 20 euro per persoon? Nou, op Lesbos wel! En lekker ook en met liefde klaargemaakt…

de rode bus, die nu vol ligt met de toekomstige nestkasten.

Zes nestkasten uit twee balken

Thuis gaan we meteen aan de slag. We rekenen en tekenen, zagen en boren, lijmen en schroeven – en dat dagenlang. Het levert drie heel gave torenvalknestkasten op! Van de restjes van het hout maken we ook nog drie mezenkastjes. Zes prachtige nieuwbouwwoningen zijn klaar voor hun bewoners. En dan nu de volgende stap. Waar kunnen we de nestkasten het beste ophangen? Een torenvalk houdt van uitzicht en hij jaagt het liefst boven open terrein. Het liefst dus op boerenland of ander open terrein.

En als we een plek vinden, krijgen we dan ook toestemming om de kasten daar op te hangen? Wordt vervolgd…

Heb jij een gaaf idee om de natuur een handje te helpen? Deel het met Kelly van www.denatuurinmetkelly.blog. Dat kan op de blogpagina, maar ook op Facebook en Instagram.

En deze Boomer (daar werd ik laatst voor uitgemaakt op Facebook door iemand van na mijn generatie, die het woord ‘respect’ nooit heeft meegekregen in de opvoeding) is daar op zijn knietjes gegaan en heeft zijn vrouw ten huwelijk gevraagd.

Mijn vrouw had één voorwaarde: ze wilde op het strand trouwen. Dat hebben we dus het jaar erna gedaan. Op Lesbos, met onze kinderen, dierbaren en vrienden. Het was een feest van een week, onvergetelijk natuurlijk.

En mijn vrouw, waarschijnlijk beïnvloed door programma’s als ‘Ik vertrek’ uitte ook haar verlangen om ooit naar Lesbos te vertrekken. We kregen die kans! Die hebben we met beide handen aangegrepen. We hoeven nooit meer te zeggen: ‘Hadden we het maar gedaan!’

Sterker nog: we genieten van het leven hier. We genieten van onze huisdieren, die hier het eeuwige leven hebben, we genieten van het eiland hier en alles wat het te bieden heeft, we genieten van (ondanks op afstand) van onze familie hier, en het belangrijkste: we genieten ook van elkaar…69 jaar…

DE GROENE VENEN 7 JULI 2023 13
tekst yannis elafi

Sport nieuws HV Mijdrecht bestuurswissel

Vinkeveen Klaverjassen

Zonneweide in De Boei

Zaterdagmiddag 8 juli is de jaarlijkse vakantie klaverjasmiddag gesponsord door Recreatiepark Zonneweide. Zaal open 13 uur, aanvang kaarten 13.30 uur en er is deze middag geen inschrijfgeld. Er zijn weer mooie prijzen beschikbaar gesteld door Recreatiepark Zonneweide, gezelligheid staat voorop. De gastheren Koos en Wim zorgen voor de organisatie en voor iedere kaarter van harte aanbevolen.

Wilnis

Inschrijven TV Wilnis kan nog

Ook dit jaar wilt TV Wilnis iedereen die van tennis houdt weer uitnodigen voor het altijd gezellige Open Toernooi. Dit jaar weliswaar in een andere week dan normaal, namelijk 15 t/m 23 juli. Het toernooi belooft een samenloop van gezelligheid, leuke wedstrijden en heerlijk eten te zijn! Of je nu een ervaren speler bent of net begint met tennissen, dit toernooi staat open voor alle niveaus en leeftijden. Dus nodig je tennismaatjes, familie en vrienden uit om mee te doen of om gezellig te komen kijken!

Naast het tennisspektakel kunnen jullie je ook laten verrassen door de grote metamorfose van ons clubhuis. Stap binnen in een prachtige omgeving waar modern design en gezelligheid hand in hand gaan. Geniet van een lekker drankje aan de nieuwe bar of ontspan in de comfortabele zithoek. Uiteraard onder het genot van de heerlijke gerechten uit de eettent.

