Issuu on Google+


Daniel C Allen 620.664.2035 dcoeallen@gmail.com


CONTENTS

4


Design Philosophy

5

New Orleans Culinary Incubator Lab

6

Spring 2013

Chicago Lyric Opera House

20

Suburban Duplex

32

817 Missouri Street Studio

40

Sketches

56

Fall 2012

Spring 2012

Fall 2011

Resume

64

5


DESIGN PHILOSOPHY


I believe an architect should serve a much greater purpose than simply designing buildings. A great architect captures the essence of a place and reveals it through design. A project should be designed around those who use and are affected by the building, especially the earth. By incorporating sustainable design techniques and focusing on the user, we can create meaningful experiences that will better both the individual and the greater community.

7


13


18


20


21


CHICAGO LYRIC OPERA Chicago, Illinois This project was designed by a three-person team. The opera house features a 2,400-seat auditorium, an upperlevel banquet hall, full backstage amenities, and office space. We decided to incorporate an urban plaza west of the building to help enrich the site. On the north end of the site we also added a 500-foot condominium tower with rentable retail and restaurant space on street level. The main entrance of the opera, which faces the river, stands as a “jewel� in the city. The fully-glazed facade showcases both the richness of the interior and its occupants. The Chicago Lyric Opera House serves as more than just a venue for opera performances, it aims to become the central urban space in Chicago.

23


28


30


Acoustics and lighting played major roles in designing the auditorium. Throughout the semester we consulted with an acoustics and lighting specialists to help us determine the appropriate height and shape of the canopy ceiling, materials of the auditorium, number of seats and shape of seating, lighting bridge placement, balcony dimensions, and ground floor slope. We also drew a lot of our inspiration from the Copenhagen Opera House designed by Henning Larsen Architects, which we used as a precedent study early in the semester.

31


42


817 MISSOURI ST Lawrence, Kansas

This Design-Build Project was completely designed and constructed by a team of students under the supervision of local architect Scott Trettel. The program was a woodworking shop for a local Lawrence resident. The project stands at just under 200 square feet in the client’s backyard. Preliminary design began in August and construction commenced in October. The project was completed in a total of five months. The wood shop was fabricated and pre-constructed in a warehouse just east of city limits. The students did all of the steel and wood work, including cutting, grinding, welding, sanding and finishing. The shop was assembled in the warehouse then deconstructed in order to move it to the site. A total of thirteen students collaborated on the project.

43


Initial Team Design

44

At the beginning of the semester, students were placed into groups of three or four to create an initial schematic design. After presenting the four different options to the client, the entire studio collaborated and drew up a final design, as well as a detailed budget. The final studio design was approved by the client and work began promptly. The final design features operable windows for ventilation, a large sliding door that opens to outdoor working space, indoor shelving units, a rainwater collection tank, protected outdoor firewood storage, and indoor surfboard and timber storage. Originally, the woodshop was designed to feature a butterfly roof with an internal gutter and an exterior cistern, but those were later cut due to budget restrictions.


Structural System

The initial three-person team design featured a rainscreen-wall system, operable windows for ventilation, a butterfly roof with an internal drain leading to a rainwater collection tank, covered firewood storage and additional outdoor working space to the north of the structure. After conducting several tests, we determined the correct angle of the butterfly roof to allow for plentiful sunshine in the cooler months, but limited sun exposure in the summer. The initial design also featured two large hinged doors on rollers that could open onto the additional outdoor space. The doors incorporated a work bench and tool and hardware storage. This design was a favorite of the client’s and numerous elements of this project can be seen in the final studio design.

Shading on December 21 at 3:00

Shading on June 21 at 3:00

45


Interior wall panel Wall structure system

Tar paper Tyvek vapor barrier 7/16� OSB sheathing Sliding Door Connection Detail

Rigid foam insulation

Furring strip

1/4� breathing gap

Cumaru cladding

Flashing

Rainscreen Wall System

48


50


51


52


53


54


55


56


57


SKETCHES Paris, France

Tour Eiffel

58


Parc de la Villette

Centre Pompidou

59


Villa Savoye Poissy, France Fifteen minute field sketch

60


Saint-Pierre Firminy, France

63


La Tourette Éveux, France

64


Joseph R Pearson Hall University of Kansas Five minute field sketch

65


Daniel C Allen 801 E Armour Blvd #501 Kansas City, MO 64019 | dcoeallen@gmail.com | 620.664.2035


Education

Skills

University of Kansas

Masters of Architecture Intended Graduation: May 2014 G.P.A. 3.42

High Proficiency Adobe Illustrator Adobe InDesign Adobe Photoshop Sketchup

Hutchinson High School

Hutchinson, Kansas Graduated 2008 with high honors

Moderate Proficiency Microsoft Excel Microsoft PowerPoint Microsoft Word

Leadership

Pi Kappa Phi Fraternity

Involvement

Better Block KC KU Center for Civic and Social Responsibility Pi Kappa Phi Fraternity Public Interest Design

Work Experience

Ten Restaurant | Eldridge Hotel | Lawrence, KS

Adobe After Effects Autodesk 3DS Max Autodesk AutoCAD Autodesk Revit

Sergeant-at-Arms 2011-2012 Chapter Secretary 2010-2011 New Member Educator 2009-2010 Community Service Chairman 2009-2010 PUSH America Taglit-Birthright Israel Participant Study Abroad in France

June 2013 - present

Server, Bartender

Kansas City Design Center | Kansas City, MO Graduate Student

August 2013 - present


68


Daniel C Allen