Dus blok deze data alvast in je agenda: 15-23 juli, en schrijf je in via mijnknltb.toernooi.nl of ga naar de website van TV Wilnis en volg de link. We kunnen niet wachten om je te verwelkomen in ons vernieuwde clubhuis en je te zien schitteren op de tennisbaan!

Vinkeveen Prijsklaverjassen in De Merel

Op vrijdag 7 juli is de laatste prijsklaverjasavond van het seizoen 2022/2023 in Café Biljart de Merel in Vinkeveen. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. De punten worden bij elkaar opgeteld en is de winnaar of winnares bekend, afgelopen vrijdag was de beste kaartster An Pothuizen met maar liefst 7439 punten. Aanvang 20 uur. Graag op tijd aanwezig voor de inschrijving om 19.45 uur bij Café de Merel, Arkenpark Mur 43 in Vinkeveen. Tel 0297-263562, e-mail demereldorus3@gmail.com. Vanaf vrijdag 8 september start het nieuwe seizoen van het Open Ronde Venen kampioenschap: 8 en 22 september, 6 en 20 oktober, 3 en 17 november, 1,15 en 29 december. In 2024: 5 en 19 januari, 2 en 16 februari, 1,15 en 29 maart, 12 en 26 april, 10 en 24 mei, 7 en 21 juni en 5 juli. Alle data onder voorbehoud .

Op donderdag was het zover. De ALV van HV Mijdrecht stond gepland. En dat was een bijzondere, want voorzitter Eltjo Bril nam na 6 jaar afscheid. Hij en natuurlijk de andere bestuursleden hebben gedurende de Covid-19 natuurlijk veel te verduren gehad. Ook nam Voorzitter TC Robert Hart afscheid.

Eltjo Bril heeft gedurende de 6 jaar heel veel voor HVM gedaan. Naast een goede samenwerking binnen het bestuur, hebben ze oa hard gewerkt aan een goede structuur binnen de club. En zoals gezegd heeft Covid-19 (net als voor alle ver enigingen) een hele grote impact ge had op HVM. Oa Geen wedstrijden, geen baromzet.

Robert Hart is 4 jaar Voorzitter TC geweest. In die tijd is er hard gewerkt om een hoofdtrainer te vinden, die een goede structuur opzet om alle trainers een goede en duidelijke begeleiding te geven. HVM mag trots zijn, dat zoveel oudere jeugdleden een trainingscursus hebben gevolgd en andere jeugdteams training geven en de

Sporten voor Peuters en Kleuters bij GVM79

Bij GVM’79 willen ze voor iedereen veilig en verantwoord sporten aanbieden. Dat begint al bij de allerjongste kinderen. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met bewegen en zich motorisch goed ontwikkelen. Daarnaast is het goed als ze ervaren dat bewegen hartstikke leuk is. GVM’79 volgt hiervoor de stappen van het NIJNTJE beweegdiploma van de KNGU. Op deze manier leren de kinderen alle grondbeginselen van bewegen, zoals zwaaien/ draaien/springen/klimmen/rollen/evenwicht, etc, etc. Natuurlijk begint de les met een gezellig muziekje en zo leren de kinderen ook bewegen op muziek. Kleuter- en peutergym zijn een prima voorbereiding op elke sport die je kindje daarna zou gaan doen. GVM’79 start weer met het aanbieden van deze lessen na de zomervakantie. Het begint met 1 groep op woensdagochtend

teams ook tijdens de wedstrijden coachen. Maar voor Robert was het tijd om het “stokje” over te dragen.

Gelukkig zijn goede kandidaten gevonden om Eltjo en Robert op te volgen. Tijdens de vergadering is Richard Buss gekozen als nieuwe voorzitter. Daarnaast is Jef van Dijk gekozen als Voorzitter TC. Het bestuur krijgt versterking in de persoon van Patrick Ledegang als algemeen bestuurslid. Marcel Bolsius (Secretaris) en Egbert de Groot (Penningmeester) blijven in het bestuur zitten.

De HVM Doorgeefstick

Ook dit jaar wordt op de ALV weer de “HVM Doorgeefstick” uitgereikt. Elke club bestaat door de inzet van vrijwilligers, maar er zijn altijd vrijwilligers die net wat meer doen en die wil HVM extra bedanken. Daarom heeft HVM meer dan 20 jaar geleden de “HVM Doorgeefstick” bedacht. Het is daadwerkelijk een hockeystick, waarop alle winnaars op staan. En dit jaar is dit Robert Hart geworden. Dit is eigenlijk een vervolg van wat hierboven verteld is.

Opmerkelijke actie van RVB: Grootste raadsfractie kan werkdruk nauwelijks aan

Tot ieders verbazing kwam de fractie van RVB tijdens de raadsvergadering van donderdag 29 juni met een opmerkelijk verzoek. Tijdens het vaststellen van de agenda diende de fractie een ordevoorstel in om de bespreking van het raadsvoorstel over het ruimtelijk kader Dorpshart Vinkeveen en het Mobiliteitsplan Centrum Vinkeveen uit te stellen tot ná het zomerreces. Een agenda-onderwerp toch nog even doorschuiven komt wel vaker voor. Maar het verzoek van RVB was in dit geval wel bijzonder. Raadslid Roger Fernhout liet weten dat het voor zijn fractie allemaal wat teveel wordt. “We worden overspoeld met raadsvoorstellen die vaak binnen een maand door de raad behandeld moeten worden. En het college dendert maar door. We krijgen nauwelijks de tijd om ons zo’n voorstel goed eigen te maken, zodat het voor ons moeilijk wordt om een gedegen besluit te nemen. Het gaat bij het centrumplan Vinkeveen om een plan met grote maatschappelijke impact. Daar willen wij wel heel goed over nadenken.”

tekst piet van buul

(9:30 – 10:15), maar dat wordt uitgebreid als de groep te groot zou worden. Je kunt je nu alvast aanmelden voor een proefles. Stuur een mail naar Proefles@gvmijdrecht79.nl, of kijk op www.gvmijdrecht79.nl

‘Wijn Langs de Lijn’ op Tennisvereniging Wilnis

Dat tennis en wijn goed samen kunnen gaan, werd op TVW bewezen. Op zaterdagmiddag 1 juli verzamelden maar liefst 35 sportieve liefhebbers zich op de tennisbanen. Na een regenachtige ochtend brak de zon zowaar door. De middag begon sportief met een gezellig tennistoernooi. Op alle banen werd fanatiek maar gezellig gestreden. Iedereen op z’n eigen sportieve niveau. Vanaf 16 uur stond Melvin Hardey van Taste4Wine klaar met 6 heerlijke wijnen. Onder zijn gepassioneerde begeleiding werden de wijnen met een bijpassende selectie van verschillende kaas- en worstsoorten gepresenteerd. Natuurlijk met toelichting en een heus proefformulier. Leerzaam, leuk, sportief en lekker. Wat een gezellige middag was dit weer op TVW.

5-jarig jubileum Atletiek Abcoude

Vijf jaar geleden werd Atletiek Abcoude opgericht, als atletiekvereniging voor kinderen. Reden voor een jubileumfeestje. Op 2 juli werd op het terrein van de IJsclub Baambrugge dit feest gevierd, waarbij 65 kinderen in verschillende teams meededen aan verschillende spellen als levend tafelvoetbal, touwtrekken en een stormbaan. Het team wat de beste samenwerking liet zien, was de winnaar. Een bingo, BBQ en een quiz voor alle aanwezige ouders maakten de dag compleet en tot een groot succes! Atletiek Abcoude startte in 2018 als volwaardig lid van de Atletiekunie, waarbij de eerste trainingen werden bezocht door 6 kinderen, maar inmid-

dels is de vereniging flink gegroeid en zijn er ongeveer 70 atleten lid. Kinderen uit Abcoude, Baambrugge en Vinkeveen, van 4 tot en met 13 jaar trainen 1 tot 2x per week op verschillende atletiekonderdelen zoals verspringen, lopen, sprinten, horden en werpen. Trainingen vinden plaats op verschillende locaties; het voetbalveld van FC Abcoude, bij de Hoge Dijk, op de IJsbaan in Baambrugge of op de Atletiekbaan van AV Feniks in Amsterdam Zuidoost. Ook wordt er meegedaan aan zowel regionale als landelijke atletiek- en hardloopwedstrijden. Aanmelden voor een proeftraining kan nog steeds, mail naar info@atletiekabcoude.nl. foto fem van duuren

Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig voorjaar trad er een college aan dat bestaat uit een coalitie van RVB (10 zetels), D66 (3 zetels) en VVD (3 zetels). Een ruime meerderheid in de raad. Het college ging voortvarend aan de slag en die daadkracht resulteerde inderdaad in een stroom van voorstellen, ideeën en plannen. “We zijn erg trots op wat er in dit eerste jaar bereikt is,” zegt Fernhout. “Maar het wordt ons nu wel een beetje veel allemaal.” Ontegenzeggelijk had hij een punt, als het gaat om de voortvarende aanpak door het college. Er zijn in het afgelopen jaar een aantal besluiten genomen waarvan de maatschappelijke impact ook niet mis was. Denk aan het referendum over het gemeentehuis, waarvan de financiële gevolgen nog nauwelijks te overzien zijn. Of een miljoenenproject als het huisvestingsplan onderwijsvoorzieningen, het opschorten van de klimaatdoelstellingen en de procedure rond de aanleg van zonnevelden. Ook een hele reeks bouwprojecten passeerde de revue. Wanneer een fractie van tien mensen dat allemaal niet meer bij kan bijbenen, hoe moeten de drie fracties met ieder één zetel, de fractie met twee zetels en de vier fracties met ieder drie zetels dat dan voor elkaar krijgen, zo vroeg men zich af.

Centrumplan Vinkeveen

Het feit dat de RVB-fractie uitgerekend het Centrumplan Vinkeveen, de bakermat van de partij, aangreep was opvallend. Tientallen jaren is er over gesproken, het ene plan na het andere verdween in de prullenmand. En dan ligt er nu eindelijk een plan waarvan tijdens de talloze hoorzittingen, de informatieavonden en de commissievergaderingen al was gebleken dat er brede steun onder de bevolking is. Een plan, waarvan de contouren al in november vorig jaar zijn gepresenteerd en dat ook al geruime tijd geleden ter inzage was gelegd, Tijdens de raadsvergaderingen hielden nog twee inwoners een warm pleidooi voor het goedkeuren van het raadsvoorstel. Om dan nu te zeggen dat er onvoldoende tijd was om zich het plan eigen te maken riep bij velen vraagtekens op.

Uitstel

Het ordevoorstel leidde in de raad tot gemengde reacties. De een vond het onzin, voor de ander kwam wat extra tijd niet ongelegen. Een aantal raadsleden waren van oordeel dat het goed gebruik is om een ordevoorstel van een fractie altijd te honoreren. Hoofdelijke stemming leidde er toe dat met 13 stemmen vóór en 12 stemmen tegen, besloten werd om behandeling van het raadsvoorstel tot september uit te stellen.

14 7 JULI 2023 DE GROENE VENEN
Politiek nieuws

Politiek nieuws

Gemeenteraad op zomerreces tot september

Maar eerst nog wat lopende zaken afhandelen

Naar goed traditioneel gebruik zorg je ervoor dat de boel netjes op orde is voordat je met vakantie gaat. Dat was bij de gemeenteraad niet anders. Tijdens de laatste vergadering vóór het reces op donderdag 29 juni werd een flink aantal lopende zaken afgehamerd. In de mees te gevallen betrof het zelfs letterlijk ‘hamerstukken’. Dankzij een gedegen voorbereiding in commissievergaderingen was al gebleken dat de fracties het eens waren over deze raads voorstellen, zodat alleen nog formele besluiten moesten worden genomen.

tekst piet

Voordat de raad een besluit neemt over een raads voorstel gaat er een uitgebreid proces aan vooraf. In veel gevallen vinden er in een vroegtijdig sta dium al inwonersbijeenkomsten plaats en wordt er met belanghebbenden gesproken. Wanneer een voorstel naar de raad gaat, worden in een techni sche commissievergadering onduidelijkheden toe gelicht en worden ook schriftelijke vragen behan deld. Dan is er politieke commissie waar duidelijk wordt hoe de fracties over het voorstel denken. Is duidelijk dat er algehele overeenstemming is, dan kan het als hamerstuk naar de plenaire zitting van de raad. In het andere geval wordt er eerst nog in de meningsvormende vergadering van gedachten gewisseld. Tijdens de afgelopen raadsvergadering dus veel hamerstukken.

Taxicentrale Amstelhoek

Na een maandje uitstel stond het bouwproject op het terrein van de voormalige Taxicentrale in Am stelhoek opnieuw op de agenda. Gesprekken met de buurtbewoners, die moeite hadden met de om vang van het project, hadden niets opgeleverd. In plaats van 18 appartementen met 4 sociale huur woningen wilde men er een bouwlaag tussenuit halen en drie appartementen laten vervallen. Dat bleek volgens wethouder Huib Zevenhuizen eco nomisch niet haalbaar. Reden voor het college om het oorspronkelijke voorstel te handhaven. Uiteindelijk stemde de raad – met uitzondering van de fractie van het CDA en twee leden van RVB – in met de vaststelling van het ruimtelijke kader voor dit gebied. Het ruimtelijk kader geeft aan hoe de gemeente wil dat het gebied er straks uit gaat zien en hoe het gebruikt wordt. Wethouder Zevenhuizen is blij met de positieve besluit van de gemeenteraad: “Een terrein dat al jaren verwaarloosd is, wordt weer in gebruik genomen. Amstelhoek heeft onder andere behoefte aan woonruimte voor stellen en alleenstaanden vanaf 65 jaar op korte afstand van de voorzieningen. De bouw van appartementen aan de Amstel draagt weer een steentje bij aan de aanpak van het woningtekort.” Nu het ruimtelijk kader is vastgesteld en bekend is aan welke voorwaarden de woningbouw en de inrichting van het gebied straks moeten voldoen, wordt de ruimtelijke procedure opgestart op basis waarvan de omgevingsvergunning voor de woningplannen verleend kan worden.

Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2023

De Huisvestingsverordening, die elke vier jaar wordt vastgesteld in het kader van de Huisvestingswet, kreeg de unanieme steun van de raad. De verordening was voor de fracties van LEF en

VACATURES

steunen. Zo komt er een actualisatie van de nota detailhandelsstructuur, is er een startnotie vastgesteld waarin een discussie over het subsidiebeleid wordt gestart en een startnotie voor het ontwikkelen van een kunst en cultuurbeleid.

Ook kreeg het college extra geld om de handhaving en toezicht op de bebouwing Vinkeveense Plassen te verbeteren. Ontwerpbegrotingen en jaarstukken van GGD regio Utrecht en recreatieschap Stichtse Groenlanden werden goedgekeurd. Nadat ook mevrouw Sturkenboom als lid van de Rekenkamer De Ronde Venen was benoemd en de heer Thijs van den Bosch al lid van de Raad van Toezicht bij onderwijsinstelling AURO, kreeg wethouder Huib Zevenhuizen toestemming om buiten de gemeente te blijven wonen. “Daarmee dot de wethouder geen beroep op ons woningbestand en draagt hij zo bij aan de oplossing van het woningtekort,” stelde de burgemeester vast.

Reces

De boel is aan kant, de raadsleden krijgen vakantie tot begin september. Voor veel raadsleden een mooie tijd om even op adem te komen en alvast na te denken over de gedegen besluiten die er in het najaar weer genomen zullen moeten worden.

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures

Functie: Enthousiaste Allround Medewerk(st)er

Organisatie: Handling Company Mijdrecht

Plaats: Mijdrecht

Functie: Chauffeur, rijbewijs B

Organisatie: Alles in 1 bezorgservice

Plaats: Vinkeveen

Functie: Gegevensbeheerder/Functioneel Beheerder GIS

Plaats: Mijdrecht

Als Vriend van Hein kun je Stichting van Hein steunen in het behoud én de ontwikkeling van dit prachtige recreatiegebied Heins Speeltuin is hét doel voor deze zomer

Als Vriend van Hein krijg je 10% korting op een groot aantal activiteiten op Eiland van Hein Meer info of vriend worden:

Functie: Vacature Magazijn Medewerker

Organisatie: Multifill B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker verkoop

Organisatie: KBA automatisering B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Werkplek beheerder

Organisatie: KBA automatisering BV

Plaats: Mijdrecht

eilandvanhein nl/vrienden

DE GROENE VENEN 7 JULI 2023 15
SCAN MIJ

PROVINCIE PAKT UTRECHTSE BEDRIJVENTERREINEN AAN

De provincie gaat bestaande terreinen duurzamer maken en beter gebruiken. Zo hoeven er minder bedrijventerreinen bij te komen. Een klus voor de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU). Zij kregen een budget van 30 miljoen euro voor een baanbrekend plan: de OMU gaat verouderde kavels opkopen en up-to-date maken. Dit gebeurt op bestaande terreinen.

Onze provincie telt zo’n 150 bedrijventerreinen. Veel ondernemers op die bedrijventerreinen zijn niet meer tevreden.

De vernieuwing van de bedrijventerreinen is hard nodig. Ze zijn hét motorblok achter de economie in onze regio.

bedrijfsterreinen

Hun loods, fabriek, magazijn of bedrijfshal is verouderd. Delen van de terreinen zelf zijn saai en vol eentonige bedrijfspanden. Maar verhuizen is lastig, want er is weinig bedrijfsruimte in onze drukke regio.

Dagelijks bezoeken honderdduizenden mensen deze 150 gebieden; ze zijn goed voor meer dan een kwart van alle banen in de provincie. Belangrijke plekken dus, maar er zijn er te weinig. De komende

10 tot 15 jaar is zo’n 336 hectare extra ruimte nodig.

Directeur Frank Hazeleger van de OMU: “We willen toegankelijke, groene en duurzame bedrijfsterreinen. Vriendelijke werkplekken met oog voor vergroening, biodiversiteit, energiebesparing en -opwekking. Ons doel is 85 hectare aan extra ruimte op bestaande terreinen. Omgerekend zijn dat zo’n 120 voetbalvelden.“

Hoe pakt de OMU dat aan? Frank Hazeleger: “Wij zoeken naar verpauperde bedrijfspanden: de ‘rotte appels’ met torenhoog onkruid voor de deur en een

Vergaderingen Provinciale Staten

Vanwege het zomerreces zijn er geen Statenvergaderingen tot eind augustus.

Erfgoedparels

In de provincie Utrecht staan veel monumenten. Deze bijzondere panden moeten voor de langere termijn bewaard blijven. En het liefst ook bezichtigd kunnen worden door een groot publiek. Denk bijvoorbeeld aan de Domtoren (die nu in de steigers staat). Het onderhoud kost veel geld. De provincie Utrecht draagt

daarom bij aan de restauratie van deze ‘Erfgoedparels’. Dit jaar krijgen 20 projecten subsidie, Zij komen daarmee in het rijtje van 180 restauratieprojecten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. Binnenkort gaat de subsidieregeling weer open. Meer informatie vind je op: provincie-utrecht.nl/ erfgoedparels

overvolle brievenbus. We kopen ze van de vastgoedeigenaren en gaan ermee aan de slag. In de praktijk betekent dit vaak dat de panden worden gesloopt. De bouwrijpe bedrijfskavels worden vervolgens verkocht voor duurzaam gebruik. Het begin is er: onze eerste aankoop is een Kaaspakhuis in Woerden. Het is een verouderd jaren-tachtig pand, dat zal worden gesloopt. De onderneming gaat op zoek naar een (andere) locatie met uitbreidingsmogelijkheden.

Meer informatie nvomu.nl provincie-utrecht.nl/ bedrijventerreinen

Duurzaam laden en opwekken

Vanaf 2024 kun je op 10 provinciale carpoolplaatsen je elektrische auto duurzaam opladen met zonne-energie. De energie wordt ter plekke opgewekt. Boven 465 parkeervakken komen overkappingen met zonnepanelen. De kosten voor het opladen zijn altijd lager dan de benzinekosten.

De zogenoemde ‘solar parkings’ komen op de volgende plekken:

Werk aan de weg

Hieronder een greep uit de geplande wegwerkzaamheden, onder voorbehoud van onvoorziene (weers)omstandigheden:

N199 Doorfietsroute Amersfoort-Bunschoten 7 augustus1 oktober

N199 Amersfoort, groot onderhoud kruising Bunschoterstraat/ Maatweg 7-10 juli

N199/N414 Bunschoten, groot onderhoud kruising Voestalpine 7-10 juli en 14-17 juli

N210 Nieuwegein-IJsselstein: groot onderhoud 24-28 augustus en 1-4 september

N225 Rhenen, Herenstraat: werkzaamheden viaduct over de N233 6 juni-20 juli

N226, N227, N233: rioolinspectie op diverse trajecten tussen 12 juni en 25 augustus

N237 Soesterberg, wegwerkzaamheden Amersfoortseweg

8 mei-29 september

N402 Loenen aan de Vecht- Loenersloot: groot onderhoud 3 juli-14 augustus

N415 Baarn, Hilversumsestraatweg: groot onderhoud

21 augustus-15 september

N463 Woerdense Verlaat, Lange Meentweg: groot onderhoud 11-25 september

Speedpedelec mag vaker op het fietspad

Speedpedelecs zijn elektrische fietsen die een snelheid kunnen halen van 45 kilometer per uur. Omdat een speedpedelec zo hard kan, gelden er speciale verkeersregels voor. Vanaf

begin juli kunnen eigenaren van een speedpedelec een gratis ontheffing aanvragen om (vaker) gebruik te maken van het fietspad. Voorwaarde is wel dat ze zich als gast gedragen.

Dat betekent niet harder dan 30 km en de snelheid aanpassen aan andere fietspadgebruikers. Het gaat hier om een proef van de provincie Utrecht samen met de gemeenten Amersfoort en

N210 IJsselstein, N201-A2 Vinkeveen, N419-A12 Harmelen, N221-A1 Baarn, N204-A12 Woerden Noord, N204-A12 Linschoten, N230-A2 Maarssenbroek, N414-A1 Eembrugge, N401-A2 Breukelen, N229 Cothen. Het bedrijf We Drive Solar legt de zonne-installaties aan samen met vijf Utrechtse energiecoöperaties. Via deze coöperaties profiteren inwoners mee van de opbrengsten.

Een interactieve kaart van alle actuele wegwerkzaamheden aan de provinciale wegen vind je op: provincie-utrecht.nl/ wegen. Volg ons twitteraccount @werkaandewegutr. Bel voor spoedeisende zaken zoals storingen aan de verkeerslichten, wegversperringen en olie op de weg met het Meldpunt calamiteiten (030) 258 36 00

Zwemseizoen

Op 1 mei is het zwemseizoen gestart. In de provincie Utrecht zijn 27 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd van 1 mei tot 1 oktober. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op zwemwater.nl en zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie ter plekke.

Officielebekendmakingen.nl

Voor officiële bekendmakingen kun je terecht op officielebekendmakingen.nl en op mijnoverheid.nl

Utrecht. De proef duurt twee jaar. Je kunt de ontheffing aanvragen op utrecht.nl/speedpedelec Op de website staat ook meer informatie over de spelregels en de gemeenten die meedoen.

16 7 JULI 2023 DE GROENE VENEN
Meer informatie? Kijk op onze website: provincie-utrecht.nl of volg ons op Facebook.com/provincieutrecht en Twitter: @ProvUtrecht | @PSUtrecht
We willen toegankelijke, groene en duurzame
Frank Hazeleger bij het Kaaspakhuis in Woerden

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